Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

Lancelot
26-08-2013, 22:42
Moje X-Pro1 nie ma żadnych zwiech. Generalnie nie rzucam się na nowy niesprawdzony soft jak szczerbaty na suchary jeśli stary chodzi dobrze (nie tylko w przypadku aparatu), tak więc upgrade robiłem z wersji 2.03 do wersji 3.01 z pominięciem kilku softów w tym felernej wersji 3.0 i może w tym sęk, ale to tylko taka moja teoria. Nowe nie znaczy lepsze.

WojtehP
27-08-2013, 08:30
ja w takim razie jestem szczerbaty i lubię suchary ... x-pro1 i x100 i x100s - nigdy sie nie wieszało

P.R.P.
27-08-2013, 08:44
Wybaczcie, że znowu wrzucam knoty, nic sensownego (na wyjazd w góry ni ma czasu).. :( Ale trochę (niezdrowo) cieszę się na nowo, że z puszki wychodzi DLA MNIE gotowiec, zarówno pod kątem kolorystycznym, balansu bieli itp..
kfiotki, poglądowo 55-200, jeno pomniejszone i nic.
200mm f4.8

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-B89sF10mQ3w/UhxJVs9Af0I/AAAAAAAAYpY/oLvim-2Nz9w/s1600/DSCF6242.jpg)

źródło (http://2.bp.blogspot.com/-zM4olq48YT0/UhxJVh3vjwI/AAAAAAAAYpQ/swpkINA3Qyo/s1600/DSCF6249.jpg)

Nosz ja pier..dykam, znowu zeżarło exif?? A zaznaczyłem, żeby był..

doktorzasty
27-08-2013, 09:56
Witam,
Muszę przyznać, że kuszony promocją na x-e1 z 35tką za 1zł, zacząłem zastanawiać się nad zmianą sprzętu.
W czym tkwi "problem"? Otóż obecnie posiadane body nex-7 bardzo sobie chwalę (oprócz odgłosu wyzwalanej migawki), jednak oferowany zestaw systemowej szklarni pozostawia wiele do życzenia. Jeszcze do niedawna używałem z nexem szkiełek z m42, jednak z przejściówką zestaw sporo traci na poręczności. Teraz zostałem z kitem 18-55 i stoję przed dylematem czy włożyć kasę w e-mount czy lepiej zmienić cały system, póki jeszcze nie uzbierało się tego zbyt wiele. Tak więc szklarnia jest głównym czynnikiem motywującym do przesiadki, a tu zestawik od fuji (35 mm f/1.4, 18-55 mm f/2.8-4, 55-200 mm f/3.5-4.8), prezentuje się idealnie i wypada znacznie lepiej od tego co oferuje sony.

I tu mam pytanie do użytkowników x-e1 odnośnie wrażeń związanych z tym aparatem. Po lekturze suchych testów, czy macankach w sklepie, ciężko coś na ten temat powiedzieć. Szczególnie interesują mnie nastepujące kwestie:
- jak po tych wszystkich aktualizacjach spisuje się AF (szybkość i celność) oraz szybkość działania samego aparatu?
- czy brak wyprofilowanego gripa nie wpływa negatywnie na użytkowanie sprzętu podczas dłuższego korzystania z cięższych szkieł?
- jak sprawuje się wizjer w ciemności (czy lagi i szumy bardzo są odczuwalne)? - czy byłby ktoś w stanie odnieść się tu do nexa?

Dodam tylko, że aparat ma służyć m.in. w fotografii koncertowej i street photo.

Będę wdzięczny za pomoc :)

Pawel92
27-08-2013, 10:58
Krotka odpowiedz kogos, kto sie tego aparatu pozbyl ;)

...
- jak po tych wszystkich aktualizacjach spisuje się AF (szybkość i celność) oraz szybkość działania samego aparatu?
- czy brak wyprofilowanego gripa nie wpływa negatywnie na użytkowanie sprzętu podczas dłuższego korzystania z cięższych szkieł?
- jak sprawuje się wizjer w ciemności (czy lagi i szumy bardzo są odczuwalne)? - czy byłby ktoś w stanie odnieść się tu do nexa?

...

AF jest znosny. napewno nie na poziomie D4, ale nie taki pewnie mial byc. Aparat, jak dla mnie, dzialal szybko. Nie odczuwalem zadnych "opoznien".

Pozbylem sie aparatu wlasnie z powodu ergonomii. Nie mowie, ze byla tragadia ale mnie jakos te male puszki w rekach mi nie leza. A propos AF: przycisk pozwalajacy zmiane polozenia aktywnegu punktu AF jest, MZ, bezuzyteczny.

Mnie EVF osobiscie nie przeszkadzal. Ani w X-E1 ani w Nexie. Lagi lekkie sa, ale za tocos widac nawet w ciemnosci :D

Przy znosnym swietle powinien dac rade na koncercie (niestety nie probowalem). Street foto: ten aparat doskonale sie do tego nadaje.

Podsumowujac: bardzo mi sie podobaly obrazki z tego Fuji i gdyby nie jego gabaryt, to pewnie dalej bym sie nad nim znecal :wink:

Yaro
27-08-2013, 11:24
Pojawił się niedawno nowy model X-M1, ktoś miał go w rękach? Brak wizjera jak dla mnie jest nie do przyjęcia.

epicure
27-08-2013, 12:33

Nie mam powodu do narzekań. Dla mnie szybkość AF jest kluczowa w sytuacji, kiedy brakuje światła - wtedy AF w Fuji działa tak samo, jak u konkurencji, nawet lustrzankowej. W warunkach dobrego oświetlenia konkurencja jest szybsza, ale "who cares?", jak mawiają Rosjanie :) Jeśli ktoś nie potrafi złapać ostrości w pół sekundy, tylko potrzebuje do tego 0,1 s, to albo z niego d...pa, a nie fotograf, albo po prostu to nie jest sprzęt dla niego.

To nie jest system do cięższych szkieł. Każda krótka stałka będzie na tyle lekka, żeby dało się tego aparatu wygodnie używać. Do armat lepiej kupić doczepianego gripa albo inny aparat.

NEX ma bardziej płynny obraz, ale też i bardziej zaszumiony.

Witek.K
27-08-2013, 12:40
A propos AF: przycisk pozwalajacy zmiane polozenia aktywnegu punktu AF jest, MZ, bezuzyteczny.

Chyba byl bezuzyteczny, z nowym softem nie mam zastrzezen - pyk raz w dol i ustawiasz jak w lustrzance. Obecnie mozna to robic jedna reka i bez odrywania aparatu od oka a o to chyba chodzi.

Podsumowujac: bardzo mi sie podobaly obrazki z tego Fuji i gdyby nie jego gabaryt, to pewnie dalej bym sie nad nim znecal :wink:

X-Pro1? Albo jak juz epicure pisal, grip? Jesli to nie pomaga, to oznacza, ze sama idea bezlusterkowca w Twoim przypadku mija sie z celem.

P.R.P.
27-08-2013, 12:46
Chyba byl bezuzyteczny, z nowym softem nie mam zastrzezen - pyk raz w dol i ustawiasz jak w lustrzance. Obecnie mozna to robic jedna reka i bez odrywania aparatu od oka a o to chyba chodzi.

Dokładnie, nawet wolałbym, żeby nie było przycisku macro tylko od razu bez "pyk raz w dol" :D ustawiać kursorem gdzie się chce. ;)
Tak se myślę czy jest szansa, że fuji zrobi "lepsiejsze" macro kiedyś, tj. np 120mm 1:1, z odpowiednio dużą odległością ostrzenie od przedmiotu.. Bo obecna 60tka to tak bardziej do kwiatków nie owadków..

Pawel92
27-08-2013, 12:57
Rozumiem, ze nie trzeba juz najpierw naciskac na ten prwycisk AF po lewej stonie na samym dole. To bardzo dobra nowina :smile:

X-Pro1? Albo jak juz epicure pisal, grip? Jesli to nie pomaga, to oznacza, ze sama idea bezlusterkowca w Twoim przypadku mija sie z celem.
No, niestety doszedlem rowniez do tego wniosku i dalem spokoj. Moze kiedys... :wink:

Adam Trzcionka
27-08-2013, 13:02
http://www.dpreview.com/forums/thread/3537806

Też tak macie? Mi się ostatnio zdarzyło i faktycznie tylko wyjęcie i ponowne włożenie baterii pomogło... :(

zdarzyło się raz.

doktorzasty
27-08-2013, 13:29
Krotka odpowiedz kogos, kto sie tego aparatu pozbyl ;)
AF jest znosny. napewno nie na poziomie D4, ale nie taki pewnie mial byc. Aparat, jak dla mnie, dzialal szybko. Nie odczuwalem zadnych "opoznien".

Pozbylem sie aparatu wlasnie z powodu ergonomii. Nie mowie, ze byla tragadia ale mnie jakos te male puszki w rekach mi nie leza. A propos AF: przycisk pozwalajacy zmiane polozenia aktywnegu punktu AF jest, MZ, bezuzyteczny.

Mnie EVF osobiscie nie przeszkadzal. Ani w X-E1 ani w Nexie. Lagi lekkie sa, ale za tocos widac nawet w ciemnosci :D

Przy znosnym swietle powinien dac rade na koncercie (niestety nie probowalem). Street foto: ten aparat doskonale sie do tego nadaje.

Dłonie mam z tych mniejszych, dlatego też uważam, że nex-7 leży mi idealnie. Spacerując trzymam aparat w 1 dłoni i nic się nie wyślizguje, gdy przykładam wizjer do oka, nie muszę poprawiać ułożenia aparatu w dłoniach, ciach i jest zdjęcie ;D Po sklepowych przymiarkach, z tego co pamiętam chwyt był akceptowalny (postaram się jeszcze dzisiaj go pomacać), jednak zastanawia mnie jak wygląda komfort użytkowania gdy przez 2-3h trzyma się aparat cały czas w łapskach. Zapatruję się też na telezooma, a dostępny Fujinon XF 55-200 mm waży jakieś 580g, tak więc troszkę waży i zastanawiam się czy jest możliwe wygodne korzystanie z takiego zestawu.

Co do AF, większość testów przeprowadzana była na firmware v.1, gdzie narzekano właśnie na celność i szybkość AF oraz czas włączania aparatu. Nie mam uczulenia na wizjer EVF, tak też z nexowego jestem zadowolony. Jeśli AF, szybkość działania i wizjer są na zbliżonym poziomie do nex-7, to będę zadowolony.

Witek.K
27-08-2013, 13:34
Rozumiem, ze nie trzeba juz najpierw naciskac na ten prwycisk AF po lewej stonie na samym dole. To bardzo dobra nowina :smile:

Dokladnie tak. :) Mnie tez to doprowadzalo do szalu ;)

P.R.P.
27-08-2013, 13:55
Zapatruję się też na telezooma, a dostępny Fujinon XF 55-200 mm waży jakieś 580g, tak więc troszkę waży i zastanawiam się czy jest możliwe wygodne korzystanie z takiego zestawu..

Używam X-E1 z 55-200mm m.in. Nie narzekam. I tak caly ciężar spoczywa na lewej dłoni, o którą opiera się obiektyw. Jak niosę to też za obiektyw trzymając lub za aparat, ale wówczas mam pasek okręcony wokół nadgarstka. Ogólnie mi nie przeszkadza ani waga ani gabaryty. HG-XE1 chętnie bym może i kupił, bo ogólnie ergonomia nie do końca mi leży (co innego guzikologia), ale nie w tej cenie..

motoko
27-08-2013, 19:31
http://www.dpreview.com/forums/thread/3537806

Też tak macie? Mi się ostatnio zdarzyło i faktycznie tylko wyjęcie i ponowne włożenie baterii pomogło... :(

Aparat posiadam od miesiaca, soft 3.01, mialem dwa zwisy.

Witek.K
27-08-2013, 19:56
Wyglada na to, ze soft jakis trefny. Wczesniej nikt nie mial problemow z X-Pro1.

XF14/2.8 @8 funkcja panoramy

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9610066110_057640a26c_b-2.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2892/9610066110_057640a26c_b.jpg)

Link do oryginalu - http://farm3.staticflickr.com/2892/9610066110_fa954bf670_o.jpg

artek1012
27-08-2013, 20:09
Wiciu ale strzelałeś ze statywu ???
Bardzo ładnie wyszło :D

Witek.K
27-08-2013, 20:18
Wiciu ale strzelałeś ze statywu ???
Bardzo ładnie wyszło :D

Dzieki, z lapki.

artek1012
27-08-2013, 20:24
Dzieki, z lapki.

To ja wobec tego mam już parkinsona bo zawsze jakiś schodek mi wyjdzie :-P

Witek.K
27-08-2013, 20:25
To ja wobec tego mam już parkinsona bo zawsze jakiś schodek mi wyjdzie :-P

Tej "funkcji" jeszcze nie mam, ale moze nie widac bo to gory sa... ;)

artek1012
28-08-2013, 13:37
http://www.optyczne.pl/304.1-Test_obiektywu-Carl_Zeiss_Touit_12_mm_f_2.8_Wst%C4%99p.html

Powiem szczerze , że to szkiełko od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie . Cena jednak skutecznie odstrasza :p

meliszipak
28-08-2013, 14:04
Właśnie wróciłem z wyprawy rowerowej wokół Wielkich Jezior Mazurskich.
Niezapomniane wrażenia. Odnosząc się do tematu, chcę powiedzieć, że fujika nje
można nie pokochać:). Sięganie po aparat, waga, zapach i chropowatość skóry pokrowca,manualne
pokrętła, ustawianie ostrości, przesłony, czasu, to wszystko to magia.
Z tej radości uraczę Was trzema widoczkami:)
1
źródło (http://imageshack.us/a/img24/9493/ul1g.jpg)
2
źródło (http://imageshack.us/a/img43/3636/w64b.jpg)
3
źródło (http://imageshack.us/a/img24/9963/3uqu.jpg)

Jai pur
29-08-2013, 08:53
Po kilku dniach używania X-E1 jestem bardzo zadowolony z tzw obrazka. Poręczność, wymiary, przyjemność fotografowania z 18ką także bardzo mi się podoba (zoom nie dla mnie, ale to indywidualne preferencje, bo jakość bardzo na +). Ale dwie rzeczy niestety mocno mnie wkurzają. Co gorsze, przed zakupem wiedziałem tylko o jednej:-x
Pierwsza, to niemożność ustawienia min. czasu migawki dla AutoIso. O tym wiedziałem. No ale mamy manual, do tego w najlepszym stylu obsługiwany ( przysłona na pierścieniu, czas na kółku, kompensacja ekspozycji na kółku). A tu druga skucha się pojawia. Kompensacja nie działa w tym trybie. Powiedzcie, że coś trzeba nacisnąć, przytrzymać albo pogłaskać...bo załamka.

deep
29-08-2013, 10:05
To chyba normalnie że w manualu nie działa kompensacja. Tak samo jest w innych aparatach. W tym trybie sam decydujesz o tym jak ustawić parametry sugerując się pomiarem światła. Jak chcesz jaśniej naświetlić niż to co pokazuje światłomierze to wydłużasz czas lub bardziej otwierasz przysłonę, po co tutaj potrzeba stosowania korekcji?

qooba
29-08-2013, 10:15
To chyba normalnie że w manualu nie działa kompensacja. Tak samo jest w innych aparatach. W tym trybie sam decydujesz o tym jak ustawić parametry sugerując się pomiarem światła. Jak chcesz jaśniej naświetlić niż to co pokazuje światłomierze to wydłużasz czas lub bardziej otwierasz przysłonę, po co tutaj potrzeba stosowania korekcji?

Nie prawda :)
W nikonach przy M i auto iso kompensacja działa jak najbardziej prawidłowo, przynajmniej od d300 w górę z tego co pamiętam.
Dodam, że jeśli może się to wydawać bez sensu i nielogiczne, to jest przydatne. Chcę powiedzmy robić zdjęcia na f2,8 przy czasie 1/1000s, a światło się zmienia, do tego nie chcę przepalić białych ciuszków kopaczy (piłkarzy ;) ), daję korektę -0,3 i jest miodzio, przy niestety bardzo nierównym oświetleniu stadionów. Wiem, że Fuji X nie do tego zostały stworzone, ale daję tylko przykład :)

Witek.K
29-08-2013, 10:27
Jai pur, troche cierpliwosci w nastepnym FW bedzie sprawa auto ISO i czasu, rozwiazana na 100%

MariuszJ
29-08-2013, 10:33
Nie prawda :)
W nikonach przy M i auto iso kompensacja działa jak najbardziej prawidłowo, przynajmniej od d300 w górę z tego co pamiętam.
Dodam, że jeśli może się to wydawać bez sensu i nielogiczne, to jest przydatne. Chcę powiedzmy robić zdjęcia na f2,8 przy czasie 1/1000s, a światło się zmienia, do tego nie chcę przepalić białych ciuszków kopaczy (piłkarzy ;) ), daję korektę -0,3 i jest miodzio, przy niestety bardzo nierównym oświetleniu stadionów. Wiem, że Fuji X nie do tego zostały stworzone, ale daję tylko przykład :)

M+autoiso to taki sam automat jak A czy S, więc kompensacja ma sens - "kalibruje" swobodny parametr o wybraną przez użytkownika wartość. Też uważam że autoiso bez kompensacji traci połowę swojego uroku.

Jai pur
29-08-2013, 10:47
qooba mnie rozumie
deep, dlaczego to ma nie być normalne? Jeśli zależy mi jednocześnie na określonej przysłonie i określonym czasie, ze względu na to, co mam zamiar otrzymać na zdjęciu, to korzystam z kompensacji.

tomek s
29-08-2013, 10:52
qooba mnie rozumie
deep, dlaczego to ma nie być normalne? Jeśli zależy mi jednocześnie na określonej przysłonie i określonym czasie, ze względu na to, co mam zamiar otrzymać na zdjęciu, to korzystam z kompensacji.

Też pomyślałem, że używanie korekty w manualu jest bez sensu, ale ja mam stary aparat, który nie ma takiego wynalazku jak auto iso ;)
W takiej sytuacji faktycznie może to być wygodne.
Pozdr.

Jai pur
29-08-2013, 11:25
qooba mnie rozumie

Chodzi mi oczywiście o "określony czas" w autoiso, którego nie można ustawić, bo aparat sam dobiera, ani nie można tego obejść, jak pisałem.
Witek.K - mam nadzieję ze to poprawią, bo X100s ma i z tego co czytałem X-M1 też.

puch24
29-08-2013, 11:28
W Nikonach i bez AutoISO można wprowadzić kompensację ekspozycji w trybie M - jeśli ktoś ma taką fantazję czy potrzebę, np. z jakiegoś powodu chce konsekwentnie wszystkie zdjęcia niedoświetlać przy prześwietlać względem wskazań światłomierza. Wbrew temu, co lansują inni producenci, czasem bardzo się to przydaje. A w każdym razie użytkownik ma wybór.

deep
29-08-2013, 11:34
No faktycznie z autoiso to działa w D700 bo przed chwilą sprawdziłem :-). Zupełnie zapomniałem o tym autoiso, to przez to FE2 :-).

motoko
29-08-2013, 13:23
W X-pro1 to samo, brak korekcji w trybie M przy wlaczanym autoISO. Fuji powinno zalozyc stronke z sugestiami do nastepnego FW.
A z innej beczki: dojechal do mnie moj promocyjny 18/2.0, po pierwszych fotkach odczucia mieszane, tak jak juz pisano srodek OK narozniki mydlane, liczylem na nieco szybszy AF w porownaniu do 35/1.4 ale specjanych powodow do narzekania nie mam.

artek1012
29-08-2013, 17:00
Dostałem przypinki 33 i 44 mm :-P

źródło (http://img821.imageshack.us/img821/58/rcqv.jpg)

Witek.K
29-08-2013, 20:17
Hmm, gdzies juz to widzialem... ;)

artek1012
29-08-2013, 20:40
:P:)
Troszkę mi zostało jak coś . Nie przyjmują zamówień poniżej pięciu sztuk . Mam już przypięte do torby :)

pire
29-08-2013, 21:51
O pozytywach nie będę się rozpisywał z oczywistych względów. Pominę również problem z ustawieniem min. czasu migawki licząc na poprawę w kolejnym sofcie.

Nie znajduję tego w instrukcji, może ktoś mnie oświeci. Czy spustem migawki wciśniętym do połowy można blokować wyłącznie AF zostawiając pomiar ekspozycji na moment zwolnienia migawki.
Tak miałem we wszystkich aparatach, jeśli chcę zablokować ekspozycję wciskam AE-L, czy można to tak ustawić bo siły już tracę :)

Quadrifoglio
29-08-2013, 22:13
O pozytywach nie będę się rozpisywał z oczywistych względów. Pominę również problem z ustawieniem min. czasu migawki licząc na poprawę w kolejnym sofcie.

Nie znajduję tego w instrukcji, może ktoś mnie oświeci. Czy spustem migawki wciśniętym do połowy można blokować wyłącznie AF zostawiając pomiar ekspozycji na moment zwolnienia migawki.
Tak miałem we wszystkich aparatach, jeśli chcę zablokować ekspozycję wciskam AE-L, czy można to tak ustawić bo siły już tracę :)

Zablokuj ekspozycję i ostrość na fotografowanym obiekcie dotykając przycisk blokady AE/AF wygodnie umiejscowiony w górnej części na tylnym panelu sterowania. Wykorzystując menu konfiguracji można także zdefiniować ten przycisk by blokował samą ostrość (AF) lub jedynie ekspozycję (AE).

Ustawiasz w menu / 4 / tryb lokady ae/af - S oraz przeł blok ae/af - af-l

pire
29-08-2013, 22:41
Dzięki, ale tyle już doczytałem. Moim zdaniem takie rozwiązanie jest całkowicie nielogiczne.

Bieganie za miejscem, na które chcę wyostrzyć, kwadracikiem na ekranie wydaje się kuriozalne.

W 2. wariancie mogę przypisać do przycisku AE-L/AF-L wyłącznie AE-L lub AF-L, ale używanie tego przycisku jest b. niewygodne kiedy trzymamy aparat jedną ręką. I w jednym i w drugim przypadku wychodzi z tego jakaś dziwna przyciskologia. Czy nie prościej by było wciśnięciem do połowy spustu migawki blokować AF i w momencie wyzwalania migawki zmierzyć ekspozycję ?
AE-L pozostałoby na warunki szczególne. Być może jestem ofiarą własnych przyzwyczajeń, skoro wszystkim to pasuje i nikt nie zwrócił na to uwagi.

P.R.P.
30-08-2013, 19:42
Zrobiłem sobie malutkie porównanie; jpg + jpg z ustawionym w puszce H -2 i S -2 i do całości raf. Potem w LR ustawiłem suwak shadow na max 100, aby zobaczyć ile wyciągnie z tych cieni. Naświetlone celowo na światła..

Lewa strona jpg z wszystkim na zero. Prawa to jpg z H -2 i S -2.
Poniżej wyciągnięte cienie z jpgów a na samym dole z rawa.

źródło (http://1.bp.blogspot.com/-iCcSVwdYsW0/UiDW93bYLzI/AAAAAAAAYp8/SngcdYcNOkQ/s1600/DSCF4424_Fotor_Collage.jpg)

Nie wiem, może komuś, kto się zastanawia nad DR w x-e1 coś to da. Żałuję, że w innych warunkach nie zrobiłem tych pstryków.. Jakby co to można skasować.

epicure
30-08-2013, 20:58
Jutro Fuji robi ślubną robotę. Może taka mała przedślubna zajawka:

źródło (http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=390&image_id=26305&view=no_count)

Z lampami Canona X-E1 dogaduje się bez problemu, oczywiście w manualu. Niestety po radiu nie chce już odpalić. DRu na pewno nie zabraknie :)

Mendewesz
31-08-2013, 00:58
Ktoś wie gdzie we Wrocławiu mogę ię pobawić X-E1 przed zakupem? Boję się tego EVF i chcę to sprawdzić najpierw.

BugsBunny
31-08-2013, 09:57
Ktoś wie gdzie we Wrocławiu mogę ię pobawić X-E1 przed zakupem? Boję się tego EVF i chcę to sprawdzić najpierw.

Na pewno w FotoMaster na Odrzańskiej i pewnie Fotocentrum w Arkadach, najprawdopodobniej też w Skytower Fujifilm.
Na pewno też MM w Galerii Dominikańskiej i w Auchan, obstawiam że w Saturnach też będą.

A tak przy okazji to ten maluch niezły jest - ISO12800, 1/13s, z ręki + OIS, oczywiście zoom 18-55

źródło (http://img542.imageshack.us/img542/4613/ac22.jpg)

kptYossarian
31-08-2013, 10:30
A tak przy okazji to ten maluch niezły jest - ISO12800, 1/13s, z ręki + OIS, oczywiście zoom 18-55

Z obiektywami 35/1.4 i 18/2 czuję się jakbym używał noktowizora ;)

qooba
31-08-2013, 10:37

źródło (http://img542.imageshack.us/img542/4613/ac22.jpg)

przecież na tej miniaturce nawet widać kolorowe ciapy i rozjechanie kolorów i kontrastu
nie widzę w tym nic "niezłego"

gibber
31-08-2013, 10:42
Niemożliwa jest możliwość, to nic, że nie wnosi to niczego nowego, poza magią cyferek.
Dla mnie ważniejsze jest niskie ISO, żałuję, że producenci sprzętu tak łatwo pozbyli się ISO 50 i dla niektórych produktów ISO200 to minimum.

BugsBunny
31-08-2013, 10:48
przecież na tej miniaturce nawet widać kolorowe ciapy i rozjechanie kolorów i kontrastu
nie widzę w tym nic "niezłego"

No pewnie że widać, co nie zmienia faktu że jest to całkiem akceptowalny obrazek przy czułości, o której w aparatach o tych gabarytach, a i z niejednego lustra, można sobie było tylko pomarzyć.

mjr
01-09-2013, 20:00
Jutro Fuji robi ślubną robotę.

Daj jakiegoś linka jak wyszedł reportaż i napisz jakim obiektywem najlepiej Ci się pracowało :?:

motoko
02-09-2013, 11:17
Dajcie chlopu chwile na wyleczenie kaca :D

epicure
02-09-2013, 12:49
Bez kaca, pełen profesjonalizm ;) Ale zdjęcia to będą dopiero za jakieś 2-3 tygodnie, bo jestem zawalony robotą.

Najczęściej używałem fiszaja Samyanga i 35-tki f/1,4. W kościele zrobiłem tylko kilka zdjęć zoomem 18-55, ale w zasadzie tylko dla sprawdzenia. Miałem jeszcze 5DII, którego używałem głównie z 85-tką i UWA, ale już wiem, że zastąpię go odpowiednikami w szkłach Fuji, jak tylko pojawią się na rynku. Trudnej za to będzie w Fuji stworzyć jakiś sensowny system błysku. Ja już nie umiem robić zdjęć z lampą nałożoną na sanki - musi być bezprzewodowo, z lampą w łapie. A póki co bezprzewodowo się w Fuji nie da.

drdln
02-09-2013, 13:47
Napisz coś o AF i WB, dały radę na sali?

Xformat
02-09-2013, 18:28
Bez kaca, pełen profesjonalizm ;) Ale zdjęcia to będą dopiero za jakieś 2-3 tygodnie, bo jestem zawalony robotą.

Najczęściej używałem fiszaja Samyanga i 35-tki f/1,4. W kościele zrobiłem tylko kilka zdjęć zoomem 18-55, ale w zasadzie tylko dla sprawdzenia. Miałem jeszcze 5DII, którego używałem głównie z 85-tką i UWA, ale już wiem, że zastąpię go odpowiednikami w szkłach Fuji, jak tylko pojawią się na rynku. Trudnej za to będzie w Fuji stworzyć jakiś sensowny system błysku. Ja już nie umiem robić zdjęć z lampą nałożoną na sanki - musi być bezprzewodowo, z lampą w łapie. A póki co bezprzewodowo się w Fuji nie da.

Nie wiem jakim systemem się posługujesz, pewnie jakiś zaawansowany i sterowany bezprzewodowo. U mnie zwykły phottix i lampa w ręce sb-28 w trybie automatyki i wszystko działa jak powinno.

epicure
02-09-2013, 19:14
AF szału nie robi, ale poradził sobie. Na szczęście był to tylko ślub i wesele, więc nikt gokartami nie jeździł ;) Do tańca i głupawych zabaw na oczepinach taki AF w zupełności wystarczy. WB akurat mnie nie interesuje, bo i tak będę obrabiał rawy, ale też nie mam na co narzekać.

Nie wiem jakim systemem się posługujesz, pewnie jakiś zaawansowany i sterowany bezprzewodowo. U mnie zwykły phottix i lampa w ręce sb-28 w trybie automatyki i wszystko działa jak powinno.

Mam Pixel Kinga do Canona, przyzwyczaiłem się już do pracy z TTL. Przyzwyczajenia można wprawdzie zmienić, ale z tą lampą i z tymi transmiterami nic już się nie da zrobić - po prostu nie działają z Fuji, zero reakcji. Sama lampa podpięta do korpusu działa manualnie, ale przez transmiter już nie.

WojtehP
02-09-2013, 19:52
chłopaki, nie uważacie że ten mały aparacik nie jest do takiej roboty jak śluby ?? pewnie można i gwoździe nim wbijać - ale w ślubniakach canon 5DII chyba jednak lepiej sobie poradzi ... oczywiście jeśli komuś pasuje to chwała !!! i medal ... ale potem by nie było ze ktoś kupił "x" by na ślubach zarabiać

motoko
02-09-2013, 20:40
chłopaki, nie uważacie że ten mały aparacik nie jest do takiej roboty jak śluby ?? pewnie można i gwoździe nim wbijać - ale w ślubniakach canon 5DII chyba jednak lepiej sobie poradzi ... oczywiście jeśli komuś pasuje to chwała !!! i medal ... ale potem by nie było ze ktoś kupił "x" by na ślubach zarabiać

Ten co ma Epicure to się może i nie nadaje, ale ten mój to już jak najbardziej, ma napisane "pro" na obudowie, a to zobowiązuje ;-)

Xformat
02-09-2013, 22:40
Może i mieć hiper duper napisane, równie dobrze można dzisiaj robić ślubne zdjęcia średnioformatowym aparatem, ale też uważam że to przerost formy nad treścią. Cenię fujika za jego lekkość ale w sytuacjach gdzie jest to zaleta a nie cel sam w sobie.

puch24
02-09-2013, 23:42
Gdy 20 lat temu czytywałem brytyjski dwutygodnik Amateur Photographer, aparat średnioformatowy uważany tam był za absolutną podstawę fotografii ślubnej. Fotograf startujący do takich zadań z aparatem małoobrazkowym (35 mm) traktowany byłby jako nieprofesjonalny, nie traktujący poważnie swoich klientów.

Jai pur
03-09-2013, 06:48
Jak co roku, po pierwszym dniu szkoły poszliśmy z córką na foto spacerek. Taka tradycja nasza. Ja zawsze mam coś do przetestowania;) W tym roku jednak bez szału, na tapecie w roli portretówki kit 18-55. No i buro było;(
Będzie bez surówek, wolę gotowe zdjęcia pokazywać, więc z góry przepraszam przeciwników takiego podejścia (wywołane w LR).

źródło (http://imageshack.us/a/img844/3044/cn7w.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img5/1592/ivyn.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img197/5369/0evd.jpg)

motoko
03-09-2013, 09:57
Gdy 20 lat temu czytywałem brytyjski dwutygodnik Amateur Photographer, aparat średnioformatowy uważany tam był za absolutną podstawę fotografii ślubnej. Fotograf startujący do takich zadań z aparatem małoobrazkowym (35 mm) traktowany byłby jako nieprofesjonalny, nie traktujący poważnie swoich klientów.

A nie bylo to troszke wczesniej niz 20 lat? Nie sadze zeby w 1993 maly obrazek byl czyms wyjatkowo obrazoburczym na weselu, zwlaszcza jezeli fotografujacy robi reportaz slubny.

epicure
03-09-2013, 10:10
Do roboty trzeba mieć odpowiednie narzędzie. Do wbicia gwoździka można użyć małego młotka albo kafara. A fotografia ślubna to wbijanie gwoździka, choćby nie wiem jak niektórzy by chcieli, żeby było to nie wiadomo jaką sztuką. Można tłuc tego gwoździa przy pomocy D4, co wielu ludzi robi, a można też podejść do sprawy nieco rozsądniej.

Jai pur
03-09-2013, 10:39
Najważniejsze jakie zdjęcia zobaczy młoda para, czym robione to już nieważne.
Ja bym nie potrafił X-E1 ślubu zrobić, w sensie repo. Bo sesja plenerowa jak najbardziej. Chętnie bym zobaczył gotowy materiał.

WojtehP
03-09-2013, 11:18
rozsądne zastosowanie x-pro1 wg. Wojteh'a

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0522-3.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2013/09/DSCF0522.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0574-3.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2013/09/DSCF0574.jpg)

LordYoghurt
03-09-2013, 12:09
Jeśli efekty są satysfakcjonujące, to nie ważne, jakim narzędziem zostały osiągnięte. X-pro1 / x-e1 nie jest gorszy jeśli chodzi o AF, ISO, czy DR od takiego woła roboczego jak 5DMk1 czy Mk2.

Xformat
03-09-2013, 13:26
W sobotę będę na imprezie ślubnej z ex1 i w towarzystwie z 500c. Jestem gościem czyli bez ciśnienia ale i tak wiadomo czym się zajmuję, więc delikatne oczekiwania są. Nie przeszkadza mi powolność af, bo sporo takich imprez robiłem z manualnymi szkłami, również w średnim formacie.

LordYoghurt
03-09-2013, 13:28
a tu ciekawostka (nie było chyba):
http://www.optyczne.pl/6135-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_XF_23mm_f_1.4_R_-_nowe_zdj%C4%99cia.html

WojtehP
03-09-2013, 14:42
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0943-3.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2013/09/DSCF0943.jpg)

Witek.K
03-09-2013, 21:05
Krotki wypad nad Schluchsee (Schwarzwald)
Zoom na 18/8 LR5 z RAF

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9667350768_6722456202_b-3.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2869/9667350768_6722456202_b.jpg)

puch24
03-09-2013, 22:37
A nie bylo to troszke wczesniej niz 20 lat? Nie sadze zeby w 1993 maly obrazek byl czyms wyjatkowo obrazoburczym na weselu, zwlaszcza jezeli fotografujacy robi reportaz slubny.
Nie, właśnie sam byłem zaskoczony tym, że w "oficjalnie lansowanym modelu fotografii ślubnej" w Brytanii podkreślano niezbędność używania średniego formatu, co najmniej 6x4,5, a nie formatu małoobrazkowego, który był odbierany jako nie dość profesjonalny. Oczywiście nie wiem, jaki był stan faktyczny, tylko to, co "lansował" AP. Wszystkie publikowane tam poradniki fotografii ślubnej, czy też przykłady takich zdjęć w wykonaniu uznanych fotografów ślubnych zawierały zdjęcia robione co najmniej na filmie 6 cm. Również na wszelkie pytania w rodzaju: "Mam dobry aparat małoobrazkowy, chcę się zająć fotografią ślubną", odpowiadano od razu: "Przede wszystkim musisz mieć aparat na film 6 cm, bo mniejszy jest uznawany za nieprofesjonalne traktowanie klienta".
Poza tym, (przynajmniej ten oficjalnie prezentowany) brytyjski model fotografii ślubnej był zupełnie inny niż nasz. Tam wynajęty profesjonalny fotograf nie robił "reportażu", tylko pewną liczbę, głównie upozowanych zdjęć państwa młodych i rodziny tudzież znajomych (np. w tym grupowe zdjęcie wszystkich razem), a już w zasadzie taki fotograf w ogóle nie wchodził do kościoła i nie naruszał sobą powagi chwili - a jeśli już, to na wyraźną prośbę, po wyraźnym pozwoleniu, i musiał być przy tym "bezdymny i bezwonny", tzn. po prostu absolutnie dyskretny i całkowicie niewidoczny. Mowy nie było o wsadzaniu obiektywu księdzu pod nos, żeby sfotografować zakładanie obrączek, itd.

LordYoghurt
04-09-2013, 09:23
na optycznych pojawił się test 18-55:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=281

meliszipak
04-09-2013, 15:07
Rozsądne zastosowanie?
1

źródło (http://imageshack.us/a/img202/815/nfex.jpg)
2

źródło (http://imageshack.us/a/img716/4518/0kky.jpg)
3

źródło (http://imageshack.us/a/img209/8452/fopn.jpg)

Witek.K
04-09-2013, 20:33
http://www.fujirumors.com/xf-23mm-announcement-tomorrow-shipped-in-october-and-price-should-be-of-929e/

Witek.K
04-09-2013, 21:07
14/2.8 ND 10s F16

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9675215344_92c5205ae1_b-3.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5339/9675215344_92c5205ae1_b.jpg)

I nowosc :) http://www.fujirumors.com/xf-23mm-announcement-tomorrow-shipped-in-october-and-price-should-be-of-929e/

WojtehP
04-09-2013, 21:52
piękny zestawik będzie .. 14, 18, 23, 35, 60

Jai pur
04-09-2013, 22:14
w miejsce 14ki wstawiam szerokiego zooma, a w miejsce 60ki jasnego portreta:p

P.R.P.
04-09-2013, 22:52
10-24, 35, 55-200. :)
Tak to widzę u siebie za jakiś czas, kosztem fisheye i kita. A jak finanse starczą to po całości 10-24, 23, 56, 55-200... :mrgreen:
Ale coś czuję, że "księgowa" niekoniecznie wyrazi aprobatę. Znaczy walka podjazdowa jak zwykle będzie grana.. Albo opchnę całkowicie lustro i na tym się skończy..
Póki co rybka na dobranoc.

źródło (1.bp.blogspot.com/-QA34dNK5eWM/UicmotTTXpI/AAAAAAAAYrs/wC7HKH-44Zw/s1600/DSCF6985.jpg)

A propos ceny 23 to dopiero co widziałem na stronie, że 850$ a tu dziewińcet cuś ełro..? WTF?

MariuszJ
04-09-2013, 23:11
10-24, 35, 55-200. :)
Tak to widzę u siebie za jakiś czas, kosztem fisheye i kita. A jak finanse starczą to po całości 10-24, 23, 56, 55-200... :mrgreen:
Ale coś czuję, że "księgowa" niekoniecznie wyrazi aprobatę. Znaczy walka podjazdowa jak zwykle będzie grana.. Albo opchnę całkowicie lustro i na tym się skończy..

Ku temu najwyraźniej Patryku dążysz... :)

Nie ma co ukrywać, X to nie jest system równoległy, on pretenduje w zamiarze Fuji do roli narzędzia głównego. I przy pewnych zastrzeżeniach (niewielkich) może spokojnie takim zostać. Dla mnie - powiedzmy - jeszcze nie, ale być może z powodu przywiązania do nie do końca istotnych atrybutów i wątpliwej jakości efektów specjalnych ;)

P.R.P.
04-09-2013, 23:22
Jeszcze te 7-8 lat temu nie pomyślał bym, że może powstać coś typu bezlusterkowiec. Pięć lat temu gdy coś tam już wyszło w tym temacie, nie sądziłem, że może z czasem rywalizować jakością z lustrem. Dziś..? Dziś przyszłość mnie trochę, na swój sposób, przeraża.. ;)

meliszipak
05-09-2013, 04:09
Coś mi szepcze do ucha, że ta 23 to będzie masakra.
Piękny system. A jak fuji popełni do wiadomych szkieł ergonomiczną puchę do studia i ślubów z tą zapowiadaną
matrycą z żywymi organizmami reagującymi na światło? Do tego trójwarstwową?!
He, he, he co to będzie...:)

P.R.P.
05-09-2013, 07:09
No masakra cenowa w Polsce to napewno będzie... ;)
Piękna bestia! Już ją widzę z X-E1.
www.fujifilm.com/news/n130905.html

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/07-2.jpg
źródło (download.fujifilm.co.jp/press/en/n130905/07.jpg)

canon_rulez
05-09-2013, 07:42
Na papierze, prezentuje się świetnie. Nie mogę doczekać się testów. Czekam jeszcze na X-Pro 2 i wskakuje w system.

MariuszJ
05-09-2013, 07:50
Piękny system, ale nie zapominajmy że są Wielcy Tego Interesu, których bagatelizować w wyborach nie można... weźmy np. takiego najkona, właśnie wypuścił niezmiernie podniecający... zestaw do fotografowania spod tafli mułu! No czegoś takiego to nie macie, fujiloversi...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/NikonLD1000-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/09/Nikon-LD-1000.jpg)

Witek.K
05-09-2013, 08:14
zestaw do fotografowania spod tafli mułu! No czegoś takiego to nie macie, fujiloversi...

Zawsze mnie ten nurt fotografii pociagal...

deep
05-09-2013, 08:14
Wow jaka fajna latarka, jak będzie tania (hihi to przecież nikon) to sobie kupię do garażu :-)

P.R.P.
05-09-2013, 08:28
Piękny system, ale nie zapominajmy że są Wielcy Tego Interesu, których bagatelizować w wyborach nie można... weźmy np. takiego najkona, właśnie wypuścił niezmiernie podniecający... zestaw do fotografowania spod tafli mułu!

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/NikonLD1000-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/09/Nikon-LD-1000.jpg)

Batyskaf! :D

WojtehP
05-09-2013, 08:59
wydaje mi się ze 23 będzie wyjątkowo dobrym obiektywem ... też czekam na testy ... co bardziej dla mnie ważne - że w fuji wszystko zgodnie z planem jest realizowane ...

epicure
05-09-2013, 09:23
No czegoś takiego to nie macie, fujiloversi...

I dziękować za to bogom, że nie macie...

Jai pur
05-09-2013, 09:33
Jeśli Nikon będzie sprzedawał tę lampę w zestawie z wiatraczkiem i maszynką do puszczania baniek mydlanych, to konkurencja leży i kwiczy.

A 23mm Fuji bardzo podkreśli sensowność tego systemu, i tak już dość optycznie sensowną:)

meliszipak
05-09-2013, 10:35
Coś nie widzę na zdjęciach żeby miał taką bajeczną kwadratową osłonę jak 35?.

canon_rulez
05-09-2013, 12:35
Są sample http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf23mmf14_r/sample_images/

Panerai
05-09-2013, 15:31
Kurde ... chyba muszę sprzedać swojego D 800 + zabawki ... Normalnie zmierzch dwu kilogramowych zestawów fotograficznych :(

meliszipak
05-09-2013, 18:02
Jest jeszcze taki plus, że ludzie nie uciekają z przed obiektywu i są naturalni jak widzą taki
stary aparacik w skórzanym pokrowcu :)

hostman22
05-09-2013, 18:22
Są sample http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf23mmf14_r/sample_images/

w końcu :), widać ze szkło będzie naprawdę dobre. Szkoda tylko że na razie nie ma "sampli" które by mnie przekonały do niego zamiast zeissa 1.8...

meliszipak
05-09-2013, 18:33
Zeiss jest paskudny i ciemniejszy.

Lancelot
05-09-2013, 21:39
Wziąłem w ciemno X-Pro1 + 35mm, wezmę w ciemno i 23mm.

Witek.K
05-09-2013, 22:09
Coś nie widzę na zdjęciach żeby miał taką bajeczną kwadratową osłonę jak 35?.

Niestety, tulipan ogromny :(

canon_rulez
06-09-2013, 07:17
Niestety, tulipan ogromny :(

Skąd wiesz? Nie natrafiłem na żadne zdjęcie.

Lancelot
06-09-2013, 09:08
850 GBP na start za 23mm f/1.4

Witek.K
06-09-2013, 09:36
Skąd wiesz? Nie natrafiłem na żadne zdjęcie.

http://farm4.staticflickr.com/3675/9677257355_6efc02ce68_c.jpg

WojtehP
06-09-2013, 09:40
chciałbym jakies porównanie x100s 23/f2 z nowym 23/f1,4

czy warto zamienić x100s na obiektyw 23 mm

canon_rulez
06-09-2013, 09:43
http://farm4.staticflickr.com/3675/9677257355_6efc02ce68_c.jpg

UUU ale bydle! Cóż, trzeba będzie to odpiąć, schować i nigdy nie zakładać ;)

plan3s
06-09-2013, 12:16
Przy tak cudownej matrycy, to 23 f/1.4 mogłoby się nadać na koncerty.

http://photorumors.com/2013/09/05/fuji-x-a1-mirrorless-camera-press-release-leaks-online/

Ciekawe ile trzebaby zapłacić za taki zestaw X-A1 + 23 1.4

motoko
06-09-2013, 13:08
chciałbym jakies porównanie x100s 23/f2 z nowym 23/f1,4

czy warto zamienić x100s na obiektyw 23 mm

Dales mi do myslenia tym postem.

meliszipak
06-09-2013, 13:12
Paskudnie wygląda ten tulipan.

deep
06-09-2013, 13:23
No racja, tak jak byłby z taniego kita od lustrzanki. Stylistycznie nie pasuje, pewnie projektowali go chińczycy :)

meliszipak
06-09-2013, 14:28
Wydaje się wprost niemożliwe, że zaprojektowali takie retro aparaty, fajną 35 z osłoną, a dali ciała przy projektowaniu
osłony w obiektywie z kultową ogniskową. Jeszcze raz wyleje żale i napisze, że z tą osłoną wygląda fajansiarsko i tandetnie.

Witek.K
06-09-2013, 14:57
To nie jest zdjecie oficjalne, zrobil je znany z Fujirumors "Flysurfer". Moze sobie tylko z nas zakpil? Mnie tez wydaje sie dziwne, ze do takiego fajnego szkielka dali taki syf. Ale z drugiej strony szklo to mocno przypomina 14- ke a ona ma wlasnie takiego tulipana.

P.R.P.
06-09-2013, 17:09
Oj tam osłona.. Można kupić inną. Np. ta z 35mm to tak nie specjalnie mi sie widzi. Chyba odwrotnie na czas transportu jej nie założę. Dlatego można kupić powiedzmy taką www.ebay.com/itm/LIMS-SAH-BE52F1-Aluminum-Metal-Lens-Hood-for-Fuji-Fujinon-XF-35mm-f-1-4R-/261075215128

artek1012
06-09-2013, 17:19
Oj tam osłona.. Można kupić inną. Np. ta z 35mm to tak nie specjalnie mi sie widzi. Chyba odwrotnie na czas transportu jej nie założę. Dlatego można kupić powiedzmy taką www.ebay.com/itm/LIMS-SAH-BE52F1-Aluminum-Metal-Lens-Hood-for-Fuji-Fujinon-XF-35mm-f-1-4R-/261075215128

Oj jaka fajoska :-o

meliszipak
06-09-2013, 17:39
Mnie się średnio podoba.Imo kwadratowa gumowa byłaby świetna, w klimacie.
Jak wam się podoba ten sampel z pawianem ze strony fuji?
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf23mmf14_r/sample_images/img/index/ff_xf23mmf14_r_016.JPG
(http://forum.nikoniarze.pl/Mnie się średnio podoba.Imo kwadratowa gumowa byłaby świetna, w klimacie. Jak wam się podoba zdjęciez pawianem na 2,8?)

artek1012
06-09-2013, 17:51
Mnie się średnio podoba.Imo kwadratowa gumowa byłaby świetna, w klimacie.
Jak wam się podoba ten sampel z pawianem ze strony fuji?
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf23mmf14_r/sample_images/img/index/ff_xf23mmf14_r_016.JPG
(http://forum.nikoniarze.pl/Mnie się średnio podoba.Imo kwadratowa gumowa byłaby świetna, w klimacie. Jak wam się podoba zdjęciez pawianem na 2,8?)

Jak dla mnie pierwsza liga , żyletki można ostrzyć . Pytanie tylko na ile to zdjęcie zostało poddane obróbce ?

WojtehP
06-09-2013, 18:34
Myśle ze jest autentyczne z mińimalana obróbka ... Zobacz zdjecia wyżej - nie sa jakieś wyjątkowe ... Ale z drugiej strony pokazujące ze obiektyw jest chyba "mocny"

Jai pur
06-09-2013, 20:49
przerywnik kolorowy (18-55 na 23mm/LR)

źródło (http://imageshack.us/a/img59/6788/5d9o.jpg)

WojtehP
06-09-2013, 23:02
wg. mnie jest super 23/f1,4 - szczególnie na 1,4 mi się podoba … bardzo

http://www.kevinmullinsphotography.co.uk/fujifilm-x-pro-1/fujinon-xf23mm.html

Quadrifoglio
07-09-2013, 00:21
wg. mnie jest super 23/f1,4 - szczególnie na 1,4 mi się podoba … bardzo

http://www.kevinmullinsphotography.co.uk/fujifilm-x-pro-1/fujinon-xf23mm.html

Chyba parę osób sprzeda swoje zabawki Canona i Nikona...

MariuszJ
07-09-2013, 00:24
Chyba parę osób sprzeda swoje zabawki Canona i Nikona...

Kto to jest Canon i Nikon? Czy to jacyś żużlowcy?

artek1012
07-09-2013, 09:01
Gabarytowo 23/1,4 mniej więcej odpowiada 18-55. Ciekaw jestem czy ta Pani z którą mieszkam zorientuje się kiedy zamienię szkiełka. To jedyna rzecz , która mnie powstrzyma przed zakupem towaru :???: Będę wdzięczny za podpowiedzi bardziej doświadczonych życiowo kolegów w jaki sposób podejść do tematu .

P.R.P.
07-09-2013, 09:06
Kto to jest Canon i Nikon? Czy to jacyś żużlowcy?

Nieee. To dwa sterowce, które w sobie znanym, powolonym acz majestatycznym, tempie gonią rynek bezlusterkowy.. :mrgreen:

P.R.P.
07-09-2013, 09:13
Gabarytowo 23/1,4 mniej więcej odpowiada 18-55. Ciekaw jestem czy ta Pani z którą mieszkam zorientuje się kiedy zamienię szkiełka. To jedyna rzecz , która mnie powstrzyma przed zakupem towaru :???: Będę wdzięczny za podpowiedzi bardziej doświadczonych życiowo kolegów w jaki sposób podejść do tematu .

Robisz to tak; "aaa jadę "do komisu" pozbyć się paru staroci, może mi na coś innego wymienią.. ;)" No i dla pozoru bierzesz jakieś tam pudelko - albo i nie, bo załóżmy wyżej wyuczoną kwestię mówisz już "w drzwiach". Wtedy masz czas na ucieczkę a szpieg z krainy deszczowców tylko kiwa głową. Po czym wracasz i mówisz "Słuchaj! Normalnie jaki fart, facet miał "używaną, ale w lux stanie" 23tkę (szpieg zazwyczaj nie wie, że to nowość) i po prostu się zamienił." A w ogóle to niemiec do granicy za nim jechał, tak tęsknił i żałował, że sprzedał... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Sprawdzone, działa od lat.. :mrgreen: Inna sprawa, że Żona już nawet nie zwraca uwagi na moje graty. :-P

Najważniejsze jednak, żeby zachować powagę w całej sytuacji.. ;)

źródło (http://1.bp.blogspot.com/-cHrJASPLlVc/UihKwHJmS-I/AAAAAAAAYsU/tfr5qvbVPOA/s1600/DSCF6869.jpg)
200mm 4.8, iso 3200

Zawsze jakby co można kwiata kupić.. ;)

źródło (http://4.bp.blogspot.com/-pqYUbbEn4zc/UihKwDWbARI/AAAAAAAAYsc/nsOpgAvWtTA/s1600/DSCF6900.jpg)
tele + raynox dcr250

Należy jednak pamiętać, żeby dzieciakom na łopatkę starczyło.. ;)

źródło (http://1.bp.blogspot.com/-Sprfv9U_iMU/Uin04NMV3II/AAAAAAAAYuU/ue2ye5T16Nk/s1600/DSCF7088.jpg)
18-55 @55 f4

Sorry za OT. :D

Jai pur
07-09-2013, 09:25
Jeśli było, to przepraszam - jaki sprawdzony adapter nikon/ fuji polecacie. Zostały mi po systemie Nikona dwa manuale Zeissa do krórych mam sentyment. A, najlepiej niedrogi, bo to może być zabawa na chwilę.

artek1012
07-09-2013, 12:53
Robisz to tak; "aaa jadę "do komisu" pozbyć się paru staroci, może mi na coś innego wymienią.. ;)" No i dla pozoru bierzesz jakieś tam pudelko - albo i nie, bo załóżmy wyżej wyuczoną kwestię mówisz już "w drzwiach". Wtedy masz czas na ucieczkę a szpieg z krainy deszczowców tylko kiwa głową. Po czym wracasz i mówisz "Słuchaj! Normalnie jaki fart, facet miał "używaną, ale w lux stanie" 23tkę (szpieg zazwyczaj nie wie, że to nowość) i po prostu się zamienił." A w ogóle to niemiec do granicy za nim jechał, tak tęsknił i żałował, że sprzedał... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Sprawdzone, działa od lat.. :mrgreen: Inna sprawa, że Żona już nawet nie zwraca uwagi na moje graty. :-P

Najważniejsze jednak, żeby zachować powagę w całej sytuacji.. ;)

Zawsze jakby co można kwiata kupić.. ;)

Należy jednak pamiętać, żeby dzieciakom na łopatkę starczyło.. ;)

Hmm , kusząca propozycja ale z komisem może nie wypalić . Mój egzemplarz to chytra sztuka. Kwiatki owszem ale zawsze to podejrzane. Aha , kwiaty kupił , ciekawe co nabroił ??? Po głębszych przemyśleniach doszedłem do wniosku , że najskuteczniejsza opcja to na tzw głupka. Kotuś , zoom się popsuł ale nie martw się , nadal foty można robić. :p

stock
07-09-2013, 13:15
Panowie - poczytałem tu chyba wszystko, pooglądałem co było w necie i jaki byłem głupi taki zostałem :) X-E1 ze stałką czy X100s ?
Zastosowanie - podróże, street.
Wymagania - muszę mieć wizjer, przyzwoity AF, zacny obrazek. Dobrze byłoby czasem słoik dokupić (tu się skłaniam ku X-E1) aczkolwiek też są konwertery do X100s
Jak żyć, co kupić ? Wizualnie bardziej mi się podoba X100s (ale kobietą nie jestem i ten parametr choć całkiem ważny to nie najważniejszy)

Może krótkie opinie (w punktach) użytkowników ? WojtehP ? Masz praktycznie obydwa takie (jeden z optycznym wizjerem ale bebechy chyba te same X-E1 i X-Pro1)

Witek.K
07-09-2013, 14:21
Stock, obawiam sie, ze niewiele Ci pomoga podpowiedzi uzytkownikow. Sprobuje jedynie podsumowac. Jesli chodzi o o jakosc obrazka, jest identyczna - wszystkie modele z ta sama matryca. Wielkosc, od najmniejszego do najwiekszego x100s - x-e1 -x-pro1.
Szybkosc/powolnosc AF;) porownywalna we wszystkich modelach. Obiektywy x100s - staly 23mm + bardzo dobry konwerter szerokokatny (niestety drogi), (pro i e-x1) - 14mm, 18-55mm, 18mm, 35mm, 60mm, 27mm, 55-200mm no i na starcie 23mm. Glowne roznice miedzy X-Pro1 i X-e1 to: 1. wizjer optyczny jedynie w pro (niektorzy potrzebuja troche czasu do oswojenia sie z elektronicznym) 2. Regulacja dioptrii jedynie w X-e1 (do pro mozna dokupic wymienne soczewki, pasuja nawet chyba od Nikona) 3. Cena 4. Wielkosc Reszta moim zdaniem jest pomijalna.

Na dodatek obrazek z 18-55 na 22mm F5

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9693590544_42e6dc1e87_b-2.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2849/9693590544_42e6dc1e87_b.jpg)

stock
07-09-2013, 14:29
no właśnie bujam się z takim dylematem już jakiś czas... Pro1 od razu odrzuciłem - cena. I takm już uważam ze cana za dwa pozostałe jest mega wysoka no ale jakoś to przełknę :)
Kurde - obawiam się, ze losowanie będzie. Na niekorzyść x100s przemawia jeszcze brak wymiennej optyki - jak zechce mi się coś portretowego mieć to będzie klops... X-E1 wydaje się w tym momencie najbardziej rozsądnym wyborem chyba - z uwagi na możliwość rozbudowy systemu i pojawiające się coraz ciekawsze szkła...

P.R.P.
07-09-2013, 14:39
Poczekaj - chyba, że ci się pali - kup X-E1 z nadchodzącą 23 i juz masz takie lepsze, jaśniejsze x100s. Z czasem dorwiesz 56mm 1.2 i masz portret. W międzyczasie jak ja tele i uwa i lustro można olać.. :D

stock
07-09-2013, 14:44
no no - tylko to jaśniejsze 23 nie jest w promocji za 1zł :)
Lustro olałem :) Znaczy się leży gdzieś olane :D

WojtehP
07-09-2013, 16:09
Kocham oba aparaty i x-pro1 i x100s ale zostanie u mnie tylko x-pro jako bardziej elastyczne narzędzie. Czasami potrzeba coś zrobić wyjątkowego kupiłem wiec konwertery do wszystkich posiadanych szkiel manualnych i od biedy moge zrobić coś wyjątkowego. Dodatkowo raz na ruski rok używam mojej 60 ...

X100s mam dla noszenia codziennego w torbie .. oraz dla 35 ale teraz chyba wymienię go na 35 do x-pro1. Co nie znaczy ze x100s jest zły ... Jest zajeb..y ale wole chyba 1 aparat i cztery szła do niego.

mrjq
07-09-2013, 16:22
AF-y porównywalne ?

WojtehP
07-09-2013, 16:27
Mam być uczciwy ? ... Wydaje mi sie ze teraz x-pro jest szybsze po najnowszym sofcie

Yaro
07-09-2013, 19:21
Zaczyna mi się ta maszyna podobać.....

35mm, f 1,4

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/543/wi7f.jpg/)

WojtehP
07-09-2013, 19:36
Dobry obiekty ..

Witek.K
07-09-2013, 20:33
Zaczyna mi się ta maszyna podobać.....

35mm, f 1,4

Mnie juz sie od dawna podoba :)

35mm, f2.5

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9692632465_ceca8dac73_b-3.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2822/9692632465_ceca8dac73_b.jpg)

35mm f1.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9695861468_5054744e55_b-3.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7303/9695861468_5054744e55_b.jpg)

Yaro
07-09-2013, 21:00
Ma ktoś może 55-200 i pokazał by coś przy pełnej dziurze? ;) Bardzo interesuje mnie ten obiektyw.

P.R.P.
07-09-2013, 21:05
Ma ktoś może 55-200 i pokazał by coś przy pełnej dziurze? ;) Bardzo interesuje mnie ten obiektyw.

Daj maila na pw to ci podeślę. Ino mam same jpgi.. ;)

A! Wcześniej wrzuciłem małpiszona na 200mm i pełnej, ale to za małe żeby osądzić..

Witek.K
07-09-2013, 23:08
Jeśli było, to przepraszam - jaki sprawdzony adapter nikon/ fuji polecacie. Zostały mi po systemie Nikona dwa manuale Zeissa do krórych mam sentyment. A, najlepiej niedrogi, bo to może być zabawa na chwilę.
Kiwi sa OK.

Jai pur
08-09-2013, 10:21
Witek, dzięki.

Zapomniani okularnicy 18-ka, DNG-LR

źródło (http://imageshack.us/a/img839/5571/l3v1.jpg)

Witek.K
08-09-2013, 10:24
Witek, dzięki.

Prosze bardzo, do M-42 mam Leinox-a, tez jest wporzo :)

Kit18-55, tym razem powinien byc juz Exif (hmmm, chyba jednak nie ma - F 8 ) ;) Mocno gaszone swiatla w RAF-ie (LR5) :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9664116543_ef642b6fc2_b-3.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5477/9664116543_ef642b6fc2_b.jpg)

P.R.P.
08-09-2013, 13:54
Zrobiłem małe porównanie bokehu 35 1.4R na X-E1 vs 501.8G na D700 - nie miałem niestety na jakim człowieku to zrobić więc...kwiatki. Nie wiem, może czyjąś ciekawość zaspokoi. Krótko; bokeh bardzo porównywalny choć wciąż bardziej rozmemłane tło daje 50 na 1.8 i FX niż 35 na 1.4 z apsc. Pewnie żadne odkrycie, no ale.. Dwa, 35 znokautowała mnie ostrością i to od pełnej dziury! Myślałem, że będzie bardziej mydlana, no i pomijam, że moja 50 1.8G jest absolutnie kapitalnie ostra. Tak mi się wydawało.. do dziś. ;) Ale dalej jest to ekstra szkiełko! Po prostu fujinon jest jeszcze ostrzejszy i tyle. W 35 nie spodobała mi się swoista nerwowość AF i lekkie bzyczenie, czego nie mają już ani 18--55, ani 55-200. Strach pomyśleć jak rewelacyjne jest 23 i kolejne nadchodzące szkiełka! ;)

Ok, kilka zlepków, góra nikkor, dół fuji. Wszystko na pełnych dziurach. Na dużych obrazkach różnica jest większa, na tych może nie wiele być widać, ale..

tu mi trochę ostrość w fuji uciekła na inny listek..

źródło (http://2.bp.blogspot.com/-YY-1AGQocZ0/Uixi1dovwrI/AAAAAAAAYwQ/lqC06NR8Ar4/s1600/35vs50+(1).jpg)

źródło (http://1.bp.blogspot.com/-U7PLL0v2eHw/Uixi1QtxmYI/AAAAAAAAYwM/8fRKougpKy0/s1600/35vs50+(5).jpg)

lewe 50, prawe 35

źródło (http://4.bp.blogspot.com/-mjVxSxyPe3w/Uixi1ylN5ZI/AAAAAAAAYwY/9IMP97EiJt0/s1600/35vs50+(6).jpg)

źródło (http://3.bp.blogspot.com/-2nriputenuI/Uixi2QQEXaI/AAAAAAAAYwk/q4n1zPLs-00/s1600/35vs50+(7).jpg)

źródło (http://3.bp.blogspot.com/--ZKmFfVZ0Q8/Uixi2Y5PDAI/AAAAAAAAYw0/DrmLXTk2HLg/s1600/35vs50+(8).jpg)

źródło (http://3.bp.blogspot.com/-OyctIC09Ytg/Uixi2iKBc3I/AAAAAAAAYws/GGnFDU0TcLM/s1600/35vs50+(9).jpg)

źródło (http://4.bp.blogspot.com/-Ncb2ZNta0pY/Uixi1WkU8NI/AAAAAAAAYwU/GPIlNgTUlRo/s1600/35vs50+(10).jpg)

MariuszJ
08-09-2013, 14:52
Różnica w ostrości to moim zdaniem nie optyka, a przede wszystkim brak filtra AA.

Porównując swoje zdjęcia z X100s do tych z D700 czy nexa, co się rzuca przede wszystkim w oczy to swoista "ciężkość" krawędzi w tych ostatnich. Przeskalowanie do pirazyoko 50% po boku powoduje zmniejszenie różnicy, ale dalej jest ona zauważalna.

P.R.P.
08-09-2013, 16:07
Różnica w ostrości to moim zdaniem nie optyka, a przede wszystkim brak filtra AA.

Patrz, kompletnie wyleciało mi to z głowy. To sporo wyjaśnia. Ech..mało techniczny jestem. ;)

artek1012
08-09-2013, 16:45
P.R.P. podziękowania za włożoną pracę i poświęcony czas. To kolejny przykład na to , że dla przeciętnego zjadacza chleba noszenie 2 kg kobyły mija się zupełnie z celem.

WojtehP
08-09-2013, 16:53
Ostrość i rozmycia to nie fotografia ..

P.R.P.
08-09-2013, 17:07
Sie wie. Fotografia to. . . światło. :mrgreen: Choć sam przyznałeś, że podoba ci to co pokazuje nowa 23 na 1.4.. ;)

Adam Trzcionka
08-09-2013, 17:26
Ostrość i rozmycia to nie fotografia ..

ostrość - oczywiście. rozmycia - można dyskutować.
bokeh jest polem ocen/jakości estetycznych, takim, jak w malarstwie np kolor.
wiele cudownych zdjęć Maria J. - przywołam go, bo cenię, a znamy obaj - prócz świetnych walorów treściowych, uwodzi leikowym bokehem. bez tego bokehu to będą zdjęcia równie dobre? - w wielu kontekstach tak, ale globalnie straciłyby wcale niemało.

Witek.K
08-09-2013, 19:55
Jeszcze raz podlinkuje zdjecie "Flysurfera" - ciekawe porownanie wielkosci nowej 23-ki. http://farm3.staticflickr.com/2838/9690493354_f3c2724eb7_b.jpg

P.R.P.
08-09-2013, 20:23
Ładny klocuszek, nie ma co. Nie dość że ładnie kroi to i wygląda przednio. ;)

Witek.K
08-09-2013, 21:50
I jeszcze raz "Flysurfer" http://www.flickr.com/photos/25805910@N05/sets/72157635417877616/

WojtehP
08-09-2013, 22:00
Mam coraz większe wrażenie ze to wybitny obiektyw ...

Yaro
08-09-2013, 22:12
Niedziela z E-X1

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/844/5vql.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/824/5v9a.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/268/kgqg.jpg/)

Witek.K
09-09-2013, 17:43
Na flickrze "Flysurfera" sa nowe sample z 23-ki, rowniez takie na pelnej dziurze. Ten sam link, ktory podalem wyzej.

shaolin
11-09-2013, 11:08
DPR dalo sample z X-M1.
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/fujifilm-x-m1-samples

Modron
12-09-2013, 18:03
Watek przymiera wiec wrzuce kilka fot. Ostatnio bylem na wakacjach, X-E1 dojechal do mnie 3 dni przed wyjazdem.
Zdazyl mi sie juz raz zawiesic.

Wszystko 35mm bo nareazie nie mam innego obiektywu. Zastanawiam sie czy kupic 14mm i 23mm czy poczekac na ten obiecywany UWA zoom.
Wszystko przepuszczone przez Lightrooma.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0215_zps92f08484-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0215_zps92f08484.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0188_zps0818aea8-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0188_zps0818aea8.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0150_zps7a3b8b33-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0150_zps7a3b8b33.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0250_zps76868207-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0250_zps76868207.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0260_zps5a4698e5-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0260_zps5a4698e5.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0271_zps5fb42b09-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0271_zps5fb42b09.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0279_zps9badc88d-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0279_zps9badc88d.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0321_zps5708efc9-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0321_zps5708efc9.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0295_zps38506109-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0295_zps38506109.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSCF0335_zpsa02fed83-3.jpg
źródło (http://s1326.photobucket.com/user/jarwicz/media/DSCF0335_zpsa02fed83.jpg.html)

koniksk
12-09-2013, 19:09
Ta promocja, w której można było kupić obiektyw z 1zł już się skończyła?

P.R.P.
12-09-2013, 19:56
Byla do końca sierpnia.

kaku
12-09-2013, 19:59
Zdjęcie nr.3. - Czy tej foty prokurator się nie będzie czepiał?

Xformat
12-09-2013, 20:04
Zdjęcie nr.3. - Czy tej foty prokurator się nie będzie czepiał?
Ogromna nadinterpretacja.

kaku
12-09-2013, 20:53
Nie mówię, że autor miał złe intencje. Ale zastanawiam się gdzie są granicę? Gdyby ktoś zrobił podobne zdjęcie twojemu dziecku za płotu, a potem upublicznił. To potem by się tłumaczył, że jest chińczykiem i dane zdjęcie było częścią reportażu z egzotycznej Polski.

Modron
13-09-2013, 01:58
Jak nie chce zdjec z pisiorem to niech nie szczy na plazy ;)
ps. Tu jest troszke inna mentalnosc. Dzieci chodza w spodniach z ogromna dziura w kroku, dzieki temu nie musza nosic pieluch. Gdziekolwiek sie nie ruszysz widac dzieciece genitalia, jest to normalne i nikogo to nie nie dziwi, szmieszy, oburza

Jai pur
13-09-2013, 19:43
gdy innych wciągnęła "debata" o nowym Olku, ja pokażę zdjęcie kota;-) x-e1 + 18ka (LR)

źródło (http://imageshack.us/a/img21/552/l5cy.jpg)

Witek.K
13-09-2013, 20:37
Kot fajny a i 18-ka daje rade :)

mjr
13-09-2013, 21:10
Xformat, z 3 fotką przegiąłeś!

epicure
13-09-2013, 22:38
Nie przegiął.

Xformat
14-09-2013, 18:15
Xformat, z 3 fotką przegiąłeś!

Dziwne, przecież ja tu nie zamieszczałem żadnych zdjęć!

Mikołaj
14-09-2013, 18:20
Dziwne, przecież ja tu nie zamieszczałem żadnych zdjęć!

iść w zaparte nic nie da ;)

Xformat
14-09-2013, 19:52
iść w zaparte nic nie da ;)

Edukacja jednak schodzi na psy, razem z nią umiejętność czytania.

epicure
15-09-2013, 00:03
Dzisiaj Fuji obskoczył wieczór panieński :) Zdjęcia właśnie się importują, ciekawe co z nich wyjdzie.

gibber
15-09-2013, 05:16
To ekran LCD w aparacie się zepsuł, że jeszcze nie wiesz?

epicure
15-09-2013, 05:19
To ekran LCD w aparacie się zepsuł, że jeszcze nie wiesz?

Masz okres czy co?

gibber
15-09-2013, 05:39
Z ciekawości pytam, bo podobnie napisałbym, gdybym robił zdjęcia Rolleicordem.

Mikołaj
15-09-2013, 15:18
Edukacja jednak schodzi na psy, razem z nią umiejętność czytania.

...oraz poczucie humoru.

Xformat
15-09-2013, 19:30
...oraz poczucie humoru.

Trudno o poczucie humoru, jeśli przypisuje się*Tobie coś, czego nie zrobiłeś.

BugsBunny
15-09-2013, 21:16
Macie jakieś pomysły na skórzany futerał do X-E1? Do X10 są fajne zamienniki a do tego nie widziałem.
Pasuje może jakieś retro - Praktica, Zorka, Fed czy Zenit?

puch24
15-09-2013, 21:43
Popatrz na jebaju: http://www.ebay.pl/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1313&_nkw=fuji+x-e1+case&_sacat=0&_from=R40

Jai pur
16-09-2013, 12:53
Ja czekam na kuriera z tego sklepu :http://www.lovecases.co.uk/brands-shops/gariz-camera-cases.html
Zamówiłem czarny do X-E1. Oryginalny odpadł ze względu na kolor.

meliszipak
16-09-2013, 13:19
Ja mam oryginał. Świetny jest,kolor również fajny..

Witek.K
16-09-2013, 13:29
Ja mam oryginał. Świetny jest,kolor również fajny..

+1 :)

Jai pur
16-09-2013, 14:20
Panowie, kolor jaki jest, każdy widzi. To że mi się nie podoba nie wyklucza, że komuś może i owszem, jak najbardziej;)

Co mi się spodobało w tym zamówionym przeze mnie, to brak zatrzasków, klapek itp. Mam tylko nadzieję, że nie będzie się odkształcał, bo mocowanie ma tylko u dołu.

BugsBunny
16-09-2013, 14:34
Ja czekam na kuriera z tego sklepu :http://www.lovecases.co.uk/brands-shops/gariz-camera-cases.html
Zamówiłem czarny do X-E1. Oryginalny odpadł ze względu na kolor.

Interesujący ale to połówka, a ja chciałbym taki na całość. Na jebaju są tanie ale skóropodobne, chyba zostanie mi oryginał albo ryzykowanie w ciemno jakiegoś zabytku.

LordYoghurt
16-09-2013, 14:42
Na optycznych pojawił się test 27/2.8:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=306

Cena w kosmos jak dla mnie za tego typu szkło!

BugsBunny
16-09-2013, 14:51

Poczekamy, był 35/1.4 za złotówkę to i ten kiedyś stanieje :mrgreen:

Witek.K
16-09-2013, 20:25
Panowie, kolor jaki jest, każdy widzi. To że mi się nie podoba nie wyklucza, że komuś może i owszem, jak najbardziej;)

Co mi się spodobało w tym zamówionym przeze mnie, to brak zatrzasków, klapek itp. Mam tylko nadzieję, że nie będzie się odkształcał, bo mocowanie ma tylko u dołu.

No nie tak kazdy widzi, bo na zdjeciach w necie wyglada najczesciej sraczkowato, a taki nie jest. Co do klapek, to milo jest miec dostep do tej "supermocnej" baterii oraz do karty pamieci.

Jai pur
16-09-2013, 21:13
Witek, ja szukałem tylko czarnego i szkoda, że Fuji nie dało wyboru. To jednak szczegół, a nawet szczególik.

Witek.K
16-09-2013, 21:30
To fakt, mozliwosc wyboru, to fajna rzecz. Tym bardziej, ze kolor skory chyba nie komplikuje jakos specjalnie linii produkcyjnej.

WojtehP
17-09-2013, 07:35
nie zmienia faktu ze pokrowiec od x-pro1 i x100s jest genialny

shaolin
17-09-2013, 08:23
Chyba sie nie ucieszycie ;)
http://www.dpreview.com/news/2013/09/17/fujifilm-unveils-x-a1-entry-level-mirrorless-with-conventional-sensor

shaolin
17-09-2013, 08:58
http://www.fujirumors.com/using-the-fujifilm-x-a1-x-m1/
http://www.flickr.com/photos/25805910@N05/sets/72157635090917991/

BugsBunny
17-09-2013, 09:16
Chyba sie nie ucieszycie ;)
http://www.dpreview.com/news/2013/09/17/fujifilm-unveils-x-a1-entry-level-mirrorless-with-conventional-sensor

Dlaczego? Bardzo dobrze, trzeba będzie do tego robić szkła w rozsądnych cenach, już się pojawiają.

shaolin
17-09-2013, 09:20
Bo mimo, ze tutaj jest zwykla matryca od Fuji to bedzie to kolejny niezly aparat do wyboru, a juz teraz ludzie nie wiedza co kupic ;) ;)

Witek.K
17-09-2013, 09:22
Eee tam, przygarniemy do X-wej rodziny, jak swoje. Dla kazdego cos dobrego... ;) Ten 50-230 moze byc ciekawy, mniejszy (chyba?), lzejszy, dluzszy (w sensie mm)no i tanszy niz 55-200 a tylko troche ciemniejszy.

BugsBunny
17-09-2013, 10:12
Poczekamy, był 35/1.4 za złotówkę to i ten kiedyś stanieje :mrgreen:

I już jest kolejna promocja:

http://www.fujifilm.eu/pl/

motoko
17-09-2013, 12:00

56/1.2 bedzie pewnie w cenie Canona 85L. Sigmo, ratuj!

shaolin
17-09-2013, 14:28
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-m1

clusca
17-09-2013, 16:27
I już jest kolejna promocja:

http://www.fujifilm.eu/pl/

Ale to dopiero za 1000 lat ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9785605184_f9898831d0_o-3.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2832/9785605184_f9898831d0_o.jpg)

cz4rnuch
17-09-2013, 16:53
Ale to dopiero za 1000 lat ;) Szybko zleci :)

kolas
17-09-2013, 16:55
To przyjdzie nam trochę poczekać na tą promocje ;).
Widzę ze rodzina się powiększa i pojawił się nowy model na moją kieszeń. Możecie mi powiedzieć jak x-e(a,m) sobie radzi z filmowaniem ?. Szukam czegoś dla żony co zastąpi v1.

verus
17-09-2013, 22:26
Pomoże mi ktoś skorzystać z tej promocji diabelskiej ? Jest iście diabelska bo mnie strasznie wkur...a :-) Na liście nie ma mojego sklepu.

BugsBunny
18-09-2013, 12:14
Pomoże mi ktoś skorzystać z tej promocji diabelskiej ? Jest iście diabelska bo mnie strasznie wkur...a :-) Na liście nie ma mojego sklepu.

Przecież jest Foto-Plus z Krakowa.
Aha, Ty gdzie indziej kupiłeś?

verus
18-09-2013, 12:36
Ja kupiłem w fotocyfrze, 500m od fotoplusa. Pomoże ktoś ? :-)
Można kupić w dowolnym sklepie z listy tylko trzeba przesłać skan rachunku i nr. seryjny aparatu.
Sam diabeł musiał maczać w tym palce :evil:

P.R.P.
18-09-2013, 12:45
No żesz, nie mogli tej promocji na 55-200 wcześniej zrobić jak kupowałem.. :(

Lancelot
19-09-2013, 22:04
No raczej chora a nie diabelska ta promocja.

Uwaga: Promocja dotyczy osób, które w danym sklepie, będącym partnerem akcji, zakupiły aparat X-E1, X-Pro1 lub X-M1 (body) i, kupując obiektyw w diabelskiej promocji, przedstawią dowód zapłaty za aparat. Zakup obiektywu w diabelskiej promocji może odbyć się jedynie w punkcie zakupu aparatu.

Rozumiem, że jak kupiłem aparat w sklepie spoza listy to nici z promocji. Fuji wsadź sobie taką promocję w majty!

verus
20-09-2013, 01:32
Fuji wsadź sobie taką promocję w majty!

Myślę, że trzeba dosadniej, w dupe niech sobie wsadzą.

P.R.P.
20-09-2013, 08:45
Myślę, że trzeba dosadniej, w dupe niech sobie wsadzą.

:mrgreen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LxjxqgMG6GE#t=103

Witek.K
20-09-2013, 09:00
Cieszcie sie, ze w ogole jakies promocje sa. W Niemczech od pojawienia sie systemu X, fuji nie wysililo sie na zaden uklon w strone klienta.

puch24
20-09-2013, 09:06
Myślę, że trochę trudne do spełnienia warunki tej promocji (aparat nie tylko musi być kupiony od oficjalnego dystrybutora, ale w konkretnym, tym samym sklepie), i obniżka o 666 zł od ZALECANEJ ceny detalicznej, nie przyczynią się do jej wielkiej popularności. Myślę, że to raczej kampania wizerunkowa niż faktyczna promocja, w ramach której nastąpi jakaś wyraźna sprzedaż.

verus
20-09-2013, 11:07
Cieszcie sie, ze w ogole jakies promocje sa. W Niemczech od pojawienia sie systemu X, fuji nie wysililo sie na zaden uklon w strone klienta.

Niemiec za jedną pensję kupi body z kitem, Polak 5 akumulatorów :-)

Lancelot
20-09-2013, 11:19
Verus twoje miasto jest chociaż na liście, mojego jak zwylke nie ma- standard. Jak przyjadą na targi Foto Video osobiście zamknę przed nimi szlaban :-)

Witek.K
20-09-2013, 12:10
Niemiec za jedną pensję kupi body z kitem, Polak 5 akumulatorów :-)

Nawet nie wiesz, jak sie mylisz...

Jai pur
20-09-2013, 12:15
Ja kupiłem X-E1 w zestawie, w sklepie z listy. Telefonicznie się dowiedziałem, że muszę wysłać mailem zapytanie, bo nie wiedzą, czy promocja nie jest tylko dla tych, którzy kupili samo body. Nie wiedzą, bo to "świeża promocja jest". Może się dowiedzą przed jej upływem:) Jeśli rozstrzygnięcie będzie pomyślne, to muszę im pokazać ich własny paragon i nr seryjny. Skoro nowy dokument sprzedaży też będzie na mnie, to nie wiem, po co te ceregiele.

Myślę, że trochę trudne do spełnienia warunki tej promocji (aparat nie tylko musi być kupiony od oficjalnego dystrybutora, ale w konkretnym, tym samym sklepie), i obniżka o 666 zł od ZALECANEJ ceny detalicznej, nie przyczynią się do jej wielkiej popularności. Myślę, że to raczej kampania wizerunkowa niż faktyczna promocja, w ramach której nastąpi jakaś wyraźna sprzedaż.

napisałem posta nie przeczytawszy Waszych, świetnie to opisałeś

dominikpl72
20-09-2013, 12:36
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17597

puch24
20-09-2013, 13:07
Lancelot,
Łódź jest "miastem w likwidacji", jak to określa mój kumpel (też łodzianin), a brak w Łodzi sklepu objętego tą promocją jest tylko kolejnym, małym, na to dowodem. Myślę, że jeszcze trochę, a powszechne będą takie rozmowy: "Łódź, Łódź?! Aaa, to to miasto koło Strykowa!" :-(

Jai pur,
Myślę, że ta promocja została celowo tak skonstruowana, tak ograniczona i obwarowana zastrzeżeniami, by w jej ramach przypadkiem nie sprzedać zbyt tanio zbyt wielu obiektywów, dlatego właśnie myślę, że to raczej kampania wizerunkowa.

Lancelot
20-09-2013, 15:36
Lancelot,
Łódź jest "miastem w likwidacji"...

Chociaż tu nie siejmy tej tvn-owskiej propagandy :-)

Krzysztof Powolny
20-09-2013, 16:19
No raczej chora a nie diabelska ta promocja.

Uwaga: Promocja dotyczy osób, które w danym sklepie, będącym partnerem akcji, zakupiły aparat X-E1, X-Pro1 lub X-M1 (body) i, kupując obiektyw w diabelskiej promocji, przedstawią dowód zapłaty za aparat. Zakup obiektywu w diabelskiej promocji może odbyć się jedynie w punkcie zakupu aparatu.

Rozumiem, że jak kupiłem aparat w sklepie spoza listy to nici z promocji. Fuji wsadź sobie taką promocję w majty!

nie jest tak jak piszesz i proszę zapoznaj się z informacjami, które umieściłem na temat promocji http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=7&t=14902

zapraszam do zakupów

kaku
20-09-2013, 16:29
Nowe zdjęcia 56 i 10-24:
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/pdf/lenses_accessories_catalogue_01.pdf

Modron
20-09-2013, 16:51
Nowe zdjęcia 56 i 10-24:
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/pdf/lenses_accessories_catalogue_01.pdf

ja czekam na ten zapowiadny 10-24 ale po malym rzucie oka na jego rozmiar w porownaniu do reszty to troche sie ostudzilem. Wiem, wiem....jakosc wprost proporcjonalna do rozmiarow ale jednak zimny prysznic ehhhhh

P.R.P.
20-09-2013, 17:01
Ja też czekam na to uwa, ale widząc co potrafi moje 55-200 (Jai pur chyba może potwierdzić) to już nie patrzę tak ze zgrozą na gabaryty 10-24. ;) No dobra, spore bydle będzie.. :o :mrgreen:

Lancelot
20-09-2013, 17:20
nie jest tak jak piszesz i proszę zapoznaj się z informacjami, które umieściłem na temat promocji http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=7&t=14902

zapraszam do zakupów

Sam sobie tego nie wymyśliłem. To był cytat ze strony Fuji. Tekst umieszczony poniżej listy sklepów. http://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/diabelska-promocja-znizka-666-pln-na-obiektywy-fujinon-xf/

Jai pur
20-09-2013, 17:58
P.R.P > jeszcze raz dzięki za pomoc - tak, 55-200 jest bardzo, bardzo i fajnie, że Fuji ma takie dobre wiadomości dla chcących je teraz kupić;)

gryzłem się chyba z 3 minuty, czy wstawiać pornografię, ale przyszły gadżety, a ja gadżeciarz jestem

źródło (http://imageshack.us/a/img703/6070/ifus.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img706/9348/37qb.jpg)

puch24
20-09-2013, 18:38
No to w końcu która informacja jest prawdziwa i wiążąca:
1) ta na OFICJALNEJ stronie FUJI, czy też
2) ta NIEOFICJALNA udzielona przez p. K.P. na forum Fuji?
Bo coś tu jest nie halo!

meliszipak
20-09-2013, 19:26
Jai pur całość wygląda bajecznie :)

Yaro
21-09-2013, 21:19
Jai pur, duży ten "grzybek" i dlaczego nie czerwony??? ;)

Jai pur
22-09-2013, 08:13
Grzybek dopasowany wielkością do włącznika i spustu w Leice, przez kilka lat bardzo się do tego drobiazgu przyzwyczaiłam. Dla mnie kolor może być dowolny, pod warunkiem że będzie czarny;)
Ale to wszystko nic, dziś za oknem słońce- pierwszy raz od wielu dni...

Witek.K
22-09-2013, 09:37
No to naciskamy "grzybki"... ;)

puch24
22-09-2013, 09:39
Chyba mieszkacie w innym tysiącleciu, bo u mnie akurat wczoraj było ładnie, a dziś jest wyjątkowo ponuro i antyfotograficznie. :-( Żaden grzybek nie pomoże (zresztą nie miałbym go w co wkręcić). :-(

Yaro
22-09-2013, 17:25
Chyba mieszkacie w innym tysiącleciu, bo u mnie akurat wczoraj było ładnie, a dziś jest wyjątkowo ponuro i antyfotograficznie. :-( Żaden grzybek nie pomoże (zresztą nie miałbym go w co wkręcić). :-(

Potwierdzam, wczoraj w Juracie było cały dzień słoneczne :)

epicure
23-09-2013, 09:34
Co tak się czepiacie rozmiarów 10-24? Przecież on jest może o kilka milimetrów dłuższy od 18-55. I wygląda na to, że nie zmienia rozmiarów przy zmianie ogniskowej.

Modron
23-09-2013, 11:04
Pewnie okolo centymetra ale i obwod ma sporo wiekszy. Porownujac do 23mm i wiedzac ze ten ostatni wazy 330g to pewnie zoom bedzie wazyl okolo 0.5kg albo ponad. Pewnie bedzie to wybitne szklo!
Po zobaczeniu ych zdjec juz sie zdecydowalem ze kupie 18mm i zobacze czego mi bedzie brakowac. Juz nie czakam ;)

epicure
23-09-2013, 11:10
No trudno, żeby obiektyw o takim kącie widzenia nie miał większej średnicy. Przecież musi mieć większą soczewkę i średnicę mocowania filtra, żeby nie winietował. A pół kilo to waży zoom 55-200. Chyba musieliby napchać ołowiu do tego 10-24, żeby osiągnął taką wagę.

Witek.K
23-09-2013, 12:44
Gorsze jest to, ze najprawdopodobniej bedzie mial taki durny pierscien przyslony, jak 18 - 55.

kaku
23-09-2013, 12:49
Ja śnię zdziwiłem, że taki zgrabny i rozsądnych wymiarów. Rzeczywiście wygląda na to, że nie zmienia rozmiarów. Pewnie wagowo będzie między:http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=4&add0=856&add1=20&add2=847&add3=686
a
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=1074&typ=0&moc=0

epicure
23-09-2013, 13:00
Gorsze jest to, ze najprawdopodobniej bedzie mial taki durny pierscien przyslony, jak 18 - 55.

E tam, gorsze jest to, że mogę nie mieć na niego pieniędzy.

Witek.K
23-09-2013, 14:00
E tam, gorsze jest to, że mogę nie mieć na niego pieniędzy.

E tam, pieniadze zawsze mozna zdobyc a pierscien dalej bedzie sie krecil we wszystkie strony jak szalony ;)

epicure
23-09-2013, 14:04
Łatwiej jednak powstrzymać się od niepotrzebnego kręcenia pierścieniem, niż zdobyć pieniądze :)

Witek.K
23-09-2013, 14:26
Łatwiej jednak powstrzymać się od niepotrzebnego kręcenia pierścieniem, niż zdobyć pieniądze :)

Ale kiedys zapewne je zdobedziesz, a powstrzymywac sie bedziesz musial zawsze ;)

motoko
23-09-2013, 15:17
Czy istnieje "portretowa" alternatywa dla 60mm macro?

Modron
23-09-2013, 15:30
No trudno, żeby obiektyw o takim kącie widzenia nie miał większej średnicy. Przecież musi mieć większą soczewkę i średnicę mocowania filtra, żeby nie winietował. A pół kilo to waży zoom 55-200. Chyba musieliby napchać ołowiu do tego 10-24, żeby osiągnął taką wagę.

miejmy nadzieje ze masz racje

Xformat
23-09-2013, 16:54
E tam, pieniadze zawsze mozna zdobyc a pierscien dalej bedzie sie krecil we wszystkie strony jak szalony ;)
Do kompletu dodam jeszcze beznadziejnie chodzący pierścień korekcji i fujowaty af, podsumowując - sprzedałem i poczekam na lepszy korpus.

Witek.K
23-09-2013, 16:58
Z tym co dodales nie mam najmniejszych problemow. :)

Yaro
23-09-2013, 17:30
Do kompletu dodam jeszcze beznadziejnie chodzący pierścień korekcji i fujowaty af, podsumowując - sprzedałem i poczekam na lepszy korpus.

Przy dokładnym zapoznaniu się z pracą i specyfiką AF, nie mam z tym problemu. Mi natomiast w Fujiku nie odpowiada kolorystyka fujowo-nikonowa. Za bardzo lubię kolory olkowe i canonowe i nic nie poradzę.
Zostanę prawdopodobnie przy Olku.

Lancelot
23-09-2013, 20:32
Mi natomiast w Fujiku nie odpowiada kolorystyka fujowo-nikonowa. Za bardzo lubię kolory olkowe i canonowe i nic nie poradzę.

Chyba jesteś pierwszym człowiekiem w tej części galaktyki, który twierdzi, że kolorystyką Fuji bliżej do Nikona niż do Canona.

Witek.K
23-09-2013, 20:48
Tez mnie to mocno zaskoczylo, ale balem sie odezwac :)

Yaro
23-09-2013, 20:55
Chyba jesteś pierwszym człowiekiem w tej części galaktyki, który twierdzi, że kolorystyką Fuji bliżej do Nikona niż do Canona.

Poprzedni tydzień spędziłem nad Bałtykiem, relaks i trochę focenia. W torbie 2 systemy, E-X1 i Eos M. Wiem co piszę ;)

Wrzucę coś niebawem.

Lancelot
23-09-2013, 21:22
No to do pełnego porównania brakuje ci Nikona.

Witek.K
23-09-2013, 22:15
Ale wrzucaj smialo :)

Yaro
24-09-2013, 01:03
Proszzz

jpegi z puchy

Fuji

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/89/w6yl.jpg/)

Eos M

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/27/07gy.jpg/)

Yanluk
24-09-2013, 04:24
Przy dokładnym zapoznaniu się z pracą i specyfiką AF, nie mam z tym problemu. Mi natomiast w Fujiku nie odpowiada kolorystyka fujowo-nikonowa. Za bardzo lubię kolory olkowe i canonowe i nic nie poradzę.

Fuji kolorystycznie podobne do Nikona? Żartujesz?

Witek.K
24-09-2013, 06:59
Yaro, czy moglbys podac ustawienia w puszce/puszkach. Glownie chodzi o symulacje filmu.

Lancelot
24-09-2013, 07:17
W torbie 2 systemy, E-X1 i Eos M.

A tak z ciekawości to czym się kierowałeś biorąc w parę te dwa systemy? W jaki sposób ci się one uzupełniają?

roofman
24-09-2013, 07:29
Proszzz

jpegi z puchy

Eos M
[...]

O... widzę EOS M ma opcje wystemplowywania mew z kadru.
Przydatna rzecz... ;)

Yaro
24-09-2013, 12:55
Yaro, czy moglbys podac ustawienia w puszce/puszkach. Glownie chodzi o symulacje filmu.

STD, nasycenie braw+1,

Yaro
24-09-2013, 13:01
Fuji kolorystycznie podobne do Nikona? Żartujesz?

Nie, nie żatruję, porównuję. Przeglądam zdjęcia robione kiedyś D300 i D90 i twierdzę, że bliżej Fuji do Nikona niż do Canona czy Olympusa. Może obecne korpusy D700 czy D7100 dają inne kolory, tych puszek nie znam.

Dla jasności, kolory to moje subiektywne odczucie. EX-1 to znakomity sprzęt dający bardzo dużą frajdę z fotografowania.
Całościowo Fuji to świetny system, z fajnymi szkłami. Kitowy 18-55 bardzo pozytywnie zaskakuje, a 35/1,4 sam miód.
Na AF nie ma co narzekać, tylko i tu się powtórzę, trzeba się nauczyć z niego korzystać. DR działa wspaniale. Wysokie ISO używałem max 3200 rewelacja co do szumów i co do ilości szczegółów. Do "guzikologii" można się szybko przyzwyczaić. Wizjer jest brdzo czytelny, jedyny mankament to smużenie ale i to da się przeżyć. Waga - sprzęt jest lekki, to kolejny duży plus!

Witek.K
24-09-2013, 13:46
W moim odczuciu (mialem D70s, D300 i D700) kolory Fuji roznia sie zdecydowanie od Nikona, chyba najblizej jest im do D70s. Wlasnie ta roznica kolorow byla jednym z argumentow, pozbycia sie Nikona (wlasnie dzisiaj sprzedalem D700 :)).

PS. Zdjecia, ktore zaprezentowales, dziwia mnie na dwa sposoby:
1. Zazielenienie Fuji
2. Bardzo zimne az nienaturalne (w moim odczuciu) zdjecie z Canona.

PS2:
1. Ciekawy zestaw to: Canon EOS M z nalesnikiem 22/2. Masz? Moglbys cos na ten temat napisac?