PDA

Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 [60] 61 62 63 64 65 66 67

Cornelson
10-10-2023, 15:27
Zakulisowe głosy mówią, iż podnieśli cenę ze względu na popyt. Teraz ten zmalał ( konkurencja?), co spowodowało obniżkę o 2k w tym sezonie.l Ale żeby nie było tak wesoło od nowego roku wszytkie modele Yamahy znów podrożeją. Tak usłyszałem w salonie.

robin102
10-10-2023, 16:14
Wersja podstawowa jest bogatsza. I to moim zdaniem bardzo rozsądny pakiet..
Dodali grzane manetki, tempomat, tryb enduro, światło do jazdy dziennej, czujniki ciśnienia w kołach, . Czyli ma moje ulubione potrzebne do wygodnej i bezpiecznej jazdy. Uwielbiam info o ciśnieniu w kolach i grzane manetki.
Co to się wyrabia, co się wyrabia żeby mi przyszło znów o Bemce myśleć i się po łysinie drapać. Przy tej cenie wydaje się rewelacja motocykl.
Klient dobry po Triumpha już weekend przyjeżdża. Wstyd wracać do BMW i to jeszcze z lizingiem na grzbiecie, ale ostatni chciałbym nowy :( . No i jeszcze te Moto Guzzi V 100 głowę mi zawraca co to jest najładniejszą maszyną ostatnich czasów. .... kuźwa i jeszcze ta Multistrada.

...Prawie całe stopy na ziemi. Jutro jadę na jazdę testową. Będzie ciekawie.
Niecierpliwie czekam na relację.

Cornelson
11-10-2023, 13:14
76319
76320
76321

Proszę nie czepiać się obróbki :)
No i po testach. Pierwszy raz jechałem tego typu motocyklem. Po pierwszych kilku km przyzwyczaiłem się do (jak dla mnie|) dziwnego zachowania w zakrętach gdy motocykl nagle się wali. Zapewne wielkość koła i opona. Mocy nawet vs R3 brak, hamulców brak (sprzęt nowy pewnie z czasem będzie lepiej hamował). To tyle złego. Leciutki. Po dziurach idzie jak głupi. Przejechałem się po łące gdzie na rowerze górskim telepie mnie niesamowicie a tu luz. Skręca, hamuje i to na trawie. Brak obycia nie pozwolił mi zabrać hondy w bradziej wymagający teren. Ale zabawa przednia. Jak nie będzie alternatywy (pewnie chińskiej) to myślę, że to będzie 2 moto. Dramaturgii dodało zgubienie tablicy rejestracyjnej. Zorientowałem się jak się zatrzymałem do zdjęć. Na szczęscie lażała w trawie kilkaset metrów wcześniej.

Cornelson
12-10-2023, 00:05
W ramach spamu. Przy okazji zmawainia klamek do R3 przymierzyłem sobie kilka, nazwimy to, standartowych kasków (mam same "wynalazki" teraz). Na czerep wpadły NXR2, GTR2, RPHA 11, C3PRO i C5. O dziwo Schubert w ogóle mi nie podszedł. Ciężki i ucisk czachy. Rpha strasznie ciasny w rozmiarze L, a kiedyś miałem RPHA 70 w L i było ok. Najlepiej było w NXR. GTR ok ale lepiej pasował w rozmiarze mniejszym czyli M.

krzysztofz24
12-10-2023, 00:26
(...)O dziwo Schubert w ogóle mi nie podszedł. Ciężki i ucisk czachy. Rpha strasznie ciasny w rozmiarze L, a kiedyś miałem RPHA 70 w L i było ok. Najlepiej było w NXR. GTR ok ale lepiej pasował w rozmiarze mniejszym czyli M.

Zadne o dziwo. Kazdy producent ma swoj nazwijmy to "model glowy" do ktorej robi kaski.
Po prostu twoaj czaszka nei zgadza sie z wizja czaszki Schubertha:-)

Mozna sie smiac ale tak jest.
Sprzedawalem m.in kaski jak mialem epizod w pracy w sklepie motocyklowym. Jakis szkoleniowiec z Shoei mowil ze producenci maja po prostu wizje na "swoje kopyto" do produkcji kaskow.

P.s
Ciesz sie ze nie jestes w sytuacji jak pewien klient ktory kiedys przyszedl. 1,70m ale dopasiony i dopakowany jak by dzwigal ciezary. Normalnie ciezarowiec z ABS, absolutny brak szyi, takie mial karczycho- wchodzace czesciowo na policzki:-) Zaden zamkniety kask z calego sklepu, najwieksze rozmairy. Na niego nie wchodzil. Tylko otwarte i to te wieksze.

patronat
12-10-2023, 13:07
76319
76320
76321

Proszę nie czepiać się obróbki :)
No i po testach. Pierwszy raz jechałem tego typu motocyklem. Po pierwszych kilku km przyzwyczaiłem się do (jak dla mnie|) dziwnego zachowania w zakrętach gdy motocykl nagle się wali. Zapewne wielkość koła i opona. Mocy nawet vs R3 brak, hamulców brak (sprzęt nowy pewnie z czasem będzie lepiej hamował). To tyle złego. Leciutki. Po dziurach idzie jak głupi. Przejechałem się po łące gdzie na rowerze górskim telepie mnie niesamowicie a tu luz. Skręca, hamuje i to na trawie. Brak obycia nie pozwolił mi zabrać hondy w bradziej wymagający teren. Ale zabawa przednia. Jak nie będzie alternatywy (pewnie chińskiej) to myślę, że to będzie 2 moto. Dramaturgii dodało zgubienie tablicy rejestracyjnej. Zorientowałem się jak się zatrzymałem do zdjęć. Na szczęscie lażała w trawie kilkaset metrów wcześniej.

W porównaniu do KTM-a:
nie hamuje, słabo skręca, średnie zawieszenie, silnik bez mocy. Do pyrkania po Jurze jak najbardziej ok, w wymagającym terenie męczy bardzo. Jakość wykonania przeciętna, brak hydrauliki sprzęgła to żart.

Pamiętaj, że w tego typu motocyklach najważniejsze komponenty to:
1. opony/zawieszenie
2. sprawdzaony niezawodny napęd
3. siedzenie/pozycja na moto
4. kolor :)

Jak nie zdąże sprzedać, bo została mi tylko 500exc, wbij do Katowic to się przewieziesz.

Kojocisko
12-10-2023, 13:16
Jak nie zdążę sprzedać, bo została mi tylko 500exc, wbij do Katowic to się przewieziesz.

Polecam to doświadczenie :-)

Cornelson
12-10-2023, 14:24
Jak nie zdąże sprzedać, bo została mi tylko 500exc, wbij do Katowic to się przewieziesz.[/QUOTE]

Już kiedyś pisaliśmy ale jak to ja. Stary zgred. Nawet myślałem o tym czy by się nie odezwać. Tylko te 500 tyo mnie onieśmiela, szczerze.
Dziś z rozpędu wziąłem Suzuki. A Suzuki fajny, mocy tak bym powiedział tyle co w mojej xsr ale jakoś mniej dynamicznie oddawana. QS fajnie działą góra/dół. Dla mnie wersja DE nieco za wysoka, ale wyższe buty załatwiły problem. Nowa wersja szosowa 800 już na wysokość spoko. Szyba nie wiele chroni przed wiatrem, ale ponoć była ustawiona w niższej pozycji. Zmiana tej wymaga narzędzi. Szeroka kiera i nurkowanie przy hamowaniu wymagałyby przyzwyczajenia.
76369

Kojocisko
12-10-2023, 14:42
Już kiedyś pisaliśmy ale jak to ja. Stary zgred. Nawet myślałem o tym czy by się nie odezwać. Tylko te 500 tyo mnie onieśmiela, szczerze.

Jarek jest świetnym nauczycielem, a jak człowiek ma ciut doświadczenia z moto, to nawet 500tka KTM jest do okiełznania na podstawowym poziomie.
Mówię to ja, kojot, motocyklista pośledniej klasy, 56 lat, z dużą nadwagą... Byłem u Jarka rok temu i do tej pory jestem mu niezwykle wdzięczny, nie abstrahując od frajdy poznania fajnego człowieka.
Póki można, skorzystaj z propozycji Jarka. To na każdym poziomie ciekawe doświadczenie, nawet jak nie planujesz hard enduro, tylko szutrowe ścieżki. Ja się sporo dowiedziałem.

BTW. Kolega sporo jeżdżący po terenie, zrezygnował z CRF na rzecz Husqvarny, a on się trochę zna. Z drugiej strony, jak ktoś jest bardziej lajtowy, to CRF jest bardzo popularnym motocyklem, pewnie nie bez powodu.

robin102
12-10-2023, 17:25
Każda marka produkująca kaski ma jakaś taką konsekwentną politykę w rozmiarach kasków. Na przykład kaski Shoei jeśli weźmiemy rozmiar L to będzie to kask ciaśniejszy, mniejszy niż "L" u firmy SUOMY, z kolei ten sam rozmiar "L," u HJC to już będzie takie duże "L", a z kolei kaski ARAI to coś miedzy SUOMY i SHOEI. Czasem wychodzi, że ten kask co nam się podoba to M za mały, a L za duży trzeba iść do innego producenta gdzie L = L minus ciut, ciut na obwodzie. Myślę, że jasno się wyraziłem :D
Generalnie to trzeba się trochę zaczytać w katalogach i testach i wybierać producentów którzy robią kaski z trzema rozmiarami skorup, ale nie rozmiarami garnką zewnętrznego tylko 3 rozmiary skorupy wewnętrznej tej absorbującej energię. U takiego producenta na pewno znajdziemy sobie kask.

Jak nie zdąże sprzedać, bo została mi tylko 500exc, wbij do Katowic to się przewieziesz.
Dziś z rozpędu wziąłem Suzuki. A Suzuki fajny, mocy tak bym powiedział tyle co w mojej xsr ale jakoś mniej dynamicznie oddawana. [/QUOTE]

Znienawidziłem Suzuki przez te ich ostatnie motocykle. Generalnie nienawiść ;) swą chyba rozciągnę na wszystkie japońskie produkowane od 2015 roku, bo to się patrzeć na to nie da, a już czytać, że V-Strom ma silnik R2 o Panie Boże :(

Cornelson
12-10-2023, 18:52
Mnie jedynie zdziwiło to, że w obrębie jednej marki pasują mi dwa różne rozmiary. Mam agv, premier i biltwell i wszytkie L. Hjac 70 też mi leżał L. A teraz rpha 11 już jakiś ciasny. Generalnie najlepiej czułem się w shoei. Jeszcze może coś z Arai bym przymierzył.
Do motocykli nie mam uprzedzeń. Tak na prawdę chciałbym mieć a przynajmniej pojeździć dłużej przynajmniej kilkoma/kilkunastoma po to by w końcu wyrobić sobie opinię. Przecież większość z nas kupuje (przynajmniej pierwsze moto) na podstawie emocji, yt, kolegów. Poza tym nie złotego środka. Bo jak uniwersalny to ani dobry tu ani tam, do tego nie oryginalny. A jak jest fajny jakiś cafe to nie skręca itd.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

robin102
16-10-2023, 12:30
Tyle lat życia w przekonaniu, że Moto Guzzi musi być czerwone, a tu proszę i tyle życia zmarnowane ;)

https://images92.fotosik.pl/691/842f2969e8102a46.jpg

i bardzo udana kopia .... a przecież GS od zawsze w czarnym najszybszy ;)

https://images91.fotosik.pl/689/3381e7b75de7212f.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/842f2969e8102a46)

bogdi64
16-10-2023, 18:59
W porównaniu do KTM-a:
nie hamuje, słabo skręca, średnie zawieszenie, silnik bez mocy. Do pyrkania po Jurze jak najbardziej ok, w wymagającym terenie męczy bardzo. Jakość wykonania przeciętna, brak hydrauliki sprzęgła to żart.

Pamiętaj, że w tego typu motocyklach najważniejsze komponenty to:
1. opony/zawieszenie
2. sprawdzaony niezawodny napęd
3. siedzenie/pozycja na moto
4. kolor :)

bo to motocykl do innych celów i przeznaczenia, co widzać choć by po interwale przeglądów, gdybym miał czas na jazdę i troszkę więcej miejsca w garaż, prawdopodobnie kupił bym

https://salon2kolka.pl/wp-content/uploads/2023/06/Screenshot_2-8.png

robin102
16-10-2023, 22:00
bo to motocykl do innych celów i przeznaczenia, co widzać choć by po interwale przeglądów, gdybym miał czas na jazdę i troszkę więcej miejsca w garaż, prawdopodobnie kupił bym

https://salon2kolka.pl/wp-content/uploads/2023/06/Screenshot_2-8.png
A ten całkiem ładny Romek to ile on teraz w złotówkach najtaniej kosztuje ? To 250 cm3 ? Ile KM ?

bogdi64
17-10-2023, 09:45
A ten całkiem ładny Romek to ile on teraz w złotówkach najtaniej kosztuje ? To 250 cm3 ? Ile KM ?

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/romet-crs-250-matkowski-motocykle-quady-wroclaw-ID6FB7fn.html

bogdi64
17-10-2023, 20:59
taką ciekawostkę znalazłem - to by mi się podobało

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/ktm-freeride-ktm-freeride-250-r-2014-salon-polska-liberty-motors-wroclaw-ID6FDQ5k.html

patronat
17-10-2023, 21:08
A ci chciałbyś z tym robić?

bogdi64
17-10-2023, 21:25
A ci chciałbyś z tym robić?

jeździć :)

patronat
18-10-2023, 09:58
jeździć :)

Testowane w rumuńskich górach. Bardzo dziwny wynalazek. Pyrkadełko. Niezbędne minimum po zakupie to wymiana zawieszenia przód ( jest w prostej linii z ktm 85 sx dla 10 latków) oraz tuning hamulców przód ( formula, zwalniacze zwykła).
Motocykl wymyślony marketingowo, jako skrzyżowanie trialu i enduro. Bardzo niestabilny przy większych prędkościach. Świetny do nauki pokonywania przeszkód typu kłoda itd. Poniżej masz film z jednego z wyjazdów:

https://youtu.be/ndlzAIPZcWU

bogdi64
18-10-2023, 19:22
Testowane w rumuńskich górach. Bardzo dziwny wynalazek. Pyrkadełko. Niezbędne minimum po zakupie to wymiana zawieszenia przód ( jest w prostej linii z ktm 85 sx dla 10 latków) oraz tuning hamulców przód ( formula, zwalniacze zwykła).
Motocykl wymyślony marketingowo, jako skrzyżowanie trialu i enduro. Bardzo niestabilny przy większych prędkościach. Świetny do nauki pokonywania przeszkód typu kłoda itd. Poniżej masz film z jednego z wyjazdów:

https://youtu.be/ndlzAIPZcWU

masz rację, tylko czy zbyt wiele od niego nie wymagasz ?, kiedyś była kategoria motocykli rekreacyjnych, robiła to Yamaha, Suzuki, Honda, Fanatic itp, nigdy to nie były motocykle hard enduro, nawet do enduro im daleko, to były motocykle typowo rekreacyjne, dlatego też miały pełną homologację drogową, obniżone zawieszenie, "spokojne" silniki itd

patronat
18-10-2023, 20:49
Ale dostajesz bagaż sprzętu „profi”, czyli serwis co 4 mth :)
Jeździłem na większości moto na kostkowanych oponach, od Freerida po Gs.
Freeride jest nienajgorszy. Daje poczucie kontroli. Świetnie podjeżdża. Ale tak jak pisałem jest niestabilny przy prędkości już rzędu 40 km/h (w terenie). Tam naprawdę jest zawias z 85. Jeśli ważysz więcej niż 60 kg będziesz to mocno odczuwał.
Z podobnych masz Betę X-trainera. W obudwu szybko kończą się też rozruszniki, z tego co pamiętam.
Jest też wersja elektryczna i akurat ona daje masę frajdy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ale dostajesz bagaż sprzętu „profi”, czyli serwis co 4 mth :)
Jeździłem na większości moto na kostkowanych oponach, od Freerida po Gs.
Freeride jest nienajgorszy. Daje poczucie kontroli. Świetnie podjeżdża. Ale tak jak pisałem jest niestabilny przy prędkości już rzędu 40 km/h (w terenie). Tam naprawdę jest zawias z 85. Jeśli ważysz więcej niż 60 kg będziesz to mocno odczuwał.
Z podobnych masz Betę X-trainera. W obudwu szybko kończą się też rozruszniki, z tego co pamiętam.
Jest też wersja elektryczna i akurat ona daje masę frajdy.

Kojocisko
18-10-2023, 21:34
Pakiet do elektrycznego Freeride był zaprojektowany i robiony w Polsce :-).
Zresztą nadal projektujemy i robimy pakiety do elektrycznych KTMów, a szef R&D jest maniakiem enduro.
Nie wytrzymałem, żeby się nie pochwalić :-)

robin102
18-10-2023, 22:28
Testowane w rumuńskich górach. Bardzo dziwny wynalazek.U (https://youtu.be/ndlzAIPZcWU)
U mnie po równinach okolicznych chłopak na dokładnie takim czymś gania. Ale to fajnie jeździ jak się obserwuje z boku.

https://images90.fotosik.pl/690/59b1d111d0a3df6b.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/59b1d111d0a3df6b)

patronat
19-10-2023, 09:20
A mi gdzieś zjadło kawałek zdania. Miało być " Jeździłem na większości..... Freeride dla mnie to mocne 4/10, głównie ze względu na łatwość pokonywania ciężkiego terenu"

robin102
19-10-2023, 22:20
w koło kominów stolicy, jest gdzie pojeździć
https://motovoyager.net/podroze/trasy/ucieczka-ze-stolicy-5-fajnych-tras-motocyklowych-w-okolicach-warszawy-mapki-zdjecia/?fbclid=IwAR0cO5pNKeCDUVynm-AXbTZ8n1nU7jS9yYWD1mQAPwGdnE-jW2u76YaRfGM

krzysztofz24
19-10-2023, 22:43
Hmm, polemizowalbym;-)

Ten wariant "Łosie w Kampinosie" to znam na pamiec.

Trzeba sporo szukac, zeby znalzec cos fajnego (przewaznie krotkiego) tak objezdzajac kominy warszawskie.

To jest spoko traska, takie 90km okolo.
Star pod wawa Babice Stare, kierunek na Leszno, w Lesznei skret na Nowy Dwór Maz. dobra trasa przez las, pare łuków fajnych, ale trzeba uwazac bo caly odcienk Leszno - Nowy Dwór Maz. mimo ze w wiekszosci to łaki, lasy, pola i pare tylko wiosek - to ma 60km/h i regularnie sie czaja po krzaczorach z suszarka.
To odcinek zaznaczony na zielono, jako widokowy i lekko zakretowy;-).
Najfajniejszy jest odcinek zaznaczony na niebiesko, waska droga ze znikowmym ruchem wsrod lasow, ląk i pól i dobrym asfaltem. Bardzo kreta, takze miejscami to mozna by sie i rowerem składac. I powrot gdanską i w lomiankach skret na trase do punktu startu.

76558

76559

I zakrety;-)

76560

76561

76562

76563

robin102
20-10-2023, 21:50
Piękne te silniki Harleya, postawić by się chciało taki na stoliku obok telewizora :)
Jedni wymieniają olej na koniec sezonu, a tu u chrześniaka w salonie klient postanowił sobie silnik na mocniejszy wymienić na nowy sezon :)

Najbardziej mnie bawią opowieści chrześniaka jak ludzie przy kasie robią tuning silnika w swoim harleyu za ciężki hajs. Zestawy tuningowe za 20-30 tys zł dajce 7-8 KM na plus :D

https://images91.fotosik.pl/690/888087c6d877db25.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/888087c6d877db25)

https://images91.fotosik.pl/690/307e70995633f1cb.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/307e70995633f1cb)

Cornelson
20-10-2023, 22:42
Właśnie spędzam kilka dni w ciepłym kraju podróżując z żoną na jakiejś chińskiej 125. Żona złapała na dobre bakcyla plecaczka. Więc wszelkie opcje typu crf na razie muszą poczekać albo odejść do lamusa. Na mojej xsr nie da się jeździć we dwójkę. Tzn da ale mocno przerobiłem/przerabiam mój motorek. Itd/itp. W związku z czym jest zoelone światło na drugą maszynę. Pierwsze myśli poszybowały w kierunku maxiskutera. I ta opcja na razie jest mi najbliższą. Czytam i czytam nt burgmana 650. Dużo mniej jest o sym 600. Niby chwalą. A może jednak moto? Alu tu nie mam wiedzy nt straszych modeli. Moto musi być raczej niskie. Nie grzeszymy wzrostem. I wygodne dla dwóch osób. Niski środek ciężkości? Mocy bez szału. Z motocykli które znam to dl 650 czy tracer 700. Ale może coś starszego? Budżet wiadomo i mniej tym lepiej. Ale tak 10-20k. Wyjazdy weekendowe kilkanaście razy w roku. Wyprawy raczej nie.

krzysztofz24
20-10-2023, 23:02
(...)Pierwsze myśli poszybowały w kierunku maxiskutera(....) Czytam i czytam nt burgmana 650. Dużo mniej jest o sym 600. Niby chwalą. A może jednak moto? Alu tu nie mam wiedzy nt straszych modeli. Moto musi być raczej niskie. Nie grzeszymy wzrostem. I wygodne dla dwóch osób. Niski środek ciężkości? Mocy bez szału. Z motocykli które znam to dl 650 czy tracer 700. Ale może coś starszego? Budżet wiadomo i mniej tym lepiej. Ale tak 10-20k. Wyjazdy weekendowe kilkanaście razy w roku. Wyprawy raczej nie.

Daj spokoj ze skuterami. Motocykl objedzie kazdy skuter. Nie mowie z skuter to cos zlego, ale fizyki sie po prostu nei oszuka. Wywazenie calosci, wieksze kola vs mniejsze, pokonywanei zakretow, "automat" vs normalna zmiana biegow. Tutaj po prostu wygrywa motocykl.
Co innego jakbys chcila jaks 125 czy 250cm3 to skuterek fajny do miasta.
Ale jak myslisz maksiskuter i dwie osoby. To zdecydowanie motocykl.

W budzecie 10-20k (no blizej tej drugiej wartosci) to juz spokojnie kupisz eleganckiego 10-latka. Ofc znjada sie tacy co beda to kwestionowac bo minimum 30k potrzeba;-)
Okresl chociaz z grubsza typ motocykla.
Jak dwie osoby to raczej nie sport, jak nie jestesie wysocy to raczej nie "podrozne enduro szosowe", z motocyklami typu choper/cruiser ktore jak najbardziej sie nadaja do jazdy we dwie osoby to troche ciezko, bo jest ich malo w Europie ogolnie.
zostaje jakis naked lub sportowo-turystyczny obudowany.

Okresl typ moto, co sie cie podoba:-)

Cornelson
20-10-2023, 23:07
Jak pisałem osiągi dla mnie nie są istotne. Komfort tak. Jeździłem chwilę tracerem 7 i byłby Ok. Ale za dużo kasy. Pisałem też o dl 650. Nie znam NC 700. Czy Versysa 650. Coś takiego. Nakeda, czopera a już sporta nie chcę. Bo to bez sensu. Ma być wygodnie. Dla dwojga.

robin102
20-10-2023, 23:45
Czytam i czytam nt burgmana 650. Dużo mniej jest o sym 600. Niby chwalą. A w życiu ten nieporęczny tapczan, na sprężynach. Szukaj Yamahy T-max 500- 530 czy-560 to jest klasa maxi skuter. A jak CIę stać to Honda X ADV "skuter" najlepeij sprzedająca sie Honda

krzysztofz24
21-10-2023, 01:13
Jak pisałem osiągi dla mnie nie są istotne. Komfort tak. Jeździłem chwilę tracerem 7 i byłby Ok. Ale za dużo kasy. Pisałem też o dl 650. Nie znam NC 700. Czy Versysa 650. Coś takiego. Nakeda, czopera a już sporta nie chcę. Bo to bez sensu. Ma być wygodnie. Dla dwojga.

No to zostaje ci w sumie ten DL 650 V-strom.
Sprawdzony kompan turystycznych wojazy po kazdej drodze czy to gorszej czy lepszej.
I dosyc popularny, ze mozna przebierac.

Tylko, ze DL650 jak spojrzalem w przedzile 15-20tys to raczej kolo 15 lat...

Ja bym ci proponowal ustawic sobie na Otomoto widełki cenowe 15-20tys wlasnie i jakas pojemnosc silnika i patrzec co mozna ewentualnie miec.

robin102
21-10-2023, 11:00
No kto chce kupić motocykl to ciągle tylko ten V-strom 650 i V-strom, w sumie jak na dziś to motocykl dla listonosza i jego emocjonujące podróże, dobry kompan do pracy i do wszystkiego :D
...... na dwie osoby nie da się tym bezpiecznie jeździć, wiem sprawdzałem, brałem dwa razy na jazdy testowe ..... chyba , że wiejskimi dróżkami i asfaltami piątej kategorii odśnieżania ;) Na dobre szybkie drogi z szybkimi samochodami których mamy coraz więcej, baaaaaa nawet tiry są coraz szybsze V-strom we dwie osoby się moim zdaniem nie nadaje.

Cornelson
21-10-2023, 14:38
Z telefonu rzuciłem na szybko okiem na otomoto. Tracer odpada że względu na cenę. Jeżeli na Dl-u ma być niewygodnie a za tak wiekowe moto mam dać 20k to serio, wolę maxiskuter. Ma to być pojazd to lajtowej jazdy dla przyjemności. Mając w przeszłości skuter nie postrzegam tegoż jako najgorszego zła.

bogdi64
21-10-2023, 14:52
Właśnie spędzam kilka dni w ciepłym kraju podróżując z żoną na jakiejś chińskiej 125. Żona złapała na dobre bakcyla plecaczka. Więc wszelkie opcje typu crf na razie muszą poczekać albo odejść do lamusa. Na mojej xsr nie da się jeździć we dwójkę. Tzn da ale mocno przerobiłem/przerabiam mój motorek. Itd/itp. W związku z czym jest zoelone światło na drugą maszynę. Pierwsze myśli poszybowały w kierunku maxiskutera. I ta opcja na razie jest mi najbliższą. Czytam i czytam nt burgmana 650. Dużo mniej jest o sym 600. Niby chwalą. A może jednak moto? Alu tu nie mam wiedzy nt straszych modeli. Moto musi być raczej niskie. Nie grzeszymy wzrostem. I wygodne dla dwóch osób. Niski środek ciężkości? Mocy bez szału. Z motocykli które znam to dl 650 czy tracer 700. Ale może coś starszego? Budżet wiadomo i mniej tym lepiej. Ale tak 10-20k. Wyjazdy weekendowe kilkanaście razy w roku. Wyprawy raczej nie.

oooo, jak miło, moja żona też twierdzi, że najlepiej na plecaku jest dla niej na skuterze, więc chyba coś w tym jest ;)
Burgman 650 wykreśl z listy, bardzo problematyczny napęd i przy ewentualnym serwisie mega drogi. według mnie po wyżej 400cm3 nie ma co kupować skuterka
Pisałeś o NC, czyli pierwsze modele to nazwa Integra, a obecnie Forza, w przypadku Integry, masz 700 i 750, różnice niewielkie - to jest motocykl z automatyczną skrzynią biegów (nie skuterową) obudowany trochę na wygląd skutera, jazda jak motocyklem a pasażer widzi skuter ;), bardzo dobra opcja, silnik nie do zajechania i to przy przebiegach 250 tyś, skrzynia nie stwarza większych problemów o ile była serwisowana (wymiana oleju razem z silnikowym i dodatkowy fitr, zalecany olej fabryczny, pierwsze wersje mają tylko dwie opcje skrzyni, czyli ekonomk lub sport, zdarza się (dość rzadko, że trzeba je resetować (prosta obsługa w serwisie), możliwa ręczna zmiana biegów i po dołożeniu dźwigni nożna jeśli ktoś nie lubi aby cały czas decydował uczący się automat, dla tego po kupnie warto wymienić olej i filtry, jak również zresetować skrzynię, niech się uczy od ciebie co lubisz, dodatkowo niskie zużycie paliwa, zawieszenia i koła motocyklowe w zasadzie same plusy ;)
ps: motocykl często wykorzystywany do długiej turystyki, oczywiście można kupić w manualu o wyglądzie motocykla, w dwóch wersjach, czyli NC 700x (wyższa) i NC 700s (niższa), w tych przypadkach, żona pokocha za dodatkowy bagażnik zamiast zbiornika paliwa

robin102
21-10-2023, 15:02
Z telefonu rzuciłem na szybko okiem na otomoto. Tracer odpada że względu na cenę. Jeżeli na Dl-u ma być niewygodnie a za tak wiekowe moto mam dać 20k to serio, wolę maxiskuter. Ma to być pojazd to lajtowej jazdy dla przyjemności. Mając w przeszłości skuter nie postrzegam tegoż jako najgorszego zła.

I bardzo słuszne podejście, ma cieszyć to nich cieszy to co Ci się wydaje, że będzie cieszyć. Cholercia tylko kupić za 20.000 fajny maxi skuter nie będzie łatwo. ....... mogę Ci w Hiszpanii popatrzeć, bo tu dużych skuterów ogromne ilości
.
Inna sprawa, że za 20 tys zł ta się kupić pełnoprawny motocykl, chociażby tak Honda NX 700 jak Bogdan ma i dobrze kombinuje z tym co wyżej napisał, ...... ale też na 2 osoby już będzie nie to samo co jechać solo

Cornelson
21-10-2023, 15:15
Pisząc NC miałemna myśli motocykl :). Wrócę na spokojnie pogrzebię po necie. O burgmanie czytałem. Bywają problemy z napędem i koszty są wysokie 3-4k. Ale robi się to raz na 50k km. Integra ma b dużo zalet, tylko musiałbym się przymierzyć, ja niski jestem i przynajmniej przy zatrzymaniu muszę mieć pewne podparcie jak będziemy siedzieć we dwoje.

bogdi64
21-10-2023, 15:56
Pisząc NC miałemna myśli motocykl :). Wrócę na spokojnie pogrzebię po necie. O burgmanie czytałem. Bywają problemy z napędem i koszty są wysokie 3-4k. Ale robi się to raz na 50k km. Integra ma b dużo zalet, tylko musiałbym się przymierzyć, ja niski jestem i przynajmniej przy zatrzymaniu muszę mieć pewne podparcie jak będziemy siedzieć we dwoje.

dlatego pisałem Integra lub NC700 s, w oby dwóch przypadkach są dostępne kości obniżające zawieszenie (trzeba też wtedy troszkę skrócić kosę), ja mam ok 177cm i w przypadku NC700 X (wyższa) mam całe stopy na ziemi, gdybyś miał jakieś jeszcze pytania odnośnie tego motocykla to pisz ;)

robin102
21-10-2023, 18:00
Honda INTEGRA naprawdę fajna rzecz. Oglądąłem te skutery w sporych ilościach, nawet siedziałem na parkingu bez wiedzy właściciela :P

Cornelson
22-10-2023, 08:44
Namieszaliscie mi tą integrą/nc w głowie. W porywach mam 174 cm wzrostu, nc beż x powinna byc Ok. Tylko cały czas mam w głowie jak się jezdzi we dwoje. Automat mi nie potrzebny, ale z drugiej strony niegdy nie jeździłem. Trzeba będzie znaleźć w pobliżu jakiś sprzęt i się przysiąść.

robin102
22-10-2023, 11:10
Namieszaliscie mi tą integrą/nc w głowie. W porywach mam 174 cm wzrostu, nc beż x powinna byc Ok. Tylko cały czas mam w głowie jak się jezdzi we dwoje. Automat mi nie potrzebny, ale z drugiej strony niegdy nie jeździłem. Trzeba będzie znaleźć w pobliżu jakiś sprzęt i się przysiąść.

174 cm to bardzo uniwersalny wzrost. Japończycy swoje motocykle projektowali na 175 cm i zawieszenia ustawiali na kierowcę wążącego 75 kg.
Druga sprawa jest taka firma od butów motocyklowych SIDI , musiałem je zwrócić bo mnie podwyższały o 1,5 cm więc nie dla mnie, w sklepie inny model SIDI pomierzyłem i tak samo wzrost na plus.
A w ogóle to zacznij przymiarki i ustawianie stóp na gruncie od tego symulatora. Można też posadzić pasażera i zobaczyć wstępnie jaką ma pozycję na tylnej kanapie. Przy zakupie każdego motocykla posiłkowałem się tym symulatorem i to bez pudła.

http://cycle-ergo.com/

Kojocisko
22-10-2023, 13:27
Mój kolega długie lata jeździł Honda NC (z automatem) i nie mógł się jej nachwalić. Kawał Europy zjeździł.
Nawiasem mówiąc BMW R1200R olejak byłby fajnym motocyklem, ale niestety poza budżetem.
A wczoraj miałem spotkanie z kolegami z pl.rec.motocykle. Niektórych ze 20 lat nie widziałem. Na 6 osób, 5 aktywnie jeździ.
Trasy na przyszłe wakacje zostały obgadane :-)

robin102
22-10-2023, 17:35
Trasy na przyszłe wakacje zostały obgadane :-) i to jest najważniejsze :)

Nawiasem mówiąc BMW R1200R olejak byłby fajnym motocyklem, ale niestety poza budżetem.
Jakby się spiąć i dobrze poszukać, to może dało by się nie gruza kupić za 22 tys, a może za 19.900. Moja żona która ze mną jeździła to określiła że jest najwygodniejszy dla pasażera ze wszystkich na którym ze mną jeździła, choć w sumie jak policzyłem to było raptem 6 motocykli na których razem. Najbardziej narzekała na salonowym testowym V-strom 650, ale też najbardziej estetycznie nie przypadł.
Co do R1200R to jedyny motocykl który jechał, zachowywał się tak samo niezależnie czy siedział sam robin na nim czy nawet opasły szwagier na tylnej kanapie. Pstryk przestawiało się zawieszeni na manetce na 2 osoby i jazda. Pamiętam, że bardzo zadowolona jazdą była na Vespie GTS 300 którą wypożyczyłem parę lat temu w Walencji. Może najbardziej frajda była na skuterze, a może piękne okoliczności.
.
20 tys zł to też fajna FVR 800 można wyszukać, trochę, sportu, trochę turystyki. Śledzę temat tych motocykli, fajny temat.
Yamaha TDM 900 z ostatnich lat produkcji też pod dwie osoby idealna i budżetu starczy na bank.
Motor musi być taki na dwie osoby aby się nie giął i nie zginał :D . Tak mawiał mój mechanik z ASO Suzuki :)

bogdi64
22-10-2023, 21:02

to "specyficzny" motocykl, nic w nim nie jest wyjątkowe, to taki 100% motocykl uniwersalny.
W dwie osoby bez problemu, miejsca wystarczy (ja ok 90 kg moja żona ok 55 kg), możesz szukać tez wersji X i założyć kości obniżające wtedy będzie OK do twojego wzrostu, x ma większy skok zawieszeń (wygodniej na miejskich dziurach) i lepszą trochę osłonę kolan od wiatru i szerszą kierownicę.
Trzeba go się "nauczyć", odcinka przy 6300 obrotów, przez pierwsze dwa miesiące miałem to co chwilę ;), dziś może za dwa razy w sezonie.
Moc i to jest problematyczne bo ma ok 47 koników ( w miarę przyzwoicie dokarmionych), można jeździć dynamicznie, a co do prędkości max to od dwóch sezonów narzuciłem sobie reżim 150 km/h i staram się do tego stosować mi to wystarczy, w trasie utrzymuję od 110 do 140 z tym nie ma żadnych problemów włącznie z pełnymi czterema kuframi.
Średnie zużycie paliwa mam takie same jak w skuterze 250 cm3 :), na tych samych trasach.
Ogólnie jestem zadowolony, możesz zajrzeć na FB, tam jest grupa miłośników ( w dużej części jazdy ;)), gdzie przebiegi w sezonie na poziomie ok 20 tyś nie jest problemem.
Ze "słabych" punktów mechanicznych są dwa, - tylne łożyska koła (łożyska typowe, groszowa sprawa) i centralny amortyzator, ludzie zakładają od CB 600 HORNET PC41, koszt ok 500zł (i twierdzą, że jest dużo lepszy), mówię o oryginale i to jest w zasadzie koniec przypadłości. to nie są nałogowe sprawy, po prostu może się to wydarzyć
Serwis nie zjada, olej co 12 tyś, świece, filtr, zawory co 50 tyś, napęd średnio co 30 tyś, klocki częściej
W prowadzeniu idealnie neutralny, jedzie jak po sznurku i w zasadzie nie trzeba się z nim docierać, wsiadasz i od razu jedziesz, a czujesz się jak w starych ulubionych kapciach.

robin102
22-10-2023, 23:35
Można też kupić motocykl ładny i fajny aby dwie osoby cieszył.

https://images90.fotosik.pl/691/00d5839f9764e816.jpg

i wygodny i w budżecie

https://images90.fotosik.pl/691/69942c87607507ae.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/00d5839f9764e816)

krzysztofz24
23-10-2023, 23:11
Przeciez to bokser z podniesionym icylindrami ze niby V-ka;-)
Jeszcze tylny most ma:-)

Ten z pierwszego zdjecia zdecydowanei fajniejszy. Osobiscie nie lubie jak motocykle w okolicach baku z przodu, chlodnicy maj jakies dziwne zabudowy, spoilery czy inne ksztaltki. to mi psuje lini nadwozia, jak na drugiej focie. Ofc to moj gust, mozna miec inny;-)

Cornelson
24-10-2023, 07:03
V7 miałem nawet kupić przed xsr, ale zabrakło drobnych (wtedy miała być wersja racer). MG mi się podobają, ale ja muszę montować z tyłu kuper lub jakieś inne oparcie dla żony.
Patrzę na ceny nc i integry. Ta druga jakby tańsza.

!AGresT
24-10-2023, 10:04
zwiększenie wartości o 50% ;), aby dalej cieszył - jeszcze pamiętam jak "mały" remont kosztował mnie dokładnie 50% ceny zakupu większego motocykla i to przez podrobiony olej

Wymieniłem też opony. Siedemset. Tak więc w kuter za 2700 weszło 2200. Także tego.

robin102
24-10-2023, 12:40
V7 miałem nawet kupić przed xsr, ale zabrakło drobnych (wtedy miała być wersja racer). MG mi się podobają, ale ja muszę montować z tyłu kuper lub jakieś inne oparcie dla żony.
Patrzę na ceny nc i integry. Ta druga jakby tańsza.

Coś się pogubiłem, albo nie rozumiem. Chyba masz czy miałeś Yamahę XSR 700 i coś kiedyś rozmowa była o zmianie na 900, to co tym z żoną nie da się jeździć tak na początek ? Nawet tą 700 ?
Jeśli masz ta Yamahę to naturalnym było by dokupienie skuterosa Honda Integra, ale fakt niezaprzeczalny, że Honda NX 700 czy 750 to popularny, lubiany motocykl i większy rynek do zakupu i do sprzedaży jakby co :) . Dla mnie nawet ładny, bo trochę inny ale te 48 KM z tak dużego silnika trochę przeraża, że jednak zabraknie. Przecież czasem się chce odkręcić i poczuć ten wiatr w żaglach na nogawkach :)
.
Jeśli Honda skuterowa ;) to szedłbym w Honda X 750 ADV. Widzę jak pary hiszpańskie na tym we dwójkę jeżdżą i to masz babo placek jeśli widzę na ulicy X ADV 750 to zawsze parka na nim.
co by było jasne o czym mówię to chodzi o ten przebój rynkowy. Jak to fajnie jeździ po ulicach Walencji.

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_xadv_21.html

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_xadv_17.html

Cornelson
24-10-2023, 13:14
Wyjaśnię. Mam xsr700. W zimie będzie trochę modyfikacji i zrobi się maszyna 1-osobowa. O V7 wspomniałem, że chciałem kupić ale różnica w cenie olbrzymia pomiędzy nim a xsr700. Rozważałem tylko nowe.
Na chwilę obecną szukam używanego sprzętu dla spokojnej jazdy we 2 osoby. 40-60km w zupełności wystarczy. Stąd pomysł na jakiś maxiskuter.
Xadv fajny ale raczej poza budżetem.

robin102
24-10-2023, 14:02
Stąd pomysł na jakiś maxiskuter.
Xadv fajny ale raczej poza budżetem.
W powyższej sytuacji co wyłożyłeś to chyba najlepsze rozwiązanie ten maxiskuter. Honda integra bardzo ciekawy pojazd się wydaje.

ceny też nie zabijają

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/honda-nc-700d-integra-serwisowany-bardzo-dobry-stan-po-przegladzie-ID6FNjNA.html

https://www.olx.pl/d/oferta/honda-nc-700-integra-CID5-IDVC1q8.html

ale to to całkiem ładne :)

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/honda-nc-750-x-idealny-stan-ID6FRW1D.html

bogdi64
24-10-2023, 22:49
https://www.otomoto.pl/motocykle-i-q...-ID6FRW1D.html

i do tego sprzedawcy można mieć zaufanie, cena atrakcyjna i masz "normalny" motocykl z automatyczną 6 biegową skrzynią o wyglądzie skutera ;)

robin102
25-10-2023, 11:09
https://www.otomoto.pl/motocykle-i-q...-ID6FRW1D.html

i do tego sprzedawcy można mieć zaufanie, cena atrakcyjna i masz "normalny" motocykl z automatyczną 6 biegową skrzynią o wyglądzie skutera ;)
Tak ogólnie portal wrzuciłeś, bez wskazania jakiegoś konkretnego handlarza. Raczej bym szukał po użytkownikach i to takich którzy dany skuter czy motocykl posiadali ze 2-3 lata najmniej, a nie, że kupować gorący kartofel który ktoś kupił pół roku temu na wiosnę i już sprzedaje.

Ciekawi jak się jeździ czymś takim we dwie osoby.

https://images90.fotosik.pl/691/a5a7d5fc648d7f98.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a5a7d5fc648d7f98)

Cornelson
26-10-2023, 21:40
Żeby nie zanudzać Was moimi przemysleniami wrzucę fotkę. Na dzień dzisiejszy na topie jest Integra a na drugim miejscu Maxsym 600. Ma być skuter i już. :) Burgmana boję się ze wgl na koszty napraw napędui relatywnie starsze roczniki w tych samych kwotach jak Integra już nie wspominając o Symie.
76734

robin102
26-10-2023, 23:38
Żeby nie zanudzać Was moimi przemysleniami wrzucę fotkę. Na dzień dzisiejszy na topie jest Integra a na drugim miejscu Maxsym 600. Ma być skuter i już. :) Burgmana boję się ze wgl na koszty napraw napędui relatywnie starsze roczniki w tych samych kwotach jak Integra już nie wspominając o Symie.

Jak już myślisz o SYM To już nie wypada ominąć skuter o najlepszej relacji jakości do ceny czyli KYMCO AK 550. Jak dla mnie fan skuterów to jest naprawdę piękna rzecz.
Tak do popatrzenia co jest

tego to Ci mogę podjechać rowerem i obejrzeć, bo po sąsiedzku jest, ponad budżet, ale przy motocyklach to wiesz jak jest, nie zapłacisz w dniu zakupu to dopłacisz kilka nie potem :D

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/kymco-ak-550-kymco-ak-550-salon-polska-bezwypadkowy-stan-bdb-zimowa-cena-ID6FMJzR.html

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/kymco-ak-550-ak550-maxi-skuter-touring-abs-2017-2019-motoport-czestochowa-ID6FVmKN.html

https://www.olx.pl/d/oferta/kymco-ak-550i-od-i-szego-wlasciciela-CID5-IDWxqiW.html

robin102
29-10-2023, 11:30
Ma być skuter i już. :)
I ja to rozumiem, ale ale warto wziąć pod uwagę uwagę Bogdana, że skuter może być mniejszy :) i tu jestem za, bo wiadomym jest ile dla tych naszych żon kochanych robimy i ile pod nie dopasowujemy się, więc Ci powiem, że frajdy po pachy z żoną jeżdżąc było by ze skutera 300-400 cm. Skuter nie musi być mocny, duży, wielki nieporęczny jeśli ma się konkretny motocykl. Skuter to taki dodatek do trochę innej jazdy. Nie mam doświadczeń ze skuterami tylko tą dużą Vespą GTS 300 z wypożyczalni i Ci powiem, że ani mocy, ani prędkości nie brakowało, bo jazda skuterem we dwoje to zupełnie inna baka niż motocyklowa.
Yamaha 400 , Honda Forza, Vespa 300 Piagio Beverly 350 oj jest tego szpeju. Nawet Bmw ma fajny skuter GT 400. ..... VESPA GTS 300 najwspanialsza z tego moim zdaniem tak pod żonę ;)

bogdi64
29-10-2023, 12:31
Moja żona zadowolona, to z "traski" 200km, na nic innego nie chce wsiadać

76769

robin102
29-10-2023, 18:03
Tak przy okazji skuterowej. Kolega ma jakoś skuter Suzuki coś 250 i ma też Speed Triple 1050 to powie tak. Motocykl Speed nie mały motocykl to przy tym skuterze wygląda na mniejszy :)

Cornelson
29-10-2023, 23:01
[QUOTE=bogdi64;4281383]Moja żona zadowolona, to z "traski" 200km, na nic innego nie chce wsiadać/QUOTE]

Rozumiem, jako pasażer?
Uwagi bardzo słuszne nt mniejszych pojemności. Dziś poświeciłem nieco więcej czasu otomoto, włączyłem kilka filtrów jednak bez ograniczeń producenta. Wychodzi, iż najbliżej mi do tajwańskiej myśli technicznej (o ile taka jest). Od 300 do 600 są skutery po naście tysięcy, w tym krajowe itp. Miałem prpozycję zakupu z polceniea salonu Yamahy X-maxa 400. Gość chce za, tak zakładam, pewną maszynę z przebiegirm w okolicach 25 k km, 23.000 pln. To jakaś abberracja. Wolę kymco czy syma za połowę tej ceny. Na razie nr 1 to maxsym 600 w sumie niedalwko, krajowy i przebieg ok. Czekam, aż "pójdą" obiektywy. Są jeszcze jakieś 300-350 i będę myślał intensywniej jak "miedź" wpadnie na konto. Dzięki za pomoc. Zdjęcie dla ozdoby moich wywodów. :)
76789

robin102
29-10-2023, 23:58
[QUOTE=bogdi64;4281383] Na razie nr 1 to maxsym 600 w sumie niedalwko, krajowy i przebieg ok....
235 kg + cos tam jeszcze wpadnie, wiec jako żywo ćwierć tony, to sporo wiecej od mojej dużej Bemki 1200 :( Wydaje mi się, że to nie jest dobra droga. Jak ktoś nie ma "prawdziwego" motocykla to takim skuterem opędza wszystkie marzenia i o wszystkim, ale przy motocyklu to skuter taka Yamaha 400 idealny temat. Druga sprawa, że może szanowna małżonka sama by chciała spróbować, a nóż sie odważy.
Trzecia sprawa o które trudno się mówi i trudno się przyznać, to ten teges taki SYM ma bardzo niski współczynnik zadowolenia w towarzystwie ;)
Może jednak coś bardzie markowego. Za 20 tys to się kupi piękną Vespę GTS 300 czy Hondę czy Yamahę 350-400 cm3

tak tylko podlinkuje jako ciekawostkę
https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/honda-nss-forza-350-2021-polski-salon-serwisowany-w-aso-faktura-vat23-ID6FHGrz.html

Cornelson
30-10-2023, 00:35
Gdzieś na burgamnii też szukam inspiracji. Tam akurat o symach nie ma złych opinii. Ta honda jest ok. Tylko u mnie jest o tyle specyficzna sytuacja, że dwa kółka kupuję na firmę. Jak mam dać za 5 letni skuter 21k z przebiegiem 30k, tu już wolę iść do salonu po nówkę. Tak było z R3. Sensowne używki były relatywnie droższe niż koszt zakupu nowej po odliczeniu vatu i dochodowego. 20k za Forzę, to już wolę dużego Burgmana.

robin102
30-10-2023, 11:52
Gdzieś na burgamnii też szukam inspiracji. Tam akurat o symach nie ma złych opinii. Ta honda jest ok. Tylko u mnie jest o tyle specyficzna sytuacja, że dwa kółka kupuję na firmę. Jak mam dać za 5 letni skuter 21k z przebiegiem 30k, tu już wolę iść do salonu po nówkę. Tak było z R3. Sensowne używki były relatywnie droższe niż koszt zakupu nowej po odliczeniu vatu i dochodowego. 20k za Forzę, to już wolę dużego Burgmana.

Ceny motocykli w Polsce ten teges jakieś patologiczne, szczególnie pojemności 125, a jeszcze większa komedia jak to odnieść do cen samochodów . Niedawno miałem potencjalnego klienta na mego Speed Triple który chciał mi za niego zostawić śliczne auto, Honda Civic z porównywalnego rocznika w
pięknym stanie. ....1200 kg wysoce przetworzonego plastiku i metalu za 200 kg przetworzonego plastiku i metalu. No dziwna relacja.

Cornelson
30-10-2023, 17:35
Tak, ceny są dziwne. Nawet rożnica w nowych jest zadziwiająco mała pomiędzy 125 a 300-400. Zapewne to kwestia popytu na A1. Ja wystawiłem GSX-a 125, zobaczymy co będzie. Szczerze, dałem cenę raczej z tych wyższych, bo nie mam parcia by teraz sprzedać. Popatrzyłem na BMW i wiecej jest 650 niż 300, ale mam wrażenie, że byóby to BMW - Będziesz Miał Wydatki. A może wrócić dfo koncepocji Burgmana 650 i szukać w budżecie nieco niższym od założonego by zapas gotówki mieć na remont napędu, a potem mieć z głowy do końca dni skuta lub moich.
Wizualizując sobie sprzęt, chciałbym bezproblemowej i komfortowej jazdy. Osiągi w tym wypadku schodzą na drugi plan. Tradycyjnie by zabić moje przynudzanie, zdjęcie.
76799

bogdi64
30-10-2023, 18:31
Burgman 650 bardzo na nie :(, wbrew pozorom to nigdy nie był chwalony model w przeciwieństwie do Silwer Wing 600 (ją ewentualnie krytykowano za zbyt duże zużycie paliwa i szybkie zużycie pasa), bardzo ciekawym skuterem był Silwer Wing 400 (jedyny w tej klasie dwu cylindrowy).
Mając skutery od kilku lat, to osobiście nic powyżej 400 by mnie nie interesowało, pomijany temat to kontrola trakcji (wiem brzmi to jak bajka przy takich małych mocach), ale przy pojemnościach od 400 (bez trakcji), aby ludzie się nie pozabijali do pewnej szybkości jedziesz na "pół sprzęgle" i wtedy tracisz mocna na dynamice w mieście czego bardzo niechlubnym przykładem był Burgman 400, oczywiście można było kupić "tuningowy" napęd, który to likwidował, tylko wtedy w deszczu ruszałeś przy buksującym kole :). Zobacz, że Yamaha 400 i 250 mają bardzo podobne przyspieszenia ;), a 300 już zostawia je w tyle
Nie mam żadnych zastrzeżeń do Kymco, a nawet jestem na plus ;), oprócz mniejszego przedniego koła i wyższej masy niż u konkurencji, Jeśli chodzi o Sym, to bardzo podobne konstrukcje z mniejszą ilością dostępnych części.
ps" żona oczywiście jako plecak

Cornelson
30-10-2023, 21:56
No i cały pomysł na skuter poszedł w pizdu. Siedzac sobie na kanapię zagduję do żony w kwestii skuterka. Pokazuję Burgmana, Syma, Silver Winga również. I co słyszę? Skuter to obciach. Ma być motocykl. A, że lpesza półwka naszego związku sponsoruje w znaczącej części zakup nowego "sprzęta" to muszę się przestawić. Może to wyjdzie na dobre i będzie sprzęt o którym kiedyś myślałem. Nie zawracam Wam głowy. Jak już będzie coś stało to się pochwalę. Zdjęcie bo marudzę.
76802

Kojocisko
30-10-2023, 23:19
No się kolega dobrze ożenił :-).

Tymczasem.... zbieram się od negocjacji z żoną dwutygodniowego wyskoku na Korsykę. Głupio mi, bo miesiąc wcześniej będę z córką 3 tygodnie w Japonii. Ale kumple ciągną....

W niedzielę przejechaliśmy z kolegami 100km szutrami Puszczy Bolimowskiej. Było zjawiskowo....

76825

76826

76827

76828

robin102
30-10-2023, 23:22
Duży skuter to tylko jak się nie ma motocykla. Przy motocyklu skuter jako uzypełnienie czyli 250-400 cm. Nie mając motocykla to ze skuterem też bym szedł na maxa czyli np T-maxa 560 lub Honda ADV X

krzysztofz24
31-10-2023, 00:17
No i cały pomysł na skuter poszedł w pizdu. Siedzac sobie na kanapię zagduję do żony w kwestii skuterka. Pokazuję Burgmana, Syma, Silver Winga również. I co słyszę? Skuter to obciach. Ma być motocykl. A, że lpesza półwka naszego związku sponsoruje w znaczącej części zakup nowego "sprzęta" to muszę się przestawić.(...)

Do Czestochowy na kolanach za taka zone dziekowac:-D.

A tak powazniej, skuter z racji konstrukcji jezdzi gorzej niz motocykl a juz duuuzy skuter to taki troche wybryk natury. Kiepskie prowadzenei przy wiekszych predkosciach i w zakretach, a znika z racji rozmiarow cala zaleta "normalnych skuterkow 125-300cm3.
Skuter 125, czy 250 to jak najbardziej sensowny pojazd, do miasta, na zakupy, cos zalatwic, wokol komina.
Ale takie ogromne skutery, to wypaczaaj caly sens porecznego skuterka. Udaja motocykle niby zachowujac zalety skuterow. Tylko ze kiepsko udaja motocykle i stracily zalety skuterow...

robin102
31-10-2023, 01:00
No się kolega dobrze ożenił :-).

Tymczasem.... zbieram się od negocjacji z żoną dwutygodniowego wyskoku na Korsykę.
Wpadłem na podobny włoski chytry plan w czerwcu, końcem maja startuje z Warszawy, z Bilean na południe do Caorle czyli północ Włoch. W Warszawie nocleg i jakby ktoś dołącyzć miał chęć to fajnie, jak nie to cisne solówkę. Tak na tydzień max wyjazd W Caorle noclegi, bo mam znajomych i z kilkasetek zrobienia po okolicy.. Wiem,z e nie dam rady, wiem ze ponad robinowe siły i mentalność i słaby stan psychiczny, ale po prostu muszę odjebać coś ta głupiego żeby potem nie żałował.
Jakby ktoś był chętny z Warszawy czy okolic dalszych to spotkanie w Warszawie na ul Kochanowskiego 5.
Jazda będzie bezpieczna nie za szybka, ale energiczne 1250 km dzielimy na 3 odcinki

Cornelson
31-10-2023, 23:38
Wpisałem sobie w google "najlepszy motocykl do podróżowania we dwie osoby".
Wyskoczyły same krowy. FJR1300, Pan European czy R1200GT tudzież K1300GT. Roczniki co najwyżej 2010 miesczą się w budżecie, ale większość to raczej kilka lat wstecz. A miało być tak pięknie, miał być skuterek. Te baby, tylko mieszają w głowie :)
76849

!AGresT
01-11-2023, 07:33
Te baby, tylko mieszają w głowie :)

Baby są fajne. Twoja to potwierdza.

bogdi64
01-11-2023, 13:15
Wpisałem sobie w google "najlepszy motocykl do podróżowania we dwie osoby".
Wyskoczyły same krowy. FJR1300, Pan European czy R1200GT tudzież K1300GT. Roczniki co najwyżej 2010 miesczą się w budżecie, ale większość to raczej kilka lat wstecz. A miało być tak pięknie, miał być skuterek. Te baby, tylko mieszają w głowie :)
76849

Nie tak źle, mógł Ci wyskoczyć - trajka goldasa ;), w tym budżecie masz Honda Deauville

robin102
01-11-2023, 15:40
Nie tak źle, mógł Ci wyskoczyć - trajka goldasa ;), w tym budżecie masz Honda Deauville
Honda Vfr 800 Crossruner będzie ciekawszym wyborem i budżetu styknie prawie

robin102
02-11-2023, 00:05
Jeszcze TDM 900 do jazdy we dwoje bardzo się nada i spokojnie w budżecie z ostatnich lat produkcji 2010-2011 znajdziesz

bogdi64
02-11-2023, 14:20
A odnośnie żon, to na skuter nie siadała ze mną nigdy, to kupiłem Shadow, żona powiedziała, że jest piękny (motocykl oczywiście) i że będzie jeździć jak będzie oparcie - kupiłem oparcie.
Gdy kupiłem NC, stwierdziła, że wygodniejszy, tylko kufer ją w plecy uwiera, więc kupiłem oparcie, a gdy przewiozłem skuterem, to powiedziała, że ten dla niej najwygodniejszy, już sam kupiłem oparcie.
Shadow już jest bez oparcia, w NC nie zdejmuję bo zostaną dziury w kufrze, teraz już się boję kupować jakikolwiek motocykl.

Cornelson
02-11-2023, 15:14
Tak bywa z żonami. :) szczerze mam mętlik w głowie. Bo vfr zawsze mi się podobała, ale w ostatniej odsłonie. Nie wiem jak pozycja, czy nie zbyt sportowa. Jak wpisałem w przeglądarce vfr 800 pojawił mi się crossrunner i tu myśli podążyły znów w kierunku nc750. TDM900 fajna ale wizualnie trąci myszką. Takie mam odczucie. Może warto chwilę poczekać, dozbierać i kupić vos świeższego. Żeby nie jeździć do warsztatu co chwilę. Także ma topie pozostaje vfr800, nc 750 i chyba fjr1300. W każdym widzę jakieś za i przeciw.
Oczywiście miałem myśl by kupić Integrę i przekonać żonę że to trochę bardziej zabudowany motocykl, ale nawet mnie średnio się podoba.
Temat aktualny, ale chyba musi poczekać parę miesięcy.

bogdi64
02-11-2023, 16:00
Kolega z hondy powiedział mi kiedyś, że VFR to fajny motocykl i jak go kupię to na pewno będzie miał wyższą wypłatę przy serwisowaniu ;), też mi się podoba, ale mimo że lubię kolegę to jednak wybrałem NC, teraz to tracę na ewentualną kawę u mnie

robin102
02-11-2023, 22:20
Temat aktualny, ale chyba musi poczekać parę miesięcy.

Czas kupowania motocykla oby trwał jak najdłużej, bo to naprawdę fajny czas. Człowiek się jara jak dziecko, znajomych zaraża :) coś tam przy okazji się do edukuje
, pozna nowego, bo potem to już tylko jeżdżenie zostaje. ;)
.TDM w wersji black edition z ostatnich lat produkcji naprawdę nieźle wygląda i jeździ jeszcze lepiej . Nie bez powodu ceny niemal z kosmosu. FJR 1300 to motocykl z gatunku tych na których się kończy, albo na GS od razu omijając po drodze zawracanie sobie głowy ;)
UUważam, że nie należy dublować motocykli jeśli ma się szanse na posiadanie więcej niż jednego. Taki F800GS stworzył by Ci zupełnie inne możliwości podróżowania, w inne miejsca, innymi drogami i to na spokojnie we dwie osoby, a solo to już w ogóle piękny temat w teren, znacznie lepszy niż gs 1200.

robin102
04-11-2023, 00:16
Fju fju, prosze, prosze przebój rynkowy, a jednak unowocześniają, poprawiają, mocy dodają, kurde znów mi klina zabili , może by jednak Tigera 900 https://www.scigacz.pl/Triumph,Tiger,900,GT,GT,Pro,i,Rally,Pro,2024,opis, zdjecia,dane,techniczne,ceny,Nowe,wcielenie,malych ,tygrysow,48540.html?fbclid=IwAR3ZKKyMrtTi7wiNsVGb 8jB9xnI8FjbecSsJfbLtSw5vl6JYJ8s2iTMUwVc.

Cornelson
04-11-2023, 00:50
Czas zkupów naszedł :) Zanabyłem sobie do mojej małej xsr wydech Zard-a i klamki Gilles-a. ***** biedę, jak mawia mój kumpel.
A Triumph musiał coś wypuścić po tym jak chyba BMW, odświeżyło swoje gs-y.
Wydech kupiony od gościa, który CP2 po mt-07 wsadził do quada. Teraz ma 3 trampki. Dwa streety (nie pamiętam numerków) i Truxtona. Pozazdrościć bogatemu i młodemu

Kojocisko
04-11-2023, 12:01
Jest odświeżona 900tka Triumpha.

robin102
04-11-2023, 12:11
Jeszcze tak Ci pomarudzę przy sobocie :)
Jeśli jesteś zadowolonym userem mt07 bardzo udanego w sumie motocykla w wersji co nazwy zapomniałem to wydaje się naturalną drogą zmiana na mt09 w wersji fazer i nawet GT. Motocykl wszystko mający do jazdy z żoną bliżej i dalej.....lokalnie mam dwoch znajomków ujeżdżających te te mt09 i to walących dziesiątki tys km po Europie. Marcin to w 5 lat ponad 80 tys km przejechał i ten rok 2023 poświęcił na szukanie i zakup następcy. W poszukiwanich zaszedł tak wysoko, że kupił nową multistrade V4 , bo wszystko inne czym testowo jeździł nie kusiło aż tak aby na coś zmienić po tym obudowanym w owiewki mt09. Dopiero multistrada rzuciła go na kolana :)
Czas zkupów naszedł :) Zanabyłem sobie do mojej małej xsr wydech Zard-a i klamki Gilles-a. ***** biedę, jak mawia mój kumpel.
A Triumph musiał coś wypuścić po tym jak chyba BMW, odświeżyło swoje gs-y.
Wydech kupiony od gościa, który CP2 po mt-07 wsadził do quada. Teraz ma 3 trampki. Dwa streety (nie pamiętam numerków) i Truxtona. Pozazdrościć bogatemu i młodemu

Jest odświeżona 900tka Triumpha.
Będzie, będzie. Właśnie wczoraj w salonie Triumpha w Walencji mi sprzedawca powiedział aby poczekać z zakupem, bo naprawdę będzie na bogato. Ja odrzucałem Tigera z powodu tych 95 KM , co nawet nowa Honda Transalp 750 prezentuje lepszy stosunek mocy do masy, no ale teraz są już trzy cyfry wyrażające moc 108 KM, więc to dużo zmienia ;) , a i masa motocykla też spadła. Jak mówią tu w Hiszpanii cena ma być bardzo dobra .
Od 12.600 tys Euro za podstawową wersję.
..........
PS.
Wiatr mam tu taki w Walencji, że przewraca motocykle na parkingach, ludzie wychodzą rano i płaczą. ...... Śmieszna sprawa, ale GS się nie przewrócił :)

bogdi64
04-11-2023, 14:09
Co rok w listopadzie "kończę" sezon i robię podsumowanie przebiegu.

Shadow, to nie wiem po co ją mam ;), jakiś dziwny sentyment, przyjemność ze sporadycznych krótkich spacerów i zawsze przy nim coś można zrobić ;) - 560 km

76969

Vision, miał nim jeździć młodszy syn i jeździł robiąc łącznie 3 km, więc przypomniałem sobie o królu miasta, korków, taniej eksploatacji i mistrza załadunku, worek cementu, worek ziemi nie stanowi problemów przy transporcie - 567 km

76970

Nc - został do turystyki, a w tym roku wyszło skromnie - 2000, może przyszły rok będzie bardziej łaskawy ;)

76971

X-max - to mój podstawowy środek komunikacji i czasami pojazd do przewożenia żony - 5936

76972

Sezon zakończony, łącznie 9036, można rozpocząć nowy :) X-max stoi z brzegu garażu gotowy

krzysztofz24
04-11-2023, 16:15
Eeee Panocku, nie czas jeszcze kończyć sezon. Pogoda w miarę łaskawa, te 10 stopni na plusie można trafić (gorzej z suchością;-) )
Ja przeważnie koło 15 listopada odstawiałem, ale coś czuję że w tym roku przeciagne do grudnia.

Stanowczo za mało na Shadow:-);-)

robin102
04-11-2023, 19:52
Ledwo 5 tankowań i 1200 km w Polsce na Speedzie i sezon mi się urwał dramatycznie na końcu sierpnia, a potem wyjazd do Hiszpanii gdzie musze zostać. Jakby było normalnie w życiu to 2-3 tys jak co roku by pykło :(

Cornelson
04-11-2023, 20:19
Jeszcze tak Ci pomarudzę przy sobocie :)
Nie marudzisz, chętnie czytam Wasze sugetie. Co do MT to chyba piszesz o modelu Tracer?

robin102
04-11-2023, 22:32
Nie marudzisz, chętnie czytam Wasze sugetie. Co do MT to chyba piszesz o modelu Tracer?
Tak,, tak Tracer , .....ech skleroza

krzysztofz24
04-11-2023, 23:24
Sprzed 2-3 tygodni, jesienne jazdy.

76975

I z dzis. Lisci przybywa. Dopoki sa, dopóty jest jazda.
Ale tak zmarzlem mimo 10 stopni, ze na dzialce mimo zakonczenia jazdy stopien zmarzniecia nie zmniejszal sie:-)

76976

.

robin102
05-11-2023, 12:55
Taka refleksja ;)
Chodząc tu po tej Hiszpanii po salonach motocyklowych, wchodząc i wychodząc wielokrotnie, bo co innego można tu robić :) Zrobiłem sobie ranking marek z kryterium jak największej, najbogatszej oferty różnych motocykli, przemyślanej oferty. I to taki ranking z natury, wchodzisz i widzisz i myślisz o kierwa, ale tego stoi full i na każdym można posiedzieć.
1. Ducati mają modele pod każde potrzeby i wymysły od dziecka do starucha. Oby kasę mieć.
2.Triumph mądrze zbudowana oferta modelowa, ale brak sportowych :(
3. Bmw, brak modeli "dziwnych" niszowych, ale mimo to co mają przygarniają sporo klientów.
4. Honda, jest wszystko, ale jakieś takie jakby nie Hondowe.
5. Yamaha, jest wszystko i nawet ponad, ale jakość, wykonanie odstrasza. Za ścianą salon Zontes z lepiej wykonanymi motocyklami
6. KTM, fajna oferta modelowa, ale z definicji niszowa, no i ładne to nie jest. Może fajnie jeżdżą ? Jeden mi nawet w oko wpadł . Ktm 890 Adventure. Jeździ tego modelu sporo, ale najwięcej na ulicach widze 1290
7. Suzuki, no tylko usiąść i płakać. Hayabusa i V-strom 1050 i w zasadzie koniec, chociaż Hayka prezencję ma jak Mercedes jakiś, wielkie to to i konkretne moto..
8. Kawasaki, kurde nie dotarłem do żadnego salonu, ale z obserwacji ulic widzę, że Versys 1000 całkiem się tu przyjął i to chyba najbardziej widoczny współczesny motocykl japoński na ulicach Walencji.
.
Taka mała uwaga do refleksji, że salony marek japońskich są tu takie jakby zrobione od niechcenia, budżetowo, tak jakby producenci japońscy chcieli tu być, ale sprzedawać dużo to już niekoniecznie :(

Kojocisko
05-11-2023, 13:13
Pójdź jeszcze do BMW :-)

robin102
05-11-2023, 13:32
Pójdź jeszcze do BMW :-)
Wysokie miejsce trzecie. Na podium ;)

Kojocisko
05-11-2023, 15:51
W dzisiejszych czasach cruiser 1800ccm jest chyba niszowy?
W zasadzie 1250RS i 1250RT teraz też są niszowe, choć 10-15 la lat temu nie były.
Ciekawe, że producenci europejscy po latach odbudowali swoją pozycję, a wielka czwórka jakoś ma słabsze pomysły. Choć...

Honda z Africą, Transalpem, serią 650 tek i Golwingiem daje radę. + nowy fireblade.
Suzuki buduje nową ofertę wokół nowego silnika.
Yamaha - imo Tenerą i Tracerami stoi.
O Kawasaki nigdy nic nie wiedziałem.

Mam wrażenie (nie chce mi się sprawdzać), że europejscy producenci celują w bardziej zamożnych klientów, jak się szuka motocykla za rozsądniejsze pieniądze, to raczej japonia...

Więc może nie jest tak źle?

Cornelson
05-11-2023, 16:22
Z takich czy innych powodów byłem w 3 salonach Yamahy. Kraków i Olsztyn lekki dramat. Salony niemal w barakch. Motocykle upchane. Żeby wsiąść trzeba przestawić. Łódź inna bajka ale to multidealer. Przynajmniej w Krakowie BMW ma salony o dwie półki wyżej. Kawasaki i Honda gdzieś tak po środku. Jeszcze jest jeden multisalon gdzie jest włoszczyzna. Fajnie ale opinie tragiczne.

robin102
05-11-2023, 19:35
Z takich czy innych powodów byłem w 3 salonach Yamahy. Kraków i Olsztyn lekki dramat. Salony niemal w barakch. Motocykle upchane. Żeby wsiąść trzeba przestawić. Łódź inna bajka ale to multidealer. Przynajmniej w Krakowie BMW ma salony o dwie półki wyżej. Kawasaki i Honda gdzieś tak po środku. Jeszcze jest jeden multisalon gdzie jest włoszczyzna. Fajnie ale opinie tragiczne.

Tu też wiele salonów wolną przestrzenią nie grzeszy, ale to raczej z chęci wyeksponowania wszystkiego co maja w ofercie. Zadziwiające jest co innego. W kraju ludzie czekają czasem miesiącami na motocykle, a tu kurde jak o coś zapytam to albo jest na stanie, albo max kilka dni. Najfajniejsza obsługa u Ducati, a u Triumpha dramat.

jurkarol
05-11-2023, 19:54
W Krakowie sa nawet niebylejakie salony HD + Royal Enfield, i Moto guzzi.
Czyli jak ktoś chce klasyka to akurat

robin102
05-11-2023, 22:02
W zasadzie 1250RS i 1250RT teraz też są niszowe, choć 10-15 la lat temu nie były.
Co racja to racja słowo niszowe nie teges mi weszło. Coś bardziej miałem na myśli, że motocykle bardzo zdefiniowane i bardzo przycelowane do klienta.

Mam wrażenie (nie chce mi się sprawdzać), że europejscy producenci celują w bardziej zamożnych klientów, jak się szuka motocykla za rozsądniejsze pieniądze, to raczej japonia...

Więc może nie jest tak źle?

Chyba to tak zawsze było, że japońskie były tańsze, a europejskie przewartościowane ;) ..... nawet w tych najbardziej złotych czasach japońskie to one tańsze były

Kojocisko
06-11-2023, 00:21
W zasadzie w latach 80,90 i na początku XXiw to mieliśmy Japonię, egzotykę Ducatii, Moto Guzzi oraz BMW w swojej własnej klasie.
Pozycja KTM, Triumpha, Ducati to XXIw. Więc trudno było powiedzieć, że były drogie, bo de facto nie istniały na masowym rynku.

robin102
06-11-2023, 01:18
W zasadzie w latach 80,90 i na początku XXiw to mieliśmy Japonię, egzotykę Ducatii, Moto Guzzi oraz BMW w swojej własnej klasie.
Pozycja KTM, Triumpha, Ducati to XXIw. Więc trudno było powiedzieć, że były drogie, bo de facto nie istniały na masowym rynku.
Tzn na polskim rynku te europejskie marki totalnie nie istniały. Doprecyzujmy to, jak i to, że wtedy w latach 80 nie istniał rynek zagranicznych konstrukcji w naszym kraju. Nawet nie wiem czy jakieś przedstawicielstwo było zagranicznego koncernu motocyklowego.
Jak byliśmy w dooopie to wspomnę, że wtedy w 82 roku w Białymstoku 300 tys mieście były 3 motocykle zagraniczne :) Chopper pięknie ulepiony na HD mod chyba WLA cudnie zrobiony, jedna honda 750 coś podobnego do późniejszej CB seven fifty oraz Moto Guzzi 850 Le Mans Pana Sławka. Od tamtego motocykla zaczęła się moja miłość do MG i gonienie czerwonego króliczka z uszami na boki wystawionymi. Miałem okazje pogazować te MG, posiedzieć na nim i nawet swoją czerwoną jawe 350 parkować obok :) Wtedy MG na każdym robił niesamowite wrażenie 80 KM i na liczniku pokazywał dwi paczki. No niestety pan Sławek przypłacił życiem za te MG. Przy prędkości cyrka 170 km przeciął na pół furmankę :(

bogdi64
06-11-2023, 16:48
Mogę tylko napisać, sezon motocyklowy rozpoczęty ;)
Nawet nie wiem czy jakieś przedstawicielstwo było zagranicznego koncernu motocyklowego - - Jawa, Mz, pierwsze "próby" to we Wrocławiu był Mińsk, później miniaturowy salon Yamaha (zrobiony w garażu), pokazywano go w wiadomościach (chwalę się, kupowałem u nich Yamaha RX100), przypuszczam, że o autoryzacji nie było mowy, bo trafiały się u nich też Suzuki, w praktyce zaopatrywał prywatne szkoły jazdy, nie mogę sobie przypomnieć, która z firm miała pierwszy autoryzowany punt, chyba pierwszy był Suzuki jako dokładka w salonie samochodowym tej marki powstałym po PZM, to było troszkę już zachodu z dużymi przestrzeniami

Kojocisko
06-11-2023, 22:36
Dzisiaj u kolegi w warsztacie sprawdziłem cenę nowego wału do R1300GS.
Po 80kkm trzeba wydać 4150zł na nowy wał (+ usługa). Gdyby był to łańcuch, to by się wydało ze 2500zł na trzy zestawy napędowe. I to na raty.
Podobno nowy GS jeździ genialnie, ale takie pomysły serwisowe są dla mnie chore. Choć zakładam, że obecny GS to zakup na wiele lat, to cieszę się, że inne firmy też robią motocykle ADV.

Cornelson
06-11-2023, 23:43
Z innej beczki, jest tu ktoś z Dolnego Śląska?

robin102
06-11-2023, 23:48
Po 80kkm trzeba wydać 4150zł na nowy wał (+ usługa). Gdyby był to łańcuch, to by się wydało ze 2500zł na trzy zestawy napędowe. I to na raty.
Podobno nowy GS jeździ genialnie, ale takie pomysły serwisowe są dla mnie chore. Choć zakładam, że obecny GS to zakup na wiele lat, to cieszę się, że inne firmy też robią motocykle ADV.

W wała z tym wałem robią. Od skrajności w skrajność. Najpierw wały w GS nie miały możliwości wymiany w przekładni oleju, bo miała byc wieczna wraz z olejem, teraz wał ma interwał wymianowy :D
Nie dajmy się zwariować Bardzo Marce Wymyślnej :D
Ps.
Migawka w D700 obliczona jest konstrukcyjnie na 150.000 cykli pracy.
Moj D700 ma 470.000 :D klapnięć drugi moj D700 ma 670.000 :D klapnięć, trzeci mam tylko 130.000 ale chodzi u mnie na zapasie w torbie.

Podobno strach iść na jazdę testową nowym Gesem 1300, bo tak fajno jeździ :)

krzysztofz24
06-11-2023, 23:53
W dzisiejszych czasach cruiser 1800ccm jest chyba niszowy?
(...)

Cruisery/chopery ogolnie sa niszowe w Europie, kroluja w Stanach i troche a Australi. Azjatyckie rynki pomine bo sa dosyc specyficzne.
A co do tego cruisera BMW 1800 to nie wroze mu sukcesu rynkowego. Z jednej strony kawal maszyny z poteznym silnikiem, na masa i "poteznosc" moze spokojnei z njciezszymi Harleyami konkurowac.
Ale jest jedno male ale, ktorego inzynierowie nie przeskocza. I wcale nei chodzi o wystajace cylindry ze ograniczaj przechyly w zakretach wzgledem V2, bo takimi motocyklami sie tak nie jezdzi.
Ale ten silnik przeszkadza w jednej istotnej i to bardzo istotnej rzeczy dla cruisera i jego "way of life on the road". Nie da sie zamocowac spacerowek i jezdzic z nogami do przodu.
No nie ma bata:-). I co to za cruiser/choper gdzie nie mozna jechac z nogami do przodu...
Tak pozycja jest wygodna, ale jednak nei da sie bardziej dac podnozkow do przodu a o spcerowkach mozna zapomniec.

robin102
06-11-2023, 23:54
Mogę tylko napisać, sezon motocyklowy rozpoczęty ;)
Nawet nie wiem czy jakieś przedstawicielstwo było zagranicznego koncernu motocyklowego - - Jawa, Mz, pierwsze "próby" to we Wrocławiu był Mińsk, później miniaturowy salon Yamaha (zrobiony w garażu), pokazywano go w wiadomościach (chwalę się, kupowałem u nich Yamaha RX100), przypuszczam, że o autoryzacji nie było mowy, bo trafiały się u nich też Suzuki, w praktyce zaopatrywał prywatne szkoły jazdy, nie mogę sobie przypomnieć, która z firm miała pierwszy autoryzowany punt, chyba pierwszy był Suzuki jako dokładka w salonie samochodowym tej marki powstałym po PZM, to było troszkę już zachodu z dużymi przestrzeniami
U mnie na Podlasiu też Suzuki miało jako pierwsze salon i ASO. Do dziś najlepszy salon i ASO że ludzie z całej Polski tu po motocykle przyjeżdżają, a warszawscy na serwisy obowiązkowe do Białegostoku jeżdźą.

krzysztofz24
07-11-2023, 00:06

Co to za jakas dziwna akcja z tym walem napedowym do wymiany? Juz drugi raz o tym chyba wspominasz, jakbys mogl jakos rozwinac temat.
Z zalozenia wal kardana jest wieczny i bezobslugowy poza okresowa wymiana oleju.
Mialem VF 1100S na wale i 130 tys przebiegu jak sprzedawalem a wal po prostu dzialal.

Ze niby BMW pozazdroscilo producentom z lancuchami i taki skok na kase robi, zeby oryginalne waly od nich kupowac:-)?
I jeszcze jak to sobie skalkulowali;-) bo 4150zl = powiedzmy 900-1000 zl za wymiane po 80kkm. To najlepszy lancuch D.I.D najmocniejszy starcza spokojnie na minimum 40 kkm w mocnym sprzecie, zakladajac dynamiczna jazde. Lancuch plus zebatki 1200-1400, wymiana 300-400zl Czyli 40 tys za 1500-1800zl.
To za 80kkm na lancuchu placimy 3000-3600zl vs okolo 5000tys za wal BMW. A lancuch ma mniejsze straty mocy (choc ofc trzeba go smarowac, lub dac scotoilier).

Zreszta co to za akcja dziwna wogole. To BMW na wale sprzed 10 lat ma go na zawsze praktycznie, do samego konca a te najnowsze BMW maja miec tylko na 80 tys:shock:???
Gdzie tu sens i logika, wizerunek marki itp.
Wydziwiaja i cos czuje ze sie z tego rakiem wycofaja, tak jak wycofali sie z zabierania korka spustowego i ze olej to na cale zycie walu.

bogdi64
07-11-2023, 20:33

melduję się :)

co do BMW 1800, dwóch moich znajomych ma, to jest prestiż, wygląd, cena no i jest to BMW ;)

robin102
07-11-2023, 21:42
Tak z innej beczki. Oglądałem dziś na żywo na ulicy ten skuter Honda Wing. Panie Boże co za koszmarek. Twoja żona Cię uratowała :)

robin102
07-11-2023, 23:00
Przymierzałem się dziś do Ducati DesertTX V2 950 112 KM o Panie co za czołg :) mimo tego pierwszego wrażenia motocykl poręczny i bardzo ergonomicznie opracowany.
Podobno go szykują na króla w klasie ADV .... w średniej lasie ADV raczej ..... niestety jest to jedyny motocykl od Ducati który wizualnie nic a nic mi nie podchodzi.

Cornelson
08-11-2023, 00:47

co do BMW 1800, dwóch moich znajomych ma, to jest prestiż, wygląd, cena no i jest to BMW ;)

Szukałem miejscówki pod zlot, ale już znalazłem (tak mi się wydaje) :)

robin102
08-11-2023, 14:50

Motocykl ma wielkie wzięcie na rynku. W kolejkach się po niego stoi. Nie są mu potrzebne żadne spacerówki i inne wysuwane do przodu podnóżki, bo to typowe moto dla MiECIA i nie będą nim jeździć dotychczasowi userzy Virago, Dragstara czy Intrudera z 1986 roku, bo Ci jeżdżą, a te BMW to tak na defiladę po mieście, na kawę z żona czy dziewczyną i aby w garażu stał i nobilitował właściciela.
Pięknie zrobiona rzecz acz moim długim nogom przeszkadzają cylindry, są za blisko.
.
To jest tak drogie, że nawet w bogatej Hiszpanii na ulicy widziałem tylko raz.

krzysztofz24
08-11-2023, 16:58
Taa, takie wziecie ze zawojuje rynek jak ten cruiser BMW co to w Bondzie gral. A chwila...;-)

I pozycja podnzokow w sprzetach a'la Harley to swietosc. Czy spacerowki czy podesty, w kazdym razie chodzi o to zeby bylo bardziej do przodu niz kat prosty w kolanie. A w tym BMW jest noga w kolanie nawet leciutko od tylu cofnieta od kata prostego.

No ale jak dla Miecia, bardzo majetnego Mieczysława:-), to jak najbardziej.

Kojocisko
08-11-2023, 17:56
W tej branży już dawno nie ma świętości. Jest tylko lepsze czy gorsze granie na sentymentach.
Polecam relacje Simpsona z Świata Motocykli z targów EICMA
IMO tak optymistycznie:
Honda: https://fb.watch/obqaMj9Ttq/
Yamaha: https://fb.watch/obqcA7uR-O/
Triumph: https://fb.watch/obqdFvxbXh/
Suzuki: https://fb.watch/obqetLR1Um/

I patrzcie na to: https://swiatmotocykli.pl/motocykle/kove-800x-adventure-informacje-zdjecia/?fbclid=IwAR24gq3MQ_ysf_O-n-XrF5teOmx7I8iFGE50g1mBnb9TjX4m6XCgkpaGZX0
Ładne i rozsądne.

robin102
08-11-2023, 21:54
W tej branży już dawno nie ma świętości. Jest tylko lepsze czy gorsze granie na sentymentach.
Polecam relacje Simpsona z Świata Motocykli z targów EICMA
IMO tak optymistycznie:
Honda: https://fb.watch/obqaMj9Ttq/
Yamaha: https://fb.watch/obqcA7uR-O/
Triumph: https://fb.watch/obqdFvxbXh/
Suzuki: https://fb.watch/obqetLR1Um/

I patrzcie na to: https://swiatmotocykli.pl/motocykle/kove-800x-adventure-informacje-zdjecia/?fbclid=IwAR24gq3MQ_ysf_O-n-XrF5teOmx7I8iFGE50g1mBnb9TjX4m6XCgkpaGZX0
Ładne i rozsądne.

Nawet lubię te relacje Andrzeja.
.
Nie wytrzymuje tutaj bez motocykla i z obserwacji ulicznych wypatrzyłem sobie wypożyczalnie u Chińczyków chyba chiński motocykl biorę na sobotę VOUGE 300 RALLY :)

Mus spróbować jak coś takiego jeździ czy jeździ tak dobrze jak wygląda w biało niebieskim malowaniu normalnie jak jakieś małe BMW :)

https://vogespain.es/modelos/300-rally/
Zarezerwowałem taki na sobotę :)

Cornelson
09-11-2023, 02:24
Sesja kończąca sezon
77068

bogdi64
09-11-2023, 16:26
Jakie zakończenie sezonu ? i jeszcze zaczął krzyczeć - ZMIEŃ OLEJ !!!

77079
77080

Cornelson
09-11-2023, 19:14
Dwa dni temu mnie strasznie wypiździało. Było jakieś 7-8 stopni.

Cornelson
09-11-2023, 20:37
A miał ktoś styczność z MG Norge? Breva?

robin102
09-11-2023, 22:06
A miał ktoś styczność z MG Norge? Breva?

Norge ciut dziwadło, ale Breva piękny temat do jazdy ewe dwoje. Dość trwały, prosty w serwisie motocykl. Problematyczny w zakupie z ABS, bo tylko ostatnie roczniki miały w każdym a poprzednie lata to rzadki temat. Motocykl przepiękny i wygodny. Sziedziałem pare razy, nawet wczoraj, bo tu stoi w salonie Breva 1200 Sport . Można się oślinić oglądając, dotykając, ale 6500 Euro :(
Taki mój króliczek co go gonię od 40at, więc proszę nie rób mi tego :)

!AGresT
10-11-2023, 08:04
Ten brak ABSu wielokrotnie mnie powstrzymał przed zakupem. Breva jest fajna jako jednoosobowe wozidełko w wersji 750. 1200 to jednak Stelvio. To mój króliczek. Gdyby mnie było stać, to nawet wzrost by mnie nie powstrzymał.

robin102
10-11-2023, 12:30
Ten brak ABSu wielokrotnie mnie powstrzymał przed zakupem. Breva jest fajna jako jednoosobowe wozidełko w wersji 750. 1200 to jednak Stelvio. To mój króliczek. Gdyby mnie było stać, to nawet wzrost by mnie nie powstrzymał.
Ja mam jednak odpuszczone MG. Za dużo korków od olei spuszczania i wlewania. Nawet myślałem o V850tt ale poza kozackim wyglądem do on słaby. Silnikowo i skrzyniowo troche historycznie zrobiony. Dobrej lux zadbanej Brevy z ABS w stanie 10/10 nie idzie kupić, a też boksera już miałem, a to bardzo bliski gibający się na boki motocykl :)
.
U mnie na placu boju w plany zakupowe Multistrada 950 lub Tiger 900 wkradł się niestety trzeci zawodnik. :)
Gdzie dwóch się bije trzeci korzysta.
Nigdy nie myślałem , że się skłonię w kierunku KTM, ale model KTM 890 Adventure mnie chwycił i to bardzo. No kurde nie widzę wad poza mniej porywającym jakościowo wykonaniem. Leciutki silny Twin o byczym momencie obrotowym i wysoki idealny w dosiadzie. Podobno się cholery psują, no ale tu w grę tylko zakup nowego na działalność będzie.

patronat
13-11-2023, 16:00
W mojej branży to Yamahy się psuły a nie KTMy. Daj mu serwis i nie będzie problemów. Bajecznie prowadzący się motocykl. Jedyny jaki biorę pod uwagę z kategorii drogowych.

Cornelson
13-11-2023, 19:14
A oto cytat z jednaj z grup.
„Moi drodzy, poszukuję użytkowników i posiadaczy Panigale V4R.
Motocykl kupiłem w tym roku od Liberty Motors w Piasecznie.
Sytuacja jest taka, że tarcze sprzęgła się zużyły po 4,500 km. Sprzęgło się ślizga na każdym biegu, motocykl nie przyśpieszza.
Czy wy również macie podobne doświadczenia eksploatacji sprzęgła ?
Serwis w Piasecznie ocenia sytuację jako normalną, twierdzi, że ten sprzęt ma prawo do tak krótkiego przebiegu i szybkiej eksploatacji sprzęgła, nadmienię, że nie strzelałem z niego oraz nie paliłem gumy, użytkowałem płynnie, nie trzymałem ręki na sprzęgle. Wymiana sprzęgła kosztuje 3 tyś zł. Motocyklem poruszałem się po mieście, byłem 2 razy na torze.
Piszę tutaj ponieważ chciałbym poznać Wasze doświadczenia w tym temacie, jeśli chodzi o użytkowanie tego motocykla na drogach publicznych i torze, w trybie mieszanym.
W serwisie zostałem zapytany czy jeżdzę zbyt gwałtownie lub ostro, odparłem, że nie, a kolejnym pytaniem było to czy nie jeżdzę zbyt płynnie. Na początku rozmowy, padło stwierdzenie ze strony serwisanta, że 4,5 tyś km to dość mało na to sprzęgło, natomiast po jakimś czasie stwierdził, że jak na ten sprzęt jest to i tak bardzo dużo...
Jak to jest u Was?? Ile km robicie do kolejnej wymiany tarcz sprzęgłowych.
Z tego co wiem, szybka eksploatacja tych części może wynikać z różnych przyczyn, natomiast ja nie będąc mechanikiem nie jestem w stanie tego ocenić sam.”

robin102
13-11-2023, 21:32
I dlatego sprzedałem Bmw, bo się podobno psują jak cholera, przez 4 lata nic mi się nie zepsuło, ale wiadomo, że się psują :D
.
Tu w Walencji tak co szósty, siódmy poważny motocykl na ulicy to Ducati, a Hiszpanie to niestety ludzie wygodnie żyjący, nie leniwi, ale wygodni. Nie kupowali by tych psujów jakby trzeba się z tym bujać jak w tej bajce internetowej z grupy przytoczonej, napisanej najpewniej przez jakiegoś bota lub małolata.
.
Internet już dawno przestał być źródłem jedynie prawdziwej wiedzy, szambo po pachy, a młodzi dalej tam szukają rozwiązania wszystkich życiowych problemów od wyboru teściowej, posła czy motocykla :( .

W mojej branży to Yamahy się psuły a nie KTMy. Daj mu serwis i nie będzie problemów. Bajecznie prowadzący się motocykl. Jedyny jaki biorę pod uwagę z kategorii drogowych.. No właśnie jak z KTM psują się :D poszedłem tu do salonu no ten teges trochę dziadostwo, a warsztat przy salonie to Panie Boże uchowaj u tego KTMa. Syf, brud jak lumpowni jakiejś. Kupa wyczynowych rozkręconych w proch i jeden 1290 jakby nowy w serwisowaniu mieli.
W Polsce psują ;) się Katy ? Pytam w kontekście modelu 890 Adv, może masz obiektywną obiektywnie opinię ?

A oto cytat z jednaj z grup.
„Moi drodzy, poszukuję użytkowników i posiadaczy Panigale V4R.
Motocykl kupiłem w tym roku od Liberty Motors w Piasecznie.
Sytuacja jest taka, że tarcze sprzęgła się zużyły po 4,500 km. Sprzęgło się ślizga na każdym biegu, motocykl nie przyśpieszza.
Czy wy również macie podobne doświadczenia eksploatacji sprzęgła ?
Serwis w Piasecznie ocenia sytuację jako normalną, twierdzi, że ten sprzęt ma prawo do tak krótkiego przebiegu i szybkiej eksploatacji sprzęgła, nadmienię, że nie strzelałem z niego oraz nie paliłem gumy, użytkowałem płynnie, nie trzymałem ręki na sprzęgle. Wymiana sprzęgła kosztuje 3 tyś zł. Motocyklem poruszałem się po mieście, byłem 2 razy na torze.
Piszę tutaj ponieważ chciałbym poznać Wasze doświadczenia w tym temacie, jeśli chodzi o użytkowanie tego motocykla na drogach publicznych i torze, w trybie mieszanym.
W serwisie zostałem zapytany czy jeżdzę zbyt gwałtownie lub ostro, odparłem, że nie, a kolejnym pytaniem było to czy nie jeżdzę zbyt płynnie. Na początku rozmowy, padło stwierdzenie ze strony serwisanta, że 4,5 tyś km to dość mało na to sprzęgło, natomiast po jakimś czasie stwierdził, że jak na ten sprzęt jest to i tak bardzo dużo...
Jak to jest u Was?? Ile km robicie do kolejnej wymiany tarcz sprzęgłowych.
Z tego co wiem, szybka eksploatacja tych części może wynikać z różnych przyczyn, natomiast ja nie będąc mechanikiem nie jestem w stanie tego ocenić sam.”

Kojocisko
13-11-2023, 22:54
AFAIK KTM ma w Polsce (i podobno nie tylko) pewien problem z jakością sprzedaży i serwisu.
A jak się wejdzie na dowolna grupę, to wszystko się psuje, bo o tym głównie ludzie piszą.
Mój kolega z Belgii ma 890 i nie narzeka, znam tez dwa 1290. Jeden z awarią alternatora w drodze do Dakaru - naprawiony w po drodze we Francji.
Ale juz Husqarna w Polsce 3 miesiące czekała na części (to KTM jest).
Internet jest niezłym źrodłem wiedzy, trzeba tylko umieć korzystać i mieć minimalną wiedzę dziedzinową.

A BMW, to ty Robin głównie pucowałeś a nie jeździłeś. Co się miało psuć :-)

Ciągle sobie oglądam nowego GS'a 1300. I coś w tym jest, że on nie budzi wizualnie takich emocji jak 1250. A za to zmodernizowana Africa Twin Adventure Sports zdecydowanie budzi emocje. Teraz bym chyba Africę wybrał z tej dwójki.

!AGresT
14-11-2023, 07:21
A za to zmodernizowana Africa Twin Adventure Sports zdecydowanie budzi emocje.

Oj tak...

Cornelson
14-11-2023, 07:31
Małolat raczej nie, gość zamiacil zdjęcie i telefon do siebie bo chyba jest w kropce z tym V4. No ale w marce premium raczej serwis będzie drogi.
Swoją drogą mi dwa razy autoryzowany serwis nie przekręcił baku po przeglądzie w xsr.

patronat
14-11-2023, 08:37
890 nie znam. Ale podliczyłem moje „endurowe”. Miałem ich 8, ostatni czeka w garażu na nowego właściciela. Ma 10 lat i nigdy nie zawiódł. Zresztą Kojot na nim jeździł. Zasadniczo oprócz zużywania się napędów czy łożysk w kołach nic się z tym sprzętem nigdy nie działo. Serwis wg zaleceń i po sprawie.

robin102
15-11-2023, 12:25
890 nie znam. Ale podliczyłem moje „endurowe”. Miałem ich 8, ostatni czeka w garażu na nowego właściciela. Ma 10 lat i nigdy nie zawiódł. Zresztą Kojot na nim jeździł. Zasadniczo oprócz zużywania się napędów czy łożysk w kołach nic się z tym sprzętem nigdy nie działo. Serwis wg zaleceń i po sprawie.
Czyli tak normalnie, czyli jak dbasz tak masz :) ...... Tutaj KTM Duke 690 to częsty motocykl panów policjantów, a KTM 390 chyba ADV to motocykl pań policjantek, więc gdzieś to muszą serwisować. Wcześniej parę lat temu w służbie najczęściej Honda NX 700 i 750 była.
Swoją drogą bardzo mądre wybory do policji, a nie jak u nas ćwierćtonowe drogie BMW.

krzysztofz24
18-11-2023, 02:38
Ehh, dzisiaj w Wawie byl ledwo powyzej zera i snieg z deszczem padal. Chyba koniec sezonu, jakos nie bardzo widze zeby mogl byc sucho i kolo 10 stopni...:roll:
A umowilem sie wstepnei z mechanikie mna wymiane oleju i klockow z tylu, chyba deczko zmarzne:mrgreen:

Ostatnio mailem takie troche "zabawne zdarzenie", ktore utwierdzilo mnei w przekonaniu ze jestem motocyklista z krwi i kosci (tu by sie przydala emotka "duma=proud", ale forum takiej nie ma;-).
Otoz siedzac przed biurkiem na krzesle biurowym w domu , jakos tak podwinalem prawa noge, chcialem sie przesunac do drukarki i duzy paluch u prawej nogi mi sie wkrecil jakos pod kolko a ta oslonke kolka i sobie jeszcze po nim przejechalem:-)
Ałłłłła!!! Pol paznokcia sobie zdjalem i do krwi rozcialem, to naprawde bolalo.
Leze sobie potem w nocy w lozeczku a ten palec tak mnie napier...la ze nie moge usnac:shock:. Mysle sobie, nieee no nie mozna zlamac takiego wielkiegogo palucha nawet jak sie po nim krzeslem ze soba przejezdza, pewnie moze jakis mega stluczony.

I uwaga, jak mi mysl przychodzi do glowy: Dobrze ze to prawa, to przynajmniej nie od zmiany biegow:mrgreen:

Cornelson
18-11-2023, 14:03
Fakt dobrze, że prawa stopa.
Fla nas kilka lat temu pracował chłopak, który za młodu brał udział w zawodach motocrosowych. Opowiadał, że pewnego razu z ojcem trenowali w lesie. On jechał pierwszy. Po chwili się zorientował, że nie ma ojca za nim. Wrócił a ten przygnieciony do drzewa prze moto. Noga trzymała się tylko na skórze. Żeby mogło zabrać go pogotowie, ojca wiózł chwilę do najbliższej drogi, gdzie mogło dojechać pogotowie. Finalnie senior nie ma nogi. Może być gorzej
Nie komentowaliście wyboru motultour.
Dla mnie bardzo kontrowersyjny wybór. Wybrano młodych mężczyzn. Czyżby, ze względu na przewidywane trudności?

krzysztofz24
18-11-2023, 14:58
I tak trochę dziwnie, że nie opublikowano tych zwycięskich filmów...
Czy może są gdzieś dostępne?
Bo ten materiał oficjalny o wygranych widziałem, o filmach które wygrały nic tam nie było.

Cornelson
18-11-2023, 19:33
Gdzieś bylo. Nie wiem co kierowało wyborem poza, jak pisałem, wiekiem i płcią. Jeżeli film miał być kryterium, naprawdę byli sporo lepszych. Choćby Celofana. Co ciekawe są tam goście (w jury), którzy fotografują zawodowo.

krzysztofz24
18-11-2023, 19:50
Gdzieś bylo. Nie wiem co kierowało wyborem poza, jak pisałem, wiekiem i płcią. Jeżeli film miał być kryterium, naprawdę byli sporo lepszych. Choćby Celofana. Co ciekawe są tam goście (w jury), którzy fotografują zawodowo.

Jestes pewien że gdzieś było, dałbyś radę znaleźć?
Ofc jeśli to nie problem.

Ja jak obejrzałem ten filmik o rozstrzygnięciu konkursu, to chwilę szukałem tych filmików i nie znalazłem...

robin102
18-11-2023, 20:26
Dla motocyklistów bez palca do zmiany biegów przecież są skutery :D
.
a tym czasem ktoś sprzedaje włoski motocykl co przejechał 120 tys km. Jak to możliwe ;) Zerknijcie
https://m.olx.pl/d/oferta/moto-guzzi-breva-moto-guzzi-breva-1200-CID5-IDXqmc9.html?fbclid=IwAR39MEZq1IgfUR3XruMEvuxnHYoo AGgQfUJ6lXDQf1uQ-P5XZKLNUmRBgtc

Cornelson
18-11-2023, 22:06
Jestes pewien że gdzieś było, dałbyś radę znaleźć?
Ofc jeśli to nie problem.

Ja jak obejrzałem ten filmik o rozstrzygnięciu konkursu, to chwilę szukałem tych filmików i nie znalazłem...

Są na stronie motultour
https://motultour.pl/ameryka-pld-tour

krzysztofz24
18-11-2023, 23:28
Są na stronie motultour
https://motultour.pl/ameryka-pld-tour

Ale chyba wyglada nto ze trzeba sobie tam zalozyc konto i sie zalogowac zeby te filmiki obejrzec?
Bo szukam, klikam i nie ma...no albo nie ogarniam, co tez moze byc:grin:

EDIT:
Dobra, ogarnolem, ogladam.

EDIT 2:
Obejrzalem, filmy nie sa zle. Na pewno celofan nie mial gorszego. Widze, ze dwoch strazakow wygralo...moze tak sobie jury zalozylo ze chca ludzi co na pewno beda umieli wspoldzialac w zespole. A "mundurowi" maja to niejako we krwi.
Filmy jak filmy, kilka zdjec m isie bardzo spodobalo. Autentyczne motocyklowo-forograficzne perelki.

robin102
19-11-2023, 12:22
Oj tak...
Poczytałem o tej nowej AT 1100. Ciekawy kierunek te radary ten teges. Może za 10 lat to będą standardy dla bezpieczeństwa. Na plus, że skrócono długość motocykla i rozstaw osi. Na minus wzrost masy :(. Litości, litości czy naprawdę nikt nie umie dziś przy tych materiałach i technikach projektowania zdjąć z nowszego modelu z 5 kg zamiast mu dokładać 3 kg. A może to jest tak że producenci tak naprawdę to w dooooopie mają motocyklistów i nawet takich z kręgu adv, bo przecież z 95% tych pojazdów będzie zawsze po asfalcie jeździć, wiec te 5% niech się męczy z masą całkowitą, gdzie zakała się bikera jak zwykle u Japończyków na 75 kg :D Waży ktoś z Was 75 kg ??? :D Ja nawet ważę 78 :)
A bełkot marketingowy internetowy to już całkiem. Wzrost momentu obrotowego do imponujących 112 Nm , hmmmmm to mój Triumph z ćwierćwiecznym rodowodem silnika wykręca 111 Nm z mniejszej pojemności więc taka to i nowoczesność. Gdyby to było 125-140 Nm no mogło by zaimponować

!AGresT
19-11-2023, 17:34
Zawsze mnie zastanawiało, że motocykl musi dwieście kilo ważyć, a maluch miał poniżej sześciuset.
Ja ważę 76, choć zdarzyło mi się cztery lata temu zejść do 63, przy wzroście 176.

robin102
19-11-2023, 20:19
Zawsze mnie zastanawiało, że motocykl musi dwieście kilo ważyć, a maluch miał poniżej sześciuset.
Ja ważę 76, choć zdarzyło mi się cztery lata temu zejść do 63, przy wzroście 176.
To jesteś idealny biker na japońskie. Ja bardziej na niemieckie, bo oni na 178 cm projektują i 78 kg :)
Te magiczne 200 kg strasznie dużo. Patrzy się na motocykl i co tam może tyle ważyć.

robin102
20-11-2023, 13:45
Ciągle sobie oglądam nowego GS'a 1300. I coś w tym jest, że on nie budzi wizualnie takich emocji jak 1250. A za to zmodernizowana Africa Twin Adventure Sports zdecydowanie budzi emocje. Teraz bym chyba Africę wybrał z tej dwójki.
Aj tam, aj tam nie budzi. Budzi budzi. Bardzo współczesny motocykl, a my już mniej współcześni ;) Z każdym GS-em tak było, że starszy był podobno lepszy :D Tak było z wodniakiem 1200, że fujjj , że z plastiku i w ogóle lipa, a motocykl jeździ i ładniejszy od tych na ostatnich olejakowych silnikach.
.
Ciekawe dwie sprawy, że z generacji GSa na GSa przechodzą ciągle te tandetne manetki szybko się zużywające, wycierające od rękawic i ten przewodni-przedni motyw wodny :)

https://images90.fotosik.pl/695/88cc9cc4c85b68ea.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/88cc9cc4c85b68ea)

Cornelson
21-11-2023, 00:43
Jest jakiś niedrogi prostownik by doładować aku podczas zimowania? W sumie 4 sprzęty, wolałbym co jakiś czas doładować niż na wiosnę wymieniać aku.
Wracająć fo motultour i filmów to nr 1 fajny, dowcipny. 2 taki sobie, 3 to nie film w sumie tylko monolog przerwany zdjęciami. Może jest coś w tych strażakach.
Tak czy inaczejh jako nagrodę pocieszenia mam dostać plecak pełen chemi motocyklowej motula. To akurat w konkursie z Motogenem było.
Zdjęcie, bo trzeba czasem coś "puścić" w eter.
77393

robin102
21-11-2023, 00:58
Nie ma niedrogi i skuteczny prostownik. Jak masz kilka pojazdów to kup CTEK 5.0 MX z funkcją RECOND.

patronat
21-11-2023, 09:20
Mam, potwierdzam. Świetny. Ma też ładowanie AGM.

Cornelson
21-11-2023, 09:54
Dzięki, jak zobaczyłem odp myślałem, że piszecie o czymś za miliony. Popełniłem lata temu błąd kupując coś w lidlu co nie było naładować nic, nawet aku skuterka 50 cm. RECOND używacie?

patronat
21-11-2023, 11:49
Tak, ale tylko przy mocno rozładowanym aku. Teraz robiłem , moto stał od marca nieruszany. Jednakowoż wymiana aku dała znacznie lepsze rezultaty :)
PS
Aku mnie 90 PLN kosztował, więc ten teges...

Kojocisko
21-11-2023, 11:50
Potwierdzam, też używam CTEK 5.0 MX. I zainstalowałem pod siedzeniem cetekowe gniazdo, więc podpinanie jest dziecinnie łatwe.
https://allegro.pl/oferta/ctek-comfort-connect-eyelet-m8-zlacze-56-261-11954052661?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax&ev_campaign_id=17997574267&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAx_GqBhBQEiwAlDNAZoPjPJ8qfEYx1c-9K7djUhF_zZqdSywoCQPhmm1CmCink-NPa53zGhoC46YQAvD_BwE

robin102
21-11-2023, 11:54
Dzięki, jak zobaczyłem odp myślałem, że piszecie o czymś za miliony. Popełniłem lata temu błąd kupując coś w lidlu co nie było naładować nic, nawet aku skuterka 50 cm. RECOND używacie?
Tak, tak używam Recond kilka razy w roku, bo to jedyna możliwość doprowadzenia elektrolitu do właściwego zagęszczenia, tym samym zapobiegamy zasiarczeniu co bardzo przedłuża żywotność akumulatorów nie mówiąc o o ich porządnej wydajności. Ładowarkami bez Recond szkoda sobie głowę zawracać, bo to są tylko doładowywarki , a nie ładowarki. Mam tego Cteka od wejścia na rynek, w zasadzie już drugi egzemplarz czyli sporo lat. Utrzymuje nim 6-7 akumulatorów w pojazdach i domowych. Tak, że ten teges lata doświadczeń i pomiarów za mną :)

bogdi64
21-11-2023, 19:27
używam
http://stef-pol.com/wpcproduct/est-507-12v15a/
i innego nie chcę :), a wiele ich było, na aledrogo nawet taniej ;), tam gdzie inne sobie nie poradziły ten ratował sytuację
ps: po za tym patriotom jestem

krzysztofz24
22-11-2023, 02:13
używam
i innego nie chcę :), a wiele ich było, na aledrogo nawet taniej ;), tam gdzie inne sobie nie poradziły ten ratował sytuację

Dobry, prosty model.
Ja mam starszy:-)

40-letni, około 2 razu większy, polski, komunistyczny, nieautomatyczny tylko full manual z przełącznikiem 6/12V i prądem ładowania regulowanym przyciskami 0.5, 1, 1,5, 2. Czyli można ładować prądem 0,5 a jak samochodowy, Aku to wcisnąć wszystkie naraz.
Działa świetnie, to po co mi nowy.

Trzeba tylko zaplanować ładowanie i zerknąć kontrolnie. Tu się nic nie wyłączy, będzie szło aż do wygotowania;-)

Lubię takie rzeczy, porządnie zrobione i działają niemal wiecznie.

robin102
22-11-2023, 12:46
używam
Ale to ma tylko 1A wydajności w praktyce, więc ładowanie trwa wiecznie, niskie napięcie czyli limiter uniemożliwia doprowadzenie do kontrolowanego gazowania i zagęszczenia elektrolitu. Tak naprawdę to są szkodnicze ;) urządzonka za relatywnie całkiem niemałe pieniądze w stosunku do żadnych możliwości.
ładowanie akumulatorów do 17 Ah, więc tylko motocyklowe, do kosiarki jakiejś też

Cornelson

TDM 900 w wersji BLACK EDITION całkiem fajnie wygląda i te dwa duże kotły po 450 cm3 łanie grzmocą ...... w tym egzemplarzu z ulicy szpetnie wyglada tylko kanapa, bo czymś pokryta, jakaś matą antypoślizgową.

Duży Twin na dwa duże cylindry to najwłaściwszy układ silnika do motocykli, tak kiedyś sądzono :)

(https://forum.nikoniarze.pl/members/73256-Cornelson)https://images89.fotosik.pl/696/5543d39dbf273fbb.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/5543d39dbf273fbb)

https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/statusicon/user-offline.png

bogdi64
22-11-2023, 17:07
Ale to ma tylko 1A wydajności w praktyce, więc ładowanie trwa wiecznie, niskie napięcie czyli limiter uniemożliwia doprowadzenie do kontrolowanego gazowania i zagęszczenia elektrolitu. Tak naprawdę to są szkodnicze ;) urządzonka za relatywnie całkiem niemałe pieniądze w stosunku do żadnych możliwości.
ładowanie akumulatorów do 17 Ah, więc tylko motocyklowe, do kosiarki jakiejś też

Cornelson

TDM 900 w wersji BLACK EDITION całkiem fajnie wygląda i te dwa duże kotły po 450 cm3 łanie grzmocą ...... w tym egzemplarzu z ulicy szpetnie wyglada tylko kanapa, bo czymś pokryta, jakaś matą antypoślizgową.

Duży Twin na dwa duże cylindry to najwłaściwszy układ silnika do motocykli, tak kiedyś sądzono :)

(https://forum.nikoniarze.pl/members/73256-Cornelson)https://images89.fotosik.pl/696/5543d39dbf273fbb.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/5543d39dbf273fbb)

https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/statusicon/user-offline.png

działa i ratuje 7 motocykli od kilku lat ;), kilka upadków na ziemię i wieczne pożyczanie sąsiadom, po za tym nie trzeba pamiętać aby go odłączać ... - motocykle nie narzekają

robin102
22-11-2023, 17:20
Wierzę, wierzę tylko przy takiej ilossci własnych pojazdów jest sens mieć ambitniejsza ładowarkę

Wierzę, wierzę tylko przy takiej ilości własnych pojazdów jest sens mieć ambitniejsza ładowarkę co i samochody obleci i opóźnia utratę sprawności akumulatorów.

Wierzę, wierzę tylko przy takiej ilości własnych pojazdów jest sens mieć ambitniejsza ładowarkę co i samochody obleci i opóźnia utratę sprawności akumulatorów.

bogdi64
22-11-2023, 19:04
Wierzę, wierzę tylko przy takiej ilossci własnych pojazdów jest sens mieć ambitniejsza ładowarkę

lepsze jest wrogiem dobrego, syn mówił to samo, w między czasie był lidl, bosch i kilka innych, dziś są na odpadach elektronicznych i korzysta z mojej, a nawet kupił dugą taką samą :), nasz POLSKI produkt tworzony przez ludzi z byłego Bestera

robin102
22-11-2023, 20:00
To tylko akumulatory za 150 zł więc w sumie żaden temat., chyba, że jest ich dużo i trzeba wymieniać, więc im żywot przedłużałem.

.................................................. .................................................. ......................
.
ALE ALE mam grubszą rozkminkę i liczę na doradę, poradę.

Zdecydowałem się po nowym roku na zakup KTM 890 ADVENTURE i

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/ktm/ktm-890-adventure-2023.html

Aktualnie wydeptuje ścieżki w temacie realizacji, ale sam sprzedawca taki trochę znajomy znajomego mego syna zasiał ziarno niepewności czy może nie lepiej by było w tej samej kasie, a okazuje się że nawet kupić mógłby tanie motocykl bliźniaczy ale bardziej terenowy czyli HUSQVARNA NORDEN 901

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/husqvana/husqvarna_norden_901_22.html

Sporo korzystniejszych detali do jazdy w terenie których w sumie może nawet nie docenię na pierwszym takim motocyklu. Przecież na dobrą sprawę to w terenie nie jeździłem i też nie mam w planie pokonywanie żwirowni, brodów czy jakiegoś błota specjalnie przygotowanego do topienia motocykli ciężkich.

Ten zakup będzie jeżdżony i to z 5-10 tys rocznie, bo to będzie mój pojazd użytkowy, w pewnym sensie zastępujący samochód i nawet używany trochę do pracy. 80% przebiegu miasto, ale trasy i teren też będzie. Trasy to najczęściej będą słabej jakości asfalty, ale autostrady też.

I takie pytanie co spędza sen z powiek, czy to się w ogóle w trasę na 200-300 km nada na tych dużych kołach ?

Kojocisko
22-11-2023, 20:40
Afrykanie na dużych kołach tłuką tysiące kilometrów i nie płaczą. Kolega z Belgii używa tego KTM tylko na asfalcie i jest bardzo zadowolony. Nordena widziałem na szkoleniu enduro. Na włoski TET dojechał na kołach, więc się da. Ale chyba jednak lepiej mniej uterenowiony w twojej sytuacji.

robin102
22-11-2023, 21:30
Afrykanie na dużych kołach tłuką tysiące kilometrów i nie płaczą. Kolega z Belgii używa tego KTM tylko na asfalcie i jest bardzo zadowolony. Nordena widziałem na szkoleniu enduro. Na włoski TET dojechał na kołach, więc się da. Ale chyba jednak lepiej mniej uterenowiony w twojej sytuacji.
A jest jakaś opcja aby podpytać na jakich oponach jeździ Belg ? Fabryczne ? Dużo tym motorem przejechał już ?? Coś sie psuło
.
Chyba niepotrzebnie dałem sobie fachowcom od prawdziwego terenu zawrócić głowe tą kosiarką ;)

krzysztofz24
23-11-2023, 02:57
Jak pracowałem w tym sklepie motocyklowym, zorientowanym na motocros, gdzie słowo enduro było obraźliwe;-).
Jak to mówili...a, cross to ma tor można jechać a enduro to kiełbasa i ognisko:-D

Ogólnie Husqvarna to sprzęty stricte crossowe, wyczynowe. Trochę bardziej cywilnych modeli też mają.
Ale ich doświadczenie z szosa jest nikłe.
KTM oprócz tego że robi motocykle cross i enduro, to jeszcze szosowe. Ma większą gamę modeli, części i serwis są łatwiej dostępne.
Ja bym wolał zdecydowanie KTM jeśli to ma być "cywilny" motocykl.

patronat
23-11-2023, 12:49
KTM i Huska w enduro się nie różnią wiele. Inny zawias z tyłu, dwie szkoły kłócące się co lepsze. Silnik i przód na 100% to będzie to samo. Ja wolałem KTM ze względu na kolor ciuchów posiadanych. Serio. Poza tym nie podobał mi sie przedni błotnik w Husce. No i do KTMa możesz dokupić toster wypalający napis KTM a do Huski chyba nie :)

A tak serio wybierz ten który Ci się bardziej podoba. Mój głos na KTMa bo lampa Huski dla mnie nie do przyjęcia jest. Technicznie to bliźniaki są na 99%.

robin102
23-11-2023, 13:00
To będzie motocykl dla listonosza :) , czyli funkcjonalnie taki lepszy, nowocześniejszy V-strom, stosunkowo lekki, wysoki w dosiadzie, z mocnym piecem co by w mieście dynamicznie szedł i trochę tak konstrukcyjnie przygotowany pod trudniejszy żywot. Jak ja stał tak ja wsiadł i pajechał :). Takie będzie jego przeznaczenie.
Wolę KTM 890, bo to pierwszy w pocie czoła wypracowany własny pomysł, a mi w głowie niepotrzebnie tą Huską zawrócili. Ona brzydka na 102. Czytam i oglądam filmy to w teren lepsza, ale KTM też niezgorszy z właściwym kierownikiem :)

Aż się wierzyć nie chce, że ludzie tak jeżdżą tym.

https://youtu.be/VeVfVfYdsZ0?si=aPX4pTfOe-nwgV8c

patronat
23-11-2023, 13:13
To będzie motocykl dla listonosza :) , czyli funkcjonalnie taki lepszy, nowocześniejszy V-strom, stosunkowo lekki, wysoki w dosiadzie, z mocnym piecem co by w mieście dynamicznie szedł i trochę tak konstrukcyjnie przygotowany pod trudniejszy żywot. Jak ja stał tak ja wsiadł i pajechał :). Takie będzie jego przeznaczenie.
Wolę KTM 890, bo to pierwszy w pocie czoła wypracowany własny pomysł, a mi w głowie niepotrzebnie tą Huską zawrócili. Ona brzydka na 102. Czytam i oglądam filmy to w teren lepsza, ale KTM też niezgorszy z właściwym kierownikiem :)

Aż się wierzyć nie chce, że ludzie tak jeżdżą tym.

https://youtu.be/VeVfVfYdsZ0?si=aPX4pTfOe-nwgV8c

To nie jest zwykły ludź. On jest nawet bardzo niezwykły. A po naszemu masz Kuraka:

https://www.youtube.com/watch?v=rg0sgvLRSsM

Cornelson
23-11-2023, 13:22
robin102 ten film widziałeś?
https://www.youtube.com/watch?v=zK-qK1TgigI

robin102
23-11-2023, 17:10
@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) ten film widziałeś?
https://www.youtube.com/watch?v=zK-qK1TgigI
Nie widziałem filmu, dzięki bardzo. Utwierdziłem się we właściwym wyborze moto do miejskiej dżungli i za miasto. Straszny wagowy blamaż bmw :( .......jeździłem tą bemką na testowej jeździe, czuć było masę, ale te 248 kg rozwala system :D czy to nie jest więcej od dużego GSa wcześniejszych edycji ??

robin102
23-11-2023, 18:25
Nie no skandal do rzecznika praw konsumenta aby klientowi po 1500 km wyłączać tryby jazdy. Uszy i oczy przecieram.
ps
jeszcze to sobie obejrzałem i jasne , że robinowi starczy zwykła wersja , bo i tak nie wykorzysta sprzęta, a w życiu :D
https://youtu.be/nLCREJusx0I?si=G_Zt-MnF94OieC1o

bogdi64
23-11-2023, 18:29
Nie no skandal do rzecznika praw konsumenta aby klientowi po 1500 km wyłączać tryby jazdy. Uszy i oczy przecieram.

dlatego dwóch moich znajomych fanów KTM, zrezygnowało z tej firmy

!AGresT
23-11-2023, 19:58
Pewnie znacie, na FB Endurak666 fajne filmiki ma.

Cornelson
23-11-2023, 22:03
Tryby jazdy po tych 1500 km wchodzą w skład abonamentu czy jednorazowo trzeba wybulić?

robin102
23-11-2023, 22:42
Tryby jazdy po tych 1500 km wchodzą w skład abonamentu czy jednorazowo trzeba wybulić?
Jednorazowa opłata po 1500 km, ale tylko czekać aż wymyśla tryb np do jazdy we dwie osoby i chcąc jeździć z dziewczyną czy żoną trzeba będzie wysłać SMS za 6,5 +Vat za każde 100 km.
Aż poszedłem po piwo takiego bulwersa złapałem.

bogdi64
23-11-2023, 23:07
a nie wierzyłeś, ONI już tak trzy lata wstecz powoli wprowadzali, aż wprowadzili, mój syn się już na to załapał, dlatego też sprzedał "normalnego" KTM, teraz ma tylko enduro, które na razie nie jest tym objęte
Tak jak pisałem, moich dwóch znajomych fanów KTM, skończyli na trampku i afryce.

robin102
24-11-2023, 19:00
a nie wierzyłeś, ONI już tak trzy lata wstecz powoli wprowadzali, aż wprowadzili, mój syn się już na to załapał, dlatego też sprzedał "normalnego" KTM, teraz ma tylko enduro, które na razie nie jest tym objęte
Tak jak pisałem, moich dwóch znajomych fanów KTM, skończyli na trampku i afryce.
Po tym producencie widać w Walencji po ich salonach, że coś tam z kasą nie bangla, albo z dbałością o wizerunek firmy.

https://images90.fotosik.pl/695/16fdf8642e3bd4f9.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/16fdf8642e3bd4f9)

https://images89.fotosik.pl/697/86f07793997997e3.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/86f07793997997e3)

https://images92.fotosik.pl/697/905c1a47b64ebead.jpg (https://images92.fotosik.pl/697/905c1a47b64ebead.jpg)

bogdi64
25-11-2023, 11:41
A ty się dziwisz, Szwedzki właściciel, który odkupił udziały od Niemców, musi się dzielić z Indiami i jeździć do fabryki do innego kraju, więc czego nie rozumiesz ? ;)

robin102
25-11-2023, 12:48
A ty się dziwisz, Szwedzki właściciel, który odkupił udziały od Niemców, musi się dzielić z Indiami i jeździć do fabryki do innego kraju, więc czego nie rozumiesz ? ;)
Taki nerw ambicjonalny mnie wziął na KTM, że znów zacząłem myśleć o nowym TransAlpie 750, będzie taniej najmniej ze 2 tys Euro. Wielkość fajna, niska masa hondy, pozycja pasuje, tylko kurła te 92 KM trochę przeraża, że tak mało ;)
Ten Nowy TransAlp 750 to też taki motocykl dla listonosza, tani w wykonaniu z oglądu wnikliwego jakość jak KTMa. Trampek nowy to takie mądre rozwinięcie Suzuki V-strom 650.

Cornelson
25-11-2023, 14:16
Na kanale "Łowcy niewygód" bdb mówią o DL800de. Niewiele droższy od hondy. Teraz też dostępna wersja bardziej szosowa bez "de". Mniejsze koło z przodu, brak trybu gravel ale cena też perę tysi mniejsza. No i zawias chyba beż regulacji. Za to silnik ponoć cud malina. Jeździłem wersją de przez jakąś godzinę i przy moim nikczemnym wzroście dało się ogarnąć.

bogdi64
25-11-2023, 14:45
. Wielkość fajna, niska masa hondy, pozycja pasuje, tylko kurła te 92 KM trochę przeraża, że tak mało ;)
Ten Nowy TransAlp 750 to też taki motocykl dla listonosza, tani w wykonaniu z oglądu wnikliwego jakość jak KTMa. Trampek nowy to takie mądre rozwinięcie Suzuki V-strom 650.

oj grzeszysz i tworzysz teorie spiskowe

robin102
25-11-2023, 18:15
oj grzeszysz i tworzysz teorie spiskowe
Oj tam oj tam teorie spiskowe. Dwa ostatnie motocykle moje zawiesiły mi wysoko poprzeczkę :D Jeden mega wygodny i bezpieczny, drugi szalenie dynamiczny i niesamowicie jeżdżący i poręczny. Chciało by się teraz co by gorzej nie było pod żadnym względem :)

Na kanale "Łowcy niewygód" bdb mówią o DL800de. Niewiele droższy od hondy. Teraz też dostępna wersja bardziej szosowa bez "de". Mniejsze koło z przodu, brak trybu gravel ale cena też perę tysi mniejsza. No i zawias chyba beż regulacji. Za to silnik ponoć cud malina. Jeździłem wersją de przez jakąś godzinę i przy moim nikczemnym wzroście dało się ogarnąć.
To mówisz, że historia by mi zatoczyła koło od Suzuki do Suzuki :) Byłem nie raz w salonie :) . Salonik skromniutki jak na ponad milionowe miasto Walencja, mniejszy niż w Białymstoku :D Suzuki to tu jakaś niszowa marka ;)

Oglądałem, przymierzałem się. Nieszczęściem obok stoi stary V-strom 1050 tzn nowa edycja i ten wersja 800 jest przy nim tak tani w jakości materiałów i projektu, że widać to przez zaparowane okulary. Generalnie brzydki motocykl, moim okiem. Brzydszy jak dla mnie od KTM 890, po prostu żadnej myśli przewodniej przy projekcie tego Stroma 800 nie było. Ulepić, dolepić coś, potem dwa koła pod spód wsadzić :( Nigdy nie mówię nigdy :) Puki co zostaję z myślami o KTM, chyba, że coś nie zagra to kupuje TransAlpa 750 . Honda jest dużo lżejsza od Strom 800 chyba 20 kg, a to robi mega różnicę dla takiego herbatnika bez bicepsów jak ja.

https://images92.fotosik.pl/697/b12a2505aac58c10.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b12a2505aac58c10)

krzysztofz24
25-11-2023, 20:48
O prostownikach bylo niedawno.
Prosze, najlepszy prostownik na swiecie, dla prawdziwych mezczyzn a nie lalusiow;-) co to musza miec automat i z mikroporocesorem ktory kontroluje prad ladowania.
Liczy sie tylko full manual i skill jak ladowac. Starszy ode mnie bo rocznik 1977 a chodzi jak zly:-)
Naladuje wszystko, co do niego podpiac.

Swoje przeszedl, w rodzinie od pokolen.
77497

1977, swoje kosztowal. bo az 2100zl:grin:
77498

I ladowanko po wyjeciu aku i wstawieniu moto pod pokrowiec.
77499

Kojocisko
25-11-2023, 22:17
Tak Krzysiu, Li-ion sobie tym naładuj :-).
Akumulatory się zmieniają, chemia ogniw się zmienia. AGM'a ładujesz inaczej niż typowy akumulator kwasowy.
Każdy rodzaj ogniw ma inną charakterystykę ładowania. Siedzę w tym od ... 30lat.
Nowoczesne ładowarki typu Cetek to rozsądne narzędzie.
Prawdziwi facecie nie używają kluczy dynamometrycznych, pras do łożysk, etc..

robin102
25-11-2023, 22:25
Taki stary prostownik ma fajną cechę czyli brak limitera napięciowego. W ostatniej fazie ładowania doprowadza akumulator do silnego gazowania. Na zaciskach mamy wtedy przy tradycyjnym kawsiaku 15,6 V przy AGM nawet 16 V . Trochę niech pogazuje i wyłączamy ładowanie. Takie gazowanie doprowadza do zagęszczenia elektrolitu do nominalnych wartości gęstości jak w nowym akumulatorze . Niestety przy dzisiejszych akumulatorach cienkopłytowych czyli robionych z gównolitu oby mniej ołowiu zużyć użytkowanie takich prostowników raczej pod bacznym nadzorem i z aku wyjętym z pojazdu. Niejednemu już przyczynił się do pożaru.
Dlatego do współczesnych akumulatorów i współcześnie obsługujących ich użytkowników wymyślono procesorowe bezpieczne ładowarki które wyposażono w funkcje Recond aby można było zrobić to samo z akumulatorem co starym prostownikiem czyli pod kontrolą podwyższyć wysoko napięcie ładowania aby doprowadzić do silnego gazowania i zagęścić elektrolit. Tak w uproszczeniu działa Recond w droższych ładowarkach typu Ctek 5.0. Zagęszczenie elektrolitu do max nominalna wartości jest tożsame z naładowanie akumulatora na przysłowiowy full :)

bogdi64
25-11-2023, 22:54
O prostownikach bylo niedawno.
Prosze, najlepszy prostownik na swiecie, dla prawdziwych mezczyzn a nie lalusiow;-) co to musza miec automat i z mikroporocesorem ktory kontroluje prad ladowania.
Liczy sie tylko full manual i skill jak ladowac. Starszy ode mnie bo rocznik 1977 a chodzi jak zly:-)
Naladuje wszystko, co do niego podpiac.

Swoje przeszedl, w rodzinie od pokolen.
77497

1977, swoje kosztowal. bo az 2100zl:grin:
77498

I ladowanko po wyjeciu aku i wstawieniu moto pod pokrowiec.
77499

mam to samo w czarnej obudowie :), używam sporadycznie do starych aut i jako zasilacz ;)
ps: niestety prostownik selenowy został zastąpiony diodowym

robin102
25-11-2023, 23:22
pogadajmy o kufrach ze świeżym powietrzem, bo ile można o akumulatorach :)

https://images90.fotosik.pl/696/bef3d83da8e4c68b.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/bef3d83da8e4c68b)

Cornelson
25-11-2023, 23:25
W kontekście kufrów, przerabiam motorek na jednoosobowy i muszę obczaić jak montować sakwy ;)

krzysztofz24
25-11-2023, 23:36
Tak Krzysiu, Li-ion sobie tym naładuj :-)
Hmm, nie probowalem:-) Li-ion jako rozruchowy to promil zastosowania w motocyklach. Fabrycznie daja AGM, no jak ktos sie uprze to sobie zalozy Li-ion. Nawet chyba w Larssonie pare Li-ion maja. Pewnie wtedy ladowarka od smartfona;-)

Akumulatory się zmieniają, chemia ogniw się zmienia. AGM'a ładujesz inaczej niż typowy akumulator kwasowy.
Racja, wiadomo ze sie zmienia. Ale jakos od ponad 15 lat ten prostownik obsluguje moje aku motocyklowe AGM

Prawdziwi facecie nie używają kluczy dynamometrycznych, pras do łożysk, etc..
I maja udar w łapie zamiast w wiertarce:-)

Taki stary prostownik ma fajną cechę czyli brak limitera napięciowego. W ostatniej fazie ładowania doprowadza akumulator do silnego gazowania. Na zaciskach mamy wtedy przy tradycyjnym kawsiaku 15,6 V przy AGM nawet 16 V . Trochę niech pogazuje i wyłączamy ładowanie. Takie gazowanie doprowadza do zagęszczenia elektrolitu do nominalnych wartości gęstości jak w nowym akumulatorze . Niestety przy dzisiejszych akumulatorach cienkopłytowych czyli robionych z gównolitu oby mniej ołowiu zużyć użytkowanie takich prostowników raczej pod bacznym nadzorem i z aku wyjętym z pojazdu. Niejednemu już przyczynił się do pożaru.
Dlatego do współczesnych akumulatorów i współcześnie obsługujących ich użytkowników wymyślono procesorowe bezpieczne ładowarki które wyposażono w funkcje Recond aby można było zrobić to samo z akumulatorem co starym prostownikiem czyli pod kontrolą podwyższyć wysoko napięcie ładowania aby doprowadzić do silnego gazowania i zagęścić elektrolit. Tak w uproszczeniu działa Recond w droższych ładowarkach typu Ctek 5.0. Zagęszczenie elektrolitu do max nominalna wartości jest tożsame z naładowanie akumulatora na przysłowiowy full :)

No toz dziadek tym prostownikiem sobie wygotowal akumulator od Poloneza:-)
Kontroluje aku czy zaczyna sie robic lekko cieply. A przed ladowaniem sobie mierze napiecie takim uniwersalnym czujnikiem. co jakies tam wstepne pojecie ile mu ubylo daje.
Choc starczy przyjac, ze w zimie jak sobie stoi wyjety to co miesiac, poltora laduje mu 1/3 pojemnosci.

A wspolczesni uzytkownicy to niech sie poducza troche techniki a nie wszystko mysla ze ma byc SMART i za nich myslec.

mam to samo w czarnej obudowie :), używam sporadycznie do starych aut i jako zasilacz ;)
ps: niestety prostownik selenowy został zastąpiony diodowym

Old school never die;-)

P.s
Choc czasy sie jednak zmieniaja...2 tygodnie temu jezdzilem i juz z mysla o odstawieniu rychlym. Porzadnie rozgrzalem silnik, pare przegazowek zeby resztki wilgoci z wydechu wydmuchac.
I po prostu zgasilem. A teraz wyjalem aku i pod pokrowiec przewiewny.
A no i jeszcze jakso wczesniej umylem i nawoskowalem.

A kiedys z Jawa 350Ts to byla procedura cala. Co to keidys wyczytalem w ŚM chyba.
1. umyc i osuszyc i nawoskowac.
2. rozgrzac porzadnei silnik i na koniec kilka przegazowek.
3. bierzemy szmate i nasaczamy ja lekko olejem (ja hipol stosowalem) i smarujemy tlunik, rury wydechowe, i pokrywy silnika.
4. Na koncowke tlumika zakladamy torbe foliowa i lapiemy gumka.
5. Na koniec jak juz silnik jest prawie wystygniety, to wykrecic swiece i wlac troche oleju silnikowego (mixol czy tam inny 2T), zakrecic tylnym kolem jak moto na centralnej i na biegu, zeby rozprowadzic dobrze olej po gladzi cylindra. I na koniec jeszcze troszke oleju.
6. Wyjac akumulator a koncowki przewodw przyloczeniowych zaizolowac np tasma.
7. Pokrowiec i czekamy do wiosny.

Na wiosne to juz luzik, wymyc silnik i tlunik plus rury ekstrakcyjna, wlac benzyne do cylindrow przez otwor swiecy i zakrecic pare razy zeby olej z jesieni:-) wyplukalo.
Jeszcze kapke benzyny, wkrecic swiece - zaplon i idzie od pierwszego kopa.

I ja tak robilem:-).
Pozniej juz mi sie tylko nie chcialo silnika i tlumika olejem smarowac.

robin102
25-11-2023, 23:44
Patrzę, że w Polsce Honda TransAlp 750 w promocji nóweczka tylko 47.000 zł o Boziulku, ależ mają ofertę na ten motocykl fajną
https://www.honda.pl/motorcycles/range/adventure/xl750_transalp/specifications-and-price.html

W kontekście kufrów, przerabiam motorek na jednoosobowy i muszę obczaić jak montować sakwy ;)

Przejeżdża czasem koło miejsca gdzie siadam na kawę i ciasteczko to jak chcesz zatrzymam i zapytam jak sobie radzi z kufrem :) ... chyba skuter też ma na 1 osobowy przerobiony :)

https://images92.fotosik.pl/697/8ed9e531f3376887.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/8ed9e531f3376887)

Cornelson
26-11-2023, 00:39
A chińczyka nie chcesz? TRK702 z kuframi za 35 k w wersji x bez jeszcze taniej.
Zontes też za 30 z kuframi za 1 pln.
Honda ma fajne promki, ale jak kiedyś pytalem o CBR500R był problem z dostępnością.

robin102
26-11-2023, 01:00
Jak ja bym sie czuł na chińskim motocyklu kupionym na ostatnie lata życia :D ... Nie mógłbym umrzeć w spokoju.
A chińczyka nie chcesz? TRK702 z kuframi za 35 k w wersji x bez jeszcze taniej.
Zontes też za 30 z kuframi za 1 pln.
Honda ma fajne promki, ale jak kiedyś pytalem o CBR500R był problem z dostępnością.

bogdi64
26-11-2023, 10:58
A chciałeś kupić Indyjsko-Chińskiego ...

robin102
26-11-2023, 11:40
A chciałeś kupić Indyjsko-Chińskiego ...
A gdzie produkują nową Hondę TransAlp 750 ? :) ......w Indiach powstaje wiele modeli Triumpha, w Chinach Bmw .......co by tu jeszcze ??
Wiadomo, że w tym wieku fajniej było by mieć oryginała ;)

bogdi64
26-11-2023, 11:56
A gdzie produkują nową Hondę TransAlp 750 ? :) ......w Indiach powstaje wiele modeli Triumpha, w Chinach Bmw .......co by tu jeszcze ??
Wiadomo, że w tym wieku fajniej było by mieć oryginała ;)

to mam Honda VT600 :) i NC 700x, Vision w Wietnamie ;)
cytat z netu
"No dobrze, a czy w ikonie Japonii jest jeszcze miejsce na Japonię? Tak, w największej fabryce Hondy w tym kraju w prefekturze Kumamoto produkuje się trafiające również do Polski flagowe modele o większych pojemnościach. Są wśród nich sportowe Fireblade’y, turystyczne Gold Wingi i NT1100, adventure Africa Twin i nowy Transalp, nakedy CB1000R i nowy Hornet, cruiser Rebel 1100, a ponadto rodzina 750-tek: NC750X oraz skutery X-ADV 750 i Forza 750. Dodatkowo z japońskich zakładów przypływają do nas offroadowe CRF250R i 450R."

robin102
26-11-2023, 15:00
to mam Honda VT600 :) i NC 700x, Vision w Wietnamie ;)
cytat z netu
"No dobrze, a czy w ikonie Japonii jest jeszcze miejsce na Japonię? Tak, w największej fabryce Hondy w tym kraju w prefekturze Kumamoto produkuje się trafiające również do Polski flagowe modele o większych pojemnościach. Są wśród nich sportowe Fireblade’y, turystyczne Gold Wingi i NT1100, adventure Africa Twin i nowy Transalp, nakedy CB1000R i nowy Hornet, cruiser Rebel 1100, a ponadto rodzina 750-tek: NC750X oraz skutery X-ADV 750 i Forza 750. Dodatkowo z japońskich zakładów przypływają do nas offroadowe CRF250R i 450R."
To mi Przyjacielu zrobiłeś lepszą niedzielę :) Podpytam tu lokalnie gdzie produkowana, może w hiszpańskim salonie wiedzą, bo w polskim warszawskim nie wiedzieli :D :D :D

w Polsce rocznik 2023 cena 47.000 zł

w Hiszpanii rocznik 2023 10.500 Euro = 46.500 zł

w Niemczech rocznik 2023 9.500 Euro = 42.000 zł

znów Niemcy mają gorzej od nas ;)

bogdi64
01-12-2023, 10:16
nie udało się "zgarnąć" wyjazdu to może ktoś "zgarnie" ...
https://swiatmotocykli.pl/zgarnij-royala/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wez_udzial_w_konkursie_zgarnij_royal_ enfielda_na_cale_wakacje&utm_term=2023-12-01

krzysztofz24
01-12-2023, 15:34
Takiego Interceptora 650 to bym z checia na wakacje przytulil:-)

bogdi64
01-12-2023, 15:50
Takiego Interceptora 650 to bym z checia na wakacje przytulil:-)

to dawaj filmik, szanse większe niż w totolotku ;)

krzysztofz24
01-12-2023, 17:02
to dawaj filmik, szanse większe niż w totolotku ;)

Jak ja, nie umiem filmikow robic;-)
Moglbym napisac jakies opowiadanie jak tam chca, czemu zasluguje na tego Royala...

I pewnie bym wygral bidon na moto z napisem Royal Enfield:-).

robin102
01-12-2023, 18:12
w konkursach wszelakich trzeba brać udział, bo bardzo często poprzeczka niska niestety, a jak się nie bierze udziału to szanse spadają do zera :(

Cornelson
01-12-2023, 18:56
Własnie próbowałem wrzucić film. Limit 10MB, hmmn zdjęcia tyle mają.

robin102
01-12-2023, 19:18
Piękny ten ROYAL 650, na żywo tego modelu nie widziałem, ale, ale jak już jesteśmy przy takich gratach ;) to jest taki motocykl przy którym jak stoję, nie ważne czy na parkingu, czy w salonie nowy to jak na żaden inny chce się wsiąść na Truxtona. Co w nim jest takiego, czy może najwięcej motocykla w motocyklu , echhhh
Macie taki swój typ co to ciągnie do wsiądnięcia na niego jak na żaden inny (poza swoim)

https://images91.fotosik.pl/696/ba8fe791d188565d.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/ba8fe791d188565d)

https://images91.fotosik.pl/696/bb5a3c81e5954c94.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/bb5a3c81e5954c94)

Cornelson
01-12-2023, 19:38
Moto Guzzi V7 racer

Kojocisko
01-12-2023, 20:38
Ja bym chciał pojeździć HD WLA. Także BMW RT i RS. Ale dużo bardziej od samych motocykli, kręci mnie myślenie, gdzie można na nich pojechać.
Teraz układam plan na 19 dni w Japonii. Niestety nie na moto, ale też powinno być fajnie.

bogdi64
01-12-2023, 22:57
Ja bym chciał pojeździć HD WLA. ......

z nożnym sprzęgłem, biegami w ręce :)

krzysztofz24
03-12-2023, 02:48
W swiecie marzen i tylko w sumie na chwile to chcialbym pojezdzic jakism fajnym weteranem...anglikiem z silnkiem V. Np Vincent Black Lightning.
77624

Jakims Harleyem, takim rasowym choperem.
Kawasaki Z1300 6-cylindrowym, Yamaha V max 1200, Kawasaki H2R, Honda F6C Valkyrie...

I jak juz tak sie rozmarzylismy, to motocyklem z silnikiem gwiazdowym z samolotu:-)

!AGresT
03-12-2023, 07:16
Moto Guzzi V7 racer

Nie wiem, jak wersja racer, ale zwykła v7 strasznie mnie urzekła. A później nią pojeździłem... to było smutne doświadczenie. Odkochałem się po pierwszym kilometrze.
Miałem okazję jeździć (kiedyś) wieloma motocyklami (byłem dziennikarzem motoryzacyjnym) i nie mam takiej idee fix. Chciało by się pojeździć wszystkim. Wszystkimi, trzymając się poprawności językowej.

bogdi64
03-12-2023, 10:00
Nie wiem, jak wersja racer, ale zwykła v7 strasznie mnie urzekła. A później nią pojeździłem... to było smutne doświadczenie. Odkochałem się po pierwszym kilometrze.

miałem podobne wrażenie po wersji "uterenowionej" i jeszcze bardziej byłem zdegustowany Royal 411 :(

Cornelson
03-12-2023, 10:07
Nie wiem, jak wersja racer, ale zwykła v7 strasznie mnie urzekła. A później nią pojeździłem... to było smutne doświadczenie. Odkochałem się po pierwszym kilometrze....
Racer miał Ohlinsa ale nie wiem czy coś by to zmieniło.
Kiedyś miałem straszną chcicę na nową (modelowo) Katanę, do tego stopnia, że swój motorek wystawiłem, ale potem sobie pomyślałem jak głupi jestem. Co ja bym z litrem robił. No ale podumać zawsze można.
Kojocisko ma rację chyba. Mniejsza o to na czym a gdzie. Mnie motultour strasznie na Kirgistan nakręcił. Mieliśmy jechać z żoną ale głupek putin postanowił zmienić nam plany. Obie Ameryki też bym bardzo chetnie zwiedził. Kiedyś liznąłem tylko stany na krótkim słuzbowym wyjeździe.
I jeszcze w kwestii jazdy na wielu motocyklach. Tego jedynego zadroszczę dziennikarzom. Dobrze, że w końcu w salonach zaczęły się pojawiać demo maszyny. W końcu w Krakowie jest salon Hondy gdzie można się przejechać kilkoma maszynami. Jest Triumph, nie wiem jak w Kawasaki ale też coś mają. Yamaha chyba tylko ma jedną testówkę. Są też jakieś włoskie maszyny zgromadzone w jednym salonie. Przyznam nie byłem w HD i Royalu, ale jakoś mnie nie ciągnie.
A tak już na sam koniec tego przydługiego wpisu w garażu chciałbym tak z 5 maszyn, nie wiem kiedy bym jeździł tym wszytkim :)

bogdi64
03-12-2023, 11:20
Kiedyś miałem straszną chcicę na nową (modelowo) Katanę, do tego stopnia, że swój motorek wystawiłem, ale potem sobie pomyślałem jak głupi jestem.

A tak już na sam koniec tego przydługiego wpisu w garażu chciałbym tak z 5 maszyn, nie wiem kiedy bym jeździł tym wszytkim :)

--- trzy razy wystawiałem Shadow :)
--- miałem 6, teraz przyszedł kryzys i pozostały 4, choć piątego brakuje, tylko kiedy na tym jeździć ?

Cornelson
09-12-2023, 01:51
Jest film z motultour, pomysleć, że mogłem tam być a w zamian mam malowanie domu. Kufa....
https://www.youtube.com/watch?v=xPzyQi2j3Eo
Przynajmniej se kask kupiłem, a no i mocowanie sakw. Tak na poprawienie humoru.

robin102
10-12-2023, 23:00
Jest film z motultour, pomysleć, że mogłem tam być a w zamian mam malowanie domu. Kufa....
https://www.youtube.com/watch?v=xPzyQi2j3Eo
Przynajmniej se kask kupiłem, a no i mocowanie sakw. Tak na poprawienie humoru.
Zawsze lepiej mieć wozić w czym powietrze niż nie mieć :) Tu w Walencji każdy motocykl ADV z kuframi eleganckimi. Mają jakieś takie fajne te kufry, że dwa kaski w jeden wchodzą boczny kufer, ale z kolei tu taka moda, że kask pasażera to często taki całkiem otwarty kask bez szybki nawet, ot taki orzeszek jakby skuterowy.
Główny asortyment sklepów z akcesoriami to kaski motocyklowe i to w ogromnej większości jakiś badziew, za max 100 Euro :D
Ciekawa też sprawa, że przy tej ogromnej ilości motocykli i skuterów w ponad milionowym mieście przez 3 miesiące nie widziałem ani jednaj, jedniutkiej kraksy z udziałem motocykla, skutera. Niesamowite, jak to działa :) . Czas tu spędzam na ulicach, więc widzę :)
.
Jaki kask kupiłeś ??

Tom01
10-12-2023, 23:19
Niesamowite, jak to działa :) . Czas tu spędzam na ulicach, więc widzę :)

W sumie prosto. W Holandii, gdzie są darmowe rowery miejskie i jest ich od cholery, wypadków z udziałem rowerzystów jest bardzo mało. I odwrotnie, tam gdzie mniej rowerzystów, względna liczba wypadków jest większa. Z motocyklami jest tak samo.

Cornelson
13-12-2023, 16:29
Zgodnie z Waszymi sugestiami kupiłem Ctek. Zaraz już będzie pracował.
A wy nic, żadnych blackfraidejowych zakupów?

Kojocisko
13-12-2023, 17:52
Ja jakoś tak mam, że zawsze w okolicach black friday jestem bez forsy :-(.
Ale przyszła robiona na zmówienie płyta pod miękką torbę centralną. Naprawdę dobrze wykonana.
Zdjęcie lub założenie trwa kilkadzisiąt sekund bez narzędzi (mocowanie własne).
77865

bogdi64
13-12-2023, 17:53
Zgodnie z Waszymi sugestiami kupiłem Ctek. Zaraz już będzie pracował.
A wy nic, żadnych blackfraidejowych zakupów?

robiłem to co rok po świętach i dziś mam kilka kurtek, trzy kaski, naście rękawic, z pięć par butów i pewnie w tych kartonach co są w garażu parę niewypakowanych bajerów :)

seawolf001
14-12-2023, 12:44
Witam kolegów motocyklistów.

Ja świeżo upieczony posiadacz kategorii A i szczęśliwy posiadacz motocykli.

Jest tu może ktoś z okolic Kalisza?

Kojocisko
14-12-2023, 13:09
Cześć!

Napisz koniecznie jakie moto.
I ponieważ chcemy się cieszyć twoją obecnością dłużej, już teraz kieruję cię na kurs nauki jazdy (nie mylić z kursem na prawo jazdy - one niezwykle rzadko się pokrywają).

bogdi64
14-12-2023, 14:48

jakich motocykli, kolejny kolekcjoner oprócz mnie ?;) - Wrocław nie daleko :)

Cornelson
18-12-2023, 21:18
Dziś przy próbie odpalenia Suzi 125 aku parę razy zakręcił i tyle. Pomyślałem, że jest okazja wypróbowania nowego prostownika polecanego przexz Ctek-a. No albo ja czegoś nie kumam, albo ten Ctek, aż tak dobry nie jest. Po 8 h to samo, mimo, że pokazał aku w pełni naładowany.

krzysztofz24
19-12-2023, 00:26
Dziś przy próbie odpalenia Suzi 125 aku parę razy zakręcił i tyle. Pomyślałem, że jest okazja wypróbowania nowego prostownika polecanego przexz Ctek-a. No albo ja czegoś nie kumam, albo ten Ctek, aż tak dobry nie jest. Po 8 h to samo, mimo, że pokazał aku w pełni naładowany.

Chyba po prostu przyszedl kres na twoje aku. Prostownik po prostu naladuje "to co mu podepniesz". A moze twoj aku ma juz tylko 65% sprawnosci bo stary....
Z motocyklowymi aku to najczesciej jest tak ,ze 2 lata wytrzyma kazdy, 3 powinien ale 4 rok to juz jest loteria;-)

Choc czasem sie trafi jakis wyjatek...

Kiedys testy akumulatora, robilo sie opornica. Ale teraz sa takei specjalistyczne elektroniczne mierniki, ze podpinasz i robi kilka testow, sprawnosci, pojemnosci, pradu rozruchowego itp.
Moj mechanik taki tester ma. Tylko, ze tez trzeba go umiec obslugiwac aby nie zafalszowac wynikow, ustawic jaki typ aku.
Zadzwon do jakiegos zaprzyjaznionego warsztatu i zapytaj czy maja taki tester i aku pod pache i ci sprawdza.

Welcome, welcome:-)
To jeszcze sie pochwal swoim moto, najlepiej wstawiajac foto.

patronat
19-12-2023, 14:39

Sprawdz na innym aku - może się okazać że to rozrusznik pada...

Cornelson
19-12-2023, 14:43
Dobra, już zgadał. Wywieziony w ciepłe miejsce. Ale kto nie ma w głowie musi mieć w portfelu. Kupiłem nowe aku I sytuacja ta sama. Na nieszczęście suzuki ma bezkluczykowy system. Wystarczy dotknąć startera i on sam kręci. Dziś się lekko wkurzyłem i przytrzymałem starter. I po iluś tam obrotach odpalił. Może stary aku był dobru a Ctek zrobił robotę. Głupim i tyle.

bogdi64
19-12-2023, 18:25
ech te nowoczesne motocykle :), z forum skuterowego ps: aku pod kanapą - "wyjąłem aku, zamknąłem kanapę i jak otworzyć kanapę gdy system jest bezkluczykowy ?" - odpowiedź autoryzowanego serwisu - "nie wiemy"

Cornelson
19-12-2023, 21:23
Zadzwoniłem kiedyś do Suzuki. Bo gsxs miał jeden kluczyk i jeden pilot. Co gdy zgubimy. Okazało soe, że trzeba wymienić cały licznik coś jeszcze. Razem 2500. W motorku za 10k.

Cornelson
19-12-2023, 21:40
Dziś była premiera nowego tygrysa 900779677796877969

bogdi64
19-12-2023, 22:02
Wczoraj miałem okazję posiedzieć i pogadać z kolegą, mechanik Honda motocykle, a przy okazji motocyklista i miłośnik Nikona, rozmowa była długa ;).
Przejdę do wniosków, czyli zakazał mi sprzedaży Shadow, choć części drożeją szybciej niż ten motocykl się starzeje. Zapytałem go o Forza 350 bo zastanawiałem się nad zamianą na moją młodą, starą młodą x-max 250, jego opinia to fajny motocykl z beznadziejnym delikatnym przednim zawieszeniem, więc x-max zostaje.
Zapytałem go o jego plany, bo coś ostatnio bardziej ekonomicznie podchodzi do motocykli i z czterech zostały mu dwa :(, on jako wielbiciel starej dobrej Afryki, jego jeździ i wygląda lepiej niż nowa, stwierdził, że tylko może ją zamienić na, 2018 Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports :), i to zrobi, zapytałem też o nowego Trampka ;), jego odpowiedź to, najlepszy wół roboczy jaki obecnie jest dostępny i to pod każdym względem.

Zadzwoniłem kiedyś do Suzuki. Bo gsxs miał jeden kluczyk i jeden pilot. Co gdy zgubimy. Okazało soe, że trzeba wymienić cały licznik coś jeszcze. Razem 2500. W motorku za 10k.

może opłaca się już zamówić kopię ?

Cornelson
20-12-2023, 00:09
Teraz już stoi i czeka na nowego właściciela, a kluczyk z pilotem leżakuje w pudełku z kluczykami :)

robin102
20-12-2023, 19:18
Moim zdaniem trochę za obdarzone wiarą podejscie, że ktoś coś mówi, bo jemu się wydaje i może ma inny punkt odniesienia. Pamiętam swoją pierwszą przejażdżkę yamaha mt 09 i szok, że ten motocykl przód ma z gumy i niemal niekierowalny jest, tyle, że odniesienie to było zawieszenie w Bemce :D drugie w salonie testową jazde robiłem, bo nie wierzyłem i myślałem, że .może w innym egzemplarzu będzie lepiej :D . ....Mamy bardzo osobnicze doznania i nawet masa kierowcy, długość rąk, wiele rzeczy ma wpływ na odczucia zawieszen.
Nie [skreślał bym tego skutera 350, bo tu ludzie na tym jeżdżą w ogromnych ilościach, to Honda a nie przypadkowy strugacz pojazdów.
Co do TransAlpa to po poznaniu go bliżej motocykl sprytny, poręczny, nie czuć masy. Lnawet na dwie starsze osoby ;) Ma jedną jedyną wadę moim zdaniem. Jest tani w wyglądzie acz nie przekracza tej granicy, że człowieka odrzuca. Ale to Honda, jedyna marka japońska aspirujaca do marek premium i chciało by się aby to było widać jaj człowiek bliżej do moto podchodzi .
Wczoraj miałem okazję posiedzieć i pogadać z kolegą, mechanik Honda motocykle, a przy okazji motocyklista i miłośnik Nikona, rozmowa była długa ;).
Przejdę do wniosków, czyli zakazał mi sprzedaży Shadow, choć części drożeją szybciej niż ten motocykl się starzeje. Zapytałem go o Forza 350 bo zastanawiałem się nad zamianą na moją młodą, starą młodą x-max 250, jego opinia to fajny motocykl z beznadziejnym delikatnym przednim zawieszeniem, więc x-max zostaje.
Zapytałem go o jego plany, bo coś ostatnio bardziej ekonomicznie podchodzi do motocykli i z czterech zostały mu dwa :(, on jako wielbiciel starej dobrej Afryki, jego jeździ i wygląda lepiej niż nowa, stwierdził, że tylko może ją zamienić na, 2018 Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports :), i to zrobi, zapytałem też o nowego Trampka ;), jego odpowiedź to, najlepszy wół roboczy jaki obecnie jest dostępny i to pod każdym względem.

bogdi64
20-12-2023, 21:08
Nie [skreślał bym tego skutera 350, bo tu ludzie na tym jeżdżą w ogromnych ilościach, to Honda a nie przypadkowy strugacz pojazdów. oczywiście, że go nie skreślam, tylko go jak na razie nie kupię, jemu się nie wydaje, to po bardzo częstych wymianach łożysk w główce ramy, w drodze ekonomii takie same jak w 125 pcx

Ma jedną jedyną wadę moim zdaniem. Jest tani w wyglądzie acz nie przekracza tej granicy, że człowieka odrzuca o gustach się nie decyduje, dla mnie ma wygląd zbyt "kosmiczny", w sumie to motocykl prawie terenowy

Cornelson
05-01-2024, 15:29
Wszystkiego dobrego w nowym roku. Bez zdjęcia bo coś nie wgrywa.
Przy okazji spytam, czy korzystacie w lampach z akumulatorków?
Możecie polecić jakaś dobrą ładowarkę do w/w?

bogdi64
05-01-2024, 16:23
w lampach akumulatorów ? - rozwiń
- nie powinno być zimy, człowiek zamiast jeździć przegląda internet a tam rynki świata, ech jaka ta Europa uboga w modele motocykli, do głowy mu wpadają dziwne pomysły aby na przykład mieć w garażu Hondę msx :), którą porównuję z Benelli tnt i przeglądam jak z Hondy Monkey zrobić motocykl turystyczny i wielu się to udaje

Kojocisko
05-01-2024, 16:26
Najlepszego!

https://www.x-kom.pl/p/79239-ladowarka-do-akumulatorow-technoline-bc-700-mikroprocesorowa.html

Używam od 9(?) lat lub więcej. Tanie i dobre w mojej opinii.

A tymczasem wczoraj spotkaliśmy się w knajpie i dogadywaliśmy wyjazd na skandynawski TET. Kolega z Anglii ma już kupiony bilet na prom, trasa i harmonogram się wczoraj wykrystalizowały :-).
Obgadaliśmy nawet opony, bo wszyscy musimy coś kupić. KTM 1290, BMW GS1250, BMW GSA850.

Cornelson
05-01-2024, 23:04
Dzięki Kojocisko, chodziło mi ładowarkę do akumulatorków AA.

Zeus
06-01-2024, 00:51
Czołem wszystkim ;)
Jako nowy członek forum z radością przypinam się do grupy moto ;)

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Cornelson
06-01-2024, 01:19
Zeus, witamy. Pokaz swój rydwan.

bogdi64
06-01-2024, 11:26
Zeus, witamy. Pokaz swój rydwan.

bez tego powitanie się nie liczy ;)

Zeus
06-01-2024, 13:43
Powiem wam że nie mam żadnego sensownego zdjęcia;) ale obiecuje w najbliższym czasie dorobić;p w każdy razie BMW F650 GS R13 i Honda CBF 500 ;p

bogdi64
06-01-2024, 13:59
Jak Honda, to z mojej strony masz akceptację :)

robin102
10-01-2024, 15:40
...... do głowy mu wpadają dziwne pomysły aby na przykład mieć w garażu Hondę msx :), którą porównuję z Benelli tnt i przeglądam jak z Hondy Monkey zrobić motocykl turystyczny i wielu się to udaje
To są bardzo fajne pomysły. Jak byłem w salonie zamówić TransAlp to odczepić się nie mogłem od tych bączków. O dziwo siedzi się na tym genialnie. Po prostu zachciał się to mieć jak małpie banana :)

https://images92.fotosik.pl/703/171591b92a94dbaa.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/171591b92a94dbaa)

https://images92.fotosik.pl/703/77145d0d2af24827.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/77145d0d2af24827)

Kojocisko
10-01-2024, 16:41
Czyli zamówiłeś....

robin102
10-01-2024, 19:18
Czyli zamówiłeś....
Tak, ale jest problem, mega problem. Nie mogę się zdecydować na malowanie. Do końca tygodnia muszę się określić.
Chciałbym mieć biały motocykl po tych kolorowych, ale kurła Trampek w bieli mi jakoś dziwnie sie optycznie deformuje i ta niebieska kanapa :(.
Alternatywą jest ten szary grafit który mi się jakoś tak bardziej do bryły podoba, ale tu kurła problem, że w tym lakierowaniu to już niemiecki motocykl miałem :D i nie ma złotych felg :(
Podejmijcie za mnie decyzję :) plisssssss

https://images89.fotosik.pl/703/c3dd9fdfeb6e9734.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c3dd9fdfeb6e9734)

https://images89.fotosik.pl/703/7b64d844faf28633.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/7b64d844faf28633)

Kojocisko
10-01-2024, 22:24
Białe malowanie jest klasyczne

!AGresT
11-01-2024, 08:09
Zdecydowanie biały.
Grafit nijaki taki.

Zeus
11-01-2024, 15:01
Stanowczo biały ;)

bogdi64
11-01-2024, 16:41
Biały bezpieczniejszy, a niebieskie skarpetki sobie kupisz

robin102
12-01-2024, 18:17
Białe malowanie jest klasyczne
Czekaj czekaj jak to rozumieć, czyli dla dziadków ;)

Biały bezpieczniejszy, a niebieskie skarpetki sobie kupisz
Jest to jakieś rozwiązanie, niebieskie buty do tej niebieskiej szpetnej kanapy :) no i kask się kupi niebieski, może kurtkę z niebieskim wstawkami, bo spodnie to mam niebieskie :P

Stanowczo biały ;)

Przechyliło szalę na białą TransAlpkę 750 z podwyższaną kanapą :)

Kojocisko
12-01-2024, 18:50
Czekaj czekaj jak to rozumieć, czyli dla dziadków ;))

Dla dojrzałych gentelmanów z gustem, doceniających ponadczasowy design i odwołania do tradycji.

Cornelson
12-01-2024, 19:27
O widzę, że ominęło mnie jakieś głosowanie. Ale nie byłbym oryginalny i też postawił na biel.

bogdi64
12-01-2024, 19:45
Dla dojrzałych gentelmanów z gustem, doceniających ponadczasowy design i odwołania do tradycji.

ooo właśnie :)

bogdi64
15-01-2024, 22:11
Cofamy się technologicznie, choć przy ewentualnej cenie było by to i tak atrakcyjne
https://www.youtube.com/watch?v=HChjir5lq58&ab_channel=SuPreMeBiKerS

Kojocisko
15-01-2024, 23:56
Śliczności

robin102
16-01-2024, 18:55
Cofamy się technologicznie, choć przy ewentualnej cenie było by to i tak atrakcyjne
https://www.youtube.com/watch?v=HChjir5lq58&ab_channel=SuPreMeBiKerS

Za 25.500 zł mamy Triumph Speed 4000 więc nie ma się co Hondą zachwycać ;) Dam se rękę uciąć, że w detalach, użytych materiałach i właściwościach jezdnych ta Honda nawet nie podchodzi do Triumpha 400
20 japońskich KM kontra 40 KM od Triumpha, pozamiatane całkowicie przy tej cenie T.

https://www.youtube.com/watch?v=CHBqk0NV5MM

bogdi64
16-01-2024, 21:19
Różnica taka, że Triumph to Bajaj, ten sam silnik co w KTM, Husqarna, Bajaj, jeśli weźmiesz pod uwagę możliwości serwisowe, wytrzymałość i koszt utrzymania, to Honda wygrywa i to bardzo mocno, nic nie mam przeciwko Bajaj, jeśli ktoś chce to niech kupuje, moi koledzy z KTM mówią, że do 40 tyś nie powinno być problemów, pod warunkiem rozsądnej eksploatacji, przypuszczam, że w przypadku Hondy to będzie ponad 100 tyś. Skoro jest grupa ludzi kupująca Royala, NC i Shadow, to nie wszystkim zależy na katalogach i mocach.

robin102
16-01-2024, 22:00
A weź Pan z tymi argumentami. Litości Bogdan. 3/4 każdego harleya to chońszczyzna, pewnie ta Honda też w w jakimś Hindustanie produkowana. Przy tej półce motocyklowej, argumenty Twoje totalnie bez znaczania rzeczywistego. Zostaje nam argumet prawdziwy : uwielbienie i przywiązanie do Hondy

bogdi64
16-01-2024, 22:36
A weź Pan z tymi argumentami. Litości Bogdan. 3/4 każdego harleya to chońszczyzna, pewnie ta Honda też w w jakimś Hindustanie produkowana. Przy tej półce motocyklowej, argumenty Twoje totalnie bez znaczania rzeczywistego. Zostaje nam argumet prawdziwy : uwielbienie i przywiązanie do Hondy

raczej do ogólnodostępnych katalogów z częściami, choć ceny części Hondy po ostatnich podwyżkach wołają o pomstę do nieba
ps: dlatego nie mam Harleya :)

robin102
17-01-2024, 00:30
Bogdan , bo się pokłócimy, a w naszym wieku już nie wypada ;)