Zobacz pełną wersję : Wątek motoryzacyjny, wybór auta, części, pogaduchy o motoryzacji itp.
U mnie operacja zmiany opon przełożona. Mechanik stwierdził, że jest za zimno i po powrocie zmienimy
Rafał_Sz
11-04-2019, 12:48
Czarne felgi, czarne nerki, ale dlaczego wokół okien chromline? ;)
Pomalutku się kartofelki gotują. ;)
Muszę najpierw trafić jakiś ładny komplet do szadołlajna. ;) Na Alle jest jeden i jest taki se. A jak nie trafię to zdejmę swoje, zmatuję i polakieruję. Na folię mam alergię. ;)
Na razie jestem skoncentrowany na dłubaniu silnika w busie. Wpadło turbo hybrydowe, w sobotę jadę na hamownie stroić mapę. Liczę na 180 kuca i 400 Nm. ;) Podobno mozna i 230 wycisnąć, ale trzeba zmienić wtedy intercooler i pojawia się już dość mocne dymienie. A tego nie chcę.
sokolnik
11-04-2019, 12:56
U mnie operacja zmiany opon przełożona. Mechanik stwierdził, że jest za zimno i po powrocie zmienimy A mnie Krzychu namówił na zmianę opon na nowe letnie a tu się zapowiada Wielkanoc w śniegu :)
Wysłane z mojego Hułałeja
krzysztofz24
11-04-2019, 16:53
A mnie Krzychu namówił na zmianę opon na nowe letnie a tu się zapowiada Wielkanoc w śniegu :)
A przed Wielkanoca ma byc 20 stopni:-).
Rafał_Sz
11-04-2019, 17:53
A przed Wielkanoca ma byc 20 stopni:-).
https://www.twojapogoda.pl/prognoza-16dni-polska/pomorskie-gdynia/?page=3
sokolnik
11-04-2019, 18:12
Jechałem dziś obwodnica Trójmiasta, śnieg sypał, pokazywało 1,5 stopnia... W mieście 3 haha taki ni to śnieg, ni grad :)
https://www.scigacz.pl/Dolny,Slask,,policjanci,zatrzymali,falszerzy,oleju ,silnikowego,33269.html
Ech, to samo z kawą robią. Podobno mafie z narkotyków właśnie na kawe się przerzuciły. A co do oleju, dawniej jak chciałem oryginał, to kupowałem Xado - metalowych puszek i dodatków zapachowych nikomu sie nie chciało podrabiać, a i marka mało u nas znana...
Ja cały czas jeżdżę na Xado.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Wentyle w kołach letnich mam nowe.
Zimowki traciły powietrze to wiem... Ale letnie pierwszy raz.
Może być tak, że ciśnienie schodzi, a tu gwoździa nie ma i wentyl też dobry. Powodem może być minimalne rozszczelnienie gdzieś na styku opona-felga. Szczególnie łatwe na oponach niskoprofilowych, wystarczy raz zbyt szybko wjechać na krawężnik. Tego nie widać, ale dobry gumiarz w misce z wodą to wychwyci.
Rafał_Sz
13-04-2019, 10:45
Sokolnik, jest nadzieja dla Golfa.
http://www.krzykacz.eu/index_htm_files/270.png
Dzisiaj do najlepszej Sabiny pójdzie sofcik ;-)
Taki delikatny, bez katowania.
Teoretycznie wygląda tak:23525
Za tydzień będzie podtlenek LPG, zacznie się jazda:mrgreen:
Jak to qr.a wystroić?
Echh, może lepiej było brać w dizlu...
:razz:
Diesel, to się sprawdza w polu i ciągnikach siodłowych. Na miasto, to głupota mz.
Dla jasności, 2,0 turbo BENZYNOWY:mrgreen:
Przy bucie pętłą wtryski, może przy skromnym "tuningu" LPG się lepiej ogranie.
Turbawka Garreta, to chyba max co z niej wyciągnie na obrotach 1700-3000.
DPF w dizlu na mieście to może dać o sobie znać
Ale...
w moim parchu automat w mieście spalanie ok. 11l:-x, można liczyć co komu wychodzi lepiej.
Jezeli przy dynamicznym stylu jazdy, to 11l/100km (miasto) przy mocy ok. 200KM, jest wynikiem calkiem niezlym...
No i wirus zaszczepiony, nawet się przyjął.
Pacjent przeżył, odpala, nawet błędów nie sypie
Jeszcze...:razz:
Jutro dobra rundka z podpiętym kompem, zobaczymy jakie logi wyjdą przy „maxbucie”
Pewnie zapłony będą wypadać...
Dla jasności, 2,0 turbo BENZYNOWY:mrgreen:
Przy bucie pętłą wtryski, może przy skromnym "tuningu" LPG się lepiej ogranie.
Turbawka Garreta, to chyba max co z niej wyciągnie na obrotach 1700-3000.
DPF w dizlu na mieście to może dać o sobie znać
Ale...
w moim parchu automat w mieście spalanie ok. 11l:-x, można liczyć co komu wychodzi lepiej.
Miałem jeden samochód z gazem. SAAB 900 turbo, rocznik 1984. Wtrysk mechaniczny (tylko jeszcze chyba Porsche i Mercedes to stosował). Jak ojciec zobaczył, to stwierdził - jak ci się zepsuje, to nie do mechanika a do zegarmistrza będziesz jeździł :D Średnio to 17 paliło. Więc w bagażniku był "bojler" 80. litrowy na gaz.
Rafał_Sz
14-04-2019, 08:57
No i wirus zaszczepiony, nawet się przyjął.
U mnie w busie też. :)
Optymalnym ustawieniem okazało się 165 KM i 380 Nm. W sumie silnik pracuje tak samo, tylko teraz jest takie uczucie jakby silny wiatr wiał mu w plecy i od niższych obrotów ma już ciąg.
Zobaczymy jak to zniesie silnik na dłuższą metę.
A ja przedwczoraj/wczoraj zrobilem łosiem trase z Polski do holandii. Uwielbiam jego fotele :)
sokolnik
15-04-2019, 07:24
A ja jutro Gdynia - Bydgoszcz :)
Nikonozaur
15-04-2019, 20:49
W tamtym tygodniu zaliczyłem Szczecin - Hirtchals (północna Dania), prom do Kristiansand w Norwegii i niecałe 100km do celu. Po paru dniach powrót tą samą trasą. W tamtą stronę przyczepa z łódką na grzbiecie (ok. 1200kg), powrót z pustą. Przy prędkości "TIRowej" średnie spalanie wylądowało w okolicach 7,5l/100km.
jurkarol
15-04-2019, 22:57
W środę ponad 700 km w ciągu 12 godzin, z przystankami. W czwartek w drugą stronę - tylko od g. 18 do 4 rano - od Rzeszowa do Krakowa prawie ciągle deszcz ze śniegiem. A Kraków nawet suchy. Tylko Krótkie 3 przerwy, podskoki w deszczu żeby się obudzić, dojechać do domu i wyspać trochę przed 8 i do pracy. Miałem chwilę zwątpienia i obawę o życie kiedy nie było się gdzie zatrzymać, otworzyłem okno żeby się orzezwic.
V70 mk I 2.5 automat wziął poniżej 10l/100 km benzyny.
Po drodze nasi polscy poganiacze lewego pasa w SUVach na słowackich tablicach, ale to w porze mniej sennej.
Najgorzej jest po 2vw nocy, spanie bierze niespodziewanie.. Nigdy więcej takich jazd.
sokolnik
18-04-2019, 16:26
Wczoraj koło 16 wyjechałem w podróż, w sumie 550 km, do domu wróciłem po 1 w nocy. Zmęczony bardzo. Golf miał bliskie spotkanie z jakimś rozjechanym już pewnie kotem... Moje nowe opony w sensie... Łubudu i prawe brzwi obryzgane trochę krwią dziś patrzę, próg też... :)
Trzeba na myjke...
A był myty dzień wcześniej też po trasie... Jutro też trasa, prawie 600 km ha u mnie nie ma szansy na zapchanie DPF czy jakiś EGR i innych magicznych wynalazków :)
Czyli, 3x 500 km średnio w 4 dni będzie, i potem jeszcze powrót ze świąt prawie 300 km ehhh
2,5 miesiąca mam Golfa już 6 tys km zrobiłem nim od Berlina :)
Rafał_Sz
18-04-2019, 20:14
A mi zdechł czujnik wałka rozrządu w bejcy. Objawy banalne, czasami zgasł zimny silnik po odpaleniu. Co ciekawe, pomimo dwóch głowic czujnik jest tylko jeden. Zamówiłem w ASO, bo takie rzeczy zdają egzamin tylko oryginalne. 500 zł za taką pierdółkę. I 200 zł wymiana, bo trzeba na nowo zrobić adaptację i wgrać od nowa mapę silnika pt. "ZŁO". :) A tego wujek garażownik nie ogarnia. XD
https://www.realoem.com/bmw/photos/12141742185
sokolnik
18-04-2019, 20:48
Stoję sobie w MCdrive, zapłaciłem, pojechałem, stoję, nagle YEB mi w hak na szczęście :) wysiadam, patrzę, laska jakaś tak blisko chciała podjechać do okienka zapłacić że mi się na haku zatrzymała... No prędkość zerowa, minimalnie, hak i Golf cały, u niej pół tablicy rej się wgjęło :) przeprosiła, pogadaliśmy chwilę i się rozjechalismy... Dobrze że jechała jakaś maleńką starą osobowką a nie jakaś terenówka... Bo wtedy hak by się nie przydał do niczego... :)
Rafał_Sz
18-04-2019, 21:10
Stoję sobie w MCdrive, zapłaciłem, pojechałem, stoję, nagle YEB mi w hak na szczęście :) wysiadam, patrzę, laska jakaś tak blisko chciała podjechać do okienka zapłacić że mi się na haku zatrzymała... No prędkość zerowa, minimalnie, hak i Golf cały, u niej pół tablicy rej się wgjęło :) przeprosiła, pogadaliśmy chwilę i się rozjechalismy... Dobrze że jechała jakaś maleńką starą osobowką a nie jakaś terenówka... Bo wtedy hak by się nie przydał do niczego... :)
Uuu. Bardzo niewykorzystana okazja.
;)
sokolnik
18-04-2019, 21:14
No tak... Mówiłem do Justyny potem w zartach... Mogliśmy sobie pół Golfa wyremontować... Ale zaraz zaraz... W Golfie nie trzeba nic remontować ha ha :) do domu trzeba było jechać odpoczywać, zbierać siły na jutrzejsze 600km prawie... Tatę po operacji, laparoskopem, muszę odebrać z Bydgoszczy i zawieźć do domu na święta... Czyli Golf będzie robił prawie za AMBULANS :)
Rafał_Sz
18-04-2019, 21:28
No tak... Mówiłem do Justyny potem w zartach... Mogliśmy sobie pół Golfa wyremontować...
Miałem na myśli nieco inną okazję. Bardziej ludzką, że się tak wyrażę. ;)
To jak w tym dowcipie. I powiedziała: bierz co chcesz. To wziąłem rower i wyszedłem...:mrgreen:
sokolnik
19-04-2019, 07:42
Miałem na myśli nieco inną okazję. Bardziej ludzką, że się tak wyrażę. ;)
nie wiem o co Ci chodzi :P ale ja byłem z żoną a tamta młoda dziewczyna jakaś tzw. osiedlowa "patola" pierwsze co powiedziała: "ale ma pan hak!" stwierdziła czy to było pytanie...
jakieś prawie może 10 lat jeździłem Skodą z hakiem i nikt mi w tył nie wjechał... kupiłem nowy samochód i już YEB. Dobrze tylko takie małe yeb przy praktycznie zerowej prędkości, bo tak serio to ja się nawet zastanawiałem czy uderzyło coś w nas czy to jakiś *** na osiedlu ale myśle, nie no w nas minimalnie... :)
Oby to już był koniec przygód mojego Golfa :) Dzień wcześniej coś rozjechałem, już martwego na drodze... krew wczoraj czyściłem na myjce :) ehhh co się ten Golfik ma... zapracowany, zalatany, jeździ po jakiejś padlinie, patola w niego puka w hak, kilometrów robi dużo, pali mało bo 5L :) Jutro go ładnie umyję, żeby był czysty parę godzin haha a w nd i pon znowu trasy po 150 km :)
Dziś znowu prawie 600mk będzie bo najdłuższa trasa Gdynia - Bydgoszcz - Toruń - 30 km za Ostródę - i na Warszawę 30km za Mławę :) Google pokazuje 542 km - zobaczymy, bo coś czuję że lekko więcej będzie :)
i przez tydzień zrobię prawie 2 tyś km (3 kursy do Bydgoszczy po 500 ponad i Wielkanoc).
Boryszuk
19-04-2019, 08:37
Umyj, postaw w garażu i przykryj kocem.
sokolnik
19-04-2019, 08:45
Umyj, postaw w garażu i przykryj kocem.
tak zrobiłem z Yamahą :) w garażu, na dywanie, pod pokrowcem :)
Golfik myślał że do PL jedzie na emeryturę a tu go ganiają :) ale także dobrze o niego dbają :)
sokolnik
19-04-2019, 11:57
Nanometr? Kupiony :)
Wszystkie koła pokazuje 2.45 BAR także spoko, można udać się w trasę? Prawie 600km...pewnie do teścia zajade na 22 ha
Wioze mu 4 nowe opony wielosezonowe Barum 14" :) prezent na urodziny od żony i córek... Ja je tylko noszę, wiozę i wybieram w sklepie ha bo teraz ma opony z 2006 r. :)
Te oponki nowe końcówka 2018 r. :)
sokolnik
19-04-2019, 11:59
Zdjęcia:2370623707
Boryszuk
19-04-2019, 13:44
Nanometr? Kupiony :)
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Nanometr
Mogłeś przynajmniej Continentala kupić.
sokolnik
19-04-2019, 13:54
Nie było Continentala, byly noname :)
Ja od piątku zrobiłem 3200 km, tygodniową wyprawę zakończymy pewnie z wynikiem ok. 4,8 kkm.
Jestem pod wrażeniem kultury jazdy w holandii/Niemczech i cen paliwa. Lpg wychodzi taniej niż w Polsce.
Spokojnych i bezpiecznych wyjazdów świątecznych dla Wszystkich
Alfa znalazła nowego wielbiciela [emoji6]
23733
A w moje łapska wpadło, kto zgadnie? [emoji2]
23734
greku792
20-04-2019, 08:48
Alfa znalazła nowego wielbiciela [emoji6]
23733
A w moje łapska wpadło, kto zgadnie? [emoji2]
23734XC 90
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
jurkarol
20-04-2019, 20:47
Drzwi od xc90 ze szrotu? :D
A co do haków to powinno być zabronione jeżdżenie z gołym hakiem. W Austrii chyba tak nie można.
PS.
Manometr.
Drzwi od xc90 ze szrotu? :D
A co do haków to powinno być zabronione jeżdżenie z gołym hakiem. W Austrii chyba tak nie można.
PS.
Manometr.
u nas też zabronione jeśli jest składany innych teraz montować nie można
Pokaż całego łosia, co udało Ci się wyrwać?
XC 90
VOC powinny być błękitne!
jurkarol
21-04-2019, 09:10
No właśnie, może splowial?
Suv'a przenigdy, uważam to za twór szatana :lol:
Dorwałem dość zwykłe V70, ale właśnie Ocean Race. I zdziwiłem się, bo - komunikat prasowy Volvo z marca 2008:
When Volvo organised the Volvo Ocean Race the very first time in 2001-02, the company sold 4,500 special edition Volvo V70s and X70s. In conjunction with the 2005-06 race, the Ocean Blue family was extended with the Volvo XC90 and sales increased to 8,600 cars.
The most recent Volvo Ocean Race Edition will reach dealers in June 2008 and Volvo Cars expects to sell about 9,000 cars. The five largest markets are Germany, Sweden, Finland, Great Britain and Japan.
The Volvo Ocean Race Edition cars are also available in Electric Silver.
Moje auto jest z końca 2008 roku i jest właśnie srebrne. Nie mogę dorwać konkretnych danych sprzedaży z rozróżnieniem koloru, ale coś czuję, że mało tego w Polsce sprzedano.
23790
sokolnik
21-04-2019, 23:07
Jak z hakiem nie można jeździć? Na przeglądzie nic gość o haku nie mówił :)
Dziś przez chwilę Golf leciał 200 km/h :)
sokolnik
22-04-2019, 20:02
Chyba z górki... ;-)
z górki leci tyle na wstecznym :)
od tankowania przeleciałem 900 km w trasie 90% :) i zatankowałem do pełna także Golfik stoi zatankowany :)
Nikonozaur
22-04-2019, 20:05
[...] Dziś przez chwilę Golf leciał 200 km/h :) [...]
Czyli tyle, ile na co dzień poprzedni właściciel. ;)
krzysztofz24
22-04-2019, 22:47
Chyba z górki... ;-)
Przypomnialo mi sie jak kiedys za czasow jeszcze edukacji, kiedy ja i wszyscy moi znajomi kolo 20 lat robili wlasnie prawko na samochod. I albo kupowali jakies padaki, znaczy czytaj stricte wyscigowe i rajdowe wozy, albo jezdzili i sprzetem rodzicow.
Ja wtedy jezdilem (nie swoim wlasnym:-) ) Polonezem Caro Plus ale z silnikiem Rovera 103 konie, ale moj kolega posiadajacy zwyklego Poldka z silnikiem FSO, (ale tuning byl, spoiler i magnetyzery paliwa 8) ), to ten kolega nons stop jakies opowiesci sadzil ile tem jego Polonez nie szedl.
Podobno 200km/h nawet szedl.
-I mowie ci przez ten zakret to 180km/h lecialem -tak mi perorowal, szukajac takze poklasku u grupki osob na przerwie od zajec.. Na co drugi kolega zaciagajac sie szlugiem i spluwajac przez szpare w zebach;-) rzucil szydercza, ale jakze celna riposte;
-Chyba kur..a na dachu:mrgreen:
I wszyscy w smiech, hahahaha.
Poldek z tyłu miał resory piórowe nie? Caro 1,5 szedł mi 155 ( licznikowo), poprzednik ojca żony 180 ale długo się napędzał ( wersja na Hiszpanię z dymionymi szybami). Caro 1,6 160 i nie było bata na więcej. A potem kupiliśmy fiata 132 z 2 litrowym silnikiem na wtrysku Bosha. 122 konie. Ech... 210 w maxie i pięciobiegowa skrzynia. Piękne czasy.
sokolnik
23-04-2019, 08:30
I tak Golf najlepszy
:) :) :)
Rafał_Sz
23-04-2019, 09:04
I tak Golf najlepszy
:) :) :)
A zrobisz tak?
:):):)
https://www.youtube.com/watch?v=jVra8gd8oQw
Boryszuk
23-04-2019, 10:10
A zrobisz tak?
Phi! Tak to zrobi bez wyjeżdżania z parkingu podziemnego.
krzysztofz24
23-04-2019, 12:18
Poldek z tyłu miał resory piórowe nie?(.....).
Tak, jak swego czasu w Korwecie.
I koniec podobnych rozwiazan technicznych;-).
A zrobisz tak?
https://www.youtube.com/watch?v=jVra8gd8oQw
Licznikowe 100km/h...
A liczniki zawyżają ;)
sokolnik
23-04-2019, 15:14
A zrobisz tak?
https://www.youtube.com/watch?v=jVra8gd8oQwJasne :) nawet z 2 biegu :)
A tak serio, to nie wiem czy bym tak zrobił na motor ha
sokolnik
25-04-2019, 13:57
Szybko szybko, ludzie pomocy!
Kontrolka się pali!
Żarówka się przepaliła :)
Światło mijania czyli chyba H7 :)
Jakie kupić? Osram czy Philips? Coś bym chciał ekstra o białym świetle :)
Ja mam zasadę, że żarówki wymieniam parami a nie tylko tą spaloną.
Im bardziej "białe" światło tym bardziej podle widać w półmroku podczas deszczu, od dawna kupuję normalne żarówki a nie "białe" - po prostu życie tą barwę zweryfikowało. :lol:
Osram, kup dwie. I żadne + ileś tam %, bo je szybciej trafi.
sokolnik
25-04-2019, 14:26
Wiem że 2 :)
sokolnik
25-04-2019, 15:17
Teraz mam żarówkę jakąś. Noname... Nie ma nazwy producenta. Sama żarówka ma kolor szkła lekko delikatnie niebieski. Jadę do Norauto kupię tam jakieś suoer extra żarówki :) 23973
sokolnik
25-04-2019, 15:54
Nie mają OSRAM. mają tylko Philipsy...
Chciałbym się wybrać na Węgry (Budapeszt) autem, z Krakowa, przez Słowację. Jakieś rady? Winiety to wiem, mandaty, trójkąty, prędkości, ogólnie poczytałem o tym, ale może jest coś czego nie piszą na blogach podróżniczych, a samochodowcy owszem?
Nikonozaur
25-04-2019, 18:07
Nie mają OSRAM. mają tylko Philipsy...
No to bierz i po problemie. Każda markowa żarówka jest dobra.
sokolnik
25-04-2019, 18:40
Znalazłem, kupiłem żarówki Osram :) 96 zł. Żarówka zmieniona :)
Do drugiej mam za grube łapy, nie wchodzi kciuk, nie ma jak złapać. 23977
:lol:
To żeś zakup zrobił... ciekawe ile wytrzymają. Moi znajomi już nawet zaczynają się licytować komu szybciej padają te Night Breakery :roll:
Było brać zwykłe Philipsy +30% i byłoby git.
Albo Osram Silverstar 2.0 +60 i to było by optimum pod względem wydajność/żywotność.
sokolnik
25-04-2019, 19:05
Czytałem że żywotność krótka, ale jeszcze krótsza jest w LASER :) 23979
Pisz Mu, żeby nie kupował żadnych + ileś tam %, to polazł i kupił... :roll: :lol:
sokolnik
25-04-2019, 19:13
Pisz Mu, żeby nie kupował żadnych + ileś tam %, to polazł i kupił... :roll: [emoji38]Te są dobre, nie przepali się szybko... Zresztą jedna jest w zapasie haha :)
sokolnik
25-04-2019, 19:50
W razie kontroli policyjnej, może się okazać że mam inną barwę światła (H7) i policjant będzie chciał mi zabrać dowód rejestracyjny?
Serio pytam.
Poczytaj w PORD jaka barwa światła powinna być w światłach pojazdu.
Podpowiem: dopuszczone są 3 barwy: biała, żółta i czerwona (drogowe/mijania, kierunkowskaz, tylne pozycyjne/stop).
Jak masz barwę niebieską mogą zatrzymać dowód - ta barwa zarezerwowana jest dla pojazdów uprzywilejowanych.
Oczywiście nikt nie czepi się białej zimnej ani białej ciepłej w granicach rozsądku.
Sam natomiast byłem świadkiem kiedy policja zatrzymała pojazd za kierunkowskazy mrugające na biało.
Kierowcy nie chciało się barwionych żarówek wsadzić a miał białe klosze kierunkowskazów.
Któregoś roku natomiast głośno było że mieli robić akcję "światła" - ale wtedy chodziło o wyłapywanie tych którzy świecą w kosmos.
Nie wiem czy coś to dało, ja wtedy jakoś dodatkowych patroli nie widziałem, a w sumie na takie liczyłem, bo jeżdżąc widzę, że średnio co trzeci mijany pojazd ma ustawienie albo mocno w bok (lampy z anglika), albo mocno w górę (bo panie dalej świecom wtedy).
Rafał_Sz
25-04-2019, 21:29
jest w LASER
Że się Osram w takie g. bawi. Co to ma wspólnego z laserem? podpowiem. Absolutnie nic.
P.S. Byłeś ustawić światła po zmianie żarówek i dlaczego nie?
sokolnik
25-04-2019, 21:32
Po zmianie 1 żarówki nie przejechałem nawet 1m :)
Jutro podejście nr 2, z mniejszą rączka, niech ręką mojej żony również się przyczynie do poprawienia stanu technicznego Golfa :)
Podjadę sprawdzić :)
Obiecuję :)
Rafał_Sz
25-04-2019, 22:09
Podjadę sprawdzić :)
Obiecuję :)
I to ja szanuję!
:)
krzysztofz24
25-04-2019, 22:09
(.....)
Jutro podejście nr 2, z mniejszą rączka, niech ręką mojej żony(.....)
Ze tez ty sie nie wstydzisz jeszcze zone angazowac, chyba ty tam nosisz spodnie w tym zwiazku i ogarniasz takie rzeczy;-).
Obczaj sobie na YT jakis filmik, moze ta skrzynke bezpiecznikow mozna odkrecic z przykladowo dwoch trzymajcych srubek i odchylic na bok bez odlaczania. Albo inny cos przeszkadzajace zdemontowac. Nie musisz koniecznei kciukiem tej zarowki siegac, a wskazujacym i fukowym to nie da rady.
Troche sprawnosci w palcach jak u ginekologa sie przyda;-).
Chyba kilkaset razy wymienialem zarowki w roznych samochodach. W 75% przypadkow da sie bez odkrecania czegokolwiek. Co nie znaczy ze sie da to zrobic bez poscierania czy nawet pokaleczenia rak.
sokolnik
25-04-2019, 22:13
I to ja szanuję!
:)Ale te żarówki są przecież w tych samych pozycjach... To serio sprawdzać trzeba? :)
Nie odkrecę tego czegoś do czego mocowana jest żarówka palcem wskazującym i fukowym... Potrzebny kciuk... :)
krzysztofz24
25-04-2019, 22:26
Ale te żarówki są przecież w tych samych pozycjach... To serio sprawdzać trzeba? :)
Nie odkrecę tego czegoś do czego mocowana jest żarówka palcem wskazującym i fukowym... Potrzebny kciuk... :)
Nie.
Nie trzeba sprawdzac po wymianie zarowek ustawienia reflektorow. No chyba zebys go szarpal ze zlosci i cos poprzestawial:-), albo jakos krzywo zapial zarowke. Jak prawidlowo wsadzona zarowka to po prostu swieci w ten sam okreslony spsob. Przeciez reflektor czy zwierciadlo nie bylo ruszane.
Mozesz sobie 100 razy wyjac i wsadzic ta sama zarowke i bedzie tak samo swiecic. No chyba ze jakas inna wzmocniona zarowka, troche inaczej sie bedzie rozkladal strumien swiatla, ale to nadal jest H7 i jesli zwykle H7 poprawnie swieci w danym reflektorze o danym ustawieniu to wzmocnione H7 tez bedzie poprawnie. No chyba ze wsadzasz zarowki turbo-quatro made by Tesco to istniej spore prawdopodobienstwo ze bedzie swiecic Panu Bogu w okno:-).
Pisza te "madrosci" w Auto Swiatach czy na jakich "eksperckich forach" i pozniej takei urban legends sie rodzi.
Jakos przez 10 lat w Thali 4-5 kompletow zarowek mialem. Swiecily dobrze, nikt sie nie bulwersowal z naprzeciwka ze go oslepia a na przegladzie zero zastrzezen przy sprawdzaniu swiatel.
I to samo bylo w Polonezie, Mondeo brata, BMW kolegi, Focusie dziewczyny itp, itd.
No ale jak ktos chce to moze co pol roku jezdzic na sprawdzenie ustawienia swiatel do stacji diagnostycznej. Tak zapewne doradza w necie lub Auto Swiecie;-).
Juz ty mnie nie denerwuj;-) ze chcesz cos tam wykrecac. Chyba przekrecac z polozenia zapieta zarowka na wypieta. A drucik jakis masz trzymajacy to jeszcze?
To Golf 6? Zaraz ci ogarne film na YT.
sokolnik
25-04-2019, 22:30
Drucik był w Skodzie... Tu się przekreca i wyjmuje elegancko :) potem wsadza i przekręca i już :) ha
Golf VI z 2011 diesel ha
krzysztofz24
25-04-2019, 22:32
Drucik był w Skodzie... Tu się przekreca i wyjmuje elegancko :) potem wsadza i przekręca i już :) ha
Golf VI z 2011 diesel ha
Ja ci to zaraz znajde a nie bedziesz tu Justynie sie kazal brudzic:-).
Tylko zeby nie bylo pretensji ze ci pokazuje na wersji benzynowej a w dieslu bedzie inaczej;-)
sokolnik
25-04-2019, 22:32
Pewnie będzie inaczej :)
krzysztofz24
25-04-2019, 22:48
Nie moge znalezc filmiku z Golfa 6 akurat. Ale na forach VW pisza ze da sie bez problemu, tylko trzeba miec zgrabne paluchy:-).
Rozwaz czy nie odkrecic skrzynki z bezpiecznikami. Nie rozlaczac niczego! Tylko odkecic srubki trzymajace skrzynke i sobie ja te pare cm odchlic. W niektorych samochodach trzeba wyjac aku a w innych np zbiorniczek od spryskiwaczy.
W ktoryms modelu Megane bodajze, odchyla sie nadkole plastikowe i od dolu jest idealny dostep zamiast od gory sie meczyc.
Rafał_Sz
26-04-2019, 00:03
Nie.
Nie trzeba sprawdzac po wymianie zarowek ustawienia reflektorow.
Po pierwsze Thalia to nie samochód. XD Po drugie blisko połowa aut w PL ma źle ustawione światła. I to chyba tyle w temacie.
krzysztofz24
26-04-2019, 02:02
Po pierwsze Thalia to nie samochód. XD Po drugie blisko połowa aut w PL ma źle ustawione światła. I to chyba tyle w temacie.
No wiem, tylko BMW..;-). Po za tym jeszcze inne marki podalem, wiec nie kojarz mnie tylko z Thalia prosze:-). A jaki tam byl dostep elegancko do zarowek, Sokol to moze pozazdroscic;-).
Jakos milo wspominam ten samochod. Podrasowalem go podwojnym klaksonem z Saaba, jak mi fabryczny wysiadl. I to byl koniec uszlachetniajacych zabiegow:lol:.
To ze wiele osob ma źle ustawione swiatla, to jedno.
Ale nie znaczy to, ze wymiana zarowki=sprawdzanie i ustawianie od nowa swiatel.
Wyjmowanie i wkladanie zarowek nie wplywa ani na ustawienie reflektora czy zwierciadla/odblysnika. Zaleznie co tam sie ustawia i reguluje.
sokolnik
26-04-2019, 07:25
Na PT gość mi ładnie ustawił żebym nie oświetlał. W sensie lewe opuścił.
Rafał_Sz
26-04-2019, 09:54
No wiem, tylko BMW.
Wcale nie. Napiszę więcej. Kupiłem bejcę tylko dlatego, że było to jedyne V8 na które było w owym czasie mnie stać. Celowałem w Mustanga, ale 30-40 L na 100 to nie na moją kieszeń.
Ale kiedyś sobie kupię. To jest dla mnie ideał samochodu:
23999
krzysztofz24
26-04-2019, 10:12
Zaskoczyles mnie z amerykanskimi samochodami.
Mi tez sie bardzo podoba ta idea. Duze z V8 ze sluszna pojemnoscia.
Z samochodow dostepnych tak od reki na otomoto podoba mi sie np Cadillac STS Seville, ten starszy klasyczny sedan. Ostatnia generacja byla robiona do 2004r. Potem byl paskudny wizualnie nastepca z mniejszymi silnikami;-).
4500cm3 i 300KM, pali kolo 15 to mozna jeszcze przezyc.
Zaleznie od stanu kosztuje 10-22tys. Tylko ze to fura niemal juz 20letnia....
Ale kupic taki samochod za powiedzmy 15-18tys i zalozmy ze wsadzimy w niego na jakos remont 10tys. To za kwote 25-30tys mamy super fire ze sluszna pojemnoscia na bardzo dlugo.
https://images.app.goo.gl/P8rLnPc4kmXQstS99
Ruskie reviev:-). Ladne ujecia sylwetki samochodu z jazdy od zalinkowanego momentu.
https://youtu.be/Wtp7NQV9mgQ
P.s Chyba nie ma na swiecie normalnego faceta ktory by nie chcial Mustanga lub Corvetty.
Zaskoczyles mnie z amerykanskimi samochodami.
Mi tez sie bardzo podoba ta idea. Duze z V8 ze sluszna pojemnoscia.
Z samochodow dostepnych tak od reki na otomoto podoba mi sie np Cadillac STS Seville, ten starszy klasyczny sedan. Ostatnia generacja byla robiona do 2004r. Potem byl paskudny wizualnie nastepca z mniejszymi silnikami;-).
4500cm3 i 300KM, pali kolo 15 to mozna jeszcze przezyc.
Przednionapedowy sedan z nieudanym poprzecznycm v8? xD
W tych pieniądzach masz przecież klasyka 300c z hemi..
krzysztofz24
26-04-2019, 11:42
Dlaczego nieudany silnik. Tlukli go od 1975 do 2004. To jesli mam na mysli ostatnia generacje, to w takim czasie to mawet VW dalby rade swoje TSI/TFSI ogarnac;-).
Spotkalem paru wlascicieli tego auta o ktorym pisze i byli zachwyceni.
Ogolnie samochod polecany na pierwszego Amcara.
No ja wiem, ze lepiej HEM i tylny naped a najlepiej Corvette z manualna skrzynia jeszcze:twisted:
Ale dalem to jako tani przyklad na poczatek przygody z taka motoryzacja.
Naprawde chodzi mi cos takiego czasem po glowie.
Ktos kupuje samochod za 25-30tys uzywany.
A moze by wziasc takiego Amcara taniej a reszte kasy wsadzic w remonty jesli trzeba i zrobienie na tip-top i miec fajna fure na lata.
A przy okazji jak twierdzisz ze w pieniadzach 13-23tys mozna miec jakies interesujace fajne amerykanskie V8. To dawaj linki. Bo jakos nie kojarze a czasami wertuje ogloszenia pod tym katem.
Podobal mi sie tez Oldsmobile Aurora ale to jeszcze starsza konstrukcja i juz praktycznie go nie ma w ogloszeniach.
Ale wnetrze, sczegolnie w starszej wersji mial zaj..ste.
Choc ten Cadillac co pisze ma dla mnie przepiekna sylwetke klasycznego Sedana.
sokolnik
26-04-2019, 12:02
Wcale nie. Napiszę więcej. Kupiłem bejcę tylko dlatego, że było to jedyne V8 na które było w owym czasie mnie stać. Celowałem w Mustanga, ale 30-40 L na 100 to nie na moją kieszeń.
Ale kiedyś sobie kupię. To jest dla mnie ideał samochodu:
23999Chciałeś chyba powiedzieć, że ideał samochodu to VW GOLF :)
krzysztofz24
26-04-2019, 12:21
Chciałeś chyba powiedzieć, że ideał samochodu to VW GOLF :)
Bez przesady:-). Zachowaj umiar;-).
O ty wlasnie jestes swietnym przykladem jak robi niemal kazdy z nas.
Kupiles praktyczne kombi w dieslu za zachodnia granica za cene 20-30tys.
A dlaczego nie kupiles Cadillaca o ktorym pisze z 4L V8 za 15 tys plus maly remoncik za 10-12tys. I fura jak ta lala.
Prosze sie tu natentychmiast wytlumaczyc:-).
Dlaczego nieudany silnik. Tlukli go od 1975 do 2004. To jesli mam na mysli ostatnia generacje, to w takim czasie to mawet VW dalby rade swoje TSI/TFSI ogarnac;-).
Nieprawda, northstar 32v wprowadzono w 90ych. Aurora to prawdopodobnie to samo auto. Ja myślę że pomyliłes modele, bo były też normalne cadillaki z normalnym napędem. Silnik 4,5 to chyba lata 80e.
Wymieniłeś akurat te modele od których nie warto zaczynać przygody z amcarami. Zresztą, cholerka, cała magia amerykańca to tylny napęd i proste V8 OHV pod maską.. Ale żeby nie było, oba wisiały u mnie na ścianie, w podstawówce bardzo się nimi jarałem :-))
krzysztofz24
26-04-2019, 12:32
Nic nie pomylilem:-).
Podoba mi sie ostatnia generacja tego Cadillaca STS Seville. Nastepca po 2004 r juz mi sie nie podoba. Z klasycznego ponadczasowego Sedana zrobili barokowe niemal pokraczne cos.
Chciałeś chyba powiedzieć, że ideał samochodu to VW GOLF :)
nie przesadzajmy tworząc nową religię uwielbienia auta dla ludu o paskudnych korzeniach :(
sokolnik
26-04-2019, 20:50
Żona nie dała rady odkręcić żaróweczki... Także ten tego, muszę odkręcić te całe pudło z bezpiecznikami... A tam potrzebny specjalny klucz...ehhh
Jak znam życie, wymienie żarówkę u Golfik nie odpali ha
Dziś szybko umyty na myjce, niech ma, wkoncu weekend przed nami :)
Nie trzeba było. Deszcz w weekend umyje ;-)
Nikonozaur
26-04-2019, 21:29
[...] Celowałem w Mustanga, ale 30-40 L na 100 to nie na moją kieszeń. [...]
Takie spalanie to legendy bardzo dalekie od rzeczywistości. Owszem, jara średnio kilkanaście /100, w mieście trochę więcej, na trasie sporo mniej. Chodzi oczywiście o normalną jazdę, a nie stanie na pedale.
krzysztofz24
26-04-2019, 21:47
Żona nie dała rady odkręcić żaróweczki... Także ten tego, muszę odkręcić te całe pudło z bezpiecznikami... A tam potrzebny specjalny klucz...ehhh
Jak znam życie, wymienie żarówkę u Golfik nie odpali ha
Dziś szybko umyty na myjce, niech ma, wkoncu weekend przed nami :)
To podjedz do OBI czy Bricomanna i kup standardowy zestaw narzedzi z kluczami nasadowymi i zeby mial z 5-8 roznych torxow przy okazji i jakies koncowki typu pare srubokretow plaskich czy gwiazdkowych. I bedzie ci pasowac, a przy okazji bedziesz mial narzedzia zeby cos porobic:-)
50-60zl Panie nie majatek.
A czasami nawet sa srubokrety z zestawem 5 czy 10 torxow jeszcze taniej.
Odkrecisz srubki mocujace skrzynke i sobie ja przesuniesz te par cm co ci blokuje. Nie rozlaczaj zadnych przewodow!
Zresztą, cholerka, cała magia amerykańca to tylny napęd i proste V8 OHV pod maską
No właśnie coraz bardziej konkretnie myślę o Challu R/T. Oglądam, wypytuję itp. Żadnych kuców czy Camaro :)
Na pewno jednak będzie.
Brałbym w zestawie.
24053
tbogdanowicz
27-04-2019, 21:40
Z tymi dwoma mocno opalonymi, z których jeden wysiada :shock::twisted:. Nie spodziewałem się tego po Tobie.
:lol:
Mnie by tam uleczył Camaro. Kiedyś podobały mi się Mustangi, znaczy te do 2009 roku. Nowe są paskudne
Z tymi dwoma mocno opalonymi, z których jeden wysiada :shock::twisted:. Nie spodziewałem się tego po Tobie.
Nie!! To nie tak!! ;-)
Tych opalonych nawet nie zauważyłem, bo się ukryli w cieniu.
Ale te dziewczęta... Ech...
Swoją drogą niezłe jaja, bo o ile dziewczęta zachowywały się w miarę swobodnie, to zauważywszy mnie, czyli "poważnego fotografa" z dużym aparatem i zapiętą dużą lampą, natychmiast przybrały pozycję służbową, czyli jak na zdjęciu. A tu taki zonk...;-)
Piękny...
https://www.youtube.com/watch?v=ZfYO_gh2qaA
sokolnik
28-04-2019, 14:01
Piękny...
https://www.youtube.com/watch?v=ZfYO_gh2qaAWychodzi na to, że moja Skoda była do uratowania :)
sokolnik
28-04-2019, 18:43
jak widać nawet Porsche jest zjadane przez Golfa - zbuduj Golfa z ... (https://www.auto-swiat.pl/klasyki/oldtimer/ten-golf-to-porsche-928/p73zrhb?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=moto&fbclid=IwAR3r0MUsgiD-RVdVyhCpG4ol6IN6xxfj7-mZF-AoMKij2fTCCbDgG3YWFjI)
Ja tam, chyba nigdy nie zrozumiem tej fascynacji amerykańską motoryzacją ;-)
Ja tam, chyba nigdy nie zrozumiem tej fascynacji amerykańską motoryzacją ;-)
A jakąś się fascynujesz?:)
jurkarol
29-04-2019, 09:06
Lancia aurelia
Piękno.
24217
A jakąś się fascynujesz?:)
Żadną konkretną. Podobają mi się poszczególne modele, ale o mniej "drewnianej/klocowatej" stylistyce ;)
No, ale rzecz tzw. gustu, każdy ma swój...
Żadną konkretną. Podobają mi się poszczególne modele, ale o mniej "drewnianej/klocowatej" stylistyce ;)
No, ale rzecz tzw. gustu, każdy ma swój...
Pewnie, że kwestia gustu. W każdym liczącym się kraju tworzono cudeńka. Mój kuzyn (kolekcjoner - wariat) ma m.in. Suprę (580 KM), Lancera (380 KM) i Skyline'a R32 (przed tunningiem) - dają radę, zwłaszcza Toyka, spoko pali lacza na 4 biegu.
Ale wracając do amerykańców - 1000 KM:)
https://spidersweb.pl/autoblog/mopar-hellephant-1000-km-v8/
I co ciekawe:
Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że Mopar planuje także oferować zestawy pozwalające na dostosowanie Hellephanta do samochodów sprzed 1976 roku. Czyli do muscle carów z ich złotej ery. Taki zestaw będzie obejmował m.in. alternator, pompę wspomagania kierownicy i wszystkie potrzebne mocowania i zaczepy.
A ja dzisiaj wymieniłem całą konsolę środkową. Miałem modne w tamtych latach a la drewno, które mocno przejadło mi się, a wpadły panele OE carbon.
Teraz jeszcze muszę zabrać się za listwy na tapicerce drzwi bo też są drewno podobne.
Więc mam dwie możliwości:
1. Oklejenie ich folią carbon
2. Pomalowanie w stylu piano black. 24265
krzysztofz24
29-04-2019, 23:17
Jak juz zaczoles z jedna stylistyka czyli a'la karbon. To ja bym sie juz tego trzymal.
Parę pomysłów jest genialnych https://www.youtube.com/watch?v=OqtoxT6WevM&feature=youtu.be&t=27
Jak juz zaczoles z jedna stylistyka czyli a'la karbon. To ja bym sie juz tego trzymal.Też tak sądzę ale Volvo zrobiło tylko panel środkowy a la carbon (tylko w przedlifcie) a boczki występowały bez listew albo drewno, bo w polifcie dodali piano black do tego.
Więc trzeba poszukać jakiejś fajnej foli carbonowej [emoji4]
drzewiec
30-04-2019, 07:21
Też tak sądzę ale Volvo zrobiło tylko panel środkowy a la carbon (tylko w przedlifcie) a boczki występowały bez listew albo drewno, bo w polifcie dodali piano black do tego.
Więc trzeba poszukać jakiejś fajnej foli carbonowej [emoji4]
Ja też ostatnio okleiłem dekory bo miałem taką jasną imitację drewna która mi nie pasowała. Kumpel jak zobaczył to stwierdził "o k.... ale kredens" :) Może nie jest to idealne i zalatuje kiczem "bo to nie prawdziwy carbon", ale efekt nawet mi się spodobał. Chciałem coś ciemnego i uznałem, że będzie pasowało.
24270
Pewnie, że kwestia gustu. W każdym liczącym się kraju tworzono cudeńka. Mój kuzyn (kolekcjoner - wariat) ma m.in. Suprę (580 KM), Lancera (380 KM) i Skyline'a R32 (przed tunningiem) - dają radę, zwłaszcza Toyka, spoko pali lacza na 4 biegu.
Ale wracając do amerykańców - 1000 KM:)
https://spidersweb.pl/autoblog/mopar-hellephant-1000-km-v8/
I co ciekawe:
No to pozdro dla kuzyna, zacny garaż!
A wracając do USA podzielę się linkiem z mojego fap folderu :-) Większość full restored ale zdarzają się też ucywilizowane ze wspołczesnymi modyfikacjami, takie czy siakie dla mnie wsio porno
https://www.rkmotors.com/vehicles
Moim numerem jeden jest jeep wagonner
24275
Kiedyś sobie kupię:)
A ja pewnie nigdy sobie nie kupię
https://www.rkmotors.com/vehicles/3256/2018-dodge-challenger-srt-demon
Ale mógłby być. Nawet kolorek mi odpowiada 8)
Polecam filmik, tak od 2:42 :twisted:
krzysztofz24
03-05-2019, 02:19
Ach jak przyjemnie sie jezdzi w majowke po Wawie:-). Maly ruch, puste ulice, zero korkow i jak wracam do domu to mam kilka miejsc parkingowych do wyboru ( a nie zwyczajowa walka o ogien i jak jest wolne to swieto we wsi).
Och zeby tak zawsze bylo.
jurkarol
03-05-2019, 10:15
W każde dłuższe czy większe święto tak jest i w Krakowie. Już w wielki piątek spokój zalega, jeździć można przez miasto, zaparkować gdzie dogodnie.
Wyjeżdżają nietubylcy.
To w Gdańsku jest odwrotnie :) widac gdzie wyjechali ze stolycy.
tbogdanowicz
03-05-2019, 11:35
To w Gdańsku jest odwrotnie :) widac gdzie wyjechali ze stolycy.
Ludzie jak mają wolne, to jadą tam gdzie LUBIĄ, a nie gdzie MUSZĄ być.
Panowie, kiedy najkorzystniej kupić zimówki? Czy już czas czy czekać na pierwsze upały?
to już bez różnicy, kupujesz co raz starsze, więc cena nie wzrośnie, a u uczciwego sprzedawcy będzie już tylko taniej
sokolnik
03-05-2019, 23:40
Panowie, kiedy najkorzystniej kupić zimówki? Czy już czas czy czekać na pierwsze upały?Ja kupiłem w marcu, miesięczne opony zimowe. Jakoś tak. Jeśli wstrzymali produkcję, kupisz coraz starsze opony za niekoniecznie niższa cenę. Zresztą, i tak teraz nie będziesz jeździć na zimowych więc czy one leżą na magazynie czy u ciebie w domu to bez różnicy raczej. Jeśli chodzi o cenę, musisz sam sprawdzać :)
czupacabra
04-05-2019, 00:29
Jeżeli nie jeździcie w górach to proponuję zainteresować się dobrymi oponami całorocznymi. Kupiłem je rok temu do samochodu żony i ty był strzal w 10.[emoji3][emoji3]
Wysłane za pomocą Tapatalk
Do poprzedniego auta kupiłem wielosezonówki, chyba najdroższe jakie są Michelin CrossClimte+, i większość czasu byłem zadowolony. Przez rok po śniegu jeździłem dwa razy [emoji1] Zmieniłem auto, mam dwa komplety felg i planuję wyskoczyć 2-3 razy w góry nauczyć córkę nartować.
sokolnik
04-05-2019, 09:52
Ja i tak polecam letnie i zimowki. Chyba że ktoś jeździ rocznie 5 tys km w okol komina i nie wyjeżdża nigdzie daleko zimą to wtedy wielosezonowe.
No właśnie taki pewny tych zimówek nie jestem. Przez ostatnie 2-3 zimy śnieg w Warszawie leżał max kilka godzin, sprzątali drogowcy albo kierowcy sami rozjeżdżali. W góry swoim autem nie jeździłem, jedynie na podlasie, ale wtedy wielosezonówki dały sobie świetnie radę. Natomiast na mokrym to moim zdaniem najlepiej radzą sobie letnie, później wielosezonówki, a na końcu zimowe.
Ja i tak polecam letnie i zimowki. Chyba że ktoś jeździ rocznie 5 tys km w okol komina i nie wyjeżdża nigdzie daleko zimą to wtedy wielosezonowe.
a jeździłeś na cało rocznych ?, czy wiedza z netu ?, gdy jeździłem więcej ok 35 tyś rocznie, ty używałem tylko wielosezonówek, od tego czasu innych już nie kupuję :), a miałem okazję porównywać, testować sam, a nie tylko info z netu, bo wtedy prawdopodobnie bym nie kupił
jurkarol
04-05-2019, 12:00
Jeżdżę na nexenach całorocznych, teraz była druga zima - dawały radę pod górkę na śniegu, na mokrym hamują dobrze. Tylko trochę szumia bo 70dB. Choć to też zależy od nawierzchni. I myślę żeby jednak ciche letnie dla odpoczynku ucha kupić.
Rafał_Sz
05-05-2019, 15:02
Jeżeli nie jeździcie w górach to proponuję zainteresować się dobrymi oponami całorocznymi. Kupiłem je rok temu do samochodu żony i ty był strzal w 10.[emoji3][emoji3]
Wysłane za pomocą Tapatalk
Ja jeżdżę w górach i polecam dobre wielosezonowki.
P.S. wrocilem z wyjazdu w interesach po PL. 6500 km w 9 dni. Nie mogę patrzeć na busa i hotdogi z Orlenu. XD I śmiem twierdzić, że obecnie po Polsce jeździ się lepiej niż w Niemczech.
I śmiem twierdzić, że obecnie po Polsce jeździ się lepiej niż w Niemczech.
Dlaczego?
My wróciliśmy właśnie z majówki, tylko 1k km. Powrót do 3 miasta to była przyjemnosc, pusta autostrada, zero kolejki na bramach.
Od zakupu auta w 1Q2019 zrobiliśmy już 10k km, wcześniej tyle robiliśmy rocznie. Szok. Czas zmienić olej
Rafał_Sz
06-05-2019, 13:13
Dlaczego?
Bo u nas przeważnie się jedzie,a czasami stoi. Odwrotnie niż u Niemców.
Co tu tak cicho? Nic nowego o olejach, oponach? Co w ogóle się z Robinem stało? Obraził się na forum?
sokolnik
11-05-2019, 12:45
Robin żyje na priv :)
Nie wiem co się stało, wczoraj z nim o oleju do moto pisałem ha
Nikt obecnie nie wymienia oleju czy opon? Coś się doradzi zaraz :)
krzysztofz24
11-05-2019, 13:13
Ja bede wymienial olej w samochodzie na dniach.
Tylko ze wiem jaki i juz kupilem.
To co tu dyskutowac i przezywac:-);-).
No dobra jak cicho to ja napiszę.
Parę dni temu zamontowałem blokade rodzicielska fabryczną elektryczną na tylne drzwi (żeby nie musieć klikać w drzwiach).
Potem wymyłem zbiorniczek wyrównawczy bo był zasyfiony.
Wymieniłem regulator ciśnieni paliwa bo padł i podawał paliwo podciśnieniem do kolektora i korekty się rozjechały oraz słabo palił.
A na koniec kupiłem i założyłem nowy silniczek krokowy.
To na obecną chwilę na tyle [emoji4]247422474324744247452474624747247482474924750
sokolnik
11-05-2019, 13:54
A ja po wymianie żarówek H7 chce się zabrać za wymianę uszczelki anteny na dachu :) YT już obejrzałem, poradniki, trochę już tam rozbieralem Golfa...
Następny problem to nie otwierające się od środka drzwi z tyłu za kierowcą. Nie ma oporu na klamce, także linka się zerwała albo coś ktoś tam kombinował. Jako że nikt nie jeździ z tyłu to narazie jest jak jest ha wolałbym głośniki dokupić do tyłu na drzwi bo nie ma.... :/
krzysztofz24
11-05-2019, 14:02
Walnij glosniki w tylna polke, jak sie kiedys prawilnie robilo:-).
Basior musi byc;-).
https://youtu.be/9VK4IAAFrPo
Ale to chyba kombi jest to raczej w rolete [emoji16]
sokolnik
11-05-2019, 14:08
Walnij glosniki w tylna polke, jak sie kiedys prawilnie robilo:-).
Basior musi byc;-).Nie da się, to zwijana rolka (materiał) a nie jakieś deski ha :)
Ogólnie do samochodu nic nie kupuje extra, muszę zrobić ten rozrząd chyba w tym roku... Już mnie skręca :( i oczywiście wyprać siedzenia, odświeżyć by się przydało w sensie :) musi być ciepło, byłem już umówiony z mobilna myjka ale tego dnia było zimno i zrezygnowałem bo siedzenia mógłby słabo wyschnąć. Baby Golf na nowym oleju zrobił już chyba ponad 6 tys przebiegu w 3 miesiące. Zapowiada się wymiana oleju po wakacjach, w sensie przed zimą. 10 000 i wymieniam z filtrem. Bo samochód lata codziennie po mieście krótkie trasy max 10 km, po sklepach itp nie może się dobrze rozgrzać w tyg. W weekendy jedynie ma szansę dobrze polatać się wyszaleć na nowej S7, tam sieje postrach :D
krzysztofz24
11-05-2019, 14:10
Jak sie nie da w rolete. To wzmocnij rolete jakims stelazem;-).
Tak jak w pro instalacjach pokazawych car audio.
Drewniane stelaze pod glosniki robia.
Co ty Pimp my ride na Mtv nie ogladales:-)?
Następny problem to nie otwierające się od środka drzwi z tyłu za kierowcą. Nie ma oporu na klamce, także linka się zerwała albo coś ktoś tam kombinowałPrzekręć kluczykiem zabezpieczenie przy zamku i cudownie się naprawi:grin:
sokolnik
11-05-2019, 14:50
Przekręć kluczykiem zabezpieczenie przy zamku i cudownie się naprawi:grin:Przekrecanie nie rozwiązuje problemu :)
kakersik
11-05-2019, 15:32
Wszyscy się chwalą, że sami coś zrobili, to i ja się pochwalę! Otóż sam zamontowałem tempomat w aucie. Serwis chciał 2000 netto, a ja kupiłem używaną kierę z przyciskami tempomatu za całe 168 złotyc i w 45 minut przełożyłem okablowanie i przyciski do mojej kierownicy. Działa pięknie. Mam 3 tryby wspomagania kiery i wspomniany utrzymywacz prędkości.
Ps. Ktoś wie jak z telefonu dodać zdjęcie?
sokolnik
11-05-2019, 15:34
Wszyscy się chwalą, że sami coś zrobili, to i ja się pochwalę! Otóż sam zamontowałem tempomat w aucie. Serwis chciał 2000 netto, a ja kupiłem używaną kierę z przyciskami tempomatu za całe 168 złotyc i w 45 minut przełożyłem okablowanie i przyciski do mojej kierownicy. Działa pięknie. Mam 3 tryby wspomagania kiery i wspomniany utrzymywacz prędkości.
Ps. Ktoś wie jak z telefonu dodać zdjęcie?Zdjęcie dodajesz przez aplikację tapatalk, bez problemu, ja tak dodaje :)
Przekrecanie nie rozwiązuje problemu :)
Wysłane z mojego HułałejaWstaw tak z ciekawości zdjęcie tego co przekręcasz bom nieufny:smile:
kakersik
11-05-2019, 15:47
Tak to teraz wygląda [emoji16]24753
sokolnik
11-05-2019, 15:51
Wstaw tak z ciekawości zdjęcie tego co przekręcasz bom nieufny[emoji2]Noc innego w drzwiach nie da sie przekręcić, zresztą jest znaczek :)
Rafał_Sz
11-05-2019, 17:26
Przekrecanie nie rozwiązuje problemu :)
Kilka(naście) stron wcześniej dałem Ci rozwiązanie tej typowej usterki w tym das aucie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak to teraz wygląda [emoji16]24753
Poduszki nie trzeba było kasować? W autach z rzeszy niestety trzeba.
Nawet jak odepniesz akumulator przed demontażem to też wywala błąd ?
sokolnik
11-05-2019, 17:53
Kupiłem w Lidlu apteczkę do Golfika - 19,99 zł :) Polecam, dużo bandaży, rękawiczki, nożyczki, całkiem spoko :)
krzysztofz24
11-05-2019, 18:02
To jest apteczka dla ciebie a nie dla Golfa:-).
W razie czego.
sokolnik
11-05-2019, 18:06
To jest apteczka dla ciebie a nie dla Golfa:-).
W razie czego.
Do Golfika, dla ludzi :)
Nie pisałem że dla Golfika :P
Niemiecki samochód, apteczka kupiona w niemieckim sklepie.
Coś mi tu daje do myślenia [emoji39]
sokolnik
11-05-2019, 18:16
Niemiecki samochód, apteczka kupiona w niemieckim sklepie.
Coś mi tu daje do myślenia [emoji39]
ehh tak wyszło :)
Poduszki nie trzeba było kasować?
Krakers nie będzie używał poduszki.
Zamierza umrzeć jak prawdziwy mężczyzna.
24756
sokolnik
11-05-2019, 18:26
Krakers nie będzie używał poduszki.
Zamierza umrzeć jak prawdziwy mężczyzna.
24756
słyszałem kiedyś... że podczas wypadku poduszki powietrzne w autach powodują tylko tyle, że człowiek ma ładną buzię w trumnie.
jakby się tak zastanowić, to może być w tym dużo racji...
kakersik
11-05-2019, 19:08
Poduszki nie trzeba było kasować? W autach z rzeszy niestety trzeba.
Rafał, nie. Ja odpinałem poduszkę na wyłączonym zapłonie i błąd nie wyskoczył. Mało tego - nic nie musiałem odblokowywać w kompie. Plug & play i wszystko działa!
Na pewno jak odłączysz aku i wtedy odepnie sie poduche i podepnie ponownie to błąd nie wyskoczy.
słyszałem kiedyś... że podczas wypadku poduszki powietrzne w autach powodują tylko tyle, że człowiek ma ładną buzię w trumnie.
jakby się tak zastanowić, to może być w tym dużo racji...
Żyję dzięki poduszce w słupku bocznym, tak że ten... Ludzie różne pierdoły opowiadają, że ojca szwagra zięcia brat ze strony matki tak miał i nie działa. A roztrzaskał bym głowę o słupek i po ptakach. Nie sądziłem że w czasie uderzenia może tak naciągnąć człowieka i "wyciągnąć" z fotela.
Rafał_Sz
11-05-2019, 21:12
Nawet jak odepniesz akumulator przed demontażem to też wywala błąd ?
U mnie tak, bo oprócz głównego aku jest też gdzieś schowany mały do alarmu i podtrzymania pamięci. Auto sprzed 20 lat a 12 poduszek wsadzili. I maty zajętości fotela, i coś tam jeszcze.
A to zmienia postać rzeczy, trzeba by szukać tego dodatkowego zasilania.
Czasami łatwiej podpiąć kompa i skasować błędy.
Moje jest pełnoletnie (21 latek) i ma tylko 4 jaśki + jakieś tam dodatkowe czujniki [emoji57]
sokolnik
16-05-2019, 20:54
Golf mi się palił aaaaa!!!!
A było to tak... :
Jadę sobie przez miasto jakieś 10 km, ostatnie km w korku, powoli. Dojeżdżam na miejsce. Gasze silnik. Mija jakieś 5 min, siedzę w aucie. Patrzę, jakiś dym leci jakby spod maski. Patrzę czy to u mnie. Taki wiecie delikatny, biały. Myślę czy to nie para od rozgrzanego silnika bo przecież pada cały dzień... Silnik paruję, to normalne. Otwieram maskę. Cisza spokój nic niepokojacego. Przyglądam się, patrzę... Wiem że wisi mi osłona maski i wydaje mi się że przy zamkniętej klapie dotyka pokrywy plastikowej silnika. Miejsce na masce jakieś dziwnie brudne... Od dymu? Patrzę tam głębiej... Nic, czysto, żadnego ognia czy czegoś niepokojącego nie widać. Nic czarnego.
Co to mogło być? DPF wyrzuca jakieś kłęby dymu czy jak? [emoji23]
Kupię nowa osłonę silnika, by lepiej przylegała do maski.
Może to zwykła parowanie, rozgrzany silnik i maska, deszcz i parkuję... Ale ta brudna maska od środka... Jakaś dziwnie ciemna...centralnie nad tym dziwnym czymś na 2gim zdjęciu :/
To była rozpadająca się osłona maski. Zdjąłem ją, wygląda jakby ją mysz jadła :)
Pytanie, czy to osmolenie maski to jednorazowa akcja... Wcześniej tego nie było.
Zamówiłem już zamiennik na allegro, bardzo chwalony na forum Golfa, z przesyłką 140 zł.
Ten brud z maski schodzi, umyje się. Co to jest na zdjęciu nr 2? Kto wie? Gorące to bardzo jest podczas jazdy, musiał kawałek osłony maski spaść na to i się stopić... Czytałem że tak niektóre golfy się podpaliły...od tej osłony maski.
Odrazu pojechałem do Castorama, kupiłem duużą gaśnice za 70 zł i teraz będę ją wozil w Golfie :) a ta mała gaśnice za 20 zł to przyniósłem do domu, jakby mi się kotlety na patelni zapaliły :)
Same wydatki, Pomarańcza, Golf, gaśnice, osłony maski, oleje, filtry, ehhh :)
24988
24989
24990
24991
To chyba osłona turbiny, jak najbardziej może tam być gorąco. Zobacz też czy spalin nie puszcza, nie czuć w kabinie?
To dziwne coś to pewnikiem osłona termiczna turbiny. Też się nagrzewa jak diabli, a mogły te „klaki” z wygłuszenia wpaść pod osłonę na kolektor i się kopcić.
U mnie w Sabinie też delikatnie wygłuszenie oklapło, trza na gwałt poprawić.
sokolnik
16-05-2019, 21:40
Nic nie czuć w kabinie :) czytałem, że w innych Golfach się mocno "jarało" że aż w kabinie śmierdziało... :/
Wywaliłem starą matę, zamówiłem nową... jeżdżę i obserwuję :) Gaśnica duuża jest, jakby co...
Uważam, że i moja mata się ukruszyła, spadła na tą turbine i się zjarała/stopiła... Widać takie ciemne/brązowe zabarwienia plamy na turbinie... poszedł lekki dymek, okopciło maskę od spodu, centralnie nad tą turbiną... Mogę być detektywem :)
Ten brud z maski schodzi, umyję to i będzie elegancko... będzie czyste miejsce do dalszych obserwacji :) Teraz po każdej jeździe będę pod maskę zaglądać co się tam "pali" :)
Oby tylko teraz dalej nic się nie kopciło...szkoda by było maskę spalić od spodu :D
Najprawdopodobniej właśnie tak było, że wygłuszenie spadło na te osłonę. Jak teraz nie śmierdzi w kabinie, to znaczy, że rury przy turbinie są szczelne i spaliny się nie wydostają.
W jakichś nowych BMW jest taki problem tylko, że przy EGR i potrafią się zapalić, kilka tygodni temu jakaś spłonęła na polskiej autostradzie.
sokolnik
17-05-2019, 09:07
Kilka przypadków było ostatnio, że auta splonely... Wystraszony swoim przypadkiem, kupiłem duża gaśnice 2kg, taka wysoka do wysokości kolana, ciężka... Trochę śmieszne ale gasnicą małą nie jesteśmy wstanie ugasić auta. Pewnie ta moja większą też nie ugasi dużego ognia ale jakoś tak człowiek bezpiecznie się czuje teraz :)
sokolnik
17-05-2019, 17:21
Stare opony letnie od Golfa sprzedałem za 250 zł :) Najważniejsze, że sprzedane i nie zawalają miejsca w garażu :)
sokolnik
20-05-2019, 18:09
Osłona maski wymieniona :)
Już nie opada po bokach... :) 25151
sokolnik
25-05-2019, 17:48
A dziś wymieniłem uszczelkę anteny :)
Walka z klejem była wielka, do momentu jak sobie na przypomniałem że ja mam środek do żywicy i kleju :)
Wszystko działa i nic nie zepsułem :) 2540025401254022540325404
jurkarol
25-05-2019, 22:38
Było już o filtrach powietrza?
No więc postanowiłem spróbować takiego, co to daje lepiej oddychać silnikowi. Zmiany dźwięku silnika na 'bardziej rasowy' nie zauważyłem.
Zadne tam tjunijgi stożkowe. Po prostu Wkładka pipercross - dwa razy tańsza niż k&n, ale wykonana z gąbki. Obawiałem się o przepływomierz ale może nie jest tak, że zaraz mu szkodzi ten olej z filtra.
No i wyszło mi, że z takim filtrem mniej mi pali. Jak zwykle na 15 litrach benzyny po mieście dochodziło rzadko 100km,tak z tym filtrem nawet do 130 km dojeżdżam (silnik 2,4 20v, automat) . Do lampki rezerwy. Próbowałam takie właśnie dolewki 15 l az lampka rezerwy się zapali. W podobnych warunkach - nie, że zima kontra lato.
Nastepny chyba założę kn.
sokolnik
04-06-2019, 22:10
Baby Golf został dziś:
[emoji3591] Umyty ładnie na myjce, felgi też :) przeze mnie :)
Przez mobilną myjke:
[emoji3591] Odkurzony,
[emoji3591] Wyprany (siedzenia, boczki drzwi, podłokietnik)
[emoji3591] Wyczyszczony (cała podsufitka i słupki ).
Dodatkowo:
[emoji3591] Zdjęta naklejka z DE z przedniej szyby,
[emoji3591] Zdjęta folia ze zderzaka przy bagażniku, bo tamta była krzywa, stara i brzydka :)
Napotkane problemy?
Dopiero teraz mi gość pokazał że jedno siedzenie z tyłu ma inny wzór ha widać że nikt z tyłu nie jeździ a moje odkurzanie było "szybkie", tak szybkie że nawet nie zauważyłem ha oparcia wszystkie takie same, tylko siedzenie inne [emoji23]
Rura wydechowa czysta, bez żadnej sadzy, nalotu, nie spalonego oleju i innych rzeczy... W sensie sucha a nie jakaś brudna :)
Podsufitka wkońcu jest biała, a nie siwa :D 2586125862258632586425865
sokolnik
04-06-2019, 22:53
Inaczej się nie dało, musiałem wjechać :)
Zresztą tydzień temu kladła ekipa polbruk, 2 chodniczki zlikwidowali, zostawili 2 czarne pasy bez trawu, ciężaroweczką rozjezdzi trawę... A golfik tylko wjechał delikatnie i wyjechał :)
Nie wspominam o dzikach które dziesiątki m2 trawnika zniszczyła obok :)
krzysztofz24
04-06-2019, 23:06
To u ciebie dziki pod blok podchodza:-D?
Zastanawia mnie historia tego "zjawiska" ze masz 1 tylne siedzenie inne...
Albo ktoś zaliczył jakąś "przygodę" na tylnym siedzeniu i doprać się nie dało :mrgreen:
jurkarol
05-06-2019, 08:28
Pytanie, czy to jedno siedzenie tylko zmienione, czy raczej reszta samochodu? :)
Boryszuk
05-06-2019, 08:41
Albo ktoś zaliczył jakąś "przygodę" na tylnym siedzeniu i doprać się nie dało :mrgreen:
To od łez tego Niemca.
krzysztofz24
05-06-2019, 09:52
Chwilka, przeciez Sokolnik wspominal ze jakos tam jedne drzwi sie nie otwieraja z tylu od srodka czy jakos tak. Teraz to inne siedzenie...
Jak nic ćwiara byla wstawiana:mrgreen:
Sokolnik, tylko sie nie obrazaj;-). My tak zartujemy sobie.
sokolnik
05-06-2019, 10:13
Ja cały czas sobie żartuję w rodzinie że on bity, napewno bity ha
Ja cały czas sobie żartuję w rodzinie że on bity, napewno bity ha
aby to raz ....
sokolnik
05-06-2019, 11:21
Z tyłu mam zderzak pekniety, widać pęknięcia, pajeczynke... Ktoś musiał w słupek walnąć :)
Akurat niebieska taśma to zasłaniała ha25873
Gościu proponował mi założenie nowej super extra folii na ten zderzak, biała jakaś przezroczysta - 200 zł. Myślę to kupić. Z tymi pęknięciami przyjdzie mi jeździć... Nie będę zmieniać zderzaka... Bo co innego z tym zrobić? :)
jurkarol
05-06-2019, 12:17
Jak wieczorem umylem samochód po 2 czy 3 tygodniach to się przerazilem jak zderzaki mam obtarte. Mam ciemnozielone, w świetle dziennym tak nie widać jak na myjni. Zderzaki są po to przecież, żeby było co obijac, co je będę pacykowal. Zawsze daję zbyt mały odstęp od przeszkody, myśląc że zakładam zbyt duży margines. :)
Rafał_Sz
05-06-2019, 19:25
To od łez tego Niemca.
Rozpłakał się jak spojrzał na swoja Helgę. Za chwilę znowu się rozpłakał, tym razem ze szczęścia. Bo to nie była Helga tylko jego garaż.
sokolnik
09-06-2019, 12:22
jeszcze jakieś 140-150 kilometrów i licznik pokaże 200 000 km :)
czyli, jeszcze 2-3 tys. km i wymiana oleju, filtra i pewnie rozrządu przy okazji... najprawdopodobniej w sierpniu/wrześniu.
A już w tym tygodniu Norauto i nabicie klimatyzacji + odgrzybianie :) (filtr kabinowy mam nowy, zmieniany w lutym). Jutro podjadę się umówić :)
ale jeśli klima była zanieczyszczona, to osiadało to wszystko na filtrze i jeśli go teraz nie wymienisz będziesz znów miał syfek w układzie
dlatego zalecane jest by filtr kabinowy stary wywalić, zrobić odgrzybianie i założyć nowy filtr
sokolnik
09-06-2019, 16:34
Hmm fakt, możesz mieć rację :) tylko, że klimatyzacji użyłem teraz kilka razy i napewno mój filtr jest super czysty :) klimatyzacja nie śmierdzi, żadne dziwne zapachy nie występują.
krzysztofz24
09-06-2019, 21:05
Dobra Panowie jak juz jestesmy przy klimie. To jak sobie radzice z jak najszybszym schlodzeniem wnetrza samochodu po staniu na sloncu jak z nieba leje sie zar?
Wiadomo, najpierw szybki na osciez i tak sie kawalek przejechac, zeby przewietrzyc te 45st.C i zeby sie wyrownalo do 30st,c na dworzu:-).
I potem klima.
I ktory obieg zapewni szybsze schlodzenie wnetrza, ten zewnetrzny czy zamkniety wewnetrzny? Bo sa rozne opinie.
sokolnik
09-06-2019, 21:06
Drzwi otwarte na parkingu, jazda, włączenie klimy na 16 stopni na początku a potem te 25 i jazda ha
Nie trzeba szybko schładzać, można schłodzić przed wejściem do środka. Funkcja engine remote start.
sokolnik
09-06-2019, 22:10
Nie trzeba szybko schładzać, można schłodzić przed wejściem do środka. Funkcja engine remote start.Golf czy Mazda krzycha chyba nie ma takiej funkcji :)
krzysztofz24
09-06-2019, 22:12
Drzwi otwarte na parkingu, jazda, włączenie klimy na 16 stopni na początku a potem te 25 i jazda ha
Sokol, ty z klimy korzystasz 3 razy na miesiac;-). 25 stopni to nie klima tylko ogrzewanie na zime moze chodzic:-).
Nie trzeba szybko schładzać, można schłodzić przed wejściem do środka. Funkcja engine remote start.
Przypadkiem nie mam tej funkcji:-). Szyby full w pradzie sa:mrgreen:, Klimatronic tez, ale nie az tak wypasiony;-). Wiec moze jakies praktyczniejsze porady.
Ja zasadniczo od kwietnia/maja do wrzesien/pazdziernik caly czas jezdze na klimie. Mniej lub bardziej ale chodzi.
Co rok full serwis czyli dobicie, ozonowanie i filtr.
I o ile w dluzszej trasie klima daje tak ze mozna zmarznac w srodku mimo 30 st.c na zewnatrz. To na krotkich dystansach w miescie (przy upalach i nagrzanym samochodzie) zanim efektownie schlodzi sie cale wnetrze to mija troche czasu.
Zwykle ustawiam 17,5st.C. Jak juz mi za zimno to 19:-)
Ale to sie tyczy dluzszej jazdy.
Bo jak mam do przejechania powiedzmy tylko 20km czyli jakies 25min jazdy. To od polowy trasy dopiero zaczyna czuc efekt (choc to w pewnym sensie subiektywne odczucie). A ustawione jest 17,5st.c i powiedzmy 65-70% sily nawiewu. Nie mowie tu o tym ze wieje na nas chlodek z nawiewu, tylko o efektownym schlodzeniu wnetrza, a przynajmniej ze juz czuc ze klima daje.
Liczylem na jakies pro-tipy;-)
I jak z tym obiegiem, ktory szybciej schlodzi wnetrze, wewnetrzny czy z zewnatrz?
Przypadkiem nie mam tej funkcji:-). Szyby full w pradzie sa:mrgreen:, Klimatronic tez, ale nie az tak wypasiony;-). Wiec moze jakies praktyczniejsze porady.
Porada praktyczna, bo jak dobre 15 lat temu brałem od dilera auto, to też nie było, ale kazałem dołożyć. Dodatkowa godzina czekania na odbiór i $100 extra, więc chyba nie jakoś kosmicznie.
A teraz to chyba można odpalać silnik ze smartfona.
sokolnik
09-06-2019, 22:28
Ja staram się ustawiać temp klimatyzacji max jakieś 5-7 stopni mniej niż jest na zewnątrz. Jak na zewnątrz jest temp 32 stopnie to nie ustawiam klimatyzacji na 19 stopni :) tylko na te 25 i tak jest super. Do klimatyzacji mam takie podejście by nie chorować :) organizm odczuje chłód z klimy i będzie dobrze, nie musi być lodówka 17 stopni ha aż tak się z żoną nie pocimy... To nie Felicja :)
To ja jeszcze inaczej - w zasadzie cały rok mam ustawione 21-22 na moją stronę i 23 na pasażera (żonie zawsze zimno :D). Klima non stop włączona, obieg automatyczny. Wiadomo, przy mrozach nie działa, ale ok 0-2 już działa i mam suche powietrze w aucie, a latem nie łapię przeziębienia. Tyle, że auto garażowane w ciepełku ;)
teoretycznie - na początku powietrze zewnątrz bo jest zimniejsza, po zrównaniu temp, obieg wewnętrzny, po schłodzeniu wewnątrz , można zaczerpnąć świeżego z ulicy, no chyba, że masz skodę ta tam po włączeniu wstecznego sam włącza się wewnętrzny obieg, wtedy pierwsze 10km na wstecznym :)
Hmm fakt, możesz mieć rację :) tylko, że klimatyzacji użyłem teraz kilka razy i napewno mój filtr jest super czysty :) klimatyzacja nie śmierdzi, żadne dziwne zapachy nie występują.
grzybnia/pleśń potrafi się rozwijać po cichu, szczególnie jak się klimy właśnie nie używa
błąd wielu kierowców to wyłączania klimy na zimę, zostawianie samego wiatraka który nijako działa "obok" (nie we wszystkich autach na szczęście)
ale potem się okazuje, że przez zimę nazbierało się dużo syfu, tak samo wtedy kiedy już jest ciepło ale nie masz klimy włączonej
syfy się zbierają, rosną, ty tego nie czujesz początkowo, a paliwa zaoszczędziłeś może kieliszek na 100km
do tego klima osusza wnętrze auta, szyby nie parują (dodatkowo warto je umyć od środka płynem do szyb)
Dobra Panowie jak juz jestesmy przy klimie. To jak sobie radzice z jak najszybszym schlodzeniem wnetrza samochodu po staniu na sloncu jak z nieba leje sie zar?
otwarcie szyb do połowy a nawiew na nogi, chłodne powietrze wypiera ciepłe które uchodzi pod sufitem
Liczylem na jakies pro-tipy;-)
I jak z tym obiegiem, ktory szybciej schlodzi wnetrze, wewnetrzny czy z zewnatrz?
No ale to już sama automatyka chyba Ci podpowiada, gdy nastawisz klimę na max chłodzenie to sam załącza się obieg wewnętrzny. Ma to jakiś chyba sens, aby nie chłodziło pobieranego z zewnątrz gorącego powietrza tylko schłodziło wnętrze szybciej chłodząc tylko powietrze z kabiny. Wiadomo, że po dłuższym postoju na słońcu w środku jest cieplej niż na zewnątrz ale taka jest generalnie zasada. Ja otwieram drzwi, wietrzę chwilę, potem ruszam z otwartymi oknami bo klima z nagrzanego układu i tak jeszcze nie chłodzi, pęd powietrza przewietrzy kabinę a jak już poczuję, że klima zaczyna chłodzić to zamykam okna i jazda. Chyba, że jest w środku nagrzane do 50stopni i nie da się usiąść to po prostu po szybkim wietrzeniu uruchamiam klimę, zamykam drzwi i zanim wsiądę to odczekam te minutę, dwie aż się w środku trochę ochłodzi.
Rafał_Sz
10-06-2019, 14:05
Miałem dzisiaj najdroższe uruchomienie silnika w moim życiu. Kuna przyniosła kawałek jakiegoś kożuszka i zostawiła go na paskach od osprzętu. Pasek się nie zerwał, za to złamało łapę od pompy wspomagania, pękły dwa koła pasowe, napinacz i coś tam jeszcze. 1200 eurasków same części. :/
Ale są w związku z tym i są dobre wiadomości. Wykorzystam obecność bejcy u magików i autko dostanie nowy, customowy wydech wyspawany konkretnie pod moje V8 oraz zostanie dziubnięte do skrajnych możliwości skrzyni biegów i dyfra. :D
Jak odbiorę auto i będzie warto, to może nagram filmik jak jeździ ten antyekologiczny niszczyciel asfaltów. ;)
sokolnik
10-06-2019, 14:10
Miałem dzisiaj najdroższe uruchomienie silnika w moim życiu. Kuna przyniosła kawałek jakiegoś kożuszka i zostawiła go na paskach od osprzętu. Pasek się nie zerwał, za to złamało łapę od pompy wspomagania, pękły dwa koła pasowe, napinacz i coś tam jeszcze. 1200 eurasków same części. :/
Ale są w związku z tym i są dobre wiadomości. Wykorzystam obecność bejcy u magików i autko dostanie nowy, customowy wydech wyspawany konkretnie pod moje V8 oraz zostanie dziubnięte do skrajnych możliwości skrzyni biegów i dyfra. :D
Jak odbiorę auto i będzie warto, to może nagram filmik jak jeździ ten antyekologiczny niszczyciel asfaltów. ;)Widzę modyfikacje prawie jak w moim Golfie :)
Ale nie porównuj oklejenia taśmą przeciekającej anteny do poważnych modyfikacji :lol: ;-)
kiedyś kotek zagościł pod maską i nie zdążył uciec, poszedł pasek klinowy, ale to CO BYŁO pod maską !!!!!!!, żaden mechanik nie chciał zabrać się za wymianę paska, a na początku jazdy kierowcy dziwnie się patrzyli na wyciekającą czerwoną ciecz z pod maski :(
Boryszuk
10-06-2019, 14:45
kiedyś kotek zagościł pod maską i nie zdążył uciec, poszedł pasek klinowy, ale to CO BYŁO pod maską !!!!!!!, żaden mechanik nie chciał zabrać się za wymianę paska, a na początku jazdy kierowcy dziwnie się patrzyli na wyciekającą czerwoną ciecz z pod maski :(
Ja kiedys jadac maluchem napotkalem golebia kamikaze. Siedzial na ulicy razem z innymi. Inne sie poderwaly zanim dojechalem, ten jeden postanowil poczekac az nad nim przejade. Nie zsynchronizowal jednak zbyt dokladnie startu i wciagnelo go w pasek od alternatora.
sokolnik
10-06-2019, 20:22
Dzisiejsza akcja na moim osiedlu... 100m od domu.
https://youtu.be/Ppto9kOCpgU
Na koniec przeprosił awaryjnymi... Wybaczyć czy słać na Policję? :) ile jest za wjazd na skrzyżowanie na czerwonym świetle? :)
Jakby nie pyskowała to bym olał. Ale w takiej sytuacji to bym słał :)
sokolnik
10-06-2019, 20:31
A Policja mnie nie ścignie za RODO nagrywanie itp? :) albo ona będzie taka głupia i mnie jeszcze pozwie ha na koniec przeprosiła awaryjnymi... Spojrzała w górę... i przeprosiła ha ale jakim trzeba być ślepym żeby nie zobaczyć zielonego. Częsta akcja na tym skrzyżowaniu... Ja ją widziałem i powoli ruszyłem odrazu trąbiac ha
to blondynka byłą, one ZAWSZE mają rację ...
Na 90% grzebała w srajfonie. Ostatnio codziennie widuję coś takiego. Kilka tygodni temu laska o mało nie wbiła się w tył mojego auta podjeżdżając co chwilę w korku i cyklicznie paczając w swoje pudełko. Za którymś razem ją poniosło i prawie mnie dojechała. Jej wzrok w tym momencie bezcenny. A było to nowiutkie X6.
sokolnik
10-06-2019, 21:29
Ostatnio myślałem żeby kupić jakąś maleńką kamerkę na tylną szybę. Najmniejsze co się da, aby FullHD nagrywało. Mam przyciemnione szyby z tyłu... Zastanawiam się tylko czy by było coś widać. Musiałbym ta kamerkę co mam zamontować z tyłu i porobić testy. Ogólnie, zawsze jest wina tego co wjedzie komuś w tył... Ale fajnie może i by było mieć filmik w razie czego z tyłu samochodu. W bagażniku mam gniazdko zapalniczki, krótki kabel i można się podpiąć.
jurkarol
10-06-2019, 21:34
Kiedyś widząc że za mną w korku posuwa się gostek pół ślepy, z jednym okiem na fona, wysiadlem i ochrzanilem go..
Choć i przy głośnomówiących też się nie v widzi dobrze, raz taki niby z rękami na kierownicy i oczami na wprost omal mi po stopach na przejściu nie przejechał. A on patrzył w siebie bo z kimś rozmawiał na głośniku.
Ostatnio myślałem żeby kupić jakąś maleńką kamerkę na tylną szybę. Najmniejsze co się da, aby FullHD nagrywało. Mam przyciemnione szyby z tyłu... Zastanawiam się tylko czy by było coś widać. Musiałbym ta kamerkę co mam zamontować z tyłu i porobić testy. Ogólnie, zawsze jest wina tego co wjedzie komuś w tył... Ale fajnie może i by było mieć filmik w razie czego z tyłu samochodu. W bagażniku mam gniazdko zapalniczki, krótki kabel i można się podpiąć.
Są rejestratory z dwiema kamerami.
sokolnik
10-06-2019, 21:46
Z dobrych informacji, w środę o 17 nabijam klime do pełna i odgrzybiam :)
siemalysy
10-06-2019, 22:07
Siema :-)
Polecicie jakiś rozsądny organizer do bagażnika w kombi? Coś co pozwoli schować płyn do spryskiwaczy i kilka innych drobiazgów.
sokolnik
10-06-2019, 22:11
Siema :-)
Polecicie jakiś rozsądny organizer do bagażnika w kombi? Coś co pozwoli schować płyn do spryskiwaczy i kilka innych drobiazgów.Ja kupilem w Norauto do siebie :) polecam tam zajrzeć i obejrzeć. Jakość dobra tylko rączki się urwaly bo za dużo tam napakowalem płynów :) tesiu dostał i tata też :)
siemalysy
10-06-2019, 22:24
Dzięki. O Norauto zapomniałem. Zajadę tam i zobaczę co oferują.
jak wyslesz to sie zdziwisz, bo:
1. film przesylanny nie moze miec wiecej niz 20 MB
2. ad.1 - każą Ci przynieść na nośniku
3. zostaniesz wezwany na przesłuchanie jako świdek
4. Pani dostanie mandat za czerwone po czym się odwoła i nie wiadomo jak się to skończy
adres: http://slaska.policja.gov.pl/kat/ruch-drogowy/stop-agresji-drogowej/116859,Stop-agresji-drogowej.html
[ja przeszedłem raz całą ścieżkę - ale wykroczenie było raczej przestępstwem drogowym i stwierdziłem, że nie popuszcze, tym bardziej że sprawa dotyczyła prywatnej lini autobusowej)
sokolnik
11-06-2019, 18:26
Filmik wysłałem do Stop Cham na YT, i mi napisali że w najbliższym filmiku będzie mój film ha :)
Nikonozaur
11-06-2019, 19:05
jak wyslesz to sie zdziwisz, bo:
1. film przesylanny nie moze miec wiecej niz 20 MB
2. ad.1 - każą Ci przynieść na nośniku [...]
Cytat ze strony do której podałeś link: "Jeżeli załącznik z filmem przekracza rozmiar 20MB, nie dołączaj go do wiadomości e-mail – poinformuj nas tylko o tym fakcie w tej wiadomości, a my w odpowiedzi prześlemy link, który umożliwi Ci przesłanie filmu na nasz serwer."
Znaczy sie zmienilo, ja musialem na pendrive.
sokolnik
12-06-2019, 19:48
Klimatyzacja dobita, 280 g czynnika brakowało + ozonowanie = 250 zł.
Mój filmik dołączył do najnowszej kompilacji na YT :
https://youtu.be/jBxPJyF1Reo
jurkarol
12-06-2019, 22:09
Ostatnia scenka pokazuje esencję chamstwa
Rafał_Sz
13-06-2019, 08:35
Wczoraj zapobiegłem przejęciu mojego kapitału przez wrogie siły. Zabrałem od mechaników pompę wspomagania i po 20 minutach zabawy TIGiem pompa odzyskała pełną sprawność konstrukcyjną (złamane były obie łapy). Sorry BMW, 800 eurasków zostaje u mnie. ;)
sokolnik
13-06-2019, 09:44
Wczoraj zapobiegłem przejęciu mojego kapitału przez wrogie siły. Zabrałem od mechaników pompę wspomagania i po 20 minutach zabawy TIGiem pompa odzyskała pełną sprawność konstrukcyjną (złamane były obie łapy). Sorry BMW, 800 eurasków zostaje u mnie. ;)Osz Ty niedobry, nie dałeś zarobić... Mało przedsiębiorcza postawa obywatelska :)
Rafał_Sz
13-06-2019, 11:07
Osz Ty niedobry, nie dałeś zarobić... Mało przedsiębiorcza postawa obywatelska :)
Największy zysk z tego jest taki, że nauczyłem się spawać w osłonie argonu, bo to jedyna rzecz w kwestii spawania jakiej jeszcze nie umiałem. Sprzęt był, tylko nie miałem sposobności się za to zabrać (czytaj nie chciało mi się). Ogólnie okazało się, że spawanie TIG to pryszcz np. w porównaniu do spawania żeliwa.
Druga sprawa to cena nowej pompy. Ja jeszcze bym zrozumiał koszt przekladni jaka u mnie siedzi - servotronic, czyli hydrauliczna, zmienna siła wspomagania kierownicy. Czy cenę rozrządu (kilka łańcuchów i ślizgów). Ale 800 euro za kawałek alu, dwa łożyska, kilka stalowych płytek i uszczelniacz? Bo akurat do mojego modelu nie ma zamienników? Kij im w ryj. XD
sokolnik
13-06-2019, 11:26
Wczoraj dobiłem klimatyzację... Stoję na parkingu, patrzę, wielka reklama nabicia klimatyzacji, cena 149,99 zł a na zdjęciu maszyna od klimy, przód samochodu Golf VI do tego biały, identyczny jak mój :) ha Norauto hanl powinni dać rabat :)
krzysztofz24
13-06-2019, 11:28
Rafał_Sz
Czyli zastosowales bardzo rzadko dzisiaj stosowana technologie naprawy;-).
Czyli naprawa poprzez naprawe a nie wymiana elementu na nowy z automatu.
To juz rzadkosc w dzisiejszych czasach.
sokolnik
16-06-2019, 11:00
Mój Gofr jest biedny. Co weekend jedzie w ulewie... Ale to co przeżył dzisiejszej nocy to istne szaleństwo burzowe, deszczowe :)
Byłem w Barczewie i musiałem jechać na Olsztyn, Olsztynek, Nidzice :) w najgorszą burze :)
Uszczelka na dachu znowu miała test szczelności tym razem to był mega test. Zdany :) pioruny, błyski, momentami było tak jasno jak w dzień i to przez dłuższą chwile...mowie Wam czułem się na Łowca Burz z USA :) 26396
sokolnik
01-07-2019, 22:38
Jutro przywozi mi kurier listwe na zderzak do kombi :)
Będzie Tjuning ha :)
sokolnik
02-07-2019, 19:39
Jest listwa :) jeszcze nie przyklejona, zajmę się tym niedługo :) całkiem spoko, ciężka, wydaje się solidna, raczej jakiś tam metal a nie plastik fantastic :)
27147271482714927150
Tobie listwe a ja zawias z przodu w weekend targalem oraz filtr paliwa oraz wieszaki wydechu a na deser zwrotnice i półośkę jedną [emoji39]
Nowe wahacze, łączniki stabilizatora, końcówki kierownicze.
A jutro poduszki amorów i blachy sprężyn.
271712717227173271762717727178271792718027181
sokolnik
02-07-2019, 23:12
mój Gofer nie wymaga takich napraw... teraz ma okres upiększania :)
Jeszcze 1 tys km i zmiana oleju i filtra :) Teraz jeżdżę na Specific 504 00 507 00 (5W-30 chyba).
Jaki olej polecacie do 1.6 TDI 105 KM ?
Ja jeżdżę na okeju Xado juz 85 tyś nalatane i zlego słowa na tą oliwę nie powiem.
Po zakupie latałem dwie wymiany (co 10 tyś zmieniam) na 10w40 bo taki poprzedni właściciel lał a teraz latam na 5w40 od 65 tyś km.
A fura ma przelatane 385 tyś km - na Xado 85 tyś.
A co do remontu to 3 lata zawias nieruszany i teraz mam nadzieję że będzie więcej lub podobnie.
krzysztofz24
03-07-2019, 13:12
(.....)
Jeszcze 1 tys km i zmiana oleju i filtra :) Teraz jeżdżę na Specific 504 00 507 00 (5W-30 chyba).
Jaki olej polecacie do 1.6 TDI 105 KM ?
Zadawales to samo pytanie, jak dopiero co kupiles Golfa. Nic sie nie zmienilo w olejach dostepnych na rynku, przez ten rok czasu raczej:-).
To zostan przy tym co zostalo ci wtedy polecone a ty nawet chyba zdjecie wstawiales tego oleju i filtrow.
Czyli Motul 5W-30 o normie wieswagena 504/507.
Co zly jest;-)?
Chyba nie.
Juz tu byla 1 wojna swiatowa olejowa. I nikt nie chce nastepnej:-).
Nie kombinuj jak nie ma potrzeby. Pilnuj zmiany co 10 tys i bedzie ok.
sokolnik
03-07-2019, 13:18
10 tys to zaraz... Większość to długie trasy.
To jaki ten olej? Może jakiś inny? Lepszy jakiś kupić? :)
No, idź do sklepu i poproś najdroższy, będziesz spał spokojnie.:grin:
sokolnik
03-07-2019, 14:07
Nie chce wywołać kolejnej burzy... Nieee chceeee :)
To nie prowokacja... :)
To jaki olej będzie lepszy od Motula? :) konkrety poproszę [emoji14]
Millers, Liqui Moly, Neste.
krzysztofz24
03-07-2019, 15:00
Twoj samochod ma juz 200tys. Ten Motul to dla niego creme de la creme.
Ty sie martw o dwumase, (i ile to kosztuje) ktora przewaznie sie wymienia kolo 200-250tys.
Jak sie nie masz czym martwic:-).
Albo rozkmin jakis dobry pasek rozrzadu, wzmocniony. Bo niedlugo bedziesz zmienial.
A nie sobie stwarzasz nieistniejace problemy i sie nimi martwisz:-);-).
Rafał_Sz
03-07-2019, 15:22
10 tys to zaraz... Większość to długie trasy.
To jaki ten olej? Może jakiś inny? Lepszy jakiś kupić? :)
Świeży, o właściwej lepkości i gęstości.
https://znajdz-taniej.pl/promocja/oleje-silnikowe/filtr-oraz-olej-silnikowy-5w30-ms-13340-sn-plus-jeep-wrangler-jl-2-0-turbo-a6b2c60ea1d80152e30b82952abbf0fd.html jak koniecznie chcesz wydawać ?
lub dla pewności - Najbardziej znanym produktem tej marki od wielu lat jest olej Max Life High Mileage, który z zasady przeznaczony jest do samochodów o dużym przebiegu. Jak widać, taka receptura dobrze się sprawdziła na polskim rynku aut używanych. bo 200 to w pamięci ;)
sokolnik
03-07-2019, 15:36
Nie wyczuli mojej prowokacji :)
Ehhh forumowicze :)
robin102
03-07-2019, 16:04
To jaki olej będzie lepszy od Motula? :) konkrety poproszę [emoji14]
Od producentów AMSoil , Penrite, REPSOL o specyfikacji właściwej dla VW w cenie około 250-300 zł za 4 litry.
Olej który obecnie użytkujesz to wystarcza aż nad to na potrzeby tego silnika.
Tylko wymieniaj go systematyczne co 10 max 15 tyś i będzie dobrze.
Nie sugeruj sie napisem Long Lifem zmiana co 30 tyś chyba że Golfik już znudził Ci się [emoji39]