Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
eristoff
23-06-2013, 09:30
tej:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strek.meteo
i tej:
https://play.google.com/store/apps/details?id=no.nrk.yr
nie testowałem żadnego jeszcze programu do poczty, dopiero się oswajam z tym systemem, dlatego pytałem, aplikacji jest tyle że do końca życia bym pewnie nie przetestował
swoją drogą po przesiadce z wave 3 poczułem się trochę nieswojo jak nie umiałem nawiązać połączenia głosowego ;), jak dla mnie to słuchawka i dzwonienie sms powinno być łatwiej dostępne
Programy do poczty są, ale nie znalazłem żadnego z możliwością filtrowania. O kant tyłka można sobie te aplikacje rozbić, jak do 10 skrzynek wpływa potok maili. Jest jeden wielki śmietnik, którego nie można ogarnąć.
W Gmail można dodawać maile do spamu.
Tzn oznaczać jako spam i system to zapamiętuje.
Załóż sobie 10 maili na Google i po sprawie.
trochę mnie denerwowało że się programy same łączą z netem, założyłem root'a i dałem co poniektórym bana ... koniec samowoli
można w androidzie jakoś pogrupować programy/ikony w katalogi ?
mateo912
23-06-2013, 17:59
trochę mnie denerwowało że się programy same łączą z netem, założyłem root'a i dałem co poniektórym bana ... koniec samowoli
można w androidzie jakoś pogrupować programy/ikony w katalogi ?
pytanie: po co kupować telefon z systemem zależnym od internetu i później zabraniać mu korzystania z niego?
a co do Twojego pytania to wystarczy przenieść aplikacje jedną na drugą.
pytanie: po co kupować telefon z systemem zależnym od internetu i później zabraniać mu korzystania z niego?
nie wszystko po blokowałem, tylko reklamy i niekontrolowane połącznia
a co do Twojego pytania to wystarczy przenieść aplikacje jedną na drugą.
to działa tylko na "pulpicie" ?
nie testowałem żadnego jeszcze programu do poczty, dopiero się oswajam z tym systemem, dlatego pytałem, aplikacji jest tyle że do końca życia bym pewnie nie przetestował
swoją drogą po przesiadce z wave 3 poczułem się trochę nieswojo jak nie umiałem nawiązać połączenia głosowego ;), jak dla mnie to słuchawka i dzwonienie sms powinno być łatwiej dostępne
Jak masz konta na Gmailu to sprawdź najpierw natywnego klienta - może okazać się, że wystarcza i nie ma co kombinować. Możesz powiedzieć coś więcej o tej łatwości? Na dole ekranu masz kilka ikonek, które możesz sobie dowolnie konfigurować - ja mam np. SMS, kalendarz, listę aplikacji, telefon i przeglądarkę internetową - prościej się chyba nie da.
Boryszuk
23-06-2013, 18:40
Dialer mógłby być trochę lepszy (chociaż podejrzewam, że to zasługa Samsunga a nie Androida)
na wave było tak: wchodzisz do kontaktów, przesówasz palcem po kontakcie w bok i dzwonisz lub wysyłasz sms, eleganckie rozwiązanie
na wave było tak: (...)
To jakiego masz teraz fona, bo się pogubiłem w wątku?
na wave było tak: wchodzisz do kontaktów, przesówasz palcem po kontakcie w bok i dzwonisz lub wysyłasz sms, eleganckie rozwiązanie
//Jezu, tego nie da się przeczytać ;)
Mam standardowego dialera z Androida 4.0 i u mnie wygląda to tak: klikam na kontakt - dzwonię, jak chcę wysłać SMSa to klikam na miniaturkę i ikonę SMSa przy danym numerze telefonu (przydatne gdy kontakt ma ich kilka). Rozwiązanie z Wave'a rzeczywiście ciekawe, ale uważam, że androidowe nie jest takie tragiczne.
krzysztof jot
23-06-2013, 19:23
przesuwanie itp - to nakładka TW Samsunga. Ikony programy można grupować, łączyć, ukrywać, zakładać foldery - ale nie wiem od jakiego "numeru" androida - w nowych 4.2.2 można wiele, a jak jeszcze producent dodał pare miłych swoich usprawnień ja samsung w TW - no to zaczyna ten system być przyjemny. Ale nizsze wersje to katorga, to już więcej może nokia na symbianie.
Czysty Android 4.0 obsługuje foldery.
Zawsze mozna zainstalowac launcher, ktory ma wieksze mozliwosci konfiguracji jak te fabryczne. Polecam Apex oraz Nova. Tam mozna czarowac z folderami, ikonami itp itd.
eristoff
23-06-2013, 20:46
ja mam apex na lewa os , bardzo fajne połączenie
To jakiego masz teraz fona, bo się pogubiłem w wątku?
nexus z androidem
//Jezu, tego nie da się przeczytać ;)
przepraszam, zapomniałem: piłeś - nie pisz ;)
Programy do poczty są, ale nie znalazłem żadnego z możliwością filtrowania. O kant tyłka można sobie te aplikacje rozbić, jak do 10 skrzynek wpływa potok maili. Jest jeden wielki śmietnik, którego nie można ogarnąć.
Problem w tym, że filtrowanie jest czymś, co powinno dziać się po stronie serwera, a nie po stronie klienta z ograniczonymi zasobami. Tym bardziej, że mówimy o telefonie, który w typowym przypadku jest jednym z kilku urządzeń, które łączy się ze skrzynką.
Gmail właśnie to robi.
Przenosi do folderu spam na serwerze i każdy kolejny mail z adresu oznaczonego jako spamer, będzie tam lądował.
Tylko nie piszcie mi tu o Gmailu, bo go nie używam i nie chcę używać. Nie podoba mi się wgląd do moich maili. Może przesadzam, może nie. Ale jak mam wybór to nie używam.
Nie rozumiem dlaczego program na adroida nie potrafi filtrować korespondencji. I nie chodzi to o spam, ale o sortowanie np. po nadawcy.
gmail potrafi :P hehe
pozatym myslisz, ze inni operatorzy poczty nie maja wgladu i nie szpieguja swoich uzytkownikow? ja w to nie wierze :)
krzysztof jot
24-06-2013, 01:01
Nie rozumiem dlaczego program na adroida nie potrafi filtrować korespondencji. I nie chodzi to o spam, ale o sortowanie np. po nadawcy.
potrafi - Galaxy S4
W S4 jest w poczcie opcja ustawienia i skonfigurowania filtrów, oraz dodatkowo oznaczenia nadawców priorytetowych, z możliwością wyświatlania "priorytetowej" skrzynki w pierwszej kolejności.
Oddzielnie jest też w poczcie filtr antyspamowy, oraz taki filtr istnieje tez w wiadomościach sms - na wskazane numery lub na nieznane albo na ustawione słowa.
Tylko nie piszcie mi tu o Gmailu, bo go nie używam i nie chcę używać. Nie podoba mi się wgląd do moich maili. Może przesadzam, może nie. Ale jak mam wybór to nie używam.
racja, ale w tej sytuacji używanie androida nie jest dobrym pomysłem
Najlepiej odetnij się od internetu i telefonu komórkowego. Łatwo cie zlokalizować i podsłuchiwać.
Stacjonarne też niebezpieczne.
Pisanie listów zostaje. :D
eee, gołębie bezpieczniejsze.
Golebia zawsze mozna zestrzelic/przechwycic wiec tez bym uwazal :P
Sapphiron
24-06-2013, 14:19
ludziska, czy ktoś może z was polecić dobrą aplikację w której są pokazane ćwiczenia rozciągające itp?
Najlepiej odetnij się od internetu i telefonu komórkowego. Łatwo cie zlokalizować i podsłuchiwać.
Stacjonarne też niebezpieczne.
Pisanie listów zostaje. :D
Ale dlaczego tak drastycznie? Nie chcę używać google mail. To kolejny pośrednik w wysyłaniu poczty i podsłuchiwacz. Mam moje konta pocztowe, prywatne i służbowe, podczepiać pod gmail? W imię czego? Filtrowania maili?
Wystarczy mi program, który to potrafi.
ps. Nie róbcie lejma. Wlasnie dlatego coraz zadziej zagladam tu na forum, bo zrobila sie gownazernia i gimnazjum. Gdzie te czasy normalnej dyskusji? Ech, po co ja to pisze...
ps. Nie róbcie lejma. Wlasnie dlatego coraz zadziej zagladam tu na forum, bo zrobila sie gownazernia i gimnazjum. Gdzie te czasy normalnej dyskusji? Ech, po co ja to pisze...
yyyy czego nie robic? chyba nie tak daleko Tobie do tego gimnazjum skoro ich zwrotami operujesz :)
popieram docxxx, gość chce program do poczty bez gmaila i to rozumiem, nie chce być przekonywamy, że jest najlepszy więc nie wiem po co to robicie
sam szukałem propozycji programu i też zamiast konkretnie, próbowano mnie przekonać do niego, bo ma filtrowanie, duperele, łączenie kont, ale po co ?
krzysztof jot
24-06-2013, 18:53
no a ja pojąć nie mogę, jak będąc tak uprzedzonym do możliwości szpiegowskich Gmaila można świadomie brnąć w temat i kupować telefon z systemem operacyjnym napisanym przez Google. Gdzie wszystko "szpieguje" podaje dane, pozycje itp, a co druga aplikacja ma dostęp do wszystkiego. Tam wszystko jest "pośrednikiem" pomiędzy słuchawką a Google'm. Więc gdzie sens i logika ?
Sapphiron
24-06-2013, 19:06
a ja się tak zastanawiam, co ludzie robia, piszą lub przeglądają że się boją tak inwigilacji?
yyyy czego nie robic? chyba nie tak daleko Tobie do tego gimnazjum skoro ich zwrotami operujesz :)
Flejma. "F" mi zjadło.
no a ja pojąć nie mogę, jak będąc tak uprzedzonym do możliwości szpiegowskich Gmaila można świadomie brnąć w temat i kupować telefon z systemem operacyjnym napisanym przez Google. Gdzie wszystko "szpieguje" podaje dane, pozycje itp, a co druga aplikacja ma dostęp do wszystkiego. Tam wszystko jest "pośrednikiem" pomiędzy słuchawką a Google'm. Więc gdzie sens i logika ?
A czy wysylane z Androida maile trafiają od razu na serwer docelowy, czy przechodzą najpierw przed Google? Nie rozumiesz tego, ze nie chce miec posrednika i logowac sie na kolejne konto i dokladac sobie pracy? Nie chce i juz. Dzwonisz od razu, czy wykrecasz numer posredniczacy?
Kur... po co ja się tu udzielam. Szkoda czasu. Miłego dnia.
no a ja pojąć nie mogę, jak będąc tak uprzedzonym do możliwości szpiegowskich Gmaila można świadomie brnąć w temat i kupować telefon z systemem operacyjnym napisanym przez Google. Gdzie wszystko "szpieguje" podaje dane, pozycje itp, a co druga aplikacja ma dostęp do wszystkiego. Tam wszystko jest "pośrednikiem" pomiędzy słuchawką a Google'm. Więc gdzie sens i logika ?Ale telefonu nie trzeba mieć po to by go uzywać do synchronizacji z kontem googla, pocztą, FB itd. Ja w 99,9% czasu telefon mam offline i w ogóle w 2G, dzięki czemu akku trzyma 2x dłużej.
a ja się tak zastanawiam, co ludzie robia, piszą lub przeglądają że się boją tak inwigilacji?Twój avatar wskazuje że ci się ACTA nie podobały. Dlaczego?
Sapphiron
24-06-2013, 21:01
Twój avatar wskazuje że ci się ACTA nie podobały. Dlaczego?
ze względy na prawa patentowe ;)
A maska bardziej się odnosi do filmu niż sprawy z ACTA ;)
a ja się tak zastanawiam, co ludzie robia, piszą lub przeglądają że się boją tak inwigilacji?
Taaa, mamy czesto odmienne zdanie, ale tutaj sie z Toba zgadzam...
Rafał_Sz
25-06-2013, 07:52
Mamy przecież wokół permanentną inwigilację. Nie trzeba być fanem teorii spiskowych, żeby się domyślać, że praktycznie cały ruch w sieci jest "nadsłuchiwany". Jak coś wychodzi albo wyjdzie, to zaraz jest to motywowane walką z terroryzmem i innymi takimi pierdołami. Z resztą, nawet trzymając w ręku komórkę zalogowaną do sieci przestajemy być anonimowi, wszystkie nasze smsy, logowania do przekaźników, połączenia itp. są przechowywane na serwerach. Do tego wszelkie płatności elektroniczne, korespondencja, ba, nawet ten post który teraz wyślę pozostanie w sieci "na zawsze". Takie czasy...
Dobrzy ludzie który flash na andka 4.2?
Chyba ten co na ics'a, ale nie bedzie dzialac na wiekszosci przegladarek. Dziala napewno na Boat browser.
Gdybyś spytał mnie osobiście to odpowiedziałbym na to pytanie dokładnie tak samo, jak na pytanie dlaczego sobie takiego podglądania mojej prywatności nie życzę. Odpowiedź brzmi - a gówno to kogo obchodzi??!! Nie, bo nie!
Czy to, że nie życzę sobie zaglądania ukradkiem do mojej alkowy oznacza, że jestem od razu terrorystą/pedofilem/bandytą czy nie wiadomo kim tam jeszcze?
Dlaczego ludzie w dzisiejszych czasach tak łatwo dają sobą manipulować? Bez chwili zastanowienia pozwalają robić sobie z mózgów kisiel dając sobie wmawiać, że to wszystko dla ich dobra..?
(tak, korzystam z androida, iOS, gmaila itd itp).
...to wszystko dla ich dobra..?
... bezpieczeństwa. ;)
Chłopaki, co najlepsze z tej trójcy: Samsung Galaxy SII Plus czy HTC One S a może SONY Xperia S?:-)
... bezpieczeństwa. ;)
właśnie, to słowo fetysz
uzasadnić się da nim wszystko
a cała biomasa łyka te głupoty i niekoniecznie zdaje sobie sprawę z powagi sytuacji
ale wystarczy żeby biomasa miała co jeść, gdzie mieszkać
resztę rozrywek się im zapewni i będą siedzieć spokojnie i nie reagować na kolejne etapy zniewolenia
Chłopaki, co najlepsze z tej trójcy: Samsung Galaxy SII Plus czy HTC One S a może SONY Xperia S?:-)
SIIplus to dziadek.
HTC one S- co kto lubi, mi nie przypasował.
Xperia S- da się lubić, tym bardziej, że dostała ostatnio aktualizację androida ( u mnie wczoraj).
Mam małe pytanko, czy ktoś może posiada Lumie 820? Za jakiś niedługi czas kończy mi się abonament, moja leciwa Nokia E66 już ledwo dyszy i chciał, nie chciał trzeba pomyśleć o jakimś sramfonie ;-) Słyszałem, że 820'stka ma nie złe navi i że jest dość sporawa i ma zacną wagę, to akurat dla mnie zaleta ;-) Jeżeli ktoś z szanownych znawców tematu mógł by się wypowiedzieć na temat tego telefonu, będę bardzo wdzięczny :-)
Pytanie do znawców robocika...
Czym usunąć z telefonu pozostałości po odinstalowanych aplikacjach? Chodzi mi o katalogi i inne śmiecie które zostają "na dysku" telefonu. Miałem zainstalowane np go sms i ostatnio przeglądając zawartość pamięci zobaczyłem że pośród innych katalogów mam właśnie katalog tego programu mimo że usunąłem go (program) dość dawno.podobnie jest z innymi programami, które usunąłem, zostały jakieś pozostałości.
Mam małe pytanko, czy ktoś może posiada Lumie 820? Za jakiś niedługi czas kończy mi się abonament, moja leciwa Nokia E66 już ledwo dyszy i chciał, nie chciał trzeba pomyśleć o jakimś sramfonie ;-) Słyszałem, że 820'stka ma nie złe navi i że jest dość sporawa i ma zacną wagę, to akurat dla mnie zaleta ;-) Jeżeli ktoś z szanownych znawców tematu mógł by się wypowiedzieć na temat tego telefonu, będę bardzo wdzięczny :-)
A możesz sprecyzować nieco pytanie? Zależy Ci na ogólnej opinii, porównaniu z innymi telefonami działającymi pod WP8 czy może porównaiu z Androidem/iOS/BB?
Miałem Lumię 800, przesiadłem się na Lumię 620, było fajnie i niefajnie, fajnie bo system nowszy, niefajnie bo telefon jednak o klasę niższy, nie ta jakość plastiku, nie ten ekran. Rozglądałem się za modelem 820, ale przegrał z HTC 8X - dostałem HTC nieco taniej niż Nokię i to, wraz z ekranem o większej rozdzielczości w 8X zdecydowało na niekorzyść Nokii.
Nawigacja jest niezła, podstawowa zaleta to działanie w trybie offline, ściągasz mapę raz (najlepiej w domu przyz wi-fi) i później korzystasz tylko z telefonowego GPS, no może jakieś dane pobiera np: informacje o natężeniu ruchu, nie zagłębiałem się w szczegóły. Ale z drugiej strony Nokia nie ma już wyłączności na swoją nawigację, jest ona dostępna już nie jako Nokia Driva ale HERE Drive na wszystkie telefony z WP8.
Plusy Nokii to niewątpliwie "rozbieralność" - można wymienić baterię - slot na karty microSD i wyświetlacz OLED. HTC wygrywa "dizajnem" (IMHO), rozdzielczością ekranu i jakością wykonania.
Nie wypowiem się co do cen, nie wiem czy będziesz brał w abonamencie czy kupisz nowy czy używany.
Jak by co dopytuj.
Albo rozważ Samsunga Ativ S
@sote
Ja używam do tego Clean Master, i sprawdza się bardzo dobrze.
O tutaj jest https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.mguard&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5jb GVhbm1hc3Rlci5tZ3VhcmQiXQ..
A możesz sprecyzować nieco pytanie? Zależy Ci na ogólnej opinii, porównaniu z innymi telefonami działającymi pod WP8 czy może porównaiu z Androidem/iOS/BB?
Miałem Lumię 800, przesiadłem się na Lumię 620, było fajnie i niefajnie, fajnie bo system nowszy, niefajnie bo telefon jednak o klasę niższy, nie ta jakość plastiku, nie ten ekran. Rozglądałem się za modelem 820, ale przegrał z HTC 8X - dostałem HTC nieco taniej niż Nokię i to, wraz z ekranem o większej rozdzielczości w 8X zdecydowało na niekorzyść Nokii.
Nawigacja jest niezła, podstawowa zaleta to działanie w trybie offline, ściągasz mapę raz (najlepiej w domu przyz wi-fi) i później korzystasz tylko z telefonowego GPS, no może jakieś dane pobiera np: informacje o natężeniu ruchu, nie zagłębiałem się w szczegóły. Ale z drugiej strony Nokia nie ma już wyłączności na swoją nawigację, jest ona dostępna już nie jako Nokia Driva ale HERE Drive na wszystkie telefony z WP8.
Plusy Nokii to niewątpliwie "rozbieralność" - można wymienić baterię - slot na karty microSD i wyświetlacz OLED. HTC wygrywa "dizajnem" (IMHO), rozdzielczością ekranu i jakością wykonania.
Nie wypowiem się co do cen, nie wiem czy będziesz brał w abonamencie czy kupisz nowy czy używany.
Jak by co dopytuj.
Albo rozważ Samsunga Ativ S
Dzięki za odpowiedź :-) Generalnie chodzi mi o porównanie systemów WP8 i Androida, nie miałem do czynienia, ani z jednym ani z drugim... systemy znam tylko z opowieści i z tego co przeczytałem w necie. Zależy mi na dobrej nawigacji i w miarę nie skomplikowanej obsłudze systemu, bo ja choleryk jestem, a szkoda było by, by nowy telefon na ścianie wylądował ;-)
Dodam, że telefon będzie brany na osobę prywatną w abonamencie :-)
@sote
Ja używam do tego Clean Master, i sprawdza się bardzo dobrze.
O tutaj jest https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.mguard&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5jb GVhbm1hc3Rlci5tZ3VhcmQiXQ..
dzieki za info!
cos usunelo, ale widze ze jeszcze nie wszystko... recznie nie chce usuwac zeby czegos nie zepsuc ;)
Ale czyściłeś tylko w "Cash", czy także w "Pozostałe pliki", bo właśnie tam można usunąć niepotrzebne foldery.
Generalnie chodzi mi o porównanie systemów WP8 i Androida,
bawiłem się jakąś nokią z WP8 ale nie dałem rady i po kilku dniach sprzedałem, windows w żaden sposób nie komunikuje się z linuxem, dodatkowo z windowsem też jedynie za pośrednictwem jakiegoś oprogramowania, android pod tym względem jest lepszy i normalnie współpracuje z linuxem, a że to jedyny słuszny system ... ;)
aha, jaką przeglądarkę do zdjęć i plików wideo proponujecie dla androida ?
Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi, ale do kopiowania plików na telefon z WP8 nie trzeba żadnych programów.
bawiłem się jakąś nokią z WP8 ale nie dałem rady i po kilku dniach sprzedałem, windows w żaden sposób nie komunikuje się z linuxem, dodatkowo z windowsem też jedynie za pośrednictwem jakiegoś oprogramowania, android pod tym względem jest lepszy i normalnie współpracuje z linuxem, a że to jedyny słuszny system ... ;)
aha, jaką przeglądarkę do zdjęć i plików wideo proponujecie dla androida ?
Na Andku używam QuickPic do zdjęć i MX Player do wideo.
Co do WP8 to tak jak napisano powyżej, nie trzeba żadnych dodatkowych aplikacji, chyba że zaczniemy Windows Explorera tak nazywać. Można zainstalować Windows Phone app for desktop w celu automatycznej synchronizacji, ale przymusu nie ma.
Co do "niedawania rady" to chyba wynik osobistej niechęci, WP8 jest chyba najprostszym w obsłudze smartfonem, ale to tylko moja prywatna opinia.
Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi, ale do kopiowania plików na telefon z WP8 nie trzeba żadnych programów.
nokia lumia 800 WP7.5 żeby coś zrobić trzeba było albo przez jakiś dysk sieciowy, albo przez program do synchronizacji, nie była widoczna jako magazyn danych
Co do "niedawania rady" to chyba wynik osobistej niechęci, WP8 jest chyba najprostszym w obsłudze smartfonem, ale to tylko moja prywatna opinia.
pisałem również, że używam tylko linuxa, WP + linux = mordęga
nokia lumia 800 WP7.5 żeby coś zrobić trzeba było albo przez jakiś dysk sieciowy, albo przez program do synchronizacji, nie była widoczna jako magazyn danych
pisałem również, że używam tylko linuxa, WP + linux = mordęga
No to musisz się zdecydować. Albo piszesz o WP 7.X albo o WP8.
zdecydowałem WP7.5 czy zatem w WP8 poprawiono coś w tej kwestii ? pamięć jest widoczna jako pamięć masowa bez zbędnych zabiegów ?
Tak, jest widoczna po podłączeniu do komputera. Nic nie trzeba instalować.
Do synchronizacji WP7.5 potrzebny jest Zune, widac Microsoft pozazdroscil Appleowi iTunes. WP8 tak jak napisal MC.
A przy okazji, jak wyglada wspolpraca iPhona z Linuxem?
Ale czyściłeś tylko w "Cash", czy także w "Pozostałe pliki", bo właśnie tam można usunąć niepotrzebne foldery.
Wszystko co można było w programie wywalić, wywalilem
Grabasimo
30-06-2013, 15:14
jaką przeglądarkę do zdjęć i plików wideo proponujecie dla androida ?
Zdjecia systemowa. A do filmow VLC albo MXPlayer w ostatecznosci zostaje rowniez systemowa.
mxplayer daje rady, dzięki
Do fotek Quickpic polecam:-)
Dziś rano wlazła aktualizacja systemu (Szajsung Galaxy SII) i nie dość, że wyczyściło pulpity, to przy pisaniu sms znikła zielona lampka (na klawiszu zero), którą można było włączyć/wyłączyć tryb słownikowy. Wie ktoś, gdzie się to podziało?
Dziś rano wlazła aktualizacja systemu (Szajsung Galaxy SII) i nie dość, że wyczyściło pulpity, to przy pisaniu sms znikła zielona lampka (na klawiszu zero), którą można było włączyć/wyłączyć tryb słownikowy. Wie ktoś, gdzie się to podziało?
już nie wróci-takie ulepszenie:mrgreen:
już nie wróci-takie ulepszenie:mrgreen:
Gnoje. W dodatku zrobili mniejsze litery na klawiszach, chociaż miejsca jest od zarąbania. Źli ludzie.
Jedyna nadzieja, że może przestanie się zawieszać parę razy dziennie.
Krzuchu, a którego systemu androida czy firmware?
Ja w niedzielę dostałem S2 od siostry i aktualizowałem przez Kies wszystko co można było zaktualizować. Andka do 4.1.2. i jakieś pliki samsungowe też pościągało. Na razie powoli ogarniam smartfona, dobrze, ze od jakieś czasu mam tablet, bo byłoby bardzo źle.
Przy okazji ktoś wie gdzie można kupić osłonę Nillkin na Galaxy S2 i9100, na allegro nie znalazłem.
Teraz jest Andek w wersji 4.1.2.
I zrobili wiele, aby upodobnić do tabletu, m. in. przeciągany pasek z ikonami pod paskiem statusu.
Jestem wściekły z powodu zlikwidowania przełącznika T9, bo bardzo często z niego korzystałem.
Teraz jest Andek w wersji 4.1.2.
I zrobili wiele, aby upodobnić do tabletu, m. in. przeciągany pasek z ikonami pod paskiem statusu.
Jestem wściekły z powodu zlikwidowania przełącznika T9, bo bardzo często z niego korzystałem.
Ja piszę z qwerty, zatem T9 nie potrzebuję. To pierwsze znacząca poprawa w stosunku do normalnego telefonu, gdzie nawet z T9 nie lubiłem pisać SMSów. Klawiatura SwiftKey dodatkowo ułatwia proces pisania.
Ja nie lubię grubym paluchem celować w małe i niewyczuwalne wirtualne klawisze. W układzie pionowym to już w ogóle niewykonalne.
ppfalcon
05-07-2013, 13:02
Powiedzcie mi - ma ktoś jakąś polecaną markę baterii? Bo moja 3-letnia to jest już żenuła. Endomondo nawet 3-ech godzin nie wytrzymuje z fulla. I potrzebuję jakiegoś zamiennika (bo oryginalne chodzą po x-set zł). Tylko że tutaj tych marek jest tyle, że nie wiem które są dobre i tanie, a które tylko tanie. Podpowie ktoś?
Gnoje. W dodatku zrobili mniejsze litery na klawiszach, chociaż miejsca jest od zarąbania. Źli ludzie.
Jedyna nadzieja, że może przestanie się zawieszać parę razy dziennie.
Ja mam SII i zwiechy mam tylko czasem np. podczas grania czy po wejściu na jakąś stronę www. Podczas czuwania, rozmawiania, czy sms-owania... nigdy. A wersję softu pewnie mam nie najnowszą, bo mam brand Orange i wszelkie nowe wersje Andka mam milion lat później :)
Ja nie lubię grubym paluchem celować w małe i niewyczuwalne wirtualne klawisze. W układzie pionowym to już w ogóle niewykonalne.
Ja po prostu dyktuję. Działa to super, tylko czasami trzeba coś poprawić.
wysłane z telefonu
Dlaczego nie zainstalujesz sobie Swype lub Swift Key ? Znacznie to wygodniejsze od samsungowej klawiatury.
Ach zapomniałem Nexus 4 to świetny telefon wlasnie bawię się netem i jest to niebo a ziemia w porównaniu z badziewnym telefonem nokia e72
Dlaczego nie zainstalujesz sobie Swype lub Swift Key ? Znacznie to wygodniejsze od samsungowej klawiatury.
Swype jest w standardzie. Ale też jakoś nie mogę się przekonać - najpierw trzeba jednak trafić w odpowiedni klawisz. :>
Boryszuk
06-07-2013, 10:49
Nie trzeba :-)
Właśnie. Na tym polega cały myk, że niekoniecznie trzeba trafić :)
Znaczy, że wystarczy dziabnąć gdziekolwiek i maszynka napisze to, co myślę? Zaczynam się bać tej nowoczesnej techniki.
Boryszuk
06-07-2013, 11:02
Nie gdziekolwiek. Gdzieś w okolicy. Im precyzyjnej tym mniejsza szansa, że klawiatura się pomyli aczkolwiek dużo zależy od zasobu zapamiętanych wyrazów. Ja na komórce i tablecie używam Swift key, Swype trochę mi nie pasował.
Nowy SwiftKey też ma opcję pisania w stylu swype. Nawet to działa :-)
Boryszuk
07-07-2013, 00:47
Co rozumiesz przez 'w stylu Swype'?
Pewnie chodzi o mazianie
Swoją drogą, nie udało mi się wymaziać tego słowa.
wysłane z telefonu
Kończy mi się umowa w play i zamierzam ją przedłużyć, zastanawiam się jaki wziąć telefon LG Swift 4x HD za 369 zł czy HTC One S za 339zł?
sokrates
08-07-2013, 07:40
Ja wzialbym lg, ale htc ladniej wyglada i ma solidna budowe.
Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
ppfalcon
08-07-2013, 11:52
Powiedzcie mi - ma ktoś jakąś polecaną markę baterii? Bo moja 3-letnia to jest już żenuła. Endomondo nawet 3-ech godzin nie wytrzymuje z fulla. I potrzebuję jakiegoś zamiennika (bo oryginalne chodzą po x-set zł). Tylko że tutaj tych marek jest tyle, że nie wiem które są dobre i tanie, a które tylko tanie. Podpowie ktoś?
Nikt mi nic nie podpowie z tą baterią? Wszyscy mają takie nowe telefony albo kupują tylko oryginalne baterie?
htc oglosilo ostatnio oficjalnie, ze One S nie dostanie juz aktualizacji do nowszego softu, a LG calkiem spoko, chociaz ja bym wolal dolozyc pare zlotych do Swifta G :)
Kończy mi się umowa w play i zamierzam ją przedłużyć, zastanawiam się jaki wziąć telefon LG Swift 4x HD za 369 zł czy HTC One S za 339zł?
Ja bym brał LG. Znajomy ma takiego i po prostu mi się podoba. :)
Groblen2
09-07-2013, 22:40
A też chciałem wziąć 4X HD, ale w playu niestety już się skończyły i nie przewidują dostawy, HTC One S jest super, bardzo solidny przede wszystkim. Perfekcyjne wykonanie.
Podobno Nikon chce sie wziąć za produkcje telefonow :)
sokrates
10-07-2013, 07:34
Jak beda z bagnetem od nikon 1 to czemu nie :D
Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
pany...
co byscie proponowali dla kogos (moj tata) ktory z telefonu DZWONI i wysyla SMSy (to rzadziej)?
Priorytet to bateria i klawisze fizyczne (czytelne), dotykowce odpadaja, nie przekonam go do miziania po ekranie ;)
Do tego konczy mu sie umowa w play, wczesniej non-stop od 1998 w erze i teraz chce wracac do t-mobile bo nie jest zadowolony
z jakosci polaczen jaka oferuje play w naszym rejonie...
Macie doswiadczenie jak wynegocjowac cos ciekawego przy przeniesienu numeru z sieci do sieci?
Podobno Nikon chce sie wziasc za prodkcje telefonow :)
Ciekawe czy będzie dopuszczony do forumowej giełdy, jak już się pojawi? ;)
W końcu aparat chyba jakiś tam włożą.
Ostatnio jest wysyp telefono-aparatow z normalnymi matrycami i pewnie to zachecilo Nikona, zeby tez na tym rynku sprobowac :)
pany...
co byscie proponowali dla kogos (moj tata) ktory z telefonu DZWONI i wysyla SMSy (to rzadziej)?
Priorytet to bateria i klawisze fizyczne (czytelne), dotykowce odpadaja, nie przekonam go do miziania po ekranie ;)
Do tego konczy mu sie umowa w play, wczesniej non-stop od 1998 w erze i teraz chce wracac do t-mobile bo nie jest zadowolony
z jakosci polaczen jaka oferuje play w naszym rejonie...
Macie doswiadczenie jak wynegocjowac cos ciekawego przy przeniesienu numeru z sieci do sieci?
Samsung B2710 Solid. Miałem podobny problem z przekonaniem mojego ojca do smartfona. W końcu, po kilku próbach z mojej strony tupnął nogą i powiedział, żebym się z takim ustrojstwem wypchał. Wtedy u znajomego zobaczyłem tego Samsunga. To klasyczna komórka z guziorami, czytelnym wyświetlaczem, baterią trzymającą całą wieczność, a dodatkowo jest pancerna i wodoszczelna. Ale ma też parę bajerów, jak na współczesny telefon przystało. O, np latarkę, taką zapalaną osobnym pstryczkiem na obudowie. Ultra przydatny patent. W każdym razie tatuś zadowolony jak tralala. Jeżeli nie ma tego telefonu w ofercie operatora, to kup w sklepie albo na Algiero. Kosztuje niecałe 300. Kup tacie aparat, niech podpisze umowę bez telefonu, pewnie lepiej na tym wyjdziecie, niż jak byście brali telefon w "promocji" u operatora.
Majek masz pan 100 % racji ja jestem na etapie szukanie telefonu dla teściowej i też wyszło że rozsądniej będzie kupić coś "klasycznego" na portalu aukcyjnym niż plastika za 1 zł od operatora.
akurat w t-mobile daja tego solida za zeta albo nieco drozej - 29zl :)
wiec szukanie na portalach nie ma sensu
Tylko policz, jaka jest różnica w abonamencie, kiedy nie bierzesz telefonu. Solida kupiłem w MM za jakieś 300 z zestawem słuchawkowym a abonament z netem mam na rok za 22 zł brutto.
Być może... Ale porównaj sobie kwotę abonamentu z telefonem i równoważnego jeżeli chodzi o minuty, pakiety kwotowe itd, ale bez telefonu. Różnicę pomnóż przez ilość miesięcy trwania umowy i się okaże, że telefon jest teoretycznie za 1 zł, a praktycznie jest dwa razy droższy, niż w sklepie. Nie mówię, że tak akurat w tym przypadku musi być, ale kilka razy przyłapałem T-Mobile na takich praktykach. Z resztą nie tylko T-Mobile...
EDIT:
Z ciekawości sam sprawdziłem...
W abonamencie za 49.90 z telefonem za 1 zł masz 250 minut i umowę na 24 m-ce. Abonament 300 minut, bez telefonu kosztuje 29.90 i umowa jest na 18 m-cy. 20x24=480. Czyli 1,6 razy wartość telefonu na rynku. Albo i lepiej, zależy, gdzie kupisz. I prawie godzina więcej rozmów.
A solida polecam, jestem z niego bardzo zadowolony.
Moj ojciec ma Solida, wypadl mu podczas jazdy motocyklem. Podziałal troche, teraz nie chce sie wlaczyc, ani naladowac go nie mozna.
teraz nie chce sie wlaczyc, ani naladowac go nie mozna.
Wies,z to może być ze soba powiązane...
Solida używam.
Wady:
- nie znalazłem żadnego software do pokręcania procesora
- brak dotykowego wyświetlacza
- brak wireless zasilacza
- Bardzo ograniczona dostępność aplikacji.
- Brak wbudowanej aplikacji do obsługi plików xlsx oraz docx
- Latarka to zwykła dioda, nawet bez podanej ilości światła w lumenach
- Ograniczona ilość motywów
- Mało wbudowanych dzwonków
- Obsługuje karty microsd tylko do 8GB
- Tragiczny aparat
- Nie potrafi odtwarzac .flac
- Dodany do telefonu zestaw słuchawkowy nadaje się co najwyżej do rozmawiania
- Po podłączeniu dobrych słuchawek na przejściówce, jakość dźwięku jest tragiczna - odradzam każdemu kto lubi docenić piękno muzyki klasycznej
- Przeglądarka plików nie ma nawet możliwości użycia wyrażeń regularnych ani skryptów
- Brak wbudowanego klienta ssh
- Przy używaniu klawiatury, słychać kliknięcia kawiszy. Ksiądz może z ambony nie usłyszy, ale sąsiadka obok w ławce pewnie tak.
- Wbudowany głośnik bardzo źle działa pod wodą.
- Przy wbijaniu gwoździ, rysuje się obudowa.
- Aparat nie ma trybu manualnego, ani nawet trybów preselekcji.
- Aplikacja do emaili nie potrafi nic, oprócz odbierania i wysyłania emaili.
Zalety:
- Dzwoni, wysyła sms
- Jest wytrzymały
- Jest po prostu telefonem.
Akurat latarka w nim bardzo dobrze się spisuje, daje dużo światła. Wiem, bo koleżanka używała jej podczas naszego wieczornego zwiedzania opuszczonego budynku.
Kurtz, już zacząłem poważnie odpowiadać na Twój post :)
Majek - dzieki za analize, mialem zrobic dokladnie to samo ale jeszcze nie zdazylem ;)
Kurtz - swietnie napisane! :)
Tak poczytalem o tym solidzie i wydaje sie byc fajnym TELEFONEM, moze nawet warto go miec obok smartofona :)
Tak mnie naszlo - mozna miec w 2 telefonach sklonowana (czy jakkolwiek to nazwac) karte z tym samym numerem?
Oczywiscie nie chodzi o uzywanie rownolegle, tylko jak jeden tel wlaczam to drugi wylaczam. Bo przekladanie karty jest mocno upierdliwe.
mateo912
11-07-2013, 16:09
Majek - dzieki za analize, mialem zrobic dokladnie to samo ale jeszcze nie zdazylem ;)
Kurtz - swietnie napisane! :)
Tak poczytalem o tym solidzie i wydaje sie byc fajnym TELEFONEM, moze nawet warto go miec obok smartofona :)
Tak mnie naszlo - mozna miec w 2 telefonach sklonowana (czy jakkolwiek to nazwac) karte z tym samym numerem?
Oczywiscie nie chodzi o uzywanie rownolegle, tylko jak jeden tel wlaczam to drugi wylaczam. Bo przekladanie karty jest mocno upierdliwe.
"legalne" to nie jest (tak samo jak posiadanie 2 dowodów osobistych) ale teoretycznie możliwe- zgłaszasz operatorowi że zgubiłeś swoją kartę i prosisz o duplikat. o ile operator nie wyłączy tej "zgubionej" karty to będziesz miał 2
Kiedyś było to legalne w Erze. Pozwalało mieć np. ten sam numer we wbudowanym telefonie samochodu.
Zgłoszenie zagubienia nie wystarczy, bo stara karta jest automatycznie blokowana. Trzeba ją sklonować.
andrstac
11-07-2013, 16:14
"legalne" to nie jest (tak samo jak posiadanie 2 dowodów osobistych) ale teoretycznie możliwe- zgłaszasz operatorowi że zgubiłeś swoją kartę i prosisz o duplikat. o ile operator nie wyłączy tej "zgubionej" karty to będziesz miał 2
Op na pewno wyłączy "zagubioną" kartę.
A niektóre karty da się klonować, oczywiście jest to "nielegalne".
Poki co tylko Tmobile oferuje taka usluge: http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/stali_klienci/uslugi_do_telefonu/polaczenia/tandem
Tak, jak pisałem. Takie coś, to tylko w erze ;)
wasilewk
11-07-2013, 17:23
Op na pewno wyłączy "zagubioną" kartę.
A niektóre karty da się klonować, oczywiście jest to "nielegalne".
Oczywiście !
Wczoraj poprosiłem o wymianę karty na nano-SIM (do iPhone'a 5).
W tym samym momencie (choć to miało być za godzinę) gdy sprzedawca zainicjował nową kartę, to dostałem na aparat ze starą kartą, maila, że obecna karta przestaje działać - tak jest w Plusie ( u innych operatorów nie sprawdzałem ). Dobrze, że są pośredniki do tych malutkich SIM-ów, żeby używać ich w 'normalnym' aparacie.
Pzdr.
Akurat latarka w nim bardzo dobrze się spisuje, daje dużo światła. Wiem, bo koleżanka używała jej podczas naszego wieczornego zwiedzania opuszczonego budynku.
Nie powiedziałbym, że bardzo dobrze. Do MyoRXP jej daleko. Jest znośna, całkiem jasna - ogromny plus, ze da się ja włączyć przyciskiem na obudowie - zero macania po menu, etc, etc. Jak na telefon, dobra latarka. Nie grzeje się jak diody używane do doświetlania zdjęcia i nie trzeba świecić sobie w oczy ekranem używając latarki :]
Tak poczytalem o tym solidzie i wydaje sie byc fajnym TELEFONEM, moze nawet warto go miec obok smartofona
Ja mam, nie narzekam. Długi czas pracy na baterii i to, że nie boję się zadzwonić po taryfę, jak z nieba leje się ogromna ulewa, sprawia, że to całkiem praktyczny telefon. Latarka się już przydała parę razy ( mimo, że mam jeszcze Fenix Tk22 i Petzl e+lite przy sobie - telefon był po prostu bardziej "przy sobie" ). Jest całkiem głośny. Przyciski są gumowane i może nie najłatwiejsze do pisania, ale w lekkich rękawicach na mrozie czy deszczu, bądź w ciężkich warunkach, da się zadzwonić. Moja Xperia neo V w tym temacie była bezradna.
Nie jest to Sonim. Ale też nie kosztuje jak Sonim i jak wpadnie w jakąś dziurę w skałach, z której nijak go wyciągnąć, to kupie nowy. :)
Sonimy wcale takie pancerne nie sa jakby sie moglo wydawac. Gdzies widzialem niedawno test, na poczatku pies zlapal w zeby telefon i tyle bylo z testowania bo psiak go przegryzl :P
Może to był ten?
b0GFIuZpRWk
Sonimy wcale takie pancerne nie sa jakby sie moglo wydawac. Gdzies widzialem niedawno test, na poczatku pies zlapal w zeby telefon i tyle bylo z testowania bo psiak go przegryzl :P
A jaki to był pies? ;) Wbrew pozorom, psy mają całkiem niezły uścisk szczęk ( szczególnie niektóre rasy ), a siła przyłożona punktowo oznacza spore ciśnienie. :] Wytrzymałość telefonów, testuje się w inny sposób.
E tam, pies. Wystarczy reporter:
http://www.youtube.com/watch?v=HfBWds4HChI
A jaki to był pies? ;) Wbrew pozorom, psy mają całkiem niezły uścisk szczęk ( szczególnie niektóre rasy ), a siła przyłożona punktowo oznacza spore ciśnienie. :] Wytrzymałość telefonów, testuje się w inny sposób.
Chyba amstaff :)
Pamietam tez jak kiedys na jakis targach dziennikarz wzial w rece nowy wtedy model sonima i przedstawiciel producenta powiedzial, ze moze go przetestowac jak chce. koles wyjal telefon z akwarium (plywal sobie na dnie) po czym uderzyl ekranem o naroznik akwarium. Jakie bylo zdziwienie i konsternacja (szczegolnie przedstawiciela producenta) kiedy pekl caly wyswietlacz :P
A który sonim? :P Tak z ciekawości, bo widziałem Sonimy po całkiem nieprzyjemnym locie w skałach i oprócz uszkodzonej obudowy, porysowanej szybki, etc były sprawne.
Nie ma urządzeń niezniszczalnych. Metalowy narożnik vs najsłabsza część telefonu. no cóż ^^
Ciągle, są lepsze niż Samsung solid ;)
Solida też chłopaki testowali, gdzieś jest filmik na YT (nie znajdę teraz bo siedzę na wygwizdowie i mam kiepski net). Kilka testów było fajnych. Utopili telefon w akwarium i wykonali połączenie na ten aparat i dzwonił pod wodą, wrzucili go do małej kuwetki z wodą i siup do zamrażalnika na 24h. Później wyjęli bryłkę lodu z kuwety i też zadzwonili. I dzwonił w lodzie. Później przecinakiem i młotkiem go odkuwali z tego lodu. Upuszczali go z roweru, przejeżdżali samochodem, wbijali gwoździa (jak Kurtz napisał, faktycznie porysowała się obudowa), rzucali nim o betonową podłogę, ścianę i wszystko przetrwał. Poddał się dopiero wtedy, jak przytaśmowali do niego sporą petardę i zdetonowali. Całkiem wytrzymały telefon, jak na urządzenie za trzy stówy.
Ja też myślałem, żeby go sobie sprawić jako drugi aparat i wykupić usługę Tandem (tym bardziej, że jestem klientem T-Mobile), ale stwierdziłem, że za mało ekstremalnie żyję, żeby mi to było potrzebne.
A aparat podpatrzyłem u kolegi, który go właśnie jako drugiego aparatu używa, jak się na quadzie wścieka.
Znalazlem :)
Jednak z tym amstafem to nie byl Sonim tylko Evolve Predator 2: http://www.youtube.com/watch?v=VbfZxo928F8&feature=player_embedded#at=90
A tu sonim i akwarium: http://www.youtube.com/watch?v=4gPJHKTl2e4
Nie powiedziałbym, że bardzo dobrze. Do MyoRXP jej daleko. Jest znośna, całkiem jasna - ogromny plus, ze da się ja włączyć przyciskiem na obudowie - zero macania po menu, etc, etc. Jak na telefon, dobra latarka. Nie grzeje się jak diody używane do doświetlania zdjęcia i nie trzeba świecić sobie w oczy ekranem używając latarki :]
To jest telefon z latarką, a nie latarka z telefonem.
Latarka w nim działa bardzo dobrze.
Chciałabym mieć taką latarkę w swoich telefonach.
A tu sonim i akwarium:
Linkowałem trzy posty wyżej...
Jest sens (odczuje skok na lepsze) zmienić Xperie Z na Xperie V?
Wysłane z mojego
Raczej odczujesz skok na gorsze niz lepsze :) V to gorszy i starszy model od Z ;)
wasilewk
13-07-2013, 23:06
Wtrącę problem:
Jak przypisać melodię mp3 jako dzwonek do konkretnego kontaktu w iPhone5 ?
Wiem o różnych programach konwertujących - ale czy ktoś zna najprostszy sposób (taki dla Amerykanina), w którym konkretny mp3 zostanie pobrany przez iTunes i zgrany do telefonu jako dzwonek ?
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Raczej odczujesz skok na gorsze niz lepsze :) V to gorszy i starszy model od Z ;)
Nie mylisz przypadkiem SE Neo V z Xperia V?
Wysłane z mojego
Jaka by to xperia z literka V nie byla to bedzie ona gorsza od Ztki :)
Nie mylisz przypadkiem SE Neo V z Xperia V?
Wysłane z mojego
Jest sens (odczuje skok na lepsze) zmienić Xperie Z na Xperie V?
Wysłane z mojego
Jaka by to xperia z literka V nie byla to bedzie ona gorsza od Ztki :)
tak się zakręciłem, że pomyliłem swój telefon;)
Ja mam Xperię S (nie Z), więc pytanie brzmi:
Jest sens (odczuje skok na lepsze) zmienić Xperie S na Xperie V
:lol:
panowie który wybrać sonego Xperię S czy Samsunga Galaxy sII , cena w zasadzie identyczna , używanie raczej normalne dzwonienie ,smsy , internet i nawigacja , gry raczej odpadają
,używał ktoś obu żeby miał jakieś porównanie
Abaddon84
15-07-2013, 20:20
Bierz Skę miałem ten sam dylemat i wybrałem Sony i nie żałuje.
Mam pytanie odnośnie nexusa 4 czemu gdy straci zasięg komórkowej sieci to przechodzi do stanu że aby go używać trzeba wprowadza kod PIN?
Maniek coś musiałeś nakręcić, mój nie robi takich rzeczy.
panowie który wybrać sonego Xperię S czy Samsunga Galaxy sII , cena w zasadzie identyczna , używanie raczej normalne dzwonienie ,smsy , internet i nawigacja , gry raczej odpadają
,używał ktoś obu żeby miał jakieś porównanie
Samsung jest smuklejszy i lżejszy. Soniak jest bardziej kanciasty, grubszy i taki jakby mniej poręczny. Wg mnie przynajmniej.
Maniek coś musiałeś nakręcić, mój nie robi takich rzeczy.
Dziwna sprawa ale odkryłem to dopiero jak się szlajalem w puszczy augustowskiej.
Dziwna sprawa ale odkryłem to dopiero jak się szlajalem w puszczy augustowskiej.
a to jeszcze Polska? może fon uznał że porwali go deportowani właśnie rezydenci Rumunii i kontrolnie poprosił o pin,
a tak na poważnie jaki masz tam soft ?
mateo912
15-07-2013, 23:02
a to jeszcze Polska? może fon uznał że porwali go deportowani właśnie rezydenci Rumunii i kontrolnie poprosił o pin,
a tak na poważnie jaki masz tam soft ?
a jaki ma mieć w telefonie z czystym androidem ;)
Czysty 4.2.2 chyba tak to się pisze bo się nie znam
a jaki ma mieć w telefonie z czystym androidem ;)
No widzisz a taki dowcipny chciał być :-)
Wie ktoś, jak po niedawnej aktualizacji Androida dodawać słowa do słownika T9? Bo mnie w końcu szlag trafi...
No widzisz a taki dowcipny chciał być :-)
bardziej chodziło mi o dostęp do funkcji przez usera, czy root czy tez nie ( bo jak piszą premierę miał w październiku), ale skoro to zabawne to przepraszam...
Już dobrze chyba się nie obraziłes na nas. Nie mniej gdyby ktoś miał taki problem i go rozwiązał to proszę o info
no dobrze, przyjmuje przeprosiny :D
ale węszył bym w parametrach roamingu... bo wygląda to na akceptacje nowych parametrów sieci...
Tudziez mogl sie zresetowac telefon :)
Wie ktoś, jak po niedawnej aktualizacji Androida dodawać słowa do słownika T9? Bo mnie w końcu szlag trafi...
Nie wiem, czy to jest to, ale jak zaznaczysz wyraz (przytrzymasz na nim palec), gdy pojawią się znaczniki początku i końca zaznaczenia, to na samej górze ekranu powinny wyświetlić się ikonki "kopiuj", "wklej" i właśnie chyba "dodaj do słownika".
tak zapytam czy ma ktoś problemy ze słuchawką bluetooth na androidzie 4.2.2. ? rozłącza mi za każdym razem jak telefon się wygasza
Mam pytanko odnośnie wpisywania wyrazów na forum. Korzystam z Chrome i mam pytanie jak poprawić wyraz który jest podkreslony na czerwono a którego nie mam w słowniku klawiatury z której korzystam? (nexus 4)
Chyba zawsze masz możliwość wybrania słowa, które wpisałeś bez żadnych poprawek?
Jeśli nie, to zmień klawiaturę.
Mam pytanko odnośnie wpisywania wyrazów na forum. Korzystam z Chrome i mam pytanie jak poprawić wyraz który jest podkreslony na czerwono a którego nie mam w słowniku klawiatury z której korzystam? (nexus 4)
Do forum zdecydowanie lepiej jest uzywac aplikacji tapatalk ;) teraz jest nowa wersja za darmoche bo to beta jeszcze.
I jak chodzi bo slyszałem różne psioczenia na nią. I własnie czym się różnią te tapatalki ;-) spoglądam na Tapatalk HD i tam sobie chwalą ta pozycję.
Mam zakupiony Tapatalk 2, ale próbowałem wersji 4 i pisało coś o niezgodności forum. Ale widziałem już wpisy z podpisem Tapatalk 4. Trzeba robić jakieś sztuczki?
mateo912
18-07-2013, 08:19
i jak chodzi bo slyszałem różne psioczenia na nią
używałem długi czas wersji 2, później jednocześnie obu wersji teraz siedzę tylko na 4 jest ok.
Mam zakupiony Tapatalk 2, ale próbowałem wersji 4 i pisało coś o niezgodności forum. Ale widziałem już wpisy z podpisem Tapatalk 4. Trzeba robić jakieś sztuczki?
czasami wyskakuje komunikat że "wersja API na forum jest za stara i jeśli jesteś administratorem to ją zaktualizuj" ale nic poza tym, działa dokładnie jak 2. Na początku ciężko było ogarnąć bo zmienił się całkowicie wygląd w porównaniu do 2 ale po chwili przyzwyczajenia jest ok.
Może mi ktoś podpowiedzieć jak dodać forum do tapatalk? Mam ale tylko angielskojęzyczne. Pamiętam, że w dwójce nie miałem z tym żadnego problemu a tu teraz taki zonk
mateo912
18-07-2013, 09:29
Może mi ktoś podpowiedzieć jak dodać forum do tapatalk? Mam ale tylko angielskojęzyczne. Pamiętam, że w dwójce nie miałem z tym żadnego problemu a tu teraz taki zonk
musisz w wyszukiwarce wpisać nikoniarze.pl
Masakra poradziłem sobie już. Szukałem jakoś od d...y strony ;-) A tak z ciekawości spytam bo dwa inne fora konfigurowałem i ustawiłem wszelakie powiadomienia.A na naszym mam informację iż admin wyłączył powiadomienia :-(
mateo912
18-07-2013, 09:36
Masakra poradziłem sobie już. Szukałem jakoś od d...y strony ;-)
szukałeś lp.ezrainokin ?:mrgreen:
uzywam tapatalka tego nowego i np na forum civicklub potrafi pokazac sie info ze nie ma w danej kategorii zadnych postow (choc wiem ze na bank tam sa;) )
do chaosa - u mnie (n4) nie rozlacza sluchawki BT
eristoff
18-07-2013, 22:28
Po tym jak się zmienił google play przez www wyświetla mi wszystkie "moje aplikacje" jako zainstalowane. Czy Wy też tak macie ? Może wie ktoś kiedy to poprawią ?
A jak ma wyswietlac "twoje aplikacje" ? Skoro to sa wlasnie te zainstalowane?
Po tym jak się zmienił google play przez www wyświetla mi wszystkie "moje aplikacje" jako zainstalowane. Czy Wy też tak macie ? Może wie ktoś kiedy to poprawią ?
Mnie też to wkurza, bo młody poinstalował setki gier na tablecie i mimo odinstalowania są widoczne jako zainstalowane na wszystkich urządzeniach. Ale jak się się głębiej wklikać, to przy próbie instalacji pokazuje tylko urządzenia, na których dana aplikacja nie jest zainstalowana.
A jak ma wyswietlac "twoje aplikacje" ? Skoro to sa wlasnie te zainstalowane?
To są te, które kiedykolwiek były instalowane na dowolnym urządzeniu z androidem.
Niestety, muszę się zgodzić z przedmówcami - nowa odsłona webowa Google Play to wyraźny krok wstecz.
Wygląd - wiadomo - rzecz gustu (mnie osobiście się nie podoba), za to od strony zarządzania swoimi zasobami Google zabrał sporo udogodnień. Poza wspomnianym wcześniej podziałem na zainstalowane obecnie i zainstalowane kiedykolwiek, zabrali także filtrowanie - darmowe-płatne, opinie - teraz wszystko jest wrzucone do jednego wora, kiedyś można było przejrzeć w/g gwiazdek. Trzeba się też więcej naklikać i naprzewijać żeby dojść do różnych dodatkowych informacji, poprzednio było to jakoś bardziej spójne. Kolejna wpadka to maksymalnie 48 wyników wyszukiwania, potem nie ma już nic, żadnego "dalej" czy coś w tym guście. Nie ma też podziału na urządzenia na jakich zainstalowane są poszczególne informacje. Brakuje też informacji o dostępnych dla danych aplikacji aktualizacjach.
Jakby nie patrzeć dostaliśmy bubla.
Chyba o jakims innym playu piszemy bo u mnie jest podzial na platne i darmowe, sa tez kategorie aplikacji. Info o aktualizacjach jest tak samo jak bylo wczesniej. Od najnowszej aktualizacji pojawily sie tez ebooki.
Ale piszemy o sklepie przez www, a nie aplikację w telefonie.
A chyba, ze tak. Ja nie korzystam przez www. Wystarcza mi wersja mobilna.
pytalem o telefon dla mojego taty - poleciliscie solida, wydaje sie byc swietnym wyborem :)
teraz zapytam o sam abonament ;)
Ojciec ma teraz jakis abonament w playu, rachunki z tego co widzialem oscyluja pomiedzy 100 a 200 zl.
srednio wychodzi (z ostatnich 20 faktur) okolo stowki. Z playa rezygnujemy na bank, jakosc polaczen i zrywanie polaczen to powody.
Wczesniej kupe lat numer byl w erze i tutaj jakosc polaczen byla ok. Wiec rozwazamy powrot do t-m.
Zastanawialem sie nad tym calym nju mobile... wychodzi na to ze za max 29zl moglby gadac bez limitu,
miedzynarodowe to 5zl z haczykiem za minute.
W t-m nie widze konkurencyjnego abonamentu i nie moge dokopac sie do ceny polaczen do Kanady...
Internet w telefonie jest mu kompletnie niepotrzebny ani jeden MB ;)
Duzo rozmawia czasem miedzynarodowe (do Kanady).
Jakie macie doswiadczenia z nju?
Plusem nju jest umowa na czas nieokreslony, wiec jesli bedzie cos nie tak, to mozna sie od nich wyniesc.
Jakiś czas temu czytałam opinie w Internecie o tym całym Nju i ofercie za 29 zł. Podobno poza kwotą 29 zł naliczane są cały czas dodatkowe opłaty. Zainteresuj się Heyah. Ma coś podobnego w ofercie, jest bardziej wiarygodne, a zasięg ma taki jak T-Mobile ;)
PS Do rozmów międzynarodowych polecam Reklamofon.
Nju znam tylko z tego, że mój znajomy non stop toczy z nimi boje na FB... raczej nie zachęca to do skorzystania z nich usług.
Jakiś czas temu czytałam opinie w Internecie o tym całym Nju i ofercie za 29 zł. Podobno poza kwotą 29 zł naliczane są cały czas dodatkowe opłaty.n.
A możesz coś więcej?
wlanie HEYAH... zapomnialem o nich zupelnie - dzieki Bognik! musze sie zapoznac z oferta :)
Rafał_Sz
19-07-2013, 12:41
pytalem o telefon dla mojego taty - poleciliscie solida, wydaje sie byc swietnym wyborem :)
teraz zapytam o sam abonament ;)
(...)Coś kiepską umowę macie. Ja w tej chwili przedłużyłem umowę na kolejne 12 miesięcy, bez telefonu. Płacę 25 zł brutto / miesiąc, a w tym mam:
790 minut do obcych sieci komórkowych
Play i stacjonarne za free bez limitu
500 sms-ów
Co do zasięgu - trzeba ustawić w telefonie, żeby automatycznie wybierał sieć, będzie korzystał z większości nadajników.
A możesz coś więcej?
Nie znam szczegółów. Wpisałam w Google "Nju Mobile 29 zł", weszłam na pierwsze lepsze forum i trochę o tym poczytałam. Było to już jakiś czas temu, więc nie pamiętam za co te opłaty i ile ich było, ale generalnie ludzie nie byli z tej sieci/oferty zadowoleni.
Sote, bardzo proszę :D
Rafal - to stara juz umowa.
Ja od zawsze jestem w tmobile i nie pamietam zebym kiedykolwiek mial problemy z jakoscia polaczen, z zasiegiem czasem mialem.
Co do play wieksza czesc rodzinki tam ma i tez czesto slysze marudzenie na jakosc i zrywanie polaczen (nawet gdy osoba sie nie przemieszcza w czasie rozmowy),
sam tez zauwazylem dzwoniac do kogos do playa, że jakosc polaczenia jest (oczywiscie nie w 100% przypadkow) sporo gorsza.
Odejscie z play to nie moja decyzja - tata sie wkurza i chce wrocic do t-m, automatyczny wybor operatora/nadajnikow zawsze mial i ma wlaczone.
Odejscie z play to nie moja decyzja - tata sie wkurza i chce wrocic do t-m, automatyczny wybor operatora/nadajnikow zawsze mial i ma wlaczone.
To niech może ustawi na stałe Orange/Plus ? I 2G jeśli nie wisi na necie nonstop.
Ja u siebie mam strefę nadajników Playa totalnie zapchaną, też miałem problemy z jakością.
Przełączyłem na stałe na Orange i mam spokój. Na nadajnikach Plusa też lepiej było ale... Plus chyba ma ostrzejsze priorytetowanie własnych klientów, bo spotkałem się z tym że po ustawieniu na Plusa w niektórych miejscach ich nadajniki mnie nie wpuszczały.
W ogóle w dobie nęcenia klientów taryfami typu "nonstop gadaj" zauważyłem częstsze zapychanie sieci, klientów ściągają, infrastruktury nie dotykają.
o NJU dam znać niebawem bo moja narzeczona ma od niecałego miesiąca i niedługo będzie pierwszy rachunek, również z częścią za roaming
jakość - to samo co Orange
co do roamingu:
W Serbii mój PLAY pisał do mnie, że odebrane rozmowy mam za 1 zł, NJU pisało, że za 3 zł, a chyba PLUS, że za 5 zł.
Wie ktoś, gdzie kupić profilowane gumki (ale bez tego kretyńskiego haczyka, który nie wiadomo, do czego służy) do słuchawki Bluetooth firmy JABRA? Zgubiłem tydzień temu i nie mogę znaleźć nigdzie w sprzedaży. Google nie wyłączyli, ale jakoś nie umiem tego znaleźć.
...Jakie macie doswiadczenia z nju? :)
Byłem w Orange, szukałem taniej oferty. Padło na nju. Złożyłem wniosek i .. zadzwonili z Orange (to ta sama firma) dając mi w poraktyce ofertę nju - tzn abonament brutto 34 zł (nju 29 - ale bez faktury VAT, więc dla mnie to jak 29 netto) i blisko 1000 minut. Jednym słowem abonament obniżyli mi o połowe i jednocześnie za to dali 2x więcej minut. Mozna powiedzieć, że miałem 400% zysku w porównaniu do starej oferty. Więc zostałem w orange.
Ktoś ma Sony Xperia SP ? Jakie uwagi co do użytkowania?
W najbliższym czasie zmieniam tel.
Sporo czasu spędziłem w tym wątku i ogólnie w necie, ale nie za bardzo pomogło to w wyborze :(
Od telefonu oczekuję:
- brak zwiech (!)
- dobrego aparatu
- dobrej baterii
- ew. dobrej nawigacji
- wielkość rynków aplikacji nie ma dla mnie znaczenia
budżet max do 1500 zł.
Znajomi zdecydowanie polecają iphony (ale nie bardzo potrafią mi uargumentować dlaczego..) - budżet pozwala mi na 4,
po lekturze netu i opinii jednego kumpla - nokia n9.
Doradźcie co lepsze biorąc pod uwagę kolejność moich oczekiwań,
ew. polećcie inny model.
Nexus 4, LG Swift G lub Galaxy S III.
Poprawka; pomyliłem oznaczenia - nokia ma być lumia 800 a nie n9
qualin - dziękuję za propozycje, ale raczej nie chcę androida
a ja ostatnio przeglądam testy i recenzję Galaxy S4 Mini, bo naprawdę dobrze się prezentuje.
wasilewk
23-07-2013, 16:01
Może niektórych rozśmieszę:
Jak się kasuje zdjęcie z galerii w iPhone5 ?
Mam kilkaset do wykasowania i nie wiem jak (oczywiście bez komputera).
Dzięki za rady.
Pzdr.
Poprawka; pomyliłem oznaczenia - nokia ma być lumia 800 a nie n9
qualin - dziękuję za propozycje, ale raczej nie chcę androida
Dlaczego nie chcesz?
Marcin Jakubowski
23-07-2013, 23:13
Może niektórych rozśmieszę:
Jak się kasuje zdjęcie z galerii w iPhone5 ?
Mam kilkaset do wykasowania i nie wiem jak (oczywiście bez komputera).
Dzięki za rady.
Pzdr.
wchodzisz w album, w górnym prawym rogu masz przycisk edycja, po jego aktywacji "dotykasz" zdjęcia, które chcesz usunąć. W dolnym prawym rogu masz przycisk usuń. Zatwierdzasz. Gotowe.
Pozdrawiam
MJ
Dlaczego nie chcesz?
Z kilku powodów:
- używałem go przez ostatnie kilka lat - chętnie sprawdzę jak działa inny :)
- raczej nie będę za wiele zmieniał w tel. nie potrzebuję wielu aplikacji
- nie wiem na ile moje zwiechy były spowodowane tel. (motorala defy), ale wśród moich znajomych sporo osób ma iphony i są bardzo zadowoleni, a niektórzy mający samsungi galaxy narzekają na stabilność (fakt, że oni mocno je eksploatują..)
W temacie systemów - nie dostajecie oczopląsu od efektów przejść windows phone? Po krótkiej zabawie nie jestem pewien czy idzie się do tego przyzwyczaić..
sokrates
24-07-2013, 08:42
Ja też mam zapewne śmieszne pytanie dla "jabkowych" wyjadaczy - jak w iphonie 4s ustawić aby poczta z gmaila działała w trybie push?
Wiem że oficjalnie nie działa, są jakieś szamańskie sposoby z ustawianiem skrzynki exchange, ale u mnie to nie robi. Wiem też że można zainstalować klienta od google, ale jakoś mi z nim nie po drodze ;-) Poradzi ktoś?
Gmail Exchange, a tak na prawdę to MS Exchage ActiveSync, działa dzisiaj tylko dla użytkowników, którzy mają to skonfigurowane przed datą, kiedy to Google wyłączyło to usługę. Jeśli ci użytkownicy wyłączą tą usługę w telefonie nie będą mogli jej ponownie skonfigurować - znam to z doświadczenia bo tak niestety zrobiłem. Nowi użytkownicy gmaila również już tej opcji nie mają. Nie mam pojęcia dlaczego google zdecydował się na taki ruch. Pewnie ma to coś wspólnego z ich stosunkami z MS albo/i z promocją własnej aplikacji do obsługi gmaila.
Edyta: http://googleblog.blogspot.co.uk/2012/12/winter-cleaning.html
Gmail nie dziala w trybie push? U mnie sprawdza email co 1h a mam tylko dwa konta na jablku i oba gmail.
Nie, gmail nie działa w trybie push, chyba że masz ustawione jako ActiveSync przed wyłączeniem tego przez google bądź używasz ich apki.
sokrates
25-07-2013, 07:10
Gmail nie dziala w trybie push? U mnie sprawdza email co 1h a mam tylko dwa konta na jablku i oba gmail.
No i właśnie takie sprawdzanie co godzinę nie ma nic wspólnego z push. W trybie push poczta od strony serwera automatycznie wypychana jest do telefonu praktycznie w tym samym momencie kiedy pojawiła się na serwerze.
komus sie juz nexus zatkualizowal do JB 4.3?
bo moj jeszcze nie wykrywa aktualizacj
a podobno nexusy aktualizuja sie w dniu premiery nowego systemu ;)
ciekawe kiedy dostaniemy nowego żelka
andrstac
25-07-2013, 15:17
a podobno nexusy aktualizuja sie w dniu premiery nowego systemu ;)
ciekawe kiedy dostaniemy nowego żelka
W dniu premiery na dane urządzenie - to nie jest to samo (kompilacja itp.)
ahaaa
ale z tego co wiem to na n4 mozna pobrac z netu paczke z jb4.3 i samemu instalowac, wiec ciekawe dlaczego OTA daja pozniej
Na nexusy dzisiaj ma byc dostepna aktualizacja do 4.3 http://www.gsmarena.com/nexus_4_nexus_7_and_nexus_10_to_get_android_43_tod ay-news-6456.php
qualin, gdzie tam masz taka informacje?
p.s. nie spieszy mi sie jakos bardzo tylko jestem ciekawy ile od premiery minie zanim sie moj n4 zaktualizuje ;)
To news z wczoraj, a nie dzisiaj :P Czyli od wczoraj teoretycznie jest dostepny 4.3 do sciagniecia i instalacji.
Aktualizacja przez OTA moze byc udostepniona z kilkudniowym poslizgiem.
Sapphiron
25-07-2013, 18:35
a czy ktoś coś wie o aktualizacjach w soniaczach? a szczególnie Neo V?
Dziś pytanie, dziś odpowiedź: http://blogs.sonymobile.com/2013/07/25/on-android-jelly-bean-4-3/
foto4deg
26-07-2013, 15:49
Czy ktoś się orientuje, telefony z którym systemem lepiej współpracują z Macami?
Windows 8 czy Android? Wiem, że Iphone byłby najlepszy, ale teraz nie chcę wydawać zbyt dużo pieniędzy.
Pisząc o współpracy mam na myśli synchronizację danych, kalendarza, otrzymanych wiadomości, zdjęć itp.
Czy ktoś się orientuje, telefony z którym systemem lepiej współpracują z Macami?
Windows 8 czy Android? Wiem, że Iphone byłby najlepszy, ale teraz nie chcę wydawać zbyt dużo pieniędzy.
Pisząc o współpracy mam na myśli synchronizację danych, kalendarza, otrzymanych wiadomości, zdjęć itp.
Tylko iOS dobrze współpracuje, bo tylko on ma połączenie z usługami Apple.
Ani Windows, ani Android nie daje takiej możliwości. Apple dość skutecznie broni się w sądach przed powstawaniem aplikacji, które umożliwiałyby taką synchronizację.
Miszcze od robocika... nie moge pobrać aplikacji ani aktualizacji z Play Store, wyświetla mi się taki komunikat:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://s23.postimg.org/xfojhnhkr/Screenshot_2013_07_26_21_06_45.png ( źródło
Poradzicie?
Wywal konto google i dodaj je na nowo, jak nie pomoze to ustawienia>aplikacje>sklep i wyczysc dane
wasilewk
27-07-2013, 11:30
wchodzisz w album, w górnym prawym rogu masz przycisk edycja, po jego aktywacji "dotykasz" zdjęcia, które chcesz usunąć. W dolnym prawym rogu masz przycisk usuń. Zatwierdzasz. Gotowe.
Pozdrawiam
MJ
No u mnie jest inaczej:
- wchodzę w album i mam napis "Biblioteka zdjęć" a po lewo "Albumy".
Prawy górny róg jest pusty (brak edycji).
- po wybraniu zdjęcia pokazuje się "edycja" w prawym górnym rogu, ale można tylko edytować (poprawiać) zdjęcie a nie można go usunąć (prawy dolny róg jest pusty).
iPhone5 jest nówka, prosto ze sklepu i bez simloka.
Pzdr.
A jeśli przytrzymasz palcem zdjęcie? Dzieje sie coś?
wasilewk
27-07-2013, 12:04
A jeśli przytrzymasz palcem zdjęcie? Dzieje sie coś?
Tak: pokazuje się "kopiuj" na środku zdjęcia.
Edit:
Okazuje się, że zdjęcia zrobione TYM aparatem mają po prawo na dole ikonkę kosza i można je usunąć. Gorzej wygląda sprawa ze zdjęciami zrobionymi poprzednim aparatem (Samsung S2 mini) i wgranymi za pomocą iTunes do iPhone5. Tutaj wszystko można (przenosić, kopiować, edytować, kadrować itd.) - tylko nie usunąć.
Pzdr.
Boryszuk
27-07-2013, 19:28
Moja kurtka na motocykl chyba jednak nie jest wodoodporna. Zamoczył mi się SGS 3, po wyjęciu z kieszeni był wilgotny a ekran odblokowany i nie dał się zablokować. Wyjąłem baterię i odłożyłem na jakiś czas. Przy ponownym jej włożeniu zapaliła się lampa aparatu a na wyświetlaczu pojawiło się info, że telefon jest w Factory Mode i zielony robocik. Pod robocikiem jest napisane 'downloading... Do not turn off target'. Długo tak może się dałnlołdować? Już kilka minut tak robi, zastanawiam się czy się po prostu nie zawiesił...
Download mode to tryb wgrywania softu przez kabel usb. Uruchamia się go przez włączenie telefonu z wciśniętym "vol -" i tym wielkim przyciskiem pod ekranem. Wyłącz normalnie i niech sie suszy dalej. Masz zawilgocone pewnie przyciski i po włączeniu tel. się w takim trybie uruchomił.
Boryszuk
27-07-2013, 20:02
Tak zrobiłem, wyjąłem baterię i zasypałem aparat ryżem. W najgorszym przypadku zrobię z niego curry.
Ja bym jeszcze rozkręcił maksymalnie ile się da i popsikał mikroprzyciski i newralgiczne miejsca izopropanolem - wypiera wodę i szybko odparowuje.
(tylko nie wdychaj za mocno oparów bo krtań i gardło sobie załatwisz)
Boryszuk
27-07-2013, 21:29
Ryż musi wystarczyć. Telefon jest ubezpieczony więc w razie czego będzie odesłany do serwisu. Nie zbliżam się do niego z wkrętakami ;-)
Wyjmij, zawiń w gazę, jedną warstwę i dopiero do ryżu... bo zapylisz bebechy ;)
Boryszuk
27-07-2013, 22:08
Jak już leży to nie ruszam bo wtedy się zapyli ;-)
4.3 dla nexusa można pobrać przez OTA. Wystarczy wejść w ustawienia - aplikacje - wszystkie i wykasowac cache Google Services framework.
Jak już leży to nie ruszam bo wtedy się zapyli ;-)
Oddasz na serwis i powiesz że w młynie pracujesz ;)
Boryszuk
27-07-2013, 22:15
Nawet nie musiałbym kłamać bo jestem frezerem. :-D
(no tak, nie każdy musi przecież wiedzieć, że mieszkam w UK)
Boryszuk
28-07-2013, 08:22
No to jednak chyba serwis. Chyba, ze spróbuje go przedmuchac suszarka do wlosow. Gorzej mu chyba juz nie zrobie, co? ;)
Raczej nie zaszkodzisz. Tylko w miarę możliwości nie dmuchaj z bardzo bliska. Byłem świadkiem jak kumpel dmuchał prawie dotykając telefonu wylotem suszarki i mu sie obudowa zaczęła rozpuszczać :D
Jakby na gwarancji nie był to mógłbyś rozkręcić i te mikrostyki przepłukać. Może się 'pokleiły' od wilgoci.
Obecnie większość telefonów ma na płycie tzw. czujnik zalania. Jeśli w serwisie to stwierdzą, to typowa gwarancja nie pomoże.
Boryszuk
28-07-2013, 09:35
Juz zalozylem 'sprawe' u ubezpieczyciela (przez bank). Sprobuje jeszcze podmuchac i jesli to nie pomoze to nie bede sie dluzej bawil.
PS. Znajomy wczoraj opowiadal mi o swoim koledze Sikhu, który probowal suszyc telefon w mikrofalowce...
Obecnie większość telefonów ma na płycie tzw. czujnik zalania. Jeśli w serwisie to stwierdzą, to typowa gwarancja nie pomoże.
Krzys, ja nie korzystam z gwarancji a z ubezpieczenia, ktore obejmuje zalanie/zamoczenie
Koleżanka wyprała swoją nokie 6300 OIDP, mimo rozkręcenia, płukania w izopropanolu i wygrzewania, telefonu nie udało się uratować. Choć po całej akcji telefon świecił diodami, ale to była jedyna oznaka życia.
Boryszuk
28-07-2013, 09:37
Moj swieci lampa blyskowa w niekontrolowany sposob ;) Wiekszosc funkcji wydaje sie dzialac tylko glosnik charczy.
To nie kombinuj, tylko odsyłaj na to ubezpieczenie, skoro za nie zapłaciłeś. Możesz tylko pogorszyć.
Koleżanka wyprała swoją nokie 6300 OIDP, mimo rozkręcenia, płukania w izopropanolu i wygrzewania, telefonu nie udało się uratować. Choć po całej akcji telefon świecił diodami, ale to była jedyna oznaka życia.
Bo to raz się uda a raz nie.
Mnie udało się uratować telefon kumpla któremu wpadł... do klopa :D
To był jakiś Samsung z rozkładaną klawiaturą. Rozkręciłem (to ważne - porozkręcać ile się da wyciągając na zewnątrz płytę główną), spryskałem w dwu podejściach izopropanolem (stąd w poprzednich postach napisałem o szkodliwości tego środka bo sam się nawdychałem i myślałem że zejdę z tego świata po tym).
Po wysuszeniu i poskładaniu śmiga do tej pory.
Teraz jak sobie pomyślę, że mój Ericsson A2628 upadł kilkadziesiąt razy, przenocował w śniego-błoto-lodo kałuży w około 0-1 stopni, wpadł do wody, został zalany kawą, przegrzał się przez ponad godzine do może 65-70 stopni pozostawiony przed kominkiem, spadł z może dziesięciu metrów na trawę... i działał, do końca miał najlepszy zasięg ze wszystkich telefonów jak dotąd...
[...]
i działał, do końca miał najlepszy zasięg ze wszystkich telefonów jak dotąd...
Spisek żarówkowy rozrósł się obecnie na wszystkie gałęzie przemysłu. :lol:
Ma działać do końca gwarancji. Potem klient ma kupić następny.
Boryszuk
28-07-2013, 10:46
Możesz tylko pogorszyć.
W sumie nie jest to zla opcja. Oni beda probowali go naprawic, jesli sie nie uda to wymienia na nowy. Tak naprawde rozwazam zanurzenie go w wannie na godzinke zeby sie upewnic, ze nic juz z niego nie bedzie.
Spróbuj jeszcze do piekarnika, telefon możliwie jak najbardziej otwarty, na 50 stopni, z termoobiegiem, na 4-5 godzin... postaw między śmigłem a telefonem jakąś foremkę, żeby bezpośrednio nie dmuchało... kumpel odratował tak jakieś starsze blackberry....
Spisek żarówkowy rozrósł się obecnie na wszystkie gałęzie przemysłu. :lol:
Ma działać do końca gwarancji. Potem klient ma kupić następny.
Mam pierwszego samsunga solida i to jest telefon nie do zdarcia. Mam go już mocno po gwarancji. Mimo, że ostatnio od siostry dostałem SGS2, to solida używam na wyjazdach jak wiem, że z ładowaniem niekoniecznie musi być dobrze, bo telefon trzyma do dwóch tygodni na jednym ładowaniu. Oczywiście jak owe trzymanie spędza głównie na czuwaniu.
Spróbuj jeszcze do piekarnika
Kuba i panowie ale czemu nie pozwolicie skorzystać Markowi z ubezpieczenia. Po te wykupił, żeby zabezpieczyć się przed skutkami takich sytuacji jak go spotkała. Kombinacje to można robić jak się nie ma nic do stracenia.
My półśrodków nie uznajemy :D ;)
Oczywiście, Borys, działaj ubezpieczeniowo :)
Boryszuk
28-07-2013, 11:31
Kurde, gdyby nie ta lampa błyskowa to byłoby wszystko ok... Tylko, że już uruchomiłem procedurę... Teraz to chyba celowo go zanurzę w wodzie...
Nie kombinuj. Daj mu jeszcze trochę czasu.
Boryszuk
28-07-2013, 11:44
Tylko wtedy przepadnie mi 'claim'-trzeba im zgłosić wypadek w ciągu 48h
sokolnik
28-07-2013, 12:25
kto ma Samsunga NOTE 2 ?
Szukam telefonu, który:
- będzie miał moc, nie będzie się zacinał
- będzie miał dobry ekran,
- będzie bez problemu wyświetlać strony www. filmiki, wtyczki java itp
- oraz będzie służył do pracy, excel, word, poczta (wysyłanie maili też a nie tylko odbieranie)
myślicie że NOTE 2 będzie ok?
wasilewk
28-07-2013, 12:45
kto ma Samsunga NOTE 2 ?
Szukam telefonu, który:
- oraz będzie służył do pracy, excel, word, poczta (wysyłanie maili też a nie tylko odbieranie)
Tak mi się kojarzy: wypisałeś wszystkie cechy iPhone5.
Pzdr.
sokolnik
28-07-2013, 13:11
Pzdr.
napisz jak Ci się "pracuje" na iPhone5
andrstac
28-07-2013, 14:07
Z tymi filmikami, to chyba nie bedzie tak hop siup
kto ma Samsunga NOTE 2 ?
Szukam telefonu, który:
Jacek S (moderator) ma ten telefon.
(...)
(...)
Pzdr.
Excel na iPhone, biorąc pod uwagę fizyczne wymiary ekranu, to będzie jak gra w piłkę nożną na stole bilardowym.
Jeżeli celujesz w jakiekolwiek proste działania biurowe, to bierz Note...
Boryszuk
28-07-2013, 15:21
Albo Galaxy Mega :-D oglądałem to przed chwilą w sklepie...
4.3 dla nexusa można pobrać przez OTA. Wystarczy wejść w ustawienia - aplikacje - wszystkie i wykasowac cache Google Services framework.
U mnie aktualizacja pojawiła się dopiero dziś po wywaleniu konta Google i usunięciu tego u czym piszesz. Nie wiem czy to norma ale po tej aktualizacji jakieś dziwne błędy wyskakują... niby wszystko działa ale czasem jakieś dziwne info się pokaże
Na przykład coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/erasuzed-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/07/28/erasuzed.jpg)
Nie ma to jak nexus, ktory pierwszy dostaje nowe aktualizacje :) Inni dostaja pozniej wersje stabilne, a wlasciciele nexusow robia za betatesterow hehe ;)
kto ma Samsunga NOTE 2 ?
Szukam telefonu, który:
Ad1. Zacina się mimo dużej ilości mocy. Bezpośrednio po wipe, przez powiedzmy miesiąc prawie się nie zacina. Później coraz gorzej.
Ad2. Rewelacyjny. Jeden z najlepszych na rynku. Właśnie dla tego ekranu przesiadłem się z IP.
Ad3. Wyświetla zawartości www jak każdy.
Ad4. Od czasu pojawienia się odpowiednio zaawansowanych smartfonów w zasadzie nie biorę ze sobą latopa.
PS3. Note 3 już powoli puka do drzwi... ;)
Bawił się ktoś Galaxy S4 Mini?
Tak mnie nosi pomiędzy GS4mini a Xperia V (nie neo V).
Dwa zupełnie inne telefony. W Xperii V, kręci mnie przynajmniej powierzchowna wodoodporność oraz prostota telefonów Sony.
S4 mini za to, to przede wszystkim fajna nakładka (lubię touchwiza), oraz guzik fizyczny.
Nie ma to jak nexus, ktory pierwszy dostaje nowe aktualizacje :) Inni dostaja pozniej wersje stabilne, a wlasciciele nexusow robia za betatesterow hehe ;)
Coś w tym może być ;-)
sokolnik
29-07-2013, 11:48
Jacek S (moderator) ma ten telefon.
ma Samsunga Note 1, a nie 2. Podzielił się ze mną opinią na temat Note 1.
Dzięki za pomoc ekonet
wasilewk
29-07-2013, 22:28
napisz jak Ci się "pracuje" na iPhone5
Iphone5 dostałem w prezencie - poprzednio używałem Samsunga Galaxy Mini 2.
W tej chwili większość pracy to zwykłe telefonowanie - czasami nauka 'systemu' tego 'cuda'.
Osobiście nie mam zdania na temat podejścia Apple do klienta (konieczność logowania, podawanie swoich danych itd).
Próbuję do tego przywyknąć.
Wczoraj córka mnie zaskoczyła: jakimś 'bimem' stuknęła dwa iPhony o siebie i tym sposobem seria zdjęć przekopiowała się z jednego aparatu do drugiego.
Na razie baaardzo pasuje mi granie w Galaxy Life - bomba ! Nie to, co na PC ale bez jej znajomości byłoby trudno.
Na razie stwierdzam jedno: to, co jest, jest zrobione fachowo i perfekcyjnie. W Samsungu nigdy nie mogłem dojść do porozumienia z budzikiem. Tutaj jest to prosto i logicznie zrobione. Samsung 'żarł' baterię na Wifi - tutaj jest jak by lepiej. Na razie ładuję go co dziennie (właściwie co nocnie) - sposób z kablem USB jest rewelacyjny. Aaaa... no i Face to Face jest świetne, choć wymaga Wifi --> w większości lokalizacji już jest. Dziwi trochę fakt konieczności stosowania naklejek (z obu stron) i miękkiego pokrowca - taka firma a nie pomyślała o tym (Samsung nic takiego nie wymaga i 'paluchów' nie znać).
To takie pierwsze wrażenia z poznawania nowego gadżetu.
Pzdr.
P.S.
Na razie próbuję dojść dlaczego żaden Samsung (4 różne modele) nie odbiera zdjęć jako załączniki w wiadomościach - choć dwa iPhone5 bez problemu sobie takie rzeczy przesyłają.