PDA

Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

Tom01
20-06-2011, 23:30
Gro produktow Apple ma imo zbyt wiele ograniczen

No jakie?

Miałem na myśli to, że mając w swoim 270 dpi wyświetlacz jest świetny, ale do przeglądania stron czy też zdjęć nadal mu brakuje. Mając ip4 z 3,5 to musi być mimo wszystko mniej wygodne...

To jasne, że im mniejszy tym wszystko na nim mniejsze. Kwestia wypośrodkowania bo w telefonie mniejszy można robić, ale większy już nie bardzo.

Jasne, Ip4 jest ładny, ale moja motka typowo jest dużo ładniejsza :] No i jak napisałeś tak - spróbuj czegoś 'lepszego' (SGS2 :D)

Nie miałem na stałe, ale miałem chrapkę kupić w celach zabawowych. Pomacałem, pobawiłem się i mi przeszło. ;)

Trzymam muzykę, dużo muzyki. Dzięki slotowi kart mogę mieć kilka ósemek, szesnastek i sobie je wymieniać, jak kiedyś płyty w odtwarzaczach. To bardzo dobra opcja - mieć kartę z kilkoma filmami zgranymi z komputera np. na podróż. Mieć kartę z zdjęciami i jeszcze z dwie, trzy z muzyką, z zależności czego chcę słuchać. Pożądanym dla mnie jest fakt, iż mogę mieć kilka kart pamięci.

Przy takich potrzebach w IP nie dopompuje się pamięci. Sam się zastanawiałem jak zrobić aby mieć dostęp do większej ilości muzyki. Ale takiej naprawdę większej i to w formatach bezstratnych. Bo MP3 na 64Gb można napchać furę. Ale flac to setki GB się robią. Karty to słaby pomysł. W podróży się nie da się takich ilości zabrać żadnym sposobem. I nie tylko na IP ale w żadnym telefonie. Ale w domu, wokół posesji i w samochodzie wymyśliłem. Serwer DLNA stoi w domu. IP ciągnie z niego strumieniowo co chcę w dowolnych formatach, łącznie z nieobsługiwanymi. W samochodzie pokładowy komputerek z NAS'em i DLNA z synchronizacją plików przez WiFi jak wejdzie w zasięg domowej sieci. Działa piknie. Ew na upartego można strumień pociągnąć przez internet z DLNA przez 3G. Aż z ciekawości sprawdzę jak to by szło.

Nie, serio - prawdziwa użyteczność smartfona ukazuje się dopiero w toalecie. I robiłem upgrade softu w takim miejscu w... wolnym czasie :P

Aplikacji chyba rzecz jasna. Systemu przecież nie. W każdym razie IP tego nie wymaga.

Ale jak sam widzisz, tutaj są podstawy: na lockscreenie stan baterii, estetycznie napisane powiadomienia dot. smsów, maila czy ładny zegarek.

Te elementy da się spokojnie ułożyć na zablokowanym ekranie.

No i w jaki sposób, znasz jakiś program? Może w googlach coś znalazłeś? Bo ja widzę tylko minimalistyczne tapety... a ustawianie tapet było w przedpotopowym SE t68i :D

Oj tam, tapet i tematów są setki jak nie tysiące. Można przecież cały GUI wymienić i na nim dłubać ile wlezie. Jest do tego program. Był na samym wierzchu w Cydii promowany, nawet się nim bawiłem, ale już go nie ma, gdzieś zakopany w repozytorium a ja go nie używam.

Tom01
20-06-2011, 23:35
Może w kolejnej odsłonie tego cudeńka uda im się włożyć coś tak prostego (a przynajmniej dla mnie przydatnego) jak zwykłe radio fm, no i przeglądarkę z pełnym flashem :roll:

Flasha nie ma, pisałem przecież. Parę razy odczułem brak. Można podobno to obejść, ale nigdy nie była to na tyle silna potrzeba żeby mi się chciało. Ale radio FM? Po ki grzyb w dzisiejszych czasach skoro jest kupa internetowych?

Co ciekawe, mp3 jako dzwonek też nie pójdzie

Pójdzie, pójdzie. Znów jakaś mitologia...

maki
20-06-2011, 23:39
Z tym dzwonkiem nie taka mitologia, a radio FM sie przydaje.

Tom01
20-06-2011, 23:41
ile to ja sie nakombinowalem, zeby go odblokowac i sciagnac simlocka, tak go wtedy przeklinalem, ze brak slow.

Czyli telefon był zły jak nic. ;)

Z tym dzwonkiem nie taka mitologia

Mitologia: http://www.iphone-master.pl/index.php/2009/09/dzwonki-mp3-w-iphone-tutorial/

a radio FM sie przydaje.

Przecież w każdej chwili można radio odpalić z sieci. Nie ma chyba już w naszym kraju miejsc gdzie przynajmniej Edge nie ma.

ku6i
20-06-2011, 23:44
Ale radio FM? Po ki grzyb w dzisiejszych czasach skoro jest kupa internetowych?
Żeby nie płacić za transfer?

Mitologia: http://www.iphone-master.pl/index.php/2009/09/dzwonki-mp3-w-iphone-tutorial/
:shock: Mam mieć laptopa i iTunes żeby móc sobie MP3 ustawić jako dzwonek? Jak zwierzęta, jak zwierzęta...

Tom01
20-06-2011, 23:46
Żeby nie płacić za transfer?

A za fejsbuka płaci się bez bólu? Tak całkiem serio, jaki jest sens w smartphone, który jest wręcz obłożony aplikacjami internetowymi, nie mieć wykupionego jakiegoś dostępu stałego?

qualin
20-06-2011, 23:47

prosze Cie i to jest ten Twoj intuicyjny system ? na symbianie, androidzie, badzie, webosie, wm, wp klikasz poprostu na byle mp3 i ustawiasz na dzwonek, a tutaj co ? Wez sie juz nei osmieszaj tym udowodnianiem nam na sile o "wyzszosci" ip.

qualin
20-06-2011, 23:49
A za fejsbuka płaci się bez bólu? Tak całkiem serio, jaki jest sens w smartphone, który jest wręcz obłożony aplikacjami internetowymi, nie mieć wykupionego jakiegoś dostępu stałego?

I ten dostep to ja wole miec na inne rzeczy, a nie na sluchanie radyjka, ktore moge odbierac nie uzywajac transferu, ze tak powiem analogowo przez fale FM.

andrstac
20-06-2011, 23:51

Przecież w każdej chwili można radio odpalić z sieci. Nie ma chyba już w naszym kraju miejsc gdzie przynajmniej Edge nie ma.

Chodziło mi o coś takiego: Ustawienia > Dźwięki > Melodia dzwonka > lista wszystkich dzwięków w pamięci i na karcie w popularnych formatach. A nie komp, kabel, iTunes, konwersja... chyba jednak nie będę zmieniał:) Nie, wiem: w iOS5 będzie jako super nowość!!!

A pójdzie Ci radio netowe na Edge? Tylko tak, żeby z przyjemnością słuchać, cięcie co 15 sekund to jednak nie jest przyjemność.

Tom01
20-06-2011, 23:53
:shock: Mam mieć laptopa i iTunes żeby móc sobie MP3 ustawić jako dzwonek? Jak zwierzęta, jak zwierzęta...

A na każdy inny telefon to ten plik MP3 się zaindukuje z powietrza? Może nie wrzuci go Pan z komputera? Materiały audiowizualne podlegają restrykcjom, które Apple realizuje bardzo ostro. Nic się na to nie da poradzić. Można tylko obejść. Podany sposób działa na każdym IP. Jest też podobno aplikacja w Cydii która to obchodzi znacznie łatwiej, ale nie testowałem.

I ten dostep to ja wole miec na inne rzeczy, a nie na sluchanie radyjka, ktore moge odbierac nie uzywajac transferu, ze tak powiem analogowo przez fale FM.

Jeśli słucha się radia w słuchawkach to z definicji nic się wówczas nie robi. Np idzie na spacerze, jedzie na rowerze. Na co więc ten transfer miałby być "używany"?

prosze Cie i to jest ten Twoj intuicyjny system ? na symbianie, androidzie, badzie, webosie, wm, wp klikasz poprostu na byle mp3 i ustawiasz na dzwonek, a tutaj co ? Wez sie juz nei osmieszaj tym udowodnianiem nam na sile o "wyzszosci" ip.

Padła hipoteza, że się nie da. No więc pokazuję, że się jednak da. Jak, to już zupełnie inna para kaloszy. To tak jak z tą nawigacją i połączeniem internetowym. Coś Panu się obiło pewnie o xGPS, ale map się nie ściągnęło i IP kotłował brakujące mapy w locie z internetu. Jaka inna nawigacja to potrafi? Przy czym jak ktoś nie chce, może sobie je ściągnąć banalnie prosto w domu. W IP mnóstwo rzeczy niewykonalnych się da zrobić bez większego problemu. To jak pisałem "komputer z Linuxem" a nie telefon i po zmianie postrzegania zaczyna się widzieć możliwości komputera a nie ograniczenia telefonu. A że komp może być bardziej złożony w obsłudze od telefonu to chyba normalne.

maki
20-06-2011, 23:54
Czyli telefon był zły jak nic. ;)

Faktycznie jedno kliknięcie i dzwonek.
Spróbuj też odpalić Dwójkę bez wtyczki.
Pomijam już że jak jestem w Play to mnie słuchanie w sieci nie interesuje z prostych powodów.

Mavierk
20-06-2011, 23:55
Kurde.. zmieniłem nicka? :D

To jasne, że im mniejszy tym wszystko na nim mniejsze. Kwestia wypośrodkowania bo w telefonie mniejszy można robić, ale większy już nie bardzo.spokojnie do 4 można dobijać. Jestem przekonany, że albo ip5 albo ip6 będą miały 4 cale i wtedy to będzie wypośrodkowane rozwiązanie :D

Nie miałem na stałe, ale miałem chrapkę kupić w celach zabawowych. Pomacałem, pobawiłem się i mi przeszło. ;) ja tak miałem z ip :)

Karty to słaby pomysł. W podróży się nie da się takich ilości zabrać żadnym sposobem. 20 kart micro sd to bedzie jakieś... etui na karty płatnicze? Jeśli nie możesz pomieścić takich ilości, to.. ee... sam nie wiem :D

Aplikacji chyba rzecz jasna. Systemu przecież nie. W każdym razie IP tego nie wymaga.systemu, chciałem sobie wgrać nowy rom, miejsce nie grało roli przecież, skoro mogłem.

costi
20-06-2011, 23:56
Rany, znów popis ignorancji. Ile skrzynek piwa Pan mi postawi jak przyjadę, podłączę do Pańskiego kompa i pokaże się dysk USB?
A będziesz w stanie potem czegoś posłuchać albo obejrzeć wrzuconego w ten sposób? Wątpię.

Pójdzie, pójdzie. Znów jakaś mitologia...
Polecam czytać całe wypowiedzi, a nie tylko wybrane fragmenty - mowa była o MP3 wrzuconym do pamięci jak na pena, a nie via iTunes.

Ale flac to setki GB się robią. Karty to słaby pomysł. W podróży się nie da się takich ilości zabrać żadnym sposobem.
microSD to maleństwo mniejsze od paznokcia, co się nie da? 10 takich kart zajmuje mniejszą powierzchnię niż wizytówka, a dostępne są już nawet 32GB (fakt, że koszmarnie drogie w porównaniu z szesnastkami, ale tematu ceny póki co nie poruszamy).

Ale radio FM? Po ki grzyb w dzisiejszych czasach skoro jest kupa internetowych?
Bo ktoś ma swoje ulubione stacje/audycje, których nie ma online? Bo prościej jest odpalić przeszukiwanie stacji niż pałować się z szukaniem online'owych odpowiedników (szczególnie, jeśli jest się na wyjeździe i chce się posłuchać lokalnych wiadomości)? Wreszcie najważniejsze: bo dobrze jest mieć wybór? Ale radio jest transparentne, nie da się tego wpuścić w iTunes ani kontrolować, więc dla Apple jest be.

EDIT: musze szybciej posty pisać ;)

Jeśli słucha się radia to z definicji nic się wówczas nie robi. Np idzie na spacerze, jedzie na rowerze. Na co więc ten transfer miałby być "używany"?
Wystaw sobie, że operatorzy generalnie oferują jakieś pakiety danych, bo których przekroczeniu dostęp zwalnia do poziomu CSD. A skoro tak, to wolę owy limit transferu używać na coś produktywnego, a nie słuchanie radia, które mógłbym mieć za darmo.
Wystaw też sobie, że niektórzy słuchają radia jako tła do innych czynności (najbanalniejszy przykład: jazda samochodem). Powyższa definicja jest, delikatnie mówiąc, mocno dziurawa.

tomek s
20-06-2011, 23:56

chyba, że za mocno ściśniesz tego swojego IP i stracisz zasięg :lol:
A jak mam ochotę lokalnej stacji posłuchać ? Dla mnie jest to po prostu ułomność i tyle, żadna kosmiczna technologia, a jednak niedostępna w Iphonie. Telewizor też Ci zastępuje ten Twój Iphone ? Napisz co jeszcze bo jestem ciekaw?

qualin
20-06-2011, 23:57
A na każdy inny telefon to ten plik MP3 się zaindukuje z powietrza? Może nie wrzuci go Pan z komputera? Materiały audiowizualne podlegają restrykcjom, które Apple realizuje bardzo ostro. Nic się na to nie da poradzić. Można tylko obejść. Podany sposób działa na każdym IP. Jest też podobno aplikacja w Cydii która to obchodzi znacznie łatwiej, ale nie testowałem.

Ale na kazdym systemie komputer sluzy jak juz do wrzucenia pliku i to wszystko. Pozatym zawsze mozna sciagnac mp3 bezposrednio z internetu do telefonu i ustawic na dzwonek czego nei da sie zrobic w IP.
Jezeli czegos nei wiesz, albo nie znasz odpowiedzi to non stop piszesz, ze "podobno" sie da. Wiec tak naprawde nic nie wiesz, tylko gdzies tam cos slyszales jak ktos powiedzial, ze jego kolega podslyszal jak jego mloldszy brat wyczytal gdzies w necie jak ktos napisal, ze jego znajomy tak zrobil jak jego kuzyn, ktory ma tak samo.

andrstac
20-06-2011, 23:57

Ja najczęściej ustawiam dzwonki które dostaję przez bluetooth:) ... z powietrza... zawsze z licencją GNU.

ku6i
20-06-2011, 23:59

Nie mam FB, więc nie zżera mi transferu. Poza tym jest różnica w transferze pomiędzy przeglądaniem stron (zwłaszcza przez Operę Mini/Mobile) gdy zajdzie taka potrzeba, a słuchaniem radia.
Mała symulacja:
Słucham radia poza domem w dni robocze m.in. 1 dziennie. Stream PRIII (inne stacje mnie nie interesują) ma 48 kb/s. Czyli na godzinę mamy ok. 21 MB transferu. 21 MB * min. 20 dni = 420 MB. Teraz przelicz to na pieniądze. Można zapłacić za transfer, ale po co?

Kwestię zużycia baterii również przemilczę.

Nie, dzwonki zaindukują się Dropboksa (taka lepsza forma powietrza), gdzie jest kopia danych z telefonu. Jakiej Cydii? Przecież jak zrobię jailbreak'a to mi nie przyjmą telefonu na gwarancję gdy padnie mi bateria :D

Mavierk
21-06-2011, 00:08
Pozatym zawsze mozna sciagnac mp3 bezposrednio z internetu do telefonu i ustawic na dzwonek czego nei da sie zrobic w IP.Ale jak.. nie chciałem, żeby mnie komputer wkurzał (niestety mam go nieopodal łóżka) to sobie odpaliłem torrenta na telefonie i się ściągało fajnie wszystko...

Ale jak rozumiem... po co ściągać pliki z internetu, skoro dużo łatwiej zgrać je przez iTunes przez kompa :D

andrstac
21-06-2011, 00:10
Przecież jak zrobię jailbreak'a to mi nie przyjmą telefonu na gwarancję gdy padnie mi bateria :D

Tak BTW to bateria jest objęta o wiele krótszą gwarancją niż reszta telefonu, więc zrobienie niewymiennej baterii jest ewidentnym skokiem na kasę

qualin
21-06-2011, 00:12
Jakiej Cydii? Przecież jak zrobię jailbreak'a to mi nie przyjmą telefonu na gwarancję gdy padnie mi bateria :D
Przeciez w IP nie padaja nigdy baterie, bo gniazdko wie kiedy podlaczy sie do niego IP i wtedy nie ma przepiec w sieci, ani skokow napiecia, ktore moglyby uwalic baterie bo telefon jest taki inteligentny, ze kontaktuje sie z dostawca energii przez kable i wtedy taki dostawac doklada wszelkich starac, bo wie, ze na drugim koncu jest cudo, boski telefon i nei wolno go uszkodzic :D

Aaaa pozatym jak tam z wybuchanie ajfonow ? nadal eksploduja ? apple tlumaczylo sie, ze to nei wina telefonu tylko "sily zewnetrznej" a dokladniej uzytkownikow, ktorzy niby za mocno wciskaja ekran dotykowy :) Tylko po co go mocno wciskali skoro taki idelany i dziala za musnieciem :D

nowart
21-06-2011, 00:12
Aby wyczuć tą nie-płynność, trzeba mieć doświadczenie w płynnością.
Obiecałem sobie, że więcej się nie odezwę bo to bez sensu ale nie mogę - to już jest mistrzostwo świata :lol:

albo się nim wali o ścianę albo się zako****e... Jak pisałem urządzenie jest tak elastyczne w moich zastosowaniach, że sprzedałem w diabły laptopa..

Rozumiem Cię doskonale, też byłem kiedyś ślepo zakochany i żadne rozsądne argumenty z zewnątrz kompletnie do mnie nie docierały...
Poza tym zastanawia mnie jak ograniczone są te Twoje zastosowania, że pozbyłeś się przenośnego komputera z dużym ekranem, fizyczną klawiaturą i wieloma innymi, przydatnymi rzeczami na rzecz małego, niewygodnego telefoniku... Cóż trzeba robić na laptopie, żeby móc bez najmniejszych przeszkód zastąpić go jakimkolwiek, nie wiem jak wydajnym i ślicznym smartfonem... Ja nie wyobrażam sobie oglądania czegokolwiek, od zdjęć po multimedia na 3.5" ekraniku. Nie wyobrażam sobie codziennego pisania poza domem na dotykowym ekraniku smartfona zamiast dużej, wygodnej klawiaturze. podobnie ze zrzutem fotek na wakacjach, szybką obróbką fotek w edytorze dla gości weselnych jako forma wizytówki, podłączenie do TV jako przenośny odtwarzacz blueray/mkv na którym trzymam setki świetnych filmów, bajek dla dziecka w wysokiej rozdzielczości... i dziesiątki innych zastosowań. nie wyobrażam sobie zastąpienia wygodnego laptopa małym telefonikiem w wielu codziennych sytuacjach nawet w sytuacji, gdy leży przede mną wielki i wydajny SGSII.
Dostałbym oczopląsów po dwóch dniach pracy jeśli miałbym to wszystko co dotychczas robię na laptopie realizować na telefonie...
Zatem albo strasznie nudne życie miał ten Twój laptop albo - co powtarzam od dawna - jesteś tak zakochanym i zaślepionym przez Appla fanboyem, że na każde poddanie pod wątpliwośc przydatności iPhona na chybcika nagniesz rzeczywistość do swoich potrzeb dorabiając do tego niestworzone ideologie...
Doskonale podsumował to kolega:

To moze poszukaj opcji seksu oralnego i wtedy bedziesz mogl pozbyc sie zony :grin:.

... któremu dziękuję za sporą dawkę śmiechu na dobranoc. Uchachałem się po pachy :D

Ja koncze dyskusje (...) bo dla Ciebie apple to juz nie urzadzenia, ale jedyna i sluszna religia...

A teraz przypomnij sobie to co pisałem w tym poście http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2431101&postcount=2929
miłej nocki i zażartej dyskusji z Tomem01. Dużo siły życzę, on tak może w nieskończoność ;)

Psychotrop
21-06-2011, 00:14
Panowie
proszę o zaprzestanie "wojenek" systemowych ;)
są różne gusta powiedział pewien facet całując świnię w .... :)

póki co czytam i czytam i żadnych konkretów nie wyczytałem, a same przepychanki :/
wystarczy poczytać inne posty w innych wątkach, które wyprodukowali użytkownicy udzielający się tutaj, a się przekonacie, że "nie istnieje nic poza tym i tym, bo reszta jest beeeee", ot fanatyzm.
szkoda klawiatur - serio :)

p.s.
polecam wątek o monitorach LCD ;)

edit:
nowart mnie uprzedził ;)

Mavierk
21-06-2011, 00:17
ale ja na prawdę chciałem poznać te programy do modyfikacji wyglądu ifona..

andrstac
21-06-2011, 00:17
To może Pan Moderator przymknie wątek do 7 rano, żebyśmy się mogli dobrze wyspać:) , bo inaczej to różnie może być...

qualin
21-06-2011, 00:19
... któremu dziękuję za sporą dawkę śmiechu na dobranoc. Uchachałem się po pachy :D

Prosze bardzo :) Chcialem to napisac troszke inaczej, ale sie pohamowalem i edytowalem przed wyslaniem :)
az mi sie dowcip przypomnial wiec zarzuce na rozluznienie:

Idzie sobie facet przez targ, nagle zaczepia go jakiś gość z chomikiem i mówi:
- kupa pan chomika i zaręczam że pan nie pożałuje. Otóż ten chomik fantastycznie robi loda
- coś pan zwariował
- ale mówię panu że nie będzie pan żałował ten chomik robi loda najfantastyczniej na świecie, normalnie nikt tak nie potrafi, jest cudowny, niesamowity naprawdę totalny odlot itd.
Wkońcu facet mówi do siebie a co mi tam spróbuję, pyzatym cena była niewygórowana. Zanosi chomika na ręku do domu, żona akurat gotowała obiad a on jej mówi, że wchodzi do pokoju i ma mu pod żadnym pozorem nie przeszkadzać. Żona była dobrze wychowana i wiedziała że to co powie mąż to święte. Mija godzina a facet ciągle siedzi w pokoju z chomikiem, mija dwie godziny, 5 godzin, dzień, 3 dni. Mija tydzień facet wychodzi z chomikiem na ręku i mówi do żony:
- naucz go tylko gotować i wypi.....j.

Tom01
21-06-2011, 00:20
Faktycznie jedno kliknięcie i dzwonek.

A był taki warunek? Padło: "Co ciekawe, mp3 jako dzwonek też nie pójdzie". No więc nieprawda bo pójdzie.

spokojnie do 4 można dobijać. Jestem przekonany, że albo ip5 albo ip6 będą miały 4 cale i wtedy to będzie wypośrodkowane rozwiązanie :D

Podobno IP5 ma mieć 4 cale.

ja tak miałem z ip :)systemu, chciałem sobie wgrać nowy rom, miejsce nie grało roli przecież, skoro mogłem.

Ale skoro mówimy o IP kontra reszta świata to IP w odróżnieniu od tej reszty ma aktualizacje systemu od wielkiego dzwonu.

A będziesz w stanie potem czegoś posłuchać albo obejrzeć wrzuconego w ten sposób? Wątpię.

A na pendrive obejrzy albo posłucha? Litości, nie wyszukujmy dziwactw.

microSD to maleństwo mniejsze od paznokcia, co się nie da? 10 takich kart zajmuje mniejszą powierzchnię niż wizytówka

Doprawdy, naprawdę powszechną i niezbędną jest potrzeba wkładania noszonych ze sobą dziesięciu kart SD? Uczciwie, kto do telefonu wkładał więcej niż jedną kartę która w nim o ile siedzi, to od nowego fabrycznie? Spójrzmy na potrzeby z poziomu możliwych realnych potrzeb, bo noszenie 200GB muzyki raczej nie jest często spotykane. Inaczej możemy wymyślać rozmaite dziwolągi na zasadzie "a twój tego nie ma".

Wystaw sobie, że operatorzy generalnie oferują jakieś pakiety danych, bo których przekroczeniu dostęp zwalnia

Dlatego po kilku pierwszych miesiącach łatwo ocenić ile "zużywa" się transferu i dopasować do potrzeb. Przykładowo moje potrzeby załatwia 8 zł netto miesięcznie. Do przeżycia.

Wystaw też sobie, że niektórzy słuchają radia jako tła do innych czynności (najbanalniejszy przykład: jazda samochodem).

W samochodzie radio raczej jest. ;)
W IP radia nie ma, ale jest mnóstwo innych telefonów z radiem. Jeśli to jest kluczowy wymóg to chyba nikt w kajdanach nie ciągnie do iSpotu. Jakby było to może i czasem by się użyło, nie wiem. Z jednym wyjątkiem, radia w telefonie nie miałem a w tym co miałem raz odpaliłem z ciekawości. Na pewno jednak nie postrzegałbym tego jako elementu przewagi, a już na pewno nie jako decydujący.

andrstac
21-06-2011, 00:24
A był taki warunek? Padło: "Co ciekawe, mp3 jako dzwonek też nie pójdzie". No więc nieprawda bo pójdzie.

Było dokładnie: "Niestety i tak by nie poszło, bo trzeba by to przerzucić przez iTunes. Co ciekawe, mp3 jako dzwonek też nie pójdzie - trzeba przez iTunes"

Więc warunek był: bezpośrednio, nie przez iTunes

Mavierk
21-06-2011, 00:27
Dobra, Tom1, już wszyscy wiedzą, że zarówno zalety jak i wady tego telefonu, jakie zostały dzisiaj przedstawione pokochałeś. A wielu udogodnień na oczy nie widziałeś, więc nie jest Ci żal, że ich nie posiadasz.

Ale tak na serio - co wg Ciebie w tym telefonie jest złe, co byś zmienił i poprawił. Przecież nie ma rzeczy idealnych :D

Tom01
21-06-2011, 00:27
ale ja na prawdę chciałem poznać te programy do modyfikacji wyglądu ifona..

Pewności nie mam ale to chyba jest m.in. Intelliscreen.

qualin
21-06-2011, 00:29
Pewności nie mam ale to chyba jest m.in. Intelliscreen.

Mialobyc do zmianu wygladu calego systemu, a nie lock screena. Tobie sie nie chce rozumiec tego co piszemy ?

Mavierk
21-06-2011, 00:30
qualin, wyluzuj troche :P

qualin
21-06-2011, 00:32
qualin, wyluzuj troche :P

Spoko zedytowalem sie, ale juz naprawde rece odpadaja jak czytam te wszystkie farmazony, ktore plodzi ten jablecznik :)

Mavierk
21-06-2011, 00:35
Szczerze mówiąc dla mnie ajfony mają jedną wadę - nie stać mnie na ten sprzęt (a dopiero 4 generacja wygląda ładnie).

O... a tak na inny temat trochę.. ktoś testował romy na androida? MIUI jest takie iphonowe strasznie, ale jeszcze dosć niestabilne - znacie jakieś fajne?

Tom01
21-06-2011, 00:38
Ale jak.. nie chciałem, żeby mnie komputer wkurzał (niestety mam go nieopodal łóżka) to sobie odpaliłem torrenta na telefonie i się ściągało fajnie wszystko...

Ta i pewnie zaraz padnie, że klienta Torrenta też nie ma na IP albo się nie da?

Tak BTW to bateria jest objęta o wiele krótszą gwarancją niż reszta telefonu, więc zrobienie niewymiennej baterii jest ewidentnym skokiem na kasę

Rękojmia ustawowo jest 2-letnia.

A wielu udogodnień na oczy nie widziałeś, więc nie jest Ci żal, że ich nie posiadasz.

Na przykład jakich? IP pokrywa moje zapotrzebowania. Nie do oglądania filmów ani obróbki zdjęć jak szydzi "Nowart" a co celów biurowych i serwisowych.

Ale tak na serio - co wg Ciebie w tym telefonie jest złe, co byś zmienił i poprawił. Przecież nie ma rzeczy idealnych :D

Baterię. Żeby działała jak w Nokii 6310. Ale to nierealne. Poza tym pewnie parę rzeczy by się znalazło. Przyzwyczaiłem się jednak i jakoś zaakceptowałem. Po prostu jest jaki jest, a zalety przeważają zdecydowanie nad wadami i to zalety decydują a nie ograniczenia.

Tom01
21-06-2011, 00:43
Tobie sie nie chce rozumiec tego co piszemy, czy jestes taki ograniczony ?(...) Spoko zedytowalem sie

Ale przyszło w powiadomieniach. Za takie teksty to powinieneś oberwać po ryju. Nie umiesz polemizować to racz się zamknąć chamie.

Psychotrop
21-06-2011, 00:47
Panowie
prosiłem grzecznie.
koniec tego dobrego.
zapraszam do 7-dniowego odpoczynku od forum.

Boryszuk
21-06-2011, 01:11
Jeśli słucha się radia w słuchawkach to z definicji nic się wówczas nie robi. Np idzie na spacerze, jedzie na rowerze. Na co więc ten transfer miałby być "używany"?

Przez to, ze jestem w pracy nie moglem odpisac wczesniej.

Powyzsze twierdzenie ma oczywiscie zastosowanie w przypadku iPhona ze wzgledu na brak multitaskingu.

No. Dyskusja sie wywiazala, wojna niemalze. I to kolejny juz raz. Moze by tak dodac wszelkie odmiany slowa 'iPhon' do forumowego cenzora? ;)

mateo912
21-06-2011, 01:12
uuuaaa no to się porobiło :|

Marcin Jakubowski
21-06-2011, 09:49
....i to przez telefony...
ja używam IP4 ( a wcześniej innych ajfonów), a w mojej ocenie powyższa dyskusja pokazała, że bardzo łatwo popaśc w fanatyzm "w obronie" przed nim.

uważam, że obecnie najlepszym smartfonem na rynku jest sgsII. Z tym, że w mojej opinii nie ma przepaści pomiędzy sgsII a będącym ponad rok na rynku ip4.

Sgs II ma jednak najmocniejsze bebechy i w końcu andek trafił na słuchawkę, na której chodzi szybko i płynnie.

robinhood
21-06-2011, 13:04
Fajnie się czytało. Ale nigdy nie zrozumie tej niechęci do użytkowników urządzeń innego producenta. Nie gotuje się we mnie krew jak widzę kogoś z Canonem, ani jak widzę kogoś w BMW, więc nie wiem czemu miałbym się wkurzać, że ktoś używa iPhona ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.guitarforworship.com/wp-content/uploads/2010/05/Someone-is-Wrong-on-the-Internet.jpg)

andrstac
21-06-2011, 18:15
Fajnie się czytało. Ale nigdy nie zrozumie tej niechęci do użytkowników urządzeń innego producenta. Nie gotuje się we mnie krew jak widzę kogoś z Canonem, ani jak widzę kogoś w BMW, więc nie wiem czemu miałbym się wkurzać, że ktoś używa iPhona ;)

Bo to nie o to chodzi, że ktoś ma iP, ktoś SGS, ktoś Desire a ktoś N8. Każdy ma to co wybrał, lubi, potrzebuje.
Ale jak ktoś próbuje temu drugiemu wmówić "Moje jest najmojsze bo jest "Danej firmy" i nie potrafi podać argumentów na to, a na kontrargumenty nie potrafi merytorycznie odpowiedzieć, to jak to nazwać?

robinhood
21-06-2011, 19:04
Nie widzę potrzeby udowadniania niczego takiej osobie. Każdy ma swój rozum i wybiera dla siebie, ja nikogo nie nawracam, a jak ktoś chce mnie nawracać to ignoruję. Przynajmniej się staram. Pokusa wzięcia udziału w takiej dyskusji czasami jest duża, ale jeszcze nigdy nie żałowałem, że sobie odpuściłem. Zdarzało mi się za to żałować, że się odezwałem :D

chaos
21-06-2011, 23:14
ostro ! ;)
widzę, że fanatyków nie brakuje, terroryzm smartfonowy normalnie ;)

marszull
21-06-2011, 23:21
Nie widzę potrzeby udowadniania niczego takiej osobie. Każdy ma swój rozum i wybiera dla siebie, ja nikogo nie nawracam, a jak ktoś chce mnie nawracać to ignoruję. Przynajmniej się staram. Pokusa wzięcia udziału w takiej dyskusji czasami jest duża, ale jeszcze nigdy nie żałowałem, że sobie odpuściłem. Zdarzało mi się za to żałować, że się odezwałem :D

w 100% popieram
zawsze mnie dziwi takie zaciecie w sprawach sprzetowych
w koncu to tylko sprzet wykorzytywany do pracy czy zabawy

Mavierk
21-06-2011, 23:23
Blablabla, nie wierze, ze nikt z Was nie instalowal innych ROMow :P
Ale wolicie ponarzekac zamiast porozmawiac na jakis konkretny temat :(

High_Noise
22-06-2011, 00:10
Ja uzytkuje HTC HD2 i mialem okazje pobawic sie dluzej Ip4G. IP ma ladniejszy, bardziej kontrastowy wyswietlacz, mniej zwiechow oraz wyzsza 'responsiveness' co przy pisaniu smsa ma duze znaczenie. Mimo ze "klawisze" sa male to bez problemu pisalem smsa bez literowek co przy HD2 nie mialo szans - a juz na pewno nie przy szybkim pisaniu smsa. Raz wpisalem cos takiego ze odbiorca mial spore problemy z rozszyfrowaniem :D
Dodatkowo kumplowi Ip4g upadl na koncercie na betonowa posadzke. Co prawda telefon byl zabezpieczony ta silikonowa powloka ale i tak ponoc niezle rabnal - nie bylo z nim problemow. Moj HD2 raz upadl na metalowa krate i mimo ze udalo mi sie zamortyzowac go stopa, wiec impakt nie byl duzy to po jakims czasie skrzaczyl sie glosnik. Serwis->2 tyg i niby OK ale....pozniej stracil ot tak sam z siebie zasieg. Znow serwis -> 2 tyg, wlasnie mi wrocil i ciekawe co sie jeszcze wydarzy :D Wczesniej uzytkowalem dlugo touch pro i tez walila sie sluchawka. Ip4g jest wg mnie fajna zabawka ale jak firma kupi w prezencie, ja bym takiej kasy nie wydal.
Mam pytanie do uzytkownikow HTC - czy w innych modelach z pojemnosciowym ekranem, Sensation, Desire itp tez responsiveness ekranu jest z dupy? Bo szczerze mowiac to zasadniczo jedyna rzecz ktora mnie drazni bo pisze duzo smsow a te mikrolagi powoduja naprawde sporo bledow.

Władca Pixeli
22-06-2011, 01:19
w 100% popieram
zawsze mnie dziwi takie zaciecie w sprawach sprzetowych
w koncu to tylko sprzet wykorzytywany do pracy czy zabawy
To dotyczy telefonów aparatów, zegarków itp.
Problem jest chyba gdzieś indziej.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,168,112794019,,Skad_w_ludziach_potrzeba_lansowan ia_sie_.html?v=2&wv.x=1

Pawel Pawlak
22-06-2011, 07:45
Jeśli komuś zależy na smartfonie trochę bardziej odpornym na czynniki atmosferyczne, polecam motorolę defy. Po kilkumiesięcznej eksploatacji mogę powiedzieć tylko że jest dobra. Ostatnimi czasy przeżyław kieszeni moich spodni , kiedy dwukrotnie przez kilkadziesiąt minut stałem piersi w rzece, a następnie znacznie dłuższy czas w mokrym ubraniu które się na mnie suszyło. Cały czas włączona i gotowa do działania. Drobniejszy zalań nawet nie wymieniam. jedyne czego do tej pory nie zniosła to któregoś upadku na beton - obecnie działa wszystko poza GPS - wygląda na to, że antena się odpięła.

tomek s
22-06-2011, 08:09
Mam pytanie do uzytkownikow HTC - czy w innych modelach z pojemnosciowym ekranem, Sensation, Desire itp tez responsiveness ekranu jest z dupy? Bo szczerze mowiac to zasadniczo jedyna rzecz ktora mnie drazni bo pisze duzo smsow a te mikrolagi powoduja naprawde sporo bledow.

Zainteresuj się Swype, znikną kłopoty z pisaniem :wink:
pozdr

malasana
22-06-2011, 08:50
Posiadam Desire i szczerze mowiac zadnych lagow nie zauwazylem. Porownywalem z IP4 i mz responsywnosc i jakosc wyswietlacza sa porownywalne.

Gio
22-06-2011, 15:34

Święte słowa...:-)

ThomasVoland
22-06-2011, 17:07
Czyli jednak można?

No napisałem przecież. Można, tylko przez aplikację i nijak się to ma do widgetów udostępnianych przez system. W iphone to totalna prowizorka, nic więc dziwnego że ludzie tak wyczekują aż w iOSie będą widgety. Teraz widget nie może być rozszerzeniem żadnego programu. Musisz mieć osobno widget i osobno aplikację do tego samego celu. Poza tym czy nie jest tak, że konieczny jest jailbreak w tym celu? Bo z tego co widze to jest, a wtedy twój argument wiele wart nie jest. No i najważniejsza - co chwilę piszesz że coś można zrobić ściągając program z Cydii. A czy Cydia również nie wymaga jailbreaka? Jailbreake = koniec gwarancji, o której też nieraz pisałeś. Raz więc piszesz, że wystarczy ściągnąć coś z Cydii i gotowe, innym razem, że w razie jak bateria padnie, to przecież jest gwarancja... Żeby była, trzeba przywrócić system do pierwotnego stanu, co w przypadku niektórych awarii może być niemożliwe. Wniosek - wiele z rzeczy, o których pisałeś, wymaga rezygnacji z gwarancji, tylko zapomniałeś o tym wspomnieć.

Nikuś
22-06-2011, 17:21
Jeśli komuś zależy na smartfonie trochę bardziej odpornym na czynniki atmosferyczne, polecam motorolę defy. Po kilkumiesięcznej eksploatacji mogę powiedzieć tylko że jest dobra. Ostatnimi czasy przeżyław kieszeni moich spodni , kiedy dwukrotnie przez kilkadziesiąt minut stałem piersi w rzece, a następnie znacznie dłuższy czas w mokrym ubraniu które się na mnie suszyło. Cały czas włączona i gotowa do działania. Drobniejszy zalań nawet nie wymieniam. jedyne czego do tej pory nie zniosła to któregoś upadku na beton - obecnie działa wszystko poza GPS - wygląda na to, że antena się odpięła.

Czyli podobnie jak w przypadku SGS, tyle, że SGS nie musiał upadać.. Mam wrażenie, ze GPS(nie aGPS) jest tylko dodatkiem, choć są ponoć tacy, którym "łapie" satelitki w kilka sekund. Kwestia stabilności działania, to już kolejny problem.

Okazało się, że SGS, to sprzęt dla tych, którzy lubią ciągłe modyfikacje softu - siedzenie godzinami na forach, niekoniecznie związanych z fotografią ;)

By osiągnąć pełną satysfakcję SGS-ową ;) muszę:
1. mieć możliwość korygowania na wejściu dźwięk (przy nagrywaniu)
2. mieć możliwość instalowania aplikacji na zewnętrznej karcie (root?)
3. mieć możliwość (np przez dodatkową ikonkę w górnym rozwijanym menu albo widget) włączenia/wyłączenia transmisji danych
4. stabilnie działający GPS ( nie mylić z aGPS)
5. aku trzymający tydzień przy pełnym wykorzystywaniu SGS-a ( taki żart )

.

.

Marcin Jakubowski
22-06-2011, 18:10
No napisałem przecież. Można, tylko przez aplikację i nijak się to ma do widgetów udostępnianych przez system. W iphone to totalna prowizorka, nic więc dziwnego że ludzie tak wyczekują aż w iOSie będą widgety. Teraz widget nie może być rozszerzeniem żadnego programu. Musisz mieć osobno widget i osobno aplikację do tego samego celu. Poza tym czy nie jest tak, że konieczny jest jailbreak w tym celu? Bo z tego co widze to jest, a wtedy twój argument wiele wart nie jest. No i najważniejsza - co chwilę piszesz że coś można zrobić ściągając program z Cydii. A czy Cydia również nie wymaga jailbreaka? Jailbreake = koniec gwarancji, o której też nieraz pisałeś. Raz więc piszesz, że wystarczy ściągnąć coś z Cydii i gotowe, innym razem, że w razie jak bateria padnie, to przecież jest gwarancja... Żeby była, trzeba przywrócić system do pierwotnego stanu, co w przypadku niektórych awarii może być niemożliwe. Wniosek - wiele z rzeczy, o których pisałeś, wymaga rezygnacji z gwarancji, tylko zapomniałeś o tym wspomnieć.

Jednak w ogromnej większości przypadków daje sie zrobić tzw "restora" wiec jb nie stanowi statystycznie dużego problemu dla gwarancji. Szczególnie w przypadku gdy pada bateria. Chyba ze wybuchnie,co raczej sie jednak nie zdarza..

Odnośnie kto od kogo:

http://www.macrumors.com/2011/06/22/apple-wins-wide-ranging-patent-on-iphone-user-interface/

I żeby było jasne, mam świadomość iż apple nie jest w tej materii święte - ostatnio zapłacili nokii spora sumę.

Jednak czytałem analizę, ze fakt uznania przez apple patentów nokii jest większym problemem dla androida właśnie, bo daje to nokii oręż do dochodzenia tych samych patentów od producentów słuchawek pod andka. A oni ponoć pracują na dużo mniejszych marzach. A jak jeszcze dołożyć opatentowanie multidotyku przez apple to robi sie nieciekawie.

andrstac
22-06-2011, 19:11
A jak jeszcze dołożyć opatentowanie multidotyku przez apple to robi sie nieciekawie.
Jak mozna opatentowac coś, co zależy przede wszystkim od sprzętu, którego się nie jest nawet producentem, to mi się jakos w głowie nie mieści.
To może jeszcze "uścisk śmierci"opatentują...

Gio
22-06-2011, 19:35
Okazało się, że SGS, to sprzęt dla tych, którzy lubią ciągłe modyfikacje softu - siedzenie godzinami na forach, niekoniecznie związanych z fotografią ;)

.

Nie wypisuj takich dowcipów bez zaznaczenia że to żart, bo ktoś kto tego telefonu nie posiada może wyciągnąć błędny wniosek że piszesz prawdę i na serio...

Marcin Jakubowski
22-06-2011, 23:46
Powyzsze twierdzenie ma oczywiscie zastosowanie w przypadku iPhona ze wzgledu na brak multitaskingu.

No. Dyskusja sie wywiazala, wojna niemalze. I to kolejny juz raz. Moze by tak dodac wszelkie odmiany slowa 'iPhon' do forumowego cenzora? ;)

Czyli co znowu Apple be ;)

No cóż, napiszę słuchając JEDNOCZEŚNIE radiowej Trójki na urządzeniu z iOs 4, ze atmosfera tej dyskusji wzięła sie takze z WZAJEMNEJ nieznajomosci możliwości systemów.

Uprzedzajac ewentualne pytania: aplikacja która umożliwia słuchanie radia internetowego (nawet w starszych urządzeniach nie obsługujących multitaskingu) to darmowy "tuneln radio". Dostępny z app store.
Pozdrawiam

Gio
23-06-2011, 10:50
Czyli co znowu Apple be ;)

No cóż, napiszę słuchając JEDNOCZEŚNIE radiowej Trójki na urządzeniu z iOs 4, ze atmosfera tej dyskusji wzięła sie takze z WZAJEMNEJ nieznajomosci możliwości systemów.

Uprzedzajac ewentualne pytania: aplikacja która umożliwia słuchanie radia internetowego (nawet w starszych urządzeniach nie obsługujących multitaskingu) to darmowy "tuneln radio". Dostępny z app store.
Pozdrawiam

Tylko że dyskusja o radiu dotyczyła chyba bardziej tego, że dla wielu osób lepszy jest odbiornik radiowy wbudowany w telefon, a nie aplikacja do słuchania radia sieciowego pożerająca transfer.

Nikuś
23-06-2011, 11:00
Nie wypisuj takich dowcipów bez zaznaczenia że to żart, bo ktoś kto tego telefonu nie posiada może wyciągnąć błędny wniosek że piszesz prawdę i na serio...

No tak, ktoś mógłby się zniechęcić, a przecież niech każdy sam doświadczy na własnej skórze i oceni :mrgreen:

W moim przypadku pojawiła się frustracja, że w porównaniu do poprzedniego niższej klasy aparaciku, SGS ma gorszy dźwięk, gorzej go nagrywa, gps działa albo nie działa, a próby naprawienia, czyli zrootowania przez ODIN(tryb uruchomienia"vol down+home i power"), by móc uruchomić aplikacje poprawiające ewidentne błędy oryginalnego softu, to często droga przez mękę, jak w moim przypadku;););)

.

Gio
23-06-2011, 11:24
No tak, ktoś mógłby się zniechęcić, a przecież niech każdy sam doświadczy na własnej skórze i oceni :mrgreen:

W moim przypadku pojawiła się frustracja, że w porównaniu do poprzedniego niższej klasy aparaciku, SGS ma gorszy dźwięk, gorzej go nagrywa, gps działa albo nie działa, a próby naprawienia, czyli zrootowania przez ODIN(tryb uruchomienia"vol down+home i power"), by móc uruchomić aplikacje poprawiające ewidentne błędy oryginalnego softu, to często droga przez mękę, jak w moim przypadku;););)

.

Dla mnie ten telefon jest narzędziem pracy, bez żadnych zabaw z firmware (poza aktualizacją do nowszej, oficjalnej wersji samsunga), bez jakichkolwiek powodów do frustracji o której piszesz. GPS prowadził mnie nawet pieszo po wielu uliczkach w miastach zachodniej europy. Więc doprawdy nie wiem o czym piszesz.
Dla mnie jest to aktualnie ścisła czołówka tego typu sprzętu. Właśnie jedzie do mnie następca czyli SGS II i mam nadzieję że będę równie zadowolony.

ku6i
23-06-2011, 11:47
Pytanie z innej bajki: jak zainstalować Launcher w telefonie, w którym nie ma żadnego?
Mam Samsunga i5700 z rootem i CM z jakimśtam ugotowanym Androidem 2.2. Wszystko działało dobrze do momentu, jak przez przypadek usunąłem Launchera Pro poprzez normalną deinstalację. Z racji tego, że ten ROM nie miał fabrycznego launchera to teraz mam problem. Nie mam menu, więc nie mogę się dostać do astro czy do czegokolwiek. Jedyne co mam, to opcje, które zostaną wywołane "z zewnątrz", tj. mam dostęp do kalendarza, ale tylko gdy pojawi się powiadomienie, podobnie z "telefonem", czy smsami. Tzn. później mogę przyciskając "home" wybrać ostatnie aplikacje, ale w ten sposób nie odpalę astro.
Próbowałem zdalnej instalacji przez market.android.com, ale niestety nie działa.
Ma ktoś jakiś pomysł żeby zainstalować jakiegokolwiek launchera na telefonie bez wrzucania całego ROMu od zera i usuwania wszystkich danych?

Edit: jednak przez internet zaskoczyło. Więcej szczęścia niż rozumu ;) Niech post zostanie, może się komuś w przyszłości przyda.

Stach2008
23-06-2011, 12:00
Ja uzytkuje HTC HD2 i mialem okazje pobawic sie dluzej Ip4G. IP ma ladniejszy, bardziej kontrastowy wyswietlacz, mniej zwiechow oraz wyzsza 'responsiveness' co przy pisaniu smsa ma duze znaczenie. Mimo ze "klawisze" sa male to bez problemu pisalem smsa bez literowek co przy HD2 nie mialo szans - a juz na pewno nie przy szybkim pisaniu smsa. Raz wpisalem cos takiego ze odbiorca mial spore problemy z rozszyfrowaniem :D
Dodatkowo kumplowi Ip4g upadl na koncercie na betonowa posadzke. Co prawda telefon byl zabezpieczony ta silikonowa powloka ale i tak ponoc niezle rabnal - nie bylo z nim problemow. Moj HD2 raz upadl na metalowa krate i mimo ze udalo mi sie zamortyzowac go stopa, wiec impakt nie byl duzy to po jakims czasie skrzaczyl sie glosnik. Serwis->2 tyg i niby OK ale....pozniej stracil ot tak sam z siebie zasieg. Znow serwis -> 2 tyg, wlasnie mi wrocil i ciekawe co sie jeszcze wydarzy :D Wczesniej uzytkowalem dlugo touch pro i tez walila sie sluchawka. Ip4g jest wg mnie fajna zabawka ale jak firma kupi w prezencie, ja bym takiej kasy nie wydal.
Ja tez uzytkuje HTC HD2 i uwazam ze kazdy IP nie dorasta mu do piet pod wzgledem konfiguracji doslownie wszystkiego. Moj HD2 odzyl na nowo po wrzuceniu Andka w NAND. Pisze sie duzo lepiej, bledy pojawiaja sie przy pisaniu niezwykle rzadko. Lagow przy pisaniu nie mam zadnych. IP musze natomiast pochwalic za najlepszy na swiecie ekran dotykowy.

Nikuś
23-06-2011, 12:14
Dla mnie ten telefon jest narzędziem pracy, bez żadnych zabaw z firmware (poza aktualizacją do nowszej, oficjalnej wersji samsunga), bez jakichkolwiek powodów do frustracji o której piszesz. GPS prowadził mnie nawet pieszo po wielu uliczkach w miastach zachodniej europy. Więc doprawdy nie wiem o czym piszesz.
Dla mnie jest to aktualnie ścisła czołówka tego typu sprzętu. Właśnie jedzie do mnie następca czyli SGS II i mam nadzieję że będę równie zadowolony.

Dlugo ładujący i niepewnie działający GPS w SGS jest problemem wielu, o czym można przeczytać w necie. Nie miałeś tego problemu więc skąd możesz o tym wiedzieć. Długo ładujące się satelitki, częste gubienie
Ścisła czołówka, bo cena "przystępna", a możliwości duże. Jednak gdybyś słuchał muzyki na tym sprzęcie, mając porównanie do np Nokii ME, to zrozumiałbyś o czym piszę. Sprawę można rozwiązać, jednak trzba posiedzieć, poczytać i zrobić.

Z ciekawości.. z jakiej nawigacji(softu) korzystasz na SGS? Testuje Sygic i Naviexpert ale w przypadku tej drugiej ciągle chce transmisji danych i pisze o błędzie(wersja testowa 7dniowa)

.

Gio
23-06-2011, 12:26
Nawigację mam wbudowaną w samochodzie, na telefonie korzystam tylko z googlemaps kiedy szukam czegoś spacerując na piechotę.

ku6i
23-06-2011, 12:54
Testuje Sygic i Naviexpert ale w przypadku tej drugiej ciągle chce transmisji danych i pisze o błędzie(wersja testowa 7dniowa).

Ale Naviexpert tak ma, on pobiera mapy na bieżąco z internetu.

Marcin Jakubowski
23-06-2011, 13:33
Tylko że dyskusja o radiu dotyczyła chyba bardziej tego, że dla wielu osób lepszy jest odbiornik radiowy wbudowany w telefon, a nie aplikacja do słuchania radia sieciowego pożerająca transfer.

owszem, jednak cytowana przeze mnie wypowiedź dotyczyła niemożliwości jednoczesnego słuchania radia internetowego i wykonywania innych czynności na telefonie/tablecie z uwagi na brak multitaskingu iOs.

Boryszuk
23-06-2011, 13:47
owszem, jednak cytowana przeze mnie wypowiedź dotyczyła niemożliwości jednoczesnego słuchania radia internetowego i wykonywania innych czynności na telefonie/tablecie z uwagi na brak multitaskingu iOs.

Moja wypowiedź przepełniona jest sarkazmem wywołanym "definicją" walczącego Kolegi. Przeciwko iOs nic nie mam, ani mnie to ziębi ani parzy ;)

Pozdrawiam i życzę więcej luzu ;)

Nikuś
24-06-2011, 20:25
Dobra, jest satysfakcja z SGS. "Na czysto" ten telefon jest nie do zniesienia, zwłaszcza za takie pieniądze. To tak jakbym kupił D700 i miał liczyć na uaktualnienia softu aby podstawowe funkcje działały prawidłowo ;)

SGS po modyfikacjach:
1. dźwięk mocniejszy oraz wewnętrzny korektor
2. przy nagrywaniu mocniejszego sygnału można skonfigurować tak aby nie było przesterowań
3. możliwość "ręcznej kalibracji" wyświetlacza. W moim egzemplarzu kolory zbyt chłodne.
4. GPS w końcu działa..

Zostały już pirdółki do poprawy i testowanie kilku nawigacji

.

krzysztof jot
24-06-2011, 23:19
Testuje Sygic i Naviexpert ale w przypadku tej drugiej ciągle chce transmisji danych i pisze o błędzie(wersja testowa 7dniowa)

.

NaviExpert to najlepsza nawigacja na polskę i doskonale działająca na galaxy, jest mniej popularna niż np. AutoMapa bo ma podstawowa dla wielu polaków wadę - nie da się jej ukraść, wymaga transmisji on line i nie ma na to bata. Używam od trzech lat - i w małych wsiach i wielkich aglomeracjach - jest godny polecenia.

Mavierk
25-06-2011, 02:06
Pytanie z innej bajki: jak zainstalować Launcher w telefonie, w którym nie ma żadnego?
Edit: jednak przez internet zaskoczyło. Więcej szczęścia niż rozumu ;) Niech post zostanie, może się komuś w przyszłości przyda.Korzystałem z Launcher Pro (z Plusikiem też :D) i jest bardzo wygodny :)
Teraz obczajam Launcher 7 i zaczynam się zastanawiać, czy czasem kupno Windows Phone 7 nie byłby świetnym wyborem :)

A... no i zawsze możesz wgrać ten sam rom jeszcze raz, wtedy wystarczy Dalvik i Cash Wipe :)

ku6i
25-06-2011, 02:48
A... no i zawsze możesz wgrać ten sam rom jeszcze raz, wtedy wystarczy Dalvik i Cash Wipe :)

Ta... Tylko musiałbym spędzić dwa wieczory na przerycie kilkuset postów żeby dowiedzieć się jak się takie cuda robi :) Zainstalowałem Launchera, wszystko działa, więc nie ruszam.

Boryszuk
25-06-2011, 12:24
Kiedyś przewinął się tutaj (chyba tutaj) temat bezprzewodowych słuchawek. Pojawiło się kilka propozycji urządzeń, w które można wpiąć swoje własne słuchawki. Chciałbym takie coś wykorzystać do zrobienia sobie zestawu głośnomówiącego w aucie (wszystko już jest podpięte, czeka tylko na mikrofon).

O tego typu (http://cgi.ebay.co.uk/STEREO-WIRELESS-HEADSET-HEADPHONES-BLUETOOTH-/130525304147?pt=UK_Mobile_Home_Phones_Bluetooth_Ac c_ET&hash=item1e63ea1553) urządzenia mi chodzi. Ktoś coś poleci? Nokia BH-214? Sony ericsson? Może coś innego, byle nie najtańsza chińszczyzna (może a nawet musi być tani, byleby jakość była wyższa niż w produktach z krainy Mao)

PaRaGaS
25-06-2011, 18:00
AutoMapa na Andka jest już w jakieś wersji RC, a z obecnie dostępnych nawigacji polecam gorąco IGo - interfejs trochę powolny, ale prosty i funkcjonalny. Działa również jako nawigacja rowerowa, piesza (też korzystałem, m.in. w Kazimierzu Dolnym, sprawdza się) i tak dalej. Nie ma asystenta pasa, ale inne rzeczy (POI, radary, nawet budynki 3D w większych miastach) jak najbardziej. Algorytmy wyliczania tras prowadzą bez pudła, przynajmniej wg doświadczeń moich i ludzi z android.com.pl. No i gada głosem Tomasza Knapika. :mrgreen:

Tylko, że tak - w tym roku, przy tych wszystkich remontach związanych z Euro, szczególnie w Warszawie, najlepszym rozwiązaniem będzie pakiet danych i NaviExpert, ewentualnie prywatny helikopter.

Majek
26-06-2011, 00:05
Borys, Jabrą się zainteresuj.

Boryszuk
26-06-2011, 00:51
Borys, Jabrą się zainteresuj.

Którą konkretnie? Bo na żadną taką nie trafiłem.

Poza tym miałem jakąś najtańszą Jabrę i niespecjalnie byłem zadowolony z jakości rozmów.

motzel
27-06-2011, 11:44
NaviExpert to najlepsza nawigacja na polskę i doskonale działająca na galaxy

Zgadzam się, świetna nawigacja - też używam od ponad roku. Jednak całkowity online w polskich warunkach się w 100% nie sprawdza - miałem sytuację, że na drodze prowadzącej środkiem lasu chciała przeliczać trasę, oczywiście zasięgu niet. Musiałem nadrobić kilkanaście kilometrów zanim wreszcie pojawił się zasięg i zaczęła mnie prowadzić do celu.

Gio
30-06-2011, 19:02
Którą konkretnie? Bo na żadną taką nie trafiłem.

Poza tym miałem jakąś najtańszą Jabrę i niespecjalnie byłem zadowolony z jakości rozmów.

Model nazywa się Jabra Clipper.

Boryszuk
30-06-2011, 19:12
Model nazywa się Jabra Clipper.

Dzieki ale... wlasnie podlaczylem Nokie BH-214, ktora udalo mi sie niedrogo kupic. Dziala i jest w pelni kompatybilne z Desire (dziala zarowno jako zestaw sluchawkowy jak i pilot do odtwarzacza muzyki). Rozmowca troche narzekal, ze slyszy samego siebie ale na to nic nie poradze- dzwiek idzie przez samochodowe glosniki ;)

Gio
30-06-2011, 19:32
Sory, coś kliknąłem za dużo w telefonie:-)

dareksad
30-06-2011, 22:31
AutoMapa na Andka jest już w jakieś wersji RC,.

"PaRaGaS" skąd masz takie informacje ??? Chyba nie z PDAclub.pl i to z 1 kwietnia.
Napisz coś więcej, bo to ciekawa informacja.
Jak by nie było najlepsza nawigacja na naszym rynku.

kiemlo
01-07-2011, 00:07
Kilka miesięcy temu pojawiły się jakieś screeny sugerujące prace nad AutoMałpą dla Androida, oczywiście nic oficjalnie nie wiadomo.

dareksad
01-07-2011, 10:18
Oczywiście było to 1 kwietnia (prima aprilis)

PaRaGaS
01-07-2011, 11:08
Oczywiście było to 1 kwietnia (prima aprilis)

http://forum.android.com.pl/f34/bae-dzie-automapa-na-androida-mamy-zdjae-cia-60207/

sokrates
01-07-2011, 12:46
zdjęcia z androidowego forum wyglądają na autentyczne. Jak to mówią pożyjemy, zobaczymy ;-)

Gio
01-07-2011, 13:13
jeśli to prawda to chyba znów kupię automapę:-) tym bardziej że właśnie flashuję wyjętą z pudełka nóweczkę SGS II. no miodzio fonik jest.

Nikuś
02-07-2011, 21:24
jeśli to prawda to chyba znów kupię automapę:-) tym bardziej że właśnie flashuję wyjętą z pudełka nóweczkę SGS II. no miodzio fonik jest.

Jak wrażenia w porównaniu do jedynki?

.

krzysztof jot
03-07-2011, 02:12
Jak wrażenia w porównaniu do jedynki?

.

że to mały tablet, a nie telefon... :) więcej wad nie ma.

nowart
03-07-2011, 10:51
kwestia przyzwyczajenia, nie jest tak źle, nie odczuwam jakiegokolwiek dyskomfortu w użytkowaniu po przejściu z ekranu 3.7".
Co do wyboru ochraniacza - bardzo polecam ten model http://allegro.pl/nowy-case-mate-hybryda-samsung-i9100-galaxy-s2-fv-i1673960774.html. Piszę o tym bo wcześniej któryś z kolegów miał wątpliwości i wstawiał zdjęcia podobnego produktu tej firmy, który na nich wyglądał jak tandeta powycinana nożyczkami. Ten z w.w. linka - przymierzałem też tańsze modele Skin - leżą perfekcyjnie.
Małych dłoni nie mam i po założeniu tego dwuwarstwowego ochraniacza znacznie lepiej się go trzyma, nie ślizga się w rękach, zwłaszcza spoconych i co najważniejsze - upadki mu nie straszne, każdy narożnik jest dokładnie zabezpieczony. Dobrze, że tel jest tak cienki - przynajmniej po założeniu tak grubego futerału nabiera odpowiednich i przyjemnych dla dłoni kształtów.

Jedyne co mnie irytuje, jak w poprzednim Samsungu a co strsznie mi się podobało w IP4 to zakres automatycznej regulacji jasności ekranu. Jest tylko kilka stopni, w ciemności za jasno, w słońcu mogłoby być ciut jaśniej. Znacie jakiś trick, program do zwiększenia tego zakresu?

Co do zachwalanego naviexperta - nie wiem w czym niby ta jego przewaga nad AutoMapą, która niestety pozostała na starym telefonie... Brak widoczności numeracji budynków, podczas nawigowania gada jak najęta... za 1000metrów w lewo, z 600 m w lewo, za 400m w lewo ... i tak po 10 minutach słuchania tego bełkotu chciałem wyrzucić go przez okno. W opcjach oczywiście zaznaczone rzadkie podawanie komunikatów. Wolę ZDECYDOWANIE AutoMapę.

Nikuś
03-07-2011, 11:56
nowart, dość drogi ten ochraniacz.. może warto. Kupiłem "zwykły nołnejm" w jakimś punkcie za 20PLN. Wybrałem z kilku egzemplarzy jeden który miał najprecyzyjniejsze łączenia. Do tego za 12PLN folię na wyświetlacz i jest ok. Opinie, że dotykowiec będzie gorzej reagował nie sprawdziły się.

Co do wyświeltacza, po przejsciu na 2.3.4 Tweaky ROM JVP automatyczna jasność przestała działać ( może jest jakiś Kernel, który modyfikuje ten błąd), zainstalowałem z android marketu aplikację Brightnes Level tym narzędziem dopasowuję jasność.

Co do nawigacji, to trzeba jeszcze chwilkę poczekać na AM ale chyba warto.

W SGS2 nie ma już problemów z GPS>? Czy trzeba się wspierać GPS Aids ;) Te błędy mogły wynikać z niestabilnego GPS, a nie nawigacji.

edit.
Sumując, trzeba trochę pogrzebać w jedynce, żeby to wszystko dobrze działało, kolory(przekłamania), dzwięk, gps. Mam nadzieję, że to wszystko działa dobrze na fabrycznym systemie 2ki

.

nowart
03-07-2011, 12:34
przerabiałem już tanie gumki, które po miesiącu noszenia, tym bardziej na słońcu, zaczynają przypominać zużytą prezerwatywę. za biedny jestem na kupowanie śmieci...
czy ten Brightnes Level potrafi regulować sam natężenie jasności poprzez wykorzystanie czujnika oraz co ważniejsze - czy jego zakres jest większy niż defaultowa regulacja? w ustawieniach oszcz. energii można ustawić jasność na 10%, dlaczego nie może robić tego automat? co za debil wymyśla takie rzeczy..?
co do gps - nie pisałem o żadnych błędach, nie wiem skąd te wnioski. na działanie gps nie narzekam - włączam NE, wpisuję trasę i jadę. nie widzę w ustawieniach możliwości sprawdzenie czy, jak szybko i ile satelit złapał - jak w AM - zatem nie wiem jak szybko to robi. Najważniejsze , że działa bardzo dobrze - narzekałem na ułomności samego programu po przyzwyczajeniu z AutoMapy.
Poza tym wszystko działa mi dobrze, nie wiem co mam tu grzebać. Ale podpowiedz, może czegoś nie widzę bo dopiero raczkuję w Androidzie i tej słuchawce :)

Gio
03-07-2011, 12:48
że to mały tablet, a nie telefon... :) więcej wad nie ma.

Krzysztof, on jest większy o jakieś milimetry w stosunku do jedynki, więc to nie robi z niego potwora.

Wrażenia po przesiadce? Zabójcza szybkość działania aplikacji - wszystko się dzieje natychmiast. Sporo udogodnień w edycji tekstu. Genialna obsługa poleceń głosowych wszędzie gdzie można to sobie wyobrazić, zwłaszcza przy wprowadzaniu tekstu - dyktowanie maila czy sms po polsku miodzio. Szybkość transmisji danych w zasięgu odpowiedniej infrastruktury powalająca. No i obsługa z poziomu komputera dużo lepsza. Można archiwizować zdecydowanie więcej danych tworzonych w telefonie, np. same notatki. Sporo udogodnień opartych na czujniku ruchu, trochę nowych gestów opartych na multitouch'u.

m3
03-07-2011, 13:05
odnośnie nawigacji na Androida to : http://android.com.pl/news/rozne/2617-wyniki-plebiscytu-na-najlepsz-aplikacj-nawigacyjn-dziaajc-na-androidzie.html

Nikuś
03-07-2011, 17:40
[..]
Poza tym wszystko działa mi dobrze, nie wiem co mam tu grzebać. Ale podpowiedz, może czegoś nie widzę bo dopiero raczkuję w Androidzie i tej słuchawce :)

Nie mam SGS2, a jedynie SGS1 ale czytając wcześniej o zaletach tego telefonu nie spodziewałem się takich niedoróbek w systemie podanym przez Samsunga(play) w otrzymanym telefonie. Aktualizacja przez Kiesa nic specjalnego nie wniosła (do Froyo 2.2.1 wersja na Polskę) więc zainteresowałem się alternatywnymi rozwiązaniami, co nie oznacza pirackimi. Teraz mam Tweaky ROM 2.3.4 JVP i jest dużo lepiej. Inna sprawa, że bez takowej korekty(root) dużo softu z Android Marketu po prostu nie działa.
Myślę, że w SGS2 już dużo poprawiono w dedykowanym sofcie, bo takowy z SGS był ogranicznikiem możliwości tego komputerka.

Podpowiedź? Tak jak pisałem:
-brak root'a, a przez to nie możliwość uruchomienia wielu programów
-długie łapanie fixa GPS i niestabilność, choć jak piszesz jest ok w SGS2
-przekłamania kolorów (nie chodzi o zbyt intensywne)
-dźwięk, czyli możliwość korygowania sygnału wejściowego - zbyt mocny sygnał i w efekcie przesterowania oraz odblokowanie mocy wyjściowej, EQ(te dwie w np PowerAmp to nie to samo), też korekta radia.

Takie podstawe korekty funkcji, które powinny już na początku działać bezbłednie, nie mówiąc o innych. Niestety w tej kwestii Samsung potraktował użytkowników SGS po macoszemu

.

nowart
03-07-2011, 18:04
Niczego z rzeczy o których piszesz nie zauważyłem w sgs2 zatem powodów do zmartwienia chyba nie mam. Kolory sa ok, gps działa, dźwięk podczas rozmowy również jest czysty. Ale jak wspomniałem chętnie się dowiem co i jak można poprawić, wszakże lepsze wrogiem dobrego :-)

Nikuś
03-07-2011, 18:23
Jak coś zaświta, to może pomóc np http://www.xda-developers.com/ oraz http://forum.android.com.pl/

..........

odnośnie nawigacji na Androida to : http://android.com.pl/news/rozne/2617-wyniki-plebiscytu-na-najlepsz-aplikacj-nawigacyjn-dziaajc-na-androidzie.html

Dla wielu Sygic będzie nr1 ;)

dareksad
03-07-2011, 19:09
http://forum.android.com.pl/f34/bae-dzie-automapa-na-androida-mamy-zdjae-cia-60207/

Niestety tak jak myślałem, wiadomości są z tego samego czasu 1-2 kwietnia.
Od tamtej pory nie ma żadnych informacji czy coś się rozwija,
nie ma nawet żadnej oficjalnej informacji ze strony AutoMapy.

costi
03-07-2011, 21:22
Można się jednak spodziewać, że wersja na Androida wyjdzie. To jest ogromny rynek i głupotą byłoby nie wejście nań. Tym bardziej, że telefony z Windows Mobile odchodzą do historii.

arek-hs
03-07-2011, 21:50
dareksad, http://yfrog.com/gz60119672j
http://www.automapa.pl/?PEI=31593&lng=PL

dareksad
04-07-2011, 22:51
"arek-hs"Dzięki teraz mam pewność że będzie.
"costi" Wiem, wiem, masz racje.
Windows Mobile był fajny do puki nie pojawił się Android, teraz to historia.

nowart
06-07-2011, 09:31
Wrażenia po przesiadce? Zabójcza szybkość działania aplikacji - wszystko się dzieje natychmiast. Sporo udogodnień w edycji tekstu. Genialna obsługa poleceń głosowych wszędzie gdzie można to sobie wyobrazić, zwłaszcza przy wprowadzaniu tekstu - dyktowanie maila czy sms po polsku miodzio..

Możesz wyjaśnić jak to robisz, skoro Voice Talk nie wspiera języka polskiego? Jakąś inną aplikacją?

thorcik
06-07-2011, 09:33
Podepnę się - czy jest coś (poza PowerAMPem) co odtwarza pliki FLAC na Androidzie? Bo nie chce mi się konwertować wszystkiego do mp3 ;o)

Nikuś
06-07-2011, 10:41
Podepnę się - czy jest coś (poza PowerAMPem) co odtwarza pliki FLAC na Androidzie? Bo nie chce mi się konwertować wszystkiego do mp3 ;o)

Wpisz w wyszukiwarce Android Market "flac", a powinno znaleźć m.in "Odtwarzacz muzyczny Power", w którego opisie podali, że osługuje *.flac (wersja płatna oraz free)

....

To tez się podepnę :) Mam problem z zalogowaniem się tutaj przez Tapatalk, a na inne fora bez problemu. Może ktoś pomoże?

.

Gio
06-07-2011, 11:26

Odtwarzacz natywny na SGSII z tego co pamiętam odtwarza już flac.

Gio
06-07-2011, 11:29
Możesz wyjaśnić jak to robisz, skoro Voice Talk nie wspiera języka polskiego? Jakąś inną aplikacją?

Voice Talk może nie wspiera w sensie wydawania komend, ale rozpoznawanie głosu (w wyszukiwaniu google czy przy wpisywaniu tekstu - przez ikonkę mikrofonu przy klawiaturze wszędzie gdzie się wyświetla) działa jak złoto. Słowa z polskimi znakami bez problemu.

thorcik
06-07-2011, 11:39
Odtwarzacz natywny na SGSII z tego co pamiętam odtwarza już flac.

Hmm, są chyba tańsze opcje niż SGSII ;oP

Aha, to tak oczywiste że aż przegapiłem - zależy mi też na widgetach i obsłudze last.fm

Celeborn
06-07-2011, 11:47
To tez się podepnę :) Mam problem z zalogowaniem się tutaj przez Tapatalk, a na inne fora bez problemu. Może ktoś pomoże?

.

Przez cały czas masz problem z zalogowaniem? Czy tylko czasami?

Nikuś
06-07-2011, 12:16
Przez cały czas masz problem z zalogowaniem? Czy tylko czasami?

Od początku, cały czas i tylko tu

.

Boryszuk
06-07-2011, 13:00

A Winamp? :) I co złego jest w PowerAMPie?

thorcik
06-07-2011, 13:10
A Winamp? :) I co złego jest w PowerAMPie?

A Winamp odtwarza? Pacz, nie wiedziałem - używam MixZing i on nie ogarnia. A do PowerAmpa nic nie mam, chciałem zaznaczyć, że wiem o jego istnieniu i szukam alternatywy ;o)

Boryszuk
06-07-2011, 13:12
A Winamp odtwarza? Pacz, nie wiedziałem

Nie wiem, ściągnij (za darmo) i sprawdź :P Ja nie mam żadnych flaków więc nie mogę przetestować :-P

pil74
06-07-2011, 13:19
Winamp odtwarza flac'i po dograniu wtyczki.
A może VLC?? To cholerstwo odtwarza wszystko jak leci.
http://www.videolan.org/vlc/#download

thorcik
06-07-2011, 13:36
Winamp odtwarza flac'i po dograniu wtyczki.

o_O, cóż to za wtyczka?

pil74
06-07-2011, 13:52
o_O, cóż to za wtyczka?
http://www.winamp.com/plugin/flac-plugin-with-library-support/143614

thorcik
06-07-2011, 13:58
Dzięki wielkie, wieczorem sprawdzę!

Nikuś
06-07-2011, 14:33
http://www.winamp.com/plugin/flac-plugin-with-library-support/143614

I to jest "wtyczka" na androida?

.

pil74
06-07-2011, 14:43
I to jest "wtyczka" na androida?

.
Nie. Pod wina.
Nie wiem jak śmiga winamp pod androidem. Z windocha też go wywaliłem i zamieniłem na vlc

zuto
06-07-2011, 20:40
Nie. Pod wina.
Nie wiem jak śmiga winamp pod androidem. Z windocha też go wywaliłem i zamieniłem na vlc

A skompilujesz ją pod Androida?
Bo wiesz... pytanie dotyczyło właśnie Androida... ;-)

thorcik
07-07-2011, 15:26
Koniec końców zainstalowałem Mort Playera. I okazało się, że dziad nie wczytuje tagów z plików flac. A tagi są, iTag je widzi. Także trzeba szukać dalej ;o)

Boryszuk
07-07-2011, 17:10
Koniec końców zainstalowałem Mort Playera. I okazało się, że dziad nie wczytuje tagów z plików flac. A tagi są, iTag je widzi. Także trzeba szukać dalej ;o)

A Mort Player nie jest przypadkiem odtwarzaczem audiobooków a nie muzyki? Ja do tego przynajmniej go używam ze względu na jego funkcjonalności.

thorcik
07-07-2011, 17:24
Są dwa różne odtwarzacze - jeden (https://market.android.com/details?id=de.stohelit.audiobookplayer&feature=search_result) do ałdjobuków (audiobuk? e, ta forma to chyba tylko w przypadku Muminków) a drugi (https://market.android.com/details?id=de.stohelit.folderplayer&feature=search_result) do muzyki. A do tego jeden łidżet by władać wszystkimi, czarem je opętać. Ups, chyba się zapędziłem nieco ;oP

zuto
08-07-2011, 08:04
"Flaki" u mnie odtwarza Meridian (używam tego również do filmów). Tagów również nie widzi.
A tak wogóle to flac-i odtwarza u mnie również stockowy pleyer z Androida (SGS - JVP)

sote
08-07-2011, 10:37
Co byscie polecili dla kogos kto uzywa telefonu do dzwonienia i kiedys pasowala mu nokia 6310? ;)
Czasem zrobi jakies zdjecia jak jest potrzeba, ale raczej jako dokumentacja a nie pamiatka.
Czasem wysle smsa. Internet zbedny.
Wazne zeby bateria trzymala dlugo i mile widziana w miare wytrzymala obudowa.
Dotykowce nie wchodza w gre - raczej klasyczne rozwiazania. To telefon dla mojego taty.

Gio
08-07-2011, 10:58
Co byscie polecili dla kogos kto uzywa telefonu do dzwonienia i kiedys pasowala mu nokia 6310? ;)
Czasem zrobi jakies zdjecia jak jest potrzeba, ale raczej jako dokumentacja a nie pamiatka.
Dotykowce nie wchodza w gre - raczej klasyczne rozwiazania. To telefon dla mojego taty.

Nokia E50/51/52/55. A 6310, a nawet wcześniejsza 6210 i późniejsze wersje telefonami idealnymi były i basta:-)

M_B
08-07-2011, 13:10

Mój ojciec z firmy do takich celów dostał Nokie C5-00. Nie taka zła w sumie.

bognik
08-07-2011, 13:12
Nokia E50/51/52/55.
E51 ma bardzo słabą baterię, za to E52 ma rewelacyjną.

M_B
08-07-2011, 13:13
E51 ma bardzo słabą baterię, za to E52 ma rewelacyjną.

I tak wolę e51 ze słabą baterią, niż badziewiastą e52 z dobrą baterią. ;)

bognik
08-07-2011, 13:16
I tak wolę e51 ze słabą baterią, niż badziewiastą e52 z dobrą baterią. ;)
Ja używam na zmianę, a do E51 mam dwie baterie ;)

nowart
08-07-2011, 14:48
Szukam sposobu/aplikacji, która wyłączy mi tę badziewną blokadę ekranu w Androidzie 2.3.3 ( SGS II) w postaci przesuwanego ekranu. W Omnii II mogę blokadę wyłączyć i aktywować telefon bocznym przyciskiem, tutaj dodatkowo muszę bawić się w przerzucanie wrednego obrazka, który też nie zawsze zaskakuje. Po jakiego diabła te "ułatwienia" skoro w kieszeni nie jestem w stanie czegoś przypadkowo aktywować przy tym ekranie...

Tom01
08-07-2011, 14:52
Szukam sposobu/aplikacji, która wyłączy mi tę badziewną blokadę ekranu w Androidzie 2.3.3 ( SGS II) w postaci przesuwanego ekranu. W Omnii II mogę blokadę wyłączyć i aktywować telefon bocznym przyciskiem, tutaj dodatkowo muszę bawić się w przerzucanie wrednego obrazka, który też nie zawsze zaskakuje.

A podobno można to zrobić na parę sposobów i akcje na ekranie też zawsze działają natychmiast i niezawodnie. Żadnych przycięć przecież nigdy nie ma. Prawda? :P

sote
08-07-2011, 14:56
Mój ojciec z firmy do takich celów dostał Nokie C5-00. Nie taka zła w sumie.

no wlasnie... masz jakies spostrzezenia odnosnie tego modelu?
Jak w nim z bateria?

Tom01
08-07-2011, 14:59
Jak w nim z bateria?

Teściowa używa takiej płaskiej rozkładanej Motoroli. Nie kojarzę modelu, ale są za grosze w sieciach. Guziory duże, wyświetlacz czytelny, obsługa "klasyczna", bateria kilka dni trzyma. Dla przyzwyczajonych do starszego typu komórek jak znalazł. Teściowa sobie chwali.

sote
08-07-2011, 15:02
Tom - dzieki za sugestie ale nic rozkladanego nie wchodzi w gre - wiadomo - im mniej ruchomych czesci tym lepiej :)

M_B
08-07-2011, 15:06
Jak w nim z bateria?

Bateria niecałe 2 tygodnie. Zazwyczaj 7-12 dni, no ale oni to dzwonią dużo, żadnego innego użycia telefonu prawie. Jak jest dużo rozmów to 5-6 dni, ale to w ekstremalnych przypadkach. Typowy telefon "do dzwonienia", bez bajerów, aparat jak ta tę klasę też przyzwoity, żeby zrobić poglądowe zdjęcia. GPS darmowy to fajna sprawa. Jakość wykonania jak na badziewiasty plastik Noki nie jest taka zła, moim zdaniem materiały i spasowanie lepsze od E52. W porównaniu do mojego Wave S8500, to właśnie baterią i darmowym GPSem wygrywa. No i ceną. Mi bateria w szajsungu trzyma 1,5 dnia przy YT, muzyce, mailu, internecie, ok 30 smsów i 10 minut rozmów dziennie i czasem to jest problem.

mirek
08-07-2011, 15:07
Jak w nim z bateria?
No slabo :(

adamtg
08-07-2011, 15:09
Szukam sposobu/aplikacji, która wyłączy mi tę badziewną blokadę ekranu w Androidzie 2.3.3 ( SGS II) w postaci przesuwanego ekranu. W Omnii II mogę blokadę wyłączyć i aktywować telefon bocznym przyciskiem, tutaj dodatkowo muszę bawić się w przerzucanie wrednego obrazka, który też nie zawsze zaskakuje. Po jakiego diabła te "ułatwienia" skoro w kieszeni nie jestem w stanie czegoś przypadkowo aktywować przy tym ekranie...

No lock (https://market.android.com/details?id=org.jraf.android.nolock&feature=search_result)
u mnie na SGS I (2.2.1) działało(*) bez problemu, nie wiem jak na 2.3.3, jak nie zadział poszukaj innych wpisując w marketowej wyszukiwarce po prostu "no lock".

* działało, bo już nie używam, aktualnie mam ekran blokady zrobiony z pomocą WidgetLocker (https://market.android.com/details?id=com.teslacoilsw.widgetlocker&feature=order_history). Jak dla mnie świetne.

nowart
08-07-2011, 15:09
A podobno można to zrobić na parę sposobów i akcje na ekranie też zawsze działają natychmiast i niezawodnie. Żadnych przycięć przecież nigdy nie ma. Prawda? :P

Taaa... fanatyk-jabłecznik powrócił z banicji :roll:
A tak poza tym nie przypominam sobie żebym na cokolwiek narzekał w sgsII jak i wygłaszał twierdzenia o jakiś "paru sposobach" więc nie bardzo kumam o czym piszesz. Mam na myśli jedynie przesuwny obrazek, którego zbyt delikatne przesunięcie nie powoduje odblokowania ekranu.

No lock (https://market.android.com/details?id=org.jraf.android.nolock&feature=search_result)
u mnie na SGS I (2.2.1) działało(*) bez problemu, nie wiem jak na 2.3.3, jak nie zadział poszukaj innych wpisując w marketowej wyszukiwarce po prostu "no lock".

Mnogość podobnych aplikacji w Markecie widzę. Nie chcę jednak zaśmiecać sprzętu zbędnymi instalacjami, płaceniem za coś, co za chwilę będę musiał wyrzucić itd itp...

adamtg
08-07-2011, 15:16
Mnogość podobnych aplikacji w Markecie widzę. Nie chcę jednak zaśmiecać sprzętu zbędnymi instalacjami, płaceniem za coś, co za chwilę będę musiał wyrzucić itd itp...

Przecież No lock, jest za darmo?

thorcik
08-07-2011, 15:18

Jednak nie trzeba, po kilkukrotnym odświeżeniu kolekcji załapał. I teraz łapie od razu.

Nikuś
08-07-2011, 15:25
nowart, jednak jest coś co chciałbyś zmienić/poprawić w SGS(do tego 2ce) ;)
Jak wcześniej pisałem jeśli jest rozwiązanie tego tematu, to możne pomóc http://www.xda-developers.com/ lub http://forum.android.com.pl/

mnie ten lock nie przeszkadza, co więcej.. jest dla mnie niezbędny ale to kwestia indywidualna
.....

Po za sprawą.. jestem mile zaskoczony, bo od jakiegoś czasu aku trzyma trzy dni przy moim normalnym użytkowaniu(trochę wszystkiego), jednak po kilku modyfikacjach, czyli przjście 2.3.4 JPY oraz rozsądnym zarządzaniu jasnością wyświetlacza. Może te baterie się też w jakiś sposób formują

.

sote
08-07-2011, 15:25
Bateria niecałe 2 tygodnie. Zazwyczaj 7-12 dni, no ale oni to dzwonią dużo, żadnego innego użycia telefonu prawie. Jak jest dużo rozmów to 5-6 dni, ale to w ekstremalnych przypadkach. Typowy telefon "do dzwonienia", bez bajerów, aparat jak ta tę klasę też przyzwoity, żeby zrobić poglądowe zdjęcia. GPS darmowy to fajna sprawa. Jakość wykonania jak na badziewiasty plastik Noki nie jest taka zła, moim zdaniem materiały i spasowanie lepsze od E52. W porównaniu do mojego Wave S8500, to właśnie baterią i darmowym GPSem wygrywa. No i ceną. Mi bateria w szajsungu trzyma 1,5 dnia przy YT, muzyce, mailu, internecie, ok 30 smsów i 10 minut rozmów dziennie i czasem to jest problem.

mi s8500 trzyma srednio ok 4 dni :)
wiadomo im wiecej dupereli sie uzywa tym szybciej pada

No slabo :(
mirek - co to znaczy slabo? Dla Ciebie te 5-6 dni o ktorych pisal M_B to wlasnie slabo?
Czy wytrzymuje krocej?

mirek
08-07-2011, 15:33
Bez korzystania z netu po wi fi to wytrzymal mi max 3 dni wiele aplikacji pozamykane !
Kiedy jestem w hotelu i korzystam z netu to max 2.5 godz
Jak dla mnie to wynik taki sobie?!

sote
08-07-2011, 15:35
to dziwne... Twoje max. 3dni vs. 5-6 (wg M_B) spora roznica

mirek
08-07-2011, 15:37
Mam go 2 mc i tak bylo wiele razy:(

M_B
08-07-2011, 15:39
to dziwne... Twoje max. 3dni vs. 5-6 (wg M_B) spora roznica

Tylko ja o korzystaniu tylko do dzwonienia, bez żadnego netu, słuchania muzyki i innych rzeczy. Samo dzwonienie. 2000 minut na miesiąc w abonamencie.

nowart
08-07-2011, 15:44
nowart, jednak jest coś co chciałbyś zmienić/poprawić w SGS(do tego 2ce) ;).

Nie ma. To kwestia czysto "customizacyjna" zatem żaden to problem.
Zainstalowałem NoLock - no i już na nic nie narzekam :) Dzięki

mirek
08-07-2011, 15:45
Jak dzwonisz malo to wynik jest super
Dla mnie telefon to podstawa i rozmawiam ok 2 godzin dziennie do tego w aucie
I pewnie na trasie gdzie z sygnalem jest jak jest ,stad taki wynik
Na pewno nie jest lepiej jak w S 8500

Tom01
08-07-2011, 15:50
Taaa... fanatyk-jabłecznik powrócił z banicji :roll:

Naprawdę Pana proszę o minimum kultury wypowiedzi.

A tak poza tym nie przypominam sobie żebym na cokolwiek narzekał (...) Mam na myśli jedynie (...) zbyt delikatne przesunięcie nie powoduje odblokowania ekranu.

"Badziewna blokada ekranu która nie zawsze zaskakuje", która w chwili samoobrony przeistacza się w "zbyt delikatne przesunięcie". Wie Pan co to chorągiewka?

M_B
08-07-2011, 15:50
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/827/dscn4302i.jpg/)

Tu zdjęcie poglądowe, żeby się upewnić, że mówimy o tym samym telefonie. To po lewej, tak?

mirek
08-07-2011, 15:53
????:confused::confused::confused:

sote
08-07-2011, 15:54
Tylko ja o korzystaniu tylko do dzwonienia, bez żadnego netu, słuchania muzyki i innych rzeczy. Samo dzwonienie. 2000 minut na miesiąc w abonamencie.

no i do tego bedzie uzywany :)
zadnego netu, zadnych empetrojek czy innych gpsow...
chociaz moze to ostatnie czasem sie trafi ;)

mirek
08-07-2011, 16:03
Hm no to OK

nowart
08-07-2011, 17:31
Naprawdę Pana proszę o minimum kultury wypowiedzi.
"Badziewna blokada ekranu która nie zawsze zaskakuje", która w chwili samoobrony przeistacza się w "zbyt delikatne przesunięcie". Wie Pan co to chorągiewka?

uwierz mi, że to najdelikatniejsza forma wypowiedzi w stosunku do ewidentnego trolla, który doskonale wie o czym pisze adwersarz, jednak w celu dopięcia swego chwyta za słówka i obraca "kota ogonem" w tak żenujący sposób, że na dalsze tłumaczenie i rozmowę przechodzi najmniejsza ochota...
nie pierwszy raz zresztą, aż dziwię się sobie po co strzępię klawiaturę na pseudo rozmowę, która lada moment osiągnie finał jak każda z Twoim udziałem, gdzie pojawia się Apple.
Pana zatem uprzejmie pożegnam :)

Tom01
08-07-2011, 17:39
gdzie pojawia się Apple.

Jakie Apple? Gdzie Apple? Przecież to w najlepszym smartfonie na świecie wcale się nie zacina nie zaskakująca badziewna blokada ekranu. :razz:

Gio
08-07-2011, 17:45
mam nadzieję że moderator zrobi z tym porządek...

nowart
08-07-2011, 17:58
Nie ma sensu. Tom jest jak febra. Złapiesz raz, nawraca całe życie :-)

Marcin Jakubowski
08-07-2011, 20:23
Nie ma sensu. Tom jest jak febra. Złapiesz raz, nawraca całe życie :-)

czy nie chodziło raczej o opryszczkę?

btw. jak bateria w SGS II? ile trzyma przy korzystaniu z neta po wi-fi, ile po 3 g, jak długo ile działa pod nawigacją?

mirek
08-07-2011, 20:31
Wydawalo mi sie ze bedziemy wymieniali wiadomosci o S II a tu D........
Sorki za ot ale tak to widze :(:(:(

nowart
08-07-2011, 22:25
czy nie chodziło raczej o opryszczkę?

btw. jak bateria w SGS II? ile trzyma przy korzystaniu z neta po wi-fi, ile po 3 g, jak długo ile działa pod nawigacją?

wirus to wirus - równie upierdliwe ;)
co do baterii to niestety - po czterokrotnym ładowaniu trzyma ok 24h - bez wi-fi bo latam na 3G, wszsystkie ulepszenia włączone, sporo na Tapatalku, gmailu, GG, kilkadziesiąt minut rozmów, kilkanaście minut gps, kilka sms i naprawdę duużo zabawy w konfiguracje także ekran pracuje godzinami. Mogłoby być lepiej, choć patrząc na konkurentów ze stajni HTC jest znacznie lepiej...

Irytowała mnie trochę minimalna jaskrawość LCD w telefonie - tutaj podoba mi się bardzo IP4 o czym nie raz pisałem - ale znalazłem świetną i banalną aplikację ScreenFilter 1.2. Ustawiamy jasność jaka nam pasuje np w ciemnościach , jeden klik i mamy ekran z możliwością ściemnienia go aż do zera. Jedyna bodaj aplikacja jaką znalazłem, pozwalająca na znacznie większy zakres regulacji niż fabryczna.

Tom01
08-07-2011, 22:32
wirus to wirus - równie upierdliwe ;)

Chyba nie zrozumiał Pan żaluzji. ;)

co do baterii to niestety - po czterokrotnym ładowaniu trzyma ok 24h

Potwierdzam. Przy normalnym niezbyt intensywnym użytkowaniu czyli poczta odbierana automatem co godzinę, 10-20 rozmów po 1-5 minut, www kilkanaście razy, pogoda ze dwa razy, jakiś sms, wytrzymuje max dobę. Przy większym obciążeniu siorbie baterię tak, że niemal widać jak spadają kreski. Zaryzykowanie nie podłączenia na noc do ładowana to pewne, że rano cudowny spokój, nie ma żadnych pilnych telefonów o barbarzyńskiej porze. :)

costi
08-07-2011, 23:57
A używał ktoś z szacownego grona Motoroli Defy?

krzysztof jot
09-07-2011, 01:15
Nie ma. To kwestia czysto "customizacyjna" zatem żaden to problem.
Zainstalowałem NoLock - no i już na nic nie narzekam :) Dzięki

nowart (lub inny posiadacz SGSII )- napisz proszę jeszcze parę słów o SGS II. Nie wiem co mi odbiło - ale widzę tendencje to "ochoty zmiany" czyli jak się znam to zrobię to lada chwila, ale... może coś / ktoś mnie odwiedzie od tego szalonego planu :).
Mam N8 - stabilny system, prostota obsługi, wszystko działa, wszystko pod kontrolą, manager, kopiowanie danych, genialny aparat foto, solidna metalowa słuchawka z doskonałym ekranem widocznym w słońcu znacznie lepiej niz samsungowy superAmoled, no ale coś mnie kręci na zmianę - gadżeciaż jestem i tyle.

Więc zanim zgłupieję i kupie tą patelnie i będę pukał się w głowę za każdym razem wyjmując toto na ulicy jak zadzwoni - może coś sie jeszcze dowiem co mnie powstrzyma :).

Czy SGS II / a co za tym idzie Android w wersji 2.3.3:
1 - łączy bezproblemowo z PC przez BT. Wiem Air Kies itp - ale z Nokia wchodzę do pokoju, a w laptopie czy PC już zapala się ikona połączenia, i mam komunikacje z telefonem - z pamięcią, z kontaktami, widzę na ekranie kto dzwoni itd - a jak w Androidzie ?

2 - co mogę bezproblemowo skopiować i zapisać na PC - kontakty ? dane ?
3 - mogę jakoś archiwizować sms,y na laptopie
4 - GPS - szybko i bez problemów łapie fixa ?
5 - sieci ? WiFI - nie ma problemów ?
6 - jakość dźwięku przy rozmowach telefonicznych ? / filtru szumów chyba nie ma jak N8 ?
7 - wygoda użytkowania ? :) - wiem odczucia indywidualne, ale tak pytam może już ktoś przemyślał to na trzeźwo :)
8 - coś co by mnie zniecheciło ? :)
9 - profile - da się ustawić tak aby o określonej godzinie przechodził w wybrany profil ?
10 - zakładam że Książka Adresowa ma dowolny nieograniczony podział na grupy ?

oczywiście nie znam super Androida, ale to akurat mnie raczej rajcuje niż odstrasza. Radziłem sobie z 1.6 w LG, z Bada w wave, z S^3 w Nokiii więc zakładam, ze dam rade :) ale ... no własnie poczytam odpowiedzi na powyższe i wyciągnę wnioski. Dla chcących namówić mnie na HTC - z powodu marnych ekranów, słabych baterii odpada, choć uważam, że Ui i design są lepsze niz SGS i Incredible brałem pod uwagę - jest jednak poręczniejszy, no ale GPS i ekran sa tam marne.
Więc prosze o konkrety w temacie SGSII, a nie "może lepiej... " :)

Bartek_902
09-07-2011, 08:33
Witam.

Ostatnio sam nosze się ze zmianą obecnego telefonu bo ten jest już wysłużony i mocno zmęczony użytkowaniem przez ponad 2 lata , obecnie mam Iphona 3g , jakiś czas temu zamysł był taki iż zmiana bedzie analogiczna czyli 4g ale po pewnym czasie w gre zaczął wchodzić galaxy S a teraz galaxy s II i chyba ten ostatni wygrał .
Z Iphona 4g zrezygnowałem bo doszedłem do wniosku że niewiele nowego wniesie poza nowym wyglądem i paroma funkcjami , GSII da dużo większe możliwości .

Zastanawia mnie aby jedno i tu pytanie do użytkowników , GSII jest dosyć spory , nie miałem okazji bawić się nim dłużej i zastanawiam się czy jego rozmiar nie denerwuje i nie powoduje dyskomfortu w spodniach np ?? :)

rafulec
09-07-2011, 09:36
większe możliwości dla posiadaczy iphona (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13121&skad=news) :)

Tom01
09-07-2011, 09:48
1 - łączy bezproblemowo z PC przez BT. Wiem Air Kies itp - ale z Nokia wchodzę do pokoju, a w laptopie czy PC już zapala się ikona połączenia, i mam komunikacje z telefonem - z pamięcią, z kontaktami, widzę na ekranie kto dzwoni itd - a jak w Androidzie ?

Nic z tego. BT mam wrażenie jest na siłę. Kula u nogi, którą trzeba zmuszać żeby działała. Dobrze sprawuje się z zestawami słuchawkowymi i w samochodzie, ale jako synchronizacja słabo a raczej wcale. Android ma synchronizację "z" i "przez" Google. Z komputerem raczej nie jest priorytet. W każdym razie jeśli jest inaczej to ja się nie dokopałem. Być może dodatkowym utrudnieniem jest, że synchronizacja jest z japkiem.

Tak.

Nie.

Raczej normalnie. Ani błyskawicznie ani wolno.

Czasem nie załapie, nie wiem dlaczego. Ze trze razy przez ostatnie parę dni musiałem wyłączyć i włączyć Wi-Fi aby się podłączył.

6 - jakość dźwięku przy rozmowach telefonicznych ? / filtru szumów chyba nie ma jak N8 ?

Bez zastrzeżeń.

7 - wygoda użytkowania ? :) - wiem odczucia indywidualne, ale tak pytam może już ktoś przemyślał to na trzeźwo :)

Subiektywnie, z punktu widzenia wieloletniego posiadacza IP, za szeroki, za lekki w stosunku do wymiarów.

Akumulator ma katastrofalnie małą pojemność w stosunku do poboru mocy. A myślałem że IP szybko wyciąga baterię.

Tom01
09-07-2011, 09:49
Z Iphona 4g zrezygnowałem bo doszedłem do wniosku że niewiele nowego wniesie poza nowym wyglądem i paroma funkcjami , GSII da dużo większe możliwości .

IP4 w stosunku w 3 jest wielokrotnie szybszy i ma genialny ekran. A z tymi możliwościami, od kilku dni mam SGSII i jest tak jak pisałem wcześniej. Mnóstwo bajerów, ciężko się do czegoś dokopać, duplikacja miejsc gdzie mogą być potrzebne rozkazy. Generalnie gadget w pełnym tego słowa znaczeniu.

nowart
09-07-2011, 10:20
Czy SGS II / a co za tym idzie Android w wersji 2.3.3:

oczywiście nie znam super Androida, ale to akurat mnie raczej rajcuje niż odstrasza. Radziłem sobie z 1.6 w LG, z Bada w wave, z S^3 w Nokiii więc zakładam, ze dam rade :) ale ... no własnie poczytam odpowiedzi na powyższe i wyciągnę wnioski. Dla chcących namówić mnie na HTC - z powodu marnych ekranów, słabych baterii odpada, choć uważam, że Ui i design są lepsze niz SGS i Incredible brałem pod uwagę - jest jednak poręczniejszy, no ale GPS i ekran sa tam marne.
Więc prosze o konkrety w temacie SGSII, a nie "może lepiej... " :)
9 - profile - da się ustawić tak aby o określonej godzinie przechodził w wybrany profil ?
10 - zakładam że Książka Adresowa ma dowolny nieograniczony podział na grupy ?

1,2,3. łączy się z komputerem bez najmniejszego problemu. Jednak nie przetestowałem jeszcze możliwości synchronizacyjnych z PC po BT zatem pewnie znajdzie się ktoś, kto dokładniej opisze problemy, które mógłbyś napotkać. Dane zrzucam bez problemu po kablu, kontakty, kalendarz, pocztę przez gmaila, sms do istotnych spraw niemal nie używam więc ich archiwizacja nigdy nazbyt mnie nie interesowała.
4. GPS łapie różnie. Czasem w kilkanaście sekund, czasem trzeba zaczekać ze 2-3 minuty aż załapie fixa - zdarzyło mi się tak jedyny raz. Nie wiem od czego jest to uzależnione, zbyt krótko mam ten sprzęt z kompletnie nowym oprogramowaniem, nawigacją i wszystkim co z tym związane.
5. Nie ma najmniejszych problemów.
6. Czysto i wyraźnie - znacznie lepiej niż np w Desire, którego miałem przyjemność testować przez parę dni.
7. Kwestia przyzwyczajenia. Używam równocześnie wielkiego , dotykowego SGS-a, jak i małą, stalową Nokię 6300. Każdy z nich jest świetny do pewnego rodzaju zastosowań. Po przejściu z ekranu 3.7" nie odczuwam jakiegokolwiek dyskomfortu a raczej ze względu na znacznie nowocześniejszy, czulszy i wydajniejszy hardware mogę stwierdzić, że praca stała się znacznie przyjemniejsza. W ręku też leży świetnie - zwłaszcza po zapakowaniu go w rewelacyjny futerał, który podlinkowałem w poprzednich postach. Każdy jednak musi chwycić we własne dłonie i samodzielnie ocenić ergonomię.
8. Tak naprawdę to mam ten aparat zbyt krótko, żeby móc kompleksowo ocenić pełnię jego możliwości lub braki.
Dziś mogę śmiało stwierdzić, że dla mnie to telefon kompletny i niemal idealny. Ekran jest doskonale czytelny, wyraźny, kontrastowy. Strony www czyta się bardzo wygodnie, czcionka jest ostra i wyraźna bez najmniejszych oznak "schodkowania". W słońcu znacznie lepszy niż Amoled w Omnii II. Nie miałem w rękach Twojej Nokii zatem ciężko się odnieść do ich porownania i oceny. Interfejs to również nie problem - instalacja dowolnego launchera rozwiązuje problem całkowicie. Jest to system z tak potężną możliwością ustawienia go pod własne preferencje, że z pewnością i Ty znajdziesz coś dla siebie.
Bateria - zawsze mogłoby być lepiej, jednak nie znam urządzenia o podobnych parametrach mogących wykazać się dłuższą pracą na jednym ładowaniu. Pozostaje mieć nadzieję, że kwestia zarządzania energią będzie systematycznie ulepszana w kolejnych wypustach googlowego robocika...

9. Żaden problem ale do profili masz masę zewnętrznych aplikacji. W samym systemie takich funkcji nie ma.
10. Tak, masz kilka grup domyślnych - jak wszędzie - oraz możliwość zakładania nowych.

Tom01
09-07-2011, 10:43
1,2,3. łączy się z komputerem bez najmniejszego problemu. Jednak nie przetestowałem (...) Dane zrzucam bez problemu po kablu (...) sms (...) archiwizacja nigdy nazbyt mnie nie interesowała.

BT łączy się z komputerem bez problemu ale nie testowałem synchronizacji ani kopiowania czegokolwiek inaczej jak po kablu. Nie ma to jak rzetelna odpowiedź.

Bateria - zawsze mogłoby być lepiej

Oczywiście. Wszystko jest lepsze od jednego dnia pracy. Czasem nawet nie całego.

jednak nie znam urządzenia o podobnych parametrach mogących wykazać się dłuższą pracą na jednym ładowaniu.

Wystarczy 3x dłuższą? No to IP4. :P

Tom01
09-07-2011, 10:56

Profile to wynalazek nokiowy i w innych telefonach rzadkość. Można na upartego zrobić, są do tego programy. Generalnie sprawę profili załatwiają guziki głośności dzwonka i wyciszenia które są z reguły wyprowadzone na obudowę. W Nokiach tego nie było stąd uzasadnienie przełączania programowo.

Przykładowo, wchodząc na spotkanie, przesunięcie przełącznika wyciszenia jest wygodniejsze niż kilka operacji wywołania cichego profilu w Nokii.

nowart
09-07-2011, 11:41
BT łączy się z komputerem bez problemu ale nie testowałem synchronizacji ani kopiowania czegokolwiek inaczej jak po kablu. Nie ma to jak rzetelna odpowiedź.

odpowiem na te wycięte z kontekstu zaczepki po raz ostatni tylko dlatego, że zdaję sobie sprawę, iż mogło to zabrzmieć niejednoznacznie. Synchronizacja, której nie sprawdzałem a o którą pytał Krzysztof to jedno. Manualny zrzut danych po połączeniu z laptopoem czy to po kablu , czy to przez BT przebiega idealnie i przerzuciłem już poprzez oba kanały masę danych. Działa bez najmniejszego problemu przesyłanie zarówno kontaktów jak i plików. W obie strony.
Na resztę nawet nie chce mi się odpowiadać bo o czym tu dyskutować z człowiekiem, który nie rozumie prostego sformułowania "urządzenie o podobnych parametrach" a prośbę o podanie recepty na stworzenie profilów o szerokim spektrum funkcji i działania sprowadza do prostego MUTE i pstryczka w swoim jabłuszku... no bo Tomowi to wystarcza więc i każdemu też musi. Taka z Tobą dyskusja. Nie jeden próbował, jak widać nikomu już się nie chce. Podziwiam Cię jedynie za tę szaleńczą upartość, kiedy ledwo przywrócili Cię do życia za trolowanie w tym wątku a już zaczynasz sprowadzać dyskusję ponownie na swoje tory...
Zastanawia mnie jedynie po co kupiłeś ten kiepsko wykonany, nieporęczny, za cieńki, za lekki, prądożerny, z fatalnym dotykiem i jeszcze gorszym ekranem, nieczytelny, przekolorowany gadżecik z jeszcze gorszym systemem operacyjnym mając swojego ukochanego, do bólu idealnego ajfonika cztery... (żegnam nie oczekując odpowiedzi)

p.s.

Generalnie sprawę profili załatwiają guziki głośności dzwonka i wyciszenia które są z reguły wyprowadzone na obudowę. W Nokiach tego nie było stąd uzasadnienie przełączania programowo.

Przykładowo, wchodząc na spotkanie, przesunięcie przełącznika wyciszenia jest wygodniejsze niż kilka operacji wywołania cichego profilu w Nokii.

w mojej leciwej nokii 6300 oczywiście znajdują się przyciski do regulacji głośności a w każdej Nokii jak sięgam pamięcią przytrzymanie guziczka # powoduje wyciszenie dźwięków telefonu. No ale pewnie zaraz usłyszymy, że naciśnięcie guziczka w prawym dolnym rogu klawiatury to nie to samo co doskonała dźwigienka w lewym górnym rogu ajfona...
puenta - nie ma to jak rzetelna odpowiedź :lol:

krzysztof jot
09-07-2011, 11:47
nowart i Tom01 - bardzo dziękuje, że zadaliście sobie trudu na większe opisy.
Prawdę powiedziawszy, warto się zastanowić po tych opiniach co dalej :). O dziwo nowa Nokia X7 ma doskonałe recenzje, ponoć genialny ekran dwukrotnie !! jaśniejszy nihttp://www.gsmarena.com/nokia_x7_00-review-613p2.phpż SGSII - metalowa obudowa i 4 cale , nowy Symbian Anna dość szybki - muszę to zobaczyć zanim sie na coś zdecyduje, po prostu 3,5 cala w N8 jest nieco za małe, i to jedyny minus.

Odnośnie GPS - a wydawało się po tych testach, ze jest genialny... to co jest w tych HTC ?
http://www.youtube.com/watch?v=JZzJyKtPkHw
http://www.youtube.com/watch?v=u-_5ft7Pntg&feature=related

PS.
e, chłopaki nie bijta się :) bo wyjadę zaraz że N8 jest najlepsza - w pozostałych systemach ludzie wpadają w euforię dostając rozwiązania, stosowane w Symbianie i Nokiach od kilku lat więc nie ma co mówic co lepsze ino wskazać wady i zalety a reszta to własne upodobania.

Tom01
09-07-2011, 11:48
Zastanawia mnie jedynie po co kupiłeś

Przecież pisałem kilka stron temu. Gadżet a ja lubię gadżety. Umowa mi się akurat kończyła więc wziąłem to co po pobawieniu się, bez problemu sprzedam. W firmie mam kilka telefonów, co raz któryś kończy umowę lojalnościową i coś trzeba wziąć z nową. Poprzednio wziąłem HTC, teraz nową aktualną gwiazdę sezonu. Miałem cień wątpliwości czy nie sprzedam IP, ale obecnie jestem pewien, że nie. To jednak nie ta klasa. SGSII jest trochę dalej niż w pół drogi między HTC a IP, choć pewne rzeczy, przyznaję, są imponujące. Albo synowi oddam, bo z zazdrością patrzy na IP. Będzie miał namiastkę a i w szkole będzie robił szał, boć to na topie teraz. ;)

Nikuś
09-07-2011, 11:51
nowart, czyli gps jednak nie jest w 2ce taki idealny.. w 1ce dopiero przy aplikacji GPS Aids i pobraniu raz na kilka dni pliku wspierającego łapanie fixa działa przyzwoicie i dość precyzyjnie. Ciekawy jestem czy w 2ce zmienili hardware gps i antenkę.

Ogólnie nie ma co gadać o baterii trzymającej 1dzień, bo jak się postarać, to każdy smartfon o tak dużym wyświetlaczu szybko padnie, czy N8, czy większe konstrukcje SGS 1 i 2. Można odpowiednio skonfigurować, odpowiednie zarządzanie jasnością, usuwać niepotrzebnie działające w tle procesy, zmieniać i testować różne wersje systemu.
Jeśli ktoś chce urządzenie tylko do rozmów głosowych, to po co smartfon? Smartfon to gdżet, zabawka do internetu, gier, filmów, a telefon jest oczywistym dodatkiem ;)

Tom01
09-07-2011, 11:57
a prośbę o podanie recepty na stworzenie profilów o szerokim spektrum funkcji i działania sprowadza do prostego MUTE i pstryczka w swoim jabłuszku...

Poproszę wobec tego o opis o co głównie chodzi w funkcji zmiany profilu? Zmienia głośność lub ją całkiem wycisza i co jeszcze?

Ogólnie nie ma co gadać o baterii trzymającej 1dzień, bo jak się postarać, to każdy smartfon o tak dużym wyświetlaczu szybko padnie, czy N8, czy większe konstrukcje SGS 1 i 2.

Powiem tak. Z porównania mogę powiedzieć tyle, że jeśli IP4 używany jest tak, że obudowa parzy w ręce, to po dniu padnie. Inaczej nie ma szans. Po półtorej doby użytkowania wg opisanego wcześniej swojego profilu pracy, pokazuje z reguły 50-60%. Z reguły i tak się doładowuje w stacji dokującej przy kompie, więc rzadko mam okazję sprawdzić ile czasu chodzi co całkowitego padu. Parę razy miałem taki przypadek, na dodatek na wyjeździe, kiedy dziwnym trafem zawsze ilość spraw do załatwienia telefonicznie/e-mailowo/sms-owo rośnie lawinowo, telefon wytrzymywał co najmniej 2 doby. SGSII przy obecnych zabawach traci akumulator dosłownie "w oczach".

Tom01
09-07-2011, 12:03
nowart, czyli gps jednak nie jest w 2ce taki idealny..

Aha, ktoś pisał o różnicach IP3 i IP4. W kontekście GPS różnica jest kolosalna. IP4 "łapie" natychmiast, IP3 nie. Dodatkowo bardzo skutecznie wspomaga się triangulacją wg BTS'ów więc pozycja jest od razu, w chwili odpalenia programu. Jadąc samochodem ze znajomym po śródmieściu w W-wie kolega miał IP3, ja włączyłem IP4. Celem porównania. Jak wiadomo tam się jedzie jak w kanionie, nieba prawie nie widać. Oba z tą samą wersją systemu, nawigacja ta sama. IP4 działał płynnie, IP3 gubił sygnał co kilka minut. Dopiero po wyjechaniu na szerszą ulicę zaczął działać względnie normalnie. Szybkość ustalania pozycji w IP4 jest tak błyskawiczna, że będąc w obcym miejscu i szukając ulicy, sprawdzenie gdzie jesteśmy na mapie (Google Maps) jest praktycznie tak samo szybkie jak sprawdzenie godziny na ekranie. Jakiekolwiek porównanie czułości GPS ze specjalizowanymi nawigacjami typu Mio, Navroad jest nieporozumieniem.

krzysztof jot
09-07-2011, 12:24
Poproszę wobec tego o opis o co głównie chodzi w funkcji zmiany profilu? Zmienia głośność lub ją całkiem wycisza i co jeszcze?

....

w profilach możesz zmienić głośność dzwonków, poczty, klawiatury (aby np w nocy nie pikała ), wibra on-off, w profilu np. Rower ze słuchawkami jak nie widzisz telefonu w plecaku, aby czytała kto dzwoni (sprawdza się) itd itp.

Akutar wejście "na spotkanie" i wyciszenie to jeden przycisk lub belka i mute jak w Androidzie, i tu nie ma konieczności posiadania profilów, ale np mam ustawiony profil DOM - ( min. ciszej ustawione sygnały, wibra off aby mi po nocnej szafce telefon nie latał ) który aktywuje sie oczywiście sam o 23.00 i przełącza sam o 9.00 na profil Ogólny. A Rower włącza jak podłączę słuchawki, a Samochód jak połączy się z zestawem w aucie - no jest wygoda do której łatwo sie przyzwyczaić :).

nowart
09-07-2011, 12:32
O dziwo nowa Nokia X7 ma doskonałe recenzje, ponoć genialny ekran dwukrotnie !! jaśniejszy nihttp://www.gsmarena.com/nokia_x7_00-review-613p2.phpż SGSII - metalowa obudowa i 4 cale , nowy Symbian Anna dość szybki - muszę to zobaczyć zanim sie na coś zdecyduje, po prostu 3,5 cala w N8 jest nieco za małe, i to jedyny minus.

Odnośnie GPS - a wydawało się po tych testach, ze jest genialny... to co jest w tych HTC ?
http://www.youtube.com/watch?v=JZzJyKtPkHw
http://www.youtube.com/watch?v=u-_5ft7Pntg&feature=related

PS.
e, chłopaki nie bijta się :) .

Przed chwilką ściągnąłem ten gpsstatus. leżał na parapecie przez 10 minut. ZERO fixa, trzy satelity w zasięgu widzialności telefonu (??)... wkurzony odpaliłem NE - mapa - moja pozycja, dwa mrugnięcia oczkiem znacznika gps w pasku i fix załapany.
Tak jak pisałem wcześniej, załączam gps, potem NE, paplam adres do słuchawki, kilka razy OK i jadę. Raz tylko zdarzyło się, że szukał mi fixa ze 3-4 minuty ale restart gps i było ok. W Omnii II, która MZ miała świetny gps i łapała fixa z AM momentalnie też zdarzały się takie kwiatki. Rzadko ale się zdarzały.

Krzysztof - macałem również HTC sensation, gdyż wybór był między tymi dwoma modelami. Jakość wykonania obudowy lepsza, więcej metalu. Ja jednak wychodzę z założenia, że każdy, nie zabezpieczony tel po upadku na beton rozleci się na kawałki o szybie nie wspominając. Czy to będzie sprzęt z elementami stali, czy z tworzywa. Dlatego każdy aparat zabezpieczam pokrowcem. No i tutaj wymiary SGSII okazały się wprost idealne do zapakowania go we wspomniany, żelowy pokrowiec. Trzyma się go perfekcyjnie, nie wyślizguje się z dłoni, a zabezpieczony dwuwarstwowym CaseMate jest cieńszy niż goły Sensation. Teraz mam znacznie mniejsze obawy, że po upadku na chodnik coś ulegnie uszkodzeniu bo futerał tłumi uderzenia wyśmienicie.

p.s. chłopaki się nie biją. do fanatyzmu i budowania ołtarzyka z telefonem w ramce mi niezmiernie daleko. każdy tel i system ma wady i zalety jednak nie każdy umie zachować zdrowy dystans do tego małego przedmiociku...

Tom01
09-07-2011, 12:45
w profilach możesz zmienić głośność dzwonków, poczty, klawiatury (aby np w nocy nie pikała ), wibra on-off, w profilu np.

Głośność dzwonków/wyciszenie jest w IP na obudowie jak pisałem. Załatwia to większość potrzeb i jest dużo szybsze niż wywoływanie profili czy choćby odblokowywanie aparatu żeby go wyciszyć. W samym systemie nie ma programowanej zmiany, ani w Androidzie ani w iOS. Są jednakże programy do tego. Te lepsze są płatne.

Rower ze słuchawkami jak nie widzisz telefonu w plecaku, aby czytała kto dzwoni (sprawdza się) itd itp.

W tym nie pomogę, kompletnie się nie interesowałem taką funkcjonalnością. Raz jeden próbowałem zmusić tel do czytania książki kontaktów i kompletnie nie mogłem zrozumieć co on do mnie rozmawia. ;)

mam ustawiony profil DOM - ( min. ciszej ustawione sygnały, wibra off aby mi po nocnej szafce telefon nie latał ) który aktywuje sie oczywiście sam o 23.00 i przełącza sam o 9.00 na profil Ogólny. A Rower włącza jak podłączę słuchawki, a Samochód jak połączy się z zestawem w aucie - no jest wygoda do której łatwo sie przyzwyczaić :).

Kiedyś na Nokii korzystałem dokładnie tak samo z profili i po przesiadce na inne telefony wydawało mi się że to karygodny brak podstawowych funkcjonalności. Potem się*przyzwyczaiłem. ;)

Swoją drogą słuchawki działają odpowiednio po podłączeniu, zestaw słuchawkowy w kasku moturowym też, system BT w aucie też. Nie widzę potrzeby co możnaby zmieniać profilem. Można na upartego wyłączać wibrację nocą, ale kto takie cacko kładzie na czymś twardym?

Ja jednak wychodzę z założenia, że każdy, nie zabezpieczony tel po upadku na beton rozleci się na kawałki o szybie nie wspominając.

Moje cztery IP dzielnie kilkukrotnie temu aktywnie zaprzeczyły. Jeden niestety IP3 nadpękł w narożnikach obudowy, ale działał nadal. IP4 też już mi z marynarki "wyskoczył" wprost na beton i nawet śladu nie ma.

zuto
09-07-2011, 18:18
w profilach możesz zmienić głośność dzwonków, poczty, klawiatury (aby np w nocy nie pikała ), wibra on-off, w profilu np. Rower ze słuchawkami jak nie widzisz telefonu w plecaku, aby czytała kto dzwoni (sprawdza się) itd itp.

Akutar wejście "na spotkanie" i wyciszenie to jeden przycisk lub belka i mute jak w Androidzie, i tu nie ma konieczności posiadania profilów, ale np mam ustawiony profil DOM - ( min. ciszej ustawione sygnały, wibra off aby mi po nocnej szafce telefon nie latał ) który aktywuje sie oczywiście sam o 23.00 i przełącza sam o 9.00 na profil Ogólny. A Rower włącza jak podłączę słuchawki, a Samochód jak połączy się z zestawem w aucie - no jest wygoda do której łatwo sie przyzwyczaić :).

Aplikacja "Profiler" załatwia to wszystko z wielkim zapasem. Po przesiadce z noki właśnie profilów mi najbardziej brakowało. W tej aplikacji ustawiasz wszystko co tylko chcesz... godziny, głośność, rodzaj dzwonków i w chorobę jeszcze innych opcji.
Co do gps to teraz na JVP u mnie jest już OK, wcześniej bywało różnie.
Synchronizacja kontaktów... tutaj priorytetem jest Gmail i z nim najlepiej się fon dogaduje. Jak zobaczyłem jak to działa to przestałem używać synchronizacji z kompem. Co jest ważne a może nie każdy to wie, to tak samo synchronizuje się poczta z Microsoft Exchange (kontakty, poczta, kalendarz).

krzysztof jot
09-07-2011, 21:45
no ok, ale tym GPS'e mnie zmartwiliście. W SGSII tez wymaga to ingerencji innego oprogramowania aby było dobrze ?
Poprzednie nokie E66, E72 i obecne N8 łapie fixa zanim wyjade np. z garażu centrum handlowego. W domu w budynku - strop ackerman, poddasze, dach blacha, 2 - 2,5 metra od okna i jak uruchomię Mapy czy NE to mam fixa bez problemu po parunastu sekundach, no chyba że paskudna pogoda. NaviExpert jest tą aplikacja która ma decydujący wpływ na to jaki kupuje telefon - czyli musi na nim działać, stąd nie czekam na N9 choć widzę, że to sprzęt doskonały będzie, ale NE na niego nie zrobią, galaxy ma ale problemy z gps'em o jakich czytam trochę mnie zbiły z tropu... Widząc , że w HTC jest jeszcze sporo gorzej - wygląda na to, że N8 ma tylko słaby marketing, bo konkurencje to robi jej może tylko jedna dwie słuchawki...a może jedna :).

Gio
09-07-2011, 22:05
Krzysztof, używam Endomondo do biegania i trzymając SGS II w kieszeni, nie mam żadnych problemów z GPS. Trasa rejestrowana idealnie. W pomieszczeniach nie testowałem. SGS pierwszy faktycznie czasem świrował.
Skoro jesteś zdeklarowanym gadżeciarzem, to kupię Cie jednym ficzerem:-) Kies Air - uruchamiasz aplikację na telefonie i mając komputer w tej samej sieci WiFi grzebiesz we wszystkim co telefon ma w środku przez przeglądarkę:-) Dla mnie bomba!

Gio
09-07-2011, 22:08
Co do gps to teraz na JVP u mnie jest już OK, wcześniej bywało różnie.

Ale Krzysztof pytał o SGS II, a Ty piszesz o jedynce.

krzysztof jot
09-07-2011, 22:28
Krzysztof, używam Endomondo do biegania i trzymając SGS II w kieszeni, nie mam żadnych problemów z GPS. Trasa rejestrowana idealnie. W pomieszczeniach nie testowałem. SGS pierwszy faktycznie czasem świrował.
Skoro jesteś zdeklarowanym gadżeciarzem, to kupię Cie jednym ficzerem:-) Kies Air - uruchamiasz aplikację na telefonie i mając komputer w tej samej sieci WiFi grzebiesz we wszystkim co telefon ma w środku przez przeglądarkę:-) Dla mnie bomba!

ta, no czytałem o tym Air - fakt, jest się czym pobawić :).

Co do gps - no, jakby miał problemy z zapisaniem tracka przy bieganiu to juz byłoby tragicznie. Wszystkie treningi rowerowe zapisuje Sports Trackerem i tego tez oczekuje po nowym fonie, notabene własnie pokazały sie nowe mapy Nokii - prawdę powiedziawszy jest to bonus, jaki przebija wszystkich producentów telefonów - to naprawdę działa, ma polski język i jak czasami sprawdzałem - daje rade zaprowadzić do celu, oczywiście nie ma tak błyskawicznych uaktualnień jak NaviExpert (no ale NE jest online więc to zrozumiałe), czasem wybrana droga nie nalezy do najlepszych opcji - ale do celu doprowadzi za free - http://betalabs.nokia.com/apps/ovi-maps-for-mobile-v3-08/download_and_installation?all=1.

nowart
09-07-2011, 22:32
właśnie zaktualizowałem Androida do 2.3.4. Ponoć już nie ma battery drain i trzyma znacznie dłużej. Pierwsze uruchomienie NE w mieszkaniu i ... fix po 3 sekundach :) Wcześniej pod dachem bywało różnie.
Zapowiada się ciekawie, reszta wyjdzie w praniu ;)

Gio
09-07-2011, 23:20
Napisał krzysztof jot
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2454485#post2454485)

Nie

Po co wypisywać komuś kto pyta o poradę odpowiedź, która nijak się nie ma do prawdy. Sprawdź chłopie zanim kogoś wprowadzisz w błąd.

Smsy rzecz jasna można z SGS II backupować, tak samo jak: kontakty, kalendarz i zadania, wiadomości, notatki, rejestr połączeń, pliki muzyczne, zdjęcia, wideo oraz pliki z mieszaną zawartością, preferencje i dzwonki, ustawienia sieciowe i zakładki i na koniec ustawienia konta email.

nowart
10-07-2011, 00:35
Możesz pokrótce opisać jak to zrobić? np rejestr połączeń i wiadomości sms?

Gio
10-07-2011, 00:36
standardowa funkcjonalność backupu w kies'ie

Tom01
10-07-2011, 00:48
Smsy rzecz jasna można

Backup można zrobić każdego telefonu ale odtworzyć tylko na nim samym. Na innym już nie, więc wartość takiego archiwum jest taka sobie.

PaRaGaS
10-07-2011, 00:59
Backup można zrobić każdego telefonu ale odtworzyć tylko na nim samym. Na innym już nie, więc wartość takiego archiwum jest taka sobie.

https://market.android.com/search?q=sms+backup
O rly?

I proszę nie mówić, że "a, bo to zewnętrzna aplikacja, znowu trzeba coś instalować" - przypomnę pro-apple'owskie argumenty dotyczące powiadomień, "widgetów" i lockscreena, które padały wcześniej.

A w praktyce, używając np. TitaniumBackup, można zrobić kopię zapasową wszystkich zainstalowanych aplikacji wraz z konfiguracjami, zarówno z partycji data, jak i system. Jeżeli ktoś lubi bawić się we flashowanie telefonu (są maniacy, którzy nie mogą tygodnia wysiedzieć bez zmiany ROM-u), pozwala to dowolnie i bezboleśnie przenosić wszystkie dane.

Skąd pomysł, że trzeba cokolwiek synchronizować po kablu, oprogramowaniem producenta, kiedy cały backup na kartę SD można bezboleśnie zrobić jednym kliknięciem z poziomu aplikacji zainstalowanej w telefonie. Przywrócić też. Nawet jeżeli wymaga to dostępu roota, to ponownie, jest to jedno kliknięcie, chociażby dzięki aplikacji SuperOneClick. Odwrócenie roota również.

Gio
10-07-2011, 03:20
właśnie zaktualizowałem Androida do 2.3.4. Ponoć już nie ma battery drain i trzyma znacznie dłużej. Pierwsze uruchomienie NE w mieszkaniu i ... fix po 3 sekundach :) Wcześniej pod dachem bywało różnie.
Zapowiada się ciekawie, reszta wyjdzie w praniu ;)

Ja też się podniosłem, tylko za pierwszym razem jakieś problemy się pojawiły. Po drugim flashu wygląda że jest ok:-)

gusi
10-07-2011, 07:09

A czym się różni Kies Air od np. WebSharing?
Działa na tej samej zasadzie, jest w markecie, więc ta aplikacja nie powinna być czymś, co ma mieć jakikolwiek wpływ na zapkup danego modelu.

Gio
10-07-2011, 09:23
Ha, ha, ha - co to za argument z tym brakiem możliwości odtworzenia smsów na innym telefonie???:-)

Tom01
10-07-2011, 10:50
I proszę nie mówić, że "a, bo to zewnętrzna aplikacja, znowu trzeba coś instalować" -

Ok, nie wiedziałem.

A w praktyce, używając np. TitaniumBackup, można zrobić kopię zapasową wszystkich zainstalowanych aplikacji wraz z konfiguracjami, zarówno z partycji data, jak i system.

Czyli coś zupełnie zwyczajnego istniejącego od zawsze w świecie iOS. A z ciekawości można zrobić kompletny backup na jednym urządzeniu z jedną wersją Androida i odtworzyć na innym urządzeniu z inną wersją Androida? Pytam z ciekawości, bo mi się nie udało.

Ha, ha, ha - co to za argument z tym brakiem możliwości odtworzenia smsów na innym telefonie???:-)

Cyt: "Backup można zrobić każdego telefonu ale odtworzyć tylko na nim samym." Pisałem coś o sms'ach czy całym backup'e? Chodzi generalnie o migrację. Zmianę telefonu na inny model, nowszy, awarię itd. Dane można zsynchronizować ale co z ustawieniami, aplikacjami?

Boryszuk
10-07-2011, 10:55
Ok, nie wiedziałem.

Nie pierwszy i, zapewne, nie ostatni raz. A walczysz jak lew. Nie udało Ci się przekonać wszystkich jaki to iFon jest cacy to próbujesz pokazać jak Android jest be.

Tom01
10-07-2011, 11:13
Nie pierwszy i, zapewne, nie ostatni raz.

Co w tym dziwnego? To że się przyznaję? Może odróżnia to rzeczową wymianę informacji od bronienia z góry obranej pozycji bez względu na fakty. Może spojrzałby Pan sprawę bardziej obiektywnie. Pan się przyznał do pomyłki? Np w kontekście radia i stwierdzenia: "Powyzsze twierdzenie ma oczywiscie zastosowanie w przypadku iPhona ze wzgledu na brak multitaskingu." A przecież walnął Pan głupotę. Założę się o dowolną ilość napoju na "K" że wcale Pan tego nie sprawdził.

A walczysz jak lew. Nie udało Ci się przekonać wszystkich jaki to iFon jest cacy to próbujesz pokazać jak Android jest be.

Ręka do góry kto ma na własność kilka urządzeń z obydwoma systemami w różnych wersjach. Ja mam i mogę to i owo stwierdzić i napisać. Androida znam mniej, bo system jest młodszy i urządzenia mam krócej, ale piszę o tym jasno.

Gio
10-07-2011, 12:28
Czy tylko ja odnoszę wrażenie że dyskusja z kolegą Tom jest dziwna...?

Z mobila.

Boryszuk
10-07-2011, 12:36
Pan się przyznał do pomyłki? Np w kontekście radia i stwierdzenia: "Powyzsze twierdzenie ma oczywiscie zastosowanie w przypadku iPhona ze wzgledu na brak multitaskingu." A przecież walnął Pan głupotę. Założę się o dowolną ilość napoju na "K" że wcale Pan tego nie sprawdził.

Tego co bylo pozniej napisane, jak mniemam, nie raczyles przeczytac (o sarkazmie zawartym w tej wypowiedzi). I nie, nie sprawdzilem bo nie zamierzam o to drzec szat. Ani mnie to ziebi ani parzy. iPhonem (3gs) mialem okazje sie 'pobawic' i o tyle o ile to ten wlasnie telefon zachecil mnie do kupna telefonu z dotykowym wyswietlaczem tak sam system mnie troche zrazil do siebie. Czy teraz jest lepiej? Pewnie tak. Szkoda, ze funkcjonalnosc, ktore powinny byc oczywiste sprzedawane sa jako cos rewolucyjnego.

Ps. Zaden ze mnie Pan. Zwykly cham jestem.

Tom01
10-07-2011, 12:57
Czy tylko ja odnoszę wrażenie że dyskusja z kolegą Tom jest dziwna...?

To przejdźmy na konkrety a nie lawirowanie po krzaczorach.

I nie, nie sprawdzilem bo nie zamierzam o to drzec szat.

Nie o darcie szat chodzi tylko zupełnie niezrozumiałe wyciąganie dziwnej i zupełnie nieprawdziwej listy argumentów "przeciw" IP jak tylko gdzieś padnie słowo "ajfon". Mnóstwo stron wstecz o tym pisałem. Jeszcze dziwniejsze jest triumfalne obwieszczanie, że coś w końcu może konkurować z iOS. Coś jak walka z znienawidzonym wrogiem. Wypowiedzi użytkowników "nowart" i "qualin" są tego najlepszym przykładem. Tylko kapiącej piany z ust brakuje.

Szkoda, ze funkcjonalnosc, ktore powinny byc oczywiste sprzedawane sa jako cos rewolucyjnego.

To już folklor Apple. Kwestia uczciwego zauważenia JAK działa to nad czym Steve Jobs się rozpływa. Najwięksi sceptycy muszą przyznać jeśli jakaś oferowana funkcjonalność iOS ma działać, to działa bardzo dobrze, żeby nie powiedzieć wybitnie. To właśnie urzeka wielu użytkowników IP. Mnie też.

Poza tym, jak również pisałem iOS jest jak plastelina, a bardziej jak komputer z Linuxem z którym system ma wiele wspólnego. Zrobić można bardzo wiele, w zasadzie wszystko to co z komputerem. I elastyczność systemu nie polega na dostępności milionów skórek i tapet.

M_J
10-07-2011, 13:36
Poza tym, jak również pisałem iOS jest jak plastelina, a bardziej jak komputer z Linuxem z którym system ma wiele wspólnego. Zrobić można bardzo wiele, w zasadzie wszystko to co z komputerem. I elastyczność systemu nie polega na dostępności milionów skórek i tapet.

A Android z czego pochodzi? Na podstawie czego był tworzony? Czy aby nie Linuksa?
Porównanie więc nietrafne delikatnie ;)

kronos28
10-07-2011, 14:10
czizaz ludzie to telefony a nie niepodległość kraju... Dajcie sobie na luz. Patrząc na to wszystko z perspektywy obserwatora tej kuriozalnej wręcz dyskusji stwierdzam, że zatraciliście gdzieś po drodze:

1. obiektywność,
2. rozsądek,
3. szczęście z użytkowania tych gadżetów (żal mi was)

Drzecie koty jak sześciolatki o resoraka w piaskownicy... stare chłopy...

To piszę ja - wieloletni użytkownik tzw. smartfonów i po tym czasie stwierdzam, że każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy (zazwyczaj tych drugich więcej, niestety, bo to nie są i nigdy nie będą idealne rozwiązania). Wszelakie próby nawracania innych na jedyną "właściwą" drogę zakrawa na absurd dyskusji wyższości jednych świąt nad drugimi.

Chcecie porządnej nawigacji - kupcie sobie coś garmina. Chcecie niezawodnego telefonu - jest pare modeli którym bateria trzyma tydzień a jakość połączeń przez nie oferowana jest... no bezdyskusyjna. Sami często "prostujecie" młodych adeptów fotografii kiedy piszą, że chcą "kręcić zajebiaszcze filmy, cykac nieziemskie fotki i mieć sprzęt najwyższej klasy w obudowie przeciętnego kompaktu", pisząc im że tak się nie da (co jest prawdą). A więc to samo ma zastosowanie co do "kombajnów telefonicznych" - tak się nie da, bo wielofunkcyjność tych urządzeń niesie ze sobą masę wad i niedoróbek (bez względu na to czy to ajfon, android, symbian czy winfon). Coś jak "wielofunkcyjność" słoików typu 18-200 więcej to ma minusów niż plusów co nie wyklucza użyteczności tego sprzętu.

A tak na marginesie mam i androida i symbiana (s60 i UIQ) i 3GS tyż miałem (aczkolwiek uważam, że wręcz kuriozalne ceny sprzętu/softu apple są niczym nie uzasadnione... no może jakość budowy itp ale widywałem lepiej wykonane telefony/komputery w niższej cenie - no cóż marketing to podstawa działalności każdej firmy nastawionej na zysk, czyli wszystkich firm :) biorąc też pod uwagę nasze warunki zarobkowe rzesz jasna).

Każdy wybierze to na co go po pierwsze stać a po drugie co mu potrzebne.

prz3mo
10-07-2011, 16:38
Ja jednak wychodzę z założenia, że każdy, nie zabezpieczony tel po upadku na beton rozleci się na kawałki o szybie nie wspominając. Czy to będzie sprzęt z elementami stali, czy z tworzywa.

Polemizowałbym.
Na beton upadł mi z ok półtora metra Samsung Wave, jest tylko jeden odprysk na aluminium szerokości 2mm, z boku obudowy. Poza tym absolutnie NIC się nie stało i nie ma żadnego innego śladu po upadku.
Galaxy 1 i 2 są fajne, ale wykonanie ich o klasę gorsze niż choćby w wspomnianym Wave.
Przyznam, że obecnie też rozważam zakup Galaxy 2, ale trochę mnie powstrzymują gabaryty i "taka sobie" obudowa.

costi
10-07-2011, 18:19
A więc to samo ma zastosowanie co do "kombajnów telefonicznych" - tak się nie da, bo wielofunkcyjność tych urządzeń niesie ze sobą masę wad i niedoróbek (bez względu na to czy to ajfon, android, symbian czy winfon). Coś jak "wielofunkcyjność" słoików typu 18-200 więcej to ma minusów niż plusów co nie wyklucza użyteczności tego sprzętu.
Ale co się nie da? Automapa na Omnii 2 działa mi szybciej i lepiej niż na nawigacji, ściąga sobie via GPRS dane o ruchu drogowym. Co więcej, na czas podawania komunikatu ścisza lekko muzykę płynącą z grającego w tle playera (telefon podłączam w aucie do radia, służy mi za odtwarzacz muzyki i navi właśnie, a przy okazji mam zestaw głośnomówiący). Rozmówcę spokojnie rozumiem i on mnie też, a bateria przy moim użytkowaniu trzyma 5-6 dni.

iOS to system, z którym można zrobić wszystko? Aha, jasne. Jak tam słuchanie muzyki bez korzystania z iTunes do jej wrzucenia na telefon? Albo wymiana plików via Bluetooth?

Ponowię pytanko: czy ktoś miał styczność z Motorolą Defy?

Nikuś
10-07-2011, 19:23
Polemizowałbym.
Na beton upadł mi z ok półtora metra Samsung Wave, jest tylko jeden odprysk na aluminium szerokości 2mm, z boku obudowy. Poza tym absolutnie NIC się nie stało i nie ma żadnego innego śladu po upadku.
Galaxy 1 i 2 są fajne, ale wykonanie ich o klasę gorsze niż choćby w wspomnianym Wave.
Przyznam, że obecnie też rozważam zakup Galaxy 2, ale trochę mnie powstrzymują gabaryty i "taka sobie" obudowa.

Teraz cena jedynki spada, a to mz bardzo przyzwoity smartfon(optymalny w moim przypadku, jesli chodzi o wielkość w łapce) i jedyne co ciągnie mnie do 2ki, to lepszy samoled, a raczej jego większa rozdzielczość. Stara wersja też daje radę, choć jak już tysiąc razy wspominano trzeba przy nim "pogrzebać"

.

krzysztof jot
10-07-2011, 23:26
Polemizowałbym.

trosze brak podstawowej wiedzy... ekrany pojemnościowe amoled są nietłukące, taka "konstrukcja" a w temacie obudowy - tez wole solidne aluminium i dlatego kupiłem N8 i kto wie czy nie kupie X7 zamiast SGSII, ale akurat prawda jest taka, iz obudowa " z plastiku" jest bardziej elastyczna i amortyzuje ewentualne ugięcia pracującego elastycznego ekranu amoled, i telefony wykonane z tworzywa sa trwalsze niz te metalowe... może prędzej się porysują, może nie wyglądają solidnie ale plastik jest tu dobrym sprawdzonym materiałem

nowart
10-07-2011, 23:29
Polemizowałbym.

Nie istnieją zawodnicy niezniszczalni, są tylko źle trafieni i nawet metalowa kulka może się wyszczerbić po upadku na beton. Mam wielu znajomych, któremu aparaty z gorillą upadały na beton wiele razy i wyglądają jak nowe, oraz równie wielu, którym upadały z kanapy na dywan i z wyświetlacza pozostawała pajęczynka.
Mnie moje telefony upadały tyle razy, że zliczyć nie zdołam, Omnia II już tyle razy gruchnęła o beton, a mimo to wygląda jak nówka i tak też działa. Podobnie domowe Aville i Nokie.
Jest to jednak czysty łut szczęścia bo wiemy doskonale, że to telefony ani nie wzmocnione, ani nie zabezpieczone przed upadkami.
Dlatego nieważne jest czy to tel z metalu czy plastiku - dobrze trafiony po prostu się rozsypie i w niczym tu nie pomogą polemiki. Mało tego - miękki plastik z pewnością znacznie bardziej wytłumi uderzenie przenoszone na niezabezpieczoną elektronikę niż zwarty, twardy metal obudowy. Dlatego wolę mieć aparat zabezpieczony na własną rękę silikonowym futerałem.

Przyznam, że obecnie też rozważam zakup Galaxy 2, ale trochę mnie powstrzymują gabaryty i "taka sobie" obudowa.Miałem w rękach Wave niejednokrotnie. Obecność metalu nie przekonuje mnie ani do lepszej trwałości ani do wytrzymałości na usterki sprzętu. Galaxy S II jest spasowany fenomenalnie. Nic nie skrzypi, nie trzeszczy, nie rusza się choćby na ułamek milimetra. Teorie o kiepskości wykonania SGSII wygłaszane są przez ludzi, którzy widzieli je gdzieś na obrazku i naczytali się w necie podobnych banialuków. Sztandarowy argument to cieńka klapka, która spasowana jest doskonale. Dla wątpiących:
http://trylik.pl/klapka-baterii-od-samsung-galaxy-s2-jest-na-prawde-wytrzymala/

edit:
Jeszcze mała ciekawostka odnośnie aku i 2.3.4 - tel odłączony dziś o 9.00. 20 minut rozmów, 5 sms, 10 minut GPS, paręnaście minut w markecie, sieci, tapatalku. O godzinie 23.30 stan baterii 75%. Gps zaczął łapać pełnego fixa zanim wprowadzę trasę do menu NE :) Jest dobrze ! :)

edit 2:
krzysztof - samsungowe amoledy są tłukące jak każda inna gorilla glas. mogę przedstawić dowody rzeczowe :)

Gio
11-07-2011, 00:10
fakt, bateryjka na 2.3.4 zdecydowanie żywsza:-)

Boryszuk
11-07-2011, 00:15
Ja wciaz czekam na aktualizacje andka w desire Z... miala byc pod koniec czerwca

Tom01
11-07-2011, 00:17
iOS to system, z którym można zrobić wszystko? Aha, jasne. Jak tam słuchanie muzyki bez korzystania z iTunes do jej wrzucenia na telefon?

Nie ma sensu nie korzystać z iTunes bo w nim jest całe zarządzanie telefonem. Ale jeśli komuś bardzo przeszkadza banalnie proste wrzucanie plików za pomocą iTunes, może zrobić to samo klientem SFTP, konsolą zdalną, klientem SSH, lub za pomocą przeglądarki WWW. Po Wi-Fi rzecz jasna.

Albo wymiana plików via Bluetooth?

BT od początku w IP pomyślany był jako łącze do akcesoriów a nie wymiany plików. Do wymiany plików bardziej użyteczna jest sieć. Ale sytuacja ewoluuje i podobno coś się zmienia w rozszerzaniu funkcjonalności BT, choć aby coś więcej powiedzieć musiałbym podrążyć temat bo nie używam BT do kopiowania plików.

miron19j
11-07-2011, 13:59
a ja mam pytanie do znawców telefonów i oprogramowania.
Mam SGS1 i brakuje mi jednej tylko funkcji z Nokii: rosnącego sygnału dzwonka. Czy jest jakaś aplikacja na Androida, która pozwoli to ustawić?

Boryszuk
11-07-2011, 14:55
a ja mam pytanie do znawców telefonów i oprogramowania.
Mam SGS1 i brakuje mi jednej tylko funkcji z Nokii: rosnącego sygnału dzwonka. Czy jest jakaś aplikacja na Androida, która pozwoli to ustawić?

Nie będę wredny ;)

wynik w googlach (http://www.google.co.uk/search?hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=627&q=android+ascending+ringtone&aq=0L&aqi=g-L1&aql=f&oq=android+ascending)

EDIT: w markiecie (https://market.android.com/details?id=com.neces.ascending_ringtone)

miron19j
11-07-2011, 15:00
Nie będę wredny ;)
Twoja wredność jest wprost imponująca
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

a co do wujka G, to trzeba jeszcze wiedzieć, czego szukać. T.zn. na tyle znać mowę pana S.

Boryszuk
11-07-2011, 15:36
Twoja wredność jest wprost imponująca
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

Do usług :mrgreen:

Beson
13-07-2011, 23:56
Szybkie pytanie na temat Galaxy S II (I9100) bo lustruje oferty na allegro.
Jeśli telefon jest z sieci play/plus/orange/tmobile to czy ten telefon ma wgrany jakiś ekran powitalny, wygaszacz od operatora i inne niepotrzebne pierdoły, które operator zwykł wpychać do telefonu?

W1LOVE
14-07-2011, 00:06
Jeśli telefon jest z sieci play/plus/orange/tmobile to czy ten telefon ma wgrany jakiś ekran powitalny, wygaszacz od operatora i inne niepotrzebne pierdoły, które operator zwykł wpychać do telefonu?

Nawet jeżeli jest coś takiego. To z tego co się orientuję możesz to sobie zmienić poprzez wgranie innego ROMU.
Albo zmienić ekran powitalny ale to więcej na innym forum: http://forum.android.com.pl/

Majek
14-07-2011, 00:14
Wiem, że aparat z Ery/T-Mobile jest nietknięty przez operatora.

Beson
14-07-2011, 00:17
Wiem, że aparat z Ery/T-Mobile jest nietknięty przez operatora.
Ale T-Mobile chyba daje simlocki?

costi
14-07-2011, 01:52
Od co najmniej dwóch lat nie daje... już chyba nikt nie daje simlocka?

Gio
14-07-2011, 08:39

Ja mam z plusa i o ile sgs1 był napchany śmieciami i miał ekran bootowania z logo operatora, o tyle sgs2 był czyściutki - żadnego logo, żadnych aplikacji operatora.
Tak czy inaczej zapewne wgrałbyś mu i tak jakiś lepszy wybrany system, bo to jest moc tego gadżetu:-)

__ Z mobila wysłane __

qualin
14-07-2011, 08:49
W Play pierwsze wypusty byly czysciutkie, teraz podobno sa jakies fioletowe *******y powgrywane.

Beson
14-07-2011, 13:32
Od co najmniej dwóch lat nie daje... już chyba nikt nie daje simlocka?

No to wychodzi na to, że chyba Orange tylko ma simlocki?

prz3mo
14-07-2011, 14:18
No to wychodzi na to, że chyba Orange tylko ma simlocki?

Daje do każdego telefonu? Nie można sobie zażyczyć by był "bez" ?

fikromajo
14-07-2011, 14:32
Witajcie, mam nadzieję że pomożecie ;)
Żonie kończy się umowa w Orange i chce przedłużyć wraz z telefonem, problem jednak jest w dość specyficznej kwestii, telefon musi być z klapką.
Obecnie producenci mają dość słabą ofertę tego typu telefonów.
W Orange do wyboru są tylko LG A133 oraz Samsung Diva S5150.
Co moglibyście poradzić, który z nich wybrać, a może wziąć coś innego, sprzedać i kupić inny model dostępny na rynku, jakieś propozycje?

Pozdrawiam
Marcin

qualin
14-07-2011, 15:48
Daje do każdego telefonu? Nie można sobie zażyczyć by był "bez" ?

Jak poltorej roku temu bralem u nich Omnie HD to simlocka sciagneli za oplata 60 zl. Wtedy konkurencja dawala juz sluchawki bez lockow.

rychu_cmg
14-07-2011, 16:11
W Play pierwsze wypusty byly czysciutkie, teraz podobno sa jakies fioletowe *******y powgrywane.
Powrzucali tapety, motywy i ekran powitalny.

nowart
14-07-2011, 17:25
Jak poltorej roku temu bralem u nich Omnie HD to simlocka sciagneli za oplata 60 zl. Wtedy konkurencja dawala juz sluchawki bez lockow.

tak jest niestety do dnia dzisiejszego...

qualin
14-07-2011, 22:17
Powrzucali tapety, motywy i ekran powitalny.

czyli syf nikomu do szczescia nie potrzebny.
ale to i tak o niebo lepiej jak w orangutanie, bo tam masowo lubili powrzucac swoje ikonki i menu, a z niektorych sluchawek ciezko bylo to dziadostwo wyplenic.

Majek
14-07-2011, 22:44
Sama tapeta, czy motyw, to mały pikuś, bo można sobie zmienić i tyle ich widziano... Natomiast bardziej niepokojący jest sam fakt, że ktoś dłubał w oryginalnym sofcie. I nie wiadomo, co tam wydłubał... Era dalej chyba sprzedaje normalne telefony z simlockami. Tylko smartphone'y nie są blokowane.

andrstac
15-07-2011, 00:15
Co jest wrzucone to nie jest bardzo istotne. Najważniejsze w przypadku smartfona z Andkiem jest to, czy to co wrzucone powoduje zablokowanie OTA producenta czy też nie. Bo czekać na aktualizacje od operatora, to często lepiej nowy model kupić

costi
15-07-2011, 00:36
Sama tapeta, czy motyw, to mały pikuś, bo można sobie zmienić i tyle ich widziano... Natomiast bardziej niepokojący jest sam fakt, że ktoś dłubał w oryginalnym sofcie. I nie wiadomo, co tam wydłubał... Era dalej chyba sprzedaje normalne telefony z simlockami. Tylko smartphone'y nie są blokowane.

Dwa lata temu przedłużałem umowę, wziąłem SE C901 i nie miał simlocka. Fakt, że nie wiem, jak jest teraz, ale raczej się z tego nie wycofali.

Boryszuk
15-07-2011, 01:39
Co jest wrzucone to nie jest bardzo istotne. Najważniejsze w przypadku smartfona z Andkiem jest to, czy to co wrzucone powoduje zablokowanie OTA producenta czy też nie. Bo czekać na aktualizacje od operatora, to często lepiej nowy model kupić

A jak to sprawdzic? Mam telefon w brytyjskim Vodafone i czekam na aktualizacje (desire z) i doczekac sie nie moge. Niby zadnych smieci nie mam, poza logiem Vodafone przy wlaczeniu telefonu. Wczesniej jakies aktualizacje systemu sie ladowaly, teraz ciagle nic.

krzysztof jot
15-07-2011, 01:50
A jak to sprawdzic? Mam telefon w brytyjskim Vodafone i czekam na aktualizacje (desire z) i doczekac sie nie moge. Niby zadnych smieci nie mam, poza logiem Vodafone przy wlaczeniu telefonu. Wczesniej jakies aktualizacje systemu sie ladowaly, teraz ciagle nic.

bo aktualizowal Vodafone. Jesli jest cokolwiek - logo znaczek itp - to soft juz ma inny kod i czysty firmowy go nie zaktualizuje

Boryszuk
15-07-2011, 02:04
bo aktualizowal Vodafone. Jesli jest cokolwiek - logo znaczek itp - to soft juz ma inny kod i czysty firmowy go nie zaktualizuje

Dzieki. Da sie to jakos nieinwazyjnie obejsc? Bo domyslam sie, ze jesli wgram inny soft to gwarancją bede mogl sobie wychodek wytapetowac.

Gio
15-07-2011, 07:59
Jeśli wgrasz oficjalny soft producenta telefonu, to żadna utrata gwarancji Ci nie grozi. Przecież pisałem wcześniej że niektórzy operatorzy sprzedają telefony bez żadnych brandowanych śmieci. Z czystym softem producenta telefonu.

__ Z mobila wysłane __

prz3mo
15-07-2011, 08:15
OK, tak jak wspominałem wcześniej chyba skuszę się na SGS2 w Orange. Z tego co jednak wyczytałem na forum androida Orange teraz już sprzedaje ten model z brandowanym przez siebie softem (wcześniej mieli ten model z niebrandowanym). Czy mając brandowany mogę wczytać oryginalny Samsunga, nie tracąc gwarancji?

sote
15-07-2011, 08:32
OK, tak jak wspominałem wcześniej chyba skuszę się na SGS2 w Orange. Z tego co jednak wyczytałem na forum androida Orange teraz już sprzedaje ten model z brandowanym przez siebie softem (wcześniej mieli ten model z niebrandowanym). Czy mając brandowany mogę wczytać oryginalny Samsunga, nie tracąc gwarancji?

jak oddawalem s8500 do serwisu i pytalem czy moga mi zmienic soft (z branda ery) na samsungowy najnowszy,
to powiedzieli, ze nie moga tego zrobic, a jak zapytalem czy sam moge sobie wgrac bez utraty gwarancji
to powiedzieli ze nie moge...

andrstac
15-07-2011, 10:58

jak oddawalem s8500 do serwisu i pytalem czy moga mi zmienic soft (z branda ery) na samsungowy najnowszy,
to powiedzieli, ze nie moga tego zrobic, a jak zapytalem czy sam moge sobie wgrac bez utraty gwarancji
to powiedzieli ze nie moge...

Wszystko zależy od serwisu, jak do tego podejdą. Generalnie HTC, jeśli tel np z orange będzie miał wgrany czysty HTC to problemów nie robi. Z wyjątkiem sytuacji, kiedy ewidentnie zrąbałeś coś przy rootowaniu lub innych modach (half-brick).
Poza tym większość serwisów telefonów wyznaje zasadę (jest to nawet chyba unormowane w przepisach), że jeżeli padł Ci sprzęt, to oprogramowanie nic ich nie obchodzi - tracisz tylko gwarancję na oprogramowanie.

hydra_nt
15-07-2011, 11:22
Poza tym większość serwisów telefonów wyznaje zasadę (jest to nawet chyba unormowane w przepisach), że jeżeli padł Ci sprzęt, to oprogramowanie nic ich nie obchodzi - tracisz tylko gwarancję na oprogramowanie.

Można zawsze wrócić do oryginalnego softu. Chyba, że uszkodzenie na to nie pozwoli.

Beson
15-07-2011, 17:26
A czy jakiś właściciel Samsunga I9000 z Plusa może mi powiedzieć czy ma "czysty" soft czy brandowany? :)

Pojawiła mi się właśnie ciekawa oferta na I9000 i się zastanawiam nad nim tym bardziej, że przy zakupie I9100 jestem lżejszy o jakieś 700-750 zł a to bardzo dużo.

krzysztof jot
15-07-2011, 17:30
A czy jakiś właściciel Samsunga I9000 z Plusa może mi powiedzieć czy ma "czysty" soft czy brandowany? :)

Pojawiła mi się właśnie ciekawa oferta na I9000 i się zastanawiam nad nim tym bardziej, że przy zakupie I9100 jestem lżejszy o jakieś 700-750 zł a to bardzo dużo.

musisz sprawdzić osobiście - działa to tak, ze częśc telefonów ma soft brandowany, ale bywa że wysyłane są telefony bezpośrednio z magazynu samsunga i wtedy nie. Dobry dealer w salonie głównie obsługujący duże firmy (czyli ten co zasila komisy gsm :) tez stara sie mieć w kufrze egzemplarze bez brandingu, jednak generalnie oficjalnie powinny miec soft brandowany.

Gio
15-07-2011, 18:52

Ja w ramach umowy korporacyjnej - obsługiwanej przez zespół obsługi klientów strategicznych - dostałem i9000 (SGS I) z brandowanym softem. i9100 (SGS II) przyszedł już natomiast tą samą drogą z czyściuteńkim softem samsunga.

Koledzy - jeszcze raz powtarzam: w tych telefonach można nawet skasować licznik flashowań zliczający liczbę wgrań softów z modyfikowanym kernelem. Nie ma więc żadnej siły, żeby autoryzowany serwis mógł odmówić realizacji naprawy w ramach gwarancji dostając telefon z oficjalnym, czystym (bez dodatków operatora) softem producenta. Tym bardziej że aktualnie oficjalna aktualizacja przez program kies ładuje do SGS II soft (KF2) bez żadnych dodatków operatorskich.
Trzeba sobie natomiast jasno powiedzieć, że jeżeli ktoś zamierza hardcorowo mieszać w sofcie, to ryzyko 'uwalenia' telefonu w sposób uniemożliwiający jego reanimację i powrót do oficjalnego softu należy wliczyć w koszty:-) W ramach spokojnego mieszania oficjalnymi softami producenta ja ryzyka nie widzę.

Boryszuk
15-07-2011, 19:58
kies ładuje do SGS II soft

Tyle, ze ja mam Desire a nie samsunga. I na gwarancji oddawal bede do operatora, nie do serwisu HTC (chociaz podejrzewam, ze oni po prostu wysla go dalej). Tak czy inaczej musze go oddac na wymiane wyswietlacza, moze serwisanci beda tak uprzejmi, ze wgraja mi nowy, niebrandowany soft ;)

Bartek_902
15-07-2011, 20:26
Dziś kupiłem SGS II , i powiem tak że nie chce teraz nawet patrzeć na mojego starego IP 3g :D puki co muszę zapoznać się z androidem itd , więc dużo zabawy przedemną :) pierwsze wrażenie REWELACJA

Gio
15-07-2011, 21:12
Tyle, ze ja mam Desire a nie samsunga. I na gwarancji oddawal bede do operatora, nie do serwisu HTC (chociaz podejrzewam, ze oni po prostu wysla go dalej). Tak czy inaczej musze go oddac na wymiane wyswietlacza, moze serwisanci beda tak uprzejmi, ze wgraja mi nowy, niebrandowany soft ;)

A bo kupujecie jakieś takie zabawki zamiast porządne sprzęty;-)

thorcik
15-07-2011, 21:33

To ja się w takim razie nie przyznam co kupiłem przedłużając umowę ;oP

m3
15-07-2011, 21:59
Jeżeli HTC to zabawka to nie miałeś tego telefonu w ręce :P
Mam Desire S od miesiąca i śmiga że aż miło.

iOS niech się schowa lepiej :P

Boryszuk
15-07-2011, 22:11

Nie zaczynaj bo przyjdzie Tom01 i Ci nagada :-P

Gio
16-07-2011, 04:48
Jeżeli HTC to zabawka to nie miałeś tego telefonu w ręce :P
Mam Desire S od miesiąca i śmiga że aż miło.

iOS niech się schowa lepiej :P

Wyświetlacze to htc ma mocno do tyłu w stosunku do konkurencji.

__ Z mobila wysłane __

nowart
16-07-2011, 09:37
Możecie polecić jakąś dobrą aplikację, która zmierzy mi transfer danych ale z podziałem na konkretne aplikacje? Z ciekawości chciałbym sprawdzić która aplikacja ile wysysa danych.
p.s. obsługiwać gogle umiem - pytam o działającą i funkcjonalną apk na 2.3.4. z góry dzięki za pomoc

Boryszuk
16-07-2011, 10:02
Możecie polecić jakąś dobrą aplikację, która zmierzy mi transfer danych ale z podziałem na konkretne aplikacje? Z ciekawości chciałbym sprawdzić która aplikacja ile wysysa danych.
p.s. obsługiwać gogle umiem - pytam o działającą i funkcjonalną apk na 2.3.4. z góry dzięki za pomoc

Na 2.2 używam 3g Watchdoga (bez podziału na aplikacje) i TrafficStats. W wersji płatnej nawet wykresy rysuje :)

m3
16-07-2011, 10:35
Wam to ale dużo potrzeba żeby was zadowolić ...
Ja na wyświetlacz przy zakupie nawet nie patrze. Wszystkie wyświetlają obraz tak samo dobrze... a co do trwałości to jak się o telefon dba i nie rzuca nim to nawet i z plastyku by mogli wyświetlacze robić ...

nowart
16-07-2011, 10:48
rozumiem, że samochodu też nie ubezpieczasz i wybierasz najtańszy bez jakichkolwiek zabezpieczeń chroniących życie? przecież nie po to kupuje sie auto, żeby nim gdzieś uderzać , prawda? :D
wyświetlacz to już przemilczę ...