PDA

Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

krzysztofz24
27-10-2018, 14:50
Ale Robin to dla kolegi sie pyta...ale zaraz, zaraz;-).
Robin juz tyle razy sie pytal o rozne moto, juz bus byl wypozyczany do Niemiec prawie.
To teraz sie pewnie wstydzi:-);-) i ze niby dla kolegi, a to zmylka taktyczna.
I to Robin chce ten motocykl kupic.

Tako zem wydedukowal;-).

grizz
27-10-2018, 14:51
Oj tam. Samochód też kupował [emoji6]

Rafał_Sz
27-10-2018, 16:45
Ale musiał kupić kilkuletni, bo zanim się zdecydował to dawno przestali ten model produkować. ;)

sokolnik
27-10-2018, 18:28
a ja dziś sobie pojeździłem i przetestowałem moją nową kamerkę haha serwis można powiedzieć że za 100 zł sprezentował mi najnowszy model GoPro :) powiedziałem im że jestem sławnym YouTube'rem haha żarcik

dziś całe 40 km i powiem Wam... zimno :) udało mi się między opadami pojeździć, bezpośrednio przed garażem padało delikatnie i jak wróciłem pod garaż, zaczęło padać także udało się coś nagrać nową kamerką, podjechać na stację zatankować PB98 Verva i odstawić moto do garażu pod pokrowiec :)

Kolekcjoner
27-10-2018, 21:00
dziś całe 40 km i powiem Wam... zimno :)
To się ubierz :lol:....

sokolnik
27-10-2018, 21:43
To się ubierz :lol:....

ubrałem się dobrze... tylko jest zimniej niż ostatnio :)
wiesz, jak nie muszę jeździć w zimnie czy deszczu to nie jeżdżę :) ale dziś musiałem trochę :) bo jutro nie, w pon nie, we wtorek też nie... środa też średnio... może środa albo czwartek będzie czas na jazdę... o ile pogoda będzie ... i tak leci tydzień za tygodniem a kilometrów 40... :|

Kolekcjoner
27-10-2018, 23:14
ubrałem się dobrze... tylko jest zimniej niż ostatnio :) Chyba niezbyt jak piszesz że zimno ;)....

sokolnik
27-10-2018, 23:20
Chyba niezbyt jak piszesz że zimno ;)....

no tak, było zimniej niż ostatnio... w sensie bardziej wilgotno bo były przelotne opady... gdyby człowiek wiedział, że się przewróci to by się położył :)

Zobaczcie co mi GoPro przysłało do domu :)

https://www.youtube.com/watch?v=HKzHR_EAQoM&t=3s

Kolekcjoner
28-10-2018, 00:12
Tak wilgoć to zaraza. Mróz potrafi nie być tak dokuczliwy jak +5 i wilgoć.....

robin102
28-10-2018, 04:08
po męsku, znajdź coś, jedz zobaczyć i kup :) :) Znalazłem zobaczyłem do ceny się dogadałem mam kupczynię na GSRa tylko w tym nowym moto jakiś trudny układ hamulcowy do serwisowania , konkretnie to nie łatwo płyn wymienić bo ABS i jakiś tam inny ukła motocykl duży godny model charakteru i wieku :( taki sobie litr + Vat

krzysztofz24
28-10-2018, 12:21
Znalazłem zobaczyłem do ceny się dogadałem mam kupczynię na GSRa tylko w tym nowym moto jakiś trudny układ hamulcowy do serwisowania , konkretnie to nie łatwo płyn wymienić bo ABS i jakiś tam inny ukła motocykl duży godny model charakteru i wieku :( taki sobie litr + Vat

A co za problem w serwisowaniu ukladu hamulcowego z abs+cbs.
Przeciez sam tego nie bedziesz robil. Najwyzej zaplacisz 50-100zl drozej.
Bo warsztat przewaznie liczy "od odpowietrznika" przy wymianie plynu.
Czy wszyscy wlasciciele Hond z abs+cbs (mniej istotne czy starszej czy nowszej generacji) jezdza do ASO na wymiane klockow i plynu?
Nie sadze;-).

Robin nie tworz problemu, tam gdzie go nie ma:-).
Podjedziesz do mnie do Lomianek to ci od reki mechanik to zrobi;-).
Bo sam mial pare lat Honde z CBS. Twoj mechanik z Suzuki tez to ogarnie, najwyzej
zerknie w serwisowke.

I to pytanie musi pasc.
Czyli kiedy finalizacja transakcji:-)?

bogdi64
28-10-2018, 13:08
Czyli kiedy finalizacja transakcji? - czyż koniec niekończącej się historii ?

krzysztofz24
28-10-2018, 13:14
Czyli kiedy finalizacja transakcji? - czyż koniec niekończącej się historii ?

Jak Robin wstanie po weselu i zajrzy na forum to zapewne napisze:-).

robin102
28-10-2018, 13:23
Krzychu tu nie ma żartów i miejsca na lipę, bo to taka sama maszyna. Jak patrzę w suche dane techniczne na końcu tabelki to jest to tak szybkie, że głowa mała. Do pierwszej setki 3,4 sek :) ale to mało ważne , ważne np od 60 km/h do 100km/h jak błyskawica podobnie. Podobnie od 100 do 140 . łooo Panie 3,9 sekundy :) i pewnie biegów nie trzeba zmieniać :) 120 Nm przy 600 tys obr/min :) ps. sprawdziłem z GSR na papierze, jest lepiej, ale w Suzi też dobrze :)

https://www.motorcyclespecs.co.za/model/bmw/bmw_r1200r%2011.htm

Robin nie tworz problemu, tam gdzie go nie ma:-).
Podjedziesz do mnie do Lomianek to ci od reki mechanik to zrobi;-).
Bo sam mial pare lat Honde z CBS. Twoj mechanik z Suzuki tez to ogarnie, najwyzej
zerknie w serwisowke.

Wymiana płynu w ABS 3 bmw to 15 stron w serwisowej księdze :D To nie jest takie hop siup, cholernie upierdliwy temat z dużymi szansami, że hamulce mogą już nie być takie jak były. W temacie hamowania to taka bemka R1200R modelowo z 2011 z dwoma śrubami na pokrywkach zaworów to mistrzostwo i nie można tego zrypać, bo po co mieć bemkę w takim razie. Ustalę ile w serwisie w ASO to kosztuje, bo te moto co rozkimiam od wyjazdu z fabryki nie miało płynu zmienianego :D
Druga sprawa od Twojej Hondy do tej bemki to jednak czasu minęło, czujniki, elektroniki, oprogramowania przybyło od metra zapewne.

- - - - kolejny post - - - - - -

...czyż koniec niekończącej się historii ?
Bez presji proszę bez presji :D bo przestanę szukać moto dla siebie :D

!AGresT
28-10-2018, 13:40
120 Nm przy 600 tys obr/min

O fak! Nieźle ten motorek kręci, dentyści approved!

robin102
28-10-2018, 13:44
6 tys obr/ minutę , minutę :D

Boryszuk
28-10-2018, 15:30
Olaboga, Robin kupuje sprzęta. Uwierzę kiedy zobaczę. Tymczasem ja dalej jeżdżę mimo nieuchronnie spadającej temperatury.

16165

Rafał_Sz
28-10-2018, 15:35
U mnie pada śnieg, więc na razie zostają biegówki. :)

Kolekcjoner
28-10-2018, 18:14
Ja jeżdżę cały czas.

krzysztofz24
28-10-2018, 20:02
Czyli dobrze wykoncypowalem, ze Robin to dla siebie sie czai z tym moto a nie zadnego kolegi:-).
Robin pamietaj Claudia Schiffer, CIndy Crawford czy Naomi Campbell t onadal ekstra sztuka mimo ze moze miec jeden pryszcz na du..ie;-).
To a propo zebys nie wybrzydzal jak by upatrzony motocykl mial miec jaks ryse czy drobny mankament wizualny.

Kolekcjoner
28-10-2018, 20:40
Ale jak to BMW to bardzo słusznie się martwi o serwis abs. Wymiana pompy może zrujnować milionera.

robin102
28-10-2018, 21:00
Czyli dobrze wykoncypowalem,....
Krzychu opróżnij skrzynkę PW bo nie mogę wysłać do Cibie ważnej privki

krzysztofz24
28-10-2018, 21:02
Ok, a ty odbieraj telefon jak do ciebie dzwonie:-)

Usunalem za 30 wiadomosci, nawijaj;-).

P.s
robin102 wez ty sam najpierw oproznij skrzynke:-), bo masz pelna i nie moge ci wyslac nic.

sokolnik
28-10-2018, 21:37
Robin kupuje kolejne moto? :)
Ile moto już kupował :)
Trochę tego było :)
Robin jak kupisz to przyjadę zobaczyć bo jak nie zobaczę na własne oczy to nie uwierzę [emoji14]

krzysztofz24
28-10-2018, 22:26
Do mnie na dzialke przyjedziesz a Robin juz tam bedzie czekal na ciebie:-). Bo bedzie intensywnie objezdzal nowy sprzet.

robin102
29-10-2018, 00:02
Mam teraz do stolicy już całą ekspresówkę oddaną przed wyborami :) Dobrze pocisnąć to i w półtorej godziny te niecałe 200 km się dojedzie takim BMW :D

Tak przy okazji dróg ekspresowych co to kurna jest, że wszędzie tam gdzie są takie stalowe spoiny, jakieś wiadukty nad strumykami czy inne miejsca, są takie metalowe klamry, kreski na asfalcie i jak się jedzie to łup lup łup zawieszenie cierpi. Nie potrafią tych spoin , klamr zrobić porządnie.

krzysztofz24
29-10-2018, 00:33
Spokojnie Robin, przyjdzie lato +30st.C i Tiry wprasuja jak ta lala;-).
Mnie osoboscie bardziej denerwuja podczas jazdy moto takie odblaskowe kosteczki na ciaglych liniach, jak sie niechcacy na nia najedzie w pochyleniu.

Kolekcjoner
29-10-2018, 00:55
Mam teraz do stolicy już całą ekspresówkę oddaną przed wyborami :) Dobrze pocisnąć to i w półtorej godziny te niecałe 200 km się dojedzie takim BMW :D
Uważaj z tym ciśnięciem. Widzę że Cię nosi ostatnio... a zdrowie to podstawa. I piszę to z dużym przekonaniem po ostatnim wypadku. Naprawdę nic nie jest warte żeby sobie narobić kłopotów zdrowotnych.

Tak przy okazji dróg ekspresowych co to kurna jest, że wszędzie tam gdzie są takie stalowe spoiny, jakieś wiadukty nad strumykami czy inne miejsca, są takie metalowe klamry, kreski na asfalcie i jak się jedzie to łup lup łup zawieszenie cierpi. Nie potrafią tych spoin , klamr zrobić porządnie.
Chodzi o dylatacje? Muszą być, tego nie wyeliminujesz, bo konstrukcja mostu pracuje.

robin102
29-10-2018, 01:01
Ale jak to BMW to bardzo słusznie się martwi o serwis abs. Wymiana pompy może zrujnować milionera.
Ale chyba nie w co drugim egzemplarzu R1200R te pompy siadają ?

Chodzi o dylatacje? Muszą być, tego nie wyeliminujesz, bo konstrukcja mostu pracuje.
Chałturnie zrobione, bo są drogi, że tych delatacji sie nie odczuwa

Kolekcjoner
29-10-2018, 01:30
Ale chyba nie w co drugim egzemplarzu R1200R te pompy siadają ?Nie wiem w co którym ale lepiej nie trafić na egzemplarz w którym pojawi się taki problem.

abdul
29-10-2018, 10:04
Panowie a jaki kask będzie lepszy na CBR 125: szczękowy czy integralny? Mam na myśłi zarówno wygodę oraz bezpieczeństwo.

Kolekcjoner
29-10-2018, 13:18
Panowie a jaki kask będzie lepszy na CBR 125: szczękowy czy integralny? Mam na myśłi zarówno wygodę oraz bezpieczeństwo.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jest to tzw. oczywista oczywistość.

bogdi64
29-10-2018, 17:10

najlżejszy, bezpieczny z ATESTEM

Rafał_Sz
29-10-2018, 18:43
najlżejszy, bezpieczny z ATESTEM
I dobrze dopasowany wielkością.

pwaos
29-10-2018, 18:54

Najlepszy na jaki Cię stać. Nie żartuję. Poluj na okazje bo zaczął się"deszcz promocji". Swój kupiłem w zimie na fc-moto.de dwie stówy taniej niż w PL. Warto szukać.

robin102
29-10-2018, 21:03
Najlepszy na jaki Cię stać. .
miałem zamiar dokładnie tak samo napisać :)

I dobrze dopasowany wielkością.
To podstawowa i najważneijsza sprawa. Nawet niedrogi kask dopasowany robi robotę.

Kojocisko
29-10-2018, 22:42
I firmy zajmującej się kaskami. Nawet tani kask porządnej firmy daje ochronę. Niefirmowych wynalazków nie dotykaj nawet kijem.

krzysztofz24
29-10-2018, 22:47
I firmy zajmującej się kaskami. Nawet tani kask porządnej firmy daje ochronę. Niefirmowych wynalazków nie dotykaj nawet kijem.

Dokladnie. Tylko jakies normalne firmy, niekoniecznie takie co maja super drogie modele.
Ale niech to bedzie normalna firma. Kaski "no name" gna sie w rekach albo halasuja niemilosiernie.

sokolnik
29-10-2018, 23:24
A ja mam dziś urodziny, 30 te [emoji14]
Czekam czekam, tu już po 22.00... Pytam się gdzie prezenty? [emoji2]
Szybko, to forum fotograficzne... Czekam na prezenty [emoji14]

Boryszuk
29-10-2018, 23:25
Postawisz wódkę to dostaniesz prezent.

sokolnik
29-10-2018, 23:29
Panowie a jaki kask będzie lepszy na CBR 125: szczękowy czy integralny? Mam na myśłi zarówno wygodę oraz bezpieczeństwo.A ja dziś kupiłem sobie nowy kask i przy okazji Justynie... :)

robin102
29-10-2018, 23:44
Jakiś 3D zapewne, takie kaski to se w D wsadź ;)

sokolnik
29-10-2018, 23:47
Jakiś 3D zapewne, takie kaski to se w D wsadź ;)Narciarskie, z Lidla :) wiem że są do pupy, ale były ładne i tanie he także teraz mamy po 2 kaski narciarskie... Zawsze moge na narty jechać w swoim białym kasku motocyklowym :)

kussy
30-10-2018, 12:29
No właśnie w przypadku motocyklów i akcesorów to w zasadzie nie ma na czym za bardzo oszczędzać.

Dobrej klasy kask to wydatek od około 1 tys ł. Fakt można trafić na promocje, ale wówczas tego typu sprzęty są szybko wykupowane.

Tutaj wyczerpująco to opisali: http://www.jednoslad.pl/kask-motocyklowy-dla-poczatkujacego-motocyklisty-w-2018-co-wybrac/

Za bezpieczne uchodzą integralne, ale są one też najdroższe: https://schuberth.com.pl/kaski-integralne

robin102
30-10-2018, 12:38
ładny to czy brzydal, bo tak się rozmarzyłem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/10/20acf07a77e28275-2.jpg
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/20acf07a77e28275)

robin102
30-10-2018, 13:18
Jak takie malowanie do Bemy pasuje Waszym zdaniem ?

krzysztofz24
30-10-2018, 13:34
W pyte maszyna i mucha nie siada:-).

Kojocisko
30-10-2018, 13:36
Fajne w tym BMW jest to, że to juz klasyk i klasykiem pozostanie. NIe zestarzeje się optycznie. A ma też bardzo porządną elektronikę na pokładzie (ABS, trakcja, zintegrowane hamulce). Ale coś za coś - mało "japońska skrzynia" i suche sprzęgło. Ja polecam! To może być motocykl na długi elata w garażu.
BTW - na zdjęciu siodło w wersji komfort (do podróży). W mieście lepsze jest sport (węższe przy baku). Na wszelki wypadek mam oba siodła ;-).
Na tym egzemplarzu brakuje mocowań kufrów bocznych ;-) i dyskretnych aluminiowych ochraniaczy pokryw zaworów. Poza tym jest to motocykl kompletny - amortyzator skrętu, fabryczne przewody hamulcowe w stalowym oplocie, grzane manetki. Szkoda, że jest to jeszcze egzemplarz ze sterowaniem kierunkowskazów a'la BMW. Da się z tym żyć, ale to słaby patent.

Trzeba się jakoś spotkać, to dam ci się sztachnąć na moim.

Uważam, że to BMW w prawie każdym malowaniu jest ładne, ten szary ze zdjęcia jest super, podobnie biały. Fajna jest wersja Classic ze szprychowanymi kołami, czarna z białym pasem na baku.
A najładniejszy jest mój - czarny, z ręcznie malowanymi szparunkami na baku.
16241

Kolekcjoner
30-10-2018, 13:39
ładny to czy brzydal, bo tak się rozmarzyłem

https://images89.fotosik.pl/65/20acf07a77e28275.jpg
Jeździłbym 8-).

robin102
30-10-2018, 13:44
W pyte maszyna i mucha nie siada:-). Za mało napisane :)

krzysztofz24
30-10-2018, 13:45
Fajne w tym BMW jest to, że to juz klasyk i klasykiem pozostanie. NIe zestarzeje się optycznie. A ma też bardzo porządną elektronikę na pokładzie (ABS, trakcja, zintegrowane hamulce). Ale coś za coś - mało "japońska skrzynia" i suche sprzęgło. Ja polecam! To może być motocykl na długi elata w garażu.
BTW - na zdjęciu siodło w wersji komfort (do podróży). W mieście lepsze jest sport (węższe przy baku). Na wszelki wypadek mam oba siodła ;-).
Na tym egzemplarzu brakuje mocowań kufrów bocznych ;-) i dyskretnych aluminiowych ochraniaczy pokryw zaworów. Poza tym jest to motocykl kompletny - amortyzator skrętu, fabryczne przewody hamulcowe w stalowym oplocie, grzane manetki. Szkoda, że jest to jeszcze egzemplarz ze sterowaniem kierunkowskazów a'la BMW. Da się z tym żyć, ale to słaby patent.

Trzeba się jakoś spotkać, to dam ci się sztachnąć na moim.

Uważam, że to BMW w prawie każdym malowani jest ładne, ten szary ze zdjęcia jest super, podobnie biały. Fajna jest wersja Classic ze szprychowanymi kołami, czarna zbiałym pasem na baku.
A najładniejszy jest mój - czarny, ż ręcznie malowanym szparunkami:
16241

A powiedz mi Kojocisko, jako uzytkownik boksera (od razu zastrzegam ze to nie w zartach, tylko na powaznie)
A nie boisz sie co bedzie jak by sie trafil jakis szlif przy nawet 50-60km/h.
To chyba gmole to musowo w bokserze, zeby cylindra nie skrzywic czy nie uszkodzic.
Bo naprawde ciekawi mnie co sie dzieje z silnikiem typu bokser (same zalety i fajny) przy szlifie.

Interesowales sie tematem moze jako uzytkownik?
Czy jezdzisz z mysla ze nigdy ci sie nawet delikatna przewrotka nie trafi?;-)

No i widze, ze nie masz gmoli wogole:-).

robin102
30-10-2018, 13:50
A najładniejszy jest mój - czarny, z ręcznie malowanymi szparunkami na baku.
Fajnie, że masz tą szczątkową ramę na czarno malowaną, bo jak zrobią to na szare jasny to moto wygląda lipnie, rzuca sie ta ram w oczy i wrażenie jakby motocykl z rurek ulepiony. Czarna jest super.
Ten egzemplarz R102R który nogocjalizuje ze sobą ;) to ma full wypas, grzane manetki, szybka mini, osłony cylindrów, tylne zwieszenie regulowane elektronicznie, mocowania do kufrów są i coś tam jeszcze nadodawane przy kupnie.

Jak to się takie matowe lakiery utrzymują, czym to konserwować, czyścić polerować ?
Miał ktoś z Was matowy lakier na moto lub na aucie ?

krzysztofz24
30-10-2018, 13:53
Przeca chyba robia Pronto do matowych powierzchni:D.
Robin normalnie, to taki polmat. Myjesz tak samo, wosk tak samo. Tylko ze nie bedzie glebokiego polysku tylko taki delikatny polmatowy/satynowy polysk.

Kojocisko
30-10-2018, 17:10
A powiedz mi Kojocisko, jako uzytkownik boksera (od razu zastrzegam ze to nie w zartach, tylko na powaznie)
A nie boisz sie co bedzie jak by sie trafil jakis szlif przy nawet 50-60km/h.
To chyba gmole to musowo w bokserze, zeby cylindra nie skrzywic czy nie uszkodzic.
Bo naprawde ciekawi mnie co sie dzieje z silnikiem typu bokser (same zalety i fajny) przy szlifie.

Interesowales sie tematem moze jako uzytkownik?
Czy jezdzisz z mysla ze nigdy ci sie nawet delikatna przewrotka nie trafi?;-)

No i widze, ze nie masz gmoli wogole:-).

Ja absolutnie rozumiem, że to poważne pytanie.
Zwróć uwagę, że boksery są także w BMW serii GS, które z natury rzeczy często się przewracają ;-)
Mój mechanik twierdzi (i sam stosuje w swoim GS), że na lekkie przypadki aluminiowe osłony (z gumowymi odbojnikami) zupełnie wystarczają, a na ciężki i gmol nie pomoże.
Niemniej to było zdjęcie zaraz po zakupie. Jak tylko na e-bay znalazłem gmole w znośnej cenie to kupiłem i przykręciłem. Urody motocyklowi to nie dodaje :-( ale da się żyć.
16263

Z ciekawych patentów:

16264

16265

Kolekcjoner
30-10-2018, 17:19
Ja absolutnie rozumiem, że to poważne pytanie.
Zwróć uwagę, że boksery są także w BMW serii GS, które z natury rzeczy często się przewracają ;-)
Mój mechanik twierdzi (i sam stosuje w swoim GS), że na lekkie przypadki aluminiowe osłony (z gumowymi odbojnikami) zupełnie wystarczają, a na ciężki i gmol nie pomoże.
Moi znajomi twierdzą, że te blaszki niewiele dają i to raczej trzeba traktować jak ozdobę. Tylko gmole. Z tym że to GeSmani ;) więc raczej mają nie tylko parkingówki...

krzysztofz24
30-10-2018, 18:21
Te terenowe GS to tak orurowane ze by je mozna z ktoregos pietra zrzucic i na silniku nie bylo by ryski.;-).
Jak patrzylem z ciekawosci w necie to do bokserow gmoli do wyboru do koloru o roznym stopniu komplikacji konstrukcji i stopnia ochrony.
Jakbym mial boksera to bym najporzadniejsze jakoe sa zalozyl.

Jak mialem szlifa Honda VF1100 przy 110km/h kiedys, to tylko gmol sie starl i troche wydech.
Ale to byly amerykanskie gmole z porzadnej i pelnej rury. Nie grubosciennej tylko pelnej.
Ponad polowa tego gmola sie starla w snopie iskier.
W zasadzie to wygladalo to jak ogien z palnika:-).

Teraz mam w Kawasaki crashpady. Jakas tam parkingowke zaliczyly.
A intensywniej nie mam zamiaru ich testowac.

!AGresT
30-10-2018, 18:31
Ale to byly amerykanskie gmole z porzadnej i pelnej rury. Nie grubosciennej tylko pelnej.

Co to są pełne rury?

Kolekcjoner
30-10-2018, 18:45
W Smoku mam crashpady ale też mam zamiar zrobić gmole. Tam jest też tak że łatwo uszkodzić silnik przy glebie.

krzysztofz24
30-10-2018, 18:49
Co to są pełne rury?

Rura moze buc cienkoscienna, gruboscienna lub pelna.
Tak po chlopskiemu napisalem;-).

A co mam napisac ze gmole z chromowanego walca stali byly;-).
No jak to brzmi:-)?

Boryszuk
30-10-2018, 18:51
Jak rura jest pelna to to jest pret a nie rura.

krzysztofz24
30-10-2018, 19:03
W Smoku mam crashpady ale też mam zamiar zrobić gmole. Tam jest też tak że łatwo uszkodzić silnik przy glebie.
Mi gmole nie pasuja bo mam plug pod silnik, ktory mi bardzo pasuje.
Motocykle bez pluga jakies takie lyse;-).

To mam crashpady, lekko zmodyfikowane u tokarza wg mojego projektu.
Chodz porzadny gmol dalby lepsza ochrone.
Ale nie zamierzam weryfikowac tego w praktyce.
Dawno temu tamta Honda mialem jedna przewrotke (uslizg przedniego kola na mokrym przy malej predkosci) no i ten szlif.
Plus pare mniej lub bardziej powaznych stluk samochodem.
Poslozg i row, karambol ze mna w srodku, tramwaj mnke zachaczyl, jak cofalem z ogniem to noe zauwazylem auta kolegi z tylu:-).
Biedna Renault Thalia to wszystko wytrzymal.
Ale 2 szkodh calkowite zaliczyla:-).

I w pewnym momencie sie zreflektowalem i postanowilem ze koniec z takimi akcjami.
Zmienilem podejscie do jazdy (piratem nigdy nie bylem i wypadek raczej byl wykluczony ale stuczki juz nie).
Kawasaki nie bedzie lezec a Mazda nie bedzie miala stluczek.
I to udanie realizuje od dlugiego czasu, coby nie zapeszyc.

Jak rura jest pelna to to jest pret a nie rura.

Prety ta sa zbrojeniowe.
Widziales kiedys pret o srednicy 10cm i dlugosci metra?;-).
Mysle ze walec lepiej tu pasuje.

Jakby to bylo drewno to bylby owalek:-).

Boryszuk
30-10-2018, 19:47
Widziałem i większe. Walec to figura geometryczna. Jak zegniesz walec żeby zrobić gmola to to nie jest już walec. Rura z natury ma otwór przelotowy.

Swoją drogą niezłe to musiały być gmole o średnicy 100mm...

Kolekcjoner
30-10-2018, 19:56
Ale po co pręt? Jako balast. Przecież rura z dobrej stali w stosunku do pręta o tym samym polu przekroju daje większą wytrzymałość na zginanie. Bez sensu wozić to po nic :).

krzysztofz24
30-10-2018, 20:04
Ale po co pręt? Jako balast. Przecież rura z dobrej stali w stosunku do pręta o tym samym polu przekroju daje większą wytrzymałość na zginanie. Bez sensu wozić to po nic :).

Nie mowilbys tak gdybys widzial jak te gmole byly starte.
Myslalem ze sie moto zapali jak zanim lecialem, taki ogien byl z tego gmola.
Wiecej materialu do scierania przy porzadnym szlifie:-).

Boryszuk czy ja gdzies napisalem ze te gmole mialy 100mm srednicy?.
A czy ty przypadkiem jakiegos preta/kija (owalka) od szczotki nie polknales ze cie tak usztywnil;-).

Zarcik, wiec sie tu nie obrazac prosze.

Kolekcjoner
30-10-2018, 23:12
Nie mowilbys tak gdybys widzial jak te gmole byly starte.
Myslalem ze sie moto zapali jak zanim lecialem, taki ogien byl z tego gmola.
Wiecej materialu do scierania przy porzadnym szlifie:-).

Ciekawe. Ile ten szlif miał kilometr? :D. Ja widziałem gmole po szlifie przy 120 i jakoś wytrzymały, gorzej z kierownikiem....

robin102
31-10-2018, 00:00
..... mało "japońska skrzynia" i suche sprzęgło. Co mamy z tego suchego sprzęgła w BMW ? Zapewne jest głośniejsze w pracy, a korzyści ?
Tutaj piszą, że przełącznie biegów znacznie poprawiono już w 2007 roku, czyli nie ma takiej świetnej precyzji jak w mojej Suzuki w skrzyni ?
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/1,113375,10733920,BMW_R_1200R_Classic___Niezwykla_ maszyna.html

...a otwarty zawór wydechowy pozwala jednostce odetchnąć pełną piersią...
Więcej: http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/1,113375,10733920,BMW_R_1200R_Classic___Niezwykla_ maszyna.html
A co to za siuprajs z tym zaworem, gdzie on jest i jak to działa ?

krzysztofz24
31-10-2018, 00:48
Ciekawe. Ile ten szlif miał kilometr? :D. Ja widziałem gmole po szlifie przy 120 i jakoś wytrzymały, gorzej z kierownikiem....

Grubo ponad 100m, motocykl "na mokro" 280 kg oparty glownie na gmolu. Czego efektem bylo prawie jego starcie tak okolo 75% grubosci "rurki".
A kierownik stawial wiekszy opor i tylko z 50m sie rzucal po asfalcie;-).

Ja nie jestem z tych co fantazjuja i ubarwiaja.
Gdyby to byla zwykla, pusta w srodku rurka, to by sie "skonczyla" i pewnie pokrywa silnika by ucierpiala.
A tak ucierpial glownie gmol i troche koncowka wydechu, klamka, szyba i lusterko.

Oprocz tego zeby gmole sie nie wyginaly, to mozna jeszcze pomyslec zeby bylo sie co scierac przy ciezkich moto.

...a otwarty zawór wydechowy pozwala jednostce odetchnąć pełną piersią...[/I]
Więcej: http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/1,113375,10733920,BMW_R_1200R_Classic___Niezwykla_ maszyna.html
A co to za siuprajs z tym zaworem, gdzie on jest i jak to działa ?

Nie wiem gdzie dokladnie jest. Ale Yamaha swego czasu stosowala (stosuje?) cos takiego jak system EXUP w wydechu ktory sie odpowiednio przymyka i otwiera zeby zoptymalizowac/wspomoc moment obrotowy zaleznie od obrotow.
Moze BMW tez ma taki patent i w tym moto go zastosowalo.
Az poszperam w necie...

Ha! Mialem racje.
https://allegro.pl/bmw-r1200r-11-14-zawor-exup-wydechowy-2tkm-i7514968084.html
Ogolnie jakos tam sterowany zawor w wydechu zeby bylo lepiej z Niutami.

Kolekcjoner
31-10-2018, 01:16
Grubo ponad 100m, motocykl "na mokro" 280 kg oparty glownie na gmolu. Czego efektem bylo prawie jego starcie tak okolo 75% grubosci "rurki".
A kierownik stawial wiekszy opor i tylko z 50m sie rzucal po asfalcie;-).

Ja nie jestem z tych co fantazjuja i ubarwiaja.
Gdyby to byla zwykla, pusta w srodku rurka, to by sie "skonczyla" i pewnie pokrywa silnika by ucierpiala.
A tak ucierpial glownie gmol i troche koncowka wydechu, klamka, szyba i lusterko.

Oprocz tego zeby gmole sie nie wyginaly, to mozna jeszcze pomyslec zeby bylo sie co scierac przy ciezkich moto.
Ogólnie mówiąc to dużo lepszym pomysłem jest zrobić te gmole z dobrej jakości stali, niż z grubego druta który może się wbrew pozorom ścierać bardzo szybko :).

krzysztofz24
31-10-2018, 01:45
Ogólnie mówiąc to dużo lepszym pomysłem jest zrobić te gmole z dobrej jakości stali, niż z grubego druta który może się wbrew pozorom ścierać bardzo szybko :).

A wiesz ze do Harleyow amerykanskie gmole sa bardzo czesto z "pelnej" rury. uprzedzam pytanie-widzialem:-)
A ta Honda to byla wersja amerykanska wlasnie.

Jak pisalem wyginanie jedna rzecz a scieranie druga.
Wychodze z zalozenia ze lepiej miec wiecej materialu na scieranie;-).

Jak ty chcesz dostac info z jakiej stali masz gmole. Pozostaje tylko zaufac firmie ze nie robi lipy.
To nie sruby do crashpadow, ktore maja wybita klase na lbie.

Chcesz to mozesz wolec gmole z rurki, a ja wole przy ciezkich moto gmole z "pelnej rury". Bo takie mam doswiadczenia:-).

P.s A czemu ty koniecznie chcesz gmole zamiast crashpadow?. Obawiasz sie uszkodzenia pokryw silnika (tu crashpady raczej powinny dac rade) czy lekkiego przytarcia bokow glowicy, bo moze wystaje za obrys baku.

Kolekcjoner
31-10-2018, 01:53
A wiesz ze do Harleyow amerykanskie gmole sa bardzo czesto z "pelnej" rury. uprzedzam pytanie-widzialem:-)
A ta Honda to byla wersja amerykanska wlasnie.

Jak pisalem wyginanie jedna rzecz a scieranie druga.
Wychodze z zalozenia ze lepiej miec wiecej materialu na scieranie;-).

Jak ty chcesz dostac info z jakiej stali masz gmole. Pozostaje tylko zaufac firmie ze nie robi lipy.
To nie sruby do crashpadow, ktore maja wybita klase na lbie.

Chcesz to mozesz wolec gmole z rurki, a ja wole przy ciezkich moto gmole z "pelnej rury". Bo takie mam doswiadczenia:-).

P.s A czemu ty koniecznie chcesz gmole zamiast crashpadow?. Obawiasz sie uszkodzenia pokryw silnika (tu crashpady raczej powinny dac rade) czy lekkiego przytarcia bokow glowicy, bo moze wystaje za obrys baku.
Wolę gmole bo mam je po prostu już sprawdzone. Crashpady nie zawsze chronią całościowo. Gmole dobrze zrobione z dobrych atestowanych rur chronią bardziej kompleksowo moim zdaniem.
W moim Bandicie silnik wystaje i były wypadki uszkodzenia nawet przy parkingówce.
Myślę tylko jak je zrobić tak żeby jeszcze zamontować dodatkowe podnóżki na długą trasę :).

krzysztofz24
31-10-2018, 02:20
Ze choper/cruiser niby:-);-).

Nie no wiadom ze zasadniczo gmole lepsze. Uderzenie idzie na pare punktow mocowan i powierzchnia chroniaca wieksza.
A moze kupic. Bandit popularny to pewnie duzy wybor gmoli.
Jakiejs sprawdzonej firmy.
A podnozki z taka obejma do mocowania na gmolach chyba widzialem.

O na ten przyklad;
https://allegro.pl/spacerowki-podnozki-oring-na-gmole-30-34-mm-i7481279265.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_cz%C4%99%C5%9Bci_i_akcesor ia_motocyklowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+i+akcesoria+motocyklowe&gclid=Cj0KCQjwguDeBRDCARIsAGxuU8auBOsiLwPVV5FCAx3u mYqFT-MryDBI7LGCx_avj8ivrtFl1c2cqnAaArz5EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Kolekcjoner
31-10-2018, 02:43
Ze choper/cruiser niby:-);-).

Nie no wiadom ze zasadniczo gmole lepsze. Uderzenie idzie na pare punktow mocowan i powierzchnia chroniaca wieksza.
A moze kupic. Bandit popularny to pewnie duzy wybor gmoli.
Jakiejs sprawdzonej firmy.
A podnozki z taka obejma do mocowania na gmolach chyba widzialem.

O na ten przyklad;
https://allegro.pl/spacerowki-podnozki-oring-na-gmole-30-34-mm-i7481279265.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_cz%C4%99%C5%9Bci_i_akcesor ia_motocyklowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+i+akcesoria+motocyklowe&gclid=Cj0KCQjwguDeBRDCARIsAGxuU8auBOsiLwPVV5FCAx3u mYqFT-MryDBI7LGCx_avj8ivrtFl1c2cqnAaArz5EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
W sumie mam już pewien pomysł na to wszystko ale kompletny brak czasu na siedzenie w warsztacie :(.
Dzięki za linka - inspirujący ;).

robin102
31-10-2018, 10:20
Spacerówki do Bandita ? :) Ja mam dlugie nogi jak cholera to może by śie na coś zdały ale w standardowej rozmiarówce czlowieka to chyba bez sensu.
Gotowe gmole robi Givi. Puig, mają jakiś tam sensowy wygląd, choć przy moim GSR to oszpecały moto strasznie

krzysztofz24
31-10-2018, 11:56
W wawie 16 stopni i bystre slonce, ani jednej chmurki na blekitnym niebie, zero wiatru a ja mam wolne.
No mus sie bujnac gdzies na moto:-).

Kolekcjoner
31-10-2018, 17:23
Spacerówki do Bandita ? :) Ja mam dlugie nogi jak cholera to może by śie na coś zdały ale w standardowej rozmiarówce czlowieka to chyba bez sensu.
Ja raczej jestem niestandardowy także mnie to bardzo odpowiada /sprawdzone/ :). Może teraz wyrzeźbie przez święta jakiś prototyp 8-).

robin102
31-10-2018, 22:15
Jak to jest z takim suchym sprzęgłem w silnym moto jak taka Bemka. Przecież motocyklem jeździ się czasem na pół sprzęgle, na ćwierć sprzęgle :) , a czasem na całym :) Mokre sprzęgło ładnie to znosi, bo po to jest mokre, a suche co robi szuruburu, yyyyyyyy i co śmierdzi jak się prześlizguje ?
Suche sprzęgło w silnym motocyklu ?

krzysztofz24
31-10-2018, 22:56
Jakos samochody z suchym sprzeglem znosza bez problemu jazde w korku i na posprzegle:-)

Kurde zimno dzisiaj bylo, tylko 100km niecale nawinalem.
Dodatkowo czuc bylo ta nerwowe na drogach przed Wszystkimi Swietymi plus dodatkowo co wioska i cmentarz to korek i ludzie lazacy ulica.
Napawde masakra dzisiaj bylo jezdzic.

robin102
31-10-2018, 23:25
Juro albo w piątek ostatnie jazdy na Suzi :)
A z tym sprzęgłem to w autach się tak nie jeździ na pół sprzegiełku często jak w moto. Ależ w tym roku w 100 lecie odzyskania niepodległości natura daje na pojeździć. Chyba w nagrodę.

sokolnik
01-11-2018, 01:25
jutro też jeżdżę :)
pogoda ma być :)

krzysztofz24
01-11-2018, 01:46
Juro albo w piątek ostatnie jazdy na Suzi :)
A z tym sprzęgłem to w autach się tak nie jeździ na pół sprzegiełku często jak w moto. Ależ w tym roku w 100 lecie odzyskania niepodległości natura daje na pojeździć. Chyba w nagrodę.

Jak sie nie jezdzi. Ktory pojazd wiecej stoi w korku i przez to na polsprzegle jezdzi? No chyba samochod x razy wiecej.
To ze ty nie stoisz w korkach bo Bialystok przyjazne miasto pod tym wzgledem, a reszta polski jak dluga i szeroka cisnie na polsprzegle w korkach furami;-).

jutro też jeżdżę :)
pogoda ma być :)

Zachowaj szczegolna ostroznosc i trzymaj sie z dala od cmentarzy-nawet wiejskich. Powaznie.

sokolnik
01-11-2018, 17:22
Pojezdzilem :) 65 km, cisza spokój na drogach ogólnie... Słoneczko było, na koniec tylko się skochowalo :)
Filmik nakręcony, kamerką przetestowana, fotka na Skwerze Kościuszki zrobiona... Można powoli kończyć sezon... Ale jeszcze coś tam pojeżdżę, może w weekend :) ?
16358

krzysztofz24
01-11-2018, 20:03
Pogoda ma oscylowac wokol 10 stopni, mozna jeszcze troche na moto pociagnac ten sezon;-).
Ja staram sie zawsze wytrzymac do polowy listopada, zanim wyjme aku i pod pokrowiec.
Ale aura tak sprzyjajaca, ze chyba do grudnia dam rade:-)

Dawaj link do filmiku.

Kolekcjoner
01-11-2018, 20:33
16365

Zgadza się warunki do jazdy rewelka :).

sokolnik
01-11-2018, 20:56
Dawaj link do filmiku.
*
eksportuje właśnie :) potem wrzucić światełkiem na YT i będzie... pewnie za 45 min na YT :)
dam linka tu 8-)

w moim filmiku bedzie motocykl Robina :twisted:

krzysztofz24
01-11-2018, 21:21
Kolekcjoner to ty?
Przeca to nie Bandit raczej...

*

w moim filmiku bedzie motocykl Robina :twisted:

Wyczuwam jakis diabelski zart:-)

sokolnik
01-11-2018, 22:03
[MENTION=4826]

Wyczuwam jakis diabelski zart:-)

jakaś kaszana mi wyszła po eksporcie :) nie dobra kamerka ha

https://www.youtube.com/watch?v=0hRyYasREk4&feature=youtu.be

Kolekcjoner
01-11-2018, 22:25
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) to ty?
Przeca to nie Bandit
Tak to ja i nie bandit 8).

krzysztofz24
01-11-2018, 23:16
Tak to ja i nie bandit 8).

Nie na smoku, ale przynajmniej sie w koncu pokazales;-)

jakaś kaszana mi wyszła po eksporcie :) nie dobra kamerka ha

Wlasnie chcialem ci na to zwrocic uwage. Moze tutaj a nie pod filmem.
Nie chce ci wchodzic na psychike czy martwic, ale ta poprzednia Go pro dawala o wiele lepsze jakosciowo filmiki. Choc moze powinienem napisac; filmiki z nie jbyl lepsze bo moze je lepiej obrabiales.
O fotografi i ostrzeniu czy kompresji to moglbym z toba gadac i ogarniam temat.
Ale na filmach nie.
W kazdym razie wez sobie odpal "Spotkanie z Krzysztofem w Rynie..." przykladowo od 11:00 i zobacz ta gladkosc filmu, ostrrosc i potem jak jedziemy. Zwroc uwage na las. Nie jest idealnie ale jest ok.
A na tych nowych filmikach, mam wrazenie pikselozy, nadmiernej kompresji, schodkow, nie ma gladkosci wogole ten obraz.
Zobacz na las, no pikseloza.
Tak samo na krawedzi szyby od moto momentami widac schodki prawie.Cos ty tam JPG basic wlaczyl w tym Go pro?;-)

To ty robisz, montujesz i obrabiasz te filmy. Moze cos zmieniles w gameplayu;-), jakis kodek, kompresje, a moze niepotrzebnie te 60 klatek i You Tube dowala kompresje bi plik pewnie wiecej wazy??? (A moze wlasnie powinienes cos zmienic w gameplayu przy nowej kamerce?).
Nie wiem, nie znam sie na filmach i ich obrobce. Ale widze finalny efekt i jest gorzej niz bylo na starej kamerce.

P.s Sam filmik tresciow moze byc.
Cos ty sie tam poubieral. Bielizna termiczna, 2 koszulki, sweterek i kurtke z podpinka:-)
To nie dziwne ze ja zmarzlem poiprzedniego dnia bo tylko 2 t-shirty mialem i skore (ma podpinke, tak na stale-w sumie to podpinko-podszewka;-) ).
Fajna ta lekko kreta droga przez las przez pierwsze 5 minut filmu.

robin102
01-11-2018, 23:38
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) to ty?
Przeca to nie Bandit raczej...

Raczej GLADIUS 650 V też SUZUKI :) i kask HJC taki jak miałem. Jeździsz tak na czarno cały i cały czas ? Plecak jakiś jaśniejszy by się przydał, jakieś malunki na kasku jeśli Bandit też czarny. Powiem szczerze tak na wszystko na czarno w tym naszym dzikim kraju, na czarny asfalt bał bym się wyjechać.

Nie chce ci wchodzic na psychike czy martwic, ale ta poprzednia Go pro dawala o wiele lepsze jakosciowo filmiki. Choc moze powinienem napisac; filmiki z nie jbyl lepsze bo moze je lepiej obrabiales.
. Fakt coś ten teges jest nie teges. Też się zdziwiłem. Może kurde nie wszystko co nowsze jest lepsze, coś jak z motocyklami :(

krzysztofz24
01-11-2018, 23:44
Panie Robinie, sokolnik gada na filmie o sprzedazy twojego moto i pokazuje zdjecia.
Jak nie dostane dzisiaj linka do ogloszenia z tej grupy na facebooku, to jestem smiertelnie obrazony.

Od razu mowie, ze mam na faceboooku konto ale prawie nie uzywam i nie moglem/nie umialem cie znalezc:-)

Kolekcjoner
01-11-2018, 23:47
Jak napisał robin102 dziś polatałem na gladiusie znajomego :).

krzysztofz24
01-11-2018, 23:54
Jak napisał robin102 dziś polatałem na gladiusie znajomego :).

A zamienialiscie sie moze na moto, ze ty mu dales Bandita?
Bo ja to bym chetnie sie przejechal na czyims moto, ale wiem ze wtedy yten ktos by chcial na moim...no a ja tak ma ze nie dam:mrgreen::razz:
Ewentualnie tylko moj mechanik ma prawo sie przejechac moim moto, ale to odbywa sie w sumie sluzbowo jako sprawdzenie po naprawie.

Dziwne ze mi dal na swojej VFR 800 sie przejechac, bo jak bym byl nim to ja bym nie dal:D.

Czy ja jestem jakims chytrusem czy wy tez tak macie:-)?

robin102
01-11-2018, 23:56
Sokolnik gada na filmie o sprzedazy twojego moto i pokazuje zdjecia.

No sprzedajemy moją piękną Suzi GSR 600 wszystkimi możliwymi sposobami. Do wtorku rano muszę mieć kasę, bo potem po temacie.

Jesteś :)

krzysztofz24
02-11-2018, 00:04
No sprzedajemy moją piękną Suzi GSR 600 wszystkimi możliwymi sposobami. Do wtorku rano muszę mieć kasę, bo potem po temacie.

Jesteś :)

Przyganial kociol garnkowi:-)
Ty chyba jestes w takim razie Lisem Witalisem jesli chodzi o dawanie komus swojego moto;-).
No dawaj tego linka Robin na PW.

Kolekcjoner
02-11-2018, 00:23
A zamienialiscie sie moze na moto, ze ty mu dales Bandita?
Bo ja to bym chetnie sie przejechal na czyims moto, ale wiem ze wtedy yten ktos by chcial na moim...no a ja tak ma ze nie dam:mrgreen::razz:
Ewentualnie tylko moj mechanik ma prawo sie przejechac moim moto, ale to odbywa sie w sumie sluzbowo jako sprawdzenie po naprawie.

Dziwne ze mi dal na swojej VFR 800 sie przejechac, bo jak bym byl nim to ja bym nie dal:D.

Nie Smok stoi w garażu. I nie jesteś chytrusem, bo ja też tak mam :mrgreen:.
BTW: mój znajomy to instruktor jazdy z wieloletnim stażem więc nie byłoby problemu ale twierdzi (pewnie bez podstaw), że ja wiem o jeżdżeniu na moto więcej od niego :lol:. Natomiast z pożyczaniem moto to cienka sprawa jak cholera zresztą dla obu stron.
Zresztą póki nie wyleczę nogi to będę sobie jeździł takim wózkiem inwalidzkim dwukołowym :D..

krzysztofz24
02-11-2018, 00:55
(......)
Zresztą póki nie wyleczę nogi to będę sobie jeździł takim wózkiem inwalidzkim dwukołowym :D..

Ale na moto sie cos stalo? Az tak zle, ze wozek i kule nie starcza?
Ogolnie, szybkiego powrotu do zdrowia.

Kolekcjoner
02-11-2018, 01:29
Ale na moto sie cos stalo? Az tak zle, ze wozek i kule nie starcza?
Ogolnie, szybkiego powrotu do zdrowia.
Dziękuję :).
Tak, wymusił mi pierwszeństwo koleś i miałem glebę.
Ale nie jest tak źle, bo powyższe zdjęcie z dzisiaj, a "wózek" to właśnie to na czym siedzę ;)...

sokolnik
02-11-2018, 16:12

Wlasnie chcialem ci na to zwrocic uwage. Moze tutaj a nie pod filmem.
O fotografi i ostrzeniu czy kompresji to moglbym z toba gadac i ogarniam temat.
Ale na filmach nie.
W kazdym razie wez sobie odpal "Spotkanie z Krzysztofem w Rynie..." przykladowo od 11:00 i zobacz ta gladkosc filmu, ostrrosc i potem jak jedziemy. Zwroc uwage na las. Nie jest idealnie ale jest ok.
A na tych nowych filmikach, mam wrazenie pikselozy, nadmiernej kompresji, schodkow, nie ma gladkosci wogole ten obraz.
Zobacz na las, no pikseloza.
Tak samo na krawedzi szyby od moto momentami widac schodki prawie.Cos ty tam JPG basic wlaczyl w tym Go pro?;-)

To ty robisz, montujesz i obrabiasz te filmy. Moze cos zmieniles w gameplayu;-), jakis kodek, kompresje, a moze niepotrzebnie te 60 klatek i You Tube dowala kompresje bi plik pewnie wiecej wazy??? (A moze wlasnie powinienes cos zmienic w gameplayu przy nowej kamerce?).
Nie wiem, nie znam sie na filmach i ich obrobce. Ale widze finalny efekt i jest gorzej niz bylo na starej kamerce.

P.s Sam filmik tresciow moze byc.
Cos ty sie tam poubieral. Bielizna termiczna, 2 koszulki, sweterek i kurtke z podpinka:-)
To nie dziwne ze ja zmarzlem poiprzedniego dnia bo tylko 2 t-shirty mialem i skore (ma podpinke, tak na stale-w sumie to podpinko-podszewka;-) ).
Fajna ta lekko kreta droga przez las przez pierwsze 5 minut filmu.Też to zauważyłem że jakość jest jakby gorsza... Albo nie jakby a gorsza :/
Podobno 7 Black wykorzystuje jakiś inny kodek do swoich filmików, może program do obróbki zmienić? Bo obrabiam tak samo, kamerką też ustawiona tak samo... Może trochę bardziej obrazek pokolorowalem i zapomniałem że to nie NEF z D750 :)
Musze o tym poczytać... Ale pogoda też nie była jakaś super, niby słońce a szaro.
Następnym razem dam mniej obróbki video na komputerze.
Może jakiś inny program zainstaluje do obróbki...
7 Black ma inny kodek czy jak to tam się zwie, żeby 4K 60 klatek nie zajmowało bardzo dużo miejsca.
Coś tam pozmieniali na bank.
A YT pewnie jeszcze nie wprowadził zmian.
To tak jak z RTXami, są nowe karty, nowa technologia ale brak gier z tą technologia... :)

sokolnik
02-11-2018, 21:13
bawię sie z ustawieniami, testuje, wrzucam, paczeeee

ten filmik jeszcze gorszy...
zaktualizowałem kamerkę do najnowszej wersji, może to coś pomoże :) nowszą wersję programu do obróbki zainstalowałem...

https://gopro.com/update/hero7-black

eksport 16 bit

https://www.youtube.com/watch?v=ibB887cDwOI

eksport 12 bit

https://www.youtube.com/watch?v=hzRtbymVsC4&feature=youtu.be

Kolekcjoner
02-11-2018, 21:43
A jak jest natywna rozdzielczość tej kamerki?

sokolnik
02-11-2018, 22:31
jak natywna?
nagrywa prawie wszystko :)
4K w 60 klatkach wraz ze stabilizacją :o (po aktualizacji softu)

krzysztofz24
02-11-2018, 22:58
Obydwa filmiki w sumie takie same, kiepsko. Niestety to samo co w tym filmie co ci pisalem.
Jakas inna musi byc przyczyna.

tutaj chyba poprzerabiany deko ten film. Ale jakosc jest o wiele lepsza niz u ciebie.
https://youtu.be/04l-0ARcsDI

Tutaj chyba najlepiej, zobacza jaki ostry a jednoczesnie gladki obraz.
https://youtu.be/VgzMbsBN-jQ?t=145

Cos przy obrobce, jakims elemencie jest nie teges.

Kolekcjoner
02-11-2018, 23:19
jak natywna?
nagrywa prawie wszystko :)
4K w 60 klatkach wraz ze stabilizacją :o (po aktualizacji softu)
I skalujesz to do jakiej rozdzielczości?

sokolnik
03-11-2018, 00:27
Obydwa filmiki w sumie takie same, kiepsko. Niestety to samo co w tym filmie co ci pisalem.
Jakas inna musi byc przyczyna.

tutaj chyba poprzerabiany deko ten film. Ale jakosc jest o wiele lepsza niz u ciebie.
https://youtu.be/04l-0ARcsDI

Tutaj chyba najlepiej, zobacza jaki ostry a jednoczesnie gladki obraz.
https://youtu.be/VgzMbsBN-jQ?t=145

Cos przy obrobce, jakims elemencie jest nie teges.

oba kanały, ponad 50 tyś subskrypcji ... czyli milion razy więcej niż u mnie :) YT preferuje kanały z dużą oglądalnością...

I skalujesz to do jakiej rozdzielczości?

nagrywam w FullHD i eksportuje do FullHD :)
montuje, dodaje muzyczkę, koloruje lekko (suwaczki) i leci eksport :)

zastanawiam się na nakręceniem filmiku w 4K 60 klatek, wyeksportować do FHD 60 klatek, może wtedy YT nie zniszczy jakości filmiku.

krzysztofz24
03-11-2018, 00:47
Ze niby YT popularnym kanalom robi delikatna kompresje a malym dowala kompresje...pachnie to teoria spiskowa:-).
Zreszta z poprzedniej kamerki YT cie nie gnebil;-).

Nie wiem co, ale cos jest zle w "gameplayu"...

Tutaj mimo checi pomocy mnie i innych, chyba pomocy nie uzyskasz. Udzielasz siena forum GoPro?. Moze warto.

sokolnik
03-11-2018, 00:54
właśnie dziś na FB wysłałem prośbę o dołączenie... może mi coś doradzą...
kamerka we wrześniu miała premierę, podejrzewam że algorytmy YT nie są jeszcze dostosowane.
podejrzewam, że muszę mniej kolorować swoje filmiki... albo nagrywać w 4K i skalować do FHD... ale to średnio wygodne. Zimą będę mniej filmików produkować :)
jakieś łyżwy, narty, coś może z garażu :)
zimna jest, karta się przyda do Wiedźmina 3 haha
latem to już nie ma zmiłuj, gierek nie będzie... ogólnie to ślub robię za tydzień także będę foty obrabiać a nie jakieś gierki...

tak podobno jest, że YT poprawia jakość filmików/kanałów z dużą oglądalnością... także, proszę każdego o zasubkrybowanie mojego kanału, dodanie łapki w górę i komentarza... najlepiej udostępnić na FB moje filmiki/kanał :)

Dziękuję :)

krzysztofz24
03-11-2018, 16:20
:D

https://youtu.be/LrozutSrdzw

robin102
03-11-2018, 21:48
to jest dobry filmik :)

https://youtu.be/oVvWqRYzeKg

krzysztofz24
03-11-2018, 21:59
Eee tam Panie:-)
To jest dobry filmik, oryginalna reklama z 1983r. Kurde to jeszcze na filmie bylo krecone a ja mialem 4 lata.
Te wziuuuuu na koncu filmu to prawdziwy odglos a nie jakies efekty cyfrowe;-)
Taki mialem w wersji sport czyli V65 Sabre. Ale nic nie trwa wiecznie i wszystko przemija, rowniez w motoryzacji.
Teraz juz takich nie robia...
https://youtu.be/iORT5E6Hbkc

sokolnik
04-11-2018, 13:32
Robin, minęły 24 godz a raportu że sprzedaży moto nie ma. Kto dzwonił? Kto oglądał? Kto kupił? :)

robin102
04-11-2018, 17:02
Nikt nie pisał, nikt nie dzwonił wystawiłem ogłoszenie na portale ogłoszeniowe motoryzacyjne.

ps.
Moze ktoś z naszego forum chce kupić zadbany bardzo motocykl ? Polecam

sokolnik
04-11-2018, 19:10
A ja dziś 97,5 km zrobiłem :)

sokolnik
04-11-2018, 19:52
Puck

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/GOPR67811280-2.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/GOPR6781-1280.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/GOPR67821280-2.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/GOPR6782-1280.jpg)

Pomarańcza dziś dostała dywan na zimę :) żeby jej zimno nie ciągnęło po oponach z podłogi/betonu :)

3.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/GOPR67731280-2.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/GOPR6773-1280.jpg)

krzysztofz24
04-11-2018, 20:37
I jeszcze napisz, ze moze deszczu nawe nie miales:-)?
Niezla przejazdzka ja kna obecne warunki.

Nie wiem czy to dobry pomysl z tym dywanikiem, on chyba momentalnie zlapie wilgoc z powietrza i bedzie moto stalo caly czas na takim wilgotnym kawalku szmaty.
Lepiej by bylo taka plastikowa zielona wycieraczke dac jesli juz.
Wiesz cos takiego jak ludzie maja przed drzwiami czesto.

Choc ja akurat nigdy nic nie podkladalem, przewiewny pokrowiec pamietaj a nie plastikowy czy z innego PCV.
A jak nie masz to zakos z domu duze przescieradlo:-). Wiesz zeby tam sie para nie skraplala tylko byla cyrkulacja.
Ja mam fabryczny pokrowiec od malucha:-). Nie wiem czy pamietasz ale kiedys na ulicach staly samochody pod takimi materialowymi brazowymi pokrowcami, czasami nawet z numerem rejestracyjnym.
Ja to skwitowal moj kolega jak o tym gadalismy; "Ludzie to kiedys bardziej dbali o wozy";-)

sokolnik
04-11-2018, 20:42
pokrowiec mam ze sklepu motocyklowego, i tak nie przykrywam go całego po jeździe, tylko kłade na moto od góry, by się nie kurzył. Boki całe odkryte, bo gorący motocykl.

Zobaczę co bedzie z tym dywanem. jak będzie mokry itp. to pójdzie szybko na śmietnik.
Także ma tu jeszcze ostatnią szansę się na coś przydać... przyjechał ze mną z Olsztyna... to chyba dywan mojej byłej :twisted: :twisted: :twisted:

Ligo
04-11-2018, 20:54
Jak swojej byłej, to ja bym traktował, jak relikwię...;-)

Co do pokrowców, zasada jest taka, przynajmniej w przypadku samochodów, że należy tego unikać, aby auto nie gniło. Pojazd powinien być przechowywany w miejscu zadaszonym, ale przewiewnym.

krzysztofz24
04-11-2018, 21:06
Ligo co ty gadasz;-)
Nie pamietasz jak kiedys nas ulicach ludzie swojego wyczekanego malucha czy Poloneza z polmozbytu pod pokrowcem trzymali:-).
Tylko teraz takie zdziczenie obyczajow nastapilo i ludzie to o nic nie dbaja;-).

Sokol, jak pokrowiec na zime to ma byc przewiewny. Jak bys mial trzymac pod chmurka, to zeby snieg nie padal i deszcz nie moczyl to jak najbardziej z PCV, ale zeby troche przewiewu od spodu bylo. Ja jak jade do Zakopanego w lato to taki pokrowiec biore, zawsze gdzies go sie upchnie i wiele nie wazy, a na moto deszcz nie pada.
Ale w garazu, to jakis przewiewny pokrowiec, Z tym przescieradlem to powaznie, a nie zart.

sokolnik
04-11-2018, 21:16
pokrowiec widać na stole w garażu, zwinięty w kłębek :)

wiecie... w garażu to chyba słaby jest przewiew powietrza :)

dziś nagrywałem w 4K 60 FPS zobaczymy jaki będzie obrazek po eksporcie do fullHD 60 FPS :)
a może by tak zaskoczyć YT i dodać filmik w 4K ? :twisted:
Tego się nie spodziewają 8-)

Ligo
04-11-2018, 21:23
pokrowiec widać na stole w garażu, zwinięty w kłębek :)

wiecie... w garażu to chyba słaby jest przewiew powietrza :)
Najlepsza byłaby szopa ze szparami między deskami.

A jak w garażu, to trzeba codziennie przyjść i parę razy powachlować drzwiami, żeby trochę szwungu było.;-)

sokolnik
04-11-2018, 21:28
będę musiał wachlować drzwiami :)

krzysztofz24
04-11-2018, 21:33
Sokolnik przeca to parowanie, skraplanie, kondensacja pary wodnej. Nie mozesz hamowac naturalnego procesu obiegu cieczy w przyrodzie pokrowcem z PCV.
Miej litosc dla pomaranczy:-)

Powaznie, pokrowiec dla moto na zime powinien byc przewiewny, zeby wilgoc sie pod nim nie zbierala.

(..........) żeby trochę szwungu było.;-)

Dobre to, ja lubie takie regionalne slowka.
U nas na wsi we Warszawie to sie po prostu przeciag mowi:-). Ewewntualnie, ze pizga:-P

A to okreslenie z gwary slaskiej chyba?

Ligo
04-11-2018, 21:57
To akurat z gwary pyrlandzkiej.

Ale fakt, w stolicy poważni dziennikarze często używają sformułowania "w przeciągu".
Na przykład " w przeciągu tygodnia", "w przeciągu miesiąca"...
No to ja się pytam: jak, kurna, wytrzymać cały tydzień w przeciągu?

GeparD
05-11-2018, 10:54
I ja polatalem ostatniej niedzieli. Chmurki wiatr rozgonil, temp ok 10 stopni. W sumie zrobione ok 130 mil.

16535

16536

16537

16538

16539

16540

16541

Boryszuk
05-11-2018, 12:11
O właśnie. Planujemy z kumplem zrobić tournee wokół Irlandii. Jeszcze nie znam żadnych szczegółów bo pomysł zrodził się wczoraj ale jakby co to szykuj się na dołączenie do nas.

GeparD
05-11-2018, 12:12
jesli dostosujecie sie do predkosci nowicjusza nie widze problemu ;)

Boryszuk
05-11-2018, 13:11
Do tej pory nie bedziesz juz nowicjuszem ;)

sokolnik
06-11-2018, 00:09
z tym YT to chyba nic się nie da zrobić... w sensie z lepszą jakością obrazka...
Nagrałem film w 4K 60 klatek (h.265) ... na komputerze obraz z surówki żyleta... lekkie kolorowanko i eksport kolejno do:

4K 60 klatek - stały bitrate 80 bitrate:

https://www.youtube.com/watch?v=WkAv53_YuZg

4K 60 klatek - bitrate 53 - 68.

https://www.youtube.com/watch?v=URYSQZg1el0&feature=youtu.be

fullHD 60 klatek - bitrate stały 16.

https://www.youtube.com/watch?v=i38vnMZwR2w

Bitrate ustawiłem wg wskazówek YT:
https://support.google.com/youtube/answer/1722171?hl=pl

Plik źródłowy, surówka z kamerki, ma Bitrate 78 300 kb/s (PP myszy, właściwości, szczegóły)
DObrze ustawiłem dla FHD oraz 4K ? Szybkość transmisji danych? :)

czekam już ponad godzinę, przetwarzanie zakończone ale filmik na YT nie jest dostępny w 4K... FHD szybko jest dostępny, jakieś 5 min i jest.

surówka prosto z kamerki - 4K 60 FPS:

https://www.youtube.com/watch?v=RYKVzy_3IRQ&feature=youtu.be

Zgłębiłem temat, podobno 7 Black w najwyższej rozdzielczości (60 klatek) i tych niższych ale powyżej 60 klatek, używa kodeka H.265.
YT "lubi/woli" H.264.

Powyższe filmy wyeksportowałem do preferowanego przez YT H.264, zresztą eksport do HEVC czy jakoś tak, H.265 to trzeba mieć potwór kompa i czekać jeszcze parę godzin na eksport 5 min filmiku... (?!?!?!)... próbowałem. Masakra.

Surówka oraz te poprzednie wyżej filmiki w 4K nagrane w trybie PROTUNE (wcześniejsze pokolorowane a surówka to surówka, prosto z karty pamięci): ręczne ustawienia, kolory wyprane bo to taki NEF (FLAT, ISO ręczne, WB ręczne, migawka chyba auto itp.)

surówka do pobrania z DropBoxa (435 mb), jakby ktoś był ciekawy albo chciał się pobawić z eksportem/obróbką materiału 4K :
https://www.dropbox.com/s/u8yg78heg03szfa/GX026777.MP4?dl=0

sokolnik
06-11-2018, 10:22
Dajcie znać czy powyższe filmiki możecie zobaczyć na komputerze w 4K na YouTubie oczywiście.

sokolnik
06-11-2018, 12:18
Jest 4K. Pierwszy filmik jest w 4K (80 bitrate).
Mógłby ktoś z Was sprawdzić u siebie jakość tego filmiku w 4K na YT?
Ten drugi też i porównać czy widać różnicę? :)

robin102
06-11-2018, 12:30
Może nie wiem o co tam chodzi, ale poza tym , że na pierwszym filmie poznaje drogę do Pucka to jakość na moim monitorze odstająca od tych starych filmików co np. do Białegostoku jechałeś. Może to kwestia światła ?

sokolnik
06-11-2018, 13:30
Pogoda w drodze do Białegostoku była o niebo lepsza, teraz to ciemno szaro biuro i bez światła.
Robin, 4K wlaczyłeś?

U mnie wyeksportowany plik, ten co wrzucam na YT, to ostrość i szczegoly bardzo spoko.
Na YT 4K zobaczę koło 18.00 na komputerze.

krzysztofz24
06-11-2018, 15:09
sokolnik to od konca. Bitrate 16 kaszanka.
Bitrate 53-68 ok, na pewno lepiej niz ten filmik co ma 16.
Bitrate 80 albo tak samo jak ten 53-68 ale jednak jakby ciut lepiej. Im dluzej kolejny raz porownuje to ten filmik z bitrate 80 wydaje mi sie najlepszy.
A jak wlacze 4k (na monitorze FHD) to juz jest obraz bardzo ladny.

Ogolnie widac skok jakosci miedzy ogladaniem pliku FHD a 4K.

Tylko w koncu nie kumam w jakim to kodeku h265 czy h264 tym co to niby lubi YT.
Bo jakos tak niejasno napisales co innego na poczatku a co innego na koncu.

Bitrate z tego co poczytalem, ma byc jak najwyzszy ale nie moze byc wyzszy niz to co oferuje urzadzenie.

Rob timelapsy D750 to bedzie mozna cos doradzac;-). Teraz to tylko moge pisac o wrazeniach z ogladania.
Zakladajac szybkosc 30 klatek/sek do filmu i jakbys chcial nagrac 1 godzine to....bedziesz musial miec 1800 zdjec na jedna minute filmu. Czyli na godzine 108000 zdjec.
Czyli wypad do Bialego i migawka w D750 zarznieta:-)
Nie chce juz mi sie obliczac jak duza powinna byc przyczepka na karty pamieci.
I jakbys chcial obrobic w full rozdzialce, to pisz do NASA czy to wezma;-)

Rafał_Sz
06-11-2018, 15:35
Tylko po co do takich filmów i z taką kamerką 4K? Ostatnio oglądałem film Dunkierka - 4K HDR na TV 4K HDR. I to ja rozumiem jeśli chodzi o "cztery ka". Ale nie widze sensu ładować produkcji w 4K na YT, które potem w większości i tak są skalowane do FHD (w najlepszym przypadku). O sieciach komórkowych które stosują rózne kompresje danych (co gorsza nie tylko w stresie na łączach) nie wspomnę.

Sokół, ładuj to na razie w FHD i bedzie git. No chyba, że będziesz jeździł gdzieś w Tanzanii, to dla ładnych widoków będzie można pomyśleć o 4K, ale to nie z tą kamerką. ;)

sokolnik
06-11-2018, 17:06
Jeżeli chodzi o h. 265 i h. 265.
7 Black nagrywa w h265 w najwyższej rozdzielczości i klatkach powyżej 80 chyba... Czyli takie 4K 60 klatek, najwyższe, to będzie 265.
Full HD 60 klatek będzie 264.
YT lubi 264.
4K 60 klatek eksportowalem do H264 bo YT lubi ten kodek. Eksport do h.265 jest bardzo czasochłonny, nie dam rady sprzętowo i psychicznie, czekać 5h na eksport 10 min filmiku :)

Czemu nagrywam, chcę zacząć nagrywać w 4K swoje filmiki? Dla lepszej jakości. Bo fhd to kasza a u mnie. Kamerka najnowsza, szkoda jej na kaszanke w fhd na YT :)
Kupiłem kartę graficzną, niech komp zacznie pracować na określonym wymaganym poziomie. Do 4K mógłbym mieć lepszy procesor się okazuje ale tragedii nie ma.
Obróbka fhd to miodzio płynnie jest.
Chce 4K dla jakości, wkurza mnie kaszana, niby sprzęt dobry a potem wychodzi jak filmik z kalkulatora...
Jakość obrazka na YT też się liczy dla widzów, tak mi się wydaje, kwestia estetyki.
Sam monitora fhd nie mam, wieku nie ma, ale nawet jak się uruchomi 4K na monitorze fhd to jest zdecydowanie lepiej.
Za jakieś 2h sam się przekonam i udostępnię publicznie jeden z tych filmików, pewnie 80 bit a nie ten drugi 50 :)

Kolekcjoner
06-11-2018, 17:36
Wszystko kwestia obróbki. Dobrze obrobiony materiałsd potrafi wyglądać lepiej niż źle skompresowany 4K. Wystarczy zobaczyć niektóre wydawnictwa dvd. Jak hd wygląda u Ciebie źle to to jest problem w postprocesie. To ma być brzytwa a nie kasza z pikselami w roli głównej ;)...

sokolnik
06-11-2018, 17:57
Wszystko kwestia obróbki. Dobrze obrobiony materiałsd potrafi wyglądać lepiej niż źle skompresowany 4K. Wystarczy zobaczyć niektóre wydawnictwa dvd. Jak hd wygląda u Ciebie źle to to jest problem w postprocesie. To ma być brzytwa a nie kasza z pikselami w roli głównej ;)...Rozumiem że znasz się na przygotowaniu pliku pod YT, bo w tym problem.
Po wyeksportowaniu filmiku na komputerze też wszystko wygląda super, problem jej po wrzucenie na YT :)
Daj znać jak powinna wyglądać obróbka pod YT :)
A może podeślę Ci plik FullHD prosto z karty pamięci, ładnie obrobisz, wrzucisz na YT i porównamy? :)
Jak będzie wyraźnie lepszy obrazek wysyłam 0,7 whyski, o ile podzielisz się wiedzą dot. obróbki :)

krzysztofz24
06-11-2018, 18:26
Oceniajac subiektywnie i naocznie filmiki sokolnika to ten 4K 60fps i bitrate 80 najlepszy.
I mimo kompresji youtube to odpalajac te 4k na monitorze FHD widze znaczna roznice na korzysc 4k.

Wiadomo, ze wszystko jest kwestia obrobki.
Co innego profi a co innego w domu na kompie sobie filmiki z wakacji skladac.
Moze mi sie uda znalezc teledysk nagrany chyba Canonem DSLR wrzucony w 720 a wyglada lepiej niz wiekszosc FHD.
sokolnik jak ty tak bardzo chcesz to ja sie moge wypytac takiego kolegi.
Wlasnie sobie przypomnialem ze znam goscia ktory kilkanascie lat pracuje przy profesjonalnej produkcji filmowej (kino, tv) i chyba ostatnio sobie kupil tego Panasonica GH cos tam za 10kola do krecenia filmikow.
Tylko musial bys mi dokladnie na PW napisac co chcesz wiedziec.

sokolnik
06-11-2018, 18:35
Krzychu, fajna spraw, najlepiej jakbyś dał namiar do niego fb czy coś i powiedział mu ze się do niego odezwę... Zadzwonię pogadać :) bo we trzech się nie dogadamy :)

sokolnik
06-11-2018, 19:12
zobaczyłem na komputerze :)
********A JAKOŚĆ TEGO 4K NA MONITORZE FULLHD haha :)

jest różnica, i nie ma kaszany :)

sokolnik
06-11-2018, 20:27
Nie wiem skąd mi się wzięło 5 h eksportu w h. 265.
Eksportuje ten właśnie filmik 4K 60 FPS, w h. 265 i pokazuje mi 35 min. Ma już 10 % w 5 min. Pewnie będzie dłużej niż 35 min, bo powoli rośnie pozostały czas ale też procenty lecą... Także nie godziny :)
Przeglądarka otwarta, z 10 kart, piosenki na YT lecą cały czas...
O spadło do 33min :)
Sprawdzę ten plik h. 265 jak już wyeksportuje też do 4K 60 FPS bitrate max możliwy jaki był dostępny czyli 60.
A później wyeksportuje do FullHD 60 klatek w tym właśnie h. 265 tylko jaki bitrate ustawić? [emoji23]
Wrzucę na YT i porównam czy widać różnicę między h.265 a h.264 :)
Testy testy :)

Kolekcjoner
06-11-2018, 21:03
sokolnik - w naszej firmie obróbką video zajmuje się moja małżonka. Generalnie do wszystkiego ma gotowe presety żeby się nie doktoryzować za każdym razem. Przy tym obrazek z naszych kamer to gotowiec więc nie za bardzo trzeba się trudzić...

sokolnik
06-11-2018, 21:22
sokolnik - w naszej firmie obróbką video zajmuje się moja małżonka. Generalnie do wszystkiego ma gotowe presety żeby się nie doktoryzować za każdym razem. Przy tym obrazek z naszych kamer to gotowiec więc nie za bardzo trzeba się trudzić...Ooo że gotowiec, że żona, że presety... [emoji854]
Rozumiem... Spoko...
Będę musiał wrzucać filmiki w 4K :)
Wyeksportowalem ten sam filmik w h.265, ciekawe czy to coś zmienia...

sokolnik
06-11-2018, 22:38
Ten sam odcinek ale już mp.4 kodowany czy jak to się nazywa :) w H.265
YT teraz go przetwarza, kiedy pojawi się dostępna opcja 4K, nie wiem. Pewnie jutro :)

https://www.youtube.com/watch?v=fb9hyyeOerI&feature=youtu.be

ROBIN, Ty mi się chwaliłeś, ze kupiłeś jakieś 2 kamerki :) gdzie filmiki? Proszę o linki :) ale nie do kamer, tylko do filmików z kamer :)

Kolekcjoner
06-11-2018, 22:54
Ooo że gotowiec, że żona, że presety... [emoji854]
Rozumiem... Spoko...
Będę musiał wrzucać filmiki w 4K :)
Wyeksportowalem ten sam filmik w h.265, ciekawe czy to coś zmienia...
Ale bez fochów tutaj.., myśmy dochodzili do tego jak eksportować pliki kilka lat, zajmujemy się video od lat 18tu, a Ty byś chciał gotowy przepis ot tak ..... I to nie kwestia woli tylko zwyczajnie czasu ;)....

robin102
06-11-2018, 23:34
Czas na takie sprawki po sezonie :)
https://youtu.be/R974vHE5CXE

sokolnik
07-11-2018, 00:06

czym on nagrywa? :D

krzysztofz24
07-11-2018, 01:09
sokolnik juz jest 4K. Jakosc ta sama co w tym pierwszym filmiku z 80 bitrate, co ci mowil. Na pewno nei gorsza a moze ciut lepsza?

Ale Robin po co to tak podliczac. Jak to mowia szczesliwi czasu nie licza a uzywajac motocykl nie ma sensu rozkminiac ile co tam dokladnie kosztuje i wyliczac sobie.
Opony mozesz miec drozsze lub tansze, to samo z lancuchem itd. A kasa na wache, bez sensu to liczyc. Jezdzimy ile chcemy i juz. Przebiegi i zuzycie na sezon i tak jest mniejsze niz w przypadku samochodu, to po co to tak rozdrabniac i rozkminiac.

Wydane pieniadze to wydane pieniadze, na cos poszly. Takie ich przeznaczenie zeby cos za nie nabywac a nie trzymac w skarpecie;-).

robin102
07-11-2018, 11:22
ot optymista :) ale co by nie patrzeć to kilometr przejechany motocyklem chyba należy do najdroższych, przynajmniej u mnie :)
Muszę kupić taki co mniej pali np. BMW ;)

Kolekcjoner
07-11-2018, 12:21
ot optymista :) ale co by nie patrzeć to kilometr przejechany motocyklem chyba należy do najdroższych, przynajmniej u mnie :)

To jeździj puszką, proste 8-).

robin102
07-11-2018, 12:45
To jeździj puszką, proste 8-).
Puszką to jest transport 4 liter z miejsca na miejsce :(, a motocyklem to po prostu jazda w siodle i zmaganie się z naturą i koniami :). W tym sezonie pogodna dal pojeździć, prawie 2 tys km nawinąłem i czasem załatwiając rożne sprawy na mieście przeciskając się w korkach. Tak mnie zastanawia jak się przeciskają miedzy autami użytkownicy BMW z silnikami bokser :D :D :)

krzysztofz24
07-11-2018, 12:47
Jaki tam optymista, raczej realista.
Po to sie zarabia pieniazki zeby bylo na zycie.
A zycie to podstawowe wydatki typu czynsz, jedzenie.
Ale wazna jest tez strawa duchowa:-).
Czyli np jazda motocyklem.

Ja tak mam, ze jak na cos wydam pieniadze, to nie warto potem tego zalowac i rozpamietywac ile sie wydalo.
Kupilem motocykl, pasuje mi, nie zaluje zlotowki wydanej na niego.
To jak tankuje na stacji to owszem fajnie jak mniej spalil to tak z tylu glowy jest ze jazda nie jest droga.
Ale obliczanie ile spalil na sezon i ile to kosztowalo, to juz jakis autosadyzm;-).
Po co takie rzeczy obliczac.
Starczylo mi na jedzenie i na wache to znaczy ze jest ok i budzet sie spina.

A propo kosztow Robin, to kto ci kaze co roku zmieniac olej jak robisz 1500-2500km na sezon.
Spokojnie mozesz co dwa lata to robic.
To teraz oblicz sobie ile razy masz za to do pelna;-).

Oszczednosc to dla mnie nie szastanie pieniedzmi a nie obliczanie co do grosza.
Ile rocznie na fajki, ile na piwo, ile na wache do motoru a ile do samochodu....
To jakby miec psa i obliczac ile mnie ten "bydlak" kosztowal przez 14 lat swojego zycia:-);-).

robin102
07-11-2018, 13:18
Wiadoma sprawa, że motocykl kupuje się i używa dla przyjemności i dla fanu czy funu :) Jak sie jest dorosłym i się utrzymuje siebie i rodzinę, ale jak sie jest studentem, albo innym młodzikiem słabo zarabiającym to wtedy łatwo nie jest i chłopaki szukają oszczędności.

A propo kosztow Robin, to kto ci kaze co roku zmieniać olej jak robisz 1500-2500km na sezon.
Spokojnie mozesz co dwa lata to robic.
. Jakby dziś były w sprzedaży oleje syntetyczne w pełni syntetyczne, a nie niby syntetyczne oparte o technologie HC dawniej nie znaną u początków olei syntetycznych to można by się o to pokusić.
Wystarczy, że producenci w instrukcjach zezwalają zmianę filtra co dwa lata :) a w V-Stromi to chyba nawet co 3.ps
ps.
wymiana oleju i filtra to najprzyjemniejsza rzecz jaką lubię przy moto robić, tak jakoś odpręża uspokaja:)

Kojocisko
07-11-2018, 13:40
Ja wstawiam na zimę do garażu motocykl zawsze ze świeżym olejem i filtrami. Co drugi sezon (o ile nie był to sezon bardzo intensywny) komplet płynów (czyli oprócz oleju w silniku - olej w skrzyni (o ile występuje), olej w przekładni (o ile występuje), płyn hamulcowy i w układzie sprzęgła hydraulicznego oraz olej w lagach. Sezon rozpoczynam z czystym sumieniem i bez myślenia o serwisie. Normalny sezon kiedyś kończył się także kompletem opon i zestawem napędowym (o ile miałem coś z łańcuchem). Ale teraz nie szykują się normalne sezony :-( (15-20kkm).
Może przesadzam, ale to jest moje podejście do tego hobby - pewność i przewidywalność.

robin102
07-11-2018, 14:02
komplet płynów (czyli oprócz oleju w silniku - olej w skrzyni (o ile występuje), olej w przekładni (o ile występuje), płyn hamulcowy i w układzie sprzęgła hydraulicznego oraz olej w lagach.

O kurde to ile tych miejsc w Bemce do zmiany oleju ? W Skrzyni oddzielnie, nie ten sam co silnik smaruje ? W układzie suchego sprzęgła napęd hydrauliczny to też płyn się często wymienia, a to nie jest ten sam obwód co hamulcowy w sensie zasilani tym samym płynem jak w samochodach bywa ?

Kojocisko
07-11-2018, 15:04
Płyn ten sam, obwód oddzielny. Skoro suche sprzęgło, to i skrzynia osobno smarowana. I zdecydowanie innym olejem.
Ale w takiej ST1100 też były hamulce, sprzęgło, silnik, przekładnia. W BMW dochodzi tylko skrzynia.

krzysztofz24
07-11-2018, 16:08
Wiadoma sprawa, że motocykl kupuje się i używa dla przyjemności i dla fanu czy funu :) Jak sie jest dorosłym i się utrzymuje siebie i rodzinę, ale jak sie jest studentem, albo innym młodzikiem słabo zarabiającym to wtedy łatwo nie jest i chłopaki szukają oszczędności.

Jakby dziś były w sprzedaży oleje syntetyczne w pełni syntetyczne, a nie niby syntetyczne oparte o technologie HC dawniej nie znaną u początków olei syntetycznych to można by się o to pokusić.
Wystarczy, że producenci w instrukcjach zezwalają zmianę filtra co dwa lata :) a w V-Stromi to chyba nawet co 3.ps
ps.
wymiana oleju i filtra to najprzyjemniejsza rzecz jaką lubię przy moto robić, tak jakoś odpręża uspokaja:)

Jeszcze jest tzw podwojne HC. Czyli proces hydrocrakingu jest robiony 2 razy.
To te oleje niemal dorownuja tym PAO. A nadal sa tansze w produkcji.
Dla mnie liczy sie marka i czy nie podrabiany.
Robin 2 lata i 4 tys km to mineralny nawet bedzie dobrze trzymal swoje parametry.
A w przypadku polsyntetyka czy syntetyka to jeszcze lepiej bedzie.
Przeciez olej zuzywa sie od pracy w silniku a nie tego czy jest w nim umieszczony lub w butelce;-).

Tu narzekasz na koszta a wymieniasz olej co rok i 2-2,5tys bo cie to odpreza i lubisz.
Oj widze tu niekonsekwencje;-).

sokolnik
07-11-2018, 18:16
Wam też się tak wydaje? Motocyklista fotograf czy tam jakiś kamerzysta... Napisał mi w komentarzu na fb, że 60 klatek to się używa do slowmotion i że obraz w 4K 60 klatek to taki nienaturalny obraz i że jemu to się źle ogląda.
A jakie są wasze odczucia?
Nagrywam w 60 klatkach motovlogi w ogóle wszystko co się da, chyba że ciemno to zmieniam na 30 klatek albo 25...:/
Ale nawet wesele swoje czy wakacje w Hiszpanii nagrywalem w 60 klatkach... Myślicie że to za dużo? Ja uważam że to standard. A jak Wy uważacie?
TV, kino, stare gry maja czy miały często 25-30 klatek... No ale mamy 2018 r a nie 1998 :) technika poszła do przodu i warto korzystać chyba z 60 klatek, tym bardziej że ja wogole nie mam żadnego dyskomfortu oglądając w 60 klatkach... Może jestem dziwny? :)

Kolekcjoner
07-11-2018, 18:31
sokolnik - idź proszę na jakieś forum video i sobie tam pogadasz, bo tu się śmietnik robi ;)....

Tak mnie zastanawia jak się przeciskają miedzy autami użytkownicy BMW z silnikami bokser :D :D :)
No kiszkowato. Kilku moich znajomych ma GSy i jak widzę jak próbują się przeciskać to jest to bardzo ryzykowne. To jeszcze zależy od modelu, bo od któregoś roku je trochę zwęzili ale jak dojdą gmole to nie ma bata, GS ma syrokom żyć :lol: i to nie bardzo jest miejskie moto ;). Ja w każdym razie sobie bym takiej krzywdy nie zrobił źeby zmuszać się do codziennej jazdy po mieście czymś takim :).

Rafał_Sz
07-11-2018, 18:38
Standard to 25 klatek/s. Inaczej robią się problemy (międzyklatki, łączenie klatek, itp.). Jeśli nakręcisz film 60 kl. i odtwarzasz go na monitorze z odświeżaniem 60 Hz to obraz będzie płynny i wyraźny. Natomiast w innym przypadku zaczynają się schody.

Zrób sobie eksperyment. Nagraj film 4K/25 FPS i wyeksportuj go jako H.264 z 25 FPS an YT, a potem obejrzyj ten film np. na TV - zobaczysz różnice.

sokolnik
07-11-2018, 19:03
sokolnik - idź proszę na jakieś forum video i sobie tam pogadasz, bo tu się śmietnik robi ;)....

Nie, nie pójdę! Tu będę siedział! [emoji14] wątek kamerowo/motocyklowy [emoji14] powiązany z obróbka video a nawet zdjęć, więc tu będę siedział!
:)

krzysztofz24
07-11-2018, 19:49
Gry a film to co innego, wiec nie ma sensu tego przyrownywac.
Mowilem ci sokol sprobuj tak na probe nagrac w 4K 30 i 60 klatek i pusc to z tym bitrate 80 do obrobki. I sobie porownaj.

A co do tego przeciskania bokserem w korkach. t oprzeciez kierownica jest chyba szersza niz rozstaw cylindrow. To jak kiera z lusterkami przejdzie to reszta tez musi:-).
Zreszta jest to kwestia "zaciecia" jezdzca. Ja nie przeciskam sie zawsze a jesli to powoli, jak dasz kierowcom samochodow czas na reakcje to czasami nawet ustepuja i sie troche przesuwaja. I nie chce stresowac samochodziarzy, ze im lusterko przestawie.
Ale kiedys bylem swiadkiem jak gosciu na bokserze Hondy:-) FC6 przeciskal sie w korku (ten cruiser z silnikiem Gold Winga) i niejako prowadzil grupke kilku motocyklistow na "szczuplejszych" maszynach.
Ja bym sie troche obawial przeciskac miedzy blisko siebie stojacym aytobusem a tirem, ale on nie.
Widzialem jak motocyklisci z tej grupki za nim sie ogladaja na siebie z mina 'Ty,ku..a Heniek to czasami przegina":-)

A wogole Robin co ty panikujesz;-), jak w Bialym ulice jak w Warszawie a czasem lepsze a ruch kilka razy mniejszy.

motoko
07-11-2018, 20:29
Wam też się tak wydaje? Motocyklista fotograf czy tam jakiś kamerzysta... Napisał mi w komentarzu na fb, że 60 klatek to się używa do slowmotion i że obraz w 4K 60 klatek to taki nienaturalny obraz i że jemu to się źle ogląda.
A jakie są wasze odczucia?
Nagrywam w 60 klatkach motovlogi w ogóle wszystko co się da, chyba że ciemno to zmieniam na 30 klatek albo 25...:/
Ale nawet wesele swoje czy wakacje w Hiszpanii nagrywalem w 60 klatkach... Myślicie że to za dużo? Ja uważam że to standard. A jak Wy uważacie?
TV, kino, stare gry maja czy miały często 25-30 klatek... No ale mamy 2018 r a nie 1998 :) technika poszła do przodu i warto korzystać chyba z 60 klatek, tym bardziej że ja wogole nie mam żadnego dyskomfortu oglądając w 60 klatkach... Może jestem dziwny? :)

No w 60 klatkach faktycznie mz gorzej to wygląda, zbyt sterylnie, ja tam wolę jak jest 25.

Nie bardzo rozumiem sens nagrywania w 4k, zwłaszcza w połączeniu z 60 klatkami. Może źle rozumuję, ale jeśli bitrate się nie zmienia, ale wzrasta rozdzielczość i ilość klatek na sekundę to jakość cierpi przez kompresję, sam pisałeś kilka stron wcześniej, że pliki z nowego GoPro wychodzą Ci zaskakująco małe.

W filmowanie nie bawię się w ogóle, ale miałem zhackowanego Panasonica GH2 i tam zmiana polegała właśnie na zwiększeniu bitrate'u

Zassałem ostatni z filmików i waży jakieś 130MB, niby nie tak mało, ale kompresja masakryczna, asfalt w czasie jazdy to skupisko wielkich bloków pikseli, na postoju widać wszystko ok.

Postój:

16684

Jazda:

16685

sokolnik
07-11-2018, 23:00
No w 60 klatkach faktycznie mz gorzej to wygląda, zbyt sterylnie, ja tam wolę jak jest 25.

Nie bardzo rozumiem sens nagrywania w 4k, zwłaszcza w połączeniu z 60 klatkami. Może źle rozumuję, ale jeśli bitrate się nie zmienia, ale wzrasta rozdzielczość i ilość klatek na sekundę to jakość cierpi przez kompresję, sam pisałeś kilka stron wcześniej, że pliki z nowego GoPro wychodzą Ci zaskakująco małe.

W filmowanie nie bawię się w ogóle, ale miałem zhackowanego Panasonica GH2 i tam zmiana polegała właśnie na zwiększeniu bitrate'u

Zassałem ostatni z filmików i waży jakieś 130MB, niby nie tak mało, ale kompresja masakryczna, asfalt w czasie jazdy to skupisko wielkich bloków pikseli, na postoju widać wszystko ok.

Bitrate też się zmieniał... różne były opcje:
16 w FHD
przedział 50-70 w 4K
80 w 4K

Pliki z GoPro... nie pisałem że wychodzą zaskakująco mało. Kodek h.265 ma powodować, że filmiki z dużą rozdzielczością i dużą liczbą FPS mają ten kodek by zaoszczędzić miejsce... ale plik prosto z karty pamięci, szczególnie w 4K zajmują dużo miejsca... 3,72 GB - 6 min 49 sek :)

Skąd pobrałeś plik 130 mb? Bo takiego nie udostępniałem.
Udostępniałem plik prosto z kamerki w 4K który ważył 435 MB - 45 sek :) (dropbox (https://www.dropbox.com/s/u8yg78heg03szfa/GX026777.MP4?dl=0)).

Właśnie wrzucam na YT plik 4K 60 klatek, eksportowany w h.265 w max bitrate 60.
Eksportował się godzinę, ujdzie he pewnie w H.264 byłoby szybciej... Nie wiem czy będzie widać różnicę w porównaniu do wczorajszego filmiku z bitrate 80... on był chyba w H.264.

Wyeksportuje zaraz dzisiejszy filmik do FullHD (z 4K do FullHD), klatki też 60. Nie wiem tylko jaki bitrate ustawić. Wrzucę na YT FHD i zobaczę...może obraz będzie przyjemniejszy...

sokolnik
07-11-2018, 23:34
dodałem nowy filmik w 4K 60 klatek, eksportowany w h.265 w max dostępny bitrate 60.

https://www.youtube.com/watch?v=GTJ52ECdpvs&feature=youtu.be

Pewnie jutro się będzie dostępna opcja 4K... :)

krzysztofz24
07-11-2018, 23:39
Kiepsko jest. Nie masakrycznie, ale kiepsko.
Najlepsze co wrzuciles to ten z bitrate 80 z poczatku tamtego posta, zaraz ci go tu przekleje.

z tym YT to chyba nic się nie da zrobić... w sensie z lepszą jakością obrazka...
Nagrałem film w 4K 60 klatek (h.265) ... na komputerze obraz z surówki żyleta... lekkie kolorowanko i eksport kolejno do:

4K 60 klatek - stały bitrate 80 bitrate:
https://www.youtube.com/watch?v=WkAv53_YuZg

4K 60 klatek - bitrate 53 - 68.
https://www.youtube.com/watch?v=URYSQZg1el0&feature=youtu.be

Pierwszy link najlepszy, ten drugi minmalnie gorszy, ten co teraz wstawiles top rzy nich kaszanka:-).

sokolnik
07-11-2018, 23:47
Kiepsko jest. Nie masakrycznie, ale kiepsko.
Najlepsze co wrzuciles to ten z bitrate 80 z poczatku tamtego posta, zaraz ci go tu przekleje.

Pierwszy link najlepszy, ten drugi minmalnie gorszy, ten co teraz wstawiles top rzy nich kaszanka:-).

poczekaj na opcję 4K :) Widać że YT nawet tak przygotowane filmy (4K bitrate 60, H.265) mocno przetwarza jeśli chodzi o FullHD.

zabawa polega na tym, by nagrać kamerką filmik w FullHD i tak przygotować plik, żeby YT nic nie zmieniał, nic nie konwertował i żeby filmik na YT właśnie w tym FHD wyglądał maksymalnie najlepiej :)

krzysztofz24
07-11-2018, 23:53
Ale mam na mysli ze wszystkie z tych 3 filmikow (2 co zalinkowalem i ten o ktorym pisze) ogladam w FHD.
I ocena jest tak jak ci napisalem niestety.

robin102
07-11-2018, 23:55
Płyn ten sam, obwód oddzielny. Skoro suche sprzęgło, to i skrzynia osobno smarowana. I zdecydowanie innym olejem.
Ale w takiej ST1100 też były hamulce, sprzęgło, silnik, przekładnia. W BMW dochodzi tylko skrzynia.
Ile płacisz u siebie w Nadarzynie albo gdzieś tam gdzie robisz za wymianę płynu w ukladzie hamulcowym, bo zaufany mechanik chce 500 :) a firmowe ASO BMW podobno 1200 zł, czyli jak za pojemność silnika R1200R

krzysztofz24
08-11-2018, 00:07
Robin zaluje ze ci to powiedzialem, po co ci to mowilem:-). Teraz bedziesz przezywal i jeszcze spac w nocy niew bedziesz mogl;-).

Bedziemy robic tak:
Przyjezdzam do ciebie swoim moto, ty mi dajesz swoja BMW, ja jade do swojego mechanika i ci to ogarnia i za dzien dwa do ciebie wracam z twoim moto.
I nic za to nie chce, no moze na paczke fajek i jednego browara rzucisz 2 dyszki:-).

Tylko od razu zastrzegam, ze zabieram kluczyki od swojego moto zebys na nim nie jezdzil:mrgreen:. Bo ustalilismy juz ze jestem chytrusem pod tym wzgledem:razz: i nikt nie jezdzi moim moto (tylko ja i mechanik).

P.S Kolego Kojocisko czy moglbys w miare szybko odpowiedziec koledze robin102 na nurtujace go rozterki, bo mnie wykonczy psychicznie.
Tlumacze mu, przekonuje, chce dla niego dobrze...ale jak grochem o sciane;-)

sokolnik
08-11-2018, 00:14
Tylko od razu zastrzegam, ze zabieram kluczyki od swojego moto zebys na nim nie jezdzil:mrgreen:. Bo ustalilismy juz ze jestem chytrusem pod tym wzgledem:razz: i nikt nie jezdzi moim moto (tylko ja i mechanik).

a kto chciał Pomarańczą jeździć w Białymstoku, przypomnij mi chytrusku... :confused: :lol:
innych jeździć to tak, ale swojego nie da :P

krzysztofz24
08-11-2018, 00:15
Ale mi nie dales!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-)
Czyli przyganial kociol garnkowi:razz:.

Kojocisko
08-11-2018, 00:21
Ile płacisz u siebie w Nadarzynie albo gdzieś tam gdzie robisz za wymianę płynu w ukladzie hamulcowym, bo zaufany mechanik chce 500 :) a firmowe ASO BMW podobno 1200 zł, czyli jak za pojemność silnika R1200R

Nie wiem, powiem ci w grudniu, bo sezon trwa.
Za wymianę oleju z filtrem, wymianę opon, synchronizację silnika, itp (podstawowy przegląd) w czerwcu chyba zapłaciłem 450zł (?) - mogę źle pamiętać, ale coś koło tego.
Duży przegląd ciągle przede mną.

sokolnik
08-11-2018, 00:21
Ale mi nie dales!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-)
Czyli przyganial kociol garnkowi:razz:.

jakbyś mi dał Kawasaki :D nie jeździłem nigdy motocylem o większej pojemności niż 600... nie bałbyś się? :D Ja bym się bał tej lokomotywy :P

krzysztofz24
08-11-2018, 00:27
jakbyś mi dał Kawasaki :D nie jeździłem nigdy motocylem o większej pojemności niż 600... nie bałbyś się? :D Ja bym się bał tej lokomotywy :P

Znaczy to nie chodzi o to ze ja nie mam do kogos zaufania czy uwazam ze jest gorszym kierowca. Mechanik to co innego, rozbebesza sprzeta, to wypada zeby sie przejechal testowo.
Zreszta czesto jesttak ze mi cos tam np nie pasi a on sie przejezdza kawalek zeby sprawdzic.

Ale tak innej osobie, zeby jechal an moim moto...nie bo jeszcze by sie obrazil;-)

Za wymianę oleju z filtrem, wymianę opon, synchronizację silnika, itp (podstawowy przegląd) w czerwcu chyba zapłaciłem 450zł (?) - mogę źle pamiętać, ale coś koło tego.

Znaczy nie wymienilaes jeszcze plynu hamulcowego?
Bo o tym dzisiaj gadalem z mechanikiem. Bierze za to 500zl. Trzeba jakis specjalny przyrzad ktory ma i pare mykow znac. Ci ktorym to robil mowili mu ze w ASO w wawie chca 1200zl.
A moze ty masz jakies inne doswiadczenia cenowe z tym lub info?

Dzieki za szybki odpis:-).

sokolnik
08-11-2018, 00:28
Tu będzie filmik wyeksportowany z 4K do FullHD :)
FullHD (z 4K do FullHD), klatki też 60, bitrate zmienny 16-20, tak jak proponuje program dla FHD w H.265.

https://www.youtube.com/watch?v=DMKmK650KEo&feature=youtu.be

krzysztofz24
08-11-2018, 00:36
Teraz to dales do pieca:-)
Dostepne rozdzialka to tylko 360.

I ten bitrate nie wrozy dobrze chyba. Najlepiej miales przeciez z wysokim bitrate.

sokolnik
08-11-2018, 00:40
Teraz to dales do pieca:-)
Dostepne rozdzialka to tylko 360.

I ten bitrate nie wrozy dobrze chyba. Najlepiej miales przeciez z wysokim bitrate.

już jest, YT przetwarza... jak skończy pojawia się najwyższa możliwa ustawiona rozdzielczość.
W filmiku tym jeszcze wyżej 4K pojawi się pewnie jutro :)

robin102
08-11-2018, 00:47
Dzięki, tylko proszę napisz jeszcze gdzie i przeczytaj mój wtręt co do zmian płynów :) Wiem, że jesteś przyzwyczajony i się na wiosnę może nie chcieć, ale zmiany płynów, oleju na zimę to krok trochę bez sensu. Startujesz wiosna z olejem w silniku który już przez pół roku podlegał małemu ale już jednak procesowi starzenia się. Wilgoć z powietrza, środowisko zasiarczone w silniku, resztki starego oleju, czynią z nowego automatycznie już nie nowy. Zostawić stare płyny na zimę bo motocykl już nie jeździ, on krzywdy absolutnie tam niczemu nie robią. Zalewać nowe w kwietniu i na tym startować to jest większy sens. Dawniej była tak szkoła i w zasadzie dziś można by ja uprawiać jakby motocykl na dwa lata odstawiać, na 5-6 miesięcy to na serio zmian płynów wiosna czyni silnikowi lepiej niż na jesień i postój z niby nowym olejem który od razu jest starym ;) Nie zmieniaj w grudniu, rób to na wiosnę i na świeżym oleju latamy i po garach dajemy. Nie wierzmy w korozję w silniku od starego oleju. Trochę tych silników starych z olejem 10 letnim nawet przypominającym asfalt w środku widziałem, nigdy żadnej korozji

Przyjezdzam do ciebie swoim moto, ty mi dajesz swoja BMW, ja jade do swojego mechanika i ci to ogarnia i za dzien dwa do ciebie wracam z twoim moto.
I nic za to nie chce, no moze na paczke fajek i jednego browara rzucisz 2 dyszki:-).
;-) I mój motocykl mia by stać tydzień u tego mechanika w tym bałaganiarskim warsztacie ? Przenigdy :)

krzysztofz24
08-11-2018, 02:06
Z ta zmiana oleju na wiosne czy po sezonie to sa dwie szkoly.
I udowodnienie co jest lepsze to jak dowiesc co bylo pierwsze; jajko czy kura;-). Ale serwis po sezonie jest praktyczniejszy jak nie ma kolejek a nie jak sie wszyscy budza z reka w nocniku na poczatku sezonu i sa kolejki i zapisy.
Bedziez mial BMW to bedziesz mial 3 punkty olejowe niejako do wymiany; silnikowy, w skrzyni i w tylnym moscie:-)
To jeden na wiosne, jeden w lato a jeden po sezonie-takie badania proponuje;-).
Robin, daj spokoj ze olej sie przez pol roku zestarzeje...

Jaki tydzien, to jest akcja na umowienie na jeden dzien. A potem u mnie w garazu, a jak znajde czas w ciagu 1-2 dni to wracam do ciebie.
Zawsze moze stac w pieknym ASO BMW za 1200zl gdzie go bedzie robil mechanik od samochodow.:mrgreen:

robin102
08-11-2018, 10:52
Krzychu nie ma co udowadniać. Olej zalany na zimę już pod końca kwietnia absolutnie świeżym olejem nie jest. Ma w sobie wilgoć bo jest higroskopijny jeśli spory skład to mineralne pochodne, ma w sobie syf ze starego oleju, bo nikt starego nie spuści na szlus i nie wymyje silnika od środka Ludwikiem i niestety ulega procesowi starzenia. Do tego zbędne odpalania silnika zimą zasyfiają ten niby świeży olej paliwem, spalinami, siarą. Nie ma zmiłuj się już od odkręcania korka w butelce. Świeży olej silnikowi na jedną zimę do niczego nie jest potrzebny :) na kilka zim do postawienia motocykla to też bym zalał przed tymi zimami świeży.

Rafał_Sz
08-11-2018, 11:14
Robin, zdradzisz nam którędy wilgoć dostaje się do skrzyni korbowej niepracującego silnika? :)

P.S.

Moja rozmowa z zaprzyjaźnionym szefem serwisu motocyklowego.

Szef: Olej powinno się zmieniać na koniec sezonu i wiosną.
Ja: Po co?
Szef: Bo mamy od tego prowizję.

Boryszuk
08-11-2018, 11:20
Przy takich przebiegach jak Ty robisz to ta dyskusja jest czysto akademiczna.

robin102
08-11-2018, 12:25
Szef: Bo mamy od tego prowizję.
To jest jeden jedyny racjonalny argument aby zmieniać olej przed zimą, na zimę dla Mikołaja, czyli aby zmieniacz oleju czy jego producent miał od nas wcześniej kasę :) żadnych innych racjonalnych nie ma, absolutnie nie ma.

Robin, zdradzisz nam którędy wilgoć dostaje się do skrzyni korbowej niepracującego silnika? :smile:
Zmiany temperatury w otoczeniu, kondensacja pary wodnej, a szczególnie przy głupawkach gdy odpalamy silnik ze 3-4 razy w zimę i zostawiamy go w zimnym otoczeniu. Nawet garaż w którym mamy 10 st C na plusie jest zimnym w relacji do temperatury silnika pracującego. Silnik nie jest hermetyczny przecież. Wystarczy luknąć w te okienko do sprawdzania oleju gdy się go ze 3 razy w zimę uruchomi. Będzie rosa, albo biały nalot na krawędziach szybki.

krzysztofz24
08-11-2018, 13:02
Robin za duzo czytasz internetowych madrosci motoryzacyjnych;-). A juz po jednym dniu takiej lektury mozna zauwazyc ze one bardzo czesto sie wzajemnie wykluczaja. Trzeba sobie w tym znalezc za pomoca rozsadku wlasna droge.
Po za tym wazne jest kto to pisze. Bo inaczej bedzie zalecal wymiane oleju jego producent, w ktorego interesie jest jak najwiecej go sprzedac a inaczej ekolog, ktory chcialby najlepiej zeby wogole nie wymieniac oleju silnikowego.
A jeszcze inaczej jakies wairygodne czasopismo motoryzacyjne (nie Auto Swiat:-) ). Zrodlo determinuje jakosc informacji.

Np to odpalanie silnika motocykla w zimie. Mozna pod warunkiem ze przejedziemy sie kawalek tak zeby silnik uzyskal swoja normalna temperature pracy, potem jeszcze czekamy az sie zagrzeje zeby wlaczyly sie wentylatory (koniecznie) i na koniec pare przegazowek zeby wyleciala cala wilgoc z wydechu.
A nie, ze 5 min pochodzi i przepal zrobiony. Przeciez samochody z silnikami spalinowymi jezda w zimie i "zyja".

Robin blagam cie, masz moto w ogrzewanym garazu w 10 st.C, to sa luksusowe warunki. To ile tych stopni ma byc zeby nie zachodzily "destrukcyjne warunki" dla silnika;-)?. Ja nie wiem czy w takiej Skandynawi to powinni uzywac motocykli w takim razie;-). A sprzedaje sie wiecej niz w Polsce.
A ja od kilkudziesieciu lat trzymam motocykle w blaszanej wiacie miedzy garazami i temperatura jest tam wyzsza tylko o pare stopni niz na dworzu, ale zyskiem jest to ze nie ma wilgoci, bo jednak pod dachem i drzwi zamkniete.
Rosa w okienku kontrolnym oleju:shock:. Jakos nie zauwazylem przez te 9 lat jak mam ta Kawe.

Robin powiedziec ze dzielisz wlos na czworo, to nic nie powiedziec. Ty go na atomy starasz sie rozlozyc;-)

P.S
I nie rob sobie kpin z ta obnizka o 100zl. Ty juz wiesz o co chodzi;-)
I juz ci mowilem; sluchaj sie Wujka Krzysztofa bo on chce dla ciebie dobrze:-).

robin102
08-11-2018, 15:55
Przeciez samochody z silnikami spalinowymi jezda w zimie i "zyja".
. Na skrzyżowaniach przy gwałtowniejszym ruszaniu woda litrami z wydechów się wylew i wydechy dom wymiany 3-4 lata. Auto latane na dłuższe traski i 10 lat wydech wytrzyma fabryczny.

Robin za dużo czytasz internetowych madrosci motoryzacyjnych:wink:..
Krzychu ja na olejach na temacie od strony teoretycznej i praktycznej zęby zjadłem od wczesnych lat osiemdziesiątych jak się tylko pojawiły na rynku oleje syntetyczne, a jedyny periodyk który szanuje to AUTO -Technika Motoryzacyjna. Wychodził kiedyś, a teraz nie wiem. Potem praca w dwóch firmach w jednej jako technolog, w drugiej jako specjalista od kontroli jakości. Firmy przemysłowe, nawet trochę zbrojeniowe :) gdzie mieliśmy windę klimatyczna oraz komorę krio do testów, więc bawiliśmy się po pachy olejami bo kierownik naszego działu to był kierowca rajdowy, a ja motocyklista plus drugi technolog pasjonat olejowy. No po prostu zakręceni w oleje od lat :) W obu firmach gdzie pracowałem współpracowaliśmy z Mobilem jako dostawcą chemii do produkcji oraz z Castrolem i potem z Agipem Przez silniki moich pojazdów przeszło setki litrów różnych olei czasem sprawdzanych, wymienianych, testowanych dla zabawy. W motocyklu też :) Teraz mam do tego dystans i w zasadzie mało wnikam niemniej oleju przed zimowym postojem nigdy bym nie zmienił. Nie zrobił bym tego swojemu ukochanemu motocyklowi :) Jedyne co by mnie do tego skusiło to albo długie przechowywanie w garażu przez 2-3 lata, albo ewidentne przekroczenie interwału wymianowego czyli jak producent zaleca co 6 tys km, a ja bym za jakiś powodów przejechał 10 tys to już tego asfaltu w silniku bym na zimę nie zostawił. Dawno temu wymieniało się olej przed długim postojem na niby świeży a to tylko dlatego aby syfy i laki się nie odkładały, a dziś tego nie trzeba robić, bo oleje maja bardzo dobre właściwości dyspersyjne czyli syf, brud utrzymują w zawiesinie oleju nie pozwalając się temu odkładać na ściankach silnika czy innych zakamarkach, no i oczywiście myjące właściwości nie znane przed laty. Na koniec powiem tyle, że najmniej o współczesnych środkach smarnych wiedzą mechanicy, a najwięcej znafffffcy internetowi. Trzeba to wypośrodkować , tu wielka racja :)

Robin powiedziec ze dzielisz wlos na czworo, to nic nie powiedziec. Ty go na atomy starasz sie rozlozyc;-)

.
Myślę, że tu było mniej dzielenia włosa na ileś tam, niż w poprzedniej dyskusji co to Sokolnik ma z moto robić czy go przykrywać czy nie i czy para, czy rosa ect :)
Wiele lat moje pracy jako technologa to walka z wodą z wilgocią w ilościach nawet nie widocznych pod mikroskopem. O wodzie, elektronice wiem sporo z praktyki, o tej wodzie co jej nie widać, a psuje nasze urządzenia elektroniczne. Od komputerów po telewizory ect. Równolegle właśnie z tą wodą na etacie w pracy i przy okazji miedzy kawą, a herbatą zajmowaliśmy się olejami :)

.
A ja od kilkudziesieciu lat trzymam motocykle w blaszanej wiacie miedzy garazami i temperatura jest tam wyzsza tylko o pare stopni niz na dworzu, . To są najlepsze warunki do garażowania pojazdów. Garaż blaszak jest super miejscem na samochód.

Rafał_Sz
08-11-2018, 16:27
Wystarczy luknąć w te okienko do sprawdzania oleju gdy się go ze 3 razy w zimę uruchomi. Będzie rosa, albo biały nalot na krawędziach szybki.
Nigdy się z tym nie spotkałem. Ale jeśli u Ciebie coś takiego występuje, to przyjrzałbym się odmie w silniku - panuje tam podciśnienie i nie ma prawa być żadnej pary. Ta powinna być zassana poprzez separator oleju do cylindrów podczas pracy. Nazywa się to przewietrzaniem skrzyni korbowej.

robin102
08-11-2018, 17:08
Nigdy się z tym nie spotkałem. Ale jeśli u Ciebie coś takiego występuje, to przyjrzałbym się odmie w silniku - panuje tam podciśnienie i nie ma prawa być żadnej pary. Ta powinna być zassana poprzez separator oleju do cylindrów podczas pracy. Nazywa się to przewietrzaniem skrzyni korbowej.Rafał wiem jak się to nazywa, i do czego służy. W szkle o tym było :) Wszystko działa poprawnie u mnie, przeczyszczona odma, skontrolowana. W sumie czyściutko było. To co przytoczyłem to dość powszechne i widywałem w motocyklach garażowanych w garażach zimą. Odpal moto, nie rozgrzej go wstaw gorący do zimnego wilgotnego garażu i będziesz zmiał taki efekt, po 3 takich zbędnych rozruchach. Tylko uwaga nie mówię o zalepionej zaśnieżonej :) szybce, ale jak się wnikliwie przyjrzeć to będzie widać to o czym mówię, bo silnik szczelny nie jest. Najgorsze zło to zimowe odpalania bez konkretnego rozgrzania i to najlepiej jazda, a potem w garażu do włączenia wentylatora chłodnicy.

krzysztofz24
08-11-2018, 17:54
Robin oleje to zawsze tez byl moj konik. I tez z racji pracy mialem do czynienia z tym w praktyce i czytalem sobie nawet naukowe opracowania.
Choc komory klimatycznej nie mialem do badan;-).

Takze nie madrzyj sie za bardzo:mrgreen:;-). Bo czesciowo masz racje a czesciow dzielisz wlos na czworo.

Np ta zmiana przed zima. Masz przepracowany olej po sezonie i chcesz go trzymac w silniku. Nie rozpadnie sie od tego przez te 3-4 miesiace a ni mu nie zaszkodzi.
Ale jak zmienisz na nowy to masz swiezy w silniku z kilkuprocentowa domieszka starego. I co on sie zestarzeje, straci swoje wlasciwosci przez te pare miesiecy. Nikt takich badan nie robil i tego nie udowodnil.
Ale mowisz tez ze lepiej na wiosne, bo nie stoi przez zime z ta kilkuprocentowa resztka starego oleju. A jak na wiosne zalejesz to silnik i tak ma ta kilkuprocentowa dawke starego oleju.
I na niej pracuje. To jak taki olej daje rade pracowac (ciezsze warunki niz lezenie sobie) przez caly sezon to chyba tez da rade sobie lezec w silniku przez zime;-)

Ja zmieniam co przebieg, czasami lekko przekraczajac. Przewaznie po sezonie i na wiosne mam spokoj i moto wyjezdza od razu na swiezym oleju, ktoremu mz nie zaszkodzilo ani troche kilkumiesieczne lezakowanie w silniku.
Ale w tym sezonie zostawie olej na zime bo duzo bylo "akcji serwisowych" i mniej nawinalem kaemow niz zwykle.
W poprzednim moto Honda VF1100 mialem pelen syntetyk i bral oleju 0,5L na tysiac. Zmienilem na polsyntetyk 10W40 (ktory notabene byl blizszy temu co oferowano na rynku jak ten silnik powstawal) i od razu spadlo do 0,2L na 1000km.
W Kawasaki od poczatku jak go mam przez 50 tys km jest zuzycie oleju na poziomie 0,1-0,2l na 1000 km. Po prostu ten silnik tak ma.
I nadal leje BEL-RAY 10w-40 polsyntetyk, tylko jest to dobra i niepodrabiana firma a ten olej kosztuje tyle co inne "syntetyki" innych marek. Motul tez jest bardzo dobry ale niestety czesto go podrabiaj, wiec darowal bym sobie byle taniej i z allegro.
Moj mechanik wyznaje zasade ze jak motocykl nie jest palowany na maksa tak naprawde to polsyntetyk spokojnie starczy.
Wierze mu bo caly czas rozklada silniki i leje do nich oleje.
U mnie 70 tys i na walkach rozrzadu, ktore widzialem zero sladow zuzycia a glowica jest najbardziej cieplnie obciazona.
Moj mechanik do Hondy VFR 800 lal polsyntetycznego Motula a ten motocykl czesto widzial 200 na liczniku. I chodzil jak zloto przy przebiegu okolo 60 tys km.

A ty tutaj rozkminiasz czy pelensyntetyk, ktory jest jeszcze lepszy, nie pogorszy swoich wlasciowsci od stanaia w silniku przez 4 miesiace;-).
No Robin, to sie kupy nie trzyma.

Teraz takie czasy ze pelno kanalow na youtube, vlogow i tekstow plodzonych przez roznych ekspertow. Kiedys slowo pisane cos znaczylo, ale nastal intenet.

Dam ci taki przyklad pewnego absurdu w obecnej motoryzacji.
Jak to jest ze twoj motocykl krecacy sie do 14 tys obrotow chodzi na full syntetyku 10W-40 i cyka jak szwajcarski zegarek.
A do samochodow, ktore maja mniej wysilone jednostki przewaznie leje sie 0W-30 czy nawet 0W-20 ktory sie ostatnio pojawil. Szczyt nowoczesnosci.

Ktory z tych olejow jest bardziej nowoczesny, zapewnia lepsza ochrone, lepiej dba o silnik itd?
Podpowiem tylko ze samochody bardziej dostaja w dupe za sprawa wyzszych norm Euro na nie, ustanowionych przez UE niz motocykle.
A to, ze te normy to niekoniecznie sprzyjaja dlugiej i bezawaryjnej eksploatacji to chyba jest oczywiste. Niektorzy to nawet nazywaja ekoterroryzm i cos w tym jest.
Downsizing, energooszczedna woda, yyy znaczy olej 0W-20, zmiana co 30-50 tys i bedzie pan zadowolony.

Takze Robin, trzeba nie dac sie zwariowac i dbac o moto zdroworozsadkowo.

P.S
Oczywiscie z mojej strony, to zadna klotnia, zebys nie myslal. Tak se gadamy, eby pogadac. W czesci sie zgadzamy a w czesci ty dzielisz za bardzo wlos na czworo;-).

robin102
08-11-2018, 19:33
... przez caly sezon to chyba tez da rade sobie lezec w silniku przez zime;-)

.
Pewnie, że da radę leżeć w silniku i udawać na wiosnę świeży, nawet go nie zepsuje tego silnika przez zimę. Nie ma to żadnego uzasadnienia aby sobie tam świeży olej leżał, ani technicznego, ani ekonomicznego. Stary nawet mocno przepracowany olej też może sobie do wiosny 5-6 miesięcy leżeć i nic , nic nie popsuje w silniku :) NIC od starego oleju sie w silniku nie rozciągnie, nie rozpuści, nie zardzewiej, nie ubrudzi, NIC :) zważywszy, że nawet nie będzie używany :)

Przewaznie po sezonie i na wiosne mam spokoj i moto wyjezdza od razu na swiezym oleju,. i nie wyjeżdża na świeżym, oszukujesz od lat swój kochany motocykl :)
Okej róbmy jak chcemy jedni z sensem inni bez, ale ważne, że po swojemu :)

bogdi64
08-11-2018, 19:36
co do tego filmiku - nie da się oglądać i tym bardziej słuchać wyliczeń, ktoś po prostu ma parcie albo liczy na zarobek za reklamy
ROBIN, włos nie na czworo, ale na czworo do potęgi czwartej, jeśli stwierdzam, że serwis danego modelu jest za drogi to go NIE KUPUJĘ (choć drogi to akurat względne określenie), jak ma być tanio to są po to 125 (bo czasy cb250 minęły bezpowrotnie)
Co do wymiany oleju, płynów itp, to od tego jest książka serwisowa, leję to co zaleca producent zgodnie z jego tabelą wymian, dla mnie to cała filozofia

robin102
08-11-2018, 19:39
W poprzednim moto Honda VF1100 mialem pelen syntetyk i bral oleju 0,5L na tysiac. Zmienilem na polsyntetyk 10W40 (ktory notabene byl blizszy temu co oferowano na rynku jak ten silnik powstawal) i od razu spadlo do 0,2L na 1000km.
. Tu jest taki dynks, że nie to czy był syntetyk, czy pół syntetyk miało wplyw na jego spalanie, ale jego klasa jakościowa, odporność na spalanie i właściwe dodatki przeciw zużyciowe, przeciw spienieniowe. Oleje syntetyczne z definicji są bardziej odporne na spalanie niż minerale nawet drogie czy półsyntetyki. Moje doświadczenia z autami niestety to potwierdzają. Zmiana na porządny syntetyk, porządny, a nie z napisem full syntetyk :D i zużycie oleju spadało, przejechałem autami z milion km w tym paroma co olej brały niemiłosiernie.

krzysztofz24
08-11-2018, 19:41
Pewnie, że da radę leżeć w silniku i udawać na wiosnę świeży, nawet go nie zepsuje tego silnika przez zimę. Nie ma to żadnego uzasadnienia aby sobie tam świeży olej leżał, ani technicznego, ani ekonomicznego. Stary nawet mocno przepracowany olej też może sobie do wiosny 5-6 miesięcy leżeć i nic , nic nie popsuje w silniku :) NIC od starego oleju sie w silniku nie rozciągnie, nie rozpuści, nie zardzewiej, nie ubrudzi, NIC :) zważywszy, że nawet nie będzie używany :)

No to jak stary da rade tak przez zime lezec i nic nie bedzie zlego dla silnika ani oleju, to nowy MUSI dac rade:-)
To logiczne.

Krzywki walkow rozrzadu mowia swoim wygladem po 70 tys i 17 latach, ze nie czuja sie oszukiwane;-).

robin102
08-11-2018, 20:02
ROBIN, włos nie na czworo, ale na czworo do potęgi czwartej, jeśli stwierdzam, że serwis danego modelu jest za drogi to go NIE KUPUJĘ To jest bardzo właściwe podejście i popieram w całej rozciągłości. Czasem tylko trudno coś zdefiniować czy jest tylko drogie dziś, a kiedyś będzie tanie, albo na odwrót :)

No to jak stary da rade tak przez zime lezec i nic nie bedzie zlego dla silnika ani oleju, to nowy MUSI dac rade:-)
To logiczne.
. A jakieś logiczne uzasadnienie aby z nowego oleju na siłę robić stary z wyprzedzeniem :) NIE ma takowego, no chyba, że obniżka cen w serwisach w grudniu i obniżka olej w grudniu i wolne dni z niewykorzystanego urlopu latem więc jedziemy na serwis :)
Odrębną sprawą pozostaje jak w grudniu dojechać być może po lodzie do serwisu :) Nie widzę sensu nawet jak to jest Listopad.

Takze Robin, trzeba nie dac sie zwariowac i dbac o moto zdroworozsadkowo.
Dbam o motocykl czy samochód bardzo zdrowo rozsądkowo i dlatego oleju przedwcześnie nie wymieniam.

Teraz takie czasy ze pelno kanalow na youtube, vlogow i tekstow plodzonych przez roznych ekspertow. Kiedys slowo pisane cos znaczylo, ale nastal intenet.

. Oglądałem kupę tych bzdurnych testów olejowych w których jest za dużo zmiennych, a zmienny powinien być tylko olej. Robiłem wiarygodne testy mając kiedyś do tego zaplecze. Zabawa to byla ale dawała do myślenia jak den olej w windzie klimatycznej przy zmianie temperatury w 30 sekund ze 150 st C na - 30 st C robił się prawie czarną margaryną, a inny zachowywał płynność nawet i tak klikadziesiąt razy góra dół i z oleju robiła się kupa która z menzurki nie chciała wypaść :D Robiliśmy też tak dwie wytrasowane wypolerowane na błysk płyty o wymiarze 20x20 cm sklejone olejem raz nowym raz zużytym i dynamometr który mierzył siłę przy rozrywaniu tych płyt, albo przy przesuwaniu. Optymistyczne to jest to, że oleje takich cieg nie dostają w normalnej eksploatacji jak wymyślało sobie 3 facetów nudząc się w pracy. Fajnie było :)

krzysztofz24
08-11-2018, 20:03
A jakieś logiczne uzasadnienie aby z nowego oleju na siłę robić stary z wyprzedzeniem :) .

Blad w wyciaganiu logicznych wnioskow;-).
Bo najpierw jest to, ze przez pare miesiecy lezenia w silniku olej nie zrobi sie stary ani gorszy.

robin102
08-11-2018, 20:15
Zrobi się pół roku używany, a nie nowy, nie świeży jak to się chwalimy, że nówka olej zalany na nowy sezon :) Coś jakby kupić telefon i używać go dopiero za pół roku odłożywszy na półkę aby się kurzył :)

ps
Dobra z moje strony już starczy muszę foty obrabiać, nastrój mam kiepski wiec se popisałem :)

krzysztofz24
08-11-2018, 20:37
Zrobi się pół roku używany, a nie nowy, nie świeży jak to się chwalimy, że nówka olej zalany na nowy sezon :) Coś jakby kupić telefon i używać go dopiero za pół roku odłożywszy na półkę aby się kurzył :)

Uzywany przez bezczynnosc w silniku?
Nie zgodze sie i nie widze logiki ani sensu w takim twierdzeniu. Co sie stanie temu olejowi, no nic przez te 3-4 miesiace. No dobra, bedzie juz nowy tylko w 98%;-). Akceptuje to zeby nie robic tego na wiosne jak sa kolejki w serwisach.
Jak dostajesz nowy aparat z salonu, to on raczej nie jest nowka, tylko sobie u nich wlasnie lezal pol roku okolo;-)

robin102
08-11-2018, 20:50
Jak dostajesz nowy aparat z salonu, to on raczej nie jest nowka, tylko sobie u nich wlasnie lezal pol roku okolo;-) Ale szczelnie zapkowany, nie otwierany, nie macany przez nikogo. Olej po otwarciu butelki już do przechowywania nie jest. Krzychu ktoś musi odpusśić w tej naszej dyskusji. Ja jako starszy i wiadomo, że z tego powodu gubszy odpuszczam i będę przed zimą zmieniał :)

krzysztofz24
08-11-2018, 20:58
A ja proponuje zakonczenie dyskusji staropolskim "Panie o gustach to sie nie dyskutuje, bo to jak z d...pa, kazdy ma swoja":-)
A efekty moga byc dobre i tak i tak.
Wazne zeby dbac a ludzie maj rozne doswiadczenia w tym temacie.

robin102
10-11-2018, 15:45
A ja proponuje zakonczenie dyskusji staropolskim "Panie o gustach to sie nie dyskutuje, bo to jak z d...pa, kazdy ma swoja":-)
A efekty moga byc dobre i tak i tak.
Wazne zeby dbac a ludzie maj rozne doswiadczenia w tym temacie.
Otóż i racja. Dlatego zakupiłem u certyfikowanego dystrybutora na Polskę 4 litry Motula 7100 10W40 plus filtr i czekamy, albo nie będziemy czekać :)

sokolnik
10-11-2018, 20:27
Czyli Robin olej wymieniasz na zimę?

krzysztofz24
10-11-2018, 20:57

Znowu chcesz tu wywolac klotnie;-)?

10 listopada, aura taka ze juz chyba tylko 1-2 przejazdzki na sile i pod pokrowiec.
Ja akurat w tym sezonie nie wymienie oleju na koniec, bo mniej przejezdzilem niz zwykle przez te przeboje serwisowe.

motoko
10-11-2018, 21:08
Skąd pobrałeś plik 130 mb? Bo takiego nie udostępniałem.

Tyle zajmował mi plik ściągnięty z YT...

sokolnik
10-11-2018, 23:57
Tyle zajmował mi plik ściągnięty z YT...Bo YT kompresuje i z 435 mb surówki zrobiło się na YT prawie 3x mniej... [emoji854]

A ja jutro chce jeździć, 14 stacja benzynowa i ruszamy na motocyklowy przejazd Niepodległościowy :) Start 15.00

Dziś wesele, foty. Nie wiem jak jutro będę się czuć oraz nie wiem jaka pogoda. Jutro o 12 wszystko się zacznie klarować :)
Pewnie jedna z ostatnich jazd o ile nie ostatnia... Ale moto nie postawiłem jeszcze na stojaczkach :)

robin102
11-11-2018, 02:22
Na wiosnę, bo bym nie ścierpiał, że świeżynka oliwa jełczeje :) prawie przez pól roku w misce olejowej zamiast stać sobie na półce w hermetycznie zamkniętym kanisterku 4 -litrowym,a moto się nie skapnie, że przestał zimę na starym oleju w sumie jeszcze nie przepracowanym. Nawet Suzi się nie skapnie :)

krzysztofz24
11-11-2018, 02:31
Juz nie wracajac do dyskusji. To jakie pol roku stania?
3-4 miesiace tylko. W marcu wyjazd bedzie.

Czyli bez jazdy grudzien, styczen ,luty tylko.
Ja przynajmniej taki mam plan.

robin102
11-11-2018, 02:52
3-4 miesiace tylko. W marcu wyjazd bedzie.
. Ten sezon rzeczywiście nawet u mnie to tylko 5 miesięcy bo listopad, grudzień, styczeń, luty, marzec i w kwietniu może da się już pojeździć. Wcześniejsze lata to było strasznie długie 6 miesięcy. Lipa klimat mamy

Tompie
11-11-2018, 11:34
Witam grupę motocyklową. Nawet nie wiedziałem że jest taka u nas na forum.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Kojocisko
11-11-2018, 12:33
Dzisiaj rano zrobiłem sobie przejażdżkę po zamglonej, pustej, przygotowującej się do manifestacji Warszawie. Bajkowo.

robin102
11-11-2018, 13:40
Dzisiaj rano zrobiłem sobie przejażdżkę po zamglonej, pustej, przygotowującej się do manifestacji Warszawie. Bajkowo.
Nie bałeś się niemieckim motocyklem ?
;) ;) ;)

krzysztofz24
11-11-2018, 13:50
;) ;) ;)

Dobre to:-).

Witam grupę motocyklową. Nawet nie wiedziałem że jest taka u nas na forum.

Witaj.
Oprocz witaj preferujemu jeszcze info co tam ujezdzasz, no i najlepiej zdjecie bo to wszakze forum foto;-).

Tompie
11-11-2018, 15:23
Na chwilę obecną.[emoji16]
Wczoraj sprzedałem KTM Duke.
I poluje na GSa.
Latam najczęściej po łódzkim.
Foto strzelam ostatnio reportażowe.
Na więcej brakuje czasu. [emoji6]

robin102
11-11-2018, 16:02
I poluje na GSa.
[emoji6]

Jak upolujesz to gdzie planujesz serwisować, a przynajmniej hydraulikę ukladu hamulcowego ?

Boryszuk
11-11-2018, 16:38
Ja chyba też zaczynam się skłaniać ku motocyklowi klasy Adventure...

16825

Kojocisko
11-11-2018, 17:04
;) ;) ;)

Dobre!
16831
16832

Tompie
11-11-2018, 17:07
Jak upolujesz to gdzie planujesz serwisować, a przynajmniej hydraulikę ukladu hamulcowego ?Dopiero będę rozważał. Te tematy.

robin102
11-11-2018, 18:32
Dziś dopiero się dowiedziałem dlaczego Marszałek nosił tak okrutnie długie wąsiska i w sumie brzydkie i opadające na usta. Była to Jego dość duża tajemnica.

Ja chyba też zaczynam się skłaniać ku motocyklowi klasy Adventure...

A było siadać na Multistradę :) teraz trzeba będzie polubić spagetti :)

!AGresT
11-11-2018, 18:36
Kojocisko - byłeś na paradzie?

Kojocisko
11-11-2018, 19:20
Nie byłem na paradzie, byłem tylko rano z kwiatami pod pomnikiem Piłsudskiego.
A tak wyglądały Aleje Ujazdowskie chwilę po 9tej. Dla Sokolnika film zrobiony motocyklem ;-)

https://youtu.be/rBxDfibpnQ4

robin102
11-11-2018, 19:32
Z filmiku wynika, że dopiero po kilkuset metrach jazdy uruchomiłeś silnik w motocyklu. Kurde Bemki to jednak świetne moto i zapewne z tego powodu mimo dużych silników tak oszczędnie obchodzą sie z paliwem :)

Kojocisko
11-11-2018, 19:39
Nie przywiązywałbym się do dźwięku na tym filmie, to tylko rejestrator jazdy.
Ja uprawiam tylko jazdę miejską póki co i palę wcale nie tak mało - 5-5,2l/100km.
Do tego póki co 200ml oleju na 4kkm. Ale tu do silnika chłodzonego powietrzem pretensji mieć nie można, taka konstrukcja.
Muszę w końcu opublikować selfika z motocykla - to będzie szach-mat, portret zrobiony motocyklem na forum fotograficznym w wątku motocyklowym.

PS. własnie zrozumiałem, że mam dźwięk zupełnie rozjechany :-). Trudno. tak zostawię.

sokolnik
11-11-2018, 19:42
Nie byłem na paradzie, byłem tylko rano z kwiatami pod pomnikiem Piłsudskiego.
A tak wyglądały Aleje Ujazdowskie chwilę po 9tej. Dla Sokolnika film zrobiony motocyklem ;-)

https://youtu.be/rBxDfibpnQ4

No i mamy nowego YouTubera 8) :mrgreen:

Z filmiku wynika, że dopiero po kilkuset metrach jazdy uruchomiłeś silnik w motocyklu. Kurde Bemki to jednak świetne moto i zapewne z tego powodu mimo dużych silników tak oszczędnie obchodzą sie z paliwem :)

A czemu tak? Jazda na wyłączonym silniku?
*Edit: widziałem, rozjazd.

A ja dziś 80 km - Przejazd Niepodległościowy Gdańsk - Gdynia :) Było ze 20-30 maszyn, muszę policzyć :) później się trochę odłączyło...
Filmik zmontuje jutro, jutro powienien być na kanale :)

16837

robin102
12-11-2018, 00:45
Ale bryka co ?
https://youtu.be/vJB8ojNgRX8

krzysztofz24
12-11-2018, 01:09
Ale bryka co ?

No kazdy, nawet z ciekawosci by sie przejechal.
Ale linkujesz w zwiazku z...;-)?

Rafał_Sz
12-11-2018, 11:44
Ale bryka co ?
A w sumie to o czym to jest?

robin102
12-11-2018, 11:54
A w sumie to o czym to jest?
że jak przegazujesz na postoju to bryka jak durny :)

!AGresT
12-11-2018, 12:08
Jak każdy z wałem wzdłuż osi.

robin102
12-11-2018, 13:38
Jak każdy z wałem wzdłuż osi. Wiadoma sprawa z jakiego powodu to się dzieje. W Gutkach chyba jeszcze bardziej tylko pytanie ? Czy to jest straszne, czy nie :) Ktoś napisał, że to wspaniale silniki dla tych co nie lubią japońskich rzędówek R4 , tylko czy są tacy co nie lubią tych świetnych ryczących japońskich R4 :)

Kolekcjoner
12-11-2018, 18:52
Wiadoma sprawa z jakiego powodu to się dzieje. W Gutkach chyba jeszcze bardziej tylko pytanie ? Czy to jest straszne, czy nie :) Ktoś napisał, że to wspaniale silniki dla tych co nie lubią japońskich rzędówek R4 , tylko czy są tacy co nie lubią tych świetnych ryczących japońskich R4 :)
To jest straszne :mrgreen:.....

robin102
12-11-2018, 19:05
To jest straszne :mrgreen:..... Dzięki za konkret !!

bogdi64
12-11-2018, 19:57
i ja też

16896

a później powrót oczywiście, naj.......dłuższą drogą ;)

16897

sokolnik
13-11-2018, 00:19
odnośnie wczorajszego święta :)

4K 60 fps, H.265, bitrate 60.
Jak oceniacie jakość? :) Chyba jest ok nawet w FHD :)

Dajcie znać jak Wam się podoba montaż... kilka nowych elementów zastosowałem, przejść itp... :)

https://www.youtube.com/watch?v=thH7C3YV260&feature=youtu.be

robin102
14-11-2018, 11:51
Nie ma to jak oszpecić ładny motocykl
https://youtu.be/TufMzp01bk8

Kojocisko
14-11-2018, 13:00
Wzięło sie chłopie na Rkę....

robin102
14-11-2018, 14:52
Wzięło sie chłopie na Rkę....
Wzięło, wzięło okrutnie, tylko trochę strach :)

Rafał_Sz
14-11-2018, 15:31
Robin, Ty chyba chcesz dwie pieczenie na jednym ogniu upiec. Kupić BMW i motocykl.

;)

robin102
14-11-2018, 16:55
Robin, Ty chyba chcesz dwie pieczenie na jednym ogniu upiec. Kupić BMW i motocykl.

;) He he no mistrzowsko rozczaiłeś sprawę. Dobra opcja dla ubogich, i BMW i motocykl i jakie kolektory do czyszczenia i dla oszczędnych bo dwie świece i samemu zmienić można :D
Niestety strach i strach, bo to BMW. Z drugiej strony jakoś zaślepiony nie widzę na horyzoncie alternatywy. Może Yamaha FZ1, może.

Tompie
14-11-2018, 17:44
Też się obawiam kosztów naprawy BMW

sokolnik
14-11-2018, 17:57
Robin już wiele motocykli kupował... Nawet na przyczepce w DE :)
Robin, ja czekam, aż kupisz coś i przyjedziesz do Gdyni :) nawet na GSR może być :)

Kojocisko
14-11-2018, 18:04
He he no mistrzowsko rozczaiłeś sprawę. Dobra opcja dla ubogich, i BMW i motocykl i jakie kolektory do czyszczenia i dla oszczędnych bo dwie świece i samemu zmienić można :D
Niestety strach i strach, bo to BMW. Z drugiej strony jakoś zaślepiony nie widzę na horyzoncie alternatywy. Może Yamaha FZ1, może.

Triumph jeszcze jakis taki w stylu i jakości. Ale technicznie (elektronika) mniej ciekawy.

Jeżlei kupuje się starsze modele R1200R to jeżeli chodzi i koszty napraw jesteś po bezpiecznej stronie. To w miarę solidne konstrukcje, co się miało wysypać, to się już wysypało.
A przy twoich przebiegach szybko się nie zużyje. A rynek niezależnych serwisów i regeneracji elementów z tego co wiem ma się nieźle.
Kosztów serwisu to bym się bał przy duzych przebiegach w nowym motocyklu na gwarancji.

robin102
14-11-2018, 18:22
Robin już wiele motocykli kupował... Nawet na przyczepce w DE :)
I o to chodzi aby kupować kupować, aż się porządnie kupi bez skuchy i to co wydaje się, że jest najwłaściwsze. Tak było przy GSR, tak jest przy następnym :)

Jeżlei kupuje się starsze modele R1200R to jeżeli chodzi i koszty napraw jesteś po bezpiecznej stronie. .
Ten co jest w zainteresowaniu to model 2011 czyli z 2 śrubkami na pokrywach zaworów.
Konkretnie to taki, więc nawet koło Ciebie chyba :)
https://allegro.pl/ogloszenie/bmw-r1200r-stan-idealny-pelne-wyposazenie-7575861293#location

Tompie
14-11-2018, 18:52
To prawie jak mój GSik

Kolekcjoner
14-11-2018, 20:00
I o to chodzi aby kupować kupować, aż się porządnie kupi bez skuchy i to co wydaje się, że jest najwłaściwsze. Tak było przy GSR, tak jest przy następnym .....
Żeby to było takie proste że im dłużej tym porządniej ;)....

krzysztofz24
14-11-2018, 20:15
(.....)
Robin, ja czekam, aż kupisz coś i przyjedziesz do Gdyni :) nawet na GSR może być :)

No, przyjedzie do ciebie do Gdyni na moto...nie w tym matrixie:-);-).
Jak on ze mna nie chce sie spotkac w pol drogi miedzy wawa a bialym.
A regularnie go o to molestuje:-).

sokolnik
14-11-2018, 20:21
No, przyjedzie do ciebie do Gdyni na moto...nie w tym matrixie:-);-).
Jak on ze mna nie chce sie spotkac w pol drogi miedzy wawa a bialym.
A regularnie go o to molestuje:-).

Następnym razem spotkacie się w Warszawie :lol:

krzysztofz24
14-11-2018, 20:47

Musialbym najpierw jechac do Bialegostoku z porzadna lina do holowania i go zawlec razem z moto:razz:
To wtedy Robin by sie pojawil u mnie w wawie na motocyklu.

No ale co zrobisz z takim Robinem, tu trzeba lac i patrzec czy rowno puchnie;-)

robin102
14-11-2018, 21:44
Też się obawiam kosztów naprawy BMW

Chyba trzeba się obawiać jeszcze tego aby nie jeździć za blisko krawężnika, bo jak nie kosz na śmieci to jakiegoś pieszego można zagarnąć prawym cylindrem :D
Kolega nasz mówi, że trzeba się bać wyjeżdżać z garażu bez jakiś konkretnych zabezpieczeń na cylindry. W wiadro je albo kask na każdy założyć :)

To prawie jak mój GSik

Już kupiłeś GSa ? Gratulować już ?

Ja mam teraz do Warszawy normalnie Autostradę, a z Warszawy do Gdyni chyba już też więc uważajcie marudziarze, bo jak odwinę manetkę :D

krzysztofz24
14-11-2018, 21:54
(..............)

Ja mam teraz do Warszawy normalnie Autostradę, a z Warszawy do Gdyni chyba już też więc uważajcie marudziarze, bo jak odwinę manetkę :D

Patrzcie go, jaki hardy:smile:

Zobaczymy na wiosne co ci z tej hardosci zostanie;)

Tompie
14-11-2018, 22:52
Ja mieszkam na łączeniu A1 z A2 i zamierzam polatać jeszcze w tym roku.

Jutro może do pracy się bujnę [emoji849].

Robin nie dziękuję.

robin102
14-11-2018, 23:20
Robin nie dziękuję.
Zapodaj jakieś szczegóły, kolor, rocznik, przebieg jak to się siedzi i proszę zmierz szerokość silnika od krańca cylindra do krańca. Potrzebuje sprawdzić czy mi we wnękę w garażu by wszedł.
Dzięki !!

sokolnik
14-11-2018, 23:31
A tutaj mamy film z D750 + N 35mm 1.8 FX ED :)
Nagrywany w FullHD 60 klatek, nie wiem jaki kodek. Wiem że eksport bez zmian rozdzielczości itp. w kodeku H.264 :)
Forum fotograficzne, film z lustrzanki... to wrzucam :D

https://www.youtube.com/watch?time_continue=74&v=RoeONt5p50w