Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)
Mam x-t10 od miesiąca z 18-55/2,8-4 i 35/2, muszę powiedzieć, że polubiłem ten sprzęt. Narzekałem wcześniej na kolory, z canona są bardziej naturalne, kupiłem colorcheckera, żeby sobie fuji oprofilować, myślę, że będzie to do przełknięcia, ale opóźnienie aparatu (uprzedzam pytania - opóźnienie od momentu wciśnięca spustu do rejestracji obrazu) powoduje to że na karcie mam sporo siana. Pewnie fuji ze mną zostanie, ale jako aparat do widoczków itp i sytuacji statycznych. W czasie robienia zdjęcia moja uwaga powinna być skierowana na kompozycję, wykorzystanie światła itp, a nie na przewidywanie, kalkulowanie jak zadziała aparat. Praca z fuji jest jak jazda samochodem z niesynchronizowaną skrzynią biegów. Jechać się da, dojechać można wszędzie, do tego wajhowania można się przyzwyczaić, ale pokażcie mi chętnego na taki pojazd.
Mam x-t10 od miesiąca z 18-55/2,8-4 i 35/2, muszę powiedzieć, że polubiłem ten sprzęt. Narzekałem wcześniej na kolory, z canona są bardziej naturalne, kupiłem colorcheckera, żeby sobie fuji oprofilować, myślę, że będzie to do przełknięcia, ale opóźnienie aparatu (uprzedzam pytania - opóźnienie od momentu wciśnięca spustu do rejestracji obrazu) powoduje to że na karcie mam sporo siana. Pewnie fuji ze mną zostanie, ale jako aparat do widoczków itp i sytuacji statycznych. W czasie robienia zdjęcia moja uwaga powinna być skierowana na kompozycję, wykorzystanie światła itp, a nie na przewidywanie, kalkulowanie jak zadziała aparat. Praca z fuji jest jak jazda samochodem z niesynchronizowaną skrzynią biegów. Jechać się da, dojechać można wszędzie, do tego wajhowania można się przyzwyczaić, ale pokażcie mi chętnego na taki pojazd.
Sprzedaj tego fuji po co się męczyć.
meliszipak
13-06-2016, 19:01
Ostra jazda jest powyżej.
Wiadomo, są plusy i minusy fufu.
- - - - kolejny post - - - - - -
P.R.P i Basket.
Fajne wrzuty.
czytam..czytam...i widzę, że od achów po irytację...mam E2 i wiele innych puszek...nie wiem jakie lagi...wszystkie minusy Fuji znam i nawet traktuję je jako wyzwanie :)
Skoro radziłem sobie ze Smieną i do dziś mam z niej zdjęcia...a tam to były dopiero lagi....nie szlo się dostać do menu ;)
ShutterStill
13-06-2016, 20:04
To bardzo odważne z Twojej strony, że krytykujesz AFC w Fuji X-T(x).. Może masz za prędkie dzieci? Albo idź z nimi w plener? Może zwyczajnie chcesz za wiele codziennych chwil uwiecznić, a właśnie w takich AF w X-ach leży i kwiczy.. To oczywiście ironia, kiedyś podnosiłem ten temat, to mnie oświecono jak bardzo nieporadnym fotograficznie tatą jestem.. Jak mnie taka odwaga poniosła, to mnie zakrzyczano, a jak wdałem się w dyskusję nt przydatności na ślubach/imprezach weselnych, to ci co potrzebują do tego DSLR, to okazuje się, że to zwykłe fotoziutki są..
Było nas dwóch, co to nie umieliśmy robić swoim dzieciom zdjęć [emoji6]
Trochę kutwa tolerancji na inne zdanie.
Chetnie uszanuje Twoje zdanie, ale muszę je najpierw poznać, do tej pory nie wiem o co chodzi....
Chyba o to, że ktoś nagle odkrył, że bezlusterkowce nie są aparatami do wszystkiego. ;-)
Chetnie uszanuje Twoje zdanie, ale muszę je najpierw poznać, do tej pory nie wiem o co chodzi....
Czyli jest nas dwoch ;-)
Ja emeta doskonale rozumiem, przeklikiwanie menu trwa długo + oczekiwanie na podgląd po zrobieniu zdjęcia + przeczekiwanie animacji przy usuwaniu zdjęć. To wszystko potrafi zirytować.
T2 raczej wszystko to poprawi. Plus Kaizen w ciągu najbliższego roku, półtora pozwala liczyć na wyraźną poprawę tak AF jak i innych przypadłości. Pamiętacie AF na początku w T1? A jaki postęp jest teraz? Spokojnie. Raz, że trzeba się naumieć, dwa po co komu na siłę Fuji? Przynajmniej ktoś przytuli trochę gratów w dobrej cenie.
Zgadzam się z tym, że Fuji potrafi być frustrujące, szczególnie dla kogoś, kto przez lata używa lustrzanek.
Niedawno zabrałem T10 z zestawem 18-55 i 55-200 na pokazy lotnicze i długo kląłem na swoją głupotę i sprzęt.
Cóż, kolejny raz przekonałem się, że są rodzaje fotografii, do których Fuji się nie nadaje. Z drugiej strony ze względu na wielkość i wagę zestawu, jakość obiektywów i boski ;-) dizajn wiem, że nie zrezygnuję z Fuji. Mam nadzieję, że kolejne poprawki programowe lub nowe korpusy poprawią największy mankament systemu, bezwładność i ''szybkość'' pracy AF-a.
...przeklikiwanie menu trwa długo...
Przeklikiwanie się przez każde menu trwa długo, bo każde menu jest długie. Pytanie tylko: czego Wy tam szukacie w menu? Praktycznie wszystko, co potrzebne, da się wyprowadzić pod przyciski funkcyjne albo do Q menu.
...oczekiwanie na podgląd po zrobieniu zdjęcia...
Hmm... U mnie podgląd zdjęcia jest natychmiast po jego zrobieniu.
...przeczekiwanie animacji przy usuwaniu zdjęć.
Jak ktoś ma czas na usuwanie fotek z poziomu aparatu, to bez problemu przeczeka i tę animację ;)
Moze to jednak problem nazewnictwa... lagi to ja widze i chetnie bym ich nie miał przy wyzwalaniu migawki, natomiast menu i podglad zdjec dziala normalnie, nawet w moich staruszkach E1 i A1. Swoja droga dlaczego to wyzwalanie jest takie powolne, zawsze myslalem, ze lustro musi przebrnac przez wiecej czynnosci przy wyzwalaniu niz aparat pozbawiony pryzmatow, luster itp....
mnie najbardziej denerwuje af (jednak) i hm... jak to nazwać? żeby było wiadomo o co chodzi... Powiedzmy długi czas od momentu wciśnięcia migawki a możliwością ponownego zrobienia zdjęcia. W lustrze robiłem właśnie takie "serie" i mnie to się fajnie sprawdzało. U fuji to niemożliwe. Nie chcę walić serią a szybkich zdjęć zrobić nie mogę. Menu przeżyję - wielkiego bólu nie ma. Q się sprawdza. Zbyt wiele ja grzebać nie muszę. Minusem jest prąd - ale to przypadłość ogólnie znana. Plusy, które przeważyły na korzyść fuji: wielkość, ciężar, male szkła ( dopuszczam jedno duże: 90/2,0 ), świetne jpgi ( o rawach zapomniałem ). Gadżety typu komunikacja ze smartfonem do niczego mi nie jest potrzebna.
Grygolas
14-06-2016, 10:19
Dla wszystkich malkontentów :)
https://youtu.be/KLmdm5UaQ2A
Moze to jednak problem nazewnictwa... lagi to ja widze i chetnie bym ich nie miał przy wyzwalaniu migawki, natomiast menu i podglad zdjec dziala normalnie, nawet w moich staruszkach E1 i A1. Swoja droga dlaczego to wyzwalanie jest takie powolne, zawsze myslalem, ze lustro musi przebrnac przez wiecej czynnosci przy wyzwalaniu niz aparat pozbawiony pryzmatow, luster itp....
Ja nie wiem, wciskam spust migawki i mam zdjęcie. Jeśli są jakieś opóźnienia, to spowodowane pracą AF. Innych lagów nie dostrzegam, moje zmysły nie nadążają... ;)
Bezlusterkowiec tak naprawdę ma większy problem z szybkością pracy migawki, niż lustrzanka. Jego migawka musi się najpierw zamknąć, potem otworzyć, potem zamknąć, a na koniec znowu otworzyć. W lustrzance musi tylko się otworzyć i zamknąć.
Ja zawsze mam wyłączony podgląd po zrobieniu zdjęcia, bo go nie cierpię ;) aparat jest szybciej gotowy do następnego zdjęcia
Ja zawsze mam wyłączony podgląd po zrobieniu zdjęcia, bo go nie cierpię ;) aparat jest szybciej gotowy do następnego zdjęcia
Ja też mam to wyłączone, ale i tak do szybkości to trochę brakuje. Najmniejszy lag mój t10 ma na... MF. :mrgreen: Tak czy inaczej, to co mam w stopce i tak mnie zadowala.. ;)
Przeklikiwanie się przez każde menu trwa długo, bo każde menu jest długie. Pytanie tylko: czego Wy tam szukacie w menu? Praktycznie wszystko, co potrzebne, da się wyprowadzić pod przyciski funkcyjne albo do Q menu.
Wybieraka używam do wyboru pól AF, pozostałych dwóch przycisków FN do regulacji autoiso i trybu AF. Na włączanie/wyłączanie symulacji naświetlania/balansu bieli już brakuje mi przycisku, a do Q nie da się go przypisać (czemu Fuji, oj czemu?). To tak na szybko, parę innych rzeczy też by się znalazło.
Hmm... U mnie podgląd zdjęcia jest natychmiast po jego zrobieniu.
Ja mam wyłączony podgląd po zrobieniu, ale jeśli chcę (mniej lub bardziej okazjonalnie) podejrzeć zdjęcie klikając przycisk [wiecie o który chodzi, ten obok "kosza"] to muszę czekać aż mi zniknie animacja klepsydry, a pojawi się zdjęcie. A mam naprawdę szybie karty.
Jak ktoś ma czas na usuwanie fotek z poziomu aparatu, to bez problemu przeczeka i tę animację ;)
Potraktuję tę konstatację jako żart :)
Żeby nie było - ja jestem ogólnie rzecz biorąc zadowolonym użytkownikiem Fuji (już 14 miesięcy), ale jeśli mi coś przeszkadza, to o tym piszę. Np. 35mm 2.0 mnie strasznie rozczarowało i błędem był jego zakup bez wcześniejszego wypożyczenia. Ale o tym rozpiszę się szerzej przy okazji wpisu ze zdjęciami i wrażeniami po zeszłoweekendowym ślubie.
Też używam Fuji już ponad półtora roku, najpierw E1, teraz T10. Jestem (na ogół) zadowolonym użytkownikiem, ale nie zgadzam się, że spust migawki działa bez żadnego opóźnienia. Bardzo daleko mu do lustrzanki i nie jest to kwestia AF, bo bardzo często używam obiektywów manualnych. Lustrzanką bez problemu mogę zrobić ręcznie prawie to samo, co serią (o ile palec nadąży ;)), w Fuji tak się nie da. I nie chodzi nawet o wolną kartę i zapis poszczególnych ujęć, ale o "coś", co się dzieje w aparacie przed zrobieniem zdjęcia. Lag spustu jest faktem, co zauważa nawet moja żona. Czy to duża wada? Czasem nie, czasem bardzo tak. O AFie się nie wypowiadam (bo nauczyłem się robić zdjęcia szybciej, ostrząc ręcznie), o aku też już napisano ;)
Ogólnie sprzęt od Fuji jest bardzo fajny (np. właśnie w kwestii wykorzystania szkieł z innych systemów), ale do poważnych zadań, gdzie zdjęcia MUSZĄ się udać, nadal zabieram lustrzankę. Tak, wiem, że ludzie focą śluby sprzętem od Fuji. Sport też. Psa w biegu też DA SIĘ sfotografować (wiem, bo robiłem, pszczoły w locie również). Ale póki co nikt i nic mnie nie przekona, że to sprzęt pewniejszy niż lustrzanka. Zwyczajnie po półtora roku używania WIEM, kiedy Fuji się nada, a kiedy nie.
Wierzę, że są mistrzowie znający wszelkie niuanse tego sprzętu, potrafiący przewidywać, kiedy migawka raczy zadziałać i jak ustawić tryb/punkt autofocusu, by ostre było to, co ma ostre być - naprawdę i bez złośliwości podziwiam. Ja tak nie umiem i wiele razy kląłem na ten sprzęt. Co dziwne, nie zdarza mi się kląć na sprzęt, gdy fotografuję lustrzanką.
Ale i tak Fuji noszę ze sobą prawie wszędzie i 90% moich zdjęć pochodzi z tego właśnie aparatu.
Kocha się nie dla zalet, ale pomimo wad;-)
Wybieraka używam do wyboru pól AF, pozostałych dwóch przycisków FN do regulacji autoiso i trybu AF. Na włączanie/wyłączanie symulacji naświetlania/balansu bieli już brakuje mi przycisku, a do Q nie da się go przypisać (czemu Fuji, oj czemu?). To tak na szybko, parę innych rzeczy też by się znalazło.
Nie bardzo wiem, czemu chcesz włączać i wyłączać tę symulację. Ale dobra, mniejsza o to :) Rozwiązanie problemu istnieje już w X-Pro2: dodatkowa karta w menu, którą można w dowolny sposób spersonalizować.
Ja mam wyłączony podgląd po zrobieniu, ale jeśli chcę (mniej lub bardziej okazjonalnie) podejrzeć zdjęcie klikając przycisk [wiecie o który chodzi, ten obok "kosza"] to muszę czekać aż mi zniknie animacja klepsydry, a pojawi się zdjęcie. A mam naprawdę szybie karty.
Coś musi być nie tak z kartą, bo ja nigdy w życiu nie widziałem takiej klepsydry.
Potraktuję tę konstatację jako żart :)
Słusznie :)
Nie bardzo wiem, czemu chcesz włączać i wyłączać tę symulację.
Na co dzień nie chcę, ale podczas reportażu robiłem w krótkich odstępach czasu zdjęcia z i bez lamp. "Bez" podgląd był przydatny, "z" był bezużyteczny.
A tak swoją drogą: premiera XT-2 ponoć już 7 lipca :)
cz4rnuch
14-06-2016, 14:49
Miała być jakaś forumowa recka PRO2, ale chyba się nie ukazała (albo nie zauważyłem) :(
Cześć!
Obserwuję wątek o Fuji i ... zastanawiam się nad zakupem, tylko mam pytanie do "przesiadkowiczów" z FX-a. Czy np. takie Fuji X-T1 + 40-150 f/2.8 będzie chociaż zbliżone jakościowo (chodzi o jakość obrazka) do zestawu D800 + 70-200 f/2.8 VR2 ??
Powiem szczerze, że to, co wypluwa D800 + dobre szkiełka to dla mnie "jakość absolutna", a nie mam pojęcia jak to będzie w przypadku Fuji + najlepsze szkiełka. Ściągnąłem kilka plików RAF z netu wykonanych X-T1 i powiem szczerze, że przy kręceniu suwakami w LR ledwo co się zmienia. I nie ma to nawet startu z D800, ale... może się mylę, bo Fuji nie fotografowałem nigdy i ciężko mi coś stwierdzić konkretnego.
Stąd prośba o opinię, czy taka zmiana sprzętowa ma sens? Z jednej strony ciężar potrafi "wbić w ziemię", z drugiej strony pozostaje sprawa obrazka. Przyzwyczaiłem się do dobrej jakości :) Nie potrafiłbym z niej zrezygnować :)
Fuji jest stworzone do malych stalek, dla zoomiarzy, szczególnie telezoomiarzy sa inne systemy, jeden nawet masz ;-)
Miała być jakaś forumowa recka PRO2, ale chyba się nie ukazała (albo nie zauważyłem) :(
Wczoraj postawiłem kropkę po ostatnim zdaniu :) Tekst jest skończony, zostały zdjęcia do wrzucenia. Jeszcze chwila cierpliwości :)
meliszipak
14-06-2016, 16:00
Dawaj!
Koledzy jezdem w Poznaniu.
Gdzie tu można pobawić się x-pro2?
Piszecie o t10 i t1. Czy to samo jest np w x100t?
Piszecie o t10 i t1. Czy to samo jest np w x100t?
Matryca ta sama, ale AF działa inaczej.
leighadams
14-06-2016, 20:42
Matryca ta sama, ale AF działa inaczej.
A może by tak rozwinąć myśl i napisać inaczej tzn....
Szybciej, celniej, ciszej czy jak??
Jeśli chodzi o jakość obrazka to każde FUJI ( nie wiem nic o Pro 2) w porównaniu z D800 wymięka i to wy....bująco. Ale ja zamieniłem D800 na X-t10 i jestem zadowolony bo jakość Fuji mi absolutnie wystarcza , a inne zalety Fuji rekompensują mi ten miażdżący zapas jakości.
Bo ta miażdżąca różnica w jakości to tylko zapas.
Czytam sobie i myślę, że to kwestia podejścia do sprawy. Podobnie jak inni mam zestawy Fuji i Nikona. Fuji używam do zdjęć rodzinnych, wakacyjnych, bardziej ambitnych widoczków (14 mm) i tyle, więcej nie wymagam. Na ptaki nie zabrałbym Fuji nawet gdyby w systemie był odpowiedni obiektyw. Af nie da rady a ja zbyt nerwowy jestem. I odwrotnie, D810 nie zabieram na spacery z dziećmi. Fuji zrobi ładne jpgi, mega Af nie potrzebuję a najważniejsze że pasek nie obetnie mi głowy ;) Tak ja do tego podchodzę. W ten sposób udaje mi się zachować równowagę emocjonalną ;)
Czytam sobie i myślę, że to kwestia podejścia do sprawy. Podobnie jak inni mam zestawy Fuji i Nikona. Fuji używam do zdjęć rodzinnych, wakacyjnych, bardziej ambitnych widoczków (14 mm) i tyle, więcej nie wymagam. Na ptaki nie zabrałbym Fuji nawet gdyby w systemie był odpowiedni obiektyw. Af nie da rady a ja zbyt nerwowy jestem. I odwrotnie, D810 nie zabieram na spacery z dziećmi. Fuji zrobi ładne jpgi, mega Af nie potrzebuję a najważniejsze że pasek nie obetnie mi głowy ;) Tak ja do tego podchodzę. W ten sposób udaje mi się zachować równowagę emocjonalną ;)
howgh!
drobiu nie foce, w moim przypadku to sa landszafty. ale na to tez fujizny nie zabieram, bo mam zapakowany w tym celu duuuuzy plecak z jakimis 12kg canonizny i ze wszelkimi przydatnymi do widoczkow szpejami. a fuji jest "do torebki" na wyjscie familijne, do pracy, na miasto itd. itp.
A może by tak rozwinąć myśl i napisać inaczej tzn....
Szybciej, celniej, ciszej czy jak??
X-T10 i X-T1 jest celniejszy w słabym świetle, przez to też i szybszy.
meliszipak
15-06-2016, 13:11
Jeszcze raz zapytam.
Gdzie w Poznaniu można pomacać x-pro2?
Irytuje mnie po prostu twierdzenie, że najpierw było pianie z zachwytu, a potem wychodzi szydło z worka.
Przecież taka kolej rzeczy jest oczywista-przeważnie nowym sprzętem pstrykamy co popadnie czyli dzieci, koty, kwiaty itp. i tutaj fuji obiektywami wygrywa. Jednak z czasem zabieramy sprzęt na coraz trudniejsze wyzwania i świadomie odkrywamy jego ograniczenia.
Identyczną sytuację miałem z D750- początkowo spoko, ale gdy musiałem obrabiać zdjęcia z różnych sytuacji, przegrywałem z jego kolorystyką i bez żalu się pozbyłem. Od 6 lat mam 2 sztuki D700 i w nich brakuje mi tylko 6-8 mpix więcej w niektórych sytuacjach.
Ja niestety nie jestem w stanie żyć z lagami w menu Fuji (af jakoś bym przebolał).
Ja pieję z zachwytu nad X-Pro2, ale na XT-1 mogę ponarzekać. I dalej twierdzę, że X-Pro2 zastąpi lustro - jakość plików, szybkość działania, af, to X-T1 w niektórch sytuacjach nie daje rady. Choć podziwiam osoby, które z samymi X-T1 potrafią robić śluby.
meliszipak
15-06-2016, 13:14
Jeszcze raz zapytam. Gdzie w Poznaniu pomacam pro2?
meliszipak
15-06-2016, 13:18
Ok. Dzięki.
Ok. Dzięki.
W Poznaniu swój sklep mają cyfrowe.pl, a oni mają w ofercie X-Pro2
Jak widać - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-fujifilm-x-pro2-body-czarny.html - jest dostępny tylko w magazynie.
Do sklepu trzeba zamówić.
Nie trzeba go kupować ale tylko tak można obejrzeć w sklepie.
Jak widać - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-fujifilm-x-pro2-body-czarny.html - jest dostępny tylko w magazynie.
Do sklepu trzeba zamówić.
Nie trzeba go kupować ale tylko tak można obejrzeć w sklepie.
Ale jaki problem zadzwonić, 2 dni wcześniej poprosić o sprowadzenie na sklep ?
Tutaj kolejny poznański sklep, mający w ofercie X-Pro2.
http://digital24.pl
meliszipak
15-06-2016, 14:56
Nie ma linku do drugiego sklepu
Przepraszam jest. Patrzę na telefonie
Już dzwoniłem.
Można pomacać i nawet wypożyczyć
124 zł za dobę.
Bardzo miła Pani w tym Digital24.pl
Jutro rano jadę.
Można pomacać i nawet wypożyczyć
124 zł za dobę.
Doba trochę mało.
Ludziska średnio po trzech miesiącach dochodzą do wniosku, że nie taki piękny ten Fudżik jak go malują.
Doba trochę mało.
Ludziska średnio po trzech miesiącach dochodzą do wniosku, że nie taki piękny ten Fudżik jak go malują.
Wg twojej teorii zostały mi 2 tyg. ahahaha ;)
Doba trochę mało.
Wypowiem sie jako uzytkownik Nikona D750 i Fuji X-T1.
Wszystko zalezy czego oczekujemy. Nie wybral bym Fuji jako jedyny aparat. Bardziej traktuje go jako bardzo przydatny gadzet. Robie nim zdjecia tam gdzie moge miec zdjecie a nie musze. W polaczeniu z jasnymi stalkami 16/23/56 jest calkiem fajnym zestawem.
Z jednej strony optycznie i dotykowo ma sie wrazenie obcowania z czyms bardzo dobrym. Z drugiej... oddalbym czesc tej solidnosci w zamian za jeszcze mniejsza wage.
Porownywanie do N D750 czy nawet D700 (ktory uzywalem kilka lat) nie ma sensu, nie musze chyba tlumaczyc dlaczego.
W moim przypadku Fuji jako drugi system byl tzw. mniejszym zlem.
... W moim przypadku Fuji jako drugi system byl tzw. mniejszym zlem.
Z ciekawości spytam: zarabiasz na foto czy to hobby?
Wypowiem sie jako uzytkownik Nikona D750 i Fuji X-T1.
Wszystko zalezy czego oczekujemy. Nie wybral bym Fuji jako jedyny aparat. Bardziej traktuje go jako bardzo przydatny gadzet. Robie nim zdjecia tam gdzie moge miec zdjecie a nie musze. W polaczeniu z jasnymi stalkami 16/23/56 jest calkiem fajnym zestawem.
Z jednej strony optycznie i dotykowo ma sie wrazenie obcowania z czyms bardzo dobrym. Z drugiej... oddalbym czesc tej solidnosci w zamian za jeszcze mniejsza wage.
Porownywanie do N D750 czy nawet D700 (ktory uzywalem kilka lat) nie ma sensu, nie musze chyba tlumaczyc dlaczego.
W moim przypadku Fuji jako drugi system byl tzw. mniejszym zlem.
Nie ma co porównywać D750 z XT-1, gdzie w fotografii np. ślubnej (porównuję do tej, w której sam działam) ten pierwszy sprawdzi się na pewno lepiej. X-Pro2 sprawdzi się tu lepiej, niż XT-1, bez dwóch zdań. W mojej opinii, X-Pro2 zamiata 6D pod dywan ;)
meliszipak
15-06-2016, 20:23
6d debiutował w połowie 2012 roku.
leighadams
15-06-2016, 20:24
Nie ma co porównywać D750 z XT-1, gdzie w fotografii np. ślubnej (porównuję do tej, w której sam działam) ten pierwszy sprawdzi się na pewno lepiej. X-Pro2 sprawdzi się tu lepiej, niż XT-1, bez dwóch zdań. W mojej opinii, X-Pro2 zamiata 6D pod dywan ;)
Na końcu jest oczko czy jak?? Bo jakoś trudno mi uwierzyć, w to co napisałeś. Powiedz mi czym ten x-pro2 miażdży 6?? AFem? Obrazkiem?
Miałem i używałem x-e1 i x-e2, czyli w sumie dwie generacje matryc od fuji i jak sobie porównam te obrazki ze starym canonem 5d czy d700, to raczej miałbym duże wątpliwości, że fujiki miażdżą te bądź co bądź stare puszki...
I znow bedzie, kto kogo i czym miazdzy... czy to sie nigdy nie skonczy?
meliszipak
15-06-2016, 20:37
Może jutro Polacy zmiażdżą Niemców.
Dziękuję Panowie za opinie :) Już wiem, że D800 zostaje ze mną na dłużej. A Fuji... Może kiedyś ;)
6d debiutował w połowie 2012 roku.
Pełna zgoda. A ty zamiast mi podziękować za cynę, podziękowałeś koledze, który stwierdził, że X-Pro2, nie pomacasz w Poznaniu.
Na końcu jest oczko czy jak?? Bo jakoś trudno mi uwierzyć, w to co napisałeś. Powiedz mi czym ten x-pro2 miażdży 6?? AFem? Obrazkiem?
Miałem i używałem x-e1 i x-e2, czyli w sumie dwie generacje matryc od fuji i jak sobie porównam te obrazki ze starym canonem 5d czy d700, to raczej miałbym duże wątpliwości, że fujiki miażdżą te bądź co bądź stare puszki...
A masz tutaj. Małe zestawienie.
Xpro2
+ uszczelnienia
+ 2 sloty na kartę
+ czas 1/8000
+ synchro z błyskiem 1/250
+ AF (pokrycie 40 % szybkim i czułym afem)
+ joystick
+ matryca, która ma DR większy od 6D i porównywalne iso 12800
+ ficzery ułatwiające życie, takie jak: cyfrowy rastr do ostrzenia ręcznego, podgląd naświetlania w evf, poziomica, powiązanie punktu af z pomiarem punktowym, elektroniczny podgląd ostrości w OVF, focus assist
+ ramka
+ małe, lekkie i ciche body i brak problemów z BF i FF
- ogromne nieskompresowane rawy (50 mb)
6D
- brak usczelnień
- jeden slot na kartę
- czas 1/4000
- czas synchro z błyskiem 1/80 (w praktyce 1/160)
- AF â jeden działający punkt
- po co joystick przy jednym działącym punkcie AF
- brak małych, lekkich i bardzo dobrych optycznie szkieł z zakresu o ekwiwalencie 35 â 50 mm.
+ wydajna bateria którą można zrobić 3500 klatek
+ minimalnie mniejsza GO
+ GPs
Obie puszki mają identyczny czas reakcji, xpro2 ma trochę większy bufor.
A tym co misie lubią najbardziej w repo, dobrze obrazuje to https://www.youtube.com/watch?v=Xumo7_JUeMo ;)
Niestety czytanie opinii na temat Fuji w tym wątku nikomu nie pomoże znaleźć odpowiedzi, czy to system dla niego.
Moim skromnym zdaniem poprzeczka oczekiwań została postawiona bardzo wysoko, stąd spora ilość postów od rozczarowanych użytkowników.
Po kilku miesiącach obcowania ze sprzętem przychodzi czas na chłodną, rzeczową ocenę strat i zysków w porównaniu z dslr, a wtedy okazuje się, że mamy lepsze jpegi prosto z puszki, ale wieksze i trudniejsze (mówię o sobie, jako że używam LR) w obróbce rawy; mamy kilka cm i kilkaset gram mniej do noszenia, ale cztery razy tyle baterii w torbie; sprzęt jest ładniejszy, ale nie daje nam takiego poczucia solidności jak lustro; nie mamy FF/BF, ale szybkość AF jak w lustrze sprzed dekady...
Możemy takie porównania ciągnąć w nieskończoność.
A ja po kilku skokach sprzętowych (zaczęło się gdy uwierzyłem, że obrazek z E-M5 dorówna temu z Canona 5d mk I), stracie mnóstwa czasu na uczenie się menu, guzikologii, kruczków obróbki, stracie kilkuset $$$ wróciłem do FF Nikona i za żadne skarby nawet nie spojrzę na bezlusterkowce przynajmniej przez nastepną pięciolatkę ;-)
Jak to powiadają u mnie "grass is always greener on the other side".
Jak dobrze Ci z lustrem, nie kombinuj.
Chyba że kogoś stać na kupno Fuji bez sprzedaży lustrzanki i kilkumiesięczny "test"...
Z ciekawości spytam: zarabiasz na foto czy to hobby?
Odpowiedz na to pytanie jest bardzo plynna I skomplikowana ;-)
W kazdym razie fotografia jest bardzo istotna sprawa w moim zyciu.
Niestety czytanie opinii na temat Fuji w tym wątku nikomu nie pomoże znaleźć odpowiedzi, czy to system dla niego.
Moim skromnym zdaniem poprzeczka oczekiwań została postawiona bardzo wysoko, stąd spora ilość postów od rozczarowanych użytkowników.
Po kilku miesiącach obcowania ze sprzętem przychodzi czas na chłodną, rzeczową ocenę strat i zysków w porównaniu z dslr, a wtedy okazuje się, że mamy lepsze jpegi prosto z puszki, ale wieksze i trudniejsze (mówię o sobie, jako że używam LR) w obróbce rawy; mamy kilka cm i kilkaset gram mniej do noszenia, ale cztery razy tyle baterii w torbie; sprzęt jest ładniejszy, ale nie daje nam takiego poczucia solidności jak lustro; nie mamy FF/BF, ale szybkość AF jak w lustrze sprzed dekady...
A ja po kilku skokach sprzętowych (zaczęło się gdy uwierzyłem, że obrazek z E-M5 dorówna temu z Canona 5d mk I), stracie mnóstwa czasu na uczenie się menu, guzikologii, kruczków obróbki, stracie kilkuset $$$ wróciłem do FF Nikona i za żadne skarby nawet nie spojrzę na bezlusterkowce przynajmniej przez nastepną pięciolatkę ;-)
Chyba że kogoś stać na kupno Fuji bez sprzedaży lustrzanki i kilkumiesięczny "test"...
Mysle ze trafiles w sedno sprawy.
Mnie najbardziej w DLSR wkurza BF/FF. Obiektywy moim zdaniem są już też lepsze w bezlustrach (zwłaszcza GM od Sony). Nikon powinien poprawić kontrolę jakości swoich produktów, Canon zrobić lepsze matryce, a obie firmy wypuścić nowe szkła, dorównujące tym od bezluster.
BF/FF to w 99% wina użytkownika czy to przy wyborze czy użytkowaniu sprzętu. Dziwnym trafem przy 2 puszkach i 4 szkłach każda możliwa kombinacja trafia u mnie w punkt.
leighadams
15-06-2016, 21:09
+1
A z ciekawości zapytam do jakiego lustra od nikon wróciłeś?? Bo ja na Twoim miejscu - mając już raz 5d - to wróciłbym właśnie do tej puchy:)
Nie wiem dlaczego, ale ta puszka w komplecie z np. 35L i 135L jak dla mnie jest the best:)
Nie mozna porownywac malego bezlusterkowca do ff. Dwa inne swiaty sluzace do innej fotografii. Fuji nie zastapi Canona i Canon nie zastapi Fuji. Jak sie tak nastawimy wszystkie problemy znikna.
Sent from my iPhone using Tapatalk
meliszipak
15-06-2016, 21:28
@pankruk.
Oczywiście dziękuję.Jutro jak nie zaśpię to pomacam i zobaczę sam różnicę.
Może być, że wypożyczę...
No niemożliwe jest żeby mniejsza matryca była lepsza od większej.... może być zbliżona jakością obrazu, ale nie lepsza...praw fizyki pan nie zmienisz...
A ja po kilku skokach sprzętowych (zaczęło się gdy uwierzyłem, że obrazek z E-M5 dorówna temu z Canona 5d mk I), stracie mnóstwa czasu na uczenie się menu, guzikologii, kruczków obróbki, stracie kilkuset $$$ wróciłem do FF Nikona i za żadne skarby nawet nie
spojrzę na bezlusterkowce przynajmniej przez nastepną pięciolatkę ;-)
jako zadowolony przesiadkowicz z D800 na Fuji zgadzam się prawie w 100 procentach z powyższym tekstem
+1
A z ciekawości zapytam do jakiego lustra od nikon wróciłeś?? Bo ja na Twoim miejscu - mając już raz 5d - to wróciłbym właśnie do tej puchy:)
Nie wiem dlaczego, ale ta puszka w komplecie z np. 35L i 135L jak dla mnie jest the best:)
Wróciłem do D610. Na razie dwa zoomy i jedna stałka.
5d i 35L + 135L to był właśnie zestaw który zamieniłem na Olympusa.
Po Olku było D700 i D3. Szklarnia spora.
Później X-pro1, 18, 23, 35, 60.
Canon 6d, Sigma 35 art i 135L.
Fuji X-T1, 23, 56.
Nikon D600 i kilka szkieł.
Fuji X-E2, 14, 35, 56.
Aktualnie Nikon D610, 80-200, 35-70, 50.
Jedna rzecz ktorej nie zmieniłem przez te lata żonglerki to lampy i wyzwalacze radiowe.
BF/FF to w 99% wina użytkownika czy to przy wyborze czy użytkowaniu sprzętu. Dziwnym trafem przy 2 puszkach i 4 szkłach każda możliwa kombinacja trafia u mnie w punkt.
Czyli aby mieć sprawny aparat, trzeba kupić topowy model Nikona za 20000 zł? ;) To ja już wolę bezlustro za 1/10 tej kwoty.
Nie, trzeba umieć:
a.) Kupować sprawny sprzęt.
b.) Obsługiwać go.
I tyle, wszystko hula u mnie na wyłączonej mikrokalibracji na wszystkich punktach AF, bo po prostu nie kupię body czy obiektywu z którym pojawiają się jakieś cyrki.
Mały fotograficzny przerywnik
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4928589/wieslaw/rozmiar/4)
ShutterStill
15-06-2016, 22:53
Nie mozna porownywac malego bezlusterkowca do ff. Dwa inne swiaty sluzace do innej fotografii. Fuji nie zastapi Canona i Canon nie zastapi Fuji. Jak sie tak nastawimy wszystkie problemy znikna.
Jakoś kiedyś nie było bezluster i było dobrze.. Canon / Nikon nie musi zastępować bezluster. To bezlustra walczą o kawałek tortu DSLR i są z nimi porównywane i zwykle te porównania przegrywają. Zwykle przez AF, śledzenie i blackout migawki pomiędzy zdjęciami.
Wygrywają zwykle wagą i jakością jpg (pod warunkiem, że komuś waga DSLR przeszkadza i używa jpg) [emoji6]
Takie moje zdanie
Jakoś kiedyś nie było bezluster i było dobrze.. ...
kiedyś to luster nie było i było dobrze.
Każdemu według potrzeb. Napisano tu wiele mądrych słów. Dslr i bezlustra się uzupełniają - to dla jednych. Dla drugich tylko lustro no i są zwolennicy tylko bezlusterkowców.
Nie ma co udowadniać rzeczy oczywistych, bo każdy w miarę świadomy użytkownik wie o co chodzi.
Dla mnie największą zaletą fuji jest waga i wielkość. I świetny jpg. Już nie robię ślubów. Drobiu i samolotów tez nie. Brakuje szybkości lustra ale się z tym pogodziłem. Świadomie.
leighadams
15-06-2016, 23:23
Odkąd bezlustra się pojawiły to nagle się okazało, że co trzeci fotograf ma kłopoty z kręgosłupem. Kupują bezlustro, po 3 miesiącach okazuje się, że jednak nie.jest tak do końca różowo z tym sprzętem i 2 z tych 3 wraca do lustra... a no i nagle też kręgosłup z powrotem zdrowy;)
Odkąd bezlustra się pojawiły to nagle się okazało, że co trzeci fotograf ma kłopoty z kręgosłupem. Kupują bezlustro, po 3 miesiącach okazuje się, że jednak nie.jest tak do końca różowo z tym sprzętem i 2 z tych 3 wraca do lustra... a no i nagle też kręgosłup z powrotem zdrowy;)
nadinterpretacja.
darekw1967r
16-06-2016, 00:37
Witam !
Pare fot z X-T10.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF2361200200o1280ramka-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/2tma2pm22798ig1/DSCF2361-200-200o1280-ramka.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF2415200400o1280ramka-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/qej201v3q01ztj0/DSCF2415-200-400o1280-ramka.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF2401156400o1280ramka-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/p8go3ib1wnemsoq/DSCF2401-156-400o1280-ramka.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF2431200400o1280ramka-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/agq003fmfmt50we/DSCF2431-200-400o1280-ramka.jpg)
Pozdrawiam
Witam !
Prawda jest taka, ze dobry fotograf wykorzysta kazdy sprzet i uzyska to co chce...
Roznica polega na tym, ze jednym sprzetem foci sie latwiej a innym trudniej.
Jak dla mnie X-T10 to super aparat i foci mi sie nim: latwo-prosto-i-przyjemnie ;)
Pozdrawiam
digital24.pl, ale najpierw zadzwoń
w tym tygodniu robili jakieś korekty z Fuji Polska i musieli wszystko odesłać, po czym sprzęt wróci na półki
To tez przerwe zdjeciem ze starych zapasow:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF0465_zpslwwprtkm-2.jpg
źródło (http://i1064.photobucket.com/albums/u374/danielu2501/DSCF0465_zpslwwprtkm.jpg)
Mały fotograficzny przerywnik
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4928589/wieslaw/rozmiar/4)
Bardzo mi sie.
Jakie szkło ?
Bardzo mi sie.
Jakie szkło ?
Zgaduję - 35/1.4?
Zgaduję - 35/1.4?
Pleśniak jakiś chyba...
arona102
16-06-2016, 12:01
Motoko a Twoje jakim szklem ? Bardzo ładne
meliszipak
16-06-2016, 12:25
digital24.pl, ale najpierw zadzwoń
w tym tygodniu robili jakieś korekty z Fuji Polska i musieli wszystko odesłać, po czym sprzęt wróci na półki
Dzięki już dzwoniłem, miałem dziś pojechać ale za późno wstałem.
Może po południu.
Ale sprzęt mają.
Jeśli chodzi o jakość obrazka to każde FUJI ( nie wiem nic o Pro 2) w porównaniu z D800 wymięka i to wy....bująco. Ale ja zamieniłem D800 na X-t10 i jestem zadowolony bo jakość Fuji mi absolutnie wystarcza , a inne zalety Fuji rekompensują mi ten miażdżący zapas jakości.
Bo ta miażdżąca różnica w jakości to tylko zapas.
Może dla poparcia Twojej teorii jak to d800 miażdży xt10 wrzucisz jakieś jpg prosto z puszki?
Nie, trzeba umieć:
a.) Kupować sprawny sprzęt.
b.) Obsługiwać go.
I tyle, wszystko hula u mnie na wyłączonej mikrokalibracji na wszystkich punktach AF, bo po prostu nie kupię body czy obiektywu z którym pojawiają się jakieś cyrki.
Myślisz zanim coś napiszesz? Co do pierwszego punktu to myślisz że ludzie celowo kupują obiektywy z ff/bf szczególnie w sklepach internetowych kiedy nie możesz od ręki wybrać sprawny obiektyw? Co do pk b to co masz na myśli " obsługiwać go"
Żeby nie było nie miałem obiektywów z bf/ff bo zawsze kupowałem w sklepie stacjonarnym i wybierałem najlepszy z pośród wszystkich dostępnych.
Motoko a Twoje jakim szklem ? Bardzo ładne
35/1.4 na 1.4
Zgaduję - 35/1.4?
Pleśniak jakiś chyba...
Zgadza się pleśniak. M39 Industar 60 2.8 l/d
meliszipak
16-06-2016, 14:04
@Basket
Dobra robota.
Świetny portret.
meliszipak
16-06-2016, 15:06
Jak widać fufu daje radę.
Zazwyczaj słabe ogniwo to fotograf.
X-T2 w drodze. Podobno wizjer ma jakieś obłędne odświeżanie i jeszcze
11klatek na sekundę.
Gdyby dali uchylny monitor w x-pro2 to bym się zdecydował, a tak wybór nie jest oczywisty.
Seria t ma też swoje zalety, głównie genialny wizjer, gibany telewizor i całą obsługę na wierzchu.
Seria t ma też swoje zalety, głównie genialny wizjer, gibany telewizor i całą obsługę na wierzchu.
Gibany telewizor to równocześnie wada. Ergonomia przez to kuleje, klawiszologia jak w X-E jest zdecydowanie lepsza.
Gibany tv mógłby być odwracany.
biorac pod uwage fakt, ze te aparaty maja wizjer elektroniczny zastanawiam sie na jaka cholere w nich w ogole te telewizory??? skoro miejsce mozna zagospodarowac na knefle, chocby joystick do zmiany punktu AF ;)
ale to taki alternatywny punkt widzenia. nieprzystajacy do rzeczywistosci ;)
jakby mi ktos dal X-E3 z celownikiem optycznym jakosci Panasonika LX100, bez ekraniku tylnego, ale z osobna gala do zmiany ISO... to dla mnie maluch-marzenie
meliszipak
16-06-2016, 15:49
Ale fajnie się pracuje z gibanym monitorem.
Super wygoda na statywie, z poziomu żaby, z biodra, czasem przy macro.
Dla mnie nawet nie musi być mega gibany we wszystkich kierunkach, jeśli tylko da się unieść do góry i strzelić z biodra...
Co racja to racja, dlatego już w czasach analogowych lustrzanek korzystałem ochoczo w takich warunkach o których piszesz z wizjera kątowego. A dziś gibaniec musi być i basta. :)
Koledzy jak by kto szukał battery packa do X-T1 , mam na zbyciu Voking
Może dla poparcia Twojej teorii jak to d800 miażdży xt10 wrzucisz jakieś jpg prosto z puszki?
Myślisz zanim coś napiszesz? Co do pierwszego punktu to myślisz że ludzie celowo kupują obiektywy z ff/bf szczególnie w sklepach internetowych kiedy nie możesz od ręki wybrać sprawny obiektyw? Co do pk b to co masz na myśli " obsługiwać go"
Żeby nie było nie miałem obiektywów z bf/ff bo zawsze kupowałem w sklepie stacjonarnym i wybierałem najlepszy z pośród wszystkich dostępnych.
W stacjonarnych sklepach często też nie można przebierać w puszkach i obiektywach, bo... nie mają na stanie.
Koledzy jak by kto szukał battery packa do X-T1 , mam na zbyciu Voking
to może napisz o tym w odpowiedniej rubryce "GIEŁDY"
będzie i czytelniej i bardziej elegancko
arona102
16-06-2016, 22:01
Jakoś dziwnie cisza tego wieczoru na forum
Jakoś dziwnie cisza tego wieczoru na forum
Może w ti wi coś ciekawego pokazują?
Może w ti wi coś ciekawego pokazują?
Krzyżaków. :)
Niespodziewanie tym razem zremisowaliśmy z Krzyżakami ;-)
W formie przerywnika.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/7P99Ybn-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/7P99Ybn.jpg)
hmmm, czy Fuji robi zdjęcia w przestrzeni kolorów w AdobeRGB?
hmmm, czy Fuji robi zdjęcia w przestrzeni kolorów w AdobeRGB?
Nie wiem jak inne modele, ale w XT-1 mogę wybierać pomiędzy sRGB i adobeRGB.
Nie wiem jak inne modele, ale w XT-1 mogę wybierać pomiędzy sRGB i adobeRGB.
ja w swoim xm1 nie mogę znaleźć
Andreas1947
18-06-2016, 08:01
W X-T10 , X-Ex można wybierać.
Potwierdzam , w X-M1 nie ma tej funkcji.
Ale pamiętacie, że ma to wpływ tylko na jpegi?
No niemożliwe jest żeby mniejsza matryca była lepsza od większej.... może być zbliżona jakością obrazu, ale nie lepsza...praw fizyki pan nie zmienisz...
Nie czytałem kontekstu, ale ogólnie to nieprawda...
meliszipak
18-06-2016, 12:14
Nie czytałem kontekstu, ale ogólnie to nieprawda...
Jeżeli są zbliżone technicznie dodam.
Wczoraj w Poznaniu lało, więc się wybrałem do sklepu.
Digital 24 na Bułgarskiej 2.
Mają tam sklep, komis i wypożyczalnie. Chyba wszystkie puszki i szkła do wyboru.
Celem było zapoznanie z x-pro2.
Byłem tam prawie dwie godziny i bawiłem się x-pro2 z dwoma szkłami
35mm f2.0 i 40-150 f2,8.Zdjęcia robiłem sklepie.
W poniedziałek wrzucę jakieś przykłady.
35 f2 malutki, super szybki i tak pat
meliszipak
18-06-2016, 12:50
Cdn.
35mm 2.0 malutki, cichy, super szybki i tak patrząc na monitorku to rzeżnia.
40-150 duży i ciężki, trzeba trzymać za stopkę obiektywu. Cichy i szybki.
Dzięki. Myślałem, że wszystkie te nowsze aparaty mają taką możliwość.
meliszipak
18-06-2016, 13:13
X-pro2.
Zacznę od minusów.
Umieszczone z boku gniazdo synchronizacji lamp jest zatkane taką śmieszną zatyczką która musi się zgubić. Wyjątkowo słabe i głupie rozwiązanie.
To chyba jedyny słaby punkt.
Aparat cegła, solidny, klapki przeprojektowane, uszczelnienia ok.
Dwie karty, wizjer optyczny i elektroniczny super. Ekstra ramki w optycznym.
Joystick fenomen, świetnie to działa.
Grip dobry, af śmiga, telewizor super czytelny.
Przyciski jak trzeba, wszystko na miejscu, skok odpowiedni.
Nie zauważyłem żadnych opóżnień w żadnym przypadku.
Wszystko bez opóżnień.
Można dyskutować o wybieraku iso.
Trzeba unieść pokrętło, jak robimy to szybko to raczej na pewno zmienimy czas.
Ogólnie to jestem pod wrażeniem tego aparatu.
Bardzo, bardzo fajny.
Koledzy, chciałbym dla żony kupić fujifilm x_m1 , plus 16-50 , ale widzę dwie wersje tego szkiełka , czy ktoś wie czym się różniły?
X-pro2.
Zacznę od minusów.
Umieszczone z boku gniazdo synchronizacji lamp jest zatkane taką śmieszną zatyczką która musi się zgubić. Wyjątkowo słabe i głupie rozwiązanie.
To chyba jedyny słaby punkt.
Aparat cegła, solidny, klapki przeprojektowane, uszczelnienia ok.
Dwie karty, wizjer optyczny i elektroniczny super. Ekstra ramki w optycznym.
Joystick fenomen, świetnie to działa.
Grip dobry, af śmiga, telewizor super czytelny.
Przyciski jak trzeba, wszystko na miejscu, skok odpowiedni.
Nie zauważyłem żadnych opóżnień w żadnym przypadku.
Wszystko bez opóżnień.
Można dyskutować o wybieraku iso.
Trzeba unieść pokrętło, jak robimy to szybko to raczej na pewno zmienimy czas.
Ogólnie to jestem pod wrażeniem tego aparatu.
Bardzo, bardzo fajny.
Niewiarygodne!
marcin90
19-06-2016, 18:16
Może i laickie pytanie, do jakich lustrzanek można porównać AF w X Pro2? Do np Nikona D7200? Czy do D700?
Pozdrawiam Marcin ;)
meliszipak
19-06-2016, 19:46
Z 35 f2 działa naprawdę nieźle.
Ale nie róbcie jaj z porównaniem do D700.
Dlaczego?
marcin90
19-06-2016, 20:24
Nie robię jaj, tylko pytam ;)
leighadams
19-06-2016, 20:32
Nie robię jaj, tylko pytam ;)
Poczekaj na x-pro5, powinno być szybkie jak d700;-)
meliszipak
19-06-2016, 21:24
Z 35 smiga szybko i pewnie.
W wywiadzie jakas szycha z fuji mówiła o niewykorzystanym potencjale x-pro2. Myślę, że będą aktualizacje i będzie jeszcze lepiej.
Ciekawe co pokaże t2?
Ale jak się trafi okazja z pro2 to raczej nie wytrzymam.
Ciekawe co pokaże t2?
Ale jak się trafi okazja z pro2 to raczej nie wytrzymam.
Apetytu trochę i mi narobiłeś. ;) Ja poczekam na T2 (ze względu na ekranik, do którego tak przyzwyczaił mnie t1 i t10) i oby miał AF faktycznie lepszy. Zwłaszcza afc.
Czemu? Miałem D700 ponad rok, przesiadłem sie na X-M1 i był ból ale z T1 i FW4.0 jakoś wielkiej różnicy do D700 (zapamiętanym) nie czuję.
Sporo zależy jakie szkła porównujemy ale akurat 35f2 czy 16-55 f2.8 są na tyle szybkie i celne, że nie widzę pola by traktować to porównanie jako robienie sobie jaj przez kogoś.
darekw1967r
20-06-2016, 01:26
Koledzy, chciałbym dla żony kupić fujifilm x_m1 , plus 16-50 , ale widzę dwie wersje tego szkiełka , czy ktoś wie czym się różniły?
Witam !
Optycznie nie ma roznicy miedzy wersja I a II.
Odnioslem wrazenie, ze w II nieco lepiej chodzi AF ale to subtelne roznice.
Co do aparatu pomysl o X-A1 ktory jest wyraznie tanszy od X-M1 a jakosc obrazu bardzo wysoka, piekne kolory.
Pozdrawiam
Grygolas
20-06-2016, 11:14
Kolory z sobotniego wieczoru ; 18-55
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27477095140_fcc23734f5_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7397/27477095140_fcc23734f5_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27713740161_0594f3e9a1_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7308/27713740161_0594f3e9a1_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27510387390_c1445c98c4_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7124/27510387390_c1445c98c4_b.jpg)
Grygolas, kolorki fajne :)
A ja wrzucę coś z ostatniej sesji:
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/20160611_DSCF1897-1.jpg
źródło (https://2.bp.blogspot.com/-Kt8_8_DNbz8/V2OZ7b0Zf-I/AAAAAAAAO90/D_kWIWA2NNIfXqtxGOTtWva_HwmYer4gACLcB/s1600/20160611_DSCF1897.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/20160611_DSCF1819-1.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-NAAFGHUjfb4/V2OZ6hPGGlI/AAAAAAAAO9Y/wXb1aKzDwagJDGbVj1slX6PClq3mGPvegCLcB/s1600/20160611_DSCF1819.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/20160611_DSCF1849-1.jpg
źródło (https://1.bp.blogspot.com/-puNbQ-sZ-Ss/V2OZ66d10XI/AAAAAAAAO9k/QhF_EpFyc2MEdICyfP2WQwhXeuIQobiaQCLcB/s1600/20160611_DSCF1849.jpg)
X-T10 i 90/2 (pierwsze) i 35/1.4 :)
Subtelnie, delikatnie. Świetne kolory. Bardzo mi się podoba. W zasadzie nie mam faworyta ale stawiam na 1 i 3 a później 2. Patrząc na takie zdjęcia wstrzymuję decyzję o sprzedaży sprzętu.
Grygolas
20-06-2016, 12:57
Dzięki kkokosz, z kolei z twoich kadrów biją piękne, stonowane kolory. Świetnie
Wrzucę jeszcze błękitne oczyska pewnej Rózi :)
35 1,4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27176834734_4627e55485_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7096/27176834734_4627e55485_b.jpg)
to ja dla odmiany - Skoczów widziany z Czantorii X-E1 XC-1650
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27628674545_7aa41a1ba0_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7351/27628674545_7aa41a1ba0_b.jpg)
i we wszystkie strony na raz
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27123225613_cd93e1635a_h-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7455/27123225613_cd93e1635a_h.jpg)
oraz "Brudne dziecko, to szczęśliwe dziecko" 35 @1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27507413052_32970998ec_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7493/27507413052_32970998ec_b.jpg)
Witam !
Optycznie nie ma roznicy miedzy wersja I a II.
Odnioslem wrazenie, ze w II nieco lepiej chodzi AF ale to subtelne roznice.
Co do aparatu pomysl o X-A1 ktory jest wyraznie tanszy od X-M1 a jakosc obrazu bardzo wysoka, piekne kolory.
Pozdrawiam
Dzięki za inf.
Subtelnie, delikatnie. Świetne kolory. Bardzo mi się podoba. W zasadzie nie mam faworyta ale stawiam na 1 i 3 a później 2. Patrząc na takie zdjęcia wstrzymuję decyzję o sprzedaży sprzętu.
Dzięki, Marku :) Ja następne zakupy sprzętowe zrobię, albo gdy bezlusterkowce dogonią lustrzanki w kwestii ogólnej sprawności AF, albo gdy zupełnie stracę cierpliwość do X-T10 ;)
meliszipak
20-06-2016, 20:03
Dobra robota. Trudno wybrać najlepsze. Podoba się.
Kkokosz wypróbuj x-pro2 z 35 2.0.
Zdziwisz się pozytywnie.
Mam pytanie jak można.
Doświetlałeś ?
Dobra robota. Trudno wybrać najlepsze. Podoba się.
Kkokosz wypróbuj x-pro2 z 35 2.0.
Zdziwisz się pozytywnie.
Mam pytanie jak można.
Doświetlałeś ?
Dzięki :) Na X-Pro2 nie mam funduszy (a gdybym miał, to wymieniłbym z niewielką dopłatą wysłużone D300s na D500 ;)), poza tym jest ciut za duży jak do moich codziennych zastosowań - tutaj wielkość X-T10 jest póki co optymalna ;) 35/1.4 na 35/2 też bym nie wymienił, różnice w AF są pomijalne (z tego, co sprawdzałem praktycznie w sklepie), a moją 35/1.4 bardzo lubię :D Nie twierdzę, że Pro2 to zły sprzęt - z tego, co czytam tu i ówdzie, jest lepiej niż w T1/T10/E2, jednak wolę przeczekać jeszcze jedną generację. A potem zobaczymy :) Póki co, jakoś nauczyłem się żyć z niedogodnościami, chociaż czasami mam ochotę rzucić Fujikiem o ścianę ;)
Co do zdjęć, robione w świetle naturalnym, doświetlane delikatnie srebrną blendą :)
darekw1967r
20-06-2016, 23:32
Witam !
Pare fot z Gdańska.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF2404200400bw1280ramka-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/97qxhnbjvvnetex/DSCF2404-200-400bw1280-ramka.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF242955400osepia1280-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/45mcd9h03fdqsis/DSCF2429-55-400o-sepia-1280.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF6732o2sepia2canvas1280ramka-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ch02g3kzllb6bw5/DSCF6732o2-sepia2canvas-1280-ramka.jpg)
4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSCF673429400sepia1280ramka-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ifjwphir1rsage7/DSCF6734-29-400-sepia-1280-ramka.jpg)
Pozdrawiam
otwieracz
21-06-2016, 00:13
Takie coś znalazłem w sieci z X-Pro2 więc z tym AF nie jest tak źle.
źródło (http://www.dslr-forum.de/attachment_picture.php?attachmentid=3493585)
źródło (http://www.dslr-forum.de/attachment_picture.php?attachmentid=3493586)
źródło (http://www.dslr-forum.de/attachment_picture.php?attachmentid=3493587)
meliszipak
21-06-2016, 00:25
Nic nie widać. To zdjęcia czy filmy?
Darek podoba się!
Jakie to szkło i jak wyprostowane?
Na 3 widać fajną fakturę papieru?
otwieracz
21-06-2016, 01:01
Zdjęcia. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie widać.
meliszipak
21-06-2016, 01:19
Nie widać.
otwieracz, czy wziąłeś pod uwagę fakt, że żeby zobaczyć te zdjęcia to nie tylko potrzeba mieć konto na www.dslr-forum.de, ale na dokładkę być tam zalogowanym?
otwieracz
21-06-2016, 08:55
otwieracz, czy wziąłeś pod uwagę fakt, że żeby zobaczyć te zdjęcia to nie tylko potrzeba mieć konto na www.dslr-forum.de, ale na dokładkę być tam zalogowanym?
Uuuu... No to lipa jednak... :-(
Udostępniam zdjęcia, które chciał pokazać kolega Otwieracz.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/Rfsl07x-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Rfsl07x.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/lQBJxs9-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/lQBJxs9.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/EhgsuyL-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/EhgsuyL.jpg)
meliszipak
21-06-2016, 09:36
Niezaliczony.
Na zaliczenie to chart musi być :lol:
Po ciemku :mrgreen:
Takie coś znalazłem w sieci z X-Pro2 więc z tym AF nie jest tak źle.
tak od razu z taka konkluzja?
ja bym sie raczej sklanial do stwierdzenia, ze faktycznie udalo sie zrobic jedna serie z 3 ostrymi zdjeciami poruszajacego sie dosc przewidywalnym ruchem obiektu . nie wiadomo czy pozostale foty w tej serii byly ostre. i to jest nadal poziom przyzwoitych lustrzanek sprzed kilku lat :) jakbym sie uparl to i moim 6D bym takie cos zrobil. a to jest 4 letni model, ktory juz wtedy mial... leciwy* uklad AF
* - to jest takie eleganckie okreslenie na *u...owy w przypadku DSLR. w przypadku bezlusterkowcow to by sie nazywalo "przyzwoity" badz "wystarczajacy" ;)
meliszipak
21-06-2016, 09:45
Poza tym widać, że wykrywanie lewego oka zadziałało na prawym uchu.
Lipa jest :D
@akustyk, robiles juz kiedys zdjecia psa, ktory biegnie w Twoja strone?
otwieracz
21-06-2016, 10:04
tak od razu z taka konkluzja?
ja bym sie raczej sklanial do stwierdzenia, ze faktycznie udalo sie zrobic jedna serie z 3 ostrymi zdjeciami poruszajacego sie dosc przewidywalnym ruchem obiektu . nie wiadomo czy pozostale foty w tej serii byly ostre. i to jest nadal poziom przyzwoitych lustrzanek sprzed kilku lat :) jakbym sie uparl to i moim 6D bym takie cos zrobil. a to jest 4 letni model, ktory juz wtedy mial... leciwy* uklad AF
* - to jest takie eleganckie okreslenie na *u...owy w przypadku DSLR. w przypadku bezlusterkowcow to by sie nazywalo "przyzwoity" badz "wystarczajacy" ;)
A bo tu ostatnio taki płacz, że czytając te posty można dojść do wniosku że w tych Fuji to AF chyba na korbkę macie.
Narzekacie i narzekacie, a AF szybki jest, to Wy po prostu za wolno wciskacie spust migawki i nie nadążacie za kadrem :-)
W takiej sytuacji nie robi się zdjęć, tylko sp... :-)
tak, moim X-E1. ale nie musialem ;) robilem nim tez psa niebiegnacego. z podobnym efektem :lol:
nie upieram sie, ze muzeum techniki AF w 6D jest cudem swiata, ale jednak na centralnym sobie z tym tematem poradzi. co do bocznych to oczywiscie nie robmy sobie jaj z pogrzebu, one sa do landszaftow, z fauny to nimi co najwyzej slimaki i to tez nie wszystkie :)
A bo tu ostatnio taki płacz, że czytając te posty można dojść do wniosku że w tych Fuji to AF chyba na korbkę macie.
Narzekacie i narzekacie, a AF szybki jest, to Wy po prostu za wolno wciskacie spust migawki i nie nadążacie za kadrem :-)
bede mowil po tym co znam - AF w X-E1 jest gowniany. kropka.
jest o lata swietlne za 6D, ktory jak na DSLR jest juz komedia. i ten 10-letni skansen techniki jest zwyczajnie lepszy.
mowie to z perspektywy wieloletniego landszafciarza, dla ktorego uklad AF w aparacie to jest mily dodatek ale zaden kluczowy dla pracy aparatem ficzer ;)
nieodmiennie swojego X-E1 bardzo lubie i mam wielka frajde robiac nim zdjecia, w tym familijne i pikusiowe. niemniej nawet 6D jest dojrzalszym i sensowniejszym produktem do focenia ruchomych obiektow niz X-E1, tak ze wzgledu na szybkosc i sprawnosc ukladu AF, jak i na jego ergonomie (bo nawet w 6D szybciej sie zmieni punkt AF niz w X-E1, a do Canonow z uczciwa lechtaczka jest przepasc ergonomiczna).
W takiej sytuacji nie robi się zdjęć, tylko sp... :-)
jesli to jest twoj wlasny pikus i ma pileczke w pysku... "I have certain skills. I'll find you... "
źródło (http://www.slag.gr/wp-content/uploads/2014/05/iAonfkl5SPWHXsXl1ihQ_tumblr_markw4HI2X1rr47xr.gif)
@akustyk, pies biegnacy w Twoja strone jest dla AF-u wiekszym wyzwaniem niz biegajacy (nawet zygzakiem) bokiem do obiektywu. 6D nawet z dosyc szybkim 135/2 nie dawal rady na AF-C. Pojedyncze zdjecia tak, seria nie. O X-E1 nie potrzebujemy dyskutowac.... ;-)
@akustyk, pies biegnacy w Twoja strone jest dla AF-u wiekszym wyzwaniem niz biegajacy (nawet zygzakiem) bokiem do obiektywu. 6D nawet z dosyc szybkim 135/2 nie dawal rady na AF-C
Witek, a jestes pewny ze 135L to jest wlasciwy obiektyw do oceny szybkosci AF?
tam jest kupa szkla do ruszania (bo wielkie soczewki) i minimalna glebia ostrosci dla ukladu rozniczkujacego do pracy. tradycyjnie te superjasne L-ki sie na szybkosci AF wykladaja (50/1.2 czy 85/1.2).
cz4rnuch
21-06-2016, 12:18
Witek, a jestes pewny ze 135L to jest wlasciwy obiektyw do oceny szybkosci AF?... Pytanie czy E1 jest najwłaściwszym body do oceny szybkości AFu PRO2, bo w sumie tego dotyczy(ła) dyskusja? Ja tego nie wiem, ale był tu już na forum jeden kolega który zrównał AF wszystkich zabawek od Fuji i mocno mu się za to dostało, bo podobno te nowsze, z nowym softem, zdają się wykazywać znaczną poprawę w tej materii.
Akurat 135L jest dosyc szybkim szklem, jego konstrukcje mozna porownac do konstrukcji cepa ;-) Ale bardziej w dyskusji chodzilo o moduł AF a ten w 6D jest co prawda bardzo czuły, ale na AF-C do czołówki światowej nie należy ; -). Reasumując, AF, który da radę zrobic w serii zdjecia biegnacemu z naprzeciwka psu, da sobie rade w kazdej sytuacji.
Pytanie czy E1 jest najwłaściwszym body do oceny szybkości AFu PRO2, bo w sumie tego dotyczy(ła) dyskusja?
podejrzewam, ze nawet po wielu aktualizacjach firmware'u X-E1 nie dochodzi do poziomu nowych modeli. aczkolwiek w tym wypadku szybkosc i sprawnosc AF to w glownej mierze kwestia software'u, bo gwozdziem programu jest odpowiednie wysterowanie algorytmow rozwiazujacych jakies tam rownania rozniczkowe ;) X-E1 oczywiscie moze miec pewne rzeczy ubozsze niz nowsze korpusy (ze wzgledu chocby na hardware - te same algorytmy na procesorze w starszej technologii zuzywaja wiecej pradu) ale poza tym od strony technicznej nie ma przeszkod, zeby roznica miedzy nim a najnowszym korpusem byla niewielka. moga byc w tym przyczyny marketingowe choc akurat Fuji pod tym wzgledem nie wydaje sie tak analne jak chocby Canon.
ale oczywiscie nie ma tu co robic takich zalozen.
Ja tego nie wiem, ale był tu już na forum jeden kolega który zrównał AF wszystkich zabawek od Fuji i mocno mu się za to dostało, bo podobno te nowsze, z nowym softem, zdają się wykazywać znaczną poprawę w tej materii.
wlasciwym porownaniem moze byc AF korpusow zaktualizowanych do ekwiwalentnych firmware'ow (tj. wydanych tego samego dnia), bo jak juz wspomniane - praca AF w bezlusterkowcu to przede wszystkim software a dopiero duuuzo pozniej hardware. porownujac rozne firmware'y... porownujemy rozne firmware'y i tylko tyle :)
tak, moim X-E1. ale nie musialem ;) robilem nim tez psa niebiegnacego. z podobnym efektem :lol:
nie upieram sie, ze muzeum techniki AF w 6D jest cudem swiata, ale jednak na centralnym sobie z tym tematem poradzi. co do bocznych to oczywiscie nie robmy sobie jaj z pogrzebu, one sa do landszaftow, z fauny to nimi co najwyzej slimaki i to tez nie wszystkie :)
bede mowil po tym co znam - AF w X-E1 jest gowniany. kropka.
jest o lata swietlne za 6D, ktory jak na DSLR jest juz komedia. i ten 10-letni skansen techniki jest zwyczajnie lepszy.
mowie to z perspektywy wieloletniego landszafciarza, dla ktorego uklad AF w aparacie to jest mily dodatek ale zaden kluczowy dla pracy aparatem ficzer ;)
nieodmiennie swojego X-E1 bardzo lubie i mam wielka frajde robiac nim zdjecia, w tym familijne i pikusiowe. niemniej nawet 6D jest dojrzalszym i sensowniejszym produktem do focenia ruchomych obiektow niz X-E1, tak ze wzgledu na szybkosc i sprawnosc ukladu AF, jak i na jego ergonomie (bo nawet w 6D szybciej sie zmieni punkt AF niz w X-E1, a do Canonow z uczciwa lechtaczka jest przepasc ergonomiczna).
jesli to jest twoj wlasny pikus i ma pileczke w pysku... "I have certain skills. I'll find you... "
źródło (http://www.slag.gr/wp-content/uploads/2014/05/iAonfkl5SPWHXsXl1ihQ_tumblr_markw4HI2X1rr47xr.gif)
po bandzie pojechałeś, teraz pozostaje już tylko nadzieja w fltrach AA na matrycy canona i mydłem na zdjęciach, no i słabym dr oczywiście, o testach i ocenach na dxo nie będę pisał bo one ostatnio strasznie straciły na wiarygodności na forum nikona :mrgreen:
Akurat 135L jest dosyc szybkim szklem, jego konstrukcje mozna porownac do konstrukcji cepa ;-)
to nie jest kwestia skomplikowania konstrukcji, tylko tego, ze motor AF musi poruszyc duzymi soczewkami. i chocby skaly sraly fizyki tu nie oszukasz, bezwlad swoje robi ;)
Ale bardziej w dyskusji chodzilo o moduł AF a ten w 6D jest co prawda bardzo czuły, ale na AF-C do czołówki światowej nie należy ; -).
nie no... testy szybkosci AF w 6D? bitte! ;)
Reasumując, AF, który da radę zrobic w serii zdjecia biegnacemu z naprzeciwka psu, da sobie rade w kazdej sytuacji.
nie upieralbym sie, bo ten ruch jest jednak mocno przewidywalny, tu tylko soczewki musza nadarzyc, ale sam algorytm AF nie ma z tym trudnosci (wektor = const, przyspieszenie = const), wiec du* nie wyzwanie ;)
jak juz koniecznie chcesz psa... wez sprobuj tropiacego fafika, ktorego kierunek ruchu jest kompletnie nieprzewidywalny (taki stochastyczny ruch Markowa :) ) tam AF jest bez szans, bo sie nie da nic przewidziec :)
cz4rnuch
21-06-2016, 12:46
Jakie znaczenie ma to czy na pierwszym miejscu jeśli chodzi o sprawność układu stoi software czy hardware? Liczy się układ jako całość. Z resztą PRO2 ma nowe i to i to. W stosunku do E1 to kilka lat ciągłego rozwoju i oczywiście można obie konstrukcje porównywać, ale zrównywać i wyciągać na tej podstawie wnioski to już chyba nie za bardzo.
@akustyk, to w przypadku chociazby 70-200F2.8 albo 200F2 sraja skaly?
Jakie znaczenie ma to czy na pierwszym miejscu jeśli chodzi o sprawność układu stoi software czy hardware?
w przypadku Kaizen, gdzie co kilka miesiecy masz ten nowy software?
powiedzialbym, ze kluczowa ;)
Liczy się układ jako całość. Z resztą PRO2 ma nowe i to i to. W stosunku do E1 to kilka lat ciągłego rozwoju i oczywiście można obie konstrukcje porównywać, ale zrównywać i wyciągać na tej podstawie wnioski to już chyba nie za bardzo.
wlasnie dlatego tez nie zrownuje tego.
ale twierdze, ze technicznie rzecz biorac sprawnosc AF w X-Pro1 moze byc blisko poziomu X-Pro2. to nie jest DSLR gdzie hardware AF jest "fizyka jadrowa". tutaj na nowych generacjach hardware'u sa minimalne przyrosty
@akustyk, to w przypadku chociazby 70-200F2.8 albo 200F2 sraja skaly?
akurat 70-200/2.8 to nie jest dobry przyklad. te szkla sa dokladnie tak projektowane, zeby grupy soczewek odpowiedzialne za AF byly male i mialy minimalny bezwlad.
co do 200/2 to nie wiem. wiem, ze w duzych tele Canona sa mocniejsze silniki (miedzy innymi)
I znów dyskusja o AF :D O, a ja mam przykład, gdzie udało się łażącego żuczka złapać:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/20160605_DSCF1639-1.jpg
źródło (https://2.bp.blogspot.com/-RiZjj3X1ANA/V2RN7MZnh0I/AAAAAAAAO-g/gbd7Ejp6N9An5V_QOcQ0UIkStCI6ejd5ACLcB/s1600/20160605_DSCF1639.jpg)
A nie, to ręcznie ostrzone Heliosem 58/2 :P
cz4rnuch
21-06-2016, 13:44
w przypadku Kaizen, gdzie co kilka miesiecy masz ten nowy software?
powiedzialbym, ze kluczowa ;) ... Ok, przynajmniej zrozumiałem (chyba) o co Ci chodzi. Ale, nowego softu do starszych sprzętów nie będą dawać w nieskończoność więc ostatecznie liczy się cały układ a ten w nowszych konstrukcjach będzie lepszy i nie jest dla mnie istotne czy bardziej się temu przysłuży soft czy nowszy układ.
...ale twierdze, ze technicznie rzecz biorac sprawnosc AF w X-Pro1 moze byc blisko poziomu X-Pro2...Może tak być, i chyba nawet epicure coś na ten temat napisał ale do tego trzeba mieć możliwość sprawdzenia sprzętu bądź dysponować jakimiś przekonywującymi danymi, których jak mi się wydaje nie masz lub się nimi z nami nie podzieliłeś.
...to nie jest DSLR gdzie hardware AF jest "fizyka jadrowa". tutaj na nowych generacjach hardware'u sa minimalne przyrosty... A można wiedzieć skąd to wiesz? Nie czepiam się tylko chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat. W lustrzankach które dzieli znacznie większy "okres rynkowy" (np D300s i D7200) też jakoś nie ma tej jakościowej różnicy więc całkiem możliwe, że i tam bardziej liczy się soft.
darekw1967r
21-06-2016, 14:07
Nic nie widać. To zdjęcia czy filmy?
Darek podoba się!
Jakie to szkło i jak wyprostowane?
Na 3 widać fajną fakturę papieru?
Witam !
Fajnie, ze podoba sie ;)
Info na temat fot:
1, 3 -> X-T10 + XF 55-200
2, 4 -> X-A1 + XC 16-50
Na fote 3 eksperymentalnie nalozylem GIMP-em lekki canvas.
Obrobke i lekkie prostowania robilem glownie GIMP-em + dodatkowo (HDR projects 3 elements (64-Bit), BLACK WHITE projects 3 elements (64-Bit) )
Pozdrawiam
Może tak być, i chyba nawet epicure coś na ten temat napisał ale do tego trzeba mieć możliwość sprawdzenia sprzętu bądź dysponować jakimiś przekonywującymi danymi, których jak mi się wydaje nie masz lub się nimi z nami nie podzieliłeś.
poczytaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Autofocus#Contrast_detection
w szczegolnosci fragment o paradygmatach konstrukcyjnych szkiel do CDAF tlumaczy skad sie biora bolaczki ze sledzeniem ostrosci...
A można wiedzieć skąd to wiesz? Nie czepiam się tylko chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat. W lustrzankach które dzieli znacznie większy "okres rynkowy" (np D300s i D7200) też jakoś nie ma tej jakościowej różnicy więc całkiem możliwe, że i tam bardziej liczy się soft.
soft tez sie liczy. ale AF w lustrzankach to jest caly, osobny uklad:
http://www.reikan.co.uk/focalweb/index.php/why/how-autofocus-works/
cz4rnuch
21-06-2016, 14:26
Chyba się jednak nie zrozumieliśmy Akustyku. Nie pytałem o to jak działa AF w lustrzankach tylko odniosłem się do Twoich słów odnośnie tego, że w kolejnych odsłonach bezlusterkowców różnice hardware'owe są nieduże. Dodałem, że w lustrzankach jest podobnie. Odnośnie różnic między PRO1 a PRO2 to bardziej mi chodziło o to czy dysponujesz jakimiś danymi na temat różnic tych dwóch konkretnych modeli. Dodam jedynie, że się pomyliłem bo z tego co pamiętam to epicure nie pisał o różnicy między PRO1 a PRO2 a raczej między PRO2 a t1 lub aparatem z nowym softem.
meliszipak
21-06-2016, 14:40
Różnica af pomiędzy X-E1, X-Pro1 a X- Pro2 jest ogromna.
Pomiędzy modelami X-T1 a X-Pro2 przyrost sprawności nie jest aż tak spektakularny.
Jest lepiej, a największy postęp w afc (według Epicura).
Ja bawiłem się pojedyńczym af. Punkt był mniejszy i af śmigał pewnie i szybciej.
Takie miałem wrażenie.
Zgadzam się, że AF(zwłaszcza AF-C) to bolączka bezluster. Momo wszystko da się robić nimi zdjęcia w ruchu. Poniżej przykład AF-C w nie najlepszych warunkach, bo mimo "jasności" sceny światłocienie zadania z pewnością nie ułatwiały.
Wykonane były trzy zdjęcia w odstępach 2-3 sekundowych. Rowerzystka poruszała się z prędkością ok 15km/h Wszystkie trafione z ostrością. Poniżej ostatnie.
e2+55-200
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4931722/beatka-wiersze/rozmiar/2)
darekw1967r
21-06-2016, 16:18
Witam !
Ciekawostka, ze X-T10 + XC 16-50 II w trybie AF-C chodzi zupelnie przyzwoicie i jadace szybko samochody lapal bardzo celnie.
Focilem dzieciaka XF 35/1.4 na pelnej dziurze i AF-C tez ladnie trafial przy malej GO.
Natomiast praca z XF 55-200 w AF-C -> to porazka. Szklo za dlugo sie wstraja dla danej pozycji ruchomego obiektu !!!
Wyglada na to, ze puszka X-T10 moze... ale problem bardziej lezy w konstrukcji szkiel i ich oprogramowaniu.
Focilem przez wiele lat Canonami i tam obiektywy USM ladnie smigaly ;)
Pozdrawiam
A ja ciągle czekam na test xpro2 epicura.
leighadams
21-06-2016, 18:46
Już chyba tydzień temu postawił ostatnią kropkę a recku jak nie ma tak nie ma. Może recenzja przechodzi małe korekty w fuji polska?;-)
Może recenzja przechodzi małe korekty w fuji polska?;-)
Haha, nawet zabawne... ;-)
Nie mam internetu w domu i tak będzie do piątku. Może z pracy mi się uda wrzucić fotki, bo recenzja już skończona.
Sorry, za OT, nie chce kto velbon sherpa 803r? ;)
"Japonka" wyłowiona z tłumu, 35@f2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/kz7CRi0-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/kz7CRi0.jpg)
Jak Wam się podoba nowy Fuj... Hasselblad?
Kawalek zamczyska z najblizszego sasiedztwa
X--E1 + 18-55 grzebane w LR
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27733125092_b49d467e3c_c-1.jpg
źródło (https://c5.staticflickr.com/8/7313/27733125092_b49d467e3c_c.jpg)
Jak Wam się podoba nowy Fuj... Hasselblad?
Egzotyczna ciekawostka nie mająca żadnego wpływy sprzęt, który by nas interesował jako sprzęt codziennego użytku.
Jednym z moich sprzętów mniej codziennego użytku jest średnioformatowe Fuji GS-645 Pro. Kiedyś chorowałem też na Mamiye 6 lub 7, lub wersji budżetowej, na Bronice RF645. I do dziś nie pogardziłbym Plaubelem Makina... Nie zmienia to jednak faktu, że nowy Hasselblad to chyba taki gadżet dla bardzo zamożnego zachodniego dentysty ;-)
nordwind
22-06-2016, 13:49
Oprócz zamożnych hobbystów, kolekcjonerów z brylantową kartą kredytową, chyba jeszcze istnieje rynek pro :)
Tylko, że pro ze średnim to najczęściej studio, a tam nie przeszkadza fakt, że aparat gabarytny ;-) Mi bardziej kojarzy się to jednak z niszą, którą zajmowały Fuji GS, GA, czy właśnie, Mamiya 6 i 7. Niby pro, ale często też zamożni japońscy turyści ;-)
nordwind
22-06-2016, 14:45
W zakładce "portret" kolega Pawulon160883 świetnie sobie radzi w miejskich plenerach wielgachnym analogowym Pentaxem 67...:)
Ja zwiedzałem USA z Bronicą SQ-B, dwoma kasetami, 50mm i 80mm (plus D200 ze stałkami). Może trochę lżejszy zestaw niż P67, ale nadal sporawy.
Więc wiem, że się da. Dlatego napisałem "najczęściej", a nie zawsze... Zresztą to portret więc w pewnych sytuacjach bywa to takie plenerowe studio... ;-)
Nie ma wątpliwości, że będą pro, którzy nowego Hassela kupią i użyją zawodowo. Nie jestem pewien czy ten model może zagrozić pozycji serii H czy Phase One/Mamiya. Wydaje mi się, że to jednak inny target jeżeli chodzi o klientelę.
Ja zwiedzałem USA z Bronicą SQ-B, dwoma kasetami, 50mm i 80mm (plus D200 ze stałkami). Może trochę lżejszy zestaw niż P67, ale nadal sporawy.
Więc wiem, że się da. Dlatego napisałem "najczęściej", a nie zawsze... Zresztą to portret więc w pewnych sytuacjach bywa to takie plenerowe studio... ;-)
Nie ma wątpliwości, że będą pro, którzy nowego Hassela kupią i użyją zawodowo. Nie jestem pewien czy ten model może zagrozić pozycji serii H czy Phase One/Mamiya. Wydaje mi się, że to jednak inny target jeżeli chodzi o klientelę.
Sądzę, że targetem tutaj, to chyba ludzie, którzy w przeszłości uzywali Mamiy 6, lub 7, lub innych "kompaktowych" średniaków.
nordwind
22-06-2016, 17:34
Ja zwiedzałem USA z Bronicą SQ-B, dwoma kasetami, 50mm i 80mm (plus D200 ze stałkami). Może trochę lżejszy zestaw niż P67, ale nadal sporawy....
U mnie kolejno w latach 80tych były : Start 66, Kijev 60, Pentacon Six. Pierwszy i ostatni wspominam z sentymentem.
Ten na "K"... to wiadomo, bardzo szybko potwierdziła się pewna obiegowa opinia o nim. Po dwóch filmach zaciął się i musiałem osobiście zawieść do serwisu Wa-wie :)
darekw1967r
22-06-2016, 17:37
Witam !
Fajnie to cudeńko prezentuje sie w rączce ;)
Hasselblad X1D waży 725 gramów. Jego wymiary są przy tym niewielkie - 150 x 98 x 71 mm.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/162962_nbigmini_X1D_Lifestyle_InHand-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/162962_nbigmini_X1D_Lifestyle_InHand.jpg)
https://youtu.be/Tah8tiFLBZc
Pozdrawiam
Witam,
Pytanie do osób posiadających X-T10 - strasznie się na niego nagrzałem i już jestem DOSŁOWNIE O KROK od zakupu... ;)
Mianowicie - X-T10 ma kółko którym ustawiamy czas naświetlania ale nie doszukałem się czy ma tryby takie jak priorytet migawki oraz priorytet przysłony? Ktoś może wypowiedzieć się w temacie?
I jeszcze z ciekawości - z jakim obiektywem kupowaliście swoje X-T10? 16-50 czy 18-55?
Fuji ma priorytet czasu i przysłony, tyle, że jest to realizowane tak jak kiedyś w analogach. Ustawiasz czas na A i wybierasz przesłonę = priorytet przysłony. Ustawiasz przysłonę na A i wybierasz czas = priorytet czasu. Ustawiasz i to i to na A i masz tryb P.
He, he. Ktoś nie tak dawno próbował mi udowodnić, że Minolta X700 nie ma trybu M, bo na pokrętle były tylko czasy, A i P. :-)
Znak czasów... To znaczy, że jestem już stary. :-(
Fuji ma priorytet czasu i przysłony, tyle, że jest to realizowane tak jak kiedyś w analogach. Ustawiasz czas na A i wybierasz przesłonę = priorytet przysłony. Ustawiasz przysłonę na A i wybierasz czas = priorytet czasu. Ustawiasz i to i to na A i masz tryb P.
Dzięki - o to mi chodziło... Wszędzie piszą testerzy, że to sprzęt dla "ambitnych amatorów" czy jak tam - myślałem, że skazanych na full manual ;)
He, he. Ktoś nie tak dawno próbował mi udowodnić, że Minolta X700 nie ma trybu M, bo na pokrętle były tylko czasy, A i P. :-)
Znak czasów... To znaczy, że jestem już stary. :-(
To taki pstryczek w mój nos? :)
I jeszcze z ciekawości - z jakim obiektywem kupowaliście swoje X-T10? 16-50 czy 18-55?
Co do obiektywów to zależy jak bardzo lubisz zoomy. Ja osobiście wybrałem 16-50 a zaoszczędzona kasa poszła na zakup 35mm 1.4 bo Fuji X DLA MNIE to przede wszystkim stałki a z zooma korzystam może 4 razy w roku. 16-50 jest ostry, szybko ostrzy, szerszy i na dłuższym boku boleśniej ciemny. Jest na tyle lekki i mały, że w torbie nie robi większej różnicy. 18-55 jest cięższy, o wiele lepiej wykonany i te 2mm na szerszym boku mniej są jednak bolesne (dla MNIE! żeby powstrzymać bezsensowne dyskusje). Zestaw 16-50 plus 35mm 1.4 jest o wiele bardziej uniwersalny niż 18-55 i kilka stówek w kieszeni więcej.
Mazzi,
Nie, absolutnie, po prostu przypomniało mi się. :-) I dowiedziałem się, jaki stary jestem. ;-)
Tzw. młodzież nie wie, co to jest pierścień przysłon na obiektywie... ;-)
Mazzi,
Nie, absolutnie, po prostu przypomniało mi się. :-) I dowiedziałem się, jaki stary jestem. ;-)
Tzw. młodzież nie wie, co to jest pierścień przysłon na obiektywie... ;-)
Ha, ha, coś w tym jest :) Mnie aparaty Fuji uwiodły między innymi właśnie obsługą - pierścieniem przysłony na obiektywach (większości - ach, dlaczego XF27/2.8 nie ma pierścienia! ;)), kółkami czasów i korekty ekspozycji. Tak już do tego przywykłem, że podczas Aerofestivalu nieco irytowała mnie w D300s zmiana parametrów za pomocą wciśnięcia guzika i kręcenia kółkiem :D Za rzadko fotografuję lustrzankami i się odzwyczaiłem - o ile przyjemniej jest po prostu przekręcić pierścień przysłony na odpowiednią wartość, zamiast kręcić kółkiem i obserwować ekranik na górze (notabene, czy ktoś zna sposób, żeby do zmiany przysłony nie trzeba było "wybudzać" ekraniku? W lustrzankach Nikona jest tak, że po zrobieniu zdjęcia można przez kilka sekund bez problemu pokręcić kółkiem i zmienić przysłonę, ale później ekran wchodzi jakby w tryb standby i kręcenie kółkiem nic nie daje, dopóki się nie naciśnie któregoś z przycisków - najlepiej lekko spust?)
To teraz zagadka dla dinozaurów: Która znana firma fotograficzna zainicjowała odchodzenie od sterowania przysłoną pierścieniem na obiektywie? ;-)
darekw1967r
23-06-2016, 09:13
Witam,
Pytanie do osób posiadających X-T10 - strasznie się na niego nagrzałem i już jestem DOSŁOWNIE O KROK od zakupu... ;)
Mianowicie - X-T10 ma kółko którym ustawiamy czas naświetlania ale nie doszukałem się czy ma tryby takie jak priorytet migawki oraz priorytet przysłony? Ktoś może wypowiedzieć się w temacie?
Witam !
X-T10 to swietne niepozorne bardzo ladne body o duzych mozliwosciach w bardzo korzystnej cenie.
Lubie mniejsze puszki a ta jest idealna gabarytowo.
Co do szkiel oba sa wystarczajaco ostre optycznie ale 18-55 jest wyzej notowany (lepsze wykonanie, wieksza jasnosc).
16-50 ma dla mnie ciekawszy zakres zooma pod katem focenia krajobrazow a szklo jest mniejsze i lzejsze co poprawia
mobilnosc zestawu puszka + szklo.
Praktycznie X-T10 + 16-50 to bardzo niepozorny zestaw z ktorym bez zmiany szkla mozna wykonac bardzo wiele tematow.
Z czasem do portretu i focenia grup ludzi z ladnie rozmytym tlem dokupilem sobie 35/1.4, ostatnio bardzo ostry 55-200 i... pozamiatane ;)
Pozdrawiam
Minolta?
tez mi sie tak wydaje. ich bagnet A jest starszy niz canonowski EOS i tam juz jest elektroniczne polaczenie miedzy body a obiektywem
jesli wierzyc pbase'owej bazie danych:
http://www.pbase.com/cameras/minolta/70_210_4_af
http://www.pbase.com/cameras/minolta/50_28_af_macro_i
szkla z 1985 roku, na ile widze zdjecia bez pierscienia przeslon
nordwind
23-06-2016, 10:02
Kanon przecież :)
Witam, czy możecie mi doradzić jakiś manualny i stosunkowo niedrogi teleobiektyw do X-T1. Interesuje mnie ogniskowa tak od 400 mm. Chodzi o foto ptaszków samolotów, zwierzyny leśnej skubiącej trawkę na łąkach.
Co sądzicie np. o Tokinie 400 f5,6. Jest do kupienia w Interfoto (mocowanie FD)za 500 PLN. Czy warto za tą cenę?
A może Sigma APO 400mm f/5.6?
Jest coś lepszego za podobne pieniądze?
Przy okazji mam pytanie czy na forum znajdzie się posiadacz Fujinona 100-400 i czy podzieli się swoimi subiektywnymi odczuciami odnośnie tego sprzętu? Na forum Fuji jakoś nie ma chętnych lub posiadaczy tego obiektywu.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Może dlatego nie ma chętnych, bo nikt go jeszcze nie ma na forum ;-) Obiektyw nowy, drogi (ponad osiem koła), a w większości ci co fotografują ptaszory lub metalowe ptaszory częściej używają jednak lustrzanek ze względu na AF-C. ;-)
Zdaję sobie sprawę z faktu, że to jest nowe szkło, ale miałem nadzieję, że ktoś je już posiada. A czy możesz - możecie doradzić jakieś manualne tele z innej stajni godne uwagi i za stosunkowo nieduże pieniądze? Dla mnie byłby to sprzęt przejściowy, zanim nie uzbieram na tego Fujinona.
Ale taka armata na dowolnym bezlusterkowca, to raczej tylko statyw......
Myślę o manualach
Ale taka armata na dowolnym bezlusterkowca, to raczej tylko statyw......
Myślę o manualach
Jest to dla mnie sprawa oczywista :-)
Podejrzewam, że ta Tokina i Sigma nie będzie jakaś ultra ostra. Pewnie będzie wymagać przymknięcia do f8, a może i f11. Miałem Sigmę 70-210/2,8 APO pewnie z podobnego okresu i było tak sobie (http://www.stegierski.com/2009/08/sigma-apo-70-21028.html). Na pewno będą jednak lepsze niż wszelkie manualne Printz Galaxy czy Soligory. No i jak Bradley wspomniał ręce ze stali albo statyw niezbędne ;-)
W sprawie ustawiania przysłony na korpusie wygrywa Północny Wiatr. Był to Canon A1 z 1978/9 roku, z mocowaniem FD. W trybie Av (priorytet przysłony) pierścień na obiektywie zostawia się w pozycji A, a wartość przysłony ustawia się pokrętłem na korpusie. Z pierścienia na obiektywie korzysta się tylko w trybie M. Tak samo było później w Canonie T90.
...a może tak (tak, wiem podpadnę, bo to wątek Fuji)... Olympus OM-D 10 mk II i Panasonic 100-300/4-5,6. Będzie stabilizowany ekwiwalent 600mm z całkiem ostrym, współczesnym obiektywem w cenie, razem z korpusem, połowy Fuji 100-400.
...a może tak (tak, wiem podpadnę, bo to wątek Fuji)... Olympus OM-D 10 mk II i Panasonic 100-300/4-5,6. Będzie stabilizowany ekwiwalent 600mm z całkiem ostrym, współczesnym obiektywem w cenie, razem z korpusem, połowy Fuji 100-400.
Hmmm, przyznam, że o takim rozwiązaniu w ogóle nie pomyślałem, a brzmi całkiem ciekawie.
darekw1967r
23-06-2016, 19:19
Witam, czy możecie mi doradzić jakiś manualny i stosunkowo niedrogi teleobiektyw do X-T1. Interesuje mnie ogniskowa tak od 400 mm. Chodzi o foto ptaszków samolotów, zwierzyny leśnej skubiącej trawkę na łąkach.
Co sądzicie np. o Tokinie 400 f5,6. Jest do kupienia w Interfoto (mocowanie FD)za 500 PLN. Czy warto za tą cenę?
Jest coś lepszego za podobne pieniądze?
Przy okazji mam pytanie czy na forum znajdzie się posiadacz Fujinona 100-400 i czy podzieli się swoimi subiektywnymi odczuciami odnośnie tego sprzętu? Na forum Fuji jakoś nie ma chętnych lub posiadaczy tego obiektywu.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Witam !
Fuji nie za bardzo nadaje sie do szybkiego lapania i ciaglego sledzenia ruchomych celow przy malej GO.
Nie znaczy to, ze nie da sie zrobic ostrych fot tylko irytujace jest, ze trzeba liczyc na szczescie i przypadek a to
stawia system pod znakiem zapytania.
Przy tego typu fotografii poszedlbym bardziej w lustrzanki Canona lub Nikona.
Pozdrawiam
Witam !
W Olku AF-C dziala tak sobie.
Przy zdjeciach seryjnych AF w trybie AF-C ustawia ostrosc na 1 klatce w serii.
Jak cos dosc ruchliwego poruszajacego sie w dwoch plaszczyznach to system latwo gubi sie.
Nawet topowy model: OM-D E-M1 nie radzi sobie w seriach dla AF-C.
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że w sytuacji gdy tymczasowo ma być jakiś manual to po pierwsze OMy mają stabilizację matrycy, po drugie łatwiej o ostre manualne 300mm w rozsądnej cenie, po trzecie, docelowo do Nikona Nikkor 80-400 kosztuje ze tyle co Fuji 100-400...
Wydaje mi się, że w sytuacji gdy tymczasowo ma być jakiś manual to po pierwsze OMy mają stabilizację matrycy, po drugie łatwiej o ostre manualne 300mm w rozsądnej cenie, po trzecie, docelowo do Nikona Nikkor 80-400 kosztuje ze tyle co Fuji 100-400...
No to trochę nie tak. Jeśli miałbym pójść w zakup drugiego body i telezooma, to traktowałbym to jako zakup docelowy. W lustrzanki nie chcę iść na chwilę obecną. Jak dotychczas plan miałem taki. Kupuję jakiś możliwie tani stałoogniskowy teleobiektyw, tak by umilić sobie czas w oczekiwaniu aż uzbiera się właściwa kwota na Fujinona 100-400. Jeśli mam wydać kwotę powyżej 1k PLN to odpuszczam. Mam na chwilę obecną jakiegoś ciężkiego Orestegora 300/4 i MTO 11CA, więc tym będę sobie umilał czas :-). Oly plus zoom traktuję jako alternatywę (tańszą) dla opcji X-T1+XF100-400. Aczkolwiek targanie ze sobą dwóch systemów to też pewien kłopot :-).
Olek jest fajny, ale bedzie szumiał...mz...
Jak rozumiem chcesz ptaszki i zwierzaczki tym focic ? Na f 8 ?
To iso poleci, bo nawet w słoneczny dzień, w lesie, tak widno nie jest - żeby czasy utrzymać.
W kazdym razie - epl5 z długim szkłem, z iso ponad 800 - gubi szczegóły.
O af sie nie wypowiem. Nie uzywam w tym zakresie, ze względu na ceny.
To wszystko pomimo stabilizacji, ktora swoją drogą - działa super :)
(A stare szkła, pomimo wszystko, ciut odstają jakością obrazka od nowych jednak.)
Inkognito
23-06-2016, 23:03
Jest to dla mnie sprawa oczywista :-)
Poczytaj opinie o tym szkle (100-400). Na jednym z anglojęzycznych portali czytałem /słyszałem (możliwe, że był to jakiś podcast lub filmik) narzekania na filigranową podstawę do statywu. Co przy obiektywie za tyle kasy jest raczej niewybaczalne (podstawa miała rzekomo powodować brak stabilności całej konstrukcji). Zaznaczam, że obiektywu nie miałem w rękach a i specjalnie się nie przyjąłem tym bublem (jeśli problem jest realny) bo to nie szkło dla mnie (i właściwie wydaje mi się, że w świecie Fuji dla super ortodoksów bo z wygodą to zbyt wiele wspólnego mieć nie będzie).
Lancelot
24-06-2016, 00:22
Witam !
Fuji nie za bardzo nadaje sie do szybkiego lapania i ciaglego sledzenia ruchomych celow przy malej GO.
Nie znaczy to, ze nie da sie zrobic ostrych fot tylko irytujace jest, ze trzeba liczyc na szczescie i przypadek a to
stawia system pod znakiem zapytania.
Przy tego typu fotografii poszedlbym bardziej w lustrzanki Canona lub Nikona.
Pozdrawiam
Dokładnie tak. Ten system nie jest do tego stworzony co nie znaczy, że czasem da radę :-)
W Olku AF-C dziala tak sobie.
Przy zdjeciach seryjnych AF w trybie AF-C ustawia ostrosc na 1 klatce w serii.
Jak cos dosc ruchliwego poruszajacego sie w dwoch plaszczyznach to system latwo gubi sie.
Nawet topowy model: OM-D E-M1 nie radzi sobie w seriach dla AF-C.
To nieprawda. Tylko przy najwyższej szybkości, bodajże 10 kl/s, nie działa dobiegaczka. Przy 6 czy 8 kl/s, nie pamiętam już, działa podobnie jak w Fuji.
darekw1967r
24-06-2016, 14:46
Witam !
Podtrzymuje zdanie, ze... W Olku AF-C dziala "tak sobie".
Przyznasz, ze klarownej pracy AF-C w seriach Olek nie ma i pamietam, ze byla afera wokol tego.
Kolejna sprawa to szkla i tutaj jest roznie i podluznie jesli chodzi o... szybka wspolprace z AF-em puszki.
Pozdrawiam
Fotek parę wrzucę :-)
Za ilość przepraszam, ale jakoś mi tak do opowieści pasowało :-)
Warsaw Spire. fiszka i 55-200
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4933941/spire1/rozmiar/4)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4933946/spire-2/rozmiar/4)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4933944/spire6/rozmiar/4)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4933943/spire4/rozmiar/4)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4933942/spire-3/rozmiar/4)
źródło (https://s32.postimg.org/v6og45tb9/037.jpg)
@Basket, super fotki, z fiszki zaje...@ andrew, jest klimat :-)
@Basket, super fotki, z fiszki zaje...@
Dziękówa ! Skoro fiszka się podoba, to pozwoliłem sobie jeszcze 3 fotki wrzucić :-)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4934296/spire-6/rozmiar/4)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4934297/spire-7/rozmiar/4)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4934298/spire-8/rozmiar/4)
Sobotnio z Sarą
X-T1
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4595000-1/DSCF1642n4m.jpg)
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4594994-1/DSCF1582n5m.jpg)
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4595011-1/DSCF1369n8m.jpg)
szkoda mi jedynie ze fuji zaprzestał robienia matryc ccd.
Andrzej:
Jak zwykle poziom utrzymany. Ale z dwójką przesadziłeś. I nic nie masz na swoje usprawiedliwienie.
Od tego odbicia w szybie oczu oderwać nie można. Ekstraklasa.
Andrzej:
Jak zwykle poziom utrzymany. Ale z dwójką przesadziłeś. I nic nie masz na swoje usprawiedliwienie.
Od tego odbicia w szybie oczu oderwać nie można. Ekstraklasa.
dziękuję :)
Przyznasz, ze klarownej pracy AF-C w seriach Olek nie ma...
A w Fuji jest?
@basket, dzieki za nastepne z fiszki, super. Pochodze z Warszawy, ale już długo nie odwiedzalem "starych smieci", widac, ze sie dzieje... pozdrowienia :-)
otwieracz
27-06-2016, 14:41
Przyszedł dziś do mnie X-M1. Kupiłem za śmieszne pieniądze z 16-50 i gripem. Tak spontanicznie wezmę sobie "kęsa" Fuji na spróbowanie. Po Sony A5000 będę miał porównanie co do możliwości obu systemów i wybiorę kierunek dalszych zakupów. Wady i zalety obu systemów są mi - i zapewne Wam znane więc nie będę się szczegółowo rozwodził nad różnicami, szczególnie że mam body od jakichś 4 godzin, a wiedzę na jego temat czerpałem z internetów :-) A nic nie daje jaśniejszego poglądu na sprawę jak samemu wziąć puszkę do łapy więc wylądowała koniec końców w moich rękach. Sprawdzi się co dolega, co jest do wyleczenia, z jakimi chorobami muszę się pogodzić i czy da się normalnie żyć, czy może wieniec kupić i świeczkę na grobie zapalić bo choroba jakaś będzie śmiertelna... Pierwsze zabawy i wnioski takie że puls (af) całkiem znośny, żyje i oddycha, co prawda płucami palacza co wypala 10 paczek dziennie, kilka razy kaszlnie i musi wziąć głęboki oddech. Za to w a-fc zachowuje się jakby wypalił kilka skrętów. Ma swój zamknięty, niedostępny świat. Ja skrętów nie palę więc mnie zbytnio af-c nie nie interesuje. Niepalący też mają jakąś korzyść - przynajmniej kolorki takie jak po zażyciu jak mniemam. Budowa ciała też raczej szczupła i niska, ale ma lekki niedowład prawej części ciała, po przypięciu protezy (grip) jest w stanie samodzielnie szklankę drinka komfortowo trzymać. Szklankę - nie litra... Całkiem sprawny organizm, a rasa sądząc po postach nadaje się niby na OIOM i pod respirator. OK, dużo nie palących, no ale może wymyślą jakieś dropsy po których af-c będzie śmigać? Po ostatnich jakieś czucie w nogach chyba jest bo widać jakieś tam niby postępy. Od razu na nogi stanąć się nie da po takich odleżynach, najpierw balkonik i powoli dojdzie do formy i stanie na nogi. :-) Paraliż to nie jest koniec świata.
P.s. Eeee nie wiecie może gdzie jest w X-M1 tryb samolotowy? Bo nie mogę znaleźć w menu. Czytam ten wątek od samego początku i jestem dopiero na 446 str. więc miejcie litość za tak banalne pytanie...
darekw1967r
27-06-2016, 18:56
A w Fuji jest?
Witam !
Pewnie, ze nie.
Tutaj jest gorzej pod tym wzgledem.
Pozdrawiam
jeszcze coś ze wczoraj ;)
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4595443-1/DSCF1771n9m.jpg)
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4595430-3/DSCF1816n14m.jpg)
a ja takie zrobiłem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/6a03705fe7e91d7c93427721a2798833-1.jpg
źródło (https://drscdn.500px.org/photo/160546501/m%3D900/6a03705fe7e91d7c93427721a2798833)
meliszipak
28-06-2016, 21:01
To i ja dołączę.
60mm f2,8 iso 800
źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/ctSk)
I zdjęcia dobrych fotografów najlepiej recenzują sprzęt :) Gratuluj dobrych zdjęć wszystkim powyżej.
meliszipak
28-06-2016, 23:24
Teraz inaczej :)
źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/ctUM)
jurkarol
28-06-2016, 23:25
jeszcze coś ze wczoraj ;)
[...]
mniam. acz zdenaturalizowane...
Meliszipak, bardzo-bardzo! :-)
meliszipak
29-06-2016, 00:29
Dzięki :-D
Zwłaszcza to pierwsze - bardziej.
Chyba przesadzacie w samozachwytach :-) rozumiem podziw dla prac candara, ale kolejne zdjęcia to juz przesadzacie. Zwykłe foty jakich wiele i nic nadzwyczajnego. Sorry.
Zwłaszcza to pierwsze - bardziej.
Fakt, ale ciął bym ciut góry :-)
Tomfoot, każdemu podoba się co innego. Doceniam warsztat Candara, ale nie lubię fotografii glamour, przecudowanej, przekombinowanej, z dziwnie rozebranymi i dziwacznie umalowanymi panienkami w dziwacznych pozach. Dużo bardziej przemawia do mnie ten portret pani w chustce lila na głowie. Jest prosty i naturalny. Bez udziwnień, a o wiele więcej mi przekazuje.
Tomfoot, każdemu podoba się co innego. Doceniam warsztat Candara, ale nie lubię fotografii glamour, przecudowanej, przekombinowanej, z dziwnie rozebranymi i dziwacznie umalowanymi panienkami w dziwacznych pozach. Dużo bardziej przemawia do mnie ten portret pani w chustce lila na głowie. Jest prosty i naturalny. Bez udziwnień, a o wiele więcej mi przekazuje.
+1
łosiemznakóf
meliszipak
29-06-2016, 13:14
Fakt, ale ciął bym ciut góry :-)
Sporo juź obciąłem...
Jeszcze z takie
źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/cts0)
meliszipak
29-06-2016, 13:47
Chyba przesadzacie w samozachwytach :-) rozumiem podziw dla prac candara, ale kolejne zdjęcia to juz przesadzacie. Zwykłe foty jakich wiele i nic nadzwyczajnego. Sorry.
Napiszę wprost.
Andrzej osiągnął wysoki poziom w tego rodzaju fotografii.
Ale chyba należy rozumieć, że estetyka w sztuce i w życiu to coś daleko więcej niż
plastikowe, poprawione modelki w kolorowych kwiatkach.
Dla wielu prace Candara to niestety kicz.
Dziękuję Ani, że zdecydowała się na tę sesję.
To świetna, mądra, odważna osoba, wykształcona i z klasą.
Trzeba wiele odwagi, aby zapozować do takiego portretu, szczególnie osoba dojrzała.
Poranne światło odbite od kamienic i blendy.
Popełniłem kilka błędów. Dużo zdjęć wyszło nieostrych.
Tym nie mniej wyszedł interesujący portret, głównie za sprawą modelki.
Tego samego dnia po południu byłem umówiony z dwoma fenomenalnymi żulami na zdjęcia, ale zapili
i niestety nie przyszli.
Pzdr. Mariusz.
A to akurat dobre :-)
Pierwsze z tej serii też jest fajne.
Ostatnie czarno-białe jest świetne.
meliszipak
29-06-2016, 14:22
Kolor:
źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/ctsl)
Mariusz, a może w kwadrat ciąć?
meliszipak
29-06-2016, 15:04
źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/ctsM)
meliszipak
29-06-2016, 18:44
źródło (http://www.imageupload.co.uk/image/ctuQ)
Chyba zyskały w kwadracie. :-)
meliszipak
29-06-2016, 19:02
Bliżej jest.
Proszę kliknąć na zdjęcie i wcisnąć f11.
Chyba zyskały w kwadracie. :-)
I kolorze :wink:
marcin_G
29-06-2016, 19:46
Sigma APO to bardzo dobry, niedoceniany obiektyw. Nieco lepszy optycznie I ponad 2x droższy będzie Nikkor 400/5,6 IF-ED AI lub AI-S
To ja coś w ten deseń :wink:
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4937132/dscf3555-male/rozmiar/4)
To ja coś w ten deseń :wink:
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4937132/dscf3555-male/rozmiar/4)
W mojej opinii ŚWIETNE zdjęcie - gratuluje :)
Mogę zapytać jakim zestawem to robiłeś?
W mojej opinii ŚWIETNE zdjęcie - gratuluje :)
Mogę zapytać jakim zestawem to robiłeś?
Dziękuję :-)
Zestaw to x-e2 z 18/2@5,6 trochę korygowana perspektywa.
meliszipak
29-06-2016, 21:23
Super!...