Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)
Nowe? To nie ma szans.
Nowe to wiem że nie mam szans, używki są w dobrych cenach...
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja, sam za xt2, z, 10-24 dałem, prawie 10k... A do, tego tele, to nie da rady. Może, gdyby tele jakieś manualne
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Xt2 chodzą po około 4tyś...
Xt2 chodzą po około 4tyś...
Używki x-t2 można już kupić poniżej 3k i to w dobrym-bardzo dobrym stanie. Do tego spacerzoom xf 18-55(no właśnie, czy to 18 szerokością wystarczy?) no i oczywiście XF 56/1.2 jeśli dołożysz jakieś 500zł do złożonego budżetu. Jeśli nie,to 35/1.4
co byście proponowali do Xt2 lub xt20 z obiektywów, muszę się zmieścić w 7tyś za zestaw a przesiadam się z FX.
Fajnie gdyby było coś i szerokiego i jakieś małe tele, ale penie będzie ciężko...?
Samyang 12mm: 1350
Fuji 50-230mm w zestawie https://www.ceneo.pl/Fotografia;szukaj-x+t20+50+230
lub https://allegro.pl/zakonczone/obiektywy-258269?string=50-230&order=p&bmatch=baseline-ele-1-2-0725
lub jaśniejszy 55-200 https://allegro.pl/zakonczone?string=fuji%2055-200&order=p&bmatch=baseline-ele-1-2-0725
Xt2 chodzą po około 4tyś...Tak? Proszę pokaż mi xt2, z polskiej, dystrybucji nowke poniżej 4k :)
dvd_100
https://www.olx.pl/oferta/fuji-x-t2-2-sztuki-CID99-IDxhq93.html#cd2c298a68;promoted
https://www.olx.pl/elektronika/fotografia/q-x-t2/?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc
https://allegro.pl/kategoria/aparaty-cyfrowe-110618?string=x-t2&order=p&bmatch=baseline-ele-1-2-0725&stan=u%C5%BCywane
Ja bym tylko ostrzegał przed zakupem używanego/nowego korpusu z OLX i innych portali.
Znajomy kupił X-T1 z OLX (stan na zdjęciach idealny - zdjęcia innego aparatu z sieci)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/04b57a8964aa96b0a59c57210d51574f_orig-2.jpg
źródło (https://static.pokazywarka.pl/4/1/e/04b57a8964aa96b0a59c57210d51574f_orig.jpg)
A dostał to:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/7d98b7ce942114539e600e10f34eefe8_orig-2.jpg
źródło (https://static.pokazywarka.pl/h/8/3/7d98b7ce942114539e600e10f34eefe8_orig.jpg)
Sprawa oparła się o Policję.
Sprawdzajcie osoby i czy zdjęcia nie są ściągnięte z sieci przez google (wyszukiwanie obrazem)
dvd_100
https://www.olx.pl/oferta/fuji-x-t2-2-sztuki-CID99-IDxhq93.html#cd2c298a68;promoted
https://www.olx.pl/elektronika/fotografia/q-x-t2/?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc
https://allegro.pl/kategoria/aparaty-cyfrowe-110618?string=x-t2&order=p&bmatch=baseline-ele-1-2-0725&stan=u%C5%BCywaneJeśli według Ciebie to nowki sztuki to spoko :)
Ja bym tylko ostrzegał przed zakupem używanego korpusu z OLX i innych portali.
Znajomy kupił X-T1 z OLX (stan na zdjęciach idealny - zdjęcia innego aparatu z sieci)
A dostał to:
https://static.pokazywarka.pl/h/8/3/7d98b7ce942114539e600e10f34eefe8_orig.jpg
Sprawdzajcie osoby i czy zdjęcia nie są ściągnięte z sieci przez google (wyszukiwanie obrazem)I co? Kasę odzyskał? Towar niezgodny że, stanem przedstawionym , więc miał prawo, do, zwrotu..
I co? Kasę odzyskał? Towar niezgodny że, stanem przedstawionym , więc miał prawo, do, zwrotu..
Odzyskał, przekazał sprawę do prawnika. Ile nerwów stracił to jego.
Tak więc Panowie, pudełka, faktury, numery seryjne i komplet zdjęć. Inaczej to proszenie się o kłopoty.
Biorę pod uwagę
body XT2 lub XT 20
coś szerokiego ????(taniego)
35 1,4
16-50 (wiem że ciemny)
55-200 jak wypada ?
trochę się gubię w oznaczeniach w szklarni, w nikonie już tyle lat, było łatwo :-)....
Oczywiście budżet ogranicza jak zawsze....
Szeroko i tanio to, 18stka F2. Małe jest, i jasne. 55-200 to, jedyne, tele w, zmnosniej cenie później później jet odpowiednik 70-200 na, dx i 100-400 jeśli mnie, pamięć nie myśli, ale, to drogo. Xt2 i xt20 matryca taka, sama tylko, się, różnią, funkcjonalnością
XF 55-200mm jest z 2x droższy od XC 50-230mm, jest jaśniejszy i ma lepszy AF. Jest też pewnie ostrzejszy.
Szeroko i tanio -to Samyang 12/2 [bez AF].
XF 55-200mm
Ładny obrazek i solidna budowa. Stabilizacja daje radę. Myślę, że jak ktoś potrzebuje takich ogniskowych, to warto dołożyć kasy i kupić, zamiast 50-230. Ja lubię 55-200 .
16520
Ja bym tylko ostrzegał przed zakupem używanego/nowego korpusu z OLX i innych portali.
https://static.pokazywarka.pl/4/1/e/04b57a8964aa96b0a59c57210d51574f_orig.jpg
A dostał to:
https://static.pokazywarka.pl/h/8/3/7d98b7ce942114539e600e10f34eefe8_orig.jpg
Sprawdzajcie osoby i czy zdjęcia nie są ściągnięte z sieci przez google (wyszukiwanie obrazem)
Ale jak to dostał? Wysyłkowo kupił czy jak?
Myślałem, że OLX to taka swojska wersja Gumtree, taki elektroniczny słup ogłoszeniowy. Ja tam wysyłkowo używki kupuję u siebie tylko od pewniaków na ebay albo w sklepach internetowych wex, mpb...
Ano po to ze 50mm na apsc jest dla mnie za krótkie. Nie lubie ciasnych portretów a kiedy odejde na odległość taką aby całą postac mnieć w kadrze to nie ma takiej GO jaką bym chciał.
Mimo iż wielu w artykułach pisze ze sama ogniskowa nie ma wpływu na GO (niby wycinek z kadru jest taki sam) to za przeproszeniem gówno prawda. Najwidoczniej jakies spłaszczenie perspektywy następuje bo jak zrobie taki sam kadr 35 f2 ustawiona na f2.8 a 70-200 na f2.8 (odchodząc dalej ale dając np 135 czy 200mm) to oczywiście GO ewidentnie jest inna. Niestety tele jest za duze stąd pomyślałem nad 85tką.
Nie lubisz ciasnych portretów a chcesz 130mm? To Ty ludzi z 50 metrów portretujesz? :)
No a co zaś "gówno prawdy" to polecam jednak się dokształcić bo mylisz GO ze spłaszczeniem perspektywy dzięki użyciu dłuższej ogniskowej. Jaśniejsze szkło będzie miało zawsze mniejszą GO od dłuższego ale ciemniejszego oczywiście przy założeniu, że są te same kadry/odległości od fotografowanego obiektu.
Ale jak to dostał? Wysyłkowo kupił czy jak?
Myślałem, że OLX to taka swojska wersja Gumtree, taki elektroniczny słup ogłoszeniowy. Ja tam wysyłkowo używki kupuję u siebie tylko od pewniaków na ebay albo w sklepach internetowych wex, mpb...
Zapomniales dodac ze dobre sklepy internetowe w UK (WEX, Camera Jungle/Jessops) daja 1 rok gwarancji na sprzet uzywany. No i trafiaja sie okazje na aparaty ktore maja mniej niz 1000 zdjec na liczniku. Dodatkowo czeste sa rabaty typu -10% czy 15%.
Wiec moze warto rozwazyc zakup uzywki z rynku UK i poprosic znajomego zeby przeslal to pozniej do PL.
Biorę pod uwagę
body XT2 lub XT 20
coś szerokiego ????(taniego)
35 1,4
16-50 (wiem że ciemny)
55-200 jak wypada ?
trochę się gubię w oznaczeniach w szklarni, w nikonie już tyle lat, było łatwo :-)....
Oczywiście budżet ogranicza jak zawsze....
xt20 z doskonałym 18-55/2.8-4 za ok 4500
55-200 za ok 2500 lub jasna stałka w ulubionej ogniskowej za podobne pieniądze i masz 7000
Ładny obrazek i solidna budowa. Stabilizacja daje radę. Myślę, że jak ktoś potrzebuje takich ogniskowych, to warto dołożyć kasy i kupić, zamiast 50-230. Ja lubię 55-200 .
16520
A te "pszczółki" to nie z lustrzanki? :)
czomolungma
04-11-2018, 22:27
Nie lubisz ciasnych portretów a chcesz 130mm? To Ty ludzi z 50 metrów portretujesz? :)
No a co zaś "gówno prawdy" to polecam jednak się dokształcić bo mylisz GO ze spłaszczeniem perspektywy dzięki użyciu dłuższej ogniskowej. Jaśniejsze szkło będzie miało zawsze mniejszą GO od dłuższego ale ciemniejszego oczywiście przy założeniu, że są te same kadry/odległości od fotografowanego obiektu.
przeczytaj prosze post nr #21988 i jeszcze raz przemyśl swoja głupią odpowiedz ok ?
przeczytaj prosze post nr #21988 i jeszcze raz przemyśl swoja głupią odpowiedz ok ?Nie rozsmieszaj mnie, epatujesz brakiem podstawowej wiedzy, określając ją mianem "gówno prawdy" a kiedy ktoś ci tłumaczy, że się mylisz to odsyłasz go do czyjegoś posta, który nie ma nic wspólnego z zagadnieniem, które poruszam dodatkowo określając "głupią"?
Po prostu MISZCZ [emoji23]
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Kolekcjoner
04-11-2018, 22:50
Panowie czy jest jakieś sensowne forum poświęcone fuji w necie?
Z polskiego to nie, jedynie, grupa na FB.
myślę,że tak
www.fujix-forum.com
A te "pszczółki" to nie z lustrzanki? :)
Niestety nie8-)
16531
basket
Super te „stalowe ptaki”. To z samego 50-200, czy jeszcze jakiś telekonwerter był?
dvd_100
Czy mógłbyś powstrzymać kota, żeby nie chodził po klawiaturze kiedy piszesz? ;) Mam duża tolerancje na błędy ortograficzne, brak polskich liter i inne takie, ale nigdy nie sądziłem, ze tak będą mnie irytowały błędy interpunkcyjne. Przecinek jest znakiem interpunkcyjnym, który ma sprawić, ze wypowiedz będzie czytelna, przejrzysta i jednoznaczna. Przeczytaj kilka swoich ostatnich wypowiedzi. Czy nie odnosisz wrażenia, że jego obecność i miejsce wstawienia są tam raczej przypadkowe?
Wiem, to forum fotograficzne, ale szanujmy się nawzajem ;)
Panowie czy jest jakieś sensowne forum poświęcone fuji w necie?Zależy czego szukasz bo forum zdechło a wspomnianą "grupę na fb" ciężko pod wieloma względami nazwać sensowną. Pozostają raczej fora zagraniczne...
Kolekcjoner
05-11-2018, 01:16
Zależy czego szukasz bo forum zdechło a wspomnianą "grupę na fb" ciężko pod wieloma względami nazwać sensowną. Pozostają raczej fora zagraniczne...
Mam po prostu kilka pytań. Znajomy mnie poprosił o pomoc w wyborze puszki, a ja z tego systemu słaby jestem - ;), muszę się trochę podszkolić...
35 1.4 kusi chociaż nie wiem jak 2,0 się sprawuje ?
cybulski
05-11-2018, 09:17
35 1.4 kusi chociaż nie wiem jak 2,0 się sprawuje ?
Jeśli masz w nikonie 50/1.8 to w Fuji spróbuj 35 1.4
Wersji 2.0 co prawda nie znam ale na przykładzie 23/2 mogę powiedzieć że będzie zapewne ostra szybka i cicha. Obraz będzie poprawny ale niczym nie porywający. Więc Tylko wersja 1.4 mimo różnych wad obraz ciekawszy.
Wersji 2.0 co prawda nie znam ale na przykładzie 23/2 mogę powiedzieć że będzie zapewne ostra szybka i cicha. Obraz będzie poprawny ale niczym nie porywający. Więc Tylko wersja 1.4 mimo różnych wad obraz ciekawszy.
Tak jeszcze mam 50 1.8G...
Mam mętlik w głowie...
Ciekawe czy będę kiedyś żałował przesiadki z fx na fuji, chociaż mam chęć na Xt2 z obiektywami mam niezły problem - czy zaczynać powoli od stałek na początek kupić 35 1.4 lub 23/2 , czy też kupić np 16-50 i 55-200 ...?
Ma ktoś 35 na zbyciu ?
cybulski
05-11-2018, 10:48
W nikonie zostaw sobie body i 50 1.8 i 35 FX jeśli masz. Nie wiem jaki jest cel zamiany, może wtedy byłoby łatwiej.
T90 macro do FX? Jeśli tak To też zostaw :)
85 1.8 g mi się nie podobał ale to kwestia gustu i budżetu.
mialem XF 35/2. bardzo poprawny obiektyw: maly, lekki, ostry, kontrastowy. stalem w sklepie nad jednym i drugim (w sumie bylem gotowy dolozyc 100 EUR do f/1.4), skonczylem na 35/2 ze wzgledu na wyraznie szybszy (w X-E1) i cichutki AF.
Mam po prostu kilka pytań. Znajomy mnie poprosił o pomoc w wyborze puszki, a ja z tego systemu słaby jestem - ;), muszę się trochę podszkolić...
pytaj śmiało tutaj, mam system w małym palcu ;) a i tu na forum konkretnych odpowiedzi na poziomie dostaniesz co nie miara bez tony bzdurnych ochów i achów. na fb jedyne czego się dowiesz to to, że fuji X to ósmy cud świata i niszczy wszystko od d5xxx po d5 włącznie.
Tak jeszcze mam 50 1.8G...
Mam mętlik w głowie...
Ciekawe czy będę kiedyś żałował przesiadki z fx na fuji, chociaż mam chęć na Xt2 z obiektywami mam niezły problem - czy zaczynać powoli od stałek na początek kupić 35 1.4 lub 23/2 , czy też kupić np 16-50 i 55-200 ...?
Ma ktoś 35 na zbyciu ?
Za poprzednikiem - nikt Ci nie powie co masz kupić, to Ty musisz wiedzieć, które szkła są Tobie potrzebne, wtedy postaramy się dyskretnie podpowiedzieć :)
Czy będziesz zadowolony? To zależy ale przesiadając się z d600 generalnie raczej tak, gdyż pewnie zerknąłeś w stronę X aby odciążyć kręgosłup. Też zależy na co będziesz się przesiadał, będziesz zadowolony bez wątpienia z serii X-T2/3/pro2/h1, xt20 może nie do końca - mały, w męskich dłoniach niewygodny (już wolałbym xe3, szerszy, wizjer wygodniejszy jak w dalmierzu po lewej stronie, lepiej leży w dłoni i naprawdę wiele daje dźojstik) choć jakość wykonania, sztywnośc konstrukcji niestety nie ta co w w.w serii jednocyfrowej. Z AF też nie będziesz miał problemów po d600. Z jakiś wad - dla jednych mniejszych dla innych większych, w zależności do czego, jak, kiedy - to nadal apsc, w nowszych pełnoklatkowcach masz trochę jednak lepszą kontrolę nad iso na wyższych czułościach (choć i tu zaznaczam, że to zależy bo w 100%crop różnicę zobaczysz, ale na ekranie, papierze czy po delikatnym odszumieniu możesz zapomnieć o temacie), wyciąganie ze świateł/cieni też trzeba ogarnąć bo działa lekko inaczej, soft radzi sobie różnie ale tu już epicure jest ogarnięty w temacie i pewnie podpowie ja używam LR i nie narzekam.
Ogólnie naprawdę przyjemnie się tym fotografuje, małe, świetnie wykonane, szybkie, mając nadal cały system oparty na D700tkach bardzo chętnie sięgam po fufu, sama przyjemność. Generalnie wolałbym dołożyć do puszki bo między xt20 a xt2 różnica w jakości , trwałości, ergonomii jest ogromna.
Szkła - ogólnie wersje f/2 są nowsze, szybsze, uszczelnione, znacznie tańsze więc bardzo je polecam. Jedyne słowa narzekania jakie usłyszysz to, że nie mają "tego czegoś" pod czym w 99% kryje się po prostu ta nieodgadniona "plastyka" :) czyli odrobinę mniejsza głębia ostrości. Sam używam najczęściej szkieł f/2 z powodów jakie wyżej nakreślił akustyk. Zwłaszcza warto brać wersje uszczelnione jeśli zdecydujesz się na uszczelnioną puszkę xt2, będzie komplet.
darekw1967r
05-11-2018, 12:34
Wlasnie tak zrobilem i jestem bardzo zadowolony z tego szkla.
Ma bardzo skuteczna stabilizacje i daje ostry obraz na calym zakresie.
Mam mętlik w głowie...
Ciekawe czy będę kiedyś żałował przesiadki z fx na fuji, chociaż mam chęć na Xt2 z obiektywami mam niezły problem
Moze kupic Fuji jako uzupelnienie. Nie jako jedyny system i aparat.
Mam Nikona D750 i czas temu kupilem X-T1 ktorego zamienilem na T2 i w koncu na H1 i jestem zadowolony. Fuji jako aparat spacerowy i dedykowany do filmowania. Nikon do reszty zadan.
T2 jest dobrym wyborem moze do tego zoom 18-55 ktory jest maly i lekki i powinienes go kupic wzglednie tanio. Moze szukaj uzywanego T2 w kicie z tym zoomem.
Po czasie wyrobisz sobie zdanie i zdecydujesz co dalej.
PS.
Byl moment ze rozwazalem Fuji jako jedyny system do wszystkiego i sprzedaz Nikona. Finalnie zdecydowalem ze Nikon zostaje a rola Fuji bedzie taka jak wspomnialem wczesniej. Bede jednak obserwowal system Nikon Z... Gdyz to moglo by byc najlepsze rozwiazanie z uwagi na posiadane obiektywy Nikon F. Wiec byc moze za rok to Fuji bedzie zmienione na bezlusterkowego Nikona.
Moze kupic Fuji jako uzupelnienie. Nie jako jedyny system i aparat.
Mam Nikona D750 i czas temu kupilem X-T1 ktorego zamienilem na T2 i w koncu na H1 i jestem zadowolony. Fuji jako aparat spacerowy i dedykowany do filmowania. Nikon do reszty zadan.
Po czasie wyrobisz sobie zdanie i zdecydujesz co dalej.
PS.
Byl moment ze rozwazalem Fuji jako jedyny system do wszystkiego i sprzedaz Nikona. Finalnie zdecydowalem ze Nikon zostaje a rola Fuji bedzie taka jak wspomnialem wczesniej. Bede jednak obserwowal system Nikon Z... Gdyz to moglo by byc najlepsze rozwiazanie z uwagi na posiadane obiektywy Nikon F. Wiec byc moze za rok to Fuji bedzie zmienione na bezlusterkowego Nikona.
Za poprzednikiem. Jestem po zakupie T20. Do spacerowania jak najbardziej, do cięższych zadań Nikon zostaje.
darekw1967r
05-11-2018, 13:22
Pare fot z Fujinon XF 55-200
16543
16546
16544
16545
16547
Fajnie to szkiełko rysuje Darek.
Mozesz cos wiecej napisac o wadach 23/1.4?
cybulski
05-11-2018, 17:00
Mozesz cos wiecej napisac o wadach 23/1.4?
Aha, skoro zamotałem to wyjaśniam, że miałem na myśli i pisałem o 35 1.4
Macie jakiś portret w plenerze z 55-200 ?
Poza tematem dla oderwania :)
Każdy znajdzie siebie ;)
https://www.youtube.com/watch?v=6tt6RXt5Sho
Poza tematem dla oderwania :)
Każdy znajdzie siebie ;)
https://www.youtube.com/watch?v=6tt6RXt5Sho
:-) :-) :-)
Będę malkontentem: nie ma fotografa kotów i małych kotków... ;-) I łosi.
Kolekcjoner
06-11-2018, 17:46
pytaj śmiało tutaj, mam system w małym palcu ;) a i tu na forum konkretnych odpowiedzi na poziomie dostaniesz co nie miara bez tony bzdurnych ochów i achów. na fb jedyne czego się dowiesz to to, że fuji X to ósmy cud świata i niszczy wszystko od d5xxx po d5 włącznie.
Na razie poleciłem mu żeby sobie poszedł obmacać gdzieś w Krakowie xt3. Musi się też zdecydować jakie szkło chce do tego. Priorytetem jest możliwość robienia zdjęć w zimie w górach. Z tego co widzę fuji chyba jako jedyna firma gwarantuje działanie sprzętu w ujemnych temperaturach. Nie wiem jak będzie z baterią....
Przed pojawieniem się Fuji nikt nie robił zdjęć zimą ;)
Greg, jeśli lubisz 50tkę w nikonie (szczegolnie w wersji D-bokeh) to polubisz też 35/1.4 Fuji. Ja je kocham za nieostrości:
16603
16605
16606
Co do reszty to SY 12/2 mam i jestem zachwycony.
Ze środka ja wziąłem 23/2 (nie chciałem zooma, kiedyś miałem 23/1.4 ale była za duży i za wolny) i też chwalę, choć w drodze są 16-55 i 50-230, które mam od 3 miesięcy, ale ich nie mam bo ciągle wojuję z urzędem celnym na IS (naliczyli mi 2,5k zł cła i vatu).
Ja na początku oparłem system na manualnych stalkach, mam Industara 50/2 (fajny bokeh za 200zł) i modyfikowanego Sonnara 180/2.8 (modyfikacja polegała na redukcji rozmiarów i masy). Razem te szkła kosztowały mnie niespełna 1000zł.
cybulski
06-11-2018, 23:53
Przed pojawieniem się Fuji nikt nie robił zdjęć zimą ;)
Niepotrzebnie w tym zdaniu dodałeś słowo "zimą" :)
Apropo warunków atmosferycznych używałem X-T1 z 18-55 zimą przy -20 st. na całodniowej górskiej wycieczce i wszystko było ok. Natomiast raz jesienią przy cały czas padającym deszczu i ok 10 st. oraz wietrznej pogodzie zaparował mi wizjer oraz obiektyw od środka.
Apropo warunków atmosferycznych używałem X-T1 z 18-55 zimą przy -20 st. na całodniowej górskiej wycieczce i wszystko było ok. Natomiast raz jesienią przy cały czas padającym deszczu i ok 10 st. oraz wietrznej pogodzie zaparował mi wizjer oraz obiektyw od środka.
Ja często mam problem z parującą tylną soczewką, gdy lewa dłoń podtrzymuje aparat od dołu, a to mój standardowy chwyt. Dlatego chciałbym zobaczyć uszczelnione wersje 23/1.4 i 56/1.2.
Uszczelnienia nie rozwiążą problemu kondensacji pary wodnej.
Uszczelnienia nie rozwiążą problemu kondensacji pary wodnej.
Para bierze się z mojej cieplej dłoni. Jeśli uszczelnienia tego nie zatrzymają, to po co są?
Para bierze się z mojej cieplej dłoni. Jeśli uszczelnienia tego nie zatrzymają, to po co są?Wagarowało się w podstawówce, co? :-D
Wagarowało się w podstawówce, co? :-D
Tato zawsze mi mówił, że szkoła nie zając... no i teraz mam.
Para bierze się z mojej cieplej dłoni. Jeśli uszczelnienia tego nie zatrzymają, to po co są?
Nie, para już jest w powietrzu, które znajduje się w obiektywie/komorze matrycy. Ręka je pewnie tylko lekko ogrzewa.
Nie, para już jest w powietrzu, które znajduje się w obiektywie/komorze matrycy. Ręka je pewnie tylko lekko ogrzewa.
Czyli co? Całe te uszczelnienia można o kant wiadomej części ciała rozbić? To coś jak wodoodporne telefony, gdzie gwarancja nie pokrywa uszkodzeń od wody i innych płynów?
Uszczelnienie chroni przed pyłkami i wodą pod niewielkim ciśnieniem (deszcz), ale nie przed powietrzem, którego para wodna jest naturalnym składnikiem. Te obiektywy nie są hermetyczne.
Hej, przepraszam za wtrącenie się w rozmowę o uszczelnianiu obiektywów, ale jesteście jedynym forum z aktywna grupa FUJI. Posiadam model xh1 z 35mm 1.4 i chciałabym dokupić drugi obiektyw póki trwa promocja cash back. Zależy mi żeby obiektyw miał szybszy af niż ten co jest w 35mm i nie polował w gorszym oświetleniu. Myślałam nad 16-55 f2.8, 90mm, albo 16mm F1.4. Spora rozbieżność...mam nadzieje mieć maks 3 obiektywy do fotografii dziecięcej i podróży. Narazie najbardziej mi zależy na czymś dobrym do portretów z dobrym autofokusem bo przy 35mm trzeba nieźle się namęczyć żeby złapać ruchliwe dzieci.
Wiem,ale moja 35-tke chce zostawić. Jak ostrość się złapie to bardzo ładnie maluje. Do fotografii ogólnej i portretów pozowanych jest super.
No to nie wiem, czy chcesz mieć szerzej, czy węziej.
Chyba na początek szerzej... zawsze z 35tki mogę przyciąć
Hej, przepraszam za wtrącenie się w rozmowę o uszczelnianiu obiektywów, ale jesteście jedynym forum z aktywna grupa FUJI. Posiadam model xh1 z 35mm 1.4 i chciałabym dokupić drugi obiektyw póki trwa promocja cash back. Zależy mi żeby obiektyw miał szybszy af niż ten co jest w 35mm i nie polował w gorszym oświetleniu. Myślałam nad 16-55 f2.8, 90mm, albo 16mm F1.4. Spora rozbieżność...mam nadzieje mieć maks 3 obiektywy do fotografii dziecięcej i podróży. Narazie najbardziej mi zależy na czymś dobrym do portretów z dobrym autofokusem bo przy 35mm trzeba nieźle się namęczyć żeby złapać ruchliwe dzieci.
Mam 16mm f1.4, 23mm f1.4, mialem 35mm f2 i mam 56mm f1.2. Niedawno nabylem 16-55 f2.8. Najszybciej AF ustawia 16-55 f2.8. 35mm f2 tez byl dosyc szybki. 16mm i 23mm jak dla mnie podobnie jako kolejne miejsce. 56mm najwolniejszy. Testowane na T1, T2 i H1.
Internety mowia ze T3 niezle przyspiesza starsze stalki. Moza warto pojscy tym tropem. Jest tez mala poprawa AF pomiedzy T2 a H1.
16/1.4 do portretów? Jedyna typowa portretowka z wymienionych, to 90/2 Ale czy to obiektyw do podróży? Rozsądnym kompromisem wydaje się 16-55/2.8, szybki AF, ładny obrazek uniwersalny zakres ogniskowych, tylko trochę kloc ;)
darekw1967r
08-11-2018, 10:50
Uszczelnienie obiektywu to pojecie wzgledne.
Nie ma okreslonego poziomu takiego uszczelnienia.
Nie slyszalem o konkretnych normach w tym wzgledzie.
Czyli nie wiadomo dokladnie na ile odporny jest obiektyw ktory jest okreslony mianem "uszczelniony".
Co to dokladnie znaczy i co Ci gwarantuje przez to producent ?
Na pewno Ci gwarantuje wyzsza cene ale co dalej ?
Na ile jest odporny obiektyw na zewnetrzna ingerencje szkodliwych substancji, zwiazków chemicznych i tak dalej i dalej ;)
Gdzie masz TO NAPISANE w papierach (warunki uzytkownania).
Ogolnie chodzi o to, ze haslo "uszczelniony" to Ci zmniejsza ryzyko zabrudzenia sie soczewek przed piachem, roznych pylkow, mikro kropelek wody dostajace sie z zewnatrz
ale nie wiesz dokladnie na ile mozesz sie posunac z dzialaniem wodo-pylkowym na dany obiektyw.
Nie wiadomo, jak bedzie z takim uszczelnienem za 5 lat i wiecej.
Moim zdaniem jak obiektyw jest zbyt mocno uszczelniony i przy zmianie szkla wchodzi Ci tam wilgoc i powietrze z zarodnikami to takie szklo
ma wieksze predyspozycje do rozwoju grzyba w środku.
Brak przewietrzenia i doplywu swiezego powietrza to idealne warunki na rozwoj grzyba.
Wiec z perspektywy czasu uzytkowania takiego szkla ten medal ma dwie strony.
Brak przewietrzenia i doplywu swiezego powietrza to idealne warunki na rozwoj grzyba.
Wiec z perspektywy czasu uzytkowania takiego szkla ten medal ma dwie strony.
Wietrzenie łatwo załatwić „wywietrznikiem” z kawałkiem goretexowej membrany.
I jednak będę się upierał, że uszczelniony obiektyw rozwiązał by mój problem.
Miałem tak samo z D600 i np. 35/2.0 a z uszczelnionym 24-70 już było ok.
Chyba wiec wybiorę zoom dla elastyczności i za jakiś czas dorzucę 90mm. Pokryje tym wszystkie ogniskowe, które są mi przydatne. Dzięki!
darekw1967r
08-11-2018, 11:05
Wietrzenie łatwo załatwić „wywietrznikiem” z kawałkiem goretexowej membrany.
I jednak będę się upierał, że uszczelniony obiektyw rozwiązał by mój problem.
Miałem tak samo z D600 i np. 35/2.0 a z uszczelnionym 24-70 już było ok.
Na pewno uszczelenie zapewni Ci lepsza ochrone soczewek przed zbyt szybkim ich zabrudzeniem.
Mi sie przydalo to na pustyni ;) Ale wtedy mialem Olympusa i szklo Zuiko 11-22/2.8
Na pewno uszczelenie zapewni Ci lepsza ochrone soczewek przed zbyt szybkim ich zabrudzeniem.
Mi sie przydalo to na pustyni ;) Ale wtedy mialem Olympusa i szklo Zuiko 11-22/2.8
Ach te stare dobre czasy. Miałem E-1 z 14-54. Pancerne i można było na noc na deszczu zostawić i nic...
16/1.4 do portretów?
Jak zdefiniujesz portret?
Jak zdefiniujesz portret?
Nie dam się wciągnąć w te jałowa dyskusje, za stary jestem . Obaj wiemy o co chodzi.
darekw1967r
08-11-2018, 16:30
Ach te stare dobre czasy. Miałem E-1 z 14-54. Pancerne i można było na noc na deszczu zostawić i nic...
To mozna nazwac prawdziwym uszczelnieniem ;)
Teraz to producenci szukaja oszczednosci i kombinuja jak najmniej zuzyc materialu aby w okresie gwarancji najpewniej dzialalo ;)
Do tej pory nie spotkalem systemu ktory tak dobrze czyscil sensor ze smieci jak to bylo w Olku.
Nie znalem tam pojecia paproch na matrycy ;)
Nie ma okreslonego poziomu takiego uszczelnienia.
Nie slyszalem o konkretnych normach w tym wzgledzie.
Normy to są, tylko żaden producent obiektywów (może za wyjątkiem jakichś specjalistycznych kamer przemysłowych itp.) nie spełnia nawet tych najmniej rygorystycznych.
Kolekcjoner
08-11-2018, 19:18
Normy to są, ....
Dla wymiennej optyki ... gdzie? Zapodasz jakieś?
Ogólnie takie rzeczy w przypadku urządzeń elektrycznych określa stopień ochrony (IP) (https://pl.wikipedia.org/wiki/IP_(stopie%C5%84_ochrony)), określony w normie EN 60529 są też specyfikacje spoza Europy, ale ta jest najpopularniejsza. Optyka czy aparaty nie są tu wyjątkiem.
Niemniej jednak zwykłe połączenie bagnetowe, nawet z uszczelkami jest zbyt słabe, żeby zapewnić słuszny poziom ochrony przed dostępem wody IPX4 tzw. bryzgoszczelność. Musiałby być jakiś docisk, lub gwint z uszczelką. To ostatnie odpada ze względu choćby na styki.
Zatem producenci chwalą się odpornością na pogodę, ale bez konkretnego pokrycia w dokumentacji, na którą klient mógłby się powołać jakby się jednak okazało, że mżawka to zbyt wiele.
Nikona F5 reklamowano zalanego strugami wody, podłączoną miał zwykłą 50/1.4 D. :)
Kolekcjoner
08-11-2018, 19:49
Niemniej jednak zwykłe połączenie bagnetowe, nawet z uszczelkami jest zbyt słabe, żeby zapewnić słuszny poziom ochrony przed dostępem wody IPX4 tzw. bryzgoszczelność. Musiałby być jakiś docisk, lub gwint z uszczelką. To ostatnie odpada ze względu choćby na styki.
Otóż to, dlatego zapytałem o te normy.
Otóż to, dlatego zapytałem o te normy.
Spoko, ale to nie jest tak, że nie ma norm. Nie ma produktów spełniających te normy. :)
Nikon 1 AW1 i jego kitowy obiektyw spełniał normę IP68.
16/1.4 do portretów? Jedyna typowa portretowka z wymienionych, to 90/2
serio ?? kilka wątków temu koledze który zapytał o 85-tke samyanga wmówiono że ogniskowa taka to głupota....:D
To jednak chyba fuji, nikon, canon, sigma, tamron i inni którzy robia te 85-tki czy 90tki a na pełnej klatce 135 tki mają rację a nie tych kilku uzytkowników którzy biednemu chłopu wybili z głowy 85tke :D
serio ?? kilka wątków temu koledze który zapytał o 85-tke samyanga wmówiono że ogniskowa taka to głupota....:D
To jednak chyba fuji, nikon, canon, sigma, tamron i inni którzy robia te 85-tki czy 90tki a na pełnej klatce 135 tki mają rację a nie tych kilku uzytkowników którzy biednemu chłopu wybili z głowy 85tke :D
Wydaję mi się, że trochę to nadinterpretowałeś:) Bardziej chodziło o to, że ktoś pytał o 85mm i twierdził, że nie lubi ciasno kadrować. To takie było zaprzeczenie przeczenia :-P Stąd pojawiły się propozycje bezkompromisowego 56/1.2 i innych szkiełek. Nikt nikogo nie chciał przekonać do innych ogniskowych tylko wskazać alternatywę. Czy lepszą/gorszą tego nie wiem. Ja bardzo lubiłem 85mm na ff
Wydaję mi się, że trochę to nadinterpretowałeś:) Bardziej chodziło o to, że ktoś pytał o 85mm i twierdził, że nie lubi ciasno kadrować. To takie było zaprzeczenie przeczenia :-P Stąd pojawiły się propozycje bezkompromisowego 56/1.2 i innych szkiełek. Nikt nikogo nie chciał przekonać do innych ogniskowych tylko wskazać alternatywę. Czy lepszą/gorszą tego nie wiem. Ja bardzo lubiłem 85mm na ff
ja na dx w nikonie portretuje 70-200 i sobie chwale, tym bardziej 85 na apsc nie uwazam za złego. ja zrozumiałem tamtego kolege inaczej, lub może ja myślę podobnie stąd tak chciałem zrozumieć, że tak krótka ogniskowa ładnie rozmywa ale trzeba podejsc duzo blizej a wtedy portrety sa od pasa. Jeśli odejdzie się dalej zeby miec całą postać to w szkłach 35 czy 50 słabe te rozmycie. Sam mam 35 i 50 ale mimo jasności 1.8 kiepsko cała postać wychodzi, spokojnie moge rozpoznac co stoi za modelem i rozprasza mnie to.Lepiej to wygląda na przykład jak używam 70-200 i niezależnie czy to GO czy perspektywa ale przy ogniskowej 135 nawet na dx a nawet większej fajnie wszystko się splaszcza i separuje. Lubie tak :) Dlatego na jego miejscu jesli zalezy mu na takim odcięciu i wadze szkła to ten sami jest fajny. Tyle że manual.
Wydaję mi się, że trochę to nadinterpretowałeś:) Bardziej chodziło o to, że ktoś pytał o 85mm i twierdził, że nie lubi ciasno kadrować. To takie było zaprzeczenie przeczenia :-P S
przywracasz resztki wiary w istnienie ludzi potrafiących czytać ze zrozumieniem ... :)
przywracasz resztki wiary w istnienie ludzi potrafiących czytać ze zrozumieniem ... :)
trzyma twoja stronę to chwalisz jedna oboje macie problem ze zrozumieniem bo cytuje tego kogos:
"Nie lubie ciasnych portretów a kiedy odejde na odległość taką aby całą postac mnieć w kadrze to nie ma takiej GO jaką bym chciał." wsniosek ? nie lubi ciasnych portretów do pasa. Wyjasnia to pisząc ze jak odejdzie dalej aby miec cała postac....czyli nie odchodząc nie ma postaci całej w kadrze więc nie lubi ciasnych w sensie do połowy człowieka. Czy to tak trudno Nowarcie zrozumiec ? Chyba raczej Ty masz problemy ze zrozumieniem bo ja to załapałem w lot. Ogniskowa co z tego że większa skoro odejdzie sobie dalej jeśli tak lubi i mimo dłuższej ogniskowej portret wcale nie będzie ciaśniejszy bo cała osóbkę sobie trzaśnie. Tak robie teleobiektywem właśnie. Myślę że nia zajarzyliście w ogóle o co mu chodziło z ciasnym portretem. Zreszta jak się pojawi niech napisze co miał na myśli to sprawdzimy kto ma problemy za zrozumieniem.
trzyma twoja stronę to chwalisz jedna oboje macie problem ze zrozumieniem bo cytuje tego kogos:
"Nie lubie ciasnych portretów a kiedy odejde na odległość taką aby całą postac mnieć w kadrze to nie ma takiej GO jaką bym chciał." wsniosek ? nie lubi ciasnych portretów do pasa. Wyjasnia to pisząc ze jak odejdzie dalej aby miec cała postac....czyli nie odchodząc nie ma postaci całej w kadrze więc nie lubi ciasnych w sensie do połowy człowieka. Czy to tak trudno Nowarcie zrozumiec ? Chyba raczej Ty masz problemy ze zrozumieniem bo ja to załapałem w lot. Ogniskowa co z tego że większa skoro odejdzie sobie dalej jeśli tak lubi i mimo dłuższej ogniskowej portret wcale nie będzie ciaśniejszy bo cała osóbkę sobie trzaśnie. Tak robie teleobiektywem właśnie. Myślę że nia zajarzyliście w ogóle o co mu chodziło z ciasnym portretem. Zreszta jak się pojawi niech napisze co miał na myśli to sprawdzimy kto ma problemy za zrozumieniem.
ło, ty to bystrzak musisz być :D potrafię czytać i wiem co autor miał na myśli, od wczoraj nie fotografuję. zareagowałem jedynie na stwierdzenie, pozwól, że również porzucam cytatami: "Mimo iż wielu w artykułach pisze ze sama ogniskowa nie ma wpływu na GO (niby wycinek z kadru jest taki sam) to za przeproszeniem gówno prawda". a skoro i ty nie rozumiesz do czego się odnosiłem tylko masz zamiar kopać się po kroczach to życzę miłej zabawy, ale beze mnie, czasu mi szkoda na takie brednie :)
Właśnie to miałem na mysli, pisząc o jalowej dyskusji. Portret i ogniskowe do niego zawsze wzbudzał niezdrowe podniecenie :)
Pytanie do kolegów którzy robili zdjęcia X-T2 i X-T3.
Czy X-T3 wart jest dwukrotnie wyższej ceny niż X-T2?
Tzn. czy jest zdecydowanie lepszy?
Ciągle miotam się czy kupić mocno już przeceniony X-T2 czy też zaszaleć i nabyć jeszcze niesprawdzony w boju X-T3?
Mam X-T10 i w zasadzie jestem z niego zadowolony ale pora na coś z wyższej półki.
Ciągle miotam się czy kupić mocno już przeceniony X-T2 czy też zaszaleć i nabyć jeszcze niesprawdzony w boju X-T3?
Mam X-T10 i w zasadzie jestem z niego zadowolony ale pora na coś z wyższej półki.
Warto rozwazyc X-H1. Zmienilem T1 na T2 jednak finalnie skonczylem z H1.
Moja zupełnie subiektywna rada: jeśli robisz zdjęcia i filmy w proporcjach 50/50 weź „trójkę”, jeśli nie to „dwójka” spokojnie wystarczy.
Kasę zainwestuj w szkła.
Zdecydowanie X-T3, ponieważ:
1. Zdecydowanie mocniejszy hardware, pamiętamy jaką ewolucję przeszedł xt2 od początku produkcji, samym oprogramowaniem fuji zrobił z niego zupełnie inny aparat niż ten z początkowych okresów produkcji. Z nowym modelem będzie na pewno podobnie, jest duży zapas mocy na dalsze modyfikacje i usprawnienia.
2. Lepszy AF a będzie jeszcze lepiej
3. Parę usprawnień mniej lub bardziej przydatnych
4. Cena wcale nie dwukrotnie wyższa, xt2 dziś to ok 4tys, xt3 można bez problemu dostać dziś sporo poniżej 6tys więc moim zdaniem już gra nie warta świeczki chyba, że różnica jest dla kupującego kwestią być albo nie być
Zdecydowanie X-T3, ponieważ:
1. Zdecydowanie mocniejszy hardware, pamiętamy jaką ewolucję przeszedł xt2 od początku produkcji, samym oprogramowaniem fuji zrobił z niego zupełnie inny aparat niż ten z początkowych okresów produkcji. Z nowym modelem będzie na pewno podobnie, jest duży zapas mocy na dalsze modyfikacje i usprawnienia.
2. Lepszy AF a będzie jeszcze lepiej
3. Parę usprawnień mniej lub bardziej przydatnych
4. Cena wcale nie dwukrotnie wyższa, xt2 dziś to ok 4tys, xt3 można bez problemu dostać dziś sporo poniżej 6tys więc moim zdaniem już gra nie warta świeczki chyba, że różnica jest dla kupującego kwestią być albo nie byćPoniżej 4k za xt2? To chyba tylko używki, bo nowe po tyle nie chodzą, z polskiej dystrybucji
Poniżej 4k za xt2? To chyba tylko używki, bo nowe po tyle nie chodzą, z polskiej dystrybucji
nigdzie nie pisałem o xt2 poniżej 4k choć oczywiście mam na myśli wyłącznie nowe (chociaż jak dobrze policzę, po sprzedaży kita da się nawet uzyskać poniżej 4k ale nadal nie jest to 2x mniej niż xt3)
poza tym polska dystrybucja do niczego nie jest mi potrzebna, z innych dystr. ue mam taką samą gwarancję
xt3 można bez problemu dostać dziś sporo poniżej 6tys
Możesz podać link do sklepu z x-t3 poniżej 6tys?
Nie pytam złośliwie, po prostu sam w takiej cenie nie znalazłem.
Oststnio jak sprawdzałem ceny xt2 to z oficjalnych dystrybucji, czy to na Niemcy albo UK to ceny były podobne. Po tyle to chodzili puszki sprowadzane z Azji tzw, szary import.
Dzięki za wstępne opinie.
A wybór pomiędzy X-T3 a X-H1 ?
Parenascie postów wyżej ktoś wspominał odczucia między xt2 a H1, chyba miał też xt3 ale nie pamiętam. Poszukaj sobie.
Na Amazon za 1499€ czyli troszke wiecej
Kolekcjoner
09-11-2018, 17:24
Też byłbym zainteresowany :).....
Też byłbym zainteresowany :).....To zapraszam na priv [emoji846]
Krótki piątkowy przerywnik zdjęciowy ;-)
16764
X-T3 mozna juz kupic z HK z ok 5200zl a X-T2 za 3750. Tydzien temu oferta specjalna na ebay dawala cene X-T3 ponizej 5000zl.
Przyjda wyprzedaze po swiateczne i bedzie znowu ponizej 5000zl. Oczywiscie mowa tutaj o ebay a nie lokalnej dystrybucji.
Sa czekam na dobra okacje co by wymienic X-T2, tylko dlatego ze wartosc X-T2 poleci teraz na leb na szyje jak to zawsze jest z puszkami Fuji niestety.
Jak kupowałem xt2 to była promocja na 1250 zł i coś czułem, że czyszczą magazyny przed xt3, którego wtedy jeszcze nie zapowiedzieli. Wyszedł xt3 to po co się przesiąść z dwójki? Nagle, xt2 przestał robić fotki i na złom? W moim odczuciu to, kawał dobrej puchy.
X-T3 mozna juz kupic z HK z ok 5200zl a X-T2 za 3750. Tydzien temu oferta specjalna na ebay dawala cene X-T3 ponizej 5000zl.
Przyjda wyprzedaze po swiateczne i bedzie znowu ponizej 5000zl. Oczywiscie mowa tutaj o ebay a nie lokalnej dystrybucji.
Sa czekam na dobra okacje co by wymienic X-T2, tylko dlatego ze wartosc X-T2 poleci teraz na leb na szyje jak to zawsze jest z puszkami Fuji niestety.
nie widzę sensu rezygnowania z 2 lat świętego spokoju za 10-15% niższej ceny. jedna, najmniejsza awaria, choćby wymiana gumki i oszczędności znikają...
XT-3 chce ze wzgledu na 4k@60. Uzywane Xt2 maja teraz wartosc ok 50% nowego XT-3, a z dnia na dzien bedzie coraz gorzej.
Chociaz tak naprawde to chce X-Pro3 bo jednak wole body serii pro.
Kolekcjoner
10-11-2018, 13:35
Mam kolejne pytanie czy do fuji jest adapter umożliwiający stosowanie obiektywów EF?
Chodzi mi o używanie tych obiektywów, a nie przytwierdzenie ;).....
Mam kolejne pytanie czy do fuji jest adapter umożliwiający stosowanie obiektywów EF?
Chodzi mi o używanie tych obiektywów, a nie przytwierdzenie ;).....
Jest kilka. Viltrox, Kipon i cos tam jeszcze. Dziala nawet AF :)
Jest kilka. Viltrox, Kipon i cos tam jeszcze. Dziala nawet AF :)Tylko pytanie jak to działa?
Chociaz tak naprawde to chce X-Pro3 bo jednak wole body serii pro.
No to jest nas dwóch. Myślisz że wystarczy, żeby przekonać Fuji do rozpoczęcia produkcji?
Kolekcjoner
10-11-2018, 15:02
Tylko pytanie jak to działa?
Otóż to...
No to jest nas dwóch. Myślisz że wystarczy, żeby przekonać Fuji do rozpoczęcia produkcji?
Poczekajcie az wyjdzie X-H2... ;-) Skrzyzowanie T3 i H1 po przyszlych aktualizacjach firmware i zapewne jakis usprawnieniach sprzetowych.
Jak znajdziecie jakąś dobrą ofertę na Fuji X-T3 poniżej 5.000 zł to dajcie znać.
Obojętne skąd - UK HK czy e-bay.
Z góry dziękuję.
No to jest nas dwóch. Myślisz że wystarczy, żeby przekonać Fuji do rozpoczęcia produkcji?Ale oni już pewnie nad tym pracują, pytanie tylko kiedy to będzie do kupienia.
Ale oni już pewnie nad tym pracują, pytanie tylko kiedy to będzie do kupienia.
Masz jakieś plotki? Fuji trochę się rozdrabnia ostatnio, może coś im strzeli do łba i porzucą tą linię...
Cornelson
11-11-2018, 14:51
Przerwę wątek zakupowy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/44009595070_f03f24b01a_c-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4832/44009595070_f03f24b01a_c.jpg)
Świąteczny przerywnik - Fuji X-T10 + 35/2.0
16840
Masz jakieś plotki? Fuji trochę się rozdrabnia ostatnio, może coś im strzeli do łba i porzucą tą linię...Plotek oczywiście żadnych.
Ale nie uwierzę że mieli by zaprzestać serii Pro. Od tego się wszystko zaczęło. Seria X100 i Pro zostaje na pewno. Ja mam nadzieje ze zapowiedzią coś na początku przyszłego roku bo to będzie 3 lata od Pro2, chociaż między 1 a 2 było 4 lata. No ale takie XT3 w body Pro i znów na kilka lat będę miał spokój (przynajmniej do czasu aż będzie mnie stać na GFX :))
Przerwę wątek zakupowy.
https://farm5.staticflickr.com/4832/44009595070_f03f24b01a_c.jpg
fajne...
fajne...
... tylko ptaszor ma lekkie hallo ;-)
Cornelson
12-11-2018, 20:52
... tylko ptaszor ma lekkie hallo ;-)
Zauważyłem dopiero jak napisałeś. Niepotrzebnie włączone wyostrzanie przy eksporcie z LR. akustyk , dzięki
Troche przejrzałem zdjec testów itd itp. i jeśli chodzi o zdjęcia to widać że jest coraz gorzej z nowszymi "generacjami" matryc Fuji.
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=fujifilm_xt10&attr144_1=fujifilm_xh1&attr144_2=fujifilm_xe3&attr144_3=fujifilm_xt2&attr146_0=200_5&attr146_1=200_5&attr146_2=200_5&attr146_3=200_5&attr177_0=off&attr177_1=off&attr177_2=off&attr177_3=off&normalization=compare&widget=484&x=0.06432651664662276&y=0.9494748178520962
starsza matryca z X-T10 widać że góruje nad nowszymi a zwiększanie rozdzielczości nie wyszło jednak na dobre.
W nowszych matrycach masz dużą przewagę rozdzielczości, więc możesz zdjęcie lekko odszumić i zmniejszyć, wciąż zachowując wyższy poziom detali i niższy poziom szumu, niż w X-T10. Warto też mieć na uwadze, że ten fiolet w cieniach to zasługa Lightrooma.
W nowszych matrycach masz dużą przewagę rozdzielczości, więc możesz zdjęcie lekko odszumić i zmniejszyć, wciąż zachowując wyższy poziom detali i niższy poziom szumu, niż w X-T10. Warto też mieć na uwadze, że ten fiolet w cieniach to zasługa Lightrooma.
Nie zgodzę się
co z tego że rozdzielczość jest większa?
Zauważ że w podanym linku wszystkie zdjęcia są zmniejszone do rozmiaru T10 więc powinniśmy mieć zysk i mniejsze zaszumienie przeskalowując 24 Mpix do 16Mpix a tu tego nie widać.
np. matryca z Samsunga NX1 ma 28MPix i tu już widać bardzo duży zysk
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=fujifilm_xt10&attr144_1=fujifilm_xh1&attr144_2=samsung_nx1&attr144_3=fujifilm_xt2&attr146_0=200_5&attr146_1=200_5&attr146_2=100_5&attr146_3=200_5&attr177_0=off&attr177_1=off&attr177_2=off&attr177_3=off&normalization=compare&widget=484&x=0.12197921980956995&y=0.9612408669051377
Odszumianie, a to wina LR ? daj spokój - to po co by były te testy?
no tak można odszumiać ale z kolei tracisz tę przewagę czyli rozdzielczości, tak?
poza tym pościągałem sobie RAW-y ze wszystkich fuji i nowsze matryce bardzo szybko zaczynają szumieć.
Zauważ że w podanym linku wszystkie zdjęcia są zmniejszone do rozmiaru T10 więc powinniśmy mieć zysk i mniejsze zaszumienie przeskalowując 24 Mpix do 16Mpix a tu tego nie widać.
No weź sobie popatrz na poziom detali. W X-T10 mydełko...
No weź sobie popatrz na poziom detali. W X-T10 mydełko...
no i jaki jest? tylko niewiele większy detal, ale znów zapomniałeś o "bandingu" a po odszumianiu tracisz detal więc...
No chyba że są tutaj sami zawodowcy i drukują duuże wydruki no to troszkę większy detal się przyda ;)
a co do pikseli to mi kurcze wystarcza 12Mpix ze starego 5D i nawet druk w okolicy A3 spokojnie wystarcza ale ja jestem amator to co ja tam wiem.
...ale znów zapomniałeś o "bandingu"...
O jakim bandingu?
...a po odszumianiu tracisz detal więc...
Skoro masz go więcej, to możesz sobie pozwolić na to, żeby trochę go stracić.
No chyba że są tutaj sami zawodowcy i drukują duuże wydruki no to troszkę większy detal się przyda ;)
a co do pikseli to mi kurcze wystarcza 12Mpix ze starego 5D i nawet druk w okolicy A3 spokojnie wystarcza ale ja jestem amator to co ja tam wiem.
Właśnie Ci próbuję wytłumaczyć, że te piksele można wykorzystać nie tylko do dużych wydruków, ale też dla uzyskania lepszej jakości obrazu przy mniejszych formatach.
Właśnie Ci próbuję wytłumaczyć, że te piksele można wykorzystać nie tylko do dużych wydruków, ale też dla uzyskania lepszej jakości obrazu przy mniejszych formatach.
proszę bardzo zdjęcia zmniejszone do mniejszego formatu - wydruku w rozdzielczości 8Mpix (format około A4)
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=fujifilm_xt10&attr144_1=fujifilm_xh1&attr144_2=fujifilm_xe3&attr144_3=fujifilm_xt2&attr146_0=200_5&attr146_1=200_5&attr146_2=200_5&attr146_3=200_5&attr177_0=off&attr177_1=off&attr177_2=off&attr177_3=off&normalization=print&widget=484&x=0.19453261392829427&y=0.8563341949617815
gdzie ta lepsza jakość? gdzie zysk z większej rozdzielczości (ODNOŚNIE SZUMÓW) ? przecież kolorowy szum jest dalej widoczny.
gdzie ta lepsza jakość? gdzie zysk z większej rozdzielczości (ODNOŚNIE SZUMÓW) ? przecież kolorowy szum jest dalej widoczny.
Mogę tylko zacytować samego siebie:
W nowszych matrycach masz dużą przewagę rozdzielczości, więc możesz zdjęcie lekko odszumić i zmniejszyć, wciąż zachowując wyższy poziom detali i niższy poziom szumu, niż w X-T10.
Kolego maxwawa, zamiast się posiłkować planszami testowymi, porób zdjęcia w tych samych warunkach oboma typami matryc i porównaj wyniki. Osobiście się nie mogłem na początku przekonać do xtransa 3, a dzisiaj zwyczjnie jak mam coś bardziej wymagającego, np większego wydruku (w realu :) ) lub późniejszego kropowania, biorę trzecią generację. Tak po prostu daje mi większe możliwości.
Celeborn
20-11-2018, 17:41
ktoś wie ile w xt-2 wytrzymuje migawka mechaniczna?
Kolekcjoner
20-11-2018, 17:58
Troche przejrzałem zdjec testów itd itp. i jeśli chodzi o zdjęcia to widać że jest coraz gorzej z nowszymi "generacjami" matryc Fuji.
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=fujifilm_xt10&attr144_1=fujifilm_xh1&attr144_2=fujifilm_xe3&attr144_3=fujifilm_xt2&attr146_0=200_5&attr146_1=200_5&attr146_2=200_5&attr146_3=200_5&attr177_0=off&attr177_1=off&attr177_2=off&attr177_3=off&normalization=compare&widget=484&x=0.06432651664662276&y=0.9494748178520962
starsza matryca z X-T10 widać że góruje nad nowszymi a zwiększanie rozdzielczości nie wyszło jednak na dobre.
Ja tam widzę tylko tyle że na x-t10 obraz jest batdziej mydlany - siłą rzeczy widać mniej ziarna.
Zresztą tutaj: https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt10&attr13_2=nikon_d500&attr13_3=sony_a6500&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=compare&widget=628&x=-0.1330074695589668&y=0.6806168124805559 widać to jeszcze bardziej wyraźnie.
Ja tam widzę tylko tyle że na x-t10 obraz jest batdziej mydlany - siłą rzeczy widać mniej ziarna.
Zresztą tutaj: https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt10&attr13_2=nikon_d500&attr13_3=sony_a6500&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=compare&widget=628&x=-0.1330074695589668&y=0.6806168124805559 widać to jeszcze bardziej wyraźnie.
a przestaw punkt na twarz azjatki i owszem bardziej mydlany ale fakt szumu dużo mniej...
Kolekcjoner
20-11-2018, 18:35
a przestaw punkt na twarz azjatki i owszem bardziej mydlany ale fakt szumu dużo mniej...
Może i mniej ale papka na włosach straszna. Widać to też dobrze po butelce na samym dole.
BTW: w soniaczu i w nikonie sraka na jednolitych powierzchniach koloru dużo wyraźniejsza
Możliwe, że próg domyślnego odszumiania w LR dla X-T10 jest wyższy. Dla porównania bezpieczniej użyć jakiejś mniej "kontrowersyjnej" wkładki albo JPEGów.
Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka
darekw1967r
20-11-2018, 21:25
Miedzy matryca 16 Mpix a 24 Mpix jest pewien zysk na szczegolowosci ale nie jest to az tak duze jak sie wydaje.
Im gorszy jakosciowo obiektyw tym te roznice beda mniejsze a im lepszej klasy szklo to bedzie bardziej widac przewage 24Mpix matrycy.
Ale to jest dla oceny na oko 1:1
Po obrobce materialu na mniejszy format w obu przypadkach moze byc tak ze nie bedzie zadnej roznicy.
Polecam pobrać sobie RAF-y i samemu wywołać
tu widać jak wyższa rozdzielczość X-T2 ... "zjada" detal, kolorowy szum szybko rośnie i jednocześnie degraduje kolory i detal.
zdjęcia +5EV
17233
Do tego (Trochę z innej beczki) starsza generacja X-Trans ma o wiele lepsza Dynamikę tonalną:
Najwyższa Dynamika tonalna X-T10 to 9.4EV (jak w pełnoklatkowym Nikon D610)
Najwyższa Dynamika tonalna X-T2 to tylko 8EV
Najwyższa Dynamika tonalna X-T3 to 8.6EV
ale jak można zauważyć w nowych matrycach dynamika bardzo szybko spada wraz ze wzrostem ISO - gdzie dla X-T10 wynosi aż 6EV dla ISO 6400 to w X-T2 i T3 wynosi aż o -2EV mniej (czyli niecałe 4EV)
nikoniarz
20-11-2018, 21:33
[QUOTE=maxwawa;4007652]
Najwyższa Dynamika tonalna X-T2 to tylko 8EV
Najwyższa Dynamika tonalna X-T3 to 8.6EVQUOTE]
Tak, już widzę jak to wyłapujesz w teście "w ciemno"- bez wykresów, czy jakichkolwiek danych... Sugerując się samym obrazem. Powodzenia :D
Ta mniejsza dynamika wynika z nieco wyższego szumu po wyciągnięciu cieni. Jak fotkę minimalnie odszumisz i zmniejszysz do 16 mpx, to DR pewnie wyjdzie podobny.
P.S. Czemu ja to muszę pisać już trzeci raz? ;-)
Cześć,
mam D7100, ale zawsze wkurzał mnie bf/ff, nigdy nie byłem zadowolony ze zdjęć ;) Poza tym leży i się kurzy, więc myślę sobie, sprzedam i kupię bezlusterkowca, może też będzie leżał i się kurzył, ale przynajmniej ten drugi problem będzie rozwiązany ;)
No więc na jakie modele powinienem zwrócić uwagę? X-T20, X-T2, X-T3?
Ta mniejsza dynamika wynika z nieco wyższego szumu po wyciągnięciu cieni. Jak fotkę minimalnie odszumisz i zmniejszysz do 16 mpx, to DR pewnie wyjdzie podobny.
P.S. Czemu ja to muszę pisać już trzeci raz? ;-)
możesz podać jakieś przykłady? bo po raz trzeci nie widzę konkretów od ciebie ;) bo być może optyczne i dpreview coś nie tak robią.
jeśli dla ciebie nowsza matryca w T2 jest tutaj lepsza to OK.
17268
i Azjatki to raczej brunetki a nie szatynki ? :)
LINK - https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=fujifilm_xt2&attr144_1=fujifilm_xt2&attr144_2=fujifilm_xt10&attr144_3=fujifilm_xt10&attr146_0=200_0&attr146_1=200_5&attr146_2=200_0&attr146_3=200_5&attr177_0=off&attr177_1=off&attr177_2=off&attr177_3=off&normalization=print&widget=484&x=0.8571436635584964&y=0.21764868631124706
W nowszych matrycach masz dużą przewagę rozdzielczości, więc możesz zdjęcie lekko odszumić i zmniejszyć, wciąż zachowując wyższy poziom detali i niższy poziom szumu, niż w X-T10.
Jak fotkę minimalnie odszumisz i zmniejszysz do 16 mpx, to DR pewnie wyjdzie podobny.
jeśli dla ciebie nowsza matryca w T2 jest tutaj lepsza to OK.
Japitole, jak grochem o ścianę... To inaczej, łopatologicznie: jest i lepsza, i gorsza. Lepsza w rozdzielczości, gorsza w dynamice. Jeśli wywołasz zdjęcie w odpowiedni sposób, jesteś w stanie zniwelować gorszy DR kosztem tej dodatkowej rozdzielczości. Ani Optyczne, ani DPReview Ci o tym nie powiedzą, bo nie uwzględniają jednego ważnego czynnika, o którym trąbię w każdej swojej wypowiedzi: odszumiania.
mam D7100, ale zawsze wkurzał mnie bf/ff, nigdy nie byłem zadowolony ze zdjęć ;) Poza tym leży i się kurzy, więc myślę sobie, sprzedam i kupię bezlusterkowca, może też będzie leżał i się kurzył, ale przynajmniej ten drugi problem będzie rozwiązany ;)
jesli z Fuji to ja bym bral X-T1, XF 35/2 i XF 10-24. z czego gros kosztow w tym ostatnim obiektywie, bo UWA niestety slono kosztuje w Fuji. mnie X-T1 by starczyl, ta matryca 16Mpix jest dostatecznie fajna a body miodne guzikologicznie. a cena XT1 jest smieszna w porownaniu z XT2 czy XT20
chociaz tak naprawde to osobiscie wolalbym alternatywe: Canon M5, 32/1.4, 11-22. ale to dlatego, ze mi przez adapter wszystkie normalne szkla z duzego aparatu pasuja :)
Szkieł do Canona nie mam więc raczej na m5 pod tym kątem nie patrzę.
X-t1 hmm popatrzę na niego wieczorem, dotąd nie brałem pod uwagę bo jest starszy niż pozostałe...
cybulski
21-11-2018, 11:01
Pika - mam w stopce "stare" modele i powiem że za te pieniądze po jakich chodzą używki to warto brać w ciemno xt1 albo xt10. Zmienić na wyższy model będziesz mógł zawsze. A jeśli system podpasuje to najważniejsze szkiełka.
...bo UWA niestety slono kosztuje w Fuji.
Samyang 12 mm f/2 lekarstwem na wszystkie problemy z szerokim kątem ;)
lekarstwem na problemy - tak. ale uzylbym raczej przymiotnika "niektore", na pewno nie "wszystkie"
Dlatego przytoczyłem też wyniki dynamiki tonalnej bo jest ona istotna szczególnie przy odwzorowaniu np. tonacji skóry człowieka (portrety itp), krajobrazie a jak widać w starszych matrycach X trans (16Mpix - X-T10/T1/XPro1,X-E1 itd.) jest ona po prostu lepsza.
jak oglądam zdjęcia z nowych matryc X-trans sa one za bardzo "cyfrowe" te ze starszych bardzo przypominają analoga i to mi się podoba.
Żeby mnie źle nie zrozumieć, początkowo oglądałem tylko zdjęcia z nowych wersji Fuji i nie za bardzo mi się podobały wiec zacząłem je porównywać do starszych wersji -później dopiero zacząłem zagłębiać się w testy a priorytetem była dla mnie tonalność skóry a z testów wyszło że X-T10 ma dynamikę na poziomie bardzo dobrego pełnoklatkowego D610 to też w pewnym stopniu o czymś świadczy.
Notabene mnie urzekł XF 35 1.4R jego jakość obrazka, bardzo dobra ostrość od pełnej "dziury", bardzo ładny bokeh, małe gabaryty, sposób sterowania super szkiełko (zawsze lubiłem 50mm na full frame) ale nie podoba mi się jego... cena ;)
jesli z Fuji to ja bym bral X-T1, XF 35/2 i XF 10-24
Macie rację, powinienem zacząć od pytania o szkła.
Szeroko jest, uniwersalne jest, portret nim pewnie też zrobię, a jest coś dłuższego?
Szeroko jest, uniwersalne jest, portret nim pewnie też zrobię, a jest coś dłuższego?
Oprócz XF 50-140/2.8, XF 55-200/3.5-4.8, XF 90/2, XF 200/2, XF 100-400/4.5-5.6, XC 50-230/4.5-6.7 to nie ma.
cybulski
21-11-2018, 16:09
Bida Panie, nic nie ma i nie ma z czego wybierać :)
Oprócz XF 50-140/2.8, XF 55-200/3.5-4.8, XF 90/2, XF 200/2, XF 100-400/4.5-5.6, XC 50-230/4.5-6.7 to nie ma.
aha na poważnie, moim zdaniem 35 1.4 to jest "must have"
Ja natomiast pozbyłem się Samyanga 12 i zbieram jednak na 10-24/4
Bida Panie, nic nie ma i nie ma z czego wybierać :)
aha na poważnie, moim zdaniem 35 1.4 to jest "must have"
Ja natomiast pozbyłem się Samyanga 12 i zbieram jednak na 10-24/4
Ja natomiast zbieram na Fujinon XF8-16mm F2.8 R LM WR, tylko czarno to widze :mad:
Ja czekam na 16-85 od Fuji i będę miał kompletny zestaw szkieł :-).
Szkoda, że Fuji nie wypuściło tego obiektywu przed 8-16. Ten ostatni to straszny klocek i cena jak na nasze realia mocno odjechana...
Dzięki. Ostatecznie, biorąc pod uwagę ceny to pewnie będzie coś takiego:
Samyang 12 - 1400
XF 35/2 - 1700 lub
XF 35/1.4 - 2400
XC 50-230/4.5-6.7 - 1500 lub
XF 55-200/3.5-4.8 - 2800
A da się tym nakręcić film z AF-C ?
Czym? X-T1? Nie ryzykowałbym.
cybulski
21-11-2018, 23:15
Dzięki. Ostatecznie, biorąc pod uwagę ceny to pewnie będzie coś takiego:
Samyang 12 - 1400
XF 35/2 - 1700 lub
XF 35/1.4 - 2400
XC 50-230/4.5-6.7 - 1500 lub
XF 55-200/3.5-4.8 - 2800
A po co kupować nowe? Lepiej używane lub od kolegi nowarta z dystrybucji zachodniej.
Grupy Fuji giełda i użytkowników:
https://www.facebook.com/groups/338906516546028/
https://www.facebook.com/groups/708991195900005/
Czym? X-T1? Nie ryzykowałbym.
Puszki jeszcze nie wybrałem. A X-T20?
A po co kupować nowe? Lepiej używane lub od kolegi nowarta z dystrybucji zachodniej.
Może być i używane. Ceny podałem orientacyjne, do porównania między różnymi szkłami. Zakładam, że ceny używanych będą miały podobne różnice, tylko będą tańsze.
cybulski
22-11-2018, 00:00
35 1.4 znajdziesz w okolichach 1,5-1,6 tys.
35/2 nie ma po co zawracać sobie głowy.
Może być i używane. Ceny podałem orientacyjne, do porównania między różnymi szkłami. Zakładam, że ceny używanych będą miały podobne różnice, tylko będą tańsze.
35/2 nie ma po co zawracać sobie głowy.
ostro...zwazywszy na fakt ze 35 f2 jest mniejsze, lzejsze, szybsze, cichsze, ostrzejsze i nie wysuwa ryjka, a dzieli ich w świetle i GO pici kłak. Tak wiem zaraz się zaczna teksty o mitycznym obrazku szoda tylko ze robiac tymi szkłami fotki ciezko rozroznic obrazek. Jak ktos woli f1.4 to ok ale mówieie ze szklem 35f2 nie warto sobie zawracac głowy zakrawa o bluznierstwo...
A X-T20?
Jest szansa, jeśli warunki nie będą zbyt wymagające.
cybulski
22-11-2018, 11:03
Ten "pici kłak" w szczególnych przypadkach ma duże znaczenie, więc jesli używkę 1.4 można mieć w podobnej cenie jak nową wersję 2 to moim zdaniem nie warto kupować wersji 2.
35 na apsc to nie jest uniwersalna ogniskowa jaką jest 23. I tutaj uważam, że 23/2 można mieć zamiast wersji 1.4, szczególnie że różnice cenowe są większe niż w wersjach 35.
ostro...zwazywszy na fakt ze 35 f2 jest mniejsze, lzejsze, szybsze, cichsze, ostrzejsze i nie wysuwa ryjka, a dzieli ich w świetle i GO pici kłak. Tak wiem zaraz się zaczna teksty o mitycznym obrazku szoda tylko ze robiac tymi szkłami fotki ciezko rozroznic obrazek. Jak ktos woli f1.4 to ok ale mówieie ze szklem 35f2 nie warto sobie zawracac głowy zakrawa o bluznierstwo...
Gdyby nie miało to takiego znaczenia ta różnica między 2 a 1.4 to czemu niektórzy sprzedają szkła 1.8 aby nabyć sigmę 1.4 ... no nie uwierzę że tylko dla lekko lepszej ostrości sigmy. Widomo gdzie ta różnica ma znaczenie i nie ma po co dyskutować. Każdy może samodzielnie wybrać między wersjami zależnie od potrzeb i od wizji jaki chcemy mieć obraz.
Ten "pici kłak" w szczególnych przypadkach ma duże znaczenie, więc jesli używkę 1.4 można mieć w podobnej cenie jak nową wersję 2 to moim zdaniem nie warto kupować wersji 2.
35 na apsc to nie jest uniwersalna ogniskowa jaką jest 23. I tutaj uważam, że 23/2 można mieć zamiast wersji 1.4, szczególnie że różnice cenowe są większe niż w wersjach 35.
Gdyby nie miało to takiego znaczenia ta różnica między 2 a 1.4 to czemu niektórzy sprzedają szkła 1.8 aby nabyć sigmę 1.4 ... no nie uwierzę że tylko dla lekko lepszej ostrości sigmy. Widomo gdzie ta różnica ma znaczenie i nie ma po co dyskutować. Każdy może samodzielnie wybrać między wersjami zależnie od potrzeb i od wizji jaki chcemy mieć obraz.
nie chodzi o to czy jest roznica miedzy ta działką światła tylko sposób jaki to napisales. Dales do zrozumienia ze 35f2 to jakis zlom ktorym nie warto sobie glowy zwracac a tymczasem wielu wybiera wlasnie to szklo, ja tak zrobilem wce mnie nie urzekla 35 1.4 wolniejsza mniej ostra ciezsza i krecaca ryjkiem do tego glosniejsza. Oczywiscie co kto woli ale pisanie ze nie warta uwagi zakrawa na bluznierstwo o to mi chodzilo. 35 f2 to jedne z lepszych szkiel w systemie ostre lekkie stosunkowo tanie ale o swietle f2 owszem kazdy wybierze co woli ale jak mozna pisac ze nie warto tym szklem glowy sobie zawracac ?? wrecz przeciwnie trzeba sobie zawracac bo za 1200 zł (uzywka na gwarancji) dostajemy swietne szklo.
prof.Miodek
35/1.4 na pewno nie kręci ryjkiem ;-)
Jeśli jesteś w stanie odróżnić zdjęcia z tych obiektywów po ich ostrości, to szczerze gratuluję. Wersji F/1.4 na pewno ostrości nie brakuje na żadnej przysłonie, a lepsza światosiła to zaleta.
Szybkość AF jest na tyle dobra, że w każdych warunkach w zupełności wystarczająca, a z nowymi puszkami będzie tylko lepiej.
Do mnie wygłaszane argumenty na rzecz wersji F/2 nie przemawiają, ale jeśli komuś ten obiektyw bardziej odpowiada, to jego sprawa. Każdemu wedle woli.
prof.Miodek
35/1.4 na pewno nie kręci ryjkiem ;-)
Jeśli jesteś w stanie odróżnić zdjęcia z tych obiektywów po ich ostrości, to szczerze gratuluję. Wersji F/1.4 na pewno ostrości nie brakuje na żadnej przysłonie, a lepsza światosiła to zaleta.
Szybkość AF jest na tyle dobra, że w każdych warunkach w zupełności wystarczająca, a z nowymi puszkami będzie tylko lepiej.
Do mnie wygłaszane argumenty na rzecz wersji F/2 nie przemawiają, ale jeśli komuś ten obiektyw bardziej odpowiada, to jego sprawa. Każdemu wedle woli.
+1 :-) dodam, że kształt 35,23F2 zupełnie do mnie nie trafia.
+1 :-) dodam, że kształt 35,23F2 zupełnie do mnie nie trafia.
Plus jeszcze ja:-) Obrazek z 1.4 jest fantastiko. Jednak jaśniej, to jaśniej przy bardzo dobrej ostrości od pełnego otworu. Za 35/2 rzeczywiście przemawia szybkość, jest cichszy, pewniej ostrzy no i jest uszczelniony,co też może mieć dla niektórych znaczenie. Ja jednak nigdy nie spojrzałem w jego stronę :-)
o a dzieli ich w świetle i GO pici kłak.
Niektórzy twierdzą, że nie widzą różnicy w GO porównując APS-C do FF w odpowiednikach szkieł o takiej samej światłosile :-)
leighadams
22-11-2018, 20:32
Plus jeszcze ja:-)
Plus jeszcze ja[emoji3] do mnie też design 23/2 i 35/2 nie przemawia[emoji6] 35/1.4 miałem, wystarczająco szybka, ostra, a obrazek I klasa, ale pozbylem się bo na aps-c wolę 23mm[emoji3]
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Plus jeszcze ja:-) Obrazek z 1.4 jest fantastiko. Jednak jaśniej, to jaśniej przy bardzo dobrej ostrości od pełnego otworu. Za 35/2 rzeczywiście przemawia szybkość, jest cichszy, pewniej ostrzy no i jest uszczelniony,co też może mieć dla niektórych znaczenie. Ja jednak nigdy nie spojrzałem w jego stronę :-)
co nie znaczy ze w strone 35f2 nie nalezy patrzec i nie brac go pod uwage. Ktos kto czyta i mysli o takim szkle zostaje wprowadzony w blad. Tym bardziej ze obrazki to rzecz gustu jednym bardziej odpowiada obrazek z nikkora 85 1.8d a innemu z G na przyklad, mowic o szkle ktore ma 5 z 7 cech lepsze ze nie warto nawet spogladac to sie w pale nie miesci :) ale takie rzeczy to juz tu norma....niektorzy wmawaili innemu uzytkownikowi ze 85mm na apsc to glupota, a inny sugerował że bez stabilizacji może nie trafic af.. :D kabaret
cybulski
22-11-2018, 20:52
Ale to właśnie tak jest, niektórym np. odpowiada Nikkor 85 1.8G a dla mnie to szkoda na ten obiektyw czasu mimo, że dużo tańszy niż wersja 1.4G i niewiele się różni ...
A są tacy co odpowiedzą że na Nikory szkoda czasu i tylko Sigmy. Po to jest forum aby wyrazić swoje zdanie. Pytający w tym wypadku PiKa sam musi ocenić co wybierze dla siebie.
Fuji 35/2.0 to szkło reporterskie a 35/1.4 to portretówka.
To tak gdyby je określić jednym słowem.
Można je opisać oczywiście bardziej szczegółowo.
Tak czy inaczej trzeba samemu sprawdzić.
Mało kto trzyma oba bo na to szkoda kasy.
X-T3 na pewno się da.
Rozumiem. Zdaje się, że są duże postępy w AF-C w stosunku do X-T20...
nikoniarz
22-11-2018, 21:57
Rozumiem. Zdaje się, że są duże postępy w AF-C w stosunku do X-T20...
Jak chcesz dobre AF-C to Panas lub Soniacz.
Panas raczej nie. Sony, Canon albo najnowsze Fuji.
nikoniarz
22-11-2018, 22:29
Panas raczej nie. Sony, Canon albo najnowsze Fuji.
Nie mogę złego słowa powiedzieć o Panasie. Radzi sobie równie dobrze co Sony.
Mam dwa zestawy na bazie waszych propozycji i tych z wątku sony, jeśli macie chwilę to zerknijcie ;)
http://forum.nikoniarze.pl/threads/293127-Bezlusterkowce-który-zestaw-wybrać-Fuji-z-obiektywami-vs-Sony-z-obiektywami
Jak chcesz dobre AF-C to Panas lub Soniacz.Tak, wiem, ale Fuji ma pewne zalety w stosunku do Sony, np lepsze JPG, chyba lepszą jakość obrazka. AFC/wideo nie jest dla mnie najważniejsze (chociaż istotne)
tomek_jj
23-11-2018, 09:52
Podwójny casback - czyli co? jak kupię 23...27 listopada np XF55-200mmF3.5-F4.8 R LM OIS to mi zwrócą 860PLN?
https://www.fujifilm.eu/pl/produkty/aparaty-cyfrowe/promocje
edit - no chyba za to szkło raczej nie. Dotyczy to np XH-1
https://fotopanorama.pl/webpage/pl/podwojny-cashback-fujifilm-black-friday.html
Zdecydowałem się, wchodzę do Rodziny Fuji ;)
Obiektywy mam już ogarnięte, teraz kwestia body:
- używka czy nowy w promocji na czarny piątek
- stary ale tani np x-t1, czy nowszy np x-t2, xt-20, czy może x-t3 skoro niewiele droższy niż x-t2
cybulski
23-11-2018, 10:55
No to fajnie :) Jenak w kwestii trzydziestki piątki będę jednak przekonywał Ciebie do 35/1.4 zamiast wersji 35/2.
Jako reporterskie weź lepiej 23/2. Będziesz zadowolony.
- używka czy nowy w promocji na czarny piątek
- stary ale tani np x-t1, czy nowszy np x-t2, xt-20, czy może x-t3 skoro niewiele droższy niż x-t2
Też byłbym za 35 f/1,4 szczególnie na nowszych korpusach, gdzie AF jest już całkiem znośny. XF 23 f/2 ma sens ze względu na rozmiar i cenę, ale 35 f/2 już nie za bardzo. Jedynie uszczelnienia działają zdecydowanie na jego korzyść, bo z wersji f/1,4 już mi serwis musiał wydmuchać paprochy.
Jeśli masz fundusze to się nie zastanawiaj, bierz t2/3. Jest solidny, ze świetnym wizjerem a względem T1 ma joystick i użyteczne wciskanle kółka przód/tył.
Mam fundusze, ale zawsze pojawiają się pytania "czy warto dopłacać (na tym etapie)"...
X-H1 dziś (a w sumie to do 27.11) w cenie 4849 PLN, w niektórych sklepach.
X-H1 dziś (a w sumie to do 27.11) w cenie 4849 PLN, w niektórych sklepach.Mógłem poczekać i zamiast xt2 brać xpro2 :) no cóż poczekam do trójki...
Samyanga 12/2 bierz, bo to fajne szkło
17413
No tak. Ale w kwestii body, to postanowiłem wybierać między X-T2 a X-T3. Widzę takie opcje:
X-T2 używany: 3300 / 3700 zł (*)
X-T2 nowy: 3800 zł (w cashbacku 5100 - 1290)
X-T3 używany: brak ofert
X-T3 nowy: 5900 zł (**)
(*) widziałem jedną ofertę za 3300 zł, normalnie chodzą za około 3700 zł...
Najlepszy z tego będzie X-H1. :)
I, jak pisze jazco, do dostania za rozsądne pieniądze.
Wydaje mi się, że X-H1 obrazkowo jest podobny do X-T2, a cenowo wychodzi niewiele mniej niż X-T3...
Wszystkie te aparaty są do siebie podobne pod względem obrazka.
W sensie, że ma tą samą matrycę, ten sam procesor co T2. Plusem na pewno jest stabilizacja w body. Ale myślę, że jeśli teraz kupię T2 to jak przyjdzie czas na wymianę (T4?) następne body będzie miało zalety i T3 i H1
leighadams
24-11-2018, 12:38
Wracając do "ładności" obiektywów;-)
Najładniejsza 23 w systemie to ta poniżej8)
17428
cybulski
24-11-2018, 12:45
17428
Potwierdzam :) a gdzie kupić taką osłonkę?
leighadams
24-11-2018, 12:47
Potwierdzam :) a gdzie kupić taką osłonkę?Link: https://instagram.com/squarehood?utm_source=ig_profile_share&igshid=21aapydb4jqv
Wysyłka ze Szwecji, poszło sprawnie, w ciągu paru dni paczka na miejscu.
cybulski
24-11-2018, 13:15
Senkju, zamówione :)
Link: https://instagram.com/squarehood?utm_source=ig_profile_share&igshid=21aapydb4jqv
Wysyłka ze Szwecji, poszło sprawnie, w ciągu paru dni paczka na miejscu.
Najlepszy z tego będzie X-H1. :)
I, jak pisze jazco, do dostania za rozsądne pieniądze.
Potwierdzam. ;-)
Mialem T1 przez 2 lata, T2 przez 2 tygodnie, skonczylem z H1 i jestem zadowolony. Bardzo kompletny aparat. Szczegolnie jak ktos chce okazjonalnie filmowac. W grudniu ma wyjsc aktualizacja firmware ktora miedzy innymi ma poprawic prace stabilizacji podczas panoramowania w trybie video. Obecnie widoczny jest efekt "rwania" kiedy stabilizacja chce kompensowac ruch aparatu. Po tej aktualizacji ma to byc rozwiazane.
Jedna z wielkich zalet H1 jest ergonomia (chwyt aparatu), kolejna sprawa to ultra delikatna migawka, zamocowana na sprezynach, no i na koncu spust migawki, wydaje sie troche specyficzny ale po czasie doceniam jego delikatnosc i sposob pracy.
Jezeli chodzi o wieksze obiektywy to mam 16-55 i 50-140, uwazam ze H1 z jego genialnym chwytem jest idealnym polaczeniem.
W kazdm razie dopoki Nikon nie ogarnie mocniej nowego systemu Z to Fuji bedzie moim systemem bezlusterkowym.
Co daje delikatna migawka? Masz na myśli to, że łatwo ją wyzwolić?
Ja w sumie już zamówiłem T2. Zostały szkła ;)
Myślałem żeby zacząć od 23. Idą święta, do zdjęć rodzino stołowo świątecznych to chyba lepsza trochę szersza 23 niż 35?
nikoniarz
24-11-2018, 14:56
Subiektywnie jak najbardziej...
Co daje delikatna migawka? Masz na myśli to, że łatwo ją wyzwolić?
Ja w sumie już zamówiłem T2. Zostały szkła ;)
Myślałem żeby zacząć od 23. Idą święta, do zdjęć rodzino stołowo świątecznych to chyba lepsza trochę szersza 23 niż 35?
Zawieszenie migawki na sprezynach powoduje mniej wibracji wiec latwiej uzyskac nieporuszone zdjecie na dluzszych czasach. Migawka jest bardzo cicha. Delikatny spust migawki daje powoduje mniejsze poruszenie aparatu w chwili robienia zdjecia. Istotne jest aby ustawic uruchomienie AF przyciskiem z tylu body (nawyk lustrzankowy) gdyz pewnym minusem jest slabe wyczucie pozycji spustu pomiedzy wlaczeniem AF a zrobieniem zdjecia, nie jest wyczuwalny klik. Jednak jak ustawic AF przyciskiem AF-ON problem znika i wtedy mamy juz same korzysci.
Szukam przykładowych RAWów z T2, ciężko znaleźć (nie licząc 500 MB zipa)
Szukam przykładowych RAWów z T2, ciężko znaleźć (nie licząc 500 MB zipa)
https://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-t2/9
Może jestem ślepy, ale gdzie tam są RAWy?
nikoniarz
24-11-2018, 21:13
Może jestem ślepy, ale gdzie tam są RAWy?
W galerii. Ponad 30...
EDIT:
Jednak ponad 50. Nie chce mi się liczyć wszystkich.
Dźwięk migawki mechanicznej w t1 i t2 jest taki sam?
Ale Rawy? Ja tam widzę tylko link do JPG do ściągnięcia. Trzeba być zarejestrowanym może?
Ale Rawy? Ja tam widzę tylko link do JPG do ściągnięcia. Trzeba być zarejestrowanym może?
Jak przegladasz miniatury to te ze strzalka to sa RAWy. Po prawej masz info zdjecia i tam klikasz na RAW i pobierasz. Nie musisz byc zarejestrowanym.
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt2&attr13_1=fujifilm_xt1&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr16_0=200&attr16_1=200&normalization=compare&widget=380&x=-0.09292315&y=0.336227536
Jak przegladasz miniatury to te ze strzalka to sa RAWy. Po prawej masz info zdjecia i tam klikasz na RAW i pobierasz. Nie musisz byc zarejestrowanym.
Dzięki. Akurat pierwszy który kliknąłem nie miał strzałki więc nie miał RAWa i to mnie zmyliło...
Wrzuciłem na szybko kilka rawów do capture one i pierwsze wrażenie, że domyślnie podbija czerwony w skórze. W sumie w Nikonie miałem tak samo. Cecha C1? Ktoś ma podobne spostrzeżenia?
Cornelson
24-11-2018, 23:53
Dźwięk migawki mechanicznej w t1 i t2 jest taki sam?
Pytasz o rodzaj dżwięku czy głośność? Dzieki trochę inny w T2, ale ciszej raczej nie jest. H1 to inna bajka. Jest o wiele ciszej.
Pytasz o rodzaj dżwięku O rodzaj dźwięku. Nigdy nie pstryknąłem T1. Idąc dalej. Czy dźwięk migawki w t1 jest taki sam jak x-t10, x-e2?
cybulski
25-11-2018, 10:58
O rodzaj dźwięku. Nigdy nie pstryknąłem T1. Idąc dalej. Czy dźwięk migawki w t1 jest taki sam jak x-t10, x-e2?
Ja nie słyszę różnicy między xt10 i xt1.
Jest jakieś polskie forum o fuji? Fujiklub.pl juz nie istnieje...
To jeszcze pytanie o kita...
W sumie zamówiłem już samo body x-t2, ale jeszcze nie wysłali, mam czas zmienić. Zastanawiam się nad kupnem xf 18-55. Na początku nie było go w planach, ale jak czytam to dobry, uniwersalny, relatywnie kompaktowy obiektyw.
No i z tego co widzę w podobnej cenie wychodzi nowy (w zestawie z body) co używany (sam obiektyw). Czy coś przeoczyłem?
Samo body x-t2: 5100 - cashback 1300 = 3800
Sam xf 18-55: 2600 - cashback 430 = 2170
Zestaw: 6400 - cashback 860 = 5540
Używany xf 18-55: od 1400
Czyli nowy zestaw: 5540
Nowe body + używany obiektyw: 5200
nikoniarz
25-11-2018, 12:42
Wg. mnie zakup kita ma sens w zestawie. Wtedy dopłata nie jest wielka.
Dokładnie, kit tylko w kicie albo używany.
Cornelson
25-11-2018, 14:11
O rodzaj dźwięku. Nigdy nie pstryknąłem T1. Idąc dalej. Czy dźwięk migawki w t1 jest taki sam jak x-t10, x-e2?
Az z ciekawości ustawiłem taki sam czas w T1 i E2 i w E jest mnilanie głośniej i jakkby bardziej "metalowo", ale to takie szczegóły, że bez bezpośredniego porównania raczej nie do odróżnienia. Skąd takie pytanie?
Jest jakieś polskie forum o fuji? Fujiklub.pl juz nie istnieje...
Nie ma z tego co wiem. A mi, w przeciwieństwie pewnie do większości, szkoda Fujiklubu.
Az z ciekawości ustawiłem taki sam czas w T1 i E2 i w E jest mnilanie głośniej i jakkby bardziej "metalowo", ale to takie szczegóły, że bez bezpośredniego porównania raczej nie do odróżnienia. Skąd takie pytanie?
Miałem ostatnio x-t2 i pierwsze co mnie w nim urzekło, to właśnie dźwięk migawki. Jest zupełnie inny niż moim E2(dlatego też byłem ciekaw jaki jest w X-t1) W t2 dźwięk migawki jest bardzo przyjemny "miękki" podobny do tego z lustra. To klepnięcie jest zupełnie inne niż w poprzedniej generacji.
A mi, w przeciwieństwie pewnie do większości, szkoda Fujiklubu.
Czemu zniknął?
Może to szansa dla fomaga na poszerzenie swojego imperium forumowe to ;)
Czemu zniknął?
Może to szansa dla fomaga na poszerzenie swojego imperium forumowe to ;)Plotki głoszą, że Fuji kupiło forum, albo właściciel, robi jakąś głębsza restrukturyzacje. Czort wie. Po tym co tam widziałem to forum leżało i kwiczalo, już więcej się, dzieje w tym wątku, albo na grupie Facebookowej. Szkoda, że nie ma, ja jakoś wolę forum od portali społecznościowych.
Kolekcjoner
25-11-2018, 17:31
Plotki głoszą, że Fuji kupiło forum, albo właściciel, robi jakąś głębsza restrukturyzacje. Czort wie. Po tym co tam widziałem to forum leżało i kwiczalo, już więcej się, dzieje w tym wątku, albo na grupie Facebookowej. Szkoda, że nie ma, ja jakoś wolę forum od portali społecznościowych.
Ale forum to nie jest byt, który można na chwilę zamknąć i później przywrócić. Jak odpłyną użytkownicy to do widzenia. Nie ma i koniec.
Ale forum to nie jest byt, który można na chwilę zamknąć i później przywrócić. Jak odpłyną użytkownicy to do widzenia. Nie ma i koniec.
Myślę, że nie do końca. Sporo osób ma sentyment i jakby forum wróciło wrócili by też oni. A jeśli byłaby to inna forma i jakieś inne ekstrasy, to nowi też by się pojawili.
Brakuje trochę forum fuji. Wszyscy mają, a my nie. Musimy się kisić na nikoniarzach :-D
Czyli nowy zestaw: 5540
Nowe body + używany obiektyw: 5200
Dołożyłbym ok 1tys zł do kita z xt3... :)
cybulski
25-11-2018, 18:49
... Wszyscy mają, a my nie. Musimy się kisić na nikoniarzach :-D ... wciśnięci w kąciku.
To co, zakładamy nowe forum?
Albo może fomag mógłby wydzielić całe podforum (dział) dla fuji? ;)
Czy zamknięte forum fuji ma gdzieś "kopie" tak żeby sobie poczytać archiwum, czasami gdzieś to "leży" na serwerach, ma ktoś namiary?
badtorro
25-11-2018, 19:43
Rzeczywiście nie zaszkodziło by wydzielić podforum dla Fuji - na nikoniarzach fanów fufu jest tylu, ze ten wątek stał się kompletnie nieczytelny
Rzeczywiście nie zaszkodziło by wydzielić podforum dla Fuji - na nikoniarzach fanów fufu jest tylu, ze ten wątek stał się kompletnie nieczytelnyTo powinno powstać jeszcze Sony, Canona, pentaxa, Olympusa, Panasonica, bo to jawna, dyskryminacja tych systemów :)
Kolekcjoner
25-11-2018, 19:53
To co, zakładamy nowe forum?
Albo może @fomag (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58263) mógłby wydzielić całe podforum (dział) dla fuji? ;)
Wrzuciłem temat na moderatorskie. Może się odezwie, bo idea jest moim zdaniem bardzo słuszna.
Miejmy nadzieję, ale osobiście jestem wątpiący ;)
Z innej beczki, czy są jakieś adaptery pozwalające podpiąć szkła z Nikona? Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 - nie musiałbym się śpieszyć z kupnem natywnych ;)
Dopisek: podpiąć i w miarę wygodnie pracować... AF się nie spodziewam, chociaż np. znalazłem coś takiego http://www.steelsring.com/en/home/ ale aktualnie chyba jeszcze nie są gotowe (w fazie "wewnętrznego testowania").
To powinno powstać jeszcze Sony, Canona, pentaxa, Olympusa, Panasonica, bo to jawna, dyskryminacja tych systemów :)
I Samsunga NX. Jeszcze działają (matryce nie zardzewiały), choć nie są już produkowane.
Kolekcjoner
25-11-2018, 23:36
I Samsunga NX. Jeszcze działają (matryce nie zardzewiały), choć nie są już produkowane.
Dla mnie to jest nie do uwierzenia że chyba najlpeszy sytem bezlusterkowy i to robiony przez potentata umarł.
Dla mnie to jest nie do uwierzenia że chyba najlpeszy sytem bezlusterkowy i to robiony przez potentata umarł.
To tak jak z najsłynniejszymi mordercami. Ukatrupienie niektórych sprawiło, że stali się męczennikami:mrgreen:
Za małe pieniądze były do zgarnięcia na rynku, aby Samsung chciał się dalej w to bawić.
.:Gerard:.
26-11-2018, 00:13
Córki dawno nie było ;-)
17537
Myślę, że nie do końca. Sporo osób ma sentyment i jakby forum wróciło wrócili by też oni. A jeśli byłaby to inna forma i jakieś inne ekstrasy, to nowi też by się pojawili.
Brakuje trochę forum fuji. Wszyscy mają, a my nie. Musimy się kisić na nikoniarzach :-D
a jaki problem założyć ? sa gotowe szablony na fora, nawa nie musi być fuji (bo znak towarowy) większość stąd przejdzie tam a kiedy już zacznie się kulać to dołącza i inni...jak wam zależy to działać a nie biadolić przecież nie musi być oficjalne złożone przez fuji...
Właśnie pytałem wyżej, czy zakładamy. Mogę założyć. Pewnie tylko, jaki software? Nie siedzę w tym.
Dopisek: no i nazwa. Naprawdę mogą się doczepić jakby było np "Fuji forum"?
Panowie, nawet jak forum FujiKlubu działało, to nic tam się nie działo, zerowy ruch. Zrobicie osobne forum i będzie to samo.
Nie wiem, czy najlepszy (wczesne modele miały sporo niedoróbek, ale Samsung szybko się uczył na błędach), ale na pewno niezły, a obiektywy były w zasadzie bez wyjątku co najmniej niezłe bądź bardzo dobre). Stracił impet nagle, po wypuszczeniu dwóch najlepszych aparatów ze znakomitą matrycą 28 MP i dwóch super obiektywów 2-2,8/16-50 i 2,8/50-150. Szkoda.
To tak jak z najsłynniejszymi mordercami. Ukatrupienie niektórych sprawiło, że stali się męczennikami:mrgreen:
:mrgreen:
Za małe pieniądze były do zgarnięcia na rynku, aby Samsung chciał się dalej w to bawić.
Niestety, takie właśnie uzasadnienie podał Samsung, wycofując się w ogóle z biznesu foto.
Panowie, nawet jak forum FujiKlubu działało, to nic tam się nie działo, zerowy ruch. Zrobicie osobne forum i będzie to samo.Zerowy bo od około roku nie zatwierdzano tam nowych użytkowników..
Zerowy bo od około roku nie zatwierdzano tam nowych użytkowników..Ee ja, się zarejestrowałem i po tygodniu moje konto tam było aktywne :)
Kolekcjoner
26-11-2018, 14:38
Nie wiem, czy najlepszy (wczesne modele miały sporo niedoróbek, ale Samsung szybko się uczył na błędach), ale na pewno niezły, a obiektywy były w zasadzie bez wyjątku co najmniej niezłe bądź bardzo dobre). Stracił impet nagle, po wypuszczeniu dwóch najlepszych aparatów ze znakomitą matrycą 28 MP i dwóch super obiektywów 2-2,8/16-50 i 2,8/50-150. Szkoda.
:mrgreen:
Niestety, takie właśnie uzasadnienie podał Samsung, wycofując się w ogóle z biznesu foto.
Chyba okazało się, że ten rynek kieruje się dosyć specyficznymi kryteriami i nie ma prostej recepty na tym żeby zdobyć pozycję.
Właśnie pytałem wyżej, czy zakładamy. Mogę założyć. Pewnie tylko, jaki software? Nie siedzę w tym.
Dopisek: no i nazwa. Naprawdę mogą się doczepić jakby było np "Fuji forum"?
zakladaj, ja i kilku moich znajomych zarejestrujemy sie od razu :)
jak się fuji odezwie w sprawie nazwy to się najwyzej zmieni nazwe :)
Założenie i nazwa to mniejszy problem, gorzej z wyborem oprogramowania, bo żeby to zmienić to już trzeba migrować dane. No i z późniejszym utrzymywaniem.
Dla mnie idealne byłoby jakieś nowoczesne, stabilne, bezpieczne forum z dobrą galerią, napisane w asp.net corze, oczywiście open source ;) Ale takiego nie ma, trzeba z czegoś zrezygnować.
Dopisek: może nie chodzi dokładnie o galerie, ale o dobrze dzielenie się zdjęciami.
Grupa na facebooku jest dość żywa, jakby forum było w połowie takie to nie byłoby problemu z frekwencją.
Kolekcjoner czy coś wiadomo w sprawie ewentualnego podforum na nikoniarzach?
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) czy coś wiadomo w sprawie ewentualnego podforum na nikoniarzach?
jeszcze sie dyskutuje w szeroko pojetym gronie moderatorskim.
Kolekcjoner
26-11-2018, 21:32
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) czy coś wiadomo w sprawie ewentualnego podforum na nikoniarzach?
Jak wyżej i czekamy na decyzję naszego góru ;)....
Oby propozycja była pozytywnej rozpatrzona :)
.:Gerard:.
26-11-2018, 21:42
To ja w miedzy czasie
Auto T
17568
Cześć,
właśnie dołączyłem do zacnego grona użytkowników Fuji.
I na wstępie mam proste pytanie... Jaką polecacie torbę na zestaw X-T10 + Fujinon 16-55/2.8? Chciałbym, aby zmieścił się w niej również dodatkowy akumulator + ładowarka. Więcej póki co nie planuję.
Interesują mnie te z rozsądnych cenowo (nie najdroższych) rozwiązań.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
R.