Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 [90]

dvd_100
27-11-2018, 14:33
Cześć,
właśnie dołączyłem do zacnego grona użytkowników Fuji.
I na wstępie mam proste pytanie... Jaką polecacie torbę na zestaw X-T10 + Fujinon 16-55/2.8? Chciałbym, aby zmieścił się w niej również dodatkowy akumulator + ładowarka. Więcej póki co nie planuję.
Interesują mnie te z rozsądnych cenowo (nie najdroższych) rozwiązań.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
R.Polecam wyroby manfrotto, taka średnia półka. Wejdź na ich stronę i jest tam gdzieś narzędzie, dzięki któremu jak podasz model aparatu obiektywu i innych dupereli, to pokaże najbardziej optymalne rozwiązania.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Dho'ine
27-11-2018, 15:39
Zawsze lepiej wziąć mały zapas. Wiem z doświadczenia. Sam mam kilka toreb i jeden plecak. Jak chcę brać wszystko to większa torba a jak tylko sam aparat i szkło to mniejsza itd.

6868
27-11-2018, 15:50
Zawsze lepiej wziąć mały zapas. Wiem z doświadczenia. Sam mam kilka toreb i jeden plecak. Jak chcę brać wszystko to większa torba a jak tylko sam aparat i szkło to mniejsza itd.

Otoz to, popieram bo sam tak robie ;-)

Rafall
27-11-2018, 15:55
Po swoim D700 mam plecak KATA 3N1-22, ale jak włożę tam nowy zestaw Fuji to zostanie mi miejsca na ciuchy na tygodniowy wyjazd. Dlatego też myślę o czymś "mniejszym".. :)
Wstepnie, po sugestii dvd_100 myślę o Manfrotto NEXT (https://sklep.filmgraf.com.pl/manfrotto-mb-nx-h-igy-kabura-torba-futeral-kolor-szary-next-mala-p-4309.html). Wymiary wewnętrzne wydają się ok. Co sądzicie? Dobrze mu będzie, czy jednak za mało miejsca?
Może macie jakieś konkretne propozycje ulubionych, sprawdzonych toreb?

basket
27-11-2018, 21:11
Jak przeszedłem z nikona na bezlustro, to chciałem sprzedać plecak. I dobrze, że tego nie zrobiłem, bo bardzo często mi się przydaje:-)

C_K
27-11-2018, 21:39
Cześć,
właśnie dołączyłem do zacnego grona użytkowników Fuji.
I na wstępie mam proste pytanie... Jaką polecacie torbę na zestaw X-T10 + Fujinon 16-55/2.8? Chciałbym, aby zmieścił się w niej również dodatkowy akumulator + ładowarka. Więcej póki co nie planuję.
Interesują mnie te z rozsądnych cenowo (nie najdroższych) rozwiązań.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
R.

ja kupiłam niedrogo oryginalną fuji ma pełno kieszonek i jest nieduża.

https://allegro.pl/oryginalna-torba-foto-fujifilm-travel-satchel-fuji-i7458403445.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Akcesoria+fotograficzne&gclid=EAIaIQobChMI-663v6n13gIVGOR3Ch1ZdQF2EAQYASABEgKGvfD_BwE&gclsrc=aw.ds

maxwawa
27-11-2018, 23:07
Rosa trochę inna

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/44263161330_9996f0e5cb_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/2arogKY)

waldek
28-11-2018, 20:25
Kwiatka dawno nie było więc :

17695

La
29-11-2018, 10:34
Panowie, mam pytanie: mam XT-20, wgrany nowy soft, firmwary do obiektywu itd. Reset do ustawień fabrycznych dwa razy. Objawy: 3 zdjęcia pod rząd w odstepach 1sek, ustawiona sztywno przysłona, iso auto. Każde zdjęcie inaczej doświetlone. Różnice olbrzymie, zdjęcia ze statywu. Problem dwa - trudniejsze warunki, iso auto do 6400. Obiektyw 18-55 stabilizacja włączona. Odsetek zdjęc ruszonych olbrzymi ( ponad 30%). Iso łapane na poziomie 3200, minimalny czas ustawiony na 1/125 - o co może chodzić? Wysyłać do serwisu, czy ten typ tak ma?
Z irytujących rzeczy dorzucę samoistną zmianę trybu pracy dotyku - np. z shot na area. Tak po prostu w trakcie podglądu bez żadnej akcji.

basket
29-11-2018, 10:49
Pokaż te zdjęcia z exifami. Jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów.:)

La
29-11-2018, 11:12
Troche poczytalem, musze sprawdzic - inny obiektyw/wylaczona stabilizacja. Jak bede w domu to sprawdze/wrzuce.

epicure
29-11-2018, 11:55
Czyżby migoczące oświetlenie?

PiKa
29-11-2018, 13:04
Może bracketing?

La
29-11-2018, 15:17
światło zastane, single shoty

epicure
29-11-2018, 16:34
Światło zastane, ale jakie światło? :)

La
29-11-2018, 16:37
dzienne bez żadnych ledów sredów i innego gówna. Problem znaleziony - obiektyw.

Merde
29-11-2018, 22:49
dzienne bez żadnych ledów sredów i innego gówna. Problem znaleziony - obiektyw.

Przysłona?

La
30-11-2018, 09:49
Tak, plywa sobie jak chce, mimo ustawienia na sztywno. Poza tym system stabilizacji głupieje i czasem powoduje poruszenie zdjęcia. Po wyłączeniu stabilizacji problem znika. Po zapięciu obiektywu starego typu ( M42), powtarzalność 100%.

Cornelson
30-11-2018, 15:19
Tak, plywa sobie jak chce, mimo ustawienia na sztywno. Poza tym system stabilizacji głupieje i czasem powoduje poruszenie zdjęcia. Po wyłączeniu stabilizacji problem znika. Po zapięciu obiektywu starego typu ( M42), powtarzalność 100%.

Koledzy mnie poprawią jak coś źle napiszę. Wyłacz stabilizację i wyzwól migawkę poprzez apkę w telefonie albo z opóźnieniem. Po drugie w aparacie możesz ustawić wyzwolenie migawki gdzie priorytetem jest czas lub ostrość - spróbuj to przestawić przy kolejnych probach. Po trzecie przy autoiso jak ustawisz czas 1/125 i max iso nie wystarczy aby porawnie naświetlić wtedy aparat tak czy inaczej będzie wydłużał czas naświetlania. AF włącz na punkt. Gdybam tylko.

La
30-11-2018, 20:11
Po trzecie przy autoiso jak ustawisz czas 1/125 i max iso nie wystarczy aby porawnie naświetlić wtedy aparat tak czy inaczej będzie wydłużał czas naświetlania.

Zauważyłem właśnie, że mimo ustawienia minimalnego czasu 1/125 sek, aparat mając do dyspozycji max iso 6400, ustawił iso na 2000 i czas 1/60. Genialny system. Fuji poszło w żony ręce ja będę dalej z Nikosiem biegał, mam go dość. Wgrany na nowo soft, przywrócone ustawienia fabryczne. Nie kumam tego systemu, albo coś jest zwalone. Będę miał w przyszłym tygodniu bliźniaczy obiektyw, spróbuje porównać czy to może on faktycznie coś nie zwiera i sieje błędami? Jak nie pomoże, to serwis wita.

C_K
30-11-2018, 22:10
Genialny system. Fuji poszło w żony ręce ja będę dalej z Nikosiem biegał, mam go dość.

Jeszcze nie zauwazyles ze jest na tym forum wielu uzytownikow tego body i szkla i jakos nikt nie ma problemu...wniosek ? nie psiocz na system bo system jest ok, najwidoczniej jakąś wadę ma szkło albo body to się zdarza.

cybulski
30-11-2018, 22:14
Mnie się jeszcze nie zdarzyło trafić na problemy techniczne z tym systemem, używam go od sierpnia 2016.

robanto
01-12-2018, 11:22
Mam od 2 lat X-E2 i żadnych problemów. A już troszkę napstrykało.

La
01-12-2018, 17:39
Jeszcze nie zauwazyles ze jest na tym forum wielu uzytownikow tego body i szkla i jakos nikt nie ma problemu...wniosek ? nie psiocz na system bo system jest ok, najwidoczniej jakąś wadę ma szkło albo body to się zdarza.
jeszcze więcej jest ludzi bez fuji - wniosek - będę psioczył - mnie się nie podoba. To że komuś leży, nie znaczy że mnie musi. Mnie zawiódł. Pewnie dlatego, że w moim konkretnym jest coś uwalone, ale nie chce mi się dociekać. Reasumując - wychwalaj Fuji ale mnie do tego nie zmuszaj.

cybulski
01-12-2018, 17:48
Jak przeszedłem z nikona na bezlustro, to chciałem sprzedać plecak. I dobrze, że tego nie zrobiłem, bo bardzo często mi się przydaje:-)

No Fuji aż takie małe nie jest żeby tak bez plecaka :)

- - - - kolejny post - - - - - -

jeszcze więcej jest ludzi bez fuji - wniosek - będę psioczył - mnie się nie podoba. To że komuś leży, nie znaczy że mnie musi. Mnie zawiódł. Pewnie dlatego, że w moim konkretnym jest coś uwalone, ale nie chce mi się dociekać. Reasumując - wychwalaj Fuji ale mnie do tego nie zmuszaj.

System jest ok. Awarie stabilizacji w szkle czy też AF zdarzają się nie tylko przecież w Fuji.

wilks
01-12-2018, 20:04
Cześć wszystkim,
Jako świeżo upieczony posiadacz X-E3 + 18-55 byłbym wdzięczny za parę podpowiedzi:
- trochę brakuje mi lustrzankowego gripu, obecnie przymierzam się do gripu Meike MK-XE3G i thumb rest wczepianego do stopki lampy, ma to sens? Czy może lepiej jedno z tego zestawu, albo jakiś half case?
- mam parę manualnych szkiełek z bagnetem PK, rozważam adapter albo wymianę na ze dwa chińskie manuale (kamlan czy inny 7artisans), w którą stronę lepiej? Pewnie więcej kombinacji z adapterem, no i cały zestaw większy, porównywał ktoś jak stare pentaxy wypadają przy współczesnych chińczykach?
- planuję jakieś zakupy stałek, jako pierwszy kusi 27mm żeby mieć coś małego w kieszeń, czy może lepiej rozważyć 23 2.0 lub 35 2.0 / 1.4? Ogniskowe dość blisko, 35 2.0 pentaxa używałem bardzo często

Jacek_Z
01-12-2018, 22:29
Rzeczywiście nie zaszkodziło by wydzielić podforum dla Fuji - na nikoniarzach fanów fufu jest tylu, ze ten wątek stał się kompletnie nieczytelny
OK, pod rozwagę

To powinno powstać jeszcze Sony, Canona, pentaxa, Olympusa, Panasonica, bo to jawna, dyskryminacja tych systemów :)
To wcale nie żart, ja to traktuję serio i mam te same uwagi. Stąd zwłoka. Myślę. Ja długo myślę :)

Panowie, nawet jak forum FujiKlubu działało, to nic tam się nie działo, zerowy ruch. Zrobicie osobne forum i będzie to samo.
Jeśli forum jest małe to po prostu umiera. Nie wytrzymuje próby czasu. Szczególnie w erze grup na fb. Już kilka lat temu czasami z nikoiarzy wypączkowywały inne fora (np z niektórych grup regionalnych) i one umierały.

Kolekcjoner czy coś wiadomo w sprawie ewentualnego podforum na nikoniarzach?
Trzeba było mnie wołać. Oni nawet założyli temat o nowycm forum, ale nie wiedziałem o tym, ze to takie oddolne i pewnym potencjałem, że tak to określę.

Pytanko. Czy prefiksy nie sa wystarczające? Używacie ich czy ignorujecie ich istnienie? (wyszukiwanie nie jest widoczne na pierwszy rzut oka).
Bo ktos napisał, że wszystko w jednym wątku. To nie tak, wątki mają prefiksy, wątków Fujifilm jest 21 http://forum.nikoniarze.pl/forums/46-Inne-systemy?s=&pp=20&daysprune=-1&sort=lastpost&prefixid=83&order=desc
Sęk w tym, że jak Fujifilm to też np Sony itd. A ludziska z Sony (nie dam głowy, że wszyscy, bo tak to az chyba nie jest) nie chcą pisać w różnych wątkach, tylko w jednym - dwóch. Czyli odwrotnie. I jak tu dogodzic wszystkim.
Myslę ;)

dvd_100
01-12-2018, 22:38
Ja zawsze byłem zwolennikiem forów, jakieś takie bardziej przejrzyste. Dla innych systemów od biedy pod fora można zrobić, bo w sieci istnieją byty które tych użytkowników zrzeszają, a Fuji nic nie ma. Poza tym dla mnie jeden wątek to taki miszmasz, żeby się, czegoś konkretnego dowiedzieć to trzeba przekopywać setki, stron, a o prefiksach to zapewne mało kto słyszał :)

PiKa
01-12-2018, 22:59
FB jest fajny, czas odpowiedzi i dynamika dyskusji lepsza niż na forach, ale przeszukiwanie, historia, struktura są gorsze...

Ligo
01-12-2018, 23:16
Poza tym dla mnie jeden wątek to taki miszmasz, żeby się, czegoś konkretnego dowiedzieć to trzeba przekopywać setki, stron, a o prefiksach to zapewne mało kto słyszał
No bo powinny być dwa - jeden na konkrety, drugi na razgawory.
Dotyczy też innych.
A prefiksy? Kogo to?

dvd_100
01-12-2018, 23:21
No bo powinny być dwa - jeden na konkrety, drugi na razgawory.
Dotyczy też innych.
A prefiksy? Kogo to?Myślę, że pod forum było lepsze. Mniej szukania.

Jacek_Z
01-12-2018, 23:31
A prefiksy? Kogo to?

.. a o prefiksach to zapewne mało kto słyszał :)

Bez jaj. A na początku tematu te wielkie czerwone literki [ Fujifilm ] to pies? ;)
Wyszukiwanie jest nico mało rzucające się w oczy. Bo na dole strony.
Przenieść wyszukiwanie na górę?

maxwawa
02-12-2018, 00:07
Cześć wszystkim,
Jako świeżo upieczony posiadacz X-E3 + 18-55 byłbym wdzięczny za parę podpowiedzi:
- trochę brakuje mi lustrzankowego gripu, obecnie przymierzam się do gripu Meike MK-XE3G i thumb rest wczepianego do stopki lampy, ma to sens? Czy może lepiej jedno z tego zestawu, albo jakiś half case?
- mam parę manualnych szkiełek z bagnetem PK, rozważam adapter albo wymianę na ze dwa chińskie manuale (kamlan czy inny 7artisans), w którą stronę lepiej? Pewnie więcej kombinacji z adapterem, no i cały zestaw większy, porównywał ktoś jak stare pentaxy wypadają przy współczesnych chińczykach?
- planuję jakieś zakupy stałek, jako pierwszy kusi 27mm żeby mieć coś małego w kieszeń, czy może lepiej rozważyć 23 2.0 lub 35 2.0 / 1.4? Ogniskowe dość blisko, 35 2.0 pentaxa używałem bardzo często

...coś małego w kieszeń no to tylko 27mm f2.8 https://camerasize.com/compact/#721.596,721.388,ha,t ten naleśnik jest ostry od f2.8 więc się nie zawiedziesz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mam nadzieje że coś zrobicie z tym forum fuji bo starych użytkowników jest raczej sporo a nowych wciąż przybywa.
Mam wrażenie że coraz więcej ludzi kupuje i przesiada się na system Fujifilm.

Kolekcjoner
02-12-2018, 01:04
Trzeba było mnie wołać. Oni nawet założyli temat o nowycm forum, ale nie wiedziałem o tym, ze to takie oddolne i pewnym potencjałem, że tak to określę.

Pytanko. Czy prefiksy nie sa wystarczające? Używacie ich czy ignorujecie ich istnienie? (wyszukiwanie nie jest widoczne na pierwszy rzut oka).
Bo ktos napisał, że wszystko w jednym wątku. To nie tak, wątki mają prefiksy, wątków Fujifilm jest 21 http://forum.nikoniarze.pl/forums/46-Inne-systemy?s=&pp=20&daysprune=-1&sort=lastpost&prefixid=83&order=desc
Sęk w tym, że jak Fujifilm to też np Sony itd. A ludziska z Sony (nie dam głowy, że wszyscy, bo tak to az chyba nie jest) nie chcą pisać w różnych wątkach, tylko w jednym - dwóch. Czyli odwrotnie. I jak tu dogodzic wszystkim.
Myslę ;)
Prefiksy - znakomity pomysł na zamiecenie sprawy :lol:. Efekt będzie taki, że pewnie użytkownicy się skrzykną i założą oddzielne forum.... ze skutkiem - jak napisałeś ale pewnie część stąd odejdzie czyli sumarycznie wyjdzie z tego jak zwykle ch.. z grzybnią ;).

Jacek_Z
02-12-2018, 02:37
Prefiksy sa od chyba roku. Coś za mało rozproagowane. Bo to fajne narzędzie.

Ligo
02-12-2018, 02:48
Bez jaj. A na początku tematu te wielkie czerwone literki [ Fujifilm ] to pies? ;)
No pies...
Że się powtórzę - kogo to, że ktoś sobie kiedyś wpadł na "genialny" pomysł oznaczać tematy na czerwono?
I co z tego wynika?

waldek
02-12-2018, 08:26
Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają posiadacze innych systemów. :twisted:
Jak się kończy zakładanie oddzielnego forum to chyba większość z nich pamięta.

Może to i tasiemiec mało czytelny ale jak ktoś potrzebuje pomocy to ją z reguły otrzyma.
Przestańcie usprawniać watek Fuji.
Tutaj jest w miarę spokojnie.
Bez "intelektualnego" wymądrzania się i głupawych tekstów.

PiKa
02-12-2018, 10:38
Z prefixami jest tak, że:
a) trzeba wiedzieć/pamiętać, żeby ich użyć przy tworzeniu tematu
b) trzeba wiedzieć/pamiętać, żeby ich użyć przy wyszukiwaniu/przeglądaniu forum
c) nie widać ich w TapaTalk

Co według mnie znacznie zmniejsza ich wartość.

Żeby to było użyteczne:
a) musieli by być ludzie, którzy będą pilnować i nadawać prefixy
b) forum musiało by wyświetlać prefixy na rowni/na zasadzie działów/kategorii

Ale czym by się to różniło od pod-forum wtedy?

MstrG
02-12-2018, 10:43
No pies...
Że się powtórzę - kogo to, że ktoś sobie kiedyś wpadł na "genialny" pomysł oznaczać tematy na czerwono?
I co z tego wynika?

Skąd ta agresja? Pomysł był i jest dobry, to nie tylko oznaczanie tematów na czerwono, dzięki temu można wyszukiwać prefiksami - jest na dole takie okienko "Opcje wyświetlania wątków".
Wątki z prefiksami Sony (http://forum.nikoniarze.pl/forums/46-Inne-systemy?s=&pp=20&daysprune=-1&sort=lastpost&prefixid=094&order=desc)
Wątki z prefiksami Fuji (http://forum.nikoniarze.pl/forums/46-Inne-systemy?s=&pp=20&daysprune=-1&sort=lastpost&prefixid=83&order=desc)

Ja pomimo tego jestem za zrobieniem podforum dla użytkowników Fuji oraz Sony, oczywiście nie połączone. Na początek dwa działy typowo techniczne chyba wystarczą - body i obiektywy.

cybulski
02-12-2018, 10:52
Też jestem za wydzieleniem. Łatwiej wtedy znaleźć problem, który nas interesuje i zobaczyć jak został rozwiązany ewentualnie założyć nowy wątek. Wątej na tzw "razgawory" też jest potrzebny po ludzie czasem chcą po prostu pogadać we włanym gronie, pośmiać się itp jak np w wątku A7 Sony. Tylko że taki człowiek z boku, np jak ja, ma problem w znalezieniu konkretnej informacji której szuka. A zadawanie pytania po raz któryś z rzędu na tym wątku może irytować stałych uczestników.

PiKa
02-12-2018, 11:28
Ja pomimo tego jestem za zrobieniem podforum dla użytkowników Fuji oraz Sony, oczywiście nie połączone. Na początek dwa działy typowo techniczne chyba wystarczą - body i obiektywy.

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem twój pomysł. Ja myślałem o jednym dziale (pod-dziale w innych systemach?) dla całego Fuji np o nazwie "System Fuji" albo podobnie. Zobaczylibyśmy jak się sytuacja rozwinie.

PiKa
02-12-2018, 11:36
Chociaż cały czas myślę, że Fuji powinno mieć swoje forum. W każdym razie coś więcej niż dział na forum innego systemu. Użytkownicy Fuji nigdy nie będą do końca zadowoleni z takich półśrodków.

Jedyny problem jest z nakładem pracy potrzebnym na utrzymanie forum :(

maxwawa
02-12-2018, 11:40
Na razie to może umieścić narzędzie z prefiksami na górze i dodać informacje jak z tego korzystać - szczerze to dopiero teraz przez przypadek wiem o tym narzędziu a dla użytkownika do intuicyjnych na pewno nie należy.

MstrG
02-12-2018, 11:49
Chociaż cały czas myślę, że Fuji powinno mieć swoje forum. W każdym razie coś więcej niż dział na forum innego systemu. Użytkownicy Fuji nigdy nie będą do końca zadowoleni z takich półśrodków.

My od dawna nie jesteśmy forum jednego systemu :)
Czy użytkownicy Fuji będą czy nie będą zadowoleni, bo nie mają swojego forum pod inną domeną to już od nas nie zależy.

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem twój pomysł. Ja myślałem o jednym dziale (pod-dziale w innych systemach?) dla całego Fuji np o nazwie "System Fuji" albo podobnie. Zobaczylibyśmy jak się sytuacja rozwinie.

Jeden dział niczym nie będzie się różnił od prefiksów. Można porobić sub-fora i wszyscy będą zadowoleni ;)

jo44
02-12-2018, 12:20
Przepraszam, nie mam Fuji więc się wypowiem - a co chcecie "dzielić"? Zero przez dwa, czy przez dziesięć, czy też przez milion?
Przecież gdyby nie ta bzdurna "dyskusja" o podziale forum to od kilku dni nie byłoby tu żadnego postu.

Cornelson
02-12-2018, 12:41
Przecież gdyby nie ta bzdurna "dyskusja" o podziale forum to od kilku dni nie byłoby tu żadnego postu.
Było wczoraj nt. E3.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/46142217371_f9cc5a15fc_c-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4835/46142217371_f9cc5a15fc_c.jpg)

Jacek_Z
02-12-2018, 14:06

Małe osobne forum nie przetrwa. Wierz mi. jako część dużego - tak. Bo będzie zasilane przez tych co będą chcieli cos napisać nawet jeśli nie mają Fuji. I na odwrót - użytkownicy Fuji będą chcieli skomentować zdjęcia jakie tutaj są, będą chcieli wejśc na giełdę itd itd. Niby mozna miec to samo będac na kilku forach, ale ... w praktyce ludzie wolą to mieć wszystko w jednym miejscu niż w kilku. To robi różnicę.

Z prefixami jest tak, że:
a) trzeba wiedzieć/pamiętać, żeby ich użyć przy tworzeniu tematu
b) trzeba wiedzieć/pamiętać, żeby ich użyć przy wyszukiwaniu/przeglądaniu forum
c) nie widać ich w TapaTalk

Co według mnie znacznie zmniejsza ich wartość.

Żeby to było użyteczne:
a) musieli by być ludzie, którzy będą pilnować i nadawać prefixy

ja nadaje prefiksy, jak autor o tym zapomina. Są tematy gdzie nie wiadomo jaki nadac, bo temat jets "wielosystemowy" i dlatego niektóre tematy sa bez. Choć mógłbym utworzyć prefisk [ wiele systemów ].
ma to znaczenie o tyle, że można wymusić (skrypt forum tego pilnuje) by temat musiał mieć prefiks. Nie wprowadziłem tego na razie by ludzie pierw się oswoili z tym narzędziem.
Chyba największy problem jets w edukacji i w tym, że się tego narzędzia nie zna.
Wadą jest faktycznie tapatalk, reszta to same zalety.

No pies...
Że się powtórzę - kogo to, że ktoś sobie kiedyś wpadł na "genialny" pomysł oznaczać tematy na czerwono? Mogę zmienic na inny kolor. Jeśli to w tym jest problem, ale chyba nie.

Dobra, zakładam na razie dwa subfora. To i Sony.

Założone. Wątki przeniesione.
Witamy na swoim forum :)
Mnóżcie tematy. Zakładajcie watki o poszczególnych obiektywach, lampach czy o czym tam chcecie.

PiKa
02-12-2018, 14:50
Rozmnażajcie się ;)

dvd_100
02-12-2018, 14:53
Rozmnażajcie się ;)Bez kobiet to ciężko a tutaj na forum to mało ich :)

Kolekcjoner
02-12-2018, 14:55
Bez kobiet to ciężko a tutaj na forum to mało ich :)
Może przybędą ;)....

Jacek_Z
02-12-2018, 16:03
Rozmnażajcie się ;)
Dokładnie tak :)
Tematy - co model body to temat, każdy obiektyw to temat, wspólny tasiemiec zdjeciowy..
Róbta co chceta, macie forum.
No może lekko z tym co chceta przeadziłem. Jest to część forum N i obowiązuja te same reguły. Nic o polityce, religii, nie obrażac użytkowników, nie handlowac w postach, nie uprawiac komercji itd. No ale to chyba nie sa jakieś zaporowe wymagania, norma i oczywistość, jak sądzę.

waldek
02-12-2018, 16:04
Jak to nowe forum to może warto zacząć od prezentów. Fotka oczywiście z Fuji.

17837

Jacek_Z
02-12-2018, 16:06
Forum jest prezentem ;)
Zaczynac to można od nowego wątku ;)

dvd_100
02-12-2018, 17:01
Dokładnie tak :)
Tematy - co model body to temat, każdy obiektyw to temat, wspólny tasiemiec zdjeciowy..
Róbta co chceta, macie forum.
No może lekko z tym co chceta przeadziłem. Jest to część forum N i obowiązuja te same reguły. Nic o polityce, religii, nie obrażac użytkowników, nie handlowac w postach, nie uprawiac komercji itd. No ale to chyba nie sa jakieś zaporowe wymagania, norma i oczywistość, jak sądzę.

A już myślałem, że hulaj dusza piekła nie ma :( No, ale dziękujemy, dziekujemy za forum, na gwiazdkę złożymy się na jakąś dobrą flaszkę dla moderacji ;)

cybulski
02-12-2018, 17:14
skoro podforum Sony daje szampan i kawior to my wódkę i ogórki :)

C_K
02-12-2018, 20:52

Nie wychwalam fuji tylko twoje wnioski są na poziomie paskownicy, dziwne ze miałby Ci przypaśc do gustu skoro nie działa.Wez do ręki sprawny sprzęt i wtedy wydawaj opinie na temat systemu. Idąc tym tropem mercedes tez jest do dupy bo mi się popsuł. Nikona tez nie bierz do ręki bo tez mi kiedys szkło nikon padło....itp itd.

nikoniarz
02-12-2018, 20:59
wg. mnie Lassar miał prawo napisać to co napisał. Akurat trafił mu się wadliwy sprzęt, więc co- ma milczeć i wydawać opinie tylko o sprawnym? No bez jaj...

madebyzosiek
02-12-2018, 21:09
Nie wychwalam fuji tylko twoje wnioski są na poziomie paskownicy, dziwne ze miałby Ci przypaśc do gustu skoro nie działa.Wez do ręki sprawny sprzęt i wtedy wydawaj opinie na temat systemu. Idąc tym tropem mercedes tez jest do dupy bo mi się popsuł. Nikona tez nie bierz do ręki bo tez mi kiedys szkło nikon padło....itp itd.

Dokładnie to samo pisałem Ci wielokrotnie o lustrach Nikona, bo Twoje psioczenie w co drugim wątku było nudne, a Twoje wnioski na poziomie piaskownicy... Mówiłem Ci, że jakbyś miał okazję mieć w ręce porządny sprzęt, to pewnie tych głupot które piszesz nie trzeba by czytać. No to co się koledze dziwisz? Przecież to ten sam sposób oceny systemu co Twój...

basket
02-12-2018, 21:12
wg. mnie Lassar miał prawo napisać to co napisał. Akurat trafił mu się wadliwy sprzęt, więc co- ma milczeć i wydawać opinie tylko o sprawnym? No bez jaj...
A według mnie najpierw trzeba czytać instrukcję :twisted: Winą był obiektyw/przysłona, nie wiemy na jakiej podstawie zostało to stwierdzone. Czyżby szkiełko samoistnie się otwierało i domykało? To przecież normalne w fuji, ale przy robieniu zdjęcia zawsze F jest takie jak zadane. Prosiłem o przykładowe zdjęcia. Pojawiło się ich zero. Na koniec okazało się, że żona potrafi się z fufu dogadać. O czym to świadczy?:razz:

nikoniarz
02-12-2018, 21:31
A według mnie najpierw trzeba czytać instrukcję :twisted: Winą był obiektyw/przysłona, nie wiemy na jakiej podstawie zostało to stwierdzone. Czyżby szkiełko samoistnie się otwierało i domykało? To przecież normalne w fuji, ale przy robieniu zdjęcia zawsze F jest takie jak zadane. Prosiłem o przykładowe zdjęcia. Pojawiło się ich zero. Na koniec okazało się, że żona potrafi się z fufu dogadać. O czym to świadczy?:razz:

Skoro wiesz co było winą nie mając danego sprzętu w ręku to chylę czoła... :mrgreen:

basket
02-12-2018, 21:35
Skoro wiesz co było winą nie mając danego sprzętu w ręku to chylę czoła... :mrgreen:

Gdzie to przeczytałeś?
Domniemam tylko, że to nie wina sprzętu. Ot co:mrgreen:

nikoniarz
02-12-2018, 21:38
Gdzie to przeczytałeś?
Domniemam tylko, że to nie wina sprzętu. Ot co:mrgreen:

Tutaj nie brakuje domniemań mijających się z prawdą... Niektórzy nawet mają pewność. Niektóre rzeczy stają się po prostu zabawne- np. piszę, że jakiś obiektyw jest dla mnie za duży i znajduje się ktoś twierdzący, że on wcale nie jest za duży :D

epicure
02-12-2018, 21:42
Na Tapatalku nie widać żadnego nowego podforum.

basket
02-12-2018, 21:47
Tutaj nie brakuje domniemań mijających się z prawdą... Niektórzy nawet mają pewność. Niektóre rzeczy stają się po prostu zabawne- np. piszę, że jakiś obiektyw jest dla mnie za duży i znajduje się ktoś twierdzący, że on wcale nie jest za duży :D

Dlatego, że dla kogoś wcale za duży on nie jest. Czy nie uważasz zatem, że ten ktoś nie ma prawa tak twierdzić?:razz:
Wracając do tematu...czyli rzekomo źle działającego sprzętu. Wrzucasz przykładowe zdjęcia z opisami i exifem. Wszyscy rozkładają ręce, bo nie da się czegoś wyjaśnić. Dalsze działanie- możliwe wadliwy sprzęt.

PiKa
02-12-2018, 21:48

Trzeba odświeżyć listę forów (pociągnąć w dół na liście podforów)

nikoniarz
02-12-2018, 21:49
Dlatego, że dla kogoś wcale za duży on nie jest. Czy nie uważasz zatem, że ten ktoś nie ma prawa tak twierdzić?:razz:

I vice versa- komuś sprzęt sprawa problemy więc pisze, że sprawia mu problemy. Tyle w temacie :D Ale jak chcesz to możemy wałkować dalej :mrgreen:

Kolekcjoner
02-12-2018, 21:59
wg. mnie @Lassar (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=23416) miał prawo napisać to co napisał. Oczywiście, nawet jeśli to się nam zupełnie nie klei z rzeczywistością - wolność słowa się to bodaj nazywa ;).

basket
02-12-2018, 21:59
I vice versa- komuś sprzęt sprawa problemy więc pisze, że sprawia mu problemy. Tyle w temacie :D Ale jak chcesz to możemy wałkować dalej :mrgreen:
Nadinterpretowałeś to. To nie chodzi o gust tylko o technikę ( w sensie poznania działania danego sprzętu) Choć zasady są takie same, to rozwiązania bardzo różne.

nikoniarz
02-12-2018, 22:02
Nadinterpretowałeś to. To nie chodzi o gust tylko o technikę ( w sensie poznania działania danego sprzętu) Choć zasady są takie same, to rozwiązania bardzo różne.

Nadinterpretowałeś? No skoro wiesz lepiej... Także odpuszczę podobnie jak w przypadku obiektywu który nie jest "za duży" ;)

basket
02-12-2018, 22:08
Nadinterpretowałeś? No skoro wiesz lepiej... Także odpuszczę podobnie jak w przypadku obiektywu który nie jest "za duży" ;)

Ty naprawdę porównujesz organoleptyczne doznania wielkości sprzętu z nieumiejętnym się jego obchodzeniem? :mrgreen:

nikoniarz
02-12-2018, 22:22
Ty naprawdę porównujesz organoleptyczne doznania wielkości sprzętu z nieumiejętnym się jego obchodzeniem? :mrgreen:

Nie. To Ty właśnie połączyłeś dwa różne wątki. Trzymaj się...

epicure
02-12-2018, 22:28
Trzeba odświeżyć listę forów (pociągnąć w dół na liście podforów)Nic z tego.

PiKa
03-12-2018, 00:00
U mnie zadziałało

Jacek_Z
03-12-2018, 00:58
Wyczyść ciasteczka.

Panowie, te zdalne ustalanie kto ma racje naprawdę jest bez sensu.

La
03-12-2018, 10:10
Nie, nie zawsze. Okazuje sie, że nie zawsze. Bo akurat moj zmieniał samoistnie. Poza tym, żona sie z Fuji próbuje dogadać. Owszem ma więcej cierpliwości ode mnie. Ale jeszcze się nie dogadała.
Teraz troche z innej beczki - to jakiś klub "funbojski"? Nie można żadnej negatywnej opinii? Bo się od piaskownic wyzywa? Serio?
Co Ci dadzą zdjęcia? że jedno jest ciemniejsze a drugie jaśniejsze? A w exifie inny f? Wystarczy informacja, że po zamianie obiektywu problem nie istnieje? Sprawdzone organoleptycznie?
Wniosek - obiektyw wymieniony, jest lepiej.

PS
Instrukcje przeczytałem kilka razy, na etapie szukania problemu.
Przy okazji w instrukcji nie ma kilku funkcjonalności, które pojawiły się z nowym softem - np. "joystick" ostrości na wyświetlaczu w trybie patrzenia przez wizjer, co daje możliwość zaprogramowania klawiszy innymi funkcjami.

Cornelson
03-12-2018, 15:24
Nie, nie zawsze. Okazuje sie, że nie zawsze. Bo akurat moj zmieniał samoistnie. Poza tym, żona sie z Fuji próbuje dogadać. Owszem ma więcej cierpliwości ode mnie. Ale jeszcze się nie dogadała.
Teraz troche z innej beczki - to jakiś klub "funbojski"? Nie można żadnej negatywnej opinii? Bo się od piaskownic wyzywa? Serio?
Co Ci dadzą zdjęcia? że jedno jest ciemniejsze a drugie jaśniejsze? A w exifie inny f? Wystarczy informacja, że po zamianie obiektywu problem nie istnieje? Sprawdzone organoleptycznie?
Wniosek - obiektyw wymieniony, jest lepiej.

PS
Instrukcje przeczytałem kilka razy, na etapie szukania problemu.
Przy okazji w instrukcji nie ma kilku funkcjonalności, które pojawiły się z nowym softem - np. "joystick" ostrości na wyświetlaczu w trybie patrzenia przez wizjer, co daje możliwość zaprogramowania klawiszy innymi funkcjami.
Tak myślę sobie, że kolega miał szczere intencje i chciał pomóc w odpowiedzi na Twój problem. Ot cała historia i już bym odpuścił temat, skoro Fuji używać nie będziesz. Co do instrukcji to raczej trudno aby w niej przewidzieli z góry wszystkie możliwe usprawnienia wchodzące w przyszłości z nowym softem.

dvd_100
03-12-2018, 16:44
Z tego co wiem, to Fuji aktualizuje instrukcje jak dodają nowe funkcje do aparatu.

cybulski
03-12-2018, 17:40
...

No wszędzie tak trochę jest gdy co niektórzy użytkownicy mają stosunek emocjonalny do jakiejś swojej ulubionej marki. Jest tak z fanami appla telefonów i macbooków, nie można nic powiedzieć :) (żeby było uczciwie to mówię, że używam macbooka oraz stacjonarny windows).
Tutaj jest podobnie, zawsze znajdziesz takich w każdej grupie. Spróbuj wejść do Nikona w apsc i powiedzieć że system jest do bani :) Otrzymasz baty od zagorzałych zwolenników. Reszta Ciebie po prostu oleje bo ją to ani ziębi ani grzeje co sądzisz :)

Cornelson
03-12-2018, 17:48
Z tego co wiem, to Fuji aktualizuje instrukcje jak dodają nowe funkcje do aparatu.

A widzisz przy okazji mało konstruktywnej dyskusji wyszło coś dobrego. Jeszcze jakiś czas temu nie było takiej opcji, były tylko "bazowe" instrukcje, a teraz widzę dodatek do instrukcji "Nowe funkcje". I dobrze.

La
03-12-2018, 18:43
Update problemu: pisze bo może komuś pomoże, a mianowicie, po kilkukrotnym przełączeniu na obiektywie z A na ręczną przysłone i z powrotem, ruchem posuwisto-zwrotnym, Pan dziś uzdrowił obiektyw. Najprawdopodobniej "coś nie zwierało" :) i aparat cały czas myślał, że ma w automacie robić.
Co do poddania się - faktycznie jestem bliski. Fuji kupione z myślą o małych wyjazdach, wakacjach itd. Jednak waga i wielkość mają znaczenie. Obrazek sam w sobie mi się podoba, jpg na więcej niż akceptowalnym poziomie, obsługa - no cóż, trudno przywyknąć po większych aparatach. Jak będę miał czas i przejdzie mi chwilowa złość na pewno zrobie następne podejście.

A o funkcji ustawiania ostrości z ekranu: pisałem bo może ktoś nie wiedział. Pytanie natomiast o zastosowanie w praktyce: pole które ma czytać to prawy dół. Niestety nie działa, jeśli przypadkiem dotknę nosem w innym miejscu. Rozumiem, że aktywny jest cały panel ale ustawienia działają tylko w wybranym obszarze i nie da się tego zmienić?

cybulski
03-12-2018, 18:55
Lassar myślę że powinieneś założyć wątek związany z modelem i ekranem dotykowym . Większość fujikow nie ma dotykowych ekranów i po co ciągnąć temat w ogólnym wątku skoro wydzielili podforum.

matbe
04-12-2018, 14:18
Panowie.
Jest X-t10, 10-24 i 18-55.
W tle podróż po wschodniej Afryce, z obawy o utratę sprzętu był pomysł na kupno jakiegoś kompaktu. Ja jednak zaproponowałem 23/2, bo mały, niepozorny a przy tym uszczelniony. Byłoby to jedyne szkło, co myślicie?

cybulski
04-12-2018, 14:53
Kupić drugie XT10 na wyjazd. Na jednym jedno szkło na drugim drugie. Tak bym zrobił bo tak robię.

Panowie.
W tle podróż po wschodniej Afryce, z obawy o utratę sprzętu był pomysł na kupno jakiegoś kompaktu. Ja jednak zaproponowałem 23/2, bo mały, niepozorny a przy tym uszczelniony. Byłoby to jedyne szkło, co myślicie?

przem00
04-12-2018, 16:10
Witam, ostatnio porzuciłem ciężkie graty na rzecz x-t20, 23/2, 35/1.4. Trochę ciężko mi się odnaleźć w menu po latach użytkowania systemów N, P, C. Szybkie pytanie odnośnie wyświetlacza. .. Podpinam lampę ustawiam np 1/180, ISO 200. Pokój 1 żarówka w tle. Nie używając wizjera na wyświetlaczu jest ciemno że względu na aktualną ekspozycję. Czy jest możliwość ustawienia tak aby obraz wyświetlany był jaśniejszy i nie odpowiadał chwilowej ekspozycji?
Drugie pytanie podczas docenia z zewnętrzna lampa zawsze podbija ISO do maximum. Ustawie zakres 200-3200 to ustawi 3200, 200-1600 to 1600 itd. Czy to normalne zachowanie?

bolero
04-12-2018, 17:25
Podpinam lampę ustawiam np 1/180, ISO 200. Pokój 1 żarówka w tle. Nie używając wizjera na wyświetlaczu jest ciemno że względu na aktualną ekspozycję. Czy jest możliwość ustawienia tak aby obraz wyświetlany był jaśniejszy i nie odpowiadał chwilowej ekspozycji?

Menu, konfiguruj (kluczyk) ustawienia ekranu, PODG.NAŚW./BB W MAN – wyłączone.
Instrukcja strona nr 215 :wink: Niedawno sam tego szukałem. Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi.

przem00
04-12-2018, 17:34
Dzięki wielkie, prosta rzecz a irytowała strasznie?

bolero
04-12-2018, 17:43
Nie ma za co :D, najlepiej dodaj sobie do Moje Menu. Ja tak zrobiłem bo za jakiś czas się zapomni gdzie tego szukać.

PiKa
04-12-2018, 17:51
Albo jak ktoś zna angielski to zmienić język w aparacie. Bo co to znaczy "PODG.NAŚW./BB W MAN"? Ja nawet teraz mam problemy z domysłem się. W angielskim rzadziej robią takie skróty.

bolero
04-12-2018, 19:15
Porównując do Nikona niestety Fujimenu ma bardziej zawiłe. Dodatkowo irytujące szukanie od nowa gdzieprzed chwilą się było. Dziwne że tego nadal nie poprawiają przyaktualizacjach.

cybulski
04-12-2018, 19:18
U nas w Fuji chyba tak źle z menu nie ma jak słyszałem mają w Sony...

epicure
04-12-2018, 19:41
A co Wy tak namiętnie zmieniacie w tym menu? :-)

dvd_100
04-12-2018, 19:43
Powiem szczerze, że to menu mało jest intuicyjne. Mam z pół roku ten aparat a nadal go nie ogarniam. Ale mnie tam do, szczęścia nie, wiele brakuje :) ale mogli by zrobić ja w nikonie, że nie wiesz do czego, dana funkcja służy to, wystarczy, że nacisniesz przycisk i Ci się w menu rozwinie opis :)

cybulski
04-12-2018, 19:51
A co w tym menu Fuji jest takiego skomplikowanego i nieintuicyjnego :) ?
Jedno z lepszych menu jakie widziałem, możliwość zapamietania siedmiu ustawień indywidualnych, dodatkowo "my menu" .....

bolero
04-12-2018, 19:52
A co Wy tak namiętnie zmieniacie w tym menu? :-)

Gdyby człowiek zmieniał często to by pamiętał gdzie co jest. Gdyby menu było bardziej czytelne i intuicyjne plus dobrze opisane to znaleźć byłoby też łatwiej. Kolega przem00 (http://forum.nikoniarze.pl/members/14461-przem00) pytał to pomogłem. Nie żebym wielce narzekał ale chyba każdy się zgodzi że mogliby poprawić co nieco.

epicure
04-12-2018, 20:07
Każde menu można poprawić.

emet_b
04-12-2018, 20:55
obstawiam post w którym w końcu pojawi się jakieś zdjęcie.

(22377)

Jacek_Z
04-12-2018, 21:16
Naprawdę proponuje rozdzielic tasiemiec techniczny od tasiemca zdjęciowego. Wstecz nie ma nikt (moderator) na to ochoty, ale od 1.1.2019 o tym pomyslcie. Albo już teraz.
Bo jak nie to zamknę ten watek i będziecie musieli założyć dwa wątki. ;)
Hm, wiecie jakie mam zalecenie fomaga? By wątek tasiemcowy nie był dłuższy niż ..1000 postów. I go potem ciąć. Albo ciąć na odcinki roczne.
Traktuję to jako zalecenie a nie polecenie :) więc macie 22 tys. Ale .. przeginamy, widzicie to.

PiKa
04-12-2018, 21:19
Mam Sony RX100m3 (kompakt) i tamto menu uważam za intuicyjne.

Ligo
04-12-2018, 21:27
Można napisać niepisaną zasadę, że pytajnik pyta, jeśli po przejrzeniu ostatnich 100 stron nie znalazł odpowiedzi na dręczący go problem. Ale nie musi to być koniecznie 100, może być 99. Albo 69 dla równego kadru.

emet_b
04-12-2018, 21:28
Naprawdę proponuje rozdzielic tasiemiec techniczny od tasiemca zdjęciowego. Wstecz nie ma nikt (moderator) na to ochoty, ale od 1.1.2019 o tym pomyslcie. Albo już teraz.
Bo jak nie to zamknę ten watek i będziecie musieli założyć dwa wątki. ;)
Hm, wiecie jakie mam zalecenie fomaga? By wątek tasiemcowy nie był dłuższy niż ..1000 postów. I go potem ciąć. Albo ciąć na odcinki roczne.
Traktuję to jako zalecenie a nie polecenie :) więc macie 22 tys. Ale .. przeginamy, widzicie to.

właśnie to miałem na myśli ;D

PS: Myślicie, że ten wątek już obrósł "legendą" na forum, jako jeden z "dinozaurów" tutaj?!

PiKa
04-12-2018, 21:29

A dlaczego?

basket
04-12-2018, 21:33
obstawiam post w którym w końcu pojawi się jakieś zdjęcie.

(22377)

A nieprawda :p
17952

emet_b
04-12-2018, 21:36
A nieprawda :p

Pochwalam i błogosławię :mrgreen:

Jacek_Z
04-12-2018, 21:52
A dlaczego?Są argumenty za, ale tez sie z nimi średnio zgadzam, więc te tasiemce nadal istnieją.
Przeciwko tym długasom jest własciwie tylko wk ...rzenie. userów. Więc lepiej zróbcie to sami, to nie będziecie wk .. na mnie. ;)

waldek
04-12-2018, 21:55
Miała być fotka?

17953

Jacek_Z
04-12-2018, 23:44
O proszę, Waldek sie nie pochwalił to zrobię to ja (watek zdjęciowy) : http://forum.nikoniarze.pl/threads/293388-Zdj%C4%99cia-i-nie-tylko-z-naszych-Fuji

Kolekcjoner
05-12-2018, 01:59
U nas w Fuji chyba tak źle z menu nie ma jak słyszałem mają w Sony...
Bo to jest chyba nierealne żeby dało się bardziej spier.... znaczy się spaprać ;)... menu niż w soniaczu ...

Juriko
05-12-2018, 16:24
I narobili nowych forów. Do tej pory zeby sobie poczytać o innych niz Nikon systemach wszystko mialem w jednym. Aktywnych było i tak tylko kilka wątków, a teraz konieczne jest przeglądniecie 3 miejsc. Klikalność wzrośnie. :)
ps. Przez dwa dni nie zauważyłem nowych subforów. :)

cybulski
06-12-2018, 13:26
Założyłem osobny wątek zbiorowy na serię X100 (http://forum.nikoniarze.pl/threads/293416-X100-seria-%E2%80%93-same-zachwyty-moja-historia-moje-zdj%C4%99cia-(w%C4%85tek-zbiorowy)?p=4012084#post4012084). Mam nadzieję że spotka się z zainteresowaniem ...chociaż podobno użytkownicy serii X100 nie siedzą przy komputerach i na forach tylko robią foty w terenie ... jak Canonierzy

epicure
06-12-2018, 14:54
Właśnie odebrałem X-T100 do testów. Gdyby interesowało Was jakieś porównanie X-Trans 16 mpx vs. Bayer 24 mpx, to dajcie znać, co konkretnie sprawdzić, póki jeszcze mam X-T10.

Teu
06-12-2018, 14:56
Właśnie odebrałem X-T100 do testów. Gdyby interesowało Was jakieś porównanie X-Trans 16 mpx vs. Bayer 24 mpx, to dajcie znać, co konkretnie sprawdzić, póki jeszcze mam X-T10.

Poproszę o subiektywna opinię o poziomie szumów i - o ile to możliwie- rozdzielczości 23mm 1.4. :)
Jakby były sample to byłbyś mistrz.

/// Edit ///

Psia mać- przeczytałem, że odebrałeś X-T1 i chcesz porównać 16mpx do 24mpx. Sorry

cybulski
06-12-2018, 15:00

Łukasz, zrób test jaki zawsze robisz. Z chęcią go przeczytam. Czy faktycznie obraz jest inny z Bayera i czemu na minus ;)

maxwawa
07-12-2018, 10:48
taka sytuacja
https://www.youtube.com/watch?v=s4UhULawsQ4
X-T3 "produkuje" mniej ostre zdjęcia niż X-T2

cybulski
07-12-2018, 12:39
Róźnice są kosmetyczne wynika z filmu, wieszke na brzegach. Nie chcialo mi sie aż tak dokładnie tego oglądać ale może to wynikać z tego że szkło 10-24 już przy 26 mpix osiaga na brzegach swój kres a nie "body produkuje mniej ostro" :)

taka sytuacja

6868
07-12-2018, 12:42
Tez tak wlasnie mysle, czytalem cos kiedys na temat tego szkla i kilku pisalo o lekkiej nieostrosci w okolicach brzegu.

cybulski
07-12-2018, 12:56
Tak sobie myślę, że po to właśnie Fuji zrobiło 8-16 jako szkło z wyższej półki do bardziej upakowanych matryc.
Jakby co to chętnie kupię w sensownej cenie 10-24 jeśli ktoś będzie planował przeskok na 8-16 :)

Tez tak wlasnie mysle, czytalem cos kiedys na temat tego szkla i kilku pisalo o lekkiej nieostrosci w okolicach brzegu.

cybulski
07-12-2018, 13:32
Ale już skoro taka "wada" wyszła tego 10-24 to normalne, że cena leci w dół :mrgreen:

epicure
07-12-2018, 13:38
To są tak aptekarskie różnice, że nawet możnaby się ich doszukiwać na dwóch takich samych zdjęciach wykonanych tym samym aparatem. Strata czasu.

cybulski
07-12-2018, 13:44
Też tak sądze, traktuję to z przymrużeniem oka. Możlie, że są to ważne kwestie dla kogoś kto robi krajobraz/architekturę. Poza tym nie sądze aby to był jakiś problem.

To są tak aptekarskie różnice, że nawet możnaby się ich doszukiwać na dwóch takich samych zdjęciach wykonanych tym samym aparatem. Strata czasu.

Kolekcjoner
07-12-2018, 17:40
taka sytuacja
IMHO - skazywanie g..... na śmierć ;)....

waldek
07-12-2018, 21:19
Jaki zamiennik Fuji NP-W126s polecacie?

C_K
07-12-2018, 21:43
Jaki zamiennik Fuji NP-W126s polecacie?

ja mam jedną patonę i jednego nevella i o dziwo Patona powoli dogorywa a nevell dalej dziala jak od kupienia i do tego był sporo tańszy koło 30 zł

maxwawa
07-12-2018, 22:29
podobno Patona Premium lepszy do zwykłego
ale tu masz test akumulatorków NP-W126 który pomoże coś wybrać
http://ultralightphotography.net/gear/fuji-cameras/everything-you-wanted-to-know-about-np-w126-batteries/

waldek
07-12-2018, 22:36
podobno Patona Premium lepszy do zwykłego
ale tu masz test akumulatorków NP-W126 który pomoże coś wybrać
http://ultralightphotography.net/gear/fuji-cameras/everything-you-wanted-to-know-about-np-w126-batteries/

Dziękuję.

PiKa
08-12-2018, 23:03
Kit 18-55 na ekranie x-t2 pokazuje mi f4.5, dlaczego? Przecież to podobno 2.8-4 ? Myślałem ze do 4.0 ?

cybulski
08-12-2018, 23:06
Masz dziwny ten kit przez kilka dni z dołu miałeś 2.6... Teraz przesunęło się w drugą stronę ale jeszcze w stopce nie zdążyłeś zmienić.

epicure
09-12-2018, 00:07
Myślałem ze do 4.0 ?

LOL

Nie do, tylko od f/4.

PiKa
09-12-2018, 00:30
Wy tu śmichy chichy a to poważna sprawa jest ;)

cybulski
09-12-2018, 09:22
No już rozgryzles co się stało czy mamy rozwiązać zagadkę :)?

Bo musisz wiedzieć, że ten obiekty ma opcje przymykania przysłony ;) .... teraz na poważnie kółkiem na obiektywie jeśli wylaczysz auto na szkle. Działa to jak preselekcja przysłony mówiąc językiem PSAM.

PiKa
09-12-2018, 10:40
Auto miałem włączone. Zagadka wciąż nie rozwiązana... Powinien wybrać minimalną przysłonę, bo warunki były ciężkie i w autoiso wybrał 3200 (max)... 4.5 było od około 50mm? Coś koło tego.

cybulski
09-12-2018, 11:00
Jeśli chcesz ustalić konkretną przysłone to wyłącz auto na szkle i ustaw ręcznie 4. Resztę puszka dobierze sama.

PiKa
09-12-2018, 12:31
Nie chcę. Chcę żeby puszka to zrobiła.

Może przeformuuje swoje pytanie.

Dlaczego puszka przymknęła przysłonę zamiast obniżyć ISO?

nikoniarz
09-12-2018, 12:32
Kit 18-55 na ekranie x-t2 pokazuje mi f4.5, dlaczego? Przecież to podobno 2.8-4 ? Myślałem ze do 4.0 ?
Sam sobie odpowiedziałeś właśnie czemu było f/4.5

PiKa
09-12-2018, 12:48
Zmieniłem swojego posta (zanim skończyłeś pisać)

cybulski
09-12-2018, 14:19

Auto w Fuji czasem potrafi dobrać f5.6 i iso 3200, mimo tego że ma do dyspozycji f2. Możliwe że algorytm dobiera zakres głębi z punktów af jeśli nie jest pojedynczy. To auto więc działa jak zaprogramowano go w Fuji. Gdy chcesz konkretnie inaczej polecam manualnie ustawić przysłonę.

Cornelson
09-12-2018, 14:20

Może masz ustawione autoiso i minimalne na poziomie którego nie chcesz (nie napisałeś jakie było). Może masz włączony DR większy niż 100 co w efekcie podnosi iso. Z resztą jak pisał cybulski ustaw na obiektywie 4.0 i jak apart nie będzie mógł poprawnie naświetlić zdjęcia z zadaną przysłoną będziesz miał parametry wyświetlone na czerwono.

epicure
09-12-2018, 17:06

Bo przy niższym ISO nie osiągnąłby minimalnego czasu, który podajesz w ustawieniach Auto ISO.

PiKa
09-12-2018, 22:45
Zamiast podwyższać przysłonę mógłby zmniejszyć ISO.

Nie mogę tego teraz powtórzyć. Nie wiem jakie miałem ustawienia. Zostawmy to. Jeśli sytuacja się powtórzy sprawdzę ustawienia.

cybulski
09-12-2018, 22:50
Mnie to wyglądało jakby na priorytet przysłony, ustawiona na 4.5.

PiKa
10-12-2018, 08:49
Wydaje mi się, że wszystko było na auto. Jedną możliwość która widzę, to że ruszyłem tylnym kółkiem i się przestawiły ustawienia (program P). Ale jak mówię teraz tego nie sprawdzisz...

cybulski
10-12-2018, 08:59
W Fuji musisz się przyzwyczaić że jest jakby trochę inaczej. Tutaj może być każdy parametr z osobna ustawiony na auto lub nie (czas przysłona iso). Jeśli jest auto na tych trzech to wtedy i tylko wtedy jest to odpowiednik trybu P.

Może też być jak piszesz i zapewne tak właśnie się stało.

maxwawa
11-12-2018, 15:18
Polecam każdemu obejrzeć bardzo ciekawe badanie nt. COLOR SCIENCE
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1006&v=EMfCDujQywY

Bardzo skrócony komentarz w tym artykule https://fotoblogia.pl/13209,colour-science-co-to-wlasciwie-jest-i-jakie-ma-znaczenie

cybulski
11-12-2018, 15:23
Hehe jakbyś w eLkach utopione na dziesiątki tysięcy klocków to też byłbyś lojalny :)

epicure
11-12-2018, 16:57
Ludzka psychika bardzo sprawnie zapobiega wystąpieniu dysonansu postdecyzyjnego, broniąc nas przed nieprzyjemnymi rozterkami czy wyrzutami. Dzięki temu jesteśmy szczęśliwi - podobają nam się kolory kolory z aparatów, które mamy. O ile wiemy, że dane zdjęcie zostało wykonane takim aparatem, bo jeśli nie wiem, to nie mamy zielonego pojęcia, jakie kolory nam się podobają :D

motoko
11-12-2018, 18:05
Ludzka psychika bardzo sprawnie zapobiega wystąpieniu dysonansu postdecyzyjnego, broniąc nas przed nieprzyjemnymi rozterkami czy wyrzutami. Dzięki temu jesteśmy szczęśliwi - podobają nam się kolory kolory z aparatów, które mamy. O ile wiemy, że dane zdjęcie zostało wykonane takim aparatem, bo jeśli nie wiem, to nie mamy zielonego pojęcia, jakie kolory nam się podobają :D

No to jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę. Najbardziej podobają mi się zdjęcia i kolory z aparatów które sprzedałem. A najbardziej z Olympusa E-300 i Nikona D700.

epicure
12-12-2018, 09:21
W psychologii to się nazywa przywiązanie nostalgiczne :)

cybulski
12-12-2018, 10:07
Mnie też najbardziej podobały się kolory z D70 i czasem wracam do tych starych i dochodzę do wniosku, że ta "technologia" aż tak bardzo chyba wcale nie poszła do przodu :)

parman
14-12-2018, 16:32
Nie chcę narażać się moderatorom, ale przez pomyłkę zakupiłem dwa adaptery KF Nikon G - Fuji X, może ktoś chętny, oddam po kosztach.

cybulski
14-12-2018, 16:43
Nie chcę narażać się moderatorom, ale przez pomyłkę zakupiłem dwa adaptery KF Nikon G - Fuji X, może ktoś chętny, oddam po kosztach.

Czyli parman podepne sobie 85 1.4 G ze sterowaniem ostrością i przysłoną z poziomu body Fuji? Jeśli tak napisz mi na priv.

parman
14-12-2018, 18:52
Tak podepniesz. Nie, bez sterowania z body.

PiKa
14-12-2018, 19:04
A tak z ciekawości ile to są koszty?

cybulski
14-12-2018, 19:35
Tak podepniesz. Nie, bez sterowania z body.

Czyli nie można przymknąć przysłony i pozostaje tylko jedynie słuszna wartość? :)

parman
14-12-2018, 19:56
Przysłonę regulujesz pierścieniem na adapterze. Może nie precyzyjnie, ale zawsze to coś.
Zapłaciłem za to 22 dolki i za 80PLN jest do oddania. Najchętniej w okolicach Warszawy, podrzucę osobiście.

cybulski
14-12-2018, 20:02
To ja chętnie jestem z okolicy. Priv

PiKa
14-12-2018, 21:14
Szkoda, zamówiłem jakiś czas temu z Chin (i wciąż do mnie płynie ;)).

Tego: https://www.kentfaith.com/KF06.109_nikon-g-to-fuji-x-mount-adapter

veeckee
22-12-2018, 20:59
Ja trochę nie na temat, ale w związku ze zmianami na flickrze, czy ktoś z was może polecić jakąś sensowną darmową, lub tanią alternatywę ?

Rycerz
22-12-2018, 21:01
Co sądzicie o Tumblr?

matbe
22-12-2018, 21:09
Ja trochę nie na temat, ale w związku ze zmianami na flickrze, czy ktoś z was może polecić jakąś sensowną darmową, lub tanią alternatywę ?A co się stało?

dvd_100
22-12-2018, 21:14
A co się stało?Wcześniej miałeś 1TB danych na zdjęcia, ale serwis został sprzedany Chińczykom i zaczęli robić zmiany, będzie limit tysiąca zdjęć bez limitu wagowego. Moze tak serwis 500px by pasował

PiKa
22-12-2018, 21:19
Mnie daleko do 1000 zdjęć, a tobie?

dvd_100
22-12-2018, 21:25
Mnie daleko do 1000 zdjęć, a tobie?Ale, są osoby który na, swoim koncie maja tysiące zdjęć :) miałem kiedyś w ulubionych kiedyś konto na flicku, gdzie gościu dodawał, zdjęcia z drugiej wojny światowej z podpisami niesamowity zbiór, a teraz? Tysiąc zdjęć i koniec. Oczywiście przeciętny fotograf nawet sie do tej ilości nie zbliży.

PiKa
22-12-2018, 21:27
No właśnie, to te osoby co mają tysiące zdjęć mają problem, ale mówimy o nas ;)

Jak zacznę zbliżać się do 1000 zdjęć to zacznę szukać alternatyw, po co sobie robić problem z wyprzedzeniem?

dvd_100
22-12-2018, 21:28
Nam to zapewne obojętne a przynajmniej większości - niektórzy na znak protestu skasuja konta, bo im się polityka nie będzie podobać, ale moim zdaniem szkoda, bo wolę mieć 1TB danych na zdjęcia niż limit zdjęć.

veeckee
22-12-2018, 22:08
No a ja to traktuje Flickr także jako magazyn zdjęć do którego mam zawsze dostęp. Ważne dla mnie były trzy rzeczy. Brak kompresji wgrywanych zdjęć. Układanie zdjęć zgodnie z datą zrobienia zdjęcia nie z datą edycji/zapisu pliku. Możliwość szukania zdjęć po modelu aparatu lub obiektywie. No i 1TB. A teraz 1000 zdjęć to wyczerpałem dawno. A 50 dolarów rocznie to wg mnie przesada.

jo44
22-12-2018, 22:17
50$ za 1 TB? To nie jest jakaś straszna kwota.

cybulski
22-12-2018, 22:29
Nam to zapewne obojętne a przynajmniej większości - niektórzy na znak protestu skasuja konta, bo im się polityka nie będzie podobać, ale moim zdaniem szkoda, bo wolę mieć 1TB danych na zdjęcia niż limit zdjęć.

Każda firma ma swoją politykę zarabiania. Np. Google Photos daje 15GB na gmailu ale kompresowane do 16Mpix foty masz unlimited.
Flikr ma o tyle wygodnie, że album z fulresami można potem pociągnąć do blurb i wydrukować album w dobrej jakości bez specjalnego pitolenia się i dadzą za to rabaty 35% 4 razy w roku.
Mnie to przekonuje. Każdy jednak patrzy pod innym kątem.

epicure
23-12-2018, 09:23
Zaletą Dysku Googla jest to, że można sobie stworzyć nieskończoną ilość kont i łatwo się między nimi przełączać.

grizz
23-12-2018, 10:08
Pod kątem czystego przechowywania najtaniej wychodzi Onedrive. Mozna mieć 1tb za rok za jakieś 200 zl za rok. Wraz z pakietem office.

cybulski
23-12-2018, 12:20
Pod kątem czystego przechowywania najtaniej wychodzi Onedrive. Mozna mieć 1tb za rok za jakieś 200 zl za rok. Wraz z pakietem office.

flickr to nie jest samo przechowywanie jak wiadomo. To też czynnik mediów społecznościowych, dyskusje, grupy, exify pod fotami, organizacja, foty publiczne i prywatne, wygodne sharowanie z opcjami wyboru rozmiarów, przechowywanie fulresów, rabaty na blurb, rabaty na to drogie cloud adobe.
Googlem czy onedrivem tego wszystkiego się nie załatwi za jednym zamachem.

Miodek2
23-12-2018, 12:58
Jaki problem na flickr zalożyć drugie, trzecie konto itp i miec na każdym tysiąc ? w dobie kiedy co druga przeglądarka ma wbudowany vpn to nawet nie będa wiedzieć że to ta sama osoba....Najzwyklejsza opera ma w standardzie modul bez żadnego dogrywania wtyczek, z którego wybierasz inny IP i kraj dodatkowo zaszyfrowane jako vpn i w czym problemo ?

maxwawa
23-12-2018, 18:22
Obok Z6 i EOS R pierwsze miejsce idzie do ... X-T3
https://youtu.be/HgBCINPV1u8

maxwawa
23-12-2018, 19:10
Co jest ?
Znów wygrana X-T3 :)
https://youtu.be/5Wq4k7OTOEQ

epicure
23-12-2018, 20:36
Dwa najgorsze aparaty też są na koncie Fuji :-D

PiKa
23-12-2018, 20:57
Color science ;)

epicure
24-12-2018, 10:25
Color science - pojęcie, o którym jeszcze parę lat temu nikt nie słyszał ;-)

cz4rnuch
24-12-2018, 10:56
Color science to nowa plastyka.

Antonioo
26-12-2018, 14:01
Dzień dobry ;)

19074

cybulski
26-12-2018, 14:16
Jak wrażenia z 10-24 ?

tmk_t
26-12-2018, 15:38
Jaki ładny :) Gratulacje
Ja też od dziś 10-24mm :D

PiKa
26-12-2018, 15:50
Co to, jakaś promocja na 10-24 była w te święta ? ;)

cybulski
26-12-2018, 16:06
No ja nie mogłem znaleźć dobrej ceny.

dvd_100
26-12-2018, 16:12
Co to, jakaś promocja na 10-24 była w te święta ? ;)Chyba jest cashback 670 zł na ten obiektyw :)

.:Gerard:.
26-12-2018, 18:24
Szerokości nie pozwoliły na dobry kadr

19077

Antonioo
26-12-2018, 18:41
Jak wrażenia z 10-24 ?

jak na razie bardzo pozytywne :)
edit.
ja mam nieco mniej przestrzenne wnętrze i 10-24 jak najbardziej do tego się nadaje, zdjęcie prosto z puszki.
19078

26-12-2018, 19:30
W starym stylu chciałem

19081

26-12-2018, 21:56
Bombka

19086

26-12-2018, 22:31
Standard kolorystyka Fuji

19088

Franek_
29-12-2018, 10:55
Panowie.

Ricoha kupić albo Coolpix A.

Choć z drugiej strony, gdzie lepiej używać fajnego aparatu ze szkłami kupionymi za ciężko zarobione pieniądze, jak nie na takiej wycieczce?

PiKa
29-12-2018, 11:44
Ja bym brał 18-55, nie jest jakiś dużo większy a zoom się przyda.

Pawel92
29-12-2018, 11:44
...gdzie lepiej używać fajnego aparatu ze szkłami kupionymi za ciężko zarobione pieniądze, jak nie na takiej wycieczce?
I to jest ta myśl, której trzeba się trzymać w roku 2019 ( i w następnych) :grin:

zygmuntowicz
29-12-2018, 20:32
Poza tym w Afryce jest dużo światła i zoom spokojnie da radę

candar
30-12-2018, 16:20
Kilka fot z Kamą w ten słotny weekend na końcówce roku

https://35photo.ru/photos_main/561/2808056.jpg
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/49155150_2217328488317264_1474889020667330560_o.jp g?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=12ea6baec088171fa2b61b35462696fe&oe=5CD27FE8

Edit - usunięto akt.

zygmuntowicz
31-12-2018, 00:24
Od razu zrobiło się cieplej.

PiKa
01-01-2019, 14:24
Robiłem zdjęcia rodzinne z wigilii, sylwestra. X-t2, 18-55. ISO oscylowało w okolicy 6400. Rawy w cieniach na twarzy średnio wyglądały, dużo szumu, nie udało mi się tego pozbyć w c1. Jpgi z kolei dawały żółtą, woskową twarz (za to bez szumu ;)).

cybulski
01-01-2019, 14:25
Robiłem zdjęcia rodzinne z wigilii, sylwestra. X-t2, 18-55. ISO oscylowało w okolicy 6400. Rawy w cieniach na twarzy średnio wyglądały, dużo szumu, nie udało mi się tego pozbyć w c1. Jpgi z kolei dawały żółtą, woskową twarz (za to bez szumu ;)).

Ja robiłem nikonem d3300 z lampą na iso400 i pewnie nie było dużo lepiej niż u Ciebie :)

PiKa
01-01-2019, 14:27
ISO 400 wygląda świetnie nawet w rx100 z 1" matrycą ;)

Ale fakt, lampę musze kupić.

cybulski
01-01-2019, 15:15
ISO 400 wygląda świetnie nawet w rx100 z 1" matrycą ;)

Ale fakt, lampę musze kupić.

Akurat wystawiłem jakąś na gełdzie ale szczerze to jej nie polecam do niczego więcej jak do imprezy u Cioci na imieninach :)

epicure
01-01-2019, 15:17
Robiłem zdjęcia rodzinne z wigilii, sylwestra. X-t2, 18-55. ISO oscylowało w okolicy 6400. Rawy w cieniach na twarzy średnio wyglądały, dużo szumu, nie udało mi się tego pozbyć w c1. Jpgi z kolei dawały żółtą, woskową twarz (za to bez szumu ;)).Zmniejszenie odszumiania do minimum i ustawienie Highlight Tone na wartość nie mniejszą niż 0 powinno trochę pomóc. Ale trzeba też pamiętać, że APS-C + ISO 6400 + twarze ludzi to nie jest idealna kombinacja do beauty shotów.

Cornelson
10-01-2019, 23:26
Pozbywam się części gratów Fuji. Szczegóły pw. Mam nadzieję, że nie naruszam regulaminu. ;)

PiKa
11-01-2019, 00:40
Nie. Wystaw gdzieś.

Cornelson
11-01-2019, 01:44
Nie. Wystaw gdzieś.

Wystawiłem już wcześniej na fb, ale wiem, że niektórzy z Was za nim nie przepadają.

MstrG
11-04-2026, 19:35
Fujifilm zarejestrowało nowy aparat F260001. Spekuluje się, że to będzie X-T6 lub (tu mała na to szansa) X-Pro4 albo X-H3. Premiera na Fujikina Warsaw 2026, która odbędzie się 12-13 czerwca?

95013