PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek motoryzacyjny, wybór auta, części, pogaduchy o motoryzacji itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79

Rafał_Sz
06-12-2013, 19:11
Na kolcach?

Boryszuk
06-12-2013, 19:12
Wąskich kolcach

siona
06-12-2013, 20:10
Wąskich kolcach

Bardzo wąskich.

Rafał_Sz
06-12-2013, 20:18
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/503361-1.jpg
źródło (http://1.fwcdn.pl/ph/05/29/529/50336.1.jpg)

źródło: filmweb.pl

Aeon88
06-12-2013, 21:47
Powiem Wam że jak wyjeżdżałem spod bloku gdzie mam sam lód to bączki puszczałem gdzie popadło, aż strach było jechać więcej niż kilka km/h (!) żeby zdążyć wyhamować. Tymczasem wracając rozpędziłem się trochę bardziej bo się ludzie porozjeżdżali, kręcę kółkiem a autko zamiast sunąć po lodzie dalej prosto - skręcało :D oczywiście nie były to zawrotne prędkości, wkońcu to parking, co nie zmienia faktu że różnica pomiędzy 6letnimi oponami 5mm którymi wyjeżdżałem, a nowymi 8-9mm którymi wracałem na lodzie jest... kolosalna :)

Byłem ostatnio wymieniać koła właśnie na te poprzednie Dunlopy kilkuletnie, chcieli mi sprzedać za 600zł komplet micheline z okolic 2004-2005r, bieżnik był jeszcze ponad 6mm, okolice 7, ale opona blada, twarda. Aż dziw że tyluletnie opony się jeszcze sprzedają w takiej kasie... 0_o

Ogólnie na zimę to po oponach nowych myślę ze najlepszą opcją są opony bieżnikowane jednak. Odlewane są w całości, a nie jak dawniej tylko na zimno sam bieżnik na starą gumę, obecnie zostaje ze starej opony tylko siatka, większość gumy jest nowa. Bieżnik jest bardzo wysoki nawet 10mm, dzięki czemu dobrze odprowadza błoto i ma się czym wgryzać w śnieg, po którym dzięki miękkości mieszanki sunie jak zwariowany. Nie to co stara 5letnia opona używana, nie dość że 2x niższa to twarda jak cholera. Brat ma bieżnikowane właśnie targumy i bardzo sobie chwali, ale on (jak i ja zresztą) nie zasuwa zimą po śniegu 150km/h i do jazdy po mieście/okolicach/wiosce u rodziców są gitara.

Ja trochę dopłaciłem, ale nie żałuję bo to do mojego auta wkońcu a na nie mi się nie zdarza skąpić, fajnie jest mieć coś nowego i dobrego, natomiast po przewertowaniu wszystkiego co pod ręką na temat opon to jak bym miał mały budżet wolałbym kupić NA ZIMĘ bieżnikowane zamiast używanych.

Boryszuk
06-12-2013, 22:58
Ale na lód to nawet najlepsza zimówka Ci nie pomoże...

freefly
06-12-2013, 23:12

Nie tylko na lód.:wink:

qualin
06-12-2013, 23:13

Dokładnie, tylko szkoda że Ci wszyscy przedstawiciele handlowi oraz conajmniej połowa reszty kierowców o tym nie wie i jeżdżą na włączonym trybie nieśmiertelności :)

Strus
06-12-2013, 23:15
Ja mam nóweczki Goodyear UG 7+ i dzisiaj trudno mi było opuścić skrzyżowanie. Przy lekkim dodaniu gazu auto momentalnie uciekało na boki.

.:Gerard:.
06-12-2013, 23:34
@Aeon88 - Szkoda ze nie przeczytałem wcześniej,
Continental-ami miałem złe doświadczenie, szybko sie ścierały i zawsze nie zależnie od recenzji były głośne, opinia nie tylko moja, sąsiad ma przy S-max benz dwie turbiny tylko ze letnie i po sezonie wyglądają jak po rajdzie na torze wyścigowym, mam tez znajomego w zakładzie wulkanizacyjnym i ma to samo doświadczenie, nie chodzi ze są złe tylko ze się dwa razy szybciej ścierają, mam nadzieje ze twój model będzie inny.

Jak ktoś ma zamiar jeszcze kupić opony naprawdę polecam link do DUNLOP (http://www.dunlop.eu/dunlop_plpl/tires/passenger/sp-winter-response-2/index.jsp?from=tf&speedIndex=T) nigdy wcześniej "nie odczuwałem" różnicy miedzy oponami a przy tych jest ogromna, najlepsza jakość na jakich jeździłem, szczególnie gdzie przy małych autach gdzie hałas z pod podwozia dochodzi bardziej niż w limuzynach.

Aeon88
07-12-2013, 10:03
Nie strasz :P niemcy przetestowali z tego co pamiętam też ścieralność, i było ok w TS850, mam nadzieję że się nie pomylili :)

qualin
07-12-2013, 11:01
Rodzice mieli continentale fabrycznie w fordzie i szału nie było, dość głośne i twarde jak na zimówki . Kolega ma wulkanizacje i zawsze odradzal, z tych tańszych klebery i daytony są w miarę spoko.

Sapphiron
07-12-2013, 11:21
A co sądzicie o tych Vredestein Snowtrac 3 ?

Aeon88
07-12-2013, 12:05
Wg ADAC są dobre, zostały wymienione wśród zadowalających modeli opon. Z tymi Continentalami zabiliście mi trochę ćwieka, ale po przeczytaniu opinii w sieci widzę że każde polecane przez Was opony są złe opinie, zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony, to normalne. Continentale też w internecie znajdą złe opinie, jednak jest ich znikoma część. Tak samo jak z inymi polecanymi przez ADAC gumami; Dunlopami, Goodyear'ami itd, każda z najlepszych wg testu opon ma kilka złych opinii na średnio kilkadziesiąt dobrych. Nie ma sie co roztrząsać tylko wsiadać i jechać :) Uspokaja mnie fakt że jak ktoś narzeka na Continentale to na głośność i gorszą jazdę na mokrym łuku od innych topowych opon, natomiast o szybko zużytym bieżniku nikt nic nie pisze, wręcz przeciwnie, także może nie będzie tak źle :)

nowart
07-12-2013, 12:10
Co do bieznikowanych - nie dotykalbym szczególnie w wersji zimowej .

Jeżdziłeś na takich czy tylko słyszałeś? Bo z tym akurat ciężko się zgodzić... Jeśli nalewki to ZWŁASZCZA zimowe. Dlatego, że nadlewają znacznie więcej bieżnika niż w fabrycznych, dzięki czemu z jazdą w błocie, śniegu nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Zarówno w tylnonapędowym, ponad 2 tonowym kolosie jak i w dwóch mniejszych, przednionapędowych hatchbackach. Ma to pewnie swoje negatywne strony w postaci trochę większego hałasu na suchym asfalcie czy gorszych warunków prowadzenia przy większych prędkościach ale ja tego nigdy w szczególny sposób nie odczułem. Może też dlatego, że jeżdzę bardzo spokojnie, rzadko kiedy przekraczam 120km/h. Zwłaszcza zimą...
Używam od lat Markgumów i ze swojej strony mogę jedynie polecić. Nie miałem nigdy problemów, wyważały się świetnie, nie pękały, nic nie odpadało. A temat podłapałem przed paroma laty, od kiedy zacząłem poznawać ludzi ścigających się zawodowo na torze poznań (i nie tylko oczywiście). Sami na nich latają i mi je polecili, nie ma najmniejszych powodów do narzekania.
Choć tak po prawdzie z opiniami - zwłaszcza w sieci - jest jak z dupami, każdy ma swoją. Wszystko zależy od wielu czynników, na jaki egzemplarz się trafiło, od stylu jazdy, warunków, umiejętności i wielu innych.

Aeon88
07-12-2013, 12:34
Przez ostatnią dobę przewertowałem masę informacji o bieżnikowanych, moich dwóch braci jeździ od kilku sezonów na bieżnikowanych, i powiem Ci że nikt złego słowa o nich nie powiedział. Brat tydzień temu kupił kolejny komplet z Mielca. Zakładając że nie jeździsz w zimie z prędkościami 150+, i nie wymieniasz kół na letnie w maju tylko odrazu jak temperatura wzrośnie do stałej średniej 6-7 stopni to w tej cenie naprawdę nie ma lepszych gum. Bracia twierdzą że nie zdażyło im się gdzieś nie dojechać (jeden jest przedstawicielem handlowym, czasem jeździł swoim autem w teren), po śniegu tną REWELACYJNIE (do rodziców dojeżdżamy często po 30cm śniegu świeżym, starsze osoby nie odwalają śniegu codziennie jak my młodzi), błoto trzaska na boki tylko "wióra lecą", zero problemów z poślizgami, hamowanie na lodzie świetne bo są miękkie. Wiadomo - jeśli chcesz jeździć 200km/h po autostradzie i masz ciężką nogę siedząc w mocnym aucie lepiej kupić markowe, bo pewniejsze przy szybszych prędkościach, a i guma jednak trochę inna niż odlewana w Mielcu, wkońcu sam bieżnik to nie wszystko. Ale jak masz szybkie auto, to stać cię i na szybkie opony. Dla przeciętnego kowalskiego bieżnikowane koła będą znacznie lepsze niż jakiekolwiek kilkuletnie używane, a cena taka sama.

Gdyby opony 195 też kosztowały 400zł/sztuka i byłbym zmuszony kupić używane, po przeanalizowaniu za i przeciw napewno wybrałbym zamiast nich nowe bieżnikowane. Na lato napeno używki, bo bezpieczniejsze, ale w zimie jeździ się wolno, a bieżnik w bieżnikowanych będzie znacznie lepiej się spisywał niż twardy w starych używkach, nawet z najwyższej półki.

qualin
07-12-2013, 12:40
hamowanie na lodzie świetne bo są miękkie.

Taaa na pewno hamują na lodzie :) żadna opona nie hamuje na lodzie, chyba, że ma kolce. I nie ma znaczenia jak miękka guma jest, lód to lód i wszystko się po nim ślizga.

Aeon88
07-12-2013, 12:49
Nie prawda. Każda opona inaczej się zachowuje na lodzie. Mówiąc hamowanie na lodzie świetne nie chodziło mi przecież o to że jedziesz sobie 50km/h po lodzie wciskasz hamulec i auto staje... Trochę wyobraźni qualin :P Chodziło mi o to że ogólnie na lodzie hamulec działa - auto zwalnia, można wyhamować, powoli, ale można. Poczytaj testy, jedne opony mają na lodzie X drogę hamowania, inne mają 1.3x X. Bieżnikowane wypadają tu bardzo dobrze przez miękki bieżnik. Łopatologicznie żeby Ci to pokazać to Ci powiem żebyś sobie poszedł autem pojeździł po lodzie na oponach starych i na nowych, zobaczysz że na starych dotkniesz hamulec lekko i już wskakuje ABS - zero hamowania. Na nowych wciskasz hamulec lekko to ABS się nie załącza, opony dają radę zmniejszać skutecznie prędkość. Sam tak miałem wczoraj jak jechałem wymienić koła na nowe - z parkingu wyjeżdżałem bokiem, jak jechałem na nowych kołach do domu próbowałem auto wprowadzić w poślizg i było znaaacznie ciężej, auto jechało tam, gdzie chciałem. Hamowanie też znacznie lepsze, ABS załączał się przy znacznie silniejszym hamowaniu niż na starych kołach.

qualin
07-12-2013, 13:02
Dalej się nie zgodzę. Na lodzie nie ma różnicy, jeździłem na różnych oponach i na gołym lodzie żadna nie hamuje, ABS skutecznie nie pozwala na to.
Może mylisz ubity śnieg z lodem. Tak samo jest z butami, na zime mam Salomony za trochę powyżej 500 zł i na lodzie zachowują się tak samo jak buty zimowe z Tesco za 50 zl.

!AGresT
07-12-2013, 13:05
Na kolcach?

Nie zawsze. Przed każdym zimowym rajdem komisja orzeka, czy można stosować kolce, czy nie. Wiele z nich odbywa się więc na zimówkach - tych samych, do których wkręca się kolce.
Tak się głupio składa, że w '94 byłem na wyścigu Chamonix 24 i przy okazji zaliczyłem trzydniowy kurs jazy na torze lodowym (GM). Ganialiśmy autami na wąskich zimówkach, bez kolców i dało się nawet na jednaj z hopek oderwać wszystkie koła od podłoża :) (calibrą turbo 4x4).

qualin
07-12-2013, 14:29
Łoooooo calibra turbo w 94 r to była nówka sztuka :) fajnie :)

!AGresT
07-12-2013, 14:31
No, zabawa była super. Kilka godzin z dobrym instruktorem daje dużo więcej niż długie lata własnych prób i doświadczeń.

07-12-2013, 14:54
@Aeon88 - nie chodzi ze Continental jest zły tylko jakie ma minusy, największy to zużycie, jakość parametry bieżne ma na miarę światową a w rankingach nawet w na pierwszych miejscach Test (http://www.testberichte.de/p/continental-tests/wintercontact-ts-850-testbericht.html) W praktyce i odczucia opinii użytkowników jw.

Sapphiron
07-12-2013, 20:10
Słuchajcie, co sądzicie o odmrażaczach w płynie do szyb? można tego spokojnie używać bez jakiegoś uszczerbku dla uszczelek itp?

JacKill
08-12-2013, 01:52
Używałem 3 lata w poprzednim samochodzie, nic się nie działo. Autoland Mors konkretnie. Jest tez dobry Sonax, ale droższy.

Sapphiron
09-12-2013, 02:09
A ktoś używał takiego uchwytu do telefonu?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/9937/nqxy.jpg)

Sprawdza się toto czy totalnie nie na nasze drogi?

qualin
09-12-2013, 10:01
Jeżeli oryginalne clingo to brać :) świetny uchwyt.
Trzeba tylko pamiętać, żeby przyklejac jakiś kawałek plastiku czy czegoś w momencie kiedy nie ma na uchwycie telefonu. Inaczej zakurzy się i nie będzie się lepic, no i trzeba będzie go zdjąć do umycia.

Poza tym to chyba bardziej pytanie do działu GSM niż tutaj :P

Aeon88
09-12-2013, 10:45
Sapphiron, każdy uchwyt o podobnej do powyższej budowy zda egzamin, wystarczy że zaciski będą dobrze trzymać, a trzymają w każdym który nie kosztuje 20-30zł tylko ciut więcej. Jeśli to coś powyżej ma klej na powierzchni tego zielonego to jest to bezsens, przecież telefonu w uchwycie nie ma w aucie przez 80% czasu. Po drugie jak będzie wyglądał taki telefon cały upaciany w kleju?

Nie kombinuj, kup zwykły uchwyt za 50-60zł, tylko nie z 20cm ramieniem bo to lata jak ..... na wietrze, tylko taki jak podałeś wyżej, gdzie telefon jest tuż przy szybie. I będzie Pan zadowolony. Ja mam taki za 50zł i nie narzekam:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/pol_pl_UchwytsamochodowyNokiaCR123uniwer-2.jpg
źródło (http://nokiaskleponline.pl/pol_pl_Uchwyt-samochodowy-Nokia-CR-123-uniwersalny-3162_1.jpg)

JacKill
09-12-2013, 10:55
A ja takiego, oryginalnego Nokii:

źródło (http://img05.tablica.pl/images_tablicapl/71817569_1_644x461_nowy-uchwyt-na-szybe-do-nokia-e52-kartuzy.jpg)

Kupiłem z Nokią E52, potem miałem w nim HTC Legend a teraz Lumię 800. Wszystkie trzyma bez zarzutu i jest bardzo mały. Koszt - 25 zł :)

Boryszuk
09-12-2013, 10:58
Większe telefony się w to nie mieszczą. Ja mam uchwyt Samsunga.

Aeon88
09-12-2013, 11:32
W CR-123 wchodzi moja L920 bez problemu, nie wiem jak by było z 5" potworami, pewnie gorzej :)

Sapphiron
09-12-2013, 11:56
no ja mam tylko NeoV więc raczej mniejszy od l920 ;)

verus
09-12-2013, 13:54
Jeśli nie było to polecam :-)
Wiemy, kiedy rozpadnie się twój samochód
http://motoryzacja.interia.pl/testy/uzywane/news/wiemy-kiedy-rozpadnie-sie-twoj-samochod,1969605

qualin
09-12-2013, 14:57
Sapphiron, każdy uchwyt o podobnej do powyższej budowy zda egzamin, wystarczy że zaciski będą dobrze trzymać, a trzymają w każdym który nie kosztuje 20-30zł tylko ciut więcej. Jeśli to coś powyżej ma klej na powierzchni tego zielonego to jest to bezsens, przecież telefonu w uchwycie nie ma w aucie przez 80% czasu. Po drugie jak będzie wyglądał taki telefon cały upaciany w kleju?
Genialne są takie rady jak ktoś ocenia coś o czym pojęcia nie ma.
Clingo nie mają kleju, to specjalny materiał o lepkich właściwościach. Nic na tel nie zostaje. Uchwyt ten nie ma też zacisków. Jest to praktycznie jeden z najlepszych telefonowych uchwytów.

sote
09-12-2013, 16:09
ja tez polecam nokie cr-123 nexus 4 pieknie w tym siedzi, a sam uchwyt mocny i baaardzo dobrze trzyma sie szyby.

nowart
09-12-2013, 16:34
Genialne są takie rady jak ktoś ocenia coś o czym pojęcia nie ma.
Clingo nie mają kleju, to specjalny materiał o lepkich właściwościach. Nic na tel nie zostaje. Uchwyt ten nie ma też zacisków. Jest to praktycznie jeden z najlepszych telefonowych uchwytów.

Nie jestem zainteresowany ale tak z czystej ciekawości pytam. Faktycznie telefon się tego trzyma, gdy auto podskakuje na dziurach i jest na nim położony dokładnie w pionie?

stig
09-12-2013, 16:47
Polecam to rozwiązanie (http://www.tetrax.pl/). Stosuję pod ponad roku i jestem bardzo zadowolony.

09-12-2013, 17:05
Najgorsze to są te przyssawki na szybę, mam w ducato dwa uchwyty, jeden na navi drugi na TV od kamery cofania, nie raz nie dwa zbierałem z podłogi urządzenia a szczególnie w zimę, navi tak przymocowałem żeby oparta była o "deskę" a uchwyt od TV trzyma klamra od podstawy notatnika, oryginalna w ducato znajdująca sie po środku dechy.

Bezpieczniej dla telefonu to zestawy głośnomówiące Bluetooth lub radio z taka funkcja.
Na szczęście mam w Ducato system Blue&me bo bym z trzecim jak choinka obwieszony jeździł.

qualin
09-12-2013, 17:42
Nie jestem zainteresowany ale tak z czystej ciekawości pytam. Faktycznie telefon się tego trzyma, gdy auto podskakuje na dziurach i jest na nim położony dokładnie w pionie?

Trzyma bardzo mocno. Wpisz na yt clingo to znajdziesz jakieś testy :)

Aeon88
09-12-2013, 17:55
Faktycznie telefon się tego trzyma, gdy auto podskakuje na dziurach i jest na nim położony dokładnie w pionie?

O to samo się obawiałem. A jak np telefon nie jest idealnie płaski i powierzchnię styku ma szerokości 5mm? Moja lumia 920 to spora cegła i ma jajowaty tył, nie płaski. Nada się? NeoV też nie ma płaskiego tyłu z tego co pamiętam. Druga sprawa zaklejanie tego za każdym razem żeby kurz nie osiadł - średnio wygodne, za każdym razem jak zapomnisz trochę kurzu osiądzie i już trzyma telefon gorzej. Ok, jestem teoretykiem, nie miałem clingo w rękach, ale tak to widzę. Być może błędnie.

W pewnych sprawach jestem leniem i wolę coś co trzyma się mocno i sztywnie, bez zbędnego dbania o tą rzecz. I takie CR-123 jest w tym wypadku idealne.

Sapphiron
09-12-2013, 18:36
tak ogólnie to na desce rozdzielczej mam Gecko i jak nie potrzebuję nawigacji to telefon tam sobie leży i się trzyma. Problem jednak leży teraz w tym że potrzebuję używać telefonu jako rejestrator jazdy i szukam dobrego rozwiązania jak toto przymocować tak żeby widziało drogę i trzymało się dobrze :)

qualin
09-12-2013, 19:09
Ponoc ori uchwyt samsunga do galaxy daje rade i nie zaslania w wielu telefonach obiektywu.

Boryszuk
09-12-2013, 19:31
U mnie zaslania :P Zarowno w S3 jak i Nexusie 4. Ale podejrzewam, ze mozna by go jakos inaczej zamontowac, np. obrocic o 90 stopni.

Grzybu
09-12-2013, 22:47
Polecam to rozwiązanie (http://www.tetrax.pl/). Stosuję pod ponad roku i jestem bardzo zadowolony.
Ciekawe, czy przy szybkim zdejmowaniu telefonu/nawigacji nie wyindukują się niebezpieczne prądy?

stig
09-12-2013, 23:08
Ciekawe, czy przy szybkim zdejmowaniu telefonu/nawigacji nie wyindukują się niebezpieczne prądy?Nic niepokojącego nie zauważyłem. Znajomy używa takich 2 (navi i telefon), dłużej ode mnie – też na nic się nie skarżył.

ekonet
09-12-2013, 23:12
Nie mam akurat takiego, to coś nowego. Ale od kilkunastu lat mam specjalne ogumowane magnesy, kiedyś były w sprzedaży jako uchwyty do telefonów. Dawne baterie w telefonach miały własności magnetyczne, teraz trzeba stosować małe blaszki, ja wkładam je pod tylną część obudowy. Trzyma się SGSII (od lutego), SGSIII (od tygodnia), N8 ma naklejoną z tyłu podkładkę stalową i się trzyma (dwa lata). Nigdy nic nie spadło, nie ma też żadnych zakłóceń w działaniu telefonów. Nawigacja hula, zasięg jest. Nie ma nic wygodniejszego - jednym ruchem kładziesz na magnes i jednym ruchem zdejmujesz. Jestem burżuj i mam dwa magnesy, po stronie kierowcy i po stronie pasożyta. ;)

Ciekawe, czy przy szybkim zdejmowaniu telefonu/nawigacji nie wyindukują się niebezpieczne prądy?
Bajki o żelaznym wilku. ;)

Sapphiron
09-12-2013, 23:15
kurde i wcale nie takie drogie...

Grzybu
09-12-2013, 23:19
Bajki o żelaznym wilku. ;)
A tak tak... Maxwell się chyba ten wilk nazywał ;)

ekonet
09-12-2013, 23:24
A tak tak... Maxwell się chyba ten wilk nazywał ;)
Pan James przez chwilę poużywał sobie tylko na jednym z moich telefonów, jakiś mały Bosch srebrny, dobrze ponad 10 lat temu - parę razy posypały się znaki na wyświetlaczu i tyle. ;)

A właśnie - mam Motorolę Associate 2000, stan kolekcjonerski, nieskazitelna, w pudełku - może ktoś szuka? :mrgreen:

Sapphiron
09-12-2013, 23:34
A właśnie - mam Motorolę Associate 2000, stan kolekcjonerski, nieskazitelna, w pudełku - może ktoś szuka? :mrgreen:

A któryś z zielonych kumaków ostatnio w innym wątku groził paluchem za próby sprzedaży poza giełdą ;)

ekonet
09-12-2013, 23:39
A gdzie ja coś sprzedaję? Myślisz, że to warte chociaż pięć złotych? :mrgreen:

Rafał_Sz
10-12-2013, 07:46
W tym telefonie to samej miedzi będzie z 15 kg. ;)

sote
10-12-2013, 12:01
zmotoryzowani - uzywa ktos (kto parkuje auto pod chmurka) takiej oslony na przednia szybe?
Zastanawialem sie juz kiedys na zakupem tego, ale nie wiem czy to faktycznie ma sens.
Czy ta oslona sprawi ze nie bede musial skrobac szyby rano?
Nie podoba mi sie tez to w takiej oslonie ze musialbym ja wrzucac do bagaznika, wiec ewentualny snieg, ktory na niej bedzie, splynie mi pieknie wewnatrz auta...

Co myslicie?

shaolin
10-12-2013, 12:16
Oslona sprawi, ze Ci sie przyklei to do szyby i bedziesz musial skrobac szybe z tego, a nie ze szronu ;) Kup se Murska 575.

Sapphiron
10-12-2013, 12:19
mosiężna skrobaczka? :shock: to w ogóle bezpieczne?

ekonet
10-12-2013, 12:20
mosiężna skrobaczka? :shock: to w ogóle bezpieczne?
Jak najbardziej. Mam i używam.

Sapphiron
10-12-2013, 12:25
i serio nie rysuje szyb nawet przy mocnym oblodzeniu?

Rafał_Sz
10-12-2013, 12:25
Oslona sprawi, ze Ci sie przyklei to do szyby i bedziesz musial skrobac szybe z tego, a nie ze szronu ;) Kup se Murska 575.
Chyba chiński śnieg tak ma. ;) Przykrywam szyby zimą i jeszcze nigdy mi nic do niczego nie przymarzło. :)

shaolin
10-12-2013, 12:34
Eh... juz nic nie mozna zareklamowac! :razz:

Amadeusz
10-12-2013, 12:37
zmotoryzowani - uzywa ktos (kto parkuje auto pod chmurka) takiej oslony na przednia szybe?

Kup se Forda z grzaną szybą :)

sote
10-12-2013, 12:38

taniej bedzie kupic jednak oslonke ;)

Rafał - czyli co? zdaje toto egzamin?

shaolin
10-12-2013, 12:40
Taniej bedzie kupic Murska 575, bo kosztuje <7zl. :twisted:

Amadeusz
10-12-2013, 12:44
taniej bedzie kupic jednak oslonke ;)
Sprawdź dokładnie tą osłonkie bo one faktycznie przyklejają się do szyby. Miałem jednej nocy to wiem :)

sote
10-12-2013, 12:50
Sprawdź dokładnie tą osłonkie bo one faktycznie przyklejają się do szyby. Miałem jednej nocy to wiem :)

moze sie roztopila od tej Twojej grzanej szyby? :twisted:

M_B
10-12-2013, 13:00
Te skrobaczki Murska ma połowa forumowego shouta i wszyscy je mają i zachwalają. Ja też :D
Raz mi nie zadziałała, ale to była ekstremalna sytuacja.

sote
10-12-2013, 13:01
M_B - a co to za ekstremalna sytuacja byla?

Boryszuk
10-12-2013, 13:01

Wolałbym autobusem jechać :-P

Amadeusz
10-12-2013, 13:06
Te skrobaczki Murska ma połowa forumowego shouta i wszyscy je mają i zachwalają.
Chcą się kumplować z Shaolin to chwalą :-P

shaolin
10-12-2013, 13:07

Zapomnial wziac ze soba :razz:

Chcą się kumplować z Shaolin to chwalą :-P

:mrgreen:

I dlaczego sporo osob pisze moj nick zaczynajac duza litera? :razz:

Rafał_Sz
10-12-2013, 13:09
Rafał - czyli co? zdaje toto egzamin?Tak, zdaje. Nawet taki chłam z Tesco za 10 zł. Jedyne co robię, to przed parkowaniem wyłączam parę minut wcześniej nawiew ciepłego powietrza na szybę, że padający śnieg nie topniał zamieniając się później w lód.

ekonet
10-12-2013, 13:21
Te skrobaczki Murska ma połowa forumowego shouta i wszyscy je mają i zachwalają. Ja też :D
Raz mi nie zadziałała, ale to była ekstremalna sytuacja.

Zapomniał zabrać ją z domu. :mrgreen:

I dlaczego sporo osob pisze moj nick zaczynajac duza litera? :razz:
Źle pojęty szacunek. :)

sote
10-12-2013, 13:21
czyli musze dopisac do listy zakupowej to ustrojstwo, najwyzej bede w plecy 10zl ;)

Rafał_Sz
10-12-2013, 13:46
Zapomnial wziac ze soba :razz:

Zapomniał zabrać ją z domu. :mrgreen:
Tu przerwał, lecz róg trzymał, wszystkim się zdawało,
Że Wojski wciąż gra jeszcze, a to echo grało...

:D

shaolin
10-12-2013, 13:49
Stary jest, daj mu szanse... ;)

M_B
10-12-2013, 15:49

2-3mm warstwa lodu. U nas, prawie w górach, się tak zdarza. Tak zawiało. ;)

kakersik
10-12-2013, 18:07
O tych skrobaczkach od shao to już tu wiele razy czytałem. Może i ja bym sie skusił. Shao powiedz o nich coś więcej.

Boryszuk
10-12-2013, 18:11
Działają jak każda przyzwoita skrobaczka. Nie mają magicznych właściwości.

!AGresT
10-12-2013, 18:26
Wyręczę shao - coś więcej.
Tak mnie zastanawia - borsuki to zapadają w sen zimowy?
Acha, żeby było w temacie, przykrywanie szyby działa, tylko nie można przykrywać, kiedy jest ciepa. Każda skrobaczka może porysować szkło, jeśli jest ono brudne, co zimą na obszarze poza zasięgiem wycieraczek jest normą.

shaolin
11-12-2013, 02:27
Jedyna przewaga to miedziane ostrze, w ktore nie wbija Ci sie syf jak w plastikowe skrobaczki (w podrobkach jest stalowe, ktore rdzewieje), mala, lekka i tania. Lezy w rece lepiej niz Nikon Df ;)

Rafał_Sz
11-12-2013, 07:25
Co z Ciebie za Polak, jak Ty miedzi od mosiądzu nie odróżniasz. :);)

shaolin
11-12-2013, 07:48
A no moze, nie kradlem to nie wiem ;)

Rafał_Sz
11-12-2013, 08:15
Zaraz tam kradłem. Się wypełniało wymogi ustawy recyklingowej za młodu, to się wie. ;)

shaolin
11-12-2013, 08:29

Co nie zmienia faktu, ze za te 5zl Murska daje rade w wiekszosci przypadkow ;)

Komus mini?
http://www.speedhunters.com/2013/12/cooper-von-wankel-moonshines-rotary-mini/

kakersik
11-12-2013, 10:17

Co nie zmienia faktu, ze za te 5zl Murska daje rade w wiekszosci przypadkow ;)

A gdzie to kupić?

stig
11-12-2013, 10:19
murska575.pl ?

ekonet
11-12-2013, 11:24
A gdzie to kupić?
O Allegro nigdy nie słyszał? :mrgreen:

shaolin
11-12-2013, 11:49
Link od Marcina jest do wlasciwego ziutka. Caly shout tam sie zaopatrzyl z mojego polecenia ;)

Rafał_Sz
11-12-2013, 11:50
Link od Marcina jest do wlasciwego ziutka. Caly shout tam sie zaopatrzyl z mojego polecenia ;)Chcesz czy nie chcesz?

shaolin
11-12-2013, 12:14
Chce czy nie chce, ale co? ;) Pytasz, czy chce, zebys mi kupil? Czy chce bana za reklamy czy co? :mrgreen:

Rafał_Sz
11-12-2013, 12:24
Czy chce bana za reklamy czy co? :mrgreen:
Bystrzak z Ciebie. :);)

Sapphiron
11-12-2013, 12:25
jaka jest trwałość tych skrobaczek? jedna na sezon starczy czy więcej szykować?

coach_lodz
11-12-2013, 12:31
jaka jest trwałość tych skrobaczek? jedna na sezon starczy czy więcej szykować?

szykuj więcej bo Ci znajomi "zabiorom" ;)

shaolin
11-12-2013, 12:35
Przezyja wiecej niz Twoje auto.

Sapphiron
11-12-2013, 12:37
nie no bo zamawiam do każdego auta w rodzinie i nie wiem czy brać po dwa czy jedno styknie na sezon ;)

shaolin
11-12-2013, 12:39
Czy to znaczy, ze nie masz znajomych? :twisted:

Bierz po 2, +5 na zapas.

Amadeusz
11-12-2013, 12:43
Bierz po 2, +5 na zapas.
Za tyle sztuk to mu szmatę na szybę dorzucą w gratisie, żeby miał co skrobać po nocy :P

Sapphiron
11-12-2013, 12:50
Czy to znaczy, ze nie masz znajomych? :twisted:

tzn że moi znajomi nie są kradziejami ;) poza tym tym których traktuję jak "rodzinę" też kupuję :)

coach_lodz
11-12-2013, 13:05
tzn że moi znajomi nie są kradziejami ;)

nie w tym rzecz... będą robić maślane oczy i mówić "daj" i "plis" ;)

Sapphiron
11-12-2013, 13:07
dlatego tym którzy mogą tak robić kupuję też jako prezent na święta ;) szczypałbym się jakby kosztowały 50zł sztuka, ale 5zł?

Dobra zamówiłem dla siebie dwie sztuki i dla rodzinki po sztuce ;) zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

velaskez
14-12-2013, 04:37
Link od Marcina jest do wlasciwego ziutka. Caly shout tam sie zaopatrzyl z mojego polecenia ;)

Ty sie lepiej gałganie przyznaj, ile procent masz od tego ziutka z tych każdych 5 zł...

!AGresT
14-12-2013, 09:03
On te skrobaczki w Chnach składa.

shaolin
14-12-2013, 15:09
Ty sie lepiej gałganie przyznaj, ile procent masz od tego ziutka z tych każdych 5 zł...

Mam z tego 145.24% ;) czyt. fige z makiem.

Jak wrazenia z obcowania z beja po passku? Oprocz tego, ze brakuje Ci 4 lap... ;)

Sapphiron
14-12-2013, 16:20
A ja chyba rozwiązałem swój problem z zarosiałymi a przy mrozie zamarzniętymi szybami ;)

Kupiłem najprostszy pochłaniacz wilgoci, na opakowaniu jest że ogarnia 30mk. Parę dni wewnątrz i problem z głowy :) Owszem, lekka mgiełka się na samym poczatku jazdy pojawia (ot efekt chuchania kierowcy ;) ) ale zaraz znika przy włączonym nawiewie na szybę :)

MstrG
14-12-2013, 20:37
A ja chyba rozwiązałem swój problem z zarosiałymi a przy mrozie zamarzniętymi szybami ;)

Kupiłem najprostszy pochłaniacz wilgoci, na opakowaniu jest że ogarnia 30mk. Parę dni wewnątrz i problem z głowy :) Owszem, lekka mgiełka się na samym poczatku jazdy pojawia (ot efekt chuchania kierowcy ;) ) ale zaraz znika przy włączonym nawiewie na szybę :)

To jednak dobrze Ci doradziłem :)
Kiedyś niektórzy smarowali szybę szamponem i wycierali do sucha. Ponoć to przeciwdziałało parowaniu.

velaskez
15-12-2013, 22:33
To jednak dobrze Ci doradziłem :)
Kiedyś niektórzy smarowali szybę szamponem i wycierali do sucha. Ponoć to przeciwdziałało parowaniu.

To działa, ja mam tak wszystek maski do nurkowania porobione :mrgreen:

ekonet
15-12-2013, 22:48
wszystek maski
?
Na szybkę maski to się pluje. :)

Boryszuk
15-12-2013, 22:53
A jeśli to nie działa to się maskę przedmu****e.

ekonet
15-12-2013, 23:00
Maskę się zawsze przedmu****e, cokolwiek to znaczy. :)

velaskez
17-12-2013, 08:35
Mam z tego 145.24% ;) czyt. fige z makiem.

Jak wrazenia z obcowania z beja po passku? Oprocz tego, ze brakuje Ci 4 lap... ;)

Uklad sterowania strasznie elektryczny. Cena w porownaniu z paskiem byla ta sama, wiec beja ubozsza troche jest. Brakuje mi elektrycznego sterowania siedzeniami i podgrzewanej przedniej szyby, szczegolnie teraz.
Co do wrazen z jazdy, no fajnie pozamiatac tylem czasem, jest troche twardsza od paska w srednim ustawieniu twardosci zawieszenia. Skora na siedzeniach jakas taka milsza. No i sterowanie navi, radiem i ogolnie tym co jet wbudowane jest o niebo lepsze.

Z tego wszystkiego najbardziej, poza 4ro lapem, brak chyba dsg. Jest 8mio stopniowy automat, ale zmienia biegi jakby byl wprost z autosana wyciagniety. Szarpie strasznie. Ale pewnie mnie sie w d poprzewracalo :D

Dlatego chyba w tej kategorii cenowej za nowy woz, jakbym bral dla siebie i nie byloby to firmowe, to wzialbym wlasnie paska w full opcji, albo superba w full opcji i jeszcze by zostalo na waciki. Za beje z takimi dodatkami trzeba by dac z 50tys wiecej, a zamiana tych dodatkow na fakt lansu z jezdzenia bmw do mnie nie przemawia. Choc wiem ze sa tacy ludzie, ktorzy wybiora bmke, chocby miala byc totalnie gola.

shaolin
17-12-2013, 08:41
Choc wiem ze sa tacy ludzie, ktorzy wybiora bmke, chocby miala byc totalnie gola.

Np. nasz Borsuk :mrgreen:

Wpadaj do mnie, pojezdzimy :mrgreen:

Rafał_Sz
17-12-2013, 09:01
Jest 8mio stopniowy automat, ale zmienia biegi jakby byl wprost z autosana wyciagniety. Szarpie strasznie. Ale pewnie mnie sie w d poprzewracalo :D

No i co ja mam teraz napisać, że w dzisiejszych czasach nie potrafią już nawet dobrze skrzyni zrobić? :) W moim 15 letnim padle nawet w okolicach czerwonego pola nie czuć zmiany biegów, chyba, że skrzynia mocno redukuje w trybie S, ale i to nawet są bardziej szarpnięcia głową od przeciążenia przy hamowaniu niż wynik niewłaściwej pracy przekładni.

I szczerze mówiąc, jakbym miał wydać 140 tysi na gołe BMW, to też bym wybrał wypasionego Passata lub Skodzinę.

shaolin
17-12-2013, 09:07
Ja tez nie czulem nigdy szarpania w bejcach.

I Skoda rox!

stig
17-12-2013, 09:08
No to zrobiliście teraz velaskezowi problem. Bankowo szuka teraz kogoś z podobną bejcą, żeby się przejechać i móc potwierdzić, że ma spartoloną skrzynię. ;)

Rafał_Sz
17-12-2013, 09:11
I to jest bardzo możliwe, te 8 biegowe automaty mają bardzo dobre opinie, coś musi z nią być nie halo.

elanek
17-12-2013, 09:30
Mój znajomek ma 330 d kombi na czterech łapach. Po dwóch awariach automatu wstawił manuala i śmiga :).

velaskez
17-12-2013, 09:36
No to zrobiliście teraz velaskezowi problem. Bankowo szuka teraz kogoś z podobną bejcą, żeby się przejechać i móc potwierdzić, że ma spartoloną skrzynię. ;)

Stigi, gdyby to był mój samochód, to bym się martwił. A to pracowniczy. Jestem luźny jak gacie na wietrze. Ale fakt, przejechałbym się inną dla sprawdzenia.

Jeśli mówicie, że ma nie szarpać, to oddamy do serwisu BMW niech coś z tym zrobią. Wrażenia z jazdy aktualnie są podobne do czterostopniowego automatu z Passata B5 sprzed 10 lat.

shaolin
17-12-2013, 10:23
Czasami szarpanie wynika z zonka w sofcie, czasami z zonka w mechanicznego. Wrazenia sa lepsze niz w 100 letnim Passku ;)
Ale najlepszy automat to i tak ten w aparacie... :mrgreen:

velaskez
17-12-2013, 11:07
To sprawdzimy co jest nie tak. Jeszcze gdyby mieli rozne opcje automatow, a tu jeden i ciezko mi uwierzyc ze robia taki szajs :P

shaolin
17-12-2013, 11:11
To nie oni go robia tylko ZF, a ZF szajsu nie robi ;) to GM robilo szajs ale to bylo dawno temu ;)

shaolin
17-12-2013, 11:57
http://www.topgear.com/uk/car-news/stig-drives-top-gear-track-360-app-2013-12-12

Rafał_Sz
17-12-2013, 12:14
http://www.topgear.com/uk/car-news/stig-drives-top-gear-track-360-app-2013-12-12

Tu masz polską wersję: ;)
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,15148821,Wjechala_do_przejscia_podziemnego _przy_Rotundzie__WIDEO_.html

shaolin
17-12-2013, 12:17
Najs. Ladnie wycelowala, moglaby grac w kregle albo w snookera ;)

Pienia
17-12-2013, 15:17
witam! potrzebuje nowe bieżnikowane opony zimowe 215/60/16...szukam i szukam, cholera może jakoś nieudolnie i nie mogę znaleźć nic w necie...może ktoś pomoże?

Rafał_Sz
17-12-2013, 16:00
Jak to ma być do busa, to raczej profil 65? Bo taki wymiar to raczej opony "c" mają.

Pienia
17-12-2013, 17:18
nie, nie do busa...taki rozmiar ma np. ford s-max...chyba nikt takiego rozmiaru nie robi...

MstrG
17-12-2013, 17:35
nie, nie do busa...taki rozmiar ma np. ford s-max...chyba nikt takiego rozmiaru nie robi...

Profil HP8 CARVING 215/60 r16

Pienia
17-12-2013, 17:50
wielkie dzięki!

Sapphiron
18-12-2013, 10:15
uaaa, wypróbowałem dzisiaj wkońcu Murską ;) pięknie zbiera z szyby do czysta :)

stock
18-12-2013, 10:19
nie robi rys ? Ja tez zakupiłem dwie sztuki - okazji do testów jeszcze nie było.

shaolin
18-12-2013, 10:20
Marcin zrobiles chociaz prawo jazdy, ze szyby chcesz skrobac? ;)

Co Wy z tym rysowaniem szyb... jakby rysowalo to bym przeciez nie mowil, zeby to kupowac. Nie jestem szklarzem ;)

sote
18-12-2013, 10:21
u mnie tez murska przetestowana - ze ja wczesniej tego nie znalem ;)

shaolin
18-12-2013, 10:25
Teraz kazdy powinien wyslac po 20zl na jakas akcje charytatywna w podziece za dobre info (czyt. slac kase na moje konto :mrgreen:).

arecki
18-12-2013, 11:15
ja od paru ładnych zim używam tylko murska, na ten sezon zakupiłem kolejne 5 szt :D

velaskez
18-12-2013, 11:49
nie robi rys ? Ja tez zakupiłem dwie sztuki - okazji do testów jeszcze nie było.

Miedż to ~ 3 w skali twardości Mohsa, szkło 5-7, zarysowanie jest niemożliwe. Science biczyz!

stock
18-12-2013, 11:58
Miedż to ~ 3 w skali twardości Mohsa, szkło 5-7, zarysowanie jest niemożliwe. Science biczyz!

tego mi nie musisz tłumaczyć , jestem geologiem i skalę Mohsa zjadam na śniadanie :) :P Szkło przyjmuje się na 6.
Tylko raczej tam czystej miedzi nie ma bo za plastyczna, więc jest stop. Nie wiem z czym bo na węch tego nie wezmę, stąd pytanie czy nie robi żadnego bubu szybie :)

sorevell
18-12-2013, 12:00
Bo to nie miedź, a mosiądz.

stock
18-12-2013, 12:02
się wie - stad też pytanie :)
No ale jak nie rysuje i shaolin daje na to gwarancję to luz - skrobanki czas uskuteczniac :)

sote
18-12-2013, 12:10
ja od paru ładnych zim używam tylko murska, na ten sezon zakupiłem kolejne 5 szt :D

rozumiem, ze po jednej do kazdego auta? ;)
czy tak czesto gubisz?

shaolin
18-12-2013, 12:17
Moze zjada ;)

Marcin gwarancje to daje sprzedawca, ja tylko mowie, ze mojej szyby nie porysowalo :razz: ale przeciez nikt tego nie sprawdzi wiec moge pisac co chce :twisted:

stock
18-12-2013, 12:36
a nawet jak sprawdzi i odpisze że nie rysuje to kto się w krzakach rozezna :)

Sapphiron
20-12-2013, 14:15
Ludziska, czy w trybie tylko miejskim około 185km na 10 litrach ON to jest dobry czy taki se wynik jak na Gofra?

Boryszuk
20-12-2013, 14:22
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/3Triplefacepalm-3.png
źródło (http://i1183.photobucket.com/albums/x470/bintangtimurfull/Facepalm/3Triplefacepalm.png)

Rafał_Sz
20-12-2013, 14:23
Na lawecie go wozisz?

!AGresT
20-12-2013, 14:24
Mnie bardziej zastanawia, jak mierzyłeś? Wynik normalny - 5 z ogonkiem na 100.

Sapphiron
20-12-2013, 14:26
mierzyłem od tankowania do tankowania ;) A lawety nie mam bo po co mi? ;)

!AGresT
20-12-2013, 14:32
Bo zastanowiła mnie dokładna ilość ON, z reguły przy tankowaniu (na tej samej stacji i pod korek, bo tylko wtedy zmierzymy dokładnie) wychodzą jakieś części litra.

Sapphiron
20-12-2013, 14:36
było coś około 9,7 lub 9.8 do odbicia ale dolałem jeszcze wyciągając lekko pistolet do 10,1

Nikonozaur
20-12-2013, 15:16
było coś około 9,7 lub 9.8 do odbicia ale dolałem jeszcze wyciągając lekko pistolet do 10,1

Wynik doskonały, wygląda, że jechałeś cały czas z góry, z wiatrem i z żaglami. ;)

!AGresT
20-12-2013, 15:20
Nie no, ja teraz, przy mrozach i przebiegach kilkukilometrowych w stary 2,5 TDi (cięższe od golfa v70) mam spalanie 6 z ogonkiem. Żona w codziennym ruchu miejskim Xarą Picasso (vanik) z 2.0 HDi ma 5,3. Przecież to diesle są.

Sapphiron
20-12-2013, 15:35
no to fajno :) można spokojnie dalej jeździć :)

arecki
20-12-2013, 16:26
rozumiem, ze po jednej do kazdego auta? ;)
czy tak czesto gubisz?
przy intensywnym uzywaniu ten mosiądz się całkiem szybko wygina i odkształca. Ostatnio jedną rozjechałem bo zostawiłem na dachu jak skoczyłem skrobać, a jak wróciłem z pracy to pod garażem coś przejechałem.. ;)

5 to na zapas, na dwa auta mi wystarczy :mrgreen:

Rafał_Sz
20-12-2013, 16:40
Nie no, ja teraz, przy mrozach i przebiegach kilkukilometrowych w stary 2,5 TDi (cięższe od golfa v70) mam spalanie 6 z ogonkiem. Żona w codziennym ruchu miejskim Xarą Picasso (vanik) z 2.0 HDi ma 5,3. Przecież to diesle są.
Mi 2.8 HDi spala w mieście 12-13 L/100. W trasie 2 litry mniej. :)

ekonet
20-12-2013, 16:48
przy intensywnym uzywaniu ten mosiądz się całkiem szybko wygina i odkształca
Jeśli masz tyle siły, żeby to wygiąć i odkształcić przy zwykłym skrobaniu, to ja się Ciebie boję. :mrgreen:

shaolin
20-12-2013, 16:51

Jak krecisz do 8krpm to co sie dziwisz... ;)

arecki moze odstaw sterydy... :mrgreen: Jak mozna popsuc murskowe skrobaczki? Lobuzie Ty! :twisted: moje zyja do dzisiaj, ale ja malo skrobie w sumie... Zwlaszcza teraz ;)

Czornyj
20-12-2013, 18:33

Mi tyle pali Multijet 2.0 8)

Sapphiron
20-12-2013, 19:03
Ja codziennie skrobię tą Murską, czasem dwa razy dziennie rano i wieczorem, zależy od pogody. Jak narazie jest gites majones :)

!AGresT
20-12-2013, 19:14

Ok, ale to ciężarówka jest.

Boryszuk
20-12-2013, 19:17
Ja, jak kiedyś zmierzyłem, w trybie mieszanym osiągam ok 7l na 100km. Na autostradzie schodzę do 6.

Sapphiron
20-12-2013, 19:20
no to mój Gofer dobrze sobie radzi ;)

Rafał_Sz
20-12-2013, 21:08
Przy 5000 odcina. W sumie dobrze, bo przynajmniej wiem kiedy zmienić bieg. ;-)

Mi tyle pali Multijet 2.0 8)który ma więcej pałera. Dużo więcej

Ok, ale to ciężarówka jest.Ma tylko 127 koni. Wg mnie pali za duzo.

arecki
20-12-2013, 22:30
Jeśli masz tyle siły, żeby to wygiąć i odkształcić przy zwykłym skrobaniu, to ja się Ciebie boję. :mrgreen:

arecki moze odstaw sterydy... :mrgreen: Jak mozna popsuc murskowe skrobaczki? Lobuzie Ty! :twisted: moje zyja do dzisiaj, ale ja malo skrobie w sumie... Zwlaszcza teraz ;)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MstrG
21-12-2013, 23:00
Miejmy nadzieję, że będzie miał odcinany zapłon i inne zabezpieczenie przed rozlaniem paliwa.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/oPAULWALKERCRASHSITE570-1.jpg?5
źródło (http://i.huffpost.com/gen/1492706/thumbs/o-PAUL-WALKER-CRASH-SITE-570.jpg?5)

źródło (http://c0834752.cdn03.imgwykop.pl/01wORD5_uRhEqnMnaBeZcT2frDR3YyCBEESRiA0L,wat.jpg?a uthor=44444&auth=0ddcea3f15a346477264056a93ceee43.jpg)

Nikonozaur
22-12-2013, 01:56
To chyba jakaś ściema... :shock:

Squier
22-12-2013, 11:31
Edyta najwyraźniej uważa, że to "ten" gatunek brzozy tam rósł...

shaolin
23-12-2013, 03:38
http://jalopnik.com/watch-the-lamborghini-huracan-do-sonorous-donuts-outsid-1487828526

Nowe Lambooooooooooooooooooooooo!

ku6i
23-12-2013, 04:02
O, Arrinera :-P

shaolin
23-12-2013, 04:31
Nie bluznij! :twisted: Pazdzierzniera nawet nie stala kolo tego Lambo :twisted:

ku6i
23-12-2013, 04:43
O co zakład, że z tego modelu też coś zerżną? :D

shaolin
23-12-2013, 04:44
Sprecyzujmy - Lambo zerznie z Pazdzierzniery czy Pazdzierzniera z Lambo? ;) Bo to pierwsze raczej sie nie uda, to drugie - pewnie wszystko :mrgreen:

Sapphiron
23-12-2013, 17:17
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/59705033/forum/DSC6192.jpg)

Ot się udało ;)

Rafał_Sz
23-12-2013, 17:23
Ot się udało ;)

I który to już raz! :mrgreen:;)

MstrG
23-12-2013, 17:28

Zdjęcie powinno być robione o 22:22 ;)

Sapphiron
23-12-2013, 17:51

wg książki serwisowej, pierwszy ;)

MstrG - o 22:22 zapewne będzie ponad 222500 więc nie będzie już funu ;)

Rafał_Sz
23-12-2013, 17:55
Trzeba było przestawić zegarek. ;)

Sapphiron
23-12-2013, 17:59
ale po co? żeby oszukiwać? nieee to nie dla mnie...

Rafał_Sz
23-12-2013, 18:00
Tam zaraz oszukiwać. Taka podróż w czasie i przestrzeni. ;)

velaskez
23-12-2013, 18:02
Mogłeś poczekać do 22:22 a nie tak z **** jakieś 1234..

Sapphiron
23-12-2013, 18:11
pffff ciekawe ile jeszcze osób napisze że mogłem zaczekać ;)

shaolin
23-12-2013, 18:25
Dobrze, ze nie czekales bo i tak kazdy ma to w zadzie ;)

Boryszuk
23-12-2013, 18:27
Raz w życiu się z Tobą zgodzę :mrgreen:

Sapphiron
23-12-2013, 18:33
Dobrze, ze nie czekales bo i tak kazdy ma to w zadzie ;)

Ja nie mam w zadzie :) nie robiłem tego dla was tylko dla siebie :)

ku6i
23-12-2013, 22:05
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/59705033/forum/DSC6192.jpg)

Ot się udało ;)

Mówisz, że właśnie skończyłeś docierać 1.9 TDI? :D

pinio
23-12-2013, 22:07
Ja nie mam w zadzie :) nie robiłem tego dla was tylko dla siebie :)

To trzeba było chociaż kurze wytrzeć ;) :)

Sapphiron
23-12-2013, 22:20
Mówisz, że właśnie skończyłeś docierać 1.9 TDI? :D

No dokładnie :) teraz samo dobro będzie ;)

shaolin
24-12-2013, 03:15
Raz w życiu się z Tobą zgodzę :mrgreen:

Przy okazji...
PMRNJYT8kmo
odVXN8hV4m0
http://www.autocar.co.uk/car-video/video-aston-martin-v12-vantage-s-best-aston-yet

shaolin
26-12-2013, 07:10
http://www.autocar.co.uk/car-video/video-mercedes-c63-amg-black-series-vs-jaguar-xkr-s-gt-vs-aston-v12-vantage-s

Sapphiron
26-12-2013, 11:11
no to mamy białe święta ;)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/59705033/forum/_DSC6193a.jpg)

Dobrze że Murska była w pogotowiu, bo ze zwykłą to bym się zachlastał ;)

shaolin
28-12-2013, 09:24
Lepiej podziekuj za to, ze w ogole ktos chcial sie z Toba podzielic informacja o istnieniu takiej magicznej skrobaczki ;)

Macie z tej okazji:
XrhlBWEZ8As

axer
29-12-2013, 02:09
Czy ktoś ma lub miał Citroena Berlingo z silnikiem 2.0 HDI z okolic 2002 roku i zechciałby podzielić się wrażeniami?

prz3mo
29-12-2013, 12:04
shao, dobry filmik!

Sapphiron
01-01-2014, 18:57
Wiem że pewnie parę osób mnie wyśmieje ale muszę zapytać.

Czy do Golfa 3 1.9Tdi jest możliwość zainstalowania Webasto i jakiegoś dobrego podgrzewacza paliwa?

Boryszuk
01-01-2014, 19:14
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=134795&start=28

jarekf34
04-01-2014, 13:03
Koledzy szukam w zach-pom jakiegoś dobrego, sprawdzonego "szpeca" tzw. złotej rączki od skrzyń automatycznych. Chodzi mi dokładnie o multitronica w Audi A4, który to niestety się kończy :(. Mam jednego na miejscu ale okazuje się, że daje tylko pół roku gwarancji... ciekawy jestem jak to wygląda u innych, bo koszt naprawy to koszmar.
Jeżeli macie kogoś naprawdę sprawdzonego od lat, który się w tym specjalizuje to podajcie namiary... z góry podziękował :)

velaskez
05-01-2014, 13:07
Koledzy szukam w zach-pom jakiegoś dobrego, sprawdzonego "szpeca" tzw. złotej rączki od skrzyń automatycznych. Chodzi mi dokładnie o multitronica w Audi A4, który to niestety się kończy :(. Mam jednego na miejscu ale okazuje się, że daje tylko pół roku gwarancji... ciekawy jestem jak to wygląda u innych, bo koszt naprawy to koszmar.
Jeżeli macie kogoś naprawdę sprawdzonego od lat, który się w tym specjalizuje to podajcie namiary... z góry podziękował :)

A wiesz co poszło? Jak się kończy to pewnie łańcuch...?

jarekf34
05-01-2014, 16:16
A wiesz co poszło? Jak się kończy to pewnie łańcuch...?
Byłem u "szpeca", wsiadł i powiedział że nic tylko remont całej skrzyni... jak narazie jeżdżę, objawy jakie są to jak się rozgrzeje poszarpuje przy ruszaniu tzw. "kangurek". Dziwi mnie dlaczego tylko pół roku gwarancji po tak kosztownym remoncie dają (może nie wszyscy).
Czy aby zawsze kończy się to całkowitym remontem ?
Dlatego jestem ciekaw opini innych fachowców w tej branży.

elanek
06-01-2014, 09:21
Byłem u "szpeca", wsiadł i powiedział że nic tylko remont całej skrzyni... jak narazie jeżdżę, objawy jakie są to jak się rozgrzeje poszarpuje przy ruszaniu tzw. "kangurek". Dziwi mnie dlaczego tylko pół roku gwarancji po tak kosztownym remoncie dają (może nie wszyscy).
Czy aby zawsze kończy się to całkowitym remontem ?
Dlatego jestem ciekaw opini innych fachowców w tej branży.

Dlatego właśnie mój znajomy zrobił swapa w beemce trójce (3.0 D) z automatu ma manual. Po drugim zepsuciu.

Rafał_Sz
06-01-2014, 09:30
Ale multitronic to nie jest automat. Multitronic to przekładnia bezstopniowa, programowo "udająca" biegi. Co do BMW, wszystkie skrzynie ZF mają świetne opinie, z wyjątkiem ścierwa spod znaku GM który tu i ówdzie w beemkach było montowane.

leonID
06-01-2014, 14:03
Ale multitronic to nie jest automat. Multitronic to przekładnia bezstopniowa, programowo "udająca" biegi.

To jest automat. Tylko bezstopniowy.

jarmer
06-01-2014, 19:27
Czy ktoś ma lub miał Citroena Berlingo z silnikiem 2.0 HDI z okolic 2002 roku i zechciałby podzielić się wrażeniami?
Co kolega chce wiedzieć? Mam co prawda 1.9 i X. Picasso 2.0Hdi więc coś mogę ci powiedzieć. Berlingo to jest "osiał" do pracy a z 2.0Hdi to nawet mała wyścigówka ;-) . Samochód dobry do pracy, do ślubu raczej ludzi nie powozisz. Berlingo mam od ponad 7 lat ten sam. Coś na jego temat mogę powiedzieć. Nigdy nim rajdów nie uprawiałem, bo to 1.9.
Jak coś to pytaj.
W 2002 roku była zmiana lamp na duże, jak masz z początku roku są małe jak późniejsze miesiące roku to duże lamy. Samochód sprawuje się dobrze, wada zawieszenia to drążki stabilizatora, ale jak się nie kupuje najtańszych na allegro to 20.000 na oryginałach przejedziesz, koszt 70/szt.

axer
07-01-2014, 15:50
Co kolega chce wiedzieć? Mam co prawda 1.9 i X. Picasso 2.0Hdi więc coś mogę ci powiedzieć. Berlingo to jest "osiał" do pracy a z 2.0Hdi to nawet mała wyścigówka ;-) . Samochód dobry do pracy, do ślubu raczej ludzi nie powozisz. Berlingo mam od ponad 7 lat ten sam. Coś na jego temat mogę powiedzieć. Nigdy nim rajdów nie uprawiałem, bo to 1.9.
Jak coś to pytaj.
W 2002 roku była zmiana lamp na duże, jak masz z początku roku są małe jak późniejsze miesiące roku to duże lamy. Samochód sprawuje się dobrze, wada zawieszenia to drążki stabilizatora, ale jak się nie kupuje najtańszych na allegro to 20.000 na oryginałach przejedziesz, koszt 70/szt.

Mam zamiar kupić sobie takowe Berlingo jako wołka roboczego - szykuje mi się remont / budowa domu, do tego co jakiś czas wyjazd w dłuższą trasę po towar i krótszy na zdjęcia / ryby. Mam możliwość kupna takiego z potwierdzonym przebiegiem 200 tys km. W sieci niewiele opinii o tym silniku i konstrukcji, wyczytałem tylko, że karoseria dość podatna na rdzę, a silnik - przy jako-takim dbaniu o niego - dość żywotny i bezproblemowy w eksploatacji. Chciałbym poznać opinie osób znających tę konstrukcję / silnik - na co zwrócić uwagę, jakich awarii się spodziewać itp.

jarmer
08-01-2014, 01:58
Mam zamiar kupić sobie takowe Berlingo jako wołka roboczego -....... Mam możliwość kupna takiego z potwierdzonym przebiegiem 200 tys km. W sieci niewiele opinii o tym silniku i konstrukcji, wyczytałem tylko, że karoseria dość podatna na rdzę, a silnik - przy jako-takim dbaniu o niego - dość żywotny i bezproblemowy w eksploatacji. Chciałbym poznać opinie osób znających tę konstrukcję / silnik - na co zwrócić uwagę, jakich awarii się spodziewać itp.
Jeśli chodzi o 2002 rok to jak nie walony to nie ma problemów, rdzy nie powinno być. U mnie tylko na progu zaczyna się pojawiać. Silnik, 2.0HDi jest naprawę dość dobry. Mam znajomego gdzie ma przejechane ponad 700 tyś km i silnik dalej ten sam.
Ja mam taki silnik w C. Picasso około 250 000. Jedyna wada tego silnika to koło pasowe. Koła pasowego nie kupię innego jak oryginał, bo inne rozleciały się po 2-3 tyś. Turbina żeby padła to trzeba bez oleju jeździć. Na paliwo trochę trzeba uważać, bo nie lubi wynalazków paliwo-podobnych. Wymieniłem w nim tylko świece żarowe 2x a mam go ponad 7 lat.
Jeśli chodzi o budkę cytrunki, to wady:
- tylna belka - koszt około 1000zł) regeneracja, ja robiłem przy 200 tyś, ale inni mówili, że robili po 70 tyś.
- zawieszenie przednie stabilizatory 70-100zł/szt, gumy w wahaczach jakieś chyba 30zł/szt.
Zalety ??? jeździ, da się tym przemieszczać z punktu A do punktu B, czyli tani "dupo-wóz".
Jest dość miękki jak typowa osobówka. Mi to odpowiada.
Przy 200 tyś pewnie ma fotel kierowcy przytarty, może mieć sprzęgło do roboty, jak nie robione (powinno Ci 1000zł wystarczyć).
Jak wersja osobowa to może mieć uszkodzoną tylną wycieraczkę.
Swój kupiłem jak miał 3 lata, przejechałem nim ponad 130 tyś. Jako samochód do pracy sprawuje się wyśmienicie.
Mam teraz jeszcze Fiata Doblo ale dla mnie ten jest za sztywny, wolę Berlingo.
Szukam teraz takiego tylko nowszego lub coś typu Jumpy... Jak chciałbyś kupić VW to nie warto (moim zdaniem), bo droższy o 10.000zł jak patrzyłem na takie z lat 2006-08.
Jak coś chcesz wiedzieć więcej to pisz tu lub na PW. Powodzenia

jarekf34
08-01-2014, 02:15
Ale multitronic to nie jest automat. Multitronic to przekładnia bezstopniowa, programowo "udająca" biegi.

To jest automat. Tylko bezstopniowy.

No cóż... zwał jak zwał, ale jak by nie patrzeć to jeździ się jak automatem ;):)
Pozostaje jeździć aż nie stanie i wtedy nic tylko lekki remoncik :(, dziwna jest ta skrzynia bo na ręcznej zmianie biegów chodzi elegancko... ba nawet zarąbiście :)

Rafał_Sz
08-01-2014, 09:33
dziwna jest ta skrzynia bo na ręcznej zmianie biegów chodzi elegancko... ba nawet zarąbiście :)

To wygląda na wysypanie się sterownika (softu). To jest skrzynia adaptacyjna - zrób reset. Da się to zrobić zwykłym kompem do aut, nie trzeba spec-maszyny do skrzyń. Niech się potem na nowo zaadaptuje i zobaczysz czy jest zmiana. Na wszelki wypadek skasuj też wszystko co się da ze sterownika silnika i wywal wszystkie błędy.

MstrG
08-01-2014, 09:55
Multitronic to chyba najgorsza pod względem awaryjności skrzynia Audi, do tego każda próba jej naprawy na następne kilkanaście tysięcy kilometrów jest strasznie kosztowna. Sam jeździłem A4 B7 2.0 z tą skrzynią i nie wiem jaki był zamysł producenta, aby to wsadzić do samochodu.

Nie chcę Cię straszyć, ale jest dużo podobnych tematów:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1368970.html
http://www.a6klub.pl/viewtopic.php?t=44179
http://www.a6klub.pl/viewtopic.php?t=40224
Pogadaj z userem Bart-S na a6klub.pl

Polecam szczególnie komentarz:

wizyta w serwisie skrzyn w kolobrzegu-remont, koszt 5.5tys

wizyta w koszalinie-koszt 5tys

wizyta u kogos kto sie zna, wymiana wtrysku prowadzacego, skrzynia jak nowa ...

Jak widzisz jest dużo zakładów, które zwyczajnie nie ogarniają tej skrzyni lub zwyczajnie chcą za dużo zarobić.

jarekf34
08-01-2014, 12:09
To wygląda na wysypanie się sterownika (softu). To jest skrzynia adaptacyjna - zrób reset. Da się to zrobić zwykłym kompem do aut, nie trzeba spec-maszyny do skrzyń. Niech się potem na nowo zaadaptuje i zobaczysz czy jest zmiana. Na wszelki wypadek skasuj też wszystko co się da ze sterownika silnika i wywal wszystkie błędy.
Właśnie już mi się to o uszy obiło od jednego speca, więc na pewno zacznę od tego...
Dzięki serdeczne.

każda próba jej naprawy na następne kilkanaście tysięcy kilometrów jest strasznie kosztowna.
Dokładnie tak, jakież zdziwienie było z mojej strony jak fachowiec powiedział, że daje tylko pół roku gwarancji... powiedział również, że po 80-100 tyś moga nastapić ponowne objawy... szok normalnie.
No cóż zobaczymy co się da zrobić, zaczynam od adaptacji...
Na pewno poinformuję jak się to wszystko z "multi" zakończy.
Dzięki .

shaolin
09-01-2014, 05:57
Nudzi mi sie w pracy wiec macie paczke.

ASAHI sie nie ucieszy...
http://jalopnik.com/2015-subaru-impreza-wrx-sti-this-is-it-1496968833

;)

9lbhxetR-o4

http://jalopnik.com/a-collapsed-old-railway-tunnel-hides-these-rare-cars-un-1495585003

Komus nowego Lexusa?
http://jalopnik.com/2015-lexus-rc-f-this-is-it-1497071691

2AnWdomsfSs
Gbcj-zE7gBw
QVwTGOHqOks
spHAZlcP2vA
R-qU0JAM67s

Strus
10-01-2014, 16:03
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/eab2e3e82374fa085f2342ae355dcec0-2.jpg
źródło (http://img.wiocha.pl/images/e/a/eab2e3e82374fa085f2342ae355dcec0.jpg)

shaolin
13-01-2014, 09:27
Komus Fiata? (http://www.speedhunters.com/2014/01/murcialago-mix-up-the-fiat-that-ate-a-lamborghini/)

seler
13-01-2014, 12:04
A ja się pochwalę rezultatem renowacji która trwała prawie rok: https://plus.google.com/u/0/photos/102008767067639635832/albums/5967755392468006385/5967755396997024498?pid=5967755396997024498&oid=102008767067639635832
Co prawda te zdjęcia umieściłem w dziale motoryzacyjnym ale faktycznie nie niosą one żadnej wartości artystycznej więc nie powinny się były tam znaleźć.

Sapphiron
13-01-2014, 12:17
oby służyło bo bardzo ładnie wygląda :) jak tam silnik?

Rafał_Sz
13-01-2014, 12:40
A ja się pochwalę rezultatem renowacji która trwała prawie rok: https://plus.google.com/u/0/photos/102008767067639635832/albums/5967755392468006385/5967755396997024498?pid=5967755396997024498&oid=102008767067639635832
Co prawda te zdjęcia umieściłem w dziale motoryzacyjnym ale faktycznie nie niosą one żadnej wartości artystycznej więc nie powinny się były tam znaleźć.
Rewelacja! Gratuluję. :) Mi tylko ten kolor nie pasuje, po prostu go nie znoszę. ;)

jarek76
13-01-2014, 12:43
Rewelacja! Gratuluję. :) Mi tylko ten kolor nie pasuje, po prostu go nie znoszę. ;)

Miałem napisać dokładnie to samo :)

seler
13-01-2014, 12:50
jak tam silnik?

silnik działa ;) podjadę w tym tyg na hamownię to będę wiedział coś więcej. Kompresja na poziomie fabrycznym :)

seler
13-01-2014, 12:51

Męskich nie było ;)

prz3mo
13-01-2014, 16:23
... co ciekawe ten model dość często występuje w tym kolorze :)
Gratulacje, ładny klasyczny prosiak :)

seler
13-01-2014, 17:17
... co ciekawe ten model dość często występuje w tym kolorze :)

ten model nigdy nie występował w tym kolorze (tj l38a f9f9) to był kolor przeznaczony katalogowo dla 911, 968 i 928, pow '91r więc pierwszy właściciel musiał go sobie ekstra zażyczyć. Występują kolory podobne ale w tym nie znalazłem drugiego egzemplarza :)

velaskez
14-01-2014, 01:12
No...selerku. W końcu. Mam nadzieję, że pojawisz się po rozpoczęciu sezonu na Petrolhearts (http://www.petrolhearts.pl/)'ach na Magnolii ;)

shaolin
14-01-2014, 08:09
A ja zdjec nie zobacze bo tu nie lubia galerii googlowych ;)

Z tej okazji macie japonca:
http://www.speedhunters.com/2014/01/toyota-means-war-ft-1-supra-reborn/

seler
14-01-2014, 09:34
No...selerku. W końcu. Mam nadzieję, że pojawisz się po rozpoczęciu sezonu na Petrolhearts (http://www.petrolhearts.pl/)'ach na Magnolii ;)

Ma się rozumieć :) ale dla mnie sezon trwa jeżdżę sobie nim codzień do pracy :)

pinio
14-01-2014, 09:39
Ma się rozumieć :) ale dla mnie sezon trwa jeżdżę sobie nim codzień do pracy :)
Będziesz rozpoznawalny dla GKJ :)

seler
14-01-2014, 09:53
Będziesz rozpoznawalny dla GKJ :)

A cóż to? :)

shaolin
14-01-2014, 10:01
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=115

Masz i szybko zapomnijmy o tym incydencie... ;)

seler
14-01-2014, 10:04
Masz i szybko zapomnijmy o tym incydencie... ;)

aa... starość nie radość :)

shaolin
14-01-2014, 16:59
http://jalopnik.com/porsche-built-a-robot-that-lives-in-your-car-and-steals-1500586328

gALL
14-01-2014, 19:24
Jak ktoś ma auto z elektronicznym kluczykiem oraz przyciskiem "Start/Stop" zamiast stacyjki oraz kratkę nawiewu nad tym przyciskiem, za żadne skarby niech nie wkłada w te kratkę odświeżaczy powietrza. Uprzedzam przed tymi fiolkami z zapachem, które są oleista mazia. W moim aucie poprzedni właściciel musiał używać tego cuda, a skończyło się to wymiana przycisku "Start/Stop". Ciągle zwarcie powodowało wyłączanie silnika zaraz po uruchomieniu. Po tym jak rozbebeszona została konsola, ładne zacieki gluta i sam przycisk w glucie. Cieknąca oleista maź zwierała obwód drukowany. Jakby kto pytał, żadnych błędów w ECU nie było, zero komunikatów na desce rozdzielczej. A cena nowego przycisku .... chora, 50 Euro i dostępny tylko na specjalne zamówienie.

W domu na spokojnie rozebrałem przycisk. Zbudowany jest on jak klawiatura od ZX Spectrum ... dwie ścieżki przewodzące zwierane kawałkiem węgla zamontowanego na silikonowej membranie, do tego 4 diody do podświetlenia, dwa tranzystory jako wzmacniacze plus parę rezystorów. Wszystko w technice SMD. Jak będę miał chwilę wolnego czasu, sprawdzę czy przypadkiem któryś z tranzystorów nie padł.

Nauczka na przyszłość - zapaszki z kratek nawiewu WON!.

Boryszuk
14-01-2014, 19:31
Ja zauważyłem, że choinka zapachowa dotykając plastiku powoduje łuszczenie się lakieru.

Rafał_Sz
14-01-2014, 20:56
Ja zauważyłem, że choinka zapachowa dotykając plastiku powoduje łuszczenie się lakieru.
Ja przez tą francowatą choinke musiałem wymieniac kilka plastików w bejcy. Wyglądało, jakby pomalowaną farbą powierzchnie polał nitrem.

ekonet
14-01-2014, 21:01
Jesteś pewien? (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=668973789810534&set=a.441456372562278.95355.100000937566382&type=3&theater) :mrgreen:

Boryszuk
14-01-2014, 21:06

Piotrek 77
15-01-2014, 07:02
Witam
Jestem przed zakupem nowego auta. Autem ma jeździć kobieta z dwójką małych dzieci.
Wczesniej wybralem Corse ale po obejrzeniu Kia Rio trochę jakbym zmienił zdanie. Kia jest dosyć ciekawą propozycją.
Ale może tak do 50 000 mozna kupic cos lepszego? Może Fieste?

shaolin
15-01-2014, 07:15
Szkoda, ze do 50k bo chwile powyzej zaczynaja sie furki w stylu Polo 6R, Honde Jazz (polecam oba bo te znam), itd.

coach_lodz
15-01-2014, 08:44
całe szczęście, że nie znoszę tych zapachów samochodowych :)

Piotrek 77
15-01-2014, 10:16
wiem,że szkoda. Ale polo widziałem za 40 tys wyprzedaż 2013.
Za Kia przemawia gwarancja
Za Corsą renoma + tańsza o jakieś 3 - 7 tys.
Jeszcze się zastanawiałem nad Kia Venga.

Ale nie wiem czy warto dawać wiecej za auto. W 90% będą to krótkie podróże 20-30km max w jedną stronę.
Raz do roku wczasy. Dodam ze jeździłem matizem i mi w zupełnosci wystarczał. Jednak teraz mam starego passata i pomimo lat widać klasę. Zawsze chciałem mieć Corsę - miałem już Astrę ale zawsze mnie ciągnęło do Corsy.
Teraz mam wielki dylemat - co przemawia bardzije za Kia niż inną marką - sama gwarancja to nie wszystko.

shaolin
15-01-2014, 10:21
W sumie czego bys nie wybral w tym segmencie to powinno byc ok, jezeli chodzi o sam samochod (w koncu bedzie nowy, a nowe auta sa calkiem ok). Sporo zalezy od samego dealera i jego podejscia do klienta. Do tego wszystkiego jedna wazna sprawa - wsadz zone do auta, skoro ona glownie bedzie tym jezdzic, wiesz jak to z kobietami - kupisz jej Ferrari F12, a ta Ci powie, ze zly kolor i masz problem ;) ;) ;)

gryson
15-01-2014, 10:34
Jeżdżę kia, tylko większą niż podane przez Ciebie i sobie chwalę. W sumie dużej różnicy między autami, które chcesz wybrać nie ma. Plastiki podobne będą, jakość wykonania też.
Jeśli chodzi o kia to osobiście wziąłbym vengę zamiast rio, ale to tylko kwestia gustu raczej. A nad skodą fabią się nie zastanawiałeś? Do 50 tyś to już można mieć dobrze wyposażoną. A za tę cenę można mieć również podstawową wersję Rapida skody. A skoro o kia mowa to za 50 tyś można już mieć ceeda w podstawowej wersji a soula za 51 tyś ;) Wbrew pozorom 50 tyś to wystarczająco dużo kasy, by mieć już problem z wyborem, bo jest z czego wybierać :)

Rafał_Sz
15-01-2014, 10:38
Przeniosłem do głównego wątku motoryzacyjnego.

shaolin
15-01-2014, 10:42
Przeniosłem do głównego wątku motoryzacyjnego.

Ty chamie! ;)

Skoda Fabia tez dobra! Tez znam i lubie (mam w domu Fabie tylko starsza ;))

robin102
15-01-2014, 11:06
Jeszcze się zastanawiałem nad Kia Venga.
. Podobno użyteczny i chytry samochodzik i wyjątkowo udany w temacie bezawaryjności. Prasa tak piszę. Z silnikiem 1,4 zdecydowanie za słaby jak na swoją masę. ALE ALE wydając cyrka 50 tys można się pokusić o zakup auta z segmentu C, a mam na myśli konkretnie Astrę IV. Niedawny odbiorca moich zdjęć. Sprzedawca z salonu proponował mi czwórkę z silnikiem 1,4 120 KM za 52500 zł po wszystkich upustach, przepustach, i ulgach branżowych, zniżkach zawodowych. Rozpytaj popytaj może uda się tak. W tv była reklama Nissan Note czy jakoś tak za 39990 dla żony idealne autko.

qualin
15-01-2014, 11:08
Popatrz tez na Chevroleta Aveo, szczególnie ze za to kasę można mieć na max wypasie z fiatowskim dieslem. Dostaniesz tez Dacie Duster lub Dacie Sandero Stepway.

Czornyj
15-01-2014, 11:20
Podobno użyteczny i chytry samochodzik i wyjątkowo udany w temacie bezawaryjności. Prasa tak piszę. Z silnikiem 1,4 zdecydowanie za słaby jak na swoją masę. ALE ALE wydając cyrka 50 tys można się pokusić o zakup auta z segmentu C, a mam na myśli konkretnie Astrę IV. Niedawny odbiorca moich zdjęć. Sprzedawca z salonu proponował mi czwórkę z silnikiem 1,4 120 KM za 52500 zł po wszystkich upustach, przepustach, i ulgach branżowych, zniżkach zawodowych. Rozpytaj popytaj może uda się tak. W tv była reklama Nissan Note czy jakoś tak za 39990 dla żony idealne autko.

Mój stary jeździ Astrą IV 1.7CDTi Cosmo, jestem pod wrażeniem tego autka - wrażenie jazdy jak w segmencie D, wzornictwo bardzo ładne, wozidło bezawaryjne.

Co ciekawe - szef mojej małżonki kupił dla swojej żony Insignię i cholernie narzeka na awaryjność...

robin102
15-01-2014, 11:32
Po znajomości miałem na weekendowej dłuższej jeździe próbnej wersje 1,4 140 KM jestem pod takim samym wrażeniem. Przejechałem 200km auto rewelacyjne. Mój zaprzyjaźniony mechanior (diagnosta) z salonu opla mówi, że to pierwszy prawdziwy OPEL przez duże "O" :)

arecki
15-01-2014, 11:34
No cóż, nie za darmo Insignia otrzymała tytuł królowej lawety....przebiła nawet lagune II
To bardzo awaryjne auto, moj brat ma warsztat i nie ma juz słow na insignie

Rafał_Sz
15-01-2014, 11:45
Ty chamie! ;)

Chcesz w ryj? ;)

Co ciekawe - szef mojej małżonki kupił dla swojej żony Insignię i cholernie narzeka na awaryjność...
Mój sąsiad wywiózł 3 letnią Insignię na szrot. Nie zartuje.

pinio
15-01-2014, 11:46
Mój stary jeździ Astrą IV 1.7CDTi Cosmo, jestem pod wrażeniem tego autka - wrażenie jazdy jak w segmencie D, wzornictwo bardzo ładne, wozidło bezawaryjne.

Tylko to samochód dwuosobowy, bo ilość miejsca na tylnich siedzeniach jest zaskakująca mała

robin102
15-01-2014, 11:55
Tylko to samochód dwuosobowy, bo ilość miejsca na tylnich siedzeniach jest zaskakująca mała No weź nie żartuj sobie. Mam 180 cm wzrostu, długie nogi. Ustawiam przedni fotel sobie komfortowo, przesiadam się do tyłu za fotel kierowcy i też mam komfortowo. Mam astrę II i do tego odnoszę. Czwórka jest znacznie, znacznie przestronniejsza.

shaolin
15-01-2014, 12:00
Chcesz w ryj? ;)

Malo Ci zlaman? Lape tez chcesz sobie polamac? ;)

Z autami tak juz jest, ze kazda kolejna generacja jest wieksza niz poprzednia, wystarczy wsiasc do starego i nowego Polo...

pinio
15-01-2014, 12:05
No weź nie żartuj sobie. Mam 180 cm wzrostu, długie nogi. Ustawiam przedni fotel sobie komfortowo, przesiadam się do tyłu za fotel kierowcy i też mam komfortowo. Mam astrę II i do tego odnoszę. Czwórka jest znacznie, znacznie przestronniejsza.
Ale siedziałeś w czwórce z tyłu, czy tylko teoretyzujesz? Ja jak usiadłem, to się załamałem i porzuciłem myśl o zakupie

Czornyj
15-01-2014, 12:45
Tylko to samochód dwuosobowy, bo ilość miejsca na tylnich siedzeniach jest zaskakująca mała

Labrador moich starszych z pewnością musi na to w duchu głośno narzekać :lol: A z przodu jest naprawdę jak w klasie D, bardzo fajne autko nawet w długą trasę.

pinio
15-01-2014, 12:49
Labrador moich starszych na pewno musi na to w duchu głośno narzekać :lol: A z przodu jest naprawdę jak w klasie D, bardzo fajne autko nawet w długą trasę.

Co do przodu, to nie mam absolutnie zastrzeżeń

gALL
15-01-2014, 14:24

Chyba jej nienawidzi i chce sie z nia szybko rozwiesc ... Juz produkowalem sie o tym dupowozie w tym watku. Wrogowi tego auta nie polece. Nawet ta po lifcie w zeszlym roku nie jest godna uwagi. Jedyna jej zaleta to kobylatosc jak ktos uwielbia WIELKIE dupowozy.