PDA

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm X (bezlusterkowce)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

Panerai
17-06-2015, 11:51
Dziękuję za info.

Walle
17-06-2015, 12:32
Walle - wszystkie twoje ostatnie kadry są bardzo udane, ale nie byłbym sobą gdybym nie napisał - lecą na boki. Raz jeden raz drugi, w przypadku kadrów z architekturą to jest szczególnie dokuczliwe. Używasz jakiejś siatki w wizjerze? Mi to bardzo poprawiło odsetek prostych ujęć :)

Zgadzam się, że lecą boki i prawdę mówiąc z tego powodu odrzuciłem wiele zdjęć.
Nie wiem, czy jest to wina obiektywu, czy też to ja popełniam jakiś błąd i chętnie usłyszę ew. porady jak z tym walczyć.
W przypadku fotografowania architektury staram się używać poziomicy i siatki oraz trzymać aparat możliwie jak najbardziej prostopadle do fotografowanych obiektów, ale efekty widzicie sami :-(.
Może istnieje jakieś oprogramowanie korygujące choć w niewielkim stopniu takie wady?

Przy okazji wstawiam coś bez zawalonych boków ;-)

X-E1 + 18-55

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

azimut
17-06-2015, 13:13
Nie rozumiem po co odrzucać zdjęcia bo ma "zawalone boki"
Każdy program - równiez darmowy - do edycji zdjęć ma narzędzie do wyrównywania. Np. taki PhotoScape ma bardzo proste narzędzie do tego. A przy okazji ma wiele innych przydatnych narzędzi do podstawowej obróbki jpgów.

Witek.K
17-06-2015, 15:06
A czasem takie skoszone boki dodaja smaczku. ;) Przeciez nie zawsze musi byc tak powaznie i pod linijke.

wyrwiflak
17-06-2015, 15:11
Oczywiście że nie zawsze musi być pod linijkę, ale to od razu widać czy krzywe ściany to intencja czy przypadek. Mi najwygodniej jpegi prostuje się... w picasie ;)

marekm
17-06-2015, 15:40
" po 15 czerwca 2015 " nie oznacza 16-tego. Zarówno interfoto jak i fotozakupy nie maja jeszcze informacji kiedy będzie dostawa.
Na Amazon.co.uk piszą, że wysyłka od 18-go.

Innymi słowy, zbliża się :)

Marek
17-06-2015, 16:19
A o dziewięćdziesiątce nic nie piszą? :D

Chyba sobie rower kupię a 90/2,0 poczeka na pierwszy dostępny backup - stawiam na listopad/grudzień.

marekm
17-06-2015, 16:26
Owszem piszą, że 27-go lipca :)

Marek
17-06-2015, 16:30
dzięki. teraz to dopiero mam dylemat :D
szkiełko czy rower :D

kaku
17-06-2015, 18:22
"Podobno x-t10 ma być na dniach" wiadomość z intertoto.

Zolty
17-06-2015, 20:34
Owszem piszą, że 27-go lipca :)

Liczylem ze zabiore go na wakacje.... :( :( :(

A tak przy okazji - bede kupowal szkielko lub dwa za jakies 2 tygodnie (najprawdopodobniej sobota 4 lipca lub poniedzialek 6 lipca) - jesli ktos z okolic Trojmiasta chce sie podpiac pod wiekszy cashback to zapraszam na PW.

basket
17-06-2015, 21:20
dzięki. teraz to dopiero mam dylemat :D
szkiełko czy rower :D
Kondycja jest ważna, ale zdrowie psychiczne też :-P

Zolty
17-06-2015, 21:50
Znam ludzi ktorzy mieli nieprzyjemne kontuzje na rowerze, ale zadnego ktory by sie zranil obiektywem .... tym bardziej ze 90/2 ma miec kremowe rozmycia... ;)

Marek
17-06-2015, 22:13
jaja sobie robicie :D
wiem, ze najlepiej byloby zabrac nowa 90 na nowy rower, ale tak niestety nie dam rady ;)

rozsadek mowi ze najlepiej kupic wszystko w zimowy czas (moze komus sie 90 nie spodoba? :)

Zolty
17-06-2015, 22:22
Z 90 wstrzymaj sie do pierwszych testow I pierwszego cashbacku po wyjsciu szkla na rynek, z rowerem wsztrzymaj sie do wrzesnia - ceny spadna: teraz sklepy maja zniwa rowerowe.

Marek
17-06-2015, 22:25
dokładnie o tym pisałem wyżej (popsuł mi się alt na klawiaturze a ekranowa to zło :)

bradley
17-06-2015, 22:25
Z rowerem, to bym się nie wstrzymał!

Marek
17-06-2015, 22:30
na razie mam czym jeździć. chcę coś lepszego i mogę poczekać. jak nie kupię teraz, przed wyjazdem na wakacje, to tym bardziej wytrzymam (trasa z domu nad morze)

a jak juz odbiegliśmy od tematu... ma ktoś doświadczenie z powerbankami? chodzi o dodatkowe zasilenie smartfona - cały dzień : nawigacja i endomondo?

meliszipak
17-06-2015, 22:41
Rower, to lepiej w zimę kupić, obiektyw jak zrobią promocję, albo komuś się znudzi.
Nie ma co się napalać.

Marek
17-06-2015, 22:45
Mariusz, nie zawsze rozsądek bierze górę :D

nordwind
18-06-2015, 00:12
. ma ktoś doświadczenie z powerbankami? chodzi o dodatkowe zasilenie smartfona - cały dzień : nawigacja i endomondo?

Mogę tylko doradzić żebyś nie kupował dużych pojemności. Zrobiłem ten błąd i kupiłem córce 10400mAh
(4 krotna pojemność baterii dużego smartfona). PB jest uczciwie zrobiony (203g, 108x72x23mm ), więc trochę za duży i za ciężki jak na damską torebkę. Kolejna wada, taką pojemność trzeba bardzo długo ładować 12h . Teraz zdecydowałbym się max na 5000mAh. Nie pchałbym się też w jakieś super drogie firmówki, w PB nie ma żadnej zaawansowanej technologii. Należy też unikać nieproporcjonalnie dużych pojemności w bardzo małych obudowach, praw fizyki nie da się przeskoczyć :)

Marek
18-06-2015, 00:27
Mocno zstanawiam się nad takim ładowanym bateriami/aku AA. Można prąd dokupić praktycznie wszędzie. I nie ma ładowania. Tylko zmiana aku a enelopów po sb900 trochę jest na stanie ;)

Panerai
18-06-2015, 00:29
X-T10 ... zestaw prezentuje się zacnie : https://www.youtube.com/watch?v=RA5QoqbE2zM

ANTYMOD
18-06-2015, 04:50
Firmware 4.0 pre relise na Fujirumors - kto odważny i instaluje?

MaciekW
18-06-2015, 10:39
A ja w kontekście powerbanków podrzucę inną informację, może komuś się przyda - w pełni naładowany powerbank TP-LINK 10400mAh (http://imagazine.pl/wp-content/uploads/2014/07/pb10400-1.jpg) może naładować od zera do pełna 3 akumulatory NP-W126 :)

januszteli
18-06-2015, 12:58
MaciekW (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=53972) - mam pytanko. Jak udało się Tobie naładować akumulator NP-W126 pw jak on ma napięcie 7,2V, a pw ma 2x5V.

marekm
18-06-2015, 13:01
Mam PB (China no-name), do którego wkłada się zwykłe paluszki lub akumulatorki AA. Nie jest zbyt elegancki, ale za to świeży prąd można kupić w dowolnej ilości od ręki w każdym kiosku lub spożywczaku :)

Ładowane PB są z pewnością bardziej eleganckie (miewają nawet bardzo fikuśne kształty), ale nie rozwiązują podstawowego problemu - braku dostępu do gniazdka prądowego, a jedynie odsuwają go w czasie (nie zawsze na dość długo).

Marek
18-06-2015, 13:08
Mam PB (China no-name), do którego wkłada się zwykłe paluszki lub akumulatorki AA. Nie jest zbyt elegancki, ale za to świeży prąd można kupić w dowolnej ilości od ręki w każdym kiosku lub spożywczaku :)

Ładowane PB są z pewnością bardziej eleganckie (miewają nawet bardzo fikuśne kształty), ale nie rozwiązują podstawowego problemu - braku dostępu do gniazdka prądowego, a jedynie odsuwają go w czasie (nie zawsze na dość długo).

Takie jet tez moje zdanie dlatego zamawiam taki (http://www.euro.com.pl/ladowarki-akumulatory-przenosne/varta-alkaline-powerpack.bhtml?from=dr&gclid=COuqnvSAmcYCFYvHtAod5kEB-g&gclsrc=aw.ds#opis).

kaku
18-06-2015, 14:33
Fujitsu donoszą że z nowym oprogramowaniem 4.0 - 35 jest zupełnie innym obietywewm(nie jeździ ciągle w przód i w tył). 56 dużej ròznicy nie ma.

nowart
18-06-2015, 15:40
Takie jet tez moje zdanie dlatego zamawiam taki (http://www.euro.com.pl/ladowarki-akumulatory-przenosne/varta-alkaline-powerpack.bhtml?from=dr&gclid=COuqnvSAmcYCFYvHtAod5kEB-g&gclsrc=aw.ds#opis).

Wszystko pięknie ale przy prądzie wyjściowym 0.5 będę ładował swój telefon zamiast 2 godzin jak na powerbanku z wyjściem 2.1 jakieś czterokrotnie dłużej... a co dopiero coś większego niż telefon :)

Marek
18-06-2015, 16:01
Wszystko pięknie ale przy prądzie wyjściowym 0.5 będę ładował swój telefon zamiast 2 godzin jak na powerbanku z wyjściem 2.1 jakieś czterokrotnie dłużej... a co dopiero coś większego niż telefon :)

Dla mnie nie ma to większego znaczenia (chyba :)
Praktycznie może być cały czas podpiety pod smartfona - nawigacja i endomondo na rowerze. Chyba, że się mylę, to wyprowadźcie mmnie z błędu. jak zabraknie prądu to będzie smartfon działal na podpiętym powerbanku?!

kaku
18-06-2015, 17:17
Dla mnie nie ma to większego znaczenia (chyba :)
Praktycznie może być cały czas podpiety pod smartfona - nawigacja i endomondo na rowerze. Chyba, że się mylę, to wyprowadźcie mmnie z błędu. jak zabraknie prądu to będzie smartfon działal na podpiętym powerbanku?!
Ale może być tak, że będzie więcej zuzywał prądu niż power bank będzie mu dostarczał. Podpiety smartphon do USB 2.0 gdy jest używany to bateria stoi w miejscu lub pozsiom naładowania spada.
Ekran będziesz mieć włączony cały czas?

Marek
18-06-2015, 17:21
Nie muszę mieć włączonego. Endomondo to priorytet, navi tylko dla sprawdzenia no i jakaś muzyka/radio w słuchawki.

PiKa
18-06-2015, 18:24
Mocno zstanawiam się nad takim ładowanym bateriami/aku AA. Można prąd dokupić praktycznie wszędzie. I nie ma ładowania. Tylko zmiana aku a enelopów po sb900 trochę jest na stanie ;)
To nie lepiej zamiast 5 eneloopow kupic więcej baterii do aparatu?

Marek
18-06-2015, 18:36
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ma być zabezpieczony prąd dla smartfona na cały dzień jazdy rowerem: endomondo, navi i jakaś muzyka.

azimut
18-06-2015, 19:27
No to z przyjemnościa informuję że zaryzykowałem i wgrałem firmware 4.0 do x-t1. Wszytko działa, problemów nie zauważyłem. Zrobiłem na razie kilka testowych fotek obiektywem 55-200 i jestem pod wrażeniem szybkości i celności.

PiKa
18-06-2015, 22:30
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ma być zabezpieczony prąd dla smartfona na cały dzień jazdy rowerem: endomondo, navi i jakaś muzyka.

Rzeczywiście, zmylił mnie wątek ;)

meliszipak
19-06-2015, 00:53
A ja świeżo po warsztatach w Poznaniu.
Było naprawdę fajnie i nie był to stracony czas.
Na początku krótkie wprowadzenie do systemu x, później pokaz fotografii wraz z
komentarzem samego mistrza Pawła Kosickiego.
Nie nudziłem się nawet przez chwilę.
Następnie zapowiedziany spacer.
Tak jak było napisane wziąłem ze sobą tylko kartę sd i jak wszyscy zainteresowani rzucili się do sprzętu to dla mnie nie wystarczyło. Podszedłem rozżalony do pani z Fuji Film i nagle znalazł sie dla mnie Fuji X-T10 wraz z 56mm.
Uśmiechnąłem się i pomyślałem, że szczęście sprzyja lepszym :)
Niestety pogoda nie dopisała i spacer szybko zakończył się w przytulnej kawiarence przy kawie.
Atmosfera naprawdę swobodna, Paweł chętnie, szczerze i wyczerpująco odpowiadał na pytania.
Można było poznać wiele ciekawych aspektów z pracy profesjonalnego fotografa.
Teraz trochę o aparacie.
Ci którzy czekali na tę premierę nie będą zawiedzeni. Aparat doskonały.
Mały, świetnie wyważony, użyte materiały najwyższej jakości. Doskonale leży w dłoni, przyciski na swoich miejscach.
Wizjer mniejszy jak w x-t1 ale podobnie najwyższej jakości. Żadnego opóźnienia, smużenia nie zauważyłem.
Bardzo fajny, wygodny przełącznik który pozwala błyskawicznie przełączyć aparat z trybu manualnego w auto i odwrotnie.
Co do af, to zbyt mało czasu, ale wrażenia bardzo pozytywne. To był mój pierwszy kontakt również z 56, więc moja opinia
nie może być wiążąca, ale wydaje się, że jest duży postęp.
Niestety jestem poza domem i dopiero za tydzień mogę wstawić kilka zdjęć.
Mogłem też przez chwilę obcować ze stałoogniskowym 16 mm. Od razu czuć, że to szkło z najwyższej półki.
To tyle na gorąco...

bradley
19-06-2015, 01:16
Fajna relacja☺Szkoda, że nie ma póki co w Krakowie. Jak oceniasz xt10 vs xt1?

Zolty
19-06-2015, 04:19
Dzieki za opis. Mieli moze juz 90/2.0 ?

Marek
19-06-2015, 06:56
Nie było 90/2,0. Jakby mieli, to bym by we Wrocławiu :)

Mariusz, te mnie ciekawi twoje wrażenia z porównania xt1 - xt10 - xe1/2.

Witek.K
19-06-2015, 07:56
Na niemieckim forum foto, jakis użytkownik X-t1 mocno skrytykował x-t10. Podobno tania podrobka x-t1 a wizjer, to porazka w porownaniu. Chyba troche przesadzal by uzasadnic wczesniejszy zakup x-t1 ;)

meliszipak
19-06-2015, 08:53
Główna różnica to większy wizjer i więcej funkcji na zewnątrz w x-t1.
Poza tym nie czułem jakiegoś dyskomfortu przy x-t10.
Naprawdę super aparat.
Na spacerze padał deszcz, aparat i obiektyw były mokre i nic się nie stało.
Paweł Kosicki wspominał, że fotografował w czasie deszczu i nie było z aparatem żadnych problemów.
Bardzo fajny jest przełącznik auto-manual. Super sprawa.

kkokosz
19-06-2015, 09:20
Mnie się też X-T10 spodobał (byłem na tych samych warsztatach, co meliszipak). Całe szczęście, że zdążyłem pomacać przed rozpoczęciem warsztatów, bo później też się nie dopchałem do stołu i zostałem z prywatnym X-E1 :D Paweł Kosicki okazał się bardzo barwną i sympatyczną postacią i to dzięki niemu odbieram warsztaty pozytywnie :) Niestety, Fuji troszkę zaspało i nie zapewniło odpowiedniej ilości sprzętu oraz (co już jest niechlubną tradycją) nie zadbało o odpowiedniej jakości rzutnik.
Ale i tak było fajnie :) Tylko skąd wziąć pieniądze na nowe body? :D

meliszipak
19-06-2015, 09:23
Na niemieckim forum foto, jakis użytkownik X-t1 mocno skrytykował x-t10. Podobno tania podrobka x-t1 a wizjer, to porazka w porownaniu. Chyba troche przesadzal by uzasadnic wczesniejszy zakup x-t1 ;)
Oczywiście, że przesadzał.
Wizjer jest mniejszy, ale pracuje wzorowo.
Jest ogromny postęp, problemy pierwszej generacji to już przeszłość.
Nie ma opóźnień, smużenia, szumów- nic.
Wiadomo, że aparat został zaprojektowany i pozycjonowany klasę niżej od x-t1 ale
nie jest to dramatyczna różnica.
Body jest małe, ergonomiczne, przykleja się do ręki z 56mm było bardzo fajnie.
Rozbudowany af robi wrażenie.
Aparat śliczny, analogowy wygląd i obsługa, chce się fotografować.
Podobno tyle zamówień, że pracują pełną parą.
Pytałem o aktualizacje do x-t1 i potwierdzony termin na koniec czerwca.
Ciekawą informacją była wiadomość o współpracy Fuji z firmą Metz w zakresie profesjonalego systemu błysku.
Z powody problemów w Metz, sprawa się zawaliła, ale prawdopodobnie około marca przyszłego roku zobaczymy profesjonalny system błyskowy.

meliszipak
19-06-2015, 11:24
Bezzasadne są oczekiwania, że body z niższej klasy będzie lepsze od
najwyższego modelu. Tak być nie może.
Tym nie mniej X-T10 zrobił na mnie kolosalne wrażenie.
Naprawdę fajny jest.

Witek.K
19-06-2015, 11:57
Z jakim miałeś przyjemność? Czarnym czy srebrnym?

marekm
19-06-2015, 12:18

No właśnie. Nadal brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie: czarny czy czarno-srebrny ;)

Witek.K
19-06-2015, 12:22
No właśnie. Nadal brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie: czarny czy czarno-srebrny ;)

Znow nieprzespane noce... ;) :)

PS. Tym razem chyba bedzie srebro :)

kaku
19-06-2015, 12:37
U mnie czerń.

Witek.K
19-06-2015, 12:58
Czarne mialem wszystkie do tej pory, czas na zmiany, ale i tak jeszcze poczekam az się na półkach sklepowych ułoży; )

PS Edyta mowi, ze czarne XT10 niedoswietlaja ;)

kaku
19-06-2015, 13:58
Czarne mialem wszystkie do tej pory, czas na zmiany, ale i tak jeszcze poczekam az się na półkach sklepowych ułoży; )

PS Edyta mowi, ze czarne XT10 niedoswietlaja ;)

Za to srebrne prześwietlają. Trzeba czekać na grafit. ;)

puch24
19-06-2015, 14:03
Srebrno-czarny, jak już wspomniano, za bardzo przypomina Zenita. Chyba, że ktoś lubi wspomnienia masochistyczne... ;-)

leighadams
19-06-2015, 14:36
To ja może wylecę z innym dylematem, bo kolor wiem, że czarny;-)
Panowie nowy x-t10 czy używany x-t1? Do tego planuję kita 18-55 i ewentualnie jakieś pleśniaki do zabawy z bokehem;-)
Już mnie przestało bawić ciągłe przerzucanie stałek, dlatego myślę o zoomie, no chyba, że wybijecie mi ten pomysł z głowy;-)

Witek.K
19-06-2015, 15:10
Srebrno-czarny, jak już wspomniano, za bardzo przypomina Zenita. Chyba, że ktoś lubi wspomnienia masochistyczne... ;-)

Ja mam inne wspomnienia, bynajmniej nie masochstyczne ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/Yashica_TL_Electro_X-1.jpg
źródło (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Yashica_TL_Electro_X.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/pentax26-1.jpg
źródło (http://www.butkus.org/chinon/pentax/pentax_spotmatic_f/pentax26.jpg)

A zenita mam takiego :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/oldrussiancamerazenitfromfrontonwhitebac-1.jpg
źródło (http://c8.alamy.com/comp/BWNX83/old-russian-camera-zenit-from-front-on-white-background-BWNX83.jpg)

ANTYMOD
19-06-2015, 15:30
W związku z Cashbackiem chciałbym Koleżanki i kolegów przestrzec przed zamawianiem w RTV Euro AGD bo to co zrobili z moim obiektywem i jak podchodzą do klienta jest skandaliczne.

W zeszły weekend zamówiłem na stronie internetowej 56mm 1.2 i spokojnie czekałem na odbiór. Zgodnie z oczekiwaniami we wtorek pojawił się kurier i tu zaczyna się przysłowiowy zonk - obiektyw (w fabrycznym opakowaniu) poza foliopakiem nie był w żaden sposób zabezpieczony (nawet nie było naklejek i ostrzeżeń, że to szkło) a na dodatek ktoś sobie nim rzucił z rozpędu na podłogę o czym świadczy poobijanie wszystkich boków pudełka oraz zmiażdżenie w środku czarnej przegródki.
Oczywiście spisałem z kurierem protokół a po testach wyszło, że nawet na f2.8 obiektyw jest mniej ostry niż moja 35mm na 1.4.

I teraz zaczyna się skandaliczna obsługa ze strony sklepu - od razu zadzwoniłem na ich infolinię informując o zdarzeniu i prosząc o szybkie załatwienie sprawy (w związku z wyjazdem od poniedziałku) a tak skierowano mnie do wypełnienia formularza na stronie co od razu uczyniłem ale w środę gdy nie otrzymałem żadnego powiadomienia o przyjęciu zgłoszenia zadzwoniłem jeszcze raz i się okazało, że system reklamacji formularzem na stronie nie działa i muszę zrobić jeszcze jedno zgłoszenie tym razem na maila :\ co or razu uczyniłem (kolejny raz prosząc o szybkie załatwienie sprawy w związku z wyjazdem).
Poinformowano mnie mailem, że w czwartek przyjedzie kurier i odbierze zniszczony obiektyw a dopiero po odebraniu w magazynie wyślą mi nową sztukę.
Zrezygnowałem z 2 sztuki z tego sklepu obawiając się powtórzenia sytuacji ze skandalicznym zapakowaniem i przesyłką i poprosiłem o natychmiastowy przelew z chwilą odnotowania zwrotu obiektywu na magazyn tak bym mógł zakupić obiektyw w zwykłym sklepie na wyjeździe.

W dniu dzisiejszym otrzymałem maila, że zniszczony obiektyw przyjęto na magazynie a ja dostane pieniądze w ciągu 14 dni - czyli już po urlopie.

Tak oto sklep nie dość, że popisał się totalnym olewaniem klienta, towaru jeszcze przez prawie 3 tygodnie poobraca sobie moimi pieniędzmi a ja nie skorzystam z zamówionego obiektywu na wyjeździe. Po prostu kpina w żywe oczy....

Jednym słowem - nie polecam i dziwię się Fuji Polska na współpracę w ramach cashbacku z takimi amatorami.

P.S. Uprzedzając pytania dlaczego nie kupiłem od razu w zwykłym sklepie?? Bo zazwyczaj nie ma możliwości porządnego sprawdzenia obiektywu (zrobienia zdjęć i sprawdzenia ich ma monitorze jak z ostrością bo na małym ekraniku nie zawsze można prawidłowo ocenić) a po drugie do zwykłego sklepu z którym Fuji Polska oferuje Cashback mam 200Km w obie strony.

zoom2
19-06-2015, 15:32
A ja tam czasy swojego Zenita wspominam z przyjemnością. I wróciłbym do tego , i to nawet bez Zenita.

azimut
19-06-2015, 15:43
W związku z Cashbackiem chciałbym Koleżanki i kolegów przestrzec przed zamawianiem w RTV Euro AGD bo to co zrobili z moim obiektywem i jak podchodzą do klienta jest skandaliczne.

Nie panikuj. W ciągu 14 dni nie ozcza że dostaniesz pieniądze 14-go dnia. Ja kilka dni temu kupiłem tam smartfona, ale wysłali nie pod ten adres który był w zamówieniu (wysłali na adres który był podany przy rejestracji w sklepie, ale na zamówieniu podałem inny). Więc napisałem do nich maila że rezygnuje z zakupu i bez żadnych problemów anulowali transakcję i zwrot pieniędzy otrzymałem na drugi dzień po rezygnacji.

Swoją drogą nie rozumiem po co odbierałeś paczkę która była źle zabezpieczona. Trzeba było od razu podziękować kurierowi i nie odbierać. A do sklepu wysłać zdjęcie paczki z informacją że rezygnujesz z zakupu.

ANTYMOD
19-06-2015, 15:48
To nie panika - to wk*&ie
A paczkę odebrałem bo na zewnątrz paczki nie było widać uszkodzeń - dopiero po otworzeniu foliopaka można było stwierdzić co się stało.

azimut
19-06-2015, 16:04
To nie panika - to wk*&ie
A paczkę odebrałem bo na zewnątrz paczki nie było widać uszkodzeń - dopiero po otworzeniu foliopaka można było stwierdzić co się stało.

No niestety z dużymy sklepami tak jest że nie bardzo dbają o zabezpieczenie towaru. Najgorsze jest to, że nawet jak zamówisz towar z odbiorem w sklepie to nie wiesz w jaki sposób ten towar został wysłany do sklepu. Nie wiesz też ile razy ten towar był wysyłany do klientów i był zwrócony, ale to dotyczy już wszystkich sklepów internetowych.

puch24
19-06-2015, 16:09
A ja tam czasy swojego Zenita wspominam z przyjemnością. I wróciłbym do tego , i to nawet bez Zenita.

Ja też czasy mojego Zenita wspominam przyjemnie, sam aparat już trochę mniej. Zenit był, bo nie było niczego innego, ale dalekie to było od zadowolenia.

I nie chodzi tu o podobieństwo X-T10 do dowolnego czarno-srebrnego aparatu, tylko właśnie do Zenita E, czy TTL w rzadko teraz spotykanym wczesnym wydaniu srebrnym, itp.

Marek
19-06-2015, 16:15
ANTYMOD a zanotowałeś numery seryjne tego szkła... Wiesz, tak profilaktycznie jakby chcieli komuś wcisnąć tę nieostą sztukę ;)

Zenita wspominam z nostalgią za latami swojej młodości, zapachem chemii i rwanych filmów orwo :)

nordwind
19-06-2015, 16:16
Zenith, Yashica, Pentax ...... może T10 jest najbardziej podobny do Fujiki :)

źródło (http://farm4.static.flickr.com/3429/3879050762_fbc37dee29.jpg)

zoom2
19-06-2015, 16:19
Ja też czasy mojego Zenita wspominam przyjemnie, sam aparat już trochę mniej. Zenit był, bo nie było niczego innego, ale dalekie to było od zadowolenia.

I nie chodzi tu o podobieństwo X-T10 do dowolnego czarno-srebrnego aparatu, tylko właśnie do Zenita E, czy TTL w rzadko teraz spotykanym wczesnym wydaniu srebrnym, itp.

bo jak siegam pamiecia Zenity E niezwykle rzadko bywały czarne (nieliczne w koncowej fazie swojej produkcji) za to TTL i pozniejsze odwrotnie , niezwykle rzadko były srebrne. Na zywca czarnego E widzialem ( chyba tylko raz ale widzialem) a srebrnego TTL nie pamietam czy na zywo , na obrazkach owszem i tylko opisanego cyrylica.

ANTYMOD
19-06-2015, 16:26
Tak Fuji 56mm 1.2 Nr Seryjny walniętej sztuki to 48A03931

Ligo
19-06-2015, 16:30
Ale tu nie chodzi o kolor tylko o "dizajn", który akurat Zenit E ma wyjątkowo toporny.
I co wy z tym "Zenithem"? Było coś takiego, ale to zupełnie inna bajka i z Zenitem nie mająca wiele wspólnego.

Marek
19-06-2015, 16:49
Ze trzy Zenity stoją u mnie na półce ;) Zenit E miał taki fajny zewnętrzny światłomierz :)

Ja zdecydowanie wolę czarne. Mam pozaklejane napisy na swoim i wyglada to, moim zdaniem, świetnie. Ot taki no name.

Ligo co widzę Twój wpis, to przypomina mi się, jak zachęcałeś do Domke. I napiszę słowo. Ta mała torba nie ma chyba ograniczenia pojemności. Nie wiem jak, ale jest przepastna w środku. Super. Polecam każdemu. No i, co najważniejsze nie wygląda na fotograficzną.

Tak Fuji 56mm 1.2 Nr Seryjny walniętej sztuki to 48A03931
Niech zostanie dla potencjalnych, przyszłych zainteresowanych.

andrew9
19-06-2015, 16:54
...

W zasadzie to.. choć za tym sklepem nie przepadam - poza problemem z systemem na stronie, to reszta z ich strony wydaje się w porządku. 14 dni to nie ich wymysł, tylko treść ustawy, a kontakt i wszystko wydawało się w miarę dobre.

Ja miałem 'podobnie' z zestawem X-T1, co tutaj opisywałem, ale jednak zamówienie w sklepie Satysfakcja.pl, co jak napisałem, zrobiłem ze względu na domniemaną lepszą obsługę (w razie czego) pod tym wzgledem akurat się opłaciło - kontakt był cały czas dobry, aparat bez problemu wymieniony. Jedyne opóźnienie wynikało z mojej strony, bo po prostu nijak nie miałem czasu podjechać do siedziby kuriera, żeby paczkę nadać (tym bardziej umówić się z nim w czasie pracy). Ale całość z ich strony zrealizowana bardzo sprawnie.

Powiedziałbym, że pod tym względem warto dopłacić, ale... RTV Euro AGD jest chyba od nich znacznie droższy, więc raczej warto wydać trochę mniej ;)

ropusz
19-06-2015, 17:16
A czy do tego XT-10 jest jakiś fajny pasek na szyję? ;)

Marek
19-06-2015, 17:27
Ja mam skórzany od zorki :)

kaku
19-06-2015, 17:33
A czym pozaklejałeś napisy?
Do intertoto jadą x-t10. Wysylka po weekend'dzie.

Marek
19-06-2015, 17:47
Pozaklejałem zwykłą czarną taśmą izolacyjną. Natomiast jak miałem lustro to na wyjazdy oklejałem taką taśmą (http://www.leroymerlin.pl/artykuly-gospodarcze/tasmy-folie-ochronne/tasmy-laczace-i-reparacyjne/tasma-power-tape-pattex,p104350,l1170.html). Sprzęt wygladał jak siedem nieszczęść.

puch24
19-06-2015, 18:29
Napisy można też zaklejać taśmą do wyciskarek napisów Dymo (starego typu) - można se na Nikonie napisać Zenit (dla zmylenia przeciwnika), a jak kto potrzebuje sobie ego poprawić, to na Zenicie - Hasselblad. ;-)

Marek
19-06-2015, 18:37
Mam takie taśmy. I wyciskarkę. Ale już klej nie trzyma :)

Ligo
19-06-2015, 18:42
Ligo co widzę Twój wpis, to przypomina mi się, jak zachęcałeś do Domke.
To dobrze, że masz takie skojarzenia, a nie na przykład: "Ty taki @$^%#@!!!" ;-)
Nie chcę nic mówić, ale jest jeszcze F2...
:-)

a jak kto potrzebuje sobie ego poprawić, to na Zenicie - Hasselblad. ;-)
Ten numer nie przejdzie. Już prędzej na Kijewie z dupką.

puch24
19-06-2015, 18:42
Bez problemu można jeszcze kupić 9-milimetrowe na Allegro (6 mm już nie). Niedawno odnowiłem zapasy, klej trzyma jak złoto.

puch24
19-06-2015, 18:44
Napisy Hasselblad są teraz na Sony, więc i na Zenicie przejdzie.

Marek
19-06-2015, 18:48
... Nie chcę nic mówić, ale jest jeszcze F2... :-) ...

Na razie F6 mi wystarczy. Jest w sam raz.

Bez problemu można jeszcze kupić 9-milimetrowe na Allegro (6 mm już nie). Niedawno odnowiłem zapasy, klej trzyma jak złoto.

Ja mam stare 6mm.

ANTYMOD
19-06-2015, 18:55
RTV Euro AGD jest chyba od nich znacznie droższy, więc raczej warto wydać trochę mniej ;)
Ale nie uczestniczą w Cashback-u Fuji.

14 dniowy termin zwrotu w przypadku ich wtopy totalnej i niemal 3 tygodniowy termin załatwiania sprawy to skrajna kpina. Gdybym zwracał bo mi się tak spodobało to bym rozumiał, że trzymają pieniądze 14 dni żeby sobie "odbić" wysyłkę ale w takim wypadku to żart z kategorii tych żałosnych.

Może inaczej - napisze jak bym chciał by wyglądała obsługa sklepu w takiej sytuacji? Po przyjęciu zgłoszenia kurier zabierał by drugą sztukę (dziewiczą !!!) z magazynu i odbierając uszkodzoną ode mnie przekazał by od razu nowy pozbawiony wad i dobrze zapakowany. Nie było by wtedy żadnego tematu a umowa z Firmą kurierską, że kurier sprawdza nr. seryjny odbieranego obiektywu i czy wszystko jest w zestawie to nie jest czarna magia tylko uczciwe i godne załatwienie sprawy. W tej chwili traktuję ten sklep jako kpinę a cała sprawa rzutuje też na Fuji Polska bo z takimi &^&^%&^* podpisali umowę o Cashback (gdyby nie cashback nigdy bym nie zamawiał w tej firmie).

Tak czy siak pod rozwagę szanowni koledzy tak sprawę rozgrywa RTV euro AGD

Witek.K
19-06-2015, 19:21
14 dniowy termin zwrotu w przypadku ich wtopy totalnej i niemal 3 tygodniowy termin załatwiania sprawy to skrajna kpina.

Mocno przesadzasz, wyluzuj albo zmien sposob kupowania.

nordwind
19-06-2015, 19:23
Ostatnio w w RTV euro AGD kupiłem obiektyw z odbiorem osobistym. Nie było problemów, osobiście odkleiłem naklejki zabezpieczające z pudełka i sprawdziłem zawartość. Jedyna wada tej opcji to brak możliwości zwrotu.

Marek
19-06-2015, 19:37
Wczoraj zamówiłem w Euro powerbank. Dziś dostarczony do sklepu. Szybko, sprawnie. Ja nie mam uwag. Jeżeli cena jest ok, to można jeszcze wziąć na nieoprocentowane raty.

arona102
19-06-2015, 19:53
co Wy z tymi Powerbankami ? przecież ciężko to nawet przypiąć do aparatu Fuji już nie wspominając że nijak to się ma do tematu

Marek
19-06-2015, 20:23
co Wy z tymi Powerbankami ? przecież ciężko to nawet przypiąć do aparatu Fuji już nie wspominając że nijak to się ma do tematu

nijak się ma do tematu Fuji - to prawda, ale, czasem można spytać mądrzejszych i bardziej doświadczonych, tym bardziej, że to wszystko w miłej atmosferze :)
I wcale nie chodzi o podpinanie do aparatu Fuji tylko o zapewnienie prądu na cały dzień jazdy rowerem dla smartfona (już to wyjaśniałem)

meliszipak
19-06-2015, 20:49

Z czarnym, ale srebrny też na pewno ładny.
Super wyglądał tytanowy x-t1.

Marek, jak kiedyś drążyłem temat to są już takie ustroistwa co umożliwiają ładowanie smartfona z dynama bezoporowego. Takie urządzenie montuje się w mostku.

Przypomniałem sobie, że pytałem czy będzie pełna klatka, czy średni format.
Pani z Fuji powiedziała, że nie będzie ff, natomiast mf jak najbardziej.
Nie wiem na ile tę informację traktować poważnie.

Marek
19-06-2015, 21:10
... Marek, jak kiedyś drążyłem temat to są już takie ustroistwa co umożliwiają ładowanie smartfona z dynama bezoporowego. Takie urządzenie montuje się w mostku. ...

Już ogarnąłem temat (mam nadzieję). Takie urzadzenie fajne, ale ja mam rower sprzed 25 lat, a i dynama u mnie niet :D

... Przypomniałem sobie, że pytałem czy będzie pełna klatka, czy średni format.
Pani z Fuji powiedziała, że nie będzie ff, natomiast mf jak najbardziej.
Nie wiem na ile tę informację traktować poważnie.
Chyba dobrze, że nie będzie ff, bo chyba bym musiał zacząć organami handlować :) A mf mnie nie interesuje.

ropusz
19-06-2015, 21:32
Jakbyście porównali 18-55 Fuji do Nikkora 18-70 czy 18-105 pod względem jakości optyki? Zastanawiam się czy nie migrować z Nexa ale muszę mieć dobrej jakości zoom w normalnej cenie.

Marek
19-06-2015, 21:43
Porównać nie mogę, bo nigdy nie miałem ani N18-70 ani N18-105, ale 18-55 to, moim zdaniem, świetny, szybki i ostry obiektyw. Do tego jaśniejszy od wymienionych od N. Ja miałem N24-70/2,8 i jakoś nie narzekam na 18-55. No, może poza stałym światłem (i dlatego używam przede wszystkim stałek (ale te również miałem pod N).

nordwind
19-06-2015, 21:53
Używałem jednocześnie E2+18-55 z D7000+18-70 i zdecydowanie wolę obrazek z fuji w wszystkich aspektach.
Jeśli chodzi o jakość wykonania, mechanikę, kulturę pracy, to też nie ma co porównywać 18-70 do 18-55 :)
Nikona sprzedałem bez żalu.

Ligo
19-06-2015, 22:02
Zastanawiam się czy nie migrować z Nexa ale muszę mieć dobrej jakości zoom w normalnej cenie.
Wiadomo, że u sąsiada trawa zawsze bardziej zielona. Mam i Nex-y i X-E1. To jednak różne sprzęty. Nie mam odniesienia do cropowych Nikkorów, ale ten Fujinon jest jak dla mnie przynajmniej o pół klasy lepszy od SEL1855. Po prostu bardzo dobre szkło za niewielkie teraz pieniądze.
Co do zmiany, to już kwestia osobistych preferencji. Fuji jest super przy firmowych szkłach. Jeśli zabawa z manualami, choćby Nikkorami, to jednak zdecydowanie Nex. No i dochodzi jednak inna ergonomia, która po soniaku niekoniecznie musi pasować.

azimut
19-06-2015, 22:03
nikkor 18-105 jest uważany za przyzwoity obiektyw, ale to jest plastikowa zabawka. F 18-55 mimo to że jest kitem, to jednak jest zarówno pod względem wykonania jak i optycznym na bardzo wysokim poziomie. Przy nim większośc stałek ma sens tylko jeżeli chemy mieć lepsze światło no i czasami mniejszy rozmiar szkła (np. 18-ka albo 27-ka).

nordwind
19-06-2015, 22:22
Jeśli zabawa z manualami, choćby Nikkorami, to jednak zdecydowanie Nex.

Tak z ciekawości spytam w czym ta przewaga Sony ?
Z Samyangiem 12mm ostrzy mi się bardzo dobrze.
Wydawało mi się, że z manualnym tele może być problem, wiadomo mniejsza głębia.
Dokupiłem jednak 135 i jestem bardzo zaskoczony łatwością poprawnego ostrzenia.
Dochodzę do wniosku, że jeśli manualne szkło z natury jest ostre efekty są zawsze bardzo dobre.

F 18-55 mimo to że jest kitem, to jednak jest zarówno pod względem wykonania jak i optycznym na bardzo wysokim poziomie.

Nazywanie obiektywu w metalowej obudowie że światłem 2.8-4 to takie małe nadużycie :) Tak raczej nazwałbym ciemniejszy 16-50 z plastikowym bagnetem który też jest lepszy optycznie niż N18-70

azimut
19-06-2015, 22:54
Nazywanie obiektywu w metalowej obudowie że światłem 2.8-4 to takie małe nadużycie :) Tak raczej nazwałbym ciemniejszy 16-50 z plastikowym bagnetem który też jest lepszy optycznie niż N18-70

Jak kupowałem x-t1 w zestawie z 18-55 to o istnieniu 16-50 nawet nie wiedziałem. Dlatego 18-55 dla mnie byl i jest kitem. Aczkolwiek, tak jak napisałem, posiadanie takiego kita nie uzasadnia posiadanie stałek pokrywającyh ten zakres o ile komus nie zależy na jeszcze lepszym świetle albo mniejszych gabarytach.

Marek
19-06-2015, 23:00
A ja mam prośbę. Nie nazywajcie obiektywu "kit". Kit to zestaw. Obiektyw nie może być "zestawem".
Wiem, że tak się potocznie mówi, ale jak się tego słucha/czyta to aż boli...

chyrza
19-06-2015, 23:13
Więcej szczegółów nowego systemu AF w T1 i T10 http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/pdf/x_t1_x_t10_af_handbook_01.pdf

januszteli
19-06-2015, 23:19
Fajny ten nowy system AF. Może i w X-E2 coś podobnego zrobią tworząc nowe oprogramowanie. A może :) testują w Waszych maszynach, żeby w Naszych działało bez problemu :):) ?

Ligo
19-06-2015, 23:21
Tak z ciekawości spytam w czym ta przewaga Sony ?
Peaking a'la Sony, jeśli chodzi o manuale. Poza tym w Fuji słabszy uchwyt, nawet z fabrycznym gripem no i ten nieszczęsny tryb wybudzania, o którym już kiedyś wspominałem.

A ja mam prośbę. Nie nazywajcie obiektywu "kit". Kit to zestaw. Obiektyw nie może być "zestawem".
Wiem, że tak się potocznie mówi, ale jak się tego słucha/czyta to aż boli...
Boli jak boli, ale właściwie nie wiadomo czy chodzi o 18-55, czy 16-50. Bo oba to "kity". Sorry. ;-)

Marek
19-06-2015, 23:22
... Boli jak boli, ale właściwie nie wiadomo czy chodzi o 18-55, czy 16-50. Bo oba to "kity". Sorry. ;-)

Oba sprzedawane w zestawie z body Fuji :D

Ligo
19-06-2015, 23:23
Howgh.

basket
19-06-2015, 23:28
E2 osiemnastka i znana miejscówka w kwietniowym słoneczku :-)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4654058/gdanski/rozmiar/4)

januszteli
19-06-2015, 23:28
To ja może mały przerywnik. Nie krzyczcie, bo świadomie zaszalałem z obróbką.

źródło (http://s6.postimg.org/9vb2flq69/F04799.jpg)

januszteli
19-06-2015, 23:31
18mm można zaszaleć :):)

candar
20-06-2015, 00:04
X-T1 56 1.2

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4483728-1/DSCF5311n16m.jpg)

nordwind
20-06-2015, 00:05
Peaking a'la Sony, jeśli chodzi o manuale. Poza tym w Fuji słabszy uchwyt, nawet z fabrycznym gripem no i ten nieszczęsny tryb wybudzania, o którym już kiedyś wspominałem.

Taki dobry ten Peaking Sony w porównaniu do Fuji ? Sony fizycznie nigdy nie testowałem.

Boli jak boli, ale właściwie nie wiadomo czy chodzi o 18-55, czy 16-50. Bo oba to "kity". Sorry. ;-)

Dorzućmy jeszcze do kitów 18mm F2 , kupiłem kiedyś w zestawie z body :)

januszteli
20-06-2015, 00:13
candar (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362) - gdzie upolowałeś taką śliczną elficę :) ? super.

Marek
20-06-2015, 00:16
Mnie, chyba po raz pierwszy nie podchodzi kadr Andrzeja... Nie wiem czemu... Może te "skrzydła"?

candar
20-06-2015, 00:27
miałem kaprys na elfkę dzisiaj, choć padało (Orłowo :) a skrzydła lubię i nic na to nie poradzę ;)

Marek
20-06-2015, 00:31
de gustibus non est disputandum :D

candar
20-06-2015, 00:35
de gustibus non est disputandum :D

ano :)
http://static.maxmodels.pl/photos/4/d/d/4ddb7182f102e092565db7d2f62da1aa.jpg ;)

Ligo
20-06-2015, 02:01
Taki dobry ten Peaking Sony w porównaniu do Fuji ? Sony fizycznie nigdy nie testowałem.
Wiesz... nie wiem, czy aż "taki dobry". Ale jak dla mnie wyraźnie lepszy, w sensie wygodniejszy i pozwalający szybciej rozeznać się w ostrości. Więc chyba lepszy.

Dorzućmy jeszcze do kitów 18mm F2 , kupiłem kiedyś w zestawie z body :)
To już trzeci "kit". ;-) Kto wie czy nie dojdą następne. Trzymajmy się więc oznaczeń.

Marcin Jakubowski
20-06-2015, 08:00
Więcej szczegółów nowego systemu AF w T1 i T10 http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/pdf/x_t1_x_t10_af_handbook_01.pdf

Bardzo fajne wyjaśnienie. Dużo czytelniejsze niż sucha tabela.

Zapowiada się dobrze. Szczególnie cieszę się z opinii o działaniu 35 z nowym softem :)

januszteli
20-06-2015, 08:47
Pojawił się nowy RAW Converter
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/myfinepix_studio/rfc/

candar
20-06-2015, 10:41
firmware 4.0 X-T1 nieoficjalnie jest dostępny, ale to wersja beta ;) http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://fujistas.com/foro/x-t1/ya-disponible-firmware-4-0!!!!/&usg=ALkJrhhGL1DzZP15o_yG0kjYX3bmVFKu4g ( https://www.dropbox.com/s/6l0v9ybiq0xxcjy/FWUP0005.DAT?dl=0 ) nie biorę odpowiedzialności ;)

candar
20-06-2015, 10:56
O rzesz! działa 4.0! zarąbisty jest ten AF :) dziś i jutro wypróbuję :)

strefowy AF, wykrywanie oczu itp. wszystko działa :)

Witek.K
20-06-2015, 11:18
Wstrzymalbym sie do oficjalnej wersji. Zapewne po wgraniu beta dalsza aktualizacja do wlasciwej 4.0 nie bedzie juz mozliwa a kto wie jakie sa jeszczcze niedociagniecia.

candar
20-06-2015, 11:44
oj tam ;) zawsze można wgrać poprzedni 3.1 (obecnie dostępny) i ponownie wgrać 4.0 ;) jakbym nic nie robił to mógłbym nawet pół roku czekać, ale jakoś nie bardzo chcę ;)

chyrza
20-06-2015, 11:57
Zagraniczne internety twierdzą, że da się nadpisać 3.11 na 3.11 i wyciek 4.0 na wyciek 4.0. Wcześniejsze 3.11 na 4.00 raczej nie da się wgrać.

Inną, bardzo ważną zmianą jest to, że pokrętło korekty ev działa w trybie M. Zupełnie jak w Nikonie. Co przy autoISO sprawdza się świetnie.

MarcinKonrad
20-06-2015, 12:08
O rzesz! działa 4.0! zarąbisty jest ten AF :) dziś i jutro wypróbuję :)

strefowy AF, wykrywanie oczu itp. wszystko działa :)

Potwierdzam, 35 dostała kopa!!! Niesamowite jak przyspieszył ten obiektyw.

kptYossarian
20-06-2015, 12:26
Witam,
czytam Was panowie i zastanawiam się czy mój X-E1 będzie miał kiedykolwiek szansę przyśpieszyć :D Z 35 ślamazarzy się niemiłosiernie, nie mówiąc już o nieistniejącym AF-C.

Pozdrawiam.

kaku
20-06-2015, 12:35
Witam,
czytam Was panowie i zastanawiam się czy mój X-E1 będzie miał kiedykolwiek szansę przyśpieszyć :D Z 35 ślamazarzy się niemiłosiernie, nie mówiąc już o nieistniejącym AF-C.

Pozdrawiam.
X-e1 raczej już nie będzie wspierany. A o AFC możesz zapomnieć bo nie ma czujników gazowych na matrycy.

azimut
20-06-2015, 13:04
firmware 4.0 X-T1 nieoficjalnie jest dostępny, ale to wersja beta ;) http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://fujistas.com/foro/x-t1/ya-disponible-firmware-4-0!!!!/&usg=ALkJrhhGL1DzZP15o_yG0kjYX3bmVFKu4g ( https://www.dropbox.com/s/6l0v9ybiq0xxcjy/FWUP0005.DAT?dl=0 ) nie biorę odpowiedzialności ;)

Już parę dni temu napisałem tu że wgrałem soft 4.0 do x-t1 i nie ma problemów

candar
20-06-2015, 13:53
Już parę dni temu napisałem tu że wgrałem soft 4.0 do x-t1 i nie ma problemów
sorki, nie jestem na biezaco, na forach zrobilo sie glosno o 4.0

azimut
20-06-2015, 16:47
nie ma sprawy, tylko potwierdziłeś moją opinię:)
Dziś pierwszy raz robiłem zdjęcia chłopakom grającym w piłkę. Przed wgraniem nowego softu w ogóle nie dało się korzystać z trybu AF-C. Musiałem kombinować i robić zdjęcia sportowe w trybie AF-S co skutkowało ok 30% nietrafionych zdjęć, tym bardziej że w 55-200 af też nie był demonem prędkości.
Po wgraniu softu 4.0 do mojego x-t1 AF w 55-200 zauważalnie przyśpieszył w trybie AF-S, ale to nic bo cały mecz robiłem zdjęcia w trybie AF-C bez najmniejszych problemów!

x-t1 + 55-200, soft 4.0 robione w trybie AF-C. Zdjęcia bez żadnej obróbki tylko zmniejszone.

źródło (http://files.tinypic.pl/i/00676/u8b56aha7bcz.jpg)

źródło (http://files.tinypic.pl/i/00676/7l7aez5nyxjj.jpg)

Witek.K
20-06-2015, 17:04
Zdjecia! Zdjecia! Zdjecia! ;)

Nierobiacy juz zdjec, pozbawiony AF-u i jakichkolwiek szans na poprawe X-E1 polaczony z pompujacym nikomudoniczegoniepotrzebnym XF35/1.4 @1.4 :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/14814265436_2737a6fa7f_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3891/14814265436_2737a6fa7f_b.jpg)

marekm
20-06-2015, 17:55
Zdjecia! Zdjecia! Zdjecia! ;)

Nierobiacy juz zdjec, pozbawiony AF-u i jakichkolwiek szans na poprawe X-E1 polaczony z pompujacym nikomudoniczegoniepotrzebnym XF35/1.4 @1.4 :)

Kolejny wątek powoli przekształca się w terapeutyczny ;)

meliszipak
20-06-2015, 18:31
Od tej pory żadne zdjęcie wykonane bez tych migających kwadracików nie może być nazwane artystycznym.
Jest to po prostu niemożliwe.

PiKa
20-06-2015, 19:22
... zdjęcie sportowe ...

ropusz
20-06-2015, 19:36
Czy w systemie Fuji są jakieś sensowne małe lampki odchylane do góry, a może i na boki? Liczba przewodnia ok 20?

candar
20-06-2015, 19:41
Czy w systemie Fuji są jakieś sensowne małe lampki odchylane do góry, a może i na boki? Liczba przewodnia ok 20?

ano jest, ale nie od Fuji ;) Meike MK320 za 265 zł -> http://www.ebay.pl/itm/Pro-Mini-Adjustable-MEIKE-MK320-TTL-S1-S2-LCD-screen-Flash-Speedlite-for-Fuji-/121670514899?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c5420b8d3

stafford
20-06-2015, 19:58
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/14814265436_2737a6fa7f_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3891/14814265436_2737a6fa7f_b.jpg)

Diavelek! Mniam!!!

Bierz ze sobą szlifierkę bateryjną - będzie można usuwać rowery z kadru...

kaku
21-06-2015, 08:47
Ciekawą jest nissin i40.

ropusz
21-06-2015, 09:36
Chodziło mi o to czy są jakieś sensowne lampy Fuji, systemowe.

kaku
21-06-2015, 10:04
Z odchylanym palnikiem to są tylko rebrandowane Supaxy. Ponoć na początku 2016 mają się jakieś pro pojawić, ale i tak będzie je produkować firma zewneyrzna a fuji tylko da swoją naklejke.

Marek
21-06-2015, 10:14
.... Ponoć na początku 2016 mają się jakieś pro pojawić, ...

no to będą na święta Bożego Narodzenia 2016 :D

marekm
21-06-2015, 11:14
ano jest, ale nie od Fuji ;) Meike MK320 za 265 zł -> http://www.ebay.pl/itm/Pro-Mini-Adjustable-MEIKE-MK320-TTL-S1-S2-LCD-screen-Flash-Speedlite-for-Fuji-/121670514899?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c5420b8d3

Czy ktoś kupował / używał ?

Jakieś uwagi do jakości / działania ?

mir
21-06-2015, 12:25
Czy ktoś kupował / używał ?

Jakieś uwagi do jakości / działania ?
Tutaj co nieco o tej lampie forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=51&t=16523

marekm
21-06-2015, 17:25
Dzięki. Lampka zamówiona :)

januszteli
21-06-2015, 21:59
Pozwolę sobie coś wrzucić z dzisiejszego wypadu za miasto.
X-E2 z nierozłączną 18mm

źródło (http://s6.postimg.org/wowo2uvup/F0855.jpg)

źródło (http://s6.postimg.org/uydn1debl/F0861.jpg)

Witek.K
21-06-2015, 22:16
Ladnie :)

candar
21-06-2015, 23:51
X-T1 56 1.2 też z dzisiaj :)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4484555-1/DSCF6075nm.jpg)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4484549-1/DSCF6109n1m.jpg)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4484543-1/DSCF6276n9m.jpg)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4484570-1/DSCF6229n6m.jpg)

januszteli
22-06-2015, 10:41
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362)candar - miło jest oko nacieszyć Twoimi fotografiami
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362)

MaciekW
22-06-2015, 10:51
Trzy kadry z ostatniego wypadu:
1.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/101047239/ZDJ%C4%98CIA/fb-1.jpg)
2.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/101047239/ZDJ%C4%98CIA/fb-2.jpg)
3.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/101047239/ZDJ%C4%98CIA/fb-3.jpg)

MaciekW (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=53972) - mam pytanko. Jak udało się Tobie naładować akumulator NP-W126 pw jak on ma napięcie 7,2V, a pw ma 2x5V.
Hmmm no zwyczajnie - mam taką ładowarkę: http://www.amazon.de/Bundlestar-Ladeger%C3%A4t-Ladeschale-Ersatzakku-Anschluss/dp/B0093H9FG6/ref=pd_sim_23_6?ie=UTF8&refRID=1GMXQXQEMHQC1KFGZ1DS która może ładować akumulatory przez kabelek USB/miniUSB. Powerbank ma dwa wyjścia, podpisane 1A i 2A, podpinam do tego pierwszego i ładuję. Napełniłem 3 akumulatory - oryginalny z XT-1 i dwa zamienniki z linka. Kontrolka zmienia kolor na zielony (gotowe) po ok 3h przy ładowaniu pierwszego, każdy następny ładował się już dłużej.

marekm
22-06-2015, 18:39
Przed godziną odebrałem w Fotojokerze :)

źródło (http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/DSC04494_600_zpstegkkakn.jpg)

Niestety zaraz ruszam w delegację. Do piątku aparat będzie wisieć na kołku :(

januszteli
22-06-2015, 18:40
MaciekW (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=53972) - dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Też zaszalałeś z maszyną X-T1. Pozdrawiam.

januszteli
22-06-2015, 18:42
marekm (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5692) - gratuluję nowej maszyny do fotografowania. Życzę Ci wielu udanych kadrów i światełka jakie sobie wyśnisz.

kptYossarian
22-06-2015, 19:05
Piękny :D
Życzę by dobrze Ci służył !

Witek.K
22-06-2015, 19:27
Marekm, gratulacje. Niech Ci delegacja szybko zleci ;)

Marek
22-06-2015, 19:32
27/2,8 jest do niego stworzony. Nie dość, że sprzęt świetny to jeszcze oko cieszy.
czekamy na pierwsze wrażenia

ANTYMOD
22-06-2015, 20:01
Marekm a co to za przycisk spustu?

Marcin Jakubowski
22-06-2015, 20:20
ja również zapytam o ten przycisk.

btw - jeszcze 7 dni ;)

http://www.fujirumors.com/delay-fuji-x-t1-firmware-4-0-coming-june-29-tursted-source/

Zolty
22-06-2015, 20:24
X-T1 56 1.2 też z dzisiaj :)

źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/4484549-1/DSCF6109n1m.jpg)

Ladna modelka I kadry. Czyzbys zaczal sie wokol liceum krecic - uwazaj, mozesz podpasc pod paragraf... ;)

Marek
22-06-2015, 20:25
Jak liceum to pod pafagraf nie podpada :D

kaku
22-06-2015, 20:42
Mój przyjedzie najwcześniej w środę. A miałem nadzieje, że jutro na pierwszy mój dzień ojca. 27 przejściówki, baterie już czekają. Dziś nie wytrzymałem i podpiąłem ( a właściwie przytrzymałem) pentacona 50 do d600 bez żadnej przejściówki fajne to to jest. Żałuje, że tak późno go kupiłem. Zdziwiłem się, że kropka nawet działa. Dołączam się do pytania o przycisk, bo do mine przyszedł jakiś badziewny plastikowy.

arona102
22-06-2015, 20:48
i zaczął się wysyp 16-50 na aukcjach. Z jednej strony dobrze cena szybko pójdzie w dół

kaku
22-06-2015, 20:55
Ja sobie zostawiam. Te 16 mm czasem może się przydać. A mogę go zostawić w inter foto za 400zł. Do 18-55 dopłacać 1100zł mi się nie chce. Tam gdzie mało światła lub potrzebna mała głębia ostrości i tak w ruch pójdą stalki.

puch24
22-06-2015, 21:56
W Nikonach kropka AF działa nawet z denkiem od butelki. To Canony potrzebują chipa.

nordwind
22-06-2015, 22:47
W XE2 dorzucili zieloną kropę jak w Nikonie i też mogla by działać z manualami.
Mogliby zrobić chociaż jeden punkt , centralny.
A prawdopodobnie to tylko problem oprogramowania...

Zolty
22-06-2015, 23:39
Pewnie zrobia w ver. 5.2 oprogramowania.... powoli, bo powoli ale sie ucza I poprawiaja - zarowno oprogramowanie jak I puszki (poza JPG z puszki - bo mz na standardowych ustawieniach cofneli sie w stosunku do tego co widzialem z X-E1).

marekm
22-06-2015, 23:49
ja również zapytam o ten przycisk...

Kupiony tutaj (http://www.ebay.com/itm/Gariz-XA-SBA3-Screw-Type-Soft-Button-Red-for-Fujifilm-X100-X-E2-X20-Leica-Nikon-/171682721080?ssPageName=ADME:L:OC:PL:3160)

bradley
23-06-2015, 00:11
A jak go założyłeś? Przykleiles na oryginalny? Aalbo inaczej, czy oryginalny jest zdejmowany? Próbowałem wykręcić i jakoś nie bardzo, a na siłę nie chce. ..

Ligo
23-06-2015, 00:37
A jak go założyłeś? Przykleiles na oryginalny? Aalbo inaczej, czy oryginalny jest zdejmowany? Próbowałem wykręcić i jakoś nie bardzo, a na siłę nie chce. ..
Ale co? Spust? Przecież to się wkręca na gwint w miejsce wężyka spustowego.

ANTYMOD
23-06-2015, 01:16
Kolega pewnie pytał bo ma X-T1 gdzie nie ma gwintu do wężyka spustowego jakimś dziwnym trafem.

Ligo
23-06-2015, 01:25
Jeśli tak, to sorry. Nie doczytałem.

ANTYMOD
23-06-2015, 01:28
Czy któryś z kolegów którzy ściągnęli FW 4.0 beta mógłby mi je udostępnić?

MarcinKonrad
23-06-2015, 02:16
Czy któryś z kolegów którzy ściągnęli FW 4.0 beta mógłby mi je udostępnić?

http://1drv.ms/1GjNr5p

proszę i powodzenia!

bradley
23-06-2015, 02:45
Ligo, ANTYMOD rzeczywiście! Dopiero teraz zauważyłem, że na focie jest T10 a nie T1 :-/

ANTYMOD
23-06-2015, 02:52
MarcinKonrad - dziękuję.
Bradley - Sam się kiedyś zastanawiałem dlaczego gwintu w X-T1 nie dali bo mam gdzieś te stare stylowe wężyki ale skusiłem się na jakiś tani niefirmowy (podłączany z boku body) za kilka pln i działa jak trzeba.

MaciekW
23-06-2015, 08:27
Ponoć ma to związek z uszczelnieniem korpusu, ile w tym jest prawdy trudno powiedzieć ;)

ANTYMOD
23-06-2015, 09:44
Fw 4.0 oficjalnie 29go - nawet na stronie Fuji

candar
23-06-2015, 10:48
dla tych, którzy mają już zainstalowaną Betę 4.0, albo X-T10:

"wskazówki podczas korzystania z nowego systemu AF - tryb śledzenia:

1) AF-tracking z CL lub CH (ostrość przy każdym zdjęciu), należy użyć mechanicznej migawki (MS) tylko. Nie działa z MS + ES (elektroniczna migawka)
2) Wyłącz wykrywanie twarzy, aby umożliwić PDAF
3) tryb High Performance ON"

ps.
jakoś nie tęsknię za poprzednią wersją AF-a ;)

nowart
23-06-2015, 12:02
Pytanie o jpeg dla posiadaczy x-t10 i x-t1 z nowym softem - widać, że wielu ludzi na nie narzeka choć mnie w x100s swego czasu nie przeszkadzały zanadto ale czy coś w tej kwestii zostało poprawione ?

candar
23-06-2015, 12:25
Pytanie o jpeg dla posiadaczy x-t10 i x-t1 z nowym softem - widać, że wielu ludzi na nie narzeka choć mnie w x100s swego czasu nie przeszkadzały zanadto ale czy coś w tej kwestii zostało poprawione ?
nie zauważyłem różnicy z nowym softem

azimut
23-06-2015, 14:56
ps.
jakoś nie tęsknię za poprzednią wersją AF-a ;)

Bo nie ma za czym tęsknić. Po instalacji nowego softu x-t1 jest zupełnie innym aparatem.

Trevor
23-06-2015, 15:32
Ile to razy już słyszałem.
X-E2 też miał być dużo szybszy niż X-E1, i w sumie jest...
ale wziąłem sobie po przerwie (około miesiąc robiłem zdjęcia tylko x-e2) do ręki d700 do łapy i kosmos.
nie potrafiłem przez chwilę zrobić jednego zdjęcia.

Te aparaty mają dużo większe problem niż AF.

*lagi spustu migawki jakieś,
*dziwne niepotrzebne kliknięcia są niepotrzebne przy zminie pola AF,
*jakieś czknięcia po tym jak się przestawi pole AF i zatwierdzi półspustem.
*jakieś macro k.. na padzie kierunkowym. po kiego grzyba.
*nie da się ustawić przycisku AF-on (a może się da a ja nie umiem?), muszę jechać w trybie manualnym żeby *osiągnąć jakąś protezę rozwiązania i ma bolączki, na przykład:
- jak się pociągnie pierścień w 23 to już nie mogę użyć AF.
- nie da się zmniejszyć pola AF.

ten aparat jest skomplikowany nie tam gdzie trzeba.
Nie wiem jak tu uchwycić decydujący moment :)

chyrza
23-06-2015, 15:59
W trybie af pole ostrości zmniejsza się kręcąc kółkiem, po wcześniejszym wejściu w tryb zmiany pola. W MF nie jest to możliwe.

Trevor
23-06-2015, 16:24
W trybie af pole ostrości zmniejsza się kręcąc kółkiem, po wcześniejszym wejściu w tryb zmiany pola. W MF nie jest to możliwe.
No wiem. Czyli nie mogę mieć af pod kciukiem i małego pola af jednocześnie.

Witek.K
23-06-2015, 16:56
No wiem. Czyli nie mogę mieć af pod kciukiem i małego pola af jednocześnie.

No nie, musisz kciukiem pokonac ok. 1cm, to moze zmeczyc kciuk ;)

PS. Fuji to nie jest aparat dla kazdego, tak samo jak i D700.

chyrza
23-06-2015, 16:57
Dla szkieł AF, przełączonych na M, powinieneś mieć dostępne "instant AF", przełącz działanie AF-L w "kiedy naciśnięty". AF jest odpięty od spustu (tryb MF na wybieraku), ale możesz wyostrzyć przez AF-L. Nie pamiętam czy w E2 da się ustawić sposób działania InstantAF, jak się da, to przełączenie go w AFC, da taki sam efekt jak AF-ON w Nikonie w trybie AF-C. Oczywiście pomijam tu skuteczność AF-C w systemie Fuji X. Ustawienie InstantAF w tryb AF-S pozwoli użyć guzika AF-L jak AF-ON. Dla szkieł systemowych da się zmniejszyć pole AF w trybie ręcznej ostrości. Opieram się na instrukcji i podobnych ustawieniach w swoim aparacie.

Trevor
23-06-2015, 17:00
Może bardziej: nie do wszystkiego.
Na pewno nie nadaje się do rzeczy ulotnych. Na razie.

Hmm. Do kąd ten kciuk mam przesunąć? Bo może czegoś nie wiem

marekm
23-06-2015, 17:35
2 godziny po kupnie X-T10 musiałem jechać na lotnisko, ale z krótkiej zabawy, zapamiętałem:

guma jest "lepka" - dobrze klei się do ręki. Aparat trzyma się pewnie.
korpus jest mały, a na pewno mniejszy niż myślałem. Mam z tym problem, przynajmniej na razie.
włącznik jest bardzo mały. Po wkręceniu przycisku spustu, stał się trudno dostępny.
po X-E2, trudno mi się przyzwyczaić do wizjera na środku. Chyba wolałem po lewej stronie (na pewno mój nos wolał).
pokrętło z przodu ustawiłem na ISO, ale nie jestem do końca zadowolony. Trzeba dość mocno wcisnąć, aby wywołać funkcję (brak wyraźnego oporu / kliku - jest gumowato).
informacje wyświetlane w wizjerze mało czytelne - mała czcionka, blade kolory (być może da się to zmienić).

Trevor
23-06-2015, 18:44
Dla szkieł AF, przełączonych na M, powinieneś mieć dostępne "instant AF", przełącz działanie AF-L w "kiedy naciśnięty". AF jest odpięty od spustu (tryb MF na wybieraku), ale możesz wyostrzyć przez AF-L. Nie pamiętam czy w E2 da się ustawić sposób działania InstantAF, jak się da, to przełączenie go w AFC, da taki sam efekt jak AF-ON w Nikonie w trybie AF-C. Oczywiście pomijam tu skuteczność AF-C w systemie Fuji X. Ustawienie InstantAF w tryb AF-S pozwoli użyć guzika AF-L jak AF-ON. Dla szkieł systemowych da się zmniejszyć pole AF w trybie ręcznej ostrości. Opieram się na instrukcji i podobnych ustawieniach w swoim aparacie.

dzięki za tipa, spróbuję wieczorem.

Witek.K
23-06-2015, 19:31
Ponoć ma to związek z uszczelnieniem korpusu, ile w tym jest prawdy trudno powiedzieć ;)

Czy to znaczy, ze moj X-A1 jest uszczelniony? Tez nie ma gwintu. ;)

Hmm. Do kąd ten kciuk mam przesunąć? Bo może czegoś nie wiem

OK. Po powrocie do domu sprawdzilem, to nie 1 cm, ale az 2 :) W kazdym razie moj kciuk swobodnie dosiega. Naciskam krzyzak na dol a potm wedruje na gore do pokretla tylnego i krece nim w dowolna strone zmieniajac wielkosc pola AF.

epicure
23-06-2015, 21:52

Dobrze, że niektórzy ludzie o tym nie wiedzą i z powodzeniem fotografują "ulotne rzeczy" :-)

meliszipak
23-06-2015, 22:07
:smile:

Trevor
24-06-2015, 00:06
Dobrze, że niektórzy ludzie o tym nie wiedzą i z powodzeniem fotografują "ulotne rzeczy" :-)
to że się da, to ja też wiem, ale responsywność nie pomaga, przynajmniej mi.

Witek. Czw trybie MF możesz zmienić wielkość pola ostrości?

meliszipak
24-06-2015, 00:32
Nie wytrzymałem i wgrałem wersję beta.
Strach się bać :D tak śmiga...

meliszipak
24-06-2015, 11:48
Z warsztatów Fuji w Poznaniu.
Paweł Kosicki z przedstawicielką FujiFilm. Spacer po mieście.
Fuji X-T10 56mm 1,2. F1,2 58sec. iso 640. Program RFC nowa wersja.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/2hq5xlx-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/2hq5xlx.jpg)

candar
24-06-2015, 11:53
NEW AF SYSTEM
SPECIAL SITE
http://fujifilm-x.com/af/en/index.html

azimut
24-06-2015, 14:00
NEW AF SYSTEM
SPECIAL SITE
http://fujifilm-x.com/af/en/index.html

To dla tych co boją się zainstalować soft w wersji beta;)

candar
24-06-2015, 19:55

TIME TO X-T1 FIRMWARE 4.0 http://www.fujirumors.com/huge-rebates-at-camerland-on-plenty-of-x-gear-including-x-t10-official-x-deals-expire-june-27-with-now-even-bigger-price-drop/

mogą kontrolować czas :))))))))))))))

meliszipak
24-06-2015, 20:26

He, he niektórzy czekają- warto, różnica jest ..... :)

bradley
24-06-2015, 20:29
A ja twardo czekam aż zegar pokaże zero! Żadnej bety. Aparat mam od dwóch tygodni z jakimś całkowicie starym softem. Nawet trójki nie instalowałem tylko czekam....
Przy okazji, czy w nowym sofcie, przy ostrzeniu manualnym dalej jest dostępny ten fajny podział obrazu?

arona102
24-06-2015, 20:45
tal dla zainteresowanych. X-T10 już w przedsprzedaży tylko w zestawie z 16-50, natomiast samo body lub inne zestawy dostępne na początku sierpnia. Taką informację uzyskałem ze sklepu od pani, która nawet uczestniczyła w spotkaniu z przedstawicielami Fuji także chyba w miarę rzetelna informacja

nordwind
24-06-2015, 22:17
Cena bez obiektywu kitowego 2999zł.
Za 300zł warto mieć 16-50 z całkiem przyzwoitym szerokim końcem.

ANTYMOD
25-06-2015, 00:08
Wróciłem z Warsztatów w Warszawie i oto wnioski:

Warto było być!
Bo:
- Mega pomocny Tomasz Taberski z Fuji,
- Jacek Boniecki prowadzący warsztaty z zastosowania X-T10/X-T1(z nowym FW) w sporcie - trzeba przyznać, że jego zdjęcia (robione od początku w JPG) robią mega opad szczeny.
- Niemal pełny komplet szkieł Fuji w tym świeżutka 90mm f2, 16mm 1.4 (zauważyłem brak tylko 56mm 1.2 APD)
- Kupon promocyjny RTV EURO AGD
Na koniec ale nie na końcu - urocza gimnastyczka jako modelka.

Wady - Dość ciemne studio (mimo profesjonalnego oświetlenia)
Brak przypomnienia (a ja zapomniałem) z jakimi czasami trzeba robić zdjęcia przy tak dynamicznym ruchu jak gimnastyczki w gwieździe i w efekcie jakaś część zdjęć wyszła nieostra nie z powodu AF Fuji ale z powodu, że 1/200s jaką miałem ustawioną to za mało by zamrozić tak dynamiczny ruch (wiem, wiem moja wina).

Może nie wada a sugestia z mojej strony - Warsztaty ze street foto i/lub modelkami były by jeszcze ciekawsze (i pokazywały by pełny potencjał X-T10/X-t1 FW4.0) ale Fuji musi zadbać by odpowiednich do tego szkieł (przede wszystkim szerokich) było wystarczająco dużo).

To na co sporo kolegów czekało:
90mm f2 jest mega (i od razu zamówiłem) - nie jest jakoś wyraźnie cięższa od 56 a masa jest mniej skupiona na końcu jak w 56 więc trzyma się go lepiej.
AF 90 jest szybki i pewny, pewnie ze 2 może maksymalnie 3 razy szybszy niż 56 (subiektywnie i na X-t1 fw 4.0 beta)
Jedna uwaga dla przyszłych właścicieli - ponieważ jest tylko jedna sztuka na Polskę na razie to nie wiadomo czy wyczuwalne ruchy czegoś ciężkiego w środku to cecha tego egzemplarza czy wszystkich - jak dostaniecie swoje sztuki i będzie dziwne wrażenie przesuwania się czegoś w środku to widać tak ma być i nie trzeba odsyłać.

35mm 1.4 na nowym FW - to nie to szkło. Jest teraz mega szybkie i celne - prosto do celu, ba łapanie osób idących na ulicy zone focusem na f1.4 jest dziecinnie proste.

16mm f1.4 WR - może egzemplarz jakiś zmęczony i nie moja ogniskowa ale nie przemówiło do mnie to szkło.

56mm 1.2 po przejrzeniu zdjęć na komputerze celność nie jest lepsza niż 35mm (na FW4.0 Beta) bo 35 zmutowała w o wiele lepsze szkło niż było, ale i 56mm nie jest źle (zaznaczam mega dynamiczna modelka i nie za jasno w środku).

16-50 F2.8 Zaskakująco ostry, rozmiary i masa o dziwo nie przeszkadzają więc mimo, że brałem go do ręki z uprzedzeniami - że wielki, nieporęczny, ciężki zostawiając go nie miałem żadnych negatywnych uwag.

X-T10 - jest mały - osobom o dużych dłoniach lub używającym większe szkła - od razu proponuję szukanie Gripa lub dołożenie do X-T1 bo dla mnie (dość duże ręce ale bez przesady) X- T1 bez gripa z 56mm 1.2 jest ciut ciut niewygodne ale do przeżycia gdy x-T10 (bez gripa) jest słabo wyważone z 56mm i na dłuższej sesji powiedzmy 3h bez przerwy nie ma siły by ręka nie bolała,
ale są i plusy:
X-T10 z 27mm czy 18mm f2 jest genialnie poręczny - niemal na poziomie x100 - wchodzi na styk w większą kieszeń jeansów ,kurtki itp.

Wizjer jest Ok, matryca i AF raczej ten sam Co X-T1 (po wgraniu FW 4.0 oczywiscie) więc za te pieniądze za jakie półtora roku temu brałem X-M1 mamy o wiele, wiele lepsze body i za tą kasę jest to super opcja.

Bardzo chciałbym mieć możliwość przetestowania 90, 56 i kilku innych szkieł w sytuacjach bardziej naturalnych - ulica, sesja pozowana z modelką, jakaś inscenizowana impreza (ślub, pokaz mody czy coś w tym stylu) gdzie można by było przetestować te szkła i system Fuji pod względem zawodowym a jestem teraz niemal pewny, że
X-T1/T10 dadzą radę.

Na koniec - nie, nie pracuję dla fuji :D

alf129
25-06-2015, 03:01
Panowie nachodzi mnie chęć przesiadki z d810 na xt1 i nasuwa mi się pytanie czy nie będę żałował owej przesiadki. Wspomnę tylko ze fotografuje fashion portret oraz beauty. Z góry dziękuje za sugestie i porady.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ANTYMOD
25-06-2015, 03:21
Ja przesiadłem się z D700 i nie żałowałem na X-M1 a teraz z T1 to bajka. AF X-T1 z FW4.0 jest zbliżony celnością i szybkością do tego co dawał D700. Nie wiem jak mocno cropujesz zdjęcia z D810 ale jeśli niewiele i na dodatek nie drukujesz nic większego niż 100x70cm ( to mój największy wydruk do tej pory - jeszcze z X-M1 i nie było najmniejszych problemów z jakością) to nie masz się nad czym zastanawiać.

alf129
25-06-2015, 04:11
Ja przesiadłem się z D700 i nie żałowałem na X-M1 a teraz z T1 to bajka. AF X-T1 z FW4.0 jest zbliżony celnością i szybkością do tego co dawał D700. Nie wiem jak mocno cropujesz zdjęcia z D810 ale jeśli niewiele i na dodatek nie drukujesz nic większego niż 100x70cm ( to mój największy wydruk do tej pory - jeszcze z X-M1 i nie było najmniejszych problemów z jakością) to nie masz się nad czym zastanawiać.

Owszem cropuje często bo zazwyczaj inaczej siedzą mi kadry podczas sesji a inaczej na zimno po kilku dniach przed komputerem. Wtedy to lubię coś przyciąć, obrócić itd. Co do druków to zazwyczaj drukuje 76x50 (30"x20")

chyrza
25-06-2015, 07:50
Mam takie szybkie pytanie. Czy Wasze 18tki podczas ostrzenia też wydają różne odgłosy szurania, postukiwania itp? Nabyłem nową sztukę, bardzo przyjemna optycznie, ale te odgłosy są nie miłe.

Witek.K
25-06-2015, 07:58
Moja 18 jest cicha. Za to 35 jest dosyc glosna.

januszteli
25-06-2015, 09:27
Moja 18, też jest cicha.

chyrza
25-06-2015, 09:47
Hm.. u mnie najbardziej ją słychać jak aparat jest skierowany lekko w dół (ocena zdjecia), po czym nacisnę spust do połowy żeby wrócić do trybu fotografowania. Wyraźne szurniecie, dosyć nieprzyjemne dla ucha.

candar
25-06-2015, 10:13
A ja twardo czekam aż zegar pokaże zero! Żadnej bety. Aparat mam od dwóch tygodni z jakimś całkowicie starym softem. Nawet trójki nie instalowałem tylko czekam....
Przy okazji, czy w nowym sofcie, przy ostrzeniu manualnym dalej jest dostępny ten fajny podział obrazu?

przy ostrzeniu manualnym nic się nie zmieniło w odniesieniu do poprzednich poprawek :) DSI oraz podział obrazu jest taki sam + peaking oczywiście

Marek
25-06-2015, 10:22
Mam takie szybkie pytanie. Czy Wasze 18tki podczas ostrzenia też wydają różne odgłosy szurania, postukiwania itp? Nabyłem nową sztukę, bardzo przyjemna optycznie, ale te odgłosy są nie miłe.

moja cichutko bzyknie ;)

damianof
25-06-2015, 12:19
Jestem świeżo upieczony użytkownikiem X-T10. Aparat jest naprawdę bardzo mały i lekki - dokładnie tego od niego oczekiwałem. Uchwyt praktycznie nie istnieje, trzymam go dwoma palcami, ale z racji wagi nie ma to znaczenia.
Na minus zaliczyć mogę bardzo mały opór kółek sterujących. Wystarczy przypadkowo przejechać po nich palcem by zmienić nastawy.
Więcej powiedzieć nie mogę, bo bawię się nim zalewie godzinę.
A tu taki sampel z ISO 6400, poziom szumu całkiem przyjemny (RAW wywołany w ACR bez odszumiania). http://imagizer.imageshack.us/a/img538/1599/I4fqPS.jpg

januszteli
25-06-2015, 12:39
damianof (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7357) - gratulacje, no i oczywiście dużo zadowolenia z użytkowania wspaniałego sprzętu. Niech służy. Powodzenia.

merida.
25-06-2015, 16:10
Kusicie chłopaki.

tomek_jj
25-06-2015, 19:17
A tu taki sampel z ISO 6400, poziom szumu całkiem przyjemny (RAW wywołany w ACR bez odszumiania]

No tu akurat wyszło nie najlepiej - szum jak dla takiego ISO dość spory

Marek
25-06-2015, 19:47
... To na co sporo kolegów czekało:
90mm f2 jest mega (i od razu zamówiłem) ...

Była dziewięćdziesiątka!?!

Jak to "zamówiłem"???

bradley
25-06-2015, 19:48
Ale Ci numer "zrobili"!?

Marek
25-06-2015, 19:59
Nic już nie powiem, bo mnie zbanują :D

Michu
25-06-2015, 22:16
Nie wiem, czy było:
http://blog.fujifilm.pl/dlaczego-fujifilm-nie-zrobi-lustrzanki-pelnoklatkowej/

clusca
25-06-2015, 22:58
Witojcie! Pomimo, że jeszcze chyba nie miałem przyjemności się tutaj udzielać, jest to chyba najczęściej odwiedzany przeze mnie wątek na naszym forum :)

Jakiś czas temu, niejako w następstwie licznych wpadek Nikona (D600, D800), stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona 6D. Zanim jednak do tego doszło wahałem się pomiędzy rzeczonym już Canonem a jednym z reprezentantów systemu Fuji X. No ale stało się, Canon zwyciężył.

Niemalże sięgałem do portfela w celu nabycia 135/2.0 Canona oraz Sigmy 35/1.4A, kiedy to Fuji w bezwzględny sposób pokrzyżował mi szyki ogłaszając wszem i wobec swoją dziewięćdziesiątkę. Tak tak marku2004, nie jesteś osamotniony w swych pragnieniach, z tym, że ja nawet body Fuji nie mam ;) Niemały udział w tym zamieszaniu miał też candar, prezentując swoje obrazki z 56/1.2 (człowiek z mojego miasta tak mnie podszedł ;) ).
Miarkę przebrało pojawienie się X-T10... Niewygórowana cena, możliwości prawie jak jego starszy brat bez zera, nawet kit 16-50 ma świetne recenzje. I tak zacząłem się zastanawiać, może by się na niego znalazło miejsce w torbie? A że łasuch jestem, do tego małego body koniecznie 27 milimetrowy naleśnik by się przydał. Jako, że do Canona mam jedynie 85/1.8, to może i jakiś zoomik tele. Fuji swoim cashbackiem nie ułatwia...

No i tak zaświtała mi myśl przednia (a może i nie, sam nie wiem). Może by tak pozbyć się Canona i 85mm, zakupić X-T10 z penkejkiem, do niego 55-200 (choć mam wątpliwości co do takiej wariacji rozmiarów i masy), no i w końcu 56/1.2. Pozostanie mi jedynie cierpliwie czekać i odkładać do skarpety na 90mm... i coś szerokiego ;)

I tu pojawia się pytanie. Czy bardzo będzie mi brakowało FF po Canonie, przedtem D700 (też z 85mm). Nie wiem, czy zostawić FF dla samego FF, czy budować system oparty na X. Nie za bardzo mi się uśmiecha brnąć w dwa systemy i wiem, że wcześniej zarzekałem się, że do cropa nie wracam, a Fuji nabędę, jak FF wypuści ;) No ale na ten krok Fuji zdecyduje się pewnie zaraz po tym jak uznam swój ewentualny system X za kompletny ;)

Marek
25-06-2015, 23:21
... , jest to chyba najczęściej odwiedzany przeze mnie wątek na naszym forum :) ...
Nie jestes odosobniony :)

... I tu pojawia się pytanie. Czy bardzo będzie mi brakowało FF po Canonie, przedtem D700 (też z 85mm). Nie wiem, czy zostawić FF dla samego FF, czy budować system oparty na X. Nie za bardzo mi się uśmiecha brnąć w dwa systemy i wiem, że wcześniej zarzekałem się, że do cropa nie wracam, a Fuji nabędę, jak FF wypuści ;) No ale na ten krok Fuji zdecyduje się pewnie zaraz po tym jak uznam swój ewentualny system X za kompletny ;)
Nie żałowałem zmiany FF (D700) na Fuji nawet przez sekundę. Już o tym pisałem chyba dwa razy w tym wątku. Moim zdaniem nie ma sensu brnąć w dwa systemy.
Mam xt1 + kilka szkieł. Czekam na 90/2,0 i pewnie wiedziony chciejstwem dokupię 56/1,2. Najgorsze jest to ze zaczyna mnie mocno interesować xt10 jako body tylko do 27/2,8. To cudny obiektyw a z dziesiątka będzie tworzył cudny zestaw. Do tego xt1+90 i... Domke :D

Widziałeś post wyżej 7963 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3576857&postcount=7963)?

Możemy radzić i podpowiadać, ale decyzję i tak musisz podjąć sam :)

Zolty
26-06-2015, 00:00
Pstrykam tylko amatorsko i z tego co widze moje umiejetnosci nie dorosly jeszcze do X-M1, wiec prosze wziac poprawke na moje obserwacje.

Pstrykalem jakis czas D700 - po klopotach z dwoma z trzech szkiel swietej trojcy I po problemach z D800, powiedzialem dosc I sprzedalem system. Kupilem X-M1, ale jako ze SZS* bierze zwykle u mnie gore nad rozsadkiem to zanabylem ostatnio X-T1.

Jako ze nie robilem portretow z papierowa glebia ostrosci to pod tym wzgledem przesiadka z FF na APS-C bezbolesna, nie tesknie do wiecznego FF/BF I zabaw z korektami I wysylaniem sprzetu do serwisu. Czego mi brakuje - dobrych JPG z aparatu: pod tym wzgledem lezal mi X-E1, w nowszych puszkach jest MZ gorzej. Brakuje mi histogramu dla poszczegolnych kolorow - a mam wrazenie ze w Fuji trzeba uwazac na czerwienie (znacznie bardziej niz w D700). Obrobka RAWow - bawilem sie tylko chwile dolaczanym SilkyPixem - cud obslugi to to nie jest I tesknie do CNX2, LR ponoc nie optymalny jesli chodzi o detale.

Brakuje mi lampy - takiej prawdziwie systemowej, ze sterowaniem typu CLS, szybka synchronizacja itp.

Jesli chodzi o szkla - tu nawet najtanszy zoom 16-50 Fuji sprawowal sie zaskakujaco dobrze, 10-24 jest rownie dobry (albo rownie niedobry) jak moj byly 14-24 Nikona (ale nie ma problemow z FF/BF). Za kilka dni dobieram stalki - na pewno Macro 60mm I 35 mm, w pozniejszym terminie 90 mm.

*SZS - Syndrom Zakupow Sprzetowych

Marek
26-06-2015, 00:06
... I tesknie do CNX2, ...
Pisałem o tym jak, tylko zmieniłem system. Taki cnx2 do Fuji i oprócz błękitnego nieba, nic mi więcej nie potrzeba... :D

Zolty
26-06-2015, 00:28
Z tym niebem to nawet doslownie - mnie pare razy na Fuji poszlo w turkus.... :(

MaciekW
26-06-2015, 09:15
W temacie zmiany systemu na Fuji, napiszę parę słów i zamieszczę parę linków, może pomoże to komuś w decyzji...

Ostatnio zrobiłem XT-1 sesję dla przyjaciół szyjących hamaki, link do prezentacji: http://lesovik.eu/hamak-purple-haze-i-mint-royale/ Dla porównania - tu są zdjęcia z poprzedniej sesji robione (poza jednym) jeszcze D3s: http://lesovik.eu/produkty/model-1-5-duch/ Oczywiście można się dopatrzyć różnic, ale w obu przypadkach to co dla mnie ważne, czyli ich zadowolenie, oraz wysokość mojego wynagrodzenia ;) były identyczne, a sesję zrobiłem korpusem ważącym i kosztującym trzy razy mniej. Korzyść? Korzyść.

Nie mówiąc już o tym, że w ogóle robię dużo więcej zdjęć (i jestem bardziej z nich zadowolony), niż gdy tachałem ze sobą torbę z Nikonem i Nikkorami. Nigdy nie zabrałbym ze sobą D3s np. na taki wypad: http://naspacer.tumblr.com/post/121842353080/migawka-4-morska-zmora

Teraz tylko czekam na oficjalną wersję firmware 4.0 i dosłownie 2 dni później idę z psem i z Fuji na 400km przebieżkę po słowackich górach. W zeszłym roku, po 250km w Sudetach nie chciałem dotykać D3s przez miesiąc, tak mi obrzydło noszenie go ze sobą ;)

Na koniec: ja mogę tylko powtórzyć za marek2004 - nie żałuję przesiadki z pełnej klatki na Fuji, owszem jest kilka rzeczy których brakuje (zwłaszcza w dziale błyskania), ale biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw - jestem bardzo zadowolony. Myślałem, że będzie mi brakować płytkiej głębi ostrości, ale 56mm 1.2 zapewnia mi dokładnie to samo co mój stary Nikkor 85mm 1.8 G, a tak naprawdę więcej - bo mniej aberruje, zbiera więcej światła, jest metalowy i ma lepszą rozdzielczość na brzegach. Przykładowa sesja: https://www.dropbox.com/sh/0msvklnohv8vnn1/AACdpvpQ6BO6YUPlhNmhVUBfa?dl=0

PS. Chyba wyszło trochę chaotycznie ;)

Witek.K
26-06-2015, 09:30
Maciek, zdjecia daja rade, Zmora tez :)

MaciekW
26-06-2015, 09:36
Dziękuję. Mam nadzieję, że takie podawanie linków nie łamie jakichś zapisów regulaminu, ja tylko chcę zobrazować, że w ciągu ostatnich 2 miesięcy wszelkie wątpliwości co do zmiany systemu prysnęły. Oczywiście - to co dobre dla mnie, nie musi być dobre dla innych, ale zachęcam do spróbowania (ja przygodę z Fuji zacząłem od wypożyczenia XT-1 i 56mm 1.2 na weekend w jednym z krakowskich sklepów)!

kkokosz
26-06-2015, 10:20
Ja "wsiąkłem" w Fuji po warsztatach półtora roku temu :) Zaczęło się niewinnie od X20, aktualnie X-E1 z rosnącą zgrają obiektywów :) Mniej więcej za tydzień spodziewam się X-T10 :D i też graty od Nikona coraz częściej się kurzą i nie opuszczają szuflady, bo jakoś mi niesporo dźwigać D700 czy D300s z jasnymi szkłami :) Po X-T10 spodziewam się wyłącznie szybszego AF, którego w X-E1 mi czasem bardzo brakuje - poza tym zestawy Fuji spełniają moje wymagania (nie błyskam). Nie czuję dużej tęsknoty za lustrzankami i obecnie wyciągam je z szuflady tylko wtedy, gdy jest potrzebny niezawodny i szybki autofocus. Jeśli X-T10 będzie tak fajny, jak to wszędzie opisują (a trochę się pobawiłem tydzień temu w Poznaniu i rzeczywiście źle nie było), to moje lustrzanki czeka chyba mizerny koniec ;)

Marek
26-06-2015, 11:15
Ja czekałem na xt1 (choć nie wiedziałem, że czekam :)
Fuji wpadło mi w oko jak pokazali system i pojawiło się xpro 1, ale to jeszcze nie było to ;)
Punktem kulminacyjnym był pobyt tutaj (https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zlA3LQgPNR1g.kcCtPrukHie8) z gratami Nikona. Nie będę Was zanudzał jak cierpiałem. Chwilę później zapowiedzieli xt1. Teraz nie wyobrażam sobie plecaka foto z kilogramami sprzętu.
Nowe oprogramowanie i 90/2,0 dopełnią mój system. Na brak lampy nie narzekam. Raczej nie błyskam, a jak już to raczej studio, a wtedy problem lampy znika.
Pisałem już wielokrotnie, ale dla mnie dopełnieniem systemu stanowi torba Domke.

motoko
26-06-2015, 12:15
Nie czuję dużej tęsknoty za lustrzankami i obecnie wyciągam je z szuflady tylko wtedy, gdy jest potrzebny niezawodny i szybki autofocus.

Do AF i sytuacji z dedykowanymi lampami błyskowymi dodam jeszcze żywotność baterii i współpracę z LR.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

MaciekW
26-06-2015, 13:12
Ja na współpracę z LR w sumie nie narzekam - nie trzeba pamiętać o profilowaniu szkieł (tylko do Samyanga 12mm wybieram profil Zeiss Touit 12mm), profile kolorystyczne IMHO działają spoko, wyostrzanie robię tak jak znalazłem poradniku w sieci, czyli nie ruszam ilości, tylko przesuwam detal na 100. Żywotność baterii na razie obchodzę posiadając w sumie 9 akumulatorów. AF styknie, po update będzie jeszcze lepiej. Tylko te lampy... No i pliki są przynajmniej 2x większe niż miałem w Nikonie, zajmują więc więcej miejsca i LR/PS działa wolniej.

Marek
26-06-2015, 13:45
Prąd to rzeczywiście problem, ale jak pisze Maciek można go łatwo rozwiązać. W Nikonie miałem cztery aku, bo zawsze trzeba mieć więcej niż się przewiduje, zwłaszcza robiąc zlecenia. W fuji mając dostęp do prądu myslę, że spokojnie cztery aku wystarczą. Na wyjazd sześć załatwi sprawę. jak się mylę, to mnieMariusz poprawi, bo ma wiedzę praktyczną.

djhonda
26-06-2015, 14:41
Jasne zoomy Fuji ważą podobnie do swoich odpowiedników Nikona i są duże gabarytowo. Nie za bardzo wiem o czym piszecie. Chyba ze ktos sie przesiada z body nikona z powiedzmy 4 szkłami na xt1 z jedna stalka, tylko wtedy nie porównujemy tego samego.

Ale ze stallami tez rożnie. Np 56mm Fuji 405 gram, 85mm 1.8g Nikona 350. Uwielbiam te stereotypy i będę powtarzał do znudzenia, Fuji nie jest ani specjalnie lekkie ani tanie.

MaciekW
26-06-2015, 15:05
Przesiadłem się z Body Nikona z trzema szkłami, na body Fuji z trzema szkłami o tych samych kątach widzenia. W tym dwa plastikowe obiektywy zamieniłem na dwa metalowe a i tak cały zestaw jest o blisko połowę lżejszy i mniejszy niż stary. Statyw, torba i lampa również. W kieszeni po zmianie systemu zostały mi cztery kafle. Nie powtarzam niczego do znudzenia, tylko po prostu robię zdjęcia. Dziękuję, dobranoc :)

Marek
26-06-2015, 15:09
no tak:
F10-24: 410g ; F 16-55: 655g ; F70-200: 995g razem fuji: 2.060g
N14-24:1000g ; N24-70: 900g ; N70-200: 1540g razem Nikon: 3440g.

D700: 1075 ; xt1: 440g
Różnica w trzech podstawowych, jasnych zoomach: 1380g. Body (porównuje do tego, co miałem) :635g.

Razem różnica: 2015g.

No, ale to tylko suche liczby. Liczy się jeszcze wielkość, poręczność, i pewnie wiele innych cech. No, i odczucia użytkownika. No ale o tym nie dyskutujmy. Nie chcę już wspominać o bf, ff, flarach i innych... :D
System to nie tylko szkła, ich wielkość, ciężar i cena.

Uwielbiam te stereotypy. Zwłaszcza szukając odpowiednika 27/2,8 u Nikona.

Panerai
26-06-2015, 15:11
Panowie. Często pod wyrazem "przesiadłem się" kryje się u Was "sprzedałem", "pozbyłem". Nie lepiej nie pozbywać się porządnego sprzętu fotograficznego wysokich lotów, a jedyne dokupić taki wakacyjny spacerniak i fajne szkło np. XT-1 + 27mm ?

PS. Dostałem sms z cyfrowe.peel ... zapraszają po odbiór czarnego X-T10 :) Pojadę w tygodniu pomacać.

Marek
26-06-2015, 15:15
Panowie. Często pod wyrazem "przesiadłem się" kryje się u Was "sprzedałem", "pozbyłem". Nie lepiej nie pozbywać się porządnego sprzętu fotograficznego wysokich lotów, a jedyne dokupić taki wakacyjny spacerniak i fajne szkło np. XT-1 + 27mm ?

PS. Dostałem sms z cyfrowe.peel ... zapraszają po odbiór czarnego X-T10 :) Pojadę w tygodniu pomacać.

Ja nie wiedzę powodu dla którego musiałbym mieć dwa systemy.

p.s. Czekam na nowy soft do xt1 i 90/2,0.

djhonda
26-06-2015, 15:24
no tak:
F10-24: 410g ; F 16-55: 655g ; F70-200: 995g razem fuji: 2.060g
N14-24:1000g ; N24-70: 900g ; N70-200: 1540g razem Nikon: 3440g.

D700: 1075 ; xt1: 440g
Różnica w trzech podstawowych, jasnych zoomach: 1380g. Body (porównuje do tego, co miałem) :635g.

Razem różnica: 2015g.

No, ale to tylko suche liczby. Liczy się jeszcze wielkość, poręczność, i pewnie wiele innych cech. No, i odczucia użytkownika. No ale o tym nie dyskutujmy. Nie chcę już wspominać o bf, ff, flarach i innych... :D
System to nie tylko szkła, ich wielkość, ciężar i cena.

Uwielbiam te stereotypy. Zwłaszcza szukając odpowiednika 27/2,8 u Nikona.

eeee... czy to jakis ukryty sarkazm, czy o co chodzi?
F10-24 - f4 vs N14-24 f2.8 dodajac do tego mnoznik cropa, zeby porownac t samo swiatlo to porownojesz f6 z f2.8
F16-55 vs N24-70 to porownanie f4 do f2.8 po uwzglednieniu rozmiarow matrycy
70-200 to samo co wyzej

Odczucia uzytkowania to subiektywna sprawa. Ja uzytkowalem system fuji przez ponad 2 lata i nie ma zastrzezen wikszych co do ergonomii ale tak samo dobrze uzytkuje mi sie DSLR Nikona.

Uwielbiam to porownywanie przyslony 2.8 z DXa czy m43 do 2.8 na FX. Nie, to nie jest to samo jakby sie ktos pytal.

Nikon Df + 85 1.8g = 1060g, X-T1 +56mm 845 gram + zawsze dodatkowa bateria 51g = 896g, roznica 161 gram. Przepasc.

Witek.K
26-06-2015, 15:31
A ja myslalem, ze jesli chodzi o swiatlo, to F2.8, to zawsze f2.8 niezaleznie od wielkosci matrycy, ale jak widac sa tu madrzejsi.

djhonda
26-06-2015, 15:36
Ja porownuje w tandemie z matryca. Bo to jest zestaw ktorym sie posluguje.

Witek.K
26-06-2015, 15:55
Ale co porownujesz?

djhonda
26-06-2015, 16:07
Ale co porownujesz?

Obiektywy, przeciez nie szczoteczki do zebow. Chociazby GO, czy ekspozycja przy 2.8 na DX bedzie inna niz przy 2.8 na FX (zachowujac czas i czulosc takie same).

clusca
26-06-2015, 16:13
Mój zestaw spacerowy to Canon 6D i 40/2.8STM (pancake) oraz Canon 85/1.8. Nie uważam tego za zbyt ciężkie i nieporęczne do noszenia "w miasto". Jednak nie o to tylko chodzi.

Pamiętam stres towarzyszący zakupowi każdego mojego obiektywu, zarówno do Nikona, jak i Canona. Będzie BF (FF), czy nie będzie. Fotografowanie linijek i oczu żony. Rzęsy ostre, czy nos albo ucho ;)

W Fuju pokładam wielkie nadzieje, że zakup nowego szkła będzie pozwalał mi cieszyć się nim od momentu zakupu, a nie dopiero po testach i wymianie kolejnych egzemplarzy. Canony 40/2.8 przymierzałem w Cyfrowych chyba ze cztery. Wybrałem MZ najmniej "trefną" sztukę. Każdy z nich cierpiał na BF lub FF z moim body i na 2.8 pojawiało się mydełko. Sprzedając D700 (ze względu na kolory i nakład pracy w PP, jaki trzeba było włożyć, żeby były takie jak chcę) zamierzałem kupić kolejne FF Nikona, ale olej (D600), czujnik AF (D800)... Padło na Canona, ze względów finansowych - 6D. Jedyny mankament MZ, to ilość punktów AF. Nie przeszkadza mi to w większości zastosowań, ale mój młodszy syn nie chce współpracować ze środkowym punktem. W ruchu - aparat (albo ja) wymięka.

Wiem, że jest już 610 i 810, jest też 750, ale nie specjalnie chce mi się wchodzić znów do tej samej rzeki, żeby za dwa, trzy lata znów się stresować z powodu popremierowych testów sprzętu na użytkownikach i ich kosztem. Na szczęście nie zarabiam na fotografii (choć był taki epizod w moim życiu ;) ) i nie muszę mieć woła roboczego z AF o prędkości torpedy klepiącego bezlitośnie lustrem z prędkością karabinu maszynowego ;)

Wszystkich negatywnych emocji nagromadzonych podczas obcowania z lustrami mam nadzieję uniknąć w kolejnym etapie mojego fotograficznego życia, choć już gdzieś czytałem narzekania na słabą kontrolę jakości w Fuji i "niepełnosprawne" egzemplarze 55-200 :(

MaciekW - martwiłem się o współpracę z LR, ale uspokoiłeś mnie trochę swoim wpisem. Zresztą ponoć pliki OOC są w Fufu ponoć zacne. Mam nadzieję niebawem się o tym przekonać na własnej skórze, bo czy z Canonen, czy bez, X-T10 na pewno zagości w mojej torbie... marek2004 - kto wie, może nawet Domke :)

Ale co porownujesz?

Są tacy, którym zależy na świetle i są tacy, którym zależy na DOF. Po prostu zależy Wam na dwóch różnych rzeczach :)

nordwind
26-06-2015, 16:24
Wszyscy porównują FF do cropa Fuji.
Osobiście zmieniłem cropa Nikona na Fuji i też mam praktycznie dwukrotnie lżej i dużo mniej gabarytowo.
Co dziwne, w tej przebogatej ofercie Nikona nie ma firmowej stałki 18mm i porównywalnie małego, świetnego optycznie 12mm Samyanga. Nie wspomnę o możliwości zabawy pleśniakami z możliwością ostrzenia na nieskończoność.

motoko
26-06-2015, 16:34
Przesiadłem się z Body Nikona z trzema szkłami, na body Fuji z trzema szkłami o tych samych kątach widzenia. W tym dwa plastikowe obiektywy zamieniłem na dwa metalowe a i tak cały zestaw jest o blisko połowę lżejszy i mniejszy niż stary. Statyw, torba i lampa również. W kieszeni po zmianie systemu zostały mi cztery kafle. Nie powtarzam niczego do znudzenia, tylko po prostu robię zdjęcia. Dziękuję, dobranoc :)

Kurde, podzielisz sie szczegółami? U mnie po zmianach sprzętowych zostaje dziura w budżecie, a nie taka kasa....

Żywotność baterii na razie obchodzę posiadając w sumie 9 akumulatorów.

No i połowę oszczędzonej wagi szlag trafił ;-)

djhonda
26-06-2015, 16:46
To pewnie zalezy z jakiego dokladnie body i obiektywow Nikona sie przesiadamy na Fuji.
Ale taki przyklad DX vs DX tym razem:
N5300 + N35 1.8 vs XT1 +35mm 1.4
680g vs 630g
844 USD vs 1599 USD

I nie zrozumcie mnie zle, ja uwazam Fuji za doskonaly sprzet ale nie jest ani super lekki ani tymbardziej tani.

motoko
26-06-2015, 17:07
Nie wiem, czy było:
http://blog.fujifilm.pl/dlaczego-fujifilm-nie-zrobi-lustrzanki-pelnoklatkowej/

Troszkę naciągane te wyjaśnienia.

I nie zrozumcie mnie źle, ja także uważam Fuji za doskonały sprzęt...

alf129
26-06-2015, 17:13
No właśnie panowie a co ze świecieniem na zewnątrz? Jak dajecie radę z tym i brakiem HSS?

kaku
26-06-2015, 17:21
Od wczoraj mam X-T10.
- w dłoni leży super gumy kleją, dobra podpórka pod kciuk. a środkowy palec leży pionowo na gripie. Nawet z SY85 (gdzie środek ciężkości jet w połowie obiektywu z przejściówka) aparat trzyma się pewnie jedną ręką. Choć na dłużą metę ciężko.
- nie czuć , żeby był jakiś plastikowy czy słabo wykonany.
- wizjer ok, po zmniejszeniu saturacji, ten z x-t1 za duży by był do ogarnięcia jak dla mnie. Nosem nie haczę o nic, ani nie wginam głowy (A bałem się tego bo mam mocno schowaną gałkę w oczodole i żeby ogarnąć cały kadr w D600 muszę mocno wginać głowę). Ale czasem twarda muszla mi się wbija w łuk brwiowy.
- uchylny wyświetlacz fajna sprawa, sterowanie smartkiem też.
- przyciski i pokrętła mi pasują. Po ustawieniu przycisków, wszystko jest pod ręką bez odrywania oka od wizjera.
- długo nie mogłem ustawić jpgow aby nie były tak kontrastowe.
- menu nie jest zbyt obszerne ( do końca nie wiem czy to wada czy zaleta), ale nie wszystko w nim jasne nawet z instrukcją.
- jpgi bardzo elastyczne w LR.
- AF daje rade nawet po ciemku.
- bateria pada szybko, ale też szybko się ładuje.
- Żona się czepia, że nie wyglądam z nim jak Profi, a nie może zrozumieć, że na tym mi zależy.

JPGi te jeszcze nie ogarnięte te z kita Clasic Chrome.
Pentacon

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/2vlrxfr-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/2vlrxfr.jpg)

kit max przybliżenie na 50mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/r2u8tt-1.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/r2u8tt.jpg)

kit max przybliżenie na 16mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/jjbioz-1.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/jjbioz.jpg)

Sprzedałem Sy 14mm i N180 bo chciałem wymienić 35 dx i Sy 85 na nikkory 35 1.8FX i 851.8. Ale stwierdziłem, że w nkona już nie będę inwestował. Całą zimę myślałem, że na wiosnę kupie LX100. Ale włączony za maly to on już nie był. I wybrałem T10 z 27 zamiast LX'a. Do jesieni jeszcze trczymam D600. Potem pewnie wymienie na 90 i 23.
Choć nadal biję się z myślami 23,27,56 czu 18,35,90. Ale ekw. 35 robie 90% zdjęć i mi zawsze pasuje do kadru w sytułacji rodzinnej, na spacerze, w krajobrazie, na kotlecie. Nawet jak jak wczoraj byłem z wózkiem w lesie to żeby kadr spasował skręcałem zooma i się okazywało, ze jest na 23mm. Niby z 27 dużej rużnicy nie ma, ale minimalnie za wąsko jednak. Choć to bardzo fajne szkiełko.
56 raczej sobie odpuszczę przynajmniej na razie, choć światło kusi.

Witojcie! Pomimo, że jeszcze chyba nie miałem przyjemności się tutaj udzielać, jest to chyba najczęściej odwiedzany przeze mnie wątek na naszym forum :)

Ja od dawna śledzę tylko "inne systemy" a szczególnie "Fujifilm x"

nordwind
26-06-2015, 17:51
To pewnie zalezy z jakiego dokladnie body i obiektywow Nikona sie przesiadamy na Fuji.
Ale taki przyklad DX vs DX tym razem:
N5300 + N35 1.8 vs XT1 +35mm 1.4
680g vs 630g
844 USD vs 1599 USD

I nie zrozumcie mnie zle, ja uwazam Fuji za doskonaly sprzet ale nie jest ani super lekki ani tymbardziej tani.

Z całym szacunkiem, porównujesz topowego cropa Fuji XT1 do plastikowego N D5300.
Powinieneś raczej wziąć pod uwagę większego, cięższego i droższego N D7200.
Plastikowy N 35/1.8 to też inna półka niż jaśniejszy i metalowy F 35/1.4.
Ciekaw jestem ile kosztowałby i ważyłby N 35/1.4 pod DX , oczywiście gdyby był..... :)

Witek.K
26-06-2015, 17:51
Troszkę naciągane te wyjaśnienia.

Dlaczego tak uważasz?

epicure
26-06-2015, 18:09
...n5300 + n35 1.8...

lol

epicure
26-06-2015, 18:11
...ekspozycja przy 2.8 na DX bedzie inna niz przy 2.8 na FX (zachowujac czas i czulosc takie same).

Perełka! To musi być jakaś prowokacja :-)

tomek67
26-06-2015, 18:20
- AF daje rade nawet po ciemku.

Miałem kiedyś X-A1 był dość kiepski pod tym względem.
X-T10 oglądałem na ostatnich warsztatach.
Sprawiał o wiele lepsze wrażenie.
Chciałbym kiedyś zobaczyć porównanie celności/szybkości AF
np. na typowym polskim weselu w dość ciemnym pomieszczeniu Fuji kontra typowa lustrzanka.

cz4rnuch
26-06-2015, 18:40
Z całym szacunkiem, porównujesz topowego cropa Fuji XT1 do plastikowego N D5300.
Powinieneś raczej wziąć pod uwagę większego, cięższego i droższego N D7200.
Plastikowy N 35/1.8 to też inna półka niż jaśniejszy i metalowy F 35/1.4.
Ciekaw jestem ile kosztowałby i ważyłby N 35/1.4 pod DX , oczywiście gdyby był..... :) Ja porównuję z D7100 + 30 art od Sigmy bo taki zestaw mam i objętościowo oraz wagowo wygrywa Fuji natomiast cenowo jest w drugą stronę.

djhonda
26-06-2015, 18:54
Perełka! To musi być jakaś prowokacja :-)

A co cie tak rozbawiło?

epicure
26-06-2015, 18:55
Twoje mądrości.