PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek motoryzacyjny, wybór auta, części, pogaduchy o motoryzacji itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79

ku6i
26-09-2013, 22:10
Może komuś Trabancika ? (http://www.adrenalinemotorsport.pl/aktualnosci/n,trabant-rs-zemsta-honeckera-od-tunera-z-bulgarii)

Finalnie projekt prezentuje się niezwykle elegancko i stylowo.

;)

velaskez
26-09-2013, 23:11
Może komuś Trabancika ? (http://www.adrenalinemotorsport.pl/aktualnosci/n,trabant-rs-zemsta-honeckera-od-tunera-z-bulgarii)

Jest z nim jeden jedyny problem. To w dalszym ciągu trabant. Z gówna bata się nie ulepi :-P

sote
27-09-2013, 10:00
Strus - ja wolę tego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i.imgur.com/EFTFB5F.jpg ( źródło

Tutaj więcej o nim:
http://raceism.com/forum/polska/viewtopic.php?f=43&t=747

Majek
27-09-2013, 12:25
Jest z nim jeden jedyny problem. To w dalszym ciągu trabant. Z gówna bata się nie ulepi :-POjtam, przynajmniej go ruda nie zeżre... ;-)
A tak swoją drogą, Trabi bardzo fajnie się prezentuje. Tak z gustem zrobiony wg obecnych trendów stylistycznych. Bo ten z linka sote to już takie lekkie przegięcie. Takie niewiadomoco... Moim zdaniem, rzecz jasna.

!AGresT
27-09-2013, 14:52
ten z linka sote to już takie lekkie przegięcie. Takie niewiadomoco... Moim zdaniem, rzecz jasna.

A ja uważam, że z tymi stalowymi, beżowymi felgami prezentuje się lepiej. Na dodatek - zrobił go dziewiętnastolatek!

Slon
28-09-2013, 13:32
Czy jest na sali właściciel takiego cuda?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/saab_95_sedan-2.jpeg
źródło (http://i.wp.pl/a/f/jpeg/19918/saab_9-5_sedan.jpeg)

Lub ktoś, kto ma doświadczenia z tym autem. Interesuje mnie benzyna 2.0 ew, 2.3 (auto dla ojca)

Boryszuk
28-09-2013, 13:37
Miałem 9-3 2.0. sprzedałem przy przebiegu 320 tys km,

Slon
28-09-2013, 13:40
To akurat 9-5, ale powiedz coś więcej o silniku. Trochę poczytałem, ale chętnie usłyszę opinię właściciela.

Boryszuk
28-09-2013, 13:47
Niezniszczalny. Nie dbałem o niego jakieś przesadnie i do samego końca kiedy byłem właścicielem nie brał oleju. 131 koni pozwala w miarę rozsądnie się przemieszczać, średnie spalanie miałem na poziomie 8-9 litrów. Jeżdżę głównie krótką trasę ale mam ciężką nogę. 9-5 nie różni się znacząco od 9-3, mają tylko inne nadwozia. Przy zakupie warto zwrócić uwagę jak sprawuje się stacyjka. Jeśli się zacina, haczy lub ma przesadny luz trzeba szykować się na wymianę. Wyświetlacze SID lubią gubić pixele, wymiana kosztuje parę stówek.

Edit: podobno w niektórych wersjach lubi padać ECU. Wymiana jest na tyle kosztowna, że ludzie sprowadzają używane z zagranicznych szrotów. Mnie to nigdy nie spotkało więc szczegółów nie pamiętam.

Slon
28-09-2013, 13:55
Właśnie doczytałem - w 9-5 montowali 2.0 tylko z Turbo, nie było wersji wolnossącej

stig
28-09-2013, 14:04
Właśnie doczytałem - w 9-5 montowali 2.0 tylko z Turbo, nie było wersji wolnossącejWolnossący pewnie 2.2 od GM (Direct), taki jaki mam w Signum. Ten 2.0 z turbo ile ma koni? 175?

!AGresT
28-09-2013, 14:07
Tradycja zobowiązuje :)
SAAB to pierwsza marka, która uturbiała rodzinne auta.

Slon
28-09-2013, 14:09
Wolnossący pewnie 2.2 od GM (Direct), taki jaki mam w Signum. Ten 2.0 z turbo ile ma koni? 175?

2.0T 150 i 185, 2.3T od 175 do 250 (wersja Aero). Są to konstrukcje własne Saaba, przynajmniej tyle wycztałem

slivus
30-09-2013, 02:34
Zagłeb temat czyszczenia miski olejowej, odmy, czujnika połozenia wału i takich tam. Niestety mozna sie spotkac z opiniami, ze silniki serii b2x5 dosc czesto obracaja panewki. Generalnie jesli nie masz w okolicy mechanika ogarnietego w Saabach to moze byc problem bo auto raczej wymaga specjalnej troski.

qualin
30-09-2013, 12:36
Od godz. 10 próbuje przerejestrowac auto. Na 8 stanowisk czynne tylko 2, tempo ok. 1 os/30 min do tego co chwila przerwa na papieroska czy kawe. Ehhh te nasze urzędy tkwią chyba jeszcze dalej w komunistycznym snie. Przede mną jeszcze 14 osób, masakra :/

Boryszuk
30-09-2013, 12:56
Hue hue... Na zgniłym zachodzie (czyli w UK) samochód rejestruje się poprzez wysłanie dowodu rejestracyjnego do agencji ewidencjonującej pojazdy i kierowców... Dowód wraca pocztą po dwóch tygodniach.

shaolin
30-09-2013, 13:00
U mnie masz licytacje tablic i na koniec placisz 9k pln. Jak masz fuksa to moze zarejestrujesz ;)

!AGresT
30-09-2013, 13:02
Hue hue... Na zgniłym zachodzie (czyli w UK) samochód rejestruje się poprzez wysłanie dowodu rejestracyjnego do agencji ewidencjonującej pojazdy i kierowców... Dowód wraca pocztą po dwóch tygodniach.

A co pomiędzy? Czekasz bez auta?

Boryszuk
30-09-2013, 13:10
A co pomiędzy? Czekasz bez auta?

Nie, jeździsz jak biały człowiek. Tu nie ma wymogu posiadania dokumentów. Jeśli zatrzyma Cię policja to dają Ci tydzień na stawienie się w lokalnym komisariacie z papierami.

!AGresT
30-09-2013, 13:16
Cha! Wysyłam dokumenty, łapią mnie następnego dnia - mam się pojawić z papierami po tygodniu, a dostanę je za dwa :)
(wiem, nabijam się)

sote
30-09-2013, 13:26
qualin - w starostwie w Poznaniu ( na Jckowskiego) mozna sie umowic przez net i wtedy kulturalnie przychodzisz na wybrana wczesniej godzine i zalatwiasz sprawe szybko i bez stresu :)

nie wiem jak na gronowej ale nie sadze zeby tam nie bylo takiej mozliwosci

Boryszuk
30-09-2013, 13:26
trzeba jeździć tak żeby Cię nie złapali :-D

!AGresT
30-09-2013, 13:35
U nas idzie się do urzędu, pusto, trzy minuty wypisywania, na dół do banku zapłacić, na górę z powrotem po tablice i tymczasowy i po drodze do domku do ubezpieczalni (jest też w urzędzie, jak ktoś woli). Rejestrowałem już ze 20 pojazdów i za każdym razem można było poprosić o łatwy do zapamiętania numer.

Boryszuk
30-09-2013, 13:42
U nas idzie się do urzędu, pusto, trzy minuty wypisywania, na dół do banku zapłacić, na górę z powrotem po tablice i tymczasowy i po drodze do domku do ubezpieczalni (jest też w urzędzie, jak ktoś woli). Rejestrowałem już ze 20 pojazdów i za każdym razem można było poprosić o łatwy do zapamiętania numer.

Dobrze być kierownikiem urzędu, co nie? :-D

qualin
30-09-2013, 13:45
qualin - w starostwie w Poznaniu ( na Jckowskiego) mozna sie umowic przez net i wtedy kulturalnie przychodzisz na wybrana wczesniej godzine i zalatwiasz sprawe szybko i bez stresu :)

nie wiem jak na gronowej ale nie sadze zeby tam nie bylo takiej mozliwosci

W Gdańsku też można przez net, ale najbliższy wolny termin to 17 pazdziernika.

!AGresT
30-09-2013, 13:48
Dobrze być kierownikiem urzędu, co nie? :-D

Cysorz, ten ma klawe życie!
To chyba, po prostu, urok życia w małym miasteczku. Kiedyś trzeba było pamiętać, żeby nie rejestrować w poniedziałek, bo rzeczywiście były kolejki po giełdzie, ale teraz już spoko.

seler
02-10-2013, 12:46
We Wrocławiu 20min, w dowolnym urzędzie, a o 8:00 to nawet jednego człeka w kolejce.

freefly
02-10-2013, 13:25
We Wrocławiu 20min, w dowolnym urzędzie, a o 8:00 to nawet jednego człeka w kolejce.

A z czego to wynika?
Kolejki świadczą tylko o tym, że ludzie kupują samochody, zmieniają samochody.
Brak kolejek - to albo społeczeństwo ubożeje, ewentualnie zbyt dużo urzędów i urzędników.

!AGresT
02-10-2013, 13:30
Albo urzędnicy lepiej organizują pracę.

qualin
02-10-2013, 14:02
Wszystko w duzej mierze zalezy od organizacji pracy. Jak rejestrowalem byla obok kasa gdzi emozna bylo oplacac co potrzeba, ale co jakis czas czlowiek zamykal zaluzje i wystawial karteczke "przerwa" i tak znikal na 30-40 minut, a ludzie musieli kwitnac w kolejce do kasy, zeby oplaty porobic. Kiedy zrobila sie kolejka do kasy to urzednicy z reszty stanowisk uciekali na przerwe bo nie mogli przeciez przyjac nastepnej osoby dopoki poprzednia nie wroci do nich z oplaconym kwitkiem z kasy zeby wydac jej tablice. I stad takie zabojcze tempo bylo. spedzilem w urzedzie prawie 5 godzin :/

elanek
02-10-2013, 14:37
W moim powiecie są numerki. Pracownicy byli, powiedzmy, mało wydajni, więc starosta w holu przy okienkach założył kamery. Od razu się poprawiło. Kwitki wypisują od razu i zanim się wróci z opłatą to oni mają też swojej roboty. Działa jakoś.

freefly
02-10-2013, 14:57
Albo urzędnicy lepiej organizują pracę.

W urzędzie, gdzie rejestruje się 5 samochodów dziennie, to kwestia organizacji pracy?
Jak ostatnio byłem rejestrować na Wiktorskiej na Mokotowie, to przed otwarciem urzędu była kolejka 30 osób (przez cały dzień dziesiątki ludzi).
Jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że sporo jest osób, które rejestrują dwa, trzy samochódy, jak również osoby, które podchodzą do okienka bez wypełnionych formularzy i przy urzędniku je wypełniają, to żadna zorganizowanie pracy urzędniczej nie pomoże.
Trafiają się kolejce również przedstawiciele agencji, które usługowo zajmują się rejestracją aut. np. 30 samochodów do zarejestrowania i jedno okienko zablokowane na dwie godziny.

militarius
02-10-2013, 18:27
Panowie, powoli zaczynam się rozglądać za zimówkami. Rozmiar 165/70/R13, więc w sumie podobne ceny różnych firm. Co polecacie? jeżdżę głównie po mieście - w zimę raczej tylko krótkie trasy do pracy i z powrotem.

stig
02-10-2013, 18:37
Panowie, powoli zaczynam się rozglądać za zimówkami. Rozmiar 165/70/R13, więc w sumie podobne ceny różnych firm. Co polecacie? jeżdżę głównie po mieście - w zimę raczej tylko krótkie trasy do pracy i z powrotem.Z tego co widzę po rozmiarze, to nawet najdroższe nie będą chyba przyprawiały o zawrót głowy, co? Kup więc takowe, jakiejś renomowanej marki i na pewno będzie ok. Różnica między najdroższą a najtańszym chińskim wynalazkiem, to pewnie z 50 PLN na sztuce. :)

seler
02-10-2013, 23:50
A tak z zupełnie innej beczki, moja bunia jest u panów doktorów od elektroniki i jako zastępcze auto dostałem...

golfa...

V...

GTI...

lekko dłubniętego...

na...

340KM :)))

to jest jakaś masakra :) pedał gazu można wciskać tylko przy jeździe na wprost :) do tego turbo dziura i od 3tys rpm nie ogarniasz co się dzieje... wrażenie jakby się poruszać za pomocą odpalanych ładunków dynamitu...

Czornyj
03-10-2013, 01:30
Pewnie optymalny sprzęt do ściągania majtek przez głowę ofiarom spod dyskotek ;)

seler
03-10-2013, 08:36
Pewnie optymalny sprzęt do ściągania majtek przez głowę ofiarom spod dyskotek ;)

zwłaszcza dzieki kanarkowemu kolorowi :)

ale do jazdy się to nie nadaje, tylko narobić hałasu i ewentualnie start spod świateł chociaż też słabo bo trakcję gubi nawet na 3cim biegu, żeby chociaż miał tył napęd albo lepiej stałe 4x4 to by jechał a tak gaz można dodawać tylko przy kierownicy na wprost ;)

Strus
03-10-2013, 10:45
Ty lepiej powiedz gdzie do doktora jeździsz bo jak widzę to warto by sie tam wybrać :) :)

seler
03-10-2013, 10:59
Ty lepiej powiedz gdzie do doktora jeździsz bo jak widzę to warto by sie tam wybrać :) :)

ECU Projekt Wrocław

sote
04-10-2013, 09:33
qualin, tak rejestrowali Twoj auto? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=rYA0zgLsRmM

Strus
04-10-2013, 22:35
Rzućcie jakaś dobrą porównywarką OC ...

Boryszuk
04-10-2013, 22:38
comparethemarket.com :mrgreen:

Strus
04-10-2013, 22:43
Pan daje piątaka a cwaniak 30 :mrgreen:

Pawel.S
05-10-2013, 08:54
Jak chcesz samo OC to wielkiej filozofii nie ma, bierzesz najtańsze i już. Przecież i tak nie będziesz jego beneficjentem.

Amadeusz
05-10-2013, 11:23
Rzućcie jakaś dobrą porównywarką OC ...
;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/maxresdefault-2.jpg
źródło (http://i1.ytimg.com/vi/aEoH-x-s4ug/maxresdefault.jpg)

m737
06-10-2013, 02:23
rankomat.pl

prz3mo
06-10-2013, 14:26
Nowym NSX'em można na przykład... zagotować wodę na herbatę ;)

DNLivZG8KiY

pinio
08-10-2013, 15:24
Elektryczne ogrzewanie postojowe - warto sobie coś takiego wstawić?

W moim przypadku - diesel (jeszcze bez problemów z odpalaniem), stoi na dworze, prąd dostępny.

Wiem, że webasto lepsze, ale ceny mocno zniechęcające.

qualin
08-10-2013, 15:34
Jakby sie pobawic samemu to webasto mozna zmajstrowac sobie za 1000-1500 zl.

pinio
08-10-2013, 15:46
Jakby sie pobawic samemu to webasto mozna zmajstrowac sobie za 1000-1500 zl.
Nie jestem typem majsterkowicza i staram się nie tykać rzeczy, na których się nie znam - przynajmniej takich, przy których bym mógł sporo szkód narobić ;) :) W tym temacie raczej zdałbym się na warsztat, w którym się takimi rzeczami zajmują.

Za 1000-1500, to pewnie z jakiegoś demobilu?

JacKill
08-10-2013, 21:48
Można dołożyć grzałkę bloku silnika. Prostsze, tańsze a efekt będzie dobry.

pinio
09-10-2013, 12:49
Można dołożyć grzałkę bloku silnika. Prostsze, tańsze a efekt będzie dobry.

Pisząc pytanie o "elektryczne ogrzewanie postojowe" miałem na myśli tego typu rozwiązanie :)

zjawa2
09-10-2013, 17:52
Elektryczne ogrzewanie postojowe - warto sobie coś takiego wstawić?

W moim przypadku - diesel (jeszcze bez problemów z odpalaniem), stoi na dworze, prąd dostępny.

Wiem, że webasto lepsze, ale ceny mocno zniechęcające.

Przerabiałem temat dość dokładnie dwie zimy temu. Jeśli chodzi o elektryczne grzanie to instalacja, aby grzało i silnik i wnętrze to koszt ok 1,5kzł a minusów jest sporo. Ze względu na słabą moc grzałek, dogrzewanie powinno działać ok godzinę przed rozruchem aby miało to sens, a w tym czasie sporo ciepła zdąży uciec do atmosfery. Webasto w praktyce dzieki 3kW mocy wystarcza, aby grzało 10-20 minut w zależności od mrozu, aby nie musieć skrobać szyb i w aucie jest już przyjemnie :)
Teraz kolejne zalety,
- jesteś niezależny od gniazdka, czyli grzejesz pod domem, w pracy przed wyjściem, pod marketem, czy jak czekasz na dziecko pod szkołą i pali przy tym 0,5l/h :)
- Nie musisz pamiętać godzinę przed wyjazdem podłączać auta, bo wystarczy rano przy śniadaniu włączyć pilotem czy zaprogramować na stałe włączenie

Jeśli chodzi o koszty to nowa instalacja to 4 - 5 kzł, ja płaciłem 2kzł i mam piecyk po regeneracji ale z gwarancją, a reszta instalacji nowa, do tego pilot działający do 1km pokazujący aktualną temperaturę w kabinie.
Właśnie zaczynam trzeci sezon, do tej pory nie miałem żadnych problemów. A że człowiek robi się wygodny, to nie wyobrażam sobie już auta bez tego miłego dodatku.:)
Jakbyś chciał namiar na zakład, gdzie montowałem to daj znać na pw

stig
09-10-2013, 18:26
Jakbyś chciał namiar na zakład, gdzie montowałem to daj znać na pwOferujesz swoją tajemnicę tylko wybranym-nieznajomym? :) Jeśli firma godna polecenia, to przecież nic nie szkodzi, żeby polecić ją wszystkim, którzy korzystają z tego wątku.

zjawa2
09-10-2013, 20:32
Oferujesz swoją tajemnicę tylko wybranym-nieznajomym? :) Jeśli firma godna polecenia, to przecież nic nie szkodzi, żeby polecić ją wszystkim, którzy korzystają z tego wątku.
Jasne, że nie ale w podawaniu nazw firm jestem ostrożny. :)
Zakładałem w firmie ML Serwis w Rzepiniu. Miałem ponad 200km w jedną stronę, ale było warto. Nikt inny nie zaproponował mi takiego rozwiązania tzn używki z gwarancją. Montaż był "na poczekaniu".. zajęło to 10h (trzeba bebeszyć trochę wnętrze, żeby dostać się do baku, podpięcie się do klimatronika i do instalacji nagrzewnicy)

stig
09-10-2013, 23:41
Jeśli chodzi o koszty to nowa instalacja to 4 - 5 kzł, ja płaciłem 2kzł i mam piecyk po regeneracji ale z gwarancją, a reszta instalacji nowa, do tego pilot działający do 1km pokazujący aktualną temperaturę w kabinie.W moim przypadku to sterowanie z pilota byłoby bardzo istotne, a właściwie najważniejsze, bo nie mam regularnych wyjazdów o określonej godzinie. Rozumiem, że ten pilot to jak każdy inny pilot – działa tylko jak się bez przeszkód „widzi” z autem?

zjawa2
10-10-2013, 07:17
W moim przypadku to sterowanie z pilota byłoby bardzo istotne, a właściwie najważniejsze, bo nie mam regularnych wyjazdów o określonej godzinie. Rozumiem, że ten pilot to jak każdy inny pilot – działa tylko jak się bez przeszkód „widzi” z autem?
Nie, pilot nie musi widzieć się z autem, ale ten 1km to raczej marketing dotyczący wolnej przestrzeni. W prasktyce to 200-300m w zależności od zabudowań Ja najczęściej odpalam w domu, gdzie sygnał idzie przez 3 ściany i strop i nigdy nie było problemu. Za to w pracy jak auto stoi jakieś 200m w linii prostej, ale ma dwie hale produkcyjne po drodze do pokonania to czasami nie łapie i muszę podejść do okna. Pewnie też to kwestia anteny, bo jest dość długa a u mnie jest rozłożona pod słupkiem A, możliwe że producent ma w ofercie jakieś zewnętrzne anteny jeśli potrzebujesz większego zasięgu. Tak czy siak wygoda:D

stig
10-10-2013, 08:32
Nie, pilot nie musi widzieć się z autem, ale ten 1km to raczej marketing dotyczący wolnej przestrzeni. W prasktyce to 200-300m w zależności od zabudowań Ja najczęściej odpalam w domu, gdzie sygnał idzie przez 3 ściany i strop i nigdy nie było problemu. Za to w pracy jak auto stoi jakieś 200m w linii prostej, ale ma dwie hale produkcyjne po drodze do pokonania to czasami nie łapie i muszę podejść do okna.No to mam podobną sytuację w miejscu zamieszkania. W linii prostej nie ma więcej niż 150-200 m, ale auta nie widzę – drzewa i budynek. Rozumiem, że nie trzeba tego robić „na czuja” i pilot potwierdzi, gdy urządzenie w aucie odbierze sygnał?

zjawa2
10-10-2013, 09:31
No to mam podobną sytuację w miejscu zamieszkania. W linii prostej nie ma więcej niż 150-200 m, ale auta nie widzę – drzewa i budynek. Rozumiem, że nie trzeba tego robić „na czuja” i pilot potwierdzi, gdy urządzenie w aucie odbierze sygnał?
Tak, pilot potwierdza załączenie urządzenia i dopytuje o czas grzania. Jest jeszcze opcja włączenia przez GSM ale szczegółów nie znam. Sterownik mam Eberspacher, piecyk webasto.

stig
10-10-2013, 09:59
Tak, pilot potwierdza załączenie urządzenia i dopytuje o czas grzania. Jest jeszcze opcja włączenia przez GSM ale szczegółów nie znam. Sterownik mam Eberspacher, piecyk webasto.Dzięki. Dzwoniłem już do gościa i ma się zorientować co i jak z wpięciem w kompa w moim aucie.

pinio
10-10-2013, 10:15
Przerabiałem temat dość dokładnie dwie zimy temu. Jeśli chodzi o elektryczne grzanie to instalacja, aby grzało i silnik i wnętrze to koszt ok 1,5kzł a minusów jest sporo. Ze względu na słabą moc grzałek, dogrzewanie powinno działać ok godzinę przed rozruchem aby miało to sens, a w tym czasie sporo ciepła zdąży uciec do atmosfery. Webasto w praktyce dzieki 3kW mocy wystarcza, aby grzało 10-20 minut w zależności od mrozu, aby nie musieć skrobać szyb i w aucie jest już przyjemnie :)
Teraz kolejne zalety,
- jesteś niezależny od gniazdka, czyli grzejesz pod domem, w pracy przed wyjściem, pod marketem, czy jak czekasz na dziecko pod szkołą i pali przy tym 0,5l/h :)
- Nie musisz pamiętać godzinę przed wyjazdem podłączać auta, bo wystarczy rano przy śniadaniu włączyć pilotem czy zaprogramować na stałe włączenie

Jeśli chodzi o koszty to nowa instalacja to 4 - 5 kzł, ja płaciłem 2kzł i mam piecyk po regeneracji ale z gwarancją, a reszta instalacji nowa, do tego pilot działający do 1km pokazujący aktualną temperaturę w kabinie.
Właśnie zaczynam trzeci sezon, do tej pory nie miałem żadnych problemów. A że człowiek robi się wygodny, to nie wyobrażam sobie już auta bez tego miłego dodatku.:)
Jakbyś chciał namiar na zakład, gdzie montowałem to daj znać na pw

Elektryczne ma swoje wady - wymagany jest dostęp do gniazdka, co często nie jest możliwe, trzeba się przyzwyczaić do podłączania kabelka i wypinania go, aby nie pociągnąć za sobą ściany :) Zmartwiła mnie informacja, że te grzałki są za słabe.

Czy cena jaką dałeś za swoje webasto była okazyjna, bo akurat mieli pasujący model, czy po prostu w tym się specjalizują i mają takie ceny?

pinio
10-10-2013, 10:23
Dzięki. Dzwoniłem już do gościa i ma się zorientować co i jak z wpięciem w kompa w moim aucie.
Całkowicie nowe, czy część elementów używanych po ewentualnej regeneracji? Czy znasz wstępną kwotę, za całość?

zjawa2
10-10-2013, 10:33
Czy cena jaką dałeś za swoje webasto była okazyjna, bo akurat mieli pasujący model, czy po prostu w tym się specjalizują i mają takie ceny?
Ta firma zajmuje się wyłącznie ogrzewaniem postojowym i klimą, ale głównie w ciężarówkach z racji występowania w niemal każdej. Większość urządzeń jest przez to na 24V, ale mają również 12V z demontażu.
Właściciel zawsze najpierw rozbiera, sprawdza testuje piecyk i w razie potrzeby regeneruje i daje na to pisemną gwarancję. Moja cena nie była okazyjna, ale było to 2 lata temu, mogło nieznacznie podrożeć, zadzwoń dopytaj.
Jak będę planował sprzedawać auto, to piec wyciągam oczywiście i w kolejnym aucie mam tylko montaż za ok 300pln. ;)

stig
10-10-2013, 10:37
Czy znasz wstępną kwotę, za całość?Nie – najpierw interesuje mnie, czy będzie to możliwe/bezproblemowe.

pinio
10-10-2013, 12:26
A jak wygląda sprawa akumulatora przy ogrzewaniu na paliwo? Nie zajeżdża szybko akumulatora, czy też niezbędny jest dodatkowy?

siona
10-10-2013, 14:17
Zjeżdża. Po jakiś 2h musiałem zapychać busa.

zjawa2
10-10-2013, 14:40
A jak wygląda sprawa akumulatora przy ogrzewaniu na paliwo? Nie zajeżdża szybko akumulatora, czy też niezbędny jest dodatkowy?

Zasada jest taka, aby jechać tyle czasu co się grzało i wtedy będzie ok. Czyli 15min grzania, 15 minut jazdy. Pompka paliwa chodzi, pompka wody nagrzewnicy i wentylator więc jakiś tam pobór mocy jest. Ja jestem leniwiec i mając 3km do pracy jeździłem do pracy autem grzejąc przy tym rano:D W pierwszą zimę podładowałem ako dwa razy, w zeszłą zimę wcale, ale miałem co tydzień dwa jakąś dłuższa trasę i ako regenerowało braki.

pinio
10-10-2013, 14:49
Zasada jest taka, aby jechać tyle czasu co się grzało i wtedy będzie ok. Czyli 15min grzania, 15 minut jazdy.
Jeśli tak, to w moim przypadku by było OK. A kabelki nawet bez webasto warto wozić :)

zjawa2
10-10-2013, 19:45
Jeśli tak, to w moim przypadku by było OK. A kabelki nawet bez webasto warto wozić :)
Dokładnie, ja cały rok wożę kable i nieraz się przydały. Co prawda komuś nie mi ale zawsze.
Największa radość jest z tego, że odpalając przy -10 nie grzeją świece, silnik od razu chodzi miękko i ma ochotę jechać, bo wiadomo jak to jest z zimnym dieslem w mrozy:D Na podzespoły przy rozruchu też to na pewno wpływa.
O dziwo wzrostu spalania z tytułu grzania nie zanotowałem. Wiadomo w zimę auto pali nieco więcej niż normalnie, ale rozgrzany silnik nie traci już energii na rozgrzewanie, więc od razu jedziemy oszczędnie.

!AGresT
10-10-2013, 19:58
U mnie w garażu Eberspacher od kilku lat leży (dostałem w jakimś rozliczeniu) i nie mogę się zebrać, żeby go założyć. Może trzeba by wreszcie...

pinio
10-10-2013, 20:31
Gdybym trzymał w garażu, to bym sobie dał spokój :)

Strus
11-10-2013, 17:55
No to jakby ktoś miał troszkę drobnych po wizycie w piekarni...... to mógłby sobie kupić TO (http://superauto24.se.pl/auto/oto-najdrozsze-auto-swiata-ferrari-250-gto-z-1963-roku-sprzedane-za-52-miliony-dolarow_358220.html)

!AGresT
14-10-2013, 09:53
Gdybym trzymał w garażu, to bym sobie dał spokój :)

Ogrzewacz jest w garażu, ale samochody już nie.
Szybciej jest odśnieżyć przed blokiem, niż wyjazd z garażu :)

Rafał_Sz
14-10-2013, 10:04
Mając Webasto, dobrze jest się wyposażyć w akumulator głębokiego rozładowania, bo samo urządzenie zużywa dość sporo prądu, a jak wiadomo, zimą akumulator dostaje mocno w kość. Jeśli auto jest nieco większych gabarytów, piecyk o mocy 5 kW to absolutne minimum, inaczej szkoda zachodu. W BMW mam fabrycznie zamontowane ogrzewanie postojowe i jest ono o mocy 5,5 kW. W busie mam zamiar na tą zimę też się w grzanie uzbroić, ale skorzystam z używanego zestawu - żadna filozofia to zamontować, zwłaszcza w autach z elektryczną pompą paliwa (zasobnik korzysta wtedy z przelewu pompy).

siona
14-10-2013, 10:22
w nowszych nie zawsze masz przelew :D

!AGresT
14-10-2013, 10:32
żadna filozofia to zamontować

Serio? Są jakieś "pomoce naukowe" w necie? Żona ma 2.0 HDi 90KM i do niego bym zakładał (ja lubię zimno). Auto jeździ jakies 60km dziennie, więc z prundem spoko.

Rafał_Sz
14-10-2013, 10:39
Jeśli znasz się nieco na mechanice i trochę bardziej nieco na elektryce, to wystarczy popatrzeć pod auto gdzie umieścić piec, a pod maskę gdzie wpiąć węże i zasilanie paliwem. Na końcu pozostaje wpiąć się w konsolę (nawiew) i założyć sterownik. Nie jest to banalnie proste i łatwe, ale da się. ;). Natomiast jesli np. zmiana sprzęgła to dla Ciebie czarna magia, odpuść temat.

w nowszych nie zawsze masz przelew :grin:
Wtedy dochodzi gmeranie w baku, to tylko dodatkowa robota i koszty, ale nie problem. ;)

!AGresT
14-10-2013, 10:42
Mechanicznie to nawet, ale elektryką gorzej. Chociaż ojciec się dobrze na tym zna. Łatwiej by mi jednak było, gdyby dało się podejrzeć jakąś instrukcję. Chociaż tak sobie myślę, ze może powinienem zacząć od przeszukania pudełek :)

pinio
14-10-2013, 10:46
Łatwiej by mi jednak było, gdyby dało się podejrzeć jakąś instrukcję.
Podejrzewam, że sposób montażu i umiejscowienie elementów zależy od samochodu, w którym się montuje ustrojstwo. Pytanie również, jak z możliwością ewentualnego wpinania się w komputer samochodu ?

zjawa2
14-10-2013, 12:14
Do komputera nie trzeba się naturalnie podpinać. Webasto po załączeniu daje sygnał, który wpinasz w I bieg nadmuchu wentylatora i to już:) Ja mam klimatronic i aby go załączyć trzeba było wpiąć się w kostkę z milionem kabli, jeśli wiesz w który to jesteś w domu. W sumie montaż to nic strasznego, tylko trzeba sporo czasu i trochę pierdółek typu kolanka i węże wodne do nagrzewnicy, pompki wody i paliwa, jakiś wydech do piecyka. No i potrzebny jest kabelek i oprogramowanie webasto aby go uruchomić (odpowietrzyć), ale to dla amatora mechanika żaden problem. Satysfakcja murowana :)

pinio
14-10-2013, 13:22
Do komputera nie trzeba się naturalnie podpinać.

To, że nie trzeba to jedno, ale jeśli jest taka możliwość, to może warto ?

zjawa2
14-10-2013, 14:19
To, że nie trzeba to jedno, ale jeśli jest taka możliwość, to może warto ?
Ale po co? W nowszych autach jest często sam dogrzewacz - uproszczona i słabsza wersja webasto działająca tylko podczas jazdy i to komputer steruje jego załączaniem. Tylko po co sobie komplikowac życie?

pinio
14-10-2013, 14:25
Ale po co? W nowszych autach jest często sam dogrzewacz - uproszczona i słabsza wersja webasto działająca tylko podczas jazdy i to komputer steruje jego załączaniem. Tylko po co sobie komplikowac życie?
Aby mieć możliwość zaprogramowania pracy za pomocą istniejącego ekranu komputera w samochodzie i obsługi z poziomu istniejącego sterowania - tak mnie się wydaje.

zjawa2
14-10-2013, 14:34
Aby mieć możliwość zaprogramowania pracy za pomocą istniejącego ekranu komputera w samochodzie i obsługi z poziomu istniejącego sterowania - tak mnie się wydaje.
Po taką funkcjonalność to pewnie trzeba udać się do serwisu, a to od 7kzł w górę. Każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto, skoro za ułamek tej ceny można to mieć w pilocie.

pinio
14-10-2013, 14:55
Po taką funkcjonalność to pewnie trzeba udać się do serwisu, a to od 7kzł w górę. Każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto, skoro za ułamek tej ceny można to mieć w pilocie.
Pytałem się w jednym miejscu we Wrocławiu w autoryzowanym punkcie od Webasto.

W moim przypadku oferują zestaw fabryczny - czyli pewnie z podłączeniem do komputera. Jednak nie dopytywałem, bo cena 7500zł, więc...... Do pilota trzeba dorzucić kolejny tysiąc, bardziej wypaśnego jeszcze kilka stówek. Z pewnością, przy takiej cenie zakupię zestaw odmrażaczy i będę sprawdzał pogodę, żeby wiedzieć ile wcześniej muszę wyjść ;) :)
Spróbuję jeszcze się skontaktować z tym warsztatem, w którym ty robiłeś.

zjawa2
14-10-2013, 18:26
Hehe, no w tej cenie to zbliżamy się do murowanego garażu:)

Sławol
16-10-2013, 21:40
Gust każdy ma inny...

Nie wiem, czy było, bo to filmik z 04.2012, ale chciałem się podzielić :)

zhT3C9mHLZ4

elanek
17-10-2013, 08:13
Pytanie z zakresu kosmetyki wnętrza - chodzi o materiałową tapicerkę. Szukam jakiegoś środka, który będzie neutralizatorem zapachów. Powiedzmy, że np. coś się wylało na siedzenie, kot się zsikał itp. i śmierdzi nieco. Czy jest jakiś środek, którym to zaleję, zapryskam i pozbędę się zapachu?

Strus
17-10-2013, 17:34
Strzelam że jakiś APC sobie poradzi

elanek
17-10-2013, 19:33
Strzelam że jakiś APC sobie poradzi

Co to jest ten APC?

marki
17-10-2013, 19:50
Takiego lakiernika, to ze świecą szukać :)

QL0nR4DrxCA

freefly
17-10-2013, 21:35
To nie lakiernik. Lakiernik przecież lakieruje.:)

bart1
17-10-2013, 22:20
to jest szlifiernik !

marki
17-10-2013, 22:45
Wiem, ale podpisałem jak na YT, bo założyłem że ta osoba co wrzuciła ten filmik go zna. To że szlifuje nie oznaczy, że nie może być lakiernikiem ;>

W ogóle ciekawe jakby to wyglądało jakby miał w takim stanie lakierować :P

sote
18-10-2013, 08:14
krytykujecie chociaż nie widzieliście gotowego auta ;-)

freefly
18-10-2013, 10:32
krytykujecie chociaż nie widzieliście gotowego auta ;-)

Wskaż chociaż jedno słowo krytyki.
Na razie rozważane jest, czy to lakiernik, czy szlifiernik, czy też dwa w jednym .:wink:

Amadeusz
18-10-2013, 14:35
Takiego lakiernika, to ze świecą szukać :)

Tak właśnie wygląda wyzysk kapitalistów nad klasą robotniczą. Gościu jest tak zarobiony, że się nawet napić nie ma czasu więc jedna ręka cały czas szlifuje.

axer
23-10-2013, 09:58
Szukam małego, dwuosobowego auta dostawczego, budżet do 6-7 tys. zł. Na teraz mój typ to Citroen Berlingo 1.9D, ale chętnie posłucham opinii o innych autach tej wielkości (Doblo, Partner, Caddy itp.). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tego typu samochodami?

Wymagania, poza budżetowymi ograniczeniami, raczej niewielkie, mile widziana ładowność minimum 750 kg i dobry ocynk (auto będzie stało pod chmurką). Co do silnika - nie musi być diesel, przebiegów jakichś wielkich robić nie będę.

Rafał_Sz
23-10-2013, 10:05
A brałeś pod uwagę T4? 2.4D i 1.9 TD są nie do zajechania, koszty napraw śmieszne, całkiem wygodne i mało pali. Swoje T4 2.4D sprzedawałem z ponad milionowym przebiegiem i dalej jeździ.

axer
23-10-2013, 10:13
Brałem, ale mam obawy co do tego, czy w tej cenie kupię nadający się do jazdy egzemplarz.

Rafał_Sz
23-10-2013, 10:17
Za 6-7 tysi z tymi mniejszymi wcale łatwiej nie będzie. ;)

seler
24-10-2013, 13:55
Jako że prosiaczek na dniach wyjedzie od lakiernika, chciałbym zrobić mu "sesję" i szukam jakiejś fajnej miejscówki we Wrocławiu do tego myślałem może gdzieś koło stadionu ale tam sie chyba nie da wiechać, jakieś pomysły?

M_B
24-10-2013, 21:11
Szukam małego, dwuosobowego auta dostawczego, budżet do 6-7 tys. zł. Na teraz mój typ to Citroen Berlingo 1.9D, ale chętnie posłucham opinii o innych autach tej wielkości (Doblo, Partner, Caddy itp.). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tego typu samochodami?

Wymagania, poza budżetowymi ograniczeniami, raczej niewielkie, mile widziana ładowność minimum 750 kg i dobry ocynk (auto będzie stało pod chmurką). Co do silnika - nie musi być diesel, przebiegów jakichś wielkich robić nie będę.

Kangoo. W moim 'gospodarstwie domowym' były 3 takie samochody, wciąż są 2. Te które zostały od początku są bezawaryjne. Szukaj wersji z podwyższoną ładownością. Silnik 1.2 43kW jest całkowicie bezobsługowy i taki bym polecał jeżeli nie chcesz wozić nic ciężkiego z dużymi prędkościami, podobnie wolnossący diesel 1.9 o mocach 55KM oraz 65KM, tylko unikaj z pompą Lucas, bo to może przysporzyć problemów. dCi w tym budżecie nie polecam, chociaż jak jest zadbany to wspaniały silnik. W tym budżecie szukałbym czegoś z lat 2000-2002. Wtedy jest szansa na coś w miarę dobrego. Jeżeli byłbyś bardziej zainteresowany tym autem, to zapraszam na forum kangoo :)

.:Gerard:.
25-10-2013, 19:06
Jak by ktoś był zainteresowany klik (http://www.autotoystore.de/automobile/index.php)

Ford Shelby GT500 'Eleanor' Super Snake 770 PS
490.000 EUR.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/28KGrHqVlkE2EPD528NvBNn029C7OWw_27JPG-2.jpg
źródło (http://i.ebayimg.com/00/$%28KGrHqV,!lkE2EPD5%28NvBNn0%29C7OWw~~_27.JPG)

Rafał_Sz
25-10-2013, 19:17
Dlaczego sprzedajesz? ;)

25-10-2013, 19:20
Dlaczego sprzedajesz? ;)

Czarny wyszedł z mody, róż panuje :D

velaskez
25-10-2013, 23:35
W takiej cenie to można 4 takie wyprodukować. Poza tym ja nie wiem, już nie długo nie znajdzie się Mustanga Fastbacka, który by nie był przerobiony na Eleonore :twisted:

elanek
26-10-2013, 00:10
Jak by ktoś był zainteresowany klik (http://www.autotoystore.de/automobile/index.php)

Ford Shelby GT500 'Eleanor' Super Snake 770 PS
490.000 EUR.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/28KGrHqVlkE2EPD528NvBNn029C7OWw_27JPG-1.jpg
źródło (http://i.ebayimg.com/00/$%28KGrHqV,!lkE2EPD5%28NvBNn0%29C7OWw~~_27.JPG)

Piękny wóz ale zupełnie nie wart tej ceny.
A to prawie połowa Pagani Huayra! :)

26-10-2013, 10:49
Tak z tymi cenami trochę przesadzają, przejeżdżając tamtędy widziałem auta wystawione wyglądały jak nowe, dla kolekcjonerów milionerów bo w końcu sklep funkcjonuje wiec nabywców ma.

velaskez
27-10-2013, 00:41
Piękny wóz ale zupełnie nie wart tej ceny.
A to prawie połowa Pagani Huayra! :)

W tej cenie co ten mustang można się pokusić o poszukanie Ferrari 250GT Lusso, które na pewno NIGDY już nie straci na wartości i będzie szło w górę i w górę. A jest o wiele większą ikoną niż jakiś tam Mustang dla biedoty z USA.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/64250bl-2.jpg
źródło (http://www.blogcdn.com/www.luxist.com/media/2010/04/64250bl.jpg)

AVuSf6tkfpQ

I gdybym miał takie pieniądze do zainwestowania w samochód, to w życiu bym nie kupił Mustanga.

shaolin
27-10-2013, 11:49
Macie zamiast Mustanga i Pagani.
http://tablica.pl/oferta/wartburg-353-specjalny-rydwan-kareta-retro-1985-CID5-ID3ZEHt.html#39ecec69e1

27-10-2013, 12:35
Macie zamiast Mustanga i Pagani.
http://tablica.pl/oferta/wartburg-353-specjalny-rydwan-kareta-retro-1985-CID5-ID3ZEHt.html#39ecec69e1

Królewski pojazd :D
tylko gdzie on teraz Króla znajdzie .... .

Nie zdziwię się jak znajdzie nabywce, parady, zloty, idealny :wink:

Amadeusz
29-10-2013, 15:20
Myjesz autko...

I tak jak juz napisal moj uczen Strus...

Dzięki Panowie raz jeszcze. Autko błyszczy niemiłosiernie ;) I chyba szybciej jeździ bo opory teraz mniejsze ;) Teraz częściej jego głaszczę niż żonę :mrgreen:
Tylko fopa strzeliłem bo pojechałem po "baranku" na progach :)

PS. Warto woskować bo brud się nie czepia!

rg2000
29-10-2013, 19:03
Poleci ktoś jakieś dobre zimówki 235/55/17? Głównie do jazdy po mieście, ale auto tyłnapęd. Czy Nokiany, Nexeny lub Toyo są coś warte? Czy iść w bardziej znane marki? Budżet do 2500 myślę.

Slawskip
29-10-2013, 19:34
Nokiany np takie http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-a3-235-55-r17-103-v-xl#36700954 (http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-a3-235-55-r17-103-v-xl#36700954) są ok, nexeny i toyo z zimówek bym odpuścił

shaolin
07-11-2013, 05:36
Macie jedno, zeby nie bylo, ze juz nic tu nie wrzucam.
http://www.autocar.co.uk/car-video/video-ferrari-f12-berlinetta-vs-toyota-gt86

Rafał_Sz
07-11-2013, 20:48
Reklama dźwignią handlu. :) (http://allegro.pl/zygmunt-szuka-nowego-domu-mercedes-w123-beczka-i3671824148.html)

seler
08-11-2013, 16:52
a ja przy piatku pochwalę się nowym lakierem prosiaczka :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/_DSF3896-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-Xm60jAas3WM/UlPWdI8u-0I/AAAAAAAAD6s/HXh3_cmMOcY/w828-h550-no/_DSF3896.jpg)

Strus
08-11-2013, 18:31
PS. Warto woskować bo brud się nie czepia!

U mnie nawet po wosku się czepia :) (mam ciemny lakier) Po deszczu to już w ogóle auto wygląda jakby nigdy nie było myte.
I zauważyłem że jak popada w nocy na przykłąd to schodzę rano do auta, patrzę na inne auta to są suche. A moje nawoskowane mokre jakby wciąż padało

stig
08-11-2013, 18:40
I zauważyłem że jak popada w nocy na przykłąd to schodzę rano do auta, patrzę na inne auta to są suche. A moje nawoskowane mokre jakby wciąż padałoNorma – działa wznoszone w niebiosa „kropelkowanie”. Mam to samo – wszystkie auta suche, a moje jakby je minutę temu ktoś zraszaczem ogrodowym potraktował.

shaolin
09-11-2013, 03:05
Za to w trakcie jazdy w deszczu Wasze beda suche, a innych mokre :twisted:

jarek76
09-11-2013, 11:26
Za to w trakcie jazdy w deszczu Wasze beda suche, a innych mokre :twisted:

Wow magia :p

Strus
09-11-2013, 14:19
Panowie, jakie auto gabarytów Golfa z benzynowym silnikiem do 20.000 jest godne polecenia i warte uwagi ? Mój rodziciel postanowił wymienić na coś Felicję :)

M_J
09-11-2013, 19:46
Octavia ;)

Squier
09-11-2013, 20:59
Octavie mają ceny z kosmosu. Polecam opla astre 3 lub toyotę corolle. Honda civic chyba będzie droższa, ale mk7 jest w zasięgu.

Boryszuk
09-11-2013, 22:02
Mój rodziciel

Za to, jeśli dobrze kojarzę, jest milion dolarów nagrody. Budżet już nie będzie problemem.

Strus
09-11-2013, 22:39
Mareczku, zanim cos palniesz to sugeruje next time zaznajomic sie z jezykiem polskim a dopiero potem szydzic z uzywanego przez kogos innego slownictwa.

Boryszuk
09-11-2013, 22:44
Mea culpa

Onsajt
10-11-2013, 01:44
Panowie, jakie auto gabarytów Golfa z benzynowym silnikiem do 20.000 jest godne polecenia i warte uwagi ? Mój rodziciel postanowił wymienić na coś Felicję :)

Coś takiego:
www.otomoto.pl/dacia-sandero-C30319826.html

Prawie nówka, nic nie pali no i podtrzyma tradycję.

Strus
10-11-2013, 10:19
Nie noooo :) Zmienić jeden relikt na drugi (technologicznie) to nie bardzo sensowne posunięcie. Ja ojcu wciskam Mazdę 3 ale się uparł że japończyka nie chce. Nie wiedzieć czemu

Onsajt
10-11-2013, 11:39
Nie noooo :) Zmienić jeden relikt na drugi (technologicznie) to nie bardzo sensowne posunięcie. Ja ojcu wciskam Mazdę 3 ale się uparł że japończyka nie chce. Nie wiedzieć czemu

No to niewielki wybór pozostaje jak nie ma być japończyk.... no bo co? golf? (kupno normalnego golfa za 20 koła w Polsce to będzie wyzwanie - pomijając to, że są brzydkie i otacza je specyficzna "aura"), wszelkie francuskie i włoskie to wieloletni profesjonaliści motoryzacyjni z forum Tobie odradzą - więc nie kupisz, to zostaje focus albo może właśnie następca felicji czyli fabia.
Ja osobiście wybrałbym coś japońskiego - mazda 3, civic... w tym segmencie wygrywają.

Strus
10-11-2013, 13:50
Ojcu się ubzdurało że japońce mają słabą blachę.... A uparty jest okrutnie więc mu nie wyperswaduję

Onsajt
10-11-2013, 14:28
To może ten focus.
Miałem kiedyś focusa I 1.8 Ghia benzyna więc o tym mogę napisać (za 20 będzie już nowsza wersja - dość świeża), nieźle wykonany, bardzo dobre zawieszenie i układ kierowniczy, wygodny i nic specjalnego z nim się nie działo. Poza tym auto popularne - zarówno w firmach jak i u prywatnych więc duża szansa znalezienia czegoś normalnego, serwis też dość normalnie cenowo. Największą wadą było spalanie - mój 1.8 jak się go nie oszczędzało potrafił spalić 10-12 w mieście, 1.6 z tego co wiem też niezbyt oszczędny, a jeśli chodzi o gaz to jest jakaś teoria, że fordy nie lubią - ale to ze słyszenia więc może nieprawda, ja gazu nie miałem.
Później tego focusa wziął brat jako samochód do wożenia paralotni na łąki - był okrutnie traktowany i praktycznie nieserwisowany, ale ciągle jeździ - coś tam jest z zawieszeniem u układem kierowniczym (nic dziwnego), ale silnik bez zarzutu.
No i wersja Ghia naprawdę ma wszystko co potrzeba.

Amadeusz
11-11-2013, 21:09
I zauważyłem że jak popada w nocy na przykłąd to schodzę rano do auta, patrzę na inne auta to są suche.

Bo oni używają Sonaxa ;) http://www.youtube.com/watch?v=HvDMdGjcHbg

A moje nawoskowane mokre jakby wciąż padało

Mam to samo ;) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239101

freefly
20-11-2013, 10:07
He, he, pan Kazio i jego kryzy wieku średniego.:wink:
YsSmvB6Ms2s

sote
20-11-2013, 11:01
nowy type-r:
http://www.topgear.com.pl/nowa-honda-civic-type-r-20-turbo-280-km-galeria-zdjec,aktualnosci,artykuly,3019
2 litry + VTEC + turbo = 280KM

Czornyj
20-11-2013, 14:44
nowy type-r:
http://www.topgear.com.pl/nowa-honda-civic-type-r-20-turbo-280-km-galeria-zdjec,aktualnosci,artykuly,3019
2 litry + VTEC + turbo = 280KM

Nie może być - Honia z suszarą! Świat się kończy...

wunat
20-11-2013, 16:33
Ciekawe jaki potencjal do tuningu bedzie

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Strus
20-11-2013, 19:44
A jak Wam sie taki Nissan (http://www.autoblog.com/photos/nissan-idx-nismo-concept/#photo-1578970/) widzi ?

qualin
20-11-2013, 20:30
Wyglada jak jakis stary opel :P

prz3mo
20-11-2013, 21:46
Nie może być - Honia z suszarą! Świat się kończy...

Nie mieli wyjścia.
Ale zapowiada się nieźle.

25-11-2013, 14:16
shao zaspał to ja coś dodam :smile:

Mercedes AMG VISION GRAN TURISMO

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/13C1195_219642x336-1.jpg
źródło (http://www.newcarz.de/wp-content/uploads/2013/11/13C1195_219-642x336.jpg)

Konkurencja
BMW Vision GT

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/BMWVisionGranTurismofotoshowBigImagec71b-1.jpg
źródło (http://img4.auto-motor-und-sport.de/BMW-Vision-Gran-Turismo-fotoshowBigImage-c71b916c-711542.jpg)

Strus
25-11-2013, 16:12
Panowie, zna ktos sprawdzony specyfik którym można uszczelki w autku posmarować ? Chodzi o to żeby zminimalizować ich przymarzanie kiedy auto stoi pod chmurką.

W zeszłym roku wziąłem normalna wazelinę, taką z apteki, i niestety rezultat był żaden. Ktoś mi ostatnio ten sam produkt ale w wersji technicznej polecał. Ktoś inny mówił żeby plakiem psikac.....

Chodzi mi o coś definitywnie skutecznego

freefly
25-11-2013, 16:29
Panowie, zna ktos sprawdzony specyfik którym można uszczelki w autku posmarować ? Chodzi o to żeby zminimalizować ich przymarzanie kiedy auto stoi pod chmurką.

W zeszłym roku wziąłem normalna wazelinę, taką z apteki, i niestety rezultat był żaden. Ktoś mi ostatnio ten sam produkt ale w wersji technicznej polecał. Ktoś inny mówił żeby plakiem psikac.....

Dobrze nawoskuj miejsca do których uszczelki przylegają, zamiast je smarować.

darjo1
25-11-2013, 16:33

Kup sobie sylikon w sprayu, w każdym sklepie motoryzacyjnym.
Ja stosuje od kilku lat i mam spokój.

sebah
25-11-2013, 17:58
Panowie mam pewien problem z autem. Zalozylem w piatek zimowe opony i jak samochod jedzie do 100kmh nie odczowam dyskomfortu, moze delikatny lecz prawie nie zauwazalny. Kiedy predkosc 100kmh zostanie przekroczona podlokietnik wpada w wibracje i samochod jakby podskakuje. Kierownica sie nie trzesie, a samochod nie sciaga w zadna ze stron. Z tego co sie domyslam jedna z opon moze miec bicie. Opon nie wymienie na gwarancji bo juz jeden sezon maja za soba. Teraz pytanie, czy moge tak jezdzic przez zime i nie bedzie mialo to zadnego zlego wplywu na samochod? Czy taka usterke da sie naprawic? I ostatnie, czy jesli bede musial wymienic opone to musze ta jedna czy odrazu dwie z przednie?

pozdrawiam
seba

ekonet
25-11-2013, 18:13
Są dwie możliwości.
Albo koła nie są dobrze wyważone, albo może trzeba je doważyć - usługa polega na wyważaniu kół zamontowanych na aucie, czyli razem ze śrubami, kołpakami itp.

25-11-2013, 18:25
Zamień tylne opony prawo lewo, lewo prawo.

qualin
25-11-2013, 19:54
Jest jeszcze gorsza opcja czyli peknieta siatka w oponie, wtedy trzeba jak najszybciej wymienic opone.

sebah
25-11-2013, 21:33
Super, dzieki panowie za uwagi! W jednym serwisie powiedzieli ze trzeba wlasnie wywarzyc je a w drugi odrazu ze opona jest do wymiany. Teraz jak pojade to bede przynajmniej wiedzial na co trzeba zwrocic uwage aby mnie nie wyrolowali :) Jeszcze raz dziekuje za pomoc!

Strus
25-11-2013, 22:36
Kup sobie sylikon w sprayu, w każdym sklepie motoryzacyjnym.
Ja stosuje od kilku lat i mam spokój.

Kupiłem w Casto K2. Uszczelki psiknięte. Ma być -5 więc rano zobaczę czy będzie jakaś różnica

Rafał_Sz
26-11-2013, 07:17
Będzie różnica. Musisz tylko od czasu do czasu to powtarzać.

Nikonozaur
26-11-2013, 11:30
shao zaspał to ja coś dodam :smile:

Mercedes AMG VISION GRAN TURISMO [...]

Ten będzie istniał jedynie w jakiejś gierce komputerowej, poza status konceptu nie wyjdzie.

!AGresT
26-11-2013, 11:53
Będzie różnica. Musisz tylko od czasu do czasu to powtarzać.

Wyobrażam sobie, jak Struś wsiada codziennie do samochodu i powtarza - będzie różnica, będzie różnica, będzie różnica... :)

Rafał_Sz
26-11-2013, 12:00
:D

Boryszuk
26-11-2013, 12:02
:mrgreen:

26-11-2013, 14:34
Ten będzie istniał jedynie w jakiejś gierce komputerowej, poza status konceptu nie wyjdzie.

Wyczytałem to w ostatnim AutoBild.de
Pisza: Niespodzianka, Mercedes wziął to poważnie i w Kalifornii został odsłonięty na Showcar jako koncept, wyglądał cytuje: dokładnie jak te dramatycznie zdjęcia 3D,- ale, tak się spodobał ze myślą i dyskutują czy nie stworzyć takie seryjnie a tylko w Playstation.

Nikonozaur
26-11-2013, 18:04
Wyczytałem to w ostatnim AutoBild.de [...]
A ja w Motorze... ;)

!AGresT
27-11-2013, 20:47
Jeździ ktoś z Was Saabem 9-5 2.3? Zastanawiam się nad takim, z pierwszej serii (kombi, okolice 2000r), do tego zasilany jak kuchenka.
Ktoś coś?

bogdi64
27-11-2013, 20:52
Kupiłem w Casto K2. Uszczelki psiknięte. Ma być -5 więc rano zobaczę czy będzie jakaś różnica

to teraz przetrzyj te uszczelki palcem, jeśli będzie czarny od gumy, to takiego siikonu więcej nie kupuj, trzeba kupić silikon przeznaczony do wyrobów gumowych i z tworzyw (i nie używaj wd40)

Slon
27-11-2013, 21:12
Jeździ ktoś z Was Saabem 9-5 2.3? Zastanawiam się nad takim, z pierwszej serii (kombi, okolice 2000r), do tego zasilany jak kuchenka.
Ktoś coś?

sporo czytalem na temat tego autka - jesli motor zadbany i olej wymieniany na czas (porzadny, koniecznie full syntetyk), to autko bedzie przyjemne i malo awaryjne. Tu mozesz poczytac:
http://autotesty.net.pl/news/saab-9-5-problemy-eksploatacyjne-silnika-23t
O problemach z silnikem tu: http://autotesty.net.pl/news/saab-9-5-problemy-eksploatacyjne-silnika-20t 2.0t jest bardzo podobny konstrukcyjnie i ma podobne przypadlosci

!AGresT
27-11-2013, 22:30
Dzięki, chociaż teoretycznie to sporo wiem. Przed poprzednim zakupem vovlo (v70) też brałem Saaba pod uwagę. Zresztą kiedyś już miałem, nawet dwa :) tyle że stare 900.
Jadę w piątek-sobotę oglądać, zobaczymy.

Boryszuk
27-11-2013, 22:47
Kup kup, będę miał dodatkowy argument żeby wpaść do Ciebie na piwo.

!AGresT
27-11-2013, 23:08
Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej nie rozumiem...

Boryszuk
27-11-2013, 23:13
Lubię Saaby, 9-5 sam poważnie rozważałem. I lubię też piwo.

!AGresT
27-11-2013, 23:14
Aaa, to git. Wpadaj! Już węszyłem jakiś podstęp ;)

Czornyj
27-11-2013, 23:16
Ktoś coś?

Kumpel ma takiego sedana, lekko dłubniętego na ~300 kucy - bardzo fajnie się toto odpycha, acz zawias trochę nie nadąża za mocą. Poza wirem w baku na razie nie stwierdził większych mankamentów, ogólnie wielkie i wygodne bydlę.

!AGresT
27-11-2013, 23:29
O zawieszeniu to wiem, ale praktycznie nie ma osobowych samochodów, którym na polskich drogach nie siada zawieszenie.
Tak czy inaczej, poluję na takowy. Mam ładny egzemplarz upatrzony, zobaczymy jaki się okaże na prawdę.

Czornyj
27-11-2013, 23:40
Miałem raczej na myśli trakcję - po przyłożeniu w palnik schabik miewa własną opinię nt. kierunku jazdy, niekoniecznie spójną z oczekiwaniami kierownika.

!AGresT
28-11-2013, 07:46
A to ma raczej większość przednionapędowców z większą mocą. Było kiedyś takie Punto GT, które miało mocno uturbiony mały silnik. Miałem to w teście - na szerokich Pirelli Pzero jeszcze na trójce przy włączaniu turbo potrafił piszczeć, a kierownicę trzeba było naprawdę mocno trzymać (mechanizm różnicowy swoje robi). Po niecałym roku produkcji auto zmieniono (nadal wychodził słabszy pod tą nazwą) ponieważ okazało się, że ponad 40% sprzedanych egzemplarzy zostało rozbitych. Testowy egzemplarz w jednaj z redakcji również zaliczył the end.

Rafał_Sz
28-11-2013, 07:48
Poza tym, to przedni napęd jest dla dziewczynek. ;):)

!AGresT
28-11-2013, 08:34
Skoro tak twierdzisz. Wydaje mi się, ze jednak większość facetów nie potrzebuje udowadniać męskości przy pomocy samochodu :) :) :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images.sodahead.com/profiles/0/0/2/0/0/5/2/7/9/antonio-garay-hello-kitty-57414621570.jpeg)

Antonio Garay z NFL

Rafał_Sz
28-11-2013, 09:06
faaajny Smarcik! Szkoda, że nie różowy. :)

ekonet
28-11-2013, 09:17
Super, dzieki panowie za uwagi! W jednym serwisie powiedzieli ze trzeba wlasnie wywarzyc
Chciałbym to zobaczyć, jak będą warzyć opony.

Rafał_Sz
28-11-2013, 09:19
Podobno tak powstaje piwo z Biedronki. ;)

!AGresT
28-11-2013, 09:53
J
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/risedunlop02-1.jpg
źródło (http://albanyaleproject.com/history/images/rise-dunlop02.jpg)

Jakiś obrazkowy się zrobiłem...

Boryszuk
29-11-2013, 01:37
A jak piwo to i grill

gqAu8fksyRA

shelby89
29-11-2013, 01:45
http://www.youtube.com/watch?v=by-mv4LcjMw

!AGresT
30-11-2013, 19:53
Saaba nie będzie. Wróciło do mnie Volvo, com je kiedyś kupił, a później ojcu oddał. Wróciło i już raczej zostanie.

Aeon88
30-11-2013, 23:16
A jeździ ktoś tu czymś takim?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/z7833974QPeugeot406Coup-2.jpg
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/4/7833/z7833974Q,Peugeot-406-Coupé.jpg)

Czornyj
30-11-2013, 23:17
Saaba nie będzie. Wróciło do mnie Volvo, com je kiedyś kupił, a później ojcu oddał. Wróciło i już raczej zostanie.

To teraz tylko mały mod a'la Paul Newman - wymiana silnika na V8 z kompresorem ;)

!AGresT
01-12-2013, 09:35
Eeee, to klekot 2,5 TDi jest...

shelby89
02-12-2013, 02:54
A jeździ ktoś tu czymś takim?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/z7833974QPeugeot406Coup-1.jpg
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/4/7833/z7833974Q,Peugeot-406-Coupé.jpg)

Ja śmigam 406 ale kombi. W coupe jest całkiem ładne, dobre w miare silniki, fajne zawieszenie. Choć nie jest taki do końca "sportowy" jak dla mnie. Chyba bardziej na wygodę nastawiony. Pomarańczowa skóra w środku wymiata!:)

Sapphiron
02-12-2013, 12:01
czy ktoś zna dobry sposób jak bez garażu pozbyć się wilgoci z auta?

shaolin
02-12-2013, 12:03
Najpierw zasypac fure zwirkiem dla kota, pozniej sprawdzic skad sie bierze wilgoc w aucie i wyeliminowac problem, pozniej odkurzyc auto ;)

Sapphiron
02-12-2013, 12:09
auto odkurzone na cacy, dywaników materiałowych nie ma, tapicerka nie była prana przez ostatni rok...

a szyby jak białe tak białe... wcześniej wystarczyło przetrzeć ręczniczkiem i było można jechać... teraz jak mrozy rano są to trzeba skrobać w środku szyby...

shaolin
02-12-2013, 12:13
Moze furka jak Cie widzi to tak sie podnieca, ze robi sie wilgotna... :twisted:

A tak na powaznie, sprawdz gdzie Ci lapie wilgoc bo to nie jest normalne, zeby skrobac szyby od srodka ;)

Sapphiron
02-12-2013, 12:21
ale jak to sprawdzić gdzie łapie?

shaolin
02-12-2013, 12:24
Wsiasc do auta i macac wszystko, szukac co jest wilgotne. Mozesz wziac recznik papierowy ;)

Sprysk z tylu Ci dziala? Tam czesto padaly weze i sie lalo po tylnej kanapie/bagazniku/boczku. Filtr kabinowy kiedy zmieniales? On lubi zlapac wilgoc jak jest stary i pozniej sieje strach w okolicy ;) Sporo jest mozliwosci.

Sapphiron
02-12-2013, 12:29
filtra kabinowego w mojej golfinie nie mam ;) wężyk... aż sprawdzę bo dawno nie używałem tylniej wycieraczki (przyzwyczajenie z dostawczaka)...

wunat
02-12-2013, 13:30
Sprawdz czy przez lampy tylne nie cieknie do wewnatrz a najlepiej na forum golfa podejrzec ktoredy ten model lubi puszczac wode, bo chyba kazde auto ma swoje miejsca

MstrG
02-12-2013, 14:28
auto odkurzone na cacy, dywaników materiałowych nie ma, tapicerka nie była prana przez ostatni rok...

a szyby jak białe tak białe... wcześniej wystarczyło przetrzeć ręczniczkiem i było można jechać... teraz jak mrozy rano są to trzeba skrobać w środku szyby...

Masz szyberdach?
Podłoga jest idealnie sucha? Żadnego korka nie brakuje w podwoziu?
Posprawdzaj uszczelki przy drzwiach i szybach.

Póki nie znajdziesz źródła możesz kupić pochłaniacz wilgoci.

Sapphiron
02-12-2013, 14:46
szybra nie ma, ot uboższa wersja ;) ale ja tam nigdy nie potrzebowałem takowego ;)
Korki na miejscu, podwozie o dziwo cacy. Uszczelki cacy, przygotowane do zimy.

A jaki pochłaniacz polecasz od gofra 3?

shaolin
02-12-2013, 15:19
filtra kabinowego w mojej golfinie nie mam ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/8hql-2.png
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/3325/8hql.png)

18A - co to jest Twoim zdaniem? ;) OE: 1H0819644B ;)

Sapphiron
02-12-2013, 15:35
ale ja napisałem że nie mam, a nie że nie był przewidziany ;)

shaolin
02-12-2013, 15:37
To znaczy, ze nie powinienes miec auta bo sie nie nadajesz... ;)

Sapphiron
02-12-2013, 15:47
Szało, coś dla ciebie: http://chan.catiewayne.com/z/src/130629203344.jpg

shaolin
02-12-2013, 16:13
Ju szud giw a fak, bo to Ty masz problem z autem, a nie ja :D

Montuj filtr i nie marudz, chyba ze lubisz jak Ci piaskiem i szajsem po oczach wieje ;) Do tego sprawdz czy nie masz mokro pod plastikiem podszybia (a skoro nie masz filtra to mozesz miec tam basen).

JacKill
02-12-2013, 19:56
Nagrzewnica szczelna? Nie śmierdzi płynem jak włączysz ogrzewanie?

Ja nie mam garażu i zimą raz na miesiąc wracając do domu grzeję na maksa a potem wietrzę kilka minut (o ile jest mróz). W ten sposób pozbywam się wilgoci z samochodu.

prz3mo
02-12-2013, 20:40
Sapphiron, jak odstawiasz auto np. wieczorem to na koniec jazdy porządnie je schłodź.
No i oczywiście tak jak piszą przedmówcy, czyli trzeba wyeliminować wszelkie potencjalne elementy, które mogą to powodować.

Sapphiron
02-12-2013, 22:46
nagrzewnica sprawna, 1,5 roku temu wymieniona na nową (zdążyło się wysuszyć ;) )

Dobra spróbuję tego waszego myku z nagrzaniem na full a potem wychłodzeniem. Przednie drzwi kierowcy + bagażnik dadzą radę? czy trzeba wszystkie?

freefly
02-12-2013, 23:14
nagrzewnica sprawna, 1,5 roku temu wymieniona na nową (zdążyło się wysuszyć ;) )

Dobra spróbuję tego waszego myku z nagrzaniem na full a potem wychłodzeniem. Przednie drzwi kierowcy + bagażnik dadzą radę? czy trzeba wszystkie?

Sapphirion nie wygłupiaj się. Chcesz, żeby ludzie pukali się w czoło. Weź zmień ten filtr kabinowy.

Sapphiron
02-12-2013, 23:22
raczej zainstaluj ;)

freefly
02-12-2013, 23:40
raczej zainstaluj ;)

Sprawdzałeś, że nie ma go? pytam serio, bo puszczasz oko i nie wiem, czy żarty sobie robisz.

Sapphiron
02-12-2013, 23:52
Tak. sprawdzałem i nie mam. Sprawdzałem też na podszybiu w rynience pod plastikiem i nie ma tam liści, nie ma zbędnej wody, kanały odpływowe drożne :)

!AGresT
03-12-2013, 08:46
W takiej sytuacji pozostaje jedynie wyłączyć obieg wewnętrzny...

ekonet
03-12-2013, 09:31
Miałem kiedyś Omegę, która miała przeżartą podłogę. Zanim się zorientowałem, to podejrzewałem szyberdach i inne miejsca. A w czasie jazdy po mokrym pod gumowymi dywanikami robiło się mokro.
Jeśli przepuszcza nagrzewnica powietrza, powinieneś czuć charakterystyczny zapach Borygo czy innego paskudztwa.

Sapphiron
03-12-2013, 11:52
Nie mam obiegu zamkniętego ;) to jest prosty nadmuch jak w golfach ;) nic wypaśnego ;)

Nagrzewnica jest cała, ponad rok temu wymieniana na nową bo tamta się przypchała lekko i nie grzało. Ta nowa grzeje jak w piekle. Była wymieniana latem więc zdażyła się wysuszyć ;)

Podłoga jest cała. Tak, też się zdziwiłem ale jest cacy :)

MstrG
03-12-2013, 12:17

Tu nie chodzi o nagrzanie full i wychłodzenie. Chodzi o to, aby nie pozostawiać auta po podróży nagrzanego w środku.
Pochłaniacza wilgoci w aucie nigdy nie stosowałem, ale możesz spróbować.

prz3mo
03-12-2013, 21:51
Tu nie chodzi o nagrzanie full i wychłodzenie. Chodzi o to, aby nie pozostawiać auta po podróży nagrzanego w środku.

Dokładnie.

Pochłaniacza wilgoci w aucie nigdy nie stosowałem, ale możesz spróbować.

Ja kiedyś próbowałem, strata kasy.

Sapphiron
03-12-2013, 22:27
czyli po normalnym używaniu nie zamykać nagrzanego auta tylko wychłodzić i tyle?

Rafał_Sz
04-12-2013, 08:00
Nie mam obiegu zamkniętego ;) to jest prosty nadmuch jak w golfach ;) nic wypaśnego ;)

Nagrzewnica jest cała, ponad rok temu wymieniana na nową bo tamta się przypchała lekko i nie grzało. Ta nowa grzeje jak w piekle. Była wymieniana latem więc zdażyła się wysuszyć ;)

Podłoga jest cała. Tak, też się zdziwiłem ale jest cacy :)
Wyjmij filtr kabinowy i naciągnij na dolną obudowę zwykła pończochę (zamiast filtra, który zimą jest wiecznie wilgotny). Stary, sprawdzony patent.

Było? :)
LuDN2bCIyus

Sapphiron
04-12-2013, 10:32
Wyjmij filtra kabinowy i naciągnij na dolną obudowę zwykła pończochę (zamiast filtra, który zimą jest wiecznie wilgotny). Stary, sprawdzony patent.

O pończochach jako zamiennikach paska klinowego to słyszałem, ale jako zastępstwo za filtr?

shaolin
04-12-2013, 10:36
Wyjmij filtra kabinowy

Oddaj fartucha! :twisted:

Stary, sprawdzony patent.

U Ciebie to chyba tylko STARE patenty... :mrgreen:

Zeby nie bylo OT:
JyPLNtdqpJ8

http://www.speedhunters.com/2013/12/hooker-fat57s-gasser/

Rafał_Sz
04-12-2013, 10:41
Oddaj fartucha! :twisted:
:mrgreen:

U Ciebie to chyba tylko STARE patenty... :mrgreen:

Wprost przeciwnie, coraz młodsze. ;)

shaolin
04-12-2013, 10:43
Wprost przeciwnie, coraz młodsze. ;)

Motoryzacyjny Krzysztof Ibisz? :mrgreen:

Rafał_Sz
04-12-2013, 10:44
Wolę płeć przeciwną. :)

Sapphiron
04-12-2013, 11:09
ale serio patent z pończochą da radę?

!AGresT
04-12-2013, 11:12
Jednak jeśli nie masz teraz wkładu, to założenie pończochy nie będzie miało wpływu na wilgoć.

Rafał_Sz
04-12-2013, 11:23
ale serio patent z pończochą da radę?

Jednak jeśli nie masz teraz wkładu, to założenie pończochy nie będzie miało wpływu na wilgoć.
No właśnie.

Sapphiron
04-12-2013, 11:26
no nie mam wkładu, ale może założę tą pończochę żeby mieć chociaż trochę filtrowane powietrze ;)

Boryszuk
04-12-2013, 11:45
Tylko czystą załóż, nie używaną. Chyba, że tęsknisz za wakacjami nad morzem.

Sapphiron
04-12-2013, 11:46
Tylko czystą załóż, nie używaną. Chyba, że tęsknisz za wakacjami nad morzem.

Wiesz z autopsji?

shaolin
05-12-2013, 06:26
Wyglada na to, ze nowe Porsze to bedzie strzal w dyszke...

http://www.autocar.co.uk/car-video/video-porsche-918-spyder-better-bugatti-veyron

freefly
05-12-2013, 08:03
Wyglada na to, ze nowe Porsze to bedzie strzal w dyszke...

http://www.autocar.co.uk/car-video/video-porsche-918-spyder-better-bugatti-veyron

Miejmy nadzieję, że będzie miał odcinany zapłon i inne zabezpieczenie przed rozlaniem paliwa.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/oPAULWALKERCRASHSITE570-1.jpg?5
źródło (http://i.huffpost.com/gen/1492706/thumbs/o-PAUL-WALKER-CRASH-SITE-570.jpg?5)

shaolin
05-12-2013, 08:14
Taaa... wiecej ludzi ginie we wlasnym domu niz w takich autach, wiec na Twoim miejscu bym sie nie martwil ;) chyba, ze przestaniesz wpuszczac ludzi do wlasnych mieszkan ;)

freefly
05-12-2013, 08:26
Taaa... wiecej ludzi ginie we wlasnym domu niz w takich autach, wiec na Twoim miejscu bym sie nie martwil ;) chyba, ze przestaniesz wpuszczac ludzi do wlasnych mieszkan ;)

Martwię się ponieważ mam takie dwa. Jedno jest co prawdę starawe, bo to Targa z 1976 roku, a drugie to Carrera trzyletnia. To pierwsze było sprowadzone z Kalifornii i wyremontowane, a to drugie jest w leasingu.
Ale skoro twierdzisz, że nie muszę się martwić....

shaolin
05-12-2013, 08:41
Jak sie boisz, ze Ci sie fura zapali po spotkaniu z drzewem to sobie zainstaluj system gasniczy. Sparco, OMP, male, duze, z homologacja FIA, do wyboru do koloru.

I mysle, ze nie ma sensu porownywac Carrery GT i 918 do Twoich, bo to zupelnie inne auta (chociaz znaczek ten sam :mrgreen:).

shaolin
06-12-2013, 07:03
Komus nowego Mustanga?
http://jalopnik.com/the-2015-ford-mustang-is-the-most-advanced-muscle-car-e-1476612775

Rafał_Sz
06-12-2013, 07:31
Tylne zawieszenie zerżnęli z BMW E39. Fajnie, tylko to rozwiązanie ma już prawie 20 lat. :)

Boryszuk
06-12-2013, 08:18
Ostro prą naprzód, w poprzednim modelu zawieszenie było takie samo jak w Fordzie T. :mrgreen:

Rafał_Sz
06-12-2013, 09:09
Podobno model na 2020 ma mieć już seryjnie RDS w radiu. :)

shaolin
06-12-2013, 09:17
Chyba chciales napisac, ze ma miec radio... ;)

Smutne jest to, ze znowu bedzie mustang jak 4gen czyli gejbieda.

Aeon88
06-12-2013, 14:44
Panowie, pilna sprawa. Stanowczo zbyt łatwo robiłem rano bączki pod tesco, na błocie pośniegowym, lodu to tam było tyle co kot napłakał. Muszę kupic opony, komplet. I teraz dylemat - mam 800-900zł. W tej cenie znajdę albo nowe kiepskiej marki albo używane Micheline tyle że 4-5 letnie, bieżnik ok 6mm. Denerwuje mnie fakt, że jest pewna przepaść, można kupić na allegro albo koła nowe, albo 4-5letnie, czyli takie, które zaczynają tracić znacznie swoje właściwości nawet jeśli nie były używane lub używane były mało. Ciężko znaleźć np 2letnie :/

Co będzie lepsze? Zakup 5letnich Michelinów z 5-6mm bieżnika czy nowych Matadorów i innych takich? Mi się zdaje że lepsze nowe miękkie niż 5letnie markowe co zdążyły stwardnieć... Mam rację?

PS. Rozważam jeszcze nowe bieżnikowane. Warte to jest wydawania pieniędzy?

Zolty
06-12-2013, 15:02
5 lat to dużo dla zimowej opony, na Goodyearach już w trzecim sezonie dało się odczuć ze nie trzymają tak jak na początku.
Co do bieznikowanych - nie dotykalbym szczególnie w wersji zimowej .
Lepsze nowe tańszy model niż staruszki .

M_B
06-12-2013, 15:25
Jest jeszcze kwestia rozmiaru, bo jak do tej pory kupowałem 14-calowe tanie opony (Barum, Uniroyal) za 180-190zł/szt., a ostatnio GoodYeary za 215zł/szt., więc różnicy nie ma, a o tym nie wiedziałem.

Aeon88
06-12-2013, 15:32
Muszę kupić 205/60/R15 do 406 coupe. Jeśli bieżnikowane to właśnie na zimę są polecane, bo są miękkie. Do szybkiej jazdy się nie nadają, ale ja nie chcę w zimie jeździć nigdzie ponad 100/h, raczej 60-80 max, więc mi to nie przeszkadza. Interesują mnie opinie o hamowaniu, zachowaniu na mokrym i suchym, na śniegu wiem że będą genialne (bieżnikowane) właśnie ze względu na miękkość.

Mam nadzieję że uda mi się znaleźć 2letnie, bo szkoda mi kasy na 5letnie opony które za rok-dwa będę musiał wywalić.

!AGresT
06-12-2013, 15:33
Też opowiadam się za nowymi, nawet gorszymi. W zimówkach bardzo ważna jest elastyczność gumy.

Aeon88
06-12-2013, 15:46
Ktoś tu jeździł bieznikowanymi lub nowymi markowymi kiepskiej marki?

M_B
06-12-2013, 15:46
Muszę kupić 205/60/R15 do 406 coupe.

A nie możesz 195/65/R15?

Ceny są już dużo niższe i w 900zł zmieścisz się z 4 nowymi bardzo dobrymi GoodYear UltraGrip 8, mam i polecam. ;)

Sapphiron
06-12-2013, 15:53
A nie możesz 195/65/R15?

za 800 można mieć już komplet nowych Vredestein Snowtrac 3 - a podobno są niezłe :)

Aeon88
06-12-2013, 15:57
Nie zaleca się zmniejszania szerokości opony na zimę w stosunku do tego co sugeruje fabryka (ja fabrycznie mam właśnie 205/60/15) jeśli szerokość fabrycznego koła wynosi do 205mm. Węższe opony zimowe są polecane tylko dla szerszych niż 205 opon, i to nieznacznie węższe, nie wolno przesadzić. Zmniejszanie szerokości opony na mniejszą negatywnie wpływa na parametry jazdy, hamowanie i przyczepność, zarówno na prostej jak i na zakrętach. Tylko ryzyko aquaplanningu jest mniejsze, i lepiej się jeździ po głębokim śniegu, ale przy szerokości do 205mm to są różnice minimalne, natomiast hamowanie i przyczepność przy każdych 10mm mniejszej opony zmniejszają się znacznie. 205mm to taki próg opłacalności zakładania węższej opony zimną, do 205mm poprostu przynosi to więcej szkód niż pożytku..

Moje coupe to oczko w głowie i krótko mówiąc znacznie bardziej wolałbym założyć 205mm :P

pinio
06-12-2013, 16:08
Moje coupe to oczko w głowie i krótko mówiąc znacznie bardziej wolałbym założyć 205mm :P
W takim razie powinieneś się wstydzić pomysłu zakupu używanych ;) :)

axer
06-12-2013, 16:13
Też byłbym za nowymi. Opony wymieniam co 4 lata, nawet jeśli bieżnik jest jeszcze ok.

Z tanich zimowych rozejrzyj się za UniRoyalami - miałem w Focusie, polecam.

Aeon88
06-12-2013, 16:17
pinio, przynajmniej nie chcę zakładać 7letnich kapci tylko max 2letnie :P allegro mnie pocieszyło, w całej polsce jest 840 sprzedawanych opon/par/kompletów 205/60/15, z czego na podkarpaciu jest... 1 komplet <facepalm>. Nie wiem czy nie będę musiał przesiąść się na 195/65 :/

!AGresT
06-12-2013, 16:19
Nie zaleca się zmniejszania szerokości opony na zimę w stosunku do tego co sugeruje fabryka

Ciekawe. Ja nawet w instrukcji do Volvo V70 mam podane inne rozmiary zalecanego letniego i zimowego ogumienia. Właśnie o jeden rozmiar w dół. A Szwedzi co nieco o bezpieczeństwie i jeździe zimą wiedzą.

Aeon88
06-12-2013, 16:24
Patrzam na ceneo - 237zł za Continental ContiWinterContact TS850 (w teście ADAC 2013 najlepsza opona) w rozmiarze 195/65/15 !!! Nie sądziłem że będzie aż taka różnica, dla porównania 205/60 starsze TS830 kosztują prawie 400zł sztuka! O_O

195 http://www.ceneo.pl/17020461

205 http://www.ceneo.pl/1619235

shaolin
06-12-2013, 16:52
To jeszcze malo widziales skoro dziwia Cie takie rzeczy... bierz nowe dobre firmowki, a nie jakies kupy bo tu chodzi o Twoje bezpieczenstwo, a skoro twierdzisz, ze to jest Twoje oczko w glowie to tym bardziej bym nie oszczedzal... zwlaszcza, ze nie kupujesz tego co tydzien tylko raz na dluzszy czas.

Aeon88
06-12-2013, 16:56
Ani nawet się nie będę zastanawiał już zarezerwowałem Continentale TS850 960zł komplet i zaraz po nie jadę :D I pomyśleć że dzwoniłem dziś w sprawie targumów :) 195 zamiat 205 to nie będzie duża różnica tym bardziej że biorę 195 praktycznie jedne z najlepszych i to nowe, a 205 miałbym kilkuletnie albo bieżnikowane więc, nie ma sensu kombinować.

PS. Agrest, http://www.opony.com.pl/artykul/czy-wezsze-opony-na-zime-sa-lepsze/?id=18

!AGresT
06-12-2013, 17:29
Aeon - a nie zastanawia Cię, że artykuł jest na portalu sprzedającym opony, a ekspertami są przedstawiciele firm opony produkujące? Nie kojarzy Ci się to z różnicą cen między rozmiarami? :)
Oczywiście, jeżeli założysz, że przejeździsz całą zimę po czystym asfalcie, to ok. Natomiast opony zimowe, a ściśle błotno-śniegowe służą też do jazdy w brei a tam węższe lepiej się "wgryzają", zamiast sunąć po wierzchu.
Zobacz, na jakich oponach startują na rajdach zimowych ;)