PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek motoryzacyjny, wybór auta, części, pogaduchy o motoryzacji itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 [63] 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79

krzysztofz24
27-01-2021, 02:23
(...)
A co do białka. Śmiać mi się chciało jak pisali w tym roku, że gdzieś w Afryce była plaga szarańczy co groziło śmiercią głodową ludzi, którzy tam żyli. Więc pytanie, dlaczego w tej sytuacji nie jedli tej szarańczy? Jan Chrzciciel jadł(...)

Moze dlatego nie jedli te jszaranczy bo zarowno ja i ty wolelibysmy dostac rano w piekarni chlebek niz szarancze ktora zmiotla cale zboze z powierzchni kraju...
A swoja droga to jest jeden z fenomenow natury, sa rozne teorie ale do konca nikt nie wie na pewno jak to dziala.
Zwykly taki wiekszy swierszcz czyli szarancza, spokojny i prowadzi samotniczy tryb zycia. Nagle "dostaje sygnal" czy jakis impuls decyduje ze rosnie, przeksztalca sie i laczy w liczace milardy osobnikow , zmiatajace na swoje drodze niemal wszystko roje dzialajace w synchroniczny sposob...
Dobra koneic OT, zwracalem uwage a sam to ciagne:-).

P.S A kwiatki i jakies byliny sie nie licza, tylko drzewka i ewentualnei krzewy;-). Podobnej powierzchni mam dzialke. Niezle tam to wszystko poupychales.

W temacie
Zakupilem sobie ostatnio skaner na bluetooth laczacy sie ze smartfoenm z androidem. Skaner do zlacza OBD2 w samochodzie.
Ktos poleci jakis dobry, stabilny program za free na androida? Ktos ma jakies doswiadczenia?
Chce wykasowywac pewien czasami wyskakujacy blad (nic groznego ale wnerwia mnei ta lampka check engine mimno ze silnik normalnei pracuje). Oprocz tego chcilabmy sobie tak popodgladac parametry z kompa w trakcie jazdy.

P.s Dla dociekliwych. Jes to blad katalizatora sygnalizowany przez sonde lambda umieszona za nim. Czasem wystepuje. Oznacza to ze katalizator nie ma 100% sprawnosci tylko np 98% (np wykruszyla sie blaszka lub zatkla jakis kanalik) ale sonda juz sie o to drze sygnalizujac blad.
Silnik normalnie pracuje, nie powoduje to przejscia w tryb awaryjny. Konsultowalem to z zaprzyjaznionym, renomowanym serwisem. Wnerwia mnie tylko fakt zapalenia sie lampki. I nie mam zamiaru kupowac nowego katalizoatora w ASO za 8 tys:D czy regenerowac tego za 1,5 tys. Wole takie pieniadze spozytkowac inaczej.
A samochod po zmianie oleju na juz prawdopoodbnie najlepszy jaki tylko istinieje do tego silnika, pali 0,15-0,2L na tysiac. Czyli jest bardziej ekologicznie i ekonomicznie go uzywac niz by kupowac nowsza fure np z koncernu VW ktora ma na dzien dobry zucycie 0,5L na tysiac.
Zeby tylko tyle. A katalizator w zwiazku z tym zaraz po gwarancji mowi do widzenia.

Ktos cos?
Rafał_Sz ty chyba jestes taki elektronik i tu czesto w watku dajesz trafne rady.

ku6i
27-01-2021, 09:34
Zacznij może od darmowych: Piston i Torque Lite. Napisz też może o jaką markę chodzi lub poszukaj na forum marki bo często są aplikacje dedykowane konkretnej marce, które mają dodatkowe funkcje.
A co do palenia oleju, to mam 2-letnie auto z ukochanym przez wszystkich 1.4 TSI (strach napisać jaki model), przyjechał już 17 tysięcy km, ale tego oleju to on w ogóle nie chce palić. Czy to podpada pod naprawę gwarancyjną? :lol:

poste
27-01-2021, 09:36
Wołowina jest egzotyczna w Polsce? Na to bym nie wpadł.

Czy ja napisałem, że jest egotyczna?:roll:

Wołowina, która nadal pozostaje jednym z najdroższych rodzajów mięsa, jest w Polsce mało popularna. Od roku 2012 jej średnie spożycie utrzymuje się na stabilnym poziomie, a w okresie trzech lat wzrosło jedynie do poziomu 1,8 kg na mieszkańca, czyli o 0,2 kg.
https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/konsumpcja-miesa-w-polsce-raport,129046.html (sprzed 5 lat, ale to nie są duże zmiany r/r)

Narzekasz jeszcze na dodatek, że jakiegoś specjalnego kawałka nie mogłeś kupić.
Wołowina jest droga, bo istnieje prawo popytu i podaży, przy czym popyt pochodzi w dużym stopniu spoza granic PL.

Bartolini82
27-01-2021, 10:02
Droga. Wołowina jest po prostu (za)droga :-)

No i wołowinę trzeba umieć zrobić. Nie takie chop siup jak chociażby z wieprzowiną. Ja pamiętam jak moja żona była w ciąży. Chciała żebym kupić coś z wołowiny bo to bardziej czerwone, krwiste mięso, niby z większą ilością żelaza (a to w ciąży mega potrzebne). Kupiłem, ona zrobiła i efekt był taki, że ciężko było zęby w to wgryźć :P Jak podeszwa jakaś. Efekt taki, że mięsko za grubą kasę, skonsumował wtedy nasz pies :D No, ale to były też początki kulinarne mojej żony. Teraz radzi sobie z każdym mięskiem :)
Teraz czekam na przepis na rosołek od Ligo :)
A w temacie motoryzacyjnym, żeby nie było tylko off topa. To rzucę małą opinię na temat zimówek. Jakiś miesiąc temu przebiła mi się jedna z opon. Wbił się jakiś cholerny kawałek metalu. Więc musiałem zmienić 2 opony. Kupiłem na szybko jakieś używki, które mieli w warsztacie, ale 8mm bieżnik, oponki w naprawdę super stanie. Oponki Dunlop Winter sport 5. No i powiem Wam, że opony mega za...e. Auto idzie jak czołg. Nie ważne czy śnieg, mokra nawierzchnia czy nawet wyślizgany śnieg albo lód. Przyczepność fantastyczna, pod światłami nic nie boksuje, tylko po prostu rusza. Za 1-2 sezony w tej sytuacji będę kupował cały nowy komplecik.

A tak przy okazji. Gdyby ktoś szukał letnich, to mam na sprzedanie (jeżdżone 1 sezon) BRIDGESTONE TURANZA T001 225/55 R17 101W. Ja je ściągnąłem bo kupiłem felgi 18" i do nich nowe opony.

ksh
27-01-2021, 10:51
Ja chyba skusze się teraz na całoroczne, letnie wywaliłem i jeżdżę na zimówkach żeby dokończyć, nie ma sensu mieszkając w mieście zmieniać opon zwłaszcza jak nie mam obowiązkowych wyjazdów i mogę sobie poczekać jak ten biały syf zawali drogi.

A co do wołowiny to oczywiście jest trudna do przygotowania, zresztą jak chcesz zrobić steka to trzeba się szarpnąć na argentyńskie, japońskie itp mięsko, które na oko większość konserwatywnych gospodyń domowych by wyśmiała :)

Nikonozaur
27-01-2021, 11:01
[...] niz by kupowac nowsza fure np z koncernu VW ktora ma na dzien dobry zucycie 0,5L na tysiac.
Zeby tylko tyle. [...].

Mój VW TDI, rocznik 2010 jest chyba jakiś wyjątkowy. Mimo 283000 km przebiegu nie żre oleju ani trochę. Może w tych nowszych coś schrzanili?

W ogóle (odpukać) jakoś nic grubszego nie chce nawalać. To bardzo dziwne tym bardziej, że składali go w Polsce, jeździ na polskim ON, letnie opony polskie, w silniku chlupocze Castrol Edge.... :-)

ksh
27-01-2021, 11:29
Ktoś leje oleje Motul ? Czy może zauważył że zużycie oleju tak do 5k przebiegu jest zerowe ?

sokolnik
27-01-2021, 11:32
Ktoś leje oleje Motul ? Czy może zauważył że zużycie oleju tak do 5k przebiegu jest zerowe ?Ja leje Motula do moto i Golfa. Ale nie najtańsze ich serię olei tylko te lepsze, które faktycznie mają coś wspólnego z olejem :)

Motul 7100
Motul Specific

Błagam! Nie zaczynajmy wątku o olejach!

Albo zaczynajmy! Tylko wezmę popcorn :D

Nikonozaur
27-01-2021, 11:40
Ktoś leje oleje Motul ? Czy może zauważył że zużycie oleju tak do 5k przebiegu jest zerowe ?

Od lat leję Motula, ale do silnika zaburtowego Suzuki. Olej polecany przez tę markę. Zdecydowanie cięższe warunki pracy i daje radę.

ku6i
27-01-2021, 11:43

Ja leję do drugiego auta (Saab 9-5 2.3t, rocznik 2002, przebieg w okolicach 273 000 km) Motula 8100 X-cess i raczej czegoś takiego nie zauważyłem. Tzn. ogólnie to dolewam śladowe ilości oleju między wymianami (czyli jakieś 250-300 ml co 10 000 km), ale zużycie jego idzie regularnie. Patrząc na fakt, że to turbo, wiek auta i przebieg wydaje mi się to normalną wartością.

Bartolini82
27-01-2021, 11:54

Ja stosuję Motul Specific RN 0720 5W30
Świetny olej.

ksh
27-01-2021, 11:56
Od kilku lat leje u siebie i po rodzinie tego Motula X-cess 8100, ktoś tam polecił X-clean jeśli silnik już ma swoje i wtedy ma mniej syfu trafiać do katalizatora, nie wiem ale niby tak w Motul zalecają.

sokolnik
27-01-2021, 11:59
Od kilku lat leje u siebie i po rodzinie tego Motula X-cess 8100, ktoś tam polecił X-clean jeśli silnik już ma swoje i wtedy ma mniej syfu trafiać do katalizatora, nie wiem ale niby tak w Motul zalecają.Olej w moim moto ma lekkie życie [emoji3]
W Golfie takie normalne... W pół roku mi wyszło ostatnio 11 300 km 4779647797

ksh
27-01-2021, 12:23
Ja akurat wczoraj zmieniałem olej, filtry, nawet stwierdziłem że zmienię olej w skrzyni manualnej, niby nie trzeba ale 60zł olej też Motul i kupiłem świece bo juz 100k przeleciało na liczniku, miałem do wyboru Denso, NGK, Bosch i Champion, wybrałem Denso bo takie zachwalane przez trolli intrenetowych, teraz auto samo wchodzi w warp :)

sokolnik
27-01-2021, 12:26
Ja akurat wczoraj zmieniałem olej, filtry, nawet stwierdziłem że zmienię olej w skrzyni manualnej, niby nie trzeba ale 60zł olej też Motul i kupiłem świece bo juz 100k przeleciało na liczniku, miałem do wyboru Denso, NGK, Bosch i Champion, wybrałem Denso bo takie zachwalane przez trolli intrenetowych, teraz auto samo wchodzi w warp :)Olej w skrzyni manualnej co prawda ale zmieniłem po zakupie auta. I chyba dobrze zrobiłem bo ostatnio na tych mrozach znajomym skrzynia zamarzła... Tak twierdzą :D

Świece też chcę kupić... Tylko kwestia wymiany, żeby nic tam nie spartolili :)

robin102
27-01-2021, 12:35
W obecnym dislu 5 wymiana Motulu Specyfic 913 D i zużycie oleju na poziomie 100-150 gram od wymiany do wymiany czyli około 12 tys km robię
Motule z tej pólki cenowej czyli 140-160 zł to nie są oleje o jakiejś wyjątkowej trwałości i koszerności. Niestety też się spalają, też się zużywają. jeśli silnik sprawny, nie przechodzony .

Bartolini82
27-01-2021, 12:37
Jak wymieniacie świece to zobaczcie sobie w jakim stanie są przewody ;) Najlepiej po ciemku, czy żadne iskry nie przeskakują. Bo kiepskie przewody szybko rozwalą nowe świece. No i na odwrót też ;)

robin102
27-01-2021, 12:40
:D

Świece też chcę kupić... Tylko kwestia wymiany, żeby nic tam nie spartolili :) To w tym przypadku bym Ci polecał jakiś warsztat z dużym świecowym , dieslowym :) doświadczeniem. Można napotkać mega kłopoty przy wykręcaniu świec żarowych które zasiedzialy się latami i o nich zapomniano. Raczej to nie jest zadanie na stację sieciową szybkich napraw.

- - - - kolejny post - - - - - -

Od lat leję Motula, ale do silnika zaburtowego Suzuki. Olej polecany przez tę markę. Zdecydowanie cięższe warunki pracy i daje radę.
I słusznie, bo Motolue to generalnie oleje niskolepkościowe, a konstrukcje silników Suzuki czy zaburtowe, czy motocyklowe takich olei potrzebują. Suzuki wie co robi zalecając takie oliwy.

sokolnik
27-01-2021, 12:41
Co ile się świece powinno zmieniać w TDI?
100 000?
Mój niby ma 225 000 z tego ja jeżdżę niby od 192 000 km :D
Człowiek to jednak naiwna istota jest... :D
Chociaz żadne osiągnięcie 190 000 dla 8 latka.

robin102
27-01-2021, 12:48
100 000?
. Instrukcja obsługi samochodu Ci powie 60-80 tys km. Kup BOSCH tylko aby były Made In France. Żadne tanie, i raczej nie japońskich producentów, bo multum tego podrabianego towaru jest.

sokolnik
27-01-2021, 12:51
Instrukcja obsługi samochodu Ci powie 60-80 tys km. Kup BOSCH tylko aby były Made In France. Żadne tanie, i raczej nie japońskich producentów, bo multum tego podrabianego towaru jest.Właśnie sporo osób kupuje te Beru i chwalą.
Na allegro będę kupować bo mam bony które muszę wykorzystać.
Rozrząd z pompą wody (pasek) Conti lub INA, co polecacie? Koszt na allegro widziałem max 500 zł około.
Świece, ok 140 zł.
Termostat chce kupić w ASO bo niby inne zamienniki są nic nie warte. 220 zł niby w ASO.
No i płyn chłodniczy będzie nowy to już w warsztacie wleja, pewnie z beczki ha

ksh
27-01-2021, 13:29
Z podróbkami jest zamieszanie na allegro ponieważ zrobili powiązanie z produktami i jak sprawdzasz u pewnego sprzedawcy to może ci wyskoczyć opinia o produkcie że "nie kupować bo podróbka", a opinia po zakupie od jakiegoś słupa co sprzedawał/sprzedaje na allegro.
Świece do diesla to ja tam nie wiem, do benzyny po przejechaniu 110k stwierdziłem że warto zmienić i wybrałem droższy model Denso, mechanik stwierdził że ok byle nie kupować podróbek Boscha na allegro.
Filtry Mann często to tylko opakowanie i ładują w nie Filtron ( ta sama fabryka ).
Oleje nie wiem jak tam z podróbkami ale często trafiają się że wlany jest do bańki zwykły tani mineralny ale chyba nikt nie będzie kupował oleju u jakiś słupów na allegro.
Olej w manualnej niby ładny ale pewnie jakieś opiłki i syf może być, wiec czemu nie wymienić jak to takie tanie i proste.

robin102
27-01-2021, 13:42
Właśnie sporo osób kupuje te Beru i chwalą.
nie znam gorszego dziadostwa jak żarowe Beru, padły 3 sztuki po 40 tys km, po prawdziwych 40 tys km, w benzynowym też beru wyrzuciłem już po 50 tys km , bo elektrody wyglądały jakby przejechały 150 tys km, tak że ten teges specjaliści internetowi co w życiu jednej świecy nie wykręcili na pewno wiedzą lepiej :)

No i płyn chłodniczy będzie nowy to już w warsztacie wleja, pewnie z beczki ha To kup markowy chłodniczy PRESTONE, to nie majątek 34 zł , przyjedziesz na Podlasie to może się przydać :)
https://allegro.pl/oferta/prestone-gotowy-plyn-do-chlodnic-37c-mieszalny-4l-7609753207?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla&ev_adgr=Chemia+-+P%C5%82yny+eksploatacyjne&gclid=EAIaIQobChMImtGQ_oK87gIVEgTmCh1DfgMiEAQYASAB EgIHXPD_BwE

Rozrząd z pompą wody (pasek) Cont
Tylko CONTI albo coś wyżej i w pewny źródle zakupu.

MR
27-01-2021, 13:44
A japochwale się, udało mi się wymienić żarówkę i toninabyla przyczyna braku światła. Czynność prosta, wystarczy wyjść lampe, która trzyma się na 2 kolcach.

krzysztofz24
27-01-2021, 13:51
Zacznij może od darmowych: Piston i Torque Lite. Napisz też może o jaką markę chodzi lub poszukaj na forum marki bo często są aplikacje dedykowane konkretnej marce, które mają dodatkowe funkcje.
(....):
ku6i
Znaczy ja wiem że są darmowe (i taki chce) programy na Androida obsługujące odczyty z OBD2.
Sprzedawca w aukcji jakieś tam polecał, coś tam naYT oglądałem.
Tylko liczyłem że znajdzie się ktoś kto używa bo np lubi tak się "bawić" samochodem.
I sporo programów przerobil i poleci prosty i stabilny program.
Auto to Mazda.

Tak pytam o opinie praktyków, bo jak chciałem ściągnąć np programik pokazujący wysokość w górach.
To pełno tego ale działają kiepsko.
Rekordzista na Gubalowce mylił się o 200m:-).
A to był popularny program.

(....):
ku6i
Znaczy ja wiem że są darmowe (i taki chce) programy na Androida obsługujące odczyty z OBD2.
Tylko liczyłem że znajdzie się ktoś kto używa bo np lubi tak się "bawić" samochodem.
Auto to Mazda.

Tak pytam o opinie praktyków, bo jak chciałem ściągnąć np programik pokazujący wysokość w górach.

sokolnik
27-01-2021, 13:51
A japochwale się, udało mi się wymienić żarówkę i toninabyla przyczyna braku światła. Czynność prosta, wystarczy wyjść lampe, która trzyma się na 2 kolcach.Zmiana lamp mówisz....?
To już za mną [emoji3]47799

Rafał_Sz
27-01-2021, 14:13
@Rafał_Sz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7437) ty chyba jestes taki elektronik i tu czesto w watku dajesz trafne rady.

INFOCAR - OBD2 ELM327
CAR Scanner ELM OBD2

Tylko, że apki na Androida nie wszędzie Cię wpuszczą. Najlepiej mieć soft na PC dla dedykowanej marki. Ale spróbować możesz smartfonem, może się uda.

Teraz doczytałem, że chodzi o Mazdę. Najlepszy jest moduł ELM327 na USB i i niewiele kosztujący ForScan na androida.

Tylko CONTI albo coś wyżej i w pewny źródle zakupu.

Kiedyś tak było. Teraz INA robi bardzo dobre zestawy.

Nikonozaur
27-01-2021, 14:15
Właśnie sporo osób kupuje te Beru i chwalą.
Na allegro będę kupować bo mam bony które muszę wykorzystać.
Rozrząd z pompą wody (pasek) Conti lub INA, co polecacie? Koszt na allegro widziałem max 500 zł około.
Świece, ok 140 zł.
Termostat chce kupić w ASO bo niby inne zamienniki są nic nie warte. 220 zł niby w ASO.
No i płyn chłodniczy będzie nowy to już w warsztacie wleja, pewnie z beczki ha

Na rozrządzie nie oszczędzałbym, najlepiej jakby był taki sam jak na pierwszy montaż.

Rafał_Sz
27-01-2021, 14:20

Podłącz pod kompa i zrób test. Świec żarowych nie wymienia się co jakiś przebieg, tylko wszystkie jak padnie pierwsza. Jeśli oryginały działają, to niech tam siedzą. Czesto wymiana grzałek wiąże się walką dla mechanika z gwintami i porażką.

sokolnik
27-01-2021, 14:36
Podłącz pod kompa i zrób test. Świec żarowych nie wymienia się co jakiś przebieg, tylko wszystkie jak padnie pierwsza. Jeśli oryginały działają, to niech tam siedzą. Czesto wymiana grzałek wiąże się walką dla mechanika z gwintami i porażką.A nie lepiej wymienić częściej niż czekać latami aż się zapieką i wtedy dopiero może być problem z odkreceniem, pęknięciem świecy...??

sokolnik
27-01-2021, 14:49
Na rozrządzie nie oszczędzałbym, najlepiej jakby był taki sam jak na pierwszy montaż.Tak, bo cały świat jeździ w 10 czy 20 letnich autach na rozrządzie z 1 montażu, takim najlepiej z ASO ;)
I tylko Sokolnik kombinuje z rozrządem za pińcet :)

Nikonozaur
27-01-2021, 14:58
Tak, bo cały świat jeździ w 10 czy 20 letnich autach na rozrządzie z 1 montażu, takim najlepiej z ASO ;)
I tylko Sokolnik kombinuje z rozrządem za pińcet :)

Nie zastanawiam się ile kosztuje, staram się kupować graty takie same jakie były zastosowane do pierwszego montażu, sprawdzone w najlepszy sposób - osobiście. Wystarczy poczytać tutejsze forum aby dowiedzieć się, że te same części są beznadziejne i jednocześnie idealne. :)

robin102
27-01-2021, 15:06
Na rozrządzie nie oszczędzałbym, najlepiej jakby był taki sam jak na pierwszy montaż. dokładnie, dokładnie, na wszystkim można przydziadować, a rozrząd ostatni w kolejce do tego.

... że te same części są beznadziejne i jednocześnie idealne. :) Czasem te same, ale nie te same, bo tańsze o 30% a niby te same. Takie tematy jak rozrząd tylko w pewnym miejscu na 102 pewnym, bo części mechaniczne są podrabiane bardziej niż oleje ;)

sokolnik
27-01-2021, 15:07
Dowiadywałem się ile kosztuje rozrząd w ASO, komplet. Ponad 2000 pln.

Chętnie takiego kupię ale za tysiaka a nie ponad 2000 :) plus wymiana i nie ma 3 000... Przecież cały silnik do mojego Golfa nie kosztuje 3 000 :)

Bartolini82
27-01-2021, 15:13
Ty się nie sugeruj cenami z ASO :)
Mi w tym tygodniu powiedzieli w ASO za klocki+tarcze na tył 1400zł. Tymczasem ORYGINALNE, te same klocki i tarcze, w sklepie, kosztują....640zł :D
Do tego za montaż krzyknęli 500zł. No, ale nie jednego łosia i tak skuszą.

Popytaj w innych ASO. Ja np. rozrząd w Citroenie robiłem w ASO Mitsubishi :) Nie pamiętam już jaki był producent, ale pamiętam, że naprawdę topowy bo sprawdzałem opinie no i kosztował też najwięcej (choć to nie wyznacznik czasami). Za części z robocizną zapłaciłem 1157zł brutto (i to jeszcze z wymianą jakiegoś dodatkowego "dynksa" bodajże oringa). Gdzie w ASO Citroena z tego co pamiętam chcieli mnie skasować na prawie 3000zł.

A odnośnie filtrów, to ja wcześniej stosowałem KNECHTA (m.in. do Mazdy),a do Francuzów Purflux lub oryginały (jak obecnie bo auto na gwarancji). Do Citroenów oryginały i tak są robione przez Purfluxa. Do Renault pewnie tak samo. Trzeba jednak przyznać, że tego "filtra w filtrze" w porównaniu ze słabymi markami (jak np. Filtron) to jest min. z 30% więcej.

Rafał_Sz
27-01-2021, 15:35
A nie lepiej wymienić częściej niż czekać latami aż się zapieką i wtedy dopiero może być problem z odkreceniem, pęknięciem świecy...??

A Ty myślisz, że one u Ciebie teraz nie są już zapieczone? ;)

ksh
27-01-2021, 15:47
A japochwale się, udało mi się wymienić żarówkę i toninabyla przyczyna braku światła. Czynność prosta, wystarczy wyjść lampe, która trzyma się na 2 kolcach.

Ja zmieniałem żarówkę H4 i potem samochód nie chciał zapalić, to był dopiero zonk, okazało się że w instrukcyji jak byk jest że po zmianę żarówki robi się reset kluczykiem w stacyjce, no ale przecież prawdziwy mężczyzna nie czyta instrukcji !!

Bierz śmiało komplet z pompą od INA, na allegro są całe zestawy, nie wiem jak do ciebie ale u mnie 500zł, a w ASO 1700zł.

robin102
27-01-2021, 16:16

Kiedyś tak było. Teraz INA robi bardzo dobre zestawy.
Rafał ja wiem, że my tu na forumie to nie mamy zdania innego tylko zazwyczaj przeciwne :) taka cecha forum. Na szczęście Sokolnik też rad nie słucha :) tylko chce się jak większość ludzi utwierdzić w swoim przekonaniu, zafiksowaniu na coś :)
Ja rozrządów sam nie wymieniam, bo nie ma osprzętu, ale mój mechanik robi kilka miesięcznie i dwa razy pytał autko będzie pan sprzedawał niedługo to damy zestaw INA a jak jeszcze do jeżdżenia to trochę drożej i załażę panu zestaw CONTI. A te INA to jakieś gorsze pytam, nie , podobno też niezłe, ale założę CONTI :D
Sokolniku paski CONTI to paski Continentala :)

ksh
27-01-2021, 16:21
Mechanicy jak budowlańcy, mają swoje przyzwyczajenia albo dobre rabaty w hurtowni :)

robin102
27-01-2021, 16:38
Mechanicy jak budowlańcy, mają swoje przyzwyczajenia albo dobre rabaty w hurtowni :)
Ten akurat nie, bo relacje, bo zobowiązania, bo bardzo uczciwy człowiek, ale też co mówisz sporo racji.

i tak są robione przez Purfluxa.j. Najlepsze filtry na rynku, niestety nie ma do wszystkich pojazdów, jakoś dziwnie. Zaraz potem MAN , Champion, KNEHT. Filtr jest ważniejszy od oleju. Na oleju można coś tam przyoszczędzić, na filtrze absolutnie nie.

Rafał_Sz
27-01-2021, 16:40
Robin INA, LuK i FAG to jedna firma. Rozrządy robią sami. Conti w wielu przypadkach pompy i napinacze zleca innym firmom, są też często podrabiani. Stąd moje wskazanie w kierunku INA. Tak czy owak Conti nie kupowałbym na Alle tylko w jakiejś znanej sieciówce.

robin102
27-01-2021, 16:44
A Ty myślisz, że one u Ciebie teraz nie są już zapieczone? ;)
Jeśli wymieniane z 60-70 tys km do tyłu to bez problemu wykręci, problem to się robi jak jedna padła i nikt o tym nie wie i obrosła nagarem to wtedy nie sposób takiej świecy wyjąć nawet mimo że na gwincie się ruszy. Częsta przypadłość w starszych dieslach gdzie odpala ładnie na 3 .
Dawno namawiałem Sokolnika by sobie prosty multimetr za 60 zł kupił to teraz mógł by zmierzyć rezystancje świec i by wiedział czy żyją wszystkie.

...Tak czy owak Conti nie kupowałbym na Alle tylko w jakiejś znanej sieciówce. Wszyscy się zgadzamy ,a le Sokolnik i tak kupi na allegru, bo ma kupony ;)

Nikonozaur
27-01-2021, 16:49
[...] Trzeba jednak przyznać, że tego "filtra w filtrze" w porównaniu ze słabymi markami (jak np. Filtron) to jest min. z 30% więcej.

Pogląd całkowicie nieuprawniony, błędny do bólu, niepoparty żadnymi dowodami. Może cytat ze strony Filtrona: " Współpracujemy z największymi koncernami motoryzacyjnymi, dla których projektujemy i produkujemy ponad 100 modeli filtrów oryginalnych dla takich marek jak: Mercedes-Benz, Volkswagen, Jaguar, Rolls-Royce, Renault, Volvo czy Tesla (pełna lista to ponad 20 marek)." Mógłbyś wytłumaczyć w jaki sposób taki szajs jak Filtron trafia pod maski tych marek? ;)

ku6i
27-01-2021, 16:55
@ku6i (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7538)
Auto to Mazda.

A czy ja gdzieś napisałem, że z tych programów nie korzystałem? Korzystałem z obu i były OK, Piston nawet lepszy do odczytu/kasowania błędów bo miał mniej funkcji i był prostszy w obsłudze.

Podejrzewam, że większy problem w górach to może być gdzieś w dolinie z powodu odbić sygnału GNSS i wielotorowości niż z powodu zastosowanego modelu geoidy, bo wszystkie aplikacje biorą gotową wysokość zwracaną przez system i ew. poprawiają wysokość o undulację wyliczoną z modelu geoidy. A w polskich warunkach undulacja nie przekracza 50 m, więc pewnie źle wyznaczyło Ci pozycję i stąd ten błąd wysokości :)

Chętnie takiego kupię ale za tysiaka a nie ponad 2000 :) plus wymiana i nie ma 3 000... Przecież cały silnik do mojego Golfa nie kosztuje 3 000 :)

Jeśli korzystasz z FB to odezwij się na priv. Widziałem na paru grupach Golfowych gościa, który pracuje w ASO VW i chyba sobie dorabia kupując materiały i części ze zniżkami pracowniczymi. Osobiście nie korzystałem, ale ludzie twierdzili, że ceny dobre, może Ci zorganizuje dobre ceny na rozrząd.

robin102
27-01-2021, 17:00
Pogląd całkowicie nieuprawniony, błędny do bólu, niepoparty żadnymi dowodami. Może cytat ze strony Filtrona: " Współpracujemy z największymi koncernami motoryzacyjnymi, dla których projektujemy i produkujemy ponad 100 modeli filtrów oryginalnych dla takich marek jak: Mercedes-Benz, Volkswagen, Jaguar, Rolls-Royce, Renault, Volvo czy Tesla (pełna lista to ponad 20 marek)." Mógłbyś wytłumaczyć w jaki sposób taki szajs jak Filtron trafia pod maski tych marek? ;)
Filtorna nie znam, tzn nie używam, ale widomym jest, że czesto i gęsto produkty na pierwszy montaż szczególnie w zacnych markach to zupełnie inna jakość niż ta którą dostajemy z półki sklepowej vide temat akumulatorów ze sklepu i tych samych producentów montowane w fabrykach które potrafią zaniedbane dożyc 8-10 lat.
Taki Filtron robi pod specyfikację np Mercedesa, a nie jest tak, że z jednego pudła kartonowego lecą filtry do sklepu i do fabryki Merca. Tak to wygląda w przemyśle czy się nam podoba czy nie. Rozcinałem 3 filtry oleju, no jednak są różnice. Filtrona nie, nic nie mam do niego :)

sokolnik
27-01-2021, 17:48
Jeśli wymieniane z 60-70 tys km do tyłu to bez problemu wykręci, problem to się robi jak jedna padła i nikt o tym nie wie i obrosła nagarem to wtedy nie sposób takiej świecy wyjąć nawet mimo że na gwincie się ruszy. Częsta przypadłość w starszych dieslach gdzie odpala ładnie na 3 .
Dawno namawiałem Sokolnika by sobie prosty multimetr za 60 zł kupił to teraz mógł by zmierzyć rezystancje świec i by wiedział czy żyją wszystkie.

Wszyscy się zgadzamy ,a le Sokolnik i tak kupi na allegru, bo ma kupony ;)Kiedy moje świece działają extra, pali super elegancko nawet zimą :)
Allegro jak allegro, sprzedawca jest ważny a nie allegro :) ja tylko płatność chce zrobić przez allegro :)

sokolnik
27-01-2021, 17:51
Rafał ja wiem, że my tu na forumie to nie mamy zdania innego tylko zazwyczaj przeciwne :) taka cecha forum. Na szczęście Sokolnik też rad nie słucha :) tylko chce się jak większość ludzi utwierdzić w swoim przekonaniu, zafiksowaniu na coś :)
Ja rozrządów sam nie wymieniam, bo nie ma osprzętu, ale mój mechanik robi kilka miesięcznie i dwa razy pytał autko będzie pan sprzedawał niedługo to damy zestaw INA a jak jeszcze do jeżdżenia to trochę drożej i załażę panu zestaw CONTI. A te INA to jakieś gorsze pytam, nie , podobno też niezłe, ale założę CONTI :D
Sokolniku paski CONTI to paski Continentala :)Wiem że Conti to Continental, moje opony to Conti [emoji3]

Twój mechanik ma pewnie prowizje od Conti za wsadzanie ich do aut [emoji14] i się cieszy że zbajerował klienta na Conti :)

Rafał_Sz
27-01-2021, 18:05

Robin, ale Sokolnik ma w miarę współczesnego Golfa, a nie Stara. Wywali mu błąd na desce jak mu świeca padnie. ;)

Nikonozaur
27-01-2021, 18:30
Filtorna nie znam, tzn nie używam, ale widomym jest, że czesto i gęsto produkty na pierwszy montaż szczególnie w zacnych markach to zupełnie inna jakość niż ta którą dostajemy z półki sklepowej vide temat akumulatorów ze sklepu i tych samych producentów montowane w fabrykach które potrafią zaniedbane dożyc 8-10 lat.
Taki Filtron robi pod specyfikację np Mercedesa, a nie jest tak, że z jednego pudła kartonowego lecą filtry do sklepu i do fabryki Merca. Tak to wygląda w przemyśle czy się nam podoba czy nie. Rozcinałem 3 filtry oleju, no jednak są różnice. Filtrona nie, nic nie mam do niego :)

Wynika z tego, że do rzeczonego Mercedesa opracowują dwa filtry: jeden na pierwszy montaż, drugi do sklepu. Dość odważna teza. Jedyny efekt to zwiększenie kosztów produkcji, a o to raczej nie chodzi firmie notowanej na giełdzie.
Jeśli chodzi o akumulatory... Kiedyś kupiłem Centrę, do Vito. Z Polski, składaną w Polsce, nie wiem, być może z polskich komponentów. Czyli, w/g obiegowej opinii głoszonej przez internetowych znawców, spełniała wszystkie warunki beznadziejnego produktu. Po ośmiu latach służby poszła razem ze sprzedawanym autem. Oryginalny, mercedesowski wytrzymał pięć lat.

bogdi64
27-01-2021, 18:42
Tak się zastanawiam czy istnieje auto dla mnie ?. Teraz mam Toyotę Corolla i w zasadzie zmiana była by podyktowana trzema wadami tego auta (wady dla mnie, dla innych mogą być to zalety), więc moje założenia do ewentualnego następcy.
Auto wielkości kompakt (mniej więcej to co mam), koniecznie 4 drzwi (teraz mam 2), silnik od 1400 do 2000, TYLKO benzyna !!!, moc od 110 do ok 160 kM, (bez żadnych turbin itp) skrzynia AUTOMAT minimum 5 biegów (chcę "normalny automat, nie jakieś wynalazki typu bezstopniowe lub pseudo automat sterowany silnikami), z pewnych względów pomijam auta niemieckie i niemiecko podobne ;), cena do ok 30 tyś, na plus żadnych telewizorów, klima konieczna (może być manual), z tego co wstępnie przeglądałem to Honda Civic spełnia warunki (oprócz wersji USA - 2 drzwi), ale może coś jeszcze co przeoczyłem, awaryjność i koszty serwisowe i eksploatacji porównywalne z tym co mam.
ps: jak mi ktoś napisze GOLF w TDI - to od razu dodaję do ignorowanych ;)

MR
27-01-2021, 18:52
Zmiana lamp mówisz....?
To już za mną [emoji3]47799

nie, na szczęście tylko żarówki ;) okazało się, że siedziały wcześniej też takie same osrama więc diametralnej różnicy w świetle nie ma.

47803
47804

Bartolini82
27-01-2021, 19:07

Niepoparta teoria??? Oj, Nikonozaur, to idź do sklepu, poproś o filtr Filtrona np. do Citroena C5 oraz o filtr Purflux. Wyjmij z pudełek i zobacz. Nie wierze, że stwierdzisz, że nie ma różnicy. Choćby sposób "układania" wkładu, ząbkowania, które jeszcze zwiększają powierzchnię. Kurczę, nawet mi się teraz przypomniało, że kiedyś gdzieś w necie był fajny test filtrów do jakiegoś auta, gdzie wzięli różnych producentów i po rozcięciu, po prostu wyprostowali te wkłady i sprawdzili długości. Uwierz, różnice były kolosalne.
Nie wiem dokładnie jakim cudem Filtron tam trafia, aczkolwiek mogę się domyślić, że po prostu mają określone parametry, które te filtry muszą koniecznie spełnić i bardziej się do tego przykładają. Chodzi bardziej o Jaguara, RR. Reszta to tylko w teorii premium lub coś co chciałoby do tego poziomu aspirować. Nie te czasy, że "Mietek" był wyznacznikiem niezawodności (w sumie to jest teraz na odwrót).

Auto wielkości kompakt (mniej więcej to co mam), koniecznie 4 drzwi (teraz mam 2), silnik od 1400 do 2000, TYLKO benzyna !!!, moc od 110 do ok 160 kM, (bez żadnych turbin itp) skrzynia AUTOMAT minimum 5 biegów (chcę "normalny automat, nie jakieś wynalazki typu bezstopniowe lub pseudo automat sterowany silnikami), z pewnych względów pomijam auta niemieckie i niemiecko podobne ;), cena do ok 30 tyś, na plus żadnych telewizorów, klima konieczna (może być manual), z tego co wstępnie przeglądałem to Honda Civic spełnia warunki (oprócz wersji USA - 2 drzwi), ale może coś jeszcze co przeoczyłem, awaryjność i koszty serwisowe i eksploatacji porównywalne z tym co mam.

Mazda 3.

ksh
27-01-2021, 19:08
Robili testy filtrów i nie wychodzi nic znacząco słabszego w Filtronie, przecież to MANN i taki ich obecnie budżetowy brand, a często to samo.

Rafał_Sz
27-01-2021, 19:33
Tak się zastanawiam czy istnieje auto dla mnie ?. Teraz mam Toyotę Corolla i w zasadzie zmiana była by podyktowana trzema wadami tego auta (wady dla mnie, dla innych mogą być to zalety), więc moje założenia do ewentualnego następcy.

Może być cięzko w tym budżecie, no ale. ;)

https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/fiat-tipo-16-automat-komfort-w-rozsadnej-cenie-test-opinie-dane-techniczne/86676y3#slajd-6

Bartolini82
27-01-2021, 19:33
Nikonozaur, link, o który mi chodziło https://www.auto-swiat.pl/test-filtrow-oleju-czyli-ile-jest-filtra-w-filtrze/npds9fb

Tutaj masz np. filtry do C5, żebyś nie musiał chodzić do sklepu, choć w dotyku wkłady też się różnią ;) :
47805

47806

To tak jak z papierem ksero/do drukarek. Niby to samo, a jednak grubość kartek czy jakość wydruku jest inna ;)

robin102
27-01-2021, 19:44
Wynika z tego, że do rzeczonego Mercedesa opracowują dwa filtry: jeden na pierwszy montaż, drugi do sklepu.. Przyjacielu pracowałem w przemyśle motoryzacyjnym, także w elektrotechnicznym dla motoryzacji. Uwierz, że wiem co mówię, a teraz kumpel pracuje i robią podzespoły do włoskich luksusowych marek na F i na L oraz do innych. Marka luksusowa wiec i szykany technologiczne, kontrola jakości zamordystyczna, zaopatrzenia w materiały i tu też kontrola jakości zamordystyczna inne też. Tak to działa bo to jest biznes i liczy się skala, więc to co idzie sklepy jest po prostu taniej produkowane, bo da się to zrobić taniej w tej samej fabryce, tymi samymi automatami, ludźmi na tej samej linii technologicznej. To się po prostu nazywa technologia produkcji którą się ustawia wyżej albo niżej :)
... a biznes to biznes i dźwignia marketingowa wiec wszędzie możemy wyczytać,z e ten czy owy producent dostarcza olej dla BMW, a tamten opony na pierwszy montaż czy filtry. Przytulanie się do znanych wielkich marek robi robotę handlową na 102 !!

Bartolini82
27-01-2021, 19:51
Tak to dział bo to jest biznes i liczy się skala, więc to co idzie sklepy jest po prostu taniej produkowane, bo da się to zrobić taniej w tej samej fabryce, tymi samymi automatami, ludźmi na tej samej linii technologicznej. To się po prostu nazywa technologia produkcji którą się ustawia wyżej albo niżej :)

Przecież to oczywiste. Przecież tak działają chińskie fabryki. W jednej fabryce wytwarza się ten sam produkt dla kilku różnych marek. No i teraz w zależności od tego, jaki finalnie ma być jakościowo, albo tłuką to samo tylko inne logo nabijają czy naklejają, albo różni się coś tam podzespołami, użytym materiałem itp.
Nie wiem jak teraz, ale jeszcze kilka lat temu, np. kleje do płytek baaardzo znanej firmy, były niby te same, a jednak jak ktoś kupił w hurtowni czy sklepie branżowym to miał produkt pełnowartościowy, a jak kupił w sieciowym markecie, to nagle się okazywało, że jest tam sporo więcej piachu niż tej zaprawy. Widziałem na własne oczy jak znajomemu zabrakło i pojechał dokupić. Poza tym, materiały grzewcze czy sanitarne miały podobną praktykę. Również farby. Podobno markety miały lekko przestawiane maszyny aby było dozowane więcej wody (to akurat słyszałem od jednego z pracowników takiej fabryki). Ale oczywiście producent i model ten sam. Więc to nie bajki, a przykra rzeczywistość.

robin102
27-01-2021, 19:52
Robili testy filtrów i nie wychodzi nic znacząco słabszego w Filtronie, przecież to MANN i taki ich obecnie budżetowy brand, a często to samo.
My naród wielkiej wiary to mocno wierzmy, że budżetowy brand to na pewno to samo , czyli produkt ten sam tylko tańszy :) ... no to wierzmy :)

poste
27-01-2021, 20:15
bogdi64 Bardzo fajnie jeździło mi się Peugeot 307, czym byłem nawet zaskoczony. Strasznie niepozorne auto, ale pojeździłem parę dni i wszystko był na plus, wszystko na swoim miejscu, wygodne itd. Dla porównania Fiat Tipo okazał się dla mnie dużym rozczarowaniem, jeśli chodzi o jakość wykonania (czytaj tandetność) i ogólnie komfort. Każdym z tych aut pojeździłem parę dni, nowe z wypożyczalni ale oczywiście w miarę podstawowe modele. Odczucie takie, jakby Fiat był autem klasę niżej. Nie mam pojęcia jakie silniki benzynowe na Peugeot, tym niemniej polecałbym 2 litrowe turbo (koniecznie) o ile takie coś mają. Oczywiście benzyna :)

Ligo
27-01-2021, 21:31
cena do ok 30 tyś, na plus żadnych telewizorów, klima konieczna (może być manual), z tego co wstępnie przeglądałem to Honda Civic spełnia warunki (oprócz wersji USA - 2 drzwi)
30 tysi, ale czego? Bo nie wiadomo, czy szukasz nowego w $/E, czy używki w zł.
Civic w sedanie, wersja US, zawsze był 4-drzwiowy. Kombi nie było na rynku, a hatchback w jakichś śladowych ilościach.

Nikonozaur
27-01-2021, 21:37
[MENTION=19189][...] link, o który mi chodziło https://www.auto-swiat.pl/test-filtrow-oleju-czyli-ile-jest-filtra-w-filtrze/npds9fb [...]

To jest test? Jedynym narzędziem "testu" jest narzędzie pozwalające na rozpłatanie filtra. A dalej lanie wody z apogeum w zdaniu: "Szczerze mówiąc, nie chce nam się jednak wierzyć". Test nie polega na wierze tylko na faktach, a tu ich nie ma. Żadnych badań na silniku pod okiem czujników, nic, tylko i wyłącznie rozważania z cyklu "co się komuś wydaje". Redakcyjne obserwacje polegające na zmierzeniu długości paska bibuły to znacznie za mało aby określić jakość filtra. Tam nawet piszą o tym, nie zauważyłeś? Wzorek we francuzie też nie czyni go lepszym, choć właścicielom Citroenów może się podobać. :)

jurkarol
27-01-2021, 21:51
Zakładano mi 3 razy oryginalne filtry oleju Volvo, po czym po zmianie i kilkunastu minutach jazdy wracałem do aso, bo wisiala na nim spora kropla oleju. Dopiero zasugerowalem, ze dam wlasny - Mann, który mi zamontowali i problem znikł.

Bartolini82
27-01-2021, 22:19
To jest test? Jedynym narzędziem "testu" jest narzędzie pozwalające na rozpłatanie filtra. A dalej lanie wody z apogeum w zdaniu: "Szczerze mówiąc, nie chce nam się jednak wierzyć". Test nie polega na wierze tylko na faktach, a tu ich nie ma. Żadnych badań na silniku pod okiem czujników, nic, tylko i wyłącznie rozważania z cyklu "co się komuś wydaje". Redakcyjne obserwacje polegające na zmierzeniu długości paska bibuły to znacznie za mało aby określić jakość filtra. Tam nawet piszą o tym, nie zauważyłeś? Wzorek we francuzie też nie czyni go lepszym, choć właścicielom Citroenów może się podobać. :)

Podałem Ci dowód na to, że w niektórych filtrach jest więcej "filtra w filtrze". Zrobiłem to dlatego, że negowałeś właśnie to stwierdzenie. Przeczytaj sobie co cytowałeś i do czego się odniosłeś.

Hehe, nie sądzę aby gdzieś był test na tym samym silniku, z czujnikami, gdzie podpięte by były różne filtry. A i tak pewnie byś go zanegował, chyba, że by to robiono w jakimś laboratorium :)
Wiesz, jest szeroki wybór filtrów, więc stosuj co chcesz. Jedni kupują chusteczki czy papier toaletowy 2 warstwowe, bo jest tanio i niby spełnia swoją funkcję, a inni wolą kupić 3 warstwy i nie wylądować z palcem w du...e :D Do pewnego czasu jeden i drugi zda egzamin, jednak wiadomo, że szansa "usterki" jest tutaj różna :D
Ja Filtrona stosowałem jak jeździłem 126p BIS, a później Skodą Favorit :P Później był czas różnych aut służbowych więc nie wnikałem co tam montują, a gdy zaczęły się lepsze auta prywatne to na filtrach czy oleju już nie oszczędzałem. Nawet w przypadku Renault, producent zaleca ELFa, a ja jednak wolę lać Motula, oczywiście z odpowiednią normą przewidzianą przez producenta. Tak samo z Mazdą, nie eksperymentowałem tylko lałem Dexelię i do tego komplet filtrów KNECHT.

Ktoś ma "ulepa" z USA?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/auto-sprowadzone-naprawione-i-jezdzi-na-zlom-bo-to-odpad-z-usa/0xsf7dn

bogdi64
27-01-2021, 22:35
30 tysi, ale czego? Bo nie wiadomo, czy szukasz nowego w $/E, czy używki w zł.
Civic w sedanie, wersja US, zawsze był 4-drzwiowy. Kombi nie było na rynku, a hatchback w jakichś śladowych ilościach.

jestem patriotą - dla mnie POLSKI ZŁOTY jest środkiem płatniczym :) - możesz mieć rację, moja nieuwaga, na portalu ogłoszeniowym widziałem kilka CIVIC dwu drzwiowych z dopiskiem wersja USA, to mnie mogło zmylić
na razie widzę tylko dwie oferty, czyli Civic i Mazda 3, Peugota muszę przejrzeć

Ligo
27-01-2021, 22:58
możesz mieć rację
Mogę, ale nie muszę.;-)
Przed chwilą widziałem na ulicy Civica sedan dwudrzwiowego, ale stary model, z okolic 2005-2010 r. Widocznie już zapomniałem...

Niestety już coraz trudniej trafić coś z porządnym hydrokinetykiem. Dla mnie też wynalazki typu CVT, czy DSG odpadają, więc jeśli nie hydro, to zwykły manual dla świętego spokoju.

bogdi64
27-01-2021, 23:29
to zwykły manual dla świętego spokoju. wiem, mam, autem teraz robię do 10 tyś rocznie, 95% to dojazdy do pracy i już troszkę jestem zmęczony tym "wachlowaniem" miałem kiedyś Astrę automat, niestety 4 biegi i to była delikatnie mówiąc porażka, człowiek się starzeje i wygody by chciał trochę więcej ;), wiem zima, aby do wiosny i przesiądę się na dwa koła, pewnie temat auta wtedy zniknie ;)

Ligo
27-01-2021, 23:42
No patrz, co człowiek to opinia. Bo ja jeździłem kilka lat Kadettem Beauty 1.6 z 3-biegowym automatem GM i wspominam, jako jedno z najfajniejszych aut, jakie miałem.

A na dzisiaj póki co, Mazda trzyma się sprawdzonych technologii i jeszcze w jakimś stopniu koreańskie.

Ktoś ma "ulepa" z USA?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/auto-sprowadzone-naprawione-i-jezdzi-na-zlom-bo-to-odpad-z-usa/0xsf7dn
Jeśli chodzi o Passata, to porównywałem kiedyś wersję US i EU. Niby to samo auto, ale zupełnie inne. Przede wszystkim większy rozstaw osi i ogólnie gabaryty wersji US, co za tym idzie, blachy już niekompatybilne z budą EU. W razie byle stłuczki, części trzeba ściągać z USA. Albo z Meksyku, bo tam to robią.:-)

Nikonozaur
28-01-2021, 00:19
Podałem Ci dowód na to, że w niektórych filtrach jest więcej "filtra w filtrze". Zrobiłem to dlatego, że negowałeś właśnie to stwierdzenie. Przeczytaj sobie co cytowałeś i do czego się odniosłeś. [...]

Cytuję więc: "Trzeba jednak przyznać, że tego "filtra w filtrze" w porównaniu ze słabymi markami (jak np. Filtron) to jest min. z 30% więcej." I teraz powiedz, co czyni Filtrona marką "słabą", gdyż zanegowałem ową "słabość" właśnie. W odpowiedzi zapodałeś tekst, który de facto przeczy Twojej tezie. To ten fragment wspominający o tym, że długość bibuły wcale nie oznacza gorszej jakości filtra. Lubię być precyzyjny, dla mnie liczą się fakty, a nie czyjaś wiara lub wyobrażenie (mówię o redaktorze). ;)

matbe
28-01-2021, 00:22
Tiaaa 1.6 w tzrybiegowym automacie musiało być super :-)

Ligo
28-01-2021, 00:36
Nie uwierzysz, ale naprawdę było dobrze. Przyśpieszenie niewiele gorsze od manuala, na niemieckim autobanie w 3 osoby i z bagażem leciał spokojnie 160 i świetne zużycie, bo około setki potrafił zejść trochę poniżej 6l/100 km, albo 7.2 l gazu.
To nie sci-fi, kiedyś naprawdę były takie samochody.:-)

Bartolini82
28-01-2021, 10:01
Cytuję więc: "Trzeba jednak przyznać, że tego "filtra w filtrze" w porównaniu ze słabymi markami (jak np. Filtron) to jest min. z 30% więcej." I teraz powiedz, co czyni Filtrona marką "słabą", gdyż zanegowałem ową "słabość" właśnie. W odpowiedzi zapodałeś tekst, który de facto przeczy Twojej tezie. To ten fragment wspominający o tym, że długość bibuły wcale nie oznacza gorszej jakości filtra. Lubię być precyzyjny, dla mnie liczą się fakty, a nie czyjaś wiara lub wyobrażenie (mówię o redaktorze). ;)

Weź do ręki Filtrona, zobacz jaki to materiał i porównaj z Knechtem czy Purfluxem. Mało, że jest go mniej, to jeszcze jakościowo widać, że badziew w stosunku do pozostałych. Co Ci mam więcej napisać? Nie wierzysz, idź do sklepu i się przekonaj.

Nikonozaur
28-01-2021, 10:37
[...] Nie wierzysz, idź do sklepu i się przekonaj.

Już raz napisałem, ale powtórzę: to nie jest kwestia wiary. Wydaje Ci się, że jest gorszy - ok - nie ma problemu. Dowodów na to jednak nie masz żadnych. To wszystko w tym temacie. :)

Rafał_Sz
28-01-2021, 10:50
Nie uwierzysz, ale naprawdę było dobrze. Przyśpieszenie niewiele gorsze od manuala, na niemieckim autobanie w 3 osoby i z bagażem leciał spokojnie 160 i świetne zużycie, bo około setki potrafił zejść trochę poniżej 6l/100 km, albo 7.2 l gazu.
To nie sci-fi, kiedyś naprawdę były takie samochody.:-)

A ja miałem Golfa II, 1.6 automat z podtlenkiem LPG. Bardzo miło go wspominam. Sprzedałem go dawno, dawno temu i nadal jeździ. :)

ksh
28-01-2021, 10:54
Jaki sens ma test filtrów oleju po jego wadze i wymiarach, niech przepuszczą przez niego olej pod ciśnieniem zbliżonym do użytkowego przez np miesiąc i wtedy się zobaczy ale nikt takiego testu nie zrobił jeszcze.
To co mechanicy mówią wyciągają stare to nikt na filtrona nie narzeka ale kwestia czy taki filtr "gorszy" sprawdzi się w każdym modelu, a może producent założył sobie że wystarczy np taki malutki od purfluxa i już odpowiednik filtrona będzie za słaby ?
Zresztą jak mam filtrona za 24zł i MANN/Purflux za 29zł to jaki sens jest kombinować, niech sobie MANN zacznie robić Filtrona lepszego żeby zwiększyć zaufanie u klienta i już.

Bartolini82
28-01-2021, 11:55
Już raz napisałem, ale powtórzę: to nie jest kwestia wiary. Wydaje Ci się, że jest gorszy - ok - nie ma problemu. Dowodów na to jednak nie masz żadnych. To wszystko w tym temacie. :)

Prędzej mam powody aby sądzić, że jest gorszy niż Ty uważając, że nie jest lub może nawet jest lepszy :D
Aby mieć dowody, to jak pisałem, trzeba by zrobić test w laboratorium.

robin102
28-01-2021, 12:38
Myślę, że poczytajcie sobie o funkcjach filtra oleju, nie nie o tej filtrującej tylko o innych funkcjach jaki musi spełniać filtr w obiegu smarowania i wtedy zrozumiecie jak ważna jest jakoś filtra. Niestety wielu kierowników tkwi w przekonaniu że filtr ma za zadanie tylko flirtować, dziurę zatykać, aby olej nie wylatywał z silnika D. Tam jest hiper ważny zawór obejściowy, baypasowy, ważna jest jego czułość, jakość jego wykonania, ważne jest też aby filtr zaworem specjalnym nie pozwalał ściekać olejowi z magistrali i utrzymywał olej na postoju silnika w magistrali. W gównianych filtrach zawór baypasowy zadziałać potrafi za wcześnie i kierownik sobie jeździ, a olej w ukladzie smarowania krąży totalnie niefiltrowany, apotem olaboga panewki poszły, turbina się przytarła bo syf krążył wraz z olejem :( W bardzo tanich filtrach zaworu baypasowego potrafi nie być w ogóle :D
Tylko filtry uznanych producentów, bo można sobie po wymianie oleju przejeździć 10 tys km bez jego filtrowania.

krzysztofz24
28-01-2021, 13:34
Ten zaworek obejściowy, to prosty zaworek ciśnieniowy w konstrukcji prosty jak budowa cepa:-).
Ma zadziałać w przypadku ekstremalnego zabrudzenia filtra. Tylko że tu naprawde trzeba by się ostro postarać żeby tak filtr zasyfic. Znaczy można, jak ktoś wierzy w wymianę oleju w trybie longlife co 30-50tys:-). Tylko że zaworek działa bez problemu. Zwykły, prosty zaworek otwierający się pod naporem ciśnienia.

Znasz jakiś przypadek (ale nie że znajomy znajomego mówił), że się silnik zatarł bo filtr nie był najdroższy czy najlepszy? I możesz to udowodnić?
Nie warto kupować najtańszych rzeczy, bo się może sprawdzić powiedzenie że chytry płaci dwa razy.
Ale nie ma sensu robić z igły widly.

robin102
28-01-2021, 13:55
Tak znane i mi są znane są przypadki uszkodzenia silników, znane wykształconym mechanikom, takie silniki widziałem rozebrane i palcem miałem pokazane co i zacz spowodowało i często o zgrozo po wymianach oleju na olej o wysokiej liczbie zasadowej wlany w środowisko zapuszczonego zalakowanego silnika auta przywiezionego z zagranicy :D. Filtr zabity po kilkuset km, a potem przez 10 tys km jazda na oleju niefiltrowanym. Ten niby prosty zaworek jest precyzyjnie obliczany-dobrany do danego modelu auta tzn silnika konkretnego, danych warunków ciśnienia i wydajności magistrali olejowej. Czułość tego zaworka jest kluczowa. W tanich filtrach zaworka nie ma i po prostu w razie zabicia czynnika filtrującego nagarami zruszonymi te bibuły filtrujące po prostu się urywają z mocowań i olej idzie obok.
Oczywiście fora teoretyczne mają to do siebie ........., że trzeba udowodnić i krwią podpisać :)

Rafał_Sz
28-01-2021, 14:14
Filtry filtrami, ale ile kierowców jest świadomych istnienia odmy i jak ważna jest jej sprawność? Często ktoś podejmuje ten temat jak mu olej pójdzie bokami silnika.

robin102
28-01-2021, 14:38
Filtry filtrami, ale ile kierowców jest świadomych istnienia odmy i jak ważna jest jej sprawność? Często ktoś podejmuje ten temat jak mu olej pójdzie bokami silnika.
Niestety temat tabu dla kierowców, a też i niektórych mechaników. Cuda wianki wymyślają, a to tylko odma. Nie jest łatwo być mechanikiem z tymi dzisiejszymi autami i ich użytkownikami :(

Bartolini82
28-01-2021, 14:58
Nie jest łatwo być mechanikiem z tymi dzisiejszymi autami i ich użytkownikami :(
W dzisiejszych czasach niestety nie jest łatwo pracować w ŻADNYM zawodzie, gdzie ma się bezpośrednio kontakt ze współczesnym klientem. No, chyba, że szef wychodzi nadal z założenia, że "klient ma zawsze rację" i jest gotów na sponsorowanie różnego rodzaju wybryków. Wtedy można sobie pracować i popijać kawkę i tylko przytakiwać jak te pieski na podszybiach kiedyś :P

Nikonozaur
28-01-2021, 17:56
Myślę, że poczytajcie sobie o funkcjach filtra oleju, nie nie o tej filtrującej tylko o innych funkcjach jaki musi spełniać filtr w obiegu smarowania i wtedy zrozumiecie jak ważna jest jakoś filtra. [...]

A skąd założenie, że czegoś nie rozumiemy? O ile sobie przypominam rozmowa nie dotyczy zasady działania, tylko jakości.

robin102
28-01-2021, 18:06
A skąd założenie, że czegoś nie rozumiemy? O ile sobie przypominam rozmowa nie dotyczy zasady działania, tylko jakości.
Nie napisałem, że nie rozumiecie, ale zaproponowałem aby poczytać, bo wielu z nas nie wie, że filtr nie tylko od filtrowania i dziury zatykania jest. ....... tak Filtrony które używasz (moim zdaniem) są przyzwoitymi tanimi filtrami.... teraz już lepiej, poprawiłem się :) .... Cholercia nic się nie wypowiadałem o Filtronach, nie jestem nic winny tym razem to nie temat o olejach :)

Jak zbudowany jest filtr oleju?

Filtr puszkowy – zbudowany jak puszka – zawiera wkład filtrujący wykonany z papieru odpornego na rozpuszczanie, ale przepuszczającego ciecz. Wkład jest złożony niczym akordeon, dzięki czemu jego powierzchnia jest większa, co zapewnia skuteczniejsze filtrowanie. W filtrze znajduje się zawór przeciw zwrotny (anti-drain), który pełni dwie funkcje. Po pierwsze: sprawia, że brudny olej nie cofa się do miski. Po drugie: po uruchomieniu silnika przefiltrowany olej szybciej do niego trafia. Podobną rolę pełni drugi zawór, zwany „eko”, dzięki któremu w filtrze zawsze znajduje się nieco oleju. To sprawia, że rozruch silnika nie następuje „na sucho”.

Oprócz tego w filtrze (w niektórych przypadkach w samym silniku) zainstalowany jest zawór przelewowy (bypass). W przypadku zapchania wkładu czy zbyt dużej lepkości oleju umożliwia on przepływ niefiltrowanego oleju do silnika. Lepsze to niż całkowity brak smarowania. Sprawdź, co się dzieje, gdy silnik działa bez oleju. Istnieją także filtry montowane na stałe w silniku, w których wymienia się jedynie wkłady filtrujące.

i moje ulubione filtry :P :P :P .... Jak się kłócić to się kłócić :) :) :)

https://images91.fotosik.pl/467/713d954430d58c98.jpg

I moje ulubionej marki najlepsze na świecie oleje OLE !!! :P :P :P

(https://images91.fotosik.pl/467/713d954430d58c98.jpg)https://images89.fotosik.pl/468/c58524ce7a0aadd6.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c58524ce7a0aadd6)

Nikonozaur
28-01-2021, 18:53
Nie napisałem, że nie rozumiecie, ale zaproponowałem aby poczytać, bo wielu z nas nie wie, że filtr nie tylko od filtrowania i dziury zatykania jest. ....... tak Filtrony które używasz (moim zdaniem) są przyzwoitymi tanimi filtrami.... teraz już lepiej, poprawiłem się :) .... Cholercia nic się nie wypowiadałem o Filtronach, nie jestem nic winny tym razem to nie temat o olejach :) [...]

Ok, moja nadinterpretacja. ;)

Tak, od lat używam Filtronów, począwszy od Ascony (połowa lat '90) do aktualnego Caddy. W tzw. międzyczasie miałem MB 201, 126p, Transita, Tico, Vito, we wszystkich tych autach (oprócz malucha oczywiście) olej filtrował Filtron. Nigdy nie miałem żadnego problemu związanego ze smarowaniem i na tej podstawie twierdzę, że Filtron to dobra marka. Prawdopodobnie są i lepsze, jednak ja - przeciętny zjadacz chleba - w żaden sposób nie mogę tego ani potwierdzić, ani zaprzeczyć. Odstępstwem od "filtronowej" reguły są niektóre silniki zaburtowe, do których za żadne skarby nie potrafię znaleźć zamiennika.

ksh
28-01-2021, 20:52
i moje ulubione filtry :P :P :P .... Jak się kłócić to się kłócić :) :) :)
Kupuje ich wycieraczki, któe oczywiście są najlpesze na świecie :)

I moje ulubionej marki najlepsze na świecie oleje OLE !!! :P :P :P
Jakbym wcześniej wiedział że mają pomarańczowe pojemniki to z miejsca bym kupił :)

Ligo
28-01-2021, 21:36
A ja miałem Golfa II, 1.6 automat z podtlenkiem LPG. Bardzo miło go wspominam.
U Ciebie w motoryzacji zawsze gościły technologie rakietowe?:-)

Jakbym wcześniej wiedział że mają pomarańczowe pojemniki to z miejsca bym kupił :)
Pomarańczowe są najszybsze.

ksh
28-01-2021, 21:38
oczywiście

https://bi.im-g.pl/im/3/8706/z8706383Q,Polonez.jpg

bogdi64
28-01-2021, 23:47
Ale się naczytałem o filtrach i ich wyższości w zależności od metki, przypominając troszkę, to w silnikach bywały i są (często jako jedyne) "filtry" w formie magnesu w korku spustowym, wielki plus bo już przy spuszczaniu oleju było wiadomo czy coś niepojącego się dzieje z silnikiem, podobnie jak filtry siatkowe, które po prostu się myło, stosowane też były filtry odśrodkowe (np Fiat 126), analizując dalej najlepszy rozwiązaniem był system Fiat 125 który posiadał trzy filtry olejowe, czyli magnes, odśrodkowy i papierowy :), a dziś najlepszy to ten który odpowiednio kosztuje i najlepiej aby on był w widocznym miejscu aby "metka" ładnie wyglądała :). lub bardzo schowany aby wymian była droższa.
Teraz ma być duży i drogi, producent się cieszy, klient płaci a ekolodzy włosy z głowy wyrywają, do tego na pewno wzrasta zużycie prądu i zwiększone zapotrzebowanie na dyski twarde, bo na każdym forum zawsze kiedyś padnie bardzo długi temat FOLTRY OLEJU :)
ps: a pro po mojego auta, to po trzech dniach siedzenia w necie wysunął się tylko jeden wniosek - mam najlepszy i każda zmiana to jedynie może pogorszyć

Ligo
28-01-2021, 23:56
ps: a pro po mojego auta, to po trzech dniach siedzenia w necie wysunął się tylko jeden wniosek - mam najlepszy i każda zmiana to jedynie może pogorszyć
W zasadzie uważam podobnie. Masz Corolkę - nie kombinuj. No, chyba że Camry.
Albo...;-)

krzysztofz24
29-01-2021, 00:27
Tak znane i mi są znane są przypadki uszkodzenia silników, znane wykształconym mechanikom, takie silniki widziałem rozebrane i palcem miałem pokazane co i zacz spowodowało i często o zgrozo po wymianach oleju na olej o wysokiej liczbie zasadowej wlany w środowisko zapuszczonego zalakowanego silnika auta przywiezionego z zagranicy :D. Filtr zabity po kilkuset km, a potem przez 10 tys km jazda na oleju niefiltrowanym
Ale zanagarowany silnik z pozatykanymi czesciowo kanalami olejowymi i zalakowany, to tutaj najlepszy filtr na swiecie nei pomoze. I trudno winic filtr jesli silnik jest totalnei zaniedbany i serwiowany w trybie ultra longlife na najtanszych mozliwych czesciach zapewne.
Chyba te wyksztalcone doktory mechaniki co cie na sympozjum zaprosily nad takim silnikiem;-). Sie pomylily. Ale co tam, ja to jezdze do mechanikow po zawodowce albo technikum samochodowym. Zazdraszczam znajomosci tych "wyksztalconych" mechanikow.
Cikawe czy ich o dyplom pytasz, zanim zdecydujesz sie na usluge;-).

Ten niby prosty zaworek jest precyzyjnie obliczany-dobrany do danego modelu auta tzn silnika konkretnego, danych warunków ciśnienia i wydajności magistrali olejowej. Czułość tego zaworka jest kluczowa. W tanich filtrach zaworka nie ma i po prostu w razie zabicia czynnika filtrującego nagarami zruszonymi te bibuły filtrujące po prostu się urywają z mocowań i olej idzie obok.
Oczywiście fora teoretyczne mają to do siebie ........., że trzeba udowodnić i krwią podpisać :)

Nieprawda!
Ten sam filtr, dokladnie ten sam potrafi jezdzic w silinkach roznych marek, rozniacych sie od siebie, zarowno w dieslu i benzynie, z turbo bez turbo. W samochodzie i w silniku zaburtowym. Mozna tak z grubsza przyjac zeby mniej wiecej sie pojemnosc zgadzala. Bo raczej nie bedzie ten sam filtr w 1.2 i w 2.0.
Prosze konkretny przyklad z katalogu producenta filtrow. Wybralem Filtrona zeby bylo po polsku i przejrzyscie. Polecam popatrzyc w jakich konstrukcjach jezdzi filtr od Clio 2 w dieselku.
https://filtron.eu/pl/znajdz-filtr?action=showFilter&formType=1&hp=65&kw=47&prodFrom=06%2F2005&vehicleMake=RENAULT&vehicleModel=Clio+II+%2F+Clio+II+Campus+%2F+Clio+S ymbol&vehicleSubmodel=1.5+dCi&vehicleType=cars&backAction=showSubmodelFilters&partNumber=OP+643%2F3

A ten zaworek super precyzyjny o ktorym piszesz t oma komnplikacje mniej wiecej dlugopisu. Dokladnie taka. Zwykla blaszka plus sprezynka lub kulka plus sprezynka.
Prosze, krotko i zwiezle pokazane na przykladzie twojej ulubionej marki filtrow. W 1:00 poakazne jest dzialnie tego zaworka. Jednak smiem twierdzic ze mechanizm umieszczony w pstrykanym dlugopisie jest bardziej skomplikowany:-)

https://youtu.be/EErR3lAUVD8

P.s Takze nie trzeba sie podpisywac krwia. Wysarcza zamiast tego fakty i hmm...troche pokory w nienarzucaniu innym swoich upodoban i odsylaniu ich do poczytania.

patronat
29-01-2021, 09:25
Fajny wątek. Taki trochę niemerytoryczny :) Z ciekawostek dotyczących filtrów - w BMW na gwarancji w ASO wymieniałem oleje ponadplanowo. Olej dla nich nie miał znaczenia - jeśli tylko spełniał jakąś tam normę, wpisywali w system i tyle (olej mój, bo lubię dziwne marki typu Penrite). Natomiast filtr musiał być oem BMW czyli Boscha - było jasno powiedziane, że nie uwzględnią gwarancji jeśli będzie inny. I zdażyło mi się przyjechać na wymianę i odjechać z kwitkiem, bo oddawali całą partię z powodu jakiegoś bubla. Wtedy doszedłem do wniosku, że to trochę papieru zamknięte w puszce jednak ma znaczenie. I filtronów raczej nie używam. Tym bardziej, że różnica w cenie to max 10 pln.

Nikonozaur
29-01-2021, 10:58
[...] Nieprawda!
Ten sam filtr, dokladnie ten sam potrafi jezdzic w silinkach roznych marek, rozniacych sie od siebie, zarowno w dieslu i benzynie, z turbo bez turbo. W samochodzie i w silniku zaburtowym. [...]

Dokładnie tak jak mówisz. Do sporej części silników zaburtowych pasuje, tzn. jest zamiennikiem filtr dedykowany np. Maździe 121 (nie tylko jej). Nikomu nie bronię kupowania filtrów z napisem Honda czy inny Suzuki, ale jest cała masa ludzi wierzących w cudowne właściwości farby na obudowie. ;)

robin102
29-01-2021, 11:05
...Z ciekawostek dotyczących filtrów ....
Trzy przygody filtrowe na około 100 filtrów oleju zużytych, czyli cyrka 2% czyli dużo.

1. Po założeniu filtra OEM od Forda lampka kontrolująca ciśnienie oleju gasła znacząco później niż na poprzednim filtrze i oleju. Pare rozruchów i utwierdzenie, że coś jest na rzeczy. Wymiana samego filtra na MAN i po problemie. Ta sytuacja dowodzi, że w filtrze niby markowym Forda coś w zaworku którymś było nie teges dobrane materiałowo, a to tylko prosty zaworek :)

2. W ASO Fiata do Punto założono mi filtr który puścił na łączeniu puszki z podstawą, zanim dojechałem do bramy cały olej wypierdzielił w przysłowiowy kosmos.

3. Olej wywaliło już w dużej ilości na podnośniku, bo student mechaniki pojazdowej niewłaściwie uszczelkę założył, albo ją podgiął uszczelkę przy dokręcaniu.

dotyczących filtrów - w BMW na gwarancji w ASO wymieniałem oleje ponadplanowo. .
Ta marka, ci mechanicy zwracają uwagę na filtry. Bylem u nich dwa razy ze swoim, i dwa razy mimo, że w domu oleje wymieniam mechaniker robiący przy moto zwracał mi uwagę abym zakładał najlepiej ich filtry, a jeśli nie to tylko jakieś dobre, powiedziałem mu, że to filtr Champion, powiedział, że nie zna :D
Może dlatego pilnują filtrów :D .... ;)

https://youtu.be/nhxYLPvTQOo

(olej mój, bo lubię dziwne marki typu Penrite).... Ciekawy wynalazek, drogi w pierun :) .... ale śpi się lepiej.

Rafał_Sz
29-01-2021, 11:39
W ASO Fiata do Punto założono mi filtr który puścił na łączeniu puszki z podstawą, zanim dojechałem do bramy cały olej wypierdzielił w przysłowiowy kosmos.

W Fiacie się ostatnio wiele zmieniło. 90% części do nowszych modeli produkuje Mopar. W moim Tipo praktycznie na wszystkim, nawet na szybach, hamulcach czy wszelkich plastikach wybite jest logo Mopara. A filtry oleju są akurat produkowane we Francji.

Na marginesie. Weź tu teraz dobierz filtry. :)

47847

robin102
29-01-2021, 12:00
W Fiacie się ostatnio wiele zmieniło. 90% części do nowszych modeli produkuje Mopar...
Coś jak w Fordach, mam dużo włoskich i francuskich gratów w fordziawce.
Globalizacja nas zabije :)

Rafał_Sz
29-01-2021, 13:05
Coś jak w Fordach, mam dużo włoskich i francuskich gratów w fordziawce.
Globalizacja nas zabije :)

A teraz jeszcze mamy Stellantis. Czyli jedną firmą są:

Abarth (https://pl.wikipedia.org/wiki/Abarth) – włoski producent sportowych samochodów działający od 1949 roku,
Alfa Romeo (https://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo) – włoski producent samochodów działający od 1910 roku,
Chrysler (https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrysler) – amerykański producent samochodów działający od 1925 roku,
Citroën (https://pl.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn) – francuski producent samochodów działający od 1919 roku,
Dodge (https://pl.wikipedia.org/wiki/Dodge) – amerykański producent samochodów działający od 1900 roku,
DS (https://pl.wikipedia.org/wiki/DS_Automobiles) – francuski producent samochodów segmentu premium działający od 2014 roku,
FIAT (https://pl.wikipedia.org/wiki/FIAT) – włoski producent samochodów działający od 1899 roku,
Jeep (https://pl.wikipedia.org/wiki/Jeep) – amerykański producent samochodów terenowych i SUV-ów działający od 1941 roku,
Lancia (https://pl.wikipedia.org/wiki/Lancia) – włoski producent samochodów działający od 1906 roku,
Maserati (https://pl.wikipedia.org/wiki/Maserati) – włoski producent samochodów sportowych i luksusowych oraz SUV-ów działający od 1914 roku,
Opel (https://pl.wikipedia.org/wiki/Opel) – niemiecki producent samochodów działający od 1898 roku,
Peugeot (https://pl.wikipedia.org/wiki/Peugeot) – francuski producent samochodów działający od 1889 roku,
Ram (https://pl.wikipedia.org/wiki/Ram_Trucks) – amerykański producent pickupów działający od 2010 roku,
Vauxhall (https://pl.wikipedia.org/wiki/Vauxhall) – brytyjski producent samochodów działający od 1903 roku.

sokolnik
29-01-2021, 15:02
Co o takiej ofercie myślicie?
https://czesciaso.pl/pl/p/Zestaw-naprawczy-rozrzadu-1.2-TDI-1.6-TDI-2.0-TDI-CR-VW-Audi-Seat-Skoda/843

Rafał_Sz
29-01-2021, 16:00
Co o takiej ofercie myślicie?
https://czesciaso.pl/pl/p/Zestaw-naprawczy-rozrzadu-1.2-TDI-1.6-TDI-2.0-TDI-CR-VW-Audi-Seat-Skoda/843

Łap, nie ma za co. Tylko sprawdź kod silnika. Dobierz potem pompę, bywały różne. Oryginał VW kompletny wychodzi Ci ok 1000 zł.

https://allegro.pl/oferta/oe-vag-rozrzad-skoda-seat-vw-audi-1-6-2-0-tdi-9370809013

Aha, kupowałem już u typa. Można mu ufać, to 100% oryginały VW.

sokolnik
29-01-2021, 16:09
Łap, nie ma za co. Tylko sprawdź kod silnika. Dobierz potem pompę, bywały różne. Oryginał VW kompletny wychodzi Ci ok 1000 zł.

https://allegro.pl/oferta/oe-vag-rozrzad-skoda-seat-vw-audi-1-6-2-0-tdi-9370809013

Aha, kupowałem już u typa. Można mu ufać, to 100% oryginały VW.No właśnie mi ktoś ten sklep na fb poleca dziś. Że niby taki suoer pewny i ceny dobre.
To trzena brać.

sokolnik
29-01-2021, 16:55
Dzwoniłem do sklepu, po VIN Pan dopasował zestaw z pompą wody
Mówi że oryginał i że napewno będzie pasować :)

899 pln

https://allegro.pl/oferta/rozrzad-03l198119f-pompa-03l121011p-oryginal-vw-7883398564?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

krzysztofz24
29-01-2021, 17:09
To kupuj.
A teraz trudniejsza część, czyli znalezienie odpowiedzialnych fachowców do wymiany świec żarowych.

Tu trza majstra z parą w łapie i wyczuciem ginekologa jednoczesnie;-).

ksh
29-01-2021, 18:05
Dzwoniłem do sklepu, po VIN Pan dopasował zestaw z pompą wody
Mówi że oryginał i że napewno będzie pasować :)

899 pln

https://allegro.pl/oferta/rozrzad-03l198119f-pompa-03l121011p-oryginal-vw-7883398564?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

A czym to się różni od tych ofert za 760zł ?

sokolnik
29-01-2021, 18:14
A czym to się różni od tych ofert za 760zł ?

które oferty masz na myśli?

ksh
29-01-2021, 18:21
Wpisz sobie kod produktu to ci znajdzie na allegro, najlepiej dodaj sobie dane tej rakiety i ci allegro będzie sugerowało zamienniki wszystkich producentów po kodach.
A ten oryginał co masz to też wpisz kod w wyszukiwarce, a najlepiej "kod + pompa".

robin102
29-01-2021, 18:28
Przy połączeniu Opla z PSA czy jak to mówią pracownicy Opla po wrogim przejęciu technolodzy, konstruktorzy, cała logistyka dostała zadanie: każde auto z marki Opel ma być produkowane 400 Euro taniej, każde. Czyli będzie lepiej :)
.
Niedawno pomagałem kupować dwa autka różnych marek 1-2 letnie. Powłoki lakiernicze 60-80 mikronów :D czasy normalnych lakierów 120-140 mikronów odeszły. Teraz jakby taką oszczędność przemnożyć przez ilość aut to wyjdą wagony cystern z lakierem.
Wkurza mnie to wszystko

A teraz jeszcze mamy Stellantis. Czyli jedną firmą są:

Abarth (https://pl.wikipedia.org/wiki/Abarth) – włoski producent sportowych samochodów działający od 1949 roku,
Alfa Romeo (https://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo) – włoski producent samochodów działający od 1910 roku,
Chrysler (https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrysler) – amerykański producent samochodów działający od 1925 roku,
Citroën (https://pl.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn) – francuski producent samochodów działający od 1919 roku,
Dodge (https://pl.wikipedia.org/wiki/Dodge) – amerykański producent samochodów działający od 1900 roku,
DS (https://pl.wikipedia.org/wiki/DS_Automobiles) – francuski producent samochodów segmentu premium działający od 2014 roku,
FIAT (https://pl.wikipedia.org/wiki/FIAT) – włoski producent samochodów działający od 1899 roku,
Jeep (https://pl.wikipedia.org/wiki/Jeep) – amerykański producent samochodów terenowych i SUV-ów działający od 1941 roku,
Lancia (https://pl.wikipedia.org/wiki/Lancia) – włoski producent samochodów działający od 1906 roku,
Maserati (https://pl.wikipedia.org/wiki/Maserati) – włoski producent samochodów sportowych i luksusowych oraz SUV-ów działający od 1914 roku,
Opel (https://pl.wikipedia.org/wiki/Opel) – niemiecki producent samochodów działający od 1898 roku,
Peugeot (https://pl.wikipedia.org/wiki/Peugeot) – francuski producent samochodów działający od 1889 roku,
Ram (https://pl.wikipedia.org/wiki/Ram_Trucks) – amerykański producent pickupów działający od 2010 roku,
Vauxhall (https://pl.wikipedia.org/wiki/Vauxhall) – brytyjski producent samochodów działający od 1903 roku.

sokolnik
29-01-2021, 18:37
Wpisz sobie kod produktu to ci znajdzie na allegro, najlepiej dodaj sobie dane tej rakiety i ci allegro będzie sugerowało zamienniki wszystkich producentów po kodach.
A ten oryginał co masz to też wpisz kod w wyszukiwarce, a najlepiej "kod + pompa".

takta droższa oferta jest od polecanego gościa, polacaję jego sklep... Po co kombinować, by 100 zł oszczędzić a potem bujać się z kimś kto jakimś cudem nie zasłużył na rozpoznawalność/dobre opinie? :)

ksh
29-01-2021, 18:47
Nie wiem, dla mnie żadna z tych ofert niczym się nie różni, zapewne i tak wszyscy biorą od jednego części ale jak Pan Heniek (https://allegro.pl/uzytkownik/_auto_czesci/oceny?recommend=false) ma lepsze to bierz :)

Rafał_Sz
29-01-2021, 19:00
Wkurza mnie to wszystko

Mnie też. Dlatego szarpałem Tipo z salonu jak Reksio szynkę, bo to była końcówka z normalnymi, czterocylindrowymi silnikami. Na 2021 są już 3 cylindry z turbo.

robin102
30-01-2021, 12:30
bo to była końcówka z normalnymi, czterocylindrowymi silnikami. Na 2021 są już 3 cylindry z turbo.
Rzeczywiście ciężki czas przyszedł dla koneserów silników 4 cylindrowych :( ...... Ford poszedl po calosci nawet w swoim najnowszym Focusie co to może i w marzeniach by był dali silnik R3 i to też już "normalnej" pojemności 1,5 i konkretnych mocy. Szok po prostu.
ALE ALE jest Renault który opracował na prawdę fanie rokujący silnik nowoczesny współczesny czterocylindrowy R4 1332 cm3 o mocach 115, 140, 160 KM zostaje tylko nadwozie dobrać :) .... jestem mile zaskoczony jak Megane ostatniej edycji fajnie jeździ z tym silnikiem i fajnie się prowadzi. Odrobili lekcje.

bogdi64
30-01-2021, 20:49
kiedyś wyliczono, że 500 cm3 w czterosuwie dla pojedynczego cylindra to najbardziej optymalna pojemność, w dwusuwie maksymalna, a przy 3 cylindrach masz silnik tańszy o 25 % ;) i na pewno węższy :), czyli same zyski

Ligo
30-01-2021, 21:01
U mnie wychodzi 666,666 cm3 na gar i też R3, tylko razy dwa rzędy.
Raczej nic bym tu nie zmieniał.:-)

Rafał_Sz
30-01-2021, 21:24
kiedyś wyliczono, że 500 cm3 w czterosuwie dla pojedynczego cylindra to najbardziej optymalna pojemność, w dwusuwie maksymalna, a przy 3 cylindrach masz silnik tańszy o 25 % ;) i na pewno węższy :), czyli same zyski
Kurde, to mi w BMW wychodzi po 550 cm3. Oczywiście prawilnie x 8. ;)

robin102
30-01-2021, 22:05
No jest trochę ból i zdziwienie , że silniki w samochodach mniejsze często niż w motocyklach :D
.
ps
mój wykładowca mówił, że 400 cm3 x 4 czyli optimum do normalnego cywilnego auta to 1600 cm, sam jeździł Fordem Granada 2000 :) , piękny samochód

Kurde, to mi w BMW wychodzi po 550 cm3. Oczywiście prawilnie x 8. ;)
Łapiesz się na burżuazję :)

Ligo
30-01-2021, 22:12
Grandę to Ford teraz robi, a wtedy była Granada. Jeździłem - bardzo przyjemne.

Ligo
30-01-2021, 22:45
robin102 - nie rób takich numerów.
Jak Granda, to Granda, a nie jakieś edytowanie. To nie jest w porządku. :-(

Nikonozaur
31-01-2021, 00:02
Granada, Capri, Taunus.... Naprawiałem te maszyny pracując w warsztacie samochodowym pod koniec lat '70. Miały fajne, teraz niespotykane silniki: V4, 1,5 - 2,0l. :)

Ligo
31-01-2021, 00:07
To jak w Zaporożcu.:-) Ale koncepcja fajna, bo duży moment od dołu.
Jeździłem Granadą 2.3 w kombiku parę dni, jako autem zastępczym, tylko mechanior nie powiedział mi, że tam gaźnik jest walnięty i auto pali 30l na sto.;-) Ale jeździł fajnie.

Natomiast wspomniana granda, to fakt, że dzisiaj Ford wrzuca 3-cylindrówki do całkiem sporych samochodów.

Nikonozaur
31-01-2021, 01:08
To jak w Zaporożcu.:-) Ale koncepcja fajna, bo duży moment od dołu. [...]

Tam to już w ogóle rekordowo - V4 miał niecały litr.

matbe
31-01-2021, 01:12
A skąd ten przesąd że mały musi być awaryjny?
Ecoboosty trzepią 12lat..

Ligo
31-01-2021, 01:42
Nie wiem, jak z awaryjnością. Trzeba by popatrzeć na rynkach, gdzie jest ich dużo i co ludzie sprzedają, przy jakim przebiegu, potem na ceny części, bo robocizna na każdym rynku jest mniej więcej znana.

Obcowanie Ecoboostem, jego kultura pracy i wrażenia akustyczne nie każdemu muszą przypadać do gustu. Dochodzi jeszcze spalanie, bo to nie jest tak, że im mniejszy silnik, tym mniej zużywa. Często wręcz przeciwnie.

Ale szczerze mówiąc, boosty mnie nie kręcą. Wolę jakąś V-kę.;-)

robin102
31-01-2021, 17:40
Granada, Capri, Taunus.... Naprawiałem te maszyny pracując w warsztacie samochodowym pod koniec lat '70. Miały fajne, teraz niespotykane silniki: V4, 1,5 - 2,0l. :)
Fordem CAPRI jechałem pierwszy raz w życiu z taką zawrotną prędkością 160km/h. Wujaszek miał taki wygrany w pokera od warszawaskiego badylarza. ..... jako pasażer nr 102 :)

@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) - nie rób takich numerów.
Jak Granda, to Granda, a nie jakieś edytowanie. To nie jest w porządku. :-( Sorki, sorki słownik mi wstawił GRANDĘ no i się nie mylił, bo Ford rzeczywiście zrobił grandę na 102 !! wstawiając te kulawe silniki aby było taniej. Rozumiem jakieś pierdki 0,9 1.0 czy 1.2 ale dorosłe już silniki 1,5 dramat. Niestety Bemwu też ma takie w ofercie :D

Bartolini82
31-01-2021, 17:56
A skąd ten przesąd że mały musi być awaryjny?
Ecoboosty trzepią 12lat..

Ja miałem znajomego, który pracował w salonie Forda (pracowałem tuż obok tego salonu). Jak kiedyś przymierzałem się do Forda to sam mi odradził. Powiedział, że te silniki mają wytrzymać ok. 200 000km, a później się posypać. Tak żeby klient kupił nowe auto albo serwis porządnie zarobił. Nie ma się w sumie co dziwić. Downsizing chyba nikomu na dobre nie wyszedł. Obecnie moda jest znów odwrotna. Przynajmniej u niektórych producentów. Zresztą chyba nawet w prasie po pierwszych zachwytach i nagrodach, zaczęto później "psy wieszać" na tych silnikach.

robin102
31-01-2021, 18:34
Ja miałem znajomego, który pracował w salonie Forda (pracowałem tuż obok tego salonu). Jak kiedyś przymierzałem się do Forda to sam mi odradził. Powiedział, że te silniki mają wytrzymać ok. 200 000km, a później się posypać. Tak żeby klient kupił nowe auto albo serwis porządnie zarobił. Nie ma się w sumie co dziwić. Downsizing chyba nikomu na dobre nie wyszedł. Obecnie moda jest znów odwrotna. Przynajmniej u niektórych producentów. Zresztą chyba nawet w prasie po pierwszych zachwytach i nagrodach, zaczęto później "psy wieszać" na tych silnikach.
Te silniki 1.0 od Forda mają tyleż samo zwolenników ( którzy je mają ) i tyleż samo przeciwników ( którzy ich nie mają) Prawda jest gdzieś po środku. Mam kolegę inżyniera samochodziarza, dba, zagląda dogląda, wszystko przed czasem robi i prawie 200 tys km na budziku i silnik 1.0 na 140 KM ustawiony :D ale jak powiedziałem silnik w specjalnej trosce. Dwóch innych znajomych posprzedawało w pindu bo przy 120-140 tys km przebiegu zaczęły olej brać 1.0 L :) na każde 1000 km.
Mi się co innego w nich nie podoba, a mianowicie to, że zepsuły życie innym małym silnikom, smród poszedł na całą klasę, a są inne fajne motorki 1,2 od innych producentów, trwałe, o wysokiej kulturze pracy i mniejszej komplikacji budowy niż te 1.0 Forda, bo w tym aspekcie Ford pokonał samego siebie :)

Ligo
01-02-2021, 00:20
Nowe silniki, nowe moce z danej pojemności...
Właściciele wyżyłowanych 3-cylindrówek powinni zapoznać się z terminem low-speed pre-ignition.
Będą wiedzieć, dlaczego tłok rozpadł im się na pół.

matbe
01-02-2021, 12:55
Moje benzynowe 60 koni pali tyle co koledze e klasa w kupecie 260-konna.
Downsizing to bardzo dobra rzecz jest.

Ligo
02-02-2021, 00:08
Rozumiem, że to sarkazm?:-)

bogdi64
02-02-2021, 20:00
to nie sarkazm, to realia - mam 1,6, moja żona 1,0, trasa Wrocław Radom - zużycie paliwa (przy mniejszej prędkości) LYTRA blisko półtora litra więcej na setkę

robin102
02-02-2021, 20:20
...moja żona 1,0, trasa ... Yaris 1.0 ?

Rafał_Sz
03-02-2021, 00:59
Ale to nie tak. Moje Tipo 1.4 oraz BMW 4.4 V8 palą dokładnie tyle samo. 14 L/100km. Przy 180 km/h. :)

krzysztofz24
03-02-2021, 02:27
Ale to nie tak. Moje Tipo 1.4 oraz BMW 4.4 V8 palą dokładnie tyle samo. 14 L/100km. Przy 180 km/h. :)

No widzisz. I po co ci to BMW jak w Tipo to samo wychodzi:-).

robin102
03-02-2021, 13:58
Mój TIPO 1,6 model 1988r. przy 180km/h palił 15 L / 100 km to ja się pytam gdzie ten postęp jest :D ..... ten jeden lytr :D . to był chyba mój pierwszy prawdziwy zagraniczny samochód, ależ byla radocha, jak się fajnie jeździło i wygoda po pachy.

https://images92.fotosik.pl/469/02983d6af18190bb.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/02983d6af18190bb)

czupacabra
03-02-2021, 16:32
Tipo i 180 km/h ? Matko - trumna blisko

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bartolini82
03-02-2021, 16:38
czupacabra, przecież "kaszlaki" latały (prawie dosłownie :P ) w okolicach 130-140.
Ale w Tipo przy takiej prędkości to już musiał być odgłos :D

A przy okazji. Dzisiaj się dowiedziałem, że można legalnie pisać ile się jechało, nawet z podaniem dokładnego miejsca. To znaczy, że jak napiszesz, że jechałeś np. we Wrocku 150km/h i podasz nawet kiedy, to nic nie zrobią bo to tylko wykroczenie, na które nawet post osoby, która to pisze, że sama to zrobiła, nie jest dowodem :D:D:D:D Z kolei nie mają prawa aby np. od właściciela forum pobrać IP i zidentyfikować tę osobę.
Dzisiaj mi to policjant powiedział. Myślałem, że je...ę ze śmiechu. Współczuję im pracować mając tak debilne przepisy :/

matbe
03-02-2021, 17:01

A ile bmw spala przy 250?
Swoją drogą, ciekawi mnie ile wynosi minimalne spalanie przy 200kmh, w jakim aucie? Strzelam że w jakims sześciocylindrowym dieslu, ale pewnie mniej niż 10 jest niemożliwe. Opory powietrza plus zestopniowanie skrzyni, zgaduję.
No to włąsnie uzylem google:
-Passat 2.0 TDI 190KM spala 12/100. 6 bieg 3200obr/min
-golf 1.5TSI 14l/100
-911 turbo, no to ciekawe bardzo, aż 18l/100 3200obr na ostatnim(8?) biegu.
-V-Klasa 250d 21,5l
-is300h 20l/100 (!!!)
-ram 1500 hemi 5.7 35l/100 xD

zrodlo https://www.auto-swiat.pl/testy/jak-zachowuje-sie-samochod-przy-200-kmh/nwvnny5#slajd-28

Bartolini82
03-02-2021, 18:04
Swoją drogą, ciekawi mnie ile wynosi minimalne spalanie przy 200kmh, w jakim aucie?
Sprawdziłem sobie na swoim filmiku. Citroen C5, 2.0HDi, 163KM, przy 200km/h spalał mi 15l. Z tym, że było to spalanie w trakcie przyspieszania. Nie mam niestety nagranego jak było gdy prędkość była stała. Jednak z tego co pamiętam przy trasie i prędkościach 160-180 spalanie nie przekraczało 7l (lane pod korek, po trasie).

Rafał_Sz
03-02-2021, 18:30

Około 55 L/100 km

MR
03-02-2021, 21:17
Swoją drogą, ciekawi mnie ile wynosi minimalne spalanie przy 200kmh, w jakim aucie? Strzelam że w jakims sześciocylindrowym dieslu, ale pewnie mniej niż 10 jest niemożliwe. Opory powietrza plus zestopniowanie skrzyni, zgaduję.
No to włąsnie uzylem google:
-Passat 2.0 TDI 190KM spala 12/100. 6 bieg 3200obr/min
-golf 1.5TSI 14l/100
-911 turbo, no to ciekawe bardzo, aż 18l/100 3200obr na ostatnim(8?) biegu.
-V-Klasa 250d 21,5l
-is300h 20l/100 (!!!)
-ram 1500 hemi 5.7 35l/100 xD

zrodlo https://www.auto-swiat.pl/testy/jak-zachowuje-sie-samochod-przy-200-kmh/nwvnny5#slajd-28

u mnie 3.2 też spala w okolicach 18-19, chociaż nie korzystam z takich prędkości.
Teraz w okresie zimowym, jeżdżąc koło komina mam średnią 15-16 ;)
W trasie przy 120-140 ok 9-10

jjj
03-02-2021, 22:43
Odkąd, zupełnie przestałem zwracać uwagę na spalanie, czerpię większą przyjemność z jazdy ;)

Ligo
03-02-2021, 22:48
Bardzo słusznie.
Ja tylko raz sprawdziłem spalanie. Jak mi wyszło 17/100, to dałem sobie spokój i od tej pory już tego nie robię.:-)

Rafał_Sz
04-02-2021, 11:00
ja się pytam gdzie ten postęp jest :D

Trochę postęp jest. Nowe Tipo "po mieście" i przy obecnej aurze spala mi max 7,5 L/100. A ekodjawingiem szczerze się brzydzę. Zwłaszcza, że już ma 5000 km przebiegu i pomału kończy się temat docierania silnika. ;)

Bartolini82
04-02-2021, 11:39
Od lat używam Skydd Black Arrow. Polecam bardzo.

Rafale, wczoraj zamówiłem tego Black Arrow bo zapowiadają masakryczne mrozy po weekendzie. Czy on faktycznie jest tak wydajny, że dawkowanie jest 1:1000??? Buteleczka 0,5l faktycznie jest na 500l paliwa? Czy dolewasz to w innych proporcjach?

Rafał_Sz
04-02-2021, 12:52
Rafale, wczoraj zamówiłem tego Black Arrow bo zapowiadają masakryczne mrozy po weekendzie. Czy on faktycznie jest tak wydajny, że dawkowanie jest 1:1000??? Buteleczka 0,5l faktycznie jest na 500l paliwa? Czy dolewasz to w innych proporcjach?

Tak, jest tak wydajny. Ja go sobie przelewam do małych buteleczek jako dawkę na cały zbiornik bo mocno śmierdzi. Ma też cechę do zamieniania się w żel na mrozie, ale wystarczy go lekko podgrzać, nawet w dłoni i już jest płynny. To jego normalna cecha, nie traci w ten sposób swoich właściwości. Przy bardzo silnych mrozach możesz dodać go z 20-30% więcej, nic się złego nie stanie.

krzysztofz24
04-02-2021, 13:22
Zarówno Black Arrow, Shell depresator czy Xeramic. Najpopularniejsze typowe depresatory.
Mają takie samo dawkowanie mniej więcej. Buteleczka 500ml na 500l paliwa.
Nie trzymaj na mrozie (w bagażniku auta), dolewaj przed tankowaniem żeby się dobrze przemieszało.
Przy siarczystych mrozach dopuszczalne/zalecane jest podwojenie dawki.
Ale bez przesady nie będziemy mieli przez całą zimę -30, to nie Syberia;-).
Także lej sobie tyle ile zalecają lub kapkę więcej.

I dobrze Rafał radzi z oddzielną buteleczka. Strasznie ten depresator śmierdzący, tłusty i ciężko go zetrzeć jak się rozleje. A i no i nie czekaj na mrozy tylko od razu jak będziesz miał to lej.

Bartolini82
04-02-2021, 13:58
Zarówno Black Arrow, Shell depresator czy Xeramic. Najpopularniejsze typowe depresatory.
Mają takie samo dawkowanie mniej więcej. Buteleczka 500ml na 500l paliwa.
No nie wiem. Ja ostatnio kupiłem to:
48057

i taka buteleczka 250ml jest raptem na bak 60l :/ Więc beznadziejna wydajność, a płaciłem tyle co za black arrow 0,5l. Tylko, że kupowałem na Orlenie więc wiadomo, że było drożej.
Mam nadzieję, że max. w sobotę dojedzie ten Skydd. Niby od ok. wtorku-środy ma być u mnie w nocy po ok. -25C więc bez tego się nie obejdzie. Ostatnio któregoś dnia też już było -16 przez noc (a więc tak jak wtedy co mi zamarzł), ale dzięki temu, że był już depresator wlany to rano auto odpaliło bez żadnego problemu, od pierwszego wciśnięcia przycisku.

jurkarol
04-02-2021, 13:59
Jakie masakryczne mrozy mają być? Minus kilkanaście stopni. To przecież nic

Bartolini82
04-02-2021, 14:14
W dzień mają być ok. -15, ale w nocy nadawali po -25, -26 a to już nie mało. Tym bardziej, że od poniedziałku do weekendu tak miało mrozić, bez przerwy. Teraz widzę troszkę optymistyczniej podają (na tej samej stronie) bo mniej więcej tyle ile miało być w dzień, to teraz zapowiadają na noc.

krzysztofz24
04-02-2021, 14:24
Bartolini82 ale ja miałem na myśli ten. Typowy depresator.
https://autochemia.pl/product-pol-1314-Xeramic-Diesel-Protector-depresator-40-C-1L.html

Dobry kupiłeś. Jakby ci nie doszedł na czas a jednak Syberia dojdzie nad Polskę;-). To podjedź na stację benzynowa i kup sobie jeden z tych 3 depresatorow. Nie żadne cudowne dodatki, tylko zwykły depresator w 0,5L opakowaniu. Shell, Black Arrow, Xeramic. One są najczesciej na stacjach dostępne. O ile się wszyscy nie rzuca i nie wykupią.

P.s O kurde, dodali na etykiecie napis "space technology":-). Kiedyś go nie było.

Bartolini82
04-02-2021, 15:14
U mnie ani na Orlenie ani na BP nie było nic innego :/ Były tylko te dodatki w buteleczkach 250ml. To i tak wziąłem mocniejszy bo inne były chyba do wyższych temperatur (w sensie mniejszego mrozu).
Myślę, że spokojnie powinien zdążyć dotrzeć. Akurat mam 1/2 w baku paliwa więc jak doleję to od razu dotankuję do pełna i powinno być ok.

jurkarol
04-02-2021, 15:41
W dzień mają być ok. -15, ale w nocy nadawali po -25, -26 a to już nie mało. Tym bardziej, że od poniedziałku do weekendu tak miało mrozić, bez przerwy. Teraz widzę troszkę optymistyczniej podają (na tej samej stronie) bo mniej więcej tyle ile miało być w dzień, to teraz zapowiadają na noc.
Marne te prognozy, zmieniają się. Najmniej przewidywalne są w aplikacji 'pogoda i radar' zwłaszcza na 3-4 dni, te dalsze o dziwo są pewniejsze, tylko im bliżej tym bardziej zmienne a symulacje ruchu chmur nie przewidują zmian kierunku

Rafał_Sz
04-02-2021, 16:51
Jaki by mróz nie przyszedł, lepiej mieć depresator w baku, pompach i filtrze niż na półce. ;)

Bartolini82
04-02-2021, 16:57
Marne te prognozy, zmieniają się. Najmniej przewidywalne są w aplikacji 'pogoda i radar' zwłaszcza na 3-4 dni, te dalsze o dziwo są pewniejsze, tylko im bliżej tym bardziej zmienne a symulacje ruchu chmur nie przewidują zmian kierunku

Ja zawsze korzystam ze strony twojapogoda.pl Kiedyś wspaniale im się sprawdzała. W tamtym roku już gorzej. Raz mi się śmiać nawet chciało bo w taką pogodę w kratkę wybraliśmy się kiedyś w góry na minerały. Zajeżdżamy, pada. Patrzę na tą stronę, niby o 14tej miało przestać. Poczekaliśmy w aucie z godzinkę do tej pory i faktycznie, jak z zegarkiem w ręku, przestało padać :P Choć ostatnio z tym najbardziej mroźnym dniem trafili i to prawie z 2 tygodniowym wyprzedzeniem.

robin102
04-02-2021, 17:11
Przy siarczystych mrozach dopuszczalne/zalecane jest podwojenie dawki.
. To jest ważna informacja którą warto sobie wziąć do serca, druga dodatkowa, że depresator można mocno przedawkować i nic, absolutnie nic to nie szkodzi.
Generalnie 1ml na 1 L paliwa ON to taki standard dawkowania. Tak mało depresatora to ja dodaje do ON od 1 października gdy na stacjach paliwowych winien być już sprzedawany olej napędowy przejściowy, a w zimę leję więcej. Jutro tankowanie 2x 50 ml Depresatora + 50 L paliwa wleci. Mrozy w weekend poniżej 20 stC a do rodziców trza będzie jechać zakupy, szczepionka ect.

Ja zawsze korzystam ze strony twojapogoda.pl... Korzystaj też zawsze z depresatorów od tych producentów których depresator podnosi też liczbę cetanową paliwa. Mega ważny parametr w polskich realiach. Liczba cetanowa podniesiona o 5-6 punktów i jakby silnik po remoncie nowy był :) > Jeśli na opakowaniu depresatora nie jest napisane o podniesieniu LC to szkoda na niego kasy.

"...Liczba cetanowa jest miarą zdolności paliwa do samozapłonu sprężonej mieszanki paliwowo-powietrzne, zwiększona liczba cetanowa odpowiada zmniejszonemu opóźnieniu zapłonu. Praca silnika wysokoprężnego pracującego na paliwie o niskiej jakości cetanowej powoduje słabe właściwości rozruchowe, szczególnie w zimne dni, co oznacza białe spaliny, wyższy poziom hałasu, większe zużycie paliwa i wyższą emisję spalin. W polskiej normie dla olejów napędowych ustalone jest minimum liczby cetanowej, wynoszące 51, jednak wyższa wartość jest pożądana i poprawia własności eksploatacyjne paliwa, silnik łatwiej zwiększa obroty, poprawia się rozruch, spowalnia się proces zanieczyszczenia dysz wtryskiwaczy, redukcji ulega ilość cząstek stałych w spalinach i wycisza się praca jednostki...."
.
... Od mnie już,. Polska norma określa LC na minimum 51 punktów, paliwa sprzedawana zazwyczaj mają 52-54, ale jazd a zaczyna się od "ustawienia LC" dopiero na 60 punktów .... oczywiście zdarzaj się paliwa na stacjach o LC 50, taki kraj :(

Rafał_Sz
04-02-2021, 18:04
depresator można mocno przedawkować i nic, absolutnie nic to nie szkodzi.

Jeśli się mocno przesadzi to szkodzi. Wcześniejszy zapłon i wysokie cetany powodują silny wzrost temperatury spalania. Łatwo to zauważyć przy pierwszym użyciu dodatku podnoszącego "kaloryczność" paliwa - przy mocniejszym butowaniu auto zacznie kurzyć z wydechu. Nie jest to wynik niewłaściwego spalania, a wyższej temperatury po ciepłej stronie sprężarki i wydechu. Zaczynają się spalać sadze które przy normalnej (niższej) temperaturze się zwyczajnie osadziły. To akurat nie jest problem. W dieslu zbyt wysoka temperatura jest szkodliwa zwłaszcza dla końcówek wtryskiwaczy i denek tłoków. I to jest problem. Identyczna sytuacja występuje przy "lejących" wtryskach.

robin102
04-02-2021, 19:14
Jeśli depresator podnosi też indeks cetanowy to mega, mega przedawkowanie gdy uzyskamy liczbę centanową powyżej 100 punktów :) rzeczywiście już nie działa in plus na proces spalania, bo wszystko gdzieś ma swój kres :) ale to trzeba by słoikiem dolewać do zbiornika paliwa. Mówiłem o przedawkowaniu typu zamiast 1 ml depresatora na 1L ON wlejemy 2-3 ml depresatora . Zawsze podnoszę liczbę cetanową do 60 punktów, klekot się cieszy, ja też :)

robin102
05-02-2021, 17:38
Tak trochę Pany z innej beczki .... paliwa :)
Jeżdżę po mieście i obserwuje auta z napisem na błotniku, czy na klapie HYBRYD. Dziwi mnie, że im z rur wydechowych spaliny lecą silniki spalinowe pracują. To nie winno być tak, że jak w mieście to ona na elektrycznym silniku.
Szczerze mówiąc wczoraj, dziś ani jednego z napisem hybryd aby z wydechu nie kopciło :D Jaki to sens do miasta takie auto :(

jurkarol
05-02-2021, 18:02
Hybryda rozpędza się na elektrycznym, do pewnej prędkości jedzie a potem spalinowy i tak zostaje dopóki się nie wyłączy.

Rafał_Sz
05-02-2021, 18:03
Jeżdżę po mieście i obserwuje auta z napisem na błotniku, czy na klapie HYBRYD. Dziwi mnie, że im z rur wydechowych spaliny lecą silniki spalinowe pracują. To nie winno być tak, że jak w mieście to ona na elektrycznym silniku.
Szczerze mówiąc wczoraj, dziś ani jednego z napisem hybryd aby z wydechu nie kopciło :D Jaki to sens do miasta takie auto :(

To nie jest takie proste w przypadku hybryd.

https://www.youtube.com/watch?v=UMDQXtPZ3IE

Hybryda rozpędza się na elektrycznym, do pewnej prędkości jedzie a potem spalinowy i tak zostaje dopóki się nie wyłączy.

Absolutnie nie.

Bartolini82
05-02-2021, 18:07

To taki marketing bardziej niż ekologia. Eko freakom się wydaje, że kupują ekologiczne auto (albo chcą być modni), a w rzeczywistości, na chwilę obecną, te autka chyba bardziej szkodzą niż są eko (zwłaszcza w Polsce, gdzie i tak energia elektryczna jest głównie z elektrowni węglowych :) ). No i pojawi się za jakiś czas problem ze składowaniem zużytych baterii.

Rafał_Sz
05-02-2021, 18:10
To taki marketing bardziej niż ekologia. Eko freakom się wydaje, że kupują ekologiczne auto (albo chcą być modni), a w rzeczywistości, na chwilę obecną, te autka chyba bardziej szkodzą niż są eko (zwłaszcza w Polsce, gdzie i tak energia elektryczna jest głównie z elektrowni węglowych :) ). No i pojawi się za jakiś czas problem ze składowaniem zużytych baterii.

Hybrydy Toyoty, a zwłaszcza Lexusa są genialne. Mniejsza z Gretą, chodzi o przyjemność jazdy takim ustrojstwem.

Bartolini82
05-02-2021, 18:22
Hybrydą Toyoty nie miałem okazji jeździć. Miałem natomiast okazję benzynową Avensis, z 2017r. DRAMAT. Począwszy od sposobu prowadzenia tego samochodu, a na wrażeniach z pracy silnika kończąc (wyło to niemiłosiernie, a przyspieszenie beznadziejne).

robin102
05-02-2021, 18:50
Czytał, czytał, oglądał już dawnymi czasy, ale teraz jakoś tak zacząłem zwracać uwagę, że z rur wydechów spaliny w kosmos lecą w miejskim ruchu na niedużych prędkościach. A maiło być tak pięknie czysto i w mieście na prądzie raczej, a to raczej wychodzi , że na etylinie raczej większość jedzie :)

To nie jest takie proste w przypadku hybryd.

https://www.youtube.com/watch?v=UMDQXtPZ3IE

Absolutnie nie.

grizz
05-02-2021, 19:07
Czytał, czytał, oglądał już dawnymi czasy, ale teraz jakoś tak zacząłem zwracać uwagę, że z rur wydechów spaliny w kosmos lecą w miejskim ruchu na niedużych prędkościach. A maiło być tak pięknie czysto i w mieście na prądzie raczej, a to raczej wychodzi , że na etylinie raczej większość jedzie :)

Bo większość hybryd nie ma trybu czysto elektrycznego. Ten tylko w pluginach. CO nie znaczy, że taka hybryda nie spala mniej w mieście - spala i to znacząco mniej.

jurkarol
05-02-2021, 20:22
A dziękuję za wyjaśnienie!

robin102
07-02-2021, 11:50
Jak tam wasze diesle, bo dziś u mnie tak :) ....... tak, że ten teges wiecie kogo pytać jakiego producent akumulatora dobry, jaki olej do silnika dobry i zachowuje płynność, jaki ON dobry na zimę czy jaki dodatek do ON, czy wymienia się świece żarowe czy nie :) :) :)

https://images89.fotosik.pl/471/f499aa5939bd6855.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f499aa5939bd6855)

tbogdanowicz
07-02-2021, 12:07
Ta temperatura nie jest rzeczywista.

Termometr jest za blisko domu. Faktycznie na pewno było zimniej :-P.

krzysztofz24
07-02-2021, 12:37
W wawie było -13 nad ranem na termometrze przy bloku na 4 piętrze. Czyli gdzieś tam na wiosce jakiejś przy gruncie parę stopni mniej.
Fajnie:-).
Dawaj ten mróz do Wawy Robin:-).

Rafał_Sz
07-02-2021, 12:42
Jakiś czas temu robiłem znajomym przeprowadzkę z Norwegi do PL. Poleciałem busem. Już wieczorem było czuć, że rano będzie grubo. I było -42. W baku paliwo z Orlenu w Świnoujściu z dodatkiem Skyyda, olej Castrol. Akumulator zabrałem do domu, do rana stał przy kominku. I rano, w pół zahibernowany po montażu aku wsiadłem do busa. Ciężko było wrzucić na luz, wyświetlacze były nieczytelne. Ale po kilku obrotach rozrusznika i puszczeniu lekkiej chmury auto odpaliło i normalnie pracowało. Podejrzewam, że gdyby akumulator został w aucie byłoby dużo trudniej. Zakręcić prawie 3 litrowym Dieslem nie jest tak łatwo w czasie silnego mrozu, choć bateria ma 100 Ah i 900 A prądu rozruchowego.

Tak, że nasze -20 parę to jest nic. Ci mieszkający na północy Europy śmieją się z naszych zimowych problemów. ;)

czupacabra
07-02-2021, 13:54
A hybrydy są fajniusie . Kolejne autko też takie będzie. robin samochód rusza na elektryku a w trakcie jazdy komputer ciągle przełącza pomiędzy ładowaniem baterii a napędem tylko elektrycznym lub ładowaniem baterii + napęd spalinowy. A jak przyciśniesz to pracuje spalinowy i elektryczny razem. Jak zwalniasz lub odpuścisz troszkę gazu to ładowane są baterie. A w korku to tylko jedziesz na elektrycznym. I oczywiście trzeba pamiętać , że są różne hybrydy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

lukasz_kk
07-02-2021, 13:59
Brzmi jak zabójstwo dla rozrusznika :)

Rafał_Sz
07-02-2021, 14:04
Brzmi jak zabójstwo dla rozrusznika :)

W hybrydach rozrusznik działa zupełnie inaczej lub nie ma go w ogóle.

samochód rusza na elektryku
Tylko w niektórych przypadkach.

robin102
07-02-2021, 14:44
Ta temperatura nie jest rzeczywista.
.
Termometr jest za blisko domu. Faktycznie na pewno było zimniej :razz:
.
Tak, tak, termometr w aucie pokazywał -30 st C :)

... Podejrzewam, że gdyby akumulator został w aucie byłoby dużo trudniej. Zakręcić prawie 3 litrowym Dieslem nie jest tak łatwo w czasie silnego mrozu, choć bateria ma 100 Ah i 900 A prądu rozruchowego.
Wimy, wiemy, że super sprawny akumulator to podstawa. Postał w domu to miał wydajność jak w lipcowe popołudnie :) ... i ten depresator zrobił robotę, wiec kręcić i kręcić i jeśli silnik nie zaniedbany to nie ma bata zapali..
.
Tak przy okazji ciekawostka która okryłem multimetrem jako początkujący bardzo użytkownik diesla przy wymianie świec żarowych.
Otóż kontrolka na blacie świec gaśnie, więc możemy krecić, silnik odpala, lampeczka gaśnie, a na świece cały czas idzie prąd i grzeją jeszcze minutę, dwie zależnie od temperatury zewnętrznej. Tak jest u mnie w starym dieslu podejrzewam, że z racji na ekologię, oraz aby świece sie nie zanagarowały za szybko. Mój diesel z 2010 jest fabrycznie bez DPF-u i jakiś tam innych cudaków, ale pewnie w nowszych konstrukcjach świece też grzeją po rozruch.
Stąd ten bilans prądu w dieslach ciągle pod kreską, więc aku trzeba mieć mocarne i zadbane. Dieslowi duuużo prądu potrzeba, choć nie ma zapłonu iskrowego :D
.

A hybrydy są fajniusie . Kolejne autko też takie będzie. @robin (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1042) samochód rusza na elektryku a w trakcie jazdy komputer ciągle przełącza pomiędzy ładowaniem baterii a napędem tylko elektrycznym lub ładowaniem baterii + napęd spalinowy.

Kumpel na taxi mial Priusa, nachwalić się nie mógł, przy przebiegu 500 tys km i sprzedał, ale wtedy się nie interesowałem zagadnieniem co i zacz w tych hybrydach. Mówił, że w mieście 5 L benzyny spalał

tbogdanowicz
07-02-2021, 14:56
Wczoraj zupełnie przypadkowo pojeździłem Toyotą RAV 4 w hybrydzie. 1 rok, niecałe 30 000 przebiegu. Rusza na benzynie, w mieście pracują oba silniki.
Spalanie na ekspresówce 6,1-7,5 (nie licząc przyspieszania), średnio wyszło 6,3. Ogólnie ekonomika przyzwoita, jak na takie gabaryty. Samochód przyjemny do 140 km/h, potem za głośno od powietrza - aerodynamika jednak kuleje. Nie jest to samochód do szybkiej jazdy.
Właściciel mówił że jeździł po 40 centymetrowych zaspach i spokojnie dawał radę.
Drogi trzyma się dobrze. Było ślisko, ale 4x4 nie dało tego poczuć. Ładnie ruszał spod świateł i dobrze wchodził w zakręty w mieście. Inna jazda niż sedanem i inna niż typową terenówką. Taki samochód dla mieszkańców wsi pracujących w mieście, gdy czasem trzeba gdzieś dojechać nieodśnieżoną drogą, lub po błocie.

Bartolini82
07-02-2021, 15:06
Jakiś czas temu robiłem znajomym przeprowadzkę z Norwegi do PL. Poleciałem busem. Już wieczorem było czuć, że rano będzie grubo. I było -42. W baku paliwo z Orlenu w Świnoujściu z dodatkiem Skyyda, olej Castrol. Akumulator zabrałem do domu, do rana stał przy kominku. I rano, w pół zahibernowany po montażu aku wsiadłem do busa. Ciężko było wrzucić na luz, wyświetlacze były nieczytelne. Ale po kilku obrotach rozrusznika i puszczeniu lekkiej chmury auto odpaliło i normalnie pracowało. Podejrzewam, że gdyby akumulator został w aucie byłoby dużo trudniej. Zakręcić prawie 3 litrowym Dieslem nie jest tak łatwo w czasie silnego mrozu, choć bateria ma 100 Ah i 900 A prądu rozruchowego.

Tak, że nasze -20 parę to jest nic. Ci mieszkający na północy Europy śmieją się z naszych zimowych problemów. ;)

To jak oni tam na co dzień funkcjonują? Za każdym razem wyciągają aku? No, ew. można chować auto do ogrzewanego garażu, ale jak np. pojadą do pracy i samochód gdzieś postoi na parkingu na zewnątrz, to co wtedy? Mają jakieś specjalne akumulatory?

ku6i
07-02-2021, 16:30
Ogrzewanie postojowe, najczęściej elektryczne. Wpisz w google "Defa". Na północy popularne są przy parkingach firmowych, w prywatnych garażach czy przed blokiem (gdy masz wykupione miejsce parkingowe) słupki z zwykłym gniazdkiem 230V. Podpinasz do tego kabel od "defy" (zwykle w okolicach przedniego zderzaka jest zrobione wyprowadzenie na wtyczkę od kabla 230V). Technicznie to jest grzałka przy bloku silnika i "farelka" w kabinie. W zależności od wersji można to włączyć z pilota, ustawić działanie zgodnie z jakimś harmonogramem czasowym lub działa cały czas. Załóżmy, że o 6 rano wyjeżdżasz do pracy, ustawiasz sobie, że o 5:20 ma zacząć grzać, wchodzisz do auta o 6:00 a auto odśnieżone, bo cały śnieg się stopił, w aucie 15 stopni, a blok silnika i olej mają już dawno temperaturę na plusie. Co oczywiście znacznie mniej "męczy" silnik i obniża spalanie w początkowej fazie, bo silnik szybciej nabiera temperatury roboczej. Ale oczywiście padniętego akumulatora taka Defa nie uratuje, choć dzięki temu, że silnik jest nagrzany to wymagania co do kondycji akumulatora się obniżają.
Tutaj przykładowy film jak to działa od strony użytkownika: https://youtu.be/bucLEm3CN7U
A co do hybryd, to większość ma tryb czysto elektryczny, zakładając, że jakieś 90% tego co jeździ po drogach to Toyoty. Już Prius II miał przycisk od "trybu EV", który wymuszał jazdę na prądzie ale ze względu na pojemność akumulatorów taka jazda to max 2 km przy najbardziej sprzyjających warunkach. Hybrydy zamknięte Toyoty opracowane są tak, że w początkowej fazie silnik spalinowy włącza się częściej, po to żeby szybciej się nagrzał, co obniża ryzyko sytuacji, że nagle dasz but w podłogę na zimnym silniku, co raczej nie poprawi jego trwałości :) Co do ruszania na silniku elektrycznym, to nie wiem jak jest w RAV4, ale w Priusach II, III, Aurisach I i II oraz Corolii z 1.8 działa to tak, że to na którym silniku się rusza zależne jest od tego jak mocno depta się pedał gazu: przy łagodnym ruszaniu jedzie się na elektryki, a gdy depnie się pedał bardziej (albo przekroczy się prędkość rzędu 45 km/h) to dołącza się silnik spalinowy.

robin102
07-02-2021, 16:40
Ogrzewanie postojowe, najczęściej elektryczne....
Takie cuda na patyku ma mój syn w Fordzie Focusie z Alaski zwiezionym czy z Kandy jakiejś. Pilotem uruchamia się auto na postoju siedząc w domu, wcześniej jakieś tam Webasto elektryczne zainstalowane gdzieś pod deską rozdzielczą podgrzewa silnik i kabinę też. No i ten silnik 2.0 z milionem koni mechanicznych :) a do tego skrzynia biegów z olejem za 800 zł :D . Generalnie wszystko w tym Focusie jest sterowane elektrycznie...... jest też jakaś dziwne gniazdko pod maską, dostępne bez otwierania maski.

tbogdanowicz
07-02-2021, 17:28
Co do ruszania na silniku elektrycznym, to nie wiem jak jest w RAV4, ale w Priusach II, III, Aurisach I i II oraz Corolii z 1.8 działa to tak, że to na którym silniku się rusza zależne jest od tego jak mocno depta się pedał gazu: przy łagodnym ruszaniu jedzie się na elektryki, a gdy depnie się pedał bardziej (albo przekroczy się prędkość rzędu 45 km/h) to dołącza się silnik spalinowy.

Może tak było. Nie po to wsiadłem do tego samochodu, powoli ruszać i jeździć poniżej 45/h.
Miałem się pobawić na prawie 100 km drogi i to robiłem :-).

Nikonozaur
08-02-2021, 02:24
W hybrydach rozrusznik działa zupełnie inaczej lub nie ma go w ogóle. [...]

Nie ma w ogóle? A mi się wydaje, że jest, tylko najczęściej pełni rolę również alternatora.

Takie cuda na patyku ma mój syn w Fordzie Focusie z Alaski zwiezionym czy z Kandy jakiejś. Pilotem uruchamia się auto na postoju siedząc w domu, wcześniej jakieś tam Webasto elektryczne zainstalowane gdzieś pod deską rozdzielczą podgrzewa silnik i kabinę też. No i ten silnik 2.0 z milionem koni mechanicznych :) a do tego skrzynia biegów z olejem za 800 zł :D . Generalnie wszystko w tym Focusie jest sterowane elektrycznie...... jest też jakaś dziwne gniazdko pod maską, dostępne bez otwierania maski.

Mieszkając parę lat w Ameryce Północnej "takie cuda" miałem w Chevrolecie Celebrity Eurosport rocznik '88, (V6, 2800ccm, moc nieznana). Tam, gdzie tęgie zimy są czymś normalnym są wręcz pospolite. Gniazdko, o którym wspominasz być może zawierało prąd zmienny 110V, oczywiście przy chodzącym silniku. Do zasilania grzałki służyła wtyczka wystająca z atrapy.

Rafał_Sz
08-02-2021, 11:28
Nie ma w ogóle? A mi się wydaje, że jest, tylko najczęściej pełni rolę również alternatora.

Tak. Bywa, że nie ma rozrusznika. Alternatora też. Jest dość skomplikowany w kwestii uzwojeń i samej budowy generator. On pełni szereg funkcji. Rozruch silnika spalinowego, wspólpraca z silnikiem spalinowym lub jego zastępowanie, odzysk energii przy hamowaniu, samo hamowanie, ładowanie akumulatora lub superkondensatorów. I jeszcze parę innych. temu wszystkiemu pomaga jednostka sterująca i falownik.

Genialne urządzenie.

Nikonozaur
08-02-2021, 11:34
Tak. Bywa, że nie ma rozrusznika. Alternatora też. Jest dość skomplikowany w kwestii uzwojeń i samej budowy generator. On pełni szereg funkcji. Rozruch silnika spalinowego, wspólpraca z silnikiem spalinowym lub jego zastępowanie, odzysk energii przy hamowaniu, samo hamowanie, ładowanie akumulatora lub superkondensatorów. I jeszcze parę innych. temu wszystkiemu pomaga jednostka sterująca i falownik.

Genialne urządzenie.

Dzięki za wyjaśnienie. Skomplikowana ta bestia.

Bartolini82
08-02-2021, 12:22
Ciekawe kiedy takie coś się zepsuje i jakie będą koszty napraw.

Rafał_Sz
08-02-2021, 13:09
Ciekawe kiedy takie coś się zepsuje i jakie będą koszty napraw.

Tam się rzadko co psuje. Warto obejrzeć.

https://www.youtube.com/watch?v=PEJnnZhOaGI

Nikonozaur
08-02-2021, 14:40
Potwierdzenie zasady: najtrudniej wymyślić coś prostego. :)

Bartolini82
08-02-2021, 15:19
Tam się rzadko co psuje. Warto obejrzeć.

https://www.youtube.com/watch?v=PEJnnZhOaGI

Fajnie by było gdyby w końcu producentom aut zaczęło faktycznie zależeć na jakości, a nie na konsumpcjonizmie i sztucznym podgrzewaniu atmosfery do zmian na kolejne modele.

Rafał_Sz
08-02-2021, 16:08
Fajnie by było gdyby w końcu producentom aut zaczęło faktycznie zależeć na jakości, a nie na konsumpcjonizmie i sztucznym podgrzewaniu atmosfery do zmian na kolejne modele.

Nie ma szans. Chytrość koncernów plus koszty dostosowywania produkcji do pseudoekologicznych norm daje mierne efekty w salonie. Zdarzają się wyjątki, ale jak to z wyjątkami bywa - za rzadko.

robin102
08-02-2021, 16:18
I właśnie po to mamy covida, aby wsteczny bieg w dziejach świata od czasu do czasu był zapięty

tbogdanowicz
08-02-2021, 23:28
Rozmawiałem z właścicielem RAV4 o której pisałem. Dzisiaj byłem tylko pasażerem, ale podpytałem o kilka rzeczy.
Ruszanie na benzynie jest normalne w zimie i nie trzeba do tego wciskać mocno pedału gazu. Nie wiem co jest przyczyną, ale tak to zaprojektowano. Widziałem to dzisiaj na wyświetlaczu, który pokazywał jak zmienia się źródło napędu ze spalinowego na elektryczny i jak ładowny jest akumulator pod czas jazdy.
Wersja z silnikiem spalinowym 2,5 litra, 170 koni + 80 w silniku elektrycznym.

Ligo
08-02-2021, 23:56
Wersja US?
Pewnie zrobili tak dlatego, żeby silnik był już choć trochę rozgrzany, w razie gdyby trzeba był trochę depnąć, a nie że z prądu nagle przyśpieszasz na zmrożonym silniku.

tbogdanowicz
09-02-2021, 07:49
Kupiony w Polsce w salonie, także wersja raczej na Europę.
Z tym rozgrzewaniem silnika, to może być tak jak piszesz. Ma to sens.

bogdi64
09-02-2021, 12:09
Ogrzewanie postojowe, najczęściej elektryczne takie cudo to miałem pod koniec lat 80 w Mercedesie, grzałka do herbaty wspawana w miskę olejową i gorąca woda do chłodnicy z sieci miejskiej, palił rano ja złoto :)

Nikonozaur
09-02-2021, 14:29
Ogrzewanie postojowe, najczęściej elektryczne takie cudo to miałem pod koniec lat 80 w Mercedesie, grzałka do herbaty wspawana w miskę olejową i gorąca woda do chłodnicy z sieci miejskiej, palił rano ja złoto :)

Sąsiad miał tak zrobioną Nysę. Datowanie podobne. :)

robin102
10-02-2021, 19:05
Tak jeszcze w temacie temperatur, bo mrozy mogą być..
Było -24 st C podłączałem akumulatory do ładowania, coś tam się krzątałem z 15-20 minut, bo przecież dwie pary kaleson, dwie kurtki wiatr zacinał konkret. Człowiek oderwany od monitora, od pracy online no i uwaga:
odmroziłem sobie nos, tak dokładnie mój prywatny nos.
Tak , że ten teges uważajcie nie tylko na swoje samochody.

krzysztofz24
10-02-2021, 21:48
Ja tam lubię porządną zimę. Mróz ma być taki żeby śnieg skrzypiał pod nogami:-).
Wczoraj pojechałem odśnieżyć wjazd do bramy i kawałek chodnika na działce.
Opony miały przyczepność ale się ledwo wbiłem przez tą zaspę i wał antywjazdowy co to go pług zrobił, jak ulica przejeżdżał:-). Trochę podwozie szuralo po śniegu.

Jeszcze 2 takie śnieżyce jak ostatnio i kupuje łańcuchy na koła. Miałem w poprzednim samochodzie.
Jest rzeźnia że można w pole że śniegiem wjechać.

bogdi64
10-02-2021, 22:17
NIE CIERPIĘ ZIMY !!! i niestety łańcuch parę razy zakładałem

Nikonozaur
10-02-2021, 22:33
Tu, na zachodzie, zimy nie są raczej mocne. Owszem, zdarza się, że mróz chwyci porządnie i śniegu trochę nasypie, niemniej jednak aktualną pogodę (minus 10-12 w nocy i 10cm śniegu) można nazwać ekstremalną. Z jazdą też nie ma większych problemów, choć oczywiście jest ślisko. 100km na wschód jest już zupełnie inaczej (czyt. dużo gorzej)

jurkarol
10-02-2021, 23:20
Już nie lubię zimy, a raczej tej brei i mrozu. Albo jedno albo drugie. Białe drogi są takie ładne...

robin102
11-02-2021, 00:38
. 100km na wschód jest już zupełnie inaczej (czyt. dużo gorzej)
Wczoraj woziłem swoich rodziców na szczepienia 100 km do innego miasteczka. 100 km po prawdziwym, najprawdziwszym lodzie. W zimowym jeżdżeniu jestem zaprawiony, ale czegoś takiego jeszcze nie grali nawet u mnie przy wschodniej granicy. Nie wiem jak ja to zrobiłem, że dojechaliśmy i wróciliśmy choć z parę razy na plecach było gorąco, bo kierunek jazdy straciłem :D

To zapisuje się do Twojego klubu, nienawidzę, śniegu, mrozu, zimy. .... i kuffffa teraz jeszcze ten nos :(

krzysztofz24
11-02-2021, 00:45
Wnicyj mrozu i sniegu poprosze:twisted:
Juz robie prawie pelne kolko driftem naokolo latarni na przymarketowym parkingu:razz:

Wspolczuje odrozonego nosa...ale kurde jak? Ja to chodze caly dzien po gorach w zimie. Rekord to bylo przez caly dzien od -25 do -30 pare. Bez rekawiczek, na wietrze takim ze trzeba miec google narciarskie i nigdy mi nos nie zmarzl. Ja to nawet rekawiczki rzadko zkladam, tylko do fotografowania lub jak wyjmuje czekan bo jednak ciagnie od metalu w opuszki palcow.
A tu jeszcze piszesz ze dlugo nie byles na dworzu...
Choc w sumie najwieksze doznanie zimna jakie pamietam, to jak jechalem do Zakopanego takiej fest zimy w calej Polsce gdzie od kilku dni wszedzie bylo przynajmniej kolo tych -20. (byla taka zima 5-8 lat temu).
Zatrzymalem sie w nocy na jakims przystanku, gdzies kolo Kielc chyba. Wyskoczylem z rogrzanego samochodu w bluzeczce z kurtka w reku zeby zapalic papierosa (nie pale w aucie), kurtka w reku bo przeciez sie nie ubiore w samochodzie.
I naprawde tak mnie przeszylo na wskros lodowate zimno, ze to byl chyba lokalnie jakis rekord Polski w mrozie wtedy.

Nikonozaur
11-02-2021, 11:28
Wnicyj mrozu i sniegu poprosze:twisted:
Juz robie prawie pelne kolko driftem naokolo latarni na przymarketowym parkingu:razz: [...]

Mieszkam naprzeciwko galerii handlowej. Latem często przyjeżdżają w nocy kolesie i ćwiczą poślizgi produkując hałas, smród opon i spaliny. Parę razy dało się słyszeć donośne BUM! To jedyna pozytywna strona tych występów. :)

eMGie
11-02-2021, 12:06
Nie zazdroszczę.
Ale z drugiej strony dobrze jest poćwiczyć poślizgi na jakimś placu, człowiek się oswaja i wie co robić, jak się to przytrafi w zwykłej jeździe. Poza tym poznaje się możliwości swoje, jak i samochodu.

jo44
11-02-2021, 13:14
Poza tym poznaje się możliwości swoje, jak i samochodu.
Przeceniasz: zarówno TE samochody, jak i ich właścicieli. :)

krzysztofz24
11-02-2021, 13:47
Nie zazdroszczę.
Ale z drugiej strony dobrze jest poćwiczyć poślizgi na jakimś placu, człowiek się oswaja i wie co robić, jak się to przytrafi w zwykłej jeździe. Poza tym poznaje się możliwości swoje, jak i samochodu.

Właśnie.

Zresztą ja pisałem o parkingu pod Tesco na ul. Połczyńskiej. Zlikwidowali je i parking ma w porywach może 25% obłożenia jak się nie zmieszczą klienci od Bricomana obok. Praktycznie zero bloków mieszkalnych w promieniu kilku kilometrow. A na śniegu nie ma swądu palonej gumy i samochodu się nie zyluje, to nie hałasuje.
Także nikomu to nie szkodzi. Taka nauka przez zabawę;-).

jurkarol
11-02-2021, 16:36
Przestrzegam przed płynem Bottari zimowy 'cytrynowy' jego mać. Lepszy jest Cyklon b bo zabija szybko, a tu z zapachem niepodobnym do niczego, ostrym, kwaśnym, metylowym też (płyn bez metanolu oczywiście) wzerajacym się w samochod, męki są długie. Rozbolała mnie głowa po kilkunastu minutach.
Plyn ten w testach opisują jako o średnio intensywnym kolońskim zapachu - to nie wiem jak porażają plyny o mocnym zapachu.
Wypsikalem go po prostu, moze pol litra zostało, kładąc szmaty na spryskiwacze żeby nie szło na podszybie. Żeby się nie bawic na mrozie w inny sposób, w odpięcie wężyka czy co.
Trafił się K2 po drodze to dolalem - ma lekko łagodny zapach, umyłem nim ręce po wszystkim, ale rękawiczki chyba do wyrzucenia będą jak się zapach bottari wzarl.
Węglowy filtr kabinowy nie zatrzyma tego syfu:)

robin102
11-02-2021, 17:36
Przestrzegam przed płynem Bottari zimowy 'cytrynowy' jego mać.
Przetestowałem multum płynów zimowych do spryskiwaczy. Najlepszy, mega dobry to ten z fotki. Niestety ciężko kupić. Coś 12 zł płaciłem.
https://images90.fotosik.pl/472/08c2804c0a3d1752.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/08c2804c0a3d1752)

Nikonozaur
11-02-2021, 17:53
Przeceniasz: zarówno TE samochody, jak i ich właścicieli. :)

Dokładnie. Najczęściej są to wiekowe BeeMki, w których najważniejszym elementem wyposażenia jest audio sound system za 200zł o mocy miliarda lub więcej wat. :)

jurkarol
11-02-2021, 18:11
Dokładnie. Najczęściej są to wiekowe BeeMki, w których najważniejszym elementem wyposażenia jest audio sound system za 200zł o mocy miliarda lub więcej wat. :)
A nie! widziałem BMW które miało migające kierunkowskazy! Nie wiem czy to opcja czy seryjne wyposażenie.

ku6i
11-02-2021, 18:13
Raczej zwarcie w instalacji :P

krzysztofz24
11-02-2021, 18:52
Przestrzegam przed płynem Bottari zimowy 'cytrynowy' jego mać. Lepszy jest Cyklon b bo zabija szybko, a tu z zapachem niepodobnym do niczego, ostrym, kwaśnym, metylowym też (płyn bez metanolu oczywiście) wzerajacym się w samochod, męki są długie. Rozbolała mnie głowa po kilkunastu minutach.
Plyn ten w testach opisują jako o średnio intensywnym kolońskim zapachu - to nie wiem jak porażają plyny o mocnym zapachu.(....)

Też kiedyś kupiłem w markecie pewien płyn, taki przejściowy do -10. Prima Champion.
Tak walił jakimś siarkowodorem czy amoniakiem że go całego wypsikalem, splukalem samochód na myjni karcherem. I wróciłem się zrobić zdjęcie tego płynu, żeby już go nigdy nie kupić:-).

Ja ogólnie nie lubię owocowych zapachów, drażnią mnie. Dla mnie płyn ma być niemal bezwonny lub dyskretnie pachnieć spirytem;-).
Zasadniczo jak nie chcesz mieć przykrych niespodzianek z zapachem, to stacja benzynowa. Mają najdrożej, ale bez zapachowych niespodzianek. Albo szukamy i eksperymentujemy z marketu. Też da rade, ale jest konieczne osobiste sprawdzenie. Bo jeden będzie się cieszył na zapach truskawkowy czy poziomkowym a mi się już robi niedobrze to pisząc nawet:-). Toleruje tylko surowe truskawki.

ku6i dzięki za polecenie tego programiku do odczytu skanera OBD2 na smartfonie.
Piston-jest lopatologicznie prosty, szybko się łączy i działa. W sumie to nic tam nie ma;-).
Tylko absolutne podstawy. Ale ważne że działa.
Torque Lite wogole się nie chciał połączyć.

Jeszcze mam Car Scaner, może kiedyś się tym pobawię. Tu już są mega rozbudowane opcje. Podgląd na niemal wszystko co tylko można. Nawet demo działania niektórych funkcji można odpalić.

robin102
11-02-2021, 19:35
Wiem, że dziś nie klimat do tego :) ale powiedzcie czy da się żyć z klimą manualną tak zwaną ? Jak to kurde jest, że dobrze wyposażone auta bywają z klima manual. Mam climatronik, pięknie to działa. Co by się nie działo na zewnątrz to mam stałą temperaturę w kabinie. W manualnej to co co chwilę trzeba pokrętłem kręcić ? Co to się wyrabia, że samochody porządnie wyposażone we wszystko, często pochodzące z południa Europy i babach klima manual !!:(
Oglądałem trochę używanych autek z Hiszpanii w bardzo fajnych cenach, bo tam polscy handlarze nie docierają za bardzo i ogromnie często klimatyzacja manualna :(

Bartolini82
11-02-2021, 19:52

U nas???? W rejonie Wrocławia???????????
Kurde, sąsiad, to jakie Ty masz opony? Bo u mnie śniegu było po kolana, a auto wyjeżdżało jak czołg, na zimówkach, bez łańcuchów itp.
Ale powiem Wam, że opony są jednak mega ważne. Kiedyś miałem Bridgestone Blizzak to dziadostwem ciężko było spod świateł w zimę ruszyć. Ostatnio miałem Zeetexa, ale dobry był 1szy sezon, jak nówka. Później koła już się w zimie lekko ślizgały. Na szczęście 1 opona mi się przebiła i musiałem na szybko kupić 2 inne. Wybrałem Dunlop Winter Sport 5. No kurde, auto całkiem inne, jakby mu gąsienice założył. Zarąbiście się na śniegu trzymają, a że na tyle mam jeszcze 2 Zeetexy, to można fajnie podriftować wchodząc w zakręt :D Akurat na swojej uliczce mam fajny zakręt :)

robin102
11-02-2021, 19:54
Kiedyś miałem Bridgestone Blizzak to dziadostwem ciężko było spod świateł:) Nie nie to były bardzo dobre oponki, tylko na zimy europejskie , a nie na polskie . Ciąłem na nich po autostradach 160km/h w zimę :) ...... nie w Polsce.

Bartolini82
11-02-2021, 19:54
robin102 ja mam automatyczną, ale powiem Ci szczerze, że w większości i tak korzystam sobie w niej z manualnych ustawień. Wolę często sam decydować gdzie mam mi wiać (czy na głowę, czy w twarz czy nogi) i z jaką siłą. A automat to jednak automat. Robi trochę co chce dążąc do zadanej temperatury.

Ligo
11-02-2021, 19:57
Wiem, że dziś nie klimat do tego :) ale powiedzcie czy da się żyć z klimą manualną tak zwaną ?
Mnie się wydaje, że z tym jest jak ze skrzyniami, jeden woli automat, inny manual.
Może to dziwne, ale ja wolę manualną.:-)

Bartolini82
11-02-2021, 20:01
Mieszkam naprzeciwko galerii handlowej. Latem często przyjeżdżają w nocy kolesie i ćwiczą poślizgi produkując hałas, smród opon i spaliny. Parę razy dało się słyszeć donośne BUM! To jedyna pozytywna strona tych występów. :)

Ja kiedyś byłem nad jeziorem w Gołuchowie, w tym leśnym ośrodku. No i też pewnej nocy jacyś "artyści" chcieli poszaleć między domkami i drzewami. Skończyli na jednym z drzew :D Też było słychać tylko głośne BUM :) A rano ich wy...i z ośrodka :)

Może to dziwne, ale ja wolę manualną.:-)

Hi five :)
Ja też nie przepadam za automatami. Choć czasami są wygodne, ale jednak wolę sam decydować jak wkręcam autko :)

Ligo
11-02-2021, 20:06
Znaczy nie, skrzynię wolę w automacie, ale klimę w manualu.:-)

jurkarol
11-02-2021, 20:09
Wiem, że dziś nie klimat do tego :) ale powiedzcie czy da się żyć z klimą manualną tak zwaną ? Jak to kurde jest, że dobrze wyposażone auta bywają z klima manual. Mam climatronik, pięknie to działa. Co by się nie działo na zewnątrz to mam stałą temperaturę w kabinie. W manualnej to co co chwilę trzeba pokrętłem kręcić ? Co to się wyrabia, że samochody porządnie wyposażone we wszystko, często pochodzące z południa Europy i babach klima manual !!:(
Oglądałem trochę używanych autek z Hiszpanii w bardzo fajnych cenach, bo tam polscy handlarze nie docierają za bardzo i ogromnie często klimatyzacja manualna :(
Mam automatyczną ale wolę sobie ustawić na ręczny tryb. Co jakiś czas ewentualnie przestawie pokrętło, ale mam stałe obroty wentylatora i kierunek nawiewu. Automatyka robi szum i ruch ;)

bogdi64
11-02-2021, 22:28
Znaczy nie, skrzynię wolę w automacie, ale klimę w manualu.:-)

popieram w 100%, niestety złośliwość losu, skrzynię mam manual i klimę w automacie :(

robin102
12-02-2021, 00:06
Mam automatyczną ale wolę sobie ustawić na ręczny tryb. Co jakiś czas ewentualnie przestawie pokrętło, ale mam stałe obroty wentylatora i kierunek nawiewu. Automatyka robi szum i ruch ;)
Jak ręczny tryb w climatroniku ? Posterowac nawiewami to sobie można który i gdzie i czy różnica miedzy strefą kierowcy i pasażera ma być 1-2-3-4 st C wiecej nic się nie da przecież

krzysztofz24
12-02-2021, 00:49
Jak ręczny tryb w climatroniku ? Posterowac nawiewami to sobie można który i gdzie i czy różnica miedzy strefą kierowcy i pasażera ma być 1-2-3-4 st C wiecej nic się nie da przecież

O czym ty Robin piszesz:-)?
Klimatronic ustawiasz sobie na auto, auto w trybie ekonomicznym lub manual. AC/AC Auto/ AC Eco.
Ja tak mam u siebie. Jeżdżę na trybie manualnym, bo sam lubię decydować jak ma chłodzić, gdzie wiac i z jaką siłą. A klimy używam przez większą część roku praktycznie non stop.

Ustawiasz AC, temperature na 18 stopni, nawiew na nogi i szybę i wiatraczek na 3 kreseczkę. Na ten przykład. Viola, tryb manualny.

Ligo
12-02-2021, 00:58
Jeżdżę na trybie manualnym, bo sam lubię decydować jak ma chłodzić, gdzie wiac i z jaką siłą.
No właśnie, o to mi chodziło. Czyli chyba nie jestem jakiś dziwny...;-)

krzysztofz24
12-02-2021, 01:02
No właśnie, o to mi chodziło. Czyli chyba nie jestem jakiś dziwny...;-)

Dziwny to jest tryb auto;-). Ja mam podejście do obsługi klimy jak do obsługi aparatu fotograficznego.
Auto jest dla amatorów i początkujących a prawdziwi faceci żujący pszczoły zamiast picia miodu, używają manuala. Ewentualnie trybu A czasem:-);-).

patronat
12-02-2021, 09:14
Ja mam auto "bez kierunkowskazów". Ustawione 22C cały rok. Działa. Nic nie wyje nic nie szumi, grzeje nogi, powiewa chłodem na twarz. Właśnie sobie uświadomiłem Waszą dyskusją, że nie rozumiem problemu. Co do opon - przerabiałem wszystko oprócz GoodYear ( taka fobia) i. Nokianów. W rankingu moich :
1. Pirelli SottoZero Serie 3
2. Conti TS 850
3. Dunlop Wintersport.
Nieakceptowalne: 1. Falkeny, 2. Hankook Winter I Cept Evo2
Z tańszych a dobrych jeżdziłem SuVem na Uniroyalach MS 77. Głośne ale niezłe.

Dorzuce jeszcze spalanie do poprzedniej dyskucji. 535xd, 2,1 tony, napęd na 4. Przy 200km/h 8-9 litrów. Przy średniej 175 km/h około 12 l ( Monachium - granica Polski ) Miasto zima do 14l. Trasa objazdowa zgodnie z przepisami, czasem szybciej czalem wolniej - 6,8l średnio na 6500 km. Niestety wyczuwalnie lepsze paliwo niż u nas.

jurkarol
12-02-2021, 09:55
patronat bo masz nowe auto to jest cicho ;)

Właśnie wczoraj założyłem nokiany całoroczne weatherproof. Kategoria paliwożernosci C, przyczepność na mokrym B, hałas 69dB - takich parametrów szukałem w średniej cenie. pierwszy raz mam, zobaczę, ale jako że są nowe to w ogóle nie włącza się kontrola poślizgu, ABS. bierze i na śniegu też ładnie

poste
12-02-2021, 10:00

Na południu Europy większość kierowców w miastach nie używa klimy ;) Okna otwarte/uchylone mają często cały czas, nawet parkując auto. Kwestia przyzwyczajenia. Druga rzecz to jednak ceny aut, kupując nowe autko często jednak widać różnicę w cenie i nie chcą dopłacać, bo i tak nie używają klimy w mieście :) Bardzo często wybierają więc nieduże samochody i podstawowe modele. U nas w dużym mieście widzi się lepsze auta niż w wielu miejscach na południu Europy.

Automatyczna klima może nie jest odczuwalnie najwydajniejsza, ale trudniej złapać jakąś infekcję czy załatwić sobie zatoki latem. W 99% działa idealnie, w tym 1% trzeba zmienić temperaturę lub włączyć nawiew na przednią szybę :)

robin102
12-02-2021, 11:18
No nie pomagacie Chłopy w rozkminie co bym stracił na komforcie klimatycznym :) jak bym miał w aucie zamiast obecnego dwustrefowego climatronika klimatyzację o nazwie manualna jak to ludzie określają w ogłoszeniach sprzedażowych swoich aut. Pełno w Hiszpanii takich aut na sprzedaż, bogato wyposażone, a klima manuał :(

eMGie
12-02-2021, 11:43
Trochę to dziwne i raczej dotyczy pojazdów z klasy A/B, większe często nie mają nawet takiej opcji dostępnej.
Co to za samochody?

Bartolini82
12-02-2021, 11:59
No nie pomagacie Chłopy w rozkminie co bym stracił na komforcie klimatycznym :) jak bym miał w aucie zamiast obecnego dwustrefowego climatronika klimatyzację o nazwie manualna jak to ludzie określają w ogłoszeniach sprzedażowych swoich aut. Pełno w Hiszpanii takich aut na sprzedaż, bogato wyposażone, a klima manuał :(

A czy taki totalny "manual" w klimie to nie jest tak, że tam nawet temperatury się nie da konkretnej ustawić? Tylko bardziej na zasadzie "włącz" i "wyłącz" jak już będzie chłodniej? Ew. jakimś pokrętełkiem można sobie obroty regulować?

Rafał_Sz
12-02-2021, 12:03
W bejcy mam czterostrefową klimę automatyczną. Jak brałem Fiatosa, to bardzo się ucieszyłem, że mogę wybrać klimę manualna zamiast automatycznej. Wolę jedno przekręcenie gałki niż pierdylion ustawień. W czasie mrozów również mogę włączyć agregat, co przy zaparowanych szybach jest bezcenne. O nowych autach obsranych ekranami nie wspomnę. Żona ma w VW klimatronik, to dopiero jest durny wynalazek.

Mała ciekawostka. Fiata Tipo nie można kupić bez klimatyzacji.

matbe
12-02-2021, 12:09
No automat jest właśnie bezobsługowy- ustalasz temp i jeździsz aż do sprzedaży auta.
Ja właśnie kupiłem dwudziestolatka, niestety z manualem, ale kierowałem się stanem auta. Lepszy rydz niż nic.

patronat
12-02-2021, 12:44
W bejcy mam czterostrefową klimę automatyczną. Jak brałem Fiatosa, to bardzo się ucieszyłem, że mogę wybrać klimę manualna zamiast automatycznej. Wolę jedno przekręcenie gałki niż pierdylion ustawień. W czasie mrozów również mogę włączyć agregat, co przy zaparowanych szybach jest bezcenne. O nowych autach obsranych ekranami nie wspomnę. Żona ma w VW klimatronik, to dopiero jest durny wynalazek.
Mała ciekawostka. Fiata Tipo nie można kupić bez klimatyzacji.
Wydaje mi się, że każda klima się wyłącza poniżej -5 C. Jedyne co to należy pamiętać o zewnętrznym poborze powietrza i problemu parowania nie ma. Jak miałem Audi, na jesień zawsze trzeba było przejść na ECO (AC off) i pojeździć jeden dzień żeby układ wysechł. Nawiewy zawsze z zewnątrz (nigdy obieg zamknięty) i też nigdy szyba nie parowała.

EDYTA: Jeśli zapomniałem zrobić powyższe, zawsze w okolicach 0-3 C jak padało, klima się wyłączała z automatu i w 3-4 sekundy całe przednie szyby byłe zaparowane.

Rafał_Sz
12-02-2021, 12:46
Wydaje mi się, że każda klima się wyłącza poniżej -5 C. Jedyne co to należy pamiętać o zewnętrznym poborze powietrza i problemu parowania nie ma. Jak miałem Audi, na jesień zawsze trzeba było przejść na ECO (AC off) i pojeździć jeden dzień żeby układ wysechł. Nawiewy zawsze z zewnątrz (nigdy obieg zamknięty) i też nigdy szyba nie parowała.

No jednak nie każda. W Tipo agregat wyłącza się dopiero poniżej krytycznej temperatury parownika.

patronat
12-02-2021, 12:48
Dlatego napisałem, że mi się wydaje :) Ostatni mój Fiat to 132 :)

eMGie
12-02-2021, 12:52
Nie wiem jak inne marki, ale Opel Vectra, Insignia odpala klimę przy włączonym nawiewie na przednią szybę

robin102
12-02-2021, 12:58
Trochę to dziwne i raczej dotyczy pojazdów z klasy A/B, większe często nie mają nawet takiej opcji dostępnej.
Co to za samochody?
Ford Mondeo, Ford Focus , Renault Megane i to roczniki 2015-16 Wyposażone po zęby, a klimatyzacja manualna :D

krzysztofz24
12-02-2021, 14:25
Nie wiem jak inne marki, ale Opel Vectra, Insignia odpala klimę przy włączonym nawiewie na przednią szybę

A jesteś pewien;-)? Bo w Mazda 6 z 2007r jest taki oddzielny dedykowany przycisk który włącza nawiew tylko na szybę na full prędkość wiatraczka i klimę. Takie szybkie odparowanie jak trzeba.
Ale ofc można sobie jeszcze ustawić klimę w trybie "normalnym" na szybę lub sam nawiew na szybę lub ogrzewanie na szybę.
No a jak byś chciał w zimie dać na szybę tylko ogrzewanie, to chyba raczej możesz.
Zresztą co marka to inne rozwiązania i klimatronic to taka ogólna nazwa. A każdy producent ma na to swoją wizję często.

P.s
Ostatnio odkryłem dziwna funkcje w samochodzie, przez przypadek.
-Podchodzę do zamkniętego auta i otwieram z centralnego, otwieram drzwi i z powrotem zamykam bo
np. odbieramm telefon - samochód pozostanie otwarty.
-Podchodze do zamkniętego auta i otwieram centralnym zamkiem i NIE otwieram drzwi bo mi nagle telefon zadzwonił - i samochód się z powrotem zamyka centralnym zamkiem po około 20sek:-).

Po co to komu, komputer uznaje że jednak ktoś się rozmyślił (bo nie otworzył drzwi) i nie będzie jechał, to się zamykam:-)?
Jak skończę jazdę i nie zamknę samochodu centralnym, to będzie stał otwarty.

Także, jestem skonfundowany;-).

eMGie
12-02-2021, 14:51
A jesteś pewien;-)? Bo w Mazda 6 z 2007r jest taki oddzielny dedykowany przycisk który włącza nawiew tylko na szybę na full prędkość wiatraczka i klimę. Takie szybkie odparowanie jak trzeba.

Właśnie o tym przycisku mówię.

P.s
-Podchodzę do zamkniętego auta i otwieram z centralnego, otwieram drzwi i z powrotem zamykam bo
-Podchodze do zamkniętego auta i otwieram centralnym zamkiem i NIE otwieram drzwi bo mi nagle telefon zadzwonił - i samochód się z powrotem zamyka centralnym zamkiem po około 20sek:-).

Po co to komu, komputer uznaje że jednak ktoś się rozmyślił (bo nie otworzył drzwi) i nie będzie jechał, to się zamykam:-)?

to jest po to, że jak otworzysz np, przez przypadek, to sam się zamknie, też to mam i miałem w poprzednim samochodzie i starym escorcie z dokładanym alarmem

jurkarol
12-02-2021, 15:07
W volvo i to starym też jeśli ustawić pokrętło na nadmuch na szybę to się klima włącza

robin102
12-02-2021, 15:55
U mnie jest taki przycisk z rysunkiem przedniej szybki. Jak go się nadusi to wtedy wszystkie rence na pokład. Uruchamia się nawiew turbo mocy, ale tylko na przednią szybę, uruchamia się klima i uruchamiają się takie cudowne druciki zatopione w szybie, czyli grzałka oporowa :) .
W 30-60 sekund mam odmrożoną przednią szybę :) ... ludzie za to kochają Fordy :) jest to w każdym Fordzie

krzysztofz24
12-02-2021, 16:10
Ech te elektroniczne bajery w samochodach. Niektóre przydatne i genialne w swojej prostocie.
Np czujnik deszczu wycieraczek. A inne w sumie zbędne np czujnik zmierzchu mz.

Zresztą kiedyś nie było elektroniki takiej i też ludzie jeździli i żyli.
Ba, nadal tak czasem jest;-).

https://youtu.be/ccgIdW3pOk4

I kierowca numer 2 ma szybciej otworzony bagażnik:-). Czyli bardziej efektowne rozwiązanie.

jurkarol
12-02-2021, 17:18
Najgorzej polegać na czujniku pasa ruchu. Tu trzeba myśleć

bogdi64
12-02-2021, 20:41
Dziwny to jest tryb auto;-). Ja mam podejście do obsługi klimy jak do obsługi aparatu fotograficznego.
Auto jest dla amatorów i początkujących a prawdziwi faceci żujący pszczoły zamiast picia miodu, używają manuala. Ewentualnie trybu A czasem:-);-).

i ZA to Cię lubię, do tego urządzenia mam największe zastrzeżenia w moim aucie, a i automatyczne wycieraczki też często wiedzą lepiej :(

Nikonozaur
12-02-2021, 20:55
W volvo i to starym też jeśli ustawić pokrętło na nadmuch na szybę to się klima włącza

W moim Caddym (klima manualna) też tak jest - przekręcam pokrętło na nawiew tylko przedniej szyby i klimatyzacja odpala się sama. Intensywność nawiewu reguluję ręcznie. Przekręcając pokrętło w inne położenie klima nie wyłącza się. Prawdziwy manual. ;)

Ligo
12-02-2021, 21:48
Na południu Europy większość kierowców w miastach nie używa klimy ;)
albowiem, gdyż, ponieważ:

Bardzo często wybierają więc nieduże samochody i podstawowe modele.
Nikt mi nie powie, że w takim klimacie ludzie nie używają klimy. Żyję w podobnym i klimę trzeba włączać często już w marcu. Zresztą nie chodzi o samo schłodzenie wnętrza, ale o osuszenie powietrza. W polskim klimacie może być trochę inaczej.
U mnie, jeśli truck ma awarię klimy, jest uznawany jako pojazd niesprawny i nie nadający się do wypuszczenia w trasę.

Ligo
12-02-2021, 22:54
A czy taki totalny "manual" w klimie to nie jest tak, że tam nawet temperatury się nie da konkretnej ustawić? Tylko bardziej na zasadzie "włącz" i "wyłącz" jak już będzie chłodniej? Ew. jakimś pokrętełkiem można sobie obroty regulować?
Nie ma włącz i wyłącz, jest włączona cały czas, regulujesz sobie nadmuchem.

Jak wchodzisz do rozgrzanego samochodu i włączasz silnik, klima automatyczna daje dmuchawę na full i dmucha rozgrzanym powietrzem, póki się kanały dolotowe nie schłodzą. A trwa to dosyć chwilę i jest mało przyjemne. A jak się schłodzą , to i tak dmucha i hałasuje, próbując jak najszybciej zbić temperaturę.

Przy manualu tego nie ma, przejście jest łagodniejsze i bardziej przyjemne dla organizmu. W praktyce na początku ustawiasz nawiew trochę mocniej, a jak się zrobi chłodno, to dajesz na małe obroty i już tak zostaje. Aha, praktyka dotyczy ciepłych krajów.;-)

Nikonozaur
13-02-2021, 10:55

[...] Żyję w podobnym i klimę trzeba włączać często już w marcu. Zresztą nie chodzi o samo schłodzenie wnętrza, ale o osuszenie powietrza. [...]

Prawdopodobnie piszesz o "hiumidzie" czyli wilgotności powietrza, w Polsce zjawisko występujące śladowo i w bardzo niewielkiej skali. Charakterystyka? Mimo sporego wiatru i słońca pranie na sznurku schnie ze trzy dni, a i tak nie jest do końca suche. Wychodząc spod prysznica kilka minut później jesteś gotów by wziąć następny. Coś okropnego. W takim klimacie sprawna klimatyzacja to rzeczywiście podstawa.

patronat
13-02-2021, 15:00

Sprawdz sobie jeszcze jedna funkcjonalnosc: po zamknieciu z pilota, wciskasz ponownie zamknięcie w ciągu kilku sekund ( u mnie do 20) Alarm pozostaje uzbrojony, wyłącza tylko czujniki ruchu wewnątrz - możesz zostawic psa i nie bedzie wyło.

poste
13-02-2021, 18:15

Nikt mi nie powie, że w takim klimacie ludzie nie używają klimy. Żyję w podobnym i klimę trzeba włączać często już w marcu. Zresztą nie chodzi o samo schłodzenie wnętrza, ale o osuszenie powietrza. W polskim klimacie może być trochę inaczej.
U mnie, jeśli truck ma awarię klimy, jest uznawany jako pojazd niesprawny i nie nadający się do wypuszczenia w trasę.

Ale tak jest, co ja na to poradzę :) Jedź na Sycylię, do południowych Włoch, sam się przekonasz. Piszę ponadto o autach miejskich, nie ciężarówkach.
No nie używają klimy, przynajmniej spory procent. Chodzą też w ciemnych ubraniach, długich spodniach, dziewczyny w dżinsach przy +40. Wieczorem, jak dla nas wreszcie robi się znośnie, oni wkładają sweterki ;)

W sieci znajdziesz sporo żartobliwych wpisów, zwłaszcza Amerykanów zszokowanych różnicami w podejściu do klimy w mieszkaniach. To samo dotyczy aut, Włosi generalnie klimę, wentylatory uważają wciąż za szkodliwe dziwactwo8-).
https://www.theflorentine.net/2015/07/16/air-conditioning-in-italy/
https://marriedtoitaly.com/2012/08/15/listen-up-italians-air-conditioning-will-not-make-you-sick/

Ps. W Hiszpanii jest podobnie.

robin102
13-02-2021, 19:15
Może ktoś nie zdążył, może jeszcze będzie zmieniał opony letnie na zimowe w aucie z przednim napędem to warto pamiętać, że te z wyższym bieżnikiem, te w lepszym stanie dajemy na tylną oś.

jurkarol
13-02-2021, 21:51
Może ktoś nie zdążył, może jeszcze będzie zmieniał opony letnie na zimowe w aucie z przednim napędem to warto pamiętać, że te z wyższym bieżnikiem, te w lepszym stanie dajemy na tylną oś.
Żeby tyłek nie latał

bogdi64
13-02-2021, 22:12
Żeby tyłek nie latał

nie rozumiem ? - jedyną przyjemność zimy mam sobie odebrać ?

Ligo
13-02-2021, 22:25
Wychodząc spod prysznica kilka minut później jesteś gotów by wziąć następny. Coś okropnego..
W końcu ktoś wie, o czym mówię.;-)

Włosi generalnie klimę, wentylatory uważają wciąż za szkodliwe dziwactwo8-).
Jaaasne, lepiej sjestować pół dnia, zamiast włączyć klimę i wziąć się do roboty...