PDA

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

Yaro
24-09-2013, 14:30
W moim odczuciu (mialem D70s, D300 i D700) kolory Fuji roznia sie zdecydowanie od Nikona, chyba najblizej jest im do D70s. Wlasnie ta roznica kolorow byla jednym z argumentow, pozbycia sie Nikona (wlasnie dzisiaj sprzedalem D700 :)).

PS. Zdjecia, ktore zaprezentowales, dziwia mnie na dwa sposoby:
1. Zazielenienie Fuji
2. Bardzo zimne az nienaturalne (w moim odczuciu) zdjecie z Canona.

PS2:
1. Ciekawy zestaw to: Canon EOS M z nalesnikiem 22/2. Masz? Moglbys cos na ten temat napisac?

Witku,

Na przedstawionym zdjęciu z Canona, w ustawieniach puszki suwaczek od barwy przestawiony był o dwie jedną działkę w stronę chłodniejszego odcienia.

M-ki nie miałem w planach zakupowych, to czysty przypadek. Na allegro gość wystawił 2 m-czny zestaw z dodatkowym accu, kartą i futerałem, z niemal zerowym przebiegiem. Miał być prezent dla żony w postaci Olka ZX-2, to jest w niższej cenie EOS M z kitem 18-55. ;)
Żonie się podoba, jest mały, prosty w obsłudze, /klikanie na ekranie ;)/
Naleśnika 22/2 chętnie dokupię.:)

Yaro
25-09-2013, 14:54
b/w prosto z puchy E-X1:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/21/iexl.jpg/)

Jai pur
26-09-2013, 10:05
ciągle pada:(
strzyżenie na mokro, X-E1+55-200 (DNG>LR)

źródło (http://imageshack.us/a/img407/2935/nl78.jpg)

P.R.P.
26-09-2013, 10:50
Hehe.. u mnie to samo, pada a ci za koszenie się złapali.. "strzyżenie na mokro" ;)

Lancelot
27-09-2013, 02:24
@Yaro no daj no chłopie jakiegoś Nikona do swoich porónwań bo rękę dam sobie uciąć że Fuji wolne jest od nikonowskej zafarby. No Fuji klęka beidaczysko na fioletach, bordo i jemu pośrednich w jpg i raw prosro z puchy ale żeby tak bez przyczyny zielonego jpg walić, toż to nie jpg Nikona D4.

Yaro
27-09-2013, 09:28
Lancelot, nie dam bo nie posiadam obecnie Nikosiów.

mjr
27-09-2013, 10:46
Cześć

chyba najblizej jest im do D70s.

Najbliżej Fuji to do D200 czy D80.
Które miały jedyne ZAJ(eb)I$TE kolory!

A tak ani D70s ani D300 czy D700 nie mają co szukać z kolorami do X-E1 !

Wiem z własnej praktyki!

Yaro
27-09-2013, 10:50
Cześć

Wiem z własnej praktyki!

Skoro masz praktykę, to pokaż jakieś foty do porównania.

MariuszJ
27-09-2013, 10:59
Skoro masz praktykę, to pokaż jakieś foty do porównania.

Szkoda, że rozważania na temat najlepsiejszego koloru z najmojszego aparata zwykle kończą się, gdy ktoś wklei niepodpisane sample...

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3181868&postcount=1236
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3181929&postcount=1237

mjr
27-09-2013, 10:59
Nie ZAMIERZAM!
Sądzisz, że mam zamiar wyciągać dysk i szukać zdjęcia z przed np 5 lat!
NIE!

marusek
27-09-2013, 11:41
MariuszJ, problem w tym, że na zacytowanym wątku ludzie się dopytywali o aparaty a Ty milczałeś

MariuszJ
27-09-2013, 11:48
MariuszJ, problem w tym, że na zacytowanym wątku ludzie się dopytywali o aparaty a Ty milczałeś

A bez mówienia jakie to aparaty ciężko wybrać, prawda? I tu jest właśnie pies pogrzebany i fundamenty władzy Marketingu niestety...

LordYoghurt
27-09-2013, 12:12
Szkoda, że rozważania na temat najlepsiejszego koloru z najmojszego aparata zwykle kończą się, gdy ktoś wklei niepodpisane sample...

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3181868&postcount=1236
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3181929&postcount=1237

No sorry, ale po cudzych samplach ciężko ocenić, bo nikt poza autorem nie wie, jak wyglądała uchwycona na zdjęciu rzeczywistość. Ja miałem dłużej bądź krócej D80, D90, D700 i x100s i na postawie zdjęć zgadzam się, że D90/D300 odstają od D80 i D700, a te znów od Fuji. Widać to na kolorze skóry OSÓB KTÓRE ZNAM - na D90 odcień był ziemisty, na D80/D700 nieco żółto-czerwony, a poprawa odcienia skóry w PP rozwalała mniej lub bardziej pozostałe kolory. Może ja to nieumiejętnie robiłem, ale po prostu nie lubię ślęczeć nad każdym jednym zdjęciem. Aha, żeby nie gloryfikować nadmiernie Fuji, to mogę powiedzieć że w takim np. D5100 kolor skóry jest już całkiem niezły - postęp po prostu, nie jest tak że Fuji zdystansowało nieprawdopodobnie całą konkurencję.

Witek.K
27-09-2013, 12:40
Cześć

Wiem z własnej praktyki!

Obawiam sie, ze nie do konca zrozumiales to co napisalem i jeszcze do tego zacytowales moja wypowiedz bardzo wybiorczo.

mjr
27-09-2013, 13:06
Obawiam sie, ze nie do konca zrozumiales to co napisalem i jeszcze do tego zacytowales moja wypowiedz bardzo wybiorczo.

Witku, nie bierz tego do siebie.

Chodziło mi o to, że wolę kolory z Fuji jak z Nikona.
I tak zakończmy, bo szkoda się w to zagłębiać.

mrawi
27-09-2013, 16:46
No sorry, ale po cudzych samplach ciężko ocenić, bo nikt poza autorem nie wie, jak wyglądała uchwycona na zdjęciu rzeczywistość. Czy tu chodzi o to który aparat najwierniej odzwierciedla kolory, czy o to na którym zdjęciu są najładniejsze kolory?
Ja na swoim nx10 mogę ustawić kolory takie jak na tamtych wszystkich czterech zdjęciach występują. Ale mam fajny aparat :razz:.

MariuszJ
27-09-2013, 16:54
No sorry, ale po cudzych samplach ciężko ocenić, bo nikt poza autorem nie wie, jak wyglądała uchwycona na zdjęciu rzeczywistość.

To mogło by oznaczać że 1) zdjęcia są wyłącznie dla autora 2) zdjęciami rejestrujemy możliwie nieprzekształconą rzeczywistość. Obie tezy są moim zdaniem równie błędne, ta druga z trywialnego powodu - fotografia jest właśnie przekształcaniem rzeczywistości.

Ja na swoim nx10 mogę ustawić kolory takie jak na tamtych wszystkich czterech zdjęciach występują. Ale mam fajny aparat :razz:.

Na pewno problemat nie jest wart tej atencji, którą się mu poświęca. Nawet na forum sprzętowym.

Witek.K
27-09-2013, 17:35
Jak zwykle najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy omawianych sprzetow nie posiadaja. Za chwile znow dojdziemy do tego, ze aparat z biedronki robi najfajniejsze foty a kupowanie czegos drozszego, to gadzeciarstwo i pozbawianie amazonii lasow... a najwazniejsze zeby monitor byl tez koniecznie z tego samego sklepu, wtedy najlepiej nie widac roznicy i mozna z czystym sumieniem nie przeplacac.

BugsBunny
28-09-2013, 09:55
No sorry, ale po cudzych samplach ciężko ocenić, bo nikt poza autorem nie wie, jak wyglądała uchwycona na zdjęciu rzeczywistość. Ja miałem dłużej bądź krócej D80, D90, D700 i x100s i na postawie zdjęć zgadzam się, że D90/D300 odstają od D80 i D700, a te znów od Fuji. Widać to na kolorze skóry OSÓB KTÓRE ZNAM - na D90 odcień był ziemisty, na D80/D700 nieco żółto-czerwony, a poprawa odcienia skóry w PP rozwalała mniej lub bardziej pozostałe kolory. Może ja to nieumiejętnie robiłem, ale po prostu nie lubię ślęczeć nad każdym jednym zdjęciem. Aha, żeby nie gloryfikować nadmiernie Fuji, to mogę powiedzieć że w takim np. D5100 kolor skóry jest już całkiem niezły - postęp po prostu, nie jest tak że Fuji zdystansowało nieprawdopodobnie całą konkurencję.

Najlepsze kolory skóry - w sensie najbardziej naturalne - to dawało mi Fuji S5, potem długo długo nic i C5d :)
D200 też generował bardzo przyjemny obrazek, ale lekko w kierunku żółci.
Oba cały czas mam, ale używam X-E1. Nie daje mi takich kolorów jak S5 ale mam nadzieję że jak trochę popracuję nad ustawieniami to będzie blisko.

GL
29-09-2013, 01:17
Kolory? Nikt nie słyszał o RAW?

mrawi
29-09-2013, 03:51
Jak zwykle najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy omawianych sprzetow nie posiadaja. Za chwile znow dojdziemy do tego, ze aparat z biedronki robi najfajniejsze foty a kupowanie czegos drozszego, to gadzeciarstwo i pozbawianie amazonii lasow... a najwazniejsze zeby monitor byl tez koniecznie z tego samego sklepu, wtedy najlepiej nie widac roznicy i mozna z czystym sumieniem nie przeplacac.Nie ważne skąd tylko jaki model. Monitor z matrycą pva najzupełniej mi wystarcza, kolorki cacy. Zaden aparat nie da idealnych kolorów, bo każdy człek lubi co innego. Ja raz wolę naturalne, a innym razem bardziej nasycone. Znajomy słabo rozróżnia kolory, jemu to już wszystko jedno :mrgreen:.

Lancelot
29-09-2013, 12:14
Kolory? Nikt nie słyszał o RAW?

Wyobraź sobie świat bez konieczności mozolnego dłubania w RAW :roll:

MariuszJ
29-09-2013, 12:18
Wyobraź sobie świat bez konieczności mozolnego dłubania w RAW :roll:

Nigdy nie zrozumiem jak można kupować super aparaty, super optykę, dbać o perfekcyjną ekspozycję i na końcu wysikać się na tę całą jakość trzepiąc jpegi w profilu srovia.

Modron
29-09-2013, 12:32
A jak jest u was w lightroomie?
Mam dosc starego (3 letni) laptopa i strasznie wolno otwiera mi rawy z X-E1. Porownujac do starych rawow z D700 to tak okolo 10 razy wolniej i to bez przesady. Stare rawy otwiera w okolo 3-4sek a rawy z X-E1 tak okolo 30sek co czyni robienie w rawach kompletnie nieuzytecznym w moim wypadku. Oczywisci przez "otwieranie" mam na mysli powiekszenie 100% i czas do momentu calkowitego zaladowania zdjecia

Lancelot
29-09-2013, 13:06
Nigdy nie zrozumiem jak można kupować super aparaty, super optykę, dbać o perfekcyjną ekspozycję i na końcu wysikać się na tę całą jakość trzepiąc jpegi w profilu srovia.

Jeśli nigdy nie zadowolił cię żaden jpg prosto z puchy to pora wysikać się na swój sraparat i zmienić go.

Yaro
29-09-2013, 13:48
Jeśli nigdy nie zadowolił cię żaden jpg prosto z puchy to pora wysikać się na swój sraparat i zmienić go.

Piękne :)

Panerai
29-09-2013, 14:01
Piękne :)

Nie ma w tym nic pięknego. Dla wygody, dla zgrabnych zabawek zaczynamy rezygnować z jakości na najwyższym poziomie ...może nawet przestajemy pamiętać co znaczy najwyższa jakość obrazu. Teraz modnym uzasadnieniem sprzedaży lustra jest fakt, że ciężkie i niewygodne /w noszeniu owszem, a gdzie najważniejsze w tym wszystkim... najwyższa jakość/ ? Kwestią czasu jest gdy każdy z nas kupi jakiegoś "szczeniaka" do kieszeni ..., później zmieni hobby na wędkarstwo albo co innego ... taka sytuacja panie !

epicure
29-09-2013, 14:07
A jak jest u was w lightroomie?
Mam dosc starego (3 letni) laptopa i strasznie wolno otwiera mi rawy z X-E1. Porownujac do starych rawow z D700 to tak okolo 10 razy wolniej i to bez przesady. Stare rawy otwiera w okolo 3-4sek a rawy z X-E1 tak okolo 30sek co czyni robienie w rawach kompletnie nieuzytecznym w moim wypadku. Oczywisci przez "otwieranie" mam na mysli powiekszenie 100% i czas do momentu calkowitego zaladowania zdjecia

U mnie RAW na pewno nie otwiera się aż 30 sekund.

Xformat
29-09-2013, 14:07
Nie ma w tym nic pięknego. Dla wygody, dla zgrabnych zabawek zaczynamy rezygnować z jakości na najwyższym poziomie ...

A właściwie dlaczego mam tak czołobitnie wymagać tej najwyższej jakości? Czy wszędzie jest potrzebna i czy jest/ma być celem samym w sobie? Coraz częściej zapominamy o fotografii.. chciałem napisać ale jednak nie, za to spora grupa osób podnieca się tylko jakością obrazka, matrycy lub szkieł. I to chyba jakiś inny gatunek fotografujących bo nie sądzę, że fotografii.

Panerai
29-09-2013, 14:10
Nie o taką jakość mi chodziło jak zrozumiałeś sympatyczny ziomku ze Szczecina ... Zgadza się ... co raz częściej zapominamy o fotografii ...

MariuszJ
29-09-2013, 14:15
A właściwie dlaczego mam tak czołobitnie wymagać tej najwyższej jakości? Czy wszędzie jest potrzebna i czy jest/ma być celem samym w sobie? Coraz częściej zapominamy o fotografii.. chciałem napisać ale jednak nie, za to spora grupa osób podnieca się tylko jakością obrazka, matrycy lub szkieł. I to chyba jakiś inny gatunek fotografujących bo nie sądzę, że fotografii.

Pozostaje więc podniecać się grzybkami na spuście?

Nie dziwcie się potem dość powszechnemu już mniemaniu o hipsterskim rodowodzie mitomanii użytkowników Fuji.

epicure
29-09-2013, 14:16
Jakość obrazu w rzeczywistości jest na drugim planie. Bardziej chodzi o to, jak poradzić sobie z dysonansem pozakupowym i przekonać samego siebie, że dokonało się najlepszego wyboru. Jednym ze sposobów jest przywiązywanie nadmiernej wagi do walorów, z których w rzeczywistości nie korzystamy, ale poprawiają nam one samopoczucie (nie ma nic bardziej niekomfortowego dla psychiki, niż przyznanie się, że ktoś inny mógł dokonać lepszego wyboru), więc będziemy się ich trzymać do upadłego (lub do czasu odzyskania zdrowego rozsądku).

puch24
29-09-2013, 14:19
Eh, coś mi się wydaje, że ta fetyszyzowana "najwyższa jakość" tak naprawdę potrzebna jest drobnemu ułamkowi fotografujących - przede wszystkim tym, którzy zdjęcia sprzedają wymagającym odbiorcom, którzy "oglądają piksele" zanim zapłacą ;-) (zupełnie serio: rozumiem, że nie można lekceważyć wymagających odbiorców czy po prostu wymagających zastosowań, choć można się pokątnie podśmiewać, gdy są nieco przesadne ;-) ), może także "wysublimowanym artystom", niezadowolonym z własnego dzieła gdy nie jest perfekcyjne od strony technicznej, ale tak naprawdę ile takich zdjęć robi się przeciętnie w całości? Czy naprawdę zdjęcia u cioci na imieninach muszą mieć nieskazitelną ostrość, kolorystykę, itd?

adam.dorozinski
29-09-2013, 14:36
Nie ma w tym nic pięknego. Dla wygody, dla zgrabnych zabawek zaczynamy rezygnować z jakości na najwyższym poziomie ...

A czy ja będę tym moim X'em robił zdjęcie na okładkę Vogue? Piksele oglądał w powiększeniu 500%?

Kupiłem, robię raw+jpg na wszelki wypadek, i póki co zajrzałem do wywoływarki rawów RAZ, z ciekawości jak to działa. Bo jak dla mnie to to co wypluwa z siebie aparat jest w większości wypadków lepsze niż tego oczekuję, a jak nie jest -to poprawienie JPG'a zajmuje mi dwie minuty. To co, mam się szarpać żeby zdjęcie ze spaceru z synem miało jakąś mityczną i do niczego mi nie potrzebną "jakoś na najwyższym poziomie"?

MariuszJ
29-09-2013, 14:52
Kupiłem, robię raw+jpg na wszelki wypadek, i póki co zajrzałem do wywoływarki rawów RAZ, z ciekawości jak to działa. Bo jak dla mnie to to co wypluwa z siebie aparat jest w większości wypadków lepsze niż tego oczekuję, a jak nie jest -to poprawienie JPG'a zajmuje mi dwie minuty. To co, mam się szarpać żeby zdjęcie ze spaceru z synem miało jakąś mityczną i do niczego mi nie potrzebną "jakoś na najwyższym poziomie"?

Jeżeli poprawiasz cokolwiek, równie dobrze możesz robić to na rawie nie jpegu wyplutym przez fetyszyzowany kawałek softwaru zamkniętego w puszce. Nad którym kontrolę masz żadną - możesz się jedynie mamić hipsterskimi nazwami profili kolorystycznych.

A zamiast cukrować przesoloną zupę, lepiej jest po prostu wsypać mniej soli.

Jeżeli selekcjonujesz zdjęcia, jeżeli je kadrujesz, jeżeli chcesz inaczej rozłożyć rozpiętość tonalną w różnych częściach kadru - raw po prostu jest lepszym wyborem niż jpg. Którego przewaga polega jedynie na tym, że możesz go natychmiast przesłać do redakcji albo na fejsa, jeżeli jest taka potrzeba. A jego podstawowe zadanie to wyświetlić sie na lcd celem zgrubnej oceny co Ci w ogóle wyszło.

Tak widzę właśnie radość z fotografowania, że dbam o wszystkie aspekty przygotowania zdjęć. I kompletnie jest bez znaczenia, czy jest to zdjęcie mojego kota, sesja celebrycka, czy też kotlet za ciężkie pieniądze. Dbam, bo sprawia mi to radość daleko większą, niż fakt obnoszenia się z modnym aparatem po mieście.

mrawi
29-09-2013, 14:56
Eh, coś mi się wydaje, że ta fetyszyzowana "najwyższa jakość" tak naprawdę potrzebna jest drobnemu ułamkowi fotografujących - przede wszystkim tym, którzy zdjęcia sprzedają wymagającym odbiorcom, którzy "oglądają piksele" zanim zapłacą ;-) (zupełnie serio: rozumiem, że nie można lekceważyć wymagających odbiorców czy po prostu wymagających zastosowań, choć można się pokątnie podśmiewać, gdy są nieco przesadne ;-) ), może także "wysublimowanym artystom", niezadowolonym z własnego dzieła gdy nie jest perfekcyjne od strony technicznej, ale tak naprawdę ile takich zdjęć robi się przeciętnie w całości? Czy naprawdę zdjęcia u cioci na imieninach muszą mieć nieskazitelną ostrość, kolorystykę, itd?Zgadzam się z tym i dotyczy to zarówno jakości zdjęć jak i jakości sprzętu. Magnezowe korpusy, wizjery o nie wiadomo jakiej rozdzielczości, zaawansowane uszczelnienia, użyteczne iso 3200, 6400 itd. Ile procent to wykorzysta, komu jest to niezbędne? Ci co sprzedają, to sami nie używają :mrgreen:. Wszystko dla kasy zarobionej na "nabitych balonach". Zawsze jest lepiej nabijać niż być nabitym :grin:. Weźmy pod uwagę takiego canona G5 (nieco ponad 200 zł na allegro). Super jasny obiektyw f2-3, obiektyw 35-140 mm. Za wąsko? Ze zdziwieniem stwierdzam, że moje fotki z wakacji robione nx 30 mm są o wiele ciekawsze niż te na nx 16 mm. U cioci może być problem w przypadku G5, gdy wszystkich gości chcemy mieć na jednym zdjęciu. Ale czy goście sie z tego powodu obrażą? A zdjęcia na pewno nie będą gorsze tylko trochę inne.

Jai pur
29-09-2013, 15:05

Nie dziwcie się potem dość powszechnemu już mniemaniu o hipsterskim rodowodzie mitomanii użytkowników Fuji.

Dla mnie ten grzybek na spuście jest ważniejszy niż kilka gloryfikowanych przez Ciebie suwaków w LR. Podobnie wygodny pasek jest ważniejszy od wysokiego ISO. Ogólnie chyba szkoda się tu udzielać, znając własne potrzeby nie ma sensu słuchać ciągłych przytyków. Przy założeniu, ze jest mi kompletnie obojętne jakiego aparatu używają inni, ile wydali na sprzęt i czy robią nim jakieś zdjęcia, czuje się jakoś obco zaglądając tutaj ostatnio.

Panerai
29-09-2013, 15:08
Mariusz J - I Love You ... czytać Ciebie to czysta przyjemność. Mądrość skondensowana w jednym, czasem kilku zdaniach.
Tymczasem spadam (z żoną i dzieciakiem) na jesiennego grilla. Pozdrawiam Wszystkich.

adam.dorozinski
29-09-2013, 15:16
Jeżeli poprawiasz cokolwiek, równie dobrze możesz robić to na rawie nie jpegu wyplutym przez fetyszyzowany kawałek softwaru zamkniętego w puszce. Nad którym kontrolę masz żadną - możesz się jedynie mamić hipsterskimi nazwami profili kolorystycznych.

Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie, że nigdy nie miałem w ręku RAWa. Nie wiem też skąd przekonanie że Twoja metoda jest jedyną słuszną. I zupełnie nie mam pojęcia skąd potrzeba plucia na tych którzy mają inne zdanie :)

Modron
29-09-2013, 15:20
U mnie RAW na pewno nie otwiera się aż 30 sekund.

dzieki epicure, zdaje sie ze jako jedyny nie jestes tutaj tylko po to by sie przekomarzac

MariuszJ
29-09-2013, 15:21
Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie, że nigdy nie miałem w ręku RAWa. Nie wiem też skąd przekonanie że Twoja metoda jest jedyną słuszną. I zupełnie nie mam pojęcia skąd potrzeba plucia na tych którzy mają inne zdanie :)

Jeżeli Cię uraziłem, przepraszam, bo wcale nie było to moim celem, wynika to z moich widać słabych umiejętności werbalizacji poglądów. Nie mówię wcale, że jakiekolwiek moje metody są słuszne - chodzi mi wyłącznie o dysonans pomiędzy możliwościami aparatu o którym tu, NA FORUM SPRZĘTOWYM, dyskutujemy oraz lekceważącym stosunkiem do innych aspektów fotografowania (bo nie jest to czynność kończąca się wraz z domknięciem migawki).

mrawi
29-09-2013, 15:21
:lol:

epicure
29-09-2013, 15:24
Jeżeli selekcjonujesz zdjęcia, jeżeli je kadrujesz, jeżeli chcesz inaczej rozłożyć rozpiętość tonalną w różnych częściach kadru - raw po prostu jest lepszym wyborem niż jpg. Którego przewaga polega jedynie na tym, że możesz go natychmiast przesłać do redakcji albo na fejsa, jeżeli jest taka potrzeba.

RAW jest lepszy do selekcjonowania i kadrowania zdjęć? No tego jeszcze nie było :-) Jest lepszy do zabawy z kontrastem i mocnymi zmianami kolorów, ale bez przesady, nie fetyszyzujmy teraz z kolei RAWa. Ja go używam, bo każde zdjęcie i tak robię z myślą o późniejszej obróbce, ale czy to jedyne słuszne podejście? Dzisiaj aparaty, w szczególności bezlusterkowce, potrafią z grubsza poprawnie ustawić balans bieli, a i opcji rozszerzenia DRu jest tyle, że spokojnie wystarczy do zarejestrowania kontrastowej sceny do tego stopnia, żeby obrazek nie przypominał HDRa. Dlaczego krytykować podejście tych, którzy chcą z tych udogodnień korzystać, a mniej czasu spędzać przed komputerem? Jeśli im odpowiada jakość jpegów, która w Fuji może się podobać, to w imię czego mają kopać się z koniem i ślęczeć nad RAWami?

A jego podstawowe zadanie to wyświetlić sie na lcd celem zgrubnej oceny co Ci w ogóle wyszło.

Może dla Ciebie lub dla mnie, ale nie dla zdecydowanej większości fotografujących, dla których jest to produkt końcowy i wyznacznik jakości aparatu.

Tak widzę właśnie radość z fotografowania, że dbam o wszystkie aspekty przygotowania zdjęć. I kompletnie jest bez znaczenia, czy jest to zdjęcie mojego kota, sesja celebrycka, czy też kotlet za ciężkie pieniądze. Dbam, bo sprawia mi to radość daleko większą, niż fakt obnoszenia się z modnym aparatem po mieście.

Jeden lubi fiołki, a drugi jak mu nogi śmierdzą...

P.R.P.
29-09-2013, 15:27
Może fotkę wrzucę.. ;)

kit @ 18mm

źródło (http://3.bp.blogspot.com/-j7s-Th-3bLA/UkgqRFafF9I/AAAAAAAAY1E/W6wpSqBOw0k/s1600/missisipi.jpg)

p.s. ykhm... prosto z puszki, pomniejszony.. :mrgreen:

adam.dorozinski
29-09-2013, 15:38
Jeżeli Cię uraziłem, przepraszam, bo wcale nie było to moim celem

Luz, mnie wcale nie jest łatwo obrazić przez internet, nawet konsekwentnie nazywając mnie hipsterem który kupił aparat żeby mieć modny gadżet do pokazywania na mieście ;)

Widzisz, po prostu korzystam sobie z (całkiem sprzętowych ;) ) zalet aparatu, ale te zalety wiążą się z wykorzystaniem go w zastosowanich sprawiających że workflow jest zupełnie inny niż z D700. I nie czuję się z tym wcale źle :) Nawet jak nie wyciskam ostatnich soków z aparatu jeśli chodzi o jakość.

puch24
29-09-2013, 15:40
R.P.R.,
W nawiązaniu do powyższej "dyskusji", zacytuję czyjąś wypowiedź: "Co za szef kuchni serwuje dania prosto z puszki?" A fe! ;-)

To napisałem ja, puch24, który prawie nie korzysta z rawów... ;-)

MariuszJ
29-09-2013, 15:48
RAW jest lepszy do selekcjonowania i kadrowania zdjęć? No tego jeszcze nie było :-)
Nigdzie tego nie napisałem. Po prostu jeżeli to i tak robisz, możesz to spokojnie wykonać w programie do przetwarzania rawów i niejako przy okazji, automatycznie, półautomatycznie, ręcznie - jak uważasz, dopieścić swoje dzieło. To kosztuje tyle co nic.

...to w imię czego mają kopać się z koniem i ślęczeć nad RAWami?
Dla uniknięcia dysonansu, o którym pisałem. Jaka bowiem jest podstawowa motywacja dla kupowania czegoś tak ekskluzywnie drogiego jak Fuji-X? Dla mnie jakość, nie wykluczam natomiast innych motywacji u pozostałych.

adam.dorozinski
29-09-2013, 15:53
Dla uniknięcia dysonansu, o którym pisałem. Jaka bowiem jest podstawowa motywacja dla kupowania czegoś tak ekskluzywnie drogiego jak Fuji-X?

Można roboczo założyć, że niektórych po prostu no... stać :-)

P.R.P.
29-09-2013, 15:55
P.R.P.,
W nawiązaniu do powyższej "dyskusji", zacytuję czyjąś wypowiedź: "Co za szef kuchni serwuje dania prosto z puszki?" A fe! ;-)

To napisałem ja, puch24, który prawie nie korzysta z rawów... ;-)

Lichy ze mnie szef kuchni, bo na "zupkach chińskich" jak widać jadę.. :mrgreen:

p.s. Żeby nie było, podobnie jak adam mam ustawione raf+fine jpg. W 90% wystarcza mi to drugie. Rawy kasuję niemal od razu.. No chyba, że scena jest wybitnie kontrastowa to tego rawa otworzę id.. Lenistwo moje jednak sprawia, że im mniej ingeruję tym mi wygodniej i zazwyczaj prędzej kasuję w diabła całe zdjęcie niż próbuję za wszelką cenę je uratować w LR..

Mariusz coś tam wspomniał o grzybku.. Bracie, coś się taki cięty zrobił odkąd masz x100s? :D Pozbądź się go jak i ja i ju. Będziesz spokojniejszy. ;)
Można się śmiać, że grzybek, ale jeśli jakimś cudem skróci to wduszanie i sprawi, że sam przycisk będzie bardziej czuły (jak dla mnie za dużo tu luzu, jak wciskam do połowy) to ja chętnie kupię..
Jai pur powiedz, czy "pomaga" jakoś ten grzybek?

epicure
29-09-2013, 15:57
Jaka bowiem jest podstawowa motywacja dla kupowania czegoś tak ekskluzywnie drogiego jak Fuji-X?

A kogo to interesuje? To problem księgowych i speców od marketingu. Wystarczy, że ktoś chce mieć dobrą jakość zdjęć w różnych sytuacjach, optykę umożliwiającą kreatywne wykorzystanie małej GO i intuicyjną, organiczną obsługę, a już ma powód do zakupu wcale nie tak ekskluzywnie drogiego Fuji.

MariuszJ
29-09-2013, 16:00
Mariusz coś tam wspomniał o grzybku.. Bracie, coś się taki cięty zrobił odkąd masz x100s? :D Pozbądź się go jak i ja i ju. Będziesz spokojniejszy. ;)
Ok, Patryk, uspakajam się już :) I to bez sprzedawania X100s - dalej jest (subiektywnie) najlepszą ofertą na narzędzie tego typu.

A kogo to interesuje? To problem księgowych i speców od marketingu. Wystarczy, że ktoś chce mieć dobrą jakość zdjęć w różnych sytuacjach, optykę umożliwiającą kreatywne wykorzystanie małej GO i intuicyjną, organiczną obsługę, a już ma powód do zakupu wcale nie tak ekskluzywnie drogiego Fuji.
Powtórzyłeś co napisałem, celu tego zabiegu stylistycznego nie rozumiem.

Witek.K
29-09-2013, 17:08
Jai pur powiedz, czy "pomaga" jakoś ten grzybek?

Ja nie Jai pur, ale powiem: grzybek pomaga :)

epicure
29-09-2013, 17:26
Powtórzyłeś co napisałem, celu tego zabiegu stylistycznego nie rozumiem.

Powtórzyłbym, gdybym napisał, że kupno takiego sprzętu ma sens tylko wtedy, gdy się fotografuje w RAWach, a jeśli się fotografuje w jpegach, to tylko hipster mógłby taki aparat kupić - takie jest Twoje stanowisko. Ja zaś podałem inne powody, nie mające nic wspólnego z hipsterką, o których Ty nigdzie nie wspomniałeś, a dla których osoba ceniąca dobrą jakość jpegów mogłaby być zainteresowana takim aparatem. Gdzie więc tu widzisz powtórzenie?

MariuszJ
29-09-2013, 18:38
Powtórzyłbym, gdybym napisał, że kupno takiego sprzętu ma sens tylko wtedy, gdy się fotografuje w RAWach, a jeśli się fotografuje w jpegach, to tylko hipster mógłby taki aparat kupić - takie jest Twoje stanowisko.
Nie napisałem tego, Panie Ostatnie Słowo. Radzę sprawdzić znaczenie słowa dysonans i zastanowić się, czy w walce o najmojszą rację nie zaczynamy stosować chwytów erystycznych niskiego lotu.

Witek.K
29-09-2013, 18:47
Ze tez Wam sie nie znudzi... ;)

puch24
29-09-2013, 18:53
A w tym wszystkim zaginęło bardzo fajne zdjęcie P.R.P.-a z "Misipisi"!

Witek.K
29-09-2013, 19:03
To tez cos wrzuce, nie takie romantyczne, ale za to "oczoje..ne" ;) 14mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9871964065_ab550e2eb0_b-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3744/9871964065_ab550e2eb0_b.jpg)

Jai pur
29-09-2013, 19:21
A w tym wszystkim zaginęło bardzo fajne zdjęcie P.R.P.-a z "Misipisi"!

właśnie, kurz opadł i też zobaczyłem, podoba się

>>P.R.P. dziś przestrzeliłem na siłę 55-200 przy szarówce i chłodzie, choć docelowo będzie mi służył do widoczków, to do człowieków też celnie strzela

źródło (http://imageshack.us/a/img69/9196/j9hv.jpg)

P.R.P.
29-09-2013, 19:32
właśnie, kurz opadł i też zobaczyłem, podoba się

>>P.R.P. dziś przestrzeliłem na siłę 55-200 przy szarówce i chłodzie, choć docelowo będzie mi służył do widoczków, to do człowieków też celnie strzela

źródło (http://imageshack.us/a/img69/9196/j9hv.jpg)

O, fajnie wyszło Maćku! Muszę częściej nim ludzi focić. Na krajobraziki też je planowałem, a do tej pory nie zrobiłem nim ani jednego.. Najważniejsze, że fajnie rysuje to tele. Czego najlepszym przykładem zresztą, jest powyższe foto. :)

Witek.K
29-09-2013, 19:41
Tak, foto zacne no i kolorki takie fujimniamniusie ;)

Jai pur
30-09-2013, 10:07
Witek, nie dolewaj oliwy;)

dziś rano nawet zwykła ulica wyglądała bajkowo
X-E1 + 18-55 RAW>LR

źródło (http://imageshack.us/a/img405/1008/kws7.jpg)

wczoraj odkryliśmy z żoną fajne miejsce do zdjęć, szkoda, że budynki zamknięte, jakieś koszary tu były i szpital
nawet słońce wstaje z dobrej strony
X-E1 + 18-55 JPG

źródło (http://imageshack.us/a/img580/5898/j7gx.jpg)

P.R.P.
30-09-2013, 13:13
A ode mnie taka tam, jedna micro kropla w jesiennych maziajach.. ;)

55-200 + raynox dcr-250

źródło (http://3.bp.blogspot.com/-bYcJkuV2BnE/UklcdFM9_iI/AAAAAAAAY1U/nUlQ00q63mM/s1600/DSCF7757.jpg)

Jai pur
30-09-2013, 16:43
Widzę też trochę słońca miałeś:)

To jeszcze jeden jeszcze ciepły JPG z aparatu. (18-55)

źródło (http://imageshack.us/a/img853/5530/5qgs.jpg)

puch24
30-09-2013, 17:04
Niech żyją dania z puszki! Precz z surowizną! ;-)

Lancelot
30-09-2013, 18:49
Powiem więcej. Mam Velvię i nie zawaham się jej użyć! :-)

Yaro
30-09-2013, 22:17
Coś z Hitchcock'a

18-55

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/19/o9nz.jpg/)

P.R.P.
01-10-2013, 08:35
Coś z Hitchcock'a

Git Yaro! Podoba się!

A ode mnie kolejne dwie próby sił z 55-200.. ;)

źródło (http://img843.imageshack.us/img843/8589/nnuo.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img41/338/iv5c.jpg)

Witek.K
01-10-2013, 09:05

Zaliczylbym te proby do wysoce udanych :)

LordYoghurt
01-10-2013, 09:29

Świetne! Piękne kolory i tło!

Yaro
01-10-2013, 09:38
P.R.P Extra obie!

P.R.P.
01-10-2013, 09:42
Dzięki Panowie.. ;)
Jak coś jeszcze poczynię to może też wkleję.

Jai pur
01-10-2013, 21:16
Patryk, wklejaj, bo super Ci to wychodzi.

Ode mnie taka impresja

źródło (http://imageshack.us/a/img822/3034/odzp.jpg)

puch24
01-10-2013, 21:19
Z puszeczki czy surowizna po gotowaniu?

Jai pur
01-10-2013, 21:25
ugotowane i lekko przyprawione

P.R.P.
02-10-2013, 08:20
Rybka na śniadanie, znaczy SY 8mm 2.8. ;)

(nie pamiętam czy wklejałem, jeśli tak to można usunąć)

źródło (http://imageshack.us/a/img10/273/gra6.jpg)

Witek.K
02-10-2013, 08:28
Wow, ale to juz filet ;)

P.R.P.
02-10-2013, 09:18
Wow, ale to juz filet ;)

Ano, bez ości.. ;)

Yaro
02-10-2013, 19:38
posolone.....

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/203/nfb8.jpg/)

LordYoghurt
02-10-2013, 19:49
Tak, więcej zdjeć! Żeby tylko teraz znów nie zaczęło się jakieś pieprzenie... ;-)

Yaro
02-10-2013, 20:06
mokra impresja

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/96/zjvd.jpg/)

motoko
03-10-2013, 01:48
60mm macro:

źródło (http://img62.imageshack.us/img62/4460/6olz.jpg)

jazco
03-10-2013, 08:36
mokra impresja

bardzo mi się podoba .

Yaro
03-10-2013, 11:30
bardzo mi się podoba .

Dzięki:)

Quadrifoglio
03-10-2013, 11:42
Kilka próbek z pierwszej serii zdjęć z Rzymu. Na blogu będzie cd. Fuji XE1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_111z213-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-111-z-213.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_157z213-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-157-z-213.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_35z213-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-35-z-213.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_28z213-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-28-z-213.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_162z213-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-162-z-213.jpg)

Yaro
03-10-2013, 11:49
To ostatnie ze świeczkami to z 18-55?

P.R.P.
03-10-2013, 12:11
To ostatnie ze świeczkami to z 18-55?

exif viewer pokazuje ;)

Date Time Original 2013:09:22 20:52:52
Exposure Time 0.0125
F Number f / 3.20
Exposure Program Aperture priority
ISO Speed Ratings 1600
Metering Mode Pattern
Flash Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length 35mm
White Balance Auto white balance
Make FUJIFILM
Model X-E1
LensInfo 3500/100 3500/100 140/100 140/100
LensMake FUJIFILM
LensModel XF35mmF1.4 R
LensSerialNumber 22A40197
Lens XF35mmF1.4 R

Yaro
03-10-2013, 12:25
Tak myślałem ze to 35/1,4. Jest genialny.

Witek.K
03-10-2013, 15:56
Krotki "kit" byl dzisiaj na wycieczce :) 39mm F8 ISO 200 1/240s Jpeg z RAF-a w LR5

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/10069219525_9fc5f00548_b-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5336/10069219525_9fc5f00548_b.jpg)

P.R.P.
03-10-2013, 16:01
Zazdroszczę takich wycieczek.. U mnie zero słońca, czasu.. :(
Witku, masz może ujęcie gdzie jest więcej dołu widać, bo tak mnie korci jakoś.. ;)

Witek.K
03-10-2013, 16:10
Dol byl nieciekawy, laki jakies poprzecinane ogrodzeniami :) Pogoda dzisiaj dopisala, ale ludziow jak mrowkow bylo i psa ze smyczy nie mozna bylo puscic.

P.R.P.
03-10-2013, 19:04
Jasna sprawa. :)

No to lecimy dalej z pstrykami.. ;)

fishka

źródło (http://imageshack.us/a/img22/2688/i8jn.jpg)

i panoramka z kita na 18mm

źródło (http://imageshack.us/a/img109/7103/v7zw.jpg)

LordYoghurt
03-10-2013, 20:03
Fantastyczna panorama!

Quadrifoglio
03-10-2013, 21:59
Kolejna porcja z XE1

http://moment-decydujacy.pl/kolory-zycia-rzym-2013/

Nie wrzucam by nie zalać innych.

Jai pur
04-10-2013, 09:33
Fajnie, że zdjeć więcej ostatnio...
Chciałbym porównać X-E1 z 35/1.4 do M9 z 50/1.4 praktycznie, na tych samych kadrach. Czy ktoś z trójkąta Lublin - Zamość - Chełm posiada 35kę i znalazłby chwilę na spotkanie?

P.R.P.
04-10-2013, 09:33
REVIEW: FUJINON XR 23 F/1.4R

http://www.thedigitaltrekker.com/2013/10/review-fujinon-xr-23-f1-4r/

Witek.K
04-10-2013, 13:13
Zdjecie takie sobie, ale motocykiel - motyla noga ;) XF 35/1.4 @1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/10082944816_f2d821a089_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7340/10082944816_f2d821a089_b.jpg)

P.R.P.
04-10-2013, 16:59
Noo "motór" faajowy, nie ma co. :)

To i ja wkleję jeszcze coś z 55-200. Jakoś bez pomysłu, ale niech będzie.. :(

źródło (http://img196.imageshack.us/img196/2169/er0y.jpg)

źródło (http://img692.imageshack.us/img692/9062/op70.jpg)

Oszywiście dżejpegi puszkowe. ;)

Jai pur
04-10-2013, 17:04
Kumpel ma Monstera, boję się do tego podchodzić:)

Trzy albumowe z dziś, pierwsza poranna, następne w samo południe.
X-E1+55-200 (jpgi z aparatu modyfikowane czyli puszka z mikrofalówki)

źródło (http://imageshack.us/a/img534/8759/78k0.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img199/7005/gcbk.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img51/77/wsbk.jpg)

P.R.P.
04-10-2013, 17:20
Pierwsze i trzecie foto zjadło drugie. ;) Zacnie Ci to wyszło!

Cichy
04-10-2013, 18:05
Chciałbym porównać X-E1 z 35/1.4 do M9 z 50/1.4 praktycznie, na tych samych kadrach. Czy ktoś z trójkąta Lublin - Zamość - Chełm posiada 35kę i znalazłby chwilę na spotkanie?

U Steva Huffa znajdziesz takie porównanie, gdyby nie chciało Ci się samemu robić. Różnica jednak spora w obrazku na korzyść M.

koniksk
04-10-2013, 20:34
Jest jakiś bezpłatny, sensowny program do rawów z X-E1 bo moje Capture1 jest już za stare?

Jai pur
04-10-2013, 21:24
U Steva Huffa znajdziesz takie porównanie, gdyby nie chciało Ci się samemu robić. Różnica jednak spora w obrazku na korzyść M.

tak, kiedyś widziałem, ale chciałbym ze swego punktu widzenia porównać, pomijając oczywiste oczywistości

nie jestem niestety zainteresowany kupnem najfajniejszych stałek od fuji, 23/1.4 - mam luxa 35, 35/1,4 - mam luxa 50, 56/1.2 - mam crona 90, tu przewaga światła w fuji, ale głębia ostrości porównywalna, ale jednak mnie ciekawią;)

motoko
04-10-2013, 22:27

Przelec sie do Szkocji! X-pro1, X-e1, 18-35-60 i piekne widoki do dyspozycji...

Quadrifoglio
04-10-2013, 22:47
Kolejna porcja XE1, jpegi. Więcej na blogu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_1_117z131-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_1_-117-z-131.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_144z213-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-144-z-213.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_3_222z232-1.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_3_-222-z-232.jpg)

Władca Pixeli
05-10-2013, 04:42
Jest jakiś bezpłatny, sensowny program do rawów z X-E1 bo moje Capture1 jest już za stare?
Fuji ma bardzo dobry i bezpłatny program: RAW FILE CONVERTER

Jai pur
05-10-2013, 06:16
Przelec sie do Szkocji! X-pro1, X-e1, 18-35-60 i piekne widoki do dyspozycji...

dzięki;) z pewnością warto już dla samych widoków, ale skąd wziąć czas...

koniksk
05-10-2013, 10:23
Fuji ma bardzo dobry i bezpłatny program: RAW FILE CONVERTER

U mnie on działa tragicznie, szumy ogromne, pixele itd.

puch24
05-10-2013, 10:28
Sprawdź może Raw Therapee albo Photivo. Przy ich pomocy próbuję się przekonać do surowizny.

koniksk
05-10-2013, 10:31
Sprawdź może Raw Therapee albo Photivo. Przy ich pomocy próbuję się przekonać do surowizny.

Żaden z nich nie chce mi czytać raw-ów z x-e1. Jaką masz wersję RT? Nie wiem może ja mam coś nie tak z systemem.

puch24
05-10-2013, 10:38
Mam RT 4.0.11.1. Niestety, nie mam żadnego aparatu Fuji, po prostu zaproponowałem co sam mam bezpłatnego. Jeśli chcesz, przyślij mi na PW link do jakiegoś Twojego RAWa, spróbuję go otworzyć.

puch24
05-10-2013, 18:43
koniksk,
Ściągnąłem sobie z sieci jakieś zdjęcie RAF z x-e1, i nie otwierał go ani Raw Therapee, ani Photivo (wcale nie takie stare). Zdjęcie obejrzałem dopiero w Irfanie. Ale ściągnąłem najnowsze Photivo i zdjęcie otworzyło się.

P.R.P.
05-10-2013, 19:33
Ja rawa z x-e1 podglądam zwykłym Fastone viewer.. ;)

Quadrifoglio
05-10-2013, 22:45
3 zdjęcia więcej (EX1+35)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_171z213-2.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-171-z-213.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_187z213-2.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-187-z-213.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/RZYM2013990_2_189z213-2.jpg
źródło (http://moment-decydujacy.pl/wp-content/uploads/2013/10/RZYM2013-990_2_-189-z-213.jpg)

Z RAWami czy RAFami ;) na razie się wstrzymuję. Mam starego LR na XP Win32. Ale "na wszelki wypadek" fotografuję JPEG+RAF.

koniksk
06-10-2013, 09:54
Photivo otwiera, ale chyba nie do końca wie co otwiera :) Najbardziej jestem rozczarowany, że program dodawany przez Fuji w ogóle sobie nie radzi. Liczyłem, że będzie tak jak w Nikonie, czyli program toporny, powolny ale efekty najlepsze i że to co mogę w puszcze ustawić, będę mógł też w programie zrobić z takim samym efektem. Nie wiem może mam coś z systemem. Oglądać rawy mam czym, zresztą robię też jpg i jest spoko, ale chciałem się trochę pobawić.

puch24
06-10-2013, 10:05
Co rozumiesz przez to, że Photivo nie wie, co otwiera? Wydaje mi się, że otworzył nienajgorzej - w każdym razie lepiej niż RawTherapee, który albo się zawiesza, albo robi jakąś kaszankę dziwną, choć prawidłowo odczytuje miniaturę i EXIF.

To, że program Fuji jest nierewelacyjny wskazuje, że Fuji nie jest odosobnione, bo np. program Silkypix, dodawany do Samsungów NX i starszych Pentaxów też nie budzi entuzjazmu. Wynikałoby z tego, że producenci aparatów "masowo" nie potrafią wyprodukować dobrego oprogramowania do swoich aparatów. A Nikon słono sobie liczy za Capture NX.

koniksk
06-10-2013, 10:13
Zdjęcie jest ciemne. Ten Silkypix to z kolei szum, pixele i takie schodki dziwne. Nikon przynajmniej dawał przeglądarkę za darmo, w której można było podstawowe operacje w tym np. profile przetestować.
Edit: coś mi się pomieszało z tą geometrią, jest ok.

puch24
06-10-2013, 10:27
To program Fuji to też Silkypix? Nie dziwię się, że nie budzi Twego entuzjazmu.
Bezpłatny View NX faktycznie jest dość sensowny, choć powolny.

koniksk
06-10-2013, 10:42
Po usunięciu ufraw jest jakby "normalniej".

Witek.K
06-10-2013, 20:17
Drzewo, prosto z kotla, bez przypraw XF14mm F2.8 :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/10122377313_3f3c285a58_b-2.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2879/10122377313_3f3c285a58_b.jpg)

motoko
07-10-2013, 11:38
Zamowilem 23/1.4 Zobaczymy jak szybko sie koledzy z HK wyrobia z dostawa.

koniksk
07-10-2013, 14:21
Lightroom w wersji 4 obsługuje bez problemu pliki z Fuji X-E1? Bo są do kupienia takowe z zestawów i się zastanawiam, a że mam Vistę to wersja 5 mi i tak nie będzie działać.

gibber
07-10-2013, 14:22
Ostatnia, 4.4 raczej tak. Nie sprawdzałem osobiście, bo nie mam aparatu z matrycą x-trans, ale czytałem, że idzie.

Lancelot
07-10-2013, 20:25
Obsługę Fuji X-E1, XF1 dołączono w wersji 4.2, X-Pro1 w wersji 4.1 Lightroom'a.

P.R.P.
07-10-2013, 20:36
Jaka pogoda takie i foty... ;)

55-200

źródło (http://imageshack.us/a/img713/9887/xyki.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img694/1774/uot3.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img809/453/79w4.jpg)

koniksk
07-10-2013, 22:53
Jakie macie ustawienia w swoich X-E1, chodzi mi o DR i inne takie, bo nie łapie za bardzo jeszcze ideologii Fuji? Na razie za bardzo nie ma światła do zdjęć i po domu latam i czasami mi trochę szumi za bardzo, tak mi się wydaje przynajmniej i nie wiem czy nie za ciemne zdjęcia wychodzą. Są jakieś istotne rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę, typu pomiar światła czy coś?

epicure
08-10-2013, 08:48
Jakie macie ustawienia w swoich X-E1, chodzi mi o DR i inne takie...

DR 100, Highlight Tone -2. Tylko po to, żeby histogram pokazywał światła nie takie, jak w standardowym jpegu, tylko bardziej takie, jakie da się wyciągnąć z rawa.

Witek.K
08-10-2013, 12:26
Jaka pogoda takie i foty... ;)

1-ka bardzo na tak :)

gibber
08-10-2013, 19:11
Trudno dobrze sfotografować nieciekawy motyw. Tobie te chaszcze wyszły świetnie.

P.R.P.
08-10-2013, 19:36
Eee! Dzięki chopaki! ;) Jak znajdę jeszcze gorsze to je sfocę i wrzucę.. :mrgreen:

Yaro
10-10-2013, 00:11
Na fujirumors ploty o nowym korpusie E-X2 .....

marekm
10-10-2013, 09:08
.... a w UK do zestawu X-E1 & 18-55 dorzucają 18'kę za free.

Ale do PL nie wysyłają :twisted:

tomek s
10-10-2013, 09:26
.... a w UK do zestawu X-E1 & 18-55 dorzucają 18'kę za free.

Ale do PL nie wysyłają :twisted:

W PL do końca sierpnia było X-E1 z 18-55 i za 1PLN 18-tka lub 35-tka lub 60-tka do wyboru.
Fuji co jakiś czas robi jakieś promocje, obecnie jest "diabelska promocja"
Pozdr

marekm
10-10-2013, 10:02
W PL do końca sierpnia było X-E1 z 18-55 i za 1PLN 18-tka lub 35-tka lub 60-tka do wyboru.
Fuji co jakiś czas robi jakieś promocje, obecnie jest "diabelska promocja"
Pozdr
Shit, przegapiłem. :(

P.R.P.
10-10-2013, 18:04
Dziś rano zobaczyłem śłunce za oknem... :mrgreen:

Jakby komuś brakowało (tak jak mi) ciepłego światełka to niech się nim napawa poniżej.. :)
p.s. surówka owinięta białą ramką. ;)

źródło (http://imageshack.us/a/img69/2452/s3bo.jpg)

P.R.P.
10-10-2013, 21:25
Ferst x-e2 pikczer.. ;)
www.fujirumors.com/first-image-of-the-x-e2-and-additional-specs-of-the-x-e2xq1-anonymous-source/
Raczej fake, no ale..

marekm
10-10-2013, 23:45
18-go wszystko się pewnie wyjaśni. :D

Modron
15-10-2013, 17:06
cos cicho.......wiec wrzuce 3 foty

18mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/DSCF0414Edit_zpsdc1d311e-2.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0414-Edit_zpsdc1d311e.jpg.html)

35mm

źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0335_zpsc05fc104.jpg.html)

35mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/DSCF0410Edit2_zpsd15018f7-2.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0410-Edit-2_zpsd15018f7.jpg.html)

koniksk
16-10-2013, 11:04
Czy ktoś używa Raw File Converter EX, tego co jest dołączony do zestawu? Mam taki problem, że zdjęcia wyświetlane są jakby program ich w ogóle nie poznawał, tj. szumy, schodki itp. A wywołane są ok. Rawy oglądane w przeglądarce fuji czy w FastStone również wyglądają normalnie więc nie wiem czy ten program tak ma i należy go odpuścić? Bo efekty są przyzwoite tylko co z tego jak nie można ich na bieżąco kontrolować.

P.R.P.
16-10-2013, 14:00
A z ciekawości, same jpgi aż tak bardzo Ci się nie podobają, że usilnie walczysz z rawami? ;)

koniksk
16-10-2013, 14:45
Podobają mi się bardzo. Ale rawy wyglądają tak świetnie, że aż chce się suwaczkami pojeździć bo efekty będą na pewno jeszcze lepsze.

shaolin
18-10-2013, 08:39
http://www.dpreview.com/news/2013/10/18/fujifilm-announces-x-e2-second-generation-mid-level-mirrorless-camera
http://www.dpreview.com/previews/fujifilm-x-e2/
http://www.optyczne.pl/6256-news-Fujifilm_FinePix_X-E2.html

itd.

P.R.P.
18-10-2013, 09:05
Fujifilm X-E2 Samples
http://www.flickr.com/photos/25805910@N05/sets/72157636131446254/

marekm
18-10-2013, 10:06
Fujifilm X-E2 Samples
http://www.flickr.com/photos/25805910@N05/sets/72157636131446254/

Dla mnie, miodzio :)

koniksk
18-10-2013, 10:19
Jeszcze niech tylko jakieś oprogramowanie do raw-ów dadzą sensowne.

MariuszJ
18-10-2013, 10:23
Świetna sprawa ze zwiększeniem częstotliwości odświeżaniem wizjera - pewnie wreszcie w wizjer X-E będzie można patrzeć bez bólu. Matryca z X100s daje radę, co do jakiejś rewolucji w AF z racji czujników fazowych na matrycy - raczej bym się specjalnie nie napalał.

A Lightroomowi coś dolega?

koniksk
18-10-2013, 11:23
Lightroomowi, poza tym że u mnie muli a do wersji 5 nie mam sprzętu, może i nic nie dolega. Dla mnie to jednak kombajn jest a ja potrzebuję coś co rawy czyta jak należy i pare podstawowych rzeczy ma do obróbki i nic więcej.

Marek
18-10-2013, 11:38
Jak dla mnie minusem (małym) jest brak optycznego wizjera i obracanego LCD tak, żeby można było go odwrócić (schować) na korpusie. Bardziej mi zależy na tym niż na wygodniejszym kadrowaniu z dołu/z góry. Ale to nie przekreśla oczywiście tego korpusu. Myślę, że wraz z 23/1,4 i 56/1,2 będzie to bardzo dobry zestaw. Pytanie jak zwykle o cenę... Stałki N35/2,0 + N85/1,4/1,8 są zdecydowanie tańsze a D700 może kosztować mniej niż E-X2.
Za to wielkość, ciężar i mobilność cudna.

Mendewesz
18-10-2013, 15:46
Ja raczej biorę, ale nie u nas bo przebitka jest niesamowita.

1400 dolarów to 1300 funtów i właśnie z UK są chyba ceny w Polsce.

Będę brał z USA dla siebie, jeśli ktoś chcę to mogę sprowadzić jeszcze jedną bo lecę w grudniu, sprowadzę za 5200 z kitem, w Polsce pewnie będzie za ok. 6300.

A co do lightrooma to ludzie bardzo narzekają na to ich demozaikowanie, że słabe jest i kaszka czasem.

marekm
18-10-2013, 15:54
Ja też się przymierzam. Wtopiłem na systemie Nikon 1 (drogo kupiłem, za grosze się pozbyłem), więc tym razem postanowiłem z zakupem poczekać na okrzepnięcie systemu i mam wrażenie, że się doczekałem. :)

Teraz jeszcze potrzeba odrobinę cierpliwości aby pozwolić cenie na ustabilizowanie się na akceptowalnym poziomie, powiedzmy obecna cena X-E1 + 15%.

kptYossarian
18-10-2013, 16:14
marekm, a stoi coś na przeszkodzie by kupić e-x1 w jeszcze niższej cenie? ;)
Na co warto czekać w ofercie fuji, to na promocje, które potrafią mieć na prawdę niezłe...

marekm
18-10-2013, 17:30
marekm, a stoi coś na przeszkodzie by kupić e-x1 w jeszcze niższej cenie? ;)...
To nie jest wykluczone, tym bardziej, że na zagranicznych forach można niekiedy kupić w baaaaardzo atrakcyjnych cenach.

...Na co warto czekać w ofercie fuji, to na promocje, które potrafią mieć na prawdę niezłe...
Obserwuję i nasłu****ę.

Władca Pixeli
18-10-2013, 19:57
Widzę, że narzekasz na oprogramowanie, które przychodzi z aparatem.
Nie mam jeszcze Fuji ale się przymierzam więc testowałem to oprogramowanie ze sporą ilością zdjęć i nie miałem problemów z jakością.
Może wstawisz jakieś przykłady zdjęć z tego programu pokazujące problem.

koniksk
18-10-2013, 21:30
Jakość zdjęć jest ok z tego oprogramowania, tylko działanie programu jest mocno kontrowersyjne. Nie wiem czy ja mam coś z systemem, ale u mnie na podglądzie w trakcie obróbki zdjęcia są zaszumione, kolory też nie takie jak trzeba i jeszcze schodki jakieś wyłażą na krawędziach. Obrabiam je zatem mocno "na czuja" i nie do końca wiem co wyjdzie. Ale jak trafię to jest bardzo dobrze i dlatego próbuję rozwiązać ten problem pytając tu i ówdzie i czytając różne fora. No i z tego co poczytałem to niestety "tak ma być". Mam też porównanie w nefami z D700 i je się całkiem łatwo jak dla mnie obrabia czy to w lightroom czy gdziekolwiek. Ja używałem C1 i byłem bardzo zadowolony, niestety Fuji potrzebuje nowszej wersji, która jest tylko 64-bit. Analizuję czy mogę jej używać z uwagi na sterowniki i inne programy. W ogóle pliki z Fuji bardzo mi zamulają kompa, np eksport w LR 4.4 trwa chyba z 30 sekund, tzn. tyle czasu nic się nie dzieje, a potem pyk i jest. D700 - od razu. Reasumując, gdyby oprogramowanie od Fuji dobrze wyświetlało zdjęcia na podglądzie w trakcie obróbki, nie miałbym żadnych uwag.

epicure
18-10-2013, 22:28
MariuszJ, coś dla Ciebie:

https://www.youtube.com/watch?v=meVvIb62J2M&feature=youtube_gdata_player

:-)

kolas
18-10-2013, 23:05
No to jest poprawa, ciekawe jak będzie działać AF.

MariuszJ
18-10-2013, 23:16
MariuszJ, coś dla Ciebie

Dokładnie tak powinno być od początku. I nie sądzę, żebym był specjalnie odosobniony w poglądzie, że to co widać na tym filmie to znacząca poprawa. Która pozwoli na ten aparat spojrzeć dużo przychylniej.

Władca Pixeli
19-10-2013, 00:12
Jakość zdjęć jest ok z tego oprogramowania, tylko działanie programu jest mocno kontrowersyjne. Nie wiem czy ja mam coś z systemem, ale u mnie na podglądzie w trakcie obróbki zdjęcia są zaszumione, kolory też nie takie jak trzeba i jeszcze schodki jakieś wyłażą na krawędziach.
To zrób "print screen" z ekranu i wstaw na forum bo przypuszczam, że coś jest nie tak z Twoim komputerem.

koniksk
19-10-2013, 00:43
Jutro to zrobię. Chciałbym żeby twoje przypuszczenia się potwierdziły i żeby się dało coś z tym zrobić :)

koniksk
19-10-2013, 11:59
Poniżej zdjęcie po wywołaniu w RFC EX

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/5fd8705274f4ac02med-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/5fd8705274f4ac02m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5fd8705274f4ac02)

To w trakcie obróbki, w trybie prostszego wyświetlania, tak przynajmniej zrozumiałem po przeczytaniu manuala. W tym trybie podgląd jest generowany w miarę szybko ale przy takich zdjęciach trzeba to robić mocno "na czuja"

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/37bdf8965758e721med-2.jpg

Link do pełnego rozmiaru:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/37bdf8965758e721m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=37bdf8965758e721)

A tutaj w trybie "dobrego" podglądu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/62b0d8731a948d5amed-2.jpg

Link do pełnego rozmiaru:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/62b0d8731a948d5am-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=62b0d8731a948d5a)

Zdjęcie ładuje się tak jak w jest to opisane i zobrazowane w manualu. Trwa to dość długo, a każda operacja zajmuje naprawdę sporo czasu. Może to kwestia mojego kompa, pewnie tak, ale nie sądziłem że aż do tego stopnia może program zamulać i to w sumie dość prosty program. Poza tym ja myślałem, że jest to dedykowany program do Fuji, a on nawet nie pokazuje dokładnych danych zdjęcia, nie ma ani jaka to symulacja filmu ani jaki DR. Przeglądarka fuji pokazuje te dane i działa szybko.

epicure
19-10-2013, 14:07
Radzę ten program sobie odpuścić, jest bezużyteczny. Lepiej już korzystać z RawTherapee, a najlepiej po prostu z Lightrooma. Jeśli wymaga to upgrade'u kompa, to nie ma wyjścia - nerwy są cenniejsze.

koniksk
19-10-2013, 15:18
RawTherapee nie obsługuje Fuji. Lightroom też nie jest rewelacyjny i jak coś to się chyba skuszę na C1 ale to też wymaga upgrade'u przynajmniej do 64-bit.

epicure
19-10-2013, 23:14
C1 to podostrzony LR. Ten drugi ma zaletę w postaci obsługi.

A jeśli chodzi o RawTherapee, to bardzo dziwne, bo on przecież działa na dcrawie, który obsługuje pliki z Fuji (oferuje nawet różne algorytmy demozaikowania).

koniksk
19-10-2013, 23:31
C1 mi pasuje wyjątkowo, a LR testowałem chyba wszystkie bety i triale. Aktualnie wersja 4.4 i jak dla mnie bez szału a wręcz przeciwnie. Nie przekonam się raczej.
RT nie czyta Fuji, to nawet chyba oficjalnie jest na ich stronie.

puch24
19-10-2013, 23:41
Photivo otwiera pliki z X-E1.
Dla mnie - zupełnego "lajkonika" w "derołowaniu" - program jest jednak zbyt zawiły w obsłudze.

P.R.P.
19-10-2013, 23:54
Wróćmy do fotek.. ;)
18-55 + 55-200

źródło (http://imageshack.us/a/img21/1387/ydil.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img855/4236/s8x2.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img27/1515/twv3.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img855/1913/9bjj.jpg)

Jai pur
20-10-2013, 01:54
to i ja coś wrzucę, X-E1 + 18/2.0

źródło (http://imageshack.us/a/img823/3993/uyx8.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img194/3967/lra0.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img17/7649/9v66.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img18/6849/6dy4.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img600/1776/najk.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img692/783/j6ps.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img41/7307/mgz4.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img443/4776/zry7.jpg)

shaolin
20-10-2013, 06:15
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_e2/sample_images/

P.R.P.
20-10-2013, 17:03
to i ja coś wrzucę, X-E1 + 18/2.0

Fajne! Podobne kiedyś, tylko z Warszawskie Polleny zrobiłem kiedyś X100. ;)

To wklejamy pstryki dalej, co by wątek nie padł.. :mrgreen:

3 kiczyki o świcie..

źródło (http://imageshack.us/a/img35/5841/9lpz.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img833/9959/rj8x.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img198/4865/9gey.jpg)

epicure
20-10-2013, 18:00
W końcu wrzuciłem na swoją stronę kilka ślubnych zdjęć zrobionych X-E1:

http://epicure.pl/2013/10/20/maly-ale-wariat/

Wszystkich zawodowych ślubniaków proszę o dystans do tego, co tam napisałem. Trochę ironicznie, ale pół żartem, pół serio, więc nie traktujcie wszystkiego poważnie :)

Hom_er
20-10-2013, 21:57
W końcu wrzuciłem na swoją stronę kilka ślubnych zdjęć zrobionych X-E1:

a w kolorze nima? ;(

epicure
20-10-2013, 23:10
A na co Ci kolor? Tęczy tam nie było, pawiego ogona też nie, ani jesiennych liści. Nic, co byłoby warto pokazać w kolorze.

Lancelot
21-10-2013, 15:18
A na co Ci kolor? Tęczy tam nie było, pawiego ogona też nie, ani jesiennych liści. Nic, co byłoby warto pokazać w kolorze.

Parze młodej też tak powiedziałeś?

epicure
21-10-2013, 15:24

Nie, bo oni takich pytań nie zadawali. Zresztą zdjęć było dużo więcej, w tym i takie w kolorze. Na stronę wrzuciłem akurat te czarno-białe, bo tak mi pasowało.

Yaro
21-10-2013, 15:26

Nie denerwujcie Epicure :) Widać że artysta wie czego chce, całość jest świetna, spójna.
A kolorowe zapewne są, tylko ich nie pokazał.

epicure
21-10-2013, 15:29
Do zdenerwowania to mi jeszcze dalej, niż do artysty :)

Witek.K
21-10-2013, 22:08
No to fotka @14/2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/10409443775_f1c734d5a7_b-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5550/10409443775_f1c734d5a7_b.jpg)

shaolin
22-10-2013, 04:24
http://www.randallcipriano.com/2013/10/from-the-fujifilm-x-e1-to-the-x-e2/

Witek.K
22-10-2013, 08:50
X-E2 jest niewatpliwie bardzo ciekawa propozycja dla tych, ktorzy chcieliby w system X wejsc. Dla mnie zmiany dotycza glownie tego, co nigdy mi w X-E1 nie przeszkadzalo, dlatego traktuje ten produkt jako X-E1s ;) Po tym jak posmakowalem WiFi w 6D, chyba ten gadzet podoba mi sie najbardziej :) Gdyby jeszcze dodali GPS, bo az sie o to prosi w takiej puszce... Nadal brakuje mi uszczelnien ;(

motoko
22-10-2013, 09:13
Nadal brakuje mi uszczelnien ;(

Uszczelnienia zostawiaja dla X-Pro2, z drugiej strony uszczelnionych szkiel nie ma, pytanie o sens uszczelniania puszki.

Witek.K
22-10-2013, 09:27
Uszczelnienia zostawiaja dla X-Pro2, z drugiej strony uszczelnionych szkiel nie ma, pytanie o sens uszczelniania puszki.

Od czegos trzeba zaczac to raz, a dwa, to chyba lepiej jak juz czesc jest uszczelniona, niz kompletnie nic...

Jai pur
22-10-2013, 10:03
zapomniany dom ze zmierzającego ku zapomnieniu X-E1 (z 18ką)

źródło (http://imageshack.us/a/img197/4165/n8f3.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img24/3657/27mm.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img443/9352/8q2x.jpg)

Witek.K
22-10-2013, 10:08
Jai pur, fotograf ostatniego zdjecia chyba tez odchodzil w zapomnienie ;)

Jai pur
22-10-2013, 10:20
Jai pur, fotograf ostatniego zdjecia chyba tez odchodzil w zapomnienie ;)

można tak powiedzieć;)

gibber
22-10-2013, 10:48
Coś jak Blair Witch Project ;-)

Witek.K
22-10-2013, 20:44
To nie jest wykluczone, tym bardziej, że na zagranicznych forach można niekiedy kupić w baaaaardzo atrakcyjnych cenach.

Obserwuję i nasłu****ę.

Wlasnie sie zalamalem... na jednym z niemieckich portali, jest X-E1 +18-55 srebrny w idealnym stanie (maj 2013) za 799 euro

gibber
22-10-2013, 21:15
Chcesz sprzedać, że się przejmujesz ?
;-)

Cena pewnie jeszcze poleci, jak na półkach zawita X-E2.

motoko
22-10-2013, 21:27
Wlasnie sie zalamalem... na jednym z niemieckich portali, jest X-E1 +18-55 srebrny w idealnym stanie (maj 2013) za 799 euro

A czym tu sie zalamywac? Miesiac temu kupilem nowy za 699 funtow na stronie jednego ze sklepow z HK.

Witek.K
22-10-2013, 22:08
Spoko, to zalamanie symboliczne ;)

tol2di
23-10-2013, 16:40
Powie mi ktoś czym się różni X-A1 od X-M1 ?

Miałem kupować X20 ale X-A1 z zoomem 16-50 jest 400zł tylko droższy i teraz mam mały zgrzyt co wybrać ?

shaolin
23-10-2013, 16:49
Matryca - w M1 jest xtrans, a w A1 jest zwykly CMOS.

tol2di
23-10-2013, 17:13
Teraz widzę że cena też je różni bo 1000zł więcej za lepszą matrycę :(

Ma ktoś X-A1 jak się sprawuje ?
Czy Capture NX2 łyknie RAW z fuij ?

puch24
23-10-2013, 17:43
Myślę, że na pewno nie - własne programy poszczególnych producentów czytają tylko własne RAWy. Nawet SilkyPix w wersjach dedykowanych do Pentaxa, Samsunga czy (chyba) Fuji czyta tylko obrazy surowe danej marki.
A w przypadku programów niezależnych i bezpłatnych, jak Photivo czy RawTerapee, pewnie trzeba będzie poczekać na wsparcie nowych modeli aparatów.

tol2di
23-10-2013, 18:00
Czyli kupując Fuji pozbawiam się aplikacji do obróbki plików RAW

puch24
23-10-2013, 18:47
Nie, no, View NX czy Capture NX są aplikacjami Nikona do Nikona. Jeśli pozbędziesz się Nikona, to, faktycznie, tracisz też możliwość wykorzystania oprogramowania.
O ile rozumiem (bo nie mam Fuji), Fuji dokłada dedykowaną tylko do Fuji wersję programu Silkypix.
SilkyPix znam z wersji do Samsunga i Pentaxa, i nie budzi mego entuzjazmu - od strony użytkowo/obsługowej, bo zdjęcia jakieś tam z niego wychodzą.

marekm
23-10-2013, 19:26
Czyli kupując Fuji pozbawiam się aplikacji do obróbki plików RAW

Tutaj (http://www.fujirumors.com/ultimate-raw-converter-shootout/) kilka opcji.

Witek.K
23-10-2013, 19:44
Uwazam, ze Lightroom w najnowszej wersji jest tak dobra i przede wszystkim wszechstronna aplikacja, ze warto zainwestowac pare $$$ Albo dostac go za gratis z Canonem EOS 6D ;)

tol2di
23-10-2013, 19:45
Własnie w tym problem że nikon zostaje i program też, a nie mam ochoty uczyć się nowego.

No tak ale u-pointów to ja tam nie widzę a własnie na tym lubię pracować. Coś mi się wydaję że nikon kiedyś wypuścił jakąś nakładkę na któryś program dającą u-pointy, muszę poszukać.

Władca Pixeli
23-10-2013, 19:51
Uwazam, ze Lightroom w najnowszej wersji jest tak dobra i przede wszystkim wszechstronna aplikacja, ze warto zainwestowac pare $$$ Albo dostac go za gratis z Canonem EOS 6D ;)
Dla jednych Lightroom jest najlepszy. Dla mnie interfejs jest najgorszy jaki w życiu widziałem.:mrgreen:
Być może ktoś kto zaczyna od Lighrooma przystosuje się do niego. Ja od wielu lat pracuje na PS. Testowałem wszystkie wersje LR i nie mogłem się przekonać.
Do podstawowej konwersji darmowy RAW FILE CONVERTER EX ze strony Fuji pracuje bardzo ładnie.

epicure
23-10-2013, 19:51
A co to te u-pointy?

Władca Pixeli
23-10-2013, 19:57
Własnie w tym problem że nikon zostaje i program też, a nie mam ochoty uczyć się nowego.

No tak ale u-pointów to ja tam nie widzę a własnie na tym lubię pracować. Coś mi się wydaję że nikon kiedyś wypuścił jakąś nakładkę na któryś program dającą u-pointy, muszę poszukać.
http://www.google.com/nikcollection/

Witek.K
23-10-2013, 20:05
Dla jednych Lightroom jest najlepszy. Dla mnie interfejs jest najgorszy jaki w życiu widziałem.:mrgreen:
Być może ktoś kto zaczyna od Lighrooma przystosuje się do niego. Ja od wielu lat pracuje na PS. Testowałem wszystkie wersje LR i nie mogłem się przekonać.
Do podstawowej konwersji darmowy RAW FILE CONVERTER EX ze strony Fuji pracuje bardzo ładnie.

No widzisz u mnie rownolegle PS i LR a jak byl Najkon to jeszcze Captur tez w kompie mieszkal ;)

PS. U-pointy mozna sobie NIK-iem "dorobic" o ile dobrze pamietam :)

tol2di
23-10-2013, 20:20
Ok wszystko pięknie ładnie ale wersji demo nie widzę i jakoś polskiego sklepu gdzie mogę przelewem zapłacić też :(

Wracając do sprzętu może ktoś coś powiedzieć o zoomie 16-50 warto go kupować z korpusem w komplecie ?

Witek.K
23-10-2013, 20:29
16_50 jest optycznie calkiem niezly, ale troche plastik fantastik. Cztalem juz o oblamanym bagnecie podczas zakladania obiektywu...

tol2di
23-10-2013, 20:35
Ma plastikowy bagnet ?

Witek.K
23-10-2013, 21:02
http://www.ephotozine.com/article/fujifilm-fujinon-xc-16-50mm-f-3-5-5-6-ois-lens-review-22606 niestety :(

tol2di
23-10-2013, 21:12
A robił takie dobre wrażenie na zewnątrz metal i szkło a bagnet plastik totalna porażka :(.

Niestety ale coś mi się wydaje że na początek go wezmę bo kasa mnie mocno ogranicza i na 18-55 mnie nie bardzo stać :(

Edyta:

A wie ktoś jak się sprawuje rybka samyanga z bagnetem X (http://samyang.pl/index.php/produkty-obiektywy-csc-bezlusterkowce/samyang-8mm-f-2-8-umc-fish-eye)

Są jeszcze jacyś producenci optyki z bagnetem X

P.R.P.
23-10-2013, 23:52
Samy 8mm 2.8 spisuje się świetnie, wklejałem swego czasu parę fotek. Bardzo fajne szkło. Oszczutkie, w świetnej cenie. Szczerze polecam! Niestety sprzedałem bo jednak zbyt wymagające dla mnie a i tak szykuję się na uwa XF 10-24mm, którego się doczekać nie mogę.. :mrgreen:

motoko
24-10-2013, 10:31
Samy 8mm 2.8 spisuje się świetnie, wklejałem swego czasu parę fotek. Bardzo fajne szkło. Oszczutkie, w świetnej cenie. Szczerze polecam!

Da sie to wyprostowac w LR na tyle zeby robilo za UWA?

P.R.P.
24-10-2013, 10:58
Ponoć da, ale ja osobiście nie prostowałem, ot foty jakieś na Flickrze widziałem. Za dużo zabawy jak na moje lenistwo i dlatego czekam na uwa.

tol2di
24-10-2013, 11:03
Czy ta rybka działa ze wszystkimi trybami czy tylko w manualu i jak jest z pomiarem światła ?

P.R.P.
24-10-2013, 11:29
Teraz już nie pamiętam, ale używałem napewno na manuelu i A. Więc i reszta działa. Pomiar zresztą też. W exifie nie ma jednak danych o ustawionej dziurze, tylko cały czas jako f1. Na początku trzeba jednak pamiętać, żeby w body ustawić możliwość robienia zdjęć ''bez obiektywu"(?!), inaczej nie pójdzie.

tol2di
24-10-2013, 17:47
Czyli wszystko działa poprawnie z pomiarem światła, bo widzę że Zeiss też ma w swojej ofercie szkła z bagnetem x, niestety tylko dwa modele obecnie.

A jak sprawa wygląda z iso bo X-A1 nie posiada normalnego iso 100 tylko jakieś programowe sztuczki bardzo to wpływa na jakość zdjęć ?

epicure
24-10-2013, 20:51
Da sie to wyprostowac w LR na tyle zeby robilo za UWA?

Da się, ale nie do końca. Tutaj masz właśnie w taki sposób wyprostowane zdjęcie:

źródło (http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=390&image_id=25888)

Tutaj beczki nie widać, ale gdyby były jakieś linie proste, to dystorsja byłaby nadal widoczna. Ja jednak znalazłem sposób: najpierw prostuję w LR, a potem prostuję drugi raz w PS.

Światłomierz pracuje normalnie w każdym trybie, a jeśli chodzi o tryby ekspozycji, to oczywiście tylko A i M.

ISO 100 jest programowe i można je stosować chyba tylko w jpegach. Traci się w nim trochę DRu w światłach. ISO 200 sprawdza się jednak świetnie.

tol2di
24-10-2013, 21:31
A jak wyświetlacz w ostrym górskim słońcu widać coś przy kadrowaniu ? bo szczerze to się obawiam że będzie tak jak w nikonie, jak osłonie ręką to coś zobaczę :/

epicure no no fota niezła podoba mi się ta konwersja do BW

marekm
27-10-2013, 11:25
Capture One vs Lightroom

http://www.fujixperts.com/index.php/capture-one-and-lightroom-with-fuji-x-raw-files/

2marekm
27-10-2013, 12:31
Da się, ale nie do końca. Tutaj masz właśnie w taki sposób wyprostowane zdjęcie:

źródło (http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=390&image_id=25888)

Tutaj beczki nie widać, ale gdyby były jakieś linie proste, to dystorsja byłaby nadal widoczna. Ja jednak znalazłem sposób: najpierw prostuję w LR, a potem prostuję drugi raz w PS.

Można prosić to zdjęcie przed wyprostowaniem ?

marekm
28-10-2013, 12:05
Sample (http://riflessifotografici.com/english/fujifilm-xe-2-xc-50-230mm-first-test-english.html) z przed-produkcyjnego egzemplarza X-E2.

ajma
28-10-2013, 12:18
Miałbym prośbę - chciałbym "pobawić się" raw-ami z fuji x-e1 i obiektywu 18-55. Czy mógłby ktoś z użytkowników udostępnić ze 2 pliki - najlepiej coś na ogniskowej 18 i 55 krajobraz, architektura i iso 200. (jeżeli ktoś nie chce tutaj wstawiać to ewentualnie proszę o informacje na PW)

P.R.P.
28-10-2013, 13:31
Wklejania c.d. ;)
Takie tam, albumowe z 55-200...

źródło (http://imageshack.us/a/img707/9905/on0n.jpg)

marekm
28-10-2013, 18:31
Więcej sampli (http://www.flickr.com/photos/25805910@N05/sets/72157636131446254/with/10072167105/) z X-E2

tomek...
28-10-2013, 18:38
Aparat jak aparat, ale 23/1,4 ma piękny bokeh...

Mendewesz
29-10-2013, 23:14
Czy te matryce serio są tak słabe z liścmi i trawą jak ludzie mówią? Nawet oficjalne sample od Fuji są jakieś takie miękkie na zielonych kolorach

Witek.K
29-10-2013, 23:22
Gdzie ludzie tak mowia?

Jai pur
30-10-2013, 19:46
spacerniak

źródło (http://imageshack.us/a/img822/6784/p84l.jpg)

Jai pur
31-10-2013, 10:46
dałem już do działu zdjęciowego ale tam mniej osób zagląda:) X-E1 + 55-200, jpg grzebany

źródło (http://imageshack.us/a/img543/6835/kxxl.jpg)

Witek.K
31-10-2013, 13:08
Zbyt mocny makijaz ;)

Jai pur
31-10-2013, 19:03
Zbyt mocny makijaz ;)

Też mi się tak coś zdawało ;)

Na dodatek mówi, że to powyżej do przedszkola dobre. Musiałem mroczniejszy klimat stworzyć.

źródło (http://imageshack.us/a/img20/2931/m1zt.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img35/958/p6ic.jpg)

X-E1 + 55-200

Witek.K
02-11-2013, 13:43
14mm F2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/10624270844_0a4053a11e_c-3.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3784/10624270844_0a4053a11e_c.jpg)

WojtehP
02-11-2013, 18:56
dobre malowanie do przedszkola dla przedszkolanki … sorry nauczycielki wychowania przedszkolnego

elduce
02-11-2013, 20:02
niezła promocaj na x-pro1
http://www.fujirumors.com/x-pro1-massive-price-drop-body-18mm-another-xf-lens-for-999-uk-roi/
jak myślicie jest szansa na coś podobnego w Polsce?

Jai pur
02-11-2013, 20:07
dobre malowanie do przedszkola dla przedszkolanki … sorry nauczycielki wychowania przedszkolnego

Wojtek, to był komentarz mojej córki...

Temat proponuję ograniczyć do obiektywu, którym te zdjęcia zrobiłem.

WojtehP
04-11-2013, 13:44
ja nadal czekam na 23/1,4 i na razie nigdzie go nie widzę ... a dziś juz listopad ... miał chyba być w listopadzie w sklepach ... czy się mylę ??

marekm
04-11-2013, 14:44
Do kupienia w Szwecji, np. tutaj (http://www.gofoto.se/fujifilm-fujinon-xf-2314-r-p-4264.aspx?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt)

Modron
04-11-2013, 15:37
w Chinach jest juz od jakiegos czasu

Gundrum
04-11-2013, 17:59
U nas chyba w grudniu.
Patrząc na rozmiar zastanawiam się czy nie zamienić xpro1 na x100s.

Panerai
04-11-2013, 18:06
Przepraszam, że wejdę w słowo ale czy Fudżi nie szykuje przypadkiem x-pro2 czy też pomyliłem jakiś artykuł prasowy o nowym x-e2 ? W natłoku agresywnej miejscowej reklamy firmy SRONY przekornie skłaniam się do jakiegoś ekstrawaganckiego Fudżika z wysokiej półki :)

Marek
04-11-2013, 18:53
Zapowiada się xpro2. Nie pamiętam, gdzie ale czytałem takie info. Nie jest też wykluczone, że będzie matryca ff.
Ja również czekam na te wieści... Xpro2? Xe2? czy A7r?
Jak będzie fajna promocja to wezmę Xe2 z 23/1,4. Resztę sobie poukładam później ( 14/2,8 35/1,4 56/1,2 60/2,4 ). Jest wybór szkieł w przeciwieństwie do A7r.

verus
04-11-2013, 19:06
Czy te obecne szkła Fuji kryją pełną klatkę ?

Panerai
04-11-2013, 19:17
W sumie to nie musi był full frame ... Niech wpakują do środka najlepsze co mają na dzień dzisiejszy + ogarną prądożerność i wystarczy. Pięknie będzie uzupełniał mojego D800.

elduce
04-11-2013, 19:56
Z tego co piszą na fujirumors, to bardzo prawdopodobne, że następca obecnego x100s, będzie FF. Na początku przyszłego roku ma się niby pojawić nowy uszczelniony korpus apsc, czy to ma być następca x-pro1 nie wiadomo. Jeśli chodzi o aparatu z pełna klatka z wymiennymi obiektywami, to mówi się o roku 2015. Jeszcze raz podkreślam to są tylko plotki z fujirumors.
Obecne obiektywy nie kryją pełnej klatki.

Marek
04-11-2013, 20:04
Pełna klatkę kryje 14/2,8 i 23/1,4 (za cyfrowymi) oraz, prawdopodobnie 56/1,2.

Prądożerność mi mocno nie przeszkadza. Czekam na to, co najlepsze i najprostsze w najmniejszym/najlżejszym body + lekkie szkła.
Mam mocno dość dużych/ciężkich szkieł. U mnie zamiast a nie obok D700.

elduce
04-11-2013, 20:54
O to nie wiedziałem, że te trzy kryją FF. Z drugiej strony, przecież nawet nie wiemy, czy ewentualne Fuji FF będzie miało ten sam stary bagnet...

motoko
05-11-2013, 15:11
U nas chyba w grudniu.
Patrząc na rozmiar zastanawiam się czy nie zamienić xpro1 na x100s.

I takoz uczynilem... ;-)

MariuszJ
05-11-2013, 22:20
I takoz uczynilem... ;-)

Jakoś mnie to nie dziwi :)

Mendewesz
11-11-2013, 01:57
Gdzie ludzie tak mowia?

Widziałem na jakimś anglojęzycznym forum i zapisałem sobie linki do paru sampli, matryca rewelacyjna poza właśnie zielenią:

http://www.flickr.com/photos/mdarnborough/7272616198/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/ebaebajpn/9170891055/sizes/o/

Sample z oficjalnej strony:

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf14mmf28_r/sample_images/img/index/ff_xf14mmf28_r_004.JPG

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf23mmf14_r/sample_images/img/index/ff_xf23mmf14_r_008.JPG

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf27mmf28/sample_images/img/index/ff_xf27mmf28_001.JPG

Zielenie to po prostu papka miejscami, problem jest zwłaszcza w Ligtroomie ale OOC jpg też go ma, co jest bardzo wkurzające wg mnie

http://gambofoto.blogspot.de/2013/04/fuji-x-pro-1-raw-conversions-other-day.html
http://gambofoto.blogspot.de/2013/07/fuji-x-pro-1-and-six-raw-converters.html
http://gambofoto.blogspot.de/2013/08/fuji-x-pro-1-and-raw-converters-part.html

tutaj dużo na ten temat

Witek.K
11-11-2013, 07:44
Pokaz jeszcze zdjecia na ktorych zielenie wg Ciebie nie sa papka.

Mendewesz
11-11-2013, 16:06
Masz X-E1 i Canona 6d, czy mógłbyś wrzucić RAWy tego samego kadru jakiegoś drzewa i trawy, byłbym bardzo wdzięczny bo jestem brdzo zainteresowany fuji ale ta sprawa mnie trochę zmartwiła. Może serio sample sa slabe, chciałbym sprawdzić to sam

motoko
11-11-2013, 17:40
Masz X-E1 i Canona 6d, czy mógłbyś wrzucić RAWy tego samego kadru jakiegoś drzewa i trawy, byłbym bardzo wdzięczny bo jestem brdzo zainteresowany fuji ale ta sprawa mnie trochę zmartwiła. Może serio sample sa slabe, chciałbym sprawdzić to sam

Ja mam X100s i D600, moga byc?

Witek.K
11-11-2013, 21:12
Wyszukales jakies fatalne zdjecia. Pierwsze jest kompletnie nieostre, zrobione pod ostre swiatlo i kontrast poszedl w diably. Na drugim liscie leza poza glebia ostrosci, trzecie zostalo zrobione przy slabej widocznosci (mgla). W tych warunkach kazdy aparat/obiektyw zrobi packe z kazdego koloru. Osobiscie nie mam nic do zarzucenia zieleniom. Sorry, ze wrzucam zdjecia, ktore juz w tym watku mozna znalezc, ale chwilowo nie mam czasu na nowe :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9590623242_e57410ec20_b-1.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5339/9590623242_e57410ec20_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/9357936455_069ec4b2b4_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7407/9357936455_069ec4b2b4_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/8888284798_dd4c5f60b0_b-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3717/8888284798_dd4c5f60b0_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/8867467380_0c3b8ab1f3_b-1.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3757/8867467380_0c3b8ab1f3_b.jpg)

Witek.K
11-11-2013, 22:27
Dodam cos nowego z wycieczki do Düsseldorfu - wszystkie z 14/2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/10805985694_41c73f1006_c-1.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2808/10805985694_41c73f1006_c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/10805848265_3fac079983_c-1.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2818/10805848265_3fac079983_c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/10805847955_a9bff52003_c-1.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5499/10805847955_a9bff52003_c.jpg)