Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)
[quote=MariuszJPrzejściówka to czysta ślusarka.
Mam wrażenie że jesteś trochę Seler niedzisiejszy ;)[/quote]
Ale ja już nie o przejściówce tylko o samym body. Jeżeli body może mierzyć światło nawet przez kieliszek od wina i jeszcze potwierdzić ostrość to wiadomo że wszystko się da podpiąć, choćby było przylutowane ;)
Pytanie czy body to potrafi, prawdopodobnie tak skoro wygrażają m-mountem, ale czy będzie użyteczne to pewnie trzeba będzie poczekać i zobaczyć.
pastwisko
19-01-2012, 12:03
Pytanie czy body to potrafi, prawdopodobnie tak skoro wygrażają m-mountem, ale czy będzie użyteczne to pewnie trzeba będzie poczekać i zobaczyć.
Potrafić moze i potrafi - ale jeśli w firmowej przejsciówce bedzie chip z napisem MOŻNA MIERZYĆ! to mozna też zapomnieć o ślusarzu :)
MariuszJ
19-01-2012, 12:15
Potrafić moze i potrafi - ale jeśli w firmowej przejsciówce bedzie chip z napisem MOŻNA MIERZYĆ! to mozna też zapomnieć o ślusarzu :)
O tuszto! ;)
meliszipak
19-01-2012, 15:27
Napisali wielkimi bukwami PRO, zapowiedzieli przejściówkę, to chyba podstawowe funkcje jak pomiar światła
i ostrości muszą działać. Z drugiej strony z pewnością kombinują aby kupować ichnie systemowe szkła.
Podobno w lutym pierwsze testy w Polsce.
MariuszJ
19-01-2012, 15:49
Zapowiedzieli bardzo hucznie i szybko przejściówkę do systemu, który cenowo przegrywa z ich własną ofertą systemową. Mam podobne przeczucia jak Pastwisko.
Przyznaję, że przy takiej ofercie (miejmy nadzieję, że ta 18 okaże się finalnie lepsza niż to widać na samplach), myślenie o jakichkolwiek niekoszernych szkłach jest nieracjonalne. To zupełnie inna historia niż w Nexie gdzie ciekawych szkieł poza Zeissem nie ma w ogóle, czy Samsungiem gdzie są tylko takie co drażnią głód ;)
pastwisko
19-01-2012, 16:19
Napisali wielkimi bukwami PRO, zapowiedzieli przejściówkę, to chyba podstawowe funkcje jak pomiar światła
i ostrości muszą działać. Z drugiej strony z pewnością kombinują aby kupować ichnie systemowe szkła.
Podobno w lutym pierwsze testy w Polsce.
No ale jak podłączysz ICH przejsciówkę to oczywiscie ze będzie pomiar i zapewne ostrość :)
Kolejne "pierwsze wrażenia" http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14263&fujifilm-x-pro1-hands-on
Jeśli od luster podobnego segmentu będzie go wyróżniać wyłącznie design i wymiary to za takie pieniądze raczej dla pasjonatów-amatorów. Chyba, że szybko i sprawnie rozbudują system. Może uzupełnią kolejnym korpusem z pełna klatką ? :)
Nie wpakują tam nigdy pełnej klatki. Cenę musieliby wtedy dać taką, że ludzie bardziej decydowaliby się na M9 niż na Fuji.
Ja tam się zakochałem w tym aparacie :)
pastwisko
19-01-2012, 19:11
A mnie juz przeszedł na szczęscie :D
Nie wpakują tam nigdy pełnej klatki. Cenę musieliby wtedy dać taką, że ludzie bardziej decydowaliby się na M9 niż na Fuji.
Nigdy nie mów "nigdy" :)
Jak zobaczę cenę na naszym rynku pewnie się odkocham :).
Może i masz rację z tym nigdy ale to byłoby bezsensowne. Może jakby dali sensowną cenę (co jest mało prawdopodobne) to pewnie byłaby rzesza która rzuciłaby się na nie. W innym wypadku kupić podobne z czerwoną kropką ;).
Jedyny plus wtedy to cena szkieł inna niż summiluxy i noctiluxy.
pastwisko
19-01-2012, 19:26
ciekawe jak to jest z tą ceną i jaka jest rzeczywiscie minimalna cena takiego aparatu z pełną klatka odejmując to co ma zarobić na czysto.
ps. pamietajcie ze Leica to nie tylko pełna klatka - to też prawdziwy dalmierz czyli rzeczywiste ostrzenie manualne, a nie elektroniczna półsciema.
meliszipak
20-01-2012, 00:46
Pierwsze tchnienie miłości to ostatnie tchnienie rozumu.
Ja też się trochę podko****e w tym body, ale żeby zaraz tyle pieniędzy....
Bo takie aparaty się nie kupuje z rozumu tylko z miłości :).
Swoją drogą coś takiego jest dobre na repo wakacyjne. Jedziesz do arabusów i z takim niby starociem żaden szanujący się złodziejaszek nie podejdzie, bo po co złoma brać. Zapoluje na lśniące się piąteczki i siedemsetki :)
Bo takie aparaty się nie kupuje z rozumu tylko z miłości :).
Swoją drogą coś takiego jest dobre na repo wakacyjne. Jedziesz do arabusów i z takim niby starociem żaden szanujący się złodziejaszek nie podejdzie, bo po co złoma brać. Zapoluje na lśniące się piąteczki i siedemsetki :)
Nie byłbym pewien, nauczą się cen oraz wyglądów z ebaya i znakomicie wyłuskają z tłumu Leici M9 czy takie Fuji ;)
meliszipak
23-01-2012, 01:22
Kolejny bardzo dobry test.
Warto zobaczyć. D3 poległ.
Link znalazłem u kolegów z Olympusa.
http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.f64.ro%2Fblog%2F2012%2F01%2F20% 2Ftest-fuji-x-pro1%2F&act=url
Dobrze to wygląda póki co.
Myślę że z firmowym 35/1.4 oraz nikkorem 105/2.5 (jeśli będzie przejściówka) i jakimś niezależnym 16-18 (no chyba że poprawią swoją osiemnastkę) da to przyjemny i kompletny dla mnie system.
meliszipak
23-01-2012, 12:17
CA które daje 18mm usuną zapewne programowo.
Mają być osobne firmware do szkieł.
CA które daje 18mm usuną zapewne programowo.
Mają być osobne firmware do szkieł.
no ale żyleta to też raczej nie jest...
meliszipak
23-01-2012, 14:05
Seler, przymierzasz się do kupna?
video sample :(
http://www.youtube.com/watch?v=H6gyLK03szs&feature=related
jak było, to przepraszam.
Seler, przymierzasz się do kupna?
Jeśli pojawi się przejściówka na f-mount i będzie działał pomiar i potwierdzenie ostrości to z dużym prawdopodobieństwem tak. W przeciwnym wypadku będę miał dylemat.
Ale zobaczymy, trzeba spokojnie do czerwca odczekać, aż pojawi się więcej testów wersji finalnej (choć te co są bardzo dobrze się zapowiadają) i ślusarze wezmą się do roboty.
pastwisko
23-01-2012, 15:23
Pamietam jak kupowalem pierwsza cyfrę z 10 lat temu i sie upieralem ze musi mieć kręcenie filmów. Efektem czego nakręciłem ich tą cyfrą zero. Natomiast zrobiłem nią duzo zdjeć jak to z bywa przy uzywaniu aparatow ;)
Jedziesz do arabusów i z takim niby starociem żaden szanujący się złodziejaszek nie podejdzie, bo po co złoma brać.
Złodziejaszki/ U Arabów? Chyba rzadko spotykane zjawisko.
Pamietam jak kupowalem pierwsza cyfrę z 10 lat temu i sie upieralem ze musi mieć kręcenie filmów. Efektem czego nakręciłem ich tą cyfrą zero. Natomiast zrobiłem nią duzo zdjeć jak to z bywa przy uzywaniu aparatow ;)
Ostatnio kupiłem kolejny aparat foto (GH2), którym prawdopodobnie nie zrobię ani jednego zdjęcia, a mimo to będzie bardzo często w użyciu. Każdy medal ma dwie strony - dla mnie funkcje filmowe są bardzo istotne.
pastwisko
23-01-2012, 15:42
Ostatnio kupiłem kolejny aparat foto (GH2), którym prawdopodobnie nie zrobię ani jednego zdjęcia, a mimo to będzie bardzo często w użyciu. Każdy medal ma dwie strony - dla mnie funkcje filmowe są bardzo istotne.
No ale akurat ten Fuji kupować głównie do kręcenia filmow? Dla mnie dość dziwny wybór. On jest akurat do bólu fotograficzny, kręcenie ma bo to chyba teraz standard. Tak jak w standardzie ma kręcenie np. GRD IV ale tylko VGA, bo to aparat z opcją kręcenia.
No ale akurat ten Fuji kupować głównie do kręcenia filmow? Dla mnie dość dziwny wybór. On jest akurat do bólu fotograficzny, kręcenie ma bo to chyba teraz standard. Tak jak w standardzie ma kręcenie np. GRD IV ale tylko VGA, bo to aparat z opcją kręcenia.
aj, popadasz w jakieś skrajności.
nie głównie. czasami, ale żeby sie to dało obejrzeć.
A tu AF w ogóle nie trafia i do tego wydaje różne dziwne dźwięki.
do tego jakieś dziwne przepalenia brzydkie.
byłem ostatnio w Sony Center i bawiłem się A77.
jeżeli wizjer jest rzeczywiście taki sam w nex7, to w końcu kupię sobie mały aparat.
chociaż na razie sprzedali dwie sztuki.
jedną za 6000, drugą za 5500 :D
Nie wiem, zobaczymy jaka jakość filmów z tego wychodzi, choć przyznam, że w wypadku tego Fuji robieniem zdjęć bym nie pogardził :-)
http://www.youtube.com/watch?v=H6gyLK03szs&feature=related
jak było, to przepraszam.
To raczej trudno nazwać samplami, skoro człowiek, który trzymał ten aparat nie wiedział co czyni :-)
Marcin Jakubowski
24-01-2012, 00:54
http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.f64.ro%2Fblog%2F2012%2F01%2F20% 2Ftest-fuji-x-pro1%2F&act=url
pastwisko
24-01-2012, 01:59
jest parenaście postów wyżej.
Kolejny bardzo dobry test.
Warto zobaczyć. D3 poległ.
Link znalazłem u kolegów z Olympusa.
Niestety nie wydaje mi się, aby D3 poległ. Popatrzcie na czasy naświetlania w porównaniu ISO.
No to cena w Japonii rzekomo znana, 5600,- ciekawe tylko czy sam korpus czy kit. Jak by u nas około 6000 w kicie z 35 był dostępny no to według mnie cena fajna. Inna sprawa że pewnie poniżej 8000-8500 na starcie to raczej nie ma się co spodziewać ;/ No ale nic trzeba czekać i zdecydować czy X-Pro 1 czy Nex-7
Jest cena i instrukcja obsługi w PDF http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14303&fujifilm-x-pro1-cena-w-japonii-i-angielska-instrukcja-obslugi
Kupujecie?:) Jak z matrycy będzie się dało wycisnąć tyle co z D3/700 to ja się przesiadam. Co do jakości obrazu to więcej mi nie potrzeba, a pracy z beznadziejnym AF nauczyłem się po roku obcowania z X100.
Jak z matrycy będzie się dało wycisnąć tyle co z D3/700 to ja się przesiadam.
Nie liczyłbym na to...
Jest cena
Na razie, dzięki bogom, kurs euro obrał właściwy kierunek i tylko się modlić by trend ten się utrzymał przez pół roku, to nie byłoby źle
Na razie, dzięki bogom, kurs euro obrał właściwy kierunek i tylko się modlić by trend ten się utrzymał przez pół roku, to nie byłoby źle
Z tym pół roku może być problem. Początkiem czerwca zaczyna się euro2012 i przewidywania są, że zrobimy ukłon w stronę obcokrajowców ponownie osłabiając złotego.
Warto lustrować doniesienia z różnych dziedzin ;) Fotograf nigdy nie miał lekko :)
meliszipak
01-02-2012, 17:50
http://www.christianfletcher.com.au/blog/
kolejne zdjęcia.
Gdzie ta aberracja na 18mm?
MariuszJ
03-02-2012, 12:03
Lekko mrożące ceny:
http://www.dpreview.com/news/2012/02/02/Fujifilm_X-Pro1_price
marszull
03-02-2012, 12:55
Lekko mrożące ceny:
http://www.dpreview.com/news/2012/02/02/Fujifilm_X-Pro1_price
kurcze mam nadzieje ze do wakacji stanieje, bo juz go widzialem z dwoma obiektywami w wakacyjnej walizce :)
a ja nie te wakacje to nastepne ;), a przy okazji czas pokaze jak bedzie ze szklami (chcialbym szeroko mocno, 35, i 70-90 ale 1,8-1,4)
jak to mowia na wschodzie "pozyjemy - zobaczymy"
W sumie nie jest źle 7kPLN z 35/1.4 minus VAt... :) do tego przejściówka f-mount i styka.
MariuszJ
03-02-2012, 13:21
W sumie nie jest źle 7kPLN z 35/1.4 minus VAt... :) do tego przejściówka f-mount i styka.
A po co Ci przejściówka F-mount? Stałoogniskowe szkła o adekwatnych do korpusu gabarytach są w konfrontacji dość... F-żałosne? ;)
Zresztą, pewne znaki wskazują na to, że nie będzie żadnej przejściówki poza Fuji-made na Leica-M.
koniecpolska
03-02-2012, 13:57
W sumie nie jest źle 7kPLN z 35/1.4 minus VAt... :) do tego przejściówka f-mount i styka.Od kiedy 1980 funtów da 7000PLN :wink: - no chyba, że jakaś rewolucja na rynkach finansowych i złotówka umocniła się do 3,5 PLN za funta :mrgreen:
pastwisko
03-02-2012, 14:26
http://www.nbp.pl/Kursy/KursyA.html ;)
koniecpolska
03-02-2012, 14:33
http://www.nbp.pl/Kursy/KursyA.html ;)Ile tych funciaków masz do sprzedania po średnim kursie NBP? Chętnie kupię.
Od kiedy 1980 funtów da 7000PLN :wink: - no chyba, że jakaś rewolucja na rynkach finansowych i złotówka umocniła się do 3,5 PLN za funta :mrgreen:
Od wtedy od kiedy 2300$ po 3,0PLN/$ (za pół roku powiedzmy) :razz:
pastwisko
03-02-2012, 14:43
Ile tych funciaków masz do sprzedania po średnim kursie NBP? Chętnie kupię.
A mam?
A po co Ci przejściówka F-mount? Stałoogniskowe szkła o adekwatnych do korpusu gabarytach są w konfrontacji dość... F-żałosne? ;)
Np. Nikkor 105/2.5Ai-s? Sigma 24/2.8? Nikkor 50/1.4D? ww sumie więcej nie potrzebuję.
Może systemową 18stkę kiedyś.
jakby byla jakas stalka 10-14mm to zamienil bym moje d700
koniecpolska
03-02-2012, 15:34
Od wtedy od kiedy 2300$ po 3,0PLN/$ (za pół roku powiedzmy) :razz:Cło i VAT Panie Seler proszę dodać jeszcze :wink: ... jedyne 30% czyli to co zostało wyliczone razy 1.3.
Poczekamy, zobaczymy.
X100 po pół roku z hakiem staniała o ponad 10% (po 3700 można już znaleźć), a i trend na walutach póki co się odwrócił już dwa tygodnie się złotówka umacnia.
http://www.ukdigital.co.uk/fujifilm-x-pro1-35mm-lens-kit.html bez dodatkowych kosztów tylko pzresyłka
koniecpolska
03-02-2012, 16:06
http://www.ukdigital.co.uk/fujifilm-x-pro1-35mm-lens-kit.html bez dodatkowych kosztów tylko pzresyłkaI magiczne słowa:
Availability:Pre-Order Now
PS
A nawet jak cena zostanie to i tak ponad 9000PLN, czyli tak jakby ciut więcej ni z 7k :wink:
A nawet jak cena zostanie to i tak ponad 9000PLN, czyli tak jakby ciut więcej ni z 7k :wink:
cóż, jeśli będzie więcej niż 7k to zwyczajnie nie kupię i poczekam aż taki próg cenowy osiągnie.
Mam S5 i małego FG20 i te sprzęty się mi wzajemnie uzupełniają, ale sumarycznie mógłbym je zastąpić x1 tyle że nie za wszelką cenę.
Koniecpolska i seler przejdżcie z tą dyskusją na gadu-gadu.
Koniecpolska i seler przejdżcie z tą dyskusją na gadu-gadu.
Zastanawiałem się czy ci odpowiedzieć grzecznie czy mniej. Spróbuję neutralnie:
Uważasz że rozmawiamy nie na temat i z tego powodu chcesz nas "wykluczyć" z dyskusji?
http://www.christianfletcher.com.au/blog/
kolejne zdjęcia.
Chciałbym zobaczyć to wszystko w pełnej rozdzielczości ale z tego co wypluwa to małe g***o to jest naprawdę super.
Edit: Teraz popatrzyłem na film i to nie jest wcale takie małe g****nko :)
hellbike
09-02-2012, 01:23
jakosc zdjec jest lepsza niz w d7000/d3 (zarowno jesli chodzi o ostrosc, jak i szumy).
Mysle, ze znacznie bardziej warty uwagi jest nowy olympus - ktory pod wzgledem jakosc jest "konkurencyjny", a cene ma duzo, duzo mniejsza - konkretnie 1000$ (fuji 1700$ - oczywiscie ceny po za USA beda 30-50% wieksze).
Nowy olympus ma najszybszy autofocus na rynku (szybszy od d4), 9 klatek na sekunde, duzo lepszej jakosci uszczelniane body, duzo wiekszy wybor obiektywow, odchylany i dotykowy ekran (to akurat bajer, ale mozna dotykiem zmienic punkt autofokusa i zrobic zdjecie). Aparat jest tez mniejszy i lzejszy.
Minusem jest gorsza jakosc obrazu (chociaz na obecnie dostepnych probkach 6400 jest prawie bez szumow, a 20000 wciaz wyglada bardzo dobrze, ale to pewnie zaorane jpegi) oraz brak optycznego wizjera.
przy podobnej cenie te body sa podobne jakosciowo (chociaz bardzo inne), a kiedy fuji jest 70% drozszy.... dla mnie to latwy wybor.
Nowy olympus ma najszybszy autofocus na rynku (szybszy od d4)
Ooo, ja bez kozery powiem więcej, jest dużo szybszy niż d5 i bez porównania w stosunky do 5DmkIII !!!111one
LordYoghurt
09-02-2012, 10:59
Nowy olympus ma najszybszy autofocus na rynku (szybszy od d4), 9 klatek na sekunde
Bo tak napisali w materiałach promocyjnych Olympusa? A, że 9 klatek to bez AF...
Minusem jest gorsza jakosc obrazu (chociaz na obecnie dostepnych probkach 6400 jest prawie bez szumow, a 20000 wciaz wyglada bardzo dobrze, ale to pewnie zaorane jpegi) Bez szumów... detalu i zakresu tonalnego ;-). Mnie aparat też się bardzo podoba, ze stałkami 12/2, 20/1,7, 45/1.8 i 75/1.8 daje daje fajny zestaw. Jednak pod względem zakresu tonalnego i ostrości zdjęcia wychodzą jak z lepszego kompaktu, a to już mnie nie satysfakcjonuje...
hellbike
09-02-2012, 12:53
Bo tak napisali w materiałach promocyjnych Olympusa? A, że 9 klatek to bez AF...
Bez szumów... detalu i zakresu tonalnego ;-). Mnie aparat też się bardzo podoba, ze stałkami 12/2, 20/1,7, 45/1.8 i 75/1.8 daje daje fajny zestaw. Jednak pod względem zakresu tonalnego i ostrości zdjęcia wychodzą jak z lepszego kompaktu, a to już mnie nie satysfakcjonuje...
ta;P na pewno swoja opinie opierasz na konkretnych zdjeciach, a nie na wytworze wyobrazni.
Poki co jeszcze nikt nie wie, jaki dokladnie jest sensor w aparacie i jaka jest jakos zdjec - bo probek w necie jest bardzo malo.
Poki co jeszcze nikt nie wie, jaki dokladnie jest sensor w aparacie i jaka jest jakos zdjec - bo probek w necie jest bardzo malo.
No popatrz, a o tym że AF jest szybszy nawet od D4 już można było spokojnie napisać kilka postów wyżej... Normalnie szkoda słów...
hellbike
09-02-2012, 13:19
No popatrz, a o tym że AF jest szybszy nawet od D4 już można było spokojnie napisać kilka postów wyżej... Normalnie szkoda słów...
to akurat informacja od producenta, wiec to dosc pewne zrodlo. O jakoscii obrazu nie ma informacji z zadnych zrodel, jak na razie.
LordYoghurt
09-02-2012, 13:30
to akurat informacja od producenta, wiec to dosc pewne zrodlo.
Matko jedyna...
to akurat informacja od producenta, wiec to dosc pewne zrodlo. O jakoscii obrazu nie ma informacji z zadnych zrodel, jak na razie.
Hahaha :D
Ale przed chwilą pisałeś, że 6400 super, a 20000 też git. No i lepsze niż D7000/D3.
Wiesz coś ciekawego jeszcze?
hellbike
09-02-2012, 13:38
Matko jedyna...
Predkosc to wartosc mierzalna, wiec....?
Nie wiadomo jak dobry ostatecznie bedzie autofokus, bo moze byc mniej celny lub gorzej radzic sobie w slabym swietle, ale ignorujac informacje "autofokus szybszy od d4" rownie dobrze mozemy zignorowac informacje o liczbie megapikseli lub materialach z ktorych zbudowane jest body, bo to przeciez ten informacja od producenta.
Ta informacja mowi nam czego mniejwiecej mozemy sie spodziewac. Jest nieco bardziej precyzyjna od informacji o maksymalnym iso nie majacym wiele wspolnego z uzytecznym iso, ktorym przeciez wszyscy sie podniecaja w przypadku d4.
hellbike
09-02-2012, 13:42
Hahaha :D
Ale przed chwilą pisałeś, że 6400 super, a 20000 też git. No i lepsze niż D7000/D3.
Wiesz coś ciekawego jeszcze?
o tym, ze lepsze pisalem o fuji - to akurat inforacja raczej potwierdzona, bo probek jest bardzo duzo.
Odnosnie tego, ze na 6400 i 20000 napisalem tak:
"(chociaz na obecnie dostepnych probkach 6400 jest prawie bez szumow, a 20000 wciaz wyglada bardzo dobrze, ale to pewnie zaorane jpegi)" - w necie sa obecnie dostepne probki ale jest ich zbyt malo, zeby wyciagnac konkretne wnioski, i w takim tonie jest to zdanie.
Predkosc to wartosc mierzalna, wiec....?
Możesz podać wiarygodnego linka do strony na której producent piszę że ten sprżet będzie miał szybszy AF od D4?
Jak już go znajdziesz to zastanów się jak producent mógł podać taką informację. Piszesz że prędkość AF jest mierzalna. Sugerujesz więc że olympus zwrówcił się do nikona z tekstem: hej, możecie nam dać jeden prototym d4 bo chcielibyśmy sobie pomierzyć to i owo by napisać w folderze że potrafimy lepiej.
"Trolling is an art" no ale bez przesady proszę :)
hellbike
09-02-2012, 13:53
cytat z wywiadu z kims-tam z olympusa:
"TT: Autofocus is faster (fastest in the world) because of the new 3D tracking autofocus technology. Apart from being faster, it is also more accurate.
TT: 3D autofocussing sequentially tracks subjects (even subjects that are moving directly towards/away ) and works best at 4fps"
Zacytuję może kogoś tam z jakiegoś tam forum:
"Ktoś: Wszystkie nowe aparaty olympusa to straszny złom jeśli chodzi o obrazowanie. Przykre jest to że od kilku lat firma nie potrafi wsadzić przyzwoitej matrycy do swoich aparatów."
Poza tym możesz wytłuścić fragment odnośnie D4? Jakos nie mogę się go dopatrzyć :)
hellbike
09-02-2012, 14:10
na 43rumors i mirrorlessrumors byly takie informacje. - ich zrodla sa czesto tajne ]:-> ale akurat w cytacie powyzej pan mowi, ze maja "najszybszy autofokus na swiecie".
LordYoghurt
09-02-2012, 14:14
Tu masz wyjaśnienie tego swojego fastest AF:
*2 As of November 2011. Among interchangeable-lens digital cameras on the market, and using Olympus’ in-house test conditions. In C-AF Tracking mode, maximum frame rate is 4.2fps.
na 43rumors i mirrorlessrumors byly takie informacje. - ich zrodla sa czesto tajne ]:-> ale akurat w cytacie powyzej pan mowi, ze maja "najszybszy autofokus na swiecie".
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/3816/stewiee.jpg)
hellbike
09-02-2012, 14:29
akurat te serwisy sa bardzo trafne, nie dzialaja na zasadzie "fantazji gimnazjalisty".
LordYoghurt
09-02-2012, 14:29
hahaha!!!
LordYoghurt
09-02-2012, 14:36
akurat te serwisy sa bardzo trafne, nie dzialaja na zasadzie "fantazji gimnazjalisty".
Czytałeś, co zacytowałem kilka postów wcześniej? Olympus deklaruje, że jest to najszybszy AF wśród bezlusterkowców, nie wiem sąd wzięło Ci się tam D4. Widziałem porównania EP-3 z tanim DSLR w stylu Canona 1100D i Olek prawie go doganiał ;-)
źródło (http://c.wrzuta.pl/wi2546/dc2c0197000eb4744b54afa9/facepalm)
pastwisko
09-02-2012, 14:40
Czytałeś, co zacytowałem kilka postów wcześniej? Olympus deklaruje, że jest to najszybszy AF wśród bezlusterkowców, nie wiem sąd wzięło Ci się tam D4.
"Among interchangeable-lens digital cameras on the market" - a D4 to interchangable-lens analog camera ?
LordYoghurt
09-02-2012, 14:44
"Among interchangeable-lens digital cameras on the market" - a D4 to interchangable-lens analog camera ?
no i teraz mi wstyd...
;-)
pastwisko
09-02-2012, 14:49
Nawet na mojej fanbojskiej bluzie w której teraz siedzę jest napisane: CONTAX Carl Zeiss T* (T Star) Interchangable Lens System :mrgreen:
hellbike
09-02-2012, 14:59
źródło (http://c.wrzuta.pl/wi2546/dc2c0197000eb4744b54afa9/facepalm)
moglbym wkleic ten obrazek tutaj, cytujac twoj post - bo niby co widzisz glupiego w tym poscie?
Nawet gdybys chcial podwazyc sensownosc kierowania sie informacjami ze stron z plotkami lub wiarygodnosc ich dzialania (co samo w sobie ma bardzo malo sensu, bo pewnie znasz nikonrumors i wiesz, ze to zazwyczaj bardzo trafne informacje), to w tym konkretnym przypadku masz podany cytat ktory jest zrodlem tej informacji.
Kolego hellbike,
Dlaczego w wątku o fuji piszesz o olku a w założonym przez siebie wątku o olku w samym tytule stawiasz olka jako konkurencję x1?
Kto Ci za to płaci?
pastwisko
09-02-2012, 15:12
omg ale z was spiskowcy :D
ja to bym zapytał czemu ktoś pisze o fuji na forum nikona :D
hellbike
09-02-2012, 15:17
Kolego hellbike,
Dlaczego w wątku o fuji piszesz o olku a w założonym przez siebie wątku o olku w samym tytule stawiasz olka jako konkurencję x1?
Kto Ci za to płaci?
;d tez mysle, ze ktos powinien mi za to zaplacic.
@down
"kogos tam z olympusa". to roznica niz "ktos tam z ulicy". Moge podac ci nazwisko :}
Porownywanie aparatow ktorych nie wyszlo ma taki sam sens jak pisanie o nich, lub wyglaszanie jakichkolwiek opinii na ich temat - a po to jest ten topic na forum, prawda?
moglbym wkleic ten obrazek tutaj, cytujac twoj post - bo niby co widzisz glupiego w tym poscie?
Człowieku, piszesz same bzdury w kazdy poście. Porównujesz dwa aparaty któych nie ma jeszcze w sprzedaż. Poproszony o źródło tych informacji powołujesz się na wypowiedzi "kogoś tam".
Podsumowując jeden facepalm nie wystarczy.
Kol. Flores wrzucił w innym wątku a powinno być tu: http://www.petapixel.com/2012/02/09/fujifilm-showing-off-leica-m-mount-adapter-for-the-x-pro1/
Ciekawe czy na szerokich kątach będzie lepiej pracowac niż nex-7
PawelPrzez
13-02-2012, 11:31
Czy nikon ma alternatywę dla x-pro1? Jeśli chciałbym kupić x-pro1 z kompletem obiektywów to gdzie i kiedy?
trochę sampli na wyższych czułościach: http://brandonremler.blogspot.com/2012/02/fujifilm-x-pro1-first-night-out.html
muszę powiedzieć że bardzo podoba mi się to co wypluwa tandem x1+35/1.4
ale nowe oficjalne sample z 18stki wskazują że ten obiektyw jest bez mała bezużyteczny... brzegi są masakrycznie nieostre, trzeba będzie czegoś m-bagnetowego poszukać...
http://fujifilm-x.com/x-pro1/en/gallery/sample-images/index.html#gallery02_18_17
pastwisko
14-02-2012, 15:24
jasne ~18mm pod bagnet M?
hmmm....
jasne ~18mm pod bagnet M?
hmmm....
nie musi być jasne może być nawet 4 byleby ostre było... widziałem jakieś naleśnikowe voig...lery alem się jeszcze nie zagłębiał...
o take np: http://www.kenrockwell.com/voigtlander/15mm-m.htm
koniecpolska
14-02-2012, 15:32
ale nowe oficjalne sample z 18stki wskazują że ten obiektyw jest bez mała bezużyteczny... brzegi są masakrycznie nieostre, trzeba będzie czegoś m-bagnetowego poszukać...
http://fujifilm-x.com/x-pro1/en/gallery/sample-images/index.html#gallery02_18_17Jeśli Fuji nie ma odpowiednio spreparowanych mikrosoczewek na matrycy to żaden UWA LM nie pomoże - będzie dokładnie tak samo źle jak w NEX.
Voigtlander ma 12, 15 i 21 mm (4 i 5.6)
pastwisko
14-02-2012, 16:19
15 a 18 to troche różnica, w tele pare mm jest bez znaczenia wręcz, ale przy takich szerokich juz tak..
po przeliczeniu to jakies 28 vs 22mm
15 a 18 to troche różnica, w tele pare mm jest bez znaczenia wręcz, ale przy takich szerokich juz tak..
po przeliczeniu to jakies 28 vs 22mm
Moją ulubioną szeroką jest 24mm czyli tak trochę pomiędzy, więc raczej wolałbym 15 niż 18 (zwłaszcza takiej jakości).
Ale póki co wychodzi że jak sprzedam kompletny system (hehe... :)) z s5pro obiektywami od fisha po 80-200, lampą i całą resztą, to mi ledwie na body starczy według aktualnych cen... :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14426&fujifilm-x-pro1-pierwsze-zdjecia bardzo ciekawie to wygląda :)
koniecpolska
16-02-2012, 14:57
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14426&fujifilm-x-pro1-pierwsze-zdjecia bardzo ciekawie to wygląda :)Zaiste.
Uuuuuuu ale AF poszedł w krzaki ... sorry gniazdka
http://files.fotopolis.pl/download/pw-x1pro-05.jpg
Dziękuję, po co mi f=1.4 jak pucha pudłuje że ręce opadają ...
BF???
http://files.fotopolis.pl/download/pw-x1pro-04.jpg
Tylko ISO 800 i taki budyń ???
http://files.fotopolis.pl/download/pw-x1pro-07.jpg
PS
Ale na pocieszenie ISO 128 256 będzie miał zajebiste ...
PPS
Ja pie ... dziu co się z tymi "nowoczesnymi" puszkami dzieje ... i mam tu na myśli wszystkich producentów.
Może jakiś proteścik typu "STOP High ISO"?
i tak lepiej niż w olku :D
koniecpolska
16-02-2012, 15:06
i tak lepiej niż w olku :DOlek przynajmniej 3x tańszy, i nie profi ... :wink:
koniecpolska
16-02-2012, 15:14
Ogłaszam quiz: "Gdzie jest ostrość"
http://files.fotopolis.pl/download/pw-x1pro-10.jpg
Dla zwycięscy atrakcyjna nagroda.
PS
Czy dziś jest 1 kwietnia?
osoba robiąca "test" była chyba dobrze "wczorajsza", większość zdjęć jest poruszona, ale poza tym jeśli chodzi o detal i szumy to mi się podoba, jeszcze tylko cena.
Olek przynajmniej 3x tańszy, i nie profi ... :wink:
i bez detalu i z szumem i z ałtystyczn.. tfu artystycznym 4:3 + BW filtr i w ogóle to jest to taki alternatywny system że chyba zostanę dla niego hipsterem i kupie sobie białego EPL-3
koniecpolska
16-02-2012, 15:30
i bez detalu i z szumem i z ałtystyczn.. tfu artystycznym 4:3 + BW filtr i w ogóle to jest to taki alternatywny system że chyba zostanę dla niego hipsterem i kupie sobie białego EPL-3To akurat jest takie samo jak na powyższych fotkach z Fuji Xpro 1, nieprawdaż.
większość zdjęć jest poruszona,Przy obiektywie z ekw 50mm i czasach od 1/50 do 1/300sekundy ?
Przy tak statycznych scenach? (żeby AF spudłował)
Przy aspiracjach Xpro1 do dalmierzy, którymi robi się nieporuszone zdjęcia z czasami poniże 1/10 nawet?
Przy cenie ponad 10k za zestaw?
ale poza tym jeśli chodzi o detal i szumy to mi się podoba, jeszcze tylko cena.Sorry ale gdzie tam jest "detal".
a gdzie on jest w olku na iso 800-3200 ?
koniecpolska
16-02-2012, 15:41
a gdzie on jest w olku na iso 800-3200 ?A po co mi takie ISO, ja chcę od 50 do 800 ... To jakaś nowa świecka tradycja się narodziła z tym ISO pierdylion, na co to komu? Dla paparazzi amatora? Dla szkła z f=1.4 ISO 800 to Mount Everest. Jak ktoś musi w większej ciemnicy to ma 1dx czy inne d4.
no dobra, niech będzie że wysokie ISO nie jest potrzebne dla każdego, twoją tezę co do szumu i detalu przemilczę, ale zastanawiam się czemu się nie wypowiadasz w sprawie DR :) Na tych zdjęciach widać że fufu sobie ładnie radzi a olek w dużo lepszych warunkach chce jak najszybciej schować pyszczek w swoim super składanym mega ostrym kicie i się schować do oldschoolowego futerału ala zenit look :)
koniecpolska
16-02-2012, 16:01
ale zastanawiam się czemu się nie wypowiadasz w sprawie DR :) Bo mi go nie brakuje. To, że pomiary wykazują 8, 10 czy 12 EV to jedna sprawa, a to ile EV jest potrzebne do zrobienia dobrego zdjęcia to też inna sprawa.
Słyszałeś kiedyś o tzw. systemie strefowym ustalania elspozycji, widziałeś jaka tam jest skala EV?
Poczytaj sobie i daj sobie spokój w gadkach o eV równym 12.
Jak chcę zrobić hdra to uwież mi zrobię to z aparatem co rejestruje 4ev a nawet mniej.
Na tych zdjęciach widać że fufu sobie ładnie radzi a olek w dużo lepszych warunkach chce jak najszybciej schować pyszczek w swoim super składanym mega ostrym kicie i się schować do oldschoolowego futerału ala zenit look :)Tak Ci się wydaje, czy może masz jakieś porównywalne fotki z m43 aby potwierdzić swoją tezę?
Widzisz kolego, tak się składa, że mam w posiadaniu i używaniu LX5, NEX, 4/3 i naprawdę troska o DR to ostatnia sprawa jaka mi przeszkadza robić fotki.
Zrób sobie analizę własnych fotek pod kątem histogramu, a potem bierz się za dyskusje na temat "DR w praktyce".
PS
A propos Twojej stopki co to za aparat "Fied" - pierwsze słyszę ...
:) fied to taki gupi aparat co robi w beznadziejnych proporcjach 3:2, nie zawracaj sobie głowy. Nie obchodzi mnie HDR ale pokarz mi zdjęcie z olka zrobione w srednio oświetlonym pomieszczeniu tak żeby było widać co jest za oknem a nie jedna wielka biała plama :) I nie pisz mi o systemach strefowych i 12EV z pomiarów tylko poprzyj swoje wypowiedzi zdjęciami zrobionymi systemem 4:3 gdzie będzie ładny DR którego tak Ci nie brakuje :)
koniecpolska
16-02-2012, 16:57
:) fied to taki gupi aparat co robi w beznadziejnych proporcjach 3:2, nie zawracaj sobie głowy. Dobrze wiem o jaki aparat chodzi ... Tyle, że on się nazywia FED a nie Fied :mrgreen:
Nie obchodzi mnie HDR ale pokarz mi zdjęcie z olka zrobione w srednio oświetlonym pomieszczeniu tak żeby było widać co jest za oknem a nie jedna wielka biała plama :) I nie pisz mi o systemach strefowych i 12EV z pomiarów tylko poprzyj swoje wypowiedzi zdjęciami zrobionymi systemem 4:3 gdzie będzie ładny DR którego tak Ci nie brakuje :)Nie mam pod ręką fotek z 4/3 ale mam z LX5, a to przecież jeszcze mniejsza matryczka, więc i DR kiepściutkie, nieprawdaż.
źródło (http://i.minus.com/il1qYw68JZrlm.jpg)
źródło (http://i.minus.com/i8UR2kaYUJl6O.jpg)
źródło (http://i.minus.com/ibuKv0q6AFdk1k.jpg)
:) nie no ja głupi przecież na siłę zawsze się tezę jakąś udowodni więc powinienem się takich zdjęć spodziewać. To jak możesz to dożuć jakieś zdjęcie gdzie nie jest przeszklone całe pomieszczenie tylko jedno okno gdzieś tam w kuchni na przykład i fajnie jak by było słoneczko od południa coś jak na 1 fotce gdzie ładnie widać detale nieba i fakturę materiału, z którego jest zrobione oparcie krzeseł ;) .
koniecpolska
16-02-2012, 17:11
:) nie no ja głupi przecież na siłę zawsze się tezę jakąś udowodni więc powinienem się takich zdjęć spodziewać. To jak możesz to dożuć jakieś zdjęcie gdzie nie jest przeszklone całe pomieszczenie tylko jedno okno gdzieś tam w kuchni na przykład i fajnie jak by było słoneczko od południa coś jak na 1 fotce gdzie ładnie widać detale nieba i fakturę materiału, z którego jest zrobione oparcie krzeseł ;) .A dorzucić mogę? Bo do żuję jak dojadę do domu i wydrukuję papierową odbitke, ekran jest lekko niestarwny raczej.
PS
Ale jakie to ma znaczenie jakie są okna? Duże czy małe :wink:
LordYoghurt
16-02-2012, 17:18
Zrób sobie analizę własnych fotek pod kątem histogramu, a potem bierz się za dyskusje na temat "DR w praktyce".
To co mi się najbardziej rzuciło w oczy po przejściu z APS-C na FF to właśnie oddanie niuansów kolorystycznych. Jedyne, oprócz braku optycznego wizjera, co skutecznie zniechęca mnie do skorzystania z opcji lekkich korpusów i szkieł m43 to właśnie ubogość kolorystyczna sceny jaką widzę na zdjęciach w sieci (przyznam - wydruków nie widziałem). Szczerze więc pytam, czemu ja widzę to co widzę, a Twoim zdaniem widzieć nie powinienem?
EDIT:
w załączonych przez Ciebie zdjęciach widzę szczegóły w światłach, ale w cieniach już nie. No i szczególnie interesuje mnie oddanie niuansów skóry, na co ludzkie oko jest najbardziej wrażliwe. "Martwa natura" jest bardziej względna, a przez to tolerancyjna dla matrycy, bo nikt tak na prawdę nie wie jakie kolory miały w rzeczywistości przedmioty na zdjęciach.
Ale tam szczegóły w światłach są tylko na zdjęciach gdzie słońce nie świeci bezpośrednio w okna tylko jest z drugiej strony budynku. Poza tym przy takiej wielkości okien nie ma już takiej różnicy w ekspozycji wewnątrz i na zewnątrz więc podsumowując przykłady podane przez "kolege" koniecpolska są o kant... stołka obić :)
pastwisko zerknij na post nad Tobą :P
koniecpolska
16-02-2012, 17:36
To co mi się najbardziej rzuciło w oczy po przejściu z APS-C na FF to właśnie oddanie niuansów kolorystycznych. Jedyne, oprócz braku optycznego wizjera, co skutecznie zniechęca mnie do skorzystania z opcji lekkich korpusów i szkieł m43 to właśnie ubogość kolorystyczna sceny jaką widzę na zdjęciach w sieci (przyznam - wydruków nie widziałem). Szczerze więc pytam, czemu ja widzę to co widzę, a Twoim zdaniem widzieć nie powinienem?Wiesz, tak za zwyczaj bywa, że jak masz FF, to musisz widzieć więcej i lepiej niż na matrycy z LX5 (za 1300zł z paznokciem zamiast matrycy).
Pokaż te Twoje "full of color" zdjęcia.
EDIT:
w załączonych przez Ciebie zdjęciach widzę szczegóły w światłach, ale w cieniach już nie. No i szczególnie interesuje mnie oddanie niuansów skóry, na co ludzkie oko jest najbardziej wrażliwe. "Martwa natura" jest bardziej względna, a przez to tolerancyjna dla matrycy, bo nikt tak na prawdę nie wie jakie kolory miały w rzeczywistości przedmioty na zdjęciach.
źródło (http://i.minus.com/iUbDqksorvCEH.jpg)
PS
Fotki są do tzw. albumu rodzinnego.
Gdybym chciał zrobić lepiej, to na sanki LX5 założyłbym wyzwalacz i błysną softboxem z kontry, byłoby nie do odróżnienia od fotki z lustrzanki, nawet tej z FF :wink:
PPS
Yova, pochwal się swoimi osiągnięciami z zakresu DR (nieosiągalnego przez paznokciowe matryce).
PPPS
Yova, a tak po prawdzie, od aparatu, matrycy naprawdę niewiele zależy :mrgreen:
http://i.minus.com/iRQHlsHI0rlno.jpg
Sorry ale gdzie tam jest "detal".
http://files.fotopolis.pl/download/pw-x1pro-makro.jpg
Dla mnie wystarczający jak na ISO 1000+
A tak na marginesie kolego, przeciwko komu i czemu toczysz te krucjaty w wątkach o bezlusterkowcach? Z czym tak zaciekle walczym, bom szczerze mówiąc się pogubił.
Oj ale na tej fotce znowu nie ma szczegółów w światłach ;/
Ps. Czy każdy jeżeli zrobi kiepskawe zdjęcie musi tłumaczyć to tym że jest ono do albumu rodzinnego, czy album rodzinny usprawiedliwia w jakiś sposób złe zdjęcie.
Pps. Ja nie mówię że małe matryce nie mogą osiągnąć takie zakresu, twierdzę tylko iż olek z panasem tego nie umieją/nie chcą zrobić. Na pewno jest to możliwe skoro są kompakty, które całkiem przyzwoicie sobie radzą. Co do moich zdjęć, to biorąc przykład z zagorzałych fanów systemu u43, którzy nie raz przewijali się przez to jak i inne fora, nie będę się "chwalił" ale zapraszam na plener i konfrontację sprzętową do Białegostoku o ile nie boisz się białych niedźwiedzi. :)
Ppps. Czekaj czekaj bo się gubię, rozmawiamy tu o możliwościach sprzętu czy fotografa? Zdecyduj się na jaki temat się wypowiadasz bo myślałem że mowa tu o możliwościach matrycy z nowego fuji a nie o tym jak fotograf będzie umiał to wykorzystać.
PPPS
Yova, a tak po prawdzie, od aparatu, matrycy naprawdę niewiele zależy :mrgreen:
http://i.minus.com/iRQHlsHI0rlno.jpg
No to akurat świadczy o czymś zupełnie odwrotnym niż napisałeś.
koniecpolska
16-02-2012, 17:56
http://files.fotopolis.pl/download/pw-x1pro-makro.jpg
Dla mnie wystarczający jak na ISO 1000+A dla mnie nie ... niestety mydło, mydło widzę ...
A tak na marginesie kolego, przeciwko komu i czemu toczysz te krucjaty w wątkach o bezlusterkowcach? Z czym tak zaciekle walczym, bom szczerze mówiąc się pogubił.Z przesądami.
No to akurat świadczy o czymś zupełnie odwrotnym niż napisałeś.To znaczy o czym? Rozwiń myśl swoją.
Oj ale na tej fotce znowu nie ma szczegółów w światłach ;/ Bo w wyniku GO, tło zostało rozmyte.
Ps. Czy każdy jeżeli zrobi kiepskawe zdjęcie musi tłumaczyć to tym że jest ono do albumu rodzinnego, czy album rodzinny usprawiedliwia w jakiś sposób złe zdjęcie.
Pps. Ja nie mówię że małe matryce nie mogą osiągnąć takie zakresu, twierdzę tylko iż olek z panasem tego nie umieją/nie chcą zrobić. Na pewno jest to możliwe skoro są kompakty, które całkiem przyzwoicie sobie radzą. Co do moich zdjęć, to biorąc przykład z zagorzałych fanów systemu u43, którzy nie raz przewijali się przez to jak i inne fora, nie będę się "chwalił" ale zapraszam na plener i konfrontację sprzętową do Białegostoku o ile nie boisz się białych niedźwiedzi. :)
Ppps. Czekaj czekaj bo się gubię, rozmawiamy tu o możliwościach sprzętu czy fotografa? Zdecyduj się na jaki temat się wypowiadasz bo myślałem że mowa tu o możliwościach matrycy z nowego fuji a nie o tym jak fotograf będzie umiał to wykorzystać.Ok. Ja wstawiłem kilka fotek. Jeśli jak twierdzisz, że z większej matrycy można osiągnąć lepsze rezultaty, to pewnie takich zdjęć masz na kopy, więc wklejenie kilku nie powinno nastręczyć Ci większego problemu ... Czekam na Twoje fotki, tylko się nie wykręcaj sianem.
PS
Wiesz ponoć stare porzekadło fotografoczne mówi, że ważniejsze niż aparat jest to, kto za nim stoi ....
LordYoghurt
16-02-2012, 18:03
@koniecpolska
1. Mnie ten sampel portretowy nie przekonał, może jakby scena miała bardziej obfitą kolorystykę, a nie wszystko mieści się w 1/3 palety barw.
2. Owszem, zawsze coś tam można wyciągnąć w postrocesie, ale ja nie mam ochoty nad każdym jednym zdjęciem siedzieć po kilka minut w LR, żeby było w miarę znośne. Robię RAW+jpg i w 95% zostawiam jpg bo jest wystarczająco dobre.
3. LR też ma swoje granice, w którymś momencie już więcej wyciągnąć się nie da. No chyba że tu wkracza PS i malujemy sobie wszystko jak nam się podoba, a zdjęcie stanowi jedynie
4. Nie będę się spierał, ja mam swoje podejście, Ty masz swoje. Ja Ciebie nie przekonam, a Ty mnie.
Poza tym to temat o Fuji, uszanujmy to. Przy okazji - sample z X-Pro1 mają na prawdę dobry DR. Ostrość gorsza, ale mnie to nie przeszkadza, więcej jak A3 drukować nie zamierzam.
trollewna
16-02-2012, 18:06
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/16907885.jpg)
A dla mnie nie ... niestety mydło, mydło widzę ...
Z całym szacunkiem ale może Ci okulary zaparowały, skoro ty na tym zdjęciu mydło widzisz, albo zamiast aparatu mikroskop elektronowy potrzebujesz, skoro nawet odróżnialne ziarenka kurzu na zdjęciu do dla Ciebie mydło...
Co z tą Polską się dzieje...
Ja rozumiem, że można odbiegać od tematu, ale nie na takie idiotyczne sprzeczki :D
http://www.optyczne.pl/4677-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_X-Pro1_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html
Kolejna porcja jpgów na minimalnym wyostrzeniu.
Mam taką małą prośbę - wytłumaczcie mi co takiego tragicznego w tej osiemnastce?
koniecpolska
16-02-2012, 18:14
Z całym szacunkiem ale może Ci okulary zaparowały, skoro ty na tym zdjęciu mydło widzisz, albo zamiast aparatu mikroskop elektronowy potrzebujesz, skoro nawet odróżnialne ziarenka kurzu na zdjęciu do dla Ciebie mydło...80% kadru to nieostrości wynikające z GO. Domyślam się, że tematem głównym jest tabliczka z napisem 39, śa na niej zadrapania, niestety całkowicie rozmydlone ... CND.
Trollewna vel Kaziq vel mynameisnobody, co ta fotka ma ilustrować? Jeśli DR, to na moje oko tego DR to jest tam tyle co kot napłakał.
Ps. Jeśli ktoś IMHO naprawdę kocha fotografować robi to analogiem i na papier -trzeba się trochę szanować.
eeee......
Ważne chyba to co umiesz zrobić a nie czym....
ciekawostka: http://www.optyczne.pl/4676-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_X-Pro1_-_pierwsze_wra%C5%BCenia.html plus porównanie do mamyi 645 :)
i porównanie x-1, velvia 100 i 7d :)
http://fujifilm.pl/xpro1porownanie/
pastwisko
21-02-2012, 17:18
i porównanie x-1, velvia 100 i 7d :)
http://fujifilm.pl/xpro1porownanie/
ale jakim aparatem/szkłem/skanerem ta velvia?
bo nie mogie znaleźć..
Mamiya 645 + Fuji Velvia 100F +150mm
superkomornik
21-02-2012, 17:22
Masz na optycznych w podpisach zdjęć.
pastwisko
21-02-2012, 19:34
tja mamiya..
no a skaner?
tja mamiya..
no a skaner?
Myślę że w tej konkretnej sprawie ma to niewielkie znaczenie, istotniejsze jest czy cena zapowiadana 6-7tys za body będzie bliższa tej dolnej granicy i czy auto WB poprawią trochę... bo jakosc obrazka z tandemu body+35mm jest więcej niż zadowalająca, dla mnie.
pastwisko
21-02-2012, 22:50
no nie wiem czy nie ma, jak ktoś sie zastanawia nad porzuceniem filmu na rzecz X1 to raczej ma.
MariuszJ
21-02-2012, 22:53
no nie wiem czy nie ma, jak ktoś sie zastanawia nad porzuceniem filmu na rzecz X1 to raczej ma.
Ja na tę okoliczność porzucę najpierw filmy Fuji...
ale jak ktoś się zastanawia to znaczy że wie ile z małego czy średniego obrazka, swoimi bądź cudzymi skanerami, jest w stanie wyciągnąć i jak się to ma do tego co x1 proponuje...
pastwisko
22-02-2012, 00:47
to po co w ogole porownanie?
to po co w ogole porownanie?
Ponoć porównanie trybu zdjęć "velvia" w x-1 do velvii oryginalnej, co moim zdaniem wypadło dość słabo ze względu na wariujący WB (na innych samplach z tych scen kolory były ok).
A swoją drogą jestem ciekaw czy skanując nawet na bębnie 6x45 uzyska się tyle detalu co z x-1...
pastwisko
22-02-2012, 12:17
No ale to film to nie tylko detal, dobra bo robi się gadanina o wyższości świąt Bożego Narodzenia.
Poza tym co to za porównanie - trzy zdjęcia na krzyż. Zeby coś sensownego powiedzieć to by trzeba ze dwie-trzy rolki zrobić w różnych warunkach. Wyciąganie jakichkolwiek wnioskow z tego testu to nieporozumienie - tym bardziej ze wszystkie zdjęcia są w zrobione przy kiepskim/sztucznym świetle, a slajd przy kiepskim swietle bedzie kiepski. No i generalnie podbija zielenie i niebieski - czemu np. nie ma żadnej foty krajobrazowej..
No ale to film to nie tylko detal, dobra bo robi się gadanina o wyższości świąt Bożego Narodzenia.
Też nie mam mowy o porównaniach, pstryknęli bo mieli i wrzucili do obejrzenia.
Cyfra i film ma swoje zady i walety i nawet jak zakupię x-1 (a na to wygląda) to zostawię sobie fg-20 z kompletem stałeczek.
Ale swoją drogą x-1 zmiażdżyło 7d...
Chyba tego nie było?
http://www.youtube.com/watch?v=8TOk_0kITBg&feature=player_embedded
Co jak co ale wydaje mi się, że on niezłą zawieruchę zrobi. Jeszcze, żeby był odrobinę tańszy. Podobno zestaw ze swoimi trzema szkłami ma kosztować koło 14 tyś :/
pastwisko
22-02-2012, 15:26
Jeszcze, żeby był odrobinę tańszy. Podobno zestaw ze swoimi trzema szkłami ma kosztować koło 14 tyś :/
No a ile kosztuje np. d300s lub 7d z podobnymi szkłami?
LordYoghurt
22-02-2012, 15:48
z filmiku nie za wiele wynika, tyle że AF lepszy niż w X100. Cena ze szkłami jest do przełknięcia, tylko akurat nie jestem pewien czy właśnie te szkła bym chciał. 18mm to ani szeroko ani standard, 60mm ani prawdziwe makro ani prawdziwa portretówka, jedynie 35 jakoś się broni. Ręka w górę, kto wolałby 16/2, 23/1.4 i 60/1.8?
MariuszJ
22-02-2012, 15:55
z filmiku nie za wiele wynika, tyle że AF lepszy niż w X100. Cena ze szkłami jest do przełknięcia, tylko akurat nie jestem pewien czy właśnie te szkła bym chciał. 18mm to ani szeroko ani standard, 60mm ani prawdziwe makro ani prawdziwa portretówka, jedynie 35 jakoś się broni. Ręka w górę, kto wolałby 16/2, 23/1.4 i 60/1.8?
Są kibice układu 35-85, są 24-50 (ekw. dla FF). Ja wolę to drugie, więc dla mnie jest ok. A 60mm na APS-C to optimum dla obu zastosowań i to na pierwszy rzut oka nieimponujące światło jest może bez rewelacji, ale akurat.
Ręka w górę, kto wolałby 16/2, 23/1.4 i 60/1.8?
Ja to bym wolał żeby to był FF a nie jakiś crop, zwłaszcza ze umieją optymalizować matryce (zmiana położenia mikrosoczewek na APSC w x100).
Pastwisko, dzieki Tobie i twoim adwersarzom za to, ze niezasmieciliscie http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198470
No a ile kosztuje np. d300s lub 7d z podobnymi szkłami?
Niby tak ale ja ciągle to traktuje jako takie małe coś do torby, żeby zawsze przy mnie było a nie opierałbym całego systemu na którym się pracuje.
pastwisko
23-02-2012, 14:55
Niby tak ale ja ciągle to traktuje jako takie małe coś do torby, żeby zawsze przy mnie było a nie opierałbym całego systemu na którym się pracuje.
No to zapraszam do wątku o NEX-ach :)
No to zapraszam do wątku o NEX-ach :)
:)
Fuji się podoba... bardzo :). Trzeba będzie poczekać trochę, cena spadnie i może się dopiero połaszę na coś takiego.
No właśnie, a Fuji chyba trochę poważniej ten system traktuje. Bo ani to tańsze od lustra ani jakoś oszałamiająco mniejsze tez nie jest. No i jeżeli wierzyć samplom jakościowo potrafi być lepsze od niektórych luster.
pastwisko
23-02-2012, 16:47
No oczywiscie ze to nie jest mały dodatkowy aparat do torby. Po prostu wszyscy się przyzwyczaili ze jak proffesional to tylko luszczanka, a jak nie luszczanka to tylko jako dodatek do luszczanki. Ze o kompaktach nie wspomnę :)
Mam nadzieję ze za jakiś czas jak mi się znudzi film, bedą jakieś porządne FF do których podczepię swoje szkła, bo póki co jedyny sensowny jest 5D, tyle ze to wielka cegła..
LordYoghurt
23-02-2012, 16:58
Koncepcja X-pro1 jest ciekawa, ale dla tych nielicznych którzy będą chcieli poświęcić pewne zalety lustra za inne zalety tego typu systemu. Ja jeszcze nie jestem gotowy, bilans nie wychodzi dla mnie korzystnie. Za to pewne elementy x-pro1 przeniesione do X100 czyniłyby dla mnie idealne UZUPEŁNIENIE lustra FF. Ale to inny temat...
No ale pomijając różnice konstrukcyjne typu brak lustra czy różne wizjery to w czym lustrzanka ma aż taka przewagę nad tym konkretnym fuji? Lustrzanka mniej więcej tel klasy z matrycą APSC, taki d7000 powiedzmy.
MariuszJ
23-02-2012, 17:38
Wady lustrzanki cyfrowej przy obecnych możliwościach matryc (praca ciągła, szybkie ostrzenie CDAF) oraz EVF aż kłują w oczy. To trup technologiczny, na kroplówce takich producentów jak Nikon.
LordYoghurt
23-02-2012, 17:45
Ale jakoś tak lepszych rozwiązań nadal brak...
pastwisko
23-02-2012, 17:54
Wady lustrzanki cyfrowej przy obecnych możliwościach matryc (praca ciągła, szybkie ostrzenie CDAF) oraz EVF aż kłują w oczy. To trup technologiczny, na kroplówce takich producentów jak Nikon.
producenci sami go uśmiercaja dorzucając kolejne nowosci, ale zawsze to lepsze niż ich blokowanie jak np. w przypadku cyfrowych scianek do aparatów małoobrazkowych :)
No oczywiscie ze to nie jest mały dodatkowy aparat do torby. Po prostu wszyscy się przyzwyczaili ze jak proffesional to tylko luszczanka, a jak nie luszczanka to tylko jako dodatek do luszczanki. Ze o kompaktach nie wspomnę :)
No ale jak to tak bez klapania lustrem i ma być proffesional? ;)
Mam nadzieję ze za jakiś czas jak mi się znudzi film, bedą jakieś porządne FF do których podczepię swoje szkła, bo póki co jedyny sensowny jest 5D, tyle ze to wielka cegła..
Bez 5D i 35L nie ruszam się z domu i jakoś to bydle aż tak bardzo nie przeszkadza. No chyba, że na większe zakupy się wybieram :).
pastwisko
23-02-2012, 18:59
Przez ostatnie 2 lata miałem za duzo sporych gabarytowo aparatów. Teraz doceniam niewielkie rozmiary i nie mam ochoty się już pchać w duze. Mam nadzieję ze niedługo powstanie coś zdecydowanie mniejszego jak 5d - najchętniej wielkości mojej Arii :)
Bez 5D i 35L nie ruszam się z domu i jakoś to bydle aż tak bardzo nie przeszkadza. No chyba, że na większe zakupy się wybieram :).
Dokładnie jak ja, jakby przyspawany na stałe :D
W temacie tych nowinek bezlusterkowych, to ja amator nie mam potrzeby na dodatkowe klamoty, a zamienić lustro? Hmmm może poczekam jak pojawi się bezlusterkowe, dalmierzowe FF (w przystępniejszej cenie niż M9).
Pozdr
kolejne porównanie tym razem z D3 tylko dziwnym trafem źródło zniknęło... http://thenewcamera.com/?p=8557
LordYoghurt
24-02-2012, 13:26
nawet X100 szumi tam mniej jak D3. Jestem odrobinę sceptyczny względem tego testu...
na optycznych pisali ze jeszcze w tym roku ma byc 14mm. Jak tylko wyjdzie to mysle ze zamienie moja luszczanke na to pudelko ze wzgledu na wage i rozmiary (nie ploszy tak ludzi). Szkoda ze to nie FF ale podobno "nie mozna miec wszystkiego".
a jak myslicie, na jakie najlepsze swiatlo mozna liczyc w takiej 14-stce? Wiadomo, gabarytowo musi pasowac do calosci.
pastwisko
25-02-2012, 17:28
Ja bym obstawiał 2.8, a nawet ciemniej, bo to ma być zapewne coś do architektury/krajobrazu, więc raczej bym się spodziewał postawienia na jakość kosztem jasności.
Mi sie wydaje ze bedzie ciemniej niz 2.8 choc mam nadzieje ze sie myle
hellbike
26-02-2012, 20:34
porownanie rawow z canonem 5d mark II: http://www.fujirumors.com/is-the-x-pro-1-better-than-the-canon-5dmarkii/
pierwszy mini-review: http://www.amazon.com/review/R1ZZHO1L7FZ1T5/ref=cm_cr_pr_perm?ie=UTF8&ASIN=B006UV6YMQ&nodeID=&tag=&linkCode=
pastwisko
01-03-2012, 12:44
faktycznie mini
A mnie zastanawia jak to będzie wyglądało w przypadku pracy z manualnymi szkłami na przymkniętych przysłonach... będzie ciemno jak w żopie? Bo przecież aparat nie będzie działał na otwartej i domykał w momencie robienia zdjęć...
ze co niby bedzie ciemne?
ze co niby bedzie ciemne?
widok przez wizjer elektroniczny po przymknięciu do np. f16, no chyba że to elektronika skoryguje...
To bedzie obraz z matrycy wiec pewnie da sie to jakos programowo rozjasnic. A moze bedzie jakis ogromny lag ;)
W Panasonicu G3, jak podepnę przez przejściówkę manualny obiektyw, to przy żarowym oświetleniu pokoju (2x60W) nawet na 22 widać w miarę normalnie, tylko lag sporawy i szumy też, ale kadrować się da. Jednak w ciemniejszych zakamarkach pokoju widzę już tylko ciemność :)
Tak więc da się tak zrobić, żeby było widać, może tak będzie i w tym pro :)
Chyba o tym pomyśleli.
Jak Noktona 0.95 podepniesz to nie będzie ciemno ;)
pastwisko
01-03-2012, 19:33
i na 2.8 nie bedzie ciemno, problem sie zaczyna przy foceniu na innych przesłonach :)
W Panasonicu G3, jak podepnę przez przejściówkę manualny obiektyw, to przy żarowym oświetleniu pokoju (2x60W) nawet na 22 widać w miarę normalnie, tylko lag sporawy i szumy też, ale kadrować się da. Jednak w ciemniejszych zakamarkach pokoju widzę już tylko ciemność :)
Tak więc da się tak zrobić, żeby było widać, może tak będzie i w tym pro :)
Matryca zwieksza czulosc a lag dlatego ze wysyla obraz do wizjera dopiero jak wpadnie wystarczajaco swiatla. Ja sobie to tak tlumacze, nie wiem ile w tym prawdy
Działanie AFu z 60mm: http://www.fujix-forum.com/index.php?/topic/3805-x-pro1-af-with-60mm-lens/
A tu sample z m-mountem. Good news is że nie ma różowego syndromu nex-7 http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=1119245&extra=page%3D1
ale bad news is: "A problem emerged for the third party manual focus lens, such as Leica or Zeiss. You CAN NOT use the magnifying function to help focus! You will have to rely on just your own eyes for focus adjustment... maybe I am wrong?? but I just can't get magnifying focus function for non-Fuji lens.
This is ridiculous as Fuji provides magnifying focus for its own lens. There is no reason why same function cant be provided to third party lens. Anyway, it is no match for Nex 7 when it comes to manual focus. apart from that, it is a great camera. I hope fuji can fix the problem with a firmware update. Or Nex 7 can fix its red shift problem with a firmware update. Whoever do that first will win many Leica users."
i jeszcze testowy film w 720p http://www.youtube.com/watch?v=9MfFQOdWfa8&feature=player_embedded#! przyznam że mnie się podoba
Tu sporo zdjec i porownanie iso i dr do d700 i 5dii
http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/hands-on-fuji-x-pro1-review-1051503?artc_pg=1
SLR Magic 50/0,95 pod x1pro
http://www.f8photography.com.hk/blog/2012/03/hyperprime1/
hellbike
14-03-2012, 17:51
w reviewach czesto pojawiaja sie glosy, ze aparat nie wart swojej ceny i w porownaniu do konkurencji nie zachwyca, przy 50-80% wiekszej cenie.
Do ostatecznej oceny bedzie trzeba pewnie poczekac na konkretny review od dpreview.
w reviewach czesto pojawiaja sie glosy, ze aparat nie wart swojej ceny i w porownaniu do konkurencji nie zachwyca, przy 50-80% wiekszej cenie.
Wszyscy wiedzą że chcesz aparat firmy na O, no matter what, ale najdejdzie ten czas gdy go w koncu kupisz i zrobisz nim zdjęcie......
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/8_zd-1.jpg
źródło (http://www.biofos.com/cornucop/_img/dandelion/8_zd.jpg)
hellbike
14-03-2012, 18:09
Wszyscy wiedzą że chcesz lolympusa, no matter what, ale najdejdzie ten czas gdy go w koncu kupisz i zrobisz nim zdjęcie......
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/8_zd-1.jpg
źródło (http://www.biofos.com/cornucop/_img/dandelion/8_zd.jpg)
nie, nie chce. Sporo rzeczy mi tam nie pasuje. Od poczatku bylem zafascynowany fuji. W miedzyczasie zafascynowal mnie tez olympus, ale uswiadamiajac sobie jego wady znow skierowalem sie na fuji, jednak czytajac kolejne reviewy jestem znow rozdarty. Teraz czekam na to, co powie dpreview na temat obydwu aparatow.
Nie wiedziałem ze moc "reviewów" jest tak wielka.
hellbike
14-03-2012, 18:24
to duzo tansza opcja niz kupno obydwu aparatow i porownanie ich osobiscie.
LordYoghurt
14-03-2012, 18:33
Niestety, sample nowego olympusa moim zdaniem nie wskazują, że mamy do czynienia z nową jakością w świecie m43. Puszka świetna, szkieł w systemie już całkiem sporo, tylko zdjęciom jakością nadal bliżej do dobrego kompaktu niż dobrego aps-c. W Fuji odwrotnie ;-)
W stpoce masz x 100 i chyba z tych ostatnio wypuszczonych przez Fuji modeli (x10, prox1) to on jest w moim bezpośrednim zainteresowaniu ale obawiam się o cieknący obiektyw dopadła Cię to ?
LordYoghurt
14-03-2012, 18:37
z tych ostatnio wypuszczonych przez Fuji modeli (x10, prox1) to on jest w moim bezpośrednim zainteresowaniu ale obawiam się o cieknący obiektyw
OT: Ja czekam na X200 - z matrycą i guzikologią X-pro1, sprawnym AF i bez wycieków ;-)
OT: Ja czekam na X200 - z matrycą i guzikologią X-pro1, sprawnym AF i bez wycieków ;-)
To chyba jeszcze będziemy długo czekać:-)
W stpoce masz x 100 i chyba z tych ostatnio wypuszczonych przez Fuji modeli (x10, prox1) to on jest w moim bezpośrednim zainteresowaniu ale obawiam się o cieknący obiektyw dopadła Cię to ?
Na razie wszystko działa tak jak powinno.
hellbike
22-03-2012, 22:54
jakas strona zrobila porownanie jakosci 100% cropow, x-pro 1 vs e-m5.
porownali jpeg z NR na default, ponadto na jednym aparacie jest stalka 35 1.4, a na drugim kitowy zoom.
Po co ludzie robia takie porownania z dupy to nie wiem.
http://i.minus.com/igOc5QWXHZSII.jpg
pastwisko
22-03-2012, 23:21
to chyba do tego wątku info: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201392
Luźna gumka
23-03-2012, 11:55
Chyba chodziło o ten link:
http://www.dcfever.com/cameras/readreview.php?id=6437
o manualnym ostrzeniu słów kilka: http://picabroad.com/2012/03/22/fuji-x-pro-1-with-voigtlander-15mm-f4-5/ i jednocześnie teścik z voigt-em 15mm
jeśli było (a przeoczyłem) to sorki..
:shock:
http://allegro.pl/fotoit-fuji-x-pro1-xf35mm-f1-4-r-502-110-111-i2225485477.html
:confused:
:lol:
Luźna gumka
29-03-2012, 08:48
Zdjęcia ślubne z x-pro1:
http://www.thescades.com/products/the-fuji-x-pro-1.html/
LordYoghurt
29-03-2012, 11:06
Szału ni ma. Przy czym nie wiem ile w tym zasługi sprzętu, a ile fotografa.
... od razu powiem, że sam bym pewnie lepszych zdjęć nie zrobił ;-)
Szału ni ma.
+1
moim zdaniem post cienki, kadry ujdą
he.. ostatnio jak wrzucałem link z ceną to był w "tym" sklepie za skromne 9.999zl, dziś nowa cena, miękną powoli.. :D
http://allegro.pl/fotoit-fuji-x-pro1-xf35mm-f1-4-r-502-110-111-i2225485477.html
Ale to jest aukcja, a nie "kup teraz"
LordYoghurt
29-03-2012, 22:47
taką samą cenę mają na stronie sklepu, można kupić od ręki.
Trochę uliczników z x-pro1 http://www.f8photography.com.hk/blog/2012/03/streetxpro1/
I więcej: http://zackarias.com/blog/
meliszipak
30-03-2012, 12:06
Za taką cenę to szału nie ma.
ranbir kapoor
30-03-2012, 13:20
Za taką cenę to szału nie ma.
a czego tu brakuje?
pastwisko
30-03-2012, 13:31
pewnie kasy w portfelu ;)
przecież obiektywy powinny kosztować 500zł, jasne stalki max 700, a body góra 1500 zl.
a czego tu brakuje?
Pewnie spacer-zoomu :P
Robson_87
30-03-2012, 13:49
pewnie kasy w portfelu ;)
przecież obiektywy powinny kosztować 500zł, jasne stalki max 700, a body góra 1500 zl.
jestem za;)
ranbir kapoor
30-03-2012, 13:56
Zdjecia od niskich cen lepsze nie beda
Zdjecia od niskich cen lepsze nie beda
To zależy, fotograf głodny nie jest sobą.
ranbir kapoor
30-03-2012, 14:04
Mi tam te fudziki sie podobaja
Zdecydowanie bym go polecil tym co maja +\- 10 tys na aparat
Haslo mistycznej plastyki na ff do mnie nie przemawia no chyba ze wieksze rozmycie = mniejsze myslenie nad kompozycja
To zależy, fotograf głodny nie jest sobą.
Artysta głodny jest bardziej płodny.
MariuszJ
30-03-2012, 22:44
Artysta głodny jest bardziej płodny.
On przekonywał ja że bardziej płodny jest
Artysta głodny jak pies
Ona w rozporku szukała kota w worku
Na potwierdzenie tych tez
hellbike
01-04-2012, 12:13
Podobno trafila pierwsza dostawa aparatow do media marktow.
jest już limitededyszyn :) http://www.fotomaniak.pl/51827/limitowana-edycja-fujifilm-x-pro1-dla-kolekcjonerow/
02.04 był wczoraj i cisza? Nie było "płemieły" na polskim rynku?
acidjazz
03-04-2012, 11:02
Na forum fujiklub.pl jest informacja, że premiera jest przesunięta na 14 kwietnia
Zdjęcia ślubne z x-pro1:
http://www.thescades.com/products/the-fuji-x-pro-1.html/
anty-reklama ;-)
Luźna gumka
04-04-2012, 11:40
Kolejny ślub:
http://www.kevinmullinsphotography.co.uk/fujifilm-x-pro-1/fuji-xpro1-wedding-photography.html
I jeszcze jeden:
http://www.hollandphotostudio.com/blog/camera-bag/fujifilm-x-pro1-wedding-photographer-review/
Sesja narzeczeńska:
http://www.michaelcaliblog.com/my-first-x-pro-1-engagement/
No i na koniec trochę onanizmu sprzętowego test autofocusa:
http://fo-to-gra-fe.blogspot.com/2012/03/fuji-x-pro-1-autofocus-test.html
Nie mogę edytować poprzedniego posta :/
Kolejny ślub:
http://www.cmleung.com/newblog/first-time-to-try-shoot-pre-wedding-use-xpro-1
ISO test - X-pro1 vs Nex-5n vs GX-1:
http://soundimageplus.blogspot.jp/2012/04/fuji-x-pro-1-iso-test-and-comparison.html
I jeszcze jedno rev: http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/04/the-fuji-x-pro-1-digital-camera-review-by-steve-huff/
Luźna gumka
07-04-2012, 11:08
Cyfrowe FX'y ze stajni Nikona i Canona (w tym D4, D800 i 5d3) kontra XP1:
http://www.kenrockwell.com/tech/comparisons/2012-04-05-High-ISO/index.htm
kiedys jak zmienialem d80 na cos innego to czytalem i porownywalem te czulosci bo to najbardziej mi przeszkadzalo w starszych puszkach. Teraz poprzeczka jest tak wysoko ze nawet na to nie patrze bo wiem ze bedzie ok
pastwisko
07-04-2012, 16:47
a mnie wlasnie te stare puszki przyzwyczaiły do zakresu iso 100-400, czulosci filmu tylko to utrwaliły, wiecej mi nie trzeba :)
wiecej mi nie trzeba :)
w miarę apetytu, jedzenie rośnie ;)
możliwość zrobienia ciekawego zdjęcia nawet w ciemnej du...ie jest nie do przecenienia, nie ma co się sztucznie ograniczać, przecież po zapadnięciu zmroku też bywają ciekawe kadry.
swoją drogą, nie można powiedzieć żeby kolega Ken zrobił nieentuzjastyczne review fujika :)
pastwisko
10-04-2012, 15:26
Ja hołduję zasadzie im mniej tym lepiej, poza tym jestem jakims takimś sprzętowym masochistą.
Wszyscy dobrze wiemy jak skonczył osiołek, któremu w żłoby dano :)
znowu przesunęli premierę? Czternasty już był a w necie ciiisza...
ranbir kapoor
16-04-2012, 15:19
Wszyscy dobrze wiemy jak skonczył osiołek, któremu w żłoby dano :)
wiemy rowniez jak koncza ci ktory dano powloki nano
fujika widziałem w ubiegły weekend w Arkadii, cena za body jak dobrze pamiętam 7,5k, była jeszcze 35-tka i chyba to szerokie szkło.
Może i fajny, ale z tymi cenami to dla mnie niestety przerost formy :roll:
pozdr
fujika widziałem w ubiegły weekend w Arkadii, cena za body jak dobrze pamiętam 7,5k, była jeszcze 35-tka
czyli ponad 10k za body plus standard... przeginają... trzeba będzie poczekać na unormowanie cen (x100 można już kupić 20% taniej niż na początku) i lepszy kurs ełro...
Czy ktoś widział gdzieś we Wrocławiu do pomacania?
Z ciekawostek, na ibeju można zakupić body+35mm za 1600 funcików tylko trzeba mieć kogoś w UK bo to płynie z Hong-Kongu i wtedy nie ma cła...
Czy ktoś może polecić "sprawdzonych" sprzedawców sprzętu foto na eBay, np. z HK?
hellbike
21-04-2012, 00:20
Czy ktoś może polecić "sprawdzonych" sprzedawców sprzętu foto na eBay, np. z HK?
pewnie ci, ktorzy maja duzo pozytywnych komentarzy i malo/zadnych negatywnych?
pastwisko
21-04-2012, 00:54
Wybierz takiego co ma 100-99.9% satysfakcji. To nie Polska, za granicą dbanie o klienta to norma, a nie miłe zaskoczenie - szczególnie jak potencjalny klient moze przeczytać opinie wszystkich kupujacych.
http://www.srsmicrosystems.co.uk/
Kupiłem u nich dwa obiektywy i lampę - nigdy nie było żadnych problemów i towar był wysyłany błyskawicznie.
Sprzedają na Ebayu, amazonie i prowadzą własny sklep.
Co składa się na cenę końcową ? Cło ? VAT ? Jak jest cena kalkulowana w praktyce ?
Ja kupowałem u nich: http://www.ebay.co.uk/itm/Fujifilm-X-Pro1-Fuji-Fujifilm-FUJINON-XF-35mm-F1-4-R-gifts-HOOD-/380418434339?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item5892b4a523
jjak mieszkałem w Irlandi kupiłem 85/1.8 i 80-200/2.8 nikkora żadnych problemów, gwarantowali nie naliczenie cła bo to szło przez ich sklep w UK
Nie wiem jak z wysyłką do Polski, trza by podpytać...
A była juz premiera w Polsce czy nie? Cisza totalna w tym temacie...
mariusz kozlows
21-04-2012, 20:25
A była juz premiera w Polsce czy nie? Cisza totalna w tym temacie...
Była, ale na razie dostępność jest raczej marna i ceny wysokie. E-oko próbuje sprzedać body + standard za ponad 10,5 tyś. Ten sam zestaw w Warszawie w MediaMarkt na Ostrobramskiej jest za 9499 zł
W saturnie w magnolii wrocławskiej panowie rzekli że nie będą sprowadzać bo za drogi sprzęt..? Nie ma gdzie pomacać, z braaku laku pomacałem nex-a 7 i szczerze mówiąc nie zachwycił mnie... na iso 1600 przy maksymalnym powiększeniu obrazek jest taki se... chyba ze to wina lcd-ka ale nawet jeśli to nie ma systemowego jasnego standardu.
Muszę zrobić rozsprzedaż posiadanego szpeja dołożyć trochę i szarpnąć się na x1 +35... żeby chociaż do 8999 zeszło za taki zestaw :) minus vat i podatek i nie będzie tragedii... tylko gdzie pomacać we wro?
Dla zainteresowanych, jest sztuka na odrzańskiej. Muszę przyznać że zachwycający sprzęt a obrazek nawet przy iso 3200 zostawia nexa7 daleko z tyłu, ale cena 10,5 tys za body plus standard to chyba jednak nie na moje nerwy... skłaniam się ku zakupowi x100 i zostawieniu s5 do zadań specjalnych a za rok jak cena x1 osiągnie normalniejsze poziomy (tak jak s5 czy x100) to pewnie się skuszę.
ranbir kapoor
06-05-2012, 12:49
A ktos myslal o M8.2 ktore mozna teraz za ok 8 tys kupic?
Poza gorszym iso nie widze minusow
pastwisko
06-05-2012, 14:03
i do tego helios na przejsciówce ;d
a tak serio, to zapewne dla wiekszosci poważniejszym minusem bedzie raczej brak AF
ranbir kapoor
06-05-2012, 18:13
wolny AF vs bardzo szybkie ustawianie reczne (kwestia wprawy)
pastwisko
06-05-2012, 18:19
No ja to wiem, i ty to wiesz, ale wiesz..
ranbir kapoor
06-05-2012, 18:30
No ja to wiem, i ty to wiesz, ale wiesz..
wiem wiem, kopytko
plotki mowia ze juz za kilka dni pojawi sie konkurent dla x-pro1
czyli leica x2 - 16-18 APS-C + lux 35/1.4
pastwisko
06-05-2012, 18:34
Hmm, to moze ja się wstrzymam z zakupami na chwilę...
amatorek2
06-05-2012, 18:39
Były też plotki, że to będzie APS-C z bagnetem M
http://www.dpreview.com/previews/fujifilmxpro1/8
http://www.dpreview.com/previews/fujifilmxpro1/8
robi wrażenie, nawet na 6400 nie ma kolorowych ciapek... nex7 daleko tyle i OM-D również, tylko modlić się o umocnienie jena i euro oraz silne urealnienie ceny tego aparatusa :)
Pawel Pawlak
08-05-2012, 11:26
robi wrażenie, nawet na 6400 nie ma kolorowych ciapek... nex7 daleko tyle i OM-D również, tylko modlić się o umocnienie jena i euro oraz silne urealnienie ceny tego aparatusa :)
Na mnie też robi wrażenie - fatalne. Agresywność odszumiania RAWa z tego fuji można porównać tylko do JPGa z 5d3. Z tym żę w 5d3 moża przejść na RAWy a z RAWa fuji już nie da się czegoś sensownego zrobić. dla mnie taki RAW to tragedia... :( szkoda, bo myślałem nad tym bezlustrowcem :(
Na mnie też robi wrażenie - fatalne. Agresywność odszumiania RAWa z tego fuji można porównać tylko do JPGa z 5d3.
Po czym wnosisz owo "agresywne odszumianie" w raw x1? Przecież szum jak najbardziej jest tylko nie w kolorowe paćki. Porównanie do ff też trochę od czapy, porównaj raw z x1 do odszumionych jpg-ów z innych apsc.