Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Potrzebuję zainstalować aplikację z GP niedostępną w polsce. Jakieś pomysły?
Połączyć się z GP poprzez zagranicznego VPNa? Nie testowałem takiego rozwiązania, więc nie daję gwarancji, że zadziała.
Chyba nie :-( zaraz sprawdzę
Boryszuk
29-03-2015, 16:47
mogę pomóc?
Poszukaj pliku apk w sieci i zainstaluj ręcznie. Ja tak wrzucałem Facebook Lite.
Udało mi się
Jest strona w sieci, gdzie można pobrać apk niedostępne dla urządzenia.
Udało mi się
Jest strona w sieci, gdzie można pobrać apk niedostępne dla urządzenia.
Dasz linke?
rychu_cmg
29-03-2015, 19:23
Dasz linke?
http://downloader-apk.com/
BlackBerry Z30.
Ma ktoś? Kolega bardzo zachwala. Twierdzi, że jedynie z tego systemu używałby bankowości telefoniczno - elektronicznej.
Podobno jakość wykonania bije na łeb wszystko inne.
Mam i polecam, ale głównie używam do pracy, dzwonienie, kilka skrzynek i przeglądanie netu. Często też korzystam z Endomondo i nawigacji. Co do płatności to nie wiem, jeszcze nie korzystałem.
Pyknięte z BlackBerry Z30
Dziś mój nexus 4 po naładowaniu nie wiem czemu nagle zgasł na amen. Próbowałem podłączyć go do ładowarki ale nieżywy drań. Czy możliwe że padła bateria. Sam telefon ma jeszcze 3 miesiące gwarancji. Pytanie czy telefon wysyłać do sklepu w którym kupiłem. Ciekawe czy jeszcze istniej czy prosto na serwis.
Tak się zastanawiam czy to wczorajsza aktualizacja nie pomogła w tym że telefon mi padł.
nikoniarz
22-04-2015, 21:30
Tak się zastanawiam czy to wczorajsza aktualizacja nie pomogła w tym że telefon mi padł.
Aktualizowałeś do 5.1?
Tak wczoraj.
Jest jakaś szansa uruchomienia go w warunkach domowych czy pozostaje tylko serwis?
Boryszuk
22-04-2015, 21:58
Zapytaj kolegi Slon czy nie zostala mu bateria ze zwlok mojego Nexusa
nikoniarz
22-04-2015, 21:59
Moja kobieta również wczoraj robiła aktualizację do 5.1 i wszystko poszło sprawnie, także wątpię by sama aktualizacja była niedopracowana i ucegliła słuchawkę. Jeśli masz gwarę ja bym nie kombinował. Oczywiście jeśli masz pewność, że nic przy aktualizacji nie spaprałeś.
Czuje że to nie bateria tylko jakiś błąd podczas wczorajszej aktualizacji. Nie mam pojęcia jak go uruchomić póki co szukam jakiś informacji. Jak nic nie wyjdzie to muszę gdzieś do serwisu wysłać bo jest na gwarancji.
U mnie dzis byla aktualizacja, wszystko ok. Może prąd skonczyl Ci się przy aktualizacji. Baterie mam, mogę odstąpić.
Wszedłem w system i włączyłem przez systemowy start. No i działa. A baterię i tak zamówiłem bo pół dnia i smartek ledwo zipie.
Miłe zaskoczenie ze strony Lolipop i Galaxy S2.
Po zainstalowaniu działa dużo płynniej i szybciej niż Kitkat, nie mówiąc już o wersji od Samsumga :)
Pozdrawiam Mirek
Orientuje się ktoś może ile kosztuje zdjęcie simlocka orange z Nokii 515?
.:Gerard:.
02-05-2015, 19:50
Kupiłem parę tygodni temu córce chinola UHAPPY UP620, jakbym ktoś chciał się porywać na tego szatana to trzyma bardzo krotko baterie, ( tylko ze w jej rekach ten telefon prawie nie gaśnie ) twierdzi ze jest dużo szybszy od Samsung Galaxy S III Neo bo takiego wcześniej miała, poza bateria jest zadowolona.
Druga córka szpanuje iPhone 6 tylko ja biedny z nokia 630 który już mi upadł z 10 razy i działa dalej :)
.:Gerard:.
02-05-2015, 19:52
Orientuje się ktoś może ile kosztuje zdjęcie simlocka orange z Nokii 515?
kodami nie idzie ?
KLIK (http://simlock24.pl/simlock/Nokia/515/)
A przyznam szczerze, że nie próbowałem.
Dotąd po prostu udawałem się do jednego punktu w Krakowie, płaciłem jakieś śmieszne 20-30 zł i tyle...
Ale ktoś mi naopowiadał, że ponoć teraz to drożej czy coś - nie wiem, nie znam się.
Mój model Samsunga tzn Mega 6.3 uzyskał właśnie możliwość aktualizacji z 4.2.2 do 4.4.2. Zrobiłem to kilka dni temu. Mam pewien problem. Jak wchodzę w galerie zdjęć to pojawia sie prośba do zalogowania do konta google z sugestią użycia galerii picasa. Ignoruje i odrzucam to. Ale za nastepnym razem jak chcę wejść na galerię znowu jest prośba o logowanie do googla.
Nie chcę tego robić bo się wyświetla lista tego co udostępniam google. A udostępnia się WSZYSTKO. Nie chcę tego, ale komunikatu o prośbie logowania też nie chcę.
Jak się tego androida konfiguruje? Da się coś zrobić?
ShutterStill
06-05-2015, 00:31
Mój model Samsunga tzn Mega 6.3 uzyskał właśnie możliwość aktualizacji z 4.2.2 do 4.4.2. Zrobiłem to kilka dni temu. Mam pewien problem. Jak wchodzę w galerie zdjęć to pojawia sie prośba do zalogowania do konta google z sugestią użycia galerii picasa. Ignoruje i odrzucam to. Ale za nastepnym razem jak chcę wejść na galerię znowu jest prośba o logowanie do googla.
Nie chcę tego robić bo się wyświetla lista tego co udostępniam google. A udostępnia się WSZYSTKO. Nie chcę tego, ale komunikatu o prośbie logowania też nie chcę.
Jak się tego androida konfiguruje? Da się coś zrobić?
Znajdź w menu Google synchronizacja konta i tam odznacz Picassa / photo synchronizację. Później znajdź w Manager urządzenia Galeria i wyczyść cache.
Powinno załatwić upierdliwą synchronizację.
Edyta :
Ustawienia - > personalizacja - > konta - > Google (nacisnąć na adres e-mail) - > odznaczyć Sync Picassa
Znajdź w menu Google synchronizacja konta i tam odznacz Picassa / photo synchronizację. 1. W jakiej usłudze googla mam grzebać w menu?
2. Ja nie mam powiązanego telefonu z kontem na googlu.
ShutterStill
06-05-2015, 01:16
1. W jakiej usłudze googla mam grzebać w menu?
2. Ja nie mam powiązanego telefonu z kontem na googlu.
https://youtu.be/6e_T2vonlFg
Mam nadzieje że pomoże
Ustawienia - > personalizacja - > konta - > Google (nacisnąć na adres e-mail) - > odznaczyć Sync Picassa
To pomoglo. Dziekuje. :)
Filmik z YT nic mi nie dał bo mam zupełnie inne menu.
Na konto googla nie musiałem wchodzić. Nie uzywalem picasy.
Przy okazji okazalo sie ile telefon synchronizuje z innymi kontami. Powyłaczalem sporo innych rzeczy.
Jaki cel? W końcu po to masz smartfon, żeby synchronizował.
To jest Twoje założenie, nie wszyscy muszą tak myśleć. Nie każdy musi chcieć, aby wszystkie jego zdjęcia, SMSy, etc synchronizowały się do bliżej nieokreślonego tworu nazywanego chmurą.
Ale akurat smsy się nie synchronizują. Task jak i call log. Co do zdjęć racja. Natomiast nie bardzo widzę inne rzeczy, które nie mają się synchronizować.
ShutterStill
06-05-2015, 17:19
Ale akurat smsy się nie synchronizują. Task jak i call log. Co do zdjęć racja. Natomiast nie bardzo widzę inne rzeczy, które nie mają się synchronizować.
Z Google może się nie synchronizują ale jak masz sync włączony z kontem Samsung to wszystkie logi się synchronizują, SMS i wybierane, odebrane itd też
To pomoglo. Dziekuje. :)
Filmik z YT nic mi nie dał bo mam zupełnie inne menu.
Na konto googla nie musiałem wchodzić. Nie uzywalem picasy.
Przy okazji okazalo sie ile telefon synchronizuje z innymi kontami. Powyłaczalem sporo innych rzeczy.
Super, że pomogło.
Picassa nie trzeba używać, to taka "automatyczna" chmura dla zdjęć od 4.4. Spotkałem się z tym w Samsung i Motorola
? ;) Ja mam po to:
1. By dzwonić
2. Prowadzić kalendarium spotkań, zadań itp
3. Mieć rozbudowaną bazę kontaktów (bardzo bardzo rozbudowaną :) )
4. By korzystać z internetu tzn przeglądać www w terenie
5. Do nawigacji samochodowej
malo istotne dla mnie sprawy to aparat foto, kamera i galeria w telefonie. Mam tez wgrane jakies fajne apki ale mógłbym bez nich żyć.
Bardzo istotne - robie backupy, ale na swoj laptop, a nie do googla.
Wybralem model z gigantycznym ekranem by nie kupować tabletu.
Synchronizacji z googlem nie potrzebuje absolutnie do niczego. Bo niby do czego? Z nikim się nie dziele z tym co mam. Telefon zawsze mam ze sobą. A backupy robię. Google to wyszukiwarka i to tyle.
rychu_cmg
06-05-2015, 21:15
Jacek_Z synchronizacja z Google jest przydatna - możesz stworzyć backup kontaktów i jak masz na komputerze aplikacje do obsługi kalendarza wpisujesz w niej terminy i masz to od razu w telefonie.
Mam to w laptopie, nie muszę w googlach. Mam backup w laptopie.
Używam aplikacji MyPhoneExplorer - polecam (firmowy Kies Samsunga jest niesamowicie mułowaty).
Jak wpisuje wydarzenie czy kontakt w telefonie ... to mam to w telefonie :) (a tak wpisuje najczęsciej).
Jak chce się bawić w porządkowanie bałaganu w telefonie ;) to mogę go po wi-fi połaczyć z laptopem i robić co chce - backup, zgrywać i wgrywać zdjęcia, filmy, zarządzać kontaktami, kalendarzem itp.
Synchronizacja może być przydatna gdy kilka osób (np firma) korzysta z tych samych zasobów. U mnie tego nie ma. Korzystam tylko ja.
Poczekajmy az zechcesz zmienic telefon i bedziesz sie bawil w przegrywanie tych rozbudowanych kontaktow czy danych z kalendarza. dzieki synchronizacji po odpaleniu swojego konta google w nowym telefonie masz od razu cala baze kontaktow, wpisow w kalendarzu czy zakladki ze stronami jakie odwiedzales na komputerze. pomijam takie szczegoly jak kopia zapasowa programow zainstalowanych, ktore same sie zainstaluja spowrotem w nowym urzadzeniu. to sie nazywa postep technologiczny, a Ty tkwisz dalej w prehistorii z dodatkowymi programami do kopiowania itp swoich danych.
Alez ja już musiałem przenosić całą bazę. I to w dodatku z Nokii z innym OS. Jak się wiedziało jak to zrobić to nie było problemu (oba OS pozwalają używać Outlooka - za tym pośrednictwem wszystko łatwo przeniosłem)
Przeniesienie z androida na androida to żaden kłopot, a na inny OS się nie mam zamiaru przenosić. Może kiedyś na windows 10 ;)
Apki mam same darmowe, ze sklepu play.google, więc nie widzę kłopotu z ich ponowna instalacją, tym bardziej że i tak są co chwila nowsze wersje tych samych programików. Telefon zmieniam co 3 lata.
Jak będę miał problem to rozważę googla. Ale dopiero wtedy.
Nie lubię chmur, PS w wersji CC, nawet FB nie lubię. Wolno mi? ;)
Ja wiem, że dinozaury wyginęły, ale jak widać można sobie prosto radzić w sposób konwencjonalny.
Używam 1 aplikacji więcej niż ty, synchronizacja to 1 kliknięcie. Ja nie widzę jakiegokolwiek kłopotu w moim sposobie robienia backupu.
A ja się nie dziwię Jackowi, że nie chce się łączyć z Google.
Jeśli nie korzysta się z Gmaila czy innych usług Google, to nie widzę potrzeby przywiązywania telefonu do wielkiego brata.
Tak naprawdę jedyną zaletą połączenia się z kontem google to możliwość korzystania z tych samych danych na kilku urządzeniach, a to jak sam wspomniał jest mu nie potrzebne.
A ta prehistoria z dodatkowymi aplikacjami - sam z tego korzystam i to ze znacznie lepszych i pewnie nowszych rozwiązań niż Google daje w Androidzie.
Przy czym backup jest w pełni szyfrowany i nie tylko idzie na serwer producenta aplikacji, ale też mam możliwość jego automatycznego pobrania na komputer.
Potrzebuję aplikacji zapisującej ślad GPS do pliku GPX, ktoś może polecić coś pewnego? Taką, żeby się nie zawieszała, a nawet jeśli, to żeby dane zapisane przed zawieszeniem nie szły w kosmos. Ile czasu wytrzymuje wam bateria przy zapisie pozycji co np. 5 minut?
Potrzebuję aplikacji zapisującej ślad GPS do pliku GPX, ktoś może polecić coś pewnego? Taką, żeby się nie zawieszała, a nawet jeśli, to żeby dane zapisane przed zawieszeniem nie szły w kosmos. Ile czasu wytrzymuje wam bateria przy zapisie pozycji co np. 5 minut?
My Tracks (Moje Trasy) (http://https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.maps.mytracks) ma możliwość eksportu do GPX. Ma tylko ciągły zapis trasy, z resztą zapis co kilka minut w cale nie będzie potrzebować mniej prądu, ale można ustawić nawet do 30 minut. Poza tym wyłączenie GPS oznacza tylko późniejsze, czasami długie opóźnienie w ponownym uzyskaniu fix'a.
Używam tej aplikacji od kilku lat i pracuje bez problemów.
Jedyny problem jaki można spotkać, to przy zawieszeniu się samego GPS czasami zdarza się, że traci kontakt modułem, ale dzieje się mi tak tylko na zmodyfikowanym systemie, ale to samo mam z każdą inną aplikacją korzystającą z GPS, więc raczej wina systemu.
nikoniarz
07-05-2015, 04:49
1. Czas rejestracji 8h (w tym 5h w ruchu) ubytek 23% baterii
2. Czas rejestracji 6h 22min (4:08 w ruchu) ubytek 19%
Dwa powyższe przykłady właśnie z użytkowania My Tracks z zapisem co 5 sek.
Na windowsie i aplikacji Cycle Track GPS jest lepiej bo 4:44 aktywnej rejestracji (3:32 w ruchu) to ubytek 4%
Dzięki za odpowiedzi, spodziewałem się znacznie gorszych czasów.
My Tracks (Moje Trasy) (http://https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.maps.mytracks) ma możliwość eksportu do GPX. Ma tylko ciągły zapis trasy, z resztą zapis co kilka minut w cale nie będzie potrzebować mniej prądu, ale można ustawić nawet do 30 minut. Poza tym wyłączenie GPS oznacza tylko późniejsze, czasami długie opóźnienie w ponownym uzyskaniu fix'a.
Używam tej aplikacji od kilku lat i pracuje bez problemów.
Jedyny problem jaki można spotkać, to przy zawieszeniu się samego GPS czasami zdarza się, że traci kontakt modułem, ale dzieje się mi tak tylko na zmodyfikowanym systemie, ale to samo mam z każdą inną aplikacją korzystającą z GPS, więc raczej wina systemu.
MyTracks znałem, ale nie wiedziałem jak z jego stabilnością, dlatego wolałem spytać. Będę miał włączony dostęp do internetu i ściąganie almanachu co pewien czas, więc nie będzie problemu z łapaniem fiksa.
Sprawdziłem i GPS nie wyłącza się w ogóle po uruchomieniu rejestracji trasy w My Tracks i czas miedzy rejestracją nie ma żadnego wpływu.
Podejrzewam, że zwiększenie czasu miedzy rejestracja pozycji nie wpływa zbytnio na zużycie baterii.
Faktycznie, nie uwzględniłem, że GPS działa cały czas. Swoją drogą, to głupie rozwiązanie przy zapisie pozycji rzadszym niż co minutę.
To nie jest głupie, tylko zgodne z filozofią systemu GPS. Poza tym więcej energii pochłonie łapanie ponownego fixa niż ciągłe działanie przez kilka minut modułu GPS w telefonie. Nie zawsze można almanach ściągnąć za pomocą sieci komórkowej, a wtedy łapanie fixa trochę trwa, zwłaszcza jak teren w tym nie pomaga.
Jak tak bardzo boisz się o zużycie energii w smartfonie, to kup powerbank lub zwykły tracker GPS.
Zdyboo, tak z ciekawości, co rozumiesz przez "filozofię systemu GPS"?
W ogóle się nie boję, jak telefon się zawiesi/wyłączy to świat się nie zawali, ale przypomniałem sobie, że mam leżącą odłogiem komórkę, którą można wykorzystać do geotagowania zdjęć z urlopu, więc dlaczego tego nie zrobić?
Zdyboo, tak z ciekawości, co rozumiesz przez "filozofię systemu GPS"?
Filozofia, założenia czy charakterystyka, jak sobie to nazwiesz nie ma znaczenia. Odkąd Departament Obrony pozwolił cywilom na korzystanie z GPSu, a Clinton pomiędzy jednym cygarem, a drugim kazał wyłączyć zakłócanie, to system stał się bardzo przydatny zarówno dla amatorskich jaki i profesjonalnych zastosowań.
Nie musisz wiedzieć gdzie się znajdujesz, odbiornik wie to za Ciebie, stale i niezmiennie, dopóki wystarczy energii lub nie schowasz się pod ziemię. Zatem Twoja zachciewajka co by odbiornik łapał fixa co minutę i potem się wyłączał na kolejną minutę, jest kompletnym niezrozumieniem owej filozofii, założeń czy charakterystyki. Skoro sygnał jest stale obecny, to po jaką cholerę sobie utrudniać zadanie i co minutę się "logować" do systemu, jak można się zalogować raz i tylko co minutę zapisywać pozycję. Zwłaszcza, że moment złapania fixa jest zwykle obarczony sporym błędem.
Mam turystyczny odbiornik GPS od 8 lat i widać jak, w zależności od tego jak znajduje kolejne satelity zwiększa się precyzja wskazywania pozycji. Do ustalenia pozycji wystarczą trzy satelity umieszczone nie w jednej linii, ale taki pomiar wykazuje nawet kilkaset metrów błędu. Później precyzja wskazania rośnie do ok. +/- 3 m w przypadku mojego odbiornika.
Do ustalenia pozycji wystarczą trzy satelity umieszczone nie w jednej linii, ale taki pomiar wykazuje nawet kilkaset metrów błędu. Później precyzja wskazania rośnie do ok. +/- 3 m w przypadku mojego odbiornika.
4, nie 3. Masz 4 zmienne do wyznaczenia (x,y,z,t). "Trust me, I'm a surveyor!" ;) Założenia systemu GPS od lat 70' się nie zmieniły, a w momencie projektowania systemu nikt nawet nie myślał, że zwykły człowiek nawet dotknie cokolwiek związanego z tym systemem.
Czy mi się wydaje, czy trochę popłynęliśmy? ;)
Garmin 60Csx potrzebuje 3, bo czujnik wysokości ma barometryczny, aczkolwiek przy tylko trzech satelitach uczciwie informuje, że pomiar pozycji odbywa się w 2D. Choć oczywiście nawet wtedy w sladzie mam wysokość bo zapisuje z czujnika ciśnienia.
OK wystarczy tego OT. ;-)
Ej? Jak? 3 satelity dają pozycję w 3 osiach + czas.
Masz 3 niewiadome (x, y, t) w równaniach obserwacyjnych, więc wystarczą Ci 3 równania (w tym przypadku - satelity) żeby obliczyć ich wartości, oczywiście bez żadnej oceny dokładności. To nie magia, to matematyka :)
Ej? Jak? 3 satelity dają pozycję w 3 osiach + czas.
Przecież napisałem, że w dwóch osiach + czas (x, z, t), y mam z innego czujnika. Następną razą sam zobaczysz, ale to nie zawsze się udaje, zwłaszcza, że widujemy się głównie na południu Europy gdzie o satelity łatwiej, choć możemy próbować łapać fixa w trudnych warunkach, na przykład z mieszkania z małą ilością okien. ;)
Ja zamiasr My Tracs używam apki Locus, na razie w wersji Free, jest też płatna Pro.Jak na razie nie zmieniłbym na inną. Jest bardzo rozbudowana, ale można ją opanować, interfejs fajnie konfigurowalny. Można zapis śladu czasowo konfigurować, i co ważne można mapy pobrane używać w trybie offline, zapis też do gpx, kml.Polecam.
wasilewk
10-05-2015, 22:07
Ja zamiasr My Tracs używam apki Locus, na razie w wersji Free, jest też płatna Pro.Jak na razie nie zmieniłbym na inną. Jest bardzo rozbudowana, ale można ją opanować, interfejs fajnie konfigurowalny. Można zapis śladu czasowo konfigurować, i co ważne można mapy pobrane używać w trybie offline, zapis też do gpx, kml.Polecam.
Na iPhona też ?
Nie na andka, jeśli mowa byla o ios to sorki że się wciąłem w dyskusję.
wasilewk
10-05-2015, 22:22
Nie na andka, jeśli mowa byla o ios to sorki że się wciąłem w dyskusję.
Nie, tylko pytałem, bo potrzebuję coś takiego.
Pzdr.
Ona chyba nie jest na iPhone a szkoda, ma też wysokie oceny i dodam jeszcze że dziala stabilnie.
krzysztof jot
11-05-2015, 00:49
Tak informacyjnie - bo często tu rozmawialiśmy o seri S, ponieważ mialem wszystkie numery od 1 do 5 to i 6 kupiłem i powiem wam, że Galaxy S6 odrywa się od peletonu. Oblednie szybki, bardzo wygodne menu i fajny interface, swietny dźwięk. Jako narzędzie pracy - doskonały. Telefon nieomal doskonały. Jak gdzieś dają - warto rozważyć.
O S5 też tu tak pisano. Doskonale to pamiętam.
Ja po Nexusie 5 na pewno nigdy nie wrócę do andka z jakąkolwiek nakładką.
krzysztof jot
11-05-2015, 22:06
A w czym ta nakładka przeszkadza, co spowalnia ? Bo wiadomo w czym pomaga - wprowadzając wiele przydatnych funkcjonalnosci. I S5 to był szybki i ewentualnie szybszy od S4. A S6 to zupełnie inny wymiar :). O szybkości jako takiej to nawet nie ma co pisać - bo na chwile obecna konkurencji nawet nie ma z tyłu w zasięgu wzroku.
Chodzi właśnie o nowe menu, ergonomie pracy - wszystko dostępne błyskawicznie, prosto i wygodnie. No to tyle laurki, każdy woli co woli. Ja nie lubię z kolei ogołoconych niefunkcjonalnych softów na które muszę wgrywać milion aplikacji aby móc pracować jak człowiek a nie jak umartwiający sie mnich :).
nikoniarz
11-05-2015, 22:20
Jakkolwiek by nie dopieścili S6 to Nexusa pod względem prędkości nie dogoni. Nie żebym był fanem Nexusów- wręcz przeciwnie, miałem jednego i drugiego już nie kupię.
Problemem tej całej nakładki czy to w Samsungu, czy HTC czy Sony, to nie brak funkcjonalności, a jej nadmiar, czego często nie można ani wyłączyć, ani pozbyć się z pamięci.
A potrzebne funkcjonalności to w 99% przypadków można sobie za darmo pobrać ze sklepu.
A co do samego Samsunga - S5 też przez pierwsze kilka dni wszystkim chodził wyśmienicie... jak się system zaśmiecił, to już nie było tak wesoło.
ShutterStill
12-05-2015, 00:03
Problemem tej całej nakładki czy to w Samsungu, czy HTC czy Sony, to nie brak funkcjonalności, a jej nadmiar, czego często nie można ani wyłączyć, ani pozbyć się z pamięci.
A potrzebne funkcjonalności to w 99% przypadków można sobie za darmo pobrać ze sklepu.
A co do samego Samsunga - S5 też przez pierwsze kilka dni wszystkim chodził wyśmienicie... jak się system zaśmiecił, to już nie było tak wesoło.
Mi Galaxy note 2 chodzi super po 2 latach a jest strasznie zaśmiecona. Może sekretem jest bardzo szybka karta microSD
krzysztof jot
12-05-2015, 15:05
Jakkolwiek by nie dopieścili S6 to Nexusa pod względem prędkości nie dogoni. Nie żebym był fanem Nexusów- wręcz przeciwnie, miałem jednego i drugiego już nie kupię.
czyli dywagujemy :) Nie wiedząc nic konkretnego...
Ad nakładka - jest zminimalizowana do niezbednego minimum
Ad predkość - to jeszcze długo nie bedzie konkurencji :) , a nie że juz jest...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/samsunggalaxys6edge-2.jpg?w=600
źródło (http://images.techtimes.com/data/images/full/49142/samsung-galaxy-s6-edge.jpg?w=600)
nikoniarz
12-05-2015, 15:37
Benchmarki swoją drogą, życie swoją... I nie ma żadnych dywagacji- zadowala Cię prędkość S6 to super.
Sapphiron
14-05-2015, 11:32
Dobra misiaczki, potrzebuję porady... Mój SGS+ kona w agonii więc szukam czegoś w zastępstwo ale żeby nie zjadło mi nie wiadomo ile budżetu... Ma działać, ma mieć wsparcie Android 4.0+, ma w miarę płynnie działać z podstawowymi apkami itp... Ot ogólnie lepszy od SGS+ ale nie za dużo bo pewnie i tak nie wykorzystam ;)
mateo912
14-05-2015, 12:11
Dobra misiaczki, potrzebuję porady... Mój SGS+ kona w agonii więc szukam czegoś w zastępstwo ale żeby nie zjadło mi nie wiadomo ile budżetu... Ma działać, ma mieć wsparcie Android 4.0+, ma w miarę płynnie działać z podstawowymi apkami itp... Ot ogólnie lepszy od SGS+ ale nie za dużo bo pewnie i tak nie wykorzystam ;)
nexus 4 albo lg g2? oba w okolicach 500-600 zł za nowe
nikoniarz
14-05-2015, 15:05
nexus 4 albo lg g2? oba w okolicach 500-600 zł za nowe
Gdzie?
Na ebay lub allegro zamówione z Chin.
Sapphiron
14-05-2015, 15:22
mogą być też używane modele, nie widzę problemów w tym ;)
Sapphi kup n4 i "będzie Pan zadowolony" ;)
nikoniarz
14-05-2015, 21:48
Z tych dwóch zdecydowanie wolałbym G2. Miałem oba, dość długo, a przez 2 miesiące równolegle.
Przyłączam się do głosu na g2! Super telefon za rozsądną cenę.
Swoją drogą, mam note 2 a przeszedłem na niego z HTC desire z. Nie wiem jaki przełom musiałby być w telefonach abym jeszcze raz odczuł taki przeskok jak w przejściu z HTC na note 2.
Jeżeli ktoś znajdzie model, który wywoła u mnie gorące pragnienie upłynnienia waluty na nową zabawkę , temu stawiam soczyste 0,7! ;-)
Sąsiad miał n4, później n5 który padł i wymienili mu na g2. Żałuję że od razu nie brał LG, jest bardzo zadowolony.
Miałem G2 mini, pózniej G2 i jakoś nie podchodzi mi nakładka od LG, z dwojga złego wolę Samsunga... Szkoda ze Google tak szeroko poszedł z nexusem 6 i dał zaporowa cenę.
(...) Szkoda ze Google tak szeroko poszedł z nexusem 6 i dał zaporowa cenę.
Mam dokładnie takie samo zdanie
Sapphiron
15-05-2015, 10:46
Hmmm nigdy jakoś do LG nie byłem do końca przekonany, ale skoro mówicie że będzie git to przemyślę :) Skok z NeoV na którego musiałem wrócić bo SGS+ dał ciała już kompletnie, będzie na pewno duży ;)
Ja dorzucę od siebie moto g2. Jest kilka plusów w stosunku do LG g2 ale i kila minusów.
Sapphiron
18-05-2015, 12:20
podrzucisz jakie to wg Ciebie plusy i minusy?
mateo912
18-05-2015, 13:39
Ja dorzucę od siebie moto g2. Jest kilka plusów w stosunku do LG g2 ale i kila minusów.
chodzi Ci o motorole g 2 generacji?
Jakie ona ma + w stosunku do g2? bo z porównania widzę że we wszystkim jest gorsza http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/9491/7263/0/0/
nikoniarz
18-05-2015, 13:44
Również z chęcią przeczytam o zaletach Moto G względem G2...
Panowie tylko spokojnie ;) zacznijmy więc, że nie napisałem nigdzie, że moto g2 jest lepsza.
Z plusów MOIM ZDANIEM:
*ogromny dla mnie plus to czysty android
*lepsze wsparcie dla aktualizacji androida
*elektronika pokryta warstwą hydrofobową
*czytnik kart pamięci
*głośniki stereo (nie doceniałem póki nie miałem)
*dioda powiadomień (jeśli LG ją ma to ten punkt jest nieważny)
*tańsza
*DLA MNIE lepiej leży w ręce
To tak na szybko.
Edyta:
Dodam tylko, że wiem i jest to oczywiste, że LG g2 jest telefonem wydajniejszym i tego nie da się ukryć ale nie każdy wykorzysta nawet w pełni moc moto g2 i nie dla każdego jest to najważniejsze. Więc powtórzę co już wcześniej napisałem oba mają swoje plusy i minusy względem siebie.
dioda powiadomień jest w LG G2 do czasu aktualizacji, po - już nie działa, poza tym denerwująca jest zwłoka podczas wbijania numeru tel.(była też przed aktual.), na plus po aktualizacji-> jest znacznie oszczędniejsze gospodarowaniem energią
Jeśli LG g2 to koniecznie wersja D802 - taka jeszcze uwaga ode mnie...
Na optyczne.pl jest test Galaxy S6 :D
Ktoś ogarnia temat z Virgin Mobile? W marcu skończyła mi się umowa z Playem i do tej pory nie przedłużyłem bo to co proponują to żenada. ;)
Interesuje mnie przeniesienie numeru i ten pakiet https://virginmobile.pl/oferta/bezlimitu Ktoś to ma? Jak to wygląda? Co miesiąc muszę kupować kartę za 29 zł czy jak?
Przeniosłem kartę dziecka z Play na kartę do Virgin Mobile właśnie na tę ofertę. Jak na razie (pierwszy miesiąc) wszystko działa prawidłowo. 29 zł jest za 30 dni, a nie miesiąc. No i MMS'y są płatne. Kody doładowujące za 30 zł można nabyć na Allegro za 27 zł. Co ciekawe, numer młodego dalej prawidłowo jest widziany w aplikacji Play na smartfonie.
Czyli wychodzi na to, że nie ma się co zastanawiać tylko brać? :)
Tez od paru miesięcy używam virgin, bez umowy, za 29zl na 30dni pełen no-limit i 2GB neta. Lte nie testowałem. Mmsy tak jak już napisano dodatkowo płatne. Wszystko działa spoko. Dobry kontakt (i do tego za darmo) z Biurem Obslugi. Jednak ja będę się przenosił do Redbull mobile na taryfę Energy, gdzie będę kupował pakiety na 7 dni za 7zl, za no-limit i 700MB neta, czyli "miesiecznie" 28zl za no-limit i 2,8 GB. pakiety aktywuje się kodami. Uciekam z virgin bo w robocie mocno skacze mi zasięg 3g i znika mi bateria.
Tyle, ze Virgin i Red bull to To samo. Znaczy się oba pracują na infrastrukturze Play. Tak samo tez Viking Mobile i jeszcze jakieś sieci.
Qualin - troche racji masz ;)
roznica jest jednak taka ze Play (i RBM) ma dostep do nadajnikow Plusa, a Virgin nie.
Virgin pracuje na wlasnych nadajnikach PLAY'a i T-mobile, a mi zalezy wlasnie na zasiegu plusa.
Całkiem ciekawe cacko. Było?
http://interestingengineering.com/take-photos-underwater-with-the-kyocera-torque-go2-smartphone/
Polecicie cosik dobrego do nagrywania dźwięku?
Polecicie cosik dobrego do nagrywania dźwięku?
Rejestrator Zoom H1. Telefon się do tego nie nadaje.
Używa ktoś xiaomi mi band albo sony swr10?
Hmm, czyli mówicie, że jak przeniosę się z Playa do Virgin Mobile to będę miał gorszy zasięg oraz bateria będzie szybciej padać?
Hmm, czyli mówicie, że jak przeniosę się z Playa do Virgin Mobile to będę miał gorszy zasięg oraz bateria będzie szybciej padać?
Nikt tak nie twierdzi ;)
To moj przypadek, akurat tam gdzie spedzam 1/3 dnia nie mam wystarczajaco dobrego sygnalu 3G i telefon ciagle go musi szukac (chyba ze lezy idealnie w jednym miejscu;) ).
Los_Pablos
01-06-2015, 22:33
Ktoś ogarnia temat z Virgin Mobile? W marcu skończyła mi się umowa z Playem i do tej pory nie przedłużyłem bo to co proponują to żenada. ;)
Interesuje mnie przeniesienie numeru i ten pakiet https://virginmobile.pl/oferta/bezlimitu Ktoś to ma? Jak to wygląda? Co miesiąc muszę kupować kartę za 29 zł czy jak?
Beson wygogluj sobie wątek na telepolis odnośnie ofert przedłużeniowych w play. Jest taki jeden długi, w którym jest opisane jakie są aktualnie najlepsze oferty. W chwili obecnej jest oferta z rozmowami bez limitu na komórki i stacjonarne, darmowe smsy i mmsy oraz 250mb Internetu za 19,50zł. Stosujac jeden myk za 9,99pln możesz dołożyć sobie pakiet internetu 2gb, więc za 29,49pln masz w kraju wszystko za darmo i 2,25gb internetu. Sam korzystam z tego rozwiązania. Oczywiście bez wypowiedzenia umowy się nie obejdzie, ale o tym w tamtym wątku jest mowa.
Używa ktoś xiaomi mi band albo sony swr10?
Ja noszę mi banda 3 miesiąc ! Rewelacja bateria wytrzymuje około 3 miesięcy. Korzystam z rejestracji snu i aktywności w ciągu dnia. Powiadomienia z telefonu wyłączyłem, nie potrzebuję. Polecam.
sokrates
02-06-2015, 08:17
Niby chiński badziew, a przy nim Sony smartband wypada jak odpustowa zabawka. Mi bateria trzyma 4 dni, a używam tylko w nocy - opaska służy mi jako budzik.
Właśnie dzisiaj odebrałem miband :) całkiem to ładne i bardzo przyzwoicie zrobione. Póki co nie mogę więcej powiedzieć;)
Witus, z jakim telefonem używasz opaski?
Xiaomi bije na głowę jakością wykonania nie jedną pseudo europejską albo pseudo japońską firmę.
Jest to trzeci największy producent telefonów, po Apple i Samsung a nie sprzedaje w Europie ani w USA.
Xiaomi jest już oficjalnie w Europie i USA, ale tylko z akcesoriami bo w telefonach zbyt dużo obcych patentów stosują.
Nexus 4 pad na imen może trochę mu w tym pomogłem. Czas na nową maszynę. Funkcjonalność nexusa mi odpowiadała. Jedynie co mnie denerwowało to słaba bateria. Nie mam pojęcia na co się zdecydować. Pewnik to android bo mi było z nim dobrze. Może podsuniecie jakiś pomysł.
Może Nexus 5 ??
Mam i sobie chwalę, choć bateria też do najpojemniejszych nie należy.
Nie chce się już pchać w nexusa. Wiem że nexus działa idealnie nic się nie zacina i takie tam ale ja potrzebuje porządną baterię. Dziś własnie próbowałem wymienić na nową ale pomimo kilku prób telefon jest martwy. Wydaje mi się że wszystko zrobiłem z wymianą tak jak na filmach. Żeby chcociaż pełne dwa dni trzymała. Dla mnie telefon to głównie 80% internet reszta to dzwonienie.
mateo912
05-06-2015, 21:24
Nie chce się już pchać w nexusa. Wiem że nexus działa idealnie nic się nie zacina i takie tam ale ja potrzebuje porządną baterię. Dziś własnie próbowałem wymienić na nową ale pomimo kilku prób telefon jest martwy. Wydaje mi się że wszystko zrobiłem z wymianą tak jak na filmach. Żeby chcociaż pełne dwa dni trzymała. Dla mnie telefon to głównie 80% internet reszta to dzwonienie.
lg g2?
No ma mocniejszą baterię ma dodatkowo LTE choć i tak na net nie narzekam w PLAY. Kurcze a coś jeszcze lepszego tak do 2-3 stów więcej.
Mi żaden telefon nie wytrzymywał dłużej jak 1 dzień użytkowania i 2 dni noszenia, tak więc codzienne ładowanie to zupełna norma, a na wypadek większego zużycia prądu mam zawsze przy sobie powerbanka 2.6Ah.
Aktualnie nie ma znaczenia jaki telefon, to czas SOT (włączonego ekranu) nie przekracza 6-7h. Jak dorzucisz włączony internet, nie daj boże 4G, dzwonienie, to spada do 5h.
Kolega ma SGS5 i Xperie Z2 (służbowy) - oba mają problem z przetrzymaniem od rana do wieczora, a przecież nie może obu używać równocześnie.
No tak ja cały czas noszę przy sobie powerbank 12000lepow. Tak się zastanawiam czy nie oddać tel do serwisu aby mi kolega załatwił oryginalną baterię do Nexusa 4. Gonzo jeśli jest tak jak piszesz to mi nie potrzeba 1,5 tys wydawać i dalej biegać z bankiem.
Wracając do LG G2 - to Nexus 5 z większą baterią, choć czas pracy telefonu w cale nie jest specjalnie lepszy - a... ja od początku używam zmodyfikowanego Androida, więc to też ma pewien dodatni wpływ na energooszczędność mojego N5.
Nexus 4 gdyby tylko miał lepszą baterię to tak naprawdę mi zdecydowanie wystarczy. Z uporem maniaka zapytam czy orientujecie się gdzie można kupić oryginalną baterię.
nikoniarz
05-06-2015, 23:00
Jak chcesz coś z wydajniejszą baterią to... Lumia 1520. O ile odpowiada Ci WP. Różnica w wydajności baterii jest zauważalna.
Nie chce nokii kiedyś sobie przyrzekłem że nigdy więcej. Poki co szukam baterii do nexusa. Ale poznać się która jest pewna graniczy z cudem
nikoniarz
05-06-2015, 23:17
Nie chce nokii kiedyś sobie przyrzekłem że nigdy więcej.
Nie wiem skąd takie generalizowanie skoro same modele różnią się masą rzeczy, a Ty wrzucasz wszystkie do jednego wora... To tak jak ktoś mający kiedyś LG L3 napisałby, że nigdy w życiu LG...
Człowieku o co ci chodzi przecież jasno napisałem że chce andka. Mam pewne aplikacje które na tym pracują. A noki nie chce bo nie i nie praw mi tu morałów.
nikoniarz
05-06-2015, 23:24
Człowieku o co ci chodzi przecież jasno napisałem że chce andka. Mam pewne aplikacje które na tym pracują. A noki nie chce bo nie i nie praw mi tu morałów.
Mnie tak naprawdę jest bez różnicy co Ty będziesz używać :D
Edit: nie doczytałem, że w poście w którym wspominałeś, że zdechł Ci N4 nadmieniłeś, że tylko Andek. A ja L1520 zasugerowałem tylko dlatego, że ma wydajniejszą baterię niż polecany G2. A Ty skaczesz jak wsza na kołnierzu :D
Swoją drogą, chyba często musiałeś ładować Nexusa, że bateria już padła. N4 którego sprzedałem ma obecnie 2,5 roku i bateria dalej służy- ładowany codziennie, czasem dwa razy dziennie.
eristoff
06-06-2015, 00:41
@manfred jak chcesz chodzić bez powerbanka i brakuje Ci baterii to możesz sprawdzić taki telefon:
http://www.pandawill.com/elephone-p5000-smartphone-mtk6592-octa-core-2gb-16gb-50-inch-fhd-screen-black-p96893.html
Ja ściągnałem go dla znajomego, po weekendzie mu go dostarczam (w promocji wyszedł około 600 zł). Jakość wykonania bardzo dobra, waga ciężka, wyświetlacz ma fajny, aparat też ujdzie, jedyne czego nie ma to LTE, dla jednych to plus dla drugich to minus. A jak się nie spodoba to sprzedać na alledrogo czy gdzie bądź
Co Waszym zdaniem jest ważniejsze przy telefonie z Androidem?
1) 2GB RAM + procesor 2-rdzeniowy (ok. 1,5 GHz)
2) 1GB RAM + procesor 4-rdzeniowy (ok. 1,2 GHZ)
Android w wersji max KitKat
Innymi słowy szukam sprawnego telefonu z dual sim do max 1000 PLN i wybór toczy się pomiędzy Asusem Zenfone 5 (opcja 1) i innymi dostępnymi na rynku (wśród nich Motorola Moto G i kilka "no name" typu np. myPhone)
eristoff
06-06-2015, 00:55
@Woo daj więcej parametrów, np wielkość wyświetlacza, czy ma być z Polski, a do 1000 zł jest spory wybór z kitajskiego kraju to nawet ASUSa 2 ściągniesz ale ja bym brał takie ZTE:
http://www.pandawill.com/zte-nubia-z9-mini-smartphone-4g-lte-android-50-octa-core-50inch-fhd-screen-16mp-black-p100645.html
http://www.pandawill.com/asus-zenfone-2-smartphone-2gb-16gb-android-50-intel-z3560-64bit-55-inch-fhd-p100970.html
2x1.5 GHz mówi dokładnie tyle samo co 4x1.2 GHz - czyli bardzo niewiele.
Nie da się porównywać Atoma, Snapdragona i MediaTeka na podstawie ilości rdzeni i ich taktowania.
Co do wyboru - jak bym brał z 2 GB RAM. KK jest dość chłonny na RAM, a jak telefon ma jeszcze jakąś nakładkę od producenta, to 1 GB wciąga na start i później już tylko masz same lagi systemu.
Ale przede wszystkim patrzyłbym na telefon, który będzie miał pewniejsze aktualizacje do nowszych wersji Androida.
Hej,
ASUS ma następujący procesor:
Intel Atom Z2580
Zegar procesora: 2,00 GHz
Liczba rdzeni: 2
GPU: PowerVR SGX544 MP2 @533 MHz
ASUS ma swoją nakładkę, z tego co czytałem jest ona chwalona za funkcjonalność, nie wiem jak wygląda z zasobożernością.
W Motoroli jest:
Qualcomm Snapdragon 400 8226
Zegar procesora: 1,20 GHz
Liczba rdzeni: 4
GPU: Adreno 305 @450 MHz
Ponoć czysty Android, bez nakładek
I dajmy jeszcze jako przykład myPhone S-Line z prockiem
MediaTek MT6582
Zegar procesora: 1,30 GHz
GPU: ARM Mali-400 MP2 @500 MHz
Tutaj też chyba nie ma nakładki. Spodziewam się, że w myPhone będzie najtrudniej o aktualizacje systemu.
Tylko ASUS ma 2 GB RAM, reszta po 1 GB.
Wolałbym jednak sprzęt z polskiej dystrybucji, zawsze łatwiej potem coś załatwić w przypadku awarii.
Nie jestem fanem dużych wyświetlaczy. Jestem gotów wziąć coś do max 5 cali, bo trudno już znaleźć coś sensownego z mniejszym wyświetlaczem. Optymalny byłby wyświetlacz do 4,5 cala.
@manfred jak chcesz chodzić bez powerbanka i brakuje Ci baterii to możesz sprawdzić taki telefon:
http://www.pandawill.com/elephone-p5000-smartphone-mtk6592-octa-core-2gb-16gb-50-inch-fhd-screen-black-p96893.html
jedyne czego nie ma to LTE, dla jednych to plus dla drugich to minus. A jak się nie spodoba to sprzedać na alledrogo czy gdzie bądź
Czy na prawdę LTE żre baterię na potęgę? Nie ma telefonu o jakości obsługi nexus który posiada tak mocną baterię. Bo jeśli nie to chyba wolę dokupić nową baterię niż płacić 1300 PLN za to samo.
nikoniarz
06-06-2015, 08:21
Zżera szybciej, ale czy "na potęgę"... W G2 bateryjka leciała mi zauważalnie szybciej, w L1520 również. Aczkolwiek sporadycznie używałem tego trybu bo transfery po niższej sieci i tak są bardzo dobre jak na użytek "telefoniczny". Ja osobiście bym się tym nie przejmował, aczkolwiek na wyjątkowe sytuacje warto mieć LTE.
Hej,
ASUS ma następujący procesor:
Intel Atom Z2580
Zegar procesora: 2,00 GHz
Liczba rdzeni: 2
GPU: PowerVR SGX544 MP2 @533 MHz
ASUS ma swoją nakładkę, z tego co czytałem jest ona chwalona za funkcjonalność, nie wiem jak wygląda z zasobożernością.
W Motoroli jest:
Qualcomm Snapdragon 400 8226
Zegar procesora: 1,20 GHz
GPU: Adreno 305 @450 MHz
Ponoć czysty Android, bez nakładek
I dajmy jeszcze jako przykład myPhone S-Line z prockiem
MediaTek MT6582
Zegar procesora: 1,30 GHz
GPU: ARM Mali-400 MP2 @500 MHz
Tutaj też chyba nie ma nakładki. Spodziewam się, że w myPhone będzie najtrudniej o aktualizacje systemu.
Tylko ASUS ma 2 GB RAM, reszta po 1 GB.
Wolałbym jednak sprzęt z polskiej dystrybucji, zawsze łatwiej potem coś załatwić w przypadku awarii.
Nie jestem fanem dużych wyświetlaczy. Jestem gotów wziąć coś do max 5 cali, bo trudno już znaleźć coś sensownego z mniejszym wyświetlaczem. Optymalny byłby wyświetlacz do 4,5 cala.
Atom wypada lepiej lub porównywalnie do Snapdargona 400, a madiatek to nawet do tego porównania się nie łapie.
Przy czym Zenfone 5 jest też w wersji ze Snapdragonem 400 i 1GB RAM.
Wszystkie noname-y maja jakąś śmieszna modyfikacje systemu, która z reguły jast malo zoptymalizowana i szefa baterię jak i RAM.
Wg. mnie to wybór tu się ogranicza do Moto G (2014) i Asusa, ale przy Asusie trzeba dokładnie sprawdzać który to model.
Czy na prawdę LTE żre baterię na potęgę? Nie ma telefonu o jakości obsługi nexus który posiada tak mocną baterię. Bo jeśli nie to chyba wolę dokupić nową baterię niż płacić 1300 PLN za to samo.
Z oryginalną bateria będzie problem, chyba że w serwisie LG, ale nie wiem czy to cos da jest telefon nie wstaje na zamienniku.
Zamiennik poza inna wydajnością nie powinien w żaden sposób unieruchamiać telefonu.
Atom wypada lepiej lub porównywalnie do Snapdargona 400, a madiatek to nawet do tego porównania się nie łapie.
Przy czym Zenfone 5 jest też w wersji ze Snapdragonem 400 i 1GB RAM.
Wszystkie noname-y maja jakąś śmieszna modyfikacje systemu, która z reguły jast malo zoptymalizowana i szefa baterię jak i RAM.
Wg. mnie to wybór tu się ogranicza do Moto G (2014) i Asusa, ale przy Asusie trzeba dokładnie sprawdzać który to model.
Dzięki za opinię! Nie zdawałem sobie sprawy, że takie znaczenie ma producent procesora.
Będę się raczej skłaniał w kierunku Asusa.
Nexus 4 pad na imen może trochę mu w tym pomogłem. Czas na nową maszynę. Funkcjonalność nexusa mi odpowiadała. Jedynie co mnie denerwowało to słaba bateria. Nie mam pojęcia na co się zdecydować. Pewnik to android bo mi było z nim dobrze. Może podsuniecie jakiś pomysł.
Xperia Z3 compact, mam od miesiąca, super telefon, polecam!
ShutterStill
08-06-2015, 14:33
Xperia Z3 compact, mam od miesiąca, super telefon, polecam!
A jak z zasięgiem?
Czytałem, że gorzej niż w innych np Samsung. Ja się nad sonką zastanawiam ale w mnie w domu mam max 2 kreski teraz na galaxy note 4.
IPhone 5 w tym samym miejscu nie miał zasięgu tak jak i galaxy note 3.
Stąd moje pytanie.
Nie robiłem żadnych testów. Tam gdzie miałem zasięg i dało radę dzwonić, pomimo problemów z siecią, nadal wszystko działa jak powinno :-).
Ale jak u ciebie są takie problemy to warto wcześniej zrobić test ;-)
ShutterStill
09-06-2015, 10:30
Nie robiłem żadnych testów. Tam gdzie miałem zasięg i dało radę dzwonić, pomimo problemów z siecią, nadal wszystko działa jak powinno :-).
Ale jak u ciebie są takie problemy to warto wcześniej zrobić test ;-)
Właśnie nikt ze znajomych nie ma compact 'a więc chyba zamówię z Amazon i odeślę jakby co.
Dzięki
Co Waszym zdaniem jest ważniejsze przy telefonie z Androidem?
1) 2GB RAM + procesor 2-rdzeniowy (ok. 1,5 GHz)
2) 1GB RAM + procesor 4-rdzeniowy (ok. 1,2 GHZ)
Wybrałbym:
2GB RAM + procesor 4-rdzeniowy 2,45 GHz bierz S5 SM-G900F - będziesz zadowolony
zanabyłem drogą kupna telefon przez aliexpress (porady w stylu "było kupić w PL" można sobie darowac). Problem jest taki, że tel się nie włącza zupełnie - ani drgnie. Testowane na kilku ładowarkach różnych firm. No i teraz klops - bateria, wtyk microUSb przez który ładuję czy zupełny pad telefonu ? Ten wtyk dośc głęboko siedzi w tej obudowie - ale też nie wygląda na jakiś zdezelowany. Dziś mam zamiar podejśc do jakiegoś magika co to telefony naprawia - może podłaczy inna baterie i ruszy ? Jeśli nie to wysyłam do Chin i zakładam spór. Przerabiał ktoś takie akcje ? Pewnie czas oczekiwania na sfinalizowanie zwrotu i wysyłkę nowego to ze dwa miechy. Jak to wysłac ? Priorytet za 20zł ? Telefon nie wpadł w łapy celników - "gift MP4 Player za 20$" :)
Najpierw spór, potem ewentualnie wysyłka, lecz niekoniecznie. Co to za urxządzenie, dysponujesz linkiem?
http://www.aliexpress.com/item/Hot-sales-4G-LTE-GPS-Original-Lenovo-phone-Vibe-x3-5-5inch-Dual-SIM-IPS-Android/32318889230.html
Spór to wiadomo że założę. Czemu niekoniecznie wysyłka ? Czyli szanse że ktoś w kraju będzie wiedział w czym problem sa znikome ? (bez rozbierania telefonu na atomy ?)
Mogłeś w Chinach kupić ale u sprawdzonego sprzedawcy, sprawdzonym miejscu.
Bardzo możliwe, że sprzedali ci podróbe.
Na Ali expres, sprawdzony sprzedawca, to Goldway.
Dobry sklep to ibuygou.
http://www.aliexpress.com/item/Hot-sales-4G-LTE-GPS-Original-Lenovo-phone-Vibe-x3-5-5inch-Dual-SIM-IPS-Android/32318889230.html
Spór to wiadomo że założę. Czemu niekoniecznie wysyłka ? Czyli szanse że ktoś w kraju będzie wiedział w czym problem sa znikome ? (bez rozbierania telefonu na atomy ?)
Niekoniecznie, ponieważ jeśli okaże się że to podróbka to nie będziesz musiał wysyłać, tylko dostaniesz zwrot kosztów. Swoja drogą, za takie pieniądze kupiłeś flagowy model, o którym jeszcze na stronie lenovo globalnej nie ma informacji?
Oczywiście że to podróba co zasadniczo mi nie przeszkadza. Kupiłem tam już ze 4 telefony - każdy jakiś dziwaczny i wszystkie działały. Mój obecny telefon to samsung solid i wymagan apropo słuchawki nie mam dużych. Poirytowało mnie jedynie ze ten nie zadziałał zupełnie - ale podchodze do tematu spokojnie i chce załatwić temat z reklamacją. Stąd pytanie czy ktoś z Was takie cóś przerabiał ? Czy może próbowac to jakoś zreanimowac na miejscu ?
---
Jest to oczywista podróbka - bo X3 ma inna specyfikację chociażby. Powoływac się na to że to podróbka, mimo, że dobrze wiedziałem że nia jest. Zachowanie cokolwiek kiepawe i nie chciałbym tak sprawy rozgrywać.
OK, ale w aukcji nie jest to nigdzie napisane, to skąd mogłeś wiedzieć? Po drugie, pozmieniaj ładowarki kable, może się obudzi. Anyway, skontaktuj się ze sprzedającym, oni raczej z założenia nie próbują cię na wstepie oszukać i załatwiają sprawę polubownie.
kontakt juz był - sprzedający poradził by sprawdzić w tzw professoinal phone repair service - dzis podejdę obadać, może będa mieli jakąs baterię czy cóś. Ponadto nie ma problemu by telefon wysłac i wymienia mi na nowy - jednakowoz to z 1.5 miesiąca oczekiwania będzie. Zobaczymy co się z tematu urodzi. Niby w aukcji nie jest napisane - aczkolwiek telefon jest zgodny z obrazkiem. Tyle że nazwa i model to ewidentna kopia nowego tworu lenovo.
Bez sensu kupować podróbki i to jeszcze świadomie!
Przecież to gówno może ci się zapalić koło głowy.
Kup sobie oryginalny telefon firmy xiaomi, linia redmi jest tańsza linią telefonów, bardzo fajnych i nie drogich, do tego masz polskie wsparcie systemu na forum miuipolska.
Xiaomi to trzeci na świecie producent telefonów, po Apple i Samsung.
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
ajfony czy samsungi też w kieszeniach strzelały - żaden argument :)
Telefon przeszedł pobieżne badanie - siedzi bateria. Bądź też jakieś zwarcie w układzie telefonu co to baterię rozładowuje. Aparat wraca do Chin w trybie reklamacyjnym :)
eristoff
11-06-2015, 19:30
dobrym i sprawdzonym sklepem jest jeszcze pandawill.com , reklamacja na ali to raczej nie problem, znajomemu ściągnąłem zte z7 mini i szwankował dzwięk, (dwa pozostałe śmigają do dziś), wszystkie kupione w ET, wysyłka tam i z powrotem nowy telefon 1,5 miesiąca (wysłane pod koniec grudnia, przesyłka z nowym na początku lutego), Nawet nie zakładałem sporu bo już nie było jak, telefon padł po 2 miesiącach od kupna. Wszystko zależy od sprzedawcy, a tu link do ET (http://www.aliexpress.com/store/103919)
apropo jeszcze mojej akcji z telefonem :)
"I'm sorry about the problem of the phone.But phone is 100% original,this model is only published in China and it has different appearance than International version.
anyway, you can choose return for full refund,or return to make a change,you make your choice,thanks."
hihih - anyway - w poniedziałek telefon wraca do Chin :)
sokrates
12-06-2015, 14:30
Dobry kit nie jest zły ?
chudeusz
17-06-2015, 09:41
Ludki, xperia M4 aqua czy huawei P8 lite dual sim? Ja zwolennik windowsa a telefon dla kobity i o androidach nie mam pojęcia. Któryś z wymienionych ma znaczącą przewagę czy niech bierze ładniejszy?
eristoff
17-06-2015, 13:36
huawei P8 lite bierz, fajny tylko bateria trochę mała, no i dual sim daje spore możliwości, np AERO2
Ja bym nie wskazywał jakiejś "znaczącej" przewagi. Bateria większa w Xperii, lecz minimalnie. Poza tym jest ona (Xperia) wodoszczelna. SoC porównywalny ze wskazaniem na Qualcomma jednak (64 bity, szybszy zegar oraz lepsze GPU) zależy do czego to ma być. Moim zdanie Huawei ładniejszy i ja byłbym jego ciekawy - Xperie wszystkie takie same, wcale nienajgorsze. Jak cenowo to wygląda bo się nie orientowałem?
One Plus One - szukam opinii na jego temat - posiada ktos?
Niedlugo wychodzi One Plus Two i teraz cena One'a wyglada ciekawie...
Polecam wszystkim użytkownikom Samsungów Galaxy: http://niebezpiecznik.pl/post/powazna-dziura-w-samsung-galaxy-zmienia-smartphona-w-pluskwe/ ( oraz każdemu zainteresowanemu tematami bezpieczeństwa, bo to świetnie pokazuje, jak łatwo wprowadzić do systemu krytyczną lukę )
One Plus One - szukam opinii na jego temat - posiada ktos?
Niedlugo wychodzi One Plus Two i teraz cena One'a wyglada ciekawie...
Posiadałem 2 sztuki. Co chcesz wiedzieć konkretnie? Dobry telefon, nawet bardzo. Taka specyfikacja za taką cenę tylko w Chinach :)
boobass - w zasadzie to wszystko i nic ;) powoli zaczynam się rozglądać za następca mojego nexusa 4. Jak trzyma bateria w 1+? Jak się spisuje system? Dobrze mi się zdaje że cyanogen i 1+ się rozeszli?
Bateria spisuje się bardzo dobrze, CM to dobry system, miał swoje bolączki, jednak jest dopracowany i stabilny. Rozeszli się, jednak z tego co pamiętam (a mogę pamiętać źle) CM wciąż wspiera te urządzenia. Od niedawna dostępny jest już Oxygen OS. Ogólnie moje odczucie było takie, że 1+1 to dopracowane urządzenie, jednak odrobine za duże, posiadające trochę słaby jakościowo ekran (nie pod względem rozdzielczości, lecz kontrastu oraz innych wad). Dobra bateria, aparat, cena oraz wykonanie. Na minus ekran, trochę problemów z softem w początkowej fazie oraz jakość dźwięku. Przesiadłem się ma mi4, który bardziej polecam.
Mi ogólnie OPO trzyma mi cały dzień ostrego katowania (internet, sms, Messenger) ogolnie wiecej informacji znajdziesz na forum Oneplusa https://forums.oneplus.net/threads/member-from-poland.1699/page-3390 jest wątek polski. Ja bym poczekał na OPT bo OPO to juz technicznie starsza konstrukcja. Wady o ktorych piszą na forum:
1. wada ekranu-żolte przebarwienie na dole. U mnie jest na obu telefonach, ale minimalne, na codzień nie zauwazam.
2. problemy z wariujacym dotykiem w cieple dni (nie zauwazylem na zadnym swoim)
3. Brak na razie Andka 5.1 (jest 5.0 z drobnymi problemami np z mms-ami)
Mam też dostęp do MI4, podoba mi się dźwięk i zgrabnosc tego telefonu, ale oprogramowanie i chińskie znaczki mnie zniechecaja, choć polska spolecznosc działa preżnie
Jakie chińskie znaczki.
Na miui od miuipolska, nie ma żadnych chińskich znaczków.
Jak ktoś ma takowe, to znaczy że nieudolnie przeprowadził instalację.
Prawdopodobnie nie zrobił czyszczenia. Wipe.
Albo wogóle nie zainstalował miuipolska, tylko leci na tym co mu wgrali, czyli wersja na Europę z niedopracowany polskim.
Tak na szybko to mi4 wyglada calkiem fajnie :)
Czyli kupujemy go gdzie nam pasuje, robimy wipe i instalujemy rom miuipolska?
Jak czesto ten rom jest aktualizowany? Aktualizacje sa OTA czy trzeba instalowac recznie?
Ręcznie ale ściąga się na telefon bezpośrednio i robi aktualizację bez użycia komputera.
Wersja developerska aktualizowana co tydzień.
Przy kupowaniu trzeba uważać, żeby podróby nie kupić.
Jest kilka miejsc gdzie kupuje się pewniaki.
RAF7705 - podpowiesz gdzie? :)
sote bez odwiedzin miui polska forum i tak sie nie obędzie :D. Tam znajdziesz też wszystkie opcje zakupu i wysyłki telefonu. Ja dodam, że kupowalem w europejskim oddziale ibuygou i wysylka z obiecanych 72 godzin zajęła prawie 2 tygodnie. Chyba pewniej kupować w Czechach.
@Vinci a mógłbyś mi odpowiedzieć na kilka pytań co do mi4?
1. Czy można tam zmienić launcher czy miui coś blokuje?
2. Jak oceniasz ogólnie jakość wykonania, jakość wyświetlacza, dotyk, baterie, itp itd
3. Jak wygląda sprawa z działaniem aplikacji od googla? Gdzieś czytałem że potrafią być problemy z synchronizacja gmail itp
4. Jak działa GPS? Spotkałem się z opiniami że jest w tym modelu kiepsko z łapaniem fixa i zasięgiem
5. Jak z zasięgiem sieci?
6. Czy tel mocno się nagrzewa podczas obciążenia?
Póki co chyba tyle :)
Nadane listem w butelce
RAF7705 - podpowiesz gdzie? :)
Www.ibuygou.com
Z chin 3 dni z Europy 2 tygodnie :-)
Www.xiaomiforsale.com
Z gwarancją w Polsce.
Na aliexpres sprzedawca goldway, też jest sprawdzony.
Szakal problemy o których piszesz może występowały w początkowych wersjach nowego miui 6 , nie byly one winą telefonu tylko softu, który jest na bierząco poprawiany.
Aktualizacja jest co tydzień.
Juz jestem na miuipolska i czytam ;) dzięki panowie za info, jak coś mnie zainteresuje to będę pytal. Póki co ciekawy jestem jak wygląda trwałość czarnego mi4, czy ramka się nie rysuje łatwo.
Tam jest temat o tym.
Podobno łatwo się rysuje na kantach.
Mi note jest chyba też czarny...
sote, niestety nie pomogę, bo nie znam odpowiedzi na większość pytań :) Telefon użytkuje z radością moje dziecko, gdzieś tam w Polsce, ale nie mam zgłoszeń o żadnych problemach technicznych.
Patrząc obiektywnie - telefon, także dla mnie, jest bardzo ładnie wykonany, do wyświetlacza nie miałem jakichkolwiek uwag, hot reboty (opisywane przez niektórych) przez 2 tygodnie mojego użytkowania nie wystąpiły ani razu. Być może to wina jakiejś wersji softu. Generalnie MIUI wygląda bardzo ładnie, gdybym rozważał zakup innego telefonu, brałbym Xiaomi pod uwagę. Z minusów: nie podobała mi się tylna klapka (biała, śliska, po kilku dniach z ryskami), na szczęście można łatwo i tanio wymienić na ładniejszą ( ja mam bambusowa na OPO i wygląda tak ładnie, że nie chce jej chować do pokrowca, mimo, że telefon juz glebę zaliczył. No i cena (tak wiem, że zależy od kursu walut) - kiedyś po prostu opłacało się go kupić bardziej, teraz cena jest już taka sobie, za zbliżoną można tez kupić inne fajne słuchawki
Chińskie krzaczki o których pisałem to dwie chińskie apki, które pojawiły mi się po aktualizacji (jakieś chyba multimedialne, próbowały łączyć się z jakimiś serwisami video - takie miałem wrażenie). Nie wiem jak jest teraz, może już to jest naprawione.
Tym niemniej, telefonik mogę polecić
Telefon bardziej wykorzystuję do netu w takim razie ile trzyma bateria?
Całkiem długo.
Dużo lepiej niż Galaxy s3, tak dla porównania.
Ale ją ładuje zawsze w nocy bez różnicy czy konczę dzień na 80% czy na 20%.
Całkiem długo.
Dużo lepiej niż Galaxy s3, tak dla porównania.
Ale ją ładuje zawsze w nocy bez różnicy czy konczę dzień na 80% czy na 20%.
No to chyba od dziś przyjmuję taką taktykę. Nie ważne ile masz mocy i tak cie potraktuje wieczorem ładowarką.
Dokładnie :-)
Podawanie w dniach jest bez sensu, bo każdy inaczej używa telefonu.
Już bardziej miarodajne jest podanie liczby godzin pracy ekranu, bo to najwięcej konsumuje energii.
Kolega który używa s5 tak jak ja, ciągle go doladowuje :-)
Ponad 10 godzin pracy ekranu i mam nadal 48% baterii.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/03b687e764675982f39b5ed7be8c78a7-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/03b687e764675982f39b5ed7be8c78a7.jpg)
nikoniarz
21-06-2015, 16:32
Pokazałeś chyba czas pracy urządzenia od ostatniego ładowania a nie czas pracy ekranu...
Masz rację.
Praca ekranu to 4 godz 20 min na 10 godzin pracy telefonu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/4098f8de5d3f0ecfa947112e985e2b88-2.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/21/4098f8de5d3f0ecfa947112e985e2b88.jpg)
nikoniarz
21-06-2015, 16:48
Masz rację.
Musisz kliknąć w "Ekran" by wyświetliły Ci się dane szczegółowe. No chyba, że nie każdy telefon to oferuje...
https://lh6.googleusercontent.com/-3v1kW-XgqcA/VYbMH3WxonI/AAAAAAAABm4/SsknRErKw6c/w1000-h881-no/2013-11-09-22-35-11.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-3v1kW-XgqcA/VYbMH3WxonI/AAAAAAAABm4/SsknRErKw6c/w1000-h881-no/2013-11-09-22-35-11.jpg)
Córka ma galaxy s4 mini . Próbuję jej ustawić jeden dzwonek do wszystkich kontaktów. Wgrałem menadżera plików. Co bym nie ustawił dzwoni inny dzwonek. Mało tego w ustawieniach dźwięki nie mogę wybrać swojego dzwonka. Czy jest jakaś apka która w prosty sposób załatwi wybór dzwonka do kontaktów?
teraz cena jest już taka sobie, za zbliżoną można tez kupić inne fajne słuchawki
Mi4 16GB LTE można kupić za około tysiaka. Co widzisz ciekawego za podobne pieniądze na rynku? W tej chwili mam nexusa 4 i na nic "słabszego" nie chciałbym się przesiadać.
Co może być lepszego od Nexusa 4?
kilka urzadzen by sie znalazlo ;)
mateo912
21-06-2015, 23:06
LG g3?
G3 tez jest opcja:) Mateo, chyba Ty go używasz juz jakiś czas, prawda? Jak wrażenia? Bateria daje rade przez dzień?
mateo912
22-06-2015, 10:31
G3 tez jest opcja:) Mateo, chyba Ty go używasz juz jakiś czas, prawda? Jak wrażenia? Bateria daje rade przez dzień?
Tak mam g3 już jakiś czas i generalnie jestem zadowolony. Bateria raczej daje rade cały dzień (oczywiście to bardzo zależy od ustawień telefonu i jego wykorzystania) ale tak jak Raf co noc go ładuje niezależnie od tego ile % zostało :)
Ma ktoś LG G4? Dzisiaj się tym bawiłem i jestem pod wrażeniem. Szczególnie aparat foto świetny. :)
Córka ma galaxy s4 mini . Próbuję jej ustawić jeden dzwonek do wszystkich kontaktów. Wgrałem menadżera plików. Co bym nie ustawił dzwoni inny dzwonek. Mało tego w ustawieniach dźwięki nie mogę wybrać swojego dzwonka. Czy jest jakaś apka która w prosty sposób załatwi wybór dzwonka do kontaktów?
Pliki z dzwonkami trzeba wgrać do odpowiednich folderów na karcie pamięci albo pamięci telefonu.
Najlepiej:
/Media/Audio/Alarms dla dźwięków budzika
/ -||- / -||- /Notifications dla dźwięków powiadomień
/ -||- / -||- /Ringtones dla dzwonków telefonu
Następnie zrobić reboot (aby telefon ponownie przeskanował pamięć za dźwiękami) i będzie można je ustawić.
Nexus 5, Nexus 6
Nexus 6? Napewno nie pod względem rozsądnych gabarytów ;) Niestety n5 ciężko kupić w dobrej cenie z pewnego źródła
nikoniarz
22-06-2015, 22:17
Nexus 6? Napewno nie pod względem rozsądnych gabarytów ;)
Odniesienie do wielkości to kwestia czysto indywidualna...
Słuchajcie - na dziś, jaki telefon mam kupić, by pożył ze dwa lata? Budżet - max 500zł
Używane telefony nie wchodzą w grę, chcę nówkę i już.
Dzwonię, smsuję, Internetu w telefonie też używam - zarówno maile jak i www. Nie gram w gry żadne. Chcę wydajnego głośnika (mam uraz po poprzednim telefonie..), dobrej jakości rozmów, maksymalnie wydajnej baterii (wiem niemożliwe!) i żeby się nie zacinał, no i ma być ładny;) - wiadomo;)
4-5 cali, czasem przeglądam mapy rowerowe na telefonie. Przyzwoity aparat foto - w celach dokumentacyjnych.
Raczej android (nie wiem jaki?), bo używam aplikacji, której nie ma w windowsie, ale gdyby ktoś miał jakieś silne argumenty za jakąś Nokią (Microsoft) to poczytam...
LG L65 nada się? Jaki inny?
sokrates
29-06-2015, 07:04
g2 mini....
Również polecam g2 mini. Jestem mile zaskoczony tym telefonem bo nie spodziewałem się takiego działania po średniaku ;)
Wybrałbym:
2GB RAM + procesor 4-rdzeniowy 2,45 GHz bierz S5 SM-G900F - będziesz zadowolony
Sorry za późną odpowiedź. Niestety przy tym telefonie warunek konieczny nie jest spełniony przez brak dual-sim. Gdyby mi na tym nie zależało, to brałbym pewnie Sony Z1 Compact bo mały i wariat, a ostatnio jest w racjonalnej cenie dostępny.
Na placu boju zostały u mnie 3 telefony
1) Asus Zenfone 2 (wersja z 4GB RAM)
2) Asus Zenfone 5
3) Huawei P8 Lite
Zenfone 2 podoba mi się najbardziej i ze swoimi parametrami powinien dawać radę jeszcze bardzo długo. Generalnie wszystkie te telefony wydają się OK, mają tylko dla mnie jedną wspólną wadę: są ogromne. Zenfone 2 jest największy, ma jakieś 15,2 cm długości. Huawei jest najmniejszy - 14,3 cm.
I tu pytanie do Was nietypowe, ale myślę, że część z Was ma do czynienia z takimi cegłami, więc będziecie mogli poradzić :) Czy takie coś da się nosić w kieszeni spodni (bocznej) w pozycji siedzącej? Czy za każdym razem (wsiadając do samochodu, siadając gdziekolwiek) trzeba to ustrojstwo wyjmować? I czy różnica tego ok. 1 cm między Huawei i Zenfone 2 będzie zauważalna? Oglądałem Zenfona dziś w sklepie, ale nie chciałem przymierzać go do kieszeni, bo ochrona mogłaby dziwnie patrzeć. Poza tym, nie było tam gdzie usiąść :)
Dla ułatwienia dodam tylko, że obecnie używam 4-calówki, długości jakieś 12,4 cm i mogę siedzieć z telefonem w kieszeni nie czując dyskomfortu.
Chętnie wziąłbym coś mniejszego, ale niestety nie znalazłem nic ciekawego. A założenie jest takie, że chcę telefon, który po 1,5 roku nie zacznie zamulać, sugerując "jestem już stary, zmień mnie" :)
Będę wdzięczny za podzielenie się Waszymi doświadczeniami z cyfrowymi cegłami :)
Może któryś xiaomi redmi.
Na placu boju zostały u mnie 3 telefony
1) Asus Zenfone 2 (wersja z 4GB RAM)
2) Asus Zenfone 5
3) Huawei P8 Lite
A moze Nubia Z7 Mini lub nowsza Z9 Mini? ekran 5 cali full hd, sa tez warianty Max z ekranem 5,5 cala full hd.
Panowie...
czy kupujac tutaj: http://www.xiaomiforsale.com/en/phones/196-xiaomi-mi4-2gb.html#/memorysize-16gb/networktype-lte/color-white mi4
albo tutaj OnePlus One https://oneplus.net/pl/one
dostane FV? Chcialbym zakup wrzucic w koszty firmy ;)
A moze Nubia Z7 Mini lub nowsza Z9 Mini? ekran 5 cali full hd, sa tez warianty Max z ekranem 5,5 cala full hd.
Hm. Ciekawie wyglądają Nubia 9Z Mini i Xiaomi Mi 4i. Muszę się im bliżej przyjrzeć.
Dzięki za trop
Pomóżcie mi wykombinować o co chodzi... Mimo tego, że nie mam non - stop włączonego WiFi, to jak sprawdzam statystyki baterii to widzę, że WiFi jest cały czas aktywne...
Jest jakaś apka, która pokaże mi, które aplikacje używają WiFi?
Telefon to nexus 4 i należy android...
Też to zauważyłem, pogrzebałem i znalazłem w zaawansowanych ustawieniach wi-fi:
- 'Skanowanie zawsze dostępne'
- 'Wi-Fi włączone w trybie uśpienia'
Obie funkcje można wyłączyć.
Też to zauważyłem, pogrzebałem i znalazłem w zaawansowanych ustawieniach wi-fi:
- 'Skanowanie zawsze dostępne'
- 'Wi-Fi włączone w trybie uśpienia'
Obie funkcje można wyłączyć.
To wiem i mam to wyłączone...
Mimo tego WiFi ciągle działa...
Poniżej screen
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/a098e644fb21539c570880ce70fd91c4-2.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/03/a098e644fb21539c570880ce70fd91c4.jpg)
Ta mała "dziura" w WiFi to reset telefonu, bo myślałem ze to pomoże.
Rafał_Sz
03-07-2015, 11:34
A któraś apka nie ma zezwolenia do lokalizację przez Wi-Fi?
lukpiecz
03-07-2015, 11:35
A może lokalizacja korzysta z Wi-Fi?
Jeśli właczyleś WiFi w ustawieniach to na tym wykresie będzie jako włączone.
Dodatkowe ustawienia (wyłączanie w uśpieniu, itp) nie wyłączają całkowicie WiFi, a jedynie uspypiaja.
Telefon będąc uśpiony i tak co jakiś czas łączy się z WiFi (albo próbuje) w celu aktualizacji danych aplikacji ( FB, mail, itp)
Nie ma wifi wlaczonego recznie, w ustawieniach o ktorych pisal Slon, mam wylaczone, lokalizacje mam domyslnie wylaczona (wlaczam jak potrzebuje).
Zawsze tak uzywalem i na tym wykresie WiFi bylo ylko wtedy kiedy faktycznie ja je sam wlaczylem...
Czy jakis użytkownik Blackberry Classic mógłby się podzielić informacją jaki miał stan naładowania nowego telefonu przy pierwszym uruchomieniu? Czy możliwe, że nowa słuchawka przy rzekomo pierwszym uruchomieniu ma tylko 5% naładowania i system ostrzega, że za chwilę się wyłączy?
Jeśli przeleżał ileś czasu na półce to tak może być.
Panowie...
czy kupujac tutaj: http://www.xiaomiforsale.com/en/phones/196-xiaomi-mi4-2gb.html#/memorysize-16gb/networktype-lte/color-white mi4
albo tutaj OnePlus One https://oneplus.net/pl/one
dostane FV? Chcialbym zakup wrzucic w koszty firmy ;)
W xiaomiforsale dostaniesz pdf, który można co najwyżej traktować jako dowód zakupu. Nie ma NIP.
Sprawa z WiFi się rozwiązała :) to viber był winny. Wywaliłem go i wszystko jest ok.
Nexus 4 android. Zrobiłem sobie dzwonek. Poprzez menadżer plików wstawiłem go do ringtones. Dzwonek pojawił mi się w ustawienia-dźwięki i ustawienia - dzwonek telefonu. Wybieram dzwonek po czym po kilkunastu minutach dzwonek przestawia mi się na "nieznany dzwonek" i zamiast mojego dzwoni jakiś inny. Jak to rozgryźć?
Druga sprawa. Miałem taką apkę esential cals za pomocą której wpisałem które telefony i ich użytkownicy do mnie dzwonią a które są wyciszone. Ale póki co nie ma aktualizacji apki i nie działa z lollipop. Zna ktoś coś podobnego?
ShutterStill
17-07-2015, 10:25
Czy używa ktoś Z3?
ShutterStill
17-07-2015, 11:06
Nie wiem czy to nie jest tylko Z3...
Zamówiłem na Amazon Z3.
Wszystko super ale :
1. Ekran trzeszczał przy górnym głośniku, jakby nie był przyklejony dokładnie.
2. Luźne łącze USB i problem z ladowaniem.
W związku z powyższym wypełniłem formę o wymianę na nowy.
Nie mieli na stanie i musiałem czekać 3 tyg. Postanowiłem kupić magnetic charger, żeby rozwiązać problem ładowania. Problem rozwiązany i bardzo mi się ten sposób podoba.
Teraz, przyszedł nowy...
Wszystko super spakowane, nic nie trzeszczy, USB solidnie osadzone.
W nowym jakby zastosowali nowe powłoki bo jest bardziej śliski ale nie widać śladów palców, a stary wyglądał strasznie po np napisaniu SMS.
Żeby nie było tak kolorowo, jak władzami tel do ładowarki magnetycznej, nie ładuje :(
Tel musi być pochylony do przodu, żeby zaczął się ładować i trzeba coś wsadzić między plecy a ładowarkę :( strasznie nie wygodne i nie można używać tel jak siedzi w ładowarce.
Kupiłem więc sam kabel i niestety chyba łącze w tel jest jakoś krzywo zamontowane, bo to samo dzieje się przy Podłączeniu kabla, trzeba podkręcić i znaleźć miejsce, w którym zacznie ładować. Niestety znowu się rozłączy jak dołożę tel :(
Czy ktoś miał podobnie?
Posiadam powerbank Lepow 12000 i starcza mi na 3,5 ładowania. Spełnia idealnie swoją rolę. Ale szukam coą bardziej wydajnego. A allegro są po 30000 w cenie od ok 60 zł. Czy ktoś miał styczność z tymi powerbankami albo może mi polecić jakiś sprawdzony wydajny power bank. Dobrze jakby gabarytowo nie był większy niż mój Nexus 4.
ShutterStill
20-07-2015, 02:37
Nie wiem czy to nie jest tylko Z3...
Zamówiłem na Amazon Z3.
Wszystko super ale :
1. Ekran trzeszczał przy górnym głośniku, jakby nie był przyklejony dokładnie.
2. Luźne łącze USB i problem z ladowaniem.
W związku z powyższym wypełniłem formę o wymianę na nowy.
Nie mieli na stanie i musiałem czekać 3 tyg. Postanowiłem kupić magnetic charger, żeby rozwiązać problem ładowania. Problem rozwiązany i bardzo mi się ten sposób podoba.
Teraz, przyszedł nowy...
Wszystko super spakowane, nic nie trzeszczy, USB solidnie osadzone.
W nowym jakby zastosowali nowe powłoki bo jest bardziej śliski ale nie widać śladów palców, a stary wyglądał strasznie po np napisaniu SMS.
Żeby nie było tak kolorowo, jak władzami tel do ładowarki magnetycznej, nie ładuje :(
Tel musi być pochylony do przodu, żeby zaczął się ładować i trzeba coś wsadzić między plecy a ładowarkę :( strasznie nie wygodne i nie można używać tel jak siedzi w ładowarce.
Kupiłem więc sam kabel i niestety chyba łącze w tel jest jakoś krzywo zamontowane, bo to samo dzieje się przy Podłączeniu kabla, trzeba podkręcić i znaleźć miejsce, w którym zacznie ładować. Niestety znowu się rozłączy jak dołożę tel :(
Czy ktoś miał podobnie?
Znalazłem odpowiedź na moje rozterki.
Sony używa 3 rodzaje ekranów i 2 rodzaje szkła.
Magnetyczne ładowanie, możliwe że przypadłość tylko mojej sztuki...
peterka43
20-07-2015, 19:25
Witam.
Potrzebuję wymienić telefon na dualsim-a. Znalazłem ofertę ,która mnie zainteresowała mianowicie Nokia Lumia 730 DS.
Czy ktoś z kolegów,koleżanek ma lub miał taką lumię , prosiłbym o opinie,warto czy nie ?
Witam.
Potrzebuję wymienić telefon na dualsim-a. Znalazłem ofertę ,która mnie zainteresowała mianowicie Nokia Lumia 730 DS.
Czy ktoś z kolegów,koleżanek ma lub miał taką lumię , prosiłbym o opinie,warto czy nie ?
Miałem model 735 - identyczny z 730, ma LTE zamiast dual-sim - nie narzekałem, dobry ekran amoled i bateria wytrzymująca dwa dni, solidnie wykonany, ma slot na kartę pamięci. Aparaty przyzwoitej jakości. Jeśli nie masz problemów z używaniem Windows Phone to polecam. Jak miałbym się czegoś czepiać to tylko obudowy którą ciężko się ściąga, no ale nie robi się tego codziennie, można przeżyć.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Cześć!
Posiada ktoś Microsoft Lumia 640 DS? Jakieś opinie?
Cześć!
Posiada ktoś Microsoft Lumia 640 DS? Jakieś opinie?
Posiadałem, przekazałem małżonce, w sumie wszystko co napisałem powyżej o modelu 730 można zastosować tutaj. Ekran nieco słabszy, bo nie amoled, ale za to większy. Chyba odporny na upadki bo już 6 miesięcy w jej rękach i ciągle działa.
A ja mam Xiaomi RedMi Note 1s i polecam każdemu, kto szuka taniego telefonu, z dobrą baterią i przyzwoitymi parametrami. :)
Potrzebuję kupić modem LTE, coś taniego, więc pewnie zwykły USB. Pytanie jaki?
Wcześniej widziałem i kilka razy używałem łamane, sterczące pionowo, a właśnie przeglądam allegro i są już zwykłe. Coś się zmieniło?
poszukuję następcy mojej Noki C7 - z której jestem bardzo zadowolony, ale od kiedy microsoft ich przejął zaczynam mieć problemy z aktualizacją symbiana i przez to choć by z przeglądnięciem wiadomości z interii
więc wymagania -
- wyświetlacz 4 - 4,5 cala max
- bateria minimum 1800
- system windows (android do mnie nie przemawia)
- aparat (może być jeden) ok 5 mpix
- latarka - KONIECZNIE
- GPS, radio, odtwarzacz muzyki
- wyświetlacz, który będzie czytelny w dzień i na tyle wytrzymały aby przy pierwszym przysiadzie go nie połamał
- net okazjonalnie (włączany tylko kiedy chcę) - poczta, informacje, okazjonalnie wysyłka jakiejś pojedynczej fotki
- cena, raczej z niższej półki, dla mnie to tylko telefon ;)
poszukuję następcy mojej Noki C7 - z której jestem bardzo zadowolony, ale od kiedy microsoft ich przejął zaczynam mieć problemy z aktualizacją symbiana i przez to choć by z przeglądnięciem wiadomości z interii
więc wymagania -
- wyświetlacz 4 - 4,5 cala max
- bateria minimum 1800
- system windows (android do mnie nie przemawia)
- aparat (może być jeden) ok 5 mpix
- latarka - KONIECZNIE
- GPS, radio, odtwarzacz muzyki
- wyświetlacz, który będzie czytelny w dzień i na tyle wytrzymały aby przy pierwszym przysiadzie go nie połamał
- net okazjonalnie (włączany tylko kiedy chcę) - poczta, informacje, okazjonalnie wysyłka jakiejś pojedynczej fotki
- cena, raczej z niższej półki, dla mnie to tylko telefon ;)
Kurde, wypisałeś specyfikację idealnego telefonu!
Z Windowsem powyższe wymagania spełni chyba Lumia 720.
Latarka tylko jako aplikacja korzystająca z diody aparatu, reszta mniej więcej zgodna z Twoimi wymaganiami.
Posiadałem, przekazałem małżonce, w sumie wszystko co napisałem powyżej o modelu 730 można zastosować tutaj. Ekran nieco słabszy, bo nie amoled, ale za to większy. Chyba odporny na upadki bo już 6 miesięcy w jej rękach i ciągle działa.
Dzięki! Kupiona i jestem miło zaskoczony. Bałem się trochę tego Windowsa, ale nie żałuję ani złotówki :D
Dzięki! Kupiona i jestem miło zaskoczony. Bałem się trochę tego Windowsa, ale nie żałuję ani złotówki :D
Bedzie jeszcze lepiej jak wyjdzie Windows 10.
Dobrze wiedzieć, osobiście po początkowych zachwytach nad Z1 z dnia na dzień jest coraz gorzej, lilipop troszkę ją ożywił, ale dalej laguje, zasypia, "aparat niedostępny spróbuj później" to norma, myślałem że to kwestia brandu Orange, ale nie z Play tak samo i trzeci w firmie z rynku czyli sony store to samo te telefony się najzwyczajniej sypią, albo kupujemy szit i odpad albo sony to kitajskie badziewie, albo planowo postarzanie produktu dotknęło Z1, bo Z3 słabo schodzi. O samej jakości telefonu nie wspomnę, klapka od USB była krzywo zgrzana i odstawała, wymieniłem na nową to uszczelka w jej pękła po 2 miesiącach, wibracja to tylko silnik bez kowadełka i śmiesznie gwiżdże jak ślizgający się pasek klinowy w aucie. Przycisk do uruchamiania aparatu aplikacje uruchomi owszem, ale niestety już nie wyzwoli migawki gdyż najzwyczajniej nie działa, choć przecież fizycznie działa bo uruchamia (w menu nie da się przestawić, sprawdzane wielokrotnie wraz z dałnacją całego systemu too factory settings). Tęsknię za swym starym S4, który śmiga do tej pory, ale przecież nie zabiorę nie?
iOS jeszcze nie teraz, ze względu na brak współdzielenia plików znanym mi z andka, to padło na Windows, (poleca go nawet nasz szpec od Maców) co prawda Microsoft jeszcze nie wyprodukował telefonu dla mnie, te dobre są wielkie, a ja niechcę większego niż 5". Matula ma taką paletę 1020 chyba, jakość super, foto extra, jakość rozmów niesamowita, ale wielka.
Poczekam, a jak nie to 735 dual sim lykne bo tanie, ciekaw jestem jak foto w takiej słuchawce. Jak to jest z tym dualem, mogę ustawic tak aby net brał z sim 2, a rozmowy z 1 czy albo rybka, albo akwarium, czyli muszę się jakoś przełączać czy gdy działa net w tle to wyłącza sim 1 i jestem poza zasięgiem.
Dobrze wiedzieć, osobiście po początkowych zachwytach nad Z1 z dnia na dzień jest coraz gorzej, lilipop troszkę ją ożywił, ale dalej laguje, zasypia, "aparat niedostępny spróbuj później" to norma, myślałem że to kwestia brandu Orange, ale nie z Play tak samo i trzeci w firmie z rynku czyli sony store to samo te telefony się najzwyczajniej sypią, albo kupujemy szit i odpad albo sony to kitajskie badziewie, albo planowo postarzanie produktu dotknęło Z1, bo Z3 słabo schodzi. O samej jakości telefonu nie wspomnę, klapka od USB była krzywo zgrzana i odstawała, wymieniłem na nową to uszczelka w jej pękła po 2 miesiącach, wibracja to tylko silnik bez kowadełka i śmiesznie gwiżdże jak ślizgający się pasek klinowy w aucie. Przycisk do uruchamiania aparatu aplikacje uruchomi owszem, ale niestety już nie wyzwoli migawki gdyż najzwyczajniej nie działa, choć przecież fizycznie działa bo uruchamia (w menu nie da się przestawić, sprawdzane wielokrotnie wraz z dałnacją całego systemu too factory settings). Tęsknię za swym starym S4, który śmiga do tej pory, ale przecież nie zabiorę nie?
iOS jeszcze nie teraz, ze względu na brak współdzielenia plików znanym mi z andka, to padło na Windows, (poleca go nawet nasz szpec od Maców) co prawda Microsoft jeszcze nie wyprodukował telefonu dla mnie, te dobre są wielkie, a ja niechcę większego niż 5". Matula ma taką paletę 1020 chyba, jakość super, foto extra, jakość rozmów niesamowita, ale wielka.
Poczekam, a jak nie to 735 dual sim lykne bo tanie, ciekaw jestem jak foto w takiej słuchawce. Jak to jest z tym dualem, mogę ustawic tak aby net brał z sim 2, a rozmowy z 1 czy albo rybka, albo akwarium, czyli muszę się jakoś przełączać czy gdy działa net w tle to wyłącza sim 1 i jestem poza zasięgiem.
Miałem Sony Xperia Z, Z1 i Z2 ale od razu przyznaję, że z powodu niestrawności jaką daje mi obrandowany Android od razu instalowałem Cyanogenmod i nie mogłem narzekać ani na płynność działania ani na stabilność. Jakość wykonania moich słuchawek była na bdb poziomie, wodoodporności nie testowałem jako że telefony były z drugiej ręki i nie znając ich historii (wymienione wyświetlacze, tylne ścianki, zaślepki gniazd itp) nie chciałem ryzykować.
Znowu Galaxy S4 którego właśnie przestałem używać, mimo Lollipopa na pokładzie przycinał się zbyt często jak na mój gust. Poszedł do ludzi i został zastąpiony przez LG G2, który to także dostał Cyanogenmod 12 po tygodniu używania oryginalnego softu. Jestem ciekaw, co by producenci powiedzieli na propozycję wypuszczania telefonów w dwóch wersjach: ze swoim softem lub czystym Andkiem do wyboru, niech klient zadecyduje.
Co do Lumii 735 (a właściwie 730 bo to jest model dual-sim) to nie wypowiem się na temat przełącznia między kartami, jestem rozpieszczony ofertą Vodafone UK i GB mam nie do przejedzenia. Aparat jest średniej jakości, wiadomo że para poszło w przedni raczej niż w główny, w końcu nazwa selfie-phone zobowiązuje. Z Lumii najlepiej wspominam modele 925 (śietny design, wykonanie, wyświetlacz, aparat) i 930 (podobnie jak w 925 z tym, że aparat najlepszy jaki miałem chyba do tej pory w telefonie).
Czekam na Windows 10 mobile, jak poprawią kilka aplikacji (Kindle!) to może wrócę do nich...
Karpacz, Szklarska Poręba i okolic, potrzebuję jakiejś mapy na androida, tak by włączyć sobie GPS i nie zgubić się na szlakach.
Może ktoś coś poradzić?
Mam lumie 535. Dual SIM działa tak, że w ustawieniach transmisji danych wybierasz domyślną kartę dla internetu. Przy dzwonieniu masz osobne kafelki do połączeń i SMS-ów z 2 kart sim.
Dziękuje M_B, czyli w 730 (dzięki motoko za uściślenie wersji) będzie tak samo.
Jest to cenna informacja, gdy chce się ciąć koszty.
A jak z oprogramowaniem? Tapatalk, yanosiki, snapseed czy instagram albo monitor burz działa równie dobrze jak na andku.
A jak z oprogramowaniem? Tapatalk, yanosiki, snapseed czy instagram albo monitor burz działa równie dobrze jak na andku.
Snapseed - brak. Polecam FhotoRoom oraz Lomogram (ten drugi dla fanów lo-fi). Instagram i Tapatalk bez problemów. Pozostałych dwóch nigdy nie uzywalem (mieszkam w UK, burz tu na lekarstwo, po drogach jeżdżę przepisowo).
Dzięki, powinienem przysiąść i samodzielnie odrobić pracę domową ;).
Bedzie jeszcze lepiej jak wyjdzie Windows 10.
Na Lumii 735 W10 działa bez problemu.
A co do Yanosika nie chodzi o nieprzewidywalne jazdę, bo już u nas w mieście niepojedziesz za szybko, ale raczej wypadki, objazdy i super mapa z aktualizacją korków - mało ździera internetu w przeciwieństwie do Googlemaps.
Na Lumii 735 W10 działa bez problemu.
Czekam na oficjalną, finalną wersję.
stachmuszel
07-08-2015, 14:28
Panowie, jaką słuchawkę sobie zakupić w okolicach 1000pln, aby miała sensowny aparat foto? Taki, który może zastąpić jakiegoś kompakta.
nikoniarz
07-08-2015, 15:16
Panowie, jaką słuchawkę sobie zakupić w okolicach 1000pln, aby miała sensowny aparat foto? Taki, który może zastąpić jakiegoś kompakta.
LG G2. Nowy troszkę przekroczy budżet, używka poniżej zakładanego budżetu.
Za 1200 nówka G3 na allegro do dostania jest, a ma lepszy aparat bo juz z laserowym AF.
nikoniarz
07-08-2015, 15:41
Za 1200 nówka G3 na allegro do dostania jest, a ma lepszy aparat bo juz z laserowym AF.
No to jeszcze lepiej...
LG G2. Nowy troszkę przekroczy budżet, używka poniżej zakładanego budżetu.
Kupiłem używkę za 70 funtów [emoji2]
Mam BB Z10 i w sumie wymienilbym na cos innego. Zmiana na Z30 raczej nie ma sensu, na Adroida mam uczulenie a iPhone ma chora cene. I jak tu zyc?
lukpiecz
08-08-2015, 08:51
Windows zostaje ;)
Genialnie :D tego obawialem sie :D
Mam BB Z10 i w sumie wymienilbym na cos innego. Zmiana na Z30 raczej nie ma sensu, na Adroida mam uczulenie a iPhone ma chora cene. I jak tu zyc?
IPhone 5c
Nie podoba mi sie ten telefon ani jego jakosc wykonania. Poza tym, to jakby krok wstecz.
Wykonanie jak lumia (plastik) tylko jakby lepszy.
Osobiście jestem zwolennikiem androida, ale iphone 5c to całkiem fajna i tania propozycja ;)
Windows zostaje ;)
Znak czasu
nikoniarz
08-08-2015, 11:21
Wykonanie jak lumia (plastik) tylko jakby lepszy.
Osobiście jestem zwolennikiem androida, ale iphone 5c to całkiem fajna i tania propozycja ;)
A jaką Lumię miał kolega w ręku? Bo tak się składa, że nie wszystkie są z tego samego plastiku, nie wszystkie są tak samo wykonane itd...
W domu jest też Winzgrozowa Lumia 710 na Win7to8, poza nawigacja samochodowa ten telefon nie nadaje się do niczego. Win odpada.
A jaką Lumię miał kolega w ręku?.
820, 920, 535