Zobacz pełną wersję : cykliczny wątek o bajkach (rowerach... w sensie ;) )
oczywiscie mozna wrzucic regulowany mostek ale dla mnie to ZUO ;) chyba, ze sie poprawily jakosciowo i sie nie skladaja od samego patrzenia :mrgreen:
Tak przy okazji tych regulowanych mostków.... Na prawdę to takie zuo?
Naprawdę kurde bele. Przepisz 300 razy w zeszycie i zanieś pani od polskiego, żeby sprawdziła czy błędów nie zrobiłeś.
Ja w miejskim też mam regulowany mostek, bo taki był. Trzyma dobrze, ale od czasu do czasu coś w nim stuka i wtedy trzeba dokręcić nieco śruby. Ale dzięki możliwości regulacji przestawiłem z 20 stopni na okolice 0 i wyszło, że tak też jest dobrze. Zamówiłem zatem zwykły mostek 6 stopni. Tylko towar dostępny od ręki Bikestacja nie może mi wysłać od 17 grudnia. W sobotę odpisali, że dziś do mnie wyślą, ale skoro nie dostałem info od InPostu, to chyba jednak nie wysłali. Chyba, że jednak jeszcze coś wieczorem przyjdzie.
Szkoda, bo lubiłem ten sklep i trochę już u nich kupiłem.
Poczekam, bo dziś sypnęło mokrym śniegiem i pojechałem autobusem do fabryki i w sumie dobrze, bo miejscami ślisko było jak cholera, a z przodu mam slicka.
chudeusz
05-01-2015, 19:56
Dobrze mamo, biję się w cyce. Przepiszę ale nie zaniosę bo moja pani od polskiego od lat już kilka metrów pod ziemią. Z bikestacją użerałem się około miesiąc. Składali mi koła. Kontakt z nimi to jakieś nieporozumienie. Fajny sklep, fajne ceny ale obsługa klienta to przykład totalnej niekompetencji. Chyba za dużo mają roboty i zwyczajnie się nie wyrabiają...
superkomornik
05-01-2015, 21:15
Śmiganie po sniegu, wersja właściwa + bonus z subaru (przepraszam za nisko umieszczoną kamerę :oops:
cqo7GcP8hw8
Niezłe, symulator rowera.
@Shao - mam pytania techniczno-ciekawskie odnośnie tych Twoich liczników, co się na kierownice nie mieszczą...
1. czy idzie sparować czujniki od Sigmy z Garmiakiem i odwrotnie i czemu nie sprawdzałeś?
2. czy sigma 10.0 cośtam jest dużo kiepściejsza od garmiaka 1000/810? Chodzi mi o pokaz mapy, wgrywanie tras, map itd.
3. czy garmiak 1000 mapy ma tylko w pamięci wewnętrznej, czy na karcie. Idzie tam dograć inne mapy bez bólu, da się to zrobić przez MapSource?
4. czy - dobra na razie nie mam więcej pytań.
Oczywiście z góry dziękuję za kilkustronicowy (czcionka max. 16) elaborat z wyjaśnieniem łopatologicznym :)
MadOnion
05-01-2015, 22:21
Dobrze mamo, biję się w cyce. Przepiszę ale nie zaniosę bo moja pani od polskiego od lat już kilka metrów pod ziemią. Z bikestacją użerałem się około miesiąc. Składali mi koła. Kontakt z nimi to jakieś nieporozumienie. Fajny sklep, fajne ceny ale obsługa klienta to przykład totalnej niekompetencji. Chyba za dużo mają roboty i zwyczajnie się nie wyrabiają...
Ja omijam ten sklep szerokim łukiem, kontakt i czas realizacji to dramat ;)
Jak do tej pory nie miałem powodów do narzekania. Kupiłem tam amora, nie mieli, bo pierwsze co zrobiłem to spytałem o dostępność, ale w tydzień się wyrobili z zamówieniem. Kupiłem tam zestaw łancuch+kaseta XT, przysłali w dwa dni. Jakieś inne drobiazgi też szybko były.
Problem mam dopiero z tym mostkiem, nie spieszyło mi się, to przed świętami dałem im spokój. Po światach mejl, na który odpisali dopiero po kilku dniach, a zwykle w ciągu doby była odpowiedź. Przeprosili i obiecali, że dziś wyślą, ale nie wysłali. Jutro święto, czyli też nic nie ruszy sprawa do przodu. Przestaje mi się to podobać. Teraz dopiero zauważyłem że od 27.12 do 05.01 mają inwenturę w mejlu małym fontem dopisali. Jeszcze poczekam cierpliwie i w środę się grzecznie zapytam, którą kontrole wolą z WIIH czy UKS, jak są po inwenturze, to chyba szybko pójdzie. ;)
chudeusz
05-01-2015, 23:11
To ja też mam pytanko do sponsorów decathlonu. Ktoś z Was korzystał z takich gaci?
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8126007.html
Mam z decathlonu tańsze z czerwoną wkładką ale zachwycony nie jestem. Albo się rozciągnęły albo ja się kurczę.
Mam takie ale z szelkami, kupiłem na koniec sezonu więc o trwałości się nie wypowiem.
Natomiast jakościowo wyglądają bardzo solidnie.
Co do wkładki to dla mnie jest super:-)
chudeusz
06-01-2015, 00:19
Dzięki. N szelkach nie chcę, jakoś nie jestem przekonany. Szukam czegoś pod spodenki. Jakość wkładki oczywiście też istotna, zwłaszcza przy tej cenie. Chcę gatki z żelową wkładką chociaż w opisie jest chyba błąd. Widziałem je w sklepie i wkładka jest niebieska.
MadOnion
06-01-2015, 00:46
Tomek ja wybrałem komponenty przy których były te ich lampki w moim przypadku wszędzie był zielony kolor :p
To ja też mam pytanko do sponsorów decathlonu. Ktoś z Was korzystał z takich gaci?
Mam z decathlonu tańsze z czerwoną wkładką ale zachwycony nie jestem. Albo się rozciągnęły albo ja się kurczę.
Ja tez mam 700ty jak Jarek i pewnie komornik, ale szele wszyscy mamy bo...
Dzięki. N szelkach nie chcę, jakoś nie jestem przekonany. Szukam czegoś pod spodenki. Jakość wkładki oczywiście też istotna, zwłaszcza przy tej cenie. Chcę gatki z żelową wkładką chociaż w opisie jest chyba błąd. Widziałem je w sklepie i wkładka jest niebieska.
Nie kombinuj. Niebieska wkladka jest z zelem i bierz szelki bo takie gajtki uciskaja na bebzon wiec tylko przeszkadzaja. Szele sa bardzo wygodne, praktycznie nie czujesz, ze jedziesz w nich (jak sa w dobrym rozmiarze - jak sa za ciasne to czujesz :twisted:).
@Shao - mam pytania techniczno-ciekawskie odnośnie tych Twoich liczników, co się na kierownice nie mieszczą...
1. czy idzie sparować czujniki od Sigmy z Garmiakiem i odwrotnie i czemu nie sprawdzałeś?
2. czy sigma 10.0 cośtam jest dużo kiepściejsza od garmiaka 1000/810? Chodzi mi o pokaz mapy, wgrywanie tras, map itd.
3. czy garmiak 1000 mapy ma tylko w pamięci wewnętrznej, czy na karcie. Idzie tam dograć inne mapy bez bólu, da się to zrobić przez MapSource?
4. czy - dobra na razie nie mam więcej pytań.
Oczywiście z góry dziękuję za kilkustronicowy (czcionka max. 16) elaborat z wyjaśnieniem łopatologicznym :)
Ad.1.
Idzie sparowac wszystko co jest na ANT+ ale to fakt - nie sprawdzalem bo mi sie nie chcialo :mrgreen: a teraz juz wszystko spakowane (w sensie Sigme) i jutro leci do Niemiec, a pozniej do Polski ;)
Ad.2.
Sigma pokazuje tylko sciezke wiec nie masz w ogole map. Trase robisz na kompie, wrzucasz na Sigme i pozniej sobie jedziesz po kresce, wszystko jest dosc czytelne (w sensie ciezko nie trafic), jak zjedziesz z trasy albo jedziesz pod prad to mowi, ale do Garmina nie ma co porownywac. Przewaga 1000 nad 810 jest taka, ze jak sie zgubisz to zamiast patrzec po mapie mozesz sobie zrobic trase na urzadzeniu (jak navi w aucie) i jechac. W 810 musisz trase miec zrobiona na kompie i wrzucona do gadzetu. Czyli jezeli chodzi o mozliwosci nawigacyjne Sigma ROX10 jest najnizej w hierarchii.
Ad.3.
Jak kupujesz to ma tylko w pamieci wewnetrznej ale masz slot microSD i mozesz sobie tam wrzucic co chcesz.
Tu masz tutorial (dziala tez dla 1000).
http://www.dcrainmaker.com/2013/05/download-garmin-705800810.html
Ad.4.
To ja nie mam wiecej odpowiedzi ;)
EDIT: Wyglada na to, ze przytule TACX Flow bo jeden z ziutkow kupil sobie nowy (lepszy) model i chce sie pozbyc starego. Najlepsze jest to, ze za darmoszke :D wiec musze sie z nim tylko ustawic na odbior.
Zapomniałem wspomnieć o cenie, decathlon ma często dobre przeceny więc trzeba czekać i polować. Ja swoje 700 kupiłem za 69zł ;-), niby ostatki i koniec serii. A za tydzień na półkach leżały nowe w cenie 189.
We Wrocławia na Bielanach co chwilę obniżają te kolarki do 119
chudeusz
06-01-2015, 12:07
No właśnie czekam cierpliwie na jakąś promocję ale od wielu tygodni cena stoi w miejscu. O których z szelkami piszecie? O tych?
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8297862.html
Z ciekawości tylko pytam ?
Powiedz Komornikowi, zeby Ci kupil. On tam ma promocje nawet jak nie ma promocji :twisted:
chudeusz
06-01-2015, 12:40
Temu Komornikowi? Temu od wielkiego....kolana? ?
Ad.1.
Idzie sparowac wszystko co jest na ANT+ ale to fakt - nie sprawdzalem bo mi sie nie chcialo :mrgreen: a teraz juz wszystko spakowane (w sensie Sigme) i jutro leci do Niemiec, a pozniej do Polski ;)
Ad.2.
Sigma pokazuje tylko sciezke wiec nie masz w ogole map. Trase robisz na kompie, wrzucasz na Sigme i pozniej sobie jedziesz po kresce, wszystko jest dosc czytelne (w sensie ciezko nie trafic), jak zjedziesz z trasy albo jedziesz pod prad to mowi, ale do Garmina nie ma co porownywac. Przewaga 1000 nad 810 jest taka, ze jak sie zgubisz to zamiast patrzec po mapie mozesz sobie zrobic trase na urzadzeniu (jak navi w aucie) i jechac. W 810 musisz trase miec zrobiona na kompie i wrzucona do gadzetu. Czyli jezeli chodzi o mozliwosci nawigacyjne Sigma ROX10 jest najnizej w hierarchii.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Pytam, bo się zastanawiam nad rozwiązaniem licznikowym na mojej kierownicy. Generalnie teraz mam małą sigmę 1200 i do tego Garmina Colorado 300 - z tym garmiakiem można sparować czujniki i używać jako licznika, ale jest dość duży i bateryjna w zimne dni pada za szybko.
Z drugiej strony możliwość podglądu mapy jest dla mnie dość ważna, bo zdarza mi się jeździć w nieznanych okolicach, głównie lasami i nie chciałbym czekać do nocy by się na gwiazdy naprowadzać.
w związku z powyższymi mam pytanie, czy na 810 można mieć podgląd mapy ze śladem (tak by na był podgląd na mapę ale bez konieczności generowania trasy).
chudeusz
06-01-2015, 12:49
Szyje on te gacie dla Decathlonu czy ma wtyki w kierownictwie?
superkomornik
06-01-2015, 13:03
Uszyte mam (a w zasadzie miałem) tylko ochraniacze na buty ;)
Te kolarki są na Bielanach po 119zł, czerwone bez logo XC sa w Koronie po 99zł.
Jak masz daleko to mogę podejść do korony, kupić i wysłać. Podaj tylko rozmiar ;)
chudeusz
06-01-2015, 13:07
Dziękuję za chęci :). Te bez szelek za 119? No i o które czerwone biega? W Legnicy bywam w decathlonie co jakiś czas i ciągle wiszą za 169,90. W dodatku rozmiar L i XXL a chyba najlepsze byłyby XL.
Grzechu masz tu wiecej info bo ja na razie wiem za malo, zeby mowic Ci, ze mozesz wydac kupe kasy :mrgreen:
http://www.dcrainmaker.com/2013/01/garmin-edge-810-in-depth-review.html
superkomornik
06-01-2015, 13:22
Jaki bez szelek - ja uznaje tylko szelki :-P chociaż wcześniej tez myślałem że tego nie potrzebuje, itd a wyszło inaczej.
Najwyżej sobie odetniesz szele :mrgreen:
chudeusz
06-01-2015, 13:28
To zapodaj linki do tych gaci bo nie wiem o które biega? :D
superkomornik
06-01-2015, 13:39
Te szele które sam podlinkowałeś ;)
No właśnie czekam cierpliwie na jakąś promocję ale od wielu tygodni cena stoi w miejscu. O których z szelkami piszecie? O tych?
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8297862.html
Z ciekawości tylko pytam ?
Tak to te, i są na Bielanach po 119
Dziękuję za chęci :). Te bez szelek za 119? No i o które czerwone biega? W Legnicy bywam w decathlonie co jakiś czas i ciągle wiszą za 169,90. W dodatku rozmiar L i XXL a chyba najlepsze byłyby XL.
Chodziło o te z czerwona wkładką, ale wolałbym dołożyć do wkładki niebieskiej żelowej
Co do szelek to też myślałem że są niepotrzebne, ale jak raz pojedziesz w portkach z szelkami, zmienisz zdanie :-)
Na czerwonej da rade trzasnac 200km wiec Jarek nie martw sie :razz: oczywiscie tez wolalbym niebieska (taka mam w krotkich gajtkach) ale nie ma ich w Kitaju ;(
Na czerwonej da rade trzasnac 200km wiec Jarek nie martw sie :razz: oczywiscie tez wolalbym niebieska (taka mam w krotkich gajtkach) ale nie ma ich w Kitaju ;(
Odniosłem się do postu kudłatego z którego wynika że to tylko 20 zł różnicy. Moim zdaniem warto dopłacić ;-)
Kudlaty sie nie liczy. Jak 20zl to oczywiscie, ze warto doplacic. Gorzej jak nie masz do czego doplacic bo nie ma tego w asortymencie :razz: :mrgreen:
EDIT: Jutro jezdza rano i sie ustawiali dzisiaj caly dzien. Jeden z ziutkow niedawno napisal, cyt.: "I love to join your ride tomorrow but unfortunately my wife just delivered baby" :mrgreen: To jest duch kolarza! Zona rodzi, a ten sie martwi, ze na rower nie pojdzie... :mrgreen:
Kudlaty sie nie liczy. Jak 20zl to oczywiscie, ze warto doplacic. Gorzej jak nie masz do czego doplacic bo nie ma tego w asortymencie :razz: :mrgreen:
Jak się nie liczy, jak to chodzącą reklama decathlona :-D
Co do samego sklepu to na stronie zwykle nie ma promocji a w sklepie są, szczególnie na Bielanach, gdzie obniżki są największe i pojawiają się najczęściej
superkomornik
06-01-2015, 14:07
Jarek, namieszałeś - chodziło mi o takie same szele ale z czerwonym wykończeniem a nie wkładką ;)
A co do czerwonej wkładki - machnąłem na niech 230km, żyje (moja ( , ) też ;) ).
Chudeusz - żelowa wkładka ma kolor niebieski i pomarańczowy, to to samo. Czerwona to pianka a niebieska (najtansza) to g..o ;)
To przepraszam, źle zrozumiałem
chudeusz
06-01-2015, 17:11
Aaaa, no to się zgadza bo w opisie właśnie jakaś jakby pomarańczowa jest. Skoro na bielanach takie wyprzedaże to chyba pod koniec tygodnia po wypłacie się wybiorę. Takie może banalne pytanko jeszcze odnośnie tych szelek. Latem przy wyższych temperaturach nie jest w tym za ciepło trochę? ?
Takie może banalne pytanko jeszcze odnośnie tych szelek. Latem przy wyższych temperaturach nie jest w tym za ciepło trochę?
Szelek w ogóle nie czuć. Nawet jak jeszcze jeździłem z plecakiem, to nigdy mi nie przeszkadzały.
i co, cały dzień przegadali a tu taka piękna pogoda :)
Wpadło mi znienacka (chyb tak się to pisze ;)) 38 km.
Czasy słabe, bo miejscami cholernie ślisko było, głównie na "zjazdach" (znaczy lekko z górki) :)
Niestety reszta tygodnia nad morzem a następny w niemcach, więc nie będę jeździł :(
chudeusz
06-01-2015, 18:09
Można gadać i jeździć ;). Mi wpadło dzisiaj 50km. Koniec urlopu niestety i jutro trzeba wracać do pracy.... czasu więc będzie mniej. 191km w tym roku mam. Prawie tyle co tato ?
uu pięknie, mi w tym roku nie grozi dogonienie Shao :)
mam dopiero połowę Twojego wyniku i lepiej nie będzie.
chudeusz
06-01-2015, 18:40
Pięknie, tylko że tato tyle na raz łyknął :D. U mnie teraz też już nie będzie przybywać za wiele bo praca mnie czeka i nadgodziny. Szef już zapowiedział robotę więc jedynie łykęt albo jakieś wieczorno nocne wypady po 2-3 dyszki ;).
grubo dziś było, ledwom dał radę ...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/COMRTms-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/COMRTms.jpg)
Aaaa, no to się zgadza bo w opisie właśnie jakaś jakby pomarańczowa jest. Skoro na bielanach takie wyprzedaże to chyba pod koniec tygodnia po wypłacie się wybiorę. Takie może banalne pytanko jeszcze odnośnie tych szelek. Latem przy wyższych temperaturach nie jest w tym za ciepło trochę? ?
Nawet nie poczujeszc że masz te szelki ;-)
Są całe z siateczki więc zupełnie nie przeszkadzają, a galoty dobrze się trzymają i nie zjeżdżają z brzucha :-)
chudeusz
06-01-2015, 19:03
Dzięki bardzo Panowie. Może się przekonam. W razie czego będę na wierzch zakładał spodenki a szelki się odetnie :D
superkomornik
06-01-2015, 19:51
Wszyjesz gumke i beda szorty :mrgreen:
Jak pisza koledzy - szelek nie poczujesz, sa z siatki a przynajmniej nic nie uwiera, nie zsuwa sie i ochrania nerki przed wiatrem.
Tylko sikanie wymaga treningu ;)
chudeusz
06-01-2015, 19:55
Tylko sikanie wymaga treningu ;)
A o tym nie pomyślałem ?. Trzeba by rzeczywiście poćwiczyć bo jakoś tego w teorii nie widzę :D. Tylko mi tu filmików instruktażowych nie podsyłać ?.
ale baterie ładowałem ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/UvmLxaQ-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/UvmLxaQ.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/U74ffUB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/U74ffUB.jpg)
superkomornik
06-01-2015, 21:03
Ladnie u Ciebie. Chyba skocze posmigac po swoich gorkach.
Chudeusz - moge nagrac filmik jesli chcesz :D a powaznie to nie problem, ew. obejrzyj relacje z TDF to zobaczysz jak to sie robi w locie ;)
chudeusz
06-01-2015, 21:07
Chaos, extra fotka.... ta druga ?. Komornik, Ty mnie nie strasz filmikami ?
grubo dziś było, ledwom dał radę ...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/COMRTms-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/COMRTms.jpg)
Ładnie :)
U mnie przestało wiać a i słońce wyszło, śniegu brak, coś koło -7 stopni, dziś tylko dwie godzinki - wpadło 40 km - co daje łącznie w trzech tegorocznych jazdach coś ponad 100 km.
Do Marcina w tym roku pewnikiem nikt nawet się w myślach nie zbliży.
Tak się rozpisujecie pozytywnie o tych gatkach - że i ja się skuszę - choć najpierw powinienem zainwestować w jakieś zimowe... do cztery litery marzną (ps. choć bardziej palce u stóp :()
chudeusz
06-01-2015, 23:41
To w jakieś buty zainwestuj a nie w gacie :D. Ja śmigałem w letnim obuwiu w max -8s stopniach. Paluchy zaczynały marznąć po około 1,5 godziny na rowerze ale nie na tyle żeby nie dało się jeździć.
i co, cały dzień przegadali a tu taka piękna pogoda :)
Wpadło mi znienacka (chyb tak się to pisze ;)) 38 km.
Czasy słabe, bo miejscami cholernie ślisko było, głównie na "zjazdach" (znaczy lekko z górki) :)
Niestety reszta tygodnia nad morzem a następny w niemcach, więc nie będę jeździł :(
I tak szacun, ze jezdzicie w takich warunkach. Wczoraj tu byl grad i deszcz ze sniegiem czy jakis inny szajs, wracalem do chaty rowerem i mi sie odechcialo wszystkiego :twisted:
Można gadać i jeździć ;). Mi wpadło dzisiaj 50km. Koniec urlopu niestety i jutro trzeba wracać do pracy.... czasu więc będzie mniej. 191km w tym roku mam. Prawie tyle co tato ?
uu pięknie, mi w tym roku nie grozi dogonienie Shao :)
mam dopiero połowę Twojego wyniku i lepiej nie będzie.
Przeciez dopiero sie zaczal rok... Pany dajcie spokoj, to byl jednorazowy wyskok, teraz beda tylko stowki w soboty i 30tki w srody (chcialoby sie napisac - milion w srode, milion w sobote! ale to nie totolotek :mrgreen:).
Pięknie, tylko że tato tyle na raz łyknął :D. U mnie teraz też już nie będzie przybywać za wiele bo praca mnie czeka i nadgodziny. Szef już zapowiedział robotę więc jedynie łykęt albo jakieś wieczorno nocne wypady po 2-3 dyszki ;).
Witamy w klubie, najchetniej wzialbym roczny urlop (albo dozywotni :mrgreen:) i sobie posmigal tu i tam :mrgreen:
A o tym nie pomyślałem ?. Trzeba by rzeczywiście poćwiczyć bo jakoś tego w teorii nie widzę :D. Tylko mi tu filmików instruktażowych nie podsyłać ?.
Sir Bradley Wiggins powiedzial, ze jak pada deszcz i jest zimno to leje w gacie bo przynajmniej robi sie troche cieplej, a i tak jest caly mokry wiec to bez roznicy... :mrgreen:
ale baterie ładowałem ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/UvmLxaQ-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/UvmLxaQ.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/U74ffUB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/U74ffUB.jpg)
Uooo! Najs! I dobre paliwo :mrgreen: co jak co, ale to najlepszy sposob... w takich warunkach powinno sie miec u swego boku bernardyna z banka wypelniona rumem :mrgreen:
Ładnie :)
U mnie przestało wiać a i słońce wyszło, śniegu brak, coś koło -7 stopni, dziś tylko dwie godzinki - wpadło 40 km - co daje łącznie w trzech tegorocznych jazdach coś ponad 100 km.
Do Marcina w tym roku pewnikiem nikt nawet się w myślach nie zbliży.
Tak się rozpisujecie pozytywnie o tych gatkach - że i ja się skuszę - choć najpierw powinienem zainwestować w jakieś zimowe... do cztery litery marzną (ps. choć bardziej palce u stóp :()
Nie marudzcie tylko kreccie, zaraz sie okaze ze to ja Was bede musial gonic, a nie Wy mnie. Co do stroju zimowego to ogolnie jest tak, ze lepiej troche zmarznac, niz sie spocic bo wtedy jest sajgon (kazdy survivalowiec powie Wam, ze pot/ogolnie wilgoc w warunkach zimowych to najwieksze ZUO kosmosu jezeli chcecie przetrwac, jak nie chcecie to nawet fajnie :mrgreen:). Ale jak kupisz dobre gajty to bedzie ok. Zaczalbym od Decathlonu jak wszyscy :mrgreen: a na buty kondony, chocby samorobki ale zawsze to jakas ochrona, dobre skarpetki tez sie przydadza. Tu w sumie nie bylo jeszcze jakiegos megasajgonu z pogoda ale jak trzaskalem te 200km to wiatr skutecznie obnizal temperature o jakies 5st wiec mozna uznac, ze jezdzilem w -5, ale bylo sucho na szczescie. A to robi wielka roznice...
I tak szacun, ze jezdzicie w takich warunkach. Wczoraj tu byl grad i deszcz ze sniegiem czy jakis inny szajs, wracalem do chaty rowerem i mi sie odechcialo wszystkiego :twisted:
E warunki w ostatnich dniach nie są takie złe. Czasu tylko mało. Zrobiłem mniej niż Grzesiek ale i tak wszyskie szmaty mialem mokre.
Z innej bajki, mój licznik zamarzł był se. Znaczy padło zasilanie. Po wymianie bakterii wszystko poszło się kochać. Wiec szukam jakiegoś prostego do bólu licznika, w którym mogę ustawić dotychczasowy dystans. I mile widziane podświetlane.
chudeusz
07-01-2015, 07:46
http://allegro.pl/licznik-rowerowy-przewod-22f-profex-i4959839609.html
Mam i polecam. Żadnych problemów z nim nie mam. Ma wszystko czego potrzeba a nawet to czego nie potrzeba.
Shao, dzięki za rady ale chyba wolę się rozgrzewać inaczej ?
Co do licznika to w sumie nie wiem jak z wpisywaniem TOTAL bo nigdy mi takowe nie znikaly... ale jak chcesz miec tylko pomiar predkosci to najtansza Sigma albo nawet licznik z Decathlonu stykna.
chudeusz lobuzie, to nie sa rady ode mnie tylko rady od mistrza olimpijskiego i zwyciezcy Tour de France! :twisted:
MadOnion
07-01-2015, 09:04
chudeusz lobuzie, to nie sa rady ode mnie tylko rady od mistrza olimpijskiego i zwyciezcy Tour de France! :twisted:
i to siedmiokrotnym :twisted:
chudeusz
07-01-2015, 09:06
Jak dla mnie to mogą być nawet rady od Matki Teresy ?
chudeusz
07-01-2015, 10:08
Panie Komornik, na to też jest jakaś promocja na bielanach? Chętnie bym łyknął
http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki-rkaw-na-rower-mska-id_8296104.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting
Panie Komornik, na to też jest jakaś promocja na bielanach? Chętnie bym łyknął
http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki-rkaw-na-rower-mska-id_8296104.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting
Kilka dni temu były po 119
generalnie ciężko było wczoraj, szlak klimczok - błatnia mało przejezdny, dobrze że miałem stuptuty bo miejscami śnieg po kolana
jeszcze dwie foty:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/rti3dDM-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/rti3dDM.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/X0jFJuC-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/X0jFJuC.jpg)
chudeusz
07-01-2015, 10:47
Dzięki Jarek. To już rozsądna cena jak za koszulkę. No i cholernie ciekawi mnie ta kieszeń na śmieci ?
i to siedmiokrotnym :twisted:
Troche nie trafiles, bo to nie Lance :razz: ale on tez pewno lal w majty :mrgreen:
Jak dla mnie to mogą być nawet rady od Matki Teresy ?
Chyba od Matki Cebuli!
generalnie ciężko było wczoraj, szlak klimczok - błatnia mało przejezdny, dobrze że miałem stuptuty bo miejscami śnieg po kolana
jeszcze dwie foty:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/rti3dDM-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/rti3dDM.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/X0jFJuC-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/X0jFJuC.jpg)
Najs! Az bym se polatal w takich warunkach... tylko u mnie snieg to ja znajde tylko w lodowce :mrgreen:
EDIT: Ostatnio jakies zagadki mnie zaczely sledzic na Stravie - Eric Min, tworca ZWIFT, teraz jakies redwhite apparel, zaraz mnie Godzilla zacznie sledzic :twisted:
chudeusz
07-01-2015, 10:58
Ja tam w lodówce wolę żarcie trzymać ?
MadOnion
07-01-2015, 11:03
Masz branie :P
chudeusz
07-01-2015, 11:08
To wszystko przez te obcisłe gacie. Dlatego wolę zwykłe spodenki ?
Boryszuk
07-01-2015, 15:01
Sir Bradley Wiggins powiedzial, ze jak pada deszcz i jest zimno to leje w gacie bo przynajmniej robi sie troche cieplej, a i tak jest caly mokry wiec to bez roznicy... :mrgreen:
Pletwonurkowie nazywaja to centralnym ogrzewaniem ;)
chudeusz
07-01-2015, 15:15
Ta koszulka to jednak nie dla mnie. To według opisu dla "kolarza szosowego". Jako niekolarz niekoniecznieszosowy nie jestem godzien. Jeszcze gdybym chociaż umiał sikać w locie....albo choć chciał pod siebie....
Pletwonurkowie nazywaja to centralnym ogrzewaniem ;)
To jeszcze zapytajcie szybowników, jak to robią podczas wielogodzinnych lotów. ;)
superkomornik
07-01-2015, 15:30
Kolarska z napisem XC ;) Chyba że dla przełajowców, wtedy powinno być CX :mrgreen:
chudeusz
07-01-2015, 15:35
Komornik, Ty mi lepiej szyj gacie na szelkach z jakimś "ułatwieniem". Jak w piątek matki boskiej pieniężnej będzie to ruszam na wyprawę na bielany. Odłożył byś tam parę koszulek i gaci co bym miał w czym wybierać ;).
superkomornik
07-01-2015, 15:46
Już dzwonię i mówię żeby doszyli zamki w tych kolarkach ;)
A poważnie to w letnich spodenkach materiał jest na tyle elastyczny że sobie poradzisz. Gorzej jest z zimowymi bez zamka, sam teraz przerabiam spodnie ze Stanteksu bo ciezko załatwić swoje potrzeby ;)
chudeusz
07-01-2015, 15:56
No to stary, z takim podejściem to Ty tdf nie wygrasz :D. Spoko, jakoś sobie poradzę ;). Jak nie sprzedadzą wszystkiego do końca tygodnia to chętnie łyknę ten zestaw czyli koszulkę i gacie o ile w promocji będą. 240zł to jeszcze w granicach zdrowego rozsądku za kpl.
A ja zamowilem ostatecznie geje i kapcie na szose, geje z taobao, buty z CRC bo byla niezla promocja. Kolejne Mavici... chcialem Szimano ale w Kitaju nikt nie mial mojego rozmiaru wiec niech sie wala :mrgreen: Geje beda Szimano, zeby bylo taniej i prosciej.
Witam po dzisiejszej przejażdżce uznałem że czas wymienić ochraniacze na buty. Dotychczas jeździłem na
csc http://allegro.pl/ochraniacze-kolarskie-csc-team-windstopper-45-47-i4913818130.html
ale dają radę tylko do temp ok 0 stopni. Dziś było -10 i po niespełna 2 godzinach jazdy musiałem zjechać do domu bo nie czułem już palców (odmarzły po ok 20 min).
Z tego co wyczytałem to lepiej spiszą się neopreny pytanie tylko które będą najlepsze na temp 10-15 stopni mrozu. Mam kilka typów ale może ktoś z Was używał takich i coś mi doradzi
http://allegro.pl/biotex-ochraniacze-pokrowce-buty-neopren-xl-45-46-i4913075148.html
http://allegro.pl/ochraniacze-force-hot-neopren-4mm-xxl-ultimabike-i4902107151.html
http://allegro.pl/ochraniacze-na-buty-neopren-etape-neo-r-xl-lodz-i4956355993.html
http://allegro.pl/ochraniacze-na-buty-shimano-s3000r-npu-neopren-bl-i4964163890.html
ewentualnie jakieś inne sugestie?
Ja noszę 3 pary skarpet ;D
A ja klapki Kuboty i biale skarpety, +100 do ochrony przed zimnem i Sebixami!
bartekk te S3000R sa tylko na ciasny but szosowy, wiec jezeli chcesz je wsadzic na SPD to zapomnij (wiem bo mam S1000R, na razie kumpel w nich lata, bo ja czekam na swoje szosowe kapcie :D).
3 par nie założę bo mi noga w but nie wejdzie a przy dwóch parach też zimno
Lepiej zalozyc jedna pare, ale dobrych ;)
MadOnion
07-01-2015, 16:23
Ja zakładam 2-pary ochraniaczy i po 1,5h mi pi..dzi (nie czuje paluchów) : )
Rozluznij but, bo pewno krew Ci nie doplywa :mrgreen:
Jezeli do roweru gorskiego to warto sie chyba zastanowic nad porzadnym zimowym butem...
Niestety buty zimowe z uwagi na cenę odpadają
MadOnion
07-01-2015, 16:35
Jezeli do roweru gorskiego to warto sie chyba zastanowic nad porzadnym zimowym butem...
Oto on!
Porządny but zimowy
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mlodelata.pl/img/exhibits/big/987.jpg)
chudeusz
07-01-2015, 16:36
Cholera, w jakich Wy butach jeździcie, że po 1,5h Wam palce odpadają nawet mając ochraniacze? No chyba że po biegunie latacie :D
Niestety buty zimowe z uwagi na cenę odpadają
I tu sie mylisz - przeciez nie bedziesz kupowal takich butow co sezon (chyba, ze kupisz jakis szajs). A na pewno to lepsza opcja niz szukanie swietego Graala kondonow :mrgreen:
Oto on!
Porządny but zimowy
źródło (http://mlodelata.pl/img/exhibits/big/987.jpg)
Pasuja kolorystycznie do Twojego Wiliera :D
Cholera, w jakich Wy butach jeździcie, że po 1,5h Wam palce odpadają nawet mając ochraniacze? No chyba że po biegunie latacie :D
Tak, po biegunce chyba :mrgreen:
sh-m087 -10 wiatr , ochraniacze i filcowe wkładki nie pomagają. Co do butów to sensowne buty kosztują co najmniej 500zl a tego mój budżet może nie wytrzymać
MadOnion
07-01-2015, 16:41
Pasuja kolorystycznie do Twojego Wiliera :D
No bo to są moje!:twisted:
Myslalem raczej o SH-MT91 ;)
sh-m087 -10 wiatr , ochraniacze i filcowe wkładki nie pomagają. Co do butów to sensowne buty kosztują co najmniej 500zl a tego mój budżet może nie wytrzymać
500zl za buty, ktore starcza Ci na kilka sezonow to nic. Chyba, ze jezdzisz rowerem za 2zl (co oczywiscie nie jest niczym zlym), wtedy moze faktycznie buty drozsze 250x nie sa dobrym wyjsciem :mrgreen: a tak na powaznie - dobry but to podstawa... zrozumie ten, kto takowy zalozy kiedys ;)
No bo to są moje!:twisted:
Jakas mala stope masz, jak Chinka za cesarza :twisted:
MadOnion
07-01-2015, 16:52
Jakas mala stope masz, jak Chinka za cesarza :twisted:
Noga jak u Chinki... parówa jak u Tajki ; )
Co do butów to ja się nie znam bo pomykam w zwykłym obuwiu tzw sportowo-miejskim, w którym latem sobie spaceruję, jedynie zakładam grubsze skarpety - jakieś takie co szumnie zowią się narciarskimi i to do tej pory wystarczało, tzn. do wczoraj, bo przy temp. -10 palce odezwały się po godzinie, całe szczęście po kolejnej godzinie zjechałem do domu bo ciemno już było a baterie w lampce kończyły swój żywot.
Reasumując to najpierw sprawię sobie jakieś buty a dopiero w kolejnym etapie gacie - oczywiście na szelkach...
Ps. Kontynuując wątek lania w gacie - to może by tak jakiś kurs zrobić? ;)
chudeusz
07-01-2015, 17:53
Niektórzy już nawet oferowali nagranie filmów instruktażowych ?
Niektórzy już nawet oferowali nagranie filmów instruktażowych ?
Eeeeeetam filmy - nie ma to jak pokaz tzn demonstracja na żywo...:twisted:
Edyta kazała sie przyznać - tak miałem w dzieciństwie relaxy - i całkiem fajnie pomykało się w nich na rowerze.
chudeusz
07-01-2015, 18:01
Jest tu paru ludków z Wrocka a wybieram się tam w weekend. Może zorganizują pokaz ?
superkomornik
07-01-2015, 18:15
Nie ma problemu ;)
Potrzeba mi heelpniecia. A mianowicie jak prawidłowo ustawić przedni przerzutnik? Reanimuję marketową fume. Wymienilem między innymi korbe na alivio. Stary przerzutnik za bardzo nie chciał z nią gadać, zresztą też juz był zjechany, wiec pomieniłem dziada. I za bardzo nie chce mi to działać. Stary był UP, a obecny jest DOWN. Pół nocy się z tym bujam i nie wiem gdzie tkwi błąd.
Jaka przerzutka, jakie manetki? Teraz sporo przerzutek ma oba naciagi (gorny i dolny) w jednym wiec trzeba tylko kuknac jak puscic linke.
Nie chce Ci dzialac jak? Nie wrzuca? Nie zrzuca? Nic nie robi?
Ustawianie przerzutki zaczynasz od ustawienia jej na wlasciwej wysokosci, pozniej czy jest prosto (wzgledem zebatek), pozniej ustawienia limiterow H i L, a pozniej juz tylko naciagasz linke i ognia! :mrgreen:
Tu masz wskazowke:
http://www.parktool.com/blog/repair-help/front-derailleur-adjustments
Przerzutnik shimano C-101. Manetka shimano st-ef50. Wlaśnie sprawa się rozbija o wysokość montażu. Jak za wysoko to przerzutnik swoje, a łańcuch swoje. Zmaczy wygina się a nie przeskakuje na odpowiednie blaty. Jak za nisko, to włazi na blat.
A przerzutka dobrana krzywizną pod wielkość zębatek?
Kąt rury podsiodłowej mieści się w zakresie kątów przerzutki?
To niuanse, ale przy przedniej przerzutce nie wystarczy znać tylko średnicy obejmy.
http://www.esense.be/bike/Barnettmanual.pdf
Wbijaj do 33. rozdzialu... :mrgreen:
Jak wrzucisz lapa lancuch na duzy blat to co sie dzieje? Przyjmujac, ze manetka jest w pozycji dla tego blatu ;) to o czym wspomina Tomek tez jest wazne!
MadOnion
08-01-2015, 08:18
A przerzutka dobrana krzywizną pod wielkość zębatek?
Kąt rury podsiodłowej mieści się w zakresie kątów przerzutki?
To niuanse, ale przy przedniej przerzutce nie wystarczy znać tylko średnicy obejmy.
Tomek dobrze prawi, dobór przedniej przerzutki jest bardziej skomplikowany musimy znać:
- średnicę
- kąt ruy podsiodłowej
- prowadzenie linki bottom-pull lub top-pull
- na koniec wybieramy konstrukcje przerzutki top swing lub down swing
hydra_nt
08-01-2015, 10:22
Myslalem raczej o SH-MT91 ;)
500zl za buty, ktore starcza Ci na kilka sezonow to nic. Chyba, ze jezdzisz rowerem za 2zl (co oczywiscie nie jest niczym zlym), wtedy moze faktycznie buty drozsze 250x nie sa dobrym wyjsciem :mrgreen: a tak na powaznie - dobry but to podstawa... zrozumie ten, kto takowy zalozy kiedys ;)
Używam tych Shimano. Buty są uniwersalne trekingowo-rowerowe. Po odkręceniu zaślepki można zamotować spd'y. I ja w takiej konfiguracji używam. Na dużym mrozie ok -15 stopni wytrzymuję ok 1,5-2 godz. później moje palce są już praktycznie do wymiany - mimo skarpet z podwójnych merynosów :). Wynika to pewnie z faktu, że jestem zmarzluch ale i również z tego, że używam spd'ów. Zdecydowanie lepiej jest na platformach. Można śmiało śmigać dłużej, gdy cała stopa pracuje. Są ciężkie, ale za to na wiosnę łyda jest nieżle wyrobiona :)
Znajomi chwalą i to mocno te buciki (http://www.bikecenter.pl/p13317,northwave-arctic-commuter-gtx-buty-mtb-yellow-fluo-black.html)
Jedne z lepszych podobno - tak twierdzą rosjanie :) - to taki wynalazek (http://45nrth.com/products/footwear/wolvhammer).
Mój rower wart jest 600-800 zl. Pomijając ten fakt i tak nie kupię tak drogich butów bo nie mam na tyle kasy. Narazie założę zwykłe pedzie i spróbuję śmigać w butach zimowych
chudeusz
08-01-2015, 13:06
Ja jeżdżę w letnim obuwiu i na platformach. Da się ;)
Cywilne obuwie ma chyba tą przewagę że podeszwa jest miękka więc stopa więcej pracuje i tak nie marznie. Pojeździmy-zobaczymy
superkomornik
08-01-2015, 13:15
Czyli w sandałach? ;)
superkomornik
08-01-2015, 13:26
Takich/im? (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Machine_Kubota.JPG/800px-Machine_Kubota.JPG) ;)
W MTB mam pedał SPD + terenowa platforma i sprawdza się to. Jak jest więcej jazdy to jadę wpięty a jak ciężki teren to zakładam buty trekingowe.
chudeusz
08-01-2015, 13:32
Mam dokładnie to samo. Spd+platforma. Tylko butów spd jeszcze się nie dorobiłem ;). I nie, nie jeżdżę w sandałach :P.
hydra_nt
08-01-2015, 13:44
Czyli w sandałach? ;)
Można i bez :)
źródło (https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRJurrjaxH-W8ULLUuxBWUvA3FUXNRka0TE8mPa-0aURDTnkv7Lfw)
Tomek dobrze prawi, dobór przedniej przerzutki jest bardziej skomplikowany musimy znać:
- średnicę
- kąt ruy podsiodłowej
- prowadzenie linki bottom-pull lub top-pull
- na koniec wybieramy konstrukcje przerzutki top swing lub down swing
Cenne info, tylko nie do zastosowania w tym przypadku. To wyrób marketowy po przejściach. Reanimowany tym co jest pod ręką, bo inna opcja nie ma najmniejszego sensu. Rura podsiodlowa tu nie ostnieje, w klasycznym stylu.
Dobra po obrazkach wnioskuje że mam dynks za wysoko. Się porawi się zobaczy.
Używam tych Shimano. Buty są uniwersalne trekingowo-rowerowe. Po odkręceniu zaślepki można zamotować spd'y. I ja w takiej konfiguracji używam. Na dużym mrozie ok -15 stopni wytrzymuję ok 1,5-2 godz. później moje palce są już praktycznie do wymiany - mimo skarpet z podwójnych merynosów :).
A powiedz mi, czy wygodnie się w nich chodzi, w szczególności z przykręconymi blokami? W sensie w celach trekingowych. Bo jednak podeszwa butów rowerowych jest zawsze twardsza, niż normalnych butów.
Cenne info, tylko nie do zastosowania w tym przypadku. To wyrób marketowy po przejściach. Reanimowany tym co jest pod ręką, bo inna opcja nie ma najmniejszego sensu. Rura podsiodlowa tu nie ostnieje, w klasycznym stylu.
Dobra po obrazkach wnioskuje że mam dynks za wysoko. Się porawi się zobaczy.
Z wysokością montażu przerzutnika to jest tak. Jak przerzutnik masz w najniższym położeniu (zupełnie poluzowana linka), to dolna krawędź wodzika powinna być mniej więcej milimetr powyżej najwyższego punktu zęba na największym blacie. Na nowych przerzutnikach jest nalepiana nalepka ułatwiająca montaż. Wygląda to mniej więcej TAKO (http://cdn3.bikeonlineshop.net/upload/image/big/big_13025.jpg).
Wrocilem z krotkiego krecenia, tylko dwa KOMy i jedno podium ale latalem z ostrokolowcem, nawet ladnie pociskal. Pozniej sie nazarlem smazonego ryzu i pierozkow z wolowina i mi sie spac zachcialo :mrgreen:
MadOnion
08-01-2015, 16:51
Wrocilem z krotkiego krecenia, tylko dwa KOMy i jedno podium
Wracaj się poprawić :mrgreen:
z tym ostrokołowcem ?
o94aZTd47Kw&
chudeusz
08-01-2015, 16:51
A Ty nie miałeś czekać na nas? ? No i weź tu goń człowieka...
Wracaj się poprawić :mrgreen:
z tym ostrokołowcem ?
o94aZTd47Kw&
Nie z tym, ale podobnym :mrgreen: Mialbym trzeciego KOMa ale pierozki i rozbite Maserati Quatroporte (w sumie lekko drasniete :mrgreen:) mnie zwolnily skutecznie (zabraklo mi 3s).
A Ty nie miałeś czekać na nas? ? No i weź tu goń człowieka...
Predzej sie doczekam wyborow nowego papieza niz Ciebie :twisted:
chudeusz
08-01-2015, 17:08
Dopiero z pracy wracam. Może uda się wieczorkiem ze 3 dyszki chociaż wrzucić....
To atakuj. W sobote robie krotko (ze 100km), bo musze byc wczesniej w domu, zeby odebrac trenazer... :twisted:
chudeusz
08-01-2015, 17:16
K&#*a, krótko...to ja w takim razie ledwo z komórki wyjeżdżam ?
No to robimy nalot na testowanie trenażera u Marcina...
Ps. niezła jazda na filmiku :)
hydra_nt
08-01-2015, 19:00
A powiedz mi, czy wygodnie się w nich chodzi, w szczególności z przykręconymi blokami? W sensie w celach trekingowych. Bo jednak podeszwa butów rowerowych jest zawsze twardsza, niż normalnych butów.
Podeszwa to Vibram. Nie ma problemów z chodzeniem - nie jest aż tak twarda.
chudeusz
08-01-2015, 20:40
Pokręciłem się wokół komina i wyszło 5 dyszek. Jazda przez las po ciemku z wąskim słupem światła przed nosem wywołuje u mnie wrażenie, że wszystkie drzewa dziwnie się na mnie patrzą a za każdym krzakiem czai się zuo.... albo inny komornik ? .... Klimat jak we wzgórza mają oczy ?
superkomornik
08-01-2015, 20:56
Ostatnio latam głównie po lasach więc to dość prawdopodobne ;)
chudeusz
08-01-2015, 21:02
Wywołałem wilka z lasu ?. Jak jesteś w decathlonie (a pewnie jesteś) to zobacz czy mają jeszcze te gacie i koszulki w promocji :D. Jutro chyba po pracy się wybiorę na bielany to zaoszczędziłbyś mi 140km jeśli nie ma po co jechać ;).
superkomornik
08-01-2015, 21:07
A co ja jestem, komornik na posyłki? ;)
Są prostsze sposoby na sprawdzenie:
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8297862.html#v1789117
http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki-rkaw-na-rower-mska-id_8296104.html#v1778829
chudeusz
08-01-2015, 21:12
A to Ty tam nie mieszkasz?! :D
superkomornik
08-01-2015, 21:21
Chciałbym ;) Mieszkam akurat po drugiej stronie miasta, sorry ;)
zrobiłem home service, chyba już nie pyka
chudeusz
08-01-2015, 21:27
Ale rozumiem że na pokaz przybędziesz ?. Gacie i koszulka w rozmiarze XL po 1sztuce się ostały. Kpl 250pln, chyba znośnie.
superkomornik
08-01-2015, 21:29
Kup i strzel selfie ;)
A pokaz to ja mam robić, z sikania z założonymi szelami, w locie ;)
chudeusz
08-01-2015, 21:37
Prędzej strzelę sekupe (czy jakoś tak) jak nie zdążę w porę szelki odplątać :D... pokaz zapowiada się bosko :D
Podeszwa to Vibram. Nie ma problemów z chodzeniem - nie jest aż tak twarda.
No to spoko. A co z blokami? Chcąc używać butów do chodzenia, trzeba wykręcać bloki, czy można z nimi chodzić i nie chrobotają o asfalt?
No to robimy nalot na testowanie trenażera u Marcina...
eeee, daj Pan spokój ;)
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/09/69/10/z17210377Q,Nowohucki-schron.jpg)
chudeusz
08-01-2015, 23:04
Ale czad :D
MadOnion
08-01-2015, 23:13
To atakuj. W sobote robie krotko (ze 100km), bo musze byc wczesniej w domu, zeby odebrac trenazer... :twisted:
Mój właśnie dziś dotarł :twisted:
Jak przytulnie :)
hydra_nt
08-01-2015, 23:18
No to spoko. A co z blokami? Chcąc używać butów do chodzenia, trzeba wykręcać bloki, czy można z nimi chodzić i nie chrobotają o asfalt?
Nie ma siły, żeby nie chrobotały. Zawsze trochę wystają. Jeżeli nie szkoda Ci bloków to nie ma problemu :) Choć z drugiej strony zdecydowanie mniej niż w letnich. Aaaa (sprawdzone empirycznie) - nie przemakają, dobrze się czyszą. Góra to Gore-Tex. Jeżeli będziesz kupowal to zawsze rozmiar więcej - raz, że skarpeta, dwa - shimano ma lekko pomniejszoną rozmiarowkę, trzy - noga musi mieć trochę luzu. Ja dodatkowo zmieniłem wkładkę na termiczną - taką ze sreberkiem od spodu.
shimano ma lekko pomniejszoną rozmiarowkę
Lekko to ma Adidas, ja Shimano muszę brać o 2 numery większe niż inne buty :razz:
chudeusz
08-01-2015, 23:40
Ja zazwyczaj noszę 45/46, adidasy mam 47 i 1/3 a shimano ostatnio mierzyłem 47 i był za mały ;). Czekam aż dowiozą większe.
eeee, daj Pan spokój ;)
Haha ! Super. To może pędzić berbeluche ? Jak tak to Kiedy trenujemy ? ;)
Ja nosze 45 i Mavici mam 45 1/3, Shimano min 46-47 bym musial miec, dlatego zamiast kupowac w ciemno Sz, zamowilem kolejne Mavici :twisted:
Mój właśnie dziś dotarł :twisted:
Na jaki się zdecydowałeś?
Na ten ze zdjecia :mrgreen: Plus przystawka do obierania cebuli :twisted:
Pawel, Sigma jest juz w Niemczech, wiec pewnie najpozniej w poniedzialek bedzie wyslany do Ciebie. Jak dostane info, ze wyslane to dam Ci znac.
MadOnion
09-01-2015, 07:03
Szkocki będę patrzył jak shao jeździ w poszukiwaniu jajek ; )
Tacx Vortex
Shao, zgubiłeś jajka? :shock::mrgreen:
Tylko nie zepsuj od razu, bo masz max obciazenie 950W przez 10s, komornik by to urwal od razu swoja sloniowa :mrgreen: A skoro o sloniach mowa to ostatnio lata tu ziutek na fatbajku, rureczki ramy takie cienkie przy kapciach 4", ze wyglada jak rower ze sloniowacizna :twisted:
EDIT: Rafal zgubil, ja znalazlem i teraz mam dwie pary :twisted:
chudeusz
09-01-2015, 07:57
Mavica w cenie poniżej 300pln raczej nie znajdę. Dzisiaj kobita ma sprowadzić do pobliskiego sklepu shimano M088 w rozmiarze 48. Nie kupię w ciemno buta na rower tym bardziej, że to mój pierwszy raz ?. Białe wyglądają extra tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Panowie, na bielanach jest jakiś sklep gdzie można by poprzymierzać buty spd? Na zapuszczanie się głębiej we Wrocław nie będzie czasu, jedynie wyskoczę z a4 i tą samą trasą wracam.
MadOnion
09-01-2015, 08:20
Musze ogarnąć to badziewie bo póki co to na aplikacja na tel. umiera po wystartowaniu treningu ; ) extra się zaczęło :D
Mavica w cenie poniżej 300pln raczej nie znajdę. Dzisiaj kobita ma sprowadzić do pobliskiego sklepu shimano M088 w rozmiarze 48. Nie kupię w ciemno buta na rower tym bardziej, że to mój pierwszy raz ?. Białe wyglądają extra tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Panowie, na bielanach jest jakiś sklep gdzie można by poprzymierzać buty spd? Na zapuszczanie się głębiej we Wrocław nie będzie czasu, jedynie wyskoczę z a4 i tą samą trasą wracam.
Jak sa biale to za chwile beda minimum szare :mrgreen: Mavici sa o tyle fajne, ze mozna sobie normalnie w nich chodzic (mowie o SPD, nie szosowych bo w tych to sie nie da chodzic :mrgreen:). Moze Szimano zmienilo cos w swoich podeszwach i juz nie trzepiesz blokiem po podlodze bo chowa sie w podeszwie. Nie wiem jak inni producenci bo nie mialem do czynienia.
Musze ogarnąć to badziewie bo póki co to na aplikacja na tel. umiera po wystartowaniu treningu ; ) extra się zaczęło :D
O, ledwo dostal i juz popsul... oj Rafal, Rafal :mrgreen:
EDIT: Przyszly bidony, wiec sprobuje sie turlnac z 'pustymi' plecami (czyt. bez plecaka, wsadze se detke w kielnie), tylko musze uzbroic rower w bidonotrzymacze.
chudeusz
09-01-2015, 08:31
Przy takiej podeszwie raczej się schowa
http://www.msport.com.pl/userdata/gfx/86d899f2089866dd75c6e97d4d10ef24.jpg
MadOnion
09-01-2015, 08:35
Można by rzec no i w pi... i wylądował ; )
Co do butów Shimano to moje bloki crank b. nie wystawały poza podeszwę, ale z czasem podeszwa się wytarła od chodzenia i od kontaktu z pedziem i teraz częściej słychać chrobotanie.
W moich jest to samo, muszę na wiosnę kupić nowe.
Bo trzeba jezdzic, a nie lazic! :twisted:
Bo trzeba jezdzic, a nie lazic! :twisted:
Do biura na czwarte nie wjadę :razz:
chudeusz
09-01-2015, 09:16
Mr Cebula, w takim modelu jak na foto czy o innych piszesz? Ja tam łaził będę sporadycznie. Gdzieś po lesie od czasu do czasu w poszukiwaniu krzaka pod którym można by się..... ?
MadOnion
09-01-2015, 09:17
Nie pamiętam jaki mam model ale podeszwa jest identyczna.
Do biura na czwarte nie wjadę :razz:
Zmien prace :twisted:
MadOnion
09-01-2015, 09:32
Zmien prace :twisted:
Eeeeee
PXPCqkNmms8
superkomornik
09-01-2015, 09:38
Na Bielanach jest Dec i to wszystko czego potrzebujesz do szczęścia :mrgreen:
Wejdz sobie na stronę CH i zobacz co tam za sportowe sklepy sa ale na pewno nie ma typowo rowerowego (moze jakis GOsport, inter-sport, itd).
Najbliżej kojarze to: http://www.rovelove.pl
EDIT: Przyszly bidony, wiec sprobuje sie turlnac z 'pustymi' plecami (czyt. bez plecaka, wsadze se detke w kielnie), tylko musze uzbroic rower w bidonotrzymacze.
ale jak bez plecaka ? a dętka, pompka, klucze, żarcie, alko, rękawiczki, czapka, chusta, kurtka, telefon, aparat, narzędzia, i inne ?
Po co mi rekawiczki i czapka w plecaku? :shock: reszta idzie w tylne kielnie i tyle.
no na zmianę nie ? ;) do góry jedne w dół drugie, a i kask jeszcze ;D
MadOnion
09-01-2015, 10:00
Kask do plecaka :P ?
no, normalnie, na górę w czapce na dół w kasku ;D, a jak inaczej ?
chudeusz
09-01-2015, 10:03
Jak komuś wystarcza czerwona wkładka to jest fajna cena w decathlonie na gacie
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8297838.html
Komornik, dzięki ale chyba jednak zajadę od tyłu i uderzę do korony. Mają tam to czego szukam i to sporo taniej ;)
no na zmianę nie ? ;) do góry jedne w dół drugie, a i kask jeszcze ;D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/bush_doing_it_wrong_1-2.jpg
źródło (http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/000/122/bush_doing_it_wrong_1.jpg)
:twisted:
kilka stron wcześniej jest zdjęcie mojego plecaka, jest tam kask i stuptuty jeszcze w dodatku ;)
a co się dziwisz ? zjedź w mokrych rękawiczkach z klimczoka przy - 15, zrozumiesz ;)
MadOnion
09-01-2015, 10:05
Shao do plecaka zabiera jedynie moje jajka.
Edit: Chaos w PRC nie mają klimczoka :twisted:
Nie mamy, mamy Mt. Everest :twisted:
MadOnion
09-01-2015, 10:11
Nie mamy, mamy Mt. Everest :twisted:
Oczywiście a może Skłodowska była kobietą ? ; )
Granica Kitaju z Nepalem idzie centralnie przez czubek Mt. Everestu wiec przynajmniej polowa jest nasza :mrgreen:
Kapcie przyszly chyba do Kitaju ale wyglada na to, ze musze zaplacic 100mln$ podatku :evil:
MadOnion
09-01-2015, 10:20
Sprzedasz jedno jajo i opłacisz podatek.
shao, jednak potrzebujesz plecak, na to:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/ceramicznakurkapojemniknajajkakod59931be-2.jpg
źródło (http://i.st-firmy.net/93q29xm/ceramiczna-kurka-pojemnik-na-jajka-kod59931betterware-pomysly-dla-domuniezalezny-przedstawiciel-klubu-betterware.jpg)
superkomornik
09-01-2015, 10:30
Jak komuś wystarcza czerwona wkładka to jest fajna cena w decathlonie na gacie
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8297838.html
Komornik, dzięki ale chyba jednak zajadę od tyłu i uderzę do korony. Mają tam to czego szukam i to sporo taniej ;)
Jak za 5zł to biorę, nie wiem co ale biorę :D
Od korony to jest do mnie 5 minut z buta, zapraszam na kawe ;) (i pokaz :mrgreen:)
chudeusz
09-01-2015, 10:39
Aż mnie dreszcz przeszył ?
MadOnion
09-01-2015, 10:42
Jedź! zobaczysz brązową wkładkę :twisted:
Taa zobaczy obraz - lisek goni cytrynke! :twisted: :twisted:
Czerwona wkladka za 50zl jest ok!
chudeusz
09-01-2015, 10:47
Panowie, ja właśnie śniadanie konsumuję ?
MadOnion
09-01-2015, 10:53
Nie zapomnij o herbatce z CYTRYNKA :]
chudeusz
09-01-2015, 11:31
Będą, z parówką.
superkomornik
09-01-2015, 11:59
A ja idę do Deca bez parówki (za to z jajkami).
Uważaj Chudeusz bo wykupię wszystkie promocje :twisted:
chudeusz
09-01-2015, 12:15
Te gacie bez szelek których nie chciałeś są przecenione ze 170 na 75. Na szelkach ze 190 na 110, a koszulka 700 ze 170 na 85... Problem jest taki, że według strony towar w sklepie jest, a według sklepu nie ma
A ja w końcu kupiłem porządną wiatrówkę i kolarki z długimi nogawkami i membraną :)
Można jeździć w zimniejsze dni :)
chudeusz
09-01-2015, 12:27
Komornik, jak wykopiesz te gacie w rozmiarze XL to odłóż i schowaj gdzieś na samym dnie ?... Tylko pod żadnym pozorem nie przymierzaj ?
superkomornik
09-01-2015, 14:47
Właśnie wróciłem ze sklepu. Za późno ;)
Aczkolwiek, OIDP w koronie wisiały te szele 700XC za 129zł w takim rozmiarze.
Koszulka taka? (http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki-rkaw-na-rower-mska-id_8296102.html) Jeśli tak to przeca nie ma jej w żadnym sklepie. Nie doszyję Ci ekstra sztuki, sorry ;)
Jarek - to kiedy wspinaczka na Ślęże? Aaaaa, jeszcze rower musisz kupić :twisted:
chudeusz
09-01-2015, 14:55
Koszulka taka za 84,99
http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki-rkaw-na-rower-mska-id_8296104.html
Dzwoniłem do magnolii i koleś odłożył mi L i XL. Zaraz po pracy jadę Gacie n szelach tylko L znalazł ale swojej (_._) tam nie wcisnę raczej.
Turbosyf w powietrzu, jak tak dalej pojdzie to trzeba bedzie odpuscic jazdy rano :cry: juz polowa napisala, ze bedzie se krecic na trenazerach... zobaczymy jak sytuacja sie rozwinie, moze rano sie poprawi. Jakby bylo 180 to jeszcze da rade powoli sie turlnac, ale na razie jest PM2.5@233 i rosnie :evil:
chudeusz
09-01-2015, 15:28
Nie zazdroszczę warunków... Czasem są jednak jakieś plusy mieszkania na zadupiu.
MadOnion
09-01-2015, 16:09
... Czasem są jednak jakieś plusy mieszkania na zadupiu.
Bo ja wiem... ---> PM2.5@233 :twisted:
chudeusz
09-01-2015, 16:44
Dobra, zbieram się i na Wrocław... Komornik, zrób coś żeby korków nie było ;)
superkomornik
09-01-2015, 17:03
Nie mam RPG ;)
Wróciłem z fabryki, z racji stopienia się pokrywy lodowej, dziś drugi dzień w tym roku na rowerze.
Wmordewind 40 km/h i jeszcze deszcz, pod koniec Mostu Millenijnego zaczęły mnie boleć ręce od ciągłego kontrowania kierą. Dobrze że jutro weekend i nie trzeba jeździć.
Jedyny plus, że czereśniaki z Bikestacji przysłali w końcu mostek i jutro będę go mógł zamontować. ;)
PS. Właśnie za oknem tak dmuchnęło, że się alarmy włączyły w samochodach.
Turbosyf w powietrzu, jak tak dalej pojdzie to trzeba bedzie odpuscic jazdy rano :cry: juz polowa napisala, ze bedzie se krecic na trenazerach... zobaczymy jak sytuacja sie rozwinie, moze rano sie poprawi. Jakby bylo 180 to jeszcze da rade powoli sie turlnac, ale na razie jest PM2.5@233 i rosnie :evil:
w no wysącz i krakowie pewnie gorzej
chudeusz
09-01-2015, 23:03
Byłem, przymierzyłem, zakupiłem. Teraz jestem już prawie pro ?
P.S. Na bielanach widziałem gacie 900 przecenione z230 na 99zł. Chyba te
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-aerofit-id_8298208.html
Bo ja wiem... ---> PM2.5@233 :twisted:
Teraz juz 255 :evil: wiec wszyscy zostaja w domu.
w no wysącz i krakowie pewnie gorzej
Nagorzej w Krakowie = tutaj normalnie :twisted:
chudeusz pics or it didn't happen :mrgreen:
chudeusz
09-01-2015, 23:14
O fak :D. Nie ma takiego lustra żebym się zmieścił ?
superkomornik
09-01-2015, 23:22
A ja nabyłem buty i koszulkę 700.
Będę z Chudeuszem w jednym teamie ;)
Tylko ja kupiłem taniej, tradycyjnie :mrgreen:
chudeusz
09-01-2015, 23:25
O żesz Ty ?. Też chcę taniej ;). W sumie i tak blisko 50% obniżka więc nie narzekam :). Tylko jakoś dziwnie się w tych obcisłych ciuszkach czuję ?
Edyta: Jakie buty?
superkomornik
09-01-2015, 23:30
Buty takie (http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mskie-mtb-btwin-id_8199399.html)
Ale nie martw się, za koszulkę zapłaciłem tylko 16zł mniej niż Ty więc nie ma tego złego ;)
A mnie teraz ciśnienie podnieśli. Kupiłem te laczki dwa tygodnie temu.
chudeusz
09-01-2015, 23:44
Oglądałem je kiedyś ale jakoś mi się nie spodobały. Wracając jeszcze do ciuchów... Muszę przyznać, że cholernie dziwną rozmiarówkę mają w decathlonie. W żaden rozmiar nie mogłem się jakoś wpasować ?. L za mały zdwcydowanie, XL trochę jakby za krótki, XXL z kolei na długość ok ale za to wisi jak na krzaku ;). Może gdyby mi cycki urosły to by pasowało ;). W każdym razie na kogoś wysokiego i względnie szczupłego ciężko dopasować ciucha rowerowego...
o co kaman ? zamiast jeździć wydajecie fortunę na gacie, koszule i szmaty ;D
Oglądałem je kiedyś ale jakoś mi się nie spodobały.
Jak czarne może się nie podobać.
MadOnion
09-01-2015, 23:50
Shao ma dwa razy w roku urodziny kup i zrobisz mu prezent ...miseczka C ; )
hydra_nt
09-01-2015, 23:50
Od dzisiaj te przesławne-seksi kolarki (http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8297862.html) w promocji, w sklepie internetowym, koszulka również. Mógłby ktoś slefi puścić jak to na ciele wygląda? :)
chudeusz
09-01-2015, 23:53
Jak tylko złapię jakeś ciele to założę i zrobię mu fotę ;).
Chaos, kto bogatemu zabroni? ?
o co kaman ? zamiast jeździć wydajecie fortunę na gacie, koszule i szmaty ;D
E tam, jakoś halówki trudno na pedzie spd zapiać. A na zabawki to Grześ troszkę wydał, ale jak wyjedzie to klekajcie narody.
etam, normalnie jeżdżę w trampkach, na - 10 w 10 letnich salomonach ;)
Chaos, kto bogatemu zabroni? ?
niby nic, sam kupuje czasem głupoty, ale chłopy tak się szmatami jarać ? ;D
chudeusz
10-01-2015, 00:06
Jarać? Chyba przesadzasz ;).
Komornik, jak będziesz w koronie to luknij za tymi jeszcze w rozmiarze XL
http://www.decathlon.pl/kolarki-na-rower-mskie-id_8126007.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting#v1199726
Koleś twierdzi, że w ogóle nie mają a na stronie kilka par jest. Pewnie mu się nie chciało szukać. Nie zdążyłem już dzisiaj do korony podjechać a za 75zł warto by je kupić
kolarki bez szelek z 20 plastikowych butelek za dwie stówy :D :D
superkomornik
10-01-2015, 00:15
A mnie teraz ciśnienie podnieśli. Kupiłem te laczki dwa tygodnie temu.
To kup je znowu i te nowe odnieś ze starym paragonem. 100zł wróci jak miło :)
Chaos - jak jest potrzeba to się kupuje, ot co. Inna sprawa że ja kupuje z przeceną 99% więc nie wydaję fortuny :mrgreen:
Jaja ze robię ;) idę na bro ;)
hydra_nt
10-01-2015, 00:39
Jak tylko złapię jakeś ciele to założę i zrobię mu fotę ;).Chaos, kto bogatemu zabroni? ?
Wybieraj .... (http://thechive.com/2015/01/08/why-would-you-ever-get-out-bed-42-photos/#) :):)
To kup je znowu i te nowe odnieś ze starym paragonem. 100zł wróci jak miło :)
Nie ma mowy. Za 100 nie będę ganiał do Bydgoszczu i telepał się przez zaoraną trasę na Fordon.
superkomornik
10-01-2015, 01:06
A to wybacz. Ja mam 3 sklepy w swoim mieście. Człek łatwo przyzwyczaja się do dobrego ;)
Tadam:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/1Ytx1m-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img673/5687/1Ytx1m.jpg)
Winksze (http://imageshack.com/a/img540/4710/3y7d1G.jpg) :twisted:
Jest komputerek, moge se ustawiac rozne rzeczy, wiec to nie moze byc najtanszy z najtanszych trenazerow swiata... Teraz jade odebrac bilety na koncert, a pozniej se sprobuje pokrecic w krotkich portkach :mrgreen: :mrgreen:
chudeusz
10-01-2015, 08:31
Nie pytam czym se będziesz kręcił w tych portkach ?. Komornik, wstawaj! Do decathlonu trzeba iść!
MadOnion
10-01-2015, 09:18
Tadam:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/1Ytx1m-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img673/5687/1Ytx1m.jpg)
Jest komputerek, moge se ustawiac rozne rzeczy, wiec to nie moze byc najtanszy z najtanszych trenazerow swiata... Teraz jade odebrac bilety na koncert, a pozniej se sprobuje pokrecic w krotkich portkach :mrgreen: :mrgreen:
No no no ;> Flow - wystarczy żeby się konkretnie zgrzać :mrgreen:
źródło (http://www.iv.pl/images/73348757235528494729.jpg)
superkomornik
10-01-2015, 09:29
Nie muszę nigdzie iść skoro ja tam mieszkam ;)
Za to nie pójdę na rower. Wieje z prędkością światła + wielka ulewa. I do pracy trza :(
chudeusz
10-01-2015, 09:35
To zajrzyj do sąsiedniego pokoju czy nie masz tam tych gaci przecenionych na 75zł bo za tą kasę to naprawdę bym je chętnie łyknął
Co do pogody to wczoraj jak wracałem z Wrocka to dopiero była jazda.... Ale kilku zapaleńców na dwóch kółkach widziałem ;). Jednego nawet prawie rozjechałem.
No no no ;> Flow - wystarczy żeby się konkretnie zgrzać :mrgreen:
źródło (http://www.iv.pl/images/73348757235528494729.jpg)
Najs! Wrocilem z odbieralni biletow, ale burdel... :mrgreen: ale to nic, musze posprzatac w chacie troche i se ide krecic nawet jak chudeusz sie boi :twisted:
EDIT: Nastepny ziutek oddaje trenazer, tym razem Kurt Kinetic czy jak to tam, taki zielony, ale juz mam jeden to drugiego nie potrzebuje :mrgreen:
MadOnion
10-01-2015, 11:01
Chciałem kupić Kinetic ale ostatecznie wybór padł na Tacx żebym się nie zanudził.
Wczoraj chwilę pokręciłem i z tablelem bangla ;>
Kupuj Wahoo KickR, tu wszyscy tera na to przeskakuja :shock: tez chce :D
MadOnion
10-01-2015, 11:25
Już kupiłem Tacx'a Wahoo KickR za drogi :P
Wiem, ze drogi... ale jaki fajny :cry: bawilem sie nim ostatnio w sklepie ale nie chcialem im zepsuc wiec nie deptalem mocno :mrgreen: :twisted:
MadOnion
10-01-2015, 11:55
Nie ma co też przeginać bo trenażer ma mi tyko pomagać przetrwać zimę i niepogodę w innych porach roku :P
Tak się zastanawiam czy da się przekonwertować ślad ze Stravy do tej aplikacji Tacx Smart ;>
Pewnie sie nie da :razz:
Pokrecilem 20min, na szczescie nie zabilem sie :mrgreen: Jest niezle, ale musze se skombinowac chyba szybkozamykacz Tacxa bo na razie wrzucilem stare Campagnolo (nowe nie pasuja :mrgreen:). Spocilem sie jak prosiak bo mi klima wieje w pokoju, moglem ja wylaczyc :mrgreen: ogolnie jazda na plus, wrzucam na Strave :mrgreen:
EDIT: https://www.strava.com/activities/239074062 dobry slad sie narysowal :lol: Wyglada na to, ze jezdzilem dwie ulice dalej (na mapie) ale przynajmniej trafilem do Prince Mansion :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
EDIT: Kurna polazlbym zrobic nastepne 20minut ale musze zrobic obiad w koncu :D a po obiedzie musze odpoczac... jutro se pokrece :twisted:
EDIT: Na widoku z satelity jest dokladnie tam gdzie byc powinno :shock: Teraz wiecie gdzie mieszkam :cry: :mrgreen:
widać, że mieszkasz prawie w lesie ;D
tym razem ja potrzebuję podpowiedzi :)
poszukuje latarki, która będzie mała uchwyt na rower, będzie stosunkowo nieduża, miała zoom i 400+ lumenów. oczywiście fajny rozkład też mile widziany. :D
myszospec ma scream bike pro - moja może być większa i fajnie jakby była z lepszym zasilaniem.
:)
Zoom to zuo. A to światło to na wertepy, czy do cywilizacji? Hasło do guglarki canvoy 2s.
Convoy. Bardzo dobre latarki i do tego można robić mody.
lekki off a tak to obrzeża miasta. dojazd wieczorem do centrum, powrót z parku latem itp. chciałbym dużej uniwersalności (tzn. używalności z ręki).
Convoy 2S najbardziej uniwersalny. Do zmiany optyki (jakieś szerszy kolimator, albo inne cuda wianki) to 2S+ A gdy trzeba szperacza C8. Mam S2 i daje rade. 2,8A w diodę robi swoje.
niby ładnie ale brak mi zooma :/
Lektura na weekend
www.swiatelka.pl
Daj spokój. Są ciekawsze rzeczy na weekend. To forum jest zbyt obszerne żeby szybko wnioski wycisnąć.
wieje, leje i jest stanowczo za ciepło na rower (10st. C) :) . Tak więc zamknąłem się w garażu z zmajstrowałem takie coś czarne. To czerwone tylko wyczyszczone.
Krzychu - jakby co to odwiedziłem Poznań w celu zakupu klocków do Twoich hampli - kolesie obiecywali, że jak se wyczyścisz felgę i zmienisz klocki to powinno być cicho.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/r1-2.jpg
źródło (http://glisek.doesntexist.com/forum/r1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/r2-2.jpg
źródło (http://glisek.doesntexist.com/forum/r2.jpg)
maciey75
10-01-2015, 19:33
Daj spokój. Są ciekawsze rzeczy na weekend. To forum jest zbyt obszerne żeby szybko wnioski wycisnąć.
To poczytaj tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/120938-lampka-co-kupisz-jak-masz-50-a-co-jesli-masz-150zl/
Ja kupilem Convoya S3, ladowarke i uchwyt bezposrednio u chinczykow. Przesyłka w niecale 2 tygodnie byla u mnie.
Ja mam coś takiego:
http://latarkiled.pl/galeria/?latarka-cree-led-ultrafire-xml-t6-1800-lm-promocja-13
Ma uchwyt na rower, zoom i kilka trybów.
Pewnie okaże się, że w/g jakiejś zaawansowanej wiedzy to gówno, ale mi pasuje i spełnia moje oczekiwania.
Traktuje wyłacznie jako przedmiot użytkowy - bez robienia doktoratów, głębokiej analizy itp.
Używam głownie do jazdy w lesie i jest ok - świeciła i nie wypadała.
MadOnion
11-01-2015, 00:59
Peak 29" bardzo fajna ramka :)
wieje, leje i jest stanowczo za ciepło na rower (10st. C) :) . Tak więc zamknąłem się w garażu z zmajstrowałem takie coś czarne. To czerwone tylko wyczyszczone.
Krzychu - jakby co to odwiedziłem Poznań w celu zakupu klocków do Twoich hampli - kolesie obiecywali, że jak se wyczyścisz felgę i zmienisz klocki to powinno być cicho.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/r1-2.jpg
źródło (http://glisek.doesntexist.com/forum/r1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/r2-2.jpg
źródło (http://glisek.doesntexist.com/forum/r2.jpg)
Najs! Wyglada jakbys robil zdjecia w wielkiej torbie z IKEA :mrgreen:
A ja sobie strzelilem godzine na trenazerze, bylo smiesznie. Puscilem Dzejmsa Browna i jakos sie pojechalo, spocilem sie jak prosiak... Przez ostatnie 2 miesiace odzwyczailem sie od jazdy w cieplym :mrgreen:
https://www.strava.com/activities/239450285
A ja wczoraj (dopiero) odebrałem ciąg dalszy prezentu od Świętego Mikołaja, czyli zaciski. Dzisiaj zaglądam do środka, patrzę, a tam małe żółte rączki do jednego zestawu klocków sprężynki nie włożyły. :confused: Skąd ja teraz samą sprężynkę wezmę?
O, dzisiaj bylo tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/P3KwL7-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/633/P3KwL7.jpg)
Dobrze, ze mam slicki :mrgreen: Po zrobieniu zdjecia zaparlem sie przednim kolem o sciane na wszelki wypadek jakbym mial wystrzelic z trenazera. Musze zalatwic se trenazerowy szybkozamykacz TACXa, bedzie bezpieczniej. Wtedy wepne gorski na dluzej :mrgreen:
Skąd ja teraz samą sprężynkę wezmę?
Ta od rozpychania klocków?
Chyba mam jakiś nadmiar, bo wygląda jak sprężyna od moich SLX, podaj na PW adres, to Ci wyślę.
A ja wczoraj (dopiero) odebrałem ciąg dalszy prezentu od Świętego Mikołaja, czyli zaciski. Dzisiaj zaglądam do środka, patrzę, a tam małe żółte rączki do jednego zestawu klocków sprężynki nie włożyły. :confused: Skąd ja teraz samą sprężynkę wezmę?
Idz do jakiegos serwisu i sprawdz czy nie maja luzem. Ale to dziwne, pewnie sam zgubiles i zwalasz na Azjatow :razz: :mrgreen: Jak nie znajdziesz sprezynki to nowe klocki (jest w zestawie) i tyle. Powinna pasowac od XTR/XT/SLX.
Nie, no spoko, dzięki za chęć pomocy. Jakoś tam bardzo z tego powodu nie dramatyzuję. Na pewno sprężynkę dostanę w serwisie za gratis.
Tak teraz z innej beczki. Jakieś ucinaczki do pancerzy możecie zasugerować? Czy się nie pitolić z dedykowanym narzędziem? Zwykłe cążki boczne zaginają pancerz, dlatego zawsze ciąłem pancerz przecinarką tarczową. Wtedy nic się nie zagina, nie strzępi, nie zaciska... Pytanie czy taki dedykowany narzędź jest pozbawiony wad zwykłych obcążek? Bo nigdy nie używałem...
Nie jest pozbawiony, jak chcesz mieć niepogięte pancerze to tnij z linką w środku.
Ja do cięcia używam nożyc do blachy z krótkimi, ząbkowanymi ostrzami. Kevlar, nie kevlar, tną jak złoto. Tnę nimi nawet pręty mocujące błotniki.
chudeusz
11-01-2015, 12:44
Cienka tarcza do metalu i szlifierka kątowa. Ucina równiutko, tyle że rurka teflonowa w środku lubi sie przytopić.
Łee, czyli trzeba po staremu, przecinarką.
superkomornik
11-01-2015, 13:20
O, dzisiaj bylo tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/P3KwL7-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/633/P3KwL7.jpg)
Dobrze, ze mam slicki :mrgreen: Po zrobieniu zdjecia zaparlem sie przednim kolem o sciane na wszelki wypadek jakbym mial wystrzelic z trenazera. Musze zalatwic se trenazerowy szybkozamykacz TACXa, bedzie bezpieczniej. Wtedy wepne gorski na dluzej :mrgreen:
To juz wiemy po co byly Ci potrzebne nowe hamulce :mrgreen: