Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)
Boryszuk
21-05-2020, 21:50
Z asfaltu nie zjeżdżam
Zacznij, polecam .;-)
Harley i BMW (jeden tylko model) zapraszają do salonów.
Yyyyyyyyyy. W HD byłem, nie mają tam niczego dla mnie. No może Sportster... Jesli chodzi o BMW to mam mieszane uczucia, kiedy czytam o tych kolejnych akcjach serwisowych. Będąc z bratem w salonie oglądaliśmy kilkuletni egzemplarz pozostawiony w rozliczeniu. Woda w przedniej lampie, ruszające się w każdą stronę przełączniki na kierownicy, ślady korozji. Chyba pozostanę przy Japończykach, z całą świadomością argumentów za i przeciw.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zacznij, polecam .;-)
Przy moim kręgosłupie to cieszę się że zrobię 400 km za jednym razem i inie umieram. ;)
krzysztofz24
22-05-2020, 00:56
W słynnej Yamasze XS11 Pana Marka wał padł po 200km, a to sprzęt z 1980 roku.
.
W mojej na pewno mniej slynnej;-) Hondzie VF1100S z 1984r. (w sumie to V65 Sabre, bo to byla wersja amerykanska) przy 130 tys, jak sprzedawalem z walem bylo zero problemow. Sprawial wrazenie wrecz, jakby byl w stanie przezyc kilkukrotnie reszte motocykla.
A ta Yamahe Pana Marka to swego czasu czesto widywalem, pare ulic od mnie. Taka ciekawostka.
Wal to w sumie jest albo go nie ma. A jak jest to wystarczy pamietac o wymianie oleju co jakis czas. Zreszta na lancuch co teraz mam tez nie narzekam.
P.S A oslony lancucha byl obrzydliwe:-) i dobrze, ze odeszly do histori.
Harley i BMW (jeden tylko model) zapraszają do salonów.
masz jeszcze Kawasaki i straszy Suzuki i Buelle
Kojocisko
22-05-2020, 09:47
W ramach tej dyskusji musiałem sobie przypomnieć jak wyglądał wał w ST1100, mimo, że jeździłem tym motocyklem 7 sezonów. To takie coś pod owiewką, co zawsze działa :-)
A z Markiem to i na Bema i na kilku imprezach się nagadałem.
Lubię wał w motocyklu, ale łańcucha nie demonizuję. To w końcu lekki, tani, wydajny napęd. Po prostu warto mieć razem z łańcuchem centralną podstawkę.
robin102
22-05-2020, 10:15
:idea:
To nie ma tragedii :)
Kiedyś przeczytałem gdzieś, że w GS1200 serwis zaleca wymianę wału albo innych kluczowych podzespołów napędu po 80 tyś km i, że łącznie z serwisami wychodzi tak samo lub podobnie cenowo jak wymiany napędów z łańcuchem. Ale może coś mi się poplątało.
I to niestety bywa prawdą, bo zaniedbany wał w naprawie to koszt kilu zestawów łańcuchowych :D
Niestety wały w GSach psują jakieś wały na 2 nogach którym się wydaje , że GS to moto do nurzania go w wodzie i w błocie, a to motocykl wyprawowy, a nie przeprawowy. Obudowała wału jest w klasie porządnej pyłoszczelności, a nie wodoszelność. Jak już tam ta woda się dostanie to nie ma jak w żaden sposób wypłynąć. Ot taka solidna niemiecka robota, że szczelne ma być. Ludzie nawiercają malutki otworek w dole obudowy wału aby wypływała . Woda stojąca tam miesiącami i zaraz korozja niszczy przegub, krzyżaki i parę tys zł w plecy.
Użytkownicy innych modeli motocykli z tymi samymi silnikami co w GS z tym samym zespołem wału napędowego nigdy nie słyszeli o problemach z walem.
Sam kardan w niemieckim wydaniu jest szorstki i męski w obyciu i przekazywaniu momentu na koło.
robin102
22-05-2020, 11:32
Woda w przedniej lampie, ruszające się w każdą stronę przełączniki na kierownicy, ślady korozji. Chyba pozostanę przy Japończykach, z całą świadomością argumentów za i przeciw.
- - - - kolejny post - - - - -
Jakby był fajny, dawno by poszedł do znajomych. I dlatego był "porzucony" w salonie, bo nikt go nie chciał. Na rynku jest ogrom zadbanych GS-ów z polskim salonowym pochodzeniem które miały lekkie życie u Miecia dla miecia motocykla :) i jeździli z 3 kuframi do kawiarni albo w koło komina. Niestety te motocykle są przekoszmarnie drogie. Ceny totalnie od czapy. GS jest fajną maszyną ale przewartościowany na naszym rynku okrutnie. Śledzę ten rynek i nadziwić się nie mogę jak za 10 letnie utyrane maszyny na skraju zużycia ludzie potrafią wołać 30-35 tys zł , a za nie utyrane od Miecia 40-45 za 10 latki !! :D ..... za te pieniądze np 38 tys zł znajomy dal za Hondę Africe Twin 1000 z roku 2016 z przebiegiem 18 tys km. Motor cacuszko i też u Miecia był w posiadaniu.
Boryszuk
22-05-2020, 15:46
Przy moim kręgosłupie to cieszę się że zrobię 400 km za jednym razem i inie umieram. ;)
Ojtam ojtam. Ja mam prawie 40 kilo nadwagi i nie marudzę ;-)
39695
Ojtam ojtam. Ja mam prawie 40 kilo nadwagi i nie marudzę ;-)
No to licytujemy dalej: a ja od 6 lat skierowanie na operację tego, czego nie posiadają politycy i zapieram się przed nią nogami. [emoji16] Od niedzieli dopadła mnie (q)rwa kulszowa i leżę wkurzony słuchając ryku motórów za oknem. Co do ryku, to nabyłem drogą kupna u majfrenda z Chin miernik hałasu. Oczywiście nie zawahałem się go użyć, no i potwierdziły się moje przypuszczenia. [emoji16][emoji16]
Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka
ja od 6 lat skierowanie na operację tego, czego nie posiadają politycyNo tak, operacja sumienia to poważna sprawa.
Oczywiście nie zawahałem się go użyć, no i potwierdziły się moje przypuszczenia.
A nie można do nich strzelać?
robin102
22-05-2020, 20:28
Oczywiście nie zawahałem się go użyć, no i potwierdziły się moje przypuszczenia. [emoji16][emoji16]
Czyli, czyli ?
Nie wiesz czyli?
Jakieś prymitywy dorwały się do motorów i hałasują ludziom pod oknami.
No tak, operacja sumienia to poważna sprawa.
A nie można do nich strzelać?
Źle się wyraziłem. Mierzyłem hałas z mojego Leo Vinca.
Czyli, czyli ?Dużo powyżej normy jaką jest 96 dB.
Jakieś prymitywy dorwały się do motorów i hałasują ludziom pod oknami.
Pod oknami mam stację benzynową i wylotówkę na zachód. To, co tu się odpiernicza przekracza granice wszystkiego. To, że jeżdżą i buczą to normalna sprawa i mnie to nie przeszkadza. Ale od czasu do czasu trafia się jakiś dwu, cztero lub więcej kołowy kierownik z żyłką naukowca, co to empirycznie sprawdzi jakość zatankowanego paliwa. No i jazda przygazówka do odcięcia po kilka razy o wpół do drugiej w nocy. Czasem zjedzie się kilku i każdy nie może być gorszy. A latem okna otwarte, słucham cicho muzyki i czytam, więc to wkurzające. No i kilkoro dzieci jednak w okolicy jest, więc współczuję tym dzieciom i rodzicom.
robin102
22-05-2020, 22:30
Dużo powyżej normy jaką jest 96 dB.
A wiesz, że tamten sezon przelatałem na LeoVinci SBK , bardzo fajny gang i po sezonie wróciłem do oryginału, bo na LEO nie dość, ze zużycie paliwa tak ze 0,3 -04 l/100 km większe :( to jeszcze taka akcja , że na oryginalnym wydechu silnik w dolnym zakresie obrotów ładniej pracuje, równiej, a tu dwa cylindry machające na boki motorem to od razu czuć różnice. Fascynacja akcesoryjnym po roku wygasła.
Podrzuć linka proszę do miejsca zakupu tego hałasomierza ?
No i jazda przygazówka do odcięcia po kilka razy o wpół do drugiej w nocy.
No to wyjścia są dwa - zaorać stację, albo przeprowadzić się bliżej Świlczy.
A wiesz, że tamten sezon przelatałem na LeoVinci SBK , bardzo fajny gang i po sezonie wróciłem do oryginału, bo na LEO nie dość, ze zużycie paliwa tak ze 0,3 -04 l/100 km większe :( to jeszcze taka akcja , że na oryginalnym wydechu silnik w dolnym zakresie obrotów ładniej pracuje, równiej, a tu dwa cylindry machające na boki motorem to od razu czuć różnice. Fascynacja akcesoryjnym po roku wygasła.
Podrzuć linka proszę do miejsca zakupu tego hałasomierza ?Tłumika już nie będę zmieniał, tym bardziej że nie mam oryginalnego, który i tak wygląda kiepsko. Zdaję sobie również sprawę, że silnik nie ma teraz takich osiągów jak z firmowym tłumikiem.
Co do miernika to kupiłem w czasowej promocji o 50% taniej niż w tym linku. Są też podobne konstrukcje. Warto dodać do ulubionych i czekać.
https://pl.aliexpress.com/item/33039361133.html?spm=2114.13010708.0.0.42895c0fk1x Vb1
No to wyjścia są dwa - zaorać stację, albo przeprowadzić się bliżej Świlczy.Mam też pośrednie rozwiązanie - zamykam wszystkie okna od tej strony i otwieram z przeciwnej. Ale w upały to nie działa. Trzeba z tym żyć.
robin102
24-05-2020, 14:04
Pany motocyklisty co to nie jedną oponę już zjechały. Gdzie kupujecie, jakieś zaufane miejsca gdzie przechowują i cenami nie zabijają w erze koronakryzysu. Na allegro niby najtaniej, a gdzie jeszcze, bo raz miałem problem z motocyklowymi kupionymi na allegru :( ? Oponeo ? Tak, ale tam połączyć jakoś przedniej z tylną mi się nie udaje, tzn rozmiarowo i modelowo i cenowo. Do aut zawsze tu kupowałem już kilka kompletów, ale co jeszcze polecicie ? Może jakieś miejsca z oponami zorientowane bardziej pod motocyklistów ?
wybieram to co chcę, szukam "ceny" i kupuję, najczęściej 1-2 letnie, a i zdarzyło się trzy letnie, w pewnych sytuacjach " cena czyni cuda"
sokolnik
24-05-2020, 20:12
Pany motocyklisty co to nie jedną oponę już zjechały. Gdzie kupujecie, jakieś zaufane miejsca gdzie przechowują i cenami nie zabijają w erze koronakryzysu. Na allegro niby najtaniej, a gdzie jeszcze, bo raz miałem problem z motocyklowymi kupionymi na allegru :( ? Oponeo ? Tak, ale tam połączyć jakoś przedniej z tylną mi się nie udaje, tzn rozmiarowo i modelowo i cenowo. Do aut zawsze tu kupowałem już kilka kompletów, ale co jeszcze polecicie ? Może jakieś miejsca z oponami zorientowane bardziej pod motocyklistów ?Przyjedziesz do Twojmiasta na moto to sobie odrazu zmienisz u fachowców :) zaprowadzę Cie, tylko się umówisz telefonicznie co oni tam mają na stanie :)
A tak to ludzie kupują na oponeo i się nie przejmują, jak coś nie tak to zwracają, reklamują.
Tez będę szukać opon na przyszły rok bo te co mam są już do zmiany powoli. I też chętnie kupię coś tańszego np zeszłego roku.
Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.
Na taniość rocznych bym nie liczył. Zdaje się, że producenci uznają oponę za nową do 3 lat jej leżakowania.
Na Allegro, jeśli to nie sklep stacjonarny, to raczej bym nie kupował. Chyba, że to sprawdzony na 100% sprzedawca. Co jak co ale opony powinny być wiadomego pochodzenia, nienaprawiane jeszcze przed sprzedażą. Nie powinny też być to jakieś leżaki z DOTem z poprzedniego wieku i powinny mieć prawdziwą gwarancję. Jakby nie patrzeć to od opon zależy czy jedziemy czy leżymy :grin:
W piątek znalazłem w sklepie, zamówiłem i wymieniłem opony u siebie. Tym razem z Intercars. Oponeo też ma dobre opinie i sprzedają maksymalnie 1,5 roczne gumy. Tak wyczytałem.
CF
Pany motocyklisty co to nie jedną oponę już zjechały. Gdzie kupujecie, jakieś zaufane miejsca gdzie przechowują i cenami nie zabijają w erze koronakryzysu. Na allegro niby najtaniej, a gdzie jeszcze, bo raz miałem problem z motocyklowymi kupionymi na allegru :( ? Oponeo ? Tak, ale tam połączyć jakoś przedniej z tylną mi się nie udaje, tzn rozmiarowo i modelowo i cenowo. Do aut zawsze tu kupowałem już kilka kompletów, ale co jeszcze polecicie ? Może jakieś miejsca z oponami zorientowane bardziej pod motocyklistów ?
A czy użyszkodnik skyseba (https://allegro.pl/uzytkownik/skyseba?bmatch=al-product-cl-eyesa2-engag-glob_ctx_5_4-uni-1-4-0522)z Allegro został przeglądnięty?
robin102
24-05-2020, 23:00
A czy użyszkodnik skyseba (https://allegro.pl/uzytkownik/skyseba?bmatch=al-product-cl-eyesa2-engag-glob_ctx_5_4-uni-1-4-0522)z Allegro został przeglądnięty?
Tak , wnikliwie. Raz u Sebastiana kupiłem właśnie i trzeba było zwracać, bo opona nie dawał się wyważyć. Opony miała DOT 2 lata do tyło i ktoś je widocznie źle przechowywał. No i teraz po tamtej trudnej reklamacji jakoś tak długie zęby mam do tego sklepu, ale fakt nie ma nigdzie taniej.
ps. 1
Kiedyś tu mieliśmy poruszony temat jazdy na oponach sportowych, na nie sportowym motocyklu. Co o tym myślicie. oczywiście zużyją się szybciej, a poza tym jakie plusy dodatnie, a jakie ujemne będą ?
ps. 2
Niestety koszt przekładki opon w moim moto jest mega, mega drogi i na moim terenie nie ma gdzie tego zrobić tylko w ASO więc opony muszą być niedrogie bo nie udźwignę tematu :( Stąd pomysł na sportowe, bo mam możliwość za 650 zł fajne Brigestone BT 016 PRO kupić lub cit drożej model T 30 EVO no już takie turystyczno sportowe 750 zł.
Tak , wnikliwie. Raz u Sebastiana kupiłem właśnie i trzeba było zwracać, bo opona nie dawał się wyważyć. Opony miała DOT 2 lata do tyło i ktoś je widocznie źle przechowywał. No i teraz po tamtej trudnej reklamacji jakoś tak długie zęby mam do tego sklepu, ale fakt nie ma nigdzie taniej.
To na pocieszenie dodam że kupno bardzo drogiej opony w stacjonarnym sklepie/warsztacie także nie daje gwarancji, że wszystko będzie dobrze. Brat kupił dla siebie i syna komplet opon z górnej półki, i z tych dwóch kompletów trafiły się po jednej egzemplarze, których nie dało się porządnie wyważyć. Być może właśnie przez nieprawidłowe przechowywanie. No i ciąg dalszy taki, że naciąganie się z warsztatem itd. Loteria Panie, loteria.
Kojocisko
25-05-2020, 12:21
T......Niestety koszt przekładki opon w moim moto jest mega, mega drogi i na moim terenie nie ma gdzie tego zrobić tylko w ASO więc opony muszą być niedrogie bo nie udźwignę tematu :( ...
To niesamowite, że nie masz serwisu opon poza ASO. Może wygooglaj coś dalej i połącz zmianę opon z wycieczką. Nigdy nie zmieniałem opon w ASO. Napisz mi na priv gdzie mieszkasz, a ja zapytam na preclach gdzie w pobliżu jest dobry motocyklowy oponiarz.
Kolekcjoner
25-05-2020, 15:31
Wiem, że jestem nudny ale wszystkie opony kupuję w intercars ;).
Kolekcjoner, przynajmniej jest pewność, że nie kupuje się opon z wadą, nie trzymających normy, które fabryka zniszczyła i przeznaczyła na recycling a ktoś "odzyskał", naprawił i sprzedaje jako nowe (co zapewne jest prawdą) i w pełni sprawne (co jest nieprawdą). Potem okazuje się, że takiej opony nie da się na przykład wyważyć albo bije przy pewnych prędkościach albo dodaje nam innych niespodzianek w czasie eksploatacji a o gwarantowaną jakość trzeba się wykłócać ze sprzedawcą.
CF
Robin102 z ciekawości. Ile to jest mega drogo?
robin102
25-05-2020, 16:38
Robin102 z ciekawości. Ile to jest mega drogo?
W ASO Bemwu 2 x 180 zł= 360 zł , u niezależnych mechaników-wulkanizatorów-amatorów 2 x 100zł. Dla przykładu przekładka opon i wyważenie w ASO SUZUKI to koszt 2x 50 zł = 100 było :)
To niesamowite, że nie masz serwisu opon poza ASO. Może wygooglaj coś dalej i połącz zmianę opon z wycieczką. Nigdy nie zmieniałem opon w ASO. Napisz mi na priv gdzie mieszkasz, a ja zapytam na preclach gdzie w pobliżu jest dobry motocyklowy oponiarz.
Precyzując utyskiwanie moje mam w okolicy tzw. druciarzy którzy a jakże chętnie się podejmą za pól ceny w ASO ale raz, że strach wejść do takiego warsztatu, bo kultura techniczna zakończyła im się w 1975 roku, albo na zasadzie ja panu zdejmę opony ale czy czujników ciśnienia nie uszkodzę ? to nie gwarantuje, a potem pan zawiezie koła do Józka , bo ona ma wyważarkę do kół na monowahaczu.
Generalnie demontaż samych kół z Bemki to sama przyjemność i ciekawość, z przodu jedna duża śruba , z tyłu 5 szpilek i koło schodzi jak samochodowe. Już to robiłem, miło się robi. problem pojawić się może gdy trzeba będzie po zmianie opon np kalibrować, albo je sprawdzić czujniki ciśnienia powietrza i będzie potrzebny interfejs diagnostyczny.
Echhh te Bemwy :(, wygląda na starocia sprzed 40 lat, a w środku tyle nowoczesności, że dzisiejsze motocykle tego nie mają. Ciężko by jeszcze coś wymyślić co powinien mieć motocykl. Jest nawet pasek klinowy napędzający alternator jak w samochodzie który to wytwarza prąd i podgrzewa manetki i tyłek na siedzeniu :D
Średnia wieku userów tego modelu na ogolnoświatowym forum modelu R1200R to 48 lat :D :D :D ... tzn jest kilku małolatów co mają po 38 lat i obniżają średnią :D :D :D
krzysztofz24
25-05-2020, 16:57
Robin...przezywasz za bardzo temat ASO i ze reszta to "druciarze";-). To zmiana opon a nie naprawa glowicy.
A Pan Andrzejek z ASO Suzuki ci nie moze zrobic? Chyba sie nadal lubicie i focha nie ma ze juz do niego nie przyjezdzasz Suzi;-). I mialbys w ASO jak tak bardzo chcesz.
Az spojrzalem filmik na YT, jakos ludzie sobie te opony sami zmieniaja przed garazem, bo tylne kolo ma elegancki dostep.
Widac tam czujnik cisnienia i nie wiem co by trzeba bylo zrobic zeby go uszkodzic.
Jedz do tego ASO Suzuki co znasz, jakos ogarna zamocowanie tylnego kolo z monowachacza do wywwzarki. Przeciez to zwykla statyczna wywazarka, stosowana w 99% przypadkow przy zmianie opon motocyklowych.
Co do opon. Ja polecam sportowe zamiast turystycznych.
Jest zauwazalna roznica. I nie mam tu na mysli supersportowych na tor.
Tylko sportowe ze specyfikacja na szose. Sa mieksze, lepiej trzymaja i o wiele lepiej lapia temperature niz typowe "sportowo-turystyczne".
Nowa opona po jezdzie jest porzadnie ciepla w dotyku. Przy normalnej jezdzie spokojnie 15tys wytrzyma.
A caly myk zeby kupic opony tanio, to nie najnowsze modele co mialy premiere w tym sezonie albo rok temu. Tylko starsze, poprzednie modele.
Nadal sa produkowane i dostepne jako nowki.
Ofc opona ktora miala premiere 10 lat temu juz raczej nie jest dostepna, ale taka co to ja zaprezentowali 5-6 lat temu jak najbardziej.
Ja tak kupuje.
Zobacz czy twoje obecne opony nie sa jeszcze dostepne nowe, jesli ci pasuja.
robin102
25-05-2020, 17:27
Robin...przezywasz za bardzo temat ASO i ze reszta to "druciarze";-). To zmiana opon a nie naprawa glowicy.
A Pan Andrzejek z ASO Suzuki ci nie może zrobić ? Chętnie by zrobił ale nie ma mocowania na wyważarce do kola mocowanego na monowahacz. Nie ma tez dwóch moich znajomych wulkanizatorów prowadzących duże warsztaty oponiarskie. To się nie opłaca im.
Te filmiki na yutubie z kręcenim śrubkami to już raczej takich zaawansowanych kręcicieli śrubkami w Bemkach od lat. Znam je niemal wszystkie.
Wyważenie opon w motocyklu który lubi pojechać grubo ponad 200 km/h hmmm no jednak poważna sprawa.
tak na marginesie pojechałem kiedyś do speca druciarza oponiarza motocyklowego to nawet nie wiedział po co te żółte kropki na oponie fabryka zaznaczyła.
A Pan Andrzejek z ASO Suzuki ci nie moze zrobic? Chyba sie nadal lubicie i focha nie ma ze juz do niego nie przyjezdzasz Suzi;-). I mialbys w ASO jak tak bardzo chcesz.
Az spojrzalem filmik na YT, jakos ludzie sobie te opony sami zmieniaja przed garazem, bo tylne kolo ma elegancki dostep.
Widac tam czujnik cisnienia i nie wiem co by trzeba bylo zrobic zeby go uszkodzic.
Jedz do tego ASO Suzuki co znasz, jakos ogarna zamocowanie tylnego kolo z monowachacza do wywwzarki. Przeciez to zwykla statyczna wywazarka, stosowana w 99% przypadkow przy zmianie opon motocyklowych.
Co do opon. Ja polecam sportowe zamiast turystycznych.
Jest zauwazalna roznica. I nie mam tu na mysli supersportowych na tor.
Tylko sportowe ze specyfikacja na szose. Sa mieksze, lepiej trzymaja i o wiele lepiej lapia temperature niz typowe "sportowo-turystyczne".
Nowa opona po jezdzie jest porzadnie ciepla w dotyku. Przy normalnej jezdzie spokojnie 15tys wytrzyma.
. O to cenne info tylko kurde boję sie że tylną zjadę w mig taką sportową.One nawet tańsze od tych turystyczno-sportowych co mam w zasięgu. Może jednak sportową, tylko jak polecę na niej do Chorwacji cały czas w pionie motocykl to środek opony zjechany po 3-4 tys km może być :D
Zobacz czy twoje obecne opony nie sa jeszcze dostepne nowe, jesli ci pasuja.
No niestety cały czas ten wspaniały METZELER Z8 INTERATAC jest od 2010 roku w produkcji :D tak samo wygląda, ma takie samo oznaczenie, tzn wprowadzili rozróżnienie na lekkie i na ciężkie motocykle no co 2-3 lat piszą, że coś tam w składzie gumy ulepszyli, raz dwuskladnikowa, raz 3 składnikowa i takie czary.
Opona w niczym nie jest wyjątkowa, a ogólnie bardzo dobra. Pieruńsko trwała. Kupił bym ale wydam 1000zł i na kolach będzie wyglądało tak samo :D jakoś głupio :)
Kolekcjoner
25-05-2020, 19:41
Kolekcjoner, przynajmniej jest pewność, że nie kupuje się opon z wadą, nie trzymających normy, które fabryka zniszczyła i przeznaczyła na recycling a ktoś "odzyskał", naprawił i sprzedaje jako nowe (co zapewne jest prawdą) i w pełni sprawne (co jest nieprawdą). Potem okazuje się, że takiej opony nie da się na przykład wyważyć albo bije przy pewnych prędkościach albo dodaje nam innych niespodzianek w czasie eksploatacji a o gwarantowaną jakość trzeba się wykłócać ze sprzedawcą.
CF
No ja właśnie dlatego tam kupuję. Pomijam inne kwestie ale dla mnie głównym argumentem jest logistyka, zwroty, rozliczenia etc. A że przy okazji oni mają bardzo duży przerób i leżaki to wyjątkowa rzadkość - zresztą zawsze jak coś to ostrzegają - to dodatkowy bonus.
krzysztofz24
25-05-2020, 22:04
O to cenne info tylko kurde boję sie że tylną zjadę w mig taką sportową.One nawet tańsze od tych turystyczno-sportowych co mam w zasięgu. Może jednak sportową, tylko jak polecę na niej do Chorwacji cały czas w pionie motocykl to środek opony zjechany po 3-4 tys km może być :D
(....)
No niestety cały czas ten wspaniały METZELER Z8 INTERATAC jest od 2010 roku w produkcji :D tak samo wygląda, ma takie samo oznaczenie, tzn wprowadzili rozróżnienie na lekkie i na ciężkie motocykle no co 2-3 lat piszą, że coś tam w składzie gumy ulepszyli, raz dwuskladnikowa, raz 3 składnikowa i takie czary.
Opona w niczym nie jest wyjątkowa, a ogólnie bardzo dobra. Pieruńsko trwała. Kupił bym ale wydam 1000zł i na kolach będzie wyglądało tak samo :D jakoś głupio :)
Ze swojego doswiadczenia moge napisac ze przesiadajac sie z opon sportowo-turystycznych (pojecie rozciagliwe jak guma od majtek, raz w ta raz w tamta strone) na sportowe (ale nie wyczynowe, tylko "sportowe na szose" ).
Roznica jest duza i zauwazalna. Opona sportowa czuc jak sie jedzie ze mozna smielej w ten zakret sie zlozyc. Nie to, ze od razu trzeba;-), ale to jest bardzo mile.
Po jezdzie takie opony sa wyraznie cieple w dotyku, nie napisze gorace. Ale mozna reka wyczuc jak sie rozgrzaly w trakcie jazdy porzadnie. Na sportowo-turystycznych cos tam niby czuc, ale ledwo co.
A przy okazji to takie czucie reka ze oponka sie rozgrzala to raczej tylko przez pierwszy rok, poznie juz to jest troche wyczuwalne a w trzecim sezonie to juz nie. Tu juz jestesmy blisko konca gumy.
Czytajac wszelkie testy sportowych opon, to po sesji testerzy notuja ubytki glebokosci bieznika. Ale oni sie wsciekaja na torze.
Sportowa opony na cywilnym bike, normalnie jezdzonym wytrzymjaja na pewno 10 tys km. Bardzo realne, niemal pewne jest 15 tys km lub ciutke wiecej nawet.
Czyli 3 sezony bez problemu, ostatniego juz bieznika po srodku bedzie troche malo;-), ale tak ze mozna spokojnie jezdzic. I akurat 4 sezonu wymienic.
Czyli sportowa oponka co 4 lata do wymiany. Akuracik zanim sie powaznie zestarzeje.
Obiektywnym faktem jest to, ze sportowe gumy lepiej trzymaja i daja wiekszy fun z jazdy niz sportowo-turystyczne. One sa tak miekkie ze jak je w sklepie sprawdzic paznociem, to ma sie wrazenie ze sie zaraz skoncza jka tylko na asfalt sie wyjedzie;-)
To co tutaj pisze, to moje subiektywne wrazenia z jazdy i doswiadczenia.
Zjezdzilem na obecnym moto 2 komplety opon. Najpierw Michellin Pilot Road 2 czy 3, sport-turyst. W mojej ocenie 5 sezonu juz byly kamieniami, bieznika bylo jeszcze pelno, ale byly dla mnie twarde. Chyba zrobily jakies 35 tys i bieznika jeszcze bylo pelno. Ale co mnie obchodzi bieznik jak byly twarde. W moim odczuciu podkresle.
Kupilem sportowe Michellin Pilot Power 3. Witaj miekkosci. Przejechalem na nich jakies 15-17tys. Tylna opona jest juz lysawa i juz sa twardsze o wiele niz nowki. Juz mnie draznia swoja "twardoscia" bo noweczki to byly zauwazalnie lepsze. Sportowe gumy prawdopodobnie szybciej sie starzeja/twardnieja. Tylko z ta twardoscia to startuja z o wiele lepszego pulapu niz sportowo-turystyczne.
Tak pisze o tej miekkosci i ile wytrzymaja opony. Bo wiem ze ty masz te sportowo-turystyczne Metzelery chyba 8 letnie. Ja bym juz je dawno zmienil, zaraz po kupnie moto. Wiem ,ze jestes zadowolony, ze piszesz ze sa miekkie itp.
Gwarantuje ci ze jak kupisz nowe sportowe opony to zmienisz zdanie. Obudzisz sie w nowej rzeczywistosci klejacych sie jak glupie do drogi gum:-). I gwarantuje ze starcza na 15 tys spokojnie, bez wsciekania sie. Chyba pod czerwone pole z permanentnym uslizgiem tylnego kola nie zamierzasz jezdzic czy robic stoppie.
Od siebie polece Michellin Pilot Power 3, do dostania komplet nowek od 850zl. I takie wlasnie zakupie po raz drugi, w tym sezonie.
Przykladowy link, pierwszy z brzegu.
https://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=1983
Na 44 opinie ma 9 na 10. I kazdy chwali.
Bardzo dobra na mokrym, zwracam na to uwage. Jakis tam test kiedys mottoradu wygrala i miala najwyzsze oceny na mokrym.
P.S A jak pojedziesz 3-4 tys do Chorwacji, to nie bedziesz chyba tylko na wprost jechal zeby mial sie kwadrat zrobic. A jakby to sie jednak mialo stac w pewnym stopniu...no to trudno bedziesz musial zapitalac po zakretac drugie tyle, coby oponke wyprofilowac:-).
To kazdej opony w mniejszym lub wiekszym stopniu dotyczy. Zalezy jak kto jezdzi ofc, ale pod koniec zycia juz oponkaa tylna nie jest tak ladnie polokragla, bo jednak w cywilnej jezdzie wiecej jest na wprost niz po zakretach w porzadnym zlozeniu.
robin102
26-05-2020, 23:58
Opona sportowa czuc jak sie jedzie ze mozna smielej w ten zakret sie zlozyc. Nie to, ze od razu trzeba;-), ale to jest bardzo mile.
Po jezdzie takie opony sa wyraznie cieple w dotyku, nie napisze gorace. Ale mozna reka wyczuc jak sie rozgrzaly w trakcie jazdy porzadnie. Na sportowo-turystycznych cos tam niby czuc, ale ledwo co.
A przy okazji to takie czucie reka ze oponka sie rozgrzala to raczej tylko przez pierwszy rok, poznie juz to jest troche wyczuwalne a w trzecim sezonie to juz nie. Tu juz jestesmy blisko konca gumy.
To już teraz ma kisiel w głowie, a to niby tylko opony ;) w olejach jakoś mieszanie lepiej mi wychodzi. Zakupy opon to często były niewypały :D
Wychodzi na to, że przy moim jeżdżeniu 2-3 tys km w sezonie takie sporty starczyły by na 3 max 4 sezony, do tego przyzwoite sporty, nawet bardzo dobre kosztują mniej niż turtystyczno-sportowe też przyzwoite 1000-1050zł a sporty 750-850.
Kurła po co pytałem :D
Jezdże teraz na sportowym oleju to i sportowe opony jest sens kupić :D
.
Mam swoje typy ze sportowych, bo ładnie wyglądają i produkcja pierwszych JAPAN, a drugich Germany :) .. opuna musi wyglądać :)
Bridgestone najtańsze BT 016 PRO tylko 650 zł Brigestone S21 lub S22, a drugie poważne Metzeler M7 ... nie chce żadnych chińskich, rumuńskich, słoweńskich, tureckich produktów.
No i jest szansa,z ew tysiaku bym temat obleciał prawie ;)
krzysztofz24
27-05-2020, 00:15
Jesli zakladasz ze starcza na 3 czy 4 sezony przy twoich przebiegach, to smialo bym bral sportowe.
Znane, popularne i chwalone modele. Juz bym ladnosc;-) odpuscil. Lepiej zeby byly sprawdzone. Ladnie to maja chodzic po winklach a nie wygladac:-). Te Michellin co mam chyba Made in France sa, sprawdze jutro, bo sie do moto wybieram akurat. Ale raczej tak.
Realny przebieg do oznak lysienia to 13-15tys. I nie znaczy to ze sa totalnie lyse, tylko jak patrzymy, to juz myslimy ze trzeba by myslec o zmianie.
Bierz sportowe (na szose, nie wyczynowe), bedzie Pan zadowolony.
A te Michellin co zalinkowlaem nieladne:-D?
Jakos zaufalem Michellin kupujac dwa komplety, bo to firma gigant, robi opony do wszystkiego co ma kola...no i maja ludzika:-).
Bys na tych Michellin doginal tak jak oni:-)
https://youtu.be/Ci09M2eNFZU
Kolekcjoner
27-05-2020, 02:24
Mam swoje typy ze sportowych, bo ładnie wyglądają i produkcja pierwszych JAPAN, a drugich Germany :) .. opuna musi wyglądać :)
Bridgestone najtańsze BT 016 PRO tylko 650 zł Brigestone S21 lub S22, a drugie poważne Metzeler M7 ... nie chce żadnych chińskich, rumuńskich, słoweńskich, tureckich produktów.
No i jest szansa,z ew tysiaku bym temat obleciał prawie ;)
Tyle że jak narodowość dla Ciebie jest tak ważna to Metzeler to Pirelli, a to ostatnie jest częściowo Chińskie ;). Więc może Cię zdziwić napis na niektórych oponach - gdzie były zrobione ;)...
BTW: ja bym wybrał Metzeler'a ;)
Producenci produkują opony dla różnych odbiorców i celów. Specjalizacja. Nie sądzę, żeby produkowano coś gorszego lub lepszego dla sportowca albo podróżnika albo miejskiego dzika. Takie gumy są "szyte na miarę". Nie kupowałbym opon sportowych nie mając zamiaru sportu uprawiać czy jeździć sportowo. Nie chcę mądralować bo na tym się nie znam ale wyobrażam sobie, że opony sportowe potrzebują odpowiedniej temperatury do prawidłowego działania. I jeśli tak jest to bedziesz za każdym razem powtarzał procedurę ich rozgrzewania a potem utrzymasz założone parametry przez dynamiczną jazdę powiedzmy? Inaczej mogą słabiej sprawować się od turystycznych którymi wzgardziłeś i na przykład jesienią może być przykro. Pewnie są jeszcze inne przeciwwskazania. Oczywiście to tylko moje jakieś tam przemyślanki ale... doktoryzowałeś się w olejach to teraz poszukaj informacji o oponach. Twoja wiedza przyda się i nam :) A jeśli patrzysz na wygląd gum to ... nie wiem co napisać :mrgreen:
P.s
Jak nie wiem czego użyć to patrzę do serwisówki i tam mam wszystko napisane. I normy oleju i jaki akumulator i jakich opon o jakich parametrach potrzebuję do motocykla. Jeszcze nie zawiodłem się na tej książeczce :)
CF
robin102
27-05-2020, 10:04
Kurla weźcie nie straszcie, że sportowe się nie nadają, bo właśnie zmówiłem sportowe Metzeler SPORTEC M9 RR następca znanego od lat modelu M7 RR. Model M9 produkowany od 19 roku wiec świeżynki, wiec i nie ma testów opisów żadnych :D ale się podobają jak cholera :) cenka też lux 1000 zł komplet z DOT 2020. Według katalogu Metzelra nie są to oponki dedykowane do mojego motocykla :) ale.....
Oczywiście to tylko moje jakieś tam przemyślanki ale... doktoryzowałeś się w olejach to teraz poszukaj informacji o oponach. Twoja wiedza przyda się i nam :)
CF Dzięki za przemyśliwanki. Doktoryzacja z opon no jednak za drogo to zrobić, olej to tylko butelka za 20-30 zł :)
BTW: ja bym wybrał Metzeler'a ;)
Też jestem za :)
Boryszuk
27-05-2020, 10:13
(...) wyobrażam sobie, że opony sportowe potrzebują odpowiedniej temperatury do prawidłowego działania.(...)
Mysle, ze przy normalnej jezdzie Robin nie zauwazy czy ma dogrzane opony czy nie. Gorzej bedzie tak jak mowisz, jesienia.
krzysztofz24
27-05-2020, 10:33
Producenci produkują opony dla różnych odbiorców i celów. Specjalizacja. Nie sądzę, żeby produkowano coś gorszego lub lepszego dla sportowca albo podróżnika albo miejskiego dzika. Takie gumy są "szyte na miarę". Nie kupowałbym opon sportowych nie mając zamiaru sportu uprawiać czy jeździć sportowo. Nie chcę mądralować bo na tym się nie znam ale wyobrażam sobie, że opony sportowe potrzebują odpowiedniej temperatury do prawidłowego działania.
Zle myslisz:-).
Nie wchodzac w rozne technologie, to gumy sportowe sie szybciej i latwiej rozgrzewaja, bo sa po prostu miekksze.
Sa absolutnie w kazdym parametrze jazdy lepsze od opon sportowo-turystycznych.
Poza uzyskiwanym przebiegiem. Tu maja 2 razy gorszy wynik przynajmniej, jak nie gorzej.
robin102
27-05-2020, 10:36
....Gorzej bedzie tak jak mówisz, jesienia. ale jesienią chyba ta sama fizyka i te same tarcie o ten sam asfalt. Tak mędrkuje tylko :) ... oczywiście przy temp 10 st C na dworze nie rozgrzeją się tak jak w lipcu przy 25 st C na dworze ?
krzysztofz24
27-05-2020, 11:38
Kazda opona zeby uzyskac max swoich mozliwosci potrzebuje rozgrzania.
A sportowa zrobi to szybciej i bardziej niz sportowo-turystyczna.
Ty uwazaj na "docieranie opon" bo sa pokryte silikonem, taka cienka warstewka konserwujaca.
Pierwsze 100km ostroznie i dobrze jest przejechac sie te pare km po piaszczystej drodze zeby ta konserwujaca warstwa zeszla.
Kolekcjoner
27-05-2020, 14:14
Też jestem za :)
Założyłem ostatnio do GS-ki - klei się do drogi jak głupia :). Fajne odczucia..
robin102
27-05-2020, 15:48
Założyłem ostatnio do GS-ki - klei się do drogi jak głupia :). Fajne odczucia..
Którego Metzeleara, model ? Miały made in china napisane :) ..... nic już w życiu nie kupię chińskiego
Kolekcjoner
27-05-2020, 19:28
Którego Metzeleara, model ? Miały made in china napisane :) ..... nic już w życiu nie kupię chińskiego
Jak będę w garażu to sprawdzę. Teraz nie mam jak bo to nie moje moto.
robin102
28-05-2020, 10:40
Nie kupowałbym opon sportowych nie mając zamiaru sportu uprawiać czy jeździć sportowo.
CF
Tak trochę poczytałem przy ładnej pogodzie i szczególnie na stronach producentów opon to te opony sportowe z pólek 800-1000 zł to one raczej takie bardzo amatorsko sportowe :) Niektórzy producenci wręcz piszą, że model opon dobry do sportowego motocykla do ulicznej jazdy, a także jak masz panie kliencie power nakeda czyli lubisz pocisnąć w porannej drodze do pracy to te sportowe opony są dla ciebie. Niemniej po przemyśleniu jednak kupię sporotowo-turystyczne, choć mój motocykl żaden tam turystycznym, a taki jakiś zwykły. No i żeby ładnie na kółkach wyglądały :) a i żeby następny użytkownik za rok czy dwa się nie dziwił, że moto na sportowych zużytych oponach.
Brigestone BATLAX T31 ...... nazwa mi się tylko nie podoba bo co to w ogóle jest T31 :D .... T 34 to przynajmniej był czołg T 34 czołg 102 :)
Kolekcjoner
31-05-2020, 00:42
Metzeler tourance next.
https://www.metzeler.com/pl-pl/products/tyres/tourance-next
Co do kraju produkcji to nie mam pojęcia skąd są. Z tego co wiem to teraz te opony robią w przedziwnych lokalizacjach... Moim zdaniem to jest ostatecznie bez większego znaczenia.
robin102
31-05-2020, 11:22
Metzeler tourance next.
https://www.metzeler.com/pl-pl/products/tyres/tourance-next
Co do kraju produkcji to nie mam pojęcia skąd są. Z tego co wiem to teraz te opony robią w przedziwnych lokalizacjach... Moim zdaniem to jest ostatecznie bez większego znaczenia.
Dzieki, dzięki ciekawa opona.
Poszedełem jednak po lenistwie , bo jak się okazuje wcale nie jest łatwo w PL kupić opony takie jak się chce , jak się sobie wymyśli. Albo stary DOT, albo mają przednią, a na tylną trzeba czekać, albo cena kosmos.
Po łatwiźnie padło jednak na Pirelli Angel GT 2 czy ll bo tylko te mogłem kupić z DOT 2020 i są niemieckiej produkcji :) Smuteczek trochę, bo 1.000 zł a plan był na 700-800 :(
krzysztofz24
31-05-2020, 12:59
Szukam strony z dokladnymi danymi technicznymi motocykli i milo by bylo jakby byky tez serwisowe, choc niekoniecznie te ostatnie.
Czyli oprocz zwyklych rzeczy, takich jak wszedzie.
Chcialbym zeby bylo:
-przelozenia skrzyni biegow na poszczegolnych biegach.
-przyspieszenia 0-100, 0-200, 60-140.
-zuzycie paliwa w roznych cyklach i ze stala predkoscia 120 lub 130km/h. (Byly kiedys takie dane w gazetach).
-dokladne wymiary typu rozstaw osi, dlugosc, wysokosc, szerokosc, kat pochylenia glowki ramy, srednica rur widelca, skok zawieszen. Najlepiej jakby to bylo po prostu na rysunku.
Takie cos bylo kiedys norma w Swiecie Motocykli np.
A pozniej nadeszla era internetu z zalewem niekompletnych, smieciowych info.
I tak szukam i szukam juz pare dni. Po polsku i angielsku.
No i chyba nie ma tak rzetelnie i szczegolowo jakbym chcial...
robin102
31-05-2020, 13:40
0-100, 0-200, 60-140 km/h.
Tego to szukam wpisując dokladnie to w pasek goglarki i zawsze wyskakuje jak nie na polskich stronach to na zagranicznych. Czasem piszę np: Honda GoldWing acceleration 100-140 km/h
to jest taka stronka gdzie przy wielu modelach są ciekawe dane techniczne:
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/suzu/suzuki_VanVan%20200%2016.htm
krzysztofz24
31-05-2020, 14:39
To jeszcze daje rade znalezc.
Ale kat pochylenia glowki ramy czy wyprzedzenie widelca zostaly chyba od ktoregos roku utajnione:-).
Zaraz tez zniknie info a propo przelozenia na poszczegolnych biegach w skrzyni biegow, bo juz sa ekstremalnie rzadko dostepne.
robin102
31-05-2020, 15:30
To jest jeszcze bardzo pożyteczna strona choć mało tu modeli, ale za to można porównać osiągi 2-3 modeli i są też podane osiągi rzeczywiste z pomiarów.
https://www.motorbikecatalog.com/make/honda/cb1300/cb1300_sc54/2008.html
a tak to wygląda dla przykładowego kultowego modelu CBF 1000 i są przełożenia skrzyni ect i sporo innych technicznych
https://www.motorbikecatalog.com/auta_details1.php
Można np użyć funkcji COMPARE i zestawić np CB 1300 z R1200R
tu np przyspieszenia na każdym biegu, no full informacji o CBF
https://www.motorbikecatalog.com/auta_perf1.php
Kojocisko
31-05-2020, 20:51
Pojechałem sobie dzisiaj do zamku Liw. +/- Stówka w jedną stronę, tyle, że musiałem się przebijać przez Warszawę (choć w weekend to nie problem). Wycieczka była sentymentalna, 18 lat temu byłem tam z żoną i naszymi ulubionymi przyjaciółmi motocyklowymi. Jak wszystko przez te lata, i zamek się "ucywilizował", krzaków mniej, infrastruktury więcej, uroku tez mniej. Niestety muzeum w dworku nieczynne :-(. Ale na ścianie była nowa tablica:
Specjalnie zamieszczam zdjęcie, by uczcić pamięć odważnego i łebskiego gościa
39971
Zagooglowałem - na czym polegała ta bohaterska obrona. I gość mi zaimponował. W wieku 24 lat przekonał Niemców, że to zamek krzyżacki i za niemieckie pieniądze zamek wyremontował. Czapki z głów. W 1945 pan Otto został zastrzelony przez pijanego czerwonoarmistę.
1) Zamek Liw
39972
2) Jak się ma motocykl, to nie można być bardzo normalny :-). Załączam kilka zdjęć w nie do końca typowej dla R1200R scenerii (a na pewno nie dla opon Pirelii Angel GT). Myślę, że łąkami i lasem walnąłem ze 30km.
39973
39977
3) Lecę spokojnie złoty dwadzieścia, wchodzę w zakręt, a tu za zakrętem.... Przyznaję, że spękałem. Zawróciłem i pojechałem inna drogą przez las
39974
4) Liwiec płynący przed zamkiem
39975
5) Tak, taką drogą (ten ślad z prawej) walnąłem z 8 km. Zdjęcie z ambony stojącej po środku łąk.
39976
6) Dokumentacyjnie
39978
robin102
31-05-2020, 23:02
wybieram to co chcę, szukam ...
Bogdan, Boguś ratuj. Nie mogę wytrzymieć :), że masz lekki mały motocykl którym można wszędzie pojechać, wszędzie. Ratuj Panie ratuj, bo zazdrosć zżera. Ukułem teoretyczny plan aby za 6 no max 7 tys zł najchętniej 5 tys zł kupić jakiś leki 250 cm co by miał cyrka 20 KM i dało się rozpędzić 120 km/h to kluczowe aby bezpiecznie jechać i tira móc wyprzedzić na S8 prowadzącej do Augustowa, aby potem w około jezior pojeździć.
masz w tym segmencie rozeznanie. Da się ? Takim wyjściowym tematem jest YAMAHA XT 250.
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/yamaha/yamaha_xt250%2006.htm?fbclid=IwAR3iCq5pL9r2KwxNcYi RRPy3SoD-RCdwGwHeD8s9TK****ugytgoSA5sF-4
ALE ALE każdy inny 4T 250 żaden crosssss, nawet żadne enduro klasyczne, chociaż enduro najlepiej oby lekkie i ze zdolności pojechania po polnej, piaskowej drodze i te 120 km/h bardzo ważne, bo tiry. Siedzenie najmniej 820mm nad ziemią Jakieś może Suzuki 250 najchętniej. Jest możliwość kupić Suzuki VAN VAN w specjal edycji 200 cm3 !!, (nie 125) ale zatarty na amen. Ile remont silnika 2-3 tys zł, aby samemu zrobić ? Piękny ten van van 1300 Euro cena :( + naprawa ? ?
ps.
taka Honda jak masz 250 tylko na 2 cylindrach to w ogóle do kupienia jest w PL ?
Pojechałem sobie dzisiaj do zamku Liw. +/- Stówka w jedną stronę, tyle, że musiałem się przebijać przez Warszawę (choć w weekend to nie problem). Wycieczka była sentymentalna, 18 lat temu byłem tam z żoną i naszymi ulubionymi przyjaciółmi motocyklowymi. Jak wszystko przez te lata, i zamek się "ucywilizował", krzaków mniej, infrastruktury więcej, uroku tez mniej. Niestety muzeum w dworku nieczynne :-(. Ale na ścianie była nowa tablica:
Trójeczka fajna fota, taki koniec i rzeczka, aż poczytam co tam żyje w tym Liwcu jaki to charakter rzeki. Może pstrągowe wody.
Kojocisko
31-05-2020, 23:57
To nie rzeczka, to kałuża po środku zakrętu 45 stopni w lewo :-)
sokolnik
01-06-2020, 06:39
Wczoraj zabrałem Pomarańcze a raczej ona mnie na Hel, pierwszy raz na moto.
Już ludzi jak w wakacje prawie. Korki.
150 km zrobione po świetnym terenie... Jazda wzdłuż morza miejscami :)
Pogoda była świetna, bezchmurne niebo, tylko trochę zimno, bo wiatr :) najgorszy jest wiatr :) 3998939990
Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.
Bogdan, Boguś ratuj. Nie mogę wytrzymieć :), że masz lekki mały motocykl którym można wszędzie pojechać, wszędzie. Ratuj Panie ratuj, bo zazdrosć zżera. Ukułem teoretyczny plan aby za 6 no max 7 tys zł najchętniej 5 tys zł kupić jakiś leki 250 cm co by miał cyrka 20 KM i dało się rozpędzić 120 km/h to kluczowe aby bezpiecznie jechać i tira móc wyprzedzić na S8 prowadzącej do Augustowa, aby potem w około jezior pojeździć.
masz w tym segmencie rozeznanie. Da się ? Takim wyjściowym tematem jest YAMAHA XT 250.
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/yamaha/yamaha_xt250%2006.htm?fbclid=IwAR3iCq5pL9r2KwxNcYi RRPy3SoD-RCdwGwHeD8s9TK****ugytgoSA5sF-4
ALE ALE każdy inny 4T 250 żaden crosssss, nawet żadne enduro klasyczne, chociaż enduro najlepiej oby lekkie i ze zdolności pojechania po polnej, piaskowej drodze i te 120 km/h bardzo ważne, bo tiry. Siedzenie najmniej 820mm nad ziemią Jakieś może Suzuki 250 najchętniej. Jest możliwość kupić Suzuki VAN VAN w specjal edycji 200 cm3 !!, (nie 125) ale zatarty na amen. Ile remont silnika 2-3 tys zł, aby samemu zrobić ? Piękny ten van van 1300 Euro cena :( + naprawa ? ?
ps.
taka Honda jak masz 250 tylko na 2 cylindrach to w ogóle do kupienia jest w PL ?
Trójeczka fajna fota, taki koniec i rzeczka, aż poczytam co tam żyje w tym Liwcu jaki to charakter rzeki. Może pstrągowe wody.
to jest BARDZO ciężki temat :(, a wybór wbrew pozorom niewielki, a jak już coś fajnego w necie się zobaczy, to nie do kupienia :(
- masa, te 250 są co raz bardziej ciężkie :( wagowo i finansowo, wbrew pozorom, przy próbie kapitalki może się to okazać astronomia finansowa i przekroczyć wartość motocykla, kupując moją cbf za 4100zł (jeżdżącą, z małym przebiegiem), dołożyłem do niej blisko 2 000 nic w zasadzie "głęboko" nie robiąc
dwa cylindry to były w CB i są w Kawasaki, reszta chyba już wszystko na jednym garnku, zwłaszcza, że dochodzi opcja wjazdu w las, a zasadzie ta "uniwersalność" motocykla już wymarła :(, a lekkie enduro, to kupno bardziej przypomina wygraną w totka
pamiętaj, że ja 250 szukałem od lutego do wrześnie, teraz szukam motocykla, na 40 ogłoszeń wybrałem dwa, a po prośbie o nr vin już się nie odezwali, ciekawostka, że wszystkie mają dwa przebiegi, 44 lub 56 tyś :)
Kolekcjoner
02-06-2020, 20:32
to jest BARDZO ciężki temat :(, a wybór wbrew pozorom niewielki, a jak już coś fajnego w necie się zobaczy, to nie do kupienia :(
- masa, te 250 są co raz bardziej ciężkie :( wagowo i finansowo, wbrew pozorom, przy próbie kapitalki może się to okazać astronomia finansowa i przekroczyć wartość motocykla, kupując moją cbf za 4100zł (jeżdżącą, z małym przebiegiem), dołożyłem do niej blisko 2 000 nic w zasadzie "głęboko" nie robiąc
dwa cylindry to były w CB i są w Kawasaki, reszta chyba już wszystko na jednym garnku, zwłaszcza, że dochodzi opcja wjazdu w las, a zasadzie ta "uniwersalność" motocykla już wymarła :(, a lekkie enduro, to kupno bardziej przypomina wygraną w totka
Myślę że to kwestia niedługiego czasu jak w enduro zaczną mieszać elektryki ;)....
Mnie się podoba Kawasaki kle 500 ;) - wiem nie jest to typowe moto w teren...
Kojocisko
02-06-2020, 20:37
Klekot zdecydowanie nie jest w teren.
Tu masz Kawasaki w teren: https://youtu.be/rvGZS5fqxrk
Kolekcjoner
02-06-2020, 21:58
Klekot zdecydowanie nie jest w teren.
Tu masz Kawasaki w teren: https://youtu.be/rvGZS5fqxrk
Ale to może dla robin102, mnie by ta kawa wyżej wystarczyła ;)...
sokolnik
02-06-2020, 22:23
W niedzielę byłem na Helu :)
40027
40028
Chce ktoś zobaczyć filmik przed premierą? :)
Krzychu i Robin już widzieli [emoji14]
robin102
02-06-2020, 23:48
bogdi64 robiłeś jakas traske ze 100 km jazdy bez przerwy, ze 2 godziny za kiera ? (https://forum.nikoniarze.pl/members/8596-bogdi64)
Jakieś kureła dziwne czasy najszły. Kiedyś motocykl 250-350 to pod każdym płotem niemal stał, a 750 były dwa w moim 300 tysięcznym mieście Moto Guzzi i jakaś Honda 750 piękna z końcówki lat 80 :D.
Teraz kupić fajne 250 co to uważam za klasę idealną do lekkich motocykli to ze świeczką szukać w używanych, choć chińskich wynalazków multum jest.
kupując moją cbf za 4100zł (jeżdżącą, z małym przebiegiem), dołożyłem do niej blisko 2 000 nic w zasadzie "głęboko" nie robiąc
Czyli dobrze oszacowałem, że od 6 tys zł to już można by szukać, a za 8 to już może nawet coś co da się dwa sezony polatać i nie dokladać, bo i o to mi chodzi. Rozglądam się i jednak klasyczne nawet soft endurro to raczej ie nie uda, bo skatowane, bo drogie w utrzymaniu i raczej niewygodne, a tu chodzi o to aby lekkie było i do lasu, anie na tor ze żwirownią.
Mnie się podoba Kawasaki kle 500 ;) - wiem nie jest to typowe moto w teren...
Fajny, fajny, ale to duże , cieżki i dla twardzili. W tej klasie wybór już jest.
Obecny wąży prawie 230 kg, trzeba mi jakiegoś sucharka co o 100 mniej waży, czyli 130 kg :)
krzysztofz24
03-06-2020, 02:44
To ze kiedys pod plotem stalo pelno 250-tek i 350-tek to racja.
Tylko chwile sie zastanowmy jakie to byly motocykle.
Ano MZ ETZ 250/251 lub Jawa 350TS.
To jak chcesz suchara do 130kg, to odpowiedz masz linijke wyzej:-).
Moze tą droga?
Jawa lub MZ po taniosci, byle na chodzie. I ja zrobic porzadnie na tip-top mechanicznie i wizualnie. Konstrukcje maja prosta, czesci nowe jeszcze sa dostepne, szlif cylindrow czy regeneracje walu mozna jeszcze zlecic.
W sumie mozna miec elegancki moto z dawnych lat za kwote kolo 6tys.
Mam na mysli juz zakup i remont.
A jak opony troche kostkowe beda to takie sprzety i po polu pojda.
P.s Ofc nie brak ogloszen gdzie wlasciciele takich motocykli, chyba uderzyli sie w glowe jak pisali cene sprzedazy:-).
robin102
03-06-2020, 14:54
To jak chcesz suchara do 130kg, to odpowiedz masz linijke wyzej:-).
Te MZ-tki to chore ceny mają :(
Chyba będę szedł przetartym szlakiem przez Bogdana. U mnie to będzie powrót do korzeni czyli Gienek :) Suzuki GN 250 np:
https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-gn-suzuki-gn-250-94r-niemcy-sprowadzony-wzorowy-okazja-gn-xv-sr-xlr-125-ID6D6Y52.html?
Jakby nie czerwony to bym jutro pojechał po niego. Musi być czarny.
Alternatywnie HONDA CB 250.
Swoją drogą taki GN 250 129 kg :) silnik sprawny krzesa 22 KM !!! i top speed 122 k/hm to normalnie rasowy zapierdalacz szklanko litrażowy. MZ-tka w wydaniu 4T :)
Dane techniczne napawają pozytywną energią i do tego SUZUKI :)
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/suzu/suzuki_gn250et%2093.htm
Ciekawe jak tym się jedzie po leśnej drodze czy polnych muldach.
Kojocisko
03-06-2020, 15:28
Bo Suzuki to stuki i puki... :-P
Śliczny ten GeNek.
robin102
03-06-2020, 15:51
Bo Suzuki to stuki i puki... :-P
Śliczny ten GeNek.
Szmery i stuki :)
ps.
opony do mnie przyszły :)
.
Czasem jakiś handlarz pojedzie do Niemiec i fartem wyhaczy perełkę. Foty i ten filmik warto zobaczyć w ogłoszeniu jak może wygladać moto dobrze wyprodukowane po wielu latach
https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-gn-125-jedyny-taki-w-polsce-7tkm-import-de-transport-raty-video-polecam-ID6D49mO.html#24c76a4ee7
Co do MZ-tek to proszę za jedyne 19 tys zł, można się pośmiać :)
https://www.otomoto.pl/oferta/mz-etz-150-oryginalny-przebieg-ID6D5ezR.html#19c9b1abc9
- Suzuki GN 250, miałem 125 :) - fajny motorek TYLKO, że w żaden teren nie pojedziesz :(, bardzo słabe przednie zawieszenie, przy małym upadku (na parkingu cofający samochód zrzucił mi motocykl z krawężnika) pogięte lagi (nie przejechał go !!!, problematyczne smarowanie głowicy (Suzuki z tamtego okresu jenogarowce na to cierpiały, części silnikowe bardzo tanie (wszystko made in china, sprzedali im licencję) występuje często wersja blokowana od niemca i NIKOMU nie udało się zdjąć blokad !!!
- Honda CB 250, były jedno i dwu cylindrowe, również może się zdarzyć, że dwu cylindrowa była blokowana (i znów niemcy), silniczek bardzo fajny (miałem w Honda Rebell), dużo ich było w starży miejskiej i na nauce jazdy !!!
- Yamaha SR 250, pominąłeś, a to jedyna konkurencja dla CBF 250
- tak robiłem traski moją CBF, bezproblemowo - jeżdżę do pracy obwodnicami utrzymując ok 100 km/h, (zależy, którą wybiorę to 65 lub 85 km) mam wydłużone przełożenie, więc troszkę niższą prędkość max, przy moich 88kg, plus manele w torbie można "dociągnąć" do 135 licznikowe (bez wspomagaczy), cieszy duży bak i małe zużycie paliwa, oczywiście ma też wady ;)
ps: odnośnie tego drugiego ogłoszenia, to marketing wspaniały ;)
a to dla mnie klasyka gatunku, niestety tylko w Japoni :(
https://s35.wheelsage.org/picture/h/honda/ct250s_silk_road/honda_ct250s_silk_road_2.jpeg
robin102
03-06-2020, 23:36
a to dla mnie klasyka gatunku, niestety tylko w Japoni :(
https://s35.wheelsage.org/picture/h/honda/ct250s_silk_road/honda_ct250s_silk_road_2.jpeg
Można się zakochać, cudeńko ile to ma KM 2 cyl, jeden ? Może z USA ?? ...... doczytałem, duży singiel :) 250 i 20 KM no no fajne
.
gdzie żeś to wygrzebał ?
jeśli chcesz mocniej 250 - to
https://motogen.pl/wp-content/uploads/2019/12/mvtr_20093ra-600x400.jpg
jeśli jeszcze mocniej w 250 - to
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_cb250_hornet_96.htm
a rozsądek do wagi to
https://motobanda.pl/uploads/motors/450/duke390-9999x600-resize.png?token=89c7ac159f4f2d073bfd58c2d138eb13
robin102
04-06-2020, 22:20
.... teraz szukam motocykla, na 40 ogłoszeń wybrałem dwa, a po prośbie o nr vin już się nie odezwali, ciekawostka, że wszystkie mają dwa przebiegi, 44 lub 56 tyś :smile:
Właśnie właśnie tego tego wałowego Bonda do stania w salonie ;) ?
GIENEK pilnie poszukiwany jednak. Może starczy na mój las i polną drogę, a poza tym podoba się :) Yamaha SR 250 tez ciekawy temat. No i CB 250 w dwóch garach to już w ogóle ciekawostka, ale singiel mnie satysfakcjonuje.
Bedę szukał GN 250 z rodowodem amerykański, bo te europejskie szczególnie z Niemiec rzeczywiście zdławione zawsze do 18 KM :( Gienek też chyba najtaniej wyjdzie, a tu żeby skały srały to 6 tys zł to duży pieniądz dla mnie. Jak by się kasę miało to bym kupił. Italia z Suzuki silnikiem :)
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Beta/beta_alp4%2008.htm
Kolekcjoner
04-06-2020, 23:28
Te MZ-tki to chore ceny mają :(
Zapomnij o jakichś MZ - pierdzi, smrodzi, i nie jedzie ;). Dla mnie to porażka, a nie moto - nie minęło kilka dni jak tym jeździłem i za darmo bym nie chciał. Rozumiem że kultowe ale chyba tylko dlatego, że niektórzy mają sentymenty do czasów komuny i młodości. Obecnie to szkoda hovoryty ;).
Właśnie właśnie tego tego wałowego Bonda do stania w salonie ;) ?
GIENEK pilnie poszukiwany jednak. Może starczy na mój las i polną drogę, a poza tym podoba się :) Yamaha SR 250 tez ciekawy temat. No i CB 250 w dwóch garach to już w ogóle ciekawostka, ale singiel mnie satysfakcjonuje.
Bedę szukał GN 250 z rodowodem amerykański, bo te europejskie szczególnie z Niemiec rzeczywiście zdławione zawsze do 18 KM :( Gienek też chyba najtaniej wyjdzie, a tu żeby skały srały to 6 tys zł to duży pieniądz dla mnie. Jak by się kasę miało to bym kupił. Italia z Suzuki silnikiem :)
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Beta/beta_alp4%2008.htm
Gienek 125 stoi u mnie w garażu. Moim zdaniem to nawet na szutry jest za słabe - przede wszystkim ze względu na rachityczne zawieszenie i słabą konstrukcję. Po za tym jest za niski na poważniejszy teren. Do tego dychawica i brak hamulców. To jest fajne moto żeby pojechać się polansować do spożywczego ale nie w teren ;)... Może ten 250 jest jakiś lepszy ale wątpię żeby to zasadniczo coś zmieniało....
Ostatnio kolega przyjechał na Yamszce XT600 - nie mam pytań - to jest moto do śmigania po lasach i wertepach 8).
BETA 350, to silnik suzuki DR350, w GN250, w takim przypadku - KONIECZNOŚCI - wymiana kierownicy i dorobienie łącznika lag (dobre wyfrezowane), wiem, że mój jest paskudny wyglądem, ale jeśli gdzieś się pojawi w ogłoszeniu to się umów, choć by TYLKO !!! po to aby się przejechać ;)
robin102
05-06-2020, 15:38
BETA 350, to silnik suzuki DR350, w GN250, w takim przypadku - KONIECZNOŚCI - wymiana kierownicy i dorobienie łącznika lag (dobre wyfrezowane), wiem, że mój jest paskudny wyglądem, ale jeśli gdzieś się pojawi w ogłoszeniu to się umów, choć by TYLKO !!! po to aby się przejechać ;) Czekaj, czekaj Bogdan, bo nie łapie swoją smutną głową po wymianie opon. W sensie, że jak Honda CB 250 jak się pojawi to lecieć oblukać ?
Co z tym Bond Bemwu ?
Zapomnij o jakichś MZ - pierdzi, smrodzi, i nie jedzie ;). ... Taką nową ze sklepu bym postawił koło telewizora, ale te reanimowane odnawiane to zazwyczaj strasznie wyglądają. Jeżdżą pewnie jeszcze gorzej.
brak miejsca w garażu, zaangażowania i czasu, a szkoda :(
ups. nie mogę załączyć fotki ??? :(
to inaczej, taka jest do kupienia w Czarny Dunajec, ładniejsza bo NIEBIESKA
https://www.smartcycleguide.com/L52067034 - to ogłoszenie dla przykładu modelu
robin102
08-06-2020, 14:28
to inaczej, taka jest do kupienia w Czarny Dunajec, ładniejsza bo NIEBIESKA
https://www.smartcycleguide.com/L52067034 - to ogłoszenie dla przykładu modelu
Boszszsze Bożenko jakie te motorki kiedyś robione był fajne. Czy dziś ktokolwiek cokolwiek w ten deseń produkuje ? :(
No niby jest Suzuki VAN VAN 200, ale gdzie :(
Kojocisko
08-06-2020, 16:18
Weż Robin ostatni SM i rzuć okiem na SWM, IMO naprawdę fajne:https://www.swmmoto.pl/produkt/Outlaw-Gran-Milano--125-28
Ale ileż można o sprzęcie. Słyszeliście o TET? Ja nie słyszałem. Ale przeczytałem w ostatnim SM. (https://transeurotrail.org/poland/#2.22/53.69/6.35)
A jak przeczytałem, to jak mawia Piotr Bałtorczyk - "odezwał się 18sto letni debil w zbutwiałym ciele...".
Wyszło mi, że warto pojechać nad Wisłą do Kazimierza i tam, prosto z rynku wjechać na TET. To w niedzielę pojechałem.
a) dobrze, że wziąłem w kufry lekką kurtkę. temperatura doszła do 29,5 stopnia.
b) na dłuższą metę szkoda motocykla - kamienie walą w chłodnicę oleju, która w R1200R jest nisko
c) na szczęście było sucho. gdyby było mokro, to bym stamtąd nie wyjechał
d) zrobiłem 370km, z tego pewnie ze 40 terenem
Zatłoczony rynek w Kazimierzu nie wskazywał, że właśnie mamy pandemię. To jeszcze jebnie...
1) Nowy patent na przewóz sprzętu foto.
40201
2) Po tych płytach jedzie się fatalnie
40203
3) Ale nie było ich dużo
40202
4) Na drodze kamulce jak z torowiska, poza tym cisza i pustka
40204
5) Czasem bez kamulców
40205
6) Miejsce potyczki AK WIN
40206
7) i jeszcze jedno tradycyjne
40207
fajna wycieczka :)
tu 250, jeszcze taniej, na "żywo" nie można odejść"
https://www.otomoto.pl/oferta/mondial-rz-f-b-mondial-hps-300-liberty-motors-wroclaw-ID6BYRYG.html
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fmoto-station.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F11%2FFB-Mondial-HPS-300-001-1.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fmoto-station.com%2Fmoto-revue%2Factu%2Ffb-mondial-hps-300-2018-hipster-prend-coffre%2F14449&tbnid=cMJHK50Fn-s0BM&vet=12ahUKEwj2wsPntvLpAhXUuKQKHWTgDecQMygKegUIARC_ AQ..i&docid=sNZn5_R7_wzdRM&w=640&h=480&q=mondial%20500%20moto&ved=2ahUKEwj2wsPntvLpAhXUuKQKHWTgDecQMygKegUIARC_A Q
w nazwie ma 300, ale silnik to 250
Boryszuk
08-06-2020, 16:42
Słyszeliście o TET? Ja nie słyszałem.
To jedna z najfajniejszych inicjatyw z jakimi sie w ostatnim roku spotkalem. Kazdy kraj ma inne trasy. Ja moze w przyszlym roku podejme sie Hiszpanii i Portugalii, przynajmniej czesciowo. Tymczasem robie odcinki u siebie pod domem.
b) na dłuższą metę szkoda motocykla - kamienie walą w chłodnicę oleju, która w R1200R jest nisko
c) na szczęście było sucho. gdyby było mokro, to bym stamtąd nie wyjechał
TET to jednak szlak offroadowy z nastawieniem na mniejsze, lzejsze sprzety. Sa tacy, ktorzy robia to na duzych sprzetach typu adventure ale wiele zalezy, jak pisalem, od kraju. Plaska i piaszczysta Holandia, rowna Skandynawia i blotnista Anglia ( i kamienista Walia) to tylko niektore z opcji.
Kolekcjoner
08-06-2020, 16:54
Wszystko fajnie ale w życiu bywa różnie i ja bym się bał kupować sobie takie egzotyczne sprzęty. W razie jakichkolwiek problemów zdobycie części do tego może graniczyć z cudem, nie wspominając też o kosztach.
robin102
08-06-2020, 19:06
Weż Robin ostatni SM i rzuć okiem na SWM, IMO naprawdę fajne:https://www.swmmoto.pl/produkt/Outlaw-Gran-Milano--125-28
[UOTE]
Piękny ten z Twojego linka, ale tylko 125 cm :( za to ten MONDIAL z mojej foty w podobnej ceni jako nowy i 250 cm i 25 KM ! i leciutki. Mondial 300 się nazywa. dawna włoska świetna marka.
Drogo, ale chyba nie drogo 15 tys zł
https://www.otomoto.pl/oferta/mondial-rz-f-b-mondial-hps-300-liberty-motors-wroclaw-ID6BYRYG.html
https://images90.fotosik.pl/379/7591dcbec2c9b130.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/7591dcbec2c9b130)
[QUOTE=Kojocisko;4127046]Weż Robin ostatni SM i rzuć okiem na SWM, IMO naprawdę fajne:https://www.swmmoto.pl/produkt/Outlaw-Gran-Milano--125-28
Ale ileż można o sprzęcie. Słyszeliście o TET?
Tak, u mnie popularny temat , bo sporo tej trasy przebiega po sąsiedzku niemal. Mega ciekawy i piękny odcinek koło mnie.
Przyjeżdżaj, polatamy, weźmiemy z wypożyczalni jakieś moto właściwsze, bo powiem szczerze to podziwiam, że się wybrałeś z tymi cylindrami i kuframi na bokach w taką drogę, chapeau bas !
krzysztofz24
08-06-2020, 19:14
d) zrobiłem 370km, z tego pewnie ze 40km terenem
Niezla traska i fajne foty.
A co do tej chlodnicy to nie ma jakiejs akcesoryjnej siateczki czy krateczki?
Ewentualnie mozna by samemu dorobic, bo wiekszosc chlodnic (wody) motocyklowych
ma taka ochronna siatke (poprzednia Honda i obecne Kawasaki to ma) przed kamolami i mozna by dosztukowac.
P.s I pytanie na koniec;-).
Czy ta Pantera-Maskotka ma jakies imie:-)?
Kojocisko
08-06-2020, 19:27
.....P.s I pytanie na koniec;-).
Czy ta Pantera-Maskotka ma jakies imie:-)?
To ...Kojot :-). Odkąd dzięki Światu Motocykli w 1999 roku dorobiłem się zupełnie nowej ksywki "Kojot", jeździ ze mną nieprzerwanie na każdym motocyklu.
Nawet mam dwa - jeden jest bardziej warsztatowy, ale że zdjąłem kufer z zamocowanym kojotem, na TET pojechał ten warsztatowy
40216
Na chłodnicę są ochrony, podobno świetne efekty daje przedłużenie przedniego błotnika za 90zł. Ale to ciągle nie motocykl na kamienie.
Gdyby nie skutki pandemii, to już bym był na jazdach testowych Triupmha Tigera 900 :-)
Wszystko fajnie ale w życiu bywa różnie i ja bym się bał kupować sobie takie egzotyczne sprzęty. W razie jakichkolwiek problemów zdobycie części do tego może graniczyć z cudem, nie wspominając też o kosztach.
akurat Mondial, to nazwa handlowa (wskrzeszenie legendy), w zasadzie to technika Aprilli, czyli Piagio :), więc ..... bardzo typowe :)
Kojocisko
08-06-2020, 20:11
11 minut z rejestratora:
https://youtu.be/vYId1YxgSJ0
robin102
08-06-2020, 22:48
Gdyby nie skutki pandemii, to już bym był na jazdach testowych Triupmha Tigera 900 :-)
Zdecydowanie doby i chytry plan... ciągnie wilka do lasu.... ups kojota :)
... to technika Aprilli, czyli Piagio :), więc ..... bardzo typowe :)
więc dobra technika, bo nikt nie wymyśla ciekawiej motocykli od Włochów
italiańskie mówisz ;)
http://www.caballerofantic.com/en/scrambler/scrambler-500
hiszpańskie - też
https://www.agefotostock.com/age/en/Stock-Images/Rights-Managed/IBR-2073266
a może taką 3-setkę ;)
https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6InVnNmZoMGlrdG95MTEtT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3 siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYi LCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.dA3X-gy_tJzdSNwPABpfV5mQ_acbwEmBpRO2IHTGLr0/image;s=1080x720
Kojocisko
10-06-2020, 20:08
Taka ciekawostka konsumencka. Wracałem sobie ze służbowego lunchu, motocyklem. A wpadnę do salonu Triumpha w Warszawie pomyślałem, 900tkę sobie obejrzę.
Na i taka scena - do salonu zjeżdża gość koło 50tki, motocyklem BMW. Na grzbiecie Dainese, w łapie Schuberth C4. Ja jednak nie wyglądam jak młodziak, co właśnie głodując zdrutował Kawasaki ściganta z lat osiemdziesiątych. Zwłaszcza na głodującego nie wyglądam... W salonie kilka 900tek już sprzedanych, 3 sprzedawców z nosami w telefonie/komputerze. Gość w salonie w ogóle im nie przeszkadzał. Nawet nie jestem pewny, czy na dzień dobry odpowiedzieli. I ciągle tak się da prowadzić biznes...
Nieczęsto chodzę po salonach ale raz byłem w H-D na Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Tak z ciekawości. Tam nikomu nawet powieka nie drgnęła 8-) Miałem chęć coś wynieść ale pewnie za tydzień albo trzy po nagraniu z monitoringu by mnie namierzyli :twisted:
CF
krzysztofz24
10-06-2020, 20:47
Kojocisko (musze wywolac, bo jak pisalem to nie bylo postu CeloFan i teraz nie wiadomo by bylo komu odpowiadam).
Z jednej strony masz racje, ale z drugiej strony tez nie masz racji;-).
Kupno samochodu czy motocykla to nie jest przeciez tak ze wchodzisz, mowisz poprosze i wyjezdzasz bikiem.
Chodzisz pare razy do salonu ogladasz, krecisz sie, dzwonisz, pytasz o jakies bonusy czy rabaty i dopiero kupujesz.
Widocznie zostales zaklasyfikowany jako ogladacz na poczatku drogi zakupu;-).
I dali ci w spokoju poogladac, bo na poczatku najpierw sie oglada a potem zaczyna cos pytac.
Ja kojarze ze wspominales cos o tym Triumphie, no ale w tym sezonie go raczej nie bedziesz kupowal.
Statystyczny sprzedawca o ile juz troche w handlu robi, to rozroznia ogladajacych od ogladajacych z pytaniami i od kupujacych.
Czasem trzeba komus dac czas na indywidualne poogladanie...
P.s
A wyglad zewnetrzny w sensie majetnosci (typu drogie ciuchy) absolutnie nie swiadczy o tym ile ktos moze wydac na motocykl i czy wogole chce lub moze na niego wydac.
Tu sie mozna najbardziej naciac w ocenie klienta.
A tamten Pan chyba zostal zaklasyfikowany jako klasyczny "Apacz".
Czyli osoba reagujaca na jakikolwiek kontakt ze strony sprzedawcy slowami : "A pacze sobie tylko";-).
Nieczęsto chodzę po salonach ale raz byłem w H-D na Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Tak z ciekawości. Tam nikomu nawet powieka nie drgnęła 8-) Miałem chęć coś wynieść ale pewnie za tydzień albo trzy po nagraniu z monitoringu by mnie namierzyli :twisted:
CF
Nie to zebym bronil ten salon. Ale jak tam ostatnio bylem (dluga historia po co), to na moje Dzien Dobry, 4 osoby naraz sie poderwaly i az normalnie ekscytacje u nich jakbym widzial, powaga:-).
A jeszcze dawno, ze 4 lata temu jak awaryjnie potrzebowalem wezyk do paliwa Hondy.To mi za darmo pol metra odcieli, bo mechanikowi chyba sie nie chcialo nabijac te pare zl na kase.
Ale moze to dlatego ze ta VF1100 byla w sumie w wersji amerykanskiej, to moze tylko dlatego mi pomogli:-);-).
Ale kiedys bylem w jakims nieautoryzowanym serwisie Harleya i jakis olej chcialem kupic (produkcji amerykanskiej).
I jakos w rozmowie wyszlo ze to do japonczyka...i nastapil lekki foch i usztywnienie mojego rozmowcy. I uslyszalem; My do japonczykow olejow nie mamy, tylko do Harleyow.
I moze nawet tam nutka pogardy zabrzmiala:-).
Kojocisko
10-06-2020, 22:33
Widzisz, ja się zawodowo trochę znam na sprzedaży. Co prawda b2b, ale coś tam jest wspólnego.
Co do zasady, jakby mi w głowie coś zaświtało, to mogłem zapłacić za ten motocykl od ręki. W życiu mi się to zdarzyło ze dwa razy. I wcale nie było to wykluczone. Goście mieli szansę.
Po drugie - ja ten motocykl mogę kupić wszędzie, mogę też wybrać GSA850. Więc sprzedawcy powinno zależeć na relacji - może wypadnie lepiej niż konkurencja, może do mnie trafi.
W tej chwili - nawet jak by co, to zacznę od szukania innego dealera. Nawiasem mówiąc - widać szkołę korporacyjną - w BMW mi się nie zdarzyło coś takiego.
Honda na Okęciu też ma świetnych sprzedawców.
Na tle podejścia do klienta 22 lata temu straszliwie się pokłóciłem z Jackiem Czachorem i ówczesną warszawską Yamahą. Skończyło się na skrzynce Żywca...
BTW - ostatnie dwa samochody kupiłem w czasie jednej wizyty, od ręki.
robin102
10-06-2020, 22:42
... mogę też wybrać GSA850....
Oj zdecydowanie ciekawiej Triumpha. Mały GS 850 jeździe fajnie, ale ten silnik produkowany przez kosiarkowego potentata LOCIN no niestety grzeszy taką kulturą pracy jakby był zepsuty. Serio. Miałem moto na teście. Nie wierzyłem, ze tam może coś tak rzężolić w środku silnika i obroty na biegu jałowym latały gorę w dół ;) Później bywszy w ASO BMW znów byłem namawiany na jazdę testową tylko wersja zwykłą, bo wcześniej ADV. Silnik drugiego egzemplarza pracował tak samo jak zepsuty, a obroty biegu jałowego latały od prawa do lewa :D
.
Na jazdę testowa Tigera 900 i KTM-a 790 sam się wybieram swoim motorem do Warszawy w tym sezonie. Kurde człowiek ze wschodu to może nawet nie wpuszczą do salonu :D .... założę nowe gumofilce :)
krzysztofz24
10-06-2020, 22:54
Widzisz, ja się zawodowo trochę znam na sprzedaży. Co prawda b2b, ale coś tam jest wspólnego.
Widzisz, ja tez sie zawodowo znam na sprzedazy. Spora czesc zycia na tym zmarnowalem;-).
I mysle ze obaj sie zgodzimy, ze nie bedziemy sie spierac o techniki sprzedazy czy podejscie do klienta itp.
Bo dlugi weekend za pasem i ja np na jutro, motocyklowe plany mam ambitne. Kregoslup jeszcze cos tam marudzi, ale jak to mawiaja mizstrzowie Zen czy innego Kung-Fu - liczy sie kontrola umyslu nad cialem. A moj umyls juz jest w trybie motocyklowym:-).
W kazdym razie zycze szybkiego zakupu tego Triumpha.
A on ma byc jako drugi czy BMW pojdzie na sprzedaz?
.
Na jazdę testowa Tigera 900 i KTM-a 790 sam się wybieram swoim motorem do Warszawy w tym sezonie. Kurde człowiek ze wschodu to może nawet nie wpuszczą do salonu :D .... założę nowe gumofilce :)
To nie zapomnij dac znac. Okolicznosciowe foty ci porobie:-).
Kojocisko
10-06-2020, 22:58
Póki co stan ducha jest taki, ze Rka robi za klasyka i zostaje.
A jutro jadę pod Lubawę na 19tą rocznicę pewnego motocyklowego ślubu, spotkać starych kumpli z pl.rec.motocykle. Z tego ślubu pochodzi publikowane już moje zdjęcie na ST 1100.
Kolekcjoner
11-06-2020, 12:38
Taka ciekawostka konsumencka. Wracałem sobie ze służbowego lunchu, motocyklem. A wpadnę do salonu Triumpha w Warszawie pomyślałem, 900tkę sobie obejrzę.
Na i taka scena - do salonu zjeżdża gość koło 50tki, motocyklem BMW. Na grzbiecie Dainese, w łapie Schuberth C4. Ja jednak nie wyglądam jak młodziak, co właśnie głodując zdrutował Kawasaki ściganta z lat osiemdziesiątych. Zwłaszcza na głodującego nie wyglądam... W salonie kilka 900tek już sprzedanych, 3 sprzedawców z nosami w telefonie/komputerze. Gość w salonie w ogóle im nie przeszkadzał. Nawet nie jestem pewny, czy na dzień dobry odpowiedzieli. I ciągle tak się da prowadzić biznes...
Różne są te "techniki" w niektórych salonach samochodowych na szkoleniach wbijają zasadę, że póki klient nie zapyta nie wolno nagabywać w żaden sposób. Wedle nich przynosi to więcej szkody niż pożytku.
W salonach innej czołowej firmy świata obsługi niemal nie ma, wedle ich zasad mają być praktycznie niewidoczni.
Taki lajf. Mnie tam to nie przeszkadza. Ja nie cierpię jak mi nadskakują. Wolę kontemplować w samotności ;).
jurkarol
11-06-2020, 12:50
tak sobie po cichu czytam wątek, myśląc o jakiejś klasycznej hondzie cb400 z lat 80...
ostatnio byłem w salonie volvo przy okazji serwisu. zacząłem sobie przymierzać stojące tam auta. gdyby jakiś sprzedawca zaczął mi je prezentować to bym się spocił i uciekł...
Kolekcjoner
11-06-2020, 12:51
akurat Mondial, to nazwa handlowa (wskrzeszenie legendy), w zasadzie to technika Aprilli, czyli Piagio :), więc ..... bardzo typowe :)
Wiesz z praktyki to powiem Ci że to wygląda różnie. Zależy jak konstruowane są katalogi części. Wiele razy miałem tak, że przy takich bytach co to mają czyjąś technologię "katalog" nic o tym nie wie i próba znalezienia pasujących części jest katorgą. Nic z tego że przykładowo do takiego moto idealnie pasuje gaźnik od dajmy na to skutera piaggio jak o tym po prostu nie wiesz. Miałem taką sytuację kilka razy i powiem szczerze że zostaję przy swoim. Takie sprzęty są fajne jak masz dociekliwego mechanika lub sam serwisujesz ale inaczej to się bujasz z pierdołą po warsztatach bo wszyscy mają gdzieś i szkoda im czasu na szukanie pasujących elementów.
dlatego szukam DLA siebie używanej Hondy w cenie nowego Benelli ;), choć wizualnie te motocykle po prostu podobają się, wiem jaki problem może stanowić najmniejsza głupota w modelach nie objętych (np) katalogiem Larsona, wyobraź sobie, że miałem "skuter" marki RENAULT, w wydziale komunikacji to był jedyny jednoślad zarejestrowany tej firmy i ŻADEN katalog części nie obejmował tej marki, na szczęście awarii było bardzo mało, ale zwykłe części eksploatacyjne, to zawsze było pytanie "od czego to będzie pasować ?", po klocki, zaworek iglicowy jechałem z wymontowanymi częściami i były dopiero przymiarki, aż coś udało się dobrać, ewentualnie dostosować"na typowe"
już Wam powiem, dlaczego mam motocykl ponad 7 lat, a moją 250 kupowałem od lutego do września i wcale nie jestem estetą, zdaję sobie sprawę, że używane to nie nowe i wiele mogę zrobić sam, więc - poszukuję następnego motocykla, wybrałem do przeglądania trzy modele, nie interesuje mnie kolor, wyposażenie, ryski, przytarcia itp "mankamenty" eksploatacyjne ...
1 - znaleziony Wrocław, od motocyklisty (blisko i swój człowiek) - korespondencja, motocykl jest 60km od Wrocławia (co to 60 km ? :)), proszę o dane motocykla, nie otrzymuję bo to mogę sam zobaczyć przy oględzinach ?, wpisuję miejscowość i zonk, w tym samym miejscu jest kilka motocykli od motocyklisty, który za każdym razem ma inne imię i na OLX jest od wczoraj i każdy jest oczywiście przygotowany do długiego wyjazdu - nie pojechałem
2 - znalazłem 230km od domu, umawiam się z synem na dowiezienie, prowadzę z właścicielem konwersację, umawiam się na sobotę (potwierdzam środa, czwartek, piątek rano i piątek wieczorem umawiam godzinę przyjazdu w sobotę i ..... motocykl zadatkowany przez inną osobę ??? (przecież właściciela nie ma, jest w trasie dlatego umawia się na sobotę ?)
3 - idealny, niedaleko domu, jak mówi właściciel "wysoka cena bo w idealnym stanie", nie angażuję nikogo, jadę sam, no i .....umowę podpisze były właściciel, ten idealny, to nieudolnie malowany kawałkami, aby nie naruszyć oryginalnych naklejek, lampa na kablu, a moto samo skręca już przy przepychaniu, po hali na której jest pięć kawałków motocykli z elementami dokładanymi do nich opisanych markerem do jakiego modelu służą (jedź na złomowisko zobaczysz na czym to polega), wracam do domu w deszczu
4- następny we Wrocławiu !!!, śliczny, opis 100% oryginał w bardzo dobrym stanie, bezwypadkowy, oczywiście od motocyklisty przygotowany do sezonu, wysyłam zdjęcia koledze "z Hondy" i odpowiedź "motocykl ładny, tylko ..... nigdy nie występował w tym kolorze, oryginalne kufry, nie są oryginalne, tak jak lusterka, kierownica itp - nie pojechałem
5 - fotki OK, mechanik mówi jedź, więc jadę 136km, jest w garażu, faktycznie nie ma do czego się przyczepić, wszystko zgodnie z opisem, nawet na fotkach ryski i obicia pokazane, w zasadzie od razu do jazdy, więc już ci mój on jest :) .... wyprowadzam, przed garaż, bo PAN nie jest jeżdżący ???, nawet motocykl nie jest jego, tylko jego syna, który mieszka 130 km od garażu, który jest wynajmowany od kogoś z rodziny, ale ma wszystkie podpisane dokumenty, proszę aby siadł na niego oddalam się kucam i od przodu widzę DWA KOŁA !!!, oglądam dokładniej na naciągu łańcucha przestawienie ok półtora centymetra, proszę o narzędzia ustawiam nowy łańcuch, pan się dziwi bo z synem wymieniali napęd sami i ustawiali na suwmiarkę, zresztą oponę też sami wymieniali, jak to powiedział PAN, syn i on nie zna się na motocyklach, ale jest internet, ma podnośnik pod tylne koło, moto w górę, felga prosto, ale koło ciężko się obraca, przód tarcza prawie nowa (22 tyś przebiegu), a tylna bardziej zużyta i nowe klocki ?, koła niestety są są "obok siebie", ale przecież syn jeździ dwa lata i zawsze było wszystko OK, rezygnuję, a PAN mówi, że pojedzie na warsztat aby to sprawdzili, bo to "dziwna sprawa" i się odezwie,
nie zaryzykowałem :(, błąd montażu, lub "wygłe" moto, ale za to PAN mówi,że bardzo ładnie "gada" na akcesoryjnym tłumiku z aliexpres i mogę posłuchać, nie odpaliłem (na szczęści oryginał też ma)
ps: wysłałem pytanie w sprawie szóstego (to tylko 140km) i czekan na odpowiedź z warsztatu w sprawie piątego
krzysztofz24
11-06-2020, 21:51
Dzisiaj bezstresowo i relaksujaco nawiniete jakies 180km kolo. Troche szybka traska, troche zakrety na wioskach.
Zdjec nie mam, ale bylo fajnie:-).
robin102
12-06-2020, 00:08
już Wam powiem,.... Bogdan no ja rozumiem, bo też się starzeje, ale czy pamiętasz jaki to motocykl, bo nie wynikło z tego co napisałeś.
jaki ? jaki ?
bo wiesz, wszystko co napisałeś to obraz patologicznego polskiego rynku pojazdów używanych. To co napisałeś mógł bym przemnożyć przez najmniej 5 ze swoich doświadczeń
Kolekcjoner
12-06-2020, 00:27
już Wam powiem, dlaczego mam motocykl ponad 7 lat, a moją 250 kupowałem od lutego do września i wcale nie jestem estetą, zdaję sobie sprawę, że używane to nie nowe i wiele mogę zrobić sam, więc - poszukuję następnego motocykla, wybrałem do przeglądania trzy modele, nie interesuje mnie kolor, wyposażenie, ryski, przytarcia itp "mankamenty" eksploatacyjne ...
1 - znaleziony Wrocław, od motocyklisty (blisko i swój człowiek) - korespondencja, motocykl jest 60km od Wrocławia (co to 60 km ? :)), proszę o dane motocykla, nie otrzymuję bo to mogę sam zobaczyć przy oględzinach ?, wpisuję miejscowość i zonk, w tym samym miejscu jest kilka motocykli od motocyklisty, który za każdym razem ma inne imię i na OLX jest od wczoraj i każdy jest oczywiście przygotowany do długiego wyjazdu - nie pojechałem
2 - znalazłem 230km od domu, umawiam się z synem na dowiezienie, prowadzę z właścicielem konwersację, umawiam się na sobotę (potwierdzam środa, czwartek, piątek rano i piątek wieczorem umawiam godzinę przyjazdu w sobotę i ..... motocykl zadatkowany przez inną osobę ??? (przecież właściciela nie ma, jest w trasie dlatego umawia się na sobotę ?)
3 - idealny, niedaleko domu, jak mówi właściciel "wysoka cena bo w idealnym stanie", nie angażuję nikogo, jadę sam, no i .....umowę podpisze były właściciel, ten idealny, to nieudolnie malowany kawałkami, aby nie naruszyć oryginalnych naklejek, lampa na kablu, a moto samo skręca już przy przepychaniu, po hali na której jest pięć kawałków motocykli z elementami dokładanymi do nich opisanych markerem do jakiego modelu służą (jedź na złomowisko zobaczysz na czym to polega), wracam do domu w deszczu
4- następny we Wrocławiu !!!, śliczny, opis 100% oryginał w bardzo dobrym stanie, bezwypadkowy, oczywiście od motocyklisty przygotowany do sezonu, wysyłam zdjęcia koledze "z Hondy" i odpowiedź "motocykl ładny, tylko ..... nigdy nie występował w tym kolorze, oryginalne kufry, nie są oryginalne, tak jak lusterka, kierownica itp - nie pojechałem
5 - fotki OK, mechanik mówi jedź, więc jadę 136km, jest w garażu, faktycznie nie ma do czego się przyczepić, wszystko zgodnie z opisem, nawet na fotkach ryski i obicia pokazane, w zasadzie od razu do jazdy, więc już ci mój on jest :) .... wyprowadzam, przed garaż, bo PAN nie jest jeżdżący ???, nawet motocykl nie jest jego, tylko jego syna, który mieszka 130 km od garażu, który jest wynajmowany od kogoś z rodziny, ale ma wszystkie podpisane dokumenty, proszę aby siadł na niego oddalam się kucam i od przodu widzę DWA KOŁA !!!, oglądam dokładniej na naciągu łańcucha przestawienie ok półtora centymetra, proszę o narzędzia ustawiam nowy łańcuch, pan się dziwi bo z synem wymieniali napęd sami i ustawiali na suwmiarkę, zresztą oponę też sami wymieniali, jak to powiedział PAN, syn i on nie zna się na motocyklach, ale jest internet, ma podnośnik pod tylne koło, moto w górę, felga prosto, ale koło ciężko się obraca, przód tarcza prawie nowa (22 tyś przebiegu), a tylna bardziej zużyta i nowe klocki ?, koła niestety są są "obok siebie", ale przecież syn jeździ dwa lata i zawsze było wszystko OK, rezygnuję, a PAN mówi, że pojedzie na warsztat aby to sprawdzili, bo to "dziwna sprawa" i się odezwie,
nie zaryzykowałem :(, błąd montażu, lub "wygłe" moto, ale za to PAN mówi,że bardzo ładnie "gada" na akcesoryjnym tłumiku z aliexpres i mogę posłuchać, nie odpaliłem (na szczęści oryginał też ma)
ps: wysłałem pytanie w sprawie szóstego (to tylko 140km) i czekan na odpowiedź z warsztatu w sprawie piątego
A konkretnie jakiego moto szukasz, bo coś mi umknęło? .....
Kojocisko
12-06-2020, 13:31
Wróciłem spod Lubawy, spotkałem starych kumpli, wyjeździłem się - 2x 200km, stanąłem bez paliwa pod Płońskiem (licznik mnie oszukał)...
Kolega po 20 latach sprzedał ST1100 i kupił R1200RT z 2005 roku. Od byłego instruktora jazdy policji niemieckiej (pod Berlinem).
Pan miał 78 lat i żona kazała mu sprzedać motocykl, bo według niej już nie ogarnia ;-).
Rocznik 2005 (czyli dokładnie ta generacja co moja Rka), 65kkm, cena 6400E, pełne wyposażenie, nowe opony. To pokazuje ile kosztuje zadbany motocykl mimo 15 lat "na karku".
I ja wam powiem, ten RTek na trasę to jest fajna opcja... I ta gigantyczna, elektrycznie sterowana szyba... Czuję duży niepokój po tych oględzinach, zwłaszcza, że mimo wieku, ten motocykl wygląda genialnie.
szukam jednego z czterech, więc wybór wydaję się ogromny, nie interesuje mnie kolor, ani rysy na nim
krzysztofz24
12-06-2020, 22:43
Wróciłem spod Lubawy, spotkałem starych kumpli, wyjeździłem się - 2x 200km, stanąłem bez paliwa pod Płońskiem (licznik mnie oszukał)...
No popatrz, a ja tego samego dnia tez bylem pod Płońskiem.
I nawet tankowalem na tym BP z KFC.
Trzeba bylo jakos stanac na widoku;-), to moze bysmy sie nawzajem zauwazyli i bym ci awaryjnie troche paliwa z baku odstapil.
A o ktorej godzinie to bylo, ja tak chyba kolo 14:30-15 bylem w tym Płońsku. Zreszta ja tam czesto jezdze. Płońsk to jeden z moich kominow do objezdzania z roznych stron:-).
Kojocisko
12-06-2020, 23:03
czwartek, 9:45 na charakterystycznym łuku - jakieś 10km przed Płońskiem. 1km spaceru na stację i powrót.
krzysztofz24
12-06-2020, 23:22
Tosmy sie mineli o jakies dobre 5 godzin:-).
robin102
12-06-2020, 23:42
Warszawiacy, a znacie lokal trochę weselny, trochę agroturystyka lokal Binduga nad Bugiem w miejscowości Brok. Mniej więcej w połowie trasy Warszawa - Białystok ? Fajne miejsce na wycieczkę 2-3 godzinną
czwartek, 9:45 na charakterystycznym łuku - jakieś 10km przed Płońskiem. 1km spaceru na stację i powrót.
Listwa paliwowa-pomiarowa zwalona jak w co trzecim R1200R czy R1200GS ???
U mnie już trzecia listwa pada i też jeżdżę na licznik, tzn na ten komputer. W trasie robię na baku równe 400 km i zostaje w baku jakiś litr , półtorej litra.
szukam jednego z czterech, więc wybór wydaję się ogromny, nie interesuje mnie kolor, ani rysy na nim
No dobra jak uważasz też czterech szukam, ale jak taki jesteś i nie chcesz powiedzieć to też nie powiem :P ..... i mam już listę ułożoną od nr 1 do nr 4 ciekawy ? :)
krzysztofz24
13-06-2020, 00:58
Warszawiacy, a znacie lokal trochę weselny, trochę agroturystyka lokal Binduga nad Bugiem w miejscowości Brok. Mniej więcej w połowie trasy Warszawa - Białystok ? Fajne miejsce (....)
Lokalu nie znam. Ale miejscowosc Brok tak. Jechalem tamtedy do Ciebie objazdem, jak na glowna trase Wawa-Bstok przez ten wypadek zamkneli.
Moge byc we wtorek jakby co:-).
Na 99%.
100km-przerwa na spotkanie i cmokanie nad maszynami i 100km powrotu akuracik by bylo.
To jak juz ty Robin organizujesz ten zlot, to zalatwiaj Kojocisko.
Kurde, ale wtedy zostane stlamszony psychicznie przez niemiecka mysl technologiczna w postaci 2 Beemek naraz:-);-).
przeglądając dalej ogłoszenia, to co się do jazdy nie nadawało, zostało sprzedane, to po co robić dobrze ?, ech, takie stare powiedzenie handlarza aut " i co się martwisz, że klient odszedł, przyjdzie głupi i kupi" :(
na razie o modelu nie piszę, bo dostanę dużo uwag, że na pewno tego nie chcę bo to nie dla mnie ;), szukam dalej, choć o jednym z możliwych, kiedyś nawet były tu rozmowy i aby dalej nie zaśmiecać serwera, czas na mały spacerek tym co mam :)
robin102
13-06-2020, 19:22
Rocznik 2005 (czyli dokładnie ta generacja co moja Rka), 65kkm, cena 6400E, pełne wyposażenie, nowe opony. To pokazuje ile kosztuje zadbany motocykl mimo 15 lat "na karku".....
Tak jak mówisz. jeśli ktoś ma coś sprawnego, nie kombinowanego to odpowiednia cena jest. jestem po można powiedziećtakich środowiskowych trzech zakupach motocyklowych. Koledzy kupowali i tak raczej po tańszości i niestety wtopy okrutne.
Ta Honda VFR CrossRuner co niedawno znajomy kupił w meijsce Triumpha Tigra który palił tyle oleju co benzyny po tygodniu radość Honda okazała się mega problemem :(
Niestety takie to są zakupy od handlarzy. Mówiłem kupiłeś Tigera od handlarza, to już następne moto szukaj od właściciela no i jest w Hondzie problem z rozrządem. Padły napinacze łańcuszków i hałasują okrutnie o obudowę.
Kupując od handlarz bedzie zawsze coś , zawsze.
Kolega zapatrzony w mój R1200R kupił niby taki sam z 2008 roku. No i po 2 tygodnia cieknie z silnika jak z prosiaka w ubojnio. Zakup w Radomiu od handlarza
Kiedy każdy handlarz tytułuje się motocyklistą.
Bo w zasadzie, kiedy już taki posiada motocykl na handel i potrafi na niego wsiąść, no to jest...
robin102
13-06-2020, 20:30
Kiedy każdy handlarz tytułuje się motocyklistą.
Bo w zasadzie, kiedy już taki posiada motocykl na handel i potrafi na niego wsiąść, no to jest...
Nienawidzę handlarzy ulepiaczy. Nie znam nikogo kto by nie miał problemów z zakupionym motocyklem od handlarza.
Z drugiej strony to na co liczymy kupując moto taniej niż za granicą taki kosztuje. Albo był pognieciony, ale zepsuty konkretnie mechanicznie.
Ta Honda VFR 800 X miała coś kombinowane, uzdatniane z napinaczami ślady po młotku i śrubokręcie niedopasowanym :D
Niestety :( - podstawą handlarza jest zarobek, czym mniejszy handlarz tym musi więcej zarobić na pojedynczej sztuce, są sprzedawcy, którzy importują dużo, nic nie robią, a sprzedają na ilość.
Dwa motocykle, nie nadające się do dalszej jazdy, które oglądałem już zostały sprzedane, pewnie jako okazja :(.
Motocykle u "nas " są tańsze niż za granicą :( ...
1 - są kraje gdzie motocykl po stłuczce to złom, u nas atrakcja do zarobku ...
2 - bez polityki, to niech będzie gospodarka - motocykl, który chciał bym, kupić w 2013 kosztował 21 tyś, przy odrobinie samozaparcia można było wynegocjować kufry lub obniżkę ceny, nikt go wtedy nie chciał kupować, bo ani moc nie wielka i model nie prestiżowy :(, dziś model chętnie kupowany, jako model rekreacyjny, kosztuje ok 30 tyś, mimo że nowszy model, to jego podwyżka w "normalnym kraju o normalnej gospodarce" było od 100 do 200 euro, u nas jak widać 50%, więc można go kupić z "prywatnego importu" za ok 13-15 tyś lub z Polskiego Salonu (sprzedaż była minimalna), za ok 18-20 tyś (rewelacja, jeżdżony przez 7 lat, a przy sprzedaży "strata" 5-15% !!!
O ile propagandowo , "wzięli się" za handlarzy samochodami, to motocykle "WOLNA AMERYKANKA", czym taniej kupisz - TO więcej zarobisz :(
Jeśli znalazłem wady w motocyklach, które oglądałem, to jestem złym kupującym, bo "przyjdzie głupi i kupi", jeśli wysyłałem do sprzedających "niewygodne" pytania - TO NIE DOSTAWAŁEM odpowiedzi i nawet w te miejsca nie jechałem, dobry handlowiec powie Ci to co chcesz usłyszeć, kontrola motocykla przed zakupem to koszt ok 150zł, czyli przeciętnie 1% wartości, czy to dużo przy ewentualnym prostowaniu ramy ?, Ostatni motocykl \, który oglądałem, BYŁ OKAZJĄ !!! i kupujący tak to określi !! wizualnie był naprawdę zachęcający (ktoś mocno się przyłożył), bo kto mu zwróci uwagę, że zostawia dwa ślady ?, a każdy zauważy, piękne opony, nowy napęd, zdrowe śruby i fabryczne naklejki
robin102
13-06-2020, 23:48
.....motocykl, który chciał bym, kupić w 2013 kosztował 21 tyś, przy odrobinie samozaparcia można było wynegocjować kufry lub obniżkę ceny, nikt go wtedy nie chciał kupować, bo ani moc nie wielka i model nie prestiżowy :(, dziś model chętnie kupowany, jako model rekreacyjny, kosztuje ok 30 tyś, i
Taka historia dotknęła Yamahy MT 07 jak wchodziła na rynek to wyprzedaże roczników bywały do wyhaczenia za 21 tys zł !! dzis chyba najmniej 30, ale wątpie aby się udało za tyle :(.
No nie chcesz powiedzić, no rozumiem, ale na pewno chcesz wiedzieć co ja wykoncypowałem po studiowaniu i przymierzaniu :D
Prościzna na maxa i wygląd i prestiż i nowoczesność w jednym i może da się zrobić z tego scramblera, czyli Yamaha SR 400 numero uno w poszukiwaniach. Wszystko inne za niskie, z niewygodną pozycją.
SR 400, bardzo fajny i bardzo egzotyczny pojazd, tak samo jak Kawasaki Estrella i Honda 250 military
poszukuję ...
Honda cb500x, ewentualnie Honda nc750x chętnie automat, na Yamahę mt07 tracer niestety fundusze nie pozwalają zbyt bardzo się nią interesować :( i niestety zmienia się nasz rynek motocyklowy, kiedyś modele nie do sprzedania, dziś bardzo poszukiwane co generuje cenę, co raz więcej osób poszukuje motocykli rekreacyjnych
robin102
14-06-2020, 10:06
SR 400, bardzo fajny i bardzo egzotyczny pojazd,... Oj bym się nie zgodził, bo tego modelu jest spory rynek u nas i za granicami bliskimi. Od 20 tys zł do poniżej 10 tys zł.
Taka perełka dla zamożniejszych poniżej.
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-sr-kolekcjonerski-yamaha-sr400-fvat23-salon-pl-duzo-dodatkow-ID6D8R5s.html?;promoted#gallery-open
ale też coś tam dla normalnych :)
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-sr-500-cafe-racer-kopniak-zabytek-beben-94-ID6z58ji.html#gallery-open
.. i coś dla mnie, można się zakochać :)
https://images91.fotosik.pl/381/116449a75e734b75.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/116449a75e734b75)
robin102
14-06-2020, 11:25
Honda cb500x, ewentualnie..
Tak też i podejrzewałem, że Ciebie ciągnie do normalnego już dużego motocykla 195 kg na sucho !! ;) .... fakt one był y tanie po 22 tys zł parę lat temu, po 21.500 zł to miałem do kupienia CBF 600 z wyprzedaży rocznika starego. Chyba to był jakiś 2014 rok. Pojeździć 6 lat i teraz za 15-16 tys zł ładną sztukę można by sprzedać :)
... poszukuje motocykli rekreacyjnych
Bogdan a znasz ten wynalazek. Kurde fajny. Jeździł bym :)
.
https://images89.fotosik.pl/382/22c4b4ea21176a25.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/22c4b4ea21176a25)
Boryszuk
14-06-2020, 13:12
Moja urodzinowa przejażdżka
40396
Boryszuk
14-06-2020, 14:22
Szlag by te zdjęcia. Raz się normalnie wrzuca, raz tak.
a ja już się zastanawiałem, czy aż tak kac mi dolega - muszę sprawdzić, przez kilka dni nie byłem w stanie wkleić fotki (może limit przekroczyłem ;))
robin102
14-06-2020, 23:48
a ja już się zastanawiałem....)
To już się nie zastanawiaj tylko wstawiaj foty jakiejś CBX 500 którą oglądasz, bo to w sumie bardzo dobry i chytry plan masz. W końcu trochę wygody się należy człowiekowi po czterdziestce :)
aaaaaaa
Yamah TDM 900 brałeś pod uwagę tylko od 2004 w górę. Pieniądz ten sam. Waży tyle samo co ta Honda CBX i w fajniejsze miejsca nią wjedziesz.
ps.
Co oni tam robią z tymi motorami, ołów w ramy wlewają albo w opony. Czy może dzisiejsza tańsza stal jest cięższa od droższej stosowanej przed laty.
krzysztofz24
15-06-2020, 00:25
Moja urodzinowa przejażdżka
Juz po 12-tej w nocy...ale spoznione zyczenia najlepszego, motocyklowego. Z okazji urodzin;-).
robin102
15-06-2020, 15:35
To musiały być nieźle zakrapiane urodziny skoro zdjęcie leży na boku :D
Najlepszego i szerokości chwilę po urodzinach i potem też.
To już się nie zastanawiaj tylko wstawiaj foty jakiejś CBX 500 którą oglądasz, bo to w sumie bardzo dobry i chytry plan masz. W końcu trochę wygody się należy człowiekowi po czterdziestce :)
aaaaaaa
Yamah TDM 900 brałeś pod uwagę tylko od 2004 w górę. Pieniądz ten sam. Waży tyle samo co ta Honda CBX i w fajniejsze miejsca nią wjedziesz.
ps.
Co oni tam robią z tymi motorami, ołów w ramy wlewają albo w opony. Czy może dzisiejsza tańsza stal jest cięższa od droższej stosowanej przed laty.
chyba nie będzie cb500x :( - "na oku" coś innego, choć podobnego i obejrzanego - oczywiście HONDA ;)
a co do wagi - więcej płacisz - więcej dostajesz, amerykańskie społeczeństwo też jest obecnie grubsze, przełożyli to na motocykle
robin102
15-06-2020, 16:48
chyba nie będzie cb500x :( - "na oku" coś innego, choć podobnego i obejrzanego - oczywiście HONDA ;)
Nie no wiadomo,z ę tylko Honda. będziesz miał Hodowlę motocykli na H czyli 3 x H..
nie odpuszczaj CBX 500, bo to właściwy kierunek dla dorosłych motocyklistów no i te 3 H nie bez znaczenia :)
..
a co myślisz o TDM 900 za duży silnik, mocy za dużo, to jeden z bardziej udanych i niezawodnych motocykli
krzysztofz24
15-06-2020, 17:27
Nie no wiadomo,z ę tylko Honda. będziesz miał Hodowlę (...)
Raczej Hondowlę:-).
bogdi64.
A moze Transalp, jak juz jestesmy przy takich bardziej "terenowych" sprzetach.
A Transalp z wyzej tu wymienionych ma najwiecej obiezyswiata we krwi.
W sumie motocykl symbol.
No i silnik by byl ten sam co w Shadow 600:-).
Przekladki silnika z motocykla do motocykla by sie dalo robic jakby co;-)
Raczej Hondowlę:-).
bogdi64.
A moze Transalp, jak juz jestesmy przy takich bardziej "terenowych" sprzetach.
A Transalp z wyzej tu wymienionych ma najwiecej obiezyswiata we krwi.
W sumie motocykl symbol.
Przekladki silnika z motocykla do motocykla by sie dalo robic jakby co;-)
Transalp - NIE NIE NIE, bliżej mi było do Deaville (niestety a może na szczęście mnie ktoś uprzedził)
a silnik to od Deaville 700 i w niej minimalnie podniesiona moc
no tak, jeśli się zdecyduję to będzie w garażu 3 x H, a w zasadzie to nawet 4 SHL
i żadnych mi tu TDM nie wciskać !!!
Kolekcjoner
15-06-2020, 19:18
Transalp - NIE NIE NIE, ......
I słusznie. Znaleźć zadbanego trampka graniczy z cudem.
robin102
15-06-2020, 19:56
O w życiu w życiu. Kupić nowe moto i z tym samym silnikiem no dramat. Z tegoż powodu nawet o GS-ie nie myślę choć by sie przydał :), bo też silnik bokser, a sam wiesz ile radości możę być z silnika w motocyklu. Np VFR 800 przecież to poezja silnikowa.
Boryszuk
15-06-2020, 19:57
Mi to się stare Afryki podobają. Nowe zresztą też. A tymczasem...
40438
robin102
15-06-2020, 19:58
no tak, jeśli się zdecyduję to będzie w garażu 3 x H, a w zasadzie to nawet 4 SHL
No jest to jakaś konsekwentna filozowfija :) , bo Honda nie tylko wyglądą. Pomyśl o VFR 800X to jest szatan dla dorosłych motocyklistów i da sie kupić drogo :).
robin102
16-06-2020, 09:55
a ja już się zastanawiałem... ;))
Jak byś dalej się zastanawiał to motocykl po sąsiedzku i mogę wstępnie obejrzeć, czy jakieś foty Ci zrobić i podesłać.
https://allegro.pl/ogloszenie/honda-nc700x-abs-100-bezwypadkowy-13-230km-9390539023?fbclid=IwAR0qW4TnZNazEERGc7Y-sGcJBjd8bDJzV5xMNLJfDqR_fBhPcoLHkl3KeRs
dzięki za pomoc, NIC sprowadzanego :), w tej chwili mam coś upatrzonego, czekam na odpowiedź i decyzję, a zdjęć dalej NIE MOGĘ wklejać :( !!!!!!!!!
robin102
17-06-2020, 12:38
https://motogen.pl/wp-content/uploads/2019/12/mvtr_20093ra-600x400.jpg
Bardzo, bardzo mi się ten motorek spodobał. Niesamowita maszyna, tyle, że na psie i pozycja dla kierowcy nie dla mnie.
Po tym kreatywnym teście tego pana padłem na twarz.
https://youtu.be/kCOVCkHG1es
sprawdźcie z ciekawości swój pojazd w cepik, sprawdziłem moje trzy motocykle i trzy blędy (w tym dwa poważne), próba wyprostowania graniczy z cudem - dla mnie wiarygodność cepiku przy moich statystykach 0%
robin102
20-06-2020, 15:35
sprawdźcie z ciekawości swój pojazd w cepik, sprawdziłem moje trzy motocykle i trzy blędy (w tym dwa poważne), próba wyprostowania graniczy z cudem - dla mnie wiarygodność cepiku przy moich statystykach 0%
Tak wiem,z e tam dziury mają. W motocyklach wszystko się zgadza, ale w jednym aucie brak wpisu przeprowadzonego badania technicznego mimo, że było, mam papier i zawsze biorę zaświadczenie na papierze z SKP.
jestem przestępcą, mimo, że nieświadomie - musiałem popełnić teraz przestępstwo, aby przestępstwo, którego nie popełniłem ale by za nie odpowiadał, było mniejszym przestępstwem anulując większe przestępstwo - rozumiesz :)
a tu taka ciekawostka, który to "oryginał" ;)
https://www.youtube.com/watch?v=JoXIqF1wI-g
https://www.youtube.com/watch?v=2yTjZy72ROk
robin102
20-06-2020, 17:10
.. rozumiesz :)
\ (https://www.youtube.com/watch?v=JoXIqF1wI-g) nic ... :(
Ale, ale na filmiku widzę naszą koleżankę z podstawówki Brigitte Bardot :D
.
.
.
idę pojeździć z nową torbą na siedzeniu, po piwo :D
ten przynajmniej szczery
"Kupiony był z lekko skrzywymi lagami, mi to nie przeszkadzało.
Motocykl bardzo wygodny.
Przejechałem nim ok 2500km"
robin102
21-06-2020, 23:48
ten przynajmniej szczery
"Kupiony był z lekko skrzywymi lagami, mi to nie przeszkadzało.
Motocykl bardzo wygodny.
Przejechałem nim ok 2500km"
Wkejaj jakiś link do ogłoszenia co je "obwą****esz" to będzie o czym pogadać, a tak to tylko jeżdżenie i jeżdżenie zostaje :)
.... też mam węch :)
Wczoraj pojechałem trochę, ale tak ostrożnie aby deszczu uniknąć i kurła lusterko boczne mi się poluzowało i dynadało nie spełniając funkcji, a wręcz zagrożenie. Zdemontowałem całkowicie, ale klamot spory i cieżki to nie było gdzie włożyć, w gacie myślę, ale eureka patrze na tylnym siedzeniu nowa torba KAPPA co ją na sprzęt foto kupiłem i inne małe pierdoły. Dawno takiej radochy nie było jak z tej torby. Montaż w 20 sekund, fajnie wygląda.
No fart był :)
dlatego ZAWSZE mam narzędzia, drut, trytytki i taśmę :)
Kolekcjoner
22-06-2020, 11:48
Na moje lusterka ostatnio nie pomogło ;). Pomogła wymiana. Idiotyczny patent z małym przegubem kulowym - zbyt małym żeby utrzymać tak ciężkie lusterko. Niby ładne ale szlag mnie trafiał jak ciągle opadały.
robin102
22-06-2020, 12:42
Na moje lusterka ostatnio nie pomogło :wink:.....
Temat lusterek w większości motocykli to dramat, bo albo w nich za malutkie pole widzenia, albo niemiłosiernie drżą. Wiele motorów to nie powinno homologacji przejść z tymi zupełnie nieprzydatnymi lusterkami. W Suzuki to był dramat, dramat lusterkowy. W obecnym mimo, że cały się telepie i drży jak WSK-a :D to lusterka są wzorem do naśladowania. Jednak da się to zrobić.
Teoretycznie jestem zwolennikiem, że albo wozić wszystko :), albo totalnie nic :) Jednak mam pod kanapą fabryczny bardzo sensowny zestaw narzędzi który wzbogaciłem o to i owo. Pech, że niedawno wymieniałem w warsztacie opony, więc zestaw zostawiłem w domu aby się komuś do ręki nie przykleił i zapomniałem włożyć i stąd problem z lusterkiem, bo jak bym miał narzędzia to jest specjalny kluczyk do ustawiania lusterek. Torba się przydała :) ..... będzie w czym wozić sprzęt foto
https://images89.fotosik.pl/386/c043f5fb13f51fa8.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c043f5fb13f51fa8)
Kolekcjoner
22-06-2020, 13:08
Temat lusterek w większości motocykli to dramat, bo albo w nich za malutkie pole widzenia, albo niemiłosiernie drżą. Wiele motorów to nie powinno homologacji przejść z tymi zupełnie nieprzydatnymi lusterkami. W Suzuki to był dramat, dramat lusterkowy. W obecnym mimo, że cały się telepie i drży jak WSK-a :D to lusterka są wzorem do naśladowania. Jednak da się to zrobić.
Oczywiście że się da. Ja w gladiusie nie narzekam. Ma bardzo przyzwoite lusterka :).
Kojocisko
22-06-2020, 13:43
Prawdziwe lusterka to mają ST 1100/STX 1300 i BMW RT (i pewnie kilka więcej). Zabudowane, wysunięte, zero wibracji. Za takimi tęsknię.
Choć ceną za to jest szerokość pojazdu.
robin102
22-06-2020, 16:32
Prawdziwe lusterka to mają ST 1100/STX 1300 i BMW RT (i pewnie kilka więcej)..
Powiem szczerze, że nie narzekam. Lusterka to są wyjątkowo luksusowe w R1200R, ale w RT ? no cóż motocykl do połykania autostrad to i musi być dobrze doposażony w lustra.
Swoją drogą jazda bez lusterka lewego przez 30 km w sporym ruchu jaki mialem jet to mega doświadczenie :D
krzysztofz24
22-06-2020, 20:09
Tak jest:-).
Mam tak samo jeszcze od czasow motorynki.
W Hondzie tez mialem narzedzia.
A teraz fabryczny zestaw Kawasaki w stylowym etui z takim ze napisem.
Zestaw lekko podrasowany i klebek drutu, tasme, pare trytytek i pare cybantow roznych rozmiarow. I kawalek papieru sciernego.
Temat lusterek w większości motocykli to dramat, bo albo w nich za malutkie pole widzenia, albo niemiłosiernie drżą
Na drgania i wibracje na kierownicy lekarstwem sa porzadne i ciezkie koncowki kierownicy.
Mam u siebie takie. Jak szukalem to juz ciezszych nie bylo.
Znaczy byly, takie fantazyjne do Harleya;-).
To wzialem te do "normalnego" moto do kiery 22mm.
Wibracje (nie jakies bardzo dokuczliwe), ktore po dluzszej trasie jednak troche meczyly i zaczynaly mnie draznic. Zostaly wyeliminowane niemal do zera.
Takze jestem zwolennikiem porzadnychvi ciezkich koncowek kierownicy zamiast tych namiastek fabrycznych.
Ogolnie nie narzekam na lusterka obecne czy dawniej w Hondzie.
Ale jakby zrobili ten "wysiegnik" ma ktorym jest lustro o 1-1,5cm dluzszy to bylby ideal:-).
robin102
22-06-2020, 20:42
I kawalek papieru sciernego.
Pamiętam wożenie papieru ściernego celem przeczyszczenia styków w przerywaczu zapłonowym, albo w celu przeczyszczenia świecy zapłonowej jak się mostkowała :) fajnie było :D
Tak w Jawie TS 350 bywało.
.
.
Co człowiek zepsuł to drugi człowiek naprawił. Szacun.
https://images90.fotosik.pl/386/6107ebcc52dd71e9.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6107ebcc52dd71e9)
po kuracji ten sam motocykl :)
https://images91.fotosik.pl/386/41c05a13622992f6.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/41c05a13622992f6)
robin102
24-06-2020, 21:05
Ot i doświadczenie motocyklowe.
Dwa razy dziś pomagałem kumplowi podnosić z gleby Hondę Goldwing 1800 - waga 475 kg :)
We dwóch nie było łatwo to do pionu postawić, oj nie było.
Pechowy dzionek kumpel miał dwa razy na parkingu przy manewrowaniu gleba :(
.... trzeba jednak dobrze dobierać motocykl na ten pierwszy prawdziwy ;)
Kolekcjoner
24-06-2020, 22:03
Ot i doświadczenie motocyklowe.
Dwa razy dziś pomagałem kumplowi podnosić z gleby Hondę Goldwing 1800 - waga 475 kg :)
We dwóch nie było łatwo to do pionu postawić, oj nie było.
Pechowy dzionek kumpel miał dwa razy na parkingu przy manewrowaniu gleba :(
.... trzeba jednak dobrze dobierać motocykl na ten pierwszy prawdziwy ;)
Ona się podobno nie wywraca ;)...
Boryszuk
24-06-2020, 22:43
Przecież tam w kufrach są stabilizatory
robin102
24-06-2020, 23:20
Ona się podobno nie wywraca ;)...
Tak jest, że całkiem się nie wywraca brzuchem do góry jak każde inne moto, bo system rozbudowanych gmoli ratuje. Inaczej to by nogę zgniotło kierownikowi, ale jak my dwa kruche herbatniki po 70 kg i pierwszy raz lokomotywa się wykoleiła to mało się nie posrali aby ja postawić. Drugi raz na drugą stronę za pół godzinny na innym parkingu to już mieliśmy doświadczenie :D ....... trzeci raz to chyba już nie będzię, bo kumpel przemyśliwuje, że to jednak dobre moto na amerykańskie autostrady, a nie na podlaskie parkingi :)
krzysztofz24
24-06-2020, 23:21
Eee tam;-);-);-)
Jak ta dziewczyna daje rade, to dwa dorosle byki by mialy nie dac:-)
https://youtu.be/I5k4Uj3YTnY
robin102
25-06-2020, 10:00
Eee tam;-);-);-)
Jak ta dziewczyna daje rade, to dwa dorosle byki by mialy nie dac:-)
W panice, bez asekuracji, ubrani, skrępowani cuchami, trochę zesztywnieni po 100 km jazdy to nie jest taka buła z masłem przy pierwszym razie :)
.
a u drugiego kolegi co kupił Hondę VFR 800 od handlarza dramat z rozrządem cały czas coś napier...
.
a u drugiego kolegi co kupił Bemkę od handlarza z Radomia taką jak ma Kojocisko dramat, bo wszystko cieknie jak z prosiaka
.
a u znajomej co kupiła od handlarza CB 500 z 2008 roku zatarł się jeden tłok, w oleju ewidentnie jakiś motodoktor dolany bo błyszczy się jak jakiś brokat sylwestrowy
.
.
ktoś chętny na zakupy u handlarza :D
krzysztofz24
26-06-2020, 19:43
A o co kaman:-)?
krzysztofz24
26-06-2020, 22:36
Ok, to nie bylo pytania.
Kojocisko
26-06-2020, 22:42
https://www.youtube.com/watch?v=cmVBNSjjrRo&t=3395s
Dla tych co lubią stare, ale chcą nowe...
stare a nowe to dla mnie TYLKO nowa Jawa :)
robin102
26-06-2020, 23:42
https://www.youtube.com/watch?v=cmVBNSjjrRo&t=3395s
Dla tych co lubią stare, ale chcą nowe...
Ale to BMW :( i nie ważne czy stare czy nowe to BMW, a ludzie nie lubią BMW :D
stare a nowe to dla mnie TYLKO nowa Jawa :)
A dla mnie opcja w mniej wiecej tej same cenie co JAWA to jednak SR 400. Już zaczynam zbierać kaskę na rocznik 2014. Na ulicach zbierać :).... i to tylko w tym kolorze
https://images91.fotosik.pl/387/5cf4d4a9d2903115.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/5cf4d4a9d2903115)
jakoś nic mnie nie jest w stanie przekonać, to będzie mój nr 5 :)
https://swiatmotocykli.pl/wp-content/uploads/1970/01/z24203190O,Jawa.jpg
robin102
27-06-2020, 18:50
jakoś nic mnie nie jest w stanie przekonać, to będzie mój nr 5 :)
Przebijam Asem z rękawa.
masz jakiegoś Jokera ?
https://images91.fotosik.pl/388/6fa9b463feedfac3.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6fa9b463feedfac3)
Jak to młodzieszsz mówi pozamiatane :) ... i szybciej, i mocniej, i lżej i roczniki 2002-2008 wiec szansa na zdrowe moto spora, a już jest nowoczesność i starter elektryczny i wtrysk paliwa i 160 km /h i ogrom koni mechanicznych i to HONDA co wygląda :D
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_cb400ss_02.html
krzysztofz24
27-06-2020, 19:34
W opisie co dales jest gaznik.
Induction-Carburettor.
Choc w sumie jeden to nie bateria 4. Po taniosci bedzie serwis jakby co, nawet w ASO.
A ta Honda to wogole byla oferowana w Europie?
Boryszuk
27-06-2020, 19:47
Po dzisiejszej jeździe zaczynam się zastanawiać nad jakimś supermoto ;) DRZ, nawet na terenowych oponach, jest tak fajnym sprzętem do jazdy, że pół dnia mi banan z gęby nie schodził. Gdyby tak miała z 600ccm, drogowe opony i 6 biegów. Hmm.
40900
bo to takiego uniwersalnego jeszcze nie wymyślono, trzeba mieć kilka - co czynię :)
Boryszuk
27-06-2020, 20:52
Jakiegoś Duke'a bym chętnie przygarnął.
Dla mnie na uniwersalny ten by się nadał. Próbowałem - dosyć wąskie to, lekkie i kopa ma.
To też w związku z Boryszukowymi zachciankami.;-)
http://www.suzukicycles.com/Product%20Lines/Cycles/Products/DR650SE/2020/DR650S
Boryszuk
27-06-2020, 21:05
Taką już mam tylko z mniejszym silnikiem. Jakiegoś lekkiego łobuza mi się chce.
Jakiegoś Duke'a bym chętnie przygarnął.
jakiego ? - bo wybór duży
robin102
27-06-2020, 23:38
A ta Honda to wogole byla oferowana w Europie?
Otóż nie wiem, nie wiem jak to sprawdzić. Czasu trochę na poszukiwania jest, może i rok zejść rok, góra dwa. Pewnie to będzie już mój ostatni motor co zostanie ze mną do końca. Celowo motor, a nie motocykl , bo to zupełnie co innego :)
CB 400SS wysuwa się na pierwsze miejsce przed SR 400
Dla mnie na uniwersalny ten by się nadał. Próbowałem - dosyć wąskie to, lekkie i kopa ma.
To też w związku z Boryszukowymi zachciankami.;-)
http://www.suzukicycles.com/Product%20Lines/Cycles/Products/DR650SE/2020/DR650S
Jeszcze dosłownie przed chwilą, przez misiącem dwoma widziałem gdzieś to jako nówka sztuki do sprzedania po 30-33 tys zł. Motocykl, podobno nie do zniszczenia.
szukasz modelu i dostajesz info o częściach i krajach gdzie była dostępna
https://www.bike-parts-honda.pl/honda-motocykl
robin102
28-06-2020, 23:05
szukasz modelu i dostajesz info o częściach i krajach gdzie była dostępna
https://www.bike-parts-honda.pl/honda-motocykl
A w którym miejscu kraje, kontynenty na które był oferowany model ?
tylko Japonia
https://www.bike-parts-honda.pl/honda-motocykl/400-MOTO/CB/2006
robin102
29-06-2020, 20:05
tylko Japonia
To lipa. W takim razie szukam SR 400 i ją podciągnę na 28-30 KM, przecież to odprężony silnik i raczej łatwo to będzie zrobić.
..
Może macie jaki pomysł jak to koledze wytłumaczyć zmianę biegów moto, że najpierw trochę noga dźwignię, a zaraz w rytm klamka sprzęgła.
Może gdzieś trafiliście na jakiś filmik, czy opis ?
robin102
30-06-2020, 09:00
tylko Japonia
Bogdan co myślisz ? Może tylko doczyścić trzeba ? Nie mam daleko, może podjechać oblukać ? To jeszcze chyba nie jest jakoś mocno stare moto.
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-sr-yamaha-sr-250-ID6D843t.html
ps.
Kurde w weekend byłem motorem na jeziorach augustowskich, a tam spotkaliśmy malutką 40 letnią podróżniczkę na malutkiej Hondzie REBEL 250 . Jeździła nią po lasach, po łąkach po plaży nad jeziorem, jakby bez ograniczeń. Czym gorsza droga tym bardziej lubi takimi jeździć.
przecież rebelkę miałem bardzo długo i to pierwszą najsłabszą wersję, wspominam baaardzo miło, nic Ci nie powiem, nie znam SR :(, plus kupiona u nas, więc jest szansa, że nie z pięciu złożona, była też wersja dla policji, sprawdzić w cepiku, (trochę wiarygodności przebiegu) dobrze oglądać, za dużo nie narzekać, cena przyzwoita, jeśli o własnych siłach dojedzie do domu to już plus, dla mnie podstawa przy oglądaniu to tarcze (dużo mówią), śruby silnika, zawieszeń itp, ograniczniki, i opony, te elementy najwięcej mówią o użytkowniku i eksploatacji, dla mnie jagorsze to te "wyczyszczone" nie kupił bym przez to motocykla od naszego forumowego kolegi ;)
Boryszuk
01-07-2020, 14:47
A HD jeszcze chcesz?
https://www.facebook.com/marketplace/item/2333593236942357/
cztery kupione i szykuję miejsce na piąty, jak nic się nie zmieni to będzie Jawa :)
krzysztofz24
02-07-2020, 16:25
cztery kupione i szykuję miejsce na piąty, jak nic się nie zmieni to będzie Jawa :)
Shadow, mala Honda i SHL...to 3.
Czyzby nowa pociecha w rodzinie sie pojawila:-)?
Co tam sie urodzilo;-)?
Zdjecie jak najbardziej wskazane i mile widziane.
to przecież już dawno PISAŁEM "4" :), muszę sprawdzić czy mogę wkleić fotki, niestety ostatnio u mnie to nie działało
krzysztofz24
02-07-2020, 22:00
Na pewno juz mozna wklejac zdjecia8)
P.S
Prosze jak wszystko dziala:-).
Na dowod daje zdjecie jak ostatnio zaparkowalem i no kurde opedzic sie nie bylo mozna. Kazda z osobna i wszystkie naraz sie do moto kleily:mrgreen::D:razz:;)
41057
a ja nie mogę :(, pisałem do moderatorów i nie pomogło, jutro spróbuję z innego IP, zobaczymy :(
krzysztofz24
02-07-2020, 22:55
Mam nadzieje, ze sie uda.
Ale moglbys napisac co tam zanabyles za wehikul;-).
A zdjecia jak najbardziej potem tez, jak juz sie rozwiaze problem.
Mam nadzieje, ze sie uda.
Ale moglbys napisac co tam zanabyles za wehikul;-).
A zdjecia jak najbardziej potem tez, jak juz sie rozwiaze problem.
problem jest już dość długo :(, a kupuję motocykle, których nikt nie chce ;) - więc staruszek Honda NC700x przygotowana do turystyki, tylko przez to całe zamieszanie, nie ma czasu na turystykę i wszystkie plany poszły w ciort :(
Boryszuk
03-07-2020, 18:25
Jak nie ma czasu jak jest?
41072
41073
Szczerze zazdraszczam, że można, ot tak - do lasu i po wertepach.
U mnie wszystko prywatne, a jeśli ktoś musi, to tylko po przygotowanych pod takie ekscesy terenach i oczywiście odpłatnie.
krzysztofz24
03-07-2020, 18:39
problem jest już dość długo :(, a kupuję motocykle, których nikt nie chce ;) - więc staruszek Honda NC700x przygotowana do turystyki, tylko przez to całe zamieszanie, nie ma czasu na turystykę i wszystkie plany poszły w ciort :(
Czy ty aby na pewno nazwe modelu dobrze napisales bogdi64?
Bo mowisz staruszek a przeciez ta Honda NC700x dopiero od 2012r jest robiona.
I w sumie to chyba najmlodsze moto bedzie u ciebie przeca:-).
Nie pamietam roku malej Hondy CB ale SHL i Shadow raczej starsze;-).
Łał! Więc jednak ktoś to kupuje! :) Przynajmniej ceny części nie zwalają z nóg i prawie wszystko można samemu zrobić.
no staruszek z 2012 roku, tak kupuje i kupić wcale nie łatwo, chyba, że komuś krzywy nie przeszkadza ;), zmienia się u nas rynek motocyklowy, jeszcze nie dawno tego typu motocykle to był margines, dziś chodliwy towar, co raz więcej ludzi przekonało się, że poniżej 100 koników też można jeździć motocyklem ;)
ps: moderatorzy jednak nie czytają, dalej fotek nie mogę wklejać ...
robin102
04-07-2020, 10:36
Łał! Więc jednak ktoś to kupuje! :) .
Kupują wygodni Panowie z wyższym peselem :) Mam kolegę fotografa i bardzo sobie tą Hondę chwali. Moto sporej wielkości, dość wysokie i podobno mało pali i się nie psuje, a ten schowek w baku boska sprawa.
..więc staruszek Honda NC700x przygotowana do turystyki, tylko przez to całe zamieszanie, nie ma czasu na turystykę i wszystkie plany poszły w ciort :(
2012 rok to jakby nówka motocykl jeśli zadbany, dopilnowany tylko ALE ALE cztery motocykle na H, bo nawet s-H-l też ma H :) Nuda Panie, nuda, a co z ciekawością, a gdzie chęć poznania innej konstrukcji, innej filozofii budowy motocykla ?
zmienia się u nas rynek motocyklowy, jeszcze nie dawno tego typu motocykle to był margines, dziś chodliwy towar, ... Jesteś szóstą osobą w tym sezonie z moich znajomych co kupili motocykle. 5 motocykli było z miną i konkretnie zwalonych. Trzymam kciuki abyś był zadowolony i żadnego wrzoda ukrytego nie było bo moto fajne na lata dla Takich jak my :) Od użytkownika kupowałeś czy od handlarza ? jaki to pieniądz ?
że poniżej 100 koników też można jeździć motocyklem ;)
...
Da się jeździć na 250cm to na pewno do się jeździć na 700 i to jeszcze jak. ..... kolega właśnie wrócił wczoraj z objazdu mazur w dwa dni 600 km nakręcił
Kupują wygodni Panowie z wyższym peselem :) Mam kolegę fotografa i bardzo sobie tą Hondę chwali. Moto sporej wielkości, dość wysokie i podobno mało pali i się nie psuje, a ten schowek w baku boska sprawa.
No z tym peselem to i u mnie się sprawdza. :grin::grin:
Co do spalania, dziś byłem w serwisie w Krakowie by zmienić licznik w ramach akcji serwisowej. Podobno elektronika ZAWYŻAŁA spalanie. W drodze powrotnej przez Podhale stwierdziłem, że istotnie, spalanie na zegarach zrobiło się mniejsze, ale to wyjdzie dopiero przy tankowaniu. Pyknąłem dziś 500 km. Bolą mnie teraz rzeczy, o których nawet nie miałem pojęcia że w ogóle istnieją. :-P A rano widziałem koszmar. Motocykl złamany na pół, leży kask, dziewczyna pochyla się nad motocyklistą, który ma już przedśmiertne drgawki, ksiądz właśnie wstał i odchodzi... Jechały już wozy policji i strażacy, ale...
Uważajcie na tych kapeluszników, co to z bocznej i "ja nie chciałem, ja nie widziałem". Jakby chciał, to by się rozglądnął i zobaczył.
- niestety siadając na motocykl trzeba mieć świadomość, że mnie też może trafić, pytają się czy się nie boję, odpowiadam, że zawsze się boję, gdy przestanę się bać to nigdy więcej nie wsiądę
- schowek w baku genialny !!!
- jestem trzecim właścicielem, kupiony w Polsce, pierwszy, który miał pieniądze i nie zbyt wiele jeździł (bardzo dużo drogich dodatków, za około 7tyś), drugi motocyklista - turysta (naprawdę dbający) i trzeci ja, przebieg i stan potwierdzony
- spalanie ok, teraz zrobione 300 km, w tym ok 180km w dwie osoby, dziś tankowane i 3,2 litra na 100
- model produkcyjny 2012, rejestracja 2013, przebieg 31 tyś
- co do "H", to miałem, Yamhę, Suzuki - teraz pozostaję przy Hondach
robin102
04-07-2020, 22:19
Czyli taki jakby robinowy, zadbany motocykl z historią, polskim pochodzeniem, dokumentacją i malutkim przebiegiem. Dobrze zrobiłeś nie dając się zrobić w bambuko. Zapewne kosxtował więcej niż średnia notowana...... a jaki kolor???
i cała ideologia CHOPPERS motocykle w łeb strzeliła
UK 1923 rok
https://i.pinimg.com/originals/56/02/2a/56022a48e3ed914f8d97f182ad9486e2.jpg
a tu jeszcze starsze !!!
https://2.bp.blogspot.com/-_ve5mvjJDXA/TkM0p0Y7siI/AAAAAAABpQ0/Un01mIXlodo/s1600/bojetechopper.jpg
krzysztofz24
05-07-2020, 11:50
Niezle.
A Amerykanie dalej beda zyc w przeswiadczeniu ze to oni wymyslili choppery:-).
Na drugim zdjęciu jest Thomas Boyete. Zresztą jest podpisane.
A samo zdjęcie to fotomontaż.
robin102
05-07-2020, 18:03
i cała ideologia CHOPPERS motocykle w łeb strzeliła
A u mnie na Podlasiu tacy harlejowcy są. Obejrzyjcie, warto.
https://bialystok.tvp.pl/48733229/franciszek-kaluta
Na drugim zdjęciu jest Thomas Boyete. Zresztą jest podpisane.
A samo zdjęcie to fotomontaż.
to już raczej nie
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/106919386_3039899916064584_3037119732674769069_n.j pg?_nc_cat=101&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=ol3vnq2deKIAX98o_Qq&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=4f82a2cf93a6680d554bc64eb95b4b61&oe=5F2954E3
Raczej też. Cień pod amorem.
Zresztą cała seria acme to takie właśnie fotomontaże. Fajne obrazki, ale historii nie zmienią.
robin102
05-07-2020, 22:56
Raczej też. Cień pod amorem.
Zresztą cała seria acme to takie właśnie fotomontaże. Fajne obrazki, ale historii nie zmienią.
A ja dziś rowerykiem marki GALAXY nawinąłem 30 km :) ... większa przyjemność niż motocyklem
rower, czyli pojazd dwu kołowy bez silnika, ty wymysł szatana, nie rób tego więcej !!!, a u mnie - zakupy, zakupy, zakupy
A u mnie właśnie się skończyły opony. Też tak macie że z lewej strony już prawie nie ma bieżnika, a prawe zakręty można brać jeszcze przez jeden sezon? Czy tylko ja mam jakieś dziwne hamulce przed prawymi, ślepymi zakrętami?
A ja dziś rowerykiem marki GALAXY nawinąłem 30 km :) ... większa przyjemność niż motocyklem
Pachnie prowokacją. :D
Kojocisko
07-07-2020, 23:18
Chyba nigdy nie miałem takiej różnicy w zużyciu opon, choć wyraźnie mam inny komfort wchodzenia w zakręt lewy i prawy.
BTW - kolega wystawił dzisiaj na otomoto R1200RT z 2005 roku w perfekcyjnym stanie. Gdyby nie lokalny kryzys, sam bym kupił.
Zainteresowanym absolutnie polecam egzemplarz i sprzedawcę.
krzysztofz24
07-07-2020, 23:21
Chcialem zauwazyc ze to watek MOTOCYKLOWY i dopoki sobie do tego roweru nei doczepisz silnika jak pionierzy motoryzacji, tworzac motocykle. To watek rowerowy, bardzo pokazny jest obok:-).
A u mnie właśnie się skończyły opony. Też tak macie że z lewej strony już prawie nie ma bieżnika, a prawe zakręty można brać jeszcze przez jeden sezon? Czy tylko ja mam jakieś dziwne hamulce przed prawymi, ślepymi zakrętami?
Ja mam symetrycznie zuzyte. I w sumie nie potrafie powiedziec czy wole lewe czy prawe zakrety:-).
No to mnie zastanawia. Spróbuję zrobić fotkę przy wymianie, będzie więcej światła. A swoją drogą, przednia opona ma ząbkowanie na brzegach. Też nie wiem z czego się to bierze, ale daje efekt wężykowania przy pewnej prędkości.
Kojocisko
07-07-2020, 23:46
Ząbkowanie to IMO wypadkowa kształtu bieżnika i stanu zawieszenia?
robin102
07-07-2020, 23:48
Ząbkowanie to IMO wypadkowa kształtu bieżnika i stanu zawieszenia?
Plus zaniedbania ciśnieniowe. W motocyklowej oponie bardzo, bardzo trzeba dbać o ciśnienie, aby nie było nic niższe niż nominalne określone przez producenta, bo inaczej ząbkowanie gwarantowane.
Kolekcjoner
08-07-2020, 00:05
No to; we are in the same boat ;)....
41148
Plus zaniedbania ciśnieniowe. W motocyklowej oponie bardzo, bardzo trzeba dbać o ciśnienie, aby nie było nic niższe niż nominalne określone przez producenta, bo inaczej ząbkowanie gwarantowane.
To fakt, ciśnienie ma też ogromny wpływ na trakcję. Niezłym rozwiązaniem są czujniki ciśnienia.
robin102
08-07-2020, 00:20
No to; we are on the same boat ;)....
To fakt, ciśnienie ma też ogromny wpływ na trakcję. Niezłym rozwiązaniem są czujniki ciśnienia.
Są takowe i najpierw je traktowałem jako gadżet zupełnie bez sensu, ale po pojeżdżeniu widzę sens tego wynalazku. Kłopotliwe przy serwisowaniu zmianie opon niestety, bo gamoń jakiś może uszkodzić no i baterie raz na 8-12 lat trzeba wymieniać w nich zależnie od przejechanych kilometrów.
No to mnie zastanawia. Spróbuję zrobić fotkę przy wymianie, będzie więcej światła. A swoją drogą, przednia opona ma ząbkowanie na brzegach. Też nie wiem z czego się to bierze, ale daje efekt wężykowania przy pewnej prędkości.
Przy zakupie nowych przyłóż się do tematu. Poszedłem na łatwiznę i kupiłem co inni kupują :D czyli Pirelli Angel GT 2 i nie jestem zadowolony na 102, bo przy mocno konkretniejszym hamowaniu uruchamia mi się ABS co nie miało miejsca na Metzelerach, podobnie z kontrolą trakcji która częściej daje o sobie znać. A miało być tak pięknie, że taka ajwaj opona i lepsza od najlepszych. Stare Metzelery miały nawet krótszą drogę hamowania (bez ingerencji absu) Na Pirelkach to tylko zakręty lepiej się połyka, bo nawet w jeździe na wprost przy dużych prędkościach wydaje się, że gorsze od 10 letnich Metzelerów !
Bierz Metzelery Z8 tylko z niemieckiej produkcji aby były
krzysztofz24
08-07-2020, 00:29
A jak cie namawialem Robin na opony sportowe (nie na tor, tylko sportowe "na szose-cywilne"). To nie chciales...
Ja wlasnie bede w tym miesiacu zmienial opony. I biore dokladnie takie jakie mam teraz zalozone:-). Po co czytac te testy, opinie, weryfikowac ich wiarygodnosc itp.
Jak moje obecne opony byly nowkami, to bylem w szoku ze takie ekstra i mi pasuja w 102%, no to chyba najprostrsza opcja jest kupic drugi raz takie same.
P.s
Choc ja to moze dziwny jestem, bo jak mierze dajmy na to jeansy, to jak mi pasuja i sie podobaja, to biore 2 takei same pary. Zeby sobie potem gitary nie zawracac;-).
Kojocisko
08-07-2020, 09:42
w czujnikach bmw bateria nie jest wymienna :-(
robin102
08-07-2020, 12:10
w czujnikach bmw bateria nie jest wymienna :-(
...... masz też te czujniki ?
Sprytnymi rączkami da się to zrobić, robią ludzie. Zamierzam jak będzie potrzeba, bo są instrukcje filmowe w sieci. Jak nie to cały czujnik w ASO 2 x 400 zł, a jak nie to z aliexpresu kompletne 2 x 20 $ :)
Damy radę :)
A jak cie namawialem Robin na opony sportowe.
Kurde nie skorzystałem, bo u mnie nie ma zakrętów :) same proste drogi, więc wydarł bym środek opony po 5-6 tys km i tak na prawdę twardnieją szybciej stojąc w garażu nie jezdżone niż turystyczno sportowe. tak mówią znawcy :) Pirelki są fajnie w jednym aspekcie komfortowe i co na plus to da się na nich po lekkim kopnym piachu pojechać chyba za sprawą tego liniowego bieżnika na przodzie na środku opony. W Metzeelerach dramat na polnej drodze nie było w ogóle mowy o jechaniu, bo na środku opon w zasadzie bez lamelek bieżnika, wiec może dla tego lepiej hamowały..
.
Mimo, że na oponach nie znam się :D to jednak polecę zmianę Miachałłów na Brigestone S21, a jeszcze lepiej Metzeler Sportec M7 RR. Pierwsze japońskie, drugie niemieckie. Całkiem niedrogo do kupienia. Obie gumy przez znawców których znam z toru i nie tylko mówią, że rewelacyjne. Nawet do miasta i sportowej jazdy. W jedne i drugie gumy BMW wyposaża swoje motocykle na pierwszy montaż, a jak pokazuje moje doświadczenie firma BMW wyjątkowo wie co robi w temacie opon, bo fabrycznie też miałem Metzelery. Gawna by nie założyli do swoich topowych motocykli za ogrom kasy.
Jedne i drugie pięknie na motocyklach wyglądają, a to ważne :) piękne opony :)
https://www.swiatopon.info/artykuly/opony-bridgestone-battlax-hypersport-s21-w-nowym-b,68015
lub
https://www.metzeler.com/pl-pl/products/tyres/sportec-m7-rr
- co WY tak z tymi oponami ? - dzisiaj jadę na wymianę tylnej :) -SPORTOWEJ szybkiej !!! - musiałem do niej dokupić sportowe rękawiczki, aby do kompletu było ;), a jeszcze dziś pojadę po koszulkę krosową, to już będzie pełny zestaw, nowa blacha z oznaczeniem HS zobowiązuje
- normalny silnik do roweru !!!, od trzech lat ZAKAZANE, możesz tylko ten taki z gniazdka ładowany :( i to wtedy też nie będzie ten dział
robin102
08-07-2020, 14:38
- co WY tak z tymi oponami ? -ł
Ja to już musiałem, bo 10 letnie :D ale Krzysiek to zupełnie nie wiem po co, a Ty to już w ogóle. Przekładaj opony z jednego moto na drugie, bo tyle ich jest. Szkoda kasy :)
jestem kosmopolitą, w każdym moto mam inną firmę, niestety każdy "nowy-używany" wymaga "pieszczot"
a zdjęć dalej NIE MOGĘ WKLEJAĆ !!! - czy KTOŚ to słyszy ?
Przy zakupie nowych przyłóż się do tematu. Poszedłem na łatwiznę i kupiłem co inni kupują :D czyli Pirelli Angel GT 2 i nie jestem zadowolony na 102, bo przy mocno konkretniejszym hamowaniu uruchamia mi się ABS co nie miało miejsca na Metzelerach, podobnie z kontrolą trakcji która częściej daje o sobie znać. A miało być tak pięknie, że taka ajwaj opona i lepsza od najlepszych. Stare Metzelery miały nawet krótszą drogę hamowania (bez ingerencji absu) Na Pirelkach to tylko zakręty lepiej się połyka, bo nawet w jeździe na wprost przy dużych prędkościach wydaje się, że gorsze od 10 letnich Metzelerów !
Bierz Metzelery Z8 tylko z niemieckiej produkcji aby były
Przyznaję że poprzedni sezon (poza dwoma dalszymi wyjazdami) jeździłem na obniżonym ciśnieniu, ale nie jakoś szczególnie, po prostu tak, żeby nie było tak twardo jakby jechać drabiniastym wozem. Nominalne jest 2,5 z przodu i 2,9 tył. Zmniejszone było odpowiednio do 2,2 i 2,5, więc nie powinno się nic takiego tragicznego dziać. Fakt, że zrobiłem na tych oponach prawie 17 tys., więc jest to raczej wynik średni. Zamówione są już Michelin Pilot Road 4. Sprawdzają się przy mojej jeździe wyśmienicie. Pomimo wielu gwałtownych hamowań na przodzie, gdzie była PR4 nigdy nie zadziałał na asfalcie ABS. Jak jakaś przyssawka. Natomiast Pilot Road 2 z tyłu wymagała zawsze dobrego rozgrzania żeby nie łapać uślizgów przy przyspieszaniu i hamowaniu, szczególnie przed zakrętem. A ostatnio kiedy dogorywała, to już bywało że pokonywać zakręt trzeba było "sposobem żużlowym". Tak że ten... Przyszedł na nie czas. Ale z tym nierównomiernym zużyciem bieżnika sam się zaintrygowałem.
krzysztofz24
08-07-2020, 23:42
...... (....)
Kurde nie skorzystałem, bo u mnie nie ma zakrętów :) same proste drogi, więc wydarł bym środek opony(...)
Co ty moszesz wiedziec Robin o nie mieniu zakretow;-). Ja mieszkam w Wawie, czyli w stolicy. Choc powino byc w STOLNICY, bo takie wszystko plaskie jak stolnica i zero zakretow na calym Mazowszu prawie.
Ja zeby zaliczyc pare fajnych zakretow to musze najpierw do nich minimum kilkadziesiat kilometrow dojechac:-).
Jestem tu najbardziej pokrzywdzony ubogoscia zakretow, z calego watku:-D.
robin102
09-07-2020, 00:45
Przyznaję że poprzedni sezon (poza dwoma dalszymi wyjazdami) jeździłem na obniżonym ciśnieniu, ale nie jakoś szczególnie, po prostu tak, żeby nie było tak twardo jakby jechać drabiniastym wozem. Nominalne jest 2,5 z przodu i 2,9 tył.. Takie trochę dziwne te ciśnienia. Jakby za wysokie jeśli to na jednego kierownika. U mnie w moto wcale nie lżejszym :) jest podane na 1 osobę 2,2 tył 2,5 na dwie osoby 2,5 tył 2,8 . Nośność opon raczej mamy taką samą. Może walisz zawsze na 2 osoby i stąd twardo się jedzie. Inna sprawa, że warto też zweryfikować swój manometr z jakimś legalizowanym. 0,5 atm to całkiem częsty błąd. Nowe oponki pompuj +0,1 atm więcej to unikniesz ząbkowania na bank, no chyba, że coś z zawieszeniem. Opony po różnych stronach potrafią się różnie zużywać. Temat znany i to raczej wynika z gufffnojakości opon
a zdjęć dalej NIE MOGĘ WKLEJAĆ !!! - czy KTOŚ to słyszy ?
Wrzuć foty Hondy na fotosik.pl i wklej link wygenerowany, bo poumieramy z ciekawości. Tylko wiesz, foty mają być porządnie pokazujące motocykl :)
Boryszuk
09-07-2020, 07:46
Akurat Miśki PR4 to sie ząbkują jak zloto przy dynamicznej jezdzie. PR5 tak samo. Taka konstrukcja.
Kojocisko
09-07-2020, 10:23
....Jestem tu najbardziej pokrzywdzony ubogoscia zakretow, z calego watku:-D.
Czy naprawdę uważasz, że mieszkając 21 km od centrum Warszawy mam lepiej ;-), wiem - mam bliżej do Kotliny Kłodzkiej :-)
krzysztofz24
09-07-2020, 15:40
Czy naprawdę uważasz, że mieszkając 21 km od centrum Warszawy mam lepiej ;-), wiem - mam bliżej do Kotliny Kłodzkiej :-)
Myslalem o Tobie piszac swoj post:-). Ze Ty tez jestes ofc pokrzywdzony chronicznym brakiem zakretow.
Ale zdecydowalem sie Ciebie nie wymieniac, zeby nie bylo ci przykro;-).
Takie trochę dziwne te ciśnienia. Jakby za wysokie jeśli to na jednego kierownika. U mnie w moto wcale nie lżejszym :) jest podane na 1 osobę 2,2 tył 2,5 na dwie osoby 2,5 tył 2,8 . Nośność opon raczej mamy taką samą. Może walisz zawsze na 2 osoby i stąd twardo się jedzie. Inna sprawa, że warto też zweryfikować swój manometr z jakimś legalizowanym. 0,5 atm to całkiem częsty błąd. Nowe oponki pompuj +0,1 atm więcej to unikniesz ząbkowania na bank, no chyba, że coś z zawieszeniem. Opony po różnych stronach potrafią się różnie zużywać. Temat znany i to raczej wynika z gufffnojakości opon
Takie ciśnienie jest podane w instrukcji i na wahaczu bez różnicy w obciążeniu 2,5 przód i 2,9 tył. Mam dwa manometry i oba pokazują takie samo ciśnienie w barach. Masa gotowego do jazdy motóra to 226 kg plus doliczyć do tego trzeba gmole, stelaże do kufrów i jeszcze centralny kufer na stałe. Dziś rozmawiałem z oponiarzem w trakcie wymiany. U niego też lewa strona opon mocniej się zużywa, być może wynika to z tego że w lewych zakrętach chętniej odkręcamy manetkę? Nie wiem. Po zmianie opon efekt jest ciekawy. W zakręt motór wprowadza się chętniej i gładko, bez oporów. Jednak ząbkowanie z przodu robi robotę.
Akurat Miśki PR4 to sie ząbkują jak zloto przy dynamicznej jezdzie. PR5 tak samo. Taka konstrukcja.
No to pewnie jest cena za te zakręty które lubię, za to kleją się jak złoto i o to chodzi. W niedzielę byłem tutaj (https://www.google.pl/maps/@49.5530088,22.3257848,1976m/data=!3m1!1e3)i to, co tam się dzieje nie pokaże żaden film, no chyba że taki (https://youtu.be/LrB4Au-MXN0). :-P Jeżdżą tam takie potwory, że mi od tego hałasu szkliwo na zębach chciało popękać. :grin: A po drodze zwykle mam jeszcze ten kawałek (https://www.google.pl/maps/@49.7438191,22.1147062,1395m/data=!3m1!1e3), na którym też wszyscy okoliczni ćwiczą. Nawet dziwne że się tam trup nie ściele gęsto.
robin102
09-07-2020, 23:44
Masa gotowego do jazdy motóra to 226 kg plus doliczyć do tego trzeba.... Hmmm to masa na gotowo ta sama co mojej cycatej berty 225 kg. jak ją napompuje na 2,5 przód i 2,9 tył do jazdy na 2 osoby, a jadę solo to ten teges jest konkretnie twardo i nieprzyjemnie. Ciekawa sprawa z tą sytuacją, że w Twoim producent motocykla nie wyróżnia ciśnienia do jazdy solo i do jazdy we dwie osoby :( dziwne
No to pewnie jest cena za te zakręty które lubię, za to kleją się jak złoto i o to chodzi. W niedzielę byłem tutaj (https://www.google.pl/maps/@49.5530088,22.3257848,1976m/data=!3m1!1e3)i to, co tam się dzieje nie pokaże żaden film, no chyba że taki (https://youtu.be/LrB4Au-MXN0). :-P Jeżdżą tam takie potwory, że mi od tego hałasu szkliwo na zębach chciało popękać. :grin: A po drodze zwykle mam jeszcze ten kawałek (https://www.google.pl/maps/@49.7438191,22.1147062,1395m/data=!3m1!1e3), na którym też wszyscy okoliczni ćwiczą. Nawet dziwne że się tam trup nie ściele gęsto.
Nie kumam co jest w jeżdżeniu na jednym kole poza psuciem motocykla, ale zakręty fajoskie macie.
Kolekcjoner
10-07-2020, 00:00
....i to, co tam się dzieje nie pokaże żaden film, no chyba że taki (https://youtu.be/LrB4Au-MXN0). :-P
Ogólnie to dosyć słabe. Później się trzeba tłumaczyć, że jazda na moto nie oznacza, że jest się debilem jeżdżącym na jednym kole z urwanym tłumikiem po publicznej drodze...
krzysztofz24
10-07-2020, 00:07
Zasadniczo podejscie do cisnienia jakie ma byc w takim standardzie szosowym 180 i 120mm na szosowym motocyklu, jest proste jak budowa cepa;-).
I trzeba troche z dystansem traktowac to co pisza na oponie, bo producent opony nie wie na jakim bedzie moto i czy obladowany czy solo, turystycznie czy na maxa.
Jako ciekawostke napisze, ze jak kiedys szualem jakie ja powininem miec cisnienie, to rozne wyniki uzyskalem:-).
Od 2.5/2.9 do 2.5/2.5 oraz najlepsze:-) 2.0/2.2.
A tymczasem "obowiazujace" standardy wypracowaly sie niejako same przez motocyklistow.
-2.5/2.9 jazda sportowa, agresywna, na autostrade. Dla mlodych kregoslupow;-), jezdzac naszymi drogami.
-2.4/2.8 jazda sportowo-turystyczna, najbardziej uniwersalne cisnienie mz.
-2.3/2.6 tu juz sie na komfort raczej nastawiamy i spokojna jazde. I osobiscie bym nie schodzil ponizej tych wartosci, bo gorsza moze byc reakcja przedniej opony na gwaltowne, niespodziewane hamowanie czy tylnej jak zbyt ostro wejdziemy w zakret.
Ja osobiscie stosuje 2.4/2.7, jak z bagazami do Zakopanego to tyl na 2.8.
Hmmm to masa na gotowo ta sama co mojej cycatej berty 225 kg. jak ją napompuje na 2,5 przód i 2,9 tył do jazdy na 2 osoby, a jadę solo to ten teges jest konkretnie twardo i nieprzyjemnie. Ciekawa sprawa z tą sytuacją, że w Twoim producent motocykla nie wyróżnia ciśnienia do jazdy solo i do jazdy we dwie osoby :( dziwne
Chyba producent zabezpiecza się przed niepełnosprytnymi użytkownikami i nie obchodzi go, czy będzie twardo. Byle nie było zbyt mało powietrza.
41213
Nie kumam co jest w jeżdżeniu na jednym kole poza psuciem motocykla, ale zakręty fajoskie macie.
Ja też mam już pół stówki na karku, ale jak zobaczę te zakręty to mi trochę rozumu odbiera. Nie podoba mi się wheelie na publicznej drodze, ale - stosując retorykę przedstawicielki obecnego rządu - "nie popieram, ale rozumiem".
Ogólnie to dosyć słabe. Później się trzeba tłumaczyć, że jazda na moto nie oznacza, że jest się debilem jeżdżącym na jednym kole z urwanym tłumikiem po publicznej drodze...
Niektórzy przesadzają, ale ogólnie mało jest tam wypadków. Raczej z tego powodu, że komuś coś się "ulało" z samochodu i pozostawił to w zakręcie.
Zasadniczo podejscie do cisnienia jakie ma byc w takim standardzie szosowym 180 i 120mm na szosowym motocyklu, jest proste jak budowa cepa;-).
I trzeba troche z dystansem traktowac to co pisza na oponie, bo producent opony nie wie na jakim bedzie moto i czy obladowany czy solo, turystycznie czy na maxa.
Jako ciekawostke napisze, ze jak kiedys szualem jakie ja powininem miec cisnienie, to rozne wyniki uzyskalem:-).
Od 2.5/2.9 do 2.5/2.5 oraz najlepsze:-) 2.0/2.2.
A tymczasem "obowiazujace" standardy wypracowaly sie niejako same przez motocyklistow.
-2.5/2.9 jazda sportowa, agresywna, na autostrade. Dla mlodych kregoslupow;-), jezdzac naszymi drogami.
-2.4/2.8 jazda sportowo-turystyczna, najbardziej uniwersalne cisnienie mz.
-2.3/2.6 tu juz sie na komfort raczej nastawiamy i spokojna jazde. I osobiscie bym nie schodzil ponizej tych wartosci, bo gorsza moze byc reakcja przedniej opony na gwaltowne, niespodziewane hamowanie czy tylnej jak zbyt ostro wejdziemy w zakret.
Ja osobiscie stosuje 2.4/2.7, jak z bagazami do Zakopanego to tyl na 2.8.
Zgadzam się z tym. Na co dzień jeżdżę z obniżonym, z "tragarzami" nominalne. No i wziąć należy pod uwagę, że ciśnienie w czasie długiej jazdy samo wzrasta, więc te 0,2 można zawsze ująć.
robin102
10-07-2020, 13:24
Ja też mam już pół stówki na karku, ale jak zobaczę te zakręty to mi trochę rozumu odbiera. Czyli ledwo przeżyłeś pierwszą połowę życia :)
A z tym ciśnieniem to rzeczywiście może tak być jak mówisz, bo sprawdziłem w katalogu np Pirelli i do mego moto dla danej opony podają te górne wartości ciśnień czyli na 2 osoby, bez rozróżnienia 1 czy 2 ludzi na pokładzie.
Instrukcje obsługi są najlepszym źródłem wiedzy lub fiszki naklejone na wahacz. Co by nie mówić u mnie według instrukcji na 1 osobę 2,2 i 2,5 to chyba najniższe w dużych motocyklach i stąd mam wygodnie :)
.
tak na marginesie u mnie też już zakrętów sporo. Za unijną kasę porobili w każdej większej wiosce ogromne, przeogromne ronda na których można w około jeździć. Ronda w polu szczerym zazwyczaj, a i mamy tor o nazwie Wschodzący Białystok, ale tam to góra 2 bieg, moze trzeci da sie zapiac mniejszym motocyklem :)
- i to wtedy też nie będzie ten dział
BOGUŚ dawaj foty Hondy !!
To jest bieżnik przedniej starej opony. Wyraźnie jedna strona bardziej.
4122841229
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
I jak u malucha - ząbkowanie [emoji6]
robin102
10-07-2020, 16:15
To jest bieżnik przedniej starej opony.Tapatalka
I jak u malucha - ząbkowanie [emoji6]
Tak by się należało zastanowić czy w takich motocyklach nie warto by stosować opon typu A dedykowanych do cięższych . U mnie katalog Pirelli wskazuje właśnie oponę typu A, a to tylko 225 kg "na mokro" . Michelin pewnie też ma takie wersje opon.
Nigdzie niestety nikt nie pisze od jakiej masy motocykla stosować wzmocnione opony.
Tak się dziś zastanawiałem nad tym ząbkowaniem przedniej opony. Wydaje mi się, że taki bieżnik wyjątkowo jest na to narażony. Przecież nigdy ta opona nie deformowała się (co byłoby czuć) z powodu zbyt niskiego ciśnienia ani nie upalałem jej na torze. Widać TTTM (Ten Typ Tak Ma).
krzysztofz24
10-07-2020, 18:12
Czasami jakas opona "nie lubi" sie z konkretnym motocyklem....
To bardzo rzadko sie zdarza, ale istnieje;-).
Teraz masz nowki sztuki, to pilnuj zebys w obie strony latal, czyli rowna ilosc zakretow lewych i prawych:-).
P.s
A przy okazji. To ty masz 50 lat?
A nie wiem czemu i skad mi sie wzielo ze ty jestes okolo 25-letnim szczawiem:-);-).
robin102
10-07-2020, 18:41
Tak się dziś zastanawiałem nad tym ząbkowaniem przedniej opony. Wydaje mi się, że taki bieżnik wyjątkowo jest na to narażony. Przecież nigdy ta opona nie deformowała się (co byłoby czuć) z powodu zbyt niskiego ciśnienia ani nie upalałem jej na torze. Widać TTTM (Ten Typ Tak Ma).
Trzeba było kupić tak jak producent zaleca Metzelery Z8 co masz w instrukcji napisane :) i teraz nie było by dreszczy, czy coś z nimi będzie czy nie ;)
.
Micheliny to są opony lux do samochodów , 3 komplety zjeździłem. Do motocykli trzeba firmę motocyklową następnym razem. Metzeler robi tylko do motorów. ich opony w żadnej konkurencji nie są wyśmienite jak to niektórych producentów wiodą prym w jakiejś jednej, dwóch dyscyplinach na testach, a są aż dobre w każdej.
krzysztofz24
10-07-2020, 18:46
Robin a ja na 2 motocyklach 3 komplety Michellin skonczylem i wsio gralo.
I kupuje 4 komplet.
To gigant od wszelakich opon.
Nie twierdze ze sa najlepsze na swiecie. Ale robia opony sprawdzajace sie na motocyklach. Czyli opony motocyklowe;-).
P.s Inne marki jakie mialem, pomijam.
Ale byl epizod z wietnamskim bodajze Hi-Max.
Zero przyczepnosci na mokrym. Nie kiepsko, tylko zero:-).
Czasami jakas opona "nie lubi" sie z konkretnym motocyklem....
To bardzo rzadko sie zdarza, ale istnieje;-).
Na przykład V-Strom 650 i jego fabryczne przednie opony.
Teraz masz nowki sztuki, to pilnuj zebys w obie strony latal, czyli rowna ilosc zakretow lewych i prawych:-).
Kosztują taczkę pieniędzy, więc trzeba dbać. Ale dużo jeżdżę i nie ma siły, muszą się ścierać.
P.s
A przy okazji. To ty masz 50 lat?
A nie wiem czemu i skad mi sie wzielo ze ty jestes okolo 25-letnim szczawiem:-);-).
Pozory mylą. :grin:
Widzę że szykuje się tu *****burza z oponami jak z olejami. :grin::grin:
krzysztofz24
10-07-2020, 20:57
Widzę że szykuje się tu *****burza z oponami jak z olejami. :grin::grin:
Wojna olejowa byla w watku samochodowym.
Tutaj od zawsze jest spokoj i kulturka;-).
Opony to nie olej. Opony wplywaja na wrazenia z jazdy, wrecz przyjemnosc z jazdy.
A to juz praktycznie zachacza jak kto odbiera i odczuwa jazde na moto.
Czyli indywidualne preferencje, oczekiwania i odczucia.
A jak to mowia; jeden woli blondynki a inny rude.
No to jak tu wogole zaczynac jakikolwiek spor:-)?
Wojna olejowa byla w watku samochodowym.
Tutaj od zawsze jest spokoj i kulturka;-).
Opony to nie olej. Opony wplywaja na wrazenia z jazdy, wrecz przyjemnosc z jazdy.
A to juz praktycznie zachacza jak kto odbiera i odczuwa jazde na moto.
Czyli indywidualne preferencje, oczekiwania i odczucia.
A jak to mowia; jeden woli blondynki a inny rude.
No to jak tu wogole zaczynac jakikolwiek spor:-)?
dlatego mam dwa razy Duro, raz Pirelli i Michelin, a wykończyłem Full Bore (bardzo dobrze wspominam) i sam z sobą wojny nie toczę, taki kosmopolityczny jestem ;)
Tak, jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki. :grin: Nie ma co marudzić, wiatr w kasku musi szumieć.
Tylko po co komu kask? :shock:
41234
Kojocisko
10-07-2020, 22:10
A'propos kasku. Jak byłem w 2002 roku w Chorwacji, kaski nie były tam obowiązkowe. Więc jednego wieczoru przejechaliśmy się kilkanaście kilometrów bez kasków do knajpy. Nigdy więcej...
Może w Kalifornii, przy prędkościach do 40km/h...
Ale przecież nikt nikomu nie broni, co najwyżej zaleca.
Chociaż w Kalifornii i innych socjalistycznych stanach faktycznie jest przymus.:-(
Tylko po co komu kask? :shock:
41234Łał. W Ameryce WSZYSTKO jest duże. [emoji6]
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Może w Kalifornii, przy prędkościach do 40km/h...
Jeszcze dopiszę, żeby uciąć jedną z powielanych bzdur, sorry Kojocisko...
W Kalifornii jeździ się na autostradach 55 mph, w miastach przeważnie 40-45 mph, a w ścisłych centrach 30-35 mph. W innych stanach jest podobnie, jeśli chodzi o miasta, natomiast limity na autostradach, to przeważnie 70 mph, a w niektórych zachodnich stanach 80 mph. Kto chce, to niech sobie przeliczy, bo ja już nie mam ochoty.
robin102
10-07-2020, 23:46
Ale przecież nikt nikomu nie broni, co najwyżej zaleca.
Chociaż w Kalifornii i innych socjalistycznych stanach faktycznie jest przymus.:-(
W którymś też stanie USA jest przymus jazdy motocyklem w okularach, a kask wedle uznania kierownika :)
Nie wnikałem, być może.;-)
Kojocisko
10-07-2020, 23:50
Nadinterpretujesz. Chodziło mi tylko o to, że być może bym się przejechał bez kasku w klimacie jaki jest w Kalifornii, jadąc nie szybciej niż 40km/h.