Zobacz pełną wersję : cykliczny wątek o bajkach (rowerach... w sensie ;) )
Ja do szejkowania używam starego bidonu i płynu do mycia silników K2. Nie śmierdzi, można rozcieńczyć wodą, a czyści tak dobrze jak rozpuszczalnik.
Ciekawe czy zwykły płyn do naczyń by nie zadziałał :-) A buteleczki to mam od córki, takie 0,5l po sokach wyciskanych, mają twarde ścianki i duży otwór.
Nie zadziała. Próbowałem. Trochę lepiej działa proszek do prania, jednak to dalej nie to.
A ten płyn do silników wylewasz potem, czy jest wielokrotnego użytku?
patronat
23-11-2022, 17:08
To jast K2 Akra. działa nieźle, przy okazji mycia plastików delikatnie nabłyszcza i podbija kolor. Skuteczniejszy jest Brudpur ale śmierdzi. Ten ostatni rozcieńcza się 1:1 z wodą, psika, zostawia na 2 minuty i zmywa wodą. Czyszcze nim wszystkie tłuste plany łącznie z piekarnikiem i grilem.
A ten płyn do silników wylewasz potem, czy jest wielokrotnego użytku?
Wylewam, nie sprawdzałem czy syf opada jak w benzynie czy rozpuszczalniku. Baniaczek 5 l kosztuje koło 4 dyszek, wystarcza mi na ponad rok. Większość i tak zużywam do nasączania szmatki do wycierania łańcucha.
Ze swojej strony jutro podzielę się wrażeniami po zanabyciu Mactronic Scream 3.1 900 lm
Pierwsze spostrzeżenia:
Minusy
- brak oczka do jakiegokolwiek paska
- gładka i dość śliska powierzchnia obudowy latarki
- załączony uchwyt, do spokojnej jazdy po parku się nada
Plusy
- kolor światła bdb, biel, ale nie trupia
- rozkład światła coś pomiędzy Convoyem z kolimatorem eliptycznym a skórką pomarańczy (nie znam fachowej nazwy) bez wyraźnych odcięć
- włącznik na górze obudowy
- wskaźnik (3 diody) zużycia aku
- boczne wycięcia wypuszczające trochę światła na boki
Plus-minus
- wyłącznik dość mały, w grubych rękawiczkach może być trudno
Zagadką jest dla mnie czas działania na full power. Instrukcja podaje 2h50m i to chyba trzeba włożyć między bajki, bo zasilanie 18650, tak jak w Convoyu i moc podobna, a czas ponad dwukrotnie dłuższy. Będę zadowolony, jak pociągnie 1,5h
Porobiłem parę fotek wszystkie na full power:
1. Convoy + kolimator eliptyczny (paskowy, rowerowy)
68023
2. Convoy + "skórka pomarańczy"
68024
3. Mactronik Scream 3.1
68025
4. Mactronik Scream 3.1 + "kolimator hand made" (pleksa ze wzorkami po prostu)
68026
5. Solarstorm X3 z "kolimatorami hand made" j.w na każdym z trzech reflektorów
68031
kurde, dopiero trafiłem na ten wątek! Już myślałem że to tylko ja łączę dwa hobby - szosę i fotografię :)
67972
jeżeli będziecie potrzebować czegoś w temacie kół, to zajmuję się tym już od dobrych 6 lat.
blackcatwheels.pl
warsztat we Wrocku ale mogę też pomóc/doradzić przez tel.
pozdrówka
Tomek
Nooo, nareszcie jakaś konkret szosa w tym wątku, zazdro :D
czego używacie do szejkowania?
Ja jeśli już muszę, to używam benzyny ekstrakcyjnej. Ale robię to niezwykle rzadko, bo od kiedy stosuję woskowe smary to nie wiem co to brudny łańcuch i kaseta :)
I niczego nie wylewam, tylko czekam aż osad osiądzie i przelewam do drugiego słoika bez osadu.
LeonardZelig
23-11-2022, 23:26
Zastanawiam się czy warto oszczędzić na uchwycie rowerowym, czyli wybór Thule Pro Ride 591 zamiast 598. Warto, czy jednak różnice są znaczące? 598 znam, nie znam starszej wersji.
Miałem pożyczone 591. Mam swoje 598. Jaka różnica w cenie i co tam będziesz woził? Alu?
LeonardZelig
23-11-2022, 23:50
Miałem pożyczone 591. Mam swoje 598. Jaka różnica w cenie i co tam będziesz woził? Alu?
Między używanymi to ok 100 zł różnicy (350 vs. 450). Ramy aluminiowe, karbą się nie zapowiada.
598 ma lepiej wyprofilowany uchwyt (głębszy) i ma gumę w środku, przez co będzie delikatniejszy dla ramy. To główna różnica. Widać też gołym okiem, że jest to nowszy model, trochę lepiej wykonany. Mówiło się też, że 591 poprawili bo łatwo było z niego wyrwać rower. Nie wiem czy to prawda, ja rowerów nie zostawiam samych, więc mnie to nie dotyczy :)
Tu masz to fajnie opisane: https://www.cartravels.pl/content/13-przeglad-uchwytow-rowerowych-na-dach-thule Ja brałbym 598, zwłaszcza, że to zakup na lata. A najlepiej kupić platformę na hak jak tylko jest możliwość ;)
LeonardZelig
24-11-2022, 08:46
Macie rację, nie będę januszował i wezmę to co znam. Zwłaszcza, że nową wersję ( THULE EXPERT 298 ) znalazłem za 500 zł/nówka sztuka.
patronat
24-11-2022, 09:31
Na jaki samochód? Pytam bo musze sprawdzić w garażu ale wydaje mi się że mam orginalne Thule dla BMW z takimi fajnymi opaskami na rame. Z tym że one wymagały chyba belek specyficznych. W weeken sprawdze. Ja natomiast poszedłem w rozwiązanie kosmiczno depresyjne. Technologia niezła natomiast przez pierwsze jazdy zatrzymywałem się co 5 minut :)
Turaj na szklanym dachu samochodziku mojej siostry:
68048
68049
Śnieżek pada, jak świątecznie.
Ciekawe czy są choinki z ledami na kiere :D
wszystko miło byleby nie sypali soli
U nas już wszystko płynie w soli i piasku :)
Miło
Ciekawe czy są choinki z ledami na kiere :D
Nie wiem, ale mijam czasem gościa, co ma zmienną ekspozycję na przednim bagażniku :-)
Zazwyczaj ma jakieś religijne figurki, a teraz widziałem bałwanka i choinkę. Nieraz ma też włączone efekty audio :-)
Nie wiem, ale mijam czasem gościa, co ma zmienną ekspozycję na przednim bagażniku :-)
Zazwyczaj ma jakieś religijne figurki, a teraz widziałem bałwanka i choinkę. Nieraz ma też włączone efekty audio :-)Ostroo xD
LeonardZelig
24-11-2022, 12:14
Na jaki samochód?
Fiat Bravo II. Widzę, że BMW faktycznie wrzucało Thule jako firmowe uchwyty. BTW belki dachowe w moim Fiacie też Szwedzi zaprojektowali.
Chyba większość tak robi. Kiedyś współpracowałem z firmą Brink, przez jakiś czas pod nazwą Thule zresztą. Ich haki były montowane przez wielu dilerów w PL i nie tylko, jako "oryginały"
Towarzystwo się wykruszyło... zostało dwóch twardzieli ;)
68054
https://fabrykarowerow.com/sklep/promocje/najnizsza-cena/bontrager-ion-100-r-flare-r-city-bike-light-set/
Kilka przemyśleń z mijającego powoli tygodnia.
1. We Wro nie padał w ogóle śnieg. Za to na jezdniach już jest śliska maź, połączenie, soli, wilgoci i smogu. Blachosmrody buksują, ja na razie bez kolców, ale nie kładę się tak bardzo w zakrętach i zwalniam przed nimi.
2. WT-1 daje radę. Od poniedziałku codziennie opłukuje rower z soli. Dziś rano zauważyłem rdzawy nalot na tulejkach łańcucha. Myślałem, że łańcuch będzie śpiewał pieśń swojego ludu, ale nie cisza.
3. Sezon na oślepianie w pełni. Dziś prawie wjechałem w biegacza, bo gości jadący rower z naprzeciwka mnie oślepił.
4. Nadal zdarzają się batmani. Niby dwa powyższe punkty to norma, ale nie dla mnie.
5. Przyzwyczaiłem się do temperatury. W święto niepodległości można było nawet na krótko jeździć. Widziałem takich ludzi w górach. W niedzielę już pizgało, a w miniony weekend było -6. Trochę marzłem, teraz jest już spoko. Dwie zimy nie jeździłem regularnie i zapomniałem, że zawsze tak mam, a tu się nałożył jeszcze duży spadek temperatury w krótkim czasie.
Widzieliście cenę lampki z treka?
Wysadzana złotem?
Lampka Trek Commuter Pro RT Przednia :D:D
edek 1030 za 1650 można wyrwać black friday [emoji39]
Szkoda że 1040 nie ma w fajnej promce ..
Ale mnie to w sumie już trybi, wziąłem sobie jakiś czas temu 830.
siemalysy
24-11-2022, 20:15
crusiek i jak wrażenie z używania? Już trochę masz, więc coś tam możesz napisać :)
U nas dziś spadło to białe szaleństwo. Moja żona zrezygnowała z jazdy rowerem do pracy. Pewnie sezon rowerowy dla niej się zakończył ;)
Wydałem tą kasę w zasadzie dla jednej funkcji, czyli nawigacji.
4 razy użyłem, jestem zadowolony, skutecznie działa, choć czasem potrafi kazać zarwocic w oczywistym miejscu, gdzie takiej potrzeby nie ma. Może być to mylące, ale tylko jak się nie myśli.
Nawigacja działa płynniej niż w zegarku i o to mi chodziło, poza tym na co dzień ewentualnie używam jako ekran rozszerzony żeby nie musieć zerkać na zegarek. Ani grzebać pod kurtką.
Tak na prawdę to przetestuję pewnie lepiej na wiosnę.
siemalysy
24-11-2022, 20:36
Dobrze, że pierwsze wrażania są pozytywne :)
Wedle oczekiwań.
Kiedy siemalysy wsiadasz na rowerz? Jest biało, to czas przepłukać oponki w treku [emoji846]
siemalysy
24-11-2022, 20:47
Może w niedzielę. Tylko musiałby się śnieg utrzymać. Tylko Trek już zaznał śniegu. To już jego 4 zima ;)
Czyli już wyszedł z pieluch, ale jeszcze spada z łóżka, chociaż pewnie teraz będzie bardziej Full jeżdżony [emoji6] jak tam, masz już odbiór nagrany?
siemalysy
24-11-2022, 21:03
Jeszcze nie. Nie miałem w tym tygodniu czasu zorientować się kiedy rower będzie. Liczę po cichu, że do końca tygodnia, jednak on się kończy. Jutro mam w planie wyjść wcześniej z pracy, to może zajdę po drodze do sklepu i się zorientuje.
To trzymam kciuki za szybkim zamknięciem tematu.
siemalysy
24-11-2022, 21:11
Dzięki :)
Korzystając z okazji. Jestem po kontakcie z supportem Garmina. Wysłali instrukcję z krokami do wykonania. Zegarek się poprawnie nie uruchomił, więc będę zgłaszał reklamację. Pewnie w weekend ogarnę to czego ode mnie potrzebują, żeby w przyszłym tygodniu wysłać do nich zegarek.
Ja tam z reguły od razu robiłem co proponowali. Jeżeli nie pomogło, a nie zdarzyło się, aby pomogło, to jeszcze tego samego dnia dostawałem list przewozowy i maksymalnie następnego dnia towar jechał do nich. Jak ogarnąłem temat w poniedziałek, to z reguły na weekend już miałem temat załatwiony.
Raz mi tylko odesłali bez naprawy, bo stwierdzili, że nic mu nie jest, a wtedy uruchamiał się z komunikatem, że nie da się załadować map, choć się ładowały i czasu nie umiał ustawić. Uruchomiłem go po zmianie na czas zimowy, ale został w czasie letnim. Po resecie do ustawień fabrycznych został w czasie z USA, z siedziby Garmina. Co ciekawe na Stravę wszystko szło z poprawnym czasem. Korzystać się dało, tylko trzeba było dodawać te kilka godzin do tego co wyświetlał. Po jakimś czasie sam się przestawił.
Ogólnie to Edge 1k uważam za najmniej udanego flagowca i jednego z mniej udanych Edge w ogóle. Dziw, że czekali tyle czasu na to, żeby go zastąpić.
Jak już zegarek u nich był, to chyba wystarczy, ze wyślesz im zegarek. Warto im jednak przypomnieć, że już u nich był.
siemalysy
24-11-2022, 21:50
Pewnie widzieliście. Wyświetliło mi się to na YT dziś, więc nie mogłem sobie odmówić seansu ;)
https://www.youtube.com/watch?v=u-Rj6_x4M6Q&t=4s
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja tam z reguły od razu robiłem co proponowali. Jeżeli nie pomogło, a nie zdarzyło się, aby pomogło, to jeszcze tego samego dnia dostawałem list przewozowy i maksymalnie następnego dnia towar jechał do nich. Jak ogarnąłem temat w poniedziałek, to z reguły na weekend już miałem temat załatwiony.
Raz mi tylko odesłali bez naprawy, bo stwierdzili, że nic mu nie jest, a wtedy uruchamiał się z komunikatem, że nie da się załadować map, choć się ładowały i czasu nie umiał ustawić. Uruchomiłem go po zmianie na czas zimowy, ale został w czasie letnim. Po resecie do ustawień fabrycznych został w czasie z USA, z siedziby Garmina. Co ciekawe na Stravę wszystko szło z poprawnym czasem. Korzystać się dało, tylko trzeba było dodawać te kilka godzin do tego co wyświetlał. Po jakimś czasie sam się przestawił.
Ogólnie to Edge 1k uważam za najmniej udanego flagowca i jednego z mniej udanych Edge w ogóle. Dziw, że czekali tyle czasu na to, żeby go zastąpić.
Jak już zegarek u nich był, to chyba wystarczy, ze wyślesz im zegarek. Warto im jednak przypomnieć, że już u nich był.
Zegarek u nich był w ubiegłym roku i wymienili mi na nowy. Sugestię masz słuszną, żeby im napisać, że już raz zegarek był reklamowany. Może nie będzie konieczności wysyłania kolejny raz dowodu zakupu. Dziś trzasnę do nich maila.
Wind Mill
24-11-2022, 22:13
Pewnie widzieliście. Wyświetliło mi się to na YT dziś, więc nie mogłem sobie odmówić seansu ;)...
It is piękne, to jest beautiful! :mrgreen:
P.S. Ja w przypadku obaw o wspólna przejażdżkę zawsze odpowiadam:
- Przecież jedziemy na wycieczkę a nie na wyścigi. ;)
To najlepszy film rowerzowy jaki kiedykolwiek widziałem [emoji23]
siemalysy
24-11-2022, 22:48
crusiek nie widziałeś tego wcześniej?
Nie, popłakałem się [emoji1787]
A tekst: "Neoprenowe rękawiczki za 800 złotych" to już klasyk jest.
Panowie, czy kojarzy ktoś małe torby w dolny trójkąt ramy? Chodzi o ten obszar:
68101
Tak sobie myślę, że to niewykorzystane miejsce, w sam raz na dętkę, jakieś narzędzia itd. To co znalazłem to jakieś kobyły, które żeby zamontować musiałbym wywalić całkiem koszyki na bidon.
Dedykowanych nie kojarzę. Restrap szyje pod wymiar, ale tanio nie będzie.
Crosso też chyba swoje szyje na wymiar
W końcu udało mi się odgruzować prysznic w budynku i ciepła wodę, to była ciężka i nierówna walka, ale teraz to będzie świat i ludzie...
Zapytanie do Kolegów - co są warte gravele od Cannondala, np. taki Topstone 2.
Technicznie są mniej warte niż są warte ;)
Wiadomka, logo kosztuje, ale Cannondale jeszcze tak bardzo nie leci sobie w kulki jak np. Trek. Niedawno koleżanka kupiła Topstone 2 i jak jej sprawdzałem speckę to była całkiem, całkiem.
Specyfikacja jest ok, choć widzę 2 wady. Kaseta 34 zamiast 36, czyli nie wykorzystano największej zalety GRX400. Różnica nieduża i widoczna w górach ale dla mnie to i tak za twarde jest więc źle, że jest mniej.
A druga to brak mocowań na widelcu. Latem chwalę sobie możliwość zabrania dwóch dodatkowych bidonów.
Ewentualna trzecia to zapomniano go pomalować i jest jakiś taki nijaki ;)
Cokolwiek się ogląda, to ceny od czapy. I jak żyć...? Aha, czytałem gdzieś, że np. brakuje w nich śruby do linki w przedniej przerzutce i przez to ponoć ciężko o dobrą regulację. To duży problem?
No i co tu wybrać w granicach 6k z lekkim hakiem?
Można dokupić taki regulator zakładany na pancerz. Trzeba odłączyć linkę, wyjąć ją z pancerza, rozciąć pancerz i wstawić regulator. Jeżeli w ogóle nie ma śruby, to raczej lipton z precyzyjnym ustawieniem.
Można też zmienić napęd na 1x.[emoji39]
No właśnie wolałbym mieć 2x.
cz4rnuch
25-11-2022, 16:14
Takie głupie pytanie. Odpaliłem zimowy bajk którego oponki ponad rok temu zalałem mlekiem. Od kilku dni dojeżdżam nim do worka i o dziwo powietrze nie ucieka. Czy to możliwe, że to mleko jeszcze się z oponek nie ulotniło? Domyślam się odpowiedzi, że warto zalać, bo nawet jeśli nic tam już nie ma i sama obręcz z oponą trzymają ciśnienie to przy przebiciu będzie klops, ale może te mleka takie cudowne robią, że się to nie zużywa? Marki mleka nie pamiętam, siakieś polskie.
Marcin, nawet jak mleko tam nadal jest. Można sprawdzić czy chlupie w oponach, to już raczej nie trzyma parametrów. U mnie po roku wiszenia na hakach Stans przybrał kolor naturalnego kauczuku.
siemalysy
25-11-2022, 17:30
Tomek, zdyboo z Garminem jest tak jak pisałeś. Wczoraj do nich napisałem, że wszystkie działania i kroki które miałem wykonać nie przynoszą pożądanych efektów i dziś dostałem nr zgłoszenia z prośbą o wysyłkę zegarka. Dodatkowo w oddzielnej wiadomości miła pani napisała, że jeżeli zegarek był wymieniany w ub. roku, to nie potrzebują dowodu zakupu, bo wraz z wymianą zegarka otrzymałem nową dwuletnią gwarancję.
Temat nie do końca rowerowy, ale Garmin i rower idzie w parze ;)
A teraz będzie rowerowo. Zamówiony przeze mnie Trek jest w Poznaniu. W poniedziałek ma być w Łodzi, więc w przyszłym tygodniu powinien już być mój :-D
I tak przy okazji. Zobaczcie jak można wykorzystać sprzęt prawie do jego granic możliwości ;)
https://www.facebook.com/SpiderSuspensions/posts/568237091974369
lukasz_kk
25-11-2022, 17:44
Hehe... Część z Was może pamięta jak kilka stron wstecz pytałem o koła, pisałem że dostałem wycenę z Allegro na 1150 zł w konfiguracji: obręcze DT Swiss R500 i piasty Novatec D791/D792. To samo widziałem wówczas na stronie Lemonbike za 1200 zł.
Jakoś mnie naszło dziś, żeby sprawdzić czy nie ma jakichś promocji, bo wiadomo BLACK FRIDAY, więc proszę... xD
68106
https://lemonbike.eu/product/dt-swiss-r500-classic/#configuration
z Garminem jest tak jak pisałeś.
Dobrze wiedzieć, że przynajmniej procedury reklamacji nie zmienili.
A teraz będzie rowerowo. Zamówiony przeze mnie Trek jest w Poznaniu. W poniedziałek ma być w Łodzi, więc w przyszłym tygodniu powinien już być mój
Jeszcze do odwiedzenia zostały Szczecin, Białystok i Przemyśl. No i Zamość, podobno piękna starówka w Zamościu jest. :mrgreen:
I tak przy okazji. Zobaczcie jak można wykorzystać sprzęt prawie do jego granic możliwości ;)
Dobry plastik w tych kółkach, że nie zerwało zębów. Choć przychylam się do opinii serwisu, że to nie jest eksploatacja, a dewastacja.
Jakoś mnie naszło dziś, żeby sprawdzić czy nie ma jakichś promocji, bo wiadomo BLACK FRIDAY, więc proszę... xD
Typowe, ale kupuj w Polsce, bo wspierasz polską gospodarkę.
Dlatego jak szukam czegoś do kupienia w Black Friday, to przynajmniej miesiąc wcześniej zaczynam kontrolnie śledzić trend cenowy. Tylko nie przypominam sobie, żebym cokolwiek kupił w ten dzień w Polsce.
T Domyślam się odpowiedzi, że warto zalać, bo nawet jeśli nic tam już nie ma i sama obręcz z oponą trzymają ciśnienie to przy przebiciu będzie klops, ale może te mleka takie cudowne robią, że się to nie zużywa? .
Warto wymienić mleko po roku, bo traci na zdolnościach uszczelniających.
Sprawdzone, Stans, odhaczone
siemalysy
25-11-2022, 19:45
...
Jeszcze do odwiedzenia zostały Szczecin, Białystok i Przemyśl. No i Zamość, podobno piękna starówka w Zamościu jest. :mrgreen:
...
Może też warto, żeby Wrocław odwiedził, bo podobno to też fajne miasto ;)
Dobrze wiedzieć, że przynajmniej procedury reklamacji nie zmienili.
To jest u nich dobre. Dobrze czasami zapłacić ciut więcej niż u konkurencji, żeby mieć spokój. Piszę tak, a nie mam pojęcia jak wygląda podejście do reklamacji o konkurencji.
Jakiś czas temu pisałem, o trasie XC jaka została oznaczona w Lesie Łagiewnickim. Sama trasa, to nie nowość, ale z oznaczeniami jest porządniej ;)
Kolega w niedzielę nagrał filmik i złożył obszerne fragmenty tej trasy. Jak macie ochotę, to zajrzyjcie. Ten czarny przed kamerą, to ja ;)
https://www.youtube.com/watch?v=ftfos9L7gyM
Co ja tu czytam? Czy w tym Garminie to norma, że się tam tak sypie wszystko i wymieniają po parę razy?
Tylko nie przypominam sobie, żebym cokolwiek kupił w ten dzień w Polsce.
Ja dzisiaj kupiłem dwie opony Tufo gravel thundero za 160 zł szt. To chyba dobra cena?
lukasz_kk
25-11-2022, 20:56
Jakiś czas temu pisałem, o trasie XC jaka została oznaczona w Lesie Łagiewnickim. Sama trasa, to nie nowość, ale z oznaczeniami jest porządniej ;)
Kolega w niedzielę nagrał filmik i złożył obszerne fragmenty tej trasy. Jak macie ochotę, to zajrzyjcie. Ten czarny przed kamerą, to ja ;)
https://www.youtube.com/watch?v=ftfos9L7gyM
Fajna trasa. Pod gravela chyba zbyt hardcorowa?
siemalysy
25-11-2022, 21:13
Pewnie znajdą się tacy co to gravelem ogarną. Ja nie polecam. Jest kilka ścianek w dół i w górę.
Co ja tu czytam? Czy w tym Garminie to norma, że się tam tak sypie wszystko i wymieniają po parę razy?
I tak, i nie. Są mniej udane modele, które się sypią, ale przynajmniej nie robią problemów z ich wymianą i faktycznie liczą od nowa gwarancję.
Ja dzisiaj kupiłem dwie opony Tufo gravel thundero za 160 zł szt. To chyba dobra cena?
Chyba tak. Na początku października kupowałem po 180. Oczywiście z beżowym bokiem.
Po gwarancji też tak przyjaźnie podchodzą, czy "dziękuję, dobranoc"?
Oczywiście, że z paskiem.
Są szybsze :)
Nie korzystałem jeszcze po gwarancji, ale czytałem o przypadkach, że oferowali zniżki na nowy model.
siemalysy
25-11-2022, 22:52
Używał ktoś może kurtki Endura Singletrack II (https://endurastore.pl/kurtka_endura_singletrack_ii_2022,80,5141.html)? Kupiłbym sobie coś na ten okres i zimę. Na stronie napisane jest, że jest do używania przez całą zimę. Wiadomo co i ile założy się pod spód. Tylko czy to wystarczająco oddycha? Nie znam się na parametrach odzieży, dlatego pytam :)
Pytanie, jak bardzo się pocisz, jak bardzo, to będzie ta kurtałka z PET zrobiona, za mało oddychała. Od razu wyjaśniam, nie miałem i mieć nie będę tej kurtki (Endura mi podpadła nie raz), domniemuje tylko z ceny, doświadczenia, życia :D
Uwaga! Uwaga!
Jesienno-zimowa zabawa rozrywkowa.: "Pokaż kotku co wozisz w środku".
Zróbcie fotosa zestawu przetrwania, który zawsze macie ze sobą na rowerze. Piszcie też do jakiego roweru.
U mnie w gruzie to wygląda tak.
68118
1. Szmatka bawełniana w kolorze czerwonym, wiadomo najszybsza.
2. Chusteczka nawilżana 2x, bez alkoholu - żelazna rezerwa jakby w bidonie wilgoci brakło.
3. Dwie dętki Tubolito 700C x 30-47 mm. Najlżejsza wersja. Jakby jednak mleko nie dało rady.
4. Zestaw Stans do łatania opon w którym nie trzeba wycinać końcówek. 3 gwiazdki mam ze sobą. Do szarego pojemnika dorzuciłem jeszcze dwa wkłady wentyli.
5. Łyżka do opon Pedros. Choć jedna chyba będzie za mało.
6. Szczypce do rozpinania spinki łańcucha i dwie spinki w zapasie. Szczypce mogą też służyć jako łyżka do opon, ale amelinium, a obręcze karbonowe.
7. Linka do przerzutki. Można się też powiesić, jakby awaria była nienaprawialna w terenie, do cywilizacji daleko, a tu wilki jakieś.
8. Para rękawiczek nitrylowych, żeby nie zostawić odcisków palców.
9. Dwie trytki i gumka recepturka. Można zrobić zespół gitarowo perkusyjny.
10. Buteleczka oleju WT-1. Jak się posmaruje to mniej boli.
11. Separatory do zacisków hamulcowych i gumka recepturka. Do gitary.
12. Klucz dynamometryczny 5 Nm i bity HEX4 mm, T20, T25. Momenty były?
13. Narzędziownik Blackburn.
To wszystko mieści się w pojemniku PRO, który podróżuje w trzecim koszyku pod ramą.
Do tego dochodzi jeszcze pompka Lezyne HV w wersji z manometrem słupkowym, którą wożę w uchwycie zamocowanym pod koszykiem bidonu.
W miastowym i zimowym mam podobne pojemniki, w miastowym nawet taki sam, ale zestawy nieco inne, bardziej dostosowane do charakteru roweru i jazdy.
W MTB, mam to rozłożone po całym rowerze. Narzędziowniki schowane w kierownicy, dętka przypaskowana do ramy, druga, razem z apteczką w Kierowniczce JP. Pompka pod koszykiem.
Słyszałem, że te dynama topeaka łatwo się rozwalają i nie słychać sprzęgła.
Używałeś już go w terenie ?
Używałem, faktycznie sprzęgło jest cichutkie, takie "pyk" słychać i nie czuć go pod ręką, jak w normalnym kluczu. Do awaryjnego dokręcenia śrub mostka wystarczy jednak. O ile serwis nie odbywa się przy ruchliwej krajówce czy innym Haroł.
Tom, a jak jeździsz do rrrroboty to też to targasz?
LeonardZelig
26-11-2022, 16:26
Uwaga! Uwaga!
Czy 3 i 4, oraz 5 i 6 nie dublują się? 6-ka mnie zaciekawiła, chyba sobie sprawię na mikołajkową gwiazdkę.
Tom, a jak jeździsz do rrrroboty to też to targasz?
Trochę mniej, bo mam większe dętki i jedna zajmuje tyle co te dwie mało. Choć wszystkie Tubolito.
Czy 3 i 4, oraz 5 i 6 nie powielają się? 6-ka mnie zaciekawiła, chyba sobie sprawię na mikołajkową gwiazdkę.
Zestawu do łatania jak i dętek jeszcze nie musiałem używać. Nie każde uszkodzenie opony da się załatać w trasie. Wolę mieć jedno i drugie.
Opony bardzo ciężko wchodzą na obręcz. W domu zwykle używam trzech solidnych łyżek Pedrosa, żeby oponę wbić na obręcz. Zdaje sobie sprawę, że przy potrzebie zdjęcia opony byłaby walka.
Szczypce do rozpinania spinki łańcucha przy 11 i 12 biegach muszą być. Tam żadne patenty w postaci trytek, sznurówek itp. nie działają. Te są na tyle zgrabne, że można je zabrać ze sobą.
LeonardZelig
26-11-2022, 16:52
Szczypce do rozpinania spinki łańcucha przy 11 i 12 biegach muszą być. Tam żadne patenty w postaci trytek, sznurówek itp. nie działają. Te są na tyle zgrabne, że można je zabrać ze sobą.
Ale te szczypce pełnią też funkcję łyżek, dlatego pytam.
Rozczarowanie dnia: kupiłem sobie gripy Ergona GA3 i przy montażu okazało się, że wykluczają mi założenie rogów (mają ogranicznik na końcu i nie mogę ich wsunąć głębiej). Żal i smutek. Znacie podobne gripy, ale bez tego szatańskiego ograniczenia?
siemalysy
26-11-2022, 17:19
Rozczarowanie dnia: kupiłem sobie gripy Ergona GA3 i przy montażu okazało się, że wykluczają mi założenie rogów (mają ogranicznik na końcu i nie mogę ich wsunąć głębiej). Żal i smutek. Znacie podobne gripy, ale bez tego szatańskiego ograniczenia?Mam te chwyty i wiem o czym piszesz. Wydaje mi się, że te zaślepki powinny dać się wybić.
Wożę jedną łyżkę Pedros, którą może uda się zdjąć oponę z obręczy, ale jedną już nie założę. Druga w postaci szczypiec też może nie wystarczyć. W dodatku szczypce są aluminiowe, a obręcze karbonowe, trzeba uważać, żeby ich nie uszkodzić metalową łyżką.
Rozczarowanie dnia: kupiłem sobie gripy Ergona GA3 i przy montażu okazało się, że wykluczają mi założenie rogów (mają ogranicznik na końcu i nie mogę ich wsunąć głębiej). Żal i smutek. Znacie podobne gripy, ale bez tego szatańskiego ograniczenia?
Ergon ma też chwyty z rogami.
a kątówke ma?
Raczej dremel, żeby zeszlifować kryzę wewnątrz chwytu.
LeonardZelig
26-11-2022, 18:04
Aż tak mi nie zależy na tych chwytach. Mam jeszcze ESI Chunky i zapewne wrócą na swoje miejsce. Myślałem, że zrobię sobie full wypas dla nadgarstków, ale jak się nie da, to trudno. Ergony z rogami ma moja dziewczyna i... nie.
patronat
26-11-2022, 20:14
Trochę mniej, bo mam większe dętki i jedna zajmuje tyle co te dwie mało. Choć wszystkie Tubolito.
Zestawu do łatania jak i dętek jeszcze nie musiałem używać. Nie każde uszkodzenie opony da się załatać w trasie. Wolę mieć jedno i drugie.
Opony bardzo ciężko wchodzą na obręcz. W domu zwykle używam trzech solidnych łyżek Pedrosa, żeby oponę wbić na obręcz. Zdaje sobie sprawę, że przy potrzebie zdjęcia opony byłaby walka.
Mój mechanik pokazał mi jak się rozpina łańcuch palcami. Nagram filmik i wkleje. Szczękę do tej pory szukam.
siemalysy
26-11-2022, 20:23
Pytanie, jak bardzo się pocisz, jak bardzo, to będzie ta kurtałka z PET zrobiona, za mało oddychała. Od razu wyjaśniam, nie miałem i mieć nie będę tej kurtki (Endura mi podpadła nie raz), domniemuje tylko z ceny, doświadczenia, życia :D
Ja na razie na Endurę nie mogę narzekać. Z rzeczy, które mam wszystko jest ok. No może poza jednymi szortami, gdzie napisy zaczęły schodzić. W kolejnych zmieniłem sposób prania i na razie jest ok.
Co do pocenia, to już tu dawniej pisałem. Ja pocę się jak świnia niestety. Moja niedoszła teściowa mówiła, że mam rzadką skórę ;
Uwaga! Uwaga!
...
Tomek, niezły zestaw :)
Ja mam mało spektakularny zestaw do gravcia, ale wiecie jakby co to będziem kombinować
mamy tutaj:
- dętka (wujowa, ale musiałem mieć na "już", a nic innego w lokalnym rowerowym nie mieli)
- łatki, jakby jedna dętka to było by za mało
- mini apteczka, przy kluczach mam też pojemniczek tytanowy na 2 tabletki, które zawsze mam przy sobie
- łyżki do opon
- tabletv z izotonikiem, ja się kosmicznie odwadniam, na postoju kupuje zawsze 1.5L wody i wlewam w 2 bidony 0.7 jeden czysta, drugi izo, postoje co 2h muszę robić
- spinka
- narzędzie
- nożyk
- smar na mokre
- trytki
pakuję to do saszety shure i jeszcze wożę pompkę fajną giant i minizapięcie 6812968131
siemalysy
26-11-2022, 22:33
No właśnie. Wstawiacie swoje "narzędziowniki", które zabieracie ze sobą i przypomniało mi się, że gdzieś multitoola zgubiłem. Nie wiem tylko gdzie :( Nie pamiętam czy ostatnio na Jurze miałem i tam zgubiłem, czy w górach jak ostatnio byłem.
Musialbym pójść do hali, wyjąć wszystko... Ledwo to wcisnąłem ech [emoji846]
siemalysy
26-11-2022, 23:43
Używacie coś ciekawego z błotników Ass Savers? Dotychczas miałem od RaceFender i z Deca. Może znacie coś z większym asortymentem kolorystycznym?
Ja kupiłem ostatnio Wing Win czy jakoś tak do gruza, może jutro uda się przetestować.
Tomek, niezły zestaw :)
Dzięki, wybierany doświadczeniem.
Ja mam mało spektakularny zestaw do gravcia
Ja apteczkę mam na stałe tylko w MTB, w gruzie mam ją w torbie pod ramą. Torbę zakładam na wyjazdy ciapongiem.
Przy moich oponach i obręczach tylko łyżki Pedrosa dają radę. Próbowałem Schwalbe, ale mało co nie dostałem kawałkiem plastiku jak się rozpękła. A trzy płaskie Schwalbe zajmują podobną ilość miejsca co jedna Pedros.
Musialbym pójść do hali, wyjąć wszystko... Ledwo to wcisnąłem ech [emoji846]
Nie marudź tylko pokaż.
U mnie jest dość mało sprzętu, wszystko co widać mieszczę w torebuni podsiodlowej zefala 0.5 czy jakoś tak.
68147
Prócz tego przy jednym z uchwytów na bidon jest jeszcze pompka do roweru kupiona dość dawno, pewnie w decathlonie.
68148
Od lewej to będzie dętka, małe trytytki, potem jedna średnia i jedna duża trytytka, rękawiczki, łyżka do opon, multitool, zestaw do latania dętek, "sznurowadło", spinka, nakrętka na wentyl. Koniec.
siemalysy
27-11-2022, 16:01
crusiek zestaw spoko. Wszystko co potrzeba jest.
Jedna łyżka Tobie wystarcza?
Tak, wystarcza, mam silne kreciopazury xD
Inna sprawa, że opony u mnie nie wymagają jakiejś super siły do zdjęcia, założenia. Może trochę więcej czasu.
siemalysy
27-11-2022, 16:08
Rozumiem. Też mam silne łysołapki ;) Niektóre opony byłem w stanie zdjąć z jedną łyżką, a zdarzyło się też zdjąć bez łyżki. Założenie podobnie bez łyżki. ale wszystko opony drutowe. Z oponami TR jest już trudniej. Czasami jedna łyżka w moim przypadku to mało. Kiedyś miałem zawsze ze sobą komplet łyżek Maxxis. Jak pękłą jedna, to miałem 3. Teraz zostały mi tylko dwie i zabieram je ze sobą.
No ja mam tylko z TT doświadczenia...
LeonardZelig
27-11-2022, 17:05
A ja sobie dziś śmignąłem 40 km, żeby sprawdzić wyższość świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy. A ściślej, czy gripy Ergona GA3 są lepsze od ESI Chunky, czy nie. Po przejażdżce stwierdzam iż, że w Ergonach wygodnie można jechać w zwykłych rękawiczkach (nie mam typowych zimowych-rowerowych), na co ESI są trochę za cienkie (w wersji Extra Chunky pewnie będzie lepiej). Ergony byłyby idealne, gdyby można było uzupełnić je o rogi, co producent przewiduje, ale tylko w swojej wersji (jak już wspominałem w tym wątku, kryza na końcu chwytów uniemożliwia ich głębsze wsunięcie na kierownicę). Bardzo w porządku chwyty, jednak przy dłuższej trasie moje dłonie domagały się zmiany pozycji. Domyślam się, że ktoś, kto nie jeździł nigdy z rogami założy je sobie i będzie bardzo zadowolony. Ja póki co wrócę do ESI i rogów PRO Anatomic Ergo, ale możliwe, że zmienię model Chunky na FIT XC (z grubszą stroną zewnętrzną). Przy okazji zrobiłem doktorat i dwie habilitacje dotyczące ściągania i zakładania tych gripów, więc jakby coś, to służę pomocą (pro tip - środki do dezynfekcji działają cuda).
68150
siemalysy
27-11-2022, 17:38
Uwaga! Uwaga!
Zróbcie fotosa zestawu przetrwania, który zawsze macie ze sobą na rowerze. Piszcie też do jakiego roweru.
...
Czuję się wywołany do tablicy. Poniżej to co ja wożę ze sobą w plecaku, lub nerce. Rower MTB.
68151
Rękawiczki.
Zaworki i narzędzia do ich wymiany.
Łyżki.
Nabój CO2 z głowicą.
Zestaw do naprawy opon TR i łatki do dętki która wchodzi jak zestaw nie pomaga.
Lampki. Nie zabieram ich jak idę na rower wokół komina.
GorillaPod. Tylko wtedy kiedy zabieram kamerkę. Nie zawsze używam, jednak praktycznie zawsze zabieram z kamerą.
Pompka do amortyzatora.
Kozik.
Chusteczka do przecierania okularów lub obiektywu GoPro.
Linka przerzutki.
Multitool. Na zdjęciu mój stary multitool. Używany ostatnio zgubiłem na ostatnich wyjazdach. Dziś zamówiłem nowy.
Manometr.
Dętka. Jeszcze w standardowym wydaniu. Będę chciał na wyjazdy w góry kupić lekką dętkę za trochę więcej cebulionów niż widoczna na zdjęciu.
Zapasowe baterie do GoPro.
Pompka. Do użycia w przypadku zużycia naboju.
Taśma izolacyjna i trytki. Trytki mi się skończyły, więc nie ma ich na zdjęciu.
Coś do wspomagania.
Kamera GoPro. Zacząłem się bawić w nagrywanie i kamerę zabieram na wszystkie wyjazdy w góry.
Litorsal. Nie ma go na zdjęciu, bo wypiłem wszystko. Jednak na wymagające trasy w góry zawsze jest w plecaku. Dzięki niemu ataki skurczy ograniczone do absolutnego minimum.
Wszystko co pokazane wyżej, czyli 1-19 zabieram ze sobą na całodniowe wyjazdy w góry lub Jurę. Wtedy zabieram plecak, więc mam gdzie to pomieścić. Kiedy jeżdżę u siebie i zabieram tylko nerkę, to zabieram: 1 ,2, 3, 4, 5 (bez łąaek), 10, 11, 12, 14, 16. Jak zabieram kamerę, to dochodzą jeszcze: 7, 15, 19.
LeonardZelig fajny Giant :-D
Michał siemalysy na bogato. Choć ja na MTB też więcej wożę.
Ass Savers Win Wing daje radę. Na plecach i dupie ani kropeczki.
siemalysy
27-11-2022, 18:27
Tomek, dziękuję za info w temacie Win Wing. Zobaczę czy coś tam znajdę od nich do MTB.
zdyboo Fajny patent z tym błotnikiem Win Wing. Tylko widzę gravelowe nigdzie nie dostępne, a drogowe są do 38mm.
UUuuu, siemalysy używasz antydopingów? ;)
Konkretny zestaw rozszerzony :)
siemalysy
27-11-2022, 20:37
kipcior na aledrogo.pl coś tam jest do kupienia z Win Wing.
crusiek jakoś trzeba sobie radzić ;)
siemalysy no są ale tylko wersje do szosy.
siemalysy
27-11-2022, 20:49
Rozumiem. Na to już nie zwróciłem uwagi.
U mnie na bogato :)
Dętka, łatki, mała łyżka, dwa naboje, głowica do nabojów.
Szosa.68157
Podobny jest mudrocker od sksa, w mocowaniu... ale na pewno cięższy bo jednak bardziej zabudowany plastikiem i większy, kupiłem go sobie pełny zachwytu a potem dopiero wyczailem, że przecież w miejscu mocowań idą mi linki [emoji846]
Cóż, może go kiedyś na innym rowerze użyje, albo i nie [emoji1787]
Chociaż był plan, żeby sobie zabudować je pancerzem ale... No nie.
Tomek, dziękuję za info w temacie Win Wing. Zobaczę czy coś tam znajdę od nich do MTB.
Przymierzyłem do Fuela EX i nie wiem czy to zadziała. Pasków ledwo wystarcza, ale wystarcza. Szerokości też wystarcza, a nawet jest nieco zapasu przy oponie 2,4". Tylko przez pochylenie wahacza błotnik jest zadarty i jak na mój gust nie wystarcza długości do osłony. Ass Savers pisze, że błotnik powinien być równoległy do podłoża po montażu. W gruzie mam to bez problemu. Ewidentnie jest on przeznaczony do rowerów z bardziej klasyczną geo. Nie wiem też jak będzie przy pracy zawieszenia, bo Fuel EX ma zawias też w osi tylnego koła. Nie chce mi się spuszczać powietrza z dampera, żeby sprawdzić cały zakres.
zdyboo Fajny patent z tym błotnikiem Win Wing. Tylko widzę gravelowe nigdzie nie dostępne, a drogowe są do 38mm.
Kupowałem w Bike-RS, teraz jest widzę nawet promka cenowa, ale faktycznie brak wersji do gruza.
Jak kupowałem, to był wybór.
Dętka, łatki, mała łyżka, dwa naboje, głowica do nabojów.
Tak bez kluczy?
siemalysy
27-11-2022, 22:25
Przymierzyłem do Fuela EX i nie wiem czy to zadziała. Pasków ledwo wystarcza, ale wystarcza. Szerokości też wystarcza, a nawet jest nieco zapasu przy oponie 2,4". Tylko przez pochylenie wahacza błotnik jest zadarty i jak na mój gust nie wystarcza długości do osłony. Ass Savers pisze, że błotnik powinien być równoległy do podłoża po montażu. W gruzie mam to bez problemu. Ewidentnie jest on przeznaczony do rowerów z bardziej klasyczną geo. Nie wiem też jak będzie przy pracy zawieszenia, bo Fuel EX ma zawias też w osi tylnego koła. Nie chce mi się spuszczać powietrza z dampera, żeby sprawdzić cały zakres.
...
Dzięki za przymiarkę :-)
Jeżeli nic innego nie znajdę, to najpewniej na przód będzie RaceFender Pixel. Używałem tych błotników i przednie dają radę. Chęć zmiany wynika bardziej z chęci zmian wizualnych niż praktycznych ;)
https://racefender.com/media/catalog/product/cache/1/image/700x700/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/w/e/web_rf_pixel_front_3.gif
Natomiast tylny moim zdaniem się nie sprawdza. Raz, że jest wąski. Dwa, system montażu nie pozwala go stabilnie zamontować i często się przekręca.
https://racefender.com/media/catalog/product/cache/1/image/700x700/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/w/e/web_rf_pixel_rear_3.gif
Używałem też tylny błotniczek pod siodło z Deca. Był szeroki, nawet stabilny, jednak wizualnie mi nie pasował ;)
https://contents.mediadecathlon.com/p1005872/k$2741edb6a52d9305544286cfd531b6bd/sq/blotnik-do-roweru-mtb-rockrider-26-275-29-tylny-lekki.jpg?format=auto&f=960x960
W MTB mam na stałe pod podkową amora Ass Savers Mudder Front Regular. Pod siodło dopinam Ass Savers Big. Chroni tylko dupę. Plecy czy nerka dostają błotem.
siemalysy
27-11-2022, 22:54
Tomek, na nic więcej niż ochrona tyłka nie liczę. Każdy z tych błotniczków tylko tyle jest w stanie ochronić. Inne błotniki nie wchodzą w grę.
Mudder Front i Savers Big raczej zagoszczą też i u mnie. Tylko muszę się zastanowić czy chcę czarny, czy fajnie wyglądający komplet Wolf Edition.
cz4rnuch
27-11-2022, 23:10
Jest jeszcze ass saver fendor
https://bike-rs.pl/pl/p/Blotnik-Ass-Savers-Fendor-Bendor-Big-Detour-Gravel-Edition/1683
Mam taki i chroni prawie tak dobrze jak prawilny błotnik.
Mudder Front i Savers Big raczej zagoszczą też i u mnie. Tylko muszę się zastanowić czy chcę czarny, czy fajnie wyglądający komplet Wolf Edition.
Ja mam Wolfy dwa. Do gruza mam też ten tęczowy Big.
Jest jeszcze ass saver fendor
U mnie nie wchodzi w ten mały tylny trójkąt, nawet jak zdemontuje lampkę, którą tam mam.
Tak bez kluczy?
Nie no, oczywiście że mam. Do mieszkania:)
Dla potomnych.
Z dużej butli wt-1 do małej da radę przelać bez problemu i wręcz jest to wskazane MZ... aplikacja z dużego nie daje tej kontroli, aplikator wygląda jak do nosa xD, tylko uwaga przy zdejmowaniu ryjka z małego pojemnika, bo delikatny. Ja najpierw trochę kombinerkami pogniotlem caly element a potem pociągnąłem żeby się dobrać do wnętrza butelczyny. Po ponownym złożeniu nic nie wycieka.
siemalysy
28-11-2022, 08:20
Siema po weekendzie [emoji6]
Wyświetliło mi się dziś jako reklama. Coś dla zmarźluchów [emoji6]
https://www.ekoi.com/pl/zimowe-rekawice-na-rower/9138-rekawice-zimowe-grzejace-ekoi-heat-concept-5.html
Popatrzyłem na cenę i doszedłem do wniosku, że w zasadzie lubię jak mi ręce marzną xD
Nie no, oczywiście że mam. Do mieszkania:)Chyba na trenażer ten zestaw.
Chyba na trenażer ten zestaw.Hyhy :)
Na przejechanych szosowo ok. 45 kkm w ciągu 5 lat tylko dwa razy korzystałem. Zastanawiam się zatem czy go nie odchudzić :)
https://www.ekoi.com/pl/zimowe-rekawice-na-rower/9138-rekawice-zimowe-grzejace-ekoi-heat-concept-5.htmlTo nie jest cykliczny wątek o nartach ;)
To u mnie zestaw przetrwania przeważnie wygląda tak:
68162
No w gravelu jest inna dętka ;)
edit. no i pompka się nie załapała, w każdym rowerze mam jakieś teleskopowe Beto.
Wreszcie mam Garmina na wysięgniku no i dużo lepiej niż na mostku. Oponki dopompowalem, dużo milej wbić 4bary a nie 7 [emoji39]. Pogoda super, - 1, bez smogu. Przyjemny poranek. Jade sobie po szosie, patrzę korek, no to jak zawsze wyprzedzam lewym, a tu po 100m widzę akcja trzeźwy poranek, ale już z rozpędu bagietów też ominąłem i pojechałem [emoji39]Nie gonili.
Trzeba było dojechać do nich wężykiem. Słyszałem jakieś ploty, że im się nie oplaca teraz jakoś nadmiernie łapać rowerzystów. Za niskie mandaty. Chyba, że jakiś nawalony jedzie wężykiem czy przejazd kolejowy na czerwonym.
paczta jak schludnie68163
Co ta za patent do lampki? podoba mi się, lampkę mam nawet taką samą:-)
https://www.ekoi.com/pl/zimowe-rekawice-na-rower/9138-rekawice-zimowe-grzejace-ekoi-heat-concept-5.html
Poluje na cos takiego, tylko ta cena :-) No i ciekawi mnie faktyczny czas grzania na max, bo u mnie inny nie wchodzi w rachubę :-)
jest to uchywyt pod wysięgnikiem, może być na gopro lub na lampkę, dają taki chwyt i solidną gumę do złapania, trzyma spoko, nic się nie trzęsie, myślę tylko żeby śrubki klejem do gwintów przelecieć
paczta jak schludnie
No teraz to RiGCz. Ja się zastanawiałem nad uchwytem dedykowanym do mostka Easton, ale ten uchwyt nie ma możliwości montażu od spodu czegokolwiek.
Co ta za patent do lampki? podoba mi się, lampkę mam nawet taką samą:-)
Poluje na cos takiego, tylko ta cena :-) No i ciekawi mnie faktyczny czas grzania na max, bo u mnie inny nie wchodzi w rachubę :-)
Z opinii wynika, że w trybie średnim 1.5h a ogólnie to max 2h.
Te uchwyty mają od spodu możliwość podpięcia m.in. np takiego chwytu jak do gopro - taki chyba jest do tego proxa z tego co widzę.
Podoba mi się to, muszę to mieć:-) Tylko najpierw musze kupić w końcu Garmina :-)
Znowu wszystko wykupio na olx, mogłeś nie wspominać [emoji1787]
Komu ROUVY za 1,5 erło za 1 miesiąc?
https://rouvy.com/intro/90
Co do pocenia, to już tu dawniej pisałem. Ja pocę się jak świnia niestety. Moja niedoszła teściowa mówiła, że mam rzadką skórę ;
To niestety musi być najlepsza odzież, jaka jest możliwa, czyli drogo
Mój zestaw:
68166
- Kabel USB z kątowymi końcówkami do połączenia powerbanku ze smarkfonem
- Mini powerbank (czarna tubka pośrodku) Do ładowania awaryjnego smarkfona lub jako zapas aku 18650 do Convoya
- Trzy różne spinki do łańcucha (8,9,12s) Trzy różne używane rowerze i napędy. Powinienem mieć jeszcze jakieś narzędzie do rozpinania, może małe kleszczyki zagoszczą. Raz miałem potrzebę rozpięcia łańcucha, jak się mi zmieniarka zmieliła na Skrzycznem. Na szczęście z pomocą nadjechał rajder i pożyczył multitoola.
- Pomarańczowa tubka skrywa zestaw szydła z sznureczkami do łatania dziur zbyt wielkich (jeszcze nie użyty)
- Biały krążek, to pojemniczek z maścią na stłuczenia (nie raz wykorzystany)
- Narzędziownik. Praktyka uczy, że za krótkie ma te imbusy, nie sięgają śruby do dokręcenia przerzutki np. (koledze było potrzebne i niestety, zonk )
- Pompka. Więcej przydatna dla osób postronnych, niż mnie, ale wiadomo - trza mieć.
- jedna łyżka (przy tym zestawieniu po nic, dopełnieniem powinna być dętka, którą zabieram, jak jadę ht-kami) Do enduraka znowu nie zabieram dętki, mając nadzieję, że zestaw z szydłem załatwi sprawę.
- Taśma izolacyjna i tytki dopełniają całości
siemalysy
28-11-2022, 18:46
To nie jest cykliczny wątek o nartach ;)
Oj tam, oj tam ;)
paczta jak schludnie68163
Podobny, dwustronny uchwyt miałem w komplecie jak ostatnio kupowałem edża :) Ładnie wygląda :)
Popatrzyłem na cenę i doszedłem do wniosku, że w zasadzie lubię jak mi ręce marzną xD
:-D Słusznie ;)
Hmm? Ktoś mnie wołał? Czegoś chciał?
;)
siemalysy
28-11-2022, 19:12
Oj OjTam OjTam miło, że tu wpadłeś ;)
A zaglądam dość często, choć połowy tego rowerzowego języka nie kumam. :mrgreen:
Czegoś chciał?
Żeby od jutra było 25 stopni i to na zewnątrz.
W Polsce.
W Polsce.
Uuu Panie. To poza moimi skromnymi możliwościami. Ale popytam. ;)
siemalysy
28-11-2022, 19:17
W Polsce.
Oj tak. Na jutro by się przydało. I do tego dzień długi jak 21.06 :-D
Ps. Zamówiłem błotniczki. Będą Ass Savers :)
OjTam jak to poza Twoimi możliwościami? Popytaj, bo jak się nie da to nadal będzie nam smutno ;)
Ja prosty Smerf jestem, nie jakiś hokus-pokus Czarownik Papa-Smerf. ¯\_(ツ)_/¯
Zamówiłem błotniczki. Będą Ass Savers
A EX do tego będzie?
siemalysy
28-11-2022, 20:01
A EX do tego będzie?
Tomek, zakładam że będzie :)
Chyba napiszę prace doktorską. Wpływ obcisłych spodni na analizę koloru. Oczywiście bez szufladkowania.
Obserwacje wskazują, że im mniej matowe gatki oraz jaśniejszy baranek oraz "prawilny" brak oświetlania, tym poznawczosc zielonego i czerwonego zaciera się. W ekstremalnych przypadkach dochodzi do niekontrolowanej aktywności neuronów, które najwidoczniej zaczynają się ze sobą zderzać. Tak, to przecież bardzo trudne do wykonania xD
Dzisiaj ekspert kolażżž wyjechał między auta na czerwonym na pełnej ...... i w bliżej niezidentyfikowanym impulsie potrzeby komunikacji nazywał auta zakręconymi w języku angielskim. Po czym zniknął we mgle tak szybko, jak szybko się pojawił.
Może to Batman... [emoji28]
Świat nadal mnie zadziwia [emoji846]
A miał neoprenowe rękawiczki za 800 złotych? Może się umówił z dziewczyną na rower i spieszył?
Widzisz tylko wycinek całości, ale oceniasz. Szejmonju.
Aż dziwne, że nikt nie rozjechał, całe szczęście [emoji846]
No nic, jako naczelnemu rowerzohejterowi pozostaje mi już tylko usiąść w kącie i zamknąć się w sobie [emoji1787]
Uwaga! Uwaga! Idziemy grubiej!!!
Jesienno-zimowa zabawa rozrywkowa.: "Pokaż kotku co wozisz we sirodku elektronowego".
Oczywiście nie wożę tego wszystkiego [emoji2960] jest to wybór albo-albo.
Dji mini
Któryś z aparatów - tu decyduje kaprys - Canon G7x lub Ricoh Gr lub Nex
GoPro
Zawsze jeździ powerbank, bardzo rzadko statiwik. 68171
Ja pierdziu ....
Nie mam prawie co pokazać ale dobra... będzie siara, wstyd i wieśniactwo. Jak zwykle.
fstyd to jeździć rometem [emoji1787]
Weź....
20 parę lat na Romecie spędziłem. To musi być miłość :)
Kto ma ponad 40 level i nigdy nie miał Rometa niech pierwszy rzuci bidonem.
U mnie skromnie. Głównie kable.
68173
Jeżdżę z RX100III, NEX-5T/R z E20 wrzucam dla porządku, bo jeździłem z nim trochę, ale obecnie nawet mnie nie kusi, żeby brać tak wielkiego klamota.
Kabel USB-C, mikro USB, przedłużacz USB. Ładowarka sieciowa USB 1,5 A i powerbank w postaci aku do lampki Knog PWR. Na zdjęciu w wersji 3350 mAh, ale mam jeszcze 5 Ah. Zasila lampkę, ale może też służyć jako powerbank, choć nie można z tych funkcji korzystać w tym samym czasie.
Oczywiście elektroniki jest więcej, Garmin + dwa czujniki do niego (kadencja i pulsometr) oraz telefon. Zwykle też przyjmuję płynne elektrolity w trakcie popasów. ;)
cz4rnuch
28-11-2022, 22:59
Ja jeszcze 2 lata temu miałem tylko rozwalającego się rometa i myślałem, że nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne. Potem, na innym forum, poznałem zdyba. A co do elektro to kiedyś tylko duży aparat, wiadomo, że niczym innym nie da się zrobić zdjęcia kałuży albo jakiegoś drzewka. Teraz wożę ze sobą jeno smarkfona i kilka kolumbijskich pesos, bo w lesie nie znasz dnia ani godziny, zawsze mogą się trafić jakieś dupeczki.
https://i.imgur.com/uv3wdH2.jpg
68195
Aż się łezka w oku kręci :lol:
Chylę czoła, że Wam się to wszystko chce ze sobą zabierać :)
Ja wierzę w swoją szczęśliwą gwiazdę i na jazdy jednodniowe najczęściej nie biorę nic :) Do tej pory szczęście mi sprzyjało i ewentualne awarie albo nie występowały albo były na tele blisko domu/serwisu, że problemów nie było. Najgorsze co mnie spotkało to około 5 km spacer z flakiem :)
Na jakieś grubsze wyprawy to biorę (z moją żoną czyli na 2 rowery) - pompkę, dętkę + łatki, 2 łyżki, jakiegoś podstawowego multitoola rowerowego i klocki hamulcowe.
A elektronicznie (na długie wyprawy) smarfon, powerbank z kabelkiem i aparat (albo Z50 albo Sony DSC-F828)
To ja dam tylko jedno zdjęcie.
Wkłądu do zwykłego plecaka, w którym:
1. Wożę normalnie gopro 10 wraz z uchwytem statywowym, uchwytem na klatkę, zapasem baterii i powerbankiem.
2. Wożę D7500 wraz z sigmą 17-50 lub Nikkorem 50. Wchodzi na wcisk, ale jeszcze 2 baterie wejdą :)
Jak mi się chce natomiast, to zakładam na plecy cały komplet szpeju ze statywem w protactic BP 450 AW II, sprawdzone, 90 KM bez problemu da się zrobić, tak wygodny, ale jednak czuć te kilogramy :)
68198
68195
Nowocześnie, sztywny wideł i cóż za profil rafki :-)
LeonardZelig
28-11-2022, 23:47
Mój pierwszy góral. Jak zjeżdżałem nim z Szyndzielni, to musiałem przystawać co 5 minut, bo mi klamki hamulcowe chciały urwać palce (jakież to plastikowe badziewie było niewygodne!). Do dziś stoi w garażu u moich rodziców. Nawet się zastanawiałem, czy go nie odświeżyć (ale póki co mi przeszło).
Te plastikowe klamki w koncu się u mnie poddały po 17 latach, musiałem wymienić na aluminium.
Któregoś dnia, w którymś lesie obie pękły. A ja zaliczyłem piękna, kinowa wręcz glebę.
Na zdjęciu już inne właśnie, srebrne. Oryginalne metalowe błotniki też gdzieś zaginęły przy przeprowadzce kiedyś...
LeonardZelig
29-11-2022, 00:01
Największym plusem tego roweru była możliwość rozłożenia i złożenia go w kwadrans. Bardzo przyjemny był w serwisowaniu.
Fakt, technologii kosmicznej tam nie było żadnej i serwis był prosty.
Też myślałem, czy by coś z nim jeszcze nie zrobić ale pomyślałem sobie, że z takim przebiegiem i przygodami jakie przeszedł należy mu się emerytura.
W sumie to nie wiem czy dotrwał, kupił go ode mnie chyba w 2015 roku Ukrainiec na dojazdy do pracy gdzieś w stoczni.
Rekord zimna tej jesieni - 6.1
Faktycznie niezbyt ciepło, ja dzisiaj mam dzień stania w korkach bez roweru. Miło...
Może by tak pyknąć dolinę zimnika jak śniegu napada, hmmmm
LeonardZelig
29-11-2022, 15:18
Wczoraj z wieczora przeglądam sobie Internet w poszukiwaniu nowych chwytów (to już zboczenie, wiem), a tam amortyzator ROCK SHOX Judy Silver TK za 749,99 zł. Żal było nie wziąć. Chwyty też zamówiłem (ESI Fit XC).
Może by tak pyknąć dolinę zimnika jak śniegu napada, hmmmm
Jak napisać, że ma się taniego protetyka, bez pisania słowa protetyk.
siemalysy
29-11-2022, 20:20
Dobry wieczór :)
Nastał dzień dzisiejszy. Odebrałem nowy rower, o którym pisałem wcześniej :-D
Trek Fuel EX 8 :-D Poniższe zdjęcie nie przystoi na forum fotograficznym, jednak tylko szajsunga miałem pod ręką. W weekend postaram się zrobić coś lepszego w terenie ;)
68209
Rower w trochę innej specyfikacji niż na stronie, jednak jest jasno tam napisane, że komponenty mogą być inne.
Hamulce: Sram DB8. Czterotłoczkowe zaciski, klamki na jeden palec. Nawet dobrze się nimi operuje.
Kaseta: E-thirteen Helix plus 9-50T (https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/e-thirteen-helix-plus-kaseta/139132925/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=17009134&country=pl&gclid=Cj0KCQiA-JacBhC0ARIsAIxybyOJmmILbT-a3a8yQZEypADxF2z7e42wwQnuCfiHdT9tTUG7JQEWMKsaAnNwE ALw_wcB&gclsrc=aw.ds). Stopniowanie jest dziwne i nie wiem czy mi podpasuje. Jak nie, to pewnie wymienię. W specyfikacji jest kaseta Shimano XT.
Korba: E-thirteen Helix (https://allegro.pl/oferta/e13-e-thirteen-korby-helix-alu-170x73-5-lat-gwary-12898584854?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gclid=Cj0KCQiA-JacBhC0ARIsAIxybyM5aS0OeDTq9VJLo-LbFP399GcwfPeyjjGYqIbbL9KLXUgKrkeS0ykaAuYXEALw_wcB )
90-50? potężna [emoji2960] a tak serio to congratsy!
Gratuluję Michał. Tradycyjnie, oby noga podawała.
Załącznik nie wyświetla się.
siemalysy
29-11-2022, 20:27
gavin dziękuję :)
Tomek, zdyboo dziękuję :)
Załącznik powinien już hulać ;)
Uadny, ostatni raz taki bez błota. :)
siemalysy
29-11-2022, 20:38
Tomek, dziękuję :) Też mi się podoba. Jak w czwartek nie będzie padać, to po pracy cisnę do lasu.
LeonardZelig
29-11-2022, 20:50
Trek Fuel EX 8 :-D Poniższe zdjęcie nie przystoi na forum fotograficznym, jednak tylko szajsunga miałem pod ręką. W weekend postaram się zrobić coś lepszego w terenie ;)
Nic tylko ugniatać to zawieszenie na hałdach. Elegancka maszyna.
Rower w trochę innej specyfikacji niż na stronie, jednak jest jasno tam napisane, że komponenty mogą być inne.
Hamulce: Sram DB8. Czterotłoczkowe zaciski, klamki na jeden palec. Nawet dobrze się nimi operuje.
Kaseta: E-thirteen Helix plus 9-50T (https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/e-thirteen-helix-plus-kaseta/139132925/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=17009134&country=pl&gclid=Cj0KCQiA-JacBhC0ARIsAIxybyOJmmILbT-a3a8yQZEypADxF2z7e42wwQnuCfiHdT9tTUG7JQEWMKsaAnNwE ALw_wcB&gclsrc=aw.ds). Stopniowanie jest dziwne i nie wiem czy mi podpasuje. Jak nie, to pewnie wymienię. W specyfikacji jest kaseta Shimano XT.
Korba: E-thirteen Helix (https://allegro.pl/oferta/e13-e-thirteen-korby-helix-alu-170x73-5-lat-gwary-12898584854?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gclid=Cj0KCQiA-JacBhC0ARIsAIxybyM5aS0OeDTq9VJLo-LbFP399GcwfPeyjjGYqIbbL9KLXUgKrkeS0ykaAuYXEALw_wcB )
Ten ulotny moment, gdy rowerz jest jeszcze nieskazitelnie czysty :)
Od dzisiaj nic nie będzie tak samo, ten rowerz zdefiniuje Ci na nowo rowerzowanie :)
------
Też miałem E-13 (starszy zakres 9-46) i tam był taki sprytny patent łączenia dwóch części kasety. Sprytny, nie sprytny, w każdym razie co jakiś czas trzeba było ściągać i czyścić wszystko, bo strzelało.
patronat
29-11-2022, 21:02
Trek fajny i dobry. Rozumiem że specyfikacja może odbiegać, ale zawsze na wyższe komponenty? W Focusie tak jest. Moja żona tym sposobem ma siodełko Fizyka, którego cena w detalu wychodzi ponad 800 plnów.
Tak czy inaczej, rozumiem że trialsy na wiosne będą męczone? :)
siemalysy, grunt abyś był z niego zadowolony :)
Niebieski, jeździłbym :) Taki czysty, że aż szkoda do lasu wjechać.
siemalysy
29-11-2022, 22:38
Nic tylko ugniatać to zawieszenie na hałdach. Elegancka maszyna.
Dzięki LeonardZelig :)
Ten ulotny moment, gdy rowerz jest jeszcze nieskazitelnie czysty :)
Od dzisiaj nic nie będzie tak samo, ten rowerz zdefiniuje Ci na nowo rowerzowanie :)
------
Też miałem E-13 (starszy zakres 9-46) i tam był taki sprytny patent łączenia dwóch części kasety. Sprytny, nie sprytny, w każdym razie co jakiś czas trzeba było ściągać i czyścić wszystko, bo strzelało.
rotor oby tak było jak piszesz :)
Trek fajny i dobry. Rozumiem że specyfikacja może odbiegać, ale zawsze na wyższe komponenty? W Focusie tak jest. Moja żona tym sposobem ma siodełko Fizyka, którego cena w detalu wychodzi ponad 800 plnów.
Tak czy inaczej, rozumiem że trialsy na wiosne będą męczone? :)
Dzięki patronat :)
Czy wyższe komponenty. Nie wiem. W sumie to nieistotne, bo żadnego Turneya nie wstawili ;) Najważniejsze, że rower już jest :-D
Trailsów raczej nie odwiedzę. To nie mój klimat jeżdżenia. Może jak będę na tripie w góach i będę blisko, to zobaczę jak to się je. Rower kupiłem w innym celu. Ja nie skaczę hop, itp.
siemalysy, grunt abyś był z niego zadowolony :)
Dzięki crusiek :) Już jestem zadowolony, a przejechałem nim niespełna 3 km. Pod krawężniki wjeżdża jak zły :-D Idealny rower do miejskiej dżungli ;)
Niebieski, jeździłbym :) Taki czysty, że aż szkoda do lasu wjechać.
kipcior Twój też niebieski ;) Trzeba do lasu i to szybciutko :-D
Liczę w takim razie na film z podjazdu pod 300 schodków. ;)
siemalysy
29-11-2022, 23:01
Oczywiście postaram się ogarnąć :-)
Ze stopniowaniem kasety mocno przesadziłem. Wydawało mi się, że różnica pomiędzy największą, a kolejną zębatką jest duża. Okazało się jednak, że jest taka sama jak w mojej obecnej kasecie. Wszystko przez to, że jeszcze się świeci ;)
Michał, jaki to rozmiar? L, 19"?
Trek widzę nie zawodzi w ilości podkładek pod mostkiem, też miałem tego 4 cm, została połowa. Myślę, że mógłbym się pewnie jeszcze centymetra pozbyć, a może nawet wszystkich, ale akurat jest na czym owinąć gumkę od Kierowniczki JP.
Stopniowanie kasety, właśnie jest OK. Do tego masz 9T, a ile z przodu, 32T? Ja mam 30T, ale poprosiłem o zmianę, po ok. 1 kkm. Wszystko przez to, że rower nie podjeżdżał. Dalej nie podjeżdża, ale ma 30T z przodu. :mrgreen:
Zawieszenie sobie ustawiłeś?
Trek ma fajny kalkulator (https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/suspension-calculator/) na stronie. Ustawiłem wg tego co podali i jest gicio.
To jest właśnie urok 1x, a jak masz np 36-22 z przodu to nie czeba takich jebitnych 9-50 stosować. No ale taka moda.
siemalysy
30-11-2022, 08:41
Ja nie narzekam na napęd 1x.
Nie zamierzam i nie chce wracać do 2x [emoji3]
Michał, jaki to rozmiar? L, 19"?
Trek widzę nie zawodzi w ilości podkładek pod mostkiem, też miałem tego 4 cm, została połowa. Myślę, że mógłbym się pewnie jeszcze centymetra pozbyć, a może nawet wszystkich, ale akurat jest na czym owinąć gumkę od Kierowniczki JP.
Stopniowanie kasety, właśnie jest OK. Do tego masz 9T, a ile z przodu, 32T? Ja mam 30T, ale poprosiłem o zmianę, po ok. 1 kkm. Wszystko przez to, że rower nie podjeżdżał. Dalej nie podjeżdża, ale ma 30T z przodu. :mrgreen:
Trek ma fajny kalkulator (https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/suspension-calculator/) na stronie. Ustawiłem wg tego co podali i jest gicio.
Zgadza się. Jest trochę podkładek. Na razie nic z nimi nie robię. Muszę trochę pojeździć.
Rozmiar ramy, to L-19,5"
Zawieszenie chłopaki w sklepie ustawili. Pytali o wagę i też używali jakiegoś kalkulatora. Być może takiego jak podlinkowałeś, nie widziałem.
Dzięki za link do kalkulatora. Sprawdzę ustawienia dziś po pracy.
Za napędem 2x vs 1x chyba tylko koszty użytkowe mogą przemawiać.
Ale zrobili zakres, 9-50 to 555% juz przy 9-46 511% był wypas. Mnie stopniowanie kasety E13 9-46/11s z przodem 26z w YT bardzo odpowiadał, w stosunku do tego co mam teraz 10-51/12s przód 30z, było ciut lżej na największej i potem stopień mniejsza zębatka lepiej wchodziła w lokalne podjazdy.
Kwestie finansowe nieporównywalne, np taka korba 44/22 i kaseta np 11-42 wychodzi zakres 4 - 0.52. Tego nie osiągniesz na 1x. Mniejsze przekosy też na plus. Żeby nie było w gravciu mam 1x i jestem zadowolony z tego.
lukasz_kk
30-11-2022, 12:27
gavin a podasz przykład takiej korby? Bo już wcześniej do mnie o takiej pisałeś, ale nie znalazłem niestety nigdzie. I trzeba też wziąć pod uwagę pojemność tylnej przerzutki. W Twoim przykładzie wychodzi 53T, a na przykład RD-RX400 dedykowana do napędu 2x10 ma pojemność 41T (może przy setupie 44-22 i 11-36 by to jeszcze zadziałało).
XT 8000 ma tam chyba 47 pojemność, zresztą czy ktoś ma zamiar jeździć na skrajnych kombinacjach 44 z42? albo 22 z 11 przecież to bezsensu, a korba to jakieś np deore 2x z wymiennymi blatami, kupujesz sam krzyżak, pakujesz nowe blaty i gra gitara.
dobra, gotowe [emoji39]68218
siemalysy
30-11-2022, 23:28
gavin, to Twoje wykonanie? Czy zakup?
XT 8000 ma tam chyba 47 pojemność, zresztą czy ktoś ma zamiar jeździć na skrajnych kombinacjach 44 z42? albo 22 z 11 przecież to bezsensu, a korba to jakieś np deore 2x z wymiennymi blatami, kupujesz sam krzyżak, pakujesz nowe blaty i gra gitara.
47T tak, ale są ograniczenia, bo w zależności od ilości biegów z przodu, maksymalna największa koronka kasety: 40T(3x11), 42T(2x11), 46T(1x11). No i maksymalna różnica koronek z przodu to 18T, co odpowiada pojemności przedniej przerzutki XT z serii M8k i to tej dedykowanej do 3x, ta do 2x ma pojemność 10T, zatem korby 44/22 żadna przednia M8k nie obsłuży, przynajmniej wg parametrów zalecanych.
Jeżdżenie 40x42 czy 42x42 to norma w napędach 1x. Te przekosy też nie są takie straszne. Po przejechaniu ponad 8kkm na 1x11 - 40x11-42 na jednym łańcuchu i jednej kasecie, wymieniłem tylko 13T i 15 T w kasecie, no i łańcuch. Ja po przemyśleniu tematu stwierdziłem, że napęd 2x ma sens tylko w szosie i tylko dla maniaków wyników. Jeżeli bym kiedykolwiek wszedł w szosę to pewnie z Redem 1x12.
No nie wiem, mam wrażenie, że spokojnie by to działało, tylko dobrać jakąś przerzuteczkeę przednią, ja mialem jakąś xt i korbę 44/32/22 i działała ideolo. Ewentualnie trochę mniejszy zakres na kasecie tyle.
btw też macie tak, że najwięcej o tym jak sie teraz ubrać na rower mają do powiedzenia żona/teściowa itp co nigdy na rowerze poniżej 15st nie jeździły [emoji1787]
Nie posiadam żony, przynajmniej własnej i tym bardziej teściowej. Jestem już duży i umiem ubrać się sam. [emoji16]
To nie wiesz co to dobra rada której nie potrzebujesz, ale i tak ją otrzymasz [emoji39]
a tak btw, sonda:
poniżej 0 na stupki zakładam:
- zwykłe buty zimowe i pedzie platformowe
- buty spd letnie i noski na buty (napisz jakie)
- buty spd letnie i ochraniacze na buty (napisz jakie)
- buty spd letnie i cierpię za myliony
- buty spd letnie i ochraniacze na buty (Craft peloton bootie 2.0 - gówniane, szybko się niszczą.)
siemalysy
01-12-2022, 10:41
Zimowe buty SPD i jazda w zimie wkracza w inny wymiar komfortu [emoji6]
MW 501 Shimano zimówki, które działają do +4 C, poniżej zaczynają stópki marznąć. Ostatnio się nawet zdziwiłem, jak to dokładnie wymierzyli, - sądziłem , ze jest tak ok. 4st, a stopy zaczynają szczypać, myślę o co chodzi ? po czym spoglądam na termometr a tam 0,7 zgłoś się :D
... no i jeszcze zwykłe buty zimowe i platformy też używam
Wind Mill
01-12-2022, 11:34
Od około +5...+7 w dół zaczynam używać butów trekkingowych, niespecjalnie (wcale) ocieplanych, tyle że cholewka daje ciepłość.
Na cieplejsze trekkingi to nie wiem, rzadko bywało, -7...-10 w dół?
Na owe 5...7 przydałoby się coś w rodzaju sztylp / luźnych getrów, wywijanych na zewnątrz, do zwykłych butów, najlepiej rozpinane wzdłuż; jeszcze się takowych nie dorobiłem / doszukałem.
Kupne getry za ciasne, czasem używam starych rozciągniętych podkolanówek z odciętą stopą zamiast.
SPD? WTF? :mrgreen:
Poniżej 3stC zakładam neoprenowe ochraniacze na zwykłe letnie buty spd, ochraniacze z deca, te najtańsze, ale dają radę już z 5 rok.
Co do rad żony/teściowej, teściowa się nie wtrąca, żona też rad nie daje. Ale jakbym miał się wzorować na żonie, to musiałbym ze sobą plecak ciuchów brać :-)
Ona ma bardzo niską tolerancję na zmiany temperatury i intensywności jazdy, co chwila dostosowuje outfit, a ja najczęściej nic nie zmieniam w trakcie wypadu, chyba ż pogoda się całkowicie zmieni.
Mi rad nikt nie daje, spróbowałby tylko....
ew kolorystyczny opierdziel :)
Wind Mill
01-12-2022, 11:58
HGW xD
Ale bez polityki! :mrgreen:
Hanka roweruje? ;)
A kto ją tam wie. Mogła by dać dobry przykład.
Dwa dni nie jeździłem, za to przypomniałem sobie co to znaczy jechać w korku godzinę do i z pracy....ale mi dzisiaj ulżyło...
lukasz_kk
01-12-2022, 12:03
Poniżej 3stC zakładam neoprenowe ochraniacze (…)
Za 800 zeta? :D
Za 800 zeta? :D
No gdzie, w takich nie wykręci v-max :D
Wind Mill
01-12-2022, 12:36
Oj ochraniacze to przynajmniej 50% droższe od rękawiczek. ;)
Dobra jest, plan jest taki: sram apex 1x11 40 11-42, hydro hample. Dobry czy wujowy do grafcia?
Opiszę szczegółowo moje dwuletnie latanie na tej grupie. Tylko z domu, wieczorem dopiero.
patronat
01-12-2022, 15:22
Pamiętajcie, że to taka tylko małą wskazówka a nie instrukcja. Prawidłowo ustawione musi uwzględniać SAG a przez to rodzaj terenu do ujeżdżania. Jak ładuje w kamienie to robie 30% i więcej, jak panoramy to do 25%. Ma to naprawdę duże znaczenie, sama temperatura otoczenia już wpływa na pracę zawieszenia, nie mówiąc o ustawieniach tłumienia potem.
A u nas się jeździ dalej. Trening skila non stop. Tutaj siemalysy mała dygresja - moja żona też mówiła że trialsy to nie jej klimat. Pierwszy raz zaliczyła trasę w Bielsku w wieku 47 lat (w tym roku), a po sezonie to dla niej priorytet wyjazdowy, więc nigdy nie mów nigdy :)
68265
LeonardZelig
01-12-2022, 16:11
Tak mnie naszło z uwagi na szarość poranka i mojego roweru - używacie jakichś folii/naklejek ochronno-odblaskowych? Zakryłbym sobie taką folią jeden defekt na ramie a przy tym jakoś tę jego szarość urozmaicił.
patronat
01-12-2022, 16:14
Ja oklejam wszystkie wrazliwe miejsca jakimikolwiek naklejkami. Jak sie podrą to wymieniam :) to akurat inwencja mojego syna.
Tak mnie naszło z uwagi na szarość poranka i mojego roweru - używacie jakichś folii/naklejek ochronno-odblaskowych? Zakryłbym sobie taką folią jeden defekt na ramie a przy tym jakoś tę jego szarość urozmaicił.
Okleiłem większość ramy folią bezbarwną. Został do oklejenia wideł, jakoś nie mogę się zabrać. Głównie po to żeby torby i mocowania bagażnika nie zmatowiły ramy. Dodatkowo przykleiłem na obręcze i z przodu widelca czarną folię odblaskową, już pokazywałem kiedyś na forum. Za dnia w ogóle się nie rzuca w oczy, w nocy dość dobrze daje radę.
Ja obkleiłem ciutke tam gdzie linki dotykają ramy, ale oczywiście torba na kierze przesunęła linkę i już główka ramy ma sznit, ale mam to w dupie, najgorzej to się wszystkim przejmować.
Jedyne naklejki ochronne jakie mam na ramie to na tylnym widle pod łańcuchem w gruzach. MTB ma tam fabryczny plastik.
Używam też osłonek na pancerze i spinek do łączenia pancerzy ze sobą.
Ja rowery i tak zwykle zajeżdżam do cna, zatem nie przejmuję się jakimiś otarciami od pancerzy, toreb, kamieni i innej eksploatacji roweru.
Najprościej cały rower streczem owinąć, tylko ciężko się jeździ [emoji6]
W sumie na grupie Sram Apex 1 z hydraulicznymi heblami przejechałem nieco ponad 9 kkm i miałem ją w dwóch rowerach. Grupa była zamontowana w Authorze Roninie, którego szybko zezłomowałem, leżała potem rok w pudle i jak wymyśliłem miastowego Hultaja to została w nim zamontowana.
Napęd oczywiście 1x11 w układzie 42x11-42. Ta kaseta wymaga standardowego bębenka Shimano i to wąskiego MTB. Od września śmigam na kasecie 11-32, bo do miasta nic więcej nie potrzebuję.
Przerzutka wymaga bardzo precyzyjnego ustawienia. W dodatku mam wrażenie, że o ile na kasecie 11-42 było całkiem spoko, tak na 11-32 zmiana biegów potrafi być nieprzewidywalna. Kaseta 11-32 jest szersza i mam ją zamontowaną bez pierścienia dystansowego. 11-42 wymagała pierścienia. Miałem problemy z regulacją po zmianie kasety, ale ustawiłem i za chwilę jeszcze serwisant Hultaja poprawił, jak rower wylądował u nich na przelanie hebli. Na stojaku jest OK, a pod obciążeniem trzeba się upewnić, że manetka kliknęła i łańcuch zmienił tryb, bo inaczej zaczyna skakać po kasecie. Takie coś nie występuje w GRX 8xx, tam nawet zmiana w ostatniej chwili przed światłami skutkuje, że łańcuch na jakimś biegu się ustawi i przy ruszaniu nie będzie strzelał, próbując zmienić zębatkę.
Ja nie trafiłem na pojedyncze koronki kasety, zatem w przypadku zużycia do wymiany jest całość. PG-1130 w wersji 11-42T ma większość zębatek luzem, ale nie widziałem ich dostępnych osobno. Miałem sprawdzić czy da się wstawić kasetę Shimano, ale nie wyszło.
Korba ma trudnodostępne zębatki, a rozstaw śrub mimo 110 BCD jest niestandardowy i nie da się zamienników tak łatwo zapodać. Szukałem na samym początku, jeszcze w Roninie, bo zastanawiałem się czy dam radę na przełożeniu 1x1 w górach i szukałem 40T. Zresztą mało kto produkuje zamienniki, bo to za niska grupa.
Heble mają takie se klocki. Wymagają długotrwałego docierania, ale nawet dotarte nie zachwycają. Obecnie mam Clarksy i są dużo lepsze. Akurat Clarks były dostępny od ręki jak musiałem kupić. Nie to, żebym jakiś risercz robił. Tylny hebel mi się dwa razy zapowietrzył, tak sam z siebie i to z dnia na dzień. Żadnego stopniowego zmiękczania klamki. Jednego dnia hamują normalnie, drugie dnia wcale. Klamka dociśnięta do owijki, a koło się kręci jak kręciło. Odpowietrzenie jest skomplikowane, że poległem, choć chyba głównie przez to, że nie odkręciłem zacisku od ramy. DOT chłonie też wodę, zatem jego dłuższe przechowywanie jest problematyczne. Sporo osób twierdzi, że heble na DOTcie trzeba przelać raz do roku i jak dla mnie mają rację.
Gumy klamkomanetek są bardziej elastyczne niż w Shimano, które się rozciągnęły, jak balon pod koniec karnawału. W Sram są elegancko opięte jak koszula na Kaliszu. Sam twardy klik manetki i jej podwójna funkcja też mi bardziej opowiada niż w to co mam w Shimano, ale to akurat nie każdemu musi.
Ja bym drugi raz tej grupy nie kupił i w ogóle mocno przemyślał jakąkolwiek grupę Sram ze względu na himeryczne zachowanie hebli. Niemniej jednak jako budżetowa opcja napędu 1x11 to może być niezła opcja, choć należy mieć świadomość, że jednak pewne minusy są.
patronat
01-12-2022, 21:09
Miałem okazje na Specu pojechać kawałek. O ile faktycznie przerzutki spoko to hamulce Srama to była jakaś gumowa popelina. Pomijając fakt mocy, dozowalność też nijaka.
Z innej beczki, w weekend ma być +8C w Bielsku więc uroczyście otwieramy nowy sezon :)
Pytanie do miejscowych - czy w górach śnieg jakiś zalega?
Przy okazji z przedwczoraj, ćwiczeń ciąg dalszy: zjazdy po stromym, drobnym kamieniu, przykrytym mokrym liściem. Po czwartym nawrocie luba stwierdziła że to całkiem satysfakcjonujące i do tego przednia zabawa.
68280
Dzięki Tom, jasność mam w temacie.
LeonardZelig
02-12-2022, 11:58
Z tymi naklejkami to chodziło mi bardziej o widoczność i wygląd roweru, niż cackanie się z rysami na ramie. Obadam temat.
Z tymi naklejkami to chodziło mi bardziej o widoczność i wygląd roweru, niż cackanie się z rysami na ramie. Obadam temat.
Zobacz moją starą relację, wrzucałem zdjęcia folii odblaskowej na rowerze za dnia i w nocy: https://forum.nikoniarze.pl/threads/140181-cykliczny-w%C4%85tek-o-bajkach-%28rowerach-w-sensie-%29-%29?p=4235422&viewfull=1#post4235422
patronat
02-12-2022, 15:33
Masz w Bielsku niezlych świrów od naklejek. Wpisz sobie w googla Jasiu Nalepka. Gość oklejał motocykle enduro czołówki polskiej, z rowerami też chyba problemów nie ma :)
Emdżi!
https://youtu.be/84Y1a6XJd2s
cz4rnuch
02-12-2022, 22:34
W moim rondo akurat kilka linek mocno przeciera lakier. Przykleiłem te co były w zestawie, ale jakoś nie przyuważyłem, że jedna linka dotyka główki ramy i po roku alu przeziera tak mocno, że daje po oczach. Naklejka nic nie kosztuje więc moim zdaniem warto używać.
kupilem se potkolor gravcia [emoji7]
68316
siemalysy
03-12-2022, 22:11
gavin coś nie pykło z załącznikiem. Nie otwiera się.
To nie patera, ale koszulka jest.
Będzie zadawanie szyku, jak się już cieplej zrobi. Choć ja w czwartek na poligonie widziałem kolesia jak jechał w koszulce z krótkim rękawem. Tak z -3 było, miał czapkę, rękawice zimowe, długie spodnie i koszulkę z krótkim rękawem.
siemalysy
04-12-2022, 19:05
pa tera!
Tera widać!
Koszul na niedzielę jak znalazł ;)
patronat
04-12-2022, 21:54
LeonardZelig po krótkim reserczu:
1. https://kingkongdesign.pl
2. Tani nie jest ale ponoć mega profi i odporne na wszystko : https://www.slikgraphics.com
po przesunięciu koszyka, trochę smuteczek, że 2 duże nie wchodzo, trzeba będzie kombinować jeszcze coś i dać ten koszyk z wyjmowaniem bocznym68359
Czasem jednak dobrze być dużym i mieć duży rower. Wszystko się mieści.
LeonardZelig
05-12-2022, 10:55
LeonardZelig po krótkim reserczu:
1. https://kingkongdesign.pl
2. Tani nie jest ale ponoć mega profi i odporne na wszystko : https://www.slikgraphics.com
Oferta spod jedynki wygląda nieźle. Póki co rozmyślam też o zwykłych naklejkach winylowych od Airnogo, albo o odblaskowych w jakichś żywych kolorach (bom szary obywatel na szarym rowerze).
patronat
05-12-2022, 10:58
Moja żona sobie zamówiła zestaw czaszkowy, dam znać jak wygląda na żywo.
https://youtube.com/shorts/PscD-rvdj6E?feature=share
LeonardZelig
05-12-2022, 11:12
Moja żona sobie zamówiła zestaw czaszkowy, dam znać jak wygląda na żywo.
Fajnie. Do mnie z ich wzorów przemawiają najbardziej dziecięce - panda i yellow skull :mrgreen:
Gdyby kupować angielskie klamkomanetki to rzeczywiście wystarczy przełożyć przewody hamulcowe? W której minetce będzie wtedy zmiana przełożeń?
Nie ma angielskich klamkomanetek.
Brytole tylko przedni hebel podłączają do prawej klamki, a tylny do lewej. Konstrukcja klamkomanetek/klamek jest taka sama.
lukasz_kk
05-12-2022, 16:45
Nadal poszukuję rozwiązania zmiękczenia przełożeń w moim napędzie (obecnie 1:1). Mam w sumie kilka opcji:
- najdroższa: zmiana korby z 46-36 na 46-30, uzyskam przełożenie na poziomie 0,833 (coś tam pewnie odzyskam sprzedając obecną korbę, ale czy i za ile się sprzeda, to nie wiadomo);
- najtańsza: zmiana mniejszego blatu na 34T, uzysk chyba niewielki, niestety nie ma mniejszych blatów ze średnicą otworów 110 mm;
- pośrednia 1 - tańsza: przekładka kasety z 11-36 na 11-40, co prawda przerzutka obsługuje tylko do 36T, ale internety zeznają, że powinno zadziałać;
- pośrednia 2 - droższa: kaseta 11-42 i prawdopodobnie będzie potrzebny GoatLink https://www.wolftoothcomponents.com/products/goatlink, a może obejdzie się bez?
Widzicie jakieś zagrożenia użycia ww. GoatLinka inne niż uwydatnienie problemów wynikających z krzywego haka przerzutki?
W sumie to jeżdżąc wokół komina to 1:1 w większości przypadków jeszcze nie jest takie najgorsze, ale zdarzył mi się już w tym roku wypych w bliskich okolicach Łodzi.
po przesunięciu koszyka, trochę smuteczek, że 2 duże nie wchodzo, trzeba będzie kombinować jeszcze coś i dać ten koszyk z wyjmowaniem bocznym68359
A ten patent do przesuwania koszyka to samoróbka czy coś gotowego? W obu przypadkach to samo pytanie: gdzie to kupić? ;)
66,14 zł 31%OFF | DRIFT MANIAC rama roweru stojak do przechowywania rozszerzeń podstawa do skrzynka na butelki Adapter
https://a.aliexpress.com/_EHAgOKL
u mnie 60zl i dostawa w max 15 dni
W moim przypadku system wolftooth b-rad
Cały system to różne złączki do głównych szyn w tym umożliwiające montaż 2 bidonów po bokach ramy. Montuje się to do tych szyn b-rad2, 3, lub 4 w zależności od potrzeb.
Gavin, a mozE montaż w ukośnej rurze na tej szynie nieco wyżej właśnie takiego systemu na 2 bidony ?
Tylko jak dużo jeździsz na stójce to nie wiem czy by nie ocierało o nogi. Ale raczej nie