PDA

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

basket
26-08-2016, 20:45
Prosto z puszki -velvia :-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4981988/zachod-z-grota/rozmiar/4)

meliszipak
26-08-2016, 20:50
A co ma być w tym wątku? Ekscytacje premierami Fuji? To ja bym był raczej za tym, żeby newsy o nowościach Fuji przesunąć do osobnego wątku ;) A za chwilę ktoś będzie miał pomysł, żeby luźne rozmowy również przenieść gdzie indziej i nic innego tu nie zostanie ;)

Ja tu naprawdę przyjemnie spędzam czas i się uczę.
Prawie od początku wątku. Staram się też coś przekazać od siebie.
Mnie się podoba i chyba innym też skoro jest tyle odwiedzin :)
Jak to wszystko rozdzielić to wyjdzie k...
Myślę, że jest więcej osób które się tu dobrze bawią i podzielają moja opinię.
Wszyscy razem tworzymy atmosferę tego miejsca.

- - - - kolejny post - - - - - -

@ Basket. No pięknie zapodałeś.

A co ma być w tym wątku? Ekscytacje premierami Fuji? To ja bym był raczej za tym, żeby newsy o nowościach Fuji przesunąć do osobnego wątku ;) A za chwilę ktoś będzie miał pomysł, żeby luźne rozmowy również przenieść gdzie indziej i nic innego tu nie zostanie ;)

Zostanie instrukcja aparatu i bełkot producenta :lol:

waldek
26-08-2016, 20:56
Myślę, że w tym "bałaganie" dobrze się czujemy a jak będzie porządek to będzie nudno i się pogubimy skacząc z wątku na wątek.
A zresztą ilu jest tutaj użytkowników Fuji?
Kilku? Kilkunastu?

bradley
26-08-2016, 21:15
Właśnie! Lubimy ten "bałagan"! Jak przyjdzie gosposia i posprząta, to się nic nie znajdzie. .... Zresztą na fujikowym forum wszystko ślicznie poukładane i co?!

kkokosz
26-08-2016, 21:25
Zresztą na fujikowym forum wszystko ślicznie poukładane i co?!
No właśnie - myślę, że coś w tym jest. Tam w zasadzie prawie sama moderacja siedzi ;)

burton
26-08-2016, 21:36
Tutaj mamy "artystyczny bałagan" ;) Panowie, niektóre zdjęcia piękne i przyjemne. Gratulacje !

PS. Skoro wątek sprzętowy to faktycznie, też poproszę o wpisywanie sprzętu jakim robione foty i parametrów oraz ewentualnej obróbki.

meliszipak
26-08-2016, 21:37
Zresztą już raz taka dyskusja była :)

waldek
26-08-2016, 21:39
No to żeby nie przynudzać fotka z X100

https://s15.postimg.org/ksatw9k9n/2013_08_28_centrum_067_2a.jpg
źródło (https://postimg.org/image/b7r79duxj/)

Marek
26-08-2016, 22:30
no to przyszła gosposia :D

To miejsce zostanie takim jakim jest. Ma fajny klimat, pitolimy sobie o sprzęcie, zdjęciach, nowościach i starociach. Ostatnio o rowerach :)

Jeżeli ktoś ma ochotę może założyć osobny wątek. Może dopytywać tutaj po raz drugi, trzeci... Najbardziej cenne jest to, że w tym wątku nikt nikogo nie obraża, nie ma wycieczek osobistych a moderacja zaglądała bardzo rzadko, bo zaglądać w zasadzie nie musiała (sporadyczne przypadki). Teraz już tak dobrze nie jest i moderacja siedzi tutaj baaardzo często :)

I żeby nie było: wątek o nexach też zostaje w takiej postaci jak jest. I w zasadzie cały dział IS. Są prefixy więc można używać ich do woli.

tomfoot
26-08-2016, 22:31
Dzięki.
Zapraszam na 500px.
Poprawiłem jeszcze kilka rzeczy.
Usunąłem purpurowe i zielone abberacje i wydaje mi się, że lepiej wyostrzyłem.
Mam wrażenie, że popełniłem błąd wydobywając nadmiernie z pomocą Viveza strukturę, szczególnie nieba.
Fajne jest to, że sporo można wyciągnąć z matrycy, jeżeli się spóżnimy, lub nie trafimy na dobre światło.

O! widzę, że zdjęcie błyskawicznie wskoczyło do Popular :)
Chyba nie jest najgorzej.
Mój niezrealizowany plan był taki, aby być wcześnie rano i naświetlać jak najdłużej, przymykając maksymalnie przesłonę.

Nie chcę żebyś to odebrał jako jakąś złośliwość z mojej strony, ale ile w tym zdjęciu pozostało z obrazu rzeczywistości, a ile to obróbka? Jak ta scena wyglądała naprawdę? Jakie były kolory? Czy byłbyś w stanie pokazać oryginalny zarejestrowany plik dla porównania? Oczywiście Twój obraz w podanej formie podoba się mi, ale ciekaw jestem tej różnicy.

epicure
26-08-2016, 22:42
A co ma być w tym wątku? Ekscytacje premierami Fuji? To ja bym był raczej za tym, żeby newsy o nowościach Fuji przesunąć do osobnego wątku ;)

Na jedno wychodzi. Osobny wątek sprzętowy i osobne poletko do dyskusji nad zdjęciami, które najczęściej nic nie mówią o możliwościach aparatu. Rozumiem jeszcze, jakby to były JPEGi prosto z puszki, ale RAWy wywołane w taki sposób, żeby pokazać zakres DR, poziom szumów czy cokolwiek. A tak to się każdy popisuje fotkami (najczęściej niezbyt ciekawymi, sorry), które można zrobić dowolnym aparatem i będą nie do odróżnienia, bo są przemielone w postprocesie.

basket
26-08-2016, 22:43
@ Basket. No pięknie zapodałeś.
Bardzo dziękuję. Strasznie lubię zooma w landszawcikach :-) Zbieram się do zakupu 10-24 ale nie mam ciśnienia. Jakoś nie czaję UWA :-D
Prosto z puszki.
Te świecące plamki to jakiś rodzaj motyla(było tego pełno).

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4982094/pod-slonce1/rozmiar/4)

kkokosz
26-08-2016, 22:51
Na jedno wychodzi. Osobny wątek sprzętowy i osobne poletko do dyskusji nad zdjęciami, które najczęściej nic nie mówią o możliwościach aparatu. Rozumiem jeszcze, jakby to były JPEGi prosto z puszki, ale RAWy wywołane w taki sposób, żeby pokazać zakres DR, poziom szumów czy cokolwiek. A tak to się każdy popisuje fotkami (najczęściej niezbyt ciekawymi, sorry), które można zrobić dowolnym aparatem i będą nie do odróżnienia, bo są przemielone w postprocesie.

Ale co to niby zmienia? Wszędzie mają być testy, porównania i analizy? To gdzie można po prostu pogadać, wrzucić od czasu do czasu fotkę w myśl zasady - popatrzcie, co mi się udało zrobić? Kto chce, skomentuje, kto nie chce - nie musi przecież. Ten wątek to taki strumień gadania na różne tematy. Czy wszystko musi być z sensem, od linijki i według regulaminu?... Jak ktoś chce, niech wrzuca porównania, niech fotografuje tablice testowe, niech porównuje szkła i korpusy Fuji ze szkłami i korpusami innych producentów - przecież też można, sam chyba robiłeś jakieś porównania. I dobrze. A że jest mnóstwo postów, które niewiele wnoszą? No cóż, może część ludzi właśnie dla tych postów tutaj wchodzi?...

epicure
26-08-2016, 23:02
Czy wszystko musi być z sensem, od linijki i według regulaminu?... Jak ktoś chce, niech wrzuca porównania, niech fotografuje tablice testowe, niech porównuje szkła i korpusy Fuji ze szkłami i korpusami innych producentów - przecież też można, sam chyba robiłeś jakieś porównania. I dobrze. A że jest mnóstwo postów, które niewiele wnoszą? No cóż, może część ludzi właśnie dla tych postów tutaj wchodzi?...

Nic nie musi być z sensem, może być taki burdel jak jest teraz. Mnie to od jakiegoś czasu zniechęca do zaglądania tutaj.

Marek
26-08-2016, 23:10
... Mnie to od jakiegoś czasu zniechęca do zaglądania tutaj.

Skoro tak, to jakbyś to widział? Zamknąć watek? Wymoderować? Jak tak to co?

waldek
26-08-2016, 23:19
...Mnie to od jakiegoś czasu zniechęca do zaglądania tutaj.
A mnie wprost przeciwnie. Czyli jak widzisz każdy zaspakaja swoje potrzeby.
Ja w tym "burdelu" a Ty w jakimś innym. :wink:

Cornelson
27-08-2016, 00:19
A ja widoczek z krówkami :)

źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/cotr)

Były krowy. Są i byki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/3d0c8ebea6795cea81cf77a4f923231c-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160826/3d0c8ebea6795cea81cf77a4f923231c.jpg)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Michaelius
27-08-2016, 00:55
Apropo forów to gdzie na zachodzie szukać informacji ?

Znalazłem te dwa narazie

http://www.fujix-forum.com/forums/
http://www.fuji-x-forum.com

Trochę lipa takie rozbicie w porównaniu z Nikon Cafe :)

tandori
27-08-2016, 07:24
no to przyszła gosposia :D

To miejsce zostanie takim jakim jest. Ma fajny klimat, pitolimy sobie o sprzęcie, zdjęciach, nowościach i starociach. Ostatnio o rowerach :)

Jeżeli ktoś ma ochotę może założyć osobny wątek. Może dopytywać tutaj po raz drugi, trzeci... Najbardziej cenne jest to, że w tym wątku nikt nikogo nie obraża, nie ma wycieczek osobistych a moderacja zaglądała bardzo rzadko, bo zaglądać w zasadzie nie musiała (sporadyczne przypadki). Teraz już tak dobrze nie jest i moderacja siedzi tutaj baaardzo często :)

I żeby nie było: wątek o nexach też zostaje w takiej postaci jak jest. I w zasadzie cały dział IS. Są prefixy więc można używać ich do woli.

No to namieszałem , przepraszam wszystkich :)

Nie chodzi mi o zamęt , może być na forum tak jak jest ale ...
Przykładowo ktoś nowy kto nagle zaczął interesować się Fuji na forum i poszukuje wiadomości o sprzęcie chciałby poznać wady i zalety sprzętu czy doradzić się, nie przeleci wszystkich stron jest tego zbyt dużo , wiadomości są zasypywane kolejnymi zupełnie z innej beczki . Być może nie raz ktoś dużo czasu wyjaśniał działanie , obsługę wady i zalety ale wątek ginie , szkoda czyjegoś czasu i pracy.
Nie każdy ma możliwość na bieżąco śledzić forum i gdyby był oddzielny wątek szybko każdy znalazłby potrzebne informacje.Jak sporadycznie przeglądam forum to naprawdę mało jest zdjęć testowych na ustawieniach fabrycznych , większość to foty już obrobione i czasem agresywnie które nic nie wnoszą jak tylko reprezentują twórczość autora .
Jak wam odpowiada taka forma jak teraz nich tak zostanie, ale moim zdaniem podział przynajmniej na zdjęcia byłby dobrym rozwiązaniem i forum stało by się bardziej czytelne , wiadomym jest też to jak przyzwyczailiście się do takiej formy jak obecna to trudno coś zmienić choćby miało być na lepsze :)
W innych miejscach na forum i nie tylko o fotografii jest rozdzielenie na kilka kategorii by w sposób szybki i łatwy poruszać się po forum.
Taką propozycje zaproponowałem co jeśli się nie spodoba proszę nie mieć do mnie pretensji i uszanuje to jak jest teraz i chętnie w miarę możliwości będę dalej przeglądał forum .

cz4rnuch
27-08-2016, 07:44
...Rozumiem jeszcze, jakby to były JPEGi prosto z puszki, ale RAWy wywołane w taki sposób, żeby pokazać zakres DR, poziom szumów czy cokolwiek. A tak to się każdy popisuje fotkami (najczęściej niezbyt ciekawymi, sorry), które można zrobić dowolnym aparatem i będą nie do odróżnienia, bo są przemielone w postprocesie. Z tego co widzę to w twoich recenzjach też wrzucasz fotki potraktowane presetami z aparatu i wtyczkami od NIKa. Druga sprawa, uważasz że jak zaczną w wątku się pojawiać surówki to będą one bardziej miarodajne? Zaraz się pojawią głosy, że takie kwiatki to można zrobić dowolnym współczesnym aparatem, co z resztą nie będzie dalekie od prawdy. Skończy się na tym, że każdy przed publikacją swoich wypocin będzie musiał w chmurce zostawić cifrowy negatif i z wątek zamieni się w zabawę w RAWki (nie żebym miał coś do kolegów od RAWków :))

PS Po części rozumiem wielbicieli porządku, szczególnie tych którzy chcą z lektury coś wynieść albo się czegoś dowiedzieć, ale z tego wątku trzeba by zrobić całe forum bo są tu zdjęcia, hydepark, giełda, korpusy bardziej i mniej pro, akcesoria, obiektywy, testy i recenzje, wątki spekulacyjne itd. Zważywszy na to, że udziela się tu raptem kilkanaście (może dziesiąt) osób to takie rozdrobnienie byłoby zabójcze dla wielbicieli tego systemu na tym forum.

epicure
27-08-2016, 08:55
Skoro tak, to jakbyś to widział? Zamknąć watek? Wymoderować? Jak tak to co?

Zmienić nazwę na "Krytyka naszych zdjęć z Fuji" i otworzyć nowy wątek dotyczący tylko dyskusji sprzętowej.

Z tego co widzę to w twoich recenzjach też wrzucasz fotki potraktowane presetami z aparatu i wtyczkami od NIKa.

Ale ja to robię na swojej stronie, nie tutaj. A nawet i tam czynię to z umiarem, w mniejszości zdjęć, które wyraźnie opisuję. Poza tym nie jestem przeciwnikiem stosowania obróbki czy nawet fotomontażu, tylko zachęcam do refleksji na temat tego, jaką wartość mają takie zdjęcia dla osoby, która zagląda do tego wątku i chce się czegoś dowiedzieć o systemie Fuji. Śmiem twierdzić, że tylko przeszkadzają, zważywszy na ich ilość, w dotarciu do informacji.

kkokosz
27-08-2016, 09:01
PS Po części rozumiem wielbicieli porządku, szczególnie tych którzy chcą z lektury coś wynieść albo się czegoś dowiedzieć, ale z tego wątku trzeba by zrobić całe forum bo są tu zdjęcia, hydepark, giełda, korpusy bardziej i mniej pro, akcesoria, obiektywy, testy i recenzje, wątki spekulacyjne itd. Zważywszy na to, że udziela się tu raptem kilkanaście (może dziesiąt) osób to takie rozdrobnienie byłoby zabójcze dla wielbicieli tego systemu na tym forum.

Ja też to rozumiem - ale, Panowie, nie oszukujmy się. Od rzetelnych, obszernych i uporządkowanych informacji o aparatach Fuji jest forum Fuji, a nie wątek na Nikoniarzach. Początkujący też raczej powinni zasilać pytaniami odpowiednie forum, a nie wymagać od "luźnego" wątku testów, porównań i opisów. A że forum Fuji wygląda jak wygląda, wynika chyba właśnie z takiego uporządkowania - odpowiada ono tylko niewielkiej grupce, która na dodatek bardziej by chyba czytała niż pisała.

Jestem za tym, żeby wątek wyglądał jak wygląda - w takiej postaci podoba się chyba wystarczającej liczbie osób. A jeśli kogoś męczy zaglądanie tutaj, albo uznaje wątek za nieprzydatny, to przecież można założyć drugi wątek z własnymi założeniami. Może też zdobędzie popularność i wszyscy odniosą korzyść? Piszę to bez jakiejkolwiek złośliwości, bo przecież fajnie byłoby mieć jeszcze jeden przyjemny wątek :)

cz4rnuch
27-08-2016, 09:19
Ale ja to robię na swojej stronie, nie tutaj... A to robi jakąś różnicę? Szukając jakiegoś obszerniejszego info o sprzęcie, prędzej zajrzę do Ciebie na bloga niż tu do wątku i idąc za twoją radą bardziej tam bym chciał widzieć surówki. Teoretycznie, bo jednak wolę przeglądać twoje recenzje bez tych udziwnień. Co do zdjęć to można je opisywać, ale po co? I tak na pierwszy rzut oka widać, że większość z nich jest bardzo mocno obrabiana. Ja osobiście info o użytych wtyczkach nie potrzebuję. Na koniec napiszę Ci tylko, że w przeciwieństwie do większości z was pałętam się głównie po sprzętowych wątkach nikonowskich i mimo, że jest tam porządek to uwierz mi, że nie chciałbyś by wasz temat wyglądał podobnie do nich. Smutno tam strasznie. A jeśli nie wierzysz i masz chwilę to sam sprawdź.

...Początkujący też raczej powinni zasilać pytaniami odpowiednie forum, a nie wymagać od "luźnego" wątku testów, porównań i opisów. A że forum Fuji wygląda jak wygląda, wynika chyba właśnie z takiego uporządkowania - odpowiada ono tylko niewielkiej grupce, która na dodatek bardziej by chyba czytała niż pisała.Skoro, jak sami piszecie, pies z kulawą nogą tam nie zagląda, to co początkującym po takim pytaniu na które i tak nie będzie komu odpowiedzieć? ;)

... A jeśli kogoś męczy zaglądanie tutaj, albo uznaje wątek za nieprzydatny, to przecież można założyć drugi wątek z własnymi założeniami. Może też zdobędzie popularność i wszyscy odniosą korzyść?Fujixit?

6868
27-08-2016, 09:23
(...)

Jestem za tym, żeby wątek wyglądał jak wygląda - w takiej postaci podoba się chyba wystarczającej liczbie osób. A jeśli kogoś męczy zaglądanie tutaj, albo uznaje wątek za nieprzydatny, to przecież można założyć drugi wątek z własnymi założeniami. Może też zdobędzie popularność i wszyscy odniosą korzyść? Piszę to bez jakiejkolwiek złośliwości, bo przecież fajnie byłoby mieć jeszcze jeden przyjemny wątek :)

Moze tez wcale tu nie zagladac.
Mi osobiscie podoba sie tak jak do tej pory tu jest i chwala wam za to ;-)

waldek
27-08-2016, 09:24
... Smutno tam strasznie. ...
I to jest najlepsze podsumowanie kolejnej dyskusji o wyższości porządku nad "burdelem".

d90
27-08-2016, 09:33
Dziecinada numer kolejny.
Masz "optykę". Tam nikt nie wkleja fotek. Dlaczego ? Bo to wątek jakby "techniczny".
A jesli ktos wkleja, to sporadycznie. I w temacie.
Moze ktos z "mądrych" co chce zrobic dobrze tym, co czuja sie źle, poniewaz ich - wazne dla wszystkich - posty giną w tłumie -
założy wątek techniczny fuji w koncu ? Beda testy, linki, porównania. Bedzie spełnienie...

I odwalcie sie od tego wątku.
Fotografia to ludzie. A ludzie to emocje i potrzeby.
Pogadac. Popisac. Wygłupić sie.

Teściarze tez są potrzebni.
Ale dla nich - oddzielny wątek zróbcie.

Czy to takie trudne ?
Ilu ma jeszcze odejść ?

Chcecie "sami" zostać
tylko z początkującymi
dla których będziecie guru ?

i prosze nie pisac ze jest dzial "cafe" bo
tam piszemy bzdury nie tylko o foceniu
a te niby słabe fotki, powodują odsłony...bo...
ludzie zaglądają i porównują tez swoj poziom.

Watki typowo zdjęciowe nie nadają sie dla wszystkich.
Nie kazdy chce lub nawet nie musi potrafic, cyknac foty "na ścianę".

Na tą chwile, wątek neksowy juz umarł (ponownie).
A odsłony szły...i kasa leciała...
I w tym tłumie, jak i tutaj - potrafiłem jakos znalezc informacje, których szukałem
na forum. A jak kto niepełnosprawny i nie potrafi - to niestety
forum foto nie jest oddziałem opieki społecznej
dla niepotrafiących...i nikt za nikogo czytać nie bedzie.

Nie wyławiajcie Titanica.

Ps.
Ja nie mam fuji.
I co ? I nic.

tomek_jj
27-08-2016, 10:27
które można zrobić dowolnym aparatem i będą nie do odróżnienia,

Ponad 99% fotografów amatorów ma sprzęt z dobry jak na swoje umiejętności. Zdecydowaną większość fotografii, które widziałem na forach nie tylko polskich można zrobić współczesnym aparatem entry level z dobrym obiektywem kitowym. Oczywiście są wyjątki - na przykład macro, czy fotografia ptaków. Posiadanie pierdyliona stałek, każda przynajmniej f/2, lub lepiej f/1.4 , super hiper uszczelnionych korpusów z matrycami o DR dążącym do nieskończoności jakoś się nie zawsze przekłada. I dlatego moim skromnym zdaniem epicure ma rację - będą nie do nie doodróżnienia, bo nie mogą.

waldek
27-08-2016, 10:35
No i gucio. Ma racje tylko my nie o tym...:roll:

Pawel92
27-08-2016, 10:38
Równie dobrze można powiedzieć, że 99% kierowców jeździ samochodami przekraczającymi ich umiejętności. No i co z w związku z tym? :mrgreen:

PiKa
27-08-2016, 10:50
Proszę zdjęcie takiego samochodu ;)

Pawel92
27-08-2016, 10:51
Już jedzie ;-)

Cornelson
27-08-2016, 11:07
Proszę zdjęcie takiego samochodu ;)

:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/55da16ed4de80140146850cc4bfc1a42-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160827/55da16ed4de80140146850cc4bfc1a42.jpg)

tomek_jj
27-08-2016, 11:24
Równie dobrze można powiedzieć, że 99% kierowców jeździ samochodami przekraczającymi ich umiejętności. No i co z w związku z tym? :mrgreen:

Dokładnie to samo co i w przypadku fotografii, tylko o wiele bardziej niebezpiecznie

nowart
27-08-2016, 11:58
Na olx stoją dwa poniżej 3 k z obiektywami. Dziwnie tanio, dlatego wcześniej pytałem jak i co sprawdzić przed zakupem używki.
Ja milem dwa razy w rękach T1. Już jest to kawałek aparatu szczególnie z gripem, ale ma to co bym potrzebował czyli wizjer i gibany ekran. Wiem, że w T-10 tez to jest ale używanych praktycznie brak a jak są to w cenach T-1.

Też szukam fuji, chętnie x-t1 i jedno spostrzeżenie - na olx to albo szemrane cwaniaczki z kradzionymi fotkami dybiący na Twój przelew bo "no panie akurat jestem w delegacji na drugim końcu kraju" :) albo jakieś dziwolągi, gdzie po kilku minutach rozmowy wiem na pewno, że ostatnią rzeczą na którą mam ochotę to kupować od nich sprzęt...
Co zaś "szczelności" x-t1 to wytłumaczcie mi czy gniazda są uszczelnione pod klapką czy te uszcelnienia to takie na słowo honoru? Bo widząc jak wyglądają te korpusy z napuchniętymi gumami, wyginającymi się klapkami odstającymi od body jakby z plasteliny były to zastanawiam się jak to może się nazywać "uszczelnionym" sprzętem?

Michaelius
27-08-2016, 13:35
A jak jest ze zmianą body i obiektywami w bezlusterkowcach ? Czy też są takie akcje jak na lustrzankach, że obiektyw który działa teraz po zakupie nowego aparatu wymaga kalibracji czy tu nie ma takich atrakcji ?

edit: 500 euro za 23/2

https://www.amazon.de/Fujifilm-16523169-Fujinon-Objektiv-schwarz/dp/B01KZ4XBA6

ulv
27-08-2016, 13:59
W bezlusterkowcu można zapomnieć o front i back focusach, czy konieczności kalibracji.

meliszipak
27-08-2016, 18:38
Odnośnie toczącej się dyskusji. Uważam wątek w obecnej postaci za ciekawy i rozwijający.
Fajnie, jak każdy wrzuca swoje prace. Można się porównać, analizować i komentować.
Są spostrzeżenia, testy, dyskusje o nowościach, na luzie i bez spinki.
Można zadawać pytania, są odpowiedzi.
Ktoś wchodzi i mówi, że burdel jest, że trzeba oczyścić tę stajnie.
To ja powiem dobrze i nawet zaproponuję pomoc miłośnikom porządku.
Mianowicie, jako wielbiciel nieporządku, offtopu i luzu wstrzymam się na miesiąc od pisania
I pokazywania swoich zdjęć. Proponuję to też innym luzakom.
Niech miłośnicy porządku pokażą jak być powinno.

Marek
27-08-2016, 18:42
... jako miłośnik nieporządku, offtopu i luzu wstrzymam się na miesiąc od pisania
I pokazywania swoich zdjęć. Proponuję to też innym luzakom ...

Przesadziłeś. Chcesz bana? :D :D

kkokosz
27-08-2016, 19:10
Mianowicie, jako wielbiciel nieporządku, offtopu i luzu wstrzymam się na miesiąc od pisania
I pokazywania swoich zdjęć. Proponuję to też innym luzakom..

Eee, no bez przesady, bo to wygląda, jak obrażanie się ;) Nie ma co dyskutować i strzępić klawiatury, tylko rozwijać wątek :) Chętni na merytoryczne porównania, testy, uporządkowane informacje założą inne wątki i tam pokażą, że też potrafią się one ładnie i porządnie rozwijać :) I wszyscy skorzystają :)

No to czekamy na jakieś obrobione słabe zdjęcia, zrobione Fuji (choć można byłoby użyć nawet starej Nokii 6020 ;)) :D Od wszystkich :)

Rycerz
27-08-2016, 19:47
Moze tez wcale tu nie zagladac.
Mi osobiscie podoba sie tak jak do tej pory tu jest i chwala wam za to ;-)

nie podoba się to spadaj?
prosze bez takich tekstów do nowych forumowiczów ! każdy ma prawo czytać i wypowiadać się w każdym wątku na forum! I każdy watek bedzie moderowany i kontrolowany przez administracje.
Nikt nie ma specjalnych przywilejów ;-)

waldek
27-08-2016, 20:01
... I każdy watek bedzie moderowany i kontrolowany przez administracje. Nikt nie ma specjalnych przywilejów ;-)

Kompletnie się pogubiłem.
Przestałem już rozumieć o co chodzi niektórym moderatorom ?
A takie teksty przypominają mi to, co się kiedyś działo na forum Canona. :(

jo44
27-08-2016, 20:24
Przesadziłeś. Chcesz bana? :D :D
Na miesiąc? :)

basket
27-08-2016, 20:27
Pano z puszki :-D

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4982646/slave-to-the-river/rozmiar/4)

6868
27-08-2016, 20:50
nie podoba się to spadaj?
prosze bez takich tekstów do nowych forumowiczów ! każdy ma prawo czytać i wypowiadać się w każdym wątku na forum! I każdy watek bedzie moderowany i kontrolowany przez administracje.
Nikt nie ma specjalnych przywilejów ;-)
O jakie to "teksty" niby chodzi? Ze niby za ostro cos powiedzialem?

Rycerz
27-08-2016, 20:59
Tak, gdybym sie zalogował na forum i przeczytał twoją wypowiedz, byloby mi przykro. Teraz juz nie, bo wiadomo, ze wiekszosc z was nienawidzi modow ;-)

6868
27-08-2016, 21:02
Tak, gdybym sie zalogował na forum i przeczytał twoją wypowiedz, byloby mi przykro. Teraz juz nie, bo wiadomo, ze wiekszosc z was nienawidzi modow ;-)
Eeee tam przesadzasz, nie mam nic do modow ;-)

waldek
27-08-2016, 21:03
1. Moderator ma zawsze rację.
2. Moderator może czasami nie mieć racji. Wtedy ... patrz pkt 1.

waldek
27-08-2016, 22:12
Zrobiło się poważnie to wrzucę kwiatka
Nie z Fuji. Nie jpg z puszki. Mocno obrabiany. :lol:

https://s21.postimg.org/ea72osu3r/2010_08_10_chmury_i_trzmiel_19_Edit_1_2a.jpg
źródło (https://postimg.org/image/d7ww69bab/)

darekw1967r
27-08-2016, 23:40
Ciekawia mnie wszystkie tematy o fuji a posty gledzace o gledzeniu niech moderator wywali do kosza.

Cornelson
28-08-2016, 00:15
Czytam dziś i czytam, aż głowa boleć zaczęła.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/039fc8f5a39aa6e9c56659d677dbf4b2-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160827/039fc8f5a39aa6e9c56659d677dbf4b2.jpg)

veeckee
28-08-2016, 08:36
super szybki zestaw X-E1+35mm 1.4, da się ? da się ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/29237383996_d59230d11b_h-2.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8263/29237383996_d59230d11b_h.jpg)

tomfoot
28-08-2016, 09:22

Naprawdę? Fuji można sfotografować dzieciaczka bujającego się na huśtawce? Toż to prawie sport ekstremalny :-)
Oglądam na smartfonie, ale czy ostrość nie jest poza twarzyczką?

szandor
28-08-2016, 11:02

Oczywiście, że się da, ale trzeba być przewidującym, a ruch na huśtawce jest bardzo przewidywalny.
Normalną procedurą się nie uda.

Michaelius
28-08-2016, 12:30
Ktoś używa 18-135? Ciężko znaleźć jakieś sensowne testy w sieci, a cena jest na tyle kosmiczna, że zakup razem z body to jedyna opcja by dostać go w rozsądnych pieniądzach

veeckee
28-08-2016, 14:37
Oczywiście, że się da, ale trzeba być przewidującym, a ruch na huśtawce jest bardzo przewidywalny.
Normalną procedurą się nie uda.

Dokładnie. Ja to w ogóle robiłem na jedno huśnięcie ostrość na drugie strzał. I dzieki temu malem dwa zdjęcia. Oba ostre.

jo44
28-08-2016, 20:35
Toż to prawie sport ekstremalny :-)
Oglądam na smartfonie, ale czy ostrość nie jest poza twarzyczką?
Ocena ostrości na ekranie smartfona to dopiero sport ekstremalny!

tomfoot
28-08-2016, 21:52
Ocena ostrości na ekranie smartfona to dopiero sport ekstremalny!

Dlatego nie oceniałem, a zapytałem :-/

koberek
28-08-2016, 23:09
Miałem właśnie wymieniać na xe1, ale jednak ....
zostanę przy AF-C Sony.

veeckee
29-08-2016, 05:56
X-E1+helios 44

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/29186191952_096f654085_h-2.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8145/29186191952_096f654085_h.jpg)

waldek
29-08-2016, 19:35
To może coś "złocistego" z Gdańska. Fuji X100

https://s18.postimg.org/5g4d6nd2x/2013_02_03_gda_sk_118afr.jpg
źródło (https://postimg.org/image/hhzr0smb9/)

P.R.P.
29-08-2016, 19:48
Ode mnie zaś znowu 60tka. I ulubione forumowe tematy tj, kot, dziecko, kwiatki.. ;D
Astia

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/ddc2edf6fc1bb14fbf1ee87aa62dcefd-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/ddc2edf6fc1bb14fbf1ee87aa62dcefd.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/313be42229029b0d52a73dc1ac585edd-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/313be42229029b0d52a73dc1ac585edd.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/5bd440ce557fea93f8948d4e70feed70-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/5bd440ce557fea93f8948d4e70feed70.jpg)

Cornelson
29-08-2016, 23:12
Spróbuję wrzucić coś z fmix-a.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4983231/bike2)

PiKa
30-08-2016, 06:39
Fajny pomysł :)

emet_b
30-08-2016, 09:04
Spróbuję wrzucić coś z fmix-a.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4983231/bike2)

świetna koncepcja!

darekw1967r
30-08-2016, 13:04
Troche cos o kotkach.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/DSCF7120thokot1280ramka-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/zfc7bslmsgfw45w/DSCF7120tho-kot-1280-ramka.jpg)

basket
30-08-2016, 13:19
To ja wątek rowerowy nieco pociągnę :-)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4981343/most-kolejowy/rozmiar/2)

Marek
30-08-2016, 15:27
Sprytny plecak (https://www.kickstarter.com/projects/wandrd/prvke-21-the-best-bag-for-everyday-carry-and-camer?token=29fd7b6f) do bezlustra i nie tylko...

Cornelson
30-08-2016, 15:48
Dzięki Panowie.
Basket Twoje mosty jak zwykle fajne (z rowerem czy bez). Zresztą to ty nakierowałeś mnie na fmix, więc Tobie też dzięki. :)

basket
30-08-2016, 16:53
Zresztą to ty nakierowałeś mnie na fmix, więc Tobie też dzięki. :)
Nie ma sprawy :-) Tylko wrzucaj większe zdjęcia. Fmix jest w tym bardzo wygodny :-)

Cornelson
30-08-2016, 19:12
Nie ma sprawy :-) Tylko wrzucaj większe zdjęcia. Fmix jest w tym bardzo wygodny :-)
Tak jest. :)

koberek
30-08-2016, 19:57
Panowie , wstawcie parę fotek z x-e1 takich normalnych, z kitów
do porównania z x10/20/30
bez artystycznej werby

Witek.K
30-08-2016, 20:47
X-E1 + 18-55

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/16416494810_46759c9eb0_b-1.jpg
źródło (https://c3.staticflickr.com/9/8667/16416494810_46759c9eb0_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/16416329548_44f5498b18_c-1.jpg
źródło (https://c5.staticflickr.com/9/8660/16416329548_44f5498b18_c.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/16577570176_5a9596be9f_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8607/16577570176_5a9596be9f_b.jpg)

koberek
30-08-2016, 21:49
Dzięki Witek.K !
Tak za mną chodzi ten x-e1, że no nie wiem.
Miałem te maluchy x10/x20, byłem ogólnie b. zdowolony,
i się cały czas zastanawiam nad tym xe1,
podobna ergonomia, a większa matryca i wymienne obiektywy ...

jurkarol
30-08-2016, 23:18
bierz x-e1 ma jeszcze dobrą matrycę nieupiekszajaca, albo x100.

tandori
31-08-2016, 02:24
bierz x-e1 ma jeszcze dobrą matrycę nieupiekszajaca, albo x100.

Nieupiększona to znaczy jaka ? i jaka jest różnica obrazka porównując do X T1 ?

Merde
31-08-2016, 06:48
Nieupiększona to znaczy jaka ? i jaka jest różnica obrazka porównując do X T1 ?
X-E1 w stosunku do X-T1 to:
- trochę większe ziarno na wysokich czułościach
- niewielkia, ale dająca się zauważyć różnica w kolorach
- brak (wspomnianego wcześniej) efektu 'woskowania' skóry. Efekt ten jest paskudny, ale dotyczy tylko jpegów i daje po tyłku głównie przy ISO 3200 i 6400. Da się go trochę ograniczyć odpowiednio zmieniając NR i H Tone.

Ogólnie puszka świetna, z wyjątkiem słabszego AF i odświeżania w wizjerze. Za kilka stówek zdecydowanie warto. A potem upgrade do X-E3 ;-)

robanto
31-08-2016, 07:44
Ja kupiłem X-E2 i zastąpił idealnie lustrzankę na wszelkich urlopowo-wypoczynkowych wypadach. super sprzęcik. no i zapomniałem o rawach, tak wystarczający jest jpg z tych puszek.

Cornelson
31-08-2016, 23:34
Na allegro są obiektywy Meike z mocowaniem fuji x.
Ktoś coś wie więcej na temat w/w?

bradley
31-08-2016, 23:44
Absolutna nowość. Trzeba poczekać na testy. Ja to się nie zdziwię, jak Meike zacznie nikogo korpusy z różnymi mocowaniami robić ? Robią lampy, teraz szkła. Z drugiej strony mam ich grip do X T1 i złego słów nie powiem. Po licznych przygodach z próbami gripów do Nikona, ten jest bardzo dobry i wszystkie funkcje spełnia, a i samo wykonanie bdb. Wracając zaś do szkiełko , to za śmieszne w sumie pieniądze są. Ciekawe za ile będzie zapowiedziany 12/2,8?
P.S.
Było jeszcze coś ciekawego w Pauzie?

Cornelson
31-08-2016, 23:54
P.S.
Było jeszcze coś ciekawego w Pauzie?
Pokaz zdjęć jeszcze trochę trwał, przerywany monologami jednego z odwiedzających. Skończył się chyba o 20:15 i tez się zmyłem. Widziałem i pomacałem co chciałem. Ja na T2 nie byłem nastawiony, ale chyba pod tym względem było lepiej niż w innych miastach bo pod koniec testów i podczas prezentacji zdjęć był raczej dostępny. Chwilę rozmawiałem z Pawłem Kosickim i mocno chwalił nowe matryce (większy zakres tonalny, lepsze odwzorowanie kolorów o ile dobrze pamiętam).
Ciekawe czy ktoś się skusi na te Meike.

tandori
01-09-2016, 01:01
X-E1 w stosunku do X-T1 to:
- trochę większe ziarno na wysokich czułościach
- niewielkia, ale dająca się zauważyć różnica w kolorach
- brak (wspomnianego wcześniej) efektu 'woskowania' skóry. Efekt ten jest paskudny, ale dotyczy tylko jpegów i daje po tyłku głównie przy ISO 3200 i 6400. Da się go trochę ograniczyć odpowiednio zmieniając NR i H Tone.

Ogólnie puszka świetna, z wyjątkiem słabszego AF i odświeżania w wizjerze. Za kilka stówek zdecydowanie warto. A potem upgrade do X-E3 ;-)

" niewielkia, ale dająca się zauważyć różnica w kolorach "

Czy mógłbym dowiedzieć się czegoś więcej ?
który według Ciebie ma ciekawsze kolory i jakie to różnice ?

Na optycznych piszą tak :
" Aparat ma ponadto lekką tendencję do przesycania barw, co jednak nie powinno być uciążliwe dla jego użytkownika."

Wady :
przeciętne wyniki odwzorowania kolorów

ulv
01-09-2016, 07:52
Tutaj (http://www.fujivsfuji.com/x-e1-vs-x-e2/) jest porównanie jpegów X-E1 i X-E2 (X-T1 ma tą samą matrycę).

kptYossarian
01-09-2016, 11:10
Witam,
co sądzicie o tanich adapterach Nikon -> Fuji dostępnych na allegro za 70-90 zł ? Warto się w to bawić?
http://allegro.pl/adapter-nikon-f-do-fuji-x-e1-x-e2-x-t1-x-m1-x-pro1-i6404838399.html
W Fuji brakuje mi taniej systemowej portretówki, a z systemu Nikona mam jeszcze 50/1.8D i mógłbym go wykorzystać :)

Pozdrawiam.

d90
01-09-2016, 11:12
Na allegro są obiektywy Meike z mocowaniem fuji x.
Ktoś coś wie więcej na temat w/w?

Czytałem gdzies recenzje 35mm i 28mm.
Zachwytu nie było, ale - złych slow tez nie było.
Czyli sie nadaje.
Poguglaj review jakies. Znajdziesz na pewno.

(Mam z reszta podobne - Fujian- i jest bardzo fajne.)

A takie kase :) jakbym potrzebował - to bym kupował.

Ps.
50mm juz w tej cenie mozna lepsze kupic,
no i jaśniejsze ciutke :)

wyrwiflak
01-09-2016, 11:52
Ps.
50mm juz w tej cenie mozna lepsze kupic,
no i jaśniejsze ciutke :)

Największą zaletą tych Meike jest to że są małe - nie wymagają przejściówki. Lustrzankowa 50tka z adapterem robi się niezłym klockiem a z kolei dostępne cenowo 50tki m39 mają nieco za duży MFD.

d90
01-09-2016, 15:18
Największą zaletą tych Meike jest to że są małe - nie wymagają przejściówki. Lustrzankowa 50tka z adapterem robi się niezłym klockiem a z kolei dostępne cenowo 50tki m39 mają nieco za duży MFD.

Masz racje.
Poszukiwacz bokehu jednak, nie spojrzy nawet na meike.
Do cykania są jednak na pewno poręczne i lekkie.

Ps.
Swoją drogą...nie demonizujmy wielkości i ciężarów adaptera.
Przeciez po to miedzy innymi kupiliśmy bezlustro :)

Tak czy siak - dobrze że są takie szkielka w niskiej cenie.
Nie kazdy z nas, ma kase "na kupce"...

marcin90
01-09-2016, 20:00
Cześć.
Zadaje pytanie po raz drugi, ponieważ już raz "utonęło" w tym temacie :lol:
Fuji xt1/xt10 czy xe2 - do jakich aparatów można porównać AF w nich (również w gorszych warunkach oświetleniowych)? - do luster za podobną cenę? np Nikon D7200 czy Canon 70/80d? Tylko proszę o jakąś rzeczową odpowiedź, bo ostatnio dowiedziałem się tylko od jednego z użytkowników, że "nie ma co porównywać do Nikona D700", a drugi mi napisał, że miał wcześniej D700 i "był od Fuji szybszy, ale niewiele", także na tą chwilę nie wiem nic :lol: Im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie...
Na tą*chwilę posiadam Xe1, 16-50, 35f2 i kilka manuali z Pentaxa.

candar
01-09-2016, 21:44
Cześć.
Zadaje pytanie po raz drugi, ponieważ już raz "utonęło" w tym temacie :lol:
Fuji xt1/xt10 czy xe2 - do jakich aparatów można porównać AF w nich (również w gorszych warunkach oświetleniowych)? - do luster za podobną cenę? np Nikon D7200 czy Canon 70/80d? Tylko proszę o jakąś rzeczową odpowiedź, bo ostatnio dowiedziałem się tylko od jednego z użytkowników, że "nie ma co porównywać do Nikona D700", a drugi mi napisał, że miał wcześniej D700 i "był od Fuji szybszy, ale niewiele", także na tą chwilę nie wiem nic :lol: Im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie...
Na tą*chwilę posiadam Xe1, 16-50, 35f2 i kilka manuali z Pentaxa.
Obawiam się, że odpowiedź nie będzie prosta

Z translatora:
"Fujifilm znacznie poprawiła algorytm AF-C, aby zwiększyć dokładność zdolności Fujifilm X-T2 do śledzenia poruszających się obiektów. Teraz można dostosować jak kamera reaguje na drodze obiekt porusza się w obrębie kadru, jak szybko porusza się kwestii i jeśli w kadrze aparat określa priorytety ostrości. Pięć ustawień w niestandardowych ustawień AF-C stanowią kombinacje tych trzech czynników."

O AF w X-T2 tutaj
http://www.fujifilm-x.com/af/en/

źródło (http://www.fujifilm-x.com/af/en/af_technology/images/tec_05.png)

źródło (http://www.fujifilm-x.com/af/en/af_technology/images/tec_06.png)

źródło (http://www.fujifilm-x.com/af/en/af_technology/images/tec_07.png)

źródło (http://www.fujifilm-x.com/af/en/af_guide/images/point07_setting01.png)

źródło (http://www.fujifilm-x.com/af/en/af_guide/images/point07_setting02.png)

źródło (http://www.fujifilm-x.com/af/en/af_guide/images/point07_setting03.png)

źródło (http://www.fujifilm-x.com/af/en/af_guide/images/point07_setting04.png)
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://fstoplounge.com/2015/05/fujifilm-x-t1-new-auto-focus-system-explained/&prev=search

A o AF w Canonie np. 5D III tutaj

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/Settings-1.jpeg
źródło (https://www.dpreview.com/files/p/articles/9174241280/Settings.jpeg)
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=https://www.dpreview.com/articles/9174241280/configuring-your-5d-mark-iii-af-for-fast-action&usg=ALkJrhgGp7SN6ZvI1VtwRLLwswOBXOKIGQ

Zależy co kto zamierza fotografować i w jaki sposób
Ale jeśli ktoś zamierza fotografować sporty ekstremalne itp. to obawiam się, że jednak AF z Canonów 7D II i 5D III wygra w przedbiegach chociażby z uwagi na ceny jasnych tele ze stabilizacją
Uwielbiam Fuji, jednak cena XF 100-400 trochę zniechęca ;)

Kwestia również tak, że AF-a trzeba umieć używać zależnie od okoliczności oraz potrafić wybrać odpowiednie ustawienia do sytuacji. Często gęsto użytkownicy sami nie potrafią ustawić poprawnie odpowiedniego trybu do tego co będą fotografować - a to podstawa

Odpowiadając na zadane pytanie napiszę, że należy poczekać na testy nowego AF-a w X-T2, bo AF z Fuji xt1/xt10 czy xe2 nie ma możliwości konfiguracji na poziomie lustrzanek Canona 7D i 5D III ale wygra z AF-em 5D II i 6D ;)

Marek
01-09-2016, 23:02
Dla mnie af z xt1 jest różny - w zależności od szkła. Najlepiej działa z 18-55 i 90. Gorzej z 18 i 35. Ogólnie moje porównanie było takie: af działa jak D700 ze szkłami "D". Zdecydowanie wolniej jeżeli porównamy D700 ze szkłami "G". AF-C to już zupełnie inna bajka.

marcin90
01-09-2016, 23:08
Dzięki za konkretną odpowiedź. W zasadzie w ostatnim zdaniu powiedziałeś wszystko, o co mi chodziło :-) W sport nie mam zamiaru się bawić, ale w przyszłości chciałbym spróbować swoich sił np w fotografii ślubnej. Dlaczego Fuji? Bo po roku z Xe1 ciężko mi się przestawić na obsługę jakiegokolwiek lustra (bawiłem się trochę canonem 80d i Nikonem d7200 i z czasem na pewno bym się przyzwyczaił, jednak w Fuji dla mnie jest to wszystko bardziej intuicyjne), poza tym obrazek bardzo mi się podoba, no i trzecia sprawa, jesli doszłoby do tego, że wziąłbym się za np reportaż ślubny, to bardzo chciałbym pracować na 2 body (np na jednym 18mm, a na drugim 35f2 lub 23 i 56), xe1 wtedy mógłby być na początek jako drugie body do ujęć statycznych, ale to już mocne wybieganie w przyszłość... Poza tym 35 daje mi obrazek, który baaardzo mi się podoba i ciężko byłoby mi się*z nim rozstać na rzecz innego systemu.

basket
01-09-2016, 23:08
Za dużo gadania, za mało zdjęć :-P Choć pewnie tak być powinno :-D
18mm

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985529/szczyt-nato-18mm/rozmiar/4)

waldek
01-09-2016, 23:14
https://s9.postimg.org/7cfgiyjof/2015_09_28_canary_168_3a.jpg
źródło (https://postimg.org/image/xkql8c3rv/)

Marek
01-09-2016, 23:17
To i ode mnie na dobranoc:

źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/2a.jpg)

bradley
01-09-2016, 23:21
No niezły lodzik! ☺

Marek
01-09-2016, 23:26
owocowy :)

darekw1967r
01-09-2016, 23:47
Dzięki za konkretną odpowiedź. W zasadzie w ostatnim zdaniu powiedziałeś wszystko, o co mi chodziło :-) W sport nie mam zamiaru się bawić, ale w przyszłości chciałbym spróbować swoich sił np w fotografii ślubnej. Dlaczego Fuji? Bo po roku z Xe1 ciężko mi się przestawić na obsługę jakiegokolwiek lustra (bawiłem się trochę canonem 80d i Nikonem d7200 i z czasem na pewno bym się przyzwyczaił, jednak w Fuji dla mnie jest to wszystko bardziej intuicyjne), poza tym obrazek bardzo mi się podoba, no i trzecia sprawa, jesli doszłoby do tego, że wziąłbym się za np reportaż ślubny, to bardzo chciałbym pracować na 2 body (np na jednym 18mm, a na drugim 35f2 lub 23 i 56), xe1 wtedy mógłby być na początek jako drugie body do ujęć statycznych, ale to już mocne wybieganie w przyszłość... Poza tym 35 daje mi obrazek, który baaardzo mi się podoba i ciężko byłoby mi się*z nim rozstać na rzecz innego systemu.

Uzywam system fuji dla frajdy ale przy zawodowym foceniu slubow nie bawilbym sie w sentymenty i skupil sie na konkretach i
wybralbym cos z Nikona lub Canona ;) ( szybki system AF i dopracowana praca z lampami, duza oferta szkiel i akcesorii)
Co do ergonomii i przyzwyczajen kazdym systemem da sie focic a lustrzanki daja bardzo duze mozliwosci.
Jak chcesz focic zawodowo, zwroc uwage na wytrzymalosc puszek, obiektywow, lamp i dalsze koszty utrzymania systemu.
Policz sobie jakie bedziesz mial koszta czyli ile wlozysz do koszyka i ile z niego pozniej wyciagniesz ;)

Cornelson
01-09-2016, 23:53
Dwa samoloty to i dwa lody

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985572/dogostreet/rozmiar/2)

bradley
02-09-2016, 02:15
Spakowałem swojego X-T1 do serwisu. Po zdjęciu tych wszystkich gripów, thumb gripów itp . Jakiś taki malutki się zrobił ☺ W różnych serwisach miałem sprzęt foto i ciekawy jestem "wrażeń " W sumie pirdoła ale obaczym, jak ją potraktują......

szandor
02-09-2016, 08:44
Obawiam się, że odpowiedź nie będzie prosta

Odpowiadając na zadane pytanie napiszę, że należy poczekać na testy nowego AF-a w X-T2, bo AF z Fuji xt1/xt10 czy xe2 nie ma możliwości konfiguracji na poziomie lustrzanek Canona 7D i 5D III ale wygra z AF-em 5D II i 6D ;)

Mam 6D oraz x-t10 i absolutnie nie zgodzę się, że AF z X-t10 wygra z tym z 6D. Nawet nie są porównywalne.

Merde
02-09-2016, 10:51
" niewielkia, ale dająca się zauważyć różnica w kolorach "

Czy mógłbym dowiedzieć się czegoś więcej ?
który według Ciebie ma ciekawsze kolory i jakie to różnice ?

Nie robiłem żadnych testów, po prostu przeglądałem zdjęcia zrobione tymi dwoma korpusami i zwróciłem uwagę że część książek w tle, o dosyć intensywnych kolorach okładek, miały zauważalnie inne kolory. Które ładniejsze? Hmm, kwestia gustu. Mówi się, że X-E1 wypada trochę lepiej i w sumie jestem skłonny się z tym zgodzić. Może kiedyś w chwili wolnej zrobię sobie porównanie.

darekw1967r
02-09-2016, 11:16
Mam 6D oraz x-t10 i absolutnie nie zgodzę się, że AF z X-t10 wygra z tym z 6D. Nawet nie są porównywalne.

Wygra, przegra... Chodzi bardziej o zastosowanie danej puszki.

Mam 5D MKII i x-t10 i szybkosc AF jest po stronie Canona.
O efektywnej pracy AF w trybie ciaglym nie ma o czym tutaj gadac...

tandori
02-09-2016, 11:56
Nie robiłem żadnych testów, po prostu przeglądałem zdjęcia zrobione tymi dwoma korpusami i zwróciłem uwagę że część książek w tle, o dosyć intensywnych kolorach okładek, miały zauważalnie inne kolory. Które ładniejsze? Hmm, kwestia gustu. Mówi się, że X-E1 wypada trochę lepiej i w sumie jestem skłonny się z tym zgodzić. Może kiedyś w chwili wolnej zrobię sobie porównanie.

Dziękuje za odpowiedz :)

Zapytam jeszcze czy widać jakąś dominantę kolorystyczną np wpadającą w cieplejszy zafarb bądź zimny porównując X-E1 i X T1 oraz czy ta intensywność barw nie jest czasem uciążliwa np. jakiś kolory np czerwień wyglądają tak jakby raziły i zlewały się w jedno ?

Myślę że dobrym rozwiązaniem byłyby zdjęcia porównawcze i nie chodzi mi o tabelki , wykresy ale taką subiektywną ocenę porównawczą obu modeli X-E1i X T1.

candar
02-09-2016, 21:51

zależy co z czym i w jaki sposób porównamy

z X-T1 i XF 56 na f/1.2 mam 99% strzałów w punkt (ostrość na oku) a w 5D III z EF 85 1.8 mogę się cieszyć jeśli 50% trafi z ostrością

są priorytety i priorytety, bo oczywisty jest fakt, że AF-C to inna bajka

Cornelson
02-09-2016, 22:52
Zdzisiek.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985849/mustang)

marcin90
02-09-2016, 23:11
Z jednej strony jest wielu fotografów (głównie za granicą), którzy używają Fuji na slubach. Z drugiej strony nie chce glebiej wchodzic w system, który np nie sprawdzi się w tego typu fotografii i bede musiał sprzedać wszystko ze strata... czy próbował ktoś Fuji w repo ślubnym? Chodzi głównie o wesele, bo sceny statyczne to nie problem.

basket
02-09-2016, 23:14
Zdzisiek.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985849/mustang)
Fajnie, a na innym forum jeszcze fajniej:grin: Fotki cały czas za małe wstawiasz. Tutaj możesz wrzucać większe(wszystko jest w regulaminie8-))

Al. Jerozolimskie.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985850/jerozolimskie-spire/rozmiar/2)

Cornelson
02-09-2016, 23:33
[QUOTE=basket;3741109]Fajnie, a na innym forum jeszcze fajniej:grin: Fotki cały czas za małe wstawiasz. Tutaj możesz wrzucać większe(wszystko jest w regulaminie8-))

Dzięki. Już myślałem, że będzie ok. Pokombinuję, coś tam wrzucę jeszcze klasycznie-samochodowo za jakiś czas.

basket
02-09-2016, 23:40
[QUOTE=basket;3741109]Fajnie, a na innym forum jeszcze fajniej:grin: Fotki cały czas za małe wstawiasz. Tutaj możesz wrzucać większe(wszystko jest w regulaminie8-))

Dzięki. Już myślałem, że będzie ok. Pokombinuję, coś tam wrzucę jeszcze klasycznie-samochodowo za jakiś czas.
Po wrzuceniu klikasz na fotkę. Potem masz gotowy wybór rozmiarów .

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985849/mustang/rozmiar/4)

Cornelson
02-09-2016, 23:57
[QUOTE=Cornelson;3741115]
Po wrzuceniu klikasz na fotkę. Potem masz gotowy wybór rozmiarów .

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985849/mustang/rozmiar/4)
Czyli "oryginał" i link do forum?

basket
03-09-2016, 00:00
Oryginał będzie w takim rozmiarze jak wgrałeś. Reszta jest do wyboru :-)

Marek
03-09-2016, 00:02
czyli wgrywaj 1200x800 :)

Cornelson
03-09-2016, 00:09
czyli wgrywaj 1200x800 :)
Za dużo techniki dla mnie. :)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4985851/dscf9227/rozmiar/4)
Dam Wam na razie spokój z moimi zdjęciami, ale po zlocie pewnie jakieś auto się znajdzie.

motoko
03-09-2016, 01:03
Z jednej strony jest wielu fotografów (głównie za granicą), którzy używają Fuji na slubach. Z drugiej strony nie chce glebiej wchodzic w system, który np nie sprawdzi się w tego typu fotografii i bede musiał sprzedać wszystko ze strata... czy próbował ktoś Fuji w repo ślubnym? Chodzi głównie o wesele, bo sceny statyczne to nie problem.

Próbowałem zrobić ślub z xe2, poległ na tańcach, ratowałem się Canonem 5d Mk II.

motoko
03-09-2016, 01:04
zależy co z czym i w jaki sposób porównamy

z X-T1 i XF 56 na f/1.2 mam 99% strzałów w punkt (ostrość na oku) a w 5D III z EF 85 1.8 mogę się cieszyć jeśli 50% trafi z ostrością

są priorytety i priorytety, bo oczywisty jest fakt, że AF-C to inna bajka

Przełącz Canona na Live view...

candar
03-09-2016, 07:39
ciekawy artykuł i dużo w nim prawdy o tym, że w Sony całkowicie olali APS-C http://www.sonyalpharumors.com/curiosity-last-aps-c-e-mount-lens-announced-3-years-ago/

burton
03-09-2016, 09:05
... czy próbował ktoś Fuji w repo ślubnym? Chodzi głównie o wesele, bo sceny statyczne to nie problem.
Tu forumowy kolega http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=271898

marcin90
03-09-2016, 09:25
Ten temat juz dawno przeczytalem, jednak, jak by to powiedzieć... przy calej sympatii do Fuji nie wydaje mi się zeby opinia kolegi, który zalozyl ten temat byla w 100 procentach obiektywna.
Druga sprawa jest taka, że fuji xt10 ma czułość Af na poziomie 0ev, gdzie nawet nikon d5200 ma czułość od -1 ev. To chyba jeszcze nie czas, gdzie bezlustra moga w pelni zastąpić lustra w pracy zarobkowej... trochę się ludzilem, że jednak jest inaczej

burton
03-09-2016, 09:39
...To chyba jeszcze nie czas, gdzie bezlustra moga w pelni zastąpić lustra w pracy zarobkowej... trochę się ludzilem, że jednak jest inaczej
Też tak uważam, tylko że ja się nie łudziłem ;)

Merde
03-09-2016, 10:16
Przełącz Canona na Live view...
T-X1 ma w centrum kadru czujniki fazowe.

ciekawy artykuł i dużo w nim prawdy o tym, że w Sony całkowicie olali APS-C http://www.sonyalpharumors.com/curiosity-last-aps-c-e-mount-lens-announced-3-years-ago/
Hmm, porównują gabaryty 85 mm z ekwiwalentem 85 mm? Bez sensu... Do XF 90/2 już by nie było takiej przepaści, a 1 EV różnicy w światłosile...

darekw1967r
03-09-2016, 10:32
T-X1 ma w centrum kadru czujniki fazowe.

Potrzebny jeszcze jest dosc jasny i szybki obiektyw.
X-T1 + Xf 16-55 F2.8 R LM WR to wydatek rzedu 8400 zl

XF 16-55/2.8 bez problemu lapalem z bliska ptaki w locie.

Marek
03-09-2016, 10:38
pauza w dyskusji: kapelusik.

źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/3.jpg)

PiKa
03-09-2016, 11:28
Hmm, porównują gabaryty 85 mm z ekwiwalentem 85 mm? Bez sensu... Do XF 90/2 już by nie było takiej przepaści, a 1 EV różnicy w światłosile...

Kupując obiektyw zazwyczaj interesuje cię kąt widzenia ("powiększenie"), a nie ogniskowa...

Merde
03-09-2016, 18:52
Skąd taka informacja, bo nie mogę jej nigdzie potwierdzić?
Nie mylisz czasem tematu z działaniem sensorów podwójnie krzyżowych ze szkłami f/2.8 i jaśniejszymi w DSLR?

Kupując obiektyw zazwyczaj interesuje cię kąt widzenia ("powiększenie"), a nie ogniskowa...
Zgadza się, ale chyba nie sprawdziłeś o czym mowa - tam jest porównanie wielkości XF 56/1.2 + X-T1 do 85/1.4 na Soniaku A6300 (również APS-c).

PiKa
03-09-2016, 18:58
Rzeczywiście, nie sprawdziłem.

basket
03-09-2016, 19:35
Młody zaskroniec w kałuży(ok 15 cm) XF 60

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4986379/zaskroniec-1/rozmiar/4)

Michaelius
03-09-2016, 20:00
X-T1 + Xf 16-55 F2.8 R LM WR to wydatek rzedu 8400 zl

W sumie to za 7500 nawet widziałem, ale bałem się, że mi cashback po numerze seryjnym odrzucą bo nie mogłem dojść czy to oficjalny "kit" Fuji czy zestaw zrobiony w sklepie.

Ale chyba i tak pójdę w D7200 bo udało mi się przymierzyć do X10 w sklepie i strasznie to niewygodne było - żeby on miał gripa jak Nikony D5xxx to byłoby super.

kkokosz
03-09-2016, 23:43
A oto Fujikowcy na toruńskich bulwarach podczas drugiego "Zlotu Iksów" :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/20160903_DSCF9678-1.jpg
źródło (https://1.bp.blogspot.com/-3a8VKq1Cq3o/V8tDk75i0hI/AAAAAAAAPlc/zussfAtSyYQSbdWjI3IcWSiGDiYFOsrrACLcB/s1600/20160903_DSCF9678.jpg)

bradley
04-09-2016, 01:49
Rydzyka chyba focą?! Nie mogli zrobić tego zlotu gdzieś niżej na mapie! ?

burton
04-09-2016, 05:59
A oto Fujikowcy na toruńskich bulwarach podczas drugiego "Zlotu Iksów" :)...
Razem na zdjęciu mamy X X X ;)

Więcej wrażeń ze zlotu poproszę.

kkokosz
04-09-2016, 13:40
No to jeszcze inna trójka zlotowiczów:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/20160903_DSCF9688Edit-1.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-8qyLgSkeDmE/V8vIiY0xWQI/AAAAAAAAPls/RQYpAurwbrYYfWVrwsgxgSxSzMKitJcYACLcB/s1600/20160903_DSCF9688-Edit.jpg)

Więcej wrażeń ze zlotu poproszę.

Wybrałem się tylko na pierwszy dzień Zlotu, głównie z myślą o "przetestowaniu" X-T2, który na papierze wygląda zacnie (ale wiadomo, w praktyce nie zawsze bywa różowo). Zlot zaczął się od pokazu zdjęć z Japonii Tomka Lazara. Potem do naszej dyspozycji były modelki, Kaja i Weronika - najpierw było sporo zamieszania, bo wszyscy rzucili się do fotografowania (na jedną modelkę przypadało ponad 20 osób). Cierpliwość jednak popłaca i wystarczyło odczekać pół godziny - może godzinę - i większość osób się "napstrykała", więc można było wtedy przystąpić do działania ;)

Potem był spacer fotograficzny z Pawłem Kosickim. Ja skończyłem Zlot na kolacji, bo musiałem wracać do siebie, ale w planach była jeszcze prezentacja trzech modeli monitorów Eizo dla fotografów, film Tomka z Japonii oraz Instaksy. Monitory obejrzałem i podyskutowałem o nich wcześniej, Instaksy jakoś mnie nie bawią, więc bez żalu pojechałem do domu :)

Co do sprzętu - oczywiście na początku było za mało najbardziej pożądanych X-T2 i X-Pro2 (i np. ja nie zdążyłem wypożyczyć żadnego z nich). Na szczęście później udało się "odpożyczyć" od zlotowiczów i X-Pro2, i X-T2. Tego pierwszego miałem krótko, bośmy się jednak nie polubili. Dla mnie jest on za duży, ma wizjer w niewłaściwym miejscu i zmienioną guzikologię w porównaniu do serii X-T ;) To czysto subiektywne minusy :) Pod względem obsługi jednak oba korpusy są podobne - i X-T2, i X-Pro2 działają pewniej niż mój X-T10. AF działa (miałem wrażenie) nieco szybciej, ale nie tak, by rzecz była warta wydania n-tysięcy złotych na nowy korpus. Obrazka na razie nie oceniałem, bo nie miałem jeszcze czasu przysiąść w LR nad fotkami z tych korpusów. Na pewno za to szybciej zapełnia się dysk, bo pojedynczy RAW waży już w granicach 50MB. Mój LR już dostaje zadyszki przy wczytywaniu podglądów...

Podsumowując skrótowo - mnie się na Zlocie podobało, sprawdziłem to, co sprawdzić chciałem, spotkałem ludzi sprzed roku i poznałem nowych, obejrzałem ciekawe zdjęcia Tomka Lazara i wreszcie odwiedziłem Toruń :)

basket
04-09-2016, 19:19
XF 60 profil Cc.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4987160/beja-kielpin/rozmiar/3)

Cornelson
04-09-2016, 23:44
Dziś piękne kobiety w wątku.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4987568/karolina1/rozmiar/2)

Ligo
04-09-2016, 23:55
Dziś piękne kobiety w wątku.
Świetne. Prawdziwa perełka wsród fot.

bradley
05-09-2016, 01:57
Extra! Córka? ??

kkokosz
05-09-2016, 05:43
Extra! Córka? ������������

Kto nie był na Zlocie Iksów, ten nie wie ;)

Cornelson
05-09-2016, 10:43
Świetne. Prawdziwa perełka wsród fot.
Dzięki.

Extra! Córka? ������������
Miała być córka, ale ten jakiś czas temu kupiony E1, wszytko zmienia. :)

Córki mam dwie więc wrzucę jeszcze jedną, ale też te zdjęcie jakieś inne wyszło. :)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4987726/kaja1/rozmiar/2)

Marek
05-09-2016, 11:20
jak kobiety to kobiety:

źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/DSF1258bb.jpg)

Cornelson
05-09-2016, 19:39
Piękne kobiety już były. To teraz jakiś fajny samochód.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4988340/dscf9260-2/rozmiar/2)

kkokosz
05-09-2016, 19:43
Piękne kobiety już były. To teraz jakiś fajny samochód.

No, no, ładne cacko! :D

Marek
05-09-2016, 20:31
Piękne auto. Staję się chyba sentymentalny bo zaczynają mnie interesować takie starocie ;)

Warto by było połączyć dwa światy: piękne kobiety i piękne samochody...

Witek.K
05-09-2016, 21:35
Przepraszam, ze nie na temat :-)

X-E1 + XF18/2 @2 jpeg pomeczony w LR6.1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29400604631_126ae44d35_b-2.jpg
źródło (https://c8.staticflickr.com/9/8023/29400604631_126ae44d35_b.jpg)

robanto
05-09-2016, 22:43
wszystko fajnie oprócz tego "słońca".

basket
05-09-2016, 23:12
Przepraszam, ze nie na temat :-)

X-E1 + XF18/2 @2 jpeg pomeczony w LR6.1
Znaczy się od kociaka do koteczka :-P
Skoro kociaków trochę było, to teraz koteczki :-D

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4988504/kotek-sierakow-2/rozmiar/4)

kkokosz
06-09-2016, 05:48
To ja jeszcze na chwilę wrócę do pięknych pań :) Ostatnie trzy wrzutki ze zlotu:

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/20160903_DSCF5778-1.jpg
źródło (https://1.bp.blogspot.com/-Oikr_ddfBMo/V83QfarSzPI/AAAAAAAAPnM/1Sw2VWlMescuvjcpSoZKTfXAwckspYNqACLcB/s1600/20160903_DSCF5778.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/20160903_DSCF5958-1.jpg
źródło (https://1.bp.blogspot.com/-XW0Py4mSS-o/V83QfgHKD6I/AAAAAAAAPnQ/8EyCWrptRkw6_AU0c_4yfxxQLV8eiVgyACLcB/s1600/20160903_DSCF5958.jpg)

3.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/20160903_DSCF5877-2.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-PPTRHkn1FAM/V83QfDV4p1I/AAAAAAAAPnA/cMTr4ljwa1gOpvgeOc-MG4kQF621U2HLQCLcB/s1600/20160903_DSCF5877.jpg)

Marek
06-09-2016, 08:15
zdecydowanie preferuję piękne panie ;)

candar
06-09-2016, 11:33
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.fujirumors.com/capture-one-pro-9-download-now-completely-reworked-improved-fujifilm-film-simulations-profiles-incl-acros/&usg=ALkJrhix0uZ2KrJ1XszR8cNy3VBeP2J9dQ

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.fuji-x-forum.com/topic/3772-capture-one-pro-9-film-simulations-incl-acros/&usg=ALkJrhhQGrvGKbV2I-CUOZd0FjSVxP3aQA

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/post76560465280001471796941-2.png
źródło (http://www.fuji-x-forum.com/uploads/monthly_08_2016/post-7656-0-46528000-1471796941.png)

After this facebook post, X-shooter and FR-reader Thorsten said in the comments, that he will buy it, if it supports HSS and TTL for Fujifilm cameras. The answer of Metz was:

“We will publish further information in the next days, but one thing we can say now is that for sure you will not be disappointed“

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/metz1-2.png
źródło (http://www.fujirumors.com/wp-content/uploads/metz-1.png)

http://www.fujirumors.com/metz-teases-first-class-flash-fuji-x-shooters-will-not-disappointed-hss-ttl-support/

darekw1967r
06-09-2016, 11:44
Hare Kryszna i... piekne kobiety.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/DSCF7049o31280ramka-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/u40k2iyp55q2vgk/DSCF7049o3-1280-ramka.jpg)

Cornelson
06-09-2016, 12:22
Piękne auto. Staję się chyba sentymentalny bo zaczynają mnie interesować takie starocie ;)

Może coś niskobudżetowego? :)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4988568/moskwicz/rozmiar/2)

A tak serio, jak ktoś mówi, że fotografia to drogie hobby niech zmierzy się ze starymi samochodami.
Kiedyś nabyłem VW z 68 roku. Przejechał może 500 km i padł. Kasa za naprawy, których w tamtych czasach nikt nie chciał się podjąć przekraczały wartość auta kilkukrotnie.
Youngtimery nie są złe, a na pewno taniej wychodzą.

wtw
06-09-2016, 12:43
Witam, to mój debiut na forum.
1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/J7wrTDXJsrMNSXIAe_kXZ2TCqNLtMCvdR_fJPK8o-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/J7wrTDXJsrMNSXIAe_kXZ2TCqNLtMCvdR_fJPK8o2INbRnVTbb 1kfXYT8pT9MjB_h-L6OEwkI-GJxS86poXNgsFaTcM6fyHxJMWM8p6Ksm9dwRvCM7GmAwsOnQr_ angi5t5e9m-kymFjRk5J7nhAJ0VqNBsPuqiFaLVP5Z1hPvsW_d4wTf1h54weE iG5ijPs24JX-2VL6dOe464uZp_dNvGDP_VE0o21AoO5YEs9YRCIFCENu7wWntc LyNFsUclyGnVe7Mwi8yA_QI6ypz4YuzCrJAGC3ZMy2LG8siD0d 2-o2T0zpvkr9jDs2UcB-TRH_urtT9doB5t12-2UH7twINiMz__0BCXah9fhXjClID0xdPsi5nDUyESZYYix00eX PX6x5OWtsO1qRgkdzlA3IXmxpL4IMzq6_2G8aESrpYnGCuarI0 sX5THTXEJLlCItooHFEuLc1-ABCTaeqj19SG0CF0o6GJLtu9EwomZhthqJhEVc-8S89vhF94EuDA17cxA5P2P7Dmh7zLIEX1fC4Rhlqa0gwfVz7fQ-jeKAMOv8rB7t9LFSmSZaNfozeB73F8I-8y9iuUJGCwLwMOnPQckB-WiwT2CRqWrM1rF1JdsRq9tB=w768-h1152-no)
2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/eUEQ3jbfhbYzGhp6MQWuawiHWcRpD3vfHX_ZbANd-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/eUEQ3jbfhbYzGhp6MQWu-awiHWcRpD3vfHX_ZbA-Ndq-ymOndQRgAO9una2c9lk8NchYcZ5xNOR96yrEXUXNWOfdgCRo-ZIg9a5yCAhL_Y0s5Vcw30hz9YpX56CSWqZcFm0KGxNKlZCAkhw dpVfmecUFTNzVADalffkptDaRGCFA933SjMnjnk1TCQA2Qrnx0 XQwgPRN70TgG4yrGiLxAJOXODsvjQ2MdnQuZ3NL3JmHmNu7b79 P5Bi7lSdcEl8C-yLS4L5bec6XGAH44yJp1Mg5S1pOH3Er-d1Q7diTkYt6adIqR-s8LiyKbvU8tB9-v9bAUL0ruka1eZXzEQmma3MIuvkMR6zUM6Xd909KUtAwAjzjph elDnSx_RPYaS6AGiLMrYo97JYF_6xYt_KH0Ur4DIVCPihgIcJl 5NNmdv4tBHKG4HInMIs09MUsQXOZy-32EWvUDwsy8-1wYvIxwm_Bwpm5H6xHu0Y8_S3ynmK_XKlo4aGtrgHkHudjVpNp y9VvSYyHfMHjEHG0hlf4JOhdKjYLliPxiugWO35skLunafPJZg RguM5vm6mquUV_vlf2Oou0vRnQPcu4cfa6rv9UJWMK_9vrSSwI LGot7x54doxD=w1152-h768-no)

Merde
06-09-2016, 13:17
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.fujirumors.com/capture-one-pro-9-download-now-completely-reworked-improved-fujifilm-film-simulations-profiles-incl-acros/&usg=ALkJrhix0uZ2KrJ1XszR8cNy3VBeP2J9dQ

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.fuji-x-forum.com/topic/3772-capture-one-pro-9-film-simulations-incl-acros/&usg=ALkJrhhQGrvGKbV2I-CUOZd0FjSVxP3aQA
O, tak, tak. Wczoraj pobrałem, wcześniej też używałem starych wersji profili.
Bardziej mi leżą profile kręcone pod X-Pro2, bo te dla X-T1 dają straszną smołę w cieniach...

candar
06-09-2016, 20:14
Niedzielne X-T1

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4613558-1/DSCF3162n6m.jpg)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4613564-1/DSCF3220n7m.jpg)

darekw1967r
06-09-2016, 21:16
Candar (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362) robisz świetne foty... Pelen profesjonalizm.

Marek
06-09-2016, 21:17
jak zwykle... my się produkujemy, wymyślamy, pokazujemy i... przychodzi Andrzej i... wszystkim w łeb...

koberek
06-09-2016, 21:20
Niedzielne X-T1

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4613558-1/DSCF3162n6m.jpg)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4613564-1/DSCF3220n7m.jpg)

I ktoś to .... :)

Umbra
06-09-2016, 22:48
Ma sukienkę, nie ma sukienki... Gdzie ciąg dalszy?!

candar
07-09-2016, 09:10
Ma sukienkę, nie ma sukienki... Gdzie ciąg dalszy?!

:))) dziękuję ;)
Były jeszcze foty w basenie :)

zygmuntowicz
07-09-2016, 10:47
Wczoraj odbyło się roadshow Fuji w Łodzi. Ludzi mało, sprzętu dużo do pomacania, były wszystkie nowości. Najbardziej spodobał mi się 35mm f2,0 WR, jest piękny. Dam przykładową fotkę na pełnej dziurze, taki sobie pstryk ale niestety nie było modelek.

źródło (https://postimg.org/image/6e7bhqkzf/)gif image hosting (https://postimage.org/)
Chyba za bardzo zmniejszyłem zdjęcie , nie widać tej jakości, na monitorze komputera żyleta.

Marek
07-09-2016, 10:54
W rogu budynku jakaś stoi ;)

Miałem w planach podjechać ale niestety musiałem w pracy siedzieć bo mi się daty pomyliły ( szykowałem się na jutro) - starość nie radość :)

zygmuntowicz
07-09-2016, 11:31
No to żałuj, było co macać. :lol:

Archibald6803
07-09-2016, 15:52
Potężne CA; czy dobrze widzę?

basket
07-09-2016, 19:03
Gdzie? :-)

zygmuntowicz
07-09-2016, 20:03

Minimalna jest, przy rynnach, ale tam bardzo duży kontrast.
To jest jpg prosto z puszki X-T2 robiony w pośpiechu i nie wiem dokładnie jakie były ustawienia w puszce.

am1974
07-09-2016, 20:17
Rudy ;)
FUJIFILM X-T1 + Carl Zeiss Touit 32 mm f1.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28900320564_fc267cbb90_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/L2PGr3)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28903087863_38089df050_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/L34T46)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28903074013_5167335752_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/L34NWi)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29445243521_ec5b1de406_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/LRYz3r)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29491052326_a4d8432561_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/LW2mpq)

darekw1967r
08-09-2016, 00:10

No wlasnie...
I... Mega przepal... w swiatlach.

Takie cyrki to mi robil Olympus E-410 z bardzo slabym DR-em.

bradley
08-09-2016, 02:09
Chyba pomyliłeś obiektyw z puszką :lol:

Merde
08-09-2016, 09:40
No wlasnie...
I... Mega przepal... w swiatlach.

Takie cyrki to mi robil Olympus E-410 z bardzo slabym DR-em.
Mogę ci zrobić taki mega przepał w światłach każdym aparatem. Nawet Fuji S5 Pro. Żaden problem.

veeckee
08-09-2016, 10:49
X-E1 + 35mm1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28912817394_269f84723d_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8133/28912817394_269f84723d_h.jpg)

veeckee
08-09-2016, 12:35
i ponownie X-E1 + 35mm1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28916751673_f1a2ac3609_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8517/28916751673_f1a2ac3609_h.jpg)

Cornelson
08-09-2016, 13:20
Dziś architektura.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4989832/dscf9403-edit-2/rozmiar/3)

tandori
08-09-2016, 18:23
X-E1 + 35mm1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28912817394_269f84723d_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8133/28912817394_269f84723d_h.jpg)

Bardzo przyjemna fota :)
Chciałbym zapytać autora jak fotografia została wykonana ? czy jest to wielokrotna ekspozycja , filtry czy też jedna klatka z aparatu + obróbka ?

Podpytuje nie po to by się czepiać tylko gromadzę informacje przed zakupem aparatu, bo ciągle mam wątpliwości który model wybrać X-E1 i X-T1 ?

veeckee
08-09-2016, 18:45
Bardzo przyjemna fota :)
Chciałbym zapytać autora jak fotografia została wykonana ? czy jest to wielokrotna ekspozycja , filtry czy też jedna klatka z aparatu + obróbka ?

Podpytuje nie po to by się czepiać tylko gromadzę informacje przed zakupem aparatu, bo ciągle mam wątpliwości który model wybrać X-E1 i X-T1 ?

Jedna klatka i delikatna obróbka. Mogę pokazać oryginał wieczorem jak wrócę do domu. A z tych dwóch to bym wybrał x-e2 ;)

tandori
08-09-2016, 18:59
Jedna klatka i delikatna obróbka. Mogę pokazać oryginał wieczorem jak wrócę do domu. A z tych dwóch to bym wybrał x-e2 ;)

Można wiedzieć dlaczego ?

Poprosiłbym jak będzie to możliwe o oryginał , miałbym wtedy większa możliwość porównania .

basket
08-09-2016, 19:17
X-E1 + 35mm1.4
Tutaj ujęło mnie delikatne rozproszone światełko

A tutaj kolorki :-)

Dziś architektura.

Fajne te line i czernie. Lubię dość mocne kontrasty. Jedyne co mi trochę przeszkadza to żółtaczka w światłach na górze :-)

Cornelson
08-09-2016, 19:26
Fajne te line i czernie. Lubię dość mocne kontrasty. Jedyne co mi trochę przeszkadza to żółtaczka w światłach na górze :-)
Dzięki. Ta tzw. zółtaczka to po NIK, dałem symulację kliszy (na moim kompie tego nie widać )

P.R.P.
08-09-2016, 19:26

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28916751673_f1a2ac3609_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8517/28916751673_f1a2ac3609_h.jpg)

Świetna fota! Idealnie uchwycona "kruchość życia".

veeckee
08-09-2016, 20:33
Można wiedzieć dlaczego ?

Bo X-e2 i X-t1 to nowsze kontrukcje od X-e1, w skrócie, dla szybszego autofokuse i nowszego firmwaru. A z kolei e2 a nie t1 dla wizjera z boku i lampy błyskowej, która choć symboliczna, to czasem pomaga, tymbardziej, że można palnik skierować ku górze. Ale to tylko moje czysto amatorskie "dlatego"

Latarnia - raw+jpgi dwa:
https://www.dropbox.com/sh/7b7yvq1t6ybtn5n/AAClS8i7ZyfASeVAo1AE_q32a?dl=0

Świetna fota! Idealnie uchwycona "kruchość życia".

Dzięki, tak mi po głowie chodzi piosenka typu złote przeboje, że tytuł do zdjęcia powinien być "Turn Back Time"

Merde
08-09-2016, 21:45
Bo X-e2 i X-t1 to nowsze kontrukcje od X-e1, w skrócie, dla szybszego autofokuse i nowszego firmwaru. A z kolei e2 a nie t1 dla wizjera z boku i lampy błyskowej, która choć symboliczna, to czasem pomaga
@tandori: jako posiadacz obu rozważanych przez ciebie korpusów podpisuję się pod powyższym wszystkimi czterema kończynami.

tandori
08-09-2016, 21:52
Bo X-e2 i X-t1 to nowsze kontrukcje od X-e1, w skrócie, dla szybszego autofokuse i nowszego firmwaru. A z kolei e2 a nie t1 dla wizjera z boku i lampy błyskowej, która choć symboliczna, to czasem pomaga, tymbardziej, że można palnik skierować ku górze. Ale to tylko moje czysto amatorskie "dlatego"

Latarnia - raw+jpgi dwa:
https://www.dropbox.com/sh/7b7yvq1t6ybtn5n/AAClS8i7ZyfASeVAo1AE_q32a?dl=0

Dzięki, tak mi po głowie chodzi piosenka typu złote przeboje, że tytuł do zdjęcia powinien być "Turn Back Time"

Dziękuje za odpowiedz i zdjęcia :)
Jak widzę Twoje zdjęcie w originale i porównywałbym to samo ujecie wykonane moim Canonem to z Fuij bardziej mi się podoba , według mnie Canon prześwietla niebo i jest więcej zabawy ze zdjeciami.

@tandori: jako posiadacz obu rozważanych przez ciebie korpusów podpisuję się pod powyższym wszystkimi czterema kończynami.

Dzięki, będę szukał używek choć jak widziałem ceny nie są niskie .

robanto
08-09-2016, 22:48
Ja kupilem sobie X+E2 i bardzo lubi ten aparat. Polecam.

darekw1967r
09-09-2016, 14:22
Mogę ci zrobić taki mega przepał w światłach każdym aparatem. Nawet Fuji S5 Pro. Żaden problem.

Pewnie, ze mozna ale nie w tym rzecz.

Warunki oswietleniowe na zdjeciu nie byly skrajne, wiec
albo fotograf robil na manual i tak mu wyszlo,
albo... mial przestawiona korekte ekspozycji za duzo na +,
albo uzyl nieodpowiedniej metody pomiaru oswietlenia
albo tak chcial zrobic
albo aparat na pomiarze matrycowym mu glupieje ;)
albo... jest jakies inne wytlumaczenie ;)

veeckee (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=71291) Bardzo ladne foty.

Czacha
09-09-2016, 19:44
Ten watek to chyba jedyne miejsce gdzie nie bylo zdjec pudelka od X-T2 :D Spoko, jutro wrzucę swoje :P

P.R.P.
09-09-2016, 20:44
Wow.. Pudełko.. ;) Dawaj jego foty na iso 3200 wzwyż.

basket
10-09-2016, 20:47
Memoriał Kamili Skolimowskiej

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4992128/memorial-kamili-2016/rozmiar/4)

Cornelson
10-09-2016, 21:11
Nabyłem ostatnio 35 1.4 używany. Mam problem z tym obiektywem. Otóż mam wrażenie, że zdjęcie wychodzą nieostre. Jak macie te szkło to wrzucie linki do zdjęć tak żebym sobie mógł porównać czy to kwestia obiektywu czy tez moja schiza jakaś.

basket
10-09-2016, 21:26
Nabyłem ostatnio 35 1.4 używany. Mam problem z tym obiektywem. Otóż mam wrażenie, że zdjęcie wychodzą nieostre. Jak macie te szkło to wrzucie linki do zdjęć tak żebym sobie mógł porównać czy to kwestia obiektywu czy tez moja schiza jakaś.
To wrzuć jakieś to obadamy :-)
35/1.4 słabe warunki oświetleniowe. Przy oknie, ale za oknem też słabo

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4992173/helenka-i-ania/rozmiar/4)

candar
10-09-2016, 21:32

XF 35 na 1.4

źródło (http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=31887&view=no_count)

Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 10/560 second ===> 1/56 second ===> 0.01786 second
Lens F-Number / F-Stop = 140/100 ===> ƒ/1.4
Exposure Program = aperture priority (3)
ISO Speed Ratings = 200
Sensitivity Type = standard output sensitivity (SOS) (1)
EXIF Version = 0230
Original Date/Time = 2016:03:12 12:56:14
Digitization Date/Time = 2016:03:12 12:56:14
Components Configuration = 0x01,0x02,0x03,0x00 / YCbCr
Compressed Bits per Pixel = 32/10 ===> 3.2
Shutter Speed Value (APEX) = 585/100
Shutter Speed (Exposure Time) = 1/57.68 second

źródło (http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=31884&view=no_count)

http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=31883&view=no_count

http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=31888&view=no_count

Cornelson
10-09-2016, 21:39
Sami oceńcie, ale u mnie słabo to wygląda. Pierwsze najlepsze z dzisiejszego spaceru, drugie jak większość.
1.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4992174/dsf9440/rozmiar/2)
2.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4992175/dsf9463/rozmiar/2)

basket
10-09-2016, 21:43
Miałeś kiedyś tak jasne szkło? :-)
Na przykładach które dałeś ciężko stwierdzić na jaki obiekt było ostrzone :-)
Wydaje mi się, że nie ma aż takiej rozbieżności w szkłach fuji żeby trzeba było się przejmować. Chyba że szkło spadło i jest uszkodzone mechanicznie.

Cornelson
10-09-2016, 21:50
Te 35 tylko na warsztatach. Normalnie używam zoomów, 60 2.4 najjaśniej z tego co mam.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4992177/dsf9474/rozmiar/2)

candar, basket dzięki za przykładu zdjęć.

basket
10-09-2016, 22:23
Nie schizuj się :wink: Moim zdaniem nie jest źle. Na przykładach dałeś nie łatwe warunki oświetlenia. Ciężko coś powiedzieć bez EXIF. Raczej nie masz powodu do zmartwień :-)

Cornelson
10-09-2016, 22:55
Nie schizuj się :wink: Moim zdaniem nie jest źle. Na przykładach dałeś nie łatwe warunki oświetlenia. Ciężko coś powiedzieć bez EXIF. Raczej nie masz powodu do zmartwień :-) :)
No to będę musiał pomęczyć szkło trochę więcej.
Exif do ostatniego zdjęcia: Ojciec plus syn:

Rzeczywista długość ogniskowej: 35 mm
Szybkość migawki: 1/850 sekund
Wartość przysłony F: F/1.4
Czułość ISO: 500
Balans bieli: Auto
Lampa błyskowa: Lampa nie błysnęła, tryb błysku wymuszonego
Model aparatu: X-E1
Tryb ekspozycji: Priorytet przesłony
Korekcja ekspozycji: -33/100 EV
Tryb pomiaru światła: Uśredniony

Marek
10-09-2016, 23:14
szczerze powiem, że pomyślałem o zbyt długim czasie ale 1/850 wyklucza w zasadzie poruszenie. Ktoś, gdzieś pisał, że af jest najbardziej dokładny i najszybszy jak wielkość pola af nie jest najmniejsza lecz "oczko" szerzej.
Andrzeja (Candar) nie można brać jako przykład, bo to trochę inna liga niż "my amatory" :D no i oświetlenie zupełnie z innej bajki.

1.
źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/DSF1716a.jpg)
xt1+35/1,4 ; 1/100 s; f/1,4; ISO 1600

2.
źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/DSF1758a.jpg)
xt1+90/2,0 ; 1/452 s; f/2,0; ISO 400

Cornelson
10-09-2016, 23:55
szczerze powiem, że pomyślałem o zbyt długim czasie ale 1/850 wyklucza w zasadzie poruszenie. Ktoś, gdzieś pisał, że af jest najbardziej dokładny i najszybszy jak wielkość pola af nie jest najmniejsza lecz "oczko" szerzej.
Czasu pilnowałem. Może ja jakieś dziwne ruchy robiłem. Zobaczymy jak to będzie wyglądać z czasem. Inna rzecz, że widziałem ostatnio kilka zdjęć z pro2 i 23 1.4 i teraz za dużo wymagam. Co do pola af, tez wydaje mi się, że przy większym polu szybciej łapie. Tak wracając to moich zdjęć. Jeżeli bym przestrzelił to cokolwiek powinno być ostre - a na zdjęciu gdzie jest grupa nic nie jest ostre, ale jak pisałem może ja coś knocę.

Andrzeja (Candar) nie można brać jako przykład, bo to trochę inna liga niż "my amatory".......
Tak wiem, widziałem więcej zdjęć na "innym" forum. :)

Marek
10-09-2016, 23:58
zrób "szybki test"- ustaw aparat na statywie i zrób zdjęcie czegoś statycznego żeby wykluczyć poruszenie fotografowanego obiektu. To powinno dać Ci odpowiedź czy to Twoja wina czy sprzętu.

darekw1967r
11-09-2016, 00:24
Sami oceńcie, ale u mnie słabo to wygląda. Pierwsze najlepsze z dzisiejszego spaceru, drugie jak większość.
1.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4992174/dsf9440/rozmiar/2)
2.

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4992175/dsf9463/rozmiar/2)

35/1.4 jest optycznie ostry jak brzytwa.

Te zdjecia wypadly dziwnie...

Jak chcesz zrobic test to latwo to sprawdzic szczegolnie jak ustawisz punkt AF na cos co ma wiele detali.
Mozesz zrobic prostopadle fote kartki z drobnym nadrukiem a pozniej ocenic 1:1 jak wypadaja czcionki na calym kadrze.

Kupiles uzywane szklo a wiec niewiadomo co dzialo sie ze szklem wczesniej.
Ja juz 2 razy sie nacialem na kupnie uzywanego sprzetu.

Marek
11-09-2016, 00:53
no to jeszcze jedno z xt1+35/1,4 ;

źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/DSF1628aa.jpg)

1/280 s; f/1,4; ISO 400

Cornelson
11-09-2016, 01:14
Popatrzyłem w menu i mam włączony AF+MF. Być może chwytając ręką za obiektyw przesuwałem pierścień na obiektywie i stąd te nieostrości.

Marek
11-09-2016, 01:17
Być może.... Trzeba to wszystko sprawdzić. Nie ma innego wyjścia :)

veeckee
11-09-2016, 08:44
to jeszcze dwa kadry z miejscówki przy latarni a przy okazji na prośbę, fotka z 35mm1.4 (@5.6):

X-E1 + 35mm1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29309449610_5ae25c6e3a_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8369/29309449610_5ae25c6e3a_h.jpg)

X-E1 + XC50-230

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29489763532_8ebde3a50d_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8305/29489763532_8ebde3a50d_h.jpg)

veeckee
11-09-2016, 10:02
X-E1 + XC50-230 jpg prosto z aparatu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29310514490_435a3f6b46_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8865/29310514490_435a3f6b46_h.jpg)

basket
11-09-2016, 19:59
Andrzeja (Candar) nie można brać jako przykład, bo to trochę inna liga niż "my amatory" :D no i oświetlenie zupełnie z innej bajki.
Ja myślę, że nie masz się czego wstydzić :-) Bardzo przyjemne...
1.
źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/DSF1716a.jpg)
xt1+35/1,4 ; 1/100 s; f/1,4; ISO 1600

Cornelson
11-09-2016, 20:33
No i wyszło, że mam schizę. Obiektyw w porządku. Tylko teraz nie wiem co gorsze. :)

bradley
11-09-2016, 20:59
Nie przejmuj się! Czasem tak jest, a na tym forum, i nie tylko na tym Ci najmniej połowa użytkowników, jak kupi sobie nową zabawkę to dostaje nerwicy, natręctwa tudzież innej fobii. Wiem coś o tym :-))))

Wysłane z mojego XT1072 przy użyciu Tapatalka

Marek
11-09-2016, 21:34
Ja myślę, że nie masz się czego wstydzić :-) Bardzo przyjemne...

Dzięki, miło, że się podoba :)

No i wyszło, że mam schizę. Obiektyw w porządku. Tylko teraz nie wiem co gorsze. :)

pozostaje sie cieszyć i pracować nad techniką :)

Nie przejmuj się! Czasem tak jest, a na tym forum, i nie tylko na tym Ci najmniej połowa użytkowników, jak kupi sobie nową zabawkę to dostaje nerwicy, natręctwa tudzież innej fobii. Wiem coś o tym :-)))) ...

święte słowa... oj bywało, bywało :D

Cornelson
11-09-2016, 23:19
Nie przejmuj się! Czasem tak jest, a na tym forum, i nie tylko na tym Ci najmniej połowa użytkowników, jak kupi sobie nową zabawkę to dostaje nerwicy, natręctwa tudzież innej fobii. Wiem coś o tym )))]
Powoli się chyba dogadamy z 35-ką. Tym samym mocniej będę eksploatował 27, bo tez mnie wkurzała, a chyba to nie jej wina była. :)

pozostaje sie cieszyć i pracować nad techniką
Na to wszystko wskazuje. :)

Marek
12-09-2016, 00:10
... Tym samym mocniej będę eksploatował 27, bo tez mnie wkurzała ...

Dwadzieściasiedemdwaosiem to cudne szkło. Jedno z najlepszych w systemie. Ostre celne no i piękne gabaryty. Jak muszę się ograniczyć to właśnie dwudziestkęsiódemkę zapinam na body :)

P.R.P.
12-09-2016, 09:59
Tyle dobrego już słyszałem o 27mce, że chyba ją w końcu i ja z czasem kupię.. :)
Póki co, jednak 35tka 2.0 się przydaje i jest w miarę malutka..
Sorry za velviowe kolory

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/DSCF2021-1.jpg
źródło (https://3.bp.blogspot.com/-IdCJwzdcbv0/V9Zfyi6s_2I/AAAAAAAAFBw/OzMyaefq9QIRvqs_sCggbtf0qxVmsSYtACLcB/s1600/DSCF2021.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/DSCF2087-1.jpg
źródło (https://2.bp.blogspot.com/-HLtD4cbOBRM/V9ZfzkTERqI/AAAAAAAAFB4/Ukeq4fuah9oywl2MvcOjYwM-5QDonSuAgCLcB/s1600/DSCF2087.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/DSCF2079-1.jpg
źródło (https://3.bp.blogspot.com/-bdHph09cN4c/V9Zfzr8JMKI/AAAAAAAAFB8/8p3BxNJXxj0YKev7Dy0cXF1EE_ZK7epjACLcB/s1600/DSCF2079.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/DSCF2064-1.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-lLmfYUoYRkA/V9ZfzcMWS3I/AAAAAAAAFB0/l5kjMJedi0gwZIUzZxFOuTMtBPRM9266wCLcB/s1600/DSCF2064.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/DSCF2053-1.jpg
źródło (https://3.bp.blogspot.com/-wCaYfTVnWWw/V9ZfymsxElI/AAAAAAAAFBo/naDzfsnvsekNmiDBq-y0-qd2msD9mPWRgCLcB/s1600/DSCF2053.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/DSCF1993-1.jpg
źródło (https://3.bp.blogspot.com/-wMgqJFfCr1o/V9ZfymnepHI/AAAAAAAAFBs/b7ffh5bKCoII8puO3TiDa2k2Lnz33lSxQCLcB/s1600/DSCF1993.jpg)

Cornelson
12-09-2016, 10:42
Dwadzieściasiedemdwaosiem to cudne szkło. Jedno z najlepszych w systemie. Ostre celne no i piękne gabaryty. Jak muszę się ograniczyć to właśnie dwudziestkęsiódemkę zapinam na body :)

Też uskuteczniam czasami tylko M1 z 27 - to daje już całkiem mały gabaryt. Inna rzecz, że i tak 60 mm mam wrażenie, że jeszcze ostrzejsze, ale jak już ustaliliśmy wina nie koniecznie musi być po stronie sprzętu. :)

kolas
12-09-2016, 10:43
P.R.P całkiem fajny obrazek daje ta 35. Powiedz mi proszę czy ten obiektyw sprawdzi się z x-m1? Czy lepiej celować w wersję 1.4?

P.R.P.
12-09-2016, 11:06
P.R.P całkiem fajny obrazek daje ta 35. Powiedz mi proszę czy ten obiektyw sprawdzi się z x-m1? Czy lepiej celować w wersję 1.4?
Sprawdzi się jak najbardziej! Zwłaszcza, że ze względu na swoje jeszcze mniejsze gabaryty oraz cichy i znacznie szybszy AF będzie fajnym połączeniem z m1. Miałem wersję 1.4 i jej obrazek podobał mi się bardziej. Mimo wszystko przeszedłem na wersję 2.0WR, głównie dla AF..

kolas
12-09-2016, 11:23
Właśnie miałem nadzieje że poprawili AF, bo obiektyw 35 1.4 który testowałem działał jak by był zepsuty.

waldek
12-09-2016, 11:27
Jak zwykle kompromis :
35/1.4 ostry jak brzytwa i daje piękny obrazek ale wolny.
35/2.0 szybki i ogólnie niezły.
Trudny wybór.
Do portretów - 1.4 do reporterki - 2.0

Cornelson
12-09-2016, 11:29
Sprawdzi się jak najbardziej! Zwłaszcza, że ze względu na swoje jeszcze mniejsze gabaryty oraz cichy i znacznie szybszy AF będzie fajnym połączeniem z m1. Miałem wersję 1.4 i jej obrazek podobał mi się bardziej. Mimo wszystko przeszedłem na wersję 2.0WR, głównie dla AF..

Jako posiadacz M1 również kupiłbym 2.0, bo mniejszy. Ja trochę niepotrzebnie napaliłem się na 1.4, który używany kupiłem niewiele taniej niż nowy 2.0.
Natomiast w Toruniu jak podpinałem sobie na zmianę do E1 2.0 i 1.4 różnicy w szybkości nie zauważyłem. Może to kwestia body.

P.R.P.
12-09-2016, 13:10
Jako posiadacz M1 również kupiłbym 2.0, bo mniejszy. Ja trochę niepotrzebnie napaliłem się na 1.4, który używany kupiłem niewiele taniej niż nowy 2.0.
Natomiast w Toruniu jak podpinałem sobie na zmianę do E1 2.0 i 1.4 różnicy w szybkości nie zauważyłem. Może to kwestia body.
Skoro nie czujesz różnicy w af to przynajmniej na pocieszenie zyskałeś plastyczniejszy obrazek.. ;)

akustyk
12-09-2016, 13:21

no to chyba egzemplarza. w moim XE1 po zapieciu 35/1.4 bylo zzzyyyy.... zzzyyyyy.... a 35/2 ostrzy blyskawicznie i bezglosnie

emet_b
12-09-2016, 13:22
niestety niektóre szkła fuji (18,27,35) są zzzyyyy.... zzzyyyyy....owate i trochę boli ten rozrzut- mogliby równo wszędzie cichy silnik ładować.

waldek
12-09-2016, 13:26
My tu gadu gadu a tymczasem średni format już niedługo - http://www.fujirumors.com/confirmed-fujifilm-medium-format-unveiled-september-19/

Cornelson
12-09-2016, 13:29
no to chyba egzemplarza. w moim XE1 po zapieciu 35/1.4 bylo zzzyyyy.... zzzyyyyy.... a 35/2 ostrzy blyskawicznie i bezglosnie

Warunki jakie były podczas porównania były dobre. Może gdy światła jest mniej 2.0 pokazuje swoją przewagę. Jak już pisałem teraz i tak wybrałbym 2.0. A zzzyyyyy..... robi mi głownie 60-ka.

Marek
12-09-2016, 13:32
... Może gdy światła jest mniej 2.0 pokazuje swoją przewagę. ...

A nie odwrotnie? kiedy światła mało przewagę pokazuje 1,4 ?

My tu gadu gadu a tymczasem średni format już nie długo - http://www.fujirumors.com/confirmed-fujifilm-medium-format-unveiled-september-19/
mam tylko dwie nerki.... szkoda :D

waldek
12-09-2016, 13:39
Trzeba mieć marzenia. :???:
Będzie konkurencja to może coś z tego się urodzi.

akustyk
12-09-2016, 13:45
Warunki jakie były podczas porównania były dobre. Może gdy światła jest mniej 2.0 pokazuje swoją przewagę.

to moze byc jakas przyczyna, ja robilem w suboptymalnie jasnym sklepie, wiec 35/1.4 moglo byc poszkodowane. chociaz jak o tym pomysle... to to sa mniej wiecej warunki w jakich ja takiego szkla bym uzywal, wiec kurde... kaman...

Cornelson
12-09-2016, 13:51
A nie odwrotnie? kiedy światła mało przewagę pokazuje 1,4 ?
Tylko gdybam.

szandor
12-09-2016, 16:47
Mam 35/2,0 dla porównania pożyczyłem 35/1,4. Na pełnych otworach obiektyw 34/1,4 okazał się minimalnie ostrzejszy, a po przymknięciu go do 2,0, jego przewaga się powiększyła. Gdybym drugi raz stał przed zakupem to zdecydowanie wybrałbym 35/1,4. Na szybkość działania nie zwróciłem uwagi.
Obiektywy próbowałem w dobrych warunkach (1/350 sek, ISO200)

Marek
12-09-2016, 20:02
Panowied_oldschool i nordwind zapraszam na giełdę... już otwarta na inne systemy...

basket
12-09-2016, 21:06
W sobotę byliśmy na święcie 23 Bazy Lotnictwa Taktycznego. Kilka fotek z fujikiem zrobiliśmy. W sumie jestem zadowolony, bo zrobić zdjęcie zestawem który nie posiada AF(a co dopiero AF-C) :wink:to nie lada wyczyn :mrgreen:

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4993066/23-blt-su22-1/rozmiar/4)

bradley
13-09-2016, 02:14
Bo Ty zdjęć nie umiesz robić i nie wiesz, że nie powinieneś nawet takich rzeczy próbować ! ;-)

Władca Pixeli
14-09-2016, 05:36
Fuji X-E1

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/DSCF1353-800.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/DSCF1353-800.jpg)

veeckee
14-09-2016, 07:35
Najwyzsza gora na wyspie:

X-E1 + XC

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28973613354_7e5aa0ae0c_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8578/28973613354_7e5aa0ae0c_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29599046025_c9e3aaa607_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8026/29599046025_c9e3aaa607_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/29599048285_a8e2557671_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8487/29599048285_a8e2557671_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/28973619714_5370f2a99e_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8470/28973619714_5370f2a99e_b.jpg)

candar
14-09-2016, 12:39
ciepło na dworze to może coś z 56 1.2 zapodam :)

źródło (http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=32720&view=no_count)

Marek
14-09-2016, 12:52
to ja, dla ochłody lodzik w kapeluszu ;)

źródło (http://marekmiszczak.pl/wp-content/uploads/2016/09/DSF1276cc.jpg)

candar
14-09-2016, 13:20
aż się oblizałem :) świetna fota :)

epicure
14-09-2016, 13:27
świetna fota :)

Serio???

candar
14-09-2016, 13:34
Serio???

technicznie bardzo dobra :)
[ Od sprzedazy jest giełda]

candar
14-09-2016, 14:49
[ Od sprzedazy jest giełda][/QUOTE]
sorki - głupia ci__a jestem ^^ usz poszło :)

candar
14-09-2016, 16:07
Fuji X-T2 (skalowane do 50MP) + 50-140 vs Canon 5DS-R + 70-200. "Nie jest to test laboratoryjny, ale powala ostrością" i "Niesamowite Szkło + X-Trans-Processor!"
Fuji oczywiście :)

https://twitter.com/tonynorthrup/status/775816203390504961

meliszipak
14-09-2016, 22:12
14mm

źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/BZCp)

Żeby Fuji miał takie kolory i af jak marketing :)

basket
14-09-2016, 22:46
14mm
Żeby Fuji miał takie kolory i af jak marketing :)
Ale co z tym AF jest nie tak?
Czy w scenie którą przedstawiłeś powyżej tej sprawności Ci zabrakło? Zdjęcia które prezentujesz raczej nie są sportem, dynamicznym reportażem ani niczym takim podobnym. Więc jak to jest sprawdzalne? Jak ktoś chce zmienić system to zawsze znajdzie coś na nie :D Bierz A7, Af na 100% lepszy :-D
Ps. Daj znaka jak będziesz sprzedawał 14stkę, bo mi myśl przeszła żeby ją mieć :-)

meliszipak
14-09-2016, 23:01
Hi, hi.
Af jest niezły, ale marketing jeszcze lepszy.
Jaja sobie robię :)
14 to jest zaj... szkło, podobnie jak 56 dla których warto być w systemie.
Ciekawe jak nowa 23.

Marek
14-09-2016, 23:12
Mariusz, dla jaj system zmieniasz? Chyba, że pytanie czy Canon czy Sony też dla jaj...

Chyba, że kupujesz drugi system obok fuji?

meliszipak
14-09-2016, 23:19
Żartuje sobie z marketingu.
A z systemem do końca nie wiem.
Mam kupca na wszystko.
Może być też tak, że zrobię upgrade na T2 lub pro2 i 14 23 56 może nawet apd.
Trudno znależć adekwatne szkła w innych systemach w dobrej cenie.
Nowe puchy odrobiły lekcje, mankamenty usunięte, jest hss... słowo honoru nie wiem do końca.

Fuji ma dużo atutów, a z nowymi puszkami, nową 23 jeszcze więcej.
Najlepszym szkłem jest 56 i to jest zaj... atut.

andrew9
14-09-2016, 23:23
Nie pamietam, czy już kiedyś nie było na ten temat rozmowy, ale ewentualnie w ramach przypomnienia - w jaki sposób umieszczacie zdjęcia na Facebooku - oczywiście w celu zachowania jak najlepszej jakości?

Z tego, co z różnych źródeł wynika to:

1) Konwersja na sRGB

2) Dłuższy bok 2048 pikseli

3) Zapisanie jako JPG, jakość około 10

Jest lepiej niż przykładowo w 1048 pikseli, ale.. idealnie dalej nie..

Marek
14-09-2016, 23:24
Ha! Z głowy mi wyciągnąłeś t2 +14+23+56+90 :)
Choć tu już można pomyśleć o ff.

basket
14-09-2016, 23:24
Ja wiem jedno. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma:mrgreen: Jest chyba takie powiedzonko? :D

Marek
14-09-2016, 23:33
Jest jest.
Ja walczę z mieciem. Raz wygrywam raz przegrywam. Tak już jest że gonimy króliczka i wcale nie chcemy go złapać :)

meliszipak
14-09-2016, 23:34
Dokładnie tak.
Jak już sie zacząłem poważnie przymierzać to mi szkoda .... gumy i klapkę mam juz wymienione :)
X-T2... 14 jest zaje... mała, ostra, kontrastowa 23 i super 56... no miód. Ma być też 50 f2 pewnie wr.
To są atuty.
Poza tym szkła fufu są tańsze od odpowiedników ff.

Za drogie są puszki na wejściu, bo za tyle można mieć korpus ff.
Ale podobno sprzedają się świetnie, to co sobie mają żałować, doją ile wlezie.

basket
14-09-2016, 23:37
Już jeden taki tu był co poszedł i teraz błądzi :-P Stwierdził, że fuji nie było takie najgorsze :-D :-) :-P No, ale wszystko jest dla ludzi :-)

meliszipak
14-09-2016, 23:39
Błądzić jest rzeczą ludzką :)

basket
14-09-2016, 23:41
Błądzić jest rzeczą ludzką :)
To tak jak z reformami :-D

Marek
14-09-2016, 23:41
Jasne , że ludzką ale jakże kosztowną

emet_b
15-09-2016, 09:34
Już jeden taki tu był co poszedł i teraz błądzi :-P Stwierdził, że fuji nie było takie najgorsze :-D :-) :-P No, ale wszystko jest dla ludzi :-)

:P:P:P:P:P:P
nie błądzę, rozważam :)