Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Miałem 12t pro, zmieniłem po roku.... Może 14 lepszy...
siemalysy
30-01-2025, 19:31
Miałem 12t pro, zmieniłem po roku.... Może 14 lepszy...
Dziękuję za opinię. Na co zmieniłeś, oczywiście jeśli to nie tajemnica ;)
Dziękuję za opinię. Na co zmieniłeś, oczywiście jeśli to nie tajemnica ;)S24 ultra.
cz4rnuch
30-01-2025, 19:39
Obecnie prawie każdy, a przynajmniej te z tych lepsiejszych, chińczyk jest przyodziany w logo jakiegoś tuza od aparatów/optyki. Jak nie Lajka to Cajs. Albo Hasselek. Mój też. Uważam, że to trochę marketing, ale nie da się nie zauważyć, że niektóre chińczyki z lekka odjeżdżają (na plus) jakością od niedawnych benczmarków w postaci Iphone'a czy Samsusia. Ale to tylko aparaty w telefonach, nie przykładałbym zbyt wielkiej uwagi do tego czy tam stoi Lejka czy coś innego. Już bardziej bym zwrócił uwagę na rozmiar matryc. Niestety telefon to nie tylko aparat, można się z nim po prostu nie polubić, choćby ze względy na OS czy nakładkę. Ja przez ostatnie 2-3 przerabiałem te od asusa, japcoka i samsunga. Samsung, mimo że wcześniej nie używałem wydał mi się z tych wszystkich najbardziej dojrzały i bezproblemowy. Teraz testuję ten od 1+. Jestem ciekaw czy się polubimy? :)
Mnie aparaty w 12t pro zawiodły, dobrze działały w dzień, a po zmroku to byla tragedia. Tez były leica...
To już p20 pro lepsze zdjęcia robil.
siemalysy
30-01-2025, 19:43
S24 ultra.
Fajny :)
Robi swoją robotę i mnie nic już nie wk...
W sumie to bym nie wziął, ale byla promka, promka promki, plus galaxy watch6 za darmochę, akurat synowi zegarek oddałem.
siemalysy
30-01-2025, 20:29
No właśnie. Cena nie jest niska. Najtaniej znalazłem za ponad 4 klocki. Poza budżetem, jednak podoba mi się ten telefon.
Dzisiaj zupełnym przypadkiem mignął mi Huawei Pura 70. W serii Ultra ma 1" matrycę :) no ale cena też mocno "dzisiejsza". Ale może te niższe wersje Cię zaciekawią? Z powrotem mają już chyba sklep google, kiedyś to były fajne telefony.
grissley
30-01-2025, 21:00
Mnie kusi Vivo X200 Pro. Rzekomo aparatem nowe standardy wyznacza...
A może po prostu…
https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-apple-iphone-14-5g-starlight-128gb
siemalysy
30-01-2025, 21:18
Może po prostu... To nie byłoby łatwe. Jabłuszka kompletnie nie rozważałem.
Też przez lata miałem tel na Androidzie, wcześniej był nawet Windows… a ostatnio dostałem 15 z jabłuszkiem i się zakochałem ������
To może zerknij na Zenfone 11 Ultra. Jeszcze nie używany, ale już leży obok i czeka na ogarnięcie ;) W pewnym sklepie komputerowym na x ;) wersja 12/256 akurat się mieści w Twoim budżecie.
siemalysy
30-01-2025, 22:52
Dzięki Dex :) Zerknę.
Popatrzyłem jeszcze na One Plus 12.
A może po prostu…
https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-apple-iphone-14-5g-starlight-128gb
Słusznie Kolega prawi. Odkąd używam, przestałem śledzić nowinki smartfonowe. Wszystko działa jak powinno, nie myślę o zmianie, a Androida co roku wymieniałem. Teraz myślę jeszcze nad MacBookiem.
Ja skromniej, kupiłem do kompletu iPada.
grissley
31-01-2025, 01:07
Ja mam iPada i miałem przez chwilę styczność z androidowym tabletem Sheissunga. Ten tablet na androidzie to był jakiś koszmar.
Z kolei z telefonami mam odwrotnie - telefonowego jabłka totalnie nie trawię...
Odkąd używam, przestałem śledzić nowinki smartfonowe. Wszystko działa jak powinno, nie myślę o zmianie, a Androida co roku wymieniałem.
Na Androidzie też są takie telefony, tylko trzeba dobrze wybrać. I wcale nie myślę o najnowszych Samsungach.
cz4rnuch
31-01-2025, 09:17
Na Androidzie też są takie telefony, tylko trzeba dobrze wybrać. I wcale nie myślę o najnowszych Samsungach.I to w sumie niemało. Samsungi też bym do tej kategorii zaliczył. Ja wymieniam telefony generalnie po krasztestach, co zdarza mi się niestety coraz częściej, bo bez tego spokojnie kilka lat posłużą a zmiany to często po prostu fanaberia lub chciejstwo. Oczywiście na rynku jest też masa niedopracowanych telefonów, lub bardziej takich którymś czegoś brakuje, ale nie bez powodu ostatnio wielu testerów i portali branżowych narzeka na nudę na rynku smartfonów. Narzekają, bo są coraz bardziej dopracowane a przez te ciągłe kopiowanie od siebie rozwiązań z ios i androida to już nawet te dwie platformy zaczynają tak samo wyglądać. Nawet cenowo to już coraz mniej się różni. Japco, kiedyś synonim luksusu, teraz bywa, że tańsze od wypasionego chińczyka lub Samsunga. To już z resztą wygląda na przemyślaną strategię. Smartfon to u wielu gigantów tylko wstęp do świata. Złota klatka u apple często zaczyna się od smartfona. Potem zegarek, bo jakieś powiadomienia nie przychodzą na stary, słuchawki, bo te orydżinal coś tam potrafią, ipad itd. Samsung zaczyna robić to samo. Ich zegarki skrzydła rozwijają z One UI, podobnie chyba słuchawki, ta szpiegująca zawieszka od Samsunga zadziała tylko z ich sprzętem. Dodaj do tego inteligentne lodówki, z których dzwonić już można :) i inne smartthings i własnie zostałeś uwiązany do słupka Samsunga. Huawei też tworzy własne środowisko. Trochę to takie niefajne się robi, ale z drugiej strony mniej zastanawiania się, bo wyboru nie będzie jeśli sobie człowiek zażyczy, że wszystko ze wszystkim ma działać jak jeden organizm.
Największy problem z telefonami to ich rozmiar i bateria. Wszystko powyżej 6.5cala i mniej niż 5000mAh to dyskwalifikacja na starcie. Później dochodzi wsparcie które bywa różne.
Rafał_Sz
31-01-2025, 11:27
Fajny :)
Za mniej niż 3 koła mozna znaleźć nówkę sztukę S21 Ultra 5G 16/512 GB. Nadal jest w pełni aktualizowany. Jego aparaty i wydajność nadal są lepsze niż wystarczające dla bardzo wymagającego użytkownika.
grissley
31-01-2025, 12:25
Za mniej niż 3 koła można znaleźć nówkę sztukę S21 Ultra 5G 16/512 GB.
Samsung ładuje się wieczność. Ja odkąd kupiłem chińczyka z ładowaniem 65W, to do powolnego ładowania już nie wrócę. To jest jednak super wygoda - podpinam ładowarkę i po 30min jest 100%. A są chińczyki z ładowaniem 80W, 100W i więcej...
No i mój chińczyk kupiony prawie 3 lata temu też ciągle dostaje aktualizacje, ma na pokładzie Snapdragona 888 SM8350 i 12GB RAM, mam ochotę już go zmienić a drań nie chce mi dać do tego żadnego powodu. A kosztował 1600zł... No niestety aparat d* nie urywa, poza tym specyfikacja w momencie zakupu była jak ponad 2x droższych flagowców.
Samsung ładuje się wieczność. Ja odkąd kupiłem chińczyka z ładowaniem 65W, to do powolnego ładowania już nie wrócę. To jest jednak super wygoda - podpinam ładowarkę i po 30min jest 100%. A są chińczyki z ładowaniem 80W, 100W i więcej...
No i mój chińczyk kupiony prawie 3 lata temu też ciągle dostaje aktualizacje, ma na pokładzie Snapdragona 888 SM8350 i 12GB RAM, mam ochotę już go zmienić a drań nie chce mi dać do tego żadnego powodu. A kosztował 1600zł... No niestety aparat d* nie urywa, poza tym specyfikacja w momencie zakupu była jak ponad 2x droższych flagowców.
Ja akurat nie potrzebuję ładowania 100 czy 200W. Jedyny telefon który mi nie wytrzymywał całego dnia bez doładowania był P30 Pro pod koniec jego bytu u mnie. Nawet mi to nie przeszkadzało za specjalnie, bo na biurku miałem ładowarkę indukcyjną, więc podczas pracy go tam odkładałem. Ładuję telefon i tak idąc spać.
Obecnie mam Pixel 8 Pro, ładowanie 27W, włączone adaptacyjne ładowanie. Ładowarka Google ładuje 80% w 46 minut. Wiem, to długo w porównaniu do niektórych chińczyków, tylko ja tego nie potrzebuję.
Wybrałem Pixela (8 Pro to nie pierwszy mój Pixel) ze względu na 7 lat wsparcia (pewnie tyle nie będę go mieć, ale zamiast wyrzucać to może dziecku się przyda), czystego Androida, responsywność, haptykę i aparat.
Na razie nie przesiadam się na 9 Pro XL (wielkościowo odpowiednik 8 Pro), czekam na normalniejszą cenę.
Wind Mill
31-01-2025, 12:58
Samsung ładuje się wieczność...
A włączyłeś szybkie ładowanie w opcjach? ;)
Osobiście półgodzinnego ładowania bym unikał - żywotność akumulatora.
...a Androida co roku wymieniałem...
Ale po co? ;)
Mojemu S10e mija właśnie trzeci rok i nie widzę potrzeby zmiany.
Gdy go kupowałem był 2..3 generacje z tyłu - moje najważniejsze kryteria to (mały) rozmiar, mini jack do słuchawek; wziąłem go ze świadomością, że aku nie jest zbyt pojemne. ;)
Bo mi się nudziły, zaczynały lagować, wieszać, a nie zapakowałem ich aplikacjami pod korek, jak ma na przykład w zwyczaju mój syn.
...Osobiście półgodzinnego ładowania bym unikał - żywotność akumulatora.
Też tam myślałem.
Kupiłem Realme 7 Pro.
4 lat temu.
Ładuję do pełna 15 minut.
Akumulator jak nowy.
Też tam myślałem.
Kupiłem Realme 7 Pro.
4 lat temu.
Ładuję do pełna 15 minut.
Akumulator jak nowy.
Do pełna w 15 minut ale od ilu %? 50?
Ciężko uwierzyć żeby akumulator po 4 latach był jak nowy, ale nie kwestionuję tego.
Ja za każdym razem polecam motorole
w tej chwili jest moto 50 pro z jakaś astronomiczną iloscią pamięci za mniej niż 2 tyś złotych
- - - - kolejny post - - - - - -
https://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/motorola-edge-50-pro-12-512gb-6-7-144hz-50mpix-czarny.bhtml
Tym bardziej że poprawili soft z korygowaniem ekspozycji. Nie widać aby przy korekcji ekspozycji soft na siłe starał się zachować detale w cieniach
Do pełna w 15 minut ale od ilu %? 50?
Ciężko uwierzyć żeby akumulator po 4 latach był jak nowy, ale nie kwestionuję tego.
Od 20%.
Pewnie to twierdzenie że jak nowy to trochę teoretyczne.
Niemniej używam go tak samo długo jak po zakupie.
2-3 dni. Tylko ja mało gadam i nie siedzę w mediach społecznościowych.
Od 20%.
Pewnie to twierdzenie że jak nowy to trochę teoretyczne.
Niemniej używam go tak samo długo jak po zakupie.
2-3 dni. Tylko ja mało gadam i nie siedzę w mediach społecznościowych.
Producent twierdzi, że ładuje się od 0 do 100% w 34 minuty, co też przecież jest spoko wynikiem.
2-3 dni? W sensie bez ładowania? To faktycznie mało korzystasz.
cz4rnuch
31-01-2025, 14:26
Bateria to jedna z niewielu materii, gdzie w ogóle coś ostatnimi czasy się ruszyło. Dla mnie to dobra zmiana, nawet jeśli za często nie korzystam. Niestety niektórzy producenci nadal się trochę opierają przed wsadzaniem bardziej pojemnych ogniw. Mnie się podoba, że najnowsze chińczyki po dwa dni normalnego używania chodzą na pełnym ładowaniu a przy weekendzie gdzie korzysta się trochę mniej to nawet pod 3 podchodzą :) Co już jest lekkim szokiem. Pewnie wpływ na to ma nie tylko bateria, ale też optymalizacja i energooszczędność procka. No i wiadomo, że nie zawsze się to przydaje, ale zdarzają się i takie scenariusze, że człek skorzysta. Szybkie ładowanie też odbieram po prostu jako dodatkową opcję. Mam 100W ładowarkę, ale jak mi się nie spieszy to ładuję zwykłą. Niemniej jednak jak wiesz, że ci się przyda prundu na wiele godzin a akurat zapomniałeś podładować to opcja naładowania ogniwa na cały dzień w nowym chińczyku to kwestia dosłownie kilku minut. Bo przy ładowaniu do pełna i tak szybka ładowarka pod koniec mocno zwalnia, ale piękne jest to, że jak ma się dużą baterię to nie trzeba jej ładować pod korek. Co akurat baterii może się przysłużyć. Jest jeszcze ładowanie zwrotne, które np. w Samsusiu, którego miałem służy chyba tylko żeby to odhaczyć w tabelkach. Bo tak wolne, że właściwie nieużywalne. Nawet pchełki bezprzewodowe ciężko tym podładować.
grissley
31-01-2025, 15:23
Ja akurat nie potrzebuję ładowania 100 czy 200W. Też tak myślałem, jak miałem S10e. Swoją drogą, bardzo dobry telefon, nadal używam go jako navi do roweru. Kilka razy już mi spadł, dwa razy rozjechał go samochód, a po nim nadal ani śladu zużycia.
Aaale do wolnego ładowania już bym nie wrócił. To trochę jak z tą niepotrzebną nikomu dynamiką w czasach D2x i D100 ;)
12t pro mial 120 W, ładował się bardzo szybko, ale co z tego, jak optymalizacja baterii siadała po miesiącu.
Po niecałym roku już trzeba było do po 2 razy podładowywać.
Może by hard reset pomogl, może jeszcze spróbuję, ale mi się nie chce, póki co robi za backup.
grissley
31-01-2025, 15:59
12t pro mial 120 W, ładował się bardzo szybko, ale co z tego, jak optymalizacja baterii siadała po miesiącu.
Po niecałym roku już trzeba było do po 2 razy podładowywać.Mój trzyma równo "prawie 1 dzień" (bateria chyba tylko 4500), ale od 3 lat bez zmian.
siemalysy
31-01-2025, 21:41
Na Androidzie też są takie telefony, tylko trzeba dobrze wybrać. I wcale nie myślę o najnowszych Samsungach.
A o czym myślisz? ;)
Obecnie prawie każdy, a przynajmniej te z tych lepsiejszych, chińczyk jest przyodziany w logo jakiegoś tuza od aparatów/optyki. Jak nie Lajka to Cajs. Albo Hasselek. Mój też. Uważam, że to trochę marketing, ale nie da się nie zauważyć, że niektóre chińczyki z lekka odjeżdżają (na plus) jakością od niedawnych benczmarków w postaci Iphone'a czy Samsusia. Ale to tylko aparaty w telefonach, nie przykładałbym zbyt wielkiej uwagi do tego czy tam stoi Lejka czy coś innego. Już bardziej bym zwrócił uwagę na rozmiar matryc. Niestety telefon to nie tylko aparat, można się z nim po prostu nie polubić, choćby ze względy na OS czy nakładkę. Ja przez ostatnie 2-3 przerabiałem te od asusa, japcoka i samsunga. Samsung, mimo że wcześniej nie używałem wydał mi się z tych wszystkich najbardziej dojrzały i bezproblemowy. Teraz testuję ten od 1+. Jestem ciekaw czy się polubimy? :)
1+ 12 czy 1+13?
Jakie masz dotychczasowe wrażenia z użytkowania?
A o czym myślisz? ;)
Przede wszystkim o Asusie. Firma nie robi półek, tylko jeden konkretny model.
Mój stary Zenfone 5z z 2018 r. ma się wciąż doskonale, mimo że zmieniłem na nowszy i wciąż np. nagrywa video 4K przy 60 fps.:-)
cz4rnuch
01-02-2025, 10:56
Przede wszystkim o Asusie. Firma nie robi półek, tylko jeden konkretny model.Mają Zenki i robią też serię dla graczy ROG. Ostatni mały zenek fajny, ale mam pewne wątpliwości czy to telefon na lata z jednego powodu. Mnie się wydaje, że sama firma nie traktuje poważnie swoich telefonów. Do Zenka 8 dostałem chyba tylko jedną poważną aktualizację. Ogólnie sama firma nie za bardzo chce się deklarować ile ich ma być przy okazji premier. Przy tym co obecnie oferują japco, pixel, samsung czy nawet chińczyki to jednak bardzo słabo. U mnie nie działa też wifi calling, a firma trochę to olała. Z tego co pamiętam, a pamięć już nie ta, to tylko jakieś mgliste obiecanki były z ich strony, że nad tym pracują. W Polsce nie wiadomo też dlaczego ucięli radio fm, bo w Azji zdaje się, że jest. Nie mogę też po usb przesyłać obrazu do tv. W razie awarii serwisy nie mają żadnych części do naprawy. Mój kuzyn ma serwis i gdy go prosiłem by mi załatwił zwykły przycisk głośności, bo przywaliłem i się wygiął to po sprawdzeniu powiedział, że termin dostawy za 2 miesiące i bardzo drogo. Dla mnie to są takie lekko irytujące rzeczy, bo gdyby firma traktowała nas poważnie to przynajmniej część z tego dałoby się pewnie załatwić. A tak to niby kupujesz flagowca, w dodatku małego a to już prawie jednorożec, a kobita się ze mnie śmieje, bo jej stary samsung z serii "a" jednak większość z tych rzeczy, których ja nie mam potrafi. Niemniej jednak nadal uważam, że zenki to bardzo dobre smartfony. Ale firma nie do końca potrafi to wykorzystać.
siemalysy
01-02-2025, 11:01
Dziękuję za opinie i odpowiedzi na moje pytanie. Nie wiem czy jest dobrze, ale zacząłem rozważać "srajfona". Nie wiem czy to dobra droga. Pojawia się chęć spróbowania. Nic jeszcze nie zdecydowałem ostatecznie. Pogoda dziś kiepska na aktywności na zewnątrz, więc mam chwilę, żeby podskoczyć coś obejrzeć, pomacać.
cz4rnuch
01-02-2025, 11:12
...1+ 12 czy 1+13?
Jakie masz dotychczasowe wrażenia z użytkowania?Sorki, nie zauważyłem pytania. 13, wrażenia bardzo pozytywne na razie, ale okres poniżej miesiąca to trochę za mało, by coś więcej powiedzieć poza tym, że bateria jest fantastyczna. Ale pewnie nie dla każdego jest to równie ważne jak dla mnie.
Jak rozważasz srajfona to zrob porządny risercz czy wszystko co potrzebujesz i co powinno z telefonem wspolpracowac, bedzie z nim faktycznie działać, ja odpuściłem sobie.
cz4rnuch
01-02-2025, 11:37
Będzie współpracować. Wystarczy tylko zamienić to co masz na apple watch, macbook, apple tv itd :)
siemalysy
01-02-2025, 11:44
Jak rozważasz srajfona to zrob porządny risercz czy wszystko co potrzebujesz i co powinno z telefonem wspolpracowac, bedzie z nim faktycznie działać, ja odpuściłem sobie.Garmin działa, z autem przez Car Play się połączy. Robi zdjęcia. Więc ma wszystko co potrzeba. Aplikacje których używam też są.
Kusi ;)
Jak rozważasz srajfona to zrob porządny risercz czy wszystko co potrzebujesz i co powinno z telefonem wspolpracowac, bedzie z nim faktycznie działać, ja odpuściłem sobie.
Tak z czystej ciekawości, co mogłoby NIE działać?
Pytam, bo po latach skakania od systemu do systemu (Android - dawniej flaszowany customowymi ROM-ami, Windows Phone 7/8, BB, Palm, iOS) od kilku lat mam jabłko i działa, po prostu działa. Może to ja już stary jestem i nie podniecam się "ficzerami" w nowych telefonach, nie ciągnie mnie do AI, smart-domu itp.
Lento Violento
01-02-2025, 21:19
Dokładnie, od kilku lat mam tylko Ajfon, wcześniej wiele lat na Androidzie. Nigdy już do niego nie wrócę.
cz4rnuch
01-02-2025, 21:34
W drugą stronę też się zdarza. Szczególnie jak ktoś się już do androida przyzwyczai. Takie drobne rzeczy, które dla niektórych robią różnicę:
https://www.youtube.com/watch?v=oqjWnA7J0f0
Tak z czystej ciekawości, co mogłoby NIE działać?
Pytam, bo po latach skakania od systemu do systemu (Android - dawniej flaszowany customowymi ROM-ami, Windows Phone 7/8, BB, Palm, iOS) od kilku lat mam jabłko i działa, po prostu działa. Może to ja już stary jestem i nie podniecam się "ficzerami" w nowych telefonach, nie ciągnie mnie do AI, smart-domu itp.
To rzeczy na styku mojej pracy (szeroki zakres administracji IT) brak niektórych aplikacji, ergonomia i niektóre funkcjonalności, które wymagałyby zmianę części dość rozbudowanego ekosystemu w moim domu.
Nie mam złego zdania o tych urządzeniach, po prostu w moim przypadku kompletnie by się nie sprawdził.
Wybacz, że tak ogólnikowo, ale nie chce mi się wchodzić głębiej w dyskusję.
U mnie jest odwrotnie, pewnie trochę z racji zawodu, wszelkie ficzery, gadżety i smart-domy, jak to określiłeś, witam otwartymi ramionami.
Moj aktualny smartfon tez po prostu działa, tak jak ma działać.
cz4rnuch
01-02-2025, 23:34
U mojej kobitki np. w smartwatchu firmy trzeciej w przeciwieństwie do androida z tego co pamiętam nie dało się wyłączyć powiadomień z niektórych aplikacji. A te powiadomienia i tak przychodziły jak chciały, pewnie przez zegarek nieprawilny, bo po zamianie na AW chyba wszystko było ok. Wcześniej nie dało się odebrać telefonu ze smarwatcha ani odpisać na wiadomość tekstową. To pierwsze to dokładnie nie pamiętam czy udało mi się jakoś rozwiązać, ale odpisywanie na wiadomości jest zarezerwowane tylko dla zegarków apple z tego co pamiętam? To samo ze słuchawkami, które trzeba było wybierać po włączeniu, a na androidzie te same słuchawki od razu się parują, nic nie trzeba wybierać. Oczywiście applowskie słuchawki robią to tak samo dobrze albo i jeszcze lepiej, ale trzeba kupić applowskie. Takie zamykanie się w ekosystemie. Oczywiście Samsung i Huawei zaczynają robić podobnie. Ostatnio wszędzie widzę spuszczanie się nad jakimś nowym bezstratnym przesyłem muzy na pchełkach huaweia. Ale działa to tylko z najnowszymi smartami od tego chińczyka.
sokolnik
02-02-2025, 01:08
Dokładnie, od kilku lat mam tylko Ajfon, wcześniej wiele lat na Androidzie. Nigdy już do niego nie wrócę.Jakie miałeś telefony na androidzie? Chodzi mi o modele.
To rzeczy na styku mojej pracy (szeroki zakres administracji IT) brak niektórych aplikacji, ergonomia i niektóre funkcjonalności, które wymagałyby zmianę części dość rozbudowanego ekosystemu w moim domu.
Nie mam złego zdania o tych urządzeniach, po prostu w moim przypadku kompletnie by się nie sprawdził.
Wybacz, że tak ogólnikowo, ale nie chce mi się wchodzić głębiej w dyskusję.
U mnie jest odwrotnie, pewnie trochę z racji zawodu, wszelkie ficzery, gadżety i smart-domy, jak to określiłeś, witam otwartymi ramionami.
Moj aktualny smartfon tez po prostu działa, tak jak ma działać.
Brak aplikacji na iOS to musi dotyczyć albo czegoś bardzo niszowego, albo czegoś co z racji wymogów bezpieczeństwa nie weszło to Applowego sklepu z aplikacjami.
Ergonomia? Jeśli iPhone jest nieergonomiczny to możemy to rozciągnąć na wszystkie inne smartfony, w sumie każdy to prostokąt z dotykowym ekranem i kilkoma przyciskami.
Też siedzę w IT, ale mój (służbowy) telefon na Andku to urządzenie typowo komunikacyjne - mail, Teams, rozmowy, i autentykator MS...
No i może to kwestia wieku, ale pomimo pracy w branży informatycznej mam spory dystans do urządzeń "smart". Czy to przez mój blisko stuletni dom? Może fakt mieszkania na wyspach, gdzie wszystkie nowinki przyjmują z dystansem? Być może tutaj jest przysłowiowy pies pogrzebany? Wszak kto z kim przestaje sam się taki staje...
p.s.
Zdradzisz może jaki telefon wybrałeś?
Również polecam rozważenie iPhona. Używam ich telefonów od 2018, poprzednio był Android. I wiem że na Android na pewno nie wrócę.
Wszystko jest i działa. I i to chodzi. Nie rozumiem co i dlaczego miałoby nie działać.
W Androidzie miałem (i nadal mam jako telefon firmowy) w zasadzie wszystko z górnej półki, co roku nowe Samsungi Galaxy Ultra (wcześniej Note jak jeszcze były i nie wybuchały), nawet teraz leży u mnie w szufladzie S24 Ultra i Galaxy Z5 Fold.
Jednak w Apple czuję się bezpieczniej, wiem że też zbierają o mnie dane, ale jednak mniej niż Android.
Podoba mi się jak wymusili na kradnących dane aplikacjach typu Facebook ujawnienie w App Store przed zainstalowaniem tego jakie dane apki zbierają z telefonu, skończyło się to odinstalowaniem wszystkich apek od social mediów :-)
Do tego pełna integracja z MacOS i iPadOS co jest bardzo wygodne (tak, wiem że pod warunkiem że używa się ekosystemu Apple).
W kwestii zegarków od Garmina i iPhone - mam, używam, aplikacja Garmin Connect działa jak należy, nigdy nie miałem problemu.
U mojej kobitki np. w smartwatchu firmy trzeciej w przeciwieństwie do androida z tego co pamiętam nie dało się wyłączyć powiadomień z niektórych aplikacji. A te powiadomienia i tak przychodziły jak chciały, pewnie przez zegarek nieprawilny, bo po zamianie na AW chyba wszystko było ok. Wcześniej nie dało się odebrać telefonu ze smarwatcha ani odpisać na wiadomość tekstową. To pierwsze to dokładnie nie pamiętam czy udało mi się jakoś rozwiązać, ale odpisywanie na wiadomości jest zarezerwowane tylko dla zegarków apple z tego co pamiętam? To samo ze słuchawkami, które trzeba było wybierać po włączeniu, a na androidzie te same słuchawki od razu się parują, nic nie trzeba wybierać. Oczywiście applowskie słuchawki robią to tak samo dobrze albo i jeszcze lepiej, ale trzeba kupić applowskie. Takie zamykanie się w ekosystemie. Oczywiście Samsung i Huawei zaczynają robić podobnie. Ostatnio wszędzie widzę spuszczanie się nad jakimś nowym bezstratnym przesyłem muzy na pchełkach huaweia. Ale działa to tylko z najnowszymi smartami od tego chińczyka.
Używam Garmina z moim iPhonem, model Forerunner 245. Na powiadomienia nie narzekam, ogólnie mało ich dostaję, aczkolwiek z tego co pamiętam na iOS dostajesz wszystkie albo żadnych, na Andku można sobie wybrać. Przed Garminem miałem AW, ale ze względu na moje potrzeby (chciałem dłuższego działania na jednym ładowaniu, a korzystam praktycznie tylko z funkcji monitorowania aktywności i czytam powiadomienia, co mi często oszczędza wyciągania telefonu z kieszeni) odesłałem go po dwóch tygodniach do sklepu i kupiłem właśnie Garmina. Nie wiem kto odpisuje na wiadomości na smartwatchu, dla mnie pachnie to masochizmem, akurat na funkcja jest mi zupełnie obojętna. Tak samo z odbieraniem połączeń i rozmawianiem przez zegarek. Wygląda to komicznie. Podobnie z płaceniem zegarkiem. I tak mam telefon w kieszeni, dublowanie jego możliwości zegarkiem jest bez sensu.
Moje słuchawki (Sony, M-Pow, Beats) łączą się automatycznie z urządzeniem z którym były ostatnio używane (iPhonem/Makiem/iPadem) nigdy nie miałem z tym problemu.
Takie zamykanie się w ekosystemie. Oczywiście Samsung i Huawei zaczynają robić podobnie. Ostatnio wszędzie widzę spuszczanie się nad jakimś nowym bezstratnym przesyłem muzy na pchełkach huaweia. Ale działa to tylko z najnowszymi smartami od tego chińczyka.
Dokładnie! Widać że producentów telefonów na Androidzie także ciągnie do stworzenie własnego "walled garden" czyli zamkniętego systemu, ale nie mają takiej siły przebicia jak Apple. Wystarczy spojrzeć w ustawienia co większych producentów pokroju Samsunga, Xiaomi, Motoroli czy Oppo i co widzimy? Że oprócz konta Google mamy też konto związane z konkretnym producentem. Samsung nie od dziś produkuje urządzenia które współpracują tylko z jego telefonami (vide: Samsung SmartTags). Gdyby mogli to kto wie, może odcięli by się jeszcze mocniej od reszty Androidowej gromadki. Wszystkim producentom będzie doskwierał jeden problem: aktualnie tylko Apple produkuje urządzenia w każdym segmencie od telefonów do komputerów. I właśnie tych ostatnich brakuje i będzie brakować w świecie Androida.
cz4rnuch
02-02-2025, 01:57
Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, że dla ciebie pewnie tak używany sprzęt jest najlepszy z ogólnie dostępnych. Co tylko pokazuje, że nie ma jedynie słusznej opcji i tak jak różni są ludzie i różne mają zboczenia tak i sprzęt powinni dobierać pod siebie. Moja lejdi dla bezproblemowego działania dokupiła AW, ale ten zamiast kilka dni jak poprzedni działał na aku niecały dzień. Z tym odpisywaniem to bardziej takie szybkie typu tak, nie. W garminie odpisuję i tak gotowcami, daję znać, że teraz nie odpiszę bo np. jadę rowerem. I po to nie muszę sięgać np do plecaka. Z odbieraniem to kolejny drobiazg, chodzi mi tylko o to, że apple działa najlepiej ze sprzętem od apple. Ja też nie gadam przez telefon, ale jak leży gdzieś dalej a na zegarku widzę, że ktoś dzwoni to mogę odebrać i np. powiedzieć, że już podchodzę zanim ten ktoś się rozłączy. Albo zakończyć połączenie bez podchodzenia do smartfona. Płacenie też kto co lubi. Równie dobrze można powiedzieć, że po co telefonem płacić jak ma się portfel lub kartnik w kieszeni. Tylko, że np. jak idę pobiegać to telefonu nie biorę w ogóle i wtedy mogę sobie zapłacić zegarkiem. Ale to chyba nie jest problem także w AW więc to żaden argument?
Używam Garmina z moim iPhonem, model Forerunner 245. Na powiadomienia nie narzekam, ogólnie mało ich dostaję, aczkolwiek z tego co pamiętam na iOS dostajesz wszystkie albo żadnych, na Andku można sobie wybrać.
Na iPhone również da się wybrać które powiadomienia się dostaje, przynajmniej według Garmina (nie testowałem).
https://support.garmin.com/en-US/?faq=TLeDN92ZU0AgN4df6HakwA
cz4rnuch
02-02-2025, 02:00
...aktualnie tylko Apple produkuje urządzenia w każdym segmencie od telefonów do komputerów. I właśnie tych ostatnich brakuje i będzie brakować w świecie Androida.Zarówno samsung jak i huawei robią tablety, chromebooki i lapki z windą. A młodzi to już nawet od lapków, nie mówiąc o blaszakach odchodzą. Za jakiś czas pewnie dopiero w pracy będą się uczyć obsługi tego czegoś. Choć w pracy to i tak rządzi PC. Winda też coraz lepiej współpracuje z andkiem. Ale masz rację, że to nisza w portfolio tych firm.
https://www.youtube.com/watch?v=hvpQyWcNEMY
Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, że dla ciebie pewnie tak używany sprzęt jest najlepszy z ogólnie dostępnych. Co tylko pokazuje, że nie ma jedynie słusznej opcji i tak jak różni są ludzie i różne mają zboczenia tak i sprzęt powinni dobierać pod siebie. Moja lejdi dla bezproblemowego działania dokupiła AW, ale ten zamiast kilka dni jak poprzedni działał na aku niecały dzień. Z tym odpisywaniem to bardziej takie szybkie typu tak, nie. W garminie odpisuję i tak gotowcami, daję znać, że teraz nie odpiszę bo np. jadę rowerem. I po to nie muszę sięgać np do plecaka. Z odbieraniem to kolejny drobiazg, chodzi mi tylko o to, że apple działa najlepiej ze sprzętem od apple. Ja też nie gadam przez telefon, ale jak leży gdzieś dalej a na zegarku widzę, że ktoś dzwoni to mogę odebrać i np. powiedzieć, że już podchodzę zanim ten ktoś się rozłączy. Albo zakończyć połączenie bez podchodzenia do smartfona. Płacenie też kto co lubi. Równie dobrze można powiedzieć, że po co telefonem płacić jak ma się portfel lub kartnik w kieszeni. Tylko, że np. jak idę pobiegać to telefonu nie biorę w ogóle i wtedy mogę sobie zapłacić zegarkiem. Ale to chyba nie jest problem także w AW więc to żaden argument?
O właśnie dokładnie tak jak piszesz o Apple'u można napisać o innych producentach: najlepiej działa z osprzętem tej samej marki. Bo niby Android,a a jak coś nieśmigający to i tak zwalą na fakt że inna marka. I zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, zwłaszcza z fragmentem o braku jedynej słusznej opcji. Na ten przykład Ty cenisz sobie płacenie zegarkiem, a ja jak idę biegać (w moim przypadku to Nordic Walking) to w plener/las i tam nie ma gdzie i za co płacić ;-). Na moim zegarku nie pogadam, ale widzę kto dzwoni i na tej podstawie decyduję czy warto sięgnąć po telefon i odebrać.
A młodzi to już nawet od lapków, nie mówiąc o blaszakach odchodzą. https://www.youtube.com/watch?v=hvpQyWcNEMY
Prawda, prawda, nawet święta prawda.
Przeżyłem szok zaczynając pracę w jednej z lokalnych szkół jako technik IT gdy dowiedziałem się, jak mało osób posiada w domu jakikolwiek komputer. Zadziwiony brakiem podstawowej wiedzy o środowisku Windows zacząłem dopytywać się o domowe sprzęty i okazało się, że 95% z nich używa tylko telefonu. Żadnego laptopa ani nawet tabletu, o stacjonarce nawet nie wspomnę (tego to już chyba tylko hardkorowi gracze używają).
Na iPhone również da się wybrać które powiadomienia się dostaje, przynajmniej według Garmina (nie testowałem).
https://support.garmin.com/en-US/?faq=TLeDN92ZU0AgN4df6HakwA
Wydaje mi się, że na iOS można tylko włączyć/wyłączyć. Na Androidzie masz tą funkcję, której brakuje w iOS:
85766
motoko
https://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=4324823
Kazdy z nas uzywa tego, co w jego opinii najbardziej mu odpowiada, w zależności od potrzeb. I w porządku [emoji854]
siemalysy
02-02-2025, 10:32
Siema :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania. iPhone był naprawdę blisko, jednak nie tym razem, choć chęć spróbowania czegoś innego kusiła bardzo. Być może przy kolejnej zmianie telefonu sięgnę po jabłko.
Spokojnej i miłej niedzieli :)
Lento Violento
02-02-2025, 14:58
Jakie miałeś telefony na androidzie? Chodzi mi o modele.
Zaczynałem od HTC np. One, uważam że to były najlepsze telefony na Androidzie. Potem praktycznie wszystkie LG bo pasowała mi ich nakładka. Była też jakaś Motorola, Sony Xperia z żółtym ekranem bo miały jakąś wadę ekranu. Skończyłem na Samsungu Note, którego sprzedałem po dwóch dniach, że względu na przegrzewanie, lagi i baterie. Pamiętam że ładowałem całą noc i o 13:00 w pracy rozładował mi się do zera. Dosyć intensywnie korzystam z telefonu, ale Ajfony zawsze mi starczały na ten jeden cały dzień, na Androidach nie zawsze tak było. Do Ajfonów robiłem 3 podejścia. Pamietam że przy pierwszym nie można było np. Dodać załącznika do mejla i sprzedałem od razu. Teraz od kilku lat jestem na jabłku i wiem że nie wrócę do Androida. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale jak biorę androida do ręki, nawet flagowca to nie działa on tak płynnie jak Ajfon. Dodatkowo niczego mi już w nim nie brakuje.
Ja tak samo, dodam tylko, że kompatybilność sprzętów nie jabłkowych z mojego doświadczenia jest lepsza niż na androidzie. Smartwach Huawei działa bez problemu, a co istotniejsze wszystkie G-Shocki działają lepiej niż na androidzie, tak, że ten...
Jaki smartphon na androidzie z dobrym aparatem do 2000 polecicie?
Rafał_Sz
23-06-2025, 14:00
W tym budżecie polecam nowy S21 Ultra. Da się wyhaczyć na Allegro. Ma najnowszego androida, świetny aparat główny i bardzo przydatny zoom peryskopowy x10.
S21 Ultra ma słabe recenzje w necie.
Gdyby zwiększyć budżet do 3000 to Motorola Edge 50 Ultra 5G 16GB/1TB byłaby lepsza?
Głównie chodzi o lepsze fotki bo nie zawsze mam Sony 6100 przy sobie.
fafniak niedawno zastanawiał się nad telefonem z dobrym foto:
Strony poważnie traktujące o aparatach w telefonach (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319729-Strony-powa%C5%BCnie-traktuj%C4%85ce-o-aparatach-w-telefonach)
Czytałem. Wybrał Pixel 8 pro. Nigdy nie miałem pixela.
No to teraz dylemat Pixel 8 pro czy Motorola Edge 50 Ultra?
jurkarol
23-06-2025, 16:55
Jaki android ma najmniejszy ekran, oprócz Samsunga s24, 25?
Standard to już jest minimum 6,5 cala to ja dziękuję za taki tablet
Jeżeli nie zależy ci na
Seryjnych zdjęciach z których można zrobić fajną animacje
Nie zależy ci na super szybkim ładowaniu
To pixel jest niezłym wyborem.
Ahh i jeszcze jedno. Pixel ma chu.... czytnik linii papilarnych albo ja mam chu... palec
Jeżeli nie zależy ci na
Seryjnych zdjęciach z których można zrobić fajną animacje
Nie zależy ci na super szybkim ładowaniu
To pixel jest niezłym wyborem.
Zdjęcia seryjne niepotrzebne. Szybkie ładowanie jest super.
Chciałbym przyzwoite jpg-i ze smatrphona bez zabawy w dodatkową obróbkę.
Oczywiście telefon ( dźwięk ) na przyzwoitym poziomie
Czy jakieś fotki mógłbyś pokazać?
S21 Ultra ma słabe recenzje w necie.
Polecam S22 plus. Mam, używam. W tej serii dostajesz długie wsparcie (Pixel też ma długie), AI też robi robotę.
Ciekawostka - pod kątem filmowania slow-motion ma lepsze parametry od flagowca.
Czy jest jak piszą w necie że Pixel 8pro mocno się grzeje?
Samsungów jakoś nie lubię.
Niby nic do nich nie mam ale ... chyba go nie chcę.
Samsungów jakoś nie lubię.
Niby nic do nich nie mam ale ... chyba go nie chcę.
Może warto się jednak przemóc? :) Ja wziąłem trzeciego Samsunga pod rząd (Galaxy A71, S 22, S 25 teraz) i w sumie złego słowa nie powiem. No dobra, na S22 narzekałem, że krótko bateria wytrzymuje. Oprócz tego nie było z nimi nigdy żadnych problemów. Działają, aktualizują się. Z S25 nawet ładne zdjęcia wychodzą :) Odkryłem pierwszy raz po latach, tryb portretowy w nim i całkiem fajnie sobie radzi :) :) :)
Nie zauważyłem takiego zjawiska
Miałem Pixel 8 (nie Pro). To “czysty” Android, chodził jak burza (porownywalem z moim IP 15 Pro). Fotki bardzo dobre. Ponoć z Pro są jeszcze lepsze. Zamieniłem na S25 Ultra z uwagi na ich ofertę AI.
Może warto się jednak przemóc? :) Ja wziąłem trzeciego Samsunga pod rząd (Galaxy A71, S 22, S 25 teraz) i w sumie złego słowa nie powiem.
Ja też trzy pod rząd. Pierw Samsung Mega 6.3 To było wieki temu (rok 2013!, Android 4), tego telefonu nikt nie zna, miał ogromny wyświetlacz w czasach gdy inni mieli po 4 cale. I krytykowali, że telefony rosną. Jak wspomniałem że mam 6,3 to wręcz sypał sie na mnie hejt. No i że nie można takiego włożyć do kieszeni. Chyba nie muszę mówić jaki rozmiar mają teraz smartfony. Kolejny był A50 (rok 2019, Android 9) - miał 3 sloty na karty - na dwie SIM i jeden na micro SD. Dzisiaj flagowce wyglądają przy nim kiepsko w tym względzie. Po 6 latach latach jego akku trzyma tak samo jak w dniu gdy kupiłem! (mam go nadal jako zapas). Jak widać zmieniam smartfon co 6 lat, świadomie wybieram model i nie narzekam na wybory. S22 ma kilka wersji, celowo kupiłem wersje plus. Trochę kosztuje, ale patrzyłem jaka jest cena wymiany akumulatora i nie ma z tym problemu.
grissley
30-06-2025, 00:12
Vivo x200Pro zaczyna się od 637€ teraz, czyli sporo poniżej 3k zł. Może warto dodać do listy opcji.
Ja mogę polecić pixel 9a. Używam od miesiąca i chwale sobie. Rozmiar idealny 6.3, bateria całkiem przyzwoita, aparat wystarczający, brak syfu który na potęgę jest instalowany w samsungach, xiaomi etc. Wiem że ludzie nie lubią exynosa ale ten telefon jest cały czas zimny wiec problem nagrzewania nie występuje.
https://leicarumors.com/wp-content/uploads/2026/02/Leica-Leitzphone-1.jpg.webp
Leicofon powered by Xiaomi (https://leicarumors.com/2026/02/28/leica-leitzphone-officially-announced.aspx/). Więcej info i specka pod linkiem.
Cena? 2k jurków za 16GB/1TB. Innych wersji brak.
E. Cena w PL 8999PLN (https://www.mi.com/pl/product/leica-leitzphone-powered-by-xiaomi/). Daje to 2k dopłaty do 17 Ultra 16/1TB (https://www.mi.com/pl/product/xiaomi-17-ultra/buy/?gid=4223714988), na którym bazuje.
grissley
01-03-2026, 02:58
Xiaomi jakoś ostro odjechało z ceną. Tuż przed tym odjazdem nawet je lubiłem.
Dla aparatu wszedłem za to w Vivo Ultra - pół ceny Xiaomi, aparat niby lepszy. Choć zależy, kto pisze.
Fotopolis.pl https://share.google/2yBh5OfAmyyNWIPdG
Na PetaPixel jest sporo zdjęć z tego telefonu:
https://petapixel.com/2026/02/28/xiaomi-17-ultra-review-a-camera-that-happens-to-also-be-a-phone/
Ivy Mike
02-03-2026, 23:35
A samo zdjęcie na małym ekranie wygląda na tyle przyzwoicie, że bez problemu można podzielić się nim w mediach społecznościowych.
Ma jednak wszystko, by zaspokoić potrzeby absolutnej większości hobbystów, którzy swoje dokonania publikują głównie w mediach społecznościowych.
A to wszystko za 8999zł. Czego chcieć więcej :D
Jedna rzecz zawsze mnie zaskakuje w tych wszystkich testach smartfonów fotograficznych. A raczej coś, czego nie da się odczuć - czyli ergonomia, a raczej jej brak. Ale, może to ja jestem dziwny, w końcu tyle osób fotografuje smartfonami.
W każdym razie testując Realme GT 8 Pro (już abstrahując od tego co ten aparat potrafi) nijak nie potrafiłem go utrzymać przez dłuższy czas w ręce, czy w ogóle robić zdjęcia używając jednej ręki.
Jak dobrze że aparaty, dla amatorów, nie żadnych "zawodowców co im leicafon nie wystarczy" jeszcze nie wyginęły 8-)
KadryZpodróży
03-03-2026, 00:21
Dawno przestałem się jarać telefonami. Od dłuższego czasu nic ciekawego nie wymyślają tylko jakieś drobne poprawki tu 5% szybciej tam 10% szybciej. Niby są te baterie co to się z 20 minut ładują do pełna ale dziwne, że jakoś główni producenci ich nie stosują. Mają widać od dawna wywalone na poprawki sprzętowe bo liczy się Ai.
grissley
03-03-2026, 00:55
No ale są też flagowce nie po 8999, a po 4-5 koła. Bateria na dwa dni, czas ładowania 45 minut. 16GB RAMu, 1TB na dysku - no jakieś tam parametry toto ma.
A główne pole rywalizacji to chyba obecnie właśnie aparaty. Przy okazji - też nie wiem, dlaczego główni gracze nie dają szybkiego ładowania. Odkąd kupiłem aparat z 67W (czyli wcale nie tak szybko, ale i tak kilkukrotnie szybciej niż ajfonosamsungi, przynajmniej wtedy), to już poniżej nie chcę schodzić.
Odjechane ceny, jak zresztą wszystkiego innego :/ Jeszcze normalny aparat są szanse używać kilka-kilkanaście lat, a komórka po 3 będzie przeżytkiem.
Zginęło w szumie związanym z A7RVI, ale Sony pokazało dziś też nowy smartfon, Xperia 1VIII.
https://www.optyczne.pl/22140-news-Sony_Xperia_1_VIII_.html
I, rzecz to niespotykana, ma minijacka...
KadryZpodróży
13-05-2026, 21:25
Zginęło w szumie związanym z A7RVI, ale Sony pokazało dziś też nowy smartfon, Xperia 1VIII.
https://www.optyczne.pl/22140-news-Sony_Xperia_1_VIII_.html
I, rzecz to niespotykana, ma minijacka...
Nie dziwie się, że mało kogo ten news obchodzi...telefony Sony to od dawna nisza i chyba tylko fanatycy marki je kupują.
Ciekawe, czy sprzedadzą smartfony chińczykom, jak dział TV?
PS. A właściwie to po grzyba cytujesz post wyżej? 😂
grissley
13-05-2026, 21:42
Oho - ktos sobie wzial do serca uwagi o (zbyt?) lagodnej moderacji... :D
KadryZpodróży
13-05-2026, 21:47
Ciekawe, czy sprzedadzą smartfony chińczykom, jak dział TV?
PS. A właściwie to po grzyba cytujesz post wyżej? ������
Bo mogę :mrgreen:
A poważnie to jakoś tak wole, widać do czego się odnoszę.
Przy okazji coś się wam miniaturki i opisy zmieniły na jakieś takie "mniej przyjazne".