PDA

Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

robin102
02-11-2022, 00:22
Ty chyba jestes ode mnei o 10 lat starszy, czyli 53 wychodzi. Jeszcze nie emeryt;-)
:-)
cykl masz siedmioletni, a nie 5 letni więc kilka lat do tych 53 jednak trzeba dorzucić.
.
tak na marginesie u syna przy bloku w Warszawie są garaże, a w jednym z nich gościu ma takie fajnie utrzymane cudo i chce 11 tys zł i pewnie za 10 odda. Boziulku jak to jeździ agresywnie. Motor z metalu i z metalu, że czuć jakby tłoki w głowice walił :D Jakież to ma przyspieszenie, a tylko 78 KM aż wlazłem w te dane i patrzę 11,3 sekundy na 1/4 mili, rakieta kurde. Rzeczywiście jak żartownisie mówią chyba 1 KM z Ducati równa się 1 KW z innych motocykli.
.
Tak tak wiemy, że moto przyspiesza momentem obrotowym, ale tu go też w dużej ilości Nm nie ma, bo 72 Nm raptem. Tak dla porównania Speed Triple 135 KM i 110 Nm też robi na 1/4 mili czas 11,3 sekundy

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/ducati/ducati_monster_900ie%2001.htm

bogdi64
02-11-2022, 21:04
nie stać mnie na DUCATI, po za tym lubie jeździć :), teraz mój syn miał na trzy dni
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.moto-opinie.info%2Fimagedb%2F14254-ducati-streetfighter-v4.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.moto-opinie.info%2F%3Faction%3Dshow%26id_produktu%3D141 26&tbnid=7JVFq_qB7X6_wM&vet=12ahUKEwjNp4eAmJD7AhVBx4sKHZcoDc4QMygDegUIARDC AQ..i&docid=0tJ1kOn3LgthvM&w=762&h=537&q=ducati%20v4s%20streetfighter%202021&ved=2ahUKEwjNp4eAmJD7AhVBx4sKHZcoDc4QMygDegUIARDCA Q
to trzeba kochać bezgranicznie, a ja taki uczuciowy nie jestem

robin102
03-11-2022, 00:22
nie stać mnie na DUCATI, po za tym lubie jeździć :), teraz mój syn miał na trzy dni
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.moto-opinie.info%2Fimagedb%2F14254-ducati-streetfighter-v4.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.moto-opinie.info%2F%3Faction%3Dshow%26id_produktu%3D141 26&tbnid=7JVFq_qB7X6_wM&vet=12ahUKEwjNp4eAmJD7AhVBx4sKHZcoDc4QMygDegUIARDC AQ..i&docid=0tJ1kOn3LgthvM&w=762&h=537&q=ducati%20v4s%20streetfighter%202021&ved=2ahUKEwjNp4eAmJD7AhVBx4sKHZcoDc4QMygDegUIARDCA Q
to trzeba kochać bezgranicznie, a ja taki uczuciowy nie jestem
Widzę, że Twój synek to nieźle zakręcony w te motocykle........ a Ducati, są motocykle i Ducati :)

krzysztofz24
03-11-2022, 01:28
(...) są motocykle i Ducati :)

Ducati nalezy do grupy VW...czyli to golfy i passaty:-D.
A idz Pan;-)

patronat
03-11-2022, 20:46
robin102 tylko Kawasaki. Z Kawasaki masz godmode on :

https://youtu.be/07EeNV25wZQ

- - - - kolejny post - - - - - -
robin102 tylko Kawasaki. Z Kawasaki masz godmode on :

robin102
03-11-2022, 22:50
@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) tylko Kawasaki. Z Kawasaki masz godmode on :

Nie no ja lubię sobie on kręcić, jak na PESEL to może i za bardzo lubię, ale taki H2 to Panie nie na moje umiejętności $$$ też.
Tak przy okazji teoria względności :)
Ostatnie jesienne jazdy i sobie z 3 lokalnymi pojechaliśmy do Tykocina, a tam gościu na Suzuki BiKing 1300 w stronę Warszawy gościa odprowadziliśmy kawałeczek i wcześniej zgadałem się z nim, że sobie poprzyspieszamy tak od 100km/h na 6 biegu kierownica w kierownicę i odwijamy do końca. No i ten teges te Suzuki tak mi odchodziło, że normalnie wstyd dla Bmw. A przecież ręce wyrywało te moje 120 Nm z boksera.
Albo oszukał, że miał 5 zapiętą ;) :)

bogdi64
04-11-2022, 14:02
robin - to masz, niskie obroty i dobry moment, dodatkowo minimalizm gratis - na tym nie będziesz wyglądał jak na psie

67437

67438

robin102
04-11-2022, 15:00
A to gruz germański ;) dla niskich otyłych, nóg nie ma gdzie umieścić. Szczęść Boże z tym motocyklem. ........ a w Warszawie sezona w toku , motocyklistów jak mrówków, motocykle są wszędzie :) ...... Dobrze tu macie, bo u mnie to tylko skuterzyści pizze wożą w mgle.

Kolekcjoner
04-11-2022, 17:38
Ducati nalezy do grupy VW...
Ale dzięki temu mają furmankę hajsu na te wszystkie swoje wynalazki ;)....,

Tom01
04-11-2022, 18:28
A to gruz germański ;) dla niskich otyłych, nóg nie ma gdzie umieścić. Szczęść Boże z tym motocyklem. ........ a w Warszawie sezona w toku , motocyklistów jak mrówków, motocykle są wszędzie :) ...... Dobrze tu macie, bo u mnie to tylko skuterzyści pizze wożą w mgle.

A u nas sezon się nieuchronnie kończy. Wczoraj wieczorem wracając, pod Bstokiem dostałem po oczach kontrolką ze śnieżynką. :-?

robin102
04-11-2022, 20:20
A u nas sezon się nieuchronnie kończy. Wczoraj wieczorem wracając, pod Bstokiem dostałem po oczach kontrolką ze śnieżynką. :-?
Otóż to, i do tej kasy wszystkie efektywne procedury zarządania jakością i inne tam hał hał. Motocykle zyskały na jakości i staranności wykończenia. Chyba od 2011 czy 14 koncern AVG dokupił sobie Ducati. Można by zażartować, że drugi niemiecki producent motocykli :D

robin102
05-11-2022, 22:30
Byłem dziś na oględzinach Triumpha Speed Triple 1050. 2013/2014r. Przebieg 8000 km. Motocykl u Miecia :) O Boziulku co za piekielna maszyna. Wykonanie fajne, intrygująca technika niemal culuśka na wierzchu, silnik i te 3 x 350 cm3 to jakiś diabeł, jak to się kurde wkręca. Jedyny poważny ;) feler co widzę to zegary na wprost przy skręcie kierownicy :D Jak można było coś takiego odwalić :D Poza tym niesamowicie ergonomiczny motocykl, stary dziad usiadł, opaliłem i jakbym nim od dawna jeździł. Czuć też, że moto lżejsze od R1200R, ale środek ciężkości wyżej, przy przechyłach bocznych już tej pewności brak :) W sumie motor taki nie wiadomo do czego, chyba do zapirdalaaania w dzień, bo w tych pięknych kocich lampach żarówki H4 :D .....generalnie to jestem pod mega wrażeniem, że aż browara wypiłem

krzysztofz24
06-11-2022, 00:01
Robin poka zdjecie jak wygladal, znaczy znajdz w necie konkretne malowanei ktore ogladales (moment ci zajmie).
Ogolnei moto nieglupie z wygladu. I zawsze 3 cylindry to itak troche jakby odmiana, pewna nieregularnosc pracy. No technika fajna.

Podoba sie, cena pasuje? To bierz.
Na pewno nikt nie powie ze masz dziadkowy motocykl:-) a ty na to zwracasz uwage;-).

2 lampy H4 obok siebie to bedzie dobrze. Przeciez to specjalne reflektory FF w technice wielu zwierciadel. A nie tylko odblysnik i ryflowane szkielko jak w Polonezie;-).
Nie wiem tylk oczy ten Triumph tak itroche za twardy zawieszeniowo nei bedzie. to tak inaked powstaly na bazie mody na streetfightery.
Czyli jest do walki a nei wygodnych przejazdzek;-)

robin102
06-11-2022, 00:10
W szaraku miałem dwie H11 w jednej bolszej lampie :) Jechało się nocą jak za światłami w samochodzie.... Silnik zadziwił mnie kulturą pracy, właśnie szok, że to nie R4 , a pracował równiutko i cichutko. Zupełnie inaczej niż spotykane przeze mnie używane bardziej lub mniej Tigery różnych modeli którym do starych Suzuki było bliżej :) Niesamowite kurde, ale fakt, że jednostka z prawdziwym przelotem 8 tys km i co roku motul 7100 10W40 i właściciel technicznie bardzo ogarnięty. Spodobała mi się też ciekawa rzecz na co niektórzy narzekają. Zimno uruchomiony silnik błyskawicznie nabiera roboczej temperatury, to lubię, to jest bardzo mądre .....nie rozumiem tylko po kija tam z tyłu kapeć 190, mocniejsze maszyny mają 180 :D

krzysztofz24
06-11-2022, 00:14
Zdjecie Robin znajdz, zdjecie:-)

Bierzesz sprzeta?

robin102
06-11-2022, 00:20
Zdjecie Robin znajdz, zdjecie:-)

Bierzesz sprzeta? Ruch po stronie sprzedającego, czy zaakceptuje moją ofertę. Do końca listopada da odowiedź, bo sam chce kupić Ducati i szuka nowego, a pustki.

krzysztofz24
06-11-2022, 00:35
Ruch po stronie sprzedającego, czy zaakceptuje moją ofertę. Do końca listopada da odowiedź, bo sam chce kupić Ducati i szuka nowego, a pustki.

Kurde co wy w szachy gracie czy motocykl kupujecie/sprzedajecie;-)?
Ze odpowiedz do konca listopada.

Stargowac zawsze trzeba, ale mam nadzieje ze nei byles zbyt agresywny w negocjacjach cenowych:-)
Jesli nie chcesz mowic o konkretnej kwocie (spoko, rozumiem), to napisz ile procent chciales urwac z wyjsciowej ceny.
5, 10%?
10% to juz troche duzo...

P.s Robin napislaem ci dwa razy o zdjeciu, zebys znalazl ta wersje malowania w necie i wrzucil.
Dobra, to napisz jaki kolor.

robin102
06-11-2022, 14:30
Konkretnie to dokładnie taki sam, tylko wydechy GPR. Gościu w ujjj kasy wsadził w te graty dodatkowe, bo one te Speedy na Polskę z salonu bez owiewki, bez pługu, bez tej nasadki na kanapę pasażera wyjeżdżały. Dokupował to w ASO za worek siana no i teraz chce aby choć w połowie mu się te siano zwróciło......tak pozazdrościłem białego i teraz jeśli kupie coś to będzie w jasnej kolorystyce aby większe się wydawało, bo ja na każdym moto poza GSem to wyglądam jak na psie :) ..... o 5% idzie mecz :) https://images91.fotosik.pl/629/e7bc75712c129c86gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e7bc75712c129c86)i

Kurde co wy w szachy gracie czy motocykl kupujecie/sprzedajecie;-)?
Ze odpowiedz do konca listopada.

Stargowac zawsze trzeba, ale mam nadzieje ze nei byles zbyt agresywny w negocjacjach cenowych:-)
Jesli nie chcesz mowic o konkretnej kwocie (spoko, rozumiem), to napisz ile procent chciales urwac z wyjsciowej ceny.
5, 10%?
10% to juz troche duzo...

P.s Robin napislaem ci dwa razy o zdjeciu, zebys znalazl ta wersje malowania w necie i wrzucil.
Dobra, to napisz jaki kolor.

krzysztofz24
06-11-2022, 14:37
Biały.
Dobrze:-)

Mam nadzieję że nie targowales za ostro.
Tylko jakaś taka cena w pół.drogi żeby obie strony były zadowolone jakoś.
Ty też tam trochę ustap jakby co.

A.oryginalne wydechy daje w komplecie?
To istotne, bo czasami można dojść do wniosku, że jednak byśmy chcieli ciszej. Bo kominy są wysoko widzę -czytaj bliżej uszu;-).
Z minusów to widzę że Moto 1,5 osobowe. Choć ty jesteś szczupak a żona też szczupła.
Ale tak to mi się podoba z rama i cała technika na wierzchu i jednostronnym wachaczem.

robin102
06-11-2022, 15:00
Jak dobrze, że dzieci rosną i chrześniak mi tematy ogarnia, bo jeździ już trzecim Triumphem. Wyszukał mi go i w tej białej perle na żywo jest przehhhujj ładny, i ta rama wyeksponowana metalizowana matowa, no miazga jak to wygląda. Tak ori nie używane wydechy są z moto. Rury i wydechy ori są niesamowicie ciężkie, szacuje na najmnie 12-14 kg , bo aż mnie zgięło jak tą instalacje z podłogi chciałem podnieść. Moto 1,2 osobowe nawet :) założył bym i tak ori kominy a tamte sru na allegro. Lubie aby to było całe moto w orginale. No ale to odlegly temat mimo oględzin.
Biały.
Dobrze:-)

Mam nadzieję że nie targowales za ostro.
Tylko jakaś taka cena w pół.drogi żeby obie strony były zadowolone jakoś.
Ty też tam trochę ustap jakby co.

A.oryginalne wydechy daje w komplecie?
To istotne, bo czasami można dojść do wniosku, że jednak byśmy chcieli ciszej. Bo kominy są wysoko widzę -czytaj bliżej uszu;-).
Z minusów to widzę że Moto 1,5 osobowe. Choć ty jesteś szczupak a żona też szczupła.
Ale tak to mi się podoba z rama i cała technika na wierzchu i jednostronnym wachaczem.

krzysztofz24
06-11-2022, 15:27
Ileś.ty chciał z ceny urwać?
Martwię się że za bardzo zaczales szarpać jak Reksio szynkę, tego sprzedającego:-);-).
Chodzi mi procentowo a nie konkretne kwoty.

Sprawę tutaj "komplikuje" wydech. Jeśli to jest kompletny wydech czyli rury plus tłumiki. To całkiem konkretne pieniądze to kosztuje.
Bo sam tłumik Yoshimura czy oryginalny Akrapovic to koło 3k.
Kompletny układ to aż strach myslec;-), ale powyżej 6k raczej na pewno.

GPR jest tańszy i mniejsza renomę jakby ma, no ale kompletny układ też swoje kosztuje jako nowy.

Iles tam chcial urwać, chyba nie 15%?

sokolnik
06-11-2022, 16:17
Ostatnia jazda pewnie :)
67495

Tom01
06-11-2022, 16:23
3 cylindry to itak troche jakby odmiana, pewna nieregularnosc pracy.

Jeśli wał ma wykorbienie 120 st to wręcz przeciwnie. Taki silnik pracuje DUŻO równiej od R4.

Tom01
06-11-2022, 17:04
https://images91.fotosik.pl/629/e7bc75712c129c86gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e7bc75712c129c86)

Rany jakie to brzydkie. Jakiś taki nieproporcjonalny, tylne koło większe niż przednie, tyłu w ogóle brakuje, niby piec napakowany, a jakieś dziury na wylot, owiewki to szalony sen designera. Ogólnie, jak w ogóle nie podoba mi się ta współczesna garbata stylistyka, tak ten wybitnie niefajny. Sorry...

robin102
06-11-2022, 20:16
To jest kompletny fabryczny wydech od tego Speeda. Fote zrobiłem celem zapytania szwagra czy da się to na czarno zrobić. .....jak widzisz dwie końcowe puszki i rurki to spinające. Akcesoryjny taki sam zestaw zabawek. Nie ma mowy o kompletnym wydechu akcesoryjnym jak w Kawie miałeś

https://images89.fotosik.pl/630/bef4d3dd06e8f815gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/bef4d3dd06e8f815)

Ileś.ty
Sprawę tutaj "komplikuje" wydech. Jeśli to jest kompletny wydech czyli rury plus tłumiki. To całkiem konkretne pieniądze to kosztuje.
Bo sam tłumik Yoshimura czy oryginalny Akrapovic to koło 3k.
Kompletny układ to aż strach myslec;-), ale powyżej 6k raczej na pewno.

GPR jest tańszy i mniejsza renomę jakby ma

robin102
06-11-2022, 21:00
Rany jakie to brzydkie. Jakiś taki nieproporcne jSorry...
Jakoś tak na początku lat 90-tych zeszłego wieku u Triumpha i Aprili zrodził się handlowy pomysł na prawdziwe lekkie i szybkie power nakedy. Obrano do rosołu z rozbudowanych owiewek takie niby sporowe motocykle obnażając technikę i tak powstały hity handlowe i swego rodzaju pionierzy tego trendu Aprilia Tuono i Triumph Speed w 94 roku. Triumph dalej trzyma fason z tym projektem modernizując Speeda malutkimi kroczkami, Aprilia to nie wiem co tam robi. Dla mnie ten Speed to w realu opad szczęki, bo dodatkowo wszystko porządnie wykonane. Nie jest to klasa materiałowa, montażowa Bmw, ale ...blisko...... Niestety są motocykle bardziej fotogeniczne i mniej. Te takie z lekko zaburzonymi proporcjami jak Speed do zdjęć szczęścia nie mają, a za to zyskują z bliska w realu. Zupełnie odwrotnie niż taki Suzuki Bandit 650 który na byle jakm zdjęciu wychodzi genialnie, najlepiej czarny :) a w realu no ten teges zdjęciowa uroda blednie.

Jeśli wał ma wykorbienie 120 st to wręcz przeciwnie. Taki silnik pracuje DUŻO równiej od R4.
To jest bardzo ciekawe co mówisz. Muszę odświeżyć wiedzę. .. Miałem semestr budowy silników, ale nie przypominam takich rozważań, a mieliśmy fajnego inżyniera praktyka konstruktora. Pamiętam jedynie jego wywody, że silnik najefektywniej pracuje jak jego pojemność skokowa jest dzielona na trzy cylindry, a skok tłoka i średnica to kwadrat. Kurde były to czasy, że jeszcze nikt nie słyszał o silnikach R3 w samochodach, a gość mówił, że to przyszłość no i mamy dziś nowoczesne Fordy R3 o pojemności 1.0 125 KM :D . Facet miał jeszcze taką swoją teorię, że najefektywniejszy silnik benzynowy to o pojemności 1.6 :) nie 1.4 nie 2.0 ,ale tylko 1.6 do samochodów. Oczywiście silniki R3 w motocyklach na zgniłym angielskim zachodzie były, ale w latach 80-tych wszyscy marzyliśmy o japońskich :) ....chyba Daihatsu Charade miało silniki R3 i to diesla :)

Kojocisko
06-11-2022, 21:26
https://www.motocykl-online.pl/galerie/Premiera-Triumph-prezentuje-Street-Triplea-na-2024,17111,3

Coś w sobie ma. Z boku te lampy dla mnie wyglądają dziwnie, ale od przodu są już OK. tom - obie felgi to 17".

A ja sobie dzisiaj znów się przejechałem swoją drogą przez las (legalną) do lokalnej piaskownicy i trochę pojeździłem po piachu. Jeszcze mi sporo brakuje do opanowania mojego kloca w terenie.
Ale zapadła decyzja - dokupię tryby pro umożliwiające wyłączanie ABS w tylnym kole.

Tom01
06-11-2022, 22:47
To jest bardzo ciekawe co mówisz. Muszę odświeżyć wiedzę. .. Miałem semestr budowy silników, ale nie przypominam takich rozważań, a mieliśmy fajnego inżyniera praktyka konstruktora. Pamiętam jedynie jego wywody, że silnik najefektywniej pracuje jak jego pojemność skokowa jest dzielona na trzy cylindry,

Dokładnie tak. Dlatego 3 i 6 cylindrowce pracują równiej niż 2, 4 i 8 cylindrowe. Aby daleko nie szukać, był niedawno taki wynalazek jak Tico. Jak to ładnie pracowało, to szok. Wynika to stąd, że zapłon mamy co 60/120 st obrotu wału a nie 90/180 jak przy parzystych liczbach cylindrów.

Zupełnie odwrotnie niż taki Suzuki Bandit 650 który na byle jakm zdjęciu wychodzi genialnie, najlepiej czarny :)

A 1250? ;)

krzysztofz24
06-11-2022, 22:52
To jest kompletny fabryczny wydech od tego Speeda. Fote zrobiłem celem zapytania szwagra czy da się to na czarno zrobić. .....jak widzisz dwie końcowe puszki i rurki to spinające. Akcesoryjny taki sam zestaw zabawek. Nie ma mowy o kompletnym wydechu akcesoryjnym jak w Kawie miałeś

A, no to tlumki plus kolanka mocujace.
W sumie to ciesz sie (jakbys kupil:-) ), bo w ogromnej wiekszosci japonczykow wydech jest caloscia. znaczy dzieli sie na tlumik i reszte. Tak jest np w mojej XJR.

Tom01
06-11-2022, 22:54
Jeszcze mi sporo brakuje do opanowania mojego kloca w terenie.
Ale zapadła decyzja - dokupię tryby pro umożliwiające wyłączanie ABS w tylnym kole.

W ubiegły łykęd ze znajomymi walnęliśmy ok 180 km lasami i piachami po wschodniej rubieży. Koledzy na crossach / enduro, jeden kolega wiadro na kostkach, a ja krową na fabrycznych gumach. Masakra. Natomiast sztuka jeżdżenia w piachu tkwi głownie w głowie. Paradoksalnie, im szybciej w ten piach i im mniej kontrujemy kierownicą, dosłownie paluszkami, tym bardziej moto sam znajduje drogę w kopnym piachu i o dziwo jest stabilnie. Tylko weź się do tego zmuś, kiedy przód zaczyna odjeżdżać, weź i puść kierownicę. :) Ale raz miałem takie machnięcie, że niemalże postawiło mnie w poprzek polnej drogi i o dziwo nie było gleby. Później w domu, jak z ciekawości wrzuciłem w Connect zapis trasy, to w tym miejscu był istny kalejdoskop zgłoszeń ABS i kontroli trakcji. Sądzę, że elektronika pomogła wówczas istotnie. Warto więc.

67513

krzysztofz24
06-11-2022, 23:17
To jest bardzo ciekawe co mówisz. Muszę odświeżyć wiedzę. .. Miałem semestr budowy silników(....) Kurde były to czasy, że jeszcze nikt nie słyszał o silnikach R3 w samochodach(....)
Uuuu Robin twoi profesoriowie sie teraz w grobie przekrecaja co ty piszesz. Nie slyszales o R3 i nie istnialy?
A takie auto jak Syrena to kiedys widziales:-)? Tan byl 3 cylindrowy rzedowy silnik, fakt ze dwusuw.
Ale keidys czytalem test Triumpha wlasne ijakeigos 3 cylindrowego w ŚM i odglos pracy silnika testujacy przyronywal do szarzujacej Syrenki:-).
Ofc na pewno brzmienei szalchetniejsze bo 4-suw vs 2 suw.
No ale bedziesz mial okazje moze sprawdzic;-)

Dokładnie tak. Dlatego 3 i 6 cylindrowce pracują równiej niż 2, 4 i 8 cylindrowe. )

No nie bardzo troche to ma pokrycie w rzeczywistosci. Bo jednak caly swiat jezdzi na parzystych liczbach cylindrow. R4 dominuje w motoryzacji a V6 to w sumie biedniejsza wersja V8 jakby;-).
Ogolnie bardzo upraszajac to im wiecej cylindrow tym lepiej dla kultury i trwalosci pracy. A w ogromnej wiekszosci przypadkwo bedzie to parzysta liczba.

3 cylindry w Triumphie to wogole co innego dla mnie niz 3 cylindry w niektorych samochodach. Triumph- tworcze rozwiniecie swoich twinow (z tego byl znany), naprawde 3 cylindry tu pasuja. Jest ok, troche inaczej, oryginalnie. Ale efekt koncowy jest spoko.
3 cylindry w samochodach to po prostu kastrat poddany downsaizingowi, wyzylowany turbo, materialy sa z gownolitu. I taki silnik nie ma nawet prawa stanac przy R4 z innego samochodu pod wzgledem kultury pracy czy trwalosci.

(...)
Kojocisko moglbys to rozwinac?
Bo cos mi swita ale chce sie upewnic.
Bedziesz robil jaksi chiptuning fabryczny?
Czy moze trzeba zaplacic zeby producent odblokowal to co w sumie mozna by miec od razu odblokowane?

Jesli to ta druga opcja to nie podoba mi sie takie rozwiazanie. Bo te "mozliwosci" co chcesz po prostu "sa juz w motocyklu" tylko sa zablokowane softem i trzeba dodatkowo doplacic za ich odblokowanie.
Ale nie weim, dlatego dopytuje zaciekawiony;-)

Kolekcjoner
06-11-2022, 23:20
Może w teorii. Praktyka pokazuje co innego. Nie spotkałem się z trzycylindrowcem który by nie miał "dziur" w obrotach. Nawet ten majstersztyk w yamaszce też to ma.

.. Miałem semestr budowy silników, ale nie przypominam takich rozważań, a mieliśmy fajnego inżyniera praktyka konstruktora. Pamiętam jedynie jego wywody, że silnik najefektywniej pracuje jak jego pojemność skokowa jest dzielona na trzy cylindry, a skok tłoka i średnica to kwadrat. Kurde były to czasy, że jeszcze nikt nie słyszał o silnikach R3 w samochodach, a gość mówił, że to przyszłość no i mamy dziś nowoczesne Fordy R3 o pojemności 1.0 125 KM :D . Facet miał jeszcze taką swoją teorię, że najefektywniejszy silnik benzynowy to o pojemności 1.6 :) nie 1.4 nie 2.0 ,ale tylko 1.6 do samochodów. Oczywiście silniki R3 w motocyklach na zgniłym angielskim zachodzie były, ale w latach 80-tych wszyscy marzyliśmy o japońskich :) ....chyba Daihatsu Charade miało silniki R3 i to diesla :)
To Ty chyba masz ze sto lat że wtedy "jeszcze nikt nie słyszał o silnikach R3 w samochodach" ;) :lol:....

robin102
06-11-2022, 23:22
QUOTE=Kolekcjoner;4242645]Może w teorii. Praktyka pokazuje co innego. Nie spotkałem się z trzycylindrowcem który....[/QUOTE] coś w tym jest kurde, osluchiwałem MT09 z nadzieją kupna za czasów Suzuki R4 i takiej lipy pracy silnika bym wtedy nie zniósł, wydawało się, że gorzej być nie może. Potem era boksera i odniesienie inne.
.
Muszę naprawdę mieć sto lat, bo zapomniałem, że jeździłem Wartburgiem :D ... .o pierdziele, dramat, za mało Bilobilu pije.

W Sądzę, że elektronika pomogła wówczas istotnie. Warto więc.
67513 miałem jedną przygode, kobita autem zepchnęła mnie na mokre trawiasto żużlowe pobocze. Gdyby nie kontrola trakcji w bemce było by pozamiatane z moją już słabnącą techniką jazdy. Komputer pięknie mnie wyprowadził, a nie jechałem 20-30 tylko z 80km/h. Już widziałem jak sie wbijam w las.

Tom01
06-11-2022, 23:30
No nie bardzo troche to ma pokrycie w rzeczywistosci. Bo jednak caly swiat jezdzi na parzystych liczbach cylindrow. R4 dominuje w motoryzacji a V6 to w sumie biedniejsza wersja V8 jakby;-)

Jednak moje obserwacje i doświadczenia mówią tak jak napisałem. A miałem pojazdy z najrozmaitszą liczbą cylindrów od 1 do 8 i te podzielne przez 3 zawsze cechowały się większą kulturą. Ale dlaczego świat obrał 4 to nie wiem, ale przypuszczam, że przez prostszą konstrukcję wałów korbowych. Wszak wykorbienie 180 st jest technologicznie prostsze, czyt tańsze.

robin102
06-11-2022, 23:58
QUOTE=krzysztofz24;4242641]
3 cylindry w Triumphie to wogole co innego dla mnie niz 3 cylindry w niektorych samochodach. Triumph- tworcze rozwiniecie swoich twinow (z tego byl znany), naprawde 3 cylindry tu pasuja. Jest ok, troche inaczej, oryginalnie. Ale efekt koncowy jest spoko.
3 cylindry w samochodach to po prostu kastrat poddany ....[/QUOTE] Ostatnie lata to boki zrywałem z samochodowych silników trzycylindrowych, a teraz by przyszło taki motocykl mieć, a w życiu, a za żadne skarby, trzeba mieć honor :) :) :) ... Fakt gwiżdżą taktrochę jakby odkurzacz ;)

QUOTE=Kolekcjoner;4242645]Może w teorii. Praktyka pokazuje co innego. Nie spotkałem się z trzycylindrowcem który.... coś w tym jest kurde, osluchiwałem MT09 z nadzieją kupna za czasów Suzuki R4 i takiej lipy pracy silnika bym wtedy nie zniósł, wydawało się, że gorzej być nie może. Potem era boksera i odniesienie inne.
.
Muszę naprawdę mieć sto lat, bo zapomniałem, że jeździłem Wartburgiem :D ... .o pierdziele, dramat, za mało Bilobilu pije.

miałem jedną przygode, kobita autem zepchnęła mnie na mokre trawiasto żużlowe pobocze. Gdyby nie kontrola trakcji w bemce było by pozamiatane z moją już słabnącą techniką jazdy. Komputer pięknie mnie wyprowadził, a nie jechałem 20-30 tylko z 80km/h. Już widziałem jak sie wbijam w las.[/QUOTE]

krzysztofz24
07-11-2022, 00:09
Jednak moje obserwacje i doświadczenia mówią tak jak napisałem. A miałem pojazdy z najrozmaitszą liczbą cylindrów od 1 do 8 i te podzielne przez 3 zawsze cechowały się większą kulturą. Ale dlaczego świat obrał 4 to nie wiem, ale przypuszczam, że przez prostszą konstrukcję wałów korbowych. Wszak wykorbienie 180 st jest technologicznie prostsze, czyt tańsze.

Twoje odczucia to sa indywidualne wrazenia a nie matematyka i fizyka;-). Ofc kazdy ma prawo miec gusta i zapatrywania i z tym sie nie dyskutuje.
4 cylindry zapewniaja gladsza prace niz 3, bo po prostu sa lepiej zrownowazone masy w silniku. To jest bardzo proste do zrozumienia.

Co nie znaczy ze nie da sie zrobic fajnego i gladko pracujacego silnika 3 cylindrowego.

Rozbiles bank, ze zapomnaile ze miales auto z 3 cylindrami:-D
Jeszcze raz powtorze, absolutnie bym nie przyrownywal 3 cylindrow Triumpha do 3 cylindrow w niektorych wspolczesnych autach.
To juz na etapei projektowania bylo co innego o 180 stopni.
1. Ej, chodzcie jakos fajnei rozwiniemy ideę brytyjskiego twina i zeby sie roznilo od japonczykow. Bylo oryginanie i tak po brytyjsku ale nowoczesniej.
2. Ej chodzcie zrobimy 3 cylindry zamaist 4 i bedziemy wmawaic ludziom ze tak jest modnie i eko i ta sama trwalosc;-).

P.S
Ale nie wiem czy jezdzac tym Triumphem, nie bedzie cie przesladowal odglos twojego dawnego Wartburga:-);-)

Kolekcjoner
07-11-2022, 00:14
Ale nie wiem czy jezdzac tym Triumphem, nie bedzie cie przesladowal odglos twojego dawnego Wartburga:-);-)
Wartburg to pół biedy - gorzej jakby słyszał Syrenę ;).....

Tom01
07-11-2022, 00:49
Twoje odczucia to sa indywidualne wrazenia a nie matematyka i fizyka;-).

Hmmm... No właśnie matematyka mówi, że jak jest zapłon po kolei 60 st, to musi być równiej niż 4 cylindry, który jest podwójnym dwucylindrowcem. 3 x 60 = 180 st. Identycznie jak w elektrotechnice. Silnik 3f zawsze pracuje z wyższą kulturą, bo ma fazę co 60 st.

krzysztofz24
07-11-2022, 01:18
Hmmm... No właśnie matematyka mówi, że jak jest zapłon po kolei 60 st, to musi być równiej niż 4 cylindry, który jest podwójnym dwucylindrowcem. 3 x 60 - 180 st. Identycznie jak w elektrotechnice. Silnik 3f zawsze pracuje z wyższą kulturą, bo ma fazę co 60 st.

To nie tak do konca sie liczy. Bo trzeba wziasc pod uwage mase ruchomych tlokow w cylindrach. W 4 cylindrowcu one rownowaza sie niejako same. A w 3 cylindrowcu 1 idzie w dol a 2 pozostale do gory (ofc z tych idacych do gory, to nie razem:-), ale jednak ida do gory). Tak lopatologicznie.
Zapewniam cie ze z zalozenia silnik 3f nie ma lepszej kultury niz 4f i po prostu nie moze miec. O wiele czesciej trzeba stosowac walki wyrownowazajace czy inne zabiegi.

Tu jest to bardzo fajnie pokazane. niestey polskei napisy niedostepne, na ale widac wszystko na prezentacji.
Od 7:00 o tym czemu 3 cylindry z zalozenai pracuja mniej "gladko" niz 4.
Zwroc uwage na pionowa linie podzialu silnika, jak nierownomiernie sa rozlozone masy.

https://youtu.be/82rxavW0A3c

Tom01
07-11-2022, 01:28
A w 3 cylindrowcu 1 idzie w dol a 2 pozostale do gory

Przy wykorbieniu 120 st w żadnym wypadku.

Tom01
07-11-2022, 08:52
Bo trzeba wziasc pod uwage mase ruchomych tlokow w cylindrach.

Ok, już wiem o co Ci chodzi. Trochę o czym innym mówiliśmy. :)

Kojocisko
07-11-2022, 10:40
Kojocisko moglbys to rozwinac?
Bo cos mi swita ale chce sie upewnic.
Bedziesz robil jaksi chiptuning fabryczny?
Czy moze trzeba zaplacic zeby producent odblokowal to co w sumie mozna by miec od razu odblokowane?

Jesli to ta druga opcja to nie podoba mi sie takie rozwiazanie. Bo te "mozliwosci" co chcesz po prostu "sa juz w motocyklu" tylko sa zablokowane softem i trzeba dodatkowo doplacic za ich odblokowanie.
Ale nie weim, dlatego dopytuje zaciekawiony;-)

Wybierając fabryczną konfigurację motocykla nie chciałem pakietu z półaktywnym zawieszeniem i co za tym idzie z dodatkowymi trybami jazdy (dynamic, enduro, enduro pro). Ten ostatni tryb pozwala ustawić wyłączenie abs na tylnym kole.
Zakup trybów polega na zakupie zworki za 70zł, zakupie kodów oprogramowania za 2500 i wgranie softu za ok. 300zł w ASO.

patronat
07-11-2022, 11:54
A na przednim kole ABS zostaje???
ASR czy jak się to nazywa rozumiem rozpina?

Kojocisko
07-11-2022, 12:55
Możliwe jest tylko odpięcie ABS z tylnego koła. Naciśnięcie dźwignie tylnego hamulca deaktywuje ABS (tak to opisał producent).
Przy okazji w tym trybie inna też jest kontrola trakcji.

robin102
07-11-2022, 13:36
Bym na Twoim miejscu pogadał z tym Panem Zbyszkiem Gołowiczem z Nasielska czy tam aby tego efektu nie da się uzystać tańszym dużo sposobem. Jakiś bezpiecznik, jakiś mądry człowiek grzebiący porządnym interfejsem w ECU motocykla. Oczywiście po gwarancji. Zbyszek różne cuda robi. Np ja u siebie w aucie ford :D odblokowałem dwie funkcjonalności za które trzeba dodatkowo dopłacać przy zakupie samochodu i o zgrozo były tylko w najwyższym pakiecie wyposażenia w tamtym czasie......do Chorwacji lepiej za tą kase pojechac na trip

Kojocisko
07-11-2022, 16:02
Zrobiłem zwiad - zdecydowanie ASO, zwłaszcza, że mam jeszcze 4 lata gwarancji.

krzysztofz24
07-11-2022, 16:37
Przy wykorbieniu 120 st w żadnym wypadku.

Napisalem to mocno "lopatologicznie" i jeszcze to podkreslilem. Ze "jeden w do la dwa w gore (nierownomiernie)"
Proponuje jednak obejrzec ten film. Od 7:00.
I zwrocic uwage na pionowa linie podzialu silnika i jak wyglada rozklad mas w czasie pracy.
To juz odpowiedz czemu to R4 jest najpopularniejszym silnikiem na swiecie, nasunie sie sama;-)

Ok, już wiem o co Ci chodzi. Trochę o czym innym mówiliśmy. :)

No to fajnie:-)

Czyli zamykamy temat;-)

Wybierając fabryczną konfigurację motocykla nie chciałem pakietu z półaktywnym zawieszeniem i co za tym idzie z dodatkowymi trybami jazdy (dynamic, enduro, enduro pro). Ten ostatni tryb pozwala ustawić wyłączenie abs na tylnym kole.
Zakup trybów polega na zakupie zworki za 70zł, zakupie kodów oprogramowania za 2500 i wgranie softu za ok. 300zł w ASO.

Najwiekszy koszt to te kody widze.
A nie da sie "przegrac" z innego BMW co ma to odblokowane:-)?

robin102
07-11-2022, 22:22
3 gary w moto to jeszcze jeden plus dodatni. Motocykl jest węższy niż R4, tzn silnik, nie nie powiem, że nie jest to jakieś dziwne i nie inspiruje do rozważań czy do dwóch dodano jeden, czy z 4 zabrano jeden, bo przecież, że ktoś od początku pomyślał o R3 to niemożliwe ;)

Tom01
07-11-2022, 22:39
Po bokserze nic nie jest szerokie. ?

krzysztofz24
07-11-2022, 22:49
3 gary w moto to jeszcze jeden plus dodatni. Motocykl jest węższy niż R4, tzn silnik, nie nie powiem, że nie jest to jakieś dziwne i nie inspiruje do rozważań czy do dwóch dodano jeden, czy z 4 zabrano jeden, bo przecież, że ktoś od początku pomyślał o R3 to niemożliwe ;)

Nic nie jest węższy:-).
Jak pojemność ta sama np 1000cm3 to i tu rzędówka i tu.
A czy na 2, 3 czy 4 garnki, to już mniej istotne. Ta sama ilość zupy musi wejść, czyli 1 litr.

No może tak aptekarsko będzie ciut węższy R3, bo jakby jedna "ścianka działowa" między tłokami odpada.

Po bokserze nic nie jest szerokie. ������

No w sumie to chyba nie ma szerszego silnika motocyklowego niż bokser właśnie...raczej na pewno nie ma:-)
Chyba że jakieś tam experymenta z silnikiem gwiazdowym.
Ale to na palcach jednej ręki emerytowanego drwala można policzyć seryjne wypusty kiedyś tam dawno temu.

robin102
08-11-2022, 00:00
No w sumie to chyba nie ma szerszego silnika motocyklowego niż bokser właśnie...raczej na pewno nie ma:-)

Tak czy siak to jednak będzie dręczyć czy dodano jeden cylinder czy ujęto jeden :D ...... nie da się żyć z takimi myślami
.
do szerokiego boksera nie idzie się przyzwyczaić, idzie to ogarnąć i fajnie jest bo rewelacyjnie środek ciężkości położony, ale co by nie mówić zawsze przy wsiadaniu tego silnika z prawej i z lewej ogrom. Wersje chodzone cieczą mają chyba jeszcze większe te gary wywalone na boki. Ideałem tu jest Moto Guzzi. Nikt nic mądrzej ładniej nie wymyśl, taki bokser, a jakby V-ka ;)
.
https://images89.fotosik.pl/631/69e374249d6ff783gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/69e374249d6ff783)

Tom01
08-11-2022, 00:16
Ale środek ciężkości jakby dużo wyżej. W bokserach to właśnie jest magiczne. Moto jest jak wańka - wstańka. Jeszcze trochę a sam by stał.

PS. Ciekawostka, pierwszy motocykl jeżdżący autonomicznie powstał w oparciu o dużego GS-a.

krzysztofz24
08-11-2022, 00:38
Tak czy siak to jednak będzie dręczyć czy dodano jeden cylinder czy ujęto jeden :D ...... nie da się żyć z takimi myślami

Ja ci uspokoje robin, zebys mogl isc spac;-).
Otoz dodano jeden cylinder.
Najpierw Triumph zaczynal od singli, potem rozwinelo sie to w twiny i tu mial ogromne sukcesy.
W latach 70 powstal prototyp 3 cylidrowca i nawet troche seryjnei takich motocykli wypuscili.
Ale to byl juz labedzi spiew Triumpha bo zaraz w latach 80 tych upadl. swoje na pewn odolozyli tu japonczycy a szczegonie taka Honda CB four z 4 garami i potem Kawasaki z modelem Z.

Ale prosze, 3 cylindrowy Triumph Trident z lat 70-tych. Widac 3 wydechy. Mozna kliknac po wieksze foto. A jaka ma piekna chlodnice oleju zeby wspomoc chlodzenie powietrzem.

67564.

A jak Triumph sie reaktywowal, to ofc wskrzesil swoaj legende czyli twina Bonneville, ktory dal poczatek calej rodzinie jakby wpolczesnych twinow od Triumpha.
No ale twin to jednak jakby za malo na obecne czasu zeby konkurowac z innymi jak rowny z rownym.
Wiec zaczeli w miejscu w ktorym skonczyli. Czyli na silnikach 3 cylindrowych.

robin102
08-11-2022, 01:00
Moto jest jak wańka - wstańka. Jeszcze trochę a sam by stał.... Szczególnie to było zauważalne w niższym moim szaraku który to do GSa to ma jeszcze z pół metra brakującego wzrostu ;) miałem w swoim taką szybkę w skrzyni biegów tzn duży korek wlewu oleju z szybką. Często motocykl przechylałem ekstremalnie aby tam w tej szybce olej zobaczyć, żadnego bym tak nie przechylił na bok, dawno by się zwalił, a ten jak wańka wstańka

No ale twin to jednak jakby za malo na obecne czasu zeby konkurowac z innymi jak rowny z rownym.
...
Tyle, że Japończycy to już w zasadzie od roku , dwóch wszędzie trąbią i nie że żartują, ale to robią. Idzie nowoczesność czyli najlepsze teraz będą motocykle R2. Nawet już Yamaha coś tam sportowego zrobiła na R2. Za parę lat R3 to będzie rarytas :)
Co to się wyrabia :( ..... no i jestem zdania, że jednak z 4 odjęto jeden, a nie dodano, bo Anglicy są skąpi :)
Swoją drogą Triumph powstał jak Fenix z popiołów, a i inne marki europejskie też tak około 2010-2014 zaczęły walczyć o swoje i to bardzo skutecznie. Ducati poszło do Audi i odżyło. Bmw nareszcie zaczęło robić ładnego GSa i parę innych udanych bardzo modeli. Moto Guzzi poszło pod Aprilię i ich technologię produkcji porządnej jakości i ładnego projektu.
Nawet taki włoski Mondial reaktywowany handlowo co to niby chiński jest moto klasy 125, a przy japońskich 125 prezentuje się jakby był mercedesem, bo tanie japońskie 125 po prostu dramat chiński i chyba w chinach one robione.
Przynajmniej te i następne dziesięciolecie należeć będzie do europejskich marek.
Wracamy do normalności, tu powstawały na europejskiej ziemi najfajniejsze motocykle. ................... pojechałem tak patriotycznie jako Europejczyk :)

krzysztofz24
08-11-2022, 01:55
..... no i jestem zdania, że jednak z 4 odjęto jeden, a nie dodano, bo Anglicy są skąpi :)

Nie pisze ci wiecej:-)
Szukam po necie to co slyszalem czy czytale mw ŚM, rozpisuje historie Triumpha, specjalnie szukam dobrego zdjecia zeby ci pokazac...i po co "o fajne, ciekawe itp"
Nie, ty jak zwykle to chyba odbierasz jak jakies spory i koniecznie chcesz miec racje.
Niech ci tam bedzie co chcesz. Masz racje na 102%

Kolekcjoner
08-11-2022, 11:24
Swoją drogą Triumph powstał jak Fenix z popiołów, a i inne marki europejskie też tak około 2010-2014 zaczęły walczyć o swoje i to bardzo skutecznie. Ducati poszło do Audi i odżyło. Bmw nareszcie zaczęło robić ładnego GSa i parę innych udanych bardzo modeli. Moto Guzzi poszło pod Aprilię i ich technologię produkcji porządnej jakości i ładnego projektu.
Nawet taki włoski Mondial reaktywowany handlowo co to niby chiński jest moto klasy 125, a przy japońskich 125 prezentuje się jakby był mercedesem, bo tanie japońskie 125 po prostu dramat chiński i chyba w chinach one robione.
Przynajmniej te i następne dziesięciolecie należeć będzie do europejskich marek.
Wracamy do normalności, tu powstawały na europejskiej ziemi najfajniejsze motocykle. ................... pojechałem tak patriotycznie jako Europejczyk :)
Ciekawe czy i kiedy wskrzeszą na dobre Zundappa :).

robin102
08-11-2022, 22:20
Co to się wyprawia. Jak można oguuupiać tak ludzi. Nowy V-strom 800 nie dość, że paskudny to jeszcze silnik R2 a dalej V-strom :D .... waży 230 kg :( z cena 56.500 zł :(
Nowa Honda Transalp 750 całkiem sensowniej się zapowiada, jeździł bym

Ciekawe czy i kiedy wskrzeszą na dobre Zundappa :).
Chyba bardziej niemiecki od Bemwu czyli , że idealna marka motocykla aby zostać obrzucony jajkami np na poranny spacer motocyklowy po centrum Warszawy np w rocznicę Powstania Warszawskiego ;) ;) ;)

bogdi64
08-11-2022, 23:43
i może będzie coś fajnego na miasto https://motogen.pl/wp-content/uploads/2022/03/honda-cl-500-scrambler-render-by-shinji-miyakubo.jpg

Kolekcjoner
09-11-2022, 00:21
Dzisiaj oglądałem na parkingu Adventure NC 750 - ależ mi się to podoba. Nawet w tym roku myślałem żeby kupić ale nie było szans. Dostępność = 0 .....:(

robin102
09-11-2022, 00:30
Dzisiaj oglądałem na parkingu Adventure NC 750 - ależ mi się to podoba. Nawet w tym roku myślałem żeby kupić ale nie było szans. Dostępność = 0 .....:(
nawet taka przytomna cena na te czasy jak za duże fajne moto 39000 zł
Zapytał bym w salonach na Słowacji, w Czechach. Bywało, że tam motorki tańsze niż w PL

i może będzie coś fajnego na miasto https://motogen.pl/wp-content/uploads/2022/03/honda-cl-500-scrambler-render-by-shinji-miyakubo.jpg
Strach pytać o wagę te maleństwo. Obstawiam 200 kg, ale wygląda fajnie coś jak Ducati ;) ........ i taki ładny konkretny wahacz, uwielbiam. Nie pożałowali. Paczeć nie mogę na motory z wahaczami wyciętymi ze słupka ogrodzeniowego :(

krzysztofz24
09-11-2022, 09:54
Kolejna legenda odchodzi.
Czyli V-strom, znany, sympatyczny, taki motocyklowy kumpel.
Było V2 a teraz w imię obniżenia kosztów i unifikacji będzie R2.

A juz najbardziej rozwalające są teksty marketingowe, że przestawiliśmy zapłon i jest co 270 stopni (OMG!!! każda współczesna rzędowa dwójka praktycznie tak ma). I to jest to samo co silnik V2 praktycznie. No taaa...:-D

Kojocisko
09-11-2022, 10:28
CL500 też mi się podoba. Może mieć dobrą relację cena/wygląd/możliwości.
Ja za małymi silnikami V jakoś płakać nie będę, może z braku doświadczeń. W nowej Afryce dwucylindrowiec działa znakomicie. Ruch Suzuki jest logiczny i zgodny z mainstreamem.
Szkoda, że się nie przyłożyli do zaprojektowania lampy i generalnie przodu. A co do legendy - bez przesady. Duży DL imo ma jakąś historię, ale nie mam wrażenia, żeby mały DL jakoś znacząco zapisał się w historii, choć to fajny motocykl.
Za to nowy Transalp zapowiada się smakowicie, niestety tani nie będzie, skoro nawet Suzuki nową 800tke wyceniła na ponad 55kpln.
Ale oglądać trzeba wersję doposażoną w płytę, gmole, handbary, a nie golasa.

krzysztofz24
09-11-2022, 11:46
No nie no, nie badzmy az tacy surowi czy wymagajacy;-). Bo 600-750cm3 to nie sa male silniki:-). To jest porzadna klasa srednia pod wzgledem pojemnosci.

Moze to juz jest takie starcze narzekanie:razz: (choc ja nie lubie narzekac) ale jeszcze niedawno co premiera to bylo "patrzcie takie sa nasze mozliwowosci techniczne" a teraz byle taniej, byle bardziej zunifikowac i wmawiac ludziom ze tak jest cool.
Patrzcie tu jest zwykla tansza w produkcji rzedowa 2 zamiast V2 ale tak jest ekstra, tak jest nowoczesnie. Kij ze bedziemy pakowac do kilku moto ten sam silnik i wciskac kit ze to co innego bo dalismy inne mapy zaplonu.

Ja cale zycie w handlu pracuje i okolicach, jestem wyczulony na marketingowe sciemy.

robin102
09-11-2022, 13:35
W całej rozciągłości masz racje. Motoryzaja którą znamy, droga motoryzacja, bo z metalu i metalu i z metalu będzie w pewnym sensie odchodzić ;) wraz z nami ;) . Dziś target na nowe motocykle to chłopaki w rurkach lub w rajtuzach. Oni nigdy nie widzieli estetycznie i z porządnych materiałów zrobionego motocykla. To dla nich jest Vstrom na R2 z tą lampą przednią rodem z gier komputerowych. Legendarna nazwa ma wystarczyć :) Klienci tacy jak my w sprzedaży na ilość przestają być brani pod uwagę. Dla dziadków są GSy, Multistrady, drogie Triumphy. Niestety zakładają , że dziadki mają kase, a my ich oszukujemy, bo nie mamy i stare fajne konstrukcje kupujemy. Taki to mecz idzie.
No nie no, nie badzmy az tacy surowi czy wymagajacy;-). Bo 600-750cm3 to nie sa male silniki:-). To jest porzadna klasa srednia pod wzgledem pojemnosci.

Moze to juz jest takie starcze narzekanie:razz: (choc ja nie lubie narzekac) ale jeszcze niedawno co premiera to bylo "patrzcie takie sa nasze mozliwowosci techniczne" a teraz byle taniej, byle bardziej zunifikowac i wmawiac ludziom ze tak jest cool.
Patrzcie tu jest zwykla tansza w produkcji rzedowa 2 zamiast V2 ale tak jest ekstra, tak jest nowoczesnie. Kij ze bedziemy pakowac do kilku moto ten sam silnik i wciskac kit ze to co innego bo dalismy inne mapy zaplonu.

Ja cale zycie w handlu pracuje i okolicach, jestem wyczulony na marketingowe sciemy.

bogdi64
09-11-2022, 19:29
niestety V to droga konstrukcja, duża i skomplikowana w stosunku do rzędówki, to już było i nie wróci :(, wystarczy zobaczyć ceny Ducati :(
CL 500 ma ważyć ok 190kg (to też troszkę za dużo), już do jazdy, nie wiem czy to się potwierdzi, ale była też zapowiedź CL 300, przypuszczam, że będzie mała różnica w cenie i zaginie tak jak Rebel 300 (widocznie zostały im silniki)
Jeżdżę NC 700x, więc mogę coś podpowiedzieć ;) w przypadku Adventure NC 750, to tylko drogie i nie zbyt pojemne kufry ;) w stosunku do "zwykłego", w salonie we Wrocławiu stał jeszcze w zeszłym tygodniu, wersja manual

robin102
09-11-2022, 22:10
Jakiś bloger motocyklowy zrobił taką sklejkę :)
Stary Bandit i następca GSX 8 coś tam na tej "V-ce" z V stroma nowego. Chyba Japończycy się zmówili na te silnik R2 albo wyrosły nowe pokolenia japońskich ludzi od motocykli nie rozumiejący motocykli.
Już różne spiskowe teorie przychodzą do głowy.
Kupujcie co tam macie kupić, bo chyba będzie tylko gorzej.

https://images89.fotosik.pl/631/65ed370560507984.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/65ed370560507984)

Cornelson
09-11-2022, 23:44
DL 650 pozostanie w ofercie Suzuki na 2023.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

robin102
10-11-2022, 10:00
DL 650 pozostanie w ofercie Suzuki na 2023.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Jesteśmy uratowani :)
https://youtu.be/V0PsAPkkyHs

Zauważyliście jak cichaczem tylnymi drzwiami wyszły z oferty japońskich producentów tego typu motocykle ? Shadowy, Intrudery, Vulcany i co tam jeszcze Yamaha robiła. Można się śmiać, że Harleyowi śrubki wypadają i krzywe błotniki mają, ale jako jedyny przetrwał i dalej robi tego typu sprzęty i utrzymuje klientelę
(https://youtu.be/V0PsAPkkyHs)
https://images92.fotosik.pl/631/0859be6c62dbd1ec.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0859be6c62dbd1ec)

krzysztofz24
10-11-2022, 14:38
Jesteśmy uratowani :)
https://youtu.be/V0PsAPkkyHs

[COLOR=#f0ffff]Zauważyliście jak cichaczem tylnymi drzwiami wyszły z oferty japońskich producentów tego typu motocykle ? Shadowy, Intrudery, Vulcany i co tam jeszcze Yamaha robiła.(...)

Nic sie nie zgadza:-);-)
Shadow - Honda
Intruder - Suzuki
Vulcan - Kawasaki
Yamaha miala serie Star, Road star, Drag star, Wild star.

A tak powazniej i neistety smutno. Te motocykle co piszesz nadal sa produkowane, rozwijane i powstaja nowe modele. Sa w ofercie. Ale nie na Europe!
I juz powstrzymam sie dlaczego w UE nie sa oferowane, bo szkoda nerwow.

Oferta japonskich motocykli jest w USA lekko liczac jakeis 30-40% bardziej bogatsza niz w Europie. O kazdy rodzaj motocykla, nie tylko cruisery. W Stanach nadal maja sportowe 600cm3 (i te kastrowane 650 co my TYLKO mamy, tez maja)
No coz, wolny swiat rzadzi sie innymi prawami...

Oferta Kawasaki USA
https://www.kawasaki.com/en-us/category/motorcycle (https://youtu.be/V0PsAPkkyHs)

Patrzcie Panstwo, kazdy kojarzy Kawasaki H2R-wyczynowy najszybszy motocykl swiata i jego cywilna wersje H2. Ale tylko w Stanch sa oferowane...nakedy na tej bazie. czyli Z H2 na przyklad. Polecam otworzyc zakladke 'Vehicle category" i popatrzec na oferte.
Sportowa 600-tka 4-cylindrowa jak najbardziej jest.

Wezmy Suzuki USA
[url]https://suzukicycles.com/
Wystarczy klinac "motorcycles" i jezdzac kursorem po kategoriach motocykli nam sie wyswietli.
Nadal tam jest GSX-R 600 i nawet 750.

Honda ma CBR 600 4 cylibdrowa nadal, Yamah R6. to tylko u nas zniknely. I niestety wiele innych.
Smutne to robin102, ale nastepnym razem jak gdzies bedzie pisac ,ze wypada z oferty, ze koncza produkcje - to prawie na pewno bedzie sie to tyczyc Europy.

P.S
A juz nie wpomne i japonskim rynku, gdzie mja faze na male pojemnosci i jest pelno motocykli bedacych kopia wiekszego brata. Np moj byly ZRX 1200R, w Japoni byl oferowany 4 cylindrowy ZRX 400R - normalnei mniejszy blizniak.
I wiele innych.

robin102
10-11-2022, 16:35
. Te motocykle co piszesz nadal sa produkowane, rozwijane i powstaja nowe modele. Sa w ofercie. Ale nie na Europe!
.
Do wspominku o tym zjawisku zainspirował mnie artykuł w którejś gazecie motocyklowej w wersji internetowej. Redaktor pisał, że przestały być produkowane, a nie zeszły z oferty handlowej na Europę. Moim zdaniem zwyczajnie brak na nie targetu klienckiego, bo panowie dostatni w brzuszki i w portfele równie wypasione poszli cieszyć się motocyklami typu ADV co jest jakby normalną ewolucyjną zmianą w motocyklowym świecie. Dla producentów to może nawet lepiej, może nawet specjalnie ;) wymyślili nam te SUV-y motocyklowe i nas na nie napuścili ;) bo taniej je produkować niż chromowaną armaturę.
.
W Ameryce cholercia nie byłem i w tym wcieleniu nie będę, ALE ALE sporo ludzi z rodziny, sporo znajomych jest, było, albo jest w rozkroku. Z opowieści to jest to bardzo kontrastowy kraj co nawet ogladając TV widać. Piękne amerykańskie filmy ze szczupłymi ludźmi, a potem relację z lokali wyborczych czy sprzed szkół gdzie była strzelanina i widzimy rodziców tak grubaśnych, panie z tak wielkimi dooooopami, że się nie che wierzyć, że to ta sama Ameryka co godzinę wcześniej oglądałem w filmie fabularnym.
Co do motoryzacji tam i ofert na stronach www to kumpel pare lat temu chciał sprowadzić z USA Hondę CRV w dieslu chyba 2.2D w automacie wykonaniu na tamten rynek. Była wtedy w ofercie na każdej stronie każdego salonu, a w rzeczywistości ani jednej sztuki w całym USA. Podobnie sąsiad zamożny doktor sprowadził 2 letniego Jeepa. Tak sie spodobał, że chciał drugiego takiego identycznego dla żony tylko nówka, total nówka. Stać go, a i brata tam ma. Nie było ani jednej sztuki choć oficjalnie była wszędzie i nawet zaliczkę wzięli.
Kolega z klasy jest tam konserwatorem sieci w wielkim hipermarkecie budowlanym i mówi, że w tej samej firmie używają najnowszych komputerów oraz takich co u nas dawano dzieciom 20 lat temu na komunie. Takie tam kontrasty.
.
Wątpię aby te motocykle realnie były do kupienia, bo tam też świat się zmienia. Japończycy wydaje się , że segment armatury słusznie odpuścili, bo i komu ją sprzedawać jak jest kryzys w budownictwie ;)
oczywiście jakieś tam tzw końcówki kolekcji ;) jako nowe na pewno są do kupienia

krzysztofz24
10-11-2022, 17:10
Wątpię aby te motocykle realnie były do kupienia, bo tam też świat się zmienia.

Aha czyli u nas jak jest na stronie dealera Moto to go można kupić a w Stanach jak na stronie dealera jest w ofercie z podań cena...to pewnie na niby:-). No proszę...:-).
Przecież to są oficjalne strony, tam są adresy dealerów, telefony.

Tu nie chodzi tylko o cruisery, że w Stanach ten typ bardziej popularny a w Europie mniej.
Chyba nie tak mało popularny, że praktycznie u nas ich nie ma. Jacyś chętni by się znaleźli. Bo teraz to chcesz cruisera to musisz korzystać z usług firmy co je zza oceanu sprowadza. Ostatnio na Moto bazarze pewna firma miał kilkadziesiąt takich maszyn na amerykańskim trucku. Widziałem na własne oczy:-) Harleye, Indiany, ale większość to były japonczyki.

To chodzi o to że amerykańska oferta na wszystkie motocykle jest o 30% bogatsza.
Mają nadal w ofercie sportowe 600, więcej nakedow, więcej turystykow itp.
Ich oferta to jest to co w Europie plus około 30%

To są fakty czarno na białym.
No albo wierzymy oficjalnym stronom producenta, albo spisek;-).

robin102
10-11-2022, 17:15
Ale Ty o bogatszej ofercie na rynek amerykański, a ja tylko o tym, że redaktor pisał, że przestały być produkowane i nie ma ich w salonach i ze jakos tak odeszły, a my tego nawet nie zauważyliśmy. Redaktor miał na myśli na pewno europejskie salony. Nie ma rozwoju Intrudera, Vulcana i co tam jeszcze, nie ma ich w salonach.

krzysztofz24
10-11-2022, 18:21
Ale Ty o bogatszej ofercie na rynek amerykański, a ja tylko o tym, że redaktor pisał, że przestały być produkowane i nie ma ich w salonach i ze jakos tak odeszły, a my tego nawet nie zauważyliśmy. Redaktor miał na myśli na pewno europejskie salony. Nie ma rozwoju Intrudera, Vulcana i co tam jeszcze, nie ma ich w salonach.

No tu zgoda, w europejskich salonach nie ma. W amerykanskich to Vulcanow jak psow:-);-)

bogdi64
10-11-2022, 18:26
tego roczny model https://www.bike-parts-honda.pl/thumbs/h/ident_photos/300_300/VT1300CXAN-Y163.jpg

krzysztofz24
10-11-2022, 19:00
tego roczny model https://www.bike-parts-honda.pl/thumbs/h/ident_photos/300_300/VT1300CXAN-Y163.jpg

W Hameryce nadal tez Shadowki maja.

Ta Honda Fury co dales, bardzo mi sie podoba. Jak na fabryke, to niemal ekstremalny chopper;-).
Szkoda tylko, tylko ze jak sprawdzalem kilka dni temu, to jest dostepna wylacznie zolta.

Dobra zreszta jaka niby szkoda, ze zolta. Jak bardziej szkoda ze za oceanem jest:-)

robin102
10-11-2022, 21:20
Dobra zreszta jaka niby szkoda, ze zolta. Jak bardziej szkoda ze za oceanem jest:-)
Za motocykl w żółtym lakierowaniu to dał bym się pokroić, a w złotym to nawet solą posypywać :) .... ostatnio ma taką ide fix, że moto powinno być w jasnym kolorze :)
.
Widziałeś XJR 1300 w żółtym i dodatkowymi czarnymi paskami. ? Szczęki opad normalnie u mnie

krzysztofz24
10-11-2022, 21:30
Trochę ratuje sytuację że żółto czarna.
Ale mówiac dyplomatycznie, to znam (dla mnie) ładniejsze malowania niż żółty:-)

Kolekcjoner
10-11-2022, 23:10
Z tego co czytałem to Honda globalnie już armatury nie robi. Są jeszcze lokalne faby po świecie które coś tam tłuką ale rozwoju już nie ma. Oni już po prostu w to nie inwestują. Za to pojawia sie coraz więcej informacji o łączeniu sił z innymi firmami w kwestii baterii, ładowarek i zasilania - znak czasu.
Suzuki też o ile pamiętam chyba tylko jakiegoś jednego cruisera mają w ofercie. Nie wiem jak reszta ale tendencja spadkowa jest wyraźna. Zresztą kłopoty finansowe i przetasowania w HD są jawnym dowodem że rynek się zmienia. Najlepszy dowód że elektryka wypuścili stosunkowo wcześnie.

robin102
10-11-2022, 23:22
Za to nowy Transalp zapowiada się smakowicie, niestety tani nie będzie, skoro nawet Suzuki nową 800tke wyceniła na ponad 55kpln.
. Dołożyć trochę do bogatszej wersji aby tym na wyprawę pojechać i wyjdzie tyle co duży GS od Bemwu kosztował 3 lata wstecz taki w tańszej wersji. Się kurde porobiło z tymi cenami. Dramatycznie jakoś i końca nie widać :(

... Zresztą kłopoty finansowe i przetasowania w HD są jawnym dowodem że rynek się zmienia. .
Najlepszy dowód jak ten rynek sie zmienia i te motocykle odchodzą do lamusa jest nasz ;) bogdan. Przesiadł się z Shadow na NX 700, a taki twardziel był.

bogdi64
10-11-2022, 23:36
Z tego co czytałem to Honda globalnie już armatury nie robi - a Rebel 1100 ?
Najlepszy dowód jak ten rynek sie zmienia i te motocykle odchodzą do lamusa jest nasz bogdan. Przesiadł się z Shadow na NX 700, a taki twardziel był. - przecież Shadow nie sprzedany, wprost przeciwnie, wyczyszczone świece, wyregulowane zawory, wymyte i wyregulowane gaźniki, jeszcze parę drobnostek zostało i znów gotowa

krzysztofz24
10-11-2022, 23:58
Z tego co czytałem to Honda globalnie już armatury nie robi. Są jeszcze lokalne faby po świecie które coś tam tłuką ale rozwoju już nie ma. Oni już po prostu w to nie inwestują. Za to pojawia sie coraz więcej informacji o łączeniu sił z innymi firmami w kwestii baterii, ładowarek i zasilania - znak czasu.
Suzuki też o ile pamiętam chyba tylko jakiegoś jednego cruisera mają w ofercie. Nie wiem jak reszta ale tendencja spadkowa jest wyraźna. Zresztą kłopoty finansowe i przetasowania w HD są jawnym dowodem że rynek się zmienia. Najlepszy dowód że elektryka wypuścili stosunkowo wcześnie.

Hmm, jakby sie nie zgodze o 180 stopni;-)
Bo "lokalna" fabryka w Stanach zaopatruje cala ameryke polnocna czyl istany i Kanade. Spory kawalek swiata;-)
Maja ogolnie na tamtych rynkach to co my w Europie, plus to czego my nie mamy, czyli:
Honda Shadow w dwoch wersjach z 750cm3 V2 i Fury 1300cm3 V2.
67612

Suzuki ma 2 cruisery w ofercie.
M109R BOSS (kiedys u nas tez byl, ten power crusier M1800) i Boulevard 800cm3 V2 w 3 wersjach.
67613

Kawasaki Vulcan 900cm3 V2 w 3 wersjach i Vulcan 1700 w 2 wersjach
67614

I jeszcze znjadzie sie sporo motocykli spoza gamy cruiser, czyli nakedy i sporty. Ktore w Europie wypadly a w Ameryce polnocnej nadal sa dostepne.

Co do Harleya i jego elektryka, ot mysle ze jednak bardzie jsie skupiaja na swoim nowym silniku z ich advenczura PanAmerica;-)
Obudzili sie i chca kawalek tortu ugryzc, bo na na advenczury teraz moda:-).

Choc trzeba zauwazyc ze cruiser i ameryka polnocna to pewna calosc, w koncu ojczyzna Harleya. Swiatowa moda na te motocykle jakby wygasla. No ale byloby milo cos tam miec w Europie a nie zero.

P.s
Spojrzalem na oferte z Australi, cruiserow prawie nie maja, cos tam sie na sile znajdzie. Ale tez maja sporo motocykli, ktore wypadly w Europie a tam sa dostepne.
Np sportowe 4 cylindrowe 600-tki.

Kolekcjoner
11-11-2022, 14:29
Hmm, jakby sie nie zgodze o 180 stopni;-)
Bo "lokalna" fabryka w Stanach zaopatruje cala ameryke polnocna czyl istany i Kanade. Spory kawalek swiata;-)
Maja ogolnie na tamtych rynkach to co my w Europie, plus to czego my nie mamy, czyli:
Honda Shadow w dwoch wersjach z 750cm3 V2 i Fury 1300cm3 V2.
67612

Suzuki ma 2 cruisery w ofercie.
M109R BOSS (kiedys u nas tez byl, ten power crusier M1800) i Boulevard 800cm3 V2 w 3 wersjach.
67613

Kawasaki Vulcan 900cm3 V2 w 3 wersjach i Vulcan 1700 w 2 wersjach
67614

I jeszcze znjadzie sie sporo motocykli spoza gamy cruiser, czyli nakedy i sporty. Ktore w Europie wypadly a w Ameryce polnocnej nadal sa dostepne.

Co do Harleya i jego elektryka, ot mysle ze jednak bardzie jsie skupiaja na swoim nowym silniku z ich advenczura PanAmerica;-)
Obudzili sie i chca kawalek tortu ugryzc, bo na na advenczury teraz moda:-).

Choc trzeba zauwazyc ze cruiser i ameryka polnocna to pewna calosc, w koncu ojczyzna Harleya. Swiatowa moda na te motocykle jakby wygasla. No ale byloby milo cos tam miec w Europie a nie zero.

P.s
Spojrzalem na oferte z Australi, cruiserow prawie nie maja, cos tam sie na sile znajdzie. Ale tez maja sporo motocykli, ktore wypadly w Europie a tam sa dostepne.
Np sportowe 4 cylindrowe 600-tki.
Nie bardzo wiem do czego zmierzasz? To pokazuje tendencję o której mówię. To że lokalnie coś jeszcze jest produkowane nie oznacza że główny producent to jeszcze rozwija. Przykład choćby z niektórymi modelami samochodów do dziś klepanymi w Meksyku czy Brazyli, a które dawno już zakończyły żywot gdzie indziej. Po prostu Europa ma swoją specyfikę i raczej preferowane są tu nowości, a nie starocie. Dochodzi jeszcze czynnik, że na miejscu jest kilku bardzo silnych producentów więc rynek jest niezwykle trudny. No i jeszcze specyficzne uwarunkowania geograficzne - ciasne miasta z wąskimi uliczkami, dużo bardzo krętych dróg itd.... Do dzisiaj pamiętam utyskiwania mojego przyjaciela motocyklisty, który się wybrał swoim wielkim Intruderem na Transfogarką i klął jak szewc.... twierdząc że to moto się zupełnie nie nadaje na takie trasy.

krzysztofz24
11-11-2022, 14:52
Zmierzam do tego, że w innych częściach świata mają dostępne to samo co my w Europie, plus motocykle które u nas zostały wycofane. (I nie chodzi tylko o armaturę).
Czyli mają szerszą i bogatsza ofertę.

I podsumowując, to wychodzi na to że Europa jest takim lokalnym zadupiem pod względem dostępności motocykli;-).
Niestety.

Jeszcze słowo o tych i lokalnych fabrykach (przyjmiemy że całe zdanie jest w cudzysłowiu jakby).
Kiedy z Europy znikały sportowe 4 cylindrowe 600-tki, to nie tak że "ogólnoświatowe" fabryki przestałyje robić i zaczęły gdzieś tam lokalnie;-).
One wypadły z oferty na Europę, a te same fabryki nadal je robią dla reszty świata.

I to po prostu mnie boli, zubazanie oferty na Europę.

cdc
11-11-2022, 15:14
Honda miała seryjny na springerze
https://www.honda.co.jp/content/site/www/news/pc/1998/2980209/_jcr_content/par_news-body/newscolumn/par_news-col-1/newsimage.img.jpg/1549591343919.jpg

bogdi64
11-11-2022, 16:14
Honda miała seryjny na springerze
https://www.honda.co.jp/content/site/www/news/pc/1998/2980209/_jcr_content/par_news-body/newscolumn/par_news-col-1/newsimage.img.jpg/1549591343919.jpg

nie do końca "seryjny", jest to w Europie VT600, na Japonie był z takim zawieszeniem, nazywał się zamiast Shadow -Steed i miał 400 cm3 pojemności, a co do braku motocykli typu cruser, To Honda i Kawasaki wypuściły nowe wariacje na ten temat, obecnemu kupcowi w większości to bez różnicy, za to taniej
Większość krajów świata (oprócz Europy), ma przepis, że dopóki pojazd jest produkowany bez zmian konstrukcyjnych i nazewnictwa, nie podlega zmianom norm, więc dalej go można robić, rynek weryfikuje czy ktoś go kupi, dlatego w pewnych częściach świata można nabyć "nowe dinozaury"
Moja koleżanka mieszkająca obecnie w Meksyku kupiła NOWY w sklepie taki oto pojazd, jest to stary silnik, który był też montowany w CBF 250, u nas ten motocykl krótko występował w sprzedaży pod nazwą NX 250, ten oczywiście już obrany w elektroniczny szybkościomierz i trochę inne plastiki, ale konstrukcja i silnik ten sam

67631

Kolekcjoner
11-11-2022, 16:54
Zmierzam do tego, że w innych częściach świata mają dostępne to samo co my w Europie, plus motocykle które u nas zostały wycofane. (I nie chodzi tylko o armaturę).
Czyli mają szerszą i bogatsza ofertę.

I podsumowując, to wychodzi na to że Europa jest takim lokalnym zadupiem pod względem dostępności motocykli;-).
Niestety.

Jeszcze słowo o tych i lokalnych fabrykach (przyjmiemy że całe zdanie jest w cudzysłowiu jakby).
Kiedy z Europy znikały sportowe 4 cylindrowe 600-tki, to nie tak że "ogólnoświatowe" fabryki przestałyje robić i zaczęły gdzieś tam lokalnie;-).
One wypadły z oferty na Europę, a te same fabryki nadal je robią dla reszty świata.

I to po prostu mnie boli, zubazanie oferty na Europę.
Ja to raczej mam tak że dostępność moto jest taka, że trudno wybrać ;). Do tego mam wrażenie że trochę nie doceniasz lokalnych marek (np. włoskich) które w wielu rejonach świata praktycznie nie istnieją. Z tego co mi znajomy opowiadał to np. w USA z BMW jest podobnie jak u nas z HD. Występują, jak chcesz kupić to kupisz ale lepiej się daleko nie wybierać bo lokalnie możesz się odbić o ścianę jeśli chodzi o serwis, jakiekolwiek wsparcie etc. Także nie dramatyzowałbym, szczególnie że najważniejsze nowinki ze świata moto wszystkie u nas są - nic tylko kupować ;)...
A 600tki rzędowe - jeździłeś? Bo ja tak i nie ma za czym tęsknić - ziew.pl ;)...

bogdi64
11-11-2022, 21:57
67638

po robocie ;)

krzysztofz24
11-11-2022, 22:07
Ale to z dzisiaj?
Fajnie wyszło z tym podświetleniem z Gold Winga.

Ja też dzisiaj jeździłem, koło 50-60km.
Zmarzłem jak...już nie powiem co:-)

bogdi64
11-11-2022, 22:25
oczywiście, że dziś trzeba było przetestować po smarowaniu łańcucha ;)

krzysztofz24
11-11-2022, 22:27

Phi, tez dzisiaj smarowalem lancuch;-)

Ladnei sie bylszczy tak podswietlona sztucznym swiatlem, wieczorowa pora.

bogdi64
11-11-2022, 22:43
Phi, tez dzisiaj smarowalem lancuch;-)

Ladnei sie bylszczy tak podswietlona sztucznym swiatlem, wieczorowa pora.

bo to panie prawdziwy trzydziestoletni lakier

Kolekcjoner
11-11-2022, 22:48
No ja też dzisiaj trochę przedmuchałem Smoka ale krótko, bo musiałem się zbierać do pracy :). Pogoda ok. aż nawet byłem zdziwiony, że w skórze mnie nie przewiało.

robin102
12-11-2022, 21:20
No ja też dzisiaj trochę przedmuchałem Smoka ale krótko, bo musiałem się zbierać do pracy :). Pogoda ok. aż nawet byłem zdziwiony, że w skórze mnie nie przewiało.
A ten smok to duży Bandit 1200 czy 1250 cieczą chłodzony ? przypomnij bo mi gdzieś notes się zawieruszył z zapiskami kto czym jeździ.

Kolekcjoner
12-11-2022, 23:46
A ten smok to duży Bandit 1200 czy 1250 cieczą chłodzony ? przypomnij bo mi gdzieś notes się zawieruszył z zapiskami kto czym jeździ.
1200 olejak. Grzechocze jakby się miał zaraz rozlecieć ;)...

krzysztofz24
13-11-2022, 00:14
1200 olejak. Grzechocze jakby się miał zaraz rozlecieć ;)...

Spokojnie, ten typ tak ma.
Old grzechotnik never die;-)

A jaki przebieg ma?
Chyba juz ladnych pare lat go masz...

Kolekcjoner
13-11-2022, 19:04
Spokojnie, ten typ tak ma.
Old grzechotnik never die;-)

A jaki przebieg ma?
Chyba juz ladnych pare lat go masz...
43 tysiące mil - coś w tych okolicach... Zgadza się mam go już dosyć długo.

robin102
14-11-2022, 15:44
Co tam teraz w modzie do smarowania łańcuchów, bo 4 lata nie smarowałem, a przecież trzeba :) .... nawet się stęskniłem do tej czynności :)
.
bardzo fajna foteczka Hondy, dla samego zdjęcia warto było łańcuch nasmarować ............... sorki, że tam w którymś poście Twoi imię napisałem z małej literki

.
Phi, też dzisiaj smarowałem lancuch:wink:
.
Ciągle Blurayem ;) ? co to jak go użyłem w Suzuki na wypad do Augustowa to miałem kurtkę na plecach w tym smarowidle. Pmiętam do dziś 27,90 zł puszka poszła do kosza
Czy poszedłeś za inną marką.

bogdi64
14-11-2022, 16:24
Ciągle Blurayem ? co to jak go użyłem w Suzuki na wypad do Augustowa to miałem kurtkę na plecach w tym smarowidle, a instrukcję użycia przeczytał :), czy tak jak informatyk mył głowę ;)

Tom01
14-11-2022, 17:21
Oj tam, zwykły olej maszynowy najlepszy. Łańcuch lśniący, syf się nie bierze, nic nie chlapie, nie klei. Tyle, że trzeba częściej niż specyjałami. W cb i bandziorze myślałem nawet nad zamontowaniem olejarki, ale traf chciał że mam spokój z łańcuchami na parę lat. ;)

krzysztofz24
14-11-2022, 18:07
Ciągle Blurayem ;) ? co to jak go użyłem w Suzuki na wypad do Augustowa to miałem kurtkę na plecach w tym smarowidle. Pmiętam do dziś 27,90 zł puszka poszła do kosza
Czy poszedłeś za inną marką.

No jak ty wziąłeś BlueRaya zamiast BelRaya:-);-). Jakaś podróbe trafiłeś to sie nie dziw:-).

Cały czas to samo. Psiknac 2 razy, odczekać z 15 min aż smar stezeje.
I później przez pierwsze 50km to liczę czy mam kilkanascie kropek na wachaczu czy trochę więcej.
No a potem to już pojedyncze kropki.

Także, nie wiem coś ty tam wyczyniał;-).

robin102
14-11-2022, 19:00
Oj tam, zwykły olej maszynowy najlepszy. Łańcuch lśniący, syf się nie bierze, nic nie chlapie, nie klei. Tyle, że trzeba częściej niż specyjałami. W cb i bandziorze myślałem nawet nad zamontowaniem olejarki, ale traf chciał że mam spokój z łańcuchami na parę lat. ;)
A sprzedałeś tego pięknego czarnego Bandita 1250 co to trzeba by pod kocem trzymać i żal na drogę wyjechać, bo by się zakurzył. Ładne, ale cenka trochę mało realna, no może dla kolekcjonera jakiegoś podobnego robina ;)

Ciągle Blurayem ? co to jak go użyłem w Suzuki na wypad do Augustowa to miałem kurtkę na plecach w tym smarowidle, a instrukcję użycia przeczytał :smile:, czy tak jak informatyk mył głowę :wink:
Mnie podejrzewać o nieczytanie instrukcji ? Boguś , bo znów Cię napiszę z małej litery :)

Także, nie wiem coś ty tam wyczyniał:wink:.
;) ;) ;)
.
No to zamawiam spray Motula Road C2, bo nic nie chlapał oraz wiadro płynu chłodniczego chyba też od też Motula.

Tom01
14-11-2022, 19:31
A sprzedałeś tego pięknego czarnego Bandita 1250 co to trzeba by pod kocem trzymać i żal na drogę wyjechać, bo by się zakurzył. Ładne, ale cenka trochę mało realna, no może dla kolekcjonera jakiegoś podobnego robina ;)

Nie, nie sprzedałem. Stoi pod kocem. :)

Wiem, że cena z kategorii grubszych, ale stan piękny, przebieg kosmetyczny a i czasy fatalne. Filtrując rynek widywałem 2012r za niewiele poniżej 30 tys, stan taki - se, bez szaleństwa. Ceny motocykli używanych to obecnie abstrakcja. Gdybym kupował, to bym odpuścił, ale jestem sprzedającym, do tego kapitalistyczną pijawką, więc nie widzę problemu, aby nie spróbować na tych zwyżkach skorzystać. ;)

Oczywiście jeśli ktoś się pojawi z rozsądną propozycją to z chęcią porozmawiam, ale w góry odsiewam wszystkich z kwotami sprzed kilku lat. To se ne wrati. W każdym razie nie szybko.

EDIT:
W ogóle moto drożeją i to od dawna. CB750 kupiłem jakieś 10-12 lat temu, jeździłem ze 6 i sprzedałem drożej niż kupiłem i to znacznie.

bogdi64
14-11-2022, 19:48
67732

67733

lansu nigdy nie za mało :)

robin102
14-11-2022, 22:20
Nie, nie sprzedałem. Stoi pod kocem. :)

Ile razy wpadam gdzieś na te Bandity 1250 i 650 cieczą chłodzone to tyle razy drapię się po głowie, że jak to możliwe, że Suzuki na koniec produkcji Bandziora wprowadziło dwa tak fajne silniki i umarły razem z modelem. Nie było już Bandita w ofercie, a wielu jeszcze czekało, że te ładniutkie silniki znają się w jakimś innym modelu od Suzuki, albo w kontynuacji Bandita. też czekałem i oczy przecierałem, że nic. Przecież to takie nakłady inwestycyjne były . Dwa silnik wsadzone w motocykle dosłownie na chwilę aby jakiś tam normy spełnić.
.

lansu nigdy nie za mało :smile:
Teraz to już "babci" nie będzie można sprzedać. Taka rola się jej trafiła z panem Lechem Dyblikiem.
fiu fiu

robin102
15-11-2022, 23:45
EDIT:
W ogóle moto drożeją i to od dawna. CB750 kupiłem jakieś 10-12 lat temu, jeździłem ze 6 i sprzedałem drożej niż kupiłem i to znacznie.
Obserwuje, analizuje rynek i widzę pierwsze oznaki głupawki. Ceny szaleją. Oczekiwania kupujących sprzedających bardzo rozbieżne. Jedni chcą gruzy po 8 tys zł sprzedać za 15 tys, a inni piękne motory chcą wyrwać za darmo, że niby czasy trudne przyszły. Chyba nigdy nie było tak trudno sprzedać dobry motor i kupić dobry motor.

Tom01
16-11-2022, 00:04
Chyba nigdy nie było tak trudno sprzedać dobry motor i kupić dobry motor.

Taka relacja zawsze była trudna. Sprzeczna wręcz. ;)

robin102
16-11-2022, 21:20
Taka relacja zawsze była trudna. Sprzeczna wręcz. ;)
Ale jak widzę w Warszawie to sporo ludzi jednak kupuje. Dziś w jedną godzinę widziałem wiezione na przyczepkach 3 motory. Takie klasyczne piękne Kawasaki ten nowy model, jeszcze piękniejsze Moto Guzzi TT 850 przekozak motocykl i taki fajnie wysoki. Echhh dał by się człowiek pokroić za taki i jakieś enduro KTM ale tych to nie kumam, bo one wszystkie jednakowo szpetne ;) ...... ale taki jakby nie utyrany. Przyczepki nie na warszawskich blachach, wiec tranzyt przez stolicę. Ludzie jeżdżą po kraju za wartościowymi motocyklami.

Tom01
16-11-2022, 22:08
Ale jak widzę w Warszawie to sporo ludzi jednak kupuje.

Wśród polujących zawsze są ludzie, dla których kasa specjalnie nie stanowi bariery i jak upolują to po prostu biorą. Cena rynkowa, czy +50% nie ma wówczas większego znaczenia.

KTM, faktycznie, dziwne toto, wysokie strasznie, wyższe duuużo od GS-a. Wsiąść na tą drabinę, szczególnie na te lekkie, na które nie za bardzo z podnóżka, to jak na moje stawy, cyrkowa akrobacja.

bogdi64
16-11-2022, 22:19
dlatego jeszcze nie próbowałem na 350 :), pewnie w przyszłym sezonie spróbuję, jak znajdę odpowiednią drabinkę ;)

robin102
16-11-2022, 22:21
dlatego jeszcze nie próbowałem na 350 :smile:, pewnie w przyszłym sezonie spróbuję, jak znajdę odpowiednią drabinkę :wink:
Na ten poligon co syn jeździ ? Wiesz, że w naszym wieku ;) to się można już pokruszyć na tych wertepach przy podskakiwaniu :D
takie 350 to może wykrzesać ze 40 KM do zabicia człowieka. Zaczynaj od 250 z 25 -30 KM i też bym sie bał

Wśród polujących zawsze są ludzie, dla których kasa specjalnie nie stanowi bariery i jak upolują to po prostu biorą..
Jak mi chrześniak opowiada jak w Trójmieście motocyklowi ludzie mają pieniądze i co kupują w salonie HD i za jak wieki hajs to się robię taki malutki, malutki i jeszcze mniejszy.
Dziś gościu kupił wydech akcesoryjny za 22 tys zł +3 tys montaż :D , a wczoraj weszła para 40 letnich młodych ludzi i kupili sobie po kurtce po 6 tys zł.
HD jednak przetrwa wszystko :)

Tom01
16-11-2022, 22:27
Dziś gościu kupił wydech akcesoryjny za 22 tys zł +3 tys montaż :D

Pytałem w ASO o moduł i czujniki ciśnienia w kołach do GS-a. Wiadomo, da się zarówno moduł jak i czujniki kupić za połowę, nawet 1/3 ceny śpiewanej przez ASO, to oczywista oczywistość, więc się nie dziwiłem, ale w wycenie była pozycja robocizna ponad 1750 zł. Pytam się ja - ZA CO!? Moduł montuje się jedną śrubką pod siedzeniem, jedna wtyczka z wiązki, która już jest. No dobra, czujniki wymagają zdjęcia opon, ale 1750 zł!!??

bogdi64
16-11-2022, 22:40
Na ten poligon co syn jeździ ? Wiesz, że w naszym wieku to się można już pokruszyć na tych wertepach przy podskakiwaniu
takie 350 to może wykrzesać ze 40 KM do zabicia człowieka. Zaczynaj od 250 z 25 -30 KM i też bym sie bał

ma 45 koników :), to mam pod domem, ostatnio jeździłem Kayo k2 250 (choć z jazdą to niewiele miało wspólnego ;)), to też mam pod domem, cały czas myślę o Aprilla rx125 lub Malagutti xtm 125, a może przerobię gienka 250 :), to są marzenia, a jak wyjdzie pewnie jak zwykle i zaś mój voucher na szkolenie przejdzie na przyszły rok :)

robin102
16-11-2022, 23:22
cały czas myślę o Aprilla rx125 lub Malagutti xtm 125, a może przerobię gienka 250 :smile:
Podsunę Ci bardzo budżetowy pomysł :) Ten mój chrześniak z HD to weekendami pola orze swoim crossem wystruganym w stodole. Kupil jakąś wyczynową ramę Yamahy z kołami za 2500 zł z zawieszeniem. Do tego wsadził nówka silnik MORETTI 250 cm jakiś w lepszej selekcjonowanej wersji za 1500 zł. Ma to 25 KM . Dokupił parę pierdułek co brakowało. W jeden weekend wszystko do całości ogarnął i drugi sezon, bo właśnie on teraz jesienią orze pola śmiga sprzętem za niecałe 5 tys zł. Oczywiście na drogi tym nie wyjeżdża. Chłopak ma 26 lat ale od 16 roku życia bawi się w corosowanie. Jeśli zechcesz to dam Ci kontakt i sobie coś tam dopytasz, bo ja to tylko filmiki oglądam z orania pół które mi podsyła.

. No dobra, czujniki wymagają zdjęcia opon, ale 1750 zł!!?? No dobra ;) a jak to możliwe aby tego nie było w GSie ? ? ...... na marginesie będzie mi bardzo tego brakowało :( Na początku z tego pomiaru ciśnienia -wskaźnika na ekranie się śmiałem, że po co to i na co, ale po roku już miałem w opcjach ekranu ustawione jako główne pokazywanie ciśnienia w kolach.

... zdjęcia opon, ale 1750 zł!!?? ..... też właśnie z tego powodu rozstałem się z BMW :)

i jeszcze z paru innych :)

Kolekcjoner
16-11-2022, 23:23
....Wiesz, że w naszym wieku ;) to się można już pokruszyć na tych wertepach przy podskakiwaniu :D
[...]a wczoraj weszła para 40 letnich młodych ludzi i kupili sobie po kurtce po 6 tys zł.....
To ile Ty masz lat, że się już rozsypujesz, a 40 lat to dla Ciebie młodziaki ;)?

Tom01
16-11-2022, 23:26
No dobra ;) a jak to możliwe aby tego nie było w GSie ? ? ......

Ano nie było. Dostępność była taka jak była i trzeba było brać co było. No i ten akurat egzemplarz nie miał.

Na początku z tego pomiaru ciśnienia -wskaźnika na ekranie się śmiałem, że po co to i na co, ale po roku...

Tak samo ja się śmiałem z tempomatu. W moto? Pogrzało kogoś. Po co? Niebezpieczne przecież i w ogóle na nie. Ależ to jest genialna sprawa właśnie w moto, to nie miałem pojęcia. :)

bogdi64
16-11-2022, 23:31
z tym Moretti to tak samo jak Kayo, moce podawane od 18 do 21 koników, na hamowni wychodzi 16 :), mam do dyspozycji 24 godzin na dobę Kayo k2 250 :), w zasadzie nowe i już parę wad fabrycznych usunięte, nie lubię pół środków :), mniejsze 125 pozwala mi dojechać gdzie chcę zamiast prosić o dowiezienie gdzie oni i kiedy chcą, a w dłuższej eksploatacji wychodzi taniej i pewniej

Tak samo ja się śmiałem z tempomatu. W moto? Pogrzało kogoś. Po co? Niebezpieczne przecież i w ogóle na nie. Ależ to jest genialna sprawa właśnie w moto, to nie miałem pojęcia. - gadżeciarze :)

Tom01
17-11-2022, 00:04
gadżeciarze :)

Przecież facet to zawsze chłopiec, tylko inna ilość zer w cenie zabawek. :)

Kojocisko
17-11-2022, 12:18
Ja w GS świadomie nie brałem czujników ciśnienia. Natomiast tempomatu trochę mi brakuje, choć sporo osób mi mówiło, że z niego nie korzysta. Ale tempomat był w mało interesującym dla mnie pakiecie.
Wunderlich ma podobno fajne i niedrogie rozwiązanie mechaniczne tempomatu.
A co do kosztów w ASO - kasują za podpięcie komputera serwisowego i aktywację opcji w komputerze motocykla.

Tom01
17-11-2022, 12:20
A co do kosztów w ASO - kasują za podpięcie komputera serwisowego i aktywację opcji w komputerze motocykla.

Na rynku jest sporo interfejsów. Zastanawiam się, czy czasem ze dwie wizyty i nie zwróciłby się swój? Kwestia zakresów funkcjonalności.

robin102
17-11-2022, 20:45
To chyba by chodziło o GS911 a może nowszy. Jest w Białymstoku taki motorniczy Marek Pietrowski i on kupił interfejs celem wypożyczania i nawet jakoś tak abonamentowo ma opcjie. Znajdziesz chłopa na FB czy na lokalnej grupie motocyklowej.

W Białymstoku co roku :) kasowali mi inspekcję serwisową za 50 zł, ale tak jakoś, bez żadnej faktury czy paragonu. Pewnie szło na kawę i orzeszki.
.
W sumie to podziwiam jak Harley i Bemwu mają fajnie sito ustawione na odsianie dziadowskich czy dziadujących klientów np. mnie, nie rokujących na zostawianie u nich grubej kasy. Świetnie działający system. Ciekawe jak to jest z Ducati w Polsce, bo za granicą to stwarzają wrażenie, że każdy klient dla nich bardzo ważny.

Kojocisko
17-11-2022, 22:59
Kasowanie inspekcji a dodanie nowych opcji to wbrew pozorom trochę inne działanie. I wymaga innego interfejsu :-(.
Np. niezależny serwis wywiesił biała flagę w sprawie trybów pro.

krzysztofz24
17-11-2022, 23:55
A ja nie mam chlodzenia wodnego, tylko powietrzem i olejem, tralala.
I nie musze myslec czy zmieniac plyn chlodzacy na zime:p

Kurde jeszcze aku nie wyjalem w nadzei na ostatnia krotka przejazdzke, ot zeby rozgrzac silnik porzadnie, wlasnie wyjac juz aku i pod kolderke.
A tu przymrozki znienacka nadciagaja. Chyba sobie daruje sobotnia przejzdzke. Jakos nie bardzo widze szanse na plus 10 stopni w najblizszym czasie:-)

robin102
18-11-2022, 00:05
A ja nie mam chlodzenia wodnego, tylko powietrzem i olejem, tralala.
I nie musze myslec czy zmieniac plyn chlodzacy na zime:p
Fakt jest to plus dodatni, ale są powody, że od tego odeszli producenci...... Masz zapewne chłodnicę oleju, więc jakaś chłodnica do wydłubywania z niej muchów i komarów jest :)

krzysztofz24
18-11-2022, 00:22
Fakt jest to plus dodatni, ale są powody, że od tego odeszli producenci...... Masz zapewne chłodnicę oleju, więc jakaś chłodnica do wydłubywania z niej muchów i komarów jest :)

Taka mala chlodnica, ze muchy i komary nawet nie moga w nia trafic:-). A co ciekawe XJR ma tez tak sprytnie ukryte, nad chlodnica takie jakby leje plastikowe co lapia powietrze i kieruja je na glowice od gory. Taki RAM-AIR;-) tylko ze nie do airboxa a na srodek glowicy, dwa wewnetrzne cylindry chyba.

Mam wskaznik temperatury oleju w misce olejowej (no ten wkrecany zamiast korka wlewu - fajny i pozyteczny gazdzet). Po sezonie i jazdach przy ponad 30 stopniach w trasie, w miescie czy w korku. Jestem zadowolony i spokojny.

P.s
Ale, ale Panie Robinie to jzu 17 listopada. A gosciu ma czas do konca listopada na akceptacje twojej oferty za Tripla.
Pekl juz psychicznie;-), cos sie ruszylo w temacie?

robin102
18-11-2022, 10:44
Ale, ale Panie Robinie to jzu 17 listopada. A gosciu ma czas do konca listopada na akceptacje twojej oferty za Tripla.
Pekl juz psychicznie;-), cos sie ruszylo w temacie?

Tak, tak, wszytko załatwione.

Ciekawa rzecz taki miernik temp w misce olejowej. Jak on Ci to pokazuje, w jakim zakresie ?

krzysztofz24
18-11-2022, 13:33
Tak, tak, wszytko załatwione.

Ciekawa rzecz taki miernik temp w misce olejowej. Jak on Ci to pokazuje, w jakim zakresie ?

Cooo????:-)
Co to znaczy, że wszystko załatwione, kupujesz tego Triumpha, kiedy:-)?
Nie bądź tajemnicza Sherezada, tylko tu pisz szerzej:-D.

O czujniku napisze wieczorem, bo teraz w pracy, tak na szybko. A jakieś zdjęcia mam na dysku.

robin102
19-11-2022, 00:48
Cooo????:smile:
Co to znaczy, że wszystko załatwione ?
.
orzeł wylądował

krzysztofz24
19-11-2022, 01:33
orzeł wylądował

Alke juz w twoim garazu:-)?

Tom01
19-11-2022, 21:33
Kufa jaki tajemniczy. Chwal się chłopie, tu gromada usiedzieć nie może z niecierpliwości. :)

robin102
20-11-2022, 11:35
Kufa jaki tajemniczy. Chwal się chłopie, tu gromada usiedzieć nie może z niecierpliwości. :)
Orzeł czyli Speed Triple 1050. .... Nie biały, bo z białym to żarcik był :D. Oczywiście biały też mniamku, mniamku, ale podszedł ładniejszy do tego modelu moim zdaniem według mnie. GOLD, kolor na czas inflacji ;) .... ciężkie czasy, ciężko by bez motocykla. Miałem spokojnie przeczekać do wiosny, ale za ryzykowne, bo jest niespokojnie.
.

Alke juz w twoim garazu:smile:?
-12 st C miałem w nocy.

krzysztofz24
20-11-2022, 11:47
Dawaj fotę Robin. Ta z przyczepy czy jak siedzisz.
Wszyscy chcą zobaczyć:-).

A, no i oficjalnie gratuluję. Dobrze że kupiłeś, bo ty tak czasami marudzisz trochę i narzekasz;-).
I już myślałem, że jest prawdopodobieństwo że wogole nie kupisz (a jeszcze to przytaknales:-) ).
A tu proszę, miesiac-poltora chyba minęło od sprzedaży szaraka a w garażu nowy nabytek.
Zuch chłopak:-).
Niech Moto dobrze służy i daje radość właścicielowi.

Tom01
20-11-2022, 12:15
No piękna sprawa. W sensie nie moto, bo brzydkie toto niewyobrażalnie, ale fakt samego mania moto, braku przygnębiającej pustki w garażu. Gratuluję zakupu i niech dobrze służy, daje radość z jazdy. :)

robin102
20-11-2022, 13:00
Podziękowne spojrzenie prosto w oczy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e870835ccf0d.jpg (https://naforum.zapodaj.net/e870835ccf0d.jpg.html)

krzysztofz24
20-11-2022, 13:01
No fajnie, fajnie. Tylko motocykla trochę mało na zdjęciu:-D.
Daj ta druga fotę z boku jeszcze.

robin102
20-11-2022, 13:12
bo brzydkie toto niewyobrażalnie,
Naprawdę nie jest tak źle z tym brakiem urodziwości. Motor jest inny od innych, zrobiony konsekwentnie według zamysłu na nakedpowera. Ja się zakochałem w skurczybyku.
Tu fajny filmik pokazujący wersję GOLD czy YELOW z bliska i jak jeździ z tym charakterystycznym gangiem Wartburga :D
.
https://youtu.be/QKlGIrHWoBE
.
szczególnie dobrze, kontrastowo z techniką konstrukcji ten złoto żółty metalik wygląda

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd70ca71e0f2.jpg (https://naforum.zapodaj.net/bd70ca71e0f2.jpg.html)

Kolekcjoner
20-11-2022, 15:11
Fajny :), aż nie wierzę ...;)

Kojocisko
20-11-2022, 19:33
a) Fajnie, że znów masz motocykl..
b) Teraz przez jakiś czas będziesz się entuzjazmować, jaki to jest najlepszy moto na świecie :-)
c) Bardzo fajny zakup. Te lampy są dziwne, ale całość ładna, znakomita technika i wykończenie. Będziesz mieć dużo radochy.

Obejrzałem sobie dzisiaj relację SM ze stoiska targowego Trumpha. Dla mnie nowy Scrambler i Boneviile rządzą. Okrągła lampa, klasyczne w formie zegary. Ale to ładne - na drugie moto ;-)
Stwierdzam, że nie przepadam za stylistyką nowych, ledowych lamp w nakedach (BMW, Suzuki...), które są montowane jakoś tak nisko. Dla mnie za nisko.

Tom01
20-11-2022, 20:40
z tym charakterystycznym gangiem Wartburga

Nie no, brzmi bardzo ładnie.

robin102
20-11-2022, 21:20
Teraz przez jakiś czas będziesz się entuzjazmować, jaki to jest najlepszy moto na świecie :-)
Całkiem możliwe, choć może wykaże większą powściągliwość :) .... na dziś widzę, że to bardzo zdefiniowany motocykl dla bardziej wytrawnego bikera ode mnie. Wytrawne to ja mam tylko wino w garażu .... bardzo inny motocykl od Bemki i nie chodzi o inność silnika. To się inaczej nawet po garażu przetacza, manewruje.

Bardzo fajny zakup. Te lampy są dziwne, ale całość ładna, znakomita technika i wykończenie. Będziesz mieć dużo radochy.
.
Rzeczywiście jest to bardzo przyzwoicie zrobione, może nie ma tej porządności najwyższego rzędu co w niedawnej Bemce, ale bardzo zadowalające.

Fajnie, że znów masz motocykl..

Fajnie, fajnie bo i kaski z tej zamiany z Bemki zostało, a i może spokojniejszy sen serwisowy ;) ... to był dobry ruch na cięższe czasy.

Nie no, brzmi bardzo ładnie.
W porównaniu do boksera to rzeczywiście mega kultura pracy. Na nadwoziu, kierownicy żadnych wibracji nie ma, ale czuć z rytmu pracy silnika typ silnika. Sam silnik przy położeniu ręki na nim pracuje twardo i z takim charakterystycznym małym chrapotaniem. Co zaskakuje to nieprawdopodobna łatwość wkręcania się na obroty. Kiedyś się wydało, że 600-tki R4 to ach jak one wchodzą na obroty, a to się piekielniej wkręca.
.
brak centralnej podstawki pod motocykl jest straszną rzeczą

Tom01
21-11-2022, 15:25
Co zaskakuje to nieprawdopodobna łatwość wkręcania się na obroty.

Oj, to niekoniecznie pożądana rzecz. W GS-sie cenię elektroniczną, programowaną przepustnicę, która chroni przed wywinięciem orła, jeśli w nagłym wypadku człowiekowi drgnie ręka. Miałem taki przypadek na Bandicie i dobrze, że byłem w tym momencie na 3-ce. :)

Kolekcjoner
21-11-2022, 15:36
Oj, to niekoniecznie pożądana rzecz. W GS-sie cenię elektroniczną, programowaną przepustnicę, która chroni przed wywinięciem orła, jeśli w nagłym wypadku człowiekowi drgnie ręka. Miałem taki przypadek na Bandicie i dobrze, że byłem w tym momencie na 3-ce. :)
Eee... bez przesady. Znowuż tak się nie wkręca. To nic w porównaniu np. z R1 ;)....

Kojocisko
21-11-2022, 15:43
Elektroniczna przepustnica (choć mój mechanik BMW za nią nie przepada) głównie IMO pokazuje swoje zalety przy możliwości definiowania trybów jazdy.
Ja najczęściej (szanując opony) jeżdżę w trybie rain (jest to też tryb na teren, jak się nie ma trybów enduro).

Tom01
21-11-2022, 15:54
Eee... bez przesady. Znowuż tak się nie wkręca. To nic w porównaniu np. z R1 ;)....

Czy ja wiem czy przesada? Duży Bandzior, przecież nie szlifierka, a bez wysiłku idzie na koło tylko odkręcając manetkę. Sytuacja o jakiej wspomniałem, była na osiedlówce, kiedy będąc na środku skrzyżowania, kątem oka zauważyłem, że z boku jedzie na mnie śmieciarka jakby kierowca się zagapił. Chwila stresu, ręka gwałtownie w gaz aby szybciej stamtąd zwiać i naprawdę wyrwałbym niekontrolowanie w czyjś płot, gdyby nie bieg. Aktualnie GS tylko mruknie i dostojnie przyśpieszy, choć wcale nie jakoś mulasto :)

bogdi64
21-11-2022, 23:34

oj nikt chya z Was nie jeździł na dwu suwach :)

Tom01
22-11-2022, 00:09

No wiesz.... !!!

Komar, Ogar, Kadet, Motorynka, SHL, WSK, MZ.... ?

krzysztofz24
22-11-2022, 00:28
Bardzo ciekawy artykul, rzeklbym ze swada napisany;-) a propo elektroniki w obecnych moto.

https://motovoyager.net/ekstra/felietony/elektronika-wspolczesnych-motocykli-co-sie-przydaje-a-co-jest-tylko-bajerem-felieton/

Mz sa genialne rozwiazania typu regulowane elktronicznie zwieszenie. Jedziesz szybko po pieknej drodze, zawieszenie utwardzone, wjezdzasz na gorszy odcinek (a u nas ich pelno) ze az cie wyhamowuje i rzuca. Pstryk i tryb komfort.
Ale czesc systemow to taki pic na wode i fotomontaz:-).
Np (zaznaczam ze to moje zdanie, jak ktos lubi, to niech sobie lubi). Tryby jazdy, normal, sport, rain itp.
Jestem zwolennikiem ze motocykl ma pelna moc i moment z silnika i prawy nadgarstek decyduje czy jest grana ballada czy rocknroll;-) I wtedy w reku zamiast 3 mamy tyle trybow ile nam sie tylko zamarzy.
I nie przekonuje mnie wogole argument, ze w deszczu sie przyda. Nawet najmocniejszym i najostrzejszym moto, da sie jezdzic plynnie i jak przyslowiowy emeryt. i takie operowanei moca silniak od warunkow na drodze to nei jest jakas ultra trudna rzecz, tylko podstawa z podstaw wymaganych od kazdego kierowcy kazdego pojazdu.
Moj kolega mial CBR 1000RR 180 koni i naprawde jezdzil bardzo spokojnie.

JAWA 350TS i rozne motorowery i motorynka sie licza:-)?

Z jednej strony masz racje. Ale dwusuw nei ma jakby hamowania silnikiem prawie;-). I tak robiac nawet dla zabawy odkrecanie na postoju czterosuwem i dwusuwem. To dwusuw szybciej sie wkreci ale wolniej bedzie schodzil z obrotow.
A to tak troche wplywa na wrazenia wkrecania na obroty jakby...

Tom01
22-11-2022, 00:29
Ale czesc systemow to taki pic na wode i fotomontaz:-).

Nie zgadzam się. Elektronika potrafi zareagować szybciej i bardziej właściwie niż człowiek. Mówiąc prosto, pomóc w krytycznej sytuacji. Niedawno opisałem sytuację wpadnięcia w kopny piach i utraty kontroli. Odwaliłem taniec pingwina na szkle, postawiło mnie niemal w poprzek drogi i wydawało się, że cudem tylko nie było grubej gleby z fikołkami razem z motocyklem. Dopiero w domu, jak zobaczyłem kalejdoskop zgłoszeń kontroli trakcji z rejestru moto, doszedłem do wniosku, że na na bank ratował mi skórę. Doskonale też pamiętam dziwne machnięcia i potem wyprostowanie. Było jakoś inaczej niż na poprzednich moto. Na ile było udziału mojego, znaczy walki, a na ile moto pomogło, nie wiem, ale z pewnością technika walczyła po mojej stronie.

krzysztofz24
22-11-2022, 00:38
Nie zgadzam się. Elektronika potrafi zareagować szybciej i bardziej właściwie niż człowiek. Mówiąc prosto, pomóc w krytycznej sytuacji. Niedawno opisałem sytuację wpadnięcia w kopny piach i utraty kontroli. Odwaliłem taniec pingwina na szkle, postawiło mnie niemal w poprzek drogi i wydawało się, że cudem tylko nie było grubej gleby z fikołkami razem z motocyklem. Dopiero w domu, jak zobaczyłem kalejdoskop zgłoszeń kontroli trakcji z rejestru moto, doszedłem do wniosku, że na na bank ratował mi skórę. Doskonale też pamiętam dziwne machnięcia i potem wyprostowanie. Było jakoś inaczej niż na poprzednich moto. Na ile było udziału mojego, znaczy walki, a na ile moto pomogło, nie wiem, ale z pewnością technika walczyła po mojej stronie.

Ale ja nie neguje ze elektronika jest szybsza niz czlowiek. I ze sa przydatne systemy.
Ja tylko wskazuje, ze sa tez systemy pic na wode i fotomontaz.
Typu tryby pracy silnika.
W reku jest 1000 trybow do wyboru. Mozg-nadgarstek-moc i moment z silnika na kole.

Czy nie mozliwe jest przejechac mocnym i ciezki motocykjlem pol Polski w deszczu bez systemow?
Bo ja np to zrobilem bedac na poczatku swojej przygody motocyklowej i jeszcze na chinskich oponach Hi-max.
I to nie bylo jakies trudne. 600km.

Zreszta co to niby jest tryb sport, ze motocykl sie robi bardziej sportowy czy jak - to jest po prostu sciema.
Ma po prostu pelne osiagi jakie jest w stanie dac silnik. Ergo ma takie osiagi jak by tego trybu wogole nie bylo.
Zbedne sciema marketingowa.

Tryby pracy zawieszenia - cos genialnego. W koncu nie bedziemy stawac co chwile i sobie zmieniac do warunkow;-)
Tryby pracy silnika- pic i fotomontaz. Prawy nadgarstek generuje dowolna ilosc trybow pracy silnika.
To nie jest trudna rzecz, to jest elementarna podstawa bycia kierowca dowolnego pojazdu. Swiadomie kierowac pojazdem.

Tom01
22-11-2022, 00:45
Typu tryby pracy silnika.

Hmm... Mając takie możliwości, możesz sobie zaprogramować jak ma reagować manetka gazu w funkcji krzywej mocy / momentu obrotowego. Nie jest to ściema, gdyż "normalnie" przekręcając manetkę o stały kąt masz zawsze tą samą reakcję a przy programowanych niekoniecznie. Możesz sobie ustawić jak chcesz, w/g preferencji. Z tym skorelowane może być działanie ABS i kontroli trakcji. Czy niezbędne? Oczywiście nie. Czy wygodne? Niesamowicie.

Przy okazji wspomnę, że programowane tryby silnika wymagają od moto elektronicznej przepustnicy a to otwiera drogę do stabilizacji toru jazdy oraz takiego niedocenianego bajeru jak tempomat.

krzysztofz24
22-11-2022, 01:29
Hmm... Mając takie możliwości, możesz sobie zaprogramować jak ma reagować manetka gazu w funkcji krzywej mocy / momentu obrotowego.
(...)

No ale robie to na miliony sposobow prawym nadgarstkiem od zawsze i dziala.
I mam wiecej trybow do wyboru:-)
Reakcja na odkrecenie manetki o staly kat, zalezy przede wszystkim jak szybko to sie zrobi i na jakich obrotach. Tu jest wrecz nieskonczona ilosc kombinacji...

Jak odkrecic, kiedy odkrecic, ile odkrecic. Toz to sama esencja prowadzenia maszyny. I samemu sobie robie za dowolna ilosc map, nieograniczona ilosc w prawym nadgarstku;-).
W samochodzie rzadko korzystam z tempomatu. W motocyklu widze zastosowanei chyba tylko w dlugiej trasie zeby dac odpoczac rece po prostu.
No bo chyba przyspieszanie, dohamowanie przed zakretem, redukcja, zlozenie, wyjscie - to najfajniejsze jest przeciez. Kto by chcial jechac prosto autostrada na tempomacie non stop.

P.S
Tak patrze na twoj avatar, widze chyba rowiesnika mniej wiecej. I dziwie ci sie;-).
Skad to zaparzenie w elektronike:-). Wiadomo, ze niektore systemy sa bardzo pozyteczne, ratuja du..pe czasem bo nei kazdy jest i musi byc wyskilowanym mistrzem zawsze w szczytowej formie.
No ale czesc, to takie zbedne, naciagane bajery...
To chyba przez te monitory co je sprzedajesz, tam pelno elektroniki.
I tak pewnie sobie myslisz: o tu sobie elektronicznie raczke gazu skalibruje;-);-);-)
Zarciki ofc:-)

Tom01
22-11-2022, 01:47
To chyba przez te monitory co je sprzedajesz, tam pelno elektroniki.

Bardzo możliwe. :)

Lubię móc ustawić aby urządzenie, również moto, działało tak jak chcę. Myślałem kiedyś, że faktycznie kwintesencja motocyklizmu to dwa koła, silnik i tyle. W sumie całe młode lata tak się przejeździło. A że hamulców prawie nie było? Kto by się przejmował. Ale można to zrobić lepiej, a skoro można, to czemu nie? No i po 50-tce stałem się bardziej leniwy. :)

Kojocisko
22-11-2022, 10:44
Tom ma rację - tryby jazdy (a dokładniej ride by wire czyli elektroniczne sterowanie przepustnicą) pokazują swój pazur w połączeniu z ABS, 6 osiowymi czujnikami położenia. To ten zestaw ratuje dupę w sytuacjach krytycznych.
I elektronika reaguje w czasie i w sposób zwykle niedostępny dla człowieka.
W literaturze IMO powszechna jest opinia, że na części współczesnych motocykli (np. KTM 1290, współczesne wyścigówki >200KM), bez tej elektroniki w zasadzie nie daje się jeździć.
Poczytajcie/pooglądajcie testy BMW S 1000 RR, Ducati Panigale...

robin102
22-11-2022, 11:40
Bardzo możliwe. :)

a skoro można, to czemu nie? No i po 50-tce stałem się bardziej leniwy. :)
Leniwy może też, ale na pewno po pierwszej pięćdziesiątce człowiek zaczyna wiedzieć o co w życiu chodzi, bardziej te życie doceniać, cenić, oczywiści zdrowie też. Życie, zdrowie swoje i innych często zależy od sprawności, możliwości pojazdu, tu motocykla. Na aspekt wspomagaczy, polepszaczy trzeba patrzeć szerzej, społecznie bardziej. Każde uratowane życie albo np. złamana tylko jedna noga zamiast trzech ;), bo sytuację uratowała kontrola trakcji to zysk i szczęście. Raz kobitka autem zepchnęła na mokre pobocze przy sporej prędkości. Mniemam, że działała kontrola trakcji, a ABS widziałem jak działa.
Minęły czasy jak motocyklami jeździli jedynie mieszkańcy przyblokowych garaży w żyłach których od dziecka płynęła tylko benzyna i browar. Dziś motocyklistą jest dosłownie każdy. Ten Każdy ma może żonę, dzieci, zobowiązania, więc im bezpieczniej tym lepiej. Banialuki o tym, że prawdziwy motor to taki bez niczego między banialuki należy wsadzić z tymi samymi banialukami co to, że gaźnik lepszy od wtrysku. Osobiście nie ma takich pieniędzy abym jeździł motocyklem bez ABSu, a przecież się jeździło.
.

Ale ja nie neguje ze elektronika jest szybsza niz czlowiek. I ze sa przydatne systemy.
Ja tylko wskazuje, ze sa tez systemy pic na wode i fotomontaz.
.
To nie jest to dobre wskazywanie :) to jest tylko upór jednostki ludzkiej :) . Warto by pojeździć takim motocyklem. Masz w stolicy co parę ulic jakiś salon, a tam darmowe jazdy testowe czasem nawet na cały weekend. Spróbuj kiedyś. ... Ja z BMW wziąłem kiedyś R 1250 RS w deszczową pogodę. Poezja jak to jeździ po mokrym, tylko ten silnik ;) ................. oczywiście racja, że niektórzy producenci zapędzili się w rozwoju trybowania jazdy motocyklem, np Ducati ich nastawy trybów pokonują wszystkich :D

oj nikt chyba z Was nie jeździł na dwu suwach :smile:
JAWA TS 350, MZ ETZ 250, CZ 350, MZ TS 250, WSK 175 DUDEK, METALEX 125, CZ 250 Cross :) JAWA 50 Mustang :D PEGAZ 50, Motorynka 50, więcej nie pamiętam

krzysztofz24
22-11-2022, 12:37
(....)
W literaturze IMO powszechna jest opinia, że na części współczesnych motocykli (np. KTM 1290, współczesne wyścigówki >200KM), bez tej elektroniki w zasadzie nie daje się jeździć.
Poczytajcie/pooglądajcie testy BMW S 1000 RR, Ducati Panigale...

O trybach i przydatnosci kwestia dyskusyjna. Czesciowo mozna sie zgadzac a czesciowo nie, co do czesci systemow i ich zasadnosci (troche duzo slowko "czesci" napisalem;-) ).

Ale ten argument, no blagam tylko bez niego. To taka propaganda medialna. O Panie teraz to juz takie moce ze hohoh.
Przypominam ze Harleyem ktory ma ogromny moment od samego dolu da sie ruszyc na trawie bez kontroli trakcji. Itp, itd.
Teraz np moce sa wyzsze, ale to w latach 90/00 byl wyscig o najszybszy motocykl swiata i nie bylo trybow jazdy. A prawdziwe sporty mialy dzika charakterystyke typu mul na dole i eksplozja wyrywajaca przednie kolo do gory na wyzszych obrotach.
Teraz juz nie robia takich dzikich motocykli.

Podkresle jeszcze raz, ze nie neguje systemow bezpieczenstwa wspomagajacych kierowce, bo nie kazdy musi byc skillzorem.
Ale nie idzmy w tym za daleko. Po kiego grzyba tryb deszcz, jak mozna delikatnie obchodzic sie z manetka gazu. To nie jest tak, ze we wspolczesnym mocnym motocyklu tylko tkniesz manetke a on na deszczu staje bokiem. No chyba ze ktos jest nienormlany i zyluje wtedy pod czerwone pole. To wtedy watpie czy jakikolowiek system tu pomoze. Chyba tylko eliminacja pirata drogowego przez drogowke.
Asystent ruszania - rly? To moze jednak na kurs sie wypadalo by wrocic jak sie ruszac nie umie;-).
No bez przesady po prostu.

Tom01
22-11-2022, 13:11
Ale Krzysztof uparty jesteś. Trzech tłumaczy, z własnych doświadczeń, że to nie marketing i nie ma tu nic dyskusyjnego. Nie chodzi o sposób "odkręcania", bo jak Kojocisko słusznie napisał, działanie jest w materii poza wpływem jeźdźca. To tak jakbyś w monitorze miał regulację gain (wzmocnienia) kanałów RGB a potrzebowałbyś przestroić żółty, aby miał nieco inny odcień niż wynika z ich regulacji. Normalnie nie da się tego zrobić, potrzebna elektronika, która wytworzy dodatkowe kanały sterujące oparte o kolory uzupełniające, działające o dokładniejsze wykorzystanie metameryzmu u obserwatora. Tak samo w moto, jeśli np przy figurach rodem z ghymkhany wygodniej by było, aby reakcja na gaz była łagodniejsza, to dużo prościej jest to zaprogramować niż pilnować aby nie łapa drgnęła o pół stopnia.

Asystent ruszania? Wiesz jaka to genialna sprawa? Przykład: Zatrzymujesz się na światłach nawet pod minimalną górkę. Normalnie stoisz i czekasz z wciśniętym heblem. A jak masz "asystenta", w odpowiedni sposób zaciągasz klamkę i moto stoi sam, możesz puścić kierownicę i podrapać się po dupie. :)

To wtedy watpie czy jakikolowiek system tu pomoze.

No właśnie pomoże. Prosta fizyka ruchu jednośladu mówi, że jak dohamujesz zależnie przednie lub tylne koło to uzyskujesz różne efekty wpływające na pochylenie podobne jak dodanie gazu. Otóż stabilizacja toru jazdy ma dostęp do hamulców, (i to niezależnie) jak i gazu. Potrafi sama wyprostować maszynę kiedy umiejętności kierowcy zawiodą.

patronat
22-11-2022, 15:18
Jak nie miałem w aucie ABS to też mówiłem że bez sensu i że nogą można lepiej pulsacyjnie hamować i się droga hamowania skróci. Tu widzę mamy podobny przypadek. Nie używałem ale wiem że system z dupy.

Asystent ruszania był np. fabrycznie w Triumph Rocket montowany - do 3 biegu moc była krojona, na 1 biegu o 50%.
Żeby zrozumieć wystarczy się po mokrym przejechać 600 konnym samochodem, albo mocniejszym motocyklem. Wystarczy wspomniany KTM 1290. Nawet w moim KTMie mam dwie mapy, żeby w totalnie zwalonych warunkach móc trakcje łapać. I nie, nie da się ograniczonym ruchem nadgarstka. I wytrącając od razu argument o skilsach, w zawodowym ściganiu chłopaki też stosują zmiany map podczas wyścigów, choć jest to dość rzadkie rozwiązanie.

Tom01
22-11-2022, 15:25
I wytrącając od razu argument o skilsach, w zawodowym ściganiu chłopaki też stosują zmiany map podczas wyścigów, choć jest to dość rzadkie rozwiązanie.

W bardzo wielu dziedzinach motoryzacji stosuje się modyfikację sprzętu, to oczywista oczywistość. Tutaj podobna technika wchodzi pod strzechy. Tylko się cieszyć. Np quick shifter. Kurde, fajne są te bajery i po prostu większa frajda. :)

krzysztofz24
22-11-2022, 16:24
Jak nie miałem w aucie ABS to też mówiłem że bez sensu i że nogą można lepiej pulsacyjnie hamować i się droga hamowania skróci. Tu widzę mamy podobny przypadek. Nie używałem ale wiem że system z dupy
A mozesz wskazac gdzie w tej rozmowie kytykowalem ABS w motocyklach? Czy losowa przy...bka, bo nadal masz jakiegos focha i uraz co do mojej osoby, po sporach w watku motoryzacyjnym.
Ty sie nie obraziles i nie miales moich wpisow ignorowac:-)?
Jeszcze pisalem ze sa systemy przydatne i takie bzdety typu mapy zaplonu czy asystent ruszania0 bo operowac sprzeglem trudan rzecz. iipisalem ze elekronika jest szybsza niz czlowiek. wystarczylo przeczytac calosc i to co pisze a nie sobie wyobrazac cos.
A najwiekszym kuriozum jest przyrownywanie ABS w samochodzie do ABS motocykla (tylko dodam jakby co ze mam w samochodzie ABS i nawet kontrole trakcji i inne bajery)

Takze drogi kolego, ale twoj wpis jest (uzywajac twojego okreslenia) z dupy.

Wystarczy wspomniany KTM 1290. Nawet w moim KTMie mam dwie mapy, żeby w totalnie zwalonych warunkach móc trakcje łapać. I nie, nie da się ograniczonym ruchem nadgarstka. I wytrącając od razu argument o skilsach, w zawodowym ściganiu chłopaki też stosują zmiany map podczas wyścigów, choć jest to dość rzadkie rozwiązanie.
Moze slabszy motocykl jak nie umiesz delikatnie operowac raczka gazu i korzystac z wyzszych biegow;-)?

robin102, Tom01 dyskusja trwa;-), bo ciekawa. Tylko teraz jeszcze praca jestem zajety. Wiec raczej wieczorem dopiero cos odpisze.

robin102
22-11-2022, 19:18
@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441), @Tom01 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179) dyskusja trwa:wink:, bo ciekawa. Tylko teraz jeszcze praca jestem zajety. Wiec raczej wieczorem dopiero cos odpisze.
Słabo ze mną do dyskusji, bo ja teraz zaczytany w instrukcje obsługi :D i odkrywanie całkiem innego, nowego i dziwadła angielskie rozwiązania. Niestety instrukcja z malutkimi literkami , wiec wiadomo do kogo dedykowana :D

- przewody hamulcowe w oplocie ale bardzo to cieniutkie te przewody
- zbiorniczki na płyn hamulcowy to jakieś naparstki
- opony zamontowane za zgodność kolorowej kropki nie potrzebowały doważania, dobrze to świadczy o tych sportowych oponach i o konstrukcji felg
- fabryczny układ wydechowy zważyłem, trochę ponad 10 kg !! :D ... akcesoryjny GPR ledwo 2 kg przy wadze motocykla gotowego do drogi 212 kg aż 10 kg w tym złomu wydechowego no ten teges za głowę się wziąłem, że ponad 5% masy motocykla to wydech, a producenci korbowody cieńsze robią aby masę silnika zmniejszyć o 0,5 kg :D :D :D

bogdi64
22-11-2022, 20:57
Miałem taki przypadek na Bandicie i dobrze, że byłem w tym momencie na 3-ce.
- bo to były gaźniki, teraz wtrysk już ogranicza moc na niższych biegach, dlatego w Niemczech był zakaz sprzedaży motocykli powyżej 100 koników

Elektroniczna przepustnica (choć mój mechanik BMW za nią nie przepada) głównie IMO pokazuje swoje zalety przy możliwości definiowania trybów jazdy.
Ja najczęściej (szanując opony) jeżdżę w trybie rain (jest to też tryb na teren, jak się nie ma trybów enduro).
- dlatego teraz mocnym motocyklem może jeździć "każdy", wystarczy poczytać "fachowe" wypowiedzi, że na pierwsze moto to minimum 100 koników, a i tak szybko ci się znudzi

Komar, Ogar, Kadet, Motorynka, SHL, WSK, MZ.... ������
- kolejny raz będę wsiadał na 68 kg wagi pojemności 85 cm3 i mocy 36 koników :)

Hmm... Mając takie możliwości, możesz sobie zaprogramować jak ma reagować manetka gazu w funkcji krzywej mocy / momentu obrotowego
- podobnie jak program P w aparacie ;)

oraz takiego niedocenianego bajeru jak tempomat.
- dla mnie pierwszy zbyteczny dodatek (jak kluczyk elektroniczny), przydawał mi się tylko w momencie rozprostowania prawego nadgarstka, bo nie chciało mi się zatrzymywać na papierosa - dlatego zacząłem omijać autostrady i dużą część dróg typu "S"

No i po 50-tce stałem się bardziej leniwy.
- u mnie odwrotnie :)

np. KTM 1290, współczesne wyścigówki >200KM), bez tej elektroniki w zasadzie nie daje się jeździć.
- popieram, motocykle robione, sztuka dla sztuki

Banialuki o tym, że prawdziwy motor to taki bez niczego między banialuki należy wsadzić z tymi samymi banialukami co to, że gaźnik lepszy od wtrysku. Osobiście nie ma takich pieniędzy abym jeździł motocyklem bez ABSu
- a ktoś tu mówił a klasycznym Harleyu :)

Kojocisko
22-11-2022, 21:00
Waga korbowodów to bardziej wpływa na zachowanie silnika, niż masę motocykla.
A quickshiftera nie lubię. I nie mam :-) Zwłaszcza, że ten od BMW nie jest bardzo dobry, raczej bym aftermarket zamontował, gdybym polubił to rozwiązanie.

patronat
22-11-2022, 21:12
Strasznie mi przykro, że opiniotwórczy w necie są ludzie bez elementarnej wiedzy praktycznej. I tyle. Co do mojej rączki na gazie - nic nie wiesz nic nie widziałeś a szukasz zaczepki. No to nie wyszło. Pisz dalej swoje brednie z urojonych przekonań, interpretuj na swoją modłę wypowiedzi innych. Ja już jakoś nie mam z tym problemu, do mnie to raczej nie dotrze. Słabe są te wpisy. I tak przy okazji, jedni wolą jak sam zauważyłeś tankować LPG do Sokdy inni raczej szukają alternatyw. I na tym pułapie się niedogadamy. I ja płakał z tego tytułu nie będę.

Przy okazji, mocno w temacie: Pedrosa miał dużego pecha w swojej karierze. Na zakręcie konkurencja przypadkowo przerwała mu kabel przy tylnym kole, odpowiedzialny za ingerencje elektroniki w przeniesienie napędu na koło. Co wydarzyło się chwilę później zainteresowani pewnie wiedzą. Może jemu też napisz żeby sobie słabszy motorek załatwił bo mu rączka nie ogarnia. I żeby wywalił te systemy bo to można gazem sobie regulować :)

Tom01
22-11-2022, 21:50
Miałem taki przypadek na Bandicie i dobrze, że byłem w tym momencie na 3-ce.
- bo to były gaźniki, teraz wtrysk już ogranicza moc na niższych biegach, dlatego w Niemczech był zakaz sprzedaży motocykli powyżej 100 koników

Gdzie tam gaźniki? Bandzior 1250 z 2016 na wtrysku. Nawet na tej trójce w karku coś chrupnęło. Jakbym był na jedynce to poszedłby do kogoś w ogródek jak dzik w kartofle.

oraz takiego niedocenianego bajeru jak tempomat.
- dla mnie pierwszy zbyteczny dodatek (jak kluczyk elektroniczny), przydawał mi się tylko w momencie rozprostowania prawego nadgarstka, bo nie chciało mi się zatrzymywać na papierosa - dlatego zacząłem omijać autostrady i dużą część dróg typu "S"

Ręka na manetce jest ciągle w stałej pozycji. Lewą możesz jeszcze zdjąć, prawej nie. Tempomat ją uwalnia, nawet na chwilę, na zwykłej drodze. Bajeczna sprawa. Bezkluczyk też jest super. Dziwię się, że tak późno ta technika trafiła do motocykli. Z normalnym, człowiek zapakowany we wszystko i szuka kluczy po kieszeniach. A tak, podchodzisz, wciskasz guziczek i szafa gra. :)

A quickshiftera nie lubię. I nie mam :-)

Pewnie dlatego. A czy dobry / nie dobry, trudno powiedzieć, bo pierwszy raz mam do czynienia z takim ficzerem. Tak tak, krzysztofz24, wiem, że można analogowo, bez sprzęgła, ale tu w ogóle nie musisz się nad tym pochylać. Przytrzymujesz chwilę wajchę, zmiana jest w ułamek sekundy.

bogdi64
22-11-2022, 21:57
Gdzie tam gaźniki? Bandzior 1250 z 2016 na wtrysku. Nawet na tej trójce w karku coś chrupnęło. Jakbym był na jedynce to poszedłby do kogoś w ogródek jak dzik w kartofle.

Ręka na manetce jest ciągle w stałej pozycji. Lewą możesz jeszcze zdjąć, prawej nie. Tempomat ją uwalnia, nawet na chwilę, na zwykłej drodze. Bajeczna sprawa. Bezkluczyk też jest super. Dziwię się, że tak późno ta technika trafiła do motocykli. Z normalnym, człowiek zapakowany we wszystko i szuka kluczy po kieszeniach. A tak, podchodzisz, wciskasz guziczek i szafa gra. :)

Pewnie dlatego. A czy dobry / nie dobry, trudno powiedzieć, bo pierwszy raz mam do czynienia z takim ficzerem. Tak tak, krzysztofz24, wiem, że można analogowo, bez sprzęgła, ale tu w ogóle nie musisz się nad tym w ogóle pochylać. Przytrzymujesz chwilę wajchę, zmiana jest w ułamek sekundy.

- myślałem, że chodziło Ci o tego PRAWDZIWEGO ;) olejaka 1200 :)
- miałem tempomat, teraz częściej palę ;) i omijam szybkie trasy, korzystałem tylko na a4, teraz unikam
- w jednym z pojazdów mam system bezkluczykowy, dla mnie jedyna zaleta, że nie muszę już ściągać rękawicy szukając kluczyka, po za tym musiał bym zmienić bardzo dużo nawyków, aby całkowicie przestawić się na ten system, dla mnie dużo wad :(
- A quickshiftera nie lubię - i masz rację, to taki automat dla ubogich ;) (dobrze, że mój syn tego nie czyta :))

Tom01
22-11-2022, 22:05
- myślałem, że chodziło Ci o tego PRAWDZIWEGO ;) olejaka 1200 :)

No dobra, 50-tke mam, ale nie tęsknię do konstrukcji tylko z żelaza i gumy. Nowoczesność jest przyjemniejsza. No i w końcu Suzuki nie brzmi jakby ktoś zostawił garść nakrętek w karterze.

- miałem tempomat, teraz częściej palę ;) i omijam szybkie trasy, korzystałem tylko na a4, teraz unikam

Czyli tempomat jest zdrowy, proekologiczny. Same plusy dodatnie. :)

- w jednym z pojazdów mam system bezkluczykowy, dla mnie jedyna zaleta, że nie muszę już ściągać rękawicy szukając kluczyka

Właśnie o to chodzi. To główna zaleta. Tak jak stoisz, wszystko gotowe do jazdy. Przy okazji tankowania też zero gmerania.

robin102
22-11-2022, 22:21
Waga korbowodów to bardziej wpływa na zachowanie silnika, niż masę motocykla.
.... Celna uwaga, że przykład trochę z dooopy rzuciłem, ale wiemy o co chodzi. Dużo pary w gwizdek, że tak ważne prace przeprowadzono w nowym lepszym modelu, że aż jest 1 kg lżejszy, bo jeszcze wahacz odchudzono o 0,5 kg jak pod tyłkiem złom wydechowy w ilości kilogramowej równej wadze roweru.
.
Bogdan było, było rozmawiane o Harleyu , ale przecież nie do jazdy tylko dla Miecia :)
.
tak na marginesie to nowe HD są bardzo nowoczesne, np ich niektóre silniki mają hydrauliczne sterowanie zaworami, więc odpada upierdliwa regulacja luzów zaworowych.

.
oby mnie taka nowoczesność ominęła :D

https://images90.fotosik.pl/632/519b7e4d82df01d2.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/519b7e4d82df01d2)

Kojocisko
22-11-2022, 22:40
Wahacz to masa nieresorowana, też nie o masę motocykla chodzi. Ale widać, jak drogi jest dobry wydech.

bogdi64
22-11-2022, 22:52
No dobra, 50-tke mam, ale nie tęsknię do konstrukcji tylko z żelaza i gumy
- ja odwrotnie, jak już mam dość, to siadam na Shadow, to dopiero przyjemność :)

Właśnie o to chodzi. To główna zaleta.
- tu masz rację, po za tym dla mnie same wady, czyli w której kurtce je zostawiłem ? ;), nie odkłada kurtki na parkingu na fotel :(, pamiętaj w zimie o doładowywaniu aku (zawarte w instrukcji), choć i tak to robię :), miej na zapas baterię do kluczyka, a gdy potrzebna, to gdzie ona jest ? no i co metal to metal, zawsze zadzwoni w kieszeni z drobniakami :) i po złamaniu łatwiej dorobić :)

Wahacz to masa nieresorowana, też nie o masę motocykla chodzi. Ale widać, jak drogi jest dobry wydech.

a potrafi być jeszcze droższy jak jest ładny :)

krzysztofz24
22-11-2022, 22:59
Strasznie mi przykro, że opiniotwórczy w necie są ludzie bez elementarnej wiedzy praktycznej. I tyle. Co do mojej rączki na gazie - nic nie wiesz nic nie widziałeś a szukasz zaczepki. No to nie wyszło
No wybacz ale to ty zaczales szukanie zaczepki na skutek jakichs twoich tam urazow. Piszac ze ja zamiast ABS to chyba wole hamowoac pulsacyjnie. Jak ty to napisales? A, juz pamietam "zawsze sie taki trafi'
Tymczasem (powtorze sie), ze wyraznie zaznaczylem ze sa elekroniczne "ficzery w motocyklach" bardzo pozyteczne i zbedne gazdzety. I jeszcze pisalem, ze nie neguje ze czlowiek jest wolniejszy niz elektronika.
I jeszcze sie zachwycalem elktronicznei regulowanym zawieszeniem.
A ty tu nagle z ABS i hamowaniem pulscacyjnym w samochodzie...no jak lysy czacha o kant kuli;-)

Pisz dalej swoje brednie z urojonych przekonań, interpretuj na swoją modłę wypowiedzi innych(....)
To chyba jednak ty sobie cos roisz, bo mniea zatakowales za cos czego ja nie pisalem. Jak cie poprosilem o wskazanie gdzie tak niby pisalem - to ofc nie zrobiles tego.

I tak przy okazji, jedni wolą jak sam zauważyłeś tankować LPG do Sokdy inni raczej szukają alternatyw.
[/QUOTE]

Ze co? Jakie LPG??? Do jakiej skody??? Ze niby ja cos takiego pisalem:-D. Aaa, no chyba ze to jakas zawoalowana pokretna aluzja, ktora tylko ty rozumiesz;-)

I (...) się niedogadamy[/quote}
O w jednym sie zgadzamy. Proponuje sie rozejsc i omijac.

P.S
68006

;-)

[QUOTE=robin102;4244567]
Bogdan było, było rozmawiane o Harleyu , ale przecież nie do jazdy tylko dla Miecia :)
.
tak na marginesie to nowe HD są bardzo nowoczesne, np ich niektóre silniki mają hydrauliczne sterowanie zaworami, więc odpada upierdliwa regulacja luzów zaworowych.

Ale Robin, hydrauliczna regulacja luzow zaworowych to w motocyklach starsza niz wegiel. Honda CB750 to miala. ogolnei to nie wyrabia w jakichs bardzo wysokoobrotowych silnikach motocyklowych.
I reki sobie nie dam uciac, ale wlasnie Harley to chyba od dawna stosuje.
A przy okazji to instrukcja, czyli Owners manual fajna rzecz. A polecam tez wynalzezc w neie i sciagnac Service manual. Tam jest wiel rysunkow technicznych ,czesto zdjecia. Mozna moto od srodka normalnie zobaczyc. Ja do Yamahy mam oba:-)

robin102
22-11-2022, 23:00
[B][I]No

A wahacz potrafi być jeszcze droższy jak jest ładny :)
o to to, wahacze piękne uwielbiam. Patrzeć nie daje rady na te wycięte ze słupka ogrodzeniowego :D

N

Ale Robin, hydrauliczna regulacja luzow zaworowych to w motocyklach starsza niz wegiel. Honda CB750 to miala. Ogolnei to nie wyrabia w jakichs bardzo wysokoobrotowych silnikach motocyklowych.
Znaju, znaju zagadnienie. piękne rozwiązanie ale tak jak wspominasz nie ma bytu w wysokoobrotowych konstrukcjach seryjnie produkowanych no i tanie to rozwiązanie jednak nie jest, a , że HD nie kręcą się wysoko i klient tam płaci każde pieniądze to ma ta wygodę :)
.

takie piękne motocykle robią, szkoda, że niziutki, malutki ..... chyba odnalazłem swoją ulubioną markę :D

https://images89.fotosik.pl/633/b6be092d4d5b342b.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b6be092d4d5b342b)

krzysztofz24
22-11-2022, 23:16
Pewnie dlatego. A czy dobry / nie dobry, trudno powiedzieć, bo pierwszy raz mam do czynienia z takim ficzerem. Tak tak, krzysztofz24, wiem, że można analogowo, bez sprzęgła, ale tu w ogóle nie musisz się nad tym pochylać. Przytrzymujesz chwilę wajchę, zmiana jest w ułamek sekundy.

Hmm, no ja wole klasycznei ze sprzeglem, analogowo ja kto okresliles. Podoba mi sie to okreslenie:-) Choc taki quicshifter czasem moze byc fajna rzecza. Tylko to mi sie tak bardziej do takich wsciekle krecacych sie sportow kojarzy. Ze wziuuuum i tyk tyk, tyk tylko na koncu skali;-)
Ale jak juz poruszyles temat analogowosci. To np ciesze sie ze mam w XJR elktroniczne zegary (ZEGARY ZE WSKAZOWKAMI). A nie predkosciomierz na linke jak w ZRX poprzednim. Kiedys jak wymienialem linke i kupilem jakis tani zamiennik, ktory srednio pasowal i przy realnej predkosci 100km/h bylo 140km/h:-)
To rozne eksperymenty robilem z dopsowaniem linki i pancerzyka zeby wystawala koncowka napedzajaca predkosciomierz i miala taki luz jak fabryczna (w koncu to ogarnalem z tego zamiennika i popsutej oryginalnej i co ciekawe zrobile mlepiej niz fabryka, bo przy 140km/h sprawdzjac z GPS mialem tylk o1 km/h odchylki).

Ale do brzegu, otoz jazda z linka a bez, zapewnia calkowicie inne doznania sluchowe. Normalnie bez linki predkosciomierza halas mechaniczny od moto spada o 30%. Linka halasuje i wydaje takei szszszsz.
Dlatego wole elktroniczne wskazniki ZEGAROWE-ANALOGOWE:-). Bo nikt mnie nie przekona ze kolorowy wyswietlacz jest lepszy. Wskazniki analogowe napedzane elektronicznei plus maly wyswietlacz z info miedzy nimi jest najbardziej logicznym rozwiazaniem.
To tak jak z zegarkiem na wskazowki, wystarczy rzut katem oka na tarcze i WIDZIMY godzine. A wskazanei z elektroniczneog zegarka typu 14:25 musimy PRZECZYTAC.

Takze widzisz, nie jestem wrogiem elktroniki;-). Raczej nie zgodze sie z twierdzeniami ze wszystko ma byc eletronicznie i z automatu to jest nowoczesniej i lepiej. Otoz nie. To moze ale nie musi byc sensowne.

Np, zabranei mozliwosci wlaczenia/wylaczenai swiatel w motocyklu. Tylk ozmian z mijanai na drogowe. Mam tak niestety w XJR.
To jakbym chcial ustawic sobie lampe, to musze odpalic silnik, zeby lamap sie zaswiecila i wtedy moge sobie regulowac ii mijanai i drogowe - no zlota czcionka teleexpresu:-).
Ofc mozna odpalic i zgasic i nie ruszac kluczyka ze stacyjki to wtedy swiatl obedzie sie palic i mozemy jzu regulowac.
Tylko gdzie tu sens.
Tak samo irytuje mnie brak "bebenka z przebiegiem" ogolnego i dziennego. Dojezdzam do garqazu po przejazdzce, gasze silnik i chce sobie zobaczyc ile ta przejazdzka miala...ups trzeba znowu wlaczyc stacyjke.

Po za tym jak ktos ma analogowe zegary i podleca jakies dzieciaki i sie beda pytac i zagladac ile ma na liczniku. To sobie moga zobaczyc.
A na wygaszonym wyswietlaczu co zobacza - jajco:p

Tom01
22-11-2022, 23:17
No dobra, 50-tke mam, ale nie tęsknię do konstrukcji tylko z żelaza i gumy
- ja odwrotnie, jak już mam dość, to siadam na Shadow, to dopiero przyjemność :)

Taki powrót do natury, tak? Starzy Indianie, fajka, ognisko... W sumie coś w tym jest, ale na codzień, to może nie.

Właśnie o to chodzi. To główna zaleta.
- tu masz rację, po za tym dla mnie same wady, czyli w której kurtce je zostawiłem ? ;), nie odkłada kurtki na parkingu na fotel :(

A zwykłego to nie dotyczy? ;)

bogdi64
22-11-2022, 23:30
zwykły zawsze w spodniach, elektroniczny za duży i gniecie ;), na co dzień jeżdżę pełnym zautomatyzowanym skuterem, choć na Shadow zrobiłem ponad 40 tyś, a co do zegarów to wolę analogowy, bez czytania widzę położenie wskazówki, dla mnie to najszybsze rozwiązanie bez zbytecznego rozpraszania i może być linka :)

Tom01
22-11-2022, 23:31
Bo nikt mnie nie przekona ze kolorowy wyswietlacz jest lepszy.

Oczywiście, że jest lepszy. Bardziej optymalne wykorzystanie powierzchni i rozplanowanie umieszczania informacji. Prawie 30 lat temu miałem Opla Senatora z deską LCD, wyglądało to futurystycznie.

68007

Głęboko się zastanawiałem, dlaczego dopiero niedawno zaczęło to wracać. Przy czym współczesne ekrany nie tylko powielają klasyczne wskaźniki, ale i wyświetlają masę dodatkowych informacji, np wyświetlanie aktualnego ograniczenia prędkości. Super sprawa jeśli przegapisz znak, których u nas jest jak nasrane. Do tego ułatwia ustawienia, daje dostęp do czynności niedostępnych do tej pory. W GS-sie np jest kilka przewijanych ekranów z różnymi danymi, kompem podróżnym, konfiguracją gromady rzeczy. A jak chcesz zadzwonić, to na ekranie masz książkę telefoniczną z telefonu przez BT. Albo możesz wyświetlić nawigację z telefonu w kieszeni kurtki.

krzysztofz24
22-11-2022, 23:43
Ale dzieci jak podejda do zaparkowanego moto, nie moga zobaczyc ile sie rozpedza:-)
Po za tym wskazowki sie po prostu widzi co pokazuja, widzisz i juz. Na wyswietlaczu trzeba odczytac. A te symulowane wskazowki na wyswietlaczach, to jest zalosne;-)

Kokpit Kitta z knight rider fajan rzecz, tylko na dluzsza mete mozna dostac oczoplasu. Dlatego idealem logik ii funkcjonalnosci sa dwa analogowe elekroniczne zegary ze wskazowkami, kontrolkami i malym wyswietlaczem miedzy nimi z najwazniejszym info.
Poza tym to co pokazuejsz to takie retro future obecnie, teraz sie mizia i glaszcze wyswietlacze:mrgreen:

robin102 chodz tu, patrz co ci znalazlem.
Warsztatowy Service Manual dostepny online. 390 stron az ma. wystarczy, tylko skrot na pulpit sobie zrobic. Mam to do XJR wlasnie tak.
Mozna nawigowac klikajac numery stro nna gorze, przeijajac strone wyswietlana lub po liscie z lewej.

https://www.manualslib.com/manual/804154/Triumph-Speed-Triple.html?page=6#manual

A tam np takie cuda ja kolej krazy posilniku i rozkald jego temperatury, zanczy schmat chlodzenai oleju przez chlodnice. z podzialem na zimny i goracy.

68008

Tom01
23-11-2022, 00:00
tylko na dluzsza mete mozna dostac oczoplasu.

Nie, o ile jest dobrze zaprojektowany. Czyli na 1 rzut oka najważniejsze, a poboczne informacje pokazywane nieinwazyjnie. Kontrolki mówisz? Na panelu masz kontrolki o klasycznym do bólu wyglądzie i wielkości, tylko ładniejsze i się nie przepalą. :)

i malym wyswietlaczem miedzy nimi z najwazniejszym info.

Czyli jednak. :)
Dlaczego "małym" wyświetlaczem? Dlaczego nie pójść dalej i nie zrobić bardziej optymalnie? Klasyczne zegary mają "to coś", ale współczesne wielofunkcyjne panele to przełom w obsłudze moto. Trudno nawet porównywać wygodę, bo przy normalnych zegarach jej w ogóle nie ma. Nic nie przestawisz. Aby wykonać banalne skasowanie dziennego licznika, musisz sięgnąć do wihajstra. Jeśli nie masz info o zasięgu to nie masz i już a na współczesnym guziczek i widzisz. Panele we współczesnych moto dają spersonalizowane informacje przydatne kierowcy plus dużo, dużo więcej. Wspominałem o telefonie? Ważna rzecz, prawda? Na wyświetlaczu widzisz kto dzwoni, widzisz sms-a, powiadomienie, czy nawet początek emaila, bez wyciągania telefonu.

bogdi64
23-11-2022, 00:05
a fuj, gęsia skórka mnie naszła, telefon na moto ? maile ? dodatkowe informacje ?, a fuj :(

Tom01
23-11-2022, 00:06
a fuj, gęsia skórka mnie naszła, telefon na moto ? maile ? dodatkowe informacje ?, a fuj :(

Niektórzy jednak muszą być w zasięgu cywilizacji. ;)

bogdi64
23-11-2022, 00:08
Niektórzy jednak muszą być w zasięgu cywilizacji. ;)

ale na MOTO :twisted:

Tom01
23-11-2022, 00:11
ale na MOTO :twisted:

Uważaj, usiądź przed następną informacją. Nie tylko na moto, ale i na JACHCIE! Dramat, co? ;)

krzysztofz24
23-11-2022, 00:17
Dlatego malym zeby bylo miejsce na czytelne i przejrzyste zegary ze wskazowkami;-)
Maly, dyskretny i elegancki.
W czasei jazdy to sie powinno zajmowac jazda a inne rzeczy moc wykonac jednym ruchem. Latwiej jest siegnac do wihajstra niz sie przeklikac przez menu (mniej lub bardziej) zeby skasowac licznik dzienny. zreszta ja chyba nigdy go w motocyklu nei kasowlaem w czsei jazdy. zqsze PRZED trasa czy Po tankowaniu jak sobie obliczalem spalanie.
No jeszcze brakuej zeby ktos do mnie wydzwanial i smsy pisal jak jezdze na moto:-).

Jako zwolennika ekranow, podpytam cie o cos. Jak ogladam filmiki na YT na przyklad jak jakis motocykl sie rozpedza. To wskaznia predkosci nie narastaja plynnie tylko skokowo. np 90-122-142.

O to mi chodzi

https://youtu.be/Rim2W8-5Pmo

A moze byc tak jak w Kitt z knight rider i zapewne tak mailes w seantorze. Mozna to przestawic zeby pokazywalo liniowo narastajaco? No wiesz jak w Kitt jak sie rozpedzal:-)
Od 23 sekundy

https://youtu.be/oNyXYPhnUIs?t=21

Choc itak pozostane na stanowisku, ze nic nei zastapi magi wspinajacej sie wskazowki.

bogdi64
23-11-2022, 00:19
Uważaj, usiądź przed następną informacją. Nie tylko na moto, ale i na JACHCIE! Dramat, co? ;)

to teraz TY się trzymaj, w aucie nie odbieram telefonu, internet mam wyłączony, czasami tylko sprawdzam czy nie mam włamania na kont ;), na moto oddzwonię jak mam czas i mi się chce, jeżdżąc w Pieniny nie korzystam z WIFI, jak chcę zajrzeć (na miejscy zasięgu brak) to idę z piwkiem na hale, z netu korzystam w domu

Tom01
23-11-2022, 00:34
Latwiej jest siegnac do wihajstra niz sie przeklikac przez menu (mniej lub bardziej) zeby skasowac licznik dzienny. zreszta ja chyba nigdy go w motocyklu nei kasowlaem w czsei jazdy. zqsze PRZED trasa czy Po tankowaniu jak sobie obliczalem spalanie.

Przy panelu można tak samo, ale można też inaczej. Chodzi o to, ze takie rozwiązanie daje możliwości, które do tej pory były niedostępne. Kontynuując przykład dziennego, skomputeryzowanie kokpitu moto daje nie tylko dzienny, ale nawet kilkanaście wskaźników. Wyświetlasz co chcesz z tej palety. Do tego konfiguracja pozwala na automatyzację, np jeden z liczników dziennych może kasować się sam. Nie da się zapomnieć. Inny świat, Panie. :)

No jeszcze brakuej zeby ktos do mnie wydzwanial i smsy pisal jak jezdze na moto:-).

No a jak jednak zadzwoni? Masz interkom w kasku, czy też nie? Bo jeśli nie to nie ma tematu, ale jeśli jednak masz, to komp w moto daje możliwość sprawdzenia kto, odebrania lub odrzucenia rozmowy bez szukania guzików na kasku.

Jako zwolennika ekranow, podpytam cie o cos. Jak ogladam filmiki na YT na przyklad jak jakis motocykl sie rozpedza. t owskaznai prdkoci nei narastaja plynnie tylk oskokowo. np 90-122-142.

To normalne, jeśli prędkość zmienia się tak szybko, że nie ma sensu zmieniać co 1. Wówczas widziałbyś non stop zmieniające się cyfry, nieczytelne.

A moze byc tak jak w Kitt z knight rider i zapewne tak mailes w seantorze. Mozna to przestawic zeby pokazywalo liniowo narastajaco.

Można to zobrazować graficznie, nie liczbowo, wówczas unika się młynka cyfr. W moto z wyświetlaczami najczęściej obrotomierz jest graficzny. Takie rozwiązanie jak w Kitt jest jak najbardziej możliwe, ale nie stosowane, choćby ze względów bezpieczeństwa. Odwraca uwagę.

to teraz TY się trzymaj, w aucie nie odbieram telefonu, internet mam wyłączony, czasami tylko sprawdzam czy nie mam włamania na kont ;), na moto oddzwonię jak mam czas i mi się chce, jeżdżąc w Pieniny nie korzystam z WIFI, jak chcę zajrzeć (na miejscy zasięgu brak) to idę z piwkiem na hale, z netu korzystam w domu

Niektórzy nie mają takiego komfortu a jednak chcą nawet będąc w pracy, pocieszyć się moto.

krzysztofz24
23-11-2022, 01:17
No to szkoda, ze nei mozna tak ustawic jak w Knight Rider - to bylo po prostu ekstra. mozliwe ale niestosowane, ofc nei mozna sobie wybrac. Czyli go nie ma i juz.
Dla mnie te ekraniki sa nieczytelne po prostu. No po prostu no nie:-)

Tu jest przyklad progresu i postepu. (choc temu staremu licznikowi jako calosci tez nic nie brakowalo). I w ta strone powinno to isc. W strone logiki i przejrzystosci. Najwazniejsze info analogowo ze sie je po prostu WIDZI a te mnie jistotne i do zmieniania na ekraniku.

Starsza Hayabusa (ale nie najstarsza) Od 25 sek.

https://youtu.be/j13qLByE4hw?t=28

I najnowsza Hayabusa.

https://youtu.be/500yA1y9iho

No ale nie takei cos. co to liczniki czy jakis gameboy czy smartfon.
Jaki ten wyswietlacz jest wstretny:);-) i nieczytelny

https://youtu.be/ZUoCJEDtR_0?t=101

P.S
Ofc szanuje i toleruje;-) ze komus sie podoba to co na 3 filmiku. O gustach sie w sumie nie dyskutuje.
No ale czytelnosc itd....

Tom01
23-11-2022, 09:49
No wiesz, jeśli cyfry wielkości jak 2 złote, są mniej czytelne niż kilkumilimetrowe na analogowym cyferblacie, to, to... Ty po prostu naprawdę ich nie lubisz. ;)

krzysztofz24
23-11-2022, 09:59
No wiesz, jeśli cyfry wielkości jak 2 złote, są mniej czytelne niż kilkumilimetrowe na analogowym cyferblacie, to, to... Ty po prostu naprawdę ich nie lubisz. ;)

Tak, ale te cyfry są wśród innych informacji. Tam jest tego nackane. Nieczytelnie i pstrokato to wygląda.
No nie lubię no:-)

Choć jak komuś się podoba, to ja naprawdę nie mam z tym problemu.
Ale już podejście producentów mnie wnerwia. Jak by mogli, to by chyba adapter/uchwyt z ładowaniem bezprzewodowym dali.
I połóż sobie na nim smartfona, łączy się z motocyklem i będziesz miał liczniki;-).
Bo wizualnie już jest podobnie.

patronat
23-11-2022, 10:05
No wybacz ale to ty zaczales szukanie zaczepki na skutek jakichs twoich tam urazow. Piszac ze ja zamiast ABS to chyba wole hamowoac pulsacyjnie. Jak ty to napisales? A, juz pamietam "zawsze sie taki trafi'
U nas sie takich nazywa „inteligentni bezobjawowo”.
Serio nie pojąłeś sensu tamtego wpisu? Nie znasz przenośni? Nie wiesz co to porównanie?
Na pewno mnie wkręcasz,.
Ale gdyby jednak było inaczej, podpowiem: nigdzie nie jest tam napisane o tym że negujesz ABS.
Reszte wpisów olewam i żałuje że sobie wątek odkryłem , znów będę ignorował.

bogdi64
23-11-2022, 11:16
czytelność :)

68017

Tom01
23-11-2022, 11:36
Prymityw, brutalizm, a nie żadna czytelność. ? Może jeszcze linę z węzełkami będziecie rzucać? ???

bogdi64
23-11-2022, 12:37
Prymityw, brutalizm, a nie żadna czytelność. ������ Może jeszcze linę z węzełkami będziecie rzucać? ������������������

ale jaka czytelność informacji :), z własnego doświadczenia (również sportowego, choć to bardzo dawno było ;)), wiem, że mniej znaczy szybciej :) i bezpieczniej, ale za coś trzeba płacić ;)

Kojocisko
23-11-2022, 14:53
....Reszte wpisów olewam i żałuje że sobie wątek odkryłem , znów będę ignorował.

plizzz, więcej luzu.

A ja się zgadzam, że klasyczne zegary (prędkościomierz, obrotomierz) są bardzo dobrze czytelne. Tylko wyświetlacze są tańsze i więcej mogą.
Swoją drogą obrotomierz cyfrowy w GS jest fajnie zrobiony, zamiast wskazania temperatury zmienia się położenie czerwonego pola. Przy zimnym silniku jest jakoś poniżej 6k obrotów, a jak silnik jest rozgrzany, to czerwone pole cofa się do 9k obrotów.
Ponieważ obrotomierz idzie łukiem po krawędzi wyświetlacza, to nawet jakoś tam symuluje to w odbiorze przesuwającą się wskazówkę.

krzysztofz24
23-11-2022, 15:11
U nas sie takich nazywa „inteligentni bezobjawowo”.
.
Reszty twojego wpisu nie bede cytowal, bo nie ma sensu.
A na kolejna probe obrazania rozmowcy w twoim wykonaniu jednak zareaguje. Bo niezwyklem udawac ze deszcz pada, jak pluja.

Z glupimi nie gadam.

Prymityw, brutalizm, a nie żadna czytelność. ? Może jeszcze linę z węzełkami będziecie rzucać? ???

:-D
Tak?
Tom01 to patrz jaka ci podladam bombe psychologiczna:-P
A wiesz ze te ekraniki/monitorki we wspolczesnych moto to nie skalibrowane sa:mrgreen: i przeklamuja pod kazdym wzgledem. I nie da sie tego poprawic.
I jak mozesz z tym funkcjonowac jako spec od monitorow fotograficznych;-)?

plizzz, więcej luzu.

A ja się zgadzam, że klasyczne zegary (prędkościomierz, obrotomierz) są bardzo dobrze czytelne. Tylko wyświetlacze są tańsze i więcej mogą.

No i luz, jeden woli ogorki, drugi ogrodnika corki. Czy jakos tak;-).
Milo by bylo, jednak miec wybor przy ewentualnym zakupie...

robin102
23-11-2022, 17:30
na moto oddzwonię jak mam czas i mi się chce, jeżdżąc w Pieniny nie korzystam z WIFI, jak chcę zajrzeć (na miejscy zasięgu brak) to idę z piwkiem na hale, z netu korzystam w domu To mam podobnie. Jak jadę motocyklem albo motorem to żadnych telefonów i innego zawracania doooopy. Nie za bardzo rozumiem ludzi którzy mają interkomy w kaskach i koniecznie muszą z kimś rozmawiać albo muzyki słuchać :D . Czyżby w realnym życiu byli jacyś tacy samotni. Nigdy nie miałem interkomu i nie zamierzam..
Wyświetlacze no cóż te LCD są udane albo mniej udane. Taki wyświetlacz w GSie to dał bym się za niego pokroić, bo jest genialny. Podobnie fajny jest w Aprilia Shiver 900 oraz w Ducati Monsterze od 2018 roku. Nie mam nic przeciw oby nie za dużo tam na nim było, tak do ogarnięcia, ale to na pewno zależy od wieku użytkownika :)
.

Jak by mogli, to by chyba adapter/uchwyt z ładowaniem bezprzewodowym dali.
I połóż sobie na nim smartfona, łączy się z motocyklem i będziesz miał liczniki:wink:.
Bo wizualnie już jest podobnie. Myślę o tym od jakiś dwóch lat, że kiedyś to nastąpi. Smartfon z kieszeni na specjalne miejsce i jedziesz. Przecież to oszczędność kasy dla producenta motocykla i jeszcze jak można by fajnie w folderach napisać, że dzięki przenośnemu zestawowi zegarów w kieszeni motocyklisty zmniejszono masę motocykla o 1 kg , więc ludzie lećcie kupować nowy model, bo lżejszy o 1 kg:D
To jest nieuchronne tylko jeszcze kwestia czasu aż wszyscy przejdziemy na smartfony rozmiaru NOTE.

Tom01
23-11-2022, 18:16
A wiesz ze te ekraniki/monitorki we wspolczesnych moto to nie skalibrowane sa:mrgreen: i przeklamuja pod kazdym wzgledem. I nie da sie tego poprawic.
I jak mozesz z tym funkcjonowac jako spec od monitorow fotograficznych;-)?

Skalibrowane, skalibrowane... ?

koniecznie muszą z kimś rozmawiać

Niekoniecznie, ale inni chcą porozmawiać, zapytać... I co? :)

robin102
23-11-2022, 18:22
Zwróćcie uwagę jak to jest mądrze rozwiązane. Żadnych linek oczywiście, a producent wie, że użytkownicy to często już niedosłyszący panowie :D i wskaźnik biegu jest BIG rozmiaru i do tego zdublowany Neutral na zielono. Przy manetce lewej przycisk który można zmieniać tryby aby pokazywał inne ciekawe rzeczy.

https://images91.fotosik.pl/631/8974ebd1df13dbaa.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/8974ebd1df13dbaa)

bogdi64
23-11-2022, 18:31
Zwróćcie uwagę jak to jest mądrze rozwiązane. Żadnych linek oczywiście, a producent wie, że użytkownicy to często już niedosłyszący panowie :D i wskaźnik biegu jest BIG rozmiaru i do tego zdublowany Neutral na zielono. Przy manetce lewej przycisk który można zmieniać tryby aby pokazywał inne ciekawe rzeczy.

https://images91.fotosik.pl/631/8974ebd1df13dbaa.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/8974ebd1df13dbaa)

ni czym to się nie różni od mojego skutera, przy takim układzie w ogóle nie zwracam uwagi na szybkościomierz, nauczyłem się obrotomierza, dla mnie to i tak za dużo informacji, które na zbyt długo odwracają wzrok od drogi, szybsza w obsłudze już jest Honda nc (ta starsza) :), co i tak nie pobije Shadow :)

robin102
23-11-2022, 20:40
Tak z innej beczki, z wycieczki do wydziału komunikacji. .... Książka pojazdu już do niczego niepotrzebna, nawet nie trzeba przynosić do rejestrowania pojazdu. Szkoda kurde, bo tam z perspektywy kupującego moto czy samochód pożyteczne informacje były. A tak generalnie to pustki w wydziale komunikacji. Totalnie ludzie przestali pojazdy kupować. Zawsze to trzeba bylo ze 2 godziny spędzić.

Kolekcjoner
23-11-2022, 23:13
To mam podobnie. Jak jadę motocyklem albo motorem to żadnych telefonów i innego zawracania doooopy. Nie za bardzo rozumiem ludzi którzy mają interkomy w kaskach i koniecznie muszą z kimś rozmawiać albo muzyki słuchać :D . Czyżby w realnym życiu byli jacyś tacy samotni. Nigdy nie miałem interkomu i nie zamierzam..
Czasem się dojeżdża do pracy na moto i wtedy interkom się przydaje :).

A tak generalnie to pustki w wydziale komunikacji. Totalnie ludzie przestali pojazdy kupować. Zawsze to trzeba bylo ze 2 godziny spędzić.
Bardzo dziwne ;)...

krzysztofz24
24-11-2022, 00:26
robin102 czy ty nieprzytomny jestes czy niedowidzisz;-)?
Znalazlem ci serwisowke online do twojego Triumpha, dalem jeszcze przywolanie zebys zauwazyl.

Myslalem ze bedziesz zachwycony wrecz.

A tu, ani nie zauwazy ani dziekuje ani pocaluj mnie w d..e:-)

robin102
24-11-2022, 11:00
robin102 czy ty nieprzytomny jestes czy niedowidzisz ... i jedno i drugie, ale dzięki, odszukam link i zobaczę o co tam chodzi.......na pewno będę zachwycony jak rozkminię o co tam chodzi

krzysztofz24
24-11-2022, 13:16
i jedno i drugie, ale dzięki, odszukam link i zobaczę o co tam chodzi.......na pewno będę zachwycony jak rozkminię o co tam chodzi

Nic nie bedziesz musial rozkminiac, przeciez techniczny jestes. Jest Owners manual - czyli instrukcja dla uzytkownika.
I jest Service manual, czyli serwisowka dla mechanika, jakimi momentami dokrecac srubki, schematy rozne, przekroje poszczegolnych ukladow silnika itp. No wszystko, zeby wiedziec jak rozlozyc i zlozyc moto od A do Z.

Mozna sobie popatrzec z ciekawosci, a czasem moze sie przydac.

I nawet akurat na tej stronie nie trzeba sciagac, tylko skrot zrobic na pulpicie. Bo to online jest dostepne.

P.S
Na sobote byl plan (bo tydzien temu zapowiadali +7-8st!!!) ze ostatnia przejazdka, taka krotka zeby tylko rozgrzac silnik dobrze, wyjac aku i pod pokrowiec na zime.
Sobie pojade, chyba jak moto przerobie na skuter sniezny bo wlasnie pada snieg i kolo 0st.

robin102
24-11-2022, 16:15
Można sobie popatrzec z ciekawosci, a czasem moze sie przydac.

Pewnie się przyda, bo sporo roboty jest.
- w lutym wymiana oleju i filtra oleju (Repsol 10W40+ ori filtr)
- fabryczny wydech założyć, zdemontować ten pług dolny, nakładkę na kanape zdjąć , wydech GPR i sruuuu tona OLX
- na marzec planuje poluzować naciąg łańcucha, bo takie ugięcie pod dużą siłą od góry do dołu ledwo 2 cm to chyba ciut za mało, a może nie ??.
- w marcu też wymiana świec i płynu chłodniczego, bo 10 lat nie zmieniany :D :D :D ......będzie zabawa
- w kietniu wisienka na torcie, czyli powrócić nastawy zawieszenia do fabrycznych, domyślnych, bo poprzedni Miecio wpadł na pomysł aby pod swoje 110 kg wszystko poprzestawiać :D i tu się przyda instrukcja :)
Jest 9 punktów regulacji zawieszenia, 6 z przodu po 3 na stronę i 3 w tylnym zawieszeniu. Można się będzie zestresować albo i zesrać :D

robin102
24-11-2022, 23:22
Aaaaaaa i filtr powietrza mokry K&N mam wsadzony, więc też trzeba ten badziew wywalić i wstawić normalny wkład suchy papierowy.

bogdi64
24-11-2022, 23:40
Aaaaaaa i filtr powietrza mokry K&N mam wsadzony, więc też trzeba ten badziew wywalić i wstawić normalny wkład suchy papierowy.

a tyle osób chwali ???

Tom01
24-11-2022, 23:50
Robin jest tradycjonalistą i nie lubi tuningowych wynalazków. Rozumiem i szanuję. :)

Jak kupowałem Bandziora, był z akcesoryjnym kominem Yoshimura, który z zupełnie niezrozumiałych przyczyn kosztuje worek pieniędzy. Podobno high end, szał ludzi ulicy itd. Przejechałem się i następnego dnia poleciał na Allegro. Kupiłem nowy oryginał i moto brzmi jak ma brzmieć a nie grzmieć jak jakiś rozpadający się gruz.

krzysztofz24
25-11-2022, 00:07
Robin jest tradycjonalistą i nie lubi tuningowych wynalazków. Rozumiem i szanuję. :)

Jak kupowałem Bandziora, był z akcesoryjnym kominem Yoshimura, który z zupełnie niezrozumiałych przyczyn kosztuje worek pieniędzy. Podobno high end, szał ludzi ulicy itd. Przejechałem się i następnego dnia poleciał na Allegro. Kupiłem nowy oryginał i moto brzmi jak ma brzmieć a nie grzmieć jak jakiś rozpadający się gruz.

No Yoshimura to scisla czolowka. Mialem kompletny wydech w Kawasaki - pieknie gadal. Jeszcze z czasow kiedy nie bylo DB killerow tylko tlumiki ze tak okresle "na ulice" (glosniejszy niz oryginal ale bez przesady) i byly tylko do wyscigow z wygrawerowanym "racing only"
Teraz sa DB-kiilery, czasem nawet 2 rozne do jednego tlumika.

A tuning, hmmm. Zawsze mozna fabryke poprawic:-)
Choc bardziej chodzi o koncowe i ostateczne dopasowanei pod siebie. Bo nawet najlepsze danie z resatauracji czasem mozna doprawic, dosolic czy dopieprzyc wedle uznania;-)

bogdi64
25-11-2022, 00:17
w przypadku mojego NC jestem zadowolony z tego, że poprzednik wydał wór pieniędzy na wydech (homologowany) i nie zamierzam nic zmieniać :)

krzysztofz24
25-11-2022, 00:22
w przypadku mojego NC jestem zadowolony z tego, że poprzednik wydał wór pieniędzy na wydech (homologowany) i nie zamierzam nic zmieniać :)

A ja bym tutaj widzial pole dla elektroniki i dziwne ze nikt nie wpadl na DB-killer sterowany elektronicznie.
Kupujemy sobie akcesoryjny wydech i jaksi tam serwomotorek steruej jaks blaszka czy zwezką i mamy cicho jak fabryka, albo glosno jak chcemy. Albo moglyby byc tryby pracy:-D.
Soft (jak fabryka glosnosc)-medium i hard.

Zamiast sie zajac czyms taki mto wydziwiaja z ta elektronika:mrgreen:

bogdi64
25-11-2022, 00:31
to już było :), powiedzmy bardziej mechanicznie ;), a elektronicznie też, czyli tłumiki o zmiennej pojemności

krzysztofz24
25-11-2022, 00:40
Pewnie się przyda, bo sporo roboty jest.
- w lutym wymiana oleju i filtra oleju (Repsol 10W40+ ori filtr)
- fabryczny wydech założyć, zdemontować ten pług dolny, nakładkę na kanape zdjąć , wydech GPR i sruuuu tona OLX
- na marzec planuje poluzować naciąg łańcucha, bo takie ugięcie pod dużą siłą od góry do dołu ledwo 2 cm to chyba ciut za mało, a może nie ??.
- w marcu też wymiana świec i płynu chłodniczego, bo 10 lat nie zmieniany :D :D :D ......będzie zabawa
- w kietniu wisienka na torcie, czyli powrócić nastawy zawieszenia do fabrycznych, domyślnych, bo poprzedni Miecio wpadł na pomysł aby pod swoje 110 kg wszystko poprzestawiać :D i tu się przyda instrukcja :)
Jest 9 punktów regulacji zawieszenia, 6 z przodu po 3 na stronę i 3 w tylnym zawieszeniu. Można się będzie zestresować albo i zesrać :D

Ja by mz tym wydechem to poczekal. t otwj mot oi tobie ma sie podobac. Dal mnei osobiscie 2 puchy pod siedzeniem a jedna z boku to o wiel ladniejszy wyglad, tak zwiewnosc i dynamika zadupka - ofc na korzysc akcesoryjnego.
Wiec o ile nie napie...la ze sie wszystkei kury we wsi budza ja ksie noca jedzie, to bym przemyslal sprawe.
Druga rzecz, ze sam pisales, ze fabryczny spooooro ciezszy.
spokojnei bym pojezdzi lna tym akcesoryjnym na wiosne z 500km i potem zalozyl fabryczny i tez 500km i dopiero podjal decyzje.
Sprzedac sei zawsze zdazy, a na wiosne na poczatk usezonu po lepszej cenei niz w zime na pewno.
Dal mnie wygladm akcesoryjny wygrywa. jesl iza bardzo halasuje, to mozna sie zrientowac czy sa db-killery do niego. Raczej sa i mozan sie zblizyc do fabryk ipod wzgledem glosnosci.

Tak sam oz plugiem pod silnikiem. swietnei sie dla mnei komponuje z tymi lakierowanym iboczkami przy chlodnicy i dodaje moto dynamiki.
Mialo nie byc dziadkowo, to sie jzu trzymaj mlodziezowego stylu.

Luz lancucha zgodnie z serwisowka ma wynosic 35-40mm.

Te punkty regulacji. To ja bym ich nei liczyl w te n sposob. Bo w takim razie w XJR mam 12, bo przeciez dwa odzielne "resory" Ohlinsa z tylu a kazdy z full regulacja.

Lepiej myslec tak: napiecie wstepne sprezyny, tlumienie dobicia i tlumienie odbicia.
I teraz najwazniejsze. W tlumieniu odbicia i dobicia sie absolutnie nie grzebie jak sie nie wie na 100% czemu sie chce zmienic i po co cos zmienic. Czyli np do jazdy po torze.
"Utwardzanie i zmiekczanie motocykla" raczej powinno sie realizowac popr zez zmiane napiecia wstepnego sprezyny. Bez ruszania tlumienia
Najlepiej po prostu dac tak jak to wypuscila fabryka. No chyba ze ktos jezdzi na torze, to rozumiem.

Ty zadzwon Robin do poprzedniego wlasciciela i go zapytaj co on tam zmienial. Bo mysle ze raczej podkrecil po prostu napiecie wstepne sprezyn a tlumienia na dobiciu i odbiciu nie zmienial.
Jakby co to w instrukcji masz opisane fabryczne nastawy i ze to jest iles tam klikniec od min czy max (juz nei pamietam, bo tak luknalem na szybko w owners manual).

to już było :), powiedzmy bardziej mechanicznie ;), a elektronicznie też, czyli tłumiki o zmiennej pojemności

Kiedy bylo? Bo jakos nie kojarze...Ja mam na mysli w prosty sposob guziczkiem na kierownicy a nie wykrecac cos czy wkrecac.
Tlumiki o zmiennej pojemnosci? Masz na mysli cos takiego jak system exup Yamahy? Mam to w XJR, to dziala niezaleznei od kierowcy, polepsza moment obrotowy.

A ja mam na mysli swiadoma zmiane dzwieku wydechu, najlepiej dyskretnym guziczkiem;-)

bogdi64
25-11-2022, 11:28
A ja mam na mysli swiadoma zmiane dzwieku wydechu, najlepiej dyskretnym guziczkiem
kilka modeli Harleya, stosowano zamiast sygnału dźwiękowego ;) i teraz nie pamiętam, ale w którymś modelu BMW było to uzależnione od mapy zapłonu, chyba w 1600 turystyku

robin102
25-11-2022, 21:30
Ja by
Dla mnie wyglądem akcesoryjny wygrywa. ...
No to mamy problem :) bo ja ten motor dla tych wydechów pod siedzeniem kupiłem. On wygląda z nimi dziko, przestrasznie, jakby w garażu z blachy rynnowej zostały wyklepane i wstawione w miejsce gdzie było miejsce :). Po ich wyjęciu robi się pustka, przestrzeń idealna na koło zapasowe albo na kanister 20L. :D Lekkość , smukłość, podkreślanie zadupka to nie w tem moto, bo on jest zaprojektowany tak, że z przodu dwie lampy wzięte z jakiejś półki w magazynie i z tyłu dwa wydechy. Dla mnie Speed bez dwóch kominów wygląda na okaleczony. Inna sprawa, że silnik na fabrycznym wydechu zawsze najlepiej pracuje, na fabrycznych nastawach silnika. Owszem 10 kg mniej to nie w kij dmuchał, ale można też pomyśleć tak. Jest to 5 generacja Speeda i podobno się przyłożyli do projektu, czyli też rozplanowali rozkład mas tego moto przodem i tyłem i tak niech zostanie. ....Na marginesie to ten GPR brzmi **********, mam dB kiler do niego i świadectwo homologacji pójdzie szybko na alledrogo i bedzie kasa na tematy serwisowe. Z dB czy bezzz grzmoci okrutnie....... Generalnie to ja nie lubię żadnych przeróbek, żadnego kotylioniarstwa motocyklowego. Moto ma być jak najbliżej oryginału jak wyjechało z fabryki ....... Z pługiem pomyślę.

a tyle osób chwali ??? A to trzeba jakiś zestaw preparatów kupić do mycia i drugi do nasączania i człowiek nigdy nie wie czy zrobił dobrze, czy mu się tak wydaje. Papierowy widze, że syf i wywalam.

krzysztofz24
26-11-2022, 00:59
Inna sprawa, że silnik na fabrycznym wydechu zawsze najlepiej pracuje, na fabrycznych nastawach silnika. Owszem 10 kg mniej to nie w kij dmuchał, (....)Generalnie to ja nie lubię żadnych przeróbek, żadnego kotylioniarstwa motocyklowego. Moto ma być jak najbliżej oryginału jak wyjechało z fabryki ....... Z pługiem pomyślę.

Generalnie to kazdy robi jak mu sie podoba i jego swiete prawo.
Co to niby ma znaczyc ze na fabrycznym wydechu pracuje najlepiej niby?
Fabryczny wydech to wypadkowa norm glosnosci, emisji itp a osiagow silnika. Czyli silnik chodzi ciszej i jakby spokojniej. No ale jak sie go "odetka" to chodzi lepiej bo generuje wyzsze osiagi z dobrym akcesoryjnym wydechem.
Dlatego w sporcie stosuja uklady sportowe i dlatego Akrapovic czzy Yoshimura kosztuja wiecej niz oryginal. I waza sporo mniej.
Tuning, rasowanie, przerabianie, dopasowywanie - jak ty to nazywasz kotylioniarstwo istnialo od zawsze.

Ba, wrecz fabryka po to siega czesto. I Triumph tez. Bo Speed Triple swego czasu mial (moze ma nadal?) kilka wersji. Zwykla i tak fabrycznie stuningowana za pomoca tuningowych czesci zewnetrznych firm.
I dlatego Triumph zrobil wersje R z zaciskami Brembo i przednim zawieszeniem Ohlinsa. Czyli jakby uznal ze tuningowa firma robi powyzej poziomu fabryki i wezmiemy ich czesci i damy specjalna wersje. Za grubszy hajs.
Przeciez specjalne wersje wychodza motocykli z ukladami Akrapovic. Wlosi daja czasami specjalne ultra lekkie kola z kutego aluminium, Marzocchi. I kaza sobie slono placic za specjalna wesje.

Juz nie wspomne o szybkach, plugach, podgrzewanych manetkach, kufrach ,sakwach, gmolach, crashpadach, przewodach w stalowym oplocie itp, itd co fabryka nie oferuje a jest powszechne.
A quickshifter ktory teraz czasem mozna spotkac fabrycznei w motocyklach, to tez wynalazek ktory przyszedk z tuningu.

Takze, ja bym pozwolil kazdemu robic ze swoim moto co chce. Ale to nei jest tak ,ze fabrycznei to ta najlesza i sluszna droga. Bo sam fabryka jak widac czasem sie posilkuje innymi firmami ze swiata tuningu;-)

P.S Ja kten wydech z boku ci ne ipasuej to zmieniaj. Ja tylko sugerowlaem pojezdzic na jednym i drugim przed podjciem decyzji. I tez bym podpytal poprzedneigo wlasciciela kiedy on go zakladal. Bo jak dawno, to nakreki moga byc "zaspawane" niektore i wyjsc razem ze szpilkami.
Na wszelki wpyadek mozna by kupic pare szpilek i kilka nakretek jakby cos poleglo przy odkrecaniu. i wcale cie nie strasze, zebys zostawia lten akceaoryjny wydech. No ale odkrecic wydech to nei tak prosta sprawa. Im starsze moto tym barziej prawdopodobne ze cos przy okazj ibedzie do wymiany.
Na pewno kup sobie uszczelki pod rury. bo one sa jakby jednorazowe zgodnie ze sztuka. Jak sie jzu dokreci rure, to one sie tak zaciskaja.

Tom01
26-11-2022, 01:51
Tuning to nic złego. Wręcz przeciwnie, ale dopóki się nie psuje zamiast poprawiać. ;)

robin102
26-11-2022, 10:32
Ba, wrecz fabryka po to siega czesto. I Triumph tez.o czasu mial (moze ma nadal?) kilka wers specjalna wersje. Za grubszy hajs.
Przeciez specjalne wersje wychodza motocykli z ukladami Akrapovic. Wk zaciskaja.
O to to dobrze, że napisałeś, że fabryka. Nie mam nic przeciw fabrycznym modyfikacjom, bo mają te właściwe znamiona fabryczności :) Wychodzą modele edycyjne z okazji iluś lat modeli, podrasowane na sportowo ;), czy np jak fajnie Bmw robilo z R2200R z wersjá Clasik. Triumph np dawał fabryczne podwójne wydechy firmy Arrow i takie bym jak najbardziej założył. Cenie sobie motocykle zachowane jak najbardziej w stanie fabrycznym. Fabryczne R czy RS to sam miód. W konkurencji zakupowej ze Speedem startował u mnie Ducati Monster 1100 EVo i Aprilia Shiver 900. Oba szalone motorki, oba były w specjalnych edycjach modeli, fabryczny tuning ;) i to lubie :) Oba mają wydechy pod siedzeniem :) Monstera jednak na wieś strach ściągać, a Aprilia mi sprzed nosa w Warszawie sprzątnięto, bo w lux cenie była.

krzysztofz24
26-11-2022, 10:55
No fabryka:-)
Tylko że macierzystą fabryka uznaje że sama robi wydech zapewniający gorsze osiągi i fabryka sięga po tuningowy np Akrapowica.
Fabryka Triumpha uznaje że lepsze będzie zawieszenie Ohlinsa niż własne do specjalnej wersji, itp.

Chciałem ci przekazać że nawet fabryka tuninguje:-)

robin102
26-11-2022, 11:00
A już nic tak tak nie odbiera radosnych doznań wizualnych jak te akcesoryjne kanapy o innym kształcie zaburzające fabryczny projekt motocykla gdzie fabryczne siedzenie jest fajnie wpisane w bryłę nadwozia i stanowi całość. Często kanapy od tapicerów wersalkowych, patrzeć się na to nie da :D ........ W Triumphie tym jest japońskie :D zawieszenie SHOWA, ale montowane fabrycznie :)

krzysztofz24
26-11-2022, 11:05
A co jeśli ta kanapa jest o wiele wygodniejsza i właściciel nią zachwycony? Chyba może popełnić to bluźnierstwo i założyć niefabryczna kanapę;-).

Zresztą ja bardziej miałem na myśli tuning mechaniczny, usprawniający.
Bo wizualnie zmiany, to już niemierzalne gusta o których nie idzie dyskutować.

bogdi64
26-11-2022, 19:24
a ciuchy na angola kupione ;)

68120

krzysztofz24
26-11-2022, 19:45
Żeby spódniczki (znaczy kiltu), nie podwialo:-);-).

bogdi64
26-11-2022, 19:58
a może by ???, choć by na 125 ?

https://www.youtube.com/watch?v=H3-62cnnsds&ab_channel=Motovoyager-wszystkoomotocyklach

robin102
26-11-2022, 21:20
a może by ???, choć by na 125 ?

https://www.youtube.com/watch?v=H3-62cnnsds&ab_channel=Motovoyager-wszystkoomotocyklach
No może i by tak :) tylko dlaczemu 125. Moi lokalsi twierdzą, że 125 za szybką chwilę robi się za słabe. Chyba, że w 2T :) .....zacznij od 250

Nic nie podwieje, bo mam robinowe rajtuzy motocyklowe z Lidla za 39 zł. Genialne są.

krzysztofz24
26-11-2022, 22:05
Nic nie podwieje, bo mam robinowe rajtuzy motocyklowe z Lidla za 39 zł. Genialne są.

No to kilt/spódniczkę podwieje...ale dzięki rajtuzom nie zawieje :-D

Nie wiem jak tam w Białymstoku ale u nas na wsi we Warszawie mówi się że kogos może zawiac jak przemarznie.
A podwiac, to najwyżej spódniczkę;-).

bogdi64
26-11-2022, 22:33
No może i by tak tylko dlaczemu 125. Moi lokalsi twierdzą, że 125 za szybką chwilę robi się za słabe. Chyba, że w 2T .....zacznij od 250

bo chcę mieć swoje z homologacją, do 250 i 350 mam dostęp :)

krzysztofz24
26-11-2022, 22:55
No może i by tak tylko dlaczemu 125. Moi lokalsi twierdzą, że 125 za szybką chwilę robi się za słabe. Chyba, że w 2T .....zacznij od 250

bo chcę mieć swoje z homologacją, do 250 i 350 mam dostęp :)

To po co to kupowac.
Dzieciom zabierac i juz;-)

bogdi64
26-11-2022, 23:00
To po co to kupowac.
Dzieciom zabierac i juz;-)

ja już taki stary jestem, że pamiętam czego mnie uczono " Umiesz liczyć - licz na siebie"

robin102
26-11-2022, 23:22
[B][I]
Bo chcę mieć swoje z homologacją, do .... :)
ta Aprilia 125 cm3 za 17.900 zł chodzi Ci po głowie czy coś innego ?? Ile ważysz ??

bogdi64
26-11-2022, 23:53
ta Aprilia 125 cm3 za 17.900 zł chodzi Ci po głowie czy coś innego ?? Ile ważysz ??

teraz po głowie to chodzi mi żona i jej remont pokoju, oj nie będzie szybko i tanio, dodatkowo bierze mnie @%$^^%*&, odpowiednikiem tej Aprilli jest Malagutti 125 XTM, kosztuje tyle samo, a szlag mnie trafia na coś takowego jak inflacja, w 2018 roku kosztował on 10500 zł, moja wypłata przez te cztery lata nie poszła w górę o około 80% :(

krzysztofz24
27-11-2022, 00:43
Ale zaraz bogdi64 a ty ni mailes jakiejs tam crosowki, co to ja kupiles zeby zrobic. Cos tam zaczales chyba...no i co z projektem?

bogdi64
27-11-2022, 12:51
projekt poszedł do ludzi ze względu na brak czasu aby dokończyć :(, czasami żałuję :(

robin102
28-11-2022, 01:05
Lecieć na papierosa w dosłownym słowa znaczeniu.....pewnie to były Sporty

https://images89.fotosik.pl/634/91c61d9de5be2877.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/91c61d9de5be2877)

krzysztofz24
28-11-2022, 02:11
Robin, to ty paliles kiedyś szlugi?;-)

Fajne foto. Jest dynamika.
I bez jakichś mega mocy, pojemności, bez elektroniki...
A widać że idzie/leci jak wściekły:-)
I nikt nie powie że ten gościu nie ogarnia. Ogarnia. I to z fajka w kąciku ust;-).

robin102
28-11-2022, 11:45
Robin, to ty paliles kiedyś szlugi?;-)
.
Nie nie to nie ja :D Ja wtedy jako małolat latałem z aparatem i tym szalonym chłopakom na szalonych maszynach zdjęcia kliszakiem Zenitem robiłem.
Niestety wszystkie klisze przepadały, a był cały duży karton.
Białystok był w latach 80 na przełomie z 90siatymi potęgą w wyścigach motocyklowych. Mieliśmy mistrza Pana Zbyszka Chomko. Wygrywał wszystko co było do wygrania w tamtych czasach.
Wyścigi odbywały się w pętelkę po ulicach Białegostoku. O Boziulku co to był za piękny czas i a jaka frajda.
https://images92.fotosik.pl/634/8d4b9bd3729fcb8agen.jpg

a tu mistrz wczasach świetności

(https://www.fotosik.pl/zdjecie/8d4b9bd3729fcb8a)https://images90.fotosik.pl/633/8f3abe4453acdcd8.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/8f3abe4453acdcd8)

Kolekcjoner
28-11-2022, 16:10
Ja w Smoku mam wydech... - podobno jakiś super. Ale był zdecydowanie za głośny. Do normalnego jeżdżenia zwłaszcza na dalszą trasę - porażka. Zrobiłem tunning - jest super. Burczy sobie basowo bardzo przyjemnie :).

Gorzej żeby mu nie przewiało czego innego ;).... Urolog teraz tani nie jest ;)....

robin102
28-11-2022, 19:00
Ja w Smoku mam wydech... - podobno jakiś super. Ale był zdecydowanie za głośny. Do normalnego jeżdżenia zwłaszcza na dalszą trasę - porażka. Zrobiłem tunning - jest super. Burczy sobie basowo bardzo przyjemnie :).
..
Te akcesoryjne wydechy to jest jakaś pułakpa na myszy albo na motocyklistę. W sensie te wymiany końcowych tłumików..
Miałem to przez sezon w R1200R fajny lekki, ładnie wykonany Leo Vince z tej serii co Bogdan ma przy Hondzie NC 750. Z płusów dodatnich zwiększone zużycie paliwa o 0,5 L na 100 km, bardzij nierówna praca boksera na wolnych obrotach, głośniej nawet z dB kilerem. W trasie w szybkiej jeździe nie dało sie wytrzymać. Do Augustowa i łeb pękał. Wróciłem do fabrycznego.
Teraz przy angolu ten GPR mam zamontowany. Zdjąłem go dziś aby dB kiler zamontować, bo moto się w garażu nie da uruchomić taki huk :( , patrze, a tam w środku pustka :D , normalnie puszkę piwa można by wsadzić do środka do tego GPRa. Tłumik jakby przelotowy totalnie. dB kiler wsadza się od strony silnika więc mus go demontować z motocykla aby założyć. Głupio to zrobione niestety i uniemożliwia montaż przy nadgorliwym policjancie w trasie. Jutro zamontuje i odpalę w garażu z dB kilerem i może będzie do wytrzymania, bo tak jakoś zacząłem dumać, foty porównywać, że może jednak by go zostawić i złomu wydechowego fabrycznego nie czepiać pod siedzeniem. No tylko krowa zdania nie zmienia .... w sprawie tłumików i szybkiej sprzedaży ;)

bogdi64
28-11-2022, 19:19
Lecieć na papierosa w dosłownym słowa znaczeniu.....pewnie to były Sporty

https://images89.fotosik.pl/634/91c61d9de5be2877.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/91c61d9de5be2877)

na moje oko to jakaś kopia lub oryginał DKW RT 125, czyli maksymalna moc ok 7,5 konika, w zasadzie bez hamulcy, ale kto by się tym przejmował, kto hamuje ten przegrywa ;) i tył oczywiście sztywny

robin102
28-11-2022, 22:15
...odpowiednikiem tej Aprilli jest Malagutti 125 XTM, kosztuje tyle samo,:(

Nawet nieźle rokuje ze zdjęć te Malaguti. Produkowane niby w Austrii. 15 KM fiu fiu ... i ta tylna zębatka i ten fajny wahacz.

Silnik coś mi przypomina z włoskich motocykli 125 marki MONDIAL jakby taki sam, wydech kurde też. Może to te same. Bierz Mondiala, może będzie taniej, a i brand taki bardziej zacny europejski, a nawet włoski. Produkują je w dawnych fabrykach Aprili we Włoszech.

https://images92.fotosik.pl/634/248976df933e54c6.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/248976df933e54c6)

https://images90.fotosik.pl/633/16fe44216430617a.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/16fe44216430617a)

krzysztofz24
28-11-2022, 23:19
(....) bo tak jakoś zacząłem dumać, foty porównywać, że może jednak by go zostawić i złomu wydechowego fabrycznego nie czepiać pod siedzeniem. No tylko krowa zdania nie zmienia .... w sprawie tłumików i szybkiej sprzedaży ;)

No niemozliwe, ktos robina podmienil;-)

Mowie ci robin na spokojnie - sprzedac zdazysz wydech akcesoryjny. Pojezdzij w sezonie na tym akcesoryjnym wydechu, jak masz ochote to zaloz fabryczny i tez pojezdzij i bedziesz mial porownanie. 9Choc montaz calego wydechu to nei takie hip-hop bo sruby na szpilkach przewaznei sa zapieczone i mozna szpilke cal wykrecic. I jeszcze koniecznei trzeba dac nowe uszczelki pod rury za kazdym razem - bo one sie dociskaja/dksztalcaja przy dokrecaniu. Takze pare kompletow by trzeba zamowic;-). Choc pewnie nie sa jakies drogie.
Strasznie dziwna akcaj z tym db-killerm montowanym "od srodka". Pierwsze slysze...
Choc jak ja mialem wydec kompletny Yoshimury, to jeszcze bylo z tych czasow ze nei bylo tak powszechnego stosowania db-killerow. Byly tlumiki z wygrawerowanym "racing only" i bez tego napisu. Czyli taka jakby "cywilna wersja tlumika koncowego", glosniejsza ofc niz fabryka. Ale tak z wyczuciem.
robin102 czy ja dobrze rozumiem? To ty zrobiles to zdjecie tego motocyklisty w powietrzu z fajurem w zebach?

robin102
29-11-2022, 01:15
@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) czy ja dobrze rozumiem? To ty zrobiles to zdjecie tego motocyklisty w powietrzu z fajurem w zebach?
Nie nie, a absolutnie. Z netu gdzieś pobrane, było u mnie na dysku z motocyklami przeróżnymi. To ja za młody na takie zdjęcie bo to chyba późne lata 60 zeszłego wieku ;)

...Choc montaz calego wydechu to nei takie hip-hop bo sruby na szpilkach przewaznei sa zapieczone i mozna szpilke cal wykrecic. I jeszcze koniecznei trzeba dac nowe uszczelki pod rury za kazdym razem - bo one sie dociskaja/dksztalcaja przy dokrecaniu....
Wszystko jest chop siup tylko trzeba mieć 3ręce, dwie lewe jedną prawą. Nie trzeba szpilek, uszczelek, prosty temat na pół godziny. Panie to angolski motor, tu wszystko przemyślane jest na 102 ;) Ten duży kompletny wydech się zawiesza na resorach które są pod kanapą na jednej śrubce po każdej stronie i finito.
foteczki z sieci zapożyczone. Z kominami fabrycznymi i dla odmiany z GPR, no nie wiem jakoś zacząłem się niepotrzebnie przyzwyczajać do tego GPRa..... siada się na moto to i ta przestrzeń nad kołem się zmniejsza, lepiej wygląda i już kanister 20L tam nie wejdzie :D
.
oryginalne wydechy
https://images89.fotosik.pl/634/5490a52c0a9f1a7a.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/5490a52c0a9f1a7a)

akcesoryjny ogryzek
https://images90.fotosik.pl/633/9e7eebd0ffd105d5.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9e7eebd0ffd105d5)

krzysztofz24
29-11-2022, 01:34
Ogryzek rzondzi:-)

Robin, trzeba uszczelki dawac nowe i uwazac na szpilki. Pzeciez rury wydechowe sa dokrecone do glowicy takimi obejmami najczesciej czy pierscieniami.
Jak zdejmujesz caly wydech, to caly wydech. Czyli odkrecasz rury wydechowe od glowicy, a reszta podwieszenia ukladu wydechowego to juz kosmetyka w sumie.
A tak patrze na drugie zdjecie, to nie wiem czy nie trzeba do tego sciagac chlodnicy, zeby miec normalne dojscie dobre.

No chyba ze ty w koncu nie masz kompletnego ukladu wydechowego, tylk otlumik z "przeduzka" i gdzies tam pod tym spojlerem co na drugim zdjeciu wchodzi rura w rure przyslowiowo.

(....) Z kominami fabrycznymi i dla odmiany z GPR, no nie wiem jakoś zacząłem się niepotrzebnie przyzwyczajać do tego GPRa..... siada się na moto to i ta przestrzeń nad kołem się zmniejsza, lepiej wygląda i już kanister 20L tam nie wejdzie :D
.

Tak patrze...no i moze troche pusto jest rzeczywiscie, choc z fabrycznymi kominami to za pelno:-) znaczy tlumiki fabryczne, te wielkei baniaki mi nie pasuja, ale jzu rury fabryczne od wydechu idace rownolegle do ramy juz sa fajne.
Aj bo poprzedn iwlasciciel dal ciala. Najlepiej by bylo, jakby byl fabryczny wydech (rury) i dwa akcesoryjne, mniejsze i zgrabniejsze tlumiki zamiast fabrycznych.
Choc to pewnei drozsza opcja, wiec dlateog jest jeden akcesoryjny;-)

Kolekcjoner
29-11-2022, 02:44
Panie to angolski motor, tu wszystko przemyślane jest na 102 ;) :lol: Tijaaa... cierpliwości ;)....

https://images90.fotosik.pl/633/9e7eebd0ffd105d5.jpg
Fajna osa 8).

robin102
29-11-2022, 11:20
Fajna osa 8).
No nazywam go Hornet :D ... dzień dobry Hornet :D i takie tam :D

Ogryzek rzondzi:smile:
Jak zdejmujesz caly wydech, to caly wydech. Czyli odkrecasz rury wydechowe od glowicy, a reszta podwieszenia układu wydechowego to juz kosmetyka w sumie.

Nie,nie , nie :) cały czas mówimy o końcowym tłumiku lub tłumikach takich dedykowanych do danego modelu, homologowanych co to nie trzeba nic gmerać w ustawieniach silnika, wycinać kat, mapować, szpilki na kolektorach wykręcać.

opcja nr 1 fabryczne kominy 3w2
opcja nr 2 akcesoryjne kominy 3w2 ( 3200-3600 zł jako nowy zestaw)
opcja nr 3 akcesoryjny jeden komin 3w1 (1600-1900 zł jako nowa sztuka) wiec rozwiązanie budżetowe

Przy opcji nr 1 i 2 potrzebne jest te całe kłębowisko rur aby od spodu silnika doprowadzić spaliny pod siedzenia, co Ci się podoba ;) ich poprowadzenie wzdłuż ramy
Przy opcji nr 3 cale te kłębowisko dzikich węży leży w garażu, a akcesoryjny mały GPR czy to inny Leo Vince wpina się w rurę wylotową pod silnikiem, zaciska opaskę, zapina sprężynki i tyle.

Oczywiście ten mały GPR też jest dedykowany przez producenta do modelu 2011-2016 i jest na to papier, bo poprzednik to nowe kupował.
.
Ale co by nie mówić to te ogromne wydechy fabryczne bardzo wyróżniają ten motocykl, jest nie do pomylenia z czymkolwiek innym.

krzysztofz24
30-11-2022, 01:14
Oj tam robin to jak ty piszesz;-)? Caly czas wydech i wydech. Ja tu sie przejmuje i ci doradzam.
To jak w koncu chodzi o tlumik z rura przylaczeniowa, to luz z montazem i demontazem.

Jak pisalem pojezdzij z 500km na tym GPR i potem sobie fabryczny zapnij i zdecydujesz. Na spokojnie, sprzedac sie zdazy - bez straty.
Choc jest rozkmina:-)
Te dwa ogromne, fabryczne tlumik ipod siedzeniem nie prezentuaj sie dobrze - za duze sa optycznie. Ale znowuz fabryczne rury od tych tlumikow bardzo fajnie wygladaja. Tak uzupelniaja mechaniek motocykal ze tak powiem.
I co tu zrobic...:-)
Juz wiem, montujesz fabryczne rury ale bez tlumikow. I teraz trudniejsza czesc. Diaks, pret, giecie na zimno. I dopasowujesz sam tlumik GPR zeby wszedl na fabryczna rure pod siedzeniem.
Ofc trzeba kupic drugi (sam tlumik) zeby bylo komplet:-).

I to by byla fajna opcja. I moto nie byl by az tak glosny, bo w koncu dwa tlumik by byly, zamiast jednego.

A juz tak powazniej, to tych rur jakby szkoda troche. Ale chyba jednak bym sie przekonal do akcesoryjnego tlumika z jego mocowaniem niz tych wielkich i ciezkich fabrycznych wiader co robia za tlumiki.
A z dzwieku akcesoryjnego tlumika sportowego, to jeszcze nie sluchales najwazniejszego. I tego sie nie da zasymulowac bez jazdy.
Jak silnik schodzi z obrotow na zamknietej przepustnicy. W czasei jazdy, bo gazowanei na postoju to absolutnie nie to.
Nie ma to jak podkrecic troche obroty i np hamujemy przed skretem w boczna droge z redukcja. To wtedy jest fajny dzwiek. Ofc nie jestem zwolennikiem napier..ania po uszach tak ze kury sie przestaja niesc w okolicznych wioskach. No ale moto powinno cos tam warczec;-)
Musisz go na zywo obczaic w sezonie.

No nazywam go Hornet :D ... dzień dobry Hornet :D i takie tam :D
.

Hornet to szerszen.
Wasp to osa.

Hmm...a moze bąk?:-D;-)

Jakie takie tam Robin?
Rozwin temat:-)

robin102
30-11-2022, 09:11
Hornet to szerszen.
Wasp to osa.

Hmm...a moze bąk?:-D;-) Jakie takie tam Robin?
Rozwin temat:-)
To jest Hornet, już się przyzwyczaił.
Dwa akcesoryjne pod siedzeniem to jest to , do tego zmierzamy :)

robin102
30-11-2022, 13:00
Lubię czytać jak Kojot czyli Krzysztof coś dokupuje do swego GSa, ale, że ostatnio cisza to ja kupuje pokrowiec na motocykl. Zwiało mi poprzedni na autostradzie z motocykla, stary bardzo był to w pierwszej chwili nie żałowałem, a teraz to gotów jestem piechotą iść gdzieś pod Warszawę i po rowach go szukać. Pasował na każdy motocykl, a już trzy sztuki nowych przemierzyłem i dopiero ten trzeci taki aby aby z bólem serca go zostawię. Obecne te pokrowce to chyba przez pijanych Chińczyków szyte.
Normalnie świat się kończy. Pokrowców nie potrafią uszyć.

Kojocisko
30-11-2022, 15:02
Muszę przyznać, że czuję inflację w portfelu i na zakupy zabawek jakoś pod koniec miesiąca już nic nie zostaje. A dodatkowo dziecko maturę pisze i muszę odkładać na najbliższe 5-6 lat studiów.
Ale... od chińskich przyjaciół idzie osłona reflektora, podwyższenie dźwigni hamulca i nakładki na manetki.
Razem z kolegą jestem w trakcie planowania sierpniowej wyprawy na skandynawski TET (ale krótka trasa - przez Alandy). Więc na taką wyprawę parę zabawek będzie trzeba kupić. Póki co u Mikołaja zamówiłem sobie dwa dwulitrowe kanisterki Touratecha.
Poza tym chyba zacznę zbierać na nowego Schubertha E2.
BTW - wydechy pod siedzeniem IMO będą superanckie.

bogdi64
30-11-2022, 22:26
Muszę przyznać, że czuję inflację w portfelu.

Ty też :(m moje standardowe zakupy poszły o blisko 50% do góry

robin102
30-11-2022, 23:00
Razem z kolegą jestem w trakcie planowania sierpniowej wyprawy na skandynawski TET (ale krótka trasa - przez Alandy). .
A może lepiej odkurzyć plan na Rumunię ? Gotowy fajny plan i szutry i jakieś większe kałuże się znajdą. Cieplej, bezpieczniej. Ciuchy po paciaku wysuszyć.
.

BTW - wydechy pod siedzeniem IMO będą superanckie.
Pełna zgoda. Triumph SPEED Triple bez wydechów pod siedzeniem i tego uzupełniającego kłębowiska rur to nie jest Speed Triple tylko inny nawet fajny motocykiel.
.

Ogryzek rzondzi:smile:

Co by nie kombinować to jednak SPEED musi być na dwóch kominach pod siedzeniami. Owszem z tym ogryzkiem GPR też wygląda spoczko, ale to już jest zupełnie inny jakiś lżejszy, mniejszy motocykl i podobny do każdego innego. Nie jest tak stylistycznie zdefiniowany. Swoją drogą ciekawy sprzęt bo można raz tak, raz tak, niby jeden, a jakby dwa motory :D

Ty masz ori fabryka Yamahy wydechy ?
.

Ty też :sad:m moje standardowe zakupy poszły o blisko 50% do góry
Nie jest fajnie, ale można coś pogrzebać w sieci. Właśnie wyhaczyłem w przedwojennych mocno cenach olej REPSOL bo nikt go nie kupuje :D ori filtr oleju, świece, filtra powietrza jeszcze szukam.
Cieszy, że teraz jeżdżone będzie na PB95, a nie na trudnodostępne i droższej 98, więc promocję na Schellu we wtorki na V-Power trzeba kalendarz wpisać.
Oby siły i zdrowia na jeżdżenie starczyło

krzysztofz24
01-12-2022, 00:27
Ty masz ori fabryka Yamahy wydechy ?

Tak.
Z jednej strony ok, z drugiej strony moglby czasem pochrumkac i powarczec bardziej;-) na redukcji i hamowaniu silnikiem. Fabryczny cos tam czasem warknie, widac ze silnik by chcial.
Z wygladu lekko drazni mnie masywnosc fabrycznego tlumika, jego dlugosc i grubosc. Ale moge z tym zyc i nawet z lekka sympatia spojrzec na fabryczny. /w koncu 11 lat jezdzile mna akcesoryjnym wydechu kompletnym, glosniejszym. To teraz powiedzmy odmiana.
Ale to nie Yoshimura z podwojnymi sciankami, ze byla ledwo ciepla po jezdzie.
Fabrycznego raczej sie nie powinno dotykac:-)

Porownanie.

68249

Choc z drugiej strony, nawet fajnei tak podkreci moto do 7rpm i jest hmm...normalnie a nie ryk.
Ale chyba nie chce mi sie wydawac hajsu. Wlasnei przed chwial sobie patrzylem tlumiki Yoshimury. Cena ogolnei zalezy od pojemnosci. d omalych 2-3 tys. Do 600-1000 3-5 tys.
Nie znalazlem XJR ale do turystyka FJR (ta sama pojemnsoc, spokrewniony silnik, podobne lata produkcji) tlumik kosztuje...uwaga, werble 7300zl - sam tlumik. WTF:shock:???

Dam jeszcze jedno zdjecie, zeby Snieżynka sie nei obrazila, ze Kawasaki wspominam:-P

68250

68251

Sniezynka ma na pewno ladniejse kolektory wydechowe, i tak inaczej wygiete i poprowadzone.
No i odchodzi zbedne chlodzenie ciecza:-)

robin102
01-12-2022, 00:44
Wyjątkowo ładna jest ta Yamaha. Kwintesencja japońskiego motocykla. Co do wydechów to masz teraz zimę, zero jeżdżenia, odkręć kominy, zapakuj w karton i zawieź do Edka, do Edwarda firma EdHaust. Słyszałem XJR na przerobiony, no potęga i wcale nie za głośno. On to fajnie robi wedle życzenia. Kolejki długie jak cholera i kiedyś kasy dużo nie chciał. Parę stówek było. Masz blisko do Edka, podjedź pogadaj, ma filmiki z przeróbek. ........ co to za szpetota z tyłu doczepiona nad zadupkiem, podstawka na palmę daktylową ? Łooooo matko z córkom, a precz z tym. Sakwy boczne by kupić trzeba.

http://www.customcult.pl/tworcy/edhaust
.
jak patrzę na wahacz w Kawasaki to się nadziwić nie mogę jak to wykonane nie teges, no wiem styl miał być inny niż we wszystkich innych japońskich ;)