PDA

Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61

nikoniarz
03-01-2017, 23:27
Jak najbardziej.

I dlatego właśnie można wybrać lepszy produkt, ale być może w mniej atrakcyjnej cenie...

ksh
03-01-2017, 23:40
I podobnie z monitorami. I sprzętem foto (szkła, lampy...), i ze wszystkim...Ale to nie są porównywalne rzeczy bo monitor czy obiektyw ma jedno zastosowanie, a fon to zapomniane już dawno określenie "multimedialny" i dawno przestał tylko służyć do komunikacji głosowej, masz jakość ekranu, trwałość obudowy, jakość dźwięku, jakość kamerki, szybkość w grach, trzymanie baterii itd

nikoniarz
03-01-2017, 23:45
Ale to nie są porównywalne rzeczy bo monitor czy obiektyw ma jedno zastosowanie, a fon to zapomniane już dawno określenie "multimedialny" i dawno przestał tylko służyć do komunikacji głosowej, masz jakość ekranu, trwałość obudowy, jakość dźwięku, jakość kamerki, szybkość w grach, trzymanie baterii itd

Ale jakość zawsze jest jakością bez względu na wszystko.

jarek_ns
04-01-2017, 08:03
Przecież to jakaś chińszczyzna i jak ja bym tym przed sobą szpanował, że co, że w życiu dobrze to wyszły mi tylko włosy i nie stać mnie na markowy telekomunikacyjnej firmy telefon ?
Ale obejrzę w sklepie
Jak liczy sie dla ciebie szpan to Cię zmartwie. Zadnym z wymienianych telefonów raczej tego nie osiągniesz.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

robin102
04-01-2017, 09:39
to rodzaj szpanu na własny użytek przed lustrem :)

Matt.
04-01-2017, 10:15
nie stać Cię na markowy telefon?
no to muszę Cie uprzedzić ale Xiaomi jest obecnie największym producentem telefonów na świecie, jakoś w zeszłym miesiącu z tego co pamiętam wyprzedził samsunga;)

Ok podeslij teraz ranking potwierdzajacy twoja teze ;) bo z tego co pamientam Xiaomi dominuje tylko i wylacznie w panstwach srodka a w Europie dopiero raczkuje. Sam do tej marki nic nie mam ale jak mowisz ze przebila Samsunga to tak jakby mi ktos pow ze Saab jest lepszy niz Mercedes abo sprzedal sie lepiej na szwedzkim rynku i to na dodatek w jednym kwartale ;)
Xiaomi robi swietne telefony ale marketingu samunga nie przebije jeszcze dlugo (Oczywiscie mowie tu o Europie)

Sent from my iPhone using Tapatalk

rotor
04-01-2017, 15:35
używa ktoś może LG G4 po przesiadce z G2 ? interesuje mnie, czy poprawili wbijanie numerów na klawiaturze (czy jest bez opóźnienia?), czy poprawili działanie AF-u w filmikach, no i w sumie w zdjęciach w słabych warunkach też, etc

Matt.
04-01-2017, 16:20
używa ktoś może LG G4 po przesiadce z G2 ? interesuje mnie, czy poprawili wbijanie numerów na klawiaturze (czy jest bez opóźnienia?), czy poprawili działanie AF-u w filmikach, no i w sumie w zdjęciach w słabych warunkach też, etc

G2 nie mialem ale za to G4 i klawa dzialala bez opoznien ani zaciec a co do AF to jest to telefon wiec nie wiem co na to odp xD ale af dawal rade

rotor
04-01-2017, 16:36
bolączką AF-u w filmikach w G2-jce było zbyt ochocze myszkowanie bez powodu, .. ogólnie, jak fon się sprawdza ? aparat już chyba dorównał kompaktom z najmniejszą matrycą ? DNG używałeś? , da się powyciągać co nieco więcej, niż z jpg ?

Matt.
04-01-2017, 17:41
bolączką AF-u w filmikach w G2-jce było zbyt ochocze myszkowanie bez powodu, .. ogólnie, jak fon się sprawdza ? aparat już chyba dorównał kompaktom z najmniejszą matrycą ? DNG używałeś? , da się powyciągać co nieco więcej, niż z jpg ?

Telefon juz poslalem bratu bo przesiadlem sie na Iphona (chcialem cos mniejszego) AF w filmikach przynajmniej u mnie nie muszkowal a fotki z telefonu byly dobre w dzien i to sloneczny bo wieczorami juz jakos derastycznie spadala porownywalem go z S7, HTC 10, Huawei P9 i Iphonem 6s i jedyne co moge powiedziec to to ze LG ma duzo lepszy aparat i nie jest to tylko moja opinia a i znajomych co ze mna porownywali co do DNG to sie nie bawilem (dla mnie to byl tylko telefon i nie mial zastepowac aparatu)

nikoniarz
04-01-2017, 19:24
dng w telefonie to jeszcze raczej "zabawka"... Owszem, pozwala wyciągnąć ciut więcej niż z jpg, ale tylko ciut, i w dodatku trzeba się sporo napracować bo jest mocno zaszumiony...

rotor
04-01-2017, 20:00
już sama możliwość zmiany WB robi różnicę w porównaniu do jpg., a z zaszumieniem to można sobie przecież poradzić w ten sposób, że ustawiamy wartość domyślną, jaką tam chcemy przy otwieraniu DNG (nie polegamy na skośnookich programistach, którzy to zbytnio ochoczo wygładzają nam te fotki) i nie musimy już nic z tym parametrem robić. Dla mnie akurat możliwość DNG, to duży krok do przodu i chcę to po prostu mieć. Do tego jeszcze f/1,8 lepsza stabilizacja, większa matryca (piszę tu o LG G4, na który się szykuję) i mamy znośne fotki :)

nikoniarz, wymieniłeś już G2 na coś innego ?

nikoniarz
04-01-2017, 20:06
nikoniarz, wymieniłeś już G2 na coś innego ?

Już dawno... Ponad 2 lata mam Lumię 1520.

motoko
05-01-2017, 02:40
Oddałem w dobre ręce iPhona SE, stwierdziłem że skoro używam Chrome, Gmail, Google Maps, Google Calendar to lepiej będzie mi z natywną słuchawką.
Doszło do tego obniżenie lotów przez Apple ostatnimi czasy i decyzja zapadła.
Na razie będzie Nexus 6 (ten od Motoroli), docelowo Pixel, jeśli tylko cena spadnie do rozsądnego poziomu...

robin102
05-01-2017, 09:24
A gdzie się podziały dawne marki telekomunikacyjne :(
ten Nexus 6 to chyba stary już telefon ?

Matt.
05-01-2017, 09:34
A gdzie się podziały dawne marki telekomunikacyjne :(
ten Nexus 6 to chyba stary już telefon ?
Nex 6 to stary telefon ale tak naprawde niewiele odstaje od tych nowych ma 3gb ramu i mocny procesor no a wisieka na torcie jest czysty android ;) Sam jeszcze niedawno nad tym nexem rozmyslalem ale jak dla mnie chyba troche za duzy ;)

M_B
05-01-2017, 11:36
Obserwuję dyskusję, rynek nowości i to w jakim kierunku wszystko zmierza. Cieszę się z mojego starego ajfona 6s, bo dalej działa jak w dniu wyjęcia z pudełka, a nie ma nowych udziwnień typu brak jacka 3,5, wybuchająca bateria czy ładowanie indukcyjne (mi niepotrzebne).

MC_
05-01-2017, 12:01
Ja zmienilem 6 na 7 i oczywiscie tutaj roznica jest spora. 3,5mm mi nie brakuje bo mam sluchawki na bt, ale indukcja bym nie pogardzil.

Matt.
05-01-2017, 12:09
Ja ostatnio od czasow 6 mysle ze projektanci od Apple nie maja juz pomyslow co by wsadzic do Iphona i jedyne co zmieniaja to procesor na szybszy + dodadza ramu ... Juz nawet nad wygladem nie chce sie im myslec i planuja go zmieniac co 3 lata ... Cos czuje ze na dlugo z Iphonami nie zostane ;)

motoko
05-01-2017, 14:24
Ja ostatnio od czasow 6 mysle ze projektanci od Apple nie maja juz pomyslow co by wsadzic do Iphona i jedyne co zmieniaja to procesor na szybszy + dodadza ramu ... Juz nawet nad wygladem nie chce sie im myslec i planuja go zmieniac co 3 lata ... Cos czuje ze na dlugo z Iphonami nie zostane ;)

Ja bym się cofnął do czasów 4/4s. Poza coraz większymi ekranami i szybszymi CPU niewiele się zmienia, prochu nie wymyślą. Lepiej niech się skoncentrują na dobrym sofcie, integracją z innymi systemami itp.
Mnie właśnie bugi w ios zaczęły denerwować, czytają krytyczne uwagi innych użytkowników nie do końca w nie wierzyłem, ale jak mi kalendarz zaczął gubić wpisy, a apka do dzwonienia zaczęła mieć zwisy to zmieniłem zdanie.
Brakuje Jobsa, oj brakuje...
Nexus 6 ma swoje lata, ale jak wspomniano wyżej to ciągle bardzo wydajna słuchawka i czysty Android, ma Nougata, dużą baterie i przyzwoity aparat. No i wersję z 64gb na pokładzie dostałem za £130...
Docelowo i tak pewnie będzie Pixel :-)

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

bep
05-01-2017, 14:25
Lat temu kilka projektanci iPka przyznali, iż nie bardzo mogą już przyspieszyć zatem idą w "kolory". Co jak widać się sprawdziło.

Dochodzi planowe postarzanie produktu i co roku wmawiają nam, iż właśnie najnowszy tel. to ten najlepszy i najbardziej rewolucyjny.

Tyczy się to i iPka i każdego wyższego andka - biznes is biznes.
A nawet gdy nie chcemy go zmieniać to softem albo tym, iż rozpadł się nam w ręku zmuszają mnie do zakupu nowego.

wysłane z Nokii 6210.

ksh
05-01-2017, 15:41
Google Pixel ma jedną wadę, jest wielki jak cegła, teraz już się nie robi takich fonów, a znalezienie chińczyka z czystym androidem nie jest trudne, bebechy też jakoś specjalnie nie są szalone w porównaniu do tańszych "markowych" fonów.

Matt.
05-01-2017, 16:20
Google Pixel ma jedną wadę, jest wielki jak cegła, teraz już się nie robi takich fonów, a znalezienie chińczyka z czystym androidem nie jest trudne, bebechy też jakoś specjalnie nie są szalone w porównaniu do tańszych "markowych" fonów.

Jaki chinczyk ma czystego androida ?? (Pytam z ciekawosci bo moze sie bede przesiadac z Iphona)

mateo912
05-01-2017, 17:05
Jaki chinczyk ma czystego androida ?? (Pytam z ciekawosci bo moze sie bede przesiadac z Iphona)

oneplus? tzn czystego w sensie że oxygen OS bazuje w 100% na czystym + ma kilka funkcji dodatkowych, ale poza seria nexusa/pixel żaden telefon nie ma androida prosto od googla

motoko
05-01-2017, 17:21
... ale poza seria nexusa/pixel żaden telefon nie ma androida prosto od googla

W sumie to ma, ale producenci uparcie to co dostaną "ulepszają".

Matt.
05-01-2017, 17:33
Mateo Oneplus to nie jest juz typowy chinczyk ;) a wlasnie co myslicie na jego temat ?? Mial ktos z nim do czynienia ? Zastanawiam sie ostatnio wlasnie nad nim albo nad Xiaomi MI5s plus jak myslicie ktory lepszy ?

ksh
05-01-2017, 17:40
Boje się napisać bo znowu mnie opieprzą że kocham UMi :)
http://www.umidigi.com/
Najnowszy UMi Z ma teraz premiere i będzie sprzedawany z czystym androidem 7.0, wcześniejszy model UMi Plus ma betę i dostanie w tym miesiącu 7.0, reszta ma 6.0 i teraz najbardziej opłacalny budżetowy obecnie to UMi MAX (http://www.umidigi.com/page-umi_max_overview.html) , na gearbest (http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_424834.html?wid=3) 162$ z dostawą z magazynu w UK, dostarcza DHL/DPD w 4-5 dni, ewentualnie 145$ z aliexpres z roczną gwarancją za 10$.

Matt.
05-01-2017, 18:00
koesh UMi u mnie odpada bo bie chce widziec procka od mediateka ;) nawet jak by byl na papierze mega wydajny xD

ksh
05-01-2017, 18:25
Jak szukasz coś wydajniejszego to tak ale to jest inny zakres cenowy, jak ktoś nie gra na fonie w najbardziej wymagające gry to wszystko śmiga świetnie na tych cpu/gpu.

Boryszuk
05-01-2017, 18:29
Google Pixel ma jedną wadę, jest wielki jak cegła, teraz już się nie robi takich fonów

Zwykły Pixel, nie XL, jest tego samego rozmiaru co SGS5. Jak dla mnie jest idealny.

mateo912
05-01-2017, 18:36
W sumie to ma, ale producenci uparcie to co dostaną "ulepszają".

równie dobrze można powiedzieć że cyanogenmod to też czysty tylko ulepszony ;)

Mateo Oneplus to nie jest juz typowy chinczyk ;) a wlasnie co myslicie na jego temat ?? Mial ktos z nim do czynienia ? Zastanawiam sie ostatnio wlasnie nad nim albo nad Xiaomi MI5s plus jak myslicie ktory lepszy ?
I tak i nie ;)
Oneplus to firma córka OPPO (kolejnego chińskiego giganta) tyle że od razu skierowany na rynek zachodni.
Mam OP2 od 1,5 roku i jestem dość zadowolony ) o wiele bardziej od poprzedniego LG G3 który pod koniec doprowadzał mnie do szewskiej pasji)

Matt.
05-01-2017, 18:45
mateo912 no to chyba nadszedl ten czas kiedy trzeba sprzedac Iphona i kupic OP3 w tej samej cenie ;) ale jeszcze sie rozgladne za jakims dobrym tel w tej cenie.

siona
05-01-2017, 19:53
OP3 jest świetne.

mateo912
05-01-2017, 20:38
mateo912 no to chyba nadszedl ten czas kiedy trzeba sprzedac Iphona i kupic OP3 w tej samej cenie ;) ale jeszcze sie rozgladne za jakims dobrym tel w tej cenie.

wydaje mi się że warto jednak się zaintersować op3t :)

siona
05-01-2017, 21:29
To to samo tylko deko nowsze i niestety droższe.

ksh
05-01-2017, 21:47
Z takich ciekawych fonów to oczywiście Xiaomi Mi MIX bo wielkość ekranu gigantyczna ale że jest praktycznie bezramkowy to wielkościowo jak normalna inna słuchawka.
Ciekawy chińczyk to ZTE Nubia Z11 ale przecież jest też VIVO X7 Plus, kolejne modele ciekawe ma Letv, Oppo, Huawei, Meizu, UMi itd... czasy jedynych słusznych marek w fonach już minęły.

mateo912
05-01-2017, 23:39
To to samo tylko deko nowsze i niestety droższe.

lepsza bateria, lepszy proc dostępna w większej pojemności (128).
Inna sprawa że op3 już jest niedokupienia z oficjalnej dystrybucji :)

Matt.
05-01-2017, 23:40
Po przeszukaniu chinskich telefonow wybralem wstepnie 2 tel Xiaomi Mi5 pro ceramiczne plecki (niestety tylko wersja biala) albo Xiaomi Mi5s plus w wersji 64 GB (albo 128GB czyli tez pro) jak myslicie ktory z tych telefonow lepszy ??

Sent from my iPad using Tapatalk

jarek_ns
06-01-2017, 10:13
Jaki sens jest wywalić tyle kasy na fon bez gwarancji? W podobnej cenie kupisz samsunga galaxy s7.

Matt.
06-01-2017, 10:18
jarek_ns w podobnej cenie kupie S7 ? Znajdz mi oficjalnego sprzedawce S7 w cenie okolo 1600pl a telefon nie musi miec gwary bo i tak do niego dokupie ubezpieczenie ;) jak mi sie znudzi to go zlamie i dostane kase/nowy na sprzedaz (tak to juz w UK dziala)

siona
06-01-2017, 10:21
Różnice są pomijane jeśli myślisz o funkcjonalności. 128 jest jeszcze droższe.

Matt.
06-01-2017, 10:28
siona nie zapominajcie ze tel bedzie sprowadzony z Ali... a nie kupowany u dystrybutora w pl jako ze mieszkam na stale w UK a tam nie ma dystrybutora (przynajmniej jeszcze) a poza tym ali teraz daje 1rok gwarancji czyli dokladnie tyle samo co Apple (tylko ze tak czy tak bym nie odsylal tel do chin) ok czekam na oferte S7 w cenie 320f i wtedy moge sie zastanowic no i fajnie by bylo jak by sie jeszcze 6gb ramu znalazlo ;)

siona
06-01-2017, 10:31
Bzdury piszesz. Op3 ma normalną dystrybucję i 2 lata gwarancji. Kupujesz przez ich stronę firmową.

Matt.
06-01-2017, 10:36
Bzdury piszesz. Op3 ma normalną dystrybucję i 2 lata gwarancji. Kupujesz przez ich stronę firmową.

Dziekuje za ta jakze wazna informacje ;) niestey Op3 juz nie jest w oficjalnej sprzedazy tylko Op3t ;) no a na dodatek ja pisze o Xiaomi Mi5s/plus ;)

jarek_ns
06-01-2017, 14:09
jarek_ns w podobnej cenie kupie S7 ? Znajdz mi oficjalnego sprzedawce S7 w cenie okolo 1600pl a telefon nie musi miec gwary bo i tak do niego dokupie ubezpieczenie ;) jak mi sie znudzi to go zlamie i dostane kase/nowy na sprzedaz (tak to juz w UK dziala)

Za 1600 to może nie ale za 1800 z przedłużenia abonamentu bez problemu idzie kupić.

A masz miałeś już styczność z gwarancją na aliexpres? Żebyś sie nie rozczarował. Jak ci twój cudny plan nie wypali.

Matt.
06-01-2017, 14:11
jarek_ns nie planuje miec go tylko na gwarancji od ali ale tez wykupic na niego ubezbieczenie z pokryciem wszelakich zniszczen czy zgubien ;)

rotor
06-01-2017, 16:42
podpowiedzcie, który fon w okolicach 1,3-1,4 tys. posiada RAW (DNG) ? LG D4, jaki jeszcze ?

nikoniarz
06-01-2017, 19:53
podpowiedzcie, który fon w okolicach 1,3-1,4 tys. posiada RAW (DNG) ? LG D4, jaki jeszcze ?

L1520 ale nie wiem ile teraz kosztuje.

MC_
06-01-2017, 21:44
Tyle po ile chodza uzywki na allegro.

nikoniarz
06-01-2017, 21:54
Wiec skoro nowych juz brak to pozostaje cos nowszego kupic. Na pewno jeszcze L950 i 950XL maja dng.

witus
07-01-2017, 09:46
Przecież to jakaś chińszczyzna i jak ja bym tym przed sobą szpanował, że co, że w życiu dobrze to wyszły mi tylko włosy i nie stać mnie na markowy telekomunikacyjnej firmy telefon ?
Ale obejrzę w sklepie

To jest fantastyczny telefon. Bierz w ciemno.

mateo912
07-01-2017, 10:18
Tyle po ile chodza uzywki na allegro.

większość telefonów na androidzie 6.0 powinna już móc zapisywać w dng gdyż jest to zaimplementowane w systemie.

robin102
08-01-2017, 01:11
Panowie HELP bo tego to już nie zgadnę. Dla kobitki mojej jakiś fajny smartfonik muszę kupić, bo jak zobaczyła, że sobie szukam to się zaczęło :D max 1000zł ale lepiej 799 lub 899

Matt.
08-01-2017, 01:26
Panowie HELP bo tego to już nie zgadnę. Dla kobitki mojej jakiś fajny smartfonik muszę kupić, bo jak zobaczyła, że sobie szukam to się zaczęło :D max 1000zł ale lepiej 799 lub 899

Xiaomi redmi pro ? Albo xiaomi redmi note ? W xkomie jest oficjalna dystrybujca tak wiec warto sie rozgladnac ;)

robin102
08-01-2017, 09:52
chyba dla kobitki za duży ciut

Matt.
08-01-2017, 09:55
To jak cos malego to moze sony z3 compact jak nie zalezy ci na super kolorowym screenie i super GPS

robin102
08-01-2017, 10:09
To jak cos malego to moze sony z3 compact jak nie zalezy ci na super kolorowym screenie i super GPS

Ja go tego Z3 compackt do 1000zł max nie kupię nowego

ZNalazłem tego XIAOMI NOTE 3 Pro 32 GB w wersji 32 GB z polskiej dystrybucji za 980 zł może wziąć go dla siebie ? Jeszcze niestety się do niego nie przymierzyłem i też się dygam, że może za duży być i problem z kupieniem futerału do egzotycznego fona.
Tu znalazłem, znacie sklep ? Chyba dobra cena. Jak myślicie to nie wałek jakiś i nie przyjdzie mi w paczce czińska wersja z robaczkami na ekranie ;) Kurcze to nowy sklep jest.
http://www.pcprojekt.pl/smartfony/1389-smartfon-xiaomi-redmi-note-3-pro-32gb-lte-dual-sim-grafitowy.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=smartfon-xiaomi-redmi-note-3-pro-32gb-lte-dual-sim-grafitowy

Matt.
08-01-2017, 10:14
Nie moge wejsc w link ale jak inny niz xkom to nie ma gwarancji (tylko ABC data jest dystrybutorem na pl) czyli w takim wypadku juz lepiej sciagac z chin np z aliexpress

M_B
08-01-2017, 11:00

Huawei P8 Lite za 699zł w Saturn.

robin102
08-01-2017, 11:16
Nie moge wejsc w link ale jak inny niz xkom to nie ma gwarancji (tylko ABC data jest dystrybutorem na pl) czyli w takim wypadku juz lepiej sciagac z chin np z aliexpress

Link działa, czemu nie możesz wejsć ? Na sklepie napisane, że polska dystrybucja i to wersja 32 GB za 980 zł, jakoś tanio ;)

robin102
08-01-2017, 18:05
Się zakręciłem po pachy w te telefony. Chyba będzie to Huawei P8 za 1100zł , bo za tyle udało mi się nówkę dla siebie wynegocjować. Stary model jak cholera, ale zrobiony jak Mercedes :

Matt.
08-01-2017, 19:42
robin102 pewnie dlatego wejsc nie moge ze przegladam forum za pomoca Tapatalk-a sprawdze jak wroce do mieszkania ;)

prz3mo
08-01-2017, 20:00
BTW, pewnie większość z Was nie zwraca na to uwagi, bo w sumie do końca też nie udowodniono czy promieniowanie fonów ma jakiś wpływ na nasze zdrowie, ale warto wiedzieć, że niestety słuchawki od Huawei mają bardzo wysoki wskaźnik SAR. Bardzo fajny telefon tj. Honor 8 ma wręcz na granicy dopuszczalnej normy. P9 trochę mniej, ale też sporo. Co ciekawe niechlubne wysokie pozycje mają też... iphone 7.

Matt.
08-01-2017, 20:05
prz3mo kiedys faktycznie bylo z tym slabo ale w tych czasach spokojnie mozna nosic telefon w spodniach ;)

prz3mo
08-01-2017, 20:11
prz3mo kiedys faktycznie bylo z tym slabo ale w tych czasach spokojnie mozna nosic telefon w spodniach ;)

Ale ja napisałem o wynikach obecnych modeli. Kiedyś było podobnie jak obecnie, część promieniuje mniej, inne więcej.

Matt.
08-01-2017, 20:33
prz3mo ja bym sobie tym glowy nie zawracal ;) no chyba ze telefon z czarnobyla

prz3mo
08-01-2017, 20:43
prz3mo ja bym sobie tym glowy nie zawracal ;) no chyba ze telefon z czarnobyla

No ok, Ty sobie tym głowy nie zawracasz, a może dla kogoś będzie to przydatna informacja przy wyborze telefonu. Pewnie nie tak mocno istotna jak inne cechy, ale zawsze jakaś dodatkowa. Tyle.

Matt.
08-01-2017, 21:41
prz3mo naprawde myslisz ze firma taka jak apple ryzykowala by skandalem ze ich telefony powoduja raka itd ? To sa zwykle bujdy tak samo jak 99% informacji na temat zdrowia w internecie ;)

jo44
08-01-2017, 21:48
chyba dla kobitki za duży ciut
Moja ma Lumię 650 i bardzo sobie chwali. Jabłko i Android to nie wszystko.

zdyboo
08-01-2017, 21:50
Nie wiadomo czy bujdy, czy nie. Telefony komórkowe są za krótko na rynku, żeby stwierdzić czy i jak ich promieniowanie wpływa na organizm człowieka.
Jak w końcu ktoś opublikuje wyniki badań, to powiedzą sorry nie wiedzieliśmy. A co do tego, że dla producentów liczy się tylko zysk to jedyny pewnik w tym temacie.

prz3mo
08-01-2017, 22:12
prz3mo naprawde myslisz ze firma taka jak apple ryzykowala by skandalem ze ich telefony powoduja raka itd ? To sa zwykle bujdy tak samo jak 99% informacji na temat zdrowia w internecie ;)

Czy Ty w ogóle przeczytałeś co ja pisałem? Bo odnoszę wrażenie, że jednak nie. A jeśli przeczytałeś, to chyba nie zrozumiałeś :D
Nigdzie nie napisałem, że iphone powodują raka. Napisałem o wskazniku SAR. Promieniowanie urządzeń to nie jest science-fiction, tylko coś co można zmierzyć. I przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem mojego pierwszego posta, w którym wspominałem o SAR.

prz3mo
08-01-2017, 22:13
Nie wiadomo czy bujdy, czy nie. Telefony komórkowe są za krótko na rynku, żeby stwierdzić czy i jak ich promieniowanie wpływa na organizm człowieka.
Jak w końcu ktoś opublikuje wyniki badań, to powiedzą sorry nie wiedzieliśmy. A co do tego, że dla producentów liczy się tylko zysk to jedyny pewnik w tym temacie.
Dokładnie, i o tym też wspominałem w moim pierwszym poście odnośnie SAR.

motoko
08-01-2017, 23:13
Moja ma Lumię 650 i bardzo sobie chwali. Jabłko i Android to nie wszystko.

Gdyby tak jeszcze ten system miał jakieś szanse na przetrwanie...
Byłem fanem, miałem kilka słuchawek z WP7/8/10, ale chyba nawet MałyMiękki nie wierzy, że coś z tego będzie.

Doszedł do mnie Nexus 6, za duuuuże to dziadostwo, w dodatku sprzedawca troszkę nakłamał (albo nie powiedział całej prawdy jak ktoś tak woli) i telefon jutro wraca...
Refleksja po jednym weekendzie obcowania z Andkiem? Ten system jest aktualnie dużo bardziej wymagający niż mi się wydawało, 3GB ram, Snapdragon 805 a zacinki są widoczne na świeżo zresetowanym telefonie z kilkunastoma podstawowymi dla mnie aplikacjami. Już zaczynam myśleć nad powrotem do Jabłka ;-)
Chyba że jakiś Oneplus 3 mi się trafi, widzę jednego w okolicy, pozostaje kwestia ceny.

nikoniarz
08-01-2017, 23:18
Gdyby tak jeszcze ten system miał jakieś szanse na przetrwanie...
Byłem fanem, miałem kilka słuchawek z WP7/8/10, ale chyba nawet MałyMiękki nie wierzy, że coś z tego będzie.

Ale jak nie przetrwa to w czym problem? Kupi się inny. Ja od ponad 2 lat nawet nie pomyślałem by przejść na Androida. Ale fanem nie jestem ani jednego ani drugiego. I chyba nigdy nie będę bo oba systemy są kulawe.

motoko
08-01-2017, 23:49
Oczywiście, że kupi się inny, kontakty, maile i zdjęcia nie zginą, migracja nie jest niczym trudnym.
Liczyłem po prostu na trzeci w miarę silny system na rynku, ale tak się nie stało.
Brak kluczowych aplikacji (banki i moja sieć komórkowa) wykluczył telefony z Windowsem z mojego kręgu zainteresowań.

Matt.
09-01-2017, 01:13
motoko jezeli ci Nexus 6 scinal to musial byc naprawde zajechany (np moze ktos pobawil sie Kernelem za bardzo) bo nexus 4 mojego brata jeszcze do niedawna smigal az milo (niestety przegral pojedynek z podloga), sam do niedawna mialem G4 i nigdy nie doswiadczylem ani jednego laga a o dziwo na Japku 6s coraz to wiecej bugow no i na dodatek mail nie aktualizuje sie na biezaco a dopiero jak wejdzie sie w jego apk... tak wiec co jakis czas trzeba samemu sprawdzac oczywiscie jest tez duzo zalet ale mimo wszystko idzie na sell a pozniej wpadnie cos od meizu ;)

motoko
09-01-2017, 03:04
motoko jezeli ci Nexus 6 scinal to musial byc naprawde zajechany (np moze ktos pobawil sie Kernelem za bardzo) bo nexus 4 mojego brata jeszcze do niedawna smigal az milo (niestety przegral pojedynek z podloga), sam do niedawna mialem G4 i nigdy nie doswiadczylem ani jednego laga a o dziwo na Japku 6s coraz to wiecej bugow no i na dodatek mail nie aktualizuje sie na biezaco a dopiero jak wejdzie sie w jego apk... tak wiec co jakis czas trzeba samemu sprawdzac oczywiscie jest tez duzo zalet ale mimo wszystko idzie na sell a pozniej wpadnie cos od meizu ;)

Na moje oko system wygląda na totalnie stockowy, zaktualizowany do 7.0, świeżo po resecie. Może zbyt wiele oczekiwałem, a pamiętaj że przeszedłem na niego z iPhone'a SE, czyli bebechy 6s w małym body i stąd rozczarowanie.
Myślę czy pchać się w kolejnego Andka (Oneplus 3) czy wracać do japcoka (kolejny SE ewentualnie 6/6s), gdzie wszystko działa superpłynnie...

Matt.
09-01-2017, 09:24
motoko to czy pchac sie w kolejnego andka typu OP3 to juz chyba zalezy od Ciebie :) sam teraz mam Iphona 6s i jakis roznic w plynnosci na + nie zobaczylem w porownaniu do LG G4 a na minus napweno wyswietlacz bo tam jednak byl o niebo lepszy ;) mimo wszystko dla mnie odp jest prosta jak masz MacBooka badz planujesz wejsc w system od appla to Iphone jak PC na windowsie to Android/windows

motoko
09-01-2017, 10:03
motoko to czy pchac sie w kolejnego andka typu OP3 to juz chyba zalezy od Ciebie :) sam teraz mam Iphona 6s i jakis roznic w plynnosci na + nie zobaczylem w porownaniu do LG G4 a na minus napweno wyswietlacz bo tam jednak byl o niebo lepszy ;) mimo wszystko dla mnie odp jest prosta jak masz MacBooka badz planujesz wejsc w system od appla to Iphone jak PC na windowsie to Android/windows

No zależy ode mnie, zależy. Tyle że ja jestem z tych w gorącej wodzie kąpanych, a do tego dla mnie jak to tu na wyspach mówią ''grass is always greener''. Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że iOS i Android mają inaczej ustawione priorytety, iOS stawia płynność wyświetlania, animacji ponad inne zadania, a Android nie i stąd opinia o przycięciach u niego.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Matt.
09-01-2017, 10:42
Ja tam przyciec na andku nie widze przynajmniej na flagowcach no bo wiadomo ze duzo sredniakow lubi sobie przyciac ;) ale np sam kiedys mialem Moto G 1gen i wgranego kernela na to custom roma i smigala az milo ;) teraz poslalem ja do Pl dla mamy i jak narazie dalej dziala bez wiekszych przyciec ;) sam tez jestem w goracej wodzie kapany i Iphone idzie na sell a za niego wpada cos od Xiaomi czy meizu glownie po to zeby przekonac sie do chinczykow ;)

prz3mo
09-01-2017, 10:52
Trzeba przyznać, że Chińczycy ostro jadą po bandzie i bez żadnych kompleksów pokazują coraz to ciekawsze słuchawki.

Matt.
09-01-2017, 11:45
prz3mo dlatego wlasnie chce sie przekonac jak u nich z jakoscia (ale Xiaomi Mi5 pro ma plecki z ceramiki wiec chyba zle nie jest) jak wyjdzie zobaczymy ;)

sorevell
09-01-2017, 13:33
Z jakością jest całkiem fajnie, przynajmniej w mi5s...

Matt.
09-01-2017, 15:52
sorevell a w jakiej wersji masz Mi5s ?;)

sorevell
09-01-2017, 17:38
Biały 3/64.

motoko
09-01-2017, 18:28
sorevell a w jakiej wersji masz Mi5s ?;)

To jest właśnie mój problem z chińczykami, multum modeli, a każdy w kilku wersjach, trzeba się dokładnie wczytać żeby dostać to, co ktoś poleca / miał / testował.
Niestety ktoś sprzątnął mi sprzed nosa oneplus ale za to pojawił się iPhone se w dobrej cenie. Eeech, japco sprzedane, trzy dni z andkiem i znowu japco ;-)

robin102
09-01-2017, 19:13
A pierdziele te wynalazki, zamówiłem SONY Xperia X za 1399zł przynajmniej się podoba mi na obrazkach. Idę jutro do sklepu oblukać i może kupić :)

prz3mo
09-01-2017, 19:31
A pierdziele te wynalazki, zamówiłem SONY Xperia X za 1399zł przynajmniej się podoba mi na obrazkach. Idę jutro do sklepu oblukać i może kupić :)

Na żywo też Ci się powinien podobać :)

Matt.
09-01-2017, 20:21
motoko a mi wlasnie te warianty sie podobaja bo jak nie potrzebujesz topowej specyfikacji to mozesz zaplacic mniej i dalej mniec flagowca ;)

motoko
09-01-2017, 20:50
motoko a mi wlasnie te warianty sie podobaja bo jak nie potrzebujesz topowej specyfikacji to mozesz zaplacic mniej i dalej mniec flagowca ;)

No to jak można to nazwać flagowcem? ;-)

Matt.
09-01-2017, 20:53
motoko to jest ten sam telefon to samo wsparcie tylko troche osiagi gorsze i to tez nie duzo a flagowiec to poprostu topowy telefon danej marki tak samo sony mialo Z3 i Z3c i chociaz z3c bylo wyraznie gorsze w specyfikacji tak czy tak bylo modelem flagowym tej marki ;)

robin102
10-01-2017, 09:29
Na żywo też Ci się powinien podobać :)
Masz taką Xperię X ? z tego co czytam to fajny telefonik tylko na starcie słabo się przyjął, bo zażyczyli sobie 2600zł he he, ale teraz spokojnie za 1500 idzie nówkę kupić wiec alternatywa dla tych P* P9 dla osobników co to muszą mieć telefon znanej firmy :D

Matt.
10-01-2017, 09:32
robin102 xperia to nie jest zadna alternatywa dla P9 ;) Xperia X to co najwyzej porzadny sredniak a P9 to flagowiec a to robi roznice i nie chodzi tylko o nazewnictwo czy pozycjonowanie ale tez o wsparcie producenta ;) zazwyczaj sredniaki maja minimalne aktualizacje gdzie flagowce potrafia byc wspierane przez 2 lata

robin102
10-01-2017, 09:57
No ale tą Xperie X Sony na początku forsowało jak flagowca :) Niestety do nowego P9 to jeszcze musiał bym parę stówek dołożyć, a to mi się średnio jakoś widzi, chyba , że starszy P8. Druga spraw jakoś kijowo bym się chyba czuł z fonem tej marki, bo ja chyba straszny snob i gadżeciarz jestem :(

MC_
10-01-2017, 10:01
No chyba tak.
Ja mam iP7 i bardzo mi się P9 podoba, choć i tak go nie kupię.

prz3mo
10-01-2017, 10:41
Masz taką Xperię X ? z tego co czytam to fajny telefonik tylko na starcie słabo się przyjął, bo zażyczyli sobie 2600zł he he, ale teraz spokojnie za 1500 idzie nówkę kupić wiec alternatywa dla tych P* P9 dla osobników co to muszą mieć telefon znanej firmy :D

Nie, nie mam, ale widziałem w sklepie. Bo też aktualnie wybieram nowy telefon.

stock
10-01-2017, 10:49
a to huawei to niby jakas nieznana marka ? Mam p8 od roku i smiga jak szalony.

Matt.
10-01-2017, 11:29
robin102 ja niestety tez jestem Gadzeciarz przez co pelno elektroniki a nawet maly dron zalega na stanie ;) ale co do marki huawei to tez nigdy przekonany nie bylem :p ale co do P9 to bawilem sie telefonem przez dluzszy czas i musze przyznac ze jest dobrze wykonany i smiga jak nalezy ;) sam zmieniam telefon co pol roku czasem co rok jak mi sie spodoba ;) Dzis iphona sprzedaje i zamawiam Xiaomi tylko jeszcze nie wiem jakie :p z Applem nawet 4 miesiecy nie wytrzymalem xD

MC_
10-01-2017, 12:30
To wszystko kwestia potrzeb i gustu. Ja z Moto X Style bym nie wytrzymał kilku dni ;)

Matt.
10-01-2017, 13:48
MC_ ja glownie sprzedaje Iphona ze wzgledu na to ze posiadam PC pewnie jak bym mial macbooka to bym sie nawet nie zastanawial ale te ograniczenia z synchronizacja z PC mnie dobijaly poprostu ;)

motoko
10-01-2017, 14:22
MC_ ja glownie sprzedaje Iphona ze wzgledu na to ze posiadam PC pewnie jak bym mial macbooka to bym sie nawet nie zastanawial ale te ograniczenia z synchronizacja z PC mnie dobijaly poprostu ;)

Napisz coś więcej o tych ograniczeniach, sam synchronizuję z pecetem i działa bez problemów.

Po weekendzie z Androidem powiem tyle: system ten wydaje mi się na chwilę obecną bardziej "smart" niż iOS, problemem jest znalezienie odpowiedniego telefonu, na dzień dzisiejszy tylko Pixel zdaje się spełniać moje wymagania, poza oczywiście ceną.
Sony miało ciekawą serię "compact", niestety ostatnie jej wcielenie to pół kroku do tyłu, słabszy chipset, kamera straciła tryb video 4k, nie ma wodoodporności, za to cena oczywiście wyższa.
No i system z nakładkami i firmowo zainstalowanymi aplikacjami których można się pozbyć tylko rootując telefon, wrzucając custom rom i tracąc gwarancję.

Matt.
10-01-2017, 14:31
motoko chodzby to ze nie da sie przeslac zdjec czy filmow z PC poprzez kabel na telefon ... pozniej problemy z Gmailem (jak uzywasz domyslnej apk od IOS ) brak mozliwosci przesylania danych miedzy telefonami, problemy ze sparowaniem nie applowskich uzadzen (czy nie beatsow) wszystko to dziala o wiele wolniej na IOS juz nie wspomne o braku NFC ;) a co do xperi to na ich nakladke nie ma co narzekac bo nie zamula ona systemu a jak sie nie podoba wyglad to zawsze mozna uzywac nova launchera albo wielu innych no i niepotrzebne aplikacje wylaczyc (wtedy tez znikaja ich ikony nawet w menu wiec tak jakby ich nie bylo) jak dla mnie IOS jest super systemem jezeli sie kozysta tylko i wylacznie z niego bo jak stara sie go polaczyc z PC to stysem staje sie uposledzony ;)

MC_
10-01-2017, 14:55
Kurcze, to jak mi się udaje przesyłanie zdjęć i filmów od kilku lat?
Co do gmaila, to problemów również nie miałem, chociaż wolę Outlooka.
Parowanie odbywa się bez problemu, na ok. 7 urządzeniach.
Nie wiem o jakich danych piszesz, bo chyba nie o wysyłaniu piosenek przez BT ;) A NFC faktycznie nie ma, choć to dla mnie żadna wada.

Matt.
10-01-2017, 15:12
MC_ moze masz starsza wersje Itunes bo w niej faktycznie sie dalo ;) co do BT to nawet glupia piosenke jak bym chcial poslac to sie nie da nie mowie juz nawet o jakiejs notatce czy nawet przeslaniu kataktu
Ps
Tak czy inaczej IOS jest ulomnym system jesli chodzi o wspolprace z innymi systemami ()

motoko
10-01-2017, 15:52
motoko chodzby to ze nie da sie przeslac zdjec czy filmow z PC poprzez kabel na telefon ... pozniej problemy z Gmailem (jak uzywasz domyslnej apk od IOS ) brak mozliwosci przesylania danych miedzy telefonami, problemy ze sparowaniem nie applowskich uzadzen (czy nie beatsow) wszystko to dziala o wiele wolniej na IOS juz nie wspomne o braku NFC ;) a co do xperi to na ich nakladke nie ma co narzekac bo nie zamula ona systemu a jak sie nie podoba wyglad to zawsze mozna uzywac nova launchera albo wielu innych no i niepotrzebne aplikacje wylaczyc (wtedy tez znikaja ich ikony nawet w menu wiec tak jakby ich nie bylo) jak dla mnie IOS jest super systemem jezeli sie kozysta tylko i wylacznie z niego bo jak stara sie go polaczyc z PC to stysem staje sie uposledzony ;)

Ok, rozumiem, fakt że nie jest tak łatwo jak na Androidzie, czyli kopiuj/wklej, ale nie narzekam, synchronizuję muzykę i zdjęcia iTunesem, nie mam problemów, filmów nie oglądam, jeśli już to streaming Netflix/YouTube, jak jadę na wakacje to wrzucam dzieciakom kilka bajek na drogę przez iTunes/VLC player.
Co do BT to nie mam problemów, głośniki, system audio w samochodzie łączą się tak jak trzeba.
Jedyny problem jak mam z Gmailem to brak push'a.
Mam NFC w iPhonie SE, zdaje się tylko do płatności się nadaje, nie używam.

MC_
10-01-2017, 16:14
MC_ moze masz starsza wersje Itunes bo w niej faktycznie sie dalo
Nie, mam najnowszą i synchronizacja działa wzorowo.

robin102
10-01-2017, 18:25
Nie, nie mam, ale widziałem w sklepie. Bo też aktualnie wybieram nowy telefon.
U mnie Sony Xperia X już w kieszeni. Fajny malusi zgrabniusi fonik do dzwonienia. Nie robi takiego wrażenia jak dawniej Xperia Z np Z 3, ale jest okejos. Skromny wizualnie bez fajerwerków. Android 6.0.1 zainstalowany fabrycznie. Trochę za dyskotekowa i z aoczojebna kolorami nakładka ale może gdzieś da się to ściągnąć innego spokojniejszego.
Niestety aby nawet fonik kupić trzeba się było tydzień doktoryzować :D
Dziękuje wszystkim za pomoc i rozjaśnienie spraw.

lukpiecz
10-01-2017, 20:07
cześć!
wiecie może czy jest jakaś aplikacja na androida, która by pozwalała na automatyczny backup zdjęć i filmów na PC?

chciałbym aby po wejściu do domu, jak telefon połączy się z siecią WI FI przesłał zdjęcia i filmy na komputer
da się to tak ogarnąć?

zdyboo
10-01-2017, 20:12
robin102 xperia to nie jest zadna alternatywa dla P9 ;) Xperia X to co najwyzej porzadny sredniak a P9 to flagowiec a to robi roznice i nie chodzi tylko o nazewnictwo czy pozycjonowanie ale tez o wsparcie producenta ;) zazwyczaj sredniaki maja minimalne aktualizacje gdzie flagowce potrafia byc wspierane przez 2 lata

Akurat Sony jest znane z dość długiego wsparcia telefonów. Sam do Z3 compact dostałem Androida 6, gdzie już wtedy był dostępny model Z5 compact, a Z3 było już ponad półtora roku na rynku. Potem nawet jeszcze była jedna aktualizacja systemowa przywracająca Staminę. Tryb Stamina potrafi ratować człowieka, jak jest problem z prądem.

Ark
10-01-2017, 21:42
cześć!
wiecie może czy jest jakaś aplikacja na androida, która by pozwalała na automatyczny backup zdjęć i filmów na PC?

chciałbym aby po wejściu do domu, jak telefon połączy się z siecią WI FI przesłał zdjęcia i filmy na komputer
da się to tak ogarnąć?
Może nie bezpośrednio na PC, ale pośrednio: OneDrive, Google Dysk, Zdjęcia Google (pod pewnymi warunkami bez limitu),itp ☺

_______
Mobilnie

lukpiecz
10-01-2017, 21:46
No właśnie chciałem uniknąć przez chmurę... tylko bezpośrednio.

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

motoko
10-01-2017, 23:07
No właśnie chciałem uniknąć przez chmurę... tylko bezpośrednio.

Sam nigdy nie używalem, ale opinie ma niezłe:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bv.wifisync&hl=pl

lukpiecz
10-01-2017, 23:43
Będę musiał sprawdzić... bo na szybko to nie mogę coś skonfigurować

MC_
11-01-2017, 14:04
Ja mam MBP w pracy, w domu Della z Win i synchronizuję wszystko z Dellem, bez najmniejszych problemów. Wielką zaletą MBP w pracy jest natomiast kwestia powiadomień i smsów bezpośrednio na komputer (sporadycznie odbieranie rozmów).

M_B
13-01-2017, 08:29
Ja mam MBP w pracy, w domu Della z Win i synchronizuję wszystko z Dellem, bez najmniejszych problemów. Wielką zaletą MBP w pracy jest natomiast kwestia powiadomień i smsów bezpośrednio na komputer (sporadycznie odbieranie rozmów).

Oraz to, że masz dostęp z telefonu do wszystkiego na "biurku" (pulpicie) w MBP :)

MC_
13-01-2017, 09:19
Z tego akurat nie korzystam. Bardziej w drugą stronę.

prz3mo
16-01-2017, 08:59
Ja z kolei po wielu latach wróciłem do serii Galaxy Samsunga (S2 -> S7 Edge). Zobaczymy za jakiś czas jak się sprawdzi. Ostatni telefon tj. Nexusa 5 miałem od czasów premiery więc dość długo.

robin102
16-01-2017, 09:33
A ja wróciłem do SONY :D smartfonik XPERIA - X który teraz mam bardzo fajny jest, elegancko skromny, nieduży, nie wyróżnia się czymś szczególnym poza tym, że SONY i działa :)

MC_
16-01-2017, 09:34
Bardzo długo, fakt.
Kolega ma iP, który mu się regularnie nudzi i kupuje co roku Galaxy S. Z s7 Edge wytrzymał wyjątkowo długo, bo aż 6 tygodni. Sprzedał i kupił 6s. Teraz czeka na s8 ;)

M_B
16-01-2017, 10:46
Mi się już mój ajfon 6s znudził. Mi się wszystko często szybko nudzi. Nie będę go zmieniać, bo to bez jakiegokolwiek sensu. Wymienię sobie case'a i znowu będzie coś nowego - ten sposób się sprawdza ;)

prz3mo
16-01-2017, 11:02
Bardzo długo, fakt.
Kolega ma iP, który mu się regularnie nudzi i kupuje co roku Galaxy S. Z s7 Edge wytrzymał wyjątkowo długo, bo aż 6 tygodni. Sprzedał i kupił 6s. Teraz czeka na s8 ;)

Uwielbiam tych co "zawsze czekają"... czy to na nowy model telefonu, aparatu itd... ;)

Mi się już mój ajfon 6s znudził. Mi się wszystko często szybko nudzi. Nie będę go zmieniać, bo to bez jakiegokolwiek sensu. Wymienię sobie case'a i znowu będzie coś nowego - ten sposób się sprawdza ;)

Ewentualnie zmień... tapetę :)

MC_
16-01-2017, 12:07
Ja też takich uwielbiam. Ale faktem jest, że zawsze wraca do iOS z podkulonym ogonem.

Slon
16-01-2017, 12:20
Po raz drugi rozwaliłem ekran w soniaczu z3 (tym razem sama szyba ale i tak komplet do wymiany), z pewną dozą niepewności pożyczyłem od kumpla iPhone'a 5. Powoli dochodzę do wniosku, że mając w domu iPada nie potrzebuję telefonu z dużym ekranem, a te 4 cale są wystarczające :)

rotor
16-01-2017, 17:24
a ja się przesiadłem z 5,3 na 5,5 cala i dopiero teraz odczuwam komfort w pisaniu sms (w pionie) i podobnych działań z fonem :)

nikoniarz
16-01-2017, 17:32
Ja osobiście niechętnie wrócę do czegoś mniejszego niż 6" jeśli będę zmuszony. Narazie na szczęście nie muszę :D

nowart
18-01-2017, 11:07
Co polecicie z tańszych telefonów tak do 500-600zł max? Taki idealny stosunek ceny do jakości? Jest coś godnego polecenia na rynku czy nadal xiaomi i inne chińczyki?

Matt.
18-01-2017, 11:10
nowart w tej cenie raczej nie ma nic innego niz Xiaomi czy Meizu ;)

ksh
18-01-2017, 11:46
UMi MAX jeszcze wart zakupu gearbest ma chyba jeszcze promocje.

Matt.
18-01-2017, 11:58
koesh zamawiales juz z Gearbest ? Sam teraz dowiedzialem sie ze Xiaomi Mi6 ma wysjc wiec wstrzymalem sie ze sprzedaza i zastanawiam sie czy na Gearbest sa lepsze ceny niz na Aliexpress ?

ksh
18-01-2017, 12:01
Na gearbest kupione trzy fony i dwa iodkurzacze, firma spoko, najlepiej wybierać magazyn EU/UK bo bez cła i 4-5 dni DPD/DHL przywozi sprzęt.
Tylko trzeba trafić na promocje to jest taniej niż na ali, UMi MAX z UK kosztował z wysyłką 118$, potem 124$.

Matt.
18-01-2017, 13:08
koesh jak magazyny w UK to bylo by swietnie jako ze mieszkam wlasnie w UK z Ali zamawialem i cla nigdy nie musialem placic ale nigdy nie wiadomo ;) w takim razie musze zerknac na ich oferte ;)

motoko
18-01-2017, 20:09
Ciekawe cholernie, jak te telefony trafiają do magazynów w EU.

ksh
18-01-2017, 20:22
Do UK trafia wiele sprzętu, tam cło na drobnicy praktycznie nie istnieje, dlatego też dla nich taką szansą jest brexit, chińczyki tam zaczynają inwestować w centra logistyczne, podobnie w moskwie i estonii.

ecml
25-01-2017, 15:42
Czy coś takiego jak duży smartfon (powyżej 5 cali) z dobrym ekranem (najchętniej Amoled) i wytrzymałą baterią (ok. 7 dni oszczędnej pracy) istnieje? Do tej pory używam Galaxy A3 (starsza wersja - A300F) i wszystko cacy, ale potrzebuję czegoś odrobinę większego. Może poczekać na Galaxy A5 w wersji 2017? Ma ktoś może jakiś inny, lepszy pomysł?

Los_Pablos
25-01-2017, 16:13
Może Lenovo P2? Sam zastanawiam się właśnie nad nim ze względu na baterie 5100mAh. Może ktoś miał z nim do czynienia i może się wypowiedzieć na temat tej słuchawki?

ecml
25-01-2017, 16:23
Może Lenovo P2? Sam zastanawiam się właśnie nad nim ze względu na baterie 5100mAh. Może ktoś miał z nim do czynienia i może się wypowiedzieć na temat tej słuchawki?
O! Wygląda fajnie - duży Amoled i duża bateria, choć ludzie piszą, że wytrzymuje 2, 3 dni. Z drugiej strony, o moim A3 też tak piszą, a bateria bez problemu trzyma około tygodnia. Do przemyślenia, dzięki za podpowiedź.

//EDIT
Czytam i czytam, co raz bardziej mi się ten P2 podoba. Zwłaszcza bateria 5100 (teraz mam 1900)...

M_B
25-01-2017, 19:02
Czy coś takiego jak duży smartfon (powyżej 5 cali) z dobrym ekranem (najchętniej Amoled) i wytrzymałą baterią (ok. 7 dni oszczędnej pracy) istnieje? Do tej pory używam Galaxy A3 (starsza wersja - A300F) i wszystko cacy, ale potrzebuję czegoś odrobinę większego. Może poczekać na Galaxy A5 w wersji 2017? Ma ktoś może jakiś inny, lepszy pomysł?

LG X Power?

ecml
25-01-2017, 21:06
Na papierze, przy P2 ten LG różowo nie wygląda, ale zobaczę jeszcze na żywo. Może być słabo z wyświetlaczem. Przyzwyczaiłem się już, że czarne jest czarne.

mateo912
02-02-2017, 13:34
szybkie pytanko, chce na dniach zamówić obudowę z rhinoshield.io/ a przy zamówieniu powyżej 35$ (czyli 2 obudowy) wychodzi darmowa wysyłka.
Chciałby się ktoś podłączyć?

robin102
03-02-2017, 17:47
Moto X play oglądalem macałem w sklepie, ekran robi wrażenie w tym foniku. Bateria podobno też kozacka

MC_
03-02-2017, 18:29
Ja moge sie wypowiedziec tylko o Style. I tam nie ma nic kozackiego, a telefon niby lepszy.

motoko
12-02-2017, 19:20
Moja pierwsza Leica ;-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/3f0a22646d2d56c49f9f7c1ea7448d60-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170212/3f0a22646d2d56c49f9f7c1ea7448d60.jpg)

robin102
14-02-2017, 00:40
Panowie ma ktoś Samsung A5 albo kobieta czyjaś, bo moja się uparła na ten fonik, że niby taki fajny w zlotej obudowie :D

Slon
14-02-2017, 00:56
Siostra ma złotego :D ale który dokładnie model, to nie wiem. Zaliczył kilka solidnych gleb i ciągle działa. Nie słyszałem narzekań, ale już na sonego z3 tak. Dziwne, bo soniacz lepszy pod każdym względem ;)

motoko
14-02-2017, 02:59
Dziwne, bo soniacz lepszy pod każdym względem ;)

Może ze specyfikacji tak wynika, ale czy kobiecy punkt widzenia bierze coś takiego pod uwagę?

robin102
14-02-2017, 09:22
LEICA w telefonie, co to się wyrabia :)

Otóż i to w poniżej tego A5 mogłem kupić P8 lite, biały złoty, ale Samsung jej lepiej w dłoni leży i niby ikonki ma ładniejsze :D

ASAHI
20-02-2017, 19:57

Lenovo P2, mam, świetny ekran, doskonała bateria wytrzymująca 3 dni użytkowania normalnego.

robin102
21-02-2017, 17:30
Powiedzcie jak to jest z gwarancją na telefony u Samsunga. Kupiłem kobiecie swoje Samsunga A5 2016 oczywiście u dobrego sprzedawcy na allegro. Przyszedł telefon nówka funkiel bez brandingu, tylko z paragonem instrukcja po polski jest jako jedna z wielu. No i co ten paragon uprawnia do realizacji gwarancji ? Żadnej karty gwarancyjnej nie ma tylko zagraniczna książeczka z warunkami gwarancji, nie ma tam miejsca na numer IME ani datę sprzedaży.
Jak u Samsunga się realizuje gwarancję ?

ksh
21-02-2017, 17:39
Gwarancja u tego dobrego sprzedawcy, jeśli to dystrybucja Polska to masz w Samsungu, podobnie jak ze wszystkim markowym co ma Polski serwis jak i pełno towaru z azji, paragon wystarcza do gwarancji.

robin102
21-02-2017, 18:04
No kurna olek aż zadzwoniłem na infolinię Samsunga. Może powinienem od razu to zrobić, a nie w histerie wpadać :) i Wam du.... zawracać. Pan na infolinii powiedział, że karata gwarancyjna może być, może nie być. Jeśli jest to musi być wypełniona, jeśli jej nie ma to telefon wraz z opakowaniem na którym numer IMEI zgodny z tym co na telefonie plus dowód zakupu, paragon wystarcza.
Po numerze IMEI miły pan sprawdził, że telefonik jest z polskiej dystrybucji , uffffff ;)

Po prostu mocny szok doznałem bo jak kupowałem sobie Sony XPERIA to dostałem kartę gwarancyjną wypełnioną na 102 :)

robin102
22-02-2017, 00:38
Tak przy okazji pochwale się, że zrobiłem pierwszy raz w życiu kilka zdjeć telefonami. Nigdy nie robiłem, serio.
No niestety produkt firmy Samsung której jakoś nie lubię po prostu w aspekcie jakości fotografii zjada Sony Xperia X smartfon sporo droższy i pozycjonowany wyżej.
Już wiem dlaczemu ludzie tak lubią i chętnie kupują Samsungi. Soniaczek przy tym budżetowym A5 to trochę cienko wychodzi. Chyba go sprzedam na allegro i kupie jakiegoś Samsunga ;)
Co tam jest trochę wyżej od tego A5 ?

Maro66.
22-02-2017, 00:43
A5 2017, albo S7

Ark
23-02-2017, 19:45
A5 2017, albo S7

A5 2017 w kwestii aparatu to porażka (według testów). Galaxy S6 można teraz dostać w dobrej cenie, a aparat ma jeden z lepszych.

_______
Mobilnie

pil74
26-02-2017, 19:14
Tak przy okazji pochwale się, że zrobiłem pierwszy raz w życiu kilka zdjeć telefonami. Nigdy nie robiłem, serio.
No niestety produkt firmy Samsung której jakoś nie lubię po prostu w aspekcie jakości fotografii zjada Sony Xperia X smartfon sporo droższy i pozycjonowany wyżej.
Już wiem dlaczemu ludzie tak lubią i chętnie kupują Samsungi. Soniaczek przy tym budżetowym A5 to trochę cienko wychodzi. Chyba go sprzedam na allegro i kupie jakiegoś Samsunga ;)

Żona ma szajsunga A5 (2015/2016?), zdjęcia są ok, ale A5 wypada bardzo blado przy zdjęciach, które wypluwa LG FLex2, a G4 to już w ogóle inna bajka. A5 cienki jest w kwestii WB. LG radzi sobie z tym o niebo lepiej i precyzyjniej łapie ostrość. Makro z hdr są bardzo szczegółowe. Często na nich więcej widać niż gołym okiem można zobaczyć:)
Firmowego mam hujałeja P9 lite i to jest porażka totalna jeżeli chodzi o aparat. Totalny syf.

robin102
26-02-2017, 19:32
Ja odnosiłem foty z A5 do Sony Xperia X którego sobie kupiłem. Soniaczowe zdjęcia porażka w relacji do samsungowych z A5. Na szczęście to był epizod zdjęciowy :)
Kobieta zachwycona i ja też ;)

Boryszuk
26-02-2017, 19:35
Pixel robi świetne zdjęcia.

megasnajper
28-02-2017, 09:36
S7 mi zaimponował jakością zdjęć, iPhone 7 też bardzo dobre robi (i stabilizacja w filmikach zrobiła na mnie wrażenie), ale to małe zaskoczenie, flagowce stawiają na dobre aparaty, jak chcesz zobaczyć jak sobie radzą różne telefony to wejdź po prostu w ich recenzje (np. na engadget, albo trustedreviews)

zeberek1
28-02-2017, 10:29
A czy ktoś z kolegów może miał stycznosc z takim MyPhone Hammer Axe Pro?

Rafał_Sz
28-02-2017, 10:49
robin102 popatrz na aparat wchodzącego LG G6. A w zasadzie na jego dwa aparaty. Niestety tanio nie będzie.

emet_b
28-02-2017, 10:52
szczerze polecam aparat Lg G5, ja jestem zachwycony:
https://www.instagram.com/emet_b/?hl=en

ksh
28-02-2017, 11:35
Obecnie jest -50$ w przedsprzedaży http://www.umidigi.com/page-umidigi_zpro_overview.html#top wygląda bardzo ciekawie.

nowart
01-03-2017, 12:27
Obecnie jest -50$ w przedsprzedaży http://www.umidigi.com/page-umidigi_zpro_overview.html#top wygląda bardzo ciekawie.

koesh i jego umi... :)
ale poważnie - specyfika jakoś tyłka nie urywa, mediatek, bateria już nie tak duża, generalnie te same opowieści i rendery co w poprzednich ochach i achach (najlepszy ich przykład na Enables blur background from f 11 to f 0.8. "DSLR level bokeh" ! :) full profeska) - i to wszystko za promocyjne 300$ ?? Czyli normalnie to niby ma kosztować 600$ ..? Żart roku. Nawet za połowę tej promocyjnej, czyli 150$ bym się poważnie zastanowił bo za te pieniądze można już dostać sprawdzone xiaomi...

ksh
01-03-2017, 12:43
Wklejam bo mi przyszło, kosztuje 249$ i taka cena będzie długo, na gearbest będzie z magazynu w UK czyli bez cła/vat, nie wiem czy za 1000zł znajdziesz coś lepszego i to w dodatku z czystym androidem 7.0 plus całkiem fajny wygląd z trwałą obudową.

mateo912
01-03-2017, 12:51

teraz główne pytanie: czy to umidigi przejdzie certyfikacje googla? ;)
bez tego telefon nie będzie mógł korzystać z usług googla już w maju ;)

motoko
01-03-2017, 18:12
teraz główne pytanie: czy to umidigi przejdzie certyfikacje googla? ;)
bez tego telefon nie będzie mógł korzystać z usług googla już w maju ;)

Na co to komu? Nawet jak nie przejdzie to da się to obejść. Polak (i kilka innych nacji) potrafi ;-)

Ostatnio pod tekstem jednego z modeli Xiaomi zapytałem grzecznie jaka jest szansa na chociaż jeden upgrade OS, to dostałem odpowiedź od zakochanych w telefonie użytkowników, że nie ma się co martwić bo jest przecież Cyanogenmod...

Ogólnie reakcja producentów na nowe wersje Androida jest powolna aż przykro patrzeć. Jak nie masz aktualnego flagowca to czekasz i czeeekaaasz.

W ostatnim tygodniu przeszły przez moje ręce: Huawei P9, HTC One M9, Galaxy S6, Moto G4 i G4 plus i żaden z nich nie miał jeszcze Nougata.

Ark
01-03-2017, 19:01
...że nie ma się co martwić bo jest przecież Cyanogenmod...
CM już nie istnieje ? A jak długo przetrwa jego następca czas pokaże. Poza tym w sofcie alternatywnym to nie działa, tamto działa nie tak jak trzeba, a jeszcze coś tam się wiesza... Ale jak kto lubi. I mówię to jako do niedawna użytkownik CM, który niby był zadowolony, ale... podobno wszystko co przed "ale" nie liczy się ?

_______
Mobilnie

nowart
01-03-2017, 21:25
Wklejam bo mi przyszło, kosztuje 249$ i taka cena będzie długo, na gearbest będzie z magazynu w UK czyli bez cła/vat, nie wiem czy za 1000zł znajdziesz coś lepszego i to w dodatku z czystym androidem 7.0 plus całkiem fajny wygląd z trwałą obudową.

Sprawdzony Xiaomi Redmi Note 3 Pro za ok 170$ na snapdragonie, 3gb ramu i aku 4000mAh. Nie widzę nic za co miałbym w tym umi płacić 30% więcej...

robin102
01-03-2017, 22:23
Bardzo fajna rzecz ten Xiaomi Redmi Note 3 Pro, się bawiłem. Wart tych pieniędzy bez dwóch zdań, tylko trochę duży dla mnie był.

button
01-03-2017, 22:48
Na co to komu? Nawet jak nie przejdzie to da się to obejść. Polak (i kilka innych nacji) potrafi ;-)

Ostatnio pod tekstem jednego z modeli Xiaomi zapytałem grzecznie jaka jest szansa na chociaż jeden upgrade OS, to dostałem odpowiedź od zakochanych w telefonie użytkowników, że nie ma się co martwić bo jest przecież Cyanogenmod...

Ogólnie reakcja producentów na nowe wersje Androida jest powolna aż przykro patrzeć. Jak nie masz aktualnego flagowca to czekasz i czeeekaaasz.

W ostatnim tygodniu przeszły przez moje ręce: Huawei P9, HTC One M9, Galaxy S6, Moto G4 i G4 plus i żaden z nich nie miał jeszcze Nougata.
Coś kolega mota, tak się składa, że mam Motke g4 plus i mam nougata

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/f8c854c21e49d669977c77d1db2eb6f6-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170301/f8c854c21e49d669977c77d1db2eb6f6.jpg)

motoko
02-03-2017, 00:01
Coś kolega mota, tak się składa, że mam Motke g4 plus i mam nougata

No to gratuluję, u mnie na dzień dzisiejszy dwie Moto G4 w domu i obie ciągle na Marshmallow :-(
Z tego co czytałem, Lenovo zaczęło rozdawać Nougata od Indii i pewnie teraz powoli będzie przechodziło przez kolejne kraje coraz to bardziej cywilizowane...

elanek
19-04-2017, 23:33
Sprawdzony Xiaomi Redmi Note 3 Pro za ok 170$ na snapdragonie, 3gb ramu i aku 4000mAh. Nie widzę nic za co miałbym w tym umi płacić 30% więcej...

Używam ponad pół roku. Cudo.

- - - - kolejny post - - - - - -

Szukam smarka: 4,5 cala, potężna bateria (koło 6000 mAh), w miarę sensowny ekranik. Potrzebny na dosyć dłuuuuuugą wyprawę. Dla żony. Nie większy bo nie wejdzie w kieszeń boczną Deutera, a poza tym większych jest od liku. Ktoś coś?

manfred
19-04-2017, 23:56
A nie lepiej dokupić baterypack

elanek
20-04-2017, 00:25
Będzie. Ale powerbank jest ciężki, ze smarkiem to z pół kilo. Nie po to wydajemy wielką kasę na superlekki sprzęt (namiot, plecak, śpiwór, nowoczesne ciuszki czy bieliznę Icebreaker by nosić żelastwo. To przemyślane przez żonę zapotrzebowanie :)

eristoff
20-04-2017, 06:24
A może coś takiego,
http://s.aliexpress.com/fERfyIFJ
Tylko oczywiście jest ryzyko :)

manfred
20-04-2017, 08:15
Nie po to wydajemy wielką kasę na superlekki sprzęt (namiot, plecak, śpiwór, nowoczesne ciuszki czy bieliznę Icebreaker by nosić żelastwo. :)

No tak witaj w świecie chorego na kręgosłup. Ja w tamtym roku w Alpach ratowałem się wyłączaniem telefonu i włączaniem. Wiem że niektórzy muszą być non stop dostępni. Ale w górach ja przynajmniej tego nie potrzebowałem. Trzymanie telefonu w cieple. Nie spotkałem się z czymś sensownym o tak mocnej baterii. Jak dla mnie to własnie bateria jest najważniejsza bo co mi z super duper bajerów w telefonie jak bateria trzyma góra 12 godzin. W moim telefonie jest ładowanie usb 3 dlatego dokupiłem taką malutką przejściówkę i aby nie dźwigać ładowarki tak tak dźwigać na sępa pożyczałem od innych. Zresztą odchudzenie sprzętu trochę mnie kosztowało ale jak dźwignąłem plecak kolegi to mało mi kolana w drugą stronę się nie zgięły.

robin102
20-04-2017, 08:36
Ha ha , a nie było tak wesoło. Nie wiem jak do tego podchodzicie, ale ja pierwszy raz w życiu jako posiadając smartfona x-peria zabezpieczyłem mu ekranik szkłem hartowanym takim za 5 zł. Położyłem się u lekarz na kozetce, smartfon się wysunął z kieszeni z niedużej wysokości 40- 50 cm uderzył plackiem płasko ekranikiem na podłogę. Szkło hartowane pękło w pajączka, przyjęło energię, a ekranik cały :) Szkło założyłem za namową kolegi dosłownie 2 dni przed wycieczką do doktora. Uffffff

W temacie baterii moja X-peria X jest ładowana co tydzień zawsze w niedziele wieczorem. Na tydzień starcza baterii. Z internetu korzystam 3-5 razy w tygodniu po parę minut.

mateo912
20-04-2017, 11:09
Ha ha , a nie było tak wesoło. Nie wiem jak do tego podchodzicie, ale ja pierwszy raz w życiu jako posiadając smartfona x-peria zabezpieczyłem mu ekranik szkłem hartowanym takim za 5 zł. Położyłem się u lekarz na kozetce, smartfon się wysunął z kieszeni z niedużej wysokości 40- 50 cm uderzył plackiem płasko ekranikiem na podłogę. Szkło hartowane pękło w pajączka, przyjęło energię, a ekranik cały :) Szkło założyłem za namową kolegi dosłownie 2 dni przed wycieczką do doktora. Uffffff

W temacie baterii moja X-peria X jest ładowana co tydzień zawsze w niedziele wieczorem. Na tydzień starcza baterii. Z internetu korzystam 3-5 razy w tygodniu po parę minut.

czyli defacto nie korzystasz z tego telefonu w ogóle ;)

robin102
20-04-2017, 15:46
Cały czas korzystam 24 godzin na dobę dzwonię smsy odbieram mmsy, zaglądam czasem do netu. Zdjecia nawet nim robię to jak nie korzystam :)

mateo912
20-04-2017, 15:58
Cały czas korzystam 24 godzin na dobę dzwonię smsy odbieram mmsy, zaglądam czasem do netu. Zdjecia nawet nim robię to jak nie korzystam :)

mógłbyś w takim razie pokazać screenshota z wykorzystania baterii po takich 5-6 dniach korzystania? ;)

manfred
20-04-2017, 16:02
W temacie baterii moja X-peria X jest ładowana co tydzień zawsze w niedziele wieczorem. Na tydzień starcza baterii.
Bateria 2620 mAh i trzyma tydzień toż to istny cud. :-)

robin102
20-04-2017, 16:08
mógłbyś w takim razie pokazać screenshota z wykorzystania baterii po takich 5-6 dniach korzystania? ;)
Poszukam, pomyślę czy to jest gdzieś w opcjach telefonu. Dziś czwartek mam 60% baterii.

Matt.
20-04-2017, 18:01
Ja pod wzgledem baterii polecam Xiaomi Redmi note 4 moj dotychczasowy rekord to 12h na wlaczonym ekranie, lte/wi-fi non stop i 2 dni uzytkowania teraz przeszedlem na custom rom i juz tak dobrze niestety nie ma bo wychodzi okolo 9h ekranu (podswietlenie ~50%). Co do tego jak dlugo wytrzyma bez ladowania przez dluzszy okres to nie mam pojecia ze wzgledu ze telefon jest w ciaglym uzyciu ;)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

kondziu
20-04-2017, 19:02
[QUOTE=Matt.;3838716]Ja pod wzgledem baterii polecam Xiaomi Redmi note 4 moj dotychczasowy rekord to 12h na wlaczonym ekranie, lte/wi-fi non stop i 2 dni uzytkowania teraz przeszedlem na custom rom i juz tak dobrze niestety nie ma bo wychodzi okolo 9h ekranu (podswietlenie ~50%). Co do tego jak dlugo wytrzyma bez ladowania przez dluzszy okres to nie mam pojecia ze wzgledu ze telefon jest w ciaglym uzyciu ;)

Jaka jest jakość zdjęć w tym telefonie.

Matt.
20-04-2017, 19:19
kondziu zdjecia w dobrym swietle sa OK ale jak juz swiatla braknie to nie oplaca sie nawet telefonu wyciagac ;)
Tak to mniej wiecej wyglada xD
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/2e30ef6c8a572e4b0163a7d7b6a33c00-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170420/2e30ef6c8a572e4b0163a7d7b6a33c00.jpg)

eristoff
20-04-2017, 21:30
Ja pod wzgledem baterii polecam Xiaomi Redmi note 4 moj dotychczasowy rekord to 12h na wlaczonym ekranie, lte/wi-fi non stop i 2 dni uzytkowania teraz przeszedlem na custom rom i juz tak dobrze niestety nie ma bo wychodzi okolo 9h ekranu (podswietlenie ~50%). Co do tego jak dlugo wytrzyma bez ladowania przez dluzszy okres to nie mam pojecia ze wzgledu ze telefon jest w ciaglym uzyciu ;)

Jaką masz wersję? Na MTK czy na snapdragonie? Do mnie idzie wersja ze snapdragonem, szwagrowi ściągam

Matt.
20-04-2017, 23:24
Jaką masz wersję? Na MTK czy na snapdragonie? Do mnie idzie wersja ze snapdragonem, szwagrowi ściągam
Mam snapa 625/3gb ramu i telefon smiga az milo ;) przesiadlem sie z ip6s i nie zaluje.

kondziu
21-04-2017, 23:49
Gdzie najlepiej kupić/ściągnąć tanio telefon?

manfred
22-04-2017, 06:59
AliExpress

Matt.
22-04-2017, 07:41
Albo gearbest jak trafi sie okazja ;)

kondziu
22-04-2017, 23:00
Jeżeli kupię na AliExpress iphone czy będzie gwarancja serwisu PL Apple.

Matt.
22-04-2017, 23:30
Jeżeli kupię na AliExpress iphone czy będzie gwarancja serwisu PL Apple.
Nie bedzie gwarancji w europie + najprawdopodobniej bedzie to podrobka/pogwarancyjny telefon ;)

MC_
23-04-2017, 05:07
Podrobka albo skladak. Ogolnie - strata czasu i pieniedzy.

elanek
23-04-2017, 23:10
No tak witaj w świecie chorego na kręgosłup. Ja w tamtym roku w Alpach ratowałem się wyłączaniem telefonu i włączaniem. Wiem że niektórzy muszą być non stop dostępni. Ale w górach ja przynajmniej tego nie potrzebowałem. Trzymanie telefonu w cieple. Nie spotkałem się z czymś sensownym o tak mocnej baterii. Jak dla mnie to własnie bateria jest najważniejsza bo co mi z super duper bajerów w telefonie jak bateria trzyma góra 12 godzin. W moim telefonie jest ładowanie usb 3 dlatego dokupiłem taką malutką przejściówkę i aby nie dźwigać ładowarki tak tak dźwigać na sępa pożyczałem od innych. Zresztą odchudzenie sprzętu trochę mnie kosztowało ale jak dźwignąłem plecak kolegi to mało mi kolana w drugą stronę się nie zgięły.

Jak się było młodym i biedniejszym to się nosiło bezsensowne kilogramy. Kręgosłupy mamy na szczęście (jeszcze) zdrowe. Ale skoro ludzie wymyślają naprawdę lekkie sprzęty, to nie ma sensu nosić trzech króli (plecak, namiot, śpiwór) w wadze 6-7 kg, a na przykład 3 kg :).
Jak się ustawi dobrze telefonik (2G) i powyłącza prądożerne apki to długo działa. Z supermocnych - Oukitel K10000. Tyle, że wielki. Żona chce mniejszy, ale nie ma po prostu...

rotor
27-04-2017, 20:55
Hejka!
Żona podjęła życiową decyzję i chce przesiadki z windy na andka na nowym fonie. Fon powinien spełniać kryteria,: ok. 5,5" wyświetlacz i mieć jak najlepszy stosunek ceny do oferowanych możliwości. Powinien wystarczyć na 2-3 lata i mieć dobrą baterię. Granica ceny -> do 1tys. Co byście polecili, raczej z oficjalnej dystrybucji i z polską gwarą. Nie żadne kombinowanie, bo jak fon okaże się wadliwy, to się nie usprawiedliwię w żaden sposób, że chciałem lepszy fon za tę cenę, ale za to z jakiegoś dziwnego źródła :confused:

Matt.
27-04-2017, 21:37
rotor nie ma niestety takiego telefonu ;) poszukaj moze Moto X play ale ten telefon raczej 2-3lat nie pociagnie bez zacinania ;(

M_B
27-04-2017, 21:40
Na 2-3 lata bez zacięć to jedynie iOS - a nawet na trochę więcej. ;)

rotor
27-04-2017, 21:59
"moja druga połówka" zbyt wymagająca nie jest, chodzi bardziej o wytrzymałość baterii, żeby fon miał te wszystkie nowoczesne rozwiązania nfc i takie tam, żeby się dało za rok, czy dwa zainstalować jakiś nowy program, o takie coś mi bardziej chodzi :)
sam wymieniam fony co dwa lata na te sprzed 1,5 roku co były nowe i jest ok, tak więc przez przesady :)

mateo912
27-04-2017, 23:14
redmi note 4
na allegro z gwarancją 24 miechy za ~900 zł

Slon
28-04-2017, 07:53
Nie ma NFC, dopiero do mi5 wrzucili.

rotor
28-04-2017, 08:45
No właśnie, tak patrze i ogólnie fajny ten redmi
Cena allegro tego fona niższa o kilka stówek od oficjalnej dystry, nie jest to zbyt podejrzane ?

a co sądzicie o Asusach?, do tej pory kojarzyłem tę firmę z laptopami, dają radę ?

Matt.
28-04-2017, 09:01
rotor z allegro kupujesz telefon z chin tyle ze przez posrednika ;)

rotor
28-04-2017, 09:19
ale "gadajo" po polskiemu ? :)
znaczy się menu

Matt.
28-04-2017, 09:29
ale "gadajo" po polskiemu ? :)
znaczy się menu
W menu powinien byc polski ale i tak bez ROT-A sie nie obejdzie ze wzgledow bezpieczenstwa danych ;) (czasem sie zdaza ze telwfony z chin kradna dane uzytkownika) Plus jest taki ze jest to banalnie latwe do zrobienia a na dodatek jest duzo poradnikow. Jak planujesz zakup chinczyka to polecam sklep GearBest jak trafi sie promocja mozna wyrwac telefon naprawde tanio (sam zaplacilem 150 funtow za Xiaomi Redmi Note 4x)

rotor
28-04-2017, 09:48
dzięki za wyjaśnienia, ale takie kombinowanie odpada, wolę dopłacić (i tak biorę na fv) i mieć spokój w domu :D

Matt.
28-04-2017, 09:49
W takim razie rozgladnij sie za Moto G albo Huawei Nova (nie wiem jakie sa ceny w PL)

kurczeblade
28-04-2017, 10:04
Kupiłem z aliexpres xiaomi redmi note 3 pro wersja global 3gb ramu 32 gb pamięci (lte 20). Telefon 5.5 cala, na bardzo dobrych podzespołach, w tastach bije wybuchające szajsungi i inne komercyjne ścierwa ze znanymi logami, które są w cenach 1200-2000zł. Wyniosło mnie jakieś 700zł- 750zł z kurierem. U nas u oficjalnego producenta ta wersja telefonu kosztowała, jak ja kupowałem 1400zł. Gwarancje mam fakt, w chinach, ale za tą cenę mogę kupić dwa takie telefony :) Wiem tylko, że uwzględniają gwarancje przez aliexpres w chinach, i nie ma problemów w większosci, tylko trzeba czekać długo, ale ja mam zawsze w zapasie inne telefony :)

Wziąłem DHL'a paczka leciała 5 dni. Chińczyk zadeklarował wartość na paczce 20 dolarów, i trzeba było zapłacić od tego % 20 zł z groszami, od razu kurierowi przy odbiorze paczki.

Najlepsze jest to, że w końcu nie jestem zależny od abonamentu - który miałem wcześniej około 70zł z telefonem, i zawsze co msc mi jakieś kolosalne rachunki przychodziły 120-150zł czasami 90zł. Nigdy nie płaciłem tego 70zł - tu brakło neta, pakiet, tu coś pakiet. Tu rachunek na czas nie zapłacony i odliczano jakieś 5 zł. Teraz mam na kartę, jakieś 30 zł i wszystko na max, płacę 1/4 tego co płaciłem i korzystam tak samo, z neta więcej bo mam więcej :)

Nigdy już więcej abonamentu z telefonem na dwa lata!

emet_b
28-04-2017, 11:32
Panowie, potrzebuję pilnej pomocy-lg g5 po restarcie takie cudo pokazuje i nic z tym nie mogę zrobić:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/rcg1z1m3btb4226/DSC_1390.jpg)
nie działa ładowanie, wyłaczyć też się nie da-tylko wyjęcie baterii.

Matt.
28-04-2017, 11:48
emet_b sprobowal bym wyciagnac baterie i przeczyscic wszystkie​ styki ;)

emet_b
28-04-2017, 12:19
już na spokojnie wyczytałem, że to awaria modułu. Spróbuję jeszcze przeczyścić styki w domu.

rotor
29-04-2017, 12:21
Po przeanalizowaniu dostępnej oferty z oficjalnej dystry., na placu boju pozostały Xiaomi Redmi Note 4 3/32GB i Xiaomi Redmi Note 3 3/32GB. Niestety oba bez NFC, ale po dyskusjach z żonką, zrezygnowaliśmy z tego. Na początku myślałem, ze ta funkcja jest już bardziej standardowa, ale okazało się, że producenci fonów zaczęli ją traktować ekskluzywnie, dając w wyższych modelach.
Te dwa fony różni bardzo niewiele, np. 3-jka ma lepszy aparat (czy aby napewno ??), ale 4-ka z kolei wifi w dwóch pasmach 2,4 i 5GHz, co jeszcze? macie jakieś doświadczenia z tymi modelami, co wybrać ?

aha, no jeszcze różnica w procku i grafice na korzyść, no właśnie czyją ?

Matt.
29-04-2017, 12:54
Po przeanalizowaniu dostępnej oferty z oficjalnej dystry., na placu boju pozostały Xiaomi Redmi Note 4 3/32GB i Xiaomi Redmi Note 3 3/32GB. Niestety oba bez NFC, ale po dyskusjach z żonką, zrezygnowaliśmy z tego. Na początku myślałem, ze ta funkcja jest już bardziej standardowa, ale okazało się, że producenci fonów zaczęli ją traktować ekskluzywnie, dając w wyższych modelach.
Te dwa fony różni bardzo niewiele, np. 3-jka ma lepszy aparat (czy aby napewno ??), ale 4-ka z kolei wifi w dwóch pasmach 2,4 i 5GHz, co jeszcze? macie jakieś doświadczenia z tymi modelami, co wybrać ?

aha, no jeszcze różnica w procku i grafice na korzyść, no właśnie czyją ?
Najwazniejsza roznica miedzy tymi telefonami jest procesor, note 3 posiada snapa 650 a note 4 snapa 625 (wersje z mediatekiem raczej bym odpuscil w obu wariantach) no a 2 wazna roznica jest wyglad i tu zdecydowanie wygrywa Note 4 no i na deser Note 4 ma minimalnie lepszy wyswietlacz.

rotor
29-04-2017, 13:04
Nie wiem, o co chodzi z tym wyglądem, dla mnie zbytnio sie nie różnią, a nawet gdyby, to ważniejsze są dla mnie parametry :)
Wyświetlacz w 4-ce w czym lepszy ?

Matt.
29-04-2017, 13:14
Nie wiem, o co chodzi z tym wyglądem, dla mnie zbytnio sie nie różnią, a nawet gdyby, to ważniejsze są dla mnie parametry :)
Wyświetlacz w 4-ce w czym lepszy ?
W wygladzie chodzi mi glownie o tyl telefonu ;) no i tak nie szkrzypi pod naciskiem a wyswietlacz ma lepiej nasycone kolory w 4 (przynajmniej w mojej) no i polozenie glosnika jest inne 3ma na tyle a 4 na dole. Jak chcesz telefon brzydszy ale ktory ma lepszy procesor to Note 3 wygrywa natomiast Note 4 ma lepiej umiejscowiony glosnik, minimalnie lepszy wyswietlacz, lepszy czas pracy na baterii.
Ps
Pamietaj ze oba telefony nie obsluguja pasma B20

eristoff
01-05-2017, 02:22
Ps

Pamietaj ze oba telefony nie obsluguja pasma B20

To nie jest prawda xiaomi Note 3 pro SE czyli oficjalny w Polsce tzw model KATE o długości 152mm obsługuje B20, tak samo jak Note 4 w wersji Global

Note 3 obsługuje obie częstotliwości WiFi.

Skąd wy ludzie bierzecie taki informacje, jeszcze ktoś Was posłucha.

Matt.
01-05-2017, 09:14
To nie jest prawda xiaomi Note 3 pro SE czyli oficjalny w Polsce tzw model KATE o długości 152mm obsługuje B20, tak samo jak Note 4 w wersji Global

Tyle ze my nie mowimy o oficjalnej dystrybucji ;) bo telefon do 1k ma sie zmiescic, wiec zanim napiszesz przeczytaj wiecej niz ostatni post [emoji14]

rotor
01-05-2017, 10:36

dane z neta, jeśli jest, jak piszesz, to super :)

Tyle ze my nie mowimy o oficjalnej dystrybucji ;) bo telefon do 1k ma sie zmiescic,

pisałem, że interesuje mnie oficjalna dystrybucja, ale rzeczywiście nie dopisałem później (jak się rozeznałem w cenach) że podniosłem poprzeczkę cenową :)

Matt.
01-05-2017, 10:50
rotor jezeli oficjana dystrbucja to faktycznie pasmo b20 jest w Note 3 jak kolega pisal co do Note 4x to nie jestem pewien

kurczeblade
01-05-2017, 12:34

Zgadza się, ja mam wersje KATE, obsługuje pasmo B20. Sprawdzone i potwierdzone. Jest dłuższy o 2mm (152mm) więc trzeba też uważać na kupowanie etui i szkiełek do telefonu bo przeważnie są do wersji 150mm.
Jak kupowałem Xiaomi Note 3 Pro - myślałem nad kupnem 4 bo ładniejsza faktycznie wyglądem, ale nie było wtedy wersji z B20 i nie wiem czy teraz jest... Dlatego wziąłem Note 3 pro Global. - jak się poszuka to są na aliexpresie też w tej wersji.

eristoff
02-05-2017, 00:33
Tyle ze my nie mowimy o oficjalnej dystrybucji ;) bo telefon do 1k ma sie zmiescic, wiec zanim napiszesz przeczytaj wiecej niz ostatni post [emoji14]

A czy ja piszę o kupowaniu w Polsce ? Piszę że wersja KATE, która jest też wersją sprzedawaną w Polsce oficjalnie ma pasmo B20. A poza tym bardzo ciężko już jest kupić Note 3 pro SE (KATE), a Note 3 pro (KENZO) nierealne, więc moja sugestia nie ma co brać pod uwagę Note 3 tylko iść w Note 4.
A jeżeli miałbym kupować do 1k telefon na Aliexpressie to byłby to oczywiśćie Mi5 w wersji 3/64.

Jeszcze a propos Note 4. Wg mojej wiedzy wersja 4X (snapdragon) jest wersją na Chiny, nie ma B20, ładowarka z adapterem, soft EN i CN ale kitajce wgrywają soft global, wersja Note 4 ze snapdragonem ma B20, ładowarkę EU lub GB (takiego ostatnio złotego dostałem), i soft global z fabryki. Jest jeszcze wersja Note 4 z MTK, ale o niej nie będe pisał.

PiKa
02-05-2017, 09:21
Mi5 wg pierwszej recenzji jaką znalazłem ma różne wady, które moim zdaniem są bardzo uciążliwe : http://www.spidersweb.pl/2016/09/xiaomi-mi5-test-recenzja.html

eristoff
02-05-2017, 17:30
Moja żona ma i używa wersję z 64 GB pamięci i nie ma żadnych z opisanych problemów, Zresztą w sieci jest mnóstwo recenzji zachwalajacych Mi5, ale ja nikogo na siłę nie będę przekonywać.

Matt.
02-05-2017, 17:45
Xiaomi Mi5 to w tej cenie zdecydowanie najlepszy wybor jak komus nie zalezy na dlugim czasie pracy na baterii no i nie przeszkadzaja czarne ramki wkolo wyswietlacza.Reszta jest na flagowym poziomie ;)

rotor
09-05-2017, 15:28
Po przeanalizowaniu dostępnej oferty z oficjalnej dystry., na placu boju pozostały Xiaomi Redmi Note 4 3/32GB i Xiaomi Redmi Note 3 3/32GB. ?

"Trójka" zagościła w torebce mojej żony, na razie zapoznaje się z "andkiem" :), ale jest ogólnie ok. Umiejscowienie głośniczka na tyle, to słaby pomysł, ale w poprzedniej Lumii też tak miała, więc jest przyzwyczajona.
Dzięki wszystkim za porady przy wyborze.

Mam jeszcze pytanie odnośnie aplikacji, która zliczałaby mi transfer MB (co bym limitu nie przekroczył w ramach abo) , używa ktoś takiej, możecie coś polecić ?

jo44
09-05-2017, 16:45
Mam jeszcze pytanie odnośnie aplikacji, która zliczałaby mi transfer MB (co bym limitu nie przekroczył w ramach abo) , używa ktoś takiej, możecie coś polecić ?
Funkcja jest wbudowana w system.

rotor
09-05-2017, 17:08
zdradzisz, gdzie jej szukać? ,czy mam po prostu wieczór spędzić na grzebaniu ? :?

OjTam
09-05-2017, 17:13
Ustawienia -> Użycie Danych. Chyba że coś zmienili. Starego andka mam.

jo44
09-05-2017, 17:20
zdradzisz, gdzie jej szukać? ,czy mam po prostu wieczór spędzić na grzebaniu ? :?
Ustawienia -> Dane komórkowe (mam wersję 6.0)

rotor
09-05-2017, 17:54
ok, znalazłem
ale brakuje ustawienia okresu rozliczeniowego, żeby to ładnie było widać

greku792
09-05-2017, 19:02
Jest okres rozliczeniowy, przynajmniej na andku 6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/c9f0c01875fcd34c414b6eaa11f2dd76-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170509/c9f0c01875fcd34c414b6eaa11f2dd76.jpg)

Wysłane z Xperia Z3

rotor
09-05-2017, 19:22
źle napisałem, jest - ale jakiś tam, nie ten co mam u operatora i nie ma możliwości tego zmienić (mam też and 6.0) na LG G4

nikoniarz
09-05-2017, 20:39
źle napisałem, jest - ale jakiś tam, nie ten co mam u operatora i nie ma możliwości tego zmienić (mam też and 6.0) na LG G4

Masz na myśli, że okres rozliczeniowy u operatora masz inny niż w telefonie (inne daty)? Jeśli tak, to zmień daty i limit... To wszystko możesz w tel ustawić. Nie ma możliwości, by się nie dało...

rotor
09-05-2017, 20:55
. Nie ma możliwości, by się nie dało...

si senor, miałem wyłączoną transmisję i wtedy nie było to możliwe :)

nikoniarz
09-05-2017, 20:58
si senor, miałem wyłączoną transmisję i wtedy nie było to możliwe :)

Nie wziąłem pod uwagę, bo nigdy nie wyłączam :D

rotor
09-05-2017, 21:07
ja nie jestem taki postępowy :shock:

mateo912
09-05-2017, 22:54

odpuść sobie całkowicie to sprawdzanie ile danych zostało ze względu na drastyczną różnice w przeliczaniu danych między telefonem a operatorem.
telefon liczy każdy KB a operator w paczkach po 100 (nie ważne czy zużyłeś 2KB w danym czasie czy 99 operator zawsze liczy to jako 100KB)

rotor
09-05-2017, 23:21
cenne info, dzięks

rychu_cmg
10-05-2017, 00:37
Są jeszcze na rynku sensowne klasyczne trakcyjne telefony z dobrą baterią i jakością rozmów? Szukam czegoś do ojca - klasyka ale nie telefony dla emerytów

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Matt.
10-05-2017, 00:40
Ostatnio Nokia wypuscila odswierzony model 3310 ;) a jak szukasz czegos bardziej prestizowego to Blackberry Keyone ;)

rychu_cmg
10-05-2017, 00:53
Ostatnio Nokia wypuscila odswierzony model 3310 ;) a jak szukasz czegos bardziej prestizowego to Blackberry Keyone ;)

Najbardziej pasował CAT s30, ale ma niską jakość rozmów
Blackberry za drogie i skomplikowane

M_B
10-05-2017, 06:34
Są jeszcze na rynku sensowne klasyczne trakcyjne telefony z dobrą baterią i jakością rozmów? Szukam czegoś do ojca - klasyka ale nie telefony dla emerytów

Kupiłem ostatnio Maxcom MM237. Co prawda obsługa jest dziwna, ale jakość rozmów dobra jak na 130zł ;) No i wygląd jakby podobny do Nokii e51 ;)

Rafał_Sz
10-05-2017, 10:59

Samsung Solid B2100 - perwersyjnie mocna bateria (trzyma ponad miesiąc).
Samsung Solid B2700, trzyma krócej (tydzień) ale jest bardziej rozbudowany.

Oba bardzo trudno zniszczyć. Trzeba szukać w sieci nówek.

OberD
10-05-2017, 14:07
Panie i Panowie jakiś sensowny serwis Blackberry polecacie? Lokalizacja bez znaczenia - byle w Polsce ;) Q20 zaniemogło.

rychu_cmg
10-05-2017, 16:44
Teraz ma Samsung Xcover B550 - kiepska jakość rozmów i bugi w oprogramowaniu

ku6i
10-05-2017, 22:11
Używał ktoś jakiegoś modelu telefonu Xiaomi dłużej niż rok? Jak to jest z trzymaniem na baterii, zamulaniem systemu i aktualizacjami systemu wypuszczanymi przez producenta? Ważne założenie: kupuję telefon z polskiej dystrybucji (tak, wiem, że przepłacam) z 2 latami gwarancji w Polsce i nie interesują mnie romy/mody pobierane na dziwnych forach tylko oficjalne aktualizacje, które mogę pobrać i zainstalować z poziomu telefonu. Inaczej mówiąc: jest sens to kupować do zwykłego codziennego użytku dłużej niż rok?

Slon
10-05-2017, 22:56
Od ponad roku mam Redmi 3, ostatnie kilka miesięcy ze zmienionym softem (cyanogenmod, a obecnie lineageos) i wszystko jest jak trzeba. Bateria ciągle bardzo dobrze, żadnych wtop z gubieniem zasięgu, restartami, dotykiem, ekranem itp.
Obecnie nie śledzę tematu i nie wiem z jakim softem sprzedawane są telefonu w kraju, ale bez wiedzy nt. rootów, romów, bootloadera itp. nie zdecydowałbym się. Oryginalne softy czasami trafiają się lepsze, czasami gorsze, a to bateria w nocy ucieka, a to inna pierdoła. Bezproblemowe na pewno nie są :) No chyba, że coś się zmieniło ;)

ksh
10-05-2017, 23:02
Nie Xiaomi ale może komuś się przyda.
U mnie odpukać mija rok użytkowania Umi Touch z czystym firmowym androidem 6.0 i jest wszystko ok, co ciekawe nie mam ani jednej rysy na metalowej obudowie o co się bałem i ani jednej ryski na szkle, bateria nadal trzyma 4-5 dni z włączoną transmisją danych i sporadycznym wifi/gps, oba sloty na karty sim działają poprawnie, nigdy nie miałem zawieszenia fona w niczym, restartowałem go może z trzy razy tak bez potrzeby żeby było, szybkość mimo sporej ilości appek nadal jest ok, nie grzeje się przy włączonym wszystkim żeby na to zwracać uwagę.

ku6i
10-05-2017, 23:40
Od ponad roku mam Redmi 3, ostatnie kilka miesięcy ze zmienionym softem (cyanogenmod, a obecnie lineageos) i wszystko jest jak trzeba. Bateria ciągle bardzo dobrze, żadnych wtop z gubieniem zasięgu, restartami, dotykiem, ekranem itp.
Obecnie nie śledzę tematu i nie wiem z jakim softem sprzedawane są telefonu w kraju, ale bez wiedzy nt. rootów, romów, bootloadera itp. nie zdecydowałbym się. Oryginalne softy czasami trafiają się lepsze, czasami gorsze, a to bateria w nocy ucieka, a to inna pierdoła. Bezproblemowe na pewno nie są :) No chyba, że coś się zmieniło ;)

Dzięki za komentarz. Czyli albo Nokia 5 albo iP SE :)

mateo912
10-05-2017, 23:48
moja dziewczyna miała prawie rok redmi note3 i nie miała z nim żadnych problemów.
miałaby dalej gdyby swoim wrodzonym sieroctwem nie wylała na niego herbaty :D
teraz ma redmi note 4 i jest jeszcze lepiej.

rotor
12-05-2017, 23:46

Panowie, chyba mam problem z dopiero co, zakupionym Redmi Note 3, otóż bateria znika w oczach
Jak żona zatankowała rano o 9, to wieczór o 22 ma już 18% i to bez serfowania, Wi-Fi, GPS, bez praktycznie gadania, grania i takich tam zjadaczach baterii, po prostu w torebce prawie cały czas na czuwaniu
Co może być na rzeczy ?

Matt.
13-05-2017, 09:57
rotor podeslij screenshot​a z zuzyciem bateri no + sprawdz jaki byl czas na ekranie bo bez tego nie da sie nic powiedziec ;)