Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Rafał_Sz
15-02-2018, 15:08
110 za cztery karty 3 +1 do netu.
10 gb na trzy karty i 100GB na kartę do internetu
Ja mam u nich podobną ofertę, tylko, że net z tej dodatkowej, bezpłatnej karty jest wspóldzielony ze wszystkimi numerami. W sumie 50 GB gwarantowanej prędkości, choć nie raz już przekroczyłem 200 giga i nigdy nie zwalniał. Płacę za każdy numer (całkowity no limit) 19,90 netto/miesiąc.
Panowie używaliście Blackberry clasic Q20 ?
Panowie używaliście Blackberry clasic Q20 ?Miałem przez kilka dni niższy model Q5, co tu dużo pisać, system umarł i raczej już nie zmartwychwstanie..
Miałem przez kilka dni niższy model Q5, co tu dużo pisać, system umarł i raczej już nie zmartwychwstanie..
Tak wiem słyszałem o tym, ale dla mnie bardzo liczy się budowa tel, jakość rozmów a te elementy to w blacbarry są chyba najlepsze ...
Dotychczas używałem E72 :-)
Smartfony jakoś mi nie pasują (miałem) ja muszę posiadać fizyczną klawiaturę więc teraz bedzie Q20 a pózniej PRIv
Smartfony jakoś mi nie pasują (miałem) ja muszę posiadać fizyczną klawiaturę więc teraz bedzie Q20 a pózniej PRIv
Jak by na to nie patrzeć oba wymienione modele to smartfony... Co do fizycznej klawiatury też kiedyś byłem na tak, od czasu SwiftKey i podobnych wolę jednak mazać palcem po ekranie.
Poratuje ktoś gotowym rozwiązaniem na internet mobilny w lapku na powiedzmy tydzień, jak najtaniej i jak najwięcej :D ?
LTE obowiązkowo, zasięg jest, bo to miasto. Paluszka będę miał od znajomego, który działa ze wszystkimi sieciami (podobno, ma oprogramowanie Play, ale znajomy używa Orange i działa)
Porównanie sprzed pół roku (https://www.spidersweb.pl/2017/07/internet-karte-porownanie.html), ale powinno wskazać kierunek.
dzięki, ale już musiałem kupić,
Play 19 zeta/tydzień/30GB
spiritus
15-03-2018, 13:10
Używa ktoś z Was modemu SIM? Jest jakiś tani godny polecenia?
Domowy? Przenośny?
Jakie zastosowanie? Jakie wymagania?
Bo tak na co dzień to udostępnianie z telefonu po prostu daję radę ;)
spiritus
15-03-2018, 13:51
Domowy? Przenośny?
Jakie zastosowanie? Jakie wymagania?
Bo tak na co dzień to udostępnianie z telefonu po prostu daję radę ;)
Internet do biura z play'a. Najlepiej przenośny aby można było w każdym miejscu korzystać w razie czego. To jest dodatkowa karta sim a telefon ma wejście tylko na jedną (swoją z numerem).
Ja kupiłem pierwszy lepszy na allegro LTE na dwie anteny i działa wyśmienicie. Jutro mogę ci podać model.
Jeśli jesteś zainteresowany, dostałem z T-Mobile razem kartą D-Link N300, który jest bardzo przyzwoity (przetestowałem dla porządku) ale zupełnie mi zbędny. Za symboliczne pieniądze przekażę :-)
nikoniarz
15-03-2018, 16:37
Jeśli jesteś zainteresowany, dostałem z T-Mobile razem kartą D-Link N300, który jest bardzo przyzwoity (przetestowałem dla porządku) ale zupełnie mi zbędny. Za symboliczne pieniądze przekażę :-)
Panie, to chodzi raczej o taki na uesbe...
Jak do biura, to chyba nie...
nikoniarz
15-03-2018, 17:53
Jak do biura, to chyba nie...
Nie tylko do biura...
Najlepiej przenośny aby można było w każdym miejscu korzystać w razie czego.
A do korzystania w każdym miejscu to raczej tylko coś na USB...
spiritus
15-03-2018, 18:10
Na początek może być stacjonarne. Ważne aby śmigało.
A nie ma simlocka, że podejdzie tylko od t-mobile?
Nie wolno zakładać blokad od kilku lat.
Nie wolno zakładać blokad od kilku lat.
W fonach też, takich co bierzemy z ofert danej sieci ?
Tak, jakieś cztery lata temu nawet płacili kary za niedostosowanie się do dyrektywy unijnej.
sokrates
17-03-2018, 09:13
Taka sytuacja, iPhone x - jakieś pomysły żeby wyświetlać % baterii najlepiej na samej baterii albo gdzieś na ekranie? Taki fajny telefon a z % taki bubel...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
W "normalnych" ajfonach to jest to w ustawienia -> bateria -> procent baterii. Jeżeli w X tego nie ma to faktycznie słabo.
A przeczytales o co kolega pyta ZE ZROZUMIENIEM??
Rafał_Sz
17-03-2018, 12:39
Znowu coś mają z bateriami, że ukryli wskaźnik?
A przeczytales o co kolega pyta ZE ZROZUMIENIEM??
Oczywiście że nie, ale poziom naładowania baterii w iPhone X można sprawdzić w centrum sterowania. Więc JEST TAKA OPCJA
Jest, ale nie mozna ustalic w ktorym miejscu sie wyswietli.
ShutterStill
17-03-2018, 13:17
Nie..
Musisz wejść w panel sterowania
sokrates
17-03-2018, 13:38
Wiem że można sprawdzić w centrum akcji, we wcześniejszych iphonach % wyświetlały się obok baterii. Wiem że prze te cholerne "uszy" na górze wyświetlacza jest mało miejsca (np nie wyświetla się też nazwa operatora i tryb sieci GSM) ale % baterii to mogli by dać np wewnątrz ikony baterii. No nic może któraś aktualizacja doda taką funkcję ;-) będzie się miało czym Apple chwalić - odkrycie ameryki, ficzer na miarę innowacji ;-)
Użytkownik ajfona patrząc na wskaźnik baterii podkopuje zaufanie do marki apple :)
sokrates
17-03-2018, 14:41
Użytkownik ajfona patrząc na wskaźnik baterii podkopuje zaufanie do marki apple :)
Hehe, dobre. Faktycznie od modelu 6s+ nie mam zastrzeżeń do baterii w iphonach. 7 wytrzymywała mi spokojnie 1,5 - 2 dni. W iphonie X widzę że podobnie. Aczkolwiek jestem z tych co to jednak lubią wiedzieć :-) Czasami w ferworze walki po prostu człowiek zapomni podładować, a łatwiej jednak zerknąć na ekran i zobaczyć ile % zostało niż szukać tej informacji gdzieś w centrum akcji itp...
Taka sytuacja, iPhone x - jakieś pomysły żeby wyświetlać % baterii najlepiej na samej baterii albo gdzieś na ekranie? Taki fajny telefon a z % taki bubel...
Zawsze można zapytać Siri...
sokrates
18-03-2018, 09:42
Zawsze można zapytać Siri...
Pytałem, Siri słabiutko "gawarit pa ruski" - żeśmy się nie dogadali ;-)
Pytałem, Siri słabiutko "gawarit pa ruski" - żeśmy się nie dogadali ;-)
Ja się pytam w moim miejscowym języku. Mieszkam na wyspach, a tutaj klimat polityczny aktualnie taki, że znajomością rosyjskiego lepiej się publicznie nie chwalić...
No i oczywiście musi być w fonie antywirus kasperky... za free ;)
HTC U Ultra
Jakieś opinie?
ShutterStill
08-04-2018, 21:29
Odpuść.. U11 tańsze i bardziej dopracowane z dobrym aparatem
Edit:
Bo wielość podobnych nazw i symboli spowodował bałagan w moim pytaniu. Więc zacznę od nowa. Pytanie dotyczy budżetowego HTC Desire 12 + ;-)
Czy dla niewymagajacego użytkownika to dobry wybór? Budżet to 1k PLN ;-)
tbogdanowicz
13-05-2018, 20:08
Cześć,
oczywiście szukam telefonu :-).
Może trochę to dziwne, ale telefonu używam do dzwonienia i czasem SMS'owania.
Aparat w telefonie, to właściwie tyko jako notes do cen w sklepach, zapisania czegoś na szybko, sfotografowanie tabliczki znamionowej jakiegoś urządzenia, ... itp. Oczywiście lampa wtedy bywa potrzebna.
Do tego ma mieć dobra antenę by nie gubił zasięgu w górach czy w lesie i przyzwoity GPS, oraz co najważniejsze baterię, która pozwoli używać telefonu przez kilka dni, bez codziennego ładowania.
Telefonów używam po 3-5 lat, (aż padną :-) ), także kompletnie nie interesuje mnie to czy model wyszedł miesiąc temu czy 2 lata. Ma działać i tyle.
Cena..., hmmm..., ponieważ to nie bawią mnie gadżety, to 500-600 zł powinno wystarczyć. Jeśli przekonacie mnie że warto dać więcej, to się zastanowię. Jeśli ktoś zaproponuje coś tańszego, to nie mam nic przeciwko. Nie jestem dzieciakiem który chce się pochwalić telefonem przed kolegami.
Redmi 4X (wersja z 3 GB RAM).
tbogdanowicz
14-05-2018, 09:03
Dzięki.
Na szybko wygląda przyzwoicie. Poczytam spokojnie i być może kupię sobie "chińczyka" :-).
Prawda jest taka, że teraz każdy telefon jest chiński ;) Ten ma dobrą relację cenę/jakość, bateria trzyma ok. 3 dni przy spokojnym używaniu przy włączonym LTE/WiFi. Z tego co napisałeś, to możesz to sobie spokojnie wyłączyć na co dzień i włączać tylko gdy chcesz coś sprawdzić w internecie/zainstalować aplikację, co jeszcze wydłuży czas pracy. Plus taki w stosunku do innych "Chińczyków", że możesz go spokojnie obejrzeć w sklepie, kupić z gwarancją w Polsce, bez żadnych wysyłek z/do Chin itp. ceregieli.
tbogdanowicz
14-05-2018, 15:46
Prawda jest taka, że teraz każdy telefon jest chiński ;) Ten ma dobrą relację cenę/jakość, bateria trzyma ok. 3 dni przy spokojnym używaniu przy włączonym LTE/WiFi. Z tego co napisałeś, to możesz to sobie spokojnie wyłączyć na co dzień i włączać tylko gdy chcesz coś sprawdzić w internecie/zainstalować aplikację, co jeszcze wydłuży czas pracy. Plus taki w stosunku do innych "Chińczyków", że możesz go spokojnie obejrzeć w sklepie, kupić z gwarancją w Polsce, bez żadnych wysyłek z/do Chin itp. ceregieli.
Nie rozum mnie źle. Wiem że to że "chińczyk" to już raczej nie może mi przeszkadzać, bo inaczej nic bym nie kupił.
Po prostu to byłby mój pierwszy telefon z logo chińskiej firmy.
Redmi 4X (wersja z 3 GB RAM).
Mam, żona ma, bardzo sobie chwalimy. U mnie 5 dni na baterii.
tbogdanowicz
16-05-2018, 20:36
To jeszcze mam pytanie.
Czy aplikacje można instalować na karcie pamięci, czy tylko pamięci wbudowanej?
Większość fonów ma teraz tak dużo pamięci wbudowanej że nie ma sensu pakować appek na wolną kartę pamięci.
mateo912
16-05-2018, 22:21
To jeszcze mam pytanie.
Czy aplikacje można instalować na karcie pamięci, czy tylko pamięci wbudowanej?
nie możesz instalować na karcie pamięci, jedynie przy dużych aplikacjach (typu gry) część większych plików może być przeniesiona na kartę ale główne dane aplikacji są na wbudowanej.
Składał ktoś jakoś ostatnio reklamację w Plus GSM?
Niedawno podpisałem nową umowę z Plusem i na dzień dobry dostałem trzy płatne usługi. W ramach promocji, pierwsze trzydzieści dni lub pierwszy okres rozliczeniowy miałem wszystkie usługi za darmo. Usługi mogłem wyłączyć dopiero tydzień po tym jak je włączyli. Co też uczyniłem, pierwszego dnia jak tylko mogłem. Nie ma opcji podpisania umowy bez włączania tych usług.
Jedną z tych usług był "Czasoumilacz", czyli dzwoniący do mnie zamiast sygnału oczekiwania na połączenie, słyszą muzykę.
Druga faktura od podpisania umowy wykazała opłatę 54 grosze za "Czasoumilacz" właśnie. Dziwna kwota, bo miał kosztować 2,02 PLN po bezpłatnym okresie.
Napisałem mejla do BOKu z prośbą o wyjaśnienie i się zaczęło.
Na razie otrzymałem trzy mejle z czego minimum jeden wysłał automat. Dziś wyciągnąłem ze skrzynki list, że moja reklamacja zostanie rozpatrzona w ustawowym czasie.
Serio? Przecież na obsługę tych 54 groszy już Plus wydał więcej.
Spytałbym w BOKu, ale boję się, że utonę w korespondencji.
Ponad dwa lata temu reklamowałem opłatę za wydanie duplikatu karty SIM i sprawa została załatwiona mejlowo. Co prawda też dostałem trzy mejle, ale jeden to była prośba o podanie danych niezbędnych do rozpatrzenia reklamacji. Jakbym je podał w pierwszym mejlu to otrzymałbym tylko dwa mejle, potwierdzający złożenie reklamacji i odpowiedź, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie.
Składał ktoś jakoś ostatnio reklamację w Plus GSM?
Niedawno podpisałem nową umowę z Plusem i na dzień dobry dostałem trzy płatne usługi. W ramach promocji, pierwsze trzydzieści dni lub pierwszy okres rozliczeniowy miałem wszystkie usługi za darmo. Usługi mogłem wyłączyć dopiero tydzień po tym jak je włączyli. Co też uczyniłem, pierwszego dnia jak tylko mogłem. Nie ma opcji podpisania umowy bez włączania tych usług.
Jedną z tych usług był "Czasoumilacz", czyli dzwoniący do mnie zamiast sygnału oczekiwania na połączenie, słyszą muzykę.
Druga faktura od podpisania umowy wykazała opłatę 54 grosze za "Czasoumilacz" właśnie. Dziwna kwota, bo miał kosztować 2,02 PLN po bezpłatnym okresie.
Napisałem mejla do BOKu z prośbą o wyjaśnienie i się zaczęło.
Na razie otrzymałem trzy mejle z czego minimum jeden wysłał automat. Dziś wyciągnąłem ze skrzynki list, że moja reklamacja zostanie rozpatrzona w ustawowym czasie.
Serio? Przecież na obsługę tych 54 groszy już Plus wydał więcej.
Spytałbym w BOKu, ale boję się, że utonę w korespondencji.
Ponad dwa lata temu reklamowałem opłatę za wydanie duplikatu karty SIM i sprawa została załatwiona mejlowo. Co prawda też dostałem trzy mejle, ale jeden to była prośba o podanie danych niezbędnych do rozpatrzenia reklamacji. Jakbym je podał w pierwszym mejlu to otrzymałbym tylko dwa mejle, potwierdzający złożenie reklamacji i odpowiedź, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie.
Dlatego odszedłem z Plusa. W Play wszystko załatwiasz z poziomu konsultanta. Tanio , uczciwie i masz automatyczny dostęp do 4 sieci które po ostatnich ulepszeniach sprawują się znakomicie.
Dlatego odszedłem z Plusa. W Play wszystko załatwiasz z poziomu konsultanta. Tanio , uczciwie i masz automatyczny dostęp do 4 sieci które po ostatnich ulepszeniach sprawują się znakomicie.
Tyle, że ja nie o to pytałem. Choć liczyłem się z tym, że pojawią się tego typu odpowiedzi.
Czytałem ostatnio test o Huawei P20 Pro i wygląda to na bardzo przyzwoity sprzęt, cena z kosmosu Według mnie, choć finalny obrazek jest przyjemny jak na smartfona. Oczywiście przyzwyczajony obrazkiem z lustra przy powiększeniu jest mydło ;-) Ale iso i stabilizacja na plus
Bez sensu porównywać smartfon do lustrzanki. Nie obraz się ale to jakby porównywać kota do psa.
Wysłane z mojego 6070K przy użyciu Tapatalka
Pany, potrzebuje smartfona w okolicy 5 stów, ekran 5-5,2" z polskiego sklepu, sprawdzony, wytrzymały na trudy użytkowania przez nastolatka. Macie jakieś propozycje ?
p.s. fajnie by miał wi-fi 5 GHz
Czytałem ostatnio test o Huawei P20 Pro. Oczywiście przyzwyczajony obrazkiem z lustra przy powiększeniu jest mydło ;-)
Mam co prawda P10 Pro i czy obrazek az tekie mydlo?
Org. na Google Drive
https://drive.google.com/file/d/1tg2v6_4w6k_GyPJG9en_i-ryy0uF2YOa/view?usp=drivesdk
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/7d81ecb86aa1fa97ed97468ae8466d87-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180616/7d81ecb86aa1fa97ed97468ae8466d87.jpg)
Śmiem twierdzić, że to w branży fotograficznej związanej ze smartfonami jest dziś największy rozwój.
Pany, potrzebuje smartfona w okolicy 5 stów, ekran 5-5,2" z polskiego sklepu, sprawdzony, wytrzymały na trudy użytkowania przez nastolatka. Macie jakieś propozycje ?
Nastolatek może mieć ciut wyższe wymagania od tego co można u nas kupić w tej cenie, dlaczego tak malutki ekran ma być jak teraz robi się pseudo bezramkowe 6" i mają wielkość tych klocków starego typu z ekranem 5-5.2" albo takie jak na zdjęciu
cubot x18 plus za 160$
https://img01-olxua.akamaized.net/img-olxua/633213930_1_1000x700_cubot-x18-plus-59-dyuymov-full-hd-4gb-64gb-android-80-nalichie-kramatorsk.jpg
źródło (https://img01-olxua.akamaized.net/img-olxua/633213930_1_1000x700_cubot-x18-plus-59-dyuymov-full-hd-4gb-64gb-android-80-nalichie-kramatorsk.jpg)
tbogdanowicz
16-06-2018, 15:51
Może odrobinę drożej, ale chyba warto.
https://www.tabletowo.pl/2018/06/13/biedronka-smartfon-xiaomi-redmi-5-3-gb-32-gb-xiaomi-mi-box-4k-cena-gdzie-kupic-ile-kosztuje/
Miesiąc temu kupiłem ich Note 4 (po lekturze tego wątku, następnie zadaniu tu pytania i namowie znajomego). Przez miesiąc nie znalazłem nic żeby się przyczepić, ale dla mnie ma mieć:
1. Dobry dźwięk podczas rozmów - przy ustawieniu maksymalnego natężenia jest dla mnie aż za głośny więc ściszyłem.
2. Czytelny ekran.
3. Dobrze działający GPS (samochód, rower w lesie)
4. Dobre WiFi - sygnał łapie z większej odległości niż niektóre laptopy.
Wiem że to nie ten model, ale poczytaj opinie o innych modelach tej firmy, są zazwyczaj pozytywne. Oczywiście zawsze trafią się niezadowoleni, ale to standard :-).
Rafał_Sz
16-06-2018, 16:47
Kupiłem ostatnio do firmy kilka Xiaomi Redmi Note 4. Za ten szmal - rewelacja. Szybkość, bateria, system 10/10.
nikoniarz
16-06-2018, 17:40
Witam. Zaczyna mi szwankować ekran. Wiec chyba pora po 4 latach na wymianę tel. Nie chce tym razem szaleć z wydatkami i niestety trzeba wrócić do Androida... Jest coś godnego uwagi w cenie powiedzmy 2 tys zl z ekranem 6"?
Kup sobie dwa Umidigi Z2 bo teraz premiere ma http://www.umidigi.com/ :)
Bateria słaba na takiego smoka dnia nie wytrzyma.
3850 to sporo i jak zawsze u nich dobra firmowa, w umi touch po trzech latach ładowanie jak w nówce, akurat w umi bateria zawsze dobrze dobrana.
Zaleta jeszcze to czysty android, w tym modelu 8.1 i nie ma żadnego zamulania i żadnych nakładek głupkowatych.
Jak nie to może Huawei P20 w tym budżecie będzie.
No w sumie masz rację mam umi super i na baterię nie mogę narzekać. ładownie zawsze przed upływem 50 %
Ja wiem, że jestem niewspółczesny i trochę sępię na sprzęt dla małolata, ale jak widzę spadający fon co jakiś czas na ziemię, to mi po prostu szkoda kasy. Do czasu, jak się nauczy szanować "zabawki", to nie będę malucha rozpieszczał. Do tej pory miał fony "spadkowe" po mnie i starszym bracie, ale że z wymianą jeszcze czas, a jego się już rozpadł, to muszę mu jakiegoś budżetowca zanabyć (a jest okazja, bo koniec roku, etc.)
Nastolatek może mieć ciut wyższe wymagania od tego co można u nas kupić w tej cenie, dlaczego tak malutki ekran ma być jak teraz robi się pseudo bezramkowe 6" i mają wielkość tych klocków starego typu z ekranem 5-5.2" albo takie jak na zdjęciu
cubot x18 plus za 160$
Nie mam pojęcia co to za firma, wygląda fajnie, ale już z praktyki wiem, że " nie wszystko złoto, co..."
Może odrobinę drożej, ale chyba warto.
https://www.tabletowo.pl/2018/06/13/biedronka-smartfon-xiaomi-redmi-5-3-gb-32-gb-xiaomi-mi-box-4k-cena-gdzie-kupic-ile-kosztuje/
.
kuszące nie powiem
Kupiłem ostatnio do firmy kilka Xiaomi Redmi Note 4. Za ten szmal - rewelacja. Szybkość, bateria, system 10/10.
za drogi, za dobry ;)
p.s. jakiś czas temu miałem Xiao dla żony , ale to była porażka. Może akurat ten, przeze mnie wybrany model, miał wadę, a reszta Xiao-fonów jest fajna, ale jednak niesmak pozostał. Dlatego napisałem w poście, by to był sprzęt sprawdzony, kosztem nawet nowoczesności i bajerów (bezramkowce itd, itp. )
Od lat słyszę te bajanie o wszechstronności dostępu do wielu sieci, męczyłem się z nią 2 lata i wiem, że bajanie marketingowe swoje a życie swoje. Co zatem się "ostatnio" zmieniło, że zaczęło sprawować się znakomicie?
Witam. Zaczyna mi szwankować ekran. Wiec chyba pora po 4 latach na wymianę tel. Nie chce tym razem szaleć z wydatkami i niestety trzeba wrócić do Androida... Jest coś godnego uwagi w cenie powiedzmy 2 tys zl z ekranem 6"?
Kupić nówkę Samsunga S9 za 2200-2300, do 15 lipca masz promo zwrotu 400zł odsyłając im jakiś zalegający w szafie szmelc i finalnie wychodzi sporo poniżej 2000zł. Do tego 3 lata gwarancji S9 Guard, które niezmiennie bardzo polecam.
Witam. Zaczyna mi szwankować ekran. Wiec chyba pora po 4 latach na wymianę tel. Nie chce tym razem szaleć z wydatkami i niestety trzeba wrócić do Androida... Jest coś godnego uwagi w cenie powiedzmy 2 tys zl z ekranem 6"?OnePlus 6 ;)
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Bez sensu porównywać smartfon do lustrzanki. Nie obraz się ale to jakby porównywać kota do psa.
Wysłane z mojego 6070K przy użyciu Tapatalka
Chyba mnie nie zrozumiałeś ...
Cena taka jak w biedronce.
https://proline.pl/smartfon-xiaomi-redmi-5-black-32gb-dual-sim-lte-polska-dystrybucja-p1181780
Sam kupiłem sobie ostatnio Xiaomi i jestem zadowolony, wersja Redmi 5Plus.
cz4rnuch
23-06-2018, 08:25
Witam. Zaczyna mi szwankować ekran. Wiec chyba pora po 4 latach na wymianę tel. Nie chce tym razem szaleć z wydatkami i niestety trzeba wrócić do Androida... Jest coś godnego uwagi w cenie powiedzmy 2 tys zl z ekranem 6"?LG G6. Ekran niecałe 6 cali, ale za to cena też niecałe 1500 pln za telefon z polskiej dystrybucji zamiast od jakiegoś Chińczyka mijającego się od płacenia Vatu. Specka też może wrażenia nie robi przy najnowszych sprzętach, ale i tak jest więcej niż wystarczająca. Bardzo dobre wykonanie, szeroki kąt w aparatce, wodoodporny. Dobry telefon za rozsądne pieniądze.
mateo912
23-06-2018, 11:01
LG G6. Ekran niecałe 6 cali, ale za to cena też niecałe 1500 pln za telefon z polskiej dystrybucji zamiast od jakiegoś Chińczyka mijającego się od płacenia Vatu. Specka też może wrażenia nie robi przy najnowszych sprzętach, ale i tak jest więcej niż wystarczająca. Bardzo dobre wykonanie, szeroki kąt w aparatce, wodoodporny. Dobry telefon za rozsądne pieniądze.
mam od prawie roku i polecam :)
sokrates
24-06-2018, 18:39
Pytanie do właścicieli iPhonów w sieci play - czy macie problemy tak jak ja z iphonem7 i teraz z iphonem X - od czasu do czasu telefon mimo ze pokazuje zasięg sieci jest głuchy. Tzn nie da się z niego zadzwonić ani dodzwonić. Wydaje mi się ze dzieje się to w momencie przełączania kiedy sieciami. Ktoś coś?
rychu_cmg
24-06-2018, 20:17
Pytanie do właścicieli iPhonów w sieci play - czy macie problemy tak jak ja z iphonem7 i teraz z iphonem X - od czasu do czasu telefon mimo ze pokazuje zasięg sieci jest głuchy. Tzn nie da się z niego zadzwonić ani dodzwonić. Wydaje mi się ze dzieje się to w momencie przełączania kiedy sieciami. Ktoś coś?
Wysłane z iPad za pomocą TapatalkTo problem sieci a nie z telefonem
sokrates
24-06-2018, 20:57
Wiem, iPhone 7 nawet mi w cortlandzie wymienili, ale nic to nie dało. Teraz na x to samo. Wcześniej miałem samsunga s7 i ten problem nie występował. Stad moje pytanie czy ktoś tak ma i jakie jest na to leczenie, muszę mieć jakieś konkrety z którymi uderzę do Play’a.
Najlepsza rada to zmienic siec.
mateo912
24-06-2018, 21:13
Wiem, iPhone 7 nawet mi w cortlandzie wymienili, ale nic to nie dało. Teraz na x to samo. Wcześniej miałem samsunga s7 i ten problem nie występował. Stad moje pytanie czy ktoś tak ma i jakie jest na to leczenie, muszę mieć jakieś konkrety z którymi uderzę do Play’a.
a sprawdzałeś czy problem występuje przy ustawionej na sztywno sieci?
może iOS ma problem w przełączeniu między sieciami?
siemalysy
05-07-2018, 23:16
Siema :-)
Umowa w Play zmierza ku końcowi. Stoję przed kilkoma wyborami. Czy przypadkiem nie ewakuować się do innego operatora, czy ewentualne przedłużenie umowy bądź przeniesienie numeru brać z telefonem. Przeglądałem oferty w Play i przedłużając umowę szału nie ma. Macie jakieś doświadczenia z ostatniego czasu? Może zasugerujecie na co zwrócić jeszcze uwagę.
Kolejna rzecz to telefon. Co warto teraz wybrać? Obecnie używam S6 Galxy Edge. Myślę też nad zmianą telefonu.
Nie znam dobrej oferty razem z fonem, więszość jest tak skalkulowana że wychodzi bardzo drogo, co do abonamentu to jak masz inne usługi jak tv i net stacjonarny to orange wychodzi tanio.
Co do samego fona to ja już od czterech lat tylko chińskie budżetowce używam, niczym to nie odstaje od "markowych" fonów, no chyba że musi być szajsung lub ajfon to wtedy nie ma wyjścia.
Fajne są huaweye te nowe, miałem w ręce p20 i śmiało można to brać.
mateo912
05-07-2018, 23:31
Siema :-)
Umowa w Play zmierza ku końcowi. Stoję przed kilkoma wyborami. Czy przypadkiem nie ewakuować się do innego operatora, czy ewentualne przedłużenie umowy bądź przeniesienie numeru brać z telefonem. Przeglądałem oferty w Play i przedłużając umowę szału nie ma. Macie jakieś doświadczenia z ostatniego czasu? Może zasugerujecie na co zwrócić jeszcze uwagę.
Kolejna rzecz to telefon. Co warto teraz wybrać? Obecnie używam S6 Galxy Edge. Myślę też nad zmianą telefonu.
a jest CI potrzebny abo?
rozejrzyj się za ofertami kartowymi bo często ostatnimi czasy karty mają lepsze warunki niż abo ;)
siemalysy
05-07-2018, 23:46
Abonament nie jest koniecznością.
Chce właśnie odejść od Szajsunga. Przed S6 miałem Nexusa. Teraz już jego następca nie wychodzi tak korzystnie cenowo jak kilka lat temu.
Przeglądałem Xaiomi, ale jakoś nie bardzo nie wiem na jakim modelu warto się skupić.
Huawei mnie całkowicie nie przekonuje.
Pytanie czy ma to być u nas zakup, gwarancja itd, jeśli nie musi być to może taki http://www.umidigi.com/page-umidigi_z2_overview.html ?
Rafał_Sz
06-07-2018, 08:35
Chce właśnie odejść od Szajsunga. Przed S6 miałem Nexusa. Teraz już jego następca nie wychodzi tak korzystnie cenowo jak kilka lat temu.
Przeglądałem Xaiomi, ale jakoś nie bardzo nie wiem na jakim modelu warto się skupić.
Jeśli miałeś kontakt z Nexusem to bardzo spodoba Ci się Xiaomi Redmi Note 4. Spójrz na jego specyfikację (nie wiem jak im się opłaca pchać takie bebechy za tą cenę) i pobaw się nim w sklepie. Wyśmienicie zoptymalizowany system pod względem wydajności i jak na smartfon - giga bateria.
Jeśli będzie Ci potrzebny (uwaga do siemalysy) NFC to przy Xiaomi sprawdź - nie wszystkie modele mają!
Rafał_Sz
06-07-2018, 11:41
Ten co napisałem wyżej - nie ma NFC. Ma większe aku i antena juz sie nie zmiesciła. Albo cięli koszty. ;)
siemalysy
06-07-2018, 18:01
Dzięki za kolejne typy :-)
Telefon tylko w polskiej dystrybucji.
Co do NFC mam w S6 ale nie używałem tego, więc chyba nie będzie mi potrzebne ;-)
Jednie szkoda, że niewiele telefonów ma możliwość ładowania indukcyjnego. Używam w aucie i jest to super rozwiązanie. Tego mi chyba najbardziej będzie brakować po zmianie telefonu.
Jednie szkoda, że niewiele telefonów ma możliwość ładowania indukcyjnego. Używam w aucie i jest to super rozwiązanie. Tego mi chyba najbardziej będzie brakować po zmianie telefonu.
I dlatego trzymam się LG. :)
Rafał_Sz
07-07-2018, 13:14
I dlatego trzymam się LG. :)
A ja po skorzystaniu z usług serwisu LG nigdy więcej już nie kupię nic z tej firmy. Półroczny smartfon za 3 tysie poszedł do śmietnika, ponieważ padła płyta główna. Serwis twierdził, że telefon został zalany. Zalany nie został co potwierdził również niezależny serwis. Ale LG ma to w poważaniu. Nie mam czasu na przepychanki z nimi, za to stracili już wielu klientów którym odradziłem zakup flagowców LG. I czegokolwiek LG. Wam też odradzam, bo dopóki wszystko działa, jest nawet ok. Dopóki działa...
No to zapewniam Cię, że nie znajdziesz niczego tak kompletnego, doskonale działającego niż te Szajsungi. Co zmiana telefonu to zastanawiam się nad przejściem ale zawsze okazuje się, że oferta galaxy S jest najbardziej kompletna i najatrakcyjniejsza cenowo. Mój typ - kupić s9 gdzieś na aukcji za ok 2200, zwrot z Samsunga 400zł i mamy za 1800zł telefon kompletny z pakietem 3 lat świetnej gwarancji, gdzie w serwisiach Premium mamy w 2 godziny naprawiony telefon podczas, gdy my sączymy sobie espresso w wygodnym fotelu i gdzie raczej nikt nie robi z ludzi debili jak u przedmówcy, że sobie w port usb napluliśmy...
No to zapewniam Cię, że nie znajdziesz niczego tak kompletnego, doskonale działającego niż te Szajsungi.
Faktycznie. Wszystko mają. Niektóre można użyć jako granat ręczny. Inne potrafią nawet same fotki wysyłać, bez wiedzy i konieczności udziału właściciela.
;)
Teraz i u mnie dylematy ;)
Obecnie LG G2, jestem cholernie zadowolony z tego telefoniku, lodzio miodzio gmbh wóz numer 26 jak to mawiał Skipper. Ale bateryjka coraz szybciej znika i tak pomyślałem, że może pora na coś nowszego ;)
Redmi Note 5 4/64 wydaje się bardzo ciekawą opcją, ma to co mi potrzebne, radio, diode i irde. Pod uwage brałem jeszcze G6, ale wiadomo, cena ciut inna. A może Wy coś jeszcze polecicie, tak w granicy 1500 zł, najlepiej dystrybucja Pl. Dawno wypadłem z obiegu telefonów
A może ktoś ma tego Xiaomi i coś więcej szepnie na jego temat? Czy jest tu wybudzanie dustuknięciem, bo mi to szalenie pasi w LG ;)
Tak w granicy 1500 to masz własnie LG G6, sam kupowałem żonie miesiąc temu w x-kom, 1530zł. Warto. Zawsze możesz też wymienić baterię w LG G2, on jest bodajże otwierany,a a baterie dostępne.
Co do Xiaomi to jest to telefon średniopółkowy, za przystępną cenę. Do G6 nie ma startu. A sam G6 stał się hitem sprzedażowym po tym jak jego cena spadła z 3k na 1,5k, w swojej cenie nie ma konkurencji.
ppfalcon
27-07-2018, 09:44
Przyznam, że mam prawie dokładnie ten sam dylemat - tylko że ja mam G3 i zaczyna mi bateria nawalać (nie ładuje się choć pokazuje że ładuje).
Też myślałem o Redmi Note 5 4/64, ale chyba jednak pójdę w Motorolę G6 Plus. Też 4/64, prawdziwy dual SIM (w końcu pozbędę się telefonu służbowego), tylko nie ma diody ani Irdy. Ale ogólnie recenzje i testy są bardzo pozytywne. Czekam tylko na wypłatę i jazda!
Rafał_Sz
27-07-2018, 13:09
A może ktoś ma tego Xiaomi i coś więcej szepnie na jego temat? Czy jest tu wybudzanie dustuknięciem, bo mi to szalenie pasi w LG ;)
Mam Redmi Note 4 i ma pukanko na wybudzenie, ale lepiej działa odblokowanie na odcisk palca. Telefon jest przede wszystkim niesamowicie szybki i ma doskonale zoptymalizowany system pod wzgledem wydajności. No i bateria. pokażcie mi smartfon, ktory na luzie wytrzymuje 3 dni intensywnego użytkowania (dożo rozmów przez BT, net, maile, hot spot). Kolejną jego zaletą jest mnogość ustawień pod użytkownika. Jest też metalowy, spadł juz mi kilka razy i zero uszkodzeń na obudowie. Dual SIM działa bez zarzutu, jednak przy dwóch kartach nie rozszerzymy już pamięci o kartę SD (jedno gniazdo jest zamienne). Niebawem ma dostać andka 8. To tak pokrótce.
Przy zakupie ważne jest, żeby wziąc wersję Global Version - jest to wyraźnie oznaczone na zewnątrz pudełka czerwoną naklejką. Mamy wtedy "nasze częstotliwości" i wszystko po polsku bez kombinowania. Po aktualizacjach można wnioskować, że dla Xiaomi to istotny model, bo w dość krótkim czasie miałem już 5 aktualizacji systemu - przebiega szybko i bez baboli.
- - - - kolejny post - - - - - -
Przyznam, że mam prawie dokładnie ten sam dylemat - tylko że ja mam G3 i zaczyna mi bateria nawalać (nie ładuje się choć pokazuje że ładuje).
Używałem G3 ponad rok. Do powyższego Xiaomi nie ma nawet podejścia. Jedyne co jest lepsze w LG to aparat. Nieznacznie, ale jest.
nikoniarz
27-07-2018, 13:14
Zawsze możesz też wymienić baterię w LG G2, on jest bodajże otwierany,a a baterie dostępne.
Nie wiem jak obecnie, bo to już leciwe urządzonko, ale swego wymieniałem baterię. Chyba każdy tel jest "otwierany". Chyba, bo w każdym baterii nie wymieniałem, ale nie było z tym problemu w G2, Nexus 4, L1520...
lukpiecz
27-07-2018, 13:16
Tutaj LG G6 można kupić za niecałe 1300 zł :) https://www.pepper.pl/promocje/lg-g6-za-29150eur-amazon-de-91476
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
ShutterStill
27-07-2018, 23:48
Używa ktoś Galaxy s9/+?
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Używa ktoś Galaxy s9/+?
Sent from my SM-G965F using TapatalkCo chcesz wiedzieć?
ShutterStill
28-07-2018, 18:26
Czy jak dzwonie na głośno mówiący albo na video whatsapp to czy jest możliwość żeby oba głośniki działały a nie tylko dolny?
ShutterStill
29-07-2018, 20:27
Więc się nie da..?
W iPhone i pixel 2 XL się da..
Tu pewnie w GS10 dopiero :/
eristoff
31-07-2018, 00:38
Teraz i u mnie dylematy ;)
Obecnie LG G2, jestem cholernie zadowolony z tego telefoniku, lodzio miodzio gmbh wóz numer 26 jak to mawiał Skipper. Ale bateryjka coraz szybciej znika i tak pomyślałem, że może pora na coś nowszego ;)
Redmi Note 5 4/64 wydaje się bardzo ciekawą opcją, ma to co mi potrzebne, radio, diode i irde. Pod uwage brałem jeszcze G6, ale wiadomo, cena ciut inna. A może Wy coś jeszcze polecicie, tak w granicy 1500 zł, najlepiej dystrybucja Pl. Dawno wypadłem z obiegu telefonów
W Euro Rtv Agd widziałem w promocji za1699zl xiaomi mi mix 2, wiem że to 200 zł więcej niż masz do wydania ale, też inna półka telefonu chociażby 6GB ramu robi robotę, mam od kwietnia i jestem bardzo zadowolony po przesiadce z xiaomi redmi note 3 pro. Proponuję przejść się i obmacać na żywo, tylko ja w euro rtv agd trafiłem ze starą wersją systemu, gesty są fantastyczne,
ShutterStill
01-08-2018, 00:23
Więc się nie da..?
W iPhone i pixel 2 XL się da..
Tu pewnie w GS10 dopiero :/Da się ;)
może jest tu ktoś kto na bieżaco śledzi jakies oferty abonamentowe i coś doradzi. Kończy się abonament i czas na zmiany. Od 3 lat uzywam huawei P8 i się zastanawiam czy go nieco nie odświeżyć. Opcja tylko na abonament w przedziale może z 70-90zł/m-c. Jest coś godnego uwagi ? Mało dzwonię, nie smsuję, internet leci standardowo, zdjęcia też od przypadku jakieś robię, video nie kręcę. No ale jak nowy telefon miałbym mieć opcje video jakiegoś dobrego to może bym zaczął, kto wie :) Huawei p20, huawej mate 10 lite, może samsung jakiś ? Coś co się nie rozleci po tygodniu i będzie się w miarę komfortowo to uzywało bez zamulania. Nie będę ściągał tel z chin ani szukał na allegro. Czy w zasadzie każdy telefon spełni moje powiedzmy "wymagania" ? :) Aha - nie chciałbym mniej niz 3Gb RAM - mam tyle teraz i uważam, że to absolutne minimum. z oplikacji mam facebook, instagram, bbc, snapseed, strava - więcej nie uzywam :)
Teraz standardem jest abonament nolimit ( net 5-10gb ) za ~25zł brutto, wiec lepiej fona kupić jakiegoś fajnego, a nie przepłacać u operatora.
Bierz coś na czystym android 8.0 i będziesz zadowolony.
ta opcja odpada. Musze mieć abonament w którym musze mieć chocby TIDAL`a więc sprawa rozbija się o doradzenie które fony w ofertach abonamentowych są godne uwagi a które to chłam na baterie. Operatorzy to tez raczej tylko święta trójca i play - bez plush abo i innych cudów. No niestety takie sa wymagania, jak widzicie z telefonu korzystam tak że prawie wcale więc nie chce tracić tez pół zycia na szukanie ofert. jesli ktos ma cos przepraktykowane bo np ostatnio szukał/kupił/pracuje u któregoś z w/w operatorów itp to chętnie wysłucham sugestii. To tylko telefon - i ja naprawde mam w głębokim poważaniu jak kto na mnie patrzy gdy wyciagne go w towarzystwie. Wszak to nie mój problem :)
W salonie ci doradzą najlepiej, masz określone wymagania, chcesz drogi abonament to i ofert będzie sporo, a przy okazji oglądniesz jak fon wygląda.
Bierz na najnowszym androidzie najlepiej czysty 8.0 bez jakiś dziwnych nakładek, no i nie bierz tylko takich wielgachnych co mają małe ekrany bo teraz ekran w nowych fonach pokrywa całość, np tak jak na zdjęciu ( powinni mieć w dobrych ofertach huawei P20 ):
https://i.imgur.com/nOM7372.jpg?1
źródło (https://i.imgur.com/nOM7372.jpg?1)
ten p20 mi się podoba i wygląda przyzwoicie. Musze to pomacac w salonie - może podpasi :)
tzn na zdjęciu jest UMI Z2 299$ i u nas tego nie ma, w salonach są huawei i warto kupić.
koesh czego się tak na tego 8.0 upierasz, skoro 8.1 jest już właściwie standardem? ;) stock od siebie jeszcze dodam, że jak planujesz mieć tele dłużej, to może popatrz za jakimś co łapie się w program AndroidOne?
Mój ma 3 lata gwarantowanych aktualizacji, a październik-listopad powinna być już aktualizacja do 9.0.
Panowie jakiś telefon Samsunga z małym ekranem, obecnie mam A3 (ta pierwsza wersja) i coś podobnego polecacie?
koesh czego się tak na tego 8.0 upierasz, skoro 8.1 jest już właściwie standardem? ;) stock od siebie jeszcze dodam, że jak planujesz mieć tele dłużej, to może popatrz za jakimś co łapie się w program AndroidOne?
Mój ma 3 lata gwarantowanych aktualizacji, a październik-listopad powinna być już aktualizacja do 9.0.
Chodziło mi o to żeby było przynajmniej 8.0 i to najlepiej czyste bez nakładek, a co do aktualizacji to zależy co się kupuje bo jak wydałbym na fona 3000zł to wymagałbym aktualizacji i że będę miał tego fona 3-4 lata, jak kupuje najnowszego chinola to liczę na dwa lata albo że znudzi mi się wcześniej, teraz mam takiego i bardzo mi się podoba w działaniu i jest bardzo sexy ;)
https://www.yaphone.com/1762-tm_large_default/cubot-p20-64gb-dual-sim-blue.jpg
źródło (https://www.yaphone.com/1762-tm_large_default/cubot-p20-64gb-dual-sim-blue.jpg)
A iP 7 albo Pixel 2 nie są już w jakichś bardziej do przełknięcia cenach? Bo najnowsze modele czy iP czy tez Px niestety w PL maja chyba najgorsza przebitkę cenowa w Europie, niestety, ale gdzieś mi mignęła oferta w apce T-M z iP 7 za 89 zł na miesiąc, tak jakoś tydzień temu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Upatrzyłem sobie takie dwa i jeden z nich chętnie bym kupił.
Oukitel WP2:
https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_009831458778.html?wid=1817324
Ulefone:
https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_009390836340.html?wid=1817324
Żona ma Oukitela K10000, bateria po 1,5 roku śmiga jak nowa, czasem coś android daje w kość.
Który wybrać, ma ktoś większe doświadczenie z tymi markami?
Mój telefon z roku 2014 jest lekko niedzisiejszy (Samsung Galaxy Mega 6.3), choc ma większy wyświetlacz niż dzisiejsze (mam 6.3 cala, ale w "normalnej" proporcji, a nie panoramę).
Myslę nad czymś ze średniej półki.
Huawei P30 Lite, Samsung A50, Xiaomi Popcophone F1, ewentualnie Honor 8X. Na teraz to u mnie obowiązująca kolejność ;) no chyba, że ktos mi coś odradzi.
Nie fociłem aparatem, ale mam zamiar się do tego przekonać. Więc priorytety to dobry aparat (w ciemnych wnętrzach tez), RAW by nie zaszkodził :) (ma to któryś telefon, w recenzjach o tym cisza)
Filmowanie - no nie wiem czy muszę miec 4K, ale w sumie nie zaszkodzi. Byłoby fajnie mieć slowmotion, ale to by potrzeba tak z 1000X by mnie zainteresowało.
Dobra bateria, slot na kartę SD, w sumie to wszystkie to mają.
Aparat? W swojej cenie S8 jest wciąż niepokonany i ma rawy.
P20 Pro też nadal jest dobrym pomysłem mz, obecnie u operatorów chyba za 1800 w abonamencie a bez chyba coś koło 2k. Fajnie potaniał. Jest DNG, nie ma co prawda TOF ale daje radę.
Byłem kilka dni temu w sklepie, już miałem brać p30 pro, bawiłem się dość długo ale podszedłem do tematu raczej ze zdrowym rozsądkiem i bez zbędnej podniety. Być może gdyby były większe zmiany to bym go wziął ale....nie chcąc płacić podatku od nowości zdecydowałem się na powyższy, nie testowałem jeszcze nocnych zdjęć ale ogólnie jestem bardzo zadowolony i z baterii i z aparatu i z funkcji.
Kwestia pamięci, poza wbudowaną 128 GB możesz dołożyć ale "nanoSD".
Rafał_Sz
10-04-2019, 15:50
Mój telefon z roku 2014 jest lekko niedzisiejszy (Samsung Galaxy Mega 6.3), choc ma większy wyświetlacz niż dzisiejsze (mam 6.3 cala, ale w "normalnej" proporcji, a nie panoramę).
Xiaomi Mi 9 szarpałbym jak Reksio szynkę. Za dwa tysie masz wszystko, a nawet więcej.
https://www.komputerswiat.pl/recenzje/sprzet/smartfony/test-xiaomi-mi-9-ideal-i-najbardziej-oplacalny-smartfon-na-rynku/ghzmg75
Nie wiem czy rawy są aż tak istotne w telefonie i czy wyczarujemy z nich coś lepszego niż algorytmy w samym telefonie. Wydaje mi się że to właśnie oprogramowanie sprawia że z tak mikroskopijnej matrycy da się wyczarować całkiem niezłe fotki w dobrych warunkach. Nie ma sensu też kupować nowinki bo tanieją na potęgę po pół roku-roku. Jak mówi stare gruzińskie powiedzenie najbardziej opłaca się brać zeszłorocznego flagowca typu Galaxy S8, S9, Note 8 niż obecnego średniaka. A to co się dzieje z cenami topowych nowinek typu iPhony, Galaxy itp to skandal.
Nie skandal, tylko przysłowiowe golenie baranków :mrgreen:
Myslę nad czymś ze średniej półki.
Huawei P30 Lite, Samsung A50, Xiaomi Popcophone F1, ewentualnie Honor 8X. Na teraz to u mnie obowiązująca kolejność ;) no chyba, że ktos mi coś odradzi.
Nie fociłem aparatem, ale mam zamiar się do tego przekonać. Więc priorytety to dobry aparat (w ciemnych wnętrzach tez), RAW by nie zaszkodził :) (ma to któryś telefon, w recenzjach o tym cisza)
Filmowanie - no nie wiem czy muszę miec 4K, ale w sumie nie zaszkodzi. Byłoby fajnie mieć slowmotion, ale to by potrzeba tak z 1000X by mnie zainteresowało.
Dobra bateria, slot na kartę SD, w sumie to wszystkie to mają.
Zerknij na Huawei P20 lub wersja pro, świetne fony.
Planowałem telefon za 1000 plus VAT. Te 1600 za P30 Lite to i tak nadwyrężenie założeń ;) Nie mówcie o 2 tys, a sporo z tych propozycji co podajecie to dołożenie kolejnych kilku stów.
Co do RAW - zgoda, chyba robotę robi AI w telefonie. I chyba dlatego przewage mają jednak nowości, bo to chyba Huawei od P20 pchnął do przodu mocno te kwestie. Dlatego myślę, że starsze flagowce typu Samsung S8 (od premiery minęły 2 lata) może być słabszy niż nowy Huawei P30 Lite.
Dlatego wyjątkowo nie chcę chyba kupic telefonu sprzed roku, a dosyć świeży model.
Skupcie się na modelach jakie wymieniłem. Huawei P30 Lite, Samsung A50, Xiaomi Popcophone F1. Ten ostatni nie ma NFC, której to funkcji na dziś nie potrzebuję, ale telefon kupuję na kilka lat, więc moze być te NFC potrzebne do parowania z bezlustrem. Którego na razie nie mam ;)
Ktoś może praktycznie je porównać? Szczególnie funkcje foto, jakość zdjęć w słabym świetle.
Rafał_Sz
11-04-2019, 10:33
Ten ostatni ma 4000mAh aku i szybkie ładowanie. No i odbezpieczanie ryjem też robi robotę. Foty mogą być, w słabym świetle wszystkie smartfony wysiadają.
Od siebie polecam HONOR 10. To taki delikatnie odchudzony brat p20, delikatnie gorszy aparat ( nie mylić ze złym bo foty w nocy robi bardzo przyjemne) oraz troszeczkę gorszym ekranem. Do kupienia poniżej 1500zł a sprzęt bardzo przyjemny. NFC, szybkie ładowanie, jack 3.5mm itp.
Muzyki nie słucham, jack nieistotny.
Ten ostatni ma 4000mAh aku i szybkie ładowanie. No i odbezpieczanie ryjem też robi robotę.
Duży akku ważna sprawa, szybkie ładowanie - dla mnie niewazne, wręcz mam obawy o ilość cykli ładowania akku. Mój akku wytrzymał 4 lata i wymieniłem na nowy, a w tych telefonach nie ma opcji wymiennych akku. Jestem ciekaw jak te współczesne telefony będa trzymały prąd po kilku latach używania. Obawiam się, że słabo i może o to chodzi producentom.
Nie zabezpieczam telefonu. Nie mam na nim aplikacji bankowych i innych wrażliwych rzeczy.
Foty mogą być, w słabym świetle wszystkie smartfony wysiadają.
Byś się zdziwił. Na forum olka ktoś pokazał zdjęcia nocne z H Mate 20. Pełne pliki. SUPER. Krawędź przedmiotu ostra jak żyleta, powierzchnia przedmiotu wygładzona, zero szumu. Aparat wykonuje sporo zdjęć i łączy obrazki. Popatrz na bruk:
https://forum.olympusclub.pl/threads/75576-Jaki-telefon/page36?p=1356766&viewfull=1#post1356766
Oczywiście jak sie kliknie na 100% to widać poklejenie pikseli, ale to 12 Mpx, więc przy oglądaniu na FHD będzie to super. W podróży mi taki obraz wystarczy, nie mówie o jakosci potrzebnej w zdjęciach reklamowych.
Wymiana aku jest możliwa w każdym telefonie, nie ma klapki ale specjalnymi przyssawkami ściagają plecki. Ogólnie chwila zabawy w serwisie i tego samego dnia odbierasz telefon z nową baterią.
Domyslam się, że serwisowo się da.
Ja kupiłem nową baterię, ale starej nie wyrzuciłem. Czasami przekładam baterię, zamiast stosowania powerbanku.
Doskonale rozumiem Twoje obawy. Mam drugi telefon z teoretycznie niewymienną baterią, chyba nigdy nie brakowało możliwości wymiany ogniwa a od czasu jak mam szybkie ładowanie, uzupełnienie prądu jest mega szybkie; od 10 do 80% w 40min, także nawet w samochodzie przez kilka minut można podładować o ilość potrzebną na kilka godzin.
Czy bateria szybciej padnie? Nie wiem, na noc podpinam do ładowarki 1A, więc nie przejmuje się tym. To tylko telefon, na tle wydatków na inne elektroniczne zabawki, ewentualne wydanie 100zł na nową baterię jest do przełknięcia ;)
Nie jestem prądożerny. Zawsze wyłączone Wi-Fi, BT i GPS, brak FB i telefon z ogromnym wyświetlaczem i małą baterią trzyma 2 dni.
Tam gdzie jestem, domek w lesie, nie mam prądu. Serio. Owszem, mogę w samochodzie, ale wtedy jestem ograniczony ruchowo ;) Wolę przełożyc baterię.
Schodzimy z tematu :)
Kto coś wie o jakości zdjęć i filmów, stabilizacją w tych 3 fonach jakie podawałem? Albo o nieoczywistych wpadkach danego modelu?
Nie zdziwię sie, jak nikt, bo to w sumie nowości, poza Poco 1.
Rafał_Sz
11-04-2019, 12:54
Byś się zdziwił.
Mam S10 (dostałem w rozliczeniu, w życiu bym nie dał tyle kasy za to coś), więc nie bardzo. ;)
To co pokazałeś to całkiem nienajgorsze warunki jeśli chodzi o światło. Natomiast to co zrobił soft to jakaś masakra. Co nie zmienia faktu, że na fejsiku i tak nikt nie zauważy. ;)
...Zawsze wyłączone Wi-Fi...
To tak nie działa. Włączone Wi-Fi oszczędza baterię ponieważ telefon ma wówczas mniejszy pobór prądu niż przy danych komórkowych. Sam się dziwiłem, ale zaobserwowałem u siebie, że faktycznie telefon działa trochę dłużej niż na samym LTE.
W temacie hłałej :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=lab2nKS4Y6s
Zosiek zdecydowanie lepiej to zareklamował.
Rafał_Sz
11-04-2019, 15:24
niż na samym LTE.
Ogólnie LTE żre prąd jak rdza Opla. Z tym, że już od Andka 6 jest kładziony dość duży nacisk na oszczędzanie energii. Mistrzem w tej dziedzinie jest chyba MIUI, która bardzo skutecznie wybija wszelkie niepotrzebne procesy w tle jak ryjbook i temu podobne.
Ooo, wypraszam sobie. Mam Astrę H i nic jej nie żre :mrgreen:
Mam S10 (dostałem w rozliczeniu, w życiu bym nie dał tyle kasy za to coś), więc nie bardzo. ;)
To co pokazałeś to całkiem nienajgorsze warunki jeśli chodzi o światło. Natomiast to co zrobił soft to jakaś masakra. Co nie zmienia faktu, że na fejsiku i tak nikt nie zauważy. ;)S10 to nie S8, ja mówiłem o 1,5 tys.
Mi się podoba to co zrobił soft. Mam wymagania panienki z fejsa. Ma być ładnie.
jak się będę sadził na zdjęcia wysokojakosciowe to będę używał lustrzanki FF.
To tak nie działa. Włączone Wi-Fi oszczędza baterię ponieważ telefon ma wówczas mniejszy pobór prądu niż przy danych komórkowych. Sam się dziwiłem, ale zaobserwowałem u siebie, że faktycznie telefon działa trochę dłużej niż na samym LTE.Pierw piszesz, że to tak nie działa, a potem piszesz, że działa dłuzej. No o tym pisałem :)
Ogólnie LTE żre prąd ..
Fakt, ja zainstalowałem apkę gdzie się wybiera sieć 2G, 3G czy 4G.
W sumie juz od dawna tego nie użyłem, ale kiedyś przy przełączeniu na 2G oszczędnośc była gigantyczna. Teraz już nie używam, bo co chwile używam internetu i nie chce mi się bawić w ciągłe włączanie i wyłączanie apki.
nikoniarz
12-04-2019, 22:33
Fakt, ja zainstalowałem apkę gdzie się wybiera sieć 2G, 3G czy 4G.
W sumie juz od dawna tego nie użyłem, ale kiedyś przy przełączeniu na 2G oszczędnośc była gigantyczna. Teraz już nie używam, bo co chwile używam internetu i nie chce mi się bawić w ciągłe włączanie i wyłączanie apki.
Wybór pasma jest w standardowym sofcie.
Ja mam jeszcze Andka 4.4 i w swoim fonie tego nie widzę :)
rychu_cmg
12-04-2019, 23:38
Ja mam jeszcze Andka 4.4 i w swoim fonie tego nie widzę :)Musi być w ustawieniach jako tam gdzie masz opcje SIM, danych mobilnych i wyboru operatora jako "preferowany typ sieci" lub podobne
OK, no i jest, tylko że wymaga 5 przeklikań. A apka daje skrót na pulpicie i mam zmianę 2 kliknięciami.
Juz nie używam.
Cześć, co sądzicie o Xiaomi Redmi Note 7 4/64 GB?
Kolega kupił w Euro AGD za 899 zł, ale nie spodobał się jego pani i gotów odstąpić za 800. Ja chcę właśnie coś kupić z polskiej dystrybucji, myślałem o przedziale do 500-600, bo telefon będzie mi jednak głównie służył jako hotspot i (foto)notatnik, ale te dwie stówki nie robią mi dużej różnicy, a kolega pozbędzie się niechcianego już gadżetu. Warto ogólnie? Widzę, że ma polecanego tu androida i snapdragona, no i baterię 4000 mAh. Tylko sporawe toto jest.
Rafał_Sz
13-04-2019, 10:52
OK, no i jest, tylko że wymaga 5 przeklikań. A apka daje skrót na pulpicie i mam zmianę 2 kliknięciami.
Juz nie używam.
Z nowym androidem o tym zapomnisz. Będzie sam gasił zżeraczy prądu. Do tego chwila na skonfigurowanie działania aplikacji w tle i będzie Pan zadowolony. O ile mozna być zadowolonym z telefonu który trzyma jeden dzień na aku. ;)
Kit-Kat to obecnie taki Windows 98. ;)
O ile mozna być zadowolonym z telefonu który trzyma jeden dzień na aku. ;)
to mnie w sumie powstrzymuje przed kupnem czegoś nowego
mam samsunga a3 tego pierwszego, świetny tel, wyłączyłem zbędne rzeczy - dwa dni na baterii spokojnie daje radę
kolega mi ostatnio powiedział, że swojego ajfona (i nie jest to hejt na tę markę) ładuje dwa razy dziennie albo i częściej, śmiałem się, że w sumie wrócił do telefonów tradycyjnych na kablu ;)
Ja od sześciu lat używam tylko chińskiego szrotu ( xiaomi to też był dawniej szrot tak samo jak huawei :) ), w UMI albo w Cubot bateria ~4000mAh przy włączonej transmisji danych cały czas od rana do wieczora, cały czas mapa aktywna, strony, wyszukiwanie plus pstryki czasami zdjęć i video, w takim obciążeniu w hotelu w nocy ładuję przy 40% zazwyczaj, a w użytku domowym ładuję co cztery dni.
Wyśmiewane mediateki w fonach to jednak zaleta oszczędności energii, nie sztuka wpakować jakiś super snapdragony itp i łazić z powerbankiem w kieszeni.
nikoniarz
13-04-2019, 11:37
Z tą wydajnością akumulatora w telefonie to wiele zależy od sposobu użytkowania. U mnie to 2 dni przy 5-7h pracy ekranu. Żeby wyładować go od rana do wieczora, trzeba by mieć telefon ciągle w ręku. I uprzedzając pytania- ciągle mam aktywną transmisję komórkową oraz Wi-Fi, ciągle w tle pracuje fb, czast, gg... I mam tak od kilku lat, bez względu na telefon.
A co do procesorów- dobry procesor to taki, który jest bardzo energooszczędny wtedy kiedy potrzeba, oraz mega wydajny kiedy potrzeba. Bez względu na markę. Odkąd przesiadłem się na telefony z dotykowym ekranem zawsze miałem Snapdragony. Zawsze. Najczęściej topowe. Od kilku miesięcy po raz pierwszy mam HiSilicon, i również się sprawdza.
Cześć, co sądzicie o Xiaomi Redmi Note 7 4/64 GB?
Kolega kupił w Euro AGD za 899 zł, ale nie spodobał się jego pani i gotów odstąpić za 800. Ja chcę właśnie coś kupić z polskiej dystrybucji, myślałem o przedziale do 500-600, bo telefon będzie mi jednak głównie służył jako hotspot i (foto)notatnik, ale te dwie stówki nie robią mi dużej różnicy, a kolega pozbędzie się niechcianego już gadżetu. Warto ogólnie? Widzę, że ma polecanego tu androida i snapdragona, no i baterię 4000 mAh. Tylko sporawe toto jest.
Można liczyć na jakąś odpowiedź "znających się"?
Za 700zł w gwarancją i z takimi bebechami nie znajdziesz nic lepszego chyba.
Huawei P20 lite ma bratanica i chwali sobie za jakość zdjęć i ogólnie jakość jak i właśnie za wielkość bo jest dość zgrabny.
koesh
Dzięki, ale to do mnie? Bo pytałem o Xiaomi, a nie o Huawei, i za 800, a nie 700...
sokolnik
15-04-2019, 19:47
ma ktoś Samsunga A50 ? Jeśli tak, proszę o opinię dot. użytkowania, plusy i minusy :)
koesh
Dzięki, ale to do mnie? Bo pytałem o Xiaomi, a nie o Huawei, i za 800, a nie 700...
Ale ten Xiaomi kosztuje ~700zł, a wspomniałem o Huawei bo okazał się bardzo dobry.
Ładowanie bezprzewodowe - warto dopłacić do telefonu? Szybko się ładuje? Czy to jeszcze gadżet? Wygodne?
Wg. mnie warto. Laduje sie wolniej niz przez kabel. Super wygodne. Zwlaszcza w aucie jest to bardzo wygodne.
Ładowanie bezprzewodowe - warto dopłacić do telefonu? Szybko się ładuje? Czy to jeszcze gadżet? Wygodne?
To nie kwestia czy szybko, tylko kwestia czy wpasowuje się w Twój dzień. i czy biorąc telefon z bezprzewodowym rezygnujesz np z QuickCharge.
Jeżeli telefon często odkładasz w jedno miejsce, to jest to fajne, bo praktycznie zawsze jak go zabierasz to masz naładowany.
Jednak jak często jesteś w ruchu i potrzebujesz szybko podładować telefon, to QC 3.0 albo większe jest nie do przecenienia.
nikoniarz
05-05-2019, 14:03
Dla mnie bezprzewodowe ładowanie jest w większości bez sensu. Ale QC już jak najbardziej z sensem.
To nie kwestia czy szybko, tylko kwestia czy wpasowuje się w Twój dzień. i czy biorąc telefon z bezprzewodowym rezygnujesz np z QuickCharge.
Jeżeli telefon często odkładasz w jedno miejsce, to jest to fajne, bo praktycznie zawsze jak go zabierasz to masz naładowany.
Jednak jak często jesteś w ruchu i potrzebujesz szybko podładować telefon, to QC 3.0 albo większe jest nie do przecenienia.
Dla mnie bezprzewodowe ładowanie jest w większości bez sensu. Ale QC już jak najbardziej z sensem.
Telefonik ma całą noc leżeć w jednym miejscu.
Waham się tylko między:
Blackview 9500
https://allegro.pl/oferta/blackview-bv9500-4gb-64gb-nfc-qi-charger-7688154268?reco_id=ef301bc5-709b-11e9-b9b3-246e968481e0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14 ee7421a14291fbf951
a Ulefone Armor 3
https://allegro.pl/oferta/ulefone-armor-3-4gb-64gb-nfc-10300mah-gorilla-7875256963
Blackview na bezprzewodowe ładowanie, a Ulefone face unlock.
W reszcie funkcji są podobne.
Więc ładowanie bezprzewodowe pozwoli mi na nieotwieranie za często zabezpieczonego slotu ładowania, żeby nie osłabić wodoodporności.
TO jakiś specjalny face unlock? Bo ten standardowy to blackview też ma (jak każdy android)
TO jakiś specjalny face unlock? Bo ten standardowy to blackview też ma (jak każdy android)
Nie wiedziałem o tym. W takim razie biorę Blackview.
(A, to apka...)
sokolnik
17-05-2019, 13:20
Ma ktoś Samsunga A70?
Proponują mi w orange przy przedłużeniu umowy. A40, A50, A60 i A70...
Wysłane z mojego Hułałeja
Mam A50. I klnę jak szewc po przesiadce z androida 4.4. Jak mozna tak zepsuc książkę telefoniczną....
Chcę tu potem zapytać o te książkę, ale postanowiłem wpierw poszukać samemu i ochłonąć.
Co do telefonu - maleństwo, w praktyce więcej cali oznacza dłuższy telefon, czyli daje niewiele. Szerokość wszędzie bardzo podobna, około 75 mm. To mało. Kilka lat używałem znacznie większego telefonu, który miał 6.3 cala, ale sensowne proporcje boków (szerokość 88 mm).
stachmuszel
18-05-2019, 20:03
Jacku, co to za telefon 6,3 cala i Android 4.4?
Samsung Galaxy Mega 6.3 czyli najlepszy telefon na świecie. Zastanawiam się czy do niego nie wrócić *(uzywki po 350 zł). Służył mi 4 lata. I padła w nim pamięć, naprawa nieopłacalna, zresztą brak częsci w autoryzowanym serwisie Samsunga.
Na szczęscie w dzien w którym sie popsuł zrobiłem kopie ksiązki telefonicznej.
Szerokość telefonu 88 mm, czyli da sie czytac (bez okularów) linijkę tekstu przy pionowej orientacji telefonu.
Telefon mi padł tydzien przed wyjazdem do Chorwacji, a w planach był (chyba mój Samsung Mega to wyczuł i sie zbuntował ;) ) Huawei 30 lite, który był dopiero w zapowiedziach. Wziąłem więc na wyjazd Huaweja P9 lite (kupiłem na olx, wiedząc ze to nie docelowy telefon tylko coś na 2-3 tygodnie) i ... nakładka Huaweja mi nie podeszła absolutnie. Tylko nie sądziłem, że nakładka Samsunga aktualna jest gorsza w jedynej kwestii na jakiej mi zalezy - ksiązka telefoniczna.
stachmuszel
19-05-2019, 11:33
To jest tylko kwestia przyzwyczajenia się, wierz mi ;-)
Android od wersji 6 stał się bardzo dobry, obecnie mam chyba wersje 9 i co ważne czystą bez jakiś nakładek od producenta, jedyna fajna nakładka była w HTC dawniej.
Książka kontaktów i cała reszta przechowywana jest w chmurze google i na nowym fonie wystarczy się zalogować do konta google żeby mieć wszystko jak na starym.
sokolnik
19-05-2019, 12:17
Android od wersji 6 stał się bardzo dobry, obecnie mam chyba wersje 9 i co ważne czystą bez jakiś nakładek od producenta, jedyna fajna nakładka była w HTC dawniej.
Książka kontaktów i cała reszta przechowywana jest w chmurze google i na nowym fonie wystarczy się zalogować do konta google żeby mieć wszystko jak na starym.Czyli rozumiem że przez tą chmurę mamy bardzo duze zapotrzebowanie na internet mobilny?
mateo912
19-05-2019, 12:40
Czyli rozumiem że przez tą chmurę mamy bardzo duze zapotrzebowanie na internet mobilny?
ile może ważyć kilka linijek tekstu? ;)
w "najgrubszym" okresie gdzie miałem ~700 kontaktów z dośc mocno rozbudowanymi danymi cały plik z kontaktami ważył 1,5-2MB więc bez szału :D
poza tym w dobie niemalże darmowego internetu mobilnego i paczek 10-15 GB za darmo w najniższych pakietach ktoś jeszcze się zastanawia i "oszczędza" neta? Po co?
(...)
Chcę tu potem zapytać o te książkę, ale postanowiłem wpierw poszukać samemu i ochłonąć.
co jest nie tak z książką telefoniczną? KitKata miałem daaaawno temu ale raczej nie przypominam sobie żeby była lepsza od obecnej a bardziej wydaje mi się że wszystko było o wiele bardziej toporne niż teraz)
Co do telefonu - maleństwo, w praktyce więcej cali oznacza dłuższy telefon, czyli daje niewiele. Szerokość wszędzie bardzo podobna, około 75 mm. To mało. Kilka lat używałem znacznie większego telefonu, który miał 6.3 cala, ale sensowne proporcje boków (szerokość 88 mm).
Dłuższe ekrany to więcej linijek tekstu wyświetlanych na raz. co przy dopasowaniu stron/sociali pod "timewall" jest lepsze niż niewykorzystana szerokość ekranu.
Poza tym 9cm szerokości? Mam dośc długie palce ale obecne 7,5 w mate 20pro jest jakby na styk w szerokości i szerzej byłoby zdecydowanie nieobsługiwalne jedną ręką.
ktoś jeszcze się zastanawia i "oszczędza" neta? Po co?
ja nie oszczędzam neta, oszczędzam baterię, wyłączam połączenia sieciowe jak nie potrzebuję
a skoro siedzę na wifi w biurze lub w domu to po co ma mi żreć baterię
do tego nie mam fejsa i innych socjal app więc nie muszę być online cały czas
Moja ksiązka telefoniczna ma 1986 kontaktów, za chwile więc przekroczę 2 tysiące. Do ponad 1 tys mam podpięte zdjęcia. Kopia ksiązki waży blisko 10 MB (zapewne przez zdjęcia).
Przez ostatnie 10 lat organizowałem wiele imprez, kursów itp - każda taka impreza to osobna grupa w ksiązce. Mnóstwo osób jest w wielu grupach, np rekordzisci byli na ponad 10 plenerach, są więc w ponad 10 grupach. No i to co teraz mi wyświetla telefon to tragedia. Początek nazwy pierwszej grupy. By zobaczyć inne grupy to muszę zrobić edycje, ale wtedy mi sie pokazuje cała długa lista grup (kilkadziesiat pozycji) z zaznaczeniem ptaszkami do której ktoś należy. Masakra. Ja chcę widziec do jakich grup kto nalezy bez wchodzenia w edycję.
Ja pomijam to, że zdjęcia podpinałem duże, a po imporcie ksiązki z kopii mam zdjęcia malutkie (kółeczko) a nie na cały wyświetlacz. Jak mam zadzwonić do dajmy na to Natalii jak nie wiem jak się nazywa? Nazwiska w telefonie mam, ale co z tego, skoro nie zwracam się do modelki po nazwisku. Nie znam nazwisk. Natalii modelek mam prawie ... 40. Bez podpiętego zdjęcia - umarł w butach.
Ja przy danym kontakcie mam mnóstwo informacji. Adresy, strony www z portfolio osoby (modelki), rok urodzenia, często wzrost, umiejętności np jazda konno itd itp. To mi bardzo ułatwia znalezienie osoby jaka mi jest potrzebna.
Patrze w google play nr rózne ksiązki, ale jak pokazują zrzuty to nie zajmują sie tym co mnie interesuje, nie wiem co dana książka oferuje.
Czy ktos używa jakiejś apki ksiązki telefonicznej? Albo organizera?
Skoro siedzisz na wifi w biurze czy domu, to jednak jesteś online ;) No chyba, że to wifi bez neta ;)
Jeśli się nie mylę, to przy połączeniu wifi transmisja danych po gsm zostaje ubita. A sama sieć gsm (choć możliwe, że nieco bardziej oszczędniej bez transmisji danych) i tak działa, bo chyba używasz telefonu do rozmów?
Od chyba androida 6.0 jest dobre i poprawne zarządzanie zasilaniem w kwestii transmisji danych/wifi itd, działa to dobrze i nic bez potrzeby nie działa, to nie diesel z lat 80-tych że trzeba było w zimie grzać bo inaczej potem nie zapali :)
Jak masz jakieś własne personalizacje książki zrobione dawno temu to pewnie tego nie przeniesiesz ale dane zapisane w karcie kontaktu są normalnie zachowywane pod warunkiem że są przypisane do twojego konta google i masz synchronizacje.
Ja swoje kontakty mailowe i telefoniczne mam od lat 90-tych, dopiero potem trafiły do fona i nowoczesnych systemów windows z przeglądarką chrome co było dla mnie zbawienne, archiwum mailowe mam od 1999 roku ( przez idiotycznego outloka dawno temu straciłęm sprzed 1999 roku ) i nadal mogę na fonie je wyświetlić bez problemu.
( uprzedzając pytających pierwsze konto email miałem w 1993 roku i było to trzy lata przed uruchomieniem wdzwanianego internetu przez tpsa i dwa lata przed tym jak maila założyli Prezydentowi RP :) )
Dane przeniosło, (pomijając duze zdjecia), chodzi o to, że te dane wyswietla kiepsko. W szczegolnosci grupy.
Za to na poczatku ksiązki telefonicznej pokazuje "wypróbuj udostepnianie profilu". Ne chcę!!! A spróbuj zlikwidować te opcje. Nie idzie. Muszę wypróbować? Odmowa nic nie daje. Nie likwiduje komunikatu. Szlag mnie trafia. Zrezygnowałem z Huaweja P30 lite przez nakładkę na system, a tu Samsungowa najnowsza nakładka też jest do d.. i to w ważniejszej dla mnie sprawie.
stachmuszel
19-05-2019, 20:20
Myślę Jacku, że to o czym piszesz, dotyczy już chyba wszystkich nowych telefonów :-(
Nawet nie wiem o co chodzi z tym wypróbowywaniem udostępniania, jak kupuję nowy fon to wkładam mu karty, włączam, ustawiam podstawowe rzeczy przy starcie, potem loguje się na konto google, potwierdzam logowanie, kontakty wtedy już są, historia też, appki same się ściągają i tyle.
Skoro siedzisz na wifi w biurze czy domu, to jednak jesteś online ;) No chyba, że to wifi bez neta ;)
Jeśli się nie mylę, to przy połączeniu wifi transmisja danych po gsm zostaje ubita. A sama sieć gsm (choć możliwe, że nieco bardziej oszczędniej bez transmisji danych) i tak działa, bo chyba używasz telefonu do rozmów?
Nie całkiem.
Jeśli używasz wifi calling to rozmowy idą po wifi. Natomiast jeśli chodzi o data to są telefony, które używają transmisji GSM nawet jeśli są w zasięgu wifi. Można to zmienić w zaawansowanych ustawieniach wifi lub opcjach programistycznych. Ma to na celu płynniejsze działanie w sytuacji gdy transmisja w sieci wifi kuleje.
wifi oczywiście jako net
transmisja jako dzwonienie też jest
ale możesz przecież wyłączyć transmisję danych
pokazuje "wypróbuj udostepnianie profilu". Ne chcę!!!
to jest ichnie "uszczęśliwianie" na siłę
też mi się wiele opcji w telefonie nie podoba, też bym chciał wyłączyć ale się nie da
oczywiście często słyszę głosy, że przecież na czymś google (czy inni) muszą zarabiać, więc w sumie jak udostępniają jakieś narzędzie to liczą, że dasz im swoją historię, klikniesz w reklamę, itp
ale przecież za telefon zapłaciłem całkiem niemało, więc to nie jest tak całkiem darmo
dlatego nie rozumiem, dlaczego nie mogę wyłączyć zbędnych rzeczy, jak fejs, jak bixby, jak wiele wodotrysków
co do książki to nie wiem co ci powiedzieć, sam się nie raz wkurzam, też kontakty mam zbierane od dawna, na różnych telefonach
teraz okazuje się, że mam jakieś zdublowane kontakty, jedne są wyświetlane od imienia a inne od nazwiska (mimo ustawienia w tel żeby sortował po imieniu)
do tego tak jak ty lubię przypisać do osoby dodatkowe informacje, ale żeby je zobaczyć muszę wejść w wyświetlanie informacji o kontakcie
a mam np. kilka osób tak samo się nazywających z tym samym imieniem, jedyna różnica to nazwa firmy w jakiej pracują
ale to się już nie wyświetla jak taka osoba do mnie dzwoni
do tego osoby mają telefon prywatny i służbowy, jak połączysz kontakt to nie wiesz na jaki numer dzwonisz a dla mnie i dla tych osób to ważne na jaki się telefon dzwoni
do tego każda apka skanuje twoją książkę adresów, dodaje ci osoby z którymi piszesz mailowo ale nie dzwonisz, po co się ma to wyświetlać bez numeru tylko z mailem?
więc rozumiem, ale nie mam rozwiązania
Po krótkiej i stosunkowo niemiłej przygodzie z Blackview 9500, szukam czegoś zgoła innego. Ten kloc był nie dla mnie po prostu. Ekstremalne wypady w góry są 2-3 razy do roku, a w kieszeni marynarki słabo wyglądał.
Chcę zgrabnej słuchaweczki, najlepiej około 5 - 6 cali, dobrym wyświetlaczem. Ładne to ma być. Chcę przeznaczyć na to w granicach 1,6 koła z tolerancją w obie strony, jednak lepiej żeby było niżej.
Znalazłem:
Xiaomi: https://allegro.pl/oferta/xiaomi-mi-8-pro-8-128gb-lte-nfc-snap-845-global-8059269275
Xiaomi: https://allegro.pl/oferta/xiaomi-mi-9-snap-855-6-64gb-dualsim-lte-nfc-global-8109318727
Oppo, szwagierka zachwycona: https://allegro.pl/oferta/oppo-rx17-neo-4-128gb-amoled-mocha-red-fv23-gw24-8005400340
A może Jabko 7 plus?
Sam już nie wiem...
Zerknij na One Plus albo https://store.umidigi.com/goods.php?id=140
O tych Xiaomi złego słowa nie powiem; jeśli jednak zależy Ci na NFC, to poszukaj telefonu z oficjalnej dystrybucji.
Do 1600 zł to Xiaomi Mi 9 SE.
A czemu nie Huawei P20 ?
Niby nie wiesz dlaczego? :)
Rafał_Sz
26-05-2019, 12:36
Sam już nie wiem...
Poczekaj aż uzupełnią zapasy Mi 9. Telefon obecnie bezkonkurencyjny w kategorii jakość/możliwości/cena.
Niby nie wiesz dlaczego? :)
No dlaczego, przecież to dotyczy przyszłości i przyszłych modeli, a pewnie się dogadają i tak.
One plus wymiata jeśli to ma być Android.
Do 1600 zł to Xiaomi Mi 9 SE.
Poczekaj aż uzupełnią zapasy Mi 9. Telefon obecnie bezkonkurencyjny w kategorii jakość/możliwości/cena.
A duża różnica jest między 9 a 9 SE?
One plus wymiata jeśli to ma być Android.
Który? W granicach tego, co chcę wydać?
A jakiś może Szajsung w tych granicach?
Rafał_Sz
26-05-2019, 19:31
A duża różnica jest między 9 a 9 SE?
Jak dla mnie pomijalne.
https://www.mgsm.pl/pl/porownanie/xiaomi-mi9se-vs-xiaomi-mi9/
Chyba jednak poczekam aż dowiozą tego Mi9 do jakiegoś dystrybutora w naszym kraju bo od dziwnych firm krzaków z allegro nie będę brał.
Potrzebuję jakiegoś taniego(!) smarfona wodoodpornego. Nie zależy mi na tym żeby przetrwał tydzień w morskich głębinach, ale chociaż 10 sekund w płytkiej wodzie. Polecicie coś? Priorytetem niska cena, reszta nieważna.
Co znaczy niska cena? Ja mam Samsunga A8 i sobie chwalę. Przy nowych wypustach, cena, myślę, że atrakcyjna.
nikoniarz
02-06-2019, 21:55
Ja Szajsungi omijam wielkim łukiem. Bez względu na produkt. Ale wyżej słusznie zauważono, że niska cena to pojęcie względne. Podaj kwotę...
Tani tzn kilkaset zł max. Bliżej 500 niż tysiąca.
Potrzebuję jakiegoś taniego(!) smarfona wodoodpornego. Nie zależy mi na tym żeby przetrwał tydzień w morskich głębinach, ale chociaż 10 sekund w płytkiej wodzie. Polecicie coś? Priorytetem niska cena, reszta nieważna.
Jakiś starszy flagowy HTC bo miały faktycznie wodoodporność.
Gdzie kupujecie Wasze słuchaweczki. Czekam na Mi9 z jakiejś dystrybucji w Polsce i znalazłem sklep co ma tanio i w jakiś sposób jest skumciany z Carrefour'em.
https://dragonist.pl/smartfony-i-telefony/smartfon-xiaomi-mi-9-128gb-niebieski-blue-1555.html
Kupować czy się nie chciwić na prawie dwie stówki? Jakieś inne pewne źródła?
Mi to raczej wygląda na dropshiping z chin niż jakąś sensowną lokalną sprzedaż, cena akurat tyle co z chin i ewentualne władowanie vat.
Gdzie kupujecie Wasze słuchaweczki. Czekam na Mi9 z jakiejś dystrybucji w Polsce i znalazłem sklep co ma tanio i w jakiś sposób jest skumciany z Carrefour'em.
https://dragonist.pl/smartfony-i-telefony/smartfon-xiaomi-mi-9-128gb-niebieski-blue-1555.html
Kupować czy się nie chciwić na prawie dwie stówki? Jakieś inne pewne źródła?
Prawdopodobnie nie będzie działał NFC. Jeśli Ci nie potrzebny, kupuj. Jeśli potrzebny możesz kupić, ale będzie Ci potrzebna pomoc
http://micenter.pl. Drogo nie jest (80/55 zł), szybko jest (2 dni), tylko że czasami działa (nfc) czasami nie. :)
Ostatnio podobno poprawiono działanie NFC, ale historia jest zbyt krótka by ocenić. No i należy się liczyć z tym
że co tydzień będziesz instalował coraz nowsze oprogramowanie. :)
A tak poza tym: ja mam MI8 kupione u podobnego "dostawcy", poprawione jw i jestem bardzo
zadowolony.
Czyli wersja Global to nie jest na Polskę, jak rozumiem?
Ten https://allegro.pl/oferta/smartfon-xiaomi-mi-9-6-128gb-ocean-blue-8181013253 to już chyba będzie ok...
sam bym brał, gdybym nie miał Mi8. :)
Rafał_Sz
12-06-2019, 13:04
Czyli wersja Global to nie jest na Polskę, jak rozumiem?
Ten https://allegro.pl/oferta/smartfon-xiaomi-mi-9-6-128gb-ocean-blue-8181013253 to już chyba będzie ok...
Global jest ok, będzie wtedy też na PL.
To zamówiłem na firmę żony :)
Rafał_Sz
14-06-2019, 12:32
Bedzie Pan zadowolony. ;)
rychu_cmg
14-06-2019, 13:36
To jeszcze są problemy z dostępem do MI9?
Rafał_Sz
14-06-2019, 14:59
Już coraz mniejsze.
Jaką kartę sim najlepiej kupić na krótki, tygodniowy okres czasu? Chodzi mi oczywiście o kartę na doładowanie do rozmów i internetu:-)
Mówisz o PL? Praktycznie wszystko jedno. Za 25zł będziesz miał bezlimitu rozmowy/sms i z 10gb
Tak, PL. A jak to jest z rejestracją tych kart, czy robi się to od razu czy dopiero po jakimś czasie? Można to ogarnąć przy pomocy paszportu, czy też musi być coś z adresem?
nikoniarz
18-06-2019, 21:06
Mówisz o PL? Praktycznie wszystko jedno. Za 25zł będziesz miał bezlimitu rozmowy/sms i z 10gb
Dokładnie. W niektórych promocjach załapie jeszcze gigabajty i minuty w roamingu.
artur0372
19-06-2019, 11:45
Macie jakieś doświadczenia (dobre lub złe) z PREMIUM MOBILE?
To jest wirtualny operator Plusa, udziałowcem jest cyfrowy polsat, jak ci pasują zasięgi i działanie LTE to bierz.
artur0372
19-06-2019, 12:02
Zasięg chyba nie jest gorszy niż w innych sieciach?
Kończy się umowa w T-Mobile, nic specjalnego nie oferują a tutaj za 30zł. rozmowy i sms-y bez limitu i 30GB internetu. Później prędkość spada do 32kb/s :-(
Zerknij na to https://lajtmobile.pl/abonament/promocje/ref/6/?uid=888972367 też wirtualny w Plus.
artur0372
19-06-2019, 12:18
Też dobrze to wygląda.
mateo912
20-06-2019, 21:42
Tak, PL. A jak to jest z rejestracją tych kart, czy robi się to od razu czy dopiero po jakimś czasie? Można to ogarnąć przy pomocy paszportu, czy też musi być coś z adresem?
od razu przy kupnie. TZN nie kupisz bez rejestracji.
Kupiłem Mi9, cudeńko. Jednak bateryjka nieco słabawa, więc doładowywać trzeba. A częste wtykanie ładowarki do telefonu może poluzować czy uszkodzić w końcu gniazdo w telefonie.
Mam pytanko o mocne ładowarki indukcyjne. Coś polecacie? Coś koło 15-20 W, jak najtańsze. Może z Ali cz Gearbest?
Albo kup modne ostatnio wtyczki magnetyczne, która zostaje w fonie, bardzo fajny wynalazek.
rychu_cmg
21-06-2019, 00:46
Kupiłem Mi9, cudeńko. Jednak bateryjka nieco słabawa, więc doładowywać trzeba. A częste wtykanie ładowarki do telefonu może poluzować czy uszkodzić w końcu gniazdo w telefonie.
Mam pytanko o mocne ładowarki indukcyjne. Coś polecacie? Coś koło 15-20 W, jak najtańsze. Może z Ali cz Gearbest?W piątek lub poniedziałek dojdzie do mnie ladowarka. Dam znać jak działa
Albo kup modne ostatnio wtyczki magnetyczne, która zostaje w fonie, bardzo fajny wynalazek.
poszukam czegoś, co obsługuje Quickcharge.
W piątek lub poniedziałek dojdzie do mnie ladowarka. Dam znać jak działa
Czekam zatem. A jaką moc ma Twoja ładowarka?
Może to: http://pl.aliexpress.com/item/QI-15-W-szybka-bezprzewodowa-adowarka-do-iPhone-Samsung-Huawei-xiaomi-adowarka-do-telefonu-bezprzewodowego-adowania/33007858981.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.24431e5 24aezha&algo_pvid=b765c20a-85a7-4ef6-9a56-ba146318f0d4&algo_expid=b765c20a-85a7-4ef6-9a56-ba146318f0d4-1&btsid=b8a8af65-01f9-4cce-8a69-22e862cf054f&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchwe b201603_60 ?
Te chińskie ładowarki to poczytajcie sobie jak działają w testach czy na yt bo to taki sam szmelc jak powerbanki z chin.
poszukam czegoś, co obsługuje Quickcharge.
A dlaczego nie kupisz od tego samego producenta, co telefon? Mi Wireless Charging Pad
Ja sobie zamówiłem taki (https://www.umidigi.com/page-umidigi_a5pro_activity.html), jak dojdzie kiedyś i zrobię test to napiszę czy nadal UMI jest dobre.
Rafał_Sz
21-06-2019, 15:34
Mam pytanko o mocne ładowarki indukcyjne. Coś polecacie? Coś koło 15-20 W, jak najtańsze. Może z Ali cz Gearbest?
USB-C jest zupełnie inaczej zbudowane od poprzednika. Raczej bym się nie martwił o trwałość. Natomiast żadna ładowarka bezprzewodowa nie ma podejścia do szybkiego ładowania po kablu. Chyba, że robisz np. w biurze gdzie masz możliwość częstego odkładania słuchawki w jedno miejsce.
Przy okazji, zainstaluj sobie GCam do obsługi aparatu. W porównaniu z fabrycznym softem różnica w jakości to przepaść. Więcej tu >> https://pl.xiaomitoday.it/gcam-mod-su-xiaomi-mi-9-ecco-come-installarla.html
rychu_cmg
21-06-2019, 16:08
USB-C jest zupełnie inaczej zbudowane od poprzednika. Raczej bym się nie martwił o trwałość. Natomiast żadna ładowarka bezprzewodowa nie ma podejścia do szybkiego ładowania po kablu. Chyba, że robisz np. w biurze gdzie masz możliwość częstego odkładania słuchawki w jedno miejsce.
Przy okazji, zainstaluj sobie GCam do obsługi aparatu. W porównaniu z fabrycznym softem różnica w jakości to przepaść. Więcej tu >> https://pl.xiaomitoday.it/gcam-mod-su-xiaomi-mi-9-ecco-come-installarla.htmlprzy usb-c gromadzi się kurz w gnieździe i po paru miesiącach trzeba go wydrapać bo ładowarka zaczyna nie łapać
Macie jakieś doświadczenia (dobre lub złe) z PREMIUM MOBILE?Mam premium mobile od prawie 2 lat. Przez cały ten czas żadnych problemów. Pół roku temu przeniosłem też numer żony. Jestesmy zadowoleni. Jakbyś miał jakieś pytania, pisz.
Wysłane z Mate 10 Pro
rychu_cmg
24-06-2019, 23:17
elanek dostałem dziś ten zestaw https://pl.aliexpress.com/item/32976262381.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.20e033aa5t tRHP zamówiłem 4 czerwca, 8 czerwca wysłali, 18 czerwca paczka była w Polsce i 24 czerwca doręczyli. Położyłem telefon z poziomem baterii 40% na równą godzinę i naładowało go do 96%.
Przy okazji, zainstaluj sobie GCam do obsługi aparatu. W porównaniu z fabrycznym softem różnica w jakości to przepaść. Więcej tu >> https://pl.xiaomitoday.it/gcam-mod-su-xiaomi-mi-9-ecco-come-installarla.html
Na razie nie zauważyłem dużych różnic, ale teścik zrobię dziś czy jutro.
Opcja slowmotion nie działa - wywala mnie z programu.
elanek dostałem dziś ten zestaw https://pl.aliexpress.com/item/32976262381.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.20e033aa5t tRHP zamówiłem 4 czerwca, 8 czerwca wysłali, 18 czerwca paczka była w Polsce i 24 czerwca doręczyli. Położyłem telefon z poziomem baterii 40% na równą godzinę i naładowało go do 96%.
Szybko im poszło :). Chyba sobie zamówię, dzięki.
artur0372
28-06-2019, 19:04
Może ktoś będzie chciał kupić telefon.
Przedłużam umowę i mogę wziąć z T-Mobile albo z Plusa.
Telefon nie będzie używany, nawet nie rozpakowany.
1. Huawei P30 Lite – 1000zł. – T-Mobile lub Plus
2. Samsung Galaxy A50 – 1000zł. – T-Mobile lub Plus
3. Samsung Galaxy A70 – 1200zł. – T-Mobile lub Plus
4. Xiaomi MI 9 – 1500zł. – Plus
Jak coś to zapraszam na pw.
Skoro nie potrzebujesz telefonu, to po co go bierzesz przy przedłużaniu umowy? Dopłacasz w ten sposób do interesu.
rychu_cmg
30-06-2019, 19:06
Przedłużam umowę i mogę wziąć z T-Mobile albo z Plusa.
Telefon nie będzie używany, nawet nie rozpakowany.
Uciekać z abonamentu - tylko karta. Za telefon finalnie zapłacisz mniej. A rozmowy, SMSy bez limitu i kilka giga internetu w ofercie na kartę masz już za 20 zł.
No chyba, że telefon służbowy wtedy to zmienia postać rzeczy
Są abonamenty z miesięcznym wypowoedzeniem. (plush np) Opłaca się bo mają darmowy roaming w cenie. - co ostatnio w kartach mocno przycięli.
Z abonamentem to zależy bo jeśli się bierze w pakiecie z innymi usługami to abonament za 15-20zł nolimit zazwyczaj jest, fony w specjalnych ofertach można wtedy kupić za przystępną cenę.
rychu_cmg
30-06-2019, 19:15
koesh faktycznie przy telefonie, internecie do domu z plusa i telewizji z cyfrowego Polsatu w jednym pakiecie abo się opłaca
Nie wiem jak teraz jest ale ja mam w orange za 90zł net i fon stacjonarny, tv i abonament nolimit z 10GB, drugi numer za 20zł i każdy kolejny za 15zł.
Na dzień dzisiejszy ile płacimy podatku od kwoty np 260dolarow od zakupu telefonu z AliExpress?
Rafał_Sz
03-07-2019, 09:41
23% VAT, cło 0%.
Czyli pewnie ok 230 zł. Dzięki
rychu_cmg
03-07-2019, 11:57
Czyli pewnie ok 230 zł. DziękiBywa różnie. Do VATu dolicz sobie jeszcze koszt odprawy celnej
I koszt przesyłki, o ile pamiętam.
Wyszło 245 zł od 259 dolarów.
Używa ktoś powerbanków z ładowaniem indukcyjnym? Jeśli tak to proszę o jakieś opinie i spostrzeżenia.
Jak ktoś szuka budżetowego fona naprawdę dobrze wykonanego to od miesiąca używam https://www.umidigi.com/page-umidigi_a5pro_activity.html i polecam.
Jak ja mam zaufać firmie, której telefony na renderach za kilka stówek wyglądają jak milion dolarów, super duper specyfikacja a nie potrafią zrobić poprawnie działającej strony internetowej reklamującej ten produkt. Napawa optymizmem... :)
Lata mijają a koesh niezmiennie wciska umi... :)
Jeszcze Cię tam nie zatrudnili w reklamie? ;)
Wróciłem do UMI i jestem bardzo zadowolony, nie polecam tanich huawei, budżetowych xiaomi, a z chińskimi za 100-150$ to loteria, tu uważam UMI tym modelem podniosło poprzeczkę, nawet aparaty dali jak w huawei P20 pro :)
Może i "podniosło poprzeczkę", ale NFC nie przeskoczyli... :)
Mi akurat NFC nie potrzebne, postawiłem na wygląd, jakość obudowy i ekranu plus czysty android.
nikoniarz
25-07-2019, 22:02
Też kiedyś postawiłem na czystego Androida ������ Na szczęście te czasy mam za sobą...
Też kiedyś postawiłem na czystego Androida ? Na szczęście te czasy mam za sobą...
Tzn lubisz jakieś nakładki od producenta, można i tak, wszystko kwestia przyzwyczajenia pewnie.
Inna sprawa, że czysty android 8 czy 9, to całkiem coś innego niż czysta 4 lub 5.
Więcej w "standardzie" jest.
Jak ktoś szuka budżetowego fona naprawdę dobrze wykonanego to od miesiąca używam https://www.umidigi.com/page-umidigi_a5pro_activity.html i polecam.
Ekran daje radę w pełnym słońcu?
Możesz wrzucić kilka zdjęć z aparatu - zwykłego, szerokiego kąta i coś wieczornego?
Lata mijają a koesh niezmiennie wciska umi... :)
Jeszcze Cię tam nie zatrudnili w reklamie? ;)
Muszę cię zmartwić tylko dlatego, że szukałem lepszej baterii do swojego Umi super dokupiłem Umidigi pro :-) Póki co umi super działa... kurde chyba już 4 rok :-)
Ekran daje radę w pełnym słońcu?
Możesz wrzucić kilka zdjęć z aparatu - zwykłego, szerokiego kąta i coś wieczornego?
To masz dosłownie z przed godziny ze spaceru cykniete tak od ... strony
https://www.dropbox.com/s/izycfo08sdb19cx/IMG_20190727_190633_4.jpg?dl=0
sokolnik
06-09-2019, 08:15
Cześć,
Ma ktoś S10e?
Dobry to telefon?
Szukam nie a dużego telefonu, teraz mam Hułałeja P10 Lite i jest ok. Nie chcę wielkiego telefonu.
Jedyny minus w nim że to samsung i jego nakładki na androida.
sokolnik
06-09-2019, 09:01
Jedyny minus w nim że to samsung i jego nakładki na androida.A to że Samsung to źle?
Nakładki są aż tak skopane?
Miałem kiedyś S3... Było ok ale później się wieszał itp.