Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)
andrzej_abc
31-08-2018, 16:30
Skoro wyszedł poruszony to na serio zbyt długi
Najlepiej prawdę. I nie zakładaj, że się czepiam. Parę osób dało Ci wskazówki, a Ty mimo wszystko upierasz się przy koncepcji która nie miała szans się sprawdzić. Stąd moje pytanie.
TROLING NAJZWYKLEJSZY TROLING ! - nie mylić z metodą połowu ryb, gdzie przynętę na żyłce lub lince ciągnie się za łodzią.;-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Gdzie napisałem, że się nie da? Napisałem wyraźnie: "Czas jest i tak zbyt długi by bez panoramowania zamrozić ruch motocykla." Gdybyś skrócił byłaby szansa zamrozić. Szansa, nie pewność. Jeśli chciałbyś zamrozić ruch motocykla musiałbyś panoramować z czasem jaki miałeś, bądź z dłuższym.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/u9cwk64ywdgo6uk/DSC_5192.JPG?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/u9cwk64ywdgo6uk/DSC_5192.JPG?dl=0)
https://dl.dropboxusercontent.com/s/k5utsscx5t8dr0b/DSC_5289.JPG?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/k5utsscx5t8dr0b/DSC_5289.JPG?dl=0)
Zdjęcia przyjemne w odbiorze, ale widać, że zostały zrobione z samochodu jadącego równolegle do motocyklisty i z taką samą prędkością jak motocyklista.
nikoniarz
31-08-2018, 16:43
Zdjęcia przyjemne w odbiorze, ale widać, że zostały zrobione z samochodu jadącego równolegle do motocyklisty i z taką samą prędkością jak motocyklista.
Niestety grubo się mylisz. W sumie to jeszcze nie miałem ani jednej okazji zrobić w ten sposób nawet jednego zdjęcia.
andrzej_abc
31-08-2018, 17:13
Niestety grubo się mylisz. W sumie to jeszcze nie miałem ani jednej okazji zrobić w ten sposób nawet jednego zdjęcia.
Jednak chyba tak - zdjęcie zrobione przez szybę samochodu (refleksy świetlne to potwierdzają) - bo jeżeli nie z samochodu to prosimy o wyjaśnienie.
nikoniarz
31-08-2018, 17:19
Jednak chyba tak - zdjęcie zrobione przez szybę samochodu (refleksy świetlne to potwierdzają) - bo jeżeli nie z samochodu to prosimy o wyjaśnienie.
Na pierwszym to trawa- w obu przypadkach byłem w zaroślach na brzegu jezdni. Zresztą na drugim też widać trawę, tylko inaczej się prezentuje.
stafford
31-08-2018, 21:18
Kurde. Ale bym pojeździł! Sprzedałem moto trzy lata temu i do tej pory nie tęskniłem...
To nie refleksy tylko trawa... Musiałby jechać samochodem po trawniku. Chyba byłbym ostrożniejszy w kategorycznym wypowiadaniu się na temat sposobu wykonania zdjęcia, jeśli nie wiem, jak naprawdę zostało zrobione.
Jezu, ban sie skonczyl i andrzej powrocil;)
To dobrze, bo juz forum zdazylo podupasc troche;)
Nowości, nowości, nowości... od Fuji także. :)
https://www.mirrorlessrumors.com/fuji-x-t3-images-leaked/
Nowości, nowości, nowości... od Fuji także. :)
https://www.mirrorlessrumors.com/fuji-x-t3-images-leaked/
Łeeee, nie fulfrejm?
:-D :-D :-D :-D :-D
czomolungma
31-08-2018, 23:31
Wszyscy szaleją, Canon wydaje ff z fajnymi szkłami, Panas i Oly też pełna klata będzie a fufu....??? Z bardzo fajnie zapowiadającego się systemu lada dzień zostaniemy w tyle :)
Wczoraj miałem okazję poznać xt20. Fajny jest. Nawet nie tak plastikowy jak mi się wydawało. Naprawdę zmieniam zdanie o tej puszce.. zaczęła mi się podobać. Ale jest to mały aparat i troszkę ciężko się go trzyma.
czomolungma
03-09-2018, 19:49
Czy któryś z fujikowych braci ma może samyanga 85mm podpiętego pod fujika ? Jeśli tak to wrzuci tu pare sampli ? zastanawiam się nad nim. Czy jest tylko jedna 85-tka samyanga mocowaniem fuji czy jest kilka wersji ?
Czy któryś z fujikowych braci ma może samyanga 85mm podpiętego pod fujika ? Jeśli tak to wrzuci tu pare sampli ? zastanawiam się nad nim. Czy jest tylko jedna 85-tka samyanga mocowaniem fuji czy jest kilka wersji ?
jeśli chodzi o ten obiektyw:
13606
to wg mnie pod fuji jest tylko taka wersja, a to parę zdjęć:
https://www.flickr.com/groups/1437990@N23/pool/136715445@N04
ps. pierwsze dwa to panoramy, także nie sugerować się :)
Jest też nowy https://www.samyanglensglobal.com/en/product/product-view.php?seq=393
Jest też nowy https://www.samyanglensglobal.com/en/product/product-view.php?seq=393
a to nawet nie wiedziałem, szkoda że ciemniejszy
...no i chyba jeszcze niedostępny u nas
Samyang 85mm F1.8
filtr: 62mm
długość: 81mm
waga: 362 gramy
Samyang 85mm F1.4
filtr: 72mm
długość: 101mm
waga: 610 gramów -pełnoklatkowy, lustrzankowy z przyspawanym adapterem.
leighadams
05-09-2018, 22:01
Baloniki na druciku;-)
x-t1 + samy 12/2
13643
13644
https://www.optyczne.pl/12811-news-Fujifilm_X-T3.html
Jeśli rzeczywiście poprawili guziki z tyłu, to znaczy, że ktoś mnie tam wysłuchał.
Pokrętła na górnym panelu są jeszcze większe niż w XT-2? Po co? (nie widzę tego na zdjęciach zresztą).
Nie wiadomo nic o menu, które w XT-2 jest tragiczne, nielogiczne i wnerwiające.
Stabilizacja w korpusie - fajnie by było mieć, ale i tak już się nauczyłem, że ona nie zastąpi gimbala. A jak jej nie ma, to jeden mechanizm mniej, co dobre dla baterii i dla bezawaryjności.
O bateriach nic nie piszą? Czyli zakładam, że nic nie zmienili, co sprawia, że całą reszta będzie wtedy i tak mało ważna.
Podsumowując: na tle premier Nikona i Canona i tak wygląda to bardzo fajnie, choć bez szału.
Baloniki na druciku;-)
x-t1 + samy 12/2
Bezwzględnie wybieram kolor :-)
Wszystkim nie dogodzą. Ludzie w większości raczej nie narzekają na menu w nowszych Fuji.
cybulski
06-09-2018, 10:59
W puszcze oprócz poprawienia spustu w X-T2 lepiej niech Fuji nic nie zmienia :)
Według mnie jest tu bardzo dobrze z funkjonalnością do której konkurenci w nowych odsłonach swoich ML jeszcze chyba nie doszli :)
Co prawda wolę wielkość mniejszego X-T1 niż X-T2.
Gdybym miał coś dodać to w symulacjach przydałaby się taka symulacja typu "monochrom" z Leici.
https://www.optyczne.pl/12811-news-Fujifilm_X-T3.html
Jeśli rzeczywiście poprawili guziki z tyłu, to znaczy, że ktoś mnie tam wysłuchał.
Pokrętła na górnym panelu są jeszcze większe niż w XT-2? Po co? (nie widzę tego na zdjęciach zresztą).
Stabilizacja w korpusie - fajnie by było mieć, ale i tak już się nauczyłem, że ona nie zastąpi gimbala. A jak jej nie ma, to jeden mechanizm mniej, co dobre dla baterii i dla bezawaryjności.
O bateriach nic nie piszą? Czyli zakładam, że nic nie zmienili, co sprawia, że całą reszta będzie wtedy i tak mało ważna.
Podsumowując: na tle premier Nikona i Canona i tak wygląda to bardzo fajnie, choć bez szału.
cybulski
06-09-2018, 11:44
No niestety puszka znów "spuchła"
X-T1 129 x 90 x 47 mm waga 440 g
X-T2 133 x 92 x 49 mm waga 507 g
X-T3 133 x 93 x 59 mm waga 539 g
To chyba jedyna rzecz, która mi się nie podoba, nie rozumiem tej tendencji ..... mogę to tłumaczyć tylko tym, że Fuji etap małych szkieł ma za sobą i przygotowuje nowe puszki pod swoje nowe duże słoiki.
Taki rozwój sytuacji trochę mnie martwi.
No niestety, jest teraz parcie na wideo 4K, które jest dużym obciążeniem dla podzespołów. Jak się nie wyposaży aparatu w dobry system odprowadzenia ciepła, to będzie się grzał. Jak się wyposaży, to będzie cięższy, bo radiator swoje waży. A X-T3 ma 4K 60p, więc to będzie niezły kaloryfer.
Zaś jeśli chodzi o ten 1 dodatkowy centymetr grubości, to po prostu muszla oczna została bardziej wysunięta. Z tych wszystkich wymiarów liczy się głównie waga i odległość od ekranu do bagnetu, czyli grubość puszki bez wypustek.
Biorąc pod uwagę cenę wejścia oraz rozbudowania systemu, jego możliwości to wg mnie Fuji wypada znakomicie. Jadę drugi sezon na xTdwójkach i nie mam specjalnie na co narzekać. Mam to co chciałem-dużo mniejszy, lżejszy sprzęt nie ustępujący specjalnie jakością topowym lustrzankom. Na lustro już nie wrócę, a patrząc na nowe, ciekawe premiery Canona czy nawet Sony, gdzie dopiero 7III by mnie urządzała, to samo zbudowanie systemu ze szkłami jakimi bym chciał jest dużo droższe. Do tego szkła są znowu sporo większe. Mówiąc krótko, jak ktoś jest w stanie "przeboleć" trochę gorszą glębie matrycy apsc to Fuji może i dla niego okazać się niemal idealne. W xt3 pożałowali stabilizacji matrycy, co zawsze było by wielkim plusem. Poza tym już wiem, że to będzie genialna puszka skoro jeszcze poprawili coś naprawdę dobrego.
badtorro
06-09-2018, 12:56
Czy mógłbym prosić o kilka przykładowych plików RAW z XT2? Najlepiej portret i krajobraz. Nie muszą to być dzieła sztuki, byle w miarę dobrze naświetlone i ostre. Chciałbym zobaczyć jak się pracuje z plikami Fuji i czy to jest jakość która mi odpowiada.
Z góry wielkie dzięki
Czy mógłbym prosić o kilka przykładowych plików RAW z XT2? Najlepiej portret i krajobraz. Nie muszą to być dzieła sztuki, byle w miarę dobrze naświetlone i ostre. Chciałbym zobaczyć jak się pracuje z plikami Fuji i czy to jest jakość która mi odpowiada.
Z góry wielkie dzięki
Mogą być z Xpro2?
badtorro
06-09-2018, 13:26
Mogą być z Xpro2?
Jeśli to ta sama matryca, to jak najbardziej :-))) poproszę
Sent from my iPhone using Tapatalk
czomolungma
06-09-2018, 15:08
Biorąc pod uwagę cenę wejścia oraz rozbudowania systemu, jego możliwości to wg mnie Fuji wypada znakomicie. Jadę drugi sezon na xTdwójkach i nie mam specjalnie na co narzekać. Mam to co chciałem-dużo mniejszy, lżejszy sprzęt nie ustępujący specjalnie jakością topowym lustrzankom. Na lustro już nie wrócę, a patrząc na nowe, ciekawe premiery Canona czy nawet Sony, gdzie dopiero 7III by mnie urządzała, to samo zbudowanie systemu ze szkłami jakimi bym chciał jest dużo droższe. Do tego szkła są znowu sporo większe. Mówiąc krótko, jak ktoś jest w stanie "przeboleć" trochę gorszą glębie matrycy apsc to Fuji może i dla niego okazać się niemal idealne. W xt3 pożałowali stabilizacji matrycy, co zawsze było by wielkim plusem. Poza tym już wiem, że to będzie genialna puszka skoro jeszcze poprawili coś naprawdę dobrego.
Myślę dokładnie jak TY. Moje X-T10 mimo, iż technologicznie 3 rok leci to ma się świetnie. Nie tylko nie ustępuje mojej lustrzance, ale i częstokroć ją przewyższa. Natomiast o tym myśleniu nad A7III...też przez chwilę pomyślałem o tym ale...większość szkieł pod FF to niestety klocki, a wtedy wagowo już tak przy lustrze imponująco nie wypada. APS-C to chyba idealny kompromis pomiędzy jakością, a wagą/wymiarem. Aparat stosunkowo mały, a obrazek na tyle dobry że niejedno lustro zawstydzi.
Mnie w moim X-T10 urzeka to ile z cieni mogę wyciągnąć. Patrząc jednak na coraz nowsze matryce to nie wiem czemu ale dynamika spada...i to mnie zadziwia. Z tego co widziałem to Xt20 a nawet Xt2 mają dynamikę mniejszą od Xt10. W każdym razie jeśli chodzi o APS-C to Fujiki podeszły mi najbardziej, świetnym obrazem i świetnym wyglądem. Do tego stałki z serii F2 są małe, celne i pioruńsko ostre. Czego amator może chcieć więcej ? ...no może ciut niższych cen :)
Patrząc jednak na coraz nowsze matryce to nie wiem czemu ale dynamika spada...i to mnie zadziwia. Z tego co widziałem to Xt20 a nawet Xt2 mają dynamikę mniejszą od Xt10
T2/T20 to x-trans 3, T1/T10 x-trans 2
Dynamika może mniejsza ale lepsze wysokie ISO.
czomolungma
06-09-2018, 17:38
T2/T20 to x-trans 3, T1/T10 x-trans 2
Dynamika może mniejsza ale lepsze wysokie ISO.
Czy ja wiem czy takie lepsze... https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt10&attr13_1=fujifilm_xt2&attr13_2=apple_iphonex&attr13_3=apple_iphonex&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=3200&attr16_1=3200&attr16_2=32&attr16_3=32&normalization=full&widget=1&x=0.9024149827501232&y=-0.17692469058107838
nie widze przy ISO 3200 róznicy...chyba że ktoś ma lupę :)
Różnica w tym ISO pomiędzy nimi jest aptekarska....zapewne tez dynamika lepsza w XT10 jest aptekarska. Wspomniałem o dynamice xt10 nie w kontekscie ze jest duzo lepsza tylko ogolnie ze jest dobra i sporo moge powyciągac z cieni. Z ciekawosci tylko zauwazylem ze co nowsze matryca to ciut slabsza dynamika ale zapewne jak z tym ISO niemal nie do odróznienia pomiędzy modelami Fuji.
badtorro
06-09-2018, 22:15
Z góry wielkie dzięki
Mogą być z Xpro2?
Koledzy, czy mógłbym prosić o jakieś sample raw z xt2 ?
XT3 autofocusem zabija GH5 w filmie
https://www.youtube.com/watch?v=4ZHl5pw5KCE
3:26 zaczyna się.
GH5 to akurat żaden mocarz jeśli chodzi o AF w wideo. Podejrzewam, że już X-T2 go zabił.
Ta te trojka zapowiada sie ciekawie :-)
Nie jestem napalencem, ale paluchy swedza ...
Kamlan 50
[email protected] :-)
Nie jest to szał ostrości ale...
13720
Obrazek2000
08-09-2018, 12:13
Śliczny łoś brytyjski! - Ale że ten czerwony? ;-)
Fajny portret; chyba poszukam sobie jakiegoś bardzo jasnego szkła do A6000 i się pobawię.
czomolungma
08-09-2018, 12:45
Już pare postów wcześniej pisałem, że też ostatnio mam zajawkę na manualne, jasne coś. Tak myślałem o Samyangu 85mm f1.4. Mam tylko obawy bo nigdy nie ostrzyłem na taką skalę manualnie. Nie mam podobnej ogniskowej, więc nie jestem w stanie sprawdzić jak to wygląda. Owszem mogę wyłaczyć AF i kręcić pierścieniem ale mam 35-tke a przy tej ogniskowej i innym świetle zupełnie inna sprawa. Przy 85mm i f1.4 to podejrzewam GO jest tak mała że odchyły ciała spowodowane oddychaniem moga miec wpływ hehe więc nie mam na czym się upewnić czy dam radę łapać ostro. Dodatkowo manualne szkła mają bardziej czuły pierścień więc też inaczej się ustawia ostrość niż zwykłym szkłem. Takie zatem sprawdzenie nie ma sensu. Musiałbym podpiąć tego ciamcianga i spróbować a nie mam gdzie. Nie chce kupować i odsyłać ani tez ugotować się ze szkłem z którym sobie nie poradzę. Dlatego mam dylemat.
Już pare postów wcześniej pisałem, że też ostatnio mam zajawkę na manualne, jasne coś. Tak myślałem o Samyangu 85mm f1.4. Mam tylko obawy bo nigdy nie ostrzyłem na taką skalę manualnie. Nie mam podobnej ogniskowej, więc nie jestem w stanie sprawdzić jak to wygląda. Owszem mogę wyłaczyć AF i kręcić pierścieniem ale mam 35-tke a przy tej ogniskowej i innym świetle zupełnie inna sprawa. Przy 85mm i f1.4 to podejrzewam GO jest tak mała że odchyły ciała spowodowane oddychaniem moga miec wpływ hehe więc nie mam na czym się upewnić czy dam radę łapać ostro. Dodatkowo manualne szkła mają bardziej czuły pierścień więc też inaczej się ustawia ostrość niż zwykłym szkłem. Takie zatem sprawdzenie nie ma sensu. Musiałbym podpiąć tego ciamcianga i spróbować a nie mam gdzie. Nie chce kupować i odsyłać ani tez ugotować się ze szkłem z którym sobie nie poradzę. Dlatego mam dylemat.
Dasz radę. Jest przecież powiększenie. Z czasem przywykniesz i będziesz coraz mniej z powiększenia korzystał(tylko w szczególnych przypadkach) Ja tak miałem, manualnie ostrzy się całkiem spoko. Tylko trzeba trochę czasu żeby się nauczyć.
Niech mnie ktoś oświeci w sprawie video XT-3, chodzi mi o slow motion. Z informacji prasowych wynika, że slow motion Full HD (1920×1080) 120p jest tylko w cropie x1.29, czy to znaczy, że 94p jest na całej matrycy?:
Full HD(2048×1080) i Full HD(1920×1080)94p
DCI 4K(4096×2160) 94p
4K (3840×2160)94p
Pierwszy raz spotykam się z takim klatkowaniem.
Źródło: https://www.dpreview.com/news/5471659816/fujifilm-x-t3-makes-waves-with-a-26mp-x-trans-sensor-and-4k-60p-video
Takie tam, nie prosto z puszki...
13764
Czy jest na sali posiadacz Fuji X-H1 ?
Byc moze ktos przesiadl sie z X-T1 wlasnie na X-H1 ? Szukam porownania obu aparatow z zainstalowanym najnowszym aktualnym oprogramowaniem.
Obecnie moje pomysly na zmiane X-T1 na cos nowszego to wlasnie wspomniane X-H1 (z uwagi na stabilizacje matrycy) lub nowe X-T3. Chociaz tak wlasciwie wybor bylby prosty gdyby X-T3 mialo stabilizacje zachowujac swoja wage i wymiary. Jednak idac tym tropem byc moze trzeba by poczekac kolejny rok albo dwa.
Cornelson
10-09-2018, 11:07
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/43871839554_307cc2953e_c-1.jpg
źródło (https://farm2.staticflickr.com/1851/43871839554_307cc2953e_c.jpg)
Jeśli pamiętacie moją "przygodę" z serwisem Fuji i jego odmową bezpłatnej wymiany gum, które odkleiły się trzykrotnie, spieszę poinformować co następuje: Serwis "postanowił" jednak (zapewne przy merytorycznym "wsparciu" Federacji Konsumentów) dokonać tej naprawy nieodpłatnie. Trochę to trwało, ale jestem zadowolony z finału sprawy.
Jeśli pamiętacie moją "przygodę" z serwisem Fuji i jego odmową bezpłatnej wymiany gum, które odkleiły się trzykrotnie, spieszę poinformować co następuje: Serwis "postanowił" jednak (zapewne przy merytorycznym "wsparciu" Federacji Konsumentów) dokonać tej naprawy nieodpłatnie. Trochę to trwało, ale jestem zadowolony z finału sprawy.A jak długo i jak często korzystasz z tego aparatu? Bo ja to ciągle słyszę o jakiś awariach w różnych systemach, a u mnie wszystko hula. Tylko raz oddawalem aparat na serwis, jak mi się na dłuższych czasach migawka zawieszala, a u Nikona po paru latach użytkowania to gumy pachnialy nowością :)
Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka
To był XT1 czy XT2 ?
X-T10
A jak długo i jak często korzystasz z tego aparatu? Bo ja to ciągle słyszę o jakiś awariach w różnych systemach, a u mnie wszystko hula. Tylko raz oddawalem aparat na serwis, jak mi się na dłuższych czasach migawka zawieszala, a u Nikona po paru latach użytkowania to gumy pachnialy nowością :)
Mam go już ponad trzy lata, a korzystam może z raz w tygodniu, ale za to po 3-5 godzin za każdym razem. Miałem już chyba z dziesięć różnych aparatów i żaden nie musiał odwiedzać serwisu z powodu usterki. Nie mam tu pretensji do Fuji, bo wiem, ze rzeczy czasem się psują i akurat trafiło na mój aparat. Zastrzeżenia miałem do serwisu, ale ten już się zrehabilitował, więc dla mnie sprawa zamknięta.
cybulski
11-09-2018, 10:34
Mam X-T10 i X-T1 - w T10 gumy mają taką tendencję do odłażenia, w T1 nie mam z nim takich problemów, oba aparaty około 3 letnie. Za to wydaje mi się, że np. spust migawki jest lepszy w T10 niż w T1.
X-T10 (nie wiem, jak X-T20) ma trochę inne gumy niż reszta modeli. Są jakby bardziej gumowe, miękkie, a np. serii X-E i X-T jakby bardziej plastikowe/winylowe.
T1 miały miękkie, dopiero w zestawach naprawczych zastosowano takie jak w T2, twardsze. Ja się właśnie umawiam na wymianę - zniżka 50%za udział w zlocie, grzech nie skorzystać.
...zniżka 50%za udział w zlocie, grzech nie skorzystać.
Mają tupet :)
Niech mnie ktoś oświeci w sprawie video XT-3, chodzi mi o slow motion. Z informacji prasowych wynika, że slow motion Full HD (1920×1080) 120p jest tylko w cropie x1.29, czy to znaczy, że 94p jest na całej matrycy?:
Full HD(2048×1080) i Full HD(1920×1080)94p
DCI 4K(4096×2160) 94p
4K (3840×2160)94p
Pierwszy raz spotykam się z takim klatkowaniem.
Źródło: https://www.dpreview.com/news/5471659816/fujifilm-x-t3-makes-waves-with-a-26mp-x-trans-sensor-and-4k-60p-video
Nikt nie wie?
A skąd ktoś miałby widzieć, skoro nikt jeszcze tego aparatu nie miał? :-)
Ta te trojka zapowiada sie ciekawie :-)
Nie jestem napalencem, ale paluchy swedza ...
Mnie interesuje czy i kiedy będzie trójka z przedrostkiem X-pro...
Pewnie na początku przyszłego roku coś jeszcze pojawi z tą nową matrycą. Ja bym wolał X-T30 :)
Pewnie na początku przyszłego roku coś jeszcze pojawi z tą nową matrycą. Ja bym wolał X-T30 :)
Wiele od nowego Xpro nie wymagam. Matryca, AF, może nieco sztywniejsze kółko kompensacji, reszta mi odpowiada. No i gibany ekran, ale to chyba marzenie ściętej głowy. Nie musi musi być wyginany na wszystkie strony, 90 stopni w górę i 45 w dół da radę. Tak żeby można było strzelić z biodra albo nad głowami, a jednocześnie nie popsuć estetyki aparatu.
Wiele od nowego Xpro nie wymagam. Matryca, AF, może nieco sztywniejsze kółko kompensacji, reszta mi odpowiada.
AF rozumiem, bo chyba nigdy nie bedzie wystarczajaco szybki ;) ale co takiego slabego jest w obecnej matrycy, oczywiscie pomijajac jej wielkosc, ale chyba nie o to chodzi?
AF rozumiem, bo chyba nigdy nie bedzie wystarczajaco szybki ;) ale co takiego slabego jest w obecnej matrycy, oczywiscie pomijajac jej wielkosc, ale chyba nie o to chodzi?
Obecna nie jest zła, ale ta z XT3 będzie lepsza.
No x-pro3 to i ja pewnie bym przygarnął.
Ławka lokalsów, jak ja kocham tego ultrona, tylko szkoda ze abberacja masakryczna. Dla odmiany w poziomie ;)
jurkarol
12-09-2018, 17:16
chciałbym coś o rozmiarach x-t100 a sterowaniu i wykonaniu xt20.
...tylko szkoda ze abberacja masakryczna.
Abberacja chromatyczna z alokacją kątową widzę ;)
Abberacja chromatyczna z alokacją kątową widzę ;)Oj to też :) ale gołym okiem na widzę i nie muszę powiększać o 1000% i szukać z lupa na 100 calowym ekranie
Żeby nie było 10 listkowa przysłona miodzio.
13947
dojechał mój król wśród fujików- 16/1.4
13962
13963
ale, kurde rozmiar i waga na spacerach męczą ;/
Urocza modelka to i fotka fajna. Dobry zakup. Gratuluję.
X-T2 / 56 1.2
Dorota
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/41575488_2068069396576508_65456774464174-1.jpg
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/41575488_2068069396576508_6545677446417481728_o.jp g?_nc_cat=0&oh=a21dfcca5dfffefbe74fc2a93ad70fed&oe=5C2B2639)
Ania
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/41719248_1956551531076606_78105107277178-1.jpg
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/41719248_1956551531076606_7810510727717847040_o.jp g?_nc_cat=0&oh=29c3f2cb23872711df871dc81977c2ad&oe=5C399415)
Świetna robota, a i zdolne dziewczyny dobierasz :)
czomolungma
14-09-2018, 16:36
X-T2 / 56 1.2
Dorota
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/41575488_2068069396576508_65456774464174-1.jpg
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/41575488_2068069396576508_6545677446417481728_o.jp g?_nc_cat=0&oh=a21dfcca5dfffefbe74fc2a93ad70fed&oe=5C2B2639)
Ania
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/41719248_1956551531076606_78105107277178-1.jpg
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/41719248_1956551531076606_7810510727717847040_o.jp g?_nc_cat=0&oh=29c3f2cb23872711df871dc81977c2ad&oe=5C399415)
Brawo Candar, jak zawsze fajne foty. MNie bardzo leży Twój sposób focenia i przede wszystkim obróbka. Jak kiedyś robisz tutka z takiej obróbki to daj tylko linka :)
Widziałem na FB, kadr i światło miodzio. Wrzuć gdzieś Rawa do pobrania, ciekaw jestem tych artystycznych niedoskonałości obiektywu [emoji6]
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wrzuć gdzieś Rawa do pobrania, ciekaw jestem tych artystycznych niedoskonałości obiektywu [emoji6]
Oki, coś wykombinuje.
leighadams
16-09-2018, 09:05
basket masz może jakieś porównanie kamlana z samyangiem 50/1.2?? Głównie chodzi o obrazek, ostrość na pełnej dziurze, kontrast, kolorki etc.
basket masz może jakieś porównanie kamlana z samyangiem 50/1.2?? Głównie chodzi o obrazek, ostrość na pełnej dziurze, kontrast, kolorki etc.
Ja nie mam, ale tutaj jest spoko teścik.
https://www.x-man.pl/2018/09/09/samyang-50-1-2-vs-kamlan-50-1-1-test-organoleptyczny/
cybulski
16-09-2018, 10:45
https://www.x-man.pl/2018/09/09/samyang-50-1-2-vs-kamlan-50-1-1-test-organoleptyczny/
Fajne porównanie, dzięki Basket.
Fajne porównanie, dzięki Basket.
Fajne, fajne...
I kolejne z kamlana. Oczywiście pełny otwór.
14096
leighadams
16-09-2018, 21:29
Chyba nie ma co się zastanawiać, ino trzeba kupowac[emoji6]
Chyba nie ma co się zastanawiać, ino trzeba kupowac[emoji6]
Ma parę wad. Nie lubi pracy pod ostre światło. Wtedy jest bez kontrastu i daje mocne aberacje. To jest specyficzne szkło, po zapoznaniu można nim się cieszyć. Nudy nie ma. Za taką kasę bardzo polecam. W sumie za podobne niedoskonałości ludzie płacą krocie :-P
leighadams
16-09-2018, 21:35
Dokładnie, a na plusy na pewno natywny bagnet, żadne przejściówki itp. i rozmiar
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
a na plusy na pewno natywny bagnet, żadne przejściówki itp. i rozmiar
No tak, zapomniałem o tym :-) Szkło jest solidnie zbudowane, a pierścienie pracują super(ciekawe jak będzie za rok :-P) Ale jest dystrybutor więc jest gwarancja :-)
14102
Fajne, fajne...
I kolejne z kamlana. Oczywiście pełny otwór.
14096
IMO jakoś bokhen mi się z tego kamlana (kalmara?) nie podoba, zbyt sterylnie, zbyt nudno, chyba wolał bym dołożyć parę złotych do samiego, albo jakąś starsza jąsną 50stke. Jak ktoś ma parcie na jasne szkło za jak najmniejszy piniondz to innego wyboru nie ma.
Pytałem na grupie na fejsie, ale w sumie niewiele się dowiedziałem. Może tu ktoś coś..
W czasie wakacji miałem kilkukrotnie problem z X-T2. Dosyć dziwnie na początku bo po prostu kilka razy po zrobieniu zdjęc i próby ich przejrzenia w wizjerze byly wyświetlane bardzo ciemno. Dopiero po wyłączeniu i włączeniu aparatu (ale też nie od razu) stawały się normalnie jasne.
Kilkukrotnie miałem tez podczas łapania ostrości takie jakby chwilowe blysniecie ekranu. Nie wiem czy jedno jest z drugim związane ale pojawiło się mniej więcej w tym samym czasie.
Spotkał się może ktoś z czymś podobnym?
cybulski
17-09-2018, 11:37
http://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/misc/quote_icon.png
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/misc/quote_icon.png) Zamieszczone przez basket
http://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/buttons/viewpost-right.png
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3986083#post3986083)
https://www.x-man.pl/2018/09/09/samy...ganoleptyczny/ (https://www.x-man.pl/2018/09/09/samyang-50-1-2-vs-kamlan-50-1-1-test-organoleptyczny/)
Subiektywnie, gdybym zastanawiał się nad wyborem manulanej pięździesiatki do Fuji, to skłaniałbym się do testowanego Samyanga lub wręcz wolałbym coś ze starych obiektywów.
Subiektywnie, gdybym zastanawiał się nad wyborem manulanej pięździesiatki do Fuji, to skłaniałbym się do testowanego Samyanga lub wręcz wolałbym coś ze starych obiektywów.
Przerobiłem już wiele manualnych starych stałek i niestety żadna nie zagościła u mnie na dłużej. Ogromną zaletą kamlana jest jego wielkość, mocowanie pod fuji i precyzja ostrzenia. Obrazek to wiadomo sprawa subiektywna. Ja za to wszystko polubiłem to szkiełko. W mojej szklarni, to nowość więc może mi się znudzi:p Ale na razie go nie odpinam.
cybulski
17-09-2018, 13:02
Przemawia u Ciebie dużo większe doświadczenie w zakresie manualnych szkieł do Fuji. Tutaj założyłem, że zapewne chodzi o wygląd bokehu i w miarę cenę do przełknięcia. Bo po co w innym wypadku brać manualne szkło skoro systemowe są całkiem niezłe ?
Tutaj założyłem, że zapewne chodzi o wygląd bokehu i w miarę cenę do przełknięcia.
Ależ oczywiście ma to znaczenie. Stosunek ceny do jakości jest tutaj bardziej niż zadowalający. Zawsze chciałem mieć jedno szkiełko ze świrniętym bokehem tylko albo wielkość, albo ostrość nie była do końca zadowalająca i nie dawało to frajdy z focenia.
Owszem można kupić fajnego pleśniaka, ale za fajnego pleśniaka też trzeba trochę wydać i można też się naciąć. A tutaj, szkło nowe z gwarancją. Dobrze, że jest alternatywa.
Mam nadzieję, że Sigma 56 f/1,4, której fotki właśnie wyciekły, będzie też dostępna z bagnetem Fuji. Może byłaby tańszą alternatywą dla XF 56 f/1,2.
https://www.sonyalpharumors.com/sr5-first-leaked-images-of-the-new-sigma-28mm-f-1-4-40mm-f-1-4-70-200mm-f-2-860-600mm-and-56mmf71-4-e-mount-lenses/
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/sigma_15872x1024-1.jpg
źródło (https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2018/09/sigma_15-872x1024.jpg)
Wow, nieźle wygląda, aż sam jestem ciekaw. NIestety mam już 56mm Fufu :D
Mam nadzieję, że Sigma 56 f/1,4, której fotki właśnie wyciekły, będzie też dostępna z bagnetem Fuji.
A jest chociaż jedna Sigma, która ma natywnie bagnet Fuji X?
Kiedyś musi być ta pierwsza...
Kiedyś musi być ta pierwsza...
Fajnie by było, ale obawiam się że to marzenie ściętej głowy... Czytałem gdzieś, że za mały market share. A w ogóle to wg przedstawiciela Sigmy Fuji zrobiło błąd projektując własny bagnet zamiast zaadaptować u4/3.
Trochę to śmiesznie brzmi, biorąc pod uwagę jak "dobrze" się przyjął własny bagnet Sigmy ;-)
A w ogóle to wg przedstawiciela Sigmy Fuji zrobiło błąd projektując własny bagnet zamiast zaadaptować u4/3.
Dzięki bogom za taki "błąd" :D
A tłumaczenie Sigmy jest głupie. Pewnie bardziej chodzi i jakieś umowy na wyłączność. Samyang jakoś potrafi zrobić na tikarce każdy możliwy bagnet.
Fuji nie chce konkurencji z AF.
E tam, Zeiss kiedyś dwa obiektywy z AF wypuścił.
Fuji nie chce konkurencji z AF.
Podobnie jak Canon, ale zabronić reverse engineeringu chyba nie mogą?
Trzy https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=17912&fct=fct_brand_name%7czeiss%2bfct_lens-mount_3442%7cfujifilm-x-mount&N=4196380428&
Fuji ma malutki skrawek rynku.
Co raz wypuszcza model który sprawia że rocznemu topwemu czegoś brakuje. Tak było z X-Pro2 przy prezentacji X-T2, z X-T2 przy prezentacji X-H1 i teraz z X-H1 gdy pokazali X-T3.
Jednak w dużej części kupują je ci sami ludzie -a nie nowi w systemie -o czym świadczy duża ilość ofert używanych X-T2 i X-H1.
cybulski
18-09-2018, 19:08
Akurat mnie to cieszy, że zaczyna powoli istnieć transakcyjny "płynny" rynek wtórny. Chyba tylko raz kupiłem szkło Fuji w sklepie z pierwszą puszką :)
jurkarol
18-09-2018, 20:56
x-t100 z obiektywem 15-45 już po 2500 zł. fajnie ze ma wizjer, matrycę nie xtrans, ale to kółko pionowe i przyciski tak tanio zrobione. po potrzymaniu Panasonica gx80 czy Sony 6300 nie chciało się fujika trzymać...
X-T100 którego oglądałem miał dziadowski AF. Może to już poprawili, ale wątpię.
G80 to mega-wypasiony sprzęt jak za ta kasę https://www.skapiec.pl/szukaj/2/+panasonic+g80
...choć już są https://www.43rumors.com/samys-is-selling-open-box-panasonic-g9-cameras-for-1099-only/
Bitwa pod Łomiankami
14154
Może komuś się spodoba, ostatnio trafiłem na Fotografa, co wszystko robi Fujikiem http://maxkozlovsky.ru/ (http://maxkozlovsky.ru/)
Co by nie gadali znowu, że się nie da szybkiej akcji Fujikiem pstrykać:
14159
matrycę nie xtrans
Czemu uważasz to za zaletę?
T100 miałem w ręku kilka sekund, nawet nie próbowałem go uruchomić, z innymi Fuji to jakby mial wspólny jedynie znaczek.
Bayer czy nie Bayer to kwestia drugorzędna. Niestety matryca w X-T100 jest trochę słabsza niż w wyższych modelach, niezależnie od układu filtrów.
Bayer czy nie Bayer to kwestia drugorzędna. Niestety matryca w X-T100 jest trochę słabsza niż w wyższych modelach, niezależnie od układu filtrów.
czy możesz podać powody tej "trochę-słabszości", najlepiej źródło lub wyniki własnych analiz, czy tam zdjęć porównawczych.
dziękuję :-)
https://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-t100/5
I jeszcze gdzieś na YT było porównanie kolorów w JPEG, gdzie X-T100 też wypadł słabiej. Znajdę, jak będę po robocie.
Już można porównać jakość obrazu z X-T3:
https://www.dpreview.com/articles/2055051743/fujifilm-x-t3-added-to-studio-test-scene-comparison
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt2&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=samsung_nx1&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=compare&widget=628&x=0.855449253065395&y=0.09591925840119671
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt2&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=samsung_nx1&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=compare&widget=628&x=0.8435297527571487&y=0.15337248885568985
jurkarol
19-09-2018, 18:33
Czemu uważasz to za zaletę?
T100 miałem w ręku kilka sekund, nawet nie próbowałem go uruchomić, z innymi Fuji to jakby mial wspólny jedynie znaczek.
o dobre, właśnie - tylko znaczek wspólny. coraz mniej mi się ten model podoba. biednie wygląda.
a xtrans nie chcę, żeby może uniknąć kolorów fuji? nie wiem czy mam rację
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt2&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=samsung_nx1&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=compare&widget=628&x=0.855449253065395&y=0.09591925840119671
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt2&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=samsung_nx1&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=compare&widget=628&x=0.8435297527571487&y=0.15337248885568985
Z nóg nie zwala.
Będą pewnie jakieś duże promocje na X-T2
w stylu https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=31502
Jakaś. brązowa https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt2&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=samsung_nx1&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=160&attr16_1=200&attr16_2=200&attr16_3=200&normalization=compare&widget=628&x=0.8553200442967885&y=0.1665175360124781
czomolungma
19-09-2018, 20:35
X-T10 + 16-50 Wydmy łebskie
14176
Będą pewnie jakieś duże promocje na X-T2
w stylu https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=31502
Jakaś. brązowa https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt3&attr13_1=fujifilm_xt2&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=samsung_nx1&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=160&attr16_1=200&attr16_2=200&attr16_3=200&normalization=compare&widget=628&x=0.8553200442967885&y=0.1665175360124781
Przecież już jest 1290zł cashback-u na X-T2; 860 zł na X-Pro2 i szereg innych. kliken >> https://www.fujifilm.eu/pl
Coś zepsuli z kolorem w X-T3, brzydko to niestety wygląda:
https://www.dpreview.com/forums/post/61677446
A w ogóle ACR już wspiera pliki z X-T3, czy dpreview zrobili trik z podmianą metadanych?
jurkarol
19-09-2018, 22:23
Coś zepsuli z kolorem w X-T3, brzydko to niestety wygląda:
https://www.dpreview.com/forums/post/61677446
a kto zrobił matrycę?
czomolungma
19-09-2018, 22:31
A w ogóle ACR już wspiera pliki z X-T3, czy dpreview zrobili trik z podmianą metadanych?
patrząc na te wycinki to żadnego aparatu by sie nie kupiło, xt3 żółto pozostałe czerwono...:)
Jeszcze nie miaem w ręku apartu gdzie prosto z puchy kolory skóry byłby idealne, zawsze trzeba cosik pogrzebać ale to akurat sama frajda :)
ACR jeszcze nie wspiera plikow z X-T3. Dpreview usuneli RAWy.
PS.
RAWy wrocily. Byc moze je podmienili.
Cześć Jaack :-) Dawno Cię tu nie widziałem :-)
Cześć Jaack :-) Dawno Cię tu nie widziałem :-)
Czesc ;-)
Jak widzisz odrabiam zaleglosci. ;-)
Wracajac do tematu to dpreview cos musieli mieszac z plikami RAW. Przez moment (nie wiem jak dlugi) zniknely pliki RAW z X-T3. Po czasie sie pojawily ponownie.
RawTherapee 5.4 otwiera RAWy z X-T3 i wlasnie zrobilem sobie porownanie pomiedzy X-T3 i D750. Sugerujac sie tym co pokazali dpreview jak dla mnie wygrywalo D750. Z kolei porownujac pliki X-T3 i D750 w RawTherapee ogladajac oba jednoczesnie na 2 identycznych monitorach (skalibrowanych) wyglada to podobnie. Aczkolwiek porownujac histogramy w obu plikach ten z Nikona idzie mocno do prawej, zreszta widac ze zdjecie jest jasniejsze. Wychodzi ze to takie testy o kant d...
Swoja droga dylemat jest spory. Mam jeszcze 10 dni aby podjac decyzje czy oddac moje X-T1 i zamieniajac na X-T3 dostac bonus finansowy od Fuji. Sprawa o tyle kuszaca ze cena za moje X-T1 + bonus = prawie kwocie ktora zaplacilem za X-T1 jako nowe w 2016 roku.
https://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-t100/5
I jeszcze gdzieś na YT było porównanie kolorów w JPEG, gdzie X-T100 też wypadł słabiej. Znajdę, jak będę po robocie.
Czytam ten test i widzę: "excellent JPEGs with vibrant color and plenty of detail"; "near the top of its class"; "great, with vibrant color and good detail capture. "; a lot of detail"; "extremely good noise reduction that does well to preserve detail"; "Raw image quality at high ISOs give the X-T100 a slight advantage over its peers"; "The X-T100's sensor impresses, with low noise levels that keep up with the top cameras in it class";
faktycznie trochę słabo ;-D ;-D ;-D. ROTFL
Może byś sam porównał sample, co? Jak zobaczysz na płocie napis "du*a" to też będziesz chciał pogłaskać? ;)
cybulski
20-09-2018, 10:34
Dokładnie, lepiej patrzeć w sample i samodzielnie wyciągać wnioski.
kubedes a ja w tym belkocie zrozumiałem tylko:
"near the top of its class"; "top cameras in it class"
Swoja droga dylemat jest spory. Mam jeszcze 10 dni aby podjac decyzje czy oddac moje X-T1 i zamieniajac na X-T3 dostac bonus finansowy od Fuji. Sprawa o tyle kuszaca ze cena za moje X-T1 + bonus = prawie kwocie ktora zaplacilem za X-T1 jako nowe w 2016 roku.
To ja bym się nie wahał.
T3 nie czuć większych wymiarów(grubość polepsza trzymanie), ma fajniejsze menu z większymi symbolami w wizjerze(jak w T2), wciskane kółka, dżojstik! plus dotykowy ekran. Autofokus jest nieporównywalnie lepszy od T1. Mega cicha migawka, klikająca jak pierścień przysłony w manulanym Vivitarze [emoji16] no i na koniec gwarancja wielu update'ów.
kubedes a ja w tym belkocie zrozumiałem tylko:
matbe
nie wahaj się!
pisz śmiało do autorów recenzji, ze to bełkot, na pewno docenią ;-)
To ja bym się nie wahał.
T3 nie czuć większych wymiarów(grubość polepsza trzymanie), ma fajniejsze menu z większymi symbolami w wizjerze(jak w T2), wciskane kółka, dżojstik! plus dotykowy ekran. Autofokus jest nieporównywalnie lepszy od T1. Mega cicha migawka, klikająca jak pierścień przysłony w manulanym Vivitarze [emoji16] no i na koniec gwarancja wielu update'ów.
Zgadzam sie z Toba. Z mojego punktu widzenia argumenty za X-T3: lepszy AF, dzialajacy w koncu AF-C, lepsza jakosc obrazu (rozdzielczosc, szumy itp), lepsza ergonomia czyli wspomniane przez Ciebie wciskane kolka, wybierak AF itp. Rowniez w filmowaniu jest ogromna przepasc pomiedzy T1 a T3.
Gdyby T3 mialo zachowane swoje gabaryty i wage posiadajac jednoczesnie IBIS... nie mialbym dylematu. Bo jak wykorzystac T3 do okazjonalnego filmowania kiedy filmy beda sie "trzesly" ;-) Z kolei statyw czy gimbal to juz nie okazjonalne filmowanie. Nie posiadam zoomow ze stabilizacja do Fuji, tylko 3 stalki.
Jest jeszcze kolejna sprawa z Fuji... ile czasu zajmie Adobe dopracowanie ACR tak aby poprawnie otwieral RAWy z X-T3.
Z mojego punktu widzenia wybor nie jest taki prosty i oczywisty. Chociazby dlatego ze posiadam tez obiektywy systemowe Nikon F a taki Z6 + FTZ + kitowy zoom 24-70 f4 daje mi teoretycznie wiecej mozliwosci niz Fuji X-T3. Jest stabilizacja w body, znikaja problemy z softem Adobe. Bylby jednoczesnie zapas do D750 w sytuacji ktora by wymagala zapasowego body.
I tutaj jest najwiekszy dylemat. Lubie w Fuji kolory i idee systemu X. Nikon Z wydaje sie praktyczniejszym wyborem.
PS.
Wlasciwie jedyny argument na dzisiaj i kolejne 9 dni za tym aby zamienic X-T1 na X-T3 jest premia finansowa od Fuji. Pozwolilo by to pozbyc sie X-T1 za cene zakupu. Przyznac musze ze Fuji ma bardzo sprytny marketing. Z kolei ich produkty na rynku wtornym dosyc szybko traca na wartosci. Widac to po wysypie X-H1 na ebay. Rozwazalem nawet X-H1 ale za duzy i za ciezki.
Jakbym miał taką możliwość jak Ty, że wracają za starą puszkę tyle kasy na rzecz nowego modelu, to nawet bym się nie zastanawiał. Jak nie do użytku to do odsprzedaży.
Jakbym miał taką możliwość jak Ty, że wracają za starą puszkę tyle kasy na rzecz nowego modelu, to nawet bym się nie zastanawiał. Jak nie do użytku to do odsprzedaży.
Hmmm... chyba nie do konca Cie rozumiem.
Za X-T1 zaplacilem 550£ w lutym 2016 roku. Dzisiaj moge za niego dostac od sklepu 260£ + 200£ bonus od Fuji. Czyli po 2 latach uzywania za wydane 550£ dostajesz 460£ za stare body. Nowe kosztuje 1350£. Odsprzedajac Fuji X-T3 dostaniesz za nie mniej niz zaplacilem... wiec gdzie tu biznes ;-)
Wspominalem chwile temu jak leca w dol ceny prawie nowych X-H1 na ebay.
A to nie widziałem tych cen wcześniej. W każdym razie fajna opcja. W Polsce chyba czegoś takiego nie ma jakbym chciał oddać w rozliczeniu xt2 biorąc xt3?
Sklepy, które prowadzą komis, też i u nas przyjmują sprzęt w rozliczeniu. Ale najczęściej bardziej się opłaca sprzedać stare graty na Allegro.
"macro" z 16.14, miasto z 35 1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/41dd61545cebe94066fdb32b1ca76211-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/41dd61545cebe94066fdb32b1ca76211.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/cd963efa6f6f232bc22e1a2e2abcff6f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/cd963efa6f6f232bc22e1a2e2abcff6f.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/12aa888a78134341f6a0cade6f9d3ceb-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/12aa888a78134341f6a0cade6f9d3ceb.jpg)
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
cybulski
21-09-2018, 14:42
Ale ramki!
bo to pewnie skan z instaxa ;)
To ja bym się nie wahał.
No to sie nie wahalem... ;-)
Wykorzystalem moment i zamowilem X-T2 + VPB-XT2 + 16-55 f2.8 (pozbylem sie X-T1 + VG-XT1). Finansowo wyszlo z grubsza podobnie gdybym zamowil samo X-T3 + VPB-XT3. Niestety Fuji ma to do siebie ze kupujac po normalnej cenie bardzo szybko traci na wartosci. Dlatego warto polowac na okazje. ;-)
Swoja droga zrobilem male rozeznanie w temacie obrobki RAW z Fuji. Dotychczas uzywalem tak jak do Nikona oprogramowania Adobe. Najpierw ACR a pozniej PS. Zmienilem przyzwyczajenie i najpierw uzywam RAW FILE CONVERTER EX 3.0 zapis do Tiff 16bit a pozniej juz dalej tak samo jak kiedys ACR + PS. Efekt koncowy wyglada lepiej.
Gdyby ktos chcial zamowic X-T3 o 16% taniej...
https://www.amazon.de/dp/B07H3XYK78/
Gdyby ktos chcial zamowic X-T3 o 16% taniej...
https://www.amazon.de/dp/B07H3XYK78/
6660zł (4.3zł) to jest 16% taniej? taniej od czego? :)
Od cen polskich, albo od xt2 na premierę ;)
6660zł (4.3zł) to jest 16% taniej? taniej od czego? :)
Byl przez kilka godzin rabat 16% na kilka modeli aparatow na amazon.de. Miedzy innymi X-T3, byl tez Nikon Z6 w roznych konfiguracjach. Puscilem to info rowniez w watku o Z6 i tam ktos sobie zamowil zestaw i ma 2000 PLN taniej ;-) Nie znam cen w PL wiec nie nie mam jak sie odniesc do Twojej wypowiedzi.
Byl przez kilka godzin rabat 16% na kilka modeli aparatow na amazon.de. Miedzy innymi X-T3, byl tez Nikon Z6 w roznych konfiguracjach. Puscilem to info rowniez w watku o Z6 i tam ktos sobie zamowil zestaw i ma 2000 PLN taniej ;-) Nie znam cen w PL wiec nie nie mam jak sie odniesc do Twojej wypowiedzi.
Potwierdzam. Przez 11 godzin czarna wersja X-T3 byla na Amazon.de za 1259€. Srebrna wisiala za tyle 2 godziny. Zobaczymy czy beda realizowac zamowienia w tej cenie :)
Potwierdzam. Przez 11 godzin czarna wersja X-T3 byla na Amazon.de za 1259€. Srebrna wisiala za tyle 2 godziny. Zobaczymy czy beda realizowac zamowienia w tej cenie :)
znając amazona to szczerze wątpię. poza tym aż dziw bierze, że sprzedawali z takim rabatem sprzęt, którego jeszcze nie ma a po który i tak ustawia się kolejka...
Z tego co czytałem na forum zachodnich sąsiadów zdania są podzielone. Wiele osób zamówiło i czeka, w tym i ja. Zobaczymy. Zawsze można zrezygnować z zamówienia. Pewnie wkrótce będzie dostępny, wtedy się okaże.
znając amazona to szczerze wątpię. poza tym aż dziw bierze, że sprzedawali z takim rabatem sprzęt, którego jeszcze nie ma a po który i tak ustawia się kolejka...
Spokojna glowa o amazona... odbija to sobie na pracownikach ;-)
Nie wiem czy kolejki ustawiaja sie po X-T3. Sam planowalem go kupic jednak w ostatniej chwili zmienilem zdanie i zamowilem X-T2 + 16-55 f2.8. Wyszlo z grubsza podobnie do ceny X-T3. Do poruszajacych sie szybko obiektow uzywam i tak Nikona a nie mam przekonania ze jakosc obrazu z X-T3 jest 100% lepsza niz z X-T2 rozpatrujac to w kategorii ceny ktora zaplacilem za nowe X-T2.
było, czy nie nie było ? Capture One Fujifilm
Exclusive Capture One solutions for Fujifilm camera owners
https://www.phaseone.com/en/Capture-One/Capture-One-Fujifilm.aspx !!!!
To jest wersja darmowa obsługująca tylko RAWy z Fujifilm czy jak?
cybulski
25-09-2018, 19:10
Wygląda na to że tak jak dla Sony, to teraz i dla Fuji darmowy expres i tańszy pro za 160eur
Wygląda na to że tak jak dla Sony, to teraz i dla Fuji darmowy expres i tańszy pro za 160eur
Niestety, mylisz się (co do wersji Pro). Za 160 EUR to jest roczna subskrypcja... Całe 21 EUR taniej niż normalna, nie dedykowana jednej marce...
Rozczarowanie, niestety.
Po instalacji jest bezpłatna opcja dla Fuji i Sony.
cybulski
25-09-2018, 19:51
Niestety, mylisz się (co do wersji Pro). Za 160 EUR to jest roczna subskrypcja... Całe 21 EUR taniej niż normalna, nie dedykowana jednej marce...
Rozczarowanie, niestety.
Niestety, faktycznie.
To jest wersja darmowa obsługująca tylko RAWy z Fujifilm czy jak?
Tak :) Poprzednio była tylko dla Sony i teraz zrobili dla Fuji :)
No i super bo bardzo lubię C1 !
C1 będzie wspierać też średnioformatowce )
Rozumiem, że C1 Express i C1 Pro mają ten sam silnik, tylko ten pierwszy jest okrojony z funkcji?
Przeżyłbym Expresa ale brak Healing and Cloning to już przesada...
Rozumiem, że C1 Express i C1 Pro mają ten sam silnik, tylko ten pierwszy jest okrojony z funkcji?
Tak, ale dosyć mocno okrojony. Choć trochę mniej niż ACR w PSE...
Marcin Borkowski
27-09-2018, 18:41
no brakuje paru rzeczy względem pro, ale daje rade :)
Łojezu, ale to wielkie prawie jak tair :D
https://www.instagram.com/p/BoOYPl0BSTv/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Łojezu, ale to wielkie prawie jak tair :D
https://www.instagram.com/p/BoOYPl0BSTv/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
I pewnie droższe od 56/1.2
Pewnej coś w okolicach cen Canona 0.95 czy Nikona :D
To będzie jeden z tych ogórów, których rozmiar mi nie przeszkadza. Bo i tak mnie nie będzie stać...
A gdybyś dostał w swoje łapy to byś powiedział, że za duży i Ci sie nie zmieści do torby ;) A mnie nawet jak by było stać to bym się zastanawiał nad 35 1.4 niż tym 'monstrum' raz dwa założysz i Ci sie już jej chce tego tachac
Za miesiąc minie drugi rok, od kiedy przesiadłem się całkowicie na Fuji. Może to stępiona na starość chęć poznawania nowinek, może ogólne znużenie tematem sprzętu, ale nie czuję żadnej potrzeby zmian. Nawet w obliczu, mogących powodować zawrót głowy, ostatnich premier.
No może jakby się ukazał następca X70, ale Pro2 absolutnie nie:)
Czteropak z Berlina 2018
1- Pro2/35f2
3,4 - Pro2/23f2
rowerzysta - X70
14835
Super czteropak :)
dziękuję
to jeszcze jeden, w innym smaku;)
14842
jurkarol
29-09-2018, 10:43
nie wiem czy po x70 zadowolilby Cię xf10
PG z ostatniego czteropaku niczym z Alexa Webba :-)
Jakiej przestrzeni koloru używacie w swoich Fuji? sRGB czy Adobe RGB?
Jak zadajesz takie pytanie, to ustaw sRGB. Będzie mniej problemów.
Jak zadajesz takie pytanie, to ustaw sRGB. Będzie mniej problemów.
A jakie problemy moga wystapic?
A jakie problemy moga wystapic?
"dlaczego moje zdjecia wygladaja inaczej na w programie, w którym obrabiam, a inaczej w internecie, albo na tv" - mało takich pytań?
"dlaczego moje zdjecia wygladaja inaczej na w programie, w którym obrabiam, a inaczej w internecie, albo na tv" - mało takich pytań?
Pytan to pewnie jest pod dostatkiem, tylko sensownych odpowiedzi mniej. Niestety.
Odpoowiedzi jest pełno, ale moim zdaniem najsensowniejsza jest, ta, że do czasu, aż nie bedziesz sam wiedzial co daje i zabiera argb, to nie ma go co ustawiać.
jurkarol
29-09-2018, 15:06
jak ustawisz w fuji argb to się zdziwisz co się z kolorami stało :)
E tam, większość ludzi nawet nie zauważy :-)
jurkarol
29-09-2018, 19:32
czy ja wiem... w moim pierwszym x10 ustawiłem nieważnie argb to az się spocilem jak zobaczyłem efekt na lcd. balans bieli i krzywe rozjechane? myślałem że to bubel.
nie wiem czy po x70 zadowolilby Cię xf10
To niestety okrojona wersja X70, co gorzej - bez uchylnego ekranu. Ja czekam na poprawiony X70. Wystarczy gdyby dali trochę lepszy obiektyw i matrycę z Pro2.
PG z ostatniego czteropaku niczym z Alexa Webba :-)
Dzięki :)
czomolungma
30-09-2018, 10:22
Jai pur fajny czteropak.
Ciekawe jak wypadnie 85-tka z afem pod fuji za 240 dolców. Może być ciekawa tania alternatywa dla manuali. AF nie musi zabijać prędkością, oby tylko było w miarę ostro na pełnej dziurze i można kupować.
https://www.optyczne.pl/12917-news-Nowe_obiektywy_Viltrox_dla_Fujifilm_X_i_Sony_FE.ht ml
cybulski
30-09-2018, 10:45
To niestety okrojona wersja X70, co gorzej - bez uchylnego ekranu. Ja czekam na poprawiony X70. Wystarczy gdyby dali trochę lepszy obiektyw i matrycę z Pro2.
Dzięki :)
Kupiłem ostatnio używaną X100F z ogłoszenia na grupie Fuji na FB. Po dwóch tygodniach mogę powiedzieć że wszystkie obawy i wady o których w internecie, są przesadzone. To świetny sprzęt. Jedynie czego może brakować to odchylany ekran. Bateria w końcu taka sama jak w pozostałych modelach, dodatkowe ładowanie przez USB.
czomolungma
30-09-2018, 11:35
Kupiłem ostatnio używaną X100F z ogłoszenia na grupie Fuji na FB.
podlinkujesz grupe? wiele po nazwie grup się pokazuje i nie bardzo wiem która jest która.
cybulski
30-09-2018, 13:11
podlinkujesz grupe? wiele po nazwie grup się pokazuje i nie bardzo wiem która jest która.
Fuji Grupa
https://www.facebook.com/groups/708991195900005/
Fuji Giełda
https://www.facebook.com/groups/338906516546028/
Miałeś rację. Amazon przysłał przeprosiny. Cena 1259EUR jak twierdzą podana była pomyłkowo. Zamówienie skasowali.
A long time ago in a galaxy far, far away...
14920
Cornelson
01-10-2018, 21:51
Konik
14941
Ale fajny łoś! :-D Ale czemu w okowach? Smutne.
Ale fajny łoś! :-D Ale czemu w okowach? Smutne.
Życie... Jak nie łańcuch to płot:
14942
Z dwojga, wolałbym jednak płot.
u nas w NL te szkockie krowy na wydmach wypuszczaja. najczesciej na terenie odgrodzonym od ludzi, ale w kilku miejscach sa tez ladne tereny wedrowkowe gdzie wolno wlezc (tylko jest prikaz, zeby psy na smyczy i zeby nie podchodzic do krow blizej niz 25m, bo sie im przeszkadza).
no i lazi to takie, w funkcji naturalnej kosiarki. na groblach we Fryzji albo niektorych podmoklch terenach naturalnych "stosuje sie" tez koniki polskie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Konik). a ogolnie, to po calym kraju za kosiarke sluzy baranina. i jeszcze welne daje :)
a ogolnie, to po calym kraju za kosiarke sluzy baranina. i jeszcze welne daje :)
A kebsy z baraniną macie? ;-)
A kebsy z baraniną macie? ;-)
tez pytania zadajesz... mienia nie znaju :)
pewnie z baranina tez. i konina, a i zapewne jakis seafood sie zalapie.
co jest pewne, to z ewieprzowiny nie ma :lol:
cornelson01
03-10-2018, 18:45
Ale fajny łoś! :-D Ale czemu w okowach? Smutne.Dzięki, Ale wiesz, że tu jest jeden specjalista od łosi i nie jestem to niestety ja.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/10/d1dc6a98289f7b28d6549ae213289e38-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181003/d1dc6a98289f7b28d6549ae213289e38.jpg)
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Ale te łosie bardzo fajne! :-D
Ale te łosie bardzo fajne! :-D
No łosie fajne, fajne. A mnie rano ostatnio wstawać się nie chcę :-) Chyba wenę straciłem ;-)
35/1.4
15027
Viltrox 85 mm f/1.8 - Fujifilm.
Jasna portretówka z AF za 1500 zł
Zapowiada się interesująco.
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/obiektywy/31134-viltrox-20-mm-f-1-8-i-85-mm-f-1-8-ciekawe-szkla-do-bezlusterkowcow-sony-i-fujifilm-jasna-portretowka-z-af-za-1500-zl
cornelson01
04-10-2018, 19:54
Selfie?
No łosie fajne, fajne. A mnie rano ostatnio wstawać się nie chcę :-) Chyba wenę straciłem ;-)
35/1.4
15027
Moja ostatnia uwaga o łosiach odnosiła się do ostatnich "łosi" Kornela.
Ja zupełnie straciłem wszystko. Nie zdjęciuję. :-(
Selfie?
Nieeeee :-)
Fociłem imprezę Designated Gentleman Ride, to wyżej zrobione moim E2, ale miałem też x-t2 z 16-55/2.8 no i zestaw petarda. Dość duży, ale z T2 dobrze wyważony, AF bardzo szybki i celny. Do takiej reporterki idealnie . 15036
stafford
05-10-2018, 09:53
Jak to? W jakim sensie?
Wszelką chęć do zdjęciowania, zdolności i umiejętności. Nie umiem zrobić zdjęcia, na które dałoby się patrzeć.
jurkarol
05-10-2018, 12:51
Wszelką chęć do zdjęciowania, zdolności i umiejętności. Nie umiem zrobić zdjęcia, na które dałoby się patrzeć.
myślę że po kilku piwach czy wódce coś by się dało wykrzesac.. ;)
kryzys - wieku, inny życiowy?
cybulski
05-10-2018, 12:57
a może trzeba inny sprzęt np jakieś małe fajne Fuji :) ?
Niestety, chwilowo, nowy aparat to chyba jak se narysuję... ;-)
Wiek, praca, życie, zdrowie, i w ogóle wszystko.
Na razie czytam, oglądam i wtrącam się nieproszony. :-P
Dawno mnie tu nie było. Propozycja blisko granicy z Polską http://xperienceacademy.cz/festival/ :)
https://www.optyczne.pl/12969-news-Fujifilm_X_Festival_w_Czechach.html
Był tu taki jeden, co koty wrzucał. Pozbył się fuji i już nie wrzuca. Czuję się w obowiązku nadrobić temat z kotami ;-)
Kmalan
[email protected]
15041
Był tu taki jeden, co koty wrzucał. Pozbył się fuji i już nie wrzuca. Czuję się w obowiązku nadrobić temat z kotami ;-)
To ja też dam kota, akurat był to pierwszy pstryk po kupnie.
xt1+xc18-55
15043
Dawno mnie tu nie było. Propozycja blisko granicy z Polską http://xperienceacademy.cz/festival/ :)
https://www.optyczne.pl/12969-news-Fujifilm_X_Festival_w_Czechach.html
Cześć. Ja byłem na zlocie w Warszawie, no na połowie zlotu. Tu mam daleko, a i urlopu by nie starczyło na wszystkie imprezy foto :)
Dużo jest na zlotach Fuji o sprzęcie, co oczywiste, ale i dużo o fotografii, warsztaty, przeglądy, wykłady. Pozytywnie.
Koty super, mój ma jeszcze młodzieńcze szaleństwo i nie nadążam z kadrem ;)
Po raz kolejny przeczytałem cały watek o Fuji.
Gratulacje dla wszystkich uczestników tego wątku.
Jest w 90% merytoryczny ( fotki + komentarze dotyczące sprzętu ).
Jest bardzo przyjazny i sympatycznie się go czyta.
Częściowo wyczyszczony przez moderatorów co mu wyszło tylko na dobre.
Szkoda tylko że tak dużo fotek wcięło. :cry:
Jak widać Fuji łagodzi obyczaje. :D
czomolungma
06-10-2018, 16:28
A mnie się włączył znowu "mieć" :(
Ledwo kupiłem 35-tkę F2, a już łapczywie spoglądam na 50mm F2...i oczywiście dylemat: sprzedać, wymienić na 50-tkę czy kupić drugi i mieć oba heh....
cybulski
06-10-2018, 18:09
Mieć oba.
XF 16-55/2.8
Zobaczcie co się dzieję w światłach motocykla :D XF 16-55 /2.8 nie jest malutki, ale obrazek daje spoko :-P
15083
Czy mógłbym poprosić o kilka fotek z Kamlana 50 1.1 ( może być mailem lub dropsem ) oraz odpowiedź czy warto kupić ten obiektyw?
Czy mógłbym poprosić o kilka fotek z Kamlana 50 1.1 ( może być mailem lub dropsem ) oraz odpowiedź czy warto kupić ten obiektyw?
Możesz. Tylko daj chwilę...sobota :-P
OK Mogę poczekać ( jutro i tak wyjeżdżam ).
Dzięki
Cornelson
06-10-2018, 21:33
Moja ostatnia uwaga o łosiach odnosiła się do ostatnich "łosi" Kornela.
To przykre. Trzymam kciuki za zmianę stanu rzeczy. Fajnie, że fotki się podobały.
XF 16-55/2.8
Zobaczcie co się dzieję w światłach motocykla :D XF 16-55 /2.8 nie jest malutki, ale obrazek daje spoko :-P
15083
Fajna seria. Jakiś filtr w pp dodałeś? (NIK?)
15100
pchelcok
06-10-2018, 21:59
Mieć oba.
kolego cybulski widzę że masz Fuji oraz D610, czy mógłbyś w kilku zdaniach opisać różnicę obu? Właśnie pozbyłem się obu puszek Nikona, zakupiłem XT-1 który daje frajdę, ale muszę kupić drugie body to zadań w gorszych warunkach i właśnie zastanawiam się miedzy D610 a XT-2, będę wdzięczny za uwagi :)
cybulski
06-10-2018, 23:09
kolego cybulski widzę że masz Fuji oraz D610, czy mógłbyś w kilku zdaniach opisać różnicę obu? Właśnie pozbyłem się obu puszek Nikona, zakupiłem XT-1 który daje frajdę, ale muszę kupić drugie body to zadań w gorszych warunkach i właśnie zastanawiam się miedzy D610 a XT-2, będę wdzięczny za uwagi :)
Pytaj na priv o d610. Z tego co pamiętam to Ty odkupiles ode mnie d300 2lata temu?
pchelcok
07-10-2018, 00:44
Pytaj na priv o d610. Z tego co pamiętam to Ty odkupiles ode mnie d300 2lata temu?Zgadza się, poszedł priv :) sorry za OT
.:Gerard:.
07-10-2018, 02:03
Po raz kolejny przeczytałem cały watek o Fuji.
Gratulacje dla wszystkich uczestników tego wątku.
Jest w 90% merytoryczny ( fotki + komentarze dotyczące sprzętu ).
Jest bardzo przyjazny i sympatycznie się go czyta.
Częściowo wyczyszczony przez moderatorów co mu wyszło tylko na dobre.
Szkoda tylko że tak dużo fotek wcięło. :cry:
Jak widać Fuji łagodzi obyczaje. :D
Dzieki Waldek, byly tez dziwne walki, niepotrzebne moim zdaniem, ale ułożyło się, szczerość bez spiny pomogło (choć czasami niepotrzebnie sie spinałem ) Mowi ja, samokrytyka ;-)
Za duzo tych kotow ;-)
15115
Powiedzcie mi jeśli pracujecie na RAWach i "bawicie się" suwakami w np. Lightroom to wcześniej przygotowujecie plik wywołując go do .DNG takim RAW File Converter i importujecie go do Lr? Odkąd zakupiłem sobie monitor graficzny zacząłem pstrykać w RAWach i na nowo cieszyć się fotografią jednak zastanawiam się jak pisałem wcześniej czy plik jakoś przygotowujecie?
Jeśli masz na wersję LR, która obsługuje RAWy z danego modelu aparatu, to nie ma sensu konwertować plików w DNG File Converterze.
Powiedzcie mi jeśli pracujecie na RAWach i "bawicie się" suwakami w np. Lightroom to wcześniej przygotowujecie plik wywołując go do .DNG takim RAW File Converter i importujecie go do Lr? Odkąd zakupiłem sobie monitor graficzny zacząłem pstrykać w RAWach i na nowo cieszyć się fotografią jednak zastanawiam się jak pisałem wcześniej czy plik jakoś przygotowujecie?
Zasłyszane na googlu, że LR średnio sobie radzi z matrycami X-trans, lepiej juz C1 i jeszcze jakieś inne, ale nazw nie pamietam.
Kamlan 50/
[email protected]
15153
Bokhen nudny jak flaki z olejem i ta widoczna aberracja :D
Zasłyszane na googlu, że LR średnio sobie radzi z matrycami X-trans, lepiej juz C1 i jeszcze jakieś inne, ale nazw nie pamietam.
Bokhen nudny jak flaki z olejem i ta widoczna aberracja :D
Pokaż przykłady nie-nudnego bokehu
XF 16-55/2.8
15083
kadrowo fajnie, ale taka obróbka mi nie lezy, strasznie gubi szczegoły w cieniach jedna szara plama.
I mniej ciekawy bokeh, tym lepiej. Ma być taki, aby nikt nie zwrócił na niego uwagi. Wtedy spełni swoją rolę maskującą.
Pokaż przykłady nie-nudnego bokehu
Dwa szkła które mi szybko na myśl przychodzą to biotar 75 i canon 50 0.95
I mniej ciekawy bokeh, tym lepiej. Ma być taki, aby nikt nie zwrócił na niego uwagi. Wtedy spełni swoją rolę maskującą.
Daje lajka :-)
To jest szkiełko za 800 zł w polskiej dystrybucji. Do tego gwarancja i to światło! Proszę mi pokazać pleśniaka z takim światłem? Dla kogoś kto ekscytuję się MTF i tylko technicznymi aspektami, to nie jest to obiektyw dla niego. Jest mały a pierścienie są bardzo precyzyjne.
W moim przypadku, to spoko rozwiązanie. Portrecistą nie jestem, a żonka już wiekowa ;-P
15164
No po prostu Jedną nogą w grobie! :-D
cybulski
07-10-2018, 21:31
Szkło wygląda że ostre, rozmywa tło, czego więcej wymagać za osiem paczek ? nie ma sens podawać Biotara jako przykład, to nie ta półka cenowa. Lepszym przykłądem jest stary Planar 50/1.4 contax, cenowo bliżęj.
No po prostu Jedną nogą w grobie! :-D
Ciiiiiiii.....:p
35/1.4
15166
Cornelson
07-10-2018, 23:19
........ a żonka już wiekowa ;-P
Taaa, emerytura tuż, tuż.
Psa tu na pewno dawno nie było.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/10/43345446470_a43209b101_c-1.jpg
źródło (https://farm2.staticflickr.com/1957/43345446470_a43209b101_c.jpg)
Psa tu na pewno dawno nie było.
Ostry ten pies. Nawet lekko za ostry.
cybulski
08-10-2018, 13:51
Ostry ten pies. Nawet lekko za ostry.
Ostre zęby ma to i ostry.
Szkło wygląda że ostre, rozmywa tło, czego więcej wymagać za osiem paczek ? nie ma sens podawać Biotara jako przykład, to nie ta półka cenowa. Lepszym przykłądem jest stary Planar 50/1.4 contax, cenowo bliżęj.Ja tylko odpowiedziałem jaki bokhen nie jest nudny :) A że biotar kosztuje swoje, to nie moja wina.
Przeanalizowałem sobie jeszcze raz sample z X-T3 z dpreview i jestem nieco rozczarowany. Początkowo na wysokich czułościach w RAWach widziałem tam niższy szum w czerniach kosztem nieco wyższego szumu w półtonach, co jest w sumie lepszym kompromisem dla mnie. Okazało się jednak, że to "wina" ACRa, w którym zmieniono algorytmy odszumiania dla Fuji. JPEGi jednak wyglądają lepiej w X-T2 - minimalnie, ale jednak. Nawet X-T10 po latach ustępuje tylko rozdzielczością.
Ja właśnie od wielu osób słyszałem że mimo wieku x-t1 czy x-t10 generuje lepsze obrazy niż obecne fujiki. Sam nie sprawdzałem więc się nie wypowiem ale może coś w tym jest.
Ja właśnie od wielu osób słyszałem że mimo wieku x-t1 czy x-t10 generuje lepsze obrazy niż obecne fujiki.
Lepszy to nie, ale niewiele ustępujący lub tak samo dobry (pomijając rozdzielczość).
Jak coś, to nie ma problemu, mogę się zamienić, moje lepsze T1 na badziewne t2/e3 [emoji16]
cybulski
09-10-2018, 11:16
Na przykładzie X100F i XT1/XT10 - szumów nie badałem, X100F mam krótko dopiero 3 tyg a często ta "lepszość" w zamyśle pytającego dotyczy szumów. Czy szumi mniej czy więcej ? No nie badałem i nie bardzo widzę sens.
Ale zdarza mi się po prostu dodawać szum do zdjęć bo wg mnie wyglądają ... jakoś tak przyjemniej dla mojego oka. Więc ta jakość to sprawa subiektywna bardzo, tak sądzę.
Kolory wydają się żywsze z X100F, z poprzednich modeli jakby trochę bardziej przygaszone lekko ale to może też subietywne odczucie albo warunki akurat takie były.
Dla mnie każdy z tych modeli to dobry aparat, X100F naprawdę dobrze wykonany. W Fuji skupiam sie na jpgach, rawy rzadko, ale w rawach też źle nie jest.
Jak coś, to nie ma problemu, mogę się zamienić, moje lepsze T1 na badziewne t2/e3 [emoji16]
Sobie wypraszam badziewne T2 ;-)
Wlasnie zmienilem T1 na T2 i jesteb bardzo zadowolony ;-) Prawie zamowilem T3 ale po testach na dpreview odpuscilem.
15256
Czego Wam brakuje w xt2? Ja tam lubię, ba... uwielbiam :)
Sobie wypraszam badziewne T2 ;-)
Wlasnie zmienilem T1 na T2 i jesteb bardzo zadowolony ;-) Prawie zamowilem T3 ale po testach na dpreview odpuscilem.
,
A z czego jesteś tak zadowolony? Pytam bo właśnie miałem zamówić T3, a tutaj post epicure i twój mnie wstrzymał. Znaczy się,? nie warto?
Pozdrawiam.
Jeśli Ci zależy na wypasionym AF, to może i warto.
Nie, nie zależy. Jak wszedł T2, to tak byłem zadowolony z T1, że spokojnie oczekiwałem na T3. Teraz, myślę że dokupię obiektyw 23/1.4 lub 56/1.2 i poczekam na T4.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Właśnie zamówiłem 56/1.2, następny będzie 23, ale z jakim światłem, to jeszcze sam nie wiem.
Pozdrawiam
15256
Czego Wam brakuje w xt2? Ja tam lubię, ba... uwielbiam :)
Czy to 56/1.2?
Żenujący Cash Back Fuji dla naiwnych - ceny właśnie zozstaly podniesione o kwotę zwrotu cash back np X-T2 cena regularna była 4.700
Teraz w akcji cashback podniesiona została do 5.990 odejmując kwotę zwrotu (na który nottabebe musimy czekać) cashback czyli 1.290 = i mamy znów 4.700zł cudownie !
Golenie owiec czas zacząć.
Te 4.700 to nie cena regularna, tylko ona była po cashbackach, więc jest ciąg dalszych tego, tylko zmienili zasady. Wcześniej była stała obniżka w sklepie teraz czekasz na zwrot.
Tak czy inaczej to zaczyna być wkurzające.
Dlaczego u nas ( czyli w PL ) są stosowane takie praktyki.
Jesteśmy za bogaci czy głupi, że na to pozwalamy?
Mam na myśli postępowanie polskiego dystrybutora.
,
A z czego jesteś tak zadowolony? Pytam bo właśnie miałem zamówić T3, a tutaj post epicure i twój mnie wstrzymał. Znaczy się,? nie warto?
Pozdrawiam.
Czy warto czy nie... kazdy musi ocenic sam. Fuji jest moim drugim systemem, bardziej aparatem na spacery. Mnie przesiadka z T1 na T2 zadowolila. Poprawilem ergonomie guzikowa ;-) Mam wieksza rozdzielczosc. Troche lepszy AF w stosunku do T1. Filmowanie 4K. Najwazniejsze ze ta zamiana kosztowala mnie o niebo mniej niz skok z T1 na T3.
Fuji nie uzywam do fotografowania szybko poruszajacych sie obiektow wiec T3 nie bylo koniecznoscia.
pchelcok
09-10-2018, 21:11
Kilka dni temu kupiłem X-T1, dziś dotarł X-T2, kupiłem w takiej cenie że nie warto było dopłacać do X-T3, właśnie zrobiona aktualizacja oprogramowania i będę testować, na razie z kit-em ale w najbliższym czasie dojdą stałki. Najpierw muszę sprzedać jeden z 18-55 bo mam dwa :) na szybko widzę poprawę w guzikologii, w szczególności joistick :) zobaczymy czy zmiana Nikona na Fuji wyjdzie na dobre :)
Cornelson
09-10-2018, 21:38
Ponoć pies był za ostry. Pozwolicie, że przerwę Wam techniczne dywagacje.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/10/31335118978_2d79d57a41_c-1.jpg
źródło (https://farm2.staticflickr.com/1935/31335118978_2d79d57a41_c.jpg)
Ja właśnie od wielu osób słyszałem że mimo wieku x-t1 czy x-t10 generuje lepsze obrazy niż obecne fujiki. Sam nie sprawdzałem więc się nie wypowiem ale może coś w tym jest.
A pierwsza generacja X-Transów (X-Pro1, X-E1) - lepsze od drugiej. Strach się bać co będzie dalej... ;-)
Jak mi brakuje stałki z AF w tym systemie :( Musze się ultronem 35 się posiłkować
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/10/30271387687_5edd642b73_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/N7YLVn)DSCF0225 (https://flic.kr/p/N7YLVn) by Lukasz Lewandowski (https://www.flickr.com/photos/154874283@N06/), on Flickr