PDA

Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

robin102
10-07-2020, 23:50
A'propos kasku. Jak byłem w 2002 roku w Chorwacji, kaski nie były tam obowiązkowe. Więc jednego wieczoru przejechaliśmy się kilkanaście kilometrów bez kasków do knajpy. Nigdy więcej...
Może w Kalifornii, przy prędkościach do 40km/h...
A wiesz, że brakuje mi bardzo jazdy bez kasku. Za małolata na Jawie Mustang 50 po tuningu :D z lekkiej górki rozwijało się licznikowe 70 km/h, a przepisy wtedy były takie, że nie obowiązywał kask na motorower :)
Niedawno z kumplem przejechaliśmy się bez kasków tak 120-140 momentami było i tylko w okularach. Człowiek młodszy od razu się zrobił i pierwszy raz słyszałem jak silnik pracuje, poezja Panie.

Ligo
11-07-2020, 00:05
Chodziło mi tylko o to, że być może bym się przejechał bez kasku w klimacie jaki jest w Kalifornii, jadąc nie szybciej niż 40km/h.
Ależ to wyłącznie Twoja sprawa.
I tak powinno być.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nadinterpretujesz.
Racja, nie doczytałem. Jeszcze raz - sorry.

Kolekcjoner
11-07-2020, 01:37
A wiesz, że brakuje mi bardzo jazdy bez kasku. Za małolata na Jawie Mustang 50 po tuningu :D z lekkiej górki rozwijało się licznikowe 70 km/h, a przepisy wtedy były takie, że nie obowiązywał kask na motorower :)
Niedawno z kumplem przejechaliśmy się bez kasków tak 120-140 momentami było i tylko w okularach. Człowiek młodszy od razu się zrobił i pierwszy raz słyszałem jak silnik pracuje, poezja Panie.
To fakt. Jazda bez kasku i w krótkich gaciach to zupełna bajka :D. Też mi tego brakuje.

Ligo
11-07-2020, 02:12
Wracając do tego, gdzie można pośmigać bez restrykcji - tu jest taka fajna mapka:

https://en.wikipedia.org/wiki/Motorcycle_helmet#/media/File:Motorcycle_Helmet_Laws_in_the_US_by_State.svg

piwkoo
11-07-2020, 12:02
Cześć, po kilku latach nieobecności na forum, za namową robin102 chciałem się przywitać z gronem Moto :)
Obecnie śmigam tym małym szatanem :)

41251

41252

robin102
12-07-2020, 02:15
[QUOTE=piwkoo;4131479]Cześć, po kilku latach nieobecności na forum, za namową robin102 chciałem się przywitać z gronem Moto :)
Obecnie śmigam tym małym szatanem :)
[QUOTE]
Elegancko i do tego Suzuki.
ps
Witaj w najbardziej poczytnym wątku na forum fotograficznym :)

robin102
12-07-2020, 12:20
Jeszcze tak na chwilę wrócę do opon.
.
Przeglądałem kilka instrukcji obsługi tych dla użytkowników i często w przeciwieństwie do instrukcji samochodowych w tych motocyklowych są podawane dedykowane opony czasem jeden model, czasem dwa model różnych producentów, czasem nawet trzech producentów rekomendowane lub stoi napisane, że są homologowane pod dany motocykl. Pomijając względy handlowe i zależności biznesowe to jak myślicie dlaczego to wpisują, a w autach nie wpisują i niech jeździ na czym chce na 4 kołach ?
.
kto ma papierową instrukcje do swego motocykla ? ;)

bogdi64
12-07-2020, 16:49
nawet nie zaglądałem, kupiłem i już :)
dziś się zabawiłem, do panasonic gx7 doczepiłem optykę pentaxa z lat 80 (28-50-135), celem było sprawdzenie takiego zestawu (celowe), gdyż na wyjazdy z żoną zabieram analoga i chciałem (aby nie brać dwóch systemów) do torby dorzucić korpus cyfrowy, przy okazji zrobione ponad 100km ;) i trzecie tankowanie, niestety jeszcze pozostaje mi kupno i wymiana napędy (wiem jaki chcę i taki kupię !!!)
skoro nie mogę wklejać fotek, to tak
https://bogdi.rajce.idnes.cz/panasonic_gx7_optyka_pentax_28-50-135mm_MF/

krzysztofz24
12-07-2020, 17:04
bogdi64 ale pisanie tutaj ze nie mozesz wklejac fotek moze pozostac niezauwazone.
Lepiej jakbys napisal PW do Jacek_Z lub Rafał_Sz bo tutaj zaglada i sie czasem udziela.

Halo moderacjo, nasz kolega nie moze wstawiac fotek a ma najwiecej motocykli i moglby dawac najwiecej zdjec:-).

bogdi64
12-07-2020, 18:28
41303

chyba problem rozwiązany "chrome" winny, zainstalowałem Operę i chyba się udało ;)

robin102
12-07-2020, 19:44
Tylko jedno pytanie. Jak przerzucasz nogę przez ten kufer wielki :)
...... bo motor ładny i wiadomo zazdrość zżera :)

bogdi64
12-07-2020, 20:13
Tylko jedno pytanie. Jak przerzucasz nogę przez ten kufer wielki :)
...... bo motor ładny i wiadomo zazdrość zżera :)

bez problemu, długość pozwala przełożyć przed, a kufer ma "tylko" 48l, zazdrościć to można jedynie na stacji benzynowej ;) troszkę gorzej ja da się boczne, muszę zacząć ćwiczyć szpagat ;)
41309

Rafał_Sz
13-07-2020, 08:41
@bogdi64 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8596) ale pisanie tutaj ze nie mozesz wklejac fotek moze pozostac niezauwazone.
Lepiej jakbys napisal PW do @Jacek_Z (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2637) lub @Rafał_Sz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7437) bo tutaj zaglada i sie czasem udziela.

Halo moderacjo, nasz kolega nie moze wstawiac fotek a ma najwiecej motocykli i moglby dawac najwiecej zdjec:-).

Problem znany.

Był babol w skrypcie, jest juz po testach i wszystko wskazuje, że jest ok.

@bogdi64 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8596) wrzuć proszę jakąś fotę co wejść nie chciał, na próbę.

Boryszuk
13-07-2020, 10:16
Ja też mogę zdjęcia wrzucać.

41340

robin102
14-07-2020, 11:30
Boryszuk (https://forum.nikoniarze.pl/members/24405-Boryszuk)

Przepiękne klimaty do jazdy takim motorem kurde.

bez problemu, długość pozwala przełożyć przed, a kufer ma "tylko" 48l, zazdrościć to można jedynie na stacji benzynowej ;) troszkę gorzej ja da się boczne, muszę zacząć ćwiczyć szpagat ;)
41309
Co ta obudowa goleni u dołu tak porysowana, czy brudna ?
.
Jak się jeździ dawaj jakieś relacje , bo myślę o czymś podobnym. To automat ?
.
Wydech LEO to jest MASAHUKU na dzielni :D ..... zmienisz na fabryczny to zużycie paliwa jeszcze spadnie ciutkę.

bogdi64
14-07-2020, 19:03
- wydech spasowany z filtrem i ładnie gada, nie jest zbyt głośny do określonych obrotów (ma atest dopuszczenia do ruchu), a środka nie wyjmuję
- brudne, to nie armatura :)
- trzeba się nauczyć jeździć, aby cały czas odcinki zapłonu nie uświadczać, po za tym OK przy oczywiście świadomym zakupie , to manual, nie zdecydowałem się na automat, a przede wszystkim !!!, wyznaczyłem sobie kilka modeli i szukałem w określonym budżecie takiego, który nadawał by się jeszcze dojazdy, już się nauczyłem, że kupując używany należy kupić ten, którym jest szansa powrotu do domu, a reszta mnie istotna, wymagania szczegółowe to tylko salon
- co do spalania, to jeszcze nie przekroczyłem 3,5 litra, więc nie będę szalał ;)

Kolekcjoner
14-07-2020, 23:34
Fajna ta hondzina. Nawet miałem na celowniku :). Teraz mi chodzi po głowie coś lekkiego w teren....

robin102
15-07-2020, 11:32
- to manual... a to się zdziwiłem, skrzynia 5 czy 6 biegów ?

-...wyznaczyłem sobie kilka modeli i szukałem w określonym budżecie takiego, który nadawał by się jeszcze dojazdy..
Przychodzi ta refleksja, ten etap na tym patologicznym rynku, że nie model, a jago sprawność, jakość egzemplarza ma znaczenie. Egzemplarza zdrowego wyszukane ze złomków ulepionych. Trzeba też wiecej za taki zapłacić.

... Teraz mi chodzi po głowie coś lekkiego w teren....
.... że tak powiem witaj w klubie poszukiwaczy :) .... co masz na celowniku ?

bogdi64
19-07-2020, 10:22
Tak się zdarzyło, że w przyszłym tygodniu "wykluło się" parę dni wolnych, więc będzie wycieczka w moje ulubione miejsce oczywiście w naszym kraju, będzie można sprawdzić w trasie całego "okufrowanego".
Pierwszy tysiąc przekroczony i przeznaczony na drobne dopasowanie "pod siebie" i poznawanie, tankowanie to przyjemność ;), dalej utrzymane poniżej 3,4 litra (nie szukam oszczędności, jeżdżę tak samo jak moimi motocyklami), na razie wymieniony napęd i tylna opona, przypuszczam, że jeszcze w tym sezonie pójdzie aku do wymiany, ten ma 8 lat :).
Jeszcze dochodzą paczki od przyjaciół z ALI i kolegów z Allegro ;), niedługo będzie "uzbrojony" tak jak chcę.
i dla sprawdzenia czy fotki dalej mogę ładować
fotka robione micro 4/3 plus optyka pentaxa z lat 80, rysunek pod mój gust, więc taki zestaw jedzie ze mną, czyli analog plus panasonic do wykorzystania ze szkłami pentaxa, zabieram tylko jeden panasonica obiektyw, czyli szeroki kit
41460

Kolekcjoner
19-07-2020, 18:07
.... że tak powiem witaj w klubie poszukiwaczy :) .... co masz na celowniku ?
Póki co to jetem poszukiwaczem, a nie znajdywaczem ;) więc nic konkretnego 8).

robin102
20-07-2020, 10:02
Wczoraj 2x 50 km bez szyby w kasku. Jest radocha, a i inne patrzenie na świat, bo prędkość 80-100 km/h

....na razie wymieniony napęd i tylna opona, przypuszczam, że jeszcze w tym sezonie pójdzie aku do wymiany, ten ma 8 lat :).
To elegancko i na bogato :) ... i fajnie że masz teraz moto na lata i z przyjemnością się kasę w taki ładuje.
ps
fabryczny akumulator z pierwszego montażu czesto wytryzmuje 8 , czy 7 lat

pwaos
20-07-2020, 20:25
41309

Gratuluję wyboru. Będziesz Pan zadowolony. To jest Honda, do tego się nie zagląda. ;-)

A z innej zupełnie beczki. Został mi jeszcze prawi tydzień urlopu. Polecicie jakiś fajny nocleg na Podhalu, taki żeby spokojnie zaparkować motór i żeby zjeść coś rano. Pojawiło się okienko pogodowe i można by pojeździć po górkach w Małopolsce.

robin102
20-07-2020, 22:18
Gratuluję wyboru. Będziesz Pan zadowolony. To jest Honda, do tego się nie zagląda. ;-)

A z innej zupełnie beczki. Został mi jeszcze prawi tydzień urlopu. Polecicie jakiś fajny nocleg na Podhalu, taki żeby spokojnie zaparkować motór i żeby zjeść coś rano. Pojawiło się okienko pogodowe i można by pojeździć po górkach w Małopolsce.
Rzepiska Potok Bryjów u Pani Gieni lub U Pani Marysi. Fajna prawdziwa góralska miejscówka jeszcze bez tej komercji ohydnej co w Zakopanem. Jest tanio i co np dla mnie ważne bardzo czysto. U Pani Gieni oddzielna kuchnia dobrze wyposażona i można sobie samemu gotować. Za stodoła wierch ( Pawlikowy Wierch niemal prawie 1000 m npm na którym miejscowi testują pojazdy przed zakupem. Z okien widok na panoramę Słowackich tatr jakby w zasięgu ręki. Miejsce o tyle sensowne ,z e wszędzie blisko w inne miejsca 15-20 km. Aaa i u Pani Gieni bardzo niedrogo, a u Pani Marysi ciut drożej i można też obiadokolację zamówić pyszną. Ze 20 lat tam co roku na tydzień, dwa jeździłem. jest gdzie postawić na na noc bezpiecznie moto, może uda się testowo polatać quadem Pana Janka

pwaos
20-07-2020, 22:26
Rzepiska Potok Bryjów u Pani Gieni lub U Pani Marysi. Fajna prawdziwa góralska miejscówka jeszcze bez tej komercji ohydnej co w Zakopanem. Jest tanio i co np dla mnie ważne bardzo czysto. U Pani Gieni oddzielna kuchnia dobrze wyposażona i można sobie samemu gotować. Za stodoła wierch ( Pawlikowy Wierch niemal prawie 1000 m npm na którym miejscowi testują pojazdy przed zakupem. Z okien widok na panoramę Słowackich tatr jakby w zasięgu ręki. Miejsce o tyle sensowne ,z e wszędzie blisko w inne miejsca 15-20 km. Aaa i u Pani Gieni bardzo niedrogo, a u Pani Marysi ciut drożej i można też obiadokolację zamówić pyszną. Ze 20 lat tam co roku na tydzień, dwa jeździłem. jest gdzie postawić na na noc bezpiecznie moto, może uda się testowo polatać quadem Pana Janka

Dziękuję za namiary. Będę dzwonił z rana. Trzeba korzystać póki nie pada.

krzysztofz24
20-07-2020, 23:43

Przy okazji polece koniecznie zrobic petle naokolo Tatr, wyjdzie okolo 200km.
Wyjazd Zakopane a potem Chocholow-Prybylina-Liptowsky Mikulas-Strebskie Pleso-Tatrzanska Łomnica-Zdziar i Łysa Polana i wracasz do Zakopanego droga Oswalda Balzera.
Po Slowackiej stronie wiekszosc bedzie droga nr. 537.

Polecam tankowac w Liptowsky Mikulas, ktore bedzie najwieksza miejscowoscia na trasie. Po kilkudziesieciu kilometrach od wyjazdu z Polski beda takie ostre serpentyny schodzace w dol, ze 2 ledwo starcza na hamowanie silnikiem i mamy nieodparte wrazenie ze troche ktos tu przegial z projektem tej drogi;-).
Ale mi sie najbardziej podoba odcinek po kilkunastu kilometrach od wyjazdu z Liptowsky Mikulas. Czuc jak nabieramy wysokosci a potem zjezdzamy w dol, czesc trasy ma takie szybsze zakrety a czesc ciasniejsze i wolniejsze. Slowem wszystko co moga zaoferowac gorskie trasy:-).

robin102
21-07-2020, 00:18
Koniecznie odwiedzić Stary Smokowiec po słowackiej stronie, a po polskiej miejscowość Jurgów z muzeum fotografii oraz Przełomy Białki

Pani Maria
https://www.google.com/maps/uv?hl=pl&pb=!1s0x4715f6fd5aa6cb0f%3A0x6e7547baee465eb5!3m1! 7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2F p%2FAF1QipMVbrLM0ClBLEJNPEA3NzoiqVQ9W9p1M_3knjGV%3 Dw213-h160-k-no!5sRzepiska%20potok%20bryj%C3%B3w%20zb%C3%B3jnik %20na%20klinie%20-%20Szukaj%20w%20Google!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipMVbrLM0ClBLEJNPEA3NzoiqVQ9W 9p1M_3knjGV&sa=X&ved=2ahUKEwjJhsbj7NzqAhUj_SoKHQYNDkEQoiowCnoECBMQB g
Pani Gienia
https://mapa.targeo.pl/u-gieni-pokoje-goscinne-potok-bryjow-39a-34-532-rzepiska~5829537/pokoj-goscinny/adres

ostre serpentyny schodzace w dol, ze 2 ledwo starcza na hamowanie silnikiem i mamy nieodparte wrazenie ze troche ktos tu przegial z projektem tej drogi;-).
:-).
Fakt hamowanie niskimi biegami niezbędne. Kilka razy robiłem tą drogę, a raz w zimę :D

Przy okazji polece koniecznie zrobic petle naokolo Tatr, wyjdzie okolo 200km.
Wyjazd Zakopane a potem Chocholow-Prybylina-Liptowsky Mikulas-Strebskie Pleso-Tatrzanska Łomnica-Zdziar i Łysa Polana i wracasz do Zakopanego droga Oswalda Balzera.
Po Slowackiej stronie wiekszosc bedzie droga nr. 537.

Polecam tankowac w Liptowsky Mikulas, ktore bedzie najwieksza miejscowoscia na trasie. Po kilkudziesieciu kilometrach od wyjazdu z Polski beda takie ostre serpentyny schodzace w dol, ze 2 ledwo starcza na hamowanie silnikiem i mamy nieodparte wrazenie ze troche ktos tu przegial z projektem tej drogi;-).
Ale mi sie najbardziej podoba odcinek po kilkunastu kilometrach od wyjazdu z Liptowsky Mikulas. Czuc jak nabieramy wysokosci a potem zjezdzamy w dol, czesc trasy ma takie szybsze zakrety a czesc ciasniejsze i wolniejsze. Slowem wszystko co moga zaoferowac gorskie trasy:-).

Powrót jest jeszcze fajniejszy przez miejscowość słowcka Podspady potem Jurgów, potem Bukowina Tatrzańska dolna, wjazd do Górnej Bukowiny, potem zjazd do Stasikówki i do Poronina i Zakopane zaraz

Kolekcjoner
21-07-2020, 01:59

Jak będziesz na Podhalu to się odezwij, może się uda choć chwilę gdzieś polatać wspólnie :).

pwaos
21-07-2020, 07:22
Jak będziesz na Podhalu to się odezwij, może się uda choć chwilę gdzieś polatać wspólnie :).

Wysłałem nr telefonu na PW.

pwaos
21-07-2020, 16:23
Jak będziesz na Podhalu to się odezwij, może się uda choć chwilę gdzieś polatać wspólnie :).Już jestem w Oscypkowie. Odcinek Stalmachy - Knurów cudo!

bogdi64
21-07-2020, 21:03
Już jestem w Oscypkowie. Odcinek Stalmachy - Knurów cudo!

czyli przejazd przez Ochotnicę i przełącz Knurowską, na przełęczy fajny kamienny mostek przez, który jechała pierwsza hybryda na Świecie, w Ochotnicy cmentarz z grobowcem rodzinnym Tetmajerów - coraz bardziej popularne robią się Pieniny - będą tam za tydzień

pwaos
21-07-2020, 21:20
Właśnie odjechał Kolekcjoner. Pogadaliśmy chwilę. Szkoda że nie uda nam się jutro pojeździć, ale zaraz siadam do nawigacji i coś trzeba zaplanować.

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Boryszuk
21-07-2020, 21:38
Ja w sobotę wybieram się na DRZce pod namiot. Tylko jedna noc ale to mój pierwszy raz od jakichś 15 lat.

Kolekcjoner
21-07-2020, 23:40
Właśnie odjechał Kolekcjoner. Pogadaliśmy chwilę. Szkoda że nie uda nam się jutro pojeździć, ale zaraz siadam do nawigacji i coś trzeba zaplanować.

No szkoda ale może jeszcze się trafi okazja :).
Jestem ciągle pod wrażeniem twojego sprzętu - bardzo mi się podoba 8).

pwaos
22-07-2020, 06:45
No szkoda ale może jeszcze się trafi okazja :).

Będzie za jakiś czas do sprzedania. ;-)

Dobra. Pogadane z Kolekcjonerem, wyspane, trasy wpisane. Zaraz pojadę coś zjeść i ruszam koło 9 jak już będzie wyższa temperatura asfaltu. Dzięki wszystkim za opis tras. Będę filmował więc może coś posklejam po przyjeździe.

Kolekcjoner
22-07-2020, 10:16
Będzie za jakiś czas do sprzedania. ;-)

To daj znać jak będziesz sprzedawał - kto wie ;).....

robin102
22-07-2020, 10:48
Właśnie odjechał Kolekcjoner. ...
To trzeci zlot Nikoniarzy na 2 kołach mamy za sobą, pięknie :)

Chodzi o taką Hondę co też Bogdan kupił przed chwilą ? Czy jakieś zmiany były u pwaos (https://forum.nikoniarze.pl/members/64115-pwaos)
?

pwaos
22-07-2020, 13:32
Ja mam wersję "SD", czyli "golas" z DCT.

41552

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Kolekcjoner
22-07-2020, 14:21
To trzeci zlot Nikoniarzy na 2 kołach mamy za sobą, pięknie :)
;)
BTW: kolega, który był ze mną ma Nikona 8)....

Chodzi o taką Hondę co też Bogdan kupił przed chwilą ?
Nie wiem co kto kupił więc ciężko mi się odnieść ....

pwaos
22-07-2020, 21:34
Ekhm. Zdaje się że odbył się kolejny nieoficjalny zlot nikoniarzy. Udało się pojeździć w fajnym towarzystwie m. in. z Kolekcjonerem i zobaczyć ciekawe miejsca. Dziękuję za przejażdżkę. Szkoda że od jutra ma się popsuć pogoda.

bogdi64
23-07-2020, 15:27
PWAOS jakiej pojemności masz tylny kufer, wydaje się bardzo wysoki ?, ja przy niższym czuję różnice w prowadzeniu :( - w sobotę lub niedzielę pierwsza wycieczka z trzema, przekonam się czy będzie walka z wiatrem
ps: nie taki golas, ma ABS :), przypomnij to 700 czy 750 ?

robin102
23-07-2020, 16:20
..w sobotę lub niedzielę pierwsza wycieczka z trzema, przekonam się czy będzie walka z wiatrem
To dobrze, że jeszcze jeszcze jesteś. :)
Ten silnik w Honda SHADOW co masz to 600 cm3 jak z jego serwisowaniem, trwałością, szczelnością ?
Pytam, bo nawinęła mi się Honda TransAlp 600 z 1996 roku ale od pierwszego i jedynego właściela z przebiegiem prawdziwym 44 tys km.
Szybka decyzja, moto na Litwie blisko, ale cena spora 7800 zł, ale :) motocykl w stanie perfekcyjnym, pedantycznie utrzymany.
Co robić ?
Nada się to do jeżdżenia po mazurskich jeziorach do okoła nich znaczy się i po trasie dystans 100-150 km aby tam dolecieć.
Jakoś zawsze wzrok odwracałem od tych tych motocykli. Ciężki kurła 175 -185 kg suchego moto według różnych źródeł.

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_xl600v_96.htm
.
pasuje mi ten rocznik bo to rok urodzenia córki :)

Boryszuk
23-07-2020, 16:52
A BeeMWe juz niekoszerne?

pwaos
23-07-2020, 18:00
PWAOS jakiej pojemności masz tylny kufer, wydaje się bardzo wysoki ?, ja przy niższym czuję różnice w prowadzeniu :( - w sobotę lub niedzielę pierwsza wycieczka z trzema, przekonam się czy będzie walka z wiatrem
ps: nie taki golas, ma ABS :), przypomnij to 700 czy 750 ?

Mój ma 49 litrów. Fakt że wygląda kiepsko, ale kiedy jadę to go nie widzę. [emoji41] To 750 ccm.

bogdi64
23-07-2020, 20:34
Shadow i Trampek to inne silniki :), ale oby dwa nie do zarżnięcia nawet dla chcącego, jeśli ktoś nie zakatował, pan Janusz nie robił usprawnień i ma prawdziwy przebieg, to żadna na nim śrubka nie powinna być rozkręcana, mój znajomy handlarz powtarza, że o jakości silnika świadczy jego cena na allegro, im tam tańszy tym bardziej niezawodny ;), a akurat Shadow 600, Trampek i Afryka to wzorcowe przykłady silników, które mogą tylko doprowadzić do bankructwa producenta, fachowcy twierdzą, że ten właśnie (starszy model) miał lepsze zawieszenie niż ostatni wypust, tak masz rację - to 200kg czystego prawdziwego żelastwa, które ponoć ciężko pogiąć, nawet wtedy gdy wywróci się ze źle ustawionej nóżki, po za tym strasznie nudny, nie ma na co narzekać, przy czym grzebać i ceny z nóg nie zwalają, a najgorsze, że jeździ i jeździ i zawsze są chętni aby go kupić

Też mam 49 litrów, ale bardziej rozdeptany ;) i jeżdżę mniejszym litrażem ;)

pwaos
23-07-2020, 20:42
Też mam 49 litrów, ale bardziej rozdeptany ;) i jeżdżę mniejszym litrażem ;)

Wybrałem taki ze względu na to, żeby zmieścił się tam położony kask z założonym interkomem (zmieszczą się dwa) i reszta klamotów, których zabieram zawsze sporo. Dodatkowe rękawice na deszcz, komin na szyję, blokada na tarczę i takie tam. W gratisie jest ochrona pleców przed ochlapaniem.

Kolekcjoner
23-07-2020, 21:35
To dobrze, że jeszcze jeszcze jesteś. :)
Ten silnik w Honda SHADOW co masz to 600 cm3 jak z jego serwisowaniem, trwałością, szczelnością ?
Pytam, bo nawinęła mi się Honda TransAlp 600 z 1996 roku ale od pierwszego i jedynego właściela z przebiegiem prawdziwym 44 tys km.
Szybka decyzja, moto na Litwie blisko, ale cena spora 7800 zł, ale :) motocykl w stanie perfekcyjnym, pedantycznie utrzymany.
Co robić ?
Nada się to do jeżdżenia po mazurskich jeziorach do okoła nich znaczy się i po trasie dystans 100-150 km aby tam dolecieć.
Jakoś zawsze wzrok odwracałem od tych tych motocykli. Ciężki kurła 175 -185 kg suchego moto według różnych źródeł.

.
To brać i się nie zastanawiać! Ten model był bodaj najbardziej pancerny spośród trampków. Jak z pewnego źródło to bym się nie targował żeby się gość nie rozmyślił ;)......

robin102
24-07-2020, 09:22
A BeeMWe juz niekoszerne? Łączyć Bemwu z koszernością to jak grzech albo przestępstwo :)
.
Jakby się nawet chciało zmienić to nie ma na co, bo nie ma innych tatowych tak pasujących i na których tyle się dzieje, że człowiek nie zapomni, że jedzie motorem, a nie motocyklem.
.
Jedyne co by kusiło to Ducati Multistrada 950 Enduro lub Honda CRF 1000, ale zważywszy, że trzeba by dołożyć najmniej 12 tys zł których nie ma to do jazdy po lasach jest pomysł zakupić za tańszość Yamahę SR 400 czy może nawet taką Hondę Transalp 600 którą jadę obejrzeć.

To brać i się nie zastanawiać! ....
i to jest konkret

Shadow i Trampek to inne silniki :), Kurde, a ktoś gdzieś pisał, że te same :(

pwaos
24-07-2020, 18:26
W drodze powrotnej z Podhala nie mogłem sobie odmówić tego odcinka na wysokości Harklowej o którym pisałem. Jest genialny mimo że jest ruch lokalny i trzeba uważać. Nawet z kuframi szło dobrze. [emoji16]

https://youtu.be/9SqoF0rvc5M

Na wszelki wypadek przejechałem trzy razy. [emoji23][emoji23]

bogdi64
24-07-2020, 23:00
pisz przełęcz Knurowska, lub droga Knurowska, każdy będzie wiedział o jakie miejsce chodzi :)

pwaos
24-07-2020, 23:01
Poprawione.

robin102
25-07-2020, 12:00
Miejscowość KRYNKI przy samej białoruskiej granicy. Zbiornik wodny przy fabryce wody mineralnej o nazwie KRYNKA chyba znana w całym Polandzie, albo się mylę. Znacie Krynkę ? Piszą, że ze źródła, ale plotka głosi, że z tego jeziorka wodę pobierają :D
... dla bezpieczeństw mam zawsze swój napitok czarny jak najczarniejsza guma Pirelli. Najlepsze piwo dla motocyklistów :) Fruuu... Goooooo :)

https://images89.fotosik.pl/400/1d816ed2c3757464.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/1d816ed2c3757464)

https://images89.fotosik.pl/400/2c9ce1e814b0b761.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/2c9ce1e814b0b761)

https://images92.fotosik.pl/400/4bfaaa5fffd2ed71.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/4bfaaa5fffd2ed71)

https://images91.fotosik.pl/399/dad99f08b813d136.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/dad99f08b813d136)

pwaos
25-07-2020, 13:56
Opony... Opony są świetne! Zmiana opony z tyłu na Pilot Road 4 powoduje, że do jej zamknięcia brakuje tylko 5 mm. [emoji41] Wcześniej było to 2 cm. Pewniej się na niej czuję. Wcześniej dohamowanie tyłem przed zakrętem z redukcją do 2 biegu to był automatycznie poślizg. No i zaliczyłem awaryjne hamowanie na obwodnicy. Opony "wbiły się" w asfalt i żadnego wyczuwalnego poślizgu. Sprawdziłem później na piachu, ABS działa. Jedyny minus jest taki, że w tę niezliczoną ilość lamelek wchodzi każdy kamyk i patyk. Ale są to przecież opony na asfalt. W każdym razie dobrze wydane cebuliony.

bogdi64
25-07-2020, 20:27
jestem głupi :( - nr 5 zawitał, całkowity złom, na długie miesiące pracy :(

Boryszuk
25-07-2020, 23:51
A ja pierwszy raz od 15 lat pod namiot się wybrałem. Luz, w domu wyschnę.

41632k

Kolekcjoner
26-07-2020, 16:19
jestem głupi :( - nr 5 zawitał, całkowity złom, na długie miesiące pracy :(
A co to konkretnie?

bogdi64
26-07-2020, 18:16
83 rok oczywiście Honda to znaczy w tej chwili złom z logo Hondy i jeszcze fotel po drodze z lawety zawiało, a przy okazji pozdrawiam z Czorsztyna

ralf
26-07-2020, 19:32
Ej motocykliści, weźcie tam uważajcie. Jadę dziś autem, słucham RMF FM i cały czas mówią, że w bieżący weekend sporo z was zginęło w wypadkach. Uważajcie tam na siebie.

Kolekcjoner
26-07-2020, 20:44
83 rok oczywiście Honda to znaczy w tej chwili złom z logo Hondy i jeszcze fotel po drodze z lawety zawiało, a przy okazji pozdrawiam z Czorsztyna
To co się ukrywasz ;)? Dawaj namiary może się uda spotkać :). Długo będziesz?
Co do Hondy to pech czy wiedziałeś że kupujesz gruza?

Ej motocykliści, weźcie tam uważajcie. Jadę dziś autem, słucham RMF FM i cały czas mówią, że w bieżący weekend sporo z was zginęło w wypadkach. Uważajcie tam na siebie.
Ze mnie nic nie zginęło więc nie bardzo rozumiem te apele. Do kierowców puszek też tak apelujesz? gotów jestem się założyć że wypadków samochodowych i ofiar z nich wynikających było w tym samym czasie o rząd wielkości więcej.

pwaos
26-07-2020, 20:45
Jestem cały. Ostatni dzień przed urlopem to trzeba było wykorzystać. Ale będąc u kuzyna słyszę jak na osiedlowej krętej drodze ktoś ciągnie ścigaczem do odcięcia. Jak to mówią "los jest myśliwym".

krzysztofz24
26-07-2020, 21:55
A ja pierwszy raz od 15 lat pod namiot się wybrałem. Luz, w domu wyschnę.

41632k

Ale fajny przestrzenny widok. Ogolnie bardzo dobre zdjecie krajobrazowe, dobrze przyprawione motocyklizmem.
I widac ze bylo jezdzone, bo wspoltowarzysz podrozy polegl ze zmeczenia;-).

P.S
A nie, tylek mu wystaje z wejscia i on tam cos grzebie. A ja juz sobie wyobrazilem ze lezy skonany jazda i tylko w resztkach przytomnosci wystawil nogi w buciorach za namiot:D.

Boryszuk
26-07-2020, 22:24
Kolega akurat do sklepu po browary się zbierał. ;)

41649
41650
41651

bogdi64
30-07-2020, 19:23
i wrócił :) -1000 zrobione, w zasadzie to pojechałem do Nowego Sącza, kask przymierzyć (to najbliżej Wrocławia nie licząc Warszawy), wyjazd krótki, czyli nauka motocykla i test kupionego kasku.
Co do zakupu, to przypadkowo wpadło bezwartościowe zgruzowane moto z 83 roku, teraz dopiero się za głowę łapię czy to kiedykolwiek jeszcze pojedzie o własnych siłach ??? - zima co raz bliżej - zobaczymy ? i jeszcze fotela brak :(
POLECAM - POLECAM - POLECAM (chyba, że tylko na mnie tak zadziałała ?) książka "Mój chłopiec motor i ja", nie przepadałem za książkami podróżniczymi do tego momentu

Kolekcjoner
30-07-2020, 23:56
POLECAM - POLECAM - POLECAM (chyba, że tylko na mnie tak zadziałała ?) książka "Mój chłopiec motor i ja", nie przepadałem za książkami podróżniczymi do tego momentu
Mam, czytałem, też polecam. Nie jest to może specjalnie porywająca lektura ale fragmenty arcyciekawe. No i ten klimat podróży w zupełnie innym czasie i przestrzeni :).

Co robić ?

.
I jak tam Trampek - kupiony?

robin102
31-07-2020, 11:35
Mam, czytałem, też polecam. Nie jest to może specjalnie porywająca lektura ale fragmenty arcyciekawe. No i ten klimat podróży w zupełnie innym czasie i przestrzeni :).

I jak tam Trampek - kupiony?
Niestety shima, shima, shima. Podobno to przypadłość tego modelu, podobno oponę trzeba by wymienić ect albo inne podobno :) No nic ale moto obejrzane, przejechane się. Czołgowa konstrukcja :) cukiereczek tak ładnie zachowany aż serce pęka. Pali od strzała na 6 letnim akumulatorze, V-ka pięknie chodzi, kultura. Ważny TUV
Chłop wczoraj wymienił oponę i dętkę i dalej shima. Moto na 102% wygląda na bezwypadkowe. Chyba go weźmie mój znajomek i będzie z tym walczył, a ja nie mam czasu i nie chce ryzykować.
Na marginesie to moto z innej bajki i nawet zadziwiająco fajnie się zbiera te 50 KM do pierwszej setki :) ... jakieś tłuste te konie mechaniczne :) w kontraście do urody :D

Kolekcjoner
31-07-2020, 13:51
Niestety shima, shima, shima. Podobno to przypadłość tego modelu, podobno oponę trzeba by wymienić ect albo inne podobno :) No nic ale moto obejrzane, przejechane się. Czołgowa konstrukcja :) cukiereczek tak ładnie zachowany aż serce pęka. Pali od strzała na 6 letnim akumulatorze, V-ka pięknie chodzi, kultura. Ważny TUV
Chłop wczoraj wymienił oponę i dętkę i dalej shima. Moto na 102% wygląda na bezwypadkowe. Chyba go weźmie mój znajomek i będzie z tym walczył, a ja nie mam czasu i nie chce ryzykować.
Na marginesie to moto z innej bajki i nawet zadziwiająco fajnie się zbiera te 50 KM do pierwszej setki :) ... jakieś tłuste te konie mechaniczne :) w kontraście do urody :D
A dasz namiary, bo byłby chętny :).

robin102
31-07-2020, 16:00
A dasz namiary, bo byłby chętny :).
Tak jak wyżej napisałem ziomek ma chęć powalczyć z tym motorkiem. Jakby nie pokonał tematu to pewnie będzie do puszczenia w świat. Motor jest po sąsiedzku zaraz za granicą na Litwie tym czasem.
Dokładnie tak samo się dzieje jak na filmiku, dokładnie. Zobacz.
https://youtu.be/eYeqC1-O5Hk

Boryszuk
31-07-2020, 17:09
Jak kierownicy nie będziesz puszczać to będzie ok. W CBF1000 dzieje się to samo gdy jeżdżę z centralnym kufrem. To kwestia oporu powietrza i mniejszego obciążenia na przednim kole

bogdi64
31-07-2020, 19:01
prawie normalka, w Shadow po wymianie przedniej opony muszę uważać, w NC700 po założeniu kufrów nie puszczę kierownicy, po założeniu tylko tylnego trzeba uważać, po za tym akcesoryjna szybka też "miesza", można sprawdzić łożysko główki ramy, jeśli dobre i wyregulowane to może być taka uroda tego typu, w LS650 miałem przy każdej szybkiej zmianie biegów

krzysztofz24
31-07-2020, 19:51

To wina opon. A konkretnie przedniej. I ogolnie terenowego charakteru motocykla.
Tam jest z przodu 21cali jak w rasowym off roadowym sprzecie.
Im bardziej "terenowa" opone damy z przodu tym wieksze prawdopodobienstwo shimmy.
Do takich sprzetow sa dedykowane opony. Tylko tez jest to kompromis szosa-teren.
Albo dobrac szosowa z lekkim tylko "zacieciem" terenowym.
Cos za cos.
Tak gdzie Suzuki V-strom smiga po asfalcie tam Transalp dziekuje.
Ale jakikolwiek szuter lub polna droga to Transalp zostawi w tyle V-Stroma.

Boryszuk
31-07-2020, 20:14
Ja to w ogóle się przyzwyczaiłem, że powyżej 100km/h na DRZ to trzeba się mocno trzymać...

41807

krzysztofz24
31-07-2020, 20:20
Ja to w ogóle się przyzwyczaiłem, że powyżej 100km/h na DRZ to trzeba się mocno trzymać...

41807

Wypadaloby...jak sie jest oderwanym od podloza oboma kolami albo jedzie przy permanentnym uslizgu:-).
W sensie atrakcji terenowo-motocyklowych.

P.s
Cos ten link co dales, nie dziala.

Boryszuk
31-07-2020, 20:30
P.s
Cos ten link co dales, nie dziala.

Dodawanie zdjęć z telefonu jest trochę upierdliwe

41808

Kolekcjoner
01-08-2020, 00:10
Tak jak wyżej napisałem ziomek ma chęć powalczyć z tym motorkiem. Jakby nie pokonał tematu to pewnie będzie do puszczenia w świat. Motor jest po sąsiedzku zaraz za granicą na Litwie tym czasem.
Dokładnie tak samo się dzieje jak na filmiku, dokładnie. Zobacz.
https://youtu.be/eYeqC1-O5Hk
Żaden problem, w wielu moto tak się dzieje.

pwaos
01-08-2020, 11:01

W moim tak było przed wymianą opon.

CeloFan
01-08-2020, 11:27
:idea:

W moim podobnie się działo, choć o wiele, wiele słabiej. Założyłem amortyzator skrętu :)
Moim zdaniem to ewidentnie wina "czegoś". Nie jest to naturalne zachowanie kierownicy. Nie w aż takim zakresie. Nieserwisowanie zawieszenie (albo krzywe lub źle złożone ale tu nawet nie można sprawdzić czy prosto sam jedzie), czasem brak ciężarków na kierownicy albo jakieś akcesoryjne-lekkie, łożyska główki ramy, przeciążenie motocykla, zużyte łożyska w kole, wadliwa opona albo ze złym ciśnieniem, czasem nawet kufer może to powodować ale raczej przy szybszej jeździe. Jest duże pole do popisu.
A w ogóle pisanie, że jak się nie da naprawić to pójdzie na sprzedaż jest nieetyczne bo wsadzisz kogoś na małą minę nie mówiąc mu o tym. Człowiek kupi, będzie chciał z radości zrobić figurę jak na filmie "Titanic" a będzie szybko jechał i nie zdąży się zdziwić nawet...
Mój brat jeździ Trampkiem i na oponach TKC80. Nie ma żadnych drgań kierownicy. Stawiam, że to kwestia serwisu po prostu.
CF

robin102
01-08-2020, 12:32
A w ogóle pisanie, że jak się nie da naprawić to pójdzie na sprzedaż jest nieetyczne bo wsadzisz kogoś na małą minę nie mówiąc mu o tym. Człowiek kupi, będzie chciał z radości zrobić figurę jak na filmie "Titanic" a będzie szybko jechał i nie zdąży się zdziwić nawet...
Mój brat jeździ Trampkiem i na oponach TKC80. Nie ma żadnych drgań kierownicy. Stawiam, że to kwestia serwisu po prostu.
CF
Ale ja nie sprzedaje tego Transalpa 1996 tylko gościu nieznany w sumie mi który przywiózł go z Niemiec. Rozważałem jego zakup, ale z powodu tej shimy odpuściłem. Znajomy jednak na niego napalony i che kupić i pokręcić śrubkami :)
.... ja z tych co żadnej niesprawnej rzeczy nikomu nigdy nie sprzedał bym

Ot i pech jakiś bo już torchę różnych motorków dosiadałem i nigdy shimy nie było :)

CeloFan
01-08-2020, 12:46
A to nie chwyciłem kontekstu.
W takim razie jakby tak na jeździe próbnej zachowywał się motocykl to oczekiwalbym niższej ceny albo odpuscilbym sobie.

Kolekcjoner
01-08-2020, 14:12
Ot i pech jakiś bo już torchę różnych motorków dosiadałem i nigdy shimy nie było :)
Czemu "pech"? To chyba dobrze?
Ja kupiłem motocykl z czymś takim i ogarnąłem temat. W kilku innych też się udało.
Moim zdaniem trzeba patrzeć całościowo. Czy są też inne rzeczy kosztowe do wymiany itd.
Znajoma kupiła ostatnio BMW, które gaśnie z dobra dziwu i to jest dopiero problem, bo nie wiadomo jak to ugryźć. Wydała już worek kasy a problem nadal się pojawia.

robin102
01-08-2020, 21:02
Mój brat jeździ Trampkiem i ...
... i co byś powiedzial o tym motocyklu. Nadał by się do jazdy po lasach , po jakiś kiepskich polnych drogach, czy jakaś żwirówka prowadząca do jeziora, albo na około jeziora. Zamysł miałem na totalnie lekki motocykl, ale może, może. oczywiście żadne kopanie się w żwirowni czy innym błocie.
Przy podniesieniu budżetu do 10 tys zł może udało by mi się coś sensownego kupić na wtrysku. Pierwszy kontakt po asfalcie miałem pozytywny. Nie leki motocykl, wysoki, ale wygodny kurde się wydał bardzo.

smutniacha
01-08-2020, 22:17
Nigdy nie kupuj po pijanemu.:idea::D

CeloFan
01-08-2020, 22:36
... i co byś powiedzial o tym motocyklu. Nadał by się do jazdy po lasach , po jakiś kiepskich polnych drogach, czy jakaś żwirówka prowadząca do jeziora, albo na około jeziora. Zamysł miałem na totalnie lekki motocykl, ale może, może. oczywiście żadne kopanie się w żwirowni czy innym błocie.
Przy podniesieniu budżetu do 10 tys zł może udało by mi się coś sensownego kupić na wtrysku. Pierwszy kontakt po asfalcie miałem pozytywny. Nie leki motocykl, wysoki, ale wygodny kurde się wydał bardzo.

Trudno mi wypowiadać się za niego. Wiem tyle, że serwisuje go kiedy trzeba i jak trzeba. Pojechał ze mną kawałek do Gruzji i tam zawrócił a ja pojechałem dalej. Jechaliśmy i po błocie i po szutrach i po asfalcie. Nie odstawał od KTM 990. Spalanie coś około 5l. I chyba jest wygodny bo jak wracał to się zapomniał i tysiaka przejechał na jeden raz :mrgreen:
Ogólnie to taki osiołek do podróżowania. Nie chce się psuć, mało pali, zabierze wszystko co się zapakuje. Tylko on ma wersję gaźnikową. Więc w razie gdyby jednak to zawsze jakiś kowal albo spawacz naprawi :)
CF

bogdi64
02-08-2020, 12:08
Znajoma kupiła ostatnio BMW, które gaśnie z dobra dziwu i to jest dopiero problem, bo nie wiadomo jak to ugryźć. Wydała już worek kasy a problem nadal się pojawia.

ups -znajomy kupił taki motocykl (świadomie) jako czwarta osoba, która nie mogła sobie z tym poradzić, winny był "kawałek" alarmu, nicy był cały usunięty, oprócz jakiegoś kawałka, który czasami się uaktywniał.
Ja to przerobiłem dwa razy -
motorower syna (walka przez kilka miesięcy włącznie z serwisami i nic, przypadek sprawił, że przy kolejnych próbach skaleczyłem palec o mocno schowany przewód w iskrowniku, gdzie po nagrzaniu silnika izolacja robiła się miękka i dotykał masy, po wystudzeniu OK
dwa to mój skuter, półtora roku !!! walki, który potrafił sobie "zgasnąć" w czasie jazdy i nigdy nie wiadomo dlaczego akurat to robił, po zatrzymaniu i powtórnym odpaleniu znów jeździł :), wina (odkryta przypadkiem) poluzowany styk w tylnej lampie, na dziurze lampa przygasała (tylna zauważył to kolega jadąc za mną) i wprowadzała błąd w elektronice informując o wyłączeniu zapłonu, zawór elektromagnetyczny wtedy odcinał dopływ paliwa, "mówiąc" motocykl "zgaszony"
w Shadow było dwa razy, czyli okazjonalny problem z odpaleniem (dłuższe kręcenie) winny wyłącznik w kosie (wytarte styki) i drugi to okazjonalne szarpnięcia, winowajca akcesoryjny obrotomierz, który zaczął szfankować,

co do shymy, to mam w obecnej Hondzie, im mocniej obciążony tylny kufer - tym większe :)

co do latania po lesie i błocie, to jeśli uda się aby obecny mój nabytek powrócił do funkcji życiowych to być może w przyszły sezon pobliskie lasy są "moje" ;)

a skoro mogę wstawiać fotki :) - to mała pamiątka z wyjazdu "Pienińskiego", żal, że tak krótkiego :(, przy okazji dla osób, które mają zamiar wymianę kasku zainteresować się ofertą KYT

1.
41838

2.
41839

3.
41840

4.
41841

5.
41842

6.
41843

7.
41844

8.
41845

bogdi64
04-08-2020, 15:47
i nadszedł ten moment :(
https://www.olx.pl/oferta/honda-shadow-vt600-CID5-IDFZTiG.html

robin102
04-08-2020, 16:20
i nadszedł ten moment :(
https://www.olx.pl/oferta/honda-shadow-vt600-CID5-IDFZTiG.html
Matko z córkom Bogdan bój się Boga. Już miałem pisać abyś ponadawał numerki swoim Hondo, bo wyżej wspomniałeś o shimie w Hondzie, a ten teges jak masz same na H. to w której ? :)
Tu taki numer :( numero UNO wystawione na sprzedaż :(
ps.
Udostępniłem na swoje parotysięcznej lokalnej grupie motocyklowej, może ktoś.

krzysztofz24
04-08-2020, 17:03
Nieeeeee bogdi64
Nie mozesz, jestes tu w watku jedynym choperowcem-cruiserowcem.
Przynajmniej jeden musi byc.
Shadow to za dobre moto zeby go sprzedawac.

robin102
05-08-2020, 13:00
Poszukiwanie trwają :)
Taka piękność się przytrafiła. Ćwiarteczka w wersji policyjnej 2002 rok zapewnienia , że cudnie motorek zrobiony, kupa ori części, kupa nowych że idealnie i przebieg malutki. No już chciałem jechać do Warszawy oglądać, bo cena spora 8 tys zł ale może do przyjęcia.

https://images89.fotosik.pl/405/430f915959225dc2.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/430f915959225dc2)

Poprosiłem o parę zdjęć z bliska i czar prysł :(

https://images92.fotosik.pl/405/d1c9fbe490d1c88f.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/d1c9fbe490d1c88f)

a miało być tak pięknie :(

https://images90.fotosik.pl/405/9e805eaa14634bd1.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9e805eaa14634bd1)

:(

Boryszuk
05-08-2020, 13:24
Ty bedziesz na tym po lesie jezdzil czy za szyba trzymal?

krzysztofz24
05-08-2020, 13:58
Robin czasem man wrazenie ze jakby Claudia Shiffer ci sie wypiela i powiedziala "bierz co chcesz".
To ty bys krecil nosem, ze ma pryszcza na tylku;-).

A powazniej, zwroc uwage ze ogladasz "scramblera", zobacz ten blotnik z przodu, te opony ktore bardzo srednio nadaja sie na asfalt a sa dobre na polne drogi.
Ten motocykl wiecej sie poruszal w terenie zapewne niz po szosie.
A tam to normalne, ze wylozyl sie czasem na piach czy ktos nim przejezdzal przez jakies krzaczory.
I stad pare rysek czy odpryskow lakieru.
Im bardziej terenowy sprzet tym bardziej prawdopodobne, ze bedzie mial troche sladow jezdzenia w tymze terenie.

Jak chcesz zeby bylbtaki wychuchany. To sobie samemu popraw.
Przeciez mozesz zmatowic bak, znalezc zaufanego lakiernika.
I ci to pomaluje za 300-500zl. Tyle jest cena za jeden element nadwozia.
A bak to jakby jeden element. Najlejki bys sobie sam wykleil.
W zime moglbys rozebrac i dac rame do lakierowania proszkowego. Z 500zl.
I juz, masz bez ryski sprzet.

Tylko zebys potem jadac polna droga nad jeziorko (jak sobie planujesz) sie nie wylozyl przy malutkiej predkosci w kopnym piachu. Co jest norma jezdzac w terenie.
Dokladajac pare rysek czy odpryskow od siebie;-).

robin102
05-08-2020, 15:16
Ty bedziesz na tym po lesie jezdzil czy za szyba trzymal?
W zasadzie za szybą, ale 3-4 razy w miesiącu letnim bym wyjął zza szyby i przejechał się asfaltem, a potem leśną albo polną drogą. Podjechał po bułki do sklepu w niedzilę, serio

To sobie samemu popraw.
. Wszystko można tylko trzeba chcieć, a mi się średnio widzi zapłacić za mały motorek dużo kasy i jeszcze go odnawiać. Brak czasu na takie zadania, bo trzeba co innego robić. Tylko Bogdan żyje w jakimś luksusowym matrixie, że jest w stanie zajmować się 5 czy 6 motorami, już się pogubilem ile tam ich jest. Nawet na badania techniczne to wszystko pozaprowadzać to tydzień wyjęty :) ... olej silnikowy też zmawiać w hurtowych opakowaniach :D

Boryszuk
05-08-2020, 16:00
To zbij z ceny i przez zimę sobie odmalujesz.

Kolekcjoner
05-08-2020, 17:12
Wszystko można tylko trzeba chcieć, a mi się średnio widzi zapłacić za mały motorek dużo kasy i jeszcze go odnawiać. Brak czasu na takie zadania, bo trzeba co innego robić. Tylko Bogdan żyje w jakimś luksusowym matrixie, że jest w stanie zajmować się 5 czy 6 motorami, już się pogubilem ile tam ich jest. Nawet na badania techniczne to wszystko pozaprowadzać to tydzień wyjęty :) ... olej silnikowy też zmawiać w hurtowych opakowaniach :D
Wiesz tak czytam i "złej baletnicy...." ;)..... Jak koledzy piszą - po co Ci idealne moto w teren i do latania wokół komina. Toż właśnie tu ma być osiołek roboczy którego nie szkoda na szutry i że się zarysuje ;)....

robin102
05-08-2020, 17:33
.....po co Ci idealne moto w teren i do latania wokół komina....
żeby oko cieszyło, a poza tym jazda po elśnych drogach, bo to żaden teren powoduje zakurzenie motocykla, potem kompresor, sprężone powietrze i czysty jak z myjni. Sprawdzone, działa.
Jak musiał bym jeździć po prawdziwym terenie i bicepsy wyrabiać to bym kupił obdartego DRZ-ta, zamknął oczy i jeździł :) i takim przewracał piach na żwirowni. U mnie jazda w terenie to zupełnie co innego niż teren :)

bogdi64
05-08-2020, 18:26
teraz to mnie rozbawiłeś, pokazuję fotkę mojego najnowszego nabytku dobrze, że z daleka :)

41934

Boryszuk
05-08-2020, 19:47
No i fajnie. Ja, gdybym miał miejsce, miałbym podobną flotę ������

Kojocisko
05-08-2020, 20:12
śliczne!

robin102
05-08-2020, 21:14
[QUOTE=bogdi64;4134795]teraz to mnie rozbawiłeś, pokazuję fotkę mojego najnowszego nabytku dobrze, że z daleka :)

QUOTE]
.
To teraz złośliwy rewanż :) ;)
.
Cały swój wolny czas, który mogę poświęcić na motocyklizm szeroko rozumiany poświęcam na jeżdżenie motocyklem :P ,
,,,, czasem czyszczenie i oleju wymienienie

bogdi64
06-08-2020, 17:11
porządków ciąg dalszy

https://www.olx.pl/oferta/honda-cbf-250-CID5-IDG1G9y.html

Kojocisko
06-08-2020, 17:52
robin - dzisiaj na FB w grupie Giełda BMW Motocykle, Części... ktoś sprzedaje BWW F650 - z 2000r, na kostkach. To może być sprzęt do jazdy po mazurskich szutrach.
"Motocykl BMW F650GS - 8500 zł Przebieg 68000 po szlifie. Nowy rozrusznik, linka gazu, linka sprzęgła, zawory ustawione. Nowe opony z kolcami Mitas e09 Dakar. Motocykl bez wkładu finansowego, kupić i jeździć. Rocznik 2000"
Na zdjęciach fajny.

robin102
06-08-2020, 21:16
@robin (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1042) - dzisiaj na FB w grupie Giełda BMW Motocykle, Części... ktoś sprzedaje BWW F650 - z 2000r, na kostkach. To może być sprzęt do jazdy po mazurskich szutrach.
.Dzięki, dzięki oblukam wnikliwie. Jak byś coś kiedys widział to pamiętaj, że szukam to się może na TET spotkamy.
na tą chwilę negocjuje z panią tą ślicznotkę, bo się zakochałem w takim bączku :) Zmienić kanapę, zdjąć ten zadupek i będzie scrambler jak się patrzy.
https://www.olx.pl/oferta/yamaha-sr-250-CID5-IDFT9Cy.html?fbclid=IwAR1gbFziFlFtZYg16avlcnkk6J-Ws_vfi8KCij8ouD2WxVB5M_i3vu3WIQA#05fdcfa3e7

sokolnik
06-08-2020, 22:09
181 km zrobione. Super tylko ciepło troche :) 41981

Kojocisko
06-08-2020, 23:46
....na tą chwilę negocjuje z panią tą ślicznotkę, bo się zakochałem w takim bączku :) Zmienić kanapę, zdjąć ten zadupek i będzie scrambler jak się patrzy.
https://www.olx.pl/oferta/yamaha-sr-250-CID5-IDFT9Cy.html?fbclid=IwAR1gbFziFlFtZYg16avlcnkk6J-Ws_vfi8KCij8ouD2WxVB5M_i3vu3WIQA#05fdcfa3e7

No ładne, ale nie czuję tego klimatu...

bogdi64
07-08-2020, 09:23
na "ten klimat" potrzeba bardzo dużo czasu wolnego, spokoju i wyrzucenie katalogów, porównań itp, to coś takiego jak wsiadam na SHL :), niestety w tym sezonie bardzo, rzadko :(
SOKOLNIK - to TY jeszcze jesteś z nami ???

sokolnik
07-08-2020, 09:26
na "ten klimat" potrzeba bardzo dużo czasu wolnego, spokoju i wyrzucenie katalogów, porównań itp, to coś takiego jak wsiadam na SHL :), niestety w tym sezonie bardzo, rzadko :(
SOKOLNIK - to TY jeszcze jesteś z nami ???Jestem [emoji1][emoji1][emoji1]
Wątku nie śledziłem ha
W końcu ogarnąłem akumulator nowy, bo nowy stary z maja padł i reklamacji nie uznali, ale jeszcze z nimi powalczę sobie, zapamiętają mnie :)
Kupiłem Aku taki jaki miałem, Varty.

Chyba będzie trzeba kupić DOBRĄ ładowarkę do akumulatorów moto/samochodów, w tym do Aku AGM. 41985

bogdi64
07-08-2020, 12:57
ze wszystkich prostowników (motocyklowych), które używałem najbardziej jestem zadowolony z najbrzydszego, najbardziej trwałego, niezawodnego - naszego polskiego :)

Kojocisko
07-08-2020, 12:58
Klimat SHL to akurat bardzo czuję, ale już tej malej Yamahy - nie. Choć doceanim.

Kolekcjoner
07-08-2020, 13:26
Klimat SHL to akurat bardzo czuję, ale już tej malej Yamahy - nie. Choć doceanim.
Wiesz to wszystko jest rzecz indywidualna. Niedawno dawałeś tu linka do BMW GS650 - przymierzałem się do tego moto kilka razy i dla mnie to jest totalna porażka. Nie jestem w stanie się do tego przekonać mimo, że niby by mi idealnie pasowało.

bogdi64
07-08-2020, 13:58
przejechałem się - odpuściłem, toć to włosko-austryjacki motocykl, nawet bym był w stanie ten mix zaakceptować, ale po jeździe mi przestało pasować :(

Kojocisko
07-08-2020, 14:31
ofkoz, że indywidualna, ludzie te nowe duże Indiany tez kupują.

krzysztofz24
07-08-2020, 16:08
ofkoz, że indywidualna, ludzie te nowe duże Indiany tez kupują.

Indiana FTR 1200 to bym z wielka checia przygarnal:-).
Wspanialy motocykl z charakterna V2 w calkiem zadziornym i nakedowym troche wydaniu.

bogdi64
07-08-2020, 16:30
a mi wpadł w oko motocykl, który nie powinien powstać (taki dziwak jestem) i to YAMAHA !!!, motocykl do niczego i dla nikogo, czyż by dla mnie :) MT-01

Boryszuk
07-08-2020, 16:45
Mi wystarczy obdrapana DRZ i to bynajmniej nie do latania po żwirowni.

41991

bogdi64
07-08-2020, 18:17
a przed DRZ śliczny klasyk

Boryszuk
07-08-2020, 18:28
A I owszem. Nie wychuchany, nie wypieszczony tylko jeżdżony zgodnie z tym jak został zbudowany. Wrzucałem już kiedyś jakieś jej zdjęcie.

41996

robin102
08-08-2020, 11:00
No ładne, ale nie czuję tego klimatu...
Tylko chodzi o to żeby mieć taki mały motorek do pieszczot co jak mały to się wydaje, że mało się trzeba przygotowywać do jazdy. Ot wstał od grila i w klapkach przez las i łąkę pojechał po musztardę do sklepu :) Bo jak na duży to trzeba buty sznurować, spodnie niewygodne wciągać, ochraniacze podpinać, ochraniacze zapinać, kurtkę , kominiarkę, kask, szybkę przemyć przed i po i bieliznę termoaktywną pod spód tylko którą, letnią czy zimową :) ..... wiem, wiem, że nawet przejeżdżając z garażu do garażu na tej samej ulicy warto być bezpiecznym i porządne ubranym, ale .... ;)
..... taka ćwiarteczka 130 kg masy 20 KM no marzenie.
.
.
.
kto poznaje ? miejsce pierwszego oficjalnego zlotu Nikoniarzy motocyklistów :)

https://images90.fotosik.pl/406/b70ac8fe0479680d.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b70ac8fe0479680d)

https://images89.fotosik.pl/406/f85b1bf07b444977.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f85b1bf07b444977)

https://images91.fotosik.pl/405/b91ebaf53d131c33.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b91ebaf53d131c33)

https://images89.fotosik.pl/406/a48a56d5797d5ab2.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a48a56d5797d5ab2)

sokolnik
08-08-2020, 14:28
Ryn :) :)

bogdi64
08-08-2020, 19:27
A I owszem. Nie wychuchany, nie wypieszczony tylko jeżdżony zgodnie z tym jak został zbudowany. Wrzucałem już kiedyś jakieś jej zdjęcie.

41996

to BSA jest piękne :)

krzysztofz24
08-08-2020, 20:04
Robin, ja poznaje:-).
Byłeś na moto?

Boryszuk
08-08-2020, 20:25
to BSA jest piękne :)
To masz jeszcze z właścicielem

42017

bogdi64
08-08-2020, 20:51
dzięki to BSA jest super, przypuszczam, że początek lat 70, mam nadzieję, że moją małą Hondę kiedyś też tak będę mógł zaprezentować

Kolekcjoner
08-08-2020, 21:03
To masz jeszcze z właścicielem

42017
Fajny :). Szkoda że firma już nie istnieje.
I pomyśleć że kiedyś BSA było największym producentem motocykli na świecie :).

Boryszuk
08-08-2020, 21:20
dzięki to BSA jest super, przypuszczam, że początek lat 70, mam nadzieję, że moją małą Hondę kiedyś też tak będę mógł zaprezentować

Dokładnie 1970. Mike jest kilka lat starszy i całkiem sprawnie sobie radzą jako zestaw. Motocykl to B40WD czyli wojskowa wersja z terenowymi przełożeniami w skrzyni biegów.

42018;)

krzysztofz24
08-08-2020, 21:46
To jeszcze do kompletu informacji poproszę ile to ma pojemności i konikow.
I jak sobie radzi w terenie jeżdżąc obok współczesnego enduro, czyli Twojego DRZeta.

Boryszuk
08-08-2020, 21:52
350ccm w dwusuwie. Koni ma wystarczająco żeby sobie spokojnie poradzić, zwłaszcza z tymi przełożeniami. Waży podobnie co DRZ czyli ok 140kg. Mike zamontował elektroniczny zapłon dzięki czemu silnik odpala od kopa i pracuje równiutko. My nie jeździmy po jakichś bardzo trudnych terenach, ot trochę kamieni, błota i szutrów. Na prawdziwe enduro to i sprzęt za ciężki i kierownik za cienki (mówię tu o sobie)

Kolekcjoner
08-08-2020, 21:54
https://british-classic-motorcycles.co.uk/index.php/bsa-b40wd/

https://en.wikipedia.org/wiki/BSA_B40

robin102
08-08-2020, 21:55
Robin, ja poznaje:-).
Byłeś na moto?Tak byłem, kawał nierównej i zakrętowej drogi od domu. Jeszcze raz się wybieram w sierpniu.

Kolekcjoner
08-08-2020, 21:56
350ccm w dwusuwie.
Przecież ten BSA to czterosuw..... chyba że piszesz o czymś innym....

Boryszuk
08-08-2020, 22:02
Przecież ten BSA to czterosuw..... chyba że piszesz o czymś innym....

Faktycznie. Wygląda jak czterosuw, Wikipedia mówi, że czterosuw, pachnie jak... nie wiem bo zawsze jest z tyłu. Podczas którejś rozmowy z Mikiem zarejestrowałem w łepetynie, że to dwusuw, najwyraźniej błędnie.

Kolekcjoner
08-08-2020, 22:07
Faktycznie. Wygląda jak czterosuw, Wikipedia mówi, że czterosuw, pachnie jak... nie wiem bo zawsze jest z tyłu. Podczas którejś rozmowy z Mikiem zarejestrowałem w łepetynie, że to dwusuw, najwyraźniej błędnie.
Nie upieram się ale ma nawet typowe klapki zaworowe.
Zresztą powinieneś wiedzieć po odgłosie. Dwusuw to ma moc tylko praktycznie w górnym zakresie obrotów, więc nie ma bata żeby w terenie dał radę jechać bez solidnego odkręcania.

krzysztofz24
08-08-2020, 23:08
Tak byłem, kawał nierównej i zakrętowej drogi od domu. Jeszcze raz się wybieram w sierpniu.

To musimy sie jakos zgadac, bo ja tez planuje wypad na Mazury, po urlopie w Zakopanem. Czyli na koniec sierpnia.

Dwusuw to ma moc tylko praktycznie w górnym zakresie obrotów, więc nie ma bata żeby w terenie dał radę jechać bez solidnego odkręcania.

Moja Jawa 350TS to byl szatan prawie od samego dolu:mrgreen:;-).

bogdi64
09-08-2020, 09:09
tak - to na 100% 4-takt
ponoć Junak był właśnie wzorowany na BSA
2-takt może "iść od dołu", w zależności od konstrukcji silnika, choć by motocykle trialowe

robin102
10-08-2020, 10:40
a mi wpadł w oko motocykl, który nie powinien powstać (taki dziwak jestem) i to YAMAHA !!!, motocykl do niczego i dla nikogo, czyż by dla mnie :) MT-01
Zadziwiająca maszyna i to chyba najlepsze określenie maszyna :)
.
Mi wpadają w oko duże zwykle motocykle, według najgłębszego wpadnięcia kolejność :) .... Multistrada 950 S , Africa Twin 1000, Tiger 800-900, Bmw F800 GS, oraz na szosy Tiger 950 SPORT z nazwy sport, ale nie ma nic wspólnego.
Wszystkie super wygodne i z ciekawymi rozwiązaniami.

bogdi64
11-08-2020, 12:13
ciąg dalszy wiarygodności CEPIK, po sprawdzeniu, to mniejsza sprawa, że wpisany model, który nie istnieje, to jeszcze z mojego najnowszego nabytku zrobiono motocykl 5-osobowy, niby takie miejsce od którego by można było wymagać 100% wiarygodności, a w moim przypadku (4 moto sprawdzone) to jest 100% wprowadzenia w błąd !!!

Kolekcjoner
11-08-2020, 16:46
...to jeszcze z mojego najnowszego nabytku zrobiono motocykl 5-osobowy,....
Ja bym tego nie prostował... :lol:....

bogdi64
11-08-2020, 21:02
Ja bym tego nie prostował... :lol:....

NIE ma takiej możliwości, bez polityki, ale wyszli z założenia, że każdy diagnosta jest przestępcą i nie ma możliwości ingerencji w cepik, ewentualne udowodnienie błędu, to konieczność wożenia ze sobą dokumentu bo w cepiku wpis nawet błędny i bez sensu pozostaje

robin102
12-08-2020, 11:05
... z mojego najnowszego nabytku zrobiono motocykl 5-osobowy,! Jeśli chodzi o tą dużą wygodną Hondę to pomyłka może być ściśle zamierzona 5 osób to ma samochód, a silnik tej Hondy i pewnie toż coś w numerze VIN informacje są zaszyte pochodzi od Hondy Civic 1400. Pół silnika sprytnie zaadoptowane do motocykla, bardzo sprytnie. Pewnie to wiesz, bo wszystko wyczytałeś przed zakupem.

bogdi64
12-08-2020, 12:08
NIE, chodzi o MTX, czyli silnik 80cm3 :), zresztą model też jej zmieniona na TX, nie ważne, że coś takiego nie istnieje - MAM unikat, czyli sporo wart ;), na razie czekam do jesieni i mam nadzieję, że na wiosnę pojedzie choć by z jedną osobą ;), ech te urzędy i nasze przepisy, choć to PONOĆ mądrzy ludzie piszą :(

bogdi64
13-08-2020, 16:29
nostalgia czy nowoczesność ? , jeden mniej w garażu :(

42161

trzeba byłą tą chandrę rozjeździć

42163

pwaos
15-08-2020, 09:19
To nie dział "Giełda", ale może ktoś będzie zainteresowany. Kolegi brat sprzedaje. W jego kawalerskie życie wdarła się kobieta i zajęła miejsce sprzedawanego przedmiotu. Pokornie poddał się losowi bo miejsca dla dwóch kobiet w tym związku nie będzie. Idzie więc do ludzi. Lubelskie. Po zakupie spędził dużo czasu żeby doposażyć i odświeżyć. I taki już nasz los...

https://m.olx.pl/oferta/honda-xl1000-varadero-CID5-IDG7jtt.html

(https://m.olx.pl/oferta/honda-xl1000-varadero-CID5-IDG7jtt.html)

robin102
18-08-2020, 12:30
Coraz częściej we dwójkę po podlaskich wsiach i akalicach :) .... no się spodbało :( ... a u Was jak to w tym temacie ? :)

https://images90.fotosik.pl/409/362f92e04dcf1bf8.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/362f92e04dcf1bf8)

https://images89.fotosik.pl/409/8682835c1dd757be.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/8682835c1dd757be)

https://images90.fotosik.pl/409/992e0c0667257ba2.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/992e0c0667257ba2)

https://images89.fotosik.pl/409/4f0a08bebd7cf201.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/4f0a08bebd7cf201)

Kojocisko
19-08-2020, 21:03
No to jade jutro obejrzeć ten most, co go tomasz kruzinski miał wysadzać.
Istotny test dla siodła typu comfort :-)

robin102
20-08-2020, 10:15
No to jade jutro obejrzeć ten most, co go tomasz kruzinski miał wysadzać.
Istotny test dla siodła typu comfort :-)
Kanapa jest tak dobrze zrobiona, włoska robota, że na pewno ona wytrzyma :D
.
....... dawaj znać co tam i ile kilometrów siodle

pwaos
20-08-2020, 20:10
Kanapa jest tak dobrze zrobiona, włoska robota, że na pewno ona wytrzyma :D
.
....... dawaj znać co tam i ile kilometrów siodle

W sobotę było 525 km. :D Magura Małastowska, Słowacja i Pieniny. :)

robin102
24-08-2020, 11:25
W sobotę było 525 km. :D Magura Małastowska, Słowacja i Pieniny. :)

Że też dajecie radę takie kilometry walić na motocyklach. Choć z drugiej strony mój znajomek lokalny w niecały tydzień objechał Polskę takim samym R1200R jak moja. Jechał max wzdłuż granicy, na około cały kraj. Wyszło łącznie 3700 km w tydzień. Oczywiście przeskakiwał za granicę trochę na Słowację, do Niemiec. Niestety ;) młodszy od mnie ze 12 lat najmniej :(

sokolnik
24-08-2020, 11:26
Że też dajecie radę takie kilometry walić na motocyklach. Choć z drugiej strony mój znajomek lokalny w niecały tydzień objechał Polskę takim samym R1200R jak moja. Jechał max wzdłuż granicy, na około cały kraj. Wyszło łącznie 3700 km w tydzień. Oczywiście przeskakiwał za granicę trochę na Słowację, do Niemiec. Niestety ;) młodszy od mnie ze 12 lat najmniej :(Ostatnio zrobiłem więcej, 590 km w weekend, Golfem :D

Kojocisko
24-08-2020, 11:32
Czwartek rano - sobota południe, 1 145 km. Jak się obrobię z robotą, to was skatuję relacją.

robin102
24-08-2020, 12:32
Czwartek rano - sobota południe, 1 145 km. Jak się obrobię z robotą, to was skatuję relacją.
Czyli po 572 km w jedną stronę ? Ile postojów, jak kanapa ? przeżyła ? Autostradą leciałeś. jak prędkosci ?

bogdi64
24-08-2020, 19:38
nie widzę problemów z przebiegami, co TY ROBIN robisz z siebie miękkiego ;), przy odpowiednim nastawieniu, omijaniu autostrad, Grześkiem i piciem w sakwie można się pięknie toczyć, przykłąd w załączniku, Shadow na max obciążona
https://www.google.pl/maps/dir/August%C3%B3w/Solina/@51.6034329,19.7839862,7z/data=!4m29!4m28!1m20!1m1!1s0x46e0505609dd208d:0xea 806f10b88a9f4a!2m2!1d22.9796024!2d53.8434431!3m4!1 m2!1d22.7378405!2d52.2212433!3s0x4721dd788b950d69: 0xda8040da854a2f3e!3m4!1m2!1d22.9163078!2d51.11115 33!3s0x4723a82a99af39e1:0xa8899cf226828b74!3m4!1m2 !1d23.2307594!2d50.7162776!3s0x472367bfa34f2c15:0x afadcd4bfa3c2359!1m5!1m1!1s0x473bf40e6070c1c3:0x2a 0631674eee7755!2m2!1d22.4677303!2d49.3993322!3e0

oczywiście na jeden raz, po przez objazdy i pomyłki (szukając widoków), wyszło troszkę więcej, teraz robiłem 400 "turystykiem" ;), po dojeździe poszedłem z piwkiem w góry, bardziej wróciłem zmęczony wczoraj samochodem :)
nasz kraj też objeżdżałem, gdyby nie te wiosenne graniczenia, to w tym roku pewnie też bym powtórzył tylko dłużej - poprzednio to było 13 dni

krzysztofz24
24-08-2020, 19:54
Ostatnio zrobiłem więcej, 590 km w weekend, Golfem :D
A poszedł z tym Golfem stąd:-).
Tu się naparza przebiegi na motocyklach. Masz jeden, to dawaj i zapodawaj relacje.

Katuj Waść i zdjęciami okraś.

pwaos
24-08-2020, 20:32
Że też dajecie radę takie kilometry walić na motocyklach. Choć z drugiej strony mój znajomek lokalny w niecały tydzień objechał Polskę takim samym R1200R jak moja. Jechał max wzdłuż granicy, na około cały kraj. Wyszło łącznie 3700 km w tydzień. Oczywiście przeskakiwał za granicę trochę na Słowację, do Niemiec. Niestety ;) młodszy od mnie ze 12 lat najmniej :(

My to nic. W tym dniu na wiejskiej podkarpackiej stacji benzynowej, gdzie umawiałem się z bratankiem, zajechał facet na czerwonej Hondzie CrossCośtam. Godziny przedpołudniowe. Mówił że napikał już 700 km autostradami i na Bieszczady leci, i że w tę sobotę na bank 1000 km pyknie. Chłopisko wielkie to i pewnie całe zmęczenie się na każdy centymetr rozkłada. :-D Ale podziwiałem go za determinację. Może się ze szponów roboty wyrwał i chciał się najeździć ile wlezie. Trzeba zrozumieć człowieka. Myślę jeszcze w tym sezonie Mazury odwiedzić, ale może się skończyć jak w ubiegłym roku z Tatrami. Co będzie, to będzie.

Kojocisko
24-08-2020, 22:53
Było tak:

Uznałem, że zobaczenie mostu, co go Tomek Kruz miał wysadzać jest świetnym pretekstem do wypadu. Robota, obowiązki i prognoza pogody spowodowały, że wyjechałem w czwartek rano, a wróciłem do domu w sobotę ok. 15tej (godzinę przed ulewą :-)).

Lubię południowy wschód Polski (choć nie tylko), ślady dawnego bogactwa, kultury materialnej, refleksję o ludziach przewiezionych tutaj z pól Ukrainy do obcych domów, które nie wiadomo kiedy mogli stracić. Majątek, którego nie umieli i nie mogli utrzymać w stanie użytkowym. Więc piękne, wielkie lecz walące się kamienne budynki gospodarcze, ewangelickie kościoły, stare zamki i podupadłe pałace. Zapory, jazy, tartaki i elektrownie napędzane wodą. I wszędzie ślady nieistniejących już połączeń kolejowych. Kiedyś zjeździłem Kotlinę Kłodzką, ale w okolicach Jeleniej Góry mnie nie było.

Na miejsce pojechałem najszybciej jak się dało - autostrada, ekspresówka do Legnicy i potem już lokalnie, przez zamek Grodziec na pole namiotowe nad jeziorem Pilichowickim, dokładnie vis-a-vis mostu. Jakieś 500km, autostardą 120-130km/h.

Taka lokalna architektura. Mała miejscowość pośrodku niczego.
42465

Wjechać czy nie? - Zamek Grodziec. Jednak należało wjechać.
42466

Zamek
42467

42468

Rzeka Bóbr
42470

Zalew i tama - Pilichowice
42469

42471

42472

42473

42474

A to pole namiotowe, gdzie mnie dokwaterowano do dwóch przesympatycznych załóg dwóch Intruderów 1800 z Jasła.
Pisząc do właściciela pola zapytałem się o dostępność prysznica. Ale nie wpadłem na pomysł, żeby się zapytać, czy w prysznicu jest ciepła woda :-).
Fabrycznie nie było - prysznic z jednym kurkiem podłączony pod lokalne ujęcie wody.
42475

I to tyle na czwartek.

robin102
24-08-2020, 23:26
Myślę jeszcze w tym sezonie Mazury odwiedzić, ale może się skończyć jak w ubiegłym roku z Tatrami. Co będzie, to będzie.
By z moje strony taki nieśmiały pomysł aby 5 czy 6 września jak pogoda pozwoli spotkać się na Niedźwiedzim Rogu. Koledzy Krzysztofy dwa maja z Warszawki jakoś tak 222 km tylko, no z Rzeszowa to już trochę więcej. Ja się w każdym razie przy pogodzie sprzyjającej wybieram i to by chyba raczej niedziela 6 września była. Oby pogoda to Śniardwami się można nacieszyć. Ryn odwiedzić, może i Mikołajki bo to rzut beretem.

Kolekcjoner
24-08-2020, 23:28
.....ale może się skończyć jak w ubiegłym roku z Tatrami. .....
Tatry odwiedzić zawsze warto ;).....

robin102
24-08-2020, 23:35
Było tak:

Taka lokalna architektura. Mała miejscowość pośrodku niczego.

I to tyle na czwartek.
Lux foteczki, lux. Most bardzo ciekawy, ze też mamy takie perełki.

nie widzę problemów z przebiegami, co TY ROBIN robisz z siebie miękkiego ;)
No kurde miękne w dłuższej trasie i zasypiam na moto, mówię zupełnie serio, po 100-150 km i mus się położyć, bo mnie usypiają te wibracje, chyba pozytywne wibracje w takim razie. Już nawet nie wspominam o biodrze czy kręgosłupie, bo z tym tematem w domu bardzo skutecznie walczę 6 prostymi ćwiczeniami robionymi dzień w dzień przez 30 minut. Przygotowywać sie zacząłem pod ten wyjazd na Chorwację, a tu taki numer z tym przysypianiem :)

Kojocisko
25-08-2020, 15:55
A po czwartku był piątek.

Jakieś 150-170km po okolicy.

Po pierwsze pojechałem sobie na przełęcz Okraj - podobno najwyżej położone przejście drogowe w Polsce. Jako, że to granica - zdjęcie z produktem symbolicznym.
Asfalt taki sobie, często pokruszony przy krawędzi, więc jazda bardzo zachowawcza. Para Niemców na dwóch identycznych GS-ach uznała nawierzchnię za dosyć niebezpieczną :-)

42510

droga
42511

Po drodze odwiedziłem zachowane mury kościoła ewangelickiego, z recyklowanym parkowym cmentarzykiem

42512

42513

Potem było hardkorowo dla otyłego starszego pana, bo w upale >30 stopni wlazłem na górę Chojnik, na szczycie której stoją ruiny zupełnie fajnego zamku z XIIIw. 1h wspinaczki pod górkę.

42514

42515

42516

I na koniec jeszcze widok na zalew i most - bohater tej wycieczki.

42517

42518

W sobotę już tylko trochę lokalnych dróg i powrót do domu tuż przed deszczem.

pwaos
25-08-2020, 17:13
Tatry odwiedzić zawsze warto ;).....No ba! Widoki piękne i ludzie fajni. [emoji6]

By z moje strony taki nieśmiały pomysł aby 5 czy 6 września jak pogoda pozwoli spotkać się na Niedźwiedzim Rogu. Koledzy Krzysztofy dwa maja z Warszawki jakoś tak 222 km tylko, no z Rzeszowa to już trochę więcej. Ja się w każdym razie przy pogodzie sprzyjającej wybieram i to by chyba raczej niedziela 6 września była. Oby pogoda to Śniardwami się można nacieszyć. Ryn odwiedzić, może i Mikołajki bo to rzut beretem.

Pomysł może i nieśmiały ale realny. Jak mi w pracy nic nie zleci na głowę i się wykuruję (piszę teraz pod wpływem tabletek, po których widzi się smoki ale bólu nie czuć) bo mi chrupnęło w lędźwiach, to bym się przegonił te 500 km. Oby tylko pogoda dopisała. Może bym wtedy jeszcze szarpnął 1-2 dni urlopu i jeszcze coś pozwiedzał.
@Kojocisko (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73776) - Twoje zdjęcia z wyprawy się je łyżkami. ;-)

robin102
26-08-2020, 10:30
Pomysł może i nieśmiały ale realny. Jak mi w pracy nic nie zleci na głowę i się wykuruję (piszę teraz pod wpływem tabletek, po których widzi się smoki ale bólu nie czuć) bo mi chrupnęło w lędźwiach, to bym się przegonił te 500 km. Oby tylko pogoda dopisała. Może bym wtedy jeszcze szarpnął 1-2 dni urlopu i jeszcze coś pozwiedzał.
;-)
5-6 wrzesień zapowiada się całkiem sensowna pogoda do jazdy, może nie do plażingu ale ...... 5 wrzesień, sobota lepiej ma być

https://images90.fotosik.pl/412/a7d92d4157c68110.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a7d92d4157c68110)

Moja para ślubna parę dni temu się rozstała. on cisnęła pierścionek zaręczynowy, to może będę miał wolny weekend i pocisnę w te miejsce :)

https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa/Nied%C5%BAwiedzi+R%C3%B3g/@52.969407,20.434677,8z/data=!4m15!4m14!1m5!1m1!1s0x471ecc669a869f01:0x72f 0be2a88ead3fc!2m2!1d21.0122287!2d52.2296756!1m5!1m 1!1s0x46e1f05a76796303:0xba80eb839f20c4bb!2m2!1d21 .6917423!2d53.7182589!3e0!5i1

pwaos
26-08-2020, 19:41
5-6 wrzesień zapowiada się całkiem sensowna pogoda do jazdy, może nie do plażingu ale ...... 5 wrzesień, sobota lepiej ma być

https://images90.fotosik.pl/412/a7d92d4157c68110.jpg

(https://images90.fotosik.pl/412/a7d92d4157c68110.jpg)

Też patrzyłem, wygląda na to że pogoda będzie w sam raz. W pracy nastawiam już człowieków że może mnie w piątek nie być.

Moja para ślubna parę dni temu się rozstała. on cisnęła pierścionek zaręczynowy, to może będę miał wolny weekend i pocisnę w te miejsce :)

Życie Panie, życie. :wink:

Kojocisko
26-08-2020, 20:29
Niedźwiedzi Róg jest OK, weekend też.
Mikołajki mało mnie kręcą, bo to jeden wielki deptak.
Tak się zastanawiam, co tam jest fajnego do zwiedzenia w okolicy, czego jeszcze nie widziałem.

pwaos
26-08-2020, 20:32
Niedźwiedzi Róg jest OK, weekend też.
Mikołajki mało mnie kręcą, bo to jeden wielki deptak.
Tak się zastanawiam, co tam jest fajnego do zwiedzenia w okolicy, czego jeszcze nie widziałem.

Te okolice są mi nieznane, więc nawet rundka po Mikołajkach mnie ucieszy.

Kojocisko
26-08-2020, 21:18
BTW - zważywszy na twój dystans, to gdybyś potrzebował pitstopu na trasie (pod Warszawą) - daj znać.
I np. w sobotę można by ruszyć razem od rana.

robin102
26-08-2020, 22:10
I np. w sobotę można by ruszyć razem od rana.
Już miałem, pytać, dopytywać, proponować nieśmiało. Czyli co 5.09 Niedźwiedzi Róg godzina 11 ? Potem może Mikołajki
.
.
jeśli pogoda pozwoli i ta moja para młoda utrzyma status rozstania, bo jak nie to musze im te foty zrobić kurde :)

pwaos
27-08-2020, 16:15
Dziękuję za propozycję, warte rozważenia. Myślę o starcie w piątek, tak żebym bez napinania się dojechał. Najgorzej jest z kolanami, które po 3 godzinach zaczynają szukać pretekstu do rozprostowania się.

bogdi64
27-08-2020, 20:35
ktoś z WAS lubił rozpadające się budynki ;)
https://www.mamerki.com/

Kojocisko
27-08-2020, 20:42
ee. mamerki to zwiedziłem 30 lat temu, jak były jeszcze fajne i dzikie... podobnie MRU.
na Mazurach fajniejsze miejsca są z 80km dalej na północ

robin102
28-08-2020, 23:32
A co tam z pogodą na 05.09 planujecie ? sobotka ostatnia tych wakacji planujecie. Macie jakieś wiarygodne szklane kule ? :)

krzysztofz24
28-08-2020, 23:39
Dzisiaj nastapil ten wiekopomny moment, kiedy trafilem motocyklowego Jackpota. Same 7 na zegarze...szczesliwy przebieg:-D. Piecdziesiat pare tysi z tego jest moje.

Dokumentacja foto;-), przy okazji moto z kazdej strony. Oczywiscie celowalem zeby ten przebieg wypadl mniej wiecej w jakims korzystnym miejscu a nie na srodku skrzyzowania. Znaczy cala przejazdzka byla temu podporzadkowana i wybor jakiegos zacisznego miejsca na final. Zebym mogl sie zatrzymac i to uwiecznic na foto. Ten gosciu z psem juz sie dziwnie patrzyl ze na tym okolo 700m odcinku asfaltowej drogi wsrod lasow jezdze kilka razy w te i w tamte, bo to juz ostatnie setki metrow byly:-).

42664

Zblizenie
42665

Rzut boczny, w sumie boczno-skosny.
42666

Rzut boczno-skosny z drugiej manki
42667

Rzut przedni
42668

Rzut tylny
42669

P.s
Bandana jest pod szyje jakby bylo zimno i dodaje +10 do buntowniczo-motocyklowego looku:-P

Wlasnie zauwazylem ze na dziennym liczniku tez mam 7... Czyli laczny przebieg plus dzienny daje 7x7, siedem siodemek...ta z dziennego to juz szczesliwy traf;-). Bo akurat tankowalem a zawsze zeruje po tankowaniu.

robin102
28-08-2020, 23:44
Przyjedź na Niedźwiedzi Róg oblukamy z bliska bo nie dość, że zielony jak niemieckie dolary to wygląda na strasznie duży motocykl :) .... ciekawe czy taki duży
fajna owiewka, skręca się z kierownicą ?

krzysztofz24
28-08-2020, 23:48
Przyjedź na Niedźwiedzi Róg oblukamy z bliska bo nie dość, że zielony jak niemieckie dolary to wygląda na strasznie duży motocykl :) .... ciekawe czy taki duży
fajna owiewka, skręca się z kierownicą ?

Tak, skreca sie. Bo to mini owiewka.
Ja bym podjechal na ten Niedzwiedzi Rog, tylko w sobote pracuje. A dopiero co wrocilem z urlopu, inni ida teraz na urlop. Raczej nie moge miec tej soboty 5.09 wolne...raczej na pewno;-).

pwaos
29-08-2020, 09:15
A co tam z pogodą na 05.09 planujecie ? sobotka ostatnia tych wakacji planujecie. Macie jakieś wiarygodne szklane kule ? :)

http://pogoda.interia.pl Prognoza długoterminowa. Sprawdzalność... 50/50.

Dzisiaj nastapil ten wiekopomny moment, kiedy trafilem motocyklowego Jackpota. Same 7 na zegarze...szczesliwy przebieg:-D. Piecdziesiat pare tysi z tego jest moje.

Dokumentacja foto;-), przy okazji moto z kazdej strony. Oczywiscie celowalem zeby ten przebieg wypadl mniej wiecej w jakims korzystnym miejscu a nie na srodku skrzyzowania. Znaczy cala przejazdzka byla temu podporzadkowana i wybor jakiegos zacisznego miejsca na final. Zebym mogl sie zatrzymac i to uwiecznic na foto. Ten gosciu z psem juz sie dziwnie patrzyl ze na tym okolo 700m odcinku asfaltowej drogi wsrod lasow jezdze kilka razy w te i w tamte, bo to juz ostatnie setki metrow byly:-).

Rzut boczno-skosny z drugiej manki
42667

Rzut przedni
42668

Fajna ta lampa przednia. Harłej teraz sprzedaje te "telewizorki" i widzę ich dużo na drogach, czyli się podobają. Rzeczywiście motór wygląda na wielki. Taki przebieg zdarza się raz na... Tylko raz. :grin: Gratulacje. Niedługo w moim miejskim pudełku wyskoczy 8888 km.

robin102
29-08-2020, 12:08
Ja bym podjechal na ten Niedzwiedzi Rog, tylko w sobote pracuje. A dopiero co wrocilem z urlopu, inni ida teraz na urlop. Raczej nie moge miec tej soboty 5.09 wolne...raczej na pewno;-).
Jako człowiek wolnego zawodu zrób sobie wolne i daj jutro na mszy na tacę za pogodę na 5 września. .... pieniądze zarobisz w pracy innego dnia. Ja niestety przekładać nie mogę bo umowy z ludźmi podpisane 2 lata wcześniej.

http://pogoda.interia.pl Prognoza długoterminowa. Sprawdzalność... 50/50.

.
No jest szansa z tego co widzę 22 st C, idealnie do jazdy i słoneczko jakieś na rysunku w prognozie :)

Fajna ta lampa przednia. Harłej teraz sprzedaje te "telewizorki" i widzę ich dużo na drogach, czyli się podobają.
Przypomina reflektor od PF 126p ;) ... ale fajne

pwaos
29-08-2020, 14:59
Będzie dobrze.

pwaos
31-08-2020, 21:48
Czy ja dobrze widzę? Na Mazurach jakieś deszcze pod koniec tygodnia. Wrrrrrrrr.

robin102
31-08-2020, 22:10
Czy ja dobrze widzę? Na Mazurach jakieś deszcze pod koniec tygodnia. Wrrrrrrrr.
Ja zwykle jak się chce pojechać trochę dalej od garażu :(

pwaos
01-09-2020, 20:54
Ja zwykle jak się chce pojechać trochę dalej od garażu :(

Jak bym był Władymirem Władymirowiczem, to bym posłał kilka samolotów z magicznym proszkiem i na weekend by wystarczyło błękitnego nieba. Ech... Polowałem tak w poprzednim sezonie na Tatry, dopiero w tym roku się udało. Zobaczymy jak będzie się sytuacja rozwijać. Szanse się dziś zwiększają.

robin102
01-09-2020, 22:06
..Szanse się dziś zwiększają.
Tak jakby niedziela szykuje ;) się ładniejszym dniem, bo bez opadów i wiatr mniejszy. Echhhh jak mnie ten wiatr wkurza. mam wrażenie ze od 3 lat w Polsce ciągle halny wieje na nizinach :(

https://images91.fotosik.pl/413/22b4dc23f85a83f6.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/22b4dc23f85a83f6)

krzysztofz24
01-09-2020, 22:48
Co wam powiem Panocku to wam powiem. Oni tam sie na tej pogodzie to sie krucafuks g..no znaja:-).
Dzisiaj przykladowo wszystkie prognozy zapowiadaly deszcz na 100%, normalnie najbardziej deszczowy dzien w tygodniu.
A mialemn jechac na moto, no ale nie pojechalem jak takie prognozy.

Ale caly dzien prawie bylo suchutko, lekki wiatr, bardzo pochmurno, deszcz jakby wisial w powietrzu ale nie padal.
Juz mnie lekki wk..w zlapal, ze zmarnowalem dzien jazdy na moto...ale okolo 16-17 zaczelo padac jednym ciegiem przez dluzszy czas, kilkugodzinny opad . I wtedy sie rozluznilem;-), bo jakbmy pojechal to bym sie niezle zmoczyl.

Ale i tak uwazam, ze Oni sie na pogodzie g...znaja:D

pwaos
01-09-2020, 23:17
Telewizja kłamie, Internet kłamie, radio kłamie, Cyganka prawdę Ci powie. :D

42810

Pogoda dla Mrągowa.

robin102
02-09-2020, 20:05
Obstawiam niedzielę, a WY ? i ruch na drogach mniejszy i te TIR-y chyba nie jeżdżą w niedzielę

Kojocisko
02-09-2020, 20:19
Dla mnie ok.

Nduro
02-09-2020, 20:54
to się ujawnię i ja[emoji137] i mój DL1000 [emoji965] 20lat w siodle HD flstf, od roku też sztormiakiem 42816

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

pwaos
03-09-2020, 10:38
Obstawiam niedzielę, a WY ? i ruch na drogach mniejszy i te TIR-y chyba nie jeżdżą w niedzielęPanowie, ja odpadam. Mam nadzieję że w przyszłym roku będzie można się spotkać w lipcu lub sierpniu, kiedy stabilniejsza pogoda jest.

robin102
04-09-2020, 10:02
kiedy stabilniejsza pogoda jest.

Rzeczywiście pogoda nie zapowiada się stabilnie, a na taka dłuższa wycieczkę trzeba trafić w okno pogodowe 2-3 dniowe aby nie zmoknąć, nie zmarznąć też. Chyba ja też odpuszczę, bo mi się podeszwy od butów odklejają. Ale szajs teraz produkują :( .
Może coś w następnym sezonie uda się.

to się ujawnię i ja[emoji137] i mój DL1000 42816

Witaj, witaj. kawał motura ten DL 1000

Kojocisko
04-09-2020, 10:24
Mięczaki, niedziela się dobrze zapowiada. A może Robin coś bliżej ciebie? Śniadanie w Tykocinie, Carska droga, twierdza Ossowiec?
Co do butów - Daytona GTX - używam tego modelu od 1998 roku - niezawodne, wygodne (wlazłem w nich na górę Chojnik), bezpieczne, goretex. Cóż - drogie :-(
Jak wymiękacie, to pojadę sobie na sesję ogólnodostępną na tor Radom w niedzielę rano.

robin102
04-09-2020, 10:54
Mięczaki, niedziela się dobrze zapowiada. A może Robin coś bliżej ciebie? Śniadanie w Tykocinie. No fakt mięczaki z wiekiem chyba się mięknie :D ... Do Tykocina to Ty masz równo dwie paczki w jedną stronę to nie tak hop siup :) .. ja mm ledwo 50 kilometerków, więc jakby co to chętnie.
Niedzila według prognoz 2-3 godziny słoneczne w ciągu dnia, temperatura około 20 st C i jednak jakieś przelotne opady. Nie mam daleko na ten Niedźwiedzi Róg, bo tylko 160 km, ale totalnie ani spodni cieplejszy w trasę , tylko dżinsy motocyklowe, ani jakiegoś wdzianka nieprzemakalnego od deszczu i jeszcze ta podeszwa w bucie co się odkleja i wiatr i deszcz jakby co :) . Miałem zamiar zaopatrzenie w odzież pod Chorwację robić, ale covid i po temacie Chorwacji :( Cholera ten Niedźwiedzi Róg nad Śniardwami to u mnie w planie do zaliczenia od 3 lat :D

Kojocisko
04-09-2020, 11:38
No tak, ja jednak jestem ciut lepiej doposażony, choć do optymalnego stanu 5 kurtek mi jeszcze trochę brakuje. Ale trzy mam ;-)
Ostatnio mi wyszło, że tego potrzebuję: https://www.dainese.com/pl/en/super-rider-d-dry-jacket.html-201654592.html?dwvar_201654592_color=BLACK%2FWHITE %2FRED&cgid=motorbike-jackets-d-dry

Stary - 200km? Ja do roboty i z powrotem zrobię dzisiaj 80km. I to jeszcze w większości z córką, (do szkoły, ze szkoły - po drodze).

krzysztofz24
04-09-2020, 19:48
to się ujawnię i ja[emoji137] i mój DL1000 [emoji965] 20lat w siodle HD flstf, od roku też sztormiakiem 42816

Witaj...i mógłbyś coś więcej skrobnąć oprócz przywitania;-).
Ile km w sezonie, gdzie tam ostatnio byłeś, jakieś foty z wojaży...bo sprzęt okufrowany bojowo:-).

P.s A czy ty jesteś przypadkiem motocyklistką? (Emotikonka dziewczyny z ręką do góry mnie zasugerowała)

Mięczaki(.....)..

Ja jakby co załatwiłem, że mogę mieć wolną sobotę.
Ustaliliśmy niedawno wspólnie;-), że serwisy pogodowe to się jajco znają na pogodzie.
Jutro będzie padać albo nie bedzie, po południu a może dopiero wieczorem...

Nduro
04-09-2020, 20:22
Nie jestem motocyklistką tylko trochę ślepym juz motocyklistą. Stąd ta niezamierzona emotka. Sztorma kupiłem w zeszłym roku tylko pod wyjazd w Pamir który miałem w planie na ten rok, ale jak wiadomo covid. Cały rok coś ulepszałem, doszpeiłem gadżetami i dupa. Ale spodobał mi się ten bike mocno. Trochę europy zjeździłem, pora się wypuścić gdzieś dalej.

Kojocisko
04-09-2020, 20:28
Nie jestem motocyklistką tylko trochę ślepym juz motocyklistą....

Aaaaa. Typowa w tym dziale geriatria :-) Zresztą młodzież już prawie nie jeździ, więc zostaliśmy głównie my - niegdysiejsze sokole oczy.

sokolnik
04-09-2020, 20:31
Aaaaa. Typowa w tym dziale geriatria :-) Zresztą młodzież już prawie nie jeździ, więc zostaliśmy głównie my - niegdysiejsze sokole oczy.Sokoli wzrok to mam ja :)
Młodzież jeździ, tylko mniej :)

krzysztofz24
04-09-2020, 20:35
Sokoli wzrok to mam ja :)
Młodzież jeździ, tylko mniej :)

No właśnie.
Młodzież jeździ mniej niż stare byki...wstyd:-);-).
Ja w twoim wieku to...:-D.

I kiedyś to były czasy, a teraz Panie to wogole nie ma czasów;-).

Boryszuk
04-09-2020, 22:13
Ja nie kwalifikuję się już wprawdzie do młodzieży ale do geriatrii też jeszcze nie. I jeżdżę.

42887

robin102
04-09-2020, 23:34
.. więc zostaliśmy głównie my - niegdysiejsze sokole oczy. No fakt, już bez okularów korekcyjnych za szybą kasku nie jeżdżę, bo mam trojenie w poziomie i dwojenie w pionie, a szkła pryzmatyczne musiał w samej Warszawie robić. Koledzy z branży się dziwią jak ja zdjęcia robię i że pod wiadukt, tunel zawsze trafiam :D ... sam nie wiem jak :) w ogóle to mam TRZY pary okularów i każde w takich samych oprawkach , a każde do czego innego :) jest wesoło w tym wieku :D

...pod wyjazd w Pamir który miałem w planie na ten rok, ale jak wiadomo covid...
Coś jak u mnie do Chorwacji :D

bogdi64
05-09-2020, 11:05
No tak, ja jednak jestem ciut lepiej doposażony, choć do optymalnego stanu 5 kurtek mi jeszcze trochę brakuje. Ale trzy mam ;-)
Ostatnio mi wyszło, że tego potrzebuję: https://www.dainese.com/pl/en/super-rider-d-dry-jacket.html-201654592.html?dwvar_201654592_color=BLACK%2FWHITE %2FRED&cgid=motorbike-jackets-d-dry

Stary - 200km? Ja do roboty i z powrotem zrobię dzisiaj 80km. I to jeszcze w większości z córką, (do szkoły, ze szkoły - po drodze).

no to Ci brakuje, po porządkach zostawiłem SOBIE !!! 6 :) kurtek, bo w motocyklach bieda, tylko 4 zostały :(, co do butów to teraz polecam przejrzeć firmę SPYKE, firma włoska którą kupili NASI i zrezygnowali z działu obuwia (dość porządnego - sprawdzone), przez to można jeszcze trafić oryginalny wyrób za ok 50% ceny (też sprawdzone), na wyjazdy, gdzie trzeba też pochodzić, lub dłuższe wyjazdy gdzie zaczynać brakować miejsca w kufrach - sakwach, zakładam militarne :)

Nduro
05-09-2020, 11:18
Jeśli o buty idzie to mogę polecić tego polskiego producenta https://allegro.pl/oferta/buty-na-chopper-harley-motocyklowe-ze-skory-troter-7817423619?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Dwa lata, deszcze, błoto, wędrówki podczas turystycznego zwiedzania, na początku trochę obcierały, ale wiadomo skórzany but wysoki. Jak się ułożyły są mega wygodne.

robin102
05-09-2020, 14:10
Jeśli o buty idzie to mogę polecić tego polskiego producenta https://allegro.pl/oferta/buty-na-chopper-harley-motocyklowe-ze-skory-troter-7817423619?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

U mnie buty to muszą być typu trampek motocyklowych, lekkie, z dobrym czuciem dźwigien, no coś max do 500 zł

...bo w motocyklach bieda, tylko 4 zostały :( Co poszło cieszyć innego kierownika. Mała Honda 250 czy duży beżowy cień Honda , czy SHL też w sumie jak Honda bo ma H w nazwie.

Kolekcjoner
05-09-2020, 14:18

Fajne :)...

Nduro
05-09-2020, 14:52
Sorki pomyliłem link,ja mam z dwoma zapięciami na łydce i ciut wyższe, ale są u nich dostępne też

Kolekcjoner
05-09-2020, 16:09
Sorki pomyliłem link,ja mam z dwoma zapięciami na łydce i ciut wyższe, ale są u nich dostępne też

Ja własnie szukam czegoś na jesień/zimę w tym typie tylko wyższe :).

robin102
06-09-2020, 23:10
Taki rarytasik znajomy sprzedaje, a kasy niet kurna olek :( ,Może ktoś chętny. Motocykl prawdziwy, nie kombinowany, cena wysoka... chyba.
Kurde brał bym do lasu.
https://www.olx.pl/oferta/suzuki-xf-650-freewind-tylko-7-5tys-przebiegu-unikat-CID5-IDGqA2N.html?fbclid=IwAR3E-StMW96arI5cjmBzEy99DR8p1z9RT6DYtv4Abx8QCyYK7GrIwWH PE7s

Nduro
06-09-2020, 23:34
To się nie nadaje do lasu. Za połowę tej kwoty kupisz w miarę dobrego trampka z połowy lat 90tych i będzie dzielniejszy w terenie. Ja rozumię bynajmniej się staram zrozumieć że komuś może się nie opłacać wołać mniej, lub że on faktycznie tyle wart. Ale by dostał to co woła za tą suzuke to marzenia, rynek swoje, a co ktoś tam sobie... Nie powiem motocykl fajny, ale czy warto?

Kojocisko
07-09-2020, 07:02
Ja też bym się ty nie entuzjazmował. Ot, fajny motorek na początek. Wolna winda (free wind) nigdy jakoś świata nie zawojował, na pl.rec.motocykle z jedna sztuka była?

Kolekcjoner
07-09-2020, 12:16
Taki rarytasik znajomy sprzedaje, a kasy niet kurna olek :( ,Może ktoś chętny. Motocykl prawdziwy, nie kombinowany, cena wysoka... chyba.
Kurde brał bym do lasu.
https://www.olx.pl/oferta/suzuki-xf-650-freewind-tylko-7-5tys-przebiegu-unikat-CID5-IDGqA2N.html?fbclid=IwAR3E-StMW96arI5cjmBzEy99DR8p1z9RT6DYtv4Abx8QCyYK7GrIwWH PE7s
Cena nie jest taka zła. Jak za egzemplarze z 97 potrafią śpiewnąć 7 tyś. Mnie by pasował ale nie zawadza mi 10 tyś w kieszeni ;).

To się nie nadaje do lasu. Za połowę tej kwoty kupisz w miarę dobrego trampka z połowy lat 90tych i będzie dzielniejszy w terenie.
Hmmmm.. "w miarę dobrego trampka" - ciężki temat. Szukałem i wszystko skatowane gruzy. Powiedzmy że miałoby to sens ale nie za kwoty które za to wołają.

pwaos
07-09-2020, 22:33
W sobotę miałem ciekawe zdarzenie. Jeżdżę sobie po serpentynach Słonne i widzę że w centrum zakrętu od wewnętrznej strony stoi gość i coś grzebie. Myślę sobie "ciekawe miejsce znalazł na postój", ale nie. Przy nawrocie znów stoi i dłubie. Więc przy następnej zawrotce stanąłem koło niego i zaraz stamtąd spieprzyłem na zewnątrz zakrętu, bo się okazało że pod prawą stopą nic nie mam i bym leżał w rowie.. :grin: No to idę do niego, a jemu się rozkręcił mechanizm zmiany biegów i nie miał czym tego poskręcać. Około 10 ludzi jeździło i nikt się nie zatrzymał. Ciekawe. Przepchaliśmy motóra na zewnątrz zakrętu, wyjąłem komplet narzędzi i sobie spokojnie pozakręcał co tam trzeba. No i tak sobie stoimy po wszystkim i rozmawiamy, pitu pitu a tu jedzie czwórka człowieków i jeden z nich tuż przed wyjściem z zakrętu wpadł w poślizg i poszedł pod barierkę. Podobno mu tylne koło wpadło w poślizg i nie odpuścił hamulca. Taki ładny Triumph się pokiereszował. :( Udało nam się go wyciągnąć, ale smutny to widok. Jadąc w Bieszczady po drodze widziałem dużo miejsc, gdzie już wilgoć podchodzi spod asfaltu albo kapie woda z liści na drzewach. I to właśnie w zakrętach. Tak że już będzie koniec tego rumakowania i trzeba wszędzie wypatrywać zasadzki. :( Dobrze że się temu człowieku nic nie podziało. W szoku był po jeździe na tyłku, ale cały.

robin102
09-09-2020, 23:00
Pwaos postraszył, że zakręty niebezpieczne to dziś pojechałam po prostu prosto :D ...., tylko opon szkoda :)

https://images91.fotosik.pl/416/f3171e3eb225b20d.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f3171e3eb225b20d)

pwaos
10-09-2020, 16:17
Oj tam straszył. W sobotę znów się wybieram. Ale rekreacyjnie. :) Fajne te analogowe zegary. Duże, ładne i czytelne.

robin102
10-09-2020, 17:18
..Fajne te analogowe zegary. Duże, ładne i czytelne.
Takie dla niedosłyszących panów :) cały motocykl taki dla niedosłyszących :D
Smartfony na kierownicach od wielu producentów przerażają. Jedyny do zaakceptowania i w sumie użyteczny bardzo to znów niestety widziałem w Bmw F 850 Gs i się podobało nawet. Przywykłem po godzinie jazdy.

pwaos
10-09-2020, 19:56
Aktualny trend to małe wyświetlacze z upakowanymi informacjami, które w czasie jazdy nie są tak potrzebne jak obroty i prędkość czy włączony bieg. Nie lubię wyświetlacza w NC za to jaranie po oczach w nocy (wersja RC70C 2014 r. ma jeszcze ciemne znaki na jasnym tle) i tę małą linijkę obrotomierza. No cóż, może w przyszłym roku uda się to zmienić.

robin102
10-09-2020, 21:25
..... czy włączony bieg.....
W moim włączony aktualnie bieg jest wyświetlany w BIG rozmiarze, i dodatkowo zdublowane wyżej na zielonej kontrolce, ale nie ma się co dziwić, bo według rożnych ankiet 80% użytkowników tego modelu to człowieki w wieki 46-58 lat :D czyli młodzież roztargniona już :D
Poza tym mogę przyciskiem na manetce dusząc go mieć na wyświetla ciśnienie w oponach, temperaturę powietrza, średnie spalanie, chwilowe spalanie, zasięg w kilometrach, aktualne ustawienia zawieszenia, ile osób na pokładzie, czy są kufry dopięte wybrać czy nie czy kontroli trakcji, oraz tam inne ze 3 liczniki TRIPów i jeszcze jakieś mniej potrzebne rzeczy. No jest tego trochu, ale jest jak potrzebne, jak nie to można nic nie wiedzieć. :) Oczywiście temperatura silnika i stan zbiornika paliwa + kontrolki od systemów bezpieczeństwa i testu motocykla przed jazdą. Jak to w BMW :D kiedyś się dziwiłem dlaczemu te motocykle droższe niż inne teraz się nie dziwie.
.
nie żebym zachwalał, tak jako ciekawostkę

pwaos
10-09-2020, 21:32
Urzekła mnie ta kontrolka "ile osób na pokładzie". :mrgreen: Ale najbardziej dokucza w budżetowych modelach brak kontroli temperatury silnika. Przecież i tak silnik ma tę informację, ech ci księgowi biorący udział w procesie projektowania...

robin102
10-09-2020, 21:38
Urzekła mnie ta kontrolka "ile osób na pokładzie". :mrgreen: .

jak pokazuje obrazek to ma sens :D

https://images89.fotosik.pl/418/b4681b1da03e56b0.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b4681b1da03e56b0)

Nduro
10-09-2020, 22:14
To mi się podoba [emoji7] myślałem jakiś czas temu czy nie uzupełnić parku maszynowego o taki wynalazek.
Jakby ktoś szukał opon to mi dwie zalegają 120 i 160 17" Nówki sztuki
https://www.olx.pl/oferta/opony-bridgestone-bt016-pro-120-60zr17-160-60zr17-CID5-IDGtjTr.html

Boryszuk
11-09-2020, 15:58
Obdrapana DRZka i BSA znów wytaplały się dziś w błocie ;)

43028
43029

bogdi64
13-09-2020, 18:05
ej, stary już jestem co nie znaczy, że marzyć mi nie wolno ...
Tak się złożyło, że wpadły przypadkiem, na szybko cztery dni wolnego, no wiem, można było trawę skosić, pomalować pokój itp, itp, albo wymyślić sobie , marzenie ...
Czwartek rano, majty, skarpety, jakaś koszulka, kosmetyczka i scyzoryk do kufra i w drogę, pierwszy przystanek (Wam znany), Malu Upa, może być też Przełęcz Okraj

43090

to nie cel, to punkt pośredni ;)

43091

i górki się kończą

43092

a że dostałem błogosławieństwo na dalszą drogę ...

43093

to trzeba było KONIECZNIE "odwiedzić" jezioro Niesłysz (taki sentyment mam do tego miejsca)

43094

koniec sentymentów, droga czeka

- tak, wybrzeże "moje" i małe bardzo spontaniczne marzenie spełnione, czyli

Czeskie piwo, na Polskim Bałtykiem o zachodzie słońca
fotki robione telefonem, nie lubię, ale tu nie o fotki chodziło ;)
ps: od strony technicznej to tak 1200km strzeliło

robin102
14-09-2020, 23:46
nic nie piszemy bo nam gul skacze :D

Kolekcjoner
15-09-2020, 00:03
nic nie piszemy bo nam gul skacze :D
No mnie skacze, bo w tym roku z wyjazdów wyszło wielkie g..... :(...

krzysztofz24
15-09-2020, 10:07
Super spontan. O to chodzi:-).

bogdi64
15-09-2020, 14:58
takie się jeszcze przyplątały, czyli, góry, gdzieś po drodze i morze, a ostatnie to "patenty". które testuję w turystyce

43188

43189

43190

43191

dziś sprawdzone, od 26 czerwca NC zrobiła 5000 km (kiedy ??? !!!), a przecież, są jeszcze dwa inne, które jeździły ?, czyli niedługo wymiana oleju i w tym roku nie byłem na dłuższej ŻADNEJ wycieczce i zlocie

krzysztofz24
16-09-2020, 00:19
Kurde, chcialem cos napisac, ze dzisiaj kontrolnie troche polatalem "polskimi highwayami". Pogubilem sie na zawrotce na A2 i nadlozylem 40km w jedna strone, czyli 80km w obie. I ogolnie bylo fajnie;-). Ot tak przed siebie w strone Łodzi.
Ale sie wstydze;-), jak tu bogdi takie tysiace kilosow na dzien robi.

Boryszuk
16-09-2020, 07:43
takie się jeszcze przyplątały, czyli, góry, gdzieś po drodze i morze, a ostatnie to "patenty". które testuję w turystyce

43191

Ten blotnik to jest oryginal czy dodatek?

robin102
16-09-2020, 14:40
dziś sprawdzone, od 26 czerwca NC zrobiła 5000 km (kiedy ??? !!!), a przecież, są jeszcze dwa inne, które jeździły ?
Podziw normalnie. Chyba polubiłeś ten motocykl ?? Inwestujesz coś tam doposażasz. Zostanie na dłużej ? Plusy bardzo dodatnie tej Hondy ?

..... niedługo wymiana oleju
Czyli najciekawsze jeszcze przed nami :D

bogdi64
16-09-2020, 19:32
Ten blotnik to jest oryginal czy dodatek?

dodatek za 18 $ i działa, dobrze wydane pieniądze, zamek w kufrze czysty

NIESTETY - jeździsz inwestujesz ;) - droga powrotna z "duszą" na ramieniu, założona już nowa, na oponie to nie cień ale wybrzuszenie na całym obwodzie

43244

robin102
16-09-2020, 21:20
na oponie to nie cień ale wybrzuszenie na całym obwodzie
O pierdykole, jak to możliwe, że takie cuś sie zrobiło na oponie. Ile ona ma przebiegu. Co to za model oponki ?

Nduro
16-09-2020, 21:39
Może była nacinana i przezywała drugie życie po życiu. Handlarze się nie pierdzielą by za 100zl więcej komuś lipę o zapachu śmierci wcisnąć. Widziałem kiedyś coś podobnego i była rżnięta do sprzedaży

bogdi64
16-09-2020, 22:07
opona 40 tydzień 2018, przejechane ok 12 tyś, Michelin, wulkanizator stwierdził, że widzi coś takiego drugi raz w życiu, podejrzewa wadę fabryczną, oponkę oglądali z każdej możliwej strony, żadnych innych uszkodzeń, kupiłem taką samą :), zobaczymy, wybrzuszenie było nieregularne (wężykiem panie) akurat w miejscu "twardej gumy"

krzysztofz24
16-09-2020, 23:25
opona 40 tydzień 2018, przejechane ok 12 tyś, Michelin, wulkanizator stwierdził, że widzi coś takiego drugi raz w życiu, podejrzewa wadę fabryczną, oponkę oglądali z każdej możliwej strony, żadnych innych uszkodzeń, kupiłem taką samą :)(...)

Dobrze zrobiles. Bo to jakas ultra rzadka wada fabryczna najpewniej. Prawdopodobienstwo;-) ze drugi raz ta sam osoba nabedzie taka sama (model i producent) wadliwa opone jest chyba nierealne.
Teraz musi byc dobrze:-).

robin102
17-09-2020, 20:44
Bo to jakas ultra rzadka wada fabryczna najpewniej. . U trzech lokalnych bikerów problemy z Michałki. U jednego jakieś guzy wyszły na barku opony, u dwóch ząbkowanie po 8 tys km, tu na forum u dwóch motocyklistów. Jednak do samochodów to opony przyzwoite robią. Boszszse jak dobrze, że nie kupiłem tych PR 4 czy 5 toż to buble jakieś na 102 !!! Do motocykli z definicji motocyklowe oponki kupujmy. Tylko METZELER godny zainteresowania. Stare 8 letnie Metzelery po przelocie 14 tys km !! zapierdzielałem 160-180 km/h i motocykl pewniej się prowadził niż jakiś nowe premium klas Pirelli Angel GT2.
Świat schodzi na psy. Opony produkowane z gównolitu gumowego i z bełkotu marketingowego :(

Nduro
17-09-2020, 20:57
Ząbkowanie często występuje przy niewłaściwym cisnieniu.

krzysztofz24
17-09-2020, 22:06
U trzech lokalnych bikerów problemy z Michałki. U jednego jakieś guzy wyszły na barku opony, u dwóch ząbkowanie po 8 tys km, tu na forum u dwóch motocyklistów. Jednak do samochodów to opony przyzwoite robią. Boszszse jak dobrze, że nie kupiłem tych PR 4 czy 5 toż to buble jakieś na 102 !!! Do motocykli z definicji motocyklowe oponki kupujmy. Tylko METZELER godny zainteresowania. Stare 8 letnie Metzelery po przelocie 14 tys km !! zapierdzielałem 160-180 km/h i motocykl pewniej się prowadził niż jakiś nowe premium klas Pirelli Angel GT2.
Świat schodzi na psy. Opony produkowane z gównolitu gumowego i z bełkotu marketingowego :(

Miałem 3 rózne komplety opon Michelin. Zero problemów i radość z eksploatacji tylko. I dlatego będzie też czwarty:-).
A Pilot Road od dawna albo wygrywają w testach wszelakich albo są w czolowce.
Choć ja akurat preferuje opony sportowe od kiedy je założyłem (na szosę, nie wyczynowe) niż typowe turystyki Pilot Road.

Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Ale nie możesz pisać o czymś bubel jeśli tego nie miałeś ani nie uzywales...
Bo to że ktoś tam mówił czy słyszał od kogoś to tak średnio jest rzetelne.

bogdi64
17-09-2020, 22:37
jestem z TYCH opon zadowolony, dlatego kupiłem taką samą Pilot Power 2 ct

ps: czytałem fajną wypowiedź specjalisty od shimmy, (jakiegoś Anglika), który tłumaczył, że w większości przypadków sami je wywołujemy, a w przypadku Hondy jest dość typowe i bezpieczne, często pomaga wymiana łożyska główki na rolkowe, zdjęcie dodatków, zmian kurtki , sposobu siedzenia, opon, lusterek :), a w każdej instrukcji motocykla jest napisane - trzymać ręce na kierownicy - :), według niego należy się przejmować gdy występuje przy małych prędkościach

robin102
17-09-2020, 23:02
Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Ale nie możesz pisać o czymś bubel jeśli tego nie miałeś ani nie uzywales...
Bo to że ktoś tam mówił czy słyszał od kogoś to tak średnio jest rzetelne.
Pisze, że bubel, bo statystyka to pokazuje. Statystyki sie nie oszuka i nie ma co Wisły kijem zawracać.
Dobra opona to ta która dobra jest też u schyłku swego żywota ot powiedzmy 2/3 żywotności, a nie jak nowa po przebiegu tysiąca km i achy i ochy jak dobra, bo tu i najtańsza będzie przyzwoita. Michaliny do aut uwielbiam je w samochodach miałem 3 komplety od tanich do bardzo drogich jak też zimowe. Jako nieliczne ze zjeżdżonych były co najmniej dobre jak już ich prawie nie było, prawie znikały.
Motocyklowe gdzie by ucho nie przyłożyć (lokalnie) to doniesienia jak na żadne inne. Tutaj na forum też, a że wynalazłeś jakieś opony konstrukcyjnie i projektowo można rzec sprzed lat, do tego sort sportowy, więc może ktoś tam bardziej się przyłożył to w żaden sposób nie niweluje tego że PR4 PR5 ludzie narzekają. Jeżdżą na właściwym ciśnieniu i opona po 8-9 tys km w spokojnym motocyklu albo z guzami, albo ząbkuje.
Na markę jako taką zamachu nie robię bo używam i lubię, ale do moto za żadne skarby teraz już bym nie kupił, bo po co ryzyko podejmować.

I dlatego będzie też czwarty:-).
. I to jest to czego bym nigdy nie zrobił nawet jakby mi za pół ceny dawali następny komplet. Człowiek nic nie poznaje, nie doświadcza, nie zaspokaja ciekawości, choć dżinsy jak dobrze leżą to też dwie pary kupuje od razu, ale tylko dwie, a nie cztery :)

krzysztofz24
17-09-2020, 23:11
Statystyka wsrod znajomych? Nie chce znac tych danych;-).
Mialem Pilot Road 3 przez ponad 30 tys km, wiec to nie jest och ach po 1 tys km.

I co ja niby wynalazlem? Po prostu kupuje opony sportowe (na szose i okazjonalnie tor a nie stricte torowe), po prostu poprzedni model wzgledem najnowszego. Pilot Power 3 wlasnie koncze i kupie takie same. Nadal sa produkowane mimo nastepcy.
I mi to starczy a tak jest taniej po prostu. Juz nie musze miec najnowszych. Zreszta to powszechna praktyka, ze jak firma wypusci najnowszy model to poprzedni i jeszcze poprzedni nadal produkuje i sprzedaje.

Michellin to swiatowy gigant robiacy opony do wszystkiego co ma kola praktycznie i nie ma co temu zaprzeczac i zawracac kijem Wisly;-).
Ale jest mi calkowicie obojetne czy ktos ta marke lubi czy nie i czy chce jej uzywac czy nie.

robin102
17-09-2020, 23:15
Ciekawe rzeczy opowiadajom :)
https://youtu.be/OVPorh-6nGw

krzysztofz24
17-09-2020, 23:19
I to jest to czego bym nigdy nie zrobił nawet jakby mi za pół ceny dawali następny komplet. Człowiek nic nie poznaje, nie doświadcza, nie zaspokaja ciekawości, choć dżinsy jak dobrze leżą to też dwie pary kupuje od razu, ale tylko dwie, a nie cztery :)

Eee, ale ja mialem 3 rozne modele Michellin a nie caly czas ten sam:-). I za kazdym razem bylem zadowolony. To po co zmieniac jak mi idealnie pasuje i jestem zadowlony?
Teraz tylko kupie na 99 procent dokladnie ten sam model jaki mam. Bylem z niego ekstra zadowolony.
No moglbym kupic najnowszy i pewnie bylby lepszy (postep) ale wole 500zl roznicy na komplecie przeznaczyc np na jazde na moto.

P.S
Komlet uszczelek do zaciskow hamulcowych na przod kupiony. Bedzie rozbiorka na atomy, czyszczenie i wymiana wszelkich uszczelek.

Boryszuk
18-09-2020, 07:55
Statystyki sie nie oszuka

Statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi.

robin102
18-09-2020, 09:38
Statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi.
To na bank podeszwy się wyząbkują przy tak niesymetrycznym obciążeniu :)

Kolekcjoner
20-09-2020, 15:51
Pisze, że bubel, bo statystyka to pokazuje. Statystyki sie nie oszuka i nie ma co Wisły kijem zawracać.....
Podasz te dane, bo póki co to piszesz jakieś opowiastki o znajomych...
Ja znam dziesiątki osób które klną na Pirelli, wiele które wieszają psy na Metzelerach o innych też się masę nasłucham ale nie wypisuję głupot na forach, że to złe opony bo ktoś tam coś bredził że mu nie pasuje.

BTW: niezliczę iluż osobom w tym roku zmieniałem stare Michelinki na nowe i nawet nie chcieli słyszeć o jakichś innych.... ;)...

robin102
20-09-2020, 21:05
5 aktywnych userów na tym wątku i dwóch ma problem z Michelinami czyli prawie połowa, czyli co mało ? :D
Dobra nie ma o czym gadać, bo to tylko opowieści przecież i nie ma co tym dwóm kolegom co pisali wierzyć, podobnie jak moim trzem bliskim lokalnym jak i wielu innym spod motocyklowego komina :D
..... i zupełnie mi nie wadzi, że lubicie Micheliny, też lubię w samochodzie, świetne opony. Na serio nie musimy się do niczego przekonywać, a tym bardziej utożsamiać z produktami czy producentami.

sokolnik
20-09-2020, 21:21
Pomarańcza przewietrzona, kierownik w końcu odwiedził słynne miejsce w Gdańsku :)

Zdziś. Telefonem.

43340

43341

43342

krzysztofz24
20-09-2020, 22:11
(...)Na serio nie musimy się do niczego przekonywać, a tym bardziej utożsamiać z produktami czy producentami

Ale Robin to w sumie ty zaczales "przekonywania i narzekania" na Michellin;-).

Kolekcjoner
21-09-2020, 00:30
5 aktywnych userów na tym wątku i dwóch ma problem z Michelinami czyli prawie połowa, czyli co mało ? :D
Dobra nie ma o czym gadać, bo to tylko opowieści przecież i nie ma co tym dwóm kolegom co pisali wierzyć, podobnie jak moim trzem bliskim lokalnym jak i wielu innym spod motocyklowego komina :D
..... i zupełnie mi nie wadzi, że lubicie Micheliny, też lubię w samochodzie, świetne opony. Na serio nie musimy się do niczego przekonywać, a tym bardziej utożsamiać z produktami czy producentami.
Tylko po co w takim razie wypisywać takie "opowieści" - czemu to ma służyć?

bogdi64
26-09-2020, 09:55
dziś miałem przegląd okresowy auta, a co to ma do motocykli ? - pierwszy raz zrobione w ciągu roku więcej kilometrów motocyklami niż samochodem :)

bogdi64
30-09-2020, 18:23
NIE CIERPIĘ nowych motocykli, że też taki durny byłem i dałem się skusić !!!, wymiana tylnej żarówki ponad godzinę, w tym net, kolega itp
- shl - jeden wkręt
- shadow - dwa wkręty i dwie żarówki (takie same dla mojego bezpieczeństwa)
- nc wkręt i trzy śruby, oczywiście pochowane, na kolanach i z latarką !!!
jak ja nie cierpię nowoczesnych motocykli, ponoć zabawa się zacznie przy wymianie filtra powietrza - sprzedam dziada, dobrze, że zbliża się jesień i będę robił moją MTX, tam wszystko jest na wierzchu, nigdy więcej żadnego nowego !!!

pwaos
30-09-2020, 20:09
NIE CIERPIĘ nowych motocykli, że też taki durny byłem i dałem się skusić !!!, wymiana tylnej żarówki ponad godzinę, w tym net, kolega itp
- shl - jeden wkręt
- shadow - dwa wkręty i dwie żarówki (takie same dla mojego bezpieczeństwa)
- nc wkręt i trzy śruby, oczywiście pochowane, na kolanach i z latarką !!!
jak ja nie cierpię nowoczesnych motocykli, ponoć zabawa się zacznie przy wymianie filtra powietrza - sprzedam dziada, dobrze, że zbliża się jesień i będę robił moją MTX, tam wszystko jest na wierzchu, nigdy więcej żadnego nowego !!!

Oj tam, oj tam. W instrukcji jest opisane, więc dla mnie zaskoczenia nie było. A wymieniłem prewencyjnie w ubiegłym roku przed sezonem WSZYSTKIE żarówki, żeby nie mieć niespodzianki gdzieś w drodze i nie dłubać po ciemku byle czym i wkurzać się. Swoją drogą ktoś za 20 lat napisze "Kiedyś to było... W tych starych NCkach wystarczyło żarówkę wymienić, śrubokręt i dwa klucze i po sprawie. A teraz to paaaaaaaaanie!".

Nduro
01-10-2020, 23:29
Dziś pojeżdżone, szutry, drogi polne wieczorem we mgle, czad. Kilkadziesiąt km nawinięte, ale trzeba uważać na zwierzynę 43719

bogdi64
03-10-2020, 09:38
staram się unikać jazd nocnych poza głównymi drogami, a już las !!! - tam wtedy demony są - niestety tylko w Shadow mam porządne światło, a ona mało się do tego nadaje, motocykl na dukty leśne dopiero będę próbował reanimować, może na wiosnę się uda, niestety są priorytety, czyli najpierw remont pokoju (po dziecku), później jeszcze zakupy do NC, czyli olej, aku, i dodatkowy bagażnik, dopiero wtedy w kolejce jest MTX, czyli całkowicie bez sensu robota :)

Nduro
03-10-2020, 09:44
Zacznij od MTXa i w pola!

pwaos
05-10-2020, 19:48
Nadeszła pora decyzji i ta decyzja została podjęta. Byłem w sobotę w salonie Yamahy. Zaglądnąłem żeby jeszcze raz przymierzyć się do Tracera 900. Kości obniżające powinny załatwić sprawę różnicy wysokości. Coś tam się jeszcze pokombinuje z siedziskiem, bo też ma regulację i będzie. Więc niedługo mój "plastikowy krążownik" pójdzie do ludzi, gdyby ktoś chciał przygarnąć to oddam w dobre i troskliwe ręce. Ostatnio w ogóle nie jeździłem, bo wymieniałem instalację elektryczną w garażu, bo się już cuda działy i bałem się, że mi się moje zabawki dosłownie zjarają od tych cudów. Teraz mam 6 lamp LED i w ciul gniazdek, można robić operacje. Przed absolutnym końcem sezonu pozostaje mi w Hondzie tylko zmienić olej i filtry. Może jeszcze pomaluję proszkowo panele, do których są przymocowane sety i się w tym miejscu przecierają od styku z butami. Pojawiło się w okolicy dużo tego typu lakierni, co to proszkiem malują. Teraz tylko pozostaje oddać makulaturę, sprzedać butelki i ciułać cebuliony. W salonie mówili że od przyszłego roku motocykle drożeją o jakieś 10 %. I jeszcze zagadałem o Nikena. Przez dwa lata sprzedano JEDNĄ sztukę. Ciekawe. Ale w sumie z Nikena taka świnka morska.

bogdi64
05-10-2020, 21:13
oprócz kości, można też obniżyć na lagach - max 2cm, tylko z tym obniżaniem na zawieszeniach trzeba ostrożnie i trzeba być przygotowany na możliwość zmiany nóżki bocznej

pwaos
05-10-2020, 22:04
Słusznie. Jakby okazało się za mało, to siedzenie pójdzie do przerobienia.

Nduro
06-10-2020, 21:40
Nie bardzo rozumiem i nie widzę w tym logiki. Kupować nowy motocykl by w nim dokonać tylu zmian. Jest tyle firm, modeli.... No chyba że kupujesz używkę to można coś zmodzić w nim. A propo ingerencji w zawieszenie, o ile tył na kościach oryginalnych i robiona zmiana przez serwis to ok, ale opuszczanie przodu na półkach może się skończyć odmową odszkodowania przy nie daj Boże jakiejś kolizji. Znam taki przypadek.