PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek motoryzacyjny, wybór auta, części, pogaduchy o motoryzacji itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79

robin102
09-03-2019, 15:45
Panowie z racji, że widzę tu speców od olejów mam pytanie.
. Rozwiazanie Twojego rebusa to ustalenie jaki HTHS ma w prostej linii olej zalecany przez producenta Twojego silnika i zastosowanie oleju z tych co wymieniłeś specyfikacji z dokładnie takim HTHS i lepkości zalecanej przez producenta. Nie ma znaczenia, że silnik do tej pory eksploatowany był na 5W40. Nic w silnik przez stoswnie 5W40 sie nie rozciągło, nie zniekształciło. Śmiało możesz wrócić do właściwej lepkości 5W30 o ile to jest ta właściwa jako pierwsza z instrukcji obsługi. VW generalnie , zazwyczaj jak czytałem kiedyś to zaleca aby olej miał HTHS > 3,5 , zupełnie inaczej niż u Forda :) Lepkość 5W40 to taka szkoła starych mechaników z edukacją będących najczęściej na bakier w temacie nowoczesnych smarowideł, że niby 5W40 dobra na wszystko i zawsze. :) Oleje się zmieniły, silniki również. Porządne oleje 5W30 zapewniają super sparowanie i super ochronę współpracujących obciążonych elementów o ile właśnie HTHS jest właściwy do danego silnika.
jak się zdecydowałeś na ten przereklamowany Motyl, co to nigdzie jego reklam nie widzę ;) to wejdź na stronę, wpisz dane swojego silnika i temat z głowy.
https://www.motul.com/pl/pl/lubricants

sokolnik
09-03-2019, 18:00
Lusterko przyklejone :) zrobiłem rundę po mieście, nie odpadło :mrgreen:
Lusterko umyłem płynem do szyb/luster, wytarłem do sucha pojechałem do garażu, w garażu odtłuściłem lusterko alkoholem izopropylowym (tym co czyściłem procesor przy zmianie chłodzenia :) ), wyczyściłem tą całą matę (wkład) który został w obudowie lusterka, wszystko ładnie suszarką do włosów wysuszyłem, naniosłem klej z OBI do luster i przykleiłem do lusterka/maty podgrzewającej :) Przed całą operacją lekko włączyłem podgrzewanie lusterek żeby mi ta mata przeschła dojeżdżając do garażu :)

No to tyle, ale zamówię 2 wkłady na allegro, będą na zapas jakby znowu coś odpadło :) tzn. prawe lusterko bym wymienił żeby pozbyć się mojego "druciarstwa" chociaż uważam, że dobrze to zrobiłem i powinno się trzymać chociaż podgrzewanie nie będzie działać tak jak powinno z uwagi na klej (dałem z 10 kropek po bokach) ale pewnie całe lusterko nie przylega idealnie do maty grzewczej... nie wiem :) Zmienię wkłady to będzie elegancko :)

taki wkład chce zamówić, lewy i prawy (https://allegro.pl/oferta/wklad-lusterka-vw-golf-vi-touran-i-fl-asf-grz-pl-p-7429586904?msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62) - dobry będzie ? :)

Byłem w Norauto, zamówiłem oponki, Continentale Conti Eco Contact 5 - 273,99 zł x 4 - wyjdzie 1 100 zł za opony. Do odbioru w piątek.
link do Norauto (https://www.norauto.pl/produkt/opona-letnia-continental-contiecocontact-5-205-55r16-91v-ao_928420.html)
205/55 R16 91 V AO - homologacja AUDI :) V tylko maxV 240km/h, chyba się Golfik nie obrazi :)
A - paliwo
B - deszcz
71 dB

Wymienię oponki pewnie za jakieś 2 tyg :) Bo jeszcze deszcze, rano zimno a w dzień ledwo 5-8 stopni :) Przy wymianie opon, chce te klocki już wymienić przy okazji, jak już samochód będzie na podnośniku i będą zdjęte opony :) Płyn hamulcowy za miesiąc/dwa jak się klocki dotrą :) taki eksperyment zrobię, wymiana którego elementu spowoduje lepsze hamowanie :) ?

Drogie klocki mają w Norauto, ATE 220, Bosch 240-280, Ferrodo najtańsze 150-160 zł... Za 350 też mają jakieś... pytam, to jakieś ceramiczne? Nie, zwykłe. Aha dziękuję :)
Wymiana klocków - 70 zł
Wymiana płynu hamulcowego 109 zł z płynem
Wymiana oleju w skrzyni biegów 60 zł

krzysztofz24
09-03-2019, 18:05
Chwila, chwila. Wymiana klockow rowna sie wymiana plynu zgodnie ze sztuka.
Rob to razem.
Nikt tak nie robi na raty, ze najpierw klocki a potem za miesiac czy dwa plyn:-).
To jest bez sensu, jak juz kolo zdjete i zacisk w reku to i plyn sie zmienia.

Jak to bedziesz robil na raty, to wysoce prawdopodobne ze zaplacisz drozej niz w pakiecie. Bo dwa razy samochod na podnosnik, dwa razy kolo trzeba zdjac...

robin102
09-03-2019, 18:05
Uffff są nowe wiadomości z życia Golfa z jednym oczkiem. Co chwilę przy obróbce zdjęć zerkam na drugi monitor. Się uspokoiłem, dzięki :D

ps
ale tych opon to bym nie woził z nuraauto do domu, potem znów do nurauto. Oni chyba je w cenie zakladają. U mnie tak w dobrych zakładach oponiarskich jest, że gdzie kupuje tam zakładają za free. Zwlecz odbiór o tydzień i nie woź tych opon do domu.

sokolnik
09-03-2019, 18:08
Chwila, chwila. Wymiana klockow rowna sie wymiana plynu zgodnie ze sztuka.
Rob to razem.
Nikt tak nie robi na raty, ze najpierw klocki a potem za 2 tyg plyn:-).

Jak to bedziesz robil na raty, to wysoce prawdopodobne ze zaplacisz drozej niz w pakiecie. A raczej na pewno.

ale oni nie mają promocji jak robisz u nich wiele rzeczy... każda wymiana ma swój sztywny cennik i już :) takie dodawanie... nie ma odejmowania :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Uffff są nowe wiadomości z życia Golfa z jednym oczkiem. Co chwilę przy obróbce zdjęć zerkam na drugi monitor. Się uspokoiłem, dzięki :D

ps
ale tych opon to bym nie woził z nuraauto do domu, potem znów do nurauto. Oni chyba je w cenie zakladają. U mnie tak w dobrych zakładach oponiarskich jest, że gdzie kupuje tam zakładają za free. Zwlecz odbiór o tydzień i nie woź tych opon do domu.

zapytam w pt czy mi założą za free - w co wątpię, bo mają wycenę na każdą czynność... wymianą wentylka, wyważanie opon, wymiana opon na stalówkach/alufelgach, nawet pompowanie azotem mają chyba za 4,99 zł :)

Do garażu je zawiozę albo do piwnicy zrzucę :)

krzysztofz24
09-03-2019, 18:11
ale oni nie mają promocji jak robisz u nich wiele rzeczy... każda wymiana ma swój sztywny cennik i już :) takie dodawanie... nie ma odejmowania :)

zapytam w pt czy mi założą za free - w co wątpię, bo mają wycenę na każdą czynność... wymianą wentylka, wyważanie opon, wymiana opon na stalówkach/alufelgach, nawet pompowanie azotem mają chyba za 4,99 zł :)

Do garażu je zawiozę albo do piwnicy zrzucę :)

A po co masz tam jechac drugi raz:-)?
Wymien ten plyn od razu. Jak sobie zazyczysz wymiane klockow i jeszcze im powiesz ze za 2 miesiace przyjedziesz wymienic plyn, to zapamietaj jak sie na ciebie spojrza;-).

Opony od razu montuj przy odbiorze, moze bedzie jakos taniej.

robin102
09-03-2019, 18:15
Sokole, a może u innych oponiarzy w okolicy stacjonarnym sklepie też zakaldaja za freeeee. Na tym internetowym oponeo chyba kiedyś tak było jak sie gumy kupowało to można bylo z ich listy do lokalnego jakiegoś podjechać i tam zakladali. Montaż trochę ważna sprawa przy nie daj Boże reklamacji opony. Gdzie pan gumkę zakladał i czy ktoś pomagał czy pan sam :)
Nie mogę się doczekać jak będziemy tu wszyscy razem rozrząd kupować i wymieniać ;) Kocham tego białego golfa :)

sokolnik
09-03-2019, 18:16
A po co masz tam jechac drugi raz:-)?
Wymien ten plyn od razu. Jak sobie zazyczysz wymiane klockow i jeszcze im powiesz ze za 2 miesiace przyjedziesz wymienic plyn, to zapamietaj jak sie na ciebie spojrza;-).

Opony od razu montuj przy odbiorze, moze bedzie jakos taniej.

jakby było taniej to bym montował i już :) ma się robić cieplej już, chyba :)

ja codziennie jeżdzę obok Norauto, są przy samej drodze, zjeżdżam jak na stację benzynową :) nie ma problemu :) najwyżej wezmę felgi, zrzucą stare, założą nowe i wyważą oponki :)
A jak będzie już ładnie to sobie zmienię zimówki na letnie :)

klocki i płyn może jednak razem... nie wiem :)

Sokole, a może u innych oponiarzy w okolicy stacjonarnym sklepie też zakaldaja za freeeee. Na tym internetowym oponeo chyba kiedyś tak było jak sie gumy kupowało to można bylo z ich listy do lokalnego jakiegoś podjechać i tam zakladali. Montaż trochę ważna sprawa przy nie daj Boże reklamacji opony. Gdzie pan gumkę zakladał i czy ktoś pomagał czy pan sam :)
Nie mogę się doczekać jak będziemy tu wszyscy razem rozrząd kupować i wymieniać ;) Kocham tego białego golfa :)

fakt, no najlepiej by było zmienić oponki w norauto - gwarancja :)

z rozrządem to będą jaja :(
olej w skrzyni a ja już się stresuje :)

krzysztofz24
09-03-2019, 19:14
Zanim bedziesz zmienial rozrzad to Golf juz nie bedzie niemowlakiem, na ktorego teraz chuchasz i dmuchasz;-).
Podjedziesz do Norauto i powiesz: poprosze ten z lepszym, wzmocnionym paskiem.
I juz.

sokolnik
09-03-2019, 19:21
Zanim bedziesz zmienial rozrzad to Golf juz nie bedzie niemowlakiem, na ktorego teraz chuchasz i dmuchasz;-).
Podjedziesz do Norauto i powiesz: poprosze ten z lepszym, wzmocnionym paskiem.
I juz.

Będę się stresować... ze Skodziną też się martwiłem... ale mniej :)

krzysztofz24
09-03-2019, 19:29
Z Golfem tez bedzie mniej:-)

Za bardzo sie martwisz niepotrzebnie.

drzewiec
09-03-2019, 21:43
Rozwiazanie Twojego rebusa to ustalenie jaki HTHS ma w prostej linii olej zalecany przez producenta Twojego silnika i zastosowanie oleju z tych co wymieniłeś specyfikacji z dokładnie takim HTHS i lepkości zalecanej przez producenta. Nie ma znaczenia, że silnik do tej pory eksploatowany był na 5W40. Nic w silnik przez stoswnie 5W40 sie nie rozciągło, nie zniekształciło. Śmiało możesz wrócić do właściwej lepkości 5W30 o ile to jest ta właściwa jako pierwsza z instrukcji obsługi. VW generalnie , zazwyczaj jak czytałem kiedyś to zaleca aby olej miał HTHS > 3,5 , zupełnie inaczej niż u Forda :) Lepkość 5W40 to taka szkoła starych mechaników z edukacją będących najczęściej na bakier w temacie nowoczesnych smarowideł, że niby 5W40 dobra na wszystko i zawsze. :) Oleje się zmieniły, silniki również. Porządne oleje 5W30 zapewniają super sparowanie i super ochronę współpracujących obciążonych elementów o ile właśnie HTHS jest właściwy do danego silnika.
jak się zdecydowałeś na ten przereklamowany Motyl, co to nigdzie jego reklam nie widzę ;) to wejdź na stronę, wpisz dane swojego silnika i temat z głowy.
https://www.motul.com/pl/pl/lubricants

Wow, aż tak dokładnej odpowiedzi nie oczekiwałem:) nawet nie wiedziałem co to za skrót ten HTHS i musiałem sobie wygooglać :p to nie tak, że zdecydowałem się na Motul czy jakikolwiek inny. Zazwyczaj staram się poczytać jaki olej do danego auta ludzie polecają i taki zazwyczaj kupuję do końca jego eksploatacji przeze mnie. Dzięki za link, po wpisaniu rodzaju silnika wychodzi na to że obojętnie co wybiorę bo zarówno 5w30, jak i 5w40 jest wyświetlany.

robin102
09-03-2019, 22:45
..to nie tak, że zdecydowałem się na Motul czy jakikolwiek inny...
Ale to bardzo dobry wybór ten Motul Specyfic, nie znam oleju równie dobrego za nieduże jeszcze pieniądze. Przede wszystkim produkt uczciwy, sprzedawany u nas w kraju, jak i na wymagających zagranicznych rynkach gdzie są rygorystyczne przepisy handlowe jako olej syntetyczny. Oczywiście jest też sporo innych sensowych olei na naszym rynku np. od firmy LM, Fusch, Ravenol, jak nie szkoda kasy to Penrite .

Tu masz jeszcze trochę o Paskach i olejach do nich ;)
https://www.facebook.com/watch/?v=1950634941613710

krzysztofz24
10-03-2019, 00:42
Mam takie pytanko o zakupy czesci.

Ja chce do motocykla oryginalna czesc Kawasaki to wchodze na strone Kawasaki, wybieram model, rocznik itp. I np przednie kolo i mam je rozrysowane na diagramie z numerkami poszczegolnych czesci. Moge przez stroner zamowic, badz zadzwonic i podac numerek lub na adres zamowic.

A czemu tak nie ma przy samochodach?
Chcialbym wejsc na strone Mazdy i sobie zobaczyc taki diagram. Cos takiego jak w salonie po VIN maja piekny diagram danego elementu, np pokrywy zaworow i wszystkich srubek, podkladek i uszczelek do niej. To jest tylko dla salonow dostepne a nie dla cywilnego uzytkownika?

W motocyklach jest tak (tutaj akurat Kawasaki). Klikasz sobie w interesujacy cie obrazek i jest absolutnie wszystko.
https://www.kawasakisklep.pl/pl/czesci-zamienne-c.html?
id=3&search_make=1&search_type=19&search_year=110&category=%3F&make=1&type=19&year=110&model=1119&model_code=7671&model_color=1896&country=90 (https://www.kawasakisklep.pl/pl/czesci-zamienne-c.html?id=3&search_make=1&search_type=19&search_year=110&category=%3F&make=1&type=19&year=110&model=1119&model_code=7671&model_color=1896&country=90)

W samochodach jest tak, tutaj akurat Mazda. No super ulatwienie jak zamawiac czesci. Same oleje, filtry i zarowki itp:-)
https://www.mazda.pl/serwis-i-akcesoria/czesci/charakterystyka/

Czy nie ma mozliwosci zobaczyc sobie diagramu z numerami czesci np zadzwonic do salonu i sobie zamowic. Np u Mazdy, Forda czy Seata. To jest jakos utajnione;-)?
Przeciez jak jakis warsztat zamawia oryginalne czesci do silnika, to nie wierze ze dzwonia do ASO. Raczej wchodza na jakas oficjalna strone producenta.
Ale widze ze zwykly szary kierowca jest chyba tej mozliwosci pozbawiony...

P.s Akurat nie musze nic kupowac, tylko chcialem sprawdzic sobie na normalnym diagramie jak jest dany uklad hydrauliczny zbudowany.
Tajne przez poufne chyba;-)

turboni
10-03-2019, 01:03
W Volvo jest to program Vida i interface Dice.
W aso mają oryginalny i płacą za to licencję roczną w dużych pieniądzach.
Ale dla szarego usera można sobie coś takiego ściągnąć (sam program to wszystkie schematy + nr części) z neta lub z calym interfacem kupić (najtaniej na ali) i też działa ale to jest pirat.
I kolejne ograniczenia bo Volvo wprowadziło nową Vide i jest ona online z fabryka, więc tylko piratem można auta grzebać do 2015 roku ale i tak niektórych rzeczy nie da się zaprogramować bo potrzebne jest pobranie plików z fabryki ze Szwecji a to tylko można zrobić oryginalnym oprogramowaniem.

W grupie VW był program "etka" dla przykładu (schematy + nr części)

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

krzysztofz24
10-03-2019, 01:52
I to mnie wlasnie dziwi, co by szkodzilo dac zwyklym szaraczkom dostep. Albo stworzyc po prostu oficjalna strone dla kazdego.
Motocykle maja, samochody mimo ze to rynek kosmicznie wiekszy-nie.
Moglbym sobie po prostu zamowic przez strone oryginalne ramie wycieraczki (zakladamy hipotetycznie ze mi urwali;-) ) i po prostu odebrac w ASO za kilka dni. To bym im tylka nie zawracal i powinni byc zadowoleni.

Ale dziekiza info, wlasnie liczylem na ciebie bo wspominales ze w tej branzy robisz.

robin102
10-03-2019, 10:00
Wymiana oleju w skrzyni biegów 60 zł

Czy warto, czy nie to może znajdziesz odpowiedź przy pomocy tego pana. Dla jednych guru internetowy, dla innych nie lada komediant, ale warto obejrzeć.
https://youtu.be/QeSzRfA3-qg

Rafał_Sz
10-03-2019, 11:07
A czemu tak nie ma przy samochodach?

Jak nie ma, jak jest. ;)

http://www.nemigaparts.com/cat_spares/

sokolnik
10-03-2019, 11:22
Dobrze już dobrze, wymienię ten olej :)

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

MR
10-03-2019, 12:34
W Volvo jest to program Vida i interface Dice.
W aso mają oryginalny i płacą za to licencję roczną w dużych pieniądzach.
Ale dla szarego usera można sobie coś takiego ściągnąć (sam program to wszystkie schematy + nr części) z neta lub z calym interfacem kupić (najtaniej na ali) i też działa ale to jest pirat.
I kolejne ograniczenia bo Volvo wprowadziło nową Vide i jest ona online z fabryka, więc tylko piratem można auta grzebać do 2015 roku ale i tak niektórych rzeczy nie da się zaprogramować bo potrzebne jest pobranie plików z fabryki ze Szwecji a to tylko można zrobić oryginalnym oprogramowaniem.

W grupie VW był program "etka" dla przykładu (schematy + nr części)

Dlatego podstawa w volvo to znalezienie ogarnietego człowieka, który będzie zajmował się autem. Chyba, że samemu się ogarnia ... ceny w Aso kompletnie oderwane od rzeczywistości.

krzysztofz24
10-03-2019, 14:35
Jak nie ma, jak jest. ;)

http://www.nemigaparts.com/cat_spares/

Bardzo dziekuje za chec pomocy. Fajnie to zgrupowane w jednym miejscu. Tylko nie bardzo rozumiem czemu czesc marek dziala a czesc nie dziala...
Dziala np BMW, VW- tu tak od razu sa fajne obrazki-diagramy.
Nie dziala np Honda, KIA, Mazda- wybieram model/rocznik/wersje i jak chce kliknac na spis w ktorym jest: engine, exhaust, cooler system itp to nic sie nie dzieje.
A sprawdzalem na roznych przegladarkach:-(

sokolnik
10-03-2019, 19:51
2 wkłady lusterek zamówione - 96 zł z przesyłką :)

konsultuje jeszcze te klocki... tak naprawdę przed wyborem klocków musiałbym skonsultować/sprawdzić w jakim stanie są moje przednie tarcze. Jeśli w dobrym, pokusiłbym się o klocki ceramiczne (w internecie do zakupienia od 190 do 260 zł ATE) a jeśli tarcze mam na ukończeniu to kupiłbym zwykle klocki i za jakiś rok czy dwa pewnie zmieniał tarcze (i może klocki, na lepsze).

Ceramiczne:
https://hamulcesklep.pl/o/13.0470-7117.2
https://hamulcesklep.pl/o/13.0470-7184.2

Zwykłe około 170-180 zł.Wulkanizator z rodzinnego miasta, stwierdził że tarcze z tyłu mam "nowe"... o przednich się nie wypowiadał... o przednich to tylko mówił, że klocki się kończą i miał rację :) 2 tys. km i komunikat "sprawdź klocki" :)

krzysztofz24
10-03-2019, 20:20
Kup po prostu klocki do Golfa w cenie lekko powyzej sredniej ale nie najdrozszej i juz. I jakiejs normalnej firmy.
A do motocykla kupiles najtansze organiczne i jezdzisz zadowolony. A tam to sie bardziej wyczuwa i slyszy czy klocki sa twardsze czy mieksze.

Nikonozaur
10-03-2019, 20:22
Czy warto, czy nie to może znajdziesz odpowiedź przy pomocy tego pana. Dla jednych guru internetowy, dla innych nie lada komediant, ale warto obejrzeć.
https://youtu.be/QeSzRfA3-qg

Mityczni ONI i frytki, ja odpadam.
Wypada czekać na odcinek poświęcony montażowi kalamitek w łożyskach krytych - one też się psują.

robin102
10-03-2019, 21:00
Nawiedzonych automobilistów, oraz nawiedzonych eksperymentatorów robiących z definicji eksperymenty na bakier cały świat, cały internet :)

https://youtu.be/7cnveg4bhq8

albo tu jeszcze jeden szalony bez sensu robiacy eksperyment z wieloma zmiennymi :D

(https://youtu.be/7cnveg4bhq8)https://youtu.be/i_8STojyTHA

krzysztofz24
10-03-2019, 21:08
Nawiedzonych automobilistów, oraz nawiedzonych eksperymentatorów robiących z definicji eksperymenty na bakier cały świat, cały internet :)

Robin daj juz spokoj z jakimis eksperymentami olejowymi. Niektore rzeczy mozna zachowac dla siebie;-).
Jest taki kanal po polsku z "testami" olejow na YT jakby co. "Piotr Tester" sie nazywa. Jesli cie to interesuje.

Nikonozaur
10-03-2019, 21:11

Ten przebija już wszystko. :D

sokolnik
11-03-2019, 13:35
Hamulce sklep odpisali mi:
Osobiście polecam Panu klocki Ferodo lub Zimmermann.

Co Wy na to?
Podalem dane auta i nawet vin...
Ale żadnych konkretów nie zaproponowali.

krzysztofz24
11-03-2019, 13:58
To juz nie lepiej wziasc klocki z Norauto jak i tak tam bedziesz wymienial?

Rafał_Sz
11-03-2019, 14:42
Hamulce sklep odpisali mi:
Osobiście polecam Panu klocki Ferodo lub Zimmermann.

Co Wy na to?

Żebyś chociaż wiedział jakie masz tarcze, to byś się jeszcze mógł głowić. A przy tej masie auta, przy tarczach no name i przy jego osiągach wszystko ponad klocki z płyty pilśniowej będzie dobre. Mało tego, zbyt wyszukane klocki sprawdzające się przy ostrzejszej jeździe u Ciebie już się nie sprawdzą, bo będzie Ci ciężko uzyskać ich temperaturę roboczą.

Dużo ważniejsze jest żeby ktoś przy wymianie klocków rozebrał pływaki i je wyczyścił i nasmarował. 5 minut roboty, a znaczenie wielkie. Zwłaszcza, że autko już swoje lata ma.

sokolnik
11-03-2019, 14:51
Jakie lata ma!? Nowe auto! Szkoda miała swoje lata :)

Rafał_Sz
11-03-2019, 15:05
Za Skodą to Ty jeszcze zatęsknisz. ;)

krzysztofz24
11-03-2019, 15:16
Juz to pisalem. Nie ma co sie spuszczac tak nad klockami, tylko wziasc srednia polke.
No srednia z niewielkim plusem. Masz w motocyklu tansze klocki organiczne i nie slysze zebys narzekal.
Warto za to zrobic takie lepsze czyszczenie i smarowanie zaciskow hamulcowych.
Pewnie ze 100-150zl za oba bedzie.

Zamiast zwyklego dmuchniecia kompresorem i "chodza tloczki, no chodza".

sokolnik
11-03-2019, 16:26
Racja, dobrze gadacie :)
Jadę do ASO zapytać o ten olej do skrzyni.

sokolnik
11-03-2019, 17:29
Jestem w ASO, oryginalny olej do skrzyni, dedykowany 74 zł za litr. Klocki fabryczne, ATE lub TRW 189 zł.
Biorę.

sokolnik
11-03-2019, 18:17
odbiór w środę bo nie mają na miejscu :) kolejka była do serwisu i nie dowiedziałem się ile za wymianę oleju i klocków chcą... w środę się dowiem. Pytam o tej olej, mówię żeby to był taki specjalny do mojej skrzyni i żeby wszystko OK było... a on patrzy na mnie i mówi, że do tej skrzyni mają jeden olej, aha :)
klocki to takie, które są w samochodzie jak wyjeżdża z fabryki... :)
chociaż trochę fabryki VW będzie u mnie w aucie :)

jak uważacie, ile sobie zażyczą za wymianę oleju w skrzyni i klocków?

jurkarol
11-03-2019, 19:08
Hehe w aso za wymianę wyjdzie ponad 100 zl, nawet 200 zl za koło. Obym się mylił. To nie dopytales najpierw?
Części nie zawsze sa drogie ale robota owszem.
Dedykowany olej? Piosenkę to można dedykowac ale olej... ;)

sokolnik
11-03-2019, 19:25
Kolejka była do serwisu i nie chciałem czekać przez co nie dowiedziałem się ile za wymianę chcą. Zamówiłem części teraz. W środę dowiem się ile za wymianę i albo będę się umawiać na wymianę albo nie.
Opony w piątek odbieram to może odrazu mi zrobią te klocki i olej.

Zmieniliscie juz opony na letnie? :) kiedy zmieniacie? Ja dziś rano skrobalem... Tak przymarzły drzwi że były delikatne problemy z otwarciem. Delikatne. Dobrze ze uszczelki ostatnio smarowałem parę dni temu :)

sokolnik
11-03-2019, 20:52
Napisałem na fb do polecane go jakiegoś tam warsztatu w Gdyni.
Wymiana oleju w skrzyni 100 zł.
Wymiana klocków 60 zł,
Wymiana płynu hamulcowego do 150 zł plus koszt płynu.
Klocki i olej do skrzyni mój. Płynu hamulcowego nie kupiłem.

bogdi64
11-03-2019, 21:07
to teraz ja
dziś byłem na przeglądzie technicznym autem ojca, diagnosta zauważył "kończące" się klocki i ...........
pojadę do sklepu i wymienię sam
koniec .

sokolnik
11-03-2019, 22:10
to teraz ja
dziś byłem na przeglądzie technicznym autem ojca, diagnosta zauważył "kończące" się klocki i ...........
pojadę do sklepu i wymienię sam
koniec .

brawo TY :)
z nie swoim samochodem, też bym tak szybko zrobił, A CO! ? :)

jurkarol
11-03-2019, 22:12
klocki to można i na chodniku na podnosniku wymienić jak kto ma jaką wprawę.

sokolnik
12-03-2019, 00:26
Aaaa i wczoraj umówiłem się na czyszczenie przednich foteli, kanapy i podłokietnika i podłogi, parowe odświeżanie przed sezonem, o ile nie będzie padać i będzie w miarę ciepło by wyschnął samochód.
150 zł, przyjeżdżają i robią na parkingu :)
Brudny nie jest, ale odświeżyć Tureckie pierdy trzeba :)

Czyli:
Wkłady lusterek 2 zamówione,
Olej do skrzyni zamówiony,
Klocki zamówione,
Opony letnie zamówione,
Płyn hamulcowy do wymiany przy okazji klocków.
Parowe czyszczenie foteli itp. zamówione :)

Dzieje się :)

krzysztofz24
12-03-2019, 01:15
Czlowieku;-) takie parowe odswiezanie to mozesz sobie sam zrobic, tylko znajdz gdzie masz w Srodmiesciu parowy odkurzacz. Na pewno jakis jest. Ogarniesz cale wnetrze na tip-top za 40-60zl, zaleznie od zageszczania ruchow. Jakbys chcial cale wnetrze lacznie z boczkami czy podloga to okolo 80zl i to bedac dokladnym. Ceny z wawy.
I smiem twierdzic, ze ten stacjonarny paroodkurzacz bedzie skuteczniejszy niz ten przenosny z ktorym przyjada.

A wogole to mozna by kupic pianke do tapicerki za 20 zl i pare gabeczek plus szmatke i rownie dobrze to zrobic jak nie lepiej.
I jakbyc co to w miejscu, w ktorym pracowalem, to taki odkurzacz stal 5 lat i nierzadko go serwisowalem i uruchamialem jak byl oporny, to wiem co pisze;-). Oprocz pary jest podawany detergent w funkcji pranie. Bo samo przejechanie para to wiele nie daje.
Osobiscie uwazam ze pianka daje lepszy efekt, chodz na takim odkurzaczu mozna w 5 minut zwijajac sie odswiezyc przednie fotele ot tak. Wygodne to w uzyciu jest.

drzewiec
12-03-2019, 08:41
...
A wogole to mozna by kupic pianke do tapicerki za 20 zl i pare gabeczek plus szmatke i rownie dobrze to zrobic jak nie lepiej.
I jakbyc co to w miejscu, w ktorym pracowalem, to taki odkurzacz stal 5 lat i nierzadko go serwisowalem i uruchamialem jak byl oporny, to wiem co pisze;-). Oprocz pary jest podawany detergent w funkcji pranie. Bo samo przejechanie para to wiele nie daje.
Osobiscie uwazam ze pianka daje lepszy efekt, chodz na takim odkurzaczu mozna w 5 minut zwijajac sie odswiezyc przednie fotele ot tak. Wygodne to w uzyciu jest.

A jaką polecacie piankę do tapicerki, a przede wszystkim do kokpitu? Odkurzacz piorący mam i fotele, boczki oraz podłogę wyprałem, ale chciałem jeszcze porządnie wymyć plastiki.

sabur
12-03-2019, 09:33
Jaki jest sens wydawanie kasy na pianki czy inne rzeczy do wcierania brudu w siedzenie?
Pożyczyć/ zlecić pranie odkurzaczem piorącym z dobrą chemią i siedzenia jak nowe. Często korzystałem i tylko tak można doprać nawet skrajnie trudne plamy. Jedyna wada nie robić teraz przy niskich temp. Poczekać na ok 20* i wyprać, po kilku godzinach suche wnętrze.

Rafał_Sz
12-03-2019, 10:17
Olej do skrzyni zamówiony,

To te głąby w ASO nie mieli tego oleju na stanie?!

To teraz zmów jeszcze dwumasę, turbo, wtryski i DPF. XD

sokolnik
12-03-2019, 10:42
Nie mieli oleju, nie mieli klocków do Golfa :) uszczelkę pod antenę na dachu też zamawiali z magazynu z Poznania chyba...ale z uszczelka się nie dziwię. Fakt, śmieszne to, salon wieeeelki, samochód przed salonem stoi z 50, a oleju nie mieli do skrzyni i klocków :)
To taj jakbyś pojechał do 5* hotelu i nie dostał śniadania bo nie mają produktów :)
Ale ze mi się nie spieszy to poczekam, ASO 500m od domu [emoji14]

robin102
12-03-2019, 11:44
...ale chciałem jeszcze porządnie wymyć plastiki.
Do plastików wewnątrz fajny jest ten MOTUL MATTE SURFACE CLEAN E11. Przetestowany, używany od dawna na plastikach w samochodach moich.
Tu niedrogo, ale bywa na różnych wyprzedażach.
https://zestaw-napedowy.pl/srodki-do-pielegnacji-motocykla/463-motul-matte-surface-clean-e11-400ml-preparat-czyszczacy-do-powierzchni-matowych-3374650253374.html?gclid=EAIaIQobChMI1cLniqX84AIV0 YeyCh22OACJEAQYAyABEgLMRvD_BwE

Ale ze mi się nie spieszy to poczekam, ASO 500m od domu [emoji14]

Ale szkoda życia tak żyć życiem Golfa. Podjedź tam niech Ci za jednym zamachem i olej zmienią, klocki przełożą i w sumie płyn hamulcowy jeśli w ASO to za jednym podejściem byś zrobił. 10 zł w tą 20 zl w tamtą raczej bez różnicy.

sokolnik
12-03-2019, 12:54
Do plastików wewnątrz fajny jest ten MOTUL MATTE SURFACE CLEAN E11. Przetestowany, używany od dawna na plastikach w samochodach moich.
Tu niedrogo, ale bywa na różnych wyprzedażach.
https://zestaw-napedowy.pl/srodki-do-pielegnacji-motocykla/463-motul-matte-surface-clean-e11-400ml-preparat-czyszczacy-do-powierzchni-matowych-3374650253374.html?gclid=EAIaIQobChMI1cLniqX84AIV0 YeyCh22OACJEAQYAyABEgLMRvD_BwE

Ale szkoda życia tak żyć życiem Golfa. Podjedź tam niech Ci za jednym zamachem i olej zmienią, klocki przełożą i w sumie płyn hamulcowy jeśli w ASO to za jednym podejściem byś zrobił. 10 zł w tą 20 zl w tamtą raczej bez różnicy.Myślę że różnica będzie wynosiła o jedno zero więcej :) 100 albo 200 różnicy niż między zwykłym warsztatem.
Pieczątki ASO nie potrzebuje aż tak bardzo na wymianę klocków :) olej spuscic i nalac to też nie jest jakaś filozofia... Rozrząd już bardziej.
Różnica między warsztatem w Gdyni a Norauto to więcej niż 50 zł... ASO zawsze droższe jest ze 3x :) aż jestem ciekawy ile sobie zażyczą. Jeśli mogę zaoszczędzić 200 zł to wolę zaoszczędzić i zrobić to w innym warsztacie oczywiście najważniejsze jest żeby to było dobrze zrobione :)

krzysztofz24
12-03-2019, 13:16
Sokol...jak ty madrze piszesz:-).
Naprawde mozna zyc i miec dobrze zrobiony samochod bez pieczatki z ASO.

A jaką polecacie piankę do tapicerki, a przede wszystkim do kokpitu? Odkurzacz piorący mam i fotele, boczki oraz podłogę wyprałem, ale chciałem jeszcze porządnie wymyć plastiki.

Do kokpitu to ja osobiscie wole sciereczki blyszczace. O wiele mniej zachodu niz z pianka.
Po prostu 2,3 sciereczki i caly kokpit czysciutki i blyszczacy w 1-2minuty.
STP, Autoland. Kosztuje 14-18zl okolo 20-25 sciereczek w opakowaniu i starcza na dlugo.

Maro66.
12-03-2019, 13:29
Ja nie, na powierzchniach bez faktury zostają mazaki :mrgreen:

robin102
12-03-2019, 13:54
Myślę że różnica będzie wynosiła o jedno zero więcej :) 100 albo 200 różnicy niż między zwykłym warsztatem.
Jak o jedno ZERO więcej to masz rację, ale jak nie o zero to warto czasem coś zrobić w ASO i być w ich systemie zapisany jako użytkownik konkretnego samochodu, egzemplarza powiązanego z VIN. Śmieją ;) się tu z Ciebie, że stary ten golf, a on ledwo 8 letni więc do średniej krajowej golfów brak mu najmniej drugich 8 lat, więc młodziak. Zazdrośniki, ja też :)

Dlaczego warto w ASO być w ich systemie jako user samochodu VW.

A począwszy od tego, że przysyłają życzenia na święta to czasem robią fajne akcje promocyjne na rożne usługi, a to przegląd i napełnienie klimy za 99 zł, a to pełna ścieżka diagnostyczna za 29 zł, a to chociażby zaproszenie do jazdy testowej jakiegoś auta. Na weekend kiedyś Forda EcoSport dostałem do testów, pojechałem do Augustowa na ryby :D W ASO Opla dostałem dostawczaka na test i przewiozłem rodzicom graty na działkę latem :)
ASO nie trzeba się bać, nie trzeba omijać. Widzisz miałem racje, że fajne klocki kupisz w ASO.
Zrób chociaż jedną usługę w ASO jako właściciel danego auta. Warto być w ich systemie. Tylko od Ciebie zależy z czego u nich skorzystasz. Robią rożne akcje wiosna zimą, lato jesienią. Chociażby pióra wycieraczek oryginalne fordowskie kupiłem ostatnio u nich za 75 zł na takiej akcji promo. Lepszych nie ma.

Trzeba tylko mieć zawsze chytry plany aby nie dać się im wyrolować, ale się z nimi kontrolowanie zaprzyjaźnić :)

Pieczątki ASO nie potrzebuje
Takie teksty i nie tylko Twoje to trzeba w buty wsadzić, bo prędzej czy później przychodzi ten czas, ten moment, że tylko ASO może coś zrobić, coś uratować, bo tylko tam mają pełną dokumentacje i pełne oprzyrządowanie specjalistyczne którego żaden wujas, szwagier mechanik czy in BOSCH serwis mieć nie będzie. Ot takie czary, że na zasadzie jak trwoga to do Boga. Obyś nie musiał nigdy, ale ....... zaprzyjaźnić się nie zaszkodzi.
W każdym ASO jest też zazwyczaj jeden, góra dwóch-trzech mechaników ogarnijących całe ASO, a reszta to zmieniacze, wymieniacze, zapowietrzacze i psuje posolite ;)

Boryszuk
12-03-2019, 14:38
zaprzyjaźnić się nie zaszkodzi.
W każdym ASO jest też zazwyczaj jeden, góra dwóch-trzech mechaników ogarnijących całe ASO, a reszta to zmieniacze, wymieniacze, zapowietrzacze i psuje posolite ;)

I myslisz, ze jak sokolnik raz pojedzie na nabicie opon swiezym wiejskim azotem to go mechanik zapamieta i bedzie mu przychylniejszy w przyszlosci?

robin102
12-03-2019, 15:08
I myslisz, ze jak sokolnik raz pojedzie na nabicie opon swiezym wiejskim azotem to go mechanik zapamieta i bedzie mu przychylniejszy w przyszlosci?
A po czym wnosisz, że ja mam takie rodzinne stosunki na myśli :D
Przecież wyżej obszernie napisałem dlaczemu warto u nich w systemie być. Czytałeś ? :)
Tak na marginesie to zdarzało mi się to i owo w ASO, że mi zrobiono za free, ale też próbowano mnie na beszczela oszukać. Z moich doświadczeń najgorsze ASO w PL to ASO Forda bo zorientowane w gruncie rzeczy na flotowego klienta :(
A propos mechaników to w każdym aso jest jakiś, czasem kilku którzy pracując w ASO działają po domowych swoich garażach za 1/2 cen usług. Mają wiedzę i dostęp do osprzętu, dokumentacji. Aby się o tym dowiedzieć, to czasem trzeba do ASO zajrzeć i zapoznać się z wrogiem ;)
Każdej marki auto jakie miałem od Renówki po dzisiejszego Forda przez inne marki po gwarancji (jeśli było nowe zakupione) serwisował mi ten sam mechanik z ASO tylko już po godzinach, w swoim warsztacie prywatnym. Jutro jadę do mechanika z ASO Nissana wrzucić micrę na podnośnik i wymienić płyn hamulcowy, oraz odpowietrzyć sprzęgło. Koszt roboty 40-50 zł + napiwek albo dobre piwo w dużej litowej puszce.

Nie ma się też co dziwić i oburzać na wysokie ceny w ASO. Wystarczy popatrzeć na koszty utrzymania budynków, płac dla ludzi i pierdyliona innych spraw. Gorsze, jest to, że jakiś Heniek Mechanikowaty czasem potrafi wołać ceny zbliżone do ASO bez gwarancji na usługę, bez porządnego zaplecza narzędziowego, bez faktury ect :(

krzysztofz24
12-03-2019, 15:53
Ale jednak sa osoby, ktore nie moga zyc bez pieczatki z ASO:-);-).

Jezdze do warsztatu Mazdy, ktory ma renome na cala Polske, tez maja promocje na klime, tez cos robia czasem dla klienta za free (kilka razy doswiadczylem), niejako przy okazji. Bo wazniejsi sa ludzie a nie szyld i pieczatka.
I mam kolo 2 razy taniej niz w ASO.

To te powyzsze przekonuje mnie do tego, ze moge zyc bez pieczatki i bycia w oficjalnym systemie;-).

Ja sie wyleczylem dzieki paru przypadkom.
Np w ASO Renault chcieli za przeglad 700zl, a w Norauto za 350zl mialem 3 razy wiecej rzeczy zrobione, sprawdzone i wymienione niz w ASO.

Ale jak ktos chce to niech zbiera te pieczatki i wierzy w mit ASO:-).

MR
12-03-2019, 15:54
Dokładnie, ja sam takiego mechanika znalazłem i faktycznie widać, że wie co robi i przy tym nie czuje się skrojony:)
Pisałem o tym zresztą kilka stron wcześniej

robin102
12-03-2019, 16:43
Z ASO warto mieć kontakt, bo chociażby można się dowiedzieć, być zaproszonym na akcje serwisową swojego pojazdu już 6 czy nawet 8 letniego, że wymieniają regulatory napięcia, albo innym razem, że wymieniają odpowietrznik wlewu paliwa, albo niepewny napinacz łańcucha rozrządu. Wszystko z życia eksploatowanych pojazdów.
Sokolnik dopiero uczy się użytkować i eksploatować swój własny samochód w trochę dzikim naszym kraju, gdzie doświadczony szwagier znajomy mechanik nie potrafił uruchomić diesla po banalnie prostej robocie wymiany filtra ON.
Sokolnik miej otwartą głowę i ucz się chłopie z różnych stron, bo w Polsce nie jest łatwo użytkować dość zaawansowany technicznie samochód ( jak na 80% mechaników :D ) mieszkając w małej portowej wiosce Gdynia gdzie do każdego dużego miasta jest daleko :)

Pieczątek nie zbieraj, zbieraj doświadczenie i ewentualnie faktury, inne potwierdzenia co było przy aucie robione. Co ważne unikaj skrajności wszelakich, w cenach, poradach, bo jak już sam widzisz chociażby po cenie klocków w ASO nie wszystko jest takie oczywiste i złe w kontaktach z ASO.

Dokładnie, ja sam takiego mechanika znalazłem i faktycznie widać, że wie co robi i przy tym nie czuje się skrojony:)
Pisałem o tym zresztą kilka stron wcześniej
Dokładnie dokładnie.

krzysztofz24
12-03-2019, 16:52
Trojmiasto to chyba nie wioska, no chyba ze Trojwies;-).
A akcje serwisowe to raczej wczesniej niz po 6-8 latach eksploatacji danego modelu...

jurkarol
12-03-2019, 17:24
Taki "Zaawansowany technicznie" samochód jak golf ma być problemem?
Dobrze, że to nie Saab. Choć ja bym wolał :)

bogdi64
12-03-2019, 18:04
z Sabem nie ma problemów, na razie jedyny jaki napotkał mój syn to mechanizm wycieraczek, to musiał kupić na złomie

sokolnik
12-03-2019, 19:10
Odebrałem lusterka, fajne :) myślałem że jutro będzie paczka, extra zapakowane wszystko :)
ALE
prawe od pasażera przybliża. Lewe od kierowcy nie, jest takie same jak obecne moje lusterko.
Lipa, nie chce mieć różnych lusterek bo oczoplonsu dostanę :)
Lewe jest asferyczne z pionowa linia. Prawe sferyczne bez linii. Nie chciałem takiego, napisałem już czy ma takie które nie przybliża. 22182

robin102
12-03-2019, 19:56
Taki "Zaawansowany technicznie" samochód jak golf ma być problemem?
Dobrze, że to nie Saab. Choć ja bym wolał :)
Z polowa mechańczyków kręcących śrubki w dieslach dzisiejszych nie wie, nie kuma tematu, że po wymianie np wtrysków w tych niby prostych samochodach trzeba je na nowo przypisać do jednostki sterującej za pomocą kabla i oprogramowania.

La
12-03-2019, 20:18
a nie po wi-fi? :)

robin102
12-03-2019, 20:24
Szmatką przypisują, wycierają nadrukowane cyferki z obudowy wtrysku, bo nie wiedzą po co są :D Rutyna i niewiedza ogromnej rzeszy mechaników jest bezgraniczna :(

Nikonozaur
12-03-2019, 20:55
Ale jednak sa osoby, ktore nie moga zyc bez pieczatki z ASO:-);-). [...]

Co w przypadku mojego kolegi bardzo zaprocentowało. Ma wypasionego Transportera. Gwarancja minęła, a w aucie chrupnęła skrzynia DSG. Pojechał zatem do ASO, w którym serwisował busa od nowości. Stwierdzono tam, że naprawa skrzyni będzie bardzo droga, a w zasadzie nieopłacalna. Poprosili o chwilkę cierpliwości i.... Po porozumieniu się z wyższą instancją wymienili skrzynię na nową. Z własnej, nieprzymuszonej woli. Nie wiem tego na 100%, można jednak przyjąć, że zaprocentowała lojalność potwierdzona pieczątkami od góry do dołu.

sokolnik
12-03-2019, 21:27
Co w przypadku mojego kolegi bardzo zaprocentowało. Ma wypasionego Transportera. Gwarancja minęła, a w aucie chrupnęła skrzynia DSG. Pojechał zatem do ASO, w którym serwisował busa od nowości. Stwierdzono tam, że naprawa skrzyni będzie bardzo droga, a w zasadzie nieopłacalna. Poprosili o chwilkę cierpliwości i.... Po porozumieniu się z wyższą instancją wymienili skrzynię na nową. Z własnej, nieprzymuszonej woli. Nie wiem tego na 100%, można jednak przyjąć, że zaprocentowała lojalność potwierdzona pieczątkami od góry do dołu.

podejrzewam, że gość ma kilka aut kupionych u nich, często wymienia flotę i żeby nie stracić "grubasa" (dobrego klienta), bali się że pójdzie do innego salu/marki, postanowili mu tą skrzynię sprezentować. Wątpię by Zdzisiowi z Wejherowa wymieniliby skrzynię w Passacie bo 10 lat temu kupił auto u nich w salonie... takie rzeczy się nie zdarzają... co najwyżej dostałby kalendarz czy jakiś gratis... ale nie nową skrzynię za free + montaż :)

Nikonozaur
12-03-2019, 22:04
podejrzewam, że gość ma kilka aut kupionych u nich, często wymienia flotę i żeby nie stracić "grubasa" (dobrego klienta), bali się że pójdzie do innego salu/marki, postanowili mu tą skrzynię sprezentować. Wątpię by Zdzisiowi z Wejherowa wymieniliby skrzynię w Passacie bo 10 lat temu kupił auto u nich w salonie... takie rzeczy się nie zdarzają... co najwyżej dostałby kalendarz czy jakiś gratis... ale nie nową skrzynię za free + montaż :)

Akurat VW ma tylko jednego. Przede wszystkim nie jest to flotowy !UP z zerowym wyposażeniu, tylko bardzo wypasiony ciężarowy, 3 osobowy Transporter za 160kPLN. Nie wiem co zdarzyłoby się Zdzichowi, podaję i opisuję fakty stroniąc od domniemań. ;)

sokolnik
13-03-2019, 08:54
Jakich żarówek H7 używacie?
Zrobiłem zdjęcie moich żarówek... Szkło żarówki jest lekko niebieskie dookoła, już fabrycznie, widać z lewej odblask niebieskiego światła.
Może ktoś pozna co to za żarówki, Philips Blue Light?
Myślę czy by nie kupić jakiś lepszych H7, o ile taka zmiana będzie zauważalna... Ledów z tego nie zrobię, ale jeśli moglbym mieć lepsze żarówki to chciałbym je kupić, tym bardziej że przydałby się zapas żarówek w bagażniku.
Długie światła, żarówka H15... Zbyt dużego wyboru nie ma chyba, pozostaje tylko OSRAM, polecacie?
Całe reflektory mam ladne, nie są porysowane ani matowe czy stare, nie wymagają polerowania, także światło z reflektora nie jest tłumione przez stare brzydkie reflektory.
Drugie pytanie, Krzychu wiem że lubisz ten kapturek VW... ale może go wywalić albo jakiś inny dać? Bo jakiś duży się wydaje, taki ma być?

Dziś olej i klocki, zagadam ile za wymianę by chcieli przynajmniej tego oleju w skrzyni :) wpisze się do bazy, może i mi wymienia skrzynie w razie czego jakby padła :D wkoncu olej zmieniałem w ASO i mam piczontke :D22196

Boryszuk
13-03-2019, 08:59
Drugie pytanie, Krzychu wiem że lubisz ten kapturek VW... ale może go wywalić albo jakiś inny dać? Bo jakiś duży się wydaje, taki ma być?

Jak go wyjmiesz to zarowki mozesz zamienic na swieczki.

sokolnik
13-03-2019, 09:06
Jak go wyjmiesz to zarowki mozesz zamienic na swieczki.A może dać nowy bo przez 190 tys. km się wypalił i słabo odbija światło? :) w myśl zasady, że wszystko się zużywa, nawet olej w skrzyni :) 22197

turboni
13-03-2019, 09:09
Osram Night Breaker

krzysztofz24
13-03-2019, 09:27
Kapturek oprocz tego ze ma fajne logo VW to odbija swiatlo do reflektora.
A dalej reflektor na droge.
Ja bym go nie ruszal, bo jak go skrzywisz czy jakos zle zamocujesz to moze troche inaczej odbijac i jeszcze reflektor zacznie gorzej swiecic.

Po za tym co to bylbu za Golf bez tego istotnego szczegolu:-).
Zarowki sobie wez jakies wzmocnione (troche krotsza zywotnosc).
I nie dotykaj banki przy wymianie, tylko za sam metal. Taka macana zarowka moze sie szybciej przepalic, bo mozesz zostawic odcisk spoconego palucha;-).

Osram, Philips, Narva, moze jeszcze Tungsram.
Zadne firmy krzaki z marketu z kolorami teczy czy imitacja barwy ksenonow.

Rafał_Sz
13-03-2019, 10:15
Każde żarówki halogenowe tracą swoją moc już od pierwszego ich odpalenia (sublimacja żarnika). Żarówki wymienia się co kilkaset godzin, a nie jak całkiem zdechną. 80% tras robię w nocy bo nie lubię wlec się za Golfami :mrgreen:, więc coś tam o tych żarówkach wiem. ;)

sokolnik
13-03-2019, 10:19
Czyli żarówki też mam wymienić? :)
H7 i H15, szukam dobrych.
I do Pomarańczy by się przydało dać nową...tylko tam reflektor jest lekko stopiony na środku... Pewnie była tam jakaś mega mocna żarówka.

MR
13-03-2019, 10:32
Znajomi w pracy mówi a że nightbraker. Swoją drogą, w starym aucie miałem beznadziejne swiatla. Przesiadlem sie na bixenony i uwielbiam jeździć w nocy.

elanek
13-03-2019, 10:57

Czyli jest do przodu o jakieś 10 koła Euro :). No, może 8.

Rafał_Sz
13-03-2019, 11:25
Czyli żarówki też mam wymienić? :)

Nie też, a tylko. Odbłyśników nie ruszaj.

W busie używam tych ze zdjęcia na dole, są bardzo spoko. Maja bardzo dobrą geometrię i łagodne odcięcie. A to jest ważniejsze od super-duper + 1000000%. Natomiast w bejcy mam ksenony i tego żadna żarówka nie jest w stanie przebić.

Do motocykla mogę Ci polecić Philips X-stremeVision moto. Świecą jak trzeba i są bardzo odporne na drgania i wibracje.

https://s1.medias-norauto.pl/images_produits/370210/650x650/zarowka-h7-55w-12v-philips-x-tremevision-130-1szt--370210.jpg

ku6i
13-03-2019, 11:33
z Sabem nie ma problemów, na razie jedyny jaki napotkał mój syn to mechanizm wycieraczek, to musiał kupić na złomie

Problem z Saabem to się zacznie, jak syn będzie musiał zrobić coś poważniejszego i znaleźć do niego dobrego mechanika ;) Znam temat z autopsji, posiadacz Saaba od 2,5 roku.

sokolnik
13-03-2019, 13:31
Musze wyjąć żarówkę i zobaczyć co to za żarówka... Faktycznie, może lepiej wymienić na nowe... Skoro wszystko się zużywa [emoji14]

Rafał_Sz
13-03-2019, 14:13
Musze wyjąć żarówkę i zobaczyć co to za żarówka...

Sam pisałeś, że H7. Dżin raczej stamtąd nie wyskoczy. Chociaż, jeśli to auto od Turka... XD

La
13-03-2019, 14:13
Może samochód sobie wymień na nowy?
Jechałeś w nocy? Widać coś było czy katastrofa? Masz stacje diagnostyczną w okolicy? Podjedź to zmierzą i będziesz wiedział czy warto i czy to coś zmieni. Nie pytaj na forum ludzi czy Ci dobrze światła świecą bo to raczej nie ma sensu. Ewentualnie w ciemno zaaplikuj jakieś + 50% i tyle.

sokolnik
13-03-2019, 14:18
Może samochód sobie wymień na nowy?
Jechałeś w nocy? Widać coś było czy katastrofa? Masz stacje diagnostyczną w okolicy? Podjedź to zmierzą i będziesz wiedział czy warto i czy to coś zmieni. Nie pytaj na forum ludzi czy Ci dobrze światła świecą bo to raczej nie ma sensu. Ewentualnie w ciemno zaaplikuj jakieś + 50% i tyle.Może forum i wątek motoryzacyjny od tego jest żeby zapytać jakie żarówki są dobre i które warto kupić?
Spokojnie, nie denerwuj się tak, poradzę sobie z tą H7 :)

Maro66.
13-03-2019, 14:24
Silnik również ma spory przebieg. Nie planujesz wymiany? ;-) :mrgreen:

Rafał_Sz
13-03-2019, 14:58
Sokół, obejrzyj sobie pierwsze 7 minut.

https://www.youtube.com/watch?v=vLCkP2kvPHA

Nikonozaur
13-03-2019, 15:06
[...] ale może go wywalić albo jakiś inny dać? Bo jakiś duży się wydaje, taki ma być? [...]

Wszelkie zmiany w obrębie reflektorów są zabronione. Dotyczy to również zamiany żarówek na np. 100 watowe lub "ledy".

Nbogdan
13-03-2019, 15:49
Problem z Saabem to się zacznie, jak syn będzie musiał zrobić coś poważniejszego i znaleźć do niego dobrego mechanika ;) Znam temat z autopsji, posiadacz Saaba od 2,5 roku.

Mechanika to pikuś, każdy rozgarnięty sobie poradzi.
Najgorsza jest posrana elektronika, coś sprawdzić czy wymienić i programować to tylko Tech2 i to nie każdy. Mała dostępność do urządzeń serwisowych i fachowców.
Posiadacz Saaba od 2 miesięcy :razz:

jurkarol
13-03-2019, 17:53
Mechanika to pikuś, każdy rozgarnięty sobie poradzi.
Najgorsza jest posrana elektronika, coś sprawdzić czy wymienić i programować to tylko Tech2 i to nie każdy. Mała dostępność do urządzeń serwisowych i fachowców.
Posiadacz Saaba od 2 miesięcy :razz:
Saab ale jaki? Krokodyl? To co innego niż 9-5 na przykład, którego w końcu nie kupiłem na skutek różnych możliwych usterek silnika. Może zbyt mało wiary :) za to jest volvo v70 z tego samego roku.

MR
13-03-2019, 17:55
Saab ale jaki? Krokodyl? To co innego niż 9-5 na przykład, którego w końcu nie kupiłem na skutek różnych możliwych usterek silnika. Może zbyt mało wiary :) za to jest volvo v70 z tego samego roku.

I jak wrażenia, zadowolony Pan?

sokolnik
13-03-2019, 18:42
Wymiana oleju w skrzyni manualnej w ASO 350 zł... Około... Zawinąłem się na pięcie i dziękuję do widzenia :)

krzysztofz24
13-03-2019, 19:33
Wymiana oleju w skrzyni manualnej w ASO 350 zł... Około... Zawinąłem się na pięcie i dziękuję do widzenia :)

Hahahah:-).
A w Norauto chyba mowiles 60zl.
Kurde po co miec 2 razy drozej jak mozna miec niemal 6 razy drozej:-).

Przeciez to odkrecic 2 sruby, spustowa i nalewowa. I nalac olej (tu trzeba troche kombinacji) i zakrecic sruby.

bogdi64
13-03-2019, 19:35

jeździ mim chyba już 5 rok, jeśli się nie mylę to model 93, dwa litry z turbo, aktualnie przebieg zbliża się do ok 400 tyś, na gazie ;), i nie oszczędza go nawet troszeczkę ;), jak do tej pory na serwisie auto nigdy nie było dłużej niż dwa dni, więc raczej nie ma na co narzekać
ps: przecież to opel ;)

sokolnik
13-03-2019, 19:48
Zamówienie oczywiście po VIN, miły inny Pan sprawdził ile oleju wchodzi do skrzyni 1,7 L.
Drugi inny Pan stwierdził że w skrzyni i tak jest korek przelewowy i więcej się nie naleje :)
Olej jak olej pewnie dobry, a klocki MADE IN INDIA :)
Pan stwierdził że będę zadowolony :)2220422205

Rafał_Sz
13-03-2019, 19:59
Olej jak olej pewnie dobrya

To teraz patrz:

https://www.skrzynie.com.pl/olej-vw-g070726-a2.html

I patrz dalej:

https://www.skrzynie.com.pl/fuchs-titan-sintofluid-fe-75w.html

(https://www.skrzynie.com.pl/fuchs-titan-sintofluid-fe-75w.html)
I jeszcze klocki, zwłaszcza Febi lub Meyle (ekstraliga, a nie jakies economy)

https://www.autoczescionline24.pl/oenumber/jzw698151.html

krzysztofz24
13-03-2019, 20:13
sokolnik z tego co sobie znalazlem to olej 75W i API GL-4. Pisze to z tylu na butelce na etykiecie informacyjnej?
Na tej stronie co Rafal dal wyzej jest za 60 zl a ty chyba dales 75zl, czyli mozna przezyc;-).

Klocki pewnie raczej mogles miec lepsze za ta cene lub taniej.

Do motocykla mogę Ci polecić Philips X-stremeVision moto. Świecą jak trzeba i są bardzo odporne na drgania i wibracje.

https://s1.medias-norauto.pl/images_produits/370210/650x650/zarowka-h7-55w-12v-philips-x-tremevision-130-1szt--370210.jpg

To nie watek motocyklowy, ale przy okazji zapytam. Ja mam w motocyklujakas wzmocniona zarowke Narve. Jest roznica wzgledem "normalnej", jestem zadowolony.
Ale jak ty uzywasz tej z linku to jak sie zapatrujesz na ta deklaracje +130%. Ja rozumiem ze +30% czy 50% ale nie ze strumien swiatla jest o 130% "dalej swiecacy". Tak rysunek bynajmniej sugeruje.
A co ty na to jako praktyk?
O ile % zwieksza sie zasieg?

sokolnik
13-03-2019, 20:14
Do tego kombi 1.6 i mojego stylu jazdy nie trzeba klocków premium :) do bujania się po mieście :) czasami jakaś trasa :)
Serio, olej w ASO 75 zł za litr, przeżyje tą różnice 20 zł w porównaniu do internetu.
Klocki, TRW lub ATE... czyli raczej klocki bardzo polecane na internetowych forach... Dla jednego to klasa ekonomy, dla mojego taty to już premium bo drogie strasznie, on za 200 miał klocki na przód i tył :) 170KM, fajnie ju się jechało do Berlina i wiesz co? Jego samochód hamował :)

Mam płyn do czyszczenia felg jakby klocki pyliły :)
A jak będą mnie mocno denerwować to kupię sobie inne i wtedy posłucham się Ciebie/Was i zobaczymy które lepsze :)
A moto klocki mi dobrał mechanik motocyklista i jest super, nic nie piszczy, hamuje wystarczająco dobrze do mojego stylu jazdy... Jak szybko jeżdżę? Jak jadę to żarówki w fotoradach pękają :)

Krzychu, z tyłu nic takiego nie pisze.

Rafał_Sz
13-03-2019, 20:37
To nie watek motocyklowy, ale przy okazji zapytam. Ja mam w motocyklujakas wzmocniona zarowke Narve. Jest roznica wzgledem "normalnej", jestem zadowolony.
Ale jak ty uzywasz tej z linku to jak sie zapatrujesz na ta deklaracje +130%. Ja rozumiem ze +30% czy 50% ale nie ze strumien swiatla jest o 130% "dalej swiecacy". Tak rysunek bynajmniej sugeruje.
Subiektywnie jakieś 30% bo świeci szerzej i dalej, a ja nie mam lampy skrętnej, więc u mnie taki poszerzony rozkład światła robi głównie robotę. Drogowe podobnie.

bogdi64
13-03-2019, 20:39
po wielu testach, to dopiero dioda dała mi zadowalający efekt

Nbogdan
13-03-2019, 20:47
Nie bluźnij ! ;-)
Saab to prestiż i szacunek na dzielni,
A Opel to...
(Oczywiście żarcik, jakby co to nic nie mam do golfa w kombi:razz:)
Mój łosiowóz to 9-3 2.0 turbo 03 rok, czyli tzw „GM based”. Mechanicznie pokrewny z Vectra C, ale jest sporo różnic choćby w zawieszeniu.
Elektronicznie niewiele mają wspólnego.

bogdi64
13-03-2019, 21:11
że na dzielni szpan to wiem :), a poważnie to przez te lata to z poważnych awarii, mechanizm wycieraczek, jakiś czujnik, turbina regeneracja i wydmuchana świeca, przy czym auto bardziej "katowane" niż jeżdżone, fakt, że w 90% trasa, więc naprawdę nie ma na co narzekać , do tego przypominam gaz od początku plus hak (ciąganie motocykli), wystarczy na nie popatrzeć z zewnątrz ;)
ps: do tego, olej, klocki itp - pierwsze z brzegu, w zasadzie to co było najbliżej na półce sklepowej ;)

MarcinSt
13-03-2019, 21:13

Wymiana oleju w skrzyni biegów Chrysler 300C 3.6 V6 2014 r + skasowanie komunikatu na desce - ASO B-stok 7500 zł brutto - dziękuję.

La
13-03-2019, 21:23
sokolnik
Kumpel dużo w nocy lata, ma Honde Crosstourera. Wkurzył się i ściągnął z wiadomego portalu żarówki ledowe. Nie mam linka, ale troche słabsze i firmowane przez Philipsa (https://www.motofaktor.pl/nowosci-marki-philips-na-targach-automechanika-2018/)
Na długich widać jak trawa rośnie :) Naprawdę kolosalna różnica.

sokolnik
13-03-2019, 22:18
Klocuszki prosto z INDII :) 22222

MR
13-03-2019, 22:27
Wymiana oleju w skrzyni biegów Chrysler 300C 3.6 V6 2014 r + skasowanie komunikatu na desce - ASO B-stok 7500 zł brutto - dziękuję.

hehe u mnie w ASO wymiana olejów (silnik, skrzynia, przekładnia kątowa, 4x4, zczytanie błędów)= między 8 a 9 tys. (Drywa Gdańsk).
co prawda do silnika wchodzi prawie 9 litrów, a do skrzyni 7 litrów ale nadal to jest p.a.r.a.n.o.j.a

sokolnik
13-03-2019, 22:29
Ceny to mają faktycznie kosmos... :)
Te serwisy zarabiają na siebie w ASO? :)

ku6i
13-03-2019, 22:41
jeździ mim chyba już 5 rok, jeśli się nie mylę to model 93, dwa litry z turbo, aktualnie przebieg zbliża się do ok 400 tyś, na gazie ;), i nie oszczędza go nawet troszeczkę ;), jak do tej pory na serwisie auto nigdy nie było dłużej niż dwa dni, więc raczej nie ma na co narzekać

Ta... Opel. Bardzo bym chciał (miałem kiedyś Opla, dobrze wspominam), ale niestety nie. Pokaż mi mechanika od Opli, który na hasło "Saab" nie ucieka z krzykiem. W Krakowie i okolicach mechaników od Saabów jest 3, w tym jeden ma Techa2. Z tych trzech jest dobry, ale terminy ma takie, że prędzej się załapiesz się na audiencję u Papieża niż na termin u niego, jeden taki, że ręce opadają, a trzeciego jeszcze dobrze nie rozpoznałem. Od 1.5 roku próbuję znaleźć kogoś, kto odważy się ściągnąć deskę rozdzielczą żeby wymienić wentylator nawiewów w 9-5 rocznik 2002 albo zrobić porządek z zawieszeniem ściągającym na lewo. Mogę zapłacić dużo i poczekać tydzień na auto, byleby było zrobione dobrze i na fakturę. I tylko słyszę "o paaanie, ten typ tak ma, nie ma co w tym dłubać" albo "Paaanie, nie mam na to czasu, znajdź pan kogoś innego". Chyba wyleczyłem się z niszowych marek ;)

sokolnik
13-03-2019, 22:53
Ta... Opel...
I tylko słyszę "o paaanie, ten typ tak ma, nie ma co w tym dłubać" albo "Paaanie, nie mam na to czasu, znajdź pan kogoś innego". Chyba wyleczyłem się z niszowych marek ;)

Golfa sobie kup :) to ogarnie każdy wujek, szwagier koleżanki, Norauto itp. :) czasami się coś tam zapowietrzy i nie chce odpalić :) ale jak już odpali, to rakieta :)

bogdi64
13-03-2019, 23:06
Golfa sobie kup :) to ogarnie każdy wujek, szwagier koleżanki, Norauto itp. :) czasami się coś tam zapowietrzy i nie chce odpalić :) ale jak już odpali, to rakieta :)

mam awersję na slogan "auto dla ludu", takie moje zaleciałości historyczne, choć w swym życiu też zbłądziłem mając garbusa i golfa, kurcze nie idzie tego z pamięci wykasować :(, ale młody wtedy byłem :(

robin102
13-03-2019, 23:13
Mechanicznie pokrewny z Vectra C, ale jest sporo różnic choćby w zawieszeniu.
Elektronicznie niewiele mają wspólnego.
Czym tam jeździcie, czy Sab to Opel, czy VW to szajs, czy Ford to lipa :D
https://youtu.be/UXbL1QvOP1M
Jak znacie to obejrzyjcie jeszcze raz :) Warto :)

Golfa sobie kup :) obejrzyj też i tu fajnie o VW TDI mówią :)

jurkarol
13-03-2019, 23:30
I jak wrażenia, zadowolony Pan?
Zadowolony a jakże. 2.4 20v automat. Polowalem na 850,no ale taki się pod nosem trafił w ładnym stanie. To Juz prawie nie kanciak (choć niektórzy tak uważają) ale jeszcze volvo. Konkretny samochód.

Nikonozaur
13-03-2019, 23:41
Ta... Opel. Bardzo bym chciał (miałem kiedyś Opla, dobrze wspominam), ale niestety nie. Pokaż mi mechanika od Opli, który na hasło "Saab" nie ucieka z krzykiem. W Krakowie i okolicach mechaników od Saabów jest 3, w tym jeden ma Techa2. Z tych trzech jest dobry, ale terminy ma takie, że prędzej się załapiesz się na audiencję u Papieża niż na termin u niego, jeden taki, że ręce opadają, a trzeciego jeszcze dobrze nie rozpoznałem. Od 1.5 roku próbuję znaleźć kogoś, kto odważy się ściągnąć deskę rozdzielczą żeby wymienić wentylator nawiewów w 9-5 rocznik 2002 albo zrobić porządek z zawieszeniem ściągającym na lewo. Mogę zapłacić dużo i poczekać tydzień na auto, byleby było zrobione dobrze i na fakturę. I tylko słyszę "o paaanie, ten typ tak ma, nie ma co w tym dłubać" albo "Paaanie, nie mam na to czasu, znajdź pan kogoś innego". Chyba wyleczyłem się z niszowych marek ;)

Szkoda, że nie mieszkasz w Szczecinie. Mam kolegę zaprzysiężonego saabiarza i przy okazji dobrego mechanika. Nawet załatwił sobie blachy ZS 900 NG (zwykłe, nie extra płatne) czym wzbudził wielką zazdrość w środowisku. :) W każdym razie sam z powodzeniem dłubie przy swoich saabach (ma 2 lub 3).

robin102
14-03-2019, 10:09
Podziwiam ludzi którzy kupują bardzo egzotyczne auta na wpół zużyte lub jeszcze bardziej. Z nieświadomości rzeczy to robią, albo z miłości do marki czy zakochania się w wyglądzie. Od strony praktycznej zupełny bezsens zwłaszcza jak się operuję pieniędzmi z przedziału 15-30\40 tys zł. Motoryzacja dziś to chyba największy legalny mechanizm do grabienia nas z kasy i trzeba jak najmniej łeb wystawiać do golenia i strzyżenia.
Sokolnik mądrze zrobił, kupił, popularny, prosty samochód na swój pierwszy prawdziwy.

Miły chłopak w tym filmie, ale dam se rękę uciąć, że ten olej w tym Volvo był już przez kogoś wcześniej wymieniany z 100- 200 tys km do tyłu. Tak dobrze nie ma prawa wyglądać oliwa przekładniowa po blisko 500 tys km przebiegu. Zmieniałem sam w 2 autach oleje 8 i 10 letnie , dramat, bliżej im było do stanu żelowego niż do płynnego.

Sokół, obejrzyj sobie pierwsze 7 minut.

https://www.youtube.com/watch?v=vLCkP2kvPHA

turboni
14-03-2019, 10:55
A ja powiem Ci że z tym olejem jest możliwe ponieważ sam posiadam już pełnoletnie Volvo S40 1.9T4, które ma nalatane 381 tyś km a sam nim zrobiłem 80 tyś i w zeszłym roku wymieniałem olej w skrzyni (pierwszy raz od zakupu) czyli miał przy wymianie jakieś 365 tyś km i olej był bardzo podobny.
Ok nie mówię czy ktoś wcześniej go wymieniał bo nie wiem ale auto mam od przegiegu 301 tyś km.

Wiadom jak ze wszystkim - jak dbasz tak masz.
Auto dzielnie codziennie bije kilometry przy spalaniu po mieście LPG 15L i jeszcze trochę pochodzi bo w przeciągu paru najbliższych miesięcy będzie podnoszona moc na 3 z przodu.
Ja dla odmiany kupiłem ten samochód dla silnika [emoji16], a koszty eksploatacji są na normalnym poziomie.

Rafał_Sz
14-03-2019, 13:18
Miły chłopak w tym filmie
Ten typ ma wiedzę, umiejętności i doświadczenie większe niż my tu razem wzięci, 99,9% mechaników w PL i 99,999% inżynierów po studiach. A jest... rolnikiem. I nie zgrywa gwiazdy, a dzieli się wiedzą, pokazuje i wszystko przystępnie tłumaczy.

Sokól powinien sobie obejrzeć jego filmiki, może by nie był taką motoryzacyjną pierdołą. ;):)

krzysztofz24
14-03-2019, 13:48
Ten typ ma wiedzę, umiejętności i doświadczenie większe niż my tu razem wzięci, 99,9% mechaników w PL i 99,999% inżynierów po studiach. A jest... rolnikiem. I nie zgrywa gwiazdy, a dzieli się wiedzą, pokazuje i wszystko przystępnie tłumaczy.

Sokól powinien sobie obejrzeć jego filmiki, może by nie był taką motoryzacyjną pierdołą. ;):)

On nie jest rolnikiem:-), tylko kupil/sprzedal sobie pare traktorow do naprawy i zabawy na zasadzie "jak to dziala".
Od ponad 10 lat prowadzi wlasny warsztat samochodowy, przedtem pracowal w Angli jako mechanik.
Czyli full zawodowiec, ogladam ten kanal od dawna. Warto.

Ale na pewno sie zgodzimy ze Profesor Chris ogarnia temat na level high.

MR
14-03-2019, 13:56
Też to oglądam:) świetnie tłumaczy

Rafał_Sz
14-03-2019, 14:34
On nie jest rolnikiem
Jest rolnikiem z dziada pradziada. Jest o tym nawet część jednego odcinka poświęcona. Niestety ze względów osobistych (rodzinnych) niedługo już ziemi uprawiać nie będzie. Dlatego postanowił się skoncentrować na mechanice.

krzysztofz24
14-03-2019, 15:37
Jest rolnikiem z dziada pradziada. Jest o tym nawet część jednego odcinka poświęcona. Niestety ze względów osobistych (rodzinnych) niedługo już ziemi uprawiać nie będzie. Dlatego postanowił się skoncentrować na mechanice.

Tez ogladalem ten odcinek. I wszystkie inne. Mial byc rolnikiem:-).
Ale jesli skonczyl technikum samochodowe, cale zycie pracuje jako mechanik, ponad 10 lat prowadzi swoj warsztat samochodowy, to to nie nazywa sie "byc rolnikiem" jak dla mnie ;-).

bogdi64
14-03-2019, 16:35
to odwrotnie niż u mnie :)

robin102
14-03-2019, 17:06
Ten typ ma wiedzę, umiejętności i doświadczenie większe niż my tu razem wzięci, 99,9% mechaników w PL i 99,999% inżynierów po studiach. A jest... rolnikiem.
Ja go bardzo lubię, dlatego napisałem, że miły :)

A ja powiem Ci że z tym olejem jest możliwe ponieważ sam posiadam już pełnoletnie Volvo S40 1.9T4,
Może rzeczywiście przemyślana konstrukcja skrzynki, dobre warunki pracy oleju, może olej jakiś prima sort. jeśli tak to przynajmniej na podstawie tego przypadku można by rzec, że wymiany oleju po 100 tys km w skrzyniach są bez sensu :)

ps
Dziś w hurtowni detalicznej zostawiłem ponad 900 zł na dobre oleje ( Valvoline, Fusch, Motul, STIGA, Repsol, Castrol, Purflux , MAN, CHAMPION ) i filtry do czterech pojazdów + do kosiarki spalinowej z silnikiem większym niż niejeden motocykl. Ledwo mi się to wszystko w Micrze w bagażniku pomieściło :D
Strzelił by tysiączek, ale wiadomo rabat :)

kzkzg
14-03-2019, 17:20
Do każdego auta lejesz 2 różne oleje?

Boryszuk
14-03-2019, 17:36
4 do samochodow, 4 do testow laboratoryjnych zeby krzysztofowiz24 raz na zawsze udowodnic... ;-)

krzysztofz24
14-03-2019, 17:44
4 do samochodow, 4 do testow laboratoryjnych zeby krzysztofowiz24 raz na zawsze udowodnic... ;-)

Nie wywoluj wilka z lasu;-).
Na razie jest spokoj w watku i mozna o czym innym poczytac.
Co mnie osobiscie cieszy.

A z innej beczki Panowie.
To chyba najwyzszy czas zmienic oponki na letnie.
Niby rano jeszcze kolo zera stopni ale potem 5-10st.C jest.
Cos mi mowi ze za jakies 2-3 tygodnie zacznie sie jazda z kolejkami i zapisami do wulkanizacji.
To chyba teraz najlepszy czas...
Ja w sobote wezme letnie z dzialki i w pon zmienie.

A wy juz zmieniacie czy jeszcze czekacie?

turboni
14-03-2019, 17:57
Ja miałem parę dni temu zmienić całe koła ale jakoś nie miałem weny i w nocy spadł śnieg, ale chyba jutro sobie zmienię [emoji4]
Dziś również poczyniłem zakup w IC - dwa paliniki xenonowe Osram, bo stare (dokładnie jeden nie zawsze odpalał) a zmienia się parami.
Dwa małe pudełeczka i 322 zeta [emoji3525]22243

ku6i
14-03-2019, 18:02
Ciesz się, że masz D2R, ja za 2x D1S Osramów Night Breakerów zapłaciłem bodajże 700 zł. Plus regeneracja odbłyśników + polerowanie kloszy + polerowanie soczewek + spawanie pękniętego zaczepu. 1300 zł poszło, ale teraz jazda w nocy to przyjemność. Jedne z najlepiej wydanych pieniędzy na auto.

robin102
14-03-2019, 18:06
Do każdego auta lejesz 2 różne oleje? Różnej lepkości, wedle zaleceń producenta auta, bo tu nic nie kombinuje. Różnych marek oleje, tańsze i droższe, ale bez szaleństw cenowych i bez wiary w cuda. Nawet Castrola dziś kupiłem przecenionego, olej do smarowania zawiasów, działa :D

turboni
14-03-2019, 18:09
No ja zanim wsadzilem OE xenony bo fabrycznie był na 2xH7 to zakup uzywanych lamp (udało się tanio wyrwać za 450 zeta) + odbłyśniki poleciały do regeneracji 175 zeta + komplet regulacji lamp 50 zeta + polerka szkła (a to we własnym zakresie tylko koszta materiałów i po 5 godzin na klosz - szklany poświęconego czasu) + przetwornica bo jedna spalona była (upolowane 2 na olx za 80 zet) ale świecą idealnie.

Jazda nocą to przyjemność [emoji16]

A w weekend zabieram się za naprawę całego zawieszenia bo się przez 3 lata posypało, a żona złości się że w pokoju leży całe przednie i tylne zawieszenia (wahacze przednie i tylne + końcówki drążków + łączniki stabilizatorów + drążki reakcyjne wszystki + tuleje + śruby do geometrii + gumy stabilizatorów).
Pracowity weekend ale zawieszenie od A do Z zrobię [emoji4]

Cała gruntowna wymiana tylko bez amorów i sprężyn bo wymieniałem je 2 lata temu.

robin102
14-03-2019, 18:22
A nie, bo do 2 samochodów i 2 motocykli.

Rafał_Sz
14-03-2019, 19:00
dobre oleje ( Valvoline, Fusch, Motul, STIGA, Repsol, Castrol, Purflux , MAN, CHAMPION )

:shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:: shock::shock::shock::shock:

A wy juz zmieniacie czy jeszcze czekacie?
W busie mam już letnie, bejca czeka aż fele wrócą z renowacji. Przy okazji wyciągnięcia kół z dziupli przypomniałem sobie, że na jesień upaliłem opony w bejcy do drutów. I zaś wydatek. :)

bogdi64
14-03-2019, 19:05
to się zaczyna, ja mam całoroczne więc spokój, syn na "wschód" jedzie, więc jeszcze na zimowych, ojciec zapewnił, że w tym roku sam wymieni, więc, za żony auto chyba już czas się zabrać, na szczęście w każdym przypadku to całe koła :), choć przygotowany jestem, czyli mały krokodylek plus klucz udarowy :)

Nbogdan
14-03-2019, 20:35
Tak spod czapy przypomniało mi się:razz:
Każdy dizel z grupy VAG wyprodukowany od 2008 roku jest przy przeglądzie na SKP z automatu sprawdzany, czy jest objęty aferą z emisją spalin.
Starostwo i Cepik zbiera dane. Nie wiem co będą z tym robić, ale dane zbierają. sokolnik, Twoja biała strzała się łapie? :lol:

robin102
14-03-2019, 20:44
Każdy dizel z grupy VAG wyprodukowany od 2008 roku jest przy przeglądzie na SKP z automatu sprawdzany, czy jest objęty aferą z emisją spalin.
Starostwo i Cepik zbiera dane. Nie wiem co będą z tym robić, ale dane zbierają. @sokolnik (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40409), Twoja biała strzała się łapie? :lol:
A może wymienią Sokolnikowi aut na nowe jak z tą skrzynią biegów było :)
Czyli te rewelacyjne wskazania niskiego zużycia paliwa co ma biały Golf to w buty wsadzić , bo oszukuje ? ;)

:shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:: shock::shock::shock::shock:
A co Castrol nie może zrobić za granicą dobrego oleju ? Jak najbardziej robią świetny SYNTRAX do przekładni. Najlepszy wśród konkurencji.

Nikonozaur
14-03-2019, 21:08
Starostwo i Cepik zbiera dane. Nie wiem co będą z tym robić, ale dane zbierają. sokolnik, Twoja biała strzała się łapie? :lol:

Każdy? Przecież powszechnie wiadomo, że dieselgate dotyczy "jedynie" EA 189 TDI CR Euro 5. I podstawowe pytanie: skąd te wiadomości?

krzysztofz24
14-03-2019, 21:24
A co Castrol nie może zrobić za granicą dobrego oleju ?(....)

Ale na polski rynek to same odpadki ida pewnie;-).

Nbogdan
14-03-2019, 21:36
Każdy? Przecież powszechnie wiadomo, że dieselgate dotyczy "jedynie" EA 189 TDI CR Euro 5. I podstawowe pytanie: skąd te wiadomości?
Sprawdzanie „robi się samo” po VIN. Oprócz tego są ogólnie dostępne strony w necie, oddzielnie dla każdej marki. Każdy może sprawdzić.
Np. Tu: http://info.volkswagen.com/pl/pl/home?tab=check-own-car
A wiadomości z pewnego źródła, czyli własnej praktyki.

Oczywiście dla zwykłego Kowalskiego to nic nie zmienia, przegląd robi się normalnie.

sokolnik
14-03-2019, 21:52

Drogi Kliencie Volkswagena!
Państwa samochód został już poddany aktualizacji.

Silnik wysokoprężny EA189, zamontowany w samochodzie o numerze identyfikacyjnym (VIN) WVWZZZ############, został już poddany aktualizacji.

Jeżeli mają Państwo jeszcze jakieś pytania, proszę skorzystać z formularza kontaktu na tej stronie.

Dziękuję :)

Nie dziękuję :)

robin102
14-03-2019, 22:10
Taka afera przewałkowała VW i ludzie w PL myśleli, że te samochody stanieją okrutnie bo nagryziona reputacja, a tu ZONK nic nie staniały. Hozwagen w PL trzyma się mocno :) Widocznie robią świetne samochody :)

Rafał_Sz
14-03-2019, 22:45
Drogi Kliencie Volkswagena!
Państwa samochód został już poddany aktualizacji.

Silnik wysokoprężny EA189, zamontowany w samochodzie o numerze identyfikacyjnym (VIN) WVWZZZ############, został już poddany aktualizacji.

Jeżeli mają Państwo jeszcze jakieś pytania, proszę skorzystać z formularza kontaktu na tej stronie.

Dziękuję :)

Ty się naprawdę z tego cieszysz?! Wiesz, że ten soft to wielka kupa?

sokolnik
14-03-2019, 22:58
Ty się naprawdę z tego cieszysz?! Wiesz, że ten soft to wielka kupa?No ale co mam zrobić?
Coś mi grozi? :)
Jeździ się dobrze, pali mało, jest super :)
Aby się nie silnik nie psuł :)

bogdi64
14-03-2019, 23:08
ten soft działa podobnie (w wielkim przybliżeniu) jak drut w dyszy Żuka ;) - ale jak dla Ciebie jeździ dobrze i mało pali .... to niech tak pozostanie ;)

krzysztofz24
14-03-2019, 23:21
Od razu mowilem. Wypruc DPF i chiptuning:-);-).

robin102
14-03-2019, 23:52
Sokolnik o DPF przyszedł czas, że trzeba dbać, bo lada moment na badaniach diagnostycznych będzie sprawdzane czy jest fizycznie zgodnie z homologacją na dany model i egzemplarz. DPF będzie drogi do kupienia niedługo, podobnie jak katalizatory czy popsute EGRy pozaślepiane.
Idą normalne i ciężkie czasy dla druciarzy. Chipsa możesz zrobić bez demolki DPF-a, ze 25 KM na plus to ten silnik zniesie z palcem w uchu ;)
Fabrycznie Hondy 1,6 maja 160 KM z diesla :)

sokolnik
14-03-2019, 23:56
Mój silnik ludzie chipują na 140 KM, 35 więcej. Bardzo chwalą sobie bo spalanie nie wzrasta a przyjemniej się jeździ...
Nie wiem, podobno ta przyjemność kosztuje 1000 zł. Ale po co mi to?
Przecież nie będę najszybszego Golfa w Trójmieście tuningować :) jak chce poczuć przyspieszenie wsiadam na moto :)
Golfik daje rade, myślałem że będzie gorzej... Mimo tych 105KM jest ok, chociaż mogło być fabrycznie więcej...
Opony chłopaki chwalą... Klocki nihy słabe po 15 tys się skończyły podobno... No ale zależy jak kto jeździ, wkoncu to klocki economy... To i jazda musi być economy :)

robin102
15-03-2019, 00:04
Klocki nihy słabe po 15 tys się skończyły podobno... No ale zależy jak kto jeździ, wkoncu to klocki economy... To i jazda musi być economy :)

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Klocki z ASO co to wspomniałeś, że pan z ASO wspominał, że prawie identyczne z fabrycznymi nie mogą się kończyć po 15 tys km. Tzn są mistrzowie kierownicy co potrafią coś takiego zrobić właściwą eksploatacją samochodu :D, ale w normalniej nawet miejskiej to 40-50 tys km muszą wytrzymać.

Nikonozaur
15-03-2019, 02:04
Taka afera przewałkowała VW i ludzie w PL myśleli, że te samochody stanieją okrutnie bo nagryziona reputacja, a tu ZONK nic nie staniały. Hozwagen w PL trzyma się mocno :) Widocznie robią świetne samochody :)

Świat nie kończy się na Polsce i jej zaściankowości. W Europie, w 2018 VW sprzedał prawie 1000k samochodów, Renault trochę ponad 600k, a Ford niecałe 600k. Zakładając, że VAG robi kiepskie samochody to jakie robią inni? Wychwalana u nas Toyota nie łapie się nawet do pierwszej dziesiątki. Bezapelacyjnie nr 1. jest Golf i nie zanosi się na jakieś spektakularne zmiany.

Volkswagena złapano na machlojach pierwszego i dlatego dieselgate utożsamiana jest z tą firmą. Dziś już wiadomo, że inni też mają brud za pazurami.

Ligo
15-03-2019, 03:13
Oj tam, oj tam... Golf jest dobry tylko jeden, wiadomo czyj.:-D
Weź pod uwagę, że Europa też może być zaściankiem. Jeśli mowa o Toyocie, podaj dla porządku, ile sprzedało się w całej Azji i obu Amerykach.
A to, że inni robią szwindle, mniejsze czy większe, to oczywiste. Foldzwagen miał "pecha", ale to tylko polityka.

jurkarol
15-03-2019, 03:52

Tradycja narodowa.
W latach 90. się rzucil naród na w końcu nam dostępny luksusowy złom z zachodu. Mój wujek kupił wtedy golfa 1, który mu się po 3 miesiącach złamał na pół.

notdot
15-03-2019, 09:11
Mam mazdę 3 z 2015 roku, do tej pory jeździłem do aso na coroczne przeglądy
w tym roku zapytałem co będzie robione i za ile
więc za wymianę oleju, filtru oleju i filtru kabinowego oraz ogólny przegląd auta 1250 brutto
pomyślałem, że skoro wymieniają filtr kabinowy to niech też zrobią ozonowanie/czyszczenie klimy
a przy okazji zapytałem czy by nie wymienili mi wycieraczek przód-tył
cena wzrosła do 1750 brutto
całe 500 zeta za wycieraczki i ozonowanie

stwierdziłem że mam dość okradania, za długo muszę w robocie siedzieć żeby mieć 1750

pojechałem do dobrego warsztatu, za wszystko to co powyżej, z oryginalnymi filtrami cena w okolicach 500-600zł

ja rozumiem, że aso też musi z czegoś żyć, no ale 500zł różnicy za ozonowanie i wycieraczki oraz w ogóle 1250 zł za olej i dwa filtry?

więc teraz wydzwaniają do mnie z aso, mazda (polska centrala) nawet napisała do mnie list (priorytet doszedł w dwa dni)

jjj
15-03-2019, 09:22
A co Ci napisali w tym liście ?

Rafał_Sz
15-03-2019, 10:12
Policzyłem sobie i wyszło mi, że w ostatnim roku śnieg leżał ok 2 tygodnie. Więc do bejcy kupiłem właśnie nowe wielosezonówki. Zobaczymy, pierwsze takie moje. Szerokość 235 i tu mam pewne wątpliwości jesli chodzi o zimę, no ale jak nie sprawdzę, to nie będę wiedział. ;)

robin102
15-03-2019, 10:30
Mam mazdę 3 z 2015 roku, do tej pory jeździłem do aso na coroczne przeglądy
Jak samochód dla siebie na dłużej to zrób jej konserwacje antykorozyjną, czy jak to zwał inaczej zabezpieczenie antykorozyjne porządne. Fajne auta, ale potrafią po którejś zimie zaskoczyć rudą :( Stojące na placach u dilerów, zerknąć na podwoziowe elementy to podobnie jak w Fordach już subtelnie ruda tańczy.

krzysztofz24
15-03-2019, 10:30
Pewnie, goraco i serdecznie zapraszamy na nasze "promocyjne" uslugi...ale juz nie dopisali ze po promocji nadal sporo drozej niz poza ASO;-).
notdot szkoda ze nie jestes z wawy, to bym ci polecil bardzo dobry warsztat specjalizujacy sie w Mazdach (robia absolutnie wszystko z zakresu mechaniki).
Jakby co moge ci powiedziec ile u nich poszczegolne rzeczy kosztuja z tych co robilem, jakbys byl ciekawy lub chcial sie zorientowac.

robin102
15-03-2019, 10:34
więc za wymianę oleju, filtru oleju i filtru kabinowego oraz ogólny przegląd auta 1250 brutto
pomyślałem, że skoro wymieniają filtr kabinowy to niech też zrobią ozonowanie/czyszczenie klimy
a przy okazji zapytałem czy by nie wymienili mi wycieraczek przód-tył
cena wzrosła do 1750 brutto

Spore pieniądze te 1700zł, oj spore. Dlatego korzystanie z ASO po gwarancjach to swego rodzaju mecz :D albo oni albo my. Na przestrzeni 3 lat byłem w ASO Forda 5-6 razy za żadnym razem nie zostawiłem więcej niż 99 zł.

Co Ci mogę poradzić przy tak młodym aucie to pilnuj przeglądów antykorozyjnych które co roku trzeba w ASO odbębnić i tak przez 10 lat chyba, w Fordzie 10 lat. Koszt u mnie 50 zł, ale z racji prowadzonej skrupulatnie takich przeglądów przynajmniej Ford wywiązuje się przyzwoicie z jakiś niezbędnych napraw korozji. Znają swoje samochody, wiedzą co są warte i naprawiają :D

Slon
15-03-2019, 12:34
Policzyłem sobie i wyszło mi, że w ostatnim roku śnieg leżał ok 2 tygodnie. Więc do bejcy kupiłem właśnie nowe wielosezonówki. Zobaczymy, pierwsze takie moje. Szerokość 235 i tu mam pewne wątpliwości jesli chodzi o zimę, no ale jak nie sprawdzę, to nie będę wiedział. ;)

U mnie za chwilę mija rok i 20 tys km na wielosezonówkach (Michelin CrossClimate+) i patrząc wstecz, to bardzo dobra decyzja. Po śniegu nie jeździłem przez 2 kolejne zimy. W tym roku miałem okazję, ale tylko 2 dni i to po podlasiu :D ale akurat było całkiem sporo śniegu. W Warszawie w zasadzie śnieg już nie występuje od 2-3 zim, a jeśli coś napada, to sprzątają w pół godziny.
Auto po suchym i mokrym jeździ niemal identycznie jak na wcześniej przeze mnie używanych Dunlopach Blueresponse (bardzo porządne gumy), a na błocie pośniegowym czy tym co leży zimą jest dużo pewniej jak na zimówkach.
Jedyny problem to cena, ale to 225/50 R17, więc niezbyt popularny rozmiar.

Rafał_Sz
15-03-2019, 12:45
Mój silnik ludzie chipują na 140 KM
Ty się nie patrz na moc, tylko na niutonometry. Niuty robią całą robotę.

jurkarol
15-03-2019, 16:01
http://www.pawelswiader.pl/2018/10/czy-producenci-i-serwisy-samochodowe-robia-nas-w-konia/

Wizyta w serwisie. – Dzień dobry, żarówka mi się przepaliła i nie mogę się do niej dostać. – Który to rocznik? – 2015. – A no to niestety, w tym modelu lampa jest klejona i w zasadzie wymieniamy ją razem z całym błotnikiem. Chociaż nie wiem, czy nie trzeba będzie od razu wymienić tylnych drzwi, bo będzie różnica w kolorze. W sumie, to i przednie by się przydało, bo wie Pan, to jest w zasadzie cały komplet. A przy okazji, kiedy Pan czyścił „cośtamwokółlampy”? – Nie wiem, chyba nigdy. – No i błąd, ale zajrzymy, proszę się nie martwić.

bogdi64
15-03-2019, 16:50
to nie jest dowcip, kiedyś pojechałem na serwis (wymiana końcówki) i poprosiłem o sprawdzenie do przeglądu technicznego, okresowego, który miał być robiony u nich, po przeglądzie otrzymałem rachunek i byłem co najmniej lekko zdziwiony, bo wymieniono mi żarówkę, koszt części ok 2 zł wymiana 230zł, stwierdziłem, że oświetlenie miałem sprawne, pana powiedział, że tak oprócz żarówki w tablicy w samochodzie, więc ją wymienili aby cały samochód był sprawny do przeglądu
ps: to było ok 18 lat temu więc i ceny inne

MR
15-03-2019, 16:54
http://moto.pl/MotoPL/7,88389,24551945,beda-kary-wiezienia-za-cofanie-licznikow-sejm-przyjal-nowelizacje.html#s=BoxOpLink

Dobra zamiana?

robin102
15-03-2019, 17:10
Bardzo dobra. Ta w Czechach opisana na końcu ma najlepszą wersję. Uwielbiam Czechów od zawsze za ich poczucie humoru bez humoru :)

bogdi64
15-03-2019, 17:38
to już zbierajcie dla mnie na paczki :( - jestem przestępcą ...

- czyli znów astronomiczny burdel ...

notdot
15-03-2019, 18:27
jjj zapraszają ogólnie, nic ciekawego, reklamują się że są super i w ogóle

krzysztofz24 ale to tylko przegląd raz na rok, generalnie auto śmiga, tylko się mocno zastanawiam, bo niby jeszcze mam gwarancję, chociaż naprawiałem blacharkę u innego mechanika, więc pewnie według nich nawet nie mam gwarancji i się zastanawiam czy się nie dowiedzieli jakoś o tej naprawie i teraz mnie usilnie zapraszają, żeby oficjalnie stwierdzić, że już gwarancja nie obowiązuje i wtedy mam płacić jeszcze więcej

robin102 "przeglądów antykorozyjnych które co roku trzeba w ASO odbębnić" - mazda chyba nie ma czegoś takiego

robin102
15-03-2019, 19:06
@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) "przeglądów antykorozyjnych które co roku trzeba w ASO odbębnić" - mazda chyba nie ma czegoś takiego

Książkę gwarancyjną otwórz tą książkę serwisową, tam na końcu będą rubryczki , tabelka jakaś do wbijania pieczęci i dat wpisywania. Jak moto było na gwarancji to te przeglądy korozyjne odhaczali chyba bez opłat dodatkowych. Po gwarancji się za to płaci. Rozeznaj sprawę gruntownie bo warto szczególnie w przypadku Mazdy i Forda, bo to do niedawna rodzina była :)

więc pewnie według nich nawet nie mam gwarancji Mogą tylko wyłączyć z gwarancji te elementy blacharskie które naprawiane były poza ASO.

mancini
15-03-2019, 20:04
Mazda ma elektroniczny system, papierka nie ma na pieczątki, tylko później wydruk.

Ja w tym roku do serwisu zabieram swoje filtry i oleje + klocki na wymianę. Mazda za części strasznie dużo kasuje, koszty robocizny muszę przełknąć aby mieć "pieczątkę".
Jeszcze dwa obowiązkowe przeglądy w salonie, a później do dobrego mechanika.

robin102
15-03-2019, 20:52
Nie musisz przeglądów robić w ASO prawo unijne ,a tym samym polskie na gwarancji pozwala robić okresowe obowiązkowe przeglądy w niezależnym warsztacie. Warunek, przegląd zrobiony zgodnie z planem, procedurą Mazdy oraz na materiałach zgodnych z wymaganiami Mazdy . trzeba mieć faktury, wpis w książce przeglądów zrobiony prze niezależny warsztat. Oczywiście wszyscy robią w ASO bo się boją. Kolega prawni serwisuje swoja Toyotę poza ASO od pierwszego przeglądu.

sokolnik
15-03-2019, 21:04
Kupione :)
Continental ContiEcoContact 5, rozmiar 205 55 16" :)
Wydane 1100 zł bez paru zł.
Stare opony sprzedam i będzie do przodu :)
Ładne, fajne, noweczki, DOT 0519 :) Skoda zakładać... na majówkę założę :D 2229422295

MR
15-03-2019, 21:23
Zazdraszczam ceny :D

krzysztofz24
15-03-2019, 21:30
krzysztofz24 ale to tylko przegląd raz na rok, generalnie auto śmiga, tylko się mocno zastanawiam, bo niby jeszcze mam gwarancję, chociaż naprawiałem blacharkę u innego mechanika, więc pewnie według nich nawet nie mam gwarancji i się zastanawiam czy się nie dowiedzieli jakoś o tej naprawie i teraz mnie usilnie zapraszają, żeby oficjalnie stwierdzić, że już gwarancja nie obowiązuje i wtedy mam płacić jeszcze więcej

Masz samochod z 2015 roku i mowisz ze masz gwarancje, to pewnie ta przedluzona 5 letnia. Tak ci zadam proste pytanie do zastanowienia;-)
A po co ci ta gwarancja? Jakby byla jakas wada fabryczna to juz by sie dawno ujawnila, silnik sie tak nagle nie zatrze czy inny czort. Jak juz chodzi bez problemu od 2015, to znaczy ze wszystko jest elegancko.
Daj sobie spokoj z koncowka garancji i wybierz warsztat gdzie ci dobrze zrobia po normalnych cenach bez "podatku od wielkiego ASO".
Ja tak kiedys zrobilem z nowym Renault. 3 lata gwarancji, ale bulilem u nich tylko za 2 przeglady co rok a 3 roku to olalem i dobrze na tym wyszedlem finansowo i samochod na tym skorzystal bo mial wiecej zrobione.

Co do gwarancji antykorozyjnej i zbierania pieczatek najpierw za darmo a pozniej platnie. Masz nowy samochod, przez 10 lat zbierasz pieczatki, potem po tych 10 latach idziesz do ASO ze ci blotnik rdzewiej i troche progi...i nie bardzo widze co oni dalej z tym robia:-).
Jakos nie slyszalem o przypadku zeby komus reparaturki wstawiali czy podloge latali, zgodnie oczywiscie z normami napraw producenta. Z tytulu takiej gwarancji.
Lepiej samemu ogarnac temat i po prostu zrobic porzadne zabezpieczenie. Mazda i japonczyki ogolnie, po prostu zaluja na jakimkolwiek zabezpieczeniu antykorozyjnym. Tam gdzie np Reno ma pelno "klajstru" psiknietego fabrycznie to Mazda nie ma nic. Wysilili sie tylko na posmarowanie czyms podluznic i ich okolic. (u mnie w Mazda 6, I generacji). Masz jeszce mlody samochod, pierwsze objawy rdzewiernia wychodza tak po 8-10 latach. A potem to juz z gorki i proces mozna tylko spowolnic;-).
Warto zebys w najblizszym czasie 2 lat max ogarnal porzadne zabezpieczenie antykorozyjne. Albo ty dluzej pojezdzisz bez rudej albo ci sie to zwroci na odsprzedazy.

P.s Choc te najnowsze Mazdy juz sa podobno o wiele lepiej zabezpieczone.(chyba ktos w Mazdzie w koncu mial dosyc pewnej opini ciagnacej sie za ta marka;-) ) Zreszta sam mozesz zobaczyc odkrecajac plastiki z podwozia czy uchylajac nadkole, czy cos tam dali.
Ale w sumie to takie nasze polskie problemy, bo przecietngo mieszkanca Europy zachodniej raczej malo interesuje czy mu fura zacznei rdzewiec kolo 10 lat, bo juz ja dawno sprzeda.

sokolnik
16-03-2019, 11:41
Szybko policzyłem moje wydatki związane z zakupem auta licząc od momentu wymiany PLN na EURo.... Cło, Koszty rejestracji, ubezpieczenie, oleje, filtry, klocki, opony itp. Już pękło 5 500 zł, blisko juz do 6 tys :)
Jeszcze trzeba wymienić te klocki, olej w skrzyni, płyn hamulcowy, zrobić rozrząd, sprawdzić klimatyzacje.
Uprać siedzenia chciałem jeszcze... Chociaż przednie są czyste bez plam, ładne do odświeżenia, ale z tyłu można by coś tam wyczyścić delikatnie :)

-=SKARBONKA=-

Koszty pewnie i tak są małe bo to raczej tania i prosta konstrukcja w porównaniu do jakiś BMW z dużymi silnikami itp. :)

I nie Skoda mi kasy na Golfa, na Skode było już szkoda wydawać pieniądze, chociaż i tak ją serwisowałem do końca... Rozrząd, hamulce, akumulator, opony 2 używki na zimę... :)

Na Golfie też coś tam by można było zaoszczędzić, kupić tańszy olej jakiś... Castrola :D filtry jakieś o połowę tańsze, opony tańsze o 30%... Ale nie ma co dziadować, tylko robić porzadnie :)
Norauto mnie wczoraj pozytywnie zaskoczylo...dostalem miesięczne opony :) mój tata i teściu w ciężkim szoku prawie że takie nowki opony udało się kupić bez problemu :) 22307

krzysztofz24
16-03-2019, 14:44
Ja bym nie doliczal ubezpieczenia do ceny "pakietu startowego".
Bo za rok tez bedziesz je placil, czy masz igle czy zloma tez musisz placic ubezpieczenie. Co do ubezpieczenia to pociesz sie ze w Golfie przynajmniej nie przekracza ono wartosci pojazdu, jak to zapewne bylo w Skodzie;-).

sokolnik
16-03-2019, 15:13
Ja bym nie doliczal ubezpieczenia do ceny "pakietu startowego".
Bo za rok tez bedziesz je placil, czy masz igle czy zloma tez musisz placic ubezpieczenie. Co do ubezpieczenia to pociesz sie ze w Golfie przynajmniej nie przekracza ono wartosci pojazdu, jak to zapewne bylo w Skodzie;-).

Pakiet startowy to serwis... ale jak go liczyć skoro co roku trzeba zmieniać olej, filtr... :P

Bardziej liczę całą kasę wydaną na samochód po jego zakupie, opłaty, koszty, serwis... Po prostu, kasa wydana na samochód po zakupie auta. Liczyłem że to będzie lekko 3 tyś, 4 tyś... a tu już 6 dobija :)

Boryszuk
16-03-2019, 15:21
Liczyłem że to będzie lekko 3 tyś, 4 tyś... a tu już 6 dobija :)

Zainwestuj w książkę to trochę oszczędzisz i żonie zaimponujesz.

22314

sokolnik
16-03-2019, 15:39
Zainwestuj w książkę to trochę oszczędzisz i żonie zaimponujesz.

22314

czyli proponujesz mi zwiększenie wydatków :) ?
żonie imponuje w inny sposób... ona nawet woli jak to zrobi mechanik niż ja ... tak już jest i tego się nie zmieni :)
raczej woli bym w domu siedział dłużej niż w garażu :)

notdot
16-03-2019, 16:25
Nie musisz przeglądów robić w ASO prawo unijne ,a tym samym polskie na gwarancji pozwala robić okresowe obowiązkowe przeglądy w niezależnym warsztacie. Warunek, przegląd zrobiony zgodnie z planem, procedurą Mazdy oraz na materiałach zgodnych z wymaganiami Mazdy . trzeba mieć faktury, wpis w książce przeglądów zrobiony prze niezależny warsztat. Oczywiście wszyscy robią w ASO bo się boją. Kolega prawni serwisuje swoja Toyotę poza ASO od pierwszego przeglądu.

Mazda ma elektroniczny system, papierka nie ma na pieczątki, tylko później wydruk.

Ja w tym roku do serwisu zabieram swoje filtry i oleje + klocki na wymianę. Mazda za części strasznie dużo kasuje, koszty robocizny muszę przełknąć aby mieć "pieczątkę".
Jeszcze dwa obowiązkowe przeglądy w salonie, a później do dobrego mechanika.

Masz samochod z 2015 roku i mowisz ze masz gwarancje, to pewnie ta przedluzona 5 letnia. Tak ci zadam proste pytanie do zastanowienia;-)
A po co ci ta gwarancja? Jakby byla jakas wada fabryczna to juz by sie dawno ujawnila, silnik sie tak nagle nie zatrze czy inny czort. Jak juz chodzi bez problemu od 2015, to znaczy ze wszystko jest elegancko.
Daj sobie spokoj z koncowka garancji i wybierz warsztat gdzie ci dobrze zrobia po normalnych cenach bez "podatku od wielkiego ASO".
Ja tak kiedys zrobilem z nowym Renault. 3 lata gwarancji, ale bulilem u nich tylko za 2 przeglady co rok a 3 roku to olalem i dobrze na tym wyszedlem finansowo i samochod na tym skorzystal bo mial wiecej zrobione.

tak przedłużona na 5 lat ale w sumie masz rację, jak by coś było już by wyszło
czyli generalnie jak ktoś chce mieć gwarancje to jeździ do aso lub do dobrych warsztatów robiących według procedur aso
ale jak ktoś olewa gwarancję to nic nie musi???? i żadnych pieczątek czy wpisów do rejestrów mieć nie musi

krzysztofz24
16-03-2019, 17:13
(.....)
ale jak ktoś olewa gwarancję to nic nie musi???? i żadnych pieczątek czy wpisów do rejestrów mieć nie musi
Tak troche dziwnie to zdanie brzmi, nie bardzo wiem co miales na mysli.
Kazdy jest wolnym czlowiekiem i nic nie musi;-).
Jak bedziesz serwisowal poza ASO juz po gwarancji to w "systemie" nie bedziesz.
Ale przeciez faktury za serwis i naprawy bedziesz mial.
Dla mnie taka dokumentacja jest wystarczajaca.
I mysle ze dla ogromnej wiekszosci osob tez.

Pojedziesz na pierwszy przeglad do Norauto np czy jakiegos innego warsztatu, ktory sobie znajdziesz. To zobaczysz ile rzeczy wiecej bedziesz mial zrobione za o ile nizsza cene:-).
Bedziesz bardzo pozytywnie zaskoczony.

notdot
16-03-2019, 19:45
To wiem, że ceny dużo niższe.

sokolnik
16-03-2019, 22:34
Klocki z Indii ale opony już Made in France :D
Opony w moto Made in Germany :)
Przyczepności wszystkim życzę :) 22328

Wysłane z mojego Hułałeja

Rafał_Sz
17-03-2019, 12:58
W ramach nikomu niepotrzebnych eksperymentów zanabyłem i zaaplikowałem poniższe błoto w płynie. Po 4 tys. km stwierdzam, że to całkiem porządny wynalazek. Diesel zdecydowanie równiej i ciszej pracuje. Nie działa od razu po wlaniu, to nie MotoDoktor psujący silnik, a jakieś świństwo uszczelniające i "regenerujące" współpracujące powierzchnie.

Zdjęcia kradzione.

https://www.team-bhp.com/forum/attachments/technical-stuff/1742818d1521321703-review-liqui-moly-cera-tec-friction-modifier-my-skoda-laura-3.jpg

https://www.team-bhp.com/forum/attachments/technical-stuff/1742820d1521321703t-review-liqui-moly-cera-tec-friction-modifier-my-skoda-laura-5.jpg

sokolnik
17-03-2019, 13:12
Ja bym się bał takie coś lać do silnika... Nie wlałbym nawet jakby mi dali 5 tys do ręki :)

Rafał_Sz
17-03-2019, 13:23
To nie telezakupy Mango tylko Liqui Moly. I wszytko w temacie.

Dla rozjaśnienia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Liqui_Moly

jurkarol
17-03-2019, 15:36
Strasznie dużo tego trzeba lać. Ja kiedyś zaaplikowalem do silnika xado, coś jak ceramizer ale to było po malutkiej tubie w trzech etapach. Poczułem lepszą pracę prawie 30-letniego silnika Forda.

sokolnik
17-03-2019, 18:09
a to nie jest tak...że najpierw jest cichsza praca, fajnie, radocha...a później klops yep i po silniku? :)

Rafał_Sz
17-03-2019, 18:16
a to nie jest tak...że najpierw jest cichsza praca, fajnie, radocha...a później klops yep i po silniku? :)
Tak działa Motodoktor. A to co pokazałem to zupełnie coś innego.

bogdi64
17-03-2019, 20:50
zacząłem stosować w motocyklu dodatek molibdenowy i w tym przypadku jestem na tyle zadowolony, że na pewno przy następnej wymianie oleju znów go użyję

Rafał_Sz
18-03-2019, 09:33
To właśnie Liqui Moly opatentował dwusiarczek molibdenu jako dodatek do środków smarnych. Dawno, dawno temu. ;)

MR
18-03-2019, 13:58
A jakie są zalecenia, kiedy powinno się tego używać?

Rafał_Sz
18-03-2019, 14:10
A jakie są zalecenia, kiedy powinno się tego używać?
Jedyne zalecenia to raz na 50 000 km i w odpowiednim stosunku do oleju. A czy auto jest nowe czy ma juz spory przebieg to nie ma znaczenia. Osobiście nie używałbym tego w okresie docierania silnika.

krzysztofz24
18-03-2019, 14:16
To właśnie Liqui Moly opatentował dwusiarczek molibdenu jako dodatek do środków smarnych. Dawno, dawno temu. ;)

Panie takie patenty zeby np spuscic troche oleju ze skrzyni biegow i rozrobic na gesta packe razem z mala tubka smaru z dwusiarczkiem molibdenu to ja widzialem jak 10 lat mialem:-). A o LM to chyba nikt w Polsce nie slyszal.
Sasiad tak szykowal na sprzedaz Duzego Fiata, zeby skrzynia elegancko i cichutko chodzila;-).

sokolnik
18-03-2019, 18:40
Golfik dostał nowe lewe lusterko od kierowcy :)
Trochę je ruszyłem i samo odpadło jak lewe, mi ręce :)

Nowy wkład zamontowany.

Prawe lusterko jeszcze sklejone... czekam na przesyłkę (wymiana lusterka ze sferycznego na asferyczne) :)

sokolnik
20-03-2019, 08:28
Jak tu opony zmieniać na letnie jak ja rano skrobalem dziś szyby. W nocy mróz, ale jak jechałem to Golf pokazywał 1 stopień.
Zimowki jeszcze potrzebne :)

Nikonozaur
20-03-2019, 17:03
Jak tu opony zmieniać na letnie jak ja rano skrobalem dziś szyby. W nocy mróz, ale jak jechałem to Golf pokazywał 1 stopień.
Zimowki jeszcze potrzebne :)

Taką umowną temperaturą graniczną jest 7ºC, ale w naszym klimacie różnie może być. W marcu jak w garncu, kwiecień plecień....

krzysztofz24
20-03-2019, 18:18
Ja tam juz zmienilem.
Jeszcze jak jechalem do wulkanizacji, to zadzwonilem z pytaniem jaka jest kolejka.
-Nie ma wcale.
I wszystko:-).

Zabawne jest to ze zanim porzadnie snieg nie sypnie i nie chwyci mroz to wszyscy jezdza jeszcze na letnich przy temperaturach nizszych niz obecne.
Ale jak przychodzi zmiana z zimowek na letnie. To nie, jeszcze za zimno;-).
Jakby tego nie odwlekac, to bedzie kosztowac tyle samo:-).
A za 2-3 tyg beda juz kolejki, zapisy itp.

sokolnik
20-03-2019, 18:34
Dziś widziałem, chlopaczek pod blokiem zmieniał u siebie W BMW oponki... :)
Ja jeszcze czekam... Ładne takie oponki, szkoda ich :)

krzysztofz24
20-03-2019, 19:11
Moze zabrzmi to brutalnie, ale taka jest prawda;-).
Te opony nie sa dla ciebie zebys je podziwial jakie funkiel-nowki piekne.
Tylko sa dla Golfa:-).

Grzeja lusterka dobrze?

sokolnik
20-03-2019, 19:20
Sprawdzałem lusterka, na zapłonie i odczekaniu kilku minut nie grzeją :) może jakieś zabezpieczenie jest ze jeśli temp jest plus 10 to nie będą grzać... Albo kabelki źle podłączyłem albo trzeba silnik uruchomić albo się długo nagrzewają.
Jutro sprawdzę rano, po nocy :)

krzysztofz24
20-03-2019, 20:25
Nie ma takiego zabezpieczenia, ze jak +10 to nie grzeja. Jesli nie masz oddzielnych przyciskow to grzanie lusterek jest polaczone z grzaniem tylnej szyby.
Szyba w lato o swicie tez moze byc zaparowana. Albo rosa na lusterkach, wtedy pyk grzanie i zaraz lusterka odparowuja ta rose, bez robienia sladow paluchami.

Cos musiales kabelki pomieszac, a moze dzialaja dopiero przy uruchomionym silniku?
Bo mi jakos nie przyszlo do glowy nigdy wlaczyc ogrzewania tylnej szyby i lusterek na postoju bez uruchomionego silnika ot tak. To moze to jest przyczyna.

Boryszuk
20-03-2019, 20:39
W BMW przy temperaturach powyżej pewnej wartości grzeją z ograniczoną mocą

krzysztofz24
20-03-2019, 21:34
Ty Sokol dawaj na dol, odpalaj fure i sprawdzaj czy dzialaja a nie na forum siedzisz:D.

W BMW przy temperaturach powyżej pewnej wartości grzeją z ograniczoną mocą

Nie wiem jak jest w Mazdzie czy w innych markach. Od jakiej to wartosci w BMW ograniczana jest moc grzania. W sumie wydaje sie logiczne, ze przy +25st.c to raczej ogrzewanie lusterek jest zbedne, lub jest mniejsze zapotrzebowanie na "moc grzewcza" wzgledem zimy.
Ale dla mnie liczy sie jedno. Odpalam fure w zime po przymrozku lub w lato jak zbiera sie rosa nad ranem. I po max minucie (czesto krocej) mam elegancko odszronione lub odparowane lusterka z rosy.
I tak to powinno dzialac.

P.s sokolnik no idz i sprawdz i tu napiszesz jak wrocisz:-).

sokolnik
20-03-2019, 21:43
Jutro rano odpisze, po 7 zajrzyj na forum :)

Powiem wam, że ten klej którym kleilem lusterko, trzymał bardzo mocno, solidnie. Na bank by nie odpadło szybko.

Boryszuk
20-03-2019, 21:54
Od jakiej to wartosci w BMW ograniczana jest moc grzania.

Without Wipers on

Temp 5 to 15'C 50% power
Temp 5 to -10'C 75% power
Temp below -10'C 100% power

With Wipers on
Temp 25 to 35'C 25% Power
Temp 15 to 25'C 50% Power
Temp 5 to 15'C 75% power
Temp 5'C and below 100% power

100% power is 18W

Nikonozaur
20-03-2019, 23:28
Nie ma takiego zabezpieczenia, ze jak +10 to nie grzeja. Jesli nie masz oddzielnych przyciskow to grzanie lusterek jest polaczone z grzaniem tylnej szyby.
Szyba w lato o swicie tez moze byc zaparowana. Albo rosa na lusterkach, wtedy pyk grzanie i zaraz lusterka odparowuja ta rose, bez robienia sladow paluchami.

Cos musiales kabelki pomieszac, a moze dzialaja dopiero przy uruchomionym silniku?
Bo mi jakos nie przyszlo do glowy nigdy wlaczyc ogrzewania tylnej szyby i lusterek na postoju bez uruchomionego silnika ot tak. To moze to jest przyczyna.

U mnie w Caddy włączanie grzania lusterek jest w pokrętle służącym do elektrycznej regulacji lusterek i mieści się na drzwiach. Włączanie ogrzewania tylnej szyby jest gdzie indziej i nie ma żadnego związku z grzaniem lusterek. Obie funkcje działają całkowicie niezależnie od siebie. Podejrzewam, że w Golfie jest tak samo.

22508

Maro66.
20-03-2019, 23:56
Grzanie grzaniem, ale żeby na forum fotograficznym wstawić takie zdjęcie... :mrgreen: :wink:

Nikonozaur
21-03-2019, 00:23
Grzanie grzaniem, ale żeby na forum fotograficznym wstawić takie zdjęcie... :mrgreen: :wink:

Wypas komóra to i wypas fota. :D

sokolnik
21-03-2019, 00:32
Ogarniam lusterka [emoji14] mam oddzielne pokretełko na drzwiach :)
Poradzę sobie :)

sokolnik
21-03-2019, 08:27
Nie wiem czy te lusterka grzeją? :)
Przejechałem jakieś 10 km, zostawiłem cała rose, duże kropki na lusterkach. Dojechałem do celu, rosy nie było. Dotykam lusterka, zimne. Zastanawiam się czy rozmroziły by lód na lusterkach zimą?
Może ta cała woda, rosa z lusterek wywietrzała po prostu podczas jazdy, wolnej zwykłej jazdy po mieście?
Temp była jakieś 5 stopni, fajnie ciepło.
Zmieniać kabelki? Może są złe podłączone?
Może zamienię i jutro kolejny test :) ?

Rafał_Sz
21-03-2019, 10:01
Ogarniam lusterka
Poradzę sobie :)

Nie wiem czy te lusterka grzeją? :)

Pewnie za mało WZW w oleju który kupiłeś.

XD

krzysztofz24
21-03-2019, 10:54
No jak wlaczysz lusterka i pochadza chwile, to mozna bez problemu wyczuc palcem ze sa cieple.
Ty albo rozkmin na jakims forum VW jak te kabelki podlaczyc.
Albo nawet upewnij sie czy kupiles wersje wkladow lusterek z ogrzewaniem, bo moze wziales jakas najtansza do Golfa bez ogrzewanych lusterek.
Mozesz zadzwonic gdzie kupowalee, podac nr czesci i zapytac.

sokolnik
21-03-2019, 11:40
Kupowałem z podgrzewaniem. Do podgrzewania są 2 kabelki. Podłączyłem, ale jakieś zimne one byly.
Zamienię kabelki miejscami, pewnie źle podłączyłem, ale wejście na kabalek we wkładzie nie miało opisu, podłączyłem na chybił trafił.

jurkarol
21-03-2019, 11:47
Podłączenie kabelkow na 2 wsuwki to nie wymaga zakładania w instrukcje. Sa tylko dwie możliwości i obie powinny dać pozytywny rezultat. Może wkład do niczego? Albo coś dalej. Może zmierz napięcie na końcówkach.

sokolnik
21-03-2019, 20:59
albo te grzanie działa albo cała rosa z lusterek wyparowała od zwykłej jazdy :)

jurkarol
21-03-2019, 21:17
albo te grzanie działa albo cała rosa z lusterek wyparowała od zwykłej jazdy :)
Tak, paruje od jazdy. Gdyby grzaly to rosa i deszcz szybko znika. Właśnie sprawdź w deszczu czy będą suche.

sokolnik
22-03-2019, 11:59
Odpisał mi sprzedawca, że podłączenie kabelków do lusterka jest bez znaczenia. Obojętnie który kabalek do której wsuwki. Napisał żeby je ładnie docisnąć bo lubią wypadać oraz że te wkłady potrzebują czasu by się rozgrzać czy jakoś tak.

Odpisał mi tak:
jeśli chodzi o podłączenie kabli to nie ma znaczenia, który kabel, do którego pina

musi dać Pan szansę grzałce, po kilku użyciach wszystko się unormuje.

przy zakładaniu wsuwek na piny proszę użyć jakichś cążek do zaciśnięcia wsuwek, jeśli one nie są zaciśnięte to często zsuwają się jeszcze przed wpięciem płytki na silniczek. Zacisk powinien być na tyle silny, że w momencie wypadnięcia wkładu z silniczka ma on wisieć na tych kabelkach i moc tego zaciśnięcia powinna wkład w tej pozycji spokojnie utrzymać.

Muszę je wyjąć kiedyś i dobrze kabelki ścisnąć :)

robin102
22-03-2019, 14:44
Myślę, że w pewnym już wieku jak się ma żonę to warto kupić sobie opornościomierz aby ją zmierzyć od czasu do czasu :) a poważniej to jakiś bardzo tani multimetr. Masz dwa pojazdy, coś tam majsterkujesz przy komputerze to warto posiadać taki wypas :)

https://xl-narzedzia.pl/cyfrowy-miernik-uniwersalny-81780-vorel-p-6103.html?gclid=EAIaIQobChMI8IrliuGV4QIVw00YCh29tQ 5REAQYBSABEgLNAvD_BwE

To są naprawdę śmieszne pieniądze, a w przypadku lusterek sprawdził byś czy oporność element grzejny ma taką samą jak oryginał, bo jak inną to całkiem możliwe, że komputer samochodu tych lusterek nie widzi. Sprawdził byś napięcie na tych kabelkach i generalnie maił byś dużo rzeczy do mierzenia w domu. Od pomiarów akumulatorów co Ci mówiłem, że jak masz AGM akumulator do moto to trzeba go wyższym napięciem traktować do wielu, wielu innych sytuacji domowych i samochodowych.

możesz też zaszaleć :)
https://seltrade.pl/miernik-dpm-dt9205a?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral

Oczywiście są jeszcze tańsze, ale poniżej 20 zł bym nie schodził :) Każdy nieleworęczny facet w dzisiejszym elektrycznym świecie powinien coś takiego w domu mieć chociażby żeby dzieciom lampki choinowe naprawić i lusterka do Golfa.

https://www.skapiec.pl/site/cat/555/comp/80680352

lub

https://www.tim.pl/uniwersalny-miernik-cyfrowy-v12?gclid=EAIaIQobChMIwaXS_-CV4QIVEImyCh0OvA-UEAYYCCABEgLgj_D_BwE (https://www.tim.pl/uniwersalny-miernik-cyfrowy-v12?gclid=EAIaIQobChMIwaXS_-CV4QIVEImyCh0OvA-UEAYYCCABEgLgj_D_BwE)

Rafał_Sz
22-03-2019, 15:21
Robin, ale Sokół na razie dochodzi do etapu wiedzy, że w oporowym elemencie grzejnym biegunowość nie ma znaczenia. A do etapu omów, rezystancji i temu podobnych jeszcze długa droga. ;) Zacznijmy może od zwykłej próbówki z krokodylkiem na 12 V i co z tym dziwnym czymś można w aucie zrobić. ;)

sokolnik co ma się w zwykłej macie grzejnej unormować? Gość chrzani farmazony. To ma grzać i już. Jedź z tym do elektryka, dla niego diagnoza problemu to max 5 min.

jurkarol
22-03-2019, 15:30
Albo podłączyć kabelki lusterka do akumulatora i zobaczyć czy grzeje...

krzysztofz24
22-03-2019, 16:11
Dobra to ja mam pytanie do ekspertow od elektryki, takich co to "elektryka prad nie tyka";-).
Jesli wczoraj o 13 zostawilem przez pomylke zapalone swiatelko na podsufitce w samochodzie.
Zarowka 5W, Akumulator 60AH i palila sie przez 24h

To ile mi zeszlo Ah z akumulatora?
Ofc samochod normalnie odpalil, tylko tak z ciekawosci pytam:-).
Zeby nie grzebac za tym po necie.

robin102
22-03-2019, 16:32
Robin, ale Sokół na razie dochodzi do etapu wiedzy, że w oporowym elemencie grzejnym biegunowość nie ma znaczenia. A do etapu omów, rezystancji i temu podobnych jeszcze długa droga. ;) Zacznijmy może od zwykłej próbówki z krokodylkiem na 12 V i co z tym Ale jakby miał tak multimetr w domu to by mógł sprawdzić, czy żarówka się uszkodziła, czy bateria w jakimś budziku czy inny akumulator w lampie błyskowej jeszcze żyje czy już nie, czy jakiś kabel ma ciągłość przewodzenia, czy gdzieś przerwany. Tu nawet nie trzeba wkraczać ohmy, bo te multimetry nawet śmiesznie tanie mają sygnalizator akustyczny typu jest przejście, nie ma przejścia. Sokolnik ambitnie grzebie w komputerach to też warto móc sobie sprawdzić, czy na jakiś pinach jest napięcie do zasilani dodatkowego wentylatorka czy nie ma i kiedy się tam pojawia.

sokolnik
22-03-2019, 16:58
Ja się znam na mechanice... Mówię Wam :) sam wymieniłem pastę na CPU i chłodzenie CPU, nic się nie spaliło a jeden tu kolega jechał z tym do serwisu [emoji14]
Ale do lusterek nie mam szczęścia :D
W pon o 16.00 golf dostaje:
Klocki
Olej w skrzyni
Płyn hamulcowy (wymieniać go?)
Nowe opony (na alufelgach 16")
:)

Do zamówienia został mi jeszcze olej silnikowy do moto :) 22560

krzysztofz24
22-03-2019, 17:13
Tak wymieniac koniecznie plyn hamulcowy.

Masz nie wiadomo jak stary i chcesz nastepne pare lat na nim jezdzic zanim sie nowe klocki skoncza?
Wymienic razem z klockami i bedzie spokoj.

Rafał_Sz
22-03-2019, 18:27
Dobra to ja mam pytanie do ekspertow od elektryki, takich co to "elektryka prad nie tyka";-).
Jesli wczoraj o 13 zostawilem przez pomylke zapalone swiatelko na podsufitce w samochodzie.
Zarowka 5W, Akumulator 60AH i palila sie przez 24h

To ile mi zeszlo Ah z akumulatora?
Ofc samochod normalnie odpalil, tylko tak z ciekawosci pytam:-).
Zeby nie grzebac za tym po necie.
Musisz znać prąd jaki pobiera żarówka ze wzoru I=P/U. Przy 5W da Ci to ok 0,42 A. Mnożysz przez 24 h i wiesz, że straciłeś ok. 10 Ah.

krzysztofz24
22-03-2019, 18:45
Musisz znać prąd jaki pobiera żarówka ze wzoru I=P/U. Przy 5W da Ci to ok 0,42 A. Mnożysz przez 24 h i wiesz, że straciłeś ok. 10 Ah.

Chyba zartujesz:shock:???
Az tyle malutka zaroweczka, na pewno to dobry wzor na to?
(Znalazlem go sobie i policzylem).

Kiedys np zostawilem wlaczone radio tak cichutko na cala noc w innym samochodzie i tez odpalil bez problemu.
Malutenka zarowka moze az tyle wyciagnac?

Nie twierdze ze zle piszesz, ale jestem w takim szoku ze nie moge uwierzyc normalnie:-).

Na pewno to sie tak oblicza z tego konkretnego wzoru?

MR
22-03-2019, 18:47
To i ja mam lamerskie pytanie. Macie protip na usuniecie naklejki rej. z szyby? Suszarka odpada.

Wczoraj miałem przegląd i wyszło to jak9 jedyny mankament łosia.

krzysztofz24
22-03-2019, 18:59
To i ja mam lamerskie pytanie. Macie protip na usuniecie naklejki rej. z szyby? Suszarka odpada.

Nie zadna suszarka tylko opalarka.
Jak mi zmieniali szybe to pyk opalarka i zeszla 2 paluszkami po 15 sekundach doslownie.
I czyms tam jeszcze psikneli zeby slad po kleju usunac.
A naklejka bez uszkodzen poszla na nowa szybe.

I pro tip polega na tym mz;-), zeby sie nie meczyc z tym samemu tylko podjechac do jakiegos ponktu gdzie szyby wymieniaja i ci to zroboa za przyslowiowego czteropaka pewnie lub 20-30zl. Zadzwon np do Nordglassu ile to kosztuje.
Bo skrobanie tego to katorga.

P.s Zwroc uwage tez na jedna rzecz. Jak juz bedziesz usuwal slady kleju po naklejce jakims rozpuszczalnikiem (nitro, elstrakcyjna itp).
To poloz na desce rozdzielczej gruba gazete lub recznik.
Bo niektore plastiki bardzo nie lubia jak na nie Nitro np kapnie.
Brzydki slad zostaje.

siemalysy
22-03-2019, 19:40

W miejscu gdzie zajmują się wymianami szyb za odklejenie starej naklejki i przyklejenie nowej zapłaciłem jak dobrze pamiętam 10 - 20 zł.

sokolnik
22-03-2019, 19:45
a jeżdżę z dwoma :)
jedna z DE, nie moja :)
druga z PL, moja :)

robin102
22-03-2019, 19:56

Do zmywania pozostalości na szybie żadne nitra, benzyny ect, a wylącznie IPA, nic z plastikow się nie uszkodzi
Bez suszarki nie da rady. Kilka tych nalepek zdejmowałem, bez suszarki nie odzyska sie nalepki

Nikonozaur
22-03-2019, 20:00
[...] Kiedys np zostawilem wlaczone radio tak cichutko na cala noc w innym samochodzie i tez odpalil bez problemu. [...]

Pewnie Radio Maryja, stamtąd płynie tyle energii, że nawet akumulator podładuje. ;)

krzysztofz24
22-03-2019, 20:45
Do zmywania pozostalości na szybie żadne nitra, benzyny ect
Szyby raczej nie rozpuszcza:-) i wystarczy z wyczuciem na szmatke, zeby nie pochlapac deski. Ewentualnie polozyc na deske grubsza gazete czy recznik.

a jeżdżę z dwoma :)
jedna z DE, nie moja :)
druga z PL, moja :)

Yezuuu.
Nie mozna tak:-).
Znaczy nie wiem, ale na pewno dostaniesz mandat z sugestia ze "moze sie Pan laskawie zdecyduje na ktoras wersje naklejki";-).
Wlasnie tak mnie zastanawialo, czemu zadnych rad nie dajesz jak niedawno fure kupowales. A ty odpusciles temat naklejki:-).

W miejscu gdzie zajmują się wymianami szyb za odklejenie starej naklejki i przyklejenie nowej zapłaciłem jak dobrze pamiętam 10 - 20 zł.

I to praktycznie zamyka temat.

MR
22-03-2019, 20:54
Oczywiste rozwiązanie ma które nie wpadłem. Jutro dzwonię po firmach, które to robią. Dzięki!

sokolnik
22-03-2019, 21:06
Yezuuu.
Nie mozna tak:-).
Znaczy nie wiem, ale na pewno dostaniesz mandat z sugestia ze "moze sie Pan laskawie zdecyduje na ktoras wersje naklejki";-).
Wlasnie tak mnie zastanawialo, czemu zadnych rad nie dajesz jak niedawno fure kupowales. A ty odpusciles temat naklejki:-).

Bo moja rada w tym temacie będzie słaba ... w sensie miła pani w Urzędzie Komunikacji powiedziała, że nie przeszkadza jeździć z 2ma naklejkami :) ale co na to Policja podczas kontroli nie wiem... na PT się zapytam jak będę niedługo z moto, gość mi powie :) Policji się pytać nie będę :)

Ligo
22-03-2019, 21:10
Przez telefon z budki zapytaj. Zanim Cię namierzą i aresztują, to uciekniesz.

Rafał_Sz
22-03-2019, 23:06
Policji się pytać nie będę :)

Oni sami nie wiedzą.

Niedługo mają wejść nowe przepisy i naklejek w ogóle nie będzie.

Maro66.
22-03-2019, 23:46
Przez telefon z budki zapytaj. Zanim Cię namierzą i aresztują, to uciekniesz.

+1000 :lol::lol:

!AGresT
23-03-2019, 00:41
robin102 - IPA? Rzeka na Białorusi, czy to:
https://www.youtube.com/watch?v=nDIGImK47TM
No, chyba ze izopropanol, to tak, najlepszy do usuwania śladów po kleju, najbezpieczniejszy rozpuszczalnik.
Co do naklejek, ciekawostka - w Czechach i na Słowacji można dostać mandat za nieaktualną naklejkę autostradową - należy ją zdjąć po okresie ważności.

robin102
23-03-2019, 00:50
No, chyba ze izopropanol, to tak, najlepszy do usuwania śladów po kleju, najbezpieczniejszy rozpuszczalnik.
. Tak, tak. Myślałem, że fotografy wszystkie znają po samym skrócie. Przecież do czyszczenia matryc używają. Najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy zmywacz niemal do wszystkiego, ale trochę drogi w postaci CZ-D-A szczególnie.

Co do naklejek, ciekawostka - w Czechach i na Słowacji można dostać mandat za nieaktualną naklejkę autostradową - należy ją zdjąć po okresie ważności.
W Polsce też może być ta jedna, jedyna nasza. Niemieckiej na szybie, ani z żadnego kraju być nie może.

!AGresT
23-03-2019, 01:11
Tak, tak. Myślałem, że fotografy wszystkie znają po samym skrócie.

Po skrócie to C3H8O...

krzysztofz24
23-03-2019, 01:11
Panowie juz troche zaczynamy mieszac naklejki;-). Bo naklejka rejestracyjna a autostradowa albo "eko" z Niemiec pozwlajaca na wjazd do danej strefy to rozne rzeczy.
A zaczelismy od naklejki "rejestracyjnej".

Konia z rzedem temu kto wskaze jasny zapis/przepis okreslajacy ze absolutnie nie mozna miec drugiej naklejki np z Niemiec. (komentarze z netu sie nie licza!).
Jest polska tablica, polska naklejka wymagana zgodnie z aktualnymi przepisami, to o co chodzi;-). Podobno naklejka z szyby ma zniknac za niedlugo

Teoretycznie mozna by podciagnac 2 naklejki pod utrudnianie identyfikacji pojazdu, czyli cos jak zaslanianie tablic rejestracyjnych.
Tylko, ze jak tablica rejestracyjna jest w porzadku to chyba pojazd mozna zidentyfikowac bez problemu, naklejka na szybie zgodna jakby co...
To czy ta druga tak naprawde utrudnia identyfikacje pojazdu? Pewne pole do interpretacji w sadzie sie otwiera.

Taka sytuacja:-);-).

!AGresT
23-03-2019, 01:18
Niemcy nie mają naklejek rejestracyjnych, tylko "ekologiczne", identyfikujące stopień emisji spalin i co za tym idzie, możliwość wjazdu do różnych stref w miastach. Po przerejestrowaniu tracą ważność i trzeba je na nowo (do aktualnego, polskiego numeru rejestracyjnego) dokupić.

sokolnik
23-03-2019, 08:44
A ja mam naklejkę z DE z niemieckim numerem rejestracyjnym napisanym markerem z tego co pamiętam :)

sokolnik
23-03-2019, 10:12
jak tam pogoda u Was? U mnie zapowiada się super słoneczko, jak na razie bezchmurne niebo, słońce...

Chyba dziś czas umyć Pomarańcze i Golfa... bo w pon dostaje alufelgi o nowe kapcie, to musi być czyściutki :)

a Pomarańczę też trzeba umyć na wiosnę :)

jurkarol
23-03-2019, 11:08
Umylem samochód więc jak zwykle niebawem będzie padać.

Maro66.
23-03-2019, 11:24
A to normalne przecież :wink:

La
23-03-2019, 13:18
robin102 - IPA? Rzeka na Białorusi, czy to:
https://www.youtube.com/watch?v=nDIGImK47TM
Sprostuje, w Czechach i np. w Austrii. Słowacja, Węgry, Rumunia mają elektroniczne od jakiegoś czasu.

greku792
23-03-2019, 13:18
A jakiego koloru masz naklejkę i co jeszcze jest na niej napisane? Może zdjecie? Jak kolega wyżej pisał niemcy mają naklejki "ekologiczne" tzn. Z emisja spalin danego pojazdu i również tam wpisuje się nr rejestracyjny lecz nie jest to naklejka rejestracyjna jak w polsce, więc chyba troszkę namieszałeś z dwoma naklejlami rejestracyjnymi.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

sokolnik
23-03-2019, 13:19
Zr9b9e fotę niedługo go i wrzucę [emoji14]

notdot
23-03-2019, 14:38

castorama, środek do zmywania etykiet i naklejek, najpierw ścinasz żyletką lub nożem takim do tapet, potem spryskujesz środkiem i szmatką ścierasz

Nikonozaur
23-03-2019, 23:45
[...]

W Polsce też może być ta jedna, jedyna nasza. Niemieckiej na szybie, ani z żadnego kraju być nie może.

Mam zieloną naklejkę kupioną za 5 € w Niemczech aby bez żadnej partyzantki jeździć po ichnich "umweltzonach". Sugerujesz, że to nielegalne?

MR
24-03-2019, 08:04
20 zł i wizyta w firmie zajmującej się szybami załatwiła sprawę.

sokolnik
25-03-2019, 00:10
Golfik dziś załadowany w nocy... w bagażniku i tylnej kanapie 8 opon (4 na alufelgach) :)
Powietrze mi schodzi z zimówek... a wentyle chyba mam nowe...
Rant felgi słaby (wulkanizator mówił)... może tam gdzieś powietrze ucieka? Wszystkie koła miały mało powietrza, kontrolka się zapaliła... a dopompowywałem koła jakieś 2 tyg temu, jeżdżę spokojnie po mieście tylko bez żadnych ciężkich rzeczy...

Jutro lece do Norauto na wymianę tych klocków, płynu hamulcowego oraz oleju w skrzyni :) plus oponki na alu oczywiście :)

Oby wszystko było ok, czyli skrzynia żeby działała i Golfik hamował :)

16 na podnośnik i jazda :)

wymiana:
klocki - 60 zł
olej w skrzyni 70 zł
płynu hamulcowego z płynem 110 zł
zmiana opon z wyważeniem - 80 zł... zawalcze o gratis nowe wentyle ha w końcu rabat musi być, opony u nich kupiłem (w dobrej cenie z lutego 2019) :)

320 zł na Golfika pójdzie...
Na moto (uszczelniacze + olej do lag) 250 poszło + wymiana to będzie jakieś 160-200 zł. Olej + filtr 150 zł plus wymiana pewnie 50 zł, może sam wymienię :) ?

Chciało się zabawek to teraz płacić trzeba :)

W weekend lecimy w trasę, także będzie test opon... spalanie musi być mniejsze, liczę na 4 L :) ha

Musze wujka zagadać, może by mi tą uszczelkę na dachu zrobił :D

Jak Wam weekend minął? Mi dobrze... Popek mną rzucił (delikatnie/lekko z wyczuciem) w tłum, a to tak nudy :) hahahah

Boryszuk
25-03-2019, 07:53
Zanim zmienisz olej samemu, upewnij się, że będziesz miał gdzie go zdać. W Zatoce Gdańskiej już jest wystarczająco.

Rafał_Sz
25-03-2019, 10:17
spalanie musi być mniejsze, liczę na 4 L :) ha

To kup sobie od razu dwumas, egr, turbo, DPF, panewki, odmę, wtryski i jeszcze parę dupereli. Czy Ty nie ogarniasz, że jazdą "o kropelce" katujesz sobie silnik? Wiesz, że jadąc na niskich obrotach masz potężny nacisk na układ korbowy, a ciśnienie oleju góra 2 bary? A przy takim ciśnieniu magistrala olejowa w turbo czy głowicy nie ma właściwego przepływu (smarowania i chłodzenia)? Na domiar złego masz wgrany syfiasty soft do silnika.

Zobacz jakie zalecane obroty mają silniki w ciągnikach siodłowych. Przy ich absurdalnie wysokim momencie obrotowym mogły by jeździć z obrotami poniżej 1000/ min, a jednak jest inaczej. Nie bez powodu.

O tym, że kierowcy za Tobą dostają jasnej ***** już nie wspomnę. XD