PDA

Zobacz pełną wersję : cykliczny wątek o bajkach (rowerach... w sensie ;) )

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 [121] 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178

siona
17-10-2022, 10:07
Musisz mnie tego nauczyć. W sensie tego buksowania w miejscu. Motocyklem potrafię ale rowerem jakby nie do zrobienia dla mnie:) wszystko to co napisałeś prowadzi do jednej konkluzji: nigdy nie jechałeś na elektryku i nie wiesz jak to działa.

https://youtu.be/8aAvm7gBcjk?t=62

https://youtu.be/8aAvm7gBcjk?t=143

https://youtu.be/3ESjxeTJVLw?t=7

powyższe to są siły nadprzyrodzone? odrębny wymiar?
tak to realnie wygląda i to czy jeżdżę w emtb czy nie nie ma żadnego znaczenia.

Prawdą natomiast jest to, że Zajęcznika robie na rozprostowanie mięśni po jeździe w górach. Nie jest trudny na elektryku i nie jest trudny wogóle. Ale jego główna degradacja to chyba jednak woda.

to wsiądź na nieelektryka i podjedź szutrem do skrętu oraz a przede wszystkim ostatnią sekcję agrafek przed końcem z podjazdem koło drzewa. zając jest łatwym i przyjemnym singlem, takim w sam raz bym go z olką sobie obleciał, co nie zmienia faktu, że ma 2 wymagające kondycji fragmenty. pierwszy to szeroka szutrówka i nikomu tak elektryki nie przeszkadzają ale drugi to wąskie agrafki z pieńkami pod które cię silnik wciągnie ale jak musisz to zrobić własnymi mięśniami to wyryte 10 cm głębokości ci to zwyczajnie uniemożliwia.

patronat
17-10-2022, 10:48
No właśnie ja tak nie umiem. Jak przegnę to po prostu się zatrzymuję. Prawdopodobnie chodzi o ruch nóg i utratę balansu, bo na motocyklu nie mam z tym problemu. I jak widać na tym filmiku faktycznie degradacja infrastruktury pełna. Zwłaszcza schodów:) nie chcę się niepotrzebnie spierać i przekonywać, ale problem jakby wymyślony i mało istotny. Tak jak wcześniej pisałem, zwykły deszcz degraduje po stokroć bardziej. Co do Zajęcznika, dlaczego uważasz że ja tylko na elektrykach jeżdzę? Skąd takie przypuszczenie? To że nie lubię pedałować, nie znaczy że tego czasem nie robię. Fakt, męczę się przy tym, sama jazda dla jazdy mnie nudzi, ale jakby większego problemu akurat z Zajęcznikiem nie mam. Tak naprawdę jedyne co mnie w nim wkurza to odległość jaką muszę pokonać z domu do niego. W tym roku byłem tam 3 razy i raczej prędko się nie wybiorę. A trochę żałuję, bo to świetne miejsce na wypady rodzinne.

esperal
17-10-2022, 11:08
Wydaje mi się, że w sytuacji przedstawionej na filmie 2 i 3, na luźnym podłożu i z moją styraną już trochę oponą też bym zakręcił kołem. Podłoże jest tak luźne, że nie jest to problemem. Zdarza mi się to czasami na podjazdach i to przy większej prędkości, kiedy wstaję żeby dociążyć przód to automatycznie odciążam tył stąd jest to możliwe.
Oczywiście nie mam elektryka i może ta moc faktycznie jest tam tak duża, IMHO z filmów to nie wynika.

siona
17-10-2022, 11:39
bardzo mi się podoba to zaklinanie rzeczywistości!

Jeśli fakty nie pasują to gorzej dla faktów. Fakty są takie, że większość ścieżek ma nawierzchnię co najwyżej półtwardą a głównie miękką, co za tym idzie jest ją dość łatwo orać. zarazem fakty są takie, że im więcej mocy/momentu podajecie na koło tym jest to łatwiej zrobić (fizyki się nie oszuka). Stąd rowery elektryczne, które dziś mają od 85 do 130 Nm momentu robią to zdecydowanie skuteczniej.

[QUOTE=esperal;4240548
Oczywiście nie mam elektryka i może ta moc faktycznie jest tam tak duża, IMHO z filmów to nie wynika.[/QUOTE]

Co Ci nie wynika?
Jest wiele testów uphili emtb vs mtb i jest to miej więcej przełożenie czasowe 1:3

https://www.youtube.com/watch?v=tPleb9Qa03g&ab_channel=EpiceBikes

Najlepszym dowodem jak to działa jest laseczka jadąca 2 raz w życiu rowerem w górach mijająca cię jak TGV nasze PKP. Całą opowieść o równoważeniu siły rowerzysty można między bajki włożyć. I nie - nie jestem jakimś hejterem ebikeów - po prostu wkurza mnie zaklinanie rzeczywistości i rycie tras. Ustawodawca wymyślił limit 250W to producenci stwierdzili, że zaczną cwaniakować z momentem (pierwsze silniki miały wcale niemało bo około 40Nm).

kashpir
17-10-2022, 11:42
Był w okolicy za 300 więc oko zawiesiłem, ale już poszedł. Coto za problem powszechny z przyciskiem włącznika?

Pewnie to problem z pękaniem gumy w miejscu włącznika. U mnie również pękła parę miesięcy temu, po jakichś 10 latach klikania. Przycisk nadal działa normalnie, ale przy grubszym deszczu pewnie może coś się dostać do środka. Ceny zamienników na ali i allegro nie zachęcały do inwestycji, a że po mokrym jeżdżę tylko jak synoptycy mnie oszukają, to postanowiłem jeździć do samego końca. Licznika lub mojego :D

67049

esperal
17-10-2022, 12:20
bardzo mi się podoba to zaklinanie rzeczywistości!

Jeśli fakty nie pasują to gorzej dla faktów. Fakty są takie, że większość ścieżek ma nawierzchnię co najwyżej półtwardą a głównie miękką, co za tym idzie jest ją dość łatwo orać. zarazem fakty są takie, że im więcej mocy/momentu podajecie na koło tym jest to łatwiej zrobić (fizyki się nie oszuka). Stąd rowery elektryczne, które dziś mają od 85 do 130 Nm momentu robią to zdecydowanie skuteczniej.

Co Ci nie wynika?
Jest wiele testów uphili emtb vs mtb i jest to miej więcej przełożenie czasowe 1:3

https://www.youtube.com/watch?v=tPleb9Qa03g&ab_channel=EpiceBikes

Najlepszym dowodem jak to działa jest laseczka jadąca 2 raz w życiu rowerem w górach mijająca cię jak TGV nasze PKP. Całą opowieść o równoważeniu siły rowerzysty można między bajki włożyć. I nie - nie jestem jakimś hejterem ebikeów - po prostu wkurza mnie zaklinanie rzeczywistości i rycie tras. Ustawodawca wymyślił limit 250W to producenci stwierdzili, że zaczną cwaniakować z momentem (pierwsze silniki miały wcale niemało bo około 40Nm).Ja tylko napisałem, że gdybym się znalazł moim zwykłym rowerem w sytuacji z filmu 2 i 3 to też bym zakręcił kołem. Nie wiem jak na schodach bo nigdy nie próbowałem. Bez stresu:wink:

patronat
17-10-2022, 13:30
Ze schodami jest u mnie tak, że dopóki płynnie jadę to wyjadę. Pierwsze zawahanie i utrata prędkości i spadam. Ale to raczej kwestia psychiki :) natomiast nie ukrywam, że wszystkie okoliczne już wyjechałem oprócz technicznych przy wejściu na wiadukt bo są ultra strome.

Co do degradacji, mnie też wkurza jedna rzecz, a mianowicie hamujący przed zakrętami. Tworzy się wtedy charakterystyczna tarka. Reszta mnie nie rusza. Co do ograniczeń i watów to już kwestia sprawności silników. Ale firmówki ze 130 Nm jeszcze nie widziałem. 85 jest wystarczające do tego, żeby na podjazdach walczyć pomiędzy przyczepnością a odklejaniem przedniego koła. A propos śladów na szutrze: z hamowania i owszem z przyśpieszania nie ma opcji. Jeszcze raz: przejedź się to zrozumiesz.

zdyboo
17-10-2022, 19:03
BJeśli mogę coś zasugerować, to przymierz sobie zarówno koszulkę z serii Active Wool (czyli drugą od góry, ~40% wełny) i dla porównania Extreme Wool (najwyższa seria, ~80%). Dla mnie ta Extreme Wool była za ciepła.

Mnie w zasadzie interesuje tylko 100% wełny.

Kupiłem Icebreakera, jedną 200 g/m^2 i jedną 260 g/m^2. To mieli w sklepie, oprócz tego mieli jeszcze Smartwool, ale skoro IB był polecany, to wziąłem IB. Różnicy podczas mierzenia nie dostrzegłem. Nawet rozmiary były podobne.
Rozmiar o dziwo M, mierzyłem L i M. L lekko luźna, dla mnie za luźna, jak na bieliznę. Jak miałbym na coś ją zakładać to spoko, ale nie jako warstwa zero. M jest OK, dobrze przylega, ale nie jest opięta jak lateks na tyłku Sashy Grey. Mam wrażenie, że ta grubsza jest lekko luźniejsza.
Jakbym kupował w sieci, brałbym L, bo ja górę zawsze noszę L.

Przy okazji Skalnik ma dziwną politykę cenową. Sprawdziłem sobie ceny w sklepie netowym, żeby mieć ogląd. To co jest naklejone na pudełku to 100-200 zeta więcej. Już byłem gotowy na negocjacje i nawet rezygnację z zakupów w razie ich fiaska, ale pan przy kasie sam obniżył ceny do poziomu tych z netu. Nawet kilka zeta mniej wyszło.
Ktoś może wie o co kaman?

lukasz_kk
17-10-2022, 21:26
Strzelam, że jak ktoś wchodzi „z ulicy” i nie ma świadomości cen z internetu jest kasowany po cenie z pudełka :)

zdyboo
17-10-2022, 21:36
Myślałem o tym, ale ja w sumie byłem takim ktosiem z ulicy. Jeszcze nie zdążyłem się nawet zająknąć na temat cen, jak pan powiedział, że ta koszulka to będzie za tyle, a tamta za tyle, czyli razem sobie winszują tyle.
Może te ceny to dla buców i klientów bez krawata. Może jak się powie dzień dobry wchodząc do sklepu to rabat nie okazuje się tylko stolicą Maroko.

gavin
17-10-2022, 21:44
żeś przyjechał rowerykiem do sklepu to rabat od wejścia

zdyboo
17-10-2022, 21:48
Rower stał przypięty do stojaka niewidocznego ze sklepu, choć na pewno kask i stukanie blokami mogło stanowić jakieś poszlaki. :P
Milion lat temu miałem koleżankę, co pracowała w Skalniku, ale dawno temu zmieniła branżę.
Jutro popytam w fabryce.

crusiek
17-10-2022, 22:13
Podobny patent ma pobliski sklep rowerowy.
Nawet jako stały klient muszę się kłócić czasem xD
Raz doszło do tego, że zamówiłem u nich w sklepie z odbiorem osobistym, bo jeden z kolesi walił w kulki xD

kashpir
17-10-2022, 22:47
Przy okazji Skalnik ma dziwną politykę cenową. Sprawdziłem sobie ceny w sklepie netowym, żeby mieć ogląd. To co jest naklejone na pudełku to 100-200 zeta więcej. Już byłem gotowy na negocjacje i nawet rezygnację z zakupów w razie ich fiaska, ale pan przy kasie sam obniżył ceny do poziomu tych z netu. Nawet kilka zeta mniej wyszło.
Ktoś może wie o co kaman?

Pewnie na pudełku są ceny producenta, ale żaden sklep w takich cenach nie sprzedaje. Więc jeśli klient jest świadomy cen z internetu, to przy kasie oddycha z ulgą i jest zadowolony, że bez problemu takie uzyskał. Jeśli jest nieświadomy cen z internetu to przy kasie stwierdza, że ubił interes życia i od teraz będzie kupował wyłącznie w tym sklepie. Aczkolwiek ryzykują tym, że potencjalny klient wyjdzie ze sklepu z pustymi rękami, bo stwierdzi, że go nie stać :D

A bezpośredniego dostępu do Skalnika szczerze zazdroszczę, kupiłem tam mnóstwo sprzętu turystycznego. Ciuchy często zamawiając w kilku rozmiarach, żeby później odsyłać niepasujące. W Wawie niby też mam kilka tego typu sklepów, ale albo mniejszy asortyment, albo znacznie wyższe ceny, albo lokalizacja sprawiająca, że z odwiedzin robi się wyprawa ;)

RMC
17-10-2022, 23:43
To co piszecie to jakaś nagminna teraz praktyka, która dla mnie jest niepojęta. W obrębie tej samej sieci (producenta) nie powinno być tak, że ceny internetowe są dużo mniejsze od sklepowych. Jeszcze mógłbym zrozumieć parę procent bo większe koszty utrzymania personelu, lokalu czy na pole negocjacji dla klienta rządnego rabatu :) itp. ale ta różnica często przekracza ludzkie pojęcie.

Świetnym przykładem jest duża sieć głównie kojarzona z książkami gdzie w salonach absolutnie nie opłaca się nic kupić mając dostęp do netu. Bo "na żywo" książka 50 zł a zamówiona a odbiorem w tym samym salonie 35...

Chociaż w mojej ocenie przebili ich tacy handlujący RTV :) W miniony weekend chciałem z Żoną kupić smartfon w sklepie. W sklepie o 100 zł droższy niż na internecie. Mówię gościowi z obsługi, że widzę go u nich 100 mniej i z chęcią nabędę w tej cenie. Nie da się... ale mogę sobie zamówić z odbiorem w salonie za godzinę i wtedy będzie już te 100 mniej. To zamówiłem. Za 10 min przyszedł sms, że już gotowy do odbioru i mogę brać.

Masakra...

rotor
18-10-2022, 00:13
Nie uwierzycie, ale niedawno odkopałem dwie stare koszulki z Polarteca kupione ze 20 lat wstecz w Macro. Motywem przewodnim tych prac archeologicznych, było niezadowolenie z obecnie posiadanych koszulek. Wkurzają mnie, że za słabo wysychają, długo trzeba czekać. Kiedyś kupiłem Adidasa (podobno) w Decu na stoisku super profesjonalnie uprawiających sport, myśląc, że będzie to coś lepszego. Niestety, mimo zaklinania rzeczywistości, koszulka owa, to zwykła niczym nie wyróżniająca się szmatka. Miałem też koszulki z merino Endury i jakąś polską, ale z żadnej nie byłem zadowolony. To merino mi zupełnie nie podeszło, jakieś podejrzane hasła, ze nawet mokre grzeje i takie tam,.. No więc te 20-letnie koszulki z Polarteca są o niebo lepsze, od tych obecnie używanych.
No dobra, ale mam z Deca też fajną rzecz - komin. Powiedzenie fajna, to za mało, ten komin jest genialny. W ogóle nie chłonie wilgoci, uszyty jest z materiału podobnego do polarowego
---------
Parę fotek z niedzieli.
Garniak poprowadził po mniej znanych ścieżkach i szlakach.

1. Kupiłem uchwyt do Garniaka na średnicę kiery 35mm plus redukcje 31,8 i 25,4 . Trzymadełko kosztowało niecałe 70 zeta i wygląda naprawdę solidnie. Zamontowałem je "do tyłu" i urządzenie jest wtedy nad korkiem sterów, w dość bezpiecznym miejscu.

67060

2. W Pobliżu Przeł. U Panienki w masywie Hrobaczej Łąki

67061

3. Z tyłu widoczny Czupel (pośrodku ten płaski) należący do Korony Gór Polski i Rogacz (z lewej)

67062

4. j.w.

67063

5. Hrobacza Łąka (parę pikseli zarejestrowało nawet krzyż)

67064

6. Widok na Jez.Międzybrodzkie, Bukowski Groń, Palenicę, Trzonkę

67065

7. j.w. + Kiczera i Żar po prawej

67066

8. Żar

67067

9. Jez. Międzybrodzkie z zapory Porąbka, z tyłu od lewej Rogacz i Czupel

67068

ku6i
18-10-2022, 00:24
Ale Ci pięknie światło zagrało ;) Fajne zdjęcia, gratuluję.

rotor
18-10-2022, 00:30
A juści.. na początku trochę smęciła, ale pod wieczór Matka Natura strzeliła mi "Złotą Godzinkę" :)
Dzięki

gavin
18-10-2022, 08:39
Piękne widoki, super!

siona
18-10-2022, 08:42
Myślałem o tym, ale ja w sumie byłem takim ktosiem z ulicy.

internet z oczu ci się wylewał widocznie!

zdyboo
18-10-2022, 08:43
Dni z taką pogodą szkoda marnować.

crusiek
18-10-2022, 08:47
Ładnie tam :)

siona
18-10-2022, 08:57
My też trochę polataliśmy.

67073
67074
67075
67076

zdyboo
18-10-2022, 09:31
Pewnie na pudełku są ceny producenta, ale żaden sklep w takich cenach nie sprzedaje.

To będzie prawdopodobnie to.
Swoją drogą to nie wiedziałem , że Skalnik to taki duży gracz. Jakoś zawsze był, jak też kilka innych sklepów górskich.
Choć trzeba przyznać, że ten sklep przy Legnickiej, co wczoraj byłem to salon sprzedaży pełnom gembom. Zawsze mieli ciasno w sklepach, ale nie w tym.

siona
18-10-2022, 10:47
myślisz, że przychodzi do nas trend sklepów typu "Globtrotter"

zdyboo
18-10-2022, 10:53
A jaki to typ?
We Wro zawsze było sporo sklepów górskich. Jak jeszcze byłem bardziej turystyczny to nigdy nie miałem problemów z zakupami.

siona
18-10-2022, 11:06
https://www.globetrotter.de/filialen/berlin/

wielkie salony outdorowe. kilka pięter, w zasadzie wszystko co potrzebne.

zdyboo
18-10-2022, 11:16
U nas to chyba tylko Decathlon takie ma. Choć oni głównie swoje marki maja. Sklepy we Wro to raczej butikowe takie bardziej.
W Polsce chyba nie ma rynku na takie Globetrottery. Już szybciej w Czechach bym się spodziewał.

siona
18-10-2022, 11:18
decathlon to raczej taki dyskont outdorowy ten model to są sklepy z dobrymi i bardzo dobrymi produktami

zdyboo
18-10-2022, 11:32
MZ takie sklepy w Polsce się nie utrzymają. Problemy mają sklepy ze zwykłymi ciuchami dobrej jakości, a co dopiero takie.

Poza tym północna część Polski to pewnie bywa w górach raz na rok. Może dwa. I jak słyszę, że na taki wyjazd ludzie cały sprzęt i ciuchy kupują w Decu i po tygodniu czy dwóch w górach wszystko zwracają do sklepu to jak miałby dać radę sklep gdzie wszytko jest 5 razy droższe niż w Decu.

crusiek
18-10-2022, 11:42
To chyba jakieś pjedyncze przypadki tłuków bagiennych

gavin
18-10-2022, 11:53
8a w Katowicach nawet spoko

zdyboo
18-10-2022, 11:54
Może to nie powszechna praktyka, bo jakby tak wszyscy robili to i Dec by padl. Jednak usłyszałem o tym w kilkuosobowym towarzystwie i chyba byłem jedynym, któremu to do głowy nie przyszło. Dla reszty osób była to normalne.

crusiek
18-10-2022, 12:42
W sumie, to mnie już w życiu nie wiele dziwi...

patronat
18-10-2022, 12:43
Taka magia „przeceny”. U nas największe obroty ma TK-Max. Ludziska polują na bluzke za 200 przecenioną z „600” podczas gdy jej cena na necie to 180 :)

rotor
18-10-2022, 14:07
Dojechałem w końcu tarcze SM-RT86. Nie spodziewałem się, że jest już w tak kiepskim stanie. Oczywiście mierzyłem od czasu do czasu grubość, czy jest wystarczająca, ale widocznie źle to robiłem przykładając suwmiarkę nie dokładnie tam, gdzie pracują klocki. Tarcza była używana w czterech fullach (Moon, YT, Trans i Reign), ale nie cały czas. Były epizody z innymi tarczami, więc określić mi jej przebieg trochę trudno. Szacuje, że spokojnie ma 4 tys. mtb km. Teraz po zdjęciu z koła pomierzyłem uczciwie i wyszło 1,35mm na powierzchni pracy, (to trochę za mało, wg. zaleceń producenta), stworzył się wręcz próg podobny do tych z tarcz samochodowych.
Co mogę powiedzieć o tym produkcie Sh. ? ..a no niewiele dobrego :evil: Praktycznie od początku eksploatacji wykrzywiła się i już nie dała naprostować, tworząc ósemkę. Na szczęście było to niewielkie skrzywienie, z którym dało się jeździć, ale delikatne ocieranie towarzyszyło mi cały czas. Stal z której zrobiona jest bieżnia, nie jest sprężysta. Wystarczy złapać, zaplatać się w jakąś gałąź by docisła trochę tarcze, a ona już pozostaje w tym stanie :) (zupełnie inaczej niż SM-RT 64. której obecnie używam)

67079

67080

siona
18-10-2022, 18:22
MZ takie sklepy w Polsce się nie utrzymają. Problemy mają sklepy ze zwykłymi ciuchami dobrej jakości, a co dopiero takie.

Poza tym północna część Polski to pewnie bywa w górach raz na rok. Może dwa. I jak słyszę, że na taki wyjazd ludzie cały sprzęt i ciuchy kupują w Decu i po tygodniu czy dwóch w górach wszystko zwracają do sklepu to jak miałby dać radę sklep gdzie wszytko jest 5 razy droższe niż w Decu.

Świnia!
a już się rozmarzyłem...

a zupełnie poważnie - niestety mam takie same przemyślenia :/

crusiek
18-10-2022, 20:12
Crosso w rozmiarze S pasi mi idealnie, tylko jeszcze adapter by się przydał żeby zmienić wysokość koszyka bidonu.

matomi
18-10-2022, 20:27
https://youtu.be/8aAvm7gBcjk?t=62

https://youtu.be/8aAvm7gBcjk?t=143

https://youtu.be/3ESjxeTJVLw?t=7

powyższe to są siły nadprzyrodzone? odrębny wymiar?
tak to realnie wygląda i to czy jeżdżę w emtb czy nie nie ma żadnego znaczenia.

to wsiądź na nieelektryka i podjedź szutrem do skrętu oraz a przede wszystkim ostatnią sekcję agrafek przed końcem z podjazdem koło drzewa. zając jest łatwym i przyjemnym singlem, takim w sam raz bym go z olką sobie obleciał, co nie zmienia faktu, że ma 2 wymagające kondycji fragmenty. pierwszy to szeroka szutrówka i nikomu tak elektryki nie przeszkadzają ale drugi to wąskie agrafki z pieńkami pod które cię silnik wciągnie ale jak musisz to zrobić własnymi mięśniami to wyryte 10 cm głębokości ci to zwyczajnie uniemożliwia.

Oczywiście, że elektryki degradują nawierzchnię i to jak! Wie o tym każdy, kto był choć raz na singlach gdzie latały e-bike.
Dla potwierdzenia, że nie ssiemy z palca w Rychlebach mają taką zakładkę (http://www.rychlebskestezky.cz/pl/blog/p/dlaczego-e-bike).

siona
19-10-2022, 08:10
Oczywiście, że elektryki degradują nawierzchnię i to jak! Wie o tym każdy, kto był choć raz na singlach gdzie latały e-bike.
Dla potwierdzenia, że nie ssiemy z palca w Rychlebach mają taką zakładkę (http://www.rychlebskestezky.cz/pl/blog/p/dlaczego-e-bike).

67088

nopopatrz - czyli to jednak nie moje urojenia... albo to jakaś zbiorowa histeria...

nigdy nie twierdziłem, że wszyscy na ebikach są dupkami (bo to oczywista nieprawda) ale z drugiej obserwacje mówią, że podobnie jak u właścicieli pewnych marek samochodów jest ich wyraźna nadreprezentacja :/

lukasz_kk
19-10-2022, 09:26

Może się naoglądali filmików z podróży po Stanach takiego jednego polskiego dziennikarza…

Ale swoją drogą to nawet by mi do głowy coś takiego nie przyszło. I co, pochodzą z metkami na ciuchach i je później przepocone do sklepu zwracają? Czy piorą z metkami? A może w Decu nie potrzeba metki przy zwrocie? Ręce opadają…

cz4rnuch
19-10-2022, 11:49
Może u deka jakoś na lekko podchodzą do tych zwrotów :) Mnie się jednak zdaje, że generalnie, choć powoli, idzie ku normalności. Zatoka piratów utonęła, mężczyźni uzupełniają braki w uzębieniu i jakoś mniej się też słyszy o zakupaxh na kuźniara. Co do sklepów z outdoorem to też jest ich coraz więcej i pojawiają się też większe salony z dużą ofertą. Nawet u mnie w regionie. Odległość od gór nie przeszkadza. Czasami w lesie u mnie widzę taką rewię mody jakby z bieguna wracali. Wszystko najlepsiejsze od stóp do głów.

siona
19-10-2022, 12:02
Wszystko najlepsiejsze od stóp do głów.

to niestety ostatnio dominująca tendencja nie tylko w rowerach czy szeroko pojętej turystyce.

eMGie
19-10-2022, 12:36
No niestety, znam osoby, które przed wyjściem na spacer po lesie robią kwerendę w necie która odzież będzie do tego najlepsza, potem robią zakupy za ciężkie pieniądze i są w tym lesie tylko ten jeden raz.

gavin
19-10-2022, 12:46
To jest też przez firmy sponsorujące jutuberów. Jeśli ktoś ma już większą widownie to na 99% lata w Revolution Race i tym podobne. Samo się to napędza.

crusiek
19-10-2022, 13:01
W szkole dzieci chcą zostać jutuberami

eMGie
19-10-2022, 13:06
Właśnie padł mi stary, poczciwy licznik Sigmy :-( Wytrzymał z 10 lat i 2 podstawki, ale tym razem coś nie styka w środku, bo nie "widzi" impulsów z kabelka.
Ktoś tu chyba niedawno szukał jakiegoś z 3 liniami, dobrze pamiętam? , bo jakoś nie mogę znaleźć.

zdyboo
19-10-2022, 14:16
No nie piszcie, że "więcej sprzętu niż talentu" Was nie dotyczy ;-p
Mnie tam lotto, kto się w co ubiera i jaki sprzęt kupuje. Póki krzywdy nikomu nie robi to mam wyjebongo.

siona
19-10-2022, 14:41
ja tam nie mam nawet jednego XTR!
nawet koszulki używam nieprawilne - running! dowody widziałeś :P

crusiek
19-10-2022, 14:44
Ja mogę tak z pełną świadomością napisać, ale to subiektywna ocena :D

rotor
19-10-2022, 15:05
Ja to w ogóle już jeżdżę w koszulkach sprzed 20 lat :razz:
To bardzo dobrze, ze ludzie kupują drogie rzeczy, w ten sposób nakręca się biznes i ktoś ma co do garnka włożyć. Mnie to nie przeszkadza, a rzeczywiście potrzebujących takich ubrań jest kilkakrotnie mniej, niż jest tego na rynku.

gavin
19-10-2022, 15:18
ja jeżdżę w koszulkach z biedry czasem [emoji2960]

rotor
19-10-2022, 15:38
..a ja mam w Lidlu kupioną kurtkę (wiatrówkę/p.deszczową) i też czasem używam, no jeszcze krótkie rękawiczki heh

eMGie
19-10-2022, 15:43
Ja mam sporo sportowych ciuchów a Lidla :-)

LeonardZelig
19-10-2022, 15:54
ja tam nie mam nawet jednego XTR!
Trochę a propos - miał ktoś z Was do czynienia z Giantem XTC SLR 29 2?

ku6i
19-10-2022, 16:20
To bardzo dobrze, ze ludzie kupują drogie rzeczy, w ten sposób nakręca się biznes i ktoś ma co do garnka włożyć. Mnie to nie przeszkadza, a rzeczywiście potrzebujących takich ubrań jest kilkakrotnie mniej, niż jest tego na rynku.

Ba, ja myślę, że 99% wyjazdów opisanych w tym wątku dałoby radę ogarnąć jakimś Wigry 3 czy innym Wagantem w bawełnianej koszulce. Ale czy my nie po to kupujemy kolejne rowery, akcesoria i ciuchy żeby było milej, ciekawiej i po prostu nowiej, choć niekoniecznie dużo lepiej? Oprócz wspomnianego wątku gospodarczego to, że inni kupują cieszy mnie też dlatego, że dzięki temu jest więcej sklepów (zarówno fizycznych jak i w sieci), recenzji, relacji a my mamy lepszą dostępność sprzętu. A to, że ktoś kupi sobie Bianchi, pojedzie do 3x do parku i później rower będzie się kisił w garażu to świetna wiadomość - może za pół roku pojawi się na Olxie za 60% nowego :)

rotor
19-10-2022, 16:52
Ba, ja myślę, że 99% wyjazdów opisanych w tym wątku dałoby radę ogarnąć jakimś Wigry 3 czy innym Wagantem w bawełnianej koszulce.

Coś w tym jest. Kiedyś widziałem na Rysiance gostka, który dokulał się tam rowerzem takim, że bałbym się nim zastąpić mojego 'bułkowoza", który służy (jak nazwa precyzyjnie wskazuje) do załatwiania szybkich spraw i sprawunków w odległości do 3km od bazy :D Ale na górę się wkulać temu gostkowi, to jeszcze nie było takie hardcorowe, później widziałem, jak zjeżdżał po tych naszych beskidzkich rąbankach :/

ku6i
19-10-2022, 16:56
Coś w tym jest. Kiedyś widziałem na Rysiance gostka, który dokulał się tam rowerzem takim, że bałbym się nim zastąpić mojego 'bułkowoza", który służy (jak nazwa precyzyjnie wskazuje) do załatwiania szybkich spraw i sprawunków w odległości do 3km od bazy :D Ale na górę się wkulać temu gostkowi, to jeszcze nie było takie hardcorowe, później widziałem, jak zjeżdżał po tych naszych beskidzkich rąbankach :/

No to patrz na to: https://www.facebook.com/groups/wyprawyrowerowezsakwami/posts/6233208980028278/ ;)

zdyboo
19-10-2022, 18:37
Już się tak nie licytujcie. Kto ma gorzej. :)

Ja na pewno się wpisuję w "więcej sprzętu niż talentu". Przynajmniej mam spokój, nie muszę się martwić o to czy amor przetrzyma jeszcze tę zimę, bo wiem, że przetrzyma. Jakby miał nie przetrzymać skoro spędzi zimę w ciepłym pokoju. ;)
Dla mnie dobry sprzęt, to pewność, że się nie posypie, przynajmniej bez ostrzeżenia. Jak już serwisowanie zaczyna zajmować istotną porcję czasu, znaczy czas na zmiany. Oczywiście nie wliczam w to oczywistych fakapów, ale nawet z pękniętym mocowaniem tylnego hebla dałem radę przejechać jeszcze 30 km po górach, bo przedni hebel był na tyle dobry, że dał radę. Choć nie było to zbyt komfortowe.
Zresztą jak ćwierć wieku temu zaczynałem jeździć na MTB, to o nowoczesnym sprzęcie mogłem pomarzyć i popatrzeć w katalogu. Teraz mnie stać, zatem dlaczego nie.

Ba, ja myślę, że 99% wyjazdów opisanych w tym wątku dałoby radę ogarnąć jakimś Wigry 3 czy innym Wagantem w bawełnianej koszulce. Ale czy my nie po to kupujemy kolejne rowery, akcesoria i ciuchy żeby było milej, ciekawiej i po prostu nowiej, choć niekoniecznie dużo lepiej?

Ponieważ to głównie Michał siemalysy i ja opisujemy swoje wyjazdy to poczułem się wywołany do tablicy. ;)
Nie wiem jak Michał, ale ja zapraszam na Wigry 3 czy innym Wagancie na 20% podjazdy. Nie wątpię, że są ludzie co mają takie kopyto, że dadzą radę, ale jak na razie nie widziałem nikogo, żeby takie podjazdy robiłby na takim rowerze. Zapraszam na Wigry 3 czy innym Wagancie na zjazdy ponad 20% na przykład po serpentynach do Horni Moravy. Jest dobry asfalt, ale na kontrze sobie tego nie wyobrażam. Nie wspominam już nawet o normalnej jeździe w terenie.
Jeżdżę sporo po Sudetach i jak już kogoś spotykam na Wigry 3 czy innym Wagancie to zwykle są to lokalesi jeżdżący po bułki w obrębie tej samej wioski czy max do sąsiedniej. Jak spotykam już kogoś na szlaku to zwykle jest to sprzęt co najmniej przystający do terenu w którym się znajduje. Nawet w Czechach, którzy czasem potrafią zdziwić.

Bawełna na co dzień jest spoko, ale wolałbym w ogóle nie jeździć na rowerze, niż robić to w bawełnianej koszulce, zwłaszcza w górach.

gavin
19-10-2022, 18:53
amortyzator ma burżuj, ja to amorów nawet w mtb nie mam, taka bida

crusiek
19-10-2022, 18:56
Ja mam, ale zardzewialy, no burżuj strassny :������

zdyboo
19-10-2022, 19:12
Mam, nawet dwa, na cztery rowery.

gavin
19-10-2022, 20:18
kupiłech 810, z czujnikami prędkości i karencji ;), w sumie dalej poluje na 830, ale młody się domaga jakiegoś licznika, to mu dam sigme a używać będę garminsia

zdyboo
19-10-2022, 20:21
Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia. Teraz będziesz się gubić profesjonalnie.

crusiek
19-10-2022, 20:23
Kurczaki, same prosy :D

siemalysy
19-10-2022, 21:05
gavin gratki :) Będzie Pan zadowolony :) Witaj w gronie zadowolonych użytkowników garniaków ;)

Używa ktoś, lub używał pedałów LOOK X-Track Race? Od początku przygody z klikami jeździłem tylko na Shimano. Na starcie 520-tki, a później tylko XT. Teraz stoję przed kupnem nowych i naszła mnie myśl, czy do mojego Wigry 3 nie założyć czegoś innego, nowego na spróbowanie :)

Temat Wigry 3 i wrzucanych tu relacji Tomek dobrze opisał, więc ja już nie będę się bardzo odnosił ;) Można wszystko objechać, nawet na szosie, ale po co. Mam znajomego, który kiedyś z nami pojechał na lajtową traskę na obrzeżach miasta szosą. Błoto i piach zapychały mu wolne miejśce między szczękami, obręczą a widełkami. Nie pojeździł długo ;) Twierdził, że ogarnie, ostatecznie musiał zrezygnować.

Przedwczoraj żona wróciła rowerem z pracy i oznajmiła mi, że coś jej w tylnym kole trzeszczy. Okazało się, że ma luz. Luz skasowałem szybko, ale lewe łożysko miało opory podczas sprawdzania. Kupiłem więc dwa nowe łożyska i w weekend będę wymieniał :) Dodatkowo wymienię jej tarcze i klocki. Niech ma ;)

zdyboo
19-10-2022, 21:34
Używa ktoś, lub używał pedałów LOOK X-Track Race? Od początku przygody z klikami jeździłem tylko na Shimano. Na starcie 520-tki, a później tylko XT.

Nie jeździłem więc się wypowiem. Mnie przekonał ten kompozyt, żeby ich nie kupić do MTB. Tak patrzę na swoje M8020 i sobie przypominam ile razy przywaliłem nimi w kamienie. Są porysowane, mają lekkie luzy (it's not a bug, it's a feature) i jakoś odchodzi mi ochota na kompozyty w MTB.
Nie będzie korby z węgla, nie będzie kół i nie będzie takiej ramy. Wiecie jaka jest największa wada opon Bontrager XR4? Zbierają wszystko z gruntu jak blablador jedzenie z kuchennej podłogi. Na urlopie w Izerach jadę sobie po czeskiej stronie gór i zauważyłem, że kamyk wbił się między rurę podsiodłową, a łącznik wahacza. Taki pi*dzrwi wielkości 1 cm. Siedział dosyć stabilnie, zatrzymałem się, podniosłem dupę z siodła, SAG dampera się wyzerował i kamyk wystrzeliło z głośnym puk. Razem z lakierem. W karbonie już bym pewnie korzystał z gwarancji Treka.
Może masz inne doświadczenia, ale do MTB wolę, dobre i sprawdzone przez lata technologie.

Zresztą znany jutjuber Jan Piątkiewicz z bikeshow.cc długo miał jakieś pedały Looka w gruzie, a ostatnio zrobił materiał, że jak ktoś chce pancerne pedały zatrzaskowe to niech sobie kupi M540. I ja w sumie też je polecam o ile nie potrzebujesz takich z ramką wokół zatrzasku.

crusiek
19-10-2022, 21:46
siemalysy, do Wigry 3 bierz platformy.
Dziękuję za uwagę.

eMGie
19-10-2022, 21:47
Moja żona na pierwszy wypad rowerowy wybrała się na mieszczuchu z 3 biegową przekładnią w piaście. Zaliczyła nim Velo Czorsztyn, przełom Dunajca dłuższą trasą przez Słowację i kilka pomniejszych.
Po dojeździe do Czerwonego Klasztoru piasta zaczęła dymić i wydawać dziwne dźwięki :-) Oczywiście był też koszyk na kierownicy, tylko yorka brakowało :-) Od tamtej pory tak się wkręciła, że kazała mi zmontować
jakiegoś górala.

crusiek
19-10-2022, 21:48
Moja żona na pierwszy wypad rowerowy wybrała się na mieszczuchu z 3 biegową przekładnią w piaście. Zaliczyła nim Velo Czorsztyn, przełom Dunajca dłuższą trasą przez Słowację i kilka pomniejszych.
Po dojeździe do Czerwonego Klasztoru piasta zaczęła dymić i wydawać dziwne dźwięki :-) Oczywiście był też koszyk na kierownicy, tylko yorka brakowało :-) Od tamtej pory tak się wkręciła, że kazała mi zmontować
jakiegoś górala.

Patrz, a moja nie chce, pokochała nexusa 3i i nawet 7i nie chce...

zdyboo
19-10-2022, 21:52
Patrz, a moja nie chce, pokochała nexusa 3i i nawet 7i nie chce...

Ożeń jej SS, będzie wniebowzięta. Na ostre szkoda kolan, ale dobry SS nie jest zły. Taki rower ma swój urok, choć raczej w płaskopolsce.

eMGie
19-10-2022, 21:57
Na ten rower już nawet nie wsiada, jak jedzie do sklepu, pracy czy na targowisko to bierze córki z nexusem 7 :-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Ożeń jej SS, będzie wniebowzięta. Na ostre szkoda kolan, ale dobry SS nie jest zły. Taki rower ma swój urok, choć raczej w płaskopolsce.

W trójmieście to tylko wzdłuż wybrzeża, trochę dalej od brzegu to góry jak w górach :-)

crusiek
19-10-2022, 22:06
To prawda, czuję to w nogach :)

Wind Mill
19-10-2022, 22:08
- I jak się dziś jechało? - pytają w Tyrlandii
- Jak co dzień, pod górę - odpowiadam.
;)

zdyboo
19-10-2022, 22:16
Muszę się w końcu wybrać do Was, ale to już przyszły rok najszybciej. Kolejny rok sobie to powtarzam.
Wątpię, by było to "jak w górach", raczej interwałowe zmarszczki, za którymi nie przepadam, ale trzeba cokolwiek objechać, żeby był punkt odniesienia. :)

crusiek
19-10-2022, 22:43
Jak w górach to może i nie bo tu nie ma takich różnic w wysokościach. Ale można się też pomęczyć pod warunkiem, że się nie bryka przy samym wybrzeżu. Ale można np po piasku na plaży jak ktoś lubi maltretować siebie i napęd i efekt będzie murowany [emoji23]

ku6i
19-10-2022, 23:47
Ech, chyba zostałem źle zrozumiany. Miałem pisać cały elaborat ale w sumie to wszystko sprowadza się do tego co juz napisał zdyboo:

Zresztą jak ćwierć wieku temu zaczynałem jeździć na MTB, to o nowoczesnym sprzęcie mogłem pomarzyć i popatrzeć w katalogu. Teraz mnie stać, zatem dlaczego nie.
O to to! Miałem na myśli, że można jechać na czymkolwiek, ale zwykle droższy sprzęt = większe zadowolenie użytkownika. I to nie dlatego, że rower za 20 tysięcy będzie 10 razy szybszy, 10 razy lepiej wykonany czy 10 razy lżejszy od tego za 2 tysiące. Ale radochy właścicielowi może dać 10 razy więcej, nawet jeśli nie zrozumie i nie doceni tego nikt inny poza nim samym. Ale przecież na coś trzeba te pieniądze wydawać. Jak kogoś stać, dzieciom od ust z tego powodu nie odbiera, nie zapożycza się pod korek to na co ma wydawać jak nie na hobby? Przecież tymi pieniędzmi sobie grobu nie wytapetujemy :) Jak ktoś ma ochotę kupić Pinarelli żeby jeździć po te przysłowiowe bułki - dlaczego nie? Z drugiej strony nie mówię, że trzeba wydawać grubą kasę żeby mieć radość z jazdy - podlinkowane przeze mnie dziewczyny na rowerach za parę stówek są tego pięknym przykładem.

A mnie czeka chyba powrót do epopei pt. "kupno torby na ramę". Zefal C3 po niecałym roku się poddał - suwak jeździ, ale nie zamyka torby. To będzie moja pierwsza reklamacja w centrumrowerowe.pl, miejmy nadzieję, że szybka i sprawna.

gavin
20-10-2022, 08:44
a te czujniki do garniaka to się jakoś paruje z licznikiem i konkretnym rowerem, bo jak bym miał 2 liczniki i 4 czujniki to mu się nie popiermandoli co z czym?

eMGie
20-10-2022, 08:46
Wydawanie pieniędzy na hobby, zwłaszcza takie. które się uprawia regularnie jest jak najbardziej w porządku :-) Mi chodziło bardziej o takich co kupują sprzęt i odzież za kilka tysięcy, żeby się raz w roku przejść po Krupówkach :-)

gavin
20-10-2022, 08:50
ale to nie tak do końca jest, ja widzę po moim windsurfingu, ostatnio pływałem 2 razy w 2020 roku, po prostu nie było czasu (z różnych przyczyn) i też można by o mnie powiedzieć po co mu taka deska jak pływa raz na rok, za 5 lat sytuacja może być już inna [emoji39]

zdyboo
20-10-2022, 09:00
a te czujniki do garniaka to się jakoś paruje z licznikiem i konkretnym rowerem, bo jak bym miał 2 liczniki i 4 czujniki to mu się nie popiermandoli co z czym?Czujniki parujesz z licznikiem. Możesz przekładać sobie między rowerami. Nie pamietam tylko czy są one przypisane do profilu czy globalnie, sprawdzę w domu.

eMGie
20-10-2022, 09:18
A czy taki garmin 800, 810 w trybie licznika działa tyle samo czasu na jednym ładowaniu co w trybie nawigacji ?
No i jak to jest, trzeba go ręcznie włączać, czy jest opcja jakiegoś autostartu?

RMC
20-10-2022, 10:09
Kto ile pieniędzy wydaje na swoje pasje to jego osobista sprawa. Szkodliwa tak naprawę jest tylko częsta obecnie narracja internetowych mędrców (do nikogo z forum nie pisze osobiście :) ) jak to tylko najnowszy, najdroższy sprzęt się do czegokolwiek nadaje.

Rodzi to faktycznie patologie, że ludzie mniej obeznani z tematami wydają bez sensu pieniądze na rzeczy których tak naprawdę nie potrzebują. Albo gorzej mają jakieś kompleksy, że to co mają do niczego się nie nadaje.

zdyboo
20-10-2022, 10:24
A czy taki garmin 800, 810 w trybie licznika działa tyle samo czasu na jednym ładowaniu co w trybie nawigacji ?
No i jak to jest, trzeba go ręcznie włączać, czy jest opcja jakiegoś autostartu?Działa dłużej jak nie masz włączonej nawigacji. Tylko to zależy od licznika. W Edge 1k była duża różnica, a w 1030+ nie zauważyłem jej jeszcze.

Autostart zależy też od licznika. Te nowsze mają, starsze nie. W 1k nie było, a w 520+ jest. W 1030+ też oczywiście jest.

crusiek
20-10-2022, 14:21
900 ziko za edża 1030 bez plusa sprodukowanego w maju 2019 w pełnym kompleciku to dużo, czy maO ? Mnie się wydaje że dość maO...

zdyboo
20-10-2022, 14:36
Ten bez plusa żre prund. W tym z plusem są takie same układy jak w 830 co korzystnie wpływa na zużycie energii.
Co do ceny, jak kupowałem rok temu z plusem, to ten bez plusa kosztował ok. 1,6 kPLN. Nowy ze sklepu i z gwarą Garmina.

rotor
20-10-2022, 14:44
https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal/gray/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez eMGie https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal/gray/buttons/viewpost-right.png (https://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=4240867#post4240867)
No i jak to jest, trzeba go ręcznie włączać, czy jest opcja jakiegoś autostartu?

Działa dłużej jak nie masz włączonej nawigacji. Tylko to zależy od licznika. W Edge 1k była duża różnica, a w 1030+ nie zauważyłem jej jeszcze.

Autostart zależy też od licznika. Te nowsze mają, starsze nie. W 1k nie było, a w 520+ jest. W 1030+ też oczywiście jest.

W 800-tce można ustawić przypomnienie o starcie, jak licznik wykryje ruch, pyta się o włączenie stopera (oprócz tego, jest też auto-pauza)

eMGie
20-10-2022, 14:51
Ooo... a pyta tylko na wyświetlaczu, czy daje jakiś sygnał dźwiękowy? Potrzebuje do tego czujnika na kole, czy sam komputerek wystarczy?

EDIT
Ale to chyba chodzi tylko o włączenie stopera, urządzenie musi być włączone ?

crusiek
20-10-2022, 15:15
Ten bez plusa żre prund. W tym z plusem są takie same układy jak w 830 co korzystnie wpływa na zużycie energii.
Co do ceny, jak kupowałem rok temu z plusem, to ten bez plusa kosztował ok. 1,6 kPLN. Nowy ze sklepu i z gwarą Garmina.

Popatrzyłem jeszcze na recenzje i takie są średnie ...

Tak sobie teraz jednak rozkminiam.

Czy ktoś z Was wie.... siemalysy, może ty probowałeś... a jeśli nie, to dlaczego?! ;)

Tryb zdalnego wyświetlacza z zegarka na liczniku. licznik wtedy staje się właściwie tyko dodatkowym ekranem zegarka.
Czy orientujecie się, jak wyglada renderowanie mapy podczas nawigacji w takim trybie?

Wtedy w zasadzie każdy zgodny z tym trybem edżuś by był spoko...

rotor
20-10-2022, 15:19
Cyt " eMGie" Ooo... a pyta tylko na wyświetlaczu, czy daje jakiś sygnał dźwiękowy? Potrzebuje do tego czujnika na kole, czy sam komputerek wystarczy?

EDIT

Jest pik dźwiękowy (oczywiście, jeśli są włączone sygnały urządzenia, bo jest opcja on/off w menu ) i info na wyświetlaczu. Nie potrzebuje czujnika, to leci z GPS, jak się zachowuje z czujnikiem, to nie wiem, bo nie mam. Garmin musi być włączony, no bo jak inaczej ? z czujnikiem na kole zapewne też, ale niech znawcy się wypowiedzą.

crusiek
20-10-2022, 16:00
Popatrzyłem jeszcze na recenzje i takie są średnie ...

Tak sobie teraz jednak rozkminiam.

Czy ktoś z Was wie.... siemalysy, może ty probowałeś... a jeśli nie, to dlaczego?! ;)

Tryb zdalnego wyświetlacza z zegarka na liczniku. licznik wtedy staje się właściwie tyko dodatkowym ekranem zegarka.
Czy orientujecie się, jak wyglada renderowanie mapy podczas nawigacji w takim trybie?

Wtedy w zasadzie każdy zgodny z tym trybem edżuś by był spoko...

Sam sobie odpowiem, wygląda na to, że: "Extended display only works for simple data fields. No option to display a map."

zdyboo
20-10-2022, 17:24
Ooo... a pyta tylko na wyświetlaczu, czy daje jakiś sygnał dźwiękowy? Potrzebuje do tego czujnika na kole, czy sam komputerek wystarczy?

EDIT

Wystarczy sam odbiornik. Żaden czujnik nie jest do tego potrzebny.
Odbiornik musi być włączony, mieć złapanego fixa i funkcja wykrywania ruchu musi być włączona.
Jest sygnał dźwiękowy i jest info na ekranie o wykryciu ruchu. Jeżeli nie wciśniesz wtedy przycisku nic się nie będzie działo. Po wciśnięciu przycisku odbiornik zaczyna rejestrować ślad. Z moich doświadczeń lepiej mieć jednak odbiornik z autostartem, bo się można zakałapućkać na starcie i dopiero po jakimś czasie zorientować, ze odbiornik tylko pokazuje gdzie jesteś, ale nie zapisuje śladu. Jak wczytujesz trasę wyrysowaną na kompie i robisz to w pobliżu początku tej trasy to odbiornik sam pyta czy zacząć rejestrację, wtedy już nie ma co wciskać przycisku Start, bo zatrzymasz rejestrację. Jak nie jesteś w pobliżu, to tylko pyta czy wyznaczyć trasę do początku kursu. Wtedy też trzeba ręcznie odpalić rejestrację przy braku autostartu.

Z automatycznych funkcji jest jeszcze autopauza i to już jest nawet w starych odbiornikach. Plus tego jest taki, że ślad nie pływa jak się zatrzymasz na piwo, minus taki, że jak ciśniesz wolno stromy podjazd to odbiornik może to wykryć jako zatrzymanie. Co prawda dotyczy to tylko miejsc gdzie wyraźnie słabnie sygnał, ale do tego wystarczy jakiś wąwóz czy nawet dobrze zalesiony parasol nad drogą. W górach, w lesie przynajmniej raz na każdym wyjeździe mi się odbiornik pauzuje automagicznie. Nie pomaga na to, żadne ustawianie prędkości granicznej, poniżej której ma się pauza włączać.

siemalysy
20-10-2022, 19:36
Dzięki Panwie za odpowiedzi w temacie pedałów :)
crusiek nie uruchamiałem funkcji danych z zegarka na odbiorniku Edge. Mogę to w weekend zrobić jeżeli jeszcze potrzebujesz jakiejś odpowiedzi, poza tym co sam sobie odpowiedziałeś :)

Widzieliście nowego Speca Diverge STR (https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-str)? Poszli w komfort ;) A tak przy okazji ceny też przystępne. Najtańsza opcja to tylko 36 tysi ;)

https://youtu.be/-FeGaFY7KTQ

gavin
20-10-2022, 19:39
tanioszka

crusiek
20-10-2022, 19:50
36 tysi, tyle to ja zabieram do wyjścia na rynek po buraki.

Możesz potestować opcje, ekrany itp, chętnie bym się dowiedział też, czy to zadziała w drugą stronę, czyli dodatkowy ekran w zegarku?
Oczywiście w czasie wolnym, jak już na prawdę nie będziesz mieć co robić xD

zdyboo
20-10-2022, 19:56
Da się taniej, kupujesz frejmset za 28 tauzenów i przekładasz resztę z obecnego gruza. O ile oczywiście nie poszli w patenty, że do ramy potrzeba jeszcze dedykowanych przelotek, po pińcet zeta.
Choć trzeba przyznać, że nawet w tej najtańszej konfiguracji bidy nie ma. Eagle GX AXS, górska kaseta 12x 11-50T. Karbonowe koła na piastach od DT Swiss, choć szkoda, że na 370, bo w 350 łatwo wymienić bębenek na XD i zapodać kasetę 10-52T i nie ma, że nie podjedziesz.

cz4rnuch
20-10-2022, 20:27
36 tysi, tyle to ja zabieram do wyjścia na rynek po buraki.Nie mów, że w waszych warzywniakach przyjmują płatności w kolumbijskich peso?

zdyboo
20-10-2022, 20:29
Boliwarami płaci.

crusiek
20-10-2022, 22:34
Jakich waszych, naszych. Jesteśmy jedną, wielką rodziną sledziowo-portową [emoji1787]

Kolejne przemeblowanie na kierze. Kurła ile ja tych uchłytow mam... A teraz musiał dość zimowy uchwyt na latareczkę ze światłem skupionym, co by doświetla la ta, która ma kolimator 50 stopni. 2300 lm spyknie.

Wind Mill
20-10-2022, 23:00
A gdyby tak do kiery przymocować uchwyt na...rower!? :confused::rolleyes:

crusiek
20-10-2022, 23:11
No jak to tak? [emoji6]

gavin
21-10-2022, 08:13
Z pamiętnika anonimowego cyklisty
- rekord zimna tej jesieni -0.5 stopnia Celsjusza

siona
21-10-2022, 08:38
Widzieliście nowego Speca Diverge STR (https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-str)? Poszli w komfort ;) A tak przy okazji ceny też przystępne. Najtańsza opcja to tylko 36 tysi ;)

https://youtu.be/-FeGaFY7KTQ

jaka ta reklama debilna!
najlepsza scena jak paczkę rowerzystów na sprzęcie po ~50k wyprzedza dacia za 35...

o innych smaczkach nawet nie wspomnę

tęgie głowy musiały tam siedzieć w tym specu!

eMGie
21-10-2022, 08:54
Wystarczy sam odbiornik. Żaden czujnik nie jest do tego potrzebny.
Odbiornik musi być włączony, mieć złapanego fixa i funkcja wykrywania ruchu musi być włączona.
Jest sygnał dźwiękowy i jest info na ekranie o wykryciu ruchu. Jeżeli nie wciśniesz wtedy przycisku nic się nie będzie działo. Po wciśnięciu przycisku odbiornik zaczyna rejestrować ślad. Z moich doświadczeń lepiej mieć jednak odbiornik z autostartem, bo się można zakałapućkać na starcie i dopiero po jakimś czasie zorientować, ze odbiornik tylko pokazuje gdzie jesteś, ale nie zapisuje śladu.

Dzięki, czyli zawsze komputerek musi być włączony? Nie ma takich bajerów, że ruszasz z wyłączonym, ale czujnik z koła daje sygnał, że jedziemy i odbiornik się włącza ?
Mam wrażenie, że wszystkie tańsze Garminy znikają z Olx-a od kiedy jest o nich mowa w tym wątku :-) Przyznać się :-)

crusiek
21-10-2022, 08:58
Prosy siedzO i wykupujO "D

gavin
21-10-2022, 08:59
mój w Paczkomacie siedzi, dzis byda testowoł

LeonardZelig
21-10-2022, 09:03
Próbuję się doktoryzować z osprzętu. Rower, który mógłbym nabyć (Giant) ma hamulce Tektro TKD 143. Nie mogę znaleźć niczego na ich temat. Co to za twór?

crusiek
21-10-2022, 09:03
A ja sobie poczekam, żona kazała mi się wstrzymać z wszelkmi ruchami, więc jako, że niedługo mam urodzinki, śmiem snuć podejrzenia, że może być coś na rzeczy :D

zdyboo
21-10-2022, 09:58
Dzięki, czyli zawsze komputerek musi być włączony? Nie ma takich bajerów, że ruszasz z wyłączonym, ale czujnik z koła daje sygnał, że jedziemy i odbiornik się włącza ?

Tak to tylko w Erze. Odbiornik musi być włączony, po włączeniu dopiero łączy się z czujnikami. Czujniki też muszą być uruchomione, ale to już dzieje się automatycznie. Znaczy pulsometr uruchamia bicie serca, kadencji, obrót korby, przerzutki ruch roweru.

crusiek
21-10-2022, 11:06
Dla napaleńców:

67124

zdyboo
21-10-2022, 12:41
W tej chwili to już trzeba czekać na czarny piątek.

crusiek
21-10-2022, 12:43
Raczej nie liczyłbym na taniej, szczególnie patrząc na popierdzirlajacy kurs dolara.

zdyboo
21-10-2022, 13:33
Przez kilka ostatnich lat nie widziałem dobrych promek na Edge w Polsce. Edge 1k kupowałem na hiszpańskim Amazonie.

rotor
21-10-2022, 15:33
Mam wrażenie, że wszystkie tańsze Garminy znikają z Olx-a od kiedy jest o nich mowa w tym wątku :-) Przyznać się :-)

To pewnie przez mój zakup G. 800-tki, jak się okazało, że odbiornik ok.10 letni jeszcze działa i ma wystarczającą funkcjonalność. Zupełnie inaczej, jak jest z aparatami na tym forum, kilkuletni sprzęt już nie robi zdjęć :razz:

gavin
21-10-2022, 15:52
tak, rotor mnie natchnął

siona
21-10-2022, 15:54
Zupełnie inaczej, jak jest z aparatami na tym forum, kilkuletni sprzęt już nie robi zdjęć :razz:

to mój d80 musi być zepsuty... cały czas działa...

patronat
21-10-2022, 16:18
Jezdzi ktos na Cubie stereo albo ams?

gavin
21-10-2022, 17:29
co to za mapa? coś mam zmieniać? 67129

rotor
21-10-2022, 17:34
Ta pierwsza to zainstalowana fabrycznie mapa, wyłącz ją, nieprzydatna. Ta druga powinna być ok. to nie Ty wgrywałeś ?

gavin
21-10-2022, 17:35
nic jeszcze nie wgrywałem

rotor
21-10-2022, 17:39
to mój d80 musi być zepsuty... cały czas działa...
... sie nie przyznawaj, zostaniesz jeszcze napadnięty i ograbiony z takiego "Białego Kruka" :mrgreen:

nic jeszcze nie wgrywałem

No to widać "spadkowa" po poprzednim użyszkodniku. Jak będzie działać dobrze i pokazywać szczegóły, to nic nie rób, masz navi gotowe do działania.

siemalysy
21-10-2022, 17:41
gavin mam mapy OSM, których używałem na 810. Jak chcesz to daj znaka, to wrzucę je w chmurę i sobie wrzucisz i zobaczysz czy będą okl.

rotor
21-10-2022, 17:46
tu so
https://garmin.osmapa.pl/

zdyboo
21-10-2022, 17:47
Ta pierwsza to chyba bazowa mapa Garmina. Ja mam ją wyłączoną.
Ta druga to OSM rowerowe z netu, ja takiej używam. Jak w miarę świeża to spoko.

Zresztą co za problem, włącz sobie jedną, potem drugą, wyłączając tę pierwszą i zobacz, która Ci bardziej odpowiada.

Mnie w Edge 520+ zaczyna klękać bakteria. Odbiornik kupiony 3 lata temu. Czarny piątek 2019. Używany do marca 2020 codziennie, potem do marca 2022 raz w tygodniu, a od marca 2022 znowu codziennie. To licznik do miastowego i backup do głównego Edka na kilkudniowe wyjazdy.
Jeszcze na wiosnę tego roku ładowanie jakieś tam było, raz na jakiś czas trzeba było zapodać ładowarkę. Teraz raz na tydzień. Dziś na powrocie z fabryki, po przejechaniu 5 km włączył się komunikat "Słaba bateria", przy 9% się włącza. Na kwadrat została jeszcze dycha i dojechałem na oparach, 3% zostało.
Podłączyłem do ładowarki, po 10 minutach pokazał 32%, szybko idzie, teraz patrzę i 26% ma dopiero.
Jeździć, obserwować. Bo Garmin już takich fajnych, małych mapowych odbiorników nie robi.

Stare aparaty foto mają się dobrze. Ja nadal focę NEX-6 i NEX-5R/T, choć najczęściej jednak RX100III. W ogóle nie czuję potrzeby modernizacji sprzętu. Pomijam już to, że w ogóle nie czuję potrzeby robienia zdjęć.

crusiek
21-10-2022, 17:54
To dość szybko padaczkę zaczęła.
Za 5 dyszek kupisz nowke oryginalna A wymiana nie jest trudna. Nie wiem jak ze szczelnością.

rotor
21-10-2022, 18:03
A właśnie,... słyszałem, że Garmin stosuje jakieś sztuczki z bateriami, by nie montować zamienników, czy może w ogóle nie wymieniać baterii, prawda to ?

gavin
21-10-2022, 18:04
ale coś w tym guście ma być? 67131

gavin
21-10-2022, 18:22
dobra pobrałem z tej strony, mape pl, dodatek warstwice i szlaki, teraz wystarczy te img wrzucić na kartę pamięci, czy jeszcze jakieś magiczne sztuczki poczebne?

zdyboo
Wrzuć do głównego katalogu karty, tylko pliki z rozszerzeniem img, nie jakieś zipy czy cuś.

gavin
i czy 3 pliki na raz, czy po kolei?

zdyboo
21-10-2022, 18:24
i czy 3 pliki na raz, czy po kolei?

Na raz wrzuć.

rotor
21-10-2022, 18:25
Nie ma znaczenia, ważne, byś później to włączył w navi

zdyboo
21-10-2022, 18:29
To dość szybko padaczkę zaczęła.
Za 5 dyszek kupisz nowke oryginalna A wymiana nie jest trudna. Nie wiem jak ze szczelnością.

Raczej bym powiedział typowo w obu Edge 1k tak miałem, dwa lata i wyraźny spadek wydajności aku. Co prawda pierwszego 1k udało się zalać miesiąc przed końcem gwary i wymienili na refurba, ale znowu dwa lata i było gorzej.

A właśnie,... słyszałem, że Garmin stosuje jakieś sztuczki z bateriami, by nie montować zamienników, czy może w ogóle nie wymieniać baterii, prawda to ?

Nie wiem, nie rozkminiałem tematu. Raz dawno temu trafiłem na aku do Edge 1k i tutek z jego wymiany. Nie wyglądało to skomplikowanie, choć wymagało lutowania przewodów.

gavin
21-10-2022, 18:38
Dobra wszystko chodzi, dzięki chłopy.

crusiek
21-10-2022, 18:42
siemalysy jako że masz zegarek I licznik mam do ciebie jesio jedno pytanie. Czy liczniki po antcie masz z oboma sparowane?
Coś musisz przepinać, przełączać na starcie aktywności, czy z automatu ten odbiornik, który włączony chwyta czujniki

siemalysy
21-10-2022, 18:55
crusiek te same czujniki mam sparowane po ancie z zegarkiem i edgem.
Łączy się z włączonym urządzeniem, a nawet dwoma jednocześnie ;) Po sparowaniu wszystko już leci z automatu.
Edge jedynie nie łączy się z czujnilem temperatury Tempe.

crusiek
21-10-2022, 19:04
Oo, dzieki Ci za informację. Z Tempe podejrzewałem, że tak będzie. Choć to dziwny ruch bo EDGE może się nagrzać od słońca, bakterii itp.

gavin
21-10-2022, 19:04
Jeszcze nie wiem jak wrzucić gpxa, ktoś coś?

crusiek
21-10-2022, 19:05
Ja wrzucam przez connect.garmin.com tam też rysuje trasy podstawowe.

gavin
21-10-2022, 19:07
popaczałem na yt i wymiana baterii w 810 wygląda banalnie

zdyboo
21-10-2022, 19:08
Jeszcze nie wiem jak wrzucić gpxa, ktoś coś?

Kablem do katalogu "New files" lub łatwiej przez przeglądarkowy Garmin Connect, tylko musisz dodać domowe wi-fi do odbiornika. Tu jest wymagany Garmin Express.
Jak masz sparowany odbiornik z telefonem, to możesz przez apkowy Garmin Connect.

gavin
21-10-2022, 19:12
w nim to raczej ni ma wifi

zdyboo
21-10-2022, 19:27
To zostaje telefon lub kabel USB.

crusiek
21-10-2022, 19:34
No i jak sobie strave z connectem połączysz to z automatu będą ci wpadać zakończone treningi. Toteż appka connecta się przydaje tak czy inaczej xD No chyba, że właśnie nie chcesz, bo costam.

gavin
21-10-2022, 20:09
Dobra apka ogarnięta, jeszcze głupie pytanie, czemu speed sensor montują na tylnej, a nie na przedniej piaście?

crusiek
21-10-2022, 20:23
Bo bliżej licznika?

Dobra, przeczytałem odwrotnie, sorki xD

crusiek
21-10-2022, 20:36
Patrzę na deca na tą promocje, a tam jest opis "koniec serii", teraz dopiero zauważyłem.
Czyżbyś wielkimi krokami nadchodził 840 [emoji846]

siemalysy
21-10-2022, 21:11
Dobra apka ogarnięta, jeszcze głupie pytanie, czemu speed sensor montują na tylnej, a nie na przedniej piaście?

Ja tam od zawsze mam na przedniej piaście.

Na stronie Garmina jest zapis, że montuje się go na piaście jednego z kół.

Szukam żonie jakiejś przedniej lamki, która dobrze oświetli miejską nieoświetloną drogę lub ścieżkę rowerową. Polecicie coś co warto kupić. Najlepiej z wbudowanym akumulatorem, ładowana przez usb.

Na razie wpadła mi w oko LEZYNE Micro Drive Pro 800XL (https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-przednia-lezyne-micro-drive-pro-800xl-pd20973/?v_Id=134881). Oczywiście do kupienia ok stówkę taniej. Używa może ktoś?

crusiek
21-10-2022, 21:43
Ja tu nie pomogę, mogę od siebie jedynie polecić "ręczne robótki" za stosunkowo niewielkie piniondze. ale to dla tych, co lubią się babrać :)

https://diodek.pl/convoy-s2-jako-idealna-latarka-kompletujemy-zestaw-na-start/

gavin
21-10-2022, 21:50
a te gumki pokrowce do czujnika na piastę są w różnych rozmiarach?

siemalysy
21-10-2022, 21:56
Ja tu nie pomogę, mogę od siebie jedynie polecić "ręczne robótki" za stosunkowo niewielkie piniondze. ale to dla tych, co lubią się babrać :)

https://diodek.pl/convoy-s2-jako-idealna-latarka-kompletujemy-zestaw-na-start/

Dzięki ;) Convoy'a nie brałem pod uwagę w tym przypadku. Dla siebie jako drugą lamkę na kask do lasu może kupię. Ale tylko wtedy jak znajdę kompanów na najtrajdy ;)

a te gumki pokrowce do czujnika na piastę są w różnych rozmiarach?

Ja miałem tylko jedno mocowanie. Montowało się stabilnie na piaście Mavica i Bontragera.

gavin
21-10-2022, 22:16
sigma zmieniła kontekst 67141

gavin
21-10-2022, 22:20
podoba mi się uporządkowanie kokpitu, zniknął uchwyt na telefon i licznik sigma, uchwyty na razie standardowe, ale wymienię na wysięgniki 67142

gavin
21-10-2022, 23:21
jakie macie "strony kokpitu" w sprzętach z małym ekranem?

patronat
22-10-2022, 07:49
Ja tam od zawsze mam na przedniej piaście.

Na stronie Garmina jest zapis, że montuje się go na piaście jednego z kół.

Szukam żonie jakiejś przedniej lamki, która dobrze oświetli miejską nieoświetloną drogę lub ścieżkę rowerową. Polecicie coś co warto kupić. Najlepiej z wbudowanym akumulatorem, ładowana przez usb.

Na razie wpadła mi w oko LEZYNE Micro Drive Pro 800XL (https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-przednia-lezyne-micro-drive-pro-800xl-pd20973/?v_Id=134881). Oczywiście do kupienia ok stówkę taniej. Używa może ktoś?

Mam 1000XL. Mnie w zupełności wystarcza, jakość światła i wykonanie znacznie lepsze niż Specter 1200. Dwie diody, masa trybów w tym pulsujący (nie migający), widoczne z olbrzymiej odległości. Zjechałem w ciemnościach jedną z tras enduro w Bielsku bez żadnego problemu.

Mam 1000XL. Mnie w zupełności wystarcza, jakość światła i wykonanie znacznie lepsze niż Specter 1200. Dwie diody, masa trybów w tym pulsujący (nie migający), widoczne z olbrzymiej odległości. Zjechałem w ciemnościach jedną z tras enduro w Bielsku bez żadnego problemu.

Największa jej zaleta w stosunku do chinczykow i no Convoya to niezłe rozproszenie światła. Nie jest punktowe i skupione tak jak w innych. Edyta 2: zerknij też w stronę lampek Gianta, są całkiem spoko, aczkolwiek ja wybrałem Lezyne. Jakoś mi się bardziej podoba. To mocowanie na gumkę troche wkurzające ale da się przyzwyczaić. No i siedzi stabilnie nic nie drga (35 kierownica u mnie)

Wujot
22-10-2022, 08:44

Nie znam tej lampki ale nie widać odcięcia, co byłoby poważną wadą, szczególnie w tym zastosowaniu.

Polecam gotowe mody Convoya s2 robione przez Grega albo Bociana. Koniecznie z kolimatorem eliptycznym. Ten ostatni powoduje, że masz światło zbliżone do świateł mijania w aucie. Doskonałe na drogę i bardzo dobre na wąskie ścieżki. Do lampki musisz dokupić ładowarkę i najlepiej zapasowy aku. Ale bardziej jest to zaleta jak wada (możliwość wymiany).

matomi
22-10-2022, 08:51

Lumintop B01 za ~100pln.
Co prawda z wyjmowaną baterią, ale można ładować przez USB-C.

zdyboo
22-10-2022, 08:51
jakie macie "strony kokpitu" w sprzętach z małym ekranem?Generalnie to lewą i prawą. Chodzi o ekrany danych?

gavin
22-10-2022, 11:53
kurba tak, już mi się pomieszało wszystko, stro y treningu

i jeszcze pytanie: na ile ustawiacie auto pauze
i czy jest możliwe ustawić wyznaczanie trasy względem roweru (górska/szosowa) ? czy trzeba robić nowy profil aktywności?

zdyboo
22-10-2022, 12:04
Ja mam kilka z danymi i jeden z mapą. Nie używam profilu wysokości. W górach włączają mi się jeszcze dwa ekrany od Climb Pro, ale to dopiero od serii 30 wzwyż.
Na pierwszym ekranie mam dane ogólne, prędkości, czasy, dystans i temperaturę. Potem mam ekran od podjazdów. Nachylenie, wysokości w górę i w dół, a potem biometria: kadencja, tętna. W MTB mam jeszcze ekran od przerzutki AXS.
Opcji jest w opór, więcej niż potrzeba i musisz sobie sam wybrać co Cię interesuje.
Przy czym na małym ekranie i na dużym mam tak samo, bo wtedy wystarczy rzut oka, żeby znaleźć interesujący mnie parametr. A nie to, że pomylę średnią z temperaturą i będę zadowolony, że pomimo upału tak dobrze mi idzie. ;)

Wyznaczanie jest możliwe bez zmiany profilu, ale wygodniej jest mieć dwa profile. Przy czym można je kopiować, zatem nie trzeba ustawiać wszystkiego od początku.
Parametry wyznaczania tras masz przypisane do profilu, zatem łatwiej przełączyć profil, niż grzebać w menu i za każdym razem zmieniać parametry wyznaczania tras.

gavin
22-10-2022, 13:50
w sumie to sensowne z tymi profilami bo mogę jadąc mtb chcieć trasę po drogach, ale ni wuja nie wiem jak skopiować profil

zdyboo
22-10-2022, 13:55
Chyba jednak w 810 nie ma możliwości kopiowania. Zatem zostaje dziobanie od podstaw. Ewentualnie możesz dostosować istniejące już profile.

gavin
22-10-2022, 16:20
to garminowe trasowanie to chyba jakieś nieteges, w opcji Kolarstwo puszcza po drogach leśnych [emoji1787]

zdyboo
22-10-2022, 16:52
Wszystko zależy od tego co masz ustawione w opcjach unikania w ustawieniach trasy. Opcje te są przyporządkowane do danego profilu, stąd moja wcześniejsza uwaga o tym, że łatwiej przełączać profile niż wbijać za każdym razem inne opcje.
Jeżeli zaznaczysz drogi gruntowe, to trasa nie powinna być po takich wyznaczona o ile oczywiście nie ma błędów na mapie.

gavin
22-10-2022, 17:01
Tak właśnie mam w profilu szosa unikaj wszystkiego, nie wiem czy mam zaznaczyć "przypięty do trasy".

zdyboo
22-10-2022, 17:55
Przypięty do trasy nie zaznaczaj, bo będzie Ci dziwnie pokazywało, jak będziesz jechał poza drogą, która jest na mapie.

Może źle zdefiniowane drogi na mapie. Wiem, że w Górach Bystrzyckich np. Wieczność zaznaczona jest jako utwardzona nawierzchnia w ridewithgps, utwardzona to ona jest tylko dla MTB i to najlepiej FS.
Może też być tak, że nie ma innej opcji, ten algorytm ma jakąś hierarchię i szybciej skieruje rowerzystę na drogę gruntową niż na autostradę.
Ja bardzo rzadko korzystam z wyznaczania trasy przez odbiornik. Trasy sam rysuję i potem jadę po śladzie.

gavin
22-10-2022, 18:28
Przed chwilą wyrysowałem 5km w ride with gps, przesłałem przez connecta i jest super. Widać też, że garmin jest dużo dokładniejszy niż smartwatch z gps, widać na stravie ładną kreskę, nie taką poszarpaną. Trochę denerwuje zwłoka ekranu w przełączaniu widoków, ale pewnie w nowszych modelach lepiej to działa.

siemalysy
22-10-2022, 22:31

Największa jej zaleta w stosunku do chinczykow i no Convoya to niezłe rozproszenie światła. Nie jest punktowe i skupione tak jak w innych. Edyta 2: zerknij też w stronę lampek Gianta, są całkiem spoko, aczkolwiek ja wybrałem Lezyne. Jakoś mi się bardziej podoba. To mocowanie na gumkę troche wkurzające ale da się przyzwyczaić. No i siedzi stabilnie nic nie drga (35 kierownica u mnie)

Dziękuję za odpowiedź w temacie :)

Nie znam tej lampki ale nie widać odcięcia, co byłoby poważną wadą, szczególnie w tym zastosowaniu.

Polecam gotowe mody Convoya s2 robione przez Grega albo Bociana. Koniecznie z kolimatorem eliptycznym. Ten ostatni powoduje, że masz światło zbliżone do świateł mijania w aucie. Doskonałe na drogę i bardzo dobre na wąskie ścieżki. Do lampki musisz dokupić ładowarkę i najlepiej zapasowy aku. Ale bardziej jest to zaleta jak wada (możliwość wymiany).

Dziękuję za odpowiedź w temacie :) Convoya nie rozważałem, chciałem coś typowo rowerowego. Mimo wszystko przyjrzę się Convoyom pod kątem lampki na kask dla siebie :)

Lumintop B01 za ~100pln.

Dziękuję za odpowiedź w temacie. Patrzę na ceny i wszystko się kręci bliżej dwóch stówek.

Przed chwilą wyrysowałem 5km w ride with gps, przesłałem przez connecta i jest super. Widać też, że garmin jest dużo dokładniejszy niż smartwatch z gps, widać na stravie ładną kreskę, nie taką poszarpaną. Trochę denerwuje zwłoka ekranu w przełączaniu widoków, ale pewnie w nowszych modelach lepiej to działa.

Nie odniosłem nigdy podczas przesuwania ekranu takiego wrażenia, o którym piszesz :???:

matomi
22-10-2022, 23:01
Dziękuję za odpowiedź w temacie. Patrzę na ceny i wszystko się kręci bliżej dwóch stówek.

Bywają promki. W czerwcu br kupiłem za 111pln na aliexpress z oficjalnego sklepu.

siemalysy
22-10-2022, 23:04
matomi dziękuję za info ;) Będę śledził ;)

Wind Mill
22-10-2022, 23:12
...Szukam żonie jakiejś przedniej lamki, która dobrze oświetli miejską nieoświetloną drogę lub ścieżkę rowerową. ...
https://www.lidl.pl/p/crivit-zestaw-lampek-rowerowych-led/p100343716
Reflektor z odcięciem, aku, ładowanie przez USB. Piszą 70/30/15 lux, czyli świeci nieco mocniej niż to, co używam.
Jedynie to mocowanie "na opaskę" mi się nie podoba, co nie znaczy że nie działa - ja mam obejmę dociskaną śrubą z pokrętłem.

Kiedyś z myślą o wyjazdach z ewentualnością wypożyczenia roweru na miejscu, zanabyłem w Lidlu podobny zestaw lampek, tak by mieć 100% oświecenia na owym miejscu.
Ino za pół ceny w/w, na paluszki (4 x AA przód, 2 lub 3 x AAA tył - nie używam, nie pamiętam).

Od kilku lat przód służy mi po wieczornych i nocnych przejażdżkach po lasach, lub nie po lasach, gdy potrzebuję doświetlenia (na przykład skrzyżowania z czyimś zielonym warunkowym i moim zielonym - rzadko, ale czasem pomaga).
Do swojej latarki dokupiłem ładowarkę z czterema Eneloopami - lepiej niż inne AA znoszą niskie temperatury. Mój model ma 15/30/60 Lux wedle opisu. Bez tej latarki w sezonie "fajrant o 17-ej w nocy" nie mógłbym jeździć lasem, mimo iż drogę znam na pamięć.
Przydatnym ficzerem jest możliwość kierowania światła na boki (+/- 30 st?) - przydaje się przy niektórych nienachalnych dróżkach w bok, ze światłem w przód łatwo przegapić. ;)

gavin
23-10-2022, 08:57
ooo67158

siemalysy
23-10-2022, 13:27
Kupiłeś?

siemalysy
23-10-2022, 15:28
Dziś rano pogoda nie zachęcała do wyjścia na rower, to wziąłem się za tylne koło w Kellysie żony.

W tygodniu postawiłem diagnozę, łożyska do wymiany. Po zdemontowaniu osi, kasety i bębenka okazało się, że łożyska nie mają najmniejszego luzu i kręcą się luźno bez oporów. Opór stawiał bębenek, w którym są kulki. Wyjąłem je wszystkie, dokładnie wyczyściłem bieżnie w bębenku i na osi, wyczyściłem też wszystkie kuleczki. Złożyłem wszystko ze świeżym smarem i zaczęło pracować bez oporów i delikatnie. Przy okazji wyczyściłem zapadki i wieniec zębaty. Złożyłem wszystko do kupy i wszystko działa.
Przy okazji wymieniłem z tyłu i przodu tarcze na lepsze i zamontowałem nowe klocki. Smarując łańcuch zauważyłem, że przednia przerzutka ma problem z wrzuceniem łańcucha na dużą tarczę. Żona coś wspominała, że coś ociera jak pedałuje. Pierwsze co, to pociągnąłem linkę, ale nic nie dało. Po kilku chwilach winowajca był znany. Poluzowały się śruby w lewej korbie i wszystko było przesunięte w prawo na tyle, że przerzutce brakowało zakresu. Tył działał perfekcyjnie. Skręciłem wszystko do kupy, śruby dokręciłem górną wartością momentu podanego na korbie. Nie powinno się już poluzować.

crusiek
23-10-2022, 15:34
Z ciekawości, u ciebie też sa 52 kulki w bebenku?

siemalysy
23-10-2022, 15:35
Nie liczyłem, ale 52 raczej nie było.

crusiek
23-10-2022, 15:44
No u mnie jest 25 od strony bieżni i 27 od strony osi.
Te od strony osi miałem tak zmaltretowane, że wyglądały jak małe księżyce.
Dobrze że miałem zapasowe na wymianę.
Dodatkowo uszczelniłem połączenie białym smarem motorexa, zobaczymy jak długo wytrzyma, na razie jeszcze widać, że jest.

siemalysy
23-10-2022, 15:47
Kolejnym razem już nie będę się bawił, wymienię bębenek na taki z łożyskami maszynowymi. Piasta to Novatec, więc z dostępnością bębenka nie powinno być problemu.

crusiek
23-10-2022, 15:57
E tam, kulki som fajne :)

gavin
23-10-2022, 16:15
Kupiłeś?nie, czekam na 830

siemalysy
23-10-2022, 16:18
crusiek kulki może i są fajne, ale pewnie inne ;)

W temacie opcji Dodatkowy wyświetlacz w Edge, to nie wiem czy ktoś z tego korzysta. Dziś połączyłem zegarek z edgem i rzeczywiście na wyświetlaczu odbiornika rowerowego są pola danych. Jednak w momencie używania tej opcji funkcje Edge są wyłączone. Tym bardziej nie wiem po co taka funkcja.

crusiek
23-10-2022, 16:30
Do triatlonu. Jak robisz wszystko na zegarku.
Może użyję z raz, czy dwa.
Cghociaż pierwszy bedziem robić w trójkę i raczej nie będę płwać.

siemalysy
23-10-2022, 16:43
Teraz rozumiem.

Kiedy starujesz? Będzie debiut? Czy już startowałeś?

crusiek
23-10-2022, 16:46
Będzie debiut, ale tak na lajcie, na dziwnych zasadach :)
Do normalnego to trzeba się przygotowywać dość długo, nie mam na razie czasu na to, chyba, że kumpel z pracy też będzie działał, to się zmuszę. Głównie dlatego, że strasznie nie lubię biegać :)

siemalysy
23-10-2022, 16:47
No fajnie :). Powodzenia :)

crusiek
23-10-2022, 16:48
Luzik, to dopiero w przyszłym roku, jest czas na zrobienie formy :D
Bo masa to jest :D

moshica
23-10-2022, 20:01
Chłopaki ile wykręciliście w tym roku kilosów ? Zważywszy na deszczowy czerwiec i wrzesień, u mnie było licho.
Wpisujcie też czy powyżej swojej średniej czy poniżej a być może rekordowo wiele.
Ja słabo, 720km, mocno poniżej średniej z 3 ostatnich lat ....

crusiek
23-10-2022, 20:11
Ja w tym roku pierwszy raz od 10 lat nie muszę wozić nigdzie dzieci (poza weekendowymi zajęciami albo lekarzem :) ), ew jak żona ma jakieś tam rady pedagogiczne czy trzeba zrobić kilka innych tematów, to odpuszczam lovelek.

Więc jakoś tak odskoczyłem do góry w końcu... na razie ca. 3,5 tys. i rośnie.

zdyboo
23-10-2022, 20:14
Na razie mam 9,3 kkm, ale raczej dojadę do standardowych dla siebie 10 kkm z niewielkim okładem.
Jest gorzej niż w zeszłym roku, gdzie na koniec piździernika miałem 10 k, ale od połowy czerwca pomykam tylko na MTB, a tam dwucyfrowe tylko przebiegi i to max z ósemką z przodu.

A piździernik w tym roku wyjątkowo ciepły, w zeszłym tygodniu jeszcze w krótkich gaciach, dziś też, ale już miałem ocieplacze na kolanach.

moshica
23-10-2022, 20:44
Całkiem fajne macie przebiegi. Mnie w tym roku wielokrotnie się nie chciało, ale wpływ na to miały niestety leki i ogólne osłabienie lub nie rzadko inne hobby warsztatowe, więc ja nie jestem zadowolony z tego roku.
W moim przypadku mogło być o wiele lepiej. Może wiek tez robi swoje, hehe ;-)

matomi
23-10-2022, 20:49
Chłopaki ile wykręciliście w tym roku kilosów ? Zważywszy na deszczowy czerwiec i wrzesień, u mnie było licho.
Wpisujcie też czy powyżej swojej średniej czy poniżej a być może rekordowo wiele.

U mnie na razie 10627 km

moshica
23-10-2022, 20:51
Ło matko, matomi Ty chyba ten Śląsk i Częstochowę "opasałeś" trasami niczym kule ziemską ;-)

siemalysy
23-10-2022, 21:45

U mnie kolejny rok kiedy jeżdżę mniej niż bym chciał. Dziś brakuje mi 48 km do 3000. Nie wiem czy do końca roku uda się dobić do 3500. W tym roku nie zrobiłem żadnej długiej trasy. W poprzednich latach się zdarzało przynajmniej raz w roku zrobić więcej niż 150 km. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że kilka razy pojeździłem rowerem po górach, była Jura i jeszcze na pewno będzie. Były też Mazury i może jeszcze jedna trasa tam wpadnie :)

zdyboo
23-10-2022, 21:51
Michał, kup gruza, dłuższe trasy same wpadną.

gavin
23-10-2022, 22:59
2576 i dalej rośnie [emoji39] Ogólnie przy moim położeniu brakoczasowym to i tak sporo, 4 dłuższe wycieczki: Jura 110km, Jura 180km, Beskidy, Izery z Tomem, niezły rok. W przyszłym plan na 200+, może Gravel po łódzku wpadnie.

robanto
24-10-2022, 06:39
Ja zaopatrzyłem się rowerowo we wrześniu tego roku i na teraz mam 1000km.

gavin
24-10-2022, 08:20
Kurde ale ciepło rano - 9 st.

zdyboo
24-10-2022, 08:22
Heh, trzynaście u nas.

eMGie
24-10-2022, 09:41
Ja coś koło 6kkm, ale do końca roku może dojdzie do 8k.

rotor
24-10-2022, 13:39
Lumintop B01 za ~100pln.

Ciekawa opcja dla Convoya. Zastanawia mnie tylko, jak to w praktyce jest z tym przejściem od oświetlonej przedniej części drogi tuż przed kołem, do dalszego zasięgu. Na filmiku widać znaczne zaciemnienie tego obszaru, ale on nie oddaje w pełni praktyki. Kiedyś miałem podobnie świecącą lampkę i strasznie mnie to irytowało. Do dróg publicznych było jeszcze ok szczególnie, że nie oślepiała kierowców, ale w teren - nie do zaakceptowania

Wind Mill
25-10-2022, 08:09
A propos latarek - z kroniki wczorajszego powrotu z tyrlandii:

67195

Wstrętne ślimaczysko wpiernicza mi makro modeli!!!

67196

67197

67203

67198

67199

67200

67201

67202

patronat
25-10-2022, 08:50
co Ty masz z tymi grzybkami :)
Zeskoczyłem sobie ze skarby i tylnym kołem rozwaliłem lamkę tylnią. Podsuńcie proszę pomysł na lampke która działa i rzadko się ładuje, ale nie za wszeli pieniądze świata bo ja po mieście to mega rzadko...

rotor
25-10-2022, 10:01
co Ty masz z tymi grzybkami :)
Zeskoczyłem sobie ze skarby i tylnym kołem rozwaliłem lamkę tylnią. Podsuńcie proszę pomysł na lampke która działa i rzadko się ładuje, ale nie za wszeli pieniądze świata bo ja po mieście to mega rzadko...

Pewnie lubi jeść grzybki, oby nie okazały sie halucynogenne (vide wczorajsze info z tv, że 4 turystów poczęstowało się "ciasteczkami" w Słowackich Tatrach od innych turystów i zaczęło się dziać...)

Co do lampki tylnej, to naprawdę nie ma co się za bardzo spinać, jest tyle tego na rynku... w opór. Jeśli w zasadzie jeździsz spokojnie po płaskim, to lampka typu Walle na 2xAAA zaspokoi wymagania odnośnie widoczności i wydajności. Jeśli po dużych wertepach często brykasz i nie chce Ci się za każdym razem odpinać lampki, to zapodaj jakąś na aku lub pastylke, ważne by nie była ciężka (j.w. gdyż taka lampka lubi się oberwać z mocowania z powodu ciężaru tychże baterii. Ja mam np na stałe zamontowaną w łęnduro taką na gumowym pierścieniu pod siodełkiem, ale w dwóch rowerzach ht już mam typ Walle

zdyboo
25-10-2022, 10:01
Ja w MTB mam Knog Blinder. Minimalistyczna, wymaga częstego ładowania, a ja jej rzadko używam. Dojazdy na dworzec i powroty. Ewentualnie jakieś dojazdówki do gór po zwykłych drogach. Lampka ma wbudowany odblask.

rotor
25-10-2022, 10:08
Generalnie te lampki, co są na baterie typu 1xAAA, 2xAAA, 1xA, 2xAA, świecą wystarczająco donośnie, trzeba jednak uważać na te z pastylkami lub aku, Niektórzy producenci poszli w długość świecenia takiego wynalazku, zamiast w dobrą widoczność, takie są niebezpieczne.

gavin
25-10-2022, 10:14
czy ten garmin connect to jest zdrowy umysłowo? paczta jak trasę planuje 67207

zdyboo
25-10-2022, 10:31
Krajoznawczo. Nigdy w GC nie planowałem tras, ale może jakiś reymont lub błąd na maupie. Ewentualnie zobacz czy zmiana rodzaju aktywności wpłynie na trasowanie śladu.

gavin
25-10-2022, 10:48
trasa Kolarstwo szosowe...

a lampkę mam Infini metis - ma 3 rzeczy dla mnie istotne - zapamiętanie ostatniego trybu, ładowanie usb i wskaźnik zbliżającego się końca prundu

jako bajer ma "stop"

crusiek
25-10-2022, 10:57
Ja mam rockbrosa lampkę za 30 zł. jeszcze wersję aluminiową, taka z czujnikiem, jak hamuję, to daje po gałach tym z tyłu.

rotor
25-10-2022, 11:07
Też mam taką ze stopem, kupjonom dla ciekawostki. Minus taki jest, że świeci tylko w tyrybie ciągłym, Wasze tesz ? ;)

patronat
25-10-2022, 11:11
Ja w MTB mam Knog Blinder. Minimalistyczna, wymaga częstego ładowania, a ja jej rzadko używam. Dojazdy na dworzec i powroty. Ewentualnie jakieś dojazdówki do gór po zwykłych drogach. Lampka ma wbudowany odblask.

Z tego co pamiętam brak odblasku może być mandatowany, nie?

crusiek
25-10-2022, 11:14
https://policja.pl/pol/aktualnosci/189204,Obowiazkowe-wyposazenie-roweru.html

zdyboo
25-10-2022, 11:47
Może być. Ponieważ jednak jedyny parametr jaki rozporządzenie techniczne określa to kształt, polecam wyklejki z folii odblaskowej

Wind Mill
25-10-2022, 12:21
co Ty masz z tymi grzybkami :)...

Pewnie lubi jeść grzybki, oby nie okazały sie halucynogenne...
Tylko takie uznajemy! :mrgreen:

A propos odblasków. Na bagażniku mam zamontowany na stałe koszyk, tak se pomyślałem, że poza tylną lampką (z odblaskami) na bagażniku fikuśnie byłoby do koszyka zaordynować trójkątne odblaski, takie jak na przyczepkach. :)
Niestety, można by za to mandatowo beknąć. :(
No fun...

zdyboo
25-10-2022, 12:31
Trzeba mieć wyjatkowego pecha żeby za to bekną. Poranki już ciemne i zawsze mijam ludzi bez jakiegokolwiek oświetlenia.

gavin
25-10-2022, 17:39
Podoba mi się edż, jest to wszystko dobrze przemyślane, ale czy łon może nie wygrywać tej melodyjki jak z zegarka Montana po zakończeniu kursu [emoji2960] wstydzior max

zdyboo
25-10-2022, 17:55
Jak znajdziesz jak to wyłączyć, to się podziel proszę. Jak od trzech Edge nie umiem wyłączyć Virtual Partnera.

Długie, luźne spodnie Endura Single Track II, przestały być luźne w łydce. Na wiosnę jeszcze były luźne. Znaczy znowu gromadzę zimowe rezerwy energetyczne. :)

siemalysy
25-10-2022, 18:17
gavin, a całkowite wyłączenie dźwięków nie pomaga?
zdyboo. Tomek, w 810 Virtual Partner wyłącza się w ustawieniach kursu. Czyli: Kursy / wybierasz kurs w którym chcesz wyłączyć VP / Ustawienia / Virtual Partner / Wyłączone.

W 1040 nie mogę znaleźć opcji virtual partner.

zdyboo
25-10-2022, 18:18
Michał siemalysy, w Edge 1030+ nie ma nic o VP w opcjach kursu.
Nie mam już Edge 1k, ale tam gdzieś znalazłem w opcjach możliwość wyłączenia VP, a on się pojawiał i tak za każdym razem. Pisałem nawet do Garmina, ale ponieważ pytałem tam też o inne rzeczy, to odpowiedzi na pytanie o możliwość wyłączenia VP nie uzyskałem.

Ja już nauczyłem się z tym żyć. Czasem robię VP złośliwie w bambuko, bo wystarczy zjechać z kursu i VP musi wrócić do miejsca gdzie i ja wracam na kurs i cała jego przewaga idzie w pizdu. ;)

siemalysy
25-10-2022, 19:00
Tomek, straszna lipa z tą opcją. Zaciekawiło mnie to i zajrzałem na forum Garmina i piszą tam, że w tych nowszych odbiornikach wyłączenie nie jest możliwe. Jeden gość pisał, że w 520 dodał nowy ekran VP do ekranu danych i tam miał opcję wyłączenia.

Ja u siebie nawet ekranu nie mogę dodać, co mnie wcale nie martwi. Chciałem jednak zobaczyć jak to wygląda w nowszym sprzęcie.

Moja ciekawość została zaspokojona ;) Dzięki forum Garmina udało się znaleźć Virtual Partner. Nie będę tego używał, ale przynajmniej wiem gdzie go ukryli.

crusiek
25-10-2022, 20:04
A po co komu jakiś wirtualny partner? .... [emoji23]

zdyboo
25-10-2022, 20:20
Kupisz Edża, to też będziesz miał. Choć może w Explore akurat nie ma.

crusiek
25-10-2022, 20:32
Mam szara strzałkę w zegarku, to pewnie to. Pojawia się jak w kurs wpisze prędkość przejazdu.

LeonardZelig
26-10-2022, 08:18
Używa ktoś z Was pompki Lezyne Pocket Drive? Zamówiłem wersję HP do MTB i zastanawiam się czy zwrócić i zamówić HV, czy jednak różnica przy tych gabarytach jest kosmetyczna. Pompka oczywiście ma pełnić rolę awaryjnej w trasie.

rotor
26-10-2022, 08:58
Ja bym wymienił, nie po to produkują dwie wersje, żeby stosować na odwrót. Pompki podręczne, awaryjne mają to do siebie, że trzeba i tak się namachać, by coś z tego wyszło, więc jeśli jest szansa zmniejszenia ilości ruchów w pompce przeznaczonej do mtb, to trzeba skorzystać.

zdyboo
26-10-2022, 09:07
Ja mam, obie wersje. HV do gruzów i MTB, HP mam z czasów śmigania na oponach 28 mm i 32 mm. HP to MZ do max 35 mm. Potem to już męczarnia. HV da się wygodnie nabić szerszy kapeć od zera.

LeonardZelig
26-10-2022, 09:15
To zamówię właściwą. Dzięki!

Wujot
26-10-2022, 09:48
Używa ktoś z Was pompki Lezyne Pocket Drive? Zamówiłem wersję HP do MTB i zastanawiam się czy zwrócić i zamówić HV, czy jednak różnica przy tych gabarytach jest kosmetyczna. Pompka oczywiście ma pełnić rolę awaryjnej w trasie.

Mam wersję MTB ale nierozbieralną (tańszą). Rozmiar jest naprawdę pomijalny a pompka chodzi znakomicie. Oczywiście przy takiej małej objętości trzeba ileś tam razy ruszyć tłokiem. Dla mnie absolutna rewelka bo idzie to naprawdę szybko. Zresztą użytkownie to było może 3 - 4x, bo w domu mam kompresor i dużą pompkę stacjonarną.

rotor
26-10-2022, 09:49
Teraz spojrzałem, jaką dokładnie wożę w plecaku pompkę i jest to Lezyne Sport Drive HV. Da się nią przyzwoicie komfortowo napompować 29"x2,5/2,6 do 1,5 bara

patronat
26-10-2022, 10:05

Nie wożę pompki nigdy. Od zarania dziejów mam w plecaku naboje i zawór. Jeden wystarcza żeby koło motocyklowe do 0,8 bara nabić ( w górach na 0,2 jeździmy). Na rowerze do 1,5 bara w oponie 29 x 2,60 bez problemu. Proces pompowania to jakieś 0,5 sekundy. Pompka awaryjnie tylko na jakieś max długie wyjazdy.

Edyta: mowa o nabojach 16gr. Są większe ale chyba niepotrzebne do roweru. Zestaw z zaworem można do 40 PLN kupić.

Wind Mill
26-10-2022, 10:37
co Ty masz z tymi grzybkami :)...
Proszę bardzo, poranne bez grzybków. :mrgreen:

67218

67219

67220

67221

zdyboo
26-10-2022, 19:43
Czy ktoś zna jakieś buty podobne do Shimano ME502 (https://bike.shimano.com/pl-PL/product/apparel-accessories/shimano-series-lsg-2021/SH-ME502.html) lub ME702 (https://bike.shimano.com/pl-PL/product/apparel-accessories/shimano-series-lsg-2021/SH-ME702.html)?
Obecnie mam ME501 i są naprawdę spoko, ale już zaczynają mieć dość. Miejscami się rozklejają i śmierdzą bardzo, zwłaszcza jak się je przemoczy, wtedy tak ze dwa dni suszenia na balkonie, najlepiej na słońcu.
Chciałem kupić ME702, ale zrobili jakąś siatkę z boku, pewnie dla wentylacji, bo w ME701 jej nie było i obawiam się, że siatka będzie świetnym punktem dostępowym dla wody i co rzadszego błota. ME701 zostały już tylko jakieś resztki, oczywiście nie w moim rozmiarze.

Nie chcę typowych baletek, twardych skorup, takie już mam na gruza. Na MTB preferuję coś wygodniejszego, z bardziej miękką podeszwą, żeby ewentualny wypych był łatwiejszy. Mam pedały z ramką wokół zatrzasku zatem podeszwa nie musi być tak sztywna.
Wiązanie najlepiej BOA lub podobny system, bo to jednak maga wygodne jest.
Ostatecznie kupię ME502, ale może ktoś zna coś podobnego innych producentów.

rotor
27-10-2022, 12:38
zdyboo - te ME502 to bedą się opierać na ramkach w pedałach? Mam też te ramki w enduro Lookach, ale słabo je wykorzystuje, piny są jak nowe. Do tej pory, w zasadzie, służą mi te ramki do pozycjonowania pedału do wpięcia. Miło by było coś wymienić w butach, gdyż obecne to najbardziej podstawowe Shimano, kupione dla próby, czy polubię się z spd

patronat
27-10-2022, 13:41
Ja mam Five Ten ale bez wpinek. Super bucik. Mój zrobiony z butelek po coli, szybko schnie niestety zbyt wodoodporny nie jest. Wpinane polecane przez znajomych: RC, Five Ten Adidasa no i ultradrogie SIDI. Jeden kumpel ma zestaw butów z pedałami Crankbrothers i też sobie chwali. Masz jeszcze ciekawe O'Neale. Inny kumpel odradzał Speca, ale nie wiem o co chodziło.

zdyboo
27-10-2022, 17:14
rotor - jak tak paczam na ramki wokół moich M8020, to są w kilku miejscach wytarte, zatem coś tam dają. Nie jest to zapewne podparcie jak na platformie, ale jak jeździłem w zupełnie miękkich butach (podeszwa 3/12) to plastik od mocowania bloków nie wbijał się w stopę. Natomiast w przypadku małych pedałów już tak było.
patronat - dziękuję. Obczaję. Sidi na pewno nie, bo od lat mnie ich festyniarski wygląd odrzuca. Ja wiem, że to są bardzo dobre i bardzo trwałe buty, ale mi się nie podobają.

patronat
27-10-2022, 17:44
A endura nic ciekawego nie robi?

Nowe wersje O’Neala byly mocno promowane przez naszych rodzimych ytuberow jak niezłe. I nie bardzo drogie (rzecz wzgledna). Ze swej strony mogę powiedzieć, że podeszwa w Five Ten Freerider Pro jest naprawdę niesamowita, a sam but naprawdę wygodny dla mnie. No i przywaliłem kilka razy przodem bez konsekwencji.

zdyboo
27-10-2022, 18:23
Endura robi jeden model za to w wielu kolorach. Zwykłe sznurowane buty z rzepem trzymającym luźne końcówki sznurówek. Już miałem wiązane buty na rower i generalnie bywało różnie.
Endura ma podobne buty do tych adasiów Five Ten.
RC ma jeden model z BOA, wygląda przyciężko, musiałbym na żywo zobaczyć.
Crank Brothers, bardzo podobne do wszystkich wymienionych powyżej.

Widzę, że NW też robi podobne do ME5 buty, a jako, że już chwilę mam NW Rebel 3 to i rozmiar znam i coś już tam o nich mogę powiedzieć.

zdyboo
27-10-2022, 19:28
Prawdopodobnie będą to NW X-Trail Plus (https://www.northwave.com/en/bike/shoes/mtb/trailall-mountain/x-trail-plus#/60-taglia-40/154-color-black).
Podeszwa Michelin, brak siatkowych wstawek i wiązanie sznurkiem. Ludzie jednak piszą że raczej wąskie, ale Rebel 3 na początku też były ciasnawe, teraz już są OK.

gavin
27-10-2022, 20:52
nooo kupione [emoji2960]

67271

crusiek
27-10-2022, 20:56
To teraz jeszcze kondomka i szybkę :)

---
Z butów pod spd mam zerowe doświadczenie.
Siedziałem sobie w decu i po kolei przymierzałem różne. najbardziej mi podeszły Rockrider ST 500
Mają sporą wadę, brak reulacji przód, tył. Ale dla mnie okazały się najwyodniejsze. 1.7k w nich póki co i jest spoko...

matomi
27-10-2022, 21:30
Czy ktoś zna jakieś buty podobne do Shimano ME502 (https://bike.shimano.com/pl-PL/product/apparel-accessories/shimano-series-lsg-2021/SH-ME502.html) lub ME702 (https://bike.shimano.com/pl-PL/product/apparel-accessories/shimano-series-lsg-2021/SH-ME702.html)?
Obecnie mam ME501 i są naprawdę spoko, ale już zaczynają mieć dość. Miejscami się rozklejają i śmierdzą bardzo, zwłaszcza jak się je przemoczy, wtedy tak ze dwa dni suszenia na balkonie, najlepiej na słońcu.
Chciałem kupić ME702, ale zrobili jakąś siatkę z boku, pewnie dla wentylacji, bo w ME701 jej nie było i obawiam się, że siatka będzie świetnym punktem dostępowym dla wody i co rzadszego błota. ME701 zostały już tylko jakieś resztki, oczywiście nie w moim rozmiarze.

Nie chcę typowych baletek, twardych skorup, takie już mam na gruza. Na MTB preferuję coś wygodniejszego, z bardziej miękką podeszwą, żeby ewentualny wypych był łatwiejszy. Mam pedały z ramką wokół zatrzasku zatem podeszwa nie musi być tak sztywna.
Wiązanie najlepiej BOA lub podobny system, bo to jednak maga wygodne jest.
Ostatecznie kupię ME502, ale może ktoś zna coś podobnego innych producentów.

Nie wiem czy podobne, ale ostatnio kupiłem takie (https://www.fizik.com/eu_en/terra-x5.html). Fajen.

rotor
27-10-2022, 21:40
Miejscami się rozklejają i śmierdzą bardzo, zwłaszcza jak się je przemoczy, wtedy tak ze dwa dni suszenia na balkonie, najlepiej na słońcu.

Polecam, mam od dwóch lat
https://www.mediaexpert.pl/sport-i-rekreacja/sporty-zimowe/suszarki-do-butow/suszarka-do-butow-media-tech-mt6507?gclid=CjwKCAjw2OiaBhBSEiwAh2ZSPzjSb9nlthhYG J1C-6Lro-kYQ7WNZJwh1oxskNfX22mchgSBJnrxxBoCn1cQAvD_BwE

ma ozonowanie, na butki śmierdziuszki w sam raz :)

LeonardZelig
27-10-2022, 21:45
nooo kupione [emoji2960]
Moim nowym rowerem DHL jeździ od dwóch dni po Bielsku i ani myśli go dostarczyć. Myślałem, że Poczta Polska jest wzorem dna, ale żółto-czerwoni zapukali właśnie od spodu.

67272

zdyboo
27-10-2022, 21:56
Nie wiem czy podobne, ale ostatnio kupiłem takie (https://www.fizik.com/eu_en/terra-x5.html). Fajen.

Niepodobne. :P
Nad tymi fizikami myślałem jak kupowałem buty na gruza, ale skończyło się na NW.

crusiek
27-10-2022, 22:18
Też mam taką ze stopem, kupjonom dla ciekawostki. Minus taki jest, że świeci tylko w tyrybie ciągłym, Wasze tesz ? ;)U mnie jest kilka trybów, w ciągłym najkrócej.
W stałym migającym 2 tygodni do pracy i spowrotem i ładuje, nie dlatego, że muszę ale nie chce ryzykować, że mi przestanie świecić. Musiałbym sprawdzić ile faktycznie pociągnie.
Jest pulsacyjny i migający 2 oba te tryby są automatyczne. Jak wyvzuja ze jest dzień, lampka się wyłącza całkowicie. Włącza się dopiero po zmierzchu, stop działa całkiem spoko. Choć nie jest idealny.
Jest jeszcze minus taki, że jak za długo człowiek stoi w miejscu to też się wyłączy. Na światłach na drodze słabo, ale jak pisałem wcześniej, ma też tryb stałe migający, wtedy działa niezależnie od pory dnia.
Kupiłem za 30 zł na promocji starą aluminiową wersję, teraz są jakieś plastikowe bleh za 2-3x tyle. Ogolnie to więcej bym nie dał za taki gadzecik.

matomi
27-10-2022, 22:32
Niepodobne. [emoji14]

A, to przepraszam [emoji2957]

gavin
27-10-2022, 22:54
Co kupiłeś Leo?

gavin
28-10-2022, 06:57
ooo67278

LeonardZelig
28-10-2022, 07:00
Co kupiłeś Leo?

Sztywniaka od Gianta o jakże pięknej, wpadającej w ucho nazwie XTC SLR 2. Postanowiłem odstawić swoje retro na 26 calach i zakosztować odrobiny nowoczesności.

zdyboo
28-10-2022, 08:21
Dobra cena o ile oczywiście po przeliczeniu kursu walut faktycznie tyle wyjdzie.