Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
dzięki za wytłumaczenie , widziałem filmiki na yt jak można zgrywać pliki ale nie byłem pewny czy działa to z nikon-owskimi nef-ami , ale skoro działa to gitara :) . Sprzedawca w resellerze nie umiał odpowiedzieć na moje pytanie .Opowiedział ze jedynie działa z kompaktami a potem rozbawił mnie totalnie mówiąc że przecież lustrzanki Nikon-a nie mają usb :D
Szymon-00
11-03-2011, 12:47
od roku nigdy sie nie zawiesił - to akurat jeden z lepiej dopracowanych softów - bardzo polecam, jeden z najlepszych telefonów jakie miałem o ile nie najlepszy - recenzji jest pełno, ale podlinkuje Ci tą jedną - moją :) - http://logolife.wordpress.com/category/telefony-gsm/nokia-e72/
Wielkie dzięki!Świetna recenzja
U mnie w Androidzie (HTC Desire HD) po włączeniu hotspota i wyłączeniu go mam problem z używaniem internetu i poczty przez normalne połączenie internetowe (po wifi chodzi). Ma ktoś podobnie? Jest jakieś lekarstwo na to?
Jak wygląda sprawa z załącznikami w poczcie? Można zapisać w telefonie po to, żeby później wysłać komuś innemu? Można ściągnąć mp3 z netu, zapisać to a później np. przerzucić na PC?
szymonvader
11-03-2011, 15:20
tak, ja mam safari download menager i ifile
A jakaś poprawa ze stronami we flashu? Android czasem mnie denerwuje i zastanawiam się nad przesiadką.
Marcin Jakubowski
11-03-2011, 15:47
A jakaś poprawa ze stronami we flashu? Android czasem mnie denerwuje i zastanawiam się nad przesiadką.
są wg. mojej wiedzy dwa rozwiązania w tej materii:
skyfire i iswifter. żadnego nie próbowałem bo flasha nie potrzebuję ;)
szymonvader
11-03-2011, 15:47
osobiście nie odczuwam braku, na tel przeglądam strony, które i tak go nie używają. Spr poczte, poczytam forum kiedy mam chwile czasu i tyle. Na ipadzie miałem "frash" to była jakaś symulacja flasha. Użyłem chyba z 5 razy i mi się znudziło.
pmsphotography
11-03-2011, 16:17
tak, ja mam safari download menager i ifile
W jakiej wersji softu wprowadzili download menager? Bo u mnie na 3.1 nie ma.
http://www.chip.pl/news/bezpieczenstwo/luki-bezpieczenstwa/2011/03/pwn2own-iphone-4-zhakowany
Myślę nad zmianą mojego Samsunga S8500 Wave na Iphone 3G - warto?
Nie warto, jeśli chodzi o sprzęt, to Wave zjada 3G i 3GS na śniadanie (http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/4247/3352/3879/0/). Jedyna przewaga iPhone'a to większa liczba aplikacji, ale to już sam musisz sobie odpowiedzieć, czego Ci w Badzie brakuje.
wygląda na to, że i moja E52 zaczyna dostawał na łeb:(
zawiesza się czasami-brak pamięci do np. napisania smsa, podczas gdy ja z telefonem nic nie robię-żadne program w tle nie pracuje. No i słuchawka trzeszczy coraz bardzie-dziś po 12 minutach rozmowy myślałem, że mi ucho odpadnie.
Czy trzeszczącą słuchawkę można reklamować?
1. Charczący głośnik rozmów to chyba najczęstsza wada tego modelu i bez łaski naprawiają na gwarancji.
2. Brak pamięci - włącz sobie zapisywanie smsów na karcie pamięci - dodatkowo zyskujesz przeżycie tych danych w razie padnięcia telefonu.
Wyczyść co jakiś czas wszystko z przeglądarki internetowej.
W mapach wybierz jako "pamięć w użyciu" kartę pamięci.
Pousuwaj zbędne aplikacje - np. gry, których nie używasz.
Zapisuj zdjęcia, filmy i nagrania z dyktafonu na karcie pamięci.
Witam,
Kończy mi sie niebawem umowa z operatorem, zaczolem sie powoli rozgladać za nowym aparatem.
Po głowie chodzi mi Nokia N8 czy to dobry aparat? czy pomyśleć o czymś innym jakims Samsungu lub soniaku?
Witam,
Kończy mi sie niebawem umowa z operatorem, zaczolem sie powoli rozgladać za nowym aparatem.
Po głowie chodzi mi Nokia N8 czy to dobry aparat? czy pomyśleć o czymś innym jakims Samsungu lub soniaku?
Po dwóch miesiącach obecności N8 w domu wrażenie mam dobre. Jedynie plastikowa ramka, udająca aluminiową, jest wieśniacka - prześwituje przez nią światło wokół przycisku (chodzi o ten pod ekranem).
Nie warto, jeśli chodzi o sprzęt, to Wave zjada 3G i 3GS na śniadanie (http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/4247/3352/3879/0/). Jedyna przewaga iPhone'a to większa liczba aplikacji, ale to już sam musisz sobie odpowiedzieć, czego Ci w Badzie brakuje.
rzeczywiście :/
w sumie niczego mi w Wave nie brakuje, przydałby się jakiś darmowy program do navi. Po prostu znudził mi się ten tel :D
Ja też przesiadłem się na N8kę parę dni temu i jestem zadowolniony jak na razie, wykonanie porządne, o jakości zdjęć i filmów już chyba wszystko napisano (po prostu super a to tylko komórka przecież) jest parę denerwujących rzeczy jak np dziadowska przeglądarka i upierdliwe zarządzanie skrótami do aplikacji itp. Długo wahałem się między N8 a Wavem/II i właściwie nie wiem do końca co przeważyło, chyba GPS darmowy i wyposażenie typu aparat, HDMI, 16GB i "wiara" :) w Nokię.
Właśnie na temat N8 wiele dobrych opini czytałem, jak i filmików z testów jak i możliwości widziałem i wpadł mi w oko. Ale nie ma to jak wziąć w ręce i zobaczyć co bedzie lepiej w niej leżało. I właśnie jak FLYSKI napisał, za N8ką przemawia kilka bajerów :)
krzysztof jot
13-03-2011, 13:21
a...le nie ma to jak wziąć w ręce i zobaczyć co bedzie lepiej w niej leżało. I właśnie jak FLYSKI napisał, za N8ką przemawia kilka bajerów :)
oby tylko te plusy nie przysłoniły minusów :). Z HDMI jakoś nawet zaślepki nie wyjąłem jeszcze, zdjęcia - hmm, inne też robią :) ... a jest kilka drobiazgów softowych, które po prostu doprowadzają do białej gorączki. Dam im szanse do kwietnia - bo przecieki nowego interfeace sa niezwykle intrygujące, ale jak nie pojawi się nic ciekawego (a z wieloletniego doświadczenia jakoś nie pamiętam aby Nokia zrobiła tak wiele zmieniający update) to sprzedam... aczkolwiek nie ma w tej chwili tak naprawdę telefonu który nie miałby wad - każdy ma coś "na minus", Wave II jednak gorszy ma ekran od N8 zwłaszcza w słońcu, ale tu pewny jest bada 2 dający właściwie w wakacje nowy telefon. Tak wiec, jak te plusy tak zachęcają, to moje N8 czarne, oczywiście "no-branding" może być do wzięcia :).
Chcę wymienić kartę SD w moim Wavie na większą. Problem w tym, że na starej mam poinstalowane programy :( Ma ktoś jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić?
...Wave II jednak gorszy ma ekran od N8 zwłaszcza w słońcu, ....
Teraz sobie uświadomiłam, że czytelność wyświetlacza w letnim ostrym słonku jest...jeszcze jedną z funkcjonalności telefonu - zwłaszcza dotykowego, gdzie nawet klawiatura jest wyświetlana, a nie fizyczna. Jak to jest z tą cechą różnych dotykowców. Są takie gdzie widać bezbłędnie i inne gdzie bardzo słabo w ostrym słońcu?
Nie mam porównania z innymi telefonami, ale na Samsungu i5700 przy najwyższym poziomie podświetlenia w ostrym sierpniowym słońcu wyraźnie wszystko widać.
Na pierwszym Wavie podświetlenie 4 lub 5 na 10 i nie ma najmniejszego problemu ze słoneczkiem.
Ale to przecież SAMOLED :)
Nie mam porównania z innymi telefonami, ale na Samsungu i5700 przy najwyższym poziomie podświetlenia w ostrym sierpniowym słońcu wyraźnie wszystko widać.
Potwierdzam :) choć w porównaniu do SGS jest gorzej no ale to inna liga
krzysztof jot
15-03-2011, 01:48
Teraz sobie uświadomiłam, że czytelność wyświetlacza w letnim ostrym słonku jest...jeszcze jedną z funkcjonalności telefonu - zwłaszcza dotykowego, gdzie nawet klawiatura jest wyświetlana, a nie fizyczna. Jak to jest z tą cechą różnych dotykowców. Są takie gdzie widać bezbłędnie i inne gdzie bardzo słabo w ostrym słońcu?
ano - np. na HTC Desire widoczność jest zerowa, ekrany SuperAMOLED są niezłe i widoczne (galaxy S, Wave I) , ale w słońcu nie są rewelacyjnie najlepsze, tu własnie Nokia N8 daje przyzwoitą jakosć - da się wszystko przeczytać, nie ma problemów z rozpoznaniem kto dzwoni, klawiaturą ( no to zależy też od zastosowanego "motywu" ). Tak czy owak - to kluczowa funkcja w dotykowym telefonie - letni słoneczny dzień, spacer - dzwoni telefon i... ni huhu nie wiadomo co zrobić :) walka po omacku :) - dobrze poczytać wcześniej opinie o danym modelu i jego ekranie.
no wlasne wydaje mi sie z tego co czytalem jak i na filmikach widzialem ze Nokia N8 ma najlepszy ekran z dotykowców, nie widzialem na zywca jak sie zachowuje ale jesli bede szedł juz strykte przedluzyć umowe wybiore sie w słoneczny dzionek (mam nadzieje ze taki nadejdzie niebawem) i tam sobie przetestuje zwlaszcza ze u mnie w miescinie to w salonie owym strasznie slońce daje :D
Zibi1970
15-03-2011, 11:42
ten najlepszy ekran w nokii n8 właśnie zaczyna ludziom szwankować.
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,9249763,Wadliwe_ekrany_w_Nokii_N8_i_C7.ht ml
ja właśnie próbowałem zrobić aktualizacje oprogramowania w wave 8500 bo plus wydał updata , niby się zrobiło ale telefon umarł i nie chce się włączyć , komputer też go nie wykrywa.... a przez kiessa miała być bezproblemowa aktualizacja wrrr....
ten najlepszy ekran w nokii n8 właśnie zaczyna ludziom szwankować.
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,9249763,Wadliwe_ekrany_w_Nokii_N8_i_C7.ht ml
O ekranie nic osobiście nie słyszałam w tej N8 ale o tym, że w firmie kilka sztuk juz drugi raz jest w serwisie, bo całkiem umarło... to słyszałam. Może pechowa seria jakaś? Albo inny urok..?;)
ja używam motoroli wx181, polecam, choć mogła by być trochę szybsza, przed nią używałem Nokii 1208 ale coś się zaczęło z nią dziać, najlepiej wspominam Nokię 1200 :)
ja właśnie próbowałem zrobić aktualizacje oprogramowania w wave 8500 bo plus wydał updata , niby się zrobiło ale telefon umarł i nie chce się włączyć , komputer też go nie wykrywa.... a przez kiessa miała być bezproblemowa aktualizacja wrrr....
moj po takiej "bezproblemowej aktualizacji" trafil do serwisu...
na szczescie juz jest do odbioru :)
to krótkie pytanie jaki tel obecnie wzięlibyście przy przedłużaniu umowy tak do 100 pln ?
obecnie mam LG KU 990 i
nowy powinien mieć WiFi, możliwość wyjmowania karty bez wyłączania telefonu i dłubania pod baterią,
w miarę dobry aparat i nagrywanie filmów, odtwarzanie avi i divxów, w miarę mocną baterię ...
nie mam absolutnie żadnych uprzedzeń co do firmy ;)
sokrates
15-03-2011, 21:18
ale za telefon chcesz dać do 100 zł czy abonament do 100?
Ja bym się ograniczył do słuchawek na Androidzie. Na Symbiana mam uczulenie, a IP4 za drogi. A może Samsung Wave? Albo Samsung Galaxy i5800?
A samsung i5800 nie ma czasem BADA?;)
Wave też! ;)
Witam
Mam pytanko czy ktoś używa programu do Noki: Sports Tracker?
Zainstalowałem sobie to na telefonie niby fajnie działa ale:
Nie wiem jak zrobić aby trasa była pokazywana na mapie bez łączenia się z internetem?
oraz czy można to przeżucić do kompa i przeanalizować, jest do tego jakiś programik
Będę wdzięczny za pomoc
krzysztof jot
15-03-2011, 22:22
O ekranie nic osobiście nie słyszałam w tej N8 ale o tym, że w firmie kilka sztuk juz drugi raz jest w serwisie, bo całkiem umarło... to słyszałam. Może pechowa seria jakaś? Albo inny urok..?;)
bez przesady - sprzedali tego kilka milionów. Ale fakt - oficjalnie nawet Nokia to ogłosiła - pierwsza partia miała pewną wadę i umierała przy podłączeniu do ładowarki - no i wymagała serwisu. Jak to się nie przytrafiło przez pierwsze dni - max dwa-trzy tygodnie - to nie ma z nimi większych problemów niż z innymi.
Czasem soft bywa wolny, ale za to "łatwo konfigurowalny' i prosty w konfiguracji typu przeniesienie danych, połaczenie z PC, połaczenie WiFi - co dla wielu jest wielką zaletą i nie szukają zmian i problemów w zabawie z innymi słuchawkami.
krzysztof jot
15-03-2011, 22:33
Witam
Mam pytanko czy ktoś używa programu do Noki: Sports Tracker?
Zainstalowałem sobie to na telefonie niby fajnie działa ale:
Nie wiem jak zrobić aby trasa była pokazywana na mapie bez łączenia się z internetem?
oraz czy można to przeżucić do kompa i przeanalizować, jest do tego jakiś programik
Będę wdzięczny za pomoc
Tak - mam go od dwóch lat i zawsze z nim biegam i jeżdżę na rowerze. Pokazywanie trasy jest tylko w trybie on-line - ale to zjada parę groszy - nie stosuje do póki nie zginę :) Ale wtedy to Google czy Ovi są lepsze. Ja rejestruje tylko tracki - potem robie "skip" nie wysyłam na serwer bo to bez sensu zabawa. Otwierasz kalendarz i dany track eksportujesz do dowolnego formaru - np. Google Earth lub - ja zapisuje w GPX. Potem dokładnie analizuje trasę i co tam chce włącznie z pogodą :) w programie SportTracks http://www.zonefivesoftware.com/sporttracks/ - niestety jak widzę nowa wersja jest płatna, mam 2.1 która jeszcze była free.
Nie ma, ma Androida, niestety tylko 2.1.
Dzięki Krzysztofie za odpowiedź, szukam zatem wersji 2.1 może gdzieś trafię.
Jak coś to jeszcze będę podpytywał
uups pomerdały mi się numerki - macałam S8500 - tam jest BADA.
uups pomerdały mi się numerki - macałam S8500 - tam jest BADA.
Polecam :)
do 100 pln to chodzi o telefon nie abonament
co jeszcze oprócz Samsungów warte jest uwagi ?
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 19:31
Koledzy, proszę o podpowiedź i pomoc.
Sprzedaję telefon Samsung Omnia 2 i chcę skopiować swoje kontakty oraz odebrane wiadomości sms najlepiej na PC...
PC Studio chyba Omni nie obsługuje..
Natomiast "KIES" nie wykrywa mi w ogóle telefonu (wszystko niby co trzeba zainstalowało, ale bezskutecznie).
Dorwałem programik PIM Backup - backup zrobiony, ale w pliku obsługiwanym tylko przez ten program.
Zmieniam telefon na bliżej nieokreślony (jeszcze), więc chciałbym mieć zgrane to wszystko choćby w formie tekstowej (bez automatycznego wgrywania wszystkiego w nowy telefon...)
Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc
mateo912
16-03-2011, 19:33
Koledzy, proszę o podpowiedź i pomoc.
Sprzedaję telefon Samsung Omnia 2 i chcę skopiować swoje kontakty oraz odebrane wiadomości sms najlepiej na PC...
PC Studio chyba Omni nie obsługuje..
Natomiast "KIES" nie wykrywa mi w ogóle telefonu (wszystko niby co trzeba zainstalowało, ale bezskutecznie).
Dorwałem programik PIM Backup - backup zrobiony, ale w pliku obsługiwanym tylko przez ten program.
Zmieniam telefon na bliżej nieokreślony (jeszcze), więc chciałbym mieć zgrane to wszystko choćby w formie tekstowej (bez automatycznego wgrywania wszystkiego w nowy telefon...)
Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc
a sprawdzałeś z najświeższą wersją Samsung PC studio?
powinien obsługiwać.
A może da sie np wyeksportować SMS kontakty na gmaila tak jak w androidzie?
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 19:36
hm.. a czy najświeższa wersja to 3.2.1 ?
próbując pobrać przez stronę Samsunga, muszę wybrać jakiś model - oczywiście 0 znalezionych wyników w "szukajce" (nawet dla Galaxy S, więc sądzę, że niespecjalnie to działa) i nic dalej zrobić nie mogę, by pobrać
edit: dodam, że mam Win 7 64-bit... (obawiam się, że to jest największa przeszkoda)
edit2: nie widzi mojego tel Samsung PC Studio 3.2.1 (zmieniłem w ustawieniach z pamięci masowej, na ActiveSync)
mateo912
16-03-2011, 19:46
hm.. a czy najświeższa wersja to 3.2.1 ?
próbując pobrać przez stronę Samsunga, muszę wybrać jakiś model - oczywiście 0 znalezionych wyników w "szukajce" (nawet dla Galaxy S, więc sądzę, że niespecjalnie to działa) i nic dalej zrobić nie mogę, by pobrać
edit: dodam, że mam Win 7 64-bit... (obawiam się, że to jest największa przeszkoda)
http://org.downloadcenter.samsung.com/downloadfile/ContentsFile.aspx?CDSite=PL&CttFileID=2387116&CDCttType=SW&ModelType=N&ModelName=GT-I8000&VPath=SW/200908/20090814101322000/Microsoft_ActiveSync_4.5.msi
zobacz z tym narzędziem.
Co do pc studio to wersja 3.2.1 jest z 27.08.2006 ;)
teraz to się nazywa samsung new pc studio i najświeższa ma 1.5.1
http://www.dobreprogramy.pl/Samsung-New-PC-Studio,Program,Windows,15748.html
Omnia 2 ma oznaczenie i8000 i w ten sposób możesz znaleźć w szukajce na stronie samsunga ;)
Ktoś tu wspominał, że można sobie kontakty z gmailem zsynchronizować. Przynajmniej kontakty sobie przegrasz.
mateo912
16-03-2011, 19:48
Ktoś tu wspominał, że można sobie kontakty z gmailem zsynchronizować. Przynajmniej kontakty sobie przegrasz.
nie wiem czy w WM 6.5 można.
W androidzie możesz z gmailem wszystko zsynchronizować, nawet smsy
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 19:49
ActiveSync'a najnowszego pobrał mi KIES, którego pobrałem najpierw i mam to poprawnie zainstalowane (tak powiedział mi Windows)
teraz próbuję podlinkowanym PC Studio, zaraz ciąg dalszy relacji
dziękuję! :)
w WM 6.5 można :) mam zrobione synhro z gmailem z mojej omni. Ja mam tą starszą omnię I
mateo912
16-03-2011, 19:52
ActiveSync'a najnowszego pobrał mi KIES, którego pobrałem najpierw i mam to poprawnie zainstalowane (tak powiedział mi Windows)
teraz próbuję podlinkowanym PC Studio, zaraz ciąg dalszy relacji
dziękuję! :)
Nie ma sprawy ;)
nie zdziw się tylko jak New PC Studio będzie Ci chodził dużo wolniej niż starsza wersja :D
mały ot u Ciebie też po założeniu tc do sigmy 70-200 AF zaczyna około 2x wolniej chodzić?
do 100 pln to chodzi o telefon nie abonament
Telefon za 100 zł ale bez umowy? Czy telefon za 100 zł z abonamentem 200 zł? To chyba ma znaczenie.
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 19:56
Nie ma sprawy ;)
nie zdziw się tylko jak New PC Studio będzie Ci chodził dużo wolniej niż starsza wersja :D
mały ot u Ciebie też po założeniu tc do sigmy 70-200 AF zaczyna około 2x wolniej chodzić?
nie odczułem spadku prędkości (6 rdzeni ;D)
połączyło mi tylko w połączeniu pamięci masowej.. mogę zgrać sobie filmy i zdjęcia, co już dawno uczyniłem... :(
(jest wolniej, ale nie powiedziałbym, że aż połowa.. ale mam jakąś wybitną sztukę, każdy mi to gada w kółko i psioczy na Sigmy)
w WM 6.5 można :) mam zrobione synhro z gmailem z mojej omni. Ja mam tą starszą omnię I
mógłbyś podpowiedzieć jak?
Ja uzywam do robienia backupów programiku PPCPIMbackup. Nie wiem tylko, jak z wydostaniem tego potem do innego OSu.
Tutaj jest info :)
http://www.gsmmaniak.pl/7486/google-sync-internetowe-kontakty-i-kalendarz-w-kieszeni/
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 20:07
tylko, że to rozbija się o połączenie komputera z telefonem, którego o dziwo w Active Sync nie posiadam... :(
a łączysz się kablem czy przez BT?
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 20:20
a łączysz się kablem czy przez BT?
kablem, nie mam BT w kompie
ps. synchronizacja z google przebiegać ma przez telefon oczywiście, nie wymaga połączenia z kompem (tak teraz wywnioskowałem), ale gdy wchodzę w ActiveSync, mam od razu status "zsynchronizowano" (kupiłem telefon używany)
dodaję żródło i muszę podać jakąś domenę oprócz e-mail oraz hasła (odnosząc się do przywołanej instrukcji połączenia...)
tzn inaczej :) ja zrobiłem tak. Zalogowałem się do mojego wi-fi i przeprowadziłem całą procedurę :) nie za pierwszym razem mi się to udało, ale się udało :)
Nokia, HTC, SE, Motorola, można powiedzieć wszystko. zależy czego oczekujesz od telefonu. każdy niestety będzie tu zachwalał swoje, ja używam ze "znienawidzonym" Symbianem i jakoś żyję, nawet nie narzekam...
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 21:24
Walczę z New Samsung PC Studio.
Podłączając teraz telefon (w trybie ActiveSync, a nie pamięci masowej) próbuje nawiązać połączenie, po czym wyświetla się komunikat od Windowsa "nie rozpoznano urządzenia usb" - mimo, że wcześniej sterowniki zainstalowano poprawnie... ;/
co teraz zrobić? Instalacja ponowna Microsoft ActiveSync 4.5.msi jest niemożliwa (komunikat o braku możliwości instalacji poprzedniej wersji)
to jest jakaś masakra to wszystko ogarnąć... myślę, że teraz to już tylko kwestia sterowników... "tylko" ;/
ma ktoś pomysł?
dzięki...
Nie dziwne, że instalacja ActiveSync nie idzie, skoro używasz Siódemki - ActiveSync jest do XP, w Viście i 7 jest Windows Mobile Device Center (Centrum Obsługi Urządzeń z Systemem WIndows Mobile).
tgollob_jamessuchar
16-03-2011, 21:34
Nie dziwne, że instalacja ActiveSync nie idzie, skoro używasz Siódemki - ActiveSync jest do XP, w Viście i 7 jest Windows Mobile Device Center (Centrum Obsługi Urządzeń z Systemem WIndows Mobile).
coś takiego zainstalowało na 100% po pierwszym odpaleniu KIES'a
obecnie KIES domaga się włączenia trybu KIES w telefonie (czego nie mam?), a w New Samsung PC Studio działa tylko pamięć podręczna, a reszta nie... :(
krzysztof jot
16-03-2011, 22:34
Dzięki Krzysztofie za odpowiedź, szukam zatem wersji 2.1 może gdzieś trafię.
Jak coś to jeszcze będę podpytywał
podaj mi e-mail na
[email protected] to Ci wysle
sokrates
16-03-2011, 22:36
Nie ma, ma Androida, niestety tylko 2.1.
i5700 ma Androida 2.1 (wiem to bo mam i5700) a i5800 zdaje się od jakiegoś czasu ma Adroida 2.2
podaj mi e-mail na
[email protected] to Ci wysle
już znalezione i zainstalowane ale dzięki
za to mam pytanie jak zrobić aby trasę pokazywało na mapie? czy to wogle da się w tym programie?
Pokazuje przebieg trasy ale ni w ząb nie odnosi się do mapy
Niedawno przenosiłem kontakty z WinMo 6.1 na Gmaila - bez problemu. Nie musisz podawać domeny (tu chodzi o domenę w sieci Windows), tylko email i hasło.
Ale przedtem (z Windows nigdy nie wiadomo, w którą stronę zrobi synchronizację...) zrobiłbym kopię przez PIM Backup - wbrew pozorom produkuje on pliki CSV w archiwum ZIP, wystarczy zmienić rozszerzenia, żeby je potem odczytać.
Podłączając teraz telefon (w trybie ActiveSync, a nie pamięci masowej) próbuje nawiązać połączenie, po czym wyświetla się komunikat od Windowsa "nie rozpoznano urządzenia usb" - mimo, że wcześniej sterowniki zainstalowano poprawnie... ;/.
jakie masz zainstalowanie sterowniki ? czy w menadżerze urządzeń masz zainstalowany i8000 czy znak ? przy urządzeniu?
ja backup robię przez Outloka, jeden klik i zrobione.
i5700 ma Androida 2.1 (wiem to bo mam i5700) a i5800 zdaje się od jakiegoś czasu ma Adroida 2.2
Faktycznie, i5800 ma już 2.2, w momencie pojawienia się na rynku miał 2.1, a później przestałem śledzić jego losy, stąd ta pomyłka. Dzięki za zwrócenie uwagi.
dominikpl72
17-03-2011, 10:38
W świetle problemów Autora z programem ActiveSync (rzeczywiście nie działa on na Win7) zaproponuję zupełnie inną metodę:
W Omnii 2 z Win Mobile 6.5 masz taki program który nazywa się "Microsoft My Phone" - zakładasz konto w usłudze "Live" w MS - i synchronizujesz kontakty, SMSY, zdjęcia i inne ze stroną:
http://myphone.microsoft.com
Działa oczywisce bez podłączania do kompa - synchronizuje się przez GPRS/EDGE/3G z "chmurą" :)
Sam tego używam i sobie chwalę :)
.ja backup robię przez Outloka, jeden klik i zrobione.Ja też. Przy okazji ma się backup na kompie i można przenosić kontakty między różnymi telefonami. Ja tak musiałem zrobić przechodząc z Sony-Ericssona na Nokię. Outlook był jedyną aplikacją wspólną dla tych telefonów.
SE- to był stary model, "bez systemu".
dla zainteresowanych
http://www.telepolis.pl/news.php?id=20996&limit=1000
http://www.telepolis.pl/news.php?id=21004&limit=1000
photoaction
17-03-2011, 20:34
wyrwane z tematu, ale proszę O informacje czy do Blackberry trzeba kupować BIS czy wystarczy pakiet internetu 1gb miesięcznie? (blueconnect)
BIS będzie Ci potrzebny do maili
I ciekawostka:
Na moim HTC HD2 był WinMo 6,5 potem parę andków z Froyo i Gingerbreadem a teraz WM7. WM7 należy aktywować aby był w pełni funkcjonalny i kłopot jest jeśli nie był kupiony z np. HTC HD7. Kod uzyskać można od Microsoftu. Próba uzyskania kodu od Polskiego oddziału MS przez czat i telefon spełzała na niczym. Żądali przesłania dowodu zakupu telefonu. Zadzwoniłem do MS Germany i kod dostałem po podaniu nazwiska, maila i nr telefonu (polskiego numeru !). Gościa to kompletnie nie interesowało choć powiedziałem że dzwonię z Polski. Nie odesłał mnie do naszych tylko bez zbędnych pytań i gadek podał mi ten 25 znakowy kod.
Obserwacja dot.: WM7 system płynnie działa ma najpotrzebniejsze rzeczy i ... tyle. Jest nieprzeznaczony dla kogoś kto lubi sobie wszystko sam ustawiać (ja) a dla kogoś kto wymaga aby telefon dzwonił, wysyłał SMS'y robił zdjęcia grał muzykę puszczał filmy i przede wszystkim obsługiwał maile z różnych kont (można synchronizować z Live, Gmail, Exchange itp. ). Ma nadzwyczaj dobrze działająca wersję IE (naprawdę dobra) i kilka ficzerów typu Facebook. You Tube itp. Ogólnie dla mnie kicha lecz obiektywnie, działa super z tym swoim minimalizmem. Niektórzy z Was będą naprawdę zadowoleni. Ja się do nich nie zaliczam, wracam na Gingerbread'a i czekam na Ice Cream'a :)
Automapa na iOS-ie.
Po długim, bardzo długim oczekiwaniu w końcu pojawi się Automapa na iOsa. NA początek w wersji XL z mapą Polski - debiut 22 marca na App Store.
Mnie jednak ciekawi bardziej kiedy pojawi się wersja na Europę i czy znowu nie będzie jazdy po bandzie i wiecznego przekładania daty premiery.
Po drugie licencjonowanie - ma być "na urządzenie", a nie "na konto" - lipa straszna. No i cena - 35 euro na wersję z mapą Polski to niby niedużo, ale trzeba wziać pod uwagę, że licencja ważna jest tylko na rok i po tym terminie AM po prostu przestanie działać!!!
Dziwi mnie pazerność panów z Aqurat - myślę, że sporo osób jednak zrezygnuje z zakupu AM na rzecz innych nawigacji.
35 Euro = 150zł w zaokrągleniu. Cena normalna, a nawet nieco niższa niż zwykłej, pudełkowej wersji (też z roczną licencją).
Poza tym nie siej dezinformacji: roczna licencja jest na aktualizacje map, nie na sam program. Po roku AM dalej będzie działać, tylko że nie da się map uaktualnić. Przedłużenie licencji na kolejny rok to ok. 75zł.
35 Euro = 150zł w zaokrągleniu. Cena normalna, a nawet nieco niższa niż zwykłej, pudełkowej wersji (też z roczną licencją).
Poza tym nie siej dezinformacji: roczna licencja jest na aktualizacje map, nie na sam program. Po roku AM dalej będzie działać, tylko że nie da się map uaktualnić. Przedłużenie licencji na kolejny rok to ok. 75zł.
A czytałeś OFICJALNE wypowiedzi AutoMapy na Facebooku?
Abonament roczny - 34,99 Euro - CO ROKU!!!! Po roku program PRZESTANIE DZIAŁAĆ.
Poczytaj najpierw proszę trochę na ten temat, a potem dopiero zarzucaj mi sianie zamętu.
W jakiej wersji softu wprowadzili download menager? Bo u mnie na 3.1 nie ma.
Może dlatego, że prawidłowa pisownia to "manager".
pmsphotography
20-03-2011, 19:39
Napisałem tak jak kolega nieświadom błędu ;-)
Po tym jak 2.1 zaczął mi sakramencko zamulać wrzuciłem wczoraj Androida 2.2 do mojego i5700 (CyanogenMod). Telefon zyskał drugie życie - GPS łapie o wiele szybciej, czas połączenia się z WiFi tak na oko 2-3 szybciej niż na 2.1, dużo drobnych, ale użytecznych usprawnień. Jak na razie zauważyłem tylko 2 wady: aplikacja od aparatu jest upierdliwa i nie da się w niej wyłączyć dźwięku migawki. Jeśli ktoś się waha, czy wrzucić 2.2, a nie potrzebuje DivXa, tylko sprawnego telefonu z dostępem do sieci to polecam.
Zobaczymy jak wygląda kwestia baterii.
Problem baterii łatwo rozwiązać wyłączając 3G. Bateria "żyje" około 50% dłużej
Jasne, wyłączenie 3G i zablokowanie transferu danych przez GSM to jest pierwsza rzecz, jaką robię po postawieniu systemu.
A czytałeś OFICJALNE wypowiedzi AutoMapy na Facebooku?
Abonament roczny - 34,99 Euro - CO ROKU!!!! Po roku program PRZESTANIE DZIAŁAĆ.
Poczytaj najpierw proszę trochę na ten temat, a potem dopiero zarzucaj mi sianie zamętu.
A to przepraszam, twarzoksiążki nie odwiedzam... faktycznie ich pogięło.
faktycznie ich pogięło.
Nie sądzę. Skoro wymyślili takie warunki i cenę to znaczy, że jest uzasadniona rynkowo. Tam nie pracują idioci i ceny nie wzięli z sufitu. Myślę że Automapa w iTunesStore będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki. Zobaczycie.
PS. Nie znaczy, to że sam jestem zadowolony z takiego stanu rzeczy.
Nie sądzę. Skoro wymyślili takie warunki i cenę to znaczy, że jest uzasadniona rynkowo. Tam nie pracują idioci i ceny nie wzięli z sufitu. Myślę że Automapa w iTunesStore będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki. Zobaczycie.
Nie podzielam tego zdania. Na forach aż furczy. I nie chodzi o samą cenę - bo ta by była do przyjęcia. Chodzi o zastosowanie takich zapisów licencyjnych, jakich nie ma NIKT z konkurencji. I to zapisów bardzo niekorzystnych dla klientów. O ograniczeniach licencyjnych pisałem wyżej.
Poza tym zastosowanie zapisów w licencji, które są charakterystyczne dla nawigacji on-line z ceną dla nawigacji off-line to dla mnie jest jednak nieporozumienie, i chyba raczej nie wróży im sukcesu.
Ale pożyjemy - zobaczymy. Myślę jednak, że chyba nadszedł czas, aby pogodzić się z Garminem.
I nie chodzi o samą cenę - bo ta by była do przyjęcia. Chodzi o zastosowanie takich zapisów licencyjnych, jakich nie ma NIKT z konkurencji. I to zapisów bardzo niekorzystnych dla klientów. O ograniczeniach licencyjnych pisałem wyżej.
Licencja na urządzenie, a nie na konto, byłaby chyba ewenementem w aplikacjach iOS. Jednak Automapa tak jest licencjonowana od zawsze. No i ta nieszczęsna licencja czasowa. To jest faktycznie wkurzające.
Ale pożyjemy - zobaczymy. Myślę jednak, że chyba nadszedł czas, aby pogodzić się z Garminem.
W pierwszym odruchu myślałem podobnie. Mam AM przedłużaną co ok 1,5 roku, obecnie kilka mcy po wygaśnięciu subskrybcji. O ile dokładność jest rewelacyjna, to nie jestem całkowicie zadowolony z jej działania. Bywa, że się wywali, uraczy "blue screen'em". Samo urządzenie i jego dotykowy ekran w porównaniu do Iphone woła o pomstę do nieba. Miałem ochotę na wersję iOS, bo może będzie lepiej a i szybkość procesora Iphone/Ipada powinna sporo zmienić w prędkości działania. Po pierwszym komunikacie o zmianach w licencjonowaniu oczywiście, zacząłem się zapoznawać się z innymi nawigacjami: TomTom, Navigon. Jednak jak sądzę, u wielu, i u mnie chyba też, szybko przejdzie chwilowe wzburzenie traktowaniem nas jak potencjalnych złodziei, ludzi do skubania. Chęć używania AM przeważy wewnętrzny bojkot. Będziemy psioczyć ale korzystać.
Nie szum na forach, a konkurencja jest bodźcem. Dopóki AM nie ma poważnego konkurenta dającego to samo lub lepiej, nic się nie zmieni.
Licencja na urządzenie, a nie na konto, byłaby chyba ewenementem w aplikacjach iOS. Jednak Automapa tak jest licencjonowana od zawsze. No i ta nieszczęsna licencja czasowa. To jest faktycznie wkurzające.
Tyle, że w tym "od zawsze" urządzeniem mogła też być karta SD. Ja mam przypisaną instalację do karty SD i mogę sobie ową kartę przekładać do dowolnego urządzenia z Windows Mobile i AM będzie działać.
Witam,
Ja jeszcze jedno pytanko mam do użytkowników, posiadaczy N8-ki. Chodzi mi o to jak tam jest z baterią? Przeglądam opinie na różnych portalach i opinie są różne jedni pisza ze 5 dni inni ze nie całe 12h.
Moze ktos powiedzieć jak z tą baterią w n8-ce?
Dziekuje.
Problem baterii łatwo rozwiązać wyłączając 3G. Bateria "żyje" około 50% dłużej
......a także telefon na noc.
Witam,
Ja jeszcze jedno pytanko mam do użytkowników, posiadaczy N8-ki. Chodzi mi o to jak tam jest z baterią? Przeglądam opinie na różnych portalach i opinie są różne jedni pisza ze 5 dni inni ze nie całe 12h.
Moze ktos powiedzieć jak z tą baterią w n8-ce?
Dziekuje.
Telefon nie komunikuje się ze stacją przekaźnikową, ze swoją nominalna mocą. Wszystko zależy od odległości. Jeśli przebywasz blisko takiej stacji, to telefon wysyła sygnał np. z mocą 25%, jeśli jesteś daleko, to z mocą nominalną. A to przekłada się na baterię.
Jak jestem u siebie, i wg wskazań telefonu zasięg jest "full", to w telefonie bateria trzyma dwa, trzy razy dłużej, niż gdy jestm na działce i mam zasięg na 1-2 kreski.
Telefon nie komunikuje się ze stacją przekaźnikową, ze swoją nominalna mocą. Wszystko zależy od odległości. Jeśli przebywasz blisko takiej stacji, to telefon wysyła sygnał np. z mocą 25%, jeśli jesteś daleko, to z mocą nominalną. A to przekłada się na baterię.
Jak jestem u siebie, i wg wskazań telefonu zasięg jest "full", to w telefonie bateria trzyma dwa, trzy razy dłużej, niż gdy jestm na działce i mam zasięg na 1-2 kreski.
dodam od siebie, że jeszcze gorsze jest tracenie i łapanie zasięgu 3G (jeżeli ktoś ma włączony, bo np często korzysta z neta w komie).
ja jednak mysle ze strzelili sobie w piete, na pewno jest wielu fanow Automapy i pewnie w wiekszosci to do nich oferta jest skierowana, ale wsrod takich nawigacji jak np. Navigon (drozsza licencja: Europa 70GBP, ale nie wygasa, czyli placimy raz i aktualizacje mamy za darmo na zawsze i nie jest przypisana do urzadzenia a do Apple ID) IMHO nie ma racji bytu.
Robert_P
21-03-2011, 14:10
Zgadzam się że kupowanie co rok AM jest niedoprzyjęcia !
Owszem na Iphonie fajnie by było ją mieć ale wygodniej i jednak taniej wyjdzie mieć nawigację na osobnym urządzeniu. Od kilku lat mam na SPV650 który mimo leciwego wieku bardzo dobrze się sprawuje , leży sobie zawsze w samochodzie i jak potrzebuję to wyciągam i nie muszę kombinować z telefonem .
ja jednak mysle ze strzelili sobie w piete, na pewno jest wielu fanow Automapy i pewnie w wiekszosci to do nich oferta jest skierowana, ale wsrod takich nawigacji jak np. Navigon (drozsza licencja: Europa 70GBP, ale nie wygasa, czyli placimy raz i aktualizacje mamy za darmo na zawsze i nie jest przypisana do urzadzenia a do Apple ID) IMHO nie ma racji bytu.
Navigon często robi promocje, niedawno Europa była za 45e, przy odrobinie cierpliwości można sporo zaoszczędzić. Coś czuję, że przy obecnych warunkach licencji automapa będzie najchętniej piraconą nawigacją na iP:)
No i się pojawiła AM na iOS. Na razie w komentarzach na Itunes w większości negatywne opinie. Komentujcie zainteresowani, może komuś "decyzyjnemu" da to trochę do myślenia.
do sciagniecia za free... w satystykach wybuchnie, bez licencji nie zadziala, wiec jak z wiekszoscia apl poleci do kosza... na 3gs klatkuje, moze 4ki dadza rade. nie mam nie widzialem - rowniez opinie z komentarzy
do sciagniecia za free... w satystykach wybuchnie, bez licencji nie zadziala, wiec jak z wiekszoscia apl poleci do kosza... na 3gs klatkuje, moze 4ki dadza rade. nie mam nie widzialem - rowniez opinie z komentarzy
Ktoś napisał, że na trasie 200km dwa razy się wywaliła. Kurde, skoro już stała się 2x droższa to sądziłem, że w końcu przestanie się wywalać.
sokrates
22-03-2011, 16:11
Mam Automapę (oryginał - żeby nie było) od ponad 3 lat używam na jakimś starym Palmtopie Mio z Windows Mobile. Mimo że palmtop stary i słaby, a Automapę mam najnowszą jaka jest dostępna, działa płynnie i jak do tej pory nie miałem z nią problemów - w sensie nie zawiesza mi się ani nie wywala podczas trasy. Więc jeśli na IP działa jak tu czytam to oznacza że zrobili to na siłę.
no wlasnie... na starym palmtopie HP chodzi a na IP 3gs z procesorem 4x mocniejszym nie chodzi ;) czad...
robin102
22-03-2011, 21:53
Proszę niech mi ktoś wytłumaczy w czym rzecz :) Kupiłem swemu kochanie tego samsunga Avilo
http://allegro.pl/nowy-samsung-avila-black-bez-simloka-g-ja-24-m-i1505532345.html
telefonik nowy, błyskawiczna dostawa, fajnie działa, miło gra- jest muzyczny jak chciałem ect. z telefonem wszystkie papiery i w tym UWAGA: legalna faktura z niemieckiego MM na 150 EURO !, a ja i inni kupujący z przesyłką zapłaciliśmy 310 zł czyli polowe ceny z MM. O soo chozzzi :)
ps.
z oznaczen na pudle wydaje się, że telefon jest z sieci T-MOBILE jednak żadnych blokad SIM, ani logo nie ma :)
Proste jak but: w salonie MM ktoś podpisał umowę z T-Mobile + wziął telefon za 150 €. Zakładając, że to "wydaje mi się" ma potwierdzenie w rzeczywistości.
robin102
22-03-2011, 22:27
Znaczy się, że ktoś podpisał 20 umów z T-MOBILE i uciekł z aparatami do Polski ?
Ale przecież płacił w kasie na co do faktury mam przypięty paragon z opłatą 150 ojro :)
Chyba już nie będę wnikał :)
No i wywołałem niechcący wilka z lasu.
Tom - masz rację, Automapa jest (chyba) najlepszym systemem nawigacji po Polsce. IP4 kupiłem ze względu na to, że miała być Automapa. A co jest? Moim zdaniem porażka.
W związku z tym zapadła decyzja - IP4 poszedł pod młotek, zakupiłem Navroada na WinCE, przenoszę AM na niego z telefonu HTC (już mocno niedomaga niestety), przedłużam subskrypcję na następny rok (za 150 zł Europa) i wracam do jedynego słusznego systemu na telefon: BB OS! :mrgreen:
Tak jak pisałem wczesniej - myślałem o pogodzeniu się z Garminem, jednak wolę chyba słuchać Hołka niż trzeszczacej baby (kobiety czytające tą wypowiedź z góry przepraszam).
Mam tylko nadzieję, że Aqurat się nie rozpędzi i nie zmieni sposobu licencjonowania na pozostałe (poza iOS) systemy.
Bo dalej to już chyba równia pochyła... :sad:
W związku z tym zapadła decyzja - IP4 poszedł pod młotek
IP4 jest jednym z najlepszych smartfonów na rynku, sprzedaż go tylko dlatego, że nie będzie na nim iAM jest moim zdaniem bez sensu.
Bo dalej to już chyba równia pochyła... :sad:
Jeśli Aqurat poczuje się jak monopolista, a jak widać po iAP już to przejawia, może zacząć wymyślać mocno dziwaczne rzeczy.
Robin, miałeś przed zakupem do czynienia z jakimiś innymi telefonami dotykowymi?Jeśli nie, to sprawdź , jak działa ekran pojemnościowy, bo ten z avili to tragedia.
IP4 jest jednym z najlepszych smartfonów na rynku, sprzedaż go tylko dlatego, że nie będzie na nim iAM jest moim zdaniem bez sensu.
Jak ktoś nie potrzebuje smartfona do niczego poza nawigacją to ma dużo sensu.
Jeśli Aqurat poczuje się jak monopolista, a jak widać po iAP już to przejawia, może zacząć wymyślać mocno dziwaczne rzeczy.
A potem znowu będzie narzekanie jakie to w Polsce piractwo...
Robin, miałeś przed zakupem do czynienia z jakimiś innymi telefonami dotykowymi?Jeśli nie, to sprawdź , jak działa ekran pojemnościowy, bo ten z avili to tragedia.
bez przesady...
nie jest tak zle, do normalnego uzytkowania, czyli dzwonienia i pisania smsow jest ok,
moja zona ma avile i jest bardzo zadowolona.
Ja mam Wave'a i faktycznie dla mnie ciezko sie avile obsluguje bedac przyzwyczajonym
do ekranu wave'a, ale jesli nie ma sie porownania do niczego innego to da sie tego uzywac ;)
a meeega plusem avili jest jej bateria, ktora potrafi bez cudowania wytrzymac 2 tygodnie!
Psychotrop
23-03-2011, 10:25
A dlaczego iPhone ma oddzielny wątek a wszystkie Samsungi, HTC, Nokie (w tym Android, Win Mobile czy Symbian) są sklejane i wrzucone do jednego worka tzn. wątku?
a bo ktoś odkopał jakiegoś trupa sprzed pół roku :)
już łączę z wątkiem GSMowym :)
robin102
23-03-2011, 12:21
Sobie w życiu bym nie kupił telefonu z klawiaturą ekranową żeby nawet nie wiem jak dobra była, ale memu kochanie się podoba :) no i mało kosztował :)
Dla siebie planuję kupić prawdziwy normalny telefon do dzwonienia czyli NOKIA 3720.
Jak ktoś nie potrzebuje smartfona do niczego poza nawigacją to ma dużo sensu.
Niby tak, ale smartfon to taki kawałek laptopa. I aż się prosi żeby ten kawałek wykorzystać więcej niż tylko do dzwonienia. A i samo dzwonienie jest rozwiązane lepiej, choćby przez porządną książkę adresową.
Sobie w życiu bym nie kupił telefonu z klawiaturą ekranową
Do czasów IP sądziłem również, że nie da się porównać normalnych klawiszy z ekranowymi. Da się, tylko to musi być IP. W każdym innym jaki wpadł mi w ręce, obsługa dotykiem to nieporozumienie. Klawiatura dotykowa jest dobra wówczas, kiedy przy normalnym korzystaniu z urządzenia nie zastanawiamy się, że to dotykowa.
Da się, tylko to musi być IP. W każdym innym jaki wpadł mi w ręce, obsługa dotykiem to nieporozumienie. .
Maaatko, ten znowu swoje...
Sobie w życiu bym nie kupił telefonu z klawiaturą ekranową żeby nawet nie wiem jak dobra była, ale memu kochanie się podoba :) no i mało kosztował :)
Dla siebie planuję kupić prawdziwy normalny telefon do dzwonienia czyli NOKIA 3720.
I tyle pytań, poszukiwań, wątpliwości, analiz modeli pod kątem wyboru muzycznego telefonu tylko po to, żeby na końcu kupić bodaj najmniej muzyczny telefon? :D Ty to robin model jesteś :D
Znam Avilę dość dobrze i jak najbardziej uważam, że to dobry, trwały i tani telefonik ale do muzyki to są zdecydowanie lepsze modele. No i ten prostokątny wtyk na słuchawki zamiast zwykłego jacusia uniemożliwiający podpięcie jakiś w miarę rozsądnych słuchawek już kompletnie ten model dyskwalifikuje. Chyba, że znalazłeś przejściówkę to chętnie też takową nabędę ;)
robin102
23-03-2011, 17:26
Ale zadecydowały względy wizualne i że koleżanka mego kochanie ma taki sam, więc też chciała :)
no i cena :) muzycznie coś tam poprykuje, da się wytrzymać 15-20 minut
muzycznie coś tam poprykuje, da się wytrzymać 15-20 minut
He, he... 20 minut da się wytrzymać niemal dowolny hałas. :)
Klawiatura dotykowa jest dobra wówczas, kiedy przy normalnym korzystaniu z urządzenia nie zastanawiamy się, że to dotykowa.
To na iP jest Swype?
To na iP jest Swype?
A co to takiego?
A co to takiego?
Tzw. pisanie ciągnione ;-)
Wpisz w youtuba to masa filmików wyskoczy.
Wbrew pozorom całkiem prosto się pisze, trzeba się tylko przestawiać na ten sposób parę dni...
Takie rozwiązanie, które świetnie pasuje do twojego stwierdzenia.
pLOrr_-twwA
Tzw. pisanie ciągnione ;-)
Wpisz w youtuba to masa filmików wyskoczy.
Wbrew pozorom całkiem prosto się pisze, trzeba się tylko przestawiać na ten sposób parę dni...
Nie parę, wystarczy dosłownie pół godziny. Choć przyznam, że sam podchodziłem do tematu dwa razy:
Pierwszy raz zainstalowałem, pobawiłem się chwilę... i wywaliłem, bo nadal używałem "tradycyjnej" klawiatury w widoku poziomym.
Późną jesienią, gdy uświadomiłem sobie, jak wnerwiające jest ściąganie rękawiczek żeby napisać "ok" w smsie (dzięki Bogu, że mam parę klawiszy sprzętowych i mogę odebrać telefon bez ściągania rękawic) zainstalowałem ponownie i Swype już został na stałe. Teraz piszę tylko w widoku pionowym, drugą rękę mam wolną, na dodatek piszę szybciej i robię mniej błędów niż dwoma rękami.
Nowomodne wynalazki... ;)
Apple dolozy to (swype) do ajfona 5 albo 6 i wtedy to bedzie dopiero hicior :mrgreen:
Nie parę, wystarczy dosłownie pół godziny.
No ja taki dobry nie jestem... po 10 latach dziobania w klawiaturę jak kura za ziarnem, na swypa przestawiałem się koło 2-3 dni (ale może dlatego że nie wysyłam kilkudziesięciu wiadomości dziennie, raczej mieszczę się w -nastu).
Poza tym jeszcze sobie lubię klawiaturę czasami przełączyć i podziobać znowu jak za starych dobrych czasów :-P
dziobania w klawiaturę jak kura za ziarnem
Jak dobrze rozwiązana klawiatura to nie ma żadnego dziobania. Pisze się kciukiem, jedną ręką w widoku pionowym, praktycznie bezbłędnie. Parę razy, kiedy w rozmowie ze znajomymi, właścicielami Xperii, HTC i innych dotykowców, celem testu dawałem IP do napisania testowego SMS'a. Wszyscy jak jeden mąż, byli zaskoczeni jak łatwo się na tym pisze. Nawet mając wielkie łapy i grube paluchy.
Niby tak, ale smartfon to taki kawałek laptopa. I aż się prosi żeby ten kawałek wykorzystać więcej niż tylko do dzwonienia. A i samo dzwonienie jest rozwiązane lepiej, choćby przez porządną książkę adresową.
Książkę adresową mam o podobnej funkcjonalności w SE k550i, ale z drugiej strony ja trzymam tam tylko numery telefonów i czasem maila. Jak ktoś potrzebuje mieć adresy, www, zdjęcie i inne informacje, to faktycznie smartfon, synchronizowany np. z Outlookiem, będzie dużo lepszy.
Natomiast podziwiam ludzi, dla których przeglądanie www na smartfonie jest wygodne. Dla mnie te pojęcia zupełnie nie idą w parze, mimo telefonu o niezgorszym ekranie (Omnia II).
EDIT: @powyższe - też nie mam problemów z "klepaniem" SMSów w widoku pionowym. Ale ja jestem dziwne zwierzę, które stawia wyświetlacz rezystancyjny nad pojemnościowym i nie ma problemów z obsługą Windows Mobile bez rysika ;)
Jak dobrze rozwiązana klawiatura to nie ma żadnego dziobania.
Czy kciukiem, czy innym palcem po przetestowaniu swype dla mnie to jest już dziobanie ;)
sniper88
23-03-2011, 21:09
A ja mam pytanie a'propo Xperii X8. Używa ktoś? I jak się sprawuje? Mam jeszcze opcję w postaci Samsunga Galaxy Ace, ale jest on bagatela 500zł droższy i wydaje mi się, że nie warto dopłacać;) Piszę o tych dwóch, bo super hiper 100-calowe bajery mnie nie kręcą, pewnie niewygodnie się je nosi w kieszeni:p
Natomiast podziwiam ludzi, dla których przeglądanie www na smartfonie jest wygodne. Dla mnie te pojęcia zupełnie nie idą w parze, mimo telefonu o niezgorszym ekranie (Omnia II).
W sytuacjach awaryjnych, lub po prostu kiedy trzeba coś szybko sprawdzić, na IP4 robi się to całkiem wygodnie. Plamka jest tak mała że w pozycji poziomej często w ogóle nie trzeba powiększać, wszystko jest czytelne. Trzeba natomiast mieć dobre oczy bo wszystko jest tycie.
W sytuacji awaryjnej to robiłem przelewy ze wspomnianego k550i ;) To był dopiero ubaw, szczególnie, że mBank nie udostępnia wersji mobilnej strony.
Ja nie mówię, że się nie da, sam niejednokrotnie korzystam (na Omnii 2 widać zresztą jeszcze lepiej bez powiększania, dzięki większej plamce) - tylko w żaden sposób nie uważam tego za wygodne.
Slawskip
23-03-2011, 21:42
Przeglądanie www na mojej Motoroli Milestone jest na prawdę wygodne i nawet wolę strony klasyczne nad wersjami mobilnymi. Jest to kwestia przyzwyczajenia, ale nawet odpisywanie na różnych forach, czy na maile jest przyzwoite na tyle, że czasem wolę wejść na chwilę na www za pomocą telefonu niż odpalać laptopa. W pracy najczęściej siedzę na różnego rodzaju www właśnie przez komórkę. Fakt nie jest tak wygodnie jak przy normalnym kompie, ale z kolei nie jest aż tak źle, żeby nie można było przeglądać internetu nawet przez kilka godzin.
iP kupiłem kiedyś właśnie po to, by móc swobodnie oglądać strony www będąc w terenie. Obecnie zaś mając iP4 również w domu do przeglądania witryn nie chce mi się nawet sięgnąć po MBA, nie mówiąc już o odpalaniu stacjonarki.
A co do iP4 - założyłem dziś folijkę Moshi iVisor AG - ge-nial-ny patent. Folia ma świetnie dobrany satynowy dyfuzor, który pięknie kasuje lustrzane refleksy. Nie widać na nim smug po paluchach, a do tego w dotyku niemal idealnie przypomina gładzik MBA/MBP (kto ma MBA/MBP ten dobrze wie jakim arcydziełem jest gładzik tych bestii). Całość przytwierdza się bezinwazyjnie i bezpecherzykowo, można też łatwo ściągnąć i nalepić ponownie.
Prawdę mówiąc, to kupiłem go tylko z myślą o AM, bo mój HTC powoli zaczynał się kończyć.
Nie chciałem po prostu wchodzić dalej w WM.
A nie chciało mi się chodzić z 2 telefonami: WM i BB. Myślałem, że dzięki IP da się połączyć te dwa światy. Ale niestety były to tylko mrzonki.
Może i IP jest jednym z najlepszych smartphonów, ale moim zdaniem:
1. klawiatura fizyczna to jednak o wiele bardziej wygodne rozwiązanie - pomimo tego, że klawiatura dotykowa w IP to bajka, sam byłem zaskoczony
2. Jako telefon typowo biznesowy BB sprawdza się o wiele lepiej niż IP.
Ale to moje subiektywne odczucie i każdy może mieć inne zdanie.
W temacie jest chyba wszystko, co dało się napisać o telefonach i właśnie przez tę masę wiedzy nadal nie wiem co wybrać.
Póki co korzystam z Nokii 5800 i niestety nie współpracuje nam się dobrze - będąc na gwarancji ekran padł, a teraz po gwarancji pada już właściwie wszystko.
Będę bardzo wdzięczny jakby ktoś doradził mi telefon:
-trzymający na baterii dłużej niż 2 dni przy zwykłym użytkowaniu (nie mówię nawet o korzystaniu z wifi - 10-15min rozmów dziennie, kilka smsów, notatki, drobne aplikacje)
-dotykowy (klawiatura może być ekranowa, bądź fizyczna)
-wifi, bluetooth, łatwy dostęp do podstawowych aplikacji (jakiś notatnik, skype, facebook itd.) [z neta korzystam średnio 3-5min dziennie]
- w budżecie do 1000-1200zł
Nie IP - miałem dostęp do IP3G i 3Gs - zupełnie mi nie leżą, IP4 natomiast poza budżetem, nie chcę dopłacać.
Myślałem o Blackberry, bo one są profilowane bardziej pod tym kątem, tylko nie wiem który, bo ich nowe modele to koszt bliższy 2000...
2. Jako telefon typowo biznesowy BB sprawdza się o wiele lepiej niż IP.
A w czym konkretnie?
Przy takim użytkowaniu jak napisałeś to chyba każdy telefon obecnie potrzyma ze 4 dni ;)
Marcin Jakubowski
24-03-2011, 08:51
ja w do szybkiego przeglądania netu używam ipada, ale nie powiem zdarza mi sie sięgnąć po ip, wzbudza to jednak czujność mojej lepszej połowy, bo ona - korzeniami tkwiąca jeszcze w erze "przedsmartfonowej" - kojarzy trzymanie telefonu i pisanie tekstu tylko z komunikacją sms-ową. W takich sytuacjach muszę się często tłumaczyć, że tylko googluję :)
a ja uzywam n8 i cacyki jest, wczesniej byla e71
kolega ma taki sam n8 i ciagle mu sie zawiesza
a niby takie same...
sniper88
24-03-2011, 10:57
Ponawiam pytanie o SE Xperia X8 i Samsunga Galaxy Ace:) Jak się sprawują te telefony, warto dopłacać do Samsunga?
Mam pytanie do użytkowników Nokii N8. Ile ona wytrzymuje na w pełni naładowanej baterii ?
Ciężko przebrnąć przez cały wątek.. ale się dołączę i zapytam, może ktoś ma wiedzę i zdanie na temat tych trzech smartfonów Nokia N8, Samsung Galaxy i9000 oraz HTC Desire. "Serce" mówi bierz Desire ale przeczytałem sporo opinii dotyczących konieczności częstego ładowania HTCiaków w porównaniu do pozostałych. Kwestia parametów wyświetlacza jest dla mnie istotna, a na moje oko wygrywa własnie Desire, choć Samsung też jest niezły.
W N8 te śrubki gwiazdki, to chyba nieporozumienie, choć wygląda najsolidniej z całej trójki
.
Psychotrop
24-03-2011, 13:44
"Serce" mówi bierz Desire ale przeczytałem sporo opinii dotyczących konieczności częstego ładowania HTCiaków w porównaniu do pozostałych.
.
jak widać po stopce ... mam.
nie wiem jak z innymi, bo nie posiadałem, więc hipokryzją byłoby porównywanie do nich :)
jeśli chodzi o Desire:
-5 godzin ciągłej pracy z włączonym GPS i transmisją danych (robił jako nawigacja) + w tym ok 20-30 min rozmów.
- wyłączone wszystko (wifi, gps, 3g, bluetooth), w tym ok 1-2 godzin rozmów - wytrzymuje 1,5 dnia.
- wyłączone wszystko, ok 15-20 min rozmów - wytrzymuje ok 2 dni.
- z doświadczenia wiem, że najbardziej prądożerny jest GPS i WiFi.
samego wifi używam w pracy i w domu do synchronizacji poczty, aktualizacji danych, więc to jest nie więcej niż jakieś 10-20 min dziennie i jakoś to wielkiego wpływu nie ma.
jednak jak wieczorkiem sobie zacznę jakieś filmiki oglądać z iPla, no to już bateryjka leci - 2 odcinki kiepskich i popołudniu dnia następnego trzeba ładować.
generalnie nie jest źle (przesiadłem się z E52, który potrafił długo wytrzymać).
kumpel ma LG, to cały czas wisi na ładowarce.
tak czy siak, nie jest to telefon w długą podróż w jakieś odludzia.
p.s.
jak coś, to pytaj, a odpowiem w miarę możliwości i wiedzy :)
tak czy siak, nie jest to telefon w długą podróż w jakieś odludzia.
Jak wszystkie z dużymi ekranami, wifi, bt i multimediami. Kilka lat temu jak telefon wytrzymywał 3-4 dni był na granicy krytyki za słaby akumulator. Obecne ledwo wytrzymują 2 dni i na dodatek ten czas się skraca. IP4 przy intensywnym dzwonieniu i korzystaniu z poczty potrafi w dobę wypruć baterię niemal do dna. A jak jest aktywny Skype, procenty baterii maleją w oczach.
Podpisuje się pod tym co powiedział Psychotrop - posiadam HTC Desire HD i jeżeli fatkycznie jest on obciążony to do 5 godzin wytymuje. Ja go wykorzystuje również jako pamięć prznośną, więc jak podpinamprzez usb to i tak się doładowywuje. Tak na marginesie jest to duży i ciężki telefon więc trzeba się z tym liczyć.
Psychotrop
24-03-2011, 14:34
.posiadam HTC Desire HD..... Tak na marginesie jest to duży i ciężki telefon więc trzeba się z tym liczyć.
widziałem to, miałem w rękach.
faktycznie kawałek cegły w porównaniu z Desire :)
Psychotropik, dzięki za odpowiedź. Pisałem konkretnie o Desire ( nie HD), bo porównując stwierdziłem, że jednak wyświetlacz lepszy w wersji bez HD. Oprócz wymienionej trójki aparatów jest jeszcze dodatkowa opcja Samsung Omnia2 - znajomy właczył nawigację i komórek prowadził 4godzinną trasę. Zostało 30% energii!!! To jest jakiś argument za owym szajsungiem.
Jeszcze pytania dotyczące HTC Desire(nie HD).. czy skrzypi obudowa, czy mimo mocnego procka i dużej pamięci przycina się przy otwartych aplikacjach, czy jest już mozliwość obsługi divx(standardowe oprogramowanie) i wiekszej ilości klatek, czy dodatkowa oryginalna wieksza bateria ma sens - ile zyskjujemy
.
widziałem to, miałem w rękach.
faktycznie kawałek cegły w porównaniu z Desire :)
W porównaniu do SGS Desire HD jest sporo cięższy, ale gabarytowo, nie licząc grubości, taki sam. Obudowa w HTC faktycznie wygląda solidniej, zarówno w HD jak i zwykłym desire, ale jakoś ja przyzwyczaiłem się do swojego plastiku w Galaxy i nie odczuwam żadnych kompleksów z tego powodu. Przy bardzo znikomym używaniu telefonu (do 5 min rozmów i kilkunastu smsów) udało mi się utrzymać go przy życiu do 4 dni nawet. Jednak przeglądając internet, słuchając muzyki i grając to starcza mu prądu zaledwie od rana do wieczora, co w sumie chyba nie jest zaskoczeniem. Może nie jestem obiektywny, ale gdybym miał kupować telefon jeszcze raz, z pewnością kupiłbym SGS'a. Z resztą, podobnie powie posiadacz desire, więc pewnie czego nie kupisz i tak będziesz happy :)
Psychotrop
24-03-2011, 15:26
Jeszcze pytania dotyczące HTC Desire(nie HD).. czy skrzypi obudowa, czy mimo mocnego procka i dużej pamięci przycina się przy otwartych aplikacjach, czy jest już mozliwość obsługi divx(standardowe oprogramowanie) i wiekszej ilości klatek, czy dodatkowa oryginalna wieksza bateria ma sens - ile zyskjujemy
.
- obudowa świetna i przy okazji pancerna.
bardzo miła w dotyku.
- procek daje radę - nic się nie przycina i wszystko działa bardzo szybko.
- divix - nie wiem, nie sprawdzałem.
- bateria - nie wiem, nie sprawdzałem czy na rynku są dostępne, a jeśli są to jakie i za ile (może kiedyś ruszę temat)
Oprócz wymienionej trójki aparatów jest jeszcze dodatkowa opcja Samsung Omnia2 - znajomy właczył nawigację i komórek prowadził 4godzinną trasę. Zostało 30% energii!!! To jest jakiś argument za owym szajsungiem..
Przez tydzień testowałem Desire i jako posiadacz O2 od niemal 2 lat śmiało mogę stwierdzić, że tych argumentów jest więcej. Lepsza jakość dźwięku - zarówno muzycznego jak i podczas rozmowy - trwalsza bateria. Śmiało mogę stwierdzić, że jest też bardzo odporny na upadki i awarie.
Za htc - lepsza obudowa, milsza w dotyku no i Android - jednak bardziej "user frendly" od WM 6.5 bez dodatkowych nakładek.
Widzę, że Desire bardzo staniał, da się kupić nówkę za 900zł, podobnie jak O2. Przy tych samych cenach to już kwestia co jest dla Ciebie ważniejsze.
Psychotrop
24-03-2011, 16:41
Widzę, że Desire bardzo staniał, da się kupić nówkę za 900zł, podobnie jak O2
może to spekulacje, ale firma Qualcomm wypuściła następcę Snapdragon 1GHz (jakby nie było już wiekowego procka).
ma 1.3GHz i dwa rdzenie !
będzie trzeba stare zastąpić nowym, więc możliwe, że to jeden z powodów.
tak samo Marvel wypuścił nowe procki.
Rafał_Sz
24-03-2011, 16:42
No ładnie. Widzę, że telefony zbliżają się mocą do mojego stacjonarnego komputera. :)
Sapphiron
24-03-2011, 16:47
Jak wszystkie z dużymi ekranami, wifi, bt i multimediami. Kilka lat temu jak telefon wytrzymywał 3-4 dni był na granicy krytyki za słaby akumulator. Obecne ledwo wytrzymują 2 dni i na dodatek ten czas się skraca. IP4 przy intensywnym dzwonieniu i korzystaniu z poczty potrafi w dobę wypruć baterię niemal do dna. A jak jest aktywny Skype, procenty baterii maleją w oczach.
Dlatego ja zabrałem bratu E51, a przy końcu umowy będę brał e52. E51 jest pancerna (pare razy wypadła na parkiet podczas gry w siatkówkę), batka na GSM trzyma (przy dzwonieniu po godzinie-półtorej dziennie, pisaniu i otrzymywaniu około 120smsów) przynajmniej 3 dni, ofkors jeśli nie włączę sobie Brothers In Arms ^_^
Co śmieszniejsze jak włączę tryb podwójny to telefon trzyma przy takim samym użytkowaniu góra półtorej doby... Na samym GSM trzyma cacy :)
Przez tydzień testowałem Desire i jako posiadacz O2 od niemal 2 lat śmiało mogę stwierdzić, że tych argumentów jest więcej. Lepsza jakość dźwięku - zarówno muzycznego jak i podczas rozmowy - trwalsza bateria. Śmiało mogę stwierdzić, że jest też bardzo odporny na upadki i awarie.
Za htc - lepsza obudowa, milsza w dotyku no i Android - jednak bardziej "user frendly" od WM 6.5 bez dodatkowych nakładek.
Widzę, że Desire bardzo staniał, da się kupić nówkę za 900zł, podobnie jak O2. Przy tych samych cenach to już kwestia co jest dla Ciebie ważniejsze.
O dobrze, że potwierdziłeś/przypomniałeś o opinii dotyczącej słabej jakości dzwięku z głośniczka HTCiaka, choć to dla mnie mniej istotne niż jakość dźwięku w czasie rozmowy z telefonem przy uchu(albo BT). Nie miałem możliwości w trakcie krótkich testów porozmawiać przez Desire, natomiast Samsung sprawował się w tej kwestii przyzwoicie.
Przesiadając się z Nokii 5530 EM cieszyć się będę na pewno lepszym kontrastem, lepszą widocznością za dnia, przy ostrzejszym słońcu (choć w przypadku N8 nie jestem przekonany), szybszym czasem reakcji aparatu i mam nadzieję, sensownym oprogramowaniem do Androida, którego jeszcze nie znam oraz GPS i możliwosci używania nawigacji przez wiele godzin bez doładowywania tel
.
andrstac
24-03-2011, 19:39
Tak trochę z boku tematu: właśnie zaktualizował mi się Tapatalk (android) i teraz widget uruchamia od razu wybrane forum, a nie jak dotychczas aplikację. Mała rzecz, a cieszy:)
Dlatego ja zabrałem bratu E51, a przy końcu umowy będę brał e52. E51 jest pancerna (pare razy wypadła na parkiet podczas gry w siatkówkę)
Małysz miał taką przy sobie, gdy ostatnio się przewrócił podczas lądowania.;) Komu wypadła? sędziemu, czy graczowi?:smile:
może to spekulacje, ale firma Qualcomm wypuściła następcę Snapdragon 1GHz (jakby nie było już wiekowego procka).
ma 1.3GHz i dwa rdzenie !
Żaden szał, Cortexy A9 mogą mieć do 4 rdzeni i 2GHz. ;) A15 nawet do 2.5 GHz.
Polecam też przyjrzeć się Motoroli Atrix 4G, siedzi w niej dwurdzeniowa Tegra 2 @1 GHz i 1GB RAM ;)
No ładnie. Widzę, że telefony zbliżają się mocą do mojego stacjonarnego komputera. :)
Jeśli masz komputer na Atomie, to jest to prawda.
Psychotrop
24-03-2011, 22:51
Żaden szał, Cortexy A9 mogą mieć do 4 rdzeni i 2GHz. ;) A15 nawet do 2.5 GHz.
i akumulator od tira z plecakiem w komplecie ;)
Narazie najlepszy smartfon to HTC DESIRE HD moge szczerze polecic kazdemu ten telefonik! a co do bateri to max 2 dni :)
1 Ghz procek
768 Ramu
Naprawde kawalek porzadnej maszyny! ;):D
O dobrze, że potwierdziłeś/przypomniałeś o opinii dotyczącej słabej jakości dzwięku z głośniczka HTCiaka, choć to dla mnie mniej istotne niż jakość dźwięku w czasie rozmowy z telefonem przy uchu.
Tylko, że ja nie pisałem od dźwięku głośniczka wbudowanego bo ten u mnie służy jedynie do odtwarzania dzwonków połączeń przychodzących. W telefonach nie mogą one służyć niczemu innemu z racji żenującej mocy i jakości. Miałem na myśli jakość dźwięku zarówno po podpięciu słuchawek i użytkowaniu jako odtwarzacz mp3 oraz jakość w słuchawce podczas rozmowy. Tutaj O2 wypadła znacznie, znacznie lepiej.
Boryszuk
25-03-2011, 17:59
Narazie najlepszy smartfon to HTC DESIRE HD !
Widzicie? I po co było bic pianę przez prawie 50 stron (u niektórych to pewnie 200 się wyświetla). ;)
fotograf58
25-03-2011, 19:36
Widzicie? I po co było bic pianę przez prawie 50 stron (u niektórych to pewnie 200 się wyświetla). ;)
Zgadzam się z Tobą Boryszuk , bija pianę zamiast robić fajniste zdjęcia swoimi Nikonkami :)
Ja odpuszczam, nie nadążam za tematem :)
ipad jako przenośna konsola:) (http://www.macrumors.com/2011/03/25/real-racing-2-hd-for-ipad-2-to-gain-1080p-video-out-with-dual-displays/)
Za Telepolis: "AutoMapa zmieniła sposób licencjonowania oprogramowania na iOS. W AppStorze pojawiła się już nowa wersja, która pozwala na zainstalowanie aplikacji na 5 urządzeniach przypisanych do konta iTunes - dowiaduje się TELEPOLIS.PL.
Do tej pory AutoMapę można było zainstalować tylko na jednym urządzeniu. Poprawiona wersja naprawiła także problemy z odczytem aktualnej pozycji. Szerzej o AutoMapie na iOS pisaliśmy w tej wiadomości. AutoMapa na Windows CE dalej pozwala przypisać licencję tylko do jednego urządzenia lub karty pamięci."
Masa 'przychylnych' recenzji w appstore zrobiła swoje:)
Jak wygląda opłata licencyjna w porównaniu z wersją na WM ?
Podobnie (35€ za Polskę), tylko jest "małe" ale: za wersję na iOS musisz płacić co rok! Oczywiście w świetle wspomnianej zmiany w licencji nie powinno to być problemem - zwłaszcza dla właścicieli 5 iPhone'ów :mrgreen:
jackrabbit
28-03-2011, 14:54
, obrazy są dość ''miękkie'' ale zdjęcia wyglądają dobrze i jest to wytaczająca jakość do dokładnej je oceny zdjęć.
co to znaczy miekkie? wina przeskalowania pewnie? chcialbym kupic sobie ta ramke do zdjec z funkcja przegladania internetu, i takie pytanie, nada sie rzeczywiscie do oceny zdjec? czy z karty sd/cf poprzez przejsciowke w miare szybko sie sciagaja? czy matryca jest porzadna czy jak w tanim lapku z tesco? czy jest chociaz pare odcieni bieli i czerni? :)
czy matryca jest porzadna czy jak w tanim lapku z tesco? czy jest chociaz pare odcieni bieli i czerni? :)
Z tym laptopem z Tesco to przywaliłeś :D IPS!
co to znaczy miekkie? wina przeskalowania pewnie? chcialbym kupic sobie ta ramke do zdjec z funkcja przegladania internetu, i takie pytanie, nada sie rzeczywiscie do oceny zdjec? czy z karty sd/cf poprzez przejsciowke w miare szybko sie sciagaja? czy matryca jest porzadna czy jak w tanim lapku z tesco? czy jest chociaz pare odcieni bieli i czerni? :)
Miękkie to takie jakby otworzyć RAW w jakimkolwiek edytorze i zrobić ostrzenie na "0".
Z karty ściągają się dość szybko, ale bez szaleństw (RAW). CF nie da się, SD lub kabelkiem USB z aparatu.
Powiem szczerze i poważnie, nie wiem jak wygląda laptop z tesco, ale iPad ma kolory bardzo żywe. Takie bardzo podobające się. ;)
Do twoich założeń pasuje jak ulał, do przeglądania internetu i ramka foto będzie super.
http://www.ipod.info.pl/index.php/dwa-ciekawe-adaptery-do-ipada/
jackrabbit
29-03-2011, 13:27
dziekuje bardzo :)
Pytanie o ipnohe 4.
Czy jest możliwość obsługi kilku kont mail (5szt) i czy obsługuje je jako push???, czy jest możliwość zablokowania poszczególnych rzeczy w telefonie np. tylko wiadomości SMS (tak jak jest w Samsungach).
Tak. Tak. Zablokować? W jakim sensie?
Jest obsługa wielu kont, jest push, a co do blokowania to nie wiem
hydra_nt
29-03-2011, 19:53
osobiście korzystam z ipada tylko jako z banku do przechowywania, funkcjonalność wygląda to tak:
1. wyjmujesz kartę SD z aparatu wkładasz do camera connection kit
Bardziej chodziło mi o coś takiego (http://www.youtube.com/watch?v=H84EpXXcG_o)
Mam pytanie, nie wiem czy już było czy nie ale czy ktoś maiła takiego szajsunga:
Samsung Wave 723
Jak się spisuje ile bateria trzyma itp, byłbym wdzięczny za opinie.
Kończy mi się umowa w pomarańczy no i tak patrzę jaki by tu telefonik sobie sprawić w niskiej cenie.
w abonamencie 59zł miałbym go za 1 zł.
Będę wdzięczny za opinie, a i obecnie mam nokię5230 więc warto zamieniać?
Władca Pixeli
30-03-2011, 03:25
osobiście korzystam z ipada tylko jako z banku do przechowywania, funkcjonalność wygląda to tak:
1. wyjmujesz kartę SD z aparatu wkładasz do camera connection kit i podłączasz do ipada, urządzenie pobiera miniatury należy zaznaczyć które zdj. chcesz pobrać (lub opcja ''pobierz wszystkie'') po pobraniu tablet zapyta czy chcesz usunąć zdjęcia z karty. Przeglądanie jest bardzo wygodne, obrazy są dość ''miękkie'' ale zdjęcia wyglądają dobrze i jest to wytaczająca jakość do dokładnej je oceny zdjęć.
2. ja mam trudniejszy sposób ponieważ posiadam aparat na karty CF, więc korzystam z tego connection kita z wejściem USB i podłączam prze kabel. Reszta tak samo.
Po podłączeniu ipada do komputera zgłasza się Br i pyta czy pobrać obrazy (ja akurat z niego korzystam) pobiera obrazy samodzielnie i nie ma z tym najmniejszych problemów.
A nie prościej używać HP Slate 500 Tablet PC.
Pełne Windows 7, nawet oprogramowanie Nikona spokojnie pracuje :-P
Marcin Jakubowski
30-03-2011, 08:11
A nie prościej używać HP Slate 500 Tablet PC.
Pełne Windows 7, nawet oprogramowanie Nikona spokojnie pracuje :-P
a tutaj konkluzje recenzji:
http://www.tabletpcreview.com/default.asp?newsID=1838&p=3
ciekawe jak długo oprogramowanie nikona pracuje zanim się urządzenie wyłączy ;)
w takim sensie by do skrzynki sms można wejść dopiero po wpisaniu hasła.
Marcin Jakubowski
30-03-2011, 09:16
w takim sensie by do skrzynki sms można wejść dopiero po wpisaniu hasła.
takie cóś to chyba dopiero po Jailbreaku.
Darko, moim zdaniem wszystko poniżej Wave'a lub Wave'a II na badzie nie ma sensu. Ale to tylko moje zdanie.
a HTC Wildfire ktoś ma, używa?
wady i zalety takie jak w opisach czy też inne?
Na minus Wildfire jest słaby procesor (600 MHz - problemy z odpaleniem np. Angry Birds ;)) i wyświetlacz - tylko 240x320.
Darko, moim zdaniem wszystko poniżej Wave'a lub Wave'a II na badzie nie ma sensu. Ale to tylko moje zdanie.
Ja tylko tą nokię mam z dotykowych więc wszelkie opinie mile widziane ;)
Jak za złotówkę to i tak nic nie tracisz.
Praktycznie Wave'a bez pakietu internetowego nie ma sensu brać. Net to połowa jego możliwości. Nawet najtańszy pakiet 100-300 mega.
Ja swojego mam w Erze (od sierpnia). Czatowałem na niego ze trzy miechy aż cena spadłą do akceptowalnej (przeze mnie ale nie przez moją połowicę;).
W pracy jedzie jako modem do neta. W poczekalni sprawdzam newsy. Ja jestem z niego zadowolony.
Władca Pixeli
31-03-2011, 00:51
a tutaj konkluzje recenzji:
http://www.tabletpcreview.com/default.asp?newsID=1838&p=3
ciekawe jak długo oprogramowanie nikona pracuje zanim się urządzenie wyłączy ;)
Najprawdopodobniej osoba która to pisała nie widziała go na oczy.
No niby nic tylko umowę na 24 misiące muszę podpisać zamiast 12 jak bym nie brał telefonu
Dyskryminacja ... Jakiś czas temu byłam w komisie sprzedać telefon. Facet stwierdził, że takiego telefonu już mu nikt nie kupi, więc nawet go nie obejrzał. Dzisiaj pojechałam z bratem do miasta i wysłałam go z tym samym telefonem do tego samego faceta. Nie dość, że go od niego kupił, to jeszcze się spytał, czy ten telefon był w ogóle używany, bo nie jest ani trochę zniszczony. W innych komisach było podobnie. Gdy ja pytałam, to było zlewanie i nie branie niczego co powiem na poważnie, ale jeżeli poszłam z facetem, to była zupełnie inna gadka.
Drugi dzień posiadam Desire Z. Polecam :-)
Marcin Jakubowski
31-03-2011, 22:10
Jeżeli to prawda to chyba lipa dla użytkowników słuchawek z androidem na pokładzie, którzy traktowali ten system jako "anty-iOS"
http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=14537
Jeżeli to prawda to chyba lipa dla użytkowników słuchawek z androidem na pokładzie, którzy traktowali ten system jako "anty-iOS"
http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=14537
Apple też kiedyś łasiło się do użytkowników - "staaary - chrzań system (Windows), zrzuć kajdany, rozwal ściany, żyj pełnią życia, nie odmawiaj sobie spożycia ani pożycia" - a jak im dupal odżył, to troszkę zmieniła im się gadka - "ein Apfel, ein OS, ein Steve". Każda korporacja na początku jest kochana ;)
Marcin Jakubowski
01-04-2011, 06:01
Apple też kiedyś łasiło się do użytkowników - "staaary - chrzań system (Windows), zrzuć kajdany, rozwal ściany, żyj pełnią życia, nie odmawiaj sobie spożycia ani pożycia" - a jak im dupal odżył, to troszkę zmieniła im się gadka - "ein Apfel, ein OS, ein Steve". Każda korporacja na początku jest kochana ;)
Wypisz wymaluj droga, na którą wkroczyło Google ;)
Żeby było jasne ja tego nie krytykuje. To są firmy, które istnieją przede wszystkim po to by zarabiać pieniądze.
Marcin Jakubowski
01-04-2011, 07:53
Najprawdopodobniej osoba która to pisała nie widziała go na oczy.
Najprawdopodobniej masz rację. Tak sie sprzedaje, że jest praktycznie nie do kupienia ;)
z innej beczki:
http://www.macrumors.com/2011/03/31/adobe-shows-off-photoshop-for-ipad-with-layer-support/
mając na uwadze, że na rynku jest dopiero 2 generacja ipada (a przedstawiony na filmiku program to bardziej koncepcja niż gotowy produkt) to myślę, że za kilka lat czeka nas rewolucja w podejściu do "mobilnej" edycji fotografii.
krzysztof jot
01-04-2011, 10:20
a waga tej słuchawki Ci pasuje ? toz to mała cegiełka w kieszeni... no i ta taśma łącząca górę i dół - to wygląda niezbyt pewnie. Myślałem o tym telefonie, ale niestety nie przekonał mnie do siebie, plusy nie przesłoniły mi minusów :).
Boryszuk
01-04-2011, 10:49
a waga tej słuchawki Ci pasuje ? toz to mała cegiełka w kieszeni... no i ta taśma łącząca górę i dół - to wygląda niezbyt pewnie. Myślałem o tym telefonie, ale niestety nie przekonał mnie do siebie, plusy nie przesłoniły mi minusów :).
Mam od dwóch miesięcy, zawsze noszę w spodniach. Do wagi się przyzwyczaiłem, zresztą lubię czuć, że telefon jest gdzie powinien. Taśma wg mnie wygląda na solidną. Użytkuję intensywnie i nie wygląda na bardziej rozchybotaną niż była w dniu zakupu. Jedyne co, to wióry mi powłaziły w głośnik i trochę trzeszczy (staram się wyciągać magnesem i czyścić dość regularnie). A, i obudowa dolnej częśći (klawiatury) odbarwiła się na bokach (mam agresywny pot i często obsługuję telefon brudnymi łapami).
Faktycznie waga Desire Z jest duża, ja korzystając z Desire HD który jest lżejszy od Z jak przechodze na nokie N95 to wydaje mi się że ona jest zabawkowa.
Boryszuk
01-04-2011, 12:09
Faktycznie waga Desire Z jest duża, ja korzystając z Desire HD który jest lżejszy od Z jak przechodze na nokie N95 to wydaje mi się że ona jest zabawkowa.
Ja wczoraj sięgnąłem po swoją starą E65. Maleństwo toto takie, że okulary musiałem założyć ;)
Władca Pixeli
01-04-2011, 19:15
Najprawdopodobniej masz rację. Tak sie sprzedaje, że jest praktycznie nie do kupienia ;)
Mam od kilku tygodni :mrgreen:
<| MICHAŁ |>
01-04-2011, 20:52
a ja wole 2740p - tablet i laptop w jednym.
info (http://www.gottabemobile.com/2010/03/01/hp-adds-capacitive-multi-touch-to-hp-2740p/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/809/hpelitebook2740p.jpg)
Marcin Jakubowski
01-04-2011, 22:05
Mam od kilku tygodni :mrgreen:
No to pochwal się jak działa? Jak bateria?jak obsługa systemu?Ile waży? Ile placiles? Czy porownywales do iPada ?
Pozdro
a ja wole 2740p - tablet i laptop w jednym.
info (http://www.gottabemobile.com/2010/03/01/hp-adds-capacitive-multi-touch-to-hp-2740p/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/809/hpelitebook2740p.jpg)
Szkoda, że waga też jak tabletu i laptopa naraz ;)
A użyteczność ani laptopa ani tabletu.... ;)
PS. Żeby nie było, miałem takie coś produkcji Toshiby.
<| MICHAŁ |>
01-04-2011, 22:16
ale jakie mozliwosci :mrgreen:
<| MICHAŁ |>
01-04-2011, 22:18
A użyteczność ani laptopa ani tabletu.... ;)
a niby dlaczego?
a niby dlaczego?
Ekran dotykowy w laptopach woła o pomstę do nieba, więc z tablecenia nici. Z tego samego powodu ekran jest gorszy niż w normalnych laptopach, a też i duży być nie może bo musi być kompromis. Kolejna rzecz to ciężar i czas pracy na akumulatorze, które zupełnie nie są tabletowe. Ponadto pseudo tabletowe rozwiązania zwiększają grubość urządzenia, komplikację mechaniczną, czasem zajmują dodatkowe miejsce na ramce ekranu.
Jak wspomniałem trenowałem takie rozwiązanie w postaci Toshiby Portege. Moim zdaniem ani nie jest to pełnowartościowy laptok ani tablet.
ThomasVoland
01-04-2011, 23:16
Pod jakim względem to niby przypomina tablet?:| Przecież to trzeba uruchamiać przed każdym użyciem, łączyć się ponownie z netem i przywracać sesje w przeglądarkach. Tablet bierze się do ręki i się używa, a nie czeka na uruchomienie wszystkiego albo powrót z hibernacji, po którym i tak np. net będzie się znowu łączył. Niektórzy myślą chyba, że tablet to jest normalny laptop bez klawiatury z dotykowym ekranem.
andrzej_suse10
01-04-2011, 23:34
A znasz coś takiego jak tryb wstrzymania w komputerze (usypianie do ramu) ? Mój stareńki lapek z centrino 1,73Ghz wstaje z tego trybu ok 3 sekundy...
A znasz coś takiego jak tryb wstrzymania w komputerze (usypianie do ramu) ? Mój stareńki lapek z centrino 1,73Ghz wstaje z tego trybu ok 3 sekundy...
A jak z zużyciem prądu w trybie wstrzymania? Tablet ciągnie prawie nic i wstaje natychmiast. To jest ta różnica.
andrzej_suse10
01-04-2011, 23:50
Nie mam pojęcia jak z tym jest, bo nie zwracałem na to uwagi (zwykle nie korzystam z laptopa w ten sposób na baterii). Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że nie zawsze trzeba go "uruchamiać" i wszystko na nowo otwierać.
Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że nie zawsze trzeba go "uruchamiać" i wszystko na nowo otwierać.
Tak naprawdę trzeba. Stan wstrzymania, hibernacja w Windows to protezy. W tabletach natomiast odwrotnie, to naturalny tryb pracy. Tabletom pod tym kątem bliżej jest do telefonów niż komputerów.
A jak z zużyciem prądu w trybie wstrzymania? Tablet ciągnie prawie nic i wstaje natychmiast. To jest ta różnica.
Tylko co podtrzymanie zasilania RAM, czyli też prawie nic.
Tylko co podtrzymanie zasilania RAM, czyli też prawie nic.
Wielokrotnie zdarzyło mi się zamknąć pokrywę (wstrzymanie) zamiast zamknąć system. Po kilku dniach leżenia akumulator pusty. Tablet (Ipad) czasem leży tygodniami w samochodzie i nie wypruwa baterii.
Władca Pixeli
02-04-2011, 02:03
Muszę Cię zasmucić. Na podstawie mojego doświadczenia z kilkudziesięcioma takimi telefonami w firmie według mnie jest to największe dziadostwo.
Poszukaj w google "Desire charging problem"
Po kilku miesiącach większość telefonów ma ten problem. Tymczasowe rozwiązanie to wyciąganie baterii kilka razy w tygodniu. Telefony bardzo często gubią wszystkie ustawienia i również bardzo często się wieszają.
Dziś taki telefon u znajomego zgubił całą listę telefonów. Telefon do serwisu. Kazali wyciągnąć baterię, włączyć ponownie i wszystko się pokazało. Do tego cała masa innych drobnych problemów.
Władca Pixeli
02-04-2011, 02:34
No to pochwal się jak działa? Jak bateria?jak obsługa systemu?Ile waży? Ile placiles? Czy porownywales do iPada ?
Pozdro
Nie płaciłem nic. Dostałem :mrgreen:
Nie porównywałem do iPada bo praca na systemie z ogryzkiem mnie nie interesuje :wink:
Pisałem wcześniej, że gość który pisał opinię nie widział go na oczy, bo w przeciwnym wypadku wspomniałby o innych problemach.
Problem pierwszy to Mistrosoft spieprzył całkowicie desktop przy obracaniu. Przy przejściu ekranu z poziomego na pionowy ikonki zmieniają położenie. Jest to normalne bo ekran jest węższy. Problem w tym, że nie ma tutaj żadnej zasady tylko całkowicie losowo. Po przywróceniu pozycji poziomej na ekranie mamy całkowity bałagan z ikonami. Nie da się z tym nic zrobić. Mam nadzieję, że Mocrosoft to poprawi.
Drugi problem to wtyczka z zasilaniem. Jest ona dość duża i przy pozycji poziomej jest ona na środku na dole i kabel idzie do dołu co bardzo przeszkadza w trzymaniu. Gdyby to projektował ktoś z inteligencją o poziomie małpy to przynajmniej kabel wyprowadziłby pod kątem 90 stopni tak aby nie przeszkadzało to przy trzymaniu. Przy pozycji portret kabel wychodzi z lewej strony i nie przeszkadza.
Jednostka ma ma bardzo mały tzw dock station z wyjściem na zasilanie, 2 portami USB i HDMI. No i tu oczywiście zapomniano o wtyczce na kabel CAT5 co mogło bardzo uatrakcyjnić jednostkę.
Trzeci problem to rysik. Jest on na baterie AAAA, które nie mam pojęcia gdzie można kupić bo się za takimi nie spotkałem. Zwykły rysik ze starszych jednostek nie pracuje. Wprowadzono jakiś system rozpoznawania nacisku, który nie mam pojęcia gdzie się może przydać. Problem z rysikiem jest taki, że jak się pisze to trzeba dotykać na tyle ekran, że słychać stukanie. Mam sporo małych jednostek HP z ekranem dotykowym i rysik pracuje praktycznie bez wydawania głosu. Oczywiście można dotykać palcami i w wielu przypadkach jest to o wiele sprawniejsze.
Dwie kamery o dość dobrej jakości. System Win7 ma plusy bo wszystkie programy pracują bez problemu włączając oprogramowanie Nikona. Czytam tu o jakiś karkołomnych przejściach aby zmusić iPada do robienia backapu z kamery. Tutaj ten problem całkowicie nie istnieje.
Marcin Jakubowski
02-04-2011, 08:09
No to lipa. A jak bateria ? Szkoda bo im lepsza konkurencja tym lepiej.
P.s.
Aby zgrać fotki z jakiegokolwiek aparatu ze zlaczem USB wystarczy przejsciowka, która możesz zainstalować na "stałe" na kablu od aparatu. Nie ma potrzeby instalowania dodatkowego oprogramowania. Wszystko jest w systemie.
Pozdrawiam
Wielokrotnie zdarzyło mi się zamknąć pokrywę (wstrzymanie) zamiast zamknąć system. Po kilku dniach leżenia akumulator pusty. Tablet (Ipad) czasem leży tygodniami w samochodzie i nie wypruwa baterii.
Wstrzymanie czy uśpienie, bo to dwie różne rzeczy? Uśpienie faktycznie żre prąd, bo prawie nic nie jest wyłączane, tylko obniża sobie pobór mocy i taktowanie ile się da.
<| MICHAŁ |>
02-04-2011, 17:42
Ekran dotykowy w laptopach woła o pomstę do nieba, więc z tablecenia nici. Z tego samego powodu ekran jest gorszy niż w normalnych laptopach, a też i duży być nie może bo musi być kompromis. Kolejna rzecz to ciężar i czas pracy na akumulatorze, które zupełnie nie są tabletowe. Ponadto pseudo tabletowe rozwiązania zwiększają grubość urządzenia, komplikację mechaniczną, czasem zajmują dodatkowe miejsce na ramce ekranu.
no coz - jakkolwiek to co napisales jest po czesci (w miare) logiczne, to pozwole sobie nie polemizowac - wyrobiles sobie zdanie na podstawie probki rownej 1. pogratulowac, pogratulowac
gdybym ja pisal, to chociaz wzial bym do reki sprzet o ktorym pisze, ale jak widac Ty nie musisz, aby wyrobic sobie zdanie..:)
a na pewno bym zaczal od ""moim zdaniem..."
a co myslicie o nowym samsung galaxy tab?? http://www.chip.pl/news/sprzet/tablety/2011/03/galaxy-tab-10-1-cienszy-lzejszy-i-w-cenie-ipada-2
Wstrzymanie czy uśpienie, bo to dwie różne rzeczy? Uśpienie faktycznie żre prąd, bo prawie nic nie jest wyłączane, tylko obniża sobie pobór mocy i taktowanie ile się da.
Chodzi w każdym razie o stan określany jako "wstrzymanie" w winzgrozie.
wyrobiles sobie zdanie na podstawie probki rownej 1. (...) a na pewno bym zaczal od ""moim zdaniem..."
Nie napisałem tego, ale opinia jest z definicji subiektywna. A co to "próbki statystycznej", również nie napisałem, ale przetrenowałem mnóstwo urządzeń przenośnych rozmaitego typu od praszczura Newtona, przez telefonotablety i ze dwadzieścia PIM'ów. Laptopo-tablet zdawał mi się najlepszym połączeniem funkcjonalności, ale po roku używania stwierdziłem, że faktycznie, zdawało mi się. Obecnie używam Ipada i w moim mniemaniu jest to najdoskonalsze urządzenie tego typu jakie do tej pory powstało. Nie jest laptopem i błędem jest wyszukiwać i wytykać brak funkcjonalności właściwych laptopom. Tablet to tablet. Osobna grupa urządzeń, realizująca tylko część zadań jakich można wymagać od komputera. Ale za to realizuje je na wyśmienitym poziomie jakościowym wielokrotnie przewyższającym laptopy. Należy go moim zdaniem postrzegać jako uzupełnienie laptopa, nie zastępstwo. Ipad tym uzupełnieniem jest na tyle dobrym, że nie pamiętam kiedy zabrałem ze sobą w teren, delegację czy do szpitala, prawdziwego laptopa.
a co myslicie o nowym samsung galaxy tab?? http://www.chip.pl/news/sprzet/tablety/2011/03/galaxy-tab-10-1-cienszy-lzejszy-i-w-cenie-ipada-2
Różnica w wadze i grubości czysto marketingowa, a cena z sufitu. Samsungu, Sabo, nie idźcie ta drogą!
tutaj znalazlem male porownanie na papierze wygrywa, ciekawe jak w praktyce http://blog.gsmarena.com/apple-ipad-2-vs-samsung-galaxy-tab-10-1-vs-samsung-galaxy-tab-8-9/
Marcin Jakubowski
02-04-2011, 21:48
tutaj znalazlem male porownanie na papierze wygrywa, ciekawe jak w praktyce http://blog.gsmarena.com/apple-ipad-2-vs-samsung-galaxy-tab-10-1-vs-samsung-galaxy-tab-8-9/
trochę poczekasz, żeby to sprawdzić ;)
konkurencja apple jak zwykle ( w większości) publikuje dane sprzętu ale go nie pokazuje. Te samsungi ostatnio można było nawet wziąć do ręki na jakiś targach, niestety nie działały. Ten większy tab mimo, że spóżniony w stosunku do ipada2 o 3 miechy właściwie nie różni się od niego specyfikacją (trochę lepsza - a i tak słaba kamera oraz slot na karty microsd to trochę za mało aby zabrać ipadowi rynek - a cena taka sama)
Na miażdżący specyfikacją ipada tablet od "jeżynki" czekamy już chyba dłużej niż 6 miesięcy a go ciągle nie ma na rynku...
Mimo, że sam używam ipada to naprawdę cieszyłbym się gdyby na rynku był wybór tabletów w co najmniej ipadowej specyfikacji i przystępniejszej cenie.
a tak to lipa.
A tak z innej beczki. Zastanawia mnie dlaczego nie-Ipady mają bardziej panoramiczne proporcje ekranu. Przecież format mniej więcej taki jak kartka papieru, daje najbardziej naturalny odbiór, zarówno w pionie jak i poziomie.
mateo912
03-04-2011, 00:15
A tak z innej beczki. Zastanawia mnie dlaczego nie-Ipady mają bardziej panoramiczne proporcje ekranu. Przecież format mniej więcej taki jak kartka papieru, daje najbardziej naturalny odbiór, zarówno w pionie jak i poziomie.
Może dlatego żeby lepiej się na tym filmy oglądało?
To po pierwsze, a poza tym łatwiej się chyba wtedy skaluje aplikacje pisane pod rozdzielczości smartfonowe (podobne proporcje ekranu), ale tu mogę się mylić, oceniam na oko.
Może dlatego żeby lepiej się na tym filmy oglądało?
To wytłumaczenie nasuwa mi się też jako pierwsze, choć tego typu wykorzystanie wydaje mi się chyba najgłupszym możliwym.
A dla mnie najlepszym, bo jak oglądam coś na lapku w pociągu to bardzo żałuję, że nie da się klawiatury pod ekran zawinąć ;)
No i wyszla mapamap na iP:) nie dosc, ze jest tansza od 'wspaniale' przyjetej automapy, to jeszcze ma dozywotnia licencje:)
Stawiam na dwurdzeniowce: Motorola ATRIX 4G (http://www.motorola.com/Consumers/US-EN/Consumer-Product-and-Services/Mobile-Phones/Motorola-ATRIX-US-EN) lub LG P990 Optimus 2X (http://www.gsmmaniak.pl/39635/lg-optimus-2x-p990-recenzja/)
Muszę Cię zasmucić. Na podstawie mojego doświadczenia z kilkudziesięcioma takimi telefonami w firmie według mnie jest to największe dziadostwo.
Poszukaj w google "Desire charging problem"
Po kilku miesiącach większość telefonów ma ten problem. Tymczasowe rozwiązanie to wyciąganie baterii kilka razy w tygodniu. Telefony bardzo często gubią wszystkie ustawienia i również bardzo często się wieszają.
Dziś taki telefon u znajomego zgubił całą listę telefonów. Telefon do serwisu. Kazali wyciągnąć baterię, włączyć ponownie i wszystko się pokazało. Do tego cała masa innych drobnych problemów.
Mam Desire HD i żadnych problemów. Tylko baterię trzeba codziennie ładować, jak się telefonu używa.
No i wyszla mapamap na iP:) nie dosc, ze jest tansza od 'wspaniale' przyjetej automapy, to jeszcze ma dozywotnia licencje:)
W fazie betatestów jest też wersja na Androida (http://forum.android.com.pl/f34/bae-dzie-automapa-na-androida-mamy-zdjae-cia-60207/).
Mam taki mały problem. Kupiłem sobie Sygica Polskę pod Androida w Euro, coś takiego: http://www.euro.com.pl/mapy-gps/sygic-mobile-maps-10-europa.bhtml
Na pudełku jak byk, że dożywotnia aktualizacja. Ale w środku nie było żadnego kodu który jest potrzebny do rejestracji na stronie Sygic. Czy spotkał się może ktoś z takim problemem?
Inni klienci Euro, co widać wśród opinii o produkcie na podlinkowanej stronie. Zdaje się, że "dożywotnia aktualizacja" dotyczy programu, nie map.
Faktycznie, dzięki. Jak kupowałem to nie było jeszcze tych opinii...
Chciałem podzielić się obserwacją z ostatnich dni. Ipad robi furorę u mojego najmłodszego syna (niecałe 4 lata). To jasne, że kiedy widzi starszych braci przy kompie, ciągnie go do grania, ale pokazałem mu trochę edukacyjnych programów i gier na Ipadzie. Wydaje mi się, że Ipad powoduje mniej skutków ubocznych niż przesiadywanie przed ekranem kompa. "Obsługuje" go podobnie jak książkę czy blok do rysowania, w różnych pozycjach, leżąc na łóżku czy podłodze lub na fotelu a nie w w statycznej pozie na krześle z ręką na myszy.
A czym tak z grubsza różni się iPad od iPad 2?
A czym tak z grubsza różni się iPad od iPad 2?
iPad'a można kupić ( teraz nawet przecenionego ), a iPad'a 2 nie ma w sklepach ( byt wirtualny ).
iPad'a można kupić ( teraz nawet przecenionego ), a iPad'a 2 nie ma w sklepach ( byt wirtualny ).
A poza tym?
szymonvader
08-04-2011, 14:52
wiecej ramu, cienszy lżejszy, szybsza grafika i procek, 2 kolory (biały i czarny).
A poza tym?
Procesor większy, grafika szybsza. Generalnie, jeśli ktoś ma jedynkę, nie ma za bardzo za co dopłacać bo ani mu prędkości ani zaawansowania grafiki nie brakuje.
Jeszcze kamera do np Skype lub Facetime.
Kamerki akurat są fajne jako dodatek (są dwie), gdy ktoś ma kogoś za granicą czy w innym mieście. Wtedy może sobie pogadać nawet z wanny. :)
Ja po trzech miesiącach używania, zauważam że sprawdza się świetnie w dużej rodzinie, gdy chcemy komuś coś pokazać szybko w drugim pokoju. Poniżej wypróbowane zastosowania oraz kilka nowych przemyśleń.
Bardzo wygodny do pokazywania tras na mapie (zumi wypuściło oddzielny program, więc i trasę można sobie wygodnie zaplanować i nawet bez GPSa potem offline w aucie sprawdzić). Przydaje się jako sprawdzian rozkładów komunikacji miejskiej. Bardzo dobrze działa też jako pomocnik pani domu - przepisy, dekoratorka, szybki i wygodny dostęp do oferty sklepów czy konta bankowego. Pomocnik krzyżówkowicza, czy scrabblisty (lub natychmiastowego sprawdzenia czegoś zasłyszanego w TV). Możliwość wykorzystania w wannie czy w wc uprzyjemnia kontakt z bezduszną ceramiką. Oczywiście do prezentacji innym własnych zdjęć, czy śmiesznych filmików z sieci też wygodniejszy niż laptop.
Niezły jest też na zakupy, gdy chcemy porównać oferty sklepów, czy sprawdzić notatki lub zdjęcia. Jestem na etapie remontu mieszkania i możliwość wykonywania zrzutów ekranu umożliwia zapamiętanie wielu stron internetowych i konsultację już w terenie (mam iPada bez łącza 3G). Zachowane zdjęcia planu mieszkania umożliwiają ocenę wymiarów i ilości potrzebnych materiałów. Notatki można łatwo modyfikować o to, co widzimy w terenie i o to co usłyszymy od obsługi. Właściwie można włączyć dyktafon, chociaż do tego się jeszcze nie uciekałem. Dostęp do wygodnego arkusza kalkulacyjnego też może być plusem.
Myślę, że iPad może też być ciekawym dodatkiem dla górołaza. Gdy dźwigamy ze sobą plecak ciężar ma znaczenie. Od schroniska do schroniska. Ale nie tracąc kontaktu ze światem i umilając sobie wolny czas. Nawiedzeni podróżujący blogerzy to kolejna grupa docelowa. Komórka za mała, laptop za ciężki i za gruby - często wymaga oddzielnej komory. iPada kobieta wsadzi do torebki, netbook też by się tu akurat nadał. Ale dla fotografa, który po wędrówce wieczorkiem zrzuci zdjęcia, wyselekcjonuje i obrobi - matryca iPada to czysta poezja.
Mój iPad zaliczył już kolejne stuknięcia, a to framuga jakaś, a to przypadkowy kant stołu czy inny przedmiot. Aluminiowa obudowa wydająca się zbytkiem elegancji, pełni bardzo praktyczną rolę. Zatem przestrzegam przed kupnem tabletów o słabym plastiku na bokach, a szczególnie na rogach. Trzeba będzie na nie szalenie uważać, pogodzić się z pęknięciami obudowy, jakoś je maskować, albo wydawać pieniądze na nową obudowę.
Kolejna odkryta zaleta tabletu, która nie jest za często wymieniana, to jego neutralność dla wnętrza. Po prostu nie przeszkadza, zajmuje mało miejsca leżąc na stole, na komodzie, na szafce przy kanapie, przy tv itd. Jego obecność nie razi - laptop to już jednak dwa razy więcej miejsca i by go użyć też trzeba sobie przygotować kawałek stołu na przykład.
Brak podatności na pył! No oczywiście dopóki dbamy o wyświetlacz. Tablet nie dmucha, czyli nie zasysa. Kurzu i pyłków. Znów wrócę do remontu - nie miałem obaw by z nim się udać na miejsce zbrodni, szlifowania, pylenia, wiercenia. Co to oznacza? Ano podróż do miejsc wilgotnych, zakurzonych, zapylonych z tabletem może mieć większy sens niż z lapkiem. Użytkowanie brudnymi rękami, mokrymi - też nie oznacza od razu katastrofy i kombinowania, jak potem doczyścić klawiaturę. Na ekranie iPada folia, z tyłu jakaś laminowana naklejka - obie zmieniamy gdy się zniszczą. Wydaje się, że urządzenie może być długowieczne.
PS. Fajnie się gra w gry planszowe. Na przykład szachy oraz wiele innych. Szczególnie dwuosobowe, gdy są tylko dobrze zaprojektowane. Starzy pececiarze pamiętają to łączenie komputerów kablami RS by tylko pograć razem. Tu jest łatwiej. Monopol? Labirynty z kuleczkami, które przechylając iPada należy umieścić w "dziurkach"? Scrabble? Warcaby? Mancala? Mahjong? Wszelkiego rodzaju gry słowne? Sudoku? Pasjanse? Karcianki? Gry fabularne? Rozrywka dostała nowego kopa, gdy do "planszy" - dotykowego ekranu, mogą wreszcie wygodnie usiąść dwie osoby.
krzysztof jot
08-04-2011, 22:22
Mam Desire HD i żadnych problemów. Tylko baterię trzeba codziennie ładować, jak się telefonu używa.
czytaj ze zrozumieniem - widzisz różnice pomiędzy modelami HD a Z ? Bo może nie ?.... :)
Marcin Jakubowski
08-04-2011, 22:50
Kamerki akurat są fajne jako dodatek (są dwie), gdy ktoś ma kogoś za granicą czy w innym mieście. Wtedy może sobie pogadać nawet z wanny. :)
Ja po trzech miesiącach używania, zauważam że sprawdza się świetnie w dużej rodzinie, gdy chcemy komuś coś pokazać szybko w drugim pokoju. Poniżej wypróbowane zastosowania oraz kilka nowych przemyśleń.
Bardzo wygodny do pokazywania tras na mapie (zumi wypuściło oddzielny program, więc i trasę można sobie wygodnie zaplanować i nawet bez GPSa potem offline w aucie sprawdzić). Przydaje się jako sprawdzian rozkładów komunikacji miejskiej. Bardzo dobrze działa też jako pomocnik pani domu - przepisy, dekoratorka, szybki i wygodny dostęp do oferty sklepów czy konta bankowego. Pomocnik krzyżówkowicza, czy scrabblisty (lub natychmiastowego sprawdzenia czegoś zasłyszanego w TV). Możliwość wykorzystania w wannie czy w wc uprzyjemnia kontakt z bezduszną ceramiką. Oczywiście do prezentacji innym własnych zdjęć, czy śmiesznych filmików z sieci też wygodniejszy niż laptop.
Niezły jest też na zakupy, gdy chcemy porównać oferty sklepów, czy sprawdzić notatki lub zdjęcia. Jestem na etapie remontu mieszkania i możliwość wykonywania zrzutów ekranu umożliwia zapamiętanie wielu stron internetowych i konsultację już w terenie (mam iPada bez łącza 3G). Zachowane zdjęcia planu mieszkania umożliwiają ocenę wymiarów i ilości potrzebnych materiałów. Notatki można łatwo modyfikować o to, co widzimy w terenie i o to co usłyszymy od obsługi. Właściwie można włączyć dyktafon, chociaż do tego się jeszcze nie uciekałem. Dostęp do wygodnego arkusza kalkulacyjnego też może być plusem.
Myślę, że iPad może też być ciekawym dodatkiem dla górołaza. Gdy dźwigamy ze sobą plecak ciężar ma znaczenie. Od schroniska do schroniska. Ale nie tracąc kontaktu ze światem i umilając sobie wolny czas. Nawiedzeni podróżujący blogerzy to kolejna grupa docelowa. Komórka za mała, laptop za ciężki i za gruby - często wymaga oddzielnej komory. iPada kobieta wsadzi do torebki, netbook też by się tu akurat nadał. Ale dla fotografa, który po wędrówce wieczorkiem zrzuci zdjęcia, wyselekcjonuje i obrobi - matryca iPada to czysta poezja.
Mój iPad zaliczył już kolejne stuknięcia, a to framuga jakaś, a to przypadkowy kant stołu czy inny przedmiot. Aluminiowa obudowa wydająca się zbytkiem elegancji, pełni bardzo praktyczną rolę. Zatem przestrzegam przed kupnem tabletów o słabym plastiku na bokach, a szczególnie na rogach. Trzeba będzie na nie szalenie uważać, pogodzić się z pęknięciami obudowy, jakoś je maskować, albo wydawać pieniądze na nową obudowę.
Kolejna odkryta zaleta tabletu, która nie jest za często wymieniana, to jego neutralność dla wnętrza. Po prostu nie przeszkadza, zajmuje mało miejsca leżąc na stole, na komodzie, na szafce przy kanapie, przy tv itd. Jego obecność nie razi - laptop to już jednak dwa razy więcej miejsca i by go użyć też trzeba sobie przygotować kawałek stołu na przykład.
Brak podatności na pył! No oczywiście dopóki dbamy o wyświetlacz. Tablet nie dmucha, czyli nie zasysa. Kurzu i pyłków. Znów wrócę do remontu - nie miałem obaw by z nim się udać na miejsce zbrodni, szlifowania, pylenia, wiercenia. Co to oznacza? Ano podróż do miejsc wilgotnych, zakurzonych, zapylonych z tabletem może mieć większy sens niż z lapkiem. Użytkowanie brudnymi rękami, mokrymi - też nie oznacza od razu katastrofy i kombinowania, jak potem doczyścić klawiaturę. Na ekranie iPada folia, z tyłu jakaś laminowana naklejka - obie zmieniamy gdy się zniszczą. Wydaje się, że urządzenie może być długowieczne.
PS. Fajnie się gra w gry planszowe. Na przykład szachy oraz wiele innych. Szczególnie dwuosobowe, gdy są tylko dobrze zaprojektowane. Starzy pececiarze pamiętają to łączenie komputerów kablami RS by tylko pograć razem. Tu jest łatwiej. Monopol? Labirynty z kuleczkami, które przechylając iPada należy umieścić w "dziurkach"? Scrabble? Warcaby? Mancala? Mahjong? Wszelkiego rodzaju gry słowne? Sudoku? Pasjanse? Karcianki? Gry fabularne? Rozrywka dostała nowego kopa, gdy do "planszy" - dotykowego ekranu, mogą wreszcie wygodnie usiąść dwie osoby.
Podpisuje się:smile:
jackrabbit
08-04-2011, 22:55
przekonales mnie, 16 giga wystarczy? rozumiem ze tyle mamy gdy wyjmujemy go z pudelka, system sie nie rozrasta jak windows ani nic takiego? :)
wiecej ramu, cienszy lżejszy, szybsza grafika i procek, 2 kolory (biały i czarny).
złącze HDMI bo to dosyć ważne w ipad2 już jest też.
O ile Twoja wizja używania iPada brzmi przekonywująco, to jako zagorzały miłośnik planszówek muszę napisać wprost - musiałbym na głowę upaść, żeby zamiast rozłożyć jakąś grę na stole pochylać się ze znajomymi nad tabletem.
Zrozumiem jeszcze granie online z kimś z daleka (w ten sposób gram we Through The Ages z ludźmi z całego świata), ale siedzenie przy tym samym stole nad jednym iPadem jest dla mnie absurdalne. Gry planszowe tylko w ich tradycyjnej postaci ;)
Marcin Jakubowski
08-04-2011, 23:22
W dwójce nie ma hdmi. Razem z dwójka pokazała Sie przejscowka, która pozwala podpiac do iPada 1 i 2 oraz do iphona 4 kabel hdmi.
o widzisz, to miałem złe info. Znajomy kupił i mówił mi że jest port hdmi od razu, ale może faktycznie zapomniał dodać o przejściówce :)
cheyenne
08-04-2011, 23:29
zdecydowałem się na ipada jedyneczkę 32 gb wi-fi+3g bo:
-jest dostępny więc już zaprezentuję potencjalnym klientom portfolio na xtra folio(+10 do lansu :))
-już teraz mogę z klientami omowić umowę i nanieś poprawki oraz odręczne notatki w note taker hd
-ma teraz dobrą cenę
-nie potrzebuję kamer
-wystarczają mi jego parametry
pierwsze wrażenia:
-jakość wyświetlanego obrazu to bajka
-wygoda obsługi bajka
-pisanie na klawiaturze: o dziwo wcale nie trudne
-dostęp do internetu - wszędzie i szybko
-uruchomienie systemu: klik i jest
-granie: poezja, to inny wymiar
-wreszcie mogę czytać moje książki i komiksy w pdf i jpg, txt również do tego ze skalowaniem
- na jednym ładowaniu z włączonym 3g i wi-fi: ponad 8 godzin zabawy
- przez noc na czuwaniu ubyło 2% baterii
- laptop stoi opuszczony
- w drodze do pracy swobodnie: sprawdzę pocztę, przejrzę wiadomości, poczytam książkę
świetne urządzonko - POLECAM
O ile Twoja wizja używania iPada brzmi przekonywująco, to jako zagorzały miłośnik planszówek muszę napisać wprost - musiałbym na głowę upaść, żeby zamiast rozłożyć jakąś grę na stole pochylać się ze znajomymi nad tabletem.
Zrozumiem jeszcze granie online z kimś z daleka (w ten sposób gram we Through The Ages z ludźmi z całego świata), ale siedzenie przy tym samym stole nad jednym iPadem jest dla mnie absurdalne. Gry planszowe tylko w ich tradycyjnej postaci ;)
No dobra - zatem planszówki nad... dwoma iPadami, nad czterema... sześcioma! Lepiej? :D Nie gubiące się figurki, kostki, nie wylewające się piwo na planszę, nikt w stół od dołu nie kopie... ;) Żartuję trochę, chociaż kto wie? Wizja microsoftowego stołu multimedialnego (nie pamiętam jak to się nazywało), po którym każdy sobie rysuje, dotyka go i głaszcze... zaczyna się niebezpiecznie zbliżać. Tylko koszt nie do uzasadnienia. Za to jak już każdy będzie miał własnego iPada, wtedy i gry z ukrywanymi kartami, pionkami, literami, żetonami nabierają sensu.
PS i jeden wspólny na środku! :P
PPS. Zobacz sobie grę Mancala (pewnie jakieś wideo gdzieś jest dostępne), w której kuleczki przeskakują między dołkami. Pomyśl o różnego rodzaju grach na czas, w których dwie osoby reagują na dynamicznie zmieniająca się na ekranie/stole sytuację. To nadal są pochodne planszówek, ale za każdym razem musiałbyś mieć specjalne pudło z jakąś dziwną konstrukcją. Masą kulek, pionków itd. Zestawy kart do karcianek? O wiele tańsze to wszystko się robi nagle. A tym samym bardziej popularne może? Oczywiście zmienia się klimat. Przecież to jest spotkanie towarzyskie. Oprawa też się liczy. No dobrze, a co z muzyką? Drużyna RPG wchodzi do lochów... Delikatnie włącza się zaplanowany wcześniej gotycki kawałek. Poruszając się naprzód iPad ukazuje kolejny fragment zaprojektowanego wcześniej labiryntu korytarzy. Statystyki bohaterów zmieniają się automatycznie według reguł gry zapisanych w pamięci. Wyniki rzutów kośćmi przeliczają się także w sposób widoczny i zrozumiały dla wszystkich. Ktoś zostaje ranny. Obrazek jego postaci zaczyna to odzwierciedlać. Uśmiech losu? Rozlegają się fanfary. Porażka, cios krytyczny? Smętna nuta. I do tego akurat wystarczy jeden iPad. Można go łatwo przekazać kolejnemu graczowi, by sobie zmodyfikował postać, zweryfikował aktualny stan atrybutów czy ekwipunku. Może zaprojektował czary?
Podam kolejne ciekawe zastosowanie związane z grami planszowymi. iPad jako zegar szachowy, czy do warcabów lub na przykład brydża sportowego.
Widać, że nie grywasz... żadne iPady ani elektroniczne stoły nie zastąpią papieru, drewna, kosteczek itp. wersja elektroniczna to niby to samo, ale jednak nie to samo. Polecam kiedyś spróbować gier "analogowych", świetna zabawa.
To trochę tak jak z czytaniem książek - niby da się na czytniku, iPadzie, telefonie, laptopie - ale jednak nic nie zastąpi starego, dobrego papieru.