Zobacz pełną wersję : cykliczny wątek o bajkach (rowerach... w sensie ;) )
7. Zabrania się umieszczania reklam, wpisów komercyjnych, linków do portali komercyjnych, ogłoszeń w jakimkolwiek dziale forum i stopce czy avatarze użytkownika oraz linków do konkursów sponsorowanych z wymienionym sponsorem/sponsorami.*
Chaos czytałeś regulamin?
nikoniarz spoko, zejdę dużo, tak se tylko wystawiłem :D
- - - - kolejny post - - - - - -
666. zabrania się pier...nia głupot ;D
nikoniarz
03-11-2015, 23:09
Może nie do końca precyzyjnie sie wyraziłem... Przypuszczam, że nie sprzedasz go tak tanio za ile zapewne trafią się potencjalni klienci. Bo realnie to myślę, że jak ktoś da 5k to będzie bardzo dobrze. Ale przypuszczam, że zrobisz podobnie jak ja- zostawisz zamiast sprzedawać za bezcen...
nie wiem, dwa rowery nie mam gdzie trzymać
Kasuje bo muszę ;-) taka karma ;-)
Wchodzę tu kilka razy dziennie i co mam udawać że nie widziałem?
nikoniarz
03-11-2015, 23:18
nie wiem, dwa rowery nie mam gdzie trzymać
Niestety rynek obecnie jest tak nasycony, że szkoda gadać. Sprzęt używany staje się strasznie mało wartościowy dla potencjalnego klienta. Nawet jak jest w świetnym stanie. Zmieniam rower co około 2-3 sezony więc obserwuję rynek... Nawet jeśli ktoś wystawia używkę za cenę wartą tego co się kupi, to mało kto się interesuje. Przykre ale prawdziwe. Chciałem przyszły sezon zacząć na nowym rowerze, ale jak mam sprzedać swojego za 5k (jeśli w ogóle sie uda...) i dołożyć 10 czy 12k by nie "cofać się w rozwoju" to nie wiem czy to ma jakikolwiek sens... Szczególnie, że na obecnym śmiało pojeżdżę 2 sezony bez istotnych inwestycji...
Wchodzę tu kilka razy dziennie i co mam udawać że nie widziałem?
Nie takie rzeczy ludziom umykają ;) Człowiek jest tylko człowiekiem...
W takim razie wyłączam subskrypcje i wypisuje się z tego wątku, bawcie się dobrze
nikoniarz
03-11-2015, 23:29
W takim razie wyłączam subskrypcje i wypisuje się z tego wątku, bawcie się dobrze
Foch? No przecież żartowałem... Mogłeś nie zauważyć ale zauważyłeś. Zrobiłeś co uważasz za słuszne. Nikt raczej żalu chyba o to nie ma. Faktem jest, że po to stworzono regulamin by się go trzymać. Co prawda masa postów które powinno się usunąć zalega od dawna, ale nie wszystko człowiek wyłapie. Jako rowerzysta (z tego co czytam to czynny..) mogłeś przymknąć wprawne oko... ;)
Po banie i po setce i jestesmy kwita ;)
też jest kwestia szczęścia myślę, że jak się ma dobrą ofertę, dobrze opisze, zdjęcia,itd wystawi w dwóch - trzech miejscach, to się jakiś kupiec zawsze znajdzie
w foto jest podobnie, ostatnio opylałem szkiełko, na tutejszej giełdzie praktycznie nikt się nawet nie zapytał, a wystawiłem na znanym portalu wieczorem, rano po przebudzeniu - surprise, sprzedane, zapłacone i żadnych dodatkowych pytań :) (a szkiełko z tych droższych)
nikoniarz
03-11-2015, 23:39
Racja, kwestia szczęścia ma istotne znaczenie. Swoją drogą- rozważałem zakup Twojego białego "kruka" ale wtedy był jeszcze pomysł zakupu Canyona. Dziś gdy oficjalnie Canyon podniósł ceny rowerów Ty już Nikkora chyba sprzedałeś...
Foch? No przecież żartowałem... Mogłeś nie zauważyć ale zauważyłeś. Zrobiłeś co uważasz za słuszne. Nikt raczej żalu chyba o to nie ma. Faktem jest, że po to stworzono regulamin by się go trzymać. Co prawda masa postów które powinno się usunąć zalega od dawna, ale nie wszystko człowiek wyłapie. Jako rowerzysta (z tego co czytam to czynny..) mogłeś przymknąć wprawne oko... ;)
Żaden foch. Po prostu uważam że regulamin jest jeden i dla wszystkich, a przymykanie oka jest nieuczciwe wobec mnie i innych użytkowników tego forum ;-)
Więc jak mam się męczyć i udawać że niedowidzę to wolę tu nie zaglądać ;-)
Dziś gdy oficjalnie Canyon podniósł ceny rowerów Ty już Nikkora chyba sprzedałeś...
no własnie o co kaman? euro podrożało, czy co tak z ceną pognali? widziałem wcześniej wahania cen u nich, ale takich podwyżek jeszcze nie,.. a "kruk" już odleciał dawno ..:)
a swoją drogą, jak ostatnio patrzyłem na ceny Treków, to sobie pomyślałem, ze te Canyony strasznie tanie,.. no i mam za swoje ..hehe :)
nikoniarz
04-11-2015, 00:24
Euro swoją drogą. Ale na argument że euro podrożało nieadekwatnie do wzrostu cen stwierdzili, że euro prawdopodobnie jeszcze wzrośnie, a oni chcą mieć niezmienną cenę przez cały rok. Co do ceny Treka- w końcu klasa sama w sobie...
jeszcze rozpoczynający się okres przedświąteczno-noworoczny, też swoje pewnie dołożył do ceny,
ciekawe, kiedy w końcu uzupełnią ofertę, brak nadal "Nervów", "Spectrali 29" i jeszcze innych
nikoniarz
04-11-2015, 09:03
Wczoraj doszly Spectrale CF. Ponoc sukcesywnie maja uzupełniać ofertę. Ja najbardziej czekam na Spectrala 29. Moze bedzie cos w dobrej cenie...
strasznie straszycie tymi cenami :(
człek odkłada decyzję o kupnie szosy na lepsze czasy a tu jak co roku się okazuje, że te lepsze lata już dawno minęły...
nikoniarz
04-11-2015, 09:27
Ja nie straszę tylko podaje fakty ze Canyon podniósł ceny od 600 do 1600 zl.
superkomornik
04-11-2015, 09:28
Moja OEM-owa szosa podrożała przez rok o ponad 30%. Szok. Dobrze że już kupiłem.
nikoniarz
04-11-2015, 10:56
Coś dla fanów sztywniaczków- Canyon wprowadził nowy model https://www.canyon.com/pl/mtb/exceed/
Wczoraj doszly Spectrale CF. Ponoc sukcesywnie maja uzupełniać ofertę. Ja najbardziej czekam na Spectrala 29. Moze bedzie cos w dobrej cenie...
czyli decyzja podjęta, bo zdaje się wahałeś pomiędzy 27,5 a 29" ?
strasznie straszycie tymi cenami :(
człek odkłada decyzję o kupnie szosy na lepsze czasy a tu jak co roku się okazuje, że te lepsze lata już dawno minęły...
Daniec w swoich kabaretach już dawno ostrzegał :"..żeby się nie okazało, że lepiej to już było .." :mrgreen:
Będzie tak, jak przed wojną. Osobnik z rowerzem na wsi, to był gość. Prawie jak dziedzic. Do czego to doszło, by rowerz kosztował, kwartał albo i więcej roboty. Ale to wszystko w imię zasady : zarabicie mniej, to stać was by płacić więcej.
nikoniarz
04-11-2015, 11:17
czyli decyzja podjęta, bo zdaje się wahałeś pomiędzy 27,5 a 29" ?
No właśnie nie jest podjęta bo nie wiem co zaoferują modele 29 i jakie będą ceny. Póki co wzrost cen mnie zniechęcił, szczególnie, że poza zakupem samego roweru chcę go od razu rozbudować. Także "tysiak" więcej robi mi znaczną różnicę.
MadOnion
04-11-2015, 11:29
Coś dla fanów sztywniaczków- Canyon wprowadził nowy model https://www.canyon.com/pl/mtb/exceed/
A tu jest szczegółowo gdzie zyskali gramy ; )
http://www.velochannel.com/canyon-2016-exceed-cf-slx-870g-le-cadre-12301
nikoniarz
04-11-2015, 11:44
A tu jest szczegółowo gdzie zyskali gramy ; )
http://www.velochannel.com/canyon-2016-exceed-cf-slx-870g-le-cadre-12301
Mnie HT w ogóle nie interere :) Wrzuciłem tylko jako ciekawostkę dla tych którzy lubują się w sztywnym sprzęcie. Ale oczywiście wielkie dzięki za info- zapewne komuś się to przyda.
superkomornik
04-11-2015, 12:11
30 tysi, już biegne do bankomatu.
Swoją drogą o co chodzi z tym odwróconym Rockshoxem? Po to aby szybciej zniszczyć golenie i kupić nowego amora?
MadOnion
04-11-2015, 12:13
Mnie żaś bardzo interere tylko kto mi da kasę na te bajery :D
RS-1: Chodzi o poprawę smarowania ;) a przy okazji wyszło to :D
https://www.youtube.com/watch?v=ELSm29zeybM
superkomornik
04-11-2015, 12:20
Amor z waty za 5 tysi? :D
MadOnion
04-11-2015, 12:27
Ale za to jaki design ; ) warto warto !
Ponoć Szao kupił ale się nie przyznaje i dlatego go na forum nie ma :twisted:
nikoniarz
04-11-2015, 13:37
Widelce konstrukcji UD juz kiedys probowaly podbić rynek. Bezskutecznie. Ciekawe czy teraz się uda czy tylko "nowość na sile"...
MadOnion
04-11-2015, 14:07
Manitou Dorado raczej jakiś tam sukces osiągnął :P
Sama idea jest ok ale wykonanie już gorzej. Patrząc na puchar świata i inne zawody to garstka zawodników używa RS-1 i pewnie tylko dlatego że muszą ; )
schwepes
04-11-2015, 14:58
Jest jedna, słuszna, sprawdzona konstrukcja UD. Wiem bo mam [emoji14]
nikoniarz
04-11-2015, 15:07
Jedyna sprawdzona konstrukcja Lefty'ego borykała się przez lata z problemami uszczelek. Nie wiem jak obecnie...
może ktoś chętny na dość mocną lampkę rowerzową z gazetki Jula
http://lib.hpublication.com/publication/fd722f80/?_ga=1.212576023.2001989523.1446637425
ciekawe, kiedy w końcu uzupełnią ofertę, brak nadal "Nervów",
ciekawość zaspokojona, od dziś pełny wybór "Nerwusów", brać, wybierać, nie wybrzydzać :)
jakieś dwutłoczkowe hamlpe będą lepsze niż slx ?
Dwutłoczkowe to niemal wszystkie hydrauliczne są. Od SLX na pewno lepsze będą XT, bo Shao ma w MTB i lepiej hamowały, zwłaszcza jak szedłem na czołówkę ze skuterem, niż moje SLX. Teraz się łamię czy wymieniać. :)
Czterotłoczkowe robi Magura i Hope tyle znam, jakbyś się zdecydował na tę pierwszą firmę, to sprawdź ceny w rzeszy, ja za komplet p+t HS33, zapłaciłem o dwie stówy mniej niż w Polsce.
raczej tylko szimano, bo mam zamiar ispece włożyć
zobaczę jutro czy się na hamplach deore na drzewie nie zatrzymam ;D
Przy obecnym standardzie szerokości kierownicy MTB, i-spec to czysta fanberia. ;)
Przy okazji widzę, że wróciła moda na proste (w zasadzie) kierownice, tylko że mają po 70 cm, a nawet więcej i oczywiście mocowanie oversize.
nikoniarz
04-11-2015, 20:40
Czterotłoczkowe robi Magura i Hope tyle znam
Po za tym jeszcze od Shimano są Saint i Zee, oraz od Srama/Avida są Guide, X.0 Trail, Elixir 9 Trail i Code...
a tam, fajnie jest mieć przycisk od sztycy pod kciukiem, ze zwykłymi nie wchodzi
a kierę mam łosiemdziesiont ;)
nikoniarz lepsze saint czy zee ? przez rok śmigałem na slx i było git, ale teraz cięższa maszyna będzie :D
nikoniarz
04-11-2015, 21:14
nikoniarz lepsze saint czy zee ?
Sainty... Zee to taka tańsza wersja Saintów.
nikoniarz
04-11-2015, 21:50
zee > slx ?
Ciężko stwierdzić... Zee nie mają nawet zewnętrznego pokrętła regulacji klamki...
a kierę mam łosiemdziesiont ;)
Łojacie! Zamiast sztycy wstaw lichtarz trójramienny i zamontuj trzy siodełka. Na zewnętrznych sadzasz dwóch ostrokołowców, bo oni przyzwyczajeni do wąskich kierownic, sam siadasz na środku z zapasem piwa...
Ciężko stwierdzić... Zee nie mają nawet zewnętrznego pokrętła regulacji klamki...
o to pipa, używam tego w slx
a to kupie se drugie slx'y albo po diabelsku podstępnie podmienię deore z slx
nikoniarz
04-11-2015, 22:52
o to pipa, używam tego w slx
a to kupie se drugie slx'y albo po diabelsku podstępnie podmienię deore z slx
W sumie tego uzywa sie raz- dopasujesz i juz zostaje nieruszane. Ja jak w XTR ustawilem 3 lata temu tak juz zostalo. Bo po co ruszac?
Ja ruszam. Czasem mi klamka puchnie to se pokrece na mniej.
nikoniarz
04-11-2015, 23:09
Może dlatego że mi nie puchną to nie kręcę...
MadOnion
05-11-2015, 07:23
W sumie tego uzywa sie raz- dopasujesz i juz zostaje nieruszane. Ja jak w XTR ustawilem 3 lata temu tak juz zostalo. Bo po co ruszac?
W zwykłej klamce tez jest regulacja tyle, że kluczem ampułowym. Ja używam tego kilka razy w roku po zmianie klocków, w zależności czy jadę w rękawiczkach czy bez.
Ale za to jaki design ; ) warto warto !
Ponoć Szao kupił ale się nie przyznaje i dlatego go na forum nie ma :twisted:
A na kij mnie ten kasztan? Nie ma mnie bom zajety :razz: nawet nie jezdze teraz bo nie mam kiedy ;(
Dwutłoczkowe to niemal wszystkie hydrauliczne są. Od SLX na pewno lepsze będą XT, bo Shao ma w MTB i lepiej hamowały, zwłaszcza jak szedłem na czołówkę ze skuterem, niż moje SLX. Teraz się łamię czy wymieniać. :)
Czterotłoczkowe robi Magura i Hope tyle znam, jakbyś się zdecydował na tę pierwszą firmę, to sprawdź ceny w rzeszy, ja za komplet p+t HS33, zapłaciłem o dwie stówy mniej niż w Polsce.
O Ty lobuzie! Przeciez nie mowilem, ze mozesz hamowac! :twisted: :mrgreen:
W zwykłej klamce tez jest regulacja tyle, że kluczem ampułowym. Ja używam tego kilka razy w roku po zmianie klocków, w zależności czy jadę w rękawiczkach czy bez.
To jakie Ty masz te rekawiczki? Jak noga slonia? :twisted:
nikoniarz
05-11-2015, 09:30
To nie powinno służyć jako kompensacja skoku po zmianie klocków. W końcu układ ma samoregulacje. Przy wymianie klocków wciskamy tloczki do konca i tyle.
MadOnion
05-11-2015, 10:06
To nie powinno służyć jako kompensacja skoku po zmianie klocków. W końcu układ ma samoregulacje. Przy wymianie klocków wciskamy tloczki do konca i tyle.
Może i ma swoja regulacje ale na papierze tylko, skok klamki po wymianie klocków jest zupełnie inny jak na mocno zużytych klockach ; ) tak samo jak tajemniczy free stroke - niby jest ale nie działa :]
A na kij mnie ten kasztan?
Gustujesz w kasztanach to pomyślałem, że by Ci sie przydał ; ) do kolekcji :D
To jakie Ty masz te rekawiczki? Jak noga slonia? :twisted:
Chińskie ;]
Cebula nie umie ustawic hampli! Cebula nie umie ustawic hampli! Lalalaa! I ma chinskie rekawiczki! :D
Po 3 piwach trza troche pokresic bo slabo dzialajo.
nikoniarz
05-11-2015, 13:04
Odpowiednio odpowietrzone hample maja taki sam skok klamki po wymianie klocków i ich dotarciu. Co do FreeStroke- oczywiscie ze dziala. Można bez problemu zwiększyć skok klamki. Ale tylko zwiększyć, bo fabrycznie jest najmniejszy skok ustawiony.
Jeśli ktoś ma ochotę, a myślę, że każdy w tym wątku powinien mieć ;) to jutro można będzie obejrzeć unReal (http://www.trekbikes.com/pl/pl/stories/2015/10/unreal/?autoplay=true&utm_source=bm23&utm_medium=email&utm_term=Zobacz+unReal+za+darmo&utm_content=http://www.trekbikes.com/pl/pl/stories/2015/10/unreal/?autoplay%3Dtrue&utm_campaign=20151102+Consumer+unReal+tb.com+scree ning+EU+PL) na stronie Treka.
MadOnion
05-11-2015, 15:00
Odpowiednio odpowietrzone hample maja taki sam skok klamki po wymianie klocków i ich dotarciu. Co do FreeStroke- oczywiscie ze dziala. Można bez problemu zwiększyć skok klamki. Ale tylko zwiększyć, bo fabrycznie jest najmniejszy skok ustawiony.
Skok maja taki sam ale nie położenie klamki ; )
Free Stroke ma za zadanie zwiększenie odległości klocków od tarczy - niestety działa tylko na papierze, chyba że zwiększa tylko skok klamki ; ) ale nie takie ma zadnie ten system.
Jeśli ktoś ma ochotę, a myślę, że każdy w tym wątku powinien mieć ;) to jutro można będzie obejrzeć unReal (http://www.trekbikes.com/pl/pl/stories/2015/10/unreal/?autoplay=true&utm_source=bm23&utm_medium=email&utm_term=Zobacz+unReal+za+darmo&utm_content=http://www.trekbikes.com/pl/pl/stories/2015/10/unreal/?autoplay%3Dtrue&utm_campaign=20151102+Consumer+unReal+tb.com+scree ning+EU+PL) na stronie Treka.
Bedzię miał ochotę :)
Piszą o tym w kilku miejscach.
Ps. Jakoś tak zimno się zrobiło ale jest pozytyw - powietrze ma znowu trochę czystego tlenu w swym składzie.
U mnie normy przekroczone. Nawet RSO wysyła komunikat ostrzegawczy :/
superkomornik
05-11-2015, 15:42
Sezon grzewczy się zaczął. Co roku to czuję jadąc przez wioski i wdychając spalone śmieci :/
To prawda. Czuć tą sadzę jak się wieczorem jeździ.
żeby tylko podczas jazdy było czuć (zawsze można wybrać trasę z dala od siedlisk palaczy), gorzej, jak w domu nie ma jak okien otworzyć, bo taki smród leci
pogoda ostatnio też nie pomaga, zero wiatru, wszędzie smog, jak cholera
Spaliny swą drogą tylko, że ostatnie dni były bez najmnieszego wiatru to i smog się zjawił, po kilku wdechach w głowie kołowało się lepiej niż po... (tu można wpisać dowolną używkę).
nikoniarz
05-11-2015, 17:13
Free Stroke ma za zadanie zwiększenie odległości klocków od tarczy -
Kto Ci takich głupot naopowiadał? :) Free Stroke zwiększa ruch jałowy klamki ale nie ma to nic wspólnego z odległością klocków od tarczy.
Skok maja taki sam ale nie położenie klamki ; )
Jakim cudem po wymianie klocków zmienia Ci się położenie klamki skoro można je zmienić tylko pokrętłem przy klamce? :) Poza tym skoro skok jest ten sam, klamka nieruszana to jak ma być po wymianie klocków inaczej? :) Nie wiem w jakim stanie masz hamulce, nie wiem jak serwisujesz... ja jak raz ustawiłem free stroke oraz odleglosc klamki 3 lata temu to nic poza odpowietrzaniem, wymianą klocków oraz coroczną wymianą płynu nic nie robie a klamka ma ciągle ten sam skok i położenie.
superkomornik
05-11-2015, 17:16
Kto Ci takich głupot naopowiadał? :) Free Stroke zwiększa ruch jałowy klamki ale nie ma to nic wspólnego z odległością klocków od tarczy.
Chłopaki, nie bić się. Kupcie se po ostrym i nie będziecie mieć ani klamek ani klocków ani niczego :mrgreen:
Spaliny swą drogą tylko, że ostatnie dni były bez najmnieszego wiatru to i smog się zjawił, po kilku wdechach w głowie kołowało się lepiej niż po... (tu można wpisać dowolną używkę).
Po cebuli
Dziadek Mróz, chwal się nową maszyną. Wygląda jak do zjeżdżania z K2 :)
Dziadek Mróz, chwal się nową maszyną. Wygląda jak do zjeżdżania z K2 :)
coś mnie ominęło ? chaos się przesiadł na nowego bajka ?
nikoniarz
05-11-2015, 17:22
Chłopaki, nie bić się. Kupcie se po ostrym i nie będziecie mieć ani klamek ani klocków ani niczego
Nikt się nie bije i bić nie będzie ;) Czysta wymiana doświadczeń. A na ostrym swoje wyjeździłem trenując kiedyś na szosie... Wręcz za dużo :D
superkomornik
05-11-2015, 17:23
Na ostrym przejechałem się raptem 10m. To było o 10m za dużo ;)
no deore dojo radę, ale nie majo pokręteł, musiałem imbusem kręcić
do góry ciężej, można się było spodziewać, na dół lżej, można się było spodziewać
rowerz leci jak warjiot, takie spektakularne dwie gleby jak dziś nie miałem jeszcze ;D ciało boli fest
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/oNyReMg-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/oNyReMg.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/E9sc9lb-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/E9sc9lb.jpg)
nikoniarz
05-11-2015, 19:20
Z przodu Pike RC?
brałeś w bikerze?, widziałem takiego,
dlaczego pod górę ciężej ?
nie kupiłem nowego, ciężej bo jest cięży dużo od tranca, no ale w dół to już inna rozmowa ;D
a ten to który model, zwie się ..
nikoniarz
05-11-2015, 22:41
ciężej bo jest cięży dużo od tranca,
I geo mało podjazdowe :D
Ale reginki idą w dół- odpowiednia geometria i 160 mm robią robotę...
co Ty z tym ciężarem, ileż to różnicy 1-1,5 kg ? dobry amor, nastawiony na ostro na kamule, to idzie jak burza ,.. się dziwisz ;)
Co Wy tak na pyl narzekacie? Przyjedzcie do mnie to kazdego dnia bedzie tyle co u Was max. :twisted:
Anton dobra machina! Wpadaj z gratem i pojezdzimy!
MEGALOPOLIS
06-11-2015, 19:45
Burnham Beeches
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien2-01.jpg)
National Trust - Cliveden
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien2-02.jpg)
Oblukane. Na szczęście nie było za dużo dialogów. Fajnie tam maja, ciągle z górki. Ja żeby mieć z górki, to muszę na przód 20" kolo zakładać :)
obejrzane,
ale, że jutro to już trzeba dutki wysupłać na ten film? za film promocyjny marki mam ekstra płacić ?
jeszcze za tanie są Treki, czy o co chodzi :)
No i zapomniałem zglądnąć :(
chyba się nie dogadamy z reginą, ciążka krowa i do góry nie jedze
Ale wiesz że pod górkę to trzeba pedałować :) bo z górki to niekoniecznie.
superkomornik
07-11-2015, 19:13
chyba się nie dogadamy z reginą, ciążka krowa i do góry nie jedze
Przecież masz wyciągi na dzielni ;)
nikoniarz
07-11-2015, 19:15
Bo to nie jest rower do jeżdżenia pod górę... Chcesz coś co daje kompromis między zjazdem a podjazdem- celuj w 140 mm. I to nie w każde 140 mm bo geo potrafi uprzykrzyć podjeżdżanie bardziej niż masa. Chcesz coś z "większym" skokiem co spoko zjeżdża i podjeżdża- Canyon Strive z regulacją geometrii. Z doświadczenia wiem, że jeśli mowa o masie w granicach 13-16 kg to bardziej przeszkadza geometria i samo zwieszenie (jeśli nie oferuje możliwości wyeliminowania zapadania się) niż sama masa. Stąd napisałem, że więcej winy w Regince ponosi geometria niż masa. Możesz mieć inne zdanie ale ja nie będę się licytował kto z nas wie "lepiej" bo to nie ma sensu. Uwierz mi, że nawet jeśli Reginę odchudzisz do 14 kg to ona nie będzie chciała podjeżdżać. Po prostu nie taka jej natura z samego założenia i projektowania.
Ja sie nie znam. Trance jeszcze nie sprzedany na szczescie:) reginka chyba troche za mala.
no to cenne uwagi Panowie,
więc od dziś "wybijam" sobie z głowy definitywnie Krossa Moona Z2 za 9299 :)
nikoniarz
07-11-2015, 20:18
Żeby nie bylo nieporozumien- nie twierdze ze masa nie ma żadnego znaczenia. Owszem, ma. Wtedy kiedy robimy duże przewyższenia rzędu powyżej 2000 \ m w pionie dziennie, gdy często "zrywamy" tempo i trzeba nagle wprawic kilogramy w ruch. Przy typowej jeździe geo ma większe znaczenie. Oczywiscie najlepiej polaczyc fajne geo z fajna masa...
Ide na piwo a wy myslcie co dalej ?
nikoniarz
07-11-2015, 20:25
Ja piję akurat. Dostałem info, że Spectrali 29 nie będzie w tegorocznej ofercie Canyona...
tzn w tym roku 2015 się nie wyrobią , czy w ogóle w ofercie na 2016 ?
nikoniarz
07-11-2015, 22:41
tzn w tym roku 2015 się nie wyrobią , czy w ogóle w ofercie na 2016 ?
Zacytuję:
"Generalnie Spectral 29 miał być wycofany z oferty gdyż nowy Nerve AL 29 ma jego charakter z minimalnie mniejszym skokiem. Jeden wspomniany Spectral 29 wróci ponieważ koledzy zamówili produkcję zbyt dużej ilości ram. Nie znamy jeszcze daty pojawienia się tego sprzętu na stronie."
hm, zauważyłem, że geo Nervów zmienili, zbliżając się do Spectrali, sądziłem, że pójdą tą samą drogą z wyższym modelem, ..no nic, będziem myśleć o 27,5 calach w razie czego
nikoniarz
07-11-2015, 22:54
Tłumaczenie, że Nerve ma tylko minimalnie mniejszy skok jest bez sensu- równie dobrze mogli wycofać też Nerve 27,5. W końcu to tylko minimalnie mniejszy skok...
ciekawe w jakiej specyfikacji wrzucą te resztki Spectrali, jak w podstawowej i ciut wyżej, to pewnie szybko znikną..
Bylem dzisiaj u Jarka ale nie bylo go w domu wiec strzelilem kolko... kurna, flak total. Trzeba zaczac znowu jezdzic, mimo ze pogoda z dupy. Zmienilem se owijke przy okazji, to co zobaczylem pod stara na kierce od Gianta przeszlo moje najsmielsze oczekiwania. Jakby ktos poprzednia owije na butapren kleil :shock: :mrgreen:
tłister z bb jak by ktoś chciał zerknąć jak to wygląda
https://youtu.be/KAhRrte6KgE
mateo912
09-11-2015, 12:27
tłister z bb jak by ktoś chciał zerknąć jak to wygląda
https://youtu.be/KAhRrte6KgE
tak z ciekawości, jaka średnia prędkość jest na tym twisterze? bo na filmiku wygląda dość wolno ale podejrzewam że w rzeczywistości szybciej było ;)
ja jechałem całość ok 12 min / 16,3 km/h średnia, najlepszy na stravie ok 9 min / 22,1 km/h
Twister ma 4,4km a długość filmu to 13 minut, więc wychodzi około 20km/h
Ok, już nieważne ;)
Nie mogę obejrzeć. Wystąpił błąd a później że film niedostępny :(
MadOnion
09-11-2015, 12:45
Fainy singiel! ... wygląda jak by był do zrobienia na szosie ; )
Cebula dobrze prawi. A jak nie na szosie to przynajmniej na CXie.
MadOnion
09-11-2015, 12:57
Co nie oznacza, że nie jest zaje..fajnie ; ) bo pewnie są też ścieżki pod typowego enduro 140-160.
Muszę sobie w kajecie zapisać plany na 2016
jeszcze można śmigać, przybądźcie, pojeździmy, wypijemy ... albo odwrotnie ;)
Cebula to rozwali w 3min. A ja skoku to mam tyle co mi sie kapec ugnie :D
spoko, twistera można jechać z po blokowanymi widelcami, wiec co mówię ;)
MadOnion
09-11-2015, 13:33
jeszcze można śmigać, przybądźcie, pojeździmy, wypijemy ... albo odwrotnie ;)
Shit czyli trzeba będzie 2x zaplanować ; )
superkomornik
09-11-2015, 13:57
Albo z noclegiem. To kiedy zwalamy się do Chaosa, sobota? :mrgreen:
MadOnion
09-11-2015, 14:02
Do soboty !
ło, to spoko, poznam Wasze mordy w końcu
superkomornik
09-11-2015, 14:08
Idę czyścić wentyle!
MadOnion
09-11-2015, 14:27
Anton nie pitol ze Ty w piersiówki pijesz ; ) weź raz się przyznaj :P
tak się kolarze u nas na szyndzi po nocy bawio ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/hgExcfd-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/hgExcfd.jpg)
superkomornik
09-11-2015, 14:49
Sport to zdrowie :D
MadOnion
09-11-2015, 15:01
Fest chłopy z naparstków pijoooo! Po jednym na jedną szprychę ; )
Tak. Ale nie powiem ile zarobilem na dilu ;)
Twoje ryzyko, Twój zysk/strata :)
to co teraz poczniesz, "przeprosisz się" ze struszkiem, czy poszukiwania trwają..
Anton kup se szose i wpadaj do mnie. Dzisiaj 16st, sloneczko swieci, git jest.
Lubie staruszka. Dzis odbieram z serwisu i jazda ??
MadOnion
10-11-2015, 07:25
Shao u nas też ciepło ; ) więc Antona nie przekonasz chyba że dużą zawartością chmielu w powietrzu ; )
Chmielu i PM2.5! Prawie jak w Krakowie!
Shao, Twój trenażer to przeżytek.
https://www.youtube.com/watch?v=ibffoZm_J8A
superkomornik
10-11-2015, 20:43
Tomek się obudził :-P To już chyba było w wątku. Niemniej ciągle śmieszy tak samo.
To ja wrzucę coś innego, choć podobno już po sezonie. Można jednak poćwiczyć na kolejny
TEhySzO14ik
Zapomniałem, że Rafał wrzucał jakieś filmy ze swojej piwnicy.
bedzie jutro pogoda czy nie bedzie ? oto jest pytanie
superkomornik
10-11-2015, 21:08
U nas będzie, wpadaj na wygasły wulkan :)
nikoniarz
10-11-2015, 21:14
Pogoda jest zawsze. Kwestia tego czy chęci sa adekwatne do pogody :D
Ja jutro wbijam w góry, ale z buta. Dwie możliwe lokacje, ICM podpowie, a towarzystwo zadecyduje co wybierzemy.
chaos nie bedzie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/afgzwPv-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/afgzwPv.jpg)
przykro mi rotor że kent nie ma ;D
kent, rzeczywiście nie ma, BB też nie, dopiero B-B się odnajduje :mrgreen:
MadOnion
12-11-2015, 07:09
Na polu raczej ; )
MadOnion
12-11-2015, 07:52
Co mam opowiadać :D ciężko ; ) i nie był to mój debiut na szosie. Potrzebuje plastikowych komponentów z PRC :D
superkomornik
12-11-2015, 10:58
Cebula, teraz musisz poprawić swoje "od szlabanu do szlabanu" :mrgreen:
MEGALOPOLIS
12-11-2015, 11:11
Dorney
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien3-04.jpg)
Cookham
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien3-03.jpg)
Wildbrook common
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien3-02.jpg)
Maidenhead
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien3-01.jpg)
MadOnion
12-11-2015, 11:17
Z przodu 39 i 25 z tyłu to faktycznie poprawię ; ) chyba swoje HR max :D
Musiałbym mojego górala odpalić :P 27 min jest do zrobienia myślę
superkomornik
12-11-2015, 11:21
Megalopolis - ładnie tam tylko trochu smutno jakoś. No ale jesień, co zrobić.
Cebula - jesteś pro to i masz korbę pro :mrgreen: A powaznie sam mam 39 i nie pamiętam czy wjeżdżałem na nim (tez mam kasetę do 25) czy zrzucałem na mój lamerski młynek (czyli 30).
Może w tym roku uda mi się jeszcze raz skoczyć zanim śnieg spadnie. Ostatnio było pitu pitu, teraz pojechałbym na tempo.
MadOnion
12-11-2015, 11:33
Na ten moment szybciej bym wjechał tam MTB niż szosą ; )
będzie różnica ? ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/u7oyoAz-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/u7oyoAz.jpg)
MadOnion
12-11-2015, 12:40
W porównaniu do JAVY od Shao minimalna ;p wręcz niezauważalna
Marcin na takie drogi to szose trzeba bylo brac, a nie gorala!
Anton tam powinno byc napisane Sóntór Anton :mrgreen:
Cebula bierej tego szosownika pod pache i wpadaj do mnie, polatamy!
MadOnion
12-11-2015, 14:33
Anton tam powinno byc napisane Sóntór Anton :mrgreen:
:mrgreen:
Jak wylatam z 10tys. km to mogę z Wami latać :P
Zeby latac z komornikiem to musisz miec paszport polsatu jeszcze.
MadOnion
12-11-2015, 14:46
Mam tylko choinkę o zapachu cebulowym... dziś po tej szosie mnie wszystko boli ; )
superkomornik
12-11-2015, 15:04
A mnie po mtb. Może dlatego że się wywróciłem ;) cholerne liście, cholerna wilgoć, cholerna jesień...
MadOnion
12-11-2015, 15:09
Damianos a Ty jechałeś na dziada szosą czy jeno horskim ?
W ogole dzisiaj byl ostatni stejdz gran fondo w Yunnan. Cos nie wyszlo organizatorom i na mecie spotkaly sie dwie grupy sprinterow - tylko kazda grupa z innej strony mety. Takiej kraksy dawno nie widzialem... :shock: Musze znalezc jakies video, bo mam tylko w wechacie.
MadOnion
12-11-2015, 15:15
Szao ratuj co się da i ślij do PL! Biorę tył ze Specialized'a a przód z może być z Canyona.
superkomornik
12-11-2015, 16:34
Damianos a Ty jechałeś na dziada szosą czy jeno horskim ?
Zima jechałem horskim kolem a latem letnim, w sensie tym normalnym ;)
Pany, szybkie pytanie - jest do nabycia Rose Xeon Team GF - widelec karbon reszta alu, osprzęt na 105tce - cena wyjściowa 5 tysi - warto?
superkomornik
12-11-2015, 17:19
Bardzo lekki jak na alu ale wg mnie trochu drogo. Za tyle to można mieć nowy karbon na 105 ;)
MEGALOPOLIS
12-11-2015, 18:34
Megalopolis - ładnie tam tylko trochu smutno jakoś. No ale jesień, co zrobić.
taki klimat... jak w PL byla susza i upaly, to tutaj 15 stopni mniej i deszcz padal... choc mnie to akurat pasuje.
a dzis, tez dosyc pochmurno...
Burnham
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien4-01.jpg)
Burnham
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien4-02.jpg)
Forty Green
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien4-03.jpg)
Beacon Hill
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien4-04.jpg)
Beacon Hill
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien4-05.jpg)
Beacon Hill
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien4-06.jpg)
Penn
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien4-07.jpg)
fajnie tam, pojeździłbym :)
amor włożony, i but jeszcze nowy do koloru, będzie wypas stylówa na szlaku ;D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/gbAxGbI-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/gbAxGbI.jpg)
superkomornik
12-11-2015, 20:33
Miałem kiedyś rózne vansy, ten model także. Dość szybko sflaczały ;)
Fajnie wygląda ten Ruron, oby nie zamarzł.
Czemu Anton nie zapodajesz w klikach?
Czemu Anton nie zapodajesz w klikach?
za dużo piję ;D
komornik, vansy sransy, właśnie wyjechały fedeksem z dekatlonu za pół ceny ;D
nie wiem czy nie przeginam, normalnie ten rowerz miał 140 skoku ;/
Kliki w piciu tylko pomagają, ja wiem, że akurat my Polacy piwo umiemy otworzyć dosłownie wszystkim, ale zatrzask SPD ma rozstaw akurat do odkapslowania browara. :mrgreen:
zdyboo, w sobotę jadę w klikach !
nikoniarz
12-11-2015, 21:37
zatrzask SPD ma rozstaw akurat do odkapslowania browara. :mrgreen:
Co racja to racja :D aczkolwiek u mnie przy jednym rowerze juz kilka lat temu SPD przestaly otwierać kapsle ze względu na przebieg (28 tys km). Na szczęście w drugiej maszynie otwierają jeszcze bez problemu. Poza tym sa jeszcze inne miejsca gdzie można otworzyc, aczkolwiek SPD to wyjątkowo lanserski i gustowny otwieracz :D
aczkolwiek SPD to wyjątkowo lanserski i gustowny otwieracz :D
No ba, kiedyś nawet browara wygrałem, bo towarzystwo nie wierzyło, że się da. :)
MadOnion
13-11-2015, 08:29
...Jakim cudem po wymianie klocków zmienia Ci się położenie klamki skoro można je zmienić tylko pokrętłem przy klamce? :) Poza tym skoro skok jest ten sam, klamka nieruszana to jak ma być po wymianie klocków inaczej? :) Nie wiem w jakim stanie masz hamulce, nie wiem jak serwisujesz... ja jak raz ustawiłem free stroke oraz odleglosc klamki 3 lata temu to nic poza odpowietrzaniem, wymianą klocków oraz coroczną wymianą płynu nic nie robie a klamka ma ciągle ten sam skok i położenie.
Sorry musiałem ; )
źródło (http://iv.pl/images/48155518285358815535.jpg)
Jaki hacker :shock: :shock:
nikoniarz
13-11-2015, 09:31
Sorry musiałem ; )
źródło (http://iv.pl/images/48155518285358815535.jpg)
Ale ja nadal podtrzymuje swoja wersje. Wg mnie nie ma sensu licytować sie- Ty masz swoje zdanie, ja swoje i tyle. Ważne, ze chyba oboje jestesmy usatysfakcjonowani.
cebula ma rację, po zmianie klocków też kuchnie klamka, dlatego pokrętło jest git
Lepiej jezdzic bez klockow w takim razie (wtedy klocek bedzie ale w innym miejscu :twisted:).
MadOnion
13-11-2015, 11:50
Anton polej Szałolinowi na odwagę.
Wtedy jeszcze sie zleje. Dzieki, wole nie.
:mrgreen:
Anton jak ten nowy Sóntór Anton?
MadOnion
13-11-2015, 12:17
Wczoraj sprawdziłem to w tej szosie z tyłu mam 25T + 39T na przedniej i 12%up miodu nie ma.
Trzeba bylo wrzucic 53-11.
superkomornik
13-11-2015, 12:23
Cebula, wrzucaj compacta na przód typu 34(6)-52, kasete 11-28 i jedziesz :D
Korba 39 na Twoje okolice to chyba dość trudny temat ;)
p.s.
10.II.2016 atakuję dziada, poleruj szprychy! :mrgreen:
nikoniarz
13-11-2015, 12:24
cebula ma rację, po zmianie klocków też kuchnie klamka, dlatego pokrętło jest git
A tloczki to Wy wciskacie do konca? Nie troche, nie prawie do konca tylko do konca. Maja byc rowno z korpusem zacisku. Wcisniete tloczki, odpowiednia ilość plynu, odpowiednie odpowietrzenie- nic nie ma prawa puchnac bo hamulec ma samoregulacje położenia. No chyba, ze tańsze grupy sa niechlujnie wykonane pod tym względem. Ja w M988 nie mam z tym problemu. Wciskam tloczki do konca, wkladam klocki i pompuje klamka aż bedzie lapac w położeniu jakie bylo przed wymiana- bo pierwsze wcisniecia to wpada do konca, ale po kilku razach sie podnosi. Jesli u Was tak nie jest no to musicie przywyknąć do tego jak jest ;)
MadOnion
13-11-2015, 12:25
Musiałbym mieć kopyta jak ten od tostera ; )
Tymczasem "Turek" z Torku
źródło (http://iv.pl/images/04471039875428409464.jpg)
fe, czyje to takie brzydkie giry ?
szao, test aurona jutro, no i po roku leżakowania wyciągam z szafy espedeki, mam nadzieję że umiem w tym hasać, piwo w butelce będę musiał też zabrać na testy ;)
MadOnion
13-11-2015, 12:45
Anton:
To nogi Justyny Steczkowskiej ; )
Nikoniarz:
Na zdjęciu są właśnie 988
Damian:
10 lutego ? no to może weź kwiaty i polecimy 4 dni później :D:D:D
Widac ze butowania czesto nie praktykuje. To co z wami ? Jestescie jutro w bb ? Bo nie wiem ile browcow dzis zakupic.
superkomornik
13-11-2015, 12:49
Cebula - narysuję na szczycie, w śniegu, wielkie, żółte serce ;)
Anton - ja niestety ni dy rydy, jutro to mogę co najwyżej popatrzeć na rower :(
MadOnion
13-11-2015, 13:02
Patrząc na pogodę to faktycznie trzeba większe zakupy browarowe zrobić.
Cebula - narysuję na szczycie, w śniegu, wielkie, żółte serce ;)
Za takie poświęcenie będę zmuszony też coś z siebie wycisnąć ; )
Cebula dobre kola na zdjeciu, wiem bo mam :mrgreen:
Anton powodzenia, jak cos to walnij bronka i za nasze zdrowie. Na pewno nie zaszkodzi!
nikoniarz
13-11-2015, 15:33
Nikoniarz:
Na zdjęciu są właśnie 988
Jak zrobisz wszystko dokladnie to jestem dobrej myśli...
MadOnion
14-11-2015, 14:21
Cebula dobre kola na zdjeciu, wiem bo mam :mrgreen:
Co to za koła ?
superkomornik
14-11-2015, 14:22
Był ktoś w bikeparku w Trutnovie? Warto pchać się tam na HT?
do biela warto
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/mJXEJW4-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/mJXEJW4.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/dki5Btn-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/dki5Btn.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/oq2cvhL-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/oq2cvhL.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/JoTwwZU-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/JoTwwZU.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/GfMmZeH-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/GfMmZeH.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/upLzh8r-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/upLzh8r.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/K0hDRlf-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/K0hDRlf.jpg)
superkomornik
14-11-2015, 22:31
Warto ale daleko ;)
nie dagej, dwa ha samochodem :D
Chaos, pierwsze dwa z Wapienicy? ;)
pierwsze mniej więcej, drugie z podjazdu zółtym z Jaworza na Błatnią, 3, 4 i 5 z Błatniej, kolejne z Klimcozka, ostatnie z Koziej
Co to za koła ?
Treningowe fajne kolka od Campagnolo. Dobre na zime albo apgrejdowania jak sie ma jakis szajs bo sa tanie za to co oferuja (~1500g, fajne piasty, pancerne).
chłopaki jest różnica między łańcuchem deore a xt ? co polecacie
zajechałem już dwa łańcuchy jeden shimano drugi kmc, pora na trzeci
nikoniarz
15-11-2015, 15:27
Kup coś z KMC. Przy tej samej cenie dostaniesz trwalszy łańcuch. Nie wiem jak niższe grupy łańcuchów Shimano, ale z trwałości "starego" CN-7701 to ja nie jestem zadowolony. Mam 3 sztuki i wszystkie są bardziej "zajechane" niż X9.93 pomimo dwukrotnie wyższych przebiegów.
Łańcuchy to tylko SRAM ;) Polecam Marek z Bielska
https://translate.google.pl/#pl/en/sram ;)
też mam wrażenie niepoparte dowodami, że kmc robi lepiej, nie dbam wcale o łańcuchy, jedynie to myjka co jakiś czas i jak nie zapomnę to jakiś olej ;D
zajechałem już dwa łańcuchy jeden shimano drugi kmc, pora na trzeci
Pytanie czy kaseta jeszcze będzie gadać z następnym łańcuchem.
He he. Moja miała, wybrała skup surowców wtórnych niż poprawną pracę z nowym łańcuchem.
Zęby trzeci raz nie rosną.
Zęby trzeci raz nie rosną.
no u rekinów rosną, a Anton to czysty rekin zjazdowy ;) :)
Co do łańcucha to wykończyłem CN-HG95 po 3400km. Co ciekawe łańcuch jeszcze nie był na maxa wyciągnięty, ale się urwał.
Niestety kaseta też swoje dostałą i nawet nie myślałem o jej zostawieniu do następnego łańcucha.
kupiłem kmc ;)
w espedekach się nie zabiłem, otweiracza nie testowałem bo wiśniówka i pigwówka była ;Dnawet przyjemnie było ale buty się okazały za duże ? wdf rok w szafie poleżały i urosły ;D
Wkurza mnie hamulec tylny. Niby hamuje ale już nie tak jak powinien. Do tego skrzypi jak stare drzwi od stodoły. Okładziny niby ok, olej był wymieniany na początku tego sezonu. Nie wiem o co chodzi. Może to kwestia zacisku okładzin na tarczy....
Kusi żeby je wymienić ale trochę kasy żal.
MadOnion
16-11-2015, 09:20
Wyciśnij nieco tłoczki, przy użyciu pędzelka przemyj benzyną eks., przeleć klocki drobnym papierem ściernym, później lekko szczotką drucianą na koniec przemyj tarcze i klocki. Warto przesmarować też elementy ruchome w klamce.
nie zapomnij zaoliwić dobrze tarcz !
superkomornik
16-11-2015, 10:00
A może tarcza tłustą od smalcu?
Tarcze w pierwszej kolejności odtłuściłem. Było ok przez krótki czas.
Przelecę teraz klocki, bo tego to jeszcze nie robiłem :)
MEGALOPOLIS
16-11-2015, 18:37
Maidenhead Bridge.
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien5-01.jpg)
Cookham.
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien5-02.jpg)
Cookham.
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien5-03.jpg)
Cookham.
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien5-04.jpg)
Marlow, Buckinghamshire.
źródło (http://ndmagazine.net/images/jesien5-05.jpg)
Mnie dziś, podczas dojazdu do fabryki, łańcuch spadł. Spadł z kasety na szprychy, nawet trochę szarpania było, żeby go wydobyć. Lekka centra i osiem szprych do wymiany, bo nie chcę żeby mi jedna czwarta strzeliła w najmniej spodziewanym momencie. Zadzwonię jutro do USR spytać jak tam przebiegi obecnie. Szkoda tylko, że pogoda akurat taka se, a nie lubię, jak nie muszę drugiego roweru po mokrym turlać.
megalopolis fajnie tam u ciebie,
patrz jaka fajna maszyna, http://www.pinkbike.com/buysell/1884034/ kupił bym :D
Anton, ale w tych kolorach to jak go zostawisz gdzie w lesie to może być problem z odszukaniem. Byś musiał w ten breloczek na gwizdanie jeszcze zainwestować parę funciszy... :)
Fajne trasy w tych UKejach, ale to wszystko na szose, a nie na takiego gorala.
Ja sie przeziebilem i juz w ogole nie mam jak jezdzic... czas przejsc na emeryture. Jak na pierwszy rok jezdzenia w miare regularnego to i tak niezle mi poszlo.
Ale mi sie on podoba. ;) napisze do niego moze spusci nieco ;) mega podjedzuesz na kozie rozumiem tez 100 mil koledze rowerz odladnac? :D
superkomornik
17-11-2015, 08:39
mega podjedzuesz na kozie rozumiem tez 100 mil koledze rowerz odladnac? :D
Chaos, odstaw tą wiśniówkę ;)
MadOnion
17-11-2015, 08:52
Yhyhyhyh dzięki Damian bo już myślałem, że ja mam odstawić ; )
superkomornik
17-11-2015, 08:54
Wstałem, przeczytałem, nie zrozumiałem, wypiłem kawę, nadal nie rozumiałem ;)
Koledzy ... Tak czy siak pigwa ostatnio na topie ;)
;D cebula za duzo pali :D
MadOnion
17-11-2015, 09:03
Kopyta na podjazdach ; )
Drogie Bravo,
Jak wiadomo okres pogody dobrej na rower, to nie tylko okres krycia się w piwnicy i częstego ładowania akumulatorów do oświetlenia, ale i okres zakupów w lepszych cenach.
Po kilku latach jazdy na SLX M665 chyba nadszedł czas wymiany na coś lepszego. Dla uproszczenia sprawy postanowiłem pozostać przy produktach Shimano, ze względu na budżet zostaje zatem XT.
Po dzisiejszej rozmowie z ulubionym mechanikiem wychodzi, że dużo może dać zmiana samej klamki.
W przypadku klamki są dwie do wyboru: M8000 i M785, w przypadku zacisków też w zasadzie. Przy czym można mieszać i mogę dać klamkę M8k do zacisków, które mam obecnie. Zaciski pod klocki bez radiatorów. Przewody będą Jagwire, bo chce lekko urozmaicić kolorystykę roweru.
Zatem, w skrócie, którą byście bramkę wybrali:
1. Wymiana tylko klamek raczej na M8k, różnica w cenie niewielka, a wolę mieć całe czarne, choć za cholerę mi się nie podobają wizualnie te klamki. Wolę te, w których zbiorniczek wyrównawczy jest schowany w "obejmie".
2. Wymiana kompletu, na też raczej M8k.
3. Wymiana samych zacisków, na M8k lub na M785
4. Całkiem co innego, tylko co? Tarcz już większych nie wsadzę, Marcok większej nie przyjmie.
Pomocy! ;)
1. Wymiana tylko klamek raczej na M8k, różnica w cenie niewielka, a wolę mieć całe czarne,
He he. Ciemna strona mocy, daje o sobie znać :) Tak trzymać. Jak bym był lieratem, tym piszacym :) to popełnił bym tekst o "wyższosci sprzetu czarnego nad sprzętem barwy inszej" :)
Na kierownicy miałem kompletny zestaw SLX M665, który jest ciemnoszary z czarnymi akcentami. Manetki zostały zmienione na XT ze srebrną dolną dźwignią, ale ja mam klamki i manetki dość mocno skierowane w dół i nie widać od przodu. Kierownica i mostek accent greyfish, zatem ciemno szare. Owe czernie i szarości złamałem niebieskimi pancerzami przerzutek, a przewody hydrauliczne, planuje pomarańczowe. :)
Wszystko przez Shao i jego kozę z heblami XT M785. :)
superkomornik
17-11-2015, 21:33
Tomku, serio do trekinga potrzebujesz jakiś lepszych hebli niż slx? Skoro na asfalt spokojnie wystarczają szosowe pivoty więc....?
Chyba że chcesz gonić króliczka, wiec wtedy rozumiem ;)
Swoją drogą myślałem o zamianie hebli w mtb (Tektro Auriga Comp) na lepsiejsze (M785 na okładzinach metalicznych można mieć za 550zł). Moje niby hamują ale na stromych zjazdach czasami przydała by się i większa moc i jej lepsze stopniowanie.
czarne są super też bym montował ;D
ale ja cały rok haratam po górach na slx m675 i uważam, że są spoko i że wystarczają do ostrej jazdy w górach pod warunkiem tarcz 200 i 180
ale jak bym miał hajs pewnie zamontował bym czarne bo są ładne ;D
Gonienie królika też ma w tym swój niemały udział. To chyba oczywiste, jakbym podsumował wszystkie części jakie kupiłem i podzielił te kupowane z konieczności i te by masować sobie mosznę, to tych drugich będzie więcej.
Jednakże ja bym trekinga nie lekceważył, owszem jak sobie buraczyłem rekracyjnie, to SLX było aż za dużo, ale nawet wtedy, jak się trafił dobry zjazd, a rower pod sakwami, to nie raz, nie dwa paliłem tarcze. Obecnie jednak trochę przyspieszyłem i lepsze heble nie zaszkodzą.
Hayes raczej nie. Jak bym miał wyjść poza Shimano, to Avid lub Magura.
nikoniarz
17-11-2015, 21:54
Popieram powyższe- M675 nawet na tarczach 2x180 mają duży potencjał. Oczywiście wszystko zależy od masy ridera i tras ale nowa konstrukcja hampli shimano (985/785/675) jest zdecydowanie wydajniejsza niż "stare" 975/775/665...
zdyboo- jak palisz tarcze to wymiana hampli niestety niewiele może zmienić. Po prostu obecne okazują się zbyt małe do tego co im serwujesz.
superkomornik
17-11-2015, 21:57
Spoko, za mało przejeździłem z sakwami by to oceniać. Masz rację, lepsze heble nie zaszkodzą.
Tyle, że ja mam M665, a nie wiem czy od M675 różni je tylko numer, czy konstrukcja też. Piszesz, ze wydajniejsza jest nowa konstrukcja zatem może coś być na rzeczy, bo Shaolinowe M785 wyraźnie lepiej brały. Nie wiem tylko jaką średnice tarcz ma Marcin, ale patrząc po fotosach nie ma adapterów, zatem pewnie 160 mm.
Tarczy nie dam większej, bo Marcok dla TXC nie dopuszcza większej niż 160 mm. Musiałbym zmienić na Paragona, a tego nie chcę bo raz, że cięższy, a dwa, kultura pracy daleko za Marcokiem.
Tarcze paliłem tylko podczas zjazdów z sakwami i ostrego hamowania. Stówa masy własnej + jakieś 14 kg roweru + 20+ kg sakw robi robotę. Z lekką sakwą i przy normalnym hamowaniu tarcz nie udało mi się spalić.
nikoniarz
17-11-2015, 22:43
Na każdym hamulcu spalisz tarcze 160 mm przy ostrym lub/i długim hamowaniu mając do zatrzymania ponad 130 kg. Lepszy hamulec niewiele zmieni- mocniejszy hampel -> większe tarcie -> więcej ciepła. Ale rozumiem, że musisz/chcesz pozostać przy 160 mm. Sprawę poprawią tarcze i klocki Ice Tech, ale czy wystarczająco- nie wiem. Wiem, że napewno opóźniają grzanie się hamulca, ale też napewno nie eliminują tego bo sam paliłem i palę tylną 160 mm, przednią 180 mm zdecydowanie mniej. Do pełni swobody brakuje mi tak jak pisał chaos- 200 na przodzie i 180 na tyle. I z taką konfiguracją zacznę przyszły sezon.
OKej odpuśćmy temat palenia tarczy, bo nie jest on główną przyczyną chęci wymiany hebli. Podałem to tylko przykład, że treking też może wymagać dobrych hamulców. Wyjazdów z pełnymi sakwami mam jeden na kilka lat, zatem problem jest marginalny.
Chcę poprawić sobie kulturę hamowania i jego bezpieczeństwo. Ostatnio musiałem dość awaryjnie hamować i odniosłem wrażenie, że heble jakby niespecjalnie dziarsko się do tego zabierały. Zapowietrzone nie są, na wiosnę był wymieniany olej i klocki. Zatem stan techniczny oceniam na bardzo dobry, ale hample mają już dobre kilka lat.
Pytanie tylko czy wymieniać tylko klamki/zaciski, czy jednak komplet.
Poczekam, aż Marcin wstanie i potwierdzi jaki ma rozmiar rotora, jak 180 mm, to wtedy wszystko stanie się jasne i być może zostanę przy tym co mam. Jeżeli jednak będzie to 160 mm, to będzie sygnał w kierunku wymiany na XT.
zbydo, rozmiar rotora to 182, ale nie mm, tylko cm :)
a w kwestii hamulców, to było jedno z pierwszych moich udoskonaleń posiadanego sprzętu, tzn. w obu ostatnich moich rowerzach dałem IceTechy (przód i tył) i od samych tarcz poprawiła się zdolność odprowadzania ciepła, w Cube miałem 180/160,a w Canyonie 203/180
Pany. Nie wala się komuś sztyca 30.4 -30,6? Trza mi do projektu zetabike :) W zamian mogę zaoferować budżetowego zooma 31,6 w kolorze jedynie słusznym, nówka nie śmigana.
Uwaga, wstalem ;) Tomek u mnie sa 160tki. Wiecej nie trzeba przy moich wagach (ja+rower+bez sakw). Tutaj predzej przegra opona (slick) niz hamulec ;)
Dzięki Marcinu za szybki łejkap. Jak będę zostawiał koło do wymiany szprych, to zamówię graty.
MadOnion
18-11-2015, 09:02
Komu speca ; ) ?
źródło (http://iv.pl/images/73652734914172110996.jpg)
superkomornik
18-11-2015, 09:15
Nie lubię orzeszków :/
Panowie, czemu Canyon tak podrożał? :shock:
Panowie, czemu Canyon tak podrożał? :shock:
przeze mnie, bo... miałem go kupić...
MadOnion
18-11-2015, 11:45
Może dlatego że spadła im sprzedaż rowerów za 30tys. i więcej ; )