Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Dokladnie, wydawca tego telefonu to przeciez tworca MIUI, ktore jest lepiej zoptymalizowane niz soft niejednego producenta sluchawek z androidem.
Zgadza się, ale to nie zmienia faktu, że nadal pozostaje to Androidem.
mateo912
26-08-2012, 17:28
Zgadza się, ale to nie zmienia faktu, że nadal pozostaje to Androidem.
A co android gorszy od iOS? Skończ zanim zaczniesz to wszyscy bedą szczęśliwi ;)
A gdzie ja pisalem o iOS? Nigdy zadnego urzadzenia z tym systemem nie mialem.
Mniej spinki, bo gumka Ci peknie.
zielonek430
26-08-2012, 17:34
To co jest złego w Androidzie?
Brak optymalizacji, fatalne wsparcie producentow, problemy z plynnoscia dzialania. To glowne wady, oprocz sporej ilosci zalet.
zielonek430
26-08-2012, 17:38
Wszystkie da się rozwiązać przez zastosowanie "custom romów" do których właśnie należy m.in. CM7/9/10 i ww. MIUI. Aktualizowane regularnie, szybkie jak diabli i nieustannie wspierane przez developerów. Sam używam tego ostatniego i nawet na słabszych telefonach żyleta.
A co do Xiaomi - firma ta wypuszcza już kolejny tego typu model, lecz tamtego do Polski ściągnęło tylko kilka osób - z tym będzie podobnie, Chinole nie będą chciały go tu wysyłać.
mateo912
26-08-2012, 17:40
Brak optymalizacji, fatalne wsparcie producentow, problemy z plynnoscia dzialania. To glowne wady, oprocz sporej ilosci zalet.
To jaki system masz niby na myśli? W praktyce glownymi liczacymi sie jest andek i ios. Symbian? :D czy windows phone? Fatalne wsparcie producentów? Czyli ze co? Brak optymalizacji? Ni tak bo andek nie ma ograniczeń przez co większość ludzi robi sobie szambo z telefonu, płynność działania to samo.
No wszystko fajnie i pięknie, ale nie każdy ma ochotę się bawić w takie udoskonalanie.
Sprzęt ma działać po zakupie, bez żadnych zabiegów.
zielonek430
26-08-2012, 17:43
No to po co wsparcie producentów, skoro nie chcesz się bawić w udoskonalanie?
Obecnie na nowych urządzeniach Android pracuje płynnie, custom romy tylko to poprawiają.
I jak pisałem - Xiaomi ma już custom roma domyślnie, aktualizowanego co tydzień w piątek. Potrzeba jeszcze tylko polskiego języka i importu :)
mateo912
26-08-2012, 17:44
No wszystko fajnie i pięknie, ale nie każdy ma ochotę się bawić w takie udoskonalanie.
Sprzęt ma działać po zakupie, bez żadnych zabiegów.
Andek chodzi bardzo płynnie po wyjęciu z pudełka. Dopiero jak ktoś zacznie instalowac śmieci bo może to sie zaczyna syf robić.
Mam zainstalowanych ze 20 aplikacji i żadnej z nich nie uważam za syf. Telefon to SGS. I do płynności sporo mu brakuje.
@zielonek - no i to super dla tego Chińczyka.
Co do aktualizacji - co innego prosta OTA, przez Kies czy coś innego a co innego kombinowanie z ROMami po kilka razy w tygodniu w poszukiwaniu świętego Graala.
zielonek430
26-08-2012, 17:50
Widzisz, i tu wygląda to inaczej. Nawet nie próbowałeś się zagłębić w temat. Nie jest to tak skomplikowane, jak się wydaje. W niektórych przypadkach wręcz system sam się aktualizuje (mowa właśnie o chińskiej nakładce).
Mam gorszy telefon od SGS-a (Moto Defy). I nie dość, że zainstalowałem sobie w pełni funkcjonalnego i dość płynnego ICS-a (co było kwestią łącznie 1 godziny), to jeszcze mam zdecydowanie więcej aplikacji od Ciebie.
Bo 90% osób nie chce się zagłębiać w temat. Takie osoby jak ja oczekują sprawnego urządzenia bez "zagłębiania się" i kombinowania, testowania, zmieniania, szukania.
Mam nadzieję, że to rozumiesz i wykazujesz tolerancję ;)
mateo912
26-08-2012, 17:52
Mam zainstalowanych ze 20 aplikacji i żadnej z nich nie uważam za syf. Telefon to SGS. I do płynności sporo mu brakuje.
@zielonek - no i to super dla tego Chińczyka.
Co do aktualizacji - co innego prosta OTA, przez Kies czy coś innego a co innego kombinowanie z ROMami po kilka razy w tygodniu w poszukiwaniu świętego Graala.
A w którym telefonie chodzi Ci wszystko mega płynnie? Może tu chodzi o poprostu o "nie jest bo nie"
Bliski płynności jest dla mnie Galaxy Nexus i9250.
Mam pytanie - czemu się tak bardzo spinasz w tej dyskusji? Coś Ci zrobiłem? Jakiś dogmat naruszyłem?
zielonek430
26-08-2012, 17:55
Rozumiem i szanuję taki pogląd, jednakże dla mnie 1500 zł za płynność gdy mogę to zrobić samemu to jednak za dużo ;) Nie lubię wydawać pieniędzy na coś co mi jest niepotrzebne, szczególnie wiedząc, że mam ważniejsze rzeczy do kupienia.
Zgadzam się.
Szwagierka ma od niedawna Lumię 900 i mnie płynność tego telefonu zachwyciła.
Sapphiron
26-08-2012, 18:25
kurde to mój Neoś chyba jakiś dziwny bo chodzi płynnie, robi co trzeba i nie jęczy...
zielonek430
26-08-2012, 18:27
Da się? Da się! :)
Tylko pozazdroscic. Oczywiscie zakladajac uzywanie jakos smartfona.
Sapphiron
26-08-2012, 18:56
owszem jest używany :) ciągle jestem podłączony do dwóch maili, czytam ebooki, sprawdzam neta, pokazuje klientom zdjęcia, rysuję ustawienia świateł oraz zapisuje notatki :) no i oczywiście dzwonię i piszę smsy ;)
Fajnie masz.
Ja wiec powoli bede musial swojego SGS pogonic w swiat, bo wlaczenie Tapatalk i 3 zaklade w Opera Mini powoduje zamkbiecie ktorejs z aplikacji.
Sapphiron
26-08-2012, 19:02
może fajnie a może ics jednak daje radę :)
A co do Xiaomi - firma ta wypuszcza już kolejny tego typu model, lecz tamtego do Polski ściągnęło tylko kilka osób - z tym będzie podobnie, Chinole nie będą chciały go tu wysyłać.Ja myślę, że tu chodzi o prawa patentowe np. Na rodzimym rynku to mogą sobie robić co chcą. Ale gdyby tylko chcieli coś sprzedać poza ChRL, od razu by się znaleźli pod ostrzałem Apple'a, Samsunga i pewnie jeszcze kilku. Wystarczy tylko popatrzeć na te aparaty. Mnie one w pierwszej sekundzie przywiodły na myśl iPhone'a, po kilku chwilach zacząłem dostrzegać podobieństwa do SGSa na ten przykład. I to tylko zewnętrznie, dizajnowo. Już nawet nie wspominam o tym, co siedzi w środku.
może fajnie a może ics jednak daje radę :)
Widzisz, wg. Samsunga SGS jestvza slaby na ICS. Zenada.
rysuję ustawienia świateł
W jakiej aplikacji? :)
Fajnie masz.
Ja wiec powoli bede musial swojego SGS pogonic w swiat, bo wlaczenie Tapatalk i 3 zaklade w Opera Mini powoduje zamkbiecie ktorejs z aplikacji.
A Koledze proponuje zainstalowac ICS np. AOKP - zobaczysz drugie szybkie i plynne oblicze tego telefonu.
Sapphiron
26-08-2012, 19:14
sketcher czy jakoś tak :) niestety strobox jeszcze nie wypuścił aplikacji na Andka no ale cóż ;)
Zobacz Photo Studio Buddy.
A Koledze proponuje zainstalowac ICS np. AOKP - zobaczysz drugie szybkie i plynne oblicze tego telefonu.
Dziekuje, ale na tym sie nie znam i niebardzo mam czas i ochote poznawac tajniki modowania.
Niedlugo i tak zmieniam telefon. Moze na Lumie, moze na iP.
Który telefon polecicie dla mało internetowej osoby:
- Xperia U
- Lumia 610?
Jak działa w praktyce Windows Phone?
WP dziala bardzo plynnie, ale nie na L610. Odradzam.
Widzisz, wg. Samsunga SGS jestvza slaby na ICS. Zenada.
A ja uzywan na SGSie JB w postaci CM10 w wydaniu HellyBean i jestem mega zadowolony. W porownaniu do tego oryginalny soft od Samsunga to jakies nieporozumienie.
No wlasnie. Czyli telefony z Androidem to troche taka Ikea - zrob to sam.
To nie wina telefonow tylko ich producentow.
Na jedno wychodzi w efekcie.
Sapphiron
27-08-2012, 06:26
z drugiej strony ludzie tak psioczą że sony to kundle w porównaniu z samsungami i japcokami a wychodzi że soniacz wypuścił fajne telefony, a co lepsze uaktualnia je :)
mateo912
27-08-2012, 06:42
Z każdym systemem możesz powiedzieć to samo. Tworcy iOS chyba uwazaja ze ludzie są" inteligentni inaczej" wszystko poblokowane aby przypadkiem niczego nie zepsuć dopiero po Jb można cokolwiek w nim zmienić.
I wyobraź sobie, że niektórym to pasuje, bo bez kombinowania telefon działa płynnie.
Tworcy iOS chyba uwazaja ze ludzie są" inteligentni inaczej" wszystko poblokowane aby przypadkiem niczego nie zepsućWiesz, nie czuję się "inteligentny inaczajej", a siakoś nie przeszkadza mi to, że w iPhonie mam wszystko mam poblokowane. Mało tego, uważam to za jedną z większych zalet tego telefonu. Ja swój telefon wyciągnąłem z pudełka i od prawie roku sobie go spokojnie używam, a nad jego konfiguracją nie spędziłem więcej niż 10 minut. Nad programem, który zamierzam pobrać/kupić nie zastanawiam się dłużej, niż wymaga przeczytanie opisu funkcji, bo wiem, że aplikacja będzie pewna i sprawdzona. Natomiast, dla kontrastu, ostatnio kupiłem dla żony telefon z Andkiem i cały weekend siedziałem nad ustawieniem go tak, żeby jej było fajnie i wygodnie. Nad każdą zainstalowaną aplikacją trzeba posiedzieć, poczytać, czy to nie jakiś syf itd...
Żeby była pełna jasność, uważam, że Android to bardzo fajny system, ale wymaga więcej atencji od użytkownika. Dokładnie to samo dzieje się z iOSem po zrobieniu JB - trzeba bardziej uważać, co się robi i co się klika. A jest baaardzo wielu ludzi, którzy na takie zabawy nie mają ochoty, czasu, umiejętności itd... M.in. ja jestem taką osobą. Dlatego cenie sobie fabrycznego, "poblokowanego", jak piszesz, iOSa. I mam ŚWIĘTY SPOKÓJ. Napisałem drukowanymi, żeby dotarło. Bo to nie dociera do niektórych. I wypraszam sobie nazywanie mnie "inteligentnym inaczej".
Zapewne slyszeliscie o wygraniu procesu sadowego przez Appla, gdzie to sad przyznal racje firmie z Cupertino, ze Samsung skopiowal ich pomysly na wyglad oraz funkcjonalnosc telefonu. wszyscy fani jablka niezmiernie si eucieszyli, ale czy aby napewno to wygrana sprawa ?
Okazuje sie, ze nie do konca, bo amerykanie jak to amerykanie usyszeli tylko takie zdanie "produkty Samsunga sa takie same jak Appla". I nagle przyszlo oswiecenie w ich glowach, skoro cos jest takie samo to dlaczego mamy przeplacac ?
conieco tutaj: https://plus.google.com/u/0/114476892281222708332/posts/246srfbqg6G
zielonek430
27-08-2012, 14:31
Motorola pod wodzą Google już czeka by się odgryźć, a Motorola ma o wiele większy zasób patentów. Żeby dla Apple wojna patentowa nie okazała się mieczem obosiecznym.
Jezeli Motorola wykorzysta swoje patenty i sad przyzna jej racje to Apple bedzie miec problem, bo motka ma chyba patenty na jakies moduly lacznosci gsm, wifi i cos tam jeszcze.
Odradzi mi ktoś wariacki pomysł zakupu Motki RAZR Maxx?
zielonek430
27-08-2012, 16:52
Już się zaczęło. Motorola pozwała Apple że narusza 7 (z 17 tysięcy) patentów i żąda blokady sprzedaży jego urządzeń na rynku amerykańskim. Mowa m.in. o powiadomieniach o otrzymaniu e-maila, odtwarzaniu na smartfonie wideo, rozpoznawaniu głosu (które wykorzystuje Siri) czy przypomnieniach uaktywniających się w określonej lokalizacji.
Sapphiron
27-08-2012, 16:57
Już się zaczęło. Motorola pozwała Apple że narusza 7 (z 17 tysięcy) patentów i żąda blokady sprzedaży jego urządzeń na rynku amerykańskim. Mowa m.in. o powiadomieniach o otrzymaniu e-maila, odtwarzaniu na smartfonie wideo, rozpoznawaniu głosu (które wykorzystuje Siri) czy przypomnieniach uaktywniających się w określonej lokalizacji.
Będzie się działo :) Czyzby Google się wnerwiło na Appla za napad na szajsunga?
zielonek430
27-08-2012, 17:09
Byłoby ciekawie, gdyby zblokowali iPhone'a 5 przed jego premierą :)
Będzie się działo :) Czyzby Google się wnerwiło na Appla za napad na szajsunga?
Google kupilo Motorole glownie ze wzgledu na jej patenty i pomaly zaczyna nimi wojowac. skonczy sie trolling patentowy Appla :)
Co do motki razr maxx to brac w ciemno. 2 znajomych ma zwykle wersje i sa mega zadowoleni. Minusem jest praktycznie brak aktualizacji od producenta, chociaz ICSa wypuscili, ale zawsze sa custom romy :)
mateo912
27-08-2012, 17:58
Wiesz, nie czuję się "inteligentny inaczajej", a siakoś nie przeszkadza mi to, że w iPhonie mam wszystko mam poblokowane. Mało tego, uważam to za jedną z większych zalet tego telefonu. Ja swój telefon wyciągnąłem z pudełka i od prawie roku sobie go spokojnie używam, a nad jego konfiguracją nie spędziłem więcej niż 10 minut. Nad programem, który zamierzam pobrać/kupić nie zastanawiam się dłużej, niż wymaga przeczytanie opisu funkcji, bo wiem, że aplikacja będzie pewna i sprawdzona. Natomiast, dla kontrastu, ostatnio kupiłem dla żony telefon z Andkiem i cały weekend siedziałem nad ustawieniem go tak, żeby jej było fajnie i wygodnie. Nad każdą zainstalowaną aplikacją trzeba posiedzieć, poczytać, czy to nie jakiś syf itd...
Żeby była pełna jasność, uważam, że Android to bardzo fajny system, ale wymaga więcej atencji od użytkownika. Dokładnie to samo dzieje się z iOSem po zrobieniu JB - trzeba bardziej uważać, co się robi i co się klika. A jest baaardzo wielu ludzi, którzy na takie zabawy nie mają ochoty, czasu, umiejętności itd... M.in. ja jestem taką osobą. Dlatego cenie sobie fabrycznego, "poblokowanego", jak piszesz, iOSa. I mam ŚWIĘTY SPOKÓJ. Napisałem drukowanymi, żeby dotarło. Bo to nie dociera do niektórych. I wypraszam sobie nazywanie mnie "inteligentnym inaczej".
A co takiego musiałem ustawiać w andku żeby telefon "działał"? Ja po wyjęciu z pudełka 2z rzędu telefonu z andkiem nie musiałem nic specjalnie ustawiać bo telefon działał i miał wszystko czego najczęściej sie używa.
A to ze chciałem go dopasować (i moglem)pod siebie bez tracenia gwarancji(Jb równa sie z utrata gwarancji przynajmniej u nas) to mogę tylko jako plus potraktować.
Żeby nie było ze jestem jakimś fanboyem andka to mam tez ipada z iosem więc znam "obie strony barykady"
Troche tu na forum jest posiadaczy Motki Defy, wiec wrzucam cos ku przestrodze: http://www.wykop.pl/ramka/1245779/motorola-defy-dlaczego-nie-warto-czyli-moje-przygody-gdy-sie-zepsula/
mateo912
28-08-2012, 18:16
Pytanie: jak w ics ustawić aby nowe kontakty zapisywaly sie automatycznie w Google? A nie w telefonie? W 2.2.2 miałem do wyboru gdzie chce a tutaj muszę ręcznie to przestawiać.
Z tego co kojarze to w ICS z automatu zapisuja sie na koncie google, nie ma mozliwosci wyboru na czym maja sie zapisac.
Mowie oczywiscie o czystym ICSie, a nie jakims modowanym wg upodoban producenta telefonu.
Sapphiron
28-08-2012, 18:57
mi w ICS pyta dalej czy chce na telefonie czy w googlach...
mateo912
28-08-2012, 19:17
Hmm u mnie jak chce dodać nowy kontakt to mam do wyboru ale automatycznie mam wybrany telefon jako 1opcja
Sapphiron
28-08-2012, 19:25
no to ja mam tak samo...
mateo912
28-08-2012, 19:31
no to ja mam tak samo...
No właśnie trochę mnie to denerwuje :D w 2.2.2 mogłem wybrać na stałe ze ma zapisywać tylko w Googlu;)
zielonek430
28-08-2012, 19:44
Troche tu na forum jest posiadaczy Motki Defy, wiec wrzucam cos ku przestrodze: http://www.wykop.pl/ramka/1245779/motorola-defy-dlaczego-nie-warto-czyli-moje-przygody-gdy-sie-zepsula/
I tu jest problem, bo Motorola NIGDY nigdzie nie napisała w oficjalnej specyfikacji, że telefon ten spełnia wymagania normy IP67, jedynie kiedyś przy prototypie zasugerowała, że może spełniać. Było wielu odważnych, co to sprawdza, niektórzy nawet kręcą filmy pod wodą, a inni mają pecha, ot co.
Sam mam ten telefon, ale nigdy nie śmiałbym potraktować go wodą, nie ufam żadnym zabezpieczeniom przeciw niej.
Rafał_Sz
28-08-2012, 21:34
Moja leżała pól godziny na dnie basenu i nic się jej nie stało. Defy ma specyficzną budowę klapki baterii, jak się źle zapnie, mogą być problemy.
no to ja mam tak samo...
Niech zgadne, macie pewnie jakies Xperie gdzie sony zafundowalo wlasna ksiazke telefoniczna, zamiast tej googlowej z ICS'a ?
W oryginalnym ICSie czy JB nie ma wogole opcji wyboru, gdzie maja byc trzymane kontakty. Wszystko domyslnie zapisywane jest na koncie google. Mozna ustawic tylko wyswietlanie kontaktow z roznych zrodel.
Boryszuk
29-08-2012, 08:28
Skoro juz o kontaktach mowa, to zapytam: jak przeniesc/skopiowac kontakty z telofonu do google? Mam straszny bajzel. Czesc kontaktow tu, czesc tam, czesc sie powtarza... Chcialbym zrobic porzadki na telefonie ale najpierw chcialbym miec zrobiony backup kontaktow...
Andek 2.3.3 w HTC Desire Z pozwala mi, z tego co widze, tylko na eksport trzech osobnych plikow *.rtf na karte SD dla SIM, telefonu i konta google.
Psychotrop
29-08-2012, 08:49
robisz eksport na kartę SD, potem odpalasz gmaila na kompie, wchodzisz w kontakty i dajesz import, wskazujesz plik z karty SD telefonu i posprzątane :)
wywalasz wszystkie kontakty z andka, sprzątasz na gmailu na kompie bo wygodniej, a w andku potem dajsz synchronizację z kontem gmail.
później wszystkie nowe kontakty zapisujesz w andku nie na tel. a na koncie gmail.
p.s.
w gmailu po zaimportowaniu kontaktów, od razu cie googiel zapyta, czy połączyć zdublowane kontakty - wyświetli ci listę i pokaże - tu nazwisko to samo, ale w jednym np mail, w drugim tel, w trzecim inny mail, albo ten sam mail, czy tel, ale kilka nazw ....
wszystko ci wylistuje, zaznaczysz które chcesz połączyć, albo polecisz po całości.
Boryszuk
29-08-2012, 09:11
NO i dokladnie o to mi chodzilo (chociaz zastanawialem sie czy nie da sie tego zrobic z pominieciem eksportu na karte ale to tez nie jest wielki problem). Dzieki Grzes.
Psychotrop
29-08-2012, 09:37
da się pominąć eksport na kartę, ale to kombinowania za dużo ;)
to najszybszy sposób - czasowo już zweryfikowane, bo mam ok 450 numerów telefonów w firmie i ciągle użyszkodnikom coś pomagamy przenosić, eksportować, itd ...
Michal_C
29-08-2012, 09:58
Psychotrop dopytam się. Oznacza to, że teraz każdy kontakt zapisuję na gmail. Czy muszę coś przestawić coś w telefonie/gmail by następowało automatyczne aktualizowanie nowego kontaktu w moim telefonie? Noga jestem w tych sprawach. Mój telefon to HTC Wildfire.
Pozdrawiam
Boryszuk
29-08-2012, 10:15
To chyba kwestia synchronizacji.
Ja wlasnie z nudow zaczalem grzebac po ustawieniach swojego konta googlowego i "odkrylem" usluge sync ale trzeba ja aktywowac z komputera (albo przeestawic przegladarke zeby sie przedstawiala jako komputer).
Psychotrop
29-08-2012, 10:18
możesz w opcjach kontaktów ustawić domyślne zapisywanie na wybranym koncie/tel/sim, lub system (standardowo tak jest ustawione) będzie cie za każdym razem pytał przed zapisaniem gdzie ma zapisać (wyświetli do wyboru listę kont, tel i sim).
nawet jak się pomylisz, to w chodzisz w dany kontakt - edytuj, i tam zmieniasz miejsce zapisania kontaktu.
a jeśli masz kontakty w telefonie synchronizowane z gmailem, to i w gmailu jak zapiszesz np na komputerze, to tel. sobie zsychronizuje i ten kontakt będzie ci się w andku też wyświetlał.
oczywiście masz w andku też filtry - opcje kontaktów - i tam zaznaczasz, żeby wyświetlał np tylko kontakty z konkretnego konta gmail i np tylko te z numerami telefonów.
Nie chciałbym namieszać, bo nie jestem pewien, popraw mnie Grzegorz, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że jest możliwość zsynchronizowania kontaktów siedzących w telefonie z googlem bezpośrednio, z pominięciem karty. Jak się podepnie telefon do konta na gmailu, to kontakty powinny się same poprzerzucać w obie strony (chyba to wymaga zaptaszkowania jakiejś opcji w ustawieniach konta). Te z telefonu wsadzą się na googla, a googiel wepchnie do telefonu te, które trzyma u siebie. Będzie mega wielki pierdzielnik, ale dosyć łatwo jest go uporządkować w kompie, przez książkę gmaila. Właśnie poprzez scalanie kontaktów, uzupełnianie pól itd. Wtedy każda zmiana na bieżąco synchronizuje się telefonem. Jeszcze inny sposób, to jest wyeksportować wszystko i wsadzić do Outlooka. Tam się chyba jeszcze wygodniej wszystko porządkuje. Jak już mamy te kontakty ładnie poukładany, eksportujemy całą książkę do pliku (mamy przy okazji backup), usuwamy wszystko z googla i z telefonu, w Gmailu zasysamy ten plik i za chwilę telefon się z tą książką synchronizuje.
mateo912
29-08-2012, 18:46
Niech zgadne, macie pewnie jakies Xperie gdzie sony zafundowalo wlasna ksiazke telefoniczna, zamiast tej googlowej z ICS'a ?
W oryginalnym ICSie czy JB nie ma wogole opcji wyboru, gdzie maja byc trzymane kontakty. Wszystko domyslnie zapisywane jest na koncie google. Mozna ustawic tylko wyswietlanie kontaktow z roznych zrodel.
Ja ma lg;) idzie gdzieś dostać oryginalna książkę tel z ics? Market albo co?:)
Wgrac czystego androida bez nakladek :P
mateo912
01-09-2012, 09:23
Wgrac czystego androida bez nakladek :P
Stracić przy okazji gwarancje ?;) nie dzięki ;) w zte blade od razu zrobiłem roota tutaj raczej go nie potrzebuje, system od lg jest całkiem ok a nie przeszkadza mi aż tak to ze muszę wybierać przy każdym kontakcie nowym ze ma byc zapisany w Google.
Czy może ktoś polecić jakąś Appkę do wł./wył. 3G na Androida?
To co znalazłem to tylko skróty do ustawień.
Boryszuk
02-09-2012, 11:11
Ja używałem widgetu 'power widget lite'
Czy może ktoś polecić jakąś Appkę do wł./wył. 3G na Androida?
To co znalazłem to tylko skróty do ustawień.
Chyba trzeba zrobić roota. Bo normalne aplikacje do tej warstwy nie mają dostępu, dlatego tylko przekierowują do ustawień.
Sapphiron
02-09-2012, 11:18
Ja mam APNSwitch. Działa bez roota, włącza i wyłącza natychmiastowo transfer. Działa jako widget na jedno dotknięcie (włącz-wyłącz). Zero filozofii :)
mateo912
02-09-2012, 11:21
Ja mam APNSwitch. Działa bez roota, włącza i wyłącza natychmiastowo transfer. Działa jako widget na jedno dotknięcie (włącz-wyłącz). Zero filozofii :)
Ale nie chodzi o włączenie i wyłączenie neta a przyłączenie 3G na 2g
Sapphiron
02-09-2012, 11:25
aaa sorry źle zrozumiałem ;) cóż, miałem prawo bo autor niedokładnie się wyraził ;)
Nie wiem, czy juz było, ale jeśli komuś się nie śpieszy, a kończy mu sie umowa i zamierza w najbliższym czasie podpisać nową, to polecam ten wątek:
http://forum.android.com.pl/f12/odnowione-telefony-w-orange-online-sgsii-za-3za-w-abo-49-90-a-204581/
Trzeba sprawdzać ofertę tych odnowionych telefonów, bo 1-2 razy w tygodniu pojawiaja się nowe i dość szybko znajdują chętnych.
Sapphiron
11-09-2012, 17:51
Słuchajcie, dorobiłem się drugiego urządzenia z Andkiem (tableta) i mam pytanie. Czy da się mieć dwa urządzenia na jednym koncie google czy trzeba tworzyć drugie?
Słuchajcie, dorobiłem się drugiego urządzenia z Andkiem (tableta) i mam pytanie. Czy da się mieć dwa urządzenia na jednym koncie google czy trzeba tworzyć drugie?
Na koncie google play po rejestracji urządzenia tworzy się rozwijana zakładka z urządzeniami do wyboru.
Jak instalujesz soft przez stronę google play to też masz pytanie na które urządzenie przypisane do konta chcesz ten soft instalnąć.
Sapphiron
11-09-2012, 19:14
ok, czyli nie powinno być konfliktów itp?
@up
Wszystko bedzie smigac bez problemu :)
Sluchajta Andkowcy, Samsung Galaxy Ace jako smartfon na start zabawy.....dobry pomysl (dla kobiety)....;)
System to jakis Android 2.2 z mozliwoscia upgradeu do 2.3, poleci na tym skype?
Sapphiron
11-09-2012, 19:38
nie polecam Ejsa... Mój teść ma i narzeka na niego ciągle a nie jest jakiś w ciemię bity...
nie polecam Ejsa... Mój teść ma i narzeka na niego ciągle a nie jest jakiś w ciemię bity...
Konkrety?
Moze spodziewal sie galaxy II w tej cenie?
Mnie ten telefon bedzie kosztowal mniej niz 100 euro a jak sprzedam blackberry mojej zony to wyjdzie mnie ok 20-30;)
Sluchajta Andkowcy, Samsung Galaxy Ace jako smartfon na start zabawy.....dobry pomysl (dla kobiety)....;)
ja bym od tego nie zaczynał-można się zrazić.
Sapphiron
11-09-2012, 19:43
konkrety:
- zawiesza się przy pisaniu smsów,
- zawiesza się przy odbieraniu połączeń,
- gubi sieć (ma ma ma i nie ma na zero) w tym samym miejscu...
- jak robi zdjęcie to mu niby zapisuje zdjęcie zapisuje i wywala że karta jest niedostepna...
Uprzedzajac, telefon jest czysty, zero aplikacji oprócz brandingu T-mobile... Teściu nic nie instalował więcej bo nie potrzebował nic...
Dobra kolejna osoba pisze, ze jest masakra, ale co konkretnie?
konkrety:
- zawiesza się przy pisaniu smsów,
- zawiesza się przy odbieraniu połączeń,
- gubi sieć (ma ma ma i nie ma na zero) w tym samym miejscu...
- jak robi zdjęcie to mu niby zapisuje zdjęcie zapisuje i wywala że karta jest niedostepna...
Uprzedzajac, telefon jest czysty, zero aplikacji oprócz brandingu T-mobile... Teściu nic nie instalował więcej bo nie potrzebował nic...
Oddal bym go na gwarancji;)
Sapphiron
11-09-2012, 19:46
przeca napisałem co konkretnie...
Miałem ten sam dylemat, wziąłem jej w końcu Xperię U. Gabarytowo to samo, co Ace, dużo lepszy ekran, zapowiadana aktualizacja do ICSa... Wydaje sie dużo sensowniejszy. I jak się to skończyło? Zażyczyła sobie GSGII. :mrgreen:
przeca napisałem co konkretnie...
No a ja pisze, ze bym go oddal do sklepu, tak nie moze byc i jak tak bedzie to go oddam, sprawa gubienia sieci to problem z telefonem i mozliwe, ze powinien byc naprawiony albo wymieniony na inny egzemplarz.
Miałem ten sam dylemat, wziąłem jej w końcu Xperię U. Gabarytowo to samo, co Ace, dużo lepszy ekran, zapowiadana aktualizacja do ICSa... Wydaje sie dużo sensowniejszy. I jak się to skończyło? Zażyczyła sobie GSGII. :mrgreen:
Chodzi o telefon na start, na jakies 6 mies. potem kupie jej iPhonea;)
Miałem ten sam dylemat, wziąłem jej w końcu Xperię U.
Soniarz tez wchodzi w gre, wlasnie sprawdzilem, jest tylko o 20 euro drozszy, co w nim lepszego poza procesorem?
Wyświetlacz. No i ma być dla niego ICS. Chociaż biorąc pod uwagę to, jak im do tej pory szło wprowadzanie Andka 4.0 na wyższe modele (P i S), nie jestem do końca pewien, czy to jest akurat zaleta. ;-)
Ale tak generalnie, trzymając w ręku Ace'y (jedynkę i dwójkę) oraz Soniacza, to ma się wrażenie, że Samsungi jakby zostały epokę wstecz. Jeżeli chodzi o feel w używaniu telefonu. Takie przynajmniej ja odniosłem wrażenie.
EDIT:
A, no i podczas krótkiego użytkowania telefonu przez żonę nie słyszałem żadnego uskarżania się, że gubi zasięg, że się wiesza, czy coś... Teraz żona przesiadła się na SGSa II, Soniacza dałem mamie. Dzisiaj. Jak nie będę słyszał jęczenia przez najbliższy tydzień, to znaczyć będzie, że telefon nadaje się dla kobiety. Potwierdzą to badania. ;-)
Jedyna wada (dla mnie to nie jest wielka wada, ale niektórzy maja na tym punkcie hopla), to bateria. Przy wyłączonym wszystkim poza radiem na paśmie GSM, przy umiarkowanym rozmawianiu, telefon trzyma góra półtorej doby.
Kazdy smartfon o troche wiekszych osiagach trzyma ok doby.....ja standardowo iphonea laduje na noc w stacji dokujacej lub ladowarka kolo lozka;)
Tam jest w koncu dual core;)
Ja robię dokładnie tak samo (dlatego nie uważam tego za wielką wadę), aczkolwiek ładowania przy łóżku staram się unikać, jak mogę. Na noc telefon wyciszam i do rana mnie nie ma. ;-) W każdym razie pisałem o tej baterii, bo wiem, że niektórzy na fakt, że muszą przyrosnąć do ładowarki, reagują dosyć panicznie.
Soniarz ma kamerke z przodu, chodzi glownie o skype i video rozmowy??
Ace'a odpusc. Moja zona ma i ciagle go przeklina bo mul niesamowity, a i tak ma wgrany najszybszy customowy rom jaki istnieje na ten telefon.
Potwierdzam Ace za szybki nie jest
Soniarz ma kamerke z przodu, chodzi glownie o skype i video rozmowy??Mmmmaa, chyba ma... Hmm... Nie pamietam... Nie ma tego gdzieś w specyfikacji wyszczególnionego? A, właśnie sobie podejrzałem... Ma z przodu kamerę 0.3 Mpx.
No nic, ide do sklepu i jak maja w sprzedarzy bez simlocka tak jak Ajsa, to biore sonego....
Czy ktoś z Was ma doświadczenie w używaniu Ozi Explorera w telefonie z większym wyświetlaczem może dotykowym? Może używacie aparatów które dobrze radzą sobie z tą aplikacją?
mateo912
12-09-2012, 19:13
Pytanie do ludzi z sgs2/3 iphonem4 i innych z dużym wyswietlaczem, jakiego typunpokrowcow uzywacie? Chodzi mi o te obudowy zwiększające "odporność":) gumowe? Plastik? Jakie polecacie?:)
case-mate, ja dziś odebrałem SGS3 i na dniach zamawiam case-mate, prawdopodobnie aluminiowego.
Wcześniej miałem do Desire S C-M gumowo-plastikowe (dwuczęściowy) i jest rewela.
Takie....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
Moja ulubiona to ta z lewej, ale jest lekko luznawa:D
A na telefonie mam plastikowego casemate (http://www.case-mate.com/iPhone-4-Cases/Case-Mate-iPhone-4-4S-rPET-100-Recycled-Plastic-Case.asp), glupio sie sciaga wiec nie pokaze:D
Ogolnie przymierzam sie do aluminiowego CaseMate i tych malowanych, bo wzory maja wywalone w kosmos...;)
mateo912
13-09-2012, 21:03
niestety dla lg l7 nie ma case mate :| ktoś miał do czynienia z tego typu "ochraniaczem" http://allegro.pl/wzmocnione-etui-futeral-tpu-lg-swift-l7-p700-i2601334710.html ?
niestety dla lg l7 nie ma case mate :| ktoś miał do czynienia z tego typu "ochraniaczem" http://allegro.pl/wzmocnione-etui-futeral-tpu-lg-swift-l7-p700-i2601334710.html ?
Znajomy ma bardzo podobny na SG3 i jest bardzo zadowolony, fajnie wyglada i dobrze lezy, pytanie, czy to jest ta sama firma, on ma z ebaya
krzysztof jot
13-09-2012, 23:26
Pytanie do ludzi z sgs2/3 iphonem4 i innych z dużym wyswietlaczem, jakiego typunpokrowcow uzywacie? Chodzi mi o te obudowy zwiększające "odporność":) gumowe? Plastik? Jakie polecacie?:)
ostatnio sporo jest w MM i AGD-RTV.
Są Casemate, PURO i Excist. Każdy ma inne preferencje a i samsung robi na S3 dużo własnych dedykowanych.
Najlepiej zabezpiecza CM TOUGH - silikon plus plastik, ale telefonik traci delikatnie na urodzie. Ja stosuje tylko jak jadę pracować w teren. Na co dzień ładna wsuwka albo cienki oryginalny silikon Samsunga.
Tu zobacz: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.331132470304167.77733.319287421488672&type=1
hydra_nt
14-09-2012, 00:03
Ja używam tego : http://allegro.pl/exclusive-skora-nappa-etui-stilgut-do-iphone4-4s-i2624585281.html . Jakość wykonania bardz dobra.
Tapatalk
krzysztof jot
14-09-2012, 00:07
Ja używam tego : http://allegro.pl/exclusive-skora-nappa-etui-stilgut-do-iphone4-4s-i2624585281.html . Jakość wykonania bardz dobra.
Tapatalk
no ale przy wielkości ekranu S3, po otwarciu ta klapka zasłania całą twarz :)
przerobiłem kilka do iphona i zostałem przy zwykłej cienkiej sztywnej plastikowej, kolor czarny matowy z ebay za 1.99funta ;) do tego folia na wyświetlacz i wystaczy ochrony, co najważniejsze nie zwiększa rozmiarów telefonu. chociaż ostanio trochę się zawiodłem, wyprałem iphona w pralce i obudowa nie ochroniła przed ''zniszczeniem'' :P
mateo912
14-09-2012, 06:24
Znajomy ma bardzo podobny na SG3 i jest bardzo zadowolony, fajnie wyglada i dobrze lezy, pytanie, czy to jest ta sama firma, on ma z ebaya
Firma pewnie nie ta sama ale materiał może byc ten sam. Ok chyba zamowie jak tylko wrócę do pl:)
ostatnio sporo jest w MM i AGD-RTV.
Są Casemate, PURO i Excist. Każdy ma inne preferencje a i samsung robi na S3 dużo własnych dedykowanych.
Najlepiej zabezpiecza CM TOUGH - silikon plus plastik, ale telefonik traci delikatnie na urodzie. Ja stosuje tylko jak jadę pracować w teren. Na co dzień ładna wsuwka albo cienki oryginalny silikon Samsunga.
Tu zobacz: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.331132470304167.77733.319287421488672&type=1
Obudowy fajne ale dedykowane dla sgs3 :) szukałem w mm i saturnie w Niemczech i w zasadzie tylko topowe samsungi, htc i iPhone były do wyboru(akcesoria w sensie)
Ja dziś kupiłem takie ubranko dla SGS3:http://allegro.pl/etui-sgp-neo-hybrid-samsung-galaxy-siii-s3-i9300-i2618693262.html
zobaczymy czy warte takiej kasy ;)
Dojrzałem do płatnych aplikacji z google play,sęk w tym, że na mam karty kredytowej, a w moim banku (pekao są),nie ma kart prepaid. Poczytałem i np. Bzwbk proponuje takie karty,można je kupić np. na allegro.
Korzysta ktoś z Was z niej? Można użytkować bezproblemowo pomimo konta poza Bzwbk?
Dojrzałem do płatnych aplikacji z google play,sęk w tym, że na mam karty kredytowej, a w moim banku (pekao są),nie ma kart prepaid. Poczytałem i np. Bzwbk proponuje takie karty,można je kupić np. na allegro.
Korzysta ktoś z Was z niej? Można użytkować bezproblemowo pomimo konta poza Bzwbk?
Ja korzystam i nie ma najmniejszych problemow. Karte mozna kupic bezposrednio na stronie banku.
Tak po prostu zamawiam, przyjeżdża,rejestruje,wpłacam na kartę kasę i już?
Ale do google play nie potrzeba mieć karty kredytowej.
Ja ma "zlogowaną" kartę AliorBanku (debetową). Wcześniej miałem kartę z mBanku (tą z delfinkiem) i też nie była to karta kredytowa. Wszystko działa na tych kartach... sprawdzone wielokrotnie w praktyce.
Tak po prostu zamawiam, przyjeżdża,rejestruje,wpłacam na kartę kasę i już?
To nawet nie przyjezdza. Zakladasz konto na stronie i dostajesz mailem karte zapisana jako plik pdf. Masz numer karty i kod. Karte najszybciej doladowac przez system BlueCash - po zalogowaniu widzisz opcje doladuj karte. Minus jest taki, ze blyskawiczne doladowanie jest tylko w dni powszednie do godz. 21. W weekendy nic nie zdzialasz. Mozna tez ja doladowac przelewem ale taki idzie ok. 3 dni roboczych.
Ja ma "zlogowaną" kartę AliorBanku (debetową). Wcześniej miałem kartę z mBanku (tą z delfinkiem) i też nie była to karta kredytowa. Wszystko działa na tych kartach... sprawdzone wielokrotnie w praktyce.
próbowałem i odrzuca mi transakcję, a prepaida z WBK już zamówiłem ;)
Ktoś orientuje się kiedy do Polski zawitają SIII w tych nowych czterech kolorach?
Ja ma "zlogowaną" kartę AliorBanku (debetową). Wcześniej miałem kartę z mBanku (tą z delfinkiem) i też nie była to karta kredytowa. Wszystko działa na tych kartach... sprawdzone wielokrotnie w praktyce.Tyle tylko, że pre-paidy są bezpieczniejsze. Nie wiem, czy jesteś świadom... Nie chcę tu snuć czarnych scenariuszy, ale historia zna przypadki włamania na serwery dużych korporacji i wycieku numerów kart, danych osobowych itd... Mam tu na myśli np. PSN. A jak Ci ktoś wykradnie numer pre-paida, to go likwidujesz i zakładasz nowego. Ja wiem, że prawdopodobieństwo, że ktoś wykorzysta akurat mój numer karty jest znikome, ale sama świadomość, że takie coś jest hipotetycznie możliwe, skłoniła mnie jednak do założenia sobie takiej karty. Fajną ofertę ma też ING. Trzeba sobie otworzyć konto Direct (którego prowadzenie jest darmowe) i można sobie wtedy założyć kartę wirtualną pre-paidową. W sensie, że nie dostajemy plastiku tylko cyferki mailem. Zasilenie karty z konta odbywa się w czasie rzeczywistym, konto samo w sobie jest nawet całkiem całkiem, z przyzwoitym systemem home-bankingowym. Więc można mieć dwie pieczenie. Aaa... Pod Google Play można też PayPala podpiąć.
Majek, ale nawet jak wykozystaja twoj numer kredytowki, to prawdopodobienstwo, ze bank sie nie zorientuje jest znikome.
Moj numer zostal "skradziony" kiedys, w godzine po dokonaniu platnosci na zaklady sportowe w Chinach mialem telefon z banku z zapytaniem o moje ostatnie trzy zakupy z karty, karta zostala zablokowana i po trzech dniach mialem nowa;)
Znajomemu ktos zrobil zakupy za €800 w Chinach i kase odzyskal w tydzien, kredytowki sa ubezpieczone na taka ewentualnosc, nie ma co robic paniki.....jedyny minus kredytowki to latwa kasa pod reka:D:D:D
mateo912
15-09-2012, 13:47
jeszcze jedno pytane :D
Ktoś z użytkowników SGS2/3 używa stacje dokującą EDD-D200BE? Jestem ciekaw czy będzie to działać z innymi telefonami niż SGS.
do mnie przyjeżdża taka stacja we wtorek/środę.
mateo912
15-09-2012, 14:24
do mnie przyjeżdża taka stacja we wtorek/środę.
masz jakikolwiek inny telefon ładowany przez microusb?
jeśli tak mógłbyś sprawdzić czy będzie ładować?
hydra_nt
15-09-2012, 14:57
Na 99% będzie ładować inne telefony. Problem może być tylko z odpowiednim ułożeniem do ładowania. Niektóre telefony mają złącze w dość nietypowych miejscach :-P
mateo912
15-09-2012, 15:01
Na 99% będzie ładować inne telefony. Problem może być tylko z odpowiednim ułożeniem do ładowania. Niektóre telefony mają złącze w dość nietypowych miejscach :-P
też mam taką nadzieje że będzie ładować ;)
w moim LG l7 złącze micro usb jest w tym samym miejscu i w tym samym kierunku skierowane co SGS 2 ( na oko powinno pasować patrząc na zdjęcie) ale nie znam nikogo z okolicy z tym żeby sprawdzić naocznie :)
Tyle tylko, że pre-paidy są bezpieczniejsze. Nie wiem, czy jesteś świadom... Nie chcę tu snuć czarnych scenariuszy, ale historia zna przypadki włamania na serwery dużych korporacji i wycieku numerów kart, danych osobowych itd... Mam tu na myśli np. PSN. A jak Ci ktoś wykradnie numer pre-paida, to go likwidujesz i zakładasz nowego. Ja wiem, że prawdopodobieństwo, że ktoś wykorzysta akurat mój numer karty jest znikome, ale sama świadomość, że takie coś jest hipotetycznie możliwe, skłoniła mnie jednak do założenia sobie takiej karty. Fajną ofertę ma też ING. Trzeba sobie otworzyć konto Direct (którego prowadzenie jest darmowe) i można sobie wtedy założyć kartę wirtualną pre-paidową. W sensie, że nie dostajemy plastiku tylko cyferki mailem. Zasilenie karty z konta odbywa się w czasie rzeczywistym, konto samo w sobie jest nawet całkiem całkiem, z przyzwoitym systemem home-bankingowym. Więc można mieć dwie pieczenie. Aaa... Pod Google Play można też PayPala podpiąć.
Po to mam konto w AliorSync żeby właśnie nie bać się tego typu "niebezpieczeństw".
Traktuję je tylko i wyłącznie jako konto "awaryjne" a nie podstawowe. Kasy na nim jest niewiele. Jak ktoś skradnie numery... niewielka strata.
Zresztą... nie popadajmy w skrajności, bo wtedy wypadałoby trzymać kasę w skarpecie pod tapczanem :)
A właśnie jak już ktoś wspomniał... kredytówki są najbezpieczniejsze bo transakcje są "ubezpieczone".
Pany, temat się ciągnie w nieskończoność i mnie nie bijcie, bo nie chce mi się szukać... Krótko i na temat! Mam iphone-a 4 od ponad dwóch lat. Coś mi zaczyna nie łączyć przy ladowaniu i pomyślałem, że warto by było pomyśleć nad czymś nowym. Mogę wziąć Samsunga S3 za friko przy umowie 24-miesięcznej.
Tylko mnie się soft appla bardzo podoba i nie wiem czy zmiana mi wyjdzie na dobre. Na korzyść S3 przemawia wielkość wyświetlacza i szybkość. Czy ktoś z Was miał podobnie? Czy warto brać tego Samsunga?
iOS bardzo mi pasuje. Androida jeszcze nie miałem i dlatego mam dylemat.
Czy ktoś z Was miał podobnie? Czy warto brać tego Samsunga?
Zaraz będzie burza, ale co tam. Refleksja iphoniarza od 4 pokoleń:
Ja tak miałem nie raz. Chciało się spróbować czegoś innego. Jednak po pobawieniu się, SGS-y (dwie wersje miałem) poszły z powrotem do kategorii mało dopracowanych, kolorowych, efektownych gadgetów z pierdylionem różnych menu, ekranów i widgetów w których czort się nie połapie, zupełnie nieintuicyjną obsługą, koszmarnie mylącym się dotykiem skutkującym wyskakiwaniem akurat nie tego co chciałem. Jako zabawka na trochę jest ok, ale do codziennego używania nie wyobrażam sobie. Tzn wyobrażam, człowiek jakby musiał to by używał, ale oszaleć można od przypadkowości działania różnych funkcji i programów. A to się głośnik włączy w czasie rozmowy. A to trzeba się kopać przez menu w celu znalezienia czegoś co powinno być na wierzchu. A to program który przed chwilą działał, nie działa. A to wpisana właśnie notka w kalendarzu za chorobę nie chce się zsynchronizować. Itp, itd, etc...
Rafał_Sz
16-09-2012, 07:41
iOS bardzo mi pasuje. Androida jeszcze nie miałem i dlatego mam dylemat.
Bierz SIII. Są co prawda osoby które z Androidem sobie nie radzą (:mrgreen:), ale to kwestia konfiguracji "pod siebie" i obeznania z systemem. Niestety trzeba na to poświęcić 5-10 minut :).
Powiem tak, iOS fajny jest, ale Android jeszcze fajniejszy. ;)
Bierz SIII.
Nie słuchaj ortodoksa. To o czym pisze to jakieś totalne bzdury, które nawet szkoda komentować.
Nie słuchaj ortodoksa. To o czym pisze to jakieś totalne bzdury, które nawet szkoda komentować.
Użytkownikowi odpowiada IP zamiast Androida i zaraz ortodoks. Krytyczna opinia, obserwacje z użytkowania to z kolei bzdury. Poprawna politycznie jest jak rozumiem tylko pochlebna. Hm... a to iphoniarzom przypina się łatkę zaślepionych fanbojów... ;)
Najlepiej mieć samodzielnie wykształcony pogląd. Żeby to osiągnąć trzeba kupić i poużywać smartphone'a zarówno z IOS jak i z Androidem. Nie ma innego sposobu. Potem dopiero można ferować wyroki.
mateo912
16-09-2012, 12:59
Użytkownikowi odpowiada IP zamiast Androida i zaraz ortodoks. Krytyczna opinia, obserwacje z użytkowania to z kolei bzdury. Poprawna politycznie jest jak rozumiem tylko pochlebna. Hm... a to iphoniarzom przypina się łatkę zaślepionych fanbojów... ;)
Najlepiej mieć samodzielnie wykształcony pogląd. Żeby to osiągnąć trzeba kupić i poużywać smartphone'a zarówno z IOS jak i z Androidem. Nie ma innego sposobu. Potem dopiero można ferować wyroki.
no to ja cały czas korzystam równolegle z IOS 5 i andka ICS 4.0.3 i to co napisałeś 2 posty wyżej to hmm "mijanie się z prawdą" delikatnie mówiąc.
....jedyny minus kredytowki to latwa kasa pod reka:D:D:D
Ano... :)
A właśnie jak już ktoś wspomniał... kredytówki są najbezpieczniejsze bo transakcje są "ubezpieczone".
Kiedyś kupowałem przez neta z USA jakąś specjalistyczną książkę meteorologiczną dla ojca narzeczonej (naukowiec). Nie przechodziła mi płatność, więc zadzwoniłem do banku (Citi). Powiedzieli mi, że to nietypowa transakcja była, bo zazwyczaj kupuję tylko bilety na samolot, więc zablokowali i dopiero po moim telefonie miałem możliwość zakupu.
Upierdliwie ale bezpiecznie.
no to ja cały czas korzystam równolegle z IOS 5 i andka ICS 4.0.3 i to co napisałeś 2 posty wyżej to hmm "mijanie się z prawdą" delikatnie mówiąc.
Takie mam spostrzeżenia, nic na to nie poradzę. Zapewne przepuszczane przez filtr "antek jest zły", przyznaję bez bicia. Źle mi się pracuje na Andku. Tak jak opisałem, nigdy nie mogę szybko znaleźć czego szukam. Zrobienie czegokolwiek jest podobne do filozofii windowsowej. Nic prosto, wszędzie pełno menu, ikonek i wyborów. Nawet zadzwonić po prostu nie można bez odpowiedzi na pytanie czy na pewno chcę zadzwonić i czy ma to być rozmowa głosowa czy video. Dla iphoniarza zagmatwanie andka jest koszmarne. Nigdy nie pamiętam w którym menu jest szukana funkcjonalność. W IP wszystko jest prostsze, praktycznie wszystko niezależnie od wersji jest w tym samym miejscu i uruchamia to co się chce a nie stawia użytkownika przed kilkupoziomowym menu.
Zaobserwowałem ciekawe zjawisko:
Mnóstwo ludzi, którzy używali w przeszłości "tradycyjnych" telefonów np kultowych Nokii 6310i, strasznie krytykowali IP kiedy się pojawił. Że gadżet nie telefon itd. Potem pojawiła się konkurencja i użytkownicy 6310i w końcu do niej dotarli. Konkurencja jest obecnie znacznie bardziej gadżeciarska niż IP, ale ze strony tych samych ludzi znów leci krytyka IP, tym razem, że IP jest za mało gadżeciarski. ;)
Nawet zadzwonić po prostu nie można bez odpowiedzi na pytanie czy na pewno chcę zadzwonić i czy ma to być rozmowa głosowa czy video.
Chyba na androidzie nigdy nie pracowałeś. Mam s+ bawiłem sie 2 tys sIII i jak dla mnie wszystko jest tam gdzie powinno i nie widze problemu z dotykiem czy z zadzwonieniem książka tel, szukam kogo chce i dzwonie. Dla mnie iphone 4/4s mialy malutki ekran jak na moje potrzeby. S+ tak samo wiec za chwile bede zmieniał na Note
Celeborn
16-09-2012, 15:27
Zaczyna się przepychanka ortodoksyjnych androidowców i iphoniarzy
Dla mnie iphone 4/4s mialy malutki ekran jak na moje potrzeby. S+ tak samo wiec za chwile bede zmieniał na Note
Zapytam tylko co to za potrzeby? Moze tablet bedzie lepszym rozwiazaniem??;)
Sapphiron
16-09-2012, 18:12
nie wiem może ja jestem dziwny ale wolałbym dać 2,5 za nówke S3 niż ponad 5 za japcoka5...
nie wiem może ja jestem dziwny ale wolałbym dać 2,5 za nówke S3 niż ponad 5 za japcoka5...
Skad te ceny bierzecie, no chyba, ze w PL takie sa, u mnie nowy SGSIII kosztuje €569 a nowy iP4s kosztuje od €589-€789 w zaleznosci od pojemnosci.
iPhone 5 ma kosztowac tyle co iP4s a iP4s ma staniec, narazie nie ma jeszcze cen na iP5, watpie jednak zeby jego cena byla €1250 jak Shappiron podales;)
SGSIII (http://www.three.ie/online/shop/productDetail.aspx?src=p&pid=1673&tariffType=prepay&p=voice)
iP4s (http://www.three.ie/online/shop/productDetail.aspx?src=p&pid=1495&tariffType=prepay&p=voice)
Sapphiron
16-09-2012, 18:48
Skad te ceny bierzecie, no chyba, ze w PL takie sa, u mnie nowy SGSIII kosztuje €569 a nowy iP4s kosztuje od €547-€789 w zaleznosci od pojemnosci.
iPhone 5 ma kosztowac tyle co iP4s a iP4s ma staniec, narazie nie ma jeszcze cen na iP5, watpie jednak zeby jego cena byla €1250 jak Shappiron podales;)
SGSIII (http://www.three.ie/online/shop/productDetail.aspx?src=p&pid=1673&tariffType=prepay&p=voice)
iP4s (http://www.three.ie/online/shop/productDetail.aspx?src=p&pid=1495&tariffType=prepay&p=voice)
Zgredzie, z allegro wziąłem ceny :)
To chyba najwyższe jakie są ;)
iP5 jest za niecałe 4 tysiące, a nawet trochę ponad 3.
Sapphiron
16-09-2012, 18:57
no dobra, nawet jeśli wziąłem nie tą cenę co trzeba to i tak jest o ponad tysiaka droższy...
Użytkownikowi odpowiada IP zamiast Androida i zaraz ortodoks. Krytyczna opinia, obserwacje z użytkowania to z kolei bzdury..
Tom, użytkownicy sprzętu Apple nie są z klucza szufladkowani jako ortodoksi. Są tak za to określani ci użytkownicy, którzy od lat, bez zmian, uparcie powtarzają wszystkim dookoła te same bzdury, jak te poniżej. I niestety takie jednostki wpływają na ukształtowanie opinii o Applowcach, z których śmieje się cały świat. Przyznasz, że skądś się chyba ta opinia i miliony żartów wzięły... :)
...mało dopracowanych, kolorowych, efektownych gadgetów z pierdylionem różnych menu, ekranów i widgetów w których czort się nie połapie, zupełnie nieintuicyjną obsługą, koszmarnie mylącym się dotykiem skutkującym wyskakiwaniem akurat nie tego co chciałem.
... oszaleć można od przypadkowości działania różnych funkcji i programów. A to się głośnik włączy w czasie rozmowy. A to trzeba się kopać przez menu w celu znalezienia czegoś co powinno być na wierzchu. A to program który przed chwilą działał, nie działa. A to wpisana właśnie notka w kalendarzu za chorobę nie chce się zsynchronizować. Itp, itd, etc
... nigdy nie mogę szybko znaleźć czego szukam...Nic prosto, wszędzie pełno menu, ikonek i wyborów. Nawet zadzwonić po prostu nie można bez odpowiedzi na pytanie czy na pewno chcę zadzwonić i czy ma to być rozmowa głosowa czy video.
Mnie się już nawet odpowiadać nie chce na te farmazony, toczyliśmy dysputy niejednokrotnie, zawsze bez skutku - Ty wiesz swoje, reszta świata swoje :)
mateo912
16-09-2012, 19:45
Tom, użytkownicy sprzętu Apple nie są z klucza szufladkowani jako ortodoksi. Są tak za to określani ci użytkownicy, którzy od lat, bez zmian, uparcie powtarzają wszystkim dookoła te same bzdury, jak te poniżej. I niestety takie jednostki wpływają na ukształtowanie opinii o Applowcach, z których śmieje się cały świat. Przyznasz, że skądś się chyba ta opinia i miliony żartów wzięły... :)
... nigdy nie mogę szybko znaleźć czego szukam...Nic prosto, wszędzie pełno menu, ikonek i wyborów. Nawet zadzwonić po prostu nie można bez odpowiedzi na pytanie czy na pewno chcę zadzwonić i czy ma to być rozmowa głosowa czy video.
Mnie się już nawet odpowiadać nie chce na te farmazony, toczyliśmy dysputy niejednokrotnie, zawsze bez skutku - Ty wiesz swoje, reszta świata swoje :)[/QUOTE]
"polajkowałbym" gdyby się dało ;)
Zgredzie, z allegro wziąłem ceny :)
A dlaczego zgredzie, prawde napisalem a to, ze ceny sa z kosmosu to inna sprawa;)
Panowie polecam poczytac slowa Scotta Kelbiego
"This doesn't affect you.
Today, Sony introduced a new full-frame DSLR, it's the SLT-A99V. It's 24-megapixels and costs almost as much as the Nikon D800 I use, which is 36 megapixels. So, do you think I should go to Sony user online forums,...and on Facebook and here on G+ and tell people why the Sony I've never held in my hand, or even taken a photo with, sucks? Should I go on and on about how much better my Nikon camera is, and why I would never use a Sony and how stupid people are that don't buy what I use? Of course not, that's for losers and trolls.
Well, that's what exactly I've been seeing all day about Apple's iPhone 5.
Android users lining up to say how disappointed they are in the new iPhone, and how they're sticking with Android, and how there are so many better choices and on and on. Well good news: Apple's iPhone 5 announcement doesn't affect you any more than Sony's A99V affects me. I'm not switching to Sony, you're not switching to Apple, and that's perfectly fine.
Android Users
Why do you feel you have to jump in and attack a product you don't use, and won't buy? Android-based phones are a perfectly fine choice --- you don't have to defend your choice whenever someone mentions the iPhone 5 or any iPhone for that matter. It simply doesn't affect you. You have a phone you already like, so good news --- you're going to save a bunch of money by staying with what you've already got. You should be happy --- not angry and bitter. This should be a day of great jubilation --- your choice of smartphone has been vindicated --- Apple is all wrong again, and you're smarter than everyone else. Rejoice and stop and the hating.
One last thing
I saw this headline today over on Google+ "iPhone5: Did it live up to all its hype?" Gees, did Apple hype this before today's launch and I missed it? Did they give out the specs last week? Did they post photos of the iPhone on their site? Did they make promises of what would be in the iPhone 5? Did they even mention the phrase "iPhone 5?" No. They didn't pre-announce a thing. The hype didn't come from Apple --- complain to your local rumor site."
I uwazam, ze to sa swiete slowa;)
A tutaj oryginal na fejsie Scotta (https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=480313331993047&set=a.155374217820295.33935.138096599548057&type=1&theater)
Po kiego ta przepychanka, mnie sie nie podoba to co jest na wyswietlaczy SGSII a na SGSIII jest juz duzo lepiej....
Jak ktos chce i lubi miec andka to go ma a jak ktos woli iOSa to kupuje iPhonea, zaden problem, aplikacje sa tak samo platne i bezplatne, czy to z googli czy to z appstrore.....
Jeden i drugi system ma podobne apki, obsluga jest inna i kazdemu co kto lubi.
sokolnik
16-09-2012, 22:09
kto z użytkowników forum ma SONY XPERIA S ? jeśli go ma, to proszę podać swoje spostrzeżenia na temat tego telefonu tj. szybkość działania, przeglądanie internetu, multimedia, aparat i to co wkurza oraz to co cieszy :) jakąś krótką recenzję poproszę, bo te w necie pseudo/testy/opinie jakoś mi nie odpowiadają, nie mam do nich zachowania. Kupując N8 uwierzyłem i sprawdziło się tylko to, że ma dobry aparat, reszta leży i kwiczy :)
Hmm... Xperię S mam funkiel nowiutką do sprzedania (jedynie odpakowaną, żeby pokazać potencjalnemu użytkownikowi). Natomiast bawiłem się parę dłuższych chwil Xperią U (całkiem fajny telefon, tak BTW). Jeżeli jakoś Ci mogę pomóc, wal.
Bawilem sie Xperia U w sklepie jak i innymi modelami w tej cenie, zdecydowanie najlepszy telefon w tej cenie...
Mial byc dla zony, ale sie rozmyslila i jest zdecydowana poczekac na iPhonea;)
od lat, bez zmian, uparcie powtarzają wszystkim dookoła te same (...)
Mnie się już nawet odpowiadać nie chce na te farmazony, toczyliśmy dysputy niejednokrotnie, zawsze bez skutku - Ty wiesz swoje, reszta świata swoje :)
Co mam pisać jeśli wady telefonów z Androidem pomimo upływu czasu ciągle są te same? Defekty użytkowe jakie zauważam po prostu występują i nie jest to tylko moja obserwacja. Ortodoksami można nazwać tylko tych, którzy mimo faktów czarno na białym twierdzą coś przeciwnego.
Żeby nie być gołosłownym, jedna z najbardziej wkurzających cech andków:
"Z tym przycinaniem się androida to niestety prawda" - http://www.dobreprogramy.pl/Test-topowego-Samsunga-Galaxy-S-III,Aktualnosc,34017.html
"O przycinkach w interfejsie i drobnych dropach animacji nie wspomnę, bo będą się one chyba ciągnąć za Androidem, nawet gdy będzie miał do dyspozycji 16-rdzeniowe procesory. " - http://komorkomania.pl/2012/04/24/htc-one-x-jest-super-ale-go-nie-kupie
"nawet scrolowanie ekranu przycina" - http://www.dobreprogramy.pl/lukasamd/Samsung-Nexus-S-recenzja,34082.html
"Android nie ma prawa działać płynnie" - http://www.dobreprogramy.pl/Nokia-Lumia-610-oczekiwany-smartfon-na-Windows-Phone-w-naszym-labie,Aktualnosc,33328.html
"Interfejs działał już płynniej" - android.com.pl/artykuly/artykuy/4495-htc-one-x-recenzja.html?q=%2Fartykuly%2Fartykuy%2F4495-htc-one-x-recenzja.html&showall=1
I tak dalej. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że GUI Androida działa płynnie, to chyba nie miał IP w ręku. Na nim można zobaczyć jak wygląda płynna animacja.
mateo912
16-09-2012, 22:44
Co mam pisać jeśli wady telefonów z Androidem pomimo upływu czasu ciągle są te same? Defekty użytkowe jakie zauważam po prostu występują i nie jest to tylko moja obserwacja. Ortodoksami można nazwać tylko tych, którzy mimo faktów czarno na białym twierdzą coś przeciwnego.
Żeby nie być gołosłownym, jedna z najbardziej wkurzających cech andków:
"Z tym przycinaniem się androida to niestety prawda" - http://www.dobreprogramy.pl/Test-topowego-Samsunga-Galaxy-S-III,Aktualnosc,34017.html
"O przycinkach w interfejsie i drobnych dropach animacji nie wspomnę, bo będą się one chyba ciągnąć za Androidem, nawet gdy będzie miał do dyspozycji 16-rdzeniowe procesory. " - http://komorkomania.pl/2012/04/24/htc-one-x-jest-super-ale-go-nie-kupie
"nawet scrolowanie ekranu przycina" - http://www.dobreprogramy.pl/lukasamd/Samsung-Nexus-S-recenzja,34082.html
"Android nie ma prawa działać płynnie" - http://www.dobreprogramy.pl/Nokia-Lumia-610-oczekiwany-smartfon-na-Windows-Phone-w-naszym-labie,Aktualnosc,33328.html
"Interfejs działał już płynniej" - android.com.pl/artykuly/artykuy/4495-htc-one-x-recenzja.html?q=%2Fartykuly%2Fartykuy%2F4495-htc-one-x-recenzja.html&showall=1
I tak dalej. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że GUI Androida działa płynnie, to chyba nie miał IP w ręku. Na nim można zobaczyć jak wygląda płynna animacja.
Ja miałem i iphona i ipada(swojego) w ręce i też zdarza mu się przyciąć, zawiesić wyłączyć nagle program w którym działam itp.
Wiesz Tom, czytam od jakiegos czasu forum myapple (kupilem ipada a na dniach chyba sprawie sobie nowego iphona ) i chetnie przytoczylbym Tobie setki podobnych wypowiedzi na temat jakosci iphonow i systemu. Wiem jednak, że najlepszym wyjsciem bedzie stwierdzenie, iż oczywiście masz rację. Jak zawsze.
Miłej nocki...
zielonek430
16-09-2012, 22:55
Czuję się wybrańcem :D Mi andek się nie wiesza.
Ja miałem i iphona i ipada(swojego) w ręce i też zdarza mu się przyciąć, zawiesić wyłączyć nagle program w którym działam itp.
Ilość tych problemów to faktycznie "zdarza mu się". Muszę się dobrze zastanowić kiedy widziałem przycięcie, choćby minimalne interfejsu IOS. W smartphone z Androidem, takie zachowanie to norma, nie "zdarza mu się".
mateo912
16-09-2012, 23:01
Ilość tych problemów to faktycznie "zdarza mu się". Muszę się dobrze zastanowić kiedy widziałem przycięcie, choćby minimalne interfejsu IOS. W smartphone z Androidem, takie zachowanie to norma, nie "zdarza mu się".
o rly? resetowanie aplikacji zdarza się mu notorycznie (gdy brakuje ramu zamiast wyłączać aplikacje w tle to wyłącza tą w której pracuje aktualnie) po 10-15 minutach używania team viewera i przeglądarki mercury, zawieszanie aplikacji równie często.
Muszę się dobrze zastanowić kiedy widziałem przycięcie, choćby minimalne interfejsu IOS.
resetowanie aplikacji zdarza się mu notorycznie
Na pewno piszemy o tym samym?
Widziałem wywalanie się aplikacji. Aż kilka razy, przez okres kilku lat na czterech posiadanych IP od 3 do 4S. Przede wszystkim dotyczyły przypadków aktualizacji systemu do czasu kiedy producent aplikacji przystosował do nowej wersji IOS. A ile razy widziałem wywalenie aplikacji na Andku? Też kilka razy, ale na miesiąc. I to zupełnie bez przyczyny. Ot, uruchamiam Listonica, którego używałem wczoraj i znika. Uruchamiam raz jeszcze i działa. Albo odwrotnie. Inne wspomniane defekty obserwuję na codzień. Nie ma dnia żebym nie zanotował czegoś, czego na IP po prostu nie występuje, albo jest na tyle marginalne że niezauważalne.
sokolnik
16-09-2012, 23:39
ktoś coś jeszcze napisze o XPERI S ?
I o co ta cała burza? Sam jestem gadżeciarzem, ale jakoś nie przypisuję ideologii do moich zabawek. Iphone jest świetnym smartfonem. Na moje potrzeby wystarcza choć nie ukrywam, że ekran mógłby być większy.
Bawiłem się Galaxy s3 w sklepie i muszę przyznać, że ekran jest dość czuły i każde dotknięcie bardzo płynnie powoduje swoje następstwa. Tylko jakoś nie mam przekonania do samego softu. Ale to ze względu na przyzwyczajenie do iOS.
Iphone'a 5 odpuszczam sobie, bo w okazyjnej cenie będzie go mozna dostać za rok lub więcej, a narazie nawet w dość wysokim abonamencie trzeba krocie wyrzucić (tzn. gdy się pojawi u operatorów), bo tak jest z każdą kolejną generacją iphone'a. Aha, no i w s3 bardzo mi pasuje wielkość ekranu.
Aha, no i w s3 bardzo mi pasuje wielkość ekranu.
Mnie też to odpowiada, wizualnie, ale nie odpowiada mi noszenie i obsługa. Znacznie dłuższy i szerszy niż 4S. Nie sięgam już po całości kciukiem a zdecydowanie preferuję obsługę jedną ręką. Zresztą nie tylko ja nie daję rady, widzę na codzień ludzi obsługujących SGS i HOX wyłącznie oburęcznie, jak tablet. Przykładowo guzik kontaktów w aplikacji telefon jest na górze zamiast jak w IP na dole obok innych. Korzystam z niego najczęściej i sięganie daleko jest niewygodne, trzeba zmieniać chwyt. Niestety nie da się pogodzić efektowności wynikającej z wielkości i wygody obsługi. Może, gdyby bardziej spersonalizować wszystko i pogrupować wszystko co ważne na dole ekranu byłoby lepiej, ale tak czy siak, za małe łapy żeby wszystko sięgnąć. Kiedyś była taka bardzo mała Nokia ok 10x4 cm i była przegięciem w drugą stronę. Niektórzy nie mogli tak mocno zgiąć kciuka żeby naciskać klawisze. Dowodzi to, że zakresy wymiarów telefonów są dość wąskie, aby urządzenia były wygodne.
ktoś coś jeszcze napisze o XPERI S ?
Zaskakująco lekki w porównaniu do gabarytów. Dobrze nasycone i naturalne kolory - ogólnie rewelacyjny wyświetlacz. Kabel hdmi w zestawie. Tyle na dziś - od 8 godzin się nim dopiero bawię.
chciałbym pochwalić S3 na aparat-daje dużo frajdy :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/ine2c0-2.jpg
źródło (http://i48.tinypic.com/ine2c0.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/2v9raep-2.jpg
źródło (http://i49.tinypic.com/2v9raep.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/wk0jk2-2.jpg
źródło (http://i46.tinypic.com/wk0jk2.jpg)
PS: kompresja zjadła trochę jakość.
W Play od Google jest spora promocja przez najbliższe kilka dni, warto zajrzeć, bo dobra cena na wybrane aplikacje (25centów). Jeśli będzie tak jak ostatnio zestaw aplikacji będzie się codziennie zmieniać. Link tutaj. (https://play.google.com/store/apps/collection/promotion_celebrate_25_billion)
Sapphiron
26-09-2012, 22:25
mateo odpuść... jabkotaliba nie przegadasz... on wie swoje wg zasady "Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
mateo912
26-09-2012, 22:53
mateo odpuść... jabkotaliba nie przegadasz... on wie swoje wg zasady "Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
ale ja wiem o tym ;)
Rafał_Sz
27-09-2012, 08:09
W Play od Google jest spora promocja przez najbliższe kilka dni, warto zajrzeć, bo dobra cena na wybrane aplikacje (25centów). Jeśli będzie tak jak ostatnio zestaw aplikacji będzie się codziennie zmieniać. Link tutaj. (https://play.google.com/store/apps/collection/promotion_celebrate_25_billion)To niech mi teraz oddadzą kasę, bo mam te apki kupione po pełnej cenie. :) Najlepszy jest Asphalt 7, wymaga ponad 1 GB wolnego miejsca na instalację... :)
Sapphiron
27-09-2012, 09:10
wymaga ponad 1 GB wolnego miejsca na instalację... :)
a co to jest przy dzisiejszych możliwościach gdzie wstawiasz sobie kartę 32Gb SDHC i robisz co chcesz ;)
Rafał_Sz
27-09-2012, 09:42
Mam zainstalowane 245 aplikacji. Każdy MB jest na wagę złota. ;)
Sapphiron
27-09-2012, 09:46
i brakuje Ci karty 32Gb?
Rafał_Sz
27-09-2012, 09:55
No! :) Trzeba też czegoś posłuchać, a FLAC do mało objętościowych nie należy. ;)
Sapphiron
27-09-2012, 09:56
No! :) Trzeba też czegoś posłuchać, a FLAC do mało objętościowych nie należy. ;)
znam dokładnie ten ból :)
A tak btw czy jakiś telefon obsługuje karty większe niż 32Gb?
Zakazana reklama Iphona 5
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qFUz6vHEQCM
:P
Rafał_Sz
27-09-2012, 17:54
iP5 16 GB - cena w PL 4900 zł brutto.
Bez komentarza. :)
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2012/39/iphone-5-znamy-polska-cene!-jest-horrendalnie-wysoka.aspx
buahahahahahahaha spadłem z krzesła :mrgreen:
A to świetnie przedstawia jak to jest naprawdę.... http://www.youtube.com/watch?v=CJo00Hc5f70
Fanatyzm ?? :)
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2012/39/iphone-5-znamy-polska-cene!-jest-horrendalnie-wysoka.aspx
łooo matko i to jeszcze za cos co po wyjeciu z pudelka ma wadliwa(porysowana i uszczerbiona) obudowe, aparat gorszy jak w poprzedniku i soft z babolami (mapy).
Co za bzdura. Jeszcze nigdy nowy model iPhone'a nie był jakoś drastycznie droższy od modelu obecnego. Koleś chyba bardzo chciał zabłysnąć. Takie ceny z kolei wszystkie nowe modele na Allegro maja, sprowadzane zza oceanu itd.
O, no i wiemy... Od 2850 do 3750. Czyli prawie tak, jak było.
Rafał_Sz
28-09-2012, 09:04
I 4 tygodnie oczekiwania na telefon. Jak za komuny. :)
Sapphiron
28-09-2012, 09:15
ludzie spodziewali się inwazji bezmyślnych zombie to się doczekali ;) w innym znaczeniu ale tak to wygląda :)
Ale Wy dziwni jesteście... Czy się to komuś podobie, czy nie, produkty Apple'a uchodzą za towar luksusowy. A ten zazwyczaj jest drogi i się na niego czeka. To jak z samochodami. Idzie do salonu Skody i wyjedziecie z niego jakąś Fabią. A idzie do salonu Aston Martina i spróbujcie kupić takiego Cygneta... ;-)
Sapphiron
28-09-2012, 09:37
z tym luksusem to nie przesadzajmy...
To Twoja opinia i masz do niej prawo.
z tym luksusem to nie przesadzajmy...
To więcej niż średnia krajowa. Może w Norwegii to nie luksus, ale wydanie więcej niż ma się na życie, rachunki, kredyty i oszczędności w miesiącu za gadżet, kawałek elektroniki, gdzie cena końcowa jest kilka tysięcy procent wyższa od kosztów wytworzenia jest już dla mnie luksusem.
To więcej niż średnia krajowa. Może w Norwegii to nie luksus, ale wydanie więcej niż ma się na życie, rachunki, kredyty i oszczędności w miesiącu za gadżet, kawałek elektroniki, gdzie cena końcowa jest kilka tysięcy procent wyższa od kosztów wytworzenia jest już dla mnie luksusem.
Chyba nie o taki luksus mu chodziło. Na rynku są telefony za 10 tyś € i też nie dla każdego to luksus. Iphone to poprostu drogi telefon.
Drogi czy nie drogi, mnie rozbawil ostatnio wywiad z przecietnym posiadaczem produktow apple'a na temat zakupu nowego ajfona: http://www.youtube.com/watch?v=BMsLArefSOw&feature=player_embedded
W PL jest on drogi i nie na kieszen przecietnego Kowalskiego (powyzej sredniej krajowej). W krajach kapitalistycznych, na Zgnilym Zachodzie, jest to pare dni pracy przecietnego Johna czy Hansa.
Rafał_Sz
28-09-2012, 13:30
W PL jest on drogi i nie na kieszen przecietnego Kowalskiego (powyzej sredniej krajowej). W krajach kapitalistycznych, na Zgnilym Zachodzie, jest to pare dni pracy przecietnego Johna czy Hansa.
900 euro to troszkę więcej dni pracy przeciętnego Johna czy Hansa. :)
W krajach kapitalistycznych, na Zgnilym Zachodzie, jest to pare dni pracy przecietnego Johna czy Hansa.
Co dalej nie znaczy, że jest on tani!
W UK od 529 funtow wiec bez przesady. Nie napisalem, ze jest tani. Tani to jest jakis Szajsung na Androidzie czy Nokila na Symbianie. Produkty BB tez nie sa tanie.
Oficjalna cena Samsunga GS3 to 500 funtow ... ktos jeszcze chce napisac, ze Jablecznik jest drogi?
Sapphiron
28-09-2012, 13:41
Chyba nie o taki luksus mu chodziło. Na rynku są telefony za 10 tyś € i też nie dla każdego to luksus. Iphone to poprostu drogi telefon.
amen :)
to TYLKO drogi telefon z 1000% marży ;)
Rafał_Sz
28-09-2012, 13:58
amen :)
to TYLKO drogi telefon z 1000% marży ;)
No, nie przesadzajmy w drugą stronę. To jest fenomenalnie dopracowany smartfon z jeszcze lepiej dopracowanym systemem strzyżenia z kasy. Z Apple jest tak jak z Harleyem, gdzie płacisz za legendę, a motocykl dostajesz gratis. W Apple płacisz z jakość, legendę i kompletnie nieuzasadnioną marżę producenta. :)
Tylko, że to rynek dyktuje warunki. I dopóki znajdą się chętni żeby przepłacać, dopóty Jabcok będzie się dobrze sprzedawał i jeszcze lepiej zarabiał.
Chciałbym mieć taką intuicję biznesową i tupet jaką miał Jobs. Chociaż w połowie. :)
Sapphiron
28-09-2012, 14:05
jak to dobrze ze mi wystarcza w zupełności moja Neonówka ;)
mateo912
28-09-2012, 14:17
Z ta jakością i legenda też bym uważał:) ani nie są lepszej jakości niż flagowe od samsunga czy htc a płacimy głównie za "jabłko" bo od zawsze w tv w "amerykańskich" filmach się to logo przewijało więc jego posiadanie jest modne tak samo jak raybany czy "kubeczki" że starbacksa.
Rafał_Sz
28-09-2012, 14:28
Z ta jakością i legenda też bym uważał:) ani nie są lepszej jakości niż flagowe od samsunga czy htc a płacimy głównie za "jabłko" bo od zawsze w tv w "amerykańskich" filmach się to logo przewijało więc jego posiadanie jest modne tak samo jak raybany czy "kubeczki" że starbacksa.
Harley psuje się już na linii produkcyjnej, najładniejszy też nie jest (jeśli chodzi o choppery), najtańszy na pewno. Ale jest legendą i ma rzeszę fanów skłonnych zapłacić każde pieniądze. :) No i patrząc na H-D i na Jabcoka prawie każdy powie jeah! ;):)
Tak mi się jakoś to skojarzyło. :) Zresztą, sporo jest takich marek. Niektóre BMW łoją osiągami i wyposażeniem niejedno Porsche. Ale Porsche to Porsche i sama nazwa już budzi "rispect". :)
Sapphiron
28-09-2012, 14:34
Rafał uwierz mi że znam motory które sa tańsze a robią lepsze wrażenie niż H-D ;) żeby długo nie szukać to np Honda Valkyrie Rune ;)
Rafał_Sz
28-09-2012, 14:35
Rafał uwierz mi że znam motory które sa tańsze a robią lepsze wrażenie niż H-D ;) żeby długo nie szukać to np Honda Valkyrie Rune ;)No ja właśnie m. innymi o tym napisałem. :) Ale co brzmi lepiej? Harleyowiec czy np. Suzukowiec? :)
Sapphiron
28-09-2012, 14:44
szczerze? i tak większość społeczeństwa na motórzystów którzy mają coś innego niż ścigacze mówi harleyowcy ;) cokolwiek byś nie miał to i tak jesteś tak nazywany ;)
ale mimo wszystko wygląd, dźwięk i osiagi stockowe u Suzi czy w Hundzie są lepsze niż w H-D :) tak samo jak napisałeś o BMW i Porsche ;)
O piątce z przymróżeniem oka ;)
http://www.cultofmac.com/191790/the-funniest-video-youll-see-about-the-iphone-5s-height-increase-humor/
krzysztof jot
28-09-2012, 19:56
znam dokładnie ten ból :)
A tak btw czy jakiś telefon obsługuje karty większe niż 32Gb?
no SGS3 :). Mam obecnie 64GB SanDisk Mobile Ultra XC1. Jest specjalnie "spreparowana" pod urządzenia mobilne i wsadzona w telefon diablo szybka, nie ma nawet komunikatu o skanowaniu karty po uruchomieniu - http://www.komputronik.pl/product/163218/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/microSDXC_64GB_Sandisk_Ultra_30_MB-s_class_10_adapter_SD.html
Notabene - polecam
- SGS3 vs iP5: http://www.phonearena.com/reviews/Apple-iPhone-5-vs-Samsung-Galaxy-S-III_id3142
- fanpage S3: https://www.facebook.com/SamsungGalaxyS3Polska
Poszukuję dla mojej siostry DARMOWĄ NAVI dla HTC HD7 w WP7. Siostra mówiła, że instalowała kiedyś jakiegoś triala ale nie pamięta co to było. Zależy jej na mapach w USA - szczególnie zachodnie wybrzeże i Hawaje. Znacie coś wartego polecenia?
Szukałem trochę i znalazłem gMaps (http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/gmaps/7b8bedd5-4368-e011-81d2-78e7d1fa76f8). Mapy aktualne bo z Google ale nie mam pojęcia czy można je ściągnąć na tel aby później nie korzystać z neta w roamingu.
Z WP7 i innymi systemami mobilnymi z M$ nie miałem do czynienia i nigdy tą tematyką nie interesowałem się, więc i szukanie kiepsko mi idzie.
Dodatkowo tel ma simlocka, którego nie może usunąć bo to tel służbowy i w firmie jej tego zabronili.
krzysztof jot
28-09-2012, 20:13
Ale Wy dziwni jesteście... Czy się to komuś podobie, czy nie, produkty Apple'a uchodzą za towar luksusowy. ;-)
mylisz lub błędnie interpretujesz pojecie "modny, trendy, kultowy, szpanerski ..." z pojęciem "luksusowy". Cena i to w odniesieniu na polski rynek nie jest synonimem luksusu, ostatecznie snobizmu a do luksusu to daleka droga. Luksusowy telefon to Tag Heuer, Vertu, Gucci czy Louis Vuitton a nie IP5 - zlituj się, albo nie masz pojęcia o świecie luksusu. :)
http://www.tagheuer.com/int-en/mobile-phones/meridiist
http://blog.vipluxuryphones.com/2011/04/13/vertu-luxury-phone/
http://blog.vipluxuryphones.com/2011/03/26/tag-heuer-mobile-cell-phone/
http://blog.vipluxuryphones.com/2012/01/18/new-model-louis-vuitton-phone-2012/
itd itp... ale nie iphone :)
Sapphiron
28-09-2012, 20:15
amen po raz drugi ;)
Co chcecie osiagnac poprzez te "krucjate" anty iPhone?
Cena tego telefonu rozni sie minimalnie od ceny SGSIII i HTC One X.....ktos ma ochote to kupuje, ktos nie lubi to nie kupuje.
Nie nazywal bym tak jak Wy urzytkownikow iPhonea, nie ma co sie oszukiwac, prostota obslugi i intuicyjnosc tego systemu jest z najwyzszej dechy sklepowej.
W krainie w ktorej mieszkam moge miec iP5 za €149 w abonamencie €40 (w abonamencie jest tyle, ze nie sposob przesadzic) z umowa na 2 lata, za pol roku bedzie za free tak jak bylo z poprzednimi modelami, identyczna oferta bylo pod koniec maja jak wchodzil SGSIII, cena byla identyczna, abonament taki sam i umowa identyczna.
To, ze w Polsce postrzega sie to jako snobizm to wasze i tylko wasze slowa, tutaj gdzie jestem to normalne, ze ktos ma iPhonea a ktos inny SGSIII, jego wybor i nikt mu tego nie wygaduje.......
Mam iP4 i narazie nie mam zamiaru zmieniac tego telefonu, dzwoni, internet dziala, jest calkiem szybki, aplikacje sa darmowe a jak jest jakas platna to kosztuje mnie groszaki, wiec bez marudzenia.
Powiem po raz kolejny, AppStore tak jak sklep google apps ma platne i darmowe aplikacje, wiec gadanie o zarabianiu na aplikacjach przez apple to bzdura.
Komus sie nie podoba to, ze apple ogranicza sie tylko do sprawdzonych aplikacji, zaden problem jailbreake to moment a i krasc bedziecie mogli platne aplikacje, zaden problem.
Sapphiron
28-09-2012, 21:52
ja tylko wyrażam swoje zdanie. Jeśli bierzesz to za krucjatę to czas pomyśleć o urlopie ;)
Miales dluzszy kontakt z iPhonem zeby tak pisac?
Poza tym kolejny raz widze te bzdety o cenie.......chcieliscie dziki zachod to go macie, azja nozmalnie, bo jakos w innych krajach cena moze byc normalna.
Sapphiron
28-09-2012, 21:57
owszem miałem dłuższy kontakt z japcokiem :)
Sapphiron
28-09-2012, 22:04
przed Neonówką używałem ip4 :) potem z ulgą przesiadłem się na Neo :)
A co spowodowalo taka ulge? Obrzydzenie do imperialistyczno snobistycznego paskudztwa, czy moze zbyt trudny byl......a moze sie zawieszal:D:D:D
Sapphiron
28-09-2012, 22:21
tiaaa... idź odpocznij :)
mylisz lub błędnie interpretujesz pojecie "modny, trendy, kultowy, szpanerski ..." z pojęciem "luksusowy". Cena i to w odniesieniu na polski rynek nie jest synonimem luksusu, ostatecznie snobizmu a do luksusu to daleka droga. Luksusowy telefon to Tag Heuer, Vertu, Gucci czy Louis Vuitton a nie IP5 - zlituj się, albo nie masz pojęcia o świecie luksusu. :)
No ale Twoje przykłady to jakiś top dla jakiegoś przykładu bezguścia z Moskwy. Kilo złota i parę kamyczków. Uważam zegarek Omega za 20 000 zł za luksusowy, mimo, że są i pewnie kilkadziesiąt razy droższe. Luksusowe dobro to nie tylko towar, który się sprzedaje w naszym kraju w ilości 1-3 sztuk rocznie.
tiaaa... idź odpocznij :)
Wiesz co, od strony 480 do 520 mniej wiecej, piszesz o tym, ze chcesz kupic jakiegos smartfona i docelowo po NOKII E51 wybierasz "neonufke", przechodzac przez dziesiatki niszowych modeli szajsunga i innych telefonow klasy iP3G, wiec jak mozesz to nie opowiadaj bzdur, ze miales kontakt z iPhonem, dlatego pytalem, bo watek czytam dokladnie i wiem na 100%, ze nigdy bnie pisales o posiadaniu iPhonea;)
To wszystko jest w tym watku, nie zmyslam, nawet dopytujesz jak przeniesc kontakty z E51 na Sonego;)
Ja nie musze odpoczywac, tylko smieszy mnie to jezdzenie po iPhonie, chcesz kupujesz, nie chcesz to nie kupujesz.
Czy ja kiedyskolwiek marudzilem na Androida, albo telefony na tym systemie, no sirry, tak nie podobaja mi sie kolory na Samsungach i HTC, ale to pewnie spowodowane jest tym, ze wiekszosc uzytkownikow ma jakies chore ustawienia.
Co do Sonego, przyznac musze, ze wyswietlacz ma pierwsza klasa.
Boryszuk
28-09-2012, 22:36
tylko smieszy mnie to jezdzenie po iPhonie.
Bo to takie modne być przeciwko mainstreamowi. Tak modne, że samo w sobie staje się mainstreamem.
Ja się zastanawiam nad japkiem, w połowie stycznia kończy mi się kontrakt więc może już na święta coś wyrwę. Zobaczę co będzie w ofercie ;)
Sapphiron
28-09-2012, 22:36
wiesz, tak samo jak nigdzie nie pisałem o tym co zjadłem na obiad, jakiego żelu używam do kąpieli itp itd :) nie pisałem też o tym że testowałem kilka a wręcz kilkanaście telefonów zanim wybrałem ten przy którym zostanę do końca umowy ;)
a ja na wyświetlacz w Sonym narzekam pod względem takim że ma za ciepłe kolory, tak jakby WB padł ;)
Celeborn
29-09-2012, 06:47
Wiesz co, od strony 480 do 520 mniej wiecej, piszesz o tym, ze chcesz kupic jakiegos smartfona i docelowo po NOKII E51 wybierasz "neonufke", przechodzac przez dziesiatki niszowych modeli szajsunga i innych telefonow klasy iP3G, wiec jak mozesz to nie opowiadaj bzdur, ze miales kontakt z iPhonem, dlatego pytalem, bo watek czytam dokladnie i wiem na 100%, ze nigdy bnie pisales o posiadaniu iPhonea;)
To wszystko jest w tym watku, nie zmyslam, nawet dopytujesz jak przeniesc kontakty z E51 na Sonego;)
Ja nie musze odpoczywac, tylko smieszy mnie to jezdzenie po iPhonie, chcesz kupujesz, nie chcesz to nie kupujesz.
Czy ja kiedyskolwiek marudzilem na Androida, albo telefony na tym systemie, no sirry, tak nie podobaja mi sie kolory na Samsungach i HTC, ale to pewnie spowodowane jest tym, ze wiekszosc uzytkownikow ma jakies chore ustawienia.
Co do Sonego, przyznac musze, ze wyswietlacz ma pierwsza klasa.
Apropos ustawień na Androidzie co do wyświetlania kolorów(bo chyba o tym piszesz). Niestety nie za bardzo da się wpłynąć na ustawienie wyświetlania kolorów, barwy nasycenia itp. Wrzucałem kiedyś do swojego SGSA2 "BRAVIA engine" czy coś takiego. Podobno miało to poprawić znacząco jakość wyświetlanego obrazka (cokolwiek to znaczy), w rezultacie nic to nie dało.
mateo912
29-09-2012, 10:44
Co chcecie osiagnac poprzez te "krucjate" anty iPhone?
Cena tego telefonu rozni sie minimalnie od ceny SGSIII i HTC One X.....ktos ma ochote to kupuje, ktos nie lubi to nie kupuje.
Nie nazywal bym tak jak Wy urzytkownikow iPhonea, nie ma co sie oszukiwac, prostota obslugi i intuicyjnosc tego systemu jest z najwyzszej dechy sklepowej.
W krainie w ktorej mieszkam moge miec iP5 za €149 w abonamencie €40 (w abonamencie jest tyle, ze nie sposob przesadzic) z umowa na 2 lata, za pol roku bedzie za free tak jak bylo z poprzednimi modelami, identyczna oferta bylo pod koniec maja jak wchodzil SGSIII, cena byla identyczna, abonament taki sam i umowa identyczna.
To, ze w Polsce postrzega sie to jako snobizm to wasze i tylko wasze slowa, tutaj gdzie jestem to normalne, ze ktos ma iPhonea a ktos inny SGSIII, jego wybor i nikt mu tego nie wygaduje.......
Mam iP4 i narazie nie mam zamiaru zmieniac tego telefonu, dzwoni, internet dziala, jest calkiem szybki, aplikacje sa darmowe a jak jest jakas platna to kosztuje mnie groszaki, wiec bez marudzenia.
Powiem po raz kolejny, AppStore tak jak sklep google apps ma platne i darmowe aplikacje, wiec gadanie o zarabianiu na aplikacjach przez apple to bzdura.
Komus sie nie podoba to, ze apple ogranicza sie tylko do sprawdzonych aplikacji, zaden problem jailbreake to moment a i krasc bedziecie mogli platne aplikacje, zaden problem.
Ale tu nie chodzi o "hejtowanie" iPhone a zdjęcie go z piedestalu na którym go niektórzy stawiają. Nie jest w praktycznie niczym zdecydowanie lepszy od innych flagowych modeli htc lub samsunga oraz ma wady jak wszystko inne:). Jest dobry tak samo jak sgs3 czy htc x i każdy wybiera sam co jest dla niego lepsze, co mu sie bardziej podoba.:)
Nie jest w praktycznie niczym zdecydowanie lepszy od innych flagowych modeli htc lub samsunga oraz ma wady jak wszystko inne:). Jest dobry tak samo jak sgs3 czy htc x i każdy wybiera sam co jest dla niego lepsze, co mu sie bardziej podoba.:)
Powtarzające się przykłady wskazujące na najbardziej wkurzające różnice nic nie znaczą? O jednej pisałem wielokrotnie i zauważa ją coraz więcej ludzi. Graficzny interfejs użytkownika Androida się przycina, czyli ma problem z swoją podstawową funkcjonalnością. I nic nie pomagają gigahertzowe procesory. Jak na razie, ze wszystkich telefonów jakie miałem i miałem okazję krócej lub dłużej podotykać, wyłącznie IP działa gładko. Wręcz finezyjnie. Nie widzę powodu aby nie nazywać czegoś lepszym, jeśli tym rzeczywiście jest. Fanatyzmem natomiast można nazwać wyłącznie obstawanie przy bronieniu tez, które są z gruntu nieprawdziwe.
Celeborn
29-09-2012, 11:08
Powtarzające się przykłady wskazujące na najbardziej wkurzające różnice nic nie znaczą? O jednej pisałem wielokrotnie i zauważa ją coraz więcej ludzi. Graficzny interfejs użytkownika Androida się przycina, czyli ma problem z swoją podstawową funkcjonalnością. I nic nie pomagają gigahertzowe procesory. Jak na razie, ze wszystkich telefonów jakie miałem i miałem okazję krócej lub dłużej podotykać, wyłącznie IP działa gładko. Wręcz finezyjnie. Nie widzę powodu aby nie nazywać czegoś lepszym, jeśli tym rzeczywiście jest. Fanatyzmem natomiast można nazwać wyłącznie obstawanie przy bronieniu tez, które są z gruntu nieprawdziwe.
Że który interfejs ci się przycina? Ja na moim touhwizzie tego nie zauważyłem. Na Htc Desire sense też nie przycinało. (2.2)
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Ze niby iSzajs sie nie tnie.... No tak, jesli czas oczekiwanie na otwarcie apki uznamy jako standarowy to fakt. Nie tnie sie. Moja zonka ma to cudo od chyba 3 lat i dosc czesto nazeka ze jest wolny. Mój BB to rakieta przy telefonie zony. Tom, i moze wreszcie sobie zakoduj - dla jednego jest lepszy BB, dla innego iSzajs a dla kolejnego Andek. Nie rob z iSzajsa jedynej slusznej prawdy absolutniej bomnie po prostu skreca jak to czytam.
Sapphiron
29-09-2012, 11:33
kurde to nawet ja na swojej Neonówce a nie jest to hiper sprzęt nie widzę przycięć interfejsu...
Rafał_Sz
29-09-2012, 11:39
A ja u siebie w Defy po wyjściu ze stanu uśpienia widzę przycinanie. Zwłaszcza, jak zaczyna zasysać maile i powiadomienia po wykryciu WI-FI. Dopiero po kilkunastu sekundach rusza płynność w działaniu.
Psychotrop
29-09-2012, 11:40
u mnie neo V tnie się jak nastoletni emo.
czasem mam wrażenie, że to telefon filozof i zanim coś zrobi, to zastanawia się na tegoż sensem.
przycinanie zaraz po restarcie, zaraz po świeżym sofcie, zaraz po czyszczeniu, generalnie zawsze ... mać mać mać.
chyba wyciągnę z szafki swojego starego dobrego HTC Desire.
Sapphiron
29-09-2012, 11:51
:shock:
no to najwyraźniej któryś z nas dostał dziwną sztukę... ja że chodzi dobrze albo Ty że chodzi źle...
Apropos ustawień na Androidzie co do wyświetlania kolorów(bo chyba o tym piszesz). Niestety nie za bardzo da się wpłynąć na ustawienie wyświetlania kolorów, barwy nasycenia itp. Wrzucałem kiedyś do swojego SGSA2 "BRAVIA engine" czy coś takiego. Podobno miało to poprawić znacząco jakość wyświetlanego obrazka (cokolwiek to znaczy), w rezultacie nic to nie dało.
Jak wrzucisz rom CM9 lub CM10 to mozesz sobie w ustawieniach dowolnie kolory dopasowac:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/e2esejyg-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/12/09/29/e2esejyg.jpg)
Psychotrop
29-09-2012, 11:57
:shock:
no to najwyraźniej któryś z nas dostał dziwną sztukę... ja że chodzi dobrze albo Ty że chodzi źle...
raczej ty masz dziwną sztukę :/
to tel. firmowy i parę osób w pracy też się skusiło na niego (w różnych okresach czasu) i też im się tną :/
mają takie kilku sekundowe zwisy.
a czasem przy wychodzeniu z jakiś aplikacji potrafią się tak zwiesić, że nawet przycisk power nie działa.
nie wiem czy to kwestia brandowanego ISCa z plusa, ale ruszyć go nie mogę, bo gwarancja bla bla bla ...
p.s.
którego masz ISCa ?
jakiś brand, czy custom ?
Sapphiron
29-09-2012, 12:00
ICS 4.0.3 na brandowanym plusa :) Apex Black jako launcher :)
Psychotrop
29-09-2012, 12:02
no to u mnie jest brandowany ICS 4.0.4 z plusa.
ale ewidentnie widać, że procek nie wydala.
przy tych zawieszaniach obciążenie procka jest na 100% :/
Sapphiron
29-09-2012, 12:10
hip hip hura... chociaż z telefonem udało mi się bo z tabletem ma masakrę...
Że który interfejs ci się przycina? Ja na moim touhwizzie tego nie zauważyłem. Na Htc Desire sense też nie przycinało. (2.2)
kurde to nawet ja na swojej Neonówce a nie jest to hiper sprzęt nie widzę przycięć interfejsu...
Wiem doskonale, że w takich dyskusjach typowe, poruszane szeroko gdzie indziej problemy znikają a oponenci dadzą sobie rękę uciąć że nie, absolutnie, nigdy w życiu...
Proponuję wrócić do postu 6150. Że zacytuję:
"Z tym przycinaniem się androida to niestety prawda", "O przycinkach w interfejsie i drobnych dropach animacji nie wspomnę, bo będą się one chyba ciągnąć za Androidem, nawet gdy będzie miał do dyspozycji 16-rdzeniowe procesory. ", "nawet scrolowanie ekranu przycina", "Android nie ma prawa działać płynnie", "Interfejs działał już płynniej".
Wszystko z testów i opinii użytkowników. Nawet w ostatnio linkowanym porównaniu IP5 i SGSIII: "Well, the Galaxy S III still displays one responsive performance as well, but it doesn’t match the iPhone 5’s level of finesse."
Sam miałem na własność 2 HTC, 3 Samsungi i 4 IP. Sporadycznie kontakty z wieloma innymi. Jeśli ktoś ma obycie z IP, przycinanie GUI Andka czuć pod palcem od razu.
No tak, jesli czas oczekiwanie na otwarcie apki uznamy jako standarowy to fakt. Nie tnie sie. Moja zonka ma to cudo od chyba 3 lat i dosc czesto nazeka ze jest wolny.
Czyli ma model sprzed 3 lat. Chyba nic w tym dziwnego, że wolny. Przy czym nawet stary i wolny IP ma płynnie działający interfejs.
Nie rob z iSzajsa jedynej slusznej prawdy absolutniej bomnie po prostu skreca jak to czytam.
Nie rozumiem dlaczego pisze Pan "iSzajs"? To jest świetnie wykonane urządzenie z znakomitym systemem, które jest naśladowane przez niemal wszystkie firmy na świecie. Skoro więc taki SGS kopiuje na potęgę pomysły z IP to Samsung dąży do bycia szajsem? ;)
Sapphiron
29-09-2012, 12:39
tośmy sobie pogadali... jak gęś z prosięciem...
I po raz kolejny sobie obiecuję że nigdy wiecej się słowem nie odezwę tam gdzie Tom moze zaczac pisac jakie to produkty Apple są przeboskie, płynne, intuicyjne i jak trafnie przepowiadają przyszłość. Załamka normalnie
Sapphiron
29-09-2012, 12:47
Struś, ja kiedyś sobie obiecałem że nie będę się odzywał w ŻADNYM wątku gdzie Tom pisze, czy to komórki czy komputery, czy monitory czy ogrodnictwo...
no ale cóż...
kakersik
29-09-2012, 12:54
Moim zdaniem cała ta kłótnia jest bez sensu. Tak samo jak porównywanie wydajności dwóch różnych systemów. Każdy z tych telefonów ma swoje plusy i minusy. Używam obecnie Htc One X, a czasem bawię się iPhonem 4s. W moim odczuciu jabłko chodzi lepiej. Przegrywa tylko wielkością ekranu. I gdyby apple wypuściło model z 4,3 calowym lub większym ekranem to chętnie zamienię htc na jabłko. Jedno co mi się nie podoba, to polityka apple - wieczne oskarżanie wszystkich o wszystko. Lekka żenada.
Sapphiron
29-09-2012, 12:56
Moim zdaniem cała ta kłótnia jest bez sensu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/tumblr_m9bxv9aTbm1qcrima-1.jpg
źródło (http://media.tumblr.com/tumblr_m9bxv9aTbm1qcrima.jpg)
A ja powoli się zastanawiam czy przypadkiem Tom nie ma płacone za marketing szeptany... Bo to wtedy miałoby sens i to duży...
które jest naśladowane przez niemal wszystkie firmy na świecie. Skoro więc taki SGS kopiuje na potęgę pomysły z IP to Samsung dąży do bycia szajsem? ;)
No tak, bo wszyscy kopiuja appla, on nic nie kopiowal nigdy taki jest zarabisty:
http://lolsnaps.com/upload_pic/WhatDidAppleReallyInvent-38864.jpg
Sapphiron
29-09-2012, 13:06
tak tak... nawet motorola wszystkie swoje patenty ukradła z iphona ;)
No wlasnie, ciekawe kiedy motorola uzyje swoich patentow na lacznosc komorkowa przeciwko apple, a samsung patenty m.in na LTE, ktore jest zaimplementowane w ip5 :)
Ogólnie nie lubię takich dyskusji, bo jedna i druga strona ma trochę racji, ale za nic nie da sobie nic powiedzieć. Sam jestem aktualnie na etapie wyboru telefonu i szukam najlepszej dla siebie opcji i wybieram między 3 głównymi graczami: iOS, Androidem i Windows Phonem.
Sprawa z iOS jest prosta, idziesz i kupujesz jednego z iPhone'ów (dwa rozmiary do wyboru!). Możesz zainstalować na nim aplikacje, założyć obudowę i zmienić dzwonek. W zamian masz płynnie działający system i.... to by było na tyle.
Kiedy przychodzi do kupna Androida, sprawa się lekko komplikuje, bo przecież tyle producentów, rozmiarów ekranu itd. Trzeba przyznać jedno, jeśli chodzi o płynność Androida, to nabrał on niej dopiero w ostatnich wydaniach (tj. Ice Cream Sandwich, no i przede wszystkim w Jeally Bean) i jeśli producent nie zepsuł go swoim oprogramowaniem, zbytnio, to jest on porównywalny do iOS.
Znowu WP ma problemy się wybić, co miejmy nadzieję zmieni się wraz z nową Nokią Lumia 920, który zapowiada się świetnym telefonem... na papierze.
Proponuję wrócić do postu 6150. Że zacytuję:
[ciach]
Nawet w ostatnio linkowanym porównaniu IP5 i SGSIII: "Well, the Galaxy S III still displays one responsive performance as well, but it doesn’t match the iPhone 5’s level of finesse."
Tom01. Zauważ jednak, że coraz więcej opinii użytkowników i recenzji zauważa jednak coś innego. Nawet w tym artykule, który cytujesz na końcu, redaktor dodaje w następnym zdaniu:
"Then again, there’s not much of a challenge with the static homescreen look of the iPhone 5, where in contrast, there are numerous graphical elements in play with the SGSIII homescreen."
I tu jest różnica, w iPhonie masz domyślą listę aplikacji. Może i jest płynna, ale nic z tym nie zrobisz. Tobie to pasuje, super! Ale w SGS III ja decyduję, czy na ekranie głównym mam wszystkie ważne dla mnie informacje czy np. chce machać w poszukiwaniu aplikacji pogodowej przez całe menu.
I nie napisałeś co na końcu stwierdził redaktor:
"Even though its looks might pale in comparison to the chic styling of the iPhone 5, the Samsung Galaxy S III is able to closely match Apple’s pride and joy in many categories. Ultimately, it’s the TouchWiz Nature UX experience and its extensive set of functionality that makes the SGSIII the more productive and complete handset between the two."
No i więcej na temat iOS vs Android:
"Now, we wouldn't go that far as the new OS release teaches the iPhone family plenty of new tricks, but we can't overlook the fact either that while Android finally caught up in terms of fluidity and smoothness, iOS is yet to match the functionality of its competitors." GSM Arena.
"Mimo nie najlepszych na rynku specyfikacji technicznych iPhone 5 działa niezwykle szybko i sprawnie, choć w żadnej mierze nie możemy tu mówić o tym, żeby działał szybciej chociażby od Samsunga Galaxy S III. Już to wcześniej pisałem, ale powtórzę w tym miejscu – wydaje się, że w rozwoju urządzeń mobilnych doszliśmy do momentu, w którym prędkość działania urządzenia nie stanowi o żadnej przewadze konkurencyjnej. Wszystkie bowiem topowe urządzenia działają w podobny sposób, bliski o ile nie równy szybkości działania topowych komputerów PC. iPhone 5 jest szybki, sprawny i działa bez opóźnień – dokładnie tak, jak oczekujemy od urządzenia tej klasy." Spiders Web
To co mówisz na temat androida jest prawdą Tom01, ale do Ice Cream Sandwich i Jelly Bean. Wraz z najnowszy wydaniem problemy płynności Androida prawie zniknęły. I co najważniejsze sprawa aktualizacji, też zaczyna wyglądać coraz lepiej. Jelly Bean, można wręcz powiedzieć dla Galaxy Nexusa, pojawił się szybciej niż iOS 6 dla iPhona, a dla np. SGS III Jelly Bean pojawił się (relatywnie) niewiele później, niż iOS dla iPhonów.
Tak z letka zmieniając temat. Czy ktoś się orientuje, czy dla SGS II jest przewidziany JB? Bo wczoraj żony Szajsung mielał, mielał, mielał, aktualizował się i aktualizował i się zaktualizował z 4.0.3 do 4.0.4. Tak patrzyłem na ten cały proces z ciekawością, bo trwało to tak i wyglądało, jak by kolejna wersja, 4.1 w sensie, miała wskoczyć. A tu ciągle ICS. Nie żebym miał jakieś parcie na JB, ale ciekawy jestem...
Tak z letka zmieniając temat. Czy ktoś się orientuje, czy dla SGS II jest przewidziany JB? Bo wczoraj żony Szajsung mielał, mielał, mielał, aktualizował się i aktualizował i się zaktualizował z 4.0.3 do 4.0.4. Tak patrzyłem na ten cały proces z ciekawością, bo trwało to tak i wyglądało, jak by kolejna wersja, 4.1 w sensie, miała wskoczyć. A tu ciągle ICS. Nie żebym miał jakieś parcie na JB, ale ciekawy jestem...
Tak dostanie. :)
Samsung announces list of devices that will get Jelly Bean (http://goo.gl/W8xTe)
Sapphiron
29-09-2012, 13:47
a ja skleroza nie zauważyłem że jednak mam 4.0.4 a nie 0.3 ;)
O, no i elegancko.
Tak swoją drogą, czytam sobie te Wasze przepychanki i ciągle nie rozumiem ich sensu. Po kiego grzyba krucjaty prowadzić? Niech każdy używa tego, co mu pasuje i niech do ciężkiego diabła nie jedzie po drugiej opcji, jak po łysej kobyle... Ech...
Chociaż sam używam iPka i jestem z niego bardzo zadowolony (choć ma kilka drobnych mankamentów), to taki SGSII też całkiem mi się podoba. A miałem z nim do czynienia ostatnio sporo, gdyż (już o tym wcześniej wspominałem) małżowina przesiadała się z balasiastej Nokii na smartfona (wpierw na Xperię U, po dwóch tygodniach na SGSa). Więc to był dla niej zupełnie nowy świat i chcąc, nie chcąc, stałem się podręcznym helpdeskiem. A żeby móc robić za helpdesk, musiałem przejść szybkie doszkolenie z zakresu Androida (wcześnie miałem jedynie do czynienia w Andkiem wsadzonym do aparatu, w którym on nie powinien być i miałem o tym systemie raczej nie za dobrą opinię). Więc poobracałem w łapkach te dwa telefony przez czas jakiś i stwierdzam, że w obydwu tych słuchawkach Android chodzi całkiem sprawnie i zabawnie. Przez chwilę nawet ocknęły się we mnie dawne zapędy do dłubania w sprzęcie/oprogramowaniu (z których już jakiś czas temu dosyć skutecznie się wyleczyłem) i myślałem, czy by się nie zamienić, na jakiś czas przynajmniej, swoim jajfonem na szajsunga. Naprawdę nie mam nic do zarzucenia ani Soniakowi (choć jeszcze na GB), ani SGSowi. Nawet te cukierkowe kolorki mi nie przeszkadzają - wszak to tylko telefon, a nie komputer do obróbki RAWów.
joker333
29-09-2012, 14:00
Ze niby iSzajs sie nie tnie.... No tak, jesli czas oczekiwanie na otwarcie apki uznamy jako standarowy to fakt. Nie tnie sie. Moja zonka ma to cudo od chyba 3 lat i dosc czesto nazeka ze jest wolny. Mój BB to rakieta przy telefonie zony.
Właśnie to jeden z większych plusów imho iphonów bb i z tego co zauważyłem nokii lumii wszystko obojetnie co nie poinstalujesz działa bardzo płynnie
Celeborn
29-09-2012, 14:18
@Majek
Tak sgs2 dostanie JB
@Majek
Tak sgs2 dostanie JB
Nieoficjany JB jest juz od kilku miesiecy dla SGSII: http://forum.android.com.pl/f168/i9100-jb-4-1-1-cyanogen10-nightly-20120914-a-195817/
Celeborn
29-09-2012, 14:39
Działa on tak sobie. Instalowałem go.
Hmmm, ale instalowales najnowsza wersje?
Ja na swoim SGS nie moge narzekac na CM10, ni ema co nawet porownywac jezeli chodzi o plynnosc do stocka 2.3.6 :)
Celeborn
29-09-2012, 14:47
Tak tak. Zdarzają mu się sporadyczne FC i niekiedy restarty.
Sapphiron
29-09-2012, 14:53
a ja myślę nad wgraniem CM9 lub 10 na tablet... bo mnie szlag trafia powoli...
problemy płynności Androida prawie zniknęły.
I tu jest pies pogrzebany - prawie.
Cały ten Android jest prawie jak IOS. Fakt, że każdy jest skrzywiony w swoją stronę, ja też. W tym skrzywieniu, dopóki sytuacja nie zmieni się diametralnie, stoję w przekonaniu popartym doświadczeniem, że pomimo całej zachęcającej atrakcyjności GUI Androida, szczególnie nowszych wydań, to jako typowy koń roboczy w porównaniu do IOS, jest cały czas prawie funkcjonalnym smartfonem. Przyzwyczaić się można do wszystkiego, również do obsługi, koszmarnego menu i rozmaitych wad Androida, ale nie sposób ich nie zauważać. Czasem niektóre uciążliwości i rozmaite narowy potrafią napsuć krwi. Na IP jakość działania stoi o klasę na wyższym poziomie. Podobnie jak Majek robię za rodzinną pomoc techniczną żonie, która ma obecnie HTC. I pomimo, że IP nigdy nie miała, więc nie ma punktu odniesienia, na Androida klnie. Szczegóły wypisywałem wielokrotnie.
Tak dostanie. :)
Samsung announces list of devices that will get Jelly Bean (http://goo.gl/W8xTe)
Ace 2 dostanie JB? :) No to to bardzo dobra wiadomość jest. Bałem się, że poprzestaną na aktualizacji do ICS, choć sam na razie nadal mam 2.3.6...