PDA

Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 [53] 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

robin102
28-05-2022, 15:45
Bogdan jak wrażenia z jazdy ? Skrobnij pare zdań

.... cena to niestety ok 25 tyś, chciał bym teraz porównać go z Benelli Imperiale 400, na Hondę 350 raczej się nie doczekam ;)
W świetle tej Hondy CB 500 co kolega ZEN kupił za 29.000 zł to ten Royal okrutnie drogi, ale jakbym miał kasę to za takiego czerwonego w wersji 3drzwiowej dał bym się pokroić :)

https://images89.fotosik.pl/595/63c26125a9ea09f5.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/63c26125a9ea09f5)

bogdi64
28-05-2022, 16:21
jest "drogi", tu masz rację, w tej cenie można kupić inne użytkowe motocykle, mocniejsze, szybsze itp, Royal to gadżet użytkowy i to w pewnych warunkach, według mnie jest przewartościowany - jako ciekawostka, Benelli to koszt ok 18 tyś gdzie na innych rynkach JEST droższy od Royala o ok 10 %, aby utrzymać te proporcje Royal powinien kosztować ok 16 tyś, niestety prawo importera do kalkulacji
Czy ROYAL to dobry motocykl ? - ciężko to stwierdzić, na pewno specyficzny, z wad, to DLA MNIE fatalnie umieszczone podnóżki, lusterka bardzo przeciętne i to pod względem użytkowania, prędkość użytkowa to ok 90km/h w tym dość ciężkim motocyklu, z plusów, to praca sprzęgła, skrzyni biegów, fotel, elastyczność

robin102
28-05-2022, 17:40
Że niby im Krzysztof Kolumb zajął nazwę, błędnie nazywając "Indian" Indianami;-).
Ale spoczko, życie się na Nim zemściło za to ;)
Urodził się jako Włoch, potem został Hiszpanem, a pochowano go na Dominikanie. W Hiszpanii mówią na niego COLON, w każdym mieście miasteczku jest ulica lub plac o nazwie COLON :)

!AGresT
28-05-2022, 18:04
Jak przewidziałem, grają Sąsiadów. Zgubiłem jedną małą śrubkę, bez której nie złożę całości. Pusty, czysty garaż, śrubka spada i znika. Kur#a w jakąś czasoprzestrzeń inną...

bogdi64
28-05-2022, 18:15
Jak przewidziałem, grają Sąsiadów. Zgubiłem jedną małą śrubkę, bez której nie złożę całości. Pusty, czysty garaż, śrubka spada i znika. Kur#a w jakąś czasoprzestrzeń inną...

normalka, zacznie dzwonić lub wbije się w oponę

Taka moja historia. (raczej już teraz prehistoria)
Ojciec miał fiata 127, fajne auto, ale jak było ciepło coś się w nim tłukło, zabrałem auto na warsztat i tłukło się dalej. Tego fiata po wyjściu z wojska kupiłem, więc auto na warsztat, wypięte całe zawieszenie, zrobione co trzeba, przyszła wiosna i dalej się tłukło. Kolega z pracy kupił ode mnie to auto, w zimie rozebrał prawie całe, przyszła wiosna i dalej się tłukło, ale to był detalista i sprzedał to auto naszemu koledze z pracy, któremu to nie przeszkadzało :), ten je rozbił i podczas napraw blacharskich wyjęli z progu żabkę, solidna była, nawet nie zardzewiała bo w progu też była smoła.

Zen
28-05-2022, 18:24
A ja dzisiaj w ramach treningu z logistyki bagażu motocyklowego :) przygotowałem: Po 6 par gaci,skarpetek i t-shirt, 2kpl. bielizny termoaktywnej, 2 bluzy, Cieplejszą kurtkę, tenisówki, 2 pary spodni, 1 krótkie spodnie, zapasowe rękawice motocyklowe, 2 pary kominiarek, ocieplacz na szyję, czapkę i tenisówki oraz dwa szybkoschnące duże ręczniki. Podjąłem się próby zapakowania i o zgrozo !!!!! wszystko zmieściło się w jednej bocznej sakwie :shock: No i co ja teraz zapakuję w pozostałe torby?

Kojocisko
28-05-2022, 18:51
Po co ci dwa szybkoschnące ręczniki?
Co do bluz, kurtek - warto mieć system kurtki motocyklowej, która ma podpinki/ocieplacze, które mogą robić za kurtki/bluzy. Takie systemy ma Klim, Spidi, Rev'it... lub....
- fantastycznym patentem jest zabranie cieniutkiej kurtki z puchu naturalnego lub syntetycznego. Założona pod kurtkę motocyklową jest znakomitym ocieplaczem, daje radę jako kurtka i można ją spakować do postaci niewielkiej kulki.
Zupełnie wystarcza taka za < 200zł z Decatholnu (szkoda, że teraz wstyd coś w Decathlonie kupić).

Sprzęt biwakowy do jednej sakwy/kufra, ciuchy do drugiego i centralny na ew. zapasy jedzenie, miejsca na kask, itp. Sprzęt foto do tankbaga. Im mniej bagażu, tym lepiej.
Przy okazji chodzi mi po głowie, że do krajów skandynawskich warto mieć namiot o konstrukcji samonośnej, bo na części miejsc biwakowych są drewniane podesty na namioty.

cdc
28-05-2022, 18:54
co ciekawe, że przy niewielkiej różnicy mocy i prawie porównywalnej wadze dynamika w stosunku do VT600, jak również prędkości użytkowej jest bardzo dużym "przeskokiem"

Te 52° V-twin były zmulone w porównaniu z pierwszymi 45°.

Zen
28-05-2022, 19:48
Co do bluz, kurtek - warto mieć system kurtki motocyklowej, która ma podpinki/ocieplacze, które mogą robić za kurtki/bluzy. Takie systemy ma Klim, Spidi, Rev'it... lub....
- fantastycznym patentem jest zabranie cieniutkiej kurtki z puchu naturalnego lub syntetycznego. Założona pod kurtkę motocyklową jest znakomitym ocieplaczem, daje radę jako kurtka i można ją spakować do postaci niewielkiej kulki.
Zupełnie wystarcza taka za < 200zł z Decatholnu (szkoda, że teraz wstyd coś w Decathlonie kupić).

Sprzęt biwakowy do jednej sakwy/kufra, ciuchy do drugiego i centralny na ew. zapasy jedzenie, miejsca na kask, itp. Sprzęt foto do tankbaga. Im mniej bagażu, tym lepiej.
Przy okazji chodzi mi po głowie, że do krajów skandynawskich warto mieć namiot o konstrukcji samonośnej, bo na części miejsc biwakowych są drewniane podesty na namioty.

Wyposażony jestem w ubiór motocyklowy spodnie , kurtkę (spodnie z ocieplaczem ale kurtka bez) dlatego jest kurtka w bagażu która również będzie służyć za ocieplacz. Namiot również kupiony dwa lata temu, dwuosobowy (sprawdzony w terenie). Tankbag który przystosowałem do foto używany i sprawdzony w podrózy. Jest pewnie wiele markowych i znakomitych systemów, kurtek, tankbagów etc. Ogromną wadą ich niestety jest wysoka cena..za wysoka dla mnie na jednorazowy, choć tak daleki wyjazd.
Wyjazd jest ponad dwutygodniowy za koło podbiegunowe, zdarza się wspaniała pogoda a częściej niestety jest fatalna. Wolę mieć zapas cieplejszej odzieży niż potem marznąć. Śpiwór np .mam dość spory ale z limitem -5stC . Pewnie puchowy by lepszy był...ale o takich parametrach to wydatek powyżej 1.5tys.
Bardzo duży wyjdzie koszt podróży zwłaszcza paliwo ( w tej chwili w Norwegii za litr wachy trzeba zapłacić ponad 11zł. ( mój kompan podróży posiada BMW1200 GS z zazdrością spogląda na moją CB500X)
Dwa razy byłem na Islandii gdzie również spaliśmy m.in. w namiotach i trochę już wiem czego można się spodziewać. Zmoczony i zmarznięty trudno już się rozgrzać, o wysuszeniu czegokolwiek podczas deszczu nie wspomnę, a tutaj jeszcze dochodzi podróżowanie motocyklem, więc wolę trochę "dmuchać na zimne"

Kojocisko
28-05-2022, 20:08
Faktycznie, przy tych cenach paliwa, spalanie twojego motocykla jest genialne, zwłaszcza, że to jednak jest kawał moto. Paliwo wyjdzie ci +/- połowę tego, co koledze na GS.
Zazdroszczę wszystkim, który są już wolni (czyli dzieci wyprowadziły się z domu, a pies zdechł).
A co do temperatur - masz rację, tym bardziej polecam małą, lekką i tanią puchówkę. Można w niej także wskoczyć do śpiwora (a do tego wełniane skarpety).
Docelowo, przy tego typu wyprawach, poluj na dobry puchowy śpiwór. To jeden z najfajniejszych zakupów w życiu turysty. Ze strachem myślę, że mój niedługo zacznie wymagać wymiany.

pwaos
28-05-2022, 20:41
A ja dzisiaj w ramach treningu z logistyki bagażu motocyklowego :) przygotowałem: Po 6 par gaci,skarpetek i t-shirt, 2kpl. bielizny termoaktywnej, 2 bluzy, Cieplejszą kurtkę, tenisówki, 2 pary spodni, 1 krótkie spodnie, zapasowe rękawice motocyklowe, 2 pary kominiarek, ocieplacz na szyję, czapkę i tenisówki oraz dwa szybkoschnące duże ręczniki. Podjąłem się próby zapakowania i o zgrozo !!!!! wszystko zmieściło się w jednej bocznej sakwie :shock: No i co ja teraz zapakuję w pozostałe torby?

Możesz oddać mnie. Wypełniam niepotrzebnymi rzeczami każdą wolną przestrzeń. :D Jak wybieram się gdzieś na tydzień, to rączka od walizki potrafi ścięgna wyrywać. :p

Zen
28-05-2022, 20:51
Wypełniam niepotrzebnymi rzeczami każdą wolną przestrzeń. :D

Chyba wszyscy już z tak mamy że kupujemy na potęgę, potrzebne czy nie :)

patronat
28-05-2022, 20:59
Jak zostaje miejsce w kufrach to inwestuj w kanistry, na paliwo i wode. Naprawde ratują z opresji.

pwaos
28-05-2022, 21:25
Wy tu gadu gadu, a ja wczoraj wziąłem urlop i pyk... Na Słowację. Najpierw dla wprawy pyknąłem się aż pod granicę Ukrainy. Tam nocleg i z samego rana na zachód. Pod wieczór było w okolicach Michalovców 27 stopni a potem taki wiatr, że mi pokrowiec z motóra zdarło. Na koniec przyszedł deszcz i temperatura spadła do 10 stopni. Kiedy dziś ruszyłem spod granicy z Ukrainą, było już 15 stopni i w ciągu dnia temperatura nie przekraczała 22 stopni. Znów zaczęło wiać i zrobiło się zimno. I tak już do samego garażu. Nie policzę zakrętów, wszystko mnie boli, ale banana na gębie będę miał do jutra. :mrgreen: W jednej z małych miejscowości gdzie jadłem śniadanie, właścicielem restauracji okazał się być Polak. Mówił, że jego znajomi co roku jeżdżą tą trasą, czyli Gelnica - Levoca - Stara Lubovna. Droga co prawda momentami przypomina offroad (ktoś kiedyś radośnie zalał kamienie asfaltem), ale później jest już ok. Dobra. Niektóre serpentyny na tej trasie są w stylu alpejskim, to znaczy bardzo ciasne zwroty o 180 stopni i bardzo strome, zmuszające do szybkiej redukcji do 1 biegu. Idę rozmasować kości i kopiować filmy z kamery.

63235

63236

- - - - kolejny post - - - - - -

Chyba wszyscy już z tak mamy że kupujemy na potęgę, potrzebne czy nie :)

Raczej chodzi mi o to, że wezmę i spakuję bo "a nuż się przyda".

Kolekcjoner
28-05-2022, 21:35

Ja mam taki patent że wożę ze sobą bezrękawnik puchowy, dosyć obszerny, na tyle że mogę założyć na kombi skórzane. Doskonała rzecz na wieczorne zimne powroty :).

Zen
28-05-2022, 22:15
Jak zostaje miejsce w kufrach to inwestuj w kanistry, na paliwo i wode. Naprawde ratują z opresji.

To już też zorganizowane, nasze moto mają pojemne baki ( mój 17,6l i zasięg na zbiorniku ok. 450km) GS kumpla też pojemny, nieraz pożyczał paliwo jak komuś się zdarzyło. Nie powinno być problemu. A na wodę Sakwy GIVI które posiadam mają genialny i tani patent W dodatkową boczną kieszeń wchodzi 2,5l butelka PET.

63239

robin102
28-05-2022, 22:20
Agreście tak szukaj srubki, instrukcja w filmiku na linku :)

https://demotywatory.pl/5015661/Kiedy-spokojnie-majsterkujesz-i-nagle-gdzies-ci-spadnie-srubka

.. w tej chwili w Norwegii za litr wachy trzeba zapłacić ponad 11zł. ( mój kompan podróży posiada BMW1200 GS z zazdrością spogląda na moją CB500X)
Biorąc pod uwagę, że kolega hydraulik zarabia tam 15-18 tys zł miesięcznie jako pracownik w firmie czyjeś to nie mają źle :)
Nie zazdroszczę Ci wyjazdu, bo wiadomo niewygoda dyskomfort, lepiej przed telewizorem posiedzieć :) ALE ALE zazdroszczę poligonu testowego na zużycie paliwa. Obyście się nie zdziwili, że kolega na GS spali góra 20% więcej paliwa. Tu moja prośba, propozycja. Róbcie jakieś rzetelne notatki z zakupów benzyny i jej spalania. Długi dystans , ta sam droga, ten sam wiatr. Fajnie może być to porównać . Obstawiam zużycie w GS 5,4 a w Hondzie 4,5 L/100 km ......... na marginesie to jaki to model GSa ?

Zen
28-05-2022, 22:26
Biorąc pod uwagę,ze kolega hydraulik zarabia tam 15-18 tys zł miesięcznie jako pracownik w firmie czyjeś to nie mają źle :)
Nie zazdroszczę Ci wyjazdu, bo wiadomo niewygoda dyskomfort, lepiej przed telewizorem posiedzieć :) ALE ALE zazdroszczę poligonu testowego na zużycie paliwa. Obyście się nie zdziwili, że kolega na GS spali góra 20% więcej paliwa. Tu moja prośba, propozycja. Róbcie jakieś rzetelne notatki z zakupów benzyny i jej spalania. Długi dystans , ta sam droga, ten sam wiatr. Fajnie może być to porównać . Obstawiam zużycie w GS 5,4 a w Hondzie 4,5 L/100 km ......... na marginesie to jaki to model GSa ?

Robin, ja jadę wypocząć, chłonąć widoki i delektować się jazdą, nie chcę bawić się w buchaltera czy analityka. Moto pokazuje chwilowe i średnie zużycie oraz ile km. z litra benzyny (sprawdziłem ,pokrywa się ) to mi wystarczy.
Edit. Mam znajomego na Islandi jako mechanik w firmie wynajmującej autobusy i busy zarabia ponad 20 tys. Ale za wynajem mieszkania ponad 12tys.

krzysztofz24
28-05-2022, 22:54
(...)ja jadę wypocząć, chłonąć widoki i delektować się jazdą(...).
I o to chodzi:-)
Ja dopinguje i trzymam kciuki. Byloby super jakbys w czasei jakiejs przerwy na jedzenie czy juz wieczorem lezac w namiocie.
Dal rade wstawic tutaj jedna fotke i krotki post, najlepiej codziennie:-).
Taka relacja na goraco;-).

A wogole kiedy ten wyjazd, bo jakos mi umknelo czy termin podawales?

Zen
28-05-2022, 23:22
I o to chodzi:-)
Ja dopinguje i trzymam kciuki. Byloby super jakbys w czasei jakiejs przerwy na jedzenie czy juz wieczorem lezac w namiocie.
Dal rade wstawic tutaj jedna fotke i krotki post, najlepiej codziennie:-).
Taka relacja na goraco;-).

A wogole kiedy ten wyjazd, bo jakos mi umknelo czy termin podawales?

Planowany jest na przełomie Lipca i Sierpnia. Pierwotnie mieliśmy we trójkę ruszyć promem do Nynanshamn i stamtąd na Nordkapp i powrót albo via Finlandia, Estonia itd. a w zależności od sytuacji wojennej alternatywny powrót via Lofoty i do Ystad lub Karlskrona. Ostatecznie będzie 5 może 6osób przez Litwę do Tallina na prom, tam żegnamy się z częścią grupy która wraca do kraju a my we dwójkę na Nordkapp via Szwecja na prom do Nynashamn.

Co do zdjęć, relacji...oczywiście postaram się coś niecoś pokazać :)

krzysztofz24
29-05-2022, 00:15
To cos z innej beczki moze niz podroze;-)

Cos niesamowitego, a jak to brzmi:shock:. Dla niecierpliwych w 2:35 jest rozruch.

https://youtu.be/VmfOjzImFWc

I teraz. Ja bez problemu widze jak do tego mozna dokupic (lub samemu dorobic, zlecic) reszte. I miec prawdziwy motocykl, tylko mini.
Tylko wez do tego znajdz odpowiednio sprytnego szczura i go wytresuj zeby na tym jezdzil;-).

!AGresT
29-05-2022, 04:26
Agreście tak szukaj srubki, instrukcja w filmiku na linku :)

https://demotywatory.pl/5015661/Kiedy-spokojnie-majsterkujesz-i-nagle-gdzies-ci-spadnie-srubka

Ktoś mi zamontował kamerę w garażu?

patronat
29-05-2022, 08:58
Za starych czasów jak jeszcze jeździłem GS 1200, 2010 rok, spalanie przy spokojnej , turystycznej jeździe było na poziomie 4-4,2 l/100. Wersja Adventure + gmole i kufry.

cdc
29-05-2022, 09:13
Zakochanym w RE Classic 350

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRE D&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=13100&makeModelVariant1.modelDescription=ESTRELLA&ref=srp&refId=7927aec6-5b9d-a633-cc4c-87a114f01efd&scopeId=MB&sfmr=false&sortOption.sortBy=relevance&sortOption.sortOrder=ASCENDING

http://motorcycle.goobike.com/motorcycle/bike/stock_8501930B30220525003/ -trzeba kliknąć w "KAWASAKI ESTRELLA" na pasku [ HOME > Motorcycle Makes > Used KAWASAKI > Select area > KAWASAKI ESTRELLA > KAWASAKI ESTRELLA details ] żeby przejść do wszystkich ofert.

robin102
29-05-2022, 09:42
Za starych czasów jak jeszcze jeździłem GS 1200, 2010 rok, spalanie przy spokojnej , turystycznej jeździe było na poziomie 4-4,2 l/100. Wersja Adventure + gmole i kufry.
W tamtym roku zrobiłem trasę Białystok-Augustów i akalica łącznie 300km. U boku dwa damskie motorki ;) 125 cm więc jazda max do 100 km/h się wlekliśmy. Zużycie paliwa 3,8 L/100 km :) Dlatego uważam, że GS w zestawieniu z Hondą CB 500 wcale jakoś znacząco więcej nie spali.

Zakochanym w RE Classic 350

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRE D&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=13100&makeModelVariant1.modelDescription=ESTRELLA&ref=srp&refId=7927aec6-5b9d-a633-cc4c-87a114f01efd&scopeId=MB&sfmr=false&sortOption.sortBy=relevance&sortOption.sortOrder=ASCENDING

http://motorcycle.goobike.com/motorcycle/bike/stock_8501930B30220525003/.
Piękna kopia angielskiego motocykla :)
ten tylko 2500 Euro
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=344334397&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=13100&makeModelVariant1.modelDescription=ESTRELLA&pageNumber=1&ref=srp&refId=7927aec6-5b9d-a633-cc4c-87a114f01efd&scopeId=MB&sfmr=false&sortOption.sortBy=relevance&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=03893059-1e0f-4fa7-19f1-2c8848be1f59

cdc
29-05-2022, 09:46
Moc podobna, moment oczywiście mniejszy ale o ok. 40 kg lżejszy od RE Classic 350.

10 tys. zł w Japonii http://motorcycle.goobike.com/motorcycle/bike/stock_8540015B30220511001/

robin102
29-05-2022, 11:28
Moc podobna, moment oczywiście mniejszy ale o ok. 40 kg lżejszy od RE Classic 350.

10 tys. zł w Japonii http://motorcycle.goobike.com/motorcycle/bike/stock_8540015B30220511001/
Ten niebieski przepiękny, ciekawi ile by kosztował zwiezienie z Japonii wraz z opłatami celnymi.

Ktoś mi zamontował kamerę w garażu?
Mam dwa patenty na szukanie śrubek. Pierwszy to wyganiam z zakamarków sprężonym powietrzem z kompresora, drugi jak z podłogi to odkurzaczem z nowym workiem. Podłogę w garażu ma pomalowaną farbą ołowiową w kolorze śrubek, inaczej bym nie poradził :)

Ligo
29-05-2022, 21:24
Kurde dlaczego mieszkańcy Indi nie nazywają się Indianami tylko Hindusami:-)
Że niby im Krzysztof Kolumb zajął nazwę, błędnie nazywając "Indian" Indianami;-).
Sprawa się już wyklarowała, teraz już nie ma Indian, tylko Indusi i Natywni Amerykanie.:-)

W tamtym roku zrobiłem trasę Białystok-Augustów i akalica łącznie 300km. U boku dwa damskie motorki ;) 125 cm więc jazda max do 100 km/h się wlekliśmy. Zużycie paliwa 3,8 L/100 km :)
Czyli realnie 70-90 km/h i spalanie w przypadku Twojego minimalne możliwe.

robin102
30-05-2022, 11:02
Co by tu nie pisać, to jakbyś stał obok tej Augusty (przypominam że świeżynka niemal z salonu, nowsza wersja i to ta droższa z okienkiem na sprzęgło).
To gwarantuje ci żebyś uciekł od niego:-).

Żeby Honda CB1000F tak brzmiała to trzeba by je chyba jeden cylinder odłączyć, spuścić olej i wsypać tam żwir zamiast niego;-).
Latem wybieram się do Zakopanego do lekarza, to na bank zajadę do brzeska oblukać tą wspaniałą maszynę. Brał bym ją bez mrugnięcia oka za swoją Bemkę jakby się sprzedała.
Posłuchaj sprawnych silników na yutubie, one naprawdę fajnie grają :)
Okazja nad okazję
https://www.olx.pl/d/oferta/mv-agusta-mv-agusta-stradale-800-pierwszy-wlasciciel-niski-przebieg-CID5-IDOo6Ac.html?fbclid=IwAR0axZ6MUCWZd7wl8ev7gxKeViCh Vo07wqUQvIMkoo2HX_8s0-2GlFGCBQk

świat muzyki silnikowej
(https://www.olx.pl/d/oferta/mv-agusta-mv-agusta-stradale-800-pierwszy-wlasciciel-niski-przebieg-CID5-IDOo6Ac.html?fbclid=IwAR0axZ6MUCWZd7wl8ev7gxKeViCh Vo07wqUQvIMkoo2HX_8s0-2GlFGCBQk)https://youtu.be/YsytaRXJkS0

krzysztofz24
30-05-2022, 11:21
Jednak przedkładam organoleptyczne sprawdzenie i odsłuch niż zniekształcone odgłosy na YT:-)
YT absolutnie nie nadaje się do słuchania mechanicznych odgłosów silników. Wydechu jako tako, ale silnika absolutnie nie.

Dlaczego zakładasz, że tamta co widziałem to była jakaś niesprawna? Nówka sztuka, praktycznie salon z wyglądu.

Najgorszy motocyklowy silnikowy rzęch jaki w życiu słyszałem:-). Coś jakby piłować rozrusznikiem starego poloneza, który nie chce zapalić. Bo jakby już zapalił, to by brzmiał kulturalniej niż ta Augusta:-).

robin102
30-05-2022, 12:00
Dlaczego zakładasz, że tamta co widziałem to była jakaś niesprawna? Nówka sztuka, praktycznie salon z wyglądu.
.
Zakładam też, że mogła stać jakoś w nieszczęśliwym akustycznie miejscu w stacji benzynowej, coś rezonowało, coś odbijało niekorzystnie fale dźwiękowe, bo jak wiemy z dźwiękiem silnika jest tak, że w różnych miejscach brzmi inaczej, w garażu inaczej na powietrzu inaczej, na asfalcie, na betonie inaczej, w lesie inaczej, przy blaszanych urządzeniach inaczej. Generalnie znawcy tematu zachwycają się gangiem tych silników. Oczywiście wiem, że oni opłacani w tych portalach i ze R3 to nigdy nie gra jak R4 tylko kuśtyka w pewien sposób.
Da mnie pode mnie to motocykl Agusty idealny bo kanapa na 880 mm i cały leciutki jest.
Jak może niekorzystnie wypaść gang silnika na filmiku jest w linku. W życiu ten mój bokser tak nie jazgota jak na tym filmie. Coś z realizacją poszło nie teges, bo w realu to chodzi bardziej cywilizowanie.

https://youtu.be/xF6290vqee4

Kolekcjoner
30-05-2022, 22:02
Latem wybieram się do Zakopanego do lekarza, to na bank zajadę do brzeska oblukać tą wspaniałą maszynę.
Jak będziesz to zapraszam na kawę :).

krzysztofz24
30-05-2022, 22:31
Zakładam też, że mogła stać jakoś w nieszczęśliwym akustycznie miejscu w stacji benzynowej, coś rezonowało, coś odbijało niekorzystnie fale dźwiękowe, bo jak wiemy z dźwiękiem silnika jest tak, że w różnych miejscach brzmi inaczej, w garażu inaczej na powietrzu inaczej, na asfalcie, na betonie inaczej, w lesie inaczej, przy blaszanych urządzeniach inaczej(....)]

Robin ja caly czas pisze o odglosach mechanicznych z silnika, jego oddzwieku jakby. A nie o wydechach-gangu silnika. Wydechu to nie bylo slychac praktycznie, bo mlockarnia-znaczy silnik zagluszal
Stal na stacji, na powietrzu, slyszalem na wlasne uszy.
Inne motocykle w podobnych miejscach na stacjach tak nie brzmia:-D
Wiadro srubek obok nie stalo.

Ale moglem nie zauwazyc ruskiego czolgu, co to sie zaplatal ze wschodu;-)
No albo moto nie mialo zlotych kabli zaplonowych i dlatego tak brzmialo;-);-);-).

robin102
31-05-2022, 00:15
Robin ja caly czas pisze o odglosach mechanicznych z silnika, jego oddzwieku jakby. ...
Masz gdzieś filmik z pracą silnika XJR 1300 swojego ?

krzysztofz24
31-05-2022, 00:30
Masz gdzieś filmik z pracą silnika XJR 1300 swojego ?

A po co mialbym go miec:-)
Masz ich w necie setki jesli chcesz obejrzec. Tyko ze sluchanie mechanicznych odglosow silnika na filmiku z YT to absurd...(ja caly czas o tej Auguscie pisze jak NA ZYWO to brzmialo).
Chyba sie zgodzilismy co do "wiernosci" YT w tej kwesti, bo sam wstawiles film z BMW i napisales ze na zywo to tak nie brzmi.

krzysztofz24
31-05-2022, 18:41
Taki tam plotkarski serwis, ale nawet smieszne.

Rozterki Zuzanny, bo jej chlopak trzyma w mieszkaniu motocykl...co jest nie w smak Zuzannie;-)

https://spidersweb.pl/autoblog/czy-mozna-trzymac-motocykl-w-mieszkaniu/

Koniecznie polecam komentarze pod tekstem na samym dole:-D
Maly przyklad;-)

-Ja bym wyprowadził Zuzannę z mieszkania…

-Motocykl nie gada za dużo, nie chce pozbyć się Zuzanny z mieszkania, nie jest zazdrosny,
Motocykl nie ma cichych dni (...)
Motocykl nigdy nie nastraszy cię, że będzie miał małego motocyklunia, Motocykl nie ma też teściowej... także Zuzano ...

Kojocisko
31-05-2022, 20:21
I tu pasuję dwa teksty:

1 - Kobieta myśli, że facet po ślubie się zmieni. Facet myśli, że kobieta po ślubie się nie zmieni.
2 - Mężczyzna jest, jaki jest, i nie ma co przy nim majstrować. Im szybciej kobieta to zrozumie, tym lepiej dla niej. I dla niego. /M.Czubaszek/

BTW - we wrześniu mam 30tą rocznicę ślubu, a właśnie stuknęło 38 lat znajomości.

!AGresT
31-05-2022, 20:36
widziałem leciwe Moto Guzzi, z wydechów którego leciała taka muzyka, że do dzisiaj nie mogę zapomnieć.

MG - moja niespełniona miłość. Jak będę stary i gruby, to... zaraz zaraz, stary już jestem, wiec w połowie drogi.
Jak na razie ogarnąłem pierdzikółko. Dobrym pomysłem było oddanie lag do serwisu, wymienili jeszcze jakieś podkładki (których bym nie miał i o których sprawdzeniu nie miał bym pojęcia) i policzyli za olej tyle, ile wlali. Za wszystko 144zł, wiec chyba ekologicznie dość.
Od jutra znów kiblem do tyrki.

robin102
31-05-2022, 22:45
Co do "włoszczyzny" to właśnie walczę z Aprilią Pegaso - Hospody Pomyłuj :mrgreen:...
Na serio Panie Boże ratuj :) Pytam, bo co czas jakiś podchodzi mi pod kupno Bmw F 650 GS z lat 2000-2002 za nieduże pieniądze, a ta Aprilia Pegaso to jakby to samo ;) ;) Znasz tego F650GS, była okazja coś tam porobić przy nim ? Motory na wtrysku i co ważne z ABS
Ten 650GS jawi mi się jako fajne moto do lasu i na grzyby, jak stał, tak wsiadł i pajechał. 176 kg wagi aż 60 Nm i 50 KM. O tej cholerze z linka mówię
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/bmw/bmw_F650GS.htm

Kolekcjoner
01-06-2022, 21:42
Na serio Panie Boże ratuj :) Pytam, bo co czas jakiś podchodzi mi pod kupno Bmw F 650 GS z lat 2000-2002 za nieduże pieniądze, a ta Aprilia Pegaso to jakby to samo ;) ;) Znasz tego F650GS, była okazja coś tam porobić przy nim ? Motory na wtrysku i co ważne z ABS
Ten 650GS jawi mi się jako fajne moto do lasu i na grzyby, jak stał, tak wsiadł i pajechał. 176 kg wagi aż 60 Nm i 50 KM. O tej cholerze z linka mówię
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/bmw/bmw_F650GS.htm
Jeździłem na obu. Moim zdaniem BMW brzydsze ale lepsze w sensie, że gorzej wygląda niż jeździ.
Co do serwisu to z Aprilią problem polega na tym, że jest małe wsparcie - w serwisie firmowym gadają takie głupoty że sprawia to wrażenie jakby nigdy nie mieli do czynienia z tym moto. No i bardzo krucho z częściami. Niektóre rzeczy nie do dostania. BMW jest u nas jednak znacznie bardziej popularne.

Tom01
01-06-2022, 21:55
co czas jakiś podchodzi mi pod kupno Bmw F 650 GS

Ale to jest strasznie wysoki sprzęt. Jesteśmy mniej więcej podobnego wzrostu a ja na takim ledwo palcami do ziemi. :)

Ligo
01-06-2022, 22:10
Robin kiedyś mówił, że nogi ma długie, jak modelka z Elle.;-)

robin102
02-06-2022, 00:22
... że gorzej wygląda niż jeździ. ...
Czyli jak większość motocykli Bemwu o specyficznej urodzie :D
Dzięki za refleksje.
ps.
Konkurencyjnie to Honda TransAlp zostaje ale to ciężki kloc, z 50 kg, dwa worki ziemniaków :) .... chyba , że coś z tych lekkich z lat 1996-1998, ale tam gaźniki, więc szaleństwo i roboty bez końca.

Ale to jest strasznie wysoki sprzęt. Jesteśmy mniej więcej podobnego wzrostu a ja na takim ledwo palcami do ziemi. :smile: Wersja Dakar to dla mnie by idealna była. Kanapa na 880 mm :) ............ one takie wysokie bo chyba w jakimś tam terenie to na stojąco można jechać, albo i trzeba jak okoliczności nakazują.

BTW - we wrześniu mam 30tą rocznicę ślubu, a właśnie stuknęło 38 lat znajomości.
Pogratulować !
.
u mnie też jakoś tak trochę więcej, ale można powiedzieć, że tyle :)
przy 25 rocznicy powiedziała, że całe życie bardzo żałowała, że jej ojciec wtedy z domu nie wypuścił jak po nią przyjechałem Jawą TS 350 :)
... po paru dniach Jawa sprzedana była, wiec nie pojeździła :(

krzysztofz24
02-06-2022, 00:53
Gdzie Transalp cięższy 2 worki ziemniaków:-)?
Trochę więcej niż pół worka cięższy, bo na sucho 650 waży 191kg vs 176 z GS650. Tak mi ma szybko wyskoczyło jak wpisałem dane techniczne Trampka.
No i chyba najtrwalsze V2 motocyklowe na świecie w Transalpie.

A jeszcze są Africa Twin, DL650 v-strom, Yamaha Tenere w podobnym tonie.
V Strom 650 mimo że najmniej bojowy terenowo z tego towarzystwa...to taki sympatyczny motocykl-kumpel co wszędzie spokojnie dojedzie, każda droga.

robin102
02-06-2022, 12:10
Tyle, że wtrysk w Honda TransAlp to dopiero od 2007 czy 2008 roku i motocykl już strasznie gruby, tłusty. Kupić dziś 20 letnie mot na gaźniku to Szczęść Boże takiemu pomysłowi :) a takie ten czy temu podobne Bemki nawet z ABS się trafiają i kosztują w cenie roweru lepszego

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-gs-bmw-f650gs-ID6ECVAy.html#gallery-open

a ten to już jakaś drożyzna dla bogaczy ;) ............. nie rozumiem po co temu motoru dwa wydechy, żeby więcej ważył ;)

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-gs-bmw-gs-650-gs-abs-kufer-sprowadzony-importer-motocykli-bmw-italia-ID6DsvtY.html

rozwalił mi system na dziś ten gościu z filmiku, Najważniejsze to aby przed startem poprawić kurtkę motocyklową :D .... jedzie, jedzie , te Bmw jedzie :)

https://youtu.be/HM9LOiTPjww (https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-gs-bmw-gs-650-gs-abs-kufer-sprowadzony-importer-motocykli-bmw-italia-ID6DsvtY.html)

bogdi64
02-06-2022, 19:46
taaaaa, włoski motocykl z austriackim silnikiem do któregoś ktoś doczepił logo ze śmigiełkiem, gdzie często silnik się kończy przy 100 tyś z założenia musi być lepszy niż poczciwa gaźnikowa Afica a świat motocyklowych obieżyświatów na pewno nie korzystało z internetu dlatego pakowali torby na AFRICĘ pomijając międzynarodowy przeszczep :)

Kolekcjoner
02-06-2022, 22:44
Czyli jak większość motocykli Bemwu o specyficznej urodzie :D
Dzięki za refleksje.
Wiesz to jest takie moto, które nie budzi u mnie jakichś nadzwyczajnych emocji więc tych refleksji ubogo ;).
Co innego GS850 tym więcej jeździłem i też sporo grzebałem.

ps.
Konkurencyjnie to Honda TransAlp zostaje ale to ciężki kloc, z 50 kg, dwa worki ziemniaków :) .... chyba , że coś z tych lekkich z lat 1996-1998, ale tam gaźniki, więc szaleństwo i roboty bez końca.

Szczerze mówiąc to żadna konkurencja. Transalp to młotek wśród motocykli, to legenda jeśli chodzi o pancerność i niezawodność. Z drugiej strony prostota konstrukcji umożliwiająca naprawę praktycznie w każdym punkcie świata.

krzysztofz24
03-06-2022, 00:17
Takie zapytanko, bo moze ktos przerabial temat.
Yamah XJR 1300 ma imobiliser. Fabrycznei sa 2 czarne kluczyki i jeden czerwony. Ten czerwony sluzy do kodowania nowych kluczykow.
Ja mam jeden czerwony i jeden czarny. Ten czarny, ktorego uzywam byl troche wygiety-wyprostowalem.
Kurde, znowu sie troche wygial:-).

Bede uwazal, ale jednak na wszelki wypadek moglbym sobie dorobic drugi kluczyk.
W instrukcji jest cos takiego:

63374

A tu taka aukcja z allegro. Kluczyk surowka, moga go dorobic, wsadzic transponder od immobilisera i zakodowac.
https://allegro.pl/oferta/kluczyk-do-motocykl-yamaha-yzf-xjr-fjr-sr-xvs-vmx-12009090863

I sa z wawy, mozna osobiscie. Impreza by sie pewnie zamknela w 100zl max...
I juz, z glowy?
Czy musze przez ASO. Nie bardzo chce chyba znac cene za ta usluge w wykonaniu A-eS-O;-).

Kluczyki samochodowe sa powszechnie dorabiane i kodowane. Choc z drugiej strony moj brat chcial dorobic pilota do bramy i zakodowac i bez jakiegos pilota master (ktory jest w spoldzielni i oni sobie slono licza za duplikat pilota ja ktos zgubi:-) ). Nie bardzo to wychodzilo, mimo ze fachowcy z punktu mowili ze "bedzie chodzilo".
Choc z 3 strony ja mam ten kluczyk master do kodowania. A calkiem mozliwe ze ASO np zamawia kluczyk a koduje go na miejscu w Polsce w takim punkcie.

I co ja mam zrobic:-)?

P.S
Z ASO, to chyba przychodzi gotowy kluczyk i oni go koduja przy uzyciu mastera jak w opisie.
https://r1r6.pl/warsztat-f25/rejestracja-nowego-kluczyka-immo-t1234.html
w sumei to chyba tanie jmi wyjdzie jak mi w tym puncie dorobia kluczyk i zgraj kod po prostu ze zwyklego kluczyka i wgraja do nowego. Jakis tam punkt pisal ze nie potrzeba klucza-matki.

cdc
03-06-2022, 17:25
Bardziej porównywalny jest https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_slr650_97.html
a nie trampek.

Był też lekki scrambler https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_cl400.htm

bogdi64
03-06-2022, 18:33
Był też lekki scrambler https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_cl400.htm

to niestety TYLKO Japonia

cdc
03-06-2022, 21:55
Ceny 9-20 tys. zł nie zbijają http://motorcycle.goobike.com/web/motorcycle/summary.php?maker=&type=&exhaust1=&exhaust2=&model=1010088&baitai_name=&kind=&price_low=&price_high=&new_flg=&year_exhaust_flg=&nenshiki_start=&nenshiki_end=

Siostrzany CB400SS http://motorcycle.goobike.com/web/motorcycle/summary.php?maker=&type=&exhaust1=&exhaust2=&model=1010524&baitai_name=&kind=&price_low=&price_high=&new_flg=&year_exhaust_flg=&nenshiki_start=&nenshiki_end=

bogdi64
03-06-2022, 22:18
są to prawdopodobnie silniki SR, na rynek Japoński, dla nich pojemność 400 to standard, robili chyba dla siebie wszystkie modele motocykli w tej pojemności, niestety nie trafiały na rynek europejski, taka ciekawostka - Honda CL400 waga ok 135kg i moc ok 29 koników, Royal Enfield scrm pojemność ok 420, moc ok 24 koniki i waga 200kg

cdc
03-06-2022, 23:08
Silnik NC38 z XR400R gdzie miał 30 KM, podobny do silnika GB400TT gdzie miał 34 KM.

Oficjalnie masa 155/140 kg https://www-honda-co-jp.translate.goog/news/1998/2980922.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Silnik z XL500S / FT500

https://www.youtube.com/watch?v=vxciXIpOIGk

!AGresT
03-06-2022, 23:51
Wracając na moment do brzmień silników, tak mi si przypomniało:

https://www.youtube.com/watch?v=96LO3b953iU

A na serio, to mam gdzieś materiały prasowe z konferencji HD, do których dołączona jest pocztówka dźwiękowa (jedna z kartek folderu) z nagraniami wszystkich produkowanych wtedy motocykli HD :)

cdc
04-06-2022, 19:02
https://www.youtube.com/watch?v=4eV7NFF0SwU

robin102
05-06-2022, 00:00
No co poradzić jak nakupiłeś 5 takich samych japońskich motocykli. Trzeba było po jednym z każdej nacji :) i teraz pretensja, że tylko japońskie one same są.
Przecież to nie są motocykle do jeżdżenia tylko do zbierania ich.
To tak jak zbieranie znaczków, pod warunkiem, że wszystkie z jednej poczty ;)
'Triumpha, Moto Guzzi, Bemwu jakieś, skuter Peugot i niech jakiś japoński użytkowy np Honda :D
żeby była jasność to moja uszczypliwość w rzeczy samej z zazdrości jest :)

!AGresT
05-06-2022, 00:23
A ja łyknąłem od zakupu jakieś 1200km i chyba zaczynam gada wyczuwać. Całkiem fajnie się to kładzie, mimo malusich kółeczek. Ciekawe jest, ze taki sKuter wymaga bardziej zdecydowanego przeciwskrętu, niż motocykl. Teoretycznie im większe koło, tym silniejszy żyroskop, a tutaj jakoś dziwnie inaczej. Kwestia środka ciężkości?

bogdi64
05-06-2022, 09:47
A ja łyknąłem od zakupu jakieś 1200km i chyba zaczynam gada wyczuwać. Całkiem fajnie się to kładzie, mimo malusich kółeczek. Ciekawe jest, ze taki sKuter wymaga bardziej zdecydowanego przeciwskrętu, niż motocykl. Teoretycznie im większe koło, tym silniejszy żyroskop, a tutaj jakoś dziwnie inaczej. Kwestia środka ciężkości?

zależy od modelu, środek ciężkości przeniesiony na tył, główka ramy to dziwny kąt, jak również rozstaw osi w stosunku do innych parametrów
przekroczyłem moim 700 km, a jutro wyjazd :), macie za mną spokój co najmniej na tydzień

Trzeba było po jednym z każdej nacji :)
każdy z innej nacji mam :)
czyli automat, 3-biegi, 4-biegi, 5 biegów, 6-biegów :) (i po co sprzedawałem motorynkę 2 biegową ?)

bogdi64
05-06-2022, 15:41
Motocykl spakowany, albo jestem mniej wymagający, albo już tak zaprawiony, że górny kufer praktycznie pusty ?, no gdyby nie aparat, ale ten też malutki ;) i aby nie było jest trochę luksusu ;)
- flaszka, piwko, expres do kawy, dwie książki, tablet, głośnik, słuchawki, kapcie, trampki i .....właśnie - nie spakowałem ręczników :twisted:

63435

krzysztofz24
05-06-2022, 17:37
Motocykl spakowany(...)

A gdzież wybywasz, na ile , ile trasa w przyblizeniu?

Motocykl spakowany(...)

A gdzież wybywasz, na ile , ile trasa w przyblizeniu?

bogdi64
05-06-2022, 18:46
jak zwykle do "drugiego mojego miejsca na ziemi" Czorsztyn :)

robin102
06-06-2022, 00:40
Ciekawe do poczytania o tym jak to olejakowy silnik nie spełniający norma eko-sreko dostał drugie życie w najciekawszym motocyklu jaki Bemwu za współczesności zrobiło moim zdaniem . Mega fajny, zwrotny, lekki z mocarnym silnikiem i mega niewygodny, ale cudny :)

https://swiatmotocykli.pl/motocykle/uzywane-bmw-r-ninet-najlepsze-z-najlepszych/?fbclid=IwAR1_9DZBCI3961kCw3-oO8D04xpSNPbWzAmw9kxhSkUb95Z0ib1dNwVJQJU

Ciekawe do poczytania o tym jak to olejakowy silnik nie spełniający norma eko-sreko dostał drugie życie w najciekawszym motocyklu jaki Bemwu za współczesności zrobiło moim zdaniem . Mega fajny, zwrotny, lekki z mocarnym silnikiem i mega niewygodny, ale cudny :)

https://swiatmotocykli.pl/motocykle/uzywane-bmw-r-ninet-najlepsze-z-najlepszych/?fbclid=IwAR1_9DZBCI3961kCw3-oO8D04xpSNPbWzAmw9kxhSkUb95Z0ib1dNwVJQJU

robin102
06-06-2022, 19:37
Kolejne tankowanie po 8,46 zł. Trzeba ze sobą rodzinę zabierać na CPN, bo to nie lada uroczystość się robi. ..... Jeździć się odechciewa, jakieś wyrzuty człowieka biorą, że może kurczaka, czy rybe jaką do jedzenia kupić. Przejechałem się dziś do Michałowa, do tego Michałowa, trochę po akalicy i paliwa za 50 zł pykło w godzinę.... Polecam piekarnię w Michałowie. Jeżu jakie tam mają pieczywo. Placak napchałem chlebem i słodkimi bułkami. Wszystko tańsze o 50% niż w Białymstoku :)

!AGresT
06-06-2022, 20:26
U mnie dzisiaj było za 7.96. Po 280km weszło 9.63 litra (zbiornik ma 11). Nie jest źle chyba...

krzysztofz24
06-06-2022, 20:52
Kolejne tankowanie po 8,46 zł. Trzeba ze sobą rodzinę zabierać na CPN, bo to nie lada uroczystość się robi. .....

To bierz 95 zamiast 98:-)
Instrukcja zaleca ci 98 ale jednocześnie dopuszcza 95.

Akurat ściągałem instrukcje i pobieżnie przejrzałem jak o tych przełożeniach rozmawialiśmy.

robin102
07-06-2022, 12:00
Niby dopuszcza 95 okt ale na 98 okt zdecydowanie ładniej pracuje na wolnych obrotach i jakby mniej strzela w wydech przy zwalnianiu z gazu i hamowaniu silnikiem. One tak mają, że strzelają fajnie, ale co za dużo to niezdrowo.
.
Oczywiście zdarzało się gdzieś w trasie tankować 95, ale wtedy dolewam troszkę tego specyfiku. Generalnie ten dodatek to jakaś diabelska mikstura poza podniesieniem liczby oktanowej robi coś jeszcze. Niesamowicie poprawia warunki, przebieg procesu spalania. Nie ten silnik, niesamowita elastyczność silnika i odjazd z 6 biegu. Zamiast zębatki zmienić, aby motor więcej palił dolać tego :)

https://zmienolej.pl/dodatki-do-benzyny/2840-dodatek-do-benzyny-amsoil-motorcycle-octane-boost-mob-118ml-97012325016.html?gclid=EAIaIQobChMIztfCsoyb-AIVDcgYCh01_gnBEAQYBCABEgJHDfD_BwE

Powoli stacje paliwowe odchodzą od 98. Wczoraj jak tankowałem 98 to gości mówi, że pan pierwszy od paru dni :D

To bierz 95 zamiast 98:-)
Instrukcja zaleca ci 98 ale jednocześnie dopuszcza 95.

Akurat ściągałem instrukcje i pobieżnie przejrzałem jak o tych przełożeniach rozmawialiśmy.

Cornelson
07-06-2022, 13:31
Fotograficzny przerywnik
63552

Kojocisko
07-06-2022, 14:37
Bardzo fajna fota, zresztą już kolega moderator zakapował....

robin102
07-06-2022, 16:17
Potrzeć nie mogę na te motory z osadzonymi lusterkami w miejscu ciężarków na kierownicy :)

Cornelson
07-06-2022, 22:28
Kojocisko dzięki. robin102 wiesz, co kto lubi. Mam wrażenie, że każde inne niż ori jest fajniejsze.

robin102
08-06-2022, 00:10
@Kojocisko (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73776) dzięki. @robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) wiesz, co kto lubi. Mam wrażenie, że każde inne niż ori jest fajniejsze.
Nie no zdjęcie samo w sobie jako zdjęcie jest super. Do motocykli mam pretensję, do lusterek. Trzęsie mnie jak widzę coś takiego, czuje jakieś zagrożenie z takim użytkownikiem drogi, jakiś dyskomfort.

krzysztofz24
08-06-2022, 00:19
Mam wrażenie, że każde inne niż ori jest fajniejsze.

Cos w tym jest.
A ja mam z tym cos doswiadczenie:)
Teraz w XJR 1300 mam nieorginalne lusterka. I uwazam ze ktos calkiem fajnie je dobral - nie zamierzam zmieniac.
A kiedys dawno w Hondzie VF 1100S jak mi w serwisie uszkodzili lusterko. Czytaj roztrzaskali bo jakas rura stala oparta o sciane i sie omskla na moje lusterko:-)
Ofc dostalem katalog i bierz co chcesz a my placimy.
Spoko, tylko ze tam byl czarny chrom popularny w latach 80-tych. I juz kilkanascie lat temu bylo to rzadkoscia.
To wybralem co innego, co byl odostepne i mi pasowalo wygladowo...po paru miesiacach mi przestalo pasowac;-). Kurde ja z 5-6 rodzajow lusterek przerobilem. Larsson, na motobazarach w wawie to normalnie kupowalem nowe i swoje poprzednie wciskalem w rozliczeniu:-D.
Mialem tez takie wsadzane w kierownice zamiast ciezarka. Nawet fajne byly. Taki zawias mialy w tym uchwycie ze mozna je bylo skladac na wzor samochodowych. A i bardzo dobrze bylo w nich widac bo ramiona jezdzca nie kolidowaly wogole.
Tez je chyba w koncu opchnalem. Ale jakby mam do nich sentyment, fajna opcja luserka w kierownicy. Choc jest oczywisty minus ze w korkach sporo wystaje jednak, ale tak to kozak:-)

Naprawde nie pamietam na czym w koncu skonczylem, osiagajac lusterkowa nirvane;-)

Kolekcjoner
08-06-2022, 11:34
@Kojocisko (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73776) dzięki. @robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) wiesz, co kto lubi. Mam wrażenie, że każde inne niż ori jest fajniejsze.
Kwestia fajności to jedno, a widoczności drugie ;)...

Kojocisko
08-06-2022, 12:24
Ja nie lubię lusterek na końcach kierownicy, ale nie na tyle, żeby w tej sprawie gardłować. Nie mam doświadczeń, ale mało wierzę w ich skuteczność.
Lusterko ma być niewrażliwe na wibracje, powinno być stabilne, z dużym kątem widzenia, chętnie asferyczne. Odporne na sposób eksploatacji motocykla - vide teren. Może też być elementarnie ładne - czyli dla mnie dosyć proste w designie.
ST1100 miało świetne lusterka zintegrowane w owiewkach....

Cornelson
08-06-2022, 19:22
Tak piszecie jakby żaden z Was niegdy nie zmodził czegoś w swoim moto co jest mniej praktyczne niż przewidział to producent.

robin102
09-06-2022, 00:48
Tak piszecie jakby żaden z Was niegdy nie zmodził czegoś w swoim moto co jest mniej praktyczne niż przewidział to producent.
Ja zazwyczaj wszystko przywracam do oryginału aby było jak z fabryki wyjechał :)
Pany lusterka w motocyklach to generalnie dramat i sporo fikcji w tym patrzeniu do tyłu. W niewielu modelach te fabryczne "działają" ja trzeba. Zazwyczaj nie da się ich ustawić aby było coś (dobrze) widać, albo nic nie widać bo drżą i wibrują.

pwaos
09-06-2022, 13:02
Od kiedy ustawiam lewe lusterko na martwą strefę a prawe na widok za plecami, przestałem narzekać. Trzeba tylko o tym pamiętać i czasem odwrócić głowę gdzie trzeba. Za to w skuterze lusterka są dziwne. Kiepsko w nich widać, ale są na takiej wysokości, że powyżej lusterek w osobówkach i poniżej w dostawczakach, więc jakoś się można przepychać. Da się z tym żyć.

Tapatalknięte

Kolekcjoner
09-06-2022, 14:42
Pany lusterka w motocyklach to generalnie dramat i sporo fikcji w tym patrzeniu do tyłu. W niewielu modelach te fabryczne "działają" ja trzeba. Zazwyczaj nie da się ich ustawić aby było coś (dobrze) widać, albo nic nie widać bo drżą i wibrują.
Może czas na okulary ;).... ja tam w lusterkach widzę całkiem sporo 8).

robin102
10-06-2022, 00:05
Może czas na okulary ;).... ja tam w lusterkach widzę całkiem sporo 8).
Oczywiste, ze w okularach korekcyjnych jeżdżę :) ....ALE ALE w obecnym moto lusterka są wręcz luksusowe.

patronat
10-06-2022, 09:59
ostatnio widziałem skuter ze sztywnymi lusterkami , zabudowanymi jako pałąki sztywne z samego dołu do góry przed motorem. Jak w autobusach Scanii. Nie mam pojęcia co to było ale miały koło metra długości :)

robin102
10-06-2022, 16:30
ostatnio widziałem skuter ze sztywnymi lusterkami , zabudowanymi jako pałąki sztywne z samego dołu do góry przed motorem. Jak w autobusach Scanii. Nie mam pojęcia co to było ale miały koło metra długości :)
Skutery niektóre to mają mega ciekawe rozwiązania. Przechodzę koło skutera KYMCO AK 550 a tu lusterka połamane jakby do przodu :D patrzę i nie kumam. Czytam w domu, a one tak guuupio składane.
Na marginesie skuter jak obejrzałem z dosiadu i z dotykania to wspaniała rzecz. ... i nie chiński

krzysztofz24
10-06-2022, 19:37
Kiedys jak mialem ta akcje z lusterkami, z ich wymian regularna co jaksi czas.
To mialem tez takie bojowe ze "streetfighter" w nazwie.

Malutkie, agresywne, bojowe i tak zrobione ze cale malutkie, prostokatne zwierciadlo wpadalo w taki rezonans ze naprawde nic nie bylo w nich widac:-)

bogdi64
13-06-2022, 18:37
koniec obijania, wróciłem :), a TU tyle tematów przeszło, więc po kolej
!AGresT - wychodzi, że moja 700 pali mniej i to z kuframi ;)
Cornelson - w pewnym typie motocykli takie lusterka są nawet wskazane ;), na pewno były by w moim SHL, niestety są bardzo narażone na uszkodzenia w garażu i to jedyny powód, że jeszcze ich nie mam
ze wszystkich motocykli, które miałem i mam to w VT600 są dla mnie najlepsze lusterka (oryginalne)

!AGresT
13-06-2022, 19:03
[QUOTE=bogdi64;4228673]!AGresT - wychodzi, że moja 700 pali mniej i to z kuframi ;)/QUOTE]

Na usprawiedliwienie przypomnę, że to dwudziestotrzylatka za dwa i pół tysiąca, także tego...

A dzisiaj zaliczyłem pierwszą transformację w skuter wodny. W sumie jakaś godzina w ulewnym deszczu chwilami z porywistym wiatrem. Nawet majty miałem całe mokre :) Kombinezon do impregnacji, chociaż nie wiem, czy mu to pomoże. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba już pełnoletni jest...

bogdi64
13-06-2022, 19:10
nie ma z czego się usprawiedliwiać, to NC jest wyjątkowy ;), tylko nowe ciuchy, teraz robią je z tego samego materiału co plandeki samochodowe, nic nie przepuszczą :), niestety cordura ulega biodegradacji i nic jej nie pomoże :(, choć przy ulewnym i długotrwałym deszcze to nawet zestaw przeciwdeszczowy przecieka :)

krzysztofz24
13-06-2022, 19:34
wychodzi, że moja 700 pali mniej i to z kuframi ;)

No bo powietrze zasysa się za kuframi i tworzą się turbulencje i siła nośna popychając motocykl do przodu, to jak ma mniej nie palić;-).

A tak poważniej, to porządną trasa to jednak porządną trasa niż krótsze przeloty. Że wyjazd z miasta, trochę świateł, trochę trasy, trochę wiosek.
Moje NAJWYZSZE zuzycie paliwa to było kiedyś dawno temu w nocy na trasie gdańskiej Honda VF1100. Zatankowałem na jednej stacji a druga była za niemal dokładnie 50km. Więc krótki test i zużycie przy prędkości 180-200km/h na tym odcinku było 11L/100km.
Tylko że to już można uznać za ostre tempo autostradowe. Przy 140 np paliła bardzo ładnie.

Ligo
13-06-2022, 22:05
na trasie gdańskiej ... przy prędkości 180-200km/h
Dopisałbym - tej koło Berlina.;-)

!AGresT
13-06-2022, 22:29
W Fazerze przy max prędkości widać było, jak opada wskazówka paliwa :D

krzysztofz24
13-06-2022, 23:10
Dopisałbym - tej koło Berlina.;-)

To bylo grubo ponad 15 lat temu.
Przedawnilo sie:-)

Zreszta to byl inny moto, ja bylem smuklym wezem a tera mam maskujaca warstwe tluszczu, nie ma bata zeby ktos mnie zidentyfikowal;-).
No i juz teraz tak nie jezdze.

W Fazerze przy max prędkości widać było, jak opada wskazówka paliwa :D

A propo wyzszych predkosci. Kiedys pamietam, jak wracalem Kawasaki znad morza. Zlapalem takiego pilota w samochodzie, jakas srednai fura kalsy C powiedzmy, nie zaden sportowy pozeracz przestrzeni. Non stop 140km/h a to nie byla wtedy dwujezdniowa droga (momentami tylko). Szeroka maly ruch, ale jakies zakrety/luki, raz lepsza, raz gorsza, czy po drodze las zamiast pola gdzie wypadaloby ciut zwolnic, czy troche nierowno.
Postanowilem sobie ze trzymam od niego stal odleglosc, bedzie moim pilotem.
Gosciu ogolnie naprawde non sto ptrzymal 140km/h. To nie bylo piratowanie, nie jechal jakos niebezpiecznie.
No ale jak np przejezdzalem przez wyboisty czy nierowny kawalek a tamten gosciu poszedl po tym jak przeciag...to przez te kolo 80-100km jak za nim jechalem.
To mailem mysli, no niezly harpagan, ogarnia, ma jaja, szacun;-)

W koncu zwolnil wyraznie, do skretu w zjazd w lewo. Pomyslalem ze az zobacze tego twardziela.
A tu za kierownica taka typowa, ciepla, troche pulchna Pani Halinka przedszkolanka, co to dzieciom cieple cisteczka z mlekiem podaje.
Sie troche zdziwilem...twarda byla jednak:-D

robin102
14-06-2022, 10:30
Przy projektowaniu motocykli parametr "zużycie paliwa" jest chyba na ostatnim miejscu :). Nie podawany nawet w instrukcjach obsługi co ile pali i przy jakiej prędkości.
Jeśli przeliczymy ilość potrzebnej benzyny na przetransportowanie 1 kg masy motocykla na dystans 100km przy prędkości 120 km/h to wyjdzie, że motocykl pali zbliżenie do małego czołgu ;)
Samochód masy 1200 kg 5,5 L , motocykl 200 kg 5,5 /100kmL :D .... jak się ktoś tego doliczy to zabronią sprzedawać motocykle, albo tylko elektryczne :D

!AGresT
14-06-2022, 10:32
Przy projektowaniu motcykli parametr "zużycie paliwa" jest chyba na ostatnim mijscu. Nie podawny nawet w instrukcjach obsługi co ile pali i przy jakij prędkości.
Jesli przeliczymy ilosc potrzebnej benzyny na przetransportowania 1 kg motcykla na dystans 100km przy prędkości 120 km/h to wyjdzie, że

Wygląda, jakbyś padł, kiedy to sobie uzmysłowiłeś :)

robin102
14-06-2022, 10:40
Wygląda, jakbyś padł, kiedy to sobie uzmysłowiłeś :)
Klawiatura mi się zacięła :) tu całość przemyślenia :)

Przy projektowaniu motocykli parametr "zużycie paliwa" jest chyba na ostatnim miejscu :smile:. Nie podawany nawet w instrukcjach obsługi co ile pali i przy jakiej prędkości.
Jeśli przeliczymy ilość potrzebnej benzyny na przetransportowanie 1 kg masy motocykla na dystans 100km przy prędkości 120 km/h to wyjdzie, że motocykl pali zbliżenie do małego czołgu :wink:
Samochód masy 1200 kg 5,5 L , motocykl 200 kg 5,5 /100kmL :grin: .... jak się ktoś tego doliczy to zabronią sprzedawać motocykle, albo tylko elektryczne :grin:

bogdi64
14-06-2022, 10:54
Klawiatura mi się zacięła :) tu całość przemyślenia :)

Przy projektowaniu motocykli parametr "zużycie paliwa" jest chyba na ostatnim miejscu :smile:. Nie podawany nawet w instrukcjach obsługi co ile pali i przy jakiej prędkości.
Jeśli przeliczymy ilość potrzebnej benzyny na przetransportowanie 1 kg masy motocykla na dystans 100km przy prędkości 120 km/h to wyjdzie, że motocykl pali zbliżenie do małego czołgu :wink:
Samochód masy 1200 kg 5,5 L , motocykl 200 kg 5,5 /100kmL :grin: .... jak się ktoś tego doliczy to zabronią sprzedawać motocykle, albo tylko elektryczne :grin:

tak dużo to może mi jedynie SHL spalić, ale ona waży 90kg

!AGresT
14-06-2022, 11:00
Fazer FZS przy normalnej jeździe palił 6,5.
Urok czterech gaźników.

robin102
14-06-2022, 11:30
Fazer FZS przy normalnej jeździe palił 6,5.
Urok czterech gaźników.
Na jakiś zagranicznych forach czytałem, że moje Suzuki 600 pali 6,45 L/100km
Zrobiłem "pomiar" z sezonu i wyszło 6,5 więc uznałem, że tak ma być, a nie miał gaźników tylko wtryski 4 sztuki, więc gdzie tu postęp, raczej podstęp :)
Obecny 5,0 L z sezonu, a silnik 2x 600 , czary jakieś ;) ;) ;)

krzysztofz24
14-06-2022, 11:33
Na jakiś zagranicznych forach czytałem, że moje Suzuki 600 pali 6,45 L/100km
Zrobiłem "pomiar" z sezonu i wyszło 6,5 więc uznałem, że tak ma być, a nie miał gaźników tylko wtryski 4 sztuki, więc gdzie tu postęp, raczej podstęp :)

Widocznie jestes skrajnie agresywnym jezdzcem i za bardzo sie wsciekales, paliles gume i jezdziles na jednym kole itd. Wydalo sie:grin:;-)

robin102
14-06-2022, 12:00
Widocznie ty jestes skrajnei agresywnym jezdzcem i za bardzo sie wsciekales, paliles gumei i jezdziles na jednym kole. Wydalo sie:grin:;-)
Myslę, że jak każdy lubię być od czasu do czasu potargany przez wiatr, poczuć napór na ramiona gdzieś tak przy 160 czy nawet 180 km/h Pozginać się na moto, położyć się na baku, zobaczyć jak to działa, wprowadzić sprzęta w wibracje wysokoobrotowe. Takie normalne zachowania motocyklisty :D Normalne o ile robione w bezpiecznych okolicznościach. W bemce o zgrozo brakuje mi wysokich obrotów , tak tak brakuje :D Ten silnik się nie kręci, a tylko jedzie sam. Kiedyś mi obroty przeszkadzały, a teraz by się znów chciało coś podkręcić, a tu się nie da. Coś pośredniego miedzy Suzuki, a Bemką w temacie obrotów, bo poszedłem ze skrajności w skrajność.
Ale to już pewnie w innym wcieleniu w innym świecie, bo teraz tylko patrze na buty motocyklowe i już od samego patrzenia nie chce się jeździć, bo depresja wyżera.

bogdi64
16-06-2022, 16:07
Shadow odkurzona, sakwy spakowane, jutro wyjazd nie ekonomiczny na zlot :)

krzysztofz24
16-06-2022, 20:13
Shadow odkurzona, sakwy spakowane, jutro wyjazd nie ekonomiczny na zlot :)

Jak nie bedzie ekonomicznie, jak Shadow mało pali?
Zapoznaj później fotę Shadowki w pełnym rynsztunku.

A co to za zlot wogole i gdzie?

Ligo
16-06-2022, 20:27
Motocyklowy Zlot Nikoniarzy???:shock:

bogdi64
16-06-2022, 21:10
zlot klubowy, a motocykl spakowany, najważniejsze, czyli otwieracz do piwa, flaszka i kieliszek spakowane
63913

krzysztofz24
16-06-2022, 21:46
Motocyklowy Zlot Nikoniarzy???:shock:

W cuda wierzysz;-)?

Ligo
16-06-2022, 21:50
I jeszcze w teorie spiskowe...:razz:

Ale poczekajcie, niech tylko zjadę do kraju...:-)

krzysztofz24
16-06-2022, 21:55
zlot klubowy, a motocykl spakowany, najważniejsze, czyli otwieracz do piwa, flaszka i kieliszek spakowane
63913

Ja sie pytam; A gdzie jest lisia kita?

I jeszcze w teorie spiskowe...:razz:

Ale poczekajcie, niech tylko zjadę do kraju...:-)

A ze tak spytam Ligo, ty skad jestes w Polsce?

Ligo
16-06-2022, 22:19
Południe, Jura, SMY.

Kiedyś miałem na aucie SMY-K, ale nie jestem smyk.:-)

bogdi64
16-06-2022, 22:58
Ja sie pytam; A gdzie jest lisia kita? jest dzwoneczek

krzysztofz24
16-06-2022, 23:56
Ja sie pytam; A gdzie jest lisia kita? jest dzwoneczek

Co???:)
A co to Shadow to owieczka zeby jej dzwoneczek wieszac;-)
W zeszlym sezonie miales lisia kite i to bylo wporzo i prawilne i ekstra.
Ja mam bandane przyczepiona z boku (przekladam ta sama bandanke z jednego moto na drugie jak zmieniam, od kilkunastu lat.).

Nie no, lisia kita przy takim moto typu choper-cruiser musi byc:-);-)

Południe, Jura, SMY.

Kiedyś miałem na aucie SMY-K, ale nie jestem smyk.:-)

Znacz ze Gustlik-slazak?;-)
Mam szacunek do Slaska, ze maja swoja gware, jako jedyni chyba w Polsce. Bo niby jest pelno roznych "grup" w Polsce co maja gware. Ale jednak wszyscy mowia tak samo jak inni.

Ligo
17-06-2022, 00:12
Nie no, lisia kita przy takim moto typu choper-cruiser musi byc:-).
Lisia to ersatz, kita ma być z rakuna, czy tam szopa pracza jak kto woli.
Kita razem z futerkiem, tak jak myśliwi na Dzikim Zachodzie kiedyś nosili. Leśniczy złego słowa nie powie, bo u nas to gatunek inwazyjny.

Znacz ze Gustlik-slazak?;-)
Mam szacunek do Slaska, ze maja swoja gware, jako jedyni chyba w Polsce. Bo niby jest pelno roznych "grup" w Polsce co maja gware. Ale jednak wszyscy mowia tak samo jak inni.
No nie bardzo. Gustlik był z Godowa, z pogranicza czeskiego. U mnie bardziej pogranicze północne Śląsk/Zachodnia Małopolska. Śląskich naleciałości w mowie jest sporo, ale też mówi się "na dworze", nie "na polu", więc inaczej, jak po krakowsku. Taki mix historycznie pograniczny.;-)

Ligo
17-06-2022, 01:40
Gustlik był z Godowa, z pogranicza czeskiego.
O kurde, ale ze mnie młotek...
Napisałem, że pan Franciszek był... ale przecież cały czas jest i niech żyje 1000 lat!:-)

patronat
17-06-2022, 10:07
Ligo ale że Myszków czy jakieś okolice? Mam swój udział w okolicy :)

Ligo
17-06-2022, 17:58
Nie okolice, miasto.
Co to za udział, jeśli nie tajemnica?;-)

pwaos
18-06-2022, 15:53
Pozdrowienia z Łapszanki. Spontaniczny wyjazd.

63966

Tapatalknięte

krzysztofz24
18-06-2022, 16:24
Pozdrowienia ze stacji benzynowej Moya jakieś 25 km od Wawy:-). Właśnie jestem w trakcie jeżdżenia.
Na razie około 80km nawinięte, ale dzień jeszcze trwa;-).

robin102
18-06-2022, 23:20
Pozdrowienia z Łapszanki. Spontaniczny wyjazd.

63966

Tapatalknięte
Moja ulubiona miejscówka. Wpadam tam co czas jakiś. Świetna pętla po okolicy tam jest.

https://images89.fotosik.pl/600/55b7946cfafe0c7f.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/55b7946cfafe0c7f)

krzysztofz24
18-06-2022, 23:23
Moja ulubiona miejscówka. Wpadam tam co czas jakiś. Świetna pętla po okolicy tam jest.

Na moto?
Kiedy to bylo, bo jakos mi umknelo...

robin102
18-06-2022, 23:30
Na moto?
Kiedy to bylo, bo jakos mi umknelo...

Zdjęcia Góralom robię. ..... na moturze to za daleko przecież i zupełnie bez sensu ;)

https://images92.fotosik.pl/601/0419fefa2ca7b4ed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0419fefa2ca7b4ed)

krzysztofz24
18-06-2022, 23:33
Zdjęcia Góralom robię. ..... na moturze to za daleko przecież i zupełnie bez sensu ;)

Bez motóra sie nie liczy:-)
I super sens i nie ma ze za daleko, byle zdrowie pozwalalo.

Ja dzisiaj jakis kontrolny komin zaliczylem, kolo 130-140km. W Nowym dworze Maz, jakas rzekomo najwieksza inpreza motoryzacyjna w Polsce. Dawno juz takich tlumow i tysiecy (nie przesadzam tutaj) samochodow zaparkowanych wzdluz drog bocznych i na polach itp, nie widzialem.
Az 2 Circle K po bokach gdanskiej co sa, to sie zamknely i przez okienko sprzedawaly. Bo by raczej nei opanowali 50-100 osob w srodku naraz;-).

Tak jestem zdziwiony ze moje ulubione tempo jakos ostatnio, to spacerowe 100km/h, tyle najczesciej dzisiaj jechalem (drogami z ograniczeniem 90km/h), tylko na zakretach/lukach sobie do 110-120km/h przyspieszalem zeby sie troche pochylic.

pwaos
19-06-2022, 00:23
Do Łapszanki dotarłem tym razem od strony Słowacji z miejscowości Osturňa. Szczęka mi opadła, bo droga bardzo fajna, w jednym tylko miejscu asfalt pofałdowany. Pyknęło prawie 500 km. Skitrałem kilka filmów z dzisiejszego dnia.

https://youtu.be/Avt50cZxg5k

https://youtu.be/m-RnSJRML9E

https://youtu.be/0gB6HQma2q0

Cornelson
19-06-2022, 00:49
Kręcicie filmy podczas jazdy? Czym i gdzie montujecie? Muszę nakręcić krotki klip i nie wiem jak się za to zabrać. Mam sony action cam jakis stary model i rejestrator dźwięku. Dodam, że ma szelki na klatkę i mocowanie z boku kasku. Na klatce tak sobie. Była póba i za dużo motocykla za mała drogi.

!AGresT
19-06-2022, 03:39
moje ulubione tempo jakos ostatnio, to spacerowe 100km/h,

Dla mojego kutra to nieomal max (maksymalnie 105). Byłem wczoraj w Koninie (właśnie wróciłem). Miałem kutrem jechać, ale okazało się, że mam przywieźć nieco sprzętu, więc auto.
Jednośladem przy prędkości 100km/h minus tereny zabudowane, spalił bym jakieś 4l/100km (wiem z trasy z Kielców).
Czteronapędowym podniesionym autem wyszło mi... 4,5!
W Koninie było dziś 31stopni, a niedługo przed północą 24 :-|

pwaos
19-06-2022, 09:11

Trafiłem na wesele i bramę. W tym upale... 10 minut słuchałem, jak przyjezdni i tubylcy w korku na jedynej w okolicy, zablokowanej drodze trąbili zagłuszając skrzypce. Nadeszło nowe. :-|

Kręcicie filmy podczas jazdy? Czym i gdzie montujecie? Muszę nakręcić krotki klip i nie wiem jak się za to zabrać. Mam sony action cam jakis stary model i rejestrator dźwięku. Dodam, że ma szelki na klatkę i mocowanie z boku kasku. Na klatce tak sobie. Była póba i za dużo motocykla za mała drogi.

Kręcicie. Lubię w zimowe wieczory "pojeździć" na ekranie, tyle pozostaje. Filmy z kilku lat skonsumowały mi wszystkie nośniki, ale nie poddaję się. Postanowiłem, że część zmontuję a resztę wykasuję, ale kiepsko mi z tym idzie. Szczególnie fajne są filmy z okresu, kiedy jeszcze uczyłem się jeździć. Jak sobie przypomnę, że w miesiąc po otrzymaniu kategorii A pojechałem w góry do Rumunii to mnie ciarki przechodzą. To jak wrzucanie na głęboką wodę w ramach nauki pływania. Udało się przeżyć.

Czym? GoPro 8 na umieszczone na kasku, a dokładniej z boku szczęki. Nie zasłania wlotu powietrza a perspektywa jest w sam raz. Była kiedyś kamera na szczycie kasku, ale chciało wyrwać głowę przy większych prędkościach i daję to miejsce dziwną, nienaturalną perspektywę. Montaż w jedynym programie który działa dobrze na moim komputerze - ShotCut.

robin102
20-06-2022, 00:06
Poleciałem w niedzielę po południu do Augustowa, bo bardzo lubię ten odcinek S8 Białystok-Augustów w weekendy prawie bez tirów i fajnie się jedzie. Szok, kurde szok z Augustowa na Białystok jechał co chwila motocykl, przeróżne nr rejestracyjne. Zadziwiło, że wszyscy grzecznie, bezpiecznie. Czy to ceny paliwa, czy ceny mandatów :) .... ręka lewa od pozdrawiania rozbolała :)

krzysztofz24
20-06-2022, 00:19
A nad ktore jezioro sie wybrales?
Fota jakas okolicznosciowa (moze byc z glaskofona) jest:-)?

robin102
20-06-2022, 09:02
A nad ktore jezioro sie wybrales?
Fota jakas okolicznosciowa (moze byc z glaskofona) jest:-)?
Nad Necko, bo dojazd elegancką ulicą o nazwie Nadrzeczna :) do samego jeziora. Wygodny parking, plaża i piękny kompleks wypoczynkowy- ośrodek po lewej przez bramę trzeba wjechać.

bogdi64
20-06-2022, 10:35
oj Augustów - najlepszy mój zlot motocyklowy :)

Kojocisko
20-06-2022, 12:44
Zwolniły się miejsca na szkolenie enduro dla klientów BMW - dwa dni pod Łodzią - 800zł zamiast 1500zł. Może ktoś chce ze mną się poszkolić?
https://strefaenduro.pl/
O ile wiem, nie trzeba mieć BMW.

robin102
20-06-2022, 15:40
oj Augustów - najlepszy mój zlot motocyklowy :)
To były pewnie zlot pt. Augustowskie Noce :) ??
.
Tak na marginesie nie rozumiem tych zlotów kilkaset motocykli w jednym miejscu i najmniej drugie tyle bikerów i pasażerów.
.
Wydaje mi się, że te zloty są tylko po to aby organizatorzy przytulali sporą kasę za rozcieńczone piwo z nalewaka

bogdi64
20-06-2022, 16:25
To były pewnie zlot pt. Augustowskie Noce :) ??
.
Tak na marginesie nie rozumiem tych zlotów kilkaset motocykli w jednym miejscu i najmniej drugie tyle bikerów i pasażerów.
.
Wydaje mi się, że te zloty są tylko po to aby organizatorzy przytulali sporą kasę za rozcieńczone piwo z nalewaka

i tak i nie, jeśli jest to zlot otwarty (czytaj komercyjny) to masz rację, w moim przypadku to tylko zloty klubowe - zamknięte ( klubu w którym jestem), spotkanie z kolegami, koleżankami, z niektórymi kilka razy w roku przy innych okolicznościach, teren zamknięty i chroniony :) bez przypadkowych osób

krzysztofz24
20-06-2022, 22:04
Ja tam czasem lubie takie mniejsze zloty, lekko kameralne. A czasem wielkie imprezy.
Swego czasu regularnie jezdzilem na Ogolnopolskie Otwarcie Sezonu Motocyklowego w Wawie. Zanim impreza zniknela to swoimi ostatnimi latami na lotnisku bemowo byla.
A to byla spora impreza, bo wawa w srodku Polski, to rejestracje byly z calego kraju.

Sie pozniej ogladalo filmiki na YT z przejazdu parady, zeby siebie wychwycic:-).

Kojocisko
20-06-2022, 23:14
Mam traumę związana z tą imprezą. Brałem udział w organizacji jednej z pierwszych dużych edycji tej imprezy, organizowanej przez jakoś tam nagłośnionego wtedy motocyklowego podróżnika.
Pokierowałem zaparkowaniem > 2k motocykli, a potem usiłowaliśmy zaprowadzić choć trochę bezpieczeństwa na imprezie bez żadnej ochrony.
Osobiście musiałem (chciałem) powstrzymać gościa szalejącego na gumie w tłumie ludzi. Zatrzymany, zsiadł z motocykla i zdjął kask. Gość miał mordę na dożywocie bez rozprawy. I był bardzo chętny do bijatyki.
Na całe szczęście mi uwierzył, że jak będzie trzeba to go zabiję ( bo tak realnie, to wtedy miałem małe szanse po prostu go obezwładnić). Czasem mi się śni, że musiałem to zrobić. Więcej tam nie byłem...

Ale z olbrzymim sentymentem wspominam spotkania motocyklowych podróżników pod Srebrną Górą. Teraz najbardziej lubię spotkania na szkoleniach motocyklowych lub takie jak zaproszenie Jarka do Szopienic :-).

krzysztofz24
20-06-2022, 23:24
Osobiście musiałem (chciałem) powstrzymać gościa szalejącego na gumie w tłumie ludzi. Zatrzymany, zsiadł z motocykla i zdjął kask. Gość miał mordę na dożywocie bez rozprawy. I był bardzo chętny do bijatyki.
Na całe szczęście mi uwierzył, że jak będzie trzeba to go zabiję ( bo tak realnie, to wtedy miałem małe szanse po prostu go obezwładnić). Czasem mi się śni, że musiałem to zrobić. Więcej tam nie byłem...

.

To bylo moze wtedy jak ktos palac gume, wjechal w toy-toya, a tam wyszla chyba jakas nastolatka z niezbyt wyrazna mina (bez uszczerbku na zdrowiu, no ale wystraszona);-)?
I pozniej byl komunikaty, ze jak ktos spali gume zostanie usuniety z imprezy:-). To chyba najwiekszy i jedyny eksces jaki kojarze przez te nascie lat obecnosci.

Eee tam, ja z sentymentem wspominam. W ostatnich latach byl namiot ze striptizem. Nawet mnie stripriserka na scene wciagnela:p.
Ja na tym otwarciu to nawet na samym poczatku Jawa bylem na torze stegny jak to jeszcze chyba Kardan organizowal.

A nawet nie jestem pewein czy nie bylem na samym poczatku motorynka, co mi ja ojciec na przyczepie zawiozl...
Juz ledwo pamietam, bi najpierw to Kardan organizowal, potem to jakis rozpad organizacyjny byl jak sie impreza zaczela rozrastac.
A Kardan raz (z tego co mi wiadomo) zrobil potem ipreze tylk odla zabytkow w Muzeum Norblin. Tez bylem, ale na piechote bo Jawa 91r to nei byl zabytek;-)

Ligo
20-06-2022, 23:30
Gość miał mordę na dożywocie bez rozprawy. I był bardzo chętny do bijatyki.
Nie ma się co czarować - ogólnie motocykliści, tak samo jak internauci to dzisiaj ogromna grupa, gdzie o zakapiora jest łatwo. To, że typ kupi sobie, albo ukradnie motocykl, nie czyni z niego od razu motocyklisty. A przecież nawet grypsera miała jakieś zasady.

patronat
21-06-2022, 21:11
Ale z olbrzymim sentymentem wspominam spotkania motocyklowych podróżników pod Srebrną Górą. Teraz najbardziej lubię spotkania na szkoleniach motocyklowych lub takie jak zaproszenie Jarka do Szopienic :-).

Dzwoń i wbijaj, czas się zawsze znajdzie, byleby za ciepło nie było. Możemy poćwiczyć parkowanie :)

64027

albo:

64028

PS
grzebie dzisiaj w starych plikach, znalazłem focie z BMW :)

64029

Kojocisko
21-06-2022, 21:31
Jarku, bardzo bym nie chciał nadużywać, ale jak na jesieni się nie rozmyślisz, to bym się wprosił...
Póki co wakacje mam generalnie pod znakiem poprawki z matematyki, która ma ulubiona córeczka.
Znów uj strzelił plany wyjazdowe. Dobrze, że choć w najbliższy weekend mam dwa dni w terenie, a potem jedyne 8 dni urlopu w te wakacje.

robin102
21-06-2022, 21:38
Póki co wakacje mam generalnie pod znakiem poprawki z matematyki, która ma ulubiona córeczka.
Znów ujjjj strzelił plany wyjazdowe.....
Czekaj czekaj, ja wychowałem dwoje dzieci. Jedno nie chciało się w ogóle uczyć i zaszło wyżej od tego co się uczyło dniami i nocami i generalnie zawalone oceny czy egzaminy to była ich sprawa. Wara im od moich planów wakacyjnych i jak sobie swoje zrypało któreś to samo przy moim wsparciu uczuciowym miało nadrobić. Wsparcie uczuciowe działa też przez telefon :)
Na przykład taka trasa GSem do Augustowa na Gołą Zośke. Siadasz jedziesz, zalatujesz po Krzyśka z białą Yamahą i za 2 godziny jesteście w Augustowie na Zośce :) Spotykamy się w Augustowie , a znam tam fajne miejsca do pojeżdżenia i rybki zjedzenia.

Kojocisko
21-06-2022, 22:26
Wypad do Augustowa, to dookoła komina. To się może udać.
Ale niestety, przygotowanie do poprawki wymaga zarówno wsparcia logistycznego (jak się mieszka na wiosce, a do korepetytora 30km) jak i pewnego wsparcia merytorycznego.
I nie jest to szczęśliwie kwestia braku chęci do nauki. Dodatkowo w IB w zasadzie pomiędzy 3 i 4 klasą wakacje nie występują :-(. Dzieci trzeba wspierać.

Kolekcjoner
22-06-2022, 00:10
Dzieci trzeba wspierać.
Dokładnie i polemizowanie z tym jest zupełnie bez sensu 8).

Pany szukam dla znajomej motóra. Na dłuższe wypady. Głównym kryterium jest to żeby był wygodny ;). Jazda praktycznie tylko po asfalcie. Niestety budżet jest dosyć skromny - jakieś 10 000 PLN z plusem ;). Dobrze by było żeby nie była to jakaś bardzo ciężka i wysoka szafa, bo osoba niezbyt rosła i niezbyt mocna.
Mam jakieś swoje typy ale chętnie posłucham sugestii 8).

krzysztofz24
22-06-2022, 00:18
Moze Yamaha TDM 900.
Nie za duzy, nie za maly wygodny turystyk. No i 900cm3 pojemnosci to nie 600-tka tylko juz cos wiecej

A jaki ten plus;-)? Bo troche drozej niz 10 tysi mozna by juz zaczac sie interesowac Suzuki V-strom 650.

bogdi64
22-06-2022, 07:59
moje koleżanki bardzo sobie chwalą "damski" motocykl, czyli Suzuki Gladius, a jeszcze bardziej Honda CB500, w przypadku Hondy jest to kwota umożliwiająca wybieranie i doprowadzenie do stanu używalności ;), już nie wspomnę o Honda NTV, bo kupno sprawnej graniczy z cudem, tak samo jak Honda SLR 650, niestety NC700s już jest po za budżetem

robin102
22-06-2022, 09:00
U mnie lokalne kobietki na Yamah XJ 6 jeżdżą i bardzo sobie chwalą. Sam miałem okazję dawno temu z 5 km się przejechać. bardzo grzeczny motocykl, potulny, silnik R4 nie szarpie, moc oddaje bardzo przewidywalnie. Jest nieduży, niski w dosiadzie i dla kobiet wygodny, dla mnie jak na rowerze.
W 10 tys zł możne trudno się zmieścić, ale jak to zawsze przy zakupach. Zakładany budżet +20% najmniej :). Silnik znana konstrukcja z FZ6 tylko ciut odprężony. Pełno ich na OLX i białe czy czerwone ładniutkie, bo czarne brzydkie ;)

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/yamaha/yamaha_xj6_15.htm

Moze Yamaha TDM 900.
Nie za duzy, nie za maly wygodny turystyk. No i 900cm3 pojemnosci to nie 600-tka tylko juz cos wiecej

A jaki ten plus:wink:? Bo troche drozej niz 10 tysi mozna by juz zaczac sie interesowac Suzuki V-strom 650.
TDM 900 i V Storm 900 to duże kozy motocyklowe. To nie dla kobitki drobniejszej na początek. To motory wyższe, dłuższe od mojego :)

krzysztofz24
22-06-2022, 10:46
TDM 900 i V Storm 900 to duże kozy motocyklowe. To nie dla kobitki drobniejszej na początek. To motory wyższe, dłuższe od mojego :)

Ale chudsze:-)
Zwróć uwagę że było założenie że ma być wygodnie i na długie trasy. Nie było też, że dla kobitki:-)
TDM i V strom to nie są wielkie i ciężkie krowy w kontakcie z nimi. A wręcz przeciwnie. Całkiem zwinne i przyjazne moto.

robin102
22-06-2022, 10:55
Ale chudsze:-)
Zwróć uwagę że było założenie że ma być wygodnie i na długie trasy. Nie było też, że dla kobitki:-)
TDM i V strom to nie są wielkie i ciężkie krowy w kontakcie z nimi. A wręcz przeciwnie. Całkiem zwinne i przyjazne moto.
Zaprkowałem kiedyś swego miedzy V- stromem a TDEm 850 :) naocznie to widziałem :)
Przyzwyczajony jesteś do dużych motorów, więc obiektywizm trochę uleciał ;) ... No tam było, że dla kobietki nie za dużej, nie za rosłej, nie za silnej ;)
Yamaha XJ6 600 występuje też w wersji Diversjion z owiewką to już raczej prawdziwy glanz pomada turystyk z niego :).
.
w każdym razie najważniejsze , że coś się dzieje, że znów na forum kupujemy motor :)

krzysztofz24
22-06-2022, 11:03
A ja jeździłem TDM 900 swojego mechanika i oglądałem długo jak robiłem zdjęcia dla ciebie kiedyś:-)
Przyjazny, taki średni wielkościowo Moto. Dosyć szczupły nawet.

A jak tak patrzysz np na dane techniczne i wysokość siodła.
To jest jeden parametr, którego albo nie podają albo bardzo ciężko go znaleźć.
Otóż szerokość siodła. Twoj bokser jest pod tłusty niemiecki tyłek robiony;-) na bank ma szersze siodło niż TDM czy V-strom.
I takim sposobem na wyższym a węższym siodle łatwiej jest dosięgnąć czasem nogami niż na niższym a szerokim.
To trzeba się przymierzać najlepiej, żeby zobaczyć jak nam Moto leży...

XJ600 jak najbardziej. Choć ja bym po prostu wolał V2 od Suzuki tutaj czy prawie litra od Yamahy.

robin102
22-06-2022, 11:25
To jest jeden parametr, którego albo nie podają albo bardzo ciężko go znaleźć.

Tak tak, doskonale znany jest mi ten parametr. Nawet robiłem z koleżanką eksperyment. Ma motocykl wyższy od mojego w siodle i sięga nogami komfortowo do ziemi, a na moim mimo korzystniejszej budowy damskiej miednicy już tylko czubkami palców.
Masz rację, że to często nie barny pod uwagę parametr szerokości kanapy i możliwości opadu nóg. Dzięki tej szerokiej kanapię daje radę na swoim jeździć choć moto dla mnie za niskie jest. Nogi jakoś tak trochę się układają w szerokość i idzie wytrzymać nawet dłuższe jazdy :)

Kolekcjoner
23-06-2022, 00:39
moje koleżanki bardzo sobie chwalą "damski" motocykl, czyli Suzuki Gladius, a jeszcze bardziej Honda CB500, w przypadku Hondy jest to kwota umożliwiająca wybieranie i doprowadzenie do stanu używalności ;), już nie wspomnę o Honda NTV, bo kupno sprawnej graniczy z cudem, tak samo jak Honda SLR 650, niestety NC700s już jest po za budżetem
NC byłaby dla niej IMO idealna ale to jest zupełnie poza dyskusją. NTV - oblukam ale z tego co wiem to jest jak piszesz - na ogół gruzy.
Suzuki Gladius i wygoda to są dwie sprzeczności. Nie znam chyba gorszego moto pod tym względem, a sporo ich już przeszło przez mą d.... ;)... no i tak jak CB500 naked. Nie idziemy w tym kierunku :).

Moze Yamaha TDM 900.

A jaki ten plus;-)? Bo troche drozej niz 10 tysi mozna by juz zaczac sie interesowac Suzuki V-strom 650.
Z tym plusem to pewnie będzie zależało od sytuacji przy zakupie. Jak zagrają emocje, a wiadomo że te przy zakupie są mega ważne to pewnie się znajdzie więcej.
TDM spora ale to jest dobry kierunek, z tego co wiem da się obniżyć. V-strom to była pierwsza myśl ale jej się nie podoba - to jest parametr z którym się ciężko dyskutuje :lol:... ale popracuję nad nią bo to jest według mnie bardzo dobra opcja. Jest jeszcze bardzo podobny Kawasaki versys ale też cholera wysoki. Natomiast mega wygodny.

Zaprkowałem kiedyś swego miedzy V- stromem a TDEm 850 :) naocznie to widziałem :)
Przyzwyczajony jesteś do dużych motorów, więc obiektywizm trochę uleciał ;) ... No tam było, że dla kobietki nie za dużej, nie za rosłej, nie za silnej ;)
Yamaha XJ6 600 występuje też w wersji Diversjion z owiewką to już raczej prawdziwy glanz pomada turystyk z niego :).
.XJ ma jej koleżanka i nie bardzo jej się widzi. Siadała, nawet jeździła trochę - nie było chemii... Przede wszystkim żadnej szyby i pozycja cyt: "za mało jak na krzesełku" ;)

w każdym razie najważniejsze , że coś się dzieje, że znów na forum kupujemy motor :)
Mam nadzieję ;).....

Panowie dzięki za sugestie. Póki co nie ma ciśnienia ale chciałaby zacząć jeździć. Ja jej trochę chcę pomóc. Jeszcze parametry tej "amazonki" ;)...... 60 kg i 164 wzrostu 8) /wiek - dojrzały :mrgreen:/ - więc za wiele się nie poszaleje.
Jeśli coś Wam przyjdzie jeszcze do głowy to bardzo chętnie poczytam.

PS. z tą szerokością siedzenia mega słuszna uwaga dlatego nie kupujemy przez internet tylko trzeba dosiadać...

krzysztofz24
23-06-2022, 01:13
To może Transalp. Do wyboru, do koloru w różnych cenach.
Choć jak się V-strom nie spodobał, to Transalp pewnie też nie przypadnie:-).

Choć Transalp jest gorszy na szosie niż V-strom a lepszy w "terenie".

No chyba żeby pójść jednak w stronę nakeda i Honda CBF 600F. Polowiewka do turystyki jest, Moto łagodne i nie za wysokie.

cdc
23-06-2022, 04:46
KLE650 Versys pewnie za duża, może ER-6 650.

Kojocisko
23-06-2022, 20:59
"60 kg i 164 wzrostu /wiek - dojrzały / - więc za wiele się nie poszaleje"

Kiedyś takie dziewczyny siadały na Virago 535 :-)

bogdi64
23-06-2022, 21:16

wśród dziewczyn był bardziej popularny LS650, niższy i dużo lżejszy :)

robin102
24-06-2022, 00:35
.. może ER-6 650.
Bardzo często wybierany sprzęt na tzw pierwszy duży motocykl. Całkiem fajnie jeździ mimo skromnej mocy i jest tani w zakupie. Niestety z tych osób lokalnie co znam to nikt dłużej niż sezon, dwa nie jeździł.
.
Zaproponował bym Tej pani KTM Duke 690 bo leciutki, ale cholera nie jest jakoś niski ;) ... no i cena
dobra żartowałem

bogdi64
24-06-2022, 09:42
czwarty "rozjeżdżony" :)

64097
64098

czy będę miał jeszcze kiedyś porządek na tarasie ?

64099

robin102
24-06-2022, 21:45
No ja dziś też polatałem 80 km w kołe komina :)
Zatankowałem 95 okt ALE ALE dolałem dodatek OCTANE BOOST od firmy AmSOil o matuś z córuś ten silnik na wolnych obrotach nigdy tak piknie nie pracował. Wskazówka obrotomierza stała jak przyklejona na 1100 obr, ani drgnęła w górę czy w dół.
łooo takij

https://images89.fotosik.pl/602/eedfe7384f60ff28med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/eedfe7384f60ff28)

https://zmienolej.pl/dodatki-do-benzyny/2840-dodatek-paliwa-motocyklowego-amsoil-motorcycle-octane-boost-mob-118ml-97012325016.html?gclid=EAIaIQobChMIjre21ezG-AIVjZCyCh0t2gBfEAQYAyABEgKWFPD_BwE (https://zmienolej.pl/dodatki-do-benzyny/2840-dodatek-paliwa-motocyklowego-amsoil-motorcycle-octane-boost-mob-118ml-97012325016.html?gclid=EAIaIQobChMIjre21ezG-AIVjZCyCh0t2gBfEAQYAyABEgKWFPD_BwE)

Kolekcjoner
24-06-2022, 22:52

Proponowałem ale ten typ odpada. Generalnie poza tym cruisery, chopery i ogólnie mówiąc motocykle w tym typie są horrendalnie drogie. Jak już jest coś tańszego to na ogół ulepione na maksa.

Bardzo często wybierany sprzęt na tzw pierwszy duży motocykl. Całkiem fajnie jeździ mimo skromnej mocy i jest tani w zakupie. Niestety z tych osób lokalnie co znam to nikt dłużej niż sezon, dwa nie jeździł.
.
Zaproponował bym Tej pani KTM Duke 690 bo leciutki, ale cholera nie jest jakoś niski ;) ... no i cena
dobra żartowałem
Tijaa - najlepiej nowy ;).
Póki co pracuję nad zwiększeniem budżetu i namawiam na hondzinę NC700....

krzysztofz24
24-06-2022, 23:06

Hmm, a moze niekoniecznie takie "podwyzszone turystyki". Bo plec piekna moze miec problem z tym.
Jakby rozszerzyc o klase naked bike, to wybor sie o wiele poszerza.
Naked tez moze byc wygodny, szybke zalozyc i wio do turystyki.

A za 10-12tys juz cos sensownego da rade. Bandit, GSR600/750, Diversion 600, FZ6N, CBF 600F, ZR-7...

robin102
24-06-2022, 23:10
Można też w tym budżecie polecieć klasycznie i da się tym nawet do Włoch pojechać, bo ludzie jeżdżą. Dziś w trasce widziałem ludzi z Gdańska na dokładnie 3 motorkach
Suzuki GSR 600 , H. Hornet 600 Yamaha FZ6 600, da się da się. Moja koleżanka tego samego wzrostu 3 sezony na GSR 600 jeździła i była bardzo zadowolona, teraz na GSRX 750 jeździ. Inna koleżanka żółtym fajnym Hornetem jeździ i męża wozi na plecaczku. Całą Polskę objeździli. Wytrwali ludzie :)
.
nie umawialiśmy się z Krzyśkiem, że o tym samym razem napiszemy :)

krzysztofz24
24-06-2022, 23:12
(...0

nie umawialiśmy się z Krzyśkiem,z eo tym samym razem napiszemy :)

Papuga, ja bylem pierwszy:D

;-)

bogdi64
24-06-2022, 23:18
Póki co pracuję nad zwiększeniem budżetu i namawiam na hondzinę NC700.... !!! :lol: - gdyby się decydowała, to podam słabe i mocne punkty ;)

robin102
24-06-2022, 23:35
Póki co pracuję nad zwiększeniem budżetu i namawiam na hondzinę NC700.... !!! :lol: - gdyby się decydowała, to podam słabe i mocne punkty ;)
Ale w sumie to jest spory motocykl. Oczywiście bezdyskusyjną zaletą jest skrzynka automatyczna.

krzysztofz24
25-06-2022, 01:06
Automat to fajny...tylko w trybie manualnym:-).
Ja tam wole klasyczna klamke sprzegla. Po prostu miec wybor i samemu decydowac czy chce akurat przy nizszych obrotach zmienic, czy ciut wyzszych czy moze przeciagnac.

A tak a propo sprzegla. Poprzedni wlasciciel mojej XJR mial przewrotke na rondzie w deszczu chyba (juz nie pamietam jak z nim gadalem). Troche przytarl crashpad, ciezarek kierownicy, jakas ryska/obtarcie na zadupku z boku, na mocowaniu kufra tylnego i lekko wygieta klamka sprzegla do dolu.
Ofc kupilem sobie nowa klameczke oryginalna. Zalozylem jeszcze w tamtym sezonie, zaraz po kupnie jak raptem moze 500km tylko zrobilem.
I kurde zdjalem ja i spowrotem wlozylem ta skrzywiona, bo jakos mi sie tak idealnie uklada pod palce, taka ciut krzywa:-D

bogdi64
25-06-2022, 09:04
Ale w sumie to jest spory motocykl. Oczywiście bezdyskusyjną zaletą jest skrzynka automatyczna.

w wersji S nie jest taki duży ;) i masz wybór automat lub manual, produkują w dwóch wersjach

pamiątka z motocyklowych Pienin

64111
64112
64113
64114
64115
64116
64117
64118
64119
64120

robin102
25-06-2022, 10:44
w wersji S nie jest taki duży ;)
Rzeczywiście przepatrzyłem dane, kanapa na wysokości 790 mm więc nie wysoko taki dzisiejszy morz rzec standard, bo producenci idą w kanapy 780-790 mm.
Waga 211 kogo gotowego do drogi czyli też taki dzisiejszy standard. Automat piękna sprawa. Tyle że to rocznikowo chyba od 2012 roku wiec 15 tys zł będzie za mało na nie kombinowane moto..
.
Bagdan milusie te zdjęcia, poczułem się jak na forum fotograficznym.

I kurde zdjałem ja i spowrotem wlozylem ta skrzywiona, bo jakos mi sie tak idealnie uklada pod palce, taka ciut krzywa:grin:
to się nazywa ergonomia :) .... ;) ;) ;)

bogdi64
25-06-2022, 10:52
Bagdan milusie te zdjęcia, poczułem się jak na forum fotograficznym. będą następne z forum telefonicznego ;)

krzysztofz24
25-06-2022, 10:57
To zamiast tej Hondy NC, która może przekraczać budżet z racji wieku.
To można by się zastanowić nad jej "poprzedniczka" czyli Honda NT 650/700V Deauville.
Turystyk pełną gębą:-)
Nawet kufry zintegrowane ma.

robin102
25-06-2022, 11:22
A nie dał bym Babie wydziwiać ;) i kupił Jej Fazera, Horneta, czy GSRa. Kobiety twarde są i wszędzie dojedzie. Serwis będzie prosty, motocykle niezawodne, wybór duży. Wybrać najniższy w dosiadzie i kropka :)

krzysztofz24
25-06-2022, 11:29
A nie dał bym Babie wydziwiać ;) i kupił Jej Fazera, Horneta, czy GSRa. Kobiety twarde są i wszędzie dojedzie. Serwis będzie prosty, motocykle niezawodne, wybór duży. Wybrać najniższy w dosiadzie i kropka :)

No ale to trzeba ją na ten Moto posadzić najpierw, żeby zobaczyć czy pasuje rozmiarowo/dosiadowo.
A wtedy istnieje prawdopodobieństwo że uslyszymy takie damskie: nooo jakoś nie wiem/nie jestem pewna.../nie podoba mi się:-D

bogdi64
25-06-2022, 11:30
ciąg dalszy już telefonicznie ;)

Honda NT 650/700V Deauville ciężka, paliwożerna, ciężko trafić z "normalnym" przebiegiem

64121

64122

64123

64124

64125

64126

64127

64128

64129

64130

krzysztofz24
25-06-2022, 11:43
Czemu niby Deauville ma być paliwożerny? Przecież to silnik praktycznie z twojej Hondy Shadow, tylko ciut większą pojemność o te 50/100cm3. Podejrzewam, że palą bardzo podobnie.
Niby ma mase nie najniższą. No ale kufry są od razu boczne.
Mi słowo paliwożerna nie pasuje do Hondy;-)

Co do oferowanych sprzętów i ich przebiegów, to nie wiem. Pewnie jest jak piszesz. Kłopot przy zakupie pewien, ale potwierdza predyspozycje turystyczne tego Moto.

P.s bogdi64 a ten wyjazd co dajesz foty. To tak orientacyjnie ile zrobiłeś kilometrów w sumie. Dojazd, kręcenie się po okolicy, powrót?

bogdi64
25-06-2022, 12:25
mały spacer 1000 km :), Deavil to silnik z trampka, w stosunku do NC można być przygotowany na plus dwa litry, szukając wersji z wtryskiem i abs cena powoli zbliża się do NC

cdc
25-06-2022, 14:36
https://www.youtube.com/watch?v=TwwTHrisisY

Kolekcjoner
25-06-2022, 15:21

No jest blisko. Właśnie sprzedała swoje ukochane moto więc będzie łatwiej ;). Pierwsze to muszę namierzyć coś w okolicy żeby się dało przysiąść.

Dokładnie i to jest bardzo mocny argument, szczególnie że ma też służyć na dojazdy do szkoły. A druga rzecz w tym kontekście to spalanie. One są podobno bardzo oszczędne.

bogdi64
25-06-2022, 15:23
No jest blisko. Właśnie sprzedała swoje ukochane moto więc będzie łatwiej ;). Pierwsze to muszę namierzyć coś w okolicy żeby się dało przysiąść.

Dokładnie i to jest bardzo mocny argument, szczególnie że ma też służyć na dojazdy do szkoły. A druga rzecz w tym kontekście to spalanie. One są podobno bardzo oszczędne.

PODONO ???? - eh niedowiarek ;), automat pali troszkę więcej i bym odpuścił raczej ten "pierwszej" generacji w wersjach 700

krzysztofz24
25-06-2022, 15:40
Kolekcjoner a jaki to ukochany Moto sprzedala ta twoja znajoma?
Bo to może być punkt wyjścia do wyboru następnego.
Tyle że nowszy, mocniejszy, może większy, czy tam bardziej pod turystykę.
Jest wtedy dobry punkt wyjścia.

Kolekcjoner
25-06-2022, 23:22
@Kolekcjoner (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) a jaki to ukochany Moto sprzedala ta twoja znajoma?
Bo to może być punkt wyjścia do wyboru następnego.
Tyle że nowszy, mocniejszy, może większy, czy tam bardziej pod turystykę.
Jest wtedy dobry punkt wyjścia.
Horneta 600 - wiekowy ulep, który jej ktoś wcisnął, a ja pomagałem ogarnąć żeby jakoś jeździł.

@bogdi64 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8596) - dzięki za korektę i info :)

robin102
26-06-2022, 00:00
Horneta 600 - wiekowy ulep, który jej ktoś wcisnął, a ja pomagałem ogarnąć żeby jakoś jeździł.

@bogdi64 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8596) - dzięki za korektę i info :)
Eeeeeeee to już doświadczona bikerka, a my tu szukamy moto jak dla dziecka :)

krzysztofz24
26-06-2022, 00:34
No to jak Hornet 600 typowy naked byl tym ukochanym moto, to w czym problem brac inna, nowsza 600-tke czy moze 750.
Albo ta Yamahe TDM 900 jak da rade jakos dosiegac nogami. Byloby bardziej turystycznie, no i wieksza pojemnosc to wieksza pojemnosc;-)

Kolekcjoner
26-06-2022, 15:48
No to jak Hornet 600 typowy naked byl tym ukochanym moto, to w czym problem brac inna, nowsza 600-tke czy moze 750.
Albo ta Yamahe TDM 900 jak da rade jakos dosiegac nogami. Byloby bardziej turystycznie, no i wieksza pojemnosc to wieksza pojemnosc;-)
Jak wiesz kobiety są niezwykle konsekwentne :lol:... Nie no nakeda na nakeda nie zamieni.
Natomiast ostatnio zmieniałem gumę w TDM - jednak spora szafa. I wysoka.

robin102
26-06-2022, 16:44
No to Houston macie standardowy problem :) Chciało by się po Hornecie kupić godnego następce z cechami do turystyki, a kasy niet :( Nawet zwiększając budżet o ogromne 50% to dalej jesteśmy przy 15 tys zł czyli na gruzowisku turystyków. Motorki z cechami do turystki widzę gdzieś za 20-22-24 tys zł najmniej przy dzisiejszych szalonych cenach. Żaden z nich niestety ani lekki, ani mały. Chociaż o jednym niedawno czytałem, że mimo, że on wysoko zawieszony,w teren lekki pójdzie to fabrycznie ma regulator kanapy 790-820 mm czyli coś jak w Hornetce by było do ziemi. Kierwa nie mogę sobie teraz przypomnieć co to było, ale przypomnę :) ..... i lżejszy od Horneta i silnik trochę większy z dużym momentem obrotowym.

Kojocisko
26-06-2022, 22:19
patronat
Jarku,

Dzisiaj, w drugim dniu szkolenia (dla baaaardzo poczatkujących GSsiarzy), na podjazd po prawej wjechały dwie osoby - nasz nieźle jeżdżący sprzedawca BMW i ja.
100% twojej zasługi, dziękuję!
64185

Kochani, w licznych listach do redakcji pytacie jak się spakować na motocykl.
Są różne szkoły. Np. użytkownik bogdi64 pokazał kiedyś pakowanie małej shadowki na "tabor cygański" - liczba pakunków nieważna, ma być wygodnie (sorrry Bogdan, tak mi pasuje do narracji :-))
A to mój model:
Wersja minimalna:
1) w mniejszym z kufrów (ten z podcięciem na tłumik)
64186

2) Namiot ok. 9l, śpiwór ok. 2l (mógłby być mniejszy, ten wytrzymuje -10), kuchenka z naczyniami i zapasem gazu na tydzień i sprzętem do parzenia kawy <1l, materac 0,5l. Namiot dwójka, z przedsionkami na kufry (kawę tez da się zrobić), zaciemniony.
64187

3) Wersja wypas: dodatkowe krzesełko (1,5l), zestaw naprawczy do opon + kompresor <1l. Do tego ręczniki i mycie, pojemnik z drobiazgami ok2l. Czyli pakuję się z wyposażeniem w ok. 15l. Reszta miejsca na ciuchy, żarcie...
64188

robin102
27-06-2022, 00:02
@patronat (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=88201)
Jarku,

Dzisiaj, w drugim dniu szkolenia (dla baaaardzo poczatkujących GSsiarzy), na podjazd po prawej wjechały dwie osoby - nasz nieźle jeżdżący sprzedawca BMW i ja.

Czyli godnie nas reprezentowałeś :) ZUCH !! .... jeszcze w zielone gramy w nagrodę

https://youtu.be/_al4F7y95Jo

bogdi64
27-06-2022, 08:35
Są różne szkoły. Np. użytkownik bogdi64 pokazał kiedyś pakowanie małej shadowki na "tabor cygański" - liczba pakunków nieważna, ma być wygodnie (sorrry Bogdan, tak mi pasuje do narracji )

w przypadku Shadow to nawet tak trzeba :)

64208

ps: ja obrażać ? - urażać ? jak to parę osób określiła, ja to taka łajza amator :)

a to w NC zawsze wszystko ładnie ułożone

64209
64210
64211

niestety czym człek starszy tym bardziej rozsądny się robi, chodzi mi po głowie, aby sprzedać trzy motocykle i kupić troszkę większy skuter, analizując moje przebiegi i styl jazdy to właśnie był by rozsądek :(
Dziś "muszę" bo chcę zrobić kilka odbitek, i znalazłem lab 32 km od domu :)

robin102
27-06-2022, 21:54
niestety czym człek starszy tym bardziej rozsądny się robi, chodzi mi po głowie, aby sprzedać trzy motocykle i kupić troszkę większy skuter, analizując moje przebiegi i styl jazdy to właśnie był by rozsądek :(
Dziś "muszę" bo chcę zrobić kilka odbitek, i znalazłem lab 32 km od domu :)
I to jest piękne w człowieku, istocie rozumnej, że jednak dochodzi do właściwych wniosków :) Jak dla mnie to problem "dużych" skuterów to właśnie to, że one w zasadzie już od pojemności 300cm3 robią się jakieś taki krowiaste karawany, jak tapczany na kółkach. Taka Honda Forza 350 ładne to to , lux wykonane, lepiej niż niejeden motocykl zrobione jeśli chodzi o materiały i sam pomysł, a wielkie i ciężkie :(. Jak idziemy w wyższe pojemności to się zaczyna jeszcze gorzej. Kymco AK55, Yamaha Tmax 530 i BMW 650 GT to jedyne skuterosy które przy dużych silnikach są jeszcze sensownie duże.
.
Oczywiście zawsze zostaje Vespa GTS 300 czy której Piaggio beverly z silnikiem około 300 . Na Vespie z wypożyczalni dzionek mam przejeżdżony . Wspaniała rzecz , zgrabne, małe, poręczne i ten wygląd.
.
No i jeszcze HONDA SH 350 jak sie czyta w domu :) potem ogląda na ulicach to jawi się jako bardzo fajny

Najlepsze zdjęcie na forum :) co to za zawartość, nazwa, model, moc poproszę :)

64210

:)

bogdi64
27-06-2022, 22:35
No i jeszcze HONDA SH 350 jak sie czyta w domu potem ogląda na ulicach to jawi się jako bardzo fajny

to jest JEDYNY który mnie interesuje

krzysztofz24
27-06-2022, 22:55
No i jeszcze HONDA SH 350 jak sie czyta w domu potem ogląda na ulicach to jawi się jako bardzo fajny

Jak pozbedziesz sie motocykli i bedziesz mial tylko skuter, to bedziesz zalowal.
Powaga.
Fajny skuter nie jest zly.
Ale skuter to z zalozenia jednak nie motocykl, co niesie za soba pewne konsekwencje...

bogdi64
27-06-2022, 23:01
nie, nie aż tak, pozostanie NC z kuframi :)

krzysztofz24
27-06-2022, 23:11
nie, nie aż tak, pozostanie NC z kuframi :)

No ja mysle:-)

Choc ja bym zostawil Shadow, ktora ma najwiecej motocykla w motocyklu z tych co masz;-).
No ale Shadow ma juz swoje lata, a niestety nic nie jest wieczne.

A wiec proponuje:-). sprzedac shadow, sprzedac NC i kupic nowsza np Honde Shadow VT 750 spirit. Ostatnio widzialem u mechanika w warsztacie, jak bylem lancuch podciagnac.
Alez to jest piekny, taki czysty w swojej formie, po prostu motocykl.

64244

A co ciekawe to Shadow VT 1100 jakos tak gorzej wyglada, znaczy tez jest fajny. Ale mniej proporcjonalny, nie ta linia baku... Mz ofc. VT 750 Shadow spirit taki zwiewniejszy, lzejszy optycznie jakby, no taki bardziej tnacy powietrze:-)

robin102
28-06-2022, 00:10
Jak pozbedziesz sie motocykli i bedziesz mial tylko skuter, to bedziesz zalowal.
Powaga.
Fajny skuter nie jest zly.
Ale skuter to z zalozenia jednak nie motocykl, co niesie za soba pewne konsekwencje...
Dość częste zjawisko się robi, że motocyklista ma jeszcze skuter do jeżdżenia, a motocykl do bycia motocyklistą :) Znam lokalnie takich ludzi. Motorki te prawdziwe wyciągają od wielkiego dzwonu.
Trzeba do tego być zamożnym człowiekiem :(

Mądrze się wydaje kombinujesz, bo te ogromne skutery takie jakby bez sensu się wydają.

krzysztofz24
28-06-2022, 00:23
Akurat mialem na mysli motocykl do bycia i jezdzenia jak motocyklista;-)
A nie tylko trzymanai w garazu.
I o roznice wlasnie w jezdzie mi chodzilo.

bogdi64
28-06-2022, 08:59
64255

mam ich za dużo, nie jestem kolekcjonerem, a w motocyklach najbardziej lubię jazdę na nich :)
Cały czas się zastanawiam nad tym "ruchem", wiele spraw by to ułatwiło, czyli więcej miejsca w garażu, mniej ciuchów i kasków, finalnie mniej wydanej kasy, został by motocykl na trasy z kuframi i drugi do wszystkiego ;), przy sprzedaży pozostałych kupił bym nowy, czyli kilka lat spokoju - pesel przeskakuje, za parę lat (a może szybciej) przypuszczam, że był by to jedyny używany :)
Do MTX tracę serce z powodu braku czasu :(
SHL, powinienem już na niej nie jeździć, a "nieruchomość" mnie nie będzie cieszyła :(, a co do za jazda ok 150km w roku
Shadow, cieszy oko, obecnie od 2 sezonów jej przebiegi są bo muszą być robione aby się nie "zastałą", co już przynosi negatywne skutki
NC by pozostał na dalsze wyjazdy i gdy potrzeba dużo kufrów, w wszystko do 150 km załatwiał by skuter, fakt mam jeszcze nową Vision i przypuszcza, że jeszcze z miesiąc się nią nacieszę, jeździ cały czas

robin102
28-06-2022, 09:00
mniej ciuchów i kasków,
Żadnych wrednych ciuchów, jak stal tak siadł na SH 350 i pojechał gdzie chciał.
Przebiegłem przez ogłoszenia i pacze, że one we Włoszech produkowane co dobrze wróży moim zdaniem :)
.
Najnowsze salonowe rocznik 2022 tylko 24 tys zł. Użyłem słowa tylko :) bo za Hondę dużą przy tych zwariowanych cenach przeróżnych innych małych motocykli to naprawdę nie wydaje się jakoś drogo. Oczywiście jak się ma te 24 :(
Koła ogromne 16 cali !! 30KM !! ależ to musi być fajne na drodze i te ich przekładnie dopracowane podobno najbardziej ze wszystkich skuterowych, echhhhh
Kibicuje Ci Bogdan i się dobrą energię abyś poszedł tą drogą i też zostawił NC 700 do specjalnych poruczeń
.
bo innej opcji dla nas nie ma jak się lubi jeździć
tu to nawet Bogdan sprzedaje nóweczkę prawie i to niedaleko ode mnie, będę przejeżdżał na ślub przez Ełk niedługo to mogę zobaczyć
https://www.olx.pl/d/oferta/motocykl-honda-sh300-CID5-IDP0fNI.html

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-sh-sh300a-300-ccm-moc-26-km-abs-kufer-system-bez-kluczykowy-ID6EJVvm.html (https://www.otomoto.pl/oferta/honda-sh-sh300a-300-ccm-moc-26-km-abs-kufer-system-bez-kluczykowy-ID6EJVvm.html)

Kojocisko
28-06-2022, 10:30
Nie ogarniam waszego entuzjazmu dla skuterów. Gdybym mieszkał w centrum miasta, to pewnie bym rozważał. Ale mieszkam na wsi. Prędzej bym kupił jakąś +/- klasyczną 600tkę.
Ale tak naprawdę lubię mieć jeden motocykl, jeden aparat... GS to krowa, ale w gruncie rzeczy bardzo zwinna. Na dojazdy do biura idealna...
A jak ma się uniwersalny motocykl, nawet jeden, to liczba ciuchów tylko rośnie :-(. Już wiem, że dokupię kask crossowy i lekkie ciuchy w teren.
I mam pomysł na prawie "świętego Gralla" ciuchów na letnie wyjazdy, forsę muszę tylko uzbierać... Więc będzie ich tylko więcej...

BTW - pod koniec września będę fotografować lokalne BMW Challenge w Strefie Enduro :-). Jak to u mnie - "przy okazji". Pojeździć, pofotografować...
Pozdrawiam was z nad morza :-)

bogdi64
28-06-2022, 12:53
Nie ogarniam waszego entuzjazmu dla skuterów bo są wygodne w miejskiej dżungli :)
docelowo chyba zostanę przy 2-3 motocyklach i 8 aparatach

Kolekcjoner
28-06-2022, 12:55
[...]
Koła ogromne 16 cali !! 30KM !! ależ to musi być fajne na drodze ....
:lol: Tijaaa ....wiatr we włosach, w oczach łzy, na liczniku 43 ;)... emocje podczas np. wyprzedzania mogą doprowadzić do problemów gastrycznych.....

Nie ogarniam waszego entuzjazmu dla skuterów.
Nie jesteś odosobniony 8)....

robin102
28-06-2022, 13:30
:lol: Tijaaa ....wiatr we włosach, w oczach łzy, na liczniku 43 ;)... emocje podczas np. wyprzedzania mogą doprowadzić do problemów gastrycznych.....
.
Eeeeeeeee no nie przesadzaj 30 KM to jedzie jak cholera. Vespa GTS którą jeździłem po wielkim mieście mająca chyba 22-24 KM i lekką budę zostawiała wszystko, na obwodnicy 140 licznikowe to czego więcej chcieć pod sześćdziesiątkę :)
.
Aaaaaaaaaa i jeszcze przypomniałem sobie motor dla Twojej znajomej :), tzn wykukałem go sobie za fajne pieniądze bo motor z polskiego salonu rocznik 2012 z przebiegiem 16 tys km autentycznie od pierwszego właściciela, zadbane, ale jakieś tam drobnosteczki estetyczne się przydarzyły, bezwypadkowy serwisowany, pięknie pracuje i jej te 72 KM z 800 cm3 na bank wystarczą bo momentu 75 Nm a masa nie przekracza 200 kg
UWAGA :) jest to BMW F650 GS TWIN Rotax, srebrny lakierunek nadwozia. Był by do kupienia za 20 tys zł moim zdaniem, a jest pod Warszawą wiec masz blisko.

bogdi64
28-06-2022, 13:33
na wrocławskie korki wystarczy

https://www.youtube.com/watch?v=PS29VYj055Q&ab_channel=TheKingBluesWolfman

krzysztofz24
28-06-2022, 13:34
Nie jesteś odosobniony 8)....

Mam to samo.
Znaczy jak ktos chce to niech sobie ma i ma z tego przyjemnosc.
Ja wole motocykle. Oprocz tego, po prostu lepsze pod wieloma wzgledami jezdnymi, daja wiecej mozliwosci itp.
Skuter to zasadniczo na miasto, na krotkie traski typu kawalek do pracy. I co najwazniejsze. Skuter ma taka konstrukcje ze powinien byc malym pojazdem.
Wszelkie pompowanie pojemnosci i osiogow, jeszcze bardziej uwydatnia wady wynikajace z silnika z tylu i gumowego napedu "automatem".
Ofc jest pare konstrukcji, gdzie ktos pomyslal i dla silnik pod rama z przodu zamiast nad tylnym kolem. Tylko ze tu juz zblizamy sie jakby do motocykla;-)

robin102
28-06-2022, 13:44
Mam to samo.
Znaczy jak ktos chce to niech sobie ma i ma z tego przyjemnosc.
Ja wole motocykle. Oprocz tego, po prostu lepsze pod wieloma wzgledami jezdnymi, daja wiecej mozliwosci itp.

Bo to chodzi o to, że skuterem jeździsz kiedy chcesz i nawet jak nie chcesz to też nim jeździsz, bo trzeba, bo mus, a motocyklem to idziesz na motor aby se pojeździć, potem go odstawiasz i za kilka dni znów idziesz na motor, no i w międzyczasie czekasz na lux pogodę, a Bogdan będzie cały czas jeździł w tym czasie jak my czekamy :)

krzysztofz24
28-06-2022, 13:48
Żadnych wrednych ciuchów, jak stal tak siadł na SH 350 i pojechał gdzie chciał.
(....)

Wywrotka, szlif przy 80km/h czy to na motocyklu czy na skuterze.To dla jezdzca bez roznicy z czego spada.
I kto albo co zabrania wsiasc na motocykl jak stal i pojechac?;-).

Ja ostatnio na dzialce zalozylem tylko glany i kask i w t-shircie i jeansach pojechalem do sklepu po cos do jedzenia te pare kilometrow.
I nie wyrwalo dziury czasoprzestrzennej w naszej czesci wszechswiata;-)

A propo ubioru motocyklowego/skuterowego, to jakis tam zawsze powinien byc. Ale czy ktos ma najnowsza kurtke z protektorami i wogole czy tylko t-shirt i bluze, to jest tylko i wylacznie jego sprawa. Nikomu tym absolutnie nie szkodzi, nie wplywa to w zaden sposob na innych uzytkownikow drogi.
Wiec inni uzytkownicy moga sie odstosunkowac;-).

A propo ubioru motocyklowego czy np ubioru/ekwipunku w gory, na narty itp.
To jak mawial Budda: jak za bardzo napniesz strune, to peknie:-)

Takze, kluczowa jest rownowaga miedzy ping a pong;-)

Bo to chodzi o to, że skuterem jeździsz kiedy chcesz i nawet jak nie chcesz to też nim jeździsz, bo trzeba, bo mus, a motocyklem to idziesz na motor aby se pojeździć, potem go odstawiasz i za kilka dni znów idziesz na motor, no i w międzyczasie czekasz na lux pogodę, a Bogdan będzie cały czas jeździł w tym czasie jak my czekamy :)

No ja tam moto jezdze kiedy chce:-)
Jak ktos ma pragnienie codzienne jezdzic moto, to nikt nie zabrania;-)
Kiedys, dawno jak mialem rozbity samochod, to caly miesiac jezdzilem codziennie moto...w listopadzie:-).
Mozna by pomyslec ze musialem, ja wole myslec ze chcialem, zamiast sie tluc autobusami do pracy.
To jest tylko i wylacznie kwestia podejscia...

bogdi64
28-06-2022, 13:49
skuter zachęca do jazdy, kiedyś miałem 125 i średni sezonowy przebieg (z pewnych względów to w zasadzie samo miasto) 11 tyś, na skuter też mam kompletny ubiór :) "skuterowy"

robin102
28-06-2022, 14:00
Ja kktos ma pragnienie codzienne jezdzic moto, to nikt nie zabrania;-)
To jest tylko teoretyczna teoria, bo obrośliśmy w różne socjologiczne i psychologiczne upierdliwosci dzisiejszego świata. Nie wiem jak historycznie u Ciebie było z motorkami , ale ja się wychowałem, że motor był sprzętem użytkowym jak garnki czy buty, jeździło się cały czas i wszędzie. Tego mi teraz brak, a skutery właśnie to załatwiają, te fajniejsze. silniejsze dobrze pomyślę robią to superosko.
ps.
u mojej córci w kancelarii prawnej gdzie pracuje kupili teraz skuter elektryczny Bmw jako pojazd służbowy, kolejka prawników aby nim gdzieś pojechać służbowo, w garniturach, w garsonkach, w sukienkach :) Na weekendy kto go zabiera do domu to listę kolejkową robią. Zasięgu ma do 150 km i jak Zuzia mówi jeździ jak rakieta.
w 3 miesiące nawalili 5 tys km przebiegu :D

krzysztofz24
28-06-2022, 14:07
skuter zachęca do jazdy,(...)

Pytanie brzmi, z ktorym stylem i z ktorym z bohaterow ponizej sie identyfikujemy:-D;-)

https://youtu.be/cil6HFXlccw

(...)bo obrośliśmy w różne socjologiczne i psychologiczne upierdliwosci dzisiejszego świata
Robin, a potrzebne ci do zycia te rzeczy?
Po co ci w zyciu upierdliwowsci:-)?
No przeciez kazdy ma swoj rozum i robi jak sobie umysli.

Nie wiem jak historycznie u Ciebie było z motorkami , ale ja się wychowałem, że motor był sprzętem użytkowym jak garnki czy buty, jeździło się cały czas i wszędzie. Tego mi teraz brak, a skutery właśnie to załatwiają, te fajniejsze. silniejsze dobrze pomyślę robią to superosko.

A to twoje BMW sie nie nadaje do jazdy na codzien? Kiedys z tym radzila sobie WSK czy inna Jawa czy Mz-tka. To BMW tez to ogarnie, przeciez nie jest gorsze tylko wrecz przeciwnie:-)
Naprawde wszystko jest kwestia podejscia i jak to sobie sami poukladamy.

A co najwazniejsze, to nikt za nas tego nie zrobi. Jak w zyciu....;-)

Kolekcjoner
28-06-2022, 16:39
Vespa GTS którą jeździłem po wielkim mieście mająca chyba 22-24 KM i lekką budę zostawiała wszystko, na obwodnicy 140 licznikowe to czego więcej chcieć pod sześćdziesiątkę :).... A Smoki w tych bajkach też były....;)

Aaaaaaaaaa i jeszcze przypomniałem sobie motor dla Twojej znajomej :), tzn wykukałem go sobie za fajne pieniądze bo motor z polskiego salonu rocznik 2012 z przebiegiem 16 tys km autentycznie od pierwszego właściciela, zadbane, ale jakieś tam drobnosteczki estetyczne się przydarzyły, bezwypadkowy serwisowany, pięknie pracuje i jej te 72 KM z 800 cm3 na bank wystarczą bo momentu 75 Nm a masa nie przekracza 200 kg
UWAGA :) jest to BMW F650 GS TWIN Rotax, srebrny lakierunek nadwozia. Był by do kupienia za 20 tys zł moim zdaniem, a jest pod Warszawą wiec masz blisko.
No pod nosem niemal ;). Jeździłem taką Beemką - d.... nie urywa. Była brana pod uwagę ale tu w okolicy nic nie ma sensownego. Poza tym te z którymi miałem do czynienia straaaaaaasznie wysokie...

To jest tylko teoretyczna teoria, bo obrośliśmy w różne socjologiczne i psychologiczne upierdliwosci dzisiejszego świata. Nie wiem jak historycznie u Ciebie było z motorkami , ale ja się wychowałem, że motor był sprzętem użytkowym jak garnki czy buty, jeździło się cały czas i wszędzie. Tego mi teraz brak, a skutery właśnie to załatwiają, te fajniejsze. silniejsze dobrze pomyślę robią to superosko.

Ja mam wrażenie że próbujesz ekstrapolować jakieś własne teorie na resztę populacji, a to tak nie działa. Znam wiele osób które mimo wieku są bardzo młode duchem i nie mają problemu, że robią coś co młodzi. I odwrotnie wielu młodych którzy mentalnie są dziadkami.
A co do motocykla to ja jeżdżę kiedy chcę i nie mam żadnego problemu z tym żeby na niego usiąść. Kible mnie nie interesują i nawet za darmo bym tego nie chciał ;)..... I powiem Ci że gdyby jedynym jednośladem jakim bym mógł jeździć był skuter to wolę puszkę.

Zen
29-06-2022, 00:57
Tymczasem u mnie wielkimi krokami zbliża się termin wyjazdu na North Cape.
Wszyskie znaki na niebie i na ziemi wskazuję że wyruszymy 25 Lipca.
Trochę spontanicznie, troszkę w ramach treningu wypad tam gdzie dalej już się nie da, czyli Piaski na mierzeji wiślanej.
Trasa 450 km. w upale ponad 30 st. C. Zarówno maszyna jak i kierownik zniosły jazdę się znakomicie.

1.
64268

2.
64269

3.
64271

W drodze powrotnej krótkie spojrzenie na skąpany w słońcu Zamek w Malborku, zaliczony schabowy i piwo ( bezalkoholowe :( ) w restauracji nad brzegiem Nogatu.
4.
64270

Powrót do domu mało uczęszczanymi bocznymi drogami
5.
64272

Chyba jestem gotów na wyjazd :)

krzysztofz24
29-06-2022, 01:23
(....)
Chyba jestem gotów na wyjazd :)

Trzymam kciuki.
Bedzie zaje...sty wypad:-)

Jak tam, doszedles do ladu jak sie spakwoac i co wziasc?
Bo cos chyba ostatnio wyszl oze ajkby za duzo wszystkiego;-).
chyba sakw/toreb/kufrow na moto chciales za duzo mocowac...

Zen
29-06-2022, 01:47
Trzymam kciuki.
Bedzie zaje...sty wypad:-)

Jak tam, doszedles do ladu jak sie spakwoac i co wziasc?
Bo cos chyba ostatnio wyszl oze ajkby za duzo wszystkiego;-).
chyba sakw/toreb/kufrow na moto chciales za duzo mocowac...

Wiem co musze i co chcę zabrać ze sobą. Ile tych toreb, sakw będzie potrzebnych okaże się podczas pakowania. Z troski o swoją psychikę postanowiłem się nie przejmować :). W końcu nie wyjeżdżam do innej galaktyki.

Kojocisko
29-06-2022, 13:46
Strefa Enduro, piękne miejsce.

W zasadzie każdy rodzaj terenu, jeziorko do kąpieli, a jednocześnie prąd i ciepła woda. I świetny instruktor
64276

64277

64278

64279

krzysztofz24
29-06-2022, 16:03
Widze, ze wszyscy nabywcy duzego GSa jak jeden maz wybieraja wersje czarno-srebrna:-)

Wiem co musze i co chcę zabrać ze sobą. Ile tych toreb, sakw będzie potrzebnych okaże się podczas pakowania. Z troski o swoją psychikę postanowiłem się nie przejmować :). W końcu nie wyjeżdżam do innej galaktyki.

No wlasnie ja preferuje jakby na odwrot. Czyli biore 2 sakwy i plecak i w te rzeczy ma po prostu wszystko wejsc:-). Ofc w pierwszej wersji pakowania albo nie wchodzi albo ledwo wchodzi. I wtedy nastepuje tzw redukcja pakunkow i rokminy ze w tej oddychajacej koszulce to spokojnie pociagne dluzej niz 2 dni;-).
Kazdy ma tam swoje sposoby. Ja po prostu zakladam jak bardzo chce obciazyc motocykl.
Zwroc uwage, ze ty nie jedziesz na miejsce gdzie wszystko zrzucasz i jestes np 5 dni a moto sobie smigasz po okolicy na pusto.
Tylko raczej jestes prawie caly czas w trasie z zaladowanym motocyklem

I tu juz sa powazne filozoficzne rozkminy czy wole miec wygodniej na postoju i na miejscu czy jednak wole miec mniej obciazony moto, zeby lepiej nim smigac...

Kojocisko
29-06-2022, 18:53
Faktycznie, to było spotkanie wersji triple black :-). Ale tylko tylko mój był w bieda wersji.

64282

bogdi64
29-06-2022, 19:00
Tymczasem u mnie wielkimi krokami zbliża się termin wyjazdu na North Cape.
niech jeden ma zestaw naprawczy do opon, apteczkę, nici i igły, trytytki, gafę, siatka gumowa i kawałek przewodu

patronat
29-06-2022, 19:20
Kojot - pełna lanserka :) Wycisk był? Podstawy masz, więc myśle że było spoko?

krzysztofz24
29-06-2022, 19:38
Faktycznie, to było spotkanie wersji triple black :-). Ale tylko tylko mój był w bieda wersji.

Cooo:-)?
Przeciez tyle rzeczy kupowales. Jakies gmole, kufry, dorabiales chyba jakas oslone chlodnicy z siatki.
Kola masz drugi komplet w teren. No pamietam jak przez zime doposazales pod siebie moto.
I niby bieda wersja;-)?
To co niby tamte maja?

Kojocisko
29-06-2022, 19:45
Wycisk był umiarkowany, ale było fajnie. Zarówno trening u ciebie jak i przejazd trasy WRT sporo dały.
I jaki jedyny z kursantów miałem opony 50/50 (a może nawet 40/60).

Lanserkę masz tutaj: fota oficjalnego fotpgrafa imprezy:
64284

Kolekcjoner
30-06-2022, 00:00
Współczuję męczyć się taką szafą w terenie :)...

robin102
30-06-2022, 11:00
No ja tam moto jezdze kiedy chce:-)
Jak ktos ma pragnienie codzienne jezdzic moto, to nikt nie zabrania;-)
Kiedys, dawno jak mialem rozbity samochod, to caly miesiac jezdzilem codziennie moto...w listopadzie:-).
Mozna by pomyslec ze musialem, ja wole myslec ze chcialem, zamiast sie tluc autobusami do pracy.
To jest tylko i wylacznie kwestia podejscia...
.
Tego typu motocykle, nie siląc się na obiektywizm, bo chodzi o subiektywne doznania, tego typu jak mój to raczej motocykl paradny, defiladowy :D , za ułomny do codziennego użytkowania. Trudny w manewrowaniu na prędkościach parkingowych. Za sprawą silnego amortyzatora skrętu. Baaaaaa nawet zwyczajnie za drogi i za ładny ;) przynajmniej z mojej perspektywy.
Ułomny, bo duży, bo szeroki, bo ciężki choć najlżejszy w klasie, bo zdrowie i wiek nie ten. Od dwóch lat czynię podchody aby zmienić, ale nic nie podchodzi :) , a jak podchodzi to odchodzi, bo finans nie ten.
Motocykl codzienny musi posiadać pewnego rodzaju cechy. Na przykład dobrze opierać się o płot :D a jak sie wieźie siate z zakupami to nie można sie dygać, że coś ta siata porysuje na motocyklu :D

Dlaczego te GSy wszystkie takie same i takie same opony majom :)

Strefa Enduro, piękne miejsce.

W zasadzie każdy rodzaj terenu, jeziorko do kąpieli, a jednocześnie prąd i ciepła woda. I świetny instruktor

64277

krzysztofz24
30-06-2022, 13:59
.
Motocykl codzienny musi posiadać pewnego rodzaju cechy. Na przykład dobrze opierać się o płot :D a jak sie wieźie siate z zakupami to nie można sie dygać, że coś ta siata porysuje na motocyklu :D

Ales wymyślił:-D. Że niby nie można pewnie boksera BMW oprzeć o płot, bo pewnie jak kieronica wejdzie między sztachety, to się Moto oprze na cylindrze zamiast na boku pewnie:-D.
No a WSKe to się całym bokiem opierało.
Teraz są dobre i stabilne nóżki boczne, więc nie trzeba szukać płotów;-) czy się szarpać z centralną.
A zamiast wieszać na kierownicy siatkę, to jakiś mały kuferek z tyłu, których jest do wyboru do koloru. Albo siatkę na tyne siedzenie i zapiąć ta siateczka motocyklowa w kratkę z haczykami, co to 20zl kosztuje.

Oj Robin, Robin jak ty lubisz sobie problemy wymyślać;-)
Naprawdę wszystko jest kwestia podejścia i jak sobie to sami poukładamy.

Kojocisko
30-06-2022, 14:12
GS to nie wyczynowe enduro na ciężki teren. Ale odrobina umiejętności + rozsądne opony pozwalają na spory rozrzut zastosowań: od szybkich przelotów autostradowych, do terenu gorszego niż tylko szutry. W terenie masz dojechać, a nie się ścigać i z tego GS nieźle się wywiązuje. No, póki się nie przewróci :-). Mnie w terenie bardzo dobrze się jeździ.

To było spotkanie dla klientów dealera BWM AutoFus, więc siłą rzeczy przyjechali klienci, co niedawno kupowali sprzęty, a jak widać triple black jest popularniejszy niż malowanie Rallye. I większość ludzi jeździ na konfiguracji z salonu.
Szkolenie miało pokazać jak używać GS'a poza asfaltem i moim zdaniem nieźle się z tego zadania instruktor wywiązał. Ludzie dawali radę na fabrycznych oponach. I nie są to opony 100% szosowe tylko głównie 90/10, a ze dwa były 70/30.
No i ja na uczciwych 50/50 :-).

Z GS'a jestem coraz bardziej zadowolony :-).

PS. Robert, strasznie pieprzysz o tym amortyzatorze skrętu ;-). Ja się zgadzam, że dwa razy mniejszy motocykl jest bardziej "codzienny", ale bez przesady. A zakupy do topcase się wrzuca. W BMW na parkingu przeszkadza głównie brak możliwości cofnięcia się na wybiciu z ugiętego widelca.

patronat
30-06-2022, 15:08
Techika używana w terenie non stop, rozumiem ze na duolever czy tam telelever czy co tam masz nie pozwala?

patronat
30-06-2022, 19:51
Po co amortyzator skrętu? Łapisz szimiego przy zejściu z gumy przy 160 km/h?

Ligo
30-06-2022, 20:17
Teraz są dobre i stabilne nóżki boczne, więc nie trzeba szukać płotów;-) czy się szarpać z centralną.
Ale jak to szarpać? Moja Debilka jest ciężka, bo zatankowana to ćwierć tony, ale jak stanę (100 kg) na centralce i lekko podciągnę, to sama na niej staje.:-)

Kojocisko
30-06-2022, 21:35
W BWM z przodu jest telelever, który daje efekt braku nurkowania przy hamowaniu. A amortyzatory skrętu są montowane fabrycznie.
https://www.bmw-motorrad.pl/pl/engineering/detail/suspension/telelever.html

patronat
https://www.dropbox.com/s/4c4xiu2k530tj09/wjazd.MOV?dl=0

Ligo
30-06-2022, 21:45
W BMW na parkingu przeszkadza głównie brak możliwości cofnięcia się na wybiciu z ugiętego widelca.
Truckerzy na długich zestawach zawsze parkują tak, żeby wyjeżdżać do przodu.;-)

krzysztofz24
30-06-2022, 21:49
Ale jak to szarpać? Moja Debilka jest ciężka, bo zatankowana to ćwierć tony, ale jak stanę (100 kg) na centralce i lekko podciągnę, to sama na niej staje.:-)

Jakby ci to powiedziec...stawianie moto na centralnej podstawce to jak gaszenie fajka, trzeba troche docisnac, zakrecic;-). A stawianie moto na bocznej nozce to jak niedbale strzepniecie popiolu z papierosa:-)
Mz ofc.

Ligo
30-06-2022, 22:02
To może tylko Ąda ma takie zmyślne centralki, bezwysiłkowe?;-)

krzysztofz24
30-06-2022, 22:15
To może tylko Ąda ma takie zmyślne centralki, bezwysiłkowe?;-)

Mozliwe, teraz to juz sobie nie przypomne ale chyba w mojej dawnej Ąda VF 1100 (hamerykanska, prawilna wersja V65 Sabre), ktora wazyla na sucho 248kg jakby latwiej wskakiwala na centralke niz obecna Lamaha mimo 228kg na sucho (Kawałsuki jest poza rozkmina bo nie mial centralnej)
A moze mi sie zdaje...albo z wiekiemn scherlaczalem, choc przybralem na masie, wiec wiekszym naciskiem jakby operuje:-)
A moze Ligo ty masz zaburzone spojrzenie i wyczucie bo po codziennej szarpaninie z Truckiem, to taka Ąda to masz wrazenie ze pod pache wezmiesz:-);-)

robin102
30-06-2022, 22:20
no i zrobiliście jakoś smutno

Ligo
30-06-2022, 22:32
A moze Ligo ty masz zaburzone spojrzenie i wyczucie bo po codziennej szarpaninie z Truckiem, to taka Ąda to masz wrazenie ze pod pache wezmiesz:-);-)
Może być...;-)
Ale nie, poważnie - na początku też się szarpałem, póki się nie nauczyłem właściwej techniki, że praktycznie "sama" staje.

no i zrobiliście jakoś smutno
A co to się stało?

krzysztofz24
30-06-2022, 22:35
Może być...;-)
Ale nie, poważnie - na początku też się szarpałem, póki się nie nauczyłem właściwej techniki, że praktycznie "sama" staje.

20 pare lat ponad sie juz "szarpie", tez sie nauczylem:-). Jak smaruje lancuch to jestem szczesliwy ze mam centralna.
Ale jednak wole zdecydowanie boczna.

Np pierwszy moj wlasny motocykl Jawa 350TS, tam centralna nie miala absolutnie zadnej dzwigni jak teraz sa przy centralnych. Szarpatka byla, choc moto jak na obecne standardy bylo leciutkie.
Ale znowuz w Jawie byla tak zenujaca stopka boczna, ile ja sie sprezyn nawymienialem roznych. I za kazdym razem sobie dyndala beztrosko mniej lub bardziej w czasie jazdy.
A teraz boczne stopki w japonczykach sa precyzyjne jak zamek karabinu, tylko pyk,pyk i juz. I po zlozeniu nie drgna nawet milimetr.

W Kawasaki przy smarowaniu lancucha to albo przetaczalem na bocznej, albo wolalem sasiada zebysmy razem moto na stojak wzieli. Bo to byl taki taniutki stojak pod tylne kolo a jeszcze na trawniku uzywany. Rzadko kiedy stal idealnei prosto motocykl:-).
Zrzucenie z tego stojaka jak moto przekrzywiony na jedna strone, troche skila wymagalo;-).
Ale ogarnialem, nigdy mi sie moto nie wymknal spod kontroli przy zrzucaniu ze stojaka:-).

2 najglupsze wykmniecia sie spod kontroli motocykla to mailem jedno z Jawa jak chcialem zapalic na pych bo aku byl slaby. Ropzedzam sie, biegne, 2 wrzucona, biegne, puszczam sprzeglo i biegne nadal, jzu silnik jakby lapal, to otwieram gaz na maksa:-D, zaskoczyl i poooooszedl.
Wyrywajac mi sie z rak i jebudu;-).
A nastepne to bylo z Kawasaki,(a moze to nadal Jawa byla, juz nie pamietam dokladnie...) podjezdzajac do garazu, od bramy mam jakies 10-15 metrow do garazu. To pomyslalem sobie ze zamiast prowadzic to moglbym sobie w sumie podjechac jak na hulajnodze, jedna noga na podnozku a druga sie odpycham:-).
No ten, bylo jebudu i motocykl to nie hulajnoga:-)

patronat
01-07-2022, 20:10
Kojot - bardzo ładnie, tylko po co to zawahanie w połowie? Głowa nad półki i ogień :)

bogdi64
02-07-2022, 21:59
W przyrodzie musi panować równowaga, po ludzku mówiąc - bilans musi wyjść na zero, czyli jeden sprzedany, jeden kupiony.

krzysztofz24
02-07-2022, 22:22
W przyrodzie musi panować równowaga, po ludzku mówiąc - bilans musi wyjść na zero, czyli jeden sprzedany, jeden kupiony.

Cooooo:-D?
To ze cos sprzedales, to mozna bylo sie spodziewac (mam tylko nadzieje ze nie Shadow).
Ale cos ty tam kupil?
bogdi64???

bogdi64
02-07-2022, 22:37
teraz kolej na sprzedaż Shadow, a kupiony, jak to niektórzy określają - kibel

Ligo
02-07-2022, 23:06
kupiony, jak to niektórzy określają - kibel
No weź...:roll: ;-)

krzysztofz24
02-07-2022, 23:09
teraz kolej na sprzedaż Shadow, a kupiony, jak to niektórzy określają - kibel

Kibelki tez znajda swoje miejsce i zastosowanie;-)
No ale co sprzedales?
Jeden skuter sprzedales i kupiles drugi?

Sprzedajesz Shadow i w jej miejsce wchodzi Vulcan, VTX 1800 czy cos innego podobnego:razz:?

bogdi64
02-07-2022, 23:12
No weź...:roll: ;-)

wziąłem :)

Kibelki tez znajda swoje miejsce i zastosowanie;-)
No ale co sprzedales?
Jeden skuter sprzedales i kupiles drugi?

Sprzedajesz Shadow i w jej miejsce wchodzi Vulcan, VTX 1800 czy cos innego podobnego:razz:?

nie, zostaną dwa skutery i NC

Ligo
02-07-2022, 23:58
wziąłem :)
Zazdraszczam...
Bo jak wezmę kibelek pod siebie, tak za pół roku, to cena będzie razy dwa. Albo i więcej...:roll:

bogdi64
03-07-2022, 07:30
Zazdraszczam...
Bo jak wezmę kibelek pod siebie, tak za pół roku, to cena będzie razy dwa. Albo i więcej...:roll:

miał być nowy, jest używany - NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI kupna tego co chciałem, a ceny to szkoda gadać, przeprosiłem się z kolegą i od niego odkupiłem, coś co miał i nie jeździł, i coś do czego nie byłem do końca przekonany ;) i w zasadzie nie brałem pod uwagę, ale widocznie było mi to pisane ;), a z plusów, na pewno zaoszczędzone

krzysztofz24
03-07-2022, 11:37
bogdi64 jak tam, dzisiaj oblatywanie nowego nabytku:-)?
Co to za szkuterek, jakiś mniejszy czy większy?
Czyżbyś "za niego" SHL sprzedał?

A propos jazdy. Ja miałem wczoraj, taki był plan.
Ale wstaje rano....ojejku tylko 20 stopni, jak zimno:-). Takie miałem wrażenie po ostatnich upałach.
To zabawne jest jak wszystko jest płynne, bo jakbym np zobaczył 20 stopni pod koniec marca - to upał normalnie;-).
Ale jeszcze wczoraj tak sie cały czas na deszcz zbierało...
I mi przepadła wczorajsza jazda weekendowa.
Ale jutro sobie ogarnąłem wolne za to. Nie mogę być stratny na jazdę na Moto:-)

bogdi64
03-07-2022, 12:13
tak SHL, odjechała, a ja kupiłem następcę kibla AGRESTA,

krzysztofz24
03-07-2022, 13:28
tak SHL, odjechała, a ja kupiłem następcę kibla AGRESTA,

Cooo, Yamaha? Toż to zdrada Hondy:-);-).

Choć jakby ratuje sytuację, że też jest H w nazwie;-)
Bo z Suzuki czy Kawasaki wogole bez H, to już by była chyba zbytnia rewolucja;-).

Drugi Kuter się pojawił:-)

bogdi64
03-07-2022, 17:32
na wszystko przychodzi pora
https://www.youtube.com/watch?v=k-FIOw4E8YU&ab_channel=Perszio

Kojocisko
10-07-2022, 18:47
A dzisiaj szkolenie na Torze w Modlinie. Na zdjęciu akurat plan manewrowo-szkoleniowy. Na torze nie miałem czasu pstryknąć foty.
Nie powiem, zupełnie pożytecznie było, zwłaszcza, że miałem covidową przerwę torową. A GS jeździ po torze jak marzenie.

64550

64551

Kojocisko
11-07-2022, 14:28
okrążenie toru modlin (jedno z pierwszych)
https://www.dropbox.com/s/3xw1t7c3pd4hiao/tormodlinkojot072022.mp4?dl=0

bogdi64
13-07-2022, 08:17
komu w drogę, na tego czas ...

krzysztofz24
13-07-2022, 10:44
komu w drogę, na tego czas ...

A gdzież to i na czym?

bogdi64
14-07-2022, 12:35
Piwa mi się zachciało nad morzem

!AGresT
15-07-2022, 13:17
To ja w kwestii złej pogody do jazdy na moto. Jestem w Szkocji i ostatnie trzy dni postanowilimy spędzić na północy. Wiatr taki, że Dżeksona pochył można robić bez problemu, deszcz kosi poziomo, żaby latają wyżej niż jaskółki a motocyklistów jak mrówków! Inna sprawa, że na prawie 2000 przejechanych kilometrów, to może z 10% było prostych, a tak to non stop lewo/prawo, góra/dół. Niebo motocyklistów.
A my, z braku jakichkolwiekt aut do wypożyczenia, pomykaliśmy dostawczakiem :)

!AGresT
15-07-2022, 13:52
Edyta przypomina, żebym wspomniał, że 12 stopni było.

bogdi64
15-07-2022, 19:54
Edyta przypomina, żebym wspomniał, że 12 stopni było.

po co w Szkocji szukać - ja miałem 14 nad Polski morzem :( i przypuszczam, że wiatr podobny

!AGresT
15-07-2022, 23:34
przypuszczam, że wiatr podobny

Oj, zdziwił byś się. To, jak tu potrafi wiać, to nie do opisania jest. Byłem setki razy nad naszym morzem w różnych porach roku i to inna skala zupełnie jest.
Ale wycieczkę na piwo doceniam.
Najgorsze, że mnie znów do motocykla ciągnie...
Czym pojechałeś?

bogdi64
16-07-2022, 08:49
NC, na Shadow już za stary jestem

!AGresT
16-07-2022, 10:16
Hmmm, Shadow to właściwie takie moto dla staruszków jest :)