Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

Walle
26-06-2015, 19:02
To pewnie zalezy z jakiego dokladnie body i obiektywow Nikona sie przesiadamy na Fuji.
Ale taki przyklad DX vs DX tym razem:
N5300 + N35 1.8 vs XT1 +35mm 1.4
680g vs 630g
844 USD vs 1599 USD

I nie zrozumcie mnie zle, ja uwazam Fuji za doskonaly sprzet ale nie jest ani super lekki ani tymbardziej tani.

Porównaj sobie wielkość i wagę korpusów serii A, M i E i odpowiednio luster serii D 3xxx, 5xxx, 7xxx, bo to są dla siebie wzajemne odpowiedniki (w uproszczeniu ma się rozumieć).

Co do cen, to jest nam bardzo przykro, że kogoś nie stać, ale to nie nasza wina.

nordwind
26-06-2015, 19:08
Ja porównuję z D7100 + 30 art od Sigmy bo taki zestaw mam i objętościowo oraz wagowo wygrywa Fuji natomiast cenowo jest w drugą stronę.

Cenowo sytuacja wygląda zupełnie inaczej inaczej jeśli kupuje się Fuji w promocjach które trwają 3/4 roku :)
Bardzo lubiłem swojego Nikonika . "Plusy ujemne i minusy dodatnie" przeważyły jednak na stronę Fuji :)

djhonda
26-06-2015, 19:18
Twoje mądrości.

Ta sama scena, dwa aparaty, jeden FX drugi DX., obiektywy o tym samym kacie widzenia btryb manualny, wszystkie parametry włącznie z przysłona jednakowe.
Poza roznica w GO, obrazek z DX bedzie ciemniejszy. Twierdzisz ze nie?

djhonda
26-06-2015, 19:21
Co do cen, to jest nam bardzo przykro, że kogoś nie stać, ale to nie nasza wina.

Synku albo córciu, ta uwaga była bardzo nieelegancka. Jakbym miał sie zniżyć do poziomu Twojej wypowiedzi to bym musiał napisać ze stać mnie pewnie nawet na to zeby kupić ciebie z całym dobytkiem ale ze nie muszę tego robić to po prostu pożyczę ci miłego dnia.

nordwind
26-06-2015, 19:24
Porównaj sobie wielkość i wagę korpusów serii A, M i E i odpowiednio luster serii D 3xxx, 5xxx, 7xxx, bo to są dla siebie wzajemne odpowiedniki (w uproszczeniu ma się rozumieć).

Zawsze można być złośliwym i porównać XT1 z Canonem EOS 7D Mark II za 6.3 k.zł :)

Uwaga na temat "na co kogo stać" jest faktycznie nieelegancka jak słusznie zauważył djhonda.

Witek.K
26-06-2015, 19:37
Jednakze zwracanie sie do kogos "synciu" lub "corciu" jest jeszcze bardziej nieeleganckie a uwagi o wykupieniu kogos z calym dobytkiem, traca piaskownica. Tym bardziej, ze stwierdzenie @Walle jest ogolnikowe i nie kierowane do bezposredniej osoby.

arona102
26-06-2015, 19:41
Od wczoraj mam X-T10.

JPGi te jeszcze nie ogarnięte te z kita Clasic Chrome.
Pentacon

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/2vlrxfr-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/2vlrxfr.jpg)

Ja od dawna śledzę tylko "inne systemy" a szczególnie "Fujifilm x"

Ja tylko proszę jak wrzucamy fotki to proszę o jakieś przynajmniej ładne, ciekawe bo to to to to mnie zniechęca do wejścia w system.

nordwind
26-06-2015, 19:41
Jednakze zwracanie sie do kogos "synciu" lub "corciu" jest jeszcze bardziej nieeleganckie a uwagi o wykupieniu kogos z calym dobytkiem, traca piaskownica. Tym bardziej, ze stwierdzenie @Walle jest ogolnikowe i nie kierowane do bezposredniej osoby.

ot co "mądrego to i warto posłuchać" jak mawiał Kargul :)

djhonda
26-06-2015, 19:42
Z Fuji jest troche tak jak z Apple zauważyłem. Jak w temacie o Fuji wpisze sie cokolwiek w kontrze do zdania wyznawców marki, to sie od niektórych z nich dostaje odłamkowymi.

Witek.K
26-06-2015, 19:45
Z Fuji jest troche tak jak z Apple zauważyłem. Jak w temacie o Fuji wpisze sie cokolwiek w kontrze do zdania wyznawców marki, to sie od niektórych z nich dostaje odłamkowymi.

Jak sie napisze babola na kazdym forum, to sie trzeba liczyc nawet z przeciwpancernym. I nie brnij juz w te ekspozycje, bo robi sie smiesznie. :)

cz4rnuch
26-06-2015, 19:46
Cenowo sytuacja wygląda zupełnie inaczej inaczej jeśli kupuje się Fuji w promocjach które trwają 3/4 roku :) Akurat na D7100 już drugi rok z rzędu wciskają cashbacka. Fuji jest dość drogie o czym wspomina nawet jeden z włodarzy Fuji w przytoczonym na poprzednich stronach wywiadzie.

nordwind
26-06-2015, 19:48

Ludzie są zadowoleni i tyle. Jeśli pojawi się system który będzie pasował mi bardziej to "adieu Fuji",
żadnych sentymentów :)

djhonda
26-06-2015, 20:15
Jak sie napisze babola na kazdym forum, to sie trzeba liczyc nawet z przeciwpancernym. I nie brnij juz w te ekspozycje, bo robi sie smiesznie. :)

Słuchaj ja nie twierdze ze pozjadałem wszystkie rozumy, daleko mi do tego. Oświeć mnie jeśli błądzę zamiast pisac kolejnego prześmiewczego posta albo bawić sie w adwokata kolegi.

motoko
26-06-2015, 20:16
Dlaczego tak uważasz?

Twierdzenie, że szkła Fuji są ostre na całej klatce od pełnej dziury, a szkła pod FF dopiero po przymknięciu to ciekawe stwierdzenie. Patrzę na testy Fujikowych 23/1.4, 35/1.4, 56/1.2 i jakoś rozdzielczość w rogach na najmniejszej przysłonie różni się od tego co jest na środku.
Mógłby przyznać, że gdyby Fuji dało FF, to nawet po cashbacku mało kogo było by na nie stać...

nordwind
26-06-2015, 20:18
Akurat na D7100 już drugi rok z rzędu wciskają cashbacka. Fuji jest dość drogie o czym wspomina nawet jeden z włodarzy Fuji w przytoczonym na poprzednich stronach wywiadzie.

Ceny topowych obiektywów są wysokie ale u konkurencji też nie lepiej.
To zależy czego potrzebujesz. W grudniu ubiegłego roku można było kupić X-E2+18/2 za 3k,
2.6k z cashbackiem kosztowało body Nikona D7100. Całkiem świadomie wybrałem set z X-E2. Wcale mnie nie korci zamiana na sporo droższy X-T1 którą mogę zrobić w każdej chwili.

lucek92
26-06-2015, 20:19
A co cie tak rozbawiło?

Z ciekawości postawiłem obok siebie D750 z 24-120 i D3100 z kitem, obydwa na priorytet przysłony, pomiar matrycowy, w D750 ogniskowa 50mm a w D3100 odpowiednio 35mm, ISO 100, przysłona F5 i co wyszło? Że obydwa będą naświetlać ten kadr 1/1.3s, przypadek?

Dla niedowiarków mam nawet foto ale teraz nie mam jak dodać.

epicure
26-06-2015, 20:25
Ta sama scena, dwa aparaty, jeden FX drugi DX., obiektywy o tym samym kacie widzenia btryb manualny, wszystkie parametry włącznie z przysłona jednakowe.
Nie kompromituj się.

chyrza
26-06-2015, 20:36

Jeśli szkła mają taka samą światłosiłę, to wpuszczają tyle samo światła, nie ważne czy podpięte do DX czy FX. Jeśli parametry ekspozycji w trybie M, są takie same i jedno ze zdjęć jest ciemniejsze to należało by się zastanowić czy w obu aparatach czułość ISO jest skalibrowana podobnie. A z reguły rozbieżności są znaczne. Akurat Fuji jest znane z tego, że rzeczywiste iso, jest niższe niż ustawione..

Witek.K
26-06-2015, 20:49
Twierdzenie, że szkła Fuji są ostre na całej klatce od pełnej dziury, a szkła pod FF dopiero po przymknięciu to ciekawe stwierdzenie. Patrzę na testy Fujikowych 23/1.4, 35/1.4, 56/1.2 i jakoś rozdzielczość w rogach na najmniejszej przysłonie różni się od tego co jest na środku.
Mógłby przyznać, że gdyby Fuji dało FF, to nawet po cashbacku mało kogo było by na nie stać...

Kazde tego typu ogolnikowe stwierdzenie mozna poddac pod dyskusje. Oczywiscie masz racje, ze na wykresach nawet szkla fuji w rogach traca na ostrosci, jednakze nie jest to taka mocna strata jak w szklach pelnoklatkowych na adekwatnych matrycach. Jako przyklad podales XF35/1.4, zapewniam, ze w rogach, na F1.4 jest zdecydowanie ostrzejszy od np. N50/1.4 co zreszta nie jest dla mnie wielkim zaskoczeniem. Ale do rzeczy. Istota wypowiedzi menago od Fuji, jest to, ze Fuji wybierajac APS-c i produkujac do swych aparatow, niespotykane w zadnym innym systemie opartym na APS-C, tak jasne i swietne zarowno optycznie, jak i pod wzgledem uzytych materialow i staranosci wykonania obiektywy, znalazlo zloty srodek miedzy jakoscia a wielkoscia. Pozwala to na zaspokojenie potrzeb prawie kazdego fotografa, ktory jest gotow na pewien kompromis. Ci ktorzy twierdza, ze w fotografii nalezy kierowac sie bezkompromisowoscia, sa w bledzie, bo fotografia, to jeden wielki kompromis. Co do ceny, to powiem tylko tyle: Gentlemen do not talk about money.

PS. Zaczepek pana DJHondy nie komentuje, odsylam do ksiazek.

stafford
26-06-2015, 20:52
W temacie FUJi/nie FUJi: swego czasu zakupiłem używane XE-1 z 18-55 coby przekonać się co to potrafi i:
- kolory w AWB średnie - lepsze niż w Nikonie ale gorsze niż w Canonie czy Nex-ie
- autofocus w szarówce (wieczór, cień) pudłował maksymalnie - musiałem ostrzyć manualnie
+ obiektyw "kitowy" - super budowa i obrazek
+ budowa i obsługa aparatu - b. przyjemnie

W sumie ten pudłujący AF zdyskwalifikował aparat i system nie miał u mnie szansy, ale... Czy autofocus jest wyraźnie celniejszy w X-T1 niż w XE-1?

djhonda
26-06-2015, 20:53
Nie kompromituj się.

Wychodzi na to, ze juz za pozno.

Odwiedzilem Twoj blog, doskonale zdjecia.

kkokosz
26-06-2015, 20:57
A ja nie rozumiem, o czym ta dyskusja. Ktoś woli Fuji, bo mu pasuje rozmiar/możliwości/coś tam jeszcze, a inny woli Nikona, bo FX/AF/coś innego. I o co tu się spierać? Ja mam Fuji obok Nikona, zachowałem D700 i D300s + sporą szklarnię z 105/2.8 i 300/4 na czele. I widzę, że w przeciągu ostatniego roku 80% zdjęć zrobiłem za pomocą X-E1, a nie D700, mimo że mam 24-70/2.8, 50/1.4, 85/1.8. Bo jak idę na spacer, to jednak lżej i łatwiej zabrać małą, poręczną torbę z X-E1+18 czy nawet 23/1.4, niż tachać ze sobą lustrzankę FX. Poza tym nie wiem, czy się spotkaliście z tym, że ludzie inaczej reagują na wielką lustrzankę, a inaczej na małego, srebrnego Fuji.
Nie mam żadnego ciśnienia i fotografuję zupełnie amatorsko - stwierdzam po roku doświadczeń, że za pomocą Fuji robi mi się to przyjemniej. I tyle. Nie przekonają mnie porównania, że przecież XF23/1.4 jest większe i cięższe od N50/1.4 czy argumenty o świetle czy cenach. Po prostu jest mi dobrze - póki co - z Fuji, a Nikon się kurzy. To są fakty i o ile rok temu traktowałem "iksy" jako miłą odskocznię i dodatek do "luster", to teraz okazuje się, że wolałbym chyba zostać bez Nikonów niż bez Fufu.

Może stałem się zatwardziałym fanbojem, nie wiem. A może po prostu do swojego pstrykania w zupełności wystarczy mi crop X-T10, który do mnie jedzie?

kkokosz
26-06-2015, 20:59
W sumie ten pudłujący AF zdyskwalifikował aparat i system nie miał u mnie szansy, ale... Czy autofocus jest wyraźnie celniejszy w X-T1 niż w XE-1?
Mam właśnie X-E1 od prawie roku i właśnie wymienię go (prawdopodobnie w przyszłym tygodniu) na X-T10. Testowałem "dziesiątkę" na warsztatach Fuji i wydawała się dużo lepsza, ale dopiero prywatne pstrykanie da na to odpowiedź :D

Witek.K
26-06-2015, 21:01
@kkokosz, u mnie kurzyl sie D700 ze szklarnia, potem 6D a Fuji byl i jest zawsze chetnie uzywany i pozostal. Jest dokladnie tak jak piszesz.

Marek
26-06-2015, 21:08
Też się podpisze pod tym co pisze kkokosz. Tylko, ze ja zrobiłem radykalne ciecie.
Teraz mogę mieć aparat cały czas ze sobą w torbie (xt1+27/2,8. Albo w kieszeni :)

epicure
26-06-2015, 21:13

Ten AF w stareńkim X-E1 pudłuje o wiele mniej, niż w Canonie 5DII. Można mu zarzucić, że nie jest błyskawiczny i nie ma trybu AF-C, ale dziwi mnie narzekanie na jego dokładność. Musiałeś mieć stary firmware i do tego jeszcze pewnie używałeś zmniejszonej ramki AF.

stafford
26-06-2015, 21:34
Hmmm, nie pamiętam jaką miałem ramkę ale w słoneczku było zawsze w punkt a w cieniu lub wieczorem, szczególnie na długim końcu 18-55 pudło za pudłem.
Miałem 5DII dłuższy czas i z 24-70 nie spudłował mi nigdy...

Ligo
26-06-2015, 21:51
U mnie z kolei na 5DII ze 135/2 miałem jedno ostre na 5, 6 zrobionych. X-E1 może wolniej ostrzy, ale trafia.

stafford
26-06-2015, 22:12
Głębia 5DII z 135 2.0 mniejsza jest niż z X-E1 z zoomem.

Za Optyczne z testu X-E1:
"Wyniki skuteczności autofokusa nie wyglądają niestety zbyt optymistycznie. Liczba trafień „w punkt” zbliża się co prawda do 1/4 wszystkich zdjęć, ale w 7 przypadkach (blisko 18%) odchyłki przekraczały 20% od najlepszego pomiaru w serii. Jak widać, aparaty Sony i Olympusa poradziły sobie w tej kwestii zauważalnie lepiej."

Może faktycznie miałem źle skonfigurowane pole AF ale żaden aparat do tej pory nie pudłował mi tak konsekwentnie.

leighadams
26-06-2015, 22:22
U mnie z kolei na 5DII ze 135/2 miałem jedno ostre na 5, 6 zrobionych. X-E1 może wolniej ostrzy, ale trafia.
Z ciekawości zapytam co fotografowałeś? Bo swego czasu używałem zestawu 5d classic + 135/2 i na celność nie narzekałem, a pstrykałem tym zestawem oprócz swoich dzieciaków w plenerze np. maratony mtb czy jakieś zawody cherlederek na dość ciemnej hali. Także nie potrafię sobie wyobrazić przy czym miałeś celność 1 na 5 czy 6 strzałów. Bez przesady, bo za chwilę się okaże, że oprócz fuji to niczym innym nie da się robić zdjęć. I żeby nie było, że jestem na nie, to sam się zastanawiam nad dokupieniem jakiegoś x do spacerków z rodziną czy wędrówek po górach, lub nawet całkowitą zmianą systemu, ale jakoś potrafię krytycznie spojrzeć na minusy systemu x.

motoko
26-06-2015, 22:28
Może faktycznie miałem źle skonfigurowane pole AF ale żaden aparat do tej pory nie pudłował mi tak konsekwentnie.

Przy kontrastowym AF im większe pole tym lepsza skuteczność, pozostaje zapytać czy to jeszcze można nazwać ostrzeniem "w punkt".

Ligo
26-06-2015, 22:32
Z ciekawości zapytam co fotografowałeś? Bo swego czasu używałem zestawu 5d classic + 135/2 i na celność nie narzekałem, a pstrykałem tym zestawem oprócz swoich dzieciaków w plenerze np. maratony mtb czy jakieś zawody cherlederek na dość ciemnej hali. Także nie potrafię sobie wyobrazić przy czym miałeś celność 1 na 5 czy 6 strzałów. Bez przesady, bo za chwilę się okaże, że oprócz fuji to niczym innym nie da się robić zdjęć. I żeby nie było, że jestem na nie, to sam się zastanawiam nad dokupieniem jakiegoś x do spacerków z rodziną czy wędrówek po górach, lub nawet całkowitą zmianą systemu, ale jakoś potrafię krytycznie spojrzeć na minusy systemu x.
Ale to nie tak... Ja też potrafię krytycznie spojrzeć na minusy sprzętu niezależnie, jak się nazywa. Fuji jest dobry, chociaż więcej frajdy sprawia mi ostatnio Sony. Wiadomo, że każdy ma tam jakieś swoje preferencje. Co do Canona, mówiłem o swoim egzemplarzu 5DII. Mam też do dzisiaj stare 5D i pomimo różnych opinii o AF w tym aparacie, nie miałem dotychczas problemów z ostrością również ze 135/2. Być może kwestia sztuki.

nordwind
26-06-2015, 22:41
Ten test celności AF w X-E1 z optycznych jest już chyba tak kultowy, jak filmy Barei :)
Posiadałem X-E1 i mogę za Ligo potwierdzić , AF niezbyt szybki ale jednak przyzwoicie celny.

motoko
26-06-2015, 22:41
Kazde tego typu ogolnikowe stwierdzenie mozna poddac pod dyskusje. Oczywiscie masz racje, ze na wykresach nawet szkla fuji w rogach traca na ostrosci, jednakze nie jest to taka mocna strata jak w szklach pelnoklatkowych na adekwatnych matrycach. Jako przyklad podales XF35/1.4, zapewniam, ze w rogach, na F1.4 jest zdecydowanie ostrzejszy od np. N50/1.4 co zreszta nie jest dla mnie wielkim zaskoczeniem. Ale do rzeczy. Istota wypowiedzi menago od Fuji, jest to, ze Fuji wybierajac APS-c i produkujac do swych aparatow, niespotykane w zadnym innym systemie opartym na APS-C, tak jasne i swietne zarowno optycznie, jak i pod wzgledem uzytych materialow i staranosci wykonania obiektywy, znalazlo zloty srodek miedzy jakoscia a wielkoscia. Pozwala to na zaspokojenie potrzeb prawie kazdego fotografa, ktory jest gotow na pewien kompromis. Ci ktorzy twierdza, ze w fotografii nalezy kierowac sie bezkompromisowoscia, sa w bledzie, bo fotografia, to jeden wielki kompromis. Co do ceny, to powiem tylko tyle: Gentlemen do not talk about money.

PS. Zaczepek pana DJHondy nie komentuje, odsylam do ksiazek.

Dziekuje za rzetelna i obiektywna odpowiedz. Porownanie z Nikkorem 50/1.4 Fuji wygra, z Sigma 50/1.4 Art pewnie juz nie, cenowo wiemy jak to jest, Nikkor tanszy, ale to takie f/1.4 dla ubogich, Sigma stawia poprzeczke duzo wyzej, ale jest sporo drozsza, oba kryja za to pelna klatke. Odbijac pileczke i ciagnac dyskusje mozna w nieskonczonosc.
Faktem jest, ze Fuji stworzylo system bardzo przemyslany i co ciekawe jak malo ktora firma slucha uzytkownikow.

p.s.

czy ktos moze mnie oswiecic i wyjasnic do czego sluzy przesuwany pierscien ostrosci na XF23/1.4?

p.s.2

Wszystkim piewcom jaka to zaleta jest mala waga aparatu, jak to wasze Nikony i Canony kurz zbieraja od czasu zakupu Fuji powiem tylko, ze majac D700 i D3 w 90% przypadkow bralem ze soba D3, nawet na rodzinny spacer czy urodziny kolezanki... Masochizm?

djhonda
26-06-2015, 22:53
czy ktos moze mnie oswiecic i wyjasnic do czego sluzy przesuwany pierscien ostrosci na XF23/1.4?

Z tego co pamietam, do przestawiania trybu ostrzenia manual/auto

motoko
26-06-2015, 23:05
Z tego co pamietam, do przestawiania trybu ostrzenia manual/auto

Czyli z trzeba przesunac pierscien na obiektywie, a nastepnie przelacznik na aparacie? Ulatwienie to to nie jest...

MariuszJ
26-06-2015, 23:13
Czyli z trzeba przesunac pierscien na obiektywie, a nastepnie przelacznik na aparacie? Ulatwienie to to nie jest...

Nie musisz już w aparacie.

A ficzer sprawdza się bardzo dobrze z moim XF14. Dzięki niemu mogę szybko zablokować ostrość na zadany dystans - nieocenione zarówno w landszafcie, jak i sytuacyjnym szybkim stricie.

Panerai
26-06-2015, 23:18
MariuszJ - ty też pozbyłeś się już Nikona ?

candar
27-06-2015, 00:56
X-T1 + test 35 1.4 :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4486402-1/DSCF6778n2m.jpg)

bradley
27-06-2015, 01:23
I to jest właściwe podsumowanie tej całej dyskusji nt wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia! :-)

motoko
27-06-2015, 01:37
X-T1 + test 35 1.4 :)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4486402-1/DSCF6778n2m.jpg)

Ostry ten obiektyw, zobaczcie jak modelce spodnie na d...e pociął...

ANTYMOD
27-06-2015, 02:32

Ale porównaj jaka rozdzielczość jest na rogu klatki Fuji na pełnej dziurze a jakie na środku kadru szkła systemowego na FF za taką samą cenę - przepaść bo fuji na krawędzi ma mniej więcej tyle rozdzielczości ile systemówki na środku kadru.

djhonda
27-06-2015, 06:01
35mm Fuji ma to coś. To był mój ulubiony obiektyw z całej kolekcji a przewinęło sie tego sporo: 12mm Zeiss, 18mm, 23mm, 27mm, 35, 56 i litowy zoom 18-55.

Zolty
27-06-2015, 06:25
Wg jednego z uzytkownikow (post na dpreview) nowy FW 4.0 troche lagodzi krzywe - jpg bardziej zblizone do X-Pro nie tak kontrastowe jak w FW 3.11.

epicure
27-06-2015, 08:37
...majac D700 i D3 w 90% przypadkow bralem ze soba D3, nawet na rodzinny spacer czy urodziny kolezanki... Masochizm?

No jak się wydało tyle kasy w topowe zabawki, to się je zabiera, a do wszelkich niewygód to nawet głupio się przyznać przed samym sobą :-)

Marek
27-06-2015, 09:11
... Masochizm?

Tak. Ale spokojnie, to mija z czasem (ja mam to już za sobą) :D

motoko
27-06-2015, 09:18
Ale porównaj jaka rozdzielczość jest na rogu klatki Fuji na pełnej dziurze a jakie na środku kadru szkła systemowego na FF za taką samą cenę - przepaść bo fuji na krawędzi ma mniej więcej tyle rozdzielczości ile systemówki na środku kadru.

Nie bardzo jest z czym porównywać, systemowe 50/1.4 Canona i Nikona to dosyć wiekowe konstrukcje, a Sigma 50 Art jest droższa od Fuji, kryje za to pełną klatkę i wygrywa z Fuji optycznie.

kkokosz
27-06-2015, 11:35
Wszystkim piewcom jaka to zaleta jest mala waga aparatu, jak to wasze Nikony i Canony kurz zbieraja od czasu zakupu Fuji powiem tylko, ze majac D700 i D3 w 90% przypadkow bralem ze soba D3, nawet na rodzinny spacer czy urodziny kolezanki... Masochizm?

Ale o czym tu dyskutować? Jednym waga przeszkadza, inni dźwigają na spacery wielki format i sobie chwalą. Mnie i kilku innym kolegom waga D700 czy innego lustra przeszkadzała w relaksie i fotografowaniu, Tobie nawet D3 nie. Czy to czegoś dowodzi? Chyba tylko tego, że nam zmiana Nikonów na Fuji wyszła na dobre :) Ja dwa, trzy lata temu chodziłem na spacery obwieszony dwoma lustrzankami, a na plecach dźwigałem plecak z dodatkowym zestawem obiektywów. I mi przeszło, tak po prostu. Teraz chodzę z X-E1 + 27/2.8 w malutkiej torbie albo wprost w ręce. Co kto lubi :D

MarcinKonrad
27-06-2015, 11:49
Trochę o nowym FW 4.0 w wersji beta. Ci, którzy użytkują 35/1.4 wiedzą jak "szybki" jest ten obiektyw.
Z nowym FW w trybie AF-C można tym obiektywem robić zdjęcia dzieciaków w ruchu.
Zrobiłem test ze swoją córką, 20m pochylona rampa, hulajnoga, poruszanie się szybsze niż w truchcie.
X-T1 w trybie strefowego AF, AF-C, napęd w trybie low. Wszystkie kadry ostre!
Oczywiście nie jest tak różowo zawsze, szczególnie z "napędem" w trybie high, ale na ok. 80% kadrów ostrych zawsze można liczyć, co nie jest wartością dużo gorszą od tej którą pamiętam z D300S.
I ciekawostka, 35/1.4 wcale nie sprawuje się gorzej od np. 16-55/2.8 który ma mniej więcej podobną ilość pudeł.
Zerowy progres za to odnotowuję na 23/1.4 - użytkowanie tego szkła w zasadzie nie różni się w prędkości ostrzenia od poprzedniego FW.
Po cichu liczę, że z czasem Fuji podkręci prędkość tych szkieł wydając update FW dla nich samych.

źródło (http://imageshack.com/i/pau6D4s5j)

candar
27-06-2015, 12:48
X-T1 35 1.4

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4486456-1/DSCF6977n16m.jpg)

motoko
27-06-2015, 13:20
Ja dwa, trzy lata temu chodziłem na spacery obwieszony dwoma lustrzankami, a na plecach dźwigałem plecak z dodatkowym zestawem obiektywów. I mi przeszło, tak po prostu. Teraz chodzę z X-E1 + 27/2.8 w malutkiej torbie albo wprost w ręce. Co kto lubi :D

Ja chodziłem z 6D + 35/2.0 i nie narzekałem. Torba też nie była zbyt wielka.

Trevor
27-06-2015, 13:41
X-T1 35 1.4

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4486456-1/DSCF6977n16m.jpg)
Stacja delux tuse tankuję

lucek92
27-06-2015, 13:54
Jaki pasek na nadgarstek polecicie do X-T10?

Myślę o czymś takim --> http://allegro.pl/mamba-art-pasek-fuji-sony-canon-nikon-olympus-i5403433819.html

Wersja srebrna bo mam srebrną dziesiątkę.

kkokosz
27-06-2015, 20:13
Jaki pasek na nadgarstek polecicie do X-T10?

Ja mam przy X-E1 taki: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/joby-pasek-na-nadgarstek-ciemnoszary.html :)

marrkj
27-06-2015, 21:58
darmowa wysyłka http://www.banggood.com/Camera-Wrist-Hand-Strap-Leather-For-Canon-Nikon-Olympus-Panasonic-p-930570.html Sklep sprawdzony

Lancelot
27-06-2015, 22:58
darmowa wysyłka http://www.banggood.com/Camera-Wrist-Hand-Strap-Leather-For-Canon-Nikon-Olympus-Panasonic-p-930570.html Sklep sprawdzony

Taaa. Kolejny jednopostowiec poleca chiński sklepik. Płacą wam za to czy jak?

nowart
27-06-2015, 23:14
Wracając do wcześniejszej dyskusji o powerbankach, właśnie jest świetna cena na oryginalne xiaomi za ok 55zł za 10000mAh
http://www.banggood.com/Original-XIAOMI-5_1V-2_1A-10000mAh-Power-Bank-For-Smartphone-p-977406.html?utm_source=tradetracker&utm_medium=tradetracker&utm_content=171762&utm_campaign=12

p.s. Lancelot, to nie jest jakiś tam chiński sklepik tylko solidna marka, potęga, która nasze allegro wciągnęłaby nosem bez zająknięcia :)

marrkj
27-06-2015, 23:26
Może tak akurat głupio wyszło że mój pierwszy post to akurat link do paska z chin, ale temat przeglądam od około pół roku. Chciałem tylko po prostu podać linka do tanszej opcji :) i oswiadczam publicznie ze nie mam w tym żadnego zysku. Robie co raz w tym sklepie i innych zagranicznych zakupy wiec pomyslałem że polecę, a jeśli ktoś chce płacić za kawałek sznurowki na allegro 40 zł to juz jego sprawa. Power bank też kupiłem u nich i tez jestem mega zadowolony . Sluchawki itd.

lucek92
28-06-2015, 00:09
No i oczywiście wybrałem ten najbardziej pasujący do korpusu. W każdym razie dzięki za propozycje - jakby ten się nie sprawdził to wiem gdzie szukać.

Dziwne uczucie mam z tym X-T10. Obrabiając parę RAFów stwierdzam, że nie potrafię tak ładnie ich wywołać jak to mi serwuje sam aparat. Może kwestia wprawy, z pewnością będę teraz mniej czasu poświęcał na obróbkę. Zwróciłem też uwagę na sporego cropa jpga względem rawa, co spowodowane jest zapewne automatyczną korekcją dystorsji - nie przeszkadza wam to? Chciałbym mieć kontrolę czy aparat ma korygować dystorsję.

To takie pierwsze wrażenia z zabawy plikiem X-T10, na temat użytkowania wypowiem się po jakimś dłuższym spacerku.

nordwind
28-06-2015, 00:23
astia, samyang 12/2

źródło (http://images54.fotosik.pl/753/68ebc17929b9020d.jpg)

nordwind
28-06-2015, 00:27
mała wariacja na temat :)

źródło (http://images55.fotosik.pl/754/ef883ec0720318bd.jpg)

Panerai
28-06-2015, 01:05
Nordwind - z jakiej puszki ww fotografia ? Masz jakiś link do oryginalnego pliku bo tutaj przyznam ... jakościowego szału nie ma.

ANTYMOD
28-06-2015, 10:26
Nie bardzo jest z czym porównywać, systemowe 50/1.4 Canona i Nikona to dosyć wiekowe konstrukcje, a Sigma 50 Art jest droższa od Fuji, kryje za to pełną klatkę i wygrywa z Fuji optycznie.

To nie wiem dlaczego sam podważasz taki argument mimo, że jest prawdziwy - nie tylko dlatego, że systemówki lezą i kwiczą w Canonie i Nikonie ( przypomnę, że nikona G nie jest taka stara!) i faktycznie, żeby mieć jakąkolwiek przyzwoita ostrość trzeba je przymykać
Ale dodam Ciekawostkę, że rozdzielczość na krawędzi kadru pomiędzy Fuji a Sigmą 50mm A jest niemal taka sama - obie mają około 27lpmm (pomijam zmianę crop/FF0=) wiec nie do końca tak się zgadzam, że Sigma wygrywa optycznie - tutaj Filozofia X dała taką samą rozdzielczość na krawędzi kadru i o wiele większą rozdzielczość na środku kadru (liczoną w lpmm).

Ba żeby jeszcze podgrzać atmosferę - Otus 55 mm f/1.4 zqa 15 000 zł ma 1lpmm wyższa rozdzielczość na krawędzi kadru niż fuji mimo niemal 10 krotnej różnicy w cenie.

Świadomie pomijam różnice ff/aps-c ale teza Menegera z Fuji jest słuszna bo Fuji X (jako system) w kategorii ostrości na krawędzi kadru nie ma się czego wstydzić i faktycznie większość szkieł systemowych musi być przymknięta o kilka działek by zbliżyć się do tego poziomu który pokazuje fuji a wtedy dof canona/nikona może być nawet większy (27lpmm na krawędzi kadru Canon 50mm 1.4 osiąga na f2.2 a nikon 1.4G w okolicach f1.8 i oba te szkła na środku kadru na tych przysłonach są dalej daleko, w tyle i zbliżają się do tego co pokazuje fuji na f1.4 dopiero w okolicach f2.8.

d90
28-06-2015, 10:36
No fajnie.
Ale po co komu ta cała ostrość ?
Nie lepiej zamiast sie podniecać, na spacer iść ?
Zdjecie se zrobić ?
Udowadniać światu ze dobrze wydaliście kase ?
Od tego to sa optyczne chyba...i durnowate komenty...

Przeciez do tego co tu pokazujecie, to spokojnie kazdy aparat da rade.
I każde niemal szkło. Kitowe tez pod uwagę biore.
A czesto mozna zrobic to samo, i pewnie duuuzo lepiej.

A portret ?
A tu ostrosc (zabawne, co nie?) potrzebna nie jest. Wręcz przeciwnie...

ANTYMOD
28-06-2015, 10:47
To była krytyka wypowiedzi Menegera Fuji kilka/kilkanaście postów wcześniej.
Oczywiściepełna zgoda, że rozdzielczość nie jest najważniejsza.

Marcin Jakubowski
28-06-2015, 11:33
No fajnie.
Ale po co komu ta cała ostrość ?
Nie lepiej zamiast sie podniecać, na spacer iść ?
Zdjecie se zrobić ?
Udowadniać światu ze dobrze wydaliście kase ?
Od tego to sa optyczne chyba...i durnowate komenty...

Przeciez do tego co tu pokazujecie, to spokojnie kazdy aparat da rade.
I każde niemal szkło. Kitowe tez pod uwagę biore.
A czesto mozna zrobic to samo, i pewnie duuuzo lepiej.

A portret ?
A tu ostrosc (zabawne, co nie?) potrzebna nie jest. Wręcz przeciwnie...

Myślę,że odrobinę przesadzasz .

Po pierwsze nie wszystkie zdjęcia w tym wątku są na tyle słabe, że uzasadniony jest pogląd, iż nie ma znaczenia czym zostały zrobione.
Po drugie, jest to wątek o systemie x, posiadacze tego systemu w większości przypadków nie stanowią dla siebie grupy wsparcia w przekonaniu, że dobrze wydali własne pieniądze zaś argumenty stricte sprzętowe (dotyczące także jakości optycznej szkieł) podnoszone są raczej w dyskursach z osobami, które wpadają tutaj i twierdzą, że system x jest bez sensu bo to czy tamto.

Otóż nie jest. Podobnie jak bez sensu nie są inne systemy.

Ja byłem w nikonie (od d70 poprzez d200 po d700 z topowymi szkłami) miałem Olympusa Ep-2, nexa-7 i dopiero fuji (już od ponad roku) daje mi poczucie, że jestem u siebie. Zdaję sobie sprawę z pewnych ograniczeń (każdy system je ma) ale już teraz wiem, że mój następny korpus (wcale nie tak szybko) będzie również tej marki.

Natomiast nie wyobrażam sobie, żebym wpadał do watka nexowego i obwieszczał wszem i wobec, że ten system jest bez sensu bo mi nie pasował i z niego wyszedłem (bez żalu btw), i że koledzy "neksiarze" są dla siebie grupą wsparcia w utwierdzaniu się w dobrym wyborze.

Dodam jeszcze, że tego posta napisałe tylko dlatego, że w Szczecinie jest ciulowa pogoda a jakby było choć troch ładnie to bym robił zdjęcia :)

nordwind
28-06-2015, 11:38
Nordwind - z jakiej puszki ww fotografia ? Masz jakiś link do oryginalnego pliku bo tutaj przyznam ... jakościowego szału nie ma.

X-E2,
Mógłbym wyciągnąć prawą stronę z cieni i dodać trochę szczegółów w światłach na pniu, zmniejszyć kontrast, rozjaśnić.... zgubiłoby to jednak efekt o który mi chodziło.

nikoniarz
28-06-2015, 11:56
Witam. Jestem w posiadaniu FX i DX. Tego drugiego trzymam tylko i wyłącznie z racji dużo mniejszych gabarytów w połączeniu z stałkami pokroju 35/1.8 lub 50/1.8. Aczkolwiek z upływem czasu nawet i taki zestaw okazuje się sporych gabarytów (w końcu to D300...). Coraz częściej chodzi mi po głowie zamiana na coś bardziej kompaktowego. I tak oto wpadł mi do głowy X10- super gabaryty, fajny zakres ogniskowych, spoko jasność (zdaję sobie sprawę, że f2-2.8 będzie sobie radzić gorzej niż na DX ale to nieistotne bo tam gdzie będzie potrzebna jak najwyższa jakość pozostanie mi FX), wizjer, stopka pod lampę, rawy... I jeszcze więcej zalet jak dla mnie by się znalazło. Aczkolwiek mam pytanie do posiadaczy X10- jak sobie radzi AF w trybie AF-C? Nie chodzi mi o to, by nadążał za F1 na torze czy łapał latające ptaszki, tylko czy jest stosunkowo użyteczny? Może ktoś uraczy mój wzrok jakimiś kadrami złapanymi "w ruchu"? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Panerai
28-06-2015, 12:41
X-E2,
Mógłbym wyciągnąć prawą stronę z cieni i dodać trochę szczegółów w światłach na pniu, zmniejszyć kontrast, rozjaśnić.... zgubiłoby to jednak efekt o który mi chodziło.

Nie, nie ... wszystko ok. Chodziło mi o szczegółowość obrazu / detali w powiększeniu. Klimat fotografii oddany bardzo ładnie. Dzięki za info o puszce. Tak czytam / dopytuję bo obawiam się czy przełknę obraz z innej matrycy niż mój D 800, będąc kuszony przez X-T1 :)

nordwind
28-06-2015, 13:16
Panerai
Jak dla mnie i pewnie nie tylko, detalu w Fuji nie brakuje, zwłaszcza z dobrymi szkłami.
Możliwości sprzętu najlepiej sprawdzić osobiście . Wczoraj np. bawiłem się w sklepie X-T1.
W tym przypadku Samyang jest na pełnej dziurze f2.0 i kadr sporo przycięty.

zoom2
28-06-2015, 13:28
@Panerai,
sam zadawałem sobie identyczne pytanie. w moim przypadku to 800e ale to bez znaczenia. porownywalem swoje rawy i rawy X-t1 z sieci bo innych nie mialem.
werdykt jest nastepujecy.
zupelnie nie dziwi mnie ze jakosc zdjec z matrycy x-t1 wielu wystarcza , gdyz ta jakosc jest tak dobra ze olbrzymim zapasem spelnia wiekszosc oczekiwan.
ale technicznie jakosc z matrycy d800 jest po prostu bardzo wyraznie lepsza. i to duzo lepsza.

Witek.K
28-06-2015, 14:00
A ja poprosze o przyklad zdjecia wyknanego przez np. @Panerai'a w ktorym ilosc detalu Fuji w stosunku do D800 bedzie niewystarczajaca. Jesli argumentem maja byc wydruki o jakichs niespotykanych rozmiarach, poprosze rowniez o przykladowe zdjecie takowych.

zoom2
28-06-2015, 14:07
pytanie o to czy obraz z matrycy d800 jest lepszy od obrazu z matrycy X-T1 jest o tyle smieszne , ze oczywistym jest ze jest lepszy ( z d800).
nalezy zadac pytanie czy obraz z X-t1 jest wystarczajaco dobry ( i z jakim zapasem ) do typu uprawianej fotografi.
A wtedy bardzo latwo okaze sie ze X-t1 jest bardzo dobrym jak nie najlepszym wyborem.
Ja na razie pozostaje z nikonem a jesli chodzi o bezlustro to w tej chwili najblizej mi do sony.

Panerai
28-06-2015, 14:48
A ja poprosze o przyklad zdjecia wyknanego przez np. @Panerai'a w ktorym ilosc detalu Fuji w stosunku do D800 bedzie niewystarczajaca. Jesli argumentem maja byc wydruki o jakichs niespotykanych rozmiarach, poprosze rowniez o przykladowe zdjecie takowych.

W tygodniu wybiorę się do cyfrowych z D 800. Zrobię jakieś detaliczne foto ww oraz XT-1 (który strasznie mi się podoba). O wynikach powiadomię publikę. Obraz z D 800 zawsze mogę pogorszyć do poziomu innego aparatu ... a nie o to mi chodzi :)

nordwind
28-06-2015, 15:08
samyang 12/2 i miejskie chaszcze :)

źródło (http://images55.fotosik.pl/754/e377325f4c0a5386.jpg)

Witek.K
28-06-2015, 16:10
W tygodniu wybiorę się do cyfrowych z D 800. Zrobię jakieś detaliczne foto ww oraz XT-1 (który strasznie mi się podoba). O wynikach powiadomię publikę. Obraz z D 800 zawsze mogę pogorszyć do poziomu innego aparatu ... a nie o to mi chodzi :)

Chyba mnie nie zrozumiales. Jesli komus tak zalezy na ilosci detali, to znaczy, ze jest mu to na codzien niezbedne a jesli tak jest, to ma takich przykladow we wlasnym kompie na peczki i nie musi robic jakis sztucznych porownan.

zoom2
28-06-2015, 16:16
@Witek.K
myślę ,że dla @Panerai nie jest to niezbedne, tylko on tak chce.
to samo tyczy sie mojej osoby.

Panerai
28-06-2015, 16:59
Dokładnie jak napisał zoom2. No chyba o to mi chodzi Witku w tym wszystkim - by sprzęt zapewniał fotografowanie w wysokich detalach. Wyobrażałem sobie, że Fuji mógłby być dla mnie ZAMIAST dużego i ciężkiego D 800. Jak na razie chętnie przytulę X-T1 DODATKOWO. Bo tak chcę ... a że nie ma pośpiechu ... może Fuji zaskoczy mnie jakąś nową puszką z wyraźnie lepszą matrycą. Te wszystkie Velvie itp. zrobię sobie w LR czy PS ... detalicznie szczegółowego obrazka nie zrobię żadnym programem.

zoom2
28-06-2015, 17:41
@Panerai,
na te chwile najblizsze (obrazowo) temu co chcesz osiągnąć to któraś z sidemek Sony.

Witek.K
28-06-2015, 17:59
"Bo tak chce" jest "argumentem" przed ktorym jestem zmuszony skapitulowac.

Myślę,że odrobinę przesadzasz .

Po pierwsze nie wszystkie zdjęcia w tym wątku są na tyle słabe, że uzasadniony jest pogląd, iż nie ma znaczenia czym zostały zrobione.
Po drugie, jest to wątek o systemie x, posiadacze tego systemu w większości przypadków nie stanowią dla siebie grupy wsparcia w przekonaniu, że dobrze wydali własne pieniądze zaś argumenty stricte sprzętowe (dotyczące także jakości optycznej szkieł) podnoszone są raczej w dyskursach z osobami, które wpadają tutaj i twierdzą, że system x jest bez sensu bo to czy tamto.

Otóż nie jest. Podobnie jak bez sensu nie są inne systemy.

Ja byłem w nikonie (od d70 poprzez d200 po d700 z topowymi szkłami) miałem Olympusa Ep-2, nexa-7 i dopiero fuji (już od ponad roku) daje mi poczucie, że jestem u siebie. Zdaję sobie sprawę z pewnych ograniczeń (każdy system je ma) ale już teraz wiem, że mój następny korpus (wcale nie tak szybko) będzie również tej marki.

Natomiast nie wyobrażam sobie, żebym wpadał do watka nexowego i obwieszczał wszem i wobec, że ten system jest bez sensu bo mi nie pasował i z niego wyszedłem (bez żalu btw), i że koledzy "neksiarze" są dla siebie grupą wsparcia w utwierdzaniu się w dobrym wyborze.

Dodam jeszcze, że tego posta napisałe tylko dlatego, że w Szczecinie jest ciulowa pogoda a jakby było choć troch ładnie to bym robił zdjęcia :)

Nic dodac, nic ujac. :)

Panerai
28-06-2015, 18:08
Na dzień dzisiejszy jak dla mnie królewskim zestawem jakościowym jest D 800 (810 ) + Sigma 35mm f1.4 DG HSM. Za to Fuji X-T1 jest wyjątkowo piękny jako urządzenie i doskonały jako wycieczkowiec. (pogoda w Szczecinie zrobiła się słoneczna ... do zobaczenia na szlaku).

Marcin Jakubowski
28-06-2015, 18:19
Dokładnie jak napisał zoom2. No chyba o to mi chodzi Witku w tym wszystkim - by sprzęt zapewniał fotografowanie w wysokich detalach. Wyobrażałem sobie, że Fuji mógłby być dla mnie ZAMIAST dużego i ciężkiego D 800. Jak na razie chętnie przytulę X-T1 DODATKOWO. Bo tak chcę ... a że nie ma pośpiechu ... może Fuji zaskoczy mnie jakąś nową puszką z wyraźnie lepszą matrycą. Te wszystkie Velvie itp. zrobię sobie w LR czy PS ... detalicznie szczegółowego obrazka nie zrobię żadnym programem.

Rozumiem Twoje podejście. Jest w mojej ocenie obarczone pewnym błędnym założeniem - które zresztą sam demaskujesz.

Otóż nie ma aparatu (systemu) najlepszego we wszystkich kategoriach. Masz D800 (dającego fantastyczny obrazek) a mimo to szukasz czegoś innego. Tak samo fuji - nie jest najlepsze we wszystkim. A na pewno nie da Ci najlepszego obrazka (cokolwiek by to znaczyło). Ma za to inne zalety, które dla Ciebie nie mają być może znaczenia dla kogoś innego owszem.

Moim zdaniem klucz leży w udzieleniu sobie odpowiedzi na pytanie jakiego narzędzia potrzebuję (-esz).

Jak dla mnie - kombinacja korpus/optyka/obrazek jest super. Dla kogoś innego nie.
Jakbym miał zarabiać na fotografii sportowej, xt1 (nawet po upgradzie) nie było by moim wyborem. Dla Ciebie ważne są wysokie detale ? Ok. Mam jednak wrażenie, że Tobie chodzi raczej o świadomość, że te detale są (bo być powinny z uwagi na rozdzielczość matrycy). Dlatego kolega kilka postów wyżej prosił Cię o podanie przykładu Twojej fotografii gdzie ten wysoki detal miałby znaczenie.

No chyba, że chodzi o zaspokajanie swoich potrzeb (sprzętowych oczywiście). Co jednak z fotografowaniem nie ma za wiele wspólnego. A też jest fajne i nie odmawiam nikomu prawa do takiego podejścia do naszego hobby. W takim jednak przypadku proponuję skierowanie uwagi na sony a7rII. Ponoć tym razem Sony udało się dokonać niemożliwego :)

A tak w ogóle to w Sz. wyszło słońce.

djhonda
28-06-2015, 19:37
Roznica miedzy użytkownikami nexow, olympusow, Sony i reszty a użytkownikami Fuji na tym forum jest taka ze jak ktos w ich wątkach napisze ze ich sprzęt ma jakieś braki to nie dzieje sie nic specjalnego a jak sie cos podobnego napisze w tym wątku to ma miejsce krucjata, armia wiernych rusza na ratunek nadszarpniętego wizerunku marki.

Kazdemu wg potrzeb ale fanatyzm gorszy od faszyzmu.

Zolty
28-06-2015, 19:58
Nie chce mi sie szukac w czelusciach - ale pamietam wlasny wpis w watku o Sony RX100, wpis w ktorym skrytykowalem to malenstwo za ograniczenia obslugi. Wierz mi - reakcja byla taka jakbym zszargal swietosc I przespal sie z wlasna siostra.
Zaden system nie jest bez wad, zaden (MZ) nie jest godny aby stawiac go na piedestale/oltarzu - ale w kazdym watku znajda sie zarowno tacy ktorzy wpadna skrytykowac posiadaczy systemu (a nie tylko sam sprzet), jak I tacy ktorzy walna "Rejtana" i beda robic obrone Czestochowy w odpowiedzi na najmniejsza krytyke sprzetu.

Zyj I pozwol zyc innym - kazdy kupuje co chce, robi zdjecia czym chce i tak jak umie (jak nie umie to tez czasem robi - vide ja). A racja nie musi byc "najmojsza" - kazdy ma wlasna.

Marcin Jakubowski
28-06-2015, 20:34
Roznica miedzy użytkownikami nexow, olympusow, Sony i reszty a użytkownikami Fuji na tym forum jest taka ze jak ktos w ich wątkach napisze ze ich sprzęt ma jakieś braki to nie dzieje sie nic specjalnego a jak sie cos podobnego napisze w tym wątku to ma miejsce krucjata, armia wiernych rusza na ratunek nadszarpniętego wizerunku marki.

wpadasz tu ze stopką:
"najlepszy aparat to ten, który ma napis Fuji"

i serwujesz prawdę objawioną o użytkownikach fuji zarzucając im fanatyzm. Trudno z czymś takim dyskutować.

Dodam jednak, że swego czasu obserwowałem wątki o wszelkich body Nikona, Olympusa, Nex-ów, Apple, Canona i w każdym toczyły się wojenki. I zawsze, dosłownie zawsze, prędzej czy później w toku tych bezsensownych sporów pojawia się jakiś fanatyk, który nie rozumie tego, że nie ma jednej sprzętowej prawdy objawionej a zarzuca innym fanatyzm.

pozdrawiam serdecznie

burzaa
28-06-2015, 20:38

Drogi kolego - zacznij od siebie.

Witek.K
28-06-2015, 21:40
Niektorzy nie potrafia odpuscic, ale chetnie wyzywaja innych od fanatykow. DJHONDA nie dosc, ze nie masz pojecia o sprzecie fotograficznym (madrosci z kilku postow wczesniej), to jeszcze do tego lubisz obrazac innych - dla mnie przestales istniec.

Panerai
28-06-2015, 21:43
Boshe co ja narobiłem. A zaczęło się od wątpliwości co do detalu na fotografii Nordwinda :( Może to zwyczajnie z powodu ograniczeń technicznych tego forum. Spokojnie.

nordwind
28-06-2015, 22:07
Boshe co ja narobiłem. A zaczęło się od wątpliwości co do detalu na fotografii Nordwinda :( Może to zwyczajnie z powodu ograniczeń technicznych tego forum. Spokojnie.

Wrzuć może poglądowo jakieś zdjęcie z detalem z tej 800setki zobaczymy jak prezentuje się na stronie , tylko nietestowe, normalne tak jak moje. :)

Panerai
28-06-2015, 22:11
Ano czegoś poszukam jak się ogarnę . Z jakiego programu korzystałeś wrzucając swoja fotografię, do jakiej rozdziałki zmniejszyć ?! Albo inaczej. Możesz wrzucić swoją fotografię na dropboxa i podać link? Tak również mi będzie łatwej bo przedwczoraj go ogarnąłem. W ciągu godziny zapodam link do dropboxa ... będzie łatwiej nam porównać.

Marek
28-06-2015, 22:31
Ja się nie znam na tych porównaniach, ale może wrzuć zdjęcie 1000 na dłuższym boku i crop 100% tez 1000? Podobnie jak zdjecie 6 i 7 tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3571764&postcount=7696)?
;)

nordwind
28-06-2015, 22:31
Zmniejszyłem w IrfanView, można tam nawet dodatkowo wyostrzyć w miarę potrzeby.Nic lepszego pod ręką nie mam.
Fotka jest w rozmiarze 800x630, pełna dziura f2 Samyanga. Następna jest większa 1000x671. W mojej opinii w obu detalu jest dużo, zważywszy na rodzaj światła i motyw. Gdybym chciał skupić się na większej ilości detalu użyłbym oczywiście lepszej 35/1.4.
Oczywiście porównujemy FF D800 36Mpx do 16Mpx Fuji i z dwukrotnie mniejszą powierzchnią matrycy . Ja nie chcę oglądać po kawałku pełnego pliku, wrzuć cropa na forum. Oryginał mogę przesłać dropboxa, tylko najpierw muszę go ogarnąć.

djhonda
28-06-2015, 22:33
Niektorzy nie potrafia odpuscic, ale chetnie wyzywaja innych od fanatykow. DJHONDA nie dosc, ze nie masz pojecia o sprzecie fotograficznym (madrosci z kilku postow wczesniej), to jeszcze do tego lubisz obrazac innych - dla mnie przestales istniec.

Ty dla mnie nigdy nie istniałeś więc chyba OK. Fanatyków i oszołomów staram się omijać szerokim łukiem.

Marek
28-06-2015, 22:37
... Fanatyków i oszołomów staram się omijać szerokim łukiem.
Bardzo mądrze, bardzo mądrze. Niestety tutaj tylko tacy. Wyciągnij więc odpowiednie wnioski.

Panerai
28-06-2015, 22:49
Nordwind - nie wiem czy dropbox otworzy NEF. Wrzucam tez kilka jpg. System pokazuje, że załadunek potrwa 2 godziny ... mogłem przynajmniej wybrać jakieś ciekawe foty, a ja nawrzucałem lekko przypadkowe z kilku okresów :) Tak czy inaczej zostawiłem wiadomość na PW.

nordwind
28-06-2015, 23:04
Nordwind - nie wiem czy dropbox otworzy NEF. Wrzucam tez kilka jpg. System pokazuje, że załadunek potrwa 2 godziny ... mogłem przynajmniej wybrać jakieś ciekawe foty, a ja nawrzucałem lekko przypadkowe z kilku okresów :) Tak czy inaczej zostawiłem wiadomość na PW.

Chyba nie zrozumieliśmy się , prosiłem tak jak i Marek2004 o poglądową fotkę tutaj na forum.

Panerai
28-06-2015, 23:14
Hmmmm to dalej pytam jak ja tu wrzucić skoro juz muszę tutaj porównywać ... jakiś imageszak czy coś podobnego ? (a bardziej zależy mi na przekonaniu się, że X-T1 daje piękny obrazek niż to, że na forum zdjęcia wychodzą gorzej niż w rzeczywistości) :)

Ja się nie znam na tych porównaniach, ale może wrzuć zdjęcie 1000 na dłuższym boku i crop 100% tez 1000? Podobnie jak zdjecie 6 i 7 tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3571764&postcount=7696)?
;)

Marek - te fotki scyzoryka to z X-T1 ?? Jeśli tak to miazga ! Detaliczne, aż miło ... i mogę przerwać ładowanie dropboxa :)

Marek
28-06-2015, 23:24
Wszystko xt1 + 35/1,4 + chińskie pierścienie.

nordwind
28-06-2015, 23:30
Hmmmm to dalej pytam jak ja tu wrzucić skoro juz muszę tutaj porównywać ... jakiś imageszak czy coś podobnego ? (a bardziej zależy mi na przekonaniu się, że X-T1 daje piękny obrazek niż to, że na forum zdjęcia wychodzą gorzej niż w rzeczywistości) :)

Ja wrzucam do fotosik.pl
Spodziewam się, że plik z D800 będzie bardziej szczegółowy niż z Fuji, to chyba oczywiste.
Dla Ciebie pewnie ważna jest kwestia, na ile ?
Osobiście chciałbym zobaczyć jak wygląda taka fota na forum w necie.
Przecież większość naszej radosnej twórczości przeglądamy w ten sposób. Niewielu z nas robi wydruki wielkoformatowe, pewnie to są jakieś promile. Rzadkością wśród amatorów jest też 32 calowy monitor
Eizo za 20tyś :)

Marek
28-06-2015, 23:39
Ja robiłem wykadrowane zdjęcia A3 i A2 z D700 na papierze. Jakość super. Bez uwag.
Oglądam zdjęcia na Eizo, ale 22 calowym ;)

nordwind
28-06-2015, 23:43
Ja robiłem wykadrowane zdjęcia A3 i A2 z D700 na papierze. Jakość super. Bez uwag.
Oglądam zdjęcia na Eizo ale 22 calowym ;)

To jesteś w tych promilach :) Ja nie mogę zebrać się, antyramy czekają i kurzą się.
Ja mam Samsunga 22calowego ale bardziej mi pasuje moja 17stka w laptopie.
Moim szczytem możliwości kiedyś to była Iiyama z płaskim kineskopem Mitsubishi.

jo44
29-06-2015, 00:00
Hmmmm to dalej pytam jak ja tu wrzucić skoro juz muszę tutaj porównywać ... jakiś imageszak czy coś podobnego ?
Otwórz swojego Dropboxa w przeglądarce.
Odszukaj katalog Public.
Wrzuć plik/i do tego katalogu.
Gdy już "przejdą" do katalogu najedź kursorem na nazwę pliku,
naciśnij prawy klawisz myszy i wybierz "Kopiuj łącze publiczne".
Otworzy się okno z linkiem do skopiowania (możesz go skrócić
naciskając "Skróć łącze") - skopiuj link.
Na forum, w oknie w którym piszesz posta odszukaj "Wstaw Obrazek".
Do "ramki" skopiuj link z Dropboxa - cały i tylko ten link (bez podstawiającego się
w ramce http:// ).
I to wszystko. :)

Marek
29-06-2015, 00:12
To jesteś w tych promilach :) Ja nie mogę zebrać się, antyramy czekają i kurzą się.
Ja mam Samsunga 22calowego ale bardziej mi pasuje moja 17stka w laptopie.
Moim szczytem możliwości kiedyś to była Iiyama z płaskim kineskopem Mitsubishi.

A2 daleko do wydruku wielkoformatowego :)

Ja potrzebowałem zdjęcia na wystawę i dlatego zrobiłem. Cała reszta leżakuje w plikach. I dlatego nie lubię cyfry ;) Jak robiło się analogowo to musiałeś wołać i na papier, bo inaczej nie widziałeś co zrobiłeś (no, chyba, że slajd). Moje eizo to jedno z tańszych i niestety nie najnowsze. Ale warto było kupić.

Panerai
29-06-2015, 00:30
Spróbujmy: https://www.dropbox.com/s/vfsm7i1kl3dc4bw/INSKO%202013%20WEBX%20%28113%20of%20166%29.JPG?dl= 0

i jeszcze jedno: https://www.dropbox.com/s/k3ibuqe9z0b9eh3/INSKO%202013%20WEBX%20%28158%20of%20166%29.JPG?dl= 0 oraz kolejne: https://www.dropbox.com/s/89i3e5psmu9mq6b/INSKO%202013%20WEBX%20%28120%20of%20166%29.JPG?dl= 0 i jeszcze: https://www.dropbox.com/s/l99w6fokag8izbc/WenecjaMaski.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/l99w6fokag8izbc/WenecjaMaski.jpg?dl=0

Mam nadzieje, że coś widać.

Marek
29-06-2015, 00:42
Widać linki do zdjęć.

nordwind
29-06-2015, 00:44
A2 daleko do wydruku wielkoformatowego :)

A2 z punktu widzenia masówki to już prawie wielki format :)

Pracowałem kiedyś w laboratorium na masówce foto.
To były początki naszego drapieżnego kapitalizmu.
Chciałem związać się zawodowo z fotografią.
Obsługiwałem jedne z pierwszych printerów Agfy, właściwie naświetlarek (minilabów wtedy jeszcze nie bylo).
Procesor w nich posiadał moc obliczeniową nie większą niż kalkulator za 3zł , ciągle trzeba było więc robić korekty .Zdjęcia i filmy wołało się w w maszynach przeciągowych, to była wygoda.
Kultowe dzisiaj ORWO ( tragiczna powtarzalność) stanowiło 30% całego materiału :)

jo44
29-06-2015, 02:38
Panerai, pisałem że ma być "Kopiuj łącze publiczne" a NIE "udostępnij". :)
Czyli tak:

źródło (https://db.tt/Kl4YjqGR)

Marcin Jakubowski
29-06-2015, 07:35
gadu gadu a tu fw 4.0 jest już on-line :)

edit: ww. zdjęcie jest jednak trochę większe od porównywanego.

nordwind
29-06-2015, 07:55
zdjęcie jest jednak trochę większe od porównywanego.

mniej więcej 4krotnie większa powierzchnia

cz4rnuch
29-06-2015, 08:21
...i z plamami, jak to u Nikona.

candar
29-06-2015, 08:49
gadu gadu a tu fw 4.0 jest już on-line :)

edit: ww. zdjęcie jest jednak trochę większe od porównywanego.

ano właśnie ;)

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xt1/download.html&usg=ALkJrhh1V70xd_bCLL5b8sVz8IPmb-j0sw

można przejść z bety na wersję finalną :)

nordwind
29-06-2015, 08:52
dopasuje się do tego rozmiaru, poglądowo jpeg z puszki z pleśniaka
usunę potem to zdjęcie ponieważ zżera mi płatny transfer

źródło (http://images51.fotosik.pl/753/25256aa29c069107.jpg)

Panerai
29-06-2015, 09:38
Wow. O to mi chodziło. Dziękuję Nordwind. Fuji X-T1 zacny jest i tyle.

nordwind
29-06-2015, 10:02
Wow. O to mi chodziło. Dziękuję Nordwind. Fuji X-T1 zacny jest i tyle.

koledzy mogliby tu wrzucić pewnie lepsze sample :)
tak na marginesie, tak zwana szczegółowość w dużej mierze zależy od światła

kaku
29-06-2015, 10:42
Na razie wywołuje LR4 po przekonwertowaniu DNG Converter. Porównań do D600 jeszcze nie robiłem, Obrabia się na pewno szybciej, tony skóry lepsze. Więcej informacji w światlach.

27 na razie przyspawana.
Sprawdzałem sobie prace pod światło:

F2.8 DR100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/2cet9cn-1.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/2cet9cn.jpg)

F16 DR100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/qp3w9k-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/qp3w9k.jpg)

F4 DR100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/14dpudv-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/14dpudv.jpg)

F2.8 DR 400 zabawa w wyciąganie

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/122doag-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/122doag.jpg)

Kit 16mm, F4 DR200

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/1zggdnb-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/1zggdnb.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/w7eo76-1.jpg
źródło (http://oi59.tinypic.com/w7eo76.jpg)

cz4rnuch
29-06-2015, 10:47
Pewnie już było i znowu wyjdę na trolla: <<klik>> (https://www.youtube.com/watch?v=W7baCduSPCQ)

ANTYMOD
29-06-2015, 10:49
Nidy jakoś nie rozgryzłem tych całych DR 200 i 400 - może mi ktoś wytłumaczyć co tak naprawdę jest robione - kiedy wart a kiedy nie zwiększać DR?

mirfak
29-06-2015, 12:04
Czy mogę prosić o jakiś portret zrobiony 35/1.4 wykonany z jak najmniejszą głębią ostrości. Z góry dziękuję

basket
29-06-2015, 12:27
Czy mogę prosić o jakiś portret zrobiony 35/1.4 wykonany z jak najmniejszą głębią ostrości. Z góry dziękuję

Trudno nazwać to portretem, ale jakiś pogląd o GO daje. 35/f1.4

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4662015/dscf6199/rozmiar/4)

candar
29-06-2015, 12:53
według życzenia :)

X-T1 + XF 35 1.4

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4486913-1/DSCF6753n3m.jpg)

jpg z puszki XF 35 na f/1.6

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4486921-1/DSCF6372nm.jpg)

mirfak
29-06-2015, 14:29
Dziękuję bardzo :-)

arona102
29-06-2015, 15:24
CO jest pokupowaliście te X-T10 i nic żadnych opinii, recenzji- nie macie czasu ich używać. Napiszcie coś bo jak na razie mało tego od Was

januszteli
29-06-2015, 16:05
Ci co pokupowali X-T10 z pewnością biegają z aparatami i robią zdjęcia, dlatego nie mają czasu na zamieszczanie opinii i zdjęć :):)
Pochwalcie się swoimi "zabawkami" :)

lucek92
29-06-2015, 16:18
Jeśli chodzi o budowę i jakość wykonania to nie mam większych zastrzeżeń do X-T10, fajnie jakby ramka ekranu była metalowa a pokretła miały nieco większy opór. Aparat nie sprawia wrażenia tandetnego, a dzięki "klejącej" gumie pewnie leży w mojej dość dużej dłoni. Z obiektywem 16-50 ten zestawik nieco jednak leci do przodu ale już jedzie do mnie XF18mm, który pewnie przez 80% czasu będzie podpięty do korpusu więc komfort użytkowania się zwiększy.
Sterowanie intyicyjne i większość funkcji mam pod ręką, tylko jakoś mi nie pasuje kierunek zmiany np. wartości ISO - zawsze kręce w drugą stronę chcąc je zmienić (czyli chce iść w górę z ISO, z przyzwyczajenia kręcę w prawo a tu ISO leci w dół - może da się to zmienić?). Właściwie nie było czasu jeszcze go dobrze przetestować, tak z pierwszych uwag to można by jeszcze dodać niewygodny pasek no i to niefortunne umieszczenie karty pamięci tam gdzie bateria - ja preferuję klapkę po boku ale widocznie to rozwiązanie zarezerwowane dla najwyższej półki.

Ale najważniejsze to, że obrazek produkuje miodzio, autofocus się nieźle wyrabia a sprzęt jest mały, lekki i pięknie wygląda.

A pokaże to cudo jak skompletuje cały zestaw.

Marcin Jakubowski
29-06-2015, 16:22
ano właśnie ;)

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xt1/download.html&usg=ALkJrhh1V70xd_bCLL5b8sVz8IPmb-j0sw

można przejść z bety na wersję finalną :)

I jak wrażenia, ja wgrałem ale nie testowałem zbyt wiele.

Na pewno Af-C jest używalny nareszcie. Żeby jednak stwierdzić, iż mamy do czynienia z nowym aparatem to to co nie :)

Trochę mam teraz problem z konfiguracją przycisków funkcyjnych (chyba w tym zakresie rysuje się przewaga xt-10) albowiem jestem przyzwyczajony, że krzyżak mam skonfigurowany pod wybór pól af przedni przycisk pod wykrywanie twarzy, przycisk wi-fi musiałem zmienić na tryb wyboru trybu af. Potrzebuję jeszcze szybkiego dostępu do trybu migawki oraz do wi-fi. No i jest problem.

Macie koledzy jakieś propozycje?

kaku
29-06-2015, 16:59
Dziś wybrałem się do lasu t-10 z 27 i D600 z 35dx. Teraz po wrzuceniu do torby t10 i chwyceniu d600 o drazu chciało mi się go schować jakie to bydle ciężke. Odpaliłem LR i chciałem porównać 27 do 35 dx i Pełnej Klatki. A tu zaskoczenie: Więcej szczegółów na 27 f2.8 niż 35 na f4. Porównuje bokeh i widzę, że ten 27 ma ładniejszy od 35 na F4 (no dobra fajnie), ale ale źle spojrzałem bo 35 było na 2.8. Nie mówiąc, że AF w fuji pewniejszy.
Oczywiście te porównania trochę OKD, bo ani dokładnie te same kadry, ani dokładnie z tego samego miejsca.

Wieczorem dam jakieś sample teraz nie mam czasu.

Witek.K
29-06-2015, 17:25
Rodzi sie nowe pokolenie fanatykow ;)

basket
29-06-2015, 17:37
jpg z puszki XF 35 na f/1.6

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4486921-1/DSCF6372nm.jpg)

Przysłona i owszem, ale obiektyw? :-P

puch24
29-06-2015, 17:40
LensModel XF56mmF1.2 R
LensSerialNumber 47A06999

Cuś się nie zgadzywa.

Witek.K
29-06-2015, 17:57
Po przeliczeniu cropa, prawie. ;)

candar
29-06-2015, 19:08
cruca bomba - fakt! miałem 35, później zapiąłem 56 i po przysłonie myślałem, że to 35 :) mea culpa!

ps. wykrywanie oczu działa :)

candar
29-06-2015, 19:30
I jak wrażenia, ja wgrałem ale nie testowałem zbyt wiele.

Na pewno Af-C jest używalny nareszcie. Żeby jednak stwierdzić, iż mamy do czynienia z nowym aparatem to to co nie :)

Trochę mam teraz problem z konfiguracją przycisków funkcyjnych (chyba w tym zakresie rysuje się przewaga xt-10) albowiem jestem przyzwyczajony, że krzyżak mam skonfigurowany pod wybór pól af przedni przycisk pod wykrywanie twarzy, przycisk wi-fi musiałem zmienić na tryb wyboru trybu af. Potrzebuję jeszcze szybkiego dostępu do trybu migawki oraz do wi-fi. No i jest problem.

Macie koledzy jakieś propozycje?

wg mnie jest b. dobrze :) wykrywanie oczu działa i w ogóle jest szybko i celnie :)

co do przedniego przycisku Fn - to ja nim aktywuję wybór pola AF-a (czyli podobnie jak w canonach wybór rodzaju strefy AF - w canonie przycisk z tyłu po prawej), które wówczas dowolnie wybieram na krzyżaku (pod ręką i nie trzeba szukać) a tylnym kółkiem (podobnie jak przycisk M-fn w canonach) można zmieniać rozmiary punktu, lub strefy w zależności od trybu

a standardowo na krzyżaku u góry mam wybór wybór trybu AF-a (tryb AF szybko można zmienić przed aktywacją konkretnego pola przycsikiem Fn z przodu) i różne potrzebne rzeczy jak WB, rodzaj symulacji filmu itp :) wi-fi mi pasuje tam, gdzie jest :)

Witek.K
29-06-2015, 19:39
Jeszcze jeden spontaniczny portret z 35 -ki @1.4 puszka to X-A1 Jpeg prosto z puchy.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/15963268723_5ebb6f30f6_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8592/15963268723_5ebb6f30f6_b.jpg)

meliszipak
29-06-2015, 19:58
Chyba niektórzy zaniemówili po wgraniu nowego firmware :)

Fajna ta 35.
Witek, zamówiłeś już x-t10? :)

MariuszJ
29-06-2015, 20:18

Wiadomo od czego zależy głębia ostrości więc ciekawsze niż okolice MFD dla szkieł standardowych są, przynajmniej dla mnie, obrazki z kilkadziesiąt razy ogniskowa.

źródło (http://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/Fuji%20X%20%28bezlusterkowce%29/5575.jpg)

kaku
29-06-2015, 20:35
http://fotoblogia.pl/7518,fujifilm-x-t10-kompromis-w-dobrym-stylu-test

Witek.K
29-06-2015, 20:37
Chyba niektórzy zaniemówili po wgraniu nowego firmware :)

Fajna ta 35.
Witek, zamówiłeś już x-t10? :)

Jeszcze nie. Czekam cierpliwie na "Sw. Mikolaja" ;) zdradzil mi, ze przyniesie albo X-T1 albo X-T10 albo moze nawet X-Pro2. Wybor ma nalezec do mnie. :)

kaku
29-06-2015, 20:49
Jeszcze nie. Czekam cierpliwie na "Sw. Mikolaja" ;) zdradzil mi, ze przyniesie albo X-T1 albo X-T10 albo moze nawet X-Pro2. Wybor ma nalezec do mnie. :)

Was für ein wunderbar Weihnachtsmann.

Witek.K
29-06-2015, 20:59
Was für ein wunderbar(er) Weihnachtsmann.

:)

Marcin Jakubowski
29-06-2015, 21:16
Rodzi sie nowe pokolenie fanatykow ;)

gorszych od faszystów ;)

wg mnie jest b. dobrze :) wykrywanie oczu działa i w ogóle jest szybko i celnie :)

co do przedniego przycisku Fn - to ja nim aktywuję wybór pola AF-a (czyli podobnie jak w canonach wybór rodzaju strefy AF - w canonie przycisk z tyłu po prawej), które wówczas dowolnie wybieram na krzyżaku (pod ręką i nie trzeba szukać) a tylnym kółkiem (podobnie jak przycisk M-fn w canonach) można zmieniać rozmiary punktu, lub strefy w zależności od trybu

a standardowo na krzyżaku u góry mam wybór wybór trybu AF-a (tryb AF szybko można zmienić przed aktywacją konkretnego pola przycsikiem Fn z przodu) i różne potrzebne rzeczy jak WB, rodzaj symulacji filmu itp :) wi-fi mi pasuje tam, gdzie jest :)

muszę spróbować, w sumie brzmi sensownie :)

candar
29-06-2015, 22:06
XF 35 f1.4 ;)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4487126-2/DSCF6591n6m.jpg)

akustyk
29-06-2015, 23:17
ostatnie moje...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/19280428241_e6a6e3c9e5_b-1.jpg
źródło (https://farm1.staticflickr.com/498/19280428241_e6a6e3c9e5_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/19250460276_d7f5b11f80_b-1.jpg
źródło (https://farm1.staticflickr.com/477/19250460276_d7f5b11f80_b.jpg)

basket
29-06-2015, 23:24
Karuzela bombowa!

nordwind
29-06-2015, 23:48
http://www.fujirumors.com/ w informacji z 26 czerwca informuje
właścicieli "nicniemajacych" :) korpusów o glosowaniu na dwa najbardziej oczekiwane usprawnienia.
Miejmy nadzieję, że Fuji wysłucha użytkowników i wprowadzi zmiany w firmware w/g ich wskazań.

W chwili obecnej ranking wygłąda tak :

1 Improved Autofocus (76%, 4,612 Votes)
2 Electronic shutter (36%, 2,193 Votes)
3 Classic Chrome (23%, 1,403 Votes)

puch24
29-06-2015, 23:51
A mnie podobają się ryby!

nordwind
29-06-2015, 23:57
Karuzela, karuzela. Świat się kręci i umiera..... swoją drogą ładna

januszteli
30-06-2015, 00:19
Cytat:
Nidy jakoś nie rozgryzłem tych całych DR 200 i 400 - może mi ktoś wytłumaczyć co tak naprawdę jest robione - kiedy wart a kiedy nie zwiększać DR?
Może któryś z Kolegów napisze, wytłumaczy coś na powyższy temat zadany przez ANTYMOD (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=59542)

motoko
30-06-2015, 01:13
Wiadomo od czego zależy głębia ostrości więc ciekawsze niż okolice MFD dla szkieł standardowych są, przynajmniej dla mnie, obrazki z kilkadziesiąt razy ogniskowa.

źródło (http://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/Fuji%20X%20%28bezlusterkowce%29/5575.jpg)

Pan ze zdjęcia chyba nie zna jeszcze systemu Fuji X, targa kilogramy sprzętu na szyi...

meliszipak
30-06-2015, 06:25
Chyba zna.
Akustyk, podoba się.

ropusz
30-06-2015, 10:34
Wiecie jak to jest, modelki trzeba umalować do zdjęcia, a jak fotograf ustawia się do zdjęcia to musi mieć przecież aparat, a nie jakieś Fuji ;)

Witek.K
30-06-2015, 10:54
Pewnie pożyczyl od gejszy ;)

kaku
30-06-2015, 12:48
Takei porównanie OKD:
27 f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/254x3d0-1.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/254x3d0.jpg)
27 f4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/nmmija-1.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/nmmija.jpg)
N35dx F4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/dx1tev-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/dx1tev.jpg)
27 f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/x7o5j-1.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/x7o5j.jpg)
N35 f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/2u78syf-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/2u78syf.jpg)

Cropy:
27 f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/vpb9g5-1.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/vpb9g5.jpg)
27 f4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/x2ny15-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/x2ny15.jpg)
35 f4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/18cj5u-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/18cj5u.jpg)
27 f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/rqy8g0-1.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/rqy8g0.jpg)
35 f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/2ue702f-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/2ue702f.jpg)

meliszipak
30-06-2015, 17:26
Tak kazał napisać:
Michał Anioł Nederland.
Pomaga bezdomnym i potrzebującym.
Jarmark Świętojański w Poznaniu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/dqocuh-1.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/dqocuh.jpg)

meliszipak
30-06-2015, 18:49
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/v6sphl-1.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/v6sphl.jpg)

meliszipak
30-06-2015, 19:25
Dostawca obiadów

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/rrr14y-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/rrr14y.jpg)

meliszipak
30-06-2015, 19:41
Marian Karwacki. Poeta. Wykluczony. Walczy z urzędnikami.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/fw372p-1.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/fw372p.jpg)

Marek
30-06-2015, 19:46
Mariusz, dałeś ognia. Świetne portrety. Może oprócz leżącego gościa. Dla mnie najsłabsze. Pozostałe pokazują moc.

hostman22
30-06-2015, 22:01
z ciekawostek, tak do dwu-systemoców próbował ktoś powiedzmy "z przyłożenia" robić boty Fuji XF 35 f/1.4 na a7?

ulv
30-06-2015, 22:06
To teraz mój test OKD połączony z zagadką ;-) Ten jednak bardziej tyczy się matryc (i rejestrowanego detalu?) i softu do wołania (oraz algorytmów demozaikowania).
Fuji X-E1 i Nikon D7000, oba z Nikkorem 35/1,8 DX na f8. Rawy wołane w C1, bo używam, znam i lubię. Bardzo podobne parametry w tym identyczne jeżeli chodzi o wyostrzanie. Czułość natywna czyli 100 dla Nikona i coś na kształt 200 dla Fuji. Obie matryce mają po 16 milionów pikseli. Ponieważ aparaty mają z deka inne profile barwne dla Nikona suwaczkiem zdjąłem trochę żółci w zieleni tak, aby zbliżyć obrazek z obu aparatów. Na obrazku widać pomniejszone kadry i 100% wycinek z centrum. Pytanie, który fragment to F, a który N (wybór uzasadnić ;-)).

P.S.
Proszę nie oceniać walorów wizualnych krajobrazu i doszukiwać głębszych treści w prezentowanych fotografiach ;-)

źródło (http://new.stegierski.com/wp-content/uploads/2015/06/test.jpg)

arona102
30-06-2015, 22:15
i co teraz - kto się odważy zgadnąć

Marek
30-06-2015, 22:30
f-1, n-2 :)

MARS CooL
30-06-2015, 22:32

nie zapominaj że ma x-e1 :)

Marek
30-06-2015, 22:36
nie zapominaj że ma x-e1 :)

cóż, słowo się rzekło... :)

jutro lipiec a dziewiędziesiątki nie ma... :(

MARS CooL
30-06-2015, 22:57
Nie martw się ja też czekam na 90 :).

Marek
30-06-2015, 23:09
jak tak dalej będzie to kupię rower, bo ten, co mam, zawsze ma pod górkę :) a dziewięćdziesiątka poczeka na Mikołaja

meliszipak
30-06-2015, 23:25
Uprzejmie melduje, że nie wiem które jest które, ponieważ są podobne...
U nas na jednej ulicy...

MARS CooL
30-06-2015, 23:46
marek2004 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13782)

kolejny rower zawsze potrzebny. Następny będzie na cienkich kołach :)

Marek
30-06-2015, 23:48
... Następny będzie na cienkich kołach :)
nie... za stary już jestem na szosę.

i co z tym porównaniem F-N?

nordwind
01-07-2015, 00:08
Mam z cienkimi kołami, w mieście można pogubić plomby z zębów.
Zdecydowanie wolę trekkingowy z amortyzatorem.

basket
01-07-2015, 00:30

Też tak myślę :-)

mir
01-07-2015, 03:31
Myślę że 2 to fuji.

mirfak
01-07-2015, 08:23
A jak wygląda sprawa migawki np. w x-t10? Czy producent podaje jej żywotność?

meliszipak
01-07-2015, 09:16
Najlepszy trekking z kierownicą jak w miejskim.
Pozycja wyprostowana. Jest wygodnie i więcej widać.
Jak dłuższe wyprawy to też trekking tylko pozycja bardziej pochylona.
Opony uniwersalne z bieżnikiem. Wygodnie, amortyzują i można pojechać wszędzie.

Co do porównania z powyższego testu, ciężko na tego rodzaju zdjęciu wyrokować.
Nie widać znacznej różnicy w rozpiętości tonalnej, mikro kontrastach, ostrości, czy detalu.
Może kolega zrobi krajobraz w innym świetle i zdjęcia z bliska dowolnej, zróżnicowanej, pełnej szczegółów faktury.
Wtedy różnica na korzyść fuji powinna się wyraźnie ujawnić.

MARS CooL
01-07-2015, 10:31
Oglądnąłem te przykłady na kilku rożnych monitorach - na każdym inaczej wyglądają - trudno ocenić które lepsze. Najmniejsze różnice są na monitorze skalibrowanym i w sumie można losować które lepsze. Im gorszy monitor to różnice są wieksze miedzy zdjęciami i łatwiej o dopasowanie do aparatu. Zastanawiam się dlaczego tak jest?

darekw1967r
01-07-2015, 11:02
Witam !

Zaczałem focić podstawowym zestawem X-T10 + 16-50II.

Foto pod Słońce

Link: https://copy.com/fcQu3SbZK9rhmoHp

źródło (https://copy.com/fcQu3SbZK9rhmoHp)

Inne

Link: https://copy.com/WZU4tmPiZolTYOQY

źródło (https://copy.com/WZU4tmPiZolTYOQY)

Kamień

Link: https://copy.com/vKlizslb3sAWHRog

źródło (https://copy.com/vKlizslb3sAWHRog)

Pozdrawiam

meliszipak
01-07-2015, 11:04
[QUOTE=ulv;3578682]To teraz mój test OKD połączony z zagadką ;-)
. Pytanie, który fragment to F, a który N (wybór uzasadnić ;-)).
QUOTE]

Zauważyłem bardzo dużą różnicę w cieniach na korzyść drugiego zdjęcia.
Różnica bardzo wyrażna w zielonych partiach obrazu.
Najbardziej to widać w środkowo dolnej części w koronie drzewa, tuż nad ogrodzeniem.

meliszipak
01-07-2015, 11:12
Witaj darekw1967r. :)
Widać, że sprzęt daje radę.
A jak właściciel- zadowolony?
I jeszcze pytanie w jakim programie obrobiłeś zdjęcia?

lucek92
01-07-2015, 11:45
Mój X-T10 prezentuje się następująco:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/34ryjyv-1.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/34ryjyv.jpg)

meliszipak
01-07-2015, 11:47
nie widać zdjęcia

lucek92
01-07-2015, 11:54
działa?

bradley
01-07-2015, 11:56
Działa ☺

meliszipak
01-07-2015, 12:11
Piękny.
Skąd ten pasek?

zygmuntowicz
01-07-2015, 12:11
No i kiedy rozstrzygnięcie testu, myślę tak jak Marek 2004.

Witek.K
01-07-2015, 12:12

Miodzio. :)

lucek92
01-07-2015, 12:18
Piękny.
Skąd ten pasek?

http://allegro.pl/mamba-art-pasek-fuji-sony-canon-nikon-olympus-i5403433819.html

ulv
01-07-2015, 12:20
Kto stawiał, że pierwsze to zdjęcie z Fuji, a z Nikona drugie, stawiał dobrze. Pewnym problemem jest nadal demozajkowanie X-transów (na części drzew widać artefakty, liście na tle nieba są trochę jak z Minecrafta ;-)). Powtórzę jeszcze test z innym motywem. Co ciekawe C1 stosuje dość agresywne wyostrzanie. Poniżej porównanie wyniku wołania w C1 i SlikyPix.

źródło (http://new.stegierski.com/wp-content/uploads/2015/07/test2.jpg)

meliszipak
01-07-2015, 12:44
Z c1 o niebo lepiej.
Moje spostrzeżenie jest takie, że zdjecia otwarte w SilkyPix są ostrzejsze niż otwarte w C1.
Zdjęcia w C1 trzeba wyostrzać, co oczywiście nie znaczy, że C1 jest gorszym programem-przeciwnie.
Mowa o jpg i darmowej wersji dla Sony.

darekw1967r
01-07-2015, 13:55
Witaj darekw1967r. :)
Widać, że sprzęt daje radę.
A jak właściciel- zadowolony?
I jeszcze pytanie w jakim programie obrobiłeś zdjęcia?

Witam !

Jestem zadowolony bo aparat ma imponujace mozliwosci jak na taki maly zestaw.
AF dziala bardzo szybko a jakosc obrazu jest bardzo wysoka + szeroki DR.
Filmowanie w HD jest bardzo dobre przez co zwieksza to mozliwosci zastosowania sprzeciku jako
niezlej kamery.

Ergonomia bardzo przypadla mi do gustu.
X-T10 bardzo przyjemnie sie fotografuje.

Jak kupilem aparat bylem nieco zawiedziony, ze nie bylo w zestawie
plyty z oprogramowaniem.

Material wejsciowy (RAF) wstepnie konwertowalem w:
RAW FILE CONVERTER EX 2.0 powered by SILKYPIX (Ver.4.1.2.0) Installer for Windows 8 / 8.1 / 7 / Vista.

Pobralem ze strony: http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/myfinepix_studio/rfc_2/win/

Po konwersji do TIFF (16bit) dalej obrabialem w GIMP-ie.

Pozdrawiam

darekw1967r
01-07-2015, 14:00

Bardzo ladnie to wyglada.

ShutterStill
01-07-2015, 17:19
Czy ktoś z was używa flash Fuji albo nissin i40? Może ktoś ma oba?
Czy nissin ma assist?
Dzięki z góry!

candar
01-07-2015, 20:57
nie wiem, bo nie mam :) ale zapodam link -> http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=51&t=16609

w sensie, że nie używam nissina :) ale własnie przyszła Meike MK320 za 236 zł :) taniej i lepiej MZ niż firmowe (kiedy się pojawią systemowe z HSS?) ma podświetlany LCD, diody świecące z przodu do filmowania, obrotowa i podnoszona głowica TTL, manual - jest dobrze :)

żal mi jedynie HSS, ale że wyzwalana może być w trybach S1/S2 przez lampę systemową na stopce wybaczam :) poza tym wbudowane LEDy potrafią oślepić w ciemności :)

ShutterStill
01-07-2015, 21:23
Dzięki candar,
Poczytam. Martwi mnie brak AF assist.
Chciałem zabrać xt10 do klubu nocnego :-) zwykłe zabieram D810 16-35 i sb910 i jak czasem przyłączy mi się AF z AF-S na AF - c i wspomagacz przestaje działać to mam czasami problem ze złapaniem ostrości.
Zamówiłem xt10 + 16-55, 27, 35 i 56.
Jak mi się spodoba i się nie zawiodę to sprzedam D800 i trochę gratów Nikon i dokupię Xt1 i może jasnego zooma.
D810 zostanie do zadań specjalnych ;-) a jak się zakurzy to i jego sprzedam :-)

candar
01-07-2015, 21:36
Ano :)

BTW - Meike MK-320 ma wbudowane dodatkowo nad palnikiem 3 LEDy i w sumie chyba też będę z nich korzystać :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/P0019817_new_show02-1.jpg
źródło (http://img.linkdelight.com/productmedia/P0019817/wb/P0019817_new_show02.jpg)

ShutterStill
01-07-2015, 22:05
Super :-D
Zamówione

clusca
01-07-2015, 22:26
Ktoś używa x-t10 z 56mm oraz 55-200mm? Jestem ciekaw, czy wielkość i masa korpusu dyskwalifikuje go w pracy z tymi obiektywami. Będę wdzięczny za opinie :)

candar
01-07-2015, 22:37
dlaczego ma dyskwalifikować i w jakim sensie ?
to właściciel aparatu decyduje czym fotografuje i MZ nie ma znaczenia wielkość obiektywu i korpusu - decydują potrzeby fotografa

źródło (http://www.chip.pl/blobimgs/2011/05/full/f597e90bd34a968f8594b74d60e864aa.jpeg)

nawet do iPhone'a można podpinać szkła nikona i canona: http://fotoblogia.pl/3035,teraz-podepniesz-do-iphonea-obiektywy-nikona-i-canona

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/iphoneslrmountb6fb036f63d714092000-2.jpg
źródło (http://m.fotoblogia.pl/iphone-slr-mount-b6fb-036f63d714,0,920,0,0.jpg)

a jak komuś nieporęcznie - to można i tak

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/fs12woodenriflebutts-2.jpg
źródło (http://www.zenitcamera.com/archive/selfmade/fs-12-wooden-rifle-butt-s.jpg)
chyba nawet niedawno gdzieś w komisie widziałem "fotosnajpera" :)

ANTYMOD
01-07-2015, 22:52
Ktoś używa x-t10 z 56mm oraz 55-200mm? Jestem ciekaw, czy wielkość i masa korpusu dyskwalifikuje go w pracy z tymi obiektywami. Będę wdzięczny za opinie :)

Tak jak napisałem w mojej relacji z warsztatów - 56mm na T10 trzymane jedną ręką bez gripa jest lekko niewygodne ale za chwilę powinny być już dostępne gripy wiec nie powinno być problemu. Teraz to kwestia trzymania szkła i body a nie samego body.

clusca
01-07-2015, 22:52
@candar

Zgadza się:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/19146412750_54d1099e8d_o-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3892/19146412750_54d1099e8d_o.jpg)

Bardziej chodziło mi o komfort użytkowania takiego zestawu :)

@ANTYMOD

Jestem ciekaw, czy z 55-200 będzie bardzo nieporęcznie.

candar
01-07-2015, 23:01
jak dla mnie X-T1 jest idealnie wyważony z 56 f/1.2 i nie widzę jakoś różnicy w porównaniu z X-T10
vide: http://camerasize.com/compact/#620.456,520.456,ha,t

inna kwestia, że mam na stałe podpięty grip, który zapewnia doskonały chwyt i wyważenie aparatu z obiektywem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/04-1.jpg
źródło (http://www.photoloving.com/inter/NEWzone/IS-X-T1/04.jpg)

BTW - grip do X-T10 jest -> MHG-XT10 http://www.fujivsfuji.com/fuji-views/the-x-t10-grip

tyle, że zdecydowanie wolę gripy w wykonaniu iShoota niż firmowe i wolałbym zaczekać niż zrobią do X-T10 niż wybierać firmowy ;)

marekm
02-07-2015, 00:35
Na mieście mówią, że najlepszy grip do X-T10, to X-T1 :)

darekw1967r
02-07-2015, 09:27
Na mieście mówią, że najlepszy grip do X-T10, to X-T1 :)

Witaj Marek !

Jak oceniasz szczegolowosc obrazu w X-T10 z XF18-55 i XF35 ?
Jak ma sie w tym wzgledzie jakosc obrazu zoom-a do stalek.

Pozdrawiam

kkokosz
02-07-2015, 11:45
Od wczoraj testuję nowego X-T10 :) Na bieżąco też porównuję go z X-E1 (póki go mam), wykorzystując wszystkie posiadane obiektywy, czyli 18, 23, 27, 35, 16-50, 50-230 i Pentacona 50 :D Na razie w jakości obrazu nie widzę znaczących różnic w porównaniu do X-E1 (nie sprawdzałem JPGów, gdzie jakieś różnice być mogą, wolę samodzielnie wywoływać RAWy).

Natomiast w kwestii ergonomii i przyjemności używania jestem zdecydowanie ucieszony zmianą. AF naprawdę daje radę, uchylny ekranik bardzo przydaje się przy robieniu zdjęć córki (nie trzeba już kucać czy się kłaść) :D Rozmiar aparatu też na plus, chociaż nie powiem, przyzwyczaiłem się do wielkości X-E1 z gripem i trochę mi na razie ciężko pomieścić malucha w dużej łapie ;) Tryb AUTO także bardzo się przydaje, gdy na spacerze daję aparat żonie - strasznie narzekała na poprzedni model i rzadko potrafiła zrobić ostre zdjęcie :)

Do minusów (tymczasowych, mam nadzieję w końcu się przyzwyczaić) zaliczam położenie przycisków odtwarzania i kasowania - na razie notorycznie mi się mylą :( Największą jednak wpadką konstruktorów jest - w mojej opinii - przycisk nagrywania wideo. Bardzo niepewnie działa, tzn. trudno go wcisnąć i trudno stwierdzić, że się go wcisnęło. Notorycznie nie potrafię wyłączyć nagrywania, tzn. duszę i duszę, a aparat tego nie wykrywa. Oczywiście mam palce większe niż mali Japończycy, ale to jedyna naprawdę wkurzająca rzecz. Na szczęście filmów za często nie robię (akurat dzisiaj musiałem trochę nakręcić), więc... ;)

W najbliższy weekend planuję potestować aparat w warunkach bardziej bojowych - wybieram się na jarmark średniowieczny i pokazy rycerskie w Uniejowie, więc liczę na fajne akcje :D Zobaczymy, jak sobie poradzi 50-230 :) Tymczasem odkrywam "na nowo" 27/2.8 - wielkość zestawu tego obiektywu z X-T10 mnie rozczula, zwłaszcza gdy położę obok D700 ;)

darekw1967r
02-07-2015, 12:30
Od wczoraj

Do minusów (tymczasowych, mam nadzieję w końcu się przyzwyczaić) zaliczam położenie przycisków odtwarzania i kasowania - na razie notorycznie mi się mylą :( Największą jednak wpadką konstruktorów jest - w mojej opinii - przycisk nagrywania wideo. Bardzo niepewnie działa, tzn. trudno go wcisnąć i trudno stwierdzić, że się go wcisnęło. Notorycznie nie potrafię wyłączyć nagrywania, tzn. duszę i duszę, a aparat tego nie wykrywa. Oczywiście mam palce większe niż mali Japończycy, ale to jedyna naprawdę wkurzająca rzecz. Na szczęście filmów za często nie robię (akurat dzisiaj musiałem trochę nakręcić), więc... ;)

Witam !

A to jest dla mnie wlasnie plus... Przypadkowo nie wlacze nagrywania filmow a zdecydowanie
mozna wcisnac przycisk. Wydaje mi sie ze nie jest to problem wyczucie jak przycisnac.

Jak konfigurowalem sobie przyciski funkcyjne widzialem, ze mozna sobie wstawic filmowanie
na inny przycisk (z tylu aparatu) i bedziesz mial juz wygodnie .

Natomiast zauwazylem, ze nieco moze irytowac zwloka miedzy przejsciem z LCD na wizjer.
Jak przykladasz oko do wizjera to... jest ciemny ekran i po ok 1s-2s uaktywnia sie ekran wizjera.

Nie wiem czy jest mozliwosci obejscia tego i... wlaczenia aby oba ekrany dzialaly jednoczesnie a po dolozeniu oka do
wizjera wygaszal sie ekran LCD. (czyli ekran wizjera dzialalby caly czas po wlaczeniu aparatu)

Dwa razy przestawilo mi sie kolko z trybem A i czasami ekspozycji a raz kolko kompensacji ekspozycji.
Nie polecam stosowania zbyt ciasnych toreb wlasnie z tego powodu.

Wczoraj zauwazylem, ze wejscie w jedna z opcji aparatu zeruje niektore ustawienia aparatu.
Chodzi tutaj o wejscie i wyjscie bez zadnej akceptacji... ustawienia.
Wydaje mi sie ze niedorobili w niektorych opcjach akceptowanie danego ustawienia a realizuja to wejsciem i wyjsciem z opcji.

Troche uwazam co ma ustawione aparat bo mi sie pare razy rozjechaly ustawienia.

Pozdrawiam

MARS CooL
02-07-2015, 12:33
http://www.fotopolis.pl/n/20972/fujifilm-fujinon-xf-90-mm-f2-r-lm-wr-zdjecia-przykladowe/

meliszipak
02-07-2015, 12:37
Tymczasem odkrywam "na nowo" 27/2.8 - wielkość zestawu tego obiektywu z X-T10 mnie rozczula, zwłaszcza gdy położę obok D700 ;)

Wygodny i szybki jest przełącznik auto-manual.
Świetna sprawa.
Bardzo mi się spodobała ta funkcja.
Powinna być obowiązkowa w każdym modelu.

Marek
02-07-2015, 12:40
http://www.fotopolis.pl/n/20972/fujifilm-fujinon-xf-90-mm-f2-r-lm-wr-zdjecia-przykladowe/

Zupełnie przyzwoicie to wygląda. Co prawda zerkam nie u siebie ale wydaje się, że szkło daje radę ;)

Pewnie już niedługo będzie dostępny. stawiam na "po wakacjach".

darekw1967r
02-07-2015, 12:42
Witam !

Pare nastepnych fotek z X-T10.

Link: https://copy.com/oIKEKW3L76JiBPqW

źródło (https://copy.com/oIKEKW3L76JiBPqW)

Link: https://copy.com/EOdUCt0ifgYV3cRZ

źródło (https://copy.com/EOdUCt0ifgYV3cRZ)

Link: https://copy.com/NoORJ4zZmIF0tVVr

źródło (https://copy.com/NoORJ4zZmIF0tVVr)

Pozdrawiam

meliszipak
02-07-2015, 12:45
Darek, fajne zdjęcia.
Świetnie obrobione.

meliszipak
02-07-2015, 12:50
90 zapowiada się zajeb.....
Nieprzyzwoicie ostra, pięknie rozmywa.

meliszipak
02-07-2015, 13:09
Ale gorąco...:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/350s0ah-2.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/350s0ah.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/2ekq1ix-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/2ekq1ix.jpg)

darekw1967r
02-07-2015, 13:13
Darek, fajne zdjęcia.
Świetnie obrobione.

Witam !

Dzieki... Chcialem pokazac co moge zdzialac podstawowym zestawem.

Masz moze jakies przykladowe zdjecia X-T10 + Fujifilm 60mm f/2.4 XF Macro Lens ?

Pozdrawiam

meliszipak
02-07-2015, 13:17
Ja mam X-T1 .
Mam jpgi i mogę zrobić raw.
Tylko nie wiem jak wysłać.

kkokosz
02-07-2015, 13:33
Ooo, właśnie odkryłem przykrą rzecz związaną z X-T10 :( Nie działa wężyk RR-80 - skubańcy zmienili gniazdo USB w aparacie i nie da się nawet fizycznie podłączyć :( Martwi mnie to o tyle, że RR-80 był dość uniwersalny, pasował do X-100, X-Pro1 czy X-E1... Czy ktoś ma informacje, jaki symbol ma wężyk do X-T10 i czy w ogóle można go już kupić? :( Kurczę, tego jednego nie dopatrzyłem :(

Dobra, czytanie instrukcji nie boli :D RR-90. Czyli kolejny wydatek, ech, Fuji, Fuji ;)

Marek
02-07-2015, 13:38
Podłącz smartfona przez wifi

masz podgląd i całą resztę :)

kkokosz
02-07-2015, 13:46
Podłącz smartfona przez wifi

masz podgląd i całą resztę :)

Pomijając to, że nie mam smartfona, a próbowałem na tablecie (Samsung Tab z Androidem), to działa jakoś słabo to Wifi w X-T10. No i gdzie ja będę brał tablet w nocy i sobie nim świecił po oczach, jak mi wystarczy prościutki wężyk? :)

Gorzej, że tego RR-90 ani zamienników nigdzie nie ma (wszędzie status "Sprawdź dostępność"). Słabo...

Marek
02-07-2015, 13:53
90 zapowiada się zajeb.....
Nieprzyzwoicie ostra, pięknie rozmywa.
nie przesadzaj :)

Pomijając to, że nie mam smartfona, a próbowałem na tablecie (Samsung Tab z Androidem), to działa jakoś słabo to Wifi w X-T10 ...

a ja sobie smartfona sprawiłem dla xt1 :)
wk... denerwuje mnie w normalnym użytkowaniu ale z xt1 śmiga całkiem fajnie.

... No i gdzie ja będę brał tablet w nocy i sobie nim świecił po oczach,
Jasność na minimum :)

kkokosz
02-07-2015, 13:59
a ja sobie smartfona sprawiłem dla xt1 :)
wk... denerwuje mnie w normalnym użytkowaniu ale z xt1 śmiga całkiem fajnie.

:D O, nie, nie, ja muszę mieć normalny telefon, co to bateria wytrzymuje minimum 4-5 dni. A kupować specjalnie smartfona zamiast wężyka - no cóż, trochę to przesada jednak :D I dodatkowo RR-90 ma jedną poważną zaletę w porównaniu do smartfona (poza nieświeceniem po oczach i problemami z WiFi) - nie wymaga w ogóle zasilania :)

Trudno, trzeba będzie poczekać na dostępność, a do tego czasu używać samowyzwalacza albo co :) Na szczęście statyw i głowicę mam kupowane pod D700 z N300/4, więc przy zamontowaniu X-T10 są solidniejsze niż skała :D

Marek
02-07-2015, 14:01
:D kupować specjalnie smartfona zamiast wężyka - no cóż, trochę to przesada jednak :D

Jeszcze forum można poczytać :)

ShutterStill
02-07-2015, 14:41
Gorzej, że tego RR-90 ani zamienników nigdzie nie ma (wszędzie status "Sprawdź dostępność"). Słabo...

Zamiennik RR-90

http://www.amazon.de/gp/aw/d/B00GTGCAWK/ref=mp_s_a_1_2?qid=1435840811&sr=8-2&pi=AC_SY200_QL40&keywords=Rr-90&dpPl=1&dpID=31TzEQkiiNL&ref=plSrch

Witek.K
02-07-2015, 14:42
Kkokosz, a nie masz starego wkrecanego wezyka "analogowego"?

puch24
02-07-2015, 15:18
Chyba są zamienniki RR90 na allegro

fotomedia
02-07-2015, 16:10
Witam!
Koledzy i Koleżanki pomóżcie :)
Wgrałem najnowszy soft do X-T1 - oczekiwałem, że AF-C będzie w pełni używany. Niestety zarówno na strefie 3x5 jak i na pełnym sledzeniu AF jeździ tam i z powrotem tak jak przed zmianą softu. Niestety na 10 klatek 4,5 jest ostre. Testowałem dziś z 35 1.4 i niestety nie jest to AFC jakie znam z D300s. Może coś źle poustawiałem? Jakie macie konkretnie ustawienia do AF-C? Czy da się zresetować aparat całkowicie? Tak żeby przywrócić do stanu z pudełka? No może po za wersją softu. Niestety wszystkie funkcje resetowania nie kasują wszystkich ustawień, skrótów itp.

kaku
02-07-2015, 16:44
Witam!
Koledzy i Koleżanki pomóżcie :)
Wgrałem najnowszy soft do X-T1 - oczekiwałem, że AF-C będzie w pełni używany. Niestety zarówno na strefie 3x5 jak i na pełnym sledzeniu AF jeździ tam i z powrotem tak jak przed zmianą softu. Niestety na 10 klatek 4,5 jest ostre. Testowałem dziś z 35 1.4 i niestety nie jest to AFC jakie znam z D300s. Może coś źle poustawiałem? Jakie macie konkretnie ustawienia do AF-C? Czy da się zresetować aparat całkowicie? Tak żeby przywrócić do stanu z pudełka? No może po za wersją softu. Niestety wszystkie funkcje resetowania nie kasują wszystkich ustawień, skrótów itp.

"wskazówki podczas korzystania z nowego systemu AF - tryb śledzenia
1) AF-tracking z CL lub CH (ostrość przy każdym zdjęciu), należy użyć mechanicznej migawki (MS) tylko. Nie działa z MS + ES (elektroniczna migawka)
2) Wyłącz wykrywanie twarzy, aby umożliwić PDAF
3) tryb High Performance ON"

kkokosz
02-07-2015, 19:21
Kkokosz, a nie masz starego wkrecanego wezyka "analogowego"?

Nie mam, a poza tym używam wkręconego "miękkiego spustu" ;)
Co do zamienników na allegro, są tylko JJC, ze spiralnym kabelkiem. Chyba poczekam na dostępność oryginału... Ale dziękuję wszystkim za wskazówki i chęć pomocy :)

ANTYMOD
02-07-2015, 19:33
Koledzy opisujący przesiadkę ze starszych Fuji (E1, M1, Pro) na nową generacje T1, E2 (chyba) i T10 Pominęli Zakres tonalny - w nowszej wersji wydaje mi się większy - może nie dramat ale wyraźna poprawa.

A FW 4.0 Jest tak dobry, że 35mm 1.4 potrafiła trafiać ludzi mijających w ruchu ulicznym i to na f1.4 - ja nie mam więcej pytań bo kiedyś nawet nie marzyłem, że 35mm trafi kiedykolwiek cokolwiek ruszającego się. Oczywiście aparat musi być skonfigurowany tak jak kolega Kaku wymienił.

kkokosz
02-07-2015, 20:58
Koledzy opisujący przesiadkę ze starszych Fuji (E1, M1, Pro) na nową generacje T1, E2 (chyba) i T10 Pominęli Zakres tonalny - w nowszej wersji wydaje mi się większy - może nie dramat ale wyraźna poprawa.

Ja badań nie robiłem, ale patrząc "na oko" żadnej wyraźnej poprawy X-T10 w stosunku do X-E1 nie widzę, szczerze mówiąc. Ale już X-E1 dawał mi satysfakcjonujący obrazek, więc pewnie zwyczajnie niczego lepszego nie potrzebuję ;)

Natomiast XF35 na nowym body rzeczywiście robi wrażenie :D Jak sobie przypomnę przypięcie jej ponad rok temu do X-E1 (jeszcze ze starym firmwarem), to była katastrofa. Błądzenie, ciągłe przebieganie całego zakresu... A teraz - elegancko. Tak właśnie powinnna działać cała rodzina "iksów" od samego początku :D

meliszipak
03-07-2015, 02:06
Obrazek, jest podobny w starszych i nowszych wersjach.
Główna różnica to wizjer i af.
Ja sobie przypominam jak podpiąłem 60mm w pierwszej wersji do x-e1 :) to był szok.

Władca Pixeli
03-07-2015, 07:00
Dziś po raz pierwszy robiłem zdjęcia X-E1 w słoneczny dzień i totalna załamka.
Nie wiem czy jest to normalne ale zaraz po włączeni aparatu obraz we wzierniku jest totalnie przepalony. Dopiero po 2-3 sekundach dochodzi to normalnego stanu. Obiektyw 18-55. Czy to jest normalne?

Marcin Jakubowski
03-07-2015, 08:26
nie załamuj się :)
ja mam w xt-1 prawie tak samo z tą różnicą, że wypalenie obrazu trwa krócej bo około 1 sekundy.

Receptą na powyższe zjawisko jest następująca procedura:

1. zdejmij dekiel
2. włącz aparat

kkokosz
03-07-2015, 08:45
Dziś po raz pierwszy robiłem zdjęcia X-E1 w słoneczny dzień i totalna załamka.
Nie wiem czy jest to normalne ale zaraz po włączeni aparatu obraz we wzierniku jest totalnie przepalony. Dopiero po 2-3 sekundach dochodzi to normalnego stanu. Obiektyw 18-55. Czy to jest normalne?

Tak, to normalne - aparat po prostu ustawia odpowiednią ekspozycję, a troszkę mu to zajmuje ;)

zoom2
03-07-2015, 11:10
X-T1 i X-T10 na papierze wyglądają prawie identycznie.
Różnią sie:
wymiarami
wielkością celownika
rozmiarem tylnego monitorka,
brakiem PC (X-T10) ,
brakiem gniazda gwintowanego w spuście (X-T1),
brak uszczelnienia (X-T10)
ceną
Czy są jakieś inne praktyczne różnice w tych korpusach?
Z tych wymienionych interesuje mnie praktyczny komfort pracy z celownikami , innymi slowy czy celownik X-T1 (wiekszy) jest znacząco lepszy?

kkokosz
03-07-2015, 11:22
Z tych wymienionych interesuje mnie praktyczny komfort pracy z celownikami , innymi slowy czy celownik X-T1 (wiekszy) jest znacząco lepszy?

Z tego, co miałem okazję pstrykać na warsztatach Fuji, to wizjer X-T1 jest większy (odczuwalnie) i ma fajną funkcję powiększania kadru podczas ręcznego ostrzenia (nie znalazłem takiej funkcji w X-T10 - jest tylko namiastka klina).

zoom2
03-07-2015, 11:25
@kkokosz,
cenna uwaga co do celownika.
a jak postrzegasz ogolna ergonomie 1 vs. 10?
czy X-T10 nie jest zbyt małe? X-T1 olbrzymem nie jest.
Ja mam co prawda małe łapki ale X-T10 zbliza sie do granicy ergonomi.

darekw1967r
03-07-2015, 12:05
Z tego, co miałem okazję pstrykać na warsztatach Fuji, to wizjer X-T1 jest większy (odczuwalnie) i ma fajną funkcję powiększania kadru podczas ręcznego ostrzenia (nie znalazłem takiej funkcji w X-T10 - jest tylko namiastka klina).

Witam !

Tydzien mam ten aparat i zauwazylem, ze wystarczy, ze podczas recznego ostrzenia wcisniesz tylne kolko w X-T10 i bedziesz mial powiekszenie kadru dla dokladniejszego doostrzenia.

Pozdrawiam

ShutterStill
03-07-2015, 12:12
Czy jest możliwość zmniejszenia pola AF do rozmiarów bardziej zbliżonych do kropki niż kwadratu?
Chodzi mi o to że przy minimalnej odległości ostrzenia z 56mm kwadrat jest większy niż oko o nie zawsze łapie tam gdzie chcę ?

kkokosz
03-07-2015, 12:44
a jak postrzegasz ogolna ergonomie 1 vs. 10?
czy X-T10 nie jest zbyt małe? X-T1 olbrzymem nie jest.
Ja mam co prawda małe łapki ale X-T10 zbliza sie do granicy ergonomi.

X-T10 jest małe. Mniejsze niż X-E1. Mnie się to póki co podoba, ale kto wie, czy koniec końców nie dokupię kiedyś gripa. X-T1 trzyma się bardziej komfortowo i tak też się obsługuje. Nie ma wprawdzie tak głębokiego uchwytu jak lustrzanka, ale rozmiarami bardziej pasuje do mojej wielkiej łapy :) Gdybym miał odpowiednio dużo pieniędzy, pewnie bym się wahał, ostatecznie jednak obecnie wygrywa u mnie mały rozmiar i kompaktowość :)

Tydzien mam ten aparat i zauwazylem, ze wystarczy, ze podczas recznego ostrzenia wcisniesz tylne kolko w X-T10 i bedziesz mial powiekszenie kadru dla dokladniejszego doostrzenia.
O, super! :) Rzeczywiście jest powiększenie i bardzo ułatwia, dzięki! :)

Marek
03-07-2015, 12:59
Nie miałem xt10 w łapach, ale z tego co piszecie to bardzo udany korpus. Jeżeli teraz bym zmieniał system, to kupiłbym właśnie 10. No ale mam 1 i chyba bez sensu zmieniać. Skora 10 jest mniejsza od E1 to tylko plus. Wielkość i waga obok świetnego obrazka to duża zaleta. Jeżeli dodamy do tego szybki af to cóż chcieć więcej?
Wgrałem sobie 4.0 ale nie mam czasu nawet dobrze potestować. Sprawdziłem natomiast wykrywanie twarzy i lewego-prawego oka. To działa! Uwierzyć nie mogłem, bo nigdy z takich wynalazków nie korzystałem.

zoom2
03-07-2015, 13:13
jak na razie:
celownik na plus dla X-T1
ergonomia wynikajaca z wymiarow , wedle uznania ale z mozliwym wskazaniem na X-T1

proszę o wiecej uwag o różnicach takich które są nie do opisania w specyfikacjach (o ile faktycznie te roznice wystepuja)

kaku
03-07-2015, 13:56
O, super! :) Rzeczywiście jest powiększenie i bardzo ułatwia, dzięki! :)

Wciskasz tylne kółko - powiększa
Przekrecasz - jeszcze bardziej powieksz,
Przytrzymujesz wcisniete zmienia kolejno, na klin, peaking, normalne.

chyrza
03-07-2015, 14:32
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/11240772_895975130475291_1979409524146469977_o.jpg ?efg=eyJpIjoidCJ9 jakby ktoś rozważał nową 90tkę to tak "babrze"

Panerai
03-07-2015, 15:39
Nowa 90 mm : https://www.youtube.com/watch?v=XSSLJ0lEDXw

Marek
03-07-2015, 15:50
a już myślałem, że dostępna :)

ANTYMOD
03-07-2015, 16:22
Dzisiaj wyciągnąłem rawa z z ponad 4ev ciemnicy i jestem pod wielkim wraźeniem. Na M1ta sama sztuczka wychodziła mi z ciut poniżej 3ev. Nie mam jak wkleić zdjęć bo wstawianie ich tutaj jest mega niewygodne dla mnie. Swoją drogą w XXIw forum powinno samo obsługiwać zamieszczanie zdjęcia a nie zabawa jak 10 lat temu.

Tak czy siak by porównać osiągi martycy zróbcie fotke w RAW w jasny dzień b. mocno niedoświetloną i wyciągnijcie w LR. To co prezentuje soba T1 czy T10 powala.

ShutterStill
03-07-2015, 17:10
Czy jest możliwość zmniejszenia pola AF do rozmiarów bardziej zbliżonych do kropki niż kwadratu?
Chodzi mi o to że przy minimalnej odległości ostrzenia z 56mm kwadrat jest większy niż oko o nie zawsze łapie tam gdzie chcę ?

Rozumiem, że się nie da? ?

lucek92
03-07-2015, 17:46
Rozumiem, że się nie da? ?

Oczywiście, że się da - dajesz wybór pola AF i kręcisz jednym z kółek, jak wciśniesz tylne to wraca do domyślnego ustawienia.

ShutterStill
03-07-2015, 17:54
Oczywiście, że się da - dajesz wybór pola AF i kręcisz jednym z kółek, jak wciśniesz tylne to wraca do domyślnego ustawienia.
Jakie wielkości jest u ciebie najmniejsze?

lucek92
03-07-2015, 17:58
Można 2 stopnie zmniejszyć i 2 powiększyć, najmniejszy ledwo obejmuje tego plusika w środku.

ShutterStill
03-07-2015, 18:21
Tak jak ten?

http://static1.squarespace.com/static/52839f3ee4b0dbca22e979fc/t/556cb010e4b00083e30cfecc/1433186321626/Fuji+Fujifilm+OVF+EVF+LCD+AF+points.png

Dla mnie za duży ?

Witek.K
03-07-2015, 18:32
Tak jak ten?

http://static1.squarespace.com/static/52839f3ee4b0dbca22e979fc/t/556cb010e4b00083e30cfecc/1433186321626/Fuji+Fujifilm+OVF+EVF+LCD+AF+points.png

Dla mnie za duży ?

A co z funkcja wykrywania oczu? Podobno dziala swietnie.

Witek.K
03-07-2015, 18:33
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/11240772_895975130475291_1979409524146469977_o.jpg ?efg=eyJpIjoidCJ9 jakby ktoś rozważał nową 90tkę to tak "babrze"

Nowa 90 mm : https://www.youtube.com/watch?v=XSSLJ0lEDXw

No i chyba puszcze w tym roku Sw. Mikolaja z torbami ;)