Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)
He, he. Fajne!
Że Ci się chciało targać wypchanego lelenia do lasu...
Chyba nikt Ci tu nie pomoże, no bo i jak? Nadzieja w tym, że serwis nie wyceni naprawy zbyt drogo.
Nie polecam serwisu Fuji.
Miałem problem ze starą E-1. Po przełączeniu kółka on/off aparat nie zawsze się załączał.
Jeśli się uruchomił, to wszystko działało w najlepszym porządku, ale stawało się to tak loteryjne, że postanowiłem wysłać aparat do serwisu.
Korpus był naprawiany w Niemczech (naprawa pogwarancyjna). Po powrocie zrobił może z 500 zdjęć i pojawiła się dokładnie ta sama usterka :-(.
Ponieważ jednak minęło pół roku, panienka z Fuji Polska powiedziała mi, że gwarancja serwisowa nie obowiązuje i mogę go ponownie wysłać do naprawy...
W nocie serwisowej była informacja o wymianie części. Osobiście nie wierzę w to, żeby w tak krótkim czasie i po tak śmiesznym przebiegu zaledwie kilkuset zdjęć wystąpił ten sam problem z wymienioną częścią.
Prawdopodobnie niczego nie wymienili a 400 zł. skasowali.
Oczywiście korpus zadbany, nigdy nie miał żadnych przygód. Używany sporadycznie, bo fotografuję głównie T-10 tką i lustrzanką.
Zrazili mnie tak bardzo, że niczego więcej w Fuji nie kupię.
Gwarancja na pracę serwisu obowiązuje przez rok od naprawy. Ostatnio dzwoniłem w sprawie odklejających się gum i taką informację uzyskałem na infolinii.
Gwarancja na pracę serwisu obowiązuje przez rok od naprawy. Ostatnio dzwoniłem w sprawie odklejających się gum i taką informację uzyskałem na infolinii.
Dzięki za informację!
A odnośnie serwisu. Wysyłał ktoś może aparat na mapowanie matrycy? Ciekaw jestem sprawności i przebiegu całej operacji :)
Wysyłałem niedawno x-t10 na mapowanie (miałem jednego podejrzanego piksela prawie na samym środku matrycy) i żeby przyjrzeli się migawce (coś głośno wg mnie chodziła). Oddałem do Cyfrowych w Gdańsku, wysłali na swój koszt. Aparat był do odbioru jakieś 7-10 dni później z informacją, że nie stwierdzili żadnych nieprawidłowości. Zmartwiłem się trochę, bo jak już raz się zauważy martwego piksela, to później przez cały czas już się go widzi. Jakież było moje zdziwienie jak po kilku próbnych fotkach po martwym pikselu nie było śladu ;)
Musieli zatem matrycę zamapować, ale nie było na ten temat żadnej informacji w protokole serwisowym. Koniec końców, niech im będzie - nie było nieprawidłowości, ale piksela nie ma :)
Reasumując: mapowanie matrycy - około tygodnia do dwóch.
Mam takie pytanie o x-t10, może głupie, może nie...
1. Jaką czułość stosować chcąc uzyskać największy zakres tonalny? ISO 200? Chodzi mi po prostu o to, że zamierzam robić w RAWach i potem przy obróbce chciałbym jak najwięcej wyciągnąć ze zdjęcia przy jednoczesnym uzyskaniu gładkich przejść tonalnych. Jak mówi lektura testu x-t10 optycznych:
"Najwyższą jakość obrazu otrzymamy dla trzech najniższych czułości, dla których aparat zarejestruje ponad 200 przejść tonalnych. Dla ISO 200 liczba tonów przekracza 400, co daje 8.7-bitowy zapis danych. Wartość ta zapewni bardzo dobre przejścia tonalne, bez widocznej posteryzacji."
2. I tu dochodzimy do następnego zagadnienia. Zaciekawił mnie tryb ustawień zakresu tonalnego DR100, DR200, DR400. Poszukałem w googlach i tam jest taka ciekawa lektura użytkownika tego forum. http://www.epicure.pl/o-co-chodzi-z-dr100-dr200-i-dr400/
"Tryby rozszerzonego DR wpływają zarówno na JPEGi, co widać, ale też i na RAWy (...) Wykorzystanie trybu DR400 wiąże się z ograniczeniem minimalnej czułości do ISO800 (...) "
Czyli może jednak nie ISO200? Zamierzam robić zdjęcia JPEG+RAW, co lepsze i ciekawsze RAWy chce obrabiać. Więc jeśli ekspozycja pozwoli i nie będzie prześwietlenia (np w słoneczny dzień) to najlepiej ustawić funkcje DR400 i nie martwić się szumem bo w zasadzie matryca Fuji aż tak nie szumi na ISO800?
3. Trzecie pytanie dotyczy zupełnie czegoś innego. Na urlop biorę kita 16-50. Potrzebuje filtr szary bez szaleństw budżetowych. Najlepiej ND1000. Hoya 58mm może być? http://allegro.pl/filtr-hoya-szary-pro-nd1000-58mm-krakow-i6701678603.html
Czyli może jednak nie ISO200? Zamierzam robić zdjęcia JPEG+RAW, co lepsze i ciekawsze RAWy chce obrabiać. Więc jeśli ekspozycja pozwoli i nie będzie prześwietlenia (np w słoneczny dzień) to najlepiej ustawić funkcje DR400 i nie martwić się szumem bo w zasadzie matryca Fuji aż tak nie szumi na ISO800?
Coś w ten deseń... Te ISO800 uzyskiwane w DR400 to tak naprawdę ISO200, tylko zdjęcie jest niedoświetlone o dwie działki i skompensowane elektronicznie.
darekw1967r
18-07-2017, 09:08
Wysyłałem niedawno x-t10 na mapowanie (miałem jednego podejrzanego piksela prawie na samym środku matrycy) i żeby przyjrzeli się migawce (coś głośno wg mnie chodziła). Oddałem do Cyfrowych w Gdańsku, wysłali na swój koszt. Aparat był do odbioru jakieś 7-10 dni później z informacją, że nie stwierdzili żadnych nieprawidłowości. Zmartwiłem się trochę, bo jak już raz się zauważy martwego piksela, to później przez cały czas już się go widzi. Jakież było moje zdziwienie jak po kilku próbnych fotkach po martwym pikselu nie było śladu ;)
Musieli zatem matrycę zamapować, ale nie było na ten temat żadnej informacji w protokole serwisowym. Koniec końców, niech im będzie - nie było nieprawidłowości, ale piksela nie ma :)
Reasumując: mapowanie matrycy - około tygodnia do dwóch.
U mnie w X-T10 raz... pojawil sie czerwony pixel ktory wychodzil na wielu zdjeciach.
Pozniej nastepnego dnia na fotach juz go nie bylo.
Z tego co pamietam ten pixel pojawil sie latem przy dlugiej pracy aparatu. Prawdopodobnie jak matryca sie nagrzeje to moze cos wychodzic a pozniej to znika ;)
Na ekranie przy założonym dekielku był u mnie od samego początku biały punkt, ewidentnie większy i bardziej jasny od pozostałych migających punkcików (szumu?). Nie przeszkadzało mi to do momentu, aż okazało się, że na zdjęciach jest dokładnie w tym samym miejscu kadru szarawo-czarny punkt, a raczej krótka kreseczka. Pojawiało się to na każdym zdjęciu robionym na ISO1600 i powyżej. Od momentu wizyty w serwisie nie ma po nim śladu. Nie wiem co zrobili, czy mapowali matrycę, może po prostu wgrali nowy soft, czy coś innego, ale zadziałało.
Cześć, pytanie na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi...ustawiony afs i pojedynczy punkt ostrości, bez wyciskania żadnego przycisku aparat jakby doostrza na obiekt znajdujący się w ramce ostrości. Jak to wyłączyć? Aparat fuji xt10
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Masz włączony PRE-AF. Powinien być w menu w zakładce ustawień AF.
W punkt. Dziękuję, to było to ☺
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Koniec świata bliski, na razie koniec produkcji X-T10 i X-T1:
http://www.optyczne.pl/11265-news-Fujifilm_X-T1_i_X-T10_wycofane_z_produkcji.html
marcus777
21-07-2017, 11:14
Cześć Sz. Koledzy
Miałem wcześniej słynny model Fuji XE-1 + 18-55 + 35/1.4. Niestety, moja luba kilka miesięcy temu zostawiła wszystko w taksówce i..... jestem w ciemnej d*** :/
z XE-1 byłem bardzo zadowolony, wypluwał naprawdę piękny obrazek tylko ten AF ;)
$$$ stopniowo odkładałem i jestem zdecydowanie kupić jakiegoś Fuji, byłem nastawiony na nowy model tj XT-20 bo nowy to lepszy ?!
Fujifilm X-T20 Czarny + 18-55mm
https://www.ceneo.pl/50006070
Fujifilm X-T10 Czarny + 18-55mm
https://www.ceneo.pl/38045632
Pytanie do was. Czy jest sens dokładać te 1000-1100 do 325 AF v 77, 24Mpix matrycy, filmy 4K etc.. Ponoć XT10 ma troszkę lepszy DR i high ISO. Na razie bym kupił z kitem a potem dokupił 35-tke (tylko brać 1.4 czy 2.0).
Użytkowanie: amatorka, rodzinka, spacer.
Dzięki panowie za pomoc.
draco_krk
21-07-2017, 11:17
Warto, AF to nie tylko punkty ale szybkość i dokładność. Dodatkowo otrzymujesz jeszcze dotykowy ekran.
cybulski
21-07-2017, 11:50
Mam oba xt10 i xt1 - xt1 świetna funkcjonalność, można w dobrej cenie kupić za połowę ceny używany model i prawie jak nowy (mi sie udało jakis czas temu) . Xt10 jest niekiedy zbyt mały i łatwo coś przestawić nawet przez nieuwagę. xt10 dobre jest do takich szkieł jak 18/2, 27/2.8 ale np. już zoom 18-55 lepiej mieć na xt1.
czomolungma
21-07-2017, 12:50
Mam pytanie do posiadaczy x-t10. Chodzi mi o możliwości wyzwalania migawki inne niż przycisk i samowyzwalacz.
Czy jest jakiś pilot ? nie zauwazylam w specyfikacji podczerwieni więc mniemam że pilot jest na kablu ?
czy można wyzwalać migawkę bzprzewodowo po wifi za pomoca aplikacji fuji ?
czy węzyk spustowy jest tylko na port czy mozna dostac taki aby wkręcić w gwint przycisku ? (nie widzialam nigdzie takiego)
z góry dzięki za odpowiedź.
- - - - kolejny post - - - - - -
Warto, AF to nie tylko punkty ale szybkość i dokładność. Dodatkowo otrzymujesz jeszcze dotykowy ekran.
tylko spojrz na zastosowanie: podał amatorsko spacer/rodzina. na spacery z rodziną w zupełności x-t10 starczy aż nadto czy zatem dopłacac 1000 zł ?
Kupiłem dla drugiej połowki używanego x-t10 w stanie idealnym i w zupełności wystarcza mi w nim wszystko
Ponoć XT10 ma troszkę lepszy DR i high ISO.
DR ma minimalnie lepszy (chyba, że fotkę z X-T20 zmniejszysz do 16 mpx, to ciężko będzie dostrzec różnicę), a szumy ma większe.
Czy jest jakiś pilot ? nie zauwazylam w specyfikacji podczerwieni więc mniemam że pilot jest na kablu ?
Możesz użyć pilota po kablu.
czy można wyzwalać migawkę bzprzewodowo po wifi za pomoca aplikacji fuji ?
Można...
czy węzyk spustowy jest tylko na port czy mozna dostac taki aby wkręcić w gwint przycisku ? (nie widzialam nigdzie takiego)
Masz dwa rodzaje wężyków: elektroniczny, który wtykasz w gniazdo i mechaniczny, który wkręcasz w spust migawki. Oba bez problemu dostaniesz na Allegro.
Cześć Sz. Koledzy
Miałem wcześniej słynny model Fuji XE-1 + 18-55 + 35/1.4. Niestety, moja luba kilka miesięcy temu zostawiła wszystko w taksówce i..... jestem w ciemnej d*** :/
z XE-1 byłem bardzo zadowolony, wypluwał naprawdę piękny obrazek tylko ten AF ;)
$$$ stopniowo odkładałem i jestem zdecydowanie kupić jakiegoś Fuji, byłem nastawiony na nowy model tj XT-20 bo nowy to lepszy ?!
Pytanie do was. Czy jest sens dokładać te 1000-1100 do 325 AF v 77, 24Mpix matrycy, filmy 4K etc.. Ponoć XT10 ma troszkę lepszy DR i high ISO. Na razie bym kupił z kitem a potem dokupił 35-tke (tylko brać 1.4 czy 2.0).
Dzięki panowie za pomoc.
Jeśli chcesz z zoomem to zdecydowanie x-t1, znacznie wygodniejszy, lepiej wykonany, uszczelniony, sztywniejszy, lepszy wizjer.
Co do szkieł - szkło WR będzie idealnym uzupełnieniem z uszczelnionym korpusem x-t1.
Co do cen - kita x-t20 obecnie nie kupisz chyba nigdzie, poza tym cena zabija a za niewiele więcej niż podane przez Ciebie x-t10 kupisz x-t1 z kitem. Przy tak niewielkiej różnicy cenowej nie ma w ogóle sensu pochylać się nad x-t10, zwłaszcza teraz, kiedy osiągnęły bardzo atrakcyjne ceny.
Nowart, właśnie rozważam x100f vs. X-t20+18/2. Specyficzne warunki.
Swoim wpisem chyba podpowiedziales mi lepsze rozwiązanie.
Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka
Cześć Sz. Koledzy
Dzięki panowie za pomoc.
Jesli wybór pomiędzy xt10 (nowy) a xt20, to zdecydowanie xt20. Sam stałem przed takim wyborem i zdecydowałem się na ten drugi - warto dołożyć. Nowego x-t1 w zyciu bym nie kupił - nad używanym jeszcze bym się zastanowił.
cybulski
22-07-2017, 12:41
Wystarczy wziąć do ręki xt1 aby zmienić zdanie, oczywiście w dobrej cenie :)
Dobrych cen szukajcie na forum fuji :)
Jako, że plany życiowe wywrocily mi się przynajmniej o 99°, jestem poniekąd zmuszony wrócić na łono fuji. Bardzo mocno rozważam x100f, szukając sampli trafiłem na genialne PORTRETY robione x100s, warto : http://billgekas.blogspot.com/2015/04/my-affair-with-fuji.html?m=1
draco_krk
22-07-2017, 21:22
emet_b, świetne portrety, ale tam bardzo dobrą pracę autor wykonał z pomocą zewnętrznych lamp błyskowych.
No oczywiście. Jednak ja patrzę na całokształt pracy - dobre światło, dobry kontakt z modelką, ładne kadry i święta obróbka. I wtedy nawet stricte stritową "malpką", robisz mega prace.
No oczywiście. Jednak ja patrzę na całokształt pracy - dobre światło, dobry kontakt z modelką, ładne kadry i święta obróbka. I wtedy nawet stricte stritową "malpką", robisz mega prace.
Naprawdę dziw bierze jak się coś takiego czyta :-D Nie wiedziałeś o tym wcześniej? :-P Bez jaj proszę hehe... :-D
Dobra, przestań.
Dobra, przestań.
I po co się denerwować? ;-)
Takie do rodzinnego albumu. XF60/2.4
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/5216704/beja-urlop-lipiec-2017/rozmiar/3)
darekw1967r
23-07-2017, 22:04
Jako, że plany życiowe wywrocily mi się przynajmniej o 99°, jestem poniekąd zmuszony wrócić na łono fuji. Bardzo mocno rozważam x100f, szukając sampli trafiłem na genialne PORTRETY robione x100s, warto : http://billgekas.blogspot.com/2015/04/my-affair-with-fuji.html?m=1
Do dobrego portretu potrzebna jest dluzsza ogniskowa.
Aparatemi z wymienna optyka zrobisz lepsze portrety od x100f ;)
Właśnie portretów będzie max 5%. Głównie pejzaż i street/repo z dalekiej północy.
Właśnie portretów będzie max 5%. Głównie pejzaż i street/repo z dalekiej północy.
Chyba z fuji miałeś wszystko? X-t10+ XF18-55+55-200 :-) Stawiał bym na uniwersalność zestawu, a zoomy ją dają. Nie wyobrażam sobie pejzaży bez czegoś dłuższego. Tam są ogromne przestrzenie. X100...fajnie, ale żebyś nie żałował...
otwieracz
23-07-2017, 22:49
Cześć. Coś się stało z moim X-E1, co jakiś czas robi mi takie niespodzianki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/7bfa271ec596cb57-1.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/711/7bfa271ec596cb57.jpg)
Trzy takie babole na trzech kolejnych zdjęciach pod rząd i potem spokój. Co jakiś czas mu tak odwala. Jakieś pomysły co to może być? Myślę że chyba czas zbierać już na znicze i wieniec na pożegnanie... Coś tam w środku nawala.
Aparatemi z wymienna optyka zrobisz lepsze portrety od x100f ;)Polemizowałbym...
draco_krk
23-07-2017, 23:20
Trzy takie babole na trzech kolejnych zdjęciach pod rząd i potem spokój. Co jakiś czas mu tak odwala. Jakieś pomysły co to może być? Myślę że chyba czas zbierać już na znicze i wieniec na pożegnanie... Coś tam w środku nawala.
Nie miałeś nic nakręconego na obiektyw, lub wiatr nie zawiał jakoś niefortunnie paskiem? Jeśli nie, to może coś z migawką?
Problem w tym, że nie chcę zoomow, ani kilku szkieł. Jeśli puszka to xt2 lub pro2 (sercem bliżej mi do pro, logika podpowiada xt2 - z chęcią poczytam Wasze opinie) i max 2 szkła (nie będzie warunków, poza tym chcę odpocząć trochę od fotografii, przynajmniej w jej sprzetowo-technologicznym aspekcie. Więc albo któraś z ww puszek +np. 14/16 i 23/35. Albo x100f +wcl. Śmiało piszcie jak to widzicie.
otwieracz
23-07-2017, 23:27
Nie miałeś nic nakręconego na obiektyw, lub wiatr nie zawiał jakoś niefortunnie paskiem? Jeśli nie, to może coś z migawką?
Paska nie noszę, na obiektywie osłona przeciwsłoneczna. To coś w środku bo mam to w różnych miejscach, np. zanim zrobiłem to zdjęcie byłem zupełnie w innym miejscu, w pomieszczeniu i też wyszło takie coś. To zdjęcie zrobiłem z godzinę później i jak widać miałem to samo. W sumie trzy zdjęcia w tamtym dniu. Ale trafia mi się to dosyć często, myślałem z początku że to moje paluchy. Ale ewidentnie coś nie gra.
Problem w tym, że nie chcę zoomow, ani kilku szkieł. Jeśli puszka to xt2 lub pro2 (sercem bliżej mi do pro, logika podpowiada xt2..... Śmiało piszcie jak to widzicie.
X-T2 + 23 2.0 jako "x100" + 50 2.0 w kieszeni. ;) I można świat zdobywać. [emoji38]
marcin90
24-07-2017, 05:04
Albo xt/pro -2 + 16 i 35 ;)
Basket, dałeś mi do myślenia z tele (czyli 55-200), co w mocnym stopniu odsuwa myśl o x100f.
P.R.P., nawet nie wiedziałem, że jest 50/2 (albo nie ma go jeszcze w sklepach, albo przeoczyłem)-dzięki.
Mętlik totalny, tym bardziej, że bardzo dobrze wspominam 10-24. Widzę też promocję na pro2-przy zakupie z 23/35 wr dodają 50/2 w gratisie. Wtedy zostałby mi tylko szeroki kąt, a 23 mogłaby zostać w domu.
Przyznam, że poza oglądaniem zdjęć przez rok nie czytałem wątku, teraz nadrabiam, ale za dużo info do przetworzenia na raz, więc zapytam wprost:
co da mi xpro2 czego nie ma xt2? Zalety xt2 nad pro2 znam (chyba).
Dobry portret to taki, który opowiada jakąś historię. Najlepiej, jak postać zagnieżdżona jest w jakimś kontekście, za który może posłużyć otoczenie. Wówczas musi być ono widoczne, a do tego potrzebny jest szerszy obiektyw.
Do maślanego bokeh za panienkami z napompowanymi cyckami i ustami z pewnością lepsza jest dłuższa ogniskowa. Ale to nie są portrety, które mają jakiekolwiek przesłanie.
Dobry portret to taki, który opowiada jakąś historię. Najlepiej, jak postać zagnieżdżona jest w jakimś kontekście, za który może posłużyć otoczenie. Wówczas musi być ono widoczne, a do tego potrzebny jest szerszy obiektyw.
Do maślanego bokeh za panienkami z napompowanymi cyckami i ustami z pewnością lepsza jest dłuższa ogniskowa. Ale to nie są portrety, które mają jakiekolwiek przesłanie.
i stąd właśnie moja myśle o x100f-masz jedno szkło i pełen przekrój sytuacji do sfotografowania- nie żaglujesz szkłami, masz jedna-kombinuj, wysilaj kreatywność.
cz4rnuch
24-07-2017, 11:16
Wypróbowałem na jednym wyjeździe stałkowego kompakta (18mm na apsc). Da się, ale czasami bywało to mocno ograniczające. Za to lepszy komfort podróżowania, bo jak się czegoś nie dało zrobić to się nie dało i tyle. Głowa zamiast kombinować odpoczęła :)
Przyznam, że poza oglądaniem zdjęć przez rok nie czytałem wątku, teraz nadrabiam, ale za dużo info do przetworzenia na raz, więc zapytam wprost:
co da mi xpro2 czego nie ma xt2? Zalety xt2 nad pro2 znam (chyba).
Dalmierzowy wizjer z lewej strony. Z istotnych spraw w zasadzie tyle.
Jeśli chcesz używać większych , dłuższych szkieł to zapomnij. Pro2 (jeśli w ogóle pasuje ta koncepcja, gdyż MZ xt2 jest pod każdym niemal względem funkcjonalniejszy) fajnie się fotografuje, kiedy podpięte są małe stałki, najlepiej bez osłony. Oczywiście mówię to u sytuacji do której pro2 jest stworzony, czyli przy korzystaniu z wizjera optycznego a wtedy duża jego część jest po prostu zasłonięta przez szkło i osłonę. Do mnie to nie przemawiało.
Grygolas
24-07-2017, 19:41
i stąd właśnie moja myśle o x100f-masz jedno szkło i pełen przekrój sytuacji do sfotografowania- nie żaglujesz szkłami, masz jedna-kombinuj, wysilaj kreatywność.
Ktoś polecał 23 2.0 + 50 2.0, moim zdaniem to b.dobry zestaw
Sam posiadam 18 2.0 - czuję że nieco za szeroko , ale był to najbardziej kompaktowy set z x-e2.
Najładniejszy obrazek daje jednak IMO 35 1,4 , który jest ze mną niezmiennie najczęściej.
Reasumując to i tak są tak małe szkła, że oba zawsze mam przy sobie w jakiejś torbie, biodrówce etc.
Dlaczego x-e2 a nie x-100? Nie przekonały mnie te ramki, przesunięcia, parararalelele :)
P.S. zainwestuj w baterie, kilka baterii
Cześć. Coś się stało z moim X-E1, co jakiś czas robi mi takie niespodzianki:
Miałem coś podobnego w zestawie T-10 +18-135.
Obiektyw był tuż po zakupie i obstawiałem, że to jego wina, tym bardziej, że używałem wówczas migawki elektronicznej więc opcja, że to lamelki migawki nie wchodziła w grę. Po kilkukrotnym odpięciu i zapięciu obiektywu (z klikiem) problem zniknął i nigdy więcej się nie pojawił.
emet_b
Miałem okazję przez dwa dni używać zamiennie T-2 i Pro-2.
Dla siebie zdecydowanie kupiłbym T-2 ze względów ergonomiczno-estetycznych ;-).
Pro2 jakiś taki klockowaty, wizjer optyczny średnio używalny, jedyne co mi się bardzo podobało, to joystick, który zdaje się jest w obu korpusach.
Wówczas, a było to w ubiegłym roku, była też (wydaje mi się?) minimalna różnica w pracy AF na korzyść T-2. Po aktualizacji, to się chyba wyrównało.
Moim zdaniem Pro-2 zdecydowanie dla świadomego odbiorcy.
darekw1967r
25-07-2017, 07:50
Budujesz pewna filozofie jak byc zadowolonym z jednym szklem i mozna wiele pisac o kreatywnosci i tak dalej i dalej... ale w rzeczywistosci bedziesz jednak ograniczony.
Przerabialem podobne rozwiazania i wszystkie drogi zaprowadzily mnie do wymiennej optyki.
...ale w rzeczywistosci bedziesz jednak ograniczony.
A skąd to wiesz? To, że Ty miałeś z tym problem, nie znaczy, że każdy go będzie miał.
Sam posiadam 18 2.0 - czuję że nieco za szeroko , ale był to najbardziej kompaktowy set z x-e2.
Najczęściej właśnie używałem 18-tki, bo choć to dla mnie odrobinę za szeroko, to i tak było to najmniejsze w miarę jasne szkło do streeta. Ostatnio kupiłem na próbę 23 f/2 i jestem oczarowany. 18-tka pójdzie do ludzi...
Ja jako zestaw wycieczkowy używam t1+27 i bynajmniej się ograniczony nie czuję. A aparat mieści się razem z porfelem w małej saszetce.
Ja jako zestaw wycieczkowy używam t1+27 i bynajmniej się ograniczony nie czuję. A aparat mieści się razem z porfelem w małej saszetce.
Również u mnie turystycznie taki zestaw dominuje. Czasami zakładam Samyanga 12 jak mi zależy na szerokim kącie.
darekw1967r
25-07-2017, 09:05
Również u mnie turystycznie taki zestaw dominuje. Czasami zakładam Samyanga 12 jak mi zależy na szerokim kącie.
Masz mozliwosci manewru i o to wlasnie tutaj chodzi ;)
Z jednym obiektywem też masz możliwości manewru, no chyba, że masz związane nogi ;)
darekw1967r
25-07-2017, 10:00
A skąd to wiesz? To, że Ty miałeś z tym problem, nie znaczy, że każdy go będzie miał.
Chodzi o ograniczenia technologiczne. (niewymienna optyka i jedna ogniskowa)
Mialem problem bo zamiast dopasowac szklo pod moje potrzeby fotograficzne dopasowywalem sie
do tego co mialem na sztywno w aparacie. Trudno mi to nazwac kreatywnoscia. Czulem sie krawcem co kraje jak materii staje ;)
Jednak z perspektywy czasu to rozwiazanie nie sprawdzilo mi sie co nie znaczy ze inni nie maja probowac ;)
Wydaje mi sie, ze kupno aparatu z jedna ogniskowa i niewymienna optyka wymaga
dobrego przemyslenia i analizy mozliwosci i potrzeb.
Z jednym obiektywem też masz możliwości manewru, no chyba, że masz związane nogi ;)
A masz je "związane" często. Np. z powodu przeszkód terenowych czy architektonicznych nie cofniesz się lub nie podejdziesz bliżej. Zmiana odległości od fotografowanego obiektu nie daje tych samych efektów co inna ogniskowa. Zmienia się perspektywa, proporcje. Ale tego nie muszę Ci tłumaczyć. Rozumiem Twój punkt widzenia. Sam staram się używać głównie 27ki, ale możliwość założenia innego szkła i zrobienie kompletnie innego ujęcia to duży komfort i żadne ograniczenie (moim zdaniem).
No przecież wiadomo. Tak się tylko przekomarzam ;)
No tak. Dlatego dojrzali fotografowie chętnie sięgają po korpusy z przyspawanym obiektywem gdyż: "Do subiektywnego wyboru nazbyt cenionych rzeczy w fotografii dodam małą głębię ostrości. Urocze portrety z rozmytym tłem podobają się nowożeńcom i początkującym fotografom, wielu z tego nie wyrasta nigdy i pędzi w pogoni za doskonałym bokeh. Jasne i drogie teleobiektywy są w sferze marzeń, a zdjęcia na “pełnej dziurze” zyskują sznyt profesjonalizmu. Zwykle jest to jednak tani chwyt, często stosowany, np. w fotografii ślubnej. Bardziej doceniam portret w kontekście tła, sytuacji. Kompozycja wielu planów jest dla mnie sztuką wyższej próby. Jasne obiektywy? Owszem cenię, gdy nie ma za wiele światła"
Nawiasem mówiąc ciekawe jest to, ze gdy ktoś szuka małego sprzętu z dobrą jakością i inny ktoś doradzi mu np. System NX, to zawsze pojawi się ostrzeżenie (w sumie słuszne), że to martwy system i nie dokupi nowego korpusy. Tyle,że przy aparatach typu Fujifilm X100, też się nie dokupi. No ale tu obiektyw jest jeden :wink:
darekw1967r
25-07-2017, 16:40
Nawiasem mówiąc ciekawe jest to, ze gdy ktoś szuka małego sprzętu z dobrą jakością i inny ktoś doradzi mu np. System NX, to zawsze pojawi się ostrzeżenie (w sumie słuszne), że to martwy system i nie dokupi nowego korpusy. Tyle,że przy aparatach typu Fujifilm X100, też się nie dokupi. No ale tu obiektyw jest jeden :wink:
Duzo zalezy do jakiej fotografii dedykowany jest sprzet. Z jednym obiektywem mozna wiele ale nie zawsze i wszedzie ;)
Co do rozmywania tla i portretach to tak jak rozmowa o gustach jedym podoba sie rybka innym....
Po przesiadce na T2 mam wrażenie, że na pudelku powinno być ostrzeżenie - Przy obrabianiu portretów w LR wymagany jest Procesor i7 .... Mam i5 4460 16 giga ramu, SSD na Swap File LR i po kilkudziesięciu punktach spot removal komp zaczyna stawać dęba. :/ A już miałem zamawiać Gripa.
z tego samego powodu przesiadłam się na adobe camera raw....i wszystko śmiga 3 razy szybciej :)
Panowie warto jeszcze kupić X-T10 + kit 18-55 (czyt. czy to nadal robi zdjęcia:mrgreen:)? Potrzebuję jakąś małą wakacyjną małpkę. Półroczne Fufu trafiło się za 1800 zł. To dużo?
darekw1967r
26-07-2017, 09:30
Panowie warto jeszcze kupić X-T10 + kit 18-55 (czyt. czy to nadal robi zdjęcia:mrgreen:)? Potrzebuję jakąś małą wakacyjną małpkę. Półroczne Fufu trafiło się za 1800 zł. To dużo?
Nowe X-T10 masz za niecale 2200 zl .
Z zasady uzywany sprzet warty jest 40-60% wartosci nowego wiec latwo policzyc, ze na dzisiaj warto kupic uzywany korpus 880-1320 zl.
Ktos chce 1800 zl za stary wiec moim zdaniem chce za duzo ;)
Rozsadna srednia cena w ciemno... to okolo 1000 zl ;)
Jak gosc ma rachunek kupna + wzorcowe opakowanie + sprzet nie byl w naprawie + ilosc zdjec na sensownym poziomie + brak ewidentych sladow uzytkowania mozna dac 1300 zl ;)
Co do X-T10 + kit 18-55 pytasz sie czy warto to kupic.
Zestaw super... Swietne body i bardzo ostro rysujacy obiektyw jeden z najlepszych kitowych ;) Choc slowo kitowy... to sprawa dyskusyjna bo kitowy zawsze kojarzylo sie z denkiem od butelki a juz od dluzszego czasu tak nie jest i producenci daja zupelnie niezle optycznie lekkie obiektywy.
No tu się nie zgodzę, 1800zł za półroczny zestaw na gwarancji w idealnym stanie ze szkłem, które samo jest tyle warte, to mega dobra oferta.
Chyba, że bryku ma na myśli samo body to kiepsko, bardzo.
Bardzo dobra cena za zestaw, używane XF 18-55 "chodzą" po ~1100-1200 zł, więc korpus masz za małe parę stówek.
Jeśli nie ma ukrytych niespodzianek, to brać.
darekw1967r
26-07-2017, 10:51
No tu się nie zgodzę, 1800zł za półroczny zestaw na gwarancji w idealnym stanie ze szkłem, które samo jest tyle warte, to mega dobra oferta.
Chyba, że bryku ma na myśli samo body to kiepsko, bardzo.
Nie wiem dokladnie co wchodzi w cene 1800 zl.
Liczylem samo body.
Dla zestawu to calkiem inna bajka. Szkla mniej traca na wartosci od body ;)
Chętnie kupię xt-10 za 1100 zł w dobrym stanie. Koledzy forumowicze, ktoś ma na sprzedaż ? :)
draco_krk
26-07-2017, 11:17
Nie ma zasady co do ceny używanych aparatów. Możemy oczekiwać że używany mógłby kosztować 40-60% ale rynek jest taki, że nikt go za tyle nam nie sprzeda. To sprawa indywidualna, aparaty i sprzęt Fuji trzyma wartość lepiej niż konkurencji i tyle. To że dla kogoś cena jest za wysoka nie znaczy że nie znajdzie się ktoś dla kogo będzie ona akceptowalna. Sam musisz rozważyć czy 1800 to dużo, czy mało. Subiektywnie dla mnie jest to cena za wysoka za samo body, jednak 1500 byłoby już na akceptowalnym poziomie, jeśli aparat jest na gwarancji z kompletnym wyposażeniem i w idealnym stanie.
Dzięki Panowie :wink: Muszę się zdecydować dziś jeśli chcę kupić to fufu. Aparat jest z obiektywem 18-55. Dowód zakupu jest, ale pudło zostało w Londynie jak deklaruje sprzedawca.
darekw1967r
26-07-2017, 13:54
Dzięki Panowie :wink: Muszę się zdecydować dziś jeśli chcę kupić to fufu. Aparat jest z obiektywem 18-55. Dowód zakupu jest, ale pudło zostało w Londynie jak deklaruje sprzedawca.
Jezeli zestaw XT-10 + XF 18-55 jest sprawny to za 1800 zl warto brac. (puszka 2200 + szklo 2000 = 4400) Wychodzi dla Ciebie kwota za okolo 41% wartosci ;)
cybulski
26-07-2017, 14:05
To bardzo podejrzana okazja.
draco_krk
26-07-2017, 15:03
Sam obiektyw ostatnio na aukcjach osiągał ceny bliskie 1500zł. 1800zł za zestaw jest naprawdę podejrzane. Odbierasz to osobiście?
Takie cuda się zdarzają, ale radzę być ekstra czujnym i liczyć się z ewentualna stratą kasy jeśli nie odbierasz osobiście...
Udało mi się kiedyś kupić obiektyw Minolta AF 50mm macro za 200zł, Nikkor 24-120 f4 G VR za 1400zł, Fuji X100S (kilku miesięczny) za 1500zł, prawie nowy D600 z 50/1.8D za niecałe 3500zł (prawie 3 lata temu) - ale to wszystko w Australii, tam ludzie mają więcej kasy i czasami puszczają tanio różne sprzęty. Inne drobne okazje trafiły mi się także w UK.
No właśnie ja jestem w Irlandii i już nie raz coś kupiłem w okazyjnej cenie. Ludzi po prostu stać na drogie zabawki.
Odbieram osobiście. Tu mam dylemat, bo sprzedawca nie ma żadnego feedback-u. Od takich raczej nigdy nic nie kupuję. Może to się okazać bubel z wadą ukrytą.
od jakiegoś czasu się przyglądam nowym i używanym zestawom.... i to jest dziwnie tanio
Zdarzają się takie okazje. Dwa lata temu znalazłem kumplowi nowiutki zestaw X-E2 z 18-55 za 2500. Z pudełkami itd. Jedyny minus, że brak gwarancji oraz fakt, że użytkowniczka Alle.. miała może kilka ocen. Co się okazało, była to Pani fotograf, która na codzień nie bawi się w takie rzeczy, a ów zestaw wygrała w konkursie Fuji, a że wybierała się na kolejną wyprawę i potrzebowała pieniędzy, to oddała za ww kwotę. Do dziś nie znalazłem nawet używanego zestawu za tyle. Sam chętnie bym dziś za tyle nabył.
Do dziś nie znalazłem nawet używanego zestawu za tyle. Sam chętnie bym dziś za tyle nabył.
eee, widać szukasz w nieodpowiednich miejscach... ;)
eee, widać szukasz nieodpowiednich miejscach... ;)No tak Artur, zapomniałem.. [emoji38]
Okazało się, że to nie była aż taka okazja :wink: Obiektyw to nie był 18-55 tylko 16-50. Poza tym aparat był w stanie dobrym wizualnie (trochę porysowany, pozdzierany lakier pod spodem) a nie "perfekcyjnym, jak nowy" jak to opisał sprzedawca. Zszedł z ceny odrazu na 400 euro, ale podziękowałem mimo wszystko. Gdybym kupił to fufu to pewnie zaraz bym też kupił nowy obiektyw.
Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem xt2 po przesiadce z d810. Dziś spędziłem trochę czasu pstrykając raw+jpg i powiem ze jestem bardzo za tym co dają jpg. Kombinowałem w c1 jednak powiem ze nie byłem w stanie osiągnąć tak fajnych kolorków jakie dają właśnie jpg. Stad moje pytanie - jak wyglada wasza obróbka raw i czy w ogóle warto skoro jakość jpg jest na tak wysokim poziomie?
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Osobiście używam Lightroom'a, w którym dostępne są profile odpowiadające tym z puszki. Różnią się nieco (trochę wyższy kontrast), ale jako baza wyjściowa są ok.
cybulski
27-07-2017, 10:29
Tak myślałem, że zapewne chodzi o 16-50 a nie o 18-55 :) i oraz "prawie jak nowy" to pojęcie mocno względne, mam już jakieś "doświadczenie" w kupowaniu takich prawie nowych "szkieł" więc wiem jak wygląda to w praktyce - zdarzyło mi sie ostatnio kupić XF60, okurzony jakby stał rok w rupieciarni na wierzchu.
Okazało się, że to nie była aż taka okazja :wink: Obiektyw to nie był 18-55 tylko 16-50. Poza tym aparat był w stanie dobrym wizualnie (trochę porysowany, pozdzierany lakier pod spodem) a nie "perfekcyjnym, jak nowy" jak to opisał sprzedawca. Zszedł z ceny odrazu na 400 euro, ale podziękowałem mimo wszystko. Gdybym kupił to fufu to pewnie zaraz bym też kupił nowy obiektyw.
draco_krk
27-07-2017, 11:38
Dokładnie, interpretacje sprzedających są różne. Sam jak sprzedawałem aparat jak nowy to właśnie tak wyglądał, bez najmniejszej ryski, ale też kupiłem 35/2 WR jak nowe, które miało duży pyłek w środku mimo uszczelnień... Używane 50-230, które opisane było jako stan dobry okazało się z kolei igłą.
z d810 na apsc?
do nie dawna wszyscy gonili za pełną klatką która była wyznacznikiem jakości obrazka i "profesjonalizmu" osoby posiadającej (specjalnie w cudzysłowiu)
a odkąd zaczeły pojawiać się bezlustra to gro osób pozbywa się FF na rzecz a-psc bezlustra.
Dlaczego?
Zupełnie niepotrzebny wywód.
No i w cudzysłowie....;-)
Osobiście używam Lightroom'a, w którym dostępne są profile odpowiadające tym z puszki. Różnią się nieco (trochę wyższy kontrast), ale jako baza wyjściowa są ok.
Odnośnie profili też to zauważyłem że różnią się z tym co robi puszka. Moje pytanie jest następujące. Czy jest jakiś program który odwzorowuje dokładnie profil tak jakbym robił to z x-t1?
tomek_jj
27-07-2017, 14:39
Odnośnie profili też to zauważyłem że różnią się z tym co robi puszka. Moje pytanie jest następujące. Czy jest jakiś program który odwzorowuje dokładnie profil tak jakbym robił to z x-t1?
Rozumiem, że chodzi ci o implementację profili przy wywoływaniu plików RAF
Tak chyba powinien działać Raw File Converter EX 2.
Możesz spróbować RAW Therapee z profilami Fuji Stewarta Sowerbury’ego. To rozwiązanie pozwala na użycie dobrze zaimplementowanych profili symulacji filmów Fuji również dla plików RAW innych producentów aparatów. No i jest całkowicie z darmo.
Lightroom z plikami RAF radzi sobie średnio.
@up
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzę sobie oba programiki. Ten od Fuji chyba powinien wywołać profile raw 1:1 tak jak z aparatu.
tomek_jj
27-07-2017, 15:26
@up
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzę sobie oba programiki. Ten od Fuji chyba powinien wywołać 1:1 tak jak z aparatu.
Co rozumiesz przez 1:1?. Raw File Converter EX 2 wykonuje symulację filmu tak jak to robi aparat w momencie "wywoływania" do JPG. Jednak dostępne są tylko te symulacje, które ma wbudowany aparat. Jeżeli w danym modelu nie ma np Clasic Chrome , to z poziomu EX2 nie wykonasz na pliku RAF takiej symulacji.
Z tego co pamiętam, to Raw Converter robi to dość podobnie, o ile nie identycznie. Ja się jednak poddałem. W Lightroom aplikuję profil, zmniejszam kontrast i gotowe. Przy odrobinie pracy możesz sobie stworzyć profil, który MZ nawet nieco ciekawszy od oryginalnych Jpeg-ów. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale Raw Converter mi kompletnie nie odpowiada.
Chodzi mi o to że jeśli robię zdjęcia tylko RAF i w File Converter włączę profil np. Astia to otrzymam taki sam kolorystyczny profil jakbym robił z puszki .jpg.
Ja tez wolę LR, wszystkie inne są dla mnie kompletnie niezrozumiałe.
Chodzi mi o to że jeśli robię zdjęcia tylko RAF i w File Converter włączę profil np. Astia to otrzymam taki sam kolorystyczny profil jakbym robił z puszki .jpg.
Ok. Mam złe wieści. Właśnie sprawdziłem i niestety Raw File Converter, przynajmniej u mnie, nie generuje takich samych kolorów na ustawieniach takich jak w aparacie. Pocieszające jest to, że to co generuje podoba mi się bardziej od jpeg'a z puszki ;)
W oprogramowaniu Nikona, z tego co pamiętam, obrazek z rawa był identyczny jak jpeg. Czemu w Fuji jest inaczej w ich własnym oprogramowaniu?
O dziękuję że sprawdziłeś. Dziwna sprawacz tym że jednak są różnice.
Tutaj w grę jeszcze mogą wchodzić różnice spowodowane ustawieniami zakresu tonalnego: DR100, DR200 itd. Może stąd różnice w kolorach. Z ciekawości sprawdzę później jak to wygląda na DR100.
Czemu w Fuji jest inaczej w ich własnym oprogramowaniu?
Bo Fuji nie ma własnego oprogramowania. Ten Raw File Converter to nic innego, jak Silkypix.
Ano fakt.
Da się jakoś sprawdzić na jakim DR było robione zdjęcie?
Nie da się, ale różne ustawienia DR nie powodują żadnych różnic w kolorach.
Nie da się, ale różne ustawienia DR nie powodują żadnych różnic w kolorach.
Jeśli chodzi o RAW, to da się. Wystarczy otworzyć w Affinity Photo ;-)
Mam pytanie - czy ktoś z was porównywał jakość obrazka miedzy wersjami 56 1.2 R z APD? Czy warto dopłacić do APD?
tomek_jj
28-07-2017, 08:56
Ok. Mam złe wieści. Właśnie sprawdziłem i niestety Raw File Converter, przynajmniej u mnie, nie generuje takich samych kolorów na ustawieniach takich jak w aparacie.
Tak zapytam z ciekawości- po co ci przy wywoływaniu RAF przez program zewnętrzny identyczny obrazek jak z aparatu? Nie wystarczy JPEG zrobiony przez aparat? A nawet jak zrobisz sam RAF to możesz go sobie "wywołać" w aparacie z różnymi ustawieniami korzystając z silnika JPG Fuiji. Wywołanie w aparacie pozwala na przykład wywołać to samo zdjęcie z różnymi symulacjami filmu, ale dostępnych jest wiele innych ustawień.
Mnie nie potrzebne, kolega pytał, to z ciekawości sprawdziłem. Chociaż teoretycznie wodzę taką potrzebę, np. kiedy chcemy wyciągnąć nieco więcej niż da się z JPEG'a, wprowadzić jakąś korektę lokalną, filtr gradientowy, a potem wywołać z dokładnie takimi jak w JPEG SOOC kolorami, aby fotografia była kolorystycznie spójna z resztą zdjęć :)
tomek_jj
28-07-2017, 09:13
Bo Fuji nie ma własnego oprogramowania. Ten Raw File Converter to nic innego, jak Silkypix.
SilkyPix "produkuje" soft do wywołania RAW dla wielu producentów. Oprócz Fuji korzysta z niego na pewno Pentax i Panasonic, ale pewnie jeszcze inni. Ze względu na dość słaby interfejs nie jest zbyt lubiany. Jednak moje doświadczenia pokazują, że zawsze należy próbować używać programów do wywoływania RAW dołączanych do aparatu, lub umieszczanych na stronie producenta. Prawie zawsze dają one bardzo dobre efekty , bo są zoptymalizowane dla konkretnego producenta. EX2 nie jest tu wyjątkiem. W przypadku Fuji jest spory kłopot z dobrym wywołaniem RAF matrycy X-Trans, bo większość programów słabo sobie radzi z demozaikowaniem. Z tego co wiem popularny Lightroom ma z tym problem, jeszcze gorzej sobie radzi Capture One. Za to najnowsza wersja Silkypix Developer Studio Pro 8 radzi sobie rewelacyjnie - niestety sporo kosztuje.
Także Samsung korzystał z SilkyPix, być może ze względu na koligacje z Pentaxem, ale potem także bezlusterkowce NX i chyba kompakty EX też to miały, ale w pewnym momencie Samsung z tego zrezygnował i do późniejszych NX-ów dodawał LR. Interfejs tego programu doprowadzał mnie do rozpaczy, zwłaszcza, że jego angielszczyzna też pozostawia trochę do życzenia.
W przypadku Fuji jest spory kłopot z dobrym wywołaniem RAF matrycy X-Trans, bo większość programów słabo sobie radzi z demozaikowaniem. Z tego co wiem popularny Lightroom ma z tym problem, jeszcze gorzej sobie radzi Capture One. Za to najnowsza wersja Silkypix Developer Studio Pro 8 radzi sobie rewelacyjnie - niestety sporo kosztuje.
Idę o zakład, że przy odpowiednim ustawieniu suwaków Lightroom zrobi wszystko tak, jak trzeba, jeśli chodzi o demozaikowanie. Już to przerabiałem:
http://www.epicure.pl/x-trans-kontra-lightroom/
X70 w drodze, czasami brakowało innej ogniskowej, ale przeżyłem.
źródło (https://postimage.org)
X70 w drodze, czasami brakowało innej ogniskowej, ale przeżyłem.
Fajnie by było mieć takiego kompakta z APS-C :-)
A zdjęcia bardzo mi się podobają.
Fajnie by było mieć takiego kompakta z APS-C :-)
A zdjęcia bardzo mi się podobają.
Gdyby była wersja czegoś*takiego z np jeszcze 50 mm to właściwie nie potrzebuję niczego. Dzięki za opinię.
draco_krk
28-07-2017, 22:03
Mam pytanie - czy ktoś z was porównywał jakość obrazka miedzy wersjami 56 1.2 R z APD? Czy warto dopłacić do APD?
Rzuć okiem tutaj: https://www.fujivsfuji.com/56mm-f1pt2-vs-apd/
tomek_jj
29-07-2017, 15:12
Ok. Mam złe wieści. Właśnie sprawdziłem i niestety Raw File Converter, przynajmniej u mnie, nie generuje takich samych kolorów na ustawieniach takich jak w aparacie. Pocieszające jest to, że to co generuje podoba mi się bardziej od jpeg'a z puszki ;)
W oprogramowaniu Nikona, z tego co pamiętam, obrazek z rawa był identyczny jak jpeg. Czemu w Fuji jest inaczej w ich własnym oprogramowaniu?
Trochę poeksperymentowałem z EX2 i bez problemu uzyskałem "takie same" kolory w JPEG z aparatu i po konwersji w RAW File Converter EX2. W aparacie maiłem ustawiony profil Astia, a w EX2 Astia Soft - reszta ustawień dotycząca koloru była domyślna. Wzrokowo oba obrazki są takie same jeżeli chodzi o kolor. Inne modyfikacje w EX2 : jasność , kontrast itp były wykonywane by wyrównać parametry dla obu JPEG: tego z aparatu i tego z EX2, Wywołany RAF jak dla mnie prezentuje się lepiej - jest ostrzejszy, ma lepszy mikrokontrast, lepiej jest w cieniach. To jednak pierwsze próby i nie jest wykluczone, ze RAF będzie wywoływany inaczej.
Mam problem, żeby w x-t10 zaprogramować przednie pokrętło sterowania pod iso. To koło oczywiście koło oświetlacza wspomagającego AF. Nie mam problemu, żeby zaprogramować żaden z pozostałych 6 przycisków funkcyjnych. Tylko z tym jest problem. Zarówno jak ustawie fn2 w menu pod iso jak również kiedy przycisne dłużej to koło i wyświetli się lista funkcji do wyboru. Działać ten przycisk działa bo jak ustawie sobie koło czasów na T to reguluje nim spokojnie dłuższy czas naświetlania. Ale jak zsprogramuje go pod iso czy nawet coś innego to nic się nie dzieje...
czomolungma
30-07-2017, 11:51
Czy są na tym forum uzytkownicy forum fuji ? http://forum.fujiklub.pl/
Jeśli tak to mam prośbę. Czy moga utworzyć temat o niemożności (cyklicznej) zarejestrowania się na owym forum ? Moze jakis admin się pochyli. 2 miesiące temu przy próbie rejestracji wyskakiwał błąd, kompletnie z żadnego komputera w 3 róznych miejscach nie mogłem się zarejestrować. Olałem
Odczekałem 2 miesiące probówałem zarejstrowac sie niedawno, owszem działa ale....na lnk aktywacyjny czekam 2 tydzien....(2 krotna próba z 2 roznych komputerów i miejsc). Spam sprawdzony. Jakies dziwne forum zarejetrowac się tam mozna chyba tylko podczas koniunkcji Wenus z Jowiszem....aż tyle nie chce czkekać :)
Nie martw się i tak tutaj jest najlepsze forum Fuji ;-)
Niestety tamto forum to trup. Pies z kulawą nogą tam nie zagląda... :(
Mieli fajne forum z potencjałem to se wolą jakieś durne grypy na fejsbuniu zakładać... polityka polskich dystrybutorów nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać...
Z tego, co wiem, to forum nie jest już w żaden sposób wspierane przez Fuji, w przeciwieństwie do grupy na FB. Ludzie nim zarządzają prywatnie, w swoim wolnym czasie. Generalnie wieje tam nudą.
Dokładnie, dlatego napisałem w czasie przeszłym. Mieli.
Stąd moje zdziwienie, kiedy tak duża i coraz popularniejsza firma całą swoją społeczność powierza w ręce prywatnego - skądinąd obecnie najpopularniejszego - portalu zamiast równocześnie pielęgnować swój prywatny kącik...
Olympus też jakiś czas temu pozbył się swojego forum. Widocznie taki jest teraz trend. Firmy szukają nowych klientów, więc pewnie prędzej znajdą ich na FB, bo na fora zagląda już tylko stary beton ;) Zapytaj dziś maturzystę, co to jest forum dyskusyjne :D
Pierwszy spacer z X-T20 w zestawieniu z XF56/1.2R - zadziwiajaco dobry aparat, nawet pies biegnacy na mnie na otwartej dziurze nie stanowi wiekszego problemu. Warto bylo przeczekac jedna generacje. Dla amatora, pod warunkiem, ze ma niezbyt duze rece, rewelacja.
F1.2 1/2000 ISO 800
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/36102940162_f7f6f3297d_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4315/36102940162_f7f6f3297d_b.jpg)
F1.2 1/2000 ISO 800
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/36269478085_d3988605cc_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4292/36269478085_d3988605cc_b.jpg)
Kojocisko
31-07-2017, 09:51
Wyżeł węgierski szorstkowłosy? Piękności. AF faktycznie dał radę.
To modna ostatno za zachodnią granicą mieszanka pudla z labradorem, pod nazwą Labradudel. Berzemy go do siebie na weekendy jak znajomi muszą gdzieś wyjechać, fajny psiak.
cz4rnuch
31-07-2017, 11:05
Dobrze, że znowu powoli modnym staje się tworzenie nowych krzyżówek, bo to tylko na zdrowie wychodzi psiakom.
Kojocisko
31-07-2017, 11:27
To modna ostatno za zachodnią granicą mieszanka pudla z labradorem, pod nazwą Labradudel. .....
Nawet jak nie wyżeł, to śliczny. Swoją drogą pierwsze słyszę.
To modna ostatno za zachodnią granicą mieszanka pudla z labradorem, pod nazwą Labradudel.
Czyli raczej taki La Pudel ;)
Super wygląda. Muszę zaraz poczytać, co to za zwierz.
Poprawna pisownia, to Labradoodle. :-)
Witam
Z góry przepraszam jeśli pytanie niedawno się pojawiło ale z braku czasu nie czytałem tego wątku już ponad pół roku.
Powiedzcie czym otwierać RAFy ze swojego X-T10 ? Mam Lightrooma oryginalnego pudełkowego w wersji 5. Jakiś czas temu na stronie Adobe była możliwość aktualizacji wersji 5 do 6 za w miarę sensowne pieniądze. Teraz w ogóle nie mogę tej opcji znaleźć. Już wtedy Adobe skrzętnie tę możliwość chowało.
Czy teraz pozostaje już tylko wersja CC ? Czy wiecie jak odnaleźć opcje aktualizacji ?
Czym jeszcze poza Adobe polecacie pracować na RAFach ?
Czy teraz pozostaje już tylko wersja CC ? Czy wiecie jak odnaleźć opcje aktualizacji ?
Nie jestem do końca pewien, ale chyba musisz ściągnąć instalkę stąd: https://helpx.adobe.com/pl/lightroom/kb/lightroom-downloads.html, a upgrade zrobić dopiero po odpaleniu programu (klikasz "Buy", następnie "Upgrade", wybierasz posiadaną wersję i podajesz jej klucz). Aczkolwiek ja się zatrzymałem na LR4 i nie zamierzam już więcej za nic tej firmie płacić. Wolę odpalić DNG Convertera i w tym czasie zrobić sobie kawę.
Nie jestem do końca pewien, ale chyba musisz ściągnąć instalkę stąd: https://helpx.adobe.com/pl/lightroom/kb/lightroom-downloads.html, a upgrade zrobić dopiero po odpaleniu programu (klikasz "Buy", następnie "Upgrade", wybierasz posiadaną wersję i podajesz jej klucz). Aczkolwiek ja się zatrzymałem na LR4 i nie zamierzam już więcej za nic tej firmie płacić. Wolę odpalić DNG Convertera i w tym czasie zrobić sobie kawę.
Dzięki za odpowiedź.
Czy korzystając z DNG Convertera konwertuję pliki z RAW z każdej puszki do formatu DNG i mogę je odpalić w każdej wersji LR ? Czy robiąc w ten sposób tracę coś z jakości w porównaniu gdybym to robił od razu w LR bez konwertowania ? Czy tracę tylko czas potrzebny na prze konwertowanie ?
Bo zysk jest chyba tylko taki że nie trzeba wydawać PLN.
Czy korzystając z DNG Convertera konwertuję pliki z RAW z każdej puszki do formatu DNG i mogę je odpalić w każdej wersji LR ?
Możesz konwertować wszystkie pliki, które obsługuje najnowszy ACR. I tak, pliki DNG otworzysz w każdym programie, niezależnie od wersji.
Czy robiąc w ten sposób tracę coś z jakości w porównaniu gdybym to robił od razu w LR bez konwertowania ? Czy tracę tylko czas potrzebny na prze konwertowanie ?
Ja nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu na jakość. Za konwersję odpowiada ten sam algorytm, który siedzi w LR.
Możesz konwertować wszystkie pliki, które obsługuje najnowszy ACR. I tak, pliki DNG otworzysz w każdym programie, niezależnie od wersji.
Ja nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu na jakość. Za konwersję odpowiada ten sam algorytm, który siedzi w LR.
Dzięki epicure
Czy nie traci się w ten sposób możliwości korzystania w LR z profili dla Fuja? Dla mnie byłaby to dość duża niedogodność.
Czy nie traci się w ten sposób możliwości korzystania w LR z profili dla Fuja? Dla mnie byłaby to dość duża niedogodność.
Nie traci się tej możliwości.
Prośba- mógłby ktoś z Was udostępnić 1-2 rawy z XT2/XPRO2 niedoświetlone o 1,5 EV?
Z góry dziękuję
Coś ostatnio mało tu fotek. Chyba wszyscy przeszli na pełną klatkę :-)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/5227235/beatak-sierpien-2017/rozmiar/3)
A jest jeszcze coś takiego, jak niepełna klata? :-P
Wszystkie niepełne klaty przestały już robić zdjęcia.
No to jeszcze jedno - X-T20 + XF35/1.4 @1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/36261486462_a996b92204_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4369/36261486462_a996b92204_b.jpg)
czupacabra
07-08-2017, 21:00
Czym obrabiacie RAWy z fuji?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W LR CC, ale glownie to jpegi robie tak jak ten powyzej.
Aparatem...
czupacabra
08-08-2017, 08:49
Aparatem ?- czy możesz coś więcej powoiedzieć na ten temat. Przrpraszam, że tak dopytuję ale jestem zielony w tym temacie. Ja mam DXO do obróbki a on RAWów z fuji nie przyjmuje. Tzn ja nie mam fuji ale mocno się do niego przymierzam.
W aparacie masz możliwość wywolania NEF-ów, tez czasem z tego korzystam Są podstawowe funkcje, ale jeśli chcesz się bawić w subtelności, to bez wywoływacza w kompie raczej się nie obejdzie.
darekw1967r
08-08-2017, 11:03
RawTherapee, RAW FILE CONVERTER EX 2.0 powered by SILKYPIX -> TIFF
czupacabra
08-08-2017, 11:06
Dzięki
Ja w Adobe Camera Raw
z ciekawości - x100 w 2017 r. robi jeszcze zdjęcia?
i jako że prawdopodobnie wszystkie możliwe update'y softu do tego aparatu już wyszły, która wersja jest zalecana?
z ciekawości - x100 w 2017 r. robi jeszcze zdjęcia?...
Robi. Jest jak wino. Im starsze tym lepsze.
Panowie proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Nabyłem z miesiąc temu X-T10 + Fujinon 16-50. No i mam problem z tą słynną i chwaloną jakością obrazka. Wcześniej używałem malucha Sony A5000 z jeszcze mniejszymi szkłami SEL 16-50 i SEL20. Problem jaki mam z Fuji to detal i ostrość (zdjęcia próbowałem też przemielić przez różne programy i tu też matryca A5000 wydaje mi się bardziej "elastyczna" - więcej szło wyciągnąć ale może do tego dojdę) . Te małe obiektywy Sony, szczególnie stałka potrafią być naprawdę ostre. Obrazki wyglądały bardziej szczegółowo (może to dzięki lepszej rozdzielczości 20 vs 16mpix?). Więc albo ja coś zawaliłem z ustawieniami w puszce Fuji albo mój egzemplarz kita 16-50 wcale nie jest tak przyzwoity jak to słyszałem i czytałem w jego testach. Że interesują mnie głównie krajobrazy tym bardziej mnie to dobiło. Do Was mam prośbę o rzut okiem na RAWy z galerii poniżej i przyglądnięcie się nim. Czy jest to standardowy obrazek wypluwany z tego zestawu i mogę przesadzać czy też coś jest nie tak? Oczywiście przy robieniu zdjęć korzystałem głównie z następujących ustawień:
- ISO 200
- RAW + normal (z fine zrezygnowałem bo interesuje mnie tylko raw, na jpg mi aż tak nie zależy bo lubię obrabiać zdjęcia)
- pomiar ekspozycji multi
- tryb autofocusa, przysłona zwykle f9-f11, żeby wszystko było ostre
- opcja autofocusa: szerok/śledzenie
https://drive.google.com/drive/folders/0B7fbUz8ka3wAR3V4SzBIVWFjRDg?usp=sharing
Być może w ustawieniach raw możesz mieć kompresje pliku stratną, jest jeszcze bezstratna. Przełącz i porównaj
tomek_jj
12-08-2017, 13:21
Panowie proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Nabyłem z miesiąc temu X-T10 + Fujinon 16-50. No i mam problem z tą słynną i chwaloną jakością obrazka. Wcześniej używałem malucha Sony A5000 z jeszcze mniejszymi szkłami SEL 16-50 i SEL20. Problem jaki mam z Fuji to detal i ostrość (zdjęcia próbowałem też przemielić przez różne programy i tu też matryca A5000 wydaje mi się bardziej "elastyczna" - więcej szło wyciągnąć ale może do tego dojdę) . Te małe obiektywy Sony, szczególnie stałka potrafią być naprawdę ostre. Obrazki wyglądały bardziej szczegółowo (może to dzięki lepszej rozdzielczości 20 vs 16mpix?). Więc albo ja coś zawaliłem z ustawieniami w puszce Fuji albo mój egzemplarz kita 16-50 wcale nie jest tak przyzwoity jak to słyszałem i czytałem w jego testach. Że interesują mnie głównie krajobrazy tym bardziej mnie to dobiło. Do Was mam prośbę o rzut okiem na RAWy z galerii poniżej i przyglądnięcie się nim. Czy jest to standardowy obrazek wypluwany z tego zestawu i mogę przesadzać czy też coś jest nie tak? Oczywiście przy robieniu zdjęć korzystałem głównie z następujących ustawień:
- ISO 200
- RAW + normal (z fine zrezygnowałem bo interesuje mnie tylko raw, na jpg mi aż tak nie zależy bo lubię obrabiać zdjęcia)
Pierwsza rzeczą jaka powinieneś zrobić to wywołać swoje RAF'y w aparacie z najlepszą rozdzielczością. Spróbuj rożnych ustawień. Wywoływanie RAW z X-trans w komputerze nie jest zadaniem łatwym, bo większość programów nie robi tego dobrze. Nie chcę tu wywoływać kolejnej wojenki , ale z rożnych prób jakie przeprowadziłem nie nadaje się zbyt dobrze do tego celu Lightroom i Capture One. Najlepsze rezultaty uzyskałem po otwarciu pliku w EX2 i zapisaniu go w 16 bitowym TIFF. W EX2 warto tylko ustawić balans bieli jeżeli to konieczne. 16 bitowe TIFF można już sobie obrabiać w dowolnym programie, bo demozaikowanie bardzo dobrze wykonuje EX2.
Trudno tez wymagać by tani kit był tak ostry jak stałka. Może warto by było przypiąć np 35 f/2 i porównać z naleśnikiem Sony.
Wywołałem je tak po swojemu, w LR5, który musiałem wspomóc DNG Converterem bo jak się okazało LR bezpośrednio tego Fuja nie wspiera. Przydałby się jeszcze profil do apratu i szkieł, ale już nie chciało mi się tego wyciągać z nowszego Camera Raw, raczej w kwestii ostrości by to niewiele zmieniło. Pomogłoby na dystorsję i CA.
MZ jest spoko. Porównuje do własnych zdjęć z NEX-6 i NEX-5R, z rozmaitą optyką systemową E20, PZ, 16-70. Patrząc na podobne szerokie ujęcia, co prawda nie z Norwegii, ale z Alp lub z Bośni, mam bardzo podobny stopień detalu. Po zmniejszeniu do wielkości internetowej jest już picco bello.
Wersja duża bezpośrednio z LR i mała jeszcze po Analog Effex Pro 2 i zmniejszeniu w PSE8.
https://drive.google.com/drive/folders/0B3KwRfkNOCiKYlNKbU1JS05QamM?usp=sharing
Wywoływanie RAW z X-trans w komputerze nie jest zadaniem łatwym, bo większość programów nie robi tego dobrze. Nie chcę tu wywoływać kolejnej wojenki , ale z rożnych prób jakie przeprowadziłem nie nadaje się zbyt dobrze do tego celu Lightroom i Capture One. Najlepsze rezultaty uzyskałem po otwarciu pliku w EX2 i zapisaniu go w 16 bitowym TIFF. W EX2 warto tylko ustawić balans bieli jeżeli to konieczne. 16 bitowe TIFF można już sobie obrabiać w dowolnym programie, bo demozaikowanie bardzo dobrze wykonuje EX2.
Zanim kupiłem Fuji dużo właśnie o tym przeczytałem więc byłem gotowy na takie problemy. Zrobiłem tak - pobrałem EX2, wrzuciłem RAFa, nic nie zmieniałem tylko zapisałem do TIFF 16bit. Wrzuciłem do lightrooma
Wywołałem je tak po swojemu, w LR5, który musiałem wspomóc DNG Converterem bo jak się okazało LR bezpośrednio tego Fuja nie wspiera
Tak samo mam, muszę ładować do DNG convertera. Jeśli RAF ma 32,2MB to po konwersji w DNG Converter 18,5MB. Nie wiem czy to normalne (przy preferencjach typu nie osadzaj danych do szybkiego wczytania, nie używaj kompresji stratnej, zachowaj rozdzielczość, nie osadzaj oryginalnego pliku). To samo zdjęcie po konwersji RAF - > DNG też wrzuciłem do lightrooma.
Efekt jest taki, że ten TIFF z EX2 wygląda na moje oko lepiej, wyraźniej ale jest ciut.. skadrowany. Nie wiem czy coś nie tak z ustawieniami EX2... Poniżej te 2 pliki, DNG z dng converter vs TIFF z EX2. Dziękuje Wam za sprawdzenie tego po swojemu i poświęcony czas.
https://drive.google.com/drive/folders/0B7fbUz8ka3wAd3lnU1k1aFZBeHc?usp=sharing
darekw1967r
12-08-2017, 22:59
- ISO 200
Obiektyw OK. Matryca lepsza jest w X-T10.
draco_krk
12-08-2017, 23:50
Wygląda to dobrze, masz jakieś zdjęcie z A5000, które mogłoby być punktem odniesienia?
Wygląda to dobrze, masz jakieś zdjęcie z A5000, które mogłoby być punktem odniesienia?
https://drive.google.com/drive/folders/0B7fbUz8ka3wAaVZpTW42dW5EbWc?usp=sharing
draco_krk
13-08-2017, 21:57
Przejrzałem zdjęcia; zarówno z Fuji jak i z Sony; i w mojej ocenie w kwestii ostrości jest podobnie. Ciężko bezpośrednio się odnieść, bo wykonywane były w innych warunkach ale szczerze nie widzę powodów do zmartwień.
Nie do końca wyszło jak chciałem. Trochę za mało przymknąłem przysłonę.
Samyang 12/2 profil Cc.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/5230834/golebie-starowka/rozmiar/4)
czomolungma
14-08-2017, 16:27
A kogo na tych statycznych obrazach chesz śledzić af-em ? Sledzenie tylko do poruszających się obiektów.
Czy Fuji X M1 robi jeszcze zdjęcia? Szukam dla Żony aparatu bo nie chce robić moimi nikonami (za ciężkie). W budżecie mieszczą się canon m1, Sony a5000 i właśnie x M1, wszystkie liczę z kotami, czyli w wypadku Fuji 16 - 50. Żonie Fuji się bardzo podoba, ale ja chciałbym się od Was czegoś dowiedzieć co sądzicie o tym aparacie jeśli można. Z góry dziękuję.
Czy Fuji X M1 robi jeszcze zdjęcia? Szukam dla Żony aparatu bo nie chce robić moimi nikonami (za ciężkie). W budżecie mieszczą się canon m1, Sony a5000 i właśnie x M1, wszystkie liczę z kotami, czyli w wypadku Fuji 16 - 50. Żonie Fuji się bardzo podoba, ale ja chciałbym się od Was czegoś dowiedzieć co sądzicie o tym aparacie jeśli można. Z góry dziękuję.
Ja mam X-M1 i jestem zadowolony, więc skupię się na ewentualnych minusach :)
Brak wizjera odczuwa się sporadycznie, głównie w mocno słoneczny dzień (pomaga maksymalne podniesienie jasności ekranu LCD).
Odświeżanie ekranu jest gorsze w bardzo słabych warunkach oświetleniowych.
Autofocus nie jest demonem prędkości, ale bardzo dobrze sobie radzi z ustawianiem ostrości.
Przyda się grip do lepszego chwytu. Obecnie dość tanio można zakupić oryginał, który polecam.
Wez tez pod uwage X-A1, ma matrycę Bayera, chyba, że ma być koniecznie xtrans. Mialem długo i chętnie używałem.
darekw1967r
15-08-2017, 08:59
X-A1 jest tańszy i daje bardzo ładne kolory. X-TRANS ma tendencję do niebieskiego zafarbu i nie każdy program graficzny dobrze wywołuje z tego Rawy. Ogólnie mówiąc X-A1 jest korzystniejszym wyborem cena\jakosc\mozliwosci
X-TRANS ma tendencję do niebieskiego zafarbu
Nie zauważyłem takiej przypadłości w moim fuji :) Niebieski zafarb to podobno domena sony :)
andrzej_abc
15-08-2017, 13:04
cytuję: "Panowie proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Nabyłem z miesiąc temu X-T10 + Fujinon 16-50. No i mam problem z tą słynną i chwaloną jakością obrazka. Wcześniej używałem malucha Sony A5000 z jeszcze mniejszymi szkłami SEL 16-50 i SEL20. Problem jaki mam z Fuji to detal i ostrość (zdjęcia próbowałem też przemielić przez różne programy i tu też matryca A5000 wydaje mi się bardziej "elastyczna" - więcej szło wyciągnąć ale może do tego dojdę) . Te małe obiektywy Sony, szczególnie stałka potrafią być naprawdę ostre. Obrazki wyglądały bardziej szczegółowo (może to dzięki lepszej rozdzielczości 20 vs 16mpix?). Więc albo ja coś zawaliłem z ustawieniami w puszce Fuji albo mój egzemplarz kita 16-50 wcale nie jest tak przyzwoity jak to słyszałem i czytałem w jego testach. Że interesują mnie głównie krajobrazy tym bardziej mnie to dobiło. Do Was mam prośbę o rzut okiem na RAWy z galerii poniżej i przyglądnięcie się nim. Czy jest to standardowy obrazek wypluwany z tego zestawu i mogę przesadzać czy też coś jest nie tak? Oczywiście przy robieniu zdjęć korzystałem głównie z następujących ustawień:... "
odp:
Przecież te zdjęcia są ostre, dobrze "wyrysowane", jeżeli chcesz "bardziej ostre", w puszce ustaw ostrość na +2, przysłonę ustawiaj na 5,6 do 8 bo wtedy obiektyw osiąga największą rozdzielczość.
W świetle mieszanym (słońce, cień) nie korzystaj z balansu bieli "automat" tylko ustawiaj na symbol "słońce+chmurka", właśnie parę zdjęć jest za bardzo "niebieska" ze względu na zły balans bieli.
Obiektyw którym zrobione są zdjęcia b. dobrze rysuje, może używasz jakiegoś starszego monitora lub monitora źle ustawionego - skalibrowanego.
Zdjęcia b. dobre - przyjemnie się ogląda http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon14.png
wątek o x100 jest deko martwy w porównaniu z tym tutaj, więc zapytam tu: są tu na pokładzie opinie użytkowników x100f? miałbym kilka krótkich pytań.
wątek o x100 jest deko martwy w porównaniu z tym tutaj, więc zapytam tu: są tu na pokładzie opinie użytkowników x100f? miałbym kilka krótkich pytań.
Albo inaczej - przybliżę te pytania, może trafi się kto mądry. Totalnie nie interesuje mnie jakość zdjęć; aparat mógłby mieć i 8 mpix - 1/3 tego co ma - i też byłoby ok. Mam natomiast parę pytań co do używalności puszki:
1. czy wie ktoś, jak wygląda kwestia trybu seryjnego? Obecnie mam pierwsze x100 i tam trzeba włączać ten tryb specjalnie z menu, a nie że po prostu jak się długo przytrzyma spust migawki, to aparat sam się skuma że ma robić seryjne i zacznie je robić tak długo, jak długo wciśnięty bedize spust. Jak to jest w nowszych modelach? Też trzeba włączać czy aparat się pokapuje? Czy to jest programowalne?
2. Następna rzecz - nawet po zrobieniu JEDNEGO zdjęcia w trybie seryjnym, x100 myśli strasznie długo. Zrobienie jednego zdjęcia w trybie seryjnym jest NIEPORÓWNYWALNIE wolniejsze niż w trybie zwykłym. Czy w nowszych wersjach to jest poprawione?
3. Czy w trybie seryjnym w nowszych puszkach (jak mówiłem - najlepiej gdyby ktoś miał doświadczenie z X100F) możliwe jest zrobienie jednego zdjęcia w trybie seryjnym? W pierwszym X100 guzik migawki jest tak delikatny (a w seryjnym staje się jeszcze bardziej czuły) że zrobienie jednego zdjęcia jest praktycznie niemożliwe; nie ma nad tym kontroli i aparat robi i robi. Jak to jest w nowszych?
4. Czy RAWy z X100F łyknie Lightroom piątka?
5. Jak wygląda manualne ostrzenie w X100F? W tym starym x100 jest skala odległości i głębia ostrości dla danej przysłony, wyświetlana nawet w optycznym wizjerze. ********e to tylko że laguje strasznie. Jak to jest rozwiazane w x100f? Udawanie dalmierza? Ta skala? Bezsensowny kolorowy focus peaking? Można wybierać tryby?
6. Korekcja paralaksy w optycznym - działa to w końcu choćby na poziomie Leiki sprzed 60 lat? Używalny jest x100F do kadrowania optycznym wizjerem? Albo chociaż czy jest powtarzalny i można zapamiętać, że o tyle i tyle w dół i o tyle i tyle w prawo trzeba przesunać żeby mieć kadr?
7. Auto ISO - można wybierać sobie będąc w trybie A parametr, z którego aparat ma zjeżdżać w pierwszej kolejności (czas - iso)?
8. Battery life. Mając wyłączony wyświetlacz z tyłu, mając wyłączony wizjer elektroniczny, majac wyłączony automatyczny podgląd zdjęć po zrobieniu, mając wyłączoną lampę, mając wyłączone wifi, geotagowanie, wykrywanie twarzy i oznaczanie na instagramie i inne niepotrzebne pierdoły, mając wyłączony autofocus - ile to robi na baterii?
9. Czy aparat zasysa do środka syf (obiektyw, wizjer) czy jest to raczej szczelna konstrukcja?
Za tydzień dostaję X100F do testów. Jak już będę znał odpowiedzi na te pytania, to odpowiem :)
Wywoływanie RAW z X-trans w komputerze nie jest zadaniem łatwym, bo większość programów nie robi tego dobrze. Nie chcę tu wywoływać kolejnej wojenki , ale z rożnych prób jakie przeprowadziłem nie nadaje się zbyt dobrze do tego celu Lightroom...
Polecam poćwiczyć:
tomek_jj
15-08-2017, 20:23
Polecam poćwiczyć:
Drogi kolego Epicure - bez obrazy. Twój tekst jest dość słabą bazą do ćwiczeń wywoływania plików RAW, a plików RAF w szczególności. Przesunięcie kilku suwaków w LR to zdecydowanie początek długiej drogi jaką trzeba pokonać by efekt był zadowalający. LR (i ACR) nie jest najlepszym programem do wszystkiego - jest tylko najbardziej popularny.
Drogi kolego tomek_jj - mi LR wystarcza do absolutnie wszystkiego, zreszta tylko kilku suwakow uzywam, nigdy nie kadruje zdjec itp
Epicure - ale z Twojego tekstu (pobieznie teraz na szybko przeze mnie przeczytanego) nie wynika odpowiedz na moje pytanie. Mi LR5 nie chcial otwierac RAWow z xpro2.
... nie wynika odpowiedz na moje pytanie. Mi LR5 nie chcial otwierac RAWow z xpro2.
I nie otworzy. Sprawdź w tabelce co i od jakiej wersji otwiera ACR i wszystko stanie się jasne :-)
No ok, ale to chyba najmniej istotne z tych pytań, bo wydając szóstkę na aparat (w optymistycznej wersji cztery i pół ale to zależy czy celnicy dupna przesyłkę z Amazona US) nowego LR można dokupić.
Po co chcesz ryzykować. Tutaj masz w całkiem niezłej cenie: https://www.eglobalcentral.pl/product/fujifilm%20x100f?subcats=Y&status=A&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&q=fujifilm%20x100f
I cła nie musisz się tutaj obawiać.
Kupował ktoś coś z tego eglobalcentral? Cena faktycznie b. niska...
Kupowali z lidera czy valuebasket to i z tego kupią. Do amber gold też wpłacali.
Wiem, że trochę osób z forum "zegarkowego" tam kupowało i nie było żadnego problemu. Tyle tylko, że gwarancja ichnia, ale jak z Amazonu US kupujesz, to i tak z gwarancją jest problem, bo odsyłać trzeba za ocean. Najlepiej płacić PayPal'em, albo kartą, bo w razie problemów możesz liczyć na szybki zwrot kasy.
Nie namawiam, ale jak na razie czytałem dość pozytywne opinie. Magazyny mają w UK ponoć, więc większość towaru idzie z wysp.
cz4rnuch
16-08-2017, 00:21
Raczej większość idzie z HK, Tajwanu itp. To chińczyk przebrany w europejskie łaszki. Moim zdaniem największy problem to nie czas dostawy (bo z US też długo będzie szło), ryzyko utraty kaski (bo można zapłacić paypalem) ani nawet wątpliwa gwarancja sklepu (wyegzekwować ją jak się domyślam będzie dość trudno skoro jak piszą na forach kontakt ze sklepem praktycznie nie istnieje) ale źródła z których sklep pozyskuje towar. Sami się przyznają, że biorą skąd popadnie i tak do końca nie wiadomo czy dostaniemy nówkę, powystawowy, przepakowany refurbished, zarejestrowanego już gdzieś na świecie iphona itd. Znając szczęście Frankiego mocno bym się zastanowił nad zakupami w tym sklepie.
Tu się nie ma co mocno zastanawiać, tylko zwyczajnie nie kupować. To sklep posiadający dwie grupy klientów - tych co sprzęt dostali i tych co muszą iść po zgłoszenie na nic nie mogącą policję. Trzeba albo lubić to ryzyko, albo być Sebkiem internetu
radekone
16-08-2017, 01:07
Najsampierwsze testy 50mm WR XF podpiętego do X-T2 (f2, jpeg):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/36428039052_b1bd67c399_b-1.jpg
źródło (http://farm5.staticflickr.com/4409/36428039052_b1bd67c399_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/35760954564_5bbd85c61a_b-1.jpg
źródło (http://farm5.staticflickr.com/4365/35760954564_5bbd85c61a_b.jpg)
draco_krk
16-08-2017, 07:36
Franek_ X100F masz teraz na promocji w Euro.com.pl za 5599. Promocja kończy się o 9 rano ;-)
Do tego promocja jest na srebrny a ja chce czorny jak już.
Znając szczęście Frankiego mocno bym się zastanowił nad zakupami w tym sklepie.
O to, to.
No nic, dziś pojadę to x100f obejrzeć, sie okaze co to za wynalazek.
A myślałem, że takie barachlo jakim jest rdzewiejaca m9 z tymi swoimi wszystkimi wadami, lagami, niedociagnieciami i archaizmami to zastąpie bez najmniejszego problemu...
Ja pewnie będę coś kupował za jakiś czas z eglobalcentral. Płacę przez paypala, więc się nie boję. W valuebasket też kiedyś kupowałem obiektywy, ale wtedy jeszcze wystawiali na Allegro, więc transakcje też były ubezpieczone.
tomek_jj
16-08-2017, 09:37
Drogi kolego tomek_jj - mi LR wystarcza do absolutnie wszystkiego, zreszta tylko kilku suwakow uzywam, nigdy nie kadruje zdjec itp
.
Ok żeby zakończyć tę w sumie nic wnoszącą wymianę poglądów. Aparaty Fuji generują jedne z najlepszych JPEG jakie widziałem. Dlatego dla mnie wywoływanie RAF ma sens tylko w tedy kiedy efekt będzie wyraźnie lepszy technicznie niż JPEG z puszki. Wszelki znaki na ziemi wskazują że jest to możliwe i dziwne byłoby gdyby nie było. Wywołanie RAF w LR daje według mnie efekty gorsze niż JPEG z puszki i z tego powodu takie wywoływanie uważam za stratę czasu - tu zgadzam sie z kolega Epicure :)
Wywołanie RAF w LR daje według mnie efekty gorsze niż JPEG z puszki
Bo moze wywolywac, to trzeba umic... cytujac czesciowo pewnego klasyka ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=P9U4yN-yu-0
Ja jpgow nie robie. Mialem pare x100, pare m9-tek i w zyciu nawet jpga nie widzialem z tych puszek. Dlatego tez te wszystkie symulacje filmow i takie tam totalnie mnie nie jarają. Rownie dobrze Fuji mogloby wykastrowac aparaty z tych funkcji i dorzucac zamiast nich gotowe presety do LR albo PS.
To juz odpowiedzi znam i wiem ze x100f kupować nie będę.
Kup Fuji, przełącz się na DR400 i zaczniesz robić JPEGi :)
Fuji nie kupie, a przynajmniej (na 90%) nie to. Potem Ci na priv napisze, co z tym x100f co by tu gownoburzy nie wszczynac.
Fuji nie kupie, a przynajmniej (na 90%) nie to. Potem Ci na priv napisze, co z tym x100f co by tu gownoburzy nie wszczynac.
Hallo, panowie. Albo forum albo prywatne pogaduszki... Po Tobie Franek sie nie spodziewalem, ze zrobisz wrzutke paru pytan a potem powiesz, ze Fuji to kupa i to tak bez argumentow... ;-) Nie jestem zwiazany z Fuji przez kase "samozapomogowa" i uzywalem juz wielu aparatow z roznych systemow, ale chetnie sie dowiem co Ci tak tego Fuja obrzydzilo, moze masz racje i trzeba z systemu uciekac... :-)
Nie napisalem, ze kupa. I nie trzeba uciekac jak komus ten sprzet lezy. Na pewno robi ladne zdjecia. Tyle tylko, ze ja nie robie ladnych zdjec, a jak ostatnio sie zorientowalem, eksportujac zdjecia z LR, ja uzywam ok, 0,6mpix. 24mpix z x100f to czterdziesci razy wiecej.
X100F jest przekombinowane, wizjer optyczny wciaz jest proteza tego ktory Fuji implementowalo chocby w swoich dalmierzach 40 lat temu (choc korekcja paralaksy jest nieporownywalnie lepsza niz w pierwszym x100 (ale wciaz gorsza niz w archaicznej m9 czy analogowych). Nad trybem seryjnym nie masz kontroli, wciskasz i aparat nagle robi 7 zdjec. Fajnie, bo szybko, do sportu pewnie sie nada, ale robiac nawet nie wiesz ile zrobiles i jak chcesz zrobic 2-3 klatki w krotkim odstepie czasu, to nie da rady (moze da sie w trybie pojedynczego zdjecia, ale wowczas aparat zgubi ostrosc, bo kazdorazowo trzeba napieprzac palcem). Przez te wszystkie pokretla na gorze w ogole nie ma miejsca na palce - fajnie, ze sa, gorzej ze sa niewygodne do uzytkowania. Aparat jest wciaz za lekki (choc moznaby go dociazyc, przykrecajac do sruby od statywu kawalek metalu). Ostrzenie manualne laguje, jest nieczytelne i nieuzywalne.
Dla rehabilitacji marki dodam, ze testowalem Olympusa OM-D o ktorym myslalem tez i ten jest o wiele gorszy, a podkrecone kolory w wizjerze powoduja, ze mozna sie po minucie porzygac. Dla rehabilitacji marki Olympus dodam za to, ze AF szybszy.
Jezeli do czegokolwiek w tej chwili mialbym sie przychylac, to do nowego xpro, ktore lezy duzo lepiej niz to x100f. Natomiast nowe xpro porownywane czasem ze wzgledu na wyglad do Leiki to bzdura. To cyfrowy Contax G2, ze wszystkimi dobrymi i zlymi aspektami tego porownania (w szczegolnosci wizjer 'tunel' z jakims kosmicznie malym powiekszeniem). Niemniej to o wiele lepszy aparat niz x100f jak dla mnie.
Przespacerowalem sie teraz jeszcze z kumplem co ma x100t. Tego tez nie kupie.
Wydawaloby sie, ze tak niewiele potrzeba. 1-punktowy, centralny AF. ISO 100-800. Dobry wizjer. Dobrze lezacy w rekach aparat z wygodnymi kontrolkami. Wzglednie przyzwoite szklo, dajmy na to 35/2.8 ale z przyslona w takim miejscu, ze nie trzeba szurac palcem o aparat podczas jej zmieniania. I tyle. Chwatit. A rzecz okazuje sie na tyle trudna, ze chyba bede tej m9 uzywal az wyzionie ducha.
I oczywiscie zaraz bedzie, ze wybrzydzam i takie tam, ale od dawna powtarzam, ze jesli chodzi o jakosc zdjec, to ludzkosc osiagnela wszystko co potrzeba w momencie wypuszczenia Canona 5d mark1. Nic wiecej czlowiekowi nie jest potrzebne. Natomiast rzekomy postep idzie w strone dodawania wifi i srifi, zamiast skonstruowania normalnego aparatu. Wyszydzanej przez wielu, ze mna wlacznie, Leice po dzisiejszych testach moge powiedziec tylko 'Dziesiec punktow dla Gryffindoru'. Bo to ku*wa jest po prostu aparat fotograficzny, a nie dziwactwo wymyslone pod kątem najlepszej sprzedazy i odznaczania ptaszkiem kolejnych kolumn w tabelkach posiadanych funkcji.
Poprę Franka_, bo się w zasadzie zgadzam z tym, co napisał :D
Po wielu latach (prób i błędów, amator nieoświecony jestem) na placu boju pozostały M9 i 5DIV, a przerabiałem Panasy, Sony i Fuji. Nikona tez, ale to już inna historia :D
Zeby nie było, ze coś kręcę, to mam jeszcze RX100IV (czasem nie chcą mnie wpuścić na koncert z Canonem) i TG-4( pod wodę, ale to raczej tez g..no: obiektyw mu zaparowywuje(?) :shock:)
Ja pod wodę mam Nikonosa. Daje radę, tylko elektronika kaprysna.
Ja pod wodę mam Nikonosa. Daje radę, tylko elektronika kaprysna.
No jest to jakieś rozwiązanie. Trzeba tylko szybko robić zdjęcia , to potem można z nich sklecić jakieś wideo (celowo upraszczam...) ;)
Dalej jesteś w podróży?
Franek, dziekuje za wytlumaczenie. Fuji nie robi aparatow dla purystow. Ale w obecnych czasach nie mozna wypuszczac modeli, ktore sie niczym nie roznia od poprzednich ;-)
cz4rnuch
16-08-2017, 18:10
W Fuji nie da się ustawić szybkości serii?
Jest-szybko/wolno :-)
Dalej jesteś w podróży?
No nie, już w najjaśniejszej. Dziś to Fuji w cyfrowe.pl oglądałem w Gdańsku.
Franek, dziekuje za wytlumaczenie. Fuji nie robi aparatow dla purystow. Ale w obecnych czasach nie mozna wypuszczac modeli, ktore sie niczym nie roznia od poprzednich ;-)
Ja nie jestem purystą, a z leikowych purystów przecierających aparaty oryginalną, dedykowaną szmatką śmieję się jak wszyscy. Natomiast lubię normalne rzeczy. Normalne samochody, normalne aparaty, takie tam.
Da się. Prędkość najniższa to Sokół Millenium wchodzący w nadświetlną, potem jest jeszcze szybciej.
jurkarol
17-08-2017, 05:14
Najsampierwsze testy 50mm WR XF podpiętego do X-T2 (f2, jpeg):
http://farm5.staticflickr.com/4409/36428039052_b1bd67c399_b.jpg
źródło (http://farm5.staticflickr.com/4409/36428039052_b1bd67c399_b.jpg)
czemu kotek zzielenial pod pyszczkiem? zafarb czy jakieś odbicie?
jasne obszary w cieniu na sierści też trochę w fuji-zieleń wpadają
cz4rnuch
17-08-2017, 08:10
Widać jeszcze zielony. Podrośnie, nabierze doświadczenia to i zafarb zniknie.
Każdy aparat ma swoje rozwiązania z zakresu ergonomii użytkowania, z którymi po prostu trzeba się przez jakiś czas obyć. Macając aparat w sklepie nie da się tego zrobić - trzeba by wypożyczyć sprzęt na dwa tygodnie i się nim pobawić bez żadnego ciśnienia.
Franek ma duże łapy. Ja użytkuję XE-1 oraz x20 i są dla mnie mega wygodne. Co do kolorystyki i ogólnie obrazka, to długo pracowałem na s2, s3 i s5, więc jestem przyzwyczajony i bardzo mi pasuje. Robię jpg+raw, po czym w 99% rawów nie wywołuje, bo nie ma takiej potrzeby.
No ale w przeciwieństwie do Franka, nie robię brzydkich zdjęć :D
radekone
17-08-2017, 10:15
Tez sie zastanawialem, czemu kotek zzielenial. To bylo tylko szybkie autotone i autocolor w fotoszopie, no i mogla mu sie w sloncu trawa od trawnika odbic na podgardlu.
cybulski
17-08-2017, 11:33
Witam, dla zainteresowanych mam do sprzedaży fujinony 18/2 35/1.4 60/2.4, link w stopce.
Zainteresowane osoby zapraszam na priv.
Ogłoszenia i zdjęcia wrzucę na giełdę 35tki i 60tki dopiero w weekend
Kup Fuji, przełącz się na DR400 i zaczniesz robić JPEGi :)
Na początku robiłem na DR400, ale dało się zauważyć pogorszenie obrazka przez zwiększenie się szumu. RAW też wyglądał inaczej. To już wolę dobić na DR100 i trochę suwakami pogrzebać. Model xt20 jakby kto pytał.
W ogóle x-transIII w porównaniu do II to moim skromnym zdaniem małe pół kroku w tył.
Na początku robiłem na DR400, ale dało się zauważyć pogorszenie obrazka przez zwiększenie się szumu.
Wzrost szumów zauważalny jest tylko tam, gdzie w trybie DR100 takie samo zdjęcie byłbyś w stanie wykonać na czułości niższej, niż ISO 800. W przeciwnym razie różnicy w szumach nie ma.
RAW też wyglądał inaczej.
No i to chodzi :)
To już wolę dobić na DR100 i trochę suwakami pogrzebać.
Na jedno wyjdzie.
W ogóle x-transIII w porównaniu do II to moim skromnym zdaniem małe pół kroku w tył.
Mam zupełnie odmienne spostrzeżenia. I piszę to jako użytkownik X-Trans II.
Uważam że xtrans3, to raczej spory krok na przód i jak dla mnie dopiero on jest naturalnym następcą pierwszej wersji. XT20, to aparat kompletny XT10 mial pewne braki, ktore dlugo powstrzymywaly mnie przed zakupem, co mnie obecnie bardzo cieszy :-)
W moim odczuciu, podkreślam, moim ;) struktura szumu w II jest przyjemniejsza niż III, w III nie mogę do końca poradzić sobie ze zjawiskiem "x trans worms", które trochę irytuje. Ale sam sobie jestem winien, bo nie przyglądałem się rawom przed zakupem :)
...w III nie mogę do końca poradzić sobie ze zjawiskiem "x trans worms", które trochę irytuje.
To problem związany z niewłaściwym wyostrzaniem.
draco_krk
17-08-2017, 13:57
wd40, używasz Lightroom/Adobe Camera Raw?
draco_krk w RawTherapee mam ten problem, wcześniej też z C1 (trial) w pierwszej wersji, która wspierała xt20. Lr też używałem w trialu, i najlepiej z wymienionej trójki wyglądał obrazek pod tym względem. epicure, zapewne tak jest. Ruchy suwakiem ostrości w prawo jeszcze bardziej uwypuklają ten problem. Napisałem, że mnie to irytuje, bo z canonową matrycą nie miałem z tym problemu i nie umiem do końca nad tym zapanować :(
chyba na tym xpro2 jednak stanie. choć dziś przespacerowałem się z f90x i może jak niektórzy myślą, co by pieprzyć to wszystko i wyjechać w Bieszczady, to taki analog to wciąż jest jakieś wyjście?
zeberek1
17-08-2017, 19:05
Kolego Franek ! Weź zrób tak jak ja: do F90X wsadź matówkę z klinem i rastrem, podepnij do tego Nikkora Ai-s 35 1.4 i załaduj Kodaka Tri-X 400... 8)
chyba na tym xpro2 jednak stanie. choć dziś przespacerowałem się z f90x i może jak niektórzy myślą, co by pieprzyć to wszystko i wyjechać w Bieszczady, to taki analog to wciąż jest jakieś wyjście?
Dawno juz w Bieszczadach nie bylem, ale podobno juz mozna zapomniec... ;-(
draco_krk w RawTherapee mam ten problem, wcześniej też z C1 (trial) w pierwszej wersji, która wspierała xt20. Lr też używałem w trialu, i najlepiej z wymienionej trójki wyglądał obrazek pod tym względem. epicure, zapewne tak jest. Ruchy suwakiem ostrości w prawo jeszcze bardziej uwypuklają ten problem. Napisałem, że mnie to irytuje, bo z canonową matrycą nie miałem z tym problemu i nie umiem do końca nad tym zapanować :(
Sugerowałbym powrót do LR. Ustawiając odpowiednio suwaki wyostrzania i odszumiania jakość obrazu powinna być co najmniej przyzwoita, bez problemów z "robaczkami". Niestety X-Transy wymagają specjalnego traktowania i po prostu trzeba się tego nauczyć od podstaw.
Sugerowałbym powrót do LR. Ustawiając odpowiednio suwaki wyostrzania i odszumiania jakość obrazu powinna być co najmniej przyzwoita, bez problemów z "robaczkami". Niestety X-Transy wymagają specjalnego traktowania i po prostu trzeba się tego nauczyć od podstaw.
Miałem x20 z transem i w LR nie miałem żadnych problemów z wywołaniem,
wręcz przeciwnie, miałem dużo przyjemnej zabawy :)
No bo to nie jest żadna filozofia, jak się wie co i jak :)
No bo to nie jest żadna filozofia, jak się wie co i jak :)
No właśnie, wiele nauki przede mną ;)
Powiedzcie mi jeszcze, dlaczego w waszym odczuciu III jest lepsza od II, pomijając 16 vs 24mpx.
draco_krk
18-08-2017, 12:40
Dla mnie to jedyna odczuwalna różnica (z czysto amatorskiego punktu widzenia).
Powiedzcie mi jeszcze, dlaczego w waszym odczuciu III jest lepsza od II, pomijając 16 vs 24mpx.
III trochę mniej szumi na wyższych czułościach.
Wybieram się do Radomia na Air Show i pierwszy raz będę fotografował samoloty w ruchu. Niestety mam tylko w moim x-t1 kitowy xf18-55. Pytanie jest takie na co zwracać podczas fotografowania dynamicznych scen? Chodzi konkretnie o ustawienia nad którymi warto się pochylić?
Wybieram się do Radomia na Air Show i pierwszy raz będę fotografował samoloty w ruchu.... na co zwracać podczas fotografowania dynamicznych scen?
Na odpowiednie czasy migawki.. [emoji38] I co byś skrzydeł nie ucinał, no chyba że celowo sam kadłub będziesz chciał "sfocić". ;)
I co byś skrzydeł nie ucinał, no chyba że celowo sam kadłub będziesz chciał "sfocić". ;)
Raczej z ogniskowymi jakimi dysponuje fuji(55-200) ciężko jest w locie sam kadłub zrobić -jest to właściwie niemożliwe ;-) Chyba, że kolega dysponuje 100-400 to sprawa ma się nieco inaczej :-) Ale tylko nieco :-)
Raczej z ogniskowymi jakimi dysponuje fuji(55-200) ciężko jest w locie sam kadłub zrobić -jest to właściwie niemożliwe ;-) Chyba, że kolega dysponuje 100-400 to sprawa ma się nieco inaczej :-) Ale tylko nieco :-)A tych stojących, z bliska nie zrobi? ;)
A tych stojących, z bliska nie zrobi? ;)
i pierwszy raz będę fotografował samoloty w ruchu...
Jeśli już, to podczas kołowania przed startem. Wtedy wszystko będzie jechać tuż przy barierkach. A jeśli przy barierkach, to trzeba wejść na teren lotniska jak tylko otworzą bramki i gnać ile sił pod barierki żeby zająć sobie miejsce. Tłum z minuty na minutę będzie gęstniał do tego stopnia, że potem spod tego płotu trudno się wydostać :-)
XF 18-55 to na statykę się nada i ewentualnie spod tych nieszczęsnych barierek da się ustrzelić coś przed startem.
marcin90
18-08-2017, 22:31
Ja kiedyś robiłem zdjęcia na airshow mając xe-1, 16 - 50 i manuala 135 2.8. Większość zdjęć robiłem tym manualem i fajnie to wyszło nawet i miałem dużo trafionych zdjęć. Tyle, że "szybkość" xe-1 dość mocno mnie ograniczała. Obok mnie stał gościu z Canonem 1D (nie wiem którym dokładnie), konkretną białą lufą i trochę się uśmiechał jak robiłem "serię" :D
Ja kiedyś robiłem zdjęcia na airshow mając xe-1, 16 - 50 i manuala 135 2.8. Większość zdjęć robiłem tym manualem i fajnie to wyszło
Nie chce mi się w to wierzyć. Chyba, że inaczej myślimy o zdjęciach lotniczych :-P
No wiesz, statyka też fajnie na zdjęciach wychodzi :P
marcin90
19-08-2017, 09:40
Co prawda nie był to pokaz f16, ale samolotów z okresu ii wojny światowej, jednak focus peaking pomógł. Poza tym jeśli spojrzysz na skalę ostrości na obiektywie, to dla odległości powyżej 30 metrów przy f 5,6 lub f8 głębia jest na prawdę duża i nie jest trudno trafić. Chyba, że chcesz zrobić przelatujacy kilka metrów nad Tobą samolot na pełnej dziurze to może być ciężko ;)
Jak po remoncie bede miał w końcu dostęp do kompa to mogę wrzucić kilka zdjęć.
X-T2 / 56 1.2 Dorota
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/e7ebb8e1af2312c87dc6829bbfb4169a_p-2.jpg
źródło (http://www.foto-kurier.pl/users/galleries/e7ebb8e1af2312c87dc6829bbfb4169a_p.jpg)
źródło (http://35photo.ru/photos/20170819/1893856.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/0ea3c08da92d727f67a5a5dc0842a71c_p-2.jpg
źródło (http://www.foto-kurier.pl/users/galleries/0ea3c08da92d727f67a5a5dc0842a71c_p.jpg)
zygmuntowicz
22-08-2017, 13:36
[QUOTE=candar;
Chyba wszystkich zamurowało.
Nie ma co, dziewczyna jest świetna w swoich metamorfozach
Grygolas
22-08-2017, 21:10
wakacyjnie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/36537673135_b65577b3a8_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4421/36537673135_b65577b3a8_b.jpg)
X-T2 / 56 1.2 Dorota
http://www.foto-kurier.pl/users/galleries/e7ebb8e1af2312c87dc6829bbfb4169a_p.jpg
źródło (http://www.foto-kurier.pl/users/galleries/e7ebb8e1af2312c87dc6829bbfb4169a_p.jpg)
http://35photo.ru/photos/20170819/1893856.jpg
źródło (http://35photo.ru/photos/20170819/1893856.jpg)
http://www.foto-kurier.pl/users/galleries/0ea3c08da92d727f67a5a5dc0842a71c_p.jpg
źródło (http://www.foto-kurier.pl/users/galleries/0ea3c08da92d727f67a5a5dc0842a71c_p.jpg)
Świetne zdjęcia. Ciekaw jestem tylko obróbki.. Możesz zdradzić jakieś szczegóły jej dotyczące? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
cybulski
23-08-2017, 12:26
Znalazłem na forum fuji wątek http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=51&t=14319 , ktoś napisał że kabel canona OC-E3 synchronizuje poprawnie z lampą Fuji EF42.
Używam tej lampy sporadycznie do X-T1 w sufit oraz z rouge flash blenderem i przydałaby się możliwość umiejscowienia lampy z boku w tym drugim przypadku.
I tu pytanie czy ktoś ma wiedzę praktyczną czy ten kabel faktycznie działa z EF42 ?
Piny, zdaje się, są w tych samych miejscach, więc ten kabel powinien działać z każdą lampą do Fuji.
Mniam... X-T20 + XF18-55 @18/2.8 prosto z puchy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/35948063053_4e863d7d6e_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4332/35948063053_4e863d7d6e_b.jpg)
Grygolas
24-08-2017, 08:54
Wakacyjnie 2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/36411938455_180b6b4ee4_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4390/36411938455_180b6b4ee4_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/35604143773_66e82579c7_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4368/35604143773_66e82579c7_b.jpg)
hostman22
25-08-2017, 09:08
Natrafił ktoś może na porównanie "side by side" ;) XF23mmF2 R WR i XF35mmF2 R WR do Summaritów 35 i 50?
Update softu do xpro2 to skąd ściągnąć? Bo kurde na polskiej stronie Fuji nie widzę... A link ( https://www.fujifilm.eu/pl/wsparcie/aparaty-cyfrowe ) nie robi.
draco_krk
27-08-2017, 07:27
Tu masz: http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/fw_table.html
Swoją drogą pod twoim linkiem w połowie strony masz: 'Sterowniki, Oprogramowania i Firmware' i w tej samej sekcji link do: 'Aktualizacje oprogramowania dla aparatów Fujifilm'.
Dzieki. A co do mojego linku to pisalem, ze nie robi. Moze kwestia komputera, ze nie chce mi sie ta strona otwierac. Zaraz sprawdze ten od Ciebie.
W piątek byłem na przylotach i treningach w Radomiu przed airshow. Brakuje ogniskowej mam tylko 55-200. AF-C kiepski, ale można się nauczyć używać stałego z zadowalającym skutkiem.
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/5237987/mi-24-radom-2017/rozmiar/4)
1. Ten pizdryk pod kciuk (thumb grip) do pro2 to jaki i skąd kupować?
2. Dodatkowe baterie - tylko oryginały, czy jakiś zamiennik? Co polecane?
Pizdryk, to nie wiem, ale baterie Patona polecam. Patony mam juz pare lat i nie widze roznicy do oryginalow, natomiast cena zdecydowanie bardziej przyjazna :-)
Mikis525
29-08-2017, 09:56
Ja kupiłem jeden oryginał i 3 Newelle. Zobaczymy, w użytku będą dopiero w podróży za tydzień :)
2. Dodatkowe baterie - tylko oryginały, czy jakiś zamiennik? Co polecane?
Pizdryk, to chyba można na allegro brać. To zwykły odlew aluminium jest więc jakość wszystkich pewnie jest podobna.
O zamiennikach patona raczej dobrze piszą, o newellach też, ale ja z tym drugim mam słabe doświadczenia. Po roku stracił 80% swojej mocy. Może dlatego, że był rzadko ładowany?
Franek! Tyś we Fuji? O tempora, o mores!
Franek! Tyś we Fuji? O tempora, o mores!
co dziwnego? toż to już trzecie moje.
co więcej - mam też nikona. nawet dwa :)
O zamiennikach patona raczej dobrze piszą, o newellach też, ale ja z tym drugim mam słabe doświadczenia. Po roku stracił 80% swojej mocy. Może dlatego, że był rzadko ładowany?
Chyba sobie jaja robisz. To ile zdjęć teraz na nim zrobisz? 50?
Na Aliexpress jest tego zatrzęsienie.
explorexxx
29-08-2017, 13:01
Chcialbym kupic zestaw fuji ale z tego co widze tak jak nikon robia cashbacki. Kiedy z reguly sie pojawiaja i jaki upust daja na jakie szkla/body?
Świetne zdjęcia. Ciekaw jestem tylko obróbki.. Możesz zdradzić jakieś szczegóły jej dotyczące? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Posiadacze Fuji to mistrzowie obróbki.:-x
cornelson01
29-08-2017, 13:47
Na Aliexpress jest tego zatrzęsienie.
Tak, ale mimo opisów nie każdy pasuje do konkretnego modelu. Ja kupiłem i był "za płytki". A podparcie na kciuk za krótkie.
Co do baterii. Mam Newella i po pełnym naładowaniu robię sto kilkadziesiąt zdjeć. Jeżeli naładowany przeleży w torbie jakiś miesiąc to potem starcza co najwyżej na 30-40 zdjeć. Tego problemu z oryginałami nie mam.