PDA

Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

robin102
09-05-2018, 16:43
ja im jutro dokładnie wytłumaczę, że mają do mnie dzwonić i informować:
- co jest
- co trzeba zrobić
- ile to będzie kosztować to co mają zamiar zrobić
- Jak już ustaliliśmy, wynegocjowaliśmy tu wszyscy ze sobą to koniecznie o tej synchronizacji przypomnij , bo nie ujęli w kosztorysie, a jednak warto by to zrobić jak już rozmontowany będzie od góry i dostęp do kolektorów. 200 zł przeżyjesz.
Przy odbiorze, zapytaj o sprzęgło i najlepiej mechanika.
ps
ciekawe co tam u Krzyśka w warsztacie, bo Bogdi to już wiemy, że kurzem pobrudził maszynę i jajecznica na kolacje będzie za karę :) ;)

sokolnik
09-05-2018, 16:54
Jak już ustaliliśmy, wynegocjowaliśmy tu wszyscy ze sobą to koniecznie o tej synchronizacji przypomnij , bo nie ujęli w kosztorysie, a jednak warto by to zrobić jak już rozmontowany będzie od góry i dostęp do kolektorów. 200 zł przeżyjesz.
Przy odbiorze, zapytaj o sprzęgło i najlepiej mechanika.
ps
ciekawe co tam u Krzyśka w warsztacie, bo Bogdi to już wiemy, że kurzem pobrudził maszynę i jajecznica na kolacje będzie za karę :) ;)

Tak jutro tam zadzwonię i pogadam o tej synchronizacji :)

A ja właśnie w Wejherowie jestem że swoją lubą za sukienkami ślubnymi moja lata, dziś takie dzień, Gdynia, Gdańsk, Wejherowo, sklepy z ciuchami, sukienki oraz jeszcze do budowlanego jedziemy he

krzysztofz24
09-05-2018, 17:33
ps
ciekawe co tam u Krzyśka w warsztacie(........)
Dzisiaj oddany, jutro bedzie rozpruwanie;-), max pojutrze.
Zamowienie czesci z Kawasaki-okolo 4 dni ida. Potem jeden dzien skladanie.
Ogolnie 1-2 tyg i odbior. Blizej tej pierwszej wartosci.

A ciekawe to jest Robin co tam z twoim zakupem:-)?
Doping? A prosze; wynalazles sprzet od wlasciciela a nie handlarza, stan obiecujacy.
Co tu sie zastanawiac? Brac i cieszyc sie WYGODNIEJSZA jazda niz na twoim obecnym moto.
Teraz nie zacytuje bo ze smartfona pisze ale juz ustalilismy ze osiagami sie bardzo nie roznia. Ale pozycja za kierownica i komfortem to V strom wygrywa.
Jeszcze bys jezdzil do tego samego serwisu:-)

Ile bedziesz jeszcze szukal i jednoczesnie narzekal na pozycje na obecnym moto?
TDM 900 i Tiger 800 sporo drozsze i o wiele rzadsze w ogloszeniach.
A V strom to idealny wybor. I na szose i jakakolwiek droge i taniej niz ci 2 konkurenci.

Kobylka u plotu:-) to wsiadac i jechac.

bogdi64
09-05-2018, 19:00
nie jajecznica - tylko sernik bez sera :)

robin102
09-05-2018, 22:27
Kobylka u plotu:-) to wsiadac i jechac.
Ha Ha ale żeś trafił. Ten V_ strom we wsi o kobyłkowej nazwie do kupienia jest :D :D :D

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzisiaj oddany, jutro bedzie rozpruwanie;-), max pojutrze.

Nie wiem czy bym poszedł spokojnie spać przez tydzień :)

krzysztofz24
09-05-2018, 23:18
Ha Ha ale żeś trafił. Ten V_ strom we wsi o kobyłkowej nazwie do kupienia jest :D :D :D

Nie wiem czy bym poszedł spokojnie spać przez tydzień :)

A jaka ta nazwa tej wioski:-)?

Spac pewnie bede mogl ale przezywam:razz:

robin102
10-05-2018, 00:09
A jaka ta nazwa tej wioski:-)?

Wieś sie nzywa Kobykanka i iet ofd mojej wioski i prarwie 800 km połozna w pyt jazdy

Rafał_Sz
10-05-2018, 08:23
Dostałem wycenę z linkowanego wcześniej serwisu.

Wymiana obu opon
Kompleksowe czyszczenie gaźników z synchronizacją
Kontrola luzu zaworowego

350 zł brutto plus ew. koszt płytek zaworowych 30 zł/szt.

Ujdzie. ;)

W GS500F o rozrządzie można dopiero się zastanawiać przy 100 000 km przebiegu. Ja mam 13 000... :D

robin102
10-05-2018, 09:16

Ujdzie. ;)

Nawet bardzo ujdzie zwłaszcza, że o rozrządzie można zapomnieć.
Rozumiem, że szykujesz laleczkę na ten zlot co to Sokół organizuje :) No ten przez Odessę, Kabul, Białystok i już prosto do Gdyni na gofra :)

sokolnik
10-05-2018, 09:36
Nawet bardzo ujdzie zwłaszcza, że o rozrządzie można zapomnieć.
Rozumiem, że szykujesz laleczkę na ten zlot co to Sokół organizuje :) No ten przez Odessę, Kabul, Białystok i już prosto do Gdyni na gofra :)Jeszcze na Ural [emoji14] albo Azerbejdżan [emoji14]

krzysztofz24
10-05-2018, 11:31
Dostałem wycenę z linkowanego wcześniej serwisu.

Wymiana obu opon
Kompleksowe czyszczenie gaźników z synchronizacją
Kontrola luzu zaworowego

Ujdzie. ;)

W GS500F o rozrządzie można dopiero się zastanawiać przy 100 000 km przebiegu. Ja mam 13 000... :D

Kurde tak czytam i mysle cos cena 2 razy za tania. ale przeciez 2 cylindry, 2 gazniki - to akurat:-)
Jak przyjemnie popatrzec na takie koszta obslugi.

Jak juz ci wyreguluja te gazniki, to umow sie ze podjedziesz za 300-400km zeby sprawdzic barwe swiecy czy jest dobra mieszanka. Powinna byc jasnobrazowa, bardzie jjasniejsza niz brazowa, ale nie biala i bez zluszczen.
Ja tak zawsze robie. Bardziej chodzi o to czy wszystko nam pasuje, reakcja na gaz, spalanie.
Ostanio mi mechanik ja krobil full serwis gaznikow to tak mi zalecil. I rzeczywiscie mialem wrazenie ze reakcja na gaz moglaby byc ciut szybsza.
Po wykreceniu 2 swiece byly ciemniejsze kolorem, to poszlo lekkie zubozenie mieszanki o cwierc obrotu na 2 gaznikach
Ale moze bedzie ci pasowac od razu. Ja w kazdym razie wole sprawdzic starodawna metoda, czyli ocenic barwe swiec na koniec.

Co do rozrzadu i 100 tys km. Zeby tylko nie bylo ze sie chce klocic i spierac;-). Ale nie ma mowy.
Lancuch rozrzadu w GS500 standardowe 40-50 tys km i wymiana. No ma pewna szanse dojezdzic do 60tys.
To zwykly jednorzedowy rolkowy lancuch, takiego "typu" jak masz z tylu na kole. Jakby byl plytkowy to troche dluzej. Ale przyjmij okolo 50 tys.
Zreszta spokojnie, zamiennik D.I.D kosztuje 100zl z haczykiem.
Zreszta stopien wysilenia silnika masz taki sam jak powiedzmy 100KM z litra pojemnosci;-)

P.S Filtr powietrza by sie przydalo wymienic jak robisz full serwis gaznikow.

grizz
10-05-2018, 11:38
Panowie, tak z punktu widzenia laika, to wszystkie motory wymagają takiego pieszczenia i zawracania głowy, czy też Wy macie skrzywienie? ;)

Nie można po prostu czegoś kupić, oddać raz w roku na przegląd w ASO i mieć spokój? Tak jak z samochodami. Bez zastanawiania się, zę po 300km trzeba odkręcić świece, rozważania cvzy zmienić pasek, czy nie. Czy też to specyfika nie motocykli jako takich, ale starego sprzętu? (Choć jak przypomnę sobie starsze auta z którymi miałem doczynienia, to też ograniczało się to do przeglądu co roku i tyle).

Kolekcjoner
10-05-2018, 11:49
Panowie, tak z punktu widzenia laika, to wszystkie motory wymagają takiego pieszczenia i zawracania głowy, czy też Wy macie skrzywienie? ;)

Nie można po prostu czegoś kupić, oddać raz w roku na przegląd w ASO i mieć spokój? Tak jak z samochodami. Bez zastanawiania się, zę po 300km trzeba odkręcić świece, rozważania cvzy zmienić pasek, czy nie. Czy też to specyfika nie motocykli jako takich, ale starego sprzętu? (Choć jak przypomnę sobie starsze auta z którymi miałem doczynienia, to też ograniczało się to do przeglądu co roku i tyle).
To zależy czy mówimy o sprzęcie nowym czy wiekowym. W nowszych jest tak jak piszesz. Okresowe wymiany według książki i tyle. W starociach nie jest już tak prosto.

grizz
10-05-2018, 12:01
To zależy czy mówimy o sprzęcie nowym czy wiekowym. W nowszych jest tak jak piszesz. Okresowe wymiany według książki i tyle. W starociach nie jest już tak prosto.

A kiedy w moto ta granica starocia i konieczności zajmowania się pojawia?

Po prostu czytając ten wątek z zewnątrz to wygląda, że motocykl
- to jest niewygodny
- trzeba non stop coś zmieniać/wymieniać naprawiać
- samemu grzebać, albo patrzeć na ręce mechanikowi
- znać się na częściach, olejach, smarach
- w sumie to 300km to cieżko w dzień przejechać i to jest męczące
- używanego to już się w ogóle nie da kupić bez kilkunatu lat doświadczenia

sokolnik
10-05-2018, 12:24
Dzwonił serwis...

Kolekcjoner
10-05-2018, 12:39

- to jest niewygodny
Jeszcze kilka niedogodności bym się dopatrzył, np. kwestia konieczności ubierania się i to różnie w zależności od pogody, dużo większego skupienia podczas jazdy niż w samochodzie itd. itd.
Tak to już jest z tymi motocyklami że mają same wady ;)....

Rafał_Sz
10-05-2018, 12:42
Jak juz ci wyreguluja te gazniki, to umow sie ze podjedziesz za 300-400km zeby sprawdzic barwe swiecy czy jest dobra mieszanka. Powinna byc jasnobrazowa, bardzie jjasniejsza niz brazowa, ale nie biala i bez zluszczen.
Ja tak zawsze robie. Bardziej chodzi o to czy wszystko nam pasuje, reakcja na gaz, spalanie.

P.S Filtr powietrza by sie przydalo wymienic jak robisz full serwis gaznikow.

Mam świece irydowe, one zawsze się błyszczą więc nic nie zobaczę. Co do filtrów. Na wiosnę zawszę daję nowe plus olej, to sobie sam ogarniam. Jeśli chodzi o rozrząd, to tak mi powiedzieli ci z serwisu. Ale mniejsza z tym, przy tej budowie silnika i cenach mogę łańcuch zmieniać razem z olejem. ;)

Dzwonił serwis...
Entuzjazmu nie widać. :/

sokolnik
10-05-2018, 13:18
Moto czeka do odbioru :)
Nic nie regulowali bo wszystko jest w normie.
Zmienili świece, wyczyscili filtr powietrza, sprawdzili luzy, synchro i łańcuszek rozrzadu, nic nie regulowali bo jest ok.
Gość gadał że zadbana maszyna, widać że poprzedni właściciel dbał, że dobry zakup.
Wyszło coś koło tysiaka gadał.
Najważniejsze że wszystko ok. Bałem się że będzie 2 czy 3 tys do płacenia bo będą silnik rozpolawiac... Nastrawzyliscie mnie :)

Ligo
10-05-2018, 13:37

- to jest niewygodny
A, bo wiesz... niektórzy lubią liczyć diabły na główce szpilki.
A przynajmniej siedzieć przy sprzęcie cały dzień ze szmatką w ręku, patrzeć i podziwiać.

Ale mniejsza z tym, przy tej budowie silnika i cenach mogę łańcuch zmieniać razem z olejem. ;)
Ja bym zmieniał przy każdym tankowaniu.

grizz
10-05-2018, 13:40
A, bo wiesz... niektórzy lubią liczyć diabły na główce szpilki.
A przynajmniej siedzieć przy sprzęcie cały dzień ze szmatką w ręku, patrzeć i podziwiać.

To wiem. Ale z wątku tutaj wynika, że to wszyscy ;) Stąd się zastanawiam, czy kupno nowej maszyny to też takie problemy :P

robin102
10-05-2018, 13:49
- to jest niewygodny

Dobre podsumowanie :)

.... dużo większego skupienia podczas jazdy niż w samochodzie itd. itd.
Tak to już jest z tymi motocyklami że mają same wady ;)....
Ja ciagle szukam pasa bezpieczeństwa aby się zapiąć, a czasem szukam dźwigni od regulacji oparcia. Serio :)

.
O tak tak, uwielbiam, może już bardziej niż jazdę w mieście. Stołeczek przed garażem, na drugim stołeczku dobre piwo w puszce o niebieskim kolorze , niebieska szmatka w ręku, kufel już normalny przeźroczysty ze szkła :)

krzysztofz24
10-05-2018, 13:58

Jak ma sie pieszczocha, to po to zeby go piescic. Jak z kobieta....czasami trzeba zadbac jakos ekstra;-)
A juz tak na powaznie. Jak bedziesz raz w roku robil przeglad to wszystko bedzie cacy. I to bedzie super dbanie o sprzet.
Lacznie z wiekowym moto. Choc taki wiekowy na poczatek grubszego serwisu moze wymagac, zalezy jak kupisz. Ale dokladnie jak w samochodzie, po zakupie warto posprawdzac wszystko w warsztacie i zrobic grubszy serwis.

Zmienili świece, wyczyscili filtr powietrza, sprawdzili luzy, synchro i łańcuszek rozrzadu, nic nie regulowali bo jest ok.
Gość gadał że zadbana maszyna, widać że poprzedni właściciel dbał, że dobry zakup.
Najważniejsze że wszystko ok. Bałem się że będzie 2 czy 3 tys do płacenia bo będą silnik rozpolawiac... Nastrawzyliscie mnie :)

Jak to tysiaka. Troche drogo za samo posprawdzanie;-) . I zastanawia mnie "wyczyscili filtr powietrza". To chyba lepiej wymienic, jak jest papierowy. Choc nie wiem, moze masz jakis z gabki do czyszczenia sie nadajacy...[/QUOTE]

P.s Koniecznie dopytaj, za ile masz ten lancuch rozrzadu skontrolowac. Albo zainteresuj sie ile jeszcze napinaczowi lancucha rozrzadu zostalo "zakresu napinania"

Nic nie trzeba bylo regulowac przy zaworach, to najprawdopodobniej ktos juz to robil jakis czas temu.
Masz 49 tys przebiegu. Ale mialbys farta jakby poprzedni wlasciciel np zmienil lancuch rozrzadu przy np 45 tys:-)
Mowie ci zainteresuj sie tym tematem. Zapytaj czy lancuch jest oryginalny czy zapinany. Bo jak zapinany, to bankowo niedawno pewnie zmieniany i czeka cie dluuuga i przyjemna eksploatacja berz zawracania sobie nim glowy:-)

Ligo
10-05-2018, 14:08
Jak ma sie pieszczocha, to po to zeby go piescic. Jak z kobieta...
No nie... Jak biorę pieszczocha, to po to żeby on mi robił dobrze, a ja jemu tylko czasami.

na drugim stołeczku dobre piwo w puszce o niebieskim kolorze)
Zainteresował mnie temat. Foster? ;-)

Boryszuk
10-05-2018, 14:13

Jak niebieskie to Borygo. Po nim sie nie rzygo. ;)

Foster jest jak seks w kajaku. Both f*cking close to water.

bogdi64
10-05-2018, 14:44

- to jest niewygodny

tak - motocykl jest niewygodny
nie - grzebanie psuje, dobry mechanik nie wymaga nadzoru
nie - wystarczy to odczytać w instrukcji
nie - w przypadku mojego, który nie jest wzorem wygody 600 da radę ;)
nie - wystarczy wynająć mechanika do oględzin

nie ma starych i nowych, są zadbane lub po przejściach (oprócz mojego zabytku z 54 roku), jest też drugi podział, czyli wersja dla mechaników lub do jazdy
przy moich przebiegach (ok 6-7 tyś w sezonie) olej co dwa lata, zawory i świece (które wymieniam szybciej) co 4 lata, gaźniki i filtr co 8 lat - jedynie smarowanie łańcucha co 500km, do tego olej w lagach, płyny co ok 5 lat
ps: jest takie fajne określenie jak "onanizm" sprzętowy, to też działa ;)

robin102
10-05-2018, 15:02

Amerykańskie piwo o nazwie Bud Light dedykowane chyba dla amerykańskich harcerzy, bo lekkie i słabe, ale lubię. Mocnego nie mogę i nie lubię.

Ligo
10-05-2018, 15:34
Amerykańskie piwo o nazwie Bud Light
A weź... :roll:
Zabieram to czasem z fabryki z Fort Collins, CO w ilości średnio 45 tys. funtów na pace.
Tylko zastanawiam się, skąd u mnie tylu harcerzy?

Foster jest jak seks w kajaku. Both f*cking close to water.
Dobre, muszę zapamiętać. ;-)

sokolnik
10-05-2018, 16:10
Teraz ma 46 tys przebiegu. Kupiłem było 41 tys.
Dowiem się ile jeszcze można jeździć.
Moim zdaniem takie przeglądy trzeba robić co rok lub max 2 lata. Żalezy ile km wiadomo, ale jak ktoś robi 5 tys rocznie... Jak ja spokojnej jazdy. To po co częściej? :(
Teraz jestem spokojny, bo maszyna sprawdzona można latać, papier jest, przyda sie przy sprzedaży :)

robin102
10-05-2018, 16:34
A weź... :roll:
Zabieram to czasem z fabryki z Fort Collins, CO w ilości średnio 45 tys. funtów na pace.
Tylko zastanawiam się, skąd u mnie tylu harcerzy?

Dobre, muszę zapamiętać. ;-)
Kumpel mi z USA te piwo przywiózł kilka puszek i się przyzwyczaiłem. Kupuje je czasem w Polsce w sklepach Żabka. Generalnie lubię piwa lekkie, prawdziwe jakieś czeskie o niskich % alkoholu np. max 4,5 %
https://tvn24bis.pl/wiadomosci-gospodarcze,71/ranking-najpopularniejszego-piwa-na-swiecie-nie-kupisz-w-europie,460565.html

przy moich przebiegach (ok 6-7 tyś w sezonie) olej co dwa lata........
Może w Hondzie to uchodzi, bo one podobno trwalsze ?

Teraz jestem spokojny, bo maszyna sprawdzona można latać, papier jest, przyda sie przy sprzedaży :)
Jutro odbierzesz to będziemy znać szczegóły, bo jak na razie to 4 świece za 1100 zł + nadmorskie świeże powietrze z kompresora do filtra to trochę drogo :( ;) ;) oby papier dali co zrobili ze szczegółami każda operacja i część na fakturze

sokolnik
10-05-2018, 16:59
Kumpel mi z USA te piwo przywiózł kilka puszek i się przyzwyczaiłem. Kupuje je czasem w Polsce w sklepach Żabka. Generalnie lubię piwa lekkie, prawdziwe jakieś czeskie o niskich % alkoholu np. max 4,5 %
https://tvn24bis.pl/wiadomosci-gospodarcze,71/ranking-najpopularniejszego-piwa-na-swiecie-nie-kupisz-w-europie,460565.html

Może w Hondzie to uchodzi, bo one podobno trwalsze ?

Jutro odbierzesz to będziemy znać szczegóły, bo jak na razie to 4 świece za 1100 zł + nadmorskie świeże powietrze z kompresora do filtra to trochę drogo :( ;) ;) oby papier dali co zrobili ze szczegółami każda operacja i część na fakturzeTo je ASO Panie :) musi być drogo bo jak drogo tzn. dobrze he
No co zrobić... Mogła być karta graficzna a tak jest spokojna głowa że sprzęt ok można latać :) po prostu dobry zakup to najważniejsze :)
Zapraszali mnie na jazde w sb, może się wybiorę, trzeba maszynę przetestować.
Może i drogo. Ale nawet samo rozebranie moto, sprawdzenie tego i tamtego, potem złożenie... No nikt nie będzie zaglądać do środka za 50 zł :)
No i oczywiście pieczątka ASO swoje kosztuje, 500+ :)

robin102
10-05-2018, 18:32
Spoko, trochę żartowałem, zapewne coś pożytecznego zrobili i zapewne jak to w ASO za drogo. W kążdym razie do robinowego lasu na Podlasiu ciśniesz bezpieczniejszym motocyklem.

sokolnik
10-05-2018, 19:46
Spoko, trochę żartowałem, zapewne coś pożytecznego zrobili i zapewne jak to w ASO za drogo. W kążdym razie do robinowego lasu na Podlasiu ciśniesz bezpieczniejszym motocyklem.

a Ty do Darkowego morza nowym motocyklem :) Ewentualnie starym GSRem ;)

to kiedy te zloty?

Długi weekend mi się szykuje (Boże Ciało, pt wolne) więc można by coś zorganizować...

bo później dopiero może 2 ostatnie weekendy czerwca... później 2 weekendy lipca mam zajęte, 2 ostatnie zajęte... później sierpień... a we wrześniu już klapa bo mam ślub, później wycieczka i pewnie remont, jakoś tak...

czas sprzedawać moto, dowiedziałem się że dobry sprzęt... pora sprzedawać :D

robin102
10-05-2018, 21:33
Zawsze łatwiej sprzedać dobry niż niedobry :D Sprzedaż po ślubie to zapewne z kopertowych wziątek kupisz jakiegoś V-Stroma 1000 albo lepiej Yamaha FJR 1300, a jak nie kupisz po ślubie od razu to następna szansa dopiero za 20-30 lat będzie :D

Zawsze łatwiej sprzedać dobry niż niedobry :D Sprzedaż po ślubie to zapewne z kopertowych wziątek kupisz jakiegoś V-Stroma 1000 albo lepiej Yamaha FJR 1300, a jak nie kupisz po ślubie od razu to następna szansa dopiero za 20-30 lat będzie :D

krzysztofz24
10-05-2018, 22:12
Jak by kupil moto z kopertowych wziatek, to chyba bylby slub i rozwod jednego dnia, taki evenement:grin:

tomajk
10-05-2018, 23:45
Wszyscy to za wiele powiedziane. Ale trzeba przyznać, że spora część motocyklistów to nie jeździ tylko się pieści ze swoimi motorkami.
Dla wielu jazda to kręcenie się bez celu w około przysłowiowego komina. Motocykl dla nich nie jest tylko sprzętem do przemieszczania się z punku A do punktu B ale też obiektem czci i troski, choćby po to by odsprzedać później z dumą.
Mój pracownik ma już od 3 lat Rometa 125 dojeżdża nim do pracy, oczywiście poza tragiczną pogodą. Sprzęt za psie pieniądze, łańcuch do wymiany co 3tyś. km. w ogóle nie wygląda, nie jeździ ale do pracy dupsko przywozi i tak już przez wiele wiele kilometrów beznadziejnych wiejskich dróg. Użyszkodnicy którzy polecają motocykl na dojazdy do pracy w mieście są pasjonatami i martwi ich już sam fakt, że nic się nie psuje, tak być nie może. To jak z kobietą która nie gada, nie marudzi, ładnie wygląda, dobrze gotuje i jeszcze w łóżku jest super, trzeba ją zmienić albo zepsuć bo facet przy takiej czuje się niedoceniony. Wpiernicz czy opiernicz musi być, bez tego to wieje NUUUUDA. :D Tak też jest i z motocyklami, mój był dwa razy na planowym serwisie, mam go 3 rok i najechało się około 24tyś km. Zjeździłem opony i muszę wymienić, zbiega się to z czasem na planowy (czyli jak w książce pisze co 12tyś km.) serwis. Zdarzyło się mi umyć go parę razy no i po przejechaniu około 500-1000km co często było codziennie smarowałem łańcuch Hipolem.
Adminie jak kupisz nowego markowego skutera to musisz w kalendarzu dobrze wbić przypomnienie, że trzeba coś przy kiblu zrobić, to w końcu sprzęt do przemieszczania się a nie do pieszczenia.

Kolekcjoner
11-05-2018, 00:26
No nieźle, podoba mi się taka koncepcja :D. Strach się bać ile by wzięli jakby coś zrobili.

Adminie jak kupisz nowego markowego skutera to musisz w kalendarzu dobrze wbić przypomnienie, że trzeba coś przy kiblu zrobić, to w końcu sprzęt do przemieszczania się a nie do pieszczenia.
Dokładnie. Moja znajoma kupiła sobie nowego burka (suzuki burgman 125) - nuuuuda - sprzęt wpędzający w depresję lubiących dłubać ;).

robin102
11-05-2018, 13:42
Burgmany to ciężkie krążowniki, nawet te małej pojemności jakiś przewymiarowane. Duży rozstaw osi. Jak lubię Suzuki, tak bym nie kupił takiego kloca. Są inne lżejsze, poręczniejsze skutery. Coś w klimatach 250-350 cm i jest frajda z jazdy.
Chyba, że burek 600 na trasy , bo i takiego mają w ofercie :grin:
ps.1
Tak się kiedyś rozdyskutowaliśmy czy synchronizacje przepustnic we wtryskowym trzeba robić czy nie. Otóż zerknąłem do service manul od Suzuki V-Strom 650 mod 2012 a tam jak byk w czynnościach serwisowych zaznaczone aby co 12 tys km zrobić inspekcje synchronizacji czyli sprawdzić.
Co mnie jeszcze zdziwiło, to ze filtr oleju pozwalają wymieniać aż co 3 wymianę oleju. Olej co 6000km , a filtr co 18000 km !! no dziwne.
Luzy zaworowe co 24.000 km. Smarowanie łańcucha co 1000 km :) a ja tu w swoim smaruje co 400-500 km :D
Co ciekawe w DL 650 2012 to od cholery czynności serwisowych samemu idzie zrobić. Wychodzi, że to prosty, przemyślany bajk na dalekie wycieczki w dzicz.
http://szkut.com/fotki/vstrom650/DL650AL2%20-%20instrukcja%20.pdf

ps. 2
Oddali Yamahę Sokołowi czy nie :)

Boryszuk
11-05-2018, 14:49
A Ty Robin nie miałeś w ten weekend jechać po nowe moto?

robin102
11-05-2018, 15:15
A Ty Robin nie miałeś w ten weekend jechać po nowe moto?
Lepiej nie pytaj :)

Boryszuk
11-05-2018, 16:55
Lepiej nie pytaj :)

Piszesz z toalety na stacji przy autostradzie?

sokolnik
11-05-2018, 18:01
Moto odebrane[emoji3] stoi w garażu [emoji3]

krzysztofz24
11-05-2018, 18:27
Moto odebrane[emoji3] stoi w garażu [emoji3]

Co tam ci napisali na fakturze? Juz mniej chodzi o koszt, bo i tak podawales, tylko jakich czesci uzyli. Moze dali z automatu nowa uszczelke pokrywy zaworow za okolo 200 zeta i uszczelki swiec za okolo 100zl 4 szt, swiece 4x 40zl powiedzmy czyli 160zl....
Ciekaw jestem co tam powymieniali:-)
Pytales o to w jakim stanie jest lancuch rozrzadu, czy moze juz byl wymieniany?

bogdi64
11-05-2018, 19:01
dziś dotarł do mnie nolan n43e - zachciało mi się otwartego kasku na miasto, z żalem muszę dopowiedzieć, że wygoda i jakość wykończenia do mojego suomy to jak vv golf II do mercedesa klasy s, suomy nic mi nie proponowało w otwartych kaskach :(

sokolnik
11-05-2018, 20:56
Dopiero dotarłem do domu... od 6,30 po za domem :P

Jechałem z Gdyni do Gdańska prawie 1,5h. W połowie trasy złapała nas ulewa, burza z gradem...kosmos. Byłem pewny że nie wrócę na moto ale skoro już byłem w Sopocie to już pojadę do ASO, dowiem się co i jak, zapłacę i umówię się na odbiór jak nie będzie padać. Smuteczek mnie łapał ogromny :P

Jadę jadę, im bliżej Pomarańczy było, słońce zaczęło się przebijać i coraz mnie padać deszcz... Dotarłem do ASO przestało padać :D Zanim papiery, płatność, pogadaliśmy to już asfalt prawie był suchy. Idealnie wyszło, bo wróciłem suchym asfaltem, tylko na koniec w Gdyni był lekko mokry asfalt, także moto można powiedzieć idealnie suche w porównaniu do tego co przeżył mój samochód :) w pewnym momencie zacząłem szukać łódki i kamizelek ratunkowych hehe

tyle tytułem wstępu, opowieści jak wyrwałem z rąk ASO moje moto :)

Konkrety z FV - cenny brutto:

- usługa serwisowa - tak jak ustalone na mailu - 720 zł
- uszczelka pokrywy zaworów - 170 zł
- uchwyt gumowy 6 szt. - 205 zł
- świece zapłonowe - 4 szt x 48 zł - 192 zł

razem - 1 287 zł

Gość, kierownik serwisu, stwierdził że bardzo ładny motocykl, widać że poprzedni właściciel dbał i że to dobry nie zajechany sprzęt, jak na swój rocznik i przebieg utrzymany bardzo dobrze - co jako właściciel potwierdzam :) Może chciał się mi podlizać, klientowi :P
Mówił że luzy zaworowe do kontroli za 40 tyś km przebiegu ponownie... Nie pokręcił czegoś? :) Dopytałem go, 40 tyś? A on, że tak za 40 tyś ponownie do sprawdzenia, bo są w porządku :)

Synchro sprawdzone, nie wymaga regulacji, aż byłem zdziwiony no ale super.
Pytałem o łańcuszek rozrządu czy oryginalny czy jakiś nowy... stwierdził że oryginalny ale w super stanie, to po co wymieniać.
Filtr powietrza wyczyścili ale to mówi kosmetyczne czyszczenie bo ogólny stan super.
Luzów na główne ramy nie stwierdzili więc nic nie robili - tego akurat byłem prawie pewny, no ale ja się nie znam :)

Oczywiście, można by było zmieniać wszystko, łańcuszek, napinacz itp. Ale po co jak gość rozebrał i stwierdził że wszystko ok :) i wydać ponad 2 tyś pewnie.

To tak jakby ktoś u dentysty leczył zdrowe zęby :) albo wstawiał nowe mimo że obecne są dobre :) hehe :grin:

Bardzo dobrze mi się jechało, jakieś 30km do Gdyni obwodnicą zrobiłem. Nawet skrzynia biegów wchodziła idealnie albo coś tam wyregulowali albo to jakieś placebo po wizycie w magicznym ASO Yamahy :roll: jechałem lekko zachowawczo bo Justyna za mną samochodem i moto nie chciałem katować obrotami :) złapałem się za 4ma gościami na chopperach i 90km/h za nimi :) w każdej chwili mogło zacząć znowu padać, myślałem tylko o tym by suchy dojechać do garażu he łańcuch co nasmarowałem po ostatniej jeździe, musiałbym znowu smarować he oraz całe moto myć z błota, a tak nie muszę :)

Czy drogo, trochę drogo bo za dużo nie robili... ale teraz jestem spokojny, że to był dobry zakup, że moto jest sprawne i można sezon 2018 jeździć i jeździć bez obaw że coś się kończy albo że coś padnie nagle... oczywiście może paść ale przynajmniej głowa spokojniejsza :)

Gość stwierdził, że taki przegląd powinno się robić co 12 tyś km lub co roku.

Z przymrużeniem oka mówię do niego, podczas płacenia... że za dużo nie było do roboty i że trochę drogo... ciekawy byłem co powie. Oczywiście powiedział, że rozebranie wszystkiego oraz sprawdzenie tych rzeczy, wymiana świec, uszczelek, złożenie wszystkiego do kupy, że to czasochłonne i że dużo roboty... niech mu będzie. No co miałem mu powiedzieć? Że zapłacę 900 zł bo na tyle wyceniam ich robotę? :)

Najważniejsze że Pomarańczy nic nie dolega, zebrała pochwały na przeglądzie technicznym, jedynie świece zasługiwały na wymianę i uszczelki :) coś czuję, że uszczelki wymieniają zawsze przy zdejmowaniu pokrywy... niech będą nowe :)

Teraz tylko jeździć, latać i cieszyć się maszynką :)

zobaczcie co się działo w Łodzi i Gdańsku :)
https://wiadomosci.wp.pl/zalane-ulice-podtopione-tramwaje-nad-polska-przechodza-burze-6250749823633537a

A ja w samym środku tej ulewy samochodem jechałem :)

robin102
11-05-2018, 22:20
Piszesz z toalety na stacji przy autostradzie? Z wygodnego fotela przed monitorem , tylko nie wiem co by tu mądrego napisać, bo sprawy trudne się porobiły i niejednoznacznie to idzie.

Czy drogo, trochę drogo bo za dużo nie robili... ale teraz jestem spokojny, że to był dobry zakup, że moto jest sprawne i można sezon 2018 jeździć i jeździć bez obaw że coś się kończy albo że coś padnie nagle... oczywiście może paść ale przynajmniej głowa spokojniejsza :)

:) Jak za spokój to bardzo tanio, jak za serwisowanie to w pytę drogo , ale tam inny świat u Cibie tysiąc zł ma mniejsza wartość niż u mnie, więc chyba i usługi ASO tańsze u mnie.
następnym razem jak stawiamy Twoja pomarańcze całym forum Nikoniarzy do ASO to robimy to na konkretne czynności serwisowe tak jak ja to robię w Suzuki.
Ważne , że Yamaha w domu cała i zdrowa.

ps.

Ja dziś odbierałem auto od blacharza lakiernika z polisy sprawcy. Drobna naprawa i skasowali ubezpieczyciela na 4.000 zł. Lakierownie nawet nie połamanego zderzaka i zarysowany błotnik do podkładu bez wgniecenia nawet :D
Wszystko jakby porządnie zrobione , cacuszko ale patrzę jakiś debil przetarł szybkę wskaźników, prędkościomierza, obrotomierza jakimś rozpuszczalnikiem czy innym syfem, a teraz mówią , że tak było.
Kur#@!!1^$# !!! z tymi fachowcami można zwariować. jedno robią drugie psuja. Czym ta plastikową szybkę wypolerować. pastą do zębów. Po cholera tam łapy pchał. Auto odstawiłem do lakiernika czyściutkie w środku jakby z salonu wyjechało z czystą szybką, bez najmniejszej ryski bo mam bzieja na czystość tej szybki.

sokolnik
11-05-2018, 22:21
Robin 2gi sezon kupuje moto, idzie na rekord :roll:
to nawet mi to szybciej poszło :grin: i od razu taki skarb kupiłem :)

Robin, kup w salonie, to będzie najlepsze rozwiązanie :)

robin102
11-05-2018, 22:26
GSR-a też prawie 2 lata kupowałem. Od pomysłu, że to GSR ma być do przyjazdu do domu nim 2 lata zeszły. To nie jest jakoś długo w porównaniu do wieczności, a teraz nie ma pośpiechu i ciśnienia :)

to nawet mi to szybciej poszło :grin: i od razu taki skarb kupiłem :)

Robin, kup w salonie, to będzie najlepsze rozwiązanie :)
Rozpruj jakiś sejf za ścianą i pożycz mi kasy, a i tak bym kupił używany, a za resztę pojechał na wczasy :)

sokolnik
11-05-2018, 22:42
na wczasy? Do Gdyni? :)

bogdi64
11-05-2018, 23:06
9060

no właśnie ;)

robin102
11-05-2018, 23:10
dziś dotarł do mnie nolan n43e - zachciało mi się otwartego kasku na miasto, z żalem muszę dopowiedzieć, że wygoda i jakość wykończenia do mojego suomy to jak vv golf II do mercedesa klasy s, suomy nic mi nie proponowało w otwartych kaskach :(
Przecież ten Nolan to budżetowy kask za sklepowe 700zł

Rafał_Sz
12-05-2018, 07:57
A tak w ogóle Robinie, to ja po wielu poszukiwaniach następcy GSa też odkładam na V-S. 650, tylko, że nówkę bo motocykl zmieniam raz na 15 lat, podobnie jak żony. :D Uniwersalność tego moto jest fantastyczna.

Kolekcjoner
12-05-2018, 08:55
Burgmany to ciężkie krążowniki, nawet te małej pojemności jakiś przewymiarowane. Duży rozstaw osi. Jak lubię Suzuki, tak bym nie kupił takiego kloca. Są inne lżejsze, poręczniejsze skutery.
Może, choć tego 125 ogarnia niezbyt rosła dziewczynka i nie narzeka :).

Konkrety z FV - cenny brutto:

- usługa serwisowa - tak jak ustalone na mailu - 720 zł
- uszczelka pokrywy zaworów - 170 zł
- uchwyt gumowy 6 szt. - 205 zł
- świece zapłonowe - 4 szt x 48 zł - 192 zł

razem - 1 287 zł

Nieźle kroją za nic nie robienie ;).
BTW: uszczelka pokrywy zaworów kosztuje (piszę z pamięci więc mogę być niedokładny) bodaj 80 zł, uchwyty gumowe - ciekawe co to jest, że kosztuje przeszło 30 zł szt., świece; jeśli irydowe to ok. jak zwykłe to też solidnie sobie dodają.....

Z wygodnego fotela przed monitorem , tylko nie wiem co by tu mądrego napisać, bo sprawy trudne się porobiły i niejednoznacznie to idzie.
Trzeba przyznać że potrafisz budować napięcie 8-). Pisz......

bogdi64
12-05-2018, 09:51
Przecież ten Nolan to budżetowy kask za sklepowe 700zł
w sumie to najwyższy model otwarty Nolana, wyboru nie ma zbyt dużego, w wyższej cenie (czy wykonaniu ?) jest Shubert i Shoei, ale z pewnych względów delikatnie mówiąc za tymi firmami nie przepadam

robin102
12-05-2018, 10:58
...Uniwersalność tego moto jest fantastyczna. Święta racja, albo racja tych co potrafią tak jeździć. Warto wytrwać do 3:10 minuty.
https://youtu.be/gI4CL0z4Dvs
Rafał jak jesteś watowcem to warto kupić nówkę, jest sens na firmę wziąć. Niemniej jest to motocykl dla starych pierdzieli i mało młodzieży na nim widać. Zrobiłem rozeznanie na forum. Dzidki od 45 lat najczęściej tym jeżdżą :D ot taka alternatyw dla tych co się jeszcze bronią przed jazdą nogami do przodu i jeszcze chcę położyć moto w zakręcie i trochę pocisnąć czasem.

Trzeba przyznać że potrafisz budować napięcie 8-). Pisz......
Tak w wielkim skrócie, bo przecież Wam się już tolerancja skończyła :D Sprzedający się zastanawiał czy w ogóle sprzedawać, a ja się zastanawiam czy w ogóle kupować taki dziadkowy motocykl co to nim wszędzie jeździć trzeba, bo to taki SUV motocyklowy :) ;)

bogdi64
12-05-2018, 12:38
Dzidki od 45 lat najczęściej tym jeżdżą ot taka alternatyw dla tych co się jeszcze bronią przed jazdą nogami do przodu i jeszcze chcę położyć moto w zakręcie i trochę pocisnąć czasem.
o rzesz kurna podpadasz, nie DZIADKI tylko doświadczeni dla których często jest to któreś moto, a często później przesiadają się na "afrykę", taaaaa bronią się "nogami do przodu1" a jeździłeś ;)

Rafał_Sz
12-05-2018, 13:23
Święta racja, albo racja tych co potrafią tak jeździć. Warto wytrwać do 3:10 minuty.
https://youtu.be/gI4CL0z4Dvs
Rafał jak jesteś watowcem to warto kupić nówkę, jest sens na firmę wziąć. Niemniej jest to motocykl dla starych pierdzieli i mało młodzieży na nim widać. Zrobiłem rozeznanie na forum. Dzidki od 45 lat najczęściej tym jeżdżą :D ot taka alternatyw dla tych co się jeszcze bronią przed jazdą nogami do przodu i jeszcze chcę położyć moto w zakręcie i trochę pocisnąć czasem.

GS-a też mam na firmę kupionego. ;) A poza tym ja już jestem stary więc mogę sobie V-Stroma kupić. Bo następny bedzie już taki: XD

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/05/skuerdlaniepelnosprawnychsaturn-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-c2Kqb-f0Sv8/UBJ_8tq8SSI/AAAAAAAAA-E/cxL4zlpZV-I/s1600/skuer-dla-niepelnosprawnych-saturn.jpg)

Kolekcjoner
12-05-2018, 13:37
Co mnie jeszcze zdziwiło, to ze filtr oleju pozwalają wymieniać aż co 3 wymianę oleju. Olej co 6000km , a filtr co 18000 km !! no dziwne.
Czy dziwne? Raczej norma.

w sumie to najwyższy model otwarty Nolana, wyboru nie ma zbyt dużego, w wyższej cenie (czy wykonaniu ?)
"otwarty" - znaczy się?

bogdi64
12-05-2018, 13:52
bez stałej szczęki

robin102
12-05-2018, 14:36
.......
o rzesz kurna podpadasz, nie DZIADKI tylko doświadczeni dla których często jest to któreś moto, a często później przesiadają się na "afrykę", taaaaa bronią się "nogami do przodu1" a jeździłeś ;)
Do pięćdziesiątki to stare pierdziele, a drugą pięćdziesiątkę jak się rozmieni to człowiek młodnieje :) Życie dzieli się na dwie pięćdziesiątki i każdą od młodego ducha się zaczyna. Druga to taka, że człowiek jeszcze może i już go stać :)

Czy dziwne? Raczej norma. W moim silniku w instrukcji napisali, że dopuszczalna jest wymian filtra co drugą wymianę oleju, a w V-Stromie 650, że co trzecią i to wpisane w tabele czynności serwisowych. To mnie jednak dziwi. Te silniki muszą być w takim razie konkretnie precyzyjnie zrobione i z dużą wiarą w jakość olei. Z drugiej strony na rzecz patrząc. Już mało jest motocykli na rynku MADE IN JAPAN, a tam V-Strom robiony jest. Człowiek z miasta z którym niedawno się zgadałem hamował V-Stroma. Wyszło, że 72 KM !! zamiast deklarowanych w papierach 69 KM. Bardzo dobrze to świadczy.

bez stałej szczęki
Nie daje radochy jazda w Suomy bez szyby i w okularach ? Ja tak uwielbiam, bo to sens jazdy na moto.

GS-a też mam na firmę kupionego. ;)
Ale GS 500 ładniejszy od V-Stroma :P ... ;)

sokolnik
12-05-2018, 14:51
z tymi filtrami... kosztują na tyle mało że chyba nie warto na tym oszczędzać... 30-60 zł i masz.

robin102
12-05-2018, 15:32
Najtańsze Hilfo po 16,90 a Hiflo Racing po 19,90 zł u mnie można w mieście kupić, ale to nie są jakieś szczególnie dobre filtry :D
Raz użyłem tego Racinga, bo ma podobno lepszy zawór, lepsza bibułkę i co fajne ma sześciokąt na obudowie, że zwykłym płaskim kluczem nr. 17 czy 19 się go odkręca.

krzysztofz24
12-05-2018, 17:26
Akurat Hiflofiltro to normalne filtry. Sa praktycznie najczesciej stosowane w motocyklach.
Czy Meiwa lub K&N juz troche rzadsze.

Podroba Hiflo jest np Motofiltro. I to chamska podroba bo ma jakies 60-70% tylko tej "harmonijki filtrujacej", ktora jest bardzo niedokladnie wpasowana/wklejona.

robin102
12-05-2018, 23:02
Filterek mala rzecz, za małe pieniądze, a konsekwencję mogą być poważne. Niedawno na grupie Suzuki ktoś wsadził jakiegoś KN-a (niby tak marka he he) Filtr zablokował przepływ oleju w układzie po pierwszym rozruchu no i nie było smarowania, silnik do remontu./ Podobnie u mnie lokalny biker miał z tanim Hiflo i zatarł silnik, bo myślał, że coś z czujnikiem ciśnienia, że lampka nie gaśnie. Oryginalne fabryczne nie są drogie 30-50 zł nie ma co żyłować na tym elemencie wymienianym co drugi raz powiedzmy.
Krzychu co u Kawy słychać w warsztacie ?

sokolnik
12-05-2018, 23:05
dlatego kupiłem oryginał Yamahy, poprzednio Hilfo jakiś czarny... pewnie dlatego Yamaha odwdzięcza się wzorową pracą silnika :)
jutro jeżdżę :)

robin102
12-05-2018, 23:06
Bardzo dobrze mi się jechało, jakieś 30km do Gdyni obwodnicą zrobiłem. Nawet skrzynia biegów wchodziła idealnie albo coś tam wyregulowali albo to jakieś placebo po wizycie w magicznym ASO Yamahy :roll: Na nowych świecach każdy silnik pracuje żwawiej.

sokolnik
12-05-2018, 23:11
Na nowych świecach każdy silnik pracuje żwawiej.

ważne że czuć jakąś zmianę po wizycie w ASO hehe nie tylko na koncie he

robin102
12-05-2018, 23:11
jutro jeżdżę :)
Polatałem dziś jakieś 40 km.
Jenny jak ta GSR-ka idzie. Biegów nie nadarzam przepinać do góry :D
Chyba nie ma mowy o sprzedaży.

sokolnik
12-05-2018, 23:16
Polatałem dziś jakieś 40 km.
Jenny jak ta GSR-ka idzie. Biegów nie nadarzam przepinać do góry :D
Chyba nie ma mowy o sprzedaży.

to lataj tym i dawaj do Gdyni albo organizuj zlot na Podlasiu :)

robin102
13-05-2018, 18:08
Otóż i to. Jak zmieniać i wpakować kupę kasy to jednak na coś fajniejszego, co da radochę jeszcze większą :) Teraz przynajmniej 10 tys mam skitrane i tego się trzymam. Władować prawie 10 tys dokladki w V-Stroma jakoś mnie studzi, bardziej niż parę tygodni temu :D Chociaż umówiłem sie wstepnie na odbiór V-Stroma na 28 maja.
Jak nie ja to może ktoś chętny z forumowiczów. To sie nie zdarza często.
Na serio świetny zadbany egzemplarz z polskiego salonu, serwisowany, wszystko udokumentowany, bezwypadkowy, bez żadnej ryski czy otarcia i jeszcze dobrze doposażony.

sokolnik
13-05-2018, 19:36
Jak już Robin proponuję upatrzoną perełke komuś z forum to znaczy że już nie kupi :)
A ja dziś 80 km, do Jastrzębiej Góry. Powrót Władysławowo, Puck, Reda, Gdynia :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/05/3a3d925545278078e332d9f48e866a2f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180513/3a3d925545278078e332d9f48e866a2f.jpg)

krzysztofz24
13-05-2018, 22:24
Filterek mala rzecz, za małe pieniądze, a konsekwencję mogą być poważne. Niedawno na grupie Suzuki ktoś wsadził jakiegoś KN-a (niby tak marka he he) Filtr zablokował przepływ oleju w układzie po pierwszym rozruchu no i nie było smarowania, silnik do remontu./ Podobnie u mnie lokalny biker miał z tanim Hiflo i zatarł silnik, bo myślał, że coś z czujnikiem ciśnienia, że lampka nie gaśnie. Oryginalne fabryczne nie są drogie 30-50 zł nie ma co żyłować na tym elemencie wymienianym co drugi raz powiedzmy.
Krzychu co u Kawy słychać w warsztacie ?

Robin, ja i ty pamietamy czasy sprzed ery internetu. Wiec proponuje z dystansem do tego co w sieci wypisuja;-)
Hiflofiltro to praktycznie najpopularniejsza marka filtrow olejowych do motocykli. W kazdym warsztacie je montuja (W ASO tez jak bys chcial to ci Hiflo zaloza), w Larssonie je sprzedaja.
Przez 6 lat jezdzilem w Hondzie VF 1100 na Miw-Meiwa (to sa bardzo dobre filtry) a w Kawasaki od 9 lat jezdze na Hiflofiltro, tez dobre;-) (bo Meiwa na chwile zniknela z rynku i juz jej nie ma w Larssonie) Raz zalozylem oryginalny jak akurat w ASO zmienialem olej, bo nie chcialo mi sie jechac do Lomianek pod koniec listopada.
Hiflo to przyzwoite filtry dobrej jakosci, nie jakies najtansze.
Sa o wiele tansze i gorsze jakosciowo. Np wspomniane juz Motofiltro (podroba Hiflo), ma o wiele mniej wkladu filtrujacego, ktory jeszcze jest kiepsko wklejony, ze przepuszcza olej niefiltrowany.
To niue chodzi o to czy orygianalny za 34zl czy Hiflo za 21 i komus szkoda, bo to zadne pieniadze. Ja np Larssona z Hiflo mam blizej. Obok zaraz ASO Hondy (kiedys Kawasaki) i jakos mi dop nich i po oryginalny filtr niespieszno;-). Jak przy wymianie oleju maja pozycje; chemia warsztatowa 20zl - czytaj jedno psikniecie sprayem oczyszczajacym na srube spustowa:-)

Takze Robin, molze ktos dobral zly rodzaj filtra i zatarl silnik, a moze to jednak bylo przez cos innego, a moze pisal w necie byle co, zeby popisac...

A Kawa sobie w weekend odpoczywa, w Pon dalsza czesc prucia:-)
Standardowo na czesci z Kawasaki czeka sie do 4 dni. Tylko mam nadzieje ze nie trzeba bedzie nic z pozycji "dostepne na zamowienie"
Z dobrych wiesci, to chyba da sie zalozyc oryginalny lancuch rozrzadu w standardowy sposob (bez rozpolowianai silnika), a jest tanszy niz zapinane zamienniki (taka ciekawostka, niektore oryginalne czesci rzadko, bo rzadko sa tansze albo tyle samo kosztuja co zamienniki).

P.s I taka prosba Robin;-). Moglbys nie proponowac komus kupna TWOJEGO wypatrzonego V-Stroma w eleganckim stanie?
Nikt tu z tego watku nie bedzie na tyle podstepny zeby ci go sprzatnac sprzed nosa:-)
Jest twoj i nie kombinuj:mrgreen::D

Ligo
13-05-2018, 22:36
Skoro Robin rzuca hasło na forum, znaczy że go chyba nie weźmie. Dla innych gratka, bo to zacne moto jest.
Żeby jeszcze wałem pędzone, ech...

bogdi64
13-05-2018, 22:37
(taka ciekawostka, niektore oryginalne czesci rzadko, bo rzadko sa tansze albo tyle samo kosztuja co zamienniki).
potwierdzam, że bywają nawet tańsze - sprawdzone na własnym portwelu
ps: też używam Hilfo

robin102
13-05-2018, 22:52
Skoro Robin rzuca hasło na forum, znaczy że go chyba nie weźmie. Dla innych gratka, bo to zacne moto jest.
Żeby jeszcze wałem pędzone, ech...
Na serio fajna sztuka. Umęczyłem sprzedającego na dobrą cenę. bez kufera za 22 tys z kufrem i szybą akcesoryjną wyższa Suzuki i hadbary 23 tys zł. Te zabawki dodatkowe kosztują wiecej niz 1000 zł.
Za 22 tys zostają z moto GIVI porządne duże gmole oraz dodatkowa osłona silnika Suzuki oryginał.
Moto na serio w przepięknym jak salonowym stanie. Ma sporo dodatkowych zdjęć, takich ważnych, widać co za sztuka na nich. Teraz motocykl swieżo po przeglądzie na 6 tys km zrobionym w ASO SUZUKI za niecałe600zł. Pierwsza rejestracja październik 2014 choć rok produkcji 2013
Szkoda by się zmarnowało i byle gdzie trafiło ;)
Który Nikoniarz nie ma jeszcze motocykla ? :)
Aaaaaa jeszcze do wyboru niższa lub wyższa oryginalna kanapa, bo gość ma 2 sztuki, wiec zakup luksusowy. Można se dopasować przy zakupie do długości nóg.
Kolor V-Stroma piękny bialy

Jest twoj i nie kombinuj:mrgreen::D
Teoretycznie jest jeszcze taka opcja :D

(taka ciekawostka, niektore oryginalne czesci rzadko, bo rzadko sa tansze albo tyle samo kosztuja co zamienniki).

Wiem , wiem bo doświadczyłem tego z częsiciami do autek jak i coś tam do Suzuki trafiło się w ASO oryginał, tańsze niż zamiennik. Dlatego nigdy nie przekreślam ASO

Ligo
13-05-2018, 23:11
Który Nikoniarz nie ma jeszcze motocykla ? :)
Kolega Owain. O ile się orientuję, wciąż jeździ rowerem. Albo renówką.
Co zresztą na jedno wychodzi.

krzysztofz24
13-05-2018, 23:20
Robin to jak juz umeczyles goscia na nizsza cena..to z niej korzystaj:-). po za tym cena jest nizsza dla ciebie, bo juz pewnie jestes dobrym kolega sprzedajacego.

Kup tego V-stroma w koncu, przestan wymyslac jakies argumenty ze dziadkowy sprzet czy cos takiego.
Dobre moto do wygodnej jazdy-czytaj dlugiej.

"Dziadki"nie wsiadaja na Transalpa albo V-Stroma i nie objezdzaja swiata dookola.
No, watpie zebys nagle na taka skale zaczal jezdzic jakbys kupil V-stroma. Ale dookola Mazur tez by bylo fajnie:-)

Kolekcjoner
14-05-2018, 00:13
Otóż i to. Jak zmieniać i wpakować kupę kasy to jednak na coś fajniejszego, co da radochę jeszcze większą :)
Tu się z Tobą zgadzam całkowicie. Szczególnie gdybyś zostawił sobie to co masz. Wtedy rzeczywiście kupowanie v-stroma mija się z celem.
A myślałeś może o dużym GSe? Nie cierpię BMW ale ten motocykl zrobili fajny i w sumie trudno znaleźć kogoś kto by nie był zadowolony.

krzysztofz24
14-05-2018, 00:41
Biorac pod uwage zacytowany w powyzszym poscie fragment wypowiedzi Robina...
To fajnosc jak i gust jest dla mnie cecha indywidualna dla odbiorcy.
Dla mnie osobiscie V-strom 650 jest o wiele fajniejszy niz dowolna 600-tka typu naked czy sportowo-turystyczna.
Dlaczego-dlatego ze V-Strom to taki kumpel wszedolaz. Byle dalej i gdziekolwiek, on pojedzie.

Masz Robin, jakbys sie jednak rozmyslil;-) zebys wiedzial co tracisz. Chyba najlepszy opis V-stromow 650/1000 jaki czytalem.
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/56,113375,17684482,Suzuki_DL_V_Strom_650_i_1000___ porownujemy.html

bogdi64
14-05-2018, 08:54
"Dziadki"nie wsiadaja na Transalpa albo V-Stroma i nie objezdzaja swiata dookola.

http://www.przedborz.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=705

http://www.expressilustrowany.pl/artykul/911924,ma-92-lata-i-gna-motocyklem,id,t.html

robin102
14-05-2018, 09:34
A myślałeś może o dużym GSe? Nie cierpię BMW ale ten motocykl zrobili fajny i w sumie trudno znaleźć kogoś kto by nie był zadowolony.
Tak z ciekwości to konkretnie który model mas zna myśli. Link do sztuki bym prosił. Niedawno zaparkował koło mnie w centrum miasta jakiś GS 1150 R czy RR. Wielkie wysokie, że to drabinkę bym musiał mieć do wchodzenia, a waży pewnie z pół tony :)
Może inne bemki motocyklowe normalne są ?

http://www.przedborz.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=705

http://www.expressilustrowany.pl/artykul/911924,ma-92-lata-i-gna-motocyklem,id,t.html
Szacuneczek dla tego Pana na czerwonej Hondzie, wielki szacuneczek zważywszy na rodzaj motocykla.
Ostatnio czytałem też na fajnej grupie motocyklowej V-Stroma, że emerytowany górnik lat 65 objechał Europę na nim i kawałek Azji a paliwo tankował od wieśniaków z wiadra mające 80 okt. i V-Strom jechał i jeździ :)
Świetne motocykle pod każdym względem, ale mają niski współczynnik, no ten co się na literkę "sz" zaczyna :)

Masz Robin, jakbys sie jednak rozmyslil;-) zebys wiedzial co tracisz. Chyba najlepszy opis V-stromow 650/1000 jaki czytalem.
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/56,113375,17684482,Suzuki_DL_V_Strom_650_i_1000___ porownujemy.html
Dzięki Krzychu, że mnie wspierasz. Znam na pamięć niemal :)

Kolega @Owain (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70033). O ile się orientuję, wciąż jeździ rowerem. Albo renówką.
Dobre, dobre :)

ps.
średnia wieku użytkowników V-Stroma to ponad 40 lat, same dziadki ;)

Kolekcjoner
14-05-2018, 09:46
Tak z ciekwości to konkretnie który model mas zna myśli. Link do sztuki bym prosił. Niedawno zaparkował koło mnie w centrum miasta jakiś GS 1150 R czy RR. Wielkie wysokie, że to drabinkę bym musiał mieć do wchodzenia, a waży pewnie z pół tony :)
Może inne bemki motocyklowe normalne są ? :)
Ja niestety nie jestem specjalistą od beemek. A one różniąc się jedną literką w nazwie potrafią być zupełnie inne.
W ogólności chodzi mi o to: https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-gs-r1200-gs-duzy-kolorowy-wyswietlacz-tft-bmw-motorrad-pawelec-ID6zSTmX.html#ee917be85c
To link do nówki. Używki to już trzeba szukać.
Jeździ na tym mój znajomy, ktory nie grzeszy wzrostem podobnie jak /168/ ja. Jeździ też znajoma laska niższa ode mnie i twierdzi że to żaden problem. To ma nie dość że regulowane siedzenie to jeszcze różne kanapy i zestawy obniżające. Do tego jest zresztą masa różnych dodatków. Musiałbyś pogadać z kimś kto ma pojęcie o tych motongach. Na forum motocyklistów jest gość który ma bodaj nick "żużu" czy jakoś tak i z tego co widzę sam jeździ i ma sporą wiedzę w tym zakresie.
A najlepiej usiąść i zobaczyć samemu choćby w salonie.
BTW: a jeszcze mi się przypomniało, że o ile nic nie pokręciłem to jest bliźniaczy model gieesa, bardziej turystyczny mniej enduro ale konkretów nie znam :oops:

robin102
14-05-2018, 10:21
Ja niestety nie jestem specjalistą od beemek. A one różniąc się jedną literką w nazwie potrafią być zupełnie inne.
W ogólności chodzi mi o to: https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-gs-r1200-gs-duzy-kolorowy-wyswietlacz-tft-bmw-motorrad-pawelec-ID6zSTmX.html#ee917be85c
Droższego już nie było :) 10 tys zł mam, a nie funtów.
;) ;)
dzięki
ps.
Od BMW chyba ciekawa alternatywa dla V- Stroma, bo tak samo mało ładny delikatnie mówiąc :)
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-gs-bmw-f800-gs-salon-polska-pierwszy-wlasciciel-bezwypadkowy-ID6zWsJr.html#b35ba22e9b

sokolnik
14-05-2018, 11:12
Robin, dasz 15 tys to Ci sprzedam piękną Yamahe w idealnym stanie, serwisowana w ASO :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/05/8e838de84b4a1a72e89234baca23c090-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180514/8e838de84b4a1a72e89234baca23c090.jpg)

robin102
14-05-2018, 11:18
A one różniąc się jedną literką w nazwie potrafią być zupełnie inne.

O tak tak rozkimić co te oznaczenia znaczą to trzeba się doktoryzować :)

Rafał_Sz
14-05-2018, 11:18
Od BMW chyba ciekawa alternatywa dla V- Stroma, bo tak samo mało ładny delikatnie mówiąc :)
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-gs-bmw-f800-gs-salon-polska-pierwszy-wlasciciel-bezwypadkowy-ID6zWsJr.html#b35ba22e9b
Dolicz do tego VAT (podana cena jest netto) i koszt serwisu w BMW (tam "dzień dobry" już kosztuje ;)) i masz nowego V-Stroma.

robin102
14-05-2018, 11:28
Robin, dasz 15 tys to Ci sprzedam piękną Yamahe w idealnym stanie, serwisowana w ASO :)

Mam ciekawszą opcję i też prawie pomarańczową i blisko domu. Tylko co te moto potrafi w praktyce jak po oznaczeniach modelu można kocikwiku dostać ? Siedzenie wysoko, pozycja świetna, KM dużo, tylko szkoda, że nie V-ka :)
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-f-650-gs-twin-700-800-stan-salon-jak-nowy-dodatki-minimalny-przebieg-lbn-ID6A5deo.html

Dolicz do tego VAT ...
O kutfffa nie zauważyłem, a już do gościa napisałem, że dam 20 , bo blisko mam:) ;)

i koszt serwisu w BMW (tam "dzień dobry" już kosztuje ;)) i masz nowego V-Stroma. Co tam się może psuć w BMW, przecież to BMW, a moje przebiegu 1-2 max 3 tys rocznie ??

bogdi64
14-05-2018, 12:57
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-f-...-ID6A5deo.html

osobiście nie polecam tego modelu

robin102
14-05-2018, 13:13
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-f-...-ID6A5deo.html

osobiście nie polecam tego modelu
Bogdan, Boguś ;) czemu i dlaczego ? Co w nim nie teges do lekkiej krótkiej turystyki ? Ten z ogłoszenia ma fajną prezencję.

Jeszcze trochę i dojdziemy, że dla Suzuki V-Strom 650 nie ma alternatywy żadnej :( ;)

bogdi64
14-05-2018, 14:20
https://www.motocaina.pl/artykul/ciekawy-patent-w-silniku-motocykla-bmw-f800-s-st-368.html

i to jest to co lubi irytować, hałasować i nawalać :( po za tym koleżanka po przejechaniu 600 km wzywała lawetę, czekam na opis uszkodzenia, kolega mógł znów tylko odpalić na "zaciąg", coś tam przedobrzyli

forum 1 - Witam.
Koledzy pomocy!

F800GS 2011rok 26.000km nalatane. Silnik stuka na gorąco, taki dźwięk niezbyt głośnego młotkowania - słyszalny na tylko wolnych obrotach biegu jałowego/na wciśniętym sprzęgle.

Słychać równiez podczas hamowania silnikiem przy ok. 2.000obr/min, czy jest ktoś w trójmieście, kto ewentualnie grzebie przy BMK'ach - kto już regulował luzy zaworowe (chory patent na podkładkach...) , ew. diagnozował takie problemy?

robin102
14-05-2018, 15:42
A była nadzieja :)
Z drugiej strony z czysto technicznego punktu to dodatkowe wykorbienie na wale nie może, nie powinno mieć wpływu na awaryjność. Te motocykle produkowane są w jakiś dziwnych krajach jak czytam, czyli nie w Berlinie :) Może to jest przyczynkiem. Honda np. też w dzikim kraju =Włochy produkuje dużo modeli, a trzymają przyzwoicie jakość.

krzysztofz24
14-05-2018, 18:36
Bo Honda to Honda;-) a to BMW to nawet nie jest BMW tylko jakis silnik rotaxa.
Jakbym juz mial kupowac motocykl BMW to wole ich utorska konstrukcje:-)

A po za tym V-strom lepszy i nie kombinuj:-P

P.s Rozbebeszanie mojego sprzeta zakonczone:-). Czesci zamowione, pewnie przyjda w piatek, czyli przyszly tydzien reaktywacja;-)
Jutro jade sobie obejrzec tak ciekawosci. Choc ogolnie wszystko jest spoko (po za ofc tymi czesciami ktore beda wymieniane).
Ciekawostka, serwisowka u mnie zaleca kontrole luzow zaworowych co 12 tys. Ale po 38 tys wszystkie luzy mieszcza sie w zakresie tolerancji. Tylko chyba jeden zawor jest juz na granicy:-)

robin102
14-05-2018, 18:44
Aj tam V-Strom :) ;)
Zaciekawiło mnie zagadnienie. Zwłaszcza po oblukaniu krótkiego filmiku. Do pierwszej stówki wskazówka idzie jak w rakiecie do góry i nie słychać nawet zmiany biegów. Jak to robią te przekładnie.
https://youtu.be/04etflZUDzE
Do kogo dedykowane są takie pojazdy ;) Poczytałem i robi wrażenie, oj robi :)
http://www.burgmania.net/index.php?option=com_content&view=article&id=785:test-yamahy-t-max-500-ie-abs&catid=15&Itemid=150&lang=pl

krzysztofz24
14-05-2018, 18:48
Robin czy tobie sie czasem sufit na leb ten tego......:-);-)
Ze skutery patrzysz.
Jak V-strom za dziadkowy:-), to ja nie wiem jak okreslic skuter.
Damski;-)?

bogdi64
14-05-2018, 19:07
Zaciekawiło mnie zagadnienie. Zwłaszcza po oblukaniu krótkiego filmiku. Do pierwszej stówki wskazówka idzie jak w rakiecie do góry i nie słychać nawet zmiany biegów. Jak to robią te przekładnie.

płynnie

9220

ps: - co to jest SKUTER ? :)

Kolekcjoner
14-05-2018, 20:59
Droższego już nie było :) 10 tys zł mam, a nie funtów.
;) ;)
dzięki
ps.
Wiesz bmw z rotaxem a bmw z bokserem to są dwa zupełnie inne światy. Ja ci pokazałem gsa boxera nówkę - chciałeś przykład - dostałeś 8). Zainteresuje Cię to sobie poszukasz używki.
Moim zdaniem gs 650 czy gs 800 to dziwadła na które szkoda w ogóle czasu. Natomiast to co podałem wygląda już interesująco ale być może to tylko moje "zdaje mi się" i lepiej kupić motorynkę ;)....

Co tam się może psuć w BMW, przecież to BMW, a moje przebiegu 1-2 max 3 tys rocznie ??
Wszystko ;).

Aj tam V-Strom :) ;)
https://youtu.be/04etflZUDzE
Do kogo dedykowane są takie pojazdy ;) Poczytałem i robi wrażenie, oj robi :)
http://www.burgmania.net/index.php?option=com_content&view=article&id=785:test-yamahy-t-max-500-ie-abs&catid=15&Itemid=150&lang=pl
A cóż tu takiego ciekawego, gumowy napęd to normalnie że tak działa. Ja ktoś lubi jeździć na kiblu to czemu nie :D.

robin102
14-05-2018, 21:02
ps: - co to jest SKUTER ? :smile:

Hmmmmmm chyba piekielny wynalazek, ale ma wzięcie na rynku od blisko 60 lat i coraz więcej się tego sprzedaje. Dziwne, ale prawdziwe :( Skuter warto by mieć wśród wielu pojazdów które by w garażu stały :)

krzysztofz24
14-05-2018, 22:19
ps: - co to jest SKUTER ? :smile:

Hmmmmmm chyba piekielny wynalazek, ale ma wzięcie na rynku od blisko 60 lat i coraz więcej się tego sprzedaje. Dziwne, ale prawdziwe :( Skuter warto by mieć wśród wielu pojazdów które by w garażu stały :)

Ty zanim zaczniesz planowac wiele pojazdow, ustal jaki motocykl ci pasuje:-)

robin102
14-05-2018, 22:58
Ty zanim zaczniesz planowac wiele pojazdow, ustal jaki motocykl ci pasuje:-)
Sprawa prosta albo świetna SUZUKI GSR, albo coś lepszego :)
Może być Suzuki, albo nawet Kawasaki ;) tylko chyba skuterów nie produkuje Kawasaki :D

Co tam u Twojej Kawy ? Części idą piechotą do Warszawy z Asahi ?

krzysztofz24
15-05-2018, 00:51
Nie no jakies skutery Kawasaki robi, w koncu musza miec tez cos damskiego w ofercie:grin:

A co u Kawy juz pisalem przeca...
No tak ma Kawasaki, dostarczaja czesci do 4 dni. O ile nie jest to pozycja na zamowienie - na szczescie nic takiego nie trzeba.

(.........) Rozbebeszanie mojego sprzeta zakonczone:-). Czesci zamowione, pewnie przyjda w piatek, czyli przyszly tydzien reaktywacja;-)
Jutro jade sobie obejrzec tak ciekawosci. Choc ogolnie wszystko jest spoko (po za ofc tymi czesciami ktore beda wymieniane).
Ciekawostka, serwisowka u mnie zaleca kontrole luzow zaworowych co 12 tys. Ale po 38 tys wszystkie luzy mieszcza sie w zakresie tolerancji. Tylko chyba jeden zawor jest juz na granicy:-)

robin102
15-05-2018, 10:00
Nie no jakies skutery Kawasaki robi, w koncu musza miec tez cos damskiego w ofercie:grin:
Trochę zgłębiam zagadnienie, bo nigdy mnie to nie interesowało. Ciekawe sprzęty, a już ta Yamaha T-MAX 500 to w ogóle mocarz do wszystkiego. Coś prawie jak V- Strom ;)

Kolekcjoner
15-05-2018, 14:50
Trochę zgłębiam zagadnienie, bo nigdy mnie to nie interesowało. Ciekawe sprzęty, a już ta Yamaha T-MAX 500 to w ogóle mocarz do wszystkiego. Coś prawie jak V- Strom ;)
Znajomy ma. Przejedź się tym to zobaczysz jaki to "mocarz" :lol:.....

robin102
15-05-2018, 15:52
Znajomy ma. Przejedź się tym to zobaczysz jaki to "mocarz" :lol:.....
Z ciekawości bym się śmignął, a pewnie kupił jako 4 pojazd motocyklowy.
Idę wypełnić kupon na Lotto i kupić piwo DAB 0.6 L :)

bogdi64
15-05-2018, 17:51
https://www.youtube.com/watch?v=9GDfiTex8a4

zobacz to i to było 10 lat temu :)

Ligo
15-05-2018, 18:07
Chyba lepszą inwestycją byłby drugi DAB.
A co do skutera, to może i fajne, ale jak tym jeździć, kiedy nie ma się nic pomiędzy nogami?

bogdi64
15-05-2018, 18:10
dlatego zapytałem co to jest skuter, bo oprócz jakiegoś slangowego określenia na pewien typ jednośladu, to w tej chwili bardzo ciężko sprecyzować co jest skuterem, a co już motocyklem (choć to to samo)

Ligo
15-05-2018, 19:15
Może idzie ku temu, by stworzyć pojazd łączący zalety motocykla i skutera? W sumie nie miałbym nic przeciwko. A może już jest? Np. FJR-1300A?

Boryszuk
15-05-2018, 19:32
Skuter jest świetną opcją dla tych fanów motocykli, którzy lubią poczuć wiatr w swoich pisiach.

Ligo
15-05-2018, 20:12
Co to w pisiach? Cheba nic z polytyky? ;-)

Owain
15-05-2018, 21:55
Kolega Owain. O ile się orientuję, wciąż jeździ rowerem. Albo renówką.

A świat ucieka, coraz trudniej go dogonić.
Materialny ten i nadprzyrodzony.
A pościgu nie ułatwia ta ułańska czapka z pomponem...

;)

Ligo
15-05-2018, 22:10
Hmm...
Znaczy, że co? Nie bierzesz te Suzuki?
To fajne moto jest. :smile:

krzysztofz24
15-05-2018, 22:54
Rozbebeszenie mojego sprzeta na zywo:-). Na crash-padzie wisi sobie lancuch rozrzadu. Na dole pod spodem leza sobie tarcze sprzegla, bo zauwazylem slizganie (70 tys przebiegu - sprzeglo ma prawo sie skonczyc). Po weryfikacji-wszystkie cierne tarcze plus sprezyny beda nowe(oryginaly).
Stalowe przekladki i kosz wewnetrzny i zewnetrzny w bardzo dobrym stanie. Walki rozrzadu i ich panewki - widac slady pracy, ale jak to powiedzial mechanik; jedne z lepszych jakie ogladal, czyli ok. Uzywane ale wszystko gra:-) Leza sobie w kartonie obok.
Jeden zawor! tylko wymaga na sile korekty luzu po 39 tys km. Znaczy jest w gornej granicy dopuszczalnego luzu, a chce zeby byl blizej srodka tolerancji. Jeszcze bede zmienial przewody zaplonowe (groszowe sprawy). Czesci z Kawasaki dojda w czwartek lub piatek. Na Pon jest planowane skladanie.
Jakis tam poslizg, czyli w przyszlym tygodniu odbieram.

A jak to kogos ciekawi, to tak. Moto jest przykryte poszewka od jakiejs wielkiej poduchy albo kolderki dla dziecka:-). No kurka, normalnie jak fartuchem chirurgicznym na operacji:mrgreen:

9274

P.S A tam na karteczce to jakies specjalistyczne notatki mechanika a propo rozrzadu czy luzow zaworowych.

sokolnik
15-05-2018, 22:57
dobrze dobrze :)
o sprzęt trzeba dbać... jak to mówią... jak dbasz tak masz :)

Kolekcjoner
15-05-2018, 23:06
Z ciekawości bym się śmignął, a pewnie kupił jako 4 pojazd motocyklowy.
No tylko że jak dla Ciebie sv to muł (tak przynajmniej kiedyś bylo :mrgreen:) to co byś dopiero powiedział po przejechaniu się czymś takim ;)...
Automat taki jaki jest w skuterach pożera część mocy - widziałem różne szacunki ale to nie jest ułamek procenta - po prostu nie ma bata żeby to szło jak zwykły motocykl z tą samą pojemnością.

robin102
15-05-2018, 23:10
P.S A tam na karteczce to jakies specjalistyczne notatki mechanika a propo rozrzadu czy luzow zaworowych.......
A tam na tej białej ścianie za Kawą to na pewno zapas części zapasowych do wszystkiego i pewnie do wózka dzecięcego coś by się znalazło.
Echhhh bałaganiarz, chociaż widziałem gorsze miejsca zwane warsztatem :) tu kołderka robi wrażenie :)

krzysztofz24
15-05-2018, 23:10
dobrze dobrze :)
o sprzęt trzeba dbać... jak to mówią... jak dbasz tak masz :)

A wogole to naleze do osob, ktore moga sie smiac z samego siebie;-).
Bo jade sobie jeszcze przed oddaniem moto do warsztatu. I rozkminiam ile tam zabule, co trzeba wymienic i mysle sobie "ale sprzeglo to mnie nie obchodzi, nie ma prawa nawet pisnac przed 100 tys. bo w VF1100 przy 130 tys bylo spoko.
Zmieniam bieg na wyzszy, dodaje gazu...i kurde co ja to jakos tak skalczylem jak pipa ze mi poszedl na obroty. Ale juz po 30 sek skumalem ze to slizgajace sprzeglo:-).Haahahahahahahahh:-) Czyli dodasz powyzej pewnych obrotow gazu, to obroty rosna a sprzet nie jedzie.
Honda VF110 wytrzymala na fabrycznym sprzegle 130 tys, tylko ze 90 tys z tego bylo w Kanadzie, bo pierwszy wlasciciel (i jedyny) jezdzil do pracy autostrada:-). Czyli biegow duzo nie zmienial i raczej trzymal stala predkosc.
Wiec w sumie 70 tys w mojej Kawie nie jest zle, przesmigane we Francji i Polsce. W Polsce wiekszosc, do czegom sie przylozyl znaczaco;-)
I tak w sumie ida tylko tarcze cierne i sprezyny. Stallowe przekladki eleganckie, kosz tez.
Liczac pesymistycznie wychodzilo mi kolo 2,5k. Ale jednak wyszlo optymistycznie:-). Koszt potrzebnych czesci - oryginaly to 800zl, robocizna za wymiane lancucha, zawory, czyszczenie i regulacja gaznikow i sprzeglo to 1000zl.
Jaklos przezyje te 1800zl. W sumie to jestem ucieszony, ze nie 2500:-)

sokolnik
15-05-2018, 23:16
Liczac pesymistycznie wychodzilo mi kolo 2,5k. Ale jednak wyszlo optymistycznie:-). Koszt potrzebnych czesci - oryginaly to 800zl, robocizna za wymiane lancucha, zawory, czyszczenie i regulacja gaznikow i sprzeglo to 1000zl.
Jaklos przezyje te 1800zl. W sumie to jestem ucieszony, ze nie 2500:-)

widzisz :) czyli jesteś zadowolony tak jak ja :) człowiek myślał że wyda kwotę 3 XL a wyszło tylko XL :)

krzysztofz24
15-05-2018, 23:16
A tam na tej białej ścianie za Kawą to na pewno zapas części zapasowych do wszystkiego i pewnie do wózka dzecięcego coś by się znalazło.
Echhhh bałaganiarz, chociaż widziałem gorsze miejsca zwane warsztatem :) tu kołderka robi wrażenie :)

Tam jest profesjonalna lezanka do wjezdzania pod samochod bo to warsztat samochodowy (z oddzialem motocyklowym prowadzonym w pojedynke przez mojego mechanika.) A w kartonach, to chyba czesci po rozbiorce tego zielonego Enduro.
A wogole o co ci chodzi:-). Ja mam w komorce narzedziowej na dzialce podobne regaly i podobnie poukladane:-P

Fartuch chirurgiczny na sprzecie jest? Jest:-) To prosze tu nie kwestionowac sterylnych warunkow operacji doktorze Robin;-)

robin102
15-05-2018, 23:25
Jeszcze filterek i olej dolicz. + 150 zł
W tamtym sezonie pytali mnie na co wydal 1700 czy 1800 zł w moto.
Ha ha ha, a ja jeszcze komplet opon wymieniłem i full serwis prawdziwy mechaniczny zrobiłem z nadzorem na stołeczku siedząc obok mechanika w ASO Suzuki :)

Jeszcze taka dygresja na koniec o turystyce motocyklowej.
Wczoraj na moim Podlasiu zagadałem do grupy turystycznej 6 motocykli z Krakowa. Była tam Yamaha R6, GS 500, V-Strom 100, Yamah XJ 900 i Honda CBF 600
Jak się chce to na wszystkim się da :D

krzysztofz24
15-05-2018, 23:29
Jeszcze filterek i olej dolicz. + 150 zł

Jasnowidz czy co?:-)
Bo dokladnie tyle zaplacilem za banke 4L oleju plus filtr.
Ale to tak w pamieci zostaje, bo w sumie wymiana oleju to nie naprawa czy wymiana czesci;-)
Takze, nie liczy sie:-)

Juz powazniejk to ceny u mnie sa takie.
Wymian lancucha rozrzadu - 450zl
Regulacja plytkowa zaworow -300zl
Ale uwaga jesli to razem to 550zl za obie rzeczy.
Czyszczenie i regulacja gaznikow w R4- 300zl
Rozbiorka sprzegla i zlozenie - 150zl.

Wychodzi 1000zl za wszystko. Choc pewnie jakas delikatna znike dostane po znajomosci 50-100zl;-)
Z ta znizka, to oficjalnie tego nie pisze, zeby nie zapeszyc:-)

bogdi64
16-05-2018, 07:47
przekładki mogą być ładne, ale niech sprawdzi mikrometrem różnicę grubości z nowymi i wtedy podejmij decyzję

krzysztofz24
16-05-2018, 11:09
przekładki mogą być ładne, ale niech sprawdzi mikrometrem różnicę grubości z nowymi i wtedy podejmij decyzję

Sprawdzone i pomierzone:-).
Robie na zasadzie, ze jak cos potrzeba zeby bylo w porzadku to potrzeba. Tak ustalilem z mechanikiem.
Ze nie chce na sile wydawac kasy, ale trudno jak cos bedzie trzeba zeby bylo dobrze to zmieniamy.
Wiec jesli mechanik mi mowi ze np uszczelka dekla zaworowego jest spoko i bez problemu mozna ja zalozyc, to sie ciesze ze 2 stowki zostana w kieszeni:-).
Z tym sprzeglem to 7 przekladek stalowych kosztuje kolo 150zl i bylem sklonny je od poczatku zmieniac.
Ale uslyszalem, ze sa ok i ladne i bez problemu mozna je zostawic i bedzie smigac;-)

robin102
16-05-2018, 12:18
No to zobaczcie teraz ile roboty można zrobić przy moto na przykładzie Krzyśka Kawasaki , a nie Yamahy ;) w której bankowo trzeba by w perspektywie 5-10 tys zmienić rozrząd i zregenerować sprzęgło. Chyba, że Sokołowi wcześniejszy użytkownik to zrobił.
Właśnie to jest te właściwe podejście mechanika. Robimy jak moto rozłożone to co trzeba i to co w bliskiej perspektywie będzie trzeba, a nie żeby potem wszystko pruć od początku. To mi się podoba mimo, że bałagan w miejscu zwanym warsztat na 102 :) ;)

bogdi64
16-05-2018, 15:54
wszyscy naprawiają - i ja też :)
9308

czy wasze garaże też są za małe ?
9309

warto poczytać
https://wenuswillendorf.blogspot.com/2018/05/a-miao-byc-tak-pieknie.html?spref=fb

robin102
16-05-2018, 16:46
warto poczytać
https://wenuswillendorf.blogspot.com/2018/05/a-miao-byc-tak-pieknie.html?spref=fb
Dramat motcyklistki. Niemniej motocykl, samochód, dana marka jest na tyle dobra, na tyle warta zaufania i zapłacenia na ile ma dobrą opiekę pozakupową czyli gwarancyjną i pogwarancyjną.
Japończycy jak wchodzili na rynek USA ze swoimi pojazdami to nikt tam nie miał tak dobrego serwisu w którym klient miał zawsze rację, jak nie miał to też miał. Potem podobnie w Europie. Serwisowałem w Toyota Radość pod Warszawą dla wujka kilka razy samochód Toyoty bajka obsługa.
Jak rozmawiam z ludźmi od 2 kółek którzy meili już klika japońskich motocykli to wielu mówi, że Suzuki to najlepsza opieka nad klientem, najlepszy serwis i firma stara się być przyjazna dla swoich klientów. Nie żebym jakoś interes w tym miał, ale ... :)

Boryszuk
16-05-2018, 18:44
wszyscy naprawiają - i ja też :)

Ja mocuję. Dziś przyszedł ostatni element potrzeby mi do zamocowania nawigacji tam gdzie chcę. Jutro w pracy muszę go tylko lekko zmodyfikować bo dość mocno zapiera się o szybę (kula) i nie chcę żeby mi na jakimś wyboju pękła od naprężenia.

9310

krzysztofz24
16-05-2018, 20:14
Bys sie wstydzil taka szybe pokazywac:-)

A nie lepiej by bylo jakos do kierownicy w okolicach lewej manetki, tak zeby dlon nie musial tak daleko wedrowac?
Choc teraz na pewno jest czytelniej.

Przypomnialo mi sie jak bladzac po Krakowie zrobilem po nim okolo 50km zaliczajac obwodnice, Wawel i inne atrakcje turystyczne:-)
W koncu w akcie desperacji zamocowalem smartfona do baku na tasme izolacyjna i na navi wyjechalem. Zawsze mam tasme i troche gietkiego drutu jak McGywer;-)

Boryszuk
16-05-2018, 20:23
Mój motocykl jest do jeżdżenia a nie stania w garażu. Jest uwalony jak stół w TVNie.
Miejsce wybrałem celowo. Do teraz miałem na kierownicy i nie dość, że musiałem odrywać wzrok od drogi to jeszcze zasłaniała mi zegary. A w czasie jazdy nie potrzebuję jej dotykać więc dystans od kierownicy mi nie przeszkadza.

Kolekcjoner
16-05-2018, 20:25
czy wasze garaże też są za małe ?
9309
Noo, dlatego buduję już czwarty :lol:....

Jak rozmawiam z ludźmi od 2 kółek którzy meili już klika japońskich motocykli to wielu mówi, że Suzuki to najlepsza opieka nad klientem, najlepszy serwis i firma stara się być przyjazna dla swoich klientów. Nie żebym jakoś interes w tym miał, ale ... :)Coś w tym jest, jeszcze też dostępność części - praktycznie bezproblemowo i szybko.
robin102 - a może TDM-ka by Ci podpasowała. W sumie to taki GS 800 tylko, że jednak Japoniec ze wszystkimi zaletami tegoż ;)...
https://www.scigacz.pl/Yamaha,TDM,850,900,,8211,,do,tanca,i,do,rozanca,10 634.html

bogdi64
16-05-2018, 21:02
TDM, już została przerobiona, w tej chwili już jest brak modeli do dalszych dyskusji, jak u Kiepskiego, czyli na tyś świecie nie wyprodukowano jeszcze motocykla do Robina ;)

ps: pierwszy, czyli naprawione :) i tylko DWA POSTY !!!

do nawigacji mam torbę na bak (magnesy) i nawigacja w telefonie

robin102
16-05-2018, 21:08
https://www.scigacz.pl/Yamaha,TDM,850,900,,8211,,do,tanca,i,do,rozanca,10 634.html
Ooooooo Panie jak najbardziej, jak najbardziej. To tak jakby lepsza alternatywa dla V-Stroma 650, brzydka tak samo ;) ale silnik mocniejszy i bardziej komfortowy motocykl o tej samej masie prawie co GSR i też szybki :)
Z tym sprzedawcą wynegocjowałem cenę z 22.500zł na 20.500 z kufrem, albo opcjonalnie 20 tys bez kuferka. Problemki tylko takie, w zasadzie dwa, że nie chce podać numeru re.j motocykla zagranicznego, a drugi, że nie che wystawić faktury na 20 tys zakupu tylko na jakąś śmieszna kwotę.
Kasy nie żałuje, chce dobrze zapłacić, ale też chce mieć zabezpieczenie. Gdyby nie te dwa zgrzyty już bym nią jeździł. Mam od niego sporo dobrych zdjęć i moto się prezentuje na nich niemal doskonale. Zdjęcia istotnych ważnych elementów, podzespołów. Dokładka do GSR-a 5-6 tys zł i to ma już sens.
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-tdm-900-abs-jak-nowa-polecam-2010-r-14000-km-fv-23-ID6zcBVH.html

Zadowolił bym się nawet takim trochę tanszym zadbanym egzemplarzem i rocznik na dobrą sprawę nie ma znaczenia, ale motocykl jest pona 1000km ode mnie czyli nie osiągalny. W zimę mi się wydawało, że to pestka, teraz rura mi zmiękła :)
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Yamaha-TDM900-ABS-RN11/vhc:motorbike,pgn:2,pgs:10,srt:price,sro:desc,mke: 26000,mld:tdm+900,frn:2006,prx:7000,mlx:30000/pg:vipmotorbike/261508605.html

....czyli na tyś świecie nie wyprodukowano jeszcze motocykla do Robina ;)
Wyprodukowali chytrusy, wyprodukowali :) Triumpha Tigera 800, bo to najsensowniejszy wybór tyle, że robin nie potrafi wyprodukować ani zarobić 6000-6200 Euro które jest jakby niezbędne do zakupu :) i jeszcze te Euro ciągle jakoś drożeje :(

Kolekcjoner
16-05-2018, 22:38
Ooooooo Panie jak najbardziej, jak najbardziej. To tak jakby lepsza alternatywa dla V-Stroma 650, brzydka tak samo ;) ale silnik mocniejszy i bardziej komfortowy motocykl o tej samej masie prawie co GSR i też szybki :)
Z tym sprzedawcą wynegocjowałem cenę z 22.500zł na 20.500 z kufrem, albo opcjonalnie 20 tys bez kuferka. Problemki tylko takie, w zasadzie dwa, że nie chce podać numeru re.j motocykla zagranicznego, a drugi, że nie che wystawić faktury na 20 tys zakupu tylko na jakąś śmieszna kwotę.
Kasy nie żałuje, chce dobrze zapłacić, ale też chce mieć zabezpieczenie. Gdyby nie te dwa zgrzyty już bym nią jeździł. Mam od niego sporo dobrych zdjęć i moto się prezentuje na nich niemal doskonale. Zdjęcia istotnych ważnych elementów, podzespołów. Dokładka do GSR-a 5-6 tys zł i to ma już sens.
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-tdm-900-abs-jak-nowa-polecam-2010-r-14000-km-fv-23-ID6zcBVH.html

Zadowolił bym się nawet takim trochę tanszym zadbanym egzemplarzem i rocznik na dobrą sprawę nie ma znaczenia, ale motocykl jest pona 1000km ode mnie czyli nie osiągalny. W zimę mi się wydawało, że to pestka, teraz rura mi zmiękła :)
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Yamaha-TDM900-ABS-RN11/vhc:motorbike,pgn:2,pgs:10,srt:price,sro:desc,mke: 26000,mld:tdm+900,frn:2006,prx:7000,mlx:30000/pg:vipmotorbike/261508605.html

Wyprodukowali chytrusy, wyprodukowali :) Triumpha Tigera 800, bo to najsensowniejszy wybór tyle, że robin nie potrafi wyprodukować ani zarobić 6000-6200 (tel:6000-6200) Euro które jest jakby niezbędne do zakupu :) i jeszcze te Euro ciągle jakoś drożeje :(

W życiu bym się nie zgodził na żadne kombinacje. Tyle kosztował to na tyle faktura lub umowa. W razie jakichkolwiek problemów to jesteś w czarnej doooopie ;).
Ta yamasza też mi się podoba i nawet może bym sobie kupił jako moto typowo turystyczne ale mam dwa ale; niestety rzędowy twin - bardzo nie lubię charakterystyki i dźwięku takiego silnika, a po drugie chyba dosyć ciężka z wysokim środkiem ciężkości - to bym musiał tak na prawdę sprawdzić.

robin102
16-05-2018, 23:05
niestety rzędowy twin - bardzo nie lubię charakterystyki i dźwięku takiego silnika, .
On ma inny gang niż normalny TWIN , bo bardzij przypomina pracą gang V-ki niż TWINa. Uzyskali to przez przesunięcie wykorbień na wale korbowym. Inaczej niż w normalnym . Generalnie ciekawe rozwiązań ma, bo np. sucha miska olejowa :) sztywna aluminiowa rama, hebel od sporta i w ogóle bardzo trwały motocykl. bardzo mało paliwka palący. Może dlatego ich tak mało we wtórnym obrocie. Ludzie jeżdżą i jeżdżą i jeżdżą ...... nimi. Były też mocno drogie w zakupie jako nowe, więc na polskim rynku od pierwszych właścicieli TDM 900 nie istnieje w ogóle.
Zadbane egzemplarze, z malutkim przebiegiem z ostatniego roku produkcji od pierwszego właściciela to i w Niemczech mają ceny kosmos niemal.
O np ten, zerknij
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Yamaha-TDM-900ABS/vhc:motorbike,pgn:1,pgs:10,srt:price,sro:desc,mke: 26000,mld:tdm+900,frn:2006,prx:7000,mlx:30000/pg:vipmotorbike/260143003.html

gang na oryginalnych kominach
https://youtu.be/dk40ErnlxxM
tu fajniej :)
(https://youtu.be/dk40ErnlxxM)https://youtu.be/KL7Qtthjbu8

Kolekcjoner
16-05-2018, 23:29
On ma inny gang niż normalny TWIN , bo bardzij przypomina pracą gang V-ki niż TWINa. Uzyskali to przez przesunięcie wykorbień na wale korbowym. Inaczej niż w normalnym . Generalnie ciekawe rozwiązań ma, bo np. sucha miska olejowa :) sztywna aluminiowa rama, hebel od sporta i w ogóle bardzo trwały motocykl. bardzo mało paliwka palący. Może dlatego ich tak mało we wtórnym obrocie. Ludzie jeżdżą i jeżdżą i jeżdżą ...... nimi. Były też mocno drogie w zakupie jako nowe, więc na polskim rynku od pierwszych właścicieli TDM 900 nie istnieje w ogóle.
Zadbane egzemplarze, z malutkim przebiegiem z ostatniego roku produkcji od pierwszego właściciela to i w Niemczech mają ceny kosmos niemal.
O np ten, zerknij
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Yamaha-TDM-900ABS/vhc:motorbike,pgn:1,pgs:10,srt:price,sro:desc,mke: 26000,mld:tdm+900,frn:2006,prx:7000,mlx:30000/pg:vipmotorbike/260143003.html

gang na oryginalnych kominach
https://youtu.be/dk40ErnlxxM
tu fajniej :)
(https://youtu.be/dk40ErnlxxM)https://youtu.be/KL7Qtthjbu8
Wiem o tych kombinacjach ale purkanie standardowe jak na twina ;). Nie pasuje mi coś takiego :).
Z dwucylindrówek to dla mnie im większy kąt rozwarcia cylindrów tym bardziej mi pasi, no może harry to wyjątek ale to jakby zupełnie inna historia ;).

robin102
17-05-2018, 09:15
Rozumiem. Każdy ma jakieś upodobania akustyczne. Mnie najbardziej urzeka praca fajnego sporego singla 400-700 cm3 średnio obrotowego. To jest dopiero muzyka. Potem V-ka od Dukata, albo Suzuki, potem boksery, potem rzędówka, a też na końcu wszelakie twiny normalne z wyłączeniem TDM 900, bo ten gang bardzo się podoba i jakby jest poza konkurencją :) duży silnik na dwóch garach musi fajnie gadać.

Kolekcjoner
17-05-2018, 12:57
warto poczytać
No nieźle, choć nie wiadomo tak naprawdę co z tym zrobić.
W sumie nic dziwnego że Japońcy ich niemal wypieprzyli z rynku.

krzysztofz24
17-05-2018, 13:09
No nieźle, choć nie wiadomo tak naprawdę co z tym zrobić.
W sumie nic dziwnego że Japońcy ich niemal wypieprzyli z rynku.

Mysle, ze jednak tak zle nie jest i BMW w swiatku motocyklowym jakos sie trzyma;-)
Dla mnie osobiscie jest pewien zgrzyt w ich modelu dystrybucji moto i co za tym idzie w serwisie.
Otoz mamy dealera samochodow BMW i niektorzy dealerzy maja tak jakby "na doczepke" motocykle. Nie wiem, moze jest jakis jednostkowy przypadek. ale ja nigdy nie widzialem dealera BMW tylko z motocyklami.

Ja osobiscie nie oddal bym motocykla do naprawy mechanikowi samochodowemu, niech to bedzie mechanik motocyklowy.
A jak maja w BMW? Dzial motocyklowy ze swoimi mechanikami. Czy po prostu mechanicy samochodowi czasami robia motocykle? Bo w sumie i tu silnik i tam silnik - ale jednak decyduja niuanse przy serwisowaniu.

Bo powyzszy link wyglada wlasnie tak, jakby dostali moto do serwisu i nie bardzo wiedza co z tym zrobic:-)
Jakbym mial BMW to bym wolal do jakiegos sprawdzonego mechanika motocyklowego, ktory robi wszytkie marki oddac, niz do ASO BMW...

robin102
17-05-2018, 13:24
Też myślę, że nie jest źle z handlem w BMW. W tamtym sezonie rozmawiałem z pracownikiem salonu BMW ( mój klient ślubny ) który jeździ na Suzuki 1400 :) mówił, że GS te drogie po 80-100 tys zł sprzedają się jak świeże bułeczki, bo pan adwokat, stomatolog, inny vatowiec jak już ma wszystko w koło siebie to kupuje GS-a :)
Mechanik od motocykli w ASO Suzuki jak nie ma co robić to kreci śrubki w samochodach Suzuki (warsztat samochodowy za ścianą) aby na wypłatę dobrą mieć, bo pracuje na jakiejś prowizji od usługi czy czymś podobnym. Naprawia też silniki zaburtowe Suzuki i tej roboty bardzo nie lubi, bo mokro i głośno ;)

krzysztofz24
17-05-2018, 13:46
Tylko maly szczegol techniczny;-). Suzuki ma o wile wiecej modeli motocykli w ofercie niz samochodow. I to zasadniczo mechanik motocyklowy grzebie w samochodach, a nie na odwrot.

Kolekcjoner
17-05-2018, 16:59
Mysle, ze jednak tak zle nie jest i BMW w swiatku motocyklowym jakos sie trzyma;-)[....]
Jakbym mial BMW to bym wolal do jakiegos sprawdzonego mechanika motocyklowego, ktory robi wszytkie marki oddac, niz do ASO BMW...
No tylko weź pod uwagę że to nowy motocykl i jeszcze dodatkowo wzięty w leasing. Nie możesz go serwisować u "Franka za rogiem".
A co do pozycji BMW - "nie jest źle" - owszem ale to nie jest nawet cień tego co było wiele dekad temu. Okupują jakieś nędzne kilka procent udziałów w rynku.
Tutaj przypomina mi się historia firmy BSA - w skrócie w latach piećdziesiątych największy producent motocykli na świecie. Po wejściu Japońców stopniowo zniknęli z rynku.... Co prawda tu główną przyczyną było zlekceważenie elektrycznego startera ;)..

Tylko maly szczegol techniczny;-). Suzuki ma o wile wiecej modeli motocykli w ofercie niz samochodow. I to zasadniczo mechanik motocyklowy grzebie w samochodach, a nie na odwrot.
Może ale kapitałowo Suzuki ciągnie 89 % przychodów z działu samochodowego. Także wbrew pozorom motongi to u nich odprysk ;).

robin102
17-05-2018, 18:24
Także wbrew pozorom motongi to u nich odprysk ;).
Mimo, że "odprysk" to jednak dbają i nie olewają. Ciekawe jak to u BMW wygląda ile kasy mają z 4 kółek, a ile z 2

krzysztofz24
17-05-2018, 20:21
(.............)

Może ale kapitałowo Suzuki ciągnie 89 % przychodów z działu samochodowego. Także wbrew pozorom motongi to u nich odprysk ;).

Kiedys pisalem tu w watku historie poszczegolnych marek z japonskiej wielkiej czworki.
Nie wiem skad masz te dane ze 89% przychodow to samochody, ale nie bardzo w to wierze. Moze i samochody generuja wiecej przychodu (po prostu samolchod jest najpopularniejszym pojazdem na swiecie) ale dysproporcja raczej nie jest az taka...
Zreszta pisalem tak ogolnie ze Suzuki ma o wiele wiecej motocykli w ofercie niz samochodow, co jest prawda.
To jednak samochody sa odpryskiem;-) w pewnym sensie. Suzuki wiecej oferuje motocykli...co czyni z niej firme motocyklowa:-). A piniondze to nie wszystko, jak mawial klasyk;-)

Na dole strony spis samochodow i motocykli.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Suzuki

Nasza bidna Polska nie jest moze reprezentatywnym rynkiem, ale nawet u nas latwiej zobaczyc na ulicy motocykl Suzuki niz samochod.
Zreszta co tam oni maja za samochody;-). Jakies miejskie maluchy i pare terenowek i takie male ciezaroweczki co to w Azji sa popularne.

Kolekcjoner
17-05-2018, 22:30
Kiedys pisalem tu w watku historie poszczegolnych marek z japonskiej wielkiej czworki.
Nie wiem skad masz te dane ze 89% przychodow to samochody, ale nie bardzo w to wierze.
Suzuki to spółka publiczna i wszystkie dane są jawne, wystarczy pogrzebać na japońskiej stronie. Inna rzecz, że napisałeś już raz, że o niczym nie mam pojęcia więc rzeczywiście może to bzdury ;)....

Mimo, że "odprysk" to jednak dbają i nie olewają. Ciekawe jak to u BMW wygląda ile kasy mają z 4 kółek, a ile z 2
To jest chyba w okolicach 3% ale trzebaby poszukać bo nie mam pewności, a te dane rok rocznie się zmieniają.
Suzuki na przykład zmniejszyło produkcję moto w przeciągu kilku ostatnich lat bodaj dwukrotnie, na rzecz rozwoju samochodów i silników samochodowych :(. Ale i tak sumarycznie produkują niemal 10 razy więcej motocykli niż bmw.

Ligo
17-05-2018, 23:17
Z dwucylindrówek to dla mnie im większy kąt rozwarcia cylindrów tym bardziej mi pasi
No to BMW, bo ma najbardziej rozwarte.

krzysztofz24
17-05-2018, 23:24
Suzuki to spółka publiczna i wszystkie dane są jawne, wystarczy pogrzebać na japońskiej stronie. Inna rzecz, że napisałeś już raz, że o niczym nie mam pojęcia więc rzeczywiście może to bzdury ;).....

Mysle ze stanowczo nadinterpretowujesz;-), mam na myslio to pogrubione.
Poza tym napisalem ze piszesz bzdury w odpowiedzi na twoj zarzut ze ja pisze bzdure ( a propo wywazania opon). Jakby wiec nie ja zaczalem:-)

Niepotrzebnie tak to rozpamietujesz...jak rzucasz w kogos pileczke to ktos ja po prostu odbija;-)
A teraz napisalem, ze zrodla moga byc niewiarygodne i nie bardzo w to wierze (choc w sumie przyznalem ci racje ze tendencja zarobkowa jest na korzysc samochodow)...to troche daleko do oskarzania kogos o bzdury.

Ale ogolnie, to mysl sobie jak chcesz,. Jak masz jakas uraze o spory w Cafe, to co ja na to poradze.
Troche za powaznie podchodzisz do pewnych rzeczy;-).

Kolekcjoner
17-05-2018, 23:42
No to BMW, bo ma najbardziej rozwarte.
No i dlatego twin bmw bardzo mi się podoba, tyle że na tym jakby moja miłość do tej marki się kończy :lol:.

Ligo
17-05-2018, 23:53
No, w zasadzie mnie też. Przejechałem się kiedyś RT1200. I owszem dość wygodny, ale poza tym młockarnia, niespecjalnie w moim guście.

krzysztofz24
18-05-2018, 01:08
A jest tak ciekawostka a propo bokserow BMW. Otoz BMW mialo w swojej ofercie kilka (nie pamietam, moze nawet jeden tylko). Silnik w ukladzie...V:-)
Zasadniczo bokser to cylindry ustawione na wspolnej osi, tak piszac nietechnicznie po chlopsku (bo nie bardzo wiem ja kto fachowo okreslic a nie chce cos pokrecic) rozchylone od pionu o 180 stopni.
A byly "boksery" , zeby chyba poprawic dzielnosc terenowa, rozchylone o mniej niz 180 stopni. Cylindry byly te kilka stopni odchylone bardziej do gory.

Czyli mamy wtedy V-ke pelna geba, prawie jak w MotoGuzzi:-)

P.S Taka rzedowke od BMW w motocyklu to bym chetnie przytulil. A z bokserem...zawsze mnie zastanawialo co sie dzieje przy chociaz lekkim szlifie;-)

robin102
18-05-2018, 08:38
Dawna nomenklatura techniczna mówiła na to układ cylindrów przeciwsobny.

Czyli mamy wtedy V-ke pelna geba, prawie jak w MotoGuzzi:-)

Ty mi tu nie przypominaj MotoGuzzi, bo cały czas oglądam oferty zagraniczne i o dziwo żaden nie ma pokrywek cylindrów porysowanych. Może jakoś inaczej nimi jeżdżą albo kto inny i się nie przewracają :)

bogdi64
18-05-2018, 09:19
BMW przed wojną produkował głównie "boksery" dużej pojemności, choć mieli też próby z "bokserem" 125 :),BMW zmuszony został do wyprodukowania lżejszego motocykla (ta firma zaopatrywała służby państwowe mimo dość dużego u nich wyboru firm) tak powstało BMW 350 (singiel), po wojnie już tylko produkowali "boksery" (taka niemiecka tradycja ich auta też posiadały silniki tego typu) w latach 80 oddział motocyklowy w zasadzie już bankrutował (duże przestarzałe konstrukcje) i uratował ich włoski motocykl z austryjackim silnikiem (przed wojną Rotax był firmą niemiecką przeniesioną w czasie wojny do Austrii), teraz robią "boksery" odwołanie do tradycji, z singli w motocyklach użytkowych się wycofali (oprócz skutera i jakiejś terenówki), rzędowe 2 (niewiadomej produkcji), rzędowe 4 i 6 (ponoć produkcji BMW), ciekawostka, że HD przy zamówieniu motocykla dla wojska wypuścił krótką serię WL z silnikiem "bokser" wzorowanym na BMW, ale to się nie przyjęło, jako nieporęczne, kłopotliwe i awaryjne na polu bitwy (wywrotki, przez parę lat nie obowiązywały niemieckie prawa patentowe)

MotoGuzzi jest jedną z najstarszych firm motocyklowy, taki układ silnika stosowała też Honda, jeśli chodzi o silniki V to właśnie ten układ zapewnia równe chłodzenie 2 cylindrów i "krótszy" silnik

krzysztofz24
18-05-2018, 09:59
bogdi64 widze ze tak jak ja czytales stare numery Swiata Motocykli:-).
To juz jak sie tak ciekawostki rozwinely, to u mnie w warsztacie gdzie mi robia moto.
Stoi stare, duze, jednocylindrowe enduro z lat 80-tych w oliwkowym kolorze.
Ma silnik Rotax...ale jest to Harley-Davidson.
Tak ma jak byk na baku:-)

P.s Z tym "bokserem w ukladzie V" to moze to jednak byl Zundapp?
Swego czasu konkurent BMW.
Ale na pewno byl taki silnik.

Robin to ze Moto Guzzi przy szlifie ma lekko porysowana gore glowice to jeszcze jestem sobie w stanie wyobrazic.
Ale wyobraznia mi tez podsuwa obraz boksera BMW z urwanym cylindrem po szlifie:-)

robin102
18-05-2018, 11:48
BMW 350 (singiel), po wojnie już tylko produkowali "boksery" Już się chwaliłem, ale czuje, że muszem to jeszcze raz :)
Właśnie takiego miałem wyciągniętego ze stodoły i odszykowanego na błysk. Kaski trochę było, warsztaty szkolne w szkole mechanicznej bez ograniczeń, galwanizernia, obrabiarki, lakiernia. TO były świetne czasy na takie sprawy. Wszystko prawie za darmo się zrobiło, a jak nie to za flaszkę czy dwie. :)
Straszną rzeczą było, że mówiono na ten model osiołek, więc jako młody człowiek z rozumkiem misia Puchatka albo osiołka :D wymieniłem go na CZ 350. Tak czy siak przygodę z BMW mam zaliczoną :)
dokladnie tak elegancko miałem go zrobionego
http://pulk37.org/wp-content/uploads/2012/06/R35.jpg

MotoGuzzi jest jedną z najstarszych firm motocyklowy,
Czyli motocykl dla starszych panów :D
Nawet się egzemplarzem zainteresowałem, bo i finansowo w zasięgu jakby, ale jak poczytałem w internetach opinie o tych handlarzach to przygasłem. Strach :(
https://www.otomoto.pl/oferta/moto-guzzi-breva-1100-gwarancja-serwis-ksiazka-aso-salonowy-prefrekcyjny-stan-ID6A4YAJ.html

Kolekcjoner
18-05-2018, 12:08
Ty mi tu nie przypominaj MotoGuzzi, bo cały czas oglądam oferty zagraniczne i o dziwo żaden nie ma pokrywek cylindrów porysowanych. Może jakoś inaczej nimi jeżdżą albo kto inny i się nie przewracają :) Może babcia jeździła tylko do kościoła ;)...

Rafał_Sz
18-05-2018, 12:45
Może babcia jeździła tylko do kościoła ;)...
Przez front wschodni. ;)

robin102
18-05-2018, 13:55
Przez front wschodni. ;)
Kup lepiej swojej zanim V-stroma kupisz to na GS-ce polatacie.
Ja dziś kupiłem dla swojej, bo mi się na moto pcha :)
http://seca.com.pl/produkt/1523-stream-ii-lady/
Fajna, przemyślana kurtka, wziąłem jasną wersję. Wygląda świetnie.

ps
przy okazji się umówiłem na jazdę testową big skuterem :)

bogdi64
18-05-2018, 14:11
pamiętaj, że Secka, Rebelhorn itp, nie są do końca firmami "motocyklowymi", większość ich wyrobów to tańsze kopie lub ich własna wybujała wytwórczość o do końca nie wiaadomym pochodzeniu, nie posiadają zaplecza testowego itp

z którego roku miałeś "osiołka" ?

robin102
18-05-2018, 15:14
z którego roku miałeś "osiołka" ?
O ile mnie pamięć nie zawodzi, a może :) to z 1938 roku. Przyzwoicie wyglądał nawet w przy zakupie w roku 1983-84. Równolegle kupiliśmy wtedy Junaka to ten obraz nędzy i rozpaczy, choć też mieszkał w sianie na podlaskiej wsi :)

pamiętaj, że Secka, ... Podobno polski producent, jak wszyscy robiący w Chinach. Mam trzecia już kurtkę od nich. W tej cenie bez konkurencji moim zdaniem. Chociaż zdaje sobie sprawę, że fajne lanserskie kurteczki to od 999zł w promocji się zaczynają :)

Rafał_Sz
18-05-2018, 15:23
Kup lepiej swojej zanim V-stroma kupisz to na GS-ce polatacie.
Ja dziś kupiłem dla swojej, bo mi się na moto pcha :)
http://seca.com.pl/produkt/1523-stream-ii-lady/
Fajna, przemyślana kurtka, wziąłem jasną wersję. Wygląda świetnie.

ps
przy okazji się umówiłem na jazdę testową big skuterem :)
W zeszłym roku ubrałem ją w Modekę. Różową w kwiatki. :)

O takie coś. :)

9358

Boryszuk
18-05-2018, 15:29
Jak Modelka jak Tuzo jest napisane?

Rafał_Sz
18-05-2018, 15:31
Modękę ma taką samą. I do tego spodnie których tu nie ma. A to nie jest tuzo, tylko AS jesli dobrze pamiętam.

robin102
18-05-2018, 15:35
No mus przywieść na Podlasie jak w kwiatki :) Z moją grila nam zrobią i po piwo skoczą :)

Rafał_Sz
18-05-2018, 15:37
No mus przywieść na Podlasie jak w kwiatki :) Z moją grila nam zrobią i po piwo skoczą :)
Szanuję Twój tok rozumowania. :)

Kolekcjoner
18-05-2018, 17:20
O takie coś. :)

9358
Fajna gieeska - który to rok?
U mnie póki co wygląda tak:
9359
:mrgreen:....

Rafał_Sz
18-05-2018, 18:02
K06.

Co jej zrobiłeś? :)

Boryszuk
18-05-2018, 18:13
Skuter wodny buduje

robin102
18-05-2018, 19:24
Patrząc w profil na miejsce zamieszkania, to raczej będzie skuter śnieżny :)

robin102
18-05-2018, 20:30
Nie moge edytowac to dopisuję :)

Chyba to nie jest głupi pomysł aby co roku wiosenny zlot robić w Zakopanem.
Sokół ma łańcuch rozrządu do wymiany. Ja za rok wszystkie płyny w swojej Suzi. Krzyśkowi też zapewne coś się popsuje :D ;)
A Rafała nowy V-Strom też dokręcenia śrubek będzie wymagał :)

krzysztofz24
18-05-2018, 20:43

Sokół ma łańcuch rozrządu do wymiany. Ja za rok wszystkie płyny w swojej Suzi. Krzyśkowi też zapewne coś się popsuje :D ;)

Akurat:-). Mi sie nic nie psuje..,ja tylko wykonuje czynnosci serwisowe mniej lub bardziej zalegle:mrgreen:
Moge przytrzymac na ten zlot w Zakopanem wymiane plynu hamulcowego z tylu, bo wlasnie spojrzalem w papiery - 8 lat temu to bylo robione:-)
a klocki wciaz te same zapitalaja:-)

P.s Ofc wymienie ten plyn w tym sezonie, akurat jak bede jechal sprawdzic swiece po regulacji gaznikow. Po przejechaniu kilkuset kilometrow (zakladajac ze cos by mi tam nie pasilo w wyczuciu reakcji na gaz)

sokolnik
18-05-2018, 22:25
Ja żadnego rozrządu nie mam do wymiany i nie będę mieć w najbliższym czasie :)
Pomarańcza w suier extra stanie, zadbany sprzęt jak na swój wiek i przebieg, gość chwalił :)

Kolekcjoner
18-05-2018, 22:29
Żaden skuter :mrgreen:...

K06.

Co jej zrobiłeś? :)
Pytanie bardziej co jej zrobił poprzedni macher - jedna z odpowiedzi - np. zakręcił śruby w lagach udarem (tak się domyślam), bo nie dość że zrypane to wczoraj demontowałem lagi kilka godzin. Pomijam już że sprężyna w jednej sztukowana, a tuleja docinana fleksem, a olej hmmmm a po co olej :lol:. Takich kwiatków w tym moto jest cała masa. Naprawdę duży szacun dla firmy Suzuki że nikt się na tym nie zabił.

Bardzo podoba mi się ta koncepcja :).
krzysztofz24 - płyn by trzeba wymienić, bo to trochę długo jest :).

krzysztofz24
18-05-2018, 22:48
Ano trzeba:-), dlatego zmienie niebawem. Choc w sumie ja tylnego malo uzywam bo jedne klocki od 8 lat i 50 tys okolo.
Ale zmienie:-)

robin102
18-05-2018, 22:56
Takich kwiatków w tym moto jest cała masa. Naprawdę duży szacun dla firmy Suzuki że nikt się na tym nie zabił.
. Ciekawa sprawa z takim sprzętem od strony finansowej. To jak za renowację trzeba policzyć. Ze 3 razy tyle co Sokół w ASO zapłacił. Jest sens stare moto przywracać do świetności za dużą kasę. Przecież dalej będzie stare.

Ano trzeba:-), dlatego zmienie niebawem. Choc w sumie ja tylnego malo uzywam bo jedne klocki od 8 lat i 50 tys okolo.
Ale zmienie:-) Trzeba trochę używać i chyba wchodzi jakieś zarządzenie UE, że układy hamulcowe muszą działać tak , że hamuje przód i z automatu tył dohamowuje. Dziś już jakieś motongi tak mają, ale ja to bym czegoś takiego nie chciał.

Boryszuk
18-05-2018, 23:00
Raczej odwrotnie. Przy hamowaniu tyłem załącza się przód. U mnie tak jest.

robin102
18-05-2018, 23:28
Tak masz rację. Pomerdało mi się, ale ta funkcjonalność i jej obowiązkowość która ma podobno być to dowód na to jak niebezpieczne jest hamowanie samym tylnym heblem.

Kolekcjoner
19-05-2018, 00:11
Ciekawa sprawa z takim sprzętem od strony finansowej. To jak za renowację trzeba policzyć. Ze 3 razy tyle co Sokół w ASO zapłacił. Jest sens stare moto przywracać do świetności za dużą kasę. Przecież dalej będzie stare.
Wiesz ja to robię dla mojego przyjaciela, bez pośpiechu i bez patrzenia ile czasu na to poświęcę. Oczywiście że ekonomicznie to byłaby porażka.
Teraz w ogóle praca zaczyna być tak droga że nie opłaca się zwyczajnie zabawa ze starociami. Myślę że to w niedługiej perspektywie zmieni rynek używek.

Tak masz rację. Pomerdało mi się, ale ta funkcjonalność i jej obowiązkowość która ma podobno być to dowód na to jak niebezpieczne jest hamowanie samym tylnym heblem.
Pierońsko, jeszcze szczególnie jak moto mocno hamuje silnikiem...

krzysztofz24
19-05-2018, 05:21
Bardzo czesto jak czytam o dyrektywach UE to mnie nerw bierze....ale nie wchodzmy w polityke.
Wszystkie nowe motocykle powzej 125cm3 maja miec ABS.
(Jakies tam sa wyjatki dla enduro i trial ale nie chcialo mi sie az tak czytac tej ustawy).
Swiatla maja sie wlaczac automatycznie po przekreceniu stacyjki.
Ten obowiazkowy ABS to znaczy podwyzka cen nowych moto o 1500-2500zl.

Ktos tam jednak pomyslal troche i zdal sobie sprawe ze troche glupio podwyzszac cene 125 lub skutera o 2000zl, bo to znaczny procent jego wartosci.
Wiec motocykle do 125cm3 moga miec ABS lub CBS. Decyzja producenta.
I juz to widze jak chinczycy montuja do swoich 125 Dual CBS ze sterowaniem elektronicznym, :-) jak to Honda robi.
To beda proste, zeby nie napisac prostackie uklady mechaniczne.
O mz watpliwej skutecznosci.
Jeszcze motocykle do 125cm3 maja byc obowiazkowo wyposazone we wtrysk, uklad OBD, wykscie doagnostyczne, kontrolke checkengine.
I co ciekawe producent ma tak skonstruowwc uklad zasilania, zeby jego przerobki (czytaj podnoszenie mocy) bylo utrudnione.

Podobno na rzecz tej ustawy lobbowala japonska wielka czworka motocyklowa wnerwiona zalewem tanich chinczykow. I bardzo mozliwe, ze to bedzie koniec tanich 125 - ek chinczykow czy koreanczykow na polskim rynku...

Czy ktos tam pomyslal w jakim stopniu "truja" skutery i 125-ki?
Bo to takie troche wylewanie dziecka z kapiela mz.

Rafał_Sz
19-05-2018, 08:22
Problem w tym, że mi ciężko się rozstać z GSem. Jest cholernie wygodny i do wszystkiego. I wystarcza żeby mnie miśki na A4 zdjęły by wręczyć 4 punkty i 100 zł bonusu (że im się chciało...) :) No ale V-S to V-S. Cholera! ;)

Co do zlotów w Zakopcu to ja się piszę na takie coś. Mam tylko 500 km w jedną stronę, a nie milion pięćset jak na Mazury. ;)

robin102
19-05-2018, 11:54
Czy ktos tam pomyslal w jakim stopniu "truja" skutery i 125-ki?

Proszę mi tu nie nastawać na skutery :D
Mus któryś z nich mieć :)
HONDA SH 300
http://www.burgmania.net/index.php?option=com_content&view=article&id=760:teksty-sh300&catid=31&lang=pl
lub YAMAHA X-Max 300
http://www.burgmania.net/index.php?option=com_content&view=article&id=916:test-yamaha-x-max-300-2017&catid=15&lang=pl

krzysztofz24
19-05-2018, 12:00
To bylo w sensie, ze wlasnie nie truja ze swoimi malymi silnikami:-)
Ale mysle, ze zalapales przekaz wypowiedzi:-)

A wogole i po chlopsku; to skutery sa babskie;-)

robin102
19-05-2018, 12:02
Co do zlotów w Zakopcu to ja się piszę na takie coś. Mam tylko 500 km w jedną stronę, a nie milion pięćset jak na Mazury. ;)
Też mam bardzo blisko równe 600 i to pod górkę :) czyli dystans na sześćsetkę :)

Też mam bardzo blisko równe 600 i to pod górkę :)
Załapałem, załapałem. Nie chcesz abym kupił skuter :(
;) ;) ;)

bogdi64
19-05-2018, 12:15
Ciekawa sprawa z takim sprzętem od strony finansowej. To jak za renowację trzeba policzyć. Ze 3 razy tyle co Sokół w ASO zapłacił. Jest sens stare moto przywracać do świetności za dużą kasę. Przecież dalej będzie stare.
powiedz to mojej SHL :)

Wszystkie nowe motocykle powzej 125cm3 maja miec ABS - była już walka o to i ponoć wywalczyli, że będzie można go odłączyć z pozycji kierowcy bo w pewnych sytuacjach może być niebezpieczny

Swiatla maja sie wlaczac automatycznie po przekreceniu stacyjki. - amerykańce zawsze to miały

Jeszcze motocykle do 125cm3 maja byc obowiazkowo wyposazone we wtrysk - kolega mechanik twierdzi, że dla niego motocykle skończyły się w momencie końca gaźników - musimy pamiętać tanio już było :(

robin102
19-05-2018, 12:28
powiedz to mojej SHL :)
To już inna bajka i inna liga.
SHL-ka jest młoda inaczej :)

ps
Przebieg 39 tys km na porządny skuter niby zadbany to dużo ? Czy już jego koniec bliski ? Miła cena i blisko. Krzysztof też ma blisko :)
http://allegro.pl/honda-sh-300-salon-pl-2012-bezwypadkowa-jak-nowa-i7349219102.html

bogdi64
19-05-2018, 13:26
To już inna bajka i inna liga.
SHL-ka jest młoda inaczej :)

l[/URL]
ale ona kiedyś też nie była warta naprawy :(, zamiast szukać tzw używanego ideału, można zrobić ideał, wymiana rozrządu i sprawdzenie, to podobne kwoty w robociźnie :) i pozostaje pewność, że ma się nowy :)

krzysztofz24
19-05-2018, 13:46
(.......) Krzysztof też ma blisko :)
http://allegro.pl/honda-sh-300-salon-pl-2012-bezwypadkowa-jak-nowa-i7349219102.html
Moge ci jechac ogladac V-stroma a nie jakis skuter:-);-)

Rafał_Sz
19-05-2018, 15:46
ps
Przebieg 39 tys km na porządny skuter niby zadbany to dużo ? Czy już jego koniec bliski ? Miła cena i blisko. Krzysztof też ma blisko :)

Robin, piłeś? :)

10 tysi za zajechany pojazd dla dziewczyn?

robin102
19-05-2018, 16:10
Ten z linka nie jest zajechany, a tamten też raczej nie. Takim skuterosem się w trasie jedzie 110-120km/h licznikowe i się mniej bym zmęczył po 600 km niż na GSR-ce swojej.
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Honda-SH300i-Topcase/vhc:motorbike,pgn:3,pgs:10,mke:11000,mld:sh+300,pr x:4000,mlx:20000/pg:vipmotorbike/259086284.html

Rafał_Sz
19-05-2018, 16:16
Masz takie fajne moto i kombinujesz. ;)

robin102
19-05-2018, 16:20
Fajne, fajne tylko jazda jakby męcząca, a na takim skuterosie by się człowiek odprężył, przeciągnął, ziewnął, a nie jak pilot myśliwca bojowego zapier..... i zapierd...... ;)
piękna ta bordowa Honda

krzysztofz24
19-05-2018, 16:31
Na V-stromie te mozna wygodnie jechac...i nie jest dla dziewczyn:-)

grizz
19-05-2018, 17:43
Ten z linka nie jest zajechany, a tamten też raczej nie. Takim skuterosem się w trasie jedzie 110-120km/h licznikowe i się mniej bym zmęczył po 600 km niż na GSR-ce swojej.
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Honda-SH300i-Topcase/vhc:motorbike,pgn:3,pgs:10,mke:11000,mld:sh+300,pr x:4000,mlx:20000/pg:vipmotorbike/259086284.html

Samochód, klima, fotele z masażem. i 1200km zrobisz ;)

sokolnik
19-05-2018, 17:51
Odnośnie tego wiosennego zlotu w Zakopanem...
Rozumiem że już planujecie zlot na przyszły rok... A zlot 2018 to co? Odwołany? :)

robin102
19-05-2018, 22:31
Na V-stromie te mozna wygodnie jechac...i i Krzychu jeszcze powiesz, że wygodniejszy od Twojej lokomotywy spod znaku zielonej kawy :)

Kolekcjoner
20-05-2018, 01:06
Acha i rzuca dupą przy tych małych kółkach jak Cię tir wyprzedza, dziękuję postoję ;). Mam kolegę zapalonego skuterowca ale on sam twierdzi że na dalsze wyjazdy wygoda kibla to tylko pozór.

Znajomy dalej szuka tego moto o którym była mowa wyżej i chyba znalazł; fazerka fz8 - podobno całkiem fajne moto do latania trochę turystycznego, trochę wokół komina. Gdzieś już namierzył i jedzie jutro obejrzeć.
Moźe dla Ciebie też by była :).

sokolnik
20-05-2018, 07:26
Acha i rzuca dupą przy tych małych kółkach jak Cię tir wyprzedza, dziękuję postoję ;). Mam kolegę zapalonego skuterowca ale on sam twierdzi że na dalsze wyjazdy wygoda kibla to tylko pozór.

Znajomy dalej szuka tego moto o którym była mowa wyżej i chyba znalazł; fazerka fz8 - podobno całkiem fajne moto do latania trochę turystycznego, trochę wokół komina. Gdzieś już namierzył i jedzie jutro obejrzeć.
Moźe dla Ciebie też by była :).Fajne moto :) Yamaha dobry sprzęt :)

bogdi64
20-05-2018, 09:44
to skuter miejski, na trasy są inne, np Aprilla Atlantic, choć wszystkie skutery na trasie mają jedną fatalną przypadłość, czyli boczny wiatr, z drugiej strony jadąc burgmanem 400 miałem na sobie wszystko suche, a za szybą w czasie jazdy można było palić ;), jak również bardzo nisko środek ciężkości dawał poczucie dużego bezpieczeństwa i stabilności

ps: Zakopane przereklamowane, wolę Pieniny, a do Zakopanego można podjechać, tylko po co ?

robin102
20-05-2018, 11:25
fazerka fz8 - podobno całkiem fajne moto do latania trochę turystycznego, trochę wokół komina. Gdzieś już namierzył i jedzie jutro obejrzeć.
Moźe dla Ciebie też by była :).
Tak jak ze wszystkim. Jedni mówią, że fajne moto, drudzy, że cięższe, niby silnik większy niż w FZ6, ale jakby w jeździe nic z tego nie ma pożyteczniejszego od udanej FZ6. To słowa gościa z salonu Yamahy i jeszcze jednego co miał przez sezon. Poza długimi prostymi oczywiście :)
Dla mnie za bardzo pochylona pozycja do przodu w stosunku do GSR który ma wyjątkowo odprostowaną jak na 600-tke. Nie przypadkowo kupowałem GSR-a W temacie mocno wyprostowanej pozycji mam ekstremalne wymagania. Niestety tylko V-strom, Tiger 800 Ducati Multistrada, MotoGuzzi Breva, Yamaha TDM 900. KTM Duke 690 i coś tam jeszcze oferuje siedzenie na baczność :) Wszystko poza zasięgiem. no jeszcze może Bandit 1250 bo tam z kierownicą kolega se wykombinował inną i siedzi jak na krześle :) ale też nie mogę iść w kilogramy. Najwygodniej tak po prawdzie to na Suzuki DRZ 400 :)
Wystarczy luknąć http://cycle-ergo.com/
Gdyby nie to to Yamaha FZ88 czy nawet FZ1 :) była by u mnie w kręgu zainteresowań, bo szpan większy niż na V-Stromie ;) ;) ;)

to skuter miejski, na trasy są inne, np Aprilla Atlantic, choć wszystkie skutery na trasie mają jedną fatalną przypadłość, czyli boczny wiatr, z drugiej strony jadąc burgmanem 400 miałem na sobie wszystko suche, a za szybą w czasie jazdy można było palić ;), jak również bardzo nisko środek ciężkości dawał poczucie dużego bezpieczeństwa i stabilności
Ja to już dzisiaj wiem, że w przyszłości z prawdziwym moto trzeba będzie się raczej rozstać i chcąc jeździć na 2 kółkach szybciej niż samochody to będę musiał mieć duży silny skuter 300-400-500 cm, ale puki zdrowie pozwala i nogę daje radę przerzucić przez kanapę to moto raczej :)
W każdym razie temat drążę by być w kursie, bo nigdy nie wiadomo kiedy staw biodrowy totalnie odmówi posłuszeństwa :( Jestem umówiony na dwie jazdy testowe maxi skuterkami :)

ps: Zakopane przereklamowane, wolę Pieniny, a do Zakopanego można podjechać, tylko po co ?
Samo Zakopane zgadzam się, że poza serwisowaniem moto :) nie ma tam po co jechać, ale okolice 10-20 km od Zakopca są przepiękne. Sam z 15 lat jeździłem w okolice Jurgowa, Bukowiny Tatrzańskiej nawet sesje zdjęciowe tam robiłem, w Pieniny blisko i mam świetną metę we wsi Pawliki położonej prawie tak wysoko jak wieś Ząb. Wjechać autem trudno :)

krzysztofz24
20-05-2018, 17:42
i Krzychu jeszcze powiesz, że wygodniejszy od Twojej lokomotywy spod znaku zielonej kawy :)

W sumie chyba raczej tak. Nie mam jakoegos doswiadczenia wielkiego z V-stromem.
Ktos mi siekiedys dal bujnac po jakims placu i to co sie przymierzalem ma roznych wystawach czy motobazarach. Ale ta pozycja po zajeciu moejsca od razu mowi jedno - dluuuga jazda.
Ale po prostu pod katem wygody, pozycji i dlugiej jazdy moto sportowo-turystyczne jest wygodniejsze niz sportowe. Je oba przewyzsza naked bike.
A potem sa szosowo-lekko terenowe turystyczne moto w stylu V-stroma czy Transalpa.
A potem juz typowe turystyki. Tak ogolnie, bo zawsze sie znajdzie jakis wyjatek.
Np twoj GSR 600 ma dosyc szeroki bak i dosyc cofniete i podwyzszone podnozki jak na nakeda.
Na szczycie wyliczanki jest Gold Wing;-).

To jest dziecinnie proste. Chcesz wygodniej to pozycja musi byc bardziej wyprostowana a nogi mniej ugiete czyli nizej i mniej do tylu. Poswiecasz ppzycje sprzyjajaca dynamicznej jezdzie ale mozesz jezdzic dluzej i wygodniej.
V-strom a GSR pod wzgledem pozycji jezdzca bardzo sie roznia.

Aly ty sie nie sluchasz jak ci dobrze radza i marudzisz;-)

robin102
20-05-2018, 17:54
Np twoj GSR 600 ma dosyc szeroki bak i dosyc cofniete i podwyzszone podnozki jak na nakeda.

Tak mimo, że pozycja bardzo wyprostowana, to podnóżki ciut wyżej i cofnięte, bo to z definicji taki niby street fighter miejski, a w mieście na kolanko zejść też jest gdzie. Moto do tego idealne.

Co by nie było, że się opierdzielam to mimo zakończonej aukcji trwają negocjacje ;) Już myślałem, że sprzedana, bo aukcje gość szybko zakończył i żałowałem, że z rana nie uderzyłem do Krakowa, a tu pisze przed chwilą i zdjęcia dosyła, że jednak aktualne :)
Wydaje się ciekawa opcja, a przynajmniej do głębszego rozważenia

http://allegro.pl/show_item.php?item=7339074288#thumb/9

Boryszuk
20-05-2018, 20:13
Przypomnij mi Robin, boś Ty się doktoryzował z tego, który olej do silnika polecasz? Motul 7100 ma Twoje błogosławieństwo? I filtr K&N jest w zestawie. Kiedyś lałem Silkolene ale ja się nie znam. Ostatnio wlałem Shella i mam wrażenie, że silnik jakby zaczął zaworami klepać (choć doświadczony mechanik nie słyszał nic niepokojącego).

robin102
20-05-2018, 20:53
Przypomnij mi Robin, boś Ty się doktoryzował z tego, który olej do silnika polecasz? Motul 7100 ma Twoje błogosławieństwo? . Tak tak na bieżąco się doktoryzuje, bo te tematy olejowe lubię. Motul 7100 10W40 ale nie wiem czy do Twojego motonga ta lepkość jest właściwa. Najlepiej zastosować lepkość zgodna z instrukcją. Motul 7100 to z tych nie za drogich w tej chwili jedynak prawie syntetyczny który jest na rynku. Syntetycznej bazy APO ma aż 50% co jest wartości wysoką w stosunku do olei oferowanych przez konkurencję i nie ważne, że na innych napisane full syntetyk. Oryginalny jest czerwony i pachnie na słodko malinowym kisielem albo czymś takim :) Ja w PL go kupuje po 160 zł za 4 l, bo do moje malej Suzi wchodzi prawi 4 litry. Filtry KN niby dobre, ale słynna jest jakaś wadliwa seria, więc nie wiem czy to aby nie ta skoro w gratisie dają. Bierz w komplecie, a jakby nie gasła szybko kontrolka oleju to filtr do wymiany.
Jaki Shell dałeś jak lepkość, a jaką instrukcja przewiduje ? Nowoczesne, precyzyjne silniki motocyklowe bardziej wrażliwe na kombinacje z lepkością niż samochodowe

(choć doświadczony mechanik nie słyszał nic niepokojącego).
Mechaniki za dużo rożnych silników słuchają, a my ciągle jednego więc najmniejsza zmiana od razu słyszymy. Prawdopodobnie łańcuch rozrządu hałasuje, bo to popularny temat zwłaszcza jak się coś z lepkością zakombinuje inaczej niż instrukcja przewiduje.

Boryszuk
20-05-2018, 21:12
Z tego co widzę w historii eBaya, ostatnio wlałem Shell Advanced 10W-40 a producent przewiduje 10W-30.

robin102
20-05-2018, 21:48
Ja się zaopatruje tu w tym dobrym i pewnym sklepie. Do 3 aut i 2 motocykli kupuje do swojego i szwagrowskiego Bandita 650 "wodniaka". Widzę, że maja taki olej. Podwyższyłeś lepkość oleju więc rozrząd może hałasować walcząc z za lepkim olejem, bo różnica jest spora. Jeździsz w tropikach czy katowanie na torze ? ;) Olej to najważniejsza "cześć mechaniczna" w silniku przenosząca największe obciążenia. Najlepiej jak jest użyty taki jak zaprojektowali konstruktorzy precyzyjnego silnika Hondy.
https://galonoleje.pl/10w30/motul-7100-4t-10w30-4l-jaso-ma2.html

Krzychu i Wy luknijcie proszę i co ? Cisnąć do Krakowa za 14.500-800 zł Rocznik nie ważny, stan wydaje się przyzwoity, chociaż te 39 tys km przebiegu to taki przebieg, że moto może mieć 69 czy 39 tys i trudno rozróżnić. Filmik jest też. Krzychu jak pracuje w relacji do tamtej ? Widzę, że leżała i na prawym i na lewym boku.

https://1drv.ms/f/s!AhWepz9vYYdfiFQkdGYqNGb5RPHs

Boryszuk
20-05-2018, 21:53
Kupiłem taki bo taki był w zestawie chyba. Albo taki olej jest dostępny po wpisaniu cbf1000 w wyszukiwarkę eBaya. Teraz kupiłem osobno 10w-30 i filtr.

robin102
20-05-2018, 21:55
Shell Advanced 10W-40 a producent przewiduje 10W-30. Zwykły olej półsyntetyczny, albo nawet mniej.

krzysztofz24
20-05-2018, 22:27
Stawiam konia z rzedem, ze 10W-30 jest "zalecane" przez Honde tylko i wylacznie dlatego zeby sie lansowac na producenta EKO.
I jakby lac "standardowe" 10W-40 to nic sie nie stanie. Ale nie namawiam, bo trzeba by sie wglebic w temat. Ale i tak pewnie wyjdzie ze chca byc ekologiczni i wogole...

To ja leje polsyntetyk Bel-Ray 10W-40 (tylko najwyzsza klasa jakosci jaka jest obecnie) i po 70 tys mechanik mi mowil, jak sie pytalem. Ze stan walkow rozrzadu jest jeden z lepszych jakie widzial.
I mam taka nalepke pod siodlem z klasami lepkosci oleji, ze moge lac co mi sie praktycznie podoba pod wzgledem lepkosci oleju. Teraz sa nalepki nie dotykac, nie przerabiac, jechac ze wszystkim do ASO.

Boryszuk, Robin dobrze ci radzi. Motul to dobra firma, a seria 7100 to taka najlepsza co maja. Tylko kup w jakims znanym sklepie a nie byle po taniosci. Bo Motul i Mobil sa najczesciej podrabianymi firmami. Chodzi o samochody, ale motocyklowych oleji to tez to pewnie w jakims stopniu dotyczy.
Z filtrow to albo oryginal (czyli robiony przez zewnetrznego producenta, np dla Hondy), albo Hiflofiltro albo MIW/Meiwa.(Sam je stosowalem, a na Hiflo to chyba co drugi motocykl jezdzi, jak nie wiecej)) I zwroc uwage na oznaczenie na filtrze, zeby do twojego modelu bylo. Ja np mam HF401 z tego co pamietam.

A zawory to ci klepia, bo pewnie domagaja sie regulacji. Takze ja bym spawdzil.

robin102, nie pamietam super dokladnie. Ale wydaje mi sie ze tamta co ja ogladalem o wiele cichsza mechanicznie byla. Nie wiem moze takie nagranie, ale ja slysze odglosy mechaniczne bardziej niz w tamtym.
Jeszcze ty chcesz kupis porysowany motocykl:-). Dobrze sie czujesz;-)
A czy dzisiaj przypadkiem nie minal ci ostateczny termin decyzji w sprawie V-stroma;-)? Bo chyba minal.
Ta Yamaha jest z 2007 roku, czyli ma 11lat. To juz jej stopien "pewnosci" troche mniej pewny;-) niz dajmy na to V-stroma, chyba z 2013 roku o ile pamietam....

Moja propozycja to szukaj moto do 150-200km od siebie. Zawsze sobie podjedziesz samochodem obejrzec. Bo same zdjecia i ustalanie bez pomacania nie daje pelnego obrazu...

robin102
20-05-2018, 22:45
I mam taka nalepke pod siodlem z klasami lepkosci oleji, ze moge lac co mi sie praktycznie podoba pod wzgledem lepkosci oleju. Teraz sa nalepki nie dotykac, nie przerabiac, jechac ze wszystkim do ASO.
. Tak też ma taką nalepkę gdzie napisane, że Suzuki zaleca olej o lepkości 10W40, a jeśli jest niedostępny to można wyjątkowo zastosować inny zgodnie z tabelką w instrukcji obsługi do właściwej strefy klimatycznej. Silniki Suzuki są wrażliwe na zmianę lepkości oleju, bo potem krążą opowieści Suzuki szmery i stuki, albo Suzuki stuki puki. Mechanior z ASO Suzuki, gość doświadczony jak cholera mówi tylko 10W40 i nic nie kombinować. Raz zakombinowałem i efekt słyszałem od razu. Może Honda odporniejsza ale wątpię. Między W30 a W40 ujmując w uproszczeniu lepkość wyższa przy wysokich temperaturach o blisko 50 % !!

@robin102 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441), nie pamietam super dokladnie. Ale wydaje mi sie ze tamta co ja ogladalem o wiele cichsza mechanicznie byla. Nie wiem moze takie nagranie, ale ja slysze odglosy mechaniczne bardziej niz w tamtym.
Jeszcze ty chcesz kupis porysowany motocykl:-). Dobrze sie czujesz;-)
A czy dzisiaj przypadkiem nie minal ci ostateczny termin decyzji w sprawie V-stroma;-)? Bo chyba minal.
Ta Yamaha jest z 2007 roku, czyli ma 11lat. To juz jej stopien "pewnosci" troche mniej pewny;-) niz dajmy na to V-stroma, chyba z 2013 roku o ile pamietam....

Moja propozycja to szukaj moto do 150-200km od siebie. Zawsze sobie podjedziesz samochodem obejrzec. Bo same zdjecia i ustalanie bez pomacania nie daje pelnego obrazu...
Tu dla mnie na przyzwoitych głośniczkach jakby zawory luźne słychać, ale luz nie jest szkodliwy poza hałasem dodatkowym, gorzej jak przylgnie wypalone i luz się kasuje :( Możliwe, że takie nagranie, bo akustycznie bardzo wiernie zrobione no i silnik zimny, a zimny zawsze klekotliwy.
Co do rysek, i przewrotek na obie strony to powiem ???. Ja te moto TDM z linka planuje kupić za 14,500-14800 zł , a tamten V-Strom z 2013 fakt ,że ładniejszy bezdyskusyjnie, ale o 50 % droższy, aż o 50 % . Ze zwiezieniem do domu wyjdzie prawie 23 tys zł :( w pytę kasy i przekracza budżet jak cholera :( Ja mogę się zaprząc i przekroczyć budżet, ale dla czegoś wyjątkowego :) V-Strom to świetny motocykl, ale nie wyjątkowy w żadnej dyscyplinie :)
Przy tej Yamaszce to może bym sobie mógł pozwolić na sezon ostawić dwa :) Nowe opony ma TDM, nowy napęd, coś tam jeszcze. Z ryskami z kosmetyką bym powalczył, są na to sposoby.

krzysztofz24
20-05-2018, 22:45
Wlasnie sie doczytalem, ze Motul 10W-30 jest energooszczedny i mniej paliwa pali silnik. Czyli jazda producenta na ekologie.
Dobrze ze w motocyklach jest to mniej widoczne niz w samochodach gdzie "kaza" lac longlife i zmieniac co 30 tys a potem Janusz od Passata z TSI doastaje zawalu jak silnik sie niszczy od nagaru.
Ale moze zostawmy smutny swiat samochodow z serwisowaniem w trybie longlife, downsizingiem i turbinami z lopatkami z puszek po piwie czasem itp.

Suzuki ma opinie "szmery i stuki":-) bo dosyc dlugo i czesto stosowali chlodzenie powietrzno-olejowe, czyli po prostu nie bylo wyciszajacego plaszcza wodnego jak w silniku chlodzonym ciecza.

robin102
20-05-2018, 22:48
... Termin ustalony, przełożony do końca maja ze sprzedającym.

Kolekcjoner
20-05-2018, 22:56
@robin102 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441)
Robin na fazerce masz identyczną pozycję jak na Twoim. Być może osoby u których zasięgałeś opini mają w 100% rację ale wiesz sam jak to jest z opiniami o moto. Wystarczy że ktoś ma dłuższe nogi i już zupełnie co innego jest dlań wygodne. Ja znam gościa który ma moją posturę i jeździ fazerką fz8 i mówi coś dokładnie odwrotnego niż napisałeś (przede wszystkim bardzo dziwne jest co mówiłeś o tym ciężarze). Jeździ dużo tyrystycznie i bardzo sobie chwali ten wynalazek. Sam bym chętnie oblookał ale za daleko. Może da się namówić na przyjazd tutaj :).
Ja się zaczynam łamać czy sobie nie kupić czegoś w tym stylu, bo Smok jest dla mnie zwyczajnie za ciężki.
Co do TDM to to jest moto cięższe od fazerki (fz8) o 20kg jak wiadomo w moto każdy kilogram się czuje - szczególnie wysokim, więc jak fazer jest ciężki to co dopiero tdm? Do tego fazer jest mocniejszy i silnik ma zestrojony tak jak lubisz - czyli moc odczuwalnie rośnie wraz z obrotami.
@krzysztofz24 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=27206) dobrze radzi - szukaj moto "wokół komina" a nie że to jest wyprawa na którą nie ma się ani czasu ani mobilizacji.

Co do zlotu w Zakopcu to to jest bardzo dobry pomysł. Przyjeżdżajcie, a jak trzeba to ogarnę lokalne atrakce i nocleg :D.

BTW: motula bym kupował w intercars - oni są chyba polskim autoryzowanym dystrybutorem więc 100% pewności. Ceny które ja u nich mam (z pamięci) 5100 - 107, 7100 - 135 zeta. Nie wiem ale ja jakoś nie mam przekonania do przesadnego inwestowania w olej. Ot zmieniać często i taki jaki zaleca producent - tyle.

To tak na szybko bo polatałem trochę i jestem wykończony ;)....

krzysztofz24
20-05-2018, 23:02
Robin tak przy okazji, zeby "wybic" ci z glowy kupno skutera;-)
Chcesz tak wygladac jak ten kierowca skutera:-)?
https://youtu.be/3ZCU4e-JBrw

robin102
20-05-2018, 23:20
Robin na fazerce masz identyczną pozycję jak na Twoim.
Nie nie. Weź w tej stronce wpisz cm wzrost 180 cm i długośc nogi 84 cm. Na fazerce FZ800 czy Fz1 bardziej pochylona, może nie jakoś bardzo bardziej ale jednak. U mnie grają rolę centymeterki male. Jeździlem Fazerką z wypożyczalni. Znam moto.

Ja się zaczynam łamać czy sobie nie kupić czegoś w tym stylu, bo Smok jest dla mnie zwyczajnie za ciężki.
C..
Dla mnie Bndit 1250 którego mogę kupić z 201o roku z polskiego salonu od znajomka za 18 tys zł w pięknym stanie jest też za ciężki. Nie dam rady nim manewrować jak jedzie to jak piórko z doładowaniem, ale manewrowanie na parkingu, w garażu, pod garażem, masakra.

bogdi64
20-05-2018, 23:21
Tak tak na bieżąco się doktoryzuje, bo te tematy olejowe lubię. Motul 7100 10W40 ale nie wiem czy do Twojego motonga ta lepkość jest właściwa. Najlepiej zastosować lepkość zgodna z instrukcją. Motul 7100 to z tych nie za drogich w tej chwili jedynak prawie syntetyczny który jest na rynku. Syntetycznej bazy APO ma aż 50% co jest wartości wysoką w stosunku do olei oferowanych przez konkurencję i nie ważne, że na innych napisane full syntetyk. Oryginalny jest czerwony i pachnie na słodko malinowym kisielem albo czymś takim :) Ja w PL go kupuje po 160 zł za 4 l, bo do moje malej Suzi wchodzi prawi 4 litry. Filtry KN niby dobre, ale słynna jest jakaś wadliwa seria, więc nie wiem czy to aby nie ta skoro w gratisie dają. Bierz w komplecie, a jakby nie gasła szybko kontrolka oleju to filtr do wymiany.
Jaki Shell dałeś jak lepkość, a jaką instrukcja przewiduje ? Nowoczesne, precyzyjne silniki motocyklowe bardziej wrażliwe na kombinacje z lepkością niż samochodowe

Mechaniki za dużo rożnych silników słuchają, a my ciągle jednego więc najmniejsza zmiana od razu słyszymy. Prawdopodobnie łańcuch rozrządu hałasuje, bo to popularny temat zwłaszcza jak się coś z lepkością zakombinuje inaczej niż instrukcja przewiduje.

nie wiem co to oznacza, ale może fachowcowi pomoże
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fbb9qtL-yWlzDPLzvxzpF01gRRtH8fKxeVtXt6HPpgg/edit#gid=0

robin102
20-05-2018, 23:35

Co do TDM to to jest moto cięższe od fazerki (fz8) o 20kg jak wiadomo w moto każdy kilogram się czuje -....
Czuje się czuje, a zwłaszcza położenie środka ciężkości rzutuje na manewrowość bardzo.
W przypadku GSR gotowy do jazdy 212 kg
TDM 900 gotowa do jazdy 222 kg , a tu kilogramy w TDM robi większy zbiornik paliwa i owiewki.
10 kg różnicy czy dużo, czy mało ? cholera wie, praktyka by pokazała.
Polatałem po necie Yamaha FZ8 na mokro waży 212 kg czyli tyle samo co GSR 600 tylko kurde 0-100 podają 3,8 sek a GSR 600 3,6 sek :) wiem wiem głupota na 102 to rozpatrywać, bo to do niczego nie potrzebne, ale jak to możliwe :) czyli bęcki ;) V-max 220 a GSR 224 ;)

To tak na szybko bo polatałem trochę i jestem wykończony ;)....
Tak wcale nie na szybko to polatałem dziś ze swoją. Odstawiła się w nową kurtkę i dupę obcisnęła w nowe spodnie , że z tyłu na na 18-latkę wyglądała :D nawet oko na niebiesko se zrobiła :D przyjeżdżamy do domu a, w garażu reklamacją . Jak ty jeździsz, że nas wszystkie samochody wyprzedzsją, a jeżdżę w mieście prawie przepisowo 70- czasem 80 km/h
No rzesz kur@!!#$!!mać !!

Chcesz tak wygladac jak ten kierowca skutera:-)?
https://youtu.be/3ZCU4e-JBrw
Ty mnie nie denerwuj. Już mnie jedna od kurtek w kwiatki zdenerwowała :D
Dobry mocny skuter nie jest zły :P pierwsze 60m spod świateł żadne auto ani ciężkie moto nie ma szans :D

krzysztofz24
21-05-2018, 00:01
Co wy macie z ta masa motocykli?
Mialem Honde 248kg na sucho, teraz mam Kawasaki 228kg na sucho.
Przeciez tych moto sie nie parkuje caly czas tyklo na nich jezdzi:-). Normalnie je parkuje, prowadze, podnosze jak sie przewroca, przeciskam sie w korkach...

Moze tu istotna jest masa kierownika;-). U mnie 105kg zywej wagi przy 178cm - choc niestety nie jest to sama masa miesniowa:mrgreen:

Kolekcjoner
21-05-2018, 00:06
Dla mnie Bndit 1250 którego mogę kupić z 201o roku z polskiego salonu od znajomka za 18 tys zł w pięknym stanie jest też za ciężki. Nie dam rady nim manewrować jak jedzie to jak piórko z doładowaniem, ale manewrowanie na parkingu, w garażu, pod garażem, masakra.

Ale ja Ci przecież bandita nie polecam, to jest straszny kloc i co ciekawe ma coś takiego że te kilogramy bardzo się odczuwa, są znacznie cięższe moto w których tego tak nie czuć.

Czuje się czuje, a zwłaszcza położenie środka ciężkości rzutuje na manewrowość bardzo.
W przypadku GSR gotowy do jazdy 212 kg
TDM 900 gotowa do jazdy 222 kg , a tu kilogramy w TDM robi większy zbiornik paliwa i owiewki.
10 kg różnicy czy dużo, czy mało ? cholera wie, praktyka by pokazałaTDM gotowa do jazdy waży 233kg - nie miałem przyjemności ale obawiam się że to nie jest lekkie moto.
Zgadza się że pozycja na tdm jest bardziej siedząca ale z tego co wiem to ludzie w fazerkach i tak sobie kupują akcesoryjne kiery, szyby itp. Dlatego chciałbym obejrzeć moto tego znajomego. Inna rzecz że on wcześniej miał KTMa i mówi, że teraz jazda yamahą to nuuuuda ;). Jak jeździł ktemem to cały czas była loteria co się zepsuje :lol:, do tego ceny części przyprawiające o migotanie zastawek ;). Być może to pozwala przypuszczać że jego stosunek do yamaszki ce****e nadmierny entuzjazm 8)....

robin102
21-05-2018, 09:20
TDM gotowa do jazdy waży 233kg - nie miałem przyjemności ale obawiam się że to nie jest lekkie moto.
..
Nie ma co kota drzeć o parę kg, ale dane np. z tej strony mówią o 223 kg na mokro i 190 na sucho. mój GSR na sucho 184 czyli suche motocykle 6 kg różnicy
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/56,113441,18186257,Yamaha_TDM_900___Opinia_Swiata_ Motocykli.html
tu podają TDM 900 a mokro 220 kg. Pamiętam jakaś japońską stronę i też podawali 222 kg
https://motovoyager.net/testy-2/test-yamaha-tdm-900/
tu też na mokro 223 kg TDM podają
http://www.motorcyclespecs.co.za/model/yamaha/yamaha_tdm900_abs%2008.htm
A te opinie warto przeczytać przed wejściem w świat pojemności 750-800 która jakoś nie przypada ludziom do gustu. Wypowiada się parę osób, że świetnie jeździ FZ8, ale jakby nie świetniej niż FZ6 :( ;) Wiadomo zalety większego silnika , elastyczniejszego mniej kręconego zawsze są.
http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=1169
Podobna sytuacja była na rynku z Suzuki GSR 750. Sprzedawał się w znikomych ilościach, bo nie dawał w zasadzi nic więcej niż GSR 600 i pomijając użytkowników to nawet zaprzyjaźniony Pan Tomek z salonu Suzuki zagadnął do mnie kiedyś, że 750 się gorzej jeździ niż 600tką.
Rynek się bardzo spolaryzował, albo 600 do zapierdal.... , albo 1000 do jeżdżenia :) chociaż Kawasaki Z 750 czy 800 odnalazło najlepiej swoje miejsce na rynku. W moich stronach to najpopularniejszy model zaraz po ER 6. Pełno tych Zetek lata 750 czy 800. Jakby nie pochylona pozycja to pewnie też bym marzył o z 750 :) W ogóle życie było by proste, a tak biodro i schorowany kręgosłup narzucają pozycje na baczność. Tego nie przeskoczę :(
Puki co fajnie się jeździ na GSR-ce i jestem na etapie przywykania do jazdy w duecie co łatwe nie jest :)

.. ma coś takiego że te kilogramy bardzo się odczuwa, są znacznie cięższe moto w których tego tak nie czuć.

.... Tak, tak, Bandit jest cięższy niż w papierach. Nie wiem dlaczego, ale ....

Moze tu istotna jest masa kierownika;-). U mnie 105kg zywej wagi przy 178cm - choc niestety nie jest to sama masa miesniowa:mrgreen:
Pewnie tak moje 75 kg przy 178 cm i raczej wątłej postury :( a do tego jakby przewymiarowane długie nogi :)

Kolekcjoner
21-05-2018, 19:28
No cóż każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Ja ważę 55kg więc dla mnie masa ma znaczenie ;).
Co do pojemności 750-900 zapomniałeś dodać "u nas". Są rejony świata gdzie te pojemności są bardzo popularne choćby z tego powodu, że jednak trochę mniej palą niż litr i nie ma na tym takiej skłonności do pałowania jak na przysłowiowym litrze co się przekłada na niższe koszty podróży i niższe mandaty ;). Nawet trochę pogrzebałem i wynika że te pojemności potrafią mieć mniejsze spalanie niż niejedna wyżyłowana sześseta.

Cóż nie ma co tego ciągnąć, bo każdy ma swoje preferencje, a motór to bardzo osobista rzecz :).

krzysztofz24
21-05-2018, 19:46
Kolekcjoner to do czego bedziesz sie przymierzal jakbys jednak Bandita sprzedawal?
Bez konkretow, tak luzno pytam. Uzywka czy jakis kredyt, leasing...no i typ motóru;-)

Jak ja kupowalem obecne moto to bralem pod uwage ZRX 1200/ XJR1300/CB1250/GSF1200.
I jak sie przymierzalem do Bandita to jakos mi tak pozycja nie pasowala, jakos tak za wysoko bylo...a propo tego co pisales o jego masie i jej odczuwaniu. Jak usiadlem na ZRX to od razu wiedzialem ze to jest to.
Ale jak piszesz, odczucia co do moto to kwestia indywidualna.

robin102
21-05-2018, 19:57
Ja ważę 55kg więc dla mnie masa ma znaczenie ;).
. Jeśli serio piszesz to szacun, że jeździsz na dużym Bandicie, albo inaczej, stawiam wielkie piwo na zlocie :)

Nawet trochę pogrzebałem i wynika że te pojemności potrafią mieć mniejsze spalanie niż niejedna wyżyłowana sześseta.
.
Nawet rozpatrujac na bazie FZ6 i FZ8 to jest wysoce prawdopodobne, że większe FZ8 spali mniej, bo mniej obrotów kreci na minutę przy jeździe z tą samą prędkości, czy na przyspieszeniach. Jesli masy pojazdów bardzo zbliżone.To jest całkiem możliwe.
Tak na marginesie Z 750 czy jeszcze Z 1000 to jak dla mnie najpiękniejsze motocykle współczesne, ale koniecznie w zielonym malowaniu :)

krzysztofz24
21-05-2018, 20:01
Robin, wiesz jak dzisiaj bylem na basenie ( i tam parkuje ten GSR600 co ci zdjecia wstawialem), to specjalnie patrzylem na podnozki i ich umieszczenie.
I wcale nie sa jakos wysoko czy cofniete wzgledem innych nakedow. A nawet bym stwierdzil ze sa w miare przyjaznie dla jezdzca umieszczone.
To moze tobie glowna niewygode sprawia ten bardzo szeroki bak. Sokola Yamaha tez 600 tka o podobnych gabarytach, ale bak ma bardzo duze wciecia na kolana, wogole inny ksztalt.

Powinienes szukac moto wyzszego, to bedzie wieksza odleglosc podnozki-siodlo i z wcietym bakiem nieprzesadnie szerokim.
Raczej V2 niz R4 bo te motocykle sa z natury wezsze.
No jak w morde strzelil V-strom, ewentualnie TDM:-)

robin102
21-05-2018, 21:02
Robin, wiesz jak dzisiaj bylem na basenie ( i tam parkuje ten GSR600 co ci zdjecia wstawialem), to specjalnie patrzylem na podnozki i ich umieszczenie.
I wcale nie sa jakoś wysoko czy cofniete wzgledem innych nakedow Temat znany w internetach. GSR ma wyzej i dalej podnóżki niż inne podobne moto. Ludzie trochę narzekają. Czytałem, nie jestem sam :) Ja mam długie nogi. Każde spodnie w sklepie na moją rozmiarówkę są za krótkie :)
Zrobili tak GSRa, bo pięknie chodzi po zakrętach ja ktoś potrafi :) Podobnie jak świetny GSX-R 600 zwany GIXEM.
Zbiornik jest bardzo pękaty większy od innych, bo i silnik też wydaje się większy, a raczej szerszy. Może dlatego, że GSR ma tłoki "kwadratowe", więc tu mm tam mm i wychodzi niby szerszy silnik. Do tego wielka szeroka chłodnica i jak stoi na parkingu to wielu myli z litrem i dobrze :D
GSR 600 w PL wcale popularny nie jest, u mnie więcej jest Z 750 niż GSR-ek. Ten pękaty zbiornik, ten wielki silnik , zadarty zadupek, duża chłodnica, duże kolektory , wyeksponowany silnik i wyeksponowana rama z wielkim tylnym zawiasem jak z rasowego sporta to wszystko dla czego go kupiłem :)
Moto bardzo popularne na południu Europy. U nas w oficjalnej sieci Suzuki sprzedało się przez 7 lat handlu kilkanaście sztuk tylko :D

Powinienes szukac moto wyzszego, to bedzie wieksza odleglosc podnozki-siodlo i z wcietym bakiem nieprzesadnie szerokim.

Tak, odległość siedzenia od ziemi u kierowcy tylko 790 mm dzięki temu we Włoszech sporo dziewczyn lata na GSR.

krzysztofz24
21-05-2018, 21:02
Robin....ja bym tak nie chwalil:-), tylko ten szeroki zbiornik upatrywal za wade.(to przez niego ci niewygodnie) Dlatego tak GSR600 wyglada, bo zrobili go na mini B-Kinga, ktory byl wersja streetfighter/naked Hayabusy.
Czyli niestety troche stylistyka wziela gore nad ergonomia.

P.S I jak kupowales moto z elementami "jak z rasowego sporta", to teraz niestety masz niewygodnie prawie jak na rasowym sporcie...
Tylko sie nie obrazaj;-), bo nie krytykuje twojego moto...tylko te cechy co wymieniles ergonomi jezdzca nie sprzyjaja.

robin102
21-05-2018, 21:11
Robin....ja bym tak nie chwalil:-),... Lubię go, co począć :)
Pękaty zbiornik idzie wytrzymać, nawet fajny i jest sie czego nogami trzymać. Gorzej z podnóżkami. Godzina jazdy i nogi drętwieją, że przydała by się w manetce opcja zmiany biegów, a nie nożna :) Na szczęście Szui lubi bezsprzęgłowe biegów wahlowanie i to pięknie idzie. jak noga zmęcozna i słabo się z lewą ręką zgrywa.
ps
GSR jest mało podobny do tego brzydala Big Kinga czy jak mu tam.
...
dobra dość już o GSR,
co tam ma być zamiast Bandita ?

Ligo
21-05-2018, 21:20
Lubię go,

Chyba na tym to polega.

Kolekcjoner
21-05-2018, 23:26
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) to do czego bedziesz sie przymierzal jakbys jednak Bandita sprzedawal?
Bez konkretów, tak luzno pytam. Uzywka czy jakis kredyt, leasing...no i typ motóru;-)

.Wiesz na codzień jeżdżę znacznie lżejszym moto. Także jeździć teoretycznie mam czym, a w praktyce coś by się przydało :lol:. Mój znajomy mnie trochę naprowadził swoimi poszukiwanami 800-tki.
Najpoważniej to myślałem o hondzinie nc 750 z dct ale widzi mi się trochę słaba, szczególnie jakbym mial jechać z moją lubą.
Smoka nie sprzedam bo to jest moto z duszą jakich teraz już nie uświadczysz - poza tym na jakieś dużo dalsze wyjazdy to ciężko sobie wyobrazić coś lepszego.

Jeśli serio piszesz to szacun, że jeździsz na dużym Bandicie, albo inaczej, stawiam wielkie piwo na zlocie :)
Bez przesady ale jeśli chodzi o piwo to tu nie odpuszczę :mrgreen:.

robin102
21-05-2018, 23:28
Tak sobie przeklikuje miedzy oknami na tej stronce
http://cycle-ergo.com/
W jednym oknie Suzuki GSR 600, a w drugim Kawasaki Z1000
wzrost 180 ustawiłem, noga długości 84 cm
i mi pięknie z obrazka wychodzi, że ma Z1000 jeździł bym i ma wysoko siodełko od ziemi czyli lepiej. Warunek, że zielony :)
Ciekawe jak te Zetki 7-8-9 letnie drogie są

Kolekcjoner
21-05-2018, 23:42
robin102 - a Ty nie myślałeś może o tym żeby sobie sprawić jakiego cruisera?
Ostatnio jeździłem krótko intruderem 1400, mimo że od Smoka trochę cięższy to zupełnie się tej masy nie czuje. Nie wiem jak na dłuższe trasy ale podobno bardzo wygodny. Dla mnie megawygodny, ********a kanapa - właściwie fotel, fajna pozycja za kierą - nic z takich wygibasów jak w HD. Trudno coś osądzać bo za mało tym jeździłem ale może?? Musiałbym więcej pojeździć żeby wyrobić sobie jakieś zdanie.
Z tym że największa jego wada to, że to Suzuki :lol: - ta firma mnie prześladuje - co usiądę na suzuki to mi się podoba ;).

robin102
21-05-2018, 23:48
Z tym że największa jego wada to, że to Suzuki :lol: - ta firma mnie prześladuje - co usiądę na suzuki to mi się podoba ;).
Jeżdziłem dawniejszym Intruderem bodajże 750 rocznik 1989. Okrutnie nisko siedzenie, ręce do kiery jakoś wyciągnięte, a nogi też dziwnie do przodu :) Kumpel miał takiego.
Cruisera? hmmmm to nawet nie za bardzo wiem co to jest, to chyba takie długie motongi z tym wielkim błotnikiem, z tyłu, wielki silnik V2 i masa huku do okoła ?
Jeszcze w obrocie mam Kawasaki Vulkan VN 750 wersja USA, o na tym to nawet dali posiedzieć :)

Kolekcjoner
22-05-2018, 01:53
Cruiser - https://en.wikipedia.org/wiki/Cruiser_(motorcycle) ;)
Nie wiem, ja na tym intruderze siedzę jak na rowerku (takiej starej damce ;)) - być może ma inną kierę - nie wiem muszę zapytać. Generalnie te motocykle to inny świat i one są bardzo mocno castomowalne /nie wiem jak to inaczej ująć/.

robin102
22-05-2018, 08:36
Cruiser - https://en.wikipedia.org/wiki/Cruiser_(motorcycle) ;)
Nie wiem, ja na tym intruderze siedzę jak na rowerku (takiej starej damce ;)) - być może ma inną kierę - nie wiem muszę zapytać. Generalnie te motocykle to inny świat i one są bardzo mocno castomowalne /nie wiem jak to inaczej ująć/.
Dzięki poczytam. Trzeba się po męsku ogarnąć, kasę przyciułać (do 6200-6500 euro :) ) i kupić zielone Z1000, bo to jedyne moto co mnie ciągnie, albo pomarańczowe. :)
Wybór spory od wersji prawie litr do wersji nowszej lekko ponad litr. To by dopiero była dobra zmiana :D
Trzeba mieć marzenia na dzisiejszy poniedziałek :smile:
Amen :)

Kolekcjoner
22-05-2018, 11:16
Z1000 do miasta fajne - nawet Tesla by miała problem dogonić spod świateł ;)....

bogdi64
22-05-2018, 12:13
suzuki 1400 to chopper - proszę nie mylić gatunków, ktoś kiedyś powiedział, że jak już "przerobisz" wszystkie gatunki motocykli to możesz przesiąść się na choppera i uczyć się jeździć od początku :)

robin102
22-05-2018, 13:18
Z1000 do miasta fajne - nawet Tesla by miała problem dogonić spod świateł ;)....
Się nie ma co śmiać ;) Zagłębiaj się w lekturę, gdzieś pomacaj i zobaczysz, że Z750, Z800 będzie jak ulał dla Ciebie po wielkim bandycie. Te motocykle są lekkie jak czytam, jadą łatwo. Z 750 chyba występuje w wersji mocniejsze też 115 czy 113 KM zamiast 106, ale to już szczegóły dla niegrzecznych chłopców. Można się też w Twoim przypadku podrapać po czuprynie nad Hondą Hornet 900. Nieduże to, niskie, lekkie prawie jak 600-tka, a bestia większa od Bandita w kategorii łobuzerstwa :)
Oby kasa stykła :)
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Honda-CB-Hornet-900,-tiefer-gelegt,-viele/vhc:motorbike,pgn:1,pgs:10,srt:price,sro:asc,mke:1 1000,mld:hornet+900,frn:2004,frx:2010,prx:5000,mlx :30000/pg:vipmotorbike/261004286.html

... że jak już "przerobisz" wszystkie gatunki motocykli to możesz przesiąść się na choppera i uczyć się jeździć od początku :) i gdzie jest długa prosta szosa na 1000 km :) ;)

Kolekcjoner
22-05-2018, 15:40
suzuki 1400 to chopper - proszę nie mylić gatunków, ktoś kiedyś powiedział, że jak już "przerobisz" wszystkie gatunki motocykli to możesz przesiąść się na choppera i uczyć się jeździć od początku :)
Cruiser - wedle wszelkich przesłanek :). Chopper to jeszcze co innego choć widzę że to nazewnictwo jest dosyć umowne :).
Będę miał niedługo możliwość pojechania w trasę czymś takim - się zobaczy. Ja się obawiam tylko tego że to są takie dziadkowozy ;).

Się nie ma co śmiać ;) Zagłębiaj się w lekturę, gdzieś pomacaj i zobaczysz, że Z750, Z800 będzie jak ulał dla Ciebie po wielkim bandycie. Te motocykle są lekkie jak czytam, jadą łatwo. Z 750 chyba występuje w wersji mocniejsze też 115 czy 113 KM zamiast 106, ale to już szczegóły dla niegrzecznych chłopców. Można się też w Twoim przypadku podrapać po czuprynie nad Hondą Hornet 900. Nieduże to, niskie, lekkie prawie jak 600-tka, a bestia większa od Bandita w kategorii łobuzerstwa :)
Oby kasa stykła :)
Robin ale to są klasyczne nakedy. Dobre na miasto, pomijam już że ja nakeda do jazdy po mieście i okolicy mam :). Do tego moment obrotowy mało imponujący i wszystko dostępne jak w ścigaczu - czyli trzeba mocno odkręcać żeby jechało. Fajny motocykl dla fanu po mieście ale na dalszą trasę by mnie wkurzało.

robin102
22-05-2018, 16:28
Ten Kawasaki Z na miejski mi nie wygląda,
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Kawasaki-Z-1000-SX-Tourer/vhc:motorbike,srt:price,sro:asc,mke:13100,mld:z100 0,frn:2009,frx:2014,prn:3000,prx:6000,mlx:30000/pg:vipmotorbike/262287182.html
a poza tym na trasę masz Bandziora, więc ..... trzeba kupić drugi do miasta :)

bogdi64
22-05-2018, 16:32
chopper :) - różnice są duże i to widać :) i nigdy 1400 suzuki nie był cruserem, a za to był motocyklem, który namieszał w USA, przez niego musiano zmienić przepisy
fakt taki, że w nazewnictwie troszkę namieszał film Easy Rider, którego osobiście za bardzo nie lubię, właśnie za wprowadzenia zamieszania

krzysztofz24
22-05-2018, 16:47
chopper :) - różnice są duże i to widać :) i nigdy 1400 suzuki nie był cruserem, a za to był motocyklem, który namieszał w USA, przez niego musiano zmienić przepisy
fakt taki, że w nazewnictwie troszkę namieszał film Easy Rider, którego osobiście za bardzo nie lubię, właśnie za wprowadzenia zamieszania

Jak Easy Rider namieszal w nazewnictwie?
Pokazal prawdziwe chopery, czyli poobcinane i odchudzone Harleye z wysunietym przodem.
Japonczycy najpierw robili softchopery, potem chopery a dlugo potem przyszla moda na powrot do korzeni i pojawily sie cruisery.
Choc tak naprawde to fabryczne motocykle moga byc w stylu choper, miec cos z chopera. Ale prawdziwy choper to jednak raczej samodzielna przerobka...

P.s Ofc powinno byc chopper, ale juz nie bede wszedzie zmienial;-).

bogdi64
22-05-2018, 17:23
ma rację poobcinane ZROBIONE, a nie kupione wypieszczone ;), z początku nie wysuwano przodu, jedynie zakładane większe i węższe przednie koło, chopper wiązał się z pewną filozofią, na wysunięta koła przyszła moda później, tak Japonia najpierw budowała na normalnych ramach, później konstrukcja ramy już celowa, choć w tamtych latach odcinała się od tego firma Kawasaki, nawet wydała oświadczenie, bliżej do pokazania tego typu motocykli i w jakimś stopniu powstania całej "filozofii" jak i pokazania dobrej strony reprezentowanej przez japońskie motocykle jest film Straceńcy, straszy od easy rider

Rafał_Sz
22-05-2018, 17:41
trzeba kupić drugi do miasta :)

Robin, Ty konia sobie kup. I zwrotne to, i wygodne. I w terem możesz wjechać. I na zimę sprzęta nie będziesz musiał odstawiać. ;)

krzysztofz24
22-05-2018, 17:45
No nie wiem...;-) Easy Rider to epokowy film w kinematografii motocyklowej, ze tak to ujme.
A ten "Stracency" to nie slyszalem. Daj jakiegos linka do jakiejs zajawki z filmu.
Tytul w oryginale i kto tam gral i ktory rok produkcji.

P.s Jakby co to mi sie bardziej podoba chopper Dennisa Hoopera niz Petera Fondy:-).

Tak mysle, ze nie ma co byc tak radykalnym.
I mozna dopuscic nazwe "fabryczny chopper" np Harley Dyna Wide Glide to wzor fabrycznego choppera. Road King lub Electra to cruisery.
Ale co ja ci bede tlumaczyl jak ty to pewnie wszystko wiesz:-).
A jeszcze pozniej pojawily sie Power Cruisery...

Robin, Ty konia sobie kup. I zwrotne to, i wygodne. I w terem możesz wjechać. I na zimę sprzęta nie będziesz musiał odstawiać. ;)

Hahhahahha:-):-):-)
Ale klocki trzeba po koniu sprzatac:-). Jedyny minus;-)

Ligo
22-05-2018, 17:52
Zawsze można worek pod wydech przywiązać.

krzysztofz24
22-05-2018, 18:23
Zawsze można worek pod wydech przywiązać.

Tak jak to robia gorale wozacy turystow do Morskiego Oka.
Wiaderko na gwozdziu przy wozie....i bach w strategicznym momencie wiaderko pod wydech:-)

bogdi64
22-05-2018, 19:48
właśnie nie jestem pewien, czy słowo chopper jako określenie tego typu i wyglądu motocykla nie padło pierwszy raz w filie Easy Rider ?

https://www.cda.pl/video/76396982

a od tego filmu prawdopodobnie zaczęto budować opinię dobrego motocyklisty przez Hondę,
znalazłem - wizja tego motocykla (Easy Rider) to była wizja reżysera i został on zbudowany według jego pomysłu, chodzi a "Kapitan Ameryka"

bogdi64
22-05-2018, 20:27
nie mogę już edytować - oglądam któryś raz film Straceńcy i w nim zostało użyte określenie "choppersi" co jest zgodne z moimi wiadomościami, że ta nazwa dotyczyła pewnej grupy ludzi, a później ją zastosowano w określeniu typu motocykla (nie chcę mi się oglądać Easy Rider aby to sprawdzić)

ps: a w filmie gra Yamaha

krzysztofz24
22-05-2018, 20:45
nie mogę już edytować - oglądam któryś raz film Straceńcy i w nim zostało użyte określenie "choppersi" co jest zgodne z moimi wiadomościami, że ta nazwa dotyczyła pewnej grupy ludzi, a później ją zastosowano w określeniu typu motocykla (nie chcę mi się oglądać Easy Rider aby to sprawdzić)

ps: a w filmie gra Yamaha

Oblukalem ten film na You tube. Takie bym powiedzial dosyc wczesne te chopery wzgledem tych z Easy Rider;-) I jeszcze jakies angliki sie przewijaja.

Tak mi osobiscie nie podszedl ten Stracency, wole Easy Rider. Ale o gustach sie nie dyskutuje bo to rzecz swieta.

Wstawiam 2 linki do filmow motocyklowych, bardziej wspolczesne.

"W pogoni za cieniem" z Charlie Sheen. Oparty na kanwach prawdziwej histori. W kopi FHD.
https://youtu.be/VRcun3_L0bM

"Zimny jak glaz" Niestety nie HD.
https://youtu.be/G1IcgEWLZ4o
bogdi64 especialy for you:-). Napisz czy juz je widziales. Ten z Charlie Sheenem calkiem dobry, a ten drugi tak prosta sensacja, ale tez spoko da sie obejrzec.

bogdi64
22-05-2018, 21:09
obejrzę, teraz na "tapecie" mam
https://www.cda.pl/video/12407817

jutro powiem czy warto było

krzysztofz24
22-05-2018, 21:14
obejrzę, teraz na "tapecie" mam
https://www.cda.pl/video/12407817

jutro powiem czy warto było

Dobry jest. Film ma taki swoj klimat...Mickey Rourke i Don Johnson to jednak dobrzy aktorzy, takze gra aktorska jest ok. Jak to mowia, nie rozwalil mnie ten film ale milo spedzilem czas przy jego ogladaniu;-). Pare fajnych, takich motocyklowych scen...
Jak nie ogladales tych przez mnie zalinkowanych (a wnioskuje ze n ie, bo piszesz ze obejrzysz:-) ). To najpikerw polece "W pogoni za cieniem".

bogdi64
22-05-2018, 22:58
nie mam pamięci do tytułów ;), dlatego muszę zobaczyć, a to ... albo mnie przeklniesz, albo Ci się spodoba tak jak mi
http://ebd.cda.pl/640x475/82090ca

Kolekcjoner
23-05-2018, 00:27
Ten Kawasaki Z na miejski mi nie wygląda,
https://www.mobile.de/pl/Motocykl/Kawasaki-Z-1000-SX-Tourer/vhc:motorbike,srt:price,sro:asc,mke:13100,mld:z100 0,frn:2009,frx:2014,prn:3000,prx:6000,mlx:30000/pg:vipmotorbike/262287182.html
a poza tym na trasę masz Bandziora, więc ..... trzeba kupić drugi do miasta :)
Robin Ty czytasz czasem co ja piszę czy tak dyskutujesz sam ze sobą ;):lol:....?
Co do kawy którą pokazałeś to ona wygląda przede wszystkim na rozbitą ;)............ a trzeba przyznać że była kiedyś piękna.

Ok, skoro tak twierdzą w filmie to na pewno tak jest ;). Dla mnie to on z choppera ma tyle ile wóz strażacki z wozu drabiniastego ;)...
Natomiast nazewnictwo nie zmienia faktu, że reprezentuje on grupę motocykli wymuszającą zupełnie inny styl jazdy, prowadzenia, skrętu, pozycji itd. itd.

krzysztofz24
23-05-2018, 02:49
Ok, skoro tak twierdzą w filmie to na pewno tak jest ;). Dla mnie to on z choppera ma tyle ile wóz strażacki z wozu drabiniastego ;)..

Jesli reprezentujesz poglad, ze chopper musi powstac poza fabryka jako przerobka lub moto budowane od podstaw, to ok.
Ale jest cos takoego jak fabryczne choppery. Troche mniej radykalne ale za to lepiej jezdzace. Np Harley Dyna Wide Glide czy Suzuki Intruder 1400.
Naprawde ciezko znalezc bardziej chopperowego choppera wsrod fabrycznych japonczykow....
A cruiser jakby co to np Yamaha XV1600 Wild Star.
Wild Star a Intruder nardzo sie od siebie roznia.
Ogolnie klasa chopper/cruiser wzoruje sie na Harleyu.
Tylko zaleznoe od mody ma rynku raz wzieciem cieszy sie ten typ a raz ten.
A czasami np dodaje sie do tego cos nowego
I tak np powstaja Power Cruisery.
Np Suzuki VZ1800 czy Yamaha 1700 Warior.
Tylko taka ciekawostka, ze czasami power cruisery sa troche odchudzone wzgledem cruiserow. Przynajmniej optycznie.
I tak historia po raz kolejny zatacza kolo.
Choppery ppwstaly z ociezalych motocykli (wtedy nie mowilo sie na to cruiser), potem przyszla moda na cruisery, a teraz znowu bardziej w strone dynamiki to idzie za sprawa power cruiserow-tylko troche inaczej.

Mozna by tu jeszcze zeby utrudnic wrzucic dragstery:-)

Kolekcjoner
23-05-2018, 11:11
Ja reprezentuję pogląd że chopper to nazwa moto który dosyć łatwo zidentyfikować i w sumie dosyć niszowy.
Nie odnajduję tych cech w intruderze i dlatego uważam że to cruiser :).
Co do reszty to wszystko jest tylko kwestią nazwania i definicji więc może zostańmy przy swoim ;).

BTW: mam znajomego w Limanowej ktory się nawet trochę specjalizuje w castomizacji moto - głównie hd - i on jeździ prawdziwym chopperem - skądinąd świetny gość, bardzo komunikatywny i można się od niego masę rzeczy dowiedzieć. Jeździ klasycznym chopperem. Możnaby go nawiedzić kiedyś :).