Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)
krzysztofz24
30-04-2017, 21:47
Tomek i Ty to wszystko na motocyklu. Nie stać Cię na samochód ? ;) ;) ;) ;) :) żarcik
Jadę na 1o-12 dni na południe Europy objazdówkę zrobić ze swoją panną młodą :) ale dieslem co by taniej i wygodniej było.
Jakiś Mediolan, Bergamo San Remo, może Chorwacja. Planu jeszcze dokładnego nie ma , ale to początek sierpnia.
- - - - kolejny post - - - - - -
A ja coraz bardziej cykam się jeździć zwłaszcza, że świadomy jestem swoich ograniczeń, szybkości reakcji, spostrzegawczości, refleksu. Po prostu za szybki motor mam i na grubo się zastanawiam aby zmienić zapierdalacza na motocykl do rekreacyjnej jazdy dające radość, a nie stres.
Ale ta przyslowiowa paniusia wyprzedzajac z naprzeciwka nadal moze cie tak samo nie zauwazyc. Czy jedziesz Hayabusa czy Choperem niskiej pojemnosci:-).
Wogole w pierwszej sytuacji to po czesci jestem sam sobie winny, to w drugiej mocno wnerwiaja mnie takie sytuacje, jak ktos wyprzedza zmuszajac motocykl jadacy z naprzeciwka do hamowania i zjazdu do krawedzi jezdni.
A juz szytem bylo jak kiedys to zrobil oznakowany radiowoz Policji-powaznie. Tak ich strabilem, ze chyba zajarzyli ze zrobili cos niestosownego.
Ja mam tak zasade, czy motorem czy samochdem; absolutnie nikt nie ma prawa swoja jazda zaklocac innym ich jazdy.
Co tacy kierowcy sobie mysla? Chyba ze motocykl sie wszedzie zmiesci. Ale kiedy jedziesz na trasie standardowe 100-120 jak wiekszosc uzytkownikow drogi to jak ci ktos wyjezdza z naprzeciwka wyprzedzajac, to ostre hamowanie i jazda przy krawedzi jezdni nie jest przyjemne....
Oczy naokolo glowy, zero zaufania i uciekac od zageszczenia w ruchu, trzymac odstep itp.
robin102
30-04-2017, 21:57
Prośbę mam do Was, wiadomo w rodzinie najlepiej zapytać :D obejrzyjcie ten filmik do końca cierpliwie i powiedzcie czy ten gość jest niskiego wzrostu czy mi się tak wydaje i ile on może mieć 170 cm ? Taki koleś jak ja z długimi nogami wzrostu 180 cm nadał by się na ten sprzęt ?
https://youtu.be/Cs4foRTNTFo
http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/22019-honda-shadows-vt600-kawasaki-vulcan-vn750-wadyzalety/
ten pan od 750 jest raczej skromnego wzrostu
Boryszuk
30-04-2017, 22:11
Mi się wideo nie ładuje ale jeśli chodzi o VN to znajomy 6'2" ,140kg jeździ i nie narzeka. Tylko on ma VN800, nie wiem czy to się dużo różni.
robin102
30-04-2017, 22:25
http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/22019-honda-shadows-vt600-kawasaki-vulcan-vn750-wadyzalety/
ten pan od 750 jest raczej skromnego wzrostu
Dzięki, czytałem ze 3 razy i dla mnie Vulcan ma same zalety. Główna, że to taki niby chopper z mocnym silnikiem.
Negocjuje konkretnie z tym handlarzem. Przysłał bardzo sensowne zdjęcia. Moto na nich wygląda bardzo dobrze, a i cena po negocjacji do przyjęcia.
https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki-vulcan-vn-750-ID6yAVUH.html
Nie mam się gdzie przymierzyć do niego, a dygać na drugi kraniec Polski dla przymiarki szkoda kasy i czasu. Trzeba będzie coś wymyślić.
krzysztofz24
01-05-2017, 01:10
Robin czy ty przemyslales zmiane obecnego moto na chopera?
Jeszcze niedawno chciales cos bardziej w teren;-).
Skok ze szlifiery na armaturę może być bolesny :)
robin102
01-05-2017, 09:09
Robin czy ty przemyslales zmiane obecnego moto na chopera?
Jeszcze niedawno chciales cos bardziej w teren;-).
Sprzęt lekki do lekkiego terenu to temat równoległy. Lekkie soft enduro klasy 250-450cm z silnikiem 30-45 KM to sprawa do ogarnięcia.
A Kawasaki Vulcan to żaden chopper, silnik inny, pozycja za kierownikiem też raczej nie chopperowa, i moto lekkie poręczne i ciągnie podobno jak szatan, wiec z Rafała GSm 500 bym się ścigał i był by bez szans :) ;)
sokolnik
01-05-2017, 09:10
Robin, to czym na zlot przyjedziesz? :-)
sokolnik
01-05-2017, 09:59
Ja jutro zaplanowałem taką trasę. Na fb szukam chętnych do wspólnej jazdy. Jak się nikt nie znajdzie pojadę do Malborka. Jestem elastyczny. Na początku chcę jeździć po drogach które znam a przynajmniej po których jeździłem parę dobrych razy i bez nawigacji dojadę gdzie będę chciał.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/5e38560b1645b4cfc15ebbb2f99138d9-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170501/5e38560b1645b4cfc15ebbb2f99138d9.jpg)
robin - witaj w klubie nóg do przodu ;)
sokolnik
02-05-2017, 08:39
Dziś moja pierwsza turystyczna wycieczka. Niedaleko. Krynica Morska. Na fb zgłosiło się 2och motocyklistów chętnych na małą wycieczkę. Tempo turystyczne. Także w 3 jedziemy z Gdańska. Musi być fajnie :-) piękna pogoda. Zero chmurki na niebie przynajmniej teraz.
3majcie kciuki :-)
robin102
02-05-2017, 12:41
robin - witaj w klubie nóg do przodu ;) Nie no co Ty, na tym VN 750 od Kawasaki to chyba nogami do przodu nie pojadę :)
W każdym razie obowiązkowo mus się przymierzyć. Czytam, że moto wygodny, szybki jak na soft choppera i poręczny.
sokolnik
02-05-2017, 13:53
Ja w Krynicy :-) Iwona pogoda. We 2 do Mikoszewa. Dalej sam :-) pełno motocyklistów. OK pozdrów. Lecę szukac Rybki :-)
robin102
02-05-2017, 15:32
Odważny, nad morze po rybkę :)
sokolnik
02-05-2017, 15:42
Okazało się że nie można płacić kartą heh serio to nie żart heh więc pierś z frytkami i cola heh
robin102
02-05-2017, 15:50
Taaaadamm :)
Znalazłem u siebie w okolicy. Polecę oblukać, przymierzyć się, może śmignąć :)
https://www.olx.pl/oferta/kawasaki-vulcan-750-CID5-IDkVfjy.html#53f55032b7
https://www.olx.pl/oferta/kawasaki-vulcan-750-CID5-IDkVfjy.html#53f55032b7
jedź, jedź, armatur nigdy nie za wiele ;), ot i cała odwrotność sokolnika ;)
Rafał_Sz
02-05-2017, 17:03
Co polecę, co polecę? Może byś się tak Sokoła zapytał co sądzi? ;)
sokolnik
02-05-2017, 19:15
Co polecę, co polecę? Może byś się tak Sokoła zapytał co sądzi? ;)
hmm :) co sądzę? Gdyby był pomarańczowy... to mógłbyś brać nawet się nie zastanawiać. Wiadomo, pomarańczowe najszybsze :)
CHŁOPAKI ! WRÓCIŁEM ! Pierwsza moja wycieczka po kupnie - Dziś byłem (po kolei), Mikoszewo, Sztutowo (obóz koncentracyjny), Stegna, Krynica Morska :) Droga taka sobie E7 w połowie w budowie, wąsko i ograniczenia, jak zjechałem z E7 jeszcze gorzej... :)
Ogólnie, bardzo silny wiatr, całe moto mi chodziło w lewo i prawo, lipa. A jechałeś ze średnią prędkością 70-80 a poza E7 50-60...
Pierwsze testy z kamerką na kasku zaliczone, kamerka nie odpadła, wytrzymała przejazd z Krynicy do Stegny :) od Sopotu do Mikoszewa jechałem z jakimś kolesiem na Bandicie, później zawrócił bo musiał do pracy jechać.
SUPER EXTRA ! dokładnie 201 km :)
Rafał_Sz
02-05-2017, 19:53
I tak trzymać! :D
sokolnik
02-05-2017, 21:21
zrobiłem dziś 200 km na moto, wolno, przyjemnie, z przystankami na picie i jedzenie. Przerwa na spacerek itp. A jestem zmęczony jakbym całą tą trasę przebiegł! A nie przejechał na moto :)
ręce mnie bolą, lewa od sprzęgła i w ogóle obie... U Was też te sprzęgło ciężko chodzi po iluś tam godzinach jazdy, czy sił mi zabrakło na koniec? :)
Jak ja na zlot mam jechać ponad 300km? Jak? Przyjadę o 18, spać i rano wracać - super zlot ;)
robin102
02-05-2017, 22:12
zrobiłem dziś 200 km na moto, wolno, przyjemnie, z przystankami na picie i jedzenie. Przerwa na spacerek itp. A jestem zmęczony jakbym całą tą trasę przebiegł! A nie przejechał na moto :)
;) Zuch !! pogratulować
krzysztofz24
03-05-2017, 09:18
zrobiłem dziś 200 km na moto, wolno, przyjemnie, z przystankami na picie i jedzenie.(........)
Jak ja na zlot mam jechać ponad 300km? Jak? Przyjadę o 18, spać i rano wracać - super zlot ;)
Powinienes troche podniesc srednia predkosc:-)
Nie namawiam cie bron Boze do jakichs szalenstw.
Ale pchnij do przodu srednia o te jakies 10-20km/h to wtedy szybciej dojedziesz.
sokolnik
03-05-2017, 11:15
Powinienes troche podniesc srednia predkosc:-)
Nie namawiam cie bron Boze do jakichs szalenstw.
Ale pchnij do przodu srednia o te jakies 10-20km/h to wtedy szybciej dojedziesz.
Wczoraj na E7, 2 pasy + awaryjny, standard autostrady, przez kilka sekund jechałem 120 km/h :) nikt za mną nie jechał dluuuga prosta...
Okropnie! Wiatr wczoraj był okropny. Opór powietrza na nakedzie przy 120 jest duży. Huczy gwiżdże he i Shoei nie pomógł :-) ale i tak jest ********y :) jeśli mam zwiększyć prędkość to muszę sprawdzić jak się jeździ gdy nie ma silnego wiatru... takie 90-100 byłoby spoko.
Zaleta jest taka że nie będę szybko jeździć, nie będzie pomarańcza jeździła szybko i się pociła ;)
robin102
03-05-2017, 11:46
Utrzymać motocyklem prędkość przelotową, średnią 80-90 km/h nie jest łatwo. Miej na uwadze, że jedziesz na 2 kołach które stykają się z nawierzchnią sumarycznie powierzchnią połowy pocztówki :) Wszelakie podłużne zgrzewy na asfalcie, nawet małe koleiny wzdłużne czy białe pasy malowane na jezdni grubą farbą mogą wyprowadzić maszynę z właściwego toru jazdy. Mnie osobiście wkurzają bardzo te białe pasy wystające z asfaltu ze 2-3 mm i śliskie to to jak cholera. Nie daj Boże do tego zimne opony i prawie jak jazda na lodzie przy wyprzedzaniu. Już nie wspominając o najechaniu na jakąś wyrwę czy spękanie asfaltu. Na nieznanych szosach więcej niż 100 to nie jadę. Co innego gdy znam nawierzchnię to wtedy potrafię jak małolat odkręcić :)
sokolnik
03-05-2017, 11:51
Na starej nie wyremontowanej części E7 jest stary asfalt i do tego środek wycięty aby zrównać asfalt z koleinami :D straszne to... takie rowki na asfalcie. Na szczęście tylko środek pasa... masakra. Ciągle wjazdy wyjazdy z budowy piach błoto na asfalcie, kamyczki na rondach... strach. Dziury łatane. Nowa droga to już cud miód malina :)
linki też się smaruje ;) - będzie lżej, kto powiedział, że ma być bez bólu :), jest ból jest zabawa, inaczej to tylko w aucie :), mówisz wieje - to pojeździj na chopperze :)
ps: gdy mi się spieszy wsiadam do puszki
robin102
03-05-2017, 23:12
Dokładnie, linki trzeba smarować. Dawniej robiłem to rozpuszczając naftę oświetleniową z olejem przekładniowym Hipol 1:1 i strzykaweczką igłą się wtryskiwało. Nafta jako środek penetrujący i też smarujący ładnie niosła tego Hipola. Dziś to pewnie jakieś chytre specyfiki są, ale jak rozwiązano smarowanie linek ?
ps.
kupiłem sobie fajne kalesonki termiczne w Decatlonie przecenione z 59 zł 29 zł z racji końca zimy, ale super są na moto pod dżinsy. Niby takie z przeznaczeniem do dłuższych jazd rowerowych.
sokolnik
03-05-2017, 23:16
Ja jeżdżę w takich narciarskich z Lidla :-) i też jest super :-)
To się nazywa bielizna termoaktywna... zakładam to coś termoaktywne, koszulkę zwykły t-shirt kurtkę moto i jeansy moto i jazda. Ciepło :)
robin102
04-05-2017, 17:10
Zerknąłem w notes, w sumie 4 razy w Kwietniu jeździłem :(
psia mać z tą pogodą
krzysztofz24
04-05-2017, 17:34
Ja wiecej. Ale tylko raz w skorzanej kurtce i koszulce.
A tak to gruby sweter i zimowa gorska kurtka z membrana...
Kiedy w koncu bedzie po 20 stopni?:roll:
Kolekcjoner
04-05-2017, 18:16
U mnie w sumie też cudów nie ma (jakieś 3500 w tym roku), jeżdżę mniej niżbym chciał :(.
sokolnik
04-05-2017, 18:40
a ja planuję jeździć w sobotę, podobno ma być super pogoda :)
krzysztofz24
04-05-2017, 19:32
No ma byc cieplej....tylko z burzami:-)
To się nazywa bielizna termoaktywna... zakładam to coś termoaktywne, koszulkę zwykły t-shirt kurtkę moto i jeansy moto i jazda. Ciepło na termoaktywne nie zakłada się bawełny !!!
sokolnik
04-05-2017, 20:08
To się nazywa bielizna termoaktywna... zakładam to coś termoaktywne, koszulkę zwykły t-shirt kurtkę moto i jeansy moto i jazda. Ciepło na termoaktywne nie zakłada się bawełny !!!
a ja zakładam i żyję :) zresztą nie dam sobie ręki obciąć czy mój stary t-shirt na moto jest z bawełny :)
sokolnik
05-05-2017, 15:33
Właśnie od kuriera dostałem kłódkę z alarmem oraz gniazdo zapalniczki 2w1 :)
Testy w weekend :-) montaż też jak sie uda :-)
Dziś jeszcze będę walczyć z mikrofonem do mojej kamerki na kasku i wtedy ruszam z moim motoVlogiem na YT :-) nawet logo mam :)
Boryszuk
05-05-2017, 16:48
I o czym Ty tam będziesz ględził? Skup się lepiej na jeżdżeniu, na drodze jest wystarczająco zagrożeń żeby jeszcze sobie samemu dokładać.
sokolnik
05-05-2017, 16:55
Będę gadać o mojej pomaranczy. Zresztą zapraszam do oglądania obejrzysz przekonasz się :)
Boryszuk
05-05-2017, 17:07
Czemu Ty mnie nienawidzisz?
sokolnik
05-05-2017, 17:32
Bo zawsze pytaniami atakujesz. Będę robił co mi się podoba. Najwyżej nie będziesz oglądać :)
robin102
05-05-2017, 18:25
Sokole, ale mimo ze jezdzi po durnej stronie ulicy to ma racje. Pierwszy sezon to wylacznie na bezpiecznej jezdzie trzeba sie skupic a nie na duperelach. Jazda motocyklem to zupelnie inny swiat sytuacji drogowych niz z auta, sytuacji w ktorych jeszcze nie byles.
Kojocisko
05-05-2017, 18:43
Robin mądrze napisał. Pierwsze 10kkm. O ile pamiętam krzywą częstości wypadków dla motocyklistów trzeba przeżyć trudny okres po kilku kkm, kiedy człowiekowi się wydaje, że już ogrania motocykl i ruch uliczny na motocyklu. Niestety ciągle się tylko wydaje. To napisałem ja - kojot ponad 100kkm na motocyklach.
Boryszuk
05-05-2017, 19:01
Sokole, ale mimo ze jezdzi po durnej stronie ulicy to ma racje. Pierwszy sezon to wylacznie na bezpiecznej jezdzie trzeba sie skupic a nie na duperelach. Jazda motocyklem to zupelnie inny swiat sytuacji drogowych niz z auta, sytuacji w ktorych jeszcze nie byles.
Ta dzisiejsza młodzież.... ;-)
A kto ogląda te motoblogi? kanapowi jeźdźcy chyba tylko :D
Jakiś interkom jest ewentualnie pomocny do nawigacji, no w ostateczności do kontaktu z plecakiem. Lepiej podziwiać sobie trasę i widoki, przyjemniej, bezpieczniej.
Jazda z kamerką gdzieś tam po bezdrożach, no to rozumiem jeszcze, jakieś gleby, górki pagórki, błoto po pahi, ale szlifowanie ulic nudne jest. Czym tu jeszcze ludzi zadziwić? spektakularnym szlifem zakończonym rozwałką na barierach, albo przebicie się przez panele akustyczne, o to byłoby coś :D
sokolnik
05-05-2017, 20:32
A kto ogląda te motoblogi? kanapowi jeźdźcy chyba tylko :D
ja tak oglądałem zimą jak nie miałem moto :)
Boryszuk
05-05-2017, 20:46
I teraz kolejny "świeżak" obejrzy Twoje video i, nie daj buk, jeszcze Ci uwierzy. Ale spoko, ja przecież atakuję pytaniami.
sokolnik
05-05-2017, 21:49
I teraz kolejny "świeżak" obejrzy Twoje video i, nie daj buk, jeszcze Ci uwierzy. Ale spoko, ja przecież atakuję pytaniami.
w co uwierzy?
robin102
05-05-2017, 22:10
Na serio odpuść sobie w tym sezonie te gadżetowe zabawki. Schowaj do szuflady. Za rok też będą działać. Przejedź w sezonie z 5 tys km bez zajmowania się innymi bzdetami, bo zabraknąć może 0,3 sekundy i będziemy oglądać rękę na temblaku, zdartą duu..pe, albo porysowane moto. Nikt tego nie chce zwłaszcza, że my tu razem uczestniczyliśmy w tych zakupach i poradach.
sokolnik
05-05-2017, 22:16
Na serio odpuść sobie w tym sezonie te gadżetowe zabawki. Schowaj do szuflady. Za rok też będą działać. Przejedź w sezonie z 5 tys km bez zajmowania się innymi bzdetami, bo zabraknąć może 0,3 sekundy i będziemy oglądać rękę na temblaku, zdartą duu..pe, albo porysowane moto. Nikt tego nie chce zwłaszcza, że my tu razem uczestniczyliśmy w tych zakupach i poradach.
Robin, wiesz, że ja rozważny chłopak jestem :)
robin102
05-05-2017, 22:31
Wiem i dlatego nas posłuchasz, starych cezeciarzy, mzeciarzy i współczesnych ujeżdżaczy japońskich potworów.
Rafał_Sz
06-05-2017, 08:16
Sokolnik, koledzy mają 100% racji. Bóg wybacza, motocykl nie. Skup się tylko na jeździe i tym co się dzieje wokół. Ja nawet z GPS zrezygnowałem bo to też odwraca uwagę. Jestem wkur****, niewyspany, mocno zmęczony - na motocykl nie wsiadam. Naprawdę są ciekawsze sposoby zatrzymania funkcji życiowych niż zniszczenie komuś chłodnicy w tirze za pomocą połowy klamotów z Aliexpress i własnych wnętrzności. ;)
Albo wolno jeździ. Nie przekraczaj 120 km/h, czy ile tam jest dla was wolno ;)
Boryszuk
06-05-2017, 08:59
Chyba wszyscy trochę jednak przesadzamy. W garażu czy na parkingu pod Castoramą przecież nic mu się nie stanie ;-)
Rafał_Sz
06-05-2017, 09:07
Pod Castoramą jest najbezpieczniej. W razie czego poskłada się Sokolnika i moto z materiałow dostępnych na miejscu. ;)
sokolnik
06-05-2017, 09:40
Dziękuję wszystkich za rady :) te poważne i te żartobliwe ;)
jeżdżę wolno, nigdzie nie spieszę jak Robin ;) nie chce kupić 1000cm bo 600 okazało się za mało ;)
Dziś jadę do Lęborka o 12 na MotoSerce, razem jedziemy w kilka motocykli, spisaliśmy się na grupie moto na FB :) Kamerkę podłącze tam w Lęborku :) Później powrót, po Trójmieście się pokręcę.
Chyba że mikrofon uda mi się przerobić, to będzie komentarz podczas jazdy (na razie robie testy). Dużo motovlogów robione są w trasach... a nie w gęstym ruchu miejskim...
Będę się odzywać, dawać znać czy żyję :) dziś piękna pogoda się zapowiada, podobno dopiero po południu/pod wieczór ma padać... Jutro niby gorsza pogoda.
Jeżdżę wolno na ekspresowkach 60-70km/h im szybciej to mi bardzo wieje wiatr... do tego wiatry na Pomorzu masakra... Im szybciej tym mniej przyjemnie. Jakoś nie ciągnie mnie do zapie##alania...
Boryszuk
06-05-2017, 10:39
Na Goldwingu Ci nie będzie wiało
Oświadczam (czując się odpowiedzialny, za to, że kupiłeś 2oo :P ) że nie będę oglądał żadnych Twoich filmików do czasu, aż qforum nie uzna iż godzien jesteś zamontować sobie kamerkę :D
ZAWALIDROGA-20km/h poniżej przeciętnej? zostaniesz wciągnięty pod koła tira ;) To przynajmniej środkiem wal.
Jak za mocno ci wieje, toś zły motocykl kupił :D
Oświadczam (czując się odpowiedzialny, za to, że kupiłeś 2oo :P ) że nie będę oglądał żadnych Twoich filmików do czasu, aż qforum nie uzna iż godzien jesteś zamontować sobie kamerkę :D
ZAWALIDROGA-20km/h poniżej przeciętnej? zostaniesz wciągnięty pod koła tira ;) To przynajmniej środkiem wal.
Jak za mocno ci wieje, toś zły motocykl kupił :D
podpisuję się ...
sokolnik
06-05-2017, 18:54
testy kamerki i mikrofonu porobione ale przy wolnej prędkości, głównie centrum miasta, parkingi itp... 2 lub max 3 bieg a ja szybko biegi zmieniam, bo mi za głośno :) 4 tyś obrotów i zmieniam, czysto, cichutko :) a skala ma 15tys heheeheh
robin102
06-05-2017, 21:00
U mnie dziś piękna pogoda, polatane ponad 60 km. Trochę sam, trochę z młodzieżą zamykając peleton :)
Motocykli wydaje się, że jakby dwa razy tyle co w tamtym sezonie :)
:) 4 tyś obrotów i zmieniam, czysto, cichutko :) a skala ma 15tys heheeheh Za bardzo nie zamulaj, lepiej niższy biegu i niech się kręci na 5-6 tys, bo te silniki lubią wysokie obroty. To tzw "kwadratowe silniki" tzn. z małym skokiem tłoka i niszczą się trochę jak są przeciążane. Mniej im szkodzi wkręcanie pod czerwone pole na dobrym oleju niż 3 tys obrotów na wysokim biegu.
Niestety jestem zimny drań i też się podpisuje pod tym co Tomek napisał :)
sokolnik
06-05-2017, 21:46
zaraz wrzucę linka do filmiku 3,5 min (230 mb) z mojego dzisiejszego testowania audio/video sprzętu :) różne sceny, z mikrofonem, bez, z szybką i bez szybki :) jest jedna przygazówka silnika przy kościele, ślub mieli ludzie :)
nie będę wrzucał na swój kanał na YT... wrzucam dla kolegi jednego na DropBoxa i Wam przy okazji pokażę :) Bo wiem, że ciekawi jesteście :) za jakieś 30 min może więcej dodam...
na DropBoxie skończyło mi się miejsce, wymuszają zmianę taryfy na płątną... pozostaje wrzycić na swój serwer :)
sokolnik
06-05-2017, 22:24
test sprzętu audio/video :)
230 mb (https://www.dropbox.com/s/wphwg0pcceyzg5f/GOPR0209.mp4?dl=0)
Boryszuk
06-05-2017, 22:53
Błogosławieni ci, którzy nie mają nic do powiedzenia a mimo to milczą.
sokolnik
06-05-2017, 23:00
Błogosławieni ci, którzy nie mają nic do powiedzenia a mimo to milczą.
szanuję :)
cytuję kolegę, który obejrzał ten filmik:
ooo panie �� bardzo fajnie zmontowane, swietnie slychac, masz dobra gadke i generalnie gadne, zaje%^&cie wyszlo - smialo to wrzucaj na YT, tylko cos dodac, bo urwane w trakcie watku. a w tym pierwszym ujeciu to co bylo nie tak?
ledwo bylo Ciebie slychac a bardzo halas uliczny, od drugiego ujecia do konca zarowno z wizjerem otwartym jak i zamknietym wszystko super, a dzwiek wydechu ladnie sluchac i nie zaglusza glosu. i widze przewage tej gopro - szerszy kat widzenia niz w mojej SJ4000
:)
krzysztofz24
06-05-2017, 23:51
:-)
"......i piekne zielone-jedziemy"
" wszystko co pomaranczowe jest najszybsze....."
Nawet mnie ten film rozweselil:-)
Ale to dlatego,ze niejako cie znam z forum, cala ta dluuuga historie zakupu.
Jakbym zobaczyl taki filmik statystycznego nieznajomego Kowalskiego na moto, to moze bym 15 sek obejrzal...
Dawaj cos z trasy, jakies zakrety a nie krecenie sie po miescie.
A najlepiej z trasy tak zeby bylo widac morze
sokolnik
06-05-2017, 23:54
:-)
"......i piekne zielone-jedziemy"
" wszystko co pomaranczowe jest najszybsze....."
Nawet mnie ten film rozweselil:-)
Ale to dlatego,ze niejako cie znam z forum, cala ta dluuuga historie zakupu.
Jakbym zobaczyl taki filmik statystycznego nieznajomego Kowalskiego na moto, to moze bym 15 sek obejrzal...
Dawaj cos z trasy, jakies zakrety a nie krecenie sie po miescie.
A najlepiej z trasy tak zeby bylo widac morze
cieszę się, że rozweselił :) a długa historia zakupu zakończyła się happy endem :)
pisałem że to testy mikrofonu bardziej :) podpiąłem mikrofon/kamerkę i testy po centrum, małą prędkość dlatego mogłem coś pobełkotać :)
nieznajomy Kowalski tego filmiku nie zobaczy :)
Nie wyrażam zgody na rozpowszechnianie bez mojej zgody tego materiału :P
krzysztofz24
07-05-2017, 00:16
Ucz sie gadki od "komentatorow zycia":-D
https://youtu.be/qDi0ESsjiNo?t=190
Polecam pare filmikow z tej serii obejrzec.
Boryszuk
07-05-2017, 06:50
Między 'dobrą gadką' a mówieniem ciekawie i z sensem jest spora różnica. Mam uczulenie na taką sraczkę językową i mówienie co ślina na język przyniesie byleby tylko mówić. A jeśli do tego ktoś wideo, nawet testowe, zaczyna od 'elo ziomki' to przechodzą mnie ciarki. Uważaj tylko żebyś przez kręcenie i publikowanie swoich vlogów nie uwierzył, że jesteś już motocyklistą. Albo ktoś inny żeby nie uwierzył bo to się źle skończy. Na myśl przychodzi mi filmik, w którym mechanik-amator pokazywał jak szlifować tarcze hamulcowe gumówką żeby pozbyć się piszczenia.
Rafał_Sz
07-05-2017, 08:12
Sokół, ja Ci mówię, ogladalnośc to to bedzie miało. I sporo udostępnień na różnych takich tam stronach. :)
sokolnik
07-05-2017, 10:15
Sokół, ja Ci mówię, ogladalnośc to to bedzie miało. I sporo udostępnień na różnych takich tam stronach. :)
Serio piszesz czy żartujesz sobie?
Na jakich różnych takich tam stronach...?
Myślę że początkujący motocyklista opowiadajacy swoją historię kupna itp. Jak zaczyna swoją przygodę z moto. Do tego jezdzacego po Trójmieście, nad morzem... może być oglądalność :)
Jak uważacie? Wiem że dobrze i wyraźnie słychać moją mowę a jak w tym filmiku słychać moje moto? Dźwięk silnika, wydechu powinien być glosniejszy w filmiku czy jest ok? Mam fajny głośny wydech od standardu, chłopaki wczoraj pytali o ten wydech, odrazu zwrócili uwagę :) dobrze by było słuchać moto :)
Bolą mnie kostki palców u rąk... czy to może być od wiatru i jazdy na moto? Nie ściskam mocno kierownicy na to zwracam uwagę :)
Rafał_Sz
07-05-2017, 11:33
Dla mnie oglądac filmiki z jazdy motocyklem to jak oglądać pornole. Czasami można na coś tam rzucić okiem, ale, że tak to ujmę, własnych doznań nic nie zastąpi. ;) No chyba, że chcesz przebić na YT Ghost Ridera, to co innego. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=FivWYGOPxFQ
robin102
07-05-2017, 12:30
Bolą mnie kostki palców u rąk... czy to może być od wiatru i jazdy na moto? Nie ściskam mocno kierownicy na to zwracam uwagę :)
No ja chyba też mam rękawiczkowy problem. Kupiłem sobie na nowy sezon fajne niby rękawice SHIMA i wcale nie tanie, skórzane jakby do turystyki, a jakoś nie czuję w nich rolgazu, ani klamki sprzęgła. Wczoraj już myślałem, że zapomniałem przez zimę jak się operuje sprzęgłem i gazem, a to jednak rękawice winne. Niby nie za duże, niby nie za małe, ale coś tak ściągają dłoń, nie dają czucia precyzyjnego.
Musze coś znacznie cieńszego delikatniejszego do miasta kupić. Coś polecicie ?
Dla mnie oglądac filmiki z jazdy motocyklem to jak oglądać pornole
Ja nie oglądam filmików z szalonych zjazd, bo mi się od razu nogi pocą :D a po tych z wypadków odechciewa się jazdy.
krzysztofz24
07-05-2017, 12:40
Dla mnie oglądac filmiki z jazdy motocyklem to jak oglądać pornole. Czasami można na coś tam rzucić okiem, ale, że tak to ujmę, własnych doznań nic nie zastąpi. ;)(...........)
Co do drugiej czesci zdania to ofc pelna zgoda:-).
Ale w pierwszej chyba sie mylisz;-) bo branza i strony z filmikami XXX prosperuja swietnie.
W zasadzie na dwoch rzeczach mozna byc pewnym zarobku; na ziemniakach i na porno:-). Bo na te rzeczy zawsze bedzie popyt.
sokolnik
07-05-2017, 13:01
Sugerujecie mi kręcić pornole? :) ale jak?! Na motocyklach? :)
krzysztofz24
07-05-2017, 13:17
Sugerujecie mi kręcić pornole? :) ale jak?! Na motocyklach? :)
Kazdy twoj filmik zaczyna sie od laski eksponujacej swoje wdzieki w skapym bikini podczas wyginania sie na twoim moto.
Skok ogladalnosci minimum 15-20%;-).
Nie dziekuj:-)
sokolnik
07-05-2017, 13:40
Kazdy twoj filmik zaczyna sie od laski eksponujacej swoje wdzieki w skapym bikini podczas wyginania sie na twoim moto.
Skok ogladalnosci minimum 15-20%;-).
Nie dziekuj:-)
A że na moje moto każda poleci, to akurat znaleźć "aktorkę" nie będzie trudnym zadaniem :)
Boryszuk
07-05-2017, 20:10
U nas dziś pochmurno i chłodniej niż zapowiadali. Ale plan trzeba było wykonać.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/35mk1z8-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/35mk1z8.jpg)
sokolnik
08-05-2017, 18:09
Mikrofony odebrane, to będzie najlepszy motoVlog ever :)
sokolnik
09-05-2017, 15:52
Słuchajcie. Kupiłem gniazdo zapalniczki razem z jednym portem USB. Cie to zamontować oczywiście.
I wiecie co? Czytam na internecie że z tym podlaczaniem takiego wynalazku mogą być nieźle jaja np. Rozladowujacy się akumulator co spowoduje wyłączenie alarmu. I wiadomo, moto nie odpali.
Jak podłączyć taki zestaw by było dobrze? Jest pomysł by podpiąć się pod stacyjke i dać tam bezpiecznik.
Co będę tam ładować. Telefon. Być może GoPro bo szybko się rozładowuje ale niekoniecznie. Najważniejszy telefon.
Sam wiem że coś zepsuje bo nie znam się na elektronice i chce to komuś zlecić.
Dzwoniłem do serwisu koszt usługi min. 240 zł netto :D
Robić samemu? Robić w serwisie? Szukać innego mechanika?
Wolałbym szukać innego mechanika. Jeden gość z Gdańska chce mi to zrobić za 20 zł i piwko. Motocyklista. Trochę się boję, nie znam gościa. Niby robił u siebie sam ale ma inne moto jakieś.
zapalniczkę podłącza się bezpośrednio pod aku przez bezpiecznik, w innym przypadku trzeba stosować przekaźnik, po za tym w ten sposób można ładować później aku bez rozkładania moto i naładować tel na polu namiotowym ;), ale to już wyższa szkoła turystyki motocyklowej ;)
sokolnik
09-05-2017, 16:22
I wystarczy wyciągnąć cały prąd i alarm nie działa i moto gotowe do cichej kradzieży . Czytałem o takich akcjach w internecie.
Boryszuk
09-05-2017, 16:52
Podepnij pod coś co dostaje plusa po przekręceniu stacyjki lub odpaleniu silnika. W Kawasaki miałem podpięte pod klakson, w Hondzie mi to nie wyszło. Pewnie podepnę pod światło pozycyjne.
sokolnik
09-05-2017, 17:03
Był taki pomysł pod stacyjke lub światło.
Pytanie czy tak się da w mojej pomarańczy...
Rafał_Sz
09-05-2017, 18:01
I wystarczy wyciągnąć cały prąd i alarm nie działa i moto gotowe do cichej kradzieży . Czytałem o takich akcjach w internecie.
Alarm motocyklowy bez własnego zasilania to g. nie alarm. Jak każdy alarm bez własnego aku. Odciąć prąd w moto to góra 3 sekundy.
sokolnik
09-05-2017, 18:54
Alarm motocyklowy bez własnego zasilania to g. nie alarm. Jak każdy alarm bez własnego aku. Odciąć prąd w moto to góra 3 sekundy.
No tak. Nożyce. Kabel ciach i koniec. Moto to nie czołg :)
krzysztofz24
09-05-2017, 19:33
Ppdepnij np pod swiatla. Moto jezdzi zawsze na swiatlach, masz prad do gniazda jednoczesnie.
Konczysz jazde, wylaczasz swiatla i pradu do gniazda niet;-).
Prosciej sie nie da.
w Hondzie mi to nie wyszło.
Trąbi jak ładujesz?
sokolnik
09-05-2017, 20:03
Ppdepnij np pod swiatla. Moto jezdzi zawsze na swiatlach, masz prad do gniazda jednoczesnie.
Konczysz jazde, wylaczasz swiatla i pradu do gniazda niet;-).
Prosciej sie nie da.
tak, to też jest opcja. Tylko jak to technicznie zrobić? :)
krzysztofz24
09-05-2017, 21:28
Wersja tzw "druciarska";-)
Znajdujesz kabel plusowy od pozycyjnych gdzies w okolicach przedniej lampy, zdzierasz kawalek izolacji i zaplatasz plus od twojego "urzadzenia" i analogicznie z minusem czyli przewodem masowym. Izolujesz tasma lub koszulka termokurczliwa
Mozna tez ciut bardziej "profi" czyli jakies styki/zlaczki dorobici zaizolowac.
Ogolnie chodzi po prostu o to zeby jakos polaczyc plus z plusem i minus z minusem dwoch urzadzen; twojego gniazdka i swiatel pozycyjnych.
Moze da rade jakos kabelki od "gniazdka" wpuscic w srodek lampy i podlaczyc plus do plusa zarowki pozycyjnych a minus do minusa, trzeba rozkminic na konkretnym modelu jak to wydlubac;-)
Np na kablach twojego urzadzenia mozesz zalozyc takie cienkie styki, rozgiac je troche zebys mial taka blaszke i te blaszki pozaciskac przy zarowce swiatel pozycjnych.....no jakos ta polaczyc jak tam chcesz.
albo druciarsko zaplesc kable albo ciut bardziej kulturalnie technicznie jakies styki dorobic/dopasowac.
robin102
09-05-2017, 21:29
BMW F800GS rok 2010 przebieg prawdziwy 20.890 km moto z polskiego salonu w kolorze pomarańczowym :D co myślicie tzn nie o kolorze :) ?
Kręcić nie trzeba by było na obroty, a już by jechał/ Pozycja wyprostowana, ciężki kilogramowo nie jest. W lekkim terenie chyba też pojedzie. Cholera tylko kasa ciężka za niego.
sokolnik
09-05-2017, 21:34
BMW F800GS rok 2010 przebieg prawdziwy 20.890 km moto z polskiego salonu w kolorze pomarańczowym :D co myślicie
Ja WIEM, że pomarańczowe są najszybsze i dlatego, że jest pomarańczowy i najszybszy jednocześnie musisz go mieć! ;)
krzysztofz24
09-05-2017, 21:40
BMW F800GS rok 2010 przebieg prawdziwy 20.890 km moto z polskiego salonu w kolorze pomarańczowym :D co myślicie tzn nie o kolorze :) ?
Kręcić nie trzeba by było na obroty, a już by jechał/ Pozycja wyprostowana, ciężki kilogramowo nie jest. W lekkim terenie chyba też pojedzie. Cholera tylko kasa ciężka za niego.
Problemem Robin jest to, ze w sumie chyba nie wiesz czego chcesz;-).
Przynajmniej nie precyzowales swoich oczekiwan tutaj w watku. Raz chcesz cos w teren, raz piszesz o choperze Kawasaki, cos tam wspominasz ze chcesz sprzet lagodniejszy i fajnie jakby mial moment obrotowy i nie trzeba by bylo krecic.....
Ja mam dla Ciebie bardzo fajna propozycje. Mi ten motocykl chodzi po glowie od jakiegos czasu(choc raczej jako drugi sprzet-ale oczywiscie jestem na takie cos za biedny:-) )
Stara szkola motocyklizmu, oryginalny, wyjatkowy, ciagnie od samego dolu, ma dusze, bardzo rzadki na polskim rynku, ciezko znalezc uzywke. Ale to taki prawdziwy motocykl z dusza, ktorym mozna jechac wiejsak droga w otwartym kasku z bananem na twarzy 80-100km/h, mozna tez w lekki teren sie zapuscic-raczej szutrowa czy lesna droga a nie bezdrozami, na trasie szybkiego ruchu tez sobie poradzi.
Klasyka motocykla pelna geba.
Dla mnie ten motocykl ma to rzadkie cos....
Zainteresowany?:-)
Boryszuk
09-05-2017, 21:47
Ja WIEM, że pomarańczowe są najszybsze i dlatego, że jest pomarańczowy i najszybszy jednocześnie musisz go mieć! ;)
Po co Ci taki szybki motocykl jak sześćdziesiątki nie przekraczasz? ;-)
sokolnik
09-05-2017, 21:49
Jak nie przekraczam, w sb do Lęborka w 5ciu lecieliśmy, ja na czele prowadziłem 70-90km/h nawet z górki było :) :) dobra droga, szeroko, równy asfalt, ruch mały... można sobie pozwolić :)
robin102
09-05-2017, 22:14
Teren, moto w teren to temat oddzielny i równoległy jakby. Szukam rozglądam się i nie zastąpi szosowego. Dokładnie wiem czego mi trzeba. Suzi swoją lubię, ale ona mnie mniej. Cholera wymagają jest, Suzi lubi zapier.., trzeba nią kręcić, bo jej silnik z pazurem to lubi, jest szybka jak cholera i to nie tylko o prędkości osiągane chodzi. Ja już trochę za dorosły jestem na takie moto. Nie ten refleks, nie te możliwości manualne, nie ten temperament. Suzi pięknie lata, ale trzeba ją kręcić i jak kiedyś pisałem nie ważne czy jadę 60-80 miejskim rytmem czy 120-150 to cały czas noga lewa pracuje i lewa klamka non stop i to musi pięknie w rytm pracować, bo taki moto nie wybacza flegmy starszego pana :).
Zapierd...ć na niej można , że hej, ale ja przy tym nie odpoczywam, nie relaksuje mnie to tak jak bym chciał. Mało tego chyba męczy mnie te ciągłe mielenie biegami z wielką precyzją.
Pojechałem oblukałem Kawasaki Vulkana 750. Niestety pozycja za niska dla mnie, nie jeździłem tylko siedziałem, może szło by przywyknąć :)
Generalnie potrzebuje mocne moto z silnikiem którego nie trzeba tak kręcić.
W rozważaniach tak podszedł ten BMW bo z pewnych rąk, ale raczej bliżej mi do Yamahy TDM 900 tą znam, kiedyś się przejechałem, ale gdzie kupić ładną nie oszukaną. Motor leki relatywnie i z silnikiem jadącym obrotami z piwnicy :)
Ja mam dla Ciebie bardzo fajna propozycje. Mi ten motocykl chodzi po glowie od jakiegos czasu(choc raczej jako drugi sprzet-ale oczywiscie jestem na takie cos za biedny:-) )
Stara szkola motocyklizmu, oryginalny, wyjatkowy, ciagnie od samego dolu, ma dusze, bardzo rzadki na polskim rynku, ciezko znalezc uzywke.:-)
Zainteresowany, ale o czym mówisz ?
Przekręcam, przekręcam tylko po co jak można by nie przekręcać. U mnie 8-9-10 tys obrotów często gości. Fakt , że nie wkręcam na 14.500 obr/min do odcinki, bo nie trzeba :) Poprzedni właściciel też nie wkręcał . Też mocno dorosły pan był który przesiadł się na HD .
krzysztofz24
09-05-2017, 23:14
Robin juz nie bede cytowal-zauwazysz;-)
Mowie o Kawasaki W800. klasyk ktorego jedynym obecnie produkowanym konkurentem moze byc tylko Triumph
Wzorowany na angielskich twinach z lat 60 i 70 tych.
Tluste 50KM ciagnace od samego dolu, jak trzeba to zamknie szafe (180km/h)...no ale ten motocykl nie jest do tego, ma niezaprzeczalny styl i siega do esencji motocyklizmu.
Sprobuj sie przekonac do klasyki:-)
https://www.google.pl/search?q=kawasaki+w800+zdjecia&tbm=isch&imgil=gEPaZgNQNwBvdM%253A%253BxscxcXCzSSzPKM%253Bh ttps%25253A%25252F%25252Fwww.otomoto.pl%25252Fofer ta%25252Fkawasaki-kawasaki-w800-2015-rok-perfekcyjny-stan-ID6yR25B.html
I oficjalny filmik
https://youtu.be/nCBcfIoDBsY
Jakas tam pogadanka po Polsku
https://youtu.be/3o38Q0bR1qc
Ciekaw jestem jak sie na to zapatrujesz....
Ja bym chcila takim klasycznym, prawdziwym motocyklem posmigac:-)
sokolnik
09-05-2017, 23:36
https://www.youtube.com/watch?v=FsLO05UZyi8
:)
robin102
09-05-2017, 23:44
....Ciekaw jestem jak sie na to zapatrujesz....
Ja bym chcila takim klasycznym, prawdziwym motocyklem posmigac:-)
Uuuu Pane uderzyłęś mnie w czuły punkt. Jeźdizł bym od rana do wieczora, a w nocy polerował. Kasa jednak poza zasięgiem raczej.
Zadowolił bym się nawet Hondą Seven Fifty 750 w perfekto stanie, co to takie Sokół nie kupił, bo za młody do niej ;)
krzysztofz24
10-05-2017, 06:24
No wiem ze z uzywkami kiepsko, bo to sprzet z tych mniej popularnych.
Ale jak sie trafi to raczej mamy pewnosc ze niezajezdzony, bo takich motocykli sie nie katuje.
A jakbys sprzedal twoj i chciales drugi w teren....to kase przeznaczona na moto w teren dorzucil na zakup Kawasaki W800:-). On w teren troche moze.
Robin kup takie Kawasaki i przyjedz nim na zlot:-)
Boryszuk
10-05-2017, 07:14
Tego (http://www.ebay.co.uk/itm/252773837967) mogę Wam obejrzeć bo niedaleko mnie ;-)
robin102
10-05-2017, 08:24
He he te Kawy W800 jak czytam to mają 60NM momentu od 2750 obr czyli niżej niż w niejednym samochodzie :) To dopiero musi być ciekawa jazda z tak elastycznym silnikiem. Cholercia tylko ona strasznie drogie. nawet za 20 tys zł się nie da kupić. Jest jeszcze fajny Triumph Scrambler 900, czy jakoś tak, ale ten pewnie jeszcze droższy.
he he
https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki-kawasaki-w800-w-800-salon-pl-3686km-1-wlasciciel-2015-gwar-do-2018-ID6ySw7D.html
chociaż ten tanszy ;)
https://www.otomoto.pl/oferta/triumph-scrambler-900-rok-2015-nie-bonneville-ID6yI19r.html#19ca7bc4fa (https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki-kawasaki-w800-w-800-salon-pl-3686km-1-wlasciciel-2015-gwar-do-2018-ID6ySw7D.html)
zvierzak
10-05-2017, 08:54
Słuchajcie. Kupiłem gniazdo zapalniczki razem z jednym portem USB. Cie to zamontować oczywiście.
sokolnik broń boże nie rób druciarstwa i nie podłączaj się pod światła!
1. Zastanów się co z elektrycznych rzeczy chcesz podłączyć pod moto
2. Zakup kilka metrów kabla w różnych kolorach
3. Zakup końcówki do podłaczenia pod akumulator
4. Zakup przekaźnik na 12V (w zależności ile chcesz urządzeń podpiąć tyle wyjść, im więcej urządzeń tym grubsze kable)
np taki
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/przekaznik2p8a12vacdcbistabilnyszczelnyr-1.jpg
źródło (http://przekazniki24.pl/742-large_default/przekaznik-2p-8a-12v-acdc-bistabilny-szczelny-rtiii-405260120001.jpg)
albo zwykły samochodowy
sygnał do przekaźnika, że ma otworzyc prąd najlepies ze skrzyneczki z bezpiecznikami zlokalizować dzie się pojawia prąd po przekręceniu kluczyka
5. Zakup sobie osłone kabli np taką
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/0b5552044069b26adbca858c7d02-1.jpg
źródło (https://2.allegroimg.com/s400/016bf8/0b5552044069b26adbca858c7d02)
6. Zakup wtyczki szczelne do łaczenia kabli (może się przydać jak kiedyś trzeba będzie coś zdemontować
7. Połączenia kabli lutuj
8. Mozna podłączyć wiele rzeczy (manetki, ładowarki telefonów, gps, i co dusza zapragnie)
Zrobisz druciarstwo bedzie sz później przerabiał i klął
Rafał_Sz
10-05-2017, 10:53
tak, to też jest opcja. Tylko jak to technicznie zrobić? :)
Jedź do elektryka samochodowego, 10 minut roboty. Przy okazji poproś o magiczny wyłącznik zapłonu. Taki mały pstryczek o którym wiesz tylko Ty. Łatwo go wpiąć, a to jest jeden z najbardziej upierdliwych patentów dla złodzieja. Mogą podmienić IMO, ECU a i tak nie odpalą dopóki nie znajdą tego ku****go włącznika. ;) Tylko jak to zrobisz, to się nikomu nie chwal, że jest i gdzie jest. ;)
krzysztofz24
10-05-2017, 17:41
He he te Kawy W800 jak czytam to mają 60NM momentu od 2750 obr czyli niżej niż w niejednym samochodzie :) To dopiero musi być ciekawa jazda z tak elastycznym silnikiem. Cholercia tylko ona strasznie drogie. nawet za 20 tys zł się nie da kupić. Jest jeszcze fajny Triumph Scrambler 900, czy jakoś tak, ale ten pewnie jeszcze droższy.
he he
https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki-kawasaki-w800-w-800-salon-pl-3686km-1-wlasciciel-2015-gwar-do-2018-ID6ySw7D.html
chociaż ten tanszy ;)
https://www.otomoto.pl/oferta/triumph-scrambler-900-rok-2015-nie-bonneville-ID6yI19r.html#19ca7bc4fa (https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki-kawasaki-w800-w-800-salon-pl-3686km-1-wlasciciel-2015-gwar-do-2018-ID6ySw7D.html)
To zobacz jeszcze Triumph Boneville
Scrambler to taka wariacja na temat wlasnie z Boneville, a jako ze fabryczny tuning;-) to i drozej.
Triumph o dziwo jakby taniej dostepny niz Kawasaki W800. I o wiele wiecej ofert.
Jest kilka wersji/wariacji na temat ze tak powiem.
Pomin wersje America w ogladaniu bo to bylo na rynek amerykanski z przerobionym silnikiem zeby udawal V2 i calkowicie inna pozycja za kierownica, bardziej choperowa.
robin102
10-05-2017, 18:17
Normalnie jak Kawasaki :)
https://www.otomoto.pl/oferta/triumph-bonneville-bonneville-800-klasyk-pelna-f-ra-vat-23-ID6yRMQ7.html#ab8ee88cc3
zakochać się można i cena nie kosmos całkiem, choć rocznik mocno winny już :)
68 KM 65 Nm przy dość niskich obrotach przynajmniej w stosunku do GSRa, pięknie by się tym jeździło.
Wyglądądał bym na nim jak dziadek wycięty z elementarza z ubiegłego wieku . Wszystkie 60 letnie laski by się za mną oglądały :D
krzysztofz24
10-05-2017, 18:41
Tylko kolejnosc odwrotna:-). To Kawasaki wzorowalo sie na Triumphie.
Co do ceny to niestety tak jak przy Harleyu, przy zakupie Triumpha trzeba doplacic za legende;-).
Nowy Bonnie to duchowy nastepca swojego protoplasty co bil rekordy predkosci na soli w Boneville.
I oczywiscie pelnoprawny motocykl z krwi i kosci ze tak napisze.
Boneville to chyba najbardziej znany model Triumpha.
Tym motocyklem jezdza gwiazdy filmowe hollywood....i na pewno nie wyrywaja 60 letnich lasek, tylko ciut mlodszy towar;-).
I
No dobra Panowie motocykliści, przewinął się przez moment temat kamerek, no i mam pytanko.
Która z kamer będzie się najbardziej nadawać jako motocyklowy wideorejestrator?
Boryszuk
10-05-2017, 20:59
Coś do czego będziesz mógł na stałe podpiąć zasilanie bez utraty wodoodporności
Teraz znalazłem. U kilku osób widziałem taką, chyba im działa. Te Nextbase całkiem przyzwoite są, przynajmniej w samochodzie.
klik (https://www.ebay.co.uk/p/?iid=302005464322&&&adgroupid=44594567914&rlsatarget=pla-299499907851&abcId=1088856&adtype=pla&merchantid=107365948&poi=&googleloc=9045348&device=m&campaignid=805978797&crdt=0&ul_ref=http%253A%252F%252Frover.ebay.com%252Frover %252F1%252F710-134428-41853-0%252F2%253Fmpre%253Dhttp%25253A%25252F%25252Fwww. ebay.co.uk%25252Fitm%25252Flike%25252F302005464322 %25253Fchn%25253Dps%2526itemid%253D302005464322%25 26targetid%253D299499907851%2526device%253Dm%2526a dtype%253Dpla%2526googleloc%253D9045348%2526poi%25 3D%2526campaignid%253D805978797%2526adgroupid%253D 44594567914%2526rlsatarget%253Dpla-299499907851%2526abcId%253D1088856%2526merchantid% 253D107365948%2526gclid%253DCjwKEAjw9MrIBRCr2LPek5-h8U0SJAD3jfhtQ0Mu7mn-yVIVPP5wnLE1RJNIfCAnSvb34BDUsw7WxBoCwJbw_wcB%2526s rcrot%253D710-134428-41853-0%2526rvr_id%253D1213321976281&chn=ps)
Otóż to, stałe zasilanie bez utraty wodoodporności.
Ta kamerka w sumie spełnia oczekiwania, sporo jednak kosztuje jak za zwykły rejestrator, żeby choć obraz był dobrej jakości.
Szukam testów tego sprzętu.
A takie zabawki typu GoPro czy inne bardziej popularne u nas mają możliwość zasilania na stałe? jakaś spec obudowa itp.
Boryszuk
10-05-2017, 21:43
Można wywiercić otwór i uszczelnić silikonem. Deszcz powstrzyma choć przez rzekę bym się z tym nie przeprawiał. Właśnie, licz się z tym, że dwie muchy i kilka kropel deszczu spowoduje, że video będzie nieczytelne.
Pierwszy link z YouTube
https://youtu.be/FLxScOnaE2c
sokolnik
10-05-2017, 21:59
no znam takiego jednego magika elektryka, coś tam nam robił w samochodach i dawał radę, nic nie zepsuł :) ale czy mi moto nie zepsuje? :)
Słuchajcie, a na parapetówkę DO MNIE przyjedziecie? :) Robin się już zapowiedział na Niebieskiej Błyskawicy :) z flaszką Żubróweczki, zobaczyć moje 3M :) Audi chyba nie będzie tyko nowa kuchnia i mały remont :D hehe
krzysztofz24
10-05-2017, 22:53
Czy ty nie kombinujesz zeby zrobic zlot u siebie zebys nie mial daleko z dojazdem:-);-)?
robin102
10-05-2017, 23:38
Była by ładna pogoda to ja bym pocisnął na GSR-ce nad morze te 500km w jedną stronę, a co tam raz się żyje :)
sokolnik
11-05-2017, 08:51
Czy ty nie kombinujesz zeby zrobic zlot u siebie zebys nie mial daleko z dojazdem:-);-)?
Najlepiej by było zrobić na Mazurach jadąc przez Trójmiasto :)
robin102
11-05-2017, 14:16
Migacz, nie migaj się :)
W ramach zlotu walimy w czerwcu na Hel przez nowe mieszkanie Sokoła, a parkujemy na balkonie :)
sokolnik
11-05-2017, 14:23
Na koniec Maja czy czerwca jest parada z trójmiasta na hel :) jakaś akcja chce jechać :) tak jak teraz w nd siedzę na zlot. Wyjazd w sb rano :)
Rafał_Sz
11-05-2017, 14:35
Ja nie cierpię zlotów i parad. Nie po to kupowałem motocykl żeby męczyć się w stadzie. Wolność szanuję. ;) Co innego w małej grupie polatać. To lubię. ;)
robin102
11-05-2017, 14:51
Też nie cierpię dużych skupisk motocyklistów, wydziela się wtedy jakiś hormon zajoba i wszyscy go łykają :) 5-7 motocyklistów to max.
W ten weekend mam ogromną imprę w Augustowie , setki motocyklistów z całego kraju i zagranicy MOTONOCE 2017 co tam się będzie wyrabiać :)
tradycyjnie nie jadę
zgodnie z nową świecką tradycją relacji na bieżąco, dołączam się - dziś wymyłem motocykl :) (ostatni raz w październiku) i moje spostrzeżenia
- nie jeździ szybciej, nie zauważyłem różnicy w zużyciu paliwa, widoczne straty na psychice, widać więcej rys odrapań itp, straty materialne i ekologia ucierpiała - krótko podsumowując - mycie jest przereklamowane :(
co do jazdy - to się odbyła ...
to czytaj dalej .... wiesz ile potrzeba godzin aby rozładować aku, z zabezpieczeniem mały bezpiecznikiem - na pewno łatwiej włożyć na busa .....
też nie przepadam za spędami, dlatego do Łagowa jadę na jeden dzień a śpię poza zlotem, jedynie zloty SHOC mnie zachęcają ze względu na ludzi :)
Częste mycie skraca życie :D
Dobrze, że mam takie moto, że wypada by było upierdzielone. Czyste enduro źle świadczy o kierowniku :D
Tak... Już się jakiś czas zdradziłem w tym wątku, odpowiadając na post w sprawie słuchawek. A skoro już zacząłem jeździć, to ujawnię się jako użyszkodnik skutera 125 cm z lwem na przodzie. Zrobiłem dopiero 400 km ale już zdążyliśmy się polubić. Około trzy dekady wcześniej jeździłem tym, co było wtedy dostępne w siermiężnym PRLu, więc wyroby Rometu czy byłej Czechosłowacji poznałem na wylot, a i na motocyklach członków rodziny udało się nie raz poszaleć po jakichś wiejskich drogach. Tak że ten (jak mówią Francuzi), witajcie. ;)
robin102
11-05-2017, 22:02
Skuter jest dobry na wszystko.
LWG :)
W moim przypadku mam nadzieję, że na dojazdy do pracy.
robin102
12-05-2017, 07:58
normalnie przysiadłem, szkdoa tylko, że nie ma kół szprychowych
http://allegro.pl/triumph-bonneville-i6763598765.html#thumb/5
Rafał_Sz
12-05-2017, 08:31
Tu masz coś czego szukasz. W cenie skutera i ze szprychami. ;)
http://allegro.pl/bmw-f-650-i6810753249.html#thumb/1
Właśnie się przejechałem skuterem elektrycznym. I powiem Wam, że to wcale nie jest takie głupie. :) Jak wynajdę jakiś model z szybkim ładowaniem i zasięgiem min. 80 km to sobie kupię. Na dojazdy do roboty ideał. ;)
Mam kolegę który produkuje takie enduro elektryczne. Zasięg to spokojnie 80km prędkość v-max 100km/h ale przyspieszenie to ma taką petardę, że łeb urywa.
Pierwszy zrobił właśnie na dojazdy do pracy.
Robi tylko pod zamówienie, czas oczekiwania dość długi, ale jak chcesz mogę dać namiary. Robi też trike air, buda z laminatu z dyfuzorem, wygląda zajebiaszczo :)
Kojocisko
12-05-2017, 10:23
Panowie, od kilku lat KTM robi prawdziwe elektryczne enduro. A co ciekawe, pakiety napędowe do nich zostały opracowane i są produkowane w Polsce. http://www.ktm.com/e-ride/. Naprawdę dobrze to jeździ.
o rzesz - to mojego kolegi :) - słabe fotki zrobił, to naprawdę wygląda lepiej
robin102
12-05-2017, 14:17
o rzesz - to mojego kolegi :) - słabe fotki zrobił, to naprawdę wygląda lepiej
serio, serio znajomego ?
serio, serio znajomego ?
tak - razem pracujemy, kupił go do "jazdy", ale stwierdził, że nie "jego pozycja", sprzedaje aby kupić coś z "jego pozycją"
krzysztofz24
12-05-2017, 18:44
Nie lubie facebooka, nie mam. Nie uzewnetrzniam sie przez internet.
Ale tutaj sa ludzie....ktorych wydaje mi sie ze znam.
Od dzisiaj jestem szczesliwym czlowiekiem:-) bo rzucilem swoja dlugoletnia patologiczna prace. W zwiazku z kierowniczym stanowiskiem to potrwa jeszcze pare miesiecy.
Ale jestem wolny i wlasnie jade na nocna przejazdzke motorem:-).
Na motocyklu najlepiej sie do konca uwolnie mentalnie od przeszlosci;-)
P.s
Co tu sie dzieje, telefony mi sie urywaja:-). Od ludzi ktorzy jeszcze w firmie zostali, od rodziny i przyjaciol. Wszyscy mi gratuluja.
Niebo znow ma niebieski kolor:-).
Boryszuk
12-05-2017, 19:16
To właśnie piękno motocykla â- wszystkie zmartwienia zostają na zewnątrz kasku. Gratuluję decyzji i życzę powodzenia na nowej ścieżce kariery.
Krzyśku - cieszymy się razem z Tobą!
gdybym raz w roku nie spędził minimum 10 dni na 2oo z człowiekiem którego lubię ;) - czyli ze sobą to bym zwariował, na poczcie autorespondent z treścią "pocałujecie mnie .... odpoczywam" i gdyby ktoś wsadził mi słuchawkę od telefonu do kasku to były by jego ostatnie dni i .......czerwiec co raz bliżej ;), czas pakować namiot i dwie książki :)
sokolnik
12-05-2017, 20:46
właśnie! Za trochę ponad miesiąc Nasz zlot ! :)
robin102
12-05-2017, 20:53
Od dzisiaj jestem szczesliwym człowiekiem:-) bo rzucilem swoja dlugoletnia patologiczna prace..
GRATULACJE !
Ja zrobiłem to dokładnie 10 lat temu i chyba o 10 za późno :)
Z czego to się qrwa cieszyć? bo szef czy hgw kto inny nie docenił wartościowego pracownika? :O
Długoletni staż to jest świadectwo wartości pracownika i odpowiedzialności pracodawcy. Ja szanuję i doceniam staż moich ludzi, bez tego sam G>óWno wart jestem.
Boryszuk
12-05-2017, 22:04
Długoletni staż to jest świadectwo wartości pracownika
Be-ze-dura ;-)
krzysztofz24
12-05-2017, 23:47
Dzieki chlopaki za mile slowa:-).
Dzisiaj moto brzmial i szedl jakos tak wyjatkowo...po prostu idealnie.
Jakby "wyczuwal" dokladnie co chce;-)
GRATULACJE !
Ja zrobiłem to dokładnie 10 lat temu i chyba o 10 za późno :)
Z tego co kojarze, to jestes starszy ode mnie. I mimo to zrobiles taki krok-szacunek.
@krzysztofz24 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=27206) - gratuluję decyzji. O pracy i jej wpływie na nasze życie napisano już tyle książek, że napiszę tylko tyle: kilka razy zmieniałem pracę w nadziei że to będzie to, czego szukam. I chociaż bywało, że w rezultacie wdepnąłem w niezłe bagno albo się rozczarowałem, to nie żałowałem swoich decyzji, bo zawsze jednak czegoś nowego się nauczyłem i okazało się z czasem, że to doświadczenie było mi później potrzebne. Ale by nie odbiegać poza tematem wątku, to napiszę że wygląda na to, że jutro i w poniedziałek szykuje się pogoda na jazdę.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/vSKwvYl-1.png
źródło (https://i.imgur.com/vSKwvYl.png)
robin102
13-05-2017, 11:11
Dzieki chlopaki za mile slowa:-).
Z tego co kojarze, to jesteś starszy ode mnie. I mimo to zrobiles taki krok-szacunek.
W stolicy wielkie szanse i perspektywy dosłownie na każdym kroku, więc nie ma co się kurczowo trzymać im wypalać się w jednym miejscu.
Dobra praca na etacie nie jest zła, nawet fajnie może być. Miałem jedną taką 10 lat, że z radością szedłem, ale się skończyło, ze zmianą szefa :( Musi być dokładnie TO. 25 na etatach różnych byłem i stwierdziłem w którymś momencie, że muszę muszę zacząć pracować na siebie i do tego mieć z tego satysfakcję. Żadne tam biznesy tylko zwykła praca.
Te drugie, czyli satysfakcja może nawet ważniejsze od pieniędzy, bo wiadomo z biegania z aparatem na szyi kokosów nie ma żadnych. Nawet na motorze nie można pojeździć kiedy się chce :( Dziś piękna pogoda , a ja skończyłem pakować klamoty i czyścić obiektywy i zaraz w drogę.
Wczoraj poprzytulałem się i polatałem 60km na Suzi więc jest energia dziś do działania :)
Motor jest dobry na wszystko, a szczególnie na zmianę pracy i ucieczkę od starej :) ;)
sokolnik
13-05-2017, 15:10
10 wziąłem moto, przyjechałem jakieś 10 km nasmarowalem łańcuch :) napompowalem tylne koło z 2,2 na 2,5 wg naklejki fabrycznej :) pogadałem z trzema motocyklistami obejrzeli moją Pomarańcze :) ruszyłem do Pasłęka czyli jakieś 120 km.
Dziś latamy we dwóch po mieście a wieczorem myjka, czyszczenie łańcucha. Kuzyn się napalił żeby czyścić łańcuch bo mu nagadałem he a jutro MotoMajówka zlot duży zobaczcie sobie na YT Orneta zlot itp.
Sprzęt gotowy będzie :)
sokolnik
13-05-2017, 20:36
Elbląg :-) dziś jeżdżę cały dzień :-)
Jeszcze do domu 30parę kilometrów :-)
Kamerka się trzyma. Mycie moto jutro rano bo dziś łapiemy muchy żeby było co jutro myć przed zlotem :)
sokolnik
13-05-2017, 22:36
12h na moto. Z przerwą na jedzenie i itp. Masakra :-)
Światła drogowe działają ;) jutro zlocik baterie już ładuje :-)
robin102
14-05-2017, 02:21
oszialał :D
jestem wściekły i chyba zacznę to bojkotować, dlaczego sensowne buty na moto zaczynają cenę od ok 1000 zł- muszę połazić "po sklepach" outdorowych .......
krzysztofz24
14-05-2017, 10:56
Zainteresuj sie butami wojskowymi. Taniej niz outdorowe. Nie sa tak lekkie i wygodne jak gorskie/outdoorowe ale bardzo solidne.
Ja od zawsze uzywam zwyklych wojskowych glanow, tzw "skoczkow" do skakania ze spadochronem. Bardzo szybko sie je sznuruje wbrew pozorom. Dzieki metalowym zaczepom.
Trzymaja kostke bardzo dobrze, prawdziwa porzadna skora.
Pierwsza pare za 170 zl mialem okolo 10 lat. Teraz mam druga, kosztowala chyba 210 zl. Kupiona na motobazarze na stoisku z militariami.
robin102
14-05-2017, 12:54
Bogdi kurna olek, a co to za butki za 1000 zł poka je
sokolnik
14-05-2017, 19:40
Drugi dzień w siodle :-) już w Gdyni :) wykąpany I zadowolony :-)
Zlot zaliczony :-)
Pomarańcza poświęcona, można jeździć teraz legalnie he ;)
A żeby nie było że weekend tylko motocyklowy... :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/6e4eca7bbf08b1b24224791191a597b7-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/6e4eca7bbf08b1b24224791191a597b7.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/bf976f0a2578f9e61518c337e59e6c05-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/bf976f0a2578f9e61518c337e59e6c05.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/d6cf4fd1fedd67f1b9c2738b508fe03f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/d6cf4fd1fedd67f1b9c2738b508fe03f.jpg)
sokolnik
14-05-2017, 19:41
Teraz tylko obrobic materiał z GoPro i wrzucić na mój kanał na YT :)
krzysztofz24
14-05-2017, 20:02
A te 12h w na moto, to jaki mniej wiecej kilometraz ci pękł?
Boryszuk
14-05-2017, 20:05
. .
Bogdi kurna olek, a co to za butki za 1000 zł poka je
jak zaczniesz przeglądać to sensowne tyle kosztują :( , nie interesują mnie ŻADNE rebelhorny, adrenaliny, probikery i temu podobne wynalazki - chyba przy okazji podjadę do sklepu militaria i tam pomacam ;) - na razie wpadło mi w oko coś takowego https://www.militaria.pl/bennon/buty_bennon_commodore_desert_light_01_z20359v16_p7 4534.xml - nie chce zamawiać przez net, chcę mierzyć
krzysztofz24
14-05-2017, 22:22
Dobrze kombinujesz z tymi militarnymi.
Jak pisalem, po prostu szukaj;-buty woskowe-desanty-skoczki.
Sa tak solidne, ze jak trzymasz taki but w reku to mozesz nim komus powazna krzywde zrobic, albo przynajmniej ogluszyc;-). I nadal na wyposazeniu polskiej armii.
https://www.google.pl/search?q=glany+wojskowe+skoczki&tbm=isch&imgil=D-RbqV_7DVQH4M%253A%253B2OO4fUXPSMxsnM%253Bhttp%2525 3A%25252F%25252Fallegro.pl%25252Fbuty-wojskowe-typu-desant-skoczki-glany-polskie-i6789207550.html&source=iu&pf=m&fir=D-RbqV_7DVQH4M%253A%252C2OO4fUXPSMxsnM%252C_&usg=__bniJWrk8zZVFpmhMRjUBXLSCZrc%3D&biw=1920&bih=1094&ved=0ahUKEwiNtL7-mfDTAhXjDpoKHY0_CdYQyjcIMQ&ei=SrsYWY3nBuOd6ASN_6SwDQ#imgrc=1Od4Jl4L7MUfDM:
sokolnik
14-05-2017, 23:17
A te 12h w na moto, to jaki mniej wiecej kilometraz ci pękł?
około 250km. Dla mnie? Początkującego co jeszcze 1 tys. km nie przejechał pewnie? No teraz może dobiłem do 1000km albo zbliżam się do tej wartości.
Miałem sporo przystanków, jeszcze amatorskie mini studio rozstawiliśmy i robiliśmy foty :) przerwa na jedzenie itp. wiadomo :)
Do tego, jazda nocna, fajne doświadczenie, zawsze coś nowego :)
Ze skoczkami tylko jeden problem - nie są wodoodporne.
Szukaj z membraną.
aby dalej nie zaśmiecać forum - budżet południowych sąsiadów zasilony, aby się spisywały ;), opinie wystawię za 4 lata ;)
robin102
15-05-2017, 16:19
Macie jakąś wiedzę, doświadczenie czy motocykl z USA z tamtego rynku już zarejestrowane w Polsce może przysporzyć jakiś problemów w przyszłości na corocznych przeglądach technicznych ?
Chodzi mi o reflektor przedni. Samochody tam w USA mają światła symetryczne, a co z motocyklowymi ?
Czy może jeszcze jakieś niespodzianki na badaniach mogą wyjść.
Moto już zarejestrowane u nas, ale wiadomo jak to z diagnostami naszymi. Na ostatnich moich badaniach gość zapytał czy może usiąść i przygazować :D i ile Suzi wyciąga i ile pali na 100km , powiedziałem, że 6,5 l to odrzekł, że się nie opłaca motorem jeździć :) i podbił pieczęć w dowód
Zdaje się, że światła motocyklach też są inne. Z tego co wiem, to czasami diagności mają problem żeby przepuścić świecące ciągle kierunkowskazy, ale nie wiem, czy to cecha tylko chopperów i cruiserów, czy wszystkich motocykli na tamten rynek.
sokolnik
15-05-2017, 18:48
Pytanie mam o smar do łańcucha. Mam jeszcze swój smar do łańcucha, ale mogę mieć bez wydawania pieniędzy taki o to smar:
Bel Ray Blue Tac do łańcuchów motocyklowych 400ml (http://www.jednoslady.sklep.pl/p450,smar-w-sprayu-bel-ray-blue-tac-do-lancuchow-motocyklowych-400ml.html)
Warto? Podobno ma dobre opinie i jest dobry. Używa ktoś?
robin102
15-05-2017, 19:43
używałem ten w tamtym sezonie
http://allegro.pl/motul-c2-chain-lube-road-plus-i5799504844.html
a w tym bezbarwny, ale ten sam Motul
Dobrze jest łańcuch przed smarowaniem umyć przynajmniej naftą
..Z tego co wiem, to czasami diagności mają problem żeby przepuścić świecące ciągle kierunkowskazy, .
O cholera nie pomyślałem o kierunkowskazach, rzeczywiście w autach to one kiedyś stałym światłem świeciły chyba
Nad Triumphem z USA się drapię po łepetynie.
używałem ten w tamtym sezonie
http://allegro.pl/motul-c2-chain-lube-road-plus-i5799504844.html
a w tym bezbarwny, ale ten sam Motul
Dobrze jest łańcuch przed smarowaniem umyć przynajmniej naftą
O cholera nie pomyślałem o kierunkowskazach, rzeczywiście w autach to one kiedyś stałym światłem świeciły chyba
Nad Triumphem z USA się drapię po łepetynie.
tym od mojego kolegi ;) - z tego co wiem dużo zależy od diagnosty, w zależności od stanu może być inny przedni reflektor (nie taki wielki problem, bo to wymiana szkła, choć ponoć ? można już teraz rejestrować motocykle z symetrycznym szkłem (nie mylić z angolami i japońcami), co do kierunków, to we Wrocławiu nie stwarzają najmniejszych problemów - zawsze ewentualnie można odczepić jeden kabelek i po problemie (w poprzednim moto miałem symetryczny reflektor i NIGDY nie miałem problemów
Pytanie mam o smar do łańcucha. Mam jeszcze swój smar do łańcucha, ale mogę mieć bez wydawania pieniędzy taki o to smar:
Bel Ray Blue Tac do łańcuchów motocyklowych 400ml (http://www.jednoslady.sklep.pl/p450,smar-w-sprayu-bel-ray-blue-tac-do-lancuchow-motocyklowych-400ml.html)
co za różnica jaki ? - odpowiednia półka robi wyroby porównywalne, ważne, aby dobrze smarować i wiedzieć kiedy
krzysztofz24
15-05-2017, 20:54
Macie jakąś wiedzę, doświadczenie czy motocykl z USA z tamtego rynku już zarejestrowane w Polsce może przysporzyć jakiś problemów w przyszłości na corocznych przeglądach technicznych ?
Chodzi mi o reflektor przedni. Samochody tam w USA mają światła symetryczne, a co z motocyklowymi ?
Czy może jeszcze jakieś niespodzianki na badaniach mogą wyjść.
Moto już zarejestrowane u nas, ale wiadomo jak to z diagnostami naszymi. Na ostatnich moich badaniach gość zapytał czy może usiąść i przygazować :D i ile Suzi wyciąga i ile pali na 100km , powiedziałem, że 6,5 l to odrzekł, że się nie opłaca motorem jeździć :) i podbił pieczęć w dowód
Moze przysporzyc troche klopotu. Motocykle z rynku amerykanskiego maj tak samo symetryczne swiatla jak samochody. Mialem 5 lat HONDE VF1100 z Kanady z symetrycznym swiatlem.
Raz jak mi badali swiatla to nic nie zauwazyli:-), 3 razy diagnoscie nie chcialo sie poluzowac uchwytu od tego urzadzenia i przestawic wyzej z domyslnego nizszego polozenia dla samochodow, a raz sie zaparl gosciu i nie puscil-to pojechalem gdzie indziej i puscili.
Co do jazdy z takimi swiatlami to jest tak; jedziesz i klkudziesieciu samochodom z naprzeciwka to nie przeszkadza ale tak 1 na 20 mryga, trabi nawet czasem i ogholnie panikuje;-)
Ale pomaga na takich chwilowa zmiana na drogowe-to czasem nawet mijajac da sie zauwazyc mine zdziwionego karpia u takiegio kierowcy.
Jesli masz na mysli ?Triumpha w wersji America to zastanow sie, rozni sie od europejskiej-bardziej choperowa pozycja, przestawione korbowody w silniku zeby udawal V2 brzmieniem...VN750 ci nie pasowal pod wzgledem pozycji.
Recze za produkty BEL-RAY. Uzywam i chwale. Jedne z najmniej brudzacych smarow.
Ja akurat mam wersje Superclean o bialym zabarwieniu. Ten z linka ma bodajze niebieski kolor.
robin102
15-05-2017, 21:23
tym od mojego kolegi ;)
Tak tak dokładnie tym ściągniętym z USA
dosłał mi trochę fajniejszych zdjęć, motocykl coś tam lekko był draśnięty, ale zrobione na tip top podobno.
No kurde mam zgryza z tymi badaniami, dygam się. Gdyby nie to już bym po niego jechał.
Wersja amerykańska ale taka europejska, nie udająca choppera, chociaż z detali i napisów na osprzęcie wynika, że w Chinach chyba robią Triumphy :)
Co do jazdy z takimi swiatlami to jest tak; jedziesz i klkudziesieciu samochodom z naprzeciwka to nie przeszkadza ale tak 1 na 20 mryga, trabi nawet czasem i ogholnie panikuje;-)
Ale pomaga na takich chwilowa zmiana na drogowe-to czasem nawet mijajac da sie zauwazyc mine zdziwionego karpia u takiegio kierowcy.
Dzięki, dzięki.
robin - przypuszczam, że co najmniej co 3-4 motocykl nie przeszedł by "dokładnej" kontroli, więc ;), nie przejmował bym się tym ;)
ps: a VOLVO ;) kto jest właścicielem :)
Boryszuk
15-05-2017, 22:15
A czemu po prostu nie wymienić lampy na europejską?
robin102 - chcesz kupić*motocykl za 19 tyś i problemem będzie dostosować*lampę do europejskich standardów? No sorry, ale jeśli miałbyś oślepiać innych to idiotyzmem jest tak jeździć. Nic dziwnego, że na naszych drogach tyle frustracji.
Też jestem zdania, że lampę lepiej wymienić dla własnego bezpieczeństwa. Może jeśli oryginał jest niedostępny w akceptowalnej kwocie, to będzie pasowała jakaś inna, podobna. A stale świecące kierunkowskazy, to kwestia małego przekabelkowania. Spotkałem się już z kilkoma opiniami posiadaczy motocykli z takim rozwiązaniem - bywały nieprzyjemne sytuacje, gdzie porty mieli pełne, albo nawet kraksy, bo kierowca puszki wymusił, a tłumaczył się tym, że myślał, że motocyklista będzie skręcał bo świeciły się kierunkowskazy z tej strony, którą widział.
krzysztofz24
15-05-2017, 23:27
Najprawdopodobniej to nie trzeba nawet wymieniac calego reflektora tylko sam wklad.
robin102 jedz po tego Triumpa:-).
robin102
15-05-2017, 23:47
robin102 - chcesz kupić*motocykl za 19 tyś i problemem będzie dostosować*lampę do europejskich standardów? No sorry, ale jeśli miałbyś oślepiać innych to idiotyzmem jest tak jeździć. Nic dziwnego, że na naszych drogach tyle frustracji.
Tak sonduje temat czy tylko lampę, czy kierunki, jakiś migacz, przerywacz i co tam jeszcze, a potem się okaże , że rolgaz w amerykańskich w odwrotną stronę działa i aby było normalnie to trza przerzucić manetkę na lewą stronę kierownicy :) ;) Koszty Panie koszty.
Znajomy do Suzuki zwiezionego z UK jak się policjanty przyczepiły to musiał reflektor europejski dokupić za 1300zł , a nigdzie używki nie szło kupić wiec nowy.
krzysztofz24
16-05-2017, 00:57
Ja mialem moto z rynku amerykanskiego i tylko tem reflektor byl inny.
W kierunkach jak wymienialem zarowke tylko jeden kabelek byl odlaczony(poprzedni wlasciciel pewnie przerobil) zeby nie robily za pozycyjne i nie swiecily na stale.
A reszta bylo jak to w kazdym moto.
A do tego moto z UK twojego kolegi to sie przyczepili, bo swiatla byly asymetryczne w druga strone:-).
Czyli walily prosto w galy tych jadacych z naprzeciwka.
Mam homologację na EU do swojego moto i tam świecą się kierunki ciągle, czyli zaraz to będzie norma.
robin102
16-05-2017, 08:22
Tomek z USA tą Afirykę Ci ściągali w salonie polskim ?
o tych kierunkach gdzieś czytałem, że ponoć nie trzeba będzie przerabiać (tylko nie pamiętam źródła), likwidacja tego to odłączenie jednego przewodu w kloszu zasilającego żarówkę dwu włóknową, pozostawia się część mocniejszą, kurcze nie szukajmy sobie problemów gdzie w zasadzie ich nie ma
nikt nie pisze o rozstawie kierunków, głośnym wydechu, bocznych światłach odblaskowych itp, to jest pomijane, a też za to można nie przejść przeglądu, jak również w "cywilizowanych" krajach za kamerkę przy kasku, tu się zastanawiacie nad kierunkami a niektórzy zakładają sobie słuchawki i mikrofony "made in jasiu" które przy pierwszej glebie pozostaną na stałe w uchy lub mikrofon w przełyku
ech - idę pojeździć z dodatkowymi lampami bez homologacji, z niedozwoloną przednią żarówką, zbyt głośnym wydechem i odblaskami bez atestów, jadę w nowych butach które nie są motocyklowymi, są sznurowane, ale wedłóg POLSKICH przepisów, tylko w takich można zdawać egzamin na prawo jazdy ;), wsiąde i zapomnę o tych wszytskich drobiazgach ... LWG
krzysztofz24
16-05-2017, 17:23
To jakie w koncu buty kupiles, bo mi umknelo:-)
krzysztofz24
16-05-2017, 20:55
czeskie :)
To jeszcze potrzeba ci do kompletu;
-szmaticzku na paticzku - parasol
-cyckowa wygoda - stanik
;-)
W USA są kierunki na zwykłych żarówkach, ja mam LEDy.
sokolnik
17-05-2017, 07:13
Filmik ze zlotu:
https://youtu.be/CCgHY4DeLTA
Zapraszam :)
Rafał_Sz
17-05-2017, 08:00
Mi podchodzą bardziej takie klimaty. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=hirZFmRwXvE
teraz mogłem sprawdzić bennon commodore light 01 - jest jeszcze "zachlastana fifulka " ;), - troszkę przypadek bo jechałem po inne, na szczęście sklep stacjonarny a numerówka inna niż decathlon więc nie było wtopy gdybym zamawiał przez net, te akurat w mojej prawidłowej numeracji były, więc przed dłuższym wyjazdem jeszcze je "wydepczę", moja natura to taka, że nie dyskutuję o zakupach, tylko jeśli już zapadła decyzja o potrzebie kupna i finanse się zgadzają - to kupuję, jakoś długie decyzje raczej działają na moją niekorzyść
Boryszuk
17-05-2017, 22:27
Słyszeliście o Nicky'm Haydenie? Szlag by to...
http://www.eurosport.com/superbikes/nicky-hayden-in-serious-condition-in-hospital-after-being-hit-by-car_sto6169474/story.shtml
sokolnik
17-05-2017, 22:37
tak, 5 min przed Twoim postem, mówię do swojej Justyny, że były mistrz świata, miał wypadek na ROWERZE, zawodowiec, całe życie jeździł na motocyklu i nic mu się na nim poważnego nie stało...a tu wycieczka rowerowa... tragedia :/
http://sportowefakty.wp.pl/wyscigi-motocyklowe/687757/powazny-wypadek-nickyego-haydena-amerykanin-w-stanie-krytycznym?src01=6a4c8&src02=facebook_sportowefakty
Rafał_Sz
18-05-2017, 07:50
Ironia losu. Hayden, Kulig, McRae...
cosik ROBINA nie słychać, czyż by ... ?
robin102
18-05-2017, 14:16
Jestem, jestem :)
zakup Triumpha niestety z braku czasu na wyprawę po niego odłożony. No cóż sprzeda się to trudno, będę szukał innego na spokojnie. Zaległe plenery, zaległe inne sprawy. Nie ma się jak wyrwać na 2 dni.
tak, 5 min przed Twoim postem, mówię do swojej Justyny, że były mistrz świata, miał wypadek na ROWERZE, zawodowiec, całe życie jeździł na motocyklu i nic mu się na nim poważnego nie stało...a tu wycieczka rowerowa... tragedia :/
http://sportowefakty.wp.pl/wyscigi-motocyklowe/687757/powazny-wypadek-nickyego-haydena-amerykanin-w-stanie-krytycznym?src01=6a4c8&src02=facebook_sportowefakty
Inny mój (bardziej znam rodz ców) znajomy lokalny zawodnik motocyklowy, co na wszystkim latał i to dosłownie. Młody chłopak którego rodzice chodzili 7 razy w tygodniu modlić się do kościoła, aby nic mu się nie stało. W wieku 30 lat zmarł przed telewizorem oglądając M- jak Miłość tydzień po ślubie. Zatrzymanie akcji serca. Ja siedział tak po cichu odszedł z pilotem w ręku . Rodzina razem z nim oglądała film. Kuriozalna sytuacja, jakaś przekora losu.
sokolnik
18-05-2017, 14:56
Od dziś nie oglądam M ak Miłość :-)
Ja nie oglądam od odcinka hmm... może 20, czy to mi przedłuży żywot??? :D
Kuźwa od 5 lat nie mam nawet telewizora, ale jest super :)
robin102
19-05-2017, 21:21
Jutro i niedziela praca, wiec dziś trzeba było swoje wyjeździć w około miejskich kominów, ledwo 50 km :(
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/DSC_0062_zpsbboltktt-1.jpg
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/DSC_0062_zpsbboltktt.jpg.html)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/DSC_0063_zpsu6isvsbn-1.jpg
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/DSC_0063_zpsu6isvsbn.jpg.html)
robin102
19-05-2017, 23:29
A Wy to pewnie jak biali ludzie latacie w sobotę i niedzielę ?
Rafał_Sz
20-05-2017, 08:23
Ja teraz nie latam w ogóle, bo sobie lekko lewą nogę zepsułem. :/
krzysztofz24
20-05-2017, 08:56
A Wy to pewnie jak biali ludzie latacie w sobotę i niedzielę ?
Akurat teraz mam system pracy Pon-Pt 8-16 i wolne weekendy.
Czyli jestem w pracy 22 razy na miesiac.
Poprzednio mialem 14-15 razy po 12 godzin na miesiac.
I powiem ci ze swietna sprawa jest miec przykladowo wolne wtorek i srode.
Wtorek sobie no lecialem na mazury i spowrotem, wracalem pozno w nocy.
I tak fajnie bylo jechac sobie moto byle dalej a wszyscy wokolo w pracy:-).
I ruch na drogach nieporownywalnie mniejszg niz w weekend na takich trasach jak Wawa - mazury czy wawa - gdansk.
sokolnik
Dajesz dzisiaj na mazury?:-)
Dla cieboe to niecale 200km a poznien albo wracasz albo spisz u rodzicow akbo mnie odprowadzasz do Wawy;-)
Bede moto w Mragowie dzisiaj kolo 14-16 na 95%.
Mrogowo-stacja Orlenu przy ratuszu bodajze.
Jakbys reflektowal to daj znac na PW np z numerem tel czy cos
Oczywiscie innych tez bym chetnie widzial.
Ale Sokol ma akurat najblizej i jezdzi ostatnio calymi dniami jak wsciekly po 12h:-).
sokolnik
20-05-2017, 10:25
Ja mam akcje przeprowadzkę... do końca miesiąca muszę się wyprowadzić ze stancji na swoje M. Dziś też się przeprowadzam, Justyna by mnie zabiła jakbym poszedł jeździć :D
Jutro chce jeździć ale nie 300km w jedną stronę he
Za tydzień ślub mam więc też nie pojeżdżę.
Do tego głowa mnie boli, nos zapchany, gardło boli masakra.
Po ostatnim weekendzie stwierdziłem że w ten weekend jeździć nie będę. Wiedziałem że mam przeprowadzkę bo wolny weekend.
Palce serdeczne mnie bolą. Szczególnie po nocy. Trudno mi je wyprostować. Masakra.
Trochę choruje...
Rodzice się obrazili, jeszcze u nich nie byłem na moto ;)
krzysztofz24
20-05-2017, 10:28
To jakbys pojechal i Justyna by cie zabila to skonczylyby sie twoje cierpienia;-).
Spoko, tak napisalem na szybko. Rozumiem ze czasamj inne sprawy jeszcze sa.
robin102
20-05-2017, 11:13
Ja teraz nie latam w ogóle, bo sobie lekko lewą nogę zepsułem. :/
Wstaw jej te stare wężyki co zostały po naprawie Suzi i dla nogi wystarczą :) :)
no przykro :(
sokolnik
20-05-2017, 11:14
Spoko dzięki za propozycje :-) ale gdyby mnie zabiła to byśmy nie spotkali się na zlocie za miesiąc! To już za miesiąc! 10 lecimy na mecz do Warszawy na Polskę. Ktoś się wybiera? :)
Także zlot najwcześniej 17 czerwca :-)
robin102
20-05-2017, 11:16
.
Do tego głowa mnie boli, nos zapchany, gardło boli masakra.
Przepłucz nos bardzo zimną wodą z kranu, a potem hajda na moto aby przewietrzyć kulfona. Serio serio z tym płukaniem. W wojsku jak kompania miała katar to wszyscy musieli przepłukać i zaraz zdrowi byli :)
sokolnik
20-05-2017, 11:19
Przepłucz nos bardzo zimną wodą z kranu, a potem hajda na moto aby przewietrzyć kulfona. Serio serio z tym płukaniem. W wojsku jak kompania miała katar to wszyscy musieli przepłukać i zaraz zdrowi byli :)
Chcesz żebym się rozchorował bardziej? [emoji14]
Jutro zaplanowany jest mini spontan zlot FZ6 i/lub wycieczkę na Hel. Wybieram się :-)
sokolnik
20-05-2017, 21:17
Dziś małe spotkanko w sklepie meblowym z @p.Gaik :-)
Właśnie... nie zapytałem czy jedzie z nami na zlot nikoniarzy? On ma jeszcze moto? Chyba ma...
krzysztofz24
20-05-2017, 23:00
520 km peklo na trasie wawa-mazury-wawa i krecac sie po mazurach.
9 godzin z moto; trasa, winkle, mazurskie krajobrazy, przerwy...
Ogolnie jestem kontent:-)
sokolnik
20-05-2017, 23:50
Gratulacje Krzysztof!
Brawo TY!
Można? Można!
Zlot na Mazurach, postanowione :)
robin102
21-05-2017, 01:58
Na Mazury jest sens. Zawsze jest sens i na zlot też.
na mazurach będę ok 17 czerwca ;)
dziś pojechałem oglądać koniki, te "inne" koniki, nawet chciałem zamienić swój na bardziej ekologiczny, ale niestety mój jest za tani, ewentualnie na kota to kogoś chętnego bym jeszcze znalazł, tylko jak ja bym na kocie wyglądał wracając ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/P1640010_DxO_zpsb5zivyvc-1.jpg
źródło (http://s741.photobucket.com/user/bogdi64/media/P1640010_DxO_zpsb5zivyvc.jpg.html)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/P1640014_DxO_zps2poy5gfq-1.jpg
źródło (http://s741.photobucket.com/user/bogdi64/media/P1640014_DxO_zps2poy5gfq.jpg.html)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/P1640017_DxO_zpsfohhfgna-1.jpg
źródło (http://s741.photobucket.com/user/bogdi64/media/P1640017_DxO_zpsfohhfgna.jpg.html)
sokolnik
21-05-2017, 20:05
FIlmik z mojego wspólnego wypadu z kuzynem do Elbląga :) szukaliśmy pizzy a wyszło jak zawsze... :)
to z sb tydzień temu... :) to ta słynna 12godzinna sobota na moto :)
https://www.youtube.com/watch?v=WiPhYgmc4-M
Boryszuk
22-05-2017, 18:19
No i uj, Nicky Hayden dziś zmarł. Pierdzielę to, nigdy nie wsiądę już na rower.
Jak się tak na spokojnie zastanowić, to zmarłemu wszystko jedno, jak umarł, skoro nie żyje.
W sumie to śmierć z założenia dość głupia jest.
sokolnik
22-05-2017, 19:08
lepiej umrzeć na rowerze niż oglądając M jak Miłość :)
robin102
22-05-2017, 21:57
No i uj, Nicky Hayden dziś zmarł. Pierdzielę to, nigdy nie wsiądę już na rower.
Z rowerem nie ma żartów. Jakieś 5 lat temu jak na powrót złapałem bakcyla rowerowego wypierdzieliłem się na prostej drodze. Baaaaa na pięknej szerokiej i równej ścieżce rowerowej :) Połamane dwa żebra, obojczyk, otarta broda i zwichnięta noga w kostce. Analizuje do dziś co się stało o dalej nie kumam jak to się mogło stać :(
sokolnik
22-05-2017, 23:05
robin102 Ty to mnie nie przestajesz zaskakiwać swoim opowieściami :)
robin102
22-05-2017, 23:11
Wstyd się przyznać, ale to prawda. Jedną, jedyną kraksę miałem i to na rowerku :D
też dostałem jedynego strzał na dwóch kołach i był to rower - kobieta tłumaczyła się, że nie słyszała, że jadę, niestety uszkodzenia w kolanie pozostały na pamiątkę, ech ... rower to pojazd szatana ...
krzysztofz24
23-05-2017, 06:25
Ha:-).
Jawa 350 TS za gowniarza mialem zderzenie za samochodem - bez szwanku.
Potem Honda VF1100 powazny szlif przy 110km/h - w sumie bez powaznego uszczerbku-poscierane rece i kolano. I jeszcze szlif przg malej predkosci -zero obrazen.
Samochodem uczestniczylem w minikarambolu z trzech bedac tym w srodku -zero uszczerbku na zdrowiu. Raz wpadlem do rowu , raz mnie tramwaj zahaczyl (auto w sensie a nie mnie;-) ). I nic mi sie nigdy nie stalo.
Jak juz zaczalem myslec ze chyba minalem sie z powolaniem i pnie byl zostac kaskaderem z moim fartem:-) To jadac rowerem i podjezdzajac pod 2cm kraweznik zlozyla mi sie niedokrecona kierownica i tak glebnalem o beton ze mialem prawie 3 miechy zlamany nadgarstek w gipsie.
P.s Tak na marginesie tylko dodam ze w pewnym momencie zdalem sobie sprawe ze cos za duzo mam tych przygod i kolizji i troche zmienilem podejscie do ruchu ulicznego.
Odpukac - dziala.
robin102
23-05-2017, 08:44
Czyli rower w sumie był sprawcą największej kontuzji, uszkodzenie nadgarstka. Ja Wam mówię , że te rowery to ..... :D
Trzeba jeździć motocyklem :)
ps.
szlif przy 110 no, no jak to się odbyło ?
Obstawiam -jeb! i ziuuuuuuuu....
krzysztofz24
23-05-2017, 11:22
(.........)
ps.
Dawalem juz szczegolowy opos i nawet na niego odpowiadales:-).
Moge znalezc jak bede w domu i jeszcze raz wkleic.
robin102
23-05-2017, 11:26
Skleroza piękna sprawa, wiele razy można przeżywać i emocjonować się tym samym :D
sokolnik
23-05-2017, 22:45
https://www.youtube.com/watch?v=GDDCOMNnxFE
stary filmik usunąłem z powodu 2óch scen... :)
Słuchajcie, kto nie kupił moto a chce kupić to niech kupuje! Nie czekajcie 3 lata jak ja :)
Od soboty przeziębiony jestem, ostatnio jeździłem 13-14 maja. W ten weekend nie pojeżdżę bo zdjęcia. Kolejny weekend być może też zdjęcia (impreza w Mikołajkach) i też nie będę jeździł. Musze szybko wyzdrowieć i latać w tygodniu po pracy od 17 do 20 zawsze można :)
10 czerwca samolotem do Warszawy... oj cieżki okres mnie czeka... teraz chory z nosa leci a weekendy robota albo wyjazdy... lipa :/
Jeszcze ta przeprowadzka... latam w tygodniu z kartonami. Nawet nie wiecie ile rzeczy można zmieścić na kawalerce i w piwnicy :)
Remont przesunięty na sierpień. W sierpniu też mało sobie pojeżdżę chyba że po marketach budowlanych... w czasie urlopu ten remont mały planowany.
Jeszcze się nie przeprowadziłem :/ do końca maja muszę się wynieść ze stancji. Już wiem w którym pokoju będzie stać moto ;)
robin102
24-05-2017, 11:09
Oszalał normalnie :)
warto przeczytać
https://motopomocni.pl/artykuly/poradniki/jezdzic-grupie-4-najczestsze-bledy-motocyklistow/?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=artykul
Ja jeżdżę sam. Jedynie zdarzyło mi się jechać a kolegą w dalszą drogę. Dla mnie dwa motocykle to już TŁOK.
robin102
25-05-2017, 23:29
ot o hamowanie, a jaki fart i umiejętnosci
https://www.scigacz.pl/Awaryjne,hamowanie,motocyklem,na,autostradzie,3072 4.html
sokolnik
26-05-2017, 17:49
https://motobanda.pl/tak-sie-konczy-jazda-z-niewylaczonym-kierunkowskazem
mi się zdarza nie wyłączyć kierunkowskazu... :/ wstyd przyznać. Musze na to zwrócić uwagę :/
Boryszuk
26-05-2017, 18:55
My na wakacjach. O.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/IMG_20170526_121419-2.jpg
źródło (https://preview.ibb.co/mduXQv/IMG_20170526_121419.jpg)
Widać, że wyspa - droga się skończyła.
Boryszuk
26-05-2017, 21:31
To był pierwszy z dwóch promów dzisiaj. Jedna wyspa się skończyła to popłynęliśmy na drugą. I fajnie bo jest rewelacja. Tylko jakaś dziwna ekipa koło mnie zaparkowała.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/IMG_20170526_174001-2.jpg
źródło (https://preview.ibb.co/c8GUNa/IMG_20170526_174001.jpg)
Faktycznie, dziwne te hulajnogi.
Ćwok nie zatrybił nawet, że jedzie z włączonym kierunkiem, a później gadanie, że puszka zajechała drogę.
mi niestety też zdarz się pojechać kawałek z "migaczem", zwłaszcza na początku sezonu, w HD robią kierunki które się wyłączają samoczynnie, w poprzednim moto założyłem piszczek - pomaga ;)
Rafał_Sz
27-05-2017, 15:52
https://motobanda.pl/tak-sie-konczy-jazda-z-niewylaczonym-kierunkowskazem
mi się zdarza nie wyłączyć kierunkowskazu... :/ wstyd przyznać. Musze na to zwrócić uwagę :/
Ty nie masz czasem alarmu Patrola? Da się go podpiąć i zaprogramować tak, żeby Ci po jakimś czasie przypominał o włączonym migaczu.
sokolnik
28-05-2017, 23:28
Ty nie masz czasem alarmu Patrola? Da się go podpiąć i zaprogramować tak, żeby Ci po jakimś czasie przypominał o włączonym migaczu.
ja ? :) Ja nie wiem :)
muszę sprawdzić jakoś
robin102
31-05-2017, 09:19
Zdarza i mi sie niestety zapomniec o naduszeniu wylacznika kierunk. To spory problem bo widz u wielu, że smigają migając bez końca. Druga grupa, druga skrajnisc to ci co w ogóle nie używają. Na prowincji takic u mnie bardzo dużo
robin102
31-05-2017, 12:39
kurde bym pojechał to zobaczyć i AF w Nikonie przetestować :D
https://www.scigacz.pl/Isle,of,Man,TT,i,pierwsza,reakcja,starszego,pana,3 0764.html
sokolnik
31-05-2017, 17:47
Ostatnio jeździłem 14 maja...
Dziś koniec przeprowadzki :-) teraz meblowanie rozpakowywanie itp. Trochę byłem przeziębiony ostatnio do tego dlatego nie jeździłem.
Ale sb lub nd jest moja na latanie :-) już zapowiedziałem to Justynie :) żeby mi nie wyskoczyła w sb rano ze sklepem meblowym albo AGD ;)
Teraz tylko muszę podłączyć internet kablowy na swoim M i będzie można mieszkać hehe a to że lodówki i pralki jeszcze nie ma kto by się takimi rzeczami przejmował :) ?
Ktoś ma z Was Światłowód Orange? Mam kolegę w Orange zachwala bardzo, do tego abonament miałbym w cenie bez limitu wszystko oprócz MMSów. 3 gb Internetu plus LTE bez limitu 100gb.
300/30 prędkość czyli całkiem spoko chyba, za 79 zł plus koszt telefonu jaki sobie wybiorę.
robin102
31-05-2017, 22:35
4 razy w maju jezdzlem ledwo :( takie reali naszeg motocyklizmu, choc z drugiej strony chyba wiecej nie potrzebuje. Raz na tydzien łeb wiatrem i hukiem naładuje i jest energia do życia.
ot o hamowanie, a jaki fart i umiejętnosci
https://www.scigacz.pl/Awaryjne,hamowanie,motocyklem,na,autostradzie,3072 4.html
Nie zmadrzal po tej przygodzie...
Ja nie mam orange ale mam światłowód. Ale z tego co słyszę dookoła w tym w firmie gdzie pracuję to Orange jest fajny ale tylko do pierwszej awarii, trzeba mieć anielska cierpliwość i nerwy ze stali żeby coś od nich wyegzekwować. Sam przedstawiciel Orange mówił że to co leci w reklamach to ściema :) Ale może akurat w tym przypadku wypali.
sokolnik
01-06-2017, 20:29
Mam kolegę w Orange. Jakby co będzie mi musiał wszystko załatwić żeby to działało.
robin102
02-06-2017, 20:42
Przekładamy na następny rok nasz zlot ? :)
sokolnik
02-06-2017, 22:36
Nie przekładamy tylko powtarzamy za rok :)
Rafał_Sz
03-06-2017, 09:30
Przekładamy na następny rok nasz zlot ? :)Ja już napisałem w zlotowym wątku co i jak ze mną. ;)
I kurde muszę sobie nowe ciuchy na motor kupić, bo od zeszłego sezonu mi się rozmiar zmienił. Jakieś 20 kilo. :) Na szczęście na minus. ;)
Boryszuk
04-06-2017, 16:48
Ja wczoraj do listy rzeczy, z których spadłem dopisałem motocykl żużlowy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/received_10209259889473487-1.jpg
źródło (https://preview.ibb.co/i25Hfv/received_10209259889473487.jpg)
Ja wczoraj do listy rzeczy, z których spadłem dopisałem motocykl żużlowy.
:D Zakładasz kolekcję?
robin102
04-06-2017, 20:47
Mojej dziś spodobała się rola plecaczka. 100 km nawinęliśmy po okolicy i stwierdziła, że zawsze będzie ze mną jeździć :D
Waży to to ledwo 54 kg, a jakby mojej Suzi ubyło z 50 KM mocy z tych stu co jest :( Kręcić obroty trzeba konkretniej i mleć biegami jeszcze częściej.
No nic na następny sezon chyba trzeba litra postawić w garażu, a może jej przejdzie :)
bo motocykl to pojazd jedno-osobowy, no chyba, że w goldasa zainwestujesz, to mocy w dwie osoby nie zabraknie ;)
Kojocisko
05-06-2017, 23:10
eeeetam, ST1100 nie czuje pasażera, nie trzeba jeździć kredensem.
robin102
05-06-2017, 23:24
Będzie Honda XX 1100 na ten przykład :)
zgrabny motorek :) i lekki
http://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_cbr1100xx%2007.htm
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-cbr-cbr-1100-xx-super-stan-maly-przebieg-oryginal-ID6yWHIX.html
jak co rok, to samo, manele przygotowane na wyjazd nie mają prawa się zmieścić na moto :(
krzysztofz24
09-06-2017, 19:30
jak co rok, to samo, manele przygotowane na wyjazd nie mają prawa się zmieścić na moto :(
A zarzuciobys fote twojego moto, takiego w pelni obladowanego na wyjazd.