Zobacz pełną wersję : Motocyklisci na forum - ujawnij sie i przywitaj:-)
BMW R1200GS Adventure z 2012 roku.
Innych fotek nie mam narazie. Te telefonem robiłem na szybko.
Kolor lakieru N64 szaro-czarny.1697716978
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
robin102
15-11-2018, 09:22
Wielkie to to , kiedyś na parkingu próbowałem usiąść na tego turystyka, nie było łatwo :)
Kolego ile masz wzrostu ?
178-180 coś w tych granicach. Wysokość kanapy regulowana jest.
robin102
15-11-2018, 14:52
178-180 coś w tych granicach. Wysokość kanapy regulowana jest.
Wzrost jak u mnie :)
W ostateczności pozostaje taka modyfikacja [emoji6].
16993
sokolnik
16-11-2018, 23:29
Yyyy ja coś ważnego wiem... Ale nie powiem :)
Robin, napisz to! Bo już 22.30 a tu dalej nie ma newsa!!! :)
robin102
16-11-2018, 23:40
Moja Suzi pojechała dziś do Kielc. Jakby nic dziwnego gdyby nie to, że nowy kierownik pojechał nią w trampkach na nogach i w kurtce wiatrówce raczej na disco niż na motor. Zmieniali sie z ojcem co 10-15 km, a drugi autem jechal. Tak dokulali sie tylko do Warszawy 200 km, a jeszcze 250 km mają. Na dworze jak wyjeżdżali po południu było ledwo 2 st C :)
Kolekcjoner
17-11-2018, 00:41
No to nieźle. Ja dzisiaj byłem w pracy na moto ale ja mam w porywach 10 km, a ubrany byłem jak na Sybir ;)....
Ja wczoraj o 22 latałem po A1 oraz Łodzi i ciepło było w kombinezonie oczywiście .
Kolekcjoner
17-11-2018, 01:23
To są póki co zupełnie znośne temperatury. Wyłącznie kwestia dobrego ubioru :).
A tak wczoraj latając spotkałem przy okazji moje poprzednie moto.17079
Rafał_Sz
17-11-2018, 13:38
Moja Suzi pojechała dziś do Kielc. J
Jeszcze za nią zapłaczesz. ;)
sokolnik
17-11-2018, 15:33
Pomocy! Ważna sprawa :/
Mam jeden pilot do szlabanu na parkingu.
Muszę dorobić taki sam pilot a ten oddać.
Będzie z tym jakiś problem z dorobieniem pilota na mieście? Ile taka przyjemność może kosztować?
Boryszuk
17-11-2018, 15:46
Sprawdź tutaj http://bfy.tw/KuVt
sokolnik
17-11-2018, 15:48
Sprawdź tutaj http://bfy.tw/KuVtHa ha
Szukam informacji ale teoria internetowa z praktyką życiową często się rozmija.
Dlatego pytam tutaj.
Jaki pilot? Np. Hormany (jak to tam się pisze) programujesz pilot od pilota. Niektóre inne programujesz od bramy (faac)
sokolnik
17-11-2018, 15:54
Jaki pilot? Np. Hormany (jak to tam się pisze) programujesz pilot od pilota. Niektóre inne programujesz od bramy (faac)Nie wiem co to jest, czarny bez żadnych napisów. Nic zero cyferek, napisów.
1709717098
Idź do punktu dorabianai kluczy i spytaj. Może znają.
Jak nie znają to spytaj po prostu o nowy pilot u wsppólnoty/spółdzielni/kgookolwiek kto Ci parkingiem zarządza.
Polecam abyś podjechał do najbliższego punktu gdzie sprzedają bramy garażowe i alarmy domowe tam szybko uzyskasz info.
Lub na domofonie masz numer do instalatorów którzy montowali tam bramy i z nimi się dogadaj.
robin102
17-11-2018, 16:28
Jeszcze za nią zapłaczesz. ;)
Obiektywnie zapewne tak, bo motocykl co tu dużo mówić raz, że udany jako produkt, dwa, że egzemplarz tez wyjątkowo zadbany dopilnowany.
Patrząc subiektywnie dojrzałem, że GSR to jednak sprzęt dla trochę młodszych motocyklistów bardziej sprawnych fizycznie i młodziakom bardziej taki pasuje. Wczoraj jak ten chłopaczek też robin :) wsiadł na niego to widziałem, że idealnie pod chłopaka ergonomicznie jest. Ma doświadczenie trochę , bo 3 lata Jeździł na supermoto KTM, jest nadzieja, że nie poturla mojej Suzi po krzakach jakiś. Co by nie mówić to jednak przeżycie miałem przy sprzedaży, a niby tylko 3 sezony razem :) Samochody jakoś lekko się sprzedawało, a tu kurde łezka w oku, ostatnie kilkaset metrów przejażdżki na pożegnanie było :)
ps.
przyjechały dwa robiny ojciec Robert i syn Norbert :)
niech im służy
sokolnik
20-11-2018, 13:32
Robin, czekamy na newsy :)
Jakaś cisza w tym temacie, poprosimy aktualizacje :)
Coś się wydarzyło...? :)
Nie może pisać, bo łzy rzęsiście lejące się na klawiaturę powodują, że ślizgają mu się palce...
krzysztofz24
20-11-2018, 13:45
Wlasnie kolego robin102 prosze ujawnic publicznie pewne informacje:-).
Bo ja juz dlugo nie wytrzymam;-).
I zdjecia najlepiej:twisted:
robin102
20-11-2018, 17:02
Robin, czekamy na newsy :)
Ale jakie NEWSY ? bo chyba nie to, że cycata Betii weszła we wnękę w garażu po odkręceniu lusterek i jest git. Spory akumulator wyjęty i już się ładuje trybem regeneracji. Pokrowiec co został po Suzi trochę ciasny na wielkie cycki, ale założony.
Jeszcze olej przed zimą zmienię ;) tylko na jaki :D a na wiosnę inne płyny. Łot i tyle :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie może pisać, bo łzy rzęsiście lejące się na klawiaturę powodują, że ślizgają mu się palce... a żebyś wiedział Suzuki szkoda, oj szkoda. Cycatka to zupełnie inny motocykl pod wieloma względami, bardzo wieloma :)
krzysztofz24
20-11-2018, 17:11
Ty Robin...rozwin sie troche:-).
Bo nie wszyscy sa na biezaco;-).
I zawodowy fotograf, rozumiem ze nie umie robic zdjec;-).
cycata Betii
Czyli nie Gutek? Ech, ta polska miłość do szkopów...
a żebyś wiedział Suzuki szkoda, oj szkoda.
A żebym wiedział. Mój Fazerek też już pod inną dupą śmiga, tylko w zamian nie mam żadnej Niemki a komputer i obiektyw...
To zlot Bolidów Młodzieży Wiejskiej na wiosnę będzie można zrobić [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Kojocisko
20-11-2018, 18:26
Avanti! Jestem za spotkaniem podwójnie lub nawet potrójnie tematycznym.
Jak wrażenia z przejścia z miłości platonicznej do fizycznej?
Bemki są ładne, a gutki.... IMO umiarkowanie.
robin102
20-11-2018, 19:03
Czyli nie Gutek? Ech, ta polska miłość do szkopów......
Na ładnego zadbanego Gucia to kasy brak i trzeba go z zagranicy zwozić i cieżko o czerwoną :( Poza tym Betii lżejsza, poręczniejsza, tych koni mechanicznych i niutonometrów więcej, ale fakt Gucia Breva jest ładniejsza. Może kiedyś na emeryturze .... ;)
Avanti! Jestem za spotkaniem podwójnie lub nawet potrójnie tematycznym..... Taki plan to jest dyżurny zawsze. Sokolnik zloty nam organizuje bo lubi filmy kręcić
I zawodowy fotograf, rozumiem ze nie umie robic zdjec;-).
Musze odpocząć od motocyklowych spraw. Za chwilę kolegom/znajomym dwóm auta muszę pomóc kupić to zima jakoś zejdzie na pomiarach powłoki lakierniczej :D
Ty Robin...rozwin sie troche:-).
.
Prosty temat choć dłuuugo obrabiany. Zaskutkowało zupełnie innym motocyklem niż Suzuki GSR. Zupełnie innym aby sens było zmieniać i pojeździć i poczyścić :D coś z innej baki. Betii R102R :) czyli R 1200 R w najfajniejszym lakierowaniu i z bogatym wyposażeniem. Pokazuje nawet na zegarze ciśnienie w oponach. Motocykl poręczny poza cyckami, nisko środek cieżkości wiec te 15 kg więcej od GSRa wcale nie czuć mocno. Motor duży, większy, grubszy od np Bandita 1250 ale nie jakaś koza wysoka, powiem ze nawet niski, ale pękaty. O zgrozo cichszy niż GSR 600, ale ten łomot dwóch dużych tłoków bardzo ciekawy. Jedzie z wolnych obrotów, choć wypróbować konkretnie nie bylo jak. Porządna jakość wykonania, ale po niemiecku totalnie bez finezji w detalach.
Mój Fazerek też już pod inną dupą śmiga, tylko w zamian nie mam żadnej Niemki a komputer i obiektyw...
To smutne, ale i radosne, bo jak jest aparat, jak jest obiektyw to i szanse na następny motocykl wzrastają, czyli zarobić trzeba.
ale fakt Gucia Breva jest ładniejsza.
Jaka Breva?
Stelvio!
robin102
20-11-2018, 19:10
Jaka Breva?
Stelvio!
STELVIO to raczej w turystycznego GSa celuje, a BREVA to jakby odpowiednik R1200R, tak z wyglądu przynajmniej.
sokolnik
20-11-2018, 22:35
ja tam nadal z szoku nie mogę wyjść jak to Robin szybko zrobił... straciłem już prawie wszelką nadzieję, że Robin sprzeda GSR ... i kupi jakiś wspaniały motocykl, używany ale jednak nie używany :lol: a tu proszę, taka szybka akcja :)
GRATULUJE ROBIN !
ZAIMPONOWAŁEŚ MI W TYM MOMENCIE 8)
krzysztofz24
20-11-2018, 22:49
ja tam nadal z szoku nie mogę wyjść jak to Robin szybko zrobił... straciłem już prawie wszelką nadzieję, że Robin sprzeda GSR ... i kupi jakiś wspaniały motocykl, używany ale jednak nie używany :lol: a tu proszę, taka szybka akcja :)
GRATULUJE ROBIN !
ZAIMPONOWAŁEŚ MI W TYM MOMENCIE 8)
Szyderca:-). Ale masz racje, caly proces trwal cos pomiedzy refleksem szachisty a sprintem slimaka:twisted:;-)
Kupil i juz do wneki zapakowal w garazu. Kurde nowy moto, ja to bym sie gazetami poowijal ale musial troche pojezdzic:-)
Ja tam juz dzisiaj odstawilem na zime. Sloneczko i sucho ale 2-3 stopnie. O jak mnie wypizgalo mimo ubioru jak na sanki mimo tylko 10km przejazdzki coby mechanizmy nasmarowac przed zima.
I ciekawostka. Obok mojego garazu jest nasyp kolejowy. Droga dojazdowa na ktorej stalem idzie wzdluiz nasypu.
Ja tu sobie pare porzadnych przegazowek pod czerwone pole robie coby wilgoc z wydechu wydmuchac.
A akurat nadjezdzal powoli pociag i odpowiedzial calkiem konkretna syrena z raz czy dwa:-).
Nie jakosc sie liczy bo komora i lapy mi zmarzly, ale pamiatkowosc;-).
Aku wyjete.
17244
Ostatnie foto na pamiatke kilkumiesiecznej rozlaki;-).
17245
I pod kolderke do spania. Choc jakis tam kontrolny przepal z zagrzaniem silnika i krotka przejazdzka zrobimy;-). Byle do marca.
17246
sokolnik
20-11-2018, 23:35
ja jeszcze nie postawiłem moto na stojakach, nie wyjąłem akumulatora... ale byłem dziś w garażu na chwilę, moto pod pokrowcem stoi sobie na kołach na ładnym dywanie :) dywan suchy :)
krzysztofz24
20-11-2018, 23:58
Nie to ze jakos namawiam na odstawienie. Ale 3 stopnie mimo slonca ktore byly dzisiaj w wawie...
To Syberia w odczuciach przy jezdzie:-).
Panie, 10 stopni i slonca to juz pare miesiecy nie bedzie;-)
Jeszcze napisz ze ty samemu w pojedynke ogarniasz wstawienie moto na dwa stojaki. Jesli tak, to moze byc przeboj ekwilibrystyczno-akrobatyczno-cyrkowy na twoim kanale na YT i ja chce to zobaczyc:-)
robin102
21-11-2018, 00:55
A ja stawiam na porządnej centralce swoją cycatą betii i stojaki nie potrzebne :D
sokolnik
21-11-2018, 02:05
Moja żona mi pomaga :) chociaż ostatnio pomagała narzeczona, teraz będzie pomagać żona :)
Tzn ja trzymam moto a ona CYK moto podnosi na stojaczku :) jeszcze mi pomoże aku wyjąć bo bak pełny. Tylko wlozy jakieś drewno pod bak i tyle, reszte sam zrobię.
krzysztofz24
21-11-2018, 02:10
A ja stawiam na porządnej centralce swoją cycatą betii i stojaki nie potrzebne :D
Ale za to nie masz bocznej pewnie i opierasz na wystajacym cylimdrze:-);-).
Rafał_Sz
21-11-2018, 11:03
Ja BMW już kompletnie nie rozumiem. Potrafili zrobić E39 540 czy nawet E39 M5, a obok wypuszczali E46 Compact. Podobnie jest teraz. Robią cacka jak moto Robina czy i8, a obok wypuszczają 2 AT.
Kojocisko
21-11-2018, 11:40
Z przkrością stwierdzam, że choć nowe R1200R LC podobno jeżdżą jak marzenie, to moim zdaniem styl już nie ten.Nowe RS bym kupił, ale nowego R już nie :-(
krzysztofz24
21-11-2018, 13:31
To juz gusta i gusciki;-).
Mi najnowsza wersja R1200R z widelcem upside down z przodu bardziej sie podoba niz poprzednia. Taka agresywniejsza stylistyke ma.
Ale chlodzenie powietrzem moglo zostac.
No i potezny minus mz, ze nie zostawili dwoch klasycznych zegarow tylko jest to cieklokrystaliczne "cos".
Takze jak zawsze sa plusy dodatnie i plusy ujemne;-)
Mnie było stać tylko na używkę starszą K25 , choć również bardzo mnie się podobają te nowe R1200GS LC. Może kiedyś ......
robin102
21-11-2018, 14:32
Ale za to nie masz bocznej pewnie i opierasz na wystajacym cylimdrze:-);-).
Są dwie ja u porządnej cyctatki z dwoma big cycami :). Podnóżka centralna i wilka boczna. Się rozglądam za jakimś biustonoszem na te cycki, a jak nie to dwa wiaderka wędkarskie założę :D
Ja tu sobie pare porzadnych przegazowek pod czerwone pole robie coby wilgoc z wydechu wydmuchac.
ta Yoshimura rzeczywiście ładnie ryczy nawet przez telefon :)
krzysztofz24
21-11-2018, 14:33
Wiadomo ze kazdy ma mniejszy lub wiekszy problem z pieniedzmi:-).
Zeby ktos nie pomyslal ze mnie stac na taka nowa BMW, no chyba zebym nauczyl sie zyc bez 1 nerki;-).
robin102
21-11-2018, 14:54
a obok wypuszczają 2 AT co to jest kurde te 2AT
Nowe RS bym kupił, ale nowego R już nie :-(
Mówisz o tym R1200R robionym wzwyż od 2015 roku co ma silnik z płaszczem wodnym i 125 KM i często z niebieską ramą i spawana tak, że dziura jakby z rurki hydraulicznej ?
Zeby ktos nie pomyslal ze mnie stac na taka nowa BMW, no chyba zebym nauczyl sie zyc bez 1 nerki;-).
No przecież się umówiliśmy, że w 2021 kupujesz moja cycatkę z przebiegiem 20 tys km i będzie już na nowych oponach raczej.
Ja tam wole chłodzenie wodne, silnik cichszy , a i bezpieczniej mu.
No i potezny minus mz, ze nie zostawili dwoch klasycznych zegarow tylko jest to cieklokrystaliczne "cos".
Te niby klasyczne zegary to jest ten smaczek co mi się w cycatej betii podoba, tylko mogły być większe, bo bez okularów niw widzę prędkości :D
Ja w KTM byłem przyzwyczajony do już nowoczesnego wyświetlacza i teraz ciężko jest nadążyć wzrokiem za wskazówkami i wczytywać się w te małe cyferki. Dobrze że jeszcze mam telefon zawsze na kierownicy z włączonym Yanosikiem i tam wyświetla się prędkość.
Kolekcjoner
21-11-2018, 15:03
Nie mogło, bo by unijnych norm nie spełniali. Harley się też poddał i zrobili wodniaki :).
krzysztofz24
21-11-2018, 16:12
Nie mogło, bo by unijnych norm nie spełniali. Harley się też poddał i zrobili wodniaki :).
Jak sie Harley poddal. Ogromna wiekszosc modeli na 2019 dostepnych w Europie ma silnik nadal chlodzony powietrzem i spelniaja normy. Takze nie wiazalbym ze chlodzenie powietrzem ma jakis wplyw na spelnianie norm emisji spalin.
Owszem maja kilka modeli z chlodzeniem woda.
Harley to ostatnio wydziwia w innym aspekcie.
A to motocykl elektryczny a to jakis projekt podroznego enduro (napisac ze wyglada obrzydliwie to jak nic nie napisac;-) ). Nie powinni sie odcinac od swoich korzeni, bobw sumie tylko to maja.
P.s Nowa Honda CB1100, ten klasyczny moto, tez ma chlodzenie powietrzne wspomagane olejem...
Kolekcjoner
21-11-2018, 16:18
Nie wiem ale podobno spełnienie tej normy na 2020 już olejakiem nie będzie możliwe.
I czemu "wydziwia", pewnie za dekadę pewnie już spaliniaka nie sprzedasz. Nic dziwnego że już robią przymiarki :).
Kojocisko
21-11-2018, 16:22
Gmole do R1200r najłatwiej wyszukać na e-bay. Ja swoje upolowałem poniżej 600zł z przesyłką. Takie mam:
https://www.ebay.pl/itm/IBEX-554-053-High-quality-Crashbar-for-BMW-R-1200-R-06-14-black/232715527897?hash=item362eed26d9:g:ZNEAAOSwxdtasg0 E:rk:9:pf:0
Oczywiście omijając produkt firmy HEED, który wymaga z tego co wiem odkręcenia do regulacji zaworów.
robin102
21-11-2018, 16:35
P.s Nowa Honda CB1100, ten klasyczny moto, tez ma chlodzenie powietrzne wspomagane olejem...
I to jest motor dla Ciebie za kilka lata jak będziesz starym dziadem ;) i dalej będziesz szukał motonga z 5biegową skrzynią :).
O dzieki, dzieki . Sam montowałeś, idzie ogarnąć sprawę ?
Gmole do R1200r najłatwiej wyszukać na e-bay. Ja swoje upolowałem poniżej 600zł z przesyłką. Takie mam:
https://www.ebay.pl/itm/IBEX-554-053-High-quality-Crashbar-for-BMW-R-1200-R-06-14-black/232715527897?hash=item362eed26d9:g:ZNEAAOSwxdtasg0 E:rk:9:pf:0
Oczywiście omijając produkt firmy HEED, który wymaga z tego co wiem odkręcenia do regulacji zaworów.
Kojocisko
21-11-2018, 16:46
20 minut pracy, nie do wszystkich śrub jest podejście z kluczem dynamometrycznym, ale do głównej jest.
krzysztofz24
21-11-2018, 19:53
Nie wiem ale podobno spełnienie tej normy na 2020 już olejakiem nie będzie możliwe.
I czemu "wydziwia", pewnie za dekadę pewnie już spaliniaka nie sprzedasz. Nic dziwnego że już robią przymiarki :).
Nie sugeruj sie duzym Banditem ze mu zabrali chlodzenie olejem. Ten silnik po prostu pamietal epoke wegla kamiennego;-).
Rodzaj chlodzenia silnika ma praktycznie zerowy wplyw na "zatrucie" spalin.
A chlodzenie ciecza jest wydajniejsze i bardziej efektywne, dlatego jest najpowszechniejsze.
Takze ja bym byl spokojny o Harleya i jego V2 chlodzone powietrzem. (moge sie zalozyc o symbolicznego browara nawet;-) ) Bedzie dostepny w Europie wraz z nowa norma Euro5 dla motocykli. O ile wejdzie w 2020 bo moze miec lekki poslizg.
Ogolnie kazdy mysli ze Harley to rzęch:-). Ale akurat jemu i takiemu bokserowi BMW jest latwiej spelniac normy niz wysokoobrotowym szescsetkom z czerwonym polem grubo powyzej 10 tys/obrotow.
Spojrz na obecna oferte 600-tek, prawie ich nie ma. Tak je przerzedzila Euro4.
Ale dobra, dosyc o normach spalin. Sa bardziej emocjonujace rzeczy w motocyklach niz "Panie a ile to emituje tlenku wegla";-)
Zreszta zbytnio zblizamy sie tu do ekologi, ktora czasem przechodzi w bezmyslny ekoterroryzm...i sie nie bede denerwowal.
I to jest motor dla Ciebie za kilka lata jak będziesz starym dziadem ;) i dalej będziesz szukał motonga z 5biegową skrzynią :).
Nie pasuje mi:-).
Ja wole lata 80-te w motocyklach a to juz sa 70-te.
90KM i 90NM z 1100...chyba to kurde z premedytacja zrobili i jeszcze olow w rame powlewali bo ciezsza niz moje Kawasaki.
Kawasaki Z900R bije ta Honde pod kazdym wzgledem...ale znowuz on tez mi sie nie podoba:mrgreen:, bo tez bardziej lata 70-te i nie ma 2 amortyzatorow z tylu.
Nastepcy ktorych biore pod uwage w blizej nieokreslonej przyszlosci to;
-Honda CB1300 - najrozsadniejszy wybor i wrocil bym do Hondy.
-Yamaha XJR1300 - ale Kolekcjoner narzeka na chlodzenie powietrzem w swoim Bandicie. I to mi troche daje do myslenia czy nie idzie sie ugotowac w gestszym ruchu miejskim w lato (ze w sensie jezdziec a nie motor:-) ).
...
...
...
...
Yamaha V max 1200 - to bym najbardziej chcial. Tylko ze robiona byla do 2007r a ja bym sie sklanial do zakupu moto do 10 lat raczej.
Zreszta za ostatnie roczniki w dobrym stanie to juz zaczynaja jakies chore pieniadze wolac.
I tu bym wrocil do motocykla w stylu dragster jak VF1100 i takze wersji amerykanskiej (bo tylko taka, otwarta bym bral pod uwage)
I trzeba by troche musowo stuningowac typu; wzmocnienie ramy obowiazkowo i przerobic V-boost zebym mogl go zalaczac wczesniej niz przy 6 tys/obr jak fabryka daje.
Wzmocnic tylny wachacz, moze inne kola lub hamulce.
Kurde o tej ostatniej pozycji najbardziej sie rozpisalem:-)
robin102
21-11-2018, 20:30
I tego się trzymajmy, bo reszta to takie jakieś dziwne motongi, prawie tak dziwne jak mój :)
20 minut pracy, nie do wszystkich śrub jest podejście z kluczem dynamometrycznym, ale do głównej jest.
Czyli idzie ogarnąć samemu.
Jaki olej lejesz do swojej Bemki
To jest rzeczywiście ciekawe dlaczego wybór fajnych sześcsetek jakby zanikła. czyżby moda na inne pojemności nastała ?
Ja mam Motula 7100
krzysztofz24
21-11-2018, 20:35
I tego się trzymajmy, bo reszta to takie jakieś dziwne motongi, prawie tak dziwne jak mój :)
To byloby najlepsze wyjscie, najrozsadniejsze, najlatwiejsze, bez ryzyka, po prostu najbardziej logiczne...ale Yamaha V max 1200 jest dla mnie najbardziej kultowym i legendarnym motocyklem jaki kiedykolwiek powstal.
Nowy Vmax 1700 to juz nie to do konca to samo i bez 2 nerek nie moglbym juz funkcjonowac;-)
A Yamaha Vmax 1200 to ostatni smok.
https://www.scigacz.pl/Yamaha,V-Max,Ostatni,Smok,7664.html
Tu sa tuningowe wydechy, ale na fabrycznych jest podobnie:-)
https://youtu.be/YO51Xk9ptLs
P.s A co do zaniku wiekszosci szescsetek Robin, to nie czytalea uwaznie;-).
Takim bardzo wysokoobrotowym silnikom ciezko jest spelniac coraz ostrzejsze normy.
robin102
21-11-2018, 20:45
Ja mam Motula 7100
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Jakiej lepkości ?
pojemności "wymierają", 175, 200, 450 itp, dziś 250 zastępują 300, 500 pozostają, ąle to co raz bardziej niszowa grupa, 600 przekształcają się w 750, większa pojemność to możliwość większej mocy przy niższych nakładach
Kolekcjoner
21-11-2018, 21:06
Nie sugeruj sie duzym Banditem ze mu zabrali chlodzenie olejem. Ten silnik po prostu pamietal epoke wegla kamiennego;-).
Rodzaj chlodzenia silnika ma praktycznie zerowy wplyw na "zatrucie" spalin.
A chlodzenie ciecza jest wydajniejsze i bardziej efektywne, dlatego jest najpowszechniejsze.
Takze ja bym byl spokojny o Harleya i jego V2 chlodzone powietrzem. (moge sie zalozyc o symbolicznego browara nawet;-) ) Bedzie dostepny w Europie wraz z nowa norma Euro5 dla motocykli. O ile wejdzie w 2020 bo moze miec lekki poslizg.
Ogolnie kazdy mysli ze Harley to rzęch:-). Ale akurat jemu i takiemu bokserowi BMW jest latwiej spelniac normy niz wysokoobrotowym szescsetkom z czerwonym polem grubo powyzej 10 tys/obrotow.
Ale dobra, dosyc o normach spalin. Sa bardziej emocjonujace rzeczy w motocyklach niz "Panie a ile to emituje tlenku wegla";-)
Zreszta zbytnio zblizamy sie tu do ekologi, ktora czasem przechodzi w bezmyslny ekoterroryzm...i sie nie bede denerwowal.
Nie pasuje mi:-).
Ja wole lata 80-te w motocyklach a to juz sa 70-te.
90KM i 90NM z 1100...chyba to kurde z premedytacja zrobili i jeszcze olow w rame powlewali bo ciezsza niz moje Kawasaki.
Kawasaki Z900R bije ta Honde pod kazdym wzgledem...ale znowuz on tez mi sie nie podoba:mrgreen:, bo tez bardziej lata 70-te i nie ma 2 amortyzatorow z tylu.
-Yamaha XJR1300 - ale @Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) narzeka na chlodzenie powietrzem w swoim Bandicie. I to mi troche daje do myslenia czy nie idzie sie ugotowac w gestszym ruchu miejskim w lato (ze w sensie jezdziec a nie motor:-) ).
...
...
...
...
Yamaha V max 1200 - to bym najbardziej chcial. Tylko ze robiona byla do 2007r a ja bym sie sklanial do zakupu moto do 10 lat raczej.
Zreszta za ostatnie roczniki w dobrym stanie to juz zaczynaja jakies chore pieniadze wolac.
I tu bym wrocil do motocykla w stylu dragster jak VF1100 i takze wersji amerykanskiej (bo tylko taka, otwarta bym bral pod uwage)
I trzeba by troche musowo stuningowac typu; wzmocnienie ramy obowiazkowo i przerobic V-boost zebym mogl go zalaczac wczesniej niz przy 6 tys/obr jak fabryka daje.
Wzmocnic tylny wachacz, moze inne kola lub hamulce.
Kurde o tej ostatniej pozycji najbardziej sie rozpisalem:-)
Wiesz teraz taki piec pod d.... ;) to zaleta ale w upały to masakra. Dobrze że mam kilka moto, bo w upały to Smokiem nie bardzo da się jeździć zwłaszcza w małym ruchu.....
robin102
21-11-2018, 21:42
pojemności "wymierają", 175, 200, 450 itp, dziś 250 zastępują 300, 500 pozostają, ąle to co raz bardziej niszowa grupa, 600 przekształcają się w 750, większa pojemność to możliwość większej mocy przy niższych nakładach
Najbardziej mi szkoda klasy 250 cm3 takie 250 w silniku 4T generujące około 28 KM w nadwoziu ważącym 130 kg jak dawniejsze MZ-tki to świetny motocykl do wszystkiego, a i poszaleć można.
Klasa 750 fajnie brzmi, ale nakedów to nie uświadczy się za dużo. Coś tam Suzuki ma 750 SX czy jakoś tak
krzysztofz24
21-11-2018, 21:50
Najbardziej mi szkoda klasy 250 cm3 takie 250 w silniku 4T generujące około 28 KM w nadwoziu ważącym 130 kg jak dawniejsze MZ-tki to świetny motocykl do wszystkiego, a i poszaleć można.
Klasa 750 fajnie brzmi, ale nakedów to nie uświadczy się za dużo. Coś tam Suzuki ma 750 SX czy jakoś tak
No nie cos tam, tylko twoje byle moto. Nie ma juz wersji 600 tylko 750.
Motul 7100 15W/50
robin102
21-11-2018, 22:25
Motul 7100 15W/50
Coś tam gdzieś jakieś ludzie mówili właśnie, że ostatnimi czasy BMW jako serwis zaczęło zalecać ten olej do bokserów zamiast wcześniejszej specyfikacji lepkościowej 20W50. Tak sie zastanawiam czy nie polecieć po bandzie i zalać 10W50. Niestety producent w książeczkowej instrukcji obsługi zaleca prawie dowolność . Achhh te BMW :D
Kolekcjoner
22-11-2018, 02:48
Coś tam gdzieś jakieś ludzie mówili właśnie, że ostatnimi czasy BMW jako serwis zaczęło zalecać ten olej do bokserów zamiast wcześniejszej specyfikacji lepkościowej 20W50. Tak sie zastanawiam czy nie polecieć po bandzie i zalać 10W50. Niestety producent w książeczkowej instrukcji obsługi zaleca prawie dowolność . Achhh te BMW :D
A to nie jest tak że 20w50 zalecali do olejaków, tak przynajmniej jest w harrym ;).
robin102
22-11-2018, 09:32
Tak wieść gminna niesie i ten niby firmowy olej co w ASO sprzedawali to właśnie 20W50, ale nigdzie jasno w dokumentacji nie napisane, jak np w Suzuki, że producent zaleca 10W40.
W Suzuki wszystko było łatwe :)
W instrukcji są podana rodzaje olejów.17345
Rafał_Sz
22-11-2018, 11:07
Tak wieść gminna niesie i ten niby firmowy olej co w ASO sprzedawali to właśnie 20W50, ale nigdzie jasno w dokumentacji nie napisane, jak np w Suzuki, że producent zaleca 10W40.
W Suzuki wszystko było łatwe :)
W naszym klimacie 10W40 jest chyba najbardziej optymalnym rozwiązaniem w większości motocykli.
robin102
22-11-2018, 14:36
W naszym klimacie 10W40 jest chyba najbardziej optymalnym rozwiązaniem w większości motocykli. W znakomitej większości normalnych motocykli jak najbardziej, ale to nie do końca normalny motocykl przez ten silnik wiatrem chłodzony :) Górny współczynnik lepkości chyba winien być 50. Dolny można by dyskutować czy 10 czy 15, czy może 20 jak to kiedys producent sam dedykował..
W instrukcji są podana rodzaje olejów.17345
Kurtka na wacie :) ale z tej tabelki, bo podobną mam w swojej książeczkowej instrukcji totalnie nic nie wynika :)
Panowie może macie , znacie jakiś link do szerszej instrukcji w PDF co ile świece zmieniać, co ile olej w kardanie i skrzyni i jaki olej. Chę to w zimę, przed wiosna na spokojnie powymieniać, a na wiosnę tylko zostanie płyn hamulcowy co to nie wiadomo jak go wymienić :D
Dobrze, że ja tym motorem nie muszę jeździć :)
krzysztofz24
22-11-2018, 15:10
Z tej tabelki bardzo wiele wynika:-).
Co nie zalejesz bedzie dobrze.
Suzuki do swoich motocykli chlodzonych powietrzem i olejem zalecalo wlasnIe 10W-40.
A one byly bardziej wysilone i obciazone niz ta BMW.
Niektore Suzuki olejaki to nawet na korku wlewu oleju mialy napisane 10W-40.
Czyli 10w-40 bedzie jak ta lala.
Ale tak dla spokojnosci mozna wziasc 10w-50 to bedziesz mial z tylu glowy ze on ciut lepszy w wyzszych temperaturach.
Darowalbym sobie oleje zaczynajace sie od 15w czy 20w.
Ty sie martw o skrzynie biegow i tylny most lepiej;-)
Czy masz zalecane tylko API GL4 czy dopuszczaja GL4 lub GL5.
Okresla to poziom dodatkow uszlachetniajacych ale takze z jakimi rodzajami uszczelnien olej dobrze wspolpracuje.
Tam gdzie masz starsza specyfikacje GL-4 nie powinno sie lac GL-5.
Robin tylko nie bierz "markowego" oleju z ASO.
Czytaj robionego dla nich przez zewnetrzna firme i wycenianego za naklejke tylko.
Kolekcjoner
22-11-2018, 16:25
Ja bym nie poprawiał producenta tylko zalał to co jest zalecane. Jakoś przekonuje mnie argument że producent najlepiej wie jakim olejem zalać silnik.
krzysztofz24
22-11-2018, 18:04
Ja bym nie poprawiał producenta tylko zalał to co jest zalecane. Jakoś przekonuje mnie argument że producent najlepiej wie jakim olejem zalać silnik.
Tylko jak widac na wrzutce z instrukcji, to mozna lac co nam sie podoba (dobierajac do klimatu i warunkow uzytkowania).
Takze niektorzy maja problemy z wyborem;-).
Robin z tego co loknalem w necie to do BMW bokserow jedno ASO leje 15W-50 a jedno 10W-40. Widac zalezy ktory przedstawiciel handlowy dal lepsza oferte;-).
P.s Ja nie wiem tylko Robin jak ty przezyjesz;-), ze poprzednio zalecany przez ASO 20W-50 to byl mineral a obecnie zalecany 15W-50 to polsyntetyk bodajze.
robin102
22-11-2018, 20:38
Robin tylko nie bierz "markowego" oleju z ASO.
.
Serwisowałem Suzuki w ASO, absolutnie nie było drogo, a można powiedzieć, że nawet tanio. Przy cenach w ASO BMW to ASO Suzuki robi charytatywną robotę :D
Olej zawsze tylko Motul albo Liqui Moly, ewentualnie chcąc oszczędzać to Valvoline jak zaszaleć finansowo to Prestone albo AMS oil. W Milerasa nie wierzę, bo nie wiem z czego zrobiony i trudno to ustalić z kart charakterystyk.
Doskonale wiem, że dl BMW oleje robi Shell i Castrol co to teraz jedna kompanią jest, a dla Suzuki teraz w ich butelki Motul olej nalewa :)
Ty sie martw o skrzynie biegow i tylny most lepiej;-)
Czy masz zalecane tylko API GL4 czy dopuszczaja GL4 lub GL5.
Okresla to poziom dodatkow uszlachetniajacych ale takze z jakimi rodzajami uszczelnien olej dobrze wspolpracuje.
Tam gdzie masz starsza specyfikacje GL-4 nie powinno sie lac GL-5.
.
No się martwię, bo się położyłem pod tym swoim samochodem i ani korka spustowego oleju ze skrzyni nie wiedzę, ani z mostu napędowego ;) , ani z silnika nawet :) Jest za to duże okienko w misce olejowej a w nim 3/4 poziomu i olej w kolorze fluo/zielony :)
Byś doradził jako olejarz stary ;) co wlać w wał kardana i co w skrzynię :) już zaczynam skupować materiały.
Jakoś przekonuje mnie argument że producent najlepiej wie jakim olejem zalać silnik.
Zawsze jestem tego zdania i nie należy eksperymentować z lepkością oleju, bo wszystko jest obliczone, wymierzone i zaprojektowane przez łebskich ludzi przynajmniej z inż przed nazwiskiem. Niestety BMW jakoś precyzyjnie nie precyzuje lepkości oleju do bokserów :(
P.s Ja nie wiem tylko Robin jak ty przezyjesz;-), ze poprzednio zalecany przez ASO 20W-50 to byl mineral a obecnie zalecany 15W-50 to polsyntetyk bodajze.
Obecnie mam zalany syntetyczny Motul V300 15W50, bo poprzednik kasy nie szczędził :), Tak w ogóle ciekawy człowiek. 2 motocykle w garażu + maxi skuter 400, quad żony, malutki quadzik synka i Mazda cabrio mx5 sprzed wielu lat z kierownicą z prawej strony.
Bogaci ludzie w centrum Polski mieszkają :)
Boryszuk
22-11-2018, 21:08
Borze szumiący. Wy znowu o olejach...
krzysztofz24
22-11-2018, 21:13
To jesli poprzedni wlasciciel lał 15W-50 to przy tym zostan.
Tylko ze ten 15-W50 V300 to jest taka racingowa seria motula, do sportow wyczynowych. Dla mnie to przedobrzenie, ktore na dluzsza mete moze nie sluzyc normalnie, czyli cywilnie eksploatowanemu silnikowi.
Juz nie chce mi sie tworzyc teorii i rozkmin. Ale do normalnie eksploatowanych samochodow i motocykli lal bym "normalne" produkty a niekoniecznie "racing"
Jesli przez bardzo dlugi czas BMW zalecalo do bokserow mineralny 20W-50 a potem polsyntetyk 15W-50.
To jak zalejesz 100% syntetyczny Motul 7100 15W-50 to bedzie swiat i ludzie. I ja nie widze sensu przeplacania za V300. Jak 7100 "obsluzy" silnik ze sporym zapasem. Wiec daruj sobie V300.
Co do skrzyni biegow to chcialem cie postraszyc troche;-), bo tylko API GL-4 bylo dawno temu w latach 80 i 90 tych raczej. Takze, spokojnie nie musisz lac Hipolu:-)
Do BMW zalecany jest syntetyk 75W-90. Wchodzi okolo 0,8L.
Czyli taki Motula.
https://boxer-parts.eu/syntetyczny-olej-przekladniowy-motul-gear-75w90-1l
To jak widzisz zostajemy przy twojej ulubionej marce. Ofc Bel Ray tez ma odpowiednie oleje, lae nie bede ci linkowal bo i tak wybierzesz Motula.
I troche mnie rozsmieszyles ze nie mozesz znalezc korka spustowego od skrzyni na dole...bo tak troche z boku jest. You Tube twym przyjacielem.
Skrzynia;
Ogladac od 2:00.
https://youtu.be/nLASOSVQbWQ?t=126
Silnik;
https://youtu.be/kIxdCER3PxU
Tylny most;-). I to juz nie bedzie hop siup i pewnie bedzie drozej deczko kosztowac, bo trzeba zdjac kolo, zacisk hamulcowy...no chyba ze u ciebie zrobili to po ludzku, czyli korek spustowy na dole jak mialem w VF1100. Ale watpie;-). To juz nie te czasy zeby robic po ludzku.
Leje sie dokladnie to samo czyli 75W-90.
https://youtu.be/sjg5fK1ZMTk
P.s
Edyta; do tylnego mostu idzie to samo co do skrzyni
Borze szumiący. Wy znowu o olejach...
Tylko troche;-) i juz koniec.
robin102
22-11-2018, 23:42
To jak zalejesz 100% syntetyczny Motul 7100 15W-50 to bedzie swiat i ludzie. I ja nie widze sensu przeplacania za V300. Jak 7100 "obsluzy" silnik ze sporym zapasem. Wiec daruj sobie V300.
Też tak myślę, bo mi kasy szkoda przy moich przebiegach max 2 tys km na rok :) Może zaleje LM , bo też przednie produkty mają
Tylny most;-). I to juz nie bedzie hop siup i pewnie bedzie drozej deczko kosztowac, bo trzeba zdjac kolo, zacisk hamulcowy...no chyba ze u ciebie zrobili to po ludzku, czyli korek spustowy na dole jak mialem w VF1100. Ale watpie;-). To juz nie te czasy zeby robic po ludzku.
Leje sie dokladnie to samo czyli 75W-90.
. Obmacałem, ani korka spustowego, ani wlewowego nie ma :) Ciekawe co ile producent lat czy tys km zaleca wyminę w wale napędowym. Przebieg 11 tys km, ale lat już prawie 7 ma ten fabryczny olej.
krzysztofz24
23-11-2018, 00:18
Czyli podsumowujac. Bierz 7100 15W-50 i trzymaj sie Motula jak znasz i lubisz ta firme. Po co kombinowac z roznie dostepnymi "egzotykami".
No porzeca ci dalem filmiki na You Tube jak to sie robi i pokazane gdzie jest spust a gdzie wlew..masz jak krowie na rowie;-).
W twoim roczniku jest spust oleju.
http://www.boxer-motor.com/index.php?option=com_content&task=view&id=141&Itemid=44
Moze jest od srodka jakos, widoczny po zdjeciu kola.
Albo jestes juz troche slepy;-)
robin102
23-11-2018, 18:24
taki sam jak Suzuki
https://www.youtube.com/watch?v=kHYv_Bao3Cg
krzysztofz24
23-11-2018, 19:12
No i teraz musisz przemalowac do jedynych, slusznych niebieskich barw:-).
robin102
23-11-2018, 19:25
No i teraz musisz przemalowac do jedynych, slusznych niebieskich barw:-).
Eeeee no mam trochę niebieskiego w czterech punktach na motocyklu, niebieski z białym, tyle wystarczy, bo reszta jest kozacki lakier.
Podlinkowałem te Bemkę dla Ciebie na przyszłość za 5 lat jak Kawę sprzedaż to takie nowoczesne Bemki bez telelevera będą już używane w przystępnych cenach.
dziś SYMBOLICZNIE zakończyłem sezon 6600 km, sakwy opróżnione (kilka kilo - jak można jeździć bez sakw ?) paliwo do pełna plus spirytus i płyn, łańcuch zalany, aku podłączone pod prąd do "wiosny" ;)
krzysztofz24
23-11-2018, 19:53
Robin mam inne moto na oku:-).
Po za tym nie moge miec takiego samego jak ty, bo bys mnie gnebil psychicznie, ze nie masz nawet ryski a ja jakies pare rysek na moto przewaznie mam i ja mam gorszy egzemplarz:-)
dziś SYMBOLICZNIE zakończyłem sezon 6600 km, sakwy opróżnione (kilka kilo - jak można jeździć bez sakw ?) paliwo do pełna plus spirytus i płyn, łańcuch zalany, aku podłączone pod prąd do "wiosny" ;)
Tez przewaznie cos kolo tego robie, czase mwiecej nawet. Ale w tym sezonie za duzo bujania sie z serwisem bylo niestety, takze wynik gorszy od sredniej. A nie bede na mrozie nadrabial, zeby norme wyrobic;-)
robin102
23-11-2018, 23:22
paliwo do pełna plus spirytus i ... celem absorpcji wody w paliwie ??
Boryszuk
23-11-2018, 23:37
celem absorpcji wody w paliwie ??
Żeby się ropą nie odbijało.
Żeby się ropą nie odbijało.Jaką ropą?
I jakie proporcje lejesz?
Dwa kielony dla siebie jeden do moto i aż do dna 0,5l [emoji6]
krzysztofz24
24-11-2018, 00:19
Panowie, sa takie srodki do nabycia na stacjach benzynowych w okresie zimowym.
Odmrazacz do paliwa, na ewentualna wilgoc.
Jakos nigdy tego nie stosowalem...ale najstarsi gorole mawiaja, ze denaturat do baku dobrze robi na zime. Cos w tym moze byc.
robin102
24-11-2018, 14:40
Jakos nigdy tego nie stosowalem...ale najstarsi gorole mawiaja, ze denaturat do baku dobrze robi na zime. Cos w tym moze byc.
Ja stosuję od lat różną chemię do benzyn, a ostatnio to nawet dieslowi okraszam fajnymi dodatkami paliwo. Dobra i nie za drogą chemię robi firma firma KLEEN-FLO . Kupuję ich dodatek do ON aby się parafina nie wytrącała, a poza tym ten dodatek podności liczbę cetanowa oleju napędowego i silnik żwawszy od razu. Koszt nieduży i siup buteleczkę na zbiornik paliwa.
https://galonoleje.pl/dodatki-do-diesla/kleen-flo-diesel-fuel-conditioner-150ml-uszlachetniacz-do-diesla.html
Do benzyny szczególnie w zimę dolewam ten z linka poniżej, do motocykla jak i do auta też
https://galonoleje.pl/dodatki-do-benzyny/kleen-flo-gas-line-antifreeze-supreme-150ml-uszlachetniacz-do-benzyny.html
Nie ma takiego paliwa żeby nie dało się go zrobić lepszym troszkę :)
kupuję spirytus - Alkohol izopropylowy, do paliwa dodaję LIQUI MOLY 2642, do oleju LIQUI MOLY Mos2 1580, a przed pójściem do zimnego garażu tradycyjną nalewkę ;)
robin102
24-11-2018, 20:32
LIQUI MOLY ma świetne produkty może trochę mało popularne u nas bo nazwa, bo mniej reklam niż Castrola, ale oleje mają bardzo dobre, a do tego uczciwie opisują, że ja technologia HC to nie kłamą, że full syntetyk :D no i ten ich dodatek z molibdenu też ciekawa sprawa.
Ja przy tym motocyklu chyba się rozstanę z Motulem :) i do skrzyni i do dyfra zaleję
https://galonoleje.pl/75w90/liqui-moly-vollsynthetisches-75w90-gl5-1l-2183.html
dobrze, że nie trzeba oleju do manetek czy do kanapy albo stopki bocznej :D
krzysztofz24
25-11-2018, 00:09
LIQUI MOLY ma świetne produkty może trochę mało popularne u nas bo nazwa, bo mniej reklam niż Castrola, ale oleje mają bardzo dobre, a do tego uczciwie opisują, że ja technologia HC to nie kłamą, że full syntetyk :D no i ten ich dodatek z molibdenu też ciekawa sprawa.
Ja przy tym motocyklu chyba się rozstanę z Motulem :) i do skrzyni i do dyfra zaleję
https://galonoleje.pl/75w90/liqui-moly-vollsynthetisches-75w90-gl5-1l-2183.html
dobrze, że nie trzeba oleju do manetek czy do kanapy albo stopki bocznej :D
Robin, wez ty juz nie wydziwiaj;-). Ja to bym sobie wzial do skrzyni tak jak do silnika Motula.
Z prostego powodu - przesylka bedzie od jednego sprzedawcy.
A jeszcze skrzyna jest mniej "obciazona" niz silnik.
Takze, juz bez pprzesadyzmu;-), zaraz Liquy Moly, Millersy czy inne Amsoile.
Roznicy nie zauwazysz, motocykl tez nie. A za zaoszczedzone pieniadze kupisz sobie fajny wosk do moto, coby sie w sezonie ladnie blyszczal.
P.s A podwojny proces HC moze dac tak samo efektywna baze jak PAO, a jest tanszy w produkcji.
P.s2 A do diesla w zime lej DEPRESATOR a nie dodatek robiacy cuda wianki. To taniej i efektywniej na tym wyjdziesz.
Ty rozkminiaj jakie sobie opony lepiej kupisz, czy sportowo-turystyczne czy sportowe.
Ja bym ci radzil sportowe, troszke drozej bedzie. Ale takei opony przez pierwszy rok uzytkowania sa niemal gorace po jezdzie i az czuc jak sie "kleja".
robin102
25-11-2018, 00:28
Robin, wez ty juz nie wydziwiaj;-). Ja to bym sobie wzial do skrzyni tak jak do silnika Motula.
. Oleje Liqui Moly są trochę tańsze od Motula, a kiedyś ich używałem w autach.
Milersy czy AmsOil to produkty dla purystów i maniaków. Liqui Moly to normalne olej w normalnych cenach.
Z prostego powodu - przesylka bedzie od jednego sprzedawcy.
. Mam świetny sklep stacjonarny z certyfikatami dystrybucji na PL różnych marek i świetne ceny. Sklep galonoleje . Polecam, od lat tam kupuje, mają też internetową wersje sklepu.
https://galonoleje.pl/content/Certyfikaty
P.s A podwojny proces HC moze dac tak samo efektywna baze jak PAO, a jest tanszy w produkcji.
Taniej ma producent, my mamy gorzej, bo prawdziwie syntetyczne olej to teraz kosmiczne ceny mają ;)
P.s2 A do diesla w zime lej DEPRESATOR a nie dodatek robiacy cuda wianki. To taniej i efektywniej na tym wyjdziesz.
. Do naszych paliw warto dolewać dodatki, a szczególnie do ON, sam depresator trochę za mało. Dolewamy dodatek podnoszący liczbę cetanową i diesel ładniej pracuje i na mocy zyskuje. Ja podnoszę do 60 punktów.
Ty rozkminiaj jakie sobie opony lepiej kupisz, czy sportowo-turystyczne czy sportowe.
.
Jak przyjdzie czas na zmianę to będą Pirelli Angel, ale to za 2-3 lata, bo te trzeba zjeździć, a wyglądają jak nowe te Mezelery co na kołach mam. Akurat im stuknęło równo 7 lat :) powolutku jeżdżę
krzysztofz24
25-11-2018, 01:44
Taniej ma producent, my mamy gorzej, bo prawdziwie syntetyczne olej to teraz kosmiczne ceny mają ;)
My tez mamy troche taniej. A czy to jest pojedyncze HC czy podwojne HC ktore da tak samo dobra baze jak PAO...to wypada zaufac marce producenta, ze lipy nie robi po prostu. Jest takich paru.
I byle nie najtaniej z alle.
Do naszych paliw warto dolewać dodatki, a szczególnie do ON, sam depresator trochę za mało. Dolewamy dodatek podnoszący liczbę cetanową i diesel ładniej pracuje i na mocy zyskuje. Ja podnoszę do 60 punktów.
Sam depresator zabezpiecza tylko przed mrozami, a inne dodatki to podnosza poziom zadowolenia co najwyzej u kupujacego przewaznie;-).
Te, Panie Inzynierze Karwowski;-), liczba cetanowa i oktanowa to nie podnosza mocy w silniku ani o jote.
Odpornosc na spalanie stukowe tylko i wylacznie.
Jak przyjdzie czas na zmianę to będą Pirelli Angel, ale to za 2-3 lata, bo te trzeba zjeździć, a wyglądają jak nowe te Mezelery co na kołach mam. Akurat im stuknęło równo 7 lat :) powolutku jeżdżę
Robin, 7 letnie gumy na moto to proszenie sie o klopoty. Jak by ci to przedstawic obrazowo-kamienie prawie a nie miekka guma;-)
Wiadomo, ze masz pewne wydatki, taki na poczatkowy serwis, ale 7 letnie opony...nie.
Za 2-3 lata to juz beda ine modele opon. Ale dobrze kombinujesz. Bo mimo ze sa nowe modele to stare do 1 lub 2 generacji wstecz sa nadal produkowane.
Zasadniczo to Michellin prowadzi przewaznie w testach, szczegolnie na mokrym.
robin102
25-11-2018, 11:08
liczba cetanowa. Liczba cetanowa jak najbardziej ma wpływ na przebieg procesu spalania w silniku z zapłonem ZS , temat bagatelizowany, bo mało kto o niej słyszał. W efekcie silnik jest sprawniejszy, ekonomiczniejszy , efektywniejszy co przekłada się na podniesienie mocy indykowanej w czasie. Silnik jest elastyczniejszy też a to wielki plus, a i wspomnieć warto o "miększej" pracy diesla. Oczywiście ograniczeń konstrukcji silnika nie przeskoczymy i ten wzrost jest minimalny, ale za to czuć i widać na dystrybutorze. Dobry dodatek podnoszący LC to u mnie najmniej 0,3 litra mniej oleju na każde 100 km zużyte.
Puki co motocykle mamy na benzynę choć gdzieś tam w Indiach chyb diesla produkują na 2 kołach.
..., szczegolnie na mokrym.
Tyle, że ja po mokrym w ogóle nie jeżdżę :) więc może kiedyś jak będę kupował to muszą być opony jak najbardziej komfortowe i żeby ładnie na kołach wyglądały :)
krzysztofz24
25-11-2018, 14:06
Robin liczba cetanowa ma byc po prostu wlasciwa zeby proces spalania byl odpowiedni.
Jak juz jest dobra, to dalej sie jej nie zwieksza, bo tak to by diesle na czystym cetanie jezdzily i prawie zero palily;-).
Benzyny sa dostepne o roznej liczbie oktanowej. A wszystkie diesle maja zasadniczo ta sama liczbe cetanowa, czy zwykly czy jakis ekstra power.
Roznice 1-3% w oszczednosci paliwa miedzy nimi z czego innego wynikaja niz liczba cetanowa.
Ale moge sie nie znac, bo tylko 15 lat zycia w tej branzy zmarnowalem;-).
robin102
25-11-2018, 14:32
Robin liczba cetanowa ma byc po prostu wlasciwa zeby proces spalania byl odpowiedni.
.
Najlepiej jak jest najwyższa z możliwych czyli wyższa niż PN polska norma przewiduje minimalną, a ta ledwo 51 punktów określa. Każdego zachęcam do poczytania o liczbie cetanowej i jej wpływie na proces spalania efektywnego oleju napędowego. Ciebie nie bo nie masz diesla :D
A wszystkie diesle maja zasadniczo ta sama liczbe cetanowa. Mają różną zależy od dostawy , dostawcy, pory roku rodzaju ON czy zimowy czy letni. Zerkam w karty zaopatrzenia na dwóch markowych stacjach. LC waha się od 50 punktów do 56 a to jest ogromna różnica. Podnoszę LC do 60 punktów i silniczek chodzi jak zegarek ;)
Roznice 1-3% w oszczednosci paliwa miedzy nimi z czego innego wynikaja niz liczba cetanowa.
Ale moge sie nie znac, bo tylko 15 lat zycia w tej branzy zmarnowalem;-).
Głownie z liczby cetanowej Krzychu i jeszcze innych dodatków, ale LC jest parametrem i właściwością paliwa ON najważniejszą w procesie spalania. Poczytaj trochu o LC opracowań naukowych które o zgrozo w necie też dostępne są
krzysztofz24
25-11-2018, 15:33
Robin zerkasz na stacjach na karty paliwowe z parametrami...a ja ich tysiace wprowadzalem do systemu:-).
Tajemnica poliszynela jest ze jak na dana stacje przychodzi zwykly ON i ten lepsiejszy to maja dokladnie takie same parametry a karty wygladaja jakby ksero zrobic.
A roznica miedzy nimi wynikajaca z roznego pakietu dodatkow jest tajemnica producenta i to nie jest uwzgledniane w karcie.
Ale zeby juz nie narazac innych, bo temat diesla troche niemotocyklowy;-).
Jak ci z tym lepiej jak robisz, to rob tak.
robin102
25-11-2018, 17:00
Robin zerkasz na stacjach na karty paliwowe z parametrami...a ja ich tysiace wprowadzalem do systemu:-).
. Zerkam Krzychu na CK i na Shell bo tam koledzy pracują. Karty zazwyczaj w rubrykach mają inne parametry w rubryczkach. Nieznacznie ale inne. Największe różnice właśnie w LC .
CK bardzo dba o jakość paliw, a Schell trochę mniej.
krzysztofz24
25-11-2018, 17:20
Bo z roznych dostaw sa rozne, nieznacznie inne parametry i jeszcze ofc roznica zalezna od pory roku. To sie odbywa tak; dana siec stacjj zamawia konkretne paliwo (tutaj ON) o parametrach spelniajacych normy lub je przekraczajacych (a to juz od sieci zalezy ile i czy wogole chce je przekroczyc). I mamy ON tanszy o nazwie powiedzmy A. I jak do niego sie doda pakiet dodatkow (nieuwzglednionych w karcie) to mamy lepszy extra olej B.
Kiedys to bylo jeszcze z przyslowiowego wiadra dodawane do cysterny od gory.
Ale teraz jest to przewaznie dodawane z oddzielnego dozownika.
Te dodatki cos daja ofc, ale liczba cetanowa w oleju podstawowym i tym extra pozostaje ta sama.
I ja to po prostu wiem:-)
Albo dobra:-). Co by nie napisac, to ty i tak bedziesz mial swoje zdanie i bedziesz uparty.
To pass;-)
robin102
25-11-2018, 17:51
Albo dobra:-). Co by nie napisac, to ty i tak bedziesz mial swoje zdanie i bedziesz uparty.
To pass;-)
Nie pozostaje ta sam, bo zaraz scany kart zamieszczę które mam :) tzn zdjęcia. Ale dobra kończymy zanim cierpliwość sie skonczy :)
Dla wnikliwych to dodaje ten i super jest
https://www.petrostar.pl/chemia/dodatki-do-paliwa/amsoil/amsoil-acbcn-diesel-cetane-boost-7c-473ml,p1246651840?gclid=EAIaIQobChMIkeLA9_Lv3gIViU 0YCh0R0gAMEAYYASABEgKuUfD_BwE
robin102
25-11-2018, 22:04
Tak dla rozluźnienia :)
jakiś zapewne młody kreatywny człowiek wypełniający dokumentację techniczną mojego motocykla, świadectwo homologacji nie wiedział jak ten kolor określić ni to czarny, ni to szary, czy inny gray, choć metalizowany.
Popatrzył zapewne na moto i nazwał ten kolor po swojemu co przeszło do karty pojazdu.
SZARNY padłem ze śmiechu :) pani w okienku rejestracji pojazdów też :)
krzysztofz24
25-11-2018, 22:19
Widocznie nie znal pojecia grafitowy, ktory wydal by mi sie tu idealnym okresleniem. Znaczy przy tobie to tak wypelniali czy juz tak dostales od poprzedniego wlasciciela?
Pochwal sie jaki numer dostales:-), pewnie BIES 666;-).
P.S Robin nie stresuj sie;-), chce dla ciebie dobrze, mimo ze jestes uparciuch.
A tak powazniej, ja wiem co pisze, przerabialem to w praktyce z racji pracy tysiace razy, z wieloma ludzmi rozmawialem co to im diesel w zimie niedomagal... i wracali do mnie i mi dziekowali.
Chcesz to sobie tam lej co ci sie tylko podoba. Nie zaszkodzi raczej.
Ale juz zamykam definitywnie temat, bo ty sie niepotrzebnie stresujesz. Proponuje dopuscic do glosu mozliwowsc, ze obie strony dyskusji moga sie kulturalnie rozstac, nawet bez osiagniecia porozumienia.
Przeciez nie kazdego trzeba przekonac...
robin102
25-11-2018, 23:06
Znaczy przy tobie to tak wypelniali czy juz tak dostales od poprzedniego wlasciciela?... Taki już był w dokumentach :)
Pochwal sie jaki numer dostales:smile:, pewnie BIES 666:wink:...
Fajny numer wyproszony miłą panią BI 888 B, B- jak batmanolot szarny :grin:
Ale juz zamykam definitywnie temat, bo ty sie niepotrzebnie stresujesz. Proponuje dopuscic do glosu mozliwowsc, ze obie strony dyskusji moga sie kulturalnie rozstac, nawet bez osiagniecia porozumienia.
Przeciez nie kazdego trzeba przekonac...
Wiadoma sprawa, że nie ma się co przekonywać , bo prawdy bywaja dwie falenicka i otwocka i czasem nikomu do niczego nie potrzebne :) .
Jakoś tak rykoszetem zeszliśmy z olei do silników na napędowe, a że lubię eksperymentować i lubię wszelaką chemię w życiu stosować co robi dobrą robotę to na swoim dieslu puki go mam to i owo sprawdzam :) Mrozy przy gruncie też mi się zdarzały do -30 st C. Dolewam dodatek podnoszący liczbę cetanowa ON bo ma to sens nie tylko teoretyczny o czym naukowcy piszą, a także sens praktyczny, spraktykowany na sprawny nie rozklekotanym zadbanym dieslu.
Prawdą jest, że LC to temat mało znany i olewany, bo diesel ma być tani w eksploatacji, a ON każdy taki sam co prawdą absolutnie nie jest.
Po prostu chciałem się z Wami tym podzielić, a naprawdę nie trzeba dużo zachodu aby się przekonać, że LC zupełnie inaczej niż liczba oktanowa rzutuje na sprawność i pracę diesla.
krzysztofz24
25-11-2018, 23:48
BI 888B niezle, 3 osemeczki to fajnie wyglada zapewne.
Robin, przeciez ty w ogrzewanym garazu swojego Dieselka trzymasz:-)
Kolekcjoner
26-11-2018, 00:07
Wiadoma sprawa, że nie ma się co przekonywać , bo prawdy bywaja dwie falenicka i otwocka i czasem nikomu do niczego nie potrzebne :) .
Jakoś tak rykoszetem zeszliśmy z olei do silników na napędowe, a że lubię eksperymentować i lubię wszelaką chemię w życiu stosować co robi dobrą robotę to na swoim dieslu puki go mam to i owo sprawdzam :) Mrozy przy gruncie też mi się zdarzały do -30 st C. Dolewam dodatek podnoszący liczbę cetanowa ON bo ma to sens nie tylko teoretyczny o czym naukowcy piszą, a także sens praktyczny, spraktykowany na sprawny nie rozklekotanym zadbanym dieslu.
Prawdą jest, że LC to temat mało znany i olewany, bo diesel ma być tani w eksploatacji, a ON każdy taki sam co prawdą absolutnie nie jest.
Po prostu chciałem się z Wami tym podzielić, a naprawdę nie trzeba dużo zachodu aby się przekonać, że LC zupełnie inaczej niż liczba oktanowa rzutuje na sprawność i pracę diesla.
To nie jest wszystko takie proste. Nowoczesne diesle nie są tanie w eksploatacji, a już na bank nie są tanie w naprawach. Ja bym był bardzo ostrożny z takimi radami. Weźmiesz odpowiedzialność za naprawę nowego diesla jak od takich "eksperymentów" coś padnie? W moim firmowym Transicie jeden wtrysk to 2,2 kzł. Osprzęt silnika - wszystko idzie w tysiące. To jest naprawdę gruby temat. Tak sobie można było kombinować w starych klekotach ale ja bym był bardzo ostrożny w nowych autach.
W instrukcji Forda stoi jak byk żeby nie lać żadnych dodatków do baku, bo można uszkodzić układ paliwowy. Nie wiem może się nie znają, może dmuchają na zimne ;)....
robin102
26-11-2018, 00:48
Racja z dodatkami regenerującymi, czyszczącymi, smarującymi trzeba ostrożnie i trochę wiedzy. Z dodatkiem podnoszącym LC nie trzeba sie bać, bo każdy by chciał, a nawet producent paliwa aby jego ON miał jeszcze wyższa LC niż tą co sprzedają w hurcie. Niestety technologicznie i logistycznie, kosztowo to nie wykonalne. Produkujemy paliwo z minimalną lub ciut wyższa niż Polska Norma LC, bo tak nam się opłaca :)
Kolekcjoner
26-11-2018, 01:05
Racja z dodatkami regenerującymi, czyszczącymi, smarującymi trzeba ostrożnie i trochę wiedzy. Z dodatkiem podnoszącym LC nie trzeba sie bać, bo każdy by chciał, a nawet producent paliwa aby jego ON miał jeszcze wyższa LC niż tą co sprzedają w hurcie. Niestety technologicznie i logistycznie, kosztowo to nie wykonalne. Produkujemy paliwo z minimalną lub ciut wyższa niż Polska Norma LC, bo tak nam się opłaca :)
Jasne. robin102 Ty się tu marnujesz ;). Pojedź do Forda i im zaproponuj że masz złote środki na poprawienie paliwa i że się nie znają skoro piszą takie głupoty :lol:...
W instrukcji Forda stoi jak byk żeby nie lać żadnych dodatków do baku, bo można uszkodzić układ paliwowy. Nie wiem może się nie znają, może dmuchają na zimne ;)....
Według tej instrukcji, jaka jest minimalna temperatura otoczenia, w której silnik może pracować?
Tak dla odskoczni.
Jo dziś w ramach Motomikołajów brałem udział w zbiórce kasy dla dzieciaków. [emoji6]1754117542
krzysztofz24
26-11-2018, 03:24
Faktycznie. Pogoda taka pod psem, kilka stopni powyzej zera.
Ja juz mam moto pod pokrowcem z wyjetym aku.
A przeciez w wielu miastach zaraz beda Motomikolaje.
Rafał_Sz
26-11-2018, 10:41
I tak i nie. Przy "dziadkowej" jeździe dziadkowozem z silnikiem na gnojówkę dodatki "cetan boost" sprawdzają się wyśmienicie. Natomiast przy mocnym butowniu silnika i przy dieslach mocno dłubniętych może to narobić sporo szkód w silniku ze względu na efektywniejsze spalanie, a co za tym idzie wyższą temperaturę. Wtryski, denka tłoków i turbo potrafią być szybko wyeliminowane z ruchu z powodu zbyt dużej ilości cetanów - zwłaszcza w ruchu autostradowym gdzie motor nie ma chwili na oddanie nadwyżek temperatury. Osobiście znam dwa takie przypadki. Pierwszy to BMW 320d (wypalenie tłoków), drugi to Ducato z silnikiem 2.3 JTD zrobionym na 200 kucy (wtryski, turbo).
robin102
26-11-2018, 16:35
Pojedź do Forda i im zaproponuj że masz złote środki na poprawienie paliwa i że się nie znają skoro piszą takie głupoty :lol:...
Ford to bardzo troskliwa firma, bardzo troszczy się swoje produkty, bo ten teges trochę słabo je robi, więc nie nie można, bo się zepsuje i najlepiej robić wszystko w ASO :)
Jak mało kto ufam konstruktorom, inżynierom i instrukcjom obsługi, ALE ALE nie mówiłem nie wspomniałem o czyścikach, smarowidłach dodawanych do ON, clenerach do starych czy nowych diesli, czyszczących pompy wtryskowe, wtryskiwacz i często kieszeń :) W życiu bym tego nie dolewał do paliwa które spalają Fordy z precyzyjnym zasilaniem TDCi
Temat zupełnie inny to podnoszenie LC bo powiedzmy w wytwórni oranżady czyli ON zapomnieli ustawić LC wyżej niż można, a zrobili to tylko tyle aby spełniała Polską Normę.
Podniesienie LC nawet w Fordzie to same korzyści. Wiem bo miałem Forda diesla :)
I tak i nie. Przy "dziadkowej" jeździe dziadkowozem z silnikiem na gnojówkę dodatki "cetan boost" sprawdzają się wyśmienicie. Natomiast przy mocnym butowniu silnika i przy dieslach mocno dłubniętych może to narobić sporo szkód w silniku ze względu na efektywniejsze spalanie, a co za tym idzie wyższą temperaturę. Wtryski, denka tłoków i turbo potrafią być szybko wyeliminowane z ruchu z powodu zbyt dużej ilości cetanów - zwłaszcza w ruchu autostradowym gdzie motor nie ma chwili na oddanie nadwyżek temperatury. Osobiście znam dwa takie przypadki. Pierwszy to BMW 320d (wypalenie tłoków), drugi to Ducato z silnikiem 2.3 JTD zrobionym na 200 kucy (wtryski, turbo).
Dokładnie jak mówisz. Przy mocno chipowanych silnikach z dodatkami dodatkowo podnoszącymi efektywność spalania trzeba rozsądnie. Seria czyli silnik z fabryki zawsze można paliwem poczipsować lepszym , bo nic mu złego nie zrobimy, a będzie lepiej mu się żyło.
W ogóle to ON nawet w markowych stacjach mamy kiepski. Tankowałem we Włoszech dwa razy na stacji BP zwykły ON to mój kaszlak ciągnął po Alpach jak szalony.
Ja juz mam moto pod pokrowcem z wyjetym aku.
. Musiałem nowy pokrowiec kupić, bo stary za mały :(
Kolekcjoner
26-11-2018, 19:25
Ford to bardzo troskliwa firma, bardzo troszczy się swoje produkty, bo ten teges trochę słabo je robi, więc nie nie można, bo się zepsuje i najlepiej robić wszystko w ASO :)
Jak mało kto ufam konstruktorom, inżynierom i instrukcjom obsługi, ALE ALE nie mówiłem nie wspomniałem o czyścikach, smarowidłach dodawanych do ON, clenerach do starych czy nowych diesli, czyszczących pompy wtryskowe, wtryskiwacz i często kieszeń :) W życiu bym tego nie dolewał do paliwa które spalają Fordy z precyzyjnym zasilaniem TDCi
Temat zupełnie inny to podnoszenie LC bo powiedzmy w wytwórni oranżady czyli ON zapomnieli ustawić LC wyżej niż można, a zrobili to tylko tyle aby spełniała Polską Normę.
Podniesienie LC nawet w Fordzie to same korzyści. Wiem bo miałem Forda...
Nie no ja wiem że Ford to syf kiła i mogiła. Przepraszam że w ogóle się powołałem na tych dyletantów. Ale tak już mamy w firmie że jesteśmy przywiązani do tego szajsu od 15 lat i go kupujemy. Dobrze że o tym piszesz bo nie wiedziałem, że Fordy są słabe. Nam się mimo przejechanego wszystkimi pewnie z górą miliona kilometrów nigdy nic w trasie nie zepsuło ale będę pamiętał przy następnym leasingu ;) :lol:...
robin102
26-11-2018, 19:46
Nam się mimo przejechanego wszystkimi pewnie z górą miliona kilometrów nigdy nic w trasie nie zepsuło ale będę pamiętał przy następnym leasingu ;) :lol:...
Z tego samego powodu następnego też Forda kupię, tylko, że Mondeo :) Fordy tanie, duże rabaty dają, wiec królowie floty i firmówek wszelakich.
krzysztofz24
27-11-2018, 18:36
Ja kw temacie, dosc mam juz tego standardowego stojaka, zawsze musze wolac sasiada z dzialki obok zeby mi pomogl:-).
A samemu raz mi sie udalo...a drugi raz nie (czytaj; moto sie wykopyrtnal) i od tego czasu uwazam ze wszelkie standardowe stojaki motocyklowe (wiecie o co chodzi) sa do obslugi przez 2 osoby.
Dla tego od jakigos czasu chodzi mi po glowie idea podnosnika.
Podstawiam sobie z tylu pod wachacz, nie pod jedno z ramion wachacza tylko na srodku, blisko jego miejsca osadzenia w ramie na osi.
I sobie pyk pare ruchow do gory i mam tylne kolo kilka cm nad podlozem i moge nasmarowac lancuch.
Ofc musialbym sobie dorobic z rurki przecietej na pol taki uchwyt na ta okragla belke wachacza co idzie na dole.
Podnosnik hydrauliczny bym na stale do jakiejs solidnej i grubej dechy przymocowal zeby to mialo stabilnosc.
Cosik takiego 99zl i 19cm to chyba by wszedl (nie zzapominajmy dechy stabiluzujacej;-) )
17622
A moze lepszaa bylaby "Żaba"? Tylko on tak idzie po skosie do gory niejako, to juz bym tego nie ogarnal chyba pod wzgledem rownowagi jedna reka trzymajac moto a druga obslugujac podnosnik.
A moze jest cos innnego, jakis mini stol najazdowy czy cos, ze tylko tylnym kolem sie najezdza, mocuje do wachacza z obu stron ijakas zapadke spod kola sie wyjmuje?
Slucham waszych propozycji:-)
Chce po prostu w pojedynke podniesc tylne kolo kilka cm do gory i sobie nasmarowac lancuch. Nie chce podnosic calego moto pod silnikiem, tylko tyl zeby kolo bylo te kilka cm nad gleba.
P.s Robin, wszyscy wiemy ze masz nowe BMW z centralna stopka i cieszymy sie razem z toba. Ale nie pisz tego tylko napisz jaka rade albo wynajdz takei urzadzenie w necie:-)
Kolekcjoner
27-11-2018, 19:07
Ja mam takie, do smarowania nie ma chyba nic bardziej praktycznego.
17628
Mam jeszcze dużo bardziej zaawansowany hydrauliczny ale to moim zdaniem przerost formy nad treścią do takich potrzeb.
Przy KTMie miałem jeden uniwersalny 2w1 stojak na przód pod główkę i tył pod wahacz i super się sprawdzał. Przy Cycatej Beti jeszcze się nie zastanawiałem. Bo mam centralną stopkę.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6912134598
Ale cena dziwna jest przy nim teraz .[emoji44]176291763017631
krzysztofz24
27-11-2018, 19:31
Kolekcjoner mam taki sam prawie, takze dzieki...nienawidze go i nie da sie samemu w normalny sposob postawic na niego moto.
Tu trzymasz kierownice, tu noga usilujesz "przechylic" ten stojak.
(............) Przy Cycatej Beti jeszcze się nie zastanawiałem. (........).
Uuuuuu:-), Robin tak samo na swoja BMW mowi. Ktorys z was popelnia plagiat:-);-)
Fajny ten podnosnik na przednie kolo co pod/w glowke ramy wchodzi. ale ja szukam na tyl.
Większość tak woła na swoje boxerowe BMKi [emoji6]
Tył może być w tym podnośniku z różnymi mocowaniami: pod wahacz, pod rolki ...
krzysztofz24
27-11-2018, 19:55
To Robin bedzie niepocieszonu:-).
Ja mu mowilem zamiast Betti to po polskiemu Beata.
Albo swojsko Baska;-)
A on sie uparl na cycata Betti:-);-).
Czyli jak na tyl to wychodzi zwykly podnosnik/stojak.
Kurde no nie wierze ze ktos noe wymyslil innej koncepcji na podniesienie tylu w moto.
Boryszuk
27-11-2018, 21:00
Krzysztof, czek dys ałt
kSPTCWE102U
krzysztofz24
27-11-2018, 21:52
Calkiem ciekawe. Wyglada elegancko i prosto w uzyciu.
Ciekawe ile w PL kosztuje jesli wogole jest:-).
Orientujesz sie jaka cena na Wyspach. Bo domniemywam ze to z rynku Brytyjskiego?
Kurde naprawde to sensowne jest.
Ofc ma regulacje rozstawu, wysokosci i jakies pare srednic tych kolkow co sie wsadza w rame?
Boryszuk
27-11-2018, 21:58
No nie jest to tanie, taki stojak jak pokazałem kosztuje w okolicy £100. Popatrz sobie na https://abbastands.co.uk
Kolekcjoner
27-11-2018, 22:06
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) mam taki sam prawie, takze dzieki...nienawidze go i nie da sie samemu w normalny sposob postawic na niego moto.
Tu trzymasz kierownice, tu noga usilujesz "przechylic" ten stojak.
To chyba jednak coś jest nie tak. Ja mam takie dwa i podnoszę wszystkie moto od strzału. To najprostsze co może być. Żadnej kiery nie muszę do tego trzymać - jeden ruch ręką i moto stoi. Przy tym podnoszę w ten sposób motocykle nawet 300 kg, a sam jestem dosyć drobny.
robin102
27-11-2018, 22:32
P.s Robin, wszyscy wiemy ze masz nowe BMW z centralna stopka i cieszymy sie razem z toba. Ale nie pisz tego tylko napisz jaka rade albo wynajdz takei urzadzenie w necie:-)
Dzięki za przypomnienie, bo jeszcze nie dotarło :)
Uuuuuu:-), Robin tak samo na swoja BMW mowi. Ktorys z was popelnia plagiat:-);-)
.
Zdecydowanie byłem najpierwszy :)
ps.
w temacie podnoszenia tyłu najprościej robi szwagier dwa haki kręcone w sufit i linką podciąga.
Rafał_Sz
27-11-2018, 22:57
Kurde no nie wierze ze ktos noe wymyslil innej koncepcji na podniesienie tylu w moto.
https://allegro.pl/podnosnik-motocyklowy-motocykli-atv-mocny-680-kg-i6919598820.html
krzysztofz24
27-11-2018, 23:06
To chyba jednak coś jest nie tak. Ja mam takie dwa i podnoszę wszystkie moto od strzału. To najprostsze co może być. Żadnej kiery nie muszę do tego trzymać - jeden ruch ręką i moto stoi. Przy tym podnoszę w ten sposób motocykle nawet 300 kg, a sam jestem dosyć drobny.
Jestes drobny ale ponadprzecietnie zreczny widocznie:-).
Mnie taki typ stojaka wnerwia.
Moze masz wersje te pare cm nizsza, lepiej uksztaltowana itp.
Ale ja juz temu rozwiazaniu mowie dosc;-).
(......)
ps.
w temacie podnoszenia tyłu najprościej robi szwagier dwa haki kręcone w sufit i linką podciąga.
Tak mi kiedys wymieniali uszczelniacze w przednim zawieszeniu w warsztacie.
Mieli takie stanowisko do podwieszania moto:-)
Boryszuk no troche drogawo;-), tak myslalem do 200-250 max.
Ale przy takiej cenie az sie prosi zeby takie cos wykonac samodzielnie.
Nie jest to jakies skomplikowane a cala sila tego rozwiazania jest w pomysle mz.
Boryszuk
27-11-2018, 23:21
Boryszuk no troche drogawo;-), tak myslalem do 200-250 max.
Ale przy takiej cenie az sie prosi zeby takie cos wykonac samodzielnie.
Nie jest to jakies skomplikowane a cala sila tego rozwiazania jest w pomysle mz.
Ja myślę, że większość tej siły jest w porządnych materiałach i dobrych spawach.
krzysztofz24
27-11-2018, 23:51
Dlatego zalozenia konstrukcyjne beda poczynione z odpowiednim zapasem:-).
Spokojnie, ja techniczny jestem.
Kolekcjoner
27-11-2018, 23:52
https://allegro.pl/podnosnik-motocyklowy-motocykli-atv-mocny-680-kg-i6919598820.html
Podobny mam z intercars, trochę droższy. Tyle że ten podnośnik wymaga dwóch rzeczy. Musi być gdzieś pod moto płaska powierzchnia (mam na myśli nie podłogę tylko spód motocykla ;) ), a trafiają się france że nic takiego nie występuje ;). Wtedy pozostaje rzeźbienie podpórek... Druga rzecz że żeby moto było stabilne trzeba je przypiąć pasami - są w zestawie. To konieczne żeby się nie zwaliło. Generalnie dużo zabawy z tym jest. Zaletą jest świetny dostęp do przodu i tyłu oraz to że z moto można jeździć po całym garażu jeszcze go obracając.
Tu przykłady: 17665 17666
Generalnie do smarowania łańcucha czy drobnych robót nie chciałoby mi się z tym pierniczyć.
robin102
28-11-2018, 18:48
Mówię Wam stopka centralna to spełnienie marzeń. Można łańcuch nasmarować, wyczyścić porządnie motor ect. W sumie to głupota, że producenci odeszli od tego w seryjnej produkcji.
Boryszuk
28-11-2018, 21:07
A Ty masz łańcuch czy wał?
robin102
28-11-2018, 22:14
A Ty masz łańcuch czy wał?
Muszę sprawdzić :) jak wał to mi ta centralna niepotrzebna i sprzedam ;)
Tak serio to cholernie solidnej konstrukcji te ustrojstwo jest. Przewrócić moto z tej szerokiej centralnej podstawki to trudne zadanie z tym silnikiem na dole. Motocykl stoi na tym bardzo stabilnie, odciążony tył, a przód lekko dotyka podłogi w garażu. Dobre na zimowanie opon.
Do Hondy chyba da się dokupić, a Multistrada miała ?
Boryszuk
28-11-2018, 22:21
Moja Honda ma fabrycznie, Multistrada z wypożyczalni miała zdjętą.
robin102
28-11-2018, 22:34
Moja Honda ma fabrycznie,. O to super pomyślane, bo to przecież turystyczne moto. Jaką masz technikę stawiania moto na centralną ?
Boryszuk
28-11-2018, 22:46
Ja duży i ciężki jestem więc wystarczy mi stanąć na dźwigni i lekko szarpnąć tył motocykla do góry.
robin102
29-11-2018, 18:02
tu taki sam precel jak ja zaraz po zakupie, ciekawe jak wrzuca na centralkę, a ledwo nogami ziemi sięga
https://youtu.be/N7AJowgT9Ro
Boryszuk
29-11-2018, 18:17
Ja przez Ciebie teraz bede sie zastanawial jak ja to robie. Jak chcesz to Ci nagram video. Moze mi tez dadza nowe GoPro jak powiem, ze jestem znanym vlogerem...
robin102
29-11-2018, 18:56
No ja mam problem serio, bo raz, że tylny uchwyt przez wielkość/ długość motocykla i wielką kanapę jest daleko i robię nacisk swoimi 72 kg na centralną, ale ciągnąć moto do tyłu za tylny uchwyt pasażer trudno, bo on co prawda po bokach kanapy, ale jakoś daleko :(
Próbowałem po nacisku na centralną ciągnąć trochę za kierownice do tyłu jedną ręką, a drugą za ten uchwyt pasażera, ale to jest niebezpieczne, bo nie trzymam moto pewnie rozłożonymi rękoma do szpagatu.
Kurna olek źle być krakersem :D MZ 250 nawet ;) CZ 350 myk i na centralnej stały choć ważyłem wtedy 65 kg :D
Widać, że kilogramy są dobre na wszystko :D
krzysztofz24
29-11-2018, 20:08
Z centralna podstawka to jest kwestia jak jest zaprojektowana.
Pamketam dokladnie, ze wazaca 250kg na sucho Honde VF1100 wrzucalem na centralna bez zadnego problemu. Miala super uksztaltowana dzwignie do naciskania noga, wystajaca z boku.
Latwiej niz Jawe 350TS. Powaznie, i Honda byla bardzo stabilna. Zero jakiegos szarpania, motor lekko trzymam, srednio-mocno na dzwignie i sama wskakuje...
Nie znaczy to Robin, ze masz zle zrobiona podstawke:-)
Pewnie dobrze. Tylko jestes w szoku po Suzuki;-).
robin102
29-11-2018, 23:46
Nie znaczy to Robin, ze masz zle zrobiona podstawke:-)
Pewnie dobrze..
Jak widać na tym filmiku z francuskim preclem to ta centralna jest całkiem konkret wielkości i wykonania. Myślę, że brak wprawy i kilogramów żywego mięsa aby porządnie docisnąć, no i może gdzieś w okolicy siedzenia dla kierowcy za ramę szczątkową powinienem chwytać, a nie za uchwyt pasażera. Trzeba przez zimę wytrenować sprawę aby latem łatwo się łańcuch smarowało :)
... Tylko jestes w szoku po Suzuki;-). Kurna olek jestem w szoku, bo nie dość, że jak wlaze go garażu to się morda cieszy jak u nienormalnego jakiegoś :D a dwa motocykl jest bardzo inny niż japońska motoryzacja. Mnóstwo innych rozwiązań, sporo upierdliwych tematów, a jedzie totalnie inaczej. Miało być bardziej z wolnych obrotów, bez mielenia biegami, a tu praktycznie może zacząć brakować mielenia biegami i wściekłego ryku 600-tki bo jedzie jakby sam na każdym biegu, rzeczywiście jak ktoś pisał prawie jak diesel w odniesieniu do Suzuki 600. Pozycja za kierą też inna i wymagająca przywyknięcia, bo kanapa szersza i bak szerszy, więc jakby rozkrok większy :) nogi jednak mniej podkurczone na podnóżkach, minimalnie mniej. Pozycja tułowia bardziej wyprostowana niż na Suzuki.
krzysztofz24
29-11-2018, 23:53
Jak widać na tym filmiku z francuskim preclem to ta centralna jest całkiem konkret wielkości i wykonania. Myślę, że brak wprawy i kilogramów żywego mięsa aby porządnie docisnąć, no i może gdzieś w okolicy siedzenia dla kierowcy za ramę szczątkową powinienem chwytać, a nie za uchwyt pasażera. Trzeba przez zimę wytrenować sprawę aby latem łatwo się łańcuch smarowało :)
Cos chyba pomyliles, bo na tym filmiku, owszem widac podstawke centralna i jej dzwignie ale nie ma stawiania moto na podstawke. Zreszta ja juz ten filmik widzialem, chyba na PW mi dawales.
Sama podstawka i dzwignia wyglada ciut bardzie filigranowo niz w Honda VF1100. Jak mialem szlifa przy 110 towlasnie na gmolu i wystajscej dzwigni-konkretnie jej stopce, oparl sie motocykl i nawet sie nie wygiela ta dzwignia, ani troche.
W kazdym razie moja rada - zadnego szarpania za moto, motocykl trzymasz tylko po to zeby byl w pionie.
Tylko i wylacznie nacisk na dzwignie. I to mi w Hondzie starczylo. Choc moze w latach 80-tych troche to inaczej projektowali...
Na pewno mozna znalezc w sieci w filmik, ze jakas drobna niewiasta stawia na centralna GS lub R1200, wiec to nie kwestia szarpania za moto raczej.
Takze stan na tej dzwigni calym ciezarem ciala, tak zeby druga noga byla w powietrzu nawet.
a jedzie totalnie inaczej. Miało być bardziej z wolnych obrotów, bez mielenia biegami, a tu praktycznie może zacząć brakować mielenia biegami i wściekłego ryku 600-tki bo jedzie jakby sam na każdym biegu, rzeczywiście jak ktoś pisał prawie jak diesel w odniesieniu do Suzuki 600.
Jezdziles troche:-)?
robin102
29-11-2018, 23:58
oze stan na tej dzwigni calym ciezarem ciala, tak zeby druga noga byla w powietrzu.
problem , że ta noga od naciskania to prawa i z chorszym stawem biodrowym :(
Jezdziles troche:-)?
Sucho, temperatura tylko -4 st C do stacji CK tylko 4 km w jedną stronę :D zatankować 98 musiałem do pełna. Zimna nie czułem :D
krzysztofz24
29-11-2018, 23:58
problem , że ta noga od naciskania to prawa i z chorszym stawem biodrowym :(
Ale Robin nikt ci nie kaze skakac na tej nodze czy piruetow wyczyniac, po prostu stan na dzwigni calym ciezarem ciala jedna noga, moto troche do siebie delikatnie i powinien sam wskoczyc.
Osz ty dziku:-), pierwsze 4km. Dawaj dalej jak nie marzniesz;-).
robin102
30-11-2018, 00:04
Ciekawe rzeczy, może serwisy będą lepsze.
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/7,139605,24220815,kwiat-polskich-mechanikow-yamaha-otwiera-nowa-klase-mechaniczna.html?fbclid=IwAR3ST1j-xpPPmrzgqpH_N98k_K3QIMqLx12RxFBUQpMKU1I3h8-MaRJJ2MA
krzysztofz24
30-11-2018, 00:09
Ciekawe rzeczy, może serwisy będą lepsze.
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/7,139605,24220815,kwiat-polskich-mechanikow-yamaha-otwiera-nowa-klase-mechaniczna.html?fbclid=IwAR3ST1j-xpPPmrzgqpH_N98k_K3QIMqLx12RxFBUQpMKU1I3h8-MaRJJ2MA
Nie wynajduj zmartwien;-). Jak w zyciu, sa porzadni ludzie i tacy co nie chcemy miec z nimi kontaktu. A mechanicy to tez ludzie:-). Masz swojego Pana Andrzejka i mojego mechanika, to bedzie dobrze.
Ktory bieg zapiales i jaka nadswietlna osiagnales podczas tej przejazdzki?
Cyckami jakichs pieszych na przejsciu nie przychaczyles coby?;-)
robin102
30-11-2018, 00:14
Nie wynajduj zmartwien;-). Jak w zyciu, sa porzadni ludzie i tacy co nie chcemy miec z nimi kontaktu. A mechanicy to tez ludzie:-). Masz swojego Pana Andrzejka i mojego mechanika, to bedzie dobrze.
Ktory bieg zapiales i jaka nadswietlna osiagnales podczas tej przejazdzki?
5 bieg 60-70 km/h przez chwilę :)
krzysztofz24
30-11-2018, 00:24
4 km to sie silnik nie zdazyl do konca rozgrzac. Mam nadzieje ze potem go troche potrzymales na obrotach zeby sie porzadnie rozgrzal, plus przegazowka na koniec zeby wilgoc z wydechu wydmuchac (pokazalem ci jak przez telefon;-) ).
Jak nie, to Panie musowo nastepna przejazdzka:-)
sokolnik
30-11-2018, 00:26
u mnie w niedziele organizują MotoMikołajki, jak pewnie w całej Polsce :)
myślę się wybrać bo podobno ma się pogoda poprawić... na razie zimno strasznie, wiatr, nawet miejscami śnieg leżał delikatna warstwa... więc u mnie o jeździe nie ma mowy teraz... chyba że by się ociepliło...
krzysztofz24
30-11-2018, 00:35
W sumie to chyba bym wolla lekki mrozek ze sloncem i sucho niz chlape na +2st.
Przynjamnie jslonce na psychike dzial, ze cieplej.
Jakbys jechal, to koniecznie nakrec filmik z Mikolajami:-)
robin102
30-11-2018, 10:18
4 km to się silnik nie zdążył do końca rozgrzać. Silnik bez płaszcza wodnego rozgrzewa się znacznie, znacznie szybciej niż ten w Suzuki. Tam to nawet napisane w instrukcji stało, że po uruchomieniu czekać aż piec osiągnie najmniej 40 st C na wskaźniku i dopiero jedyneczka i jazda. Tak zawsze robiłem.
myślę się wybrać bo podobno ma się pogoda poprawić... wybierz się samochodem
krzysztofz24
30-11-2018, 19:19
Robin a masz w tej BMW jakis wskaznik (czy lampke ostrzegawcza) temperatury,
w sensie czy podawana jest temperatura oleju?
Bo jak dali czujniki cisnienia w oponach, to mogliby dac wskazania temperatury oleju.
robin102
30-11-2018, 19:25
Robin a masz w tej BMW jakis wskaznik (czy lampke ostrzegawcza) temperatury,
w sensie czy podawana jest temperatura oleju?
Bo jak dali czujniki cisnienia w oponach, to mogliby dac wskazania temperatury oleju.
Jest taki słupek na wyświetlaczu ciekłokrystalicznym który pokazuje temperaturę, od zera do 120 st C w sumie mało widoczny w Suzuki to było mądrzej bo cyferki temperatury pokazywało. Tu na plus taki, że szybko po uruchomieniu temperatura wskakuje na wysoki poziom jak nie ma wiatru :)
Same zegary, wyświetlacz niby analogowy bajkowa sprawa i ta wielka litera N dla niedosłyszących :D Sama skrzynia biegów to powiem szczerze daleko jej do tego masełka co w Suzuki. Nie jest źle, ale to zupełnie nie ta precyzja. Może dlatego, że skrzynia biegów jest wielkości prawie jak silnik w Suzuki i wszystko w niej większe do przenoszenia większych przeciążeń :)
ps.
zastanawia mnie jedna sprawa dlaczego przednia opona jest bardziej zużyta od tylnej. No rozumiem, że hamowanie, większą masę przenosi przy tym, ale w Suzuki czy w innych u kolegów japońskich zawsze odwrotnie. Przód robił półtorej przebiegu tyłu. Hmmmm
ps.
zastanawia mnie jedna sprawa dlaczego przednia opona jest bardziej zużyta od tylnej. No rozumiem, że hamowanie, większą masę przenosi przy tym, ale w Suzuki czy w innych u kolegów japońskich zawsze odwrotnie. Przód robił półtorej przebiegu tyłu. Hmmmm
W naszych R1200 GS jest coś takiego jak wahacz przedni. I w tych moto sierodek ciężkości dzięki temu mogli przesunąć bardziej do przodu. Stąd większe zużycie przedniej gumy.
krzysztofz24
30-11-2018, 19:55
Robin nie oceniaj pracy skrzyni na dystansie 4km przy temperaturze okolo zera;-)
Przeciez ona ma swoj oddzielny olej ktory dluzej sie nagrzewa niz ten w silniku, ktory np chlodzi tloki od dolu.
Takze spokojnie, w lato po 5km bedzie jak ta lala:-).
A patrzyles czy masz ten sam rok produkcji na oponach.
Bo moze tylna sie skonczyla i tylko ja zmieniono. To teraz jest mniej zuzyta.
P.s
A moze motocykl byl uzywany do stuntu motocyklowego i ktos caly czas stoppie robil;-)
Kolekcjoner
30-11-2018, 20:10
Sama skrzynia biegów to powiem szczerze daleko jej do tego masełka co w Suzuki. Nie jest źle, ale to zupełnie nie ta precyzja.
Normalna sprawa w beemce :).
robin102
30-11-2018, 20:22
A patrzyles czy masz ten sam rok produkcji na oponach.
To pierwsze co patrzę :) DOT obu opon o 2 miesiące wcześniejszy niż produkcja motocykla, więc wszystko oryginał. Przebieg 200% oryginalny niecałe 11 tys km, potwierdzenie ma nie tylko w oponach, ale i w historii pojazdu na przeglądach www.govhistoria (http://www.govhistoria) pojazdu. Sprawdziłem też w ASO BMW, wszystko się zgadza. Ostatni przeglad w ASO w 2015 roku za 2250 zł :D Przypuszczam, że ten dość zaawansowany system hamowania tak rozdziela siłę hamowania, że tył hamuje okazjonalnie. Poza tym gość od którego kupiłem, stary pierdziel rocznik 1973 mimo wielkiego momentu obrotowego Betii jakoś pobłażliwie obchodził się ze sprzętem przy ruszaniu co widać po tylnej oponie. Pomiar suwmiarką 4 mm bieżnika :).
W Suzuki przy mocnym hamowaniu jak zaszła potrzeba to cisnąłem ostro na tylny hebel.
Normalna sprawa w beemce :). też tak myśle, bo to w sumie prosty i prymitywny motocykiel :)
I w tych moto sierodek ciężkości dzięki temu mogli przesunąć bardziej do przodu. Stąd większe zużycie przedniej gumy.
Ma to sens co piszesz , bo ten mocarny silnik rzeczywiście wisi jakby u przodu motocykla. Jest też tego plus , nisko położony środek ciężkości sprawia, że mimo wielkich cycków moto wydaje się bardzo poręczne, prawie nie czuje różnicy względem Suzuki GSR 600. W sumie bylem zdziwiony, że tak sporych rozmiarów motocykl skutecznie udaje lekką maszynę. Mus namówić Sokolnika na cycatą Betii, duży chłop to idealne moto dla Niego.
krzysztofz24
30-11-2018, 20:57
Mowie ci Robin ze sprzet byl ostro do stoppie uzywany i stad zuzycie przedniej opony.
A wlasciciel go pewnie na przczyczepce wozil po roznych zawodach z kaskaderki i stad niski przebieg:-);-)
Cos jak tutaj pewnie.
https://youtu.be/vEhqH-1v2TE?t=121
P.s Spokojnie, to tylko bomba psychologiczna, ktorej raczej nie lykniesz;-)
robin102
30-11-2018, 22:52
Mowie ci Robin ze sprzet byl ostro do stoppie uzywany i stad zuzycie przedniej opony.
no wiadomo :)
Chłopaki nie zazdroście, albo co najwyżej jakoś tak pozytywnie. Mnie taki motor się należał :) i jeszcze nie wiadomo dlaczemu musiałem za niego zapłacić spora kasę :D. Pamiętam , że jako 16 latek pisałem do firmy BMW aby przysłali mi jakieś prospekty. Przysyłali oczywiście. Nigdy nawet na poważnie nie myślałem, że takie moto będę miał u siebie w garażu do czyszczenia , a co dopiero do jeżdżenia :)
Podziękówki dla Krzysztofa i Sokoła za motywowanie i doping. Przydało się. Dzięki Chłopaki :)
Cytata Betii jest zajefajna !
krzysztofz24
30-11-2018, 23:24
Ja zazdroszcze:-)?
Ja jestem ucieszony ze W KOŃCU kupiles.
Ale ile mi nerwow naszarpales swoim "procesem decyzyjnym" to nie wiem czy kiedys zapomne:-);-).
sokolnik
01-12-2018, 14:51
Robin miał wymagania i konkretne potrzeby :) wiedział czego chce tylko nie mogl się zdecydować trochę he :)
Najważniejsze że kupiony, Robin zadowolony, teraz musisz przyjechać do Gdyni tak jak obiecałeś, na moto, z żoną oczywiście :)
sokolnik
01-12-2018, 15:30
jutro u mnie mają być 3 stopnie na plusie... widzę na FB duże zainteresowanie, ludzie się szykują na przejazd z Gdyni do Gdańska... to zorganizowana akcja, pewnie z asystą policji itp. ma być zbiórka na cele dobroczynne...
nie wiem czy jechać... 3 stopnie, na drodze nie wiadomo co będzie... oczywiście wolna jazda... ale nie wiem czy się pchać... ma być dużo moto, może nawet kilkaset...
krzysztofz24
01-12-2018, 15:40
Jechac. W takiej duzej grupie motocykli bedzie cieplej od paracujacych silnikow i nagrzanych wydechow:-);-).
Widzialem w wawie dzisiaj pare Mikolajow na moto. Zaluje ze w pracy, bo to mega fajna inicjatywa.
Jakbys jechal jednak na te Motomikolaje to koniecznie nagraj.
sokolnik
01-12-2018, 16:21
Jakbys jechal jednak na te Motomikolaje to koniecznie nagraj.
bez kamery się nie ruszam na moto :D
robin102
01-12-2018, 17:02
Widzialem w wawie dzisiaj pare Mikolajow na moto. U mnie - 8 st C w ciągu dnia, jest sucho i sąsiad na skuterze Yamahy wozi dzieciaki okoliczne, 300-400 metrów i następne. Mają frajdę mimo mrozu. kiedyś na sankach jazda to była atrakcja.
Motomikołajowa impreza ma wielką frekwencja, dużo motocykli na zbiórce, bardzo dużo mimo tych -8 st C. Kurde ciekawe jak opony w tej temp pracują :)
Kolekcjoner
01-12-2018, 19:03
jutro u mnie mają być 3 stopnie na plusie... widzę na FB duże zainteresowanie, ludzie się szykują na przejazd z Gdyni do Gdańska... to zorganizowana akcja, pewnie z asystą policji itp. ma być zbiórka na cele dobroczynne...
nie wiem czy jechać... 3 stopnie, na drodze nie wiadomo co będzie... oczywiście wolna jazda... ale nie wiem czy się pchać... ma być dużo moto, może nawet kilkaset...
Ja bym jechał :).
sokolnik
01-12-2018, 22:24
baterie naładowane do kamerki :)
niby się szykuję, ale zimno strasznie... znacie jakiś prosty skuteczny sposób na zmarznięte ręce? Jak się dobrze ubiorę (a ubiorę się świetnie) to dam radę... tylko dłonie... Rękawice mam motocyklowe mam tylko jedne.
Ja właśnie wróciłem ze zbiórki. Znów robiłem za wolontariusza razem z swoimi dzieciakami i członkami Łódzkiego Forum Motocyklowego, a 8 grudnia w Łodzi wielka parada Motomikołajów. Zapraszamy.
Na Afryce fajnie się siedziało.17790
krzysztofz24
01-12-2018, 22:59
niby się szykuję, ale zimno strasznie... znacie jakiś prosty skuteczny sposób na zmarznięte ręce? Jak się dobrze ubiorę (a ubiorę się świetnie) to dam radę... tylko dłonie... Rękawice mam motocyklowe mam tylko jedne.
Tak, bardzo prosty i zaskakujaco skuteczny. Podjedz na pierwsza lepsza stacje benzynowa i wez sobie pare par foliowych rekawiczek do tankowania i pod rekawice motocyklowe. Tylko koniecznie wez pare par, bo sie dra.
A na klate (to nie zart) naloz sobie gazete jesli bedzie mroz.
Latalo sie kiedys na Jawie 350 TS w zimie:mrgreen: jak jeszcze nie wymyslono ultra drogich membran ktore i tak kapituluja na mrozie przewaznie.
Pamietaj o jakims elemencie stroju Mikolaja:-). Styka sama czapka.
Jak to zrobisz i wrzucisz filmik, to respect.
P.s I jeszcze jedno, uwazaj na przechyly na moto i mocniejsze hamowanie, bo oponki motocyklowe na mrozie to niezbyt pewne sa. Takze powolutku.
Po zakonczonej przejazdzce rozgrzej silnik az sie wlaczy wentylator chlodnicy (pare minut na 2-3 tys na postoju) i zrob pare przegazowek coby wilgoc z wydechu wydmuchac i spowrotem na miekki dywanik;-).
robin102
02-12-2018, 00:38
Nowe marzenie, czy tylko przymiarka dla utwierdzenia, że na GSie lepiej ? :)
W sumie to nie rozumiem tego szaleństwa na GS-y. Czemu taką estymą są darzone. Wielkie to to ciężkie, silnik jakiś dziwny ;)
Ja właśnie wróciłem ze zbiórki. Znów robiłem za wolontariusza razem z swoimi dzieciakami i członkami Łódzkiego Forum Motocyklowego, a 8 grudnia w Łodzi wielka parada Motomikołajów. Zapraszamy.
Na Afryce fajnie się siedziało.17790
GS to marzenie od zawsze.
Ale ta nowa Afryka również piękna. A to już nie mój budżet.
Kolekcjoner
02-12-2018, 01:14
Tak - grzane manetki + handbary :D. Co wygrałem ;)?
Na poważnie to można na rękawice moto założyć narciarskie - nawet jakieś najtańsze, albo robocze zimowe. Tak już zupełnie ratunkowo można założyć pod rękawiczki te folie ze stacji benzynowej - kilka razy tak robiłem.... na niezbyt długim dystansie działało. Czasem robiłem rozgrzewkę o rury do chłodnicy na postoju :).
Edit: krzysztofz24 - był szybszy :)
sokolnik
02-12-2018, 09:06
Pomysł z rękawiczkami foliowymi znam od Krzycha, już kiedyś tu pisał o tym... myślałem że się nabija :D
Rękawice mam narciarskie... można by założyć spróbować :)
ja nawet czapki nie mam, zresztą jakbym miał musiałbym ją poszerzać :D
kiedyś miałem czapkę Mikołaja, ale nie wiem gdzie ona jest...
nic więcej nie mam, żadnej brody a tym bardziej całego stroju mikołaja.
planuje jechać... nie wiem, zobaczę jeszcze - trasa Gdynia Skwer Kościuszki - Gdańsk Stadion (ten bursztynowy z EURO) i tam jakieś występy na scenie,pewnie herbata itp.
mam 3 baterię, wystarczy na tą temperaturę chyba... , 2 x 64 GB.
Najwyżej będę Mikołajem co zapomniał się przebrać... taki Nowoczesny :D
krzysztofz24
02-12-2018, 09:30
Dawaj:-).
W sumie to wolalbym taka pogode jak wczoraj czyli mroz i slonce.
A dzisiaj kolo zera i szarowa.
Ale najwazniejsi sa Mikolaje:-).
sokolnik
02-12-2018, 09:31
a jeszcze szybkie pytanie mam o ciśnienie w oponach. Teraz mam takie jak zaleca naklejka na wahaczu...
a dziś zostawić te ciśnienie czy spuścić trochę powietrza...?
Jak to jest przy tych temp 2-5 stopni ?
krzysztofz24
02-12-2018, 10:15
Teoretycznie mogloby byc te 10%mniejsze zaby cie mniej trzeslo, bo praca zawieszenia w okolocy 0st ciut inna niz w lato;-).
Ale olej temat, bo to i tak bedzie spacerowa jazda przeciez i niech zostanie standardowe cisnienie na ktorym jezdzisz w lato.
I nie szalej po prostu:-);-)
Bo gumy gorzej trzymaja niz w sezonie, z racji temperatury.
Ja na 8 grudnia w Łodzi na Motomikołajów też powoli się szykuję. Choć wieczorem już solarki pierwszy raz w tym roku sypały to dziadostwo [emoji17]17794
sokolnik
02-12-2018, 12:40
Ja już spowrotem w garażu, nie wpuscili mnie :) bez stroju.
Haha
Przynajmniej moto odpaliłem :)
No to przejechali. W tym roku raczej skromnie.
17809
17810
17811
sokolnik
02-12-2018, 14:05
Akumulator wyjęty, akcja MotoMikołaje prawie zaliczona... Haha
Koniec sezonu :)
Dziękuję :)
Chęci narobiliście idę na małą rundę.
robin102
02-12-2018, 15:05
Choć wieczorem już solarki pierwszy raz w tym roku sypały to dziadostwo [emoji17]17794
Trzeba potem myjką karcherową moto umyć, silnym kompresorem wszystko przedmuchać, szczególnie elektrykę i będzie dobrze.
nie wpuscili mnie :) bez stroju.
Ja dziś w stroju na cebulkę, 3 pary rajtuzów pod spodnie, dwa swetry i gazeta zrobiłem prawie 30 km po mieście, obwodnicy i za miasto.
Temperatura 0 st C suchutki asfalt. No była adrenalina grzejąca :) Nigdy w grudniu nie jeździłem :D
Dwa starty spod świateł, silnie majestatycznie, ale w porównaniu do Suzuki to jednak dwa razy szybciej nie jest :D :D :D Majestatycznie, w połowie obrotów tego co Suzi kręciłem. W którymś momencie, nie wiem w którym otwiera się klapka na wydechu przed tłumikiem chyba czyniąc z niego przelotowy co robi trochę akustycznej roboty, bo tak to motocykl cichy i basowo pracujący.
Przygazówki małe przed redukcją np. z 4 na 5 z dodatkowym wrażeniem gibnięcia na bok jakby rumak chciał zrzucić z siodła :D było też testowe mocne hamowanie, robi wrażenie te zmniejszone nurkowanie.
No to przejechali. W tym roku raczej skromnie. W tych pudłach to pewnie Nikony. Fajne foty.
krzysztofz24
02-12-2018, 15:36
No Dzik a nie Robin:-)
Robin, ty uwazaj troche. Cycki jeszcze niczym nieosloniete;-).
A to jakiś znany motocykl?
17835
robin102
02-12-2018, 16:52
No Dzik a nie Robin:-)
Robin, ty uwazaj troche. Cycki jeszcze niczym nieosloniete;-).
Ten jeden cycek to mi na konkret dziś rękę sparzył :( Kurla mać jakoś nieobyty jestem z tymi wielkimi kolektorami w tym miejscu i lapą dotknęlęm.
A to jakiś znany motocykl? Pewnie jakieś BMW lub ruska kopia.
sokolnik
02-12-2018, 17:05
A to jakiś znany motocykl?
17835
mi nie znany :)
sokolnik
02-12-2018, 17:48
Mój filmik Zdziś :)
nagrywany w 2.7 K 60 klatek, YT już wyświetla 2.7K w moim filmiku :)
nagrywany w H.265 oraz eksportowany tak samo jak był nagrywany: H.265 + 2.7 K 60 klatek :)
Stabilizacja włączona :) podoba mi się ta stabilizacja :)
https://www.youtube.com/watch?v=zTaVptKvvE4
Czym nagrywasz?
sokolnik
02-12-2018, 18:01
Czym nagrywasz?
GoPro 7 Black
Moje filmiki na YouTube Kamerkami Sony.
Modele w opisach filmów wypisane.
https://youtu.be/x3qYABbPRNA
robin102
02-12-2018, 20:45
na dzisiejszym objeździe miasta, cytata betina w kolorze SzarNym :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/0f7fab5b5ef13848-1.jpg
źródło (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0f7fab5b5ef13848)
Ja tam się nie znam kompletnie na tych maszynach ale wygląda elegancko.
No i wypucowana.
Nawet opony czyste.
:cool:
Prawie tysiąc stron z wątkiem o motocyklizmie na Forum fotograficznym! Motocykl i aparat zawsze mam przy sobie, kiedy jadę dalej niż do pracy. No to "ujawnię" się i ja.
Całego wątku nie czytałem ale znalazłem temat o filmowaniu. Przyznam, że lubię to chociaż poczciwy D90 słabo się nadaje. Nagrywam Sony HDR - AS200. Wprawdzie złożyłem z niej pełnometrażowy "dokument" z jednej z podróży ale chciało by się więcej i lepiej.
Czy ktoś z Was wozi ze sobą któregoś Nikona i używa do nagrywania plików video?
17846
CeloFan.
robin102
02-12-2018, 21:04
Ja tam się nie znam kompletnie na tych maszynach ale wygląda elegancko.
.
Dizęki !
Elegancko to, że podczytują nas jeszcze nie motocykliści, ale to pewnie kwestia czasu i status się zmieni :)
https://images89.fotosik.pl/84/0f7fab5b5ef13848.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0f7fab5b5ef13848)robin102
Piękna ta Twoja Beti R1200R. A myślałem że GSa.
robin102
02-12-2018, 21:08
robin102
Piękna ta .... Dzięki, dzięki. GS to typowo turystyczny strasznie duży motur, bym się nie wdrapał na niego chyba :)
ps
Fota z taniej komórki
... ale to pewnie kwestia czasu i status się zmieni :)
Coś Ty.
Na rower już nie wsiadam a co dopiero motocykl.
Nie te lata.
Ale fakt lubię tu zaglądać bo jesteście prawdziwymi pasjonatami.
Chociaż u mnie w 3mieście motocykliści to z reguły szaleńcy.
Tylko raz w roku na mikołajki jeżdżą spokojnie. :lol:
Moja Piękności to GS1784917850
sokolnik
02-12-2018, 21:48
Coś Ty.
Nie te lata.
w Trójmieście wszyscy jeżdżą szybko, szczególnie szybko i bezmyślnie na obwodnicy... tam to jest czasami masakra... wypadki, stłuczki, blokada przynajmniej raz w tygodniu...
robin102
02-12-2018, 22:20
Moja Piękności to GS
Rzeczywiście ładna i prawie w szarnym kolorze :) uzbrojona jak na podróż do okola świata :)
Nie te lata.
Nie ma "nie te lata na motocykl" ! trzeba tylko właściwy motocykl zanabyć. Można zacząć od jakiegoś 125 cm , albo nawet wrócić do dawnego czaru 2 kółek.
https://www.otomoto.pl/oferta/romet-motocykl-motorynka-biegowa-romet-pony-mini-125-2018-ID6AqgQd.html?fbclid=IwAR153OP_bk4RUYPotTud30_KJKP y3s8pVlBcM5dSMThJVBNgG7HVUHadl4s#e5af6c311d
Kojocisko
02-12-2018, 23:38
a) to piękny kolor.
b) mam wrażenie, że masz siodło w wersji komfort ale chyba obniżane?
c) zazdroszczę szerokich lusterek (ja mam okrągłe :-()
Absolutna piękność.
krzysztofz24
03-12-2018, 00:35
Ten jeden cycek to mi na konkret dziś rękę sparzył :( Kurla mać jakoś nieobyty jestem z tymi wielkimi kolektorami w tym miejscu i lapą dotknęlęm.
Wlasciciele Harleyow tatuuja logo marki na klacie lub na ramieniu. Podobno prawdziwi ortodoksyjni pasjonaci motocykli BMW, czyli bokserow chlodzonych powietrzem. Praktykuja swoista inicjacje-najpierw rozgrzewaja porzadnie silnik, zaciskaja piesc i wypalaja na niej wzor zeberek chlodzacych cylindra:twisted:. Takze Robin potraktuj to oparzenie jako przedsmak tego co uczynisz w przyszlosci;-)
Mój filmik Zdziś :)
https://www.youtube.com/watch?v=zTaVptKvvE4
Ja juz mowilec ci przez telefon. Troche tu orgnizator dal d...y. Bo celem takiej akcji jest zeby motocyklisci mieli radoche ze moga sie przebrac za Mikolajow i zrobic cos dla dzieciakow, cos dobrego. Zeby jakies dzieci dostaly wsparcie, np z domu dziecka.
To niech ci ktorzy sie przebrali kupia ta cegielke i jada na przedzie parady, zeby nie bylo tak ze Mikolaje gina w tlumie "zwyklych" motocyklistow, potem jada ci co maja czesciowy stroj typu sama czapka, potem ci co nie ogarneli tematu i sie nie przebrali. I wszyscy by kupili cegielki.
I gdyby tak ortganizatorzy postapili to zebrali by o wiel wiecej na pomoc dla dzieci a ci motocyklisci ktorzy z roznych przyczyn sie nie przebrali widzac to wszystko na pewno w sporej czesci w przyszlym roku stawiliby sie w pelnym mikolajowym rynsztunku.
Jak akcja ma charakter pozytywny to wypada troche odstapic od formalnosci i skoncentrowac sie na tym zeby wszystko bylo dobrze i dla motocyklistow i dla dzieci.
https://images89.fotosik.pl/84/0f7fab5b5ef13848.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0f7fab5b5ef13848)
Jestem ciekaw tego koloru na zywo, bo tutaj dosyc jano wyszedl a nie jak szarny;-). A na zdjeciach z ogloszenia wydawal sie ciemniejszy jakby. Wiem tez ze jest wersja jasnoszara...takze ciekaw jestem jak to na zywo sie prezentuje.
Coś Ty.
Nie te lata.
NIe patrz na stereotypy, bo swiatek motocyklowy jest zroznicowany. I zachowanie dresa na sportowym motocyklu diametralnie rozni sie od zachowania kogos kto ma male dziecko lub 50 lat. Takze wszystko jest dla ludzi, tylko ludzie sa rozni;-)
I gdzie tam za pozno..nie pitol;-), tylko kupuj jakies moto. Na poczatek nawet 125 to nawet nie bedziesz musial prawka na A robic a my tu wszystko doradzimy.
Na rowerze trzeba pedalowac i sie meczyc a na moto mozesz wygodnie przemierzac highwaye jak w bujanym fotelu prawie:-)
robin102
03-12-2018, 00:49
Absolutna piękność. Dzięki dzięki. Zaparkowalem dziś pod Lewiatanem aby se browar na rozgrzanie kupić to się ludzie zbiegli oglądać i taksówkarze z postoju.
Tak w wersji komfort, ale mierzyłem od podłogi w garażu i wychodzi 795 mm czyli w sumie nawet nie wiem jaka to kanapa, bo obniżane to były na 760, podwyższana na 830 , a standard na niby 800. Poprzedni użytkownik kawał chłopa był 182 cm i najmniej 100 kg wiec może usiedział trochę w dół :)
Będę zmierzał do zamiany się z kimś na tą najwyższą kanapę, było by lepiej. W Twojej wersji z 4 śrubami na głowicach wszystkie kanapy są podobno ciut wyższe.
Cały moto wersja komfort, w zasadzie we wszystkie dodatki jakie na liście były dokupił poprzednik. Jakiś fabryczny alarm jakieś ESP jakaś ESA :) grzane manetki,, czujniki ciśnienia w oponach komedia jakaś. Dopłacił nawet do błyszczącego tłumika a w "normalnej" wersji satynowy na mat co mnie zwiodło, bo wszędzie na fotach w necie z matowym wydechem a tu taki niby exlisiv to myślalem, że wymieniony z jakiegoś powodu :D.
Jestem ciekaw tego koloru na zywo, bo tutaj dosyc jano wyszedl a nie jak szarny;-).
Na moim kalibrowanym monitorze wyszedł jaki jest w rzeczywistości, ciemny grafit z perła w macie, nie jest zielonkawy, bo i taka ciut zielonkawa wersja była.
robin102
03-12-2018, 15:22
Warto obejtrzeć :) trafiłem na ciekawostkę rozglądając się za aku do motocykla
https://youtu.be/97mWIgwLxOQ
krzysztofz24
03-12-2018, 15:37
Robin ogarnales juz wstepnie jakies gmole?
A nie tak z cyckami na wierzchu latac;-).
Patrze na to zdjecie co wstawiles i rozne zdjecia w necie.
I ja bym zdecydowanie zdjal te blaszki ochronne na glowicach.
Od razu by to podkreslilo ksztalt cylindra, bylby taki lepiej widoczny, plynnie zarysowany ksztalt...no mechanika na wierzchu, a nie ja zaslaniac.
Mz ofc.
I nie zwlekaj z tym cyckonoszem, znaczy gmolami;-)
Bo cos mi mowi, ze wczesniej zaczniesz sezon.
robin102
03-12-2018, 15:48
Motocykl jest fajnie wyważony tym dużym silnikiem na dole, coś jak ruska lalka wańka wstańka :) niemniej przez ten fabryczny amortyzator skrętu przy malutkich prędkościach kieruje się nim kiepsko., przeciwieństwo Suzuki. Trzeba przywyknąć. Te ochronne blachy ładne są bardzo, powiększają gary jeszcze bardziej. Ogarniam tematy różnych płynów, akumulatora ewentualnie. To najpilniejsze. Hamulcowy podobno wymienia się jak w każdym zwykłym moto, wiec nie jest tak źle :)
lub 50 lat. ktoś mi tu wiek wypomina :twisted:
krzysztofz24
03-12-2018, 16:14
Mowie ci Robin postaw gmole na pierwszym miejscu.
Jak zmienisz olej 1500km pozniej to nic sie nie stanie.
A wyjedzisz wczesniej na wiosne przy powiedzmy 10st, nieznanym jeszcze motocyklem, na starszych oponach...to ja bym wolal naprawde miec to ubezpieczenie jakim sa gmole na wypadek nawet lekkiej przewrotki.
Zreszta bys mial z glowy najpowazniejszy i najdrozszy zakup na nadchodzacy sezon.
Cos niejasno piszesz o tej wymianie plynu hamulcowego. Przeciez u ciebie to troche bardziej skomplikowane i ceny tez znasz za to usluge. To nie wiem co miales ma mhsli to piszac???
robin102
03-12-2018, 16:32
Cos niejasno piszesz o tej wymianie plynu hamulcowego. Przecież u ciebie to troche bardziej skomplikowane i ceny tez znasz za to usluge. To nie wiem co miales ma mhsli to piszac??? Podobno, ale muszę to jeszcze zweryfikować w R1200R nie ma wspomagania elektrycznego pompy hamulcowej i można wymieniać normalną tradycyjną metodą i sam to dokladnie zrobię. Jeszcze tylko rozkimić jaki dać płyn hamulcowy , ma być DOT 4 ale dam Motula Racing :) Olej mam 300V 15W50 i powiem, że silnik na tym oleju, ledwo 2 cylindrowy pracuje aksamitnie wręcz, rozrządu nie słychać. Oczywiście z charakterystycznym bokserskim gangiem bum bum jep jep :)
krzysztofz24
03-12-2018, 16:43
Absolutnie zalej ten plyn ktory masz zalecany. Jak ma byc DOT4 to zwykle DOT4 a nie jakis racingowy.
Robin bo przedobrzysz i zaszkodzisz.
Jak sie pytalem mechanika o wymiane plynu hamulcowego u ciebie i podalem model R1200R to pierwsze co uslyszalem; to padaja w nich pompy i kosztuja majatek.
Takze dbaj o interwal i nie przedobrzaj z produktami typu racing, tylko to co zaleca fabryka.
Robin przeciez sam dzwoniles do ASO i ci powiedzieli ile wymiana plynu i jak to wyglada.
To chyba lepiej wiedza po roczniku moto jak to sie robi niz jakies info z neta.
Wszystko wykombinujesz zeby tylko mnie nie odwiedzic w wawie:-).
Ja juz cie zapisalem na wiosne na ta wymiane plynu-surprise:-);-).
8-)
Zapytam jeszcze raz może. Czy znajdzie się tu człowiek który zabiera ze sobą lustrzankę w podróże żeby używać jej też jako kamery?
Szukam lepszej jakości video od kamerki sportowej ale nie chcę rezygnować z jakości zdjęć.
krzysztofz24
03-12-2018, 17:31
Ja zabieram bardzo czesto lustrzanke na motocykl. Ale uzywam jej tylko do zdjec.
W sumie to pytasz o transport lustrzanki na motocyklu czy o filmowanie?
Boryszuk
03-12-2018, 17:37
Ja zabieram A7 ale, jak Krzysztof, używam go tylko na postoju. Do filmowania w czasie jazdy mam GoPro choć myślę o czymś zamontowanym na stałe.
Jak na wycieczki latam moto to lustrzanka sony lub nikon . A kamerki sony są dla mojego bezpieczeństwa. I filmują cały przejazd na wszelki wypadek. Na należy wypady wystarczy telefon do zdjęć na szybko. Podobnie jak ostatnio robin102 zrobił.
sokolnik
03-12-2018, 17:50
Słuchajcie, latałem wczoraj na tych Mikołajach :) całe 20km może 25 km hehe
Pytanie, myć moto z soli drogowej? Troche faktycznie było mokro, trochę. Prędkości spacerowe.
Myć czy nie myc?
AKU już wyjąłem, niby sezon zakończyłem...
Może wziąć wiadro i pod garażem spłukać podwozie? Bo całego myć to szkoda, nie wyschnie tak dokładne i szybko jak latem...
Co zrobić?
Słuchajcie, latałem wczoraj na tych Mikołajach :) całe 20km może 25 km hehe
Pytanie, myć moto z soli drogowej? Troche faktycznie było mokro, trochę. Prędkości spacerowe.
Myć czy nie myc?
AKU już wyjąłem, niby sezon zakończyłem...
Może wziąć wiadro i pod garażem spłukać podwozie? Bo całego myć to szkoda, nie wyschnie tak dokładne i szybko jak latem...
Co zrobić?
Jeśli nie masz zamiaru jeździć zimą, to umyj. Solanka z asfaltu jest podstępna :) Motocykl po zimowym sezonie w mieście wygląda jak psu z gardła wyjęty i czasem połączenia w elektryce mogą stać się ułomne.
8-)
Ja też zabieram lustrzankę. Właściwie zawsze kiedy gdzieś wyjeżdżam. Tyle że to D90. Każdy wie jak nagrywa. W czasie jazdy oczywiście nagrywam kamera sportową.
Może niejasno się wyraziłem trochę. Chciałbym kupić "coś" co równie dobrze będzie działało jako aparat i jako kamera. Myślałem o Lumix GH5 ale to właściwie bardziej kamera niż aparat. Myślałem też o Nikonie D750 albo D810 ale tu z kolei wydaje mi się że opcję video potraktowano nieco po macoszemu, chociaż obraz mi się podoba.
Stąd pytanie. Może macie nagrania z lustrzanki takie typowo z podróży motocyklem?
Żeby nie być gołosłownym, pokażę co chcę robić tylko już nie sportową kamerą... Może ten link przyda się też w któryś jesienny wieczór bez motocykla :)
https://www.youtube.com/watch?v=N8_Z69pv_Hw
:)
https://www.youtube.com/watch?v=N8_Z69pv_Hw
Materiał filmowy na YT super.
Ja bym polecił Tobie A7 do fotek oraz do filmów. Super robi focie i super kręci filmy, a przy tym wygodne niewielkie urządzenie na wyprawy. A dzięki adapterom masz możliwości używania szerokiej gamy szkieł.
I do tego tą nową kamerkę sony 3000 z stabilizację mechaniczną. Super komplet moim zdaniem.
Znajomy podróżnik z A7 lata po świecie.
Te ochronne blachy ładne są bardzo, powiększają gary jeszcze bardziej. :)
Zgadzam się z Tobą te "blachy", "osłony " super wyglądają. Ale gmole dobrze by było założyć dodatkowo.
Ja planuje do swojego Adventure dołożyć dodatkowo takie gmole.
http://www.heed.com.pl/index.php/gmole-heed-do-r-1200-gs-adventure-06-12-bunkier
17885
Materiał filmowy na YT super.
Ja bym polecił Tobie A7 do fotek oraz do filmów. Super robi focie i super kręci filmy, a przy tym wygodne niewielkie urządzenie na wyprawy. A dzięki adapterom masz możliwości używania szerokiej gamy szkieł.
I do tego tą nową kamerkę sony 3000 z stabilizację mechaniczną. Super komplet moim zdaniem.
Znajomy podróżnik z A7 lata po świecie.
Więc sugerujesz żeby lustrzankę porzucić? Z tego co widziałem A7 są przynajmniej trzy rodzaje. Im nowsza, tym nowocześniejsza na dodatek i ma zawsze jakąś niezbędną nowość :D
Sony jakoś słabo na mnie działa. Sprzedają ludziom różne rzeczy nie dając gwarancji dokupienia zużytych dodatków. Na przykład do HDR AS200 nie da się od dawna (jeśli w ogóle) kupić nowej obudowy wodoszczelnej.
Mimo to poczytam o A7. Może to jest jakieś rozwiązanie rzeczywiście, mimo że ma duży rolling shutter. Dzięki.
sokolnik
03-12-2018, 18:45
Jeśli nie masz zamiaru jeździć zimą, to umyj. Solanka z asfaltu jest podstępna :) Motocykl po zimowym sezonie w mieście wygląda jak psu z gardła wyjęty i czasem połączenia w elektryce mogą stać się ułomne.
już nie zamierzam jeździć... u mnie nad morzem to sam deszcz i wiatr zimą... lipa straszna ta zima nad morzem...
Muszę poszukać namiar na konkretny serwis gdzie można te obudowy dostać. Sam potrzebuję dokupić do swojej sony r1000 klapkę i obudowę. A wizytówkę gdzieś zapodziałem.
:idea:
Ja bym umył dla spokoju. Nawet nie chcę szukać zdjęć motocykla po zimie w mieście. Słaby widok, mimo że moto pancerne i mało ma żelastwa.
Muszę poszukać namiar na konkretny serwis gdzie można te obudowy dostać. Sam potrzebuję dokupić do swojej sony r1000 klapkę i obudowę. A wizytówkę gdzieś zapodziałem.
Idę o zakład, że łatwe to nie będzie.
krzysztofz24
03-12-2018, 19:15
CeloFan a pomyslales o tym jak zamocowac bezpiecznie, pewnie i wygodnie dla uzytkowania lustrzanke do motocykla.
Raczej nie uchwytem do kierownicy;-) i watpie zeby ktos robil cos dedykowanego w tym stylu.
Trzeba by samemu kombinowac i wydaje mi sie ze male by to nie bylo.
Lustrzanki z racji duzej matrycy daja mozliowsc zabawy z mala GO i np recznego ostrzenia i innych podobnych zabaw plus w sumie lepsza jakosc jesli sie postaramy.
Ale jak ty bys chcial zamocowac aparat do moto i zeby sprawnie dzialalo niejako automatycznie (bo raczej nie bedziesz zmienial parametrow w czasie jazdy), czasami pewnie zdjac i jakies widoki nagrac, to ja bym wolal malego i zgrabnego Panasonica. W zasadzie im mniejszy tym lepiej by bylo pod wzgledem wygody i prostoty mocowania do moto.
Ależ nie. Nie mam zamiaru filmować lustrzanką w czasie jazdy. Do jazdy zostawię kamerę sportową.
Kolekcjoner
03-12-2018, 20:09
8-)
Zapytam jeszcze raz może. Czy znajdzie się tu człowiek który zabiera ze sobą lustrzankę w podróże żeby używać jej też jako kamery?
Szukam lepszej jakości video od kamerki sportowej ale nie chcę rezygnować z jakości zdjęć.
Ja używam bezlustra. Małe zgrabne i wszystkomające ;). Targanie dslra byłoby dla mnie bez sensu, kiedyś brałem ale praktycznie cały czas było w kufrze, a ja używałem i tak telefonu - totalny bezsens :lol:...
A żeby nie było że tylko teoretyzuję ;) to dziś była krótka przejażdżka....
17888
krzysztofz24
03-12-2018, 20:48
Ależ nie. Nie mam zamiaru filmować lustrzanką w czasie jazdy. Do jazdy zostawię kamerę sportową.
To bierz ogolnie co ci pasuje:-). Ja bez problemu wozilem D60/D90 czy Fuji S5pro z zapietym abiektywem w kaburze typu colt umocowanej za mna na siodelku. Pare razy mialem nawet cyfre i analoga, oba body z zapietym swoimi obiektywami.
Kabure typu colt umocujesz z tylu za soba lub bez problemu wcisniesz do kufra.
Kolekcjoner ty caly czas jezdzisz na jakichs innych motocyklach zamiast na swoim:-).
A duzego Bandziora bym chetnie zobaczyl na zdjeciach.
sokolnik
03-12-2018, 21:15
ale się na FB rozpętała ###no burza... jakiś gość udostępnił mój filmik z "motoMikołaje" i poleciałooo... internet to złooo haha
Jedni piszą że mogli mnie wpuścić... inni że na co ja liczyłem?
jeden nawet mnie powyzywał :)
krzysztofz24
03-12-2018, 21:32
Wlasnie widzialem ruch w komentarzach pod filmem:-)
Ja juz swoje zdanie wyrazilem.
Mozesz dac linka do tej dyskusji na facebooku, bo ja rzadko z facebooka korzystam.
Kolekcjoner
03-12-2018, 22:02
ale się na FB rozpętała ###no burza... jakiś gość udostępnił mój filmik z "motoMikołaje" i poleciałooo... internet to złooo haha
Jedni piszą że mogli mnie wpuścić... inni że na co ja liczyłem?
jeden nawet mnie powyzywał :)
Tak to jest. Prowadzę funpage o jednej inwestycji i czasem jak czytam komentarze to ręce opadają jaki jest hejt. Ale trzeba to olać i robić swoje :).
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) ty caly czas jezdzisz na jakichs innych motocyklach zamiast na swoim:-).
A duzego Bandziora bym chetnie zobaczyl na zdjeciach.
Coś znajdę to zapodam ;).... Teraz jeżdżę moto kolegi ze szkoły jazdy, bo ma fajnie uformowane gmole i mojej nodze jest bardzo wygodnie ;)....
sokolnik
03-12-2018, 22:40
Wlasnie widzialem ruch w komentarzach pod filmem:-)
Ja juz swoje zdanie wyrazilem.
Mozesz dac linka do tej dyskusji na facebooku, bo ja rzadko z facebooka korzystam.
nie ma już tego postu na grupie, autor usunął bo sam zauważył że poszło to w złą stronę...
hejt jest, zawsze był... :) i będzie :)
Nie ma już postu ale mam screeny, mogę Ci wysłać :P zaintaluj messengera, będzie łatwiej przesłać albo podaj maila na PRIV :P
Nie wiem co to jest, czarny bez żadnych napisów. Nic zero cyferek, napisów.
1709717098Ostatnio zakupiłem nowy oryginalny pilot do swojego GeeSia i dziś byłem go programować i wszystko działa [emoji3]
A Ty jak tam dałeś radę?17899
krzysztofz24
03-12-2018, 22:49
sokolnik znaczy ja niekoniecznie musze czytac jak cie ktos wyzywa;-). Chodzilo mi bardziej o linka do dyskusji, ale jak to jakas grupa i pewnie trzeba sie w niej rejestrowac. a ja ledwo facebooka ogarniam ze swoim polmartwym kontem, to juz nie bede ci glowy zawracal.
robin102
03-12-2018, 22:58
Ostatnio zakupiłem nowy oryginalny pilot do swojego GeeSia i dziś byłem go programować i wszystko działa [emoji3]
pilot plus usługa 400- 500 -800 ? zł
pilot plus usługa 400- 500 -800 ? złPilot normalnie 250.
W promocji 150.
Sam zaprogramowałem.
sokolnik
03-12-2018, 23:19
Ostatnio zakupiłem nowy oryginalny pilot do swojego GeeSia i dziś byłem go programować i wszystko działa [emoji3]
A Ty jak tam dałeś radę?17899
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu TapatalkaCo Ty, pytałem w 3 punktach odrabiania kluczy itp. Nie robią tego.
Dzwoniłem do 2och magików, mieli coś poszukać, sprawdzić, nie odezwali się to albo jeszcze szukają albo wiadomo, nie wiedzą jak to zrobić...
Jeden gość kombinował, chciał znać nazwę firmy, jakieś symbole... Nie odezwał się.
Jutro oddaje pilota i po nowym roku bede musiał już płacić jeśli będę chciał tam parkować. Teraz mi go "dał" szefu dla którego robiłem zdjęcia z imprez/koncertów. No ale zmienił się wlasciciel i muszę oddac pilota :)
Ehh
krzysztofz24
03-12-2018, 23:36
Cos mnie ominelo. Przeciez ty masz moto w garazu, to jeszcze jakis pilot ci potrzebny?
I tak placisz za garaz przeca. To jeszcze jakas brama jest po drodze do tego garazu?
Moze to ci pomoze, Forum elektroda powinno pomoc.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1090155.html
Linkuje na naszym forum obce forum, czy to aby dozwolone:p
robin102
04-12-2018, 00:50
Aż z cikawości zdemontowałem kanapę :)
Made in ITALY :D wysokość normal 800 mm wersjon komfort, tak napisane od spodu. Dokładniejszy pomiar miarką Stanley zamiast rozciągniętego metra krawieckiego dziś na równy podłożu wskazuje równe :) 800 mm. Jakby tak 2 cm wyżej było by już calkiem idealnie.
lub 50 lat. ktoś mi tu wiek wypomina :twisted:
Bogdan co tam z tą pięćdziesiątką miałeś na myśli ?
Co to za chamstwo z ludzi wyłazi przy byle okazji.
Kojocisko
04-12-2018, 15:03
robin102 - dla twojej orientacji. Przegląd duży 1080zł. Olej w silniku, skrzyni, przekładni. Płyn w hamulcach i sprzęgle. Nowe świece, filtry, regulacje, kontrola wału (stan fabryczny bez konieczności interwencji).
robin102 - dla twojej orientacji. Przegląd duży 1080zł. Olej w silniku, skrzyni, przekładni. Płyn w hamulcach i sprzęgle. Nowe świece, filtry, regulacje, kontrola wału (stan fabryczny bez konieczności interwencji).To i tak tanio. ASO ok. 2600
Kojocisko
04-12-2018, 15:59
Ja nie twierdzę, że drogo. Robin szukał informacji.
Mirek jest solidnym i rozsądnym mechnikiem. Z jednej strony mam pewność, że nie jestem naciągany (raczej ja proszę o zrobienie nadmiarowych rzeczy, takich jak wymiana oleju po 5kkm czy zajrzenie w wał przy tym przebiegu i sposobie użytkowania), z drugiej strony koszt usługi jest w porządku. A koszt przeglądu w ASO BMW jest zwyczajnie absurdalny. I w wielu przypadkach niesolidny. Np. Mirek nie wypuszcza boksera z przeglądu bez regulacji i synchronizacji. ASO BMW nie robiło tego 8 lat, bo jeszcze nie było przebiegu zapisanego w instrukcji.
Jestem gotowy na wiosnę :-), a motocykl jest już w pełni w "moim cyklu użytkowania" - czyli wszystkie płyny i elementy eksploatacyjne (filtry, opony) wymienione (oprócz klocków), a mechanik w pełni odpowiada za stan motocykla (nie ma już czynności, za którą odpowiada inny mechanik.
robin102
04-12-2018, 16:35
@robin102 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) - dla twojej orientacji. Przegląd duży 1080zł. Olej w silniku, skrzyni, przekładni. Płyn w hamulcach i sprzęgle. Nowe świece, filtry, regulacje, kontrola wału (stan fabryczny bez konieczności interwencji).
Dobra wiadomość tylko proszę jeszcze powiedz, czy z Twoimi materialami czy mechanika, aaaa i jeszcze o namiar bym prosił. Warszawa niedaleko.
E to może i ja bym się łapał
Kojocisko
04-12-2018, 17:44
Wszystko mechanika: http://motomirek.pl/
1000m dalej zapraszam na kawę, piwo... co tam lubisz.
E to może i ja bym się łapał
To by była moja "zemsta" na Łodzi. Przez 6 lat jeździłem tam na przeglądy Paneuropy do Artura Stolla. Niech teraz Łódź jeździ ;-).
BTW - Mirek jest GeeSowcem.
robin102
04-12-2018, 17:46
O dzięki, dzięki, człowiek widzę w Bemkach sie specjalizuje tylko zeznaj ;) jeszcze czy te 1100zł to z materiałami czy sama robocizna Pana Mirka ? mam 230 km drogi czyli godzina jazdy :D no i zlot Nikoniarzy trzaśniemy przy okazji.
To by była moja "zemsta" na Łodzi. Przez 6 lat jeździłem tam na przeglądy Paneuropy do Artura Stolla. Niech teraz Łódź jeździ ;-).
BTW - Mirek jest GeeSowcem.
Też jeździłem kilka lat z Wawy do Łodzi na przeglądy. Napiszesz co się wydarzyło że przestałeś tam wydawać pieniądze?
Kojocisko
04-12-2018, 17:58
Robin - napisałem "wszystko mechnika". Swoją drogą jak poczytasz na forum BWM, to zobaczysz, że Mirek jest bardzo często polecany, zwłaszcza, gdy jakiś problem przerasta lokalny serwis.
A do Łodzi przestałem jeździć, bo sprzedałem najlepszy motocykl świata czyli Paneuropę. Nawet gdybym nie sprzedał, to bym jeździł do Michała Demczuka z Nowego Dworu. On wtedy otworzył serwis i mam do niego 200% zaufania. Zresztą robił mi ostatni przegląd przed sprzedażą ST.
Potem był Fazer 600 (po narodzinach córki skończyły się dłuższe trasy). Z jednej strony był nowy, na gwarancji, z drugiej strony do warszawskiej Yamahy miałem zaufanie, bo znałem ich od lat (i motocykl prostszy).
:!:
Ja zacząłem jeździć do Łodzi jak się okazało że serwis KTM w Warszawie to ... lekko pisząc kpina.
Kojocisko
04-12-2018, 18:10
Przybyło godnych zaufania serwisów. W latach 90-tych było ich naprawdę mało. Co ja się naczytałem jeszcze na usenecie o rozwalonych motocyklach po pierwszym przeglądzie gwarancyjnym....
W Warszawie naprawdę nie miałem pomysłu, gdzie oddać ST1100 do serwisu.
krzysztofz24
04-12-2018, 18:50
Bo w tym wszystkim najwazniejszy jest czlowiek a nie napis ASO.
Ja do swojego mechanika, chyba cos kolo 12-15 lat jezdze.
Kiedys pracowal u autoryzowanego dealera Yamahy. A teraz ma swoj dzial motocyklowy obok serwisu samochodowego.
I ciekawostka; tez jest z Nowego Dworu Maz.:-)
No to jak przestal pracowac w ASO to chyba nie przestal umiec naprawiac moto;-).
Kojocisko ale masz ekstra ze masz mechanika 1000m od siebie. Ja mam w Lomiankach. 90% rzeczy umawiam sie na konkretna date i godzine i sobie czekam.
Ale jak rzadko kiedy trzeba zostawic moto, to zaczynaja sie kombinacje z powrotem i odbiorem moto.
Masz rację. Kiedyś, nie mając żadnego doświadczenia, ASO kojarzyło mi się z jakością i wysokimi cenami. Teraz już wiem, że autoryzacja nie przysparza lepszych, szkolonych w zagranicznych fabrykach ludzi, tylko przysparza zysk firmie. Oczywiście generalizuję i nie wszędzie tak jest na pewno.
Rafał_Sz
04-12-2018, 19:12
Mi w aucie ASO BMW zaleciło wymianę bloku silnika (drgania na biegu jałowym). Gość z amerykańskiego forum V8 zobaczył filmik z pracą tego silnika i dał rozwiązanie które kosztowało mnie 40 zł (spray do czyszczenia przepustnic). I kurde się nie mylił.