Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)
artek1012
22-12-2013, 00:37
Maro , no coś za coś , cudów nie ma . Wizjer troszkę smuży , ale w x-e2 inna bajka , opóźnienie no jest ale to ułamki sekundy , bez przesady . Jedyna rzecz , która nie ma podejsćia do lustra to zdjęcia seryjne , przynajmniej w porównaniu do d700 . To jak porównanie strzału z karabinu maszynowego z pistoletem samo powtarzalnym . Pytanie tylko jak często używasz opcji . Nikt nie podejmie decyzji za Ciebie :)
OFFTOPIC ? => Jak Was tak słucham koledzy to się zaczynam zastanawiać czy warto dalej inwestować w lustro, choć ja korzystam z mniej profesjonalnego sprzętu niż koledzy. Na razie problemów nie mam, ale już mi raz dokuczył porządnie sprzęt podczas długiego trekkingu. Na szczęście zmiana ułożenia torby pomogła. Skoro to w końcu każdego dopada, a nie pracuję ani przy ślubach ani w gazecie to w kolejnych zakupach powinienem zdecydować się już na jakiegoś bezlusterkowaca z wymienną optyką (myślałem o x100). Skoro każdego dopada ten straszny ból pleców...
...Nikt nie podejmie decyzji za Ciebie :)
To ja dobrze wiem :) Dzięki za garść cennych informacji.
... na jakiegoś bezlusterkowaca z wymienną optyką (myślałem o x100)...
x100 nie ma wymiennej optyki...
Źle sformułowałem to zdanie i jednio mi uciekło. chodziło mi o to, że chciałem zostać przy Nikonie, bo dziłają wyzwalacze radiowe lampy, z których korzystam rzadko ale jednak. X100 miął być dodatkiem. Nie chce rozwijać drugiego systemu. No ale teraz sie już zastanawiam, że może warto. Gdyby do Fuji było jakieś 24 mm w cenie około 2000 to bym się mega poważnie zastanawiał
artek1012
22-12-2013, 00:49
Poczekaj do czasu 50 urodzin , zmienisz aparat w try miga. Również myślałem o x100 jednak dla Pani z , którą mieszkam aparat bez zooma to nie aparat ,preferencje przechyliły szalę . Pozostał omd i x-e1 , ten drugi zwyciężył i pozostał. Moja Pani zadowolona i ja szczęśliwy.
Źle sformułowałem to zdanie i jednio mi uciekło. chodziło mi o to, że chciałem zostać przy Nikonie, bo dziłają wyzwalacze radiowe lampy, z których korzystam rzadko ale jednak. X100 miął być dodatkiem. Nie chce rozwijać drugiego systemu. No ale teraz sie już zastanawiam, że może warto. Gdyby do Fuji było jakieś 24 mm w cenie około 2000 to bym się mega poważnie zastanawiał
też myślę, czy nie zostawić lustra + stałki i dokupić xe2+18-55... Wyzwalacze, lampy kable i inne mam i używałem kilka razy - niewspółmiernie do potrzeb). Raczej żeby użyć. Co do szkieł to masz teraz 14/2,8 i 18/2,0 więc dokładnie pośrodku 24, ale zapowiada się szeroki zoom 10-24/4,0. 18 spełnia Twoje warunki cenowe. Mnie bolą ceny 14 i 23 a to bym chciał mieć. Choć zastanawiam się czy nie przewartościować i pójść na minimalizm 18+27+60.
X100s nie biore pod uwagę, bo lubię sobie ciasno skadrować i dlatego tez 60/2,4 pojawia sie w każdej konfiguracji.
Ot dylematy sprzętowe... A kadry uciekają :)
Poczekaj do czasu 50 urodzin...
To magiczna cyfra :)
artek1012
22-12-2013, 01:02
Grunt to nie dać się zwariować . Ja się zaparłem i przyspawałem 18-55 do body, uczę się żyć z 1 obiektywem inaczej znowu popłynę i zacznę kolekcjonować złom. Dlatego poważnie myślałem o x100 . Nie ma , nie można , nie ma opcji. A tak teraz jest alternatywa , a może stałeczka , rybie oczko , szeroki kącik , wrrr .
:D :D :
Samyang 10 mm f/2.8 ED AS NCS CS nie próżnuje:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2013/12/samyang_10mm.jpg)
Ot dylematy sprzętowe... A kadry uciekają :)
Dokładnie, jednak kadry są najważniejsze ;)
Chyba znów napisałem niedokładnie. Chodziło mi o ogniskową obiektywu, a nie przeliczenie na mały obrazek. W tej chwili jako klasyczne szkło do streetu Fuji ma tylko mega drogie 23mm (czyli 35 FF). Ale może to się zmieni i Sigma też zacznie produkować na bagnet X ;)
artek1012
22-12-2013, 01:09
Maro to bajeczka , swego czasu byłem uzależniony , piękne kadry ...( pisze o szerokim ogólnie , architektura, pejzaż)
W tej chwili jako klasyczne szkło do streetu Fuji ma tylko mega drogie 23mm (czyli 35 FF).
Jest jeszcze naleśnik 27 mm. A ja do streetu z powodzeniem używam 35-tki, rzadziej zooma.
anghan, ja tez chcialem zostac przy nikonie, gdyby wypuscili cos sensownego zamiast '1'-ki.
A fuji trafilo w 100% w moje oczekiwania (no, moze oprocz cen obiektywow:) i sprzedalem wszystko spod znaku N.
I po kilku dniach uzytkowania x-e2 jestem pewien, ze nie bede zalowal decyzji.
x-e2 daje rade:)
Brakuje mi jeszcze wiekszego wyboru obiektywow, zwlaszcza firm trzecich, ale to tylko kwestia czasu.
Co do AF - w dobrym swietle jest porownywalny do D90, w slabym (pokoj z energooszczednymi zarowkami, iso 6400) zauwazalnie wolniej, ale bez tragedi.
Nadaza za moimi maluchami.
Continuous AF jest jak najbardziej uzywalny i dziala bardzo dobrze w polaczeniu ze zdjeciami seryjnymi.
A do uzytkownikow pro puszek - niektorzy profesjonalisci juz przerzucili sie calkowicie na fuji:
http://www.youtube.com/watch?v=cl1Jfxd2OKE
A do uzytkownikow pro puszek - niektorzy profesjonalisci juz przerzucili sie calkowicie na fuji:
http://www.youtube.com/watch?v=cl1Jfxd2OKE
Na szczęście nie jestem profeSjonaliStą :)
No ... ale za kasę zareklamuję nawet podpaski Olłajz :)
artek1012
22-12-2013, 21:05
Pstryknięte 3 godziny temu , iso 2000 ,bez lampy, jpg , prosto z puszki . Moim zdaniem w ciemnicy Fuji też daje radę :)
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/5937/zt7t.jpg)
artek1012
22-12-2013, 21:16
Jeszcze Neptun wieczorową porą , jak poprzednio iso 2000 .
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/2702/heo4.jpg)
Lancelot
22-12-2013, 23:54
Mam zupełnie inne odczucia. Miałem XE2 + 18-55 na warsztatach we Wrocławiu. W krótkim czasie pierścień przestawił mi się kilka razy sam, gdy nie robiłem zdjęć. Poza tym kręci się w kółko i nie jesteś pewien/nie wiesz jaka jest ustawiona przysłona, bo nie są napisane wartości. Szkoda. Jak dla mnie ten problem dyskwalifikuje szkło.
Może akurat taki egzemplarz, ja tym szkłem zrobiłem około dwóch tysięcy zdjęć i nigdy nie udało mi się niechcący przestawić przysłony. Pierścień chodzi na tyle ciasno, że trzeba użyć sporej (zauważalnej) siły aby przstawić go jednym palcem i na pewno łatwiej niż przełącznik on/off w X-Pro1, który to przestawiam nagminnie nie chodzi. Brak podziałki nie przeszkadza wcale, może troszkę na początku.
Co prawda teraz to X-E2 jest na świeczniku, ale gdyby ktoś miał ochotę poczytać moją recenzję X-E1 po roku użytkowania, to zapraszam:
http://epicure.pl/2013/12/23/365-dni-czyli-x-e1-po-roku/
A jak ktoś nie chce, to czytać nie trzeba - są też zdjęcia do oglądania :)
Ja chętnie ją przeczytam, wielkie dzięki.
Na szczęście nie jestem profeSjonaliStą :)
No ... ale za kasę zareklamuję nawet podpaski Olłajz :)
No właśnie tak to jest z tymi prezentacjami. Ostatnio FUJI zaprosiło trzech fotografów na spotkania w czterech miastach Polski (Ćwik, Lazar i Lambrechts). Z tego co zrozumiałem tylko ten ostatni używa FUJI na co dzień. Pozostali zostali wysłani gdzieś z jednym z aparatów by go przetestować. Różnica taka, że im się udało zrobić kilka naprawdę fajnych kadrów od na takim wyjeździe mało znanym im aparatem.
Czytałem kiedyś wywiad z Tomaszem Lazarem gdzie opowiadał między innymi o swojej fotografii na World Press Photo. Pamiętam jego zdjęcie z aparatem FUJI i podpis. Tomasz Lazar ze swoim ulubionym aparatem FUJI X-E1. Nie jestem pewny czy Pan Tomasz ma jakikolwiek aparat FUJI, ale z tego co słyszałem na spotkaniu z nim to zdjęcie WPF powstało aparatem C z najtańszym obiektywem.
Stara prawda, to fotograf robi zdjęcie, a nie sprzęt (tylko wszyscy wiemy, że sprzęt fajnie jak tego nie utrudnia)
Myślę, że przy tych wszystkich decyzjach i tak musimy się kierować własnymi preferencjami i portfelem. Profesjonaliści dziś robią zdjęcia tym, a jutro czym innym. Dlatego, że niektórzy z nich są bardzo dobrzy to mogą sobie pozwolić na dobór aparatu do zadania.
Ja osobiście troszkę żałuję, że NEX i FUJI nie są bezpośrednimi konkurentami. Tak mi to wygląda jakby FUJI był uważany za drogą półkę a Sony za tańszą. Co po uśrednieniu wcale nie jest prawdą. Wolałbym tylko by ta konkurencja byłą bardziej wyraźna. Może szybciej pojawiły by się obiektywy Sigmy dla FUJI.
artek1012
23-12-2013, 09:52
Co prawda teraz to X-E2 jest na świeczniku, ale gdyby ktoś miał ochotę poczytać moją recenzję X-E1 po roku użytkowania, to zapraszam:
Jak dla mnie świetna recenzja, pokazuje wszystkie wady i zalety systemu. Ukłony za poświęcony czas i cierpliwość no i za przepis na barszczyk :) Wesołych Świąt.
...nawet się o kilku ficzerach dowiedziałem - np że ma video:)
Tak się zastanawiałem, jaki aparat bym zostawił będąc zmuszonym do pozostawienia jednego ( mam 5) i byłoby to Fuji.
Przepisem na barszcz mi smaku narobiłeś.
Nie mam i raczej mieć nie będę Fuji (chociaż jak każdy onanista sprzętowy bym chciał), ale fajnie się Ciebie czyta!
A ja chyba bede mial, ale najpierw musze sprzedac C645 i F100 :)
Dzięki wielkie za świetną recenzję. Na dzień dzisiejszy nie wiem czy moim aparatem na wiosnę będzie X-E1, X100, czy NEX, ale zwróciłeś mi uwagę na kilka rzeczy które mogą mi popsuć humor i tym samym być może powinienem gdzieś dołożyć pieniądze by być zadowolonym.
Jak napisałeś o tym, że kołkiem nie da się zmieniać czasów o 1/3EV to rzuciłem się do mojego X10, by sprawdzić czy dobrze pamiętam, że w X10 jest ok. Widać w X-E1 nie udało im się połączyć mechaniki (pokrętło czasu) z elektronicznym kólkiem :| Wiesz jak jest w XE2?
Jak tak patrze na serie X to chyba we wszystkich aparatach (jeśli było to możliwe) popełnili błędy w tych samych miejscach. To zasilnie. Nie umiem zrozumieć czemu w X10 nie dobrali jakiegoś sensownego akumulatora. Aparat świetny na wyjazdy, ale akumulatorów trzeba wziąć worek. Niby nie problem, bo zamienniki bardzo tanie. No ale Fuji spieprzyło ładowarkę. Jak takie gówno może się ładować 2,5h!
No i ten czujnik naładowania. FUJI napisz do mnie to dostępnie Ci algorytm (zabrzmiało dumnie) sprawdzania poziomu naładowania akumulatora z mojej pracy magisterskiej. Ty w X-E1 liczysz to w minutach. A w X10 jest: trzy kreski... dwie kreski - raz, dwa trzy zdjęcia i padł... a zapomniałem, że gdzieś po drodze jest jedna kreska ;)
Ale to świetnie aparaty, na pewno. Robią zamieszanie. Gratulują recenzji i życzę kolejnych kadrów :D
Miał ktoś w łapkach X-A1? wydaje się że to fajny aparacik i cena jest bardzo atrakcyjna...
A nie ma do nich jakichś szybszych, niefirmowych ładowarek? Może na jakimś ważnym wyjeździe warto nawet poświęcić na straty jakieś tanie, niefirmowe akumulatory, kosztem szybkiego ładowania? Jeśli potem padną, nie będzie wielkiego żalu.
To raczej kwestia baterii. X10 korzysta z bardzo starego akumulatora, który pamięta jeszcze czasy przedpotopowych kompaktów Fuji. Nowsze akumulatory ładują się szybciej.
To raczej kwestia baterii. X10 korzysta z bardzo starego akumulatora, który pamięta jeszcze czasy przedpotopowych kompaktów Fuji. Nowsze akumulatory ładują się szybciej.
Możesz podać jakiś przykład z czasu ładowania innego aparatu Fuji X. To będzie cenna dla mnie informacja.
Za ten dobór aku do X10 nalezy sie Fuji lanie. Poza tym, że jest tani i sprzedawany przez milion producentów to zalet nie ma...
Możesz podać jakiś przykład z czasu ładowania innego aparatu Fuji X. To będzie cenna dla mnie informacja.
Teraz Ci nie powiem, bo nigdy nie mierzyłem czasu z zegarkiem w ręku. Jak będę następnym razem ładował akumulator do X-E1, to zwrócę na to uwagę.
Aku do nexa 5n ładuje się 4h, więc te 2,5h przy fuji to nie dramat;)
otwieracz
24-12-2013, 16:19
Mnie najbardziej wkurza to że te baterie są tak słabe, że czasem mi nawet dwie sztuki nie wystarczają. Puki co na razie X10 mnie zadowala i nie planuję przesiadki na X-E1, choć przyznam że kusi czasem. Fuji pokazało że słucha swoich klientów więc czekam z cierpliwością na coś ekstra :-) Poprawiona praca na baterii, porządny wizjer, może małe FF? Ideałem byłby dla mnie następca s5pro, bo przekonałem się na własnej skórze że waga to jedno, ale przyjemność fotografowania to drugie. Ciężko jest się przestawić na tryb zombie takim lekkim maleństwem z lunetką zamiast dobrego wizjera gdy się ma lustro. Bebechy nowe modele Fuji mają super, zostaje je tylko ładnie zapakować i będzie git :-)
A ja chyba bede mial, ale najpierw musze sprzedac C645 i F100 :)
Nie zamieniłbym contaxa 645 na fuji. G2 być może.
Mnie najbardziej wkurza to że te baterie są tak słabe, że czasem mi nawet dwie sztuki nie wystarczają. Puki co na razie X10 mnie zadowala i nie planuję przesiadki na X-E1, choć przyznam że kusi czasem.
X10 ma stara, bardzo slaba baterie, ta z X-E1 jest duzo lepsza. Nie odczuwam jakiegos dyskomfortu z powodu baterii.
Fuji pokazało że słucha swoich klientów więc czekam z cierpliwością na coś ekstra :-) Poprawiona praca na baterii, porządny wizjer, może małe FF?
Co do baterii, patrz wyzej - oczywiscie nie mam nic przeiw jeszcze lepszej pracy. Lepszy wizjer jest juz w X-E2, mnie ten w X-E1 nigdy nie przeszkadzal. FF nie bedzie, tak przynajmniej twierdzi Fuji.
Ideałem byłby dla mnie następca s5pro, bo przekonałem się na własnej skórze że waga to jedno, ale przyjemność fotografowania to drugie. Ciężko jest się przestawić na tryb zombie takim lekkim maleństwem z lunetką zamiast dobrego wizjera gdy się ma lustro.
Tryb zombie, jak masz w X-E1 i w kazdym innym X-bezlusterkowcu Fuji wizjer? Nie rozumiem...
Bebechy nowe modele Fuji mają super, zostaje je tylko ładnie zapakować i będzie git :-)
Tzn. co? Fuji nie jest ladne? Jesli Tobie sie ten dizajn nie podoba, co oczywiscie akceptuje, szukalbym raczej w NEX-ach albo Samsungach, bo na radykalne zmiany w Fuji bym nie liczyl.
otwieracz
27-12-2013, 16:56
Witek wiesz że każdego klienta nie da się zadowolić. Jestem upierdliwy i wymagający jeżeli chodzi o sprzęt. Stałem się taki dzięki właśnie temu forum :-) Wcześniej byłem szczęśliwym człowiekiem i zadowalałem się byle kompaktem. Teraz żadna z nowości nie robi na mnie większego wrażenia i nie chodzi tu tylko o Fuji, ale i o całą resztę. Dlatego wstrzymuję się z zamianą mojego lustra rodem z epoki kamienia łupanego :-) Nie twierdzę że wizjer w X-E1 jest zły, lepszy taki niż żaden, ale mnie on nie podchodzi. Wiem że inni producenci też oszczędzają na tym aspekcie. Dla mnie dobry wizjer to podstawa, dla kogoś innego może to być mało ważny szczegół. Nie miałem X-E2 w rękach więc skoro piszesz że jest jeszcze lepszy niż w X-E1 to to jest kolejny przykład że Fuji słucha klientów. Jeżeli chodzi o obudowę to nie każdego rajcuje fajny wygląd retro, wolałbym zamiast niego dopracowany grip, bo w upalne dni aparat wyślizguje się z palców. Nie zrozum mnie źle, nie jestem przeciwnikiem tego systemu, wręcz przeciwnie - bardzo mu kibicuję od początków mojej zabawy w fotografią. Zakochałem się w obrazowaniu i kolorach, i cieszę się że Fuji weszło z hukiem w rynek po latach zastoju. W każdym nowym modelu widać znaczący postęp, więc sądzę że niedługo dostanę to co chciałem :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Kazdy postepuje wedlug wlasnych upodoban, ale wybacz nie rozumiem takich zestawien: :)
Jestem upierdliwy i wymagający jeżeli chodzi o sprzęt.
...
Dlatego wstrzymuję się z zamianą mojego lustra rodem z epoki kamienia łupanego :-)
Zdecydowanie bardziej wole wizjer w X-E1 niz ten w D90, nie wspomne o obrazku, ale to oczywiscie moje zdanie i nikogo nie mam zamiaru namawiac do zadnych zmian. Sadze jednak, ze nie znajdziesz w firmie Fuji zadowolenia.
artek1012
27-12-2013, 17:50
Popieram Wicia w 100% , choć Witek mnie nie lubi ale ja jego za to bardzo :)
Byłem użytkownikiem d90 przez 2 lata . Obrazek z fuji bez porównania na korzyść x-e1, wizjer choć nie doskonały jednak 100% pokrycia kadru robi swoje . Dokładnie widzę obrazek i później nie ma niespodzianek typu czyjaś niepożądana część ciała w kadrze i dodatkowa , niepotrzebna praca przy komputerze.Pozdrawiam.
meliszipak
27-12-2013, 18:04
Niesmiało podtrzymam opinię, że x-e1 to bajeczny aparat i frajda z fotografowania jest ogromna.
Kto ma tę puchę, mysli już tylko o świetle, czasami o 23 f1,4.
A jaka frajda z kręcenia pokretłami, przesłoną, ustawianie ostrości...:-)
Popieram Wicia w 100% , choć Witek mnie nie lubi ale ja jego za to bardzo :)
Eeee tam, od razu nie lubi... hehehe. Wicio czasem sie piekli, ale nie jest pamietliwy ;)
Wracajac do X-E1, to naprawde swietny aparat, podzielam w pelni opinie epicure, ktora wyrazil w swoim blogu. Rowniez uzywam X-E1 juz rok i jestem nadal nim zachwycony (pomimo jego wad, ktorych jestem w pelni swiadomy).
A ja w sumie nie wiem o co chodzi z tym obrazkiem z Fuji. Miałem, używałem i sprzedałem. Kupiłem D5100 i w sumie sam sobie się dziwię, że mogłem tyle kasy wydać na aparat, który wcale nie jest lepszy od najtańszej lustrzanki. No fakt, jest ciekawy, oryginalny może nawet ładny ale nic poza tym, a przecież w tym wszystkim chodzi o zdjęcia. Te słynne jpg prosto z puszki jak dla mnie są nudne, jeszcze przy ładnym słońcu jako tako, ale w słabszych warunkach już nic szczególnego, a ich obróbka dla mnie i mojego kompa nie do ogarnięcia. Sprzedałem z żalem, który minął po tygodniu używania wspomnianego Nikona. Przy czym nie chcę wyjść na jakiegoś krytykanta Fuji, ale kompletnie nie rozumiem tych zachwytów. Aha nie przeszkadzał mi elektroniczny wyświetlacz, polubiłem "tryb zombie", af też mnie nie zawodził, ale naprawdę nie widzę różnicy, jeśli chodzi o obrazek, w porównaniu do tego co mam teraz.
obróbka dla mnie i mojego kompa nie do ogarnięcia.
Moze tego trzeba sie trzymac?
nie widzę różnicy, jeśli chodzi o obrazek, w porównaniu do tego co mam teraz.
No tak, to po co przeplacac.
PS. Moze pokaz te nudy z Fuji, to o nich podyskutujemy. Zastanawia mnie, co Cie sklonilo do kupna Fuji? Przeciez nie nudny obrazek...
Skoro można zachwycać się D5100, to czemu by nie zachwycać się X-E1? :-) A tak serio, to Fuji wcale nie stworzyło wybitnego aparatu, tylko aparat przyzwoity w tych aspektach, w których gdzie indziej trzeba się pogodzić z kompromisami: jakość, sterowanie, wizjer, rozmiar, optyka. Nie znam D5100, może on faktycznie ma podobną jakość obrazu. Nie zdziwiłoby mnie to, bo APS-C są obecnie na wyrównanym poziomie. Tylko jak go włożyć do mojej torby, w której noszę śniadanie do pracy, kurtkę, trzy obiektywy, pompkę rowerową i zapięcie, a czasem nawet drobne zakupy?
Moze tego trzeba sie trzymac?
No tak, to po co przeplacac.
PS. Moze pokaz te nudy z Fuji, to o nich podyskutujemy. Zastanawia mnie, co Cie sklonilo do kupna Fuji? Przeciez nie nudny obrazek...
Dlaczego krytyka Fuji wywołuje takie reakcje? Ja nie napisałem, że to zły aparat, ale bez przesady, wybitny on nie jest. Do jego kupna, oprócz finansowych problemów skłoniły mnie jego wymiary (wcześniej miałem D700) ale jak już go dostałem, to okazało się, że aż taki mały żeby zmieścić się do torby ze śniadaniem czy do kieszeni on nie jest, nawet ze stosunkowo małym obiektywem 18/2. A z 35/1.4 to już klocek się robi. No i cena, ja wiem, że to są dobre obiektywy ale z mojego punktu widzenia są za drogie. Do Nikona mam 35/1.8 za ułamek tego co musiałbym zapłacić za Fuji. Nie mam zamiaru wstawiać "nudów", wyraziłem swoje zdanie i proponuję trochę wyluzować. Przed zakupem też czytałem ten wątek i inne też, przeważnie opinie były skrajne więc ciężko się było zdecydować. To czego się bałem czyli af, wyświetlacz zamiast wizjera okazało się być w porządku na tyle, że zapragnąłem w lustrzance mieć dobre livewiev i jeszcze do tego z obrotowym wyświetlaczem, którego nie ma Fuji i czego żałowałem :). Natomiast obrazek, który miał być wybitny okazał się zwykły, a używając terminologii z forum - nudny. Na temat obróbki nie będę dyskutował, jednym wystarcza jpg z puszki, ja lubię kilka (dosłownie) suwaków przesunąć. Wspomniałem też, że nie sprzedawałem go z radością, gdybym nie musiał pewnie bym tego nie zrobił. Dopiero po kupnie D5100 stwierdziłem, że w sumie to może i dobrze się stało więc tym bardziej proponuję daj sobie spokój ze złośliwościami.
Moze zacznij zmiany od komputera i monitora, pisze powaznie, bez zlosliwosci. We wczesniejszych postach opisywales swoje problemy, wiec moze to one sa przyczyna "nudnosci" obrazkow z Fuji. Zapytalem calkiem normalnie, wiec nie rozumiem, tego: wyluzuj. Dziwia mnie jedynie tego typu opinie, poniewaz co jak co, ale obrazek z Fuji jest naprawde dobry, a stwierdzenie, ze X-E1 + 35/1.4 to klocek, hmmm... bardzo dziwne. Kazdy ma prawo do swoich opinii, dobrze jednak jak umie je czyms poprzec, jesli nie, to tez dobrze, ale wtedy traca dla mnie jakakolwiek wartosc, tyle z mojej strony.
Co do nudy - zawsze uważałem że obrazek z nikona jest nudny jak flaki z olejem. Mówię głównie o obiektywach. 35mm trochę odstaje pod tym względem od reszty.
W fuji nawet kitowy zoom daje soczysty, trójwymiarowy obrazek o świetnym kontraście, nasyceniu, rewelacyjnej separacji tonów, bokehu wyglądającym jak roztopione szkło.
Sprzęt zdecydowanie nie jest dla każdego, znajomym polecam tanie nikony, canony i nexy, ale sobie, żonie i teściowi kupiłem po fuji.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/20131115_2140-2.jpg
źródło (http://glassandmetal.files.wordpress.com/2013/12/2013-11-15_2140.jpg)
xpro1, 35mm
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-7SLOQ56kyrI/Ur4A8R2VhwI/AAAAAAAABA4/90tsYdkIGVM/s1600/2013-10-13_0222_fot.KoraTR.jpg)
xe1, zoom, żona
Pragnę również (nieskromnie) donieść, że bardzo lubię obrazek z Fuji, choć same puszki nie wywołują już u mnie takiego entuzjazmu. O bateryjkach nie wspominam. Myśle, że amatorzy ciekawego, w sensie nie nudnego, obrazka zawsze mogą spróbować przekręcić coś w stylu Fujijana i będzie OK :wink:
Zamiast wymieniać komputer lepiej kupić inny aparat. Co do klocka, jak wspomniałem liczyłem, że taki zestaw będzie nieco mniejszy i się przeliczyłem. Do kieszeni się nie zmieści, szczególnie z 35/1.4 więc i tak trzeba nosić go w torbie. Ja dbam o sprzęt i nie wyobrażam sobie żeby się gdzieś walał w jakiejś reklamówce. Musi być co najmniej w pokrowcu. O obrazku już nie dyskutuję. Ja nie widzę trójwymiarowości widocznie, nie powaliły mnie obrazki z Fuji pod tym względem. Nie zamierzam ciągnąć tej dyskusji bo zaczynam odnosić wrażenie, że o Fuji można mówić tylko z zachwytem, szczególnie o kolorach, obrazku czy obiektywach. Jak ktoś ma inne zdanie, to tak jakby miał jakiś problem ze sobą.
Nikt chyba Ci nie robił zarzutów z powodu Fuji. Myślę, ze z Twojej strony to próba racjonalizacji decyzji. Chyba niepotrzebna. Jakby się te aparaty nie różniły - człowiek pozostaje najważniejszy.
BugsBunny
28-12-2013, 11:40
Fajna recenzja, mam wiele podobnych obserwacji chociaż w temacie bajerów uważam, że funkcja panoramy to całkiem fajna sprawa i zdumiewająco dobrze działa. Jedyne co nie tak to to, że panorama robi się tylko w jpg, nawet jeśli aparat jest ustawiony w trybie RAW.
Poniższa fotka z ręki, na himalajskim szlaku, w kilka sekund bo zasuwać trzeba było. Tylko lekko wyostrzone przy resize z LR :
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/1924/4mqs.jpg)
Co do klocka, jak wspomniałem liczyłem, że taki zestaw będzie nieco mniejszy i się przeliczyłem. Do kieszeni się nie zmieści, szczególnie z 35/1.4 więc i tak trzeba nosić go w torbie.
Do kieszeni nie miesci sie nic ponad kompakty z obiektywem chowanym w korpusie. Cale gadanie o "kieszonkowosci" bezlusterkowcow nie ma sensu od samego ich poczatku, chyba ze mowiac o kieszeni myslimy o tej na nogawce spodni-bojowek.
Przeszedlem przez kilka roznych modeli aparatow (NX5, OM-D, X-pro, XE-1, X100, kazdy z nalesnikiem) i zaden z nich nie dal sie wcisnac do tylnej kieszeni dzinsow.
Czy ktos zna mniejszy, cyfrowy zestaw APS-C z obiektywem 35/1.4 ? Ze szczegolnym uwzglednieniem F1.4(!). A moze FF 50/1.8-2?
Może nie mniejszy, ale napewno porównywalny. Nie APS-C ale FF i nie 35/1.4, a 35/2, co w sumie prawie na jedno wychodzi: Sony RX1 :wink:
Na FF mialo byc 50mm, czyli odpowiednik APS-C 35mm i moze cos ze zmienna optyka a nie kompakt, o roznicy w cenie nie wspominam ;)
Różnica w cenie właśnie pokrywa dodatkową funkcje, a mianowicie możliwość zrobienia cropa odpowiadającego 50mm :wink:
Różnica w cenie właśnie pokrywa dodatkową funkcje, a mianowicie możliwość zrobienia cropa odpowiadającego 50mm :wink:
Tak, cropa 10 mpx. Jakby Fuji przykadrować do takiej rozdzielczości, to wyszłoby 85 mm ekw. Można tak się bawić dalej, aż w Sony nie zostanie ani jeden piksel i wówczas nasunie się wniosek, że to zdecydowanie zbyt drogi sprzęt, jak na aparat, którym nawet nie da się zrobić zdjęcia :D
OK, pozartowalismy sobie i juz. Wiadomo, ze body mozna zrobic dosyc male, jak sie okazuje nawet FF, ale ze szklami juz nie jest tak latwo. Jesli ma byc jasno, dobrze optycznie i jeszcze z AF-em, to trzeba sobie wyjatkowo duze kieszenie sprawic ;). Fuji balansuje na krawedzi, tych walorow: jakosc optyczna - wielkosc - jasnosc i niestety cena. Kazde odchylenie od tych kryteriow, bedzie powodowac kompletna zmiana konceptu. Uwazam, ze Fuji robi to calkiem dobrze, glowny koncept pozostaje bez zmian i jako calosc, system pozostaje dosyc konsekwentny. Jednemu to odpowiada, innemu nie, na tych drugich czekaja inni producenci. :)
artek1012
28-12-2013, 17:20
OK, pozartowalismy sobie i juz. Wiadomo, ze body mozna zrobic dosyc male, jak sie okazuje nawet FF, ale ze szklami juz nie jest tak latwo. Jesli ma byc jasno, dobrze optycznie i jeszcze z AF-em, to trzeba sobie wyjatkowo duze kieszenie sprawic ;). Fuji balansuje na krawedzi, tych walorow: jakosc optyczna - wielkosc - jasnosc i niestety cena. Kazde odchylenie od tych kryteriow, bedzie powodowac kompletna zmiana konceptu. Uwazam, ze Fuji robi to calkiem dobrze, glowny koncept pozostaje bez zmian i jako calosc, system pozostaje dosyc konsekwentny. Jednemu to odpowiada, innemu nie, na tych drugich czekaja inni producenci. :)
Amen 8)
meliszipak
28-12-2013, 17:29
Jestem skłonny wiele fuji wybaczyć, ale nie rozumiem jak można stworzyć taką paskudną osłonę do 23mm.:-)
Jestem skłonny wiele fuji wybaczyć, ale nie rozumiem jak można stworzyć taką paskudną osłonę do 23mm.:-)
Tu musze sie z Toba zgodzic... mysle, ze ta oslona przewazyla szale w moim przypadku :) Po uwzglednieniu ceny, wielkosci i tej kupy w postaci oslony, postanowilem to szklo zignorowac :)
mackaron
28-12-2013, 19:58
Coż...padło i na mnie... we wtorek przyjedzie X-pro1 z 35 i 18... zobaczymy czy mi podpasuje...;)
Coż...padło i na mnie... we wtorek przyjedzie X-pro1 z 35 i 18... zobaczymy czy mi podpasuje...;)
już zazdraszczam 35 :)
mackaron
28-12-2013, 20:06
nie zazdraszczaj bo zaraz sie moze okazac ze sie nie polubilismy;)
marne szanse. Ten słoik i ta puszka dadzą bardzo dobre efekty :)
Ja p[óki co podniecam się X100sem :)
mackaron
28-12-2013, 20:12
zeby tak jeszcze nowa 56 w rozsadnej cenie sie objawila;)
najlepiej poniżej 2k :) :) hehehe
mackaron
28-12-2013, 20:20
nie no trojke bym zaplacil;) ale nie mow hop.... zobaczymy ;)
ja właśnie miałem dylematy przed wejściem w system - znięchęcały absurdalne ceny szklarni. Stąd decyzja na coś do czego szkieł nie ma :) A ogniskowa dla mnie idealna :) Co nie oznacza że nie marzy się takie 35 czy 56 :) Bo 18 to ostra chyba tylko w środku jest :(
BugsBunny
28-12-2013, 20:34
Ja sie nie polubiłem ale tylko dlatego że w zestawie był jeszcze 18-55 ;)
Adam Trzcionka
28-12-2013, 22:44
ja akurat z sekty tych, którzy widzi różnicę.
mam na tapecie ślub, w którym 20% klatek finalnych pochodzi z fuji.
celność i ostrość, bez względu na dystans, 35tki - fenomenalna.
bardzo, bardzo trudne światło w kościele, mocne słoneczne, łamiące głębokie cienie: mam wrazenie, że xpro1 poradził sobie nie gorzej niż 5d3. boję się napisać, ze lepiej :)
praca pod światło - fantastyczna.
separacje ciepłe/zimne - rewelacja.
iso - super.
kolory wyjściowe - cudowne.
crop mnie akurat odpowiada wyjątkowo, domykam często i do f8.
szkoda tylko, ze AF jest po prostu marny, a aparat, jako narzędzie, dość wolny. w przeciwnym razie nie potrzebowałbym chyba nic więcej :)
o dżizas. Po takiej rekomendacji wszyscy ślubniacy przejdą na fufu :)
Zaraz odezwa sie tacy, ktorzy beda twierdzic, ze wypowiedz Adama jest sponsorowana ;) nawet wiem ktorzy.... hehehehe
mackaron
29-12-2013, 13:15
ten "marny" AF mnie troszke martwi ale pozyjemy zobaczymy....caly tydzen proby w teatrze wiec bedzie mozna sprawdzic w boju...
marcus777
29-12-2013, 14:30
Zaraz odezwa sie tacy, ktorzy beda twierdzic, ze wypowiedz Adama jest sponsorowana ;) nawet wiem ktorzy.... hehehehe
pewnie kolega, który zamienił na d5100 ;)
Też się zastanawiam na Fuji. Już 3 raz podchodzę do tematu, ale zawsze jest jakieś ale...
mackaron
29-12-2013, 23:09
jakies kaszbaki na obiektywy znalazlem... http://www.wexphotographic.com/fuji-x-mount/b3226 patrzylem tylko na 60 bo to mnie interesi i jest ciut taniej niz w polandii...
Xa1
Ma ktoś z Was ?
Do wymiany za d5100 czegoś szukam.
Ważne są: obrazek i małe wymiary. Iso tez chce jak najwyższe.
Kupiłbym z kitem i dobrał jakiś naleśnik.
Warto ?
Niestety najwyższa polka fuji jest za droga.
X-A1 chyba jest na razie mało popularny a nie wiem dlaczego bo obrazek ma świetny (wnioskuje po wielu ściągniętych samplach ) mały i tani a szklarnia w końcu i mnie przekona do zmiany systemu (23f1.4 / 56f1.2)
Poza a1 jest jeszcze m1.
Ale różnic doszukać sie nie mogę poza cena...
Nikt nie ma porównania tych dwóch do jakiegoś innego aparatu tak z praktyki ?
Mi sie podoba głownie za wygląd. Uwagi by nie zwracał u ludzi...
X-M1 ma lepszą i sprawdzoną już w X-E1 matrycę.
W XA1 jest "zwykla" matryca Bayera. Osobiscie wolalbym XM1.
Czyli ze warto dodać pare groszy ?
X-A1 chyba jest na razie mało popularny a nie wiem dlaczego bo obrazek ma świetny (wnioskuje po wielu ściągniętych samplach ) mały i tani a szklarnia w końcu i mnie przekona do zmiany systemu (23f1.4 / 56f1.2)
Chyba nie chcesz powiedziec, ze kupisz te dwa bardzo drogie szkla a "pozalujesz" na body...
Czyli ze warto dodać pare groszy ?
Zdecydowanie warto!
Przy okazji - mam jeszcze możliwość wygenerowania jednego kodu promocyjnego na zestaw X-M1 z 16-50 i 50-230 za 2299,00 zł. Jak jest ktoś poważnie zainteresowany to niech pisze na PW.
A ten 23 1.4 to jest gdzieś do oglądnięcia w 3-mieście?
Nie wiem o co kaman z tym obiektywem, nawet w Ceneo go nie ma...
LordYoghurt
30-12-2013, 13:32
Przy cenach szkieł różnice w cenach korpusów fuji są pomijalne ;-) Ja bym brał minimum x-e1, bez wizjera nie ma aparatu. Jak dla mnie wizjera optycznego w x100s mogłoby nie być. Daje orientacyjne pojęcie o kadrze, wolę wizjer elektroniczny na podstawie którego w 100% wiem co będę miał na zdjęciu.
Co do D5100 a Fuji. Miałem w rekach D5100 i byłem zaskoczony jak dobre są jpg i RAW z tej puszki. Świetna matryca, bardzo dobra obróbka jpg w aparacie w kontekście tonów skóry. To odkrycie skłoniło mnie do zbycia D700, który bez grzebania dawał średnie, jak na obecne standardy, efekty w tym zakresie. Przestałem też gonić za małą GO, a zacząłem odczuwać jako kłopotliwe gabaryty zestawu FX ze stałkami. Jako, że poruszałem się w zakresie 28-35-50mm, czasem sięgając po 85mm właśnie x100s wydał mi się odpowiedni. Nie kusi mnie żeby kupować nowe szkła, co miałoby miejsce gdybym kupił np x-e1. Aparat mam prawie cały czas przy sobie, spokojnie mieści się w kieszeni kurtki czy płaszcza. Efekty na jpg moim zdaniem lepsze niż w D5100, choć widzę pewne braki w cieniach (tak ogólnie, nie koniecznie w kontekście D5100). Fuji nie robi aparatów idealnych. Gdy odkurzyłem D700 po miesiącu zabawy x100s zaskoczony byłem jak bezlitośnie skuteczna jest to maszyna - AF, ergonomia, wizjer optyczny. Pod tym względem Fuji nie są dla profesjonalistów wymagających szybkiej i bezwzględnie podległej maszynerii. Ale obrazek i przyjemność obcowania z tym sprzętem rekompensuje w moim wypadku wszystko.
Jak dla mnie wizjera optycznego w x100s mogłoby nie być. Daje orientacyjne pojęcie o kadrze, wolę wizjer elektroniczny na podstawie którego w 100% wiem co będę miał na zdjęciu.
.
ja mam zupełnie odwrotnie. Wolałbym by wycieli elektroniczny. W optycznym jest ramka i wszystko widac. mi przynajmniej odpowiada :)
Chyba nie chcesz powiedziec, ze kupisz te dwa bardzo drogie szkla a "pozalujesz" na body...
Po roku body się zmieni a szkła zostaną...
Trudno powiedzieć, która jest lepsza. X-A1 ma minimalnie lepszą rozdzielczość, ale większe ryzyko wystąpienia mory. Jeśli chodzi o pozostałe aspekty składające się na jakość obrazu, to te matryce są identyczne.
Lord yogurt
Na serie x100 nie wydam tyle kasy. Liczy sie gabaryt, matryca, iso.
Wizjer jakos odpuszcze za dwa razy większa cenę. Aparat ma sie nie rzucać w oczy.
Ale obrazek jest najważniejszy.
A co do d700 to wiem jak jest. Bezlitosna maszyna która jeśli zwali fotę to tylko z mojej winy.
Nie wymagam AŻ tyle od kompakta, ale nie znam tematu i nie potrafię zdecydować.
Wiem ze d5100 służyło mi jako drugie body wiele razy i dawało radę. Matryca super. Czegoś takiego szukam wlasnie ale w malutkim opakowaniu. Dyskretnym opakowaniu.
ja mam zupełnie odwrotnie. Wolałbym by wycieli elektroniczny. W optycznym jest ramka i wszystko widac. mi przynajmniej odpowiada :)
Dokładnie tak, też wolę optyka z przyzwyczajenia do lustrzanki takie widzenie świata, szukanie kadru jest jak dla mnie "bardziej realistyczne". Trzeba tylko zwracać uwagę przy mniejszym dystansie bo można się oszukać z kadrem, mi częściej wpadki zdarzają się gdy fotografuję w pionie.
Pozdr
...też wolę optyka z przyzwyczajenia do lustrzanki (...). Trzeba tylko zwracać uwagę przy mniejszym dystansie bo można się oszukać z kadrem, mi częściej wpadki zdarzają się gdy fotografuję w pionie.
Dostrzegam tu pewną sprzeczność. W lustrzance nigdy nie miałbyś takich problemów. Wizjerowi elektronicznemu wbrew pozorom znacznie bliżej do wizjera lustrzanki, niż temu optycznemu z Fuji. Chodzi właśnie o precyzję kadru, po to właśnie do aparatów wsadzało się lustra i pryzmaty.
Po roku body się zmieni a szkła zostaną...
To kup najlepiej same szkla...
Dostrzegam tu pewną sprzeczność. W lustrzance nigdy nie miałbyś takich problemów. Wizjerowi elektronicznemu wbrew pozorom znacznie bliżej do wizjera lustrzanki, niż temu optycznemu z Fuji. Chodzi właśnie o precyzję kadru, po to właśnie do aparatów wsadzało się lustra i pryzmaty.
Jaką tam sprzeczność, napisałem że wolę patrzeć przez wizjer, a nie przez telewizjer mimo błędu paralaksy przy małych odległościach. Najlepiej mieć to i to :cool:
Najlepiej mieć to i to :cool:
Ja myślę, że DSLR to podstawa /jakość, praca/, a porządne bezlustro /Fufu x-e2 itp./czy świetny x100s to rewelacyjny/doskonały, świetny/ dodatek do fotografowania. Teraz zawsze mam przy sobie Olka ale gdy znajduję jakiś zajeżasty kadr ... mimo wszystko żałuje, że nie mam przy sobie D 800.
A ten 23 1.4 to jest gdzieś do oglądnięcia w 3-mieście?
Nie wiem o co kaman z tym obiektywem, nawet w Ceneo go nie ma...
Wrocławski foto-master miał w zeszłym tygodniu na stanie. Można się z nimi dogadać na sprzedaż wysyłkową albo wystawienie przez alledrogo. Ceny nie znam, ale moje xpro1 było u nich tańsze niż w necie.
Z drugiej strony lunetka jak w dalmierzu też ma swoje zalety. Bardzo łatwo jest "wyciąć" kadr z otoczenia widząc trochę tego otoczenia w wizjerze. Używanie takiego wizjerta to inna filozofia pracy, więc jak wszystko wymaga praktyki.
Dla mnie - zombie czy wizjer elektroniczny do krajobrazu (ważna jest precyzja), wizjer optyczny na ulicę - do szybko zmieniających się scen. Właściwe narzędzie do właściwej roboty.
LordYoghurt
30-12-2013, 17:35
Dużo fotografuję na bliskich planach, stąd wolę EVF za precyzję kadru. OVF jest świetny, ale sprawdza się tylko przy dalszych planach. Tak czy inaczej, świetny aparat!
To kup najlepiej same szkla...
Dzięki za cenną radę, tak zrobię...
A może zamiast fuji. -m1 takie cos ?
http://www.currys.co.uk/gbuk/cameras/digital-cameras/compact-system-cameras/olympus-e-pl5-compact-system-camera-with-14-42-mm-telephoto-zoom-lens-black-21406586-pdt.html
Ze względu na ten naleśnik? Ktoś tym z Was juz focil? Warte tej kasy ?
A może zamiast fuji. -m1 takie cos ?
http://www.currys.co.uk/gbuk/cameras/digital-cameras/compact-system-cameras/olympus-e-pl5-compact-system-camera-with-14-42-mm-telephoto-zoom-lens-black-21406586-pdt.html
Ze względu na ten naleśnik? Ktoś tym z Was juz focil? Warte tej kasy ?
O jakim naleśniku piszesz? To standardowy kit 14-42.
Mam Olka E-P3, generacyjnie dużo poniżej wspomianego E-PL5. Sprzęcik fajny, matryca nieporównywalnie lepsza od mojego E-P3. Ale czy będzie lepsze od X-M1? Zależy czego oczekujesz. Focus na pewno na korzyść PENa. Obrazek - chyba jednak APS-C z X-M1 da lepsze efekty. Ale to tylko moje zdanie.
O jakim naleśniku piszesz? To standardowy kit 14-42.
Mam Olka E-P3, generacyjnie dużo poniżej wspomianego E-PL5. Sprzęcik fajny, matryca nieporównywalnie lepsza od mojego E-P3. Ale czy będzie lepsze od X-M1? Zależy czego oczekujesz. Focus na pewno na korzyść PENa. Obrazek - chyba jednak APS-C z X-M1 da lepsze efekty. Ale to tylko moje zdanie.
No 17mm dają za darmo.
Razem by malutkie było.
No 17mm dają za darmo.
Razem by malutkie było.
W podanym linku 17 mm nie widzę :-), tylko kita. Masz na myśli 17 mm 2.8 czy 17 1.8? Ten pierwszy to faktycznie naleśnik, drugi jest już większy, ale jaśniejszy i zdecydowanie szybszy oraz optycznie lepszy.
EDIT.
Już widzę banerek... Tak, zestaw będzie malusi.
Jandreas
31-12-2013, 12:01
Mam pytanie dotyczące kompatybilności obiektywów z serii XF z np X-M1. Aparat X-M1 ma tradycyjne koło nastaw PASM. Natomiast wybór PASM w konfiguracji np X-E1 + obiektyw Xf odbywało sie poprzez kombinacje ustawień na obiektywie (przełacznik) i kole nastaw czasów.
Kompatybilne sa na 100%. Jak to dziala nalezaloby przeczytac w instrukcji. Zapewne jest to rozwiazane softowo.
mackaron
31-12-2013, 13:37
Przyjechal X-Pro1 z 18/2 i 35/1.4... no ladne cacko;) Pracuje szybko i pewnie...ale teraz jest jasno...zobaczymy jak po zmroku bedzie dawal rade...
U mnie w sklepie jest wlasnie XPro1 w zestawie z 35 i 18 za 6500 PLN - pechowo brak kasy bo juz bym bral... :/
mackaron
31-12-2013, 14:53
a nie znasz ceny na 60/2.4 w tym twoim sklepie?:)
mackaron
31-12-2013, 15:46
a fu!
Tilt, zastanów się nad zoomem zamiast 18mm. Do krajobrazu zoom będzie lepszy.
Pewnie piszesz o 18-55? Zoom bedzie, ale bardziej sie zastanawialem nad 55-200, ma ktos? Jest tak samo dobry jak 18-55? Ale i tak priorytetem jest skaner, zeby w koncu zobaczyc zdjecia z C645... ilez mozna skanowac komorka ;]
Tak, 18-55 rysuje podobnie do biogona 28, chociaż nie jest aż taki osty.
mackaron
02-01-2014, 20:11
problem z auto iso w x-pro1, nie wiem jak jest w x-e1 x-e2 pewnie podobnie...
ustalam sobie limit maksymalnego ISO i to akurat dziala ok
ustawiam najkrotszy dopuszczalny czas i aparat generalnie ma to gdzies... o co kaman?
mackaron
02-01-2014, 20:31
tak
Automat ignoruje minimalny czas gdy nie wystarcza maksymalne ISO, ale to chyba logiczne :)
mackaron
02-01-2014, 21:09
no wlasnie to o kant jest... skoro ustawiam na sztywno to tak ma trzymac
no wlasnie to o kant jest... skoro ustawiam na sztywno to tak ma trzymac
i niedoswietlac zdjecia? :confused:
Tak, powinien niedoświetlić.
X-A1 miałem dziś w ręku i cyknąłem pare fotek w jpg.
Obrazek lepszy moim zdaniem od nexa ale chyba po d700 cos sie ze mna zrobiło bo po prostu jakos mi nie leży.
Czy M1 bedzie miał ten sam obrazek ?
Bo pomimo tego ze system mi sie podoba bardzo to chyba jednak zostanę przy lusterku.
Może mnie ktoś uswiadomi bo może jakos patrzę nie w ta stronę...
Chciałbym zbić wagę i gabaryty. D5100 poszedł do wymiany i miało byc fuji. Małe i fajne. Z dobrym obrazkiem.
I wszystko sie zgadza tylko ten obrazek...jakiś taki. Na iso wyższym wymięka. Choc balans bieli podoba mi sie bardzo. Af tez pasuje.
Mam zgryza. W końcu stanie znowu na serii d5xxx. A chciałem cos małego do kieszeni...
Acha
Nic droższego w grę nie wchodzi. Matryca podobno i tak ta sama.
problem z auto iso w x-pro1, nie wiem jak jest w x-e1 x-e2 pewnie podobnie...
ustalam sobie limit maksymalnego ISO i to akurat dziala ok
ustawiam najkrotszy dopuszczalny czas i aparat generalnie ma to gdzies... o co kaman?
Miłem to samo w x100s. Przykładowo ustawiałem najkrótszy czas na 1/60 i auto ISO 1600. Cykam zdjęcie. Zaglądam w podgląd a tam 1/200 ISO 800. Sprawdziłem dwukrotnie - najniższe ISO było ustawione na minimum.
W Fuji nie da się ustawić najkrótszego czasu, tylko najdłuższy.
mackaron
03-01-2014, 01:06
przejezyczenie oczywiscie chodzilo o najdluzszy
X-A1 miałem dziś w ręku i cyknąłem pare fotek w jpg.
Obrazek lepszy moim zdaniem od nexa ale chyba po d700 cos sie ze mna zrobiło bo po prostu jakos mi nie leży.
Czy M1 bedzie miał ten sam obrazek ?
Bo pomimo tego ze system mi sie podoba bardzo to chyba jednak zostanę przy lusterku.
Może mnie ktoś uswiadomi bo może jakos patrzę nie w ta stronę...
Sprawdziłeś X-A1 sprawdź i X-M1, jeżeli masz taką możliwość. Z drugiej strony jeżeli nie odpowiada Ci JPG generowane przez puszkę Fuji to pozostań przy tym co masz. Nic na siłę.
I wszystko sie zgadza tylko ten obrazek...jakiś taki. Na iso wyższym wymięka. Choc balans bieli podoba mi sie bardzo. Af tez pasuje.
Dziwne masz spostrzeżenia. Fuji ma najlepszą jakość obrazu w APS-C na rynku, w rawie przynajmniej na równi z Nikonami, w jpegu natomiast lepszą. A testowanie AFu w sklepie nie ma sensu, bo aparaty i obiektywy dostępne do macania nie mają aktualnego softu.
Nie wszyscy podzielają ten entuzjazm, dpreview twierdzi inaczej, JPGi porównywalne a RAWy niestety słabsze od najnowszych puszek Nikona, osobiście jest mi to zupełnie obojętne co kto o tym myśli, ważne co mi pasuje i co z tym robię. Chyba nie zostanę śmiertelnym obrońcą Fuji na forach, AF w fuji jest wciąż kulejący i żadne zaklęcia tego nie zmienią, są i inne niedoskonałości i albo umiesz z tym żyć albo ten aparat nie jest dla ciebie, z mocnym naciskiem na "Ciebie". Nie wszyscy musimy mieć takie same aparaty, i nie musimy się zabijać w udowadnianiu który lepszy.
LordYoghurt
03-01-2014, 12:02
AF w fuji jest wciąż kulejący i żadne zaklęcia tego nie zmienią
Czy ja wiem? Jak porównać z Nikonami klasy semi-pro, to tak, ale D90 czy D5100 nie są od x-e1 (ta sama półka cenowa) lepsze na AF-S. AF-C jest w tych Nikonach nieco lepszy, ale nadal nie jest to coś co zapewnia komfort pracy - takie rzeczy to dopiero od D700/D800. Pamiętajmy też, że szybkość to jedno, a celność to drugie i oba składają się na efekt.
...dpreview twierdzi inaczej, JPGi porównywalne a RAWy niestety słabsze od najnowszych puszek Nikona...
A możesz wskazać miejsce, w którym tak twierdzi?
Konkretnie mam na myśli D7100
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-e1/21
Wystarczy uruchomić porównywarkę i wybrać D7100
Ja nie twierdzę że jest lepiej, nie mam czasu i ochoty na porównania, testy i takie tam zabawy, dawno mi to przeszło. Ja tylko piszę że zdania mogą być różne i różne są gusta, szczególnie jeśli chodzi o JPG.
Co do AF i D90 to miałem ten aparat kilka lat i wrażenie w pamięci, jeśli chodzi o AF, pozostawił lepsze od tego co oferuje X-E1 i nawet X100s. Pomijając oczywiście fakt że jest to aparat z 2008 roku. I znów "ja nie twierdzę że komuś nie wystarczy X-E1 czy X100s", próbuję tylko podchodzić do tego wszystkiego obiektywnie i z dystansem, testów nie robiłem i nie będę robił, piszę tylko o moim subiektywnym odczuciu opartym na tym co pamiętam i co mam w fuji.
Ale tam dpreview niczego takiego nie twierdzi.
Ja nie twierdzę że jest lepiej...
Dpreview nie twierdzi, Ty nie twierdzisz, ale jednak ktoś twierdzi... Może ja? ;)
Inkognito
03-01-2014, 13:45
Abstrahując od jakości matrycy ja przed zakupem fuji (akurat x100s ale w kontekście dyskusji nie ma to jak myślę kluczowego znaczenia) byłem pełen obaw o kulturę pracy AF. Przyzwyczajony do tego co oferuje D300 bałem się, że na ulicy, wakacjach, czy innych spontanicznych akcjach AF będzie przyczyną utraty fajnych kadrów.
Z perspektywy czasu (niemalże pół roku) muszę przyznać, że nie zdażyło się jeszcze abym jakiś kluczowy kadr wyrzucił ze względu na to, iż AF nie nadążył i źle ustawił ostrość bądź po prostu nie wyrobił się z jej ustawieniem i kadru nie udało się naświetlić. Owszem zdarzają się pomyłki (najczęściej w zdjęciach pionowych z boku kadru) ale zarówno w słabych warunkach oświetleniowych (miasto nocą, ciemne muzea, kościoły) jak i w dobrych na AF nie narzekam. Nie robię jednak zdjęć skrajnie dynamicznych akcji lub zdjęć wymagających sprawnych serii więc ciężko odnieść mi się do tego typu (wyśrubowanych dla AF) sytuacji.
Ale tam dpreview niczego takiego nie twierdzi.
Dpreview nie twierdzi, Ty nie twierdzisz, ale jednak ktoś twierdzi... Może ja? ;)
Oczywiście, nie ma tam podkreślonego stwierdzenia pod przysięgą, jest tylko wykresowa ocena aparatów w różnych kategoriach, dla zestawu X-E1 i D7100 wynika z niej remis dla JPG i przewaga w RAWach na korzyść Nikona.
Co wcale nie oznacza że wszyscy muszą się z tym zgadzać. Czy się komuś podoba JPG z fuji, nikona, itp to jego subiektywna ocena. Osobiście wolę JPGi i kolorystykę Fuji ale nie znam Nikona D7100 i nie podejmuję się oceny, znam natomiast kilka osób, którym ta kolorystyka nie podchodzi i mają prawo to głosić a ja z nimi walczył nie będę.
Dziwne masz spostrzeżenia. Fuji ma najlepszą jakość obrazu w APS-C na rynku, w rawie przynajmniej na równi z Nikonami, w jpegu natomiast lepszą. A testowanie AFu w sklepie nie ma sensu, bo aparaty i obiektywy dostępne do macania nie mają aktualnego softu.
Czy tego typu oceny mogą sugerować, że do stawki włącza się Sony i NEXy. W końcu sensory jak w Nikonie i reszta zależy od oprogramowania (tak wiem, że dużo).
mackaron
03-01-2014, 14:36
Mozna powiedziec taki test bojowy OKD;)
Fotografuje teatr... w teatrze warunki czesto sa tragiczne...zwlaszcza w tych offowych gdzie jako oswietlenia scenicznego uzywa sie halogenow z castoramy;)
Dzisiaj na próbę wziałem D800 i X-pro1. Po kilku zdjeciach fujem wkurzony wrzucilem go do torby... ale zaraz przypomnialem sobie ze ma diode AF assist;) lepiej ale czy na pewno ...sa sytuacje gdzie swiecenie ledem aktorowi po oczach niestety odpada czyli znowu jestesmy w ciemnej d...:)
Pomijajac wielkosc obrazka bo to jest najmniej istotne. Robilem zdjecia na ISO 1600 ...moja dyzurna czulosc na scenie i w manualu na takich samych lub zblizonych parametrach... 1/60-1/30 obiektywy na pelnej dziurze... nikkor 28/1.8 i 50/1.4 oraz fuje 18/2.0 i 35/1.4... oba szkla fujowe bez AF assista ...porazka. 18 troszke lepiej. Fuji ma zupelnie inny charakter szumu niz d800 per piksel... po zmniejszeniu do 12 pix... bardziej widac to w zdjeciach z fuja aczkolwiek w nicznuym nie przeszkadza bo szumek jest przyjemny dla oka (w plikach z d800 w zasadzie znika ale to akurat nie niespodzianka)
Niestety po jednej takiej sesji trace entuzjazm zeby zastapic lustrzanke czyms mniejszym... fuji jak juz trafi...jest niezle... pozostaje jednak niedosyt...i to spory
w linku kilka wyrwanych z kontekstu zdjec z X-pro1 i D800...jest kilka podobnych kadtow ...warunki i swiatlo jednakowe... https://www.dropbox.com/sh/wi5p04hopcqjood/ZZoT0KdyQj
Mi af pasował. Szybko nie było ale z kitem wystarczy to co było.
Chodzi o jpg bardziej. Na iso 200 Olek zjadal mz fuji na śniadanie. Na iso 200.
Nie mam okazji sprawdzić wersji M. Wiem za to ze juz nie ma tak ze widzę obrazek z fuji tak jak wcześniej. Juz taki fajny sie nie wydaje. Może wersja M generuje lepszy? Wlasnie to bym chciał usłyszeć od Was.
Testy z netu znam. Jak widać to testy tylko...o zycie mi chodzi i focenie. Szczególnie o iso wysokie i obrazek. W kontekście d5100 lub d5200.
A af sprawdzony w sklepie w świetle świetlówek i ogólnie pomieszanego światła uważam za jako tako miarodajny. Mz dla mnie daje radę na moje oczekiwania.
Chodzi o jpg bardziej. Na iso 200 Olek zjadal mz fuji na śniadanie. Na iso 200.
A jakieś konkrety?
Panoramka z "kita" 18-55 z zyczeniami noworocznymi :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/11731653023_3b7cc69200_b-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3782/11731653023_3b7cc69200_b.jpg)
Jaki Olek zjadał jakie Fuji na śniadanie, jeśli można doprecyzować ?
Strasznie żarłoczny ten Olek ;)
artek1012
03-01-2014, 17:50
Panoramka z "kita" 18-55 z zyczeniami noworocznymi :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/11731653023_3b7cc69200_b-1.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3782/11731653023_3b7cc69200_b.jpg)
Wiciu ja niczewo nie wiżu :smile:
UPS od razu pomogło i widać :)
artek1012
03-01-2014, 17:52
Robiłeś to z ręki? Pytam bo u mnie jakieś schodki wyłążą od czasu do czasu.
Z reki, schodki niestety czasem wylaza, na tym zdjeciu musialem slad po samolocie retuszowac :)
Z reki, schodki niestety czasem wylaza, na tym zdjeciu musialem slad po samolocie retuszowac :)
Przepraszam, ale nie zrozumiałem. "Schodki"?
Tak. Schodki. Co jest niezrozumialego w slowie "schodki"?
Xe1 - mam takie pytanie.
Jakie są koszty przejściówki na nikona ? Nie musi miec af. Manual mnie zadowoli.
Stare szkła dadzą na nim radę ?
Bo tak kombinuje i myśle. Mi nie trzeba zooma. Bym kupił samo body i tyle.
Na szeroko bym miał 35-70 bez af albo 50mm starego nalesnika.
Czy ktoś z Was juz tak robił ? Działa to ?
Czy sam pomysł nie jest do niczego ? Bo szkieł jakiś cudownych mi nie potrzeba a na F1,4 fuji na ta chwile mnie nie stać.
Dokupić można na wiosnę czy lato. A wtedy z np 35 by było wszystko co mi trzeba.
Kosztuje standard, czyli około 100 zł. Masz focus peaking, więc co nie mają dać radę...
Ale coś mi się wydaję, ze bardzo kombinujesz i chyba sam nie wiesz czego chcesz... jak się mylę to przepraszam...
d90, adapter kosztuje koło 100 złotych, te ze starowaniem przysłoną w szkłach G są droższe, ale MZ nie ma sensu kupno jakiegokolwiek EVILa i używanie go tylko lub głównie ze szkłami od SLR. Ma to jeszcze sens w przypadku szkieł dalmierzowych, gdzie rozmiary optyki i adaptera nie są duże. Natomiast w przypadku szkieł lustrzankowych to jest kompletnie bez sensu.
Poniżej przykład NEXa ze szkłem Sony 20/2.8 oraz z naleśniczanym Voigtlanderem 20/3.5 + adapter
http://tomzych.com/pictures/forum/inne/nex_20.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/inne/nex_20.jpg)
Do fuji adapter pewnie będzie kilka milimetrów krótszy, ale chodzi o zasadę.
Xe1 - mam takie pytanie.
Jakie są koszty przejściówki na nikona ? Nie musi miec af. Manual mnie zadowoli.
Tu masz chyba najtaniej na obecną chwilę: http://allegro.pl/adapter-nikon-f-fuji-fx-x-pro1-x-e1-x-e2-i3835654292.html
Moim zdaniem nie tak całkiem bez sensu, jest znacznie taniej , szczególnie kiedy chcemy mieć jakąś ogniskowa której będziemy używali od święta.
Ja mam 50mm 1.4 i kupno Fuji 56/1.2 jako rozwiązanie zamienne mnie nie interesuje, waga, rozmiar, kasa będą na korzyść przejściówki. Proporcje też trochę lepsze niż z NEXem :)
Zasadę znam mniej wiecej... Mi chodzi o gabaryty najbardziej. Przy takiej kasie za body, chce czasem zmienić szkło jednak.
Na początek z f301 założyć mogę 50mm. Stare bo stare ale i na d700 nie raz siedziało i gites było.
Mi chodzi o obrazek i o wielkość puszki. Napisy na body zawsze mam zaklejone. Ale duże body - to dziwne ludzkie reakcje.
Chce małe i fajne. A ze dzieciaki mam to poza iPhonem tez aparat zawsze noszę.
Ta role spełniało wlasnie d5100. Było tez zapasem do pracy. Bo małe i jakby kombajn d700 strzelił focha, to było...z 35mm.
Teraz bym chciał gabaryty zbić jeszcze. Pozniej dokupić cos x-mount, ale na ta chwile szkło od nikona by styknelo. Myśle o tej 50mm naleśnikowej.
A ze kombinuje ? Pewnie ze tak :)
Zycie bez kombinacji nudne by było...
Czyli spokojnie jak piszecie da sie i za pare groszy wiecej dopne nikkora.
Af mi nie potrzebny na ta chwile. Zima jest. Czas na zmiany i rożne kombinacje.
Teraz pozostaje tylko zdecydować czy jednak fuji czy jednak dalej mniejsze od kombajnu (d700) d5200 na wymianę starszej wersji. Tylko czy mi potrzeba aż tak dużą matryce to sam nie wiem. A wielkość tez "większa".
No i miałbym cos co wyglada (o fuji myśle ) jak moje kochane f301.
Oczami tez sie przecież kupuje.
Dzięki za porady. Jeśli bedzie jednak fuji to wpadne sie tu pochwalić.
Ostatnie pytanie x dwa:
Czyli ze bez większych problemów podepne pod fuji na przejściowce rownież m42 ? Bo mam w szufladzie takie fajne stare 135mm...
Czy cała seria wszystkich modeli X ma to samo mocowanie ?
Tak. Schodki. Co jest niezrozumialego w slowie "schodki"?
No sorry ale nie rozumiem co znaczą wychodzące schodki przy robieniu z ręki
Z reki, schodki niestety czasem wylaza, na tym zdjeciu musialem slad po samolocie retuszowac
Robiłeś to z ręki? Pytam bo u mnie jakieś schodki wyłążą od czasu do czasu.
Te schodki czasami miałem w x100s. Panorama wyglądała jak zlepek zdjęć jedno koło drugiego a nie jednolita całość. Po pierwsze trzeba opanować technikę obracania aparatu. Po drugie to nie zawsze wina fotografującego - przy ostrych kontrastach tak potrafi się dziać. Niestety wykasowałem wszystkie nieudane panoramy więc nie mogę pokazać przykładowego zdjęcia.
Ostatnie pytanie x dwa:
Czyli ze bez większych problemów podepne pod fuji na przejściowce rownież m42 ? Bo mam w szufladzie takie fajne stare 135mm...
Czy cała seria wszystkich modeli X ma to samo mocowanie ?
Wszystkie X-y maja to samo mocowanie i poniewaz bagnet jest duzo blizej matrycy niz w lustrach istnieja przejsciowki do praktycznie kazdego systemu.
Ale uzywanie np nikonowego obiektywu na przejsciowce jako podstawowego to jednak mija sie z celem.
Na pewno warto z jakimis ciekawymi manualnymi szklami ktore uzywa sie raz na jakis czas ale na podstawowe szklo to lepiej dolozyc do kita, jest swietny i niedrogi w komplecie z body.
Nie jestem pewien czy zauwazyles a nikt nie zwrocil uwagi ale x-a ma normalna bayerowska matryce a x-m trans-x wiec obrazek bedzie inny. Chociaz wierzac internetowi to jpg-i sa podobne.
artek1012
04-01-2014, 11:25
Przepraszam, ale nie zrozumiałem. "Schodki"?
Oto przykład . U góry masakara, wystarczy spojrzeć na horyzont. Niżej już lepiej , łokieć miałem oparty o coś tam . Moim zdaniem najlepiej chyba skorzystać ze statywu . Dlatego dziwię się skąd u Wicia brak schodków. Nie sprawdzałem jeszcze metody 2 piwka przed . Podobno niweluje zniekształcenia, pozdrawiam.
źródło (http://img854.imageshack.us/img854/6946/430f.jpg)
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/6446/2t9z.jpg)
Nie jestem pewien czy zauwazyles a nikt nie zwrocil uwagi ale x-a ma normalna bayerowska matryce a x-m trans-x wiec obrazek bedzie inny. Chociaz wierzac internetowi to jpg-i sa podobne.
Nie lubie cytowac siebie samego, ale coz, kilka stron wstecz:
W XA1 jest "zwykla" matryca Bayera. Osobiscie wolalbym XM1.
Oczywiście, że zauważył(-em) :smile:. Post w wątku #2327.
Lancelot
04-01-2014, 16:30
Oto przykład . U góry masakara, wystarczy spojrzeć na horyzont.
Trzeba było włączyć siatkę i przystawić ją do linii horyzontu, wyszłoby znacznie lepiej.
artek1012
04-01-2014, 16:42
Trzeba było włączyć siatkę i przystawić ją do linii horyzontu, wyszłoby znacznie lepiej.
Tak po prawdzie to był piękny poranek (około południa). stałem na wieży jedną nogą nad przepaśćią , jedną ręką trzymałem się łańcucha , w drugiej x-e1. Ponadto wstyd się przyznać byłem jeszcze pod wpływem z poprzedniego dnia. Reasumując, siatka niewiele by tu pomogła ;)
14mm F3.6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/11755385523_c25368c576_b-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3682/11755385523_c25368c576_b.jpg)
18mm F2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/11755409653_966c4fb539_b-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7318/11755409653_966c4fb539_b.jpg)
Nie lubie cytowac siebie samego, ale coz, kilka stron wstecz:
Oczywiście, że zauważył(-em) :smile:. Post w wątku #2327.
No tak, za duzo tu sie pisze, przegapilem / zapmnialem :)
No tak, za duzo tu sie pisze, przegapilem / zapmnialem :)
Dzięki, moja próżność została zaspokojona. :)
artek1012
05-01-2014, 13:13
Wiciu to na 14 mm dla mnie klasa. Dużo grzebane ? świato , kolory cudo , gratulacje.
Mam prośbę czy kto może ma możliwość przesłania RAW'a z FUJI X-E2
Szkło dość dowolne, najchętniej z zoom'a kitowego
Mój adres
foto MAŁPA PawelBorowka.pl
z góry dziękuję
Wiciu to na 14 mm dla mnie klasa. Dużo grzebane ? świato , kolory cudo , gratulacje.
Dzieki za uznanie. :) Grzebane bylo malo, glownie kontrast i troche kolor. Nawet nie z RAF-a, tylko z jpega.
Dzieki za uznanie. :) Grzebane bylo malo, glownie kontrast i troche kolor. Nawet nie z RAF-a, tylko z jpega.
Pamiętasz jaki miałeś ustawiony tryb pomiaru światła? Wyciągałeś cienie?
Pamiętasz jaki miałeś ustawiony tryb pomiaru światła? Wyciągałeś cienie?
Matrycowy a cienie wyciagalem.
gdyby ktoś szukał z x-E2 zdjęcia choć bez RAWów
Tutaj (http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1839&perpage=30&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3&digicam=0&p=3)
Ogólnie jeśli kogoś nie stać na szklarnie do bezlusterkowca a chcę zbić na rozmiarze - jupitery 50/2 oraz 50/1.5, Konica 45/1.8 minolta 45/2 oraz wiele innych szkieł do 300zł można znaleść, które będą mogły być podpięte.
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf56mmf12_r/specifications/ dostepny od lutego, cena za oceanem 999$ http://www.fujirumors.com/
artek1012
06-01-2014, 12:03
Powiem szczerze , że od kiedy dowiedziałęm się o nowych obiektywach mam problem . Chciałem pozbyc się 18-55/2,8-4 na rzecz 23/1,4 i przyspawać do puszki. Teraz już oficjalnie wiadomo , że wyjdzie 16-55/2,8 .Pytanie tylko nie o to czy obiektyw będzie udany optycznie ale jaka będzię jego cena i gabaryty. Jak dla mnie rozmiar ma duże znaczenie :)
To u nas 999€, czyli 4500 PLN, chociaż zależy po jakim kursie przeliczą.
PS. 16-55 mały nie będzie.
Cena w Europie to 999,99 £ :-(
artek1012
06-01-2014, 12:12
Cena w Europie to 999,99 £ :-(
Cena powiedzmy do przełknięcia , z bólem , płakać i płacić. Bardziej martwią mnie rozmiary dziada. Nie po to uciekałem od d700 z 24-70/2,8 aby teraz wrócić do nałogu i targać 2 kg na szyi.
Przecież wymiary są znane: 70 mm długości i 62 mm średnicy filtra. Można powiedzieć, że obiektyw jest dość mały jak na takie parametry.
artek1012
06-01-2014, 12:26
Przecież wymiary są znane: 70 mm długości i 62 mm średnicy filtra. Można powiedzieć, że obiektyw jest dość mały jak na takie parametry.
A tak dokłądnie to gdzie to jest oficjalnie podane ? Jeśli będą takie rozmiary to tak na oko 400 - 450 g, nie ma tragedii.
A tak dokłądnie to gdzie to jest oficjalnie podane ?
W pierwszym linku, ktory podalem....? ;)
artek1012
06-01-2014, 12:34
W pierwszym linku, ktory podalem....? ;)
Wiciu to ja inny internet mam chyba . Jest o 56/1,4 wsio ale o 16-55 /2,8 , no gdzie ta specyfikacja ? Już nawet okulary włożyłem na nos.
Do tej pory ceny z USA w $ odpowiadaja prawie 1:1 cenom w €, wiec i tym razem pewnie bedzie podobnie. Typuje na 999€ a w drugim kwartale 899€ :)
Wiciu to ja inny internet mam chyba . Jest o 56/1,4 wsio ale o 16-55 /2,8 , no gdzie ta specyfikacja ? Już nawet okulary włożyłem na nos.
Internet to mamy ten sam, ale rozmawiamy o roznych obiektywach. Specyfikacji 16-55/2.8 jeszcze nie ma i jeszcze dlugo nie bedzie ;)
PS. 56/1.2 nie 1.4 - szczegol, ale dosyc drogi ;)
Cena jest do przełknięcia, biorąc pod uwagę, że Canon 85 f/1,2 kosztuje ponad 8.000 zł. Szkoda tylko, że nie ma tańszej alternatywy, np. ze światłem f/1,8. Mi by coś takiego wystarczyło. Może Zeiss się ruszy i coś zrobi?
Mam takie pytanie, poza dywagacjami o nowym sprzęcie. Kilku z Was używa X-E1 i szkieł XF już rok/ponad rok. W wadach sprzętu podczas czytania recenzji w necie było wymienione łapanie (zasysanie) syfu przez obiektywy i wizjer X-E1.
Jak jest u Was?
artek1012
06-01-2014, 12:42
Internet to mamy ten sam, ale rozmawiamy o roznych obiektywach. Specyfikacji 16-55 jeszcze nie ma i jeszcze dlugo nie bedzie
No właśnie a wszyscy mnie przekonują , że jest , wiadomo, podają wymiary i robicie ze mnie wariata:D Zamiast poczytać dokładnie o co pytam .
U mnie ten problem nie istnieje. Nie miałem nawet ani jednego pyłka na matrycy.
artek1012
06-01-2014, 12:46
Mam takie pytanie, poza dywagacjami o nowym sprzęcie. Kilku z Was używa X-E1 i szkieł XF już rok/ponad rok. W wadach sprzętu podczas czytania recenzji w necie było wymienione łapanie (zasysanie) syfu przez obiektywy i wizjer X-E1.
Jak jest u Was?
Ja również nie widzę żadnego "syfu"za 18-55 i wizjerem u siebie. Być może to po prostu kwestia dbania o sprzęt.
Cena jest do przełknięcia, biorąc pod uwagę, że Canon 85 f/1,2 kosztuje ponad 8.000 zł. Szkoda tylko, że nie ma tańszej alternatywy, np. ze światłem f/1,8. Mi by coś takiego wystarczyło. Może Zeiss się ruszy i coś zrobi?
85/1.2 na pelnej klatce, to nie to samo co 56/1.2 na APS-C, ale to wiesz przeciez :) 56/1.2 to odpowiednik 85/1.8 na pelnej klatce, a ten mozna miec w Canonie za 1/3 tej ceny.
Dzięki za info co do łapania syfu. Tak się przymierzam na zakup jakiegoś bardziej mobilnego zestawu. 6D jest genialny, ale na wyjazdy czysto fotograficzne. Do codziennego focenia wolałbym jednak coś, co wlezie do torby od lapa (X-E1+18/2) na ten przykład. Juto się może pochwalę ;-)
Jak jest u Was?
W porownaniu do D700, to wydaje sie, ze X-E1 nie syfi sie prawie wcale. Mam chyba ze dwa male "kleksy" na matrycy i czysty wizjer.
artek1012
06-01-2014, 12:51
Witek a na Twoje wyczucie ten 16-55/2,8 to będzie duży i kosztowny klamot ?
Dlaczego przeliczamy obiektywy na GO na pełnej klatce, a nie na przykład na wielkość? Mnie bardziej interesuje iloczyn ceny i masy, podzielony przez GO :-) Interesuje mnie, ile będą ważyć pieniądze, które noszę w torbie, a za które uzyskać mogę podobną jakość obrazu, jak w 5DII.
Witek a na Twoje wyczucie ten 16-55/2,8 to będzie duży i kosztowny klamot ?
Na moje wyczucie, bedzie za duzy i za drogi (dla mnie) a co decydujace, sadze, ze wielkiego skoku jakosciowego do 18-55 nie bedzie. Interesujace sa oczywiscie te 2 mm na szerokim koncu, ale mam 14mm a to z kolei sa jeszcze 2mm ;) Do tego 14-ka jest stosunkowo mala i lekka. Dla mnie Fuji, to aparat glownie na wycieczki i do "mienia" go przy sobie i te szkla, ktore mam, wlasciwie mi wystarcza. Jak bede chcial sie "spelnic" ;) fotograficznie, bede siegal po 6D i eL-ki.
artek1012
06-01-2014, 13:12
Na moje wyczucie, bedzie za duzy i za drogi (dla mnie) a co decydujace, sadze, ze wielkiego skoku jakosciowego do 18-55 nie bedzie.
Mam bardzo podobne odczucia. Co myślisz o zamianie 18-55 na 23 mm . Wiem , że zoom na wycieczkach lepej się sprawdza ale dość często , szczególnie kiedy przykręcę robi się zbyt ciemno . Ja jestem dziadem starej daty i w zasadzie nigdy nie używam lampy. W wypadkach kiedy zaczyna iso brakować w rozsądnych granicach oczywiście , ciemnica obiektywu to tzw gwóźdź do trumny , niestety. Mam nadzieję , że nie namieszałem w temacie i jest to czytelne. :p
Mam bardzo podobne odczucia. Co myślisz o zamianie 18-55 na 23 mm . Wiem , że zoom na wycieczkach lepej się sprawdza ale dość często , szczególnie kiedy przykręcę robi się zbyt ciemno . Ja jestem dziadem starej daty i w zasadzie nigdy nie używam lampy. W wypadkach kiedy zaczyna iso brakować w rozsądnych granicach oczywiście , ciemnica obiektywu to tzw gwóźdź do trumny , niestety. Mam nadzieję , że nie namieszałem w temacie i jest to czytelne. :p
U mnie ten problem (ciemnica) zalatwia 35/1.4 - swietny obiektyw, za rozsadne pieniadze. Wiem, ze nie jest az tak "uniwersalny", jak 23mm, ale duuuuzo tanszy i mniejszy.
Witam, zastanawiam sie nad zakupem czegos z systemy Fuji X, i tak do wyboru mam X Pro1 lub X E2, co byscie doradzili, czy matryca w tych modelach jest taka sama ? do X Pro1 przekonuje mnie wizjer, niestety nie mialem w rekach X E2 ale jakos mam awersje do wizjerow elektronicznych, choc zapewne sa coraz lepsze
Witam, zastanawiam sie nad zakupem czegos z systemy Fuji X, i tak do wyboru mam X Pro1 lub X E2, co byscie doradzili, czy matryca w tych modelach jest taka sama ? do X Pro1 przekonuje mnie wizjer, niestety nie mialem w rekach X E2 ale jakos mam awersje do wizjerow elektronicznych, choc zapewne sa coraz lepsze
Mysle, ze w tym wypadku nikt Ci nie doradzi. Jedyne rozwiazanie, sprawdzic osobiscie w sklepie/u znajomych/u nieznajomych*
*niepotrzebne skreslic ;)
PS. Matryce sa bardzo podobne, sadze, ze roznicy w obrazku raczej brak.
Mysle, ze w tym wypadku nikt Ci nie doradzi. Jedyne rozwiazanie, sprawdzic osobiscie w sklepie/u znajomych/u nieznajomych*
*niepotrzebne skreslic ;)
PS. Matryce sa bardzo podobne, sadze, ze roznicy w obrazku raczej brak.
Ok, dzięki, czyli jednak najlepiej sprawdzić organoleptycznie :) a jeszcze jedno czy ktoś z Was bawił się już może nowym obiektywem 23mm ??
artek1012
06-01-2014, 16:05
U mnie ten problem (ciemnica) zalatwia 35/1.4 - swietny obiektyw, za rozsadne pieniadze. Wiem, ze nie jest az tak "uniwersalny", jak 23mm, ale duuuuzo tanszy i mniejszy.
Też zastanawiałem się nad 35 ale jak na moje potrzeby między 23 a 35 mm to mimo nie wielkiej różnicy w cyferkach w praniu tak naprawdę to kosmos. Różnicy między wagą i gabarytami 18-55 a 23 mm w zasadzie brak. Wobec powyższego nic się nie zmieni. Obecnie 95% zdjęć robię na 18-25mm . Tylko jeszcze ta cena , hmm obiektyw dopiero co się pokazuje 3600 pln , może za kilka miesięcy spadnie do 3k i wtedy go chapnąć?
Ja na Twoim miejscu zdecydowanie brał bym x-e1 i nadwyżkę zainwestował w porządne szkło. Jeśli zaś masz kasiory pod dostatkiem bierz x-e2 , to moim zdaniem mimo wszystko już lepsza konstrukcja a do wizjera elektronicznego zapewniam Cię , przyzwyczaisz sie migusiem i nie będziesz żałował.
Też zastanawiałem się nad 35 ale jak na moje potrzeby między 23 a 35 mm to mimo nie wielkiej różnicy w cyferkach w praniu tak naprawdę to kosmos. Różnicy między wagą i gabarytami 18-55 a 23 mm w zasadzie brak. Wobec powyższego nic się nie zmieni. Obecnie 95% zdjęć robię na 18-25mm . Tylko jeszcze ta cena , hmm obiektyw dopiero co się pokazuje 3600 pln , może za kilka miesięcy spadnie do 3k i wtedy go chapnąć?
Mowiac szczerze, to chyba wolalbym juz x100. Nawet pierwsza wersje, taniej i jako "zestaw" duzo bardziej mobilne.
artek1012
06-01-2014, 16:14
Witek no błagam Cię to już hardcore przesiadka z 18 na 35 mm . Poza tym jak mi coś się odwidzi i zacznę robić tylko portreciki na starość, odepnę 23 i zakupię 56 8)
Witek no błagam Cię to już hardcore przesiadka z 18 na 35 mm . Poza tym jak mi coś się odwidzi i zacznę robić tylko portreciki na starość, odepnę 23 i zakupię 56 8)
A kto powiedzial, ze zamiast? :p
artek1012
06-01-2014, 16:41
A kto powiedzial, ze zamiast? :p
No ja tak mówię od samego początku. Nie mam zamiaru dokupywać tylko zamieniać. Nie będę znowu zbierał całęj kupy słoików.
Mam pytanie do posiadaczy XE2 i czegoś pokroju D3s (D4, 800, chodzi mi o wielkość, wagę). Na początku wspomnę, że znam się z Fujem od ponad roku, posiadam X100 który swoje przeżył, pęknięty wyświetlacz, kilogramy piasku w nim zgrzytają, kilka ulew przeżył i tym podobne przygody. Kupiłem go jako uzupełnienie D3s, jako mały, lekki i przede wszystkim cichy nie rzucający się w oczy aparacik na każde wyjście z domu kiedy nie chcę nosić ciężkiej torby.
Poważnie zastanawiam się nad XE2 (Xpro raczej nie widzę sensu płacić z wizjer który przy zmiennych ogniskowych wydaje mi się mało przydatny a w X100 i tak głównie używam elektronicznego aby wiedzieć na 100% czy jest ostro) jako codzienne body, do codziennej pracy w gazecie (pomijam sport, gdzie porównania raczej nie ma). Czy ten aparat da radę w codziennej pracy, jak sprawdza się AF przy jakiejś szybkiej dynamicznej akcji, np. manifestacja, strajki, protesty gdzie wszystko dookoła dzieje się szybko i nieprzewidywalnie? Z X100 raczej nie ma szans jeśli chodzi o AF (mam najnowszy soft).
Całe te moje dywagacje spowodowane są wagą, która przy D3s + 24-70 80-200 laptop 12" lampa baterie etc. dają mi ostatnio mocno popalić.
To X100 to chyba nawet ode mnie kupiłeś z 1,5 roku temu ;-)
Czarny pasek Artisan & Artist?
Si! + osłona p.słoneczna.
To X100 to chyba nawet ode mnie kupiłeś z 1,5 roku temu ;-)
Ale Ci sprzet potraktowal.... ;):)
Dwa wycieczkowe ździśki z X-E1+18-55
1.
źródło (http://imageshack.us/a/img24/8616/vi6g.jpg)
2.
źródło (http://imageshack.us/a/img829/7910/ul3p.jpg)
ale by się 16mm przydało przy drugim, bo "troszkę" prostownicą potraktowane
Jest może na forum ktoś posiadający xe2 z Rzeszowa, bądź okolic?
Dwa wycieczkowe ździśki z X-E1+18-55
ale by się 16mm przydało przy drugim, bo "troszkę" prostownicą potraktowane
Fajne zdziski, klimatyczne. Polecam 14mm - zajefajny obiektyw :)
Aaa, to tez cos zapodam, tym razem z 35-ki
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/11802941913_e80a24d551_c-1.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5549/11802941913_e80a24d551_c.jpg)
Już bym się dawno skusił na 14kę, ale czekam na 10-24 ;)
artek1012
07-01-2014, 17:26
Już bym się dawno skusił na 14kę, ale czekam na 10-24 ;)
Ja od wczoraj zbieram na 23 , najpierw jednak muszę zainwestować w duży worek i grabie :D
Z tego co pamiętam ktoś zapodał link na forum osłony fujika 23mm o normalnych wymiarach a nie jak oryginał ? Nie moge odszukać.
Moze to? http://www.dpreview.com/forums/thread/3566099?page=1
artek1012
07-01-2014, 18:26
Moze to? http://www.dpreview.com/forums/thread/3566099?page=1
No właśnie , jednak co młode to młode oczy. Dziękuję bardzo . Zerknij jeszcze Wiciu czy ten model będzie konkretnie pasował . Bardzo mi sie podoba ze względu na dodatkowo odpinany dekielek . Wyjmujesz , odpinasz , strzelasz , wygodnie i szybko.:)
http://www.ebay.com/itm/For-Leica-M-62mm-62-mm-metal-tilted-vented-Lens-Hood-Shade-Lens-cap-/221046934306?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item33776c8b22
Wyglada OK, ale czy ta oslona nie bedzie za krotka/plytka? Z tymi mlodymi oczami, to po bandzie pojechales....;) Ja z tych starszych juz, niestety :)
artek1012
07-01-2014, 18:47
Wyglada OK, ale czy ta oslona nie bedzie za krotka/plytka? Z tymi mlodymi oczami, to po bandzie pojechales....;) Ja z tych starszych juz, niestety :)
Jak nie sprawdzę to nie będę wiedział. 7 USD nie majątek ale na moje oko wygląda ok . Ja myślałem , że już jestem ostatnim sucharem na tym forum:) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Ja od wczoraj zbieram na 23 , najpierw jednak muszę zainwestować w duży worek i grabie :D
Z tego co pamiętam ktoś zapodał link na forum osłony fujika 23mm o normalnych wymiarach a nie jak oryginał ? Nie moge odszukać.
jak już uzbierasz i nabędziesz to się pochwal rezultatami, też mi chodzi po głowie ten obiektyw i jestm ciekaw jak się sprawuje.
artek1012
07-01-2014, 20:39
jak już uzbierasz i nabędziesz to się pochwal rezultatami, też mi chodzi po głowie ten obiektyw i jestm ciekaw jak się sprawuje.
Jak już zakupię i coś ciachnę na pewno dam znać. Myślę jednak , że trochę to potrwa niestety:(
meliszipak
08-01-2014, 07:07
Fajne osłony, pasuja wyglądem lepiej niż nietrafiony oryginał.
mackaron
08-01-2014, 11:05
http://farm6.static.flickr.com/5547/10483632233_aa330ce673_o.jpg
http://farm4.staticflickr.com/3824/10483443595_c4929d18aa_o.jpg
te dwa zdjecia z 23 skutecznie mnie wyleczyly z tego szkla.... nudne, rozmemlane i bez charakteru...:(
Oceniasz szkło na podstawie kompozycji zdjęcia?
mackaron
08-01-2014, 12:58
nie ...na podstawie tego rozmemlanego tla
Postanowiłem w tym wątku zapytać - jeśli nie w temacie to proszę o usunięcie.
A chodzi o to, że kupiłem sobie w "super promocji" x-m1 w dual kicie, ale ponieważ jestem typowym "stałkowiczem" i fotografowanie zoomami mnie w ogóle nie "rajcuje" (pozbyłem się już 50-230 i zapewne wcześniej czy później 16-50 też się pozbędę) rozmyślam nad stałkami 35/1.4 lub 27/2.8 - rozsądek nakazuje 35/1.4.
X-m1 będzie mi służył jako aparat podręczny (taki aparacik w samochodzie na wszelki wypadek) na wycieczki rowerowe, spacery z rodzinką.
Po krótkim rozeznaniu tematu:
35/1.4
+ bardzo chwalone, wydaje się ostre, no i super światełko 1.4
- dosyć duże gabaryty, no i węższy kąt widzenia (w porównaniu do 27)
27/2.8
+ małe, chyba też w miarę ostre (szczególnie chodzi mi tutaj o rogi) i chyba jednak większe możliwości w fotografowaniu z bliższa, detali (takie pseudo makro), trochę szerzej niż 35
- cena mogłaby być odrobinę niższa jak za te parametry :)
oczywiście najbardziej by mi spasował 23/1.4, ale mnie na niego teraz nie stać, 18/2 raczej nie (miałem Nikona coolpixa A - super sprzęt, ale przekonałem się, że ogniskowa 18 mm dla mnie nie jest aż tak uniwersalna)
Prosiłbym o uwagi osoby, które miały możliwość fotografowania tymi szkłami, jakie są ich spostrzeżenia. Aha x-m1 to nie jest mój jedyny aparat - generalnie to fotografuję Nikonem d800 ze stałkami (obecnie mam 50/1.8 i 105/2.8)
Tez sobie zakupiłem X-E1 z 35/1.4
Testy w plener sobotni, jestem ciekaw porównania do 6D jeśli chodzi o obrazek i kolory.
te dwa zdjecia z 23 skutecznie mnie wyleczyly z tego szkla.... nudne, rozmemlane i bez charakteru...:(
no rzeczywiście te przykłady nie są za ciekawe, ale tutaj macie fajne review i zdjęcia są całkiem całkiem
http://www.laroquephoto.com/blog/2013/10/1/soul-mate-the-fujinon-xf-23mm-f14-r
podsyłam jeszcze test najnowszego 56mm tego samego gościa, ten obiektyw też wpisuję na moją listę - 23mm + 56mm super zestaw :)
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.laroquephoto.com/blog/2014/1/6/the-razors-edge-fujinon-xf-56mm-f12r
artek1012
08-01-2014, 19:11
Fajne osłony, pasuja wyglądem lepiej niż nietrafiony oryginał.
Właśnie zamówiłem taką osłonę jak dojedzie dam znać ile jest warta.
artek1012
08-01-2014, 20:30
Zupełnie nie wiem co autor miał na myśli. Jak dla mnie ostrość jak najbardziej na + , bokeh rozmemlany ? Moim skromnym zdaniem to wynika z faktury drugiego planu i kolorystyki. Może jesteś wyleczony z innego powodu $? :p
mackaron
08-01-2014, 22:36
za duzo zajsow sie naogladalem;) czlowiek przez to robi sie wybredny
Lancelot
08-01-2014, 23:17
Mam pytanie do posiadaczy XE2 i czegoś pokroju D3s (D4, 800, chodzi mi o wielkość, wagę). Na początku wspomnę, że znam się z Fujem od ponad roku, posiadam X100 który swoje przeżył, pęknięty wyświetlacz, kilogramy piasku w nim zgrzytają, kilka ulew przeżył i tym podobne przygody. Kupiłem go jako uzupełnienie D3s, jako mały, lekki i przede wszystkim cichy nie rzucający się w oczy aparacik na każde wyjście z domu kiedy nie chcę nosić ciężkiej torby.
Poważnie zastanawiam się nad XE2 (Xpro raczej nie widzę sensu płacić z wizjer który przy zmiennych ogniskowych wydaje mi się mało przydatny a w X100 i tak głównie używam elektronicznego aby wiedzieć na 100% czy jest ostro) jako codzienne body, do codziennej pracy w gazecie (pomijam sport, gdzie porównania raczej nie ma). Czy ten aparat da radę w codziennej pracy, jak sprawdza się AF przy jakiejś szybkiej dynamicznej akcji, np. manifestacja, strajki, protesty gdzie wszystko dookoła dzieje się szybko i nieprzewidywalnie? Z X100 raczej nie ma szans jeśli chodzi o AF (mam najnowszy soft).
Całe te moje dywagacje spowodowane są wagą, która przy D3s + 24-70 80-200 laptop 12" lampa baterie etc. dają mi ostatnio mocno popalić.
Cóż Fuji X nie jest stworzony do walki na pierwszej linii frontu i nie chodzi tu tylko o AF. W ferworze walki łatwo przestawić pokrętło EV lub nawet w przypadku X-Pro1 wyłączyć go. Są do tego lepsze narzędzia lecz jeśli jakimś cudem mój szybkostrzelny karabinek snajperski by mnie zawiódł lub poległ to wyciągam X-Procę i walę z X-Procy :-) Jeśli akurat biegnącym manifestantom nie będziesz chciał robić portretów z bliska to z szerszej prespektywy do nocy będzie dobrze. Z drugiej jednak strony ile masz takich manifestacji rodem z 11-go listopada? Jeśli nie bawisz się w paparazzo to wszelkie inne gazetowe sprawy na luzaku obcykasz Fuji.
http://www.fujirumors.com/x-t1-is-this-the-real-name-of-the-new-weather-sealed-x-camera-anonymous-source/ ;)
meliszipak
09-01-2014, 05:44
O losie. Zapowiada się bosko! Sprzedaje nerkę, płuco oraz x-e1 z pokrowcem ...:-)
Mariusz888
09-01-2014, 13:07
Wyglada ciekawie ale z drugiej strony jak mam kupić znowu większy korpus skoro to ma być podobna sprawa co X-E2 to wolę mniejsze a szybkość AFa jest dla mnie wręcz pomijania :) poczekamy zobaczymy... Ja na razie muszę wyprzedać Nikon do cna żeby myśleć o zakupie tego o czym myślałem ;)
Tez sobie zakupiłem X-E1 z 35/1.4
Testy w plener sobotni, jestem ciekaw porównania do 6D jeśli chodzi o obrazek i kolory.
mam nadzieję, że wrzucisz jakiś krajobraz i ciekaw jestem wrażeń - mi żaden z nich w robieniu zdjęć nie przeszkadza:)
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf10_24mmf4_r_ois/sample_images/
Bylo?
marcus777
10-01-2014, 18:34
mam nadzieję, że wrzucisz jakiś krajobraz i ciekaw jestem wrażeń - mi żaden z nich w robieniu zdjęć nie przeszkadza:)
Też mam taką prośbe do giberra, zeby wrzucił , oraz podzielił się jak się ma 35/1.4 w porównaniu do szkieł które posiadał/posiada. Dzięki.
Będzie jakaś recka, ale dopiero co wróciłem z zagramanicy ;-)
Muszę się ogarnąć i chyba jutro albo w niedzielę będzie zestaw porządnie przestrzelony.
źródło (http://imageshack.com/a/img844/4791/vi9g.jpg)
źródło (http://imageshack.com/a/img607/594/7zr6.jpg)
Pierwsze wrażenia w odniesieniu do 6D.
X-E1 z 35/1.4 jest wyraźnie filigranowe i mniejsze od setu 6D+50/1.4. Obudowa Fuji wygląda na solidną, ale jakość wykonania (spasowania) elementów to niestety płacz. Odnosząc to do 6D, Leiki (M6, IIIf) w ogóle nie ma startu. Plus jest taki, kupiłem używany, jest trochę "pogryziony" na obudowie, ale skrzypienia, trzeszczenia brak.
Szybkość. Mam tam wpakowaną słabą kartę Sandiska 15MB/s i zapisanie RAWa trwa ze 3s, ale to nie jest kałach więc mi to nie przeszkadza. AF odstaje od EF 50/1.4, to oczywiste. Do czerwonych L z USM nie ma co porównywać.
Wizjer. W odniesieniu do optycznych wizjerów X100, 6D, D700 to dramat. Wg. mojej subiektywnej opinii zaznaczam. Jednak jestem niereformowalny, nie lubię cyfrowych wizjerów. Co z tego, że symuluje mi ekspozycję, skoro efekt skaczącego obrazu i czasem wypranych kolorów zabija przyjemność korzystania z wizjera.
Obrazek. Tutaj wg. mojej opinii po kilkudziesięciu strzałach w pomieszczeniu - jest bardzo ok. Ostrość, kontrast XF 35/1.4 od pełnej dziury wyraźnie zgniata EF 50/1.4
Wyszło słońce, więc czas na testy plenerowe.
woytec60
11-01-2014, 13:28
W sumie ten obrazek w takim aparacie rzecz najważniejsza :)
Szybki i ciągły AF i dobry wizjer to w dużej lustrzance, tu liczy się co innego.
W sumie ten obrazek w takim aparacie rzecz najważniejsza :)
Szybki i ciągły AF i dobry wizjer to w dużej lustrzance, tu liczy się co innego.
Dokładnie tak. Liczę z tym po zmianie D700 na ex2/em1, jednak mam nadzieję, że z xe2 będzie lepiej. Jest duża różnica (xe1 - xe2)? Wizjer, af, zapis na kartę? Będzie lepiej z szybszymi kartami?
Z szybszymi kartami zdecydowanie lepiej. Co do wykonania X-E1, juz wielokrotnie pisalem, ze nie mam zadnych zatrzezen a jestem dosyc wybredny. Spasowanie elementow, farba na obudowie, dzialanie przyciskow, klapek itp. nawet po roku uzytkowania oceniilbym na b. dobry. Nie wiem co ludzie robia z tym sprzetem (?), czy tez moze jest taki rozrzut jakosciowy w co bardzo watpie...
Po zdjęciach plenerowych stwierdzam, że powinniśmy się polubić.
Podoba mi się, co można wyciągnąć w konwersji B&W z tej puszki...
źródło (http://imageshack.com/a/img801/5103/u6vq.jpg)
Zapas w światłach jest spory a w cieniach prawie nieskończony, chociaż kosztem szumu (oczywista oczywistość) i niestety koloru (idzie w niebieskość).
Generalnie musze dokupić XF18 albo wymienić XF35 na XF23 i będzie ok.
źródło (http://imageshack.com/a/img22/6936/biqe.jpg)
źródło (http://imageshack.com/a/img812/4526/veeg.jpg)
Mam ten obiektyw i zgadzam się w pełni. Bokeh jest nudny jak w jakimś nikonie. Na szczęście od bokehu mam g2 i średnie formaty.
23mm jest rewelacyjne w krajobrazie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/20140106_05011-2.jpg
źródło (http://glassandmetal.files.wordpress.com/2014/01/2014-01-06_05011.jpg)
23mm jest rewelacyjne w krajobrazie.
No tak, ale po co mu w krajobrazie F1.4?
Mogłoby mieć f2.8 jak dla mnie i być wielkości 18mm.
Potrzebuję po prostu odpowiednika 35mm, a ten obiektyw jest bardzo dobry pod każdym względem z wyjątkiem bokehu.
Bokeh też nie jest zły, jest po prostu neutralny. Nawet bokeh z 18-55 ma dużo więcej charakteru.
Mogłoby mieć f2.8 jak dla mnie i być wielkości 18mm.
Potrzebuję po prostu odpowiednika 35mm, a ten obiektyw jest bardzo dobry pod każdym względem z wyjątkiem bokehu.
Bokeh też nie jest zły, jest po prostu neutralny. Nawet bokeh z 18-55 ma dużo więcej charakteru.
Mam nadzieje, ze Fuji kiedys, jak juz odpowiednio zarobi na XF23/1.4 i na X100s, wciagnie do oferty jakas fajna XF23/2, wielkosci max. 35/1.4 - bedzie sie sprzedawac jak cieple buly :)
Na poważnie zastanawiałem się nad zakupem x100s zamiast 23 1.4, ale body mam już i tak za dużo :)
A 23 to naprwdę dobre szkło, pod wieloma względami lepsze od 35mm.
Na poważnie zastanawiałem się nad zakupem x100s zamiast 23 1.4, ale body mam już i tak za dużo :)
A 23 to naprwdę dobre szkło, pod wieloma względami lepsze od 35mm.
Gundrum, a czy mógłbyś kiedyś zrobić porównanie obiektywów o tym kącie widzania, na takim samym kadrze.
(jak ten bokeh wygląda)? Fajnie by było zobaczyć jak się ma ten 23/1.4 do jakichś pełnoklatkowych 35, albo nawet większych formatów.
Nie wiem co tam masz do dyspozycji.
Ja np. sam się zastanawiam między 23 na, a jakimś 35 na FX.
Wyglada na to, ze nowe Fuji bedzie szybciej niz myslalem...
http://www.fujirumors.com/weather-sealed-x-x-t1-coming-on-january-28th-trusted-source/
Uszczelnione body?? Hmmmmm... A jak jest z obiektywami? Są już odporne na (mocne) zachlapanie, na przykład taki 23mm, czy też Fuji musialoby coś nowego wypuścić?
Gundrum, a czy mógłbyś kiedyś zrobić porównanie obiektywów o tym kącie widzania, na takim samym kadrze.
(jak ten bokeh wygląda)? Fajnie by było zobaczyć jak się ma ten 23/1.4 do jakichś pełnoklatkowych 35, albo nawet większych formatów.
Nie wiem co tam masz do dyspozycji.
Niestety nie mam cyfrowego systemu, a zanim wywołam zdjęcia z analoga na pewno zapomnę po co je robiłem :)
Przypomnę się. Czy ktoś z czytających ten wątek mieszka w okolicach Rzeszowa i posiada X-E2?