Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)
robin102
05-11-2021, 17:30
Gratuluje moto najlepszej marki na swiecie, no moze nie najlepsze jednak ale na pewno lepszej niz kazdy japonczyk:wink:.
Byle japonczyk niegodny nawet zaparkowac obok:wink:
Ja też któryś raz gratuluje zacnej maszyny. Nawet by pasowała do zaparkowania przy moim słoniu i wstydu nikomusieńko by nie było.
.[/QUOTE]
Zawsze mnie ciekawiło co skłania niektórych do wygłaszania takich farmazonów.
Przez dziesięciolecia karmiliśmy się japońskimi motocyklami uważając je za jedynie słuszne, podobnie jak religię katolicką za jedynie prawdziwą, bo nie było innych motocykli, ani innej religii.
Niestety w PRL i NRD to się sprawdzało. Cały świat który kochał motocykle prawdziwe znacznie wcześniej niż my dawno wie, że ryżowe motocykle to jednak nie wszystko.
Polski parking na 20 motocykli stoi jeden Triumph wyjeżdżony do cna i z tego powodu trafił do PL, a reszta japońskie. Na przykład Hiszpański parking na 20 motocykli stoi 2 japońskie. Tak to wygląda, a my dalej swoje farmazony, że japońskie panie to ho ho, a inne to się pusjom panie, a kto by na tym jeździł :)
Ale my tkwijmy w swoim przekonaniu. Ja na szczęście z tego wyrastam. Dzisiejsze japońskie motocykle są wszystkie takie same, totalnie takie same :( Nie ma żadnego ciekawego moto nawet jakby mieć sporo pieniędzy to lista się kończy na palcach jednej ręki CRF 1100, CB 1300, Hayka, MT 09 z paskudną nazwą i co tam jeszcze ... nie widzę.
Takie Panie farmazony z moje strony za co uniżenie przepraszam, że widzę to jakoś inaczej :)
Kolekcjoner
05-11-2021, 17:31
popieram w 100%, dlatego remontuję (gdy czas pozwala) MTX inne moje motocykle nie licząc SHL ;) - do tego za bardzo się nie nadają, wiem, że droga nawet w lekkim terenie liczy się razy 20 w stosunku do asfaltu, dlatego następnym moim projektem będzie GN 250 wersja scrambler, czyli powrót prawie do korzeni ;)a
Ja też mam zamiar w przyszłym sezonie wreszcie zjechać z szosy i spróbować trochę pojeździć w terenie. Póki co muszę ogarnąć do tego jakieś moto :).
Boryszuk
05-11-2021, 17:52
jak pojdziesz do takeij szkoly off roadu to tam wlasnie bedzie jazda bardziej wyczynowa, raczej na wyczynowych sprzetach niz spacer po lesie. Po prostu idziesz do szkolki gdzie jest TOR i dostaniesz torowy motocykl i beda cie uczyc jazdy torowej.
Bo sa te rozne wyjazdy grupowe na bardziej cywilnych sprzetach, tak jazda przelajowa. No ale to w sumei sam uskuteczniasz. Podsumowujac idz do szkolki gdzie jest TOR i mowisz ze chcesz sie nauczyc jazdy po torze.
Kiedy ja wcale nie chcę nauczyć się jazdy po torze ;-) Szlak przez las to wystarczająca zabawa, nawet nie potrzeba mi jechać na skuśkę między drzewami. Do tego DRZ jest za duża i za ciężka choć wiem, że to często właśnie kwestia umiejętności. W zeszłym roku wybraliśmy się z kolegą na weekend właśnie na DRZetach i trafiliśmy na szlak zwany przez lokalsów 'Devil's steps'. Dał nam nieźle w kość, przejechanie 300m zajęło nam ponad godzinę ale daliśmy radę. W międzyczasie przemknęło koło nas kilku młokosów na dwusuwach zatrzymując się dopiero na górze. W rozmowie okazało się, że ich kumpel robi ten szlak na KTM950 bez mrugnięcia okiem ;-)
https://scontent-lcy1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/183803416_10216403761640482_4052794692188378760_n. jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=0debeb&_nc_ohc=871TZDl-yUIAX-MbY92&_nc_ht=scontent-lcy1-1.xx&oh=b8fefe82479769c164860419d9a3b5d2&oe=61AA5273
Kojocisko
05-11-2021, 22:23
patronat - ciekawa oferta, może się uda wiosną zobaczyć, bo ja chętnie. W 55 jesieni życia nie jestem tak sterany życiem jak koledzy :-).
A przy okazji - Katowice, hałdy, Rumunia - nie jeździsz przypadkiem z Rafałem Augustyńskim (Zapkiem?).
Ja nie do końca rozumiem rozkminy Robina. Moi znajomi jeżdżą tak bardzo wszystkim... Poza tym, że najlepszym motocyklem świata była ST1100 Paneuropa, to.....
jak przesiadaliśmy się w latach dziewięćdziesiątych na porządne motocykle, to rządziła Japonia, BMW były drogie, podobnie jak HD i Ducati. I tyle było...
Przez lata odbudował się Triumph, pojawił się KTM, BMW powoli stało się bardziej dostępne, podobnie jak HD. I ludzie jeżdżą tym co im się podoba, nie sądzę czy jest istotne czy coś jest Japonią czy Europą.
W zeszłym roku w Warszawie Tigery 900 sprzedawały się na bieżąco, w salonie nic w zasadzie nie stało.
W moje sekcji motocykle są dosyć popularne i każdy jeździ morocyklem, który lubi, to jest jedyne kryterium. Mamy:
MotoGuzzi Califonia, Intrudera 1400, Hayabusę, Yamahę MT09, DL650, było R1200R, Diversion 600x2...
krzysztofz24
05-11-2021, 22:34
[MENTION=88201]
I ludzie jeżdżą tym co im się podoba, nie sądzę czy jest istotne czy coś jest Japonią czy Europą.
Gdybym byl dzieckiem facebooka i instagrama to bym dal like, subskrypcje i udostepnienie;-)
A tak to napisze staroswieckie; swiete slowa:-)
Cześć
Podaję wyniki sprzedaży motocykli za 2020r. za Scigaqcz.pl: NIEMCY-Liderem sprzedaży było Piaggio (31 362 szt.), a dalej na podium znalazły się BMW (27 761 szt.) oraz Honda (24 324 szt.). HISZPANIA- Honda z liczbą 28 264 sprzedanych motocykli, a dalej znalazły się Yamaha z wynikiem 23 139 szt. oraz Kymco z wynikiem 16 461 szt. FRANCJA-Yamaha z wynikiem 34 847 szt., a podium uzupełniły Piaggio (28 533 szt.) oraz Honda (27 083 szt. WŁOCHY-Pierwsze miejsce podium zgarnęła Honda z wynikiem 46 677 sprzedanych motocykli, a dalej było Piaggio (38 064 szt.) i Yamaha (27 220 szt.)
Miałem nie zabierać głosu w tym temacie, jednak bzdury wypisywane przez Robina skłoniły mnie do tego, by zajrzeć do danych statystycznych. Gość wypowiada się też na temat motocykli o których przeczytał gdzieś na forach a tu udaje "znawcę"
Robin, tak się nie da. Twoje BMW nie jest naj. Porównujesz różne kategorie motocykli do swojego. Koledzy Ci piszą, że motocykle np. sportowe trzeba kręcić wysoko by uzyskać moc i moment, a Ty dalej swoje. Fantazję masz dużą, tylko nie pisz już bajek np. "parkingów w Hiszpanii". Ludzie motocyklami jeżdżą po kilkadziesiąt lat i jakieś doświadczenie mają(np. ja jeżdżę od 1977r.) i nie łykają tego wszystkiego o czym piszesz tutaj.
Pozdrawiam motocyklistów i LWG.
Boryszuk
06-11-2021, 20:06
Kolega sobie wybrał miejsce na kąpiel i zdechnięty akumulator. Jak wskazuje kałuża, jest to najniższy punkt w okolicy i wszystkie drogi prowadzą tylko do góry
https://lh3.googleusercontent.com/rvTSuXUyuASlDMhl5ZusgpZPG7S42lE8ZQ0ZFPliZx79TLGi83 j9jCwLp573J5M6u-sJ0XPIQENq53IA-A-mxXqjKeicI5UBX1oEgzL1Ve91J7x4ExUub2yYXI2IIa5EsFh_a Zg3pyGT9HV5TvKwffLDwm9d_Koy0rTdOijQ87ozreTeZQGFb4r 6PRkWhTN0R8eMGk5vFPi3xs7NT2vgTSGzGEiDUOHt3xE35XFrT 4t0M7UTDjwNWiulhXFSCpzGJJxU3NFI6X38LyI93B88qq7tQK3 VXsDYI3Ach6StShx9jO1pGfz_zpIKFaLEiRepin8LdLAHAbQaL sicLv8TRm0pyHJWEIEeckFGLRzk0vT2AeENmNZRi-E_ELtL0Gp0maAe8eGPj1oZoDWAoZOVOZz2V9xj9fDCd2VP9VZk IaZ8RCrZgkGUa208lYuDvzW1McpbvD2PqovSce9rDJ6oplfXCo D0N5ryT9sUcZqoKhSXavGPcRUDbGpwTEXAWrXwo4w8sALpqrNm o5Dacff6fIx86g40C3TTr2wXnc3LYIn_tJau7Q7WFyEu2uGXbk IKH5SBlD53wlMW7WaDIzzGQUikHl6otr7dIH70_3ZO697Xg-AGF3PdBAQupj2TCpofxv0gPhbxv-tgOfDF_-7EbWgmKdLoIzniEjcP8jMl1jlG984N109COE--TJGf9zBB8kaGV0pV3Ym-ptAmq1Brh4NC=w1010-h758-no?authuser=0
TY cały czas kusisz, a ja jeszcze nie mam na czym :(
Boryszuk
06-11-2021, 20:32
Z pół tuzina motocykli masz w garażu. Coś się znajdzie!
nie, dopiero 1/3 tuzina, a SHL mi troszkę szkoda :(, niestety budżet nie pozwala na kupno
https://motomio.pl/sklep/pojazdy/motocykle/aprilia-rx125-2020/
oczywiście od razu po dotarciu odblokowana, niestety nawet nie miałem okazji do przymiarki, brak w sprzedaży, więcej chętnych niż motocykli
Kolekcjoner
06-11-2021, 21:26
Kolega sobie wybrał miejsce na kąpiel i zdechnięty akumulator. Jak wskazuje kałuża, jest to najniższy punkt w okolicy i wszystkie drogi prowadzą tylko do góry
https://lh3.googleusercontent.com/rvTSuXUyuASlDMhl5ZusgpZPG7S42lE8ZQ0ZFPliZx79TLGi83 j9jCwLp573J5M6u-sJ0XPIQENq53IA-A-mxXqjKeicI5UBX1oEgzL1Ve91J7x4ExUub2yYXI2IIa5EsFh_a Zg3pyGT9HV5TvKwffLDwm9d_Koy0rTdOijQ87ozreTeZQGFb4r 6PRkWhTN0R8eMGk5vFPi3xs7NT2vgTSGzGEiDUOHt3xE35XFrT 4t0M7UTDjwNWiulhXFSCpzGJJxU3NFI6X38LyI93B88qq7tQK3 VXsDYI3Ach6StShx9jO1pGfz_zpIKFaLEiRepin8LdLAHAbQaL sicLv8TRm0pyHJWEIEeckFGLRzk0vT2AeENmNZRi-E_ELtL0Gp0maAe8eGPj1oZoDWAoZOVOZz2V9xj9fDCd2VP9VZk IaZ8RCrZgkGUa208lYuDvzW1McpbvD2PqovSce9rDJ6oplfXCo D0N5ryT9sUcZqoKhSXavGPcRUDbGpwTEXAWrXwo4w8sALpqrNm o5Dacff6fIx86g40C3TTr2wXnc3LYIn_tJau7Q7WFyEu2uGXbk IKH5SBlD53wlMW7WaDIzzGQUikHl6otr7dIH70_3ZO697Xg-AGF3PdBAQupj2TCpofxv0gPhbxv-tgOfDF_-7EbWgmKdLoIzniEjcP8jMl1jlG984N109COE--TJGf9zBB8kaGV0pV3Ym-ptAmq1Brh4NC=w1010-h758-no?authuser=0
U mnie wyświetla się tylko jakiś znaczek....
A tak BTW - do rozpoczynania przygód terenowych co polecacie? Jakie moto?
Boryszuk
07-11-2021, 09:24
U mnie wyświetla się tylko jakiś znaczek....
A tak BTW - do rozpoczynania przygód terenowych co polecacie? Jakie moto?
To zależy co rozumiesz przez jazdy terenowe. W każdym przypadku jednak musi być to coś co będzie łatwo podnieść po glebie.250cc w zupełności wystarczy jeśli nie zamierzasz jeździć dużo po asfalcie.
57512
krzysztofz24
07-11-2021, 13:06
Czy to jest typowy dojazd do sielskiej, malowniczej angielskiej wioski;-)?
Fajna fota.
piękna sobota i żona, która pyta się mnie co zrobić na obiad, a ja kochający mąż, mówię NIC, bo obok nas robią dobrą świerzonkę - motocykl wyszedł z garażu była, świerzonka, kawa u kolegi, test nowego telefonu i ok 140km ;) - przyjechałem głodny
57516
57517
robin102
07-11-2021, 18:16
Cześć
Podaję wyniki sprzedaży motocykli za 2020r. za Scigaqcz.pl: NIEMCY-Liderem sprzedaży było Piaggio (31 362 szt.), a dalej na podium znalazły się BMW (27 761 szt.) oraz Honda (24 324 szt.). HISZPANIA- Honda z liczbą 28 264 sprzedanych motocykli, a dalej znalazły się Yamaha z wynikiem 23 139 szt. oraz Kymco z wynikiem 16 461 szt. FRANCJA-Yamaha z wynikiem 34 847 szt., a podium uzupełniły Piaggio (28 533 szt.) oraz Honda (27 083 szt. WŁOCHY-Pierwsze miejsce podium zgarnęła Honda z wynikiem 46 677 sprzedanych motocykli, a dalej było Piaggio (38 064 szt.) i Yamaha (27 220 szt.)
. Coś podejrzewam, że te dane uwzględniają skuteroland, a tu japońskie pojazdy królują bezsprzecznie Honda PCx nowa zazwyczaj ze 2-3 sztuki na każdym parkingu. Yamaha N max 125 przebój tamtego rynku, potknąć się na każdym chodniku o zaparkowaną można. Yamaha T-max królowa tamtejszych miejskich obwodnic i autostrada. Rodziny kochają T-maxa 560 czy 500. Jeździ tego przeogromna ilość. Z jedną -max 560 to sie na autostradzie ścigałem :) Piaggio czyli w odsłonie VESPA no Panie zatrzęsięnie tego i to bardzo nowych i w sumie drogi jak cholera pojazdów na hiszpańskim rynku. Starych motocykli dużej pojemności w Hiszpanii jest bardzo dużo, klimat sprzyja.
Mówiłem wcześniej o motocyklach ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
W zeszłym roku w Warszawie Tigery 900 sprzedawały się na bieżąco, w salonie nic w zasadzie nie stało.
.
Przez ostatni 3 tygodniowy pobyt w Hiszpanii nie mogłem się dopchać do jazdy testowej tym Tigerem 900. Świetny motocyklowy przebój. Pięknie to jeździ po ulicach, a ta praca silnika po zmianach w wykorbieniach wału no bajka po prostu. Jakby V-ka jakaś. Nie powiem wściekłem się, a tak na marginesie salony Triumpha przynajmniej tam odbieram jako najbardziej nabzdyczone :(
Najfajniej jest w salonach Ducati. Tu pracownik dał prywatny motocykl do pojeżdżenia sobie po parkingu obcokrajowcowi !! na salonie jest też serwis. W zasadzie to jest wymieszane, chodzisz oglądasz myślisz, że to moto do sprzedania, a tu podchodzi mechanik i coś wyjmuje, naprawia, moto na przeglądzie jest. Podoba mi się takie podejście do klienta. W Triumphie motocykle z kartkami, nie siadać, nie dotykać.
Miałem nie zabierać głosu w tym temacie, jednak bzdury wypisywane przez Robina.
Pięknie, że jesteś, pięknie, że czuwasz, to się chwali. Czytaj też ze zrozumieniem. Cechy swojego motocykla odniosłem do porównywalnych mocą, achami i ochami japońskich modeli ze zbliżonych lat konstrukcji. Prowadzenia motocykla przede wszystkim. Nie zazdrość mi tej Bemy, zasłużyłem sobie :) Niech Cię zazdrość nie paraliżuje i tracisz zdolność rozumienia słowa czytanego. Też sobie kiedyś kupisz Bmw :P
.
Od 1976 jeżdżę na motocyklach i co Ty na to jakoś tak wcześniej od Ciebie :) przeżyjesz zniewagę Przyjacielu, że jakoś tak rok wcześniej od Ciebie ;).... przepraszam :(
.ps
Przyjacielu nie pisz takich bzdur jak poniżej do drugiego motocyklisty, bo się cholercia ośmieszasz tą wiedzą, PLSSSSSS, bo my przecież jedna wielka rodzina i po prostu głupio, że ktoś taki guuuupi między nami, albo się tak wygłupia nieładnie :(
"że motocykle np. sportowe trzeba kręcić wysoko by uzyskać moc i moment, a Ty dalej swoje"
patronat
07-11-2021, 20:44
patronat - ciekawa oferta, może się uda wiosną zobaczyć, bo ja chętnie. W 55 jesieni życia nie jestem tak sterany życiem jak koledzy :-).
A przy okazji - Katowice, hałdy, Rumunia - nie jeździsz przypadkiem z Rafałem Augustyńskim (Zapkiem?).
Zapraszam, tym bardziej że wiek mamy podobny, też mam 5 z przodu :)
Zapka kojarzę ale nie, nie jeżdzę z nim.
Co do treningów, nie ma znaczenia jaki motocykl dostajecie, nie ma też znaczenia czy jeździ się po torze czy obok. Tak jak pisałem, fizyka jest jedna dla wszystkich, różne narzędzia ale efekt podobny. Po prostu czasem szybciej. A co do "profesjonalności" sprzętu - dziś, kupując jakiekolwiek enduro, dostaje się wyczynowy sprzęt. Jedyne zmiany robione przez zawodników to seting pod siebie i zawieszenie.
DRZ jest o tyle kulawa, że z przodu zawias jest bardzo mało wydajny, do tego narażony na uszkodzenia uszczelniaczy. Upside down jednak jest dużo fajniejszy. Poza tym, miałem wersję E - niby 50 koni, ale to nieprawda. Uważaj na rozruszniko/alternator - jak zawilgotnieje lub nasiąknie, masz duży problem z dalszą jazdą. Przez to kiedyś byłem holowany prawie 30 km, nie było szans na iskrę ze świecy.
Robin
Proszę, nie nazywaj mnie swoim przyjacielem, nie nazwałem Cię też głupim, więc uważaj co piszesz. Napisałem, że piszesz bajki, nie tylko w tym temacie zresztą; (oleje, azot w kołach, historia motoryzacji itp.) Śmieszą mnie też Twoje stwierdzenia, że drogi u was za dobre i że opona płaska, bo brak zakrętów, to po co jeździć. Nie Ty się kompromitujesz?
Mieszkam w sąsiednim woj.(lubelskim) i bywam parę razy do roku na Podlasiu-Ciechanowiec, Białowieża, Grabarka, Bielsk Podl. i parę innych miejscowości i zapewniam Cię, że tam też są zakręty i da się jeździć domykając opony. Może się zaliczasz do "mistrzów prostej". Twoje 110 KM to przecież duuużo więcej niż w motocyklu sportowym 150... (dlatego wspomniałem Tobie o momencie, zakresie obrotów oraz mocy czym naraziłem się takiemu "autorytetowi" motocyklizmu jak Ty. Wiadomo, Twoje konie, to dopiero konie. Jeśli chodzi o rok 1977 to jest data uzyskania przeze mnie prawa jazdy i legalnej jazdy swoim motocyklem.
Wg. Ciebie, zacząłeś wcześniej, w 1976, ale to Ty piszesz... wtedy to była jazda, drogi byle jakie, zakrętów mnóstwo-wyszalałeś się.
Teraz szalejesz przy klawiaturze, wiadomo drogi nie te.
Większość z nas zaczynała wcześniej, ciąg do motoryzacji był wtedy wielki, jeździło się wszystkim, co miało silnik i marzyło o dobrych drogach...
Nie lubię ludzi, którzy piszą nieprawdę, coś publikujesz, podeprzyj to np. jakimiś danymi a nie tworzysz historię na nowo. Jest taka partia, której ludzie też piszą historię Polski od nowa.
Podałem dane sprzedaży motocykli w 2020r. wiadomo, są tam też skutery, BMW dominuje w zasadzie w tylko w Niemczech, w cytowanych przeze mnie krajach nie łapie się w trójce, dane te nie pokrywają się jednak z Twoją radosną twórczością więc je negujesz.
BMW nie kupię, zostało mi już mniej niż więcej i dotaczam się do końca tym co mam, mimo tego, że markę tak zachwalasz.
Przypomnij nam może ile to razy Twoja marka wygrała np. rajd np. Paryż-Dakar lub wyścigi torowe. Wg. mnie rajd 2 razy i kiedyś, kiedyś wyścigi torowe jeden raz chyba, mimo, że startowała wielokrotnie
Tego typu imprezy, jak sam wiesz to poligony doświadczalne dla producentów i tam wychodzą wady techniczne maszyn.
Nie twierdzę, że BMW produkuje złe motocykle, są dobre, jednak bardziej awaryjne niż np. japońskie a i serwis drogi.
Kupiłeś, cieszysz się, więc my cieszymy się razem z Tobą ale nie narzucaj wszystkim Twojego punktu widzenia. Nie jesteś autorytetem w tej dziedzinie.
Przyjeżdżają ludzie na zloty różnymi motocyklami; starszymi, nowszymi, droższymi, tańszymi i jest fajnie. Ważna jest pasja. Jeden z kolegów jak pokazuje na fotkach, tapla swoją motocykl w błocie i widać, że sprawia mu to przyjemność. To jest właśnie pasja. Jego motocykl nie ma stu koni a kolega zajedzie nim tam gdzie Ty i ja, my swoimi motocyklami nie przejedziemy takich dróg jak on.
"Za dużo prostych i drogi za dobre"
Miałeś jesienią sprzedawać swój sprzęt. Chodziło chyba o to, że; "olej w tym motocyklu trzeba wymieniać w kilku punktach"
Ciesz się swoim motorkiem i życzę Ci by służył długo. LWG.
Może kiedyś spotkamy się gdzieś w Twoich stronach, to porozmawiamy o motocyklach...Będę w przyszłym roku w Ciechanowcu, pewnie w Bielsku Podlaskim, dam Ci cynk, jednak do Rumunii się nie wybieram.
Przyjaciół wybieram sobie sam, nie zaliczaj mnie też do rodziny motocyklowej do której Ty należysz.
Życzę Ci zdrowia w tych trudnych czasach, więcej jazdy motorkiem, dużo dróg o złych nawierzchniach oraz samych zakrętów...tych drogowych.
Do zobaczenia w trasie.
P.S. Jeśli masz w domu lustro, spójrz w nie czasami, tam zobaczysz g.....go.
Przepraszam za poprzednie zdanie, ale Ty zacząłeś'
Jeszcze tak na zakończenie, zapraszam Cię na "Krucjatę Różańcową" która w mojej miejscowości jest organizowana co roku już od ładnych kilku lat.
Zjawia się bardzo dużo motocyklistów też z Podlasia. Celowo nie podaję nazwy miejscowości dlatego, że skoro zaliczasz się do rodziny motocyklowej to rodzina Ci wszystko wyjaśni.
Szerokości.
Boryszuk
08-11-2021, 16:27
DRZ jest o tyle kulawa, że z przodu zawias jest bardzo mało wydajny, do tego narażony na uszkodzenia uszczelniaczy. Upside down jednak jest dużo fajniejszy. Poza tym, miałem wersję E - niby 50 koni, ale to nieprawda. Uważaj na rozruszniko/alternator - jak zawilgotnieje lub nasiąknie, masz duży problem z dalszą jazdą. Przez to kiedyś byłem holowany prawie 30 km, nie było szans na iskrę ze świecy.
DRZ jest kulawa pod wieloma wzgledami, jednak w moim przypadku kosztowala przyslowiowa flaszke. I poki co jest nie do zajechania mimo, ze probujemy intensywnie. O problemach z rozrusznikiem wiem, choc ani u mnie ani u kolegi problem zdaje sie nie wystepowac. W ostatnia sobote mysialem kulege wyciagac z bagna i pod gore na szlaku ale na szczescie udalo sie potem odpalic.
patronat
09-11-2021, 20:56
Jak masz chwile czasu, rozkręć, wymień oringi i usuń pył. A i szczotki nowe to też nie powinien być problem, mój przerabiałem jakieś 15 lat temu więc nie do końca pamiętam. W KTMie mi się magnesy odkleiłu z obudowy i zabiło rozrusznik przy 180mth. Ale tam mam kopke :)
lansik:
57586
A to wg gps 1744,4 mnpm . Maksymalnie w Maramureszu/Rodniańskich jeździłem na ponad 2100. Troche powietrza zaczyna brakować, zwłaszcza jak jest ciepło :)
57588
krzysztofz24
10-11-2021, 02:13
My tu gadu-gadu a Kojocisko chyba w ten weekend odbiera nowy motór:-)
Przywioza pod dom, czy odbior z salonu?
Jaksi reportaz zdjeciowy na swiezo by sie przydal;-).
Kojocisko
10-11-2021, 10:37
:-( jeszcze nie dotarł, a dodatkowo leasing dorzuci ze dwa dni opóźnienia. Więc realnie koniec przyszłego tygodnia. A byłem najarany na kręcenie kluczem w długi weekend.
Prognozy jezdne na przyszły tydzień są umiarkowane, ale zobaczymy co będzie, w najgorszym razie pożyczę sobie przyczepkę.
Póki co wysprzątałem motocyklowy kawałek garażu, dzisiaj dojedzie jeszcze gumowa wykładzina. Strasznie łyso w garażu bez motocykla...
Strasznie łyso w garażu bez motocykla... - i teraz już wiesz dlaczego mam kilka :)
krzysztofz24
17-11-2021, 21:13
Zakonczylem w koncu akcje z mocowaniem i lakierowaniem owiewki.
Wersja lyso. Znaczy wyglada ok ale leb urywa, poza ty mjuz przyzwyczile msie do takiej mini owiewki.
57815
Wersja Black Edition. z jedne jstrony ok bo sie uzupelnai z czarnymi boczkami, lae moto zrobil sie mniej bialy;-)
57816
57817
57818
Finalna wersja white edition:-)
57819
57821
57821
A kolega Kojocisko ma juz nowy motór:-)?
A gdzie fotoreportaz;-)?
Kojocisko
17-11-2021, 23:18
Na biało jest gites...
Miły pan z salonu zadzwonił w poniedziałek, że dotarło do nich duże pudełko, z zawartością bliską mojemu sercu..
Zmontować, przejrzeć, zarejestrować... przyszły tydzień. Prognoza jest ujowa (choć bez śniegu), nie wiem czy nie skończy się przyczepką.
Póki co przyjechał nowy łańcuch Abusa z kłódeczką ;-).
Miło czuć wsparcie emocjonalne, dzięki!
krzysztofz24
17-11-2021, 23:56
Na biało jest gites... A dziekuje, dziekuje. Terazz rozkminy czy moze by nie dac spojler/plug pod silnik, tez bialy ofc. ale to musialby byc akuracik, noe za duzy zeby silniak nei przyslanaic i wydechu za bardzo, nie za maly tez, taki proporcjnalny i akuracik:-)
Wiec to raczej na przyszly sezon rozkminy. Na alle wisi nowka z takiej firmy co dorabia takei rzeczy za 180zl, jakies uzywki przeorzne w przeroznych stanach. Na ebay jest tego pelno. Ale nie bede bra lz zagranicy bo jeszcze mi nei podejdzie stylistycznie;-). To nei bede odsylal za granice.
Miły pan z salonu zadzwonił w poniedziałek, że dotarło do nich duże pudełko, z zawartością bliską mojemu sercu..
Zmontować, przejrzeć, zarejestrować... przyszły tydzień. Prognoza jest ujowa (choć bez śniegu), nie wiem czy nie skończy się przyczepką.
Póki co przyjechał nowy łańcuch Abusa z kłódeczką ;-).
A co tak dlugo? To oni tydzien chca skladac moto z pudla. Przeciez to czasem przednie kolo wystarczy dokrecic jak widywalem rozpakowania. No i jeszcze przeglad zerowy. Ale w sumei nie ma co robic tragedi bo juz sroda. To piatek lub sobota bedzie:-)
Ja bym zdecydowanei bral przyczepke lub transport z salonu jakos na adres zamowil. Przywioza, odpala, pogratuluja zakupu i bedzie mozna na spokojnie poogladac, pocmokac, posprawdzac i ochlonac przed pierwsza jazda;-). Bo przecietny motonita (np ja) to jak kupuje nowe moto to czacha dymi. Wolalbym nie meic 6 stopni i mzawki. Jak kupowalem Honde to mi z salonu nim przyjechal gosciu we wskazane miejsce i go odwozlem samochodem. Tak samo z Kawasaki. Tylko Yamaha bylo 200km z hakiem z mazur do wawy juz samemu a brat wycial samochodem przede mna spowrotem. Ale to byla taka jazda mocno asekuracyjna i wyczuwanie nowego moto i sie troche zeszlo wiecej niz zwykle taka trasa zajmuje.
Miło czuć wsparcie emocjonalne, dzięki!
A pronto.
Jak juz sprzet bedzie to bedziesz odczuwal presje na foty;-). Golas, potem z akcesoriami, jakies tam zdjecie z pierwszej przejazdzki.
Kojocisko
18-11-2021, 00:40
a) nic nie powiem o pługu...bo nie lubię. masz przykładowe zdjęcie jak z tym wygląda? Bo jakoś nie widzę..
b) leasing potrzebuje 3 dni na swoje działania, serwis pewnie w takim BMW ma ciągle coś do roboty, a w weekend będę w Belgii, więc będę napierać na poniedziałek lub wtorek. Prognoza na poniedziałek w środku dnia nie jest zła. Jak się nie uda, to przyczepka.
c) mam jakąś wizję fotek, na początek pewnie ta sterta dodatków, która wygląda w rachunkach powoli jak nowy Z7 i to chyba mark II ;-). Sporo rachunku zrobiły ofkoz 3 aluminiowe kufry + oryginalny stelaż
d) na fotkę zasługuje chyba też nowy komplet torxów Proxxona, cyfrowa przystawka dynamometryczna i piękna kotwa Abusa do zamontowania w podłodze garażu, razem z nowym łańcuchem.
A w zimie... toż ja jestem na GS'a zupełnie nie ubrany! Adwenczurowy kask, adwenczurowe buty..... jak ja się bez tego na ulicy pokażę...
krzysztofz24
18-11-2021, 03:21
Np tak wyglada. Choc jest pelno rodzajow pod wzgledem ksztaltu czy wielkosci.
57838
Mialem w Kawasaki i sie przyzwyczailem...choc nikogo nie namawiam, rzecz gustu;-)
A moze taki mini, choc w sumie chyba bym sei sklanail do wpol drogi miedzy jednym a drugim...hmm.
57839
Amator - nie polakierowal pod kolor owiewki:mrgreen:;-)
Aaa, to leasing troche zajmuje papierologi zapewne. A adwenczurowe buty, to nie chce cie martwic ale sa znaczaco drozsze niz szosowe.
Kierowal bym sie w strone takich firm jak Acerbis, Sidi, Thor. Czy maja jakies modele takie adwenture. To wiodace firmy ktore robia buty do off roadu, ktore naprawde musza wiele wytrzymac i chronic. To na pewno dadza rade tez bardziej "cywilne" adwenczury ogarnac dobrze.
Spokojnie, na ulicy na razie pokazesz sie w szosowych rzeczach a w lesie nikt nie zauwazy;-)
Boryszuk
18-11-2021, 08:56
toż ja jestem na GS'a zupełnie nie ubrany! Adwenczurowy kask, adwenczurowe buty..... jak ja się bez tego na ulicy pokażę...
Kubek ze Starbucksa wystarczy!
Kojocisko
18-11-2021, 09:22
Dalej z pługiem mi się nie podoba.
Mam już niezłe rozeznanie w butach, trochę mierzyłem, wiem z czym tradycyjnie będą kłopoty. A co do ceny - używam Dayton Road Star GTX, to te adwenczery już nie są takie drogie :-)
Boryszuk
18-11-2021, 09:28
Ten plug pasuje jak swini siodlo moim zdaniem. Urok XJR (tak jak CB1300 i GSX1400) polega na byciu nakedem. Ale to Krzyskowi ma sie podobac, nie nam
Ja bardziej zastanawiam się na zasysającą przestrzeń aerodynamiką tej owiewki. Chyba, że chodzi o chłodzenie reflektora.
patronat
19-11-2021, 10:18
Dalej z pługiem mi się nie podoba.
Mam już niezłe rozeznanie w butach, trochę mierzyłem, wiem z czym tradycyjnie będą kłopoty. A co do ceny - używam Dayton Road Star GTX, to te adwenczery już nie są takie drogie :-)
Daj spokój, jedź przymierzyć Alpinestarsy. I nie oszczędzaj na butach.
A jak Tech 7 kupisz to będziesz miał na lekkie enduro od razu. I jak skorzystasz z mojego zaproszenia to też śmiało można je używać.
Kojocisko
19-11-2021, 11:36
Dzięki, nie mam zamiaru oszczędzać. W adwenczerach mam swój tradycyjny kłopot z wysokim podbiciem.
O daytonach pisałem, że przy ich cenie (1500zł) buty adwenczurowe nie są już wiele droższe.
Daj spokój, jedź przymierzyć Alpinestarsy. I nie oszczędzaj na butach.
A jak Tech 7 kupisz to będziesz miał na lekkie enduro od razu. I jak skorzystasz z mojego zaproszenia to też śmiało można je używać.
Alpinstary niestety nie dal wszystkich, trzeba mieć "włoską nóżkę", na naszą POLSKĄ swojską nie dają się wcisnąć, jeszcze nie tak dawno np SPYKE dawał różne szerokości w tym samy rozmiarze, niestety to już historia, teraz jeśli jakaś firma wpasowuje się w krój stopy, którą posiadamy, to lepiej już tej firmy się trzymać niż tracić czas, zdrowie nerwy na przymiarki
patronat
19-11-2021, 17:52
Mam Tech 10 w domu, syn jezdzi w nich. Faktycznie tozmiar jest o numer wiekszy niz stopa, ale pasuje idealnie i jest mega wygodny. I podobno bezpieczny. Ja zajeździłem dwie pary Tech 8 lightow, juz takich nie robią. Teraz Gearne, ale te się nie nadają do chodzenia, więc nie polecam do adventurowania. W Tech 7 teraz kumpel do Dakaru jedzie, są naprawde niezłe.
znalezione w necie - co to za model ??? (chodzi o motocykl)
57899
krzysztofz24
20-11-2021, 16:04
Yamaha XT 660R bodajże.
Dużo było tych XT z różnymi dopiskami (np Tenere) i różne pojemności, które zazwyczaj rosły w nowszych modelach.
Tu masz taką i malowania i typy poszczególnych roczników z rodziny XT
Znaczy zaraz będzie jak ogarnę ze srajfona:-).
krzysztofz24
20-11-2021, 18:45
http://www.rallye-tenere.net/Stamb_xt_660-R-X.htm
bogdi64 tu masz link do tego modelu a jak wrócisz do home na tej stronie, to inne XT są.
Kojocisko
24-11-2021, 01:19
No i przytelepałem GS'a na przyczepce :-). Nawet bez problemów rozładowałem z pomocą żony.
Sesja w weekend, ale już zacząłem coś tam zakładać :-). Ofkoz wyszły pierwsze drobiazgi - muszę zamówić inny zestaw mocowania lusterek, żeby założyć handbary.
Pierwsze wrażenie - jednak sporo plastiku, pod siedzeniem prawie nie ma miejsca. Jest kilka fajnych patencików:
- dwie pozycje obu siodeł
- bardzo wygodne miejsce na zamek kanap
- w obu kołach wentyle są wygodnie umieszczone u podstawy aluminiowego ramienia (szprychy)
- oświetlenie dobrze się zapowiada
- przełączniki wygodne
Z dziwnych patentów - lagi nie są gładkie, tylko mają delikatną strukturę jakby drobniutkiego i płytkiego gwintu. W ramach malowania triple black dostałem akcesoryjne lusterka. Podobno są bardzo dobre i wygodne. Ale są frezowane z jednego kawałka aluminium u moim zdaniem bardziej pasowałby do cruisera czy choppera niż adventure.
W ramach malowania triple black dostałem akcesoryjne lusterka. Podobno są bardzo dobre i wygodne. Ale są frezowane z jednego kawałka aluminium u moim zdaniem bardziej pasowałby do cruisera czy choppera niż adventure.
nie potrzebuję lusterek ;)
Boryszuk
24-11-2021, 12:26
nie potrzebuję lusterek ;)
Lusterka sa akurat dosc waznym elementem wyposazenia
krzysztofz24
24-11-2021, 12:27
No i przytelepałem GS'a na przyczepce :-). Nawet bez problemów rozładowałem z pomocą żony(...).
Gratulacje.
W końcu odbiór i jest:-).
A mailem wczoraj pytać czy już, ale pomyślałem że pewnej wiezie sprzęta, to nie będzie czasu odpisać.
Opisz pierwsze wrażenia z jazdy. Choć pogoda wysoce nie motocyklowa.
Ale jakimiś wioskami, koło domu czy polna droga, można się pokręcic;-).
Kojocisko
24-11-2021, 15:13
Prognoza pogody gra przeciwko mnie :-). W weekend śnieg, deszcz, przymrozki.
Dowiedziałem się ile kosztuje zapasowy kluczyk z pilotem alarmu :-).....950zł. (bo fabrycznie otrzymuje się jeden kluczyk z pilotem + plastikowy)
Podobno będę pierwszą osobą w historii serwisu zamawiającą zapasowy kluczyk, nie zgubiwszy oryginału. BMW ma wszystkie dane do zakodowania pilota (zapłon, alarm), czas dostawy 4 dni.
dziwisz się ceną Będziesz Miał Wydatki
Rafał_Sz
24-11-2021, 16:40
Podobno będę pierwszą osobą w historii serwisu zamawiającą zapasowy kluczyk, nie zgubiwszy oryginału. BMW ma wszystkie dane do zakodowania pilota (zapłon, alarm), czas dostawy 4 dni.
Bo nie ma sensu zamawiać w ASO jeśli posiadasz oryginał. Możesz spokojnie zaoszczędzić 700 zł kopiując i kodując dodatkowy kluczyk w niezależnym serwisie od kluczy.
Ja do BMW robiłem tu:
Al. Niepodległości 152 w Warszawie, tel. 505 154 154
Kojocisko
24-11-2021, 17:03
Bardzo dziękuję Rafale! Jak rzuciłem okiem na warunki, to muszę poczekać na okres jezdny, bo wymagają pojazdu :-)
krzysztofz24
25-11-2021, 12:47
Kojocisko, jakie slonce dzisiaj - trzeba by chyba myslec jak tu spiepszyc z pracy w wiadomym celu:-);-).
Kojocisko
25-11-2021, 15:57
Dzisiaj w robocie do 19tej, a po drodze były trzy implanty. To nie jest stan do jazdy :-(, ale mam nowe śrubki do lusterek :-).
Kojocisko
26-11-2021, 23:15
Pierwszy chopek - wymiana mocowania lusterek, żeby zamontować handbary poszła szybko. BWM dostarczyło części w czwartek.
Więc przyszła pora na drugi chopek.
Dzisiaj przykręcam m.in. gmole. Dół poszedł bez większych przygód (choć przydał się gwintownik M10, żeby poprawić delikatnie jeden otwór w bloku silnika). Ale przy górnych okazało się, że górne gmole Wunderlicha nie są kompatybilne z fabrycznym mocowaniem halogenów.
Na stronie producenta jest ta informacja, ale już u polskiego dystrybutora, gdzie je kupowałem takiego info nie ma. I pewnie będę musiał czekać znów 3 tygodnie na części :-(, o dodatkowej kasie nie wspominając.
Demontaż fabrycznej belki halogenów wygląda na upierdliwy.
Mam jeszcze robotę na kilka wieczorów, fajnie się siedzi w garażu.
Kojocisko
05-12-2021, 21:37
Hej, witajcie z krainy plastiku...
1) Straszliwie plastikowy jest ten GS. Muszę przyznać, że brakuje mi klasycznej formy motocykla z metalowym bakiem.
Dostęp do poszczególnych elementów to odkręcanie bocznych paneli, niekiedy kilku. Serwisowo fatal error.
2) Ze względu na bardzo utrudniony dostęp do akumulatora, w zasadzie można go doładowywać albo z fabrycznego gniazda (ale ładowarka BMW nie jest jakaś wybitna, choć droga) albo z zamontowanej przejściówki.
Przy okazji podłączania zasilania do rejestratora zamontowałem na stałe gniazdo do ładowarki CETEK. Teraz wystarczy zdjąć siodło i podłączyć się do szybkozłączki.
3) W rejestratorze jazdy wybrałem wersję z bardzo szerokokątnymi obiektywami, wobec czego znalezienie miejsca na przednią kamerę to koszmar. Ze względu na szeroki kąt w zasadzie musi być na przednim błotniku :-(.
4) Prawie wszystko dokręcone, jeszcze czekam na dwie spóźniające się przesyłki z Aliexpress (osłony głowic i metalowe wzmocnienia handbarów. Jutro dojedzie mocowanie halogenów Wunderlicha i motocykl będzie gotowy do jazdy.
5) Pozostanie mi oklejenie kufrów, bo już nawet zamki już dostosowałem do swojego kluczyka (6 szt!, 3 wkładki na kufer boczny).
Wiosno, przybywaj! Trzeba zacząć zbierać forsę i polować na jakiś niedrogi komplet kół, żeby założy na nie opony na teren.
PS. mimo wszystko nadal mi się GS bardzo podoba :-)
o tym fantastyczny, dostępie do aku słyszałem, choć przyznam się, że w VT600 (pierwsza wersja) dostęp do aku, jest powiedzmy delikatnie "dyskusyjny", dlatego zapalniczka wyciągnięta na zewnątrz a mocowanie uległo "małej destrukcji" pod sklepem z akumulatorami, gdzie motocykl został dopchany
Kojocisko
05-12-2021, 22:37
Wygląda to tak:
- akumulator jest za bocznym panelem - trzeba odkręcić jedną śrubę i zdjąć panel
- odpiąć gumową obejmę w kształcie odwróconej litery Y
- lekko podnosząc akumulator zdjąć boczek komory akumulatora, który blokuje się na dole i po bokach
- wysunąć akumulator i odkręcić przewód "-"
- dopiero teraz można wysunąć akumulator do końca i odkręcić przewód "+"
Doceniam konstrukcję swojej Rki
robin102
08-12-2021, 22:52
Robin
Proszę, nie nazywaj mnie swoim przyjacielem, nie nazwałem Cię też głupim, więc uważaj co piszesz. Napisałem, że piszesz bajki, nie tylko w tym temacie zresztą; (oleje, azot w kołach, historia motoryzacji itp.) Śmieszą mnie też Twoje stwierdzenia, że drogi u was za dobre i że opona płaska, bo brak zakrętów, to po co jeździć. Nie Ty się kompromitujesz?
i. Śmieszysz mnie jeszcze bardziej niż ja ciebie po prostu ubaw na 102 Siedzi w przez 11 lat forumowych krzakach szeryf, prawdziwy szeryf na forum dyskusyjnym gdzie się rozmawia, dyskutuje i nagle szeryf z krzaków wyskakuje z 40 postami :D i szeryfuje do pionu próbuje kogoś ustawić toksycznością swoja, albo raczej sprowadzić do swojego poziomu :D
Co byś koleś nie napisał to zapisałeś się jak zwykły szeryf, a że jesteś z Lubelskiego, ze ściany wschodniej to wstydź się do kwadratu, bo tu generalnie to normalni przyjaźni ludzie mieszkają, a jak trzeba to twardzi i dają odpór szeryfowaniu.
....
nawet dalej nie czytam twoich wypocin, pól sekundy nawet szkoda, lepiej pogadać z normalnymi userami motocykli i tego wątku
Zakonczylem w koncu akcje z mocowaniem i lakierowaniem owiewki.
57821
A kolega @Kojocisko (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73776) ma juz nowy motór:-)?
A gdzie fotoreportaz;-)?
Czyli na czym się skończyło z tą owiewką , czy to ostateczna wersja ? Jeśli tak do bardzo piknie wygląda
No i przytelepałem GS'a na przyczepce :-). Nawet bez problemów rozładowałem z pomocą żony.
A fota jakaś zjedna choć zeby można był pogratulować tak oficjalnie.
Aaaaaaaa i nie zapomnij o czerwonej kokardce z wstążki przyczepionej w mało ale jednak widocznym miejscu. Ochroni od oczu złych i zawistnych.
Ten plug pasuje jak swini siodlo moim zdaniem. Urok XJR (tak jak CB1300 i GSX1400) polega na byciu nakedem. Ale to Krzyskowi ma sie podobac, nie nam
Świetna racja, pług to niestety nie pasuje do tego motorka ni hu hu.
Alpinstary niestety nie dal wszystkich, trzeba mieć "włoską nóżkę", na naszą POLSKĄ swojską nie dają się wcisnąć, jeszcze nie tak dawno np SPYKE dawał różne szerokości w tym samy rozmiarze, niestety to już historia, teraz jeśli jakaś firma wpasowuje się w krój stopy, którą posiadamy, to lepiej już tej firmy się trzymać niż tracić czas, zdrowie nerwy na przymiarki
Oj nie zgadzam się Panie Bogdanie. Mam stopy powykręcane, krzywe, podbicie wysokie nie pasujące w żadne buty, jedyne Alpiny co w tym sezonie obmierzyłem były OK i zakupiłem. Fakt, ze moje to model miejski ale idealni po przejściu paru kilometrów dostosowały się do stóp.
Kojocisko
19-12-2021, 16:42
30km :-). Zatankowany na zimę. Ale fajnie jeździ...
Dzisiaj u mnie było 7 stopni i wycelowałem w przerwę między opadami.
3 miesiące przerwy, nowy motocykl - strasznie kwadratowo było.
ja wczoraj "testowałem" hanbary na troszkę krótszym odcinku, po tym jak przeczytałem instrukcję z której wynika, że źle je założyłem, ale tak już zostanie :) (chyba ?)
krzysztofz24
19-12-2021, 18:50
No też. I zdjęć choćby ze smartfona nie ma?
A to taka przejażdżka bardziej asfaltową czy trochę szutrowo-gruntowa była?
U mnie sprzęt już pod pokrowcem z wyjętym aku zimuje od jakiegoś czasu.
Kojocisko
19-12-2021, 19:36
Asfalcik był grany. A'propos aku - spójrz na produkty firmy CETEK. W GSie zainstalowałem na stałe szybkozłączkę do prostownika.
Żadnego wyjmowania akumulatora, a de facto mogę zostawić akumulator podłączony do prostownika (5MX) na całą zimę.
Teraz muszę złapać choć ciut oddechu finansowego i kupić drugi komplet kół.
robin102
20-12-2021, 19:07
Co tam u Was planach motocyklowych na nowy roku jak już przy choince jesteśmy :)
Asfalcik był grany. A'propos aku - spójrz na produkty firmy CETEK. W GSie zainstalowałem na stałe szybkozłączkę do prostownika.
Żadnego wyjmowania akumulatora, a de facto mogę zostawić akumulator podłączony do prostownika (5MX) na całą zimę.
Teraz muszę złapać choć ciut oddechu finansowego i kupić drugi komplet kół.
Mam tego CETKA MX5 już drugą sztukę, generalnie sporo lat. Oblatuje tym kilka przeróżnych akumulatorów od malutkich 8 Ah przez motocyklowe przez samochodowe do dużego od diesla 80 Ah. Niesamowita ładowareczka która czyni cuda na akumulatorach bliskich zdechnięcia.
Takie 30 km w grudniu jest bezcenne. Pamiętam swoje pierwsze 30 km na eRce zrobione w temp -1 st C ale po suchym.
patronat
20-12-2021, 22:09
Co tam u Was planach motocyklowych na nowy roku jak już przy choince jesteśmy :)
Mam tego CETKA MX5 już drugą sztukę, generalnie sporo lat. Oblatuje tym kilka przeróżnych akumulatorów od malutkich 8 Ah przez motocyklowe przez samochodowe do dużego od diesla 80 Ah. Niesamowita ładowareczka która czyni cuda na akumulatorach bliskich zdechnięcia.
Takie 30 km w grudniu jest bezcenne. Pamiętam swoje pierwsze 30 km na eRce zrobione w temp -1 st C ale po suchym.
W planach mam nową kierownice, bo wczoraj na pożegnanie górki motocykl mi się wyrwał i połamał pompę sprzęgła, mocowanie kierownicy i tą ostatnią wygiął. Mój motocykl ma taką przewagę, że się sezon w zasadzie nie kończy:)
Co do Ceteka to chyba jakaś firma tożsama z Yuasą - mam prostownik tej ostatniej i jest 100% taki sam jak wspomniany CETEK.
robin102
21-12-2021, 00:31
Co do Ceteka to chyba jakaś firma tożsama z Yuasą - mam prostownik tej ostatniej i jest 100% taki sam jak wspomniany CETEK.
Ktoś dla kogoś produkuje pod inny brand.
Mam skromne plany na następny sezon. Nowy kask typu otwartego, bo zupełnie chcę zmienić swój motocyklizm :) Czas wrócić do jeżdżenia tym co się ma, a nie kombinować coś z lekkim drugim motorkiem i tak jak się to powinno robić :) Jak stał, tak wsiadł, opalił i pojechał. Dość robienia za przebierańca :) Uwolnić się, motocykle to wolność !! to wiatr na klatę, na twarz i na łysinę.
https://images90.fotosik.pl/560/f911b4f7d5a9d666.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f911b4f7d5a9d666)
https://images89.fotosik.pl/561/01f3481435715232.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/01f3481435715232)
https://images89.fotosik.pl/561/542352c3997e11e8.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/542352c3997e11e8)
https://images89.fotosik.pl/561/2f951cfc8e09bc04.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/2f951cfc8e09bc04)
Na przyszły sezon planuję Alpy. Dołączyłem do grupy kilku osób, zobaczymy jak będzie. A drugie, to zmiana sposobu dojazdu do pracy. Przesiadam się z samochodu na skuter 125. To nie jest normalne, żeby 4 km pokonywać w 40 - 45 minut że spalaniem rzędu 14 l LPG. Czasami ponad 50 razy trzeba włączyć 1 bieg. Szkoda auta, pieniędzy i nerwów. Pierwsze testy wykazały, że na dwóch kółkach dojazd zajmuje 10 - 12 minut wraz z bonusową frajdą z jazdy.
Tapatalknięte
Kojocisko
21-12-2021, 12:05
....
Mam skromne plany na następny sezon. Nowy kask typu otwartego, bo zupełnie chcę zmienić swój motocyklizm :) Czas wrócić do jeżdżenia tym co się ma, a nie kombinować coś z lekkim drugim motorkiem i tak jak się to powinno robić :) Jak stał, tak wsiadł, opalił i pojechał. Dość robienia za przebierańca :) Uwolnić się, motocykle to wolność !! to wiatr na klatę, na twarz i na łysinę.
Kask otwarty bardzo kusi. Ale mam przyjaciela, który miał wypadek (na HD Fat Boy) w otwartym kasku. I wiem, że ja na otwarty kask raczej się nie zdecyduję, zwłaszcza, że teraz inwestuję +/- 1/3 GSa w nową zawartość szczęki, a inwestycję trzeba chronić. Chcę sobie kupić Airoha Commandera na lato, jako kask lepiej wentylowany.
A idea jeździć na tym co się ma jest mi bliska, na tej samej zasadzie mam tylko jeden aparat.
Ja mam ambitne plany na kolejny rok:
- wjeździć się w GS'a
- skorzystać z oferty kolegi patronata
- w końcu Rumunia!
- kupić do GS'a drugi komplet kół i trochę się przeszkolić w off roadzie.
Ja do roboty mam 36km w jedną stronę, dokładnie po przekątnej Warszawy, a po drodze podrzucam córkę do szkoły. Więc w sezonie jestem już dawno przestawiony z samochodu na motocykl.
GS na tą okoliczność dostał aluminiowy kufer centralny Givi Trekker (58l). W Warszawie na motocyklu mogę legalnie korzystać z buspasa, to ważny bonus.
NA pewno znów Pieniny, jeszcze za mało je znam, dokończyć MTX (mam taką nadzieję) i poznać lepiej na nim bliskie okolice domu, może nad morze (lubię namiot) ? - bo droga fajna, być może jeden zlot, troszkę więcej na SHL ;), a co do Shadow nie ma planów :( i być może dokupić 5 motocykl, bo ......nie lubię parzystych liczb, a do pracy - to można jeździć autem ? niemożliwe :)
nie lubię parzystych liczb, a do pracy - to można jeździć autem ? niemożliwe :)No taka praca. W każdą pogodę i czasem o randomowej godzinie "na telefon".
Tapatalknięte
krzysztofz24
21-12-2021, 13:49
Moje plany? Po prostu jezdzic ja najwiecej sie da:-)
Kojocisko
21-12-2021, 15:29
Cieszyć się życiem, dbać o najbliższych... i coś tam z gwiazdkami (5 i 3). Przynajmniej w moim przypadku.
No i fotki trzeba robić :-)
Moje plany ?... Wyprawa motocyklem na Nord Cape na przełomie lipca i sierpnia. Miał być wyjazd nowym motocyklem ale odpuściłem sobie. Pojadę na mojej starej Hondzie VT600....niestety wyprawa z braku chętnych samotna.
starej Hondzie VT600 ja Ci dam STAREJ !!! co najwyżej dobrze dotartej
starej Hondzie VT600 ja Ci dam STAREJ !!! co najwyżej dobrze dotartej
Bogdan.. starej wiekiem, dusza u niej wciąż młodzieńca. Jesienią zaliczyła Bieszczady 2700 km w tydzień. Jazda wariacka jak na shadow, średnia prędkość przelotowa ok 80km/h. W zespole z GS1200, Bmw r 1150 i V-strom 1000 dotrzymywała dzielnie kroku. :)
W tym cięzkim dla mnie roku gdzie praktyczna wiosną (do czerwca) nie jeździła prawie wcale, moja Hania zrobiła prawie 9000 km.
Moje plany? Po prostu jezdzic ja najwiecej sie da:-)
To podstawa. Łożyska się same nie zużyją. :grin:
krzysztofz24
21-12-2021, 21:01
To podstawa. Łożyska się same nie zużyją. :grin:
No:-)
Moj mechanik powiedzial ze w tej Yamasze co kupilem, lancuch na jeszcze jeden porzadny sezon starczy...sam sie nie wyciagnie;-)
Bogdan.. starej wiekiem, dusza u niej wciąż młodzieńca. Jesienią zaliczyła Bieszczady 2700 km w tydzień. Jazda wariacka jak na shadow, średnia prędkość przelotowa ok 80km/h. W zespole z GS1200, Bmw r 1150 i V-strom 1000 dotrzymywała dzielnie kroku. :)
W tym cięzkim dla mnie roku gdzie praktyczna wiosną (do czerwca) nie jeździła prawie wcale, moja Hania zrobiła prawie 9000 km.
to szanuj, bo tak porządnie zrobionego motocykla już nie kupisz ...
to szanuj, bo tak porządnie zrobionego motocykla już nie kupisz ...
Postawiłbym pod Twoją wypowiedzią znanego wszystkim kciuka....gdyby takowy był na forum. Wstawię w zamian chyba znane Tobie z innego miejsca w necie zdjęcie....bohaterem jest nie kto inny jak?...moja Hania
58745
58747
i TERAZ już mamy przerąbane ;)
Mamy to fakt...ale takich fikuśnych wgniotek na baku to nie masz :) ..i żeby nie było, mam symetrycznie z dwóch stron. Powiedz mi jak ta szybka się sprawuje?....kusi mnie ogromnie, tylko obawiam się że z funkcjonalnością chyba słąbo.
Mamy to fakt...ale takich fikuśnych wgniotek na baku to nie masz :) ..i żeby nie było, mam symetrycznie z dwóch stron. Powiedz mi jak ta szybka się sprawuje?....kusi mnie ogromnie, tylko obawiam się że z funkcjonalnością chyba słąbo.
ona ma maskować wgnieciony licznik, a po za tym po prostu podobała mi się :)
ona ma maskować wgnieciony licznik, a po za tym po prostu podobała mi się :)
Mi też się podoba...tyle że powinna choć trochę przed owadami chronić. Ale jak znam siebie i tak prędzej lub później kupię :)
robin102
22-12-2021, 01:00
Ambitne Koledzy plany tu macie kurtka na wacie :) Norwegia, jazdy do pracy przez Warszawę 36 km na GEsie, rozciągnąć łańcuch stalowy w Yamaszcze z silnikiem samochodu zrobionej z metalu i z metalu. Dokupić piąty motor, bo fakt liczba 4 to w Japonii jakaś kulawa, pechowa, i te silnik R4 tez do lamusa odchodzą pewnie przez te 4 ;) Wycieczka do Rumunii i w Pieniny czyli jak na Podlasiu :) No i te Alpy na Yamaszce bordowej, echhhhh .... piękne , piękne plany
.
U mnie po skromości, bo jeździć się nie chce :( Mozę odzyskam chęci. Kask sobie zamawiam, a do Was prośba, bo wiem, że modnisie z Was. Krzysiek i Krzysiek i Bogdan też pełna szafa kurtek. Poradźcie co by tu sobie za kurtkę skórzaną kupić taką do tysiaka, a nawet taniej, niby motocyklowa, ale do kościoła aby w niej też wpuścili. Przede wszystkim aby do klimatu kasku pasowała i do mego szarego motora. Rozważam też używaną kurtkę za parę stówek. Nie musi mieć protektorów, dupereli PRO bezpieczeństwo, bo już mi się to znudziło. Ładna efektowna, komponująca się ze stylem motocykla i kaskiem BELLA :) Prosta w obsłudze, założył kurtkę, zapiął jeden zamek albo i nie i pojechał.
https://images89.fotosik.pl/561/18970b6ad1485031.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/18970b6ad1485031)
https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/odziez-motocyklowa_c11/kurtki-motocyklowe_c20?searchTerm=%26@QueryTerm%3D*%26Bra ndName%3DCourse
U mnie po skromości, bo jeździć się nie chce - bo TY już stary chyba jesteś ;)
robin102
22-12-2021, 12:10
....bo TY już stary chyba jesteś ;)
Racja, racja, czuję się jakbym miał 102 lata :) .... Jeździć się chcę. Siedzę przed kompem, pracuje czy inne czynności życiowe i jak se pomyśle, że by się pojeździło to serducho się raduje, ale zaraz myślę, że te buty sznurowane, a potem zapinane, że te spodnie co to od razu się nie układają po założeniu tylko trzeba coś tam dopasować protektory, że coś pod kurtkę wybrać, że kurta z milionem zamków i zatrzasków i którą podpinkę przypiąć, że kask, szybkę przemyć no i go założyć, aaaaaa i kominiarkę też założyć, na koniec rękawice zapinane. Cały ten rytuał kasuje chęć jazdy. Dlatego na sezon 2022 zmierzam do uproszczenia. Jak stał tak pojechał :), Kurtkę na grzbiet wrzucił nawet tą samą co ze sklepu godzinę temu przyszedł w niej. Tak ma być, bo większość motocyklowego świata tak używa motocykle. Do tego miałem dokupić lekki motocykl co by stał pod płotem i się wskakiwało kiedy chciało. No niestety zakupu nie będzie, a na kurtkę skórzaną i kask otwarty za 600 zł jeszcze człowieka stać. Mimo, że ten SUOMY APEX genialnie wygodny to w zamkniętym kasku zaczynam się czuć jak w zamkniętym samochodzie. Cisza, spokój, zero wiatru, traci to sens.
.....
W temacie kurtki skórzanej to może ktoś ma coś ciekawego używanego do odsprzedania nr 50 no może 52
coś w tym klimacie mi po głowie chodzi, tylko czy brązowy do grafitowego moto podejdzie ?
https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/odziez-motocyklowa_c11/kurtki-motocyklowe_c20/kurtka-motocyklowa-course-beemer-brazowa_pid-PM-4920728
https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/odziez-motocyklowa_c11/kurtki-motocyklowe_c20/kurtka-motocyklowa-course-boomer-brazowa_pid-PM-4901261?nosto=is-pdp-brand-cross-sale (https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/odziez-motocyklowa_c11/kurtki-motocyklowe_c20/kurtka-motocyklowa-course-boomer-brazowa_pid-PM-4901261?nosto=is-pdp-brand-cross-sale)
albo
https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/odziez-motocyklowa_c11/kurtki-motocyklowe_c20/kurtka-motocyklowa-course-woodland-koniakowa_pid-PM-4901123 (https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/odziez-motocyklowa_c11/kurtki-motocyklowe_c20/kurtka-motocyklowa-course-woodland-koniakowa_pid-PM-4901123)
a dla mnie ten rytuał to taka gra wstępna ;), a ta prowadzi do rozkoszy ...
robin102
22-12-2021, 15:24
a dla mnie ten rytuał to taka gra wstępna ;)....
U mnie gra wstępna to ładowanie akumulatora :)
Kojocisko
22-12-2021, 17:45
No to dziś miałem zdarzenie, że nie mogę się przestać cieszyć...
Jak wracałem po dłuższej przerwie do jazdy, okazało się, że zdecydowanie wytyłem ze standardowych rozmiarów ciuchów motocyklowych. Z trudem kupiłem skórzane spodnie Dainese w rozmiarze 29 (58 short).
W spodnie rozmiar 56 się nie dopinałem (zdecydowanie), w 58 nogawki się za mną ciągnęły. Ciężkie życie spasionego kurdupla :-(.
Odejście moich wyżłów i zawieszenie treningów z powodu pandemii dołożyły swoje....
Ale od maja mam nowego wyżła. Dzisiaj w salonie BWM, gdzie wpadłem sprawdzić czy już się dopnę w spodniach 56, okazało się, że mój rozmiar to 54!
Ale to frajda, że znów mogę pójść do sklepu i kupić sobie pasujące spodnie w normalnie dostępnych rozmiarach. Z tego wszystkiego kupiłem buty BMW Gravel. Akurat był mój rozmiar i miła Pani dała rabat...
Ale od maja mam nowego wyżła. Dzisiaj w salonie BWM, gdzie wpadłem sprawdzić czy już się dopnę w spodniach 56, okazało się, że mój rozmiar to 54!
ale mobilizujesz, czas chyba wziąć przykład, jedyny problem ? - mam węża :(
krzysztofz24
22-12-2021, 18:06
(...).
Nie chce cie martwic w tym przedswiatecznym czasie;-). Ale ogromna wiekszosc prioducentow ciuchow motocyklowych wzoruje sie na Wloszech, ktore sa tu potentatem. A Wlosi robia wszystko FIT i np polska Shima na nich sie wzoruje i tez ma Fit:-).
A Niemcy maja troszke inaczej (i cale szczescie) ich rzeczy sa przewaznei luzniejsze, nie sa Fit, tylko uwzgledniaja np miesien piwny nabyty na oktoberfest;-).
Takze jesli wchodzisz w 54 w oryginalen ciuchy BMW, to wcale ne iznaczy ze wejdziesz w 54 no Dainesse czy Alpinestar - to nie musi byc wcale to samo;-)
robin102 skrobne ci pare slow wieczorem o twoich rozterko/planach ubraniowych. bo to raczej dluzszy wyklad. A i ja to zadem "modnis' c oma ciuchow w brud. Jedna ramoneska, ktora rosnei uwraz ze mna:-) od ponad 15 lat, nadal walczy.
Kojocisko
22-12-2021, 20:31
Ale w 2018 nie wchodziłem, w 56 BMW :-). Test został zrobiony właściwie. A akurat tekstylne spodnie bmw nie są złe.
krzysztofz24
22-12-2021, 21:07
Ale w 2018 nie wchodziłem, w 56 BMW :-). Test zrobiony właściwie.
A no chyba ze tak:grin:
A akurat tekstylne spodnie bmw nie są złe.
Ale ja nie twierdze ze sa zle, pewnie bardzo dobre. Mowie tylko ze przewznie niemieckie rzeczy nie sa takie fit (a kysz z tym fit;-) jak wloskie i powiedzmy czerpiace z tego wzorca - czyli ogromna wiekszosc ciuchow na rynku.
Na koniec zostaje jeszcze Harley jakby co, tam mozna by cos duzego chyba znalezc:-). W koncu chyba nie robia fit-ubranka na HD Fat Boya.
robin102
22-12-2021, 22:30
@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) skrobne ci pare slow wieczorem o twoich rozterko/planach ubraniowych. bo to raczej dluzszy wyklad. A i ja to zadem "modnis' c oma ciuchow w brud. Jedna ramoneska, ktora rosnei uwraz ze mna:-) od ponad 15 lat, nadal walczy.
Jak o ciuchach i bezpieczeństwie to szkoda na mnie czasu :) ..... Mam już zupełnie inną perspektywę na jazdę motorem i te bezpieczeństwo. Ładną kurtkę wpasowującą się w mój motor, ładny kask to chętnie chętnie posłucham, poczytam.
Potrzebuje kurteczkę co by nie była za bardzo strasząca motocyklizmem, tzw ramoneska w sumie też biorę pod uwagę. Niegłupia sprawa ramoneska brązowa jakaś.
Kojocisko
22-12-2021, 23:03
Ramoneska, to samo zło (estetyczne - Sorrry Krzysiek). Ale coś a'la SHIMA HUNTER, BLAKE, Rebelhorn Runner - jestem na tak.
Moim faworytem jest DAINESE BRYAN, ale to inny budżet :-(.
krzysztofz24
22-12-2021, 23:26
Jak o ciuchach i bezpieczeństwie to szkoda na mnie czasu :) ..... Mam już zupełnie inną perspektywę na jazdę motorem i te bezpieczeństwo. Ładną kurtkę wpasowującą się w mój motor, ładny kask to chętnie chętnie posłucham, poczytam.
Potrzebuje kurteczkę co by nie była za bardzo strasząca motocyklizmem, tzw ramoneska w sumie też biorę pod uwagę. Niegłupia sprawa ramoneska brązowa jakaś.
No juz o bezpieczenstwie...jak niebnezpieczenstwo to moje drugie imie:twisted:;-) a powazniej, trzeba sobie samemu wycyrklowac miedzy ochrona wlasnie a wsiadl i pojechal.
Bo ja osobiscie od kilkunastu lat ponad uzywam wlasnie te j samej ramoneski - porzadna skora ale bez protektorow - moge z tym zyc.
Osobiscie nie lubie tekstylnych kurtek, kiedys mialem i mnie wnerwialo ze jakos tak zawsze troche lopocze na wietrze a skora siedzi na sylwetce akurcik.
Czyli polecam ci robin zwykla, czarna ramoneske z porzadnej bydlecej skory. Kiedys jak kupowalem sobie pierwsza skore, to kupilem na motobazarze jakas motocyklowa z dodatkowymi przeszyciami itp. Policja wtedy w takich jezdzila dokladnie. Nie miala protektorow wstawianych w kieszonki tylk o dodatkowe warstwy skory naszyte - grube i bogato. Kurde byla tak ciezka i sztywna ze normalnie sama stala na podlodze i nie przesadzam:-). No normalnie jakbym zalozyl skore slonia. Wymienilem ja wlasnie na ramoneske i juz tego rozwiazania bede zawsze uzywal.
Polecam, z brazowa moze byc problem. ale dobra ramoneskei z porzadnej skory kupisz za 500-700zl i nie mam na mysli motocyklowej. Motocyklowe skory np shima sa za 800-1100zl.
Ale ramoneska ma sznyt buntownika - gorace 35-tki i 40-tki beda piszczaly i sikaly po nogach jak w takiej kurtce im sie pokazesz:-D. Ale ksiadz w kosciele moze dziwnie sie patrzec;-).
Kask- jak ma byc otwarty to koniecznei z szybka. Nie da sei jezdzic w otwartym kasku bez szybki, okularow czy gogli a gogle porzadne to drogie (choc stylowa jest) a okulary to ciezko zgrac z kaskiem otwartym i ksztaltem czaszki zeby nas nie uwieralo.
Takze ja bym bral kask otwarty z szybka, sa tez modele z blenda. Bell jest dobry i fajny ale tam sie toche za marke tez palci. Zobacz np Nolany.
Oprocz tego rekawiczki to jakei chcesz i jeansy takie grubsze ale zwykle.
Warto rozwazyc ochraniacze na kolana takie na rzepy z zawiasem, sa za 150-350zl. zapinasz je moment a przejmuja na siebie ewentualne pierwsze uderzene jakby co i nie wieje po kolanach.
Czyli zestaw dla ciebie dajacy mz dobra ochrone (tak wiem moglaby byc lepsza ale ja uzywam i zyje i jezdze) to:
-ramoneska, wcale niemotocyklowa
-koszulak termiczna oddychajaca z decathlonu za 20-40zl
-rekawiczki
-jeansy z tych grubszych
-buty albo motocyklowe albo glany sznurowane wojskowe
-opcjonanie nakolanniki (ja uzywam).
I bedzie wsiadl i pojechal elegancko ,a jakby co masz ochorne przed wiatrem bardzo dobra i calkiem dobra jakby nie daj co sie stalo.
Kask to koniecznei przymierz, ja wiem ze mozna kupic przez net i odsylac ale kazdy producent ma swoje "kopyto" i twoja glowa akurat moze lubic jedna marke a drugiej nie bardzo. Lepei jprzymierzyc niz 4 razy kupowac i odsylac.
Ramoneska, to samo zło (estetyczne - Sorrry Krzysiek). Ale coś a'la SHIMA HUNTER, BLAKE, Rebelhorn Runner - jestem na tak.
Moim faworytem jest DAINESE BRYAN, ale to inny budżet :-(.
Alez ja sie nie obraze, sa rozne gusta i gusciki, dla mnie ramoneska jest zajedwabista i jako kurtka motocyklowa i jako zwykla kurtka do chodzenia:-)
Normlanie uwielbaim moja ramoneske i bardzo dobrze mi sie sprawdza jako kurtka motocyklowa.
Ofc kazdy moze miec inne podejscie i swoje spojrzenie....
P.s Ja pracowalem prawie rok w sklepie motocyklowym (bez motorow, tylko czesc i ubrania, kaski itp). I ten sklep byl dealerem Shimy m.in. I tak macajac i patrzac na ich skory a Shima to calkiem dobry poziom, taki solidny sredniak z plusem ,to moja ramoneska bardzo porzadnie wygladala na tle ich skorzanych kurtek (pomijajac ofc protektory).
Przypominam, ze rozwazamy tu opcje wsiadl i pojechal a nie najlepsza ochrone ever;-)
ROBIN wysłałem Ci ofertę, przeglądałeś ?
robin102
23-12-2021, 00:00
Kask- jak ma byc otwarty to koniecznei z szybka. Nie da sei jezdzic w otwartym kasku bez szybki, okularow czy gogli a gogle porzadne to drogie
Kask musi być absolutnie bez szybki, żadnej szyby. Ja jeżdżę w okularach, więc ochrona minimalna już jest. Kask z takim daszkiem małym o to jest to co mi się podoba.
Rozejrzę się za ramoneską, bo to fajny klimat w sumie. Oby była wagowo lekka.
Starą skórę co stoi na podłodze znam, mam taką kupienia w Nowym Targu lata temu, ale ona taka do kolan prawie. Waży z 10 kg i można ją na serio postawić w szafie bez wieszaka :D
ROBIN wysłałem Ci ofertę, przeglądałeś ?
Nic nie mam, a gdzie to puściłeś na PRIV ? Oczyściłem skrzynkę, podeślij proszę.
Ramoneska, to samo zło (estetyczne - Sorrry Krzysiek). Ale coś a'la SHIMA HUNTER:sad:. Kureczka rzeczywiście fajoska tylko kto wymyślił nazwę tej marki !!
https://shima-sklep.pl/product-pol-139295-Kurtka-motocyklowa-skorzana-Shima-Hunter-brazowa.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN&selected_size=5447
Kojocisko
23-12-2021, 00:11
Jednak na dżinsach, to bym aż tak nie oszczędzał. Jak na lato, to ofkoz bez koca kewlarowego. Sidi (i podobne) z dużą domieszką cordury lub porządne jeansy z Armalithe (polskie mają jeszcze jako taką cenę). Czysta bawełna na moto sensu nie ma. Okulary - sportowe (rowerowe). Ja używam RudyProject z dużymi, ciemnymi szkłami optycznymi. Jak ktoś nie potrzebuje korekcji, to wybór np. Uwexów jest znakomity. A jak z korekcją - to Shimano z wkładką lub właśnie coś typu RudyProject z wkładanymi szkłami optycznymi. Całe lato tak jeżdżę - szyba podniesiona i twarz w okularach wystawiona na wiatr.
Dainese i Revit robią imo ładne trampki motocyklowe - lekkie, przewiewne i mają podstawowe protektory (pięta, kostki, usztywniana podeszwa).
krzysztofz24
23-12-2021, 00:13
Kask musi być absolutnie bez szybki, żadnej szyby. Ja jeżdżę w okularach, więc ochrona minimalna już jest. Kask z takim daszkiem małym o to jest to co mi się podoba.
Rozejrzę się za ramoneską, bo to fajny klimat w sumie. Oby była wagowo lekka
Wiesz jednak skora musi troche swoje wazyc. Nie jest tak lekka jak tekstylia ale za to o wiele latwiej sie ja zaklada bo podpinka jest przyszyta na stale i po prostu ja zakladasz a nei kombinujesz z podpinka, membrana i kurtka. Ktore albo sa dobrze i przemyslanei zamocowane (drozsze modele typu modeka) albo maja jakies tasiemki i zatrzaski ja knp wikszosc tekstylnych kurtek Shimy. a skora to zawsze bedzei po prostu pstryk i juz mamy ja na sobie. uprzedza mtez ewentualne obawy, jak jest goraco to ramoneskei po prostu rozpinasz do 1/3, ukrat kolnierz inapy sei szpanersko ukladaja;-) i masz elegancki przewiew.
Starą skórę co stoi na podłodze znam, mam taką kupienia w Nowym Targu lata temu, ale ona taka do kolona prawie. Waży z 10 kg i można ją na serio postawić w szafie bez wieszaka :D
:-D
To cos ty kupil, kuloodporny plaszcz z Matrixa skorzany;-)?
Co od kasku to nie namawiam nasile, ale twoje zwykle okulary takei na korekte jakas wzroku to nie dadza zadnej ochrony, wrecz beda "zasysac" powietrze szparami.
Takze w takim wypadku, jak chcesz meic okulary to raczej koniecznie szybka. Wiele ciezszy kask nie bedzie, sa rozne szybki, takei za nos za brode. Do wyboru do koloru.
No chyba ze jakas calkiem spora szybe do BMW zapodasz.
Robin ty zwroc uwage ze ten model N21 classic tak sie specjalnei nie rozni bardzo od teg okasku bez szybki. Bo jednym ruchem chowasz szybke do srodka kasku i masz juz w pelni otwarty bez szybki.
TU masz rozne modele Nolana, od wyboru do koloru z roznymi szybkami.
https://moto-tour.com.pl/pl/menu/kaski-otwarte-49667.html
https://youtu.be/D_ygDHSkSuM
robin102
23-12-2021, 00:20
Sidi (i podobne) z dużą domieszką cordury lub porządne jeansy z Armalithe . Sidi mam bardzo fajne dżinsy właśnie świeżo kupione. Wykosztowałem się jak głupi 799 zł :( 3 pary normalnych dżinsów !! Super udają normalne dżinsy, mało tego chodzę w nich od czasu do czasu bo super wygodne. Pierwsze spodnie motocyklowe które lubię :), zakładam w parę sekund i w sumie cały dzionek można w nich jak w normalnych dżinsach.
.
:grin:
To cos ty kupil, kuloodporny plaszcz z Matrixa skorzany:wink:?
.
Coś w ten deseń, taka moda chyba była :D skóra chyba właśnie ze słonia
Robin ty zwroc uwage ze ten model N21 classic tak sie specjalnei nie rozni bardzo od teg okasku bez szybki. Bo jednym ruchem chowasz szybke do srodka kasku i masz juz w pelni otwarty bez szybki.
TU masz rozne modele Nolana, od wyboru do koloru z roznymi szybkami.
https://moto-tour.com.pl/pl/menu/kaski-otwarte-49667.html
https://youtu.be/D_ygDHSkSuM
Zainteresuje się, ale to cały sens w tej głupocie aby żadnej szybki nie było, nawet takiej niewidzialnej ;). Ma piździć w oczy, a robale walić w czoło, pukać w czoło i pytać jest tam kto :)
krzysztofz24
23-12-2021, 00:28
Zainteresuje się, ale to cały sens w tej głupocie aby żadnej szybki nie było, nawet takiej niewidzialnej ;). Ma piździć w oczy, a robale walić w czoło, pukać w czoło i pytać jest tam kto :)
W tym odelu Nolan N21 classic mala szybka jest calkowice chowana do wnetrza skorupy. Inni producenci tez przewaznie maja cos takiego. Dla mnei super sprawa bo mozna miec full open a jak jednak chcemy czy potrzeba - to myk mala dyskretna szybka.
Cornelson
23-12-2021, 02:39
W kwestii kasku zobacz sobie na Biltwell Bonanza. Niczego skory są w im ready. Segura i Spyke.
Niczego skory są w im ready. Segura i Spyke.
A czy mógłbyś tak trochę bardziej po naszymu? Ja tylko proszę...;-)
Cornelson
23-12-2021, 03:28
W I'm ready są fajne skóry. Segura i Spyke.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
W tym odelu Nolan N21 classic mala szybka jest calkowice chowana do wnetrza skorupy. Inni producenci tez przewaznie maja cos takiego. Dla mnei super sprawa bo mozna miec full open a jak jednak chcemy czy potrzeba - to myk mala dyskretna szybka.
też mam NOlana otwartego, trzeba mierzyć bo skrojona na jakiś specyficzny łeb i rozmiary mają większe niż inne firmy, co do wyściółek i wykonania, to nie jestem za bardzo zadowolony, ale szybka i blenda na plus
robin102
23-12-2021, 21:09
W kwestii kasku zobacz sobie na Biltwell Bonanza. Niczego skory są w im ready. Segura i Spyke. kurde bardzo fajniutkie te kaski , a cenki też miłe. Oby z daszkiem taką bonanzę dało się skompletować......coś czuje, że nowy duch motorkowy we mie wejdzie
Kojocisko
23-12-2021, 21:22
Naprawdę kupisz kask z ABS za 430 zł? To może już wystarczy beret gazetą wypchać?
robin102
23-12-2021, 22:09
Naprawdę kupisz kask z ABS za 430 zł? To może już wystarczy beret gazetą wypchać? Jeszcze do niedawna bym.nie kupił, ale jak mi się ostatnio w życiu poprzestawiały priorytety, wartości to wiele spraw mam totalnie w doooopie. Szukam tanich sposobów aby równowagę odzyskać.
Jeszcze do niedawna bym.nie kupił, ale jak mi się ostatnio w życiu poprzestawiały priorytety, wartości to wiele spraw mam totalnie w doooopie. Szukam tanich sposobów aby równowagę odzyskać.
W podobnym stylu jest również LAZER MAMBO EVO Z-LINE. Ogólnie mam trzy kaski ale z Mambą jazda jest dla mnie najprzyjemniejsza. Wygodny kask i nie.
źle wykonany.
Kojocisko
23-12-2021, 23:02
A skoro już 23 grudnia wieczorem, to w tym naszym ekumenicznym kąciku:
Kochani,
Wesołych Świąt!
Bez trosk, pełnych miłości i optymizmu na 2022 rok.
Oby Mikołaj równie dobrze obczajał sprzęt foto jak zabawki moto.
Owocnego buszowania pod choinką!
krzysztofz24
23-12-2021, 23:25
Wesolych Swiat Bozego Narodzenia, spedzonych w milej i rodzinnej atmosferze.
I od groma motocyklowych prezentow pod choinka i ofc udanego przyszlego sezonu:-)
I benzyny po 4zl/litr;-).
58792
.
Cornelson
23-12-2021, 23:32
Również wszytkiego dobrego. Zakrętów beż liku i gumowych barierek.
Lazer to też fajna opcja. Dodam tylko, że Biltwell ma bardzo fajny środek kasku. Bardziej przyjemny niż w moim drugim kasku czyli rpha 70 carbon.
i fajne malowanie, nie mówiąc o cenie ;)
https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/kaski-motocyklowe_c16/kaski-otwarte_c43/kask-ixs-hx-77-custom-matowo-srebrno-czarny_pid-PM-0074931?gclid=Cj0KCQiA2ZCOBhDiARIsAMRfv9K4HPIUiU2H hb3xm_xr35dl25u8DslKCwlDzLrtfq4zpQWRNEDuMFEaApr3EA Lw_wcB&gclsrc=aw.ds
robin102
24-12-2021, 00:50
i fajne malowanie, nie mówiąc o cenie ;)
https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/kaski-motocyklowe_c16/kaski-otwarte_c43/kask-ixs-hx-77-custom-matowo-srebrno-czarny_pid-PM-0074931?gclid=Cj0KCQiA2ZCOBhDiARIsAMRfv9K4HPIUiU2H hb3xm_xr35dl25u8DslKCwlDzLrtfq4zpQWRNEDuMFEaApr3EA Lw_wcB&gclsrc=aw.ds
Krzysztof Kojot ;) zaraz nie wytrzymie i zadezewowni na policję za samo myślenie o kasku w cenie podrabianych okularów z Krupówek ;)
Kojocisko
24-12-2021, 00:54
Nie. Kask ładny, twierdzą, że poliwęglan, zupełnie dobra firma się podpisała...
Choć chyba bym nie kupił, bo ja już waliłem kaskiem w asfalt... A córka ciągle do odchowania, że o wyżle nie wspomnę.
robin102
24-12-2021, 11:00
Wesołych i rodzinnych świąt forumowym motocyklistom, rowerzystom, skuterzystom. Spełnienia marzeń motocyklowych, zdrowia, pogody ducha i stopy wody pod kilem :)
Marzenia się spełniają, przynajmniej u mnie :)
https://images90.fotosik.pl/561/002c6cca0fe7d7f1.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/002c6cca0fe7d7f1)
:idea:
Ja świętuję z najbliższymi :grin: :grin: :grin:
58796
58797
CF
no wiesz !!! w święta pornografię szerzysz :oops:
robin102
26-12-2021, 11:25
To to jest raczej rozbieranie choinki, a nie ubieranie, wiec zdjęcie zdecydowanie na po świętach, a nie przed :smile: .... a najlepiej na 6 Króli
Ja świętuję z najbliższymi :grin: :grin: :grin:
58797
CF
robin102
30-12-2021, 13:50
Taki fajny stoliczek podejrzany u pana młodego na świątecznej realizacji zdjęciowej z okazji ślubu. Spodobało się. Szukam silnikowego grata V6.
https://images92.fotosik.pl/563/191a17817862c418.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/191a17817862c418)
Kojocisko
30-12-2021, 19:15
Podobny stolik mieli AFAIR w TopGear
robin102
31-12-2021, 00:20
Jak wpadłem w tych mechaników z ASO BMW to już trzeciemu zdjęcia na ślubie zrobiłem. Rzucam tą fotografię i może pójdę tam do pracy, bo jest wakat :)
https://images90.fotosik.pl/562/190f1823599612f7.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/190f1823599612f7)
Kojocisko
01-01-2022, 17:18
Gelande-Strasse :-)
58988
58989
To akurat nie był dobry pomysł, ścieżka okazała się spływającą z hałdy najdrobniejszą frakcją gliny. GS "utonął" po ok. 2m, które pokonał rozpędem :-).
A jak był czysty, to wyglądał tak:
58990
58991
58992
A to tegoroczny Mikołaj pod choinkę położył. Świetny gadżet!
58993
krzysztofz24
01-01-2022, 18:02
Super sprawa tak Nowy Rok rozpocząć motocyklowo. Dzisiaj było koło 10 stopni chyba i nawet trochę słońca.
Na pierwszym zdjęciu, fajnie to wygląda jak koła normalnie oblepione błotem a Moto w sumie czysty:-).
patronat
01-01-2022, 19:05
Tak jak mowilem u mnie sezon się nie kończy, zdjęcie z wczoraj:
58995
Tutaj cała górka płynąca jakąś chemiczną mazią..
Jak obrócić zdjęcie?
Jak obrócić zdjęcie?
Może tak? :)
58999
A tak BTW: macie zdrowie, Panowie. Pozazdrościć. :)
robin102
01-01-2022, 21:00
Gelande-Strasse :-)
To akurat nie był dobry pomysł, ścieżka okazała się spływającą z hałdy najdrobniejszą frakcją gliny. GS "utonął" po ok. 2m, które pokonał rozpędem :-).
Nie lubię czarnych pojazdów, ale ten ma zacną prezencję.
Teraz pytanie za 102 punkty. Jak wjechałeś w tą glinę 2-3 metry i dalej nie było szans na jazdę to co dalej, kłaść motor na cyc i płakać ;) włączyć wsteczny ;) . Czarna rozpacz by mnie wzięła. Czy jakoś tak wymanewrowałeś jak na parkingu się to robi z podporem wszystkich nóg.
Pytam serio, bo wiosną wpadłem w taką pułapkę na rowerze, ale rower pod pachę i wiadomo, a tu pewnie ponad 250 kg samego pojazdu.
ps.
Haaaaaaa widzę, że w AutoFus kupowany, czyli w mojej zaprzyjaźnionej trochę ASO Bemwu
Kojocisko
01-01-2022, 22:45
Luzik, wyciągnąłem za stelaż. Jak widać po butach, błotka było z 15cm. Po chwili zatrzymał się miły pan samochodem i mi pomógł, co skróciło operację o kilka minut.
Gdyby to było kilkanaście metrów, to byłby ból, dwa metry, gdy motocykl praktycznie stoi w błocie - dałem radę.
O odpychaniu się nogami, to mowy nie było...
FUS ma dobrą opinię i jest tuż obok mojego biura. Moja poprzednia Rka też była od FUSa
robin102
02-01-2022, 00:24
Jak już tak przy motocyklach na chwilę jesteśmy to powiedzcie zdradźcie ;) co myślicie o nowym KAWASAKI Z 900 RS ( nowy czyli o nowy modelowo chodzi mi )
Ten motocykl ma sens w tym wyglądzie niby starocia, a tu sama nowoczesność, brak amortyzatorów klasycznych z tyłu boli Wasze oczy ?
https://images92.fotosik.pl/564/f26dc619876eee29.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f26dc619876eee29)
Cornelson
02-01-2022, 00:39
Jako użytkownik xsr swego czasu naoglądalem się sporo filmów o z900rs. W zasadzie nie ma złych opinii. Gość z naszej grupy który przesiadł się z xsr700 na z900rs pisał o przepaści na + na rzecz kawy. Niestety cena ostatnio zrobiła się zaporowa. W tej cenie możesz chyba mieć cb1100 o jeszcze bardziej klasycznym wyglądzie.
robin102
02-01-2022, 12:05
Gość z naszej grupy który przesiadł się z xsr700 na z900rs pisał o przepaści na + na rzecz kawy.... A moze miałeś okazję widzieć Z 900 z bliska, jakie to wrażenie robi, jak wykonane, czy to duży motocykl tak w odczuciu ? Parametry jezdne, osiągi na papierze czy tam z jakiś pomiarów to fiu fiu , robią wrażenia. Litrowy niemal silnik, Niutonnmetrów bez liku 99 Nm, ogrom mocy jak na replikanta 112 KM i do tego ledwo 216 kg motocykla gotowego do drogi. Fajnie wysoko osadzona kanapa 840 cm, i wysoka szeroka kierownica , tak to opisują, a jak w realu. Nogi nie podkurczone czyli jakby luksusowo Marian :)
Cornelson
02-01-2022, 13:08
Byłem w salonie. Siedziałem na z900rs i w800. W800 inna bajka. 900 z tego co pamiętam nieco z bliska rozczarowuje. Piękne zegary, bak lampa a przełączniki trochę takie sobie. Inna rzecz, że mojej xsr nie jest lepiej. A i pozycja wydawała mi nieco bardziej sportowa niż u mnie. Ja myślę, że cena zabiją całą chęć posiadania tego motocykla.
robin102
02-01-2022, 17:20
900 z tego co pamiętam nieco z bliska rozczarowuje. Piękne zegary, bak lampa a przełączniki trochę takie sobie. Inna rzecz, że mojej xsr nie jest lepiej.....
W zegarach, w sylwetce i nawet w silniku się można zakochać. Obejrzałem parę filmików i dobrze zrobionych zdjęć i rzeczywiście pracę skąpych księgowych widać od razu. Kilka niedociągnięć jest aby się budżet spiął producentowi, a szkoda kurde, szkoda bo taka Honda CB 1100 znacznie smakowitsza w odbiorze okiem, ale podobno do jazdy to się nie za bardzo nadaje, bo nie skręca. Nie jeździłem, a znajomy weterynarz ma taka kupioną jako nówkę do patrzenia, bo jak się połamał w lesie na GSie to jeżdżenie się skończyło. Raz na miesiąc Hondę opala i przeokrutnie pomstował na zerowy komfort jazdy i klocowatość moto.
Generalnie na to patrząc to super, że się wykrystalizował taki niszowy rynek nowoczesnych motocykli ze wszystkim co trzeba na pokładzie, a udają starsze konstrukcje :) . Projekty inspirowane starociami. kto by pomyślał, że to jeszcze będzie. Ducati ma Scramblera kozackiego, Kawasaki te Z900 RS, Yamaha swoje, Triumph piękne motorki ala clasic i wykonane prześwietnie, Bemwu tego R ninet niesamowity sprzęt w aspekcie osiągów i projektu, ale słaba tym jazda. Akurat tym to miałem okazję się przejechać na dniach otwartych Bmw. Jeżu jaki ten R ninet niewygody :( moto dla młodzika z gumy.
Z900 RS bardzo, bardzo na tak u mnie motorek. Kontrola trakcji, ABSy sresy, jakiś komputerk pokładowy no wielki + dodatni , że to motocykl wysoki w kanapie, bo niestety ostatnio projektanci poszli na łatwiznę i zapominają o tych wyższych bikerach.
ps.
Ja myślę, że cena zabiją całą chęć posiadania tego motocykla.
One relatywnie niedrogie w Niemczech. Za 8000 Euro 3-4 letni motocykl ze znikomym przebiegiem to nie jest drogo
Cornelson
02-01-2022, 17:51
Są jeszcze moto guzzi miałem kupić ale drobnych nie starczyło dlatego skoczyło sie na xsr-ce. Ale nimi moze być jak z cb1100. Co prawda w tych najnowszych zwiększyli moc ale i tak jest dlabiej niż u japońskiej konkurencji. Ja bym chciał kiedyś coś z Triumpha spróbować. Ale to bajka przyszłości. Wracając do kawy. 8k euro to dobra oferta za 900rs. W 2021 ceny były lekko popieprzone za używki.
robin102
02-01-2022, 18:36
Są jeszcze moto guzzi miałem kupić ale drobnych nie starczyło dlatego skoczyło sie na xsr-ce .. To to już arystokracja motocyklowa we włoskich ducatach trzeba płacić :) . Taki V 85 TT po prostu sztuka dla sztuki, choć to już trochę inny klimat.
U mnie z MG bezustannie BREVA 1200 sport się śni
https://images90.fotosik.pl/562/5c22ce415bc221d0.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/5c22ce415bc221d0)
Cornelson
02-01-2022, 19:42
Ja bym chciał coś lekkiego w teren ale bez ambicji. Cos jakiś crf250/300. Ale na razie błądzę jak we mgle próbując połapać się w tych maszynach.
robin102
02-01-2022, 23:22
Ja bym chciał coś lekkiego w teren ale bez ambicji.
Takim planem żyłem parę lat, ale covid, srowid, lenistwo, brak kasy, problemy ze zdrowiem, brak czasu na jeżdżenie i dłubanie. Patrzyłem też na zamożnych znajomków co mieli 2 czy nawet 3 motorki to zawsze jeden był najczęściej w użyciu i bywało, że to skuter :)
Trzeba mieć coś jednego i oby czas na to i pogoda, a jak portfel pozwala to zmienić co 2-3 lata, bo jest tyle ciekawych rzeczy na świecie. Ot na przykład taki skuter 800 cm3 :D ... jeździł bym :)
Teraz wypadało by Bemkę zmienić, bo już nuda na maxa. Też na coś co by bardziej do nowego kasku pasowało i nowej kurtki. Mniej stresujące serwisowo było ... $$$ :(
https://images89.fotosik.pl/563/ede71ec3b89f7a6b.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/ede71ec3b89f7a6b)
patronat
03-01-2022, 11:02
Ja bym chciał coś lekkiego w teren ale bez ambicji. Cos jakiś crf250/300. Ale na razie błądzę jak we mgle próbując połapać się w tych maszynach.
CRF sie w teren nie nadaje, to zwykłe crossy są. Zasadniczo na początek szukaj motocykla klasy KTM exc ( homologacja, lampy, zawieszenie enduro, rozrusznik) zależnie od Twojej wagi 250 4t do 350 4T lub 2t 250/300. W 100% zaspokoi początki a później nawet ewentualne zawody. Jeśli chcewz jeździć typowe enduro ale w formie crosscountry - stanowczo 4 t, jeśli trudny teren + kamienie, góry itd tylko 2t. Temat jest szeroki ale w skrócie mogę Ci napisać na co zwrócić uwagę.
Ja osobiście mam 300exc 2T i 500exc 4t. Jeżdże 95% na dwusuwie, bo nie lubie prędkości a wolę techniczne wygłupy. I na początek stanowczo polecam 2t.
BTW- to ja jak pompe sprzęgłą połamałem :)
https://www.youtube.com/watch?v=Rs24OLZUd0I
robin102
03-01-2022, 12:15
BTW- to ja jak pompe sprzęgłą połamałem :)
Zawsze to lepiej niż noga czy ręka.
.
Kurde nigdy nie rozumiałem i nie zrozumiem tej potrzeby zmagania się z górami piachu, czy z bagnami po pas. Zmagania się fizycznego, bo to przecież siłownia, a nie jazda motorem.
Co innego jakimś wolnościowym przystosowanym motocyklem do terenu zwiedzać trudniej dostępne okolice, ale 10 razy podjeżdżać pod tą samą hałdę. Coś pewnie uzależniającego w tym jest, tylko co :)
Cornelson
03-01-2022, 12:41
Może się źle wyraziłem, jak pisałem o jeżdżeniu w terenie. O tyle pasuje mi honda, że to sprzęt nie extremalny. Taki do jeżdżenia po bezdrożach. Ja już wiekowy jestem, więc każda kontuzja może być bolesna. Natomiast cięzko mi jakoś odnaleźć konkurencję dla CRF. Porównywalne silnikowo sprzęty konkurencji, są sporo drożżdze. Zapewne różnicę robi osprzęt, ale ja bym tego nie wykorzystał.
robin102
03-01-2022, 13:12
. O tyle pasuje mi honda, że to sprzęt nie extremalny. Taki do jeżdżenia po bezdrożach. Ja już wiekowy jestem.
To coś jak u mnie zamysły były i wiek determinował podejście do zagadnienia. Na ryby na grzyby, w koło jeziora czy do znajomego lasu. Taka Honda fajny temat, bo parę lat jeździsz i nie trzeba tłoków, pierścieni, remontu co kilka wyjazdów :)
Jest jeszcze parę innych motocykli w tej kategorii wartych rozważenia. Kluczowe czy nowy w salonie czy używany, bo jak nowy to w zasadzie chyba nic nie przebije tej CRF 300 w cywilnym wydaniu.
Cena od 24- 25 tys zł bardzo zachęcająca jak za nowe japońskie moto. Tylko trudna kwestia posiadania tych 25 000 zł z przeznaczeniem na zbytki ;)
patronat
03-01-2022, 15:57
Ale to się robi głównie dla wysiłku i kondycji. A motocykl zapewnia brak znudzenia i tyle. Ja jestem 50+ i nie ukrywam, że się bardzo cieszę, że zdrowie pozwala na takie wygłupy. Poniżej wykres z fitbita, pierwszy lepszy z brzegu. Nie sugerujcie się nazwą rower, po prostu nie ma kategorii motocykl terenowy.
59158
robin102
03-01-2022, 16:38
Nie no wiadomo, naukowo udowodnione, że jazda motocyklem wydłuża życie :)
Nie no wiadomo, naukowo udowodnione, że jazda motocyklem wydłuża życie :)
Krzyśkowi Wydrzyckiemu to powiedz.
Kolekcjoner
03-01-2022, 22:16
A kto to?
Naczelny Świata Motocykli. Były.
Kojocisko
03-01-2022, 23:13
Wydrze, Jurkowi Szymańskiemu, że tylko redaktorów naczelnych wspomnimy. Obu żegnałem :-(, A Wydrę, to chwilę przed wylotem na feralne testy, to jeszcze w dwóch kołach spotkałem.
krzysztofz24
03-01-2022, 23:23
Wypadki zdarzaja sie ludziom w roznym wieku i na roznych pojazdach. Tu nigdy nie bylo reguly i nie bedzie...tak to juz jest.
Wydrze, Jurkowi Szymańskiemu, /.../
Jurek to jednak trochę na własne życzenie, a Krzysiek zawsze jeździł mega bezpiecznie. Ostatni przejazd przecież też został z tyłu, bo inni pognali a on chciał spokojnie pojechać...
Ale to taki OT w kwestii przedłużania życia jazdą motocyklem.
Kojocisko
04-01-2022, 10:34
Ale zawsze warto wspomnieć fajnego człowieka. Większość pasji chyba statystycznie przedłuża życie (no, nie mówię o pasji np. do wódy), a na pewno zwiększa zadowolenie z życia.
patronat
04-01-2022, 10:46
Dlatego ja jeżdzę tylko teren. Na asfalcie się boję zwyczajnie. Raz leżałem i wystarczy. A na hałdzie nie ma prędkości, tirów, można spotkać co najwyżej innych wariatów albo dziki. Mój syn w ciągu 15 lat raz złamał rękę na motorze, jadąc naprawdę na granicy. Ja tylko raz palca przygniotłem ale bez konsekwencji większych. 50 km/h w terenie odczuwa się jak 200 na asfalcie, gleba jest 100 razy bardziej miękka od asfaltu. Dlatego wszystkim polecam. Zresztą kto raz wsiąknie ten już nie odpuszcza.
Cornelson
04-01-2022, 11:03
Dlatego ja jeżdzę tylko teren. Na asfalcie się boję zwyczajnie. Raz leżałem i wystarczy. A na hałdzie nie ma prędkości, tirów, można spotkać co najwyżej innych wariatów albo dziki. Mój syn w ciągu 15 lat raz złamał rękę na motorze, jadąc naprawdę na granicy. Ja tylko raz palca przygniotłem ale bez konsekwencji większych. 50 km/h w terenie odczuwa się jak 200 na asfalcie, gleba jest 100 razy bardziej miękka od asfaltu. Dlatego wszystkim polecam. Zresztą kto raz wsiąknie ten już nie odpuszcza.A na czym jeździcie?
Kojocisko
04-01-2022, 11:44
Ta informacja już padła:
...Ja osobiście mam 300exc 2T i 500exc 4t. Jeżdże 95% na dwusuwie, bo nie lubie prędkości a wolę techniczne wygłupy. I na początek stanowczo polecam 2t.
patronat
04-01-2022, 12:06
A na czym jeździcie?
Na piasku, błocie, żwirze, wysypiskach i na Rumunie :) Na czym się da. Na KTMach głównie czasem na Becie. Yamaha jest passe, Honda jest za słaba. Rjoju się boje. Gas Gas ma kiwaka a wole PDS. Z tego samego powodu odpadła Huska. Więc w najbliższym otoczeniu mamy 4 KTMy ( w tym 1 4T), 2 Bety 300RR, 2 x Huska 250 i 300 2T, i 1 Gas Gas 300 2t. Czyli ewidentna przewaga grupy KTMa. Ot taka mała ekipa do wspólnego upalania.
ten na czarno to moj syn, na pomaranczowo ja, a maly chwilowo nie jezdzi :)
https://www.youtube.com/watch?v=7PjtfANEWBE
Boryszuk
04-01-2022, 14:57
Ale to taki OT w kwestii przedłużania życia jazdą motocyklem.
Na coś trzeba umrzeć :wink:
-Umarl robiac to co kocha.
-Rozbijajac sie na drzewie w wielkim wybuchu?
Kojocisko
04-01-2022, 16:30
Lepiej umrzeć spokojnie, we śnie - jak dziadek.
A nie w zgrzycie stali, okrzykach paniki i odgłosach miażdżonej konstrukcji - jak jego pasażerowie.
krzysztofz24
04-01-2022, 16:40
A moze zaraz zaczniemy rozwazac czy lepiej zginac w samochodzie czy na motocyklu, a moze zostac potraconym na pasach?
Troche te rozwazania bez sensu.
To proponuje jednak skoncentrowac sie na jezdzie na moto, takiej jaka nam pasuje. Czy to po szosie, po lesie czy nawet z gory na dol po haldzie;-).
Cornelson
04-01-2022, 18:24
Na piasku, błocie, żwirze, wysypiskach i na Rumunie :) Na czym się da. Na KTMach głównie czasem na Becie. Yamaha jest passe, Honda jest za słaba. Rjoju się boje. Gas Gas ma kiwaka a wole PDS. Z tego samego powodu odpadła Huska. Więc w najbliższym otoczeniu mamy 4 KTMy ( w tym 1 4T), 2 Bety 300RR, 2 x Huska 250 i 300 2T, i 1 Gas Gas 300 2t. Czyli ewidentna przewaga grupy KTMa. Ot taka mała ekipa do wspólnego upalania.
ten na czarno to moj syn, na pomaranczowo ja, a maly chwilowo nie jezdzi :)
https://www.youtube.com/watch?v=7PjtfANEWBE
No tak, pojawioło się parę słów, kórych nie rozumiem. "Kiwaka", PDS. ale to bez znacznienia. Jak masz chwilę to pomyśl co Ty wybrałbyś na pierwsze moto tego typu kiedy nie wiesz czy będxzie Cię to kręcić. Zdecydowanie używka. Nowe mają raczej zaporowe da mnie ceny.
Kojocisko
04-01-2022, 18:59
I jak się pojawiają takie słowa, to ja jestem cały szczęśliwy, bo jest temat do rozkminienia.
A zawieszenia są ciekawe.
A swoją drogą czy nie jest tak, że z powodu licznych hałd, uogólniony Śląsk jest uprzywilejowany pod kątem możliwości uprawiania enduro?
robin102
04-01-2022, 19:10
Lepiej umrzeć spokojnie, we śnie - jak dziadek.
Mój Tatko w wieku 39 lat umarł w śnie. Minę miał kurde taką jakby był zadowolony, uśmiechnięty normalnie. Myślę, że On do dziś o tym nie wie :sad: Sportowiec, motocyklista zawzięty, człowiek wielu talentów artystycznych. Żył szybko i jeździł szybko. Gazela, Jawa 250, Panonia
2 Bety 300RR ...
Jak słysze albo czytam BETA to od razu mi serducho mocniej bije, bo mi się przypomina moje dawniejsze marzenie motocyklowe. Włoski motocykl z niezniszczalnym silnikiem SUZUKI. .... na grzyby, na ryby, na bezdroża
https://images89.fotosik.pl/564/6001b73077de05b3.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6001b73077de05b3)
patronat
04-01-2022, 19:26
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie jakie moto na początek, ale mogę wskazać kierunek poszukiwań. Na początek quiz:
1. Ile ważysz?
2. Jak długo jeździsz na moto?
3. Jaki teren? (Piasek, błoto, duże podjazdy, kamienie, przeszkody)
4. Budżet na moto? Każde wymaga napraw ale można uniknąć grubych remontów. No i eksploatacyjnie 2t znacznie się różni od 4t
5. Aspiracje na zwiedzanie Rumunii albo Bieszczad?
Cornelson
04-01-2022, 19:37
Ważę 80 kg. Jeżdżę od 5 lat. Mniej więcej. Prawo jazdy znacznie dłużej. Mieszkam pod Krakowem gdzie przy Wiśle jest sporo ścieżek/ dróg dostępnych raczej dla pojazdów terenowych. Będę jeździł blisko. Do Rumunii wybrałbym się już bardziej na mojej xsr. Budżet 10-20k. Wolałbym 10 ale jeżeli nie ma czego szukać w tym budzecie to pewnie coś się znajdzie. Raczej 4t.
Boryszuk
04-01-2022, 20:17
skoncentrowac sie na jezdzie na moto,.
Ta jest, p'sze Pana. Ja wczoraj tak.
59182
patronat
04-01-2022, 20:26
Zmień opony to odżyjesz :)
Cornelson - zanim kupisz cokolwiek musisz najpierw sie przymierzyć. Masz wiele możliwości: Krzeszowice i Malczyk, u nas Motoprzygoda (Katowice)
Kupujesz szkolenie, dostajesz moto i wiesz 5x wiecej. Możesz się też umówić ze mną - byleby nie lało.
Stanowwczo polecam jednak 2t. Lżejsze, zwrotniejsze, pozwala na techniczną zabawę na paru metrach kwadratowych. I tańsze w eksploatacji.
Pewne motocykle, żeby się nie pakować na minę to np. Beta 300 rr z okolic 2018 - salonowa, zadbana do 23-24 tys. KTM to 25 tys za 2017. Ale tak czy tak najperw musisz spróbować wszkich opcji.
robin102
05-01-2022, 15:06
Beta 300 rr z okolic 2018 - salonowa, zadbana do 23-24 tys. KTM to 25 tys za 2017. Ale tak czy tak najperw musisz spróbować wszkich opcji.
U nas chłopaków po pierwszej pięćdziesiątce to nie wiadomo czy kręgosłup pozwoli, czy się temat nie znudzi, a najważniejsze czy prostata pozwoli sobą podrzucać po wybojach. Wydatki tak dużych pieniędzy trochę ryzykowne.
Może lepiej zacząć od czegoś takiego lub podobnego, a jak się spodoba zabawa sprzedać z małą stratą czy zarobkiem i kupić już za dużą kasę moto.
https://www.olx.pl/d/oferta/suzuki-dr-350s-enduro-CID5-IDNexZx.html?fbclid=IwAR0VZdGqrwyskvYsiaNKdXZ0s42i Aj5cVNPeh5oDmr3LwVtiNz3KFLZV1p0&isPreviewActive=0&sliderIndex=7
wszystkie DR miały problemy z głowicą, nie wiem czy to dobra oferta ?
robin102
05-01-2022, 17:04
wszystkie DR miały problemy z głowicą, nie wiem czy to dobra oferta ?
Może to tak jak z motocyklami Ducati, że wszystkie się psują, a najczęściej u tych co nimi nie jeżdżą.
patronat
05-01-2022, 17:10
U nas chłopaków po pierwszej pięćdziesiątce to nie wiadomo czy kręgosłup pozwoli, czy się temat nie znudzi, a najważniejsze czy prostata pozwoli sobą podrzucać po wybojach. Wydatki tak dużych pieniędzy trochę ryzykowne.
Może lepiej zacząć od czegoś takiego lub podobnego, a jak się spodoba zabawa sprzedać z małą stratą czy zarobkiem i kupić już za dużą kasę moto.
https://www.olx.pl/d/oferta/suzuki-dr-350s-enduro-CID5-IDNexZx.html?fbclid=IwAR0VZdGqrwyskvYsiaNKdXZ0s42i Aj5cVNPeh5oDmr3LwVtiNz3KFLZV1p0&isPreviewActive=0&sliderIndex=7
Zasadniczo wspaniały motocykl z wyrafinowaną technologią. Oczywiście jak na 1992 rok.
Nie mam ochoty tracić czas na analizowanie, wiek też już raczej nie pozwoli na większość pomysłów, więc osobiście wybieram sprzęt który na 100 % mnie nie ograniczy. I nie rozwodząc się, byłoby to świetnie wywalone 9500 w błoto. Pytanie było o w miarę pewny motocykl do upalania w terenie. Nie mam w tej grupie DR.
Może to tak jak z motocyklami Ducati, że wszystkie się psują, a najczęściej u tych co nimi nie jeżdżą.
miałem silnik DR :(
patronat
05-01-2022, 19:38
miałem silnik DR :(
Ja miałem całą DR. DRZ zresztą też w wersji E :)
Z tego co pamiętam w DR miałem problem z olejem w zbiorniku w ramie - to w DRce było? W sensie zardzewiał z zewnątrz i zaczął się rozpadać czy coś.? Musze żony zapytać, strasznie mnie wtedy gnębiła :)
Cornelson
05-01-2022, 21:01
Zrobię zgodnie z sugestią. Umówię się do Krzeszowic. Zobaczę czy to moja bajka. Potem będę mierzył siły na zamiary. Choć szczerze liczyłem, iż ewentualnie zamknę się w mniejszym budżecie. Oczywiście czytam pilnie Wasze posty. Układam to sobie w głowie, przynajmniej próbuję. Ale to chyba trudniejszy temat niż „jaki wybrać pierwszy aparat”.
jeśli cena, to pewna zapora, to zobacz to ..... i powiem, że dla mnie niestety ta cena też jest lekką zaporą przy 5 motocyklu, gdyby nie to już by u mnie w garażu był
https://www.aprilia.com/pl_PL/models/rx-125/rx-125-4s4v-2021/
robin102
06-01-2022, 00:12
jeśli cena, to pewna zapora, to zobacz to ..... i powiem, że dla mnie niestety ta cena też jest lekką zaporą przy 5 motocyklu, gdyby nie to już by u mnie w garażu był
https://www.aprilia.com/pl_PL/models/rx-125/rx-125-4s4v-2021/
Ależ fajny bączek 135 kg i 14 KM z silniczka 4T , wow
Zasadniczo wspaniały motocykl z wyrafinowaną technologią. Oczywiście jak na 1992 rok.
Nie mam ochoty tracić czas na analizowanie, wiek też już raczej nie pozwoli na większość pomysłów, więc osobiście wybieram sprzęt który na 100 % mnie nie ograniczy. I nie rozwodząc się, byłoby to świetnie wywalone 9500 w błoto. Pytanie było o w miarę pewny motocykl do upalania w terenie. Nie mam w tej grupie DR.
Ty na pewno masz rację na 102 w temacie motorka do prawdziwego upalania w terenie .....................Ale, Ale mój sąsiad ma rower za 20 000 zł złożony z okazyjnie ściąganych ze świata komponentów i śmieje się jak ja jeżdżę na swoim rowerze za 2999 zł jadę i wracam, raz na tydzień robiąc z 50 km i tak od 10 lat i żadnej awarii u mnie ani u roweru :)
Odwdzięczam się mu od czasu do czasu. Zapytał mnie jakie by tu słuchawki do wieży kupić. Powiedziałem, że takie za mniej niż 3000 zł absolutnie nie grają, co według moich wymagań jest taką klasa minimum totalnego. Sąsiad o mało się nie przewrócił, bo mimo majętności planował wydać 300 zł na pierwsze słuchawki.
Pisze to po to abyśmy sobie czasem przypominali, że od najniższego do najwyższego są jakieś tam pośrednie poziomy zadowolenia, satysfakcji i wszystko na miarę potrzeb.
U mnie na dzielni dwóch małolatów na Suzuki DR i drugi na Beta w każdą niedzieli zapierdzielają po polach i łąkach więc jednak się, na na starym Suzuki jakiś tam balans równowagi uzyskać koszty/potrzeby/możliwości.
Jeżdżą też chłopaki na 2 Katemach 2T ale ci to już latają, że tak powiem i nawet w powietrzu :) Pojawia się gość na Yamaha WR 450 chyba taki to model.
Się rozgadałem chyba zupełnie zbędnie :)
Kojocisko
06-01-2022, 00:51
A swoja drogą, to czemu Yamahy są passe?
robin102
06-01-2022, 01:15
Jak dla mnie to te kamertony w logo rozwalają system, paczeć nie daje rady ;) od razu weselne klimaty widzę i jakieś pianinko, a za nim pozoranta weselnego udającego granie :D
Nie no powinni to dawno zmienić kurde.
krzysztofz24
06-01-2022, 03:34
Ale ze terenowe Yamahy nie bardzo? Takie same jak inne japonczyki a ja ktos twierdzi inaczej to madroci ludowe bacy glosi;-).
W czesciach kosztuja podobnie, psuja/nie psuja sie z taka sam czestotliwoscia...
Wiem, bo niecaly rok pracowalem w sklepie moto, zorientowanym mocno na off-road.
Ale off road to nie moja bajka zdecydowanie, wiec juz tam nie pracuje:-). Jakies Enduro jak tu Boryszuk fajne wypady zapodaje, to jak najbardziej...ale torowe jazdy, po poligonach czy z gory i na dol to nieeee:-).
Ale jak to mawiaja, jeden woli rude a drugi blondynki.
Boryszuk
06-01-2022, 06:53
Z enduro to ja mam tyle wspólnego co *** z prawami człowieka.
patronat
06-01-2022, 10:04
W EnduroGP japonskie motocykle konczą się na Hondzie. W WESS japonskich nie ma. Yamaha nie ma motocykla klasy hard enduro, WRka skonczyla sie na Kill’em All. A przy okazji, jak się pięciozaworowa yamaszka sypnie, to doświadczysz uczucia, że ktoś cie niezle rucha na kase. No i okazuje się, że aluminiowa rama nie bardzo w teren.
robin102
06-01-2022, 10:55
Z enduro to ja mam tyle wspólnego co *** z prawami człowieka.
A te szwedanie się na 2 kołach tam gdzie autem się nie da rady to nie kwalifikuje się do enduro ? Soft enduro, hart enduro. Zwariować można od tyk klasyfikacji dzisiejszych.
krzysztofz24
06-01-2022, 11:49
A te szwedanie się na 2 kołach tam gdzie autem się nie da rady to nie kwalifikuje się do enduro ? Soft enduro, hart enduro. Zwariować można od tyk klasyfikacji dzisiejszych.
Kwalifikuje jak najbardziej.
Ale linia podziału jest bardzo prosta. Na sprzęt cywilny, który można zarejestrować i wyczynowy, który się wozi na przyczepce.
A to co kto robi z wyczynowym to już jego broszka, czy jeździ po prywatnym obiekcie rekreacyjnie czy startuje w zawodach amatorsko czy z licencją zawodnicza.
Jak dla mnie to te kamertony w logo rozwalają system, paczeć nie daje rady ;) od razu weselne klimaty widzę i jakieś pianinko, a za nim pozoranta weselnego udającego granie :D
Nie no powinni to dawno zmienić kurde.
Oz ty szwabski fanboyu BMW!!!
:-)
;-);-);-)
robin102
06-01-2022, 13:00
Oz ty szwabski fanboyu BMW!!!
:-)
;-);-);-)
Nie no motocykle robią fajne, nawet do jazdy po terenie, tylko te logo z gitarami i pianinkami dawno do wymiany ;)
Kolekcjoner
07-01-2022, 01:21
Ale że w teren?
Ostatnio naprawiałem koledze bodaj xt600 i poza tym że olej się wlewa do ramy :confused: to wygląda na bardzo prostą i solidną konstrukcję. Jeździ się tym też dosyć przyjemnie :).
patronat
07-01-2022, 11:40
Kwalifikuje jak najbardziej.
Ale linia podziału jest bardzo prosta. Na sprzęt cywilny, który można zarejestrować i wyczynowy, który się wozi na przyczepce.
A to co kto robi z wyczynowym to już jego broszka, czy jeździ po prywatnym obiekcie rekreacyjnie czy startuje w zawodach amatorsko czy z licencją zawodnicza.
Małe sprostowanie. Dzielimy na enduro i cross.
Wszystkie zawody enduro, w tym enduroGP ( MŚ) wymagają homologacji zarówno od motocykli jak i poszczególnych części ( głównie chodzi opony). Każdy z tych motocykli musi być zarejestrowany i ubezpieczony. Mało tego w MŚ startują z tablicami rej. co jest mz ********** głupie. Są to też w pełni wyczynowe maszyny. Zmiany w motocyklach profesjonalnych zawodników ograniczają się właściwie do zawieszenia.
Cross - motocykle bez homologacji, bez lamp i możliwości rejestracji - kierowane w zasadzie tylko i wyłącznie na tory motocrossowe. Z racji twardego zawieszenia, większego tylnego koła, chrakterystyki przekazania napędu nie bardzo nadają się do jeżdżenia "po lesie". Są stworzone to upalania w kółko po piachu i wykonywania dalekich skoków.
Motocykle typu KTM 300exc są homologowane i oczywiście rejestrowane, jeśli tylko posiadają rozsądnych właścicieli. Mój ostatnio nawet przegląd przeszedł :)
robin102
08-01-2022, 16:00
Taka owiewka rozbudowana typu DAYTONA szpeci czy raczej in plus ?? .................... ostatnie zdjęcie świetne ( foty z internetów )
Chyba Krzyśkowi pozazdrościłem ;)
https://images90.fotosik.pl/563/a8dffa2f3c59941f.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a8dffa2f3c59941f)
https://images89.fotosik.pl/564/e9ce10ba0799aaa6.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e9ce10ba0799aaa6)
https://images89.fotosik.pl/564/03ec2f5edae155ae.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/03ec2f5edae155ae)
krzysztofz24
08-01-2022, 19:16
W sumie pasuje, choc tak troche starsza stylistycznie niz reszta motoru. Nie szpeci ale mz tak nei gra an 100% d okonca. bo to BMW ma takei agresywne przetloczenia;-), kany jakby troche. A owiewka tak obla troche.
to juz lepiej jsobie sprawdz ta Emgo Venom Mark 2 z twoim BMW jak wyglada.
Sprawdzilem i nawet ja sprzedja jako dedykowan do BMW r1150/1200R:-).
Tylko w Polsce jest dostepna jako czarna wylacznie.
robin102
08-01-2022, 23:00
to juz lepiej jsobie sprawdz ta Emgo Venom Mark 2 z twoim BMW jak wyglada.
.
Ciekawa sprawa, bo grzebie po owiewkach od czasu wjazdu Yamahy białej na żółte forum i nie widziałem tej owiewki nigdzie. Polakieruje się przecież.
O tej wspomniałeś ? Gdzieś na motocyklu widziałeś zdjęcie ?
https://www.motorcycleid.com/emgo/venom-mark-ii-fairing-mpn-70-52505.html?singleid=2365277801&url=122141425&vehicle=129998
krzysztofz24
08-01-2022, 23:31
Ciekawa sprawa, bo grzebie po owiewkach od czasu wjazdu Yamahy białej na żółte forum i nie widziałem tej owiewki nigdzie. Polakieruje się przecież.
O tej wspomniałeś ? Gdzieś na motocyklu widziałeś zdjęcie ?
https://www.motorcycleid.com/emgo/venom-mark-ii-fairing-mpn-70-52505.html?singleid=2365277801&url=122141425&vehicle=129998
Bo ona jest bardzo popularna w Europie i w Stanach a w Polsce mozn ja kupic tylko i wylacznie tutaj.
https://shop.rhcc.pl/pl/p/Owiewka-Emgo-Venom-Mark-II-z-okraglym-otworem-na-reflektor-custom-cafe-racer/23065391
I ja bralem za 300 zl (moze 319 lub 329...) ale wszystko drozeje, to juz jest za 379zl:evil:
Ogolnie bardzo wiele motocykli widzialem z ta owiewka jak rozkminialem zakup, poszukaj musi byc jakas fota z twoja Bety. Ogolnie owiewka jak owiewka, grubosc materialu to absolutnie inna liga niz fabryczne owiewki. Wiekszosc aftermarket owiewek jest przewazne ciensza niz oryginaly. Ale nie wibruje jakos i nie brzeczy.
A i taka jedna rzecz, ktorej nigdzie nie wyczytasz ale porzy uniwerslanych owiewkach niefabrycznych to na 99% bedzie ci swiecic reflektor do srodka. Jak to pierwszy raz zobaczylem;-)to skuamlem po co w Kawasaki w fabrycznej owiewce by lte nkawalek gumy taki dziowny zamocowany (takze fabryczna tez tego wymahal jak widac). Ogarnalem sobie precyzyjnei doklejonym i docietym kawalkiem detki rowerowej.
A i szukaj sobie dluzszych srub do mocowanai reflektora, Ja kupilem piekne polerowane z imbusowym lbem z OBI zeby byly te 1cm dluzsze.
A sama owiewka (choc to zalezy od moto w sumie) trzeba tak troszeczke rozgiac jak sie ja mocuje. moze jest jakeis moto ze przymierzasz i "no kurde jakby stad bylo";-). Ja musialem troszke dopchnac.
robin102
10-01-2022, 10:30
I ja bralem za 300 zl (moze 319 lub 329...) ale wszystko drozeje, to juz jest za 379zl:evil:
.
Ci powiem, że to bajkowa cena w porównaniu do tej DAYTONA co to nawet produktem Bemwu nie jest tylko jakiegoś Wunderlichta. Cholera prześledziłem temat to wychodzi za owiewkę, stelaż i szybkę pod 3000 zł czyli 10% wartości motocykla. Komuś tam się sufit na łeb spadł. Rynku używanych praktycznie nie ma.
Ta co zaproponowałeś fajna, ale wydaje się trochę za mała do tego dużego przodu R1200R, fakt , że ta Daytona tak trochę myszką trąci, ale mi się podoba. Cały ten motocykl taki myszkowy :)
Będę się rozglądał na ebayach jakiś za używaną, a jak nie to odpuszczę, choć się napaliłem trochę.
ps.
Poka jakaś świeżą fote Yamahy już z owiewką, maż zdjęcie od strony zegarów ?
krzysztofz24
10-01-2022, 16:30
Tamte fotki były najświeższe, bo jak założyłem już polakierowana owiewkę, to zaraz koniec sezonu i teraz pod pokrowcem Moto:-).
Ja tam nie namawiam, bo każdemu troszkę co innego się podoba;-). Ale akurat ta owiewka co mam jest bardzo popularna i pełno fot w necie z nia na różnych Moto od Harleya do Japończyka.
W takich owiewkach często szybko dotyka zegarów lub jest bardzo blisko. U mnie dotyka właśnie tak lekko. Poradzili sobie że podłożyłem przecięty na pół wężyk przezroczysty od filtra do akwarium:-).
Ale docelowo będzie na górze taki jakby mini stelazyk, coś takiego jak się szyby mocuje do kierownicy. Żeby ją odsunąć troszkę od zegarów i przy okazji się podwyższy trochę szybka.
Kolekcjoner
11-01-2022, 20:19
Ja mam coś takiego, z deflektorem robi niesamowitą robotę :).
59401
Na tym zdjęciu może nie widać dokładnie ale lepszego na szybko nie znalazłem....
krzysztofz24
12-01-2022, 01:08
Ja mam coś takiego, z deflektorem robi niesamowitą robotę :).
59401
Na tym zdjęciu może nie widać dokładnie ale lepszego na szybko nie znalazłem....
No ale ty masz fabryczna owiewkę:-). To wiadomo że będzie lepsza, bo jest dopasowana pod konkretne Moto a nie uniwersalna.
A deflektor fajna rzecz. Ja sobie założyłem owiewkę pod koniec sezonu.
I w nowym sezonie będę testował wysokość szyby (wstępnie widzę mogłaby być te 5cm wyższa i byłby ideal).
I będę rozkminial czy sobie dorobić wyższa szybkę z jakiejś szybki czy może deflektor właśnie.
Bo taki zgrabny przezroczysty, w sumie to go nie widać na przyciemnianej szybie prawie...
To mówisz, że jesteś zadowolony z tego deflektora?
Co to za Zuzia? Fajny sprzęcik.
Tu widać stosunkowo niską owiewkę. Ale to zależy od wzrostu.
Ja mam w Devilce wysoką, ale i tak mało, bo powyżej setki targa łbem...:-(
I już sam nie wiem, czy kombinować z deflektorem, czy dać fabryczną owiewkę, żeby pęd przyjmować na klatę?
robin102
12-01-2022, 15:14
Dobre, dobre zdjęcie, wystarczy aby zobaczyć, że to taka owiewka na bogato co ma robotę robić i jakaś wygodę zapewnić, a te co Krzysztof i ja chcemy dolepiać to one raczej funkcje dekoracyjne pełnią ;)
ps.
tego deflektora trochę nie kumam, bo to chyba ma sens powyżej jakiegoś mega wzrostu i jakiś podróżniczych wysokich prędkościach,a na zakopiance o to trudno ;)
Kolekcjoner
12-01-2022, 15:14
Co to za Zuzia? Fajny sprzęcik.
Tu widać stosunkowo niską owiewkę. Ale to zależy od wzrostu.
Ja mam w Devilce wysoką, ale i tak mało, bo powyżej setki targa łbem...:-(
I już sam nie wiem, czy kombinować z deflektorem, czy dać fabryczną owiewkę, żeby pęd przyjmować na klatę?
Bandit.
Natomiast co do wzrostu racja. Ja jestem niezbyt rosły ;) więc dla mnie to wystarcza. Pewnie ktoś wyższy będzie już momentami odczuwał dyskomfort.
krzysztofz24
12-01-2022, 15:22
Bandit.
Natomiast co do wzrostu racja. Ja jestem niezbyt rosły ;) więc dla mnie to wystarcza. Pewnie ktoś wyższy będzie już momentami odczuwał dyskomfort.
To jest wszystko kwestia podejscia i co sie chce. Bo ja jestem wyzszy a ta fabryczna owiewka z Bandita to dla mnie jest potezna i ja bym sie za nia nudzil i czul prawie jak w samochodzi;-).
A jeszcze deflektor...kurde ty masz tam komfort jak na Gold Wingu:-D.
Dla mnie idealem (powtarzam dla mnie i moich oczekiwan bylo to co w ZRX mialem z lekko podwyzszona szybka MRA o 5-7cm wzgledem fabrycznej. Czylo 100-110 komfort, 120 juz mozan sei lekko przychylic a 140 i wiecej to juz calkiem konkretnie. Ale mi sie to zgrywalo jakso predkosc i jednoczesnie bardziej zwarta pozycja.
Teraz cos daje ale chyba bedzie brakwoac tych paru cm wzgledem teog co sie przyzwyczailem.
robin102
12-01-2022, 19:00
Jest jakaś legalna, prawna ścieżka aby zarejestrować takie cudo kupione za pół ceny.
https://www.olx.pl/d/oferta/honda-x-adv-750-wydech-akrapovic-kufer-centralny-CID5-IDMWSSE.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0
patronat
15-01-2022, 13:18
Robin102 - nie sądzę. Tym bardziej, że moto było ewidentnie zarejestrowane na terenie UE
Wracając do niekończącego się sezonu:
Przystanek
59533
Chwila zastanowienia:
59535
I zimowa głupawka:
https://youtu.be/wIQIbzGi3q0
Kojocisko
15-01-2022, 16:02
Kamulce na przystanku robią wrażenie.
A ja padłem ofiarą wzrostu cen. Odkładałem zakup porządnej płyty chroniącej silnik od Wunderlicha i właśnie zdrożała z 1150 na 1450zł . żesz qrwa...
Lecę kupić opony póki są i nie zdrożały (i tak drogie).
A ja padłem ofiarą wzrostu cen. .
tak odkładałem na obiektyw do panasonica i co już go miałem to mi uciekał, może trzeba poczekać, dolar i euro spadło ?
robin102
15-01-2022, 17:30
Robin102 - nie sądzę. Tym bardziej, że moto było ewidentnie zarejestrowane na terenie UE
Biorę w ciemno za te pół ceny, bo będę jeździł na ryby i na grzyby, a z czasem może się kupi jakąś ramę zniszczoną, jacyś świadkowie, jakiegoś prawnika zaprzęgnę ;)
.
żesz qrwa...
Nikt Ciebie tak nie rozumie jak my zazdrośnicy :D
.
dolar i euro spadło ?
Euro już trochę spadło, ale to się nie przełoży, bo to nie o to chodzi. Fotografowie to kasta, maja pracę lżejsza od snu, wiec muszą drogo płacić :)
krzysztofz24
15-01-2022, 19:04
Biorę w ciemno za te pół ceny, bo będę jeździł na ryby i na grzyby, a z czasem może się kupi jakąś ramę zniszczoną, jacyś świadkowie, jakiegos prawniak zaprzegne;-)
Dobrze ze dales emotikonke. Bo brak papierow to moze byc przy zabytku, lub kiedys WSK, Jawa, MZ na wiosce itp.
Jesli w miare wspolczesny sprzet , jest za pol ceny i niewinny dopisek sie pojawia "bez prawa rejestracji" czy "papiery zaginely"
To bardzo prawdopodobne ze...wiesz co.
Ale jak jednak chcesz wkroczyc na sciezke przestepstwa, to ja ci moge pozyczyc nabijaki do nabijania numerow ramy:-). Mam takei stare z PRL, do sprzetow z demoludu pasowaly jak znalazl. Se pykniesz takie same numery jak w BMW, znaczek dokleic i sie milicja nie skapnie;-).
robin102
16-01-2022, 00:55
Tak zmieniając temat i łamaniu stereotypów :)
.
Pod knajpkę na plaży podjechała para, chyba małżeństwo na dwóch motorkach. On na Triumphie, a Ona na tej małej Bemce. Nic dziwnego bogaty kraj to sobie ludzie kupują.
Po powrocie do Polski pokazuje koledze i mówię kto czym przyjechał, a kolega wali zupełnie na serio, że jak to, że czemu, że Ona na większej pojemności. No padłem ze śmiechu.
ps.
Tygrysa można było pozazdrościć :)
https://images91.fotosik.pl/565/b6ac4a7903564204.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b6ac4a7903564204)
https://images89.fotosik.pl/566/aff0179a403d4886.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/aff0179a403d4886)
patronat
16-01-2022, 11:01
A ja padłem ofiarą wzrostu cen. Odkładałem zakup porządnej płyty chroniącej silnik od Wunderlicha i właśnie zdrożała z 1150 na 1450zł . żesz qrwa...
Będę dzisiaj jeździł z Arturem - Artafon. Zapytam czy ma w planach BMW. Może posłużysz za prototyp? Osłony ma naprawdę mega profi, cała Europa w tym jeździ.
robin102
16-01-2022, 12:30
W 2021 roku Włosi kupili blisko 300 000 nowych motocykli. Benelli TRK 502 ADV ilością sprzedaży przed BMW GS i przed Africą Twin :D .... Czekamy na Benelli 750 TRK ktory wciągnie nosem ;) wszystko co drogie
Kojocisko
16-01-2022, 13:07
Będę dzisiaj jeździł z Arturem - Artafon. Zapytam czy ma w planach BMW. Może posłużysz za prototyp? Osłony ma naprawdę mega profi, cała Europa w tym jeździ.
Fajne rzeczy robi, ale faktycznie raczej dla enduro/cross niż adventure. Chętnie bym zostawił forsę w polskiej firmie,
robin102
17-01-2022, 14:00
Czy można to zrobić dobrze, elegancko, czytelnie ?
https://images90.fotosik.pl/565/12038624b0a3468e.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/12038624b0a3468e)
Czy można to powtórzyć, można jak widać
https://images92.fotosik.pl/567/b8425949d717b759.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b8425949d717b759)
Jak można to tak spierdykolić w drogim motocyklu. Przecież to jest jakaś prowokacja.
https://images91.fotosik.pl/565/cc601227c448a495.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/cc601227c448a495)
Kojocisko
17-01-2022, 15:29
No i z tego wyświetlacza w NAT szybko się wycofali. Niemniej pierwsze dwa zestawy do AT mało by pasowały.
Właśnie jestem po awanturze z sklepopon.pl. Na zdjęciu opona AX41, towar nazywa się AX41 (opona 50/50). A oni mi przysyłają AX41S (opona do scramblera) i piszą, że zdjęcie jest tylko poglądowe. Nazwa towaru qrwa też poglądowa.
Po durnej wymianie maili nie przeprosili, ale zamówienie anulowali.
co kupiłem:
https://www.sklepopon.com/dane-opony-motocyklowe/bridgestone-ax41r-120-70-b19-60-q-b-tl-13691#851076
co chcieli przysłać: https://intercars.pl/produkty/opony/bridgestone-opony-letnie-i-zimowe/battlax-adventurecross-scrambler-ax41s/2170101/
No żesz...
patronat
17-01-2022, 18:23
No i z tego wyświetlacza w NAT szybko się wycofali. Niemniej pierwsze dwa zestawy do AT mało by pasowały.
Właśnie jestem po awanturze z sklepopon.pl. Na zdjęciu opona AX41, towar nazywa się AX41 (opona 50/50). A oni mi przysyłają AX41S (opona do scramblera) i piszą, że zdjęcie jest tylko poglądowe. Nazwa towaru qrwa też poglądowa.
co kupiłem:
https://www.sklepopon.com/dane-opony-motocyklowe/bridgestone-ax41r-120-70-b19-60-q-b-tl-13691#851076
co chcieli przysłać: https://intercars.pl/produkty/opony/bridgestone-opony-letnie-i-zimowe/battlax-adventurecross-scrambler-ax41s/2170101/
No żesz...
Dzwon do mnie, tel masz na priv
Odblaski z tego wyświetlacza Hondy doprowadziły by mnie do szału. Pozostałe zegary nie dość że eleganckie, to jeszcze świetnie czytelne wzór konspekt. Chyba już zbyt wiele tej elektroniki na tych wyświetlaczach. Miesiąc spędziłem zanim stwierdziłem, że wystarczy raz coś ustawić i nie grzebać w czasie jazdy, wpatrując się jak sroka w gnat. Widoki dookoła ładniejsze.
krzysztofz24
17-01-2022, 23:30
https://images90.fotosik.pl/565/12038624b0a3468e.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/12038624b0a3468e)
https://images92.fotosik.pl/567/b8425949d717b759.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b8425949d717b759)
Jak można to tak spierdykolić w drogim motocyklu. Przecież to jest jakaś prowokacja.
https://images91.fotosik.pl/565/cc601227c448a495.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/cc601227c448a495)
Pierwszy najladniejszy:D, drugi jeszcze czytelny ale osobiscie nie trafia do mnei ten dominujacy pomarancz. A 3 licznik...kurtyna i mozna sie rozejsc;-).
A co ciekawe bardzo poodbny licznik od tego na pierwszym zdjeciu mialem w Honda VF1100 z 84r. Tylko to jeszcze byla technologia TFT wyswietlacza.
9...)
No żesz...
To ze sie ktos by mogl pomylic z jedna literka na koncu nazwy opony, to rozumiem.
Ale ten tekst ze zdjecie jest tylko pogladowe i bach inny produkt przesylamy. To normalnie zlota czcionka telexpresu:)
robin102
18-01-2022, 01:00
Może ktoś ma chęć do dłubania. Motorek do kupienia za 4200 zł. Zacny rocznik i sprzęt na chodzie. Aż 36 KM i 2 gary 400cm3 powoduje, że to na serio jedzie. Znajomy był kiedyś oglądał dla mnie. Cena spadła z 5000 zł.
https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-xs-400-special-CID5-IDNqa4K.html?fbclid=IwAR17Qpa2WaU0RRP3p8IAb5mL3LT7 EC8D6maXTohwLwaVKB4tIF2d0cRUd4U
takie cudo
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/yamaha/yamaha_xs400%2080.htm?fbclid=IwAR2z97dcMBAYRF8DlWO atawb-2q_jkqp-75gIHe2BhBaONu4MwYFZmQJ3oE
Kolekcjoner
18-01-2022, 03:29
https://images90.fotosik.pl/565/12038624b0a3468e.jpg
https://images92.fotosik.pl/567/b8425949d717b759.jpg
https://images91.fotosik.pl/565/cc601227c448a495.jpg
Nie widzę nic nadzwyczajnego w tym ostatnim. Młodym się to pewnie kojarzy ze smarkfonem ;). Dla mnie może być, byle inne rzeczy były ok.
Może ktoś ma chęć do dłubania. Motorek do kupienia za 4200 zł. Zacny rocznik i sprzęt na chodzie. Aż 36 KM i 2 gary 400cm3 powoduje, że to na serio jedzie. Znajomy był kiedyś oglądał dla mnie. Cena spadła z 5000 zł.
https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-xs-400-special-CID5-IDNqa4K.html?fbclid=IwAR17Qpa2WaU0RRP3p8IAb5mL3LT7 EC8D6maXTohwLwaVKB4tIF2d0cRUd4U
takie cudo
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/yamaha/yamaha_xs400%2080.htm?fbclid=IwAR2z97dcMBAYRF8DlWO atawb-2q_jkqp-75gIHe2BhBaONu4MwYFZmQJ3oE
Dokładnie takie moto stoi u mnie na warsztacie. Przerobiony dosyć mocno ale spierdzielona instalacja, którą musimy robić od zera. Niestety problem jest żeby coś dostać do tego.
robin102
18-01-2022, 18:30
Taka ciekawostka jak to się leci na skuterze i jak leci skuterowa wskazówka prędkościomierza :) ( ta po lewej :) ) .... chyba co słabsze sportowe motorki by zostały :)
https://youtu.be/H5gCyfO8uvM
Włosi to mają łeb do spełniania marzeń :)
robin102
20-01-2022, 11:00
Kto by jeździł bez wstydu ? Da się na tym jeździć dalej niż na stację benzynową ? Na serio śrubki wypadają jak z wiadra ? ;)
https://images90.fotosik.pl/566/f40de3a684c09a4e.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f40de3a684c09a4e)
https://images90.fotosik.pl/566/78bf63525cfe1458.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/78bf63525cfe1458)
krzysztofz24
20-01-2022, 11:42
Ja bym z dumą i bananem na twarzy jeździł a nie ze wstydem:-).
Z pojemnością 1800, jest dokładnie, jakbyś do swojego BMW trzeci cycek dorzucił a ja bym miał R6 zamiast R4;-).
Kojocisko
20-01-2022, 12:06
IMO jedynym powodem do wstydu jest zaniedbanie stanu technicznego motocykla.
Nie jeździłbym, ale to kawał motocykla.
EDIT: I nadmierny hałas!!! A to akurat może być przypadłość motocykla ze zdjęcia, patrząc na wydechy.
W sprawie stanu technicznego, mam do powiedzenia:
https://youtu.be/GJ4H6ErnWPU
Pięć dni kręcenia śrubkami, dłubania i rozterek. Nawet już to polubiłem 8-)
CF
patronat
20-01-2022, 12:30
Bomba!!! Aż sie na YT zalogowałem żeby lika wkleić :)
krzysztofz24
20-01-2022, 12:32
Ekstra zrobiony ten filmik.
Tylko w sumie taki krotki...rozumiem ze to trailer;-)?
To teraz poprosimy pelna wersje:-).
Heh... To taka wprawka tylko. Pełna wersja trwałaby w nieskończoność i słychać by było, jak mamroczę zaklęcia, kiedy czegoś nie wiem 8-)
krzysztofz24
20-01-2022, 14:11
Heh... To taka wprawka tylko. Pełna wersja trwałaby w nieskończoność i słychać by było, jak mamroczę zaklęcia, kiedy czegoś nie wiem 8-)
Ale powiem ci, ze ten filmik jest tak dobrze i fajnie zrobiony ze powinien sie nawet nie-motocyklistom podobac.
To otwarcie z kotem ekstra:-).
Pozniej jest akcja, troche efektow wizualno-dzwiekowych - akurat tak ze smakiem i nie za duzo.
No spoko trailer. Ale chcialoby sie tez takeigo dluzszego, zeby np jakis timelaps albo pare byl wrzucony jak cos robisz. I podkladzik muzyczny fajny.
No i cos tam jeszcze, ale to juz musisz sam wymyslic;-)
robin102
20-01-2022, 15:25
O kierwa robi wrażenie ta produkcja, że ho ho ...... Stary ale Ty jesteś mechaniker, no szacun
W sprawie stanu technicznego, mam do powiedzenia:
https://youtu.be/GJ4H6ErnWPU
Pięć dni kręcenia śrubkami, dłubania i rozterek. Nawet już to polubiłem :cool:
CF
Ja bym z dumą i bananem na twarzy jeździł a nie ze wstydem:-).
Z pojemnością 1800, jest dokładnie, jakbyś do swojego BMW trzeci cycek dorzucił a ja bym miał R6 zamiast R4;-).
Nie nie mój wzorzec motocykla to LYTER :) albo ciut mniej czy ciut więcej. Żadne tam silnik od samochodów typu 1800 co to już nie da się tego używać jako motocykla.
Podszedł mi taki Spoertster na zamianę, a że się naoglądałem meksykańskiego serialu na Netflixie gdzie latają takim to się spodobało. Bardzo ładnie ten motorek na ekranie jeździ :)
Cholera tylko ten kolor taki sam jak mojej bemki, no porażka jakaś , jakby był czerwony, zielony, żółty, każdy inny niż szary.
Ale ładny to jest skurczybyk
IMO jedynym powodem do wstydu jest zaniedbanie stanu technicznego motocykla.
Nie jeździłbym, ale to kawał motocykla.
EDIT: I nadmierny hałas!!! A to akurat może być przypadłość motocykla ze zdjęcia, patrząc na wydechy.
A poza tym hałasem co to on jest po to aby był hałas to dlaczemu byś nie jeździł ? Wiesz, że liczę się z Twoim zdaniem.
Kojocisko
20-01-2022, 15:34
Kwestia braku zainteresowania tego typu motocyklem, tylko tyle. Ale jest sporo motocykli, które nie bardzo mnie interesują, mimo że je doceniam.
Kojocisko
20-01-2022, 16:23
Na filmiku gładzie krzywek wałka rozrządu bez śladów eksploatacji tak na pierwszy rzut oka...
Boryszuk
20-01-2022, 16:45
Moze walek odwrotnie wlozony?
Na filmiku gładzie krzywek wałka rozrządu bez śladów eksploatacji tak na pierwszy rzut oka...
Jakieś tam ślady ma, ale doświadczony człowiek, co KaTeeMów od środka widział bez liku, powiedział, że widział wiele maszyn w o wiele gorszym stanie i z o wiele mniejszym przebiegiem. Pocieszające :) Do 200 tyś chyba dojeździ 8-)
CF
robin102
20-01-2022, 18:35
Kwestia braku zainteresowania tego typu motocyklem, tylko tyle. Ale jest sporo motocykli, które nie bardzo mnie interesują, mimo że je doceniam.
Człowiek żyje i człowiek sie trochę zmienia. Parę lat wstecz to bym nawet nie pomyślał aby pomyśleć o HD, a dziś to nawet chętnie by się takiego miało.
Moze walek odwrotnie wlozony?
Mimo, że tam mega duże obciążenia na krzywkach to jeśli silnik dużo pracuje na nominalnej dla niego temperaturze i optymalnych warunkach smarowania to się praktycznie to nie zużywa. W przypadku tego KTMa to on chyba więcej na gorąco lata niż zalicza zimnych rozruchów, bo najbardziej zużywa się właśnie przy rozruchu zimnego silnika.
Kolekcjoner
20-01-2022, 18:41
Kto by jeździł bez wstydu ? Da się na tym jeździć dalej niż na stację benzynową ? Na serio śrubki wypadają jak z wiadra ? ;)
https://images90.fotosik.pl/566/f40de3a684c09a4e.jpg
https://images90.fotosik.pl/566/78bf63525cfe1458.jpg
Wręcz odwrotnie, jak się tym jeździ to się oglądają. Całkiem fajne moto. Zupełnie inne doznania niż japońce. Tu wszystko sprawia wrażenie jakby za chwilę się miało rozpaść łącznie z jeźdźcem ;), a jednak jest coś takiego że się chce wsiadać.... :). Ja jeździłem sporciakiem 1200 na wtrysku - nie widzę żeby był jakoś specjalnie awaryjny. Jedyne zastrzeżenia to do wydechu. Musieliśmy mocno popracować żeby nie głuchnąć po 5 kilometrach.
Co do HD jest dużo mitologii. One mają nietypowe rozwiązania (wbrew pozorom bardzo zaawansowane technicznie i technologiczne) i wymagają sporej wiedzy i doświadczenia przy naprawach. Często naprawy robione przez różnych znachorów nawet tych z szyldem kończą się problemami na drodze.
robin102
20-01-2022, 18:55
Tu wszystko sprawia wrażenie jakby za chwilę się miało rozpaść łącznie z jeźdźcem ;)
To coś jak w moim bokserze gdzie wielu jazdę tym motocyklem określa jak jazdę na traktorze :D .... Jednego HD gościnnie miałem kiedyś w garażu 1800 silnik. Współczesny bardzo HD 3-4 letni zrobiony na zielono na wojskowy, okrutnie mi sie to nie podobało. Po uruchomieniu silnika Bałem się, że garażyk mój mały się rozleci.
Mówisz, że te Sportstery to nie są głupie motocykle tylko właściwych znachorów u nas brak......... one mają zbiorniki paliwa na 120-140 km jazdy , czyli dla niejeżdżącego idealnie
robin102
21-01-2022, 00:20
Ciekawi mnie jak to się na takich balonach skręca, a ten model z tego co piszą w netach nawet skręca :) ...................... sporo u siebie na mieście widuje tych HD 883 Sportster, niby moc tych silników nieduża, pojemność też, ale chyba coś tam muszą mieć fajnie zestopniowane skrzynie, bo na skrzyżowaniach startują równo z japońskimi szlifierkami na pierwsze 50 metrów :)
https://images89.fotosik.pl/567/897ac3ce3ae8f304.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/897ac3ce3ae8f304)
https://images89.fotosik.pl/567/3f7c7676ba169ba7.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/3f7c7676ba169ba7)
robin102
24-01-2022, 14:05
Trzymajcie kciuki :D :D :D ... klikłem, poleciało
wcześniej 2 lata pracowała na tym stanowisku dziewczyna motocyklistka :) ... już sobie czapeczkę z napisem Ducati do pracy zamówiłem, bo koszulki to mam
https://images92.fotosik.pl/568/30773c311662ed72.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/30773c311662ed72)
Cornelson
24-01-2022, 14:44
Takie szybkie pytanie. Wymienialem w motocyklu córki kierunki i teraz jedna strona nie świeci. Wg instrukcji dwie strony są na tym samym bezpieczniku. Kontrolka też nie pokazuje włączonego kierunkowskazu. Jakieś sugestie? Dosdam, że przełącznik działał.
robin102
24-01-2022, 15:33
Co za motocykl, jakaś nowoczesna maszyna z komunikacyjną szyną CAN, czy poczciwy motorek z tradycyjną instacją biegnącą w koło świata. Na LED zmieleś ?
Cornelson
24-01-2022, 15:46
Gsxr125, tak na led.
robin102
24-01-2022, 16:18
Przywrócić do stanu poprzedniego to zweryfikujemy czy coś popsuliśmy czy nie :) do wielu ledowych to trzeba oporniczki dawać, ale to w te szczegóły to już chyba na forum motocykli Suzuki podpytać.
marekawo
24-01-2022, 17:45
jeżdżę HD Forty Eight - taki jak na zdjęciu od 4 lat. Też myślałem, że takie balonowe opony to słabo, ale nie. Skręca się dobrze, nie przeszkadzają, że są takie balony. We wszystkich Forty Eight są silniki 1200. Silnik ciągnie od dołu i to jest super w tych motorkach :-)
robin102
24-01-2022, 19:18
jeżdżę HD Forty Eight - taki jak na zdjęciu od 4 lat. Też myślałem, że takie balonowe opony to słabo, ale nie. Skręca się dobrze, nie przeszkadzają, że są takie balony. We wszystkich Forty Eight są silniki 1200. Silnik ciągnie od dołu i to jest super w tych motorkach :-) Świetna wiadomość, ze takim HD się jeździ jednak i w zakrętach też. Ile Kolego masz wzrostu ? jaką długość nogi mierzoną wewnątrz . Podnóżki masz wysunięte do przodu, czy w miejscu jak w normalnych ;) motocyklach ? Kiera też niższa czy tak wysoka jak w modelu Specjal
marekawo
24-01-2022, 20:23
Wzrostu mam 173. Tak, podnózki mam do przodu, były od nowości tak. Kiera niższa, mój motor jest z 2016 roku i takie miały kierownice. Boli kręgosłup po godzinie jazdy, to jest dla mnie jedyny minus tego motocykla. Kiedyś może założę kierownicę wyższa od nowszego modelu. W moto zmienilem tylko tłumik i filt powietrza Vance&Hines, przednią lampe na led Daymaker i FUELPACK FP3. Po zmianie tłumika i filtra powietrza silnik nie schodził do niskich obrotów na biegu jałowym tylko uparcie trzymał około 1500, dopiero FP3 rozwiązało problem. Fajne jest w tym module, że widzę∑ całą diagnostykę silnika i można dużo rzeczy ustawić, np. obroty silnika. Lubię stare motocykle, zabytkowe i mam ich kilka :-) A ten sporciak trochę je przypomina ;-)
krzysztofz24
24-01-2022, 20:28
Takie szybkie pytanie. Wymienialem w motocyklu córki kierunki i teraz jedna strona nie świeci. Wg instrukcji dwie strony są na tym samym bezpieczniku. Kontrolka też nie pokazuje włączonego kierunkowskazu. Jakieś sugestie? Dosdam, że przełącznik działał.
Albo zaśniedziałe/zabrudzone styki w przelaczniku na kierownicy. Tam fabrycznie daja wazeline techniczna, latami przenika pył i brud i w końcu jest syf. To jeden powód.
A drugi powód bardziej prawdopodobny, to przecież jak zmieniasz na ledowe kierunki, to musisz dać nowy przerywacz kierunkowskazów do ledow. Bo ten na żarówki, w 99% nie działa albo działa jakoś dziwnie.
Taki maly prostokącik, kostka coś koło pudełka zapałek tylko ciut grubsza.
Oryginały do żarówek są w AeSO za kilkaset zł, aleja allegro tego pełno za 20-30zl. Są wspólne dla bardzo wielu motocykli, często różnych marek.
Ty prawdopodobnie potrzebujesz uniwersakny przerywacz dla ledow, jak by się jeszcze dało znaleźć w opisie że odpowiada tradycyjnemu przerywacz osi o symbolu takim i takim to już byłoby ekstra.
Ale może też tak by że po prostu uniwersalny do ledow.
Popatrz na allegro.
Cornelson
24-01-2022, 21:53
Moja wina. Nie opisałem dokładnie. Przerywacze podłączone. Bez nich ledy bardzo szybko migają, ale działają. A tu nemo. Przełącznik na kierownicy też nie, ale 2 dni temu działał. Nie wiem czy czegoś nie spaliłem źle podłączając. Na logikę powinien być to bezpiecznik, ale instrukcja piszę, że wszytkie kierunki są na jednym. Prawa strona działa lewa nic.
krzysztofz24
25-01-2022, 00:04
W takim wypadku jak jest Nemo:-). To dobrze jest po prostu wszystko rozlozyc, nie sugerowac sie jak bylo.
Tylko na spokojnie, podlaczyc jeszcze raz, powoli, tak ze jestesmy na 100% pewni ze jest jak powinno byc, jak fabryka wymyslila.
No i musi ruszyc;-)
robin102
25-01-2022, 01:00
...W moto zmienilem tylko tłumikVance&Hines,
Sprzedający tego szarego ze zdjęć wyżej (chyba 2017) bardzo zachwalał ten wydech, że to takie jedyne najlepsze ;) Podzielasz zdanie ? One maja coś w środku w tych rurach, jakieś przegrody, komory tłumiące przepływ i wyciszające ?
Takie pytanie mam, bo w tym na fotach to instalacja jest poprowadzona w jakiś owijkach bawełnianych po ramie w sposób jakby to pijany Chińczyk robił. U Ciebie też to ma taką prezencję ta instalacja elektryczna ?
Proszę wrzuć foteczkę swojego co by zobaczyć laki kolorek, jak wygląda generalnie.
ps.
Wyższa kierownica to pewnie trzeba cięgła wszystkie zmieniać, gaz jest na linkę ? Sprzęgło na linkę ? No i koszty pewnie ogromne, bo to HD. ............... Chciałem sobie kupić koszulkę z napisem HD Ducato 19,90 Euro. Triumph 29 Euro, a koszulka HD 49 Euro !!!!!!
.
.
Moja wina. Nie opisałem dokładnie. Przerywacze podłączone. Bez nich ledy bardzo szybko migają, ale działają. A tu nemo. Przełącznik na kierownicy też nie, ale 2 dni temu działał. Nie wiem czy czegoś nie spaliłem źle podłączając. Na logikę powinien być to bezpiecznik, ale instrukcja piszę, że wszytkie kierunki są na jednym. Prawa strona działa lewa nic.
Zdalnie nie pomożem, choć robim co możem ;) ale tak porada na przyszłość przy modernizacji, regulacji czegokolwiek nie tylko motocykla.
Robić to tak, usystematyzować czynności aby dało się w prosty sposób wrócić do stanu pierwotnego. Oznaczać, kolorować śrubki, kabelki, nie ucinać, nie zrywać. Fotkę smartfonem zrobić PRZED. Tak ogólnie mówię, podstawa to móc wrócić do punktu wyjścia.
Kolekcjoner
25-01-2022, 15:51
Ciekawi mnie jak to się na takich balonach skręca, a ten model z tego co piszą w netach nawet skręca :) ...................... sporo u siebie na mieście widuje tych HD 883 Sportster, niby moc tych silników nieduża, pojemność też, ale chyba coś tam muszą mieć fajnie zestopniowane skrzynie, bo na skrzyżowaniach startują równo z japońskimi szlifierkami na pierwsze 50 metrów :)
Skręca się nieźle. Natomiast trzeba mieć świadomość, że to zawieszenie nie jest zbyt wybitne. Trochę ucieka i jest dosyć twarde - ogólnie mówiąc nie jest to moto na dziurawe drogi. Co do silnika to na 883 nawet nie patrz. To jest za słaby silnik do tego motocykla. On waży przeszło 250 kg i musi być mocniejszy piec. 1200 jest ok. Ciągnie od dołu jak parowóz i to w zasadzie wystarczy. Nie jest to silnik do "kręcenia" i jak ktoś jest przyzwyczajony do japońców to się musi przestawić ;).
Co do wydechów to jak chcesz cicho i kulturnie to niestety trzeba trochę wydać kasy. Generalnie do HD masz wszystko. Możesz praktycznie całkowicie dostosować moto pod siebie ale na to nietrudno wydać więcej niż na sam motocykl ;)...
marekawo
25-01-2022, 21:43
1.
https://images89.fotosik.pl/568/81787544e20c76a1.jpg (https://images89.fotosik.pl/568/81787544e20c76a1.jpg)
2.
https://images90.fotosik.pl/567/78c81172759b18ed.jpg (https://images90.fotosik.pl/567/78c81172759b18ed.jpg)
Fotki moto tylko z komórki. Wydech i niska kierownica wizualnie mi pasują do tego małego motocykla, to chyba dlatego do tej pory kierownicy nie zmieniłem na wyższa. Są dłuższe linki i przedłużenie instalacji, nie kosztuje to tak dużo. Droższa była lampa Daymaker, wydech i moduł zapłonu Fuelpak. Wydech V&H jest pusty w środku, ale stanowczo za głośny w porównaniu do tłumika fabrycznego. Tłumik oryginalny jest za bardzo cichy. Do wydechu V&H założyłem wyciszenie wydechów i jest teraz pośrodku, ok.
Tak, uśmiecham się, instalacja jak w naszych motocyklach z PRL. Owijki i wszystko na wierzchu, mnie to się podoba. Nie ma grama plastiku tylko staliwo ;-)
Na tych fotka jeszcze jest z fabrycznym filtrem i przednią lampą, lusterka teraz mam obrócone do dołu tak jak były.
Forty Eight ma grubsze lagi z przodu i lepsze teleskopy od zwykłych Sportsterów, ale też mają mały skok ;-)
robin102
25-01-2022, 23:30
1.
Fotki moto tylko z komórki. Wydech i niska kierownica wizualnie mi pasują do tego małego motocykla, to chyba dlatego do tej pory kierownicy nie zmieniłem na wyższa.
Kierwysyn piękny jest, a to przecież tylko Harley ;)
.
czy to nie za wcześnie na Harleya ? ;)
krzysztofz24
26-01-2022, 02:17
Tak, uśmiecham się,(............) Nie ma grama plastiku tylko staliwo ;-)
I o to chodzi:-)
Poza tym w silikach chlodzonych powietrzem jest cos fajnego, naprawde potrafia pieknie cykac jak stygna. A Harley najbardziej, chyba go tak specjalnie robia, zeby pieknie cykal stygnac;-).
Kojocisko
26-01-2022, 09:14
Mój aktualny motocykl jest bardzi plastikowy, więc bardzo doceniam bare metal.
A swoja drogą (zboczenie wydziału MT), pewnie raczej stal niż staliwo ;-) (https://pl.wikipedia.org/wiki/Staliwo)
marekawo
26-01-2022, 10:54
Miało być w cudzysłowie "staliwo" ;-) To chyba ostatni mój motocykl :-) Pięknie cyka jak stygnie, super! Silnik długoskokowy bez odpręznika przy zapalaniu też daje fajny efekt. Obroty jałowe ustawiłem na 800 jeszcze bezpiecznie dla silnika ale już ładnie terkocze :-) Na niedzielne wypady z kilkoma kolegami to jezdzimy Junakami M10. Sportster jak jest trochę czasu przed zachodem to w tygodniu jadę sam. Oni też mają motocykle współczasne ale ekipą jedziemy moto z epoki.
robin102
26-01-2022, 12:00
Plastik w wielu elementach motocykla nie jest zły o ile porządnie to zrobione. Gorsze jest to i w zasadzie niezrozumiałe dlaczemu motocykle są coraz, coraz cięższe mimo wzrostu udziału plastiku niemal wszędzie..
ps
Triumph ostatnio w modelu 1200 Tiger i 900 fajnie pokazał jak się odchudza motor, chyba z 10 kg zeszli.
I o to chodzi:smile:
Poza tym w silikach chlodzonych powietrzem jest cos fajnego, naprawde potrafia pieknie cykac jak stygna. A Harley najbardziej, chyba go tak specjalnie robia, zeby pieknie cykal stygnac:wink:.
No, ale teraz już masz taki cykający to powinieneś z garażu wychodzić pół godziny od zgaszenia silnika :D ..... często o tym cykaniu wspominałeś to chyba chciałeś takie moto mieć.
U mnie też cyka i to konkretnie, ale jakoś tak nie uwielbiam tej cechy w silnikach wiatrem chłodzonych, bo udaje zepsuty :D
Kolekcjoner
26-01-2022, 16:59
1.
https://images89.fotosik.pl/568/81787544e20c76a1.jpg
2.
https://images90.fotosik.pl/567/78c81172759b18ed.jpg
Piękna sztuka :)...
Tera plastiki niezłe robią.... ;)...
robin102
26-01-2022, 18:17
Tera plastiki niezłe robią.... ;)...
Plastik w wielu dizisejszych to z butele PET są :(
.
...... zapytam, nie bijcie te Harleye Sportstery 2016 w góre to one mają chociaż ABS ? :)
Zapytam z ciekawości bo się znacie.
https://www.scigacz.pl/Keeway,RKV,125,model,2015,dane,techniczne,19161,im .html
To dobry zakup? I nie wiem co z nim będzie robił szwagier. :|
robin102
26-01-2022, 19:02
Zapytam z ciekawości bo się znacie.
https://www.scigacz.pl/Keeway,RKV,125,model,2015,dane,techniczne,19161,im .html
To dobry zakup? I nie wiem co z nim będzie robił szwagier. :|
Jeździł bym na grzyby i na ryby. Nawet ładny z obrazków. Koniów mechanicznych tak trochę mało.
marekawo
26-01-2022, 19:54
Kolekcjoner - dziękuję :-) robin102 -mają ABS