PDA

Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

robin102
04-04-2017, 21:32
roku będę się starał o żółte blachy, wtedy już spokój na dłużej :)
ps: nawet mu nie przeszkadzało, że nie był myty od października, stwierdził, że jest ładny :) Chyba warto żółte blachy tylko trzeba najpierw moto umyć ;)

bogdi64
04-04-2017, 21:43
mam na to rok :)

Rafał_Sz
05-04-2017, 08:55
Tak w temacie automatów. Obecne dobre skrzynie są szybsze niż dobry kierowca z manualem. O mocnych jednostkach nie wspomnę, bo tam manual to bezsens. Jakby moto miały montowane dwusprzęgłowe skrzynkito jestem za.

bogdi64
05-04-2017, 09:34
Jakby moto miały montowane dwusprzęgłowe skrzynkito jestem za.

wszystkie obecnie produkowane Hondy takowe mają :) z możliwością zmiany biegów "pod palcem"

kuba_RT
05-04-2017, 18:59
Uszanowanie.
Ja w sprawie małej porady chłopy. Mianowicie, dobry znajomek (a jednocześnie wieloletni współpracownik) przylazł do mnie dziś i rzekł: "jak chcesz to oddam Ci swoje ukochane moto, nie mam już do tego weny, dziadkiem za chwilę zostaję to będę śmigał z wózkiem, a tak poza tym baba zapowiedziała że jak się tego nie pozbędę w ciągu tygodnia to mnie do chałupy nie wpuści ".

Jest to takie cuś:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/IMG_20170405_091209ps-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/78gbwssem9s9iou/IMG_20170405_091209ps.jpg)

Hondzina jak hondzina ale :
- z pierwszych, doświadczonych rączek
- na gaźnikach, bez ABSu ( CBF600 r.2006 )
- z przebiegiem 29 tyś ( z czego 25 zrobionych w latach 2006 - 2010)
- maszyna bez przykrych zdarzeń , ( wizualnie salon ); oryginalne lakiery; chuchany i lizany egzemplarz
- od nowości, regularnie co sezon moto uczciwie fachowo serwisowane w tym samym warsztacie; moto było kupione na firmę więc sa kwity na każdą pierdołę
- Dunlopy Sportmax - gumy po 4 tyś km (choć DOT '11 !) - raczej nadają się jeszcze do jazdy bo wyglądają jak nowe
- nowe akku - kupione wczoraj by sprzęt w weekend odpalić
- od 2011 (odkąd się pojawiła nowa baba w życiu koleżki) śmigany symbolicznie, ale pucowany co weekend ;-)
- ostatni rok bez przebiegu; w październiku 2015 zrobiony full przegląd, wymienione płyny i filtry, postawiony do garażu, przykryty kocykiem... i tak stoi do dziś.

Jeździłem kiedyś za młodu jednośladami przez ładnych parę sezonów; nawet kilka lat temu, jak mi siwizną włosy przyprószyło, rozglądałem się za VRod-em (ale odpuściłem ostatecznie bo mi ciśnienie zeszło na toto); dzisiaj znowu wszystko na nowo się uruchomiło ....... kuźwa ! Po kiego grzyba facet się do mnie przytarabanił.....

Chłopy; brać to czy nie ? Jak już brać - to za wiele złociszy ? Doradźcie bo nie mam zielonego pojęcia co to może być warte (szukać mi się nie chce - nie znam się).
I czy mi się nada takie coś jako pierwsze moto, po wielu latach prohibicji. Nie planuję palić gum z okolicznymi szczylami. Raczej myślę o "dostojnej" przejażdżce ze dwa razy w miesiącu, dla funu

Dodam jeszcze tylko, że oprócz moto znajomek daje w spadku cały pozostały majdan ( jakiś markowy kombinezon skórzany, dosłownie parę razy ubrany, kupiony w 2014 za 3,5 tyś - + profi buciory). Wszystko pasuje na mnie bo mamy identyczne gabaryty. Kasku jedynie nie ma bo mu baba schowała kiedyś tak skutecznie, że do dziś znaleźć nie można.

robin102
05-04-2017, 19:12
Brać, brać, bo to fajny sprzęt, a jak z pewnych rąk co piszesz to na cenę się nie krzywić tylko brać. Dał bym osobiście najmniej z 10% więcej niż cena średnia rynkowa i się cieszył. Na pierwsze moto jak najbardziej. No i Honda :) Opony trwałe, jeszcze ze 3 sezony polatasz.

12-13 tys zł za moto to uczciwe piniądze

krzysztofz24
05-04-2017, 19:14
CBF 600 to idealny motocykl dla początkujących. I całkiem udany.
Nie jest narowisty, łatwo się prowadzi.
Po prostu taki wyluzowany motocykl;-)

A jeszcze masz od znajomego i wiesz że sprzęt pewny.
Jak tylko masz ochotę na powrót do jednośladów, to lepiej Ci się nie mogło trafić.
Ceny wystarczy na allegro sprawdzić w 2 min i już będziesz miał pojęcie;-).

Brac:-)

kuba_RT
05-04-2017, 19:22
......... No i Honda :) ........

a to dobrze czy wręcz przeciwnie ?
Mi się moto kojarzy jakoś tylko z HD i..... Jawą ;-)

krzysztofz24
05-04-2017, 19:32
a to dobrze czy wręcz przeciwnie ?
Mi się moto kojarzy jakoś tylko z HD i..... Jawą ;-)

Bardzo dobrze. Z całej japońskiej czwórki Honda robi najbardziej niezawodne motocykle. Niektorzy podzielają nawet pogląd, że tak niezawodne ze aż nudne;-).

P.s A w ogóle to kiedy, jak dlugo i na czym jeździłes?

kuba_RT
05-04-2017, 19:36
CBF 600 to idealny motocykl dla początkujących. I całkiem udany.
Nie jest narowisty, łatwo się prowadzi.
Po prostu taki wyluzowany motocykl;-)
...................

Hehe, wyluzowany. Byleby nie za bardzo. Jak sobie gadaliśmy to w pewnym momencie mnie zmroziło; koleżka zaczął coś mówić, że w zakręty pięknie się na tym wchodzi na "przeciwskręcie" czy czymś takim podobnym; cokolwiek to by nie znaczyło - blady strach na mnie padł, a nawet nieco się spociłem

Zerknąłem już na ceny. 7-14

Boryszuk
05-04-2017, 19:38
Hehe, wyluzowany. Byleby nie za bardzo. Jak sobie gadaliśmy to w pewnym momencie mnie zmroziło; koleżka zaczął coś mówić, że w zakręty pięknie się na tym wchodzi na "przeciwskręcie" czy czymś takim podobnym; cokolwiek to by nie znaczyło - blady strach na mnie padł, a nawet nieco się spociłem

Zerknąłem już na ceny. 7-14

A Ty bez przeciwskrętu jeździsz?

kuba_RT
05-04-2017, 19:45
.....

P.s A w ogóle to kiedy, jak dlugo i na czym jeździłes?

Początki miałem na motorowerze Jawa 50, potem parę lat na oldskulowej już wtedy ruskiej Wiatce (skuterze ), potem przez chwilę był jakiś jeszcze bardziej oldsulowy Junak, następnie przez kolejną chwilę MZ250 a na koniec Jawa 350 chyba; a potem się ożeniłem

- - - - kolejny post - - - - - -

A Ty bez przeciwskrętu jeździsz?

Jak ostatni raz śmigałem na moto w 1991 to może i jeździłem "na przeciwskręcie" tylko o tym nie wiem ;-)
niemniej zabrzmiało dzisiaj to groźnie

tomajk
05-04-2017, 19:54
Często jest tak, że się jeździ "nieświadomie", jak poznasz trochę moto, i zaczniesz zamiast "skręcać" kierownicą, tylko ją odpychać lub przyciągać, zauważysz że motocykl sam się " kładzie" do zakrętu i odwrotnie, wraca do pionu po wyjściu z zakrętu. Ważne jest by robić to ŚWIADOMIE, a kolejnym etapem jest, że tylko używasz przeciwskrętu. Szczególnie jest to pomocne jak siedzi plecak który nie bardzo chce współpracować :D

kuba_RT
05-04-2017, 20:07
Dobra, skoro mówicie, że warto się zainteresować tematem bo to HONDA to zadzwonię do koleżki. Niech się określi cenowo - będzie łatwiej deliberować. Rano coś wspominał o "okrągłej i wielce atrakcyjnej" (dla mnie) kwocie ale nie dociekałem wówczas co to znaczy.

bogdi64
05-04-2017, 20:07
bierz i się nie zastanawiaj, bo zastanawiać się będziesz później, dlaczego dopiero teraz się zdecydowałeś ;) - przy v-road to grzeczny, potulny jak owieczka ;)

kjakub
05-04-2017, 20:15
- Dunlopy Sportmax - gumy po 4 tyś km (choć DOT '11 !) - raczej nadają się jeszcze do jazdy bo wyglądają jak nowe
NIE! Śmietnik!
Chyba, że lubisz ryzyko i śliskie gumy... :roll:
MZ nadadzą się tylko do jakichś wygłupów.

bogdi64
05-04-2017, 21:04
NIE! Śmietnik!
Chyba, że lubisz ryzyko i śliskie gumy... :roll:
MZ nadadzą się tylko do jakichś wygłupów.

na całym świecie opony 6 letnie w motocyklu przechodzą badania techniczne - legenda pojawiła się po partii opon dunlop 24, które po półtora roku robiły się jak kamień, po prostu sprawdź ich twardość i ciesz się nauką jazdy, jeśli go kupisz, to wpisz to w nowe wydatki na przyszły sezon ;)

kuba_RT
05-04-2017, 21:11
Dycha. W tym parę godzin praktycznego instruktażu co i jak robić żeby dożyć spokojnej starości. No i mam teraz sporą ZAGWOZDKĘ.
....A myślałem, że mnie już takie rozterki "na stare lata" nie dopadną......

Jakby mi ta zabawka nie przypasowała, a szczęśliwym zbiegiem okoliczności była w stanie niepogorszonym, to jest szansa ją odsprzedać z niedużym dyskontem następnej wiosny? Jak myślicie?

bogdi64
05-04-2017, 21:14
stara zasada - biedniejszego zawsze znajdziesz, a cena czyni cuda - więc na pewno :), zwłaszcza, że to dość chodliwy towar, zwłaszcza wśród "świeżaków"

robin102
05-04-2017, 22:57
....może i jeździłem "na przeciwskręcie" tylko o tym nie wiem ;-)
niemniej zabrzmiało dzisiaj to groźnie
To tak jak większość, bo inaczej się nie da, tylko dziś tą technikę zdefiniowano i ludzie na tym jeszcze pieniądze robią.

tybur18
05-04-2017, 23:00
Cześć ;-) ujawniam się ;-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/9214bce37a691debd64ffa268b8ab44a-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170405/9214bce37a691debd64ffa268b8ab44a.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/d02dc5f75ec1e5987677765acac61c9b-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170405/d02dc5f75ec1e5987677765acac61c9b.jpg)

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

robin102
05-04-2017, 23:01
Witaj. Też niebieski :)

Dycha.
10 tysi za ten motor ? To jak nie kupisz to ja poproszę i jeszcze kszynke dobrego browaru postawię

robin102
06-04-2017, 08:08
można zajrzeć do środka i poczekać aż wzrosną obroty do konkretnych, czyli 14 tys/min :) warto wiedzieć co tam się dzieje z zaworami jak mocno odwijamy
https://youtu.be/nsa6kq-qqIE

sokolnik
06-04-2017, 09:11
Witaj. Też niebieski :)

10 tysi za ten motor ? To jak nie kupisz to ja poproszę i jeszcze kszynke dobrego browaru postawię
Robin kupuje wszystko :-) były MZKi, KTM, jakieś Yamahy takie crossowe, Suzuki, Yamahy Fazer S2 :) i wiele innych ;)
Handlarze bójcie się, Robin jedzie kupować ;)
Bez obrazy Robin :)

samek
06-04-2017, 10:45
Łał! Są nowi. W tym specjalista od wheelie :)
Cześć Kuba i tybur!

Kuba - ta Honda wygląda dobrze. Na tych oponach ja bym ten sezon przejeździł - traktowałbym jako w sam raz do przyzwyczajenia się do dwóch kółek po przerwie.
Maksymalnych osiągów na nich bym nie testował :)

robin102
06-04-2017, 11:45
Robin kupuje wszystko :-) były MZKi, KTM, jakieś Yamahy takie crossowe, Suzuki, Yamahy Fazer S2 :) i wiele innych ;)
Handlarze bójcie się, Robin jedzie kupować ;)
Bez obrazy Robin :)
Dokładnie jak leci, ale oby ładne, zadbane, nie zniszczone i oczy cieszyło, bo ja nie mam dużych wymagań przecież :D

aktualnie w tym szaleństwie jestem na kupnie Yamaha TDM 900 rocznik 2008-2010 :)

robin102
06-04-2017, 22:07
Przy okazji zakupu motocykla przez Sokolnika gadaliśmy co na ile wystarcza. Tu człowiek opisuje czego ile zużył na przejechanie 70 tys km.

Ponadto od początku użytkowania motocykla wymieniłem:
- 6 opon tylnych,
- 3 opony (http://moto.pl/MotoPL/0,90115.html?tag=opony) przednie,
- 2 zestawy napędowe,
- 3 kpl. klocków przednich,
- 2 kpl. klocków tylnych,
- 2 filtry powietrza,
- 9 filtrów oleju,
- 36 litrów oleju silnikowego,
- 6 świec zapłonowych,
- 2 litry płynu chłodzącego,

- 1 litr płynu hamulcowego,
- 4 żarówki H7

Motocykl 2 cylindrowy YAMAHA TDM 900 to i świec nie 12 a 6 tylko, ciekawie wychodzi zużycie opon, czyli jak Borszuk mówił 1 tylna to 2 przednie. Tylna ledwo średnio na 12 tys km i to wcale nie wyścigówka czy nawet szybka sześcsetka.

bogdi64
06-04-2017, 23:06
nie podaje stylu jazdy :), mojemu synusiowi tyL wystarczył przy "normalnej" jeździe na niecałe 4 tyś, ja mam tył już 22 tyś :) i mam dwa cylindry i 4 świece :)

robin102
07-04-2017, 08:09
Kaski zapinajmy dokładnie, a szczególnie Sokolnik :)
https://youtu.be/2m3MWiPye08

tak przed weekendem

Rafał_Sz
07-04-2017, 09:01
Kaski zapinajmy dokładnie, a szczególnie Sokolnik :)
https://youtu.be/2m3MWiPye08

tak przed weekendem

O, dawczyni nerek. Pędziła 200 na jednym kole to kierowca miał prawo nie zauważyć.

Mam nadzieję, że doszła do siebie.

!AGresT
07-04-2017, 10:08
Ja mam kłopot, żeby motocykl do garażu bez kasku odprowadzić (jakieś 300m osiedlową drogą), tak samo nie przejadę 20m samochodem bez pasów.
A kiedyś przyjechałem z centrum (21km) i okazało się, że mam niezapięty kask...

Kolekcjoner
07-04-2017, 13:25
O, dawczyni nerek. Pędziła 200 na jednym kole to kierowca miał prawo nie zauważyć.

Mam nadzieję, że doszła do siebie.
Rozumiem, że to sarkazm?
Ja uważam, że takie coś powinno być traktowane jako próba morderstwa.
Ostatnio sam coś takiego przerobiłem i nikomu nie życzę.

robin102
07-04-2017, 13:58
Na kursach prawka powinny być oddzielne godziny dla kandydatów na puszkarzy jak powinni, a jak nie powinni zachowywać się w stosunku do bikerów i jakie tego skutki mogą być.
Mnie z kolegą kamerzystą który jeździ ze mną na Yamaszce MT 07 w prawie identyczny sposób facet chciał zawinąć, tyle, że ruszaliśmy na wprost spod świateł, a on w lewo chciał zdążyć skręcić więc prędkość u nas była rzędu 30-40 km/h ale hamowanie prawie mnie z siodełka wysadziło. Kolega ma ABS więc nie poczuł :)

Ja w swoim żywocie dawniejszymi czasy wiele, wiele tysięcy kilometrów motocyklami przejechałem, ale tak jak teraz bikerzy mają ciężkie życie to nawet nie można było sobie wyobrazić kiedyś.
Nie dość, że te motorki dzisiejsze zmuszają do pałowania i trudno utrzymać małe prędkości ;), to jeszcze nacisk z każdej strony tych dużych silnych samochodów z kierowcami mającymi 25 lat których szkolili instruktorzy mający 23 lata :)

Rafał_Sz
07-04-2017, 14:06
Rozumiem, że to sarkazm?
Ja uważam, że takie coś powinno być traktowane jako próba morderstwa.
Ostatnio sam coś takiego przerobiłem i nikomu nie życzę.
Dobrze rozumiesz.

Kolekcjoner
07-04-2017, 15:11
Na kursach prawka powinny być oddzielne godziny dla kandydatów na puszkarzy jak powinni, a jak nie powinni zachowywać się w stosunku do bikerów i jakie tego skutki mogą być.

Wiara w to, że na kursie się czegokolwiek nauczy jest bardzo naiwna. W Polsce jest najbardziej restrykcyjny system uzyskiwania prawka i jedne z najgorszych statystyk jeśli chodzi o wypadkowość (żeby nie było że wymyślam to jest potwierdzone raportem NIK z 2015 roku). Wyniki za poprzedni rok są wręcz dramatyczne - w Polsce jako bodaj w jedynym kraju Unii liczba ofiar wypadków wzrosła! Gdzie w wielu krajach są spadki o kilkanaście procent. Do tego dochodzą jedne z najniższych w UE kar za wykroczenia drogowe.
Problem IMHO leży w kulturze - braku poszanowania dla innych i mentalności - pośpiechu i nieustającej pogoni za wszystkim.
Moim zdaniem jedyny sposób to zdecydowane podwyższenie kar za przestępstwa drogowe, po prostu szybka jazda i niuwaga musi być skrajnie nieopłacalna.

robin102
07-04-2017, 15:21
Czyli jak znajomy biker mój wybrał się swoją FJR-ką na objazd Skandynawii . Motocyklista policyjny-cywilny z video radarem na swoim moto jeździł za nim z poł godziny. Skutek tego tropienia to grzywna dla znajomego bikera o równowartości 2 tys Euro, a mówił, że tylko 120 km/h gdzieś 2 -3 razy jechał :D

krzysztofz24
07-04-2017, 21:35
(.........) to jeszcze nacisk z każdej strony tych dużych silnych samochodów z kierowcami mającymi 25 lat których szkolili instruktorzy mający 23 lata :)

Udal ci sie tekst Robin:-). Mocne i prawdziwe.
Dlatego ja jestem zwolennikiem "uciekania" motocyklem z gestwiny aut.

robin102
07-04-2017, 23:39
Diatgo ja am corazwikesza chec zjechac zasfafku carnefo iprpppppp

!AGresT
07-04-2017, 23:46
Diatgo ja am corazwikesza chec zjechac zasfafku carnefo iprpppppp

Ke?
uosiemznaków

Boryszuk
08-04-2017, 07:54
Robin chyba zatankował paliwo lotnicze :mrgreen:

Rafał_Sz
08-04-2017, 07:59
Tak to jest jak się jedną ręka pisze na forum, drugą robi zdjęcia a trzecią prowadzi motocykl.

;)

Boryszuk
08-04-2017, 08:01
Tak to jest jak się jedną ręka pisze na forum, drugą robi zdjęcia a trzecią prowadzi motocykl.

;)

Cóż to było za wesele, ehhhh. ;-)

krzysztofz24
08-04-2017, 08:32
Taki kulturalny wątek był, ale wiadome osoby muszą się napruc w piątek i robić bardache:-);-).

Taki żarcik ofc.

Ps odbieram dzisiaj Moto z nowymi uszczelniaczami widelca i nowymi klockami z przodu. Mam nadzieje ze nie będzie padał grad jak w czwartek jak jechałem do warsztatu:-)

robin102
08-04-2017, 08:42
Robin chyba zatankował paliwo lotnicze :mrgreen:
No dokladnie, i te literki na klawiaturze od razu jakieś malutkie się zrobiły.
Przepraszam :(

Udal ci sie tekst Robin:-). Mocne i prawdziwe.
Ja już zmęczyłem się za szybko jazdą po asfalcie. Dlatego chętnie bym zjechał z asfaltu na polne drogi i łąki, bo cholera w sumie trochę się boje jeździć po tej dżungli samochodowej :(
Niestety nie ma czym właściwym zjechać, a jeździć się chce. Stąd moje kombinacje aby zmienić moto na soft enduro, albo chociaż Yamahe TDM czy V-Stroma.

ps.
tak na marginesie tym paliwem lotniczym była tabletka nasenna pod nazwą "NASEN"
Wyłącza człowieka w 20 minut i nawet zapytany nie wie jak się nazywa :) zasnąłem nad klawiaturą. Musiałem się wspomóc, bo stresujący dzionek w różnych prywatnych sprawach był i dało by się zasnąć.

!AGresT
08-04-2017, 09:54
tak na marginesie tym paliwem lotniczym była tabletka nasenna pod nazwą "NASEN"

Uważaj, bo to jest zolpidem - uzależnia szybciej i z większymi konsekwencjami niż benzodiazepiny.

robin102
08-04-2017, 12:55
Dzięki, dzięki. Biorę tego opakowanie 20 tabletek w skali roku, czyli 2 na miesiąc wychodzi. Wracam z wesel i łeb podskakuje od tych huków, a spać trzeba iść, więc się wspomagam ciutkę :)
Tabletka niesamowita, po prostu składa człowieka do snu nawet na stojąco :D jakby ktoś potrzebował, to wiecie przetestowana :)

ps.
dziś wykasowałem folder z fotami różnych motorów które mi Sokolnik podsyłał przy kupnie motoru. Było tego ze 100GB :) :)

a tak fajnie było :D

krzysztofz24
08-04-2017, 13:43
Takie pytanko z ciekawości.
Preferujecie kurtkę tekstylna z membraną (lub bez) czy skórę?
Ja osobiście skórę. Mam już jedna ramoneske ponad 10 lat, taka klasyczna.
Najpierw kupiłem kurtkę skórzaną motocyklowa (mniej więcej taka jak kiedyś Policja jezdzila), z protektorami itp.
Kurde była z tak grubej skórę i tak ciężka ze chyba ja ze słonia szyli:-).
Prawie stałą sama na podlodze:-).
Wymieniłem na ramineske i mi idealnie pasuje.

Tylko że lata lecą i już trochę zjechana jest;-).
Myślę o skórzanej kurtce Kawasaki. Czarnej z ewentualnie zielonymi lub szarym napisami.
Oczywiście nie kupię u dealera za 2k z hakiem.
Kiedyś widziałem jakąś ofertę skórzanych kurtek Malbork, Lucky Strike lub marki motocykli.
Macie może jakieś namiary?

sokolnik
08-04-2017, 13:57
Dzięki, dzięki. Biorę tego opakowanie 20 tabletek w skali roku, czyli 2 na miesiąc wychodzi. Wracam z wesel i łeb podskakuje od tych huków, a spać trzeba iść, więc się wspomagam ciutkę :)
Tabletka niesamowita, po prostu składa człowieka do snu nawet na stojąco :D jakby ktoś potrzebował, to wiecie przetestowana :)

ps.
dziś wykasowałem folder z fotami różnych motorów które mi Sokolnik podsyłał przy kupnie motoru. Było tego ze 100GB :) :)

a tak fajnie było :D
Tylko 100GB? Ja mam drugie 100 fotek których Ci nie wysłałem ;)
Czekam aż moto wystygnie i biorę się za mycie... czy to musi tak długo trwać he ?

robin102
08-04-2017, 14:43

Ja zdecydowanie tekstylną, lżejsza wygodniejsza, podpinka dopinana, no i tańsza niż skóra. Kurtek niestety to trzeba mieć ze 3 sztuki na różne pory i warunki atm.

Krzysztof jaką Ty teraz masz Kawę ?

sokolnik
08-04-2017, 14:45
Ja mam tekstylna ... ale ja się nie znam :-) skóry mi się zawsze podobały i podobają ale bardziej na pierwszą kurtkę liczy się praktycznosc a nie wygląd :-) wygląd też ale jakbym w skórze wyglądał na nakedzie? :-)
Umyty wysuszony także zero smug będzie :-)

bogdi64
08-04-2017, 15:58
jaką kurtkę ? - szczęśliwy człowiek, po ostatnim czyszczeniu szafy zostawiłem sobie tylko 5

Kolekcjoner
08-04-2017, 16:59
Ja już zmęczyłem się za szybko jazdą po asfalcie. Dlatego chętnie bym zjechał z asfaltu na polne drogi i łąki, bo cholera w sumie trochę się boje jeździć po tej dżungli samochodowej :(
Niestety nie ma czym właściwym zjechać, a jeździć się chce. Stąd moje kombinacje aby zmienić moto na soft enduro, albo chociaż Yamahe TDM czy V-Stroma.

Nie znam się to się wypowiem ;) ....
... moi znajomi co mają kompletną korbę w kwestii terenu to twierdzą, że tu rządzi KTM. Właśnie twierdzą, że jak ma być tu i tu to najlepsze.

Ja skórę ale jak zimno to ceraty nic nie zastąpi :). Uniwersalnych rzeczy to sam wiesz że na moto nie ma 8-).

sokolnik
08-04-2017, 17:19
Jeżdżę :-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/1809ef962e6d9f709cd14e956f88a756-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170408/1809ef962e6d9f709cd14e956f88a756.jpg)

robin102
08-04-2017, 19:28
brudas :) ;)

tomajk
08-04-2017, 19:47
No i co to za zdjęcie na forum fotograficznym? POZIOM trzymać! a nie na łatwiznę jakimiś srajfonami trzaskane. :D

sokolnik
08-04-2017, 19:49
jaki brudas :) ? Ślicznie pięknie wyczyszczony, umyty, felgi ogarnięte, bak nawoskowany, łańcucha nasmarowany, ciśnienie w oponach sprawdzone, lekko dopompowane z 2,1 na 2,2. Przód i tył. Myślicie że tak może być? :)

tak się prezentuje po myciu :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/IMAG1295-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/02/IMAG1295.jpg)

Robione HTC bo lustro w domu... :)

krzysztofz24
08-04-2017, 20:27
Krzysztof jaką Ty teraz masz Kawę ?

Caly czas to sama:-). Juz chyba z 5-6 lat. Kawasaki ZRX 1200R.

Uwaga chwale sie :oops::razz:
Kompletny wydech Yoshimura, filtry stozowe K&N (czyli moge dodac sobie te pare % mocy8-)), czyli powiedzmy ze zamiast fabrycznych 122KM jest 130.
Mniejsza zebatka zdawcza i wieksza odbiorcza przy lancuchu coby byl zrywniejszy. Plug pod ilnik jak widac, jakies tam crash-pady i wyzsza szyba MRA.

I raczej nie zamierzam zmieniac.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://e-fotek.pl/images/85552488568300890955.jpg)

Ja ogolnie preferuje skore typu ramoneska. Nie chce kurtek skorzanych typowo motocyklowych bo sa strasznie ciezkie. A tak to mm na motor i na co dzien. Znowuz materialowe wnerwiaja mnie tym (kiedys mialem) ze zawsze troche lopocza na wietrze. Jakby nie wyregulowac, posciagac paski, to przy wiekszych predkosciach troche lub mnie lopocza. strasznie mnie to wnerwia:-).

(..........)ciśnienie w oponach sprawdzone, lekko dopompowane z 2,1 na 2,2. Przód i tył. Myślicie że tak może być? :)

Nie bardzo.
Poza nielicznymi wyjatkami, to jak w samochodzie masz taki "standard" 2,2 .
To w motocyklach jest tak;
- przod 2.3, tyl 2,6 - jazda turystyczna
- przod 2,4, tyl 2,8 - jzda powiedzmy sportowo-turystyczna
- przod 2,5, tyl 2,9 - sport

Proponuje srodkowy przedzial, z ktorego sam korzystam. A jak ci bedzie troche twardo i bedziesz mial wrazenie, ze trzesie, to pierwszy przedzial.

Kolekcjoner
08-04-2017, 20:37
Ja ogolnie preferuje skore typu ramoneska. Nie chce kurtek skorzanych typowo motocyklowych bo sa strasznie ciezkie. A tak to mm na motor i na co dzien. Znowuz materialowe wnerwiaja mnie tym (kiedys mialem) ze zawsze troche lopocza na wietrze. Jakby nie wyregulowac, posciagac paski, to przy wiekszych predkosciach troche lub mnie lopocza. strasznie mnie to wnerwia:-).
Z mojego doświadczenia to skóra jest ogólnie cichsza i to zauważalnie. W gorzej wyciszonym kasku słyszę to wyraźnie i to nawet nie chodzi o łopotanie tylko o zwykły szum.

Boryszuk
08-04-2017, 20:38
Jakby nie wyregulowac, posciagac paski, to przy wiekszych predkosciach troche lub mnie lopocza. strasznie mnie to wnerwia:-).

Przytyj 20kg i będzie dobrze. U mnie podziałało ;-)

A na poważnie to ja mam dwuczęściowy skórzany komplet RST. Tylko kurtka się skurczyła ( ;-) ) i się nie chce dopiąć. Zamiast schudnąć, łatwiej było mi kupić niedrogą kurtkę z cordury i tak sobie od zeszłego roku jeżdżę. Wczoraj kupiłem niedrogą używaną skórzaną kurtkę RST na eBayu . W drogie nie chcę inwestować bo zamierzam jednak zmieścić się w tę, która wisi w szafie.

robin102
08-04-2017, 21:49
Ps odbieram dzisiaj Moto z nowymi uszczelniaczami widelca i nowymi klockami z przodu. Mam nadzieje ze nie będzie padał grad jak w czwartek jak jechałem do warsztatu:-)

Ile strzeliło kasiury i co zrobione ??
Ależ lokomotywa ta Twoja Kawa, dwie bzyczące sześćsetki w jednym :)

Sokolnik na osłonie łańcucha pewnie jest nalepka lub w innym miejscu a na niej rozpiska ile ciśnienia w oponach. U mnie na ten przykład 2,5 atm. Ważne abyś mierzył na chłodnych oponach, a nie rozgrzanych mocno i przy okazji pamiętaj, że opony motocyklowe nawet te z wysokiej półki to potrzebują z 5-10 km jazdy aby się rozgrzały i miały właściwości pozwalające na bezpieczna jazdę.

sokolnik
08-04-2017, 22:18
Dziś od razu pojechałem na myjkę tj. 5,4 km (googlemaps). Tam minęło pewnie 45 min zanim zająłem się oponami (obok myjni jest ORLEN). Także sprawdzałem opony na zimnych oponach, były mokre po umyciu... pewnie to też źle :) Jeśli jutro będę jeździł to sprawdzę ciśnienie w oponach i tą naklejkę...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/IMAG1300-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/02/IMAG1300.jpg)

Nie wiem jak wyglądam na moto i w ogóle jak wyglądam w stroju :D ale dzieciaki mi się przyglądają i dziś nawet jeden mały zagał do mnie:
- ładny ma Pan motor! - krzyknął ...

inne dzieciaki na plaży patrzyły się, przygazowałem lekko by miały radochę... wiecie, takie małe po 5-6 lat :)

Moto miało być na laski a tu taki klops... i co teraz?

Chyba sprzedam moto ;)

krzysztofz24
08-04-2017, 22:28
zl oryginalne
Ile strzeliło kasiury i co zrobione ??
Ależ lokomotywa ta Twoja Kawa, dwie bzyczące sześćsetki w jednym :)
.

-uszczelniacze widelca 98 zl oryginalne
-robocizna czyli demontaz lag widelca, rozebranie, czyszczenie - 200zl
-klocki fabryczne Tokico 400 zl komplet na obie tarcze, zamienniki sa za okolo 250-320zl ale ostatnio mi pisczaly Lucasa, wiec wzialem oryginaly. Sila i wyczucie hamowania sa super. Znowy moge sobie dohamowywac 2 palcami. A bedzie jeszcze lepiej ja ksie uloza do tarcz.
Ale uwaga-piszcza troche:-). mam nadzieje, ze ten efekt zniknie jak sie "dotra".
-robocizna za wymiane klockow i czyszczenie zaciskow- 100 zl
- olej do widelca, plyn hamulcowy.
-olej silnikowy (swoj) plus filtr
No ogolnie to 900 zl poszlo. U zaufanego mechanika do ktorego juz jezdze z 7-8 lat. Ciekawe ile by ASO wzielo, pewnie z 20-30% wiecej.

Ogonie, to fajnie ze ma mnowe czesci. Hamulce dzialaja tak ze az strach ( w pozytywnym sensie ofc). Ale musze sie przyzwyczaic, bo jakis czas jezdzilem na skonczonych klockach i miekkim, cieknacym widelcu. A teraz jest wszystko dobrze...no ale inaczej niz bylo:mrgreen:
Musze sie przyzwyczaic.
Ja z 2 miesiace przezywalem:-) zmiane prowadzenia jak wymienilem lozysko glowki ramy i zamiast "luznej" kierownicy dostalem tak idealnie na "styk". Choc teraz widze ze jest bez porownania lepiej ofc.
Ogolnie to nie stresuje mnie;-) wymian oleju w silniku, ale hamulce czy grzebanie przy zawieszeniach to zanim sie przyzwyczaje i wyczuje to musze troche pojezdzic.

robin102
08-04-2017, 22:31
inne dzieciaki na plaży patrzyły się, przygazowałem lekko by miały radochę... wiecie, takie małe po 5-6 lat :)

Chyba sprzedam moto ;)
Ładna ta Yamaha, ale to motor dla 50-60 latków ;) to nie dziwota, że 5-6 latki się interesują :D

ile razy lewa w górę było ? :)

krzysztofz24
08-04-2017, 22:36

Szpanujesz motorem przed 5-6 letnimi dziewczynkami?;-)
Przesun swoje zainteresowania 15 lat do przodu:-)

A tak z innej beczki, jak kiedys, jeszcze Honda VF1100. ktora na sucho wazy 248KG, wjechalem na plaze i zkopalem sie po same osie.
To jakas kolonia dzieciarni prawie w powietrzu mi motor wyniosla, bo kazdy chcial dotknac i popchac:-)

robin102
08-04-2017, 22:40
Co tam z tą Hondą CBF 600, bo dawno nic nie kupowaliśmy :) i na zlot trzeba by się dopisać :)

Jak ostatni raz śmigałem na moto w 1991

sokolnik
08-04-2017, 22:43
Ładna ta Yamaha, ale to motor dla 50-60 latków ;) to nie dziwota, że 5-6 latki się interesują :D

ile razy lewa w górę było ? :)

LWG dziś było z 10 razy :) później już mi się machać nie chciało to kiwałem głową ;) pełno motocyklistów w weekend w Trójmieście... fajnie :)
Jest tylko jedna zła wiadomość, która mnie zasmuciła...

Widziałem na światłach, jechała z na przeciwka... TAKA SAMA YAMAHA JAK MOJA! Było ich chyba 4 motocyklistów, jedna Pomarańcza jak moja, zaczęli ostro przygazowywać żebym się odwrócił do nich... w pierwszej chwili nie zauważyłem ale jak spojrzałem to zobaczyłem, koleś mi machał :D :D to ja mu też :D

ale ogólnie moja ładniejsza bo umyta !!! :) ha ! ha ! ha !

robin102
08-04-2017, 22:48
Jaka Twoja, jaka Twoja razem tu wszyscy kupowaliśmy, po nocach nie spaliśmy, paznokcie ogryźliśmy, a Ty tylko kasę zawiozłeś :D

sokolnik
08-04-2017, 22:52
Jaka Twoja, jaka Twoja razem tu wszyscy kupowaliśmy, po nocach nie spaliśmy, paznokcie ogryźliśmy, a Ty tylko kasę zawiozłeś :D

ahaaa tak to było? :) dobrze chociaż jeździć mogę JA ;)
to kiedy ten zlot? Chłopaki a może przyjedziecie na Tabunadę (http://www.tabun.olsztyn.pl/) - Bardzo duża impreza w Olsztynie. 9 lat mieszkałem w Olsztynie (studia, praca) i zawsze chciałem wziąć w niej udział tylko moto nie miałem... :) teraz mam i chce jechać :) w sensie planuje jechać i na 99% pojadę.

EDIT - ja chce wziąć udział w paradzie tylko, pokręcić się po Olsztynie i spadać :)

robin102
09-04-2017, 00:00
ahaaa tak to było? :) dobrze chociaż jeździć mogę JA ;)
My będziemy jeździć pomarańczą na zlocie, gumę palić, testować, na koło stawiać. Każdy po godzince tylko :)

dalej chcesz przyjechać na zlot ? :D

jaką kurtkę ? - szczęśliwy człowiek, po ostatnim czyszczeniu szafy zostawiłem sobie tylko 5
Bogdi ja do Ciebie jak do doświadczonego i mającego wielu znajomych wśród użytkowników motorów z metalu, chromu i blachy. Znasz takowy Kawasaki Vulcan VN 750 ?
Chodzi mi konkretnie o model z tych lat 1998-2004 w tej wersji:
http://www.motorcyclespecs.co.za/model/kawasaki/kawasaki_vn750_vulcan_02.htm

sokolnik
09-04-2017, 09:48
Nie nie nie :-) nie dam nikomu jeździć moja pomarańcza [emoji14]
Jak powiedziałem rodzicom to nie byli zachwyceni itp że nie potrzebnie kasę wydaje że gdzie ja będę jeździć i żeby nie trzeba było mnie skrobac z asfaltu... a na koniec tata gada że jak przyjadę to dam się przejechać. Yhy oczywiście hehe :) chłop waży 130 kg nie jeździł na moto 20 albo 30 lat , nie dam :)

Boryszuk
09-04-2017, 16:58
No, to w weekend pojeździłem. 500km nawinięte, tyłek trochę boli. Jest bajerka. A Wy? Jak tam?

Kolekcjoner
09-04-2017, 17:11
Ja krótko, bo ubrałem skórę i brrrrr....

sokolnik
09-04-2017, 17:24
Ja wczoraj jeździłem, myłem, sprawdzałem ciśnienie w oponach, smarowałam łańcuch (na myjce go oszczedzalem), kręciłem się po Gdyni. Wszystko zajęło 5h :)
Znowu nie włączyłem licznika więc nie wiem ile km... dopiero w garażu zresetowalem :)
Dziś nie jeździłem bo rano zimno do tego wiatr (jak to nad morzem) zresztą obiecałem że zajmę się Justyną... ;)

Słuchajcie, muszę kupić jeszcze spodnie moto. Myślę o jakiś jeansowych z kevlarem i ochraniaczmi. Możecie polecić jakąś firmę? Kurtkę mam czarną Modeki turystyczną, taką (http://www.motonita.pl/index.php?products=product&prod_id=3832).

Nie chce raczej spodni typowo turystycznych, czarnych, grubych itp. Bo ja jeżdżę wokół komina albo krótkie trasy... więc na początek wystarczą jeansowe...

tomajk
09-04-2017, 19:39
Jeans na takie krótkie wypady jest super, na dłuższe i ciepłe też jest super.
Co tam marka, jedź do sklepu, przymierz i kup, ma być wygodnie i bezpiecznie.
Ja właściwie to już nie zwracam uwagi na przebiegi, jedyne co zauważyłem, że kurcze przegląd miałem zrobić jakieś hmm kilkaset km. temu :D
W tym sezonie jakieś 3tyś już nawinąłem.
Jeśli tak dalej pójdzie to w tym roku pęknie 20tyś jak w dym. Tym bardziej, że za dwa tygodnie delegacja na prawie 2m-ce w Darłowie to kilosy będą lecieć oj lecieć :)

robin102
09-04-2017, 20:18
Fajny przekrój sprzętowy w tym forumowym TWA mamy od kultowego twina w postaci GS 500 przez huczące plastikowe pmarańczowo-niebieskie 600-tki dla małolatów :D sport Yamahy, Honda prawie terenowa z automatem, Suzuki turystyczne na wskroś, następna Honda z metalu i z metalu aż do ciężkiego monstera od Kawasaki.
Kurde było by co oglądać, macać i cmokać z podziwu gdyby to ustawić w jednym miejscu.

ps.
Kolekcjoner, a Ty na czym, bo chyba zapomniałem ?

bogdi64
09-04-2017, 20:57
osobiście o jeansach na moto mam raczej negatywne opinie - nie polecam, chyba, że chodzi TYLKO o wygląd

sokolnik
09-04-2017, 21:06
Chodzi o wygląda. Jeżdżę po mieście. Wolno. 40-60 km/h i tyle. Widziałem spodnie jeansowe z kevlarem na całych spodniach wewnątrz oraz tylko w niektórych miejscach... ceny też różne od 300 zł do nawet 600... :)

Co myślicie o takiej osłonie chłodnicy? 150zł kosztuje. Teraz mam chyba fabryczna czarna plastikową brzydka...
Warto zmieniać? Na forum Yamahy znalazłem coś takiego... jakiś chłopek sprzedaje...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/b1b4761157949ceb92faa0de6f6687ac-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170409/b1b4761157949ceb92faa0de6f6687ac.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/3e5964206fedfea20955a0e6dfa70228-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170409/3e5964206fedfea20955a0e6dfa70228.jpg)

Rafał_Sz
09-04-2017, 21:27
Koszmarek ta osłona. Twoja jest ładniejsza, nawet gdyby była cała połamana.

sokolnik
09-04-2017, 21:44
Robin pisał mi że fajna :) mi też się podoba

Boryszuk
09-04-2017, 21:49
To po jakiego czorta Ci nasza opinia?

sokolnik
09-04-2017, 21:53
Pytam z ciekawości :-) na razie 1-1

samek
09-04-2017, 21:54
Oj wstydu się wczoraj najadłem. Uczcie się na cudzych błędach.
Generalnie jestem poukładany i wszystko ma swoje miejsce. Kluczyki albo są w stacyjce albo w lewej kieszeni spodni. Nie ma innej opcji.
Do wczoraj.
Musiałem pilnie wrócić do torby z aparatem, co to w kufrze polegiwała. I gdy już załatwiłem co chciałem, to siadłem i kluczyków brak.
Zatrzaśnięte w kufrze. Telefon do Ani i czekanie prawie godzinę zanim przyjechała z rezerwą.
:(

Boryszuk
09-04-2017, 21:56
U mnie nie da się zatrzasnąć kufra bez klucza obecnego w zamku...

samek
09-04-2017, 22:02
U mnie nie da się zatrzasnąć kufra bez klucza obecnego w zamku...

No proszę. A w Givi cholera się da. Szlag.

robin102
09-04-2017, 22:14
Czarna mat była by spoko ta osłona, ale na allegru są ładniejsze po 160.

Boryszuk
09-04-2017, 22:16
No proszę. A w Givi cholera się da. Szlag.

Dziwne bo kufry do CBF robiło właśnie GIVI

tomajk
09-04-2017, 22:21
Sokolnik nie rób z porządnego motocykla armatury, bo ani to ani tamto nie będzie.
A propos kluczy, jak daaaaleko jedziecie, no i powiedzmy przepadł główny kluczyk do moto, kamuflujecie gdzieś w tajnym miejscu zapas?
Bo tak średnio widzę dowiezienie kluczyka jak się jest parę tyś.km. od domu.

bogdi64
09-04-2017, 22:24
W tym sezonie jakieś 3tyś już nawinąłem.
Jeśli tak dalej pójdzie to w tym roku pęknie 20tyś jak w dym. Tym bardziej, że za dwa tygodnie delegacja na prawie 2m-ce w Darłowie to kilosy będą lecieć oj lecieć :)

zazdroszczę :(

samek
09-04-2017, 22:45
Dziwne bo kufry do CBF robiło właśnie GIVI

Pożyczę zdjęcie od gmoto.pl
Mam dokładnie to:

https://gmoto.pl/produkty/78379/kufer-centralny-givi-v47-nn-monokey_2.jpg
źródło (https://gmoto.pl/produkty/78379/kufer-centralny-givi-v47-nn-monokey_2.jpg)

Zawsze działam tak, że przekręcam kluczyk, otwieram kufer i zaraz przekręcam kluczyk w pozycję zamkniętą. Wyjmuję i do kieszeni.
Coś tam sobie działam przy kufrze, a następnie po prostu zatrzaskuję.

...A propos kluczy, jak daaaaleko jedziecie, no i powiedzmy przepadł główny kluczyk do moto, kamuflujecie gdzieś w tajnym miejscu zapas?

No zadaję sobie właśnie to pytanie :) Nigdy mi się nie zdażyło, w niekrótkim już żywocie, zatrzasnąć kluczyków czy to w samochodzie czy motorku.
Jadąc razem zawsze bierzemy dwa klucze. Każdy ma jeden.
No ale tym razem byłem sam. W miarę blisko. Będę się musiał zastanowić przy ewentualnym samotnym i dalszym wyjeździe.

robin102
09-04-2017, 23:07
A propos kluczy, jak daaaaleko jedziecie, no i powiedzmy przepadł główny kluczyk do moto, kamuflujecie gdzieś w tajnym miejscu zapas?
Motocyklem nigdzie dalej się nie wybierałem, ale samochodem zawsze mam tą zgryzotę czy brać dwa klucze czy jeden np. na wczasy daleko od domu i gdzie trzymać ten drugi ? W gaciach zaszyty czy w staniku :)
Cholercia trzeba będzie przy wyjazdach motocyklowych brać dwa.

sokolnik
09-04-2017, 23:13
Nigdy nie zdarzyło mi się zatrzasnąć kluczyk w środku auta. Nigdy nie brałem dwóch kluczy do auta jadąc na wakacje np. na narty do Białki Tatrzańskiej czy w ogóle gdziekolwiek daleko od domu i rodziny...
Jak będzie z moto nie wiem... wczoraj do kluczy przypiąłem małe coś (dostałem do butów gratis właśnie do kluczy) :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/f56de01605ac55a5857287402e69da5f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170409/f56de01605ac55a5857287402e69da5f.jpg)
Nie wiem czy w czymś to pomoże ale poręczniej klucze nosić :)

tomajk
10-04-2017, 07:21
Miałem kiedyś sytuację, że będąc na imprezie kochanie prowadziło no i w drodze z auta na imprę klucz wypadł z kieszeni (och te damskie kurteczki :D), do tego popadał śnieg no i.... dupa blada.
Auto na parkingu, ślisko, napęd 4x4 koła zablokowane, kiera na szczęście prosto. Niestety, nie dało się wbić rolek, laweta ciężkiego ML na chama wciągała na linie, pod koła wpychaliśmy śnieg by w ogóle dało się go ciągnąć. MASAKRA! Jak na złość nie było zapasowego klucza, bo kiedyś podobnie przepadł. Później transport do serwisu i czekanie ponad tydzień na kluczyk. Po tej nauczce to pilnuję się z kluczami na maksa, ale nawet mogą gdzieś na wczasach po porostu zajumać. Gimela straszna koło domu prawie, a co dopiero robić jak się jest gdzieś w obcym dalekim kraju? Nie wspomnę, że imprezka kosztowała łącznie z dorobieniem pilota ponad 2,5Kzł.

zvierzak
10-04-2017, 08:16
Będąc kilka lat temu w Odessie na moto kolega zostawił kluczyki na siedzeniu, dobrze że moto było spięte do słupka razem z innym moto bo zapewne powrót by miał na plecaku albo pociągiem,
Po powrocie pod motocykle okazało się że nie ma kluczyka, staliśmy chyba z 30minut, ngle podszedł gość i mówi że młody znalazł i będzie kosztować oddanie 500 hrywien, szczęście w nieszczęściu.

Ja jadąc gdzieś dalej mam zapasowe klucze przyklejone w kufrze bocznym, kufer ma klapki zamykane na szyfr więc łatwy dostęp.

robin102
10-04-2017, 12:53
Dobra Chooopy, wiemy jak to zrobić aby nie odjechać swoim motocyklem :D, ale powiedzcie jak zabezpieczacie swoje sprzęty, aby nikt obcy motorkiem nie pojechał w siną dal :)

sokolnik
10-04-2017, 12:59
Właśnie. To mnie też się interesuje. Jak zabezpieczacie moto? Czy zabezpieczacie? Wiadomo trzeba mieć moto na widoku i być blisko ale nie zawsze się da. Parkujesz. Idziesz do sklepu itp. Jak zabezpieczyć moto?

Parkujecie w jakiś szczególnych miejscach np . Przy wejściu do sklepu? W najbardziej widocznym miejscu?

Zdarzają się Wam sytuację ze ktoś siada na Wasze moto i robi zdjęcia np. dzieciakowi? Jak reagować?

!AGresT
10-04-2017, 13:44
Ja mam rozłączenie prundu pod kanapą - zabieram kostkę połączeniową i tyle. Jak na noc, lub dłużej, to jeszcze kłódka, żeby ktoś nie odprowadził.
Tyle, że mojego to raczej nikt nie będzie chciał kraść :|

sokolnik
10-04-2017, 14:07
Z tym rozlaczaniem prądu średni pomysł u mnie. Moja Pomarańcza ma alarm. Jak narazie zaobserwowalem że alarm wyje jak jest zazbrojony a ja wkładam klucz do stacyjki :D a śniadanie na moto i ruszenie kierownicy nie uruchamia alarmu.
Nie mogę zablokować kierownicy. Nie umiem raczej tego robić :/ ale sprytny złodziej z blokada fabryczną kierownicy sobie poradzi w moment.

krzysztofz24
10-04-2017, 17:55
Z tym zbieraniem zapasowych kluczyków to nieważne jak daleko tylko na ile dni jedziemy mz.
Ja jak jeżdżę na urlop w góry do Zakopca, to zawsze biorę zapasowy kluczyk do Moto lub samochodu.
Główny gdzieś w kieszeni, a zapasowy w torbie foto, która albo mam przy sobie, albo leży na kwaterze jak aparatu nie używam.
Zapasowe kluczyki na wyjazd to jak ładowarka do telefonu;-).

SOKOLNIK, a nie masz przypadkiem w stacyjce pozycji LOCK?
Do końca w lewo i kluczyk w pozycję LOCK, ewentualnie ciut ruszyć w prawo ze skrajnego lewego położenia kiery.

Jak gdzieś odchodzę na chwilę od motoru to blokada kiery.
A jako ciekawostkę dodam, że na kierownicy zawsze zostawiam duże ochraniacze na kolana z zawiasem, takie mocowane na rzepy. Lekko brudne z zaschnietymi komarami, skracanymi paskami z rzepami....jeszcze nikt się nie polaszczyl:-)

sokolnik
10-04-2017, 17:59
Mam lock w kierownicy tylko nie mogłem tego zablokować a nie chciałem kluczyka rozwalić lub stacyjki :) następnym razem sprawdzę.
Myślałem na świat jechać moto ale Justyna mi odradza i chyba ma rację bo w święta duży ruch, niedzielni kierowcy w puszkach plus ja amator na moto ;)

krzysztofz24
10-04-2017, 18:13
Moto na nozke boczna, kierownica do końca w lewo. I przekrecasz kluczyk na LOCK.
Ma się lekko przekręcić, cały niuans w tym ze kierownicę trzeba lekko z 1-2cm ruszyć w prawo, żeby bolec blokady wskoczył i można było przekręcić kluczyk.

Jak to ogarniesz;-). To mam dla Ciebie zadanie/zagadkę którą Cię wprawia w oslupienie:-)
Usiądź na motocykl odpal go (nozka boczna ma być rozłożona, to wazne), naciśnij sprzęgło, wrzuć jedynkę i spruboj delikatnie ruszyć kawałek z miejsca(nozka nadal rozlozona).
Zdziwisz się co się stanie:-).(spokojnie nic zlego).
Jak tak zrobisz i się będziesz dziwił czemu się stało jak stalo;-).
To jak zapytasz to Ci powiem.

P.s Nie mówcie Sokolnikowi o co chodzi, pls. Niech ma zagadke:-)

bogdi64
10-04-2017, 18:19
kierownicę zablokujesz TYLKO w jednym położeniu, najpierw sprawdź jakie to ....., co do zabezpieczenia ....., na złodzieja nie mam metody, wszystkie moto kradzione moim znajomym były od razu pakowane na busy, kiedyś w jakiejś gazecie moto był test zabezpieczeń, za wzorowe uznano te które oparło się 20 sek :), z kilkunastu testowanych chyba tylko dwa przeszły testy :)

Boryszuk
10-04-2017, 18:25
P.s Nie mówcie Sokolnikowi o co chodzi, pls. Niech ma zagadke:-)

Mnie tego na kursie uczyli...

sokolnik
10-04-2017, 18:27
Wiem :-) moto zgaśnie nie pojedzie z rozłożona stopką [emoji14]
Macie mnie za debila czy jak? :D
Jestem miły uśmiecham się dużo lubię się śmiać ale to nie znaczy że jestem idiotą lub nie ogarniam :)

krzysztofz24
10-04-2017, 18:39
Mnie tego na kursie uczyli...

Prawko na moto to ja robiłem 20 lat temu:-) i akurat o tym nie mówili.
A w Hondzie VF1100 tego ficzera nie było, teraz chyba każdy motocykl to ma.

Wogole na moim kursie mało mówili, instruktor jechał samochodem na miasto z kursantem, a przyszłego motocykliste zostawial samego na boisku z narysowanym torem.
Niektórzy sobie sami na miasto wyjeżdżali jak im się nudziło kręcenie osemek:-).
Ja to już nawet ósemka na drugim biegu w lekkim złożeniu robiłem.
I właśnie wtedy na kursie zaliczyłem pierwsza wywrotka uslizgajac się tyłem na lisciach:-).

Wiem :-) moto zgaśnie nie pojedzie z rozłożona stopką [emoji14]
Macie mnie za debila czy jak? :D
Jestem miły uśmiecham się dużo lubię się śmiać ale to nie znaczy że jestem idiotą lub nie ogarniam :)

Nikt Cię nie ma za debila, spokojnie:-).
Teraz motocykle to mają. W latach 80-tych np nie bylo jeszcze tego wyłącznik przy nożce.
W Hondzie VF 1100 Z 84r tego nie miałem.
Jak pierwszy raz w obecnym Moto zapomniałem złożyć nóżki to lekko się zdziwiłem i zestresowalem ze Moto gaśnie. Akurat w Zakopanem byłem i pomyślałem; no pięknie, coś się psuje a ja mam do domu ponad 400km:-).
Ale ogarnąłem temat po 20 sekundach;-)

zvierzak
10-04-2017, 20:15
Polecam gpstracker, na alli lub innym chinskim portalu, ktos sie czepia moto telefon dzwoni, albo wysyla smsa, mozna za pomoca smsa sprawdzic gdzie jest. A dl tatusiow, sprawdzic z jakimi hipernsdprzestrzennymi predkosciami poruszaja sie pociechy i gdzie je wywialo

sokolnik
10-04-2017, 20:32
Kupiłem plecak moto teraz nie straszne mi podróże małe i duże ?
Ale nie zgadniecie JAKI to plecak i czemu taki super extra ?
Zagadka dla Was ode mnie?
Robin nie mów ?

Boryszuk
10-04-2017, 20:45
Ja poza standardowym immobilizerem nie mam nic. Myślałem nad kłódką na tarczę ale przecież zdeterminowanego złodzieja to i tak nie powstrzyma. Od tego jest ubezpieczenie.

bogdi64
10-04-2017, 21:08
Wogole na moim kursie mało mówili, instruktor jechał samochodem na miasto z kursantem, a przyszłego motocykliste zostawial samego na boisku z narysowanym torem.
Niektórzy sobie sami na miasto wyjeżdżali jak im się nudziło kręcenie osemek:-).

na miasto nie wyjeżdżałem bo już samochodowe miałem :), tylko plac z pudełkiem zapałek, a co się człowiek przy tym łapami na machał ;)

robin102
10-04-2017, 21:29
To sobie dziś pojeździłem. Pojechałem z chłopakami znicze zapalić. O 12 w południe 28 letni młodziak leciał do pracy czarnym Horetem po pięknej obwodnicy. Wyprzedzał kolumnę 2 tirów. Okazało się, że miedzy tirami jechał mały bus który chciał z kolumny wyjechać. Zepchnął chłopaka na lewą barierkę. Na krawężniku na przeciw zniczy czarny ślad po oponach. Niestety jechał podobno jakieś 150 km/h. Smutno jak cholera. Parę dni temu siedziałem na Jego Hornetce i gadaliśmy o litrach. No i litra nie trzeba było. Fajny chłopak :( :( :( i ta ciekawość co by było gdyby jechał 70km/h jak tu przepisy pozwalają. co za dzień 10.04. Przecież taki ładny prosty odcinek drogi. Każdy tu ciśnie, nawet puszkarze. Potem wórciliśmy do miasta pogadać i niestety wielu na jednym kółku od świateł do świateł.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/DSC_0045_zpsgdilg000-1.jpg
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/DSC_0045_zpsgdilg000.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/DSC_0044_zpsdkieievh-1.jpg
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/DSC_0044_zpsdkieievh.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/DSC_0049_zpsytarrkcc-1.jpg
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/DSC_0049_zpsytarrkcc.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/DSC_0040_zpsruhn39a2-1.jpg
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/DSC_0040_zpsruhn39a2.jpg.html)

sokolnik
11-04-2017, 12:19
Właśnie zadzwonili do mnie z salonu YAMAHY z Gdańska. Zapisałem się na akcje, do wyboru:
Jazda testowa
Przegląd motocykla - info dla mnie w jakim jest stanie i co należy wymieniać itp.
Wybrałem przegląd. Umówiłem się na 29 kwietnia na 10. Po przeglądzie chce ruszyć w trasę na majówkę do rodziny, łącznie będzie 600 km w dluugi weekend lepiej wiedzieć co się kupiło ha :) wiem że będę miał do wymiany klocki przód w tym sezonie. Informował mnie o tym sprzedający a kolega motocyklista też to potwierdził że się kończą ale jeszcze starczą. Przed naszym złotem będę musiał wymienić by mieć spokój.
Jakie klocki polecacie? Oryginalne czy jakieś zamienniki? Przy wymianie klocków coś robić dodatkowo? Warto nie warto? Zależy co wymaga wymiany.
Serwisujecie swoje moto u Mietka w garażu czy korzystacie z ASO? Warto korzystać z ASO? ciekawe jakie ceny mają...

robin102
11-04-2017, 12:52
Mietki niestety czasem się przeceniać potrafią, podobnie jak serwisy firmowe. Do tego zazwyczaj żadnej faktury, zero gwary na robotę ect. Nie mówię, że zawsze ale jednak miałem przygodę z taki mietkiem i nigdy więcej. Przy motorze samemu można trochę pokręcić śrubek. Serwisy firmowe maja sezonowe akcje, czasem wychodzi usługa cenowo jak u mietka, a czasem 20-30% drożej.
Synchronizacja przepustnic w ASO Suzki 170 zł i bylem przy tym i wszystko zgodnie z procedurą producenta, a mietek chciał 200 zl. Zostawi pan motor, a jutro odbierze. Nawet nie wiem, nie widziałem, czy on sprzęt do tego ma :) Jest druga strona medalu, że w firmowym serwisie często próbują wkręcić w koszty, czyli wymińmy jeszcze coś przy okazji :D

Rafał_Sz
11-04-2017, 13:14
ASO Suzuki Wrocław na Kamiennej. Raz nie dokręcili mi pokrywy filtra oleju. Co robi olej na tylnej oponie tłumaczyć nie muszę. Drugi numer to niewymienienie filtra powietrza choć przewidywał to serwis. Na fakturze oczywiście był. BMW też mi kiedyś odwaliło szopkę, ale to w aucie.

Od jakiegoś czasu sam wszystko robię przy moto i autach, chyba, że muszę pod kompa podłaczyć. Ale i to się niebawem zmieni, bo jedzie do mnie interfejs K+D i CAN i OBD2. Będę sobie grał w gry. ;):)

Aha, mietkom mówię ZDECYDOWANE nie. W większości to zwykli debile.

Sokolnik, weź sobie oryginalne klocki. Różnica w cenie niewielka, a święty spokój będziesz miał z piszczeniem itp.

sokolnik
11-04-2017, 14:28
Wolałbym oryginalne... na ile km nowe klocki starczą na przód? I wolałbym żeby nie było drogo :-)
Przed tym przeglądem (29 kwietnia) i przed wymiana klocków chce strzelić 2 trasy czyli do Olsztyna (200 km w jedną stronę) i w Majówke łącznie jakieś 600km. Czyli 1000km. Wolnej spokojnej jazdy. Teraz hamulce żyletka aż się boję hamować że fikołka zrobię.
Czy lepiej teraz wymieniać klocki czy czekać na akcje ? Akcja w sb przed Majówka 29 kwietnia i Odrazu po przeglądzie jazda na Majówkę te 600 km łącznie w długi weekend.

Rafał_Sz
11-04-2017, 14:50
Nowe klocki starczą Ci aż się zużyją. ;) Nie kombinuj oszczędności na hamulcach.

motoko
11-04-2017, 15:25
Teraz hamulce żyletka aż się boję hamować że fikołka zrobię.

Za wolno jeździsz. Jak przyciśniesz trochę albo załadujesz moto bagażem i plecaczkiem to będzie ok.

robin102
11-04-2017, 15:38
Kup oryginalne klocki, starczą Ci do końca motocykla. Sam na dobrą sprawę jesteś w stanie je wymienić, a jak nie to poszukaj doświadczonego motocyklisty w Gdyni na grupie motocyklowej FB.

tomajk
12-04-2017, 07:02
Ciekawy pomysł ktoś podsunął z garażowaniem motocykla jeśli nie posiada się garażu.
Trzeba zakupić jakiegoś busa, dosłownie za parę tysi, aby jakoś się kulał. OC nie drogie, dbać nie trzeba, byle najazdy i jakieś miejsce na parkingu.
Nawet można coś tam sobie podłubać przy motocyklu, deszcz i słońce nie niszczy naszego cacka. No nie powiem, to jest warte przemyślenia jak nie ma innego wyjścia.

sokolnik
12-04-2017, 07:22
Wtedy kradną busa z moto ... co to za problem otworzyć busa i ukraść moto? Słaby pomysł [emoji14]
I gdzie trzymać busa? Pod blokiem? :)

robin102
12-04-2017, 22:59
Jak ukraść busa bez akumulatora i silnika na ten przykład :)

Kolekcjoner
12-04-2017, 23:12
OC nawet za złom w tej chwili to blisko tysiak, do tego jeszcze potrzebny przegląd IMHO same kłopoty, a nie pożytek.

tomajk
13-04-2017, 07:16
Nie wiem skąd tysiąc? OC płacę za busy i na silniki 2,2L wychodzi 580zł/rok. Przecież można znaleźć coś za co będzie jeszcze mniejsze OC.
Kto potrzebuje przeglądu na samochód stojący na parkingu?
Kto będzie się porywał na starego busa? Warto nakleić reklamę, może nawet ktoś zapłaci za "powierzchnię reklamową", reklama naklejona dodatkowo zniechęca złodziei.
Motocykl można w busie zabezpieczyć, założyć alarm, nietypowe zabezpieczenia itp.
W najlepszym przypadku taki "garaż" może być na chodzie i służyć jako środek transportu motocykli.
Koszt budowy garażu, wynajęcia, moto wystawione na czynniki atmosferyczne, większe ryzyko kradzieży, dojazdy do garażu - wszystko to ktoś przemyślał, wyszło, że bus to dobre i ekonomiczne rozwiązanie.
Jak nie ma innego wyjścia, rzecz jasna i zostaje przykuwanie do trzepaka pod chmurką.

PS. Zakładam, że jak ktoś kupuje moto to ten "TYSIAK" nie jest problemem. Ale może się mylę. Jak stać na konia, to powinno być stać na furmankę i owies. A jak się nie ma miedzi to się na żopie siedzi :D

Kolekcjoner
13-04-2017, 12:54
Ja płacę najtaniej ze wszystkimi zniżkami 780, a w tym roku naliczyli mi ponad tysiąc /podwyżki/. Za drugiego jeszcze więcej. Przegląd jest konieczny żeby mieć OC - takie są przepisy. Moim zdaniem same problemy, a nie pożytek ale każdemu wedle potrzeb :). Moi znajomi z Krakowa robią tak że wynajmują jeden garaż w kilku i wychodzi to bardzo sensownie. I jest gdzie pogrzebać i gdzie pogadać i koszty małe.
PS. podasz namiary gdzie jest tak tanie OC na busy? Za chwile mi się w dwóch kończą ubezpieczenia i wszędzie mi wyliczyli ponad tysiaka?

zvierzak
13-04-2017, 18:39
no ja się wziąłem za serwis, gruntowne czyszczenie, klocki, płyny wszelkiej maści, stelaż tylny zdemontowany do piaskowania i malowania proszkowego bo na spawach pojawiła się rdza

źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g253/zvierzak/DSC_0071_zpskiyfwpow.jpg)

kzkzg
13-04-2017, 19:20
Czekaj, dałes stelaż do piaskowania i malowania :D ? I myślisz ze nie będzie Ci rdzewieć?

Przegląd jest konieczny żeby mieć OC - takie są przepisy

Bzdura.

robin102
13-04-2017, 19:30
To znaczy można wykupić, przedłużyć polisę OC na moto np w lutym tak jak mi wypada, a przegląd techniczny zrobić w Kwietniu ? Przecież nie pojadę do stacji w lutym.
Mam taki problem, że OC wykuje w lutym a przegląd zrobię pod koniec kwietnia i co ? za rok w 2018 jak pójdę w lutym po przedłużenie polisy OC to mi sprzedadzą polisę mimo, że motor bez ważnych badan technicznych ?

ps.
Zwierzak co to za sprzęt poza tym, że niebieski, czyli najlepszy i najszybszy, bo jak błyskawica :)

sokolnik
13-04-2017, 19:34
kupiłem spodnie :) teraz zabezpieczony mogę jechać na zloty po całej Europie :)

bogdi64
13-04-2017, 19:34
polisa OC musi mieć ciągłość, rok przegapisz ;) przegląd i od następnego masz od daty wykonania ostatniego, OC możesz opłacić nawet trzy miesiące wcześniej przed wygaśnięciem umowy

Nbogdan
13-04-2017, 19:37
Polisa z przeglądem nie musi iść w parze, można ubezpieczyć bez ważnego przeglądu. Nawet trzeba, OC musi mieć ciągłość. Gdyby była przerwa, grozi kara nawet kilka stówek za każdy dzień przerwy.
Jest tylko jeden myk, gdyby była stłuczka i nie ma ważnego przeglądu to ubezpieczyciel może się wypiąć z wypłatą odszkodowania traktując pojazd jako niesprawny, niedopuszczony do ruchu.

zvierzak
13-04-2017, 20:56
ps.
Zwierzak co to za sprzęt poza tym, że niebieski, czyli najlepszy i najszybszy, bo jak błyskawica :)

robin102 CBR 1100XX

Czekaj, dałes stelaż do piaskowania i malowania :D ? I myślisz ze nie będzie Ci rdzewieć?

kzkzg Oczywiście na kilka lat spokój, zrobiłem to 3 lata temu z przednim i na razie jest ok.

koszt piaskowania 20zł koszt malowania proszkowego 50zł, koszt lakierowania w lakierni 150zł (opcja bez sensu)

OC musi mieć ciągłość ja za moto bez NW płacę 127zł wczoraj płaciłem

Kolekcjoner
13-04-2017, 21:15
Bzdura.
Może. U mnie zawsze przy ubezpieczaniu pojazdów pytają o przegląd, a jego brak jest tożsamy z brakiem OC w przypadku kolizji. Z tego co mi mówił znajomy ubezpieczyciel to nawet problem może być gdy ktoś w ciebie wjedzie. Moim zdaniem w opozycji do skutków są to wszystko zbyt małe sumy żeby się targować ale oczywiście każdy robi jak chce :).

krzysztofz24
14-04-2017, 20:16
Harleye i choopery. Największe bóstwa.

Milo, ze sie zarejestrowales zeby cos tu napisac:-)
Jeszcze jakby to sens mialo...;-)

Kolekcjoner
14-04-2017, 21:21
M
Jeszcze jakby to sens mialo...;-)
Może... jakiś ukryty..... ;)
... ale chyba się już nie dowiemy 8-).

robin102
14-04-2017, 23:15
Harleye są na serio najlepsze, ale tylko pomarańczowe :)

sokolnik
15-04-2017, 00:35
Pomarańczowe najlepsze są Yamahy :)
A nie żadne Harleje ;)

kzkzg
15-04-2017, 07:10
Pomarańczowe są fajne, gdyby nie to, że są damskie.

krzysztofz24
15-04-2017, 10:07
Pomarańczowe są fajne, gdyby nie to, że są damskie.

Ooo:-), grubo pojechales;-)

sokolnik
15-04-2017, 11:58
Grubo grubo mam nadzieję że lepiej się poczuł przed świętami :)

Rafał_Sz
15-04-2017, 12:44
Babskie moto to mam ja. Tylko pięćsetka, kółka jakieś cienkie i w ogóle. Chyba tylko dlatego, że jest czarno srebrny to tak zap... :)

robin102
15-04-2017, 12:47
Jest u mnie w mieście jedna porządna szkoła jazdy. Ich motocykle. Dwie Yamahy są zrobione na pomarańczowo i na seledynowo. Fabryczne malowania nadwozia plus przez nich po całości malowane felgi w tych samych kolorach pomarańcz lub seledyn. Kursanci jeżdżą w biały kaskach i w kamizelkach pod kolor motocykla. Po prostu z kilometra ich widać i to mi się podoba. Tak powinno być. Problem jak grafitowy matowy motor do tego kierowca w czarnym matowym kasku i takim samym czarnym ubraniu na takim samym czarnym matowym asfalcie. Proszenie się o tragedię na dzień dobry. Sokolnik nie mógł lepiej zestawić kolorystyki na pierwsze jazdy. Biały kask i pomarańczowy motor.

Tak przy okazji rozglądam się z jakimś wydechem akcesoryjnym używanym do mojego GSR -a, bo po ostatnich wypadkach doszedłem do wniosku, że muszę być bardziej słyszalny :D
Co byście polecili ? Jakiej firmy warte zainteresowania ?

Rafał_Sz
15-04-2017, 12:51
https://www.youtube.com/watch?v=5gfhPun_YfU

https://www.youtube.com/watch?v=YBiYht5iwTY

robin102
15-04-2017, 12:55
AKRAPOVIC robi wrażenie :) Dominator jakoś tak za sportowo brzęczy ;)

Babskie moto to mam ja. Tylko pięćsetka, kółka jakieś cienkie i w ogóle. Chyba tylko dlatego, że jest czarno srebrny to tak zap... :smile:
A tam gadasz. Za moich czasów intensywnego motocyklizmu to o motocyklach klasy 500cm3 nawet nikt nie myślał i nie marzył. Tzn ja marzyłem, bo gdzieś tam w NRD podobno produkowali MZ-tkę 500 z silnikiem Rotaxa, ale kto ją tam widział, czy słyszał. Do dziś nie widziałem jej.

bogdi64
15-04-2017, 14:24
co do wydech to pogadaj https://www.facebook.com/edhaust-220305788030250/
parę moich znajomych tam robiło, najwięcej ci od Yamahy - akrapa karbon ma mój synuś, tylko ta cena :0

mój jest beżowy - baaardzo męski :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/P1030068_zpsvstifn0e-1.jpg
źródło (http://s741.photobucket.com/user/bogdi64/media/P1030068_zpsvstifn0e.jpg.html)

spokojnych :)

robin102
15-04-2017, 14:30
Ale, Ale :) jedynie słuszny kolor- pomarańczowy się przebija, bo chyba nie skopany WB u fotografa :D
;)

sokolnik
15-04-2017, 14:59
WB skopany specjalnie żeby Pomarańcz wyszedł bo każdy chce mieć Pomaranczowe moto :-)
Ja to rozumiem ;)

Boryszuk
15-04-2017, 18:07
Wy naprawdę w czasie jazdy patrzycie na kolory swoich motocykli?

sokolnik
15-04-2017, 19:47
Wy naprawdę w czasie jazdy patrzycie na kolory swoich motocykli?
W czasie jazdy nie.
Podczas postoju tak :)

robin102
17-04-2017, 18:38
3 razy w tym sezonie wyjechałem, za każdym razem nawinąłem po 40-50 km. Za każdym wyjazdem dowiadywałem się, ze któryś z chłopaków jeździ już po wiecznych niebieskich trasach.
No po prostu odechciewa się jeździć. Lepiej posiedzieć, poczyścić, popatrzeć, a jak chce się pojeździć to włączyć tv lub monitor.
O tu proszę "ja" na GSR, a kolega kamerzysta na Yamaha MT 07 i se jeździmy, nawet ostro :) Mówią, że na nakedzie się nie da szybko, a tu proszę jak zapierdzielam :)
https://youtu.be/gu0LyvqUjGs

krzysztofz24
17-04-2017, 19:50
Hahahah.
Na poczatku pomyslalem, taki na forum spokojny i zrownowazony a tu jak popyla:-)
Troche znaki drogowe i napisy niepolskie tylko;-)

Ale tablice widze ze masz zamonotowana bez wspornika tak coby Policja nie spisala:-)

sokolnik
18-04-2017, 09:48
A niby go kręgosłup boli ;) a tu proszę Szatan na GSR [emoji14]
Wiem że to nie Ty [emoji14]

sokolnik
18-04-2017, 14:36
W Gdyni śnieg pada :/
Świetnie. Jak tu planować jazdę moto na zlot ? Pogoda jak w styczniu he

robin102
18-04-2017, 20:06
Aj tam przesadzasz, siadasz, odpalasz i jedziesz i popcorn w rękę i na końcu trasy doganiasz tego gościa co Ci Hondę sprzed nosa kupił i nią ucieka :)
https://youtu.be/GzSVR-iiZjI

Kolekcjoner
18-04-2017, 20:18
Aj tam przesadzasz, siadasz, odpalasz i jedziesz i popcorn w rękę i na końcu trasy doganiasz tego gościa co Ci Hondę sprzed nosa kupił i nią ucieka :)
https://youtu.be/GzSVR-iiZjI

No cóż powiedzieć żeby nie zakląć jak się coś takiego ogląda. Tuż przed świętami chłopak tak wyprzedzał kolumnę aut na Podhalu - ostatnią w życiu... :(.

sokolnik
18-04-2017, 21:00
jak na razie najszybciej jechałem 90 km/h i ręcę mnie bolały od 3mania się kierownicy :D ale to parę sekund, potem znowu przelotowa prędkość na A1 60-70 km/h :) :)

ja nikogo nie gonię, nie śpieszę się nigdzie, a już na pewno nie do nieba :)

Boryszuk
18-04-2017, 21:03
Jadąc 70km/h po autostradzie akurat bardziej się prosisz o kłopoty niż gdybyś jechał szybciej.

robin102
18-04-2017, 21:30
Niestety to prawda, ze na autostradzie trzeba się utrzymać w tempie całego ruchu, czyli cisnąć, albo być widocznym tak jak na pomarańczowym motocyklu w białym kasku :)
Zresztą w ogóle to te dzisiejsze motory za szybkie są. Sam niedawno wyprzedzając w mieście na obwodnicy zerknąłem kątem oka na licznik, a tam 3 bieg i 150 km/h i nawet nie wiem kiedy i nie było takiej potrzeby, bo autko jechało góra 80 km/h.
Patrząc na ten filmik zadziwia jak przy prędkości 250 na 600tce można się utrzymać przy kierownicy i jeszcze kierować z sensem pojazdem. Przecież to człowieka zrywa z motoru, baaaaa od 140km/h już zrywa.

krzysztofz24
18-04-2017, 22:57
U nas przeważnie są takie śmieszne niby-autostrady, bo dwupasmowe.
Prawym pasem wleka się ciężarówki koło 100km/h, lewym popylaja powyżej 150km/h Ci co od święta do autostrady się dorwa.
A Ci co chcą jechać normalnie ze stałą prędkością 120-130km/h mają problem:-).
Bo Tiry ich spowalniaja a na lewy nie zawsze można wbić od razu (patrz powody powyzej)

Sam niedawno wyprzedzając w mieście na obwodnicy zerknąłem kątem oka na licznik, a tam 3 bieg i 150 km/h (..............) Przecież to człowieka zrywa z motoru, baaaaa od 140km/h już zrywa.

Robin nie zerwało cie;-)?
(Polecam jakakolwiek, nawet małą szybkę. Napór wiatru malejmaleje znaczaco).

Już daj spokój. Przyglupy sa i na motorach i w samochodach i ciężarówkach.
Jak jadę do Zakopanego to 120-140km/h to taka normalna przelotowa żeby dojechać i szybko i bezpiecznie. Jak noerowno to 110-120km/h. A czasem 150-160, ale to już na idealnej, szerokiej drodze z małym ruchem.

P.s I zawsze po drodze trafi się jakąś Beemka co musi mnie wyprzedzic;-).

sokolnik
18-04-2017, 23:04
Był taki mały ruch na A1 do tego super widoczność i pogoda że mogłem sobie jechać tak wolno :) Justyna za mną samochodem :)

!AGresT
19-04-2017, 08:45
A Ci co chcą jechać normalnie ze stałą prędkością 120-130km/h mają problem.

Owszem, pewnie dlatego, ze dopuszczalna na autostradzie to 140, więc to tak jak jazda 70-80 w niezabudowanym.
A co do tego zrywania z motoru to nie przesadzajcie. Chyba, że ktoś jest Pudzian w barach :) Zawsze można też wyhodować opcje aerodynamiczną - patrz Borsuk :D

Rafał_Sz
19-04-2017, 09:26
Zawsze można też wyhodować opcje aerodynamiczną - patrz Borsuk :D
"Opływowy" nie zawsze jest równoznaczne z "aerodynamiczny". ;)

Boryszuk
19-04-2017, 10:08
Jestem aerodynamiczny. Jak kiosk Ruchu.

krzysztofz24
19-04-2017, 21:44
Mówią, że na nakedzie się nie da szybko, a tu proszę jak zapierdzielam :)
https://youtu.be/gu0LyvqUjGs

Robim ostatnio wstawial swoje poczynania na moto. Oczywiscie ja nie pochwalam takiej jazdy w ruchu ulicznym i lepiej nie nbasladowac Robina, ktory jest starym i zatwardzialym piratem drogowym;-):mrgreen:
Tak nie mozna drogi kolego:twisted:
Ja, jak chce pozapier...lac to tylko na zamknietym obiekcie zgodnie z normami BHP z UE:-)
Prosze, mysle ze start mi calkiem dobrze wyszedl;-)
https://youtu.be/haZ6mWfrsx8

robin102
20-04-2017, 08:18
Robim ostatnio wstawial swoje poczynania na moto. Oczywiscie ja nie pochwalam takiej jazdy w ruchu ulicznym i lepiej nie nbasladowac Robina, ktory jest starym i zatwardzialym piratem drogowym;-):mrgreen:
Dokładnie , dokładnie ramolem drogowym co to się czasem zagapi i niepotrzebnie odkręci :D

Co do filmiku to fajnie pokazuje, że litrem szybko ruszyć i być na 2 kolach nie jest łatwo. Trzeba sprzęgło ślizgać aby tą moc przenieść. 600-tką łatwiej i dlatego mniejsze motorki często objeżdżają litrowców w mieście.

Rafał_Sz
20-04-2017, 11:28
mniejsze motorki często objeżdżają litrowców w mieście.
Na wszystkich górskich i podgórskich drogach też. Nie mam tu na myśli prostej przed patelniami na zakopiance, ale gęsto usiane zakręty i krótkie proste między nimi. I tu mi się bardzo fajnie sprawdza moja babska pięćsetka. Przy dojściu do zakrętu redukcja i heble, przetrzymanie na 6000-7000 tys obrotów i pełna łycha na wyjściu.

Żeby nie być gołosłownym, skrajny przypadek różnicy pojemności w praktyce. :)

https://www.youtube.com/watch?v=EFjakgypqSs

krzysztofz24
20-04-2017, 18:34
No w mieście mniejsze motorki się zrownuja z dużymi.
Na ciasnych, wolniejszych winklach też mogą.
Ale na trasie raczej nie.
I tak ogólnie jak to mawiają amerykanie; nic nie zastąpi pojemności silnika:-).

Każda sroczka swój ogonek chwali;-).

ROBIN pisząc "stary" miałem na myśli Stary wyga a nie ramol:-)

sokolnik
20-04-2017, 20:34
Dziś polatałem ! :)
nie wiem ile km bo zapomniałem sprawdzić w garażu :D ale krótko 2/2,5 godz.

Słońce świeciło ale ogólnie dosyć zimno. Jednak sucho i całkiem fajnie. Na placu MAKRO poćwiczyłem chwile hamowanie, kółeczka itp.

Spodnie moto leżą idealnie he Jutro muszę się dobrze ubrać, czeka mnie trasa do rodziców 150km... Justyna za mną autem, umówiła się z koleżankami w Olsztynie :) a ja w sb jadę do Olsztyna na paradę motocyklową ulicami Olsztyna - oby była pogoda! 3 majcie kciuki :)

Wrzucam film na YT, później wrzucę tu specjalnie dla Was :)

sokolnik
20-04-2017, 21:23
https://www.youtube.com/watch?v=wqhGjAFCEEs&t=8s

link bezpośredni (https://www.youtube.com/watch?v=wqhGjAFCEEs&t=8s)

Proszę się nie śmiać :)

Boryszuk
20-04-2017, 21:30
To na filmie to jest deszcz?

sokolnik
20-04-2017, 21:37
To na filmie to jest deszcz?

to nie :) później się rozpadało ale jazda testowa się odbyła bez problemów :)
Boryszuk, wtedy budowałem napięcie... jak w horrorze ;)

Boryszuk
20-04-2017, 21:44
Niewolnica Isaura skrzyżowana z Freddie Krugerem.

robin102
20-04-2017, 22:15
Ja dzisiaj mimo, że ledwo 7-8 stopni na plusie polatałem, bo do stacji kontroli pojazdów trzeba było jechać i przegląd techniczny zrobić. Słoneczko pięknie świeciło. Nakręciłem prawie 40 km ale zmarzłem jak cholera, a jazda na zimnych oponach dramat normalnie. W stacji paliwowej zalałem PB 98 ale jakoś różnicy nie czuje :D

krzysztofz24
20-04-2017, 23:45
Weź Sokolnik:-).
Ja myślałem że Ty szczawiu jesteś, a Ty stara dupa jestes;-) (cytując klasyka).
Fajny pomysł z tym filmem.

P.s Tak to wyglądało jakbyś uciekał przed tym Tirem co chciał ma na parking wjechac:-)

sokolnik
21-04-2017, 06:09
Tir chciał wjechać na swoje miejsce. Tam były miejsca dla Tirow :-) cały parking wolny to się tam wbiłem :)

Film amatorski ale jest będzie pamiątka :)

Jak stara dupa? Ja nawet 30 nie mam :)

Rafał_Sz
21-04-2017, 09:27
8 minut i 39 sekund. Przed chwilą tyle właśnie zmarnowałem życia. :) Za dużo internetów oglądam chyba, bo czekałem na jakiś dzwon na rondzie albo chociaż wywrotkę na moto. ;):)

zvierzak
21-04-2017, 09:39
To ja się pochwalę nowy nabytek :) za całe 100zł z papierami, będzie co robić w deszczowe dni

źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g253/zvierzak/Na%20fora/Romet_2_zpscsmtu5uy.jpg)

źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g253/zvierzak/Na%20fora/Romet_1_zps8ydl6lcd.jpg)

sokolnik
21-04-2017, 11:11
8 minut i 39 sekund. Przed chwilą tyle właśnie zmarnowałem życia. :) Za dużo internetów oglądam chyba, bo czekałem na jakiś dzwon na rondzie albo chociaż wywrotkę na moto. ;):)
Film ma 11 min [emoji14]

Spokojny filmik... nie myślałeś chyba że zobaczysz mnie jak jeżdżę na jednym kole? Chyba że na rowerze ;)

Rafał_Sz
21-04-2017, 11:32
To wszystko i tak nie jest ważne. Ważne jest tylko to, że jesteś zadowolony z zakupu. Bo chyba jesteś? ;)

sokolnik
21-04-2017, 12:10
Jestem zadowolony i to bardzo :-) dobrze mi się jeździ, łatwo prowadzi, lekki sprzęt na początek jest dobry, nie boli kręgosłup to najważniejsze.
W sr byłem na masażu, bańkach takich powietrznych i nastawianiu :) jest ok :) byłem profilaktycznie teraz.
Ładnie sprzęt wygląda, chodzi ładnie, wydech spoko. Garaż blisko ale w lato czeka mnie przeprowadzka na swoje M i remont :)
Auta nie będzie ale będzie nowa kuchnia itp :)

Ten YT jakiś dziwny. Wcześniej film był w 1080p a teraz 720p maksymalnie. Nie wiecie czemu?
Możecie u siebie sprawdzić jaka jest najwyzsza możliwa jakość filmiku do wyboru?

Rafał_Sz
21-04-2017, 12:56
1080p/60

tomajk
21-04-2017, 14:02
No i zobaczyłem Sokolnika przez ponad 8 minut i teraz chyba nie muszę już jechać na jakieś zloty :D
EMOCJE! że hoho, pozamiatane jest :D
Ja to całkiem bezpłciowo podszedłem do zakupu, ot zobaczyłem gdzieś w salonie, do innego musiałem dzwonić z zamówieniem bo nie było wolnych egzemplarzy, kupiłem i przywieźli w dzień poprzedzający ślub córki. Wieczorem w skrzyni, bez fajerwerków, emocji, chyba nawet nie mam żadnej fotki, bo nie pamiętam by ktoś robił jak rozpakowujemy. No i nie nie było okazji się przejechać, eee do doopy z takimi zakupami :D Nie ma to jak u sokoła, czekolada po pachi :D

sokolnik
21-04-2017, 14:09
Nikoniarze to zawsze wesprą i podbudują :) to ważne, doceniam :)

bogdi64
21-04-2017, 15:46
zvierzak - ja też remontuję motorynkę - ile to już lat remontowych ? ;) - jak z papierami, to sprawdź kiedy było płacone ostatnie OC ... bo może się okazać, że będą od Ciebie chcieli za wszystkie poprzednie nie opłacone lata, ale na to też jest metoda ;)

tomajk - podstawa to trafiony prezent ślubny :)

sokolnik
21-04-2017, 16:31
Miałem jechać do rodziców moto w trasę 150 km (ha) ale taka beznadziejna pogoda że szok. Wiatr deszcz zimno. Katastrofa pogodowe a jeśli chodzi o motocyklistów. Kolejny weekend stracony... :/ a jutro Tabunada w Olsztynie... :/ za rok też będzie...

Boryszuk
21-04-2017, 16:36
Wyciągnij jaja z pawlacza, ubierz się ciepło i jedź. Całe życie nie będziesz unikał złej pogody przecież.

sokolnik
21-04-2017, 16:52
Nie zapominaj że jestem początkujący. Spokojnie.
Właśnie odebrałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu :-) w Gdyni :)

Deszcz.

Boryszuk
21-04-2017, 17:04
I w tym dowodzie jest napisane, że to motocykl tylko na ładną pogodę?

sokolnik
21-04-2017, 17:08
Tak Pani w okienku powiedziała :)
Dla mnie żadna przyjemność zmarznac i zmoknac :/

krzysztofz24
21-04-2017, 18:40
W zyciu nie chodzi tylko o przyjemnosci, czasami trzeba byc twardym;-).
W deszcz bym sobie darowal, ale jak zimno ale sucho to gazeta na klate i cisniesz:-).

sokolnik
21-04-2017, 19:13
Już w domu. Cała drogę padało :/

zvierzak
21-04-2017, 19:26
bogdi64 a mozesz przybliżyć tą metode na oc

krzysztofz24
21-04-2017, 20:28
Naprawde swietny material, wlasnie ogladam. Niby kazdy wszystko wie;-), ale fajnie tak posluchac i zobaczyc przyklady.
Naprawde pozyteczne. Jakosc kiepska, ale nie o to chodzi.

"Biblia pokonywania zakretow" - jest tam ogolnie o technice jazdy motocyklem, nie tylko na zakretach.
https://youtu.be/B8Ociv8n0wI

Kolekcjoner
21-04-2017, 20:54
zvierzak - ja też remontuję motorynkę - ile to już lat remontowych ? ;) - jak z papierami, to sprawdź kiedy było płacone ostatnie OC ... bo może się okazać, że będą od Ciebie chcieli za wszystkie poprzednie nie opłacone lata, ale na to też jest metoda ;)

Jeśli kupił i zapłacił OC to jaki problem?

bogdi64
21-04-2017, 21:32
OC przechodzi na nowego właściciela, jeśli oczywiście nie zostanie to sformułowane w umowie inaczej, przechodzi z całym inwentarzem, włącznie z niezapłaconym należnościami, jeśli człek jest nie pewny, to warto w momencie ubezpieczenia zrzec się OC poprzedniego właściciela i rozpoczęcie nowej umowy

Kolekcjoner
21-04-2017, 21:39
Ja kupiłem moto bez ważnego OC nie było żadnego problemu.

zvierzak
22-04-2017, 09:00
No tylko on z 5 lat pod plotem stał jak nie wiecej i na pewno nie placone oc bylo,

Rafał_Sz
22-04-2017, 09:27
OC przechodzi na nowego właściciela, jeśli oczywiście nie zostanie to sformułowane w umowie inaczej, przechodzi z całym inwentarzem, włącznie z niezapłaconym należnościami, jeśli człek jest nie pewny, to warto w momencie ubezpieczenia zrzec się OC poprzedniego właściciela i rozpoczęcie nowej umowy
Dokładnie. I przed rejestrowaniem na siebie trzeba iść najpierw po nowe OC, a dopiero z tym nowym OC iść po dowód tymczasowy i nowe blachy. Na nowe numery robi się potem tylko aneks do OC i wszystko gra.

sokolnik
22-04-2017, 09:28
Dokładnie. I przed rejestrowaniem na siebie trzeba iść najpierw po nowe OC, a dopiero z tym nowym OC iść po dowód tymczasowy i nowe blachy. Na nowe numery robi się potem tylko aneks do OC i wszystko gra.
Potwierdzam. Tak robiłem i nie było problemu :-)

krzysztofz24
22-04-2017, 10:28
Takie troche to dla mnie dziwne co piszecie....
Ja zawsze przy kazdym pojezdzie kupowalem nowe OC. A jak sprzedawalem to mowilem mabywcy zeby sobie wykupil bo ja ide po zwrot kasy.
I zawsze zglaszalem sprzedaz do ubezpieczyciela oprocz urzedow.

sokolnik
22-04-2017, 13:57
Chyba post zginął...
Słuchajcie mam problem. Podczas jazdy puchnie i dretwieje mi środkowy palec prawej ręki. Do tego stopnia że muszę się zatrzymać zdjąć rękawice i rozmasowac dłoń i ten palec.
Myślę że to od zimna... ale czemu puchnie? Aż boli. Ostatnio musiałem się zatrzymać i ogrzać palce prawej ręki dotykając silnik. A może to wina rękawic? Teraz nie zapinam rękawic bardzo mocno tylko tak umiarkowanie.

Rafał_Sz
22-04-2017, 14:06
Zamontuj sobie podgrzewane manetki.

sokolnik
22-04-2017, 14:41
Zamontuj sobie podgrzewane manetki.
Mogłoby to rozwiązać problem a jak nie to uprzyjemnić jazdę. A latem można podgrzewanie wyłączyć :-) ?

Boryszuk
22-04-2017, 14:57
Przestań tak kurczowo trzymać kierownicę

tomajk
22-04-2017, 15:17
Tak jak pisał Boryszuk, zbyt kurczowo trzymasz kierę, albo masz źle dobrane rękawice, za krótkie paluchy. Moim zdaniem jeśli nie śmigasz na torach, to lepiej mieć luźniejsze rękawice, tak jak i ciuchy czy buty. Nie mają fruwać na wietrze, ale też nie mogą sprawiać dyskomfortu na dłuższych przejazdach.

sokolnik
22-04-2017, 15:26
Muzę się trzymać żeby nie spaść albo kiery nie zgubić :-)

kjakub
22-04-2017, 15:33
Ale głupoty opowiadasz... Przy okazji to błąd. Żeby nie spaść, to odpowiedni dosiad jest potrzebny - masz się trzymać motocykla w siodle, obejmując go udami, a nie trzymać za kierownicę!

Edit:
Biegiem marsz po książkę "Motocyklista doskonały"! Autor: David L. Hough

Boryszuk
22-04-2017, 16:20
Muzę się trzymać żeby nie spaść albo kiery nie zgubić :-)

Motocykl sam jedzie, Ty mu tylko nie przeszkadzaj.

Boryszuk
22-04-2017, 19:31
Polataliśmy dziś taką bandą. Fajnie. Następnym razem jadę bez kufra bo nie mogę nadążyć.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/2mop5ab-2.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2mop5ab.jpg)

krzysztofz24
22-04-2017, 22:36
Dziwnie wyglada napis FIAT na motocyklu:-)
Daj sportowe oponki, znajdz magika od zawieszenia(jesli masz mozliwosc regulacji) i nadazysz;-).

Tez dzis troche "polatalem"...na 8 st C i w w gorskiej zimowej kurtce z membrana i tak zmarzlem.
A, i wszystkie palce mi zdretwialy z zimna:-), a Sokolnik tu marudzi na jeden;-).

sokolnik
22-04-2017, 22:57
Ja jeżdżę w ładna pogodę. Maksymalnie ładną na dany dzień tygodnia. Musi być ciepło :)
Kurtkę mam z ciepłą podpinką. W klatę nie marznę. W nogi też nie. Może delikatnie w palce u stóp. Tylko ta prawa ręka i środkowy palec...
Czekam na lepsza pogodę i wyższe temperatury.

Mam dwa plany.
Na 2016:
Wyjazd do miejscowości w której się urodziłem. Kiedyś powiat... 30 km od Giżycka. Oczywiście na moto...w wakacje.

W 2017 zmieniam stan cywilny (okolice Mławy), chciałbym kilka moto pod kościołem i podczas przejazdu na sale weselną... ot plany i marzenia...

robin102
22-04-2017, 23:53
Mam dwa plany.
Na 2016:
Wyjazd do miejscowości w której się urodziłem. Kiedyś powiat... 30 km od Giżycka. Oczywiście na moto...w wakacje.
..
Trzeba było kupić jesienią 2016 to była szansa na realizację, a tak już po ptokach :D

Mam dwa plany.

W 2017 zmieniam stan cywilny (okolice Mławy), chciałbym kilka moto pod kościołem i podczas przejazdu na sale weselną... ot plany i marzenia...
Z tego co pamiętam to w 2018 miał być ślub. Rozumiem, że narzeczona Justyna chce być szybciej oficjalnie współwłaścicielką Yamahy w babskim kolorze ;) i też nią chce jeździć :D

Fajne motury, szczególnie ten pierwszy singiel zamiata temat

Polataliśmy dziś taką bandą. Fajnie. Następnym razem jadę bez kufra bo nie mogę nadążyć.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/2mop5ab-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2mop5ab.jpg)

sokolnik
23-04-2017, 01:33
He po rodzinnych rozmowach... powaliły mi się daty :-)
Miało być 2017 a ślubik 2018 :)

To może ten zlot w Giżycku i okolicy zrobimy ? :D

tomajk
23-04-2017, 09:07
Ja proponuję https://www.google.pl/maps/place/Transf%C4%83g%C4%83r%C4%83%C8%99an,+C%C3%A2r%C8%9B i%C8%99oara,+Rumunia/@45.7518979,23.4990784,546294m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x474cddaa384c96af:0x50517 e7abd608737!8m2!3d45.7230418!4d24.572953

Spotkacie mnie tam właśnie pod koniec czerwca.

zvierzak
23-04-2017, 09:37
Dretwienie spowodowane przez zle rekawice (rozmiar, szew wystajacy) albo przez zbyt mocne trzymanie kiery, motocykl trzymasz udami a kierowcę tylko popychasz,

Boryszuk
23-04-2017, 10:06
Pany, jak rozwiązaliście u siebie kwestię nawigacji i komend z tejże? Ja planuję używać telefonu i Google maps (bo to moja ulubiona nawigacja) tylko nie mam słuchawek. Nie chcę słuchać muzyki, broń borze nie chcę móc się porozumiewać z pasażerką (!), nie chcę móc rozmawiać przez telefon. Dedykowany zestaw bluetooth to jednak trochę klocek i pewnie będzie huczał na wietrze, słuchawki z Bluetoothem albo są duże albo drogie jak diabli. Słuchawki bez Bluetootha boję się, że będą się plątać. Zastanawiam się nad małymi słuchawkami dousznymi i odbiornikiem Bluetooth ale nie wiem który wybrać żeby długo bateria trzymała. Nie chciałbym w połowie trasy stracić nawigacji.
No i przydałoby mi się wyciszyć trochę szum w kasku.

zvierzak
23-04-2017, 11:07
korzystam z Automapy, zostawiłem sobie starego smartphona i na nim mam tylko automapę. google maps dobre rozwiązanie ale transferożerne szczególnie zagranicą. dzwiek mam całkowicie wyłączony od czasu do czasu zerkam, obowiązkowo do nawigacji mam mapę papierową włożona w mapnik.
Zrezygnowałem ze słuchawek w uszach ze względu na uciskanie uszu po dłuższej jeździe staje się to nie do zniesienia. Dobrym rozwiązaniem są dedykowane do kasku zestawy (interkomy) lub same słuchawki wczepiane na rzep do kasku (tylko tu problem bo kablologia)
Miałem i nawigacje dedykowana do motocykla lecz po jakims czasie przestała działać, wole smartfona jednak bo i zawsze może być zapasowy telefon

Jak jade dalej to mam małą cięzatrówkę a wyglada to tak

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/oM3McmInIWdjf0Jf1vMIGRg7UFiD6AwkfkOICBme-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/oM3McmInIWdjf0Jf1vMIGRg7UFiD6AwkfkOICBmeqaYqtrUf9P kZgNZO4LdOFYKMp9tHn-niMuaL-b9xbY5gG6dW--y2hahpdrWjDxAmAlC7PlSPpzNuZaZZPPUbUQw6p0mbzPI=w119 6-h794-no)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/_7h1b0VnlXklG39x1MLMOIpAx_S9R1XeX9ihzif4-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/_7h1b0VnlXklG39x1MLMOIpAx_S9R1XeX9ihzif4KHeChKbuyU mffRe75lPu_WY9Lu1nA-U46t5GfIylxECV2ltRRgPMW-ycj19Zf3oAC8jeZ2nCcgk4w6rjC7M8rnLFeymVPTc=w1196-h794-no)

pwaos
23-04-2017, 11:07
Jeśli ceny Cię przerażają, to zaglądnij na Aliexpress (https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=200001119&initiative_id=AS_20170423010418&SearchText=bluetooth+intercom). Ceny przystępne a półśrodków nie ma co stosować. Minus to długi czas oczekiwania, ale przy tych cenach warto.

Boryszuk
23-04-2017, 14:34
Dedykowanego interkomu/urządzenia nie chcę ze względu na rozmiar i zbędne mi funkcje. Póki co kupiłem na przecenie słuchawki z serii 'slim', wydłubałem je z obudów i wkleiłem do kasku na taśmę dwustronną. Grają głośno, zaraz pojadę testować przy wyższych prędkościach. Jeśli będzie działać to dokupię odbiornik Bluetooth i przykleję go z tyłu kasku. Kabelki ładnie pochwały się pod wyściółką w kasku.

zvierzak
23-04-2017, 15:15
O coś takiego mi chodziło

źródło (https://www.google.pl/search?q=Słuchawki&tbm=isch&tbs=simg:CAQSlQEJDN1Jt6XHQT4aiQELEKjU2AQaAggKDAsQs IynCBpiCmAIAxIoogbQAqwdvQehBrkHugejBq0duAeTPrA2xzO vNvMyqDTGM4w-yjOjNhowizBfq071XgdNChEtKZALwhu062tRJ-rRSuTK8PVzVnk1sDm4UxxpJWTNIQHB9xJcIAQMCxCOrv4IGgoK CAgBEgS73ImsDA&sa=X&ved=0ahUKEwjwtZ-z1LrTAhXGFSwKHTHLALYQwg4IFygA&biw=360&bih=512#imgrc=FCQshzFYvEC0uM:)

Boryszuk
23-04-2017, 16:23
No ja coś takiego właśnie osiągnąłem. Przy 160km/h słychać nieźle, przy 180 już dość słabo i trzeba się wsłuchiwać. Przy jeździe po mieście jest dość głośno.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/2n9jlo2-2.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2n9jlo2.jpg)

sokolnik
23-04-2017, 20:10
Tomasz Gollob po operacji (http://sportowefakty.wp.pl/zuzel/682366/tomasz-gollob-juz-po-operacji-nie-ma-dobrych-informacji)

samek
23-04-2017, 20:50
Ja proponuję https://www.google.pl/maps/place/Transf%C4%83g%C4%83r%C4%83%C8%99an,+C%C3%A2r%C8%9B i%C8%99oara,+Rumunia/@45.7518979,23.4990784,546294m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x474cddaa384c96af:0x50517 e7abd608737!8m2!3d45.7230418!4d24.572953

Spotkacie mnie tam właśnie pod koniec czerwca.

No to jak zobaczysz Berlingo z rejestracją SMI... to się odezwij.
A ja będę wypatrywał Twojej Africi :)

Kolekcjoner
23-04-2017, 21:06
Tomasz Gollob po operacji (http://sportowefakty.wp.pl/zuzel/682366/tomasz-gollob-juz-po-operacji-nie-ma-dobrych-informacji)
Kiepsko :(.

tgollob_jamessuchar
24-04-2017, 07:55
Na razie trzeba czekać, medycy zrobili wszystko co trzeba było zrobić. Czas od urazu do operacji był krótki, ale oczywiście wystąpił "szok rdzeniowy", a Tomek jest pod respiratorem ze względu na obrzęk płuc. Wszystko jeszcze może się zdarzyć. Trzeba być dobrej myśli!

Kolekcjoner
24-04-2017, 11:56
Masakra. Jestem praktycznie w wieku Pana Tomka i wiem też co to jest pasja. Szkoda że czasami przychodzi płacić za to tak wysoką cenę. Sam ostatnio miałem glebę ale to pikuś z tym co tu czytam. Natomiast jedno mnie maksymalnie wkurza w takich sytuacjach. To ględzenie znajomych; a po co na motorze, a sprzedaj, a dawca, a czemu nie jeździsz normalnie jak wszyscy samochodem etc. etc :evil:.

sokolnik
25-04-2017, 13:15
Kamerka zamontowana :) muszę pomalować plasteline by była biała :) także została kosmetyka :)
Podłączyć mikrofon. Czekam na przejscioweczke i mikrofon z Aliexpress...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/3e2ad0c236bc52c13f8e58865cf33771-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170425/3e2ad0c236bc52c13f8e58865cf33771.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/ad6e9f1dcb529feef0210b93719545b8-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170425/ad6e9f1dcb529feef0210b93719545b8.jpg)

robin102
25-04-2017, 18:32
Kamerka na ramieniu lub na szelkach z przodu tułowia chyba lepiej ?

sokolnik
25-04-2017, 19:50
Moim zdaniem nie lepiej bo obraz tylko na wprost. A kasku nie planuje sprzedawać itp. A nawet jeśli to i na taki znajdzie się kupiec pewnie. To można pod wpływem ciepła odkleić. Jest z tym dużo zabawy ale da się.

sokolnik
25-04-2017, 22:03
właśnie dziś odebrałem przejścióweczkę... taką (https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=2114.13010608.0.0.Ih6QVI&orderId=82797964841178&productId=32790881037), przy okazji w sklepie MM sprawdziłem czy mikrofon (zwykły mikrofon z ekspozycji bez głośników, nie słuchawki z mikrofonem :) działa.... i okazało się że nie działa. GoPro 5 Black nie nagrywa dźwięku za pomocą tej przejściówki i kilku sprawdzonych mikrofonów w sklepie... Ku mojemu zmartwieniu ... :/

Czy macie może jakiś pomysł, jaki mikrofon kupić? Oryginalna przejściówka nie dość że droga to jeszcze duży przetwornik ... jak to wyglądałoby na kasku? :) średnio :)

jakieś pomysły oprócz dyktafonu i ścieżki audio i później łączenia wszystkiego w jedną całość? :/

Chce nagrywać filmiki podczas jazdy i do tego móc nagrać swój super extra monolog :)

Rafał_Sz
26-04-2017, 10:16
Nie ma za co. ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/A7II_actioncamera-1.jpg
źródło (http://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2015/05/A7II_actioncamera.jpg)

sokolnik
26-04-2017, 10:20
Jeszcze gość kadr ustawi ładnie pięknie :)

sokolnik
26-04-2017, 22:32
Jaka u Was pogoda? Też dramat?
Ogólnie jest tak zimno, wiatr, deszcz ze z domu nie chce mi się wychodzić. Każdy promień słońca cieszy.
Latacie na swoich maszynach? Jak tam? Majówka się zbliża i chciałbym jechać na moto do rodziny, znajomych itp. Zrobić w trasie 600-700 km przez długi weekend. Pogoda nie zapowiada się ciekawie.
W sb mam darmową inspekcje moto w ASO YAMAHY. Wtedy decyzja co wyjazdem... stan moto i ogólnie pogoda...

Rafał_Sz
27-04-2017, 10:32
U mnie jest taka sliczna wiosna, że musiałem z powrotem zalożyć zimówki do busa bo mi skubany na Słowację z Zakopanego nie chciał podjechać. A jutro znowu Zakopane i Słowacja. :/

Kolekcjoner
27-04-2017, 12:24
Tutaj (Zakopane) leje i jest stosunkowo ciepło (+7) także śniegu niet ale zimówki jak najbardziej wskazane.

krzysztofz24
28-04-2017, 20:14
Oswiadczam uroczyscie, ze ja jutro jezdze mtorem. I kija sie znaja na pogodzie i jutro bedzie slonce i 15st. :razz:

sokolnik
28-04-2017, 20:17
Oswiadczam uroczyscie, ze ja jutro jezdze mtorem. I kija sie znaja na pogodzie i jutro bedzie slonce i 15st. :razz:
Ja też jutro jeżdżę ! Pogoda o tym wie i mówiła że będzie ładna :)
Trasa 260km z tego jakieś 150 A1 :/ o ile pogoda będzie. O 10 inspekcja w ASO YAMAHY na to chce koniecznie jechać...

Boryszuk
28-04-2017, 20:20
Co ciekawsze, ja też będę jutro jeździł.

krzysztofz24
28-04-2017, 20:28
Co ciekawsze, ja też będę jutro jeździł.

Ty to zagranice masz:-) i jeszcze jakby poza kontynentem i pewnie non-stop palace slonce;-)

Ja też jutro jeżdżę ! Pogoda o tym wie i mówiła że będzie ładna :)

Ktora prognoza, to musial byc chyba jakis niezalezny niemal undergrundowy portal pogodowy:-)

sokolnik
28-04-2017, 20:42
W Majówke ma być 30 stopni C.
10 w poniedziałek
10 we wtorek
10 w środę

:)

krzysztofz24
28-04-2017, 21:56
Chyba ze tak:-)

tomajk
29-04-2017, 07:00
Ale macie dobrze, że pogodę sobie wybieracie do jazdy :) Wczoraj rano musiałem jechać, 2'C było z rana ledwo, do tego deszcz mnie dopadł jak wracałem brrr ale tylko 350km więc jakoś żyję :D
Od dziś mam już kompletny ubiór dla żonki, więc będzie można razem gdzieś wyskoczyć. Do naszej ulubionej restauracji mamy 100km więc szybko będą km przybywać :D

sokolnik
29-04-2017, 09:31
A ja nie jadę. Pada całą noc i teraz. Kosmos. Wku####& się :/

Kolekcjoner
29-04-2017, 14:17
Ale macie dobrze, że pogodę sobie wybieracie do jazdy :)
Dokładnie,
..jeździłem wczoraj, przedwczoraj, dzisiaj, pewnie jutro też bez otrąbiania światu o tych wyczynach ;).

Boryszuk
29-04-2017, 19:01
Wow, jak dorosnę chcę być taki jak Wy.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/2i20lc7-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2i20lc7.jpg)

!AGresT
29-04-2017, 20:52
Zacznij może od jazdy po właściwej stronie.

robin102
30-04-2017, 15:22
Też Was kocham :)
i się podzielę dylematem. Słoneczko wyszło, 12 st C sucho. Siadać na rower czy na moto :)

tomajk
30-04-2017, 18:45
Ale po co się katować, siądź przy stole i wypij :D

robin102
30-04-2017, 19:00
Wygrał rower, bo pojechałem po browara do sklepu, ale i tak zmarzłem w nabiał :D guuupio było rowerem w spodniach motocyklowych przecież jeździć :)

krzysztofz24
30-04-2017, 19:11
Obtrabiam wszystkim, ze dzisiaj nawinalem jakies 250km;-)

Zmarzlem w gorskiej zimowej kurtce z membrana jak nie wiem co,
ukrecila mi sie linka predkosciomierza. Na trasie przy wyprzedzaniu na 3-ego (zwykle tego nie robie) ktos postanowil sie dolaczyc na 4 i zaczal mnie spychac z drogi ale klakson przywolal go do porzadku oprocz mojego uniku ofc.
A za pare km paniusia w drogim merolu przy wyprzedzaniu z naprzeciwka oczywiscie nie raczyla mnie zauwazyc (mimo ze jezdze na dlugich) i musialem ostro hamowac z ponad 100km/h i uciekac do pobocza.

Ale w sumie fajnie bylo:-).
A i jeszcze jakies 2 bezpanskie psy na zadupnej stacji benzynowej obsempily mnie z polowy hot-doga:-).

Zwykly dzien z zycia motocyklisty;-)

tomajk
30-04-2017, 19:19
Czy ktoś wybiera się w tym roku we wrześniu z "plecakiem" w rundkę, przez Dolina Loary, Monte Carlo i przez Dolomity do domciu?

robin102
30-04-2017, 20:54
Tomek i Ty to wszystko na motocyklu. Nie stać Cię na samochód ? ;) ;) ;) ;) :) żarcik
Jadę na 1o-12 dni na południe Europy objazdówkę zrobić ze swoją panną młodą :) ale dieslem co by taniej i wygodniej było.
Jakiś Mediolan, Bergamo San Remo, może Chorwacja. Planu jeszcze dokładnego nie ma , ale to początek sierpnia.

. Na trasie przy wyprzedzaniu na 3-ego (zwykle tego nie robie) ktos postanowil sie dolaczyc na 4 i zaczal mnie spychac z drogi ale klakson przywolal go do porzadku oprocz mojego uniku ofc.
A za pare km paniusia w drogim merolu przy wyprzedzaniu z naprzeciwka oczywiscie nie raczyla mnie zauwazyc (mimo ze jezdze na dlugich) i musialem ostro hamowac z ponad 100km/h i uciekac do pobocza.

;-)
A ja coraz bardziej cykam się jeździć zwłaszcza, że świadomy jestem swoich ograniczeń, szybkości reakcji, spostrzegawczości, refleksu. Po prostu za szybki motor mam i na grubo się zastanawiam aby zmienić zapierdalacza na motocykl do rekreacyjnej jazdy dające radość, a nie stres.

Kolekcjoner
30-04-2017, 21:47
...... ale i tak zmarzłem w nabiał :D guuupio było rowerem w spodniach motocyklowych przecież jeździć :)
Czemu? Jakbyś jeszcze kask założył to byłaby pełna stylówa ;)...