Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
A czy widzisz żebym miał ip4?
Na s3 bez problemu można książki czytać.
Wysłane z mojego GT-I9300
pytanie dot. ip4
a s3 mozna tez w pingpong zagrac...
Jest na Androida jakiś kalendarz w którym można sobie ustawić zmiany w pracy (system 2 zmianowy), import świat i synchronizacje z kilkoma kalendarzami Google ?
Ogólnie, to prawie wszystkie te aplikacje są tylko nakładkami na oryginalny kalendarz. Sam kiedyś szukałem czegoś innego i po ponad 30 różnych aplikacjach przestałem szukać, bo wszystkie oferowały to samo, tylko inaczej wyświetlane.
Synchro z kilkoma kalendarzami możesz mieć bez problemów w oryginalnym, trzeba je tylko połączyć z kontem Google - ja mam tak wspólny z kumplem kalendarz.
Co do pracy zmianowej - też się da w oryginalnym, o ile zmiany są powtarzalne w okresach tygodniowych - włączasz powtarzalność, ustawiasz co ile tygodni i w jakie dni tygodnia.
Można pograć, można.
Ale note 3 lepszy do ping ponga.
Czasem pożyczam od żony jak idę na tenis.
Czy ktoś z Was użytkuje Cyanogenmoda?
U mnie jakiś tydzień temu pobrała się aktualizacja tegoż OS do wersji 10.2 i niestety po tejże nie działa kamera (zadziała raz na 10-15 prób) oraz programy z nią powiązane, typu LightMeter czy zewnętrzny program aparatu.
Komunikat "utracono połączenie z aparatem". Wtedy pomaga tylko restart fona, a i tak nie ma gwarancji, że po włączeniu zadziała.
Telefon to Note 2.
Spotkaliście się już z takim problemem?
Lecę na tydzień na Łotwę (ale może zahaczę też Litwę i Estonię). Czy ktoś mógłby polecić jakąś sensowną nawigację offline z trialem/opcją zakupu na tydzień, max. miesiąc? Widziałem, że Automapa Europe ma taką opcję (~17 zł), czy ktoś się orientuje ile trwa trial w Sygicu?
W Polsce korzystam z Google Maps i spokojnie wystarczają, więc nie chcę kupować nieograniczonej czasowo licencji na nawigację.
Lecę na tydzień na Łotwę (ale może zahaczę też Litwę i Estonię). Czy ktoś mógłby polecić jakąś sensowną nawigację offline z trialem/opcją zakupu na tydzień, max. miesiąc? Widziałem, że Automapa Europe ma taką opcję (~17 zł), czy ktoś się orientuje ile trwa trial w Sygicu?
W Polsce korzystam z Google Maps i spokojnie wystarczają, więc nie chcę kupować nieograniczonej czasowo licencji na nawigację.
Wprawdzie nie miałem okazji wypróbować, ale z opisu wygląda OK.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ulmon.android.citymaps2go
Jeśli po Łotwie prowadzi tak jak po Polsce, to ja podziękowałbym.
Mnie Sygic bardzo dobrze zawsze prowadzil, chociaz nie uzywalem go juz od jakiegos roku.
Miałem na Galaxy S i nie było źle. Z ciekawości zainstalowałem na iOS i droga Jastarnia - Słupsk to był dramat. Pomimo prób z różnymi ustawieniami wyznaczania trasy wynajdywał jakieś dziwne drogi i po zignorowaniu skrętu zamiast szukać trasy alternatywnej jeszcze przez 5 kilometrów wrzeszczał o zawracaniu.
Z kolei mam bardzo dobre wrażenia z używania Here Drive na Lumiach.
Dla wyjaśnienia: nie będę jeździł autem, więc jakakolwiek nawigacja, zwłaszcza w miastach będzie wystarczająca. Raczej chodzi o sprawdzenie odległości do danego miejsca niż precyzyjną nawigację samochodową.
Ważne, żeby była na Androida, bo nie zamierzam zmieniać telefonu z powodu urlopowego wyjazdu.
Ja mam Sygica od ponad 3 lat. Nigdy nie miałem z nim problemów, a kawałek Europy z nim zjeździłem.
Mapy ma bardzo dobre, czego nie można powiedzieć o mapach Europy w Automapie.
Ma też darmowy 7-dniowy trial.
A jak się trafi na promocje, to można całą Europę kupić za ~100zł (24.99€) - licencja jest dożywotnia i można ją przenosić na nowe urządzenia z Androidem.
W takim razie Citi Maps 2Go.
GonzoG: masz doswiadczenie z mapami europy w automapie? jest naprawde tak slabo?
Do nawigacji polecę Sygic, ale jeśli chodzi o poruszanie się po miastach - najlepsze mapy ma OsmAnd+ tam pokazują nawet alejki w parkach czy boczne drogi wydeptane przez lokalnych mieszkańców :-)
GonzoG: masz doswiadczenie z mapami europy w automapie? jest naprawde tak slabo?
Całkiem słabo nie jest, ale wytyczanie tras, czy przeliczanie ich w EU pozostawia wiele do życzenia. Jak tylko zjedziesz z trasy i program wyznacz nową trasę, to lepiej się zatrzymać i wyznaczyć ją samodzielnie.
W zeszłym roku, gdy trafiłem na objazd na autostradzie w DE, to AM tak wyznaczyła nową trasę, że z połowy Niemiec do Luksemburga puściła całkowicie bocznymi drogami. Nawet samodzielny powrót na autostradę nie sprawił, żeby AM wróciła na "normalną" trasę. Trzeba było od nowa wprowadzać trasę i to jeszcze z punktami pośrednimi, aby wyznaczyło porządnie trasę.
Na Sygicu jeżdżę ponad 3 lata i nigdy nie miałem żadnych takich przebojów.
Szukam telefonu dla Malzonki - cos niewielkiego (4.3" itp), prostego w obsludze, co nie rozpadnie sie od razu i z jak najdluzszym czasem pracy na baterii (no to Zolty pojechales po bandzie - smarkfon z dlugim zyciem na baterii to jak Trabant Limuzyna ;) ). Ostatnio miala Nokie jakas tam (nie lumie), ale telefon padl po roku. Sam woze sie z HTC One, ale to za duze, a i do obslugi musialem sie przyzwyczaic. Cos polecicie?
Szukam telefonu dla Malzonki - cos niewielkiego (4.3" itp), prostego w obsludze, co nie rozpadnie sie od razu i z jak najdluzszym czasem pracy na baterii (no to Zolty pojechales po bandzie - smarkfon z dlugim zyciem na baterii to jak Trabant Limuzyna ;) ). Ostatnio miala Nokie jakas tam (nie lumie), ale telefon padl po roku. Sam woze sie z HTC One, ale to za duze, a i do obslugi musialem sie przyzwyczaic. Cos polecicie?
S3 lub S4 mini
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.czymdoslubu.pl/upload/ogloszenia/11487/357924b42e1f693d0668b97e5cd8d2ad.jpg)
źródło (http://www.czymdoslubu.pl/upload/ogloszenia/11487/c2aa69c5b23099f3eda7a780becba680.jpg)
coach_lodz
08-04-2014, 10:27
dla koleżanki szukam softu do synchronizacji telefonu Samsung Galaxy SII z komputerem... polecicie coś??
Konto Google nie wystarczy?
Kies Air bardziej stabilny niż Kies (po kablu) tak udanego, że programistów z samsunga powinni powiesić za jaja.
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
coach_lodz
08-04-2014, 10:37
no ale foty, smsy a nie, że tylko maile... jakaś konfiguracja...
no właśnie ma kiesa, ale jak próbowałem zrobić synchronizację to zawsze się zawiesza i zaczyna wszystko od początku...
Żona miała mojego S3 i przeskoczyła na S4mini.
Dla kobiety S4mini lepszy.
velaskez
08-04-2014, 12:02
Blackberry Q5
vide: post kolegi velaskez lub z10
no ale foty, smsy a nie, że tylko maile... jakaś konfiguracja...
no właśnie ma kiesa, ale jak próbowałem zrobić synchronizację to zawsze się zawiesza i zaczyna wszystko od początku...
Google robi backupy fotek i filmikow na google+ z automatu.
coach_lodz
08-04-2014, 14:13
eee czyli zwykłej aplikacji nie ma... ok... przyjąłem do wiadomości...
Jest, wspomniany Kies Air - warunek tel i komp musi być w zasięgu tego samego WiFi. Obsługa via www.
eee czyli zwykłej aplikacji nie ma... ok... przyjąłem do wiadomości...
Kiedyś używałem tego: http://www.crunchbase.com/company/wandoujia. Może Ci "podpasuje"? :)
eristoff
08-04-2014, 17:33
Do zdjęć to dropboxa polecam jeżeli inne foldery to plus jeszcze dropsync. A aplikacje to titanium backup z dropboxem
coach_lodz
09-04-2014, 09:45
no nic posprawdzam co kumpelce podpasuje... dzięki
Do backupów takich rzeczy jak SMS, kontakty itp - MyBackup lub MyBackup Pro (płatna).
Można robić backup zarówno do pamięci telefonu, jak i online. No i jest banalnie prosta w obsłudze.
Backup zdjęć, filmów, czy innych danych z karty pamięci lub wewnętrznej pamięci - można zgrywać samodzielnie, możne też użyć aplikacji.
Titanium Backup jakoś mi nie podszedł.
Sapphiron
10-04-2014, 18:59
Ludziska, co sądzicie o Nokii 1320? Bo mi w Plusie oferują i nie wiem czy brać bo dobre czy brać coś innego?
Zalezy co innego masz do wyboru i czy nie jest za duza. To raczej low-end, ale z WP wszystko chodzi plynnie.
Sapphiron
10-04-2014, 19:02
ogólnie mam jeszcze 520tkę i wszelakie szajsungi z niższej półki...
Ja mam Sygica od ponad 3 lat. Nigdy nie miałem z nim problemów, a kawałek Europy z nim zjeździłem.
Mapy ma bardzo dobre, czego nie można powiedzieć o mapach Europy w Automapie.
Ma też darmowy 7-dniowy trial.
A jak się trafi na promocje, to można całą Europę kupić za ~100zł (24.99€) - licencja jest dożywotnia i można ją przenosić na nowe urządzenia z Androidem.
sygic jest w sumie ok, ale jak czasem trasę wyznaczy to się popłakać można.
Sapphiron
13-04-2014, 00:12
LG Swift L7 II czy Swift F6?
sygic jest w sumie ok, ale jak czasem trasę wyznaczy to się popłakać można.
To zdarza się w każdej nawigacji. AM też nie jest wolna od tego błędu, nawet w Polsce.
LG Swift L7 II czy Swift F6?
Ja bym brał L7 II :)
Sapphiron
13-04-2014, 10:50
to jeszcze jak napiszesz czemu to będzie gites-majones ;)
Bo mi się bardziej podoba. Mam L9 i nie narzekam. Następny będzie G2 albo nexus 5. Polubiłem styl smartfonów LG.
mateo912
13-04-2014, 13:15
http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/7818/6985/0/0/ f6 ma lepsze bebechy i jest nowszy. ale jak CI pisałem na fb w rękach nie miałem.
Sapphiron
13-04-2014, 23:00
no ja mam niewielki wybór niestety w Plusie... albo truchła albo droga wysoka półka... pośrednich jest kilka w tym l7, f6, Lumia 1320, Xcover (jeśli dobrze pamiętam) i tyle...
I weź tu człowieku wybierz coś lepszego od NeoV ;)
Nie lepiej wziąć tańszy abo bez słuchawki, a słuchawkę samemu kupić - taniej?
Sapphiron
13-04-2014, 23:11
teoretycznie mógłbym wziąć abo bez słuchawki ale...
Miło by było zmienić wkońcu ten telefon na coś bardziej stabilnego i ogarniętego. A kupić ot tak tel nie mam ogólnie za co, a parę zł więcej w abo przeżyję lepiej niż jednorazowo kupno słuchawki...
a i zapomniałem o HUAWEI Ascend Y530.
Rozważ dołożenie do LG G2, to zacna słuchawka.
eristoff
14-04-2014, 00:07
http://www.pandawill.com/zopo-zp980-smartphone-mtk6592-50-inch-fhd-screen-2gb-16gb-double-cell-black-p87682.html
To jest też zacna słuchawka w dobrej cenie
Sapphiron
14-04-2014, 00:36
Rozważ dołożenie do LG G2, to zacna słuchawka.
jakby jeszcze była w ofercie Plusa ;)
Przeglądałem wieczorem sklep Plusa, chyba była? Dla niepoznaki oznaczona G II.
Sapphiron
14-04-2014, 10:02
no niby jest w sklepie plusa... z moim abonamentem + zniżką za staż kosztuje 999zł ;)
coach_lodz
14-04-2014, 10:13
plusior mi zaoferował 59zł na 24 miechy za nielimitowane komórkowe i stacjonarne i LTE bez limitu, bez telefonu... gdzie jest haczyk??
Sapphiron
14-04-2014, 10:15
jest bez telefonu? ;)
coach_lodz
14-04-2014, 10:18
nie no... ja nie chcę telefonu bo albo sobie ściągnę coś z Chin, albo wezmę na raty 0%...
plusior mi zaoferował 59zł na 24 miechy za nielimitowane komórkowe i stacjonarne i LTE bez limitu, bez telefonu... gdzie jest haczyk??
Indywidualna czy dla firm?
Sapphiron
14-04-2014, 10:26
A co ludziska sądzicie o LG L9 II? lepsze toto będzie od NeoV? na przyzwoitym poziomie będzie pracować?
Kołczu, mój ojciec dostał chyba identyczną ofertę. Nie ma haczyka. Po prostu nie bierzesz telefonu i umowa jest na 2 lata, a nie na rok. Jak ojciec chciał na rok, to już było dużo drożej.
Bez limitu na internet? Wydaje mi się, że wątpię. W tej ofercie jest chyba 2.2 GB limitu.
Bez limitu na internet? Wydaje mi się, że wątpię. W tej ofercie jest chyba 2.2 GB limitu.
Mimo wszystko to i tak fajna oferta.
coach_lodz
14-04-2014, 10:37
kurde no trzy razy pytałem o limit netu... ale paniusia uparcie twierdziła, że bez limitu... taryfa indywidualna
W zasadzie jest bez limitu, tylko po przekroczeniu... pewnej granicy :-) licznik zaczyna bić wg cennika.
Przeczytaj dokładnie warunki, szczególnie tych nielimitownych komórkowych...
Podobną ofertę mi chcieli wcisnąć w T-mobile - komórkowe bez limitu, ale tylko w T-Mobile i max 1000 mintu, internet w abonamencie "bez limitu" czyli 1 GB.
A co do darmowego LTE - co po internecie, do którego trzeba sobie 20m masz postawić, aby znaleźć odrobinę zasięgu.
Poza tym bardzo często działa wolniej niż HSDPA.
No i pytanie czy internet w innych technologiach jest też darmowy ?? Bo play daje tylko LTE... 2G/3G płatne oddzielnie.
coach_lodz
14-04-2014, 10:46
no ja obecnie mam bez limitu komórki i to działa... do wszystkich... do tego net 2GB... nie no, jasne że poczytam dokładnie warunki umowy, bo też coś wietrzę jakiś postęp...
A co ludziska sądzicie o LG L9 II? lepsze toto będzie od NeoV? na przyzwoitym poziomie będzie pracować?
Na 100% będzie lepsze bo kilka lat nowsze, znacznie mocniejszy procesor, więcej ramu, lepszy ekran. No i jest/będzie oryginalny KitKat.
Sapphiron
14-04-2014, 12:09
no to wezmę sobie tego L9 II i zobaczymy :)
Podobno można "zdjąć blokadę z roota", więc apki które sobie wykupiłem będą śmigać :)
no ja obecnie mam bez limitu komórki i to działa... do wszystkich... do tego net 2GB... nie no, jasne że poczytam dokładnie warunki umowy, bo też coś wietrzę jakiś postęp...
niemiecki t-mobile "rozwiazal" problem "nielimitowanego" dostepu do sieci redukujac download do 8kb/s :-) (po przekroczeniu, np., 200 mb)
@matbe zlodzieje wszystkich krajow laczcie sie! :-)
Platne SMSy?
Miałem podobną propozycję w grudniu.
Nielimitowane rozmowy, 2,5G internetu potem spadek transferu, niestety płatne SMSy.
Ja mam dwa szkodniki, które wysyłają po kilkaset SMSów,
dlatego zmieniłem na Tmobil, mam nielimitowane rozmowy i SMSy, internet 2,0G za 49pln
Po dopasowaniu czterech abonamentów wyszło mi 60pln taniej niż w Plusie nie doliczając SMSów.
nikoniarz
14-04-2014, 14:02
Na 100% będzie lepsze bo kilka lat nowsze, znacznie mocniejszy procesor, więcej ramu, lepszy ekran. No i jest/będzie oryginalny KitKat.
Wiadomo kiedy? Oficjalne info czy nadzieja właścicieli?
Edit: oczywiście mam na myśli KK dla L9II. I oby nie był takim niedopracowanym niewypałem jaki wypuszczono dla G2... Lepiej później i bez bugów.
eristoff
14-04-2014, 19:38
nie no... ja nie chcę telefonu bo albo sobie ściągnę coś z Chin, albo wezmę na raty 0%...
Zdradź nad jakim chińczykiem myślisz? Albo za jaką kwotę szukasz? Jestem bardzo ciekawy.
Sapphiron
14-04-2014, 21:18
A ja dostałem kociokwiku...
Przy przedłużeniu przez internet + zniżka za staż LG l9II kosztuje 239zł przy abo 79,99...
W salonie - brak zniżki za staż, ten sam telefon kosztuje 379zł przy abo 79,99
O co kaman?!
rychu_cmg
14-04-2014, 21:27
Można gdzieś w Polsce kupić nową Nokie 3720 ? Oferty z Singapuru na Allegro widziałem.
Przy przedłużeniu przez internet + zniżka za staż LG l9II kosztuje 239zł przy abo 79,99...
O co kaman?!
Przez net zawsze taniej jest. chodzi niby o to, ze w salonie latwiej jest namowic klienta na oferte przez rozmowe w 4 oczy, przez net nei ma tego kontaktu wiec sa specjalne zniki, podobnie na infoliniach.
Nie masz tam w tym plusie LG Swif G?
Sapphiron
14-04-2014, 22:29
mam G2 i G Flex ;) g2 za TYLKO 1129,00 zł z VAT a Flex za 1999 ;) ;)
Ceny z pupy. Wez abo bez telefonu i kup cos sensownego na raty. wyjdzie taniej.
Sapphiron
14-04-2014, 23:15
nie mam aktualnie możliwości wzięcia rat ;)
a L9 wychodzi nawet dobrze cenowo ;)
eristoff
14-04-2014, 23:36
A ile możesz wydać na telefon? O chinczyku myślałeś? Ja mam od września Jiayu G4 ADVANCED, a moja zona od dwóch miesięcy ma Zopo ZP980. Dodatkowy plus takiego telefonu to dwie karty sim. Ja mam służbową kartę sim z internetem a prywatną dla rodziny. Moja żona ma abonament w play i drugą kartę z Orange free z internetem, a niektórzy wrzucają AERO 2 z darmowym internetem. A wtedy można maksymalnie niski abonament wziąć bez internetu, czyli około 30 zł
Sapphiron
14-04-2014, 23:39
max 300zł ;)
eristoff
14-04-2014, 23:49
Będę kupował znajomego córce takie coś
http://www.pandawill.com/doogee-dg350-smartphone-mtk6582-quad-core-android-42-47-inch-ogs-screen-black-p86856.html
W czwartek będzie w promocji na Pandawill za 106$ czyli 323 zł
Telefon może nie ma parametrów G2, ale powinien być niezły
nikoniarz
15-04-2014, 00:07
Ja bym koledze Sapphiron proponował pozostanie przy wyborze LG L9II- to bardzo dobry telefon w swojej klasie.
coach_lodz
15-04-2014, 08:34
Zdradź nad jakim chińczykiem myślisz? Albo za jaką kwotę szukasz? Jestem bardzo ciekawy.
no myślałem nad jakimś Zopo może... tak do tysiaka... albo poczekam na lekką obniżkę LG G2... najbardziej to bym chciał Xperie Z1 comapct... ale to cholerstwo drogie :(
ja kupiłem mej lubej takie coś http://www.aliexpress.com/snapshot/6037554247.html
śmiga fajnie - póki co nie stwarza żadnych problemów. Bateria 2800 spokojnie wystarczyła od piatkowego wieczoru do niedzieli.
coach_lodz
15-04-2014, 09:02
tylko tak patrzę, że te chinole nie obsługują LTE...
Niedawno kupiłem zopo980+, więc nie planuję nic nowego w najbliższej przyszłości, ale zwróćcie uwagę, że niedługo pojawią się w Chinach telefony pracujące pod kontrolą zarówno androida, jak i windows phone8.1. Najbliższa premiera takiego telefonu będzie 25.04. Mowa o Neo M1 w cenie 180 dolarów.
O co kaman?!
Zadzwoń pod 2699 tam mają lepsze ceny telefonów. Na stronie plusa L7 II był za ok 250 zł a w DUK dali mi go za 59 zł.
wysłane z telefonu
Sapphiron
15-04-2014, 16:20
I mówisz że tak przez 2699 na spokojnie można zamówić przedłużenie?
Kurier przywozi, podpisujemy i tyle? ;)
I mówisz że tak przez 2699 na spokojnie można zamówić przedłużenie?
Kurier przywozi, podpisujemy i tyle? ;)
Tak. Dzisiaj właśnie odebraniem telefon. Aneks do umowy wchodzi w życie w następnym okresie rozliczeniowym. Dodatkowo masz 10 dni na odstąpienie od umowy.
wysłane z telefonu
Sapphiron
15-04-2014, 19:00
Zadzwoń pod 2699 tam mają lepsze ceny telefonów. Na stronie plusa L7 II był za ok 250 zł a w DUK dali mi go za 59 zł.
wysłane z telefonu
Miałeś rację ;)
Zadzwoniłem, ten sam abonament co wyżej, Nokia Lumia 1320 z powerbankiem za 1zł brutto ;) Nie wiem czy dobrze wziąłem, najwyżej sprzedam nówkę ;)
Miałeś rację ;)
Zadzwoniłem, ten sam abonament co wyżej, Nokia Lumia 1320 z powerbankiem za 1zł brutto ;) Nie wiem czy dobrze wziąłem, najwyżej sprzedam nówkę ;)
Ja już się pożegnałem że swoim telefonem ;)
wysłane z telefonu
Sapphiron
15-04-2014, 20:00
zobaczymy ;) jak nie sprzedam to sobie zostawię Winzgrozę ;) może nie będzie tak źle ;)
velaskez
15-04-2014, 21:57
Przez net zawsze taniej jest. chodzi niby o to, ze w salonie latwiej jest namowic klienta na oferte przez rozmowe w 4 oczy, przez net nei ma tego kontaktu wiec sa specjalne zniki, podobnie na infoliniach.
Nie masz tam w tym plusie LG Swif G?
Jak zmieniałem umowe w Timobajlu to powidziałem facetowi, że w necie jest taniej niż u nich w ofercie i co mam zrobić na stronie, żeby dalej mieć swój numer - bo nie było takiej opcji. W tym momencie wyciągnąłem tablet i mówię, żeby mi pokazał :mrgreen: I nagle się okazało, że wcale tak nie musimy i on to może zrobić sam na swoim stanowisku.
W ten sposób 48PLN brutto miesięcznie, rozmowy do wszystkich za darmo, smsy też, 1GB neta.
Jak zmieniałem umowe w Timobajlu to powidziałem facetowi, że w necie jest taniej niż u nich w ofercie i co mam zrobić na stronie, żeby dalej mieć swój numer - bo nie było takiej opcji. W tym momencie wyciągnąłem tablet i mówię, żeby mi pokazał :mrgreen: I nagle się okazało, że wcale tak nie musimy i on to może zrobić sam na swoim stanowisku.
W ten sposób 48PLN brutto miesięcznie, rozmowy do wszystkich za darmo, smsy też, 1GB neta.
Jak nazywa się ta taryfa?
velaskez
15-04-2014, 23:32
Jak nazywa się ta taryfa?
proFirma frii M.
http://www.t-mobile.pl/dlafirm/oferta/abonament/oferta-bez-telefonu-za-39-90-zl-netto-taryfa-profirma-frii-m/prom_4927.phtml?skuId=tariprom_33860
tylko bez telefonu, no i na firmę.
cena na stronie oczywiście netto :twisted:
krzysztof jot
21-04-2014, 01:43
a poza tym jakieś konkretne zabawki miewacie ? Z2 ma ktoś ? jak to w obsłudze wygląda ? lub M8 ONE HTC ? O Galaxy nie pytam - bo mam kolekcję :) od 1 po 5 więc wiem co i jak, choc zaczyna mnie juz nudzić ta monotonność, więc może czas pomyśleć o zmianie flagowej marki :)
mateo912
21-04-2014, 02:25
jakby co to dziś na ibood.com jest nexus 4 16gb za 840zł. ;)
Z2 obsługuje się podobnie jak Z1 którym to zastąpiłem S4. Aparat OK, prędkość odczuwalnie większa od S4. Im dłużej mam Z1 tym więcej widzę różnic na plus i już myślę o jakimś Z3/4 bo Z2 to za mały progres.
Sapphiron
21-04-2014, 11:38
oooj chyba jednak muszę się przyzwyczaić do kafelków, bo nikt jak na złość nie chce kupić tego 1320 ;)
krzysztof jot
22-04-2014, 18:01
czyli rozumiem, Z2 to może być interesująca alternatywa dla znudzony go samsungowicza :). No chyba że dokupienia do biegania Gear to pozostanę z S5.
Generalnie dobry sprzęt. Bardzo dobry ekran, przyjemny interface, dużo fajnych usprawnień, obsługa poczty, netu, sms czy telefonowania nabrała nowego oblicza :).
Szkoda tylko, że działa gorzej niż Nexus 5.
Tak polecam ;) oczywiście. Może i jest słabszy od Nexusa ale aparat ma chyba najlepszy z tego typu słuchawek. I nie ma się co podniecać, jedni czy drudzy i tak za pół roku wypuszczą nowe słuchawki, taki rynek.
Z Szajsungów pewnie tak, ale do L 1020 jednak mu sporo brakuje.
Dzisiaj oglądałem ciekawe porównanie S5 i N5 jeśli chodzi o multitasking. W tym pierwszym - praktycznie nie istnieje.
Sorry zapomniałem o czymś takim jak Nokia 1020 :-SS . Moja przygoda z Nokiami skończyła się na 6230i. A poważnie to N95 potem N96 były ostatnimi żona ma jakąś nową prostą Nokie z qwerty i ładuje ja tak "często", iż nigdy nie wie gdzie wsadziła ładowarkę, no ale to tel nie smartphone. Widziałem www na której podróżnik udokumentował swą podróż 1020, zresztą Apple i jego iPhone również nie był gorszy i wysłał kilku globtroterów aby focili tylko iPhonami, wiadomo że to marketing jednak w obu przypadkach zdjęcia były wciągające.
Przy gorszym swietle iP5s jest zdecydowanie gorszy.
krzysztof jot
22-04-2014, 23:37
Szkoda tylko, że działa gorzej niż Nexus 5.
czyli ?...
Z Szajsungów pewnie tak, ale do L 1020 jednak mu sporo brakuje.
Dzisiaj oglądałem ciekawe porównanie S5 i N5 jeśli chodzi o multitasking. W tym pierwszym - praktycznie nie istnieje.
kup, nie oglądaj...
smartfona nie kupuje do zabawy, tylko do ułatwienia w pracy - komunikacja, szybkość, połączenie, aplikacje, poczta, obsługa, intuicyjność - a tu akurat trudno coś zarzucić S5
Szkoda kasy na S5. Lepiej juz Z2 albo G2. No i akurat argument szybkosci przy S5 jest nietrafiony. Chyba ze masz na mysli benczmarki a nie normalne uzytkowanie, bo w tym rzeczony N5 wygrywa.
krzysztof jot, drapnij słów kilka o tym telefonie bo jak czytam tę paplaninę 16-sto latków na forach tematycznych to mnie krew zalewa... po 2 latach z kolejnym Samsungiem (S3) mam ich już powyżej dziurek w nosie, jednak mój wzrok w kierunku S5 przyciągają rzeczy, które mnie do Samsunga zniechęciły - brak widoczności czegokolwiek na ekranie pod gołym niebem (o słońcu przez litość nie wspomnę), brak wodoodporności, problemy z zasięgiem i coraz bardziej irytujące lagi (soft oczywiście oryginalny). Z tym, że ochy i achy słyszałem po każdej premierze kolejnego S(x) zatem tym razem będę bardzo ostrożny. Interesuje mnie widoczność w słońcu, jak działa ten słynny boost jasności powyżej 600 nitów, tak o nim głośno a w żadnej recenzji tego nie uświadczyłem.
Pomacałem go trochę w markecie i o ile na szybkość narzekać nie można tak wykonanie , zwłaszcza ta tandetna, posrebrzana ramka dookoła, sprzętu potrafiącego nawet popływać w wodzie woła o pomstę do nieba. Obok leżał HTC M8 i Z2 - cud, miód i orzeszki. Samsung wygląda przy nich jak chińska zabawka dodawana gratis do gazetki dla dzieci.
Podobnie Ram , jak można do flagowca dawać 2GB pamięci przy takiej ilości śmieci działających w tle, podczas gdy starszy Note ma 3 to ja tego nie ogarniam i obawiam się, że i przy tej ilości pamięci zacznie z czasem zamulać.
Gdyby tylko M8 był wodoodporny... no ale każdemu się nie dogodzi :)
Ja mam juz dosc szajsungow i innych podobnych.
wlasnie sie zastanawiam czy nie zamienic swojego Swifta G na tego chinczyka: http://komorkomania.pl/1273,oneplus-one-oficjalnie-myslalem-ze-perfekcyjny-smartfon-niczym-mnie-juz-nie-zaskoczy-mylilem-sie tymbardziej, ze ma kosztowac ponad polowe mniej od tegorocznych flagowcow :)
Szkoda kasy na S5. Lepiej juz Z2 albo G2. No i akurat argument szybkosci przy S5 jest nietrafiony. Chyba ze masz na mysli benczmarki a nie normalne uzytkowanie, bo w tym rzeczony N5 wygrywa.
Że niby S5 jest powolny ??
Wybacz, ale chyba Sansung a nie Samsung.
Mam N5, kolega ma SGS4 i SGS5 i nie wiem o co chodzi z tym powolnym działaniem. Wszystkie 3 telefony działają bez żadnego ale.
Konkretnie chodzi mi o zwyczajowo fatalne zarządzanie RAMem. W momencie gdy Nexus 5 przełącza się płynnie między aplikacjami, to ten supermegahipergiga S5 musi je wczytywać od nowa. Dla mnie to jednak jest żenujące.
Konkretnie chodzi mi o zwyczajowo fatalne zarządzanie RAMem. W momencie gdy Nexus 5 przełącza się płynnie między aplikacjami, to ten supermegahipergiga S5 musi je wczytywać od nowa. Dla mnie to jednak jest żenujące.
Że co ?? jakie wczytywanie od nowa ??
Przestań pchać jakieś śmieszne programy do telefonu, to będzie działał normalnie. Nawet SGS4 w normalnym użytkowaniu nie ustępuje podrasowanemu Nexusowi.
Ok, spoko. Kilka aplikacji jest w stanie zamulić ten telefon.
Może zrób listę z jakich programów wolno na nim korzystać?
Ok, spoko. Kilka aplikacji jest w stanie zamulić ten telefon.
Może zrób listę z jakich programów wolno na nim korzystać?
A zrób se sam...
Ale po co? Na szczęście kolega w pracy się połakomił na plaster na odciski i robiliśmy małe porównanie. On ma problem, nie ja. Aplikacje są ubijane praktycznie tak jak na moim 3,5 letnim iP4 z... 512 mega RAM.
Jak to ma się do S5 tego nie wiem gdyż za krótko się nim bawiłem, ale w S4 którego używałem przeszło rok faktycznie coś było z zarządzaniem pamięcią. Nakładka samsungowa przy takim samym secie aplikacji ssała tak, iż niżej niż 72% zajętości nie schodziła kiedy to Z1 spokojnie ma 60%, a i do 52% też zejdzie. Średnio to ca. 15% na korzyść Z1.
S4 śmiga do momentu krótkiej zabawy szybszym fonem wtedy to S4 faktycznie trochę laguje. Nie przeszkadzało mi to absolutnie przez okres użytkowania i się dziwiłem jak inni mówili o lagach, ale teraz mam porównanie i S4 raczej laguje.
Oczywiście Z1 gdy go nie wyłączę przez dwa tygodnie i na kitkacie potrafi odpalać aparat dobre kilkanaście sekund (ze stanu blokady ekranu wciskając dedykowany przycisk do aparatu).
Pewnie za jakiś Czas dorwę S7 albo Z4 i wtedy to będą rakiety. Każdy jest szybki do momentu zabawy bardziej wydajnym.
Tak na marginesie w benchmarku Z1 początkowo z wszystkimi apkami na JB . miał ca. 38500 po update do kitkata spadł do poziomu 29500.
S4 miał ca. 22500-24000. Ale czy aby ten benchmark nie był aby lekko nieprawdziwy? Tyle, że ja się nie znam, jestem jak typowy amerykański consumer. Używam i tyle.
Że co ?? jakie wczytywanie od nowa ??
Fakt, potwierdzam. Nawet Appdrawer wywala się z pamięci co jakiś czas, i powoduje zwłokę przy wyświetlaniu listy aplikacji. Nie ma na to siły, niezależnie od wersji systemu i telefonu. Sprawdzone na S2, S3, S4, N2, N3. Mimo że każdy następny szybszy to tylko na papierze. :(
Wylaczac telefon, zeby jako tako dzialal? Kilkanascie sekund na odpalenie aparatu i to w topowym modelu?
Ostatnio swojego iP wylaczylem jakos na Sylwestra. Aparat odpala sie po ok. 3 sekundach.
No tak to jest czasem. 5 apek monitorujące on-line co się dzieje na świecie, katastrofy, trzęsienia ziemi... Monitoring od 4,5 w skali R., 6 skrzynek pocztowych, na 3 różnych programach pocztowych, Tapatalk do fefnastu forów, podcasty, radio TuneIn, dwa komunikatory o pejsbuku nie wspomnę i kilka innych, nie ma letko "nawet topowa słuchawka" potrafi się zes... znaczy zasapać.
Po restarcie trwającym ca.20 sek. Aparat włącza się w mniej niż sekundę i tak przez dwa tyg. następnie przychodzi chyba kres i trzeba zrobić restart.
IP to inna sprawa, optymalizacja na 3 urządzenia, a nie gruz w postaci Androida na 300. Ale aktualnie wolę to co mam niż większość wspolpasazerow komunikacji miejskiej i ich iPhony.
velaskez
23-04-2014, 20:37
Jeśli to wyjdzie na rynek, do widzenia Galaxy :-P
http://komorkomania.pl/1273,oneplus-one-oficjalnie-myslalem-ze-perfekcyjny-smartfon-niczym-mnie-juz-nie-zaskoczy-mylilem-sie
Sapphiron
23-04-2014, 21:12
http://komorkomania.pl/1273,oneplus-one-oficjalnie-myslalem-ze-perfekcyjny-smartfon-niczym-mnie-juz-nie-zaskoczy-mylilem-sie
4k w komórce... po prostu wow...
cz4rnuch
23-04-2014, 22:43
Trochę nie na czasie jestem, a do gimnazjum nie uczęszczałem więc trudno mi się odnaleźć na forach "komórkowych" w związku z czym mam do was małe pytanie. Szukam komórki góra 4,5 cala (najlepiej trochę mniej z racji tego, że mam małe dłonie) bo nie jestem amatorem tenisa stołowego i raczej chciałbym to obsługiwać jedną ręką. Telefon ma być na kilka lat więc wydaje mi się, że wypadałoby by miał jakieś porządne bebechy i dość dobrą baterię. Trochę zacząłem szukać, ale do tej pory znalazłem tylko Z1 compact. Czy w cenie do powiedzmy 1600 PLNów są jakieś alternatywy?
Pare postow wyzej to wrzucalem :P
Na rynek wejdzie na pewno :) Ja juz sie czaje na ten telefon :)
eristoff
23-04-2014, 23:40
Trochę nie na czasie jestem, a do gimnazjum nie uczęszczałem więc trudno mi się odnaleźć na forach "komórkowych" w związku z czym mam do was małe pytanie. Szukam komórki góra 4,5 cala (najlepiej trochę mniej z racji tego, że mam małe dłonie) bo nie jestem amatorem tenisa stołowego i raczej chciałbym to obsługiwać jedną ręką. Telefon ma być na kilka lat więc wydaje mi się, że wypadałoby by miał jakieś porządne bebechy i dość dobrą baterię. Trochę zacząłem szukać, ale do tej pory znalazłem tylko Z1 compact. Czy w cenie do powiedzmy 1600 PLNów są jakieś alternatywy?
Ja jestem zwolennikiem chińskiej myśli technologicznej zobacz taką zabawkę
http://www.pandawill.com/jiayu-g5s-smartphone-mtk6592-2gb-16gb-android-42-45-inch-gorilla-ogs-screen-p88236.html
źródło (https://photos-4.dropbox.com/t/0/AACIptu-_0V-CFHzMmozHcC5SuNlrhKl_y4hhYdejeeTUw/12/123725567/jpeg/1024x768/3/1398294000/0/2/sku49597.jpg/FQseNz33WuSQKjZdbxVUJbE6tMKLl-CxYJ1Cyg6VUOI)
krzysztof jot
24-04-2014, 01:22
Ale po co? Na szczęście kolega w pracy się połakomił na plaster na odciski i robiliśmy małe porównanie. On ma problem, nie ja. Aplikacje są ubijane praktycznie tak jak na moim 3,5 letnim iP4 z... 512 mega RAM.
:)
tak myślałem, upewniłeś mnie... kolega, widziałem, macałem
lizałem przez szybę. Dzięki za miarodajne opinie zaczerpnięte z YouTube i for dla dzieci.
Czyli musze osobisciecwyrzucic w bloto ponad 2 tys pln, aby sie przekonac? Niestety, nie stac mnie na taki luksus. Wystarczy, ze na codzien ma stycznosc z "zadowolonym" uzytkownikiem i widze jak toto dziala.
Witam serdecznie poszukuje aplikacji do nexus 4 która z automatu będzie mnie pytała czy nie przypisany numer czy to wybierany z palca czy dzwoniący zapisać w moich kontaktach. Za pomoc serdecznie dziękuję.
Krzyś jak porównanie S5 do S4?
MC, pogubiłem się, o jakim w końcu zatykającym się aparacie kolegi piszesz? S5?
Dla mnie nieistotne, czy przez szybkę, czy u kolegi. Jeśli na własne oczy zobaczę lub usłyszę choćby najmniejszą wzmiankę z wiarygodnego źródła o lagach w S5 to przysięgam, że więcej tego szajsu nie tknę. Bajki o kolosalnej poprawie wydajności słyszę od lat, czy to przy premierze kolejnego modelu, czy przy aktualizacji do kolejnego wypustu androida. Podobnie teraz, tyle szumu, ochy i achy jaki to KitKat ma być wydajny, pisany pod telefony z 512Mb ramu. Tylko nie dość, że telefony z taką ilością ramu go nie otrzymują (zwłaszcza starsze modele, koronnym przykładem jest S3 z 1Gb, gdzie Samsung twierdzi, że za słaba specyfikacja...), to na dodatek nowości z kilkukrotnie większą ilością ramu przytykają się tylko od aplikacji preinstalowanych działających w tle. Ktoś tutaj sobie z klientów robi jaja i tyle. Na którymś z poważnych portali wyczytałem, że problemem w Samsungach poza oprogramowaniem są również kiepskiej jakości kości pamięci w nich stosowane i w S5 podobnie są one bardzo wolne i zamulenia z czasem i tu się pojawią.
edit - o proszę, tutaj http://www.anandtech.com/show/7903/samsung-galaxy-s-5-review/7, na samym dole, rubryka NAND Performance.
Naprawdę, mimo mojej niechęci do Appla mam coraz większą ochotę kupić Iphona 5s za podobne pieniądze i cieszyć się wydajnością i aktualizacjami przez wiele, wiele lat zamiast kolejnego szajsunga, który kopnie mnie w dupę za 2 lata posiadania flagowca. Swoją drogą mam też przesyt wielkimi ekranami i za doskonały pomysł uważam konstrukcję Sony Z1 Compact.
Krzysztof, ponowię pytanie, konkretniej. Czy mając wszystkie te modele mógłbyś wystawić w na słońcu w jednej ręce S5 a w drugiej S3 lub S4 (te samo badziewie) i porównać widoczność ekranu? Tyle chwalili się dopalaczem jasności a do tej pory w żadnej recenzji tego nie zauważyłem. Z góry dzięki za fatygę.
Jeden z kolegów tutaj w toku dyskusji pisał o Z1 i kilkunastu sekundach potrzebnych na odpalenie apki aparatu.
O i już rośnie "urban legend", tak raz potrafił się przytkać, może to przypadek. Ogólnie i przeważnie zawsze to gdy telefon jest zablokowany wciskam guzik od aparatu, telefon ostrzegawczo wibruje, wibracja trwa pół sekundy, gdy wibracja kończy swą akcję ja juz robie foty. Napisałem w kontekście iż nawet super duper fon może być skilowany przez usera.
Ale tak zachowywał się tylko aparat wybudzany z locka, gdy fon był obudzowy trwało to mgnienie oka.
Piszę jak jest, nie chwalę starych sprzętów i nie pieje na zasadzie "ja mam to jest najlepsze bo ja mam".
Gdyby ktoś był zainteresowany S5, to polecam z tej aukcji:
http://allegro.pl/nowy-samsung-s5-g900f-16g-bez-simlocka-polska-dys-i4162631657.html
Komis 100 metrów od mojej pracy.
velaskez
24-04-2014, 11:43
Ja tam myślę, że akurat problem z przytykającymi się aplikacjami to nie problem sprzętu. Bo ten przypomina mi komputer, który stoi u mnie w pokoju, i ma niecałe 10 lat - pod względem osiągów. IMHO to problem domorosłych programistów, którym nie chce się optymalizować funkcji, tylko puszczają zbugowany i za długi kod w eter. Zwiększające się parametry techniczne i możliwości telefonów wcale ich, koderów, nie skłaniają, żeby się tym problemem pochylić.
I tu muszę powiedzieć właśnie apple miło zaskakuje, bo jak widać da się robić aplikacje, które się nie tną ani na kilkuletnim telefonie ani na najnowszym.
Zgadzam się, o tyle, że dotyczy to programistów... Samsunga. Bo jak inaczej wyjaśnić ładowanie od nowa aplikacji na S5 a brak problemu na N5, który pod wieloma względami jest urządzeniem słabszym technicznie?
Niestety, koreańska firma stawia na jakieś dziwne ficzery i ciężki, brzydki Taczłiz, co niszczy teoretycznie mocny telefon.
Wyjdzie. Data już podana, ale bardzo mało na początek ich będzie.
Normalna sprzedaż ma się dopiero rozpocząć w III lub IV kwartale :/
Nie będzie też oficjalnej sprzedaży w Polsce. A przynajmniej do tej pory nie znalazł się dystrybutor.
velaskez
24-04-2014, 12:01
Zgadzam się, o tyle, że dotyczy to programistów... Samsunga. Bo jak inaczej wyjaśnić ładowanie od nowa aplikacji na S5 a brak problemu na N5, który pod wieloma względami jest urządzeniem słabszym technicznie?
Niestety, koreańska firma stawia na jakieś dziwne ficzery i ciężki, brzydki Taczłiz, co niszczy teoretycznie mocny telefon.
Ale to nie tylko problem tych programistów, ale programistów w ogóle. Jak komputery zaczynają mieć teraz po 16/32GB ramu, to co się będą męczyć. Niedługo Word zacznie zabierać 8GB na starcie :twisted:
krzysztof jot
24-04-2014, 12:16
Czyli musze osobisciecwyrzucic w bloto ponad 2 tys pln, aby sie przekonac? Niestety, nie stac mnie na taki luksus. Wystarczy, ze na codzien ma stycznosc z "zadowolonym" uzytkownikiem i widze jak toto dziala.
ta.... w sprzedaży od kilkunastu dni, cena 3.tys co drugi z nim biega :)
Ja zazwyczaj wydaje opinie na temat przedmiotów które mam, i z którymi mam styczność przez czas dłuższy niż 30 minut.
krzysztof jot, drapnij słów kilka o tym telefonie bo jak czytam tę paplaninę 16-sto latków na forach ... :)
wieczorem bom "zalatany" :)
No patrz, ja też...
A cena 3 tys to chyba w sklepie dla idiotów. Przed chwilą dawałem linka do oferty 100 metrów ode mnie.
krzysztof jot
24-04-2014, 12:22
No patrz, ja też...
A cena 3 tys to chyba w sklepie dla idiotów. Przed chwilą dawałem linka do oferty 100 metrów ode mnie.
i fakture vat marza z vatem pińć złoty... dziękuję, pozostanę idiotą z poważniejszym w razie draki na drugi dzień ze sprzętem gwarantem. Taki już jestem.
Jest oryginalna faktura nabycia, żadna marża. Ale oczywiście wiesz wszystko najlepiej.
Ale to nie tylko problem tych programistów, ale programistów w ogóle. Jak komputery zaczynają mieć teraz po 16/32GB ramu, to co się będą męczyć. Niedługo Word zacznie zabierać 8GB na starcie :twisted:
a ja jako programista powiem że to problem zarządzania - śmieszny termin na realizację, nowe funkcje 5 min przed oddaniem projektu (albo po oddaniu), zmiany sięgające fundamentalnych założeń po oddaniu projektu do użytku itp.
Wszystko to generuje śmieciowy kod działający byle jak.
Co prawda ja pisze soft do maszyn i linii technologicznych ale myśle że to co napisałem dotyczy wszystkich programistów.
velaskez
24-04-2014, 12:44
a ja jako programista powiem że to problem zarządzania - śmieszny termin na realizację, nowe funkcje 5 min przed oddaniem projektu (albo po oddaniu), zmiany sięgające fundamentalnych założeń po oddaniu projektu do użytku itp.
Wszystko to generuje śmieciowy kod działający byle jak.
Co prawda ja pisze soft do maszyn i linii technologicznych ale myśle że to co napisałem dotyczy wszystkich programistów.
Zgadzam się, szkoda ze to tak wszystko dziala.
No niestety, z optymalizacją w Apple też już nie jest tak różowo.
krzysztof jot
24-04-2014, 18:17
Jest oryginalna faktura nabycia, żadna marża. Ale oczywiście wiesz wszystko najlepiej.
nie - umiem czytać. Pisze jak wół - fakuta vat marza
źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/vat.jpg)
Dla mnie - nabywcy - ma to znaczenie, bo tak to jest vat od marzy komisowej czyli grosze zazwyczaj, a tak to mam pełny vat 23% idzie reszta w koszty i robi mi to taka sama jak nie lepsza cenę, a vat i tak płace co miesiąc o dość duży, więc mam sobie z czego odliczyć. Poza tym - nie kupuje w komisach. Nigdy niczego. Tyle w temacie.
To wyobraz sobie, ze nie kazdy w tym kraju ma luksus odliczenia vatu.
krzysztof jot
24-04-2014, 18:35
krzysztof jot, drapnij słów kilka o tym telefonie
....:)
No parę :)
odnośnie S5 i innych konkurentów których wymieniłeś. Galaxy przegrywa zdecydowanie w temacie materiałów użytych do wykonania. Nawet nie samego design – bo szary ONE jakoś nie wzbudził we mnie jakichkolwiek pozytywnych reakcji, ale aluminium zawsze robi wrażenie - do dziś miło wspominam Wave czy Nokie N8, a miałem ja w kilku kolorach. Alu anodyzowane na ciekawy kolorek, do tego gdzieś połyskujące nacięcie, polerowana krawędź i look zabija :). Dla mnie Z2 jest tu wyznacznikiem luksusu, ONE już niekoniecznie, chyba że np. czerwony. Tego poczucia luksusu S5 Ci nie da, choć położony ekranem w dół, obok ONE wygląda jak dla mnie znacznie ciekawiej. Ale bezapelacyjnie przegrywa tu z ONE i Z2, a dodatkowo jeszcze jeszcze z Z2 RAMem. Ale tego jak na razie nie brakuje mi – w S4 tez było 2 teraz jest 2 i znacznie większa rezerwa, wiec nie widzę problemu w tym temacie. Koniec ujemnych punktów. Jeśli te minusy dasz radę przeżyć – reszta już jest do zaakceptowania.
Telefonu z parę tys. nie kupuję do zabawy i badania która gra go zamuli, tylko do pracy – a tu raczej trudno go zamulić. Ale po kolei.
Dość istotne – wielkość. Okazało się, że S4 osiągnęło wielkość graniczną. To jeszcze w kieszeni obcisłych spodni dawało radę nosić nawet w cienkim etui. S5 mimo że to milimetry, to jednak przekracza już te granicę. Miewam wrażenie, iż mogę go złamać nachylając się do zawiązania buta… No a Z2 i ONE są jeszcze większe. I tu już tego nie widzę. Dodatkowo „w akcji” zdecydowanie preferuje fizyczny przycisk home – ten drobiazg ułatwia czasem życie.
Ja cenię serie Galaxy S za to, że fajnie i intuicyjnie się na tym pracuje - jeśli się musi. A sporo czasu spędzam poza biurem - i tu wszystko spisuje się doskonale. Ekran jest w porównaniu z S4 dwa razy jaśniejszy, a czerń jednak nadal zabija. I faktycznie na AUTO w słońcu pieknie go rozjaśnia – jest w dobrze czytelny, nie traci kontrastu. Pięciostopniowa regulacja koloru – zadowoli każdego i nie ma gadania, chyba że ktoś nie potrafi zmienić opcji w menu.
Poza tym sporo fajnych naprawdę przydatnych opcji - nie tylko wodotrysków. No i skaner linii papilarnych działa mi bezproblemowo, (ale i gumy w Nikonie mi nie odłażą - może po prostu częściej myję ręce niż inni) . Np. jak mam coś otwarte na pełnym ekranie – net czy np.piszę smsa - a dzwoni telefon – to powiadomienie pojawia się w wyskakującym oknie na górze ekranu – z opcjami obierz, itd. a nie wywala mi całego ekranu. Miłe. Bardzo dobra obsługa poczty email. Wygodny kalendarz. Doskonałe Wi-Fi. usb 3.0 itp itd... no jest przydatny w terenie i tyle.
Mam kupione wcześniej akcesoria – więc obraz z telefonu na TV oglądam przez tuner wifi samsunga, a specjalny kabelek pozwala na odczytanie każdego pendrive’a.
Mimo wszystko aparat foto też ma znaczenie – sporo z niego korzystam, a jest super i tu pewnie ino Z2 da mu rade. No i S5 ma już nagrywanie 4K.
Reasumując – kocham eleganckie zabawki, i Z2 jest i ładniejsza i solidniejsza, ale to już prawie teblet :) i o 20 g cięższy. S5 ma niezłą baterie, pasuje mi oprogramowanie, nie wiem jak pracuje się na Sony, ale biorąc pod uwagę inne aspekty i akcesoria - S5 był najlepszym wyborem, potem obstawiałbym Z2, HTC do mnie akurat nie przemawia.
źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/s5htc.jpg)
One plus one ma być w tym kwartale. To chyba sprzedam s3 i go kupie. W UK 239 funtów.
Z tym, ze chyba jego dostepnosc ma byc znikoma. Wiecej dopiero na jesieni.
No zobaczymy.
Zapowiada się ciekawie.
Wysłane z mojego Nexus 7
Jeszcze w kwestii S5 - pewnie ten test pisał jakiś gimbus, który nawet nie miał go w rękach:
http://pclab.pl/art57398-9.html
Oj, gdyby była wersja GE i to dostępna w Polsce...
One plus one ma być w tym kwartale. To chyba sprzedam s3 i go kupie. W UK 239 funtów.
Tak. Ma być chyba już od dziś, ale:
1. tylko dla zaproszonych i aż 100 szt.
2. część będzie dla osób, które wezmą udział w konkursie.
Sprzedaż początkowo ma być prowadzona w systemie zaproszeń, a ilość sprzętu na półkach sklepowych to zaledwie 100 modeli. Dodatkowa zostanie przeznaczona dla osób, które wezmą udział w tzw. „Phone Smash”, który polegał będzie na zniszczeniu swojego aktualnego smartfona.
Zalogowałem się na ich stronie, może dostanę zaproszenie:-D
krzysztof jot
25-04-2014, 12:11
Jeszcze w kwestii S5 - pewnie ten test pisał jakiś gimbus, który nawet nie miał go w rękach:
Oj, gdyby była wersja GE i to dostępna w Polsce...
no, dla mnie Mieszko K. jak i cały polski rynek mediów internetowych w dziedzinie techno niedaleko pada od gimbusa :).
Ale nie ma juz sensu coś sobie dalej udowadniać w temacie S5. Kto chce to go kupi, kto nie... to znajdzie wady :)
Ale wracając do testów - to... jak myslisz kto pracuje, pisze (i za ile) w takich miejscach jak Pclab ?
Naprawdę uważasz za miarodajne takie biedne jak to w Polsce, calkowicie bezfunduszowe, zależne jak diabli od reklamodawcy, właściciela i generalnie wszystkiego - portale typu wspomniany czy jeszcze kilka innych w tej ale i innych dziedzinach ?
Ja już dawno z tego wyrosłem...
To wyobraz sobie, ze nie kazdy w tym kraju ma luksus odliczenia vatu.
No to co w końcu koledzy wystawiają bo ktoś się tu zamotał ? :) No proszę, i wyleciało to spod paluszków tęgiej, prawniczej głowy, która przy każdej dowolnej okazji i sprzeczce o dupę Maryny wypluwała kontrę o brak faktury...
Jakbyś wiedział na czym tak naprawdę zarabiają sklepy/komisy z wszelkiej maści elektroniką, w tym i te za którymi tak stoisz murem, oraz ile warte są te ich papierki i fakturki to by Ci ta prawnicza głowa eksplodowała :D
Sory za OT, nie mogłem się powstrzymać ;)
Po czym wnioskujesz? Całkiem miłym językiem napisane, dobre zdjęcia, porównania, z podsumowaniem też się zgadzam choć z tym "znacznie większym rozmiarem" ciut przesadzili. Pisze o lagach w czym pokrywa się z Twoimi spostrzeżeniami.
Wg mnie całkiem przyjemna recenzja. Jeśli szukasz bardziej wymagających testów, np LCD (bo cóż tu jeszcze można więcej i dogłębniej testować?) to są ku temu portale specjalizujące się w tej tematyce.
@nowart - mój błąd, nie doczytałem. Rzeczywiście jest tylko paragon oryginalny, ale on spokojnie wystarczy do realizacji uprawnień gwarancyjnych. Nadto, powinieneś zaznajomić się z pojęciem "ironia".
@krzysztof jot - czyli testy negatywnie oceniające lub zwyczajnie nie wychwalające S5 pisane są na zamówienie konkurencji? Nie żartuj...
Ironia i sarkazm to moje drugie imię :p
Luzik, tak się przekomarzam :)
Krzysztof, dzięki za recenzję.
W takim razie OK. Również uważam test za nieźle napisany. Problem tylko w tym, czego krzysztof jot nie jest w stanie zaakceptować, że potwierdza on moją opinię o tym sprzęcie.
No bo na krzysztofa trzeba brać z Samsungiem poprawkę jak w przypadku Toma01 i Apple :D
Na forum oneplus temat o zaproszeniach jest od 17.04.2014 I ma bagatela 330 stron w 5 dni.
Nieźle.
krzysztof jot
25-04-2014, 15:39
No bo na krzysztofa trzeba brać z Samsungiem poprawkę jak w przypadku Toma01 i Apple :D
nie nie, bez jaj...wypraszam sobie :) ja lubię mieć to co sprawia mi przyjemność i daje trochę zadowolenia w życiu, nie stoję murem za Samsungiem jak i Galaxy S5, ale tak naprawdę to co ?
Za nowoczesnym smartfonem idzie tez trochę drobiazgów czasem równie kosztownych. Gdyby nie to, oraz kompatybilnośc z innymi akcesoriami, telefonami, TV itp itd kupiłbym Sony Z2 ... aczkolwiek nie kupiłbym :) bo jest już przesadnie nadwymiarowa. Ale tak, moim zdaniem to jest Z2 nr.1 obecnie, i ja nigdzie nie wspominałem że S5 to jest najlepsze co jest, tylko że jest :) Zwracam uwagę, bo to istotne. A jeszcze jest GEAR (FIT) o którym myślę. Mnie w S5 wszystko pasuje poza hu_@wą ramką dookoła, i klapką na gnieździe usb - niby zabezpiecza przed woda ale jest upierdliwe to, w Wave dało się zrobić odsuwaną juz trzy lata temu i było ok.
A co do solidnych rozbudowanych opisów czy testów:
- phonearena http://tiny.pl/qkkdt
- gsmarena http://tiny.pl/qkkd7
- pocketnow http://tiny.pl/qkkd9
- slashgear http://tiny.pl/qkkdn
- gizmodo http://tiny.pl/qkkd2
- digitaltr http://tiny.pl/qkkdv
I o dziwo - jakoś w "świecie" maja inne odczucia i opinie o S5.
I nie kocham samsunga :) bo S3 płaciłem 700 zł za płytę główną, która padła po pół roku, i serwis uparcie odmawiał uznania naprawy gwarancyjnej, mimo że trzy tygodnie później cały świat usłyszał o "nagłej śmierci" i wadliwej serii płyt.
eristoff
25-04-2014, 16:00
Jakby ktoś chciał to cerberus jest tylko dzisiaj w promocji za darmo
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lsdroid.cerberus
Niezbyt darmowa - 7 dniowy trial...
Niezbyt darmowa - 7 dniowy trial...
A jednak darmowa. Po blisko 10 nie udanych (niby problemy z połączeniem) próbach zakupu licencji przyszedł mail, że dzisiaj jest darmowo i opcja zakupu licencji powinna już zniknąć z aplikacji, co też się stało.
A moj N5 postanowil wypasc mi z kieszeni z wiadomym skutkiem... czekam na nowy wyswietlacz :-(
Podziękował.
A moj N5 postanowil wypasc mi z kieszeni z wiadomym skutkiem... czekam na nowy wyswietlacz :-(
Ile ta przyjemność w n5?
Niedawno przerabialem to w n4
krzysztof jot
25-04-2014, 22:33
ta funkcjonalność cerberusa samsung daje w swoim oprogramowaniu juz od kilku lat - sms z info o zmianie karty sim, blokada zdalna, czyszczenie danych itp.
Ile ta przyjemność w n5?
W UK lcd z ramka (z ebaya) 85 funtow. Zobaczymy jak bedzie z jego jakoscia.
Porównania prędkości działania (w dodatku argumentem "działa gorzej" ) to poziom gimnazjum. Oczywiście N5 jest szybki. Ale czemu niby miałby być wolny? Przecież to czysty, odessany z bloatware android. Tam nie ma co zamulac. nie ma co porównywać, trochę inna liga (aparat, bateria, wyświetlacz, wodoodporność etc.) Po wgraniu do SGS5 customa np Slimkata, nawet N5 wymięknie. Technologia panie. Ale do N5 mam ogromną sympatię. To bardzo udany telefon. Czekam na szóstkę.
Sapphiron
26-04-2014, 11:09
Jakby ktoś chciał lumię 1320 to na naszej giełdzie forumowej jest oferta :)
Ile ta przyjemność w n5?
A ile w N4? :) Bo mój leży od kilku miesięcy nienaprawiony.
ja po 2 rozbitych szybkach w ajfonie (niech zyje gorilla glass) zainwestowalem w obudowe lunatika
http://sod.org.ua/wp-content/uploads/2012/10/lunatik-taktik-%E2%80%93-sverhprochnyj-korpus-dlja-iphone_4.jpg
źródło (http://sod.org.ua/wp-content/uploads/2012/10/lunatik-taktik-%E2%80%93-sverhprochnyj-korpus-dlja-iphone_4.jpg)
co prawda telefon wyglada troceh jak czolg, ale to mi akurat nei przeszkadza. za to zaliczyl juz kilka solidnych upadkow i poza rysami na obudowie nic nie ma.
ja po 2 rozbitych szybkach w ajfonie (niech zyje gorilla glass) zainwestowalem w obudowe lunatika
co prawda telefon wyglada troceh jak czolg, ale to mi akurat nei przeszkadza. za to zaliczyl juz kilka solidnych upadkow i poza rysami na obudowie nic nie ma.
Chyba sie zainteresuje tym wynalazkiem.
A ile w N4? :) Bo mój leży od kilku miesięcy nienaprawiony.
Około 400zl w serwisie LG
Jakie smartfony z większymi wyświetlaczami mają hosta USB ? (to potrzebne przy sterowaniu Nikonem).
Rozpatruje Samsunga Note 2 i S3 - one mają hosta USB. Ale nie wiem jak LG Nexus 5 i G2, oraz jak z HTC One i One Max. Zdaje się, że mają?
Przy okazji - jaki z tych 6 telefonów polecacie albo odradzacie? Skłaniam się ku HTC.
Zalezy mi tez na LTE (to te telefony mają) dobrej nawigacji GPS i na długich czasach czuwania (gdy się nie używa telefonu - nie gra, nie przegląda internetu itd).
Jakie smartfony z większymi wyświetlaczami mają hosta USB ? (to potrzebne przy sterowaniu Nikonem).
Rozpatruje Samsunga Note 2 i S3 - one mają hosta USB. Ale nie wiem jak LG Nexus 5 i G2, oraz jak z HTC One i One Max. Zdaje się, że mają?
Przy okazji - jaki z tych 6 telefonów polecacie albo odradzacie? Skłaniam się ku HTC.
Zalezy mi tez na LTE (to te telefony mają) dobrej nawigacji GPS i na długich czasach czuwania (gdy się nie używa telefonu - nie gra, nie przegląda internetu itd).
Nexus 5 wymaga zmiany systemu. Z CM11 działa bez problemów.
LG G2 - z tego co mi wiadomo to działa
SGS3, SGS4 i SGS5 - działa.
Z HTC One i One X są jakieś problemy - z tego co mi wiadomo, to wynikają z Sense.
Jeśli chodzi o działanie na baterii, to Nexus na oryginalnym ROMie chyba wypada najgorzej - ma najmniejsza baterię, a podobne podzespoły. G2, czy HTC One wypadają wyraźnie lepiej.
Natomiast po zmianie softu, to Nexus wypada podobnie jak G2 również ze zmienionym "ekonomicznym" softem.
Co do sterowania aparatem - można też po WiFi (jak nie ma WU-1a/b) (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3217075&postcount=35), co prawda jest to trochę wolniejsze (np. pobieranie zdjęć), ale nie jest się uwiązanym kablem.
Z HTC One i One X są jakieś problemy - z tego co mi wiadomo, to wynikają z Sense..A z One Max?
Czy to da się jakoś obejść?
Dopytuje o HTC bo to mój typ.
A z One Max?
Czy to da się jakoś obejść?
Dopytuje o HTC bo to mój typ.
Zmieniając system na np. CyanogenMod (i pewnie każdy inny bez HTC Sense) - tak. Wtedy nie będzie żadnych problemów.
Tylko pytanie czy rzeczywiście potrzebujesz USB do sterowania aparatem.
Ja kiedyś też używałem USB, ale odkąd DSLRDashboard działa z routerami WiFi (np. TL-MR3040), to używam właśnie WiFi. Jest o wiele wygodniejsze i odległości większe.
A najlepsze jest to, że do takiego routera można podpiąć do 4 aparatów i sterować nimi równocześnie. Sprawdzałem z 2 Nikonami i Canonem, i wszystko działało bez żadnych problemów.
Władca Pixeli
29-04-2014, 03:02
Co odbiło firmie Samsung, że w najnowszych telefonach (S5) zablokowała możliwość zapisu wielu aplikacjom bezpośrednio do kart MIcro SD?
A to nie "feature" Androida 4.4?
.Tylko pytanie czy rzeczywiście potrzebujesz USB do sterowania aparatem.
Ja kiedyś też używałem USB, ale odkąd DSLRDashboard działa z routerami WiFi (np. TL-MR3040), to używam właśnie WiFi. .Wolę USB. Mam małe odległości, nie chcę routera z baterią (zawsze braknie prądu wtedy gdy potrzeba ;))
Dzieki za informacje :)
A to nie "feature" Androida 4.4?
Nie. KitKat dodał nowe API bezpiecznego dostępu do zewnętrznej pamięci pozostawiając producentowi telefonu wybór trybu działania - albo primary external storage (i wtedy uprawnienia działają po staremu), albo secondary external storage (z bardziej rygorystyczną kontrolą dostępu). Samsung podczas aktualizacji swoich telefonów do KK wybrał to drugie rozwiązanie.
Co odbiło firmie Samsung, że w najnowszych telefonach (S5) zablokowała możliwość zapisu wielu aplikacjom bezpośrednio do kart MIcro SD?
Jest gorzej. W 4.3 (S3) zlikwidowali klawiaturę 4x3. I jak żyć?
rychu_cmg
29-04-2014, 18:08
W moim xcoverze 2 czyli telefonie ze stycznia 2013 już nie było takiej możliwości, więc jest to już sprawdzony patent Samsunga na zmuszenie użytkowników to kombinowania z rootami i nieoficjalnymi wersjami oprogramowania. Można to ominąć częściowo programem Link2SD.
Władca Pixeli
29-04-2014, 19:35
W moim xcoverze 2 czyli telefonie ze stycznia 2013 już nie było takiej możliwości, więc jest to już sprawdzony patent Samsunga na zmuszenie użytkowników to kombinowania z rootami i nieoficjalnymi wersjami oprogramowania. Można to ominąć częściowo programem Link2SD.
Ja nie mogę zrozumieć dlaczego firmy zamiast usprawniać to utrudniają a potem się dziwią, że sprzedaż spada.
Kalendarz działał poprawnie przez wiele lat i inteligentni inaczej programiści musieli go "usprawnić" :mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Galaxy-S5-Cal.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Galaxy-S5-Cal.jpg)
krzysztof jot
30-04-2014, 23:54
Ja nie mogę zrozumieć dlaczego firmy zamiast usprawniać to utrudniają a potem się dziwią, że sprzedaż spada.
Kalendarz działał poprawnie przez wiele lat i inteligentni inaczej programiści musieli go "usprawnić" :mrgreen:
ale co Ci nie działa ? Z czym problem ?
Nowy LCD wstawiony. W porownaniu do Nexusa 5 wymiana w iPhonie 4 to pestka. W N5 wszystko poprzyklejane, juz myslalem ze zabilem tylna kamerke, ale to tylko slabo docisniety kabelek... Baterie tez z trudem wytargalem.
Władca Pixeli
01-05-2014, 19:48
ale co Ci nie działa ? Z czym problem ?
Nigdzie na napisałem, że nie działa, tylko że zrobili sporo niepotrzebnych zmian.
Nie chce mi się opisywać wszystkich zmian ale jedna jest na zdjęciu nieco wyżej.
To akurat nie Samsung, a Google. W Andridzie 4.4 zmieniono dostępu do różnych pamięci, a dokładniej zabrano jeden ze sposobów. Wiele aplikacji wymagało i nadal wymaga dostosowania.
krzysztof jot
01-05-2014, 22:01
Nigdzie na napisałem, że nie działa, tylko że zrobili sporo niepotrzebnych zmian.
Nie chce mi się opisywać wszystkich zmian ale jedna jest na zdjęciu nieco wyżej.
no nic, nie łapę :)
nie chce mi sie odpalać S4 bo go zresetowałem do sprzedania, ale uklad dnia jest jaki jest - nie widze tu nic niewygodnego, było inaczej ?
Nie pamiętem , bo najczęsciej tu mam podgląd "miesięczny" a dzień na pul[picie przez widżet "simple calendar"
To akurat nie Samsung, a Google. W Andridzie 4.4 zmieniono dostępu do różnych pamięci, a dokładniej zabrano jeden ze sposobów. Wiele aplikacji wymagało i nadal wymaga dostosowania.
A jednak Samsung :-) Opisałem to kilka postów wyżej.
czy ktoś sie orientuje czy TMobile zakłada teraz w swoich telefonach blokady simlock ? Może jest na sali pracownik operatora albo ktoś z pewną wiedzą w tym zakresie ?
Ostatnio jak brałem to nie było:) 2 tyg temu:)
ok, dzięki. dla pewności to chyba jednak będe musiał odpakowac klamota i zasadzić tam karte play i zobaczymy czy zadziała :)
Od wielu lat nie zakładają już simlocków.
czy ktoś sie orientuje czy TMobile zakłada teraz w swoich telefonach blokady simlock ? Może jest na sali pracownik operatora albo ktoś z pewną wiedzą w tym zakresie ?
Od 5 czy 6 lat nie dają już sim-lock'a.
Używa ktoś Nexusa 5? Warto go kupić?
To jeden z najlepszych telefonów z Androidem, oczywiście że warto :)
Używa ktoś Nexusa 5? Warto go kupić?
Tak, używa.
Jak nie lubisz wodotrysków i bawi Ciebie zabawa w zmiany systemu - warto.
Jak lubisz wodotryski i nie interesują Ciebie alternatywne systemy - każdy inny będzie lepszy.
Ja też mam. Jestem zadowolony, bardzo. Czekam na oficjalną wersję CM 11
Czemu zmiany systemu? To raczej w Szajssungu trzeba kombinować z romami, żeby jako-tako to działało.
Martwią mnie trochę opinie o baterii. Obecnie mam Samsunga Galaxy S II i bateria przy normalnym użytkowaniu trzyma spokojnie ok. 4 dni... W przypadku Nexusa czytam o maks. 2 dniach :/
Macie wersje z 16 czy 32GB? Szkoda, że slotu SD poskąpili...
Nie wiem jak nowa 5 ale w czwórce dzień to jest max. Mowa o przeglądaniu kilkudziesięciu email w ciągu dnia. Też chyba muszę wymienić na coś bardziej mocnego.
hmm.... podoba mi się wygląda tego Nexusa... z kolei parametry bardziej kuszą mnie w kier. Galaxy S4...
a moze poczekac na oneplus one? ;) tani ma byc...
A w jaki sposób go wyszarpiesz :-)
shao mao bedzie wysylal :mrgreen:
To ja też chcę szao lało jeden telefon
Martwią mnie trochę opinie o baterii. Obecnie mam Samsunga Galaxy S II i bateria przy normalnym użytkowaniu trzyma spokojnie ok. 4 dni... W przypadku Nexusa czytam o maks. 2 dniach :/
Cztery dni? To chyba telefon leży całkiem nieużywany, powyłączane wszystkie urządzenia i w trybie energooszczędnym. Albo masz przez pomyłkę wstawiony akumulator z Bojowego Wozu Piechoty.
Dwa pytania:
1. Czy Lenovo P780 ma jakiegoś konkurenta? Obejrzałem telefonik kolegi i mi się bardzo widzi taki. Chodzi o parametry i cenę. Chciałbym w Polsce kupić, żeby w razie awarii mieć cień szansy na naprawę gwarancyjną albo wymianę na nowy.
2. Czy w LG L9 da się przenosić zainstalowane aplikacje na kartę pamięci?
Cztery dni? To chyba telefon leży całkiem nieużywany, powyłączane wszystkie urządzenia i w trybie energooszczędnym. Albo masz przez pomyłkę wstawiony akumulator z Bojowego Wozu Piechoty.
Tak 4, po kilka rozmów dziennie, SMS, sporadycznie jakiś Gmail przez wifi lub 3G. itp. Nie muszę Ci nic udowadniać, bo wiesz lepiej :)
Za duży jestem na udowodnianie. ;) Mam służbowy S2 i nieruszany przez weekend maksymalnie dwie doby poleży. ;) Gratuluję.
Mamy ich w firmie kilkanaście i nikomu nie działa długo.
1. SGS II początkowo miał problemy aby 1 dzień wytrzymywać.
2. Nexus ma znacznie większe potrzeby energetyczne
3. Jak sobie wgrasz odpowiedni system i dobrze go ustawisz, to i 6 dni wytrzyma. Na stockowym systemie używany tylko jako telefon wytrzymuje 2-3 dni. Mi na CM11 + kernel ElementalX działa 2-3 dni przy 5-6 godzinach włączonego ekranu.
4. Użytkownicy Nexusa 5 raczej nie martwią się o to ile dni może wytrzymać, a o to ile godzin pracy.
Mam 16 GB, bo innego nie mieli jak kupowałem. Mi to spokojnie wystarcza. W razie czego zawsze można podpiąć kartę do gniazdo USB. Są czytniki niewiele większe od kart microSD.
Dwa pytania:
1. Czy Lenovo P780 ma jakiegoś konkurenta? Obejrzałem telefonik kolegi i mi się bardzo widzi taki. Chodzi o parametry i cenę. Chciałbym w Polsce kupić, żeby w razie awarii mieć cień szansy na naprawę gwarancyjną albo wymianę na nowy.
2. Czy w LG L9 da się przenosić zainstalowane aplikacje na kartę pamięci?
1. Jeśli chodzi o parametry, to tylko baterię ma fajną. Słaby procesor (niech nie myli oczu te 4x1.2 GHz... tam jest MediaTek). Mało RAMu. Cena dość wysoka jak na takie podzespoły. Bateria na 100% aż tyle nie kosztuje.
2. Tylko jeśli masz roota. Sam system pozwala zapisywać tylko w lokalizacji zamontowanej jako /sdcard - a tam oryginalnie jest pamięć wewnętrzna. Są aplikacje na roota które pozwalają, jak i systemy, które domyślnie mają zamienioną kartę pamięci z pamięcią wewnętrzną.
Za duży jestem na udowodnianie. ;) Mam służbowy S2 i nieruszany przez weekend maksymalnie dwie doby poleży. ;) Gratuluję.
Mamy ich w firmie kilkanaście i nikomu nie działa długo.
Przed chwilą sprawdziłem w info o baterii: naładowana była na max. w tej chwili jest 77%, działał równo 30h (24h+6).
W tym czasie było kilka rozmów, sms, kilka filmików odtworzonych w YouTube przez wifi.
a moze poczekac na oneplus one? ;) tani ma byc...
Tylko zanim to będzie w sprzedaży w PL... :)
mateo912
08-05-2014, 17:22
Przed chwilą sprawdziłem w info o baterii: naładowana była na max. w tej chwili jest 77%, działał równo 30h (24h+6).
W tym czasie było kilka rozmów, sms, kilka filmików odtworzonych w YouTube przez wifi.
Tylko zanim to będzie w sprzedaży w PL... :)
a możesz pokazać zrzut ekranu z wykresem baterii i wykorzystania jej?
taki jak ten?
źródło (https://copy.com/rEt1DA3Va79yob9P)
Amadeusz
08-05-2014, 17:38
Cztery dni?
Tak, potwierdzam. Kilka rozmów dziennie bez internetu. Przy włączonym necie trzeba ładować co wieczór.
źródło (http://www.photo-markowski.net/jpg/Screenshot_2014-05-08-17-33-45.png)
mateo912
08-05-2014, 18:03
Nie ten. Kliknij na wykres to pokaże Ci sie dokładniejszy
velaskez
08-05-2014, 18:42
Ale to normalne. Wyłączysz obsługę danych i wifi i będzie 4-5 dni na luzie.
eristoff
08-05-2014, 19:30
tylko po co wtedy mieć smarkfona ? lepiej wtedy kupić E52 nokię
mateo912
08-05-2014, 19:39
+1
A po co mi cały czas włączone 3g czy wifi? Żebym mógł się tym pochwalić na forum? Bo nie rozumiem.
Włączam kiedy potrzebuję poza domem sprawdzić pocztę czy coś w necie.
Rozumiem, że mam się wstydzić bo nie jestem cały czas online?... ROTFL
Boryszuk
08-05-2014, 20:19
Z lenistwa? Żeby powiadomienia z fejsbuka i portali randkowych się wyświetlały? Żeby zobaczyć zdjęcia siostrzenicy kiedy moja siostra je wyśle? To, że Ty czegoś nie robisz nie znaczy, że inni robią to tylko po to żeby pochwalić się na forum.
Z lenistwa? Żeby powiadomienia z fejsbuka i portali randkowych się wyświetlały? Żeby zobaczyć zdjęcia siostrzenicy kiedy moja siostra je wyśle? To, że Ty czegoś nie robisz nie znaczy, że inni robią to tylko po to żeby pochwalić się na forum.
Rozmowa zmierza donikąd. Napisałem ile przy moim sposobie używania telefonu trzyma mi bateria.
To nie ja rozpocząłem bezsensowną dysputę sugerującą, że jak mam smartfona to muszę non stop katować go włączonym netem, GPSem, BT i coś tam jeszcze ma... Bo przecież to smartfon (LOL).
Wyobraź sobie, że smartfona wykorzystuję poza domem głównie do dzwonienia i czasem sms. Dziwne, nie? JAK POTRZEBUJĘ to sprawdzę pocztę, obejrzę jakąś stronkę czy film...
Z mojej strony EOT.
eristoff
08-05-2014, 20:33
Ja np używam whats app , od dłuższego czasu nie używam smsów, np e-mail u mnie służy do pracy, więc też cały czas musi być włączony. A żeby wykręcać takie wyniki to pewnie zmniejszasz jasność ekranu do minimum ?
A żeby wykręcać takie wyniki to pewnie zmniejszasz jasność ekranu do minimum ?
Mam ustawione "automatyczna jasność".
Przemo - mam nexusa 4, niedawno wyciągnąłem rekordowe 3 dni i 20 godz. Dzwonienie, ok 2h dziennie na Wi-Fi, 3g, BT, navi wyłączone, ekran w automacie. Więcej ciężko wyciągnąć, ale po próbuje jeszcze z przyłączeniem na 2g ;)
Przy bardziej aktywnym korzystaniu z Wi-Fi czy 3g, 2 dni to absolutny max, często tez nie wychodzi ponad 30h...
krzysztof jot
08-05-2014, 23:47
co do baterii - w używanym a nie leżakowanym smartfonie, wbrew pozorom (bo największy i najjaśniejszy ekran, najmocniejszy procesor) najlepiej spisuje mi się SGS 5. Mam w domu prawie komplet galaxy - S2, S3, S4 i S5 :) - wszystko ma włączone 100% 3G, WiFi, i ekrany świecą jasno bo człowiek już ślepy - to S5 jak żaden inny wcześniej, kiedy idę spać włączając do ładowania bywa że ma około 50% stanu baterii, co w S3 a zwłaszcza s4 było niespotykane, S4 wymagał nawet czasami doładowania pod wieczór. Oczywiście mówię o "średnio standardowej" :) eksploatacji, bo bywało i zajechać baterie w kilka godzin, ale to w szczególnych przypadkach. O ile sie orientuję - S5 a temacie energii jest teraz liderem z trudnym do pobicia wynikiem, a jest jeszcze tryb super-oszczedny gdzie ponoć bateria żyje i żyje i żyje... :)
Władca Pixeli
09-05-2014, 06:19
O ile sie orientuję - S5 a temacie energii jest teraz liderem z trudnym do pobicia wynikiem, a jest jeszcze tryb super-oszczedny gdzie ponoć bateria żyje i żyje i żyje... :)
Tyle, że bateria w S5 jest nieco większa :mrgreen:
Moj ajfon dziala 4-5 dni srednio (wifi nonstop, gps czasem, gram, latam po necie, dzwonie czasem, smsuje) :cry:
Tak, używa.
Jak nie lubisz wodotrysków i bawi Ciebie zabawa w zmiany systemu - warto.
Jak lubisz wodotryski i nie interesują Ciebie alternatywne systemy - każdy inny będzie lepszy.
O co chodzi z tymi wodotryskami i zmianami systemu, bo po roku z N4/N5 nie mam powodow do narzekan, a juz najmniej na fakt posiadania stockowego andka w najnowszej wersji.
O co chodzi z tymi wodotryskami i zmianami systemu, bo po roku z N4/N5 nie mam powodow do narzekan, a juz najmniej na fakt posiadania stockowego andka w najnowszej wersji.
W Nexusie masz czystego androida. Żadnych dodatkowych aplikacji. Brak jakiegokolwiek połączenia aplikacji z facebookiem, tweeterem, czy innymi portalami. Tylko G+.
Co do zmian systemu - to zmiany systemu na dystrybucje Androida przygotowane przez niezależne grupy i osoby.
Moj ajfon dziala 4-5 dni srednio (wifi nonstop, gps czasem, gram, latam po necie, dzwonie czasem, smsuje) :cry:
u Ciebie to on by chodzil ze 3 dni bez baterii nawet... takiego smoga macie ;)
1. Jeśli chodzi o parametry, to tylko baterię ma fajną. Słaby procesor (niech nie myli oczu te 4x1.2 GHz... tam jest MediaTek). Mało RAMu. Cena dość wysoka jak na takie podzespoły. Bateria na 100% aż tyle nie kosztuje.
A jakiś zbliżony cenowo konkurent?
2. Tylko jeśli masz roota. Sam system pozwala zapisywać tylko w lokalizacji zamontowanej jako /sdcard - a tam oryginalnie jest pamięć wewnętrzna. Są aplikacje na roota które pozwalają, jak i systemy, które domyślnie mają zamienioną kartę pamięci z pamięcią wewnętrzną.
To już muszę iść do jakiegoś miejscowego gimnazjalisty żeby mi takie operacje na foniku zrobił.
A jakiś zbliżony cenowo konkurent?
To zależy co jest niezbędne - dual Sim, ekran HD, nagrywanie HD, aparat.... ??
To już muszę iść do jakiegoś miejscowego gimnazjalisty żeby mi takie operacje na foniku zrobił.
Nie jest z tym tak ciężko. Na forum androida jest wszystko krok po kroku opisane, tak że każdy sobie poradzi.
To zależy co jest niezbędne - dual Sim, ekran HD, nagrywanie HD, aparat.... ??
Bez duala. Ekran HD, min. 5 cali, bateria. Tyle. Używam do prostych gierek, neta i nawigacji. Proste programiki czasem też lecą. Więc bateria i ekran :)
Nie jest z tym tak ciężko. Na forum androida jest wszystko krok po kroku opisane, tak że każdy sobie poradzi. Jak mi się gwarancja skończy to zrobię.
Bez duala. Ekran HD, min. 5 cali, bateria. Tyle. Używam do prostych gierek, neta i nawigacji. Proste programiki czasem też lecą. Więc bateria i ekran :)
Z taką baterią jak Lenovo to się akurat nic nie dostanie, ale uważam, że lepiej kupić sobie PowerBank za 20zł (już nawet po 11zł) (http://allegro.pl/ladowarka-bateria-powerbank-2600mah-brelokp1-kolor-i4185966247.html) i mieć lepszy telefon:
Galaxy S III
LG E975 OPTIMUS G
Xperia Z
- nie dość że mają lepsze podzespoły, to mają więcej pamięci wewnętrznej. A Lenovo również wymaga zamiany pamięci, aby móc aplikacje przerzucić na kartę SD.
ZOPO ZP980+
- co prawda chinczyk i też z MediaTek-iem, ale 8x1.7 (minus, to że lubi elektrony z baterii), 2 GB RAM, ekran FHD i całkiem dobry aparat. Ma też Dual SIM. Największy minus, to że wygląda jak dziecko skrzyżowanie Galaxy S i iPhona.
Nie wiem o co chodzi z tym Lenovo P780, ale jego dane nie odzwierciedlają tej baterii. 90% telefonów z baterią o połowę mniejszą ma podane podobne czasy.
Jak mi się gwarancja skończy to zrobię.
Ja najdłużej wytrzymałem pół roku bez wywalenia oryginalnego systemu. Było to w HTC Desire Z, i tylko dlatego, że długo nie było na niego sposobu. W Nexusie było to 3 dni... Jak się człowiek przyzwyczai do tego co oferują customy, to później żyć bez nich się nie da.
Ja najdłużej wytrzymałem pół roku bez wywalenia oryginalnego systemu. Było to w HTC Desire Z, i tylko dlatego, że długo nie było na niego sposobu. W Nexusie było to 3 dni... Jak się człowiek przyzwyczai do tego co oferują customy, to później żyć bez nich się nie da.
Do pierwszego nieoczekiwanego zagubienia połowy aplikacji (skróty zostały) i braku możliwości zadzwonienia z własnego telefonu ;) Jedna taka przygoda z CyanogenModem przekonała mnie do kupowania telefonów z (prawie) fabrycznie czystym Androidem.
Do pierwszego nieoczekiwanego zagubienia połowy aplikacji (skróty zostały) i braku możliwości zadzwonienia z własnego telefonu ;) Jedna taka przygoda z CyanogenModem przekonała mnie do kupowania telefonów z (prawie) fabrycznie czystym Androidem.
Niestety trzeba uważać co się instaluje.
Jak się wrzuca nightly, to różne dziwne rzeczy mogą się dziać.
Ja używam CM od czasu 1.6 na G1 i nie mogą narzekać.
W Nexusie było to 3 dni... Jak się człowiek przyzwyczai do tego co oferują customy, to później żyć bez nich się nie da.
Co daje konkretnie (jakie funkcje) CM w por. do czystego androida z Nexusa?
Co daje konkretnie (jakie funkcje) CM w por. do czystego androida z Nexusa?
Konkretnie... to by trzeba było całą litanię pisać.
Przede wszystkim zoptymalizowane i zmodyfikowane niektóre elementy systemu oraz całą masę funkcji do personalizacji (górna belka, guziki na dole, dioda, DSP, ekran blokady, kompletne tematy wizualne), zarządzanie procesorem, dłuższa żywotność baterii (szczególnie z kernelem ElementalX)
Niestety trzeba uważać co się instaluje.
Jak się wrzuca nightly, to różne dziwne rzeczy mogą się dziać.
Ja używam CM od czasu 1.6 na G1 i nie mogą narzekać.
Ekspertem nie jestem, ale ZTCW w czasach gdy miałem ten smutny epizod nie było czegoś takiego jak wersje "nightly".
Ekspertem nie jestem, ale ZTCW w czasach gdy miałem ten smutny epizod nie było czegoś takiego jak wersje "nightly".
Zawsze było, tylko CM nie zawsze je tak oznaczał. A na naszych forach to bardzo często nightly publikowali jako finalne wersje... To, że nie rozumieją oznaczeń poszczególnych wersji deweloperskich, to już chyba standard.
eristoff
09-05-2014, 16:36
Jakby ktoś szukał fajnego budżetowego dual sima to polecam DOOGEE DG350, np tu :
http://www.aliexpress.com/item/Original-DOOGEE-PIXELS-DG350-Gank-Umi-X1-Pro-MTK6582-Quad-Core-Cell-Phones-Android-Smartphone-4/1616964979.html
Ja kupowałem na Pandawill, właśnie dzisiaj przyniósł mi go listonosz
GrzesiekM
09-05-2014, 19:00
czy ktoś z Szanownych działał na czymś takim tu... (http://www.gsmmaniak.pl/184858/cat-b15-ekstremalny-mocarz-rynku-marcu/) lub na czymś podobnym. Potrzebuję dość pancernego smarta na Androidzie...
czy ktoś z Szanownych działał na czymś takim tu... (http://www.gsmmaniak.pl/184858/cat-b15-ekstremalny-mocarz-rynku-marcu/) lub na czymś podobnym. Potrzebuję dość pancernego smarta na Androidzie...
W podobnych cenach są inne równie "wytrzymałe" telefony, a mają lepsze trzewia, co nie mają loga Caterillar'a.
np. EVOLVEO STRONGPHONE Q4
.:Gerard:.
09-05-2014, 20:24
Chyba niedługo będę zmieniał telefon i myślę o tym
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/cat-2.jpg
źródło (http://www.komputerswiat.pl/media/2013/57/2834903/cat.jpg)
http://www.komputerswiat.pl/media/2013/57/2834903/cat.jpg
eristoff
09-05-2014, 20:27
Ja miałem do czynienia z dwoma podobnymi telefonami ten
http://www.evolveo.eu/pl/strongphone-q4
Jest bardzo dobrze wykonany i składany w Czechach podobno
A ten
http://www.1949deal.com/s09-ip68-mtk6589-quad-core-1-2ghz-android-4-2-smartphone-4-3-inch-qhd-gorilla-ips-screen-waterproof-dustproof-shockproof-orange.html
Jest troche gorzej wykonany
Ogólne wrażenia to straszne cegły. Oba mają lepsze bebechy od tego co pokazałeś ty