Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Sapphiron
06-11-2012, 13:41
hehe no ja jak zadzwoniłem po raz pierwszy po tym zabiegu mało nie odrzuciłem telefonu od ucha ;)
Ja specjalnie wykonałam szybko połączenie próbne i byłam (jestem) w szoku :D
Sapphiron
06-11-2012, 13:48
no cóż, takie DIY są często lepsze niż serwis ;)
Rafał_Sz
06-11-2012, 21:39
Może komuś się przyda:
http://pl-pl.forum.ibood.com/24007-2_pary_rekawiczek_speedllink_calor_do_obslugi_ekra nu_dotykowego/
Rękawiczki są też na Grouponie.
Sapphiron
07-11-2012, 13:09
a ja tam kupiłem te w rossmanie i sprawują sie idealnie jak narazie :)
:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/576_530441030316526_738376695_n.jpg)
Sapphiron
07-11-2012, 20:52
ech ten instagram... tyle lat walczenia o dobrą jakość zdjęć a tu bum i 50 lat ewolucji jak krew w piach ;)
Paulincia89-16
08-11-2012, 10:39
Witajcie :)
Piszę do Was bo sama kompletnie nie ogarniam tematu :D
Czy moglibyście mi doradzić jakiś telefon:
- Najbardziej znane mi są Nokie bo są proste w obsłudze a ja jestem ciemną blondynka :D
- Przede wszystkim aby miał dyktafon i wejście USB
- Dostęp do darmowego internetu <Wi-Fi się to nazywa?? Abym czasami mogła sprawdzić pocztę czy facebooka>
- Mile widziane wejście na karty MikroSD <chyba,że będzie wbudowana>
- Tak żeby się nie rozwalił po 1 upadku na ziemię :D
- Może być dotykowy ale nie musi (tylko żeby mi się zaraz panel nie rozwalił ;) >
- Bateria musi trzymać dłużej niż jeden dzień
- Jak by można było czytać na nim e-booki to była bym w 7 niebie
- aparat w telefonie mnie nie interesuje, może go nawet nie być
- Nowy cena max 400zł.
Czy Nokia asha 306 będzie ok??
Jeśli chodzi o telefonię to jestem wiele lat do tyłu mój obecny telefon to Nokia 6070 dlatego proszę o wyrozumiałość ;)
Z góry dziękuję za pomoc
Kwocia.
wasilewk
08-11-2012, 18:56
Sieć Plus daje Galaxy Mini 2 za 1zł -> ma wszystko, co potrzebujesz a nawet jeszcze więcej.
A jakie byście polecili etui,pokrowiec do Motorola Motoluxe?
E52 E72 mam notoryczny brak pamięci. Oddałem tel na gwarancji niby soft zmienili i cieszę się bo dalej mam brak pamięci. Nigdy wiecej Nokii.
Telefon trzeba też czasami umieć obsługiwać, przeważnie stąd biorą się wszystkie problemy...
Miałem E51, obecnie używam E72 i nic takiego nie miałem.
Telefon trzeba też czasami umieć obsługiwać, przeważnie stąd biorą się wszystkie problemy...
Możesz rozwinąć? Ja w mojej E51 nigdy nie miałam i nie mam braku pamięci, za to w E52 mam co chwilę. E51 to zupełnie inny telefon niż E52. Czyli według Ciebie co najmniej kilkadziesiąt tysięcy użytkowników E52 nie potrafi obsługiwać swojego telefonu ... ;)
E52/E55/E75 wszystkie maja spieprzone zarzadzanie pamiecia i nie jest nic nowego, ze zostaje wolne 2-3MB pamieci wewnetrznej. Czasem pomaga zresetowanie tel do stanu dziewiczego i skonfigurowanie go od zera ale to i tak wystarcza na 2-3 miesiace.
Nokia milczy na temat bledu braku pamieci a softu nie aktualizuja od stycznia 2011 i nie beda aktualizowac. Trzeba nauczyc sie z tym zyc albo zmienic tel.
Właśnie sprawdziłem i mam w E52 wolne 16GB. Poza kilkoma skrzynkami mam tylko kilka programików, jak sporttracker.
czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w temacie przedmiotowego modelu Prestigio MultiPhone PAP4040 DUO (dual sim)
jako alternatywy dla samsunga galaxy ace duos s6802 i gigabite gsmart 1355
prestigo wygrywa parametrami: wielkość wyświetlacza, moc procesora, rozdzielczość.
i mam dylemat brac czy nie ?
eristoff
10-11-2012, 01:01
Zaczynam swoją przygodę z androidem. Telefon wybrałem na pandawill taki:
https://www.pandawill.com/newman-n1-smart-phone-43-inch-ips-screen-android-40-mtk6577-1g-ram-3g-gps-p66016.html
Zrobiłem roota, zainstalowałem nowy system od kolegów zza wschodniej granicy i jak na razie jestem mega zadowolony.
Zanim ktoś zacznie pisać że chinskie telefony są byle jakie to niech poczyta co np taki NEWMAN N1 ma w sobie i jak śmiga.
Wykonanie też jest bardzo porządne, jednym słowem POLECAM
No i przede wszystkim ma dualsim i działa z AERO2
Właśnie sprawdziłem i mam w E52 wolne 16GB. Poza kilkoma skrzynkami mam tylko kilka programików, jak sporttracker.
A to ciekawe ... jak tel ma tylko 60MB pamieci wewnetrzej. Jak masz pelna nawigacje w ostatniej wersji, oraz pare "dodatkow", ktore musza byc aby nawigacja dzialala, posiadanie wiecej dostepnego RAM niz 5MB graniczy z cudem.
Skrzynki pocztowe nie sa wiekszym problemem, poniwaz ich magazyn mozna wyniesc na karte SD.
eristoff
10-11-2012, 01:09
czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w temacie przedmiotowego modelu Prestigio MultiPhone PAP4040 DUO (dual sim)
jako alternatywy dla samsunga galaxy ace duos s6802 i gigabite gsmart 1355
prestigo wygrywa parametrami: wielkość wyświetlacza, moc procesora, rozdzielczość.
i mam dylemat brac czy nie ?
Bierz NEWMANA N1 troszkę większy , lepszy wyświetlacz, chyba lepszy procek, 1 GB ramu i mnie z dwiema bateriami wyniósł z przesyłką 630 zł. Ten twój to trochę podobny do Jiayu G3
To 16GB to na karcie, a telefon ma problem z pamięcią wewnętrzną, z której bardzo lubi korzystać :( Ja na tym telefonie nie mam filmów, Mp3, mam garstkę zdjęć, programów prawie wcale. Po przeglądaniu stron internetowych czyszczę pamięć podręczną, a mam ciągle brak pamięci. Tragedia.
Oczywiście literówka. Mam wolne 16MB w telefonie. Telefon mam głównie do dzwonienia, bo oprócz tego dźwigam HTC
To wyjasnia wszystko. Wiec nie uzywasz jej jako smartfona czy nawigacje samochodowa.
Czyli nawigacja (mapy itp.) zjada tyle pamięci ... Szkoda, bo działa bardzo dobrze i na pewno z niej nie zrezygnuję.
Rafał_Sz
10-11-2012, 23:34
Tom01, coś specjalnie dla Ciebie. ;) (http://technowinki.onet.pl/inne/multimedia/mobilne-biuro-dla-najbogatszych,5299077,13072708,foto-male.html#photo13072708)
Tom01, coś specjalnie dla Ciebie. ;) (http://technowinki.onet.pl/inne/multimedia/mobilne-biuro-dla-najbogatszych,5299077,13072708,foto-male.html#photo13072708)
Łeeee.... Wózek za 200 tys funtów a na normalnego Macbooka nie było stać, tylko jakiś tani Ipad... :)
Możesz rozwinąć? Ja w mojej E51 nigdy nie miałam i nie mam braku pamięci, za to w E52 mam co chwilę. E51 to zupełnie inny telefon niż E52. Czyli według Ciebie co najmniej kilkadziesiąt tysięcy użytkowników E52 nie potrafi obsługiwać swojego telefonu ... ;)
Problemy ze sprzętem, czy to telefonem, komputerem lub czymkolwiek innym wynikają czasami z czystej niewiedzy, nie raz sam się za coś zabierałem nie doczytawszy wcześniej czegoś dokładnie, a potem psy wieszałem że nie działa...
Druga sprawa, mam kilku znajomych którzy używają E52, nie narzekali na braki pamięci, główny zarzut to był zawsze głośnik w słuchawce...
Bierz NEWMANA N1 troszkę większy , lepszy wyświetlacz, chyba lepszy procek, 1 GB ramu i mnie z dwiema bateriami wyniósł z przesyłką 630 zł. Ten twój to trochę podobny do Jiayu G3
Chciałbym się jeszcze upewnić, co do tego 1 gb ramu, bo spotkałem specyfikację, w której podają 0,5 gb?
eristoff
12-11-2012, 17:10
mi antutu pokazuje 980 MB
Trzeba mieć chyba nasrane i niewymieszane. Zakładam, że użytkownicy sprzętu firmy Apple nie są tacy jak jego twórcy.
Apple opatentował prostokąt z zaokrąglonymi narożnikami (http://technologie.gazeta.pl/internet/1,113841,12843825,Apple_opatentowal_prostokat_z_za okraglonymi_naroznikami.html)
Ech... Tak się właśnie sieje populizm...
Władca Pixeli
15-11-2012, 07:25
Trzeba mieć chyba nasrane i niewymieszane. Zakładam, że użytkownicy sprzętu firmy Apple nie są tacy jak jego twórcy.
Apple opatentował prostokąt z zaokrąglonymi narożnikami (http://technologie.gazeta.pl/internet/1,113841,12843825,Apple_opatentowal_prostokat_z_za okraglonymi_naroznikami.html)
http://technowinki.onet.pl/biznes/apple-zaplaci-za-skradziony-projekt-zegara-20-mili,1,5302024,artykul.html :mrgreen:
http://technowinki.onet.pl/biznes/apple-zaplaci-za-skradziony-projekt-zegara-20-mili,1,5302024,artykul.html :mrgreen:
Oby tylko nie okazało się, że w pociągach są ekrany reklamowe będące prostokątami z zaokrąglonymi ekranami ;)
Rafał_Sz
15-11-2012, 15:10
Oby tylko nie okazało się, że w pociągach są ekrany reklamowe będące prostokątami z zaokrąglonymi ekranami ;)Może tak być. W końcu zawartość w obu przypadkach przesuwa się w lewo i w prawo. Z resztą, w lewo i w prawo pewnie też opatentują. Żeby tylko w przód i w tył nie opatentowali, bo życie stanie się zdecydowanie mniej przyjemne. ;)
http://m.crackberry.com/more-good-news-rim-qnx-are-awarded-ces-innovations-2013-design-and-engineering-honoree
To tylko tak informacyjnie dla tych co twierdza że RIM to w zasadzie trup. Jakos ani japco ani robocik takich nagrod nie dostaja... Ja tam czekam spokojnie żeby zobaczyc jak sie BB10 na QNXie bedzie sprawowal
Jakos ani japco ani robocik takich nagrod nie dostaja...
O naiwności ludzka....
Takie "nagrody", "wyrożnienia" i "certyfikaty" się po prostu kupuje. To zwyczajny towar handlowy.
Lepiej kupic dosc prestizowa nagrode niż opatentowac prostokat :mrgreen:
Prostokat z zaokraglonymi rogami :) Mala acz znaczaca roznica :D
Niech Samsung teraz opatentuje koło z ostrymi rogami i wyjdzie na to samo. :)
No nie bardzo.... Bo to akurat bylby niewtpliwy przelom
Marcin Jakubowski
15-11-2012, 20:08
wypadałoby dodać, że w niektórych przypadkach można się dogadać - htc i microsoft potrafili uzgodnić warunki opłat licencyjnych z apple,
dodam, że życzę RIM-owi - jako użytkownik sprzętu Apple - jak najlepiej. Z oczywistych względów.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Chciałeś się pochwalić czy nie umiesz wyłączyć? ;-)
wypadałoby dodać, że w niektórych przypadkach można się dogadać - htc i microsoft potrafili uzgodnić warunki opłat licencyjnych z apple
I tu, niestety, wychodzi dosyć istotny problem z patentami, na które firmy te udzielają sobie licencji. To nie jest walka na innowacyjne produkty, tylko wykorzystywanie złego prawa w celu wykończenia przeciwnika.
Apple i Microsoft to amerykańskie firmy dobrze znające reguły gry. Nie idą z sobą na wojnę, bo mają szerokie portfolia patentowe, ewentualne spory byłyby długie i bez korzyści dla żadnej ze stron. "Dogadanie" to wzajemne licencje, za które zapewne żadna ze stron nie płaci ani centa.
HTC to owieczka, którą łatwo ogolić, bo co prawda telefony produkuje od lat, ale do niedawna głownie jako OEM i nie ma zbyt wielu patentów, którymi mogłaby się bronić. W związku z tym musi pokornie płacić Apple i Microsoftowi, a "dogadanie się" przypomina raczej płacenie haraczu.
Aple patentami zabezpiecza swoja przyszlość, z racji tego, że popyt na ich telefony spada nawet w USA to za kilka lat będzie się utrzymywać ze sprzedaży patentów, zamiast telefonów ;)
Władca Pixeli
16-11-2012, 06:40
Aple patentami zabezpiecza swoja przyszlość, z racji tego, że popyt na ich telefony spada nawet w USA to za kilka lat będzie się utrzymywać ze sprzedaży patentów, zamiast telefonów ;)
:mrgreen:
http://www.pcworld.pl/news/386730/Apple.upokorzone.przez.Samsunga.Musi.podkulic.ogon .i.placic.wiecej.za.procesory.html
"Te setki milionów kary, które Samsung musi zapłacić za łamanie praw patentowych w zasadzie Apple wypłaci sobie z własnej kieszeni"
Apple w ubiegłym roku wydało więcej na patenty niż na rozwój. To się zemści i to bardzo szybko.
Rafał_Sz
16-11-2012, 08:21
Albo skończą ja Motorola. Ktoś ich kupi dla patentów.
Motorola (a dokładniej Motorola Mobility) została kupiona przez przypadek* ;)
* Larry Page mówi do sekretarki: zgubiłem telefon, kup mi Motorolę. Po kilku godzinach sekretarka melduje: Motorola kupiona. – Jaki model? – pyta Page. – Jak to, model?!
Watek nieco zszedl na inne tory... moze wrocimy?
Czy ktos posiada LG L9? Jesli tak to prosze o jakas recenzje i opinie uzytkownikow.
A ja mam smaka na Nokię Lumię 920. Ktoś już ma i chciałby się podzielić wrażeniami?
oj, chyba jeszcze za wcześnie na pierwsze wrażenia, jeśli się nie mylę telefon jest sprzedawany dopiero od kilku dni w Polsce, jeszcze ta cena. Spokojnie daj ludziskom w ogóle go kupić...
joker333
17-11-2012, 21:19
jeśli nokia poprawi kilka niedoróbek(ograniczeń) z lumii 610/710/800 to biorę go. Fantastyczna prędkość działania i to kafelkowewe menu które z każdym dniem podoba mi się coraz bardziej
kronos28
17-11-2012, 21:57
komuś się trafił nexus 4? Jest tu taki szczęśliwiec?
Sapphiron
17-11-2012, 22:21
Sony wypuściło na Neonówkę aktualizację Andka numer 4.1.B.0.587
Ktoś wie czy to jest tylko uzupełnienie ICS czy już JB?
mateo912
17-11-2012, 22:42
Sony wypuściło na Neonówkę aktualizację Andka numer 4.1.B.0.587
Ktoś wie czy to jest tylko uzupełnienie ICS czy już JB?
andek 4.1 to JB 4.0.x to ICS
Sapphiron
17-11-2012, 23:10
czyli Sony wypuściło Jellbean na Neonówkę?! Lol?!
Dobra, jeśli tak to warto zmieniać?
Oczywiscie, ze warto :) DOstaniesz w nim nowy pasek powiadomien, google now i pare innych ficzerow :)
Podobno JB dziala plynniej?! Bo jak narazie ICS sie czasami przycina.....jak juz kiedys ktos wspomnial:D
Ja czekam na JB do mojego tabletu:D
Celeborn
18-11-2012, 07:47
Podobno JB dziala plynniej?! Bo jak narazie ICS sie czasami przycina.....jak juz kiedys ktos wspomnial:D
Ja czekam na JB do mojego tabletu:D
Działa zdecydowanie płynniej. A to wszystko dzięki zastosowanemu Project Butter:
FCVMvvXHqxU
Pod nazwą „Project Butter” kryje się idea stworzenia niezwykle płynnego funkcjonowania interfejsu urządzenia. Ma to rozwiązać dotychczasowe problemy Androida, związane z opóźnieniami w reakcji na dotyk. W założeniu „Project Butter” ma sprawić, że cały system będzie pracował z prędkością 60 klatek na sekundę, co zapewni niespotykaną dotąd płynność i szybkość działania. Project Butter sprawia, że układ graficzny i procesor urządzenia mogą pracować równocześnie, zamiast wchodzić sobie w drogę, co przejawia się w zwiększonej wydajności. Na prezentacji podczas Google I/O porównano funkcjonowanie Galaxy Nexusa z Androidem 4.0 IceCream Sandwich i najnowszą wersją 4.1 Jelly Bean wzbogaconą o Project Butter. Różnica w płynności urządzenia była odczuwalna już w podstawowych elementach funkcjonowania systemu. Jesteśmy niezwykle ciekawi, jakie wyniki z nowymi usprawnieniami będą osiągać zewnętrzne nakładki, takie jak TouchWiz UX i Sense 4.0, które już w tym momencie są niezwykle płynne.
ANDROID.COM.PL
Sapphiron
18-11-2012, 09:36
czyli podłączać, aktualizować i cieszyć się ;) skoro producent telefonu poleca i sam informuje że jest to chyba dobrze ;)
Sapphiron
18-11-2012, 10:08
dobra, sprawa się wyjaśniła... ta nowa aktualizacja to jest kompilacja 4.1.B.0.587 ale wersja androida to 4.0.4 więc nie jest to chyba JB...
Celeborn
18-11-2012, 11:00
Nie. To jest dalej ICS.
lukpiecz
18-11-2012, 11:13
A ja już myślałem, że neonowka dostała JB a Arc S nie :-)
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Sapphiron
18-11-2012, 11:21
też już się cieszyłem a tu kiszka... ale trzeba przyznać że chodzi lekko lżej :)
Chciałeś się pochwalić czy nie umiesz wyłączyć? ;-)
sprawdz date postu, ktorego zacytowales
Zainstalowalem Tapatalk i nie wiedzialem ze dodaje podpis...
Cyt: "Ma to rozwiązać dotychczasowe problemy Androida, związane z opóźnieniami w reakcji na dotyk."
No, kurde, prawie zostałem za to parę razy zlinczowany. Może, skoro zacinanie GUI zostało usankcjonowane słowem pisanym, co niektórzy androidowcy łaskawie raczą zauważyć, że tnie się to cholerstwo niezależnie od ich zaklinania rzeczywistości. Sądziłem może, że sporadyczne kontakty z HTC, SGS II to za mało, żeby być wiarygodnym. Że jednak o czym nie wiem. Miałem je równolegle, ale główny zawsze IP. Zrobiłem eksperyment i jakiś czas temu przesiadłem się na SGS III jako podstawowy smartfon. Tak tak, zatwardziały iphonowiec ma w kieszeni zielony kosz na śmieci. I co? I gucio! Zarowno na ICS jak i na JB tnie się, robi nierówne pauzy. Kicha. Większość elementów działa piorunująco szybko, aż gwałtownie, a inne rzeczy się zacinają. Losowo. Jakaś firma robiąca inne nakładki robi trick mający za zadanie spowalniać cały interfejs ale czynić go bardziej płynnym - Iphonopodobnym. Lipa też. We wtorek odbieram Note II, ma chyba najszybszy procek na rynku, zobaczę czy na nim też jest to samo. Ktoś gdzieś napisał, że interfejs Androida jest napisany w Javie i musi się ciąć. Ciekawym dlaczego i czy cokolwiek z tym da się zrobić. Obecnie co z tego że takie SGS-y czy HOX-y mają lepsze bebechy niż IP4/4S, kiedy ten drugie działają szybciej. Wręcz finezyjnie.
Celeborn
18-11-2012, 14:02
Wiedziałem że jakiś wielki fan IP się do tego przyczepi.
Boryszuk
18-11-2012, 14:02
Czy iPhone 4S wraz z wyjściem modelu '5' przestał się do czegokolwiek nadawać? Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowi japkofon chociaż nie wiem do końca czemu- chyba po prostu mam na niego ochotę. Problem polega na tym, że w podobnej ofercie mogę mieć Galaxy S3 czyli topowy model Samsunga gdzie 4S już takim modelem nie jest. Czy te dwa telefony są w ogóle porównywalne? iP5 jest poza zasięgiem, nie chciałbym płacić tak dużo.
Celeborn
18-11-2012, 14:06
Porównywanie Iphona i telefonu z androidem jest jak porównywanie Nikona i Canona.
Czy te dwa telefony są w ogóle porównywalne?
Ujmę to tak: IP działa kiedy chce user, SGS działa kiedy chce sam. Komfort użytkowania jest nieporównywalny. Zona, która ze 3 lata miała rożne HTC, w tej chwili ma IP4S i skwitowała to tak: "Jest precyzyjny i nie robi głupich numerów".
Boryszuk
18-11-2012, 14:18
A pomijając subiektywne odczucia względem marki/systemu?
mateo912
18-11-2012, 14:34
Przede wszystkim zastanów się czy chcesz móc pogrzebać w systemie (np zmiana domyslnych aplikacji na inne, pliki wspólne dla wszystkich aplikacji) czy nie (oraz każda aplikacja musi mieć własne pliki czyli np jeśli jakiś film nie będzie odtwarzany przez program to nie przerzucisz co do innego z poziomu systemu)
Długo by pisać, trzeba najlepiej poużywać samemu. Nie ma lepszego porównania niż swoje własne. Na moje oko spisałbym tak:
SGSy:
+ wielkość ekranu
+ fenomenalna czerń
+ raj dla grzebaczy
+ karta SD
- ostrość wyświetlacza
- jak to w grzebaniu, łatwo poprawić, łatwo popsuć
- tragiczne menu. Każda aplikacja ma własne, przez co jest 1001 rożnych menu.
- słaba jakość i mało użytecznych aplikacji z sklepie Play
- wszędzie pełno reklam i powiadomień, które można przez miesiąc wyłączać a i tak coś wylezie
- jakość wykonania (wyginający się plastik, badziewna ramka, krzywe otwory)
- oryginalny dock nie synchronizuje. Tylko podstawka do ładowania.
- synchronizacja z KIESem słaba, bezprzewodowo wcale.
- robi burdel w danych, kontaktach, kalendarzach. Trzeba się napracować aby synchronizacja nie powodowała utraty/zmiany danych w kompie. Mnie tylko TimeMachine uratował przed utratą kalendarza z kilku lat. SGS zsynchronizował odwrotnie, swój pusty z moim pełnym. :)
- dotyk nieprecyzyjny. Raz trzeba wyraźnie dotknąć, raz chuchnięcie coś włączy.
- nierówna szybkość działania, raz wręcz gwałtowne a raz mulasty
IP:
+ wszystko działa "samo". Synchronizacja, chmura na kilka sposobów.
+ fenomenalny dotyk.
+ finezyjna płynność działania
+ najlepsza na rynku ostrość
+ dużo aplikacji i sporo faktycznie użytecznych
+ reklamy tylko w darmowych aplikacjach a i to nie zawsze
+ jakość wykonania (szkło i aluminium)
+ najlepsza archiwizacja na świecie
+ długie wsparcie jeśli chodzi o soft
- mały wyświetlacz
- nic się nie da pogrzebać
Moja testowa przesiadka na SGS III i Note II jest spowodowana wyłącznie ekranem. Jeśli istniałoby urządzenie łączące zalety ww, to byłby ideał.
Sapphiron
18-11-2012, 14:44
i znowu się zaczęła wojna...
i znowu się zaczęła wojna...
Ciiiicho.....
Boryszuk
18-11-2012, 14:48
Długo by pisać, trzeba najlepiej poużywać samemu. Nie ma lepszego porównania niż swoje własne. Na moje oko spisałbym tak:
Ciężko przetestować samemu gdy bierze się telefon w abonamencie a nie za gotówkę. Dzięki za Twoje zestawienie, przefiltrowałem sobie trochę informacje i mam jaśniejszy obraz sytuacji ;)
Grzebać mi się chyba nie chce, telefon ma mi po prostu działać. Bawiłem się dziś przez chwilę S3, za chwilę wezmę do ręki 4S i wypytam właściciela o pewne aspekty....
Celeborn
18-11-2012, 14:53
Porównanie strasznie subiektywne
Bawiłem się dziś przez chwilę S3, za chwilę wezmę do ręki 4S i wypytam właściciela o pewne aspekty....
Jak się zastanowisz, to daj znać, bo też myślę o S3... tyle, że za gotówkę. (na eBay widzę, że u Was drożej niż u nas)
Bawiłem się dziś przez chwilę S3, za chwilę wezmę do ręki 4S i wypytam właściciela o pewne aspekty....
Z bawienia się chwilę nie muszą wypływać obiektywne wnioski. Na pewne rzeczy nie zwraca się uwagi, a wychodzą w codziennym używaniu. Jak na przykład strasznie niewygodny guzik Home w SGS. A już naciśnięcie go jak stoi w docku to w ogóle ekwilibrystyka. I dodatkowo bardzo łatwo niechcący musnąć dotykowe pole cofnij. Trzeba uważać co się naciska. W IP nie trzeba, jest akurat pod palcem.
Zdecydowałem, że moim następny telefonem będzie LG Nexus 4, ale dzięki temu, że jest on stosunkowo tani, stwierdziłem, że Mikołaj na święta przyjdzie 2 razy i chcę spróbować tego "emejzingu" od Apple i tutaj kilak pytań.
Na szybko spojrzałem na Allegro, miałem nadzieję, że do ok. 1000-1200 zł kupię iPhone 4 8/16Gb, ale naprawdę ciężko znależć taką ofertę, co mnie mocno zdziwiło. Biorąc pod uwagę że na apple.pl można kupic iP 4 za 1649zł.
Czy iP 4 wystarczy, żeby poczuj "emejzing" apple czy nie?
Na co zwracać uwagę kupując używkę iPhone?
Na co zwracać uwagę kupując używkę iPhone?
Na to samo co przy innych używanych. Oryginalna kompletacja, stan, brak simlocka. Trzeba uważać na przywożone z USA z simlockiem AT&T, praktycznie niemożliwy do zdjęcia.
Czy iP 4 wystarczy, żeby poczuj "emejzing" apple czy nie?
IP4 to bardzo porządny sprzęt. Niewiele się różni od 4S. A czy będzie Panu leżał, nie wiadomo. Użytkownicy dzielą się na dwie grupy. Tych co rzucają nim o ścianę i nienawidzą do końca życia i tych co się zako****ą. Okres karencji to ok miesiąc. Żeby było śmieszniej na początku byłem bliski pierwszej grupy. :)
Boryszuk
18-11-2012, 15:07
Ja sobie zdalem wlasnie sprawe, ze iP nie ma Google Maps. To straszna wada.
Porównanie strasznie subiektywne
Starałem się wypisać fakty. Widoczne, mierzalne, bezdyskusyjne. Nie pisałem o np krągłościach obudowy czy kolorach bo to faktycznie rzecz gustu.
Ja sobie zdalem wlasnie sprawe, ze iP nie ma Google Maps. To straszna wada.
W IOS 6 nie ma. W wcześniejszych jest. Poza tym, sądzę że to stan przejściowy, cały świat złorzeczy, więc nie sądzę żeby Apple zostawiło sprawę tak sobie. Póki co są inne aplikacje "mapowe".
Boryszuk
18-11-2012, 15:12
Póki co są inne aplikacje "mapowe".
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/z9419803Q-1.jpg
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/3/9419/z9419803Q.jpg)
No, nie aż tak. Poza tym, można odpalić przecież "normalne" maps.google.com, uruchomić w trybie pełnoekranowym i jest.
Instrukcja żeby zrobić sobie ikonkę: http://benguild.com/post/26856126140/on-ios-6-get-a-rough-version-of-google-maps-with-the
Sapphiron
18-11-2012, 15:57
a wiecie że huragan Sandy był wywołany sztucznie przez firmę Apple?
Po co? żeby się ich mapy zgadzały z rzeczywistością ;)
a wiecie że huragan Sandy był wywołany sztucznie przez firmę Apple?
Po co? żeby się ich mapy zgadzały z rzeczywistością ;)
E tam, mi to wygląda bardziej na trzęsienie ziemi ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/tumblr_manlg1zhwq1rhptwbo1_1280-1.png
źródło (http://24.media.tumblr.com/tumblr_manlg1zhwq1rhptwbo1_1280.png)
No niestety, kupienie C3 technologies i licencji od TomToma to nie jest cały wysiłek jaki trzeba podjąć żeby stworzyć sensowną aplikację mapową.
Kolego Tom01, mam takie małe pytanko/poradę (sam nie wierzę że to piszę).
Normalnie używam androida i jestem zadowolony - nie komentuj, nie o to mi chodzi... :)
Niedawno zostałem "uszczęśliwiony" drugim telefonem - Lumia T610 i z uwagi na to że jak dla mnie jest to urządzenie w 100% beznadziejne (próbowałem się przełamać kilka tygodni... nie dałem rady), zastanawiam się nad zmianą na jakiś inny. Android już mam i wady i zalety znam. Myślałem nad IP4 lub 4S. Dlatego pytanie do Ciebie...
Różnica w cenie pomiędzy 4 a 4S jest spora i czy jest adekwatna do uzyskanych plusów?
Czy może kupić IP4 bo nie warto dopłacać do 4S.
Jak możesz jakieś dwa zdania napisać to byłbym wdzięczny :)
Różnica w cenie pomiędzy 4 a 4S jest spora i czy jest adekwatna do uzyskanych plusów?
Czy może kupić IP4 bo nie warto dopłacać do 4S.
Jakiś czas temu mając 4, skusiłem się na 4S i powiem szczerze d*** nie urywa. Owszem szybszy, aparat wyraźnie lepszy, ale bez rewolucji. W ślepym teście miałbym problem z rozróżnieniem który jest który. Jeśli chodzi dylemat zakupowy, zawsze lepiej mieć model nowszy, ale raczej ze względu na lepsze samopoczucie i prawdopodobnie dłuższe wsparcie oprogramowania. Aaa, no i w 4S jest bajer Siri, która może w końcu zagada po polsku. Swoją drogą ciekawie się z nią rozmawia. :)
joker333
18-11-2012, 20:12
Lumia T610
miałeś tyle czasu a nawet nazwy nie zapamietałeś?
jesli miałeś se t610 to sie zgodzę że ten dziadek tyłka nie urywa:D
jeśli natomiast o nokii mówisz to zależy do czego akurat na model 610 jest aplikacji jak na lekarstwo ze względuna parametry co imho nie zmienia faktu że jeśli chodzi o cena/jakość telefon wypada bardzo dobrze
Ale to tak jak napisałem zależy kto czego po telefonie oczekuje
krzysztof jot
18-11-2012, 21:51
zdecydowanie S3 - cokolwiek by nie mówić i postawić do porównania, obecnie z androidem 4.1 - bezkonkurencyjny.
Ale tego się nie dowiesz w tym wątku -sugeruję poszukać "niezależnych" informacji w necie, pooglądać testy i porównania na YouTube (a są solidne 20-30 minutowe filmy, pokazujące menu i działanie) itp. i samemu wyciągnąć wnioski
bezkonkurencyjny.
Ale w jakim sensie? Co jest lepiej zrobione w S3 czego nie wypisałem kilka postów wyżej?
Boryszuk
18-11-2012, 21:58
No właśnie ja nie jestem przekonany do jego bezkonkurencyjności. Jeśli chodzi o system to owszem, wierzę, że jest niesamowity. Ale sam dotyk telefonu, obcowanie z nim, to jak leży w ręku nie sprawiają mi takiej frajdy jak 4S... Dla mnie S3 jest zbyt lekki i filigranowy. A tak zaawansowanego systemu nawet w 1/3 nie wykorzystam.
fakt faktem, że "goły" S3 jest imo za lekki i delikatny w dotyku.
Dlatego można go fajnie ubrać, według gustu :)
Sapphiron
18-11-2012, 22:05
tak jak np Neonówka... bez pokrowca tragedia w trzymaniu (śliski plastik, szczególnie latem lubił się ślizgać), ale w gumiaku jest idealnie :)
Jeśli chodzi o system to owszem, wierzę, że jest niesamowity.
Hę? A co w nim niesamowitego i zaawansowanego? To że GUI się tnie nawet na czterordzeniowych potworach? Albo że trzeba czasem zresetować? Jak Windows? Fakt, niesamowite, jak programista spieprzył sprawę.
Dla mnie S3 jest zbyt lekki
To akurat zaleta, bo jeszcze by tego brakowało że jest i duży i ciężki. Jest lekki, bardzo przyjemny w ręku. Plastik wbrew wyglądowi nie jest śliski.
Ale w jakim sensie? Co jest lepiej zrobione w S3 czego nie wypisałem kilka postów wyżej?
Chodzi o to:
SGSy:
+ wielkość ekranu
+ fenomenalna czerń
+ raj dla grzebaczy
+ karta SD
- ostrość wyświetlacza
- jak to w grzebaniu, łatwo poprawić, łatwo popsuć
- tragiczne menu. Każda aplikacja ma własne, przez co jest 1001 rożnych menu.
- słaba jakość i mało użytecznych aplikacji z sklepie Play
- wszędzie pełno reklam i powiadomień, które można przez miesiąc wyłączać a i tak coś wylezie
- jakość wykonania (wyginający się plastik, badziewna ramka, krzywe otwory)
- oryginalny dock nie synchronizuje. Tylko podstawka do ładowania.
- synchronizacja z KIESem słaba, bezprzewodowo wcale.
- robi burdel w danych, kontaktach, kalendarzach. Trzeba się napracować aby synchronizacja nie powodowała utraty/zmiany danych w kompie. Mnie tylko TimeMachine uratował przed utratą kalendarza z kilku lat. SGS zsynchronizował odwrotnie, swój pusty z moim pełnym. :)
- dotyk nieprecyzyjny. Raz trzeba wyraźnie dotknąć, raz chuchnięcie coś włączy.
- nierówna szybkość działania, raz wręcz gwałtowne a raz mulasty
IP:
+ wszystko działa "samo". Synchronizacja, chmura na kilka sposobów.
+ fenomenalny dotyk.
+ finezyjna płynność działania
+ najlepsza na rynku ostrość
+ dużo aplikacji i sporo faktycznie użytecznych
+ reklamy tylko w darmowych aplikacjach a i to nie zawsze
+ jakość wykonania (szkło i aluminium)
+ najlepsza archiwizacja na świecie
+ długie wsparcie jeśli chodzi o soft
- mały wyświetlacz
- nic się nie da pogrzebać
Moja testowa przesiadka na SGS III i Note II jest spowodowana wyłącznie ekranem. Jeśli istniałoby urządzenie łączące zalety ww, to byłby ideał.
Więc tak...
1) słaba jakość aplikacji w Google Play ?? - może i słaba, ale trzeba wiedzieć czego się szuka. Jak na razie to iP ma znacznie mniejszą funkcjonalność aplikacji... biorę pod uwagę wszystkie, a nie wybrane...
2) reklamy - tak samo jak w iOS - w bezpłatnych aplikacjach i to nie wszystkich... a że bezpłatnych jest znacznie więcej na androida, to już inna sprawa.
3) problemy z synchronizacją - trzeba ją tylko poznać i wszystko idzie jak po maśle...
4) nie równa szybkość działania - jak to przy systemie wielozadaniowym - to nie iOS, gdzie w tle do działania w tle jest uprawnionych może z 10 aplikacji...
Odpowiednia konfiguracja zarządzania pamięcią i po problemie.
Ja do iP dopisałbym jeszcze:
----- okrojony BT,
- brak hosta USB
- niska ogólna wytrzymałość - upadek i telefon do wymiany, bo naprawić nie chcą... W innych można wymienić poszczególne elementy.
1) słaba jakość aplikacji w Google Play ?? - może i słaba, ale trzeba wiedzieć czego się szuka.
Problem w tym, że tytułów realizujących jakieś zadanie jest kilka, ale działających jak należy jeden albo wcale. Już to przerabiałem. Masa mało użytecznego badziewia, a jak już coś interesującego to drogie. Ktoś nie wierzy, to niech poszuka dobrych managerów plików z obsługą SMB/CFS. Jeden nie rozpoznaje nazw, drugiemu trzeba podawać ręcznie zasób do zmapowania, trzeci widzi Win ale Maców już nie. Itd. Podobnie z RDP, klientami SSH. Przykładów mogę wypisywać dziesiątki, ale nie w tym rzecz.
2) reklamy - tak samo jak w iOS - w bezpłatnych aplikacjach i to nie wszystkich... a że bezpłatnych jest znacznie więcej na androida, to już inna sprawa.
Przez kilka lat mania Iphone'ów widziałem reklamy wyłącznie w aplikacjach darmowych. Albo z nich nie korzystam, albo kupiłem wersje płatne. Ogólnie reklamę widzę od wielkiego dzwonu kiedy testuję jaką darmową. Natomiast przez kilka mcy używania Androida i wszystkich aplikacjach płatnych codzienne wyłączam jakieś reklamy.
3) problemy z synchronizacją - trzeba ją tylko poznać i wszystko idzie jak po maśle...
Na IP po prostu działa. Nic nie trzeba poznawać. Przesuwa się przełącznik z OFF na ON i działa. Andek synchronizuje się za pośrednictwem konta Google. W grę wchodzą np różnice w nazywaniu rekordów w kontaktach. Stosunkowo najmniej problematyczny jest kalendarz, ale też nie działa od ręki. Dodatkowo, jeśli w koncie google ktoś chce używać swojego e-maila to nigdy w życiu nie podejrzy kontaktów na swoim koncie. MUSI się zgodzić na zmianę głównego adresu na domenę gmail.com. W IP nie ma takich ograniczeń. O synchronizacji notatek, plików można zapomnieć. Trzeba zatrudniać zewnętrzne aplikacje.
4) nie równa szybkość działania - jak to przy systemie wielozadaniowym - to nie iOS, gdzie w tle do działania w tle jest uprawnionych może z 10 aplikacji...
A co to za argument? Jednocześnie na ekranie jest jedna aplikacja, w tle jeszcze parę, ileśtam procesów. Co to kogo obchodzi ile? Ważne że działa zupełnie płynnie, co dla andka jest science fiction.
A po co? W IP jakoś nie trzeba się doktoryzować żeby działał.
- niska ogólna wytrzymałość - upadek i telefon do wymiany, bo naprawić nie chcą... W innych można wymienić poszczególne elementy.
Sądzę, że każdy smartfon po upadku może się uszkodzić. Dostępność części jest z tego co wiem taka sama. Poza tym szkło i anodyzowane aluminium ma nieporównywalną wytrzymałość niż badziewiasty gumo-plastik, który rysuje się od tarcia o kurz w powietrzu.
Sapphiron
18-11-2012, 22:46
hir łi goł egejn...
----- okrojony BT,
Znaczy jak? Słuchawki BT nie działają na przykład?
- brak hosta USB
Faktycznie, tragedia. Niech się zastanowię? Do czego on miałby być potrzebny?
Przez kilka lat mania Iphone'ów...
Wg Wikipedii mania to zaburzenie psychiczne :)
Z roznych pokazow przedpremierowych to jesli chodzi o apki w tle to jak na razie to co zrobil RIM w BB10 zjadlo na sniadanie i japco i andka. Ciekawe tylko jak bedzie z plynnoscia systemu. Jesli bedzie tak jak na PB to nie ma sie czym martwic. Oby okazalo że jest wiecej takich rozwiazan ktorym obydwa wymienione do piet nie beda dorastac. A premiera tuz tuz.... Co oczywiscie w przypadku RIMu oznacza że flaszka na imprezie juz dopita tak do 3/4 tych :) :)
mania
Celowo użyte. Jak w dowcipie o mandacie za "niemianie" świateł.
Z roznych pokazow przedpremierowych to jesli chodzi o apki w tle to jak na razie to co zrobil RIM w BB10 zjadlo na sniadanie i japco i andka.
Kurde, co trzeba palić żeby gadać takie brednie?
To ja jeszcze dodam kilka słów od siebie. Jako użytkownik japcofona. Telefon może i jest bardziej odporny na obtarcia, ale jeżeli chodzi o upadki, to niestety ta plastkowa badziewiastość Samsungów sprawia, że jak polecą na glebę to rozlecą się na kawałki, ale się nie połamią. Wystarczy wszystko poskładać do kupy. Naromiast iP jak poleci, to pęka w mak, jak to hartowane szkło... Po prostu plastki jest bardziej sprężysty i pochłania część energii uderzenia. Natomiast iPhone jest zdecydowanie przyjemniejszy w trzymaniu. Od samego początku ma się wrażenie, że jest to coś solidnego i precyzyjnie wykonanego. Ciężko to opisać...
Jeżeli chodzi o rozmiary, to iPhone jest wg. optymalny. Mówię o 4S, bo prawdę mówiąc 5-ki jeszcze nie trzymałem w garści. Chodzi o to, że to jest jeszcze telefon. Bez problemu układa się w kieszeni, ekran można obsługiwać jedną ręką itd. Miałem HTC z 4,3" ekranem, teraz żona ma SGSII też z 4,3" ekranem, w szufladzie leży Soniacz Xperia S z 4,3" wyświetlaczem i mimo, że nie mam małych dłoni, czasem trzeba dziwne manewry robić, żeby obsłużyć ekran jedną ręką. W SGSIII ten ekran jest jeszcze większy. To są cegły. Oczywiście dla niektorych to może być zaleta, nie przeczę, aczkolwiek czasem można doznać niemiłego uczucia wsiadając do samochodu, mając telefon w kieszeni... ;-) Inna sprawa, że ja iPhone'a nie używam jako kompa, tylko jako PDA. Jak musze sobie coś podejrzeć w internecie, to mam taką możliwość, ale nie jest to najwygodniejsze na świecie. Filmów też nie oglądam. Inna sprawa, że przeglądanie stron na ekranie tylko ciut większym wiele wygodniejsze nie jest.
Dużą zaletą jaboli jest to, że one po prostu działają. Mają kilka upierdliwostek, jak wszystko, ale w ogólnym rozrachunku działają conajmniej tak samo sprawnie, jeżeli nie sprawniej, jak o wiele potężniejsze sprzętowo czterordzeniowe potwory na Androidzie. Kwestia optymalizacji kodu. Można się niezgadzać z polityką Apple'a w kwestii dostepu do funkcji systemu poniżej jakiegoś poziomu dla zewnętrznych aplikacji, ale dzięki temu iStore nie płynie rynsztokiem, jak obecnie Google Play. Ale nie ukrywam, że pewne funkcje by się przydały (jakieś ułatwiające życie pierdółki), a ich nie ma i raczej nie ma szans, żeby je doinstalować bez zrobienia JB.
Ludki pyta mam, ma ktoś i używa HTC Desire X? Jak się sprawuje w codziennym użyciu, czy rzeczywiście tak jak podają w internecie wyświetlacza nie chroni powłoka gorilla glass?
Kurde, co trzeba palić żeby gadać takie brednie?
Kurde, mniej więcej to samo co trzeba wciagać żeby sie tak nad iSzajsem rozpływać....
Widziałeś chociaz jak rozwiazany jest multitasking i dostęp do wszystkiego co działa równolegle ?
I moze powiesz mi jak na iSzajsie (serio pytam bo nie wiem) można mieć odpalone kilka aplikacji na raz ? Tzn np gram sobie w gierkę i chcę z niej wyjść zeby podejrzeć maila a między czasie (bez zamykania maili i gierki) chciałbym sprawdzić sobie cos w notatkach po czym (bez zamykania wszystkich wymienionych) chciałbym sobie odpalic google maps.
Ludki pyta mam, ma ktoś i używa HTC Desire X? Jak się sprawuje w codziennym użyciu, czy rzeczywiście tak jak podają w internecie wyświetlacza nie chroni powłoka gorilla glass?
Wygląda na to, że nie http://www.corninggorillaglass.com/products-with-gorilla/htc
wziąłem toto na przedłużenie umowy w T-mobile dla żony i po 5 minutach wylądował na rodzimym portalu aukcyjnym (licytacja jeszcze trwa).
IMHO HTC cofa się w rozwoju.
Nuda i tandeta panie jak dla mnie.
I moze powiesz mi jak na iSzajsie (serio pytam bo nie wiem) można mieć odpalone kilka aplikacji na raz ? Tzn np gram sobie w gierkę i chcę z niej wyjść zeby podejrzeć maila a między czasie (bez zamykania maili i gierki) chciałbym sprawdzić sobie cos w notatkach po czym (bez zamykania wszystkich wymienionych) chciałbym sobie odpalic google maps.
Można. Każda aplikacja nie ubita, jest przyciskiem Home przesuwana w tło. Ponowne uruchomienie to powrót do zapamiętanego stanu. Można też ją zamknąć. Zależy ile i jak naciska się Home.
Mnie faktycznie ta kruchość iP przeraża. Nie jestem osobą, która ciska ze złością telefon o ścianę ale parę razy mi HTC Desire HD spadł na ziemię z różnych wysokości i nic się nie stało. Mam natomiast znajomych z iP, w których szybki są w pajęczynkę mniejszą lub większą.
Mnie faktycznie ta kruchość iP przeraża. Nie jestem osobą, która ciska ze złością telefon o ścianę ale parę razy mi HTC Desire HD spadł na ziemię z różnych wysokości i nic się nie stało. Mam natomiast znajomych z iP, w których szybki są w pajęczynkę mniejszą lub większą.
Mi podobnie wyleciał IP. Nie jeden i nie raz. IP3 do tego stopnia uciekał mi z ręki że miał poobijane wszystkie rogi. Rekord to lot IP4 z więcej niż metra na beton. O dziwo się nie potłukł. Znajomemu za to tak. Nie da się uogólniać.
wziąłem toto na przedłużenie umowy w T-mobile dla żony i po 5 minutach wylądował na rodzimym portalu aukcyjnym (licytacja jeszcze trwa).
HTC tak, jak Samsung, Nokia i wiele innych marek che mieć w portfelu telefony z różnych półek. Jest gorszy Desire X ale jest też One X+. Jedynie Apple ma w ofercie jeden telefon.
Mi podobnie wyleciał IP. Nie jeden i nie raz. IP3 do tego stopnia uciekał mi z ręki że miał poobijane wszystkie rogi. Rekord to lot IP4 z więcej niż metra na beton. O dziwo się nie potłukł. Znajomemu za to tak. Nie da się uogólniać.
Może miałeś szczęście? Nie wiem co jest z tymi szybkami, czy wymiana jest za droga czy co ale fakt, że zbitej szybki nie widziałem w innym telefonie niż iP. Może innym też się potrafią uszkodzić ale może wymiana jest prostsza lub tańsza?
Nie wiem co jest z tymi szybkami, czy wymiana jest za droga czy co ale fakt, że zbitej szybki nie widziałem w innym telefonie niż iP. Może innym też się potrafią uszkodzić ale może wymiana jest prostsza lub tańsza?
W IP jest szkło, stąd może się potłuc - to normalne. Ale za to praktycznie się nie rysuje, w odróżnieniu od plastiku. Coś za coś. Osobiście wolę szkło, bo przy minimalnym dbaniu o sprzęt latami wygląda porządnie, a plastik choćby nie wiem co, będzie porysowany.
Można. Każda aplikacja nie ubita, jest przyciskiem Home przesuwana w tło. Ponowne uruchomienie to powrót do zapamiętanego stanu. Można też ją zamknąć. Zależy ile i jak naciska się Home.
To jak trzeba ten Home naciskac ?
I jak wywolac podglad wszystkich otwartych w danym momencie aplikacji ? Sa widoczne na tym ekranie zjezdzajacym z gory ? Czy moze trzeba pamietac co jest otwarte i wrocic do aplikacji mozna jedynie przez ponowne w nia wejscie z ekranu glownego?
Jak coś ma gorilla glass to też jest chyba szkło i dużo telefonów to ma, a jakoś zbitych szybek nie widać.
To jak trzeba ten Home naciskac ?
I jak wywolac podglad wszystkich otwartych w danym momencie aplikacji ? Sa widoczne na tym ekranie zjezdzajacym z gory ? Czy moze trzeba pamietac co jest otwarte i wrocic do aplikacji mozna jedynie przez ponowne w nia wejscie z ekranu glownego?
Jedno naciśnięcie przesuwa w tło i to jest domyślne. Chyba dwa razy ubija, ale nie jestem pewien, nigdy nie miałem potrzeby całkiem zamykać aplikacji. Taka maniera macowa, tam też nie ma potrzeby niczego zamykać na amen. Uruchomionych, a w zasadzie zamrożonych nie widać, nie ma potrzeby ich podglądać ani o nich pamiętać. Wyjątkiem są aktywne w tle, jak np Skype. One nie są zamrożone, tylko działają. Ponowne otwarcie (w jakikolwiek sposób) to powrót do stanu sprzed przesunięcia w tło lub zamrożenia. System, podobnie jak andek, w sytuacji braku pamięci sam ubije nieużywane zamrożone, przy czym co warto zaznaczyć, robi to sam, całkowicie sprawnie i poprawnie. Przy czym zachowa dane aplikacji i wektory do alokowanych elementów w pamięci. Dzięki temu nawet nie wiadomo, że była ubita. Nie potrzebne są żadne managery aplikacji ani zarządzanie pamięcią.
Jak coś ma gorilla glass to też jest chyba szkło i dużo telefonów to ma, a jakoś zbitych szybek nie widać.
Szkło ma tylko w nazwie. To coś podobne do poliwęglanu, ale bardziej miękkie.
Przetestuje. Że nie widac to troszke kicha. Nawet w moim BB widac wszystkie otwarte apki na jednym ekranie i mam do kazdej z tego ekranu natychmiastowy dostep. Takze moze dla Ciebie to malo istatne. Dla mnie to zdecydowanie przyjazne rozwiazanie. Że system zamyka apki sam to mi sie akurat kompletnie nie podoba. To ja mam decydowac co i w jakiej sytuacji system zamyka.
Niemniej dzieki za wyjasnienie
Szkło ma tylko w nazwie. To coś podobne do poliwęglanu, ale bardziej miękkie.
Jak patrzę na mojego HTC Desire HD to wygląda jak szkło ale sam już nie wiem.
Przetestuje. Że nie widac to troszke kicha. Nawet w moim BB widac wszystkie otwarte apki na jednym ekranie i mam do kazdej z tego ekranu natychmiastowy dostep. Takze moze dla Ciebie to malo istatne. Dla mnie to zdecydowanie przyjazne rozwiazanie. Że system zamyka apki sam to mi sie akurat kompletnie nie podoba. To ja mam decydowac co i w jakiej sytuacji system zamyka.
Niemniej dzieki za wyjasnienie
A po co miałoby być widać? Do czego to w ogóle potrzebne? Jeśli ma Pan potrzebę dostępu do aplikacji to po prostu klika Pan jej ikonę. Po co jeszcze dodatkowa ikona na jakimś dodatkowym ekranie informującym? Zupełnie zbędna komplikacja obsługi. System nie zamyka aplikacji w potocznym znaczeniu tego słowa. Jeśli system będzie musiał, zamknie ją, ale ponowne odwołanie uruchomi ją w takim samym stanie jak była zamknięta (zamrożona). Do każdej aplikacji jest przecież natychmiastowy dostęp. Nie ma więc kompletnie żadnej różnicy czy zamyka czy nie zamyka, bo użytkownik nie widzi różnicy. Dążenie do chęci samodzielnego decydowania o pracujących aplikacjach bierze się z doświadczeń z systemami które same nie potrafią o siebie zadbać. W IOS nie ma zupełnie takiej potrzeby. Jak ktoś ma strasznie silną chęć, zrobi sobie Jailbreak, odpali jakiegoś managera pamięci, i "wyczyści" procesy które będzie mu się wydawało, że zajmują pamięć. I będzie się czuł lepiej, ale system będzie działał tak jak wcześniej. Zarządzanie zasobami w IOS jest zrobione bardzo dobrze i niczego nie trzeba ręcznie poprawiać.
Jak patrzę na mojego HTC Desire HD to wygląda jak szkło ale sam już nie wiem.
Wystarczy postukać czymś metalowym.
Mnie to ciekawi do czego tych telefonów używacie. Ja to dzwonię, sms wyślę, sprawdzę pocztę i coś w internecie, skorzystam z nawigacji czy sciagnę jakąś darmową grę. Przydaje się kalendarz, pogoda i budzik. Ja to nawet nie wiem co to ssh, poza tym, że kiedyś było potrzebne, żeby przez PC dobrać się do plików iP. Przy tych funkcjach system takiego dużego znaczenia nie robi. Dla mnie ważniejsze, żeby rozmawiać normalnie się dało.
Ja używam jako mini-netbooka w kieszeni. Poczta, bank, forum, www, zdalny serwis u klientów, pogoda, nadzór nad swoimi serwerami i jeszcze z 20 funkcji. No i Angry Birds (kurde z nachalnymi reklamami na SGS). Dzwonienie przy okazji działa. ;)
1) słaba jakość aplikacji w Google Play ?? - może i słaba, ale trzeba wiedzieć czego się szuka. Jak na razie to iP ma znacznie mniejszą funkcjonalność aplikacji... biorę pod uwagę wszystkie, a nie wybrane..
2) reklamy - tak samo jak w iOS - w bezpłatnych aplikacjach i to nie wszystkich... a że bezpłatnych jest znacznie więcej na androida, to już inna sprawa....
Kupilem sprzet na Andku miedzy innymi czytajac o tych tysiacach darmowych aplikacji, fura reklam a dodatkowo poza angry birds nie ma tam nic dobrego darmowego czego bym nie znalazl w na IP
Co do funkcjonalnosci, coz mam znajomego muzyka ktory zamienil swojego galaxy S II na IP wlasnie ze wzgledu na aplikacje muzyczne i ich funkcjonalnosc.
Dodatkowo dobre aplikacje na andka sa drogie i to trzeba za nie slono placic.
Tego jeszcze nie przerabialem, szczerze mowiac myslalem, ze odbywa sie to w tle jak w IP
Nie zgodze sie, ale o tym juz wspomniano, system zamknie lub "zamrozi" aplikacje nie uzywane i takie ktore moze "zamrozic", obojetnie, czy to Android, czy iOS
Od momentu kiedy to zawital u mnie tablet samsunga siedze na forum androida i sporo czytam, dobrze wiedziec cos o sprzecie i co warto instalowac a czego nie i wlasnie tam dowiedzialem sie, ze te aplikacje do zarzadzania pamiecia to wielka sciema i sposob na ladowanie dodatkowych reklam. Wystarczy popatrzec jak na Linuxie wyglada zarzadzanie pamiecia i tam tez nie potrzeba instalowac zadnych smieci.
Te aplikacje beda wylaczac poszczegolne programy a to juz chyba sie kloci z tym co napisales wczesniej prawda?!
----- okrojony BT,
- brak hosta USB
----- nigdy w zadnym telefonie nie uzywalem BT do czegos innego niz zestaw sluchawkowy/glosnomowiacy, dla mnie to zaden problem.
- tutaj zdecydowanie android wygrywa, przyznaje racje....ale tylko w przypadku tabletow a nie telefonow, nie ogladam filmow na telefonie a muzyke sie "laduje" przez iTunes
- co do niskiej wytrzymalosci to bym polemizowal, IP4 upadl mi z wysokosci kieszeni na beton i poza ryska na tej aluminiowej czesci nie ma zadnych sladow. Spadl mi tez raz ze stolu, ale byl w gumowej "skorce" i nie stalo sie nic.
fakt widzialem zbite iP, ale nie jest to tak czeste jak piszesz.
Czesci zamienne a zwlaszcza te szklane czesci sa latwo dostepne i mozna je wymienic, robia to firmowe sklepy (serwisy apple), serwisy GSM oraz mozesz zrobic to sam jak sie nie boisz, sam wymienialem w iP3G wyswietlacz LCD ktory sam wczesniej zalatwilem:)
Widziałeś chociaz jak rozwiazany jest multitasking i dostęp do wszystkiego co działa równolegle ?
Strusiu kolejny raz czytam i dochodze do wnioskow, ze twoja przygoda z IP skonczyla sie na modelu 3G albo sofcie 4.1....
Po dwukrotnym nacisnieciu klawisza home pokazuje sie pasek na dole ekranu z aplikacjami w tle, mozesz tez wejsc do aplikacji klikajac w ikone na ekranie, android ma ikonke (niektore modele maja przycisk) ktory pokazuje nam otwarte aplikacje.
Pomysl logicznie gdyby kazda z twoich aplikacji dzialala jak mowisz to jak szybko skonczyla by sie Tobie pamiec RAM?
Czesc aplikacji dziala w tle a raczej jest w pamieci ich poprzedni stan, przejscie z gry do smsow, emaili, czy nawet notatek to nie problem i dziala tak samo sprawnie jak na Androidzie.
To czym sie tak zachwycasz a co ma wejsc do BB to poprostu multitasking ktory w koncu BB wprowadza, miejmy nadzieje,z e sprawnie;)
Strusiu kolejny raz czytam i dochodze do wnioskow, ze twoja przygoda z IP skonczyla sie na modelu 3G albo sofcie 4.1....
Po dwukrotnym nacisnieciu klawisza home pokazuje sie pasek na dole ekranu z aplikacjami w tle, mozesz tez wejsc do aplikacji klikajac w ikone na ekranie, android ma ikonke (niektore modele maja przycisk) ktory pokazuje nam otwarte aplikacje.
Pomysl logicznie gdyby kazda z twoich aplikacji dzialala jak mowisz to jak szybko skonczyla by sie Tobie pamiec RAM?
Czesc aplikacji dziala w tle a raczej jest w pamieci ich poprzedni stan, przejscie z gry do smsow, emaili, czy nawet notatek to nie problem i dziala tak samo sprawnie jak na Androidzie.
To czym sie tak zachwycasz a co ma wejsc do BB to poprostu multitasking ktory w koncu BB wprowadza, miejmy nadzieje,z e sprawnie;)
To w ogóle nie jest przygoda tylko katorga. 3GS z IOS6 czy ile to tam teraz jest. Jeśli chodzi o iSzajsa to w/g mnie o logice mówić ciężko :) A pytałem bo nie wiedziałem gdzie to tło....
A do zachwycania sie czymkolwiek to mi daleko. Przynajmniej w telefonach. Skoro w odniesieniu do multitaskingu na BB piszesz "w końcu BB wprowadza" to dowodzi ze nie masz o BB bladego pojęcia. Multitasking jest obecny w BB od kilku lat.
Skoro w odniesieniu do multitaskingu na BB piszesz "w końcu BB wprowadza" to dowodzi ze nie masz o BB bladego pojęcia. Multitasking jest obecny w BB od kilku lat.
No widzisz.....mam takie pojecie o BB jak ty o iP;)
3gs jest mocno leciwy i faktycznie sporo wymagasz od tego telefonu:D
Ja od niego nic nie wymagam. Dzwoni, wysyla SMS i czasem maila i to na tyle.
Ktos kiedys tu pisal że w nowych iSzajsach bedzie mass storage. Koleja rzecz ktora nie wiem jak dziala czy apple zapomnial dodac ta funkcjonalnosc po raz kolejny ? A moze 3GS to po prostu nie dotyczy ? Jak to jest ?
ThomasVoland
19-11-2012, 04:12
O ile kwestia przewagi iOs nad Androidem, myślę że jest niekwestionowana jeśli chodzi o aplikacje (i nie chodzi mi o ilość, tylko ich dopracowanie, interfejs. Chociaż o exclusivy też), to z odpornością na zarysowania na pewno się nie zgodzę i to nie tylko moje zdanie. Wcześniej miałem telefon z gorila glass 1, to mogłem go trzymać z kluczami w kieszeni, zresztą mógłbym na nim kroić marchewkę jakby było więcej miejsca. iP 4 używany w ten sam sposób momentalnie się rysował i trzeba było mu założyć folię na obie strony. Zresztą spotkałem się z sytuacją chwalenia wytrzymałości, po czym się okazywało że folia jest, tylko właściciel o niej nie wiedział. Nie dziwię się, bo moją też da się zauważyć jedynie przy głośniku.
@Strus - pierwsze słyszę o mass storage w iP. No chyba że po jail brejku. Wątpię żeby Apple chciało się tak cofać, przecież to rozwiązanie z poprzedniej epoki, które synchronizacja bije na głowę. A jak ktoś chce zgrywać dane to czemu nie po wifi, a po kablu? Sieci bezprzewodowe od dawna są szybkie. Aplikacji do tego jest pełno, nie potrzeba żadnego softu na komputerze instalować.
Nie wiem, dlatego pytam. Mój problem w tej kwestii polega na tym że ja nie chcę nic z niczym synchronizować. Jak zona ma w telefonie fotki i czasem chce do nich dorzuć powiedzmy 5 nowych to przy mass storage podpinam fona i po prostu wrzucam te fotki do telefonu. Teraz jak mam dorzucić 5 fotek to mnie krew zalewa bo musze je najpierw skopiowac do konkretnego folderu na PC i potem dopiero iTunes je łaskawie doda synchronizując katalog na PC z tym na telefonie. Jeśli jest prostsza metoda to mnie oswiećcie. Jesli nie ma to.... bez komentarza
ThomasVoland
19-11-2012, 05:01
Czyli chcesz dalej kopiować pliki, tyle że zamiast do folderu, który ci się synchronizuje ziPhonem, to do folderu bezpośrednio na iPhonie. Muszę zapytać - co za różnica? Oczywiście poza tą, że będziesz musiał wpinać kabel, a obecnie po wifi ci się to prześle więc nawet telefonu z kieszeni nie wyciągasz.
Prostsza metoda - prościej się już nie da, ale może np. dropbox? Ja tam mam wszystko do czego chcę mieć dostęp z komputera, telefonu, tabletu, laptopa bo dzięki temu to jest 'wszędzie', nawet jak siądę na czyjegoś kompa to mogę pokazać co chcę. Tylko że to też synchronizacja - wrzucasz coś do folderu na kompie i od tej pory masz do tego dostęp z każdego miejsca w chmurze (i nie tylko, bo aplikacja na laptopie zgra wszystko na dysk lokalny), a jak chcesz to możesz sobie zapisać ręcznie wybrany plik do pamięci lokalnej telefonu. Tu masz mojego spam linka do dropboxa: http://db.tt/7YnVFs8K czyli jak skorzystasz, to bezczelnie dostanę za ciebie dodatkowe miejsce (Ty też, ale to mniej istotne:)). Poza tym jak coś jest w bibliotece iPhoto, to też to będę miał na innych urządzeniach Apple, tylko że na PC chyba iPhoto nie ma. To co ty chcesz robić, to jakieś przyzwyczajenie zamierzchłych czasów, kompletnie niepraktyczne, niewygodne i nie mające żadnej przewagi nad synchronizacją.
Fakt że z zadnych dropboxow ani innych chmur nie korzystam bo raz że nie mam potrzeby to 2 , przyznaje że nie interesowalem sie tym zupelnie i troche nie ogarniam. Ja czasem po prostu chcialbyn dorzuc zonie 5 zdjec na fona a nie robic jakies cuda wianki. Obojetne mi czy to po wifi czy po kablu.
No właśnie też "toto" planuje/planowałem także brać na przedłużenie umowy w t-mobile, cena jak na taki telefon atrakcyjna, w testach na youtube się nim strasznie jarali. Muszę przemyśleć temat. W grę wchodzi jeszcze lumia 800, tylko też nie jest idealna. Ale nie ma idealnych telefonów, no chyba że ktoś ma iphone'a ;-P
Marcin Jakubowski
19-11-2012, 09:07
Nie wiem, dlatego pytam. Mój problem w tej kwestii polega na tym że ja nie chcę nic z niczym synchronizować. Jak zona ma w telefonie fotki i czasem chce do nich dorzuć powiedzmy 5 nowych to przy mass storage podpinam fona i po prostu wrzucam te fotki do telefonu. Teraz jak mam dorzucić 5 fotek to mnie krew zalewa bo musze je najpierw skopiowac do konkretnego folderu na PC i potem dopiero iTunes je łaskawie doda synchronizując katalog na PC z tym na telefonie. Jeśli jest prostsza metoda to mnie oswiećcie. Jesli nie ma to.... bez komentarza
Rozwiazanie z dropboxem (bądź sugarsync, iCloud itd) to obecnie najwygodniejszy osób synchronizacji zdjęć czy też innych plików na wszystkich posiadanych urządzeniach, bez względu na model, producenta czy system operacyjny. Sam to stosuje i polecam wszystkim. Jedyna wada jest to, ze brak do internetu oznacza w zasadzie brak dostępu do plików.
Wcześniej stosowałem takie rozwiazanie, ze ustawialem synchronizacje urządzenia iOS z jednym konkretnym folderem w aperture. Jak fotka sie tam znalazła, to po podpięciu telefonu znajdowała sie w słuchawce już bez mojego udziału. Taki "workflow" może być nie do zaakceptowania dla kogoś kto uważa, ze iTunes to samo zło. Z tego co wiem są na rynku programy pozwalające na synchronizację słuchawki z pominięciem iTunes.
hydra_nt
19-11-2012, 10:05
Na IP po prostu działa. Nic nie trzeba poznawać. Przesuwa się przełącznik z OFF na ON i działa. Andek synchronizuje się za pośrednictwem konta Google.
A IP za pośrednictwem iCloud. Owszem działa to sprawnie ale w obrębie sytemu mac'owego. Jeżeli powiążemy to z np. Windowsem to już zaczynją się problemy. Ja mam notoryczny problem z iPhonem i iTunes na Win7. Nie idzie się połączyć po wi-fi - zmieniałem routery, odprawiałem magiczne zaklęcia i ... nic. Czasem działa ale zdecydowanie częściej nie. Druga wkurzająca rzecz synchronizacja poprzez iCloud z outlookiem. Wszystko pięknie się synchronizuje w obie strony (kontakty, zadania, przypomnienia) oprócz kalendarza, ale co ciekawe nie działa tylko jedna rzecz. Nie przesyła terminu wpisanego np. na iPhonie do outlooka. Pojawia się w iCloud i koniec - amba. Mogę tworzyć nowe kalendarze na iPhonie i oczywiście pojawiają się w outlooku , mogę kasować i też działa - ale terminy już nie. Nie znalazłem rozwiązania.
Na to samo co przy innych używanych. Oryginalna kompletacja, stan, brak simlocka. Trzeba uważać na przywożone z USA z simlockiem AT&T, praktycznie niemożliwy do zdjęcia.
IP4 to bardzo porządny sprzęt. Niewiele się różni od 4S. A czy będzie Panu leżał, nie wiadomo. Użytkownicy dzielą się na dwie grupy. Tych co rzucają nim o ścianę i nienawidzą do końca życia i tych co się zako****ą. Okres karencji to ok miesiąc. Żeby było śmieszniej na początku byłem bliski pierwszej grupy. :)
Naprawdę nie trzeba się zwracać do mnie Pan. :)
Jak to jest z tym simlockiem? Kiedyś mi się obiło, że ludzie ściągali go jailbraikiem? Po czym poznać, że iP od początku był "czysty"? Nie chcę się naciąć, przy zakupie. :) Chyba zdecyduję się na 4, chyba, że znajdę 4s w dobrej cenie, co by tez z Siri pogadać. :)
Boryszuk
19-11-2012, 11:26
----- nigdy w zadnym telefonie nie uzywalem BT do czegos innego niz zestaw sluchawkowy/glosnomowiacy, dla mnie to zaden problem.
Ale to dziala, tak? Czy bede musial kupic specjalny uchwyt do telefonu zeby zgral mi sie z systemem w aucie (BMW oferuje jakis taki dynks, dzieki ktorem moglbym miec dostep do telefonu przez iDrive, ktorego to znowu nie mam).
Ja jeszcze do multitaskingu w iP wrócę, bo nie zostało to jasno wyjaśnione. Działa to tak, że jak mam aktywną aplikację, to jednorazowe wciśnięcie przycisku Home zrzuca ją w tło i pokazuje nam się ekran początkowy. Dwukrotne wciśnięcie tegoż przycisku powoduje, że u dołu wyjeżdża taskabar ze wszystkimi odpalanymi ostatnio aplikacjami. Jeżeli chcemy ubić jakąś aplikację, to przytrzymujemy jej ikonkę na taskbarze, wtedy ikonki zaczynają podskakiwać, na nich wszystkich pojawiają się czerwone krzyżyki i każdą tych aplikacji możemy ubić. Oczywiście taskbar możemy pokazać w trakcie używania innej aplikacji. Czyli gram sobie w ptaki, chcę zerknąć na forum, to wciskam dwa razy Home i wybieram np. Tapatalk z taskbara. Skończę czytać forum, wciskam dwa razy Home, pojawia się taskbar, wracam do ptaków, przy czym na czas przejścia do innej aplikacji gra się pauzuje. Na tym pasku zadań wyświetlają się ikony wszystkich używanych aplikacji (można ten pasek przewijać w bok), ale to nie oznacza, że wszystkie te aplikacje siedzą w pamięci. Po jakimś określonym czasie system wyrzuca nieaktywną aplikację z pamięci. Natomiast jej ikonka dalej pozostaje na pasku zadań, żebyśmy mieli do niej szybki powrót, jeżeli będziemy tego potrzebować. Tyle tylko, że aplikacja będzie się od nowa uruchamiać i wczytywać do pamięci. To wyrzucanie i ładowanie nie dotyczy jedynie natywnych aplikacji systemu takich jak telefon, wiadomości itd... One są zawsze w pamięci jako część systemu i nawet ubicie ich w pasku sprawi, że ponowne uruchomienie z ikonki na ekranie początkowym nie będzie powodowało ponownego wczytywania, tylko aplikacja będzie dostępna od strzału. Generalnie działa to bardzo fajnie i jest wygodne. Dużo wygodniejsze, niż np. w Androidzie, gdzie trzeba się naklikać, żeby dostać się do listy uruchomionych aplikacji.
Z tą synchronizacją... Ja nie rozumiem. Jaka jest różnica między wrzuceniem nowego zdjęcia do katalogu na dysku kompa, a wrzuceniem zdjęcia do katalogu bezpośrednio w telefonie? Ja mam tak, że do synchronizacji ustawiłem sobie określony katalog, do którego wrzucam zdjęcia (często zapisuję je tam bezpośrednio z PS), które chcę mieć w telefonie i tablecie. Przy najbliższej synchronizacji zdjęcia automatycznie lecą do telefonu. Synchronizacja przez Wi-Fi jest kłopotliwa. Raz działa, raz nie działa. Zaobserwowałem, że jak podłącze telefon kablem, to później przej jakiś czas działa bezprzewodowo. Jak telefon wyjdzie z zasięgu Wi-Fi, to po powrocie synchronizacja nie działa. Nie wiem, czemu tak się dzieje.
Ponad to istnieją programy, np. Phone Drive, które wydzielają swój obszar pamięci w telefonie i z tego obszaru można korzystać, jak ze storage device. Można nawet tam wrzucać rzeczy bezprzewodowo, z poziomu przeglądarki u kogokolwiek, kto ma sieć fifirifi. Bez kabla, bez pierdzielenia. Później z tej wydzielonej przestrzeni dyskowej można już z poziomu telefonu przerzucić np. zdjęcia do systemowej biblioteki (rolki aparatu). Jedynie tak z musyką nie można robić (w sensie, żeby do biblioteki i Tunes przenieść), można natomiast odtwarzać ją bezpośrednio z poziomu Phne Drive'a. Generalnie ten program sam z siebie otwiera większość formatów niezależnie od możliwości systemu.
Ale to dziala, tak? Czy bede musial kupic specjalny uchwyt do telefonu zeby zgral mi sie z systemem w aucie (BMW oferuje jakis taki dynks, dzieki ktorem moglbym miec dostep do telefonu przez iDrive, ktorego to znowu nie mam).U mnie, w wagonie dla ludzi, działa. Ale mam odpowiedni dynks. Tych dynksów jest kilka modeli do wyboru i nie każdy chce z jajfonem działać.
Boryszuk
19-11-2012, 11:55
Ale ja nie chcę dynksa. Ja chcę sparować radio w aucie z telefonem przez BT i ma działać.
mateo912
19-11-2012, 12:17
Ja jeszcze do multitaskingu w iP wrócę, bo nie zostało to jasno wyjaśnione. Działa to tak, że jak mam aktywną aplikację, to jednorazowe wciśnięcie przycisku Home zrzuca ją w tło i pokazuje nam się ekran początkowy. Dwukrotne wciśnięcie tegoż przycisku powoduje, że u dołu wyjeżdża taskabar ze wszystkimi odpalanymi ostatnio aplikacjami. Jeżeli chcemy ubić jakąś aplikację, to przytrzymujemy jej ikonkę na taskbarze, wtedy ikonki zaczynają podskakiwać, na nich wszystkich pojawiają się czerwone krzyżyki i każdą tych aplikacji możemy ubić. Oczywiście taskbar możemy pokazać w trakcie używania innej aplikacji. Czyli gram sobie w ptaki, chcę zerknąć na forum, to wciskam dwa razy Home i wybieram np. Tapatalk z taskbara. Skończę czytać forum, wciskam dwa razy Home, pojawia się taskbar, wracam do ptaków, przy czym na czas przejścia do innej aplikacji gra się pauzuje. Na tym pasku zadań wyświetlają się ikony wszystkich używanych aplikacji (można ten pasek przewijać w bok), ale to nie oznacza, że wszystkie te aplikacje siedzą w pamięci. Po jakimś określonym czasie system wyrzuca nieaktywną aplikację z pamięci. Natomiast jej ikonka dalej pozostaje na pasku zadań, żebyśmy mieli do niej szybki powrót, jeżeli będziemy tego potrzebować. Tyle tylko, że aplikacja będzie się od nowa uruchamiać i wczytywać do pamięci. To wyrzucanie i ładowanie nie dotyczy jedynie natywnych aplikacji systemu takich jak telefon, wiadomości itd... One są zawsze w pamięci jako część systemu i nawet ubicie ich w pasku sprawi, że ponowne uruchomienie z ikonki na ekranie początkowym nie będzie powodowało ponownego wczytywania, tylko aplikacja będzie dostępna od strzału. Generalnie działa to bardzo fajnie i jest wygodne. Dużo wygodniejsze, niż np. w Androidzie, gdzie trzeba się naklikać, żeby dostać się do listy uruchomionych aplikacji.
tylko że MT w ios działa poprawnie tylko i wyłącznie w najnowszych wersjach iphona czy ipada(z duża ilością ramu) a i to nie z wszystkimi programami, mam ipada1 i działa to hmm mocno średnio że tak powiem. Ramu jest mało więc co chwile ubija aplikacje(nie zamraża tylko ubija i nie ma mowy o powracaniu do poprzedniej czynności).
wygodniej niż w androidzie gdzie jest dokładnie w ten sam sposób(zamiast 2klik na głównym przycisku to wystarczy go przytrzymać i pojawiają się aplikacje które działają w tle i ostatnio użyte)?
Z tą synchronizacją... Ja nie rozumiem. Jaka jest różnica między wrzuceniem nowego zdjęcia do katalogu na dysku kompa, a wrzuceniem zdjęcia do katalogu bezpośrednio w telefonie? Ja mam tak, że do synchronizacji ustawiłem sobie określony katalog, do którego wrzucam zdjęcia (często zapisuję je tam bezpośrednio z PS), które chcę mieć w telefonie i tablecie.
Jaka różnica? Znacząca ponieważ w synchronizacji nie mam możliwości wyboru które pliki z danego folderu chce mieć w tel/tablecie a które nie, mogę wybrać tylko folder.
Czyli jak np mam cały folder ze zdjęciami na kompie to żeby mieć tylko wybrane z nich to muszę robić nowy folder i kopiować zdjęcia które chce mieć czyli de facto mieć ten sam plik x2(i robi mi się śmietnik na dysku).
No i oczywiście trzeba uważać czy synchronizujemy się we "właściwym trybie" i właściwym kontem.
A w normalnie to robię kopiuj wklej i jest.
Sytuacja znajomego ostatnio: kupił ipada 3 zsynchronizował go sobie z itunsem na windzie po pewnym czasie kupił maca i chciał zsynchronizować ipada z mac. Udało się, ale po paru dniach gdy się śpieszył nie zauważył że jest zalogowany na "gość"(nie pamiętam dokładnie jak to teraz się nazywa w MacOs) na macu i zsynchronizował ipada z pustym kontem wynik? Synchronizacja do 0 czyli kasowanie wszystkiego.
Ponad to istnieją programy, np. Phone Drive, które wydzielają swój obszar pamięci w telefonie i z tego obszaru można korzystać, jak ze storage device. Można nawet tam wrzucać rzeczy bezprzewodowo, z poziomu przeglądarki u kogokolwiek, kto ma sieć fifirifi. Bez kabla, bez pierdzielenia. Później z tej wydzielonej przestrzeni dyskowej można już z poziomu telefonu przerzucić np. zdjęcia do systemowej biblioteki (rolki aparatu). Jedynie tak z musyką nie można robić (w sensie, żeby do biblioteki i Tunes przenieść), można natomiast odtwarzać ją bezpośrednio z poziomu Phne Drive'a. Generalnie ten program sam z siebie otwiera większość formatów niezależnie od możliwości systemu.
Hmm coś mi tu nie pasuje z tego co pamiętam jak testowałem wynalazki typu phone drive na ipadzie to nawet przez iFile z JB nie miałem jak sie dostać do zawartości przestrzeni "mass storage" a Ty twierdzisz że normalnie z poziomu telefonu się da? Inna sprawa że w jaki sposób niby? Skoro to "przerzucanie" kłoci się z idea sandboxa w ios? każda aplikacja ma swoją piaskownice do której nie mają wglądu inne programy(wyjątkiem jest iFile ale wymaga JB)
jedyne co czasami można zrobić to spróbować "otworzyć w ..." (ale to działa tylko wtedy gdy ios pozwoli a nie kiedy ja chce) w dodatku polega to na skopiowaniu danego pliku do innej aplikacji a nie jej przeniesienie.
velaskez
19-11-2012, 12:52
A czy którykolwiek ze wspominanych przez was smartfonów obsługuje dobrze push mail + Outlooka?
Np. dowolny z Androidem. Niekoniecznie z wbudowaną aplikacją, bo ta jest akurat taka sobie, ale jest wiele innych, np. K-9 Mail.
velaskez
19-11-2012, 13:12
Np. dowolny z Androidem.
I każdego maila podłączę pod androida?
Dywaguje czy się opłaca kiedykolwiek rzucać Blackberry :-P
Możesz napisać coś więcej?
Sam się waham między:
- HTC Desire X
- HTC One V
- HTC One S
-Sony Xperia P
- Sony Xperia U
- Sony Arch S
- No i Xperia J - chyba moj faworyt jak narazie :)
No i bądź tu mądry co wziąć :D
Dodam że HTC One S jest nieco za duży, za to moge go mieć przywiezionego w atrakcyjnej cenie od kitajów,
tylko po co mi taki gigantyczny telefon???
Za to Xperie mają strasznie badziewne baterie.
Pomoże ktoś? :)
Ewentualnie inne propozycje w polsce nowych za cenę do 800 PLN i ekran 3,5-4" też rozważę
W zasadzie każdego: przez POP3, IMAP, Exchange z WebDAV. Używam K-9 z kontem IMAP i Gmaila, w obu poczta przychodzi w trybie push.
Ale ja nie chcę dynksa. Ja chcę sparować radio w aucie z telefonem przez BT i ma działać.Może źle się wyraziłem albo źle zrozumiałem Twojego dynksa. Mnie chodziło o to, że trza mieć moduł telefonowy (są takie, że tylko kablem, a są z BT) w samochodzie, żeby dało się parować telefon z samochodem. Jak samochód jest w telefonowadło niewyposażony, to i tak niczego nie podłączysz. Przynajmniej tak jest u mnie w VW. Tzn mam navi/audio z dyżum wyświetlaczem, trelemorele, do tego musiałem dokupić i podłączyć moduł telefoniczny z BT (normalnie figuruje on na liście jako element wyposażenia opcjonalnego, ale że ja nie konfigurowałem swojego samochodu, to musiałem dokupić to później luzem i zamontować). I teraz telefon mi się paruje z modułem telefonowym przez BT i wszystko wyrzuca na ekran navi/audio. Musiałbym mieć jeszcze specjalnego dynksa wpiętego do reszty, żeby sterować japcofonem z poziomu navi. Teraz mogę jedynie włączyć odtwarzacz w telefonie i przerzucić strumień audio do radia. Taki jakby airplay, tylko przez BT. Oprócz tego moduł telefonowy pobiera sobie całą książkę telefoniczna z telefonu i mam do niej dostęp z poziomu navi. Wszystkie połączenia obsługuje z kierownicy lub z navi. W każdym razie podstawą do całej tej zabawy jest obecność modułu telefonowego, najlepiej z BT. I to o tym pisałem, że nie każdy ten moduł chce banglać z iP.
Hmm coś mi tu nie pasuje z tego co pamiętam jak testowałem wynalazki typu phone drive na ipadzie to nawet przez iFile z JB nie miałem jak sie dostać do zawartości przestrzeni "mass storage" a Ty twierdzisz że normalnie z poziomu telefonu się da? Inna sprawa że w jaki sposób niby? Skoro to "przerzucanie" kłoci się z idea sandboxa w ios? każda aplikacja ma swoją piaskownice do której nie mają wglądu inne programy(wyjątkiem jest iFile ale wymaga JB)
jedyne co czasami można zrobić to spróbować "otworzyć w ..." (ale to działa tylko wtedy gdy ios pozwoli a nie kiedy ja chce) w dodatku polega to na skopiowaniu danego pliku do innej aplikacji a nie jej przeniesienie.Chodziło mi o to, że tę przestrzeń zarezerwowaną przez np. Phone Drive możemy traktować jako storage. Tam sobie wrzucać i wyjmować pliki. Traktować to jako bezprzewodowy pendrive. Natomiast nie napisałem, że np. aplikacja Zdjęcia będzie miała dostęp do tej przestrzeni. Zdjęcia wrzucone do Phone Drive'a można obejrzeć za pomocą Phone Drive'a, bo ta aplikacja daje taką możliwość. Natomiast jeżeli chcemy mieć do tych zdjęć dostęp z poziomu rolki aparatu, to w Phone Drivie musimy to zdjęcie wyeksportować do rolki aparatu. Wtedy będzie ono i tu i tu. PD należy traktować bardziej jako narzędzie do przenoszenia rzeczy.
Boryszuk
19-11-2012, 13:57
trza mieć moduł telefonowy
A to nie, taki to mam. Fabryczne radio ma taka opcje. Myslalem, ze bede musial kupic jakis specjalny modul dla Apple'a.
Teraz jak mam dorzucić 5 fotek to mnie krew zalewa bo musze je najpierw skopiowac do konkretnego folderu na PC i potem dopiero iTunes je łaskawie doda synchronizując katalog na PC z tym na telefonie. (...)
Fakt że z zadnych dropboxow ani innych chmur nie korzystam bo raz że nie mam potrzeby
Jak widać jest potrzeba. Dzięki chmurze to co się pojawia w telefonie jest natychmiast na kompie i odwrotnie. A dla tych co nie lubią chmury, wystarczy zaptaszyć żeby IP synchronizował się z iTunes po WiFi. Działa tak jak chmura tylko lokalnie.
Ale ja nie chcę dynksa. Ja chcę sparować radio w aucie z telefonem przez BT i ma działać.
U mnie (Jeep) działa bez żadnego dynksa. Dzwoni, pokazuje kontakty, działa sterowanie głosowe.
No to jak tylko chcesz sparować, to paruj. Musisz tylko sprawdzić, czy moduł BT, który masz w radyju będzie chciał gadać z iPhonem. Ale jeżeli gada teraz z jakimś innym smartphonem, to z iP prawdopodobnie też zagada.
Z tą synchronizacją... Ja nie rozumiem. Jaka jest różnica między wrzuceniem nowego zdjęcia do katalogu na dysku kompa, a wrzuceniem zdjęcia do katalogu bezpośrednio w telefonie?
Dzięki za wyjaśnienie tego jak ów multitasking działać powinien. O coś takiego właśnie mi chodziło. Tak to mniej więcej działa na BB.
A co do synchronizacji to dokładnie wyjaśnił to mateo poniżej
Jaka różnica? Znacząca ponieważ w synchronizacji nie mam możliwości wyboru które pliki z danego folderu chce mieć w tel/tablecie a które nie, mogę wybrać tylko folder.
Czyli jak np mam cały folder ze zdjęciami na kompie to żeby mieć tylko wybrane z nich to muszę robić nowy folder i kopiować zdjęcia które chce mieć czyli de facto mieć ten sam plik x2(i robi mi się śmietnik na dysku).
I to mnie właśnie doprowadza do szału. Mam 2 razy więcej roboty i dubluje sobie pliki na PC.
I to mnie właśnie doprowadza do szału. Mam 2 razy więcej roboty i dubluje sobie pliki na PC.
Synchronizacja, jak sama definicja mówi, załatwia autouzupełnianie zawartości katalogów. Jeśli trzeba szybko udostępnić kilka zdjęć i nic więcej, najwygodniej wysłać je sobie e-mailem wprost z aplikacji galerii. Wiem, że to może głupio brzmi ale to dosłownie ze trzy kliknięcia. Zresztą na SGS robię identycznie.
Synchronizacja wybranych katalogów w drugą stronę, czyli z kompa na telefon nie musi robić duplikatów plików. iTunes ma możliwość tworzenia biblioteki bez fizycznego kopiowania plików.
Mam sobie mailować zdjęcia ? Czyli mam sobie jeszcze bardziej utrudnić to co i tak japco skomplikowało ?Żart.... Ja wole mass stroage i nigdy nie zrozumiem dlaczego iSzajs go nie ma
Marcin Jakubowski
19-11-2012, 16:11
Dzięki za wyjaśnienie tego jak ów multitasking działać powinien. O coś takiego właśnie mi chodziło. Tak to mniej więcej działa na BB.
A co do synchronizacji to dokładnie wyjaśnił to mateo poniżej
Nie wiem czy to tak działa pod win ale na osx wyglada to tak, ze w programie, w którym trzymam zdjęcia -w moim przypadku jest to Aperture ale w przypadku iPhoto jest identycznie - założyłem sobie tzw. inteligentny folder o nazwie np iphone (określając kryterium np czerwoną flagę, bądź też słowo kluczowe, które będzie decydowało czy dane zdjęcie sie tam znajdzie czy tez nie ). Następnie zaznaczyłem w iTunes, ze z całego katalogu zdjęć telefon ma być synchronizowany tylko z tym folderem (dla jasności mogę wybrać cały katalog, lub wybrać pojedyńcze foldery). To tyle odnośnie konfiguracji synchronizowania foldery zdjęć z telefonem. Teraz gdy w czasie przeglądania zdjęć znajdę takie, które chcę wrzucić do słuchawki wybieram skrótem klawiszowym "tag", który sprawia, ze ta fotka znajduje sie automatycznie w ww. inteligentnym folderze. Po podłączeniu telefonu do kompa folder ów automatycznie synchronizuje się z telefonem. Na dysku nie robi się żaden bałagan, pliki także się nie dublują. Podobnie postępuję z muzyką, bo nie używam płatnej usługi match.
ThomasVoland
19-11-2012, 16:39
Nie wiem czy to tak działa pod win ale na osx wyglada to tak, ze w programie, w którym trzymam zdjęcia -w moim przypadku jest to Aperture ale w przypadku iPhoto jest identycznie - założyłem sobie tzw. inteligentny folder o nazwie np iphone (określając kryterium np czerwoną flagę, bądź też słowo kluczowe, które będzie decydowało czy dane zdjęcie sie tam znajdzie czy tez nie ). Następnie zaznaczyłem w iTunes, ze z całego katalogu zdjęć telefon ma być synchronizowany tylko z tym folderem (dla jasności mogę wybrać cały katalog, lub wybrać pojedyńcze foldery). To tyle odnośnie konfiguracji synchronizowania foldery zdjęć z telefonem. Teraz gdy w czasie przeglądania zdjęć znajdę takie, które chcę wrzucić do słuchawki wybieram skrótem klawiszowym "tag", który sprawia, ze ta fotka znajduje sie automatycznie w ww. inteligentnym folderze. Po podłączeniu telefonu do kompa folder ów automatycznie synchronizuje się z telefonem. Na dysku nie robi się żaden bałagan, pliki także się nie dublują. Podobnie postępuję z muzyką, bo nie używam płatnej usługi match.
Inteligentne foldery są świetne, ale windows się doczeka takich rzeczy może w wersji Windows 2020 Ultimate sp2.
krzysztof jot
19-11-2012, 18:23
Możesz napisać coś więcej?
Pomoże ktoś? :)
Ewentualnie inne propozycje w polsce nowych za cenę do 800 PLN i ekran 3,5-4" też rozważę
najważniejszy dziś to jest system - poniżej android 4 jest do du*y.
Ekran, wielkość, kształt kolor i reszta - to kwestia gustu.
Osobiście dziś - kupowałem żonie bo obsługa jej N8 doprowadzała mnie do szewskiej pasji, po długich "badaniach rynkowych" padło prawie że na Samsunga Galaxy Advance. Procesor, ekran - super, i gwarantowana aktualizacja do JB czyli 4.1 a to sporo znaczy. prawie, bo sprzedawca za 200 zł więcej miał Galaxy S2 - i to kupiłem bo miałem kiedyś i genialny telefon, ma wszystko co powinien miec plus doskonały ekran i duży, a to ważne na starosć :).
Notabene, mój S3 zmarł. Zero jakichkolwiek problemów od nowości, jeszcze parę minut wcześniej rozmawiałem - wyjmuję z kieszeni - a tu martwe bydle. Myślałem, że się wyłączył, ale okazało się że całkowicie martwy jest :). Mało tego - serwis firmowy go tez nie postawił na nogi, pojechał do centralnego do Piaseczna, co nie oznacza ze to zły telefon - nadal uważam go za numer jeden.
Czy iPhone 4S wraz z wyjściem modelu '5' przestał się do czegokolwiek nadawać? Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowi japkofon chociaż nie wiem do końca czemu- chyba po prostu mam na niego ochotę. Problem polega na tym, że w podobnej ofercie mogę mieć Galaxy S3 czyli topowy model Samsunga gdzie 4S już takim modelem nie jest. Czy te dwa telefony są w ogóle porównywalne? iP5 jest poza zasięgiem, nie chciałbym płacić tak dużo.
Uzywam iP4S od marca tego roku i nie widze potrzeby przesiadki na 5. Mialem 5 w reku i jest lzejsza, wyzsza i ciensza. Odnislem wrazenie ze trzymam SIII. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia do 4S. Trzymalem SIII kumpla i myslalem ze upuszcze bo tak lekki mi sie wydal w dloni.
4S co do iOS6 ma dokladnie to samo co 5. Jedyna roznica jest rozmiar ekranu.
Jestem przyzwyczajony do iOS wiec nie wypowiem sie na temat Androida. Pierwsze wrazenie to bylem zagubiony co gdzie jest. Ale mialem go w rece moze 2 minuty. Pewnie kolejne 10 i przyzwyczailbym sie do interfejsu SIII.
Ciezko mi porownac te dwa telefony gdyz jak juz wspomnialem nie pracowalem z SIII dluzej niz kilka minut.
Idz do CW czy to innego operatora i pobaw sie jednym i drugim dluzszy czas, zobaczysz roznice i zdecyduj.
Jesli polece ci 4S zostane okrzykniety fanbojem, wiec nic ci nie polece ;)
eristoff
19-11-2012, 21:13
Ja używam maildroid :
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.maildroid
Skonfigurowane 3 skrzynki: na plusnet.pl na interii i na innej domenie w home.pl .
A mam pytanie do iphonowców, jest coś takiego na wasze fony jak jest AirDroid na androida:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid
A mam pytanie do iphonowców, jest coś takiego na wasze fony jak jest AirDroid na androida:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid
Fajne to to :)
eristoff
19-11-2012, 21:53
Fajne to to :)
Jedyną przeszkodą może być to że trzeba mieć zrootowany telefon
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroidCzęść tych funkcjonalności realizuje iTunes, część Apple TV i airplay. Nawet fajny bajer. Cóż, nie można mieć wszystkiego...
Część tych funkcjonalności realizuje iTunes, część Apple TV i airplay.
I iCloud. Wadą rozwiązań typu Airdroid jest konieczność za każdym razem odpalenia serwera usługi na telefonie. W IP podobne funkcjonalności są od ręki, bez wyciągania urządzenia z kieszeni.
eristoff
19-11-2012, 22:42
I iCloud. Wadą rozwiązań typu Airdroid jest konieczność za każdym razem odpalenia serwera usługi na telefonie. W IP podobne funkcjonalności są od ręki, bez wyciągania urządzenia z kieszeni.
No tak jeżeli nazywasz zaletą instalowanie na każdym kompie :
-icloud
-itunes,
-appletv,
-airplay,
to jest to wada kliknąć barcode :D
Przecież iCloud się nie instaluje. Otwiera się przez www. iTunes jest z definicji na własnym kompie, prawda?
na pewno? zainstalowałem przed chwilą na swoim nierootowanym S3 i działa bezproblemowo.
ThomasVoland
19-11-2012, 22:57
No tak jeżeli nazywasz zaletą instalowanie na każdym kompie :
-icloud
-itunes,
-appletv,
-airplay,
to jest to wada kliknąć barcode :D
Jedyne co trzeba instalować, z tego co wymieniłeś to itunes. Na Pc, bo na macach jest.
na pewno? zainstalowałem przed chwilą na swoim nierootowanym S3 i działa bezproblemowo.
Możliwe, że nie wszystkie funkcje w pełni działają, lub niektórych nie ma bez roota i tyle.
eristoff
19-11-2012, 23:05
To wyczytałem na necie, a jak jest na prawdę to nie wiem bo ja mam zrootowany
Z tego co pamiętam aplikacja pytała o dostęp przy screenach chyba
No to się wkurzyłem na Orange. Właśnie zamówiłem Lumię 920 przez sklep internetowy ale nie zauważyłem, że ustawiony był kolor biały obudowy. Dodatkowo chciałem wykorzystać punkty payback i też się nie dało. Chciałem to szybko odkręcić, żeby chociaż kolor zmienili ale okazuje się nie można. Muszę poczekać aż pojawi się u mnie kurier, żeby go poinformować, że nie przyjmuję przesyłki. Orange przetworzy to zamówienie i za jakiś czas (pewnie ze dwa tygodnie) dopiero pojawi mi się ponowna możliwość zamówienia telefonu w wybranym kolorze. Proste niedopatrzenie i taka beznadzieja :(
To wyczytałem na necie, a jak jest na prawde to nie wiem bo ja mam zrootowany
Zainstalowałem to jakiś czas temu na nie zrootowanym i działa, ale użyteczność taka sobie, bo jak pisałem trzeba to najpierw "odpalać", wpisywać kod. No i owo "zarządzanie" jest skromne, prawdę mówiąc. W iTunes zarządza się telefonem w sposób naturalny, prostota to klucz do wygody. Szkoda, że nie ma podobnego rozwiązania w Kiesie.
dziala normalnie na niezrootowanym, wiem bo uzywam.
mateo912
19-11-2012, 23:11
To wyczytałem na necie, a jak jest na prawdę to nie wiem bo ja mam zrootowany
Z tego co pamiętam aplikacja pytała o dostęp przy screenach chyba
nie trzeba mieć roota.
ja tam wole to https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.androiddev.mobiletab
eristoff
19-11-2012, 23:14
Zainstalowałem to jakiś czas temu na nie zrootowanym i działa, ale użyteczność taka sobie, bo jak pisałem trzeba to najpierw "odpalać", wpisywać kod. No i owo "zarządzanie" jest skromne, prawdę mówiąc. W iTunes zarządza się telefonem w sposób naturalny, prostota to klucz do wygody. Szkoda, że nie ma podobnego rozwiązania w Kiesie.
Te iphony to najlepsze telefony na świecie normalnie.
Te iphony to najlepsze telefony na świecie normalnie.
A nie? ;)
Może nie ajfon ale podobne :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/Ajpod-2.jpg
źródło (http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20090707064852/wykopedia/pl/images/2/24/Ajpod.jpg)
eristoff
19-11-2012, 23:26
A co jest najlepsze do nagrywania rozmów według was na andku ? Może być płatne w rozsądnej cenie.
Słuchajcie, czy naprawdę nie ma możliwości zachowania stanu całości urządzenia? Mowa o SGS III, i odtworzenia na następnym telefonie? Do tej pory traktowałem wynalazki andkowe w ramach tesowania/zabawy, ale w tej chwili stoję przed problemem prawdziwego usera. Temat kopii bezpieczeństwa na forum.android.com.pl jest traktowany po macoszemu. Wszyscy rozwodzą się 50 stron nad Titanium Backup, która nie robi tego co ma robić a jak już zaczyna to nie jest w stanie odtworzyć, albo robi bałagan jeśli różni się wersja systemu. Sam nie wiem co myśleć. Dziś będę robił migrację na drugi telefon i wygląda na to, że czeka konfiguracja wszystkiego od zera i instalacja aplikacji. Dane to nie problem, wszystko w chmurze, ale nie uśmiecha się tracić pół dnia na ręczne ustawianie każdej aplikacji i samego systemu.
Celeborn
20-11-2012, 12:15
Aplikacje wraz z danymi przeniesiesz bez problemu. Kopie ustawień systemowych również. Ale pamiętaj ze musi to być taka sama wersja androida. Oczywiście dzięki wspomnianemu TB.
Aplikacje wraz z danymi przeniesiesz bez problemu. Kopie ustawień systemowych również. Ale pamiętaj ze musi to być taka sama wersja androida. Oczywiście dzięki wspomnianemu TB.
TB wymaga roota, a telefon jest "stockowy". Co do wersji systemu, potwierdza Pan to co znalazłem. Musi być taka sama. Straszna lipa. Znaczy przy zmianie systemu na nowszy, nie mówiąc o zmianie telefonu, wszystko idzie się czesać? Kurde Google z takim zawzięciem lansuje się na lepszego niż system applowy, a nie ma zrobionej archiwizacji z prawdziwego zdarzenia. Przecież w dzisiejszych czasach telefony zmienia się bardzo często. I za każdym razem dłubanie od zera? Ależ kwas. Szczerze mówiąc, nawet mi przez głowę nie przeszło takie ograniczenie. Wiegachny minus do mojej listy porównań. Sorry za emocje, ale nie sądziłem, że mnie jeszcze coś zaskoczy w Andku. I to obuchem w łeb.
PS. Zrobiłem kopię w KIESie, ciekawe na co ona pozwoli.
Celeborn
20-11-2012, 12:28
No dobra. Tak właściwie to co chcesz przenosić? Nie mówię tu o aplikacjach. Ustawienie systemu "pod siebie" to kwestia 20 minut. Może nawet i mniej.
No dobra. Tak właściwie to co chcesz przenosić? Nie mówię tu o aplikacjach. Ustawienie systemu "pod siebie" to kwestia 20 minut. Może nawet i mniej.
Tu chyba chodzi tylko o to, żeby dać innym do zrozumienia, że na Androidzie to się nie da tego czy owego a na iP tak ;)
Celeborn
20-11-2012, 12:38
Wszystko się da. Trzeba tyko ten system poznać.
mateo912
20-11-2012, 12:39
TB wymaga roota, a telefon jest "stockowy". Co do wersji systemu, potwierdza Pan to co znalazłem. Musi być taka sama. Straszna lipa. Znaczy przy zmianie systemu na nowszy, nie mówiąc o zmianie telefonu, wszystko idzie się czesać? Kurde Google z takim zawzięciem lansuje się na lepszego niż system applowy, a nie ma zrobionej archiwizacji z prawdziwego zdarzenia. Przecież w dzisiejszych czasach telefony zmienia się bardzo często. I za każdym razem dłubanie od zera? Ależ kwas. Szczerze mówiąc, nawet mi przez głowę nie przeszło takie ograniczenie. Wiegachny minus do mojej listy porównań. Sorry za emocje, ale nie sądziłem, że mnie jeszcze coś zaskoczy w Andku. I to obuchem w łeb.
PS. Zrobiłem kopię w KIESie, ciekawe na co ona pozwoli.
wszelkie kopie ustawień aplikacji są zsynchronizowane z kontem google.
Gdy kupujesz nowy wystarczy się zalogować na to samo konto i na kompie po zalogowaniu sie na google play wchodzisz w liste aplikacji i instalujesz je.
Najlepiej przenieść wszystko. Zrobić "klona". Może ustawienie i 20 min, jeśli ktoś to robi często i zna na pamięć co gdzie jest. SGS-a "pod siebie" ustawiałem kilka tygodni, bo co parę dni wychodziło coś co nie do końca mi odpowiadało. Teraz będzie szybciej, ale i tak kupa roboty, grzebania, szukania, instalacji.
Tu chyba chodzi tylko o to, żeby dać innym do zrozumienia, że na Androidzie to się nie da tego czy owego a na iP tak ;)
Choć mam straszną ochotę dokopać Androidowi przy takiej porażce, to problem wynikł z rzeczywistej potrzeby a nie szukania argumentów. Niech Pan zwróci uwagę, że w liście porównawczej dla Boryszuka nic nie wspomniałem o braku archiwizacji. Po prostu nie wiedziałem. Będę dziś miał Note II do pobawienia się i chciałem przenieść wszystko z SGS-a. A tu kupa. Nie tyle, że skomplikowane czy z jakimiś ograniczeniami, ale najlepiej w ogóle nic nie przenosić tylko robić od zera. Czegoś takiego się nie spodziewałem. To, że przy zmianie Iphone'ów z dowolnej wersji czy modelu na nowy klika się tylko "Odtwórz z kopii" i wszystko jest, nawet z wpół niedopisanym smsm-em, rozleniwia, to fakt. Nie spodziewałem się, że Android ma coś podobnego bo wiem, że nie ma, ale żeby w ogóle? Normanie przechodzi ludzkie pojęcie.
wszelkie kopie ustawień aplikacji są zsynchronizowane z kontem google.
Oj chyba nie do końca. Odpalam nowy telefon, loguję konto i nic z ustawień się nie przywraca. A tego jest sporo, każda aplikacja ma swoje menu, często rozbudowane i tu i ówdzie coś zmieniałem.
Gdy kupujesz nowy wystarczy się zalogować na to samo konto i na kompie po zalogowaniu sie na google play wchodzisz w liste aplikacji i instalujesz je.
To wiem, ale wielkim ułatwieniem nie jest. Fakt wygodniej z kompa niż z telefonu poklikać co ma być wrzucone, ale poustawianie ich, ich menu, czy choćby poustawianie ikonek na ekranach, pogrupowanie katalogów, trzeba zrobić ręcznie.
Wszystko się da. Trzeba tyko ten system poznać.
Co pan chce przez to powiedzieć? Że trzeba wracać do etapu ręcznego kopiowania danych jak 15 lat temu? Na tyle system już poznałem. ;)
Tom01 a teraz wyobraź sobie, że ktoś tą całą chmurę przejmie. Jej właściciel legalny czy nie będzie o Tobie wiedział wszystko. Czy tego chcesz?
Celeborn
20-11-2012, 13:09
Nie mówię o ręcznym kopiowaniu. Przecież to bez sensu. Widzę ze strasznie dziwnie rozumiesz to co czytasz. Zrób roota, zrób kopię zapasową i po kłopocie. Roota zawsze możesz cofnąć po całej operacji.
Tom01 a teraz wyobraź sobie, że ktoś tą całą chmurę przejmie. Jej właściciel legalny czy nie będzie o Tobie wiedział wszystko. Czy tego chcesz?Archiwizacja iPhone'a polega na tym, że przy każdej synchronizacji wykonywana jest archiwizacja, czyli absolutnie kompletny obraz systemu. Ze wszystkimi ustawieniami wszystkich aplikacji, absolutnie wszystko. Synchronizacji nie trzeba robić w chmurze, można na lokalnym dysku. I teraz załóżmy, że telefon poleci mi na glebę, potrzaska się na pierdylion kawałków, to wystarczy, że pójdę do sklepu, kupię nowego iPhona, nawet inny model (w sensie miałem 4S, rozwalił mi się, albo zgubiłem, kupiłem nową piątkę), podłączę go do swojego konta apple'owego i po kilku, kilkunastu minutach (w zasadzie tyle, ile przez zajmuje przewalenie przez USB kilkuset mega lub kilkunastych giga danych, w zależności od tego, co w telefonie trzymaliśmy) mam w telefonie dokładnie to samo, co miałem w tamtym starym - utraconym. Włącznie z zainstalowanymi aplikacjami, muzyką, filmami, zdjęciami, pocztą, smsami, a nawet rozpracowanymi levelami w Engry Birds. Wszystko. Za jednym kliknięciem. Przy pierwszym podłączeniu telefonu do kompa, iTunes się pyta, czy czasem nie chcę może przywrócić stanu telefonu z zapisanego obrazu.
Celeborn
20-11-2012, 13:35
Jeżeli chodzi o backup to fakt. Android trochę w tym kuleje.
Tom01 a teraz wyobraź sobie, że ktoś tą całą chmurę przejmie. Jej właściciel legalny czy nie będzie o Tobie wiedział wszystko. Czy tego chcesz?
Ryzyko zawsze istnieje. Dowodem jest choćby włam do sieci Sony Playstation Network. Nie sądzę jednak żeby kluczowe dane nie były szyfrowane. Tu znów dowodem jest PSN, gdzie pomimo włamu, numery kart płatniczych nie zostały wykradzione ani wykorzystane. Chmur jest coraz więcej i raczej w tym kierunku idzie technika komputerowa. Ktoś obawiający się naruszania prywatności póki co ma możliwość trzymać wszystko lokalnie, choć to też bezpieczeństwo pozorne bo na upartego wszystko się da wykraść.
Dlatego trzeba umieć wyważyć co się ma synchronizować a co nie. Ja HTC Desire HD dwa razy oddawałem na gwarancji ale po gwarancji ustawieni kont pocztowych czy ekranów to chwila. Jedyny problem miałem z Sygic bo licencja była przypisana do nr płyty głównej telefonu i po jej wymianie musiałem coś tam na stronie Sygica aktualizować. Gry zainstalowałem ponownie. Przy okazji nie istalowałem gier niepotrzebnych, na których wcześniejsze usunięcie szkoda mi było czasu. Zatem przywrócenie stanu telefonu to nie jest wielkie issue.
Zatem przywrócenie stanu telefonu to nie jest wielkie issue.
Tak? To proszę o procedurę na zarchiwizowanie i przywrócenie wszystkiego w prosty sposób.
ThomasVoland
20-11-2012, 14:14
Nie ma takiej możliwości. Android potrafi tylko przywrócić Aplikacje i ustawienia aplikacji i systemu. Jak oczekujesz metody tak dobrej jak na iOsie, gdzie będzie na nowym telefonie wszystko identycznie jak na poprzednim, łącznie z niedokończonym smsem, to możesz zapomnieć. Oczywiście zaraz się podniosą głosy userów Androida, że ajfon srajfon, więc też chętnie zobaczę jak to można zrobić :-) Chyba że mowa o zrobieniu kopii wszystkiego i załadowaniu z powrotem, ale to działa tylko w obrębie jednego urządzenia i nie ma nic wspólnego z tym jak miałeś na iP (ale to już metoda, o której mówiłeś że jest problematyczna i działa jak chce). BTW. Czemu się przesiadłeś na S3?
velaskez
20-11-2012, 14:19
Dlatego żadna szanująca się korporacja/organizacja rządowa nie używa ajfonów srajfonów :D
O, to jest to co ja lubię :-P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn.crackberry.com/files/kevin/blackberry-bold-9900-hero.jpg)
Dlatego żadna szanująca się korporacja/organizacja rządowa nie używa ajfonów srajfonów :D
Tak? A czego używają nasi (p)osłowie? Generalnie korporacje używają takich sprzętów jaka firma lepiej posmaruje.
Czemu się przesiadłeś na S3?
Żeby poznać. Z wrodzonej ciekawości i gadżeciarstwa. I dla niesamowitej czerni i wielkości ekranu. Ślepy się już trochę robię a strona www na 3,5" Iphone jest deko miniaturowa.
velaskez
20-11-2012, 14:25
Tak? A czego używają nasi (p)osłowie? Generalnie korporacje używają takich sprzętów jaka firma lepiej posmaruje.
Dlatego napisałem 'szanujące się'.
Androidów tym bardziej nie używa. Jak już, to używa BB tylko ze względu na to, że te mają wbudowane mechanizmy szyfrowania. Zaimplementowano je właśnie pod korporacje i instytucje rządowe i to był strzał w dziesiątkę. Ale to zupełnie inna para kaloszy z konsumenckim rynkiem niemająca wiele wspólnego.
Celeborn
20-11-2012, 14:42
Nie ma takiej możliwości. Android potrafi tylko przywrócić Aplikacje i ustawienia aplikacji i systemu. Jak oczekujesz metody tak dobrej jak na iOsie, gdzie będzie na nowym telefonie wszystko identycznie jak na poprzednim, łącznie z niedokończonym smsem, to możesz zapomnieć. Oczywiście zaraz się podniosą głosy userów Androida, że ajfon srajfon, więc też chętnie zobaczę jak to można zrobić :-) Chyba że mowa o zrobieniu kopii wszystkiego i załadowaniu z powrotem, ale to działa tylko w obrębie jednego urządzenia i nie ma nic wspólnego z tym jak miałeś na iP (ale to już metoda, o której mówiłeś że jest problematyczna i działa jak chce). BTW. Czemu się przesiadłeś na S3?
Nie zobaczysz. Android nie posiada sam w sobie takiej funkcji przeniesienia danych na inne urządzenie.
Co do BB to dla wielu system szyfrowania jest zaletą ale np. dla naszego rządu już nie. Nie może ktoś tam w dalekim kraju, na który nie mamy wpływu mieć dostępu do służbowej poczty naszych urzędników, szczególnie tych wysoko postawionych. Czytałem, że aktualnie wiele firm przesiada się na srajfony z BB. Moim zdaniem docelowo wszystko przejdzie na WP, jak synchronizacja telefonów z serwerami poczty korporacyjnej będzie bez zarzutu.
A co do archiwizacji Androida to może napiszcie konkretnie co chcielibyście synchronizować to wtedy podpowiemy, jak to zrobić w miarę bezboleśnie.
LUMIA 800 obecnie kosztuje £170, i tak się zastanawiam kupić czy nie...
http://www.phones4u.co.uk/shop/shop_justphones_details.asp?ItemKey=575537
Jakie ten telefon ma wady?
joker333
20-11-2012, 19:12
LUMIA 800 obecnie kosztuje £170, i tak się zastanawiam kupić czy nie...
http://www.phones4u.co.uk/shop/shop_justphones_details.asp?ItemKey=575537
Jakie ten telefon ma wady?
przede wszystkim dość słaby jednak aparat a może ja po n8 spodziewałem sie więcej no i ograniczone użycie bt(brak możliwości przesyłania plików). Wbudowana bateria( dla niektórych to zaleta)
za to windows pracuje na tym urządzeniu super szybko a i co dla mnie ma znaczenie ten telefon jest po prostu piękny :)
eristoff
20-11-2012, 20:13
Tom01 znajdź jeszcze jakieś wady androida tak dobrze ci to idzie,
Androidów tym bardziej nie używa. Jak już, to używa BB tylko ze względu na to, że te mają wbudowane mechanizmy szyfrowania. Zaimplementowano je właśnie pod korporacje i instytucje rządowe i to był strzał w dziesiątkę.
Zbliżony poziom bezpieczeństwa oferuje Ci obecnie każdy smartfon na rynku. Używa tych samych lub podobnych algorytmów uwierzytelniania i szyfrowania - i podobnie zabezpiecza tylko ostatni etap transmisji poczty. Tymczasem e-mail zanim dotrze do adresata jest przesylany pomiędzy kolejnymi serwerami zazwyczaj bez żadnego szyfrowania.
A skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać - udziały BB na rynku smartfonów systematycznie spadają.
kronos28
21-11-2012, 01:28
Choć mam straszną ochotę dokopać Androidowi przy takiej porażce, to problem wynikł z rzeczywistej potrzeby a nie szukania argumentów. Niech Pan zwróci uwagę, że w liście porównawczej dla Boryszuka nic nie wspomniałem o braku archiwizacji. Po prostu nie wiedziałem. Będę dziś miał Note II do pobawienia się i chciałem przenieść wszystko z SGS-a. A tu kupa. Nie tyle, że skomplikowane czy z jakimiś ograniczeniami, ale najlepiej w ogóle nic nie przenosić tylko robić od zera. Czegoś takiego się nie spodziewałem. To, że przy zmianie Iphone'ów z dowolnej wersji czy modelu na nowy klika się tylko "Odtwórz z kopii" i wszystko jest, nawet z wpół niedopisanym smsm-em, rozleniwia, to fakt. Nie spodziewałem się, że Android ma coś podobnego bo wiem, że nie ma, ale żeby w ogóle? Normanie przechodzi ludzkie pojęcie.
To nie kupuj SGS/NOte tylko iPhone i po problemie.
No ale koniec szydery.
Fakt takiej kopii nie zrobisz. Powodów jest kilka:
- fragmentacja techniczna i programowa androida. G zrobiło sobie kuku wpadając na pomysł "uwolnienia" androida i udostępnienia go każdemu. Problem znany od lat i niestety trudny już w tym momencie do rozwiązania. Na tym polega otwartość systemu i to jest plus i minus. Skąd G ma wiedzieć czy nie wpadniesz kiedyś na pomysł aby przesiąść się w desperacji na starszy telefon? Dajmy na to Galaxy S. I wtedy kupa - inny android, inne bebechy (które mogą nie pociągnąć np części gier itp.). Synchronizacja w Apple jest prosta do zrobienia, bo każdy telefon jest zasadniczo taki sam. Aczkolwiek przypuszczam, że przesiadka z nowszego na starszy pewnie nie będzie już taka różowa.
- android jest systemem mocno internetowym - wszystko dąży do tego, że będzie w chmurze. Są oczywiście producenckie zapędy aby można było tworzyć na kompie kopie zapasowe plików lokalnie ale... sam android idzie w strone chmury. Przechowywanie takich ilości danych użytkowników wymagało by od googla (bo przecież Samsung czy inne HTC nie postawi) jeszcze większych niż dotychczas farm serwerowych i udostępniania ich za free (a przypomnijmy że już i tak mają największe na świecie). Mało prawdopodobne ale nie niemożliwe.
Oj chyba nie do końca. Odpalam nowy telefon, loguję konto i nic z ustawień się nie przywraca. A tego jest sporo, każda aplikacja ma swoje menu, często rozbudowane i tu i ówdzie coś zmieniałem.
przywraca te najważniejsze: kontakty, ustawienia sieci WIFI, zakładki, hasła w przeglądarce, historia wyszukiwania itp. itd. Tapete, foldery i dzwonki trza już sobie samemu zrobić, bo na każdym urządzeniu może być inaczej (a przypomnijmy, że tych urządzeń jest "deczko" więcej niż u takiego jednego producenta z mega rozwiniętą ofertą produktową - jeden telefon i dwa tablety - dlatego nie wchodzę do ispota, bo jak mówię sprzedawcom tam robiącym "yyyy no dobra a jakiś inny telefon?" to się na mnie dziwnie patrzą ;)).
To wiem, ale wielkim ułatwieniem nie jest. Fakt wygodniej z kompa niż z telefonu poklikać co ma być wrzucone, ale poustawianie ich, ich menu, czy choćby poustawianie ikonek na ekranach, pogrupowanie katalogów, trzeba zrobić ręcznie.
W ramach tego samego urządzenia (np po resecie do fabryki) po zalogowaniu do konta Google, wszystkie aplikacje, które były zainstalowane na nim wcześniej od razu automagicznie zaczynają się instalować. Jeżeli mamy kartę SD z tego urządzenia i jej nie formatowaliśmy, wszystkie albo większość ustawień i statusów aplikacji też zostanie przywrócona (bo aplikacje w większości przypadków swoje pliki konfiguracyjne trzymają na karcie SD). Zależne jest to oczywiście od tego jak została napisana apka i czy urządzenie ma kartę SD (znów problem fragmentacji).
Co pan chce przez to powiedzieć? Że trzeba wracać do etapu ręcznego kopiowania danych jak 15 lat temu? Na tyle system już poznałem. ;)
To nie poznałeś wcale. Tak samo jak ios tak i tu są niuanse i kruczki. Są plusy i minusy.
Może i to by było wygodne. Ale w tym momencie z w/w powodów jest to po prostu niemożliwe. Google ostro z tym kombinuje jak widać tworząc linię nexus i wporwadzając unifikację sprzętową i programową we własnym zakresie ale jeszcze sporo wody upłynie zanim to zyska na popularności. Chociaż patrząc na premierę Nexus 4/7/10 to może być to szybciej niż przypuszczamy - jest jeden powód - cena.
A propos gier działających ns starszych telefonach. Proponuję zrobić przesiadkę z iP5 na iP3G. Swoją drogą, jak mamy grę na iP4 to po takim backupie będziemy mieli ta samą grę na iP5, czyli nie wypelniajacą całego ekranu?
Lumia 800, system operacyjny, pytanie:
Te kafelki to można sobie dowolnie modyfikować, usuwać, dodawać nowe?
Można odinstalować cześć rzeczy z systemu? To jest całościowo, czy może to system operacyjny + poszczególne programy? (nie korzystam z facebooka i całej tej reszty).
Chcę dzwonić, sesemesować, mieć szybko działąjący net, czasem sprawdzić pocztę na gmajlu, czasem zarzucić jakiegoś ebooka czy mp-trójkę. Nokia mi się podoba, a androidy w podobnej cenie są w ręku jak zabawki, kompletnie mi się nie podobają od strony czucia tego w łapie (plastikowośc, zabawkowość) i mają gorszę specyfikacje.
Mam obecnie htc hero i wkurza mnie ślamazarność działania i trochę mały ekran. Tyle ze dobrze w ręku leży, solidnie, nie to co te nowe tanie fony.
Jestem zbyt duża sknera by na telefon dać więcej niż 200F, oczywiście sim free musi być.
A propos gier działających ns starszych telefonach. Proponuję zrobić przesiadkę z iP5 na iP3G. Swoją drogą, jak mamy grę na iP4 to po takim backupie będziemy mieli ta samą grę na iP5, czyli nie wypelniajacą całego ekranu?Aplikacje są zazwyczaj pisane pod wszystkie rozdzielczości. Do tej pory było ich dwie, teraz jest trzy. Krótki czas po premierze iP5 większość aplikacji, które mam w telefonie zainstalowane, w tym gier, zgłosiła chęć update'u m.in. ze względu na dostosowanie się do nowej rozdzielczości. Producenci niezależni zareagowali błyskawicznie. Zasadniczo aplikacja wykrywa sobie, na jakim sprzęcie siedzi i jak ma możliwość (zostało to przez developera przewidziane, a sama apka jest aktualna), wyświetla się w dopasowanej do tej rozdzielczości wersji. Więc jeżeli mam backup zrobiony jeszcze np. na 4S, ale już po premierze 5-ki, to po przywróceniu tego wszystkiego na 5-kę, aplikacje są jakby z definicji dopasowane. Natomiast jeżeli archiwizacja miała miejsce przed premierą iP5, to zaraz po przywróceniu, wszystkie niedostosowane apki zgłoszą się z updatem. Zakładam, że wszystkie, ale mam na myśli oczywiście te, które zostały przez programistów dostosowane do iP5, czyli zdecydowana większość.
Jeżeli chodzi o gry na starszych telefonach, to ja proponuję Ci zrobić analogiczną przesiadkę z i7 na Pentium Dual Core. ;-)
Mam takie pytanie odnośnie tabletu. Zastanawiam się nad kupnem Samsung Galaxy Tab 2 7", ze względu na jego małe wymiary, ale czy właśnie nie są za małe? Jak to jest z wygodą użytkowania? iPad jest dla mnie za duży do noszenia, a potrzebuję czegoś większego niż smartfon 4-4,8". Brać czy wyrzucony pieniądz?
A propos gier działających ns starszych telefonach. Proponuję zrobić przesiadkę z iP5 na iP3G. Swoją drogą, jak mamy grę na iP4 to po takim backupie będziemy mieli ta samą grę na iP5, czyli nie wypelniajacą całego ekranu?
Dziwne pytanie i wcale ni echodzi mi o iOS ale tez o Androida.....
Przesiadalem sie z iP3G na iP4 i nie mialem zadnych problemow z rozdzielczoscia aplikacji.
To nie kupuj SGS/NOte tylko iPhone i po problemie.
Gadżeciarstwo to nałóg. To nic, że od IP nic lepszego, w sensie łatwości użytkowania i dopracowania nie ma, ale chęć poznawcza nowych zabawek jest nieodparta. Poza tym ślepy się trochę robię i chciałem wypróbować większe ekrany.
Odpaliłem wczoraj Note. Rany Julek, a ja naiwny myślałem, że SGS i HOX są duże. A LG, taki kwardraciak, nie pamiętam modelu, to już w ogóle wydawał się paletką do pimponga. Note to potwór, co ma plusy i minusy. Minusy są oczywiste. Słaba poręczność i żona się ze mnie śmieje. Że to niby męski kompleks - mieć większego. Plus to fenomenalny ekran. Mówiłem, że ekran w SGS III jest fenomenalny - odwołuję. Przez PenTile, widać było piksele i ostrość w porównaniu do IP była wyraźnie gorsza. Na Note jest prawie taki ostry jak IP, a czytanie www stało się bezwysiłkowe. No i w końcu o Note można powiedzieć, że (prawie) się nie przycina. W końcu, na czterordzeniowym potworze 1,6GHz! Nie obyło się oczywiście bez wpadek. Np świetna klawiatura Swift3 nie uwzględnia wielkości Note'owego panelu i nie wyświetla, tak jak oryginalna, cyfr u góry. Szalenie wygodne, nie trzeba wiecznie przełączać bloku numerycznego.
Fakt takiej kopii nie zrobisz. Powodów jest kilka:
Załóżmy że to prawda. Ale co w takim razie z producentami telefonów, którzy mocno personalizują Andka pod swoje urządzenia? Samsung tworzy przecież cały ekosystem na wzór Apple. Jest nawet kopia urządzenia w KIES, ale co z tego kiedy nie działa. Pomijając drobiazg, że trzeba prosić na kolanach, żeby program zarządzający telefonem i kopiami raczył się z nim połączyć (sic!). Nawet przez kabel, bo bezprzewodowo zapomnij naiwny użytkowniku. Nie jest to znane z IP działanie w stylu "samo się robi".
- android jest systemem mocno internetowym - wszystko dąży do tego, że będzie w chmurze.
Tak samo jak IOS. Apple nawet bardziej, bo w chmurze można trzymać wszystko, zarówno dane jak i kompletną kopię systemu i udostępniać dosłownie wszędzie wokół bez ograniczeń urządzeń, modeli, wersji. Współdzielić dane można z kompem stacjonarnym, komórką, tabletem, www i nawet guglem. Niewykonalne trzymanie kopii systemu w chmurze? Potrzeba przestrzeni dyskowej itd? U Apple działa jak złoto i to od dawna. Gugiel póki co trzyma tylko dane, co nie jest żadną sztuką i rzekomo kopie ustawień, które też nie do końca działają jak są potrzebne. Tak czy siak, dane w dobie chmur i unifikacji standardów, to nie jest żaden problem. Nawet ja, iphonowy leniwiec, po odpaleniu nowego androidowego telefonu, dane miałem w kilka minut. Gorzej z aplikacjami, ich konfiguracją, ustawieniami systemu, rejestrami połączeń, smsami itd. Większość trzeba odtwarzać ręcznie a części w ogóle się nie da. Do tego dochodzi strach czy po aktualizacji systemu nie czeka znów wieczór dłubania w ustawieniach.
Mam takie pytanie odnośnie tabletu. Zastanawiam się nad kupnem Samsung Galaxy Tab 2 7", ze względu na jego małe wymiary, ale czy właśnie nie są za małe? Jak to jest z wygodą użytkowania? iPad jest dla mnie za duży do noszenia, a potrzebuję czegoś większego niż smartfon 4-4,8". Brać czy wyrzucony pieniądz?
Jeśli ma Pan Ipada, to naturalnym uzupełnieniem jest Ipad Mini. Sam się zastanawiam. Jako nawigacja w samochodzie ideał. No i wszystkie licencje oprogramowania z Ipada będzie można użytkować na drugim urządzeniu bez kłopotu.
Jeśli ma Pan Ipada, to naturalnym uzupełnieniem jest Ipad Mini. Sam się zastanawiam. Jako nawigacja w samochodzie ideał. No i wszystkie licencje oprogramowania z Ipada będzie można użytkować na drugim urządzeniu bez kłopotu.
Nie posiadam iPada, jedynie mam do dyspozycji.
iPad Mini jest dla mnie za drogi. Potrzebuję urządzenia z Wi-Fi i 3G.
Takiego Samsunga kupię za 1200zł, a iPada Mini za 1900zł...
Pytanie dotyczyło bardziej rozmiaru tego typu urządzenia.
EDIT:
Tom01 - techniki wywierana wpływu ma Pan opanowane do perfekcji. Niestety na mnie nie działają, bo też je znam...
M_B jak masz pytania odnosnie tego tabletu to wal na PW, mam ten model.
Mowa samsungu
Co do tabletów 7" - a do czego chcesz go używać? Jeśli głównie do przeglądania netu, to większy tablet jest wygodniejszy (bardzo sobie chwalę Taba 8.9, ale Samsung już ich nie rozwija), niemniej najprościej byłoby wybrać się do jakiegoś Euro i wypróbować :)
Natomiast odpuściłbym Galaxy Taba 2 7" i poczekał na Nexusa 7 3G: ma lepszy ekran i przede wszystkim aktualnego Androida (Samsung wyznaje zasadę "jak chcesz aktualizację oprogramowania, to kup nowy tablet").
Co do tabletów 7" - a do czego chcesz go używać?
Do pociągu na 3 godziny łącznie dziennie. Net, YT, muzyka, forum. Nie chcę czegoś co zajmie mi pół torby. Smartfon za mały (mam Wave s8500) do pisania. Muszę z 3G, bo WiFi nie ma w pociągu. ;)
Do pociągu na 3 godziny łącznie dziennie. Net, YT, muzyka, forum. Nie chcę czegoś co zajmie mi pół torby. Smartfon za mały (mam Wave s8500) do pisania. Muszę z 3G, bo WiFi nie ma w pociągu. ;)
Zastanów się nad Note II. :) A jeśli jednak chcesz tablet, to tak jak wyżej pisali, lepiej poczekać na 7 calowego nexusa z 3G. :)
Jeszcze jest Samsung 8.9 z LTE. Dawali go w Plusie do iPlusa, więc jest ich sporo na Allegro. Po aktualizacji do ICS działa już bardzo dobrze (na androidzie Honeycomb, była porażka :). Moja dziewczyna jest z niego bardzo zadowolona, (ale ona woli swojego HTC Desire od iPhona koleżanek. :), coraz rzadziej uruchamia laptopa odkąd go używa. :) Jakbys miał jakieś pytania, śmiało pytaj. :)
kronos28
21-11-2012, 11:58
lepszy będzie Nexus 7 - pewne aktualizacje lepsze bebechy i kasa ta sama. Galaxy TAB przy nexusie to muł łokropniasty w nexusie brak SD i aparatu z tyłu.
Natomiast odpuściłbym Galaxy Taba 2 7" i poczekał na Nexusa 7 3G: ma lepszy ekran i przede wszystkim aktualnego Androida (Samsung wyznaje zasadę "jak chcesz aktualizację oprogramowania, to kup nowy tablet").
Nexus nie ma tylnej kamerki i slotu microSD co jest jego sporym minusem, fakt, ze ma JB, ale zanim kupilem SG tab2 7" to sporo pogrzebalem i sprzety sa bardzo podobne.
A co do nowego andka to Samsung na dniach ma wypuscic JB dla tab2 7" i tab2 10", wiec nie bedzie sie juz niczym roznil o nexusa....
JB pod Samsungi galaxy Tab sa juz dostepne w necie, sa to jednak jakies wycieki a nie pelne wersje, wiec ich stabilnosc moze byc rozna;)
Faktem jest, ze gdybym mial okazje taniej kupic nexusa to pewnie bym go kupil, bo jakoscia ekranow nie odstaje jeden od drugiego...
Zastanów się nad Note II. :)
Dorzuć mi tysiąc i biorę w ciemno! :)
Dorzuć mi tysiąc i biorę w ciemno! :)
No wziąłem pod uwagę, że wtedy możesz sprzedać swojego tymczasowego smatrfona. :) Poza tym podałem aternatywę. :P
eristoff
21-11-2012, 13:53
To ja ponowie pytanie, jakim programem najlepiej nagrywać rozmowy na androidzie ? Może być płatna w rozsądnej cenie.
Celeborn
21-11-2012, 14:04
W markecie masz kilka darmowych. Zawsze możesz przetestować wszystkie i sobie wybrać.
Wojciech
21-11-2012, 18:52
Witam czy ktos mi moze pomoc coz to za opcje ustawilem w telefonie ze po otrzymaniu sms nie moge go odczytac od razu poniewaz mam wlaczone jakies szyfrowanie ochrona danych i dopiero po dluzszej chwili wiadomosc jest w pelni widoczna.
Dzieki.
velaskez
21-11-2012, 19:09
Nie rozumiem, jak to wygląda?
hehe tojest wlasnie to szyfrowanie BB;)
Witam czy ktos mi moze pomoc coz to za opcje ustawilem w telefonie ze po otrzymaniu sms nie moge go odczytac od razu poniewaz mam wlaczone jakies szyfrowanie ochrona danych i dopiero po dluzszej chwili wiadomosc jest w pelni widoczna.
Dzieki.
Nie rozumiem, jak to wygląda?
To jest nas 2 bo ja też nie pojmuję. W życiu czegoś takiego nie widziałem a BB mam od 3 czy 4 lat
kronos28
21-11-2012, 20:39
Tak samo jak IOS. Apple nawet bardziej, bo w chmurze można trzymać wszystko, zarówno dane jak i kompletną kopię systemu i udostępniać dosłownie wszędzie wokół bez ograniczeń urządzeń, modeli, wersji. Współdzielić dane można z kompem stacjonarnym, komórką, tabletem, www i nawet guglem. Niewykonalne trzymanie kopii systemu w chmurze? Potrzeba przestrzeni dyskowej itd? U Apple działa jak złoto i to od dawna. Gugiel póki co trzyma tylko dane, co nie jest żadną sztuką i rzekomo kopie ustawień, które też nie do końca działają jak są potrzebne. Tak czy siak, dane w dobie chmur i unifikacji standardów, to nie jest żaden problem. Nawet ja, iphonowy leniwiec, po odpaleniu nowego androidowego telefonu, dane miałem w kilka minut. Gorzej z aplikacjami, ich konfiguracją, ustawieniami systemu, rejestrami połączeń, smsami itd. Większość trzeba odtwarzać ręcznie a części w ogóle się nie da. Do tego dochodzi strach czy po aktualizacji systemu nie czeka znów wieczór dłubania w ustawieniach.
Wiesz porównywanie Apple i Google do zakresu ilości danych jakimi obie firmy operują to... lekkie nieporozumienie.
Ile serwerów ma Google? Jak mnie pamięc nie myli z 1.2 miliona? a ile Apple? 10 tysięcy? Róznica spora. Google ma troszkę wikeszy problem, bo nie świadczy tylko jednej lub tam dokłądnie licząc 3 usług (synchro, AppStore, iTunes z muzą i filmami i jeszcze mógł bym dodać raczkujące i podupadające AppleTV). G świadczy setki usług związane z hostingiem, przechowywanie informacji, cache wyszukiwarki (podobno jedne z najbardziej zasobożernych), mail, YouTube, wersje elektroniczne całych bibliotek (projekt Google Books), usługi dla firm, systemy rozliczeniowe i transakcyjne itp. itd. Jasne problemem nie jest ilość miejsca - problemem jest tępo z jakim rośnie zapotrzebowanie na nie w stosunku do tego jak szybko stawia się zaawansowane farmy serwerów. Przypomnijmy - urządzeń z androidem jest w tym momencie 2x więcej niż urządzeń z iOS. Z najnowszych danych wynika, że jest ich aktywnych około pół miliarda i milion aktywacji nowych urządzeń DZIENNIE. Według danych z Google I/O 2012. Pogratuluje temu kto stworzy infrastrukturę mogącą dźwignąć takie wyniki do tak zaawansowanej synchornizacji jakiej ty wymagasz. Dla porównania według danych z Google I/O 2011 - 100 milionów aktywnych urządzeń i pół miliona aktywacji dziennie. Tu takie szybkie źródełko http://www.chip.pl/news/wydarzenia/statystyka/2012/07/google-i-o-2012-oszalamiajacy-sukces-androida reszta do sprawdzenia na stronach Google I/O.
Ile mamy aktywnych urządzeń z iOS? 250-300 milionów? Ile aktywacji? Tego nigdy nie podają. Ale co ciekawe podczas konferencji apple, nigdy nie dowiesz się ile jest AKTYWNYCH urządzeń z iOS tylko ile sprzedali od premiery pierwszego... No cóż ta statystyka jest bardziej widowiskowa, bo ta z aktywnymi już trochę mniej... marketing
Więc sorry biorąc pod uwagę powyższe fakty... jest to lekki problem. Google niestety stało się ofiarą swojego sukcesu i szybko się z tego nie wygrzebią.
A teraz najśmieszniejsze - wiecie kto na tym wszystkim dobrze zarabia nie wkładając w to nawet krzty wysiłku? Microsoft :D http://www.komputerswiat.pl/nowosci/internet/2012/32/android-to-dla-microsoftu-kopalnia-zlota-najwiecej-placi-samsung.aspx
Także rączka rączkę myje :D
Smutne jest tylko to, że opłaty za te cały patenty to są koszty, które taki producent telefonu musi wliczyć w jego cenę i w efekcie telefon za 2 tys. zł składa się z 500 zł marketingu, 1300 zł patentów i 200 zł jego faktycznej wartości.
A przy okazji: O Wyrocznio! - czy na iP można ustawić coś takiego, żeby po włączeniu było widać co następnego mamy w kalendarzu?
A przy okazji2: czy jest jakaś mozliwość synchronizacji kalandarza google z plikem .pst ale bez konieczności włączania samego Outllok'a?
Rafał_Sz
22-11-2012, 15:46
Jako, że ja ostatnio nie w temacie, a dzieciak chce jakiegoś "dotykowaca" za Androidem, pytam Was. Co do 500-600 zł można z nowych teraz kupić?
mateo912
22-11-2012, 15:51
Jako, że ja ostatnio nie w temacie, a dzieciak chce jakiegoś "dotykowaca" za Androidem, pytam Was. Co do 500-600 zł można z nowych teraz kupić?
lg l5. mam l7 i jestem bardzo zadowolony a do l5 przymierza się moja dziewczyna i wydaje się być całkiem ok.
Ile serwerów ma Google? Jak mnie pamięc nie myli z 1.2 miliona? a ile Apple? 10 tysięcy? (...) Przypomnijmy - urządzeń z androidem jest w tym momencie 2x więcej niż urządzeń z iOS
Znaczy, że u Google przypada 60x więcej serwerów na telefon niż Apple a pomimo to nie ma miejsca na kopie?
Władca Pixeli
22-11-2012, 19:02
Bezpieczeństwo danych przechowywanych w Apple i podobnych serwisach
http://www.apple.com/legal/icloud/pl/terms.html
Polityka Prywatności Apple
Użytkownik rozumie, że korzystając z Usługi, akceptuje i wyraża zgodę na gromadzenie i wykorzystywanie określonych informacji dotyczących użytkownika oraz sposobu korzystania przez użytkownika z Usługi, zgodnie z Polityką Prywatności Apple. Dodatkowo użytkownik akceptuje i wyraża zgodę na to, aby Apple gromadził, wykorzystywał, przekazywał, przetwarzał i przechowywał informacje dotyczące Konta, a także wszystkich urządzeń lub komputerów zarejestrowanych na Koncie, w celu świadczenia użytkownikowi samej Usługi oraz jej poszczególnych funkcji. Informacje gromadzone przez Apple podczas korzystania z Usługi przez użytkownika mogą obejmować również informacje techniczne lub diagnostyczne dotyczące korzystania przez użytkownika z Usługi, które Apple może wykorzystywać w celu wspierania, polepszania i udoskonalania produktów i usług Apple. Więcej informacji na powyższy temat można uzyskać zapoznając się z pełną treścią Polityki Prywatności Apple, która znajduje się na stronie http://www.apple.com/privacy/ . Użytkownik dodatkowo rozumie i akceptuje, że takie informacje mogą być przekazywane na teren Stanów Zjednoczonych i/lub innych państw w celu ich przechowywania, przetwarzania i wykorzystywania przez Apple, podmioty stowarzyszone Apple i/lub ich usługodawców. Zwracamy uwagę, że dane osobowe osób mających miejsce zamieszkania w państwie należącym do Europejskiego Obszaru Ekonomicznego są administrowane łącznie przez spółki Apple Distribution International z siedzibą w Cork, Irlandia, oraz Apple UK Limited z siedzibą w Uxbridge, Wielka Brytania.
http://www.apple.com/privacy/
Collection and Use of Personal Information
Personal information is data that can be used to uniquely identify or contact a single person.
You may be asked to provide your personal information anytime you are in contact with Apple or an Apple affiliated company (http://forum.nikoniarze.pl/legal/privacy/AffiliatedCompany.html). Apple and its affiliates may share this personal information with each other and use it consistent with this Privacy Policy. They may also combine it with other information to provide and improve our products, services, content, and advertising.
Here are some examples of the types of personal information Apple may collect and how we may use it.
What personal information we collect
When you create an Apple ID, register your products, apply for commercial credit, purchase a product, download a software update, register for a class at an Apple Retail Store, or participate in an online survey, we may collect a variety of information, including your name, mailing address, phone number, email address, contact preferences, and credit card information.
When you share your content with family and friends using Apple products, send gift certificates and products, or invite others to join you on Apple forums, Apple may collect the information you provide about those people such as name, mailing address, email address, and phone number.
In the U.S., we may ask for your Social Security number (SSN) but only in limited circumstances such as when setting up a wireless account and activating your iPhone or when determining whether to extend commercial credit.
How we use your personal information
The personal information we collect allows us to keep you posted on Apple’s latest product announcements, software updates, and upcoming events. It also helps us to improve our services, content, and advertising. If you don’t want to be on our mailing list, you can opt out anytime by updating your preferences (https://appleid.apple.com/).
We also use personal information to help us develop, deliver, and improve our products, services, content, and advertising.
From time to time, we may use your personal information to send important notices, such as communications about purchases and changes to our terms, conditions, and policies. Because this information is important to your interaction with Apple, you may not opt out of receiving these communications.
We may also use personal information for internal purposes such as auditing, data analysis, and research to improve Apple’s products, services, and customer communications.
If you enter into a sweepstake, contest, or similar promotion we may use the information you provide to administer those programs.
Collection and Use of Non-Personal Information
We also collect non-personal information − data in a form that does not permit direct association with any specific individual. We may collect, use, transfer, and disclose non-personal information for any purpose. The following are some examples of non-personal information that we collect and how we may use it:
We may collect information such as occupation, language, zip code, area code, unique device identifier, location, and the time zone where an Apple product is used so that we can better understand customer behavior and improve our products, services, and advertising.
We also may collect information regarding customer activities on our website, iCloud and MobileMe services, and iTunes Store and from our other products and services. This information is aggregated and used to help us provide more useful information to our customers and to understand which parts of our website, products, and services are of most interest. Aggregated data is considered non-personal information for the purposes of this Privacy Policy.
If we do combine non-personal information with personal information the combined information will be treated as personal information for as long as it remains combined.
Disclosure to Third Parties
At times Apple may make certain personal information available to strategic partners that work with Apple to provide products and services, or that help Apple market to customers. For example, when you purchase and activate your iPhone, you authorize Apple and its carrier to exchange the information you provide during the activation process to carry out service. If you are approved for service, your account will be governed by Apple and its carrier’s respective privacy policies. Personal information will only be shared by Apple to provide or improve our products, services and advertising; it will not be shared with third parties for their marketing purposes.
Te informacje pozwalają Apple na bezproblemowe zaglądanie do pełnych informacji bankowych użytkownika, historii kredytowej, rekordów medycznych itd.
Czy robi to tylko Apple. Nie. Ostatnio nasiliła się aktywność wszystkich podobnych serwisów.
Dla zmylenia nazywają to "Zmiany prywatności" a tak naprawdę chodzi o przyzwolenia na wgląd do wszystkich danych.
Te informacje pozwalają Apple na bezproblemowe zaglądanie do pełnych informacji bankowych użytkownika, historii kredytowej, rekordów medycznych itd.
Nie żebym próbował bronić tych zapisów, ale zupełnie nic takiego z nich nie wynika. Fakt, że firma chce mieć dane klienta, któremu świadczy usługi, nie jest niczym nienormalnym.
Władca Pixeli
22-11-2012, 19:11
Nie żebym próbował bronić tych zapisów, ale zupełnie nic takiego z nich nie wynika. Fakt, że firma chce mieć dane klienta, któremu świadczy usługi, nie jest niczym nienormalnym.
Niestety nie znasz specyfiki życia w USA.
Dostęp do pewnych danych personalnych wymaga specyficznych danych. Apple ma dostęp do wszystkich.
Boryszuk
22-11-2012, 19:12
Niestety nie znasz specyfiki życia w USA.
Dostęp do pewnych danych personalnych wymaga specyficznych danych. Apple ma dostęp do wszystkich.
Ty nie znasz. I amerykańscy naukowcy też nie.
MSPANC.
Mój brat chce wymienić telefon. Dzisiaj byliśmy w salonie i w abonamencie jest do wzięcia Sony Xperia J za 49 zł. Mnie się ten telefon bardzo podoba (zwłaszcza, że bawiłam się takim na zajęciach, bo kolega ma), ale brat nie jest do niego przekonany. Jemu się podoba HTC Desire C (na mnie ten telefon nie zrobił wrażenia, ale ja się nie znam ;)).
Jest też opcja, żeby wziąć Samsung Galaxy S II lub Galaxy Ace.
Ja bym wzięła Xperię, ale to telefon dla brata. Przeznaczenie? Pewnie głównie to przeglądanie Internetu i słuchanie muzyki.
Jako, że ja się nie znam, brat też niezbyt, to postanowiłam zapytać mądrzejszych w tej dziedzinie ;)
Pomożecie?
Sony Xperia J, HTC Desire C, Samsung Galaxy S II czy Samsung Galaxy Ace?
Zaraz zrobi sie tutaj gogantyczny OT, ale Google niczym apple nie odstaje jezeli chodzi o inwigilacje;)
Samsung Galaxy S II
Nie ma za co;)
Nie ma za co;)
:D Dzięki. Ten telefon był u mnie na drugim miejscu, zaraz po Xperii, tylko kobieta w salonie (dość kumata) nam go odradziła. Podejrzewam, że za bardzo im w salonie schodzą te telefony i chcą się innych pozbyć ;)
Ale wolałam tutaj zapytać, żeby się upewnić. Ktoś jeszcze coś doradzi?
Mialem S II i rowniez moge polecic ;)
Polecam SII, ale wybór Soniacza też będzie ok.
Celeborn
22-11-2012, 20:23
Mój brat chce wymienić telefon. Dzisiaj byliśmy w salonie i w abonamencie jest do wzięcia Sony Xperia J za 49 zł. Mnie się ten telefon bardzo podoba (zwłaszcza, że bawiłam się takim na zajęciach, bo kolega ma), ale brat nie jest do niego przekonany. Jemu się podoba HTC Desire C (na mnie ten telefon nie zrobił wrażenia, ale ja się nie znam ;)), ale ten w abonamencie kosztuje prawie 400 zł. Czy jest sens aż tyle dopłacać?
Jest też opcja, żeby wziąć Samsung Galaxy S II lub Galaxy Ace.
Ja bym wzięła Xperię, ale to telefon dla brata. Przeznaczenie? Pewnie głównie to przeglądanie Internetu i słuchanie muzyki.
Jako, że ja się nie znam, brat też niezbyt, to postanowiłam zapytać mądrzejszych w tej dziedzinie ;)
Pomożecie?
Sony Xperia J, HTC Desire C, Samsung Galaxy S II czy Samsung Galaxy Ace?
Zdecydowanie galaxy s2. Mam i bardzo sobie chwalę.
eristoff
22-11-2012, 20:38
Ja cały czas polecam chinczyki, osobiście mam NEWMAN N1, podobno fajne są też Jiayu G3 i ZTE V970. Ja wybrałem ze względu na sprawdzone działanie z AERO2.
Kupiłem za 600 zł brutto z przesyłką oczywiście prosto od żółtych, jakby ktoś chciał namiary to pytać na PW, żeby nie robić reklamy nie wstawiam linków
Boryszuk
22-11-2012, 20:41
Ja cały czas polecam chinczyki, osobiście mam NEWMAN N1, podobno fajne są też Jiayu G3 i ZTE V970. Ja wybrałem ze względu na sprawdzone działanie z AERO2.
Kupiłem za 600 zł brutto z przesyłką oczywiście prosto od żółtych, jakby ktoś chciał namiary to pytać na PW, żeby nie robić reklamy nie wstawiam linków
To telefon dla dziecka. Chińczyk może się nie sprawdzić.
Dzięki wielkie! Poczytałam dokładnie specyfikacje i wybór jest prosty - jednak Samsung Galaxy S II górą :D
Zdecydowanie galaxy s2. Mam i bardzo sobie chwalę.
A nie wiesza się? Szybko działa? Dobrze reaguje na dotyk? ;)
Ace 1 nie bierz za skarby świata, Ace 2 można rozważyć. SII najlepszy ze wszystkich które wymieniłaś.
eristoff
22-11-2012, 20:54
To telefon dla dziecka. Chińczyk może się nie sprawdzić.
Sugerujesz małą wytrzymałość ??
4awxT4_o1cI
Boryszuk
22-11-2012, 20:58
Nie. Sugeruję, że ważniejsza jest marka niż faktyczne możliwości telefonu.
eristoff
22-11-2012, 21:01
A ja twierdzę że w wielu przypadkach płaci się tylko za napis , samsung, htc, i inne
Boryszuk
22-11-2012, 21:06
Ale wytłumacz to dziecku/nastolatkowi i jego kolegom.
eristoff
22-11-2012, 21:10
Ale wytłumacz to dziecku/nastolatkowi i jego kolegom.
I tu masz rację. Jakie to smutne niestety.
Rafał_Sz
22-11-2012, 21:14
Dziękuję za rady. Na razie LG L5 wygrywa.
Co do młodego, nie ma problemu ze szpanowaniem, ale też wie, że jest się zbyt biednym żeby kupować tandetę. ;)
eristoff
22-11-2012, 21:20
Nikogo na siłę nie będę przekonywał że to dobry telefon. Niestety większość dziwnych podróbek wyrobiło taką opinie wszystkim produktom nawet tym dużo lepszym.
mateo912
22-11-2012, 21:24
Nikogo na siłę nie będę przekonywał że to dobry telefon. Niestety większość dziwnych podróbek wyrobiło taką opinie wszystkim produktom nawet tym dużo lepszym.
miałem zte blade, dałem się przekonać że będzie ok że nie płace za markę tylko za sam tel. wynik po 3 miesiącach dostawałem szału z nim i musiałem zmienić.
eristoff
22-11-2012, 21:31
miałem zte blade, dałem się przekonać że będzie ok że nie płace za markę tylko za sam tel. wynik po 3 miesiącach dostawałem szału z nim i musiałem zmienić.
Jak napisałem wyżej, nikogo na siłę nie będę przekonywał (nie jestem Tom01) ;) ale zte blade ma sporo gorsze parametry od podanych przeze mnie telefonów.
kronos28
22-11-2012, 22:10
Dzięki wielkie! Poczytałam dokładnie specyfikacje i wybór jest prosty - jednak Samsung Galaxy S II górą :D
A nie wiesza się? Szybko działa? Dobrze reaguje na dotyk? ;)
zdecydowanie SII tym bardziej, że czeka go pewna aktualizacja do Androida 4.1
Ace 1 nie bierz za skarby świata, Ace 2 można rozważyć. SII najlepszy ze wszystkich które wymieniłaś.
Ok, Ace odpada, dzięki ;)
zdecydowanie SII tym bardziej, że czeka go pewna aktualizacja do Androida 4.1
Dzięki za odpowiedź ;)
joker333
22-11-2012, 23:09
jeśli sII za duży/drogi to zastanowiłbym sie nad Ace Advance
Chyba S Advance kolego ;)
ACE jest tylko w odmianach "zwykłej" i ACE 2. I ten drugi mogę polecić, z poprzednikiem wspólną ma tylko nazwę.
S Advance? Nie brałam go pod uwagę, już patrzę.
A co inni myślą o tym telefonie? ;)
ACE jest tylko w odmianach "zwykłej" i ACE 2. I ten drugi mogę polecić, z poprzednikiem wspólną ma tylko nazwę.
Faktycznie Ace 2 ma lepszą specyfikację. Oj, mam już mętlik w głowie.
Zwycięża oczywiście Galaxy S II, ale zobaczymy w jakiej cenie w abonamencie będzie reszta tych wymienionych przez Was telefonów :D