Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
mateo912
03-02-2016, 14:13
Mam go od ponad roku i jak na razie żadnych problemów. Za to Nexus 4 poszedł do kosza. :/
mój n4 jest teraz katowany przez moja dziewczynę i dzielnie znosi jej niezbyt delikatne traktowanie ;)
r.pszczolkowski
03-02-2016, 14:15
Ma ktoś może Huawei P8? Szukam jakiegoś telefonu dla żony, wstępnie oglądaliśmy właśnie Huawei i zrobił całkiem pozytywne wrażenie.
Jeszcze druga, trochę nietypowa opcja LG flex II, coś ktoś?
Wcześniej miała Samsungi, więc do rozważenia jeszcze Galaxy S5, ja sam już się zraziłem bo mam wrażenie, że każdy Samsung dzięki ciężkiej nakładce po pewnym czasie zamula.
Pozdr.
Ja dziś idę po s5. Też myślałem o chinolu, ale podobno to właśnie on muli po paru miesiącach. Gps w p8 wiele osób nazywa porażką, a bateria jest OK, ale tylko wtedy, kiedy nosisz przy sobie 10 powerbanków. Przyjdę wieczorkiem do domu z s5, to zdam relacje :)
Pytanie, czy S5 nie będzie mulił po kilku miesiącach jak każdy Samsung? :wink:
Jeszcze zastanawiałem się, czy nie wziąć Xiaomi Mi4 lub Mi4c.:roll:
Pozdr.
sokrates
03-02-2016, 22:27
Ja mam japco znaczy iPhone 5 drugi rok i nic nie chce zamulać.
andrstac
03-02-2016, 22:53
Pozdr.
S5 muli po wyjęciu z pudełka. Poradziłem sobie z tym poprzez wymianę systemu na CM - inny telefon.
Po samsungu mam Redmi 2 pro i jeżeli tak chodzi budżetowy telefon, to z flagowca pokroju MI4 będziesz bardzo zadowolony.
Pozdr.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/4393b77bc6a1b875b8fc584479faaa82-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160203/4393b77bc6a1b875b8fc584479faaa82.jpg)
Mi4 LTE polecam, świetny telefon za niewielkie pieniądze.
Pozdr.
Znaczy chińczyk z pierdylionem aplikacji nie zamula?
Mam iPhone'a 5s, własnych aplikacji zainstalowałem 18, subiektywne wrażenie jest takie, że już nie jest tak różowo z szybkością działania i wydajnością baterii jak było na czystym systemie.
Zresztą można mieć niewielką, stałą liczbę apek, a i tak przez ich ciągłe aktualizacje, rosnącą objętość i dodatkowe funkcje telefon zwalnia. Sam nie mogłem uwierzyć po powrocie do S4 jaki to teraz przeciętny telefon.
p.s.
Po dość długim czasie wyciągnąłem z szuflady moto e, biedaczka już przy próbie aktualizacji systemu po resecie wywaliła komunikat, że pamięci jej brakło ;-)
Poza aplikacjami może mieć wpływ nakładka systemowa, jedne są lżejsze, inne bardziej "pamięcioprocesorożerne".
Zauważ, że Nexusy, teraz Motorole z czystym andkiem śmigają bardzo szybko mimo słabszych bebechów niż najnowsze flagowce.
Co do Xiaomi to właśnie nie do końca wiem jak w praktyce się sprawuje, jak aparat?
Pozdr.
rychu_cmg
04-02-2016, 00:36
Poza aplikacjami może mieć wpływ nakładka systemowa, jedne są lżejsze, inne bardziej "pamięcioprocesorożerne".
Zauważ, że Nexusy, teraz Motorole z czystym andkiem śmigają bardzo szybko mimo słabszych bebechów niż najnowsze flagowce.
Co do Xiaomi to właśnie nie do końca wiem jak w praktyce się sprawuje, jak aparat?
Pozdr.
Xiaomi ma ciężką nakładkę, ale mocne podzespoły i telefon chodzi naprawdę szybko.
Jeśli Xiaomi to najbardziej w tym momencie jednak mi4c. No chyba ze materiały ważniejsze to wtedy mi4 (metalowa ramka, polysk).
Mam iPhone'a 5s, własnych aplikacji zainstalowałem 18, subiektywne wrażenie jest takie, że już nie jest tak różowo z szybkością działania i wydajnością baterii jak było na czystym systemie.
Zresztą można mieć niewielką, stałą liczbę apek, a i tak przez ich ciągłe aktualizacje, rosnącą objętość i dodatkowe funkcje telefon zwalnia. Sam nie mogłem uwierzyć po powrocie do S4 jaki to teraz przeciętny telefon.
p.s.
Po dość długim czasie wyciągnąłem z szuflady moto e, biedaczka już przy próbie aktualizacji systemu po resecie wywaliła komunikat, że pamięci jej brakło ;-)
Ja iPhona 5s ładowałem 3x dziennie. Przekazałem go żonie jej wytrzymuje cały dzień. Tylko ja co 15 min zerkam do telefonu, a podcasty lecą nonstop.
Ale xiaomi nie ma żadnych chińskich aplikacje, bo miui polska dba o czysto polski soft.
Pozdr.
Xiaomi jest fantastyczne dla użytkownika iPhona. System bardzo podobny. Polski soft wycina chińskie śmieci. RAMu mu nie brakuje bo ma z 3Giga więc przełącza się pomiędzy aplikacjami błyskawicznie. Podobno na androidzie 6 jeszcze przyspieszył. Aparat jest odrobinę gorszy ale to sprzęt z 2014, a ja go porównuję do iPhona 6s. To taki większy i szybszy 5s z fajnym trybem obsługi jedną ręką. Pod koniec miesiąca premiera Mi5 więc teraz dobra cena.
Ja iPhona 5s ładowałem 3x dziennie. Przekazałem go żonie jej wytrzymuje cały dzień. Tylko ja co 15 min zerkam do telefonu, a podcasty lecą nonstop.
To mój trzeci 5s. Dwa poprzednie ledwo dociągały do wieczornego ładowania (pracowały dosyć intensywnie od 7 do 19), a aktualny mimo że nie nowy działa nawet 1.5 dnia, cholera wie dlaczego...
p.s.
Na co zmieniłeś?
Potwierdzam.
Na androidzie 6.0 jest jeszcze lepiej niż było.
To mój trzeci 5s. Dwa poprzednie ledwo dociągały do wieczornego ładowania (pracowały dosyć intensywnie od 7 do 19), a aktualny mimo że nie nowy działa nawet 1.5 dnia, cholera wie dlaczego...
p.s.
Na co zmieniłeś?
6sPlus i problemy z baterią ustąpiły. Żona zadowolona z 5s. Trzyma jej cały dzień i w końcu nie marudzi, że czegoś nie może na telefonie z windowsem.
Córce do testów wziąłem Mi4, testowałem go z tydzień. Spokojnie mógłbym przejść na niego z iPhona 5s gdyby nie góra softu, którą mam w Apple i lepiej skalibrowane ekrany iPhonów.
A jak w Mi4 aparat, dźwięk? Masz porównanie np. z 5s.
Pozdr.
A jak w Mi4 aparat, dźwięk? Masz porównanie np. z 5s.
Pozdr.
Jakość wykonania, dźwięk super. Przyjemność większa bo ekran większy i pojemniejsza bateria. System podobny. Kupiłem go w grudniu więc nie było okazji poszaleć ze zdjęciami. Wszędzie szaroburo.
Nie wiem co się dzieje, ale mój LG G3 zaczyna wpierd... baterię w nocy. Tylko w nocy. Już kilka razy zaspałem do pracy, bo kładąc się z 70% baterii budzę się z pospolitym "o kur...!", bo LG zdechł!
Te 70% to przy moim użytkowaniu spokojnie powinien wystarczyć na całą noc i następny dzień.
Nie instaluję apek, nie gram.
Są dwie opcje. Pierwsza to jakaś apka jest ciągle aktywna przez co procek nie wchodzi w tryb deep sleep. Opcja drugą bateria do wymiany.
Zainstaluj sobie apke CPU Spy i zobacz czy deep sleep dziala. Jeżeli nie to trzeba będzie poszukać jaka aplikacja broi.
Zainstaluj Wakelock Detector (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.uzumapps.wakelockdetector) jak masz root'a i sprawdź co wcina.
Są dwie opcje. Pierwsza to jakaś apka jest ciągle aktywna przez co procek nie wchodzi w tryb deep sleep. Opcja drugą bateria do wymiany.
Zainstaluj sobie apke CPU Spy i zobacz czy deep sleep dziala. Jeżeli nie to trzeba będzie poszukać jaka aplikacja broi.
Niby dziala DeepSleep bo przy tym trybie sa duzo wieksze wartosci (czasy) niz przy pozostalych.
spiritus
12-02-2016, 08:44
Może ktoś z Was bedzie znal odp.
Czemu aimp nie wczytuje mi muzyki z karty sd?
Pamiec wewnetrzna obsluguje bez problemu jednak tej dodatkowej nie wyszukuje :/
Tel lg g3
spiritus
12-02-2016, 08:53
Ok. Juz sobie poradzilem.
Na karte trzeba wejsc przez folder storage
Ja czekam na paczkę z telefonem, żonka zdecydowała się na Huawei P8 ;)
Przyznam szczerze, że wygląd i wykonanie tej słuchawki bardzo mi się podoba, nakładka też ciekawa i zdecydowanie inna niż np. w Samsungach.
Podejrzewam, że po przesiadce z zamulonego S3 mini będzie w końcu zadowolona.
Pozdr
Abaddon84
12-02-2016, 21:10
Sam posiadam P8 od ponad tygodnia i telefon jest super. Bateria mogła by ciut dłużej potrzymać, ale przesiadłem się z Lumi 640 a windows jest mniej prądożerny.
Bateria denna, brak powiadomień na ikonach poza systemowych, wariujace powiadomienia na ekranie blokady. A najbardziej irytuje mnie szwankujaca klawiatura teraz pisząc wyskoczyła mi fabryczną mimo że powinna swiftkey... Chinszczyzna.. Choć ładnie gra na słuchawkach, nie grzeje się i szybko smiga.
Tak na szybko co spostrzegłem bo krótkiej zabawie:
Świetne wykonanie obudowy, nie ma się do czego przyczepić, interfejs - wszystko płynnie działa, a nakładka z menu na wierzchu całkiem praktyczna. Dźwięk wydaje się dość dobry, ekran bez zastrzeżeń, bdb aparat.
Kupione oryginalne etui z klapką, ma świetną funkcję automatyczne blokowanie/odblokowanie i wyświetlanie informacji w małym okienku - ktoś wie jak to działa?
Póki co bardzo pozytywnie :wink:
Pozdr.
sokrates
14-02-2016, 20:18
Miałem kiedyś takie etui w samsungu S4. Samo wybudzanie/blokowanie było bezproblemowe, informacje w okienku też OK, ale już odbieranie/odrzucanie połączeń było koszmarne. średnio 1 na 4 próby udawało się za 1 razem, w innych przypadkach kończyło się że wyglądałem jak debil z dzwoniącym telefonem który nie potrafi go odebrać ;-) I dopiero otwarcie smart Covera powodowało że mogłem odebrać taką rozmowę. Inna sprawa że samo okienko zrobione było z bardzo brudzącego materiału, zero jakiejkolwiek warstwy zapobiegającej "palcowaniu"
spiritus
14-02-2016, 20:21
Ktoś miał taki problem?
Próbuję wykupić pakiet na internet w plusmix.
Wchodzę na stronę http://www.plus.pl/uslugi/pakiety-internetowe-w-plusie-mix
Wklepuję kod: Pakiet 300 MB za 7 zł - kod włączający *121*11*70# / kod wyłączający *121*00*70#
Przychodzi sms: "Usługa niedostępna. Sprawdź stan konta, czy usługa nie wyklucza się z inną usługą, czy są spełnione warunki w celu jej aktywacji.
Sprawdzam stan konta (11 zł), sprawdzam taryfę- Mix6.
O co może chodzić?
spiritus
14-02-2016, 21:11
Ok, już nie trzeba.
Może już było, a może nie było... nie dam rady przeczytać ponad 13 tysięcy postów:roll:
Zatem wybaczcie jeśli pytanie kiedyś juz w tym wątku padło i dostało odpowiedzi;)
Czy warto kupować telefon z tzw "niewymienną baterią" - tzn bateria raczej da się wymienić, tyle, że nie po zdjęciu tylnej klapki, a po rozkręceniu "połowy telefonu".
Rozważam zakup (Lenovo?)Motoroli Moto Gen2 - tam właśnie jest taki patent i to chyba jedyny powód, dla którego jeszcze się waham...
Zakładam, że jeśli telefon dożyje do etapu, kiedy będę chciała/musiała wymienić baterię, to ktoś (?) mi te śrubki porozkręca i nową bateryjkę tam zamontuje - więc to nie jest jakiś wielki stres? Jednak raz w życiu mi się zdarzyło, że telefon tak ześwirował, że jedynym wyjściem było.... natychmiastowe wyjęcie baterii.
No właśnie, a jeśli baterii nie da się tak od razu wyjąć...?
Coraz więcej modeli ma taką właśnie zintegrowaną baterię, więc może to początek jakiegoś trendu?
Pytanie drugie - bardziej konkretne: jeśli nie owa wspomniana Motorola, to...co?:)
Finansowy sufit absolutny to 500zł!
Nie chcę żadnych wynalazków typu Goclever - nawet gdyby na papierze miały super hiper parametry.
Nie wiem jak jest w motorolach i innych telefonach, ale w iP wyjęcie bakterii zastępuje kombinacja home i power.
Na yt znajdziesz filmiki jak rozkręcić fona samemu więc spoko ;) Też chciałem telefona z wymienną baterią, ostatecznie skończyłem z takim gdzie nawet tylnej klapki nie zdejmiesz tak łoooo ;)
Filmik instruktażowy widziałam, więc wiem, że da się:)
Jednak pytanie jest nieco inne? Czy w życiu codziennym nie jest to argument przeciw takiemu modelowi?
Przed chwilą, po napisaniu posta, zadzwoniłam do lokalnego magika od naprawy telefonów, sprawdził w 3 hurtowniach - baterii do moto G2 nie znalazł...
Rzuciłam okiem na allegro - wyszukiwarka pokazała mi ...figę:(
sokrates
16-02-2016, 13:19
Ja od 3 lat się tym nie przejmuje że nie mam klapki i wymiennej baterii. Najpierw miałem nexusa4 potem iPhone 5. Teraz xperia z3 i iPhone 6 wszystkie bez wymiennej baterii. Więc śmiało.
Boryszuk
16-02-2016, 15:03
w 3 hurtowniach - baterii do moto G2 nie znalazł...
Rzuciłam okiem na allegro - wyszukiwarka pokazała mi ...figę:(
O takiej o? (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR10.TRC0.A0.H0.Xmotor ola+g2+battery.TRS0&_nkw=motorola+g2+battery&_sacat=0)
czy ktośmiał do czynienie z telefonami wiko ? - może nawet z tym modelem ? http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/wiko-mobile-highway-signs-niebieski.bhtml
O takiej o? (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR10.TRC0.A0.H0.Xmotor ola+g2+battery.TRS0&_nkw=motorola+g2+battery&_sacat=0)
Hmmm same power banki tam widzę, no i mnóstwo kolorowych wymiennych klapek;)
Jedyna bateria ma cenę... taką, że pewnie w serwisie motoroli tez by mi za takie pieniądze wymienili...?
Nikt nie neguje wyboru Moto G2 w cenie 499zł?
Boryszuk
17-02-2016, 07:14
ÂŁ9.66 (http://m.ebay.co.uk/itm/Battery-S-For-Motorola-Moto-G-G2-2nd-Generation-XT1063-XT1064-XT1068-ED30-TOOL-/271956287113?nav=SEARCH)
Sorry, że link z wersji mobilnej...
Hmmm same power banki tam widzę, no i mnóstwo kolorowych wymiennych klapek;)
Jedyna bateria ma cenę... taką, że pewnie w serwisie motoroli tez by mi za takie pieniądze wymienili...?
Nikt nie neguje wyboru Moto G2 w cenie 499zł?
ja dziś się decyduję ;)
http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/motorola-moto-e-lte-czarny.bhtml
ÂŁ9.66 (http://m.ebay.co.uk/itm/Battery-S-For-Motorola-Moto-G-G2-2nd-Generation-XT1063-XT1064-XT1068-ED30-TOOL-/271956287113?nav=SEARCH)
Sorry, że link z wersji mobilnej...
OKI:)
Dzięki!
- - - - kolejny post - - - - - -
ja dziś się decyduję ;)
http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/motorola-moto-e-lte-czarny.bhtml
też się tej Motoroli przyglądałam - teraz już do końca nie jestem pewna dlaczego potem podryfowałam w kierunku moto G2... chyba 5 calowy ekran i lampka doświetlająca mnie skusiły. Jednak 150zł różnicy... hmmm
A Co Ciebie przekonało do Moto E 2G?
Brak "flesza" skreśla u mnie telefon. Wiele razy już sie latarka przydała w telefonie ;)
http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/motorola-moto-g-lte-2nd-gen-czarny.bhtml
50 zł więcej tylko ;)
Brak "flesza" skreśla u mnie telefon. Wiele razy już sie latarka przydała w telefonie ;)
http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/motorola-moto-g-lte-2nd-gen-czarny.bhtml
50 zł więcej tylko ;)
Teoretycznie możliwe. Praktycznie niewykonalne:)
W sklepach w mojej okolicy nie ma tego telefonu, w całej sieci EURO są tylko egzemplarze ekspozycyjne, a takich się nie przesyła między salonami. Wiem, bo dość dokładnie drążyłam temat wczoraj wieczorem w jednym ze sklepów. Nawiasem mówiąc wczoraj wieczór cena wynosiła 349zł:))
Najtańsza Moto G2 jest w Sferis 499zł (to już 150zł różnicy w stosunku do Moto E2)- zamówiłam i czekam na dostawę do salonu.
W międzyczasie rozważam inne ewentualne opcje...;/
Lampeczka - sama nie wiem, na pewno lepiej mieć niż nie mieć, ale czy to warte 150zł? No nie wiem???
Teraz doczytałam, że Moto E2 ma zapewnioną możliwość aktualizacji do Androida 6 - nie wiadomo kiedy to będzie, ale teoretyczna możliwość jest fajna, chyba?
Różnica pomiędzy tymi dwoma telefonami to nie tylko lampka.
4,5 cala to jest max dla wielkości kieszeni, mniejszy ekran z mniejszą rozdzielczością = mniejszy pobór prądu :) - nie wyobrażam sobie ładować telefon co dwa dni, a niektóre trzeba co dzień ! :0, jedyny minus to brak latarki :( trzeba będzie pobrać program aby z wyświetlacza ją zrobić, może nawet uda się w pisać w szybkie uruchomienie i nie ukrywam, że cena ;)
http://www.mgsm.pl/pl/miarka/10663/11487/
Różnica pomiędzy tymi dwoma telefonami to nie tylko lampka.
Ekran 5"vs 4,5"
Snapdragon 400 vs Snapdragon 410.
Aparat foto
Inaczej rozbieralna obudowa.
Coś jeszcze?
Możesz rozwinąć swą myśl?
- - - - kolejny post - - - - - -
4,5 cala to jest max dla wielkości kieszeni, mniejszy ekran z mniejszą rozdzielczością = mniejszy pobór prądu :) - nie wyobrażam sobie ładować telefon co dwa dni, a niektóre trzeba co dzień ! :0, jedyny minus to brak latarki :( trzeba będzie pobrać program aby z wyświetlacza ją zrobić, może nawet uda się w pisać w szybkie uruchomienie i nie ukrywam, że cena ;)
http://www.mgsm.pl/pl/miarka/10663/11487/
Zamówiłam też:) - jest w pobliskim sklepie nowy. Stosunek cena-parametry jest faktycznie chyba atrakcyjny?
Dziś po pracy podjadę i albo wrócę z Moto E2, albo nadal będę czekać na dostawę moto G2... ewentualnie coś innego mi zaświta?
Generalnie miałem w łapach jeden i drugi. Płynność działania, jakość wykonania są dla mnie nieporównywalne.
Generalnie miałem w łapach jeden i drugi. Płynność działania, jakość wykonania są dla mnie nieporównywalne.
Na korzyść... droższego?
Rany, jak trzeba każde słowo wyciągać, ech
Nie mam możliwości pomacania obu - na pewno nie jednocześnie i nie w jednym sklepie, zatem jakieś konkretne spostrzeżenia mogłyby okazać się dla mnie cenne. Ktoś inny też mógłby skorzystać...?
to masz szczęście - pojechałem do sklepu i radocha 349 zł - mówię pakować i $@$%$##!@!%$#%$ - nie ma, nie ma we Wrocławiu mimo, że strona pokazuje są w każdym sklepie #$#$^& - chyba będą już po 399
to masz szczęście - pojechałem do sklepu i radocha 349 zł - mówię pakować i $@$%$##!@!%$#%$ - nie ma, nie ma we Wrocławiu mimo, że strona pokazuje są w każdym sklepie #$#$^& - chyba będą już po 399
To się okaże.... za chwilę;) - Zobaczymy:)
Cena stacjonarna jest 459zł - za taka na pewno bym nie kupiła, bo za 499 jest Moto 2G
Tam prawie zawsze pokazuje, ze jest ;) Już na to nigdy nie patrze.
??????? o żesz @$^%^%^^&, kto nad tym panuje ???????????????????? - po powrocie do domu (bez telefonu i delikatnie mówiąc zły), dodatkowo jeszcze net nawalił, zabrałem się za inną robotę, net wrócił i zacząłem szukać i znów szok, na stronce euro znów cena 349, kliknąłem rezerwacje w sklepie (pomyślałem, że odpowiedzą brak) po 10 minutach info, że gotowa do odbioru w sklepie :0 (w tym samym w którym nie było ?) pojechałem znów, sprzedawca zaskoczony, że przecież nie mają jednak jedna NOWA z plombami się znalazła, ale trwało to troszkę miałem czas, na półce już była cena 449 - koniec OK, to znaczy mam za 349 zł - w tej chwili się ładuje, faktycznie, mają lekki powiedzmy burdelik
Nie odzywałem się do tej pory ale pilnie śledziłem wątek.
Też poszukuję jakiegoś małego zgrabnego smartfona bez umowy.
Ten by mi odpowiadał (Moto E).
Zarezerwowałem w Euro - piszą, że ... rezerwację przyjęli (za 349,00 zł).
Lekki :D taaa :D Ale najważniejsze, ze udało Ci sie kupić.
@jm - a jak polowanie u Ciebie?
Polowanie przesunęłam na jutro, bo realnie mogłabym być w sklepie kilka minut przed zamknięciem. Jutro na spokojnie podejdę i... jestem przygotowana na wszystko;))
Co lepsze, zamówiony kilka dni temu w Sferis Moto G2 wylądował w sklepie (tak mówi sms), a wczoraj system tego mojego zamówienia zupełnie nie widział (ani po numerze, ani po nazwisku) - więc dziś zamówiłam ponownie, tym razem przez telefon - zatem jutro do salonu dotrze drugi egzemplarz?:)) Chyba, że to tylko smsowo tak wygląda, a w salonie nikt nic nie wie? Tam dopiero jest bajzel...
Jak przyszło do realnego zakupu i okazania owego telefonu w sklepie, to... już pobieżny rzut oka na pudełko uruchomił we mnie alarm - pudełko zmaltretowane, sam telefon... niby folia jakoś tam na wyświetlaczu doczepiona, ale wyraźnie wielokrotnie odrywana, pod nią włosy, kurz - brrr, banie powietrza. Tył telefonu porysowany:(! Ewidentnie telefon z jakiegoś zwrotu, po wielodniowym użytkowaniu, może wypożyczany przez obsługę sklepu? - nie dociekam, szkoda zdrowia.
Nie kupiłam. Sytuację opisuję, bo na dziś jest to na pewno jedyna sztuka Moto E2 "nowa", czyli nie wystawiona na półce w sieci EURO w Polsce, teoretycznie można ja przesłać między salonami, ale jak widać - szkoda czasu na wycieczkę do sklepu.
Ostatecznie kupiłam Moto 2Gen. Miał być dla mnie, ale synowi się do łapek przykleił i za nic nie chce się oderwać...;)
Pobawiwszy się nieco tym telefonem przy rozruchu i teraz widząc jak to-to działa, zastanawiam się serio nad zakupem drugiej sztuki dla siebie.
Co polecacie z uchwytów samochodowych? Po tym jak po 2 latach rozleciała mi się jakaś chińszczyzna używana raz na miesiąc (zapewne od mrozu, po pękł jeden element odpowiedzialny za zaciskanie) chciałbym kupić coś solidnego. Dużo osób poleca Nokię CR-123, ale chętnie posłucham też innych propozycji. Będę używać go z telefonem o przekątnej 4,5 cala, ale fajnie jakby uchwyt pozwoli na zmieszczenie czegoś większego, powiedzmy do 6 cali.
Kupilem Samsunga uchwyt za 69 zl i jestem bardzo zadowolony.
A coś co trzymałoby się deski?
Kupilem Samsunga uchwyt za 69 zl i jestem bardzo zadowolony.
Rzucisz modelem/linkiem?
Kupiłem w stacjonarnym sklepie T-Mobile, więc linka nie mam, ale najprawdopodobniej jest to coś takiego:
http://www.euro.com.pl/uchwyty-do-telefonow/samsung-ee-v200sabe-uniwersalny-uchwyt-4-5-7-.bhtml
Tez mam tego samsunga i jestem bardzo zadowolony. w zestawie jest taki plastikowy krazek z tasma 3M od spodu do przyklejenia go na desce rozdzielczej gdyby ktos nie chcial mocowac uchwytu na szybie tylko na kokpicie to uchwyt przykleja sie wtedy do tego krazka ;)
Jezeli telefon ma kamerke w narozniku to mozna tez nagrywac wideo z telefonem w uchwycie ;)
A coś co trzymałoby się deski?
uzywam poczciwego holdera od Nokii CR-123 (http://www.amazon.co.uk/Nokia-Universal-CR-123-Mobile-Holder-Black/dp/B005WKEY6O)
Uzywalem z IP. Nawet IP 6s Plus sie miesci
I ja (kolejny raz) polecę uchwyt nokii cr-123 :)
Sam przeglądam różne modele to zapytam:
co z aparatami które mają wejście USB centralnie na dole? Cr-123 ma tam w uchwycie dolnym jakąś szczelinę na kabelek?
W uchwycie Samsunga widzę że sam chwyt dolny inaczej rozwiązany i chyba ma tam po prostu miejsce na kabelek (wyprofilowane mocowanie dolne)?
edit:
Dobra, na innych zdjęciach widzę że cr-123 ma tam w dolnym uchwycie 'dziurę' więc się chyba mi wyjaśniło. ;)
Samsung jest zaprojektowany wlasnie na podlaczanie ladowarki centralnie do telefonu. Aczkolwiek szczelina jest na tyle szeroka, ze i telefony podpinane z boku da rade wlozyc z podpietym kablem.
Ja kupiłem uchwyt iOttie easy flex 3 bo jest nieduży, dobrze się trzyma na desce i ma sprytne możliwości konfiguracji.
Myślałem o Samsungu, ale zasłania głośniczek na dole telefonu, jest wielki, Nokia na styk, trochę ciasna na szerokość.
Pozdr.
Dzięki Panowie. Czyli jest w zasadzie w czym wybierać.
Rafał_Sz
23-02-2016, 11:04
Tak sobie obserwuję działanie LG G3 po aktualizacji do andka 6. Trzeba uczciwie przyznać, że za obecną cenę rynkową ciężko o lepszy telefon. Zero zacinek, dużo lepsza wydajność akumulatora. Jakby ktoś szukał telefonu za ~ 1300 zł, na pewno warto.
Sam przeglądam różne modele to zapytam:
co z aparatami które mają wejście USB centralnie na dole? Cr-123 ma tam w uchwycie dolnym jakąś szczelinę na kabelek?
W uchwycie Samsunga widzę że sam chwyt dolny inaczej rozwiązany i chyba ma tam po prostu miejsce na kabelek (wyprofilowane mocowanie dolne)?
edit:
Dobra, na innych zdjęciach widzę że cr-123 ma tam w dolnym uchwycie 'dziurę' więc się chyba mi wyjaśniło. ;)
Ten dolny uchwyt mozesz calkowicie wyciagnac. Ja uzywam bez niego.
I ja wywaliłem ten dolny uchwycik :)
spiritus
24-02-2016, 08:52
Siema ;)
Jak to jest z pakietem na internet? Mam wykupiony powiedzmy ileś tam MB i czy jak będą za granicą to normalnie mogę z niego korzystać czy to przez roaming idzie i jakieś opłaty dodatkowe może pobierać?
Zależy od planu taryfowego, ale praktycznie w każdym pakiet internetu dotyczy tylko transmisji w kraju.
Za granicą może pakiet też być, ale tylko w wyższych abonamentach i z reguły jest go niewiele.
eristoff
24-02-2016, 10:11
Siema ;)
Jak to jest z pakietem na internet? Mam wykupiony powiedzmy ileś tam MB i czy jak będą za granicą to normalnie mogę z niego korzystać czy to przez roaming idzie i jakieś opłaty dodatkowe może pobierać?
Spytaj swojego operatora, albo chociaż zdradź jego nazwę,:wink:
spiritus
24-02-2016, 10:18
Mix plus
Witajcie proszę o doradzenie jaki wybrać zestaw głośnomówiący do mojego Nexus 4. Najbardziej odpowiada mi taki jak mają spec służby czyli słuchawka w uchu ;-) . Wczoraj były koszmarne warunki na drodze a miałem kilkanaście połączeń i powiedziałem sobie kategoryczne dośc. Za pomoc dzięki.
Rafał_Sz
24-02-2016, 10:42
Kazdy Nokii z serii BH, zwłaszcza model 310.
Nie pamiętam modelu, miałem 2 podstawowe Jabry za ok. 100 zł (obie zgubiłem ;-) ). Działały bezproblemowo, polecam.
Wiem, ze jest tutaj kilku posiadaczy (i ja tez :) ) telefonow marki Xiaomi.
Dzisiaj byla premiera Xiaomi Mi5, tutaj conieco o nim: http://android.com.pl/artykuly/59007-xiaomi-mi-5-flagowiec-oficjalnie-zaprezentowany/
Co myslicie?
Dla mnie bomba! Poczekam jak ludzie wezma go w swoje rece i potestuja, zobaczymy kiedy bedzie MIUI polska i jesli bedzie ok to bede kombinowal zeby zamienic mijego Mi4 na Mi5.
Wyjsciowe ceny sa bardzo ciekawe - od ok 300USD wzwyz.
Dodatkowo Xiaomi pokazalo tez dzisiaj Mi4s, ktory tez wyglada bardzo fajnie a i cena jest dobra.
http://www.gsmmaniak.pl/510494/xiaomi-4s/
Z wyglądu trochę samsungiem zalatuje ;)
Zapowiada się dobrze, tylko już trochę jak na chinola...
Mi4s dla mnie ciekawszy, zdecydowanie do rozważenia za pół roku :)
Narazie czekam na Redmi 3, zobaczymy czy się polubimy ;)
Może kiedyś się skuszę, póki co mi3 dalej dzwoni, robi jakieś tam zdjęcia itp:-)
I miui polska7 na adroidzie 6.0 też ma...
Kurcze z ceną faktycznie zaszaleli.
250, 270, 311funtow, w kolejności za różne wersje.
To cena wyjsciowa.
A ja 250 płaciłem za mi3 64gb, już sporo po premierze.
Pojemna bateria to chyba też niewątpliwa zaleta. Ja jednak strasznie uzależniłem się od dodatkowej czyli powerbank. Do tej pory używam Lepow ale jest duża i już traci swoją moc. Jednak 3-4 razy spokojnie ładowałem swojego nexusa. Czas po pierwsze zmienić telefon a po drugie no właśnie. Ktoś poleci najbardziej pojemny power bank solidny i nie rujnujący kieszeni. Czytałem o tych co mają 20000 pojemności ale to chyba zabawki.
mateo912
28-02-2016, 09:53
Pojemna bateria to chyba też niewątpliwa zaleta. Ja jednak strasznie uzależniłem się od dodatkowej czyli powerbank. Do tej pory używam Lepow ale jest duża i już traci swoją moc. Jednak 3-4 razy spokojnie ładowałem swojego nexusa. Czas po pierwsze zmienić telefon a po drugie no właśnie. Ktoś poleci najbardziej pojemny power bank solidny i nie rujnujący kieszeni. Czytałem o tych co mają 20000 pojemności ale to chyba zabawki.
https://www.xiaomiforsale.com/pl/7-akcesoria#/type-power_bank
Witajcie proszę o doradzenie jaki wybrać zestaw głośnomówiący do mojego Nexus 4. Najbardziej odpowiada mi taki jak mają spec służby czyli słuchawka w uchu ;-) . Wczoraj były koszmarne warunki na drodze a miałem kilkanaście połączeń i powiedziałem sobie kategoryczne dośc. Za pomoc dzięki.
Parrot mini kit neo, mam od jakiegoś czasu i jest dużo lepszy od słuchawki.
eristoff
28-02-2016, 12:31
http://www.aliexpress.com/item/G7-18000mAh-Car-Jump-Starter-Auto-Engine-EPS-Emergency-Starter-Battery-Source-Laptop-Portable-Charger-Mobile/32498965124.html
:D8-);-)
Ale używasz czy tylko wynalazłeś na ali?
eristoff
28-02-2016, 14:36
no niestety nie mam, ale znajomy mocno duma czy mu bym się ściągnął, naczytał się że jest ok, ale to tylko teoria, ktoś musi przetestować :D
Za kolegą Mateo, polecam Xiaomi, mam używam.
Bardzo dobry akumulatorek.
ShutterStill
28-02-2016, 23:57
https://www.xiaomiforsale.com/pl/7-akcesoria#/type-power_bank
A której używasz?
Boryszuk
29-02-2016, 00:19
Ktoś wie jak skutecznie i darmowo zdjąć simlocka z iPhone 4S?
mateo912
29-02-2016, 02:00
10400. ale obecnie kupiłbym raczej 20000 :)
Jak miałem w 6S to mi zdjęli u operatora.
Coś nie komentujecie Mi 5...
Rafał_Sz
29-02-2016, 12:04
Nowy od operatora czy od znajomego z ciemniejszą karnacją? W pierwszym przypadku operator uaktualni IMEI na jabłkowych serwerach raczej za darmo, potem podłaczasz do kompa, synchronizujesz i odblokowujesz . W drugim przypadku będzie lekka lipa.
A co tu komentować. Oglądałem konferencję, zapowiada się ciekawie. Świetna stabilizacja aparatu. Producenci już chyba doszli do ściany w rozwoju smartfonów.
Apple będzie miało problem bo zapowiada się, że stracą trochę rynku.
http://www.tablety.pl/android/xiaomi-mi-5-w-kilka-dni-w-chinach-zamowilo-go-144-mln-osob/
Apple będzie miało problem bo zapowiada się, że stracą trochę rynku.
http://www.tablety.pl/android/xiaomi-mi-5-w-kilka-dni-w-chinach-zamowilo-go-144-mln-osob/
To ile się w końcu sprzeda z tych 14 milionów?
Jak stanieje trochę to go kupię, podoba mi się bardzo.
Jakaś cena jest już podana?
Chyba 300$ za najtańszy wariant.
Wszystko zależy czego potrzebujesz - jeśli czasem ma to posłużyć jako zapas energii do plecaka to każde 100g się liczy i tu bym brał 10400, które sam posiadam i jest świetny. Masz na aliexpress za ok 50zł z przesyłką.
Jeśli ma tylko leżeć, czasem gdzieś być przeniesiony w torbie to bierz te większe i cięższe. Tak czy owak polecam Xiaomi. Stosunek cena/jakość nie do pobicia.
Czołem! Przymierzam się do zakupu smartfona (dla Żony): nowy (w sensie: nie używany), z androidem i przede wszystkim ze stosunkowo dobrym aparatem fotograficznym. "Stosunkowo dobrym", tzn. względem ceny, czyli nie więcej niż ok. 500 zł :) Wyścig na megapiksele zapewne niewiele mówi o jakości zdjęć, dlatego też uznałem, że lepiej zapytam Szanowne Grono zorientowane w fotografii :) Byłbym bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi.
Moto G drugiej generacji. W tej cenie cudów nie będzie. Lepszy aparat będzie miała Lumia 640 dual sim, ale to windows mobile 8.1...
Dzień dobry,
mam możliwość dostania telefonu (żona ma tam abonament, Jump M) z T-Mobile dla firm: http://www.t-mobile.pl/dlafirm/telefony-i-urzadzenia/telefony/cat10019.chtml?_requestid=5955863
Ciężko mi coś wybrać, w tej chwili mam Samsunga GS2, a chciałbym coś z większym ekranem, nowszym systemem itd. Ważna jest obecność karty mSD, w miarę dobry aparat. Cena (w tym abonamencie) do 500 zł. Na razie wybieram między Samsungiem S5 Neo a Lenowo Moto X Play. Jakieś inne typy? (spośród oferty T-Mobile z linku).
ShutterStill
18-03-2016, 22:47
Moto x play
krzysztof jot
19-03-2016, 15:07
Huawei P8, Samsung A5
Grzegory
19-03-2016, 15:20
LG G4 mam i polecam, jakość zdjęć i video jak na telefon jest świetna.
ShutterStill
19-03-2016, 20:20
LG G4 mam i polecam, jakość zdjęć i video jak na telefon jest świetna.
Bateria się poprawiła na Marshmallow?
LG przekracza budżet i to znacznie.
Czemu A5 zamiast S5Neo? O P8 pomyślę - będzie miał Androida 6?
Grzegory
19-03-2016, 23:56
Ja mam LG z Pleya, a aktualizacja leci po numerze imei. Jeszcze jej nie mam. Bateria to jedyny słaby punk G4.
Coś tam chyba już jest w sprzedaży ale cena w okolicy dwójki z przodu i bez polskiego języka.
LG przekracza budżet i to znacznie.
LG G3 niewiele ustępuje G4, a budżetu na pewno nie przekracza.
A i Marshmallow ma dostępny... :)
Mi3 ma teraz bardzo dobrą cenę i ma Android 6
Rafał_Sz
20-03-2016, 11:13
LG G3 zauważalnie.
krzysztof jot
20-03-2016, 15:45
Bo neo sa5 zazwyczaj mocno ubogie... A5 teoretycznie 6 ma mieć
LG G3 niewiele ustępuje G4, a budżetu na pewno nie przekracza.
A i Marshmallow ma dostępny... :)
G3 nie ma w ofercie T-Mobile, o którą mi chodzi.
Dzień dobry szukam aplikacji która będzie blokować wszystkie połączenia i esms z poza listy kontaktów ktore mam w telefonie. Jednocześnie chciałbym określić kontakty które posiadam w telefonie aby dzwoniący lub wysyłający sms mógł się do mnie dodzwonić a ja żebym o tym fakcie został powiadomiony wibracją. Chodzi o to że na spotkaniu chce mieć wyciszony telefon ale mam numery od których bezwzględnie muszę dyskretnie odebrać wiadomość sms. Za pomoc serdecznie dziękuję.
Kwestię połączeń i SMS o wybranych kontaktów załatwi oznaczenie ich gwiazdką i wybór trybu powiadomień priorytetowych. W ustawieniach połączeń jest też opcja odrzucenia połączeń z nieznanych numerów, ale nie wiem, czy to standardowa funkcja Androida czy też pochodzi z Cyanogenmoda.
Tylko i wylacznie meizu mx5 obadaj testybnabyou tube sa po polsku.
Ja wyciszam telefon aplikacją Lama. Niestety oznaczenie w kontaktach wybranych numerów wiazdką nic nie daje. Czyli telefon milczy.
Rafał_Sz
26-03-2016, 12:50
Ja wyciszam telefon aplikacją Lama. Niestety oznaczenie w kontaktach wybranych numerów wiazdką nic nie daje. Czyli telefon milczy.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sifakas.essential.calls&hl=pl
Mam tą aplikację ale ona blokuje mi tylko te kontakty które zdefiniuje. Te poza kontaktów dzwonią normalnie. Ja potrzebuje na odwrót
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sifakas.essential.calls&hl=pl
Oczywiście że działa i to perfekcyjnie. Tylko trzeba najpierw ustawić w Lamie tryb cichy a potem w esential ten numer który ma się z nami kontaktować dzięki serdeczne.
krzysztof jot
27-03-2016, 14:40
Bo musisz olac Lame, a w opcjach połączeń określić dostęp "tylko ulubione". Wtedy oznaczone gwiazdką docierają, a reszta pozostaje milczeniem :). Również w określonych dniach/godzinach ale możliwe ze to już kwestia softu/modelu/nakładki producenta. Miałem w Note5 jest i w S7.
robin102
20-04-2016, 14:21
Panowie potrzeba szybka zakupu smartfona, bo mój LG swift L9 dogorewa po 3 latach. Priorytet to dobrze działający odbiornik GPS, oraz dobry wyświetlacz 5 calowy najmniej. Używałem czasem w podróżach córki Sony Z3 wspaniały telefon. Coś podobnego tylko taniej, bo wiadomo dla taty to musi być taniej i nie musi być Sony. Powiedzmy 1000zł na androidzie, raczej nowy.
Pomożecie :) bo tyle tego na rynku, że głowa boli. Aaaaaaa i nie Samsung, bo sie nie lubimy jakoś z wzajemnością.
Dzięki z góry.
Huawei P8?
Co do GPS i jego dokładności to jestem zakochany w iPhone 6s, na mapach Google dokładność chyba do metra (przy zjazdach z rond itp.) ;)
robin102
20-04-2016, 14:32
O matko, a co to za firma ? coś trochę znanego ? Nokia, HTC, Ericson ect
Nokia to nie na Androidzie, HTC chyba umarło, Ericsson nie robi już dawno telefonów ;)
To LG G3
O matko co za ignorancja. Huawei to obecnie trzeci producent telefonów na świecie
robin102
20-04-2016, 14:40
Nokia to nie na Androidzie, HTC chyba umarło, Ericsson nie robi już dawno telefonów ;)
To LG G3
Cholercia nie chciał bym już następnego LG. COś jeszcze mogę prosić.
HTC M8 to coś wart ? Ktoś z Was posiada, odbiornik GSM sprawny, skuteczny ?
---------------------------------------
O matko co za ignorancja. Huawei to obecnie trzeci producent telefonów na świecie
Ooooo przypomniałem sobie, że mam chyba modem GSM tej firmy, ale że telefony to nie wiedziałem. Przepraszam :(
mam P8. Sa zdaje się 3 wersje P8 - najwięcej jest P8 Lite. Ja mam P8 i sprawuje sie znakomicie. Dobry procek, ekran, świetny aparat, 3Gb RAM - zasuwa aż miło. 5.2 cala, cieniutenki, bateria taka sobie - mi trzyma jeden dzien (no ale u mnie LTE smiga cała dobę). do niedawno był to flagowiec tejże firmy. Teraz wypuścili P9 która ma dwa obiektywy Leica :)
Lumia 930? Ale to nie android.
Lumia 930? Ale to nie android.
Mam, polecam.
Cholercia nie chciał bym już następnego LG. (
Na RPA znajdziesz LG G3 poniżej tysiąca. Polecam.
robin102
20-04-2016, 16:15
mam P8. Są zdaje się 3 wersje P8 - najwięcej jest P8 Lite. Ja mam P8 i sprawuje sie znakomicie. :) Rozumiem, ze to Hułałej P8 , czy odbiornik GPS to tylko dodatek, bajerek, czy działa efektywnie ?
Na RPA znajdziesz LG G3 poniżej tysiąca. Polecam. Co to RPA ? w Afryce szukać taniej ?
GPS dobrze w nim działa, bo w sumie jednak nie odrzucam LG
Rozumiem, ze to Hułałej P8 , czy odbiornik GPS to tylko dodatek, bajerek, czy działa efektywnie ?
W tej kategorii cenowej można śmiało założyć, że problemów z GPS być nie powinno.
robin102
20-04-2016, 19:52
W tej kategorii cenowej można śmiało założyć, że problemów z GPS być nie powinno.
Z córci Sony Z3 przejechałem kawał Europy i ani razu, dosłownie ani razu GPS nie zawiódł. Wyjeżdżałem z długiego podziemnego tunelu i od razu była łączność po GPS. Niestety mój LG L9 podobnie jak tani tablet z GPS totalnie się gubią. Dziś testowałem na swoich bezdrożach i praktycznie to nie działa, a potrzebuje do Automapy.
Są gdzieś jakieś testy odbiorników GPS w komórkach ?
@robin
tak to P8
Nie korzystam z GPS i dla mnie mógłby nie istnieć aczkolwiek zrobiłem pewne testy w porównaniu z moimi poprzednimi telefonami zakupionymi w chinach. W P8 GPS łapie szybko i nic nie gubi. W tamtych chinczykach łapał po 5 minutach i non stop przerywał. Tu nie mam takiego problemu. Aczkolwiek jak mówię - nie używam GPS a ten test zrobiłem tak by sprawdzić jak działa. I czy w ogóle. Poza tym było to w centrum Wrocławia. jak byłoby gdzieś w terenie to nie wiem. Przypuszczam że nie najgorzej. Ale to jedynie przypuszczenia
robin102
20-04-2016, 21:27
Hmmmm. Mam ofertę za te same niecałe 1100zł na nowy z polskiej dystrybucji SONY Z2 lub LG G3 no i ZONK :) co wybrać.
To LG G3
Pogłoski o śmierci HTC można uznać za mocno przesadzone ;-)
Świata może nie podbijają, ale od czasu One m7 wypuszczają bardzo porządne słuchawki.
Cholercia nie chciał bym już następnego LG. COś jeszcze mogę prosić.
HTC M8 to coś wart ? Ktoś z Was posiada, odbiornik GSM sprawny, skuteczny ?
Znaczy nie lubisz się już z Samsungiem i LG, jakieś konkretne powody?
HTC m8 miałem i nie mogę powiedzieć złego słowa o nim. Porządnie wykonany, dobry aparat, slot na kartę pamięci, HTC sense nie razi mnie tak bardzo jak nakładki LG, Sammiego i Sony. GPS jak dla mnie działał znakomicie.
robin102
21-04-2016, 00:15
Znaczy nie lubisz się już z Samsungiem i LG, jakieś konkretne powody?
HTC m8 miałem i nie mogę powiedzieć złego słowa o nim... Samsung jest wszedzie w domu, lodówka, pralka TV dość ! a LG teraz ma i tak sobie dzial, a GPS w nim to w zasadzi nie dziala :( Szwgier podsunął mi pomysl na Motkę, warta coś, jakiś czysty Android, czyli ?
MOTOROLA Moto X Play
Szwgier podsunął mi pomysl na Motkę, warta coś, jakiś czysty Android, czyli ?
MOTOROLA Moto X Play
Jak ma być tanio, to wystarczy Moto G trzeciej generacji, tylko bierz wersję 2GB ram.
robin102
21-04-2016, 08:03
.... to wystarczy Moto G trzeciej generacji, tylko bierz wersję 2GB ram.
Proszę, mógł byś troszkę rozwinąć, bo ja ignorant w temacie. Która wersje Moto X Play kupować ? Chodzi mi o ten model i żeby pisało na nim MOTOROLA , a nie Lenovo.
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/motorola/motoxplay/Motorola-Moto-X-Play.html
Takie porównaie sobie zrobiłem . Motorola na koncu listy, ale czy kupic ja czy Sony Z2.
http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/10892/8740/8033/11520/
sorrrry, że marudzę
mateo912
21-04-2016, 10:12
Proszę, mógł byś troszkę rozwinąć, bo ja ignorant w temacie. Która wersje Moto X Play kupować ? Chodzi mi o ten model i żeby pisało na nim MOTOROLA , a nie Lenovo.
sorrrry, że marudzę
tak marudzisz ;)
i to z tak wysokim poziomem ignorancji i myślenia stereotypowego że aż ciężko się to czyta ;)
Co za różnica czy będzie moto czy lonovo? przecież to ten sam telefeon. Lenovo ponad 2 lata temu kupił Motke i w zeszłym roku uśmiercił marke.
Nie ma już Motoroli. Jest Lenovo Moto a jakie ma to związek dla telefonów? Żaden, zmienia się tylko znaczek.
Ze swojej strony polecę coś od Xiaomi np redmi note 3 (od paru dni mam w rękach i jest świetny)
Wcześniej była tu mowa o Moto E z 4G LTE.
Kupiłem to i nie narzekam.
Ostatnio zaktualizował się do Androida 6.0
Ale widzę ... że w Euro AGD już ich nie ma.
Takie porównaie sobie zrobiłem . Motorola na koncu listy, ale
sorrrry, że marudzę
Ja pisałem o Moto G, Moto X play stoi półkę wyżej, jeśli mieści się w budżecie to bierz śmiało.
Na temat Huawei, Xaomi i innych chinczyków się nie wypowiadam, nie posiadałem żadnego, aczkolwiek małżonka otrzymała ostatnio Wileyfox Swift i da się z tym żyć.
robin102
21-04-2016, 11:59
Co za różnica czy będzie moto czy lonovo? przecież to ten sam telefeon. Lenovo ponad 2 lata temu kupił Motke i w zeszłym roku uśmiercił marke.
Nie ma już Motoroli. Jest Lenovo Moto a jakie ma to związek dla telefonów? Żaden, zmienia się tylko znaczek.
a bo widzisz ludzie są różni, kwadratowi i podłużni na zewnątrz i wewnątrz też. Nie mógł bym uzytkowac telefonu LENOVO. Bo cały czas mial bym wrażenie, że przykładam starego laptopa do ucha ;) Jeśli tej Motoroli nie kupię sygnowanej Motorola to niestety nie kupię :(
Wszystkim dzięki za porady coś już mi się przejaśniło w temacie
Nie mógł bym uzytkowac telefonu LENOVO. Bo cały czas mial bym wrażenie, że przykładam starego laptopa do ucha ;)
Kup iphone'a. Za każdym razem jak po niego siegniesz będziesz miał wrażenie, że jesteś w sadzie ;-)
Ja znowu jak sięgam po telefon Sony mam wrażenie, że patrzę na PlayStation...
mateo912
21-04-2016, 12:12
a bo widzisz ludzie są różni, kwadratowi i podłużni na zewnątrz i wewnątrz też. Nie mógł bym uzytkowac telefonu LENOVO. Bo cały czas mial bym wrażenie, że przykładam starego laptopa do ucha ;) Jeśli tej Motoroli nie kupię sygnowanej Motorola to niestety nie kupię :(
Wszystkim dzięki za porady coś już mi się przejaśniło w temacie
bez sensu. Telefon schodzący z linii w grudniu 2015 i w styczniu 2016 to ten sam telefon różni się tylko logiem.
Skoro masz taki wąski horyzont, co do wyboru marki telefonu, to nie za bardzo rozumiem twoje pytanie Robin i to jeszcze na forum fotograficznym?
Żeby wyłapać różnice między dwoma, trzema modelami w podobnej cenie, to musisz na jakimś specjalistycznym pytać, najlepiej na tych od nawigacji, jeśli najbardziej zależy ci na GPS.
robin102
22-04-2016, 07:04
Skoro masz taki wąski horyzont, co do wyboru marki telefonu, to nie za bardzo rozumiem twoje pytanie Robin i to jeszcze na forum fotograficznym?
. Pytamy o pralki, lodówki psy i koty, a w telefonie jest aparat fotograficzny, więc przyznasz, że blisko mu do naszego forum :) ;)
pozdrawiam
bez sensu. aj tam, aj tam, sam jesteś bez sensu ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
pozdrawiam
Miałem sajsungi S3-4-5 jako służbówki i w mojej ocenie marketing nic więcej, jakość mierna. Od roku mam LG flex 2 i jest bardzo fajnie, szybko bez zwisów, długo działa na baterii i ma bardzo fajny aparat :) Normalnie zaskoczony jestem na +
Miałem i mam do dziś samsungi S3 i S5 - niczego im nie brakowało a każdego po 2 latach sprzedawałem w idealnym, niemal fabrycznym stanie kupując następcę. Teraz idzie na sprzedaż S5 po dokładnie 2 latach, wygląda jak z półki sklepowej ściągnięty, wkurza tylko czytnik linii papilarnych. Nigdy nie narzekałem na mierną jakość...
Ja sobie niedawno sprawilem s6 i zlego slowa nie powiem ;) smiga az milo. Na najnowszym adku foci w rawach :D
Jedyna bolaczka to bateria. Laduje codziennie przez noc.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
krzysztof jot
23-04-2016, 15:37
Też uważam że uwagi co do jakości topowych Samsungów są zwykłym marudzeniem. Równolegle z danym modelem trudno o coś lepszego. Jak ktoś kupi dziś S5 i potem Lg G4 to powie że słabo, ale trzy lata temu konkurencji nie było dla S5. Pomijam kwestie co do Apple bo to inny system. Po wielu eksperymentach kupuje tylko samsungi i może teraz HTC 10 wzbudza zainteresowanie w konfrontacji z S7 bo zj##ali aparat bardzo. S6 i Note5 robiły genialne foty, a S7 tak bez szału niestety.
Czy marudzę? Mam swoje zdanie.
S3 jak był nowy działał fajnie, po 2 latach zwis za zwisem. S4 - zlazła farba niby to z metalizowanej ramki wokoło odsłaniając białe tworzywo. S5 - się wziął i pękł jak na siadłem na doopę mając go w tylnej kieszeni. Mięczak :) Postanowiłem sobie od tej marki nieco odpocząć.
Pomijając kwestię ceny. Szkoda by mi było wywalić tyle kasy z prywatnej kieszeni, ale to niestety dotyczy wszystkich w danym momencie topowych modeli.
Natomiast z lodówki szajsunga jestem bardzo zadowolony. Warta każdej wydanej złotówki.
Jaka aplikacja do lokalizacji telefonu / dziecka z historią?
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
http://www.spidersweb.pl/2014/08/google-historia-lokalizacji.html
Może po prostu google?
Za słabe. Nie ma aplikacji do przeglądania. Trzeba to robić z www.
eristoff
25-04-2016, 11:06
Jaka aplikacja do lokalizacji telefonu / dziecka z historią?
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lsdroid.cerberus&hl=pl
mam na trzech telefonach w tym jeden ukryty w samochodzie (taki tracker samochodowy)
Płatna ale za to potrafi duuużo więcej niż zwykły tracker.
Najlepsza ze zrootowanym telefonem
Odkopie ;)
Mam takie pytanko a nawet ze dwa. Pewnie dla wielu banalne. Chce sobie kupić apke ze sklepu. Jest opcja by sobie ją zapisiać na hdd czy tylko w locie sie instaluje? I druga rzecz. Skoro już raz zapłaciłem za nią i przyjdzie kiedyś zmiana telefonu to na nowym moge ją też zainstalowac czy trzeba kupowac od nowa? Do tej pory to z czego korzystałem było za free więc tego typu rzeczy mnie nie interesowały ;)
mateo912
09-05-2016, 12:44
Odkopie ;)
Mam takie pytanko a nawet ze dwa. Pewnie dla wielu banalne. Chce sobie kupić apke ze sklepu. Jest opcja by sobie ją zapisiać na hdd czy tylko w locie sie instaluje? I druga rzecz. Skoro już raz zapłaciłem za nią i przyjdzie kiedyś zmiana telefonu to na nowym moge ją też zainstalowac czy trzeba kupowac od nowa? Do tej pory to z czego korzystałem było za free więc tego typu rzeczy mnie nie interesowały ;)
ad1:
jak instalujesz apke ze sklepu play to w pamięci telefonu i tak masz pliczek instalacyjny, dostaniesz się do nich z poziomu np total commandera (na androida) będziesz miał tam zakładkę zainstalowane aplikacje i będziesz mógł skopiować instalke. Pytanie po co?
ad2:
aplikacja jes na stałe przypisana do konta więc jak zmienisz telefon to logujesz się na swoje konto i możesz przywrócić wszystkie aplikacje zakupione
Wielkie dzięki :)
Ja w sumie nie sprecyzowałem pytania, bardziej chodziło mi o kompa i czy tam się da z przegladarki zapisać na dysku apke. Ale już wiem, ze w telefonie też mam ;) A po co? Czasami lubię mieć instalke fizycznie na dysku.
Jeszcze raz dziękuję :)
Wielkie dzięki :)
Ja w sumie nie sprecyzowałem pytania, bardziej chodziło mi o kompa i czy tam się da z przegladarki zapisać na dysku apke. Ale już wiem, ze w telefonie też mam ;) A po co? Czasami lubię mieć instalke fizycznie na dysku.
Jeszcze raz dziękuję :)
To jeszcze sprecyzuj o jaki komputer chodzi. I poszukaj bardziej odpowiedniego wątku, bo tu o telefonach głównie rozmawiamy.
Jak to jest ze słuchawkami z mikrofonem (dokanałowymi) i ich kompatybilnością z różnymi telefonami? Obojętnie co kupię to będzie działać z każdym telefonem, czy niekoniecznie? Jest gdzieś dostępna lista kompatybilnego sprzętu? Potrzebuję kupić słuchawki kompatybilne z Nokią Lumią.
sokrates
21-05-2016, 16:16
No raczej ma działać. Nawet moje słuchawki od iPhone 6s plus pasują i działają na firmowej xperii z2
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
krzysztof jot
21-05-2016, 17:45
Słuchawki tak, obsługa telefonu - jeśli z mikrofonem, a zwłaszcza nokii - raczej niekoniecznie
Słuchawki będą działać każde, mikrofon i sterowanie niekoniecznie. Jak kupować, to najlepiej w fizycznym sklepie i od razu sprawdzić.
Do Nokii / Microsoft musisz mieć słuchawki w standardzie AHJ.
Czy ktoś coś na temat Xiaomi Redmi Note 3 PRO lub Huawei P9 ?
Pierwszego ma znajomy i na razie zachwycony - duży, dobry ekran, świetna bateria, cena ok 1000zł
Drugi kusi 3 letnią gwarancją no i zawsze chciałem mieć aparat Leica w kieszeni (żarcik, aparat to dla mnie sprawa drugorzędna w telefonie :)
mateo912
24-05-2016, 11:31
Czy ktoś coś na temat Xiaomi Redmi Note 3 PRO lub Huawei P9 ?
Pierwszego ma znajomy i na razie zachwycony - duży, dobry ekran, świetna bateria, cena ok 1000zł
Drugi kusi 3 letnią gwarancją no i zawsze chciałem mieć aparat Leica w kieszeni (żarcik, aparat to dla mnie sprawa drugorzędna w telefonie :)
kupiłem 2 miechy temu xiaomi redmi note 3 (bez pro) i jest rewelacyjny. Jeśli nie masz parcia na snapa to kup wersje zwykłą a będziesz miał dostęp do miui polska a nie tylko oficjalnego :)
P9 to świeżynka, ale mam P8 (nie Lite) i jest swietny. Zasuwa jak szalony, foty też zaacne :)
Przy tej różnicy w cenie to od razu bym Xiaomi wziął (i niebawem wezmę). Większa bateria, większy ekran, mnóstwo akcesoriów w ludzkich cenach.
Mam.meizu m1 metal i meizu m1 swietne telefony.
Sent from my m1 note using Tapatalk
To może podpowiedzcie, gdzie najlepiej kupić Xiaomi? Najbardziej zależałoby mi na jakiejś pewnej gwarancji...
Xiaomiforsale jest ok.
Sent from my m1 note using Tapatalk
kupiłem 2 miechy temu xiaomi redmi note 3 (bez pro) i jest rewelacyjny. Jeśli nie masz parcia na snapa to kup wersje zwykłą a będziesz miał dostęp do miui polska a nie tylko oficjalnego :)
Dopytam - Chcę pro, lepsze parametry za niewiele wyższą cenę ale nie w tym rzecz. Co mi daje miui Polska? Z tego co czytam nowe aparaty jak właśnie Note 3 Pro maja już rom Global z fabrycznym j. polskim zatem czego mi więcej potrzeba? Po co mi te miui? Od razu zaznaczam, że coś tam wiem o telefonach i wszelkie roty, mody i inne custom romy nad którymi rozpuszczają się gimnazjaliści modyfikując kształt ikonki lub szerokość widżecika, kompletnie do niczego nie jest mi potrzebne. Siedzę w Samsungach (teraz jeszcze S5) na fabrycznych romach i wystarczą mi one w zupełności.
Ja bym brał pro z uwagi na snapa - będziesz mógł uciec na cyjana po znudzeniu się miui :)
W zasadzie to wziąłem snapa, ale redmi 3 bez note ;) Bateria jest mega!
Fakt. Bateria zabija. Nawet u mnie daje rade w zasadzie praktycznie 2 dni. Co co mnie znają wiedzą, że to wynik niewiarygodny...
?
eristoff
25-05-2016, 21:57
Ja zamówiłem właśnie xiaomi note 3 pro prime na aliexpressie, potrzebuje wbudowanej 32 GB bo używam dwóch kart sim, a na 16 GB może być mało. Przewaga pro jest jeszcze taka że micro sd obsługuje, a wersja bez pro nie obsługuje kart.
Na snapie bateria powinna znacznie lepiej trzymać, spora różnica wydajnościowa 45k do 75k na antutu dla wersji pro.
Oczywiście wersja pro też ma możliwość wgrania miui polska, tylko najpierw trzeba odblokować bootloader, jest to jedna strona instrukcji na forum miui polska. Procedura jest troszkę żmudna ale do ogarnięcia.
http://www.aliexpress.com/item/Original-Xiaomi-Redmi-Note-3-Pro-Prime-32GB-ROM-Metal-Body-Fingerprint-Mobile-Phone-Snapdragon-650/32598227866.html
MIUI polska warto wgrać , jest szybsze, nie ma krzaczastych aplikacji, a niestety bardzo wielu sprzedawców wgrywa customa bez OTA i możliwe że z czymś zaszytym,
Fakt. Bateria zabija. Nawet u mnie daje rade w zasadzie praktycznie 2 dni. Co co mnie znają wiedzą, że to wynik niewiarygodny...
?
Przeca Ty nie masz note'a... Czy masz?
Ja zakupiłem jakiś czas temu UMI Touch ( pełna wersja nie X ! ) i muszę napisać że jestem bardzo zadowolony z tego fonika, bateria przy włączonej transmisji danych, sporadyczne wifi i gps do mapy plus normalne użytkowanie od czasu do czasu przeglądarka, baterie ładuje raz na 5-6 dni, nic się nie muli, nie wiesza, wszystko ładnie działa, update są często od UMI, najnowszy android 6 jest, obudowa i szyba super odporna, koszt 600zł.
krzysztof jot
26-05-2016, 22:56
Ja zakupiłem jakiś czas temu UMI Touch ( pełna wersja nie X ! ) i muszę napisać że jestem bardzo zadowolony z tego fonika, bateria przy włączonej transmisji danych, sporadyczne wifi i gps do mapy plus normalne użytkowanie od czasu do czasu przeglądarka, baterie ładuje raz na 5-6 dni, nic się nie muli, nie wiesza, wszystko ładnie działa, update są często od UMI, najnowszy android 6 jest, obudowa i szyba super odporna, koszt 600zł.
kupujesz smartfona - wyłączasz transmisje danych, wi-fi, gps i cieszysz się ze ładujesz raz na 5 dni. Brawo Ty!
Ja mam właczone wszystko co mozliwe - ładuje raz na dobę jak idę spac, bo raz na dobę spie - jakoś ogarniam temat ładowania i ciesze się zaletami urządzenia
kupujesz smartfona - wyłączasz transmisje danych, wi-fi, gps i cieszysz się ze ładujesz raz na 5 dni. Brawo Ty!
No fakt, równie dobrze można było kupić jakąś starą Nokię, jakąś 3100 lub coś takiego. Ładowanie co 2 tygodnie i... niczego nie trzeba wyłączać! :)
Napisałem o normalnym użytkowaniu, transmisja jest cały czas, wifi sporadycznie, nawigacja i mapa czasami, przeglądarka i poczta bardzo często, zwyczajnie markowa dobra bateria 4000mah robi swoje.
sokrates
27-05-2016, 07:35
Ja mam właczone wszystko co mozliwe - ładuje raz na dobę jak idę spac, bo raz na dobę spie - jakoś ogarniam temat ładowania i ciesze się zaletami urządzenia
Potrafimy czytać ze zrozumieniem. Przecież napisał wyraźnie że transmisję ma włączona. Brawo ty.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
krzysztof jot
27-05-2016, 16:25
W dobie szybkiego ładowania, ładowarek indukcyjnych, tanich i nawet w uchwytach amochodzowych, gadanie kilometrami o baterii jako kryterium zakupu telefonu to chore. Liczy się obsługa, wygoda, menu, system, OS, zaimplementowane funkcjonalności udostępniane przez producenta a nie bateria.
nikoniarz
27-05-2016, 16:32
W dobie szybkiego ładowania, ładowarek indukcyjnych, tanich i nawet w uchwytach amochodzowych, gadanie kilometrami o baterii jako kryterium zakupu telefonu to chore. Liczy się obsługa, wygoda, menu, system, OS, zaimplementowane funkcjonalności udostępniane przez producenta a nie bateria.
Chore to może być ocenianie potrzeb innych przez pryzmat własnych potrzeb... Uwierz, że są ludzie używający smarta tak intensywnie, że mają bardzo duży problem by bateria przetrwała od rana do wieczora. I nie mam na myśli grania czy odtwarzania filmów lub ich kręcenia. Sam to kiedyś przechodziłem- wydajana bateria to jeden z moich priorytetów. Są telefony z kiepskimi, i takie z praktycznie dwukrotnie wydajniejszymi.
Szkoda wbijać w takie tematy bo tu krucjaty się prowadzi "moje jest lepsze", napisałem swoje spostrzeżenia i co dla mnie jest komfortem, miałem wcześniej samsungi, potem głownie HTC, teraz stwierdziłem że nie stać mnie na markowego nowego HTC i wybrałem coś z fabryki obok, jak się rozsypie lub będzie zawodził to będzie nauczka na przyszłość, póki co mam za 600zł fon, który spokojnie radzi sobie z flagowcami z 2015 roku, a nawet je zawstydza w paru punktach.
Dla mnie główne kryteria to jest dobra szybkość, dobry ekran, dobra szyba i obudowa ponieważ nie oklejam nigdy fonów niczym, no i dobre akku by po intensywnym używaniu nie martwić się o ładowanie, jak widać nie wygórowane kryteria, a jednak "markowe" fony mają to za gruba kasę.
krzysztof jot
27-05-2016, 18:29
Chore to może być ocenianie potrzeb innych przez pryzmat własnych potrzeb... Uwierz, że są ludzie używający smarta tak intensywnie, że mają bardzo duży problem by bateria przetrwała od rana do wieczora. I nie mam na myśli grania czy odtwarzania filmów lub ich kręcenia. Sam to kiedyś przechodziłem- wydajana bateria to jeden z moich priorytetów. Są telefony z kiepskimi, i takie z praktycznie dwukrotnie wydajniejszymi.
Wierzę... :) tak używam.
Ale ewentualne doładowanie trwa 10-15 minut i właśnie z tym nie widzę problemu. Poza tym zgadzam się we wszystkich aspektach :).
nikoniarz
27-05-2016, 18:36
Ale ewentualne doładowanie trwa 10-15 minut i właśnie z tym nie widzę problemu.
Jak jest możliwość to pewnie...
Mam ajfona 6s jako spełnienie wszystkiego co napisałeś, ale bateria raz wystarcza na 1,5 dnia (ładowanie wieczorem nie do końca pustej), a czasami "w terenie" brakuje baterii i powerbanka 2200mAh. Wszystko zależy od bliskości prądu. ;)
Kolego dobra bateria jest bardzo ważna, a 10-15 minutowe doładowywanie nie rozwiązuje problemu.
Szukam aplikacji na ajfona do robienia timelapse. Poleca ktoś jakąś? Jest nawet takie coś wbudowane, ale bez jakiejkolwiek kontroli...
rabbitzzz
28-05-2016, 18:41
Ascend mate 7 i 8 mają dobrą baterię.
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
sokrates
30-05-2016, 07:11
Szukam aplikacji na ajfona do robienia timelapse. Poleca ktoś jakąś? Jest nawet takie coś wbudowane, ale bez jakiejkolwiek kontroli...
Top camera 2 ma timelaps. Ale nie wiem jak działa bo timelapsy są poza moim zainteresowaniem. Za to najlepsza funkcja to slow motion przy 240 kl/s
Boryszuk
30-05-2016, 07:16
Da się w Androidzie gdzieś określić jakie dźwięki mają się wydobywać ze słuchawek bluetooth? Chodzi mi o to aby słuchać dźwięków nawigacji w czasie jazdy na motocyklu ale nie dostawać już powiadomień o smsach, telefonach czy mailach. Telefon to S5.
Top camera 2 ma timelaps. Ale nie wiem jak działa bo timelapsy są poza moim zainteresowaniem. Za to najlepsza funkcja to slow motion przy 240 kl/s
Dzięki, sprawdzę.
Slow motion 240kl/s mam "fabrycznie" w 6s
sokrates
02-06-2016, 09:07
Racja, ale od dawna używam top camera więc w nowym IP 6s plus nawet nie odpaliłem fabrycznej aplikacji do zdjęć.
Wierzę...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (file:///C:\\Users\\manfred\\AppData\\Local\\Temp\\msohtmlc lip1\\01\\clip_image001.gif) tak używam.
Ale ewentualne doładowanie trwa 10-15 minut .
Możesz zdradzić w jaki sposób to zrobić ?. Nie ukrywam że mi telefon słuzy do netu. Tak jak czytam jestem zdecydowany na Xiaomi Redmi Note 3 Pro choć są różne ceny. Ktoś podpowie gdzie kupić szybko bezpiecznie no i tanio?
Jeszcze jedno pytanie gdyż ja zatrzymałem sie na telefonie Nexus 4 ale z racji nowej taryfy z lte trzeba kupić coś lepszego :-) . Sprzedawca informuje o takim fakcie
telefon w pełni obsługuje polską wersję oprogramowania (które wgrywamy na życzenie klienta) o co chodzi z tym wgrywaniem?
Co to za fon że coś sami wgrywają ?
No tu znalazłem w opisie aukcji
http://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-3-3-32-pro-snapdragon-od-reki-i6069058572.html
A to tak zgadza się, wgrywają pełną polską wersje i to bardzo dobra wersje androida przygotowana u nas dla xiaomi.
Zerknij na fony UMI jeśli rozpatrujesz xiaomi, wcześniej opisywałem UMI Touch, obecnie jest premiera UMI Super, fony świetny jak za takie pieniążki.
Z tego co na szybko porównałem to UMI ma 4 gb pamięci a xiaomi tylko 2 gb. No i umi ma andka 6 czyba że coś źle czytam. Wydaje mi się lapszym kąskiem ale nie wiem jak z awaryjnością.
Tak plus ogólnie bebechy bardzo dobre zwłaszcza w UMI Super i co ciekawe wszystko markowe czyli pansonic/sharp/samsung, gpu i cpu też czołówka, no i docenić trzeba baterie o pojemności 4000 co przekłada się na ładowanie u mnie akurat co 4-6 dni.
No u mnie co jeden dzień bo ja tylko 5 % dzwonie a reszta gmeranie w necie. Kurcze no już jest w sprzedaży to co zamawiać? ;-)
eristoff
02-06-2016, 12:20
xiaomi note 3 pro prime bierz, ma 3 GB ramu a nie 2 GB jak piszesz, telefon przetestowany przez wielu ludzi, marka xiaomi bardziej znana niż UMI, lepsze wsparcie, nie do końca chyba wiedzą co sprzedają na tym allegro, jeżeli pudełko nie było otwierane po wyjściu z fabryki to powinno mieć MIUI w wersji global, a w tej wersji jest już język polski, pierwsze wersje globala nie miały polskiego języka. Bardzo popularna jest wersja MIUI od naszych rodowitych "kucharzy" z miuipolska. Ja czekam na mojego xiaomi note 3 pro prime kupionego w Chinach w wersji "unopened" o tutaj:
http://www.aliexpress.com/item/Original-Xiaomi-Redmi-Note-3-Pro-Prime-32GB-ROM-Metal-Body-Fingerprint-Mobile-Phone-Snapdragon-650/32598227866.html
spora oszczędnośc w porównaniu do alledrogo, a za 20 $ więcej będzie w ciągu 10 dni i bez VATu z Urzędu Celnego
spora oszczędnośc w porównaniu do alledrogo, a za 20 $ więcej będzie w ciągu 10 dni i bez VATu z Urzędu Celnego
Ta oszczędność to ok 200 zł. Z tym że jak się zepsuje telefon w okresie gwarancji to chyba muszę go słac do chińczyków. Jakim cudem bez VATu jak wszystko co idzie DHLem jest clone i z vatem.
Jak kupisz u chińczyka to masz pewność że będzie cło grzebało i masz +23% do dopłaty, można poszukać chińczyka co wysyła z magazynu w EU, jest ciut drożej niż najtańsze oferty ale masz błyskawiczną dostawę bez cła, co do gwarancji to allegrowa to też fikcja.
Żadnego cła nie sprawdź link który zapodal eristof
Jak kupisz u chińczyka to masz pewność że będzie cło grzebało i masz +23% do dopłaty, można poszukać chińczyka co wysyła z magazynu w EU, jest ciut drożej niż najtańsze oferty ale masz błyskawiczną dostawę bez cła, co do gwarancji to allegrowa to też fikcja.
Raz, że cła nie ma, a dwa jest VAT, ale nie zawsze, wszytko zależy od szczęścia.
Chodzi o cło jako ludzi, a nie o opłatę celną.
Na szczęście można liczyć to fakt :)
krzysztof jot
02-06-2016, 15:14
Możesz zdradzić w jaki sposób to zrobić ?. Nie ukrywam że mi telefon słuzy do netu. Tak jak czytam jestem zdecydowany na Xiaomi Redmi Note 3 Pro choć są różne ceny. Ktoś podpowie gdzie kupić szybko bezpiecznie no i tanio?
Jeszcze jedno pytanie gdyż ja zatrzymałem sie na telefonie Nexus 4 ale z racji nowej taryfy z lte trzeba kupić coś lepszego :-) . Sprzedawca informuje o takim fakcie o co chodzi z tym wgrywaniem?
Ad.1.
Może kwestia tego co się ma. W moim przypadku Galaxy S7 i szybka ładowarka bezprzewodowa załatwiają ten temat.
Ad2.
Co wygrywają, po co itp.
Otóż powiedzmy to raz - nie wystarczy poskładać do kupy w miarę dobre podzespoły, aby zrobić dobrego smartfona. Najważniejszy jest software i to jest cena telefonu.
Ekranik, ramka, procesor - to są groszowe tematy w kalkulacji ceny. Ważne jest oprogramowanie i to robi koszt pomiędzy chinolem który ma dretwe menu i nic w opcjach i na dodatek ledwo abla po polskim, a takim htc czy samsungiem.
Obecnie Xiaomi, UMI, One Plus, Oppo, Meizu to materiały jak w flagowcach znanych marek, często szkło, ramka, obudowa w markowych fonach jest tragiczna, software to najnowszy android bez obciążających i zamulających nakładek jak np w samsungu, cpu, gpu i ram od producentów od jakich biorą wszyscy inni "markowi", bateria często lepsza i trwalsza.
Oczywiście nie wymagajmy cudów od fona, który w chinach kosztuje 50$, rozmowa dotyczy sprzętu już droższego w przedziale 170-250$.
Druga sprawa, gwarancja lokalna, pewność marki, ulubione marki, bezpośrednie i szybkie kupno, to jest przewaga drogich markowych fonów.
Trzeba zmienić mentalność i podejście do produktów chińskich, to że nasi handlowcy biorą śmiecie czwartej kategorii nie oznacza że chińskich towarów o jakości produktów japońskich czy koreańskich nie ma, a są bo używacie je we wszystkim praktycznie, kwestia kto, co i jak wykonuje w chinach.
Ad.1.
Może kwestia tego co się ma. W moim przypadku Galaxy S7 i szybka ładowarka bezprzewodowa załatwiają ten temat.
Ad2.
Co wygrywają, po co itp.
Otóż powiedzmy to raz - nie wystarczy poskładać do kupy w miarę dobre podzespoły, aby zrobić dobrego smartfona. Najważniejszy jest software i to jest cena telefonu.
Ekranik, ramka, procesor - to są groszowe tematy w kalkulacji ceny. Ważne jest oprogramowanie i to robi koszt pomiędzy chinolem który ma dretwe menu i nic w opcjach i na dodatek ledwo abla po polskim, a takim htc czy samsungiem.
Szczerze? Jestem użytkownikiem Galaxy S - podobnie jak Ty - od niemal początku ich istnienia, teraz mam S5. Mam ochotę na S7 ale mam przyjemność bawić się wspomnianym Xiaomi Redmi Note 3 Pro za niespełna 1000zł i naprawdę nie potrafię sobie wytłumaczyć po co miałbym kupować S7 za niemal 2,5 raza więcej. Jedynie wodoszczelności byłoby brak... Świetny ekran 5,5", nieprzesadzona rozdzielczość, wystarczający do niemal wszystkiego hardware (zwłaszcza, że w nic nie gram), karta SD, świetne wykonanie, fan-ta-sty-czna bateria i co ważne naprawdę szybkie działanie. Mój S5 tak już zamulił, że zaczynam wierzyć w coraz częstsze teorie spiskowe, że po roku-dwóch dostaje się jakąś zamulającą łatkę w prezencie od Samsunga co by prędzej sprzęt znienawidzić. Android 6, takie cuda na kiju miały być, taka wydajność, idealny pod najsłabsze sprzęty... a na moim flagowcu sprzed dwóch lat niektóre rzeczy potrafią przymulić na kilka sekund doprowadzając do białej gorączki. Boję się, że wywalę na S7 kasę a za jakiś czas będzie to samo. Już zresztą słychać coraz głośniejsze narzekania, że zaczynają zamulać, spowalniać, są coraz bardziej dostrzegalne zacinki interfejsu. Jedyne co mnie kusi to quard s7 i 3 lata świętego spokoju. Co zaś ficzerów Samsunga - sorry, 90% działa ledwo albo wcale, reszta do załatwienia odrębną, znacznie bardziej konfigurowalną aplikacją zewnętrzną. W swojej S7 nie korzystam Z NICZEGO co daje Samsung bo większość z tych wodotrysków działa tak, że mam ochotę pier...nąć telefonem o ścianę.
Jutro zamawiam pójdą aż trzy
eristoff
02-06-2016, 21:04
Ja powiem tak, zakupy w Chinach robię od 4 lat, bardzo dużo kupuje dla znajomych, rodziny, i oczywiście dla siebie, to będzie mój 4 chiński telefon, pierwszy to był Newman N1, potem Jiayu g4 advanced, teraz mam ZTE Z7 MINI, i mogę stwierdzić że bardzo ważny jest system, w których zawsze coś brakuje. Całkiem inaczej jest w Xiaomi, model mi4i kupiłem mojej żonie prawie rok temu i czuć stabilność systemu dlatego przesiadam się na Note 3 pro Prime. Wykonanie telefonów od kitajców jest wprost proporcjonalne do ceny, czyli przeważnie tak jak wspomnial koesh granica 150 $ w górę nie ma obaw o jakość wykonania. Na telefony jest tylko VAT, bardzo dużo zależy od miejsca zamieszkania w Polsce czy będzie UC ścigał, zdradzę że mieszkam w okolicach Koszalin, Kołobrzeg i nigdy nie płaciłem VATu. Południe Polski jest niestety męczone przez UC.
Czyli doliczyć podatek VAT to mam taką samą cenę jak z allegro czyli ok 1100 zł
eristoff
02-06-2016, 21:55
No czy ja wiem, na aukcji na której podałem linka za 20 $ sprzedawca wysyła do UK i potem do Polski, przy tej formie wysyłki sprzedawca gwarantuje też brak podatku, czyli za 215 $ z przesyłką czyli 848,37 zł na tą chwilę. Każdy ma prawo wyboru więc nikogo na siłę nie będę przekonywać. Ta forma wysyłki ma być do 10 dni roboczych.
Edyta :
Mój telefon kupiony 24 maja wczoraj czyli 01.06.2016 o godz 11:57 był we Francji, podejrzewam że w poniedziałek będzie u mnie
Czy jest jakiś sensowny chińczyk z "średniej/wyższej półki" z ekranem do 4,5", min. 1,5 GB pamięci i sensowną baterią?
Wszystko co nowe i sensownie działające ma 5-5,5", sam chciałem mniejszy ale okazało się że 5,5" nie jest taki straszny, nawet mieści się w kieszeni koszuli :)
Wszystko co nowe i sensownie działające ma 5-5,5", sam chciałem mniejszy ale okazało się że 5,5" nie jest taki straszny, nawet mieści się w kieszeni koszuli :)
Nie, odpada, mam Moto G 1 i to jest maksymalny rozmiar jaki jestem w stanie obsługiwać jedną ręką. No nic, niechybnie trzeba kupić iPhone'a SE :)
Boryszuk
04-06-2016, 19:25
Da się w Androidzie gdzieś określić jakie dźwięki mają się wydobywać ze słuchawek bluetooth? Chodzi mi o to aby słuchać dźwięków nawigacji w czasie jazdy na motocyklu ale nie dostawać już powiadomień o smsach, telefonach czy mailach. Telefon to S5.
Czy jedynym rozwiązaniem jest wyciszanie dźwięków każdorazowo.
Rafał_Sz
05-06-2016, 10:10
A sam soft od nawigacji nie ma takiej funkcji?
Czy jest jakiś sensowny chińczyk z "średniej/wyższej półki" z ekranem do 4,5", min. 1,5 GB pamięci i sensowną baterią?
Sam szukałem czegoś takiego, niekoniecznie chińczyka, chyba tylko Xperia Z3/Z5 compact spełnia na dzień dzisiejszy Twoje wymagania - poza cenowymi pewnie.
Może producenci sluchawek na Andku zainteresują się wynikami sprzedaży iPhone'a SE i zmajstrują coś podobnego.
Galaxy A3 2016. Mam, używam, jestem bardzo zadowolony.
andrstac
05-06-2016, 13:48
No tu znalazłem w opisie aukcji
Kup tutaj (http://xiaomi.com.pl/produkt/telefon-xiaomi-redmi-note-3-pro-332gb-lte/). Polski dostawca, gwarancja 2 lata, można zamawiać za pobraniem lub kupić na miejscu.
peterka43
05-06-2016, 15:19
Kup tutaj (http://xiaomi.com.pl/produkt/telefon-xiaomi-redmi-note-3-pro-332gb-lte/). Polski dostawca, gwarancja 2 lata, można zamawiać za pobraniem lub kupić na miejscu.
Zanim kupisz w tym sklepie poczytaj na jego temat https://miuipolska.pl/forum/topic/10125-niepolecane-sklepy-xiaomi/
No właśnie w poszukiwaniu dobrego źródła na Xiaomi też czytałem ten wątek. Kolejny dowód jak to dobrze słuchać opinii ludzi, w tym wątku już niejeden polecał ten sklep a wychodzi na to, że to zwykli ściemniacze a nie żaden autoryzowany sklep, żaden autoryzowany serwis, wałki przy gwarancjach itd itp... wyjdzie na to, że najbezpieczniej kupić u renomowanego majfrenda. Nie dość, że taniej to jeszcze prawdopodobieństwo, że zostaniesz potraktowany jak zawracający dupę petent, znacznie mniejsze.
Właśnie koleś na allegro informuje mnie ze nie mam telefonu. Choć dzwoniłem i upewnialem się i potwierdził że ma ich bardzo dużo. Ręce opadają
andrstac
05-06-2016, 22:26
Zanim kupisz w tym sklepie poczytaj na jego temat https://miuipolska.pl/forum/topic/10125-niepolecane-sklepy-xiaomi/
No właśnie w poszukiwaniu dobrego źródła na Xiaomi też czytałem ten wątek. Kolejny dowód jak to dobrze słuchać opinii ludzi, w tym wątku już niejeden polecał ten sklep a wychodzi na to, że to zwykli ściemniacze a nie żaden autoryzowany sklep, żaden autoryzowany serwis, wałki przy gwarancjach itd itp... wyjdzie na to, że najbezpieczniej kupić u renomowanego majfrenda. Nie dość, że taniej to jeszcze prawdopodobieństwo, że zostaniesz potraktowany jak zawracający dupę petent, znacznie mniejsze.
Ale czytaliście panowie wątek od początku do końca?
Owszem sklep zaliczył trochę wpadek, ale ogólnie jak dla mnie jest na plus. Poza tym mówiłem, że można zamówić bez problemu za pobraniem. Ceny są atrakcyjne, gwarancja też jest ( o jej jakości się nie przekonywałem, ale lepiej jak masz potencjalną gwarancję niż nie masz jej wcale).
Ja kupiłem u nich już dwa telefony (Redmi 2 pro i Redmi 3) i nie miałem żadnych problemów. Od początku wiedziałem że muszę sobie sam wgrać miuipolska i nie oczekiwałem, że dostanę telefon gotowy prosto z pudełka.
Każdy zrobi jak zechce...
eristoff
06-06-2016, 21:42
Ja polecam zakupy bez pośredników 186$ to mniej wiecej na tą chwilkę 715,78 zł
eristoff
07-06-2016, 10:14
Dolicz do tego vat.
nie będziesz mi mówił co mam robić :twisted:
ale nawet gdyby to x 1,23 to wychodzi 880 zł a nie 1099 zł
Wiem że jest taniej ale 219 zł to znowu nie majątek. Mam na myśli późniejsze wgrywanie miui polska i takie tam. Dla totalnego laika jak ja jest to problem. Ktoś może się uśmiechnąć ale tak to widzę. Dlatego wolę wydać te 1100 zł ale mieć telefon gotowy do pracy niż potem spędzić z nim kilkanaście dni na wgrywaniu oprogramowania.
Też miałem zakupić xiaomi jednak wolałem UMI z najnowszym androidem i działający od ręki, wgrywanie to nie problem ale... obecnie warto zerknąć na premierowy UMI Super, cena z kodem rabatowym to 180$ nawet jak doliczą vat to cena mega za taki sprzęt.
W tym UMI Super jest czysty andek czy jakaś nakładka?
Czysty 6.0 Marshmallow i o to chodzi bo to śmiga bajecznie, co ciekawe od czasu do czasu Umi daje update i patchnotes poprawek, więc bilion % lepiej niż markowe HTC, które po zakupie olało mnie na dwa lata.
Najtaniej aliex z kodem -70$ i nawet jak wyłapią na cle to nie boli te 23% vat.
Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić oryginalną baterie do nexusa 4. Po przygodach z oszustami z allegro ma serdecznie dość.
ShutterStill
09-06-2016, 00:29
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B00DTP1HJG?pc_redir=T1&tag=
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Zamowilem w Magboss mam nadzieję że oryginał.
Ale czytaliście panowie wątek od początku do końca?
Owszem sklep zaliczył trochę wpadek, ale ogólnie jak dla mnie jest na plus. Poza tym mówiłem, że można zamówić bez problemu za pobraniem. Ceny są atrakcyjne, gwarancja też jest ( o jej jakości się nie przekonywałem, ale lepiej jak masz potencjalną gwarancję niż nie masz jej wcale).
Ja kupiłem u nich już dwa telefony (Redmi 2 pro i Redmi 3) i nie miałem żadnych problemów. Od początku wiedziałem że muszę sobie sam wgrać miuipolska i nie oczekiwałem, że dostanę telefon gotowy prosto z pudełka.
Każdy zrobi jak zechce...
Z tego co wywnioskowałem z lektury o tym sklepie to nie ma nic wspólnego z Xiaomi, na dodatek ma zablokowane konto na allegro
http://allegro.pl/show_user.php?uid=1718384&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg
i opinie o nich są delikatnie ujmując - kiepskie.
A to, że kupiłeś? No ok tylko podać kurierowi kartonik do wysyłki umie każdy, niczego nie naprawiałeś u nich więc raczej nie wiesz jak z najważniejszą kwestią ich działalności na którą właśnie są narzekania.
Ja dziękuję, wolę kupić na ibuygou i za ok 900zł mieć tel z 2 letnią gwarancją realizowaną w serwisie we Wrocławiu, przesyłkę kurierską z ubezpieczeniem od vatu. I tak chyba zrobię :)
stachmuszel
11-06-2016, 18:18
Pytanie do użytkowników LG G3 lub G4. Materiały firmowe nazywają go "fotograficznym telefonem". Czy faktycznie aparat fotograficzny jest w nim na poziomie kompaktów?
Pytanie do użytkowników LG G3 lub G4. Materiały firmowe nazywają go "fotograficznym telefonem". Czy faktycznie aparat fotograficzny jest w nim na poziomie kompaktów?
Sprawdź to sam - wszystkie zdjęcia z tej książki są robione G3 lub G4 (no może kilka jest z G2). :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://db.tt/UaVGm20X)
Ja (mam G3) uważam iż nie odstaje od kompaktów. Oczywiście nie mówimy tu np o LX100. :)
Samsung s6 vs lg g4 bardzo podobne, ja wybralem s6 i jestem zadowolony. Dobra jakosc z rawami w kieszeni :D
tapnięte z tela