Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
nikoniarz
22-01-2015, 14:18
Jak dla mnie zbedne roznice. Ale dzieki za film jako ciekawostke.
podpowiedzcie na co zmienic Nexusa 4... planowalem kupic N5 ale widze ze z dostepnoscia (czarnych) dosc slabo :(
Myslalem przez chwilę o lg g3 ale troche duzy jest i ludziska pisza ze nie dziala tak plynnie jak n5...
Oczywiscie chodzi mi zmiane na lepsze ;) samsungow galaxy s... nie chce.
Sąsiad ma n5 i telefon juz 4 albo 5 razy był w serwisie. To niedziałający aparat, to problemy z lapaniem sygnału czy też lte które nie działało lub nie obracajacy się ekran.
Rafał_Sz
22-01-2015, 15:21
podpowiedzcie na co zmienic Nexusa 4... planowalem kupic N5 ale widze ze z dostepnoscia (czarnych) dosc slabo :(
Myslalem przez chwilę o lg g3 ale troche duzy jest i ludziska pisza ze nie dziala tak plynnie jak n5...
Oczywiscie chodzi mi zmiane na lepsze ;) samsungow galaxy s... nie chce.
Mój młody ma N5 - zero problemów. Ja mam LG G3 - zero problemów. Nie wiem skąd się biorą opinie o lagach w G3, być może pierwsze wersje softu miały jakieś babole. Przy Andku 5 wszystko hula jak trzeba.
wlasnie G3 mi sie niby podoba, ale wielkosc n4 jest dla mnie optymalna... a g3 jest jednak spro wiekszy od N4
Jest tak samo duży jak n5 a ma większy od niego ekran.
cz4rnuch
22-01-2015, 21:34
zwracam się do użytkowników fona LG G2, czy podczas nagrywania filmików AF cały czas jest aktywny (myszkuje) i nie da się tego wyłączyć (np. na stałe ustawienie AFu na początku filmu ?) . Czytałem sporo testów i zawsze pojawia się ten zarzut (mz bardzo upierdliwy), szczególnie, gdy nagrywa się jakąś scenę wieloplanową. Drugie pytanie, czy jakośc dżwięku podczas rozmowy jest ok, bo też spotkałem takie opinie, że nie jest najlepiej
,.. pomożecie ?? :)
Sprawdź apkę XCam LG (do poczytania na stronie xda developers). Z tego co piszą aparat zyskuje dzięki niej sporo nowych funkcji. Z filmowych między innymi video focus-lock.
sokrates
22-01-2015, 22:16
ja wymieniłem N4 na xperie T3 - jak dla mnie nie straciłem, nic na wydajności czy płynności, a zyskałem większy ekran, LTE i czas pracy baterii.
Kupiłem żonie nowiutką Xperie T3. Piękny telefon i chyba najcieńszy na świecie 5,3. Zepsuła go w ciągu 5 sekund:D
Sprawdź apkę XCam LG (do poczytania na stronie xda developers). Z tego co piszą aparat zyskuje dzięki niej sporo nowych funkcji. Z filmowych między innymi video focus-lock.
dzięki,
tylko ja taki nieobyty w tych sprawach, dlatego rodzą się pytania :)
1. nie utracę gwarancji po instalacji takiej apki ?
2. jak się to instaluje, z pena?
3. ściągnąłem z tego, co mi podałeś, na LG G3, do G2-tki też podejdzie?
rsz napisz o lg g3 jak Ci trzyma bateria ? czy tel bardzo Ci się nagrzewa ?
Ja obecnie mam Lg 4xhd ale odkąd narzeczona za moją namową ma lg g2 to ja poczułem chęc na wymianę telefonu i bardziej chyba chodzi o gadzeciarstwo niż rzeczywistą potrzebę.
cz4rnuch
22-01-2015, 23:16
Rotor, tu masz instrukcję instalacji <<klik>> (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2548974) Zainstalowałem z ciekawości, sprawdziłem czy działa i odinstalowałem. Co do gwarancji to się nie wypowiadam, ale nie sądzę że coś Ci grozi. To tylko apka, przed instalacją trzeba jedynie zaznaczyć w ustawieniach ptaszka przy nieznanych źródłach w sekcji zabezpieczenia a potem dla zwiększenia funkcjonalności pobrać z google play płatny xcam lg settings, koszt ok 7 plnów. Jeśli wolisz coś mniej funkcjonalnego ale darmowego to jest też aplikacja Focal w wersji beta do pobrania z play store. Po instalacji af nadal działa w trybie ciągłym ale robi to podobno dużo lepiej i nie ma tego wku........go pulsowania. Takich aplikacji jest więcej i jeśli zależy Ci na filmowaniu to myślę, że warto kilka z nich potestować. Pozdrawiam.
nikoniarz
22-01-2015, 23:22
Ja obecnie mam Lg 4xhd ale odkąd narzeczona za moją namową ma lg g2 to ja poczułem chęc na wymianę telefonu i bardziej chyba chodzi o gadzeciarstwo niż rzeczywistą potrzebę.
Mnie w G3 bateria trzymała ciut krócej niż w G2. Dlatego też wróciłem po 3 tygodniach do G2. Teraz poluję na G Pro 2...
Rafał_Sz
22-01-2015, 23:28
nie nagrzewa sie, bateria trzyma ok. doby przy dosc intensywnym użytkowaniu. Na plus nalezy dodac dobry aparat i fenomenalny ekran.
nikoniarz
22-01-2015, 23:34
Ja osobiście nie odczułem wielkiego WOW po przesiadce z G2 na G3 w kwestii ekranu. Jak dla mnie są porównywalne. Ogólnie G3 to bardzo udany telefon. Niesamowicie praktyczny. Ale ja osobiście bez żalu wróciłem do G2. W codziennym użytkowaniu różnic nie odczuwałem. Poza baterią. Ale złego słowa o niej nie powiem. Tak samo jak o samym G3.
do cz4rnuch
jak kupie fona, to spróbuje tego darmowego, zależy mi tylko na tym, by filmowanie spełniało funkcje, do której zostało stworzone, żadnych innych dodatków nie potrzeba mi.
Tak się "boję" tego fona, bo LG wg. mnie zawsze było w tyle (miałem osobiście trzy LG w przeszłości, jeszcze zwykłe fony i zawsze było jakieś "ale" )
może przesadzam, bo ogólnie ten G2 wygląda na niezły sprzęt, ale już: a to filmowanie nie działa normalnie, a to znowu brak miniSD, ... i co tam jeszcze wyjdzie podczas użytkowania to nie wiem..
Bawiłem się w sklepie nim, no fajnie to hula, ehh te dylematy, .. problem w tym, że nie ma za bardzo konkurencji w tej cenie i za takie parametry
nikoniarz
22-01-2015, 23:44
LG kiedyś, to nie to co LG teraz. Obecnie LG robi dopracowane telefony, niesamowicie użyteczne. A awaryjność jak wszędzie- jak źle trafisz to coś będzie nie tak...
wasilewk
22-01-2015, 23:44
do cz4rnuch
jak kupie fona, to spróbuje tego darmowego, zależy mi tylko na tym, by filmowanie spełniało funkcje, do której zostało stworzone, żadnych innych dodatków nie potrzeba mi.
Tak się "boję" tego fona, bo LG wg. mnie zawsze było w tyle (miałem osobiście trzy LG w przeszłości, jeszcze zwykłe fony i zawsze było jakieś "ale" )
może przesadzam, bo ogólnie ten G2 wygląda na niezły sprzęt, ale już: a to filmowanie nie działa normalnie, a to znowu brak miniSD, ... i co tam jeszcze wyjdzie podczas użytkowania to nie wiem..
Bawiłem się w sklepie nim, no fajnie to hula, ehh te dylematy, .. problem w tym, że nie ma za bardzo konkurencji w tej cenie i za takie parametry
Zdziwi Cię brak zewnętrznej karty oraz konieczność włączania do komputera w celu operowania plikami z zewnątrz.
Ale lagowania nie ma: mój 12-letni wnuczek ma w domu trzy Samsungi (m.in. S3, S2) i wszystkie by wymienił na mojego ajfona. Galaxy Life tylko u mnie nie laguje.
Pzdr.
nikoniarz
22-01-2015, 23:47
konieczność włączania do komputera w celu operowania plikami z zewnątrz.
Pzdr.
Może jestem śpiący ale o co dokładnie chodzi?
wasilewk
22-01-2015, 23:49
Może jestem śpiący ale o co dokładnie chodzi?
Jeśli chcesz mieć nowy dzwonek (mp3) albo nagrać jaki filmik - bez kompa ani rusz (ja tableta nie mam).
Pzdr.
nikoniarz
22-01-2015, 23:50
Jeśli chcesz mieć nowy dzwonek (mp3) albo nagrać jaki filmik - bez kompa ani rusz (ja tableta nie mam).
Pzdr.
Wystarczy pendrive OTG. Albo bezprzewodowo.
wasilewk
22-01-2015, 23:53
Wystarczy pendrive OTG
Nie wiem czy bez oprogramowania (obróbka na kompie) uda się bezpośrednio. Ten pendrive chyba działa tylko 'z' a nie 'do'.
cz4rnuch
22-01-2015, 23:54
Do rotora. CCC - cena czyni cuda. Wiadomo, że w tej chwili są lepsze modele na rynku ale są też sporo droższe. Ja swojego kupiłem w polskim sklepie kilka miesięcy temu w promocji za tysiaka. W tej cenie mogłem jedynie liczyć jeszcze na dobrego chińczyka więc się nie zastanawiałem. Moim zdaniem to udany model, bateria jest ok, ekran duży a sam telefon stosunkowo mały i z mocnymi bebechami. Zdjęcia ok, trochę kuleje właśnie video ale można to załatać aplikacjami od googla. Jedyne czego teoretycznie nie da się załatać to 16GB - trochę mało. Większych grzechów nie zauważyłem więc polecam.
nikoniarz
22-01-2015, 23:55
Nie wiem czy bez oprogramowania (obróbka na kompie) uda się bezpośrednio. Ten pendrive chyba działa tylko 'z' a nie 'do'.
No to jednak jestem śpiący bo nie rozumiem. Chcesz przesłać dzwonek z kompa do tel czy z tel do kompa? W obu przypadkach da się przez pendrive bo działa on jak pełnoprawna pamięć przenośna.
EDIT:
Ale zdecydowanie wygodniej jest użyć opcji Pamięci Bezprzewodowej, gdzie tylko gdy G2 znajdzie się w zasięgu domowej sieci bezprzewodowej to wyskakuje w kompie jako dodatkowy dysk. Nie trzeba wtedy nic podłączać do telefonu więc odpadają dodatkowe wydatki na zakup pamięci przenośnej.
wasilewk
23-01-2015, 00:04
No to jednak jestem śpiący bo nie rozumiem. Chcesz przesłać dzwonek z kompa do tel czy z tel do kompa? W obu przypadkach da się przez pendrive bo działa on jak pełnoprawna pamięć przenośna.
To nie jest prawda, ten pendrive tak nie działa: ma ograniczenia, żeby zachować prawa autorskie utworów - jak zresztą cały ajfon. Żeby zgrać dzwonek mp3 do ajfona i mieć go na ajfonie na liście dzwonków, to bez kompa ani rusz.
nikoniarz
23-01-2015, 00:05
To nie jest prawda, ten pendrive tak nie działa: ma ograniczenia, żeby zachować prawa autorskie utworów - jak zresztą cały ajfon. Żeby zgrać dzwonek mp3 do ajfona i mieć go na ajfonie na liście dzwonków, to bez kompa ani rusz.
Ale ja przecież piszę o G2 a nie Ajfonie.
wasilewk
23-01-2015, 00:07
Ale ja przecież piszę o G2 a nie Ajfonie.
Zgoda ! Przepraszam ! Napisałeś "Jak kupię fona" a ja przeczytałem ajfona - sorry !
Pzdr.
nikoniarz
23-01-2015, 00:08
Zgoda ! Przepraszam ! Napisałeś "Jak kupię fona" a ja przeczytałem ajfona - sorry !
Pzdr.
Nie ja napisałem, że kupię :) Ale ważne, że wyjaśnione.
no to ja chyba namieszałem z określeniem "FON", chciałem być trendy (na czasie) heh, to może będę pisał "szczególny rodzaj telefonu komórkowego, zwany też smartfonem " :) , - trochę długo
czarny75
26-01-2015, 20:27
Prośba do użytkowników dwóch modeli:
-nokia lumia 735
-lg g2 mini
aparat ma być dla żony:)
Jedyne wymagania:
Ma dzwonic(głośno bo większość czasu będzie w torebce)
ma się nie zawieszać
i tyle.
Jak chcesz mieć telefon do dzwonienia, a nie do wszystkiego innego, bierz Lumie.
sokrates
27-01-2015, 09:43
Choć nie jestem fanem to z tych 2 bierz lumie.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
no i mam swojego "upragnionego" ;) LG-ka G2
jako, że człek ze mnie już w dużym stopniu niewspółczesny, czasami mam problemy z elektroniką i przystosowaniem się do dzisiejszych standardów
no więc tym razem nie było inaczej :( , pojawiły się problemy i potrzebuje Waszej rady :
1. kontaktów z poprzedniego fona Sony Ericsson, nie udaje mi się skopiować do nowego
próbowałem przez nową kartę SIM (musiała być nowa, bo tu wchodzi ta mini) Utworzyłem kopie kontaktów w starym telefonie na nowej SIM, przełożyłem do nowego i ten nowy ich nie widzi .
2.Próbowałem kopią na karcie pamięci, ale nowy LG po podłączeniu do kompa kablem USB nie chce się zainstalować poprawnie (tzn Win 7 kręci kółeczkiem i po chwili daje komunikat, że nowego urządzenia nie zainstalowano poprawnie), rezultat -> komp nie widzi fona
aa i jeszcze jednym sposobem próbowałem
3. synchronizacja poprzez konto Googla, -. bezskutecznie, pokazuje, ze mi zsychronizowało, a kontaktów nie ma
Co mam robić ?
chudeusz
27-01-2015, 20:53
Przyciąć starą kartę do rozmiaru mini...
nie da rady, bo to stara bardzo karta (Idea), która ma "szeroką elektronikę"
3. synchronizacja poprzez konto Googla, -. bezskutecznie, pokazuje, ze mi zsychronizowało, a kontaktów nie ma
Synchronizacja jest najprostsza i najszybsza. Sprawdź gdzie występuje błąd podczas synchronizacji :) Czy stary telefon nie wysyła kontaktów, czy nowy nie pobiera.
nie da rady, bo to stara bardzo karta (Idea), która ma "szeroką elektronikę"
Miałem dokładnie taka samą, przycina się ją praktycznie do samej "elektroniki" jak to nazwałeś. Możesz poszukać wzoru do przycinania. Ja jednak tak przyciąłem, że i tak musiałem wymienić :D co jakiś czas pokazywało mi się, że nie ma karty SIM, musiałem ją o włos za bardzo przyciąć i czasem się potrafiła przesunąć.
a co z tą instalacją fona w kompie ?, bo mam pliki kopi zapasowej i może najprościej byłoby je wgrać do nowego fona, ale komp go nie widzi
Miałem dokładnie taka samą, przycina się ją praktycznie do samej "elektroniki" jak to nazwałeś. Możesz poszukać wzoru do przycinania. Ja jednak tak przyciąłem, że i tak musiałem wymienić :D co jakiś czas pokazywało mi się, że nie ma karty SIM, musiałem ją o włos za bardzo przyciąć i czasem się potrafiła przesunąć.
no to będzie ostateczność
już zakupiłem nową SIM i musi się to jakoś zrobić, do jasnej.. ciasnej
A LG nie udostępnia jakiejś aplikacji do migracji danych? Motorola ma coś takiego: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motorola.migrate Nie korzystałem, ale ludzie sobie chwalą.
no to Panowie jest sukces :)
podłączyłem do lapka i tu LG G2 zainstalował się od razu,
skopiowałem plik z backupem kontaktów do katalogu głównego pam. wew. fona i po sprawie
trzeba było jeszcze tylko ustawić widoczność wszystkich kontaktów, bo zaimportowały się, jako "inne" i nie było ich na początku widać
sokrates
28-01-2015, 08:53
W temacie importu danych z poprzedniego telefonu wzorem dla mnie jest lumia i jej aplikacja przekaż dane. Lyka wszystko z każdego telefonu z Bluetooth. Łącznie z smsami zdjęciami i kontaktami.
Pytanie do posiadaczy Blackberry: czym czytacie forum? Mam Q5 do zabawy ale widze ze nie ma tu Tapatalk'a.
To se ściągnij z neta tapatalk.apk.
Ja mam wersję chyba 4.10.2
Pyknięte z BlackBerry Z30
To se ściągnij z neta tapatalk.apk.
Ja mam wersję chyba 4.10.2
Znaczy wersje Androidowa? One ida na BB10 bez zadnych dodatkowych dzialan?
Dokładnie, przynajmniej u mnie na Z30 działa wszystko bardzo dobrze.
Pytanie do posiadaczy Blackberry: czym czytacie forum? Mam Q5 do zabawy ale widze ze nie ma tu Tapatalk'a.
mam q10-wszystko wyglada i sie daje obslugiwac jak w zwyklym kompie tyle ze wszystko jest troche mniejsze. pzdr
Pytanie do posiadaczy g3 - wyjaśnię oglądam filmik na yt LG G3: Display Quality and Battery Life so far: http://youtu.be/_-T5rLjhNVA
I widać tam dziwne "halo" wokół tekstów, co niby jest efektem wydostrzania zaumolementowanego przez LG w tym modelu... Czy rzeczywiście tak to wygląda?
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Proszę załączyć ten wpis z moim przednim.
O tutaj zdjęcie tego efektu:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn.pocketnow.com/wp-content/uploads/2014/07/g3-sharpen.jpg)
jeszcze dwa pytania czy g3 laguje i naprawdę tak bardzo się nagrzewa ?. Prawie wszystkie recenzje które są w internecie były na innej wersji oprogramowania niż obecnie
Rozpie****** szybkę w nexusie 4. Czy miał ktoś okazję wymieniać samą szybkę z dotykiem?
Trochę poczytałem i jest to wykonalne, aczkolwiek podobno nie łatwe.
Rafał_Sz
29-01-2015, 17:28
Pytanie do posiadaczy g3 - wyjaśnię oglądam filmik na yt LG G3: Display Quality and Battery Life so far: http://youtu.be/_-T5rLjhNVA
I widać tam dziwne "halo" wokół tekstów, co niby jest efektem wydostrzania zaumolementowanego przez LG w tym modelu... Czy rzeczywiście tak to wygląda?
O tutaj zdjęcie tego efektu:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn.pocketnow.com/wp-content/uploads/2014/07/g3-sharpen.jpg)
Nic takiego w rzeczywistości nie występuje. To co pokazałeś, to zapewne ułomności kamery którą to było robione.
jeszcze dwa pytania czy g3 laguje i naprawdę tak bardzo się nagrzewa ?. Prawie wszystkie recenzje które są w internecie były na innej wersji oprogramowania niż obecnie
To legenda miejska. Nie tnie, nie grzeje się.
nikoniarz
29-01-2015, 17:53
Każdy telefon można zalagować jak komuś zależy. Podobnie z zagrzaniem. Także ja bym miał na Twoim miejscu spory dystans do tych informacji. Informacji, które zwykle są rozpowszechniane przez osoby próbujące udowodnić, że mają "lepszy" telefon. Jeśli zastanawiasz się nad G3 to bierz śmiało- godny uwagi wybór. Chcesz taniej- bierz G2. Niesamowicie funkcjonalne telefony.
Rozpie****** szybkę w nexusie 4. Czy miał ktoś okazję wymieniać samą szybkę z dotykiem?
Trochę poczytałem i jest to wykonalne, aczkolwiek podobno nie łatwe.
tak... mialem to samo
serwis LG w Mlawie - koszt taki sam jak wiekszosc innych serwisow wiec robilem to wlasnie w Mlawie.
Rafał - a jakie wady G3 widzisz?
sote - ile płaciłeś?
Słoniu - w serwisie nie ma czegos takiego jak szybka z dotykiem ;)
digitizer jest zespolony z ekranem i wymienia sie calosc... koszt okolo 400zl :(
Tyle samo chcieli w niezalezbych serwisach a na allegro same czesci prawie tyle kosztowaly (prawie rowno rok temu)
wiec stwierdzilem ze wole zeby zrobil to serwis LG. Wymienili mi tez przy okazji baterie. O wymianie baterii dowiedzialem sie z protokolu, ktory dostalem po naprawie z serwisu.
Zadzwon do LG do Mlawy i zapytaj o koszt. Beda Ci kazali wyslac tel z oswiadczeniem, w ktorym napiszesz ze zgadzasz sie na naprawe do jakies kwoty,
jesli nie dodasz tego oswiadczenia, to odesla Ci telefon z informacja ile bedzie kosztowala naprawa i na naprawe bedziesz musial wyslac ponownie ;)
Kurna nie tanio... :(
Dzięki, podzwonię.
Rafał_Sz
30-01-2015, 00:37
Rafał - a jakie wady G3 widzisz?
Typowe dla smartfonow - rozmiar i bateria. I ta rozdzielczość ekranu jest lekkim przegięciem. Aż tyle nie jest potrzebne.
sokrates
30-01-2015, 08:16
Dzięki, podzwonię.
Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie dogadanie się z jakimś serwisem i oddanie tego co zostało z N4 i zakup innej sprawnej słuchawki n4 czy co ci tam wpadnie w oko.
Obawiam się, że zedrą ze mnie 2-krotnie - raz za sprzedaż N4, a drugi na nowym telefonie... Poza tym jeszcze nigdy nie spotkałem się z uczciwymi handlarzami/serwisami GSM... Każdy kombinuje :(
Dzięki, podzwonię.
Przychyle się do opinii kolegi Sokratesa: sprzedaj uszkodzomy na czesci (tylko nie serwisowi, a w serwisie na "A") i kup kolejna sluchawke.
To podpowiedzcie proszę co ew. podobnego wybrać. Wielkość N4 to dla mnie raczej max, nie chcę żadnego samsunga.
Boryszuk
30-01-2015, 13:28
Tak a'propos N4. Jakis czas temu mi padl. Myslalem, ze to bateria ale wymiana nic nie dala. Mam na nim troche roznych zdjec i innych *******, ktore troche szkoda by mi bylo stracic. Jest jakis sposob na dobranie sie do nich?
Nic na siłe - wszystko młotkiem :D
A tak z innej beczki. Jaki prepaid oferuje teraz w miare fajne warunki z nastawieniem na neta w stosunku do cen? Ktoś jest w temacie? Bo ja to abonamentowy od ho ho i wypadłem troche z obiegu.
z prepaidow ciekawie wyglada redbull mobile bo mozna miec za 7zl tygodniowo no-limit jesli chodzi o polaczenia i smsy i 700MB neta, czyli miesiecznie masz no-limit (mmsy zdaje sie sa dodatkowo platne) i 2,8GB za 28zl.
Virgin ma pakiety 10GB miesiecznie - zerknij, moze Cie zainteresuje.
Inkognito
31-01-2015, 01:42
Sote, ten redbull wychodzi raczej 30.4 zł miesięcznie a nie 28. Chyba, że to oferta tylko na luty ;-)
Sote, ten redbull wychodzi raczej 30.4 zł miesięcznie a nie 28. Chyba, że to oferta tylko na luty ;-)
Wiedziałem, że znajdzie się tu jakiś cwaniak ;)
Mam xperie z2 z uszkodzonym slotem na karte sim. Z tego co sie orientuje, wymiana wymaga lutowania. Ma ktos tutaj pojecie o tym, jakich narzedzi (lutownicy) uzyc?
Rafał_Sz
02-02-2015, 12:26
Jak nie masz lutownicy z odsysaczem to odpuść sobie i daj to do zrobienia elektronikowi.
Nie mam, ale moge kupic...
Rafał_Sz
02-02-2015, 13:10
Wierz mi, szkoda Twoich nerwów. Slot jak slot, ale ma sporo blisko sąsiadujących pinów. Na część złącz jest podawane bezpośrednio napięcie z płyty głównej. Dopóki nie włożysz baterii, karty i nie właczysz telefonu, w warunkach domowych nie jesteś w stanie zweryfikować poprawności przelutowania slotu. Niedokładność (zwora na pinach) może skończyć się poważnym uszkodzeniem samej płyty głównej.
Oczywiście, nikt Ci nie zabroni własnoręcznych prób z lutownicą, ale elektronik z doświadczeniem zrobi to lepiej. Nie sądzę, żeby to były koszty większe niż kilka piw, bo nie licząc demontażu telefonu, jest to robota na minutę, może dwie. ;)
Dzieki rsz! Obdzwonilem kilka lokalnych serwisow i koszty rzeczywiscie nie sa warte ryzyka (na razie znalazlem za £30) i kupowania lutownicy dla jednej roboty. Wyczytalem na kilku forach, ze czytniki sim w xperiach sa delikatne i latwo o uszkodzenie, zwlaszcza gdy uzywa sie nano-sim'a z adapterem.
mateo912
08-02-2015, 15:40
help, help :D
potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji na co wymienić swojego n4.
byłbym zdecydowany na lg g2 ale przyzwyczaiłem się już do lolipopa i nie chcę wracać do kitkata
n5 niby fajnie ale wszędzie widzę narzekania na baterię ktoś przeskoczył z n4 na n5 i może się do tego ustosunkować?)
g3 drogi + taka sobie bateria (jak w n5)
jest coś jeszcze wartego uwagi na androidzie 5 w cenie ~ 1000 zl?
Boryszuk
08-02-2015, 18:03
Mi się wczoraj S5 do lolipopa zaktualizował :-P
mateo912
08-02-2015, 18:55
przez "głupie" "wybrane dla Ciebie" na allegro wyskoczyła mi oferta 3 miesięcznego lg g3 w cenie g2 (z wszystkimi papierami pudełkiem itp i co najważniejsze ze sklepu a nie od prywatnego użytkownika) to żal było nie kupić :D
jak mi nie podpasuje to najwyżej odeśle lub za jakiś czas sprzedam i kupie coś innego :D
Calkiem niedawno w komputroniku g3 był za 1299 pln. Kupiłem ale byłem dośc sceptyczny jednak po wszystkich aktualizacjach jestem zadowolony. Ekran super nie grzeje się chodzi mega płynnie.
Z innej beczki ;) Jakich przeglądarek używacie? Opera mini, Boat mini i Dolphin/Zero przerabiałem.
Boat bardzo fajny jednak przymula mi cegłofona jak odpale kilka zakładek, Opera nie ogarnia fleszowych wynalazków. Zabytkowy andek 4.0.4
n5 niby fajnie ale wszędzie widzę narzekania na baterię ktoś przeskoczył z n4 na n5 i może się do tego ustosunkować?)
Przesiadłem się niedawno na N5, to świetna słuchawka. Ładuję ją standardowo raz dziennie (do 3 godzin włączonego ekranu, LTE + WiFi).
Z innej beczki ;) Jakich przeglądarek używacie? Opera mini, Boat mini i Dolphin/Zero przerabiałem.
Boat bardzo fajny jednak przymula mi cegłofona jak odpale kilka zakładek, Opera nie ogarnia fleszowych wynalazków. Zabytkowy andek 4.0.4
Chrome, zaletą jest to, że korzystam z niego również na komputerze i tablecie i mam wszystko w jednym miejscu.
andrstac
08-02-2015, 21:27
Właśnie ja w tej sprawie. Zostałem "obdarowany" w firmie S5ką. Nieopatrznie kliknąłem zaktualizuj - na prywatnym HOXie aktualizacja to zawsze coś dobrego. Tutaj niestety nie... Czy zna ktoś jakiś modowany ROM, który nie przestawia flagi knox a jednocześnie da się używać? I najlepiej bez TouchWiz bo to jakaś masakra jest.
Internet explorer.
Internet explorer.
Na Androidzie? Po co, skoro jest Netscape Navigator? ;)
Nikt nie powiedział, że na Androidzie :P
Ogólnie używam Opery (zwykłej, mini to dla telefonów bez RAMu), a do Flasha (może raz na miesiąc) Dolphin.
W Operze też idzie odpalić Flasha, ale jest mi to zupełnie zbędne, więc nie chce mi się w to bawić.
Nikt nie powiedział, że na Androidzie :P
Zabytkowy andek 4.0.4
;)
Pytanie było ogólne ;)
Swoją drogą, ostatnio macałem kilka słuchawek na androidzie, z wypasionym, 4 rdzeniowym CPU, 2+GB RAM, szmery bajery. Responsywność gorsza od mojej Lumii 925. Właściciele słuchawek byli odrobinę skonsternowani.
Ostatnio znajomy podesłał mi link do Lumii 435 - dla osób szukających taniego telefonu z dual sim i sensownym OS może to być całkiem niezła propozycja. Być może będę miał okazję ją pomacać w tym miesiącu i porozmawiać z właścicielem.
To nie wiem jakie to telefony macałeś, bo Lumii 925 daleko do Nexusa 5 czy LG G2.
Zapewne coś z Touchwizem :)
O właśnie - LG G2 macałem. Nowy wyjęty z pudełka. Dopiero po pewnym czasie się rozkręcił i trochę przyśpieszył, jak załadował wszystko do RAM. Ale wciąż zdarzały się przycięcia. Nexusa widziałem tylko 4. Druga sprawa - soft dodawany przez operatorów to jest masakra na androidzie i w dużej części nie idzie się tego pozbyć...
Druga sprawa - soft dodawany przez operatorów to jest masakra na androidzie i w dużej części nie idzie się tego pozbyć...
Ostatnio Huawei zdecydowal wycofac sie z produkcji telefonow z Windowsem wlasnie przez brak mozliwosci "indywidualizacji" jak to ladnie okreslili. Niestety producenci zamiast skupic sie na zrobieniu porzadnej sluchawki wola zasmiecic system swoimi dodatkami i jeszcze byc z tego dumnym.
P.s. czy tu tez sypia sie ludziom S5 po ostatniej aktualizacji?
Ostatnio Huawei zdecydowal wycofac sie z produkcji telefonow z Windowsem wlasnie przez brak mozliwosci "indywidualizacji" jak to ladnie okreslili.
Szczerze wątpię, że to było realną przyczyną. Chyba, że przez "indywidualizację" rozumieją dopychanie backdoorów. Huawei jest znany ze szpiegowskich ustrojstw i softu w różnych produktach.
andrstac
09-02-2015, 13:19
Zapewne coś z Touchwizem :)
P.s. czy tu tez sypia sie ludziom S5 po ostatniej aktualizacji?
Sypie się - jest nieużywalna...
Dlatego wczoraj pytałem o modzony ROM.
Ja nie wiem co jest z tym SGS5, nawet oficjalnego MIUI nie ma/
Dlaczego Huawei wycofał się z Windows Phone?
http://antyweb.pl/pamietacie-rozwod-huawei-z-windows-phone-huawei-mowi-troche-wiecej/
O właśnie - LG G2 macałem. Nowy wyjęty z pudełka. Dopiero po pewnym czasie się rozkręcił i trochę przyśpieszył, jak załadował wszystko do RAM. Ale wciąż zdarzały się przycięcia. Nexusa widziałem tylko 4. Druga sprawa - soft dodawany przez operatorów to jest masakra na androidzie i w dużej części nie idzie się tego pozbyć...
Jak każdy telefon, po uruchomieniu potrzebuje chwili, aby wszystko załadować, a przede wszystkim, przeprowadzić dziesiątki synchronizacji z usługami internetowymi.
A jeśli chodzi o dodawany soft - to nie Windows, na Androidzie idzie usunąć wszystko, tylko trzeba chcieć.
A jak chcesz gołego Androida to kupujesz telefony z serii Google Play Edition i gotowe. Zero śmieci od operatorów, zero śmieci od producentów telefonów. Czysty Android prosto od Google'a.
Sypie się - jest nieużywalna...
Dlatego wczoraj pytałem o modzony ROM.
Ja nie wiem co jest z tym SGS5, nawet oficjalnego MIUI nie ma/
Zdziwiłbym się, gdyby było.... Oficjalne MIUI jest tylko na telefony, które fabrycznie wychodzą z MIUI. Reszta to modyfikacje społeczności.
Jak każdy telefon, po uruchomieniu potrzebuje chwili, aby wszystko załadować, a przede wszystkim, przeprowadzić dziesiątki synchronizacji z usługami internetowymi.
Jestem tego świadom, dlatego telefon spokojnie sobie poleżał, aż zsynchronizował wszystko co mógł synchronizować, zrobił aktualizacje aplikacji, etc, etc.
A jeśli chodzi o dodawany soft - to nie Windows, na Androidzie idzie usunąć wszystko, tylko trzeba chcieć.
Np zrobić roota, czyli pozbyć się ponad 90% mechanizmów bezpieczeństwa. A grzebanie w systemie, customowe obrazy to już nie dla mnie. Przestało mnie to bawić sporo czasu temu.
Np zrobić roota, czyli pozbyć się ponad 90% mechanizmów bezpieczeństwa. A grzebanie w systemie, customowe obrazy to już nie dla mnie. Przestało mnie to bawić sporo czasu temu.
Że niby czego ??
Ewidentnie nie wiesz co to root w androidzie i jak dostęp do tych uprawnień działa.
Wystarczy wyłączyć aplikację - jest to standardowa funkcja w Androidzie 4.x, nie wymaga roota.
Rootowanie telefonu umożliwia wykonanie aplikacji z prawami roota, co sprawia, że przejęcie telefonu jest znacznie ułatwione. Rootując telefon zdejmujesz jedno z najważniejszych zabezpieczeń w swoim systemie.
Wystarczy wyłączyć aplikację - jest to standardowa funkcja w Androidzie 4.x, nie wymaga roota.
Wszystkie aplikacje instalowane przez operatora i systemowe ? Usuwasz je tym samym z telefonu?
Pisz prawidłowo:
To nie windows, na androidzie nie mozna odinstalowac tylko wyłaczyć. Chyba że się samemu zmieni soft, tylko trzeba umieć.
No i fantastycznie że goły android działa płynnie. Ale chodzi o to aby smartphone był smart i nie mulił, a to jest nieosiagalne dla tego systemu.
mateo912
09-02-2015, 14:27
Rootowanie telefonu umożliwia wykonanie aplikacji z prawami roota, co sprawia, że przejęcie telefonu jest znacznie ułatwione. Rootując telefon zdejmujesz jedno z najważniejszych zabezpieczeń w swoim systemie.
Wszystkie aplikacje instalowane przez operatora i systemowe ? Usuwasz je tym samym z telefonu?
Umożliwia Ale Ty musisz wyrazić na to zgodę. Tak samo jak z instalacja aplikacji.
Pisz prawidłowo:
To nie windows, na androidzie nie mozna odinstalowac tylko wyłaczyć. Chyba że się samemu zmieni soft, tylko trzeba umieć.
No i fantastycznie że goły android działa płynnie. Ale chodzi o to aby smartphone był smart i nie mulił, a to jest nieosiagalne dla tego systemu.
Można odinstalować jak masz roota. Wchodzisz w folder z aplikacjami systemowymi i usuwasz plik i już. Aplikacja odinstalowana.
Zasadniczo wszystkie, także systemowe (zapewne są jakieś wyjątki). Zostają w pamięci niestety.
To jest jak najbardziej osiągalne, vide Nexus. Problemem są producenci typu Samsung czy operatorzy.
To jest jak najbardziej osiągalne, vide Nexus. Problemem są producenci typu Samsung czy operatorzy.
Czyli na kilkudziesieciu producentów wśród kilkuset modeli jeden Nexus jest ok. Trochę słabo ;-)
Niekoniecznie, mam wrażenie, że narzeka się głównie na Samsunga. Inni producenci (LG, Sony, Motorola) nie oferują tylu śmieci w systemie.
Mi jest ciężko się wypowiedzieć bo zwykle root + custom rom wchodzi w ciągu pierwszych 24 godzin ;)
Uzywales kiedys smartfona z serii nexus?
edit...
widze, ze ktos przede mna juz to napisal ;)
Dodam tylko ze nie tylk nexusy sa ok, bardziej chodzi o to co DODAJA do czystego andka inni producenci (LG, HTC, Samsung itd.) Oprocz nexusow niektorzy producenci wypuszczaja urzadzenia tzw. GE (Google Edition) gdzie masz czystego androida i zdaje sie ze one tez dzialaja ok.
Najgorsze jest to, ze ludzie maja czesto pierwsza stycznosc z androidem na jakis starym slabym urzadzeniu i porownuja go do np. iphone'a. Malo kto po takiej przygodzie bedzie pozytywnie nastawiony do systemu z robocikiem.
Pisz prawidłowo:
Można odinstalować, trzeba tylko roota, aby mieć możliwość zmiany zawartości partycji systemowej. Można usunąć plik aplikacji ręcznie, albo inną aplikacją - np. Root Uninstaller
W większości telefonów nie trzeba żadnego softu zmieniać.
Nieosiągalne jest tylko dla tych, co nie mają zielonego pojęcia jak się z Androidem obchodzić.
Poza tym "smartphone" nie oznacza "zeje***ny w ch*** zbędnymi aplikacjami".
Nie masz zielonego pojęcia o Androidzie - i to widać od razu.
Root oznacza tylko tyle, że masz dostęp do uprawnień roota, a nie żadne zdejmowanie zabezpieczeń.
Podstawowa zasada działania SU - każdy dostęp do uprawnień roota wymaga zgody użytkownika i nie można tego obejść, każdorazowe przyznanie uprawnień roota dowolnej aplikacji jest sygnalizowane.
Wyłączyć możesz wszystkie. Ale nie jest to usuwanie, bo bez roota partycja systemowa jest w trybie tylko do odczytu.
Nie masz zielonego pojęcia o Androidzie - i to widać od razu.
Root oznacza tylko tyle, że masz dostęp do uprawnień roota, a nie żadne zdejmowanie zabezpieczeń.
Podstawowa zasada działania SU - każdy dostęp do uprawnień roota wymaga zgody użytkownika i nie można tego obejść, każdorazowe przyznanie uprawnień roota dowolnej aplikacji jest sygnalizowane.
Brak uprawnień roota to jest zabezpieczenie, w przypadku telefonów jedno z najważniejszyc. Jeżeli użytkownik może zezwolić aplikacji to przejście do trybu uprzywilejowanego jest w userspace, to można exploitować telefon znacznie więcej sposobów, a wykonanie kodu jako inna aplikacja będzie oznaczało uzyskanie praw roota, a nie tylko praw systemowych.
Co Ci sygnalizuje to odpalenie aplikacji z prawami roota ? Aplikacja którą zainstalowałeś ?
Może pojęcia o androidzie nie mam ( chociaż biorąc pod uwagę znajomość systemów Linuxowych to w to wątpię ), ale zagadnieniami bezpieczeństwa interesuję się nie od dzisiaj. Mam raczej wrażenie, że nie do końca rozumiesz zagadnienia związane z uprawnieniami i ich korelacji z bezpieczeństwem.
Powiadomienie o chęci uzyskania praw roota podaje androidowa wersja su, a nie aplikacja, która o te prawa prosi.
I to su (np. SuperSU, Superuser) musisz najpierw samemu zainstalować.
Brak uprawnień roota to jest zabezpieczenie, w przypadku telefonów jedno z najważniejszyc. Jeżeli użytkownik może zezwolić aplikacji to przejście do trybu uprzywilejowanego jest w userspace, to można exploitować telefon znacznie więcej sposobów, a wykonanie kodu jako inna aplikacja będzie oznaczało uzyskanie praw roota, a nie tylko praw systemowych.
Co Ci sygnalizuje to odpalenie aplikacji z prawami roota ? Aplikacja którą zainstalowałeś ?
Może pojęcia o androidzie nie mam ( chociaż biorąc pod uwagę znajomość systemów Linuxowych to w to wątpię ), ale zagadnieniami bezpieczeństwa interesuję się nie od dzisiaj. Mam raczej wrażenie, że nie do końca rozumiesz zagadnienia związane z uprawnieniami i ich korelacji z bezpieczeństwem.
Android to nie linux, więc zanim zaczniesz wszystko kopiować, najpierw choć spróbuj pogłębić swoją przeogromną wiedzę, a nie pieprz bzdur.
Android to nie Linux? A możesz rozwinąć tę myśl? :-)
Android to nie linux, więc zanim zaczniesz wszystko kopiować, najpierw choć spróbuj pogłębić swoją przeogromną wiedzę, a nie pieprz bzdur.
Ciekaw jestem, czemu wg ciebie android to nie Linux. Również poproszę o rozwinięcie tematu.
Powiadomienie o chęci uzyskania praw roota podaje androidowa wersja su, a nie aplikacja, która o te prawa prosi.
I to su (np. SuperSU, Superuser) musisz najpierw samemu zainstalować.
Domyślam się, że tak to jest zrealizowane, niemniej jednak, nie jest to praktycznie żadne zabezpieczenie.
Ciekaw jestem, czemu wg ciebie android to nie Linux. Również poproszę o rozwinięcie tematu.
A czemu Mac OS to nie Unix ??
Domyślam się, że tak to jest zrealizowane, niemniej jednak, nie jest to praktycznie żadne zabezpieczenie.
Skoro żadne zabezpieczenie, to pokaż jak je tak prosto obejść...
A czemu Mac OS to nie Unix ??
Zamierzasz udzielić odpowiedzi i wyjaśnić czy tylko zadawać dziwne pytania?
Zamierzasz udzielić odpowiedzi i wyjaśnić czy tylko zadawać dziwne pytania?
Jest tak samo dziwne jak twoje.
To Ty kwestionujesz to co mówię - proponuję więc, żebyś przytoczył jakieś argumenty na poparcie Twojej tezy.
Android jest uznawany za system Linuxowy gdyż wykorzystuje Linuxa ( kernel ). Jest on oczywiście zmodyfikowany, aby dodać wsparcie dla odpowiednich urządzeń, ale jest to Linux.
Kwestia OSX i UNIX to zupełnie inna kwestia i nie związana z tym tematem. Podpowiem Ci tylko, że kernel stosowany w OSX to zamiennik kernela UNIXowego, mimo, że z tego co pamiętam, jest na nim bazowany.
To, że Android korzysta z The Linux Kernel, oznacza, że przenosi na tą platformę określone mechanizmy które są w kernelu. Cała userlandowa otoczka, czy to GNU, czy coś innego nie ma w tej kwestii większego znaczenia.
Przypominam, że ta dyskusja zaczęła się od tego, że podważyłeś moją opinię dotyczącą bezpieczeństwa, więc skupmy się na tym temacie.
No to jak skupiasz się na bezpieczeństwie, to daj przykłady.
Potrafisz jedynie powiedzieć, że root androida usuwa większość zabezpieczeń, co jest totalną bzdurą.
wasilewk
10-02-2015, 12:24
Ja mam ajfona, więc jest dla mnie zaskoczeniem, że nie ma (wycofany po próbnym użyciu) Flasha na Androida - czy to prawda ?
A ja po tygodniu uzywania Motoroli Moto G 2014 postanowilem się z nia rozstac. Fajna sluchawka, ale to jednak srednia polka i po sprzedazy Xperii z1 brakowalo mi nieco plynnosci i szybkosci Sony. Wykonalem kilka zamian i jestem teraz posiadaczem z2, oczywiscie na pierwszy rzut poszedl CM11 zamiast oryginalnego softu i jest fajnie.
Co do sluchawek Google Play Edition to niestety mimo ze oficjalnie nikt tego nie oglosil program zostal chyba zamkniety i nowych sluchawek brak. Nexus 6 za drogi, Nexus 5 ma jednak kilka wad ( bateria, kamera, brak slotu na karte pamieci), jakies ciekawe alternatywy? Moze da sie zwyklego S4 przerobic na GPE ladujac soft z tej wersji?
Ja mam ajfona, więc jest dla mnie zaskoczeniem, że nie ma (wycofany po próbnym użyciu) Flasha na Androida - czy to prawda ?
Tak - na szczęście nie ma. Miejsce Flasha jest w muzeum.
wasilewk
10-02-2015, 12:49
Tak - na szczęście nie ma. Miejsce Flasha jest w muzeum.
No to dlaczego syn na Samsungu nie mógł wyświetlić filmu z katastrofy samolotu ? Co jest w zamian ?
U mnie na ajfonie nie było problemu.
iPhone i iPad też nie miały wsparcia Adobe Flash, trzeba było używać przeglądarki Puffin. Chyba, że coś się zmieniło.
wasilewk
10-02-2015, 13:02
iPhone i iPad też nie miały wsparcia Adobe Flash, trzeba było używać przeglądarki Puffin. Chyba, że coś się zmieniło.
Nie wiem od kiedy zaczęły mieć ale gra Galaxy Life (wymaga flasha) działa na iPhone5 od początku (ponad 2 lata) a na Androidzie dopiero 2 miesiące.
To nie znaczy, że iOS czy Android mają wsparcie dla Flasha. Albo strony wykorzystują HTML5 do odtwarzania mediów na stronach albo też Flash jest odtwarzany zdalnie i wynik przesyłany do urządzenia (Puffin).
wasilewk
10-02-2015, 13:34
To nie znaczy, że iOS czy Android mają wsparcie dla Flasha. Albo strony wykorzystują HTML5 do odtwarzania mediów na stronach albo też Flash jest odtwarzany zdalnie i wynik przesyłany do urządzenia (Puffin).
Wszystko prawda, tylko że dla Androida Hiszpanie napisali nową wersję tej gry i dlatego na Samsungu teraz hula.
Ale nadal z internetu nie można wyświetlić wielu filmików na Samsungu - więc jaki to przeżytek ?
Może trzeba zmienić stronę serwującą "filmiki" :mrgreen:
Flash to zawsze było zło, taka zapchajdziura, z braku lepszej technologii ( i przez masę kasy która za nim stała w postaci Adobe ).
wasilewk
10-02-2015, 13:58
Flash to zawsze było zło, taka zapchajdziura, z braku lepszej technologii ( i przez masę kasy która za nim stała w postaci Adobe ).
Ale jak widać bez niej ani rusz.
Flash to już przeżytek.
Większość portali już dawno przeszła na HTML 5 (YT w 2015 całkowicie usunie Flasha), ale nie wszystkie przeglądarki są poprawnie interpretowane - szczególnie z Androida, gdzie Flash był, więc strony uważają, że jest nadal i próbują wyświetlać we Flashu.
wasilewk
10-02-2015, 17:46
Flash to już przeżytek.
Większość portali już dawno przeszła na HTML 5 (YT w 2015 całkowicie usunie Flasha), ale nie wszystkie przeglądarki są poprawnie interpretowane - szczególnie z Androida, gdzie Flash był, więc strony uważają, że jest nadal i próbują wyświetlać we Flashu.
Ok. Ale zwykły użytkownik co ma zrobić ? (On czasami nie wie co to jest HTML 5)
Zdziwiłbym się, gdyby było.... Oficjalne MIUI jest tylko na telefony, które fabrycznie wychodzą z MIUI. Reszta to modyfikacje społeczności.
Sprostowanie: oficjalny MIUI na inne urządzenia niż Xiaomi istnieje i ma się dobrze. Nie jest już rozwijany i aktualizowany na owe urzadzenia jednak, a to różnica.:)
mateo912
10-02-2015, 18:27
A ja po tygodniu uzywania Motoroli Moto G 2014 postanowilem się z nia rozstac. Fajna sluchawka, ale to jednak srednia polka i po sprzedazy Xperii z1 brakowalo mi nieco plynnosci i szybkosci Sony. Wykonalem kilka zamian i jestem teraz posiadaczem z2, oczywiscie na pierwszy rzut poszedl CM11 zamiast oryginalnego softu i jest fajnie.
Co do sluchawek Google Play Edition to niestety mimo ze oficjalnie nikt tego nie oglosil program zostal chyba zamkniety i nowych sluchawek brak. Nexus 6 za drogi, Nexus 5 ma jednak kilka wad ( bateria, kamera, brak slotu na karte pamieci), jakies ciekawe alternatywy? Moze da sie zwyklego S4 przerobic na GPE ladujac soft z tej wersji?
Poprawka. Seria Nexus "umarła" tzn Nexus 6 jest prawdopodobnie ostatnim jak przedstawicielem ponieważ google zmieniło podejście zamiast robić telefony jako "swoje" ( w dodatku prawie wysokiej półki w cenie sredniej) a przekazała pałeczkę producentom aby robili telefony "google play edition"
Mateo, jest dokładnie odwrotnie :) GPE nie ma już w ofercie, ostatnia premiera w GPE była prawie rok temu, a tymczasem Nexusy trzymają się mocno.
mateo912
11-02-2015, 00:47
Mateo, jest dokładnie odwrotnie :) GPE nie ma już w ofercie, ostatnia premiera w GPE była prawie rok temu, a tymczasem Nexusy trzymają się mocno.
pierwszy link z brzegu ;)
http://www.dobreprogramy.pl/Koniec-serii-urzadzen-Nexus-w-2015-roku,News,51886.html
a czytałem to już też w wielu innych miejscach i nie tylko bazujących na tej "plotce" :)
Takie płotki były jeszcze przed Nexusem 6. Ten też miał się juz nie pojawić.
http://www.dobreprogramy.pl/Koniec-serii-urzadzen-Nexus-w-2015-roku,News,51886.html
a czytałem to już też w wielu innych miejscach i nie tylko bazujących na tej "plotce" :)
Drugi Iink z brzegu:
" In January 2015, Google retired their final Google Play edition phone. Although Google never officially announced the end of the program, no new phones have been announced since"
Aktualnie telefony GPE sa do nabycia na popularnych portalach aukcyjnych :-)
Ale cytujesz wiadomość ze stycznia 2014 ☺ Nexusy będą powstawać z uwagi na to, że są to słuchawki dla deweloperów i niejako promujące kolejne wersje Androida.
mateo912
11-02-2015, 10:01
Drugi Iink z brzegu:
" In January 2015, Google retired their final Google Play edition phone. Although Google never officially announced the end of the program, no new phones have been announced since"
Aktualnie telefony GPE sa do nabycia na popularnych portalach aukcyjnych :-)
Ale cytujesz wiadomość ze stycznia 2014 ☺ Nexusy będą powstawać z uwagi na to, że są to słuchawki dla deweloperów i niejako promujące kolejne wersje Androida.
tak czy inaczej, tanio już nie będzie ;)
tak czy inaczej, tanio już nie będzie ;)
Chyba ze zaczna wypuszczac po dwa modele: srednia i wysoka polka. N4 byl w naprawde atrakcyjnej cenie, N5 juz mniej, ale patrzac przez pryzmat mozliwosci dalo sie przelknac, a N6 to juz niestety cena adekwatna do klasy telefonu.
mateo912
11-02-2015, 11:44
Chyba ze zaczna wypuszczac po dwa modele: srednia i wysoka polka. N4 byl w naprawde atrakcyjnej cenie, N5 juz mniej, ale patrzac przez pryzmat mozliwosci dalo sie przelknac, a N6 to juz niestety cena adekwatna do klasy telefonu.
n5 z tego co pamiętam kosztował chyba 350-400 euro za "najsłabszą" wersje więc nie więcej niż 50-100 więcej niż n4
Milosnikom "czystych" systemow pozostaje Windows Phone, a bardziej majetnym iOS...
.:Gerard:.
11-02-2015, 13:59
Wczoraj mi padł totalnie telefon, chyba coś z USB bo nie da się naładować ani włączyć, poszedłem dzisiaj kupiłem lumie 630 za 99€ w zółtej obudowie bo tylko w takiej mieli, mail-e skonfigurowane z Outlooka kontakty pobrane, ciesze się jak dziecko.
Mam pytanie zwiazane z zakupem Motoroli Moto G (2gen) Dualsim.
-Czy druga karta w przypadku Motoroli popoduje wieksze pobor energii i wyczerpanie baterii.
-Czy nie bedzie problemu z uzywaniem telefonu jako routeru wifi/kabel? Dual sim chce kupic tylko dlatego, ze mam dobra oferte na karte sim i pakiet danych do niej, telefon bylby wtedy uzywany zwykle w domu jako dostawca internetu.
Nie wiem czy do tej karty z internetem nie lepiej dokupic modemu wifi ale to dodatkowy koszt a tak mam dwa w jednym.
Rafał_Sz
12-02-2015, 11:31
Prze słuchawkach DualSim druga aktywna karta zawsze zwiększa zużycie prądu.
Prze słuchawkach DualSim druga aktywna karta zawsze zwiększ zużycie prądu.
A prosiłem, żebyś nie pił tego szóstego piwa. ;)
Prze słuchawkach DualSim druga aktywna karta zawsze zwiększ zużycie prądu.
Bardzo??
mozna jedna karte szybko wlaczyc/wylaczyc? Bedzie i tak raczej pracowac tylko w domu.
Sama karta SIM nie zżera dużo prądu.
W porównaniu do tego co potrzebuje sam procesor czy ekran to są groszowe sprawy.
Mój stary G1 (HTC Dream) leżąc nie używany wytrzymywał do 10 dnibez ładowania. Używany 2 w porywach do 3 dni.
zbyszekD7000
12-02-2015, 21:12
mam pytanko,
poczta na telefonie, przy odpowiadaniu na wiadomości są w wysłanych ale tylko na telefonie, na normalnej poczcie tych odpowiedzi w wysłanych nie ma, jak to zmienić żeby były widoczne w obu ?
mam pytanko,
poczta na telefonie, przy odpowiadaniu na wiadomości są w wysłanych ale tylko na telefonie, na normalnej poczcie tych odpowiedzi w wysłanych nie ma, jak to zmienić żeby były widoczne w obu ?
A jaka poczta ?? jaki program ??
zbyszekD7000
12-02-2015, 21:27
na każdej poczcie czy to onet czy inna skonfigurowanej jako konto na telefonie, jak wchodzę normalnie przez przeglądarkę to niby jest normalnie, ale to oczywiste
12-02-2015, 21:28
mam pytanko,
A pewny jesteś ze odbiorca otrzymał wiadomość ?
na każdej poczcie czy to onet czy inna skonfigurowanej jako konto na telefonie, jak wchodzę normalnie przez przeglądarkę to niby jest normalnie, ale to oczywiste
Skoro zwykłe konto na telefonie, to na 100% POP3/SMTP - nigdy nie będzie poczty wysłanej na serwerze. Tu program bezpośrednio wysyła pocztę.
Chcesz aby działało jak Gmail - skonfiguruj IMAP.
zbyszekD7000
12-02-2015, 21:33
tak, wiadomości wychodzą i dochodzą, ja je mam w wysłanych ale tylko na telefonie, jak wejdę stacjonarnir na pocztę to tych wszystkich wysyłanych z telefonu nie widzę w normalnej poczcie, tak jakby coś sie nie synchronizowało czy coś w tym stylu tylko nie wiem jak to zmienić, usprawnić
mam pytanko,
Żeby były widoczne w obu miejscach trzeba skonfigurować jako IMAP.
tak, wiadomości wychodzą i dochodzą, ja je mam w wysłanych ale tylko na telefonie, jak wejdę stacjonarnir na pocztę to tych wszystkich wysyłanych z telefonu nie widzę w normalnej poczcie, tak jakby coś sie nie synchronizowało czy coś w tym stylu tylko nie wiem jak to zmienić, usprawnić
Wszystko działa dokładnie tak jak powinno. Nie ma czegoś takiego jak synchronizacja przy POP3/SMTP.
Program odbiera maile i na tym się kończy jego komunikacja z serwem.
Przy wysyłaniu od razu wysyła do adresata, a nie na twój serwer.
zbyszekD7000
12-02-2015, 21:39
a gdzie to się konfiguruje, na telefonie czy na kompie bo coś pobieżnie widzę że to trzeba skonfigurować na koncie pocztowym, czy tak ?
i w dodatku dla każdej poczty oddzielnie ?
Gonzo, dokładnie tak jak to napisałeś
a gdzie to się konfiguruje, na telefonie czy na kompie bo coś pobieżnie widzę że to trzeba skonfigurować na koncie pocztowym, czy tak ?
Tylko i wyłącznie w programie pocztowym, ale nikt Ci nie powie jak.
zbyszekD7000
12-02-2015, 21:43
już sama podpowiedź IMAP dużo mi wyjaśnia :)
przynajmniej wiem gdzie szukać
zbyszekD7000
12-02-2015, 22:34
jeszcze pomarudzę,
sprawdziłem, w poczcie 'stacjonarnej', jest wszystko ustawione odnośnie IMAP
w komórce odnośnie tego konta są pozycje do konfiguracji odnośnie POP3 jest SMTP ale nie ma wogóle do IMAP (nie ma takiej pozycji) , czy to może być powód takiego działania ?
jeszcze pomarudzę,
w komórce odnośnie tego konta są pozycje do konfiguracji odnośnie POP3 jest SMTP ale nie ma wogóle do IMAP (nie ma takiej pozycji) , czy to może być powód takiego działania ?
Dokładnie tak. W obu przypadkach musi być IMAP.
Jaki to system? Na Androidzie wiele programów (z Google Play) ma możliwość wyboru przy konfiguracji konta.
jeszcze pomarudzę,
Bo z reguły jeśli dodałeś konto POP3/SMTP, to nie będziesz miała tam ani grosza o IMAP.
Jedno i drugie działa zupełnie inaczej i raczej mało kto robi możliwość zmiany typu protokołu w programach na komórki, bo w większości przypadków i tak jest to związane z usunięciem wszystkich wiadomości.
zbyszekD7000
12-02-2015, 23:44
zauważyłem że konto gmail nie ma POP3 a w to miejsce ma IMAP i z tego konta wiadomości wysyłane komórką są widoczne w poczcie standardowej.
konto onet ma POP3 i SMTP i tu wiadomości wysyłane kontem komórki nie są widoczne w poczcie standardowej.
Taki wniosek, czy w miejsce tego POP3 wpisać wszystko co tyczy się IMAP i zadziała ? czy coś wtedy namieszam ?
zauważyłem że konto gmail nie ma POP3 a w to miejsce ma IMAP i z tego konta wiadomości wysyłane komórką są widoczne w poczcie standardowej.
konto onet ma POP3 i SMTP i tu wiadomości wysyłane kontem komórki nie są widoczne w poczcie standardowej.
Taki wniosek, czy w miejsce tego POP3 wpisać wszystko co tyczy się IMAP i zadziała ?
Nie. Czytaj post wcześniej.
POP3/SMTP - wszystko trzymane lokalnie (komputer/telefon).
IMAP - jest czymś w rodzaju interfejsu do serwera. Lokalnie przechowywane są znikome ilości danych, czyli w większości tylko nagłówki wiadomości z ustalonego okresu (dla Gmaila jest to domyślnie 4 dni).
Wszystko inne jest pobierane z serwera za każdym razem.
Skonfiguruj na smartfonie pocztę z protokołem IMAP. POP3/SMTP będzie się zachowywał dokładnie tak jak napisałeś.
--
tapnięte z Lumii 930
eristoff
13-02-2015, 09:20
Taki wniosek, czy w miejsce tego POP3 wpisać wszystko co tyczy się IMAP i zadziała ? czy coś wtedy namieszam ?
Poniżej potwierdzenie że na gmailu można ustawić IMAP, platforma android 4.4.2, program pocztowy MAILDROID
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/681489b13a231ba7-2.png
źródło (http://images66.fotosik.pl/610/681489b13a231ba7.png)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/108ef2cee78e747dgen-2.png
źródło (http://images66.fotosik.pl/610/108ef2cee78e747dgen.png)
Poniżej potwierdzenie że na gmailu można ustawić IMAP, platforma android 4.4.2, program pocztowy MAILDROID
A czy ktoś twierdził, że się nie da??
Rafał_Sz
13-02-2015, 09:45
Poczta na Onecie też ma IMAP.
Poczta na Onecie też ma IMAP.
Interia też ma, właśnie sobie uruchomiłem na Note4.
mateo912
13-02-2015, 10:21
WP też ma ;)
IMAP jest standardem od wielu lat.
Wszyscy to maja.
zbyszekD7000
13-02-2015, 10:36
Wszystkie poczty mają tylko jak widać nie zawsze się to konfiguruje w komórce. Jak podałem przykładowo, w gmailu jest w onecie już nie, tzn nie konfiguruje się, pytanie czy mogę to zmienić ręcznie, czy coś nie na mieszam, bo zmienić raczej się da (na razie nie próbowałem) ale pola są edytowalne i np można zamiast POP3 wpisać IMAP no i oczywiście resztę danych.
Wszystkie poczty mają tylko jak widać nie zawsze się to konfiguruje w komórce. Jak podałem przykładowo, w gmailu jest w onecie już nie, tzn nie konfiguruje się, pytanie czy mogę to zmienić ręcznie, czy coś nie na mieszam, bo zmienić raczej się da (na razie nie próbowałem) ale pola są edytowalne i np można zamiast POP3 wpisać IMAP no i oczywiście resztę danych.
Ile razy pisać????
POP3 i IMAP to zupełnie różne protokoły, a nie tylko adresy serwerów.
Chcesz konto IMAP to musisz takie UTWORZYĆ, a nie wybrać po skonfigurowaniu.
Onet to b. slaba poczta. Od lat używam yahoo, gmaila i nigdy nie mialem problemow. Gorsze skrzynki używam tylko do logowania na stronki z telewizja, grami... potem cedza spam;)
mateo912
13-02-2015, 10:49
jak wybrałeś raz np pop3to nie możesz zmienić już na imap. musisz od nowa skonfigurować pocztę w telefonie jako IMAP własnie
zbyszekD7000
13-02-2015, 11:10
Toż o tym piszę, ale z Waszych wypowiedzi wynikają sprzeczności więc Gonzo nie denerwuj się, Ty piszesz że się nie da inni że się da. Skoro sprawdzam w konfiguracji poczty Onet że Imap jest utworzone a tylko przy zakładaniu tego konta na komórce się nie utworzyły, pewnie z automatu, to z Waszych wypowiedzi, poza Gonzo, domniemywam że da się to zmienić w konfiguracji konta na komórce zmieniając POP3 na IMAP. Tak by wynikało z tego co piszą rb_zg, rsz, ekonet, chyba że źle to rozumuję.
Toż o tym piszę, ale z Waszych wypowiedzi wynikają sprzeczności więc Gonzo nie denerwuj się, Ty piszesz że się nie da inni że się da. Skoro sprawdzam w konfiguracji poczty Onet że Imap jest utworzone a tylko przy zakładaniu tego konta na komórce się nie utworzyły, pewnie z automatu, to z Waszych wypowiedzi, poza Gonzo, domniemywam że da się to zmienić w konfiguracji konta na komórce zmieniając POP3 na IMAP. Tak by wynikało z tego co piszą rb_zg, rsz, ekonet, chyba że źle to rozumuję.
Nikt nie pisał, że można sobie dowolnie zmieniać POP3 na IMAP.
mateo912
13-02-2015, 19:57
Nie można zmienić tego w ustawieniach. To się ustawia tylko i wyłącznie przy konfiguracji nowego konta w programie pocztowym. To tak jakbyś chciał zmienić Windowsa na Linuxa. Jedno i drugie to system operacyjny Ale bez reinstalacji się nie obędzie.
Teraz coś ode mnie:
Można gdzieś wyłączyć to irytujące przypomnienie o naładowanej baterii w lg g3? Często mam podpięty telefon do ładowarki i co chwilę mi wibruje + zapala się ekran z komunikatem "bateria naładowana dołącz ładowarkę aby oszczędzać prąd" (czy coś w tym stylu)
Teraz coś ode mnie:
Można gdzieś wyłączyć to irytujące przypomnienie o naładowanej baterii w lg g3? Często mam podpięty telefon do ładowarki i co chwilę mi wibruje + zapala się ekran z komunikatem "bateria naładowana dołącz ładowarkę aby oszczędzać prąd" (czy coś w tym stylu)
Nie znam menu G3, ale w internecie takie coś piszą:
Turn down volume in "Touch feedback & System".
Volume down key -> Gear icon -> Touch feedback & System
Czyli guzik vol- -> ikonka ustawień -> Dźwięki systemu i dotknięć (czy coś takiego).
mateo912
15-02-2015, 12:21
Nie znam menu G3, ale w internecie takie coś piszą:
Czyli guzik vol- -> ikonka ustawień -> Dźwięki systemu i dotknięć (czy coś takiego).
to nie to, w ten sposób wyłącze wszystkie powiadomienia systemowe a nie tylko tą jedną irytującą.
Mam kolejny problem: czy to normalne(tzn wiem że nie ale może gdzieś coś przestawiłem w opcjach) że żadna aplikacja poza stockowym menadżerem plików nie ma uprawnień do kasowania plików? ani poweramp nie może kasować muzyki (tzn jest pasek kasowania ale pliki nadal siedzą na karcie) ani nawet total comander nie może(przy próbie wyskakuje komunikat że nie udało się skasować).
jakieś pomysły?
rychu_cmg
16-02-2015, 00:15
Może trochę nie w temacie, ale szukam modemu/routera mobilnego do LTE z Plusa i Play.Ma on służyć do wysyłania wideo live. Będę go używał w laptopach z WIN i MAC.
eristoff
16-02-2015, 12:20
Ja mam coś takiego:
http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/5631224
Z T-mobile dostałem, działa nieźle, raz na dwa, trzy tygodnie trzeba go wyłączyć na 1 sekundę
rychu_cmg
16-02-2015, 13:18
Tylko, że wolałbym bez konieczności podłączenia do gniazdka
Boryszuk
17-02-2015, 19:18
Słuchajcie, już się chyba kiedyś pytałem... Po tym jak padł mi Nexus 4 (chyba bateria choć wymiana nic nie dała) to da się z niego wyciągnąć dane? Nie potrzebuje go ktoś na części? Bo trochę szkoda wyrzucić do śmieci...
Wystaw na allegro, moze kupi jakis serwis za pare groszy.
Rafał_Sz
18-02-2015, 08:25
Słuchajcie, już się chyba kiedyś pytałem... Po tym jak padł mi Nexus 4 (chyba bateria choć wymiana nic nie dała) to da się z niego wyciągnąć dane? Nie potrzebuje go ktoś na części? Bo trochę szkoda wyrzucić do śmieci...
Spróbuj odpalić LG support tool i użyć funkcji recovery.
Spróbuj odpalić LG support tool i użyć funkcji recovery.
Misiowi w ogóle słuchawka chyba nie startuje. ;)
Rafał_Sz
18-02-2015, 12:59
No właśnie. Chyba. ;)
Boryszuk
18-02-2015, 14:54
Na pewno ;)
Na pewno ;)
Przyślij. Mam kolegę, kolega ma od lat serwis GSM. Jeśli się da, to coś ze zwłok wyciągnie. Adres znasz.
Boryszuk - ekran i dotyk ok? Biorę od ręki, bo mam rozbitą szybkę w swoim :)
Boryszuk
18-02-2015, 20:41
Przyślij. Mam kolegę, kolega ma od lat serwis GSM. Jeśli się da, to coś ze zwłok wyciągnie. Adres znasz.
Krzysiu, dzięki ale nie będę obcemu chłopu gitary zawracał. Nic mega ważnego tam nie ma do odzyskania. Ot trochę zdjęć i filmików z czasów kiedy mój pies był mały. Sentyment mam i tyle. Myślałem, że da się jakoś zmusić komputer do wykrycia pamięci telefonu bez odpalania tegoż.
Boryszuk - ekran i dotyk ok? Biorę od ręki, bo mam rozbitą szybkę w swoim :)
Masz w okolicy jakieś schronisko dla psów? Weź no przelej im jakieś drobniaki a mi na PW podaj adres, co?
EDIT: komp w zasadzie wykrywa telefon ale nie do końca pozwala zainstalować sterowniki. Gdy przytrzymam przycisk POWER na telefonie to na chwilę zapala się czerwona dioda.
EDIT: komp w zasadzie wykrywa telefon ale nie do końca pozwala zainstalować sterowniki. Gdy przytrzymam przycisk POWER na telefonie to na chwilę zapala się czerwona dioda.
Gdy telefon nie jest w pełni uruchomiony, to zazwyczaj trzeba sterowników ADB, a nie standardowych.
Mam od dzisiaj Microsoft Lumia 535 Dual Sim. Pierwsze wrażenie - dobry dźwięk przez słuchawki i dobry przedni aparat. Telefon mega lekki, poza tym ekran średnio czuły. Windows raczej na nie, chociaż może to kwestia przyzwyczajenia. Zobaczymy, bo to i tak 'chwilowy' telefon.
A nie masz w opcjach możliwości zmiany czułości ?
Pamiętaj, żeby aktualizować telefon na bieżąco ;)
Mam od dzisiaj Microsoft Lumia 535 Dual Sim. Pierwsze wrażenie - dobry dźwięk przez słuchawki i dobry przedni aparat. Telefon mega lekki, poza tym ekran średnio czuły. Windows raczej na nie, chociaż może to kwestia przyzwyczajenia. Zobaczymy, bo to i tak 'chwilowy' telefon.
Kupilem ten sam model dla córki, dojdzie pod koniec tygodnia i zobaczę co to ustrojstwo jest warte. Mała ma aktualnie Lumie 630 i narzeka na brak przedniej kamery - wiadomo, selfies rządzą :-)
Pomożecie?
SGSIII z wgranym Lollipopem. Sieć Play. Zasięg sieci bardzo dobry - H+. Internet śmiga. Nie chce odbierać MMSów. To znaczy odbiera z iPhone i Nokii z Symbianem - z trudem ale jednak. Z Windowsa i Androida wcześniej dochodziły a teraz nie mogę ich pobrać.
Te które dochodzą teraz są niewielkiej wielkości, do 165KB, większe teraz nie chcą dojść.
Próbowałem różnych aplikacji do SMS/MMS (oryginalna z LP, Easy SMS, Hangouts, Messenger) - żadna nie daje rady. APN poustawiane poprawnie. Usuwane, dodawane i po kilka razy sprawdzane. I nic. W punkcie Play robili co mogli i dalej nic.
Zgłosili problem na infolinię i dziś oddzwonił do mnie konsultant, abym zainstalował aplikację APN i to powinno pomóc w poprawnej konfiguracji APN. Niestety aplikacja nie chce się uruchomić.
Co robić?
Masz wpisanie w ustawienia apn internetu w pozycji typ apn - default,supl ?
W play jest limit i wiadomosci wieksze jak 300kb nie sa odbierane.
Jest wpisane. Tutaj wiadomości są mniejsze - tak pokazują aplikacje.
Nie znam reguł, którymi rządzą się mms. Ale może jest tak jak w mailach i załączniki "kodowane" są za pomocą Base64 i objętość rośnie.
Pobawiłem się wczoraj jeszcze trochę telefonem i zauważyłem pewną właściwość: po włączeniu telefonu próbuję pobrać mmsa, pobiera się zawsze jeden i to ten pierwszy "uruchomiony" do pobrania. Reszta stoi i wraca do stanu sprzed próby. Kolejne próby nie przynoszą oczekiwanego efektu. Dopiero gdy zrestartuję telefon to można pobrać kolejny (jeden) mms.
jasiek52
11-03-2015, 23:33
Chcę kupić telefon klasyczny - nie smartfon, bo zależy mi na długim czasie działania. Fajnie by było, gdyby miał GPS. Wynalazłem póki co Nokię 515 i Samsunga Solid B2710. W zasadzie ten ostatni byłby OK, ale czytałem, że nie ma możliwości blokowania klawiatury sekwencją przycisków - trzeba odczekać ileś sekund nim się zablokuje. Może ktoś, coś podpowie, jakieś inne modele?
Rafał_Sz
12-03-2015, 08:25
Chcę kupić telefon klasyczny - nie smartfon, bo zależy mi na długim czasie działania. Fajnie by było, gdyby miał GPS. Wynalazłem póki co Nokię 515 i Samsunga Solid B2710. W zasadzie ten ostatni byłby OK, ale czytałem, że nie ma możliwości blokowania klawiatury sekwencją przycisków - trzeba odczekać ileś sekund nim się zablokuje. Może ktoś, coś podpowie, jakieś inne modele?
Solid blokuje się na dwa sposoby. Ręcznie, przyciskając dłużej *, lub automatycznie - kilkusekundowa bezczynność telefonu. Na Solidzie odpaliłem ostatni Google Maps z nawigacją - działa. Podobnie jak kompas. Jeśli chodzi o wytrzymałość, ten Solid jest bezkonkurencyjny. Bateria wytrzymuje u mnie ok 3 dni, ale ja dużo gadam przez BT. W stanie bezczynności, ale online, trzyma 2 tygodnie.
wasilewk
12-03-2015, 08:55
iPhone może pomarzyć...
B2710
- z dużą kartą pamięci włącza się bardzo długo i na początku działa bardzo bardzo powoli.
- stosunkowo łatwo jest urwać przycisk latarki ( w moim odpadł po zainicjowanym siłowo spotkaniu z podłogą )
W swojej tej cenie, jest wystarczająco wytrzymały. Jak się zepsuje, kupuje się następny i tyle. Pomyślałbym jeszcze o Sonimach, ale różne opinie słyszałem ostatnio o nich, część dość niepochlebnych.
Zielony mocno jestem jeżeli chodzi o smartfony, ale jakoś sobie wyselekcjonowaLem: samsung S3 lub S4 i pytanie czy warto dołożyć do S4? A może sony jak tak to który? Z czy Z2?
Chętnie wysłucham opinii ludzi, którzy wiedzą o co chodzi w tych urządzeniach. A może coś zupełnie innego? Budżet: nie chciałbym przekroczyć tysiaka, ale jak warto to stówkę, dwie dorzucę. Można spokojnie brać używkę czy są jakieś miny? Zastosowanie: bez żadnych wodotrysków, gier itp. Telefon, sms, internet gdy potrzeba poza domem, nawigacja i kilka aplikacji( endomondo, camera remote).
Bedę wdzięczny za kilka zdań opinii i sugestii.
Rafał_Sz
15-03-2015, 20:50
Nexus 4, ew. Nexus 5.
Ja jak zwykle zaproponuję Blackberry Z30.
ja już głupi jestem :(, żona ma samsunga 5611 i gdy wysyła MMS otrzymuję fotkę wielkości miniaturowego znaczka ? - ustawione ma wiadomość do 300kb, aparat w pełnej rozdzielczości, więc w czym może być problem ?
Rafał_Sz
15-03-2015, 21:49
A dajesz "odtwórz" lub "podgląd"?
tak - przychodzą w wielkości 240x180
i to na wszystkie telefony
ja już głupi jestem :(, żona ma samsunga 5611 i gdy wysyła MMS otrzymuję fotkę wielkości miniaturowego znaczka ? - ustawione ma wiadomość do 300kb, aparat w pełnej rozdzielczości, więc w czym może być problem ?
Bo takie są wysyłane. Większość telefonów (i chyba wszystkie te "głupie") automatycznie zmniejszają zdjęcia do MMSów do śmiesznie małych rozdzielczości.
Sprawdź w ustawieniach telefonu, czy nie da się tego zmienić.
jest tam zmiana wielkości i można ustawić na 300kb, a już u mnie dochodzą 150 ?
jest tam zmiana wielkości i można ustawić na 300kb, a już u mnie dochodzą 150 ?
Nie ustawisz wielkości zdjęcia w kB. Tylko wielkość wiadomości.
Przy czym te 300kB to całkowity rozmiar wiadomości, a nie dołączonego do niej pliku.
O ile mnie pamięć nie myli to maksymalny rozmiar załącznika przy 300kB wiadomości to coś koło 150kB.
----------
Edit:
Sprawdziłem na swoim telefonie (Android) i nie ważne jakie zdjęcie, to przy MMSie było zmniejszone do mniej niż 130kB.
sokrates
16-03-2015, 08:54
Z Adroidowego urządzenia nie lepiej wysłać zdjęcie via email? niż męczyć się w archaiczne MMSy
eristoff
16-03-2015, 09:33
Zielony mocno jestem jeżeli chodzi o smartfony, ale jakoś sobie wyselekcjonowaLem: samsung S3 lub S4 i pytanie czy warto dołożyć do S4? A może sony jak tak to który? Z czy Z2?
Chętnie wysłucham opinii ludzi, którzy wiedzą o co chodzi w tych urządzeniach. A może coś zupełnie innego? Budżet: nie chciałbym przekroczyć tysiaka, ale jak warto to stówkę, dwie dorzucę. Można spokojnie brać używkę czy są jakieś miny? Zastosowanie: bez żadnych wodotrysków, gier itp. Telefon, sms, internet gdy potrzeba poza domem, nawigacja i kilka aplikacji( endomondo, camera remote).
Bedę wdzięczny za kilka zdań opinii i sugestii.
Ja polecam takiego Huaweika:
http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/honor-3c-szary.bhtml
Bardzo szybki, fajny tani, na dwie karty sim(można wrzucić AERO2 lub takiego orange (http://allegro.pl/internet-orange-free-7gb-lte-bezterminowo-wroclaw-i5143353026.html))
Ja miesiąc temu ściągałem bezpośrednio od Kitajców,
http://www.pandawill.com/huawei-honor-3c-smartphone-2gb-8gb-mtk6582-50-inch-hd-ogs-screen-2300mah-black-p96144.html
119,99$ wyszedł 441 zł, teraz jest taniej ale szaleje kurs $ to już wychodzi trochę inaczej, 109,99 $ ~ 435 zł
Ja swego czasu kupiłem S2 mocno przecenione, bo na rynku był już s4. Kupiłem ze sklepu, żeby był czysty tzn bez niepotrzebnych aplikacji.
Od tygodnia mam Nexusa 5 i teraz wiem co to czysty system i to na bieżąco aktualizowany.
Jeśli Android to tylko Nexus.
Jedyny minus to brak slotu na kartę SD.
Zdrówka
19-03-2015, 20:15
Kupuje UHAPPY 570 5,7", zobaczymy co to warte
Tyle roznych jest chinczykow, ze mogles wybrac cos fajniejszego niz kopie samsunga :P
Poza tym przy ekran 5,7 cala i rozdzielczosc hd nie wrozy nic dobrego :/
19-03-2015, 20:49
Tyle roznych jest chinczykow, ze mogles wybrac cos fajniejszego niz kopie samsunga :P
Poza tym przy ekran 5,7 cala i rozdzielczosc hd nie wrozy nic dobrego :/
jeszcze nie kliknąłem, masz jakas alternatywę ? muszę kupic dziesiętny telefon tym razem dla córki, ten właśnie wygląda jak samsung note, ostatnio popularny
eristoff
19-03-2015, 22:55
http://www.pandawill.com/jiayu-s3-smartphone-4g-lte-mtk6572-octa-core-2gb-16gb-55-inch-ogs-fhd-screen-black-p97208.html
http://www.pandawill.com/meizu-m1-note-64bit-octa-core-55-inch-gorilla-glass-fhd-screen-2gb-16gb-3140mah-white-p96715.html
http://www.pandawill.com/ecoo-e02-pro-smartphone-mtk6592-octa-core-2gb-16gb-55-inch-ogs-screen-android-44-p95247.html
pierwsze z brzegu, to te tańsze, są jeszcze fajniejsze, np
http://www.pandawill.com/zte-nubia-z7-max-smartphone-4g-lte-snapdragon-801-25ghz-55-inch-sharp-fhd-screen-p93285.html
20-03-2015, 00:06
Dzieki za linki przykładów, miałem kupić za 100 € bo miała już droższy telefon ale jej upadł, następny przypuszczam ze do roku wytrzyma, niestety widzę ze 130-140 € będzie trzeba zapłacić za 5,5cali
Mam pytanie jak umieścić skrót aparatu a raczej nagrywania filmu na pulpicie telefonu ale tak aby kliknięcie w ten skrót od razu rozpoczynało nagrywanie. Telefon nexus 4.
Mam pytanie jak umieścić skrót aparatu a raczej nagrywania filmu na pulpicie telefonu ale tak aby kliknięcie w ten skrót od razu rozpoczynało nagrywanie. Telefon nexus 4.
W standardowej aplikacji nie ma takiej możliwości.
Trzeba albo aplikacji aparatu, która ma taką możliwość, albo spróbować użyć aplikacji, która wykona określone polecenia na innych aplikacjach (np. Tasker).
Grabasimo
22-03-2015, 09:44
Jak dobre chinczyki to meizu lub bq.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
sorevell
23-03-2015, 10:29
Szukam jakiejś w miarę przyzwoitej i taniej androidowej słuchawki, ok. 5", dual sim z obsługą LTE. Podpowiecie coś?
sorevell
23-03-2015, 13:19
Z tego co widzę, żaden z modeli Xiaomi nie obsługuje jednocześnie dwóch kart SIM i LTE.
Z tego co widzę, żaden z modeli Xiaomi nie obsługuje jednocześnie dwóch kart SIM i LTE.
MiNote owszem.
Jak również tańszy, redmi note i chyba redmi 2.
http://www.mi.com/en/redminote
sorevell
23-03-2015, 20:43
MiNote faktycznie spełnia moje kryteria, tyle że jest na razie dość drogi. RedMi ma natomiast "1 WCDMA slot for 3G data and 1 GSM slot for 2G data", czyli nie ma LTE.
Są jakieś inne przyzwoite chińczyki poza Xiaomi?
Zte nubia z7 mini. Mam od ponad pół roku i smialo polecam. Telefon jest super.
eristoff
23-03-2015, 22:07
MiNote faktycznie spełnia moje kryteria, tyle że jest na razie dość drogi. RedMi ma natomiast "1 WCDMA slot for 3G data and 1 GSM slot for 2G data", czyli nie ma LTE.
Są jakieś inne przyzwoite chińczyki poza Xiaomi?
A ile chcesz przeznaczyć ? Łatwiej byłoby coś doradzić jakby była znana kwota.
Też mam ZTE NUBIA Z7 mini, jedyny ból to bateria.
Ja tam nie narzekam, bateria starcza spokojnie na cala dobe, a czasem i dwie ;)
sorevell
24-03-2015, 19:03
Myślałem o okolicach tysiąca złotych. ZTE na pierwszy rzut oka wydaje się ok. Swoje egzemplarze kupiliście w Polsce, czy przez ebay itp.?
Ja kupilem w PL bo na gwalt potrzebowalem nowy telefon wiec nie moglem czekac na wysylke z chin.
Kupując chińskie smartphone pamiętajcie, że chińskie firmy produkujące sprzęt elektroniczny bardzo ściśle "współpracują" z rządowymi służbami i niejednokrotnie, w różnym sprzęcie elektronicznym znajdowane były preinstalowane rootkity/malware bądź nawet fizyczne moduły szpiegujące. Słynna sprawa pralek i żelazek ( i innego AGD ? ) które miały zamontowane moduły skanujące sieci WiFi i przeprowadzające ataki / wykorzystujące niezabezpieczone sieci.
Nie chodzi nawet o fakt, że wasze dane może przeglądać jakiś skośnooki, ale o fakt, że wasz smartphone może być wykorzystywany do ataków na inne urządzenia, sieci WiFi, komunikację NFC, etc, etc. Moim zdaniem, kupowanie takiego sprzętu, ze świadomością jakie działania się tym samym wspiera jest nieetyczne.
Ale fantazja ułańska :-)
Niestety nie fantazja. Jakiś czas temu było o tym dość głośno. Oprogramowanie szpiegujące miały m.in. sterowniki do modemów Huawei i ZTE.
sorevell
25-03-2015, 11:47
Ok, tylko jakie to ma znaczenie w momencie gdy spora część infrastruktury GSM w Polsce jest zbudowana w oparciu o urządzenia wyprodukowane w Chinach przez np. Huawei.
No, czyli i tak i tak nas szpiegują.
Infrastruktura GSM ( 3 i 3/4g, LTE, etc ) to jedno, a to co się ma na sowim telefonie i to co robi on w Internecie, to zupełnie inna kwestia.
Można sobie samemu wygrać czysty system, bez żadnego malware, za dużo czytasz glupot w internecie
Myślisz, że ktoś w Polsce używa sytemu chińskiego prosto z pudełka?
Poczytaj forum miui polska.
System dla xiaomi jest całkowicie przerobiony przez Polaków i całkowicie spolszczony. Nie ma w nim śladu po chińskich śmieciach.
Myślę, że nie czytam głupot w internecie, po prostu mam świadomość pewnych rzeczy.
Tak, uważam, że sporo osób używa takich telefonów prosto z pudełka. Co więcej, uważam, że co najmniej kilka osób z tego wątku tak używa bądź planowało używać te telefony.
A nawet jeżeli, to niestety, ale jeżeli nie można ufać hardware, to działającemu na nim software również nie można zaufać.
Można sobie samemu wygrać czysty system, bez żadnego malware, za dużo czytasz glupot w internecie
Myślisz, że ktoś w Polsce używa sytemu chińskiego prosto z pudełka?
Poczytaj forum miui polska.
System dla xiaomi jest całkowicie przerobiony przez Polaków i całkowicie spolszczony. Nie ma w nim śladu po chińskich śmieciach.
Jest MUIU, to jest chiński śmieć.
Jak ktoś wrzuca malware czy inne rzeczy, to nie robi tego w postaci dodatkowych aplikacji, a integruje bezpośrednio z samym system - i grupka ludzi robiąca zmiany w grafice czy języku nawet nie wie co siedzi w środku.
Jak ktoś wrzuca malware czy inne rzeczy, to nie robi tego w postaci dodatkowych aplikacji, a integruje bezpośrednio z samym system - i grupka ludzi robiąca zmiany w grafice czy języku nawet nie wie co siedzi w środku.
A to druga sprawa. Jeżeli nie wykorzystuje się czystego androida, jako podstawki, a softu od producenta, to niestety, ale producent może ukryć masę rzeczy w software, których wykrycie wymagałoby przeprowadzenia dogłębnej analizy bezpieczeństwa tego systemu.
Powiedział GonzoG, znawca androida. Bo wgrywał go wielokrotnie. Co to jest MUIU?
Powiedział GonzoG, znawca androida. Bo wgrywał go wielokrotnie. Co to jest MUIU?
Zapewne literówka przy pisaniu MIUI, z resztą dość oczywista.
Tez mi cos, iphony tez szpieguja i wielkie mi halo.
Dokładnie.
Popadacie w paranoje z tym szpiegowaniem.
Michal_C
27-03-2015, 11:41
Hej ma ktoś Sony Xperia Z3 COMPACT? Może się podzielić wrażeniami na temat telefonu?