Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

mirek
16-07-2011, 10:56
Znalazlem cos takiego aby usunac brand
http://allegro.pl/unbrick-galaxy-s-i9000-i9100-ace-download-mode-i1716199632.html

costi
16-07-2011, 13:00
Heh, wtyczka USB z jakimś wlutowanym rezystorem pewnie (albo innym drobnym elementem).

A ja dziś biorę się za stawianie Androida na Omnii II. Wish me luck ;)

qualin
16-07-2011, 15:56
Znalazlem cos takiego aby usunac brand
http://allegro.pl/unbrick-galaxy-s-i9000-i9100-ace-download-mode-i1716199632.html

Przeciez wystarczy zdajac roota za pomoca programu "super one click" i mozna robic co sie chce z softem.

Tom01
16-07-2011, 16:48
Nie zaczynaj bo przyjdzie Tom01 i Ci nagada :-P

Już łypię złowrogo zza węgła... ;)

Gio
16-07-2011, 17:36
Możecie polecić jakąś dobrą aplikację, która zmierzy mi transfer danych ale z podziałem na konkretne aplikacje? Z ciekawości chciałbym sprawdzić która aplikacja ile wysysa danych.
p.s. obsługiwać gogle umiem - pytam o działającą i funkcjonalną apk na 2.3.4. z góry dzięki za pomoc

3G Watchdog w wersji płatnej pokazuje podział transferu na aplikacje.

__ Z mobila wysłane __

Gio
16-07-2011, 17:38
Wam to ale dużo potrzeba żeby was zadowolić ...
Ja na wyświetlacz przy zakupie nawet nie patrze. Wszystkie wyświetlają obraz tak samo dobrze...

Jesteś w tzw. mylnym błędzie:-)

__ Z mobila wysłane __

Gio
16-07-2011, 17:41
Heh, wtyczka USB z jakimś wlutowanym rezystorem pewnie (albo innym drobnym elementem).

Dokładnie 301k ohm pomiędzy pinami 4 i 5.

__ Z mobila wysłane __

tomek s
19-07-2011, 12:51
Do speców od androida (i nie tylko), potrzebuje programu który by mi pokazał, z jakiego nadajnika ( jakiej częstotliwości) w danym momencie łączę się z internetem. Wszystko po to by kupić odpowiednią antenę i założyć internet na wiosce u rodziców.
Pozdr

andrstac
19-07-2011, 13:51
A nie lepiej wejść na stronę http://mapa.btsearch.pl/, wybrać swoją lokalizację, wyfiltrować najbliższy nadajnik jaki Cie interesuje, sprawdzić jak z widocznością i do tego dobrać antenę?

tomek s
19-07-2011, 15:21
O tym wiem, ale nadajnik jest na 900/1800 chciałbym wiedzieć z którego pasma korzystam przy łączeniu z internetem. Bo chyba na oddalony około 20 km umts raczej nie mam szans?
Pozdr.

costi
19-07-2011, 21:07
Generalnie niższa częstotliwość ma większy zasięg. A co do tego UMTSu - raczej bym się nie nastawiał, ale jak postawisz porządną antenę, to kto wie...

andrstac
19-07-2011, 22:24
Generalnie niższa częstotliwość ma większy zasięg. A co do tego UMTSu - raczej bym się nie nastawiał, ale jak postawisz porządną antenę, to kto wie...
W takim przypadku jedynym kryterium bedzie optyczna widocznosc nadajnika (zebysmy sie dobrze zrozumieli: brak przeszkod terenowych, sztucznych, drzew w pierwszej strefie Fressnela). Jak to będzie, to mozna dobierac antenę i jest duza szansa ze się powiedzie

qualin
19-07-2011, 23:13
Jednak Automapa na Androida sie niedlugo pojawi: http://www.telepolis.pl/news.php?id=22235

krzysztof jot
20-07-2011, 00:19
Ja w ramach umowy korporacyjnej - obsługiwanej przez zespół obsługi klientów strategicznych - dostałem i9000 (SGS I) z brandowanym softem. i9100 (SGS II) przyszedł już natomiast tą samą drogą z czyściuteńkim softem samsunga.

Koledzy - jeszcze raz powtarzam: w tych telefonach można nawet skasować licznik flashowań zliczający liczbę wgrań softów z modyfikowanym kernelem. Nie ma więc żadnej siły, żeby autoryzowany serwis mógł odmówić realizacji naprawy w ramach gwarancji dostając telefon z oficjalnym, czystym (bez dodatków operatora) softem producenta. Tym bardziej że aktualnie oficjalna aktualizacja przez program kies ładuje do SGS II soft (KF2) bez żadnych dodatków operatorskich.
.

kolego .. :)
- na brandowany soft wchodzi przez Kiec tylko brandowana aktualizacja
- korporacyjne zakupy wiekszych ilosci ida z magazyni i dlatego maja niebrandowany soft, z założenia ze to nie dzieciaki kupija na hancel tylko firma która daje pracownikowi, a on musi go mieć, bo nie ma nic do gadania w korporacji - no chyba że jest prezesem, a przynajmniej "dyrektorem na..." :)

Nikuś
20-07-2011, 20:30
Nie wiem czy kogoś to jeszcze zainteresuje, bo parafrazując forumowe powiedzenie SGS-em 1 już dzwonić nie można.. przekażę znalezioną w necie wiedzę "tajemną" dotyczącą naprawy GPS w tym telefonie( na podstawie:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=878970

oraz

http://www.youtube.com/watch?v=wnB_woTwO0c&NR=1

Próbując pojąć opis operacji zrozumiałem, ze należy odgiąć blaszkę( na zdjęciu w zielonej gwiazdce, a obok profil blaszki ) aby lepiej przylegała. Rozłożyłem SGS-a ale jeszcze nie zdecydowałem się na ten krok. Jeśli ktoś będzie miał ochotę spróbować i rozłozyć aparat, to proszę uważać na taśmę ( na zdjęciu oznaczona czerwonym słoneczkiem ), która mnie się wypięła. Nie zauważyłem tego i po złożeniu przeżyłem chwilkę grozy - nie mogłem uruchomić Szajsunga.
Na szczęście wszystko skończyło się dobrze

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/4578/gpsi9000fix.jpg)

Jeśli ktoś posiada wiedzę dotyczącą ewentualnej modyfikacji anteny GPS(sensu tego), to bardzo chętnie poczytam

.

prz3mo
21-07-2011, 00:14
Dziś dotarł do mnie SGS2... fajny, aczkolwiek przesiadam się na niego z Wave S8500, więc szoku i skoku jakościowego wielkiego nie ma. Martwi, że nie będzie wytrzymywał na baterii tyle co Wave, no, ale wyświetlacz większy, dwa rdzenie, więc można się tego było spodziewać, że musi to być prądożerne...

loki_p
21-07-2011, 08:37
Dziś dotarł do mnie SGS2... fajny, aczkolwiek przesiadam się na niego z Wave S8500, więc szoku i skoku jakościowego wielkiego nie ma. Martwi, że nie będzie wytrzymywał na baterii tyle co Wave, no, ale wyświetlacz większy, dwa rdzenie, więc można się tego było spodziewać, że musi to być prądożerne...

Napisz za jakiś czas coś więcej. Też myślę o takiej zamianie i ciekaw jestem opinii kogoś kto już się przesiadł.

krzysztof jot
21-07-2011, 14:17
Napisz za jakiś czas coś więcej. Też myślę o takiej zamianie i ciekaw jestem opinii kogoś kto już się przesiadł.

ja się przesiadłem z Wave i N8 - powiem szczerze, że "najmocniejszy" atut czyli ekran - nie powala, i chyba HTC Sensation z dużo większą rozdzieklczoscią i legendarnym UI nie byłby gorszym wyborem... no powiedzmy większa żywotność baterii jest tu sporym argumentem, więcej oszałamiających rozwiązań nie stwierdziłem :).
Widoczność ekranu w słońcu - jak na te ochy i achy - taka sobie. A Nokia X7 zabija w tym temacie wszystko, jest 100% !! jaśniejsza.

źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/n8display.jpg)

Nikuś
21-07-2011, 18:26
Od N8 jedynka SGS zdecydowanie jaśniejsza do tego stopnia, że dodatkową aplikacją zmniejszam brightnes ;) Jak piszą 2ka jest w tej kwestii "słabsza"

.

Bartek_902
21-07-2011, 22:33
Ktoś brał ostatnio SGSII z orange?? ;) interesuje mnie czy teraz już wszystkie tefony są brandowane softem i znaczkiem na obudowie :)

prz3mo
21-07-2011, 22:40
Ktoś brał ostatnio SGSII z orange?? ;) interesuje mnie czy teraz już wszystkie tefony są brandowane softem i znaczkiem na obudowie :)

Ja brałem (wczoraj "przyszedł"). Obecnie są już brandowane. Nie ma co prawda prawie w ogóle śmieci (widocznych), ale jakaś tam tapetka czy logo. Aczkolwiek z tego co się dowiedziałem można spokojnie wczytać oryginalny soft, nie tracąc gwarancji.

Bartek_902
22-07-2011, 08:44
Ja brałem (wczoraj "przyszedł"). Obecnie są już brandowane. Nie ma co prawda prawie w ogóle śmieci (widocznych), ale jakaś tam tapetka czy logo. Aczkolwiek z tego co się dowiedziałem można spokojnie wczytać oryginalny soft, nie tracąc gwarancji.
I pewnie paskudne logo na tyle obudowy też już widnieje ? :)

costi
22-07-2011, 11:25
A ja się załapałem wczoraj z przeniesieniem umowy na ostatni dzień HTC Days w Playu i jestem szczęśliwym posiadaczem HTC Desire Z. :)
Na razie jestem na etapie ogarniania Sense i Androida, ale już rozumiem dlaczego Sense UI jest taki fajny. W porównaniu z softem Samsunga to niebo a ziemia - nie dość, że nie zamula telefonu, to jeszcze jest zarąbiście funkcjonalny.

Jakieś must-have aplikacje dla Androida możecie polecić? W szczególności czy da się jakoś dodawać elementy do lockscreenu, np. powiadomienie o SMS czy sterowanie odtwarzaczem?

kiemlo
22-07-2011, 11:30
W szczególności czy da się jakoś dodawać elementy do lockscreenu, np. powiadomienie o SMS czy sterowanie odtwarzaczem?
Akurat te elementy to standard w Sense.

costi
22-07-2011, 11:33
No właśnie jakoś nie bardzo (albo coś źle robię), bo jak mi przyszedł mail, to miałem tylko standardową informację na górnej belce, a na lockscreenie cisza.
Na WinMo używałem S2U2, w którym można było kliknąć w ikonkę powiadomienia np. o SMS i pokazywała się treść, z opcją szybkiego przejścia do odpowiedzi. Bardzo mi się to podobało i chętnie bym to widział w Androidzie.

EDYTA: pardon, jednak jest info o SMS, nie zauważyłem wcześniej.

Boryszuk
22-07-2011, 12:50
Jakieś must-have aplikacje dla Androida możecie polecić?

3G Watchdog, eBay, Vplayer, Astro

W szczególności czy da się jakoś dodawać elementy do lockscreenu, np. (...) sterowanie odtwarzaczem?PowerAMP ma taką opcję sam w sobie.

Mavierk
22-07-2011, 13:03
Jak masz Desire Z, to polecam Ci emulatory GBA, nic tak nie zżera czasu i baterii, jak Pokemony :)

costi
22-07-2011, 13:26
Mam już na oku emulator Playstation ;)

prz3mo
22-07-2011, 13:29
I pewnie paskudne logo na tyle obudowy też już widnieje ? :)

Tak, widnieje paskudne logo, nie mogę przez to spać po nocach Jak chcesz wyślę Ci ten fon za darmo bo się ludzie ze mnie śmieją, że mam tel. z takim logo.
Z całym szacunkiem, ale nie jestem zboczeńcem, który uważa aparat telefoniczny za punkt kultu, modli się do niego, śpi z nim, głaszcze etc...
Mówiąc poważnie - nie przeszkadza mi to logo i mam "gdzieś", że jest ono tam sobie.

Mavierk
22-07-2011, 14:03
Zawsze można kupić kubusia i nakleić promocyjną nalepkę, w miejscu logo orange, która dodatkowo świeci w ciemności! :P

Bartek_902
22-07-2011, 14:09
Tak, widnieje paskudne logo, nie mogę przez to spać po nocach Jak chcesz wyślę Ci ten fon za darmo bo się ludzie ze mnie śmieją, że mam tel. z takim logo.
Z całym szacunkiem, ale nie jestem zboczeńcem, który uważa aparat telefoniczny za punkt kultu, modli się do niego, śpi z nim, głaszcze etc...
Mówiąc poważnie - nie przeszkadza mi to logo i mam "gdzieś", że jest ono tam sobie.

prz3mo
22-07-2011, 15:38
BTW
Mam pytanko do znających Androida - istnieje jakiś zastępczy soft do sms, który umożliwiałby podział sms jak w klasycznym telefonie, czyli: skrzynka odbiorcza, nadawcza... ?
Z góry dzięki. Obecnie mam GO Sms Pro (freeware) i gdzieś na jakimś forum ktoś wspominał, że ten program ma taką opcję, ale nie mogę tego znaleźć w konfiguracji..

--------------------

OK, nieaktualne, już mam :)

Majek
22-07-2011, 19:31
Sprawdź sobie Handcent SMS. Testowałem i Go SMS i Handcent SMS i w którymś chyba widziałem opcje podziału na skrzynki. Zostałem przy Go SMS, teraz tak szperam po ustawieniach, ale nie widzę tej opcji. Więc być może widziałem to w tej drugiej aplikacji.

EDIT:
O, nie zauważyłem, że już nieaktualne. Znalazłeś to w Go SMS?

prz3mo
22-07-2011, 19:38
O, nie zauważyłem, że już nieaktualne. Znalazłeś to w Go SMS?

Tak. Jak jesteś w oknie głownym GO SMS Pro to trzeba przesunąć na ekranie paluchem w prawo i na kolejnym ekranie wcisnąć przycisk od menu, tam będzie opcja "folder settings", a w niej "show traditional folders" :)

Boryszuk
22-07-2011, 20:33
a mi sie narobilo. Zniknely mi wszystkie smsy. Amba fatima, wrembalo i ni ma. Ale za to pojawila sie nareszcie aktualizacja softu :)

tomek s
22-07-2011, 21:57
Używam Handcent SMS, który ma multum ustawień, odpowiada mi podział skrzynki na oddzielne wątki dla każdej osoby, z którą korespondowaliśmy ;)
Pozdr

Boryszuk
22-07-2011, 23:14
ja tez uzywam handcenta. patrz post powyzej ;)

andrstac
22-07-2011, 23:20
W szczególności czy da się jakoś dodawać elementy do lockscreenu, np. powiadomienie o SMS czy sterowanie odtwarzaczem?

Akurat te elementy to standard w Sense.

Akurat standard to jest dopiero od Sense 3.0, czyli standardowo w Sensation.
A DesireZ ma Sense 2.1

prz3mo
22-07-2011, 23:24
Niech ktoś za "androidowców" zarzuci nazwą widgetu, który będzie mi na ekranie wyświetlał zadania z kalendarza. Z góry dzięki :)

korsarz
22-07-2011, 23:52
Pytanie do Iphone'owców i androidowców: jakie macie mapy Polski? Macie jakieś mapy topograficzne? Bo osattnio zastanawiam się czy zmienić E52 na coś z nowszym systemem. Jakkolwiek moja druga połówka ma na imię Anna, więc magiczny Symbian Anna też mnie ciągnie, jednakże bardziej romantycznie ;-) Zostaję przy E52 ze względu na GPMapę TOPO Garmina i UMP-Mapę.

Boryszuk
23-07-2011, 00:29
prz3mo, w markiecie wpisz calendar widget i wybierz sobie cos :) to jest TAK proste ;)

kiemlo
23-07-2011, 00:32
Akurat standard to jest dopiero od Sense 3.0, czyli standardowo w Sensation.
A DesireZ ma Sense 2.1

Dobrze, że mój HTC Desire z Sense-nie-wiem-jakim-ale-na-pewno-wcześniejszym o tym nie wie.

prz3mo
23-07-2011, 00:57
prz3mo, w markiecie wpisz calendar widget i wybierz sobie cos :) to jest tak proste ;)

:-P
;)

andrstac
23-07-2011, 10:43
Dobrze, że mój HTC Desire z Sense-nie-wiem-jakim-ale-na-pewno-wcześniejszym o tym nie wie.

A możesz pokazać o co dokładnie Ci chodzi (zdjęcie, zrzut ekranu) bo może nie o tych samych rzeczach mówimy?

cytat z recenzji HTC Sensation z Android.com.pl - ważne - dotyczy Sense3.0 (http://android.com.pl/testy/testy/2579-htc-sensation--recenzja.html?showall=1)
Skoro jesteśmy przy personalizacji - jedną z rzeczy, którą możemy ustawić pod nasze potrzeby jest teraz ekran blokady, który mocno się zmienił. Teraz pociągamy za obręcz, by odblokować telefon. Co więcej, do obręczy możemy przeciagnąć jeden z 4 ustalonych wcześniej skrótów aplikacji, by po odblokowaniu od razu do niej przejść. Jest to jedna z najpraktyczniejszych i najefektowniejszych nowości. Na ekanie blokady możemy ustawić pogodę, aktualne statusy z facebooka czy Twittera, akcje, galerie obrazów - wszystko przeplecione ładnymi efektami graficznymi.

kiemlo
23-07-2011, 11:26
W Desire jest coś takiego: podgląd wiadomości i sterowanie odtwarzaczem. Swoją drogą najwyższy już chyba czas wgrać coś zamiast stockowego Androida... :-)

źródło (http://www.6x7.com.pl/desire.jpg)

ku6i
23-07-2011, 14:48
Niech ktoś za "androidowców" zarzuci nazwą widgetu, który będzie mi na ekranie wyświetlał zadania z kalendarza. Z góry dzięki :)

Jeśli lubisz mieć dużo zadań (np. 12) z kilku kalendarzy na 1 stronie "pulpitu" (czy jak to się tam zwie) to polecam Simple Calendar Widget ( https://market.android.com/details?id=gr.panos.widgendar&feature=search_result ). Nie ma miliona opcji, ale jest wszystko czego potrzeba.

costi
23-07-2011, 16:30
W Desire jest coś takiego: podgląd wiadomości i sterowanie odtwarzaczem. Swoją drogą najwyższy już chyba czas wgrać coś zamiast stockowego Androida... :-)

źródło (http://www.6x7.com.pl/desire.jpg)

Dokladnie to jest podglad SMS. Podgladu maili mid stwierdzilem, podobnie info o nadchodzacych spotkaniach z kalendarza.

Damiankck
24-07-2011, 23:42
witam, jeżeli było takie pytanie to bardzo przepraszam ale wątek jest bardzo obszerny i nie sposób całości ogarnąć.
Mianowicie mam problem z aplikacjami z pobieranymi z Android Market w telefonie Samsung Galaxy Ace. Występuje bład przy instalacji w 95% podczas próby pobrania czy to gry czy aplikacji. Wyłączanie i włączanie telefonu nie pomaga, czy jest na to jakiś inny, skuteczny sposób. Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam

Majek
25-07-2011, 00:23
Zaktualizuj sobie aplikację Android Market. U mnie to pomogło.

costi
25-07-2011, 20:12
A tak się jeszcze zapytam - jakiego adblocka możecie polecić?

Mavierk
26-07-2011, 22:27
Damiankck jeśli masz problem np. z Google Maps to miałem tak samo, zmieniłem rom na inny chyba i nie było problemu :D

Boryszuk
27-07-2011, 03:27
Damiankck jeśli masz problem np. z Google Maps to miałem tak samo, zmieniłem rom na inny chyba i nie było problemu :D

Szukalem jakiejs rozsadnej przegladarki i chyba znalazlem. Wlasnie testuje Dolphin Mobile (albo mini, juz nie pamietam) i jest super! Opera mobile mi kompletnie nie podeszla, Miren Browser byla ok ale po aktualizacji strony mojego banku nie moglem sie zalogowac wiec odpadla, Firefox byl niekompatybilny z klawiatura w Desire Z. Dolphin jest szybka i ma swietny uklad. Zobaczymy jak sie sprawdzi w dalszym uzytkowaniu.

Ps cytat zupelnie przypadkowy, sprawdzam czy dziala prawidłowo (w Operze byly z tym problemy)

Boryszuk
27-07-2011, 04:03
Za pozno juz na edycje poprzedniego posta a naszla mnie jeszcze jedna mysl.
Czy sa jakies programy do projektowania ikonek? W chwili obecnej praktycznie kazda jedna na glownym ekranie mam z innej parafii.

costi
27-07-2011, 08:07
Szukalem jakiejs rozsadnej przegladarki i chyba znalazlem. Wlasnie testuje Dolphin Mobile (albo mini, juz nie pamietam) i jest super! Opera mobile mi kompletnie nie podeszla, Miren Browser byla ok ale po aktualizacji strony mojego banku nie moglem sie zalogowac wiec odpadla, Firefox byl niekompatybilny z klawiatura w Desire Z. Dolphin jest szybka i ma swietny uklad. Zobaczymy jak sie sprawdzi w dalszym uzytkowaniu.

Ps cytat zupelnie przypadkowy, sprawdzam czy dziala prawidłowo (w Operze byly z tym problemy)

A tak z ciekawości - co Ci nie leżało w standardowej przeglądarce z Zetki? Bo póki co stwierdzam, że działa lepiej od Opery Mobile, choć ma pewne niedobory interfejsu. FF nie testowałem.
A skoro masz Desire Z, to się od razu podpytam - w stockowym romie przycisk na "myszy optycznej" z przodu do czegoś służy, ew. można go zmapować jakoś?

A co do moich bojów z lockscreenem, to na razie siedzę na standardowym HTC. Odtwarzacz muzyki zachowuje się zgodnie z przewidywaniami, jedyne czego mi brakuje to możliwości podejrzenia całego SMSa.

Czy sa jakies programy do projektowania ikonek? W chwili obecnej praktycznie kazda jedna na glownym ekranie mam z innej parafii.
http://www.axialis.com/iconworkshop/ ?

Boryszuk
27-07-2011, 08:22
A tak z ciekawości - co Ci nie leżało w standardowej przeglądarce z Zetki? Bo póki co stwierdzam, że działa lepiej od Opery Mobile, choć ma pewne niedobory interfejsu. FF nie testowałem.
A skoro masz Desire Z, to się od razu podpytam - w stockowym romie przycisk na "myszy optycznej" z przodu do czegoś służy, ew. można go zmapować jakoś?

A co do moich bojów z lockscreenem, to na razie siedzę na standardowym HTC. Odtwarzacz muzyki zachowuje się zgodnie z przewidywaniami, jedyne czego mi brakuje to możliwości podejrzenia całego SMSa.

http://www.axialis.com/iconworkshop/ ?

Jakoś tak... mi nie pasowało i już :D Ciężko to jednoznacznie wytłumaczyć ;)

Przycisk to rzeczywiście "mysz optyczna" tudziież trackball. Ja go używam do przesuwania kursora podczas edycji tekstu (nie zawsze udaje mi się paluchem trafić tam gdzie potrzeba). Podejrzewam, że można go wykorzystać również do czegoś innego ale do tej pory nie było mi to potrzebne.
EDIT: można nim przesuwać ekrany. Tyle, że działa w drugą stronę ;)

costi
27-07-2011, 08:41
O przesuwaniu wiem, ale że w edytorze działa to nie zauważyłem, dzięki. A sam przycisk jako przycisk się da?

Boryszuk
27-07-2011, 08:50
tak. Spróbuj sobie poprzesuwać tu po forum, ale nie w edytorze. Możesz nim klikać na linki itp

ku6i
27-07-2011, 11:47
A Operę Mini testowaliście?

Mavierk
27-07-2011, 11:53
Osobiście sporo przeglądarek testowałem i.. nie mogę korzystać z żadnej, która podczas załadowanej strony wyświetla cokolwiek na ekranie - standardowa androidowa tego nie robi, dlatego nawet nie szukam alternatywy ;)

costi
27-07-2011, 13:25
Opera Mobile ma tryb pełnoekranowy teoretycznie, ale chyba i tak pokazuje pasek adresu.

Boryszuk
27-07-2011, 13:28
Opera Mobile ma tryb pełnoekranowy teoretycznie, ale chyba i tak pokazuje pasek adresu.

Można go ukryć.

Opery Mini chyba nie próbowałem. Ale z Dolphina jestem póki co mega zadowolony. Jest dokładnie taki jak chcę

Mavierk
27-07-2011, 13:39
no ale po co szukać czegoś lepszego, skoro nic lepszego mi nie trzeba? :)

Boryszuk
28-07-2011, 03:19
Ja jeszcze wroce do tej przegladarki.

Jestem zachwycony szybkoscia i obsluga Dolphina Mini. U mnie w pracy lapie tylko GPRS, czasem, w zaleznosci jak wiatr zawieje, EDGE. I przy EDGEu juz jest naprawde szybko, przy GPRSie jest "tylko" zauwazalnie szybciej od innych przegladarek.

Obsluga to bajka, chociaz brakuje mi szybkiego dostepu to guzika "stop". Chociaz mozna przypisac sobie go pod gest palca.

nowart
29-07-2011, 12:36
Boryszuk - nie wiem jak u Ciebie ale ja w Dolphine hd zaobserwowałem znacznie lepszą jakość czcionek aniżeli w Operze, w której to jest ona taka delikanie rozmazana, pogrubiona. Coś a'la nie do końca dopracowany Clear Type... W D.HD czcionka jest ostra i klarowna. Czy tylko ja to zauważyłem?
Denerwuje mnie w niej natomiast brak dolnego, małego paseczka z podstawowymi przyciskami, jak choćby wstecz, dalej, stop, odśwież. Nie każdy lubi gesty ;)

Co do nawigacji - dziś pobrałem najnowsze Google Maps z nawigacją na PL. Powiem szczerze, że bardzo przyjemnie mnie zaskoczyła. Działa płynnie, kieruje dokładnie, świetnie działa kompas, komunikaty głosowe ograniczone do minimum a nie paplanina jak w NE. Jeśli ktoś szuka darmowej navi - MZ jak znalazł. Gdybym nie miał NE z pewnością użytkowałbym ją na codzień.

Boryszuk
29-07-2011, 14:00
Denerwuje mnie w niej natomiast brak dolnego, małego paseczka z podstawowymi przyciskami, jak choćby wstecz, dalej, stop, odśwież. Nie każdy lubi gesty ;)

Mi też początkowo brakowało. Ale to jest cena trybu pełnoekranowego. Do gestów naprawdę można się przyzwyczaić, można skonfigurować swoje własne kombinacje. A "wstecz" akurat się pojawia w lewym dolnym rogu po dotknięciu paluchem na stronie (nie na linku) ;)

Jakości czcionek nie mogę ocenić bo nie zwracam uwagi na takie detale ;)

Nikuś
29-07-2011, 16:12
U mnie Dolphine HD chodziła wolno, a przynajmniej wolniej niż Opera Mini (nie Mobile).Z Opery korzystam na standardowych ustawieniach więc m.in daje się wczytywać obrazkom, na wyższej jakości i działa to bardzo dobrze

Z takich ciekawostek, choć pewno już wielu korzysta, odkryłem programik Team Viewer ( też możliwa wersja free - bez użycia komercyjnego ), pozwalający zarządzać komputerem przez komórkę (net). Oczywiście można też wyłączyć kompa, jednak włączyć z poziomu komórki już chyba nie, a szkoda

.

Redskull
30-07-2011, 07:50
Macał ktoś już nokię e6?

krzysztof jot
30-07-2011, 16:44
Macał ktoś już nokię e6?

macał. Nokia. Dobra, solidna, jednak Anna nie przyspieszyła tak jak oczekiwałem.
ja dałem sobie już spokój z Nokią.

Od 6288, N73, E66, E63, E71, E72, N8, X7 - i powiedziałem koniec. Jednak mimo fajnych słuchawek, i zadowolenia z Symbiana, to możliwości oferowane przez inne OSy zostawiają Nokie trzy lata z tyłu. Kupiłem teraz SGSII i pozostawie go jakiś czas. Daje sporo zadowolenia z eksploatacji.

nowart
30-07-2011, 16:47
A "wstecz" akurat się pojawia w lewym dolnym rogu po dotknięciu paluchem na stronie (nie na linku) ;)

nie mam pojęcia o jakim "wstecz" piszesz. W LD rogu jest łapka, po dotknięciu której mogę rysować gesty. owszem, pojawia się też strzałka ale nie służy ona do komendy wstecz w przeglądarce tylko do wycofania się z chęci rysowania gestów na ekranie. chyba, że o czymś nie wiem ale przewertowałem już ustawienia i nic takiego nie widzę,

Boryszuk
30-07-2011, 16:50
U mnie obok łapki pojawia się strzałka, która służy do uruchomienia komendy "wstecz". Dodatkowo cofnąć można przy użyciu oryginalnego przycisku "wstecz" w telefonie

Boryszuk
30-07-2011, 19:23
nie mam pojęcia o jakim "wstecz" piszesz. W LD rogu jest łapka, po dotknięciu której mogę rysować gesty. owszem, pojawia się też strzałka ale nie służy ona do komendy wstecz w przeglądarce tylko do wycofania się z chęci rysowania gestów na ekranie. chyba, że o czymś nie wiem ale przewertowałem już ustawienia i nic takiego nie widzę,

Tak mi jeszcze przyszlo na mysl (nie obraz sie prosze). Wszedles na jakas strone czy operujesz na poczatkowym ekranie (szybkie wybieranie)? ;-)

nowart
30-07-2011, 23:37
U mnie obok łapki pojawia się strzałka, która służy do uruchomienia komendy "wstecz". Dodatkowo cofnąć można przy użyciu oryginalnego przycisku "wstecz" w telefonie

no stary, nie rób sobie ze mnie jaj :) sprawdziłem na dwóch telefonach, zainstalowałem świeżą kopię dolphine hd. w ld rogu jest półprzejrzysta łapka po kliknięciu której obraz się zaciemnia i na jej miejscu pojawia się strzałka oraz napis na środku obrazu "narysuj gest". Nie służy ona absolutnie do cofania ani nic się obok niej nie pojawia...

costi
30-07-2011, 23:39
Boryszuk chyba używa Dolphina Mini, może stąd różnica?

Boryszuk
31-07-2011, 00:01
Boryszuk chyba używa Dolphina Mini, może stąd różnica?

Tak, uzywam wersji Mini. Niestety nie mam softu zeby zrobic screena :(

nowart
31-07-2011, 05:10
No i tu pies pogrzebany... Przecież ja cały czas piszę o pełnej wersji hd. W mini faktycznie jest tak jak piszesz.

Boryszuk
31-07-2011, 10:11
Z ciekawości aż zainstalwałem sobie wersję HD bo wydawało mi się to aż niemożliwe ale... cholerka, faktycznie masz rację. Ja też nie mogę znaleźć takiej opcji. Kompletnie bez sensu...
A nie masz w telefonie przycisku "wstecz"?

Redskull
31-07-2011, 10:38
macał. Nokia. Dobra, solidna, jednak Anna nie przyspieszyła tak jak oczekiwałem.
ja dałem sobie już spokój z Nokią.

Od 6288, N73, E66, E63, E71, E72, N8, X7 - i powiedziałem koniec. Jednak mimo fajnych słuchawek, i zadowolenia z Symbiana, to możliwości oferowane przez inne OSy zostawiają Nokie trzy lata z tyłu. Kupiłem teraz SGSII i pozostawie go jakiś czas. Daje sporo zadowolenia z eksploatacji.

Krzyśku...dzięki za opinie! Problem w tym, że potrzebuję telefonu z klawiaturą (np. e72, e6, BB). Dobre WI-FI, Intuicyjne menu (mam e51 i e52-jestem przyzwyczajony) i co najważniejsze LATARKA! Niestety zostaje mi tylko e6 :/ Czy jest na rynku cos jeszcze ?

prz3mo
31-07-2011, 13:39

Ok, mogę Ci napisać pierwszych kilka spostrzeżeń po przesiadce z Wave S8500 na SGS2.
Zacznę od minusów:
- zdecydowanie krótszy czas pracy baterii, spodziewałem się tego, ale myślałem, że będzie ciut lepiej
- utrata ostrości podczas nagrywania filmów, wystarczy że przekadrujemy, a czasem zdarza się, że jest na chwilę gubiona ostrość, zdecydowanie lepiej to wygląda w Wave - filmy są praktycznie cały czas ostre. Oczywiście mówię o nagrywaniu podobnych scen w obu tych modelach. Potwierdziło się to, bo znalazłem w necie opinie, że niestety w SGS2 tak jest.
- moim subiektywnym zdaniem aparat w Wave lepiej dobiera "parametry ekspozycji". Napisałem w cudzysłowie bo wiadomo, że w komórkach generalnie to jest bardzo ubogie i prymitywne. Ale fakt jest faktem, że zdjęcia z Wave są pod tym względem moim zdaniem lepsze i lepiej "naświetlone"
- brak wbudowanej funkcji nagrywania z wbudowanego radia FM (w bada OS jest i kilka razy mi sie przydała). Zadałem pytanie o jakąś alternatywną aplikację do tego na największych forach androida - bez odzewu, więc możliwe, że taki soft wcale nie istnieje.
- gabaryty SGS2 są moim zdaniem na krawędzi wygody, jeśli chodzi o telefon. Zdecydowanei lepiej w dłoni leży smuklejszy S8500.

Plusów jest na pewno zdecydowanie więcej, ale głównie dla kogoś kto jest gadżeciażem. Nie ukrywam, że ja kupiłem SGS2... z próżności. Tak naprawdę Wave S8500 spełniał moje oczekiwania w 101%, ale po prostu chciałem mieć coś nowego. S8500 ma bebechy Galaxy S1, więc gdy chciałem mieć coś lepszego to wybór padł właśnie na SGS2.
Wiadomo, że SGS2 to topowa półka, szybki, duży, cieniutki (co nie jest jednak wcale taką zaletą), 2 rdzenie, kupa pamięci...
Wave S8500 jak wiadomo to Bada OS, a SGS2 - android. Więc dla kogoś kto lubi testować, wgrywać nowe softy, kombinować ze zmianą wyglądu samego sytemu etc... to raj. Tu zdecydowanie android jest "lepszy", choć po tygodniu zabawy wywala się zbędne śmieci i szuka tylko programów naprawdę użytecznych.
Z praktycznych plusów SGS2 w por. do S8500 to najbardziej póki co dały mi się odczuć dwa - pierwszy to większa wygoda w przeglądaniu netu (szybciej, większy LCD), drugi to lepsza widoczność LCD w słońcu.

Nikuś
31-07-2011, 16:19
W Galaxy2 można jeszcze liczyć na poprawki softowe dotyczące AF, natomiast Wave już raczej nie nagra w 1080p ;)
Z tego co widziałem, to na SGS2 można przez host usb odczytywać dane np z pendriva albo dysków z zasilaniem, czego w jedynce raczej się nie doczekam.

Jeśli chodzi o wielkość, to w przypadku SGS1(niewiele mniejsza od SGS2) na początku tez miałem mały problem z rozmiarami, a teraz cieszę się z wygody, która daje duży wyświetlacz.
Zauwazylem, ze bateria z czasem trzyma dluzej. Moze w przypadku SGS2 tez tak bedzie

.

prz3mo
31-07-2011, 16:23
W Galaxy2 można jeszcze liczyć na poprawki softowe dotyczące AF, natomiast Wave już raczej nie nagra w 1080p ;)

.

Wolę ostry film w 720p niż "lipę" w 1080p :) Nie działa na mnie ta magia liczb :)
Zdaje się, że kilka kolejnych softów do SGS2 już było, a w kwestii filmowania nic nie poprawiono.

Nikuś
31-07-2011, 16:37
Wolę ostry film w 720p niż "lipę" w 1080p :) Nie działa na mnie ta magia liczb :)
Zdaje się, że kilka kolejnych softów do SGS2 już było, a w kwestii filmowania nic nie poprawiono.

Jak już kupiłeś taki zbytek ;), to jeszcze trochę wiary, że porawią to i owo. Jak długo jest SGS2 na rynku (?) Softo do "jedynki" cały czas ewoluuje i np niedawną zmianą tzw modemu(soft) poprawiłem sobie działanie wi-fi oraz GPS. W przypadku wi-fi najbardziej odczuwalne, gdzie przy zwykłym routerze w oddalonym pokoju nie miałem zasięgu, a teraz mam.

Co do różnicy w liczbach, to mz kwestia jak najbardziej odczuwalna przy oglądaniu na dużym ekranie ale nie zamierzam przekonywać - musisz się męczyć ze swoją wyższą "liczbą" ;)
....
dodam, że na Samsung app jest "GalaxyS2 Camera Firmware Update" ..może pomoże

loki_p
31-07-2011, 19:28
Ok, mogę Ci napisać pierwszych kilka spostrzeżeń po przesiadce z Wave S8500 na SGS2.

Dzięki za obszerny komentarz.
Szczerze to do zmiany zachęcały mnie dwie rzeczy: lepsze filmy i wygoda w korzystaniu z netu. To pierwsze było zdecydowanie ważniejsze. Teraz używając wave kręcę bardzo dużo filmów synkowi. Jakościowo, jak na komórkę są naprawdę ok, nawet wyświetlane na tv 1080. Przeglądanie netu nie jest aż tak ważne jak filmowanie. Zresztą wygoda w serfowaniu przekłada się na niewygodę związaną z rozmiarem. Ważniejsza od netu jest bateria a tutaj wave pewnie sporo bije nowego galaxy.
Podsumowyjąc, zostaje przy wave. Poczekam jeszcze na bade II. Zapowiada się ciekawie.

Sapphiron
31-07-2011, 19:41
doradzi mi ktoś dobrą przeglądarkę do dwóch telefonów? jeden to Nokia e51, drugi to Galaxy Mini... Wiem ze to dwa różne fony ale może znajdzie się coś co będzie działać i na Symbianie i na Galaxy?

Chociaż może być też inny program tutaj, inny tutaj. Aby toto działało normalnie...

mateo912
31-07-2011, 19:54
Opera mini? Chyba jest na wszystkich platformach

Sapphiron
31-07-2011, 19:58
opera mini niestety robi niesamowite krzaki na e51... często sama się wyłącza, byle strona i krzyczy że ma mało pamięci (chociaż telefon jest czysty do zera)...

qualin
31-07-2011, 21:18
opera mini niestety robi niesamowite krzaki na e51... często sama się wyłącza, byle strona i krzyczy że ma mało pamięci (chociaż telefon jest czysty do zera)...

To moze Opera Mobile ? na symbiana wyszal w wersji 11 jakos niedawno.

nowart
01-08-2011, 15:37
Plusów jest na pewno zdecydowanie więcej, ale głównie dla kogoś kto jest gadżeciażem. Nie ukrywam, że ja kupiłem SGS2... z próżności. .

Używam tego aparatu głównie do komunikacji z ludźmi (komunikator, poczta, fora, sms, rozmowy głosowe), do nawigacji, do wygodnego korzystania z internetu w częstych sytuacjach, kiedy nie mam ze sobą laptopa, jako odtwarzacz mp3 przy codziennych treningach i paru mniej istotnych, aczkolwiek dla mnie istotnych, prywatnych dupereli. Wg Ciebie jestem gadżeciarzem.
Pewnie zatem nie byłbym nim, gdybym tachał ze sobą na każdym kroku prostą komórkę, laptopa, nawigację, odtwarzacz mp3, do wszystkiego obowiązkowe futerały, kable i ładowarki. Wtedy byłbym świadomym użytkownikiem a nie próżnym łowcą zabawek... :)
Tylko wiesz Przemku, dziwnie brzmi to z ust (spod klawiatury ;)) człowieka, który wszystkie te niezmiernie przydatne dla wielu cechy (i co ważne działające na najwyższym poziomie) skwitował mianem 'gadżeciarstwa' a sam rozwodzi się nad filmikami, zdjęciami i radyjkiem :D
Dla mnie to po prostu narzędzie pracy ułatwiające codzienne funkcjonowanie.

costi
01-08-2011, 16:20
Ale czy "gadżeciarz" musi być obelgą? ;)

nowart
01-08-2011, 16:39
oczywiście, że nie. jeden czuje się dumny, gdy nazywają go funboyem i gadżeciarzem , inny nie bardzo :)
po prostu nie zgadzam się z teorią, że tak dobre, wszechstronne telefony potrzebne są tylko próżńym użytkownikom szukającym kolejnej nowości do zabawy w gierki i podniecanie się benchmarkami. nie stać mnie na gadżeciarstwo - wyboru dokonałem po wielu porównaniach, testach i jak najlepszym dopasowaniu możliwości sprzętu do swoich wymagań. Zmieniłem OmnięII na SGSII, gdyż pod każdym względem pracuje mi się na nim wielokrotnie lepiej.
trochę mi daleko do gadżeciarskiego fanboya appla z tego forum, który kupuje tak drogi sprzęt po to, żeby dać dziecku do podstawówki za wypełniacz piórnika lub dla psa jako gryzak :D

Redskull
01-08-2011, 17:41
A co z moją e6 i ewentualnym "zamiennikiem" podrzuci ktoś coś ?

prz3mo
01-08-2011, 18:14
Używam tego aparatu głównie do komunikacji z ludźmi (komunikator, poczta, fora, sms, rozmowy głosowe), do nawigacji, do wygodnego korzystania z internetu w częstych sytuacjach, kiedy nie mam ze sobą laptopa, jako odtwarzacz mp3 przy codziennych treningach i paru mniej istotnych, aczkolwiek dla mnie istotnych, prywatnych dupereli. Wg Ciebie jestem gadżeciarzem.
Pewnie zatem nie byłbym nim, gdybym tachał ze sobą na każdym kroku prostą komórkę, laptopa, nawigację, odtwarzacz mp3, do wszystkiego obowiązkowe futerały, kable i ładowarki. Wtedy byłbym świadomym użytkownikiem a nie próżnym łowcą zabawek... :)
Tylko wiesz Przemku, dziwnie brzmi to z ust (spod klawiatury ;)) człowieka, który wszystkie te niezmiernie przydatne dla wielu cechy (i co ważne działające na najwyższym poziomie) skwitował mianem 'gadżeciarstwa' a sam rozwodzi się nad filmikami, zdjęciami i radyjkiem :D
Dla mnie to po prostu narzędzie pracy ułatwiające codzienne funkcjonowanie.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale mój post to była odpowiedź na pytanie kogoś kto chciał bym napisał kilka słów po przesiadce z Wave na SGS2. Spróbowałem "na szybko" porównać te dwa smartfony i wymieniłem wady, które moim zdaniem ma SGS2 w por. do Wave. I tyle.
A to czy kupiłem SGS2 z próżności nie ma nic do rzeczy, że brakuje mi w nim nagrywania z radia, że zauważyłem przypadłości przy nagrywaniu filmów etc... Zauważyłem, więc wypisałem.
Ty masz swoje zdanie, ja swoje i niech tak zostanie.

ps. "radyjko" jak to nazwałeś to akurat moim zdaniem nie gadżet, a całkiem przydatna rzecz. W Wave jest ono lepsze. Tyle.

Sapphiron
01-08-2011, 18:19
To moze Opera Mobile ? na symbiana wyszal w wersji 11 jakos niedawno.

Mała poprawka. Mam właśnie tą Operę Mobile. Instalowaną z pliku .sis prosto z ichniejszej strony.

I niestety nie działa za dobrze...

wywar
01-08-2011, 20:29
- utrata ostrości podczas nagrywania filmów, wystarczy że przekadrujemy, a czasem zdarza się, że jest na chwilę gubiona ostrość
...
- moim subiektywnym zdaniem aparat w Wave lepiej dobiera "parametry ekspozycji".
właśnie też coś takiego zaobserwowałem - szczególnie na początku nagrania ten efekt szukania ostrości jest widoczny.
Co do ekspozycji to zawsze miałem na -1.5 EV ,gdyż jawnie przepalał video jak i foty. Wgrałem aktualizację firmware aparatu i mz teraz ekspozycję dobiera lepiej. Efekt szukania ostrości przy video niestety nadal występuję.

qualin
02-08-2011, 08:19
Mała poprawka. Mam właśnie tą Operę Mobile. Instalowaną z pliku .sis prosto z ichniejszej strony.

I niestety nie działa za dobrze...

Ja uzywam na Symbianie tylko Opery Mobile i jestem bardzo zadowolony, smiga jak burza. Probowalem tez innych, ale nie przypadly mi do gustu.

krzysztof jot
02-08-2011, 11:14
A co z moją e6 i ewentualnym "zamiennikiem" podrzuci ktoś coś ?

może zie zniecheciłem - generalnie E6 jako biznesowa słuchawka jest absolutnie Ok. ja jestem gadżeciażem, moje potrzeby zaspokoiłaby 6288 :) ale lubie nowości. E6 nie jest zła, alternatywy - nie widzę, ewentualnie zmiana filozofii i BlackBerry najlepiej rozsuwany Torch II - ma procesor 1.2 i dwa razy taką rozdzielczość jak Torch I. Mozliwe, że go kiedyś kupie bo to dopiero zapowiedź.

rmd
02-08-2011, 11:22
Może jak nie E6 to Samsung Galaxy Pro?
http://www.galaxy.samsung.pl/family/pro_opis.html

costi
02-08-2011, 11:36
Jeśli rozsuwany jest dopuszczalny, to może Desire Z? Klawiaturę ma pierwsza klasa.

Boryszuk
02-08-2011, 11:39
Krzysztof nie jest fanem Zetki ;) nie wiem skad czerpie informacje ale ponoc to awaryjna sluchawka. Ja nie czytam takich zestawien, po prostu uzywam telefonu i jestem zen zadowolony ;)

Redskull
02-08-2011, 15:54
Niestety....rozsuwanka odpada. Potrzebuję obsługiwać telefon jedną ręką. Blackberry nei potrzebuję, bo mam internet w abonamencie i dostęp do maila( BB mail) jest mi zbędny, a i latarki brak :/ No cóż. Tylko Nokia mnie rozumie :P

Sapphiron
02-08-2011, 19:24
Drogie robaczki... Dzisiaj się dowiedziałem że mam miesiąc jeszcze do końca umowy i będzie trzeba przedłużyć.

Co byście polecili z oferty Plusa z typowych kombajnów? Dotyk ekran, najlepiej klawiatura QWERTY chociaż nie musi, dobra obsługa neta i w miarę wytrzymała batka. Aparatu może nawet w nim nie być bo nie potrzebny. Coś da radę znaleźć w rozsądnych pieniądzach?

Majek
03-08-2011, 10:38
Co to znaczy wg. Ciebie w "rozsądnych pieniądzach"? Jak możesz, bierz SGSII albo DesireHD.

Sapphiron
03-08-2011, 15:38
w rozsądnych pieniądzach czyli do 400zł w doładowaniach 50zł w Mixie...

emet_b
04-08-2011, 11:38
Teraz ja odwołam się do siedzących w temacie.

Niebawem na naszym rynku ma się pojawić mały "twardziel"-Motorola Wilder. Czy ktoś z Was wie czy będzie ona pod Androidem?

costi
04-08-2011, 12:50
Nie będzie. Z Androidem jest Motorola Defy.

emet_b
04-08-2011, 13:09
Defy znam, ale jak dla mnie za droga.
To na czym będzie pracował Wilder? Rozumiem, że to będzie zwykły soft Motoroli?

costi
04-08-2011, 14:48
Informacja prasowa nie precyzuje, ale raczej tak.

emet_b
04-08-2011, 15:09
kurcze, gdyby to miało Andka...marzenie ;)

costi
04-08-2011, 15:18
Ja wiem, czy takie marzenie - malutki ekran QVGA, mało pamięci... taki bardziej wytrzymały HTC Wildfire.

emet_b
04-08-2011, 16:15
no dokładnie-ja nie potrzebuję multimedialnego telefonu-dla mnie ideałem jest moja N6650fold + android :)

qualin
05-08-2011, 19:14
Ja wiem, czy takie marzenie - malutki ekran QVGA, mało pamięci... taki bardziej wytrzymały HTC Wildfire.

Malo ? 64 mb to mniej niz malo :P
To nawet nie pociagneloby Andka :)

PaRaGaS
06-08-2011, 03:53
https://market.android.com/details?id=eu.chainfire.dslrcontroller

Ciekawe kiedy dla Nikona coś takiego powstanie. :D

Strus
06-08-2011, 10:18
Niestety....rozsuwanka odpada. Potrzebuję obsługiwać telefon jedną ręką. Blackberry nei potrzebuję, bo mam internet w abonamencie i dostęp do maila( BB mail) jest mi zbędny, a i latarki brak :/ No cóż. Tylko Nokia mnie rozumie :P

Na 99% operator zamieni bez problemu zwykły net na BIS. Co to jest BB mail ? Latarka jest. Tylko trzeba sobie aplikację darmową ściągnąć i dioda z której korzysta aparat świeci jak latarka

costi
06-08-2011, 10:34
https://market.android.com/details?id=eu.chainfire.dslrcontroller

Ciekawe kiedy dla Nikona coś takiego powstanie. :D

What about other brands of DSLRs ?
Nikon support is planned, but it will be a while before I start on it. I simply started out with Canon because I have a number of Canons available to play with right now.

Z wątku na XDA o tej aplikacji.

Strus
06-08-2011, 10:53
Już nie zdążyłem dopisać....

I rozsuwanego też bym raczej nie brał pod uwagę. Poprzedni Torch był jednym z najgorszych BB w historii. Zapewne został poprawiony ale rozsuwany BB to po prostu nie jest już BB :)
Warto 9900 rozważyć jeśli już byś BB brał pod uwagę. Ja mojego 9780 zamieniam wkrótce właśnie na 9900 i nic więcej nie będzie mi do szczęścia potrzebne

Redskull
07-08-2011, 20:52
Ale tego bb 9900 jeszcze nie ma w Polsce....a ja musze wybrać na dniach :/

krzysztof jot
07-08-2011, 22:49
Już nie zdążyłem dopisać....

I rozsuwanego też bym raczej nie brał pod uwagę. Poprzedni Torch był jednym z najgorszych BB w historii. Zapewne został poprawiony ale rozsuwany BB to po prostu nie jest już BB :)
....
jesli BB dla kogos to telefon a nie religia - to rozsuwany to jest to. I o ile wiem - tylko fanatyczni wielbiciele korporacyjni patrzyli podejrzliwie na Torcha, klienci "zwykli" pokochali ten model - stąd kontynuacja linii, więc nie demonizuj. Dla mnie to był mega wygodny telefon - i tylko kiepska rozdzielczość ekranu była minusem - ale teraz ?

nazir_altamar
08-08-2011, 00:20
Chcecie niezawodnego telefonu - jest pare modeli którym bateria trzyma tydzień a jakość połączeń przez nie oferowana jest... no bezdyskusyjna

Mozna o jakies przykladowe modele poprosic bo wlasnie czegos takiego szukam.

sokrates
08-08-2011, 08:49

Nokia E51, Nokia E66. (fanem symbiana nie jestem i wolę elastyczność Androida, ale obie nokie używałem dość długo - E51 używam do dziś) słuchawki nie do zdarcia, bateria to potęga.

Paradiso Perduto
10-08-2011, 23:04
czołem!
podepnę się pod Wasz wątek z moim problemem dotyczącym Nokii E72. posiadam taki telefon z kartą 4GB (tą, która była dodana do niego fabrycznie)
w chwili obecnej na karcie pamięci posiadam 336 MB wolnego miejsca.
problem polega na tym, że gdy kopiuję na kartę plik wielkości ok.110MB, otrzymuję następujący komunikat, że plik nie może zostać skopiowany.

kopiowanie pliku oczywiście zostaje wtedy przerwane, mimo że teoretycznie powinien się na karcie swobodnie zmieścić. wiecie może dlaczego tak się dzieje? jak zrobić żeby działało?
myślę nad zakupem karty o pojemności 8GB, ale jeśli problem będzie się powtarzał, to mija się to z celem.
dzieje się tak przy podłączeniu karty przed adapter USB bezpośrednio do komputera oraz przy podłączeniu telefonu przez kabel USB.

korsarz
11-08-2011, 00:32

Nokia E52.

Mimo Andro, Ifonów, czegośtam, pozostaję przy E52. Ma najlepszą z możliwych nawigację Garmina a niezawodność jest na o niebo wyższym stopniu niż telefonów z ekranem dotykowym. Przynajmniej tak sądzę słuchając kolegów.

sokrates
11-08-2011, 09:06
Nokia E52.

Mimo Andro, Ifonów, czegośtam, pozostaję przy E52. Ma najlepszą z możliwych nawigację Garmina a niezawodność jest na o niebo wyższym stopniu niż telefonów z ekranem dotykowym. Przynajmniej tak sądzę słuchając kolegów.

Garmina oczywiście kupiłeś legalnego? bo Nokia go raczej nie rozdaje za free :-) A o niezawodności modelu E52 pewnie przekonasz się niebawem (nie wiem ile masz tą słuchawkę - ale czytając forum i znając opinię znajomych to dość awaryjny model i raczej nieliczne osoby mogą cieszyć się bezawaryjnym egzemplarzem)

nowart
11-08-2011, 14:55
Garmina oczywiście kupiłeś legalnego?

A Ty z Policji czy za sumienie przedmówcy robisz...?:???:

sokrates
11-08-2011, 15:15
Prędzej sumienie, aczkolwiek każdy ma swoje....

Redskull
11-08-2011, 20:13
Oki....finalna decyzja (w pleju nie ma jeszcze e6 a muszę się zdecydować)

Nokia e72
HTC CHA CHA

Dezajn mi odpowiada w obu. Cha Cha ma lepsze parametry (lepszy ekran i bebechy) ale za to gorsza baterię. Czy do Cha Cha da się zainstalować ficzera z latarką ? Na co zwrócić uwagę ?

Strus
11-08-2011, 20:56
Zwroc uwage na BB :)

marbed
11-08-2011, 21:07
na XDA gdzie bywam ktoś narzekał na czas pracy na baterii. A to że, tylko jeden dzień a to kicha i dno. Inny odpisał mu krótko: Do You sleep sometime ?
I to do tych co jodłują nt wyświetlaczy żrących baterię.

Redskull
11-08-2011, 21:35
Zwroc uwage na BB :)

BB w pleju to tylko 9300, 9780, 8520 . Przy czym 9780 brałbym gdyby nie cena .... 500zł jak dla mnie :/

Szybciutko CHA CHA czy e72 ?

Boryszuk
11-08-2011, 21:38
Ja po wielu latach z nokią i symbianem przesiadłem sięna HTC. Nie żałuję. Latarkę można zainstalować

costi
11-08-2011, 23:02
W HTC to latarka jest w standardzie ;)

korsarz
11-08-2011, 23:09
Garmina oczywiście kupiłeś legalnego? bo Nokia go raczej nie rozdaje za free :-) A o niezawodności modelu E52 pewnie przekonasz się niebawem (nie wiem ile masz tą słuchawkę - ale czytając forum i znając opinię znajomych to dość awaryjny model i raczej nieliczne osoby mogą cieszyć się bezawaryjnym egzemplarzem)

Nokia dodaje swoją własną nawigację za free do E52. Garmina kupiłem jeszcze jak miałem E65 (tego modelu nikomu nie polecam).
E52 mam już półtora roku i służy mi doskonale. Skargi usłyszysz na każdy model.

krzysztof jot
12-08-2011, 15:16
Nokia E52.

to był fatalny model od samego początku, koszmarny nieczytelny ekran - nie wyobrazam sobie jak z własnej i nie przymuszonej woli, za własne pieniądze,w połowie 2011 roku można iść do sklepu i kupić e52. Nawet zakładając, że nie zalezy nam na minimum nowoczesności , i szukamy prostego małego telefonu to jest przynajmniej kilka lepszych słuchawek. E52 wciskali tylko firmą i korporacja jako "słuzbową konieczność" dla pracowników niższego szczebla. Naprawdę nie ma co polecac...

Boryszuk
12-08-2011, 15:23
wciskali tylko firmą i korporacja

Ale Cię Ekonet prześwięci... ;)

credka
12-08-2011, 15:50
No proszę, a mi ostatnio polecano ten model jako konkurencję dla Solida...
Tymczasem jestem przeszczęśliwą posiadaczką tego drugiego, a dla szukających delikatnie mówiąc bardzo dobrej baterii, polecam GT B2710 - leci trzeci tydzień użytkowania telefonu, dopiero domaga się ładowania, a ja już zapomniałam gdzie jest ładowarka! :D

Strus
13-08-2011, 23:51
A ja już za kilka dni posiade :) BB9900. Tak się z Vodafonem dogadam co do warunkow

qualin
14-08-2011, 21:09
Ja ostatnio przedluzalem umowe, chcialem SGS II, ale w abo za 95 zl Play zawolal ode mnie az 989 zl za sluchawke. Niby nastawialem sie, ze doloze pare groszy po sprzedazy Omni HD i wezme, ale zrobili promocje na SGS za 1 zl w tym abo, wiec sie dlugo eni zastanawialem. Po wgraniu modyfikowanego softu, zmianie kernela i systemu plikow z rfs na ext4 smiga jak burza, w benchmarkach jest 3x szybszy i wydajniejszy od stockowego. Po zainstalowaniu chainfire 3d nawe gierki na tegre odpala bez przycinek :) Bateria narazie max 17 godzin, ale w tym sporo internetu, marketu i zabawy telefonem. No, a zaoszczedzona kase postanowilem przeznaczyc na sprzet foto :)

andrstac
15-08-2011, 11:24
Ja ostatnio przedluzalem umowe, chcialem SGS II, ale w abo za 95 zl Play zawolal ode mnie az 989 zl za sluchawke. Niby nastawialem sie, ze doloze pare groszy po sprzedazy Omni HD i wezme, ale zrobili promocje na SGS za 1 zl w tym abo, wiec sie dlugo eni zastanawialem. Po wgraniu modyfikowanego softu, zmianie kernela i systemu plikow z rfs na ext4 smiga jak burza, w benchmarkach jest 3x szybszy i wydajniejszy od stockowego. Po zainstalowaniu chainfire 3d nawe gierki na tegre odpala bez przycinek :) Bateria narazie max 17 godzin, ale w tym sporo internetu, marketu i zabawy telefonem. No, a zaoszczedzona kase postanowilem przeznaczyc na sprzet foto :)

Bo ogólnie ceny nowości u opów są jakieś chore (z bardzo nielicznymi wyjątkami). A starsze topowe modele wcale nie są takie stare dzięki np XDA:) Niestety pogoń producentów za wynikami robi to co robi.

Gratuluję zakupu - oby długo służył:)

qualin
15-08-2011, 12:14
SGS az taki stary nie jest, wyszedl w zeszlym roku, a SGS III ma wyjsc w przyszlym, wiec jakby czlowiek chcial byc na czasie to by zbankrutowal na wymianie telefonow.
Pozatym w SGS wszystko smiga bardzo plynnie wiec nie widze otrzeby przeplacania, ma wszystko czego mi potrzeba.
Co do XDA to dzieki nim moj HTC TyTN II stal sie uzywalnym telefonem, na stock sofcie to byla tragedia, a tak mialem sensui z winmo 6.5 i nawet androida 1.6 z karcie :) To byl fajny fonik, milo go wspominam :)

bialogardzianin
17-08-2011, 15:53
Proszę o pomoc i poradę szacownych nikoniarzy użytkujących wspaniałe smartony, itp.
Jak skutecznie zareklamować uszkodzonego SE Vivaz (brak reakcji na dotyk, brak możliwości wpisywania znaków/ wydawania poleceń), w ramach ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego.

Od kupna telefonu minęło już 6 m-cy, o których wspomina art. 4 ust. 1 ww. ustawy:
"1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała
ona w chwili wydania.".
Z drugiej strony, na podstawie Art. 8 omawianego aktu prawnego, oraz zaleceń przeczytanych w internecie, mam prawo żądać naprawy towaru lub jego wymiany na nowy.
"1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia
go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów...".
Proszę o poradę, w szczególności tych, co przebrnęli przez proces reklamacji, jak przekonująco i sensownie napisać pismo do sklepu, który nie chciał przyjąć mi komórki (raz już była naprawiana- fon zawiesił się- wymiana softu, zagubiłem lub też sprzedawczyni nie wydała mi karty gwarancyjnej- nie pamiętam jak to było).

Beson
17-08-2011, 18:04
Pytanie odnośnie I9100.

Mam ten telefon już od ponad tygodnia i wszystko było ok.
Wczoraj nagle stracił zasięg a w zasadzie to wyglądało to tak jakby wogole nie widział karty sim, pomógł zabieg wyjęcia baterii i karty sim.
Dzisiaj jednak znów stracił kontakt z bazą...

Ktoś wie co może być grane?

wywar
17-08-2011, 20:32
Aktualizowałeś soft do 2.3.4 KG5 ? Może zrób wipe.

Beson
17-08-2011, 21:37
Nie, mam telefon z Play i nic w nim nie grzebałem. Jak to zrobić?

Nikuś
17-08-2011, 22:17

Dokładnie. Dodam, że mimo mieszania w sofcie sgs-a m.in zmieniania rom-ów, kerneli, modemów, czy tematów jest to moja pierwsza stabilnie działająca komórka. Hmm.. właściwie telefon jest dodatkiem;)

Dodatkowym plusem może być "wkręt" w modyfikacje, paradoksalnie, bo nie jest to sprzęt idealny

qualin
17-08-2011, 22:18
wylaczasz tel. przytrzymujesz home+volume up+zasilanie. wchodzisz w menu recovery i tam jest wipe system/factory default.

Co do niezgodnosci Vivaza to raczej po 6 miesiacach uzytkowania z tego prawa nie skorzystasz, pozostaje reklamacja i naprawa uszkodzonego panelu dotykowego, bo przeciez telefon dzialal jak go nabyles.

nowart
18-08-2011, 20:01
Pytanie odnośnie I9100.

Mam ten telefon już od ponad tygodnia i wszystko było ok.
Wczoraj nagle stracił zasięg a w zasadzie to wyglądało to tak jakby wogole nie widział karty sim, pomógł zabieg wyjęcia baterii i karty sim.
Dzisiaj jednak znów stracił kontakt z bazą...

Ktoś wie co może być grane?

mam dokładnie to samo. już ze 4 razy mi się zdarzyło - zazwyczaj po restarcie aparatu. też mam w Play. wymieniałem już kartę sim na nową. zmieniłem rom na najnowszy kg5, wczoraj wieczorem po restarcie znów to samo - zamiast ikonki siły sygnału gsm przekreślone kółeczko i brak wszelkich usług.
też się głowię cóż to może być ale mam program Widgetsoid, który ma też ikonkę trybu samolotowego - jego włączenie i ponowne wyłącznie pomogło w przeciwieństwie do włączenia/wyłączenia tego trybu spod przycisku power...

Beson
18-08-2011, 20:38
mam dokładnie to samo. już ze 4 razy mi się zdarzyło - zazwyczaj po restarcie aparatu. też mam w Play. wymieniałem już kartę sim na nową. zmieniłem rom na najnowszy kg5, wczoraj wieczorem po restarcie znów to samo - zamiast ikonki siły sygnału gsm przekreślone kółeczko i brak wszelkich usług.
też się głowię cóż to może być ale mam program Widgetsoid, który ma też ikonkę trybu samolotowego - jego włączenie i ponowne wyłącznie pomogło w przeciwieństwie do włączenia/wyłączenia tego trybu spod przycisku power...
Dzisiaj znów to samo... na dniach idę do salonu i niech dają mi nowy telefon bo wyjdę z siebie.
Dzisiaj nie wiedziałem, że ktoś do mnie dzwoni, dwa smsy nie odebrane, paranoja...

prz3mo
18-08-2011, 21:15
Może to kwestia sieci. Ja mam SGS2 w Orange i zero problemów o jakich piszecie.

Beson
18-08-2011, 21:19
Przez tydzień wszystko ładnie mi chodziło, a od dwóch dni codziennie gubi mi sieć/nie czyta karty sim.
To raczej nie wina sieci bo na forum androida ktoś miał taki sam problem w T-Mobile.

prz3mo
18-08-2011, 21:23
Przez tydzień wszystko ładnie mi chodziło, a od dwóch dni codziennie gubi mi sieć/nie czyta karty sim.
To raczej nie wina sieci bo na forum androida ktoś miał taki sam problem w T-Mobile.

Aha, no to chyba pozostaje serwis :-/

Amadeusz
18-08-2011, 22:32
Może to kwestia sieci. Ja mam SGS2 w Orange i zero problemów o jakich piszecie.

Ja go mam w Plusie i dwa dni temu były problemy z siecią i też myślałem, że to wina telefonu. BTW. jak się nim kręci filmy? :)

prz3mo
18-08-2011, 22:42
BTW. jak się nim kręci filmy? :)

"Tak se", wcześniej miałem Wave i mimo, że były w niższej rozdziałce to były tam lepsze... i bez tej okropnej różowej plamy na środku kadru...

Beson
18-08-2011, 22:44
Ja go mam w Plusie i dwa dni temu były problemy z siecią i też myślałem, że to wina telefonu. BTW. jak się nim kręci filmy? :)
Poważnie pytasz? :)
Klikasz na ikonkę "Aparat", w rogu będziesz miał taki przełącznik pomiędzy aparatem a kamerą, jak go przesuniesz przejdziesz do trybu nagrywania. ;)

sote
19-08-2011, 08:59
Znacie jakis programik na bade ktory rejestroje jakie progamy/widgety uzywaja polaczenia z netem?
Bo zauwazylem juz kilka razy ze moj telefon sam sie uaktywnia (wlacza sie ekran), pokazuje sie ikonka od netu, a po chwili wraca do ciemnego ekranu.
Nie zauwazylem zeby mi transfer skoczyl ale dziwne to takie troche...

McSimus
19-08-2011, 09:25
A nie masz jakiej synchronizacji przypadkiem włączonej?

wywar
19-08-2011, 11:21
Może masz włączoną lokalizację po nadajnikach oraz zgodziłeś się przesyłać google informację o swojej lokalizacji.

qualin
19-08-2011, 11:52
Może masz włączoną lokalizację po nadajnikach oraz zgodziłeś się przesyłać google informację o swojej lokalizacji.

W BADZIE chyba google nie ma nic do pzesylania :P

wywar
19-08-2011, 11:59
Ups... Nie doczytałem. Myślałem, że o andka chodzi.

sote
19-08-2011, 12:38
nie mam nic wlaczonego w tle, gps tez wylaczony i dziwne, nie?
tel mam w t-mobile...

Amadeusz
19-08-2011, 17:00
Poważnie pytasz? :)
Klikasz na ikonkę "Aparat", w rogu będziesz miał taki przełącznik pomiędzy aparatem a kamerą, jak go przesuniesz przejdziesz do trybu nagrywania. ;)

Serdecznie dziękuję :) Nie wpadłem na to, że trzeba przesunąć kropeczkę, o rety :)

Nikuś
19-08-2011, 20:01
Beson, podobny sytuację miałem po pierwszych średnio udanych operacjach wgrywania ROMu (Odinem). Factory hard reset(dla Twojego telefon)z poziomy dialera uzdrowiło sytuację. Google często ratuje i tak było w tym przypadku. Potrzeba czasu, a nie każdy ma ochotę na szukanie - to zrozumiałe.

Na 99,9% jest to problem z błędnie wgranym softem. Co do sieci, to w porównaniu do Orange jestem bardziej zadowolony z Play+Plus

nowart
19-08-2011, 20:55
Wczoraj wieczorem zaktualizowałem rom do H3 na SGSII. Odłączyłem dziś o 8.00 od ładowarki. Dziś wyświetlacz 58% ( 2h 50min), połączenia głosowe 20% (40 minut), jechałem na NaviExpercie 01h 02min, kilka sms, kilkadziesiąt minut w sieci w trasie. Naprawdę sporo go dziś używałem - obecnie mam... 48% baterii :) Jest wyśmienicie! Poprzedni rom już pomału zgłaszałby chęć podładowania :)

qualin
27-08-2011, 20:10
Ostatnio na topie sa pozwy o naruszanie patentow, pozywa glownie Apple, najpierw bylo HTC, teraz Samsung.
Wiec taka mala grafika na czasie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/tumblr_lqhxnpLbCz1qfzjwwo1_400-1.jpg
źródło (http://28.media.tumblr.com/tumblr_lqhxnpLbCz1qfzjwwo1_400.jpg)

mateo912
27-08-2011, 20:37
Ostatnio na topie sa pozwy o naruszanie patentow, pozywa glownie Apple, najpierw bylo HTC, teraz Samsung.
Wiec taka mala grafika na czasie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/tumblr_lqhxnpLbCz1qfzjwwo1_400-1.jpg
źródło (http://28.media.tumblr.com/tumblr_lqhxnpLbCz1qfzjwwo1_400.jpg)

A wiecie ze apple w zasadzie* wygrało w Niemczech proces przeciwko samsungowi dotyczącego "skopiowanie" wyglądu itp z iphona i ipada? Wynikiem będzie zakaz sprzedaży tabletu samsunga na terenie Niemiec

* jest tylko problem z kwestiami formalnymi ponieważ taki pozew można złożyć max 1 dzień po wprowadzeniu na rynek a apple zrobiło to 2 miesiące po.

Ciekawie nie ?

qualin
27-08-2011, 21:49
Apple wygralo tez proces z Samsungiem w Holandii, a dotyczyl on lamania patentow na odblokowanie ekranu, co jest dziwne bo w touchwizie przesuwa sie caly ekran a nie suwak jak w iphonach, drugi patent dotyczyl przewijania zdjec w galerii, co rowniez jest smieszne bo to standardowa galeria z androida a nie autorska aplikacja samsunga. na 10 pozwow, sad 8 oddalil. Inna sprawa dotyczyla tez oszustwa ze strony appla, ktory w pozwie podal inne wymiary telefonow i tabletow z rodziny galaxy, tak zeby jak najbardziej wymiarami przypominaly iphona oraz ipada.
Smieszne dla mnie sa takie sadowe potyczki, wszystko powinno rozstrzygac sie w sklepach i nabywcy rozstrzygali by ktora sluchawka lepsza, ale najwyrazniej apple tak bardzo boi si ekonkurencji, ze juz nie wie w jaki sposob ma z nia konkurowac.

Władca Pixeli
27-08-2011, 21:57
A wiecie ze apple w zasadzie* wygrało w Niemczech proces przeciwko samsungowi dotyczącego "skopiowanie" wyglądu itp z iphona i ipada? Wynikiem będzie zakaz sprzedaży tabletu samsunga na terenie Niemiec
Coś mnie się wydaje, że po rezygnacji Steve Jobs'a Apple nie pociągnie na rynku zbyt długo.

arek-hs
27-08-2011, 22:00
oby :D

ZaB
27-08-2011, 22:08
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/2796_4845-1.jpeg
źródło (http://c.asset.soup.io/asset/2317/2796_4845.jpeg)

Władca Pixeli
27-08-2011, 22:16
Byłem ostatnio w ich sklepach firmowych bo znajomym ipady zaczęły się sypać na potęgę i po tym jak zobaczyłem jak wygląda ich obsługa to w ogóle się dziwię, że jeszcze istnieją na rynku.
Trzeba było widzieć minę serwisanta, kiedy powiedział, że przy wymianie jednostki właściciel starci dane i wymagane było złożenie podpisu, że nikt nie będzie rościł z tego względu pretensji a ja z głupia zapytałem co za problem jest zrobić backup na kartę SD lub USB memory :mrgreen:

Rafał_Sz
28-08-2011, 12:07
A ja właśnie kupiłem Motorolę Defy. Świetna sprawa. :)

prz3mo
28-08-2011, 12:11
A ja właśnie kupiłem Motorolę Defy. Świetna sprawa. :)

Zapodaj sobie gierkę "Drag Racing" i jedziemy :)

BTW
Gra ktoś z Was w "Drag Racing"?

Rafał_Sz
28-08-2011, 12:13

BTW
Ja od 10 min mam kontakt z Androidem. Od 10 min w ogóle... :)

emet_b
28-08-2011, 12:28

BTW

ja grałem, ale jakoś mnie nie wciągnęła ;)

PS: od tygodnia mam Galaxy Pro-gdyby ktoś chciał zasięgnąć opinie to mogę się podzieli ;)

Strus
28-08-2011, 12:49
A ja mam od tygodnia BB9900 i też się mogę podzielić opinią gdyby ktoś chciał

Tom01
28-08-2011, 13:28
Coś mnie się wydaje, że po rezygnacji Steve Jobs'a Apple nie pociągnie na rynku zbyt długo.

Lepiej się z tego nie cieszyć. Im większa konkurencja tym lepiej dla użytkowników.

Trzeba było widzieć minę serwisanta, kiedy powiedział, że przy wymianie jednostki właściciel starci dane i wymagane było złożenie podpisu, że nikt nie będzie rościł z tego względu pretensji a ja z głupia zapytałem co za problem jest zrobić backup na kartę SD lub USB memory :mrgreen:

Czy jakikolwiek serwis bierze odpowiedzialność za dane? Nawiasem mówiąc w urządzeniach Apple to nie jest żaden problem i przytyk o braku medium jest zwyczajną złośliwością. W IOS nie potrzeba robić kopii, bo kopia robi się na komputerze zawsze i sama. Nawet bez pytania o zdanie użyszkodnika. Nowy telefon/tablet wystarczy podłączyć do komputera i jest tylko jedno pytanie: Czy ma być to nowe urządzenie czy odtworzyć. I po kilku minutach jest wszystko dokładnie tak jak było.

PS. Za co "nowart" oberwał bana?

Mavierk
28-08-2011, 14:10
Konkurencja jest fajna, jak tylko daje ona mozliwosc wyboru, a nie probuje sabotowac innych :)

prz3mo
28-08-2011, 14:26
ja grałem, ale jakoś mnie nie wciągnęła ;)

Mnie na początku też nie wciągnęła, ale potem już tak :)

Władca Pixeli
28-08-2011, 17:24
przytyk o braku medium jest zwyczajną złośliwością.
Złośliwością i głupotą Apple jest wyposażanie wszystkich pracowników serwisów w iPhone w celu rejestrowania i wypisywania wszystkich dokumentów.
Być może robi to na niektórych w pierwszej chwili wrażenie, że wszystko jest skomputeryzowane ale trwa to dużo dłużej.
Efekt był taki, że mimo iż nie czekałem w kolejce ani sekundy to procedura wymiany iPada trwała 2 godziny bo przez cały czas klikali palcami na malutkich ekranach wypełniając róże formy. Na komputerze z monitorem można to zrobić z kilkadziesiąt sekund.

Wspomnę jeszcze, że po zadzwonieniu do Apple stwierdzono, że należy wymienić baterię i powiedziano, że w lokalnym serwisie zajmie to nie więcej niż 10 minut, na co w lokalnym serwisie stwierdzono, że w iPod nie da się wymieniać baterii i tylko mogą to zrobić w fabryce. Świadczy to bardzo kiepsko o poziomie wiedzy pracowników Apple.
Inny serwisant w sklepie przetestował iPad jakimś programem testowym i stwierdził, że bateria jest OK, bo program testowy pokazuje, że żywotność w ostatnich dniach jest na poziomie 36 godz pracy!!!
Nie chce mnie się pisać jakich głupot nasłuchałem się od różnych specjalistów Apple w ciągu całej wizyty ale wyniosłem jak najgorsze wrażenie o tej firmie. Zresztą nie po raz pierwszy.

Tom01
28-08-2011, 20:34
Złośliwością i głupotą Apple jest wyposażanie wszystkich pracowników serwisów w iPhone w celu rejestrowania i wypisywania wszystkich dokumentów.

Ale co to ma wspólnego z utratą danych i ich kopią?

Władca Pixeli
28-08-2011, 22:42
Ale co to ma wspólnego z utratą danych i ich kopią?
Nie ma nić wspólnego z utratą danych tylko ze złośliwością.
Jak ja zażartowałem z produktów Apple to Ty zaraz nazwałeś złośliwością.
Dla mnie złośliwością ze strony Apple jest tragiczna organizacja w serwisie spowodowana bezmyślnym stosowaniem telefonów co powoduję, że prostą zamianę trzeba robić przez 2 godziny.

krzysztof jot
29-08-2011, 00:53
A wiecie ze apple w zasadzie* wygrało w Niemczech proces przeciwko samsungowi ,,,,
...

najpierw to Aple pozwało Nokię, i nic nie wskórało, ale zdenerwowało konkurencję której prawnicy przygotowali "kontrofertę" i okazało się ze maja rację - i ratując skórę Aple poszło na ugodę z Nokią wypacając im odszkodowanie.

A w niemczech to w zasadzie Apple przegrało - cytat:
Jednocześnie sąd orzekł, że Samsung nie narusza żadnych innych patentów Apple'a, w tym związanych z tabletem Samsunga Galaxy Tab 10.1. Sprzedaż tabletu została już zablokowana w Niemczech, a przejściowo nawet w całej Unii Europejskiej. Orzeczenie holenderskiego sądu może więc stać się orężem w rękach Samsunga w walce o ponowne wprowadzenie Galaxy Tab 10.1 na rynek niemiecki..." -

W całej szarpaninie jak dotychczas wygrano sprawę zaledwie jednego patentu, dotyczącego galerii.

Redskull
29-08-2011, 05:33
Dlatego uważam, że jabuszko może nadgryzać się beze mnie. Modowemu szaleństwu mówię-stanowcze "raczej nie" :P

Marcin Jakubowski
29-08-2011, 07:48
najpierw to Aple pozwało Nokię, i nic nie wskórało, ale zdenerwowało konkurencję której prawnicy przygotowali "kontrofertę" i okazało się ze maja rację - i ratując skórę Aple poszło na ugodę z Nokią wypacając im odszkodowanie.

Serio?

No to Apple to okropna firma....

W takim razie iphona topię w stawie, ipada wrzucam pod kosiarkę.

Jeszcze tylko w googlach sprawdzę...

o kurcze o co chodzi?

http://news.cnet.com/8301-27076_3-20073471-248/a-brief-history-of-apples-mobile-tech-patent-battles/

No właśnie o co kurcze chodzi?

Może obok analizy ograniczenia umysłowego osób używających produktów tej firmy, tak dla równowagi zastanowić się dlaczego niektóre osoby tak daleko posuwają się w swojej niechęci do Apple, że piszą jakieś niestworzone, nie mające oparcia w faktach historie dotyczące właściwości produktów czy samych działań tej firmy.

Ja rozumiem, że z takich a nie innych powodów można nie przepadać za produktami np. Canona, Apple, BMW, Microsoftu, Nokii, Samsunga itd, ale tylko Apple budzi takie skrajne emocje, które powodują, że niektóre osoby chcą (wbrew zdrowemu rozsądkowi) aby ta firma miała się jak najgorzej, albo zdawałoby się poważni, mający doświadczenie w recenzowaniu gadżetów członkowie tego forum po raz kolejny publikują (być może nieświadomie) nieprawdziwe, pasujące pod założoną tezę historie - vide powyższy cytat.

Są ludzie, którzy mimo skrajnie negatywnego stosunku do BMW ( a także osób poruszających się tymi pojazdami), nie wypisują głupot o właściwościach aut tej marki, czy też nie życzą aby ten producent nie "długo pociągnął".
Podobnie, chyba nikt o zdrowych zmysłach nie życzy Canonowi szybkiego upadku.

Nawet Dev-team (grupa łamiąca iOs-a) w pewien sposób doceniła Jobsa:
http://news.softpedia.com/news/iPhone-Dev-Team-Wishes-Steve-Jobs-Good-Luck-218652.shtml

http://blog.iphone-dev.org/post/9352689002/the-coolest-cat

Dlatego też nie bardzo rozumiem (a jestem pewien, że ma to jakieś socjologiczne uzasadnienie) dlaczego wokół Apple panuje na tym forum taka "wyjątkowa" atmosfera. Może ktoś mi (osobie używającej produktów spod znaku zgniłego jabłka - a więc z definicji z defektem mózgu) wyjaśni, o co w tym wszystkim chodzi?

Redskull
29-08-2011, 09:38
Dlatego też nie bardzo rozumiem (a jestem pewien, że ma to jakieś socjologiczne uzasadnienie) dlaczego wokół Apple panuje na tym forum taka "wyjątkowa" atmosfera. Może ktoś mi (osobie używającej produktów spod znaku zgniłego jabłka - a więc z definicji z defektem mózgu) wyjaśni, o co w tym wszystkim chodzi?

No, że pozer jesteś :P

Tom01
29-08-2011, 10:08

A "androidowcy" nie są? ;)

Zastanawiające jest, że masa ludzi, mimo że nie chce kijem tknąć Apple iOS, zachwyca się urządzeniami z Androidem, który przecież wypłynął na sukcesie iOS i realizuje podobną filozofię użytkowania.

Marcin Jakubowski
29-08-2011, 10:11

żem pozer wiem od dawna. Między innymi dzięki takim wątkom :P

jednak to nie zmienia faktu, że moje pytanie pozostaje bez odpowiedzi.

Tom01
29-08-2011, 10:17
Jak ja zażartowałem z produktów Apple to Ty zaraz nazwałeś złośliwością.

Bo ten "żart" to w rzeczywistości była złośliwość. Przynajmniej tak to odebrałem. Żart tym bardziej niesmaczny, że próbujący wytknąć braki w dziedzinie w której rzeczona funkjonalność jest zrobiona na klasę lepszym poziomie, którego nie ma w znanych mi urządzeniach z SD czy USB.

PS. Niekompetencja czy organizacja serwisu to zupełnie inna bajka.

Redskull
29-08-2011, 10:25
Był to żart w czystej formie wysokiego absurdu. Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony. Sam nie gonię za nowinkami technicznymi. Stoję z boku i nurt techmaniakalny mnie nie ogarnia. Dlaczego jeśli już miałbym kupować telefon, pada czy lapka nie wybrałbym appla.

Przez niekompatybilność (w Polsce). Idziesz do klienta chcesz przesłać wizytówkę (koledze na nokia-iphone sie nie udało). Chcesz zdobyć jakiś soft? Internet...nikt tego nie używa. Support techniczny? Nie istnieje. Poza tym niesłychana drożyzna i "elitarność" i gadżeciarstwo (czyli zapłaciłeś za telefon, teraz sobie kup skarpetkę, żeby mu było ciepło) wrrr....to mnie chyba denerwuje najbardziej.

Tom01
29-08-2011, 10:40
Przez niekompatybilność (w Polsce). Idziesz do klienta chcesz przesłać wizytówkę (koledze na nokia-iphone sie nie udało).

Nokia przoduje w niekompatybilnych formatach danych i to nie jest wina Apple. Jednak wizytówki vcf są akceptowalne pomiędzy rozmaitymi urządzeniami. Akurat wczoraj wysyłałem żonie (ma Andka) wizytówkę, odebrała i nawet zainstalowała w kontaktach. Fakt, że naklikała się przy tym bez sensu, jak to w Androidzie. Na moje oko Androidowi mało już brakuje do skomponowania scenariuszy czynności w kreatory znane z Windows. Nic nie można prosto zrobić a potrzebne rozkazy trzeba szukać po różnych menu. Po jakie licho tego tyle upchane, zdublowane i rozstrzelone po różnych zakamarkach?

Internet...nikt tego nie używa.

Cytat z Billa Gatesa? ;)

Chcesz zdobyć jakiś soft?

A w czym problem? Poważnie pytam.

Support techniczny? Nie istnieje.

Niestety nie mam zdania na ten temat. Nic jeszcze applowego mi się nie popsuło. Ale znajomy potłukł ekran i dodatkowo utopił iPhone w wannie. Naprawa trwała całą godzinę podczas wizyty w serwisie.

Poza tym niesłychana drożyzna i "elitarność" i gadżeciarstwo (czyli zapłaciłeś za telefon, teraz sobie kup skarpetkę, żeby mu było ciepło) wrrr....to mnie chyba denerwuje najbardziej.

SGS II jest chyba obecnie albo porównywalny albo droższy w porównaniu do IP4. Gadżeciarstwo? Co to jest? Ktoś kto kupuje pokrowce czy inne nalepki na ekran robi to samo niezależnie od urządzenia. Swoją drogą pakowanie urządzenia z dotykowym ekranem w futerał jest bez sensu samo w sobie, bo pozbawia się czyszczącej roli kieszeni. ;)

Jacol
29-08-2011, 10:41
Serio?
...

No właśnie o co kurcze chodzi?

Może obok analizy ograniczenia umysłowego osób używających produktów tej firmy, tak dla równowagi zastanowić się dlaczego niektóre osoby tak daleko posuwają się w swojej niechęci do Apple, że piszą jakieś niestworzone, nie mające oparcia w faktach historie dotyczące właściwości produktów czy samych działań tej firmy.

Ja rozumiem, że z takich a nie innych powodów można nie przepadać za produktami np. Canona, Apple, BMW, Microsoftu, Nokii, Samsunga itd, ale tylko Apple budzi takie skrajne emocje, które powodują, że niektóre osoby chcą (wbrew zdrowemu rozsądkowi) aby ta firma miała się jak najgorzej, albo zdawałoby się poważni, mający doświadczenie w recenzowaniu gadżetów członkowie tego forum po raz kolejny publikują (być może nieświadomie) nieprawdziwe, pasujące pod założoną tezę historie - vide powyższy cytat.

Są ludzie, którzy mimo skrajnie negatywnego stosunku do BMW ( a także osób poruszających się tymi pojazdami), nie wypisują głupot o właściwościach aut tej marki, czy też nie życzą aby ten producent nie "długo pociągnął".
Podobnie, chyba nikt o zdrowych zmysłach nie życzy Canonowi szybkiego upadku.

...

Dziwisz się, że budzi skrajne emocje skoro Jobs organizuje konferencję, na której wmawia, że cały świat źle telefon trzyma ? Dla mnie to idiotyzm, to tak jakby Toyota stwierdziła, że blokowanie pedału gazu i dotychczasowe wypadki wynikały ze złego ułożenia stóp na tych pedałach a nie z wady konstrukcyjnej.

Skrajne emocje wynikają z podejścia firmy do końcowego Klienta i jej polityki a ta jest nastawiona wyjątkowo na dojenie kasy. Dziwne wypinanie się na Adobe i Flasha. Brak bluetooth w iP z jakichś dziwnych pobudek. Można wymieniać dalej tylko po co. Tak samo jest z Microsoftem, Canonem jak i z Nikonem, który twierdził, że D7000 nie ma usterki. Można nie lubić każdej większej firmy. Jednak trzeba wziąć pod uwagęfakt, która firma jest 'zła' częściej. Warto też zauważyć jak Microsoft zmienia swój wizerunek na łagodniejszy i bardziej przyjazny. To już nie ten sam ogromny diabeł z czasów win95-xp tylko trochęinna firma co wynika również z faktu zmiany strategii ze względu na konkurencję chociaż i tak dalej potrafią siępopisać wypuszczeniem systemu Windows Phone7 bez opcji kopiuj/wklej.

--
Napisane przez właściciela iPhone4, szydzącego i drwiącego z firmy Apple, której produkt jest używalny dopiero po JB.

SGS II jest chyba obecnie albo porównywalny albo droższy w porównaniu do IP4. Gadżeciarstwo? Co to jest? Ktoś kto kupuje pokrowce czy inne nalepki na ekran robi to samo niezależnie od urządzenia. Swoją drogą pakowanie urządzenia z dotykowym ekranem w futerał jest bez sensu samo w sobie, bo pozbawia się czyszczącej roli kieszeni. ;)

Aż się zdziwiłem gdy zobaczyłem cenę 600zł mniejszą w abonamencie za SGS2 od iP4 16GB podczas przeglądania oferty t-mobile.

Marcin Jakubowski
29-08-2011, 12:08
Dziwisz się, że budzi skrajne emocje skoro Jobs organizuje konferencję, na której wmawia, że cały świat źle telefon trzyma ? Dla mnie to idiotyzm, to tak jakby Toyota stwierdziła, że blokowanie pedału gazu i dotychczasowe wypadki wynikały ze złego ułożenia stóp na tych pedałach a nie z wady konstrukcyjnej.

Skrajne emocje wynikają z podejścia firmy do końcowego Klienta i jej polityki a ta jest nastawiona wyjątkowo na dojenie kasy. Dziwne wypinanie się na Adobe i Flasha. Brak bluetooth w iP z jakichś dziwnych pobudek. Można wymieniać dalej tylko po co. Tak samo jest z Microsoftem, Canonem jak i z Nikonem, który twierdził, że D7000 nie ma usterki. Można nie lubić każdej większej firmy. Jednak trzeba wziąć pod uwagęfakt, która firma jest 'zła' częściej. Warto też zauważyć jak Microsoft zmienia swój wizerunek na łagodniejszy i bardziej przyjazny. To już nie ten sam ogromny diabeł z czasów win95-xp tylko trochęinna firma co wynika również z faktu zmiany strategii ze względu na konkurencję chociaż i tak dalej potrafią siępopisać wypuszczeniem systemu Windows Phone7 bez opcji kopiuj/wklej.

--
Napisane przez właściciela iPhone4, szydzącego i drwiącego z firmy Apple, której produkt jest używalny dopiero po JB.

Aż się zdziwiłem gdy zobaczyłem cenę 600zł mniejszą w abonamencie za SGS2 od iP4 16GB podczas przeglądania oferty t-mobile.

Dla mnie jasne jest, że każdy ma prawo do własnej interpretacji pewnych faktów. Przyjemnie się dyskutuje ( tak w cztery oczy jak i za pośrednictwem klawiatury) z osobą która potrafi "pięknie różnić się" w poglądach.
Nic jednak co napisałeś powyżej nie zmienia faktu, iż niektórzy na tym forum naginają/tworzą fakty wygodne dla "ich" rzeczywistości (a tym bardzie nie wyjaśnia dlaczego tak się dzieje), nad czym można by przejść do porządku dziennego. Te same osoby przypinają jednak przy tym swoim interlokutorom prezentującym odmienne poglądy "jabłczany fanatyzm" i inne różne, średnio pożądane cechy intelektu.

I żeby było jasne: nie czuję się w żaden sposób obrażony inwektywami kierowanymi tak pod adresem Apple jak i ich użytkowników.
Jednak wpienia mnie nie jak ktoś z zadęciem mega eksperta nie ma 5 sekund aby zweryfikować głoszone przez siebie FAKTY. I tych faktów wywodzi kolejne.

Jak słusznie zauważyłeś Microsoft zaczął się zmieniać także dzięki konkurencji (chociaż ja myślę, że głównie z powodu konkurencji). Mam nadzieję, iż maiłeś na myśli także konkurencję ze strony Apple (które także zmienia się na korzyść pod jej wpływem - patrz np. przemiana mobileme w icloud).

ps.
1. Nokia 6310i ( w mojej opinii ostatnia dobra nokia - oczywiście jak na ówczesne standardy) miała w instrukcji akapit jak ją prawidłowo trzymać ( ja prez 11 miesięcy używania IP4 nie stwierdziłem problemów z anteną a Ty?)
2.obowiązkiem każdej prywatnej firmy jest zarabianie pieniędzy. Ważne jest co klient dostaje w zamian.
Z pewnych źródeł można wysnuć wnioski, iż apple daje niemało:

http://www.zdnet.com/blog/btl/apple-dominates-pc-customer-satisfaction-hp-dell-acer-improve/39420

pozdrawiam

krzysztof jot
29-08-2011, 12:12
Serio?

nieprawdziwe, pasujące pod założoną tezę historie - vide powyższy cytat.
----

pogooglaj dalej, a znajdziesz to, o czym ja pisałem... Skoro "...poszli na ugodę, a Apple wypłaciło..." w cytowanym przez Ciebie newsie, to pewnie wypłaciło ot tak dla frajdy samej z siebie :)

tyle w tym temacie, a dalej - ja odpowiedziałem tylko i wyłacznie na temat patentów i to w kwestii samsung, tablet itd - . Zupełnie nie interesuje mnie ani wojna funbojów Appla, ani wojna systemów Canon Nikon, w nosie mam wojnę Linuks kontra Windows.
Potrafię znaleźć sobie odpowiednia zabawkę dla moich fanaberii, czy to telefon, laptop, plazme, samochód czy rower i ma mi się podobać i działać tak jak tego oczekuję, a dopiero potem w wolnej chwili sprawdzam dopiero historie firmy i marki. Jak Apple zrobi coś co bedzie wartne ceny - kupie nawet w srodku nocy. Moi graficy kochają PowerMac'a więc zapłaciłem, nie mam nic przeciwko taj czy innej firmie, niech się sądzą, procesują płacą - to ich biznes. Jestem dość świadomym konsumentem, reklama i marketing nie wpływają na moje decyzje, potrafie i trzy miesiace analizowac zakup - ale zazwyczaj, aby nie napisać "zawsze" - jestem zadowolony z wyboru, a czy to Apple czy Samsung - naprawdę nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia. Może dla moich synów, choć tez widzę ze maja zdroworozsądkowe podejście do życia. Ważna jest jakość produktu, potem cena i marka.

Marcin Jakubowski
29-08-2011, 12:57
pogooglaj dalej, a znajdziesz to, o czym ja pisałem... Skoro "...poszli na ugodę, a Apple wypłaciło..." w cytowanym przez Ciebie newsie, to pewnie wypłaciło ot tak dla frajdy samej z siebie :)

tyle w tym temacie, a dalej - ja odpowiedziałem tylko i wyłacznie na temat patentów i to w kwestii samsung, tablet itd - . Zupełnie nie interesuje mnie ani wojna funbojów Appla, ani wojna systemów Canon Nikon, w nosie mam wojnę Linuks kontra Windows.
Potrafię znaleźć sobie odpowiednia zabawkę dla moich fanaberii, czy to telefon, laptop, plazme, samochód czy rower i ma mi się podobać i działać tak jak tego oczekuję, a dopiero potem w wolnej chwili sprawdzam dopiero historie firmy i marki. Jak Apple zrobi coś co bedzie wartne ceny - kupie nawet w srodku nocy. Moi graficy kochają PowerMac'a więc zapłaciłem, nie mam nic przeciwko taj czy innej firmie, niech się sądzą, procesują płacą - to ich biznes. Jestem dość świadomym konsumentem, reklama i marketing nie wpływają na moje decyzje, potrafie i trzy miesiace analizowac zakup - ale zazwyczaj, aby nie napisać "zawsze" - jestem zadowolony z wyboru, a czy to Apple czy Samsung - naprawdę nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia. Może dla moich synów, choć tez widzę ze maja zdroworozsądkowe podejście do życia. Ważna jest jakość produktu, potem cena i marka.

Najpierw zrobiłeś z Apple patentowego trola, wywodziłeś, że to oni najpierw pozwali Nokię (co oczywiście nie jest prawdą). Chyba nie będziemy się co do tego spierać. Używając tej nieprawdziwej informacji, stworzyłeś kontekst dla swoich dalszych wywodów. Taki sposób prowadzenia dyskusji uważam za nieuczciwy.

Nie uderzając w Twój protekcjonalny ton - nie muszę googlować by wiedzieć, że Apple zapłaciło w końcu Nokii. Bo spór nie był o to czy płacić tylko ile, wszyscy spodziewali się takiego a nie innego obrotu sprawy. I to porozumienie według pewnych może być problemem dla innych producentów (wypuszczających słuchawki z Androidem) bo ponoć teraz Nokia ma możliwość dochodzenia także od nich opłat za te same patenty. Co w przypadku Apple nie będzie bolesne tak bardzo (z uwagi na sporą marżę za IP)
źródło:
http://fosspatents.blogspot.com/2011/06/apple-and-nokia-settle-patent-dispute.html.

Jacol
29-08-2011, 14:03
Jak słusznie zauważyłeś Microsoft zaczął się zmieniać także dzięki konkurencji (chociaż ja myślę, że głównie z powodu konkurencji). Mam nadzieję, iż maiłeś na myśli także konkurencję ze strony Apple (które także zmienia się na korzyść pod jej wpływem - patrz np. przemiana mobileme w icloud).

ps.
1. Nokia 6310i ( w mojej opinii ostatnia dobra nokia - oczywiście jak na ówczesne standardy) miała w instrukcji akapit jak ją prawidłowo trzymać ( ja prez 11 miesięcy używania IP4 nie stwierdziłem problemów z anteną a Ty?)
2.obowiązkiem każdej prywatnej firmy jest zarabianie pieniędzy. Ważne jest co klient dostaje w zamian.
Z pewnych źródeł można wysnuć wnioski, iż apple daje niemało:

http://www.zdnet.com/blog/btl/apple-dominates-pc-customer-satisfaction-hp-dell-acer-improve/39420

pozdrawiam

Jeśli w jakimś momencie prawda została nagięta lub podane informacje zostały wyssane zupełnie z palca to nie służy to w żadnym wypadku dyskusji bo jej w takim wypadku nie ma - jest to zwykłe krzykactwo i licytacja.

Co do Apple to firma często wychodzi w negocjacjach z Klientem z pozycji siły czego efektem jest być może dodanie w iOS6 opcji masowego zaznaczania/odznaczania wiadomości w Mailu. To jeden z wielu przykładów ułomności systemu, który być może celowo został obdarty z często wręcz przydatnych i logicznych funkcji. Tak samo jak Bluetooth. Mamy BT w telefonie, który jest bezużyteczny.

1. Nie tylko w tej Nokii był taki zapis ale podejście do tego firmy Apple było zupełnie nieprofesjonalne i moim zdaniem zupełnie idiotyczne z powodu okazania braku szacunku wobec ludzi, którze wydali trochę więcej $ niż na zwykłą Nokię. Następnie 'fix' w postaci innych kreseczek zasięgu w GUI telefonu - to już dla mnie porażka no ale jest jak jest. Co do zasięgu to nie mam problemu a trzymam w różny sposób telefon. Wynika to też z tego, że nie korzystam zupełnie z 3G. Co zabawne, w pewnym miejscu w firmie, gdy korzystam z WiFi i trzymam telefon w pozycji landscape, to mając przycisk z Home po lewej stronie tracę zasięg (a w tym miejscu już jest słaby) - pomaga obrócenie go tak aby Home był po prawej i wtedy mogę przeglądać internet bez problemu. Różnica w dB to około 16dB.

2. Może nie obowiązkiem co ewentualnie celem, natomiast zarabianie zarabianiem, ale warto również dbać o swój wizerunek.

Podziwiam Apple za marketing i zespół zdolny do zarabiania ogromnych peiniędzy, za designerskie produkty dobrej jakości i prostotę użytkowania. Nienawidzę za podejście do Klienta, za brak implementacji podstawowych funkcji i robienia z końcowego użytkownika idioty, za dumę i pychę firmy wynikającą z wysokiej pozycji w branży.

messer
29-08-2011, 14:13
A ja mam od tygodnia BB9900 i też się mogę podzielić opinią gdyby ktoś chciał

To się podziel :)
Szczególnie interesuje mnie to, czy z Bolda da się zrobić router wifi, albo bluetooth (taki punkt dostępowy via bluetooth, najlepiej z profilem PAN)

Tom01
29-08-2011, 14:22
w żadnym wypadku dyskusji bo jej w takim wypadku nie ma - jest to zwykłe krzykactwo i licytacja. (...) Co do Apple to firma często wychodzi w negocjacjach z Klientem z pozycji siły czego efektem jest być może dodanie w iOS6 opcji masowego zaznaczania/odznaczania wiadomości w Mailu.

Dyskusji nie ma wtedy, jak zauważył Pan Marcin, podaje się wydumane rzeczy jako argumenty. Po pierwsze nie iOS6 bo takiej wersji nie ma. Po drugie każda rzecz ma swoje uzasadnienie. Dotyczy to jak najbardziej poczty i zaznaczania w iOS4. To czy zaproponowane rozwiązanie przetrwa próbę czasu i konfrontację z potrzebami użytkowników to już inna rzecz.

To jeden z wielu przykładów ułomności systemu, który być może celowo został obdarty z często wręcz przydatnych i logicznych funkcji.

Przykładów w większości wymyślonych, nie mających odzwierciedlenia w rzeczywistości. Zresztą piśalismy już o tym. Jest sobie taki w 99% fikcyjny "zestaw" wad iOS które są zawsze przytaczane.

Tak samo jak Bluetooth. Mamy BT w telefonie, który jest bezużyteczny.

Znaczy co? Nie działa? Swoją drogą racja, jak się go wyłączy to nie działa. :)

Nienawidzę (...) za brak implementacji podstawowych funkcji

Na przykład?

Strus
29-08-2011, 14:41
Szczególnie interesuje mnie to, czy z Bolda da się zrobić router wifi, albo bluetooth (taki punkt dostępowy via bluetooth, najlepiej z profilem PAN)

Uczciwie przyznam że pewnosci nie mam ale raczej się nie da. Z netu przez BB skorzystasz zdaje się tylko po kablu. Ale trzeba by najlapiej na crackberry podpytac. Mi jest temat obcy bo ja z takich rozwiazan nie korzystam.

Jacol
29-08-2011, 15:06
Dyskusji nie ma wtedy, jak zauważył Pan Marcin, podaje się wydumane rzeczy jako argumenty. Po pierwsze nie iOS6 bo takiej wersji nie ma. Po drugie każda rzecz ma swoje uzasadnienie. Dotyczy to jak najbardziej poczty i zaznaczania w iOS4. To czy zaproponowane rozwiązanie przetrwa próbę czasu i konfrontację z potrzebami użytkowników to już inna rzecz.

Przykładów w większości wymyślonych, nie mających odzwierciedlenia w rzeczywistości. Zresztą piśalismy już o tym. Jest sobie taki w 99% fikcyjny "zestaw" wad iOS które są zawsze przytaczane.

Znaczy co? Nie działa? Swoją drogą racja, jak się go wyłączy to nie działa. :)

Na przykład?

Mamy się licytować na "zestaw 'fikcyjnych' funkcji" ?

No rzeczywiście jest BT w iPhonie - ostatnio jeździliśmy w lesie terenówką, cykneliśmy kilka zdjęć i niestety - Nokia, Samsung, SE mogły się wymienić zdjęciami bezproblemu - a ja ze swoim telefonem za 2000zł mogłem tylko postać i popatrzeć. Oczywiście są maile, jest 3G, którego w lesie nie ma, jest USB ale chodziło o daną funkcje w danej chwili. Dalej: dysk wymienny/mass storage. W Mailu brak zbiorczego/zaznaczonego oznaczenia wiadomości jako przeczytanych lub nie. O Aparacie foto i funkcjach nie wspominam bo w Apple są pewnie niepotrzebne a w Samsungu od nadmiaru głowa nie boli. Slide to unlock jako jedyna opcja odblokowywania. Brak jakiejkolwiek customizacji GUI. Odpowiednik SBS dopiero w iOS5. Brak Activatora. Brak guzika GUI do odrzucenia połączenia - bez EZDecline tego nie zmienimy.

Ja rozumiem, że prostota iOS jest urzekająca i dzięki temu nawet dziadek potrafi skorzystać z Iphone'a. Tylko dlaczego kosztem osób, które chciałyby cokolwiek w nim pokonfigurować ? Brak wyboru jest odstraszający.

Tom01
29-08-2011, 15:52
No rzeczywiście jest BT w iPhonie - ostatnio jeździliśmy w lesie terenówką, cykneliśmy kilka zdjęć i niestety - Nokia, Samsung, SE mogły się wymienić zdjęciami bezproblemu - a ja ze swoim telefonem za 2000zł mogłem tylko postać i popatrzeć. Oczywiście są maile, jest 3G, którego w lesie nie ma, jest USB ale chodziło o daną funkcje w danej chwili.

BT to radiowy odpowiednik interfejsu szeregowego do podłączania akcesoriów. Można oczywiście wysyłać nim pliki ale po co? Można wysłać mms'em lub lepiej e-mailem.

Dalej: dysk wymienny/mass storage.

Jakiś problem z wykorzystaniem IP do tego celu? Tylko znów po co, kiedy pendrive jest tak tanie i popularne, że nosi się je z kluczami.

W Mailu brak zbiorczego/zaznaczonego oznaczenia wiadomości jako przeczytanych lub nie.

Chroni za to przed wywaleniem przez nieuwagę czegoś ważnego.

O Aparacie foto i funkcjach nie wspominam

Nie rozumiem o co chodzi. Aparat jest, działa, jest do niego gromada oprogramowania do panoram, skanowania, kodów, wykrywania uśmiechów, modnej ostatnio rozszerzonej rzeczywistości i masy innych niepotrzebnych bajerów.

Slide to unlock jako jedyna opcja odblokowywania.

Już o tym pisałem: "IP można odblokować różnymi gestami na ekranie, kombinacjami dotknięć, gestów lub przytrzymania na wybranym elemencie ekranowym, np pasku, zegarku, głośności, naciśnięciem pojedynczym, podwójnym lub przytrzymaniem dowolnie zdefiniowanych przycisków czy choćby potrząśnięciem. Nie bardzo mi się chce liczyć możliwości wszystkich kombinacji. A i do tego może się odblokowywać przy podpinaniu kabelka. Przy czym akcje związane z powyższymi operacjami są dowolnie konfigurowane, mogą dotyczyć dowolnej funkcji systemowej czy aplikacji, nie tylko budzenia."

Brak jakiejkolwiek customizacji GUI. Odpowiednik SBS dopiero w iOS5.

SBS działa na dowolnym iOS.

Brak Activatora.

Jest i nawet działa.

Brak guzika GUI do odrzucenia połączenia - bez EZDecline tego nie zmienimy.

Guzika GUI nie ma, ale jest lepszy. Guzik włączenia. Raz naciśnięty wycisza, drugi raz odrzuca.

Ja rozumiem, że prostota iOS jest urzekająca i dzięki temu nawet dziadek potrafi skorzystać z Iphone'a. Tylko dlaczego kosztem osób, które chciałyby cokolwiek w nim pokonfigurować ? Brak wyboru jest odstraszający.

IP jest najbardziej plastycznym urządzeniem na rynku. I nie mówię o podmianie skórek. Bardziej konfigurowalny jest tylko Linux na normalnym kompie.

Rafał_Sz
29-08-2011, 16:03
Może mnie ktoś oświecić jak się nazywa programik dla Androida, który automatycznie zamyka uruchomione, a nieużywane aplikacje?

Tom01
29-08-2011, 16:06
Może mnie ktoś oświecić jak się nazywa programik dla Androida, który automatycznie zamyka uruchomione, a nieużywane aplikacje?

Automatic taskkiller.

costi
29-08-2011, 16:14
Bo ten "żart" to w rzeczywistości była złośliwość. Przynajmniej tak to odebrałem. Żart tym bardziej niesmaczny, że próbujący wytknąć braki w dziedzinie w której rzeczona funkjonalność jest zrobiona na klasę lepszym poziomie, którego nie ma w znanych mi urządzeniach z SD czy USB.

Jakbyś nie wiedział, w Androidzie też jest backupowane wszystko. Nie trzeba nawet żadnego iTunes, bo po wpisaniu w nowe (czy wymienione) urządzenie danych swojego konta samo sobie wszystko ściągnie jak tylko będzie miało dostęp do sieci.

BT to radiowy odpowiednik interfejsu szeregowego do podłączania akcesoriów. Można oczywiście wysyłać nim pliki ale po co? Można wysłać mms'em lub lepiej e-mailem.
Bo jest szybciej, niezależnie od dostępności sieci i za darmo.

Jakiś problem z wykorzystaniem IP do tego celu? Tylko znów po co, kiedy pendrive jest tak tanie i popularne, że nosi się je z kluczami.
Po to, żeby nie nosić tysiąca gadżetów, oraz żeby np. przeczytać w drodze do pracy zgranego w domu PDFa, który będzie potrzebny na poranne spotkanie.

Chroni za to przed wywaleniem przez nieuwagę czegoś ważnego.
W każdym normalnym kliencie poczty jest Kosz... poza tym, jak zaznaczenie jako przeczytane/nieprzeczytane ma spowodować wywalenie czegoś?

Android sam to robi jak jest taka potrzeba, używanie task killerów jest bez sensu.

Rafał_Sz
29-08-2011, 16:18
Automatic taskkiller.
Dzięki! :)

Tom01
29-08-2011, 16:23
Jakbyś nie wiedział, w Androidzie też jest backupowane wszystko. Nie trzeba nawet żadnego iTunes, bo po wpisaniu w nowe (czy wymienione) urządzenie danych swojego konta samo sobie wszystko ściągnie jak tylko będzie miało dostęp do sieci.

Uhm.... to proponuję zrobić taki myk miedzy HTC Wildfire i Samsung Galaxy S. Albo nawet urządzeniami tej samej marki ale różnymi modelami. Mnie się nie udało. Pomijając już drobny fakt, że "wszystko" w backupie wszystkim nie jest. Szczególnie po złamaniu dostępu do systemu plików. W IP w takim wypadku jest drugi "nielegalny" archiwizator który z sieci pociągnie to co było. W Androidzie trzeba ręcznie odtwarzać aplikacje i ich ustawienia.

Po to, żeby nie nosić tysiąca gadżetów, oraz żeby np. przeczytać w drodze do pracy zgranego w domu PDFa, który będzie potrzebny na poranne spotkanie.

Przecież napisałem. Jaki problem w powyższym zadaniu?

W każdym normalnym kliencie poczty jest Kosz... poza tym, jak zaznaczenie jako przeczytane/nieprzeczytane ma spowodować wywalenie czegoś?

Jeśli jest masowe zaznaczanie to i wywalanie. Niech się przyzna ten któremu NIGDY nie udało się przez nieuwagę wywalić czegoś w zaznaczonym bloku. Z dwojga złego wolę wyłączyć blokowe zaznaczanie niż potem psioczyć. A zdarzyło mi się to i nie raz. Rutyna, szybkie działanie i o kurde... poszło... w choler.. to znaczy w /dev/null... :)

Jacol
29-08-2011, 16:25
...

SBS na każdym iOS ? Również bez JB ? Bo o tym mówię. Android to ma, Apple od wersji iOS3 brak. Dopiero namiastka tego ma być w iOS5. Activator to samo. Aparat robi zdjęcia - jest masa softu ? No ale po co soft jak inni mają to bez softu ? Nie da się czy nie chce się? Brak Flasha - ludzie z Androidem żyją mając flasha, mój IP4 też żyje mając flasha, oba moje telefony, SGS i IP4 żyją i mają się dobrze. Co innego myśli Apple.

Bez sensu ciągnąć tą wyliczankę bo wszystko można wszystkim zastąpić. Nie ma mass storage to kup pendrive'a. Samochód nie ma kól, weź taksówkę.

Faktem natomiast jest to, że z niewiadomych przyczyn brak jest kilku dosyć poważnych opcji, które zaimplementowane nie zwiększyłyby ilości głodnych dzieci na świecie a niektórzy tylko by się z nich ucieszyli. Inni to mają, Apple nie ma bo taki jest kaprys tej firmy. Podobna wpadka była z Windows Phone7, kiedy niemalnajbardziej rozpoznawalna funkcja kopiuj/wklej musiała pojawić się jako update mimo, że jest dostępna od czasu Win3 jak nie wcześniej.

Tom01
29-08-2011, 16:36
SBS na każdym iOS ? Również bez JB ?

Przecież to oczywiste, że po JB. Konkretniejsze grzebanie w systemie wymaga JB, co w tym dziwnego?

Android to ma

Się nie dziwię. Jak się widzi taki oczojebny kalejdoskop to aż korci żeby coś zmienić. :)

No ale po co soft jak inni mają to bez softu ?

Jak to bez softu? Może po prostu zainstalowany jest przez producenta. No i od kiedy instalacja oprogramowania jest wadą? Komputer odebrany w sklepie bez Office też jest be bo nie ma Worda? Instaluje się to co potrzeba i jest. A wybór oprogramowania na IP jest powalający.

Brak Flasha

Apple twierdzi, że nie ma Flash bo poza względami bezpieczeństwa, nie popiera zamkniętych standardów. Zresztą wpływ Apple jest potężny. Skoro Jobs oświadczył, że Flash w iOS nie będzie, webmasterzy dopasowują strony aby działały Javascriptem zamiast Flash. Jeszcze do niedawna mój bank wymagający Flash, obecnie obywa się bez niego. Wyjątkiem są reklamy, ale płakać po ich braku nie będę. ;)

Bez sensu ciągnąć tą wyliczankę bo wszystko można wszystkim zastąpić. Nie ma mass storage to kup pendrive'a.

A gdzie napisałem, że nie ma? Pen jest rozwiązaniem lepszym, ale IP może być pendrivem bez problemu. Zresztą nie tylko "mass storage" w rozumieniu pendrive ale i serwerem plików i multimediów działającym w sieci TCP/IP. Można sobie wrzucić bezprzewodowo pliki przez www, ftp, sftp i jak kto chce, nawet nie dotykając telefonu, jego kabelka czy kłopotliwego BT.

Nawiasem mówiąc taką metodą można było wrzucić zdjęcia o których wcześniej Pan wspomniał. Na IP odpala się AccessPoint WiFi i serwer ftp z dostępem przez www, na pozostałych telefonach przeglądarkę www i można kopiować wszystko w obie strony. Oczywiście bez wykorzystywania płatnej transmisji danych.

Faktem natomiast jest to, że z niewiadomych przyczyn brak jest kilku dosyć poważnych opcji

No, cały czas czekam na ich podanie.

Jacol
29-08-2011, 16:42
Przecież to oczywiste, że po JB. Konkretniejsze grzebanie w systemie wymaga JB, co w tym dziwnego?

Się nie dziwię. Jak się widzi taki oczojebny kalejdoskop to aż korci żeby coś zmienić. :)

Jak to bez softu? Może po prostu zainstalowany jest przez producenta. No i od kiedy instalacja oprogramowania jest wadą? Komputer odebrany w sklepie bez Office też jest be bo nie ma Worda? Instaluje się to co potrzeba i jest. A wybór oprogramowania na IP jest powalający.

Apple twierdzi, że nie ma Flash bo poza względami bezpieczeństwa, nie popiera zamkniętych standardów. Zresztą wpływ Apple jest potężny. Skoro Jobs oświadczył, że Flash w iOS nie będzie, webmasterzy dopasowują strony aby działały Javascriptem zamiast Flash. Jeszcze do niedawna mój bank wymagający Flash, obecnie obywa się bez niego. Wyjątkiem są reklamy, ale płakać po ich braku nie będę. ;)

A gdzie napisałem, że nie ma? Pen jest rozwiązaniem lepszym, ale IP może być pendrivem bez problemu.

No, cały czas czekam na ich podanie.

Po pierwsze JB nie zawsze jest od razu dostępny. Po drugie nie wszyscy chcą robić JB, po 3 inne systemy w ogóle nie wymagają tego typu przeróbek aby posiadać omawiane funkcję i mieć je w standardzie, bez potrzeby doinstalowywania dodatkowych programów.

Dyskusja się wyczerpała w momencie, kiedy uznałeś część funkcji w swojej ocenie za małoważne więc nie czekaj bo to i tak bez sensu. Bez sensu odbijać piłeczkę i zamieniać Bluetooth na WiFi lub mms'a i na odwrót.

qualin
29-08-2011, 16:44
no to znowu sie zaczela wojenka z Tomem :P

Rafał_Sz
29-08-2011, 16:47
To mam jeszcze jedno pytanie. Jak przekopiować kontakty z Nokii (Symbian, dane na karcie i w pamięci telefonu) i SE (system własny) na telefon z Androidem? Jest tego z 800 pozycji, nie widzi mi się robić to ręcznie... :)

Tom01
29-08-2011, 16:50
To mam jeszcze jedno pytanie. Jak przekopiować kontakty z Nokii (Symbian, dane na karcie i w pamięci telefonu) i SE (system własny) na telefon z Androidem? Jest tego z 800 pozycji, nie widzi mi się robić to ręcznie... :)

Zsynchronizować z książką adresową na komputerze, wyeksportować do kontaktów w kliencie pocztowym wujka gugla. Ma makówce (sic!) 2 minuty roboty. Na win trzeba znaleźć program który zrobi eksport do Google.

Tom01
29-08-2011, 16:55
Dyskusja się wyczerpała w momencie, kiedy uznałeś część funkcji w swojej ocenie za małoważne więc nie czekaj bo to i tak bez sensu. Bez sensu odbijać piłeczkę i zamieniać Bluetooth na WiFi lub mms'a i na odwrót.

Nie jest to odbijanie piłeczki a wskazanie że są rozwiązania lepsze, bardziej elastyczne i przyszłościowe. Bazowanie na przyzwyczajeniach nie jest wcale takie najlepsze. Ludzie się też pukali w czoło kiedy Apple zaprezentowało komputer bez FDD. Teraz jest to samo z brakiem USB/SD/CF czy czego tam bądź. I wielkie biadolenie. A przecież wszystko dąży w kierunku bezprzewodowej transmisji IP.

Transmisja danych w sieci TCP/IP jest zdecydowanie lepsza niż proteza oparta o BT. BT to złącze akcesoriów i tak powinno być postrzegane. Odpalanie na nim usług normalnie rozwiązanych jako sieciowe nie jest ani wygodne, ani bezpieczne, ani niezawodne.

Strus
29-08-2011, 17:29
no to znowu sie zaczela wojenka z Tomem :P

Mnie już kilka stron temu korcilo żeby cos napisac ale z wyznawca ciezko się dogadac. To taka forma mocherowego zapatrzenia.

Jak ja się ciesze że mam BB ktore wciaz z archaicznymi OSeami dziala wysmienicie i nikt się nie skarzy że czegos nie ma :)

Tom01
29-08-2011, 17:33
Mnie już kilka stron temu korcilo żeby cos napisac ale z wyznawca ciezko się dogadac. To taka forma mocherowego zapatrzenia.

No właśnie. Coś na ten temat było kilka postów wcześniej. Typowy scenariusz. Po wyczerpaniu argumentów, polemika kończy się inwektywami. Ble...

Strus
29-08-2011, 18:08
Po pierwsze ja zadnej polemiki nie uprawialem i nie będę. O androidzie i iSzajsie mam swoje zdanie ktorym chwalic się nie musze. Wystarczy powiedziec że jakby mnie ktorys przekonal to mialbym urzadzenie na jednym ze wspomnianych.
Na temat Twoich argumentow i podejscia też się rozwodzil nie będę bo wtedy bylaby polemika ale o zabarwieniu osobistym a nie merytorycznym.

Po prostu w moim odczuciu przekonanie o wlasnej nieomylnosci i doskonalosci wlasnych opinii ktore niewatpliwie ce****e Twoje wypowiedzi dotyczace monitorow, przeniosles na grunt walki IOS kontra reszta swiata; co dosc skutecznie utrudnia dyskutowanie.

HOWGH

:mrgree:

PS - naprawi ktos wreszcie tego TapaTalka ?????

Gio
29-08-2011, 19:20
A taki był fajny i rzeczowy wątek o telefonach. Że też niektórzy lubią tak smrodzić...

Z mobila wysłane.

Redskull
29-08-2011, 20:22
Kupiłem HTC CHA CHA.........kurde nie ogarniam :/ Bangladesz na maxa :d I bateria kiepska, ale klawiaturka superaśna

Strus
29-08-2011, 20:25
ale klawiaturka superaśna

Na BB sobie popisz :mrgreen:

Redskull
29-08-2011, 22:23
pisałem na boldzie...cha cha fajniejsza :D

marszull
29-08-2011, 22:50

Jak odpalalem pare dni temu htc (z) to przy pierwszym uruchomieniu zapytal mnieczy chce skopiowac dane z innego telefonu, zapytal co to za telefon, odpalil BT i po paru chwilach mialem wszystkie kontakty z nokii w htc (tez okolo 800)

Redskull
29-08-2011, 22:58
i jeszcze smsy :D !

dusoft
29-08-2011, 23:38
Wyeksportowałem kontakty z Symbiana (Nokia E63) do pliku vcf na kartę pamięci, włożyłem kartę tą do mojego Samsunga i zaimportowałem - możne nie 800, ale prawie 200.
Trwało to około die minuty :D

wywar
30-08-2011, 07:08
...W Androidzie trzeba ręcznie odtwarzać aplikacje i ich ustawienia...
nieprawda

tomnow:
30-08-2011, 08:18

Zsynchronizować z książką adresową na komputerze, wyeksportować do kontaktów w kliencie pocztowym wujka gugla. Ma makówce (sic!) 2 minuty roboty. Na win trzeba znaleźć program który zrobi eksport do Google.

dla symbiana nie potrzeba zadnego programu.
do synchronizacji kontaktow czy kalendarza nie potrzeba nawet dostepu do kompa. symbian np. z e52 obsluguje exchange, ktorym bezproblemowo wyeksportujemy kontakty wprost do naszego konta google.

costi
30-08-2011, 13:38
Uhm.... to proponuję zrobić taki myk miedzy HTC Wildfire i Samsung Galaxy S. Albo nawet urządzeniami tej samej marki ale różnymi modelami. Mnie się nie udało. Pomijając już drobny fakt, że "wszystko" w backupie wszystkim nie jest. Szczególnie po złamaniu dostępu do systemu plików. W IP w takim wypadku jest drugi "nielegalny" archiwizator który z sieci pociągnie to co było. W Androidzie trzeba ręcznie odtwarzać aplikacje i ich ustawienia.
Jak zrobisz roota, to masz Titanium backup czy nandroid backup...

Poza tym widzę znowu zaczyna się porównywanie stockowego Androida z iOS po JB.

Jeśli jest masowe zaznaczanie to i wywalanie. Niech się przyzna ten któremu NIGDY nie udało się przez nieuwagę wywalić czegoś w zaznaczonym bloku. Z dwojga złego wolę wyłączyć blokowe zaznaczanie niż potem psioczyć. A zdarzyło mi się to i nie raz. Rutyna, szybkie działanie i o kurde... poszło... w choler.. to znaczy w /dev/null... :)
Co Ty z tym wywalaniem w kosmos? Jest przecież Kosz (czy tam Elementy Usunięte, mniejsza o nazwę) i można omyłkowo skasowaną wiadomość przywrócić.

Chyba znowu czas zaprosić moda na sprzątanie, bo zaczyna się kolejna iteracja potyczki z Tom01...

A z innej beczki - nawigacja na Androida. Sygic, Navigon, czy może jeszcze coś innego?

kiemlo
30-08-2011, 13:46
A z innej beczki - nawigacja na Androida. Sygic, Navigon, czy może jeszcze coś innego?
Od kilku tygodni w Polsce działa nawigacja w Googiel Maps.

ku6i
30-08-2011, 14:08
Od kilku tygodni w Polsce działa nawigacja w Googiel Maps.

Działać działa, szkoda, że tak kiepsko.

Jacol
30-08-2011, 14:16
Jak zrobisz roota, to masz Titanium backup czy nandroid backup...

Poza tym widzę znowu zaczyna się porównywanie stockowego Androida z iOS po JB.

Co Ty z tym wywalaniem w kosmos? Jest przecież Kosz (czy tam Elementy Usunięte, mniejsza o nazwę) i można omyłkowo skasowaną wiadomość przywrócić.

Chyba znowu czas zaprosić moda na sprzątanie, bo zaczyna się kolejna iteracja potyczki z Tom01...

Mam na IP4 Sygica, navigona i Tomtoma, na SGSie miałem Sygic Aurę - generalnie ze wszystkich jestem zadowolony i każda prowadzi po swojemu/inaczej. Navigon spodobał mi się najbardziej bo po obliczeniu trasy pokazuje 3 różne drogi i można sobie wybrać od razu z podglądem na mapkę najkrótszą, najszybszą, ekonomiczną. Bardzo fajna funkcja.

TomTom ma chyba najwięcej POI - jest w czym wybierać dodatkowo ostatnie wersje fajnie czytają pełne nazwy ulic jeśli ktoś potrzebuję. Sygic ma najgorszy kobiecy głos i fajny interfejs, płynną mapę 3D i generalnie lekko działa. Na dłuższą metę jednak nie jestem w stanie słuchać tej Sygicowej kretynki. Głos beznadziejny.

artoor
31-08-2011, 21:22

Uczciwie przyznam że pewnosci nie mam ale raczej się nie da. Z netu przez BB skorzystasz zdaje się tylko po kablu. Ale trzeba by najlapiej na crackberry podpytac. Mi jest temat obcy bo ja z takich rozwiazan nie korzystam.

Na razie nie ma takiej możliwości. Jest planowana i będzie dostepna w jednej z aktualizacji systemowych.

P.S. Ten telefon to bajka. Nareszczcie RiM się popisał. Zaczekajmy jeszcze na zastąpienie trącącego mychą systemu prze QNX i będzie zupełnie OK. Byle nigdy nie zrezygnowali z klawiatury sprzętowej - mógłbym się pokusić o stwierdzenie, że jest to chyba najlepsza klawiatura sprzętowa w telefonie (mówię o BB9900), na jakiej pracowałem. Lepsza nawet niż w legendarnym BB9000.

nowart
02-09-2011, 09:21
Proszę , tydzień mnie nie było a tu kolejna dyskusja z Tomem :D

Co do Navi - każda ma swoje wady. Z braku AutoMapy użytkuję NaviExperta - daje radę, choć irytujące jest, kiedy stajesz na rozdrożu na zadupiu bez zasięgu i nie wiesz gdzie jechać bo apk nie może ściągnąć map...
Poza tym pisałem już wcześniej - do okazjonalnego nawigowania świetnie daje radę Google Maps - prosta, intuicyjna i skuteczna. Jeszcze nie wyprowadziła mnie w pole, choć jak przy każdej mapie, zwłaszcza w dobie remontów, przebudów, pojawiających się nowych tras itd itp trzeba być uważnym a nie ślepo ufać nawigacji. A o tym wielu zapomina...

p.s. jeśli komuś mało 4.3" w SGS II to ma większe pole do popisu :D
http://technowinki.onet.pl/specjalne/galaxy-note-zupelnie-nowy-rodzaj-smartfonu,1,4836460,special-art.html

Tom01
02-09-2011, 10:34
Proszę , tydzień mnie nie było a tu kolejna dyskusja z Tomem :D

Nooo... w końcu to forum dyskusyjne a ja to lubię... ;)

Co do nawigacji, po Automapie przesiadłem się na Navigona. Wydaje mi się że ex equo z Garminem City Navigatorem to pozycja nr dwa wśród najlepszych nawigacji w Polsce. Używam też często Google Maps lub Xgps, która operuje na tych samych mapach. Pełni bardzo dobrze rolę orientacyjną, jeśli nie potrzeba precyzyjnie prowadzić. Jakoś przyjemniej się patrzy na klasyczną mapę. Potrzebny tylko do tego odpowiednio duży ekran, bo na telefonie słabo to wygląda.

PS. Za co był przymusowy urlop?

nowart
02-09-2011, 12:10
a nic takiego... pewnemu modowi wydaje się, że z racji słusznego wieku ma za adwersarzy gówniarzy z mlekiem pod nosem i monopol na gburowate odpowiedzi. nadmuchane ego nakazało mu posłać mnie na tygodniowy urlop, gdyż nie zniosło odpowiedzi w identycznym tonie. Co najśmieszniejsze - wszystko na PW :D

Tom01
02-09-2011, 12:13
a nic takiego... pewnemu modowi wydaje się, że z racji słusznego wieku ma za adwersarzy gówniarzy z mlekiem pod nosem i monopol na gburowate odpowiedzi.

Chyba nawet wiem o kogo chodzi. ;)

TMB
02-09-2011, 21:57
Pewien czas temu moj ukochany SE padł. Mimo, ze jest nieaktywny, żłopie energie z baterii jakby komórka pracowała na pełnych obrotach. Wyłącza mi się ekran, gdy zamykam/otwieram komórkę. Zapewne jest problem z taśma i czymś innym - zapewne drobnym, jednak upierdliwym drobiazgiem ;)

Moja komórka to SE W710i :D Bardzo ją lubie, chociaż ostatnio troche mi sie porysowała.

Czy ktoś byłby chętny podjąć się naprawy? Jeśli tak, to za ile (wstępnie - orientacyjnie)?

qualin
03-09-2011, 17:12
Pewien czas temu moj ukochany SE padł. Mimo, ze jest nieaktywny, żłopie energie z baterii jakby komórka pracowała na pełnych obrotach. Wyłącza mi się ekran, gdy zamykam/otwieram komórkę. Zapewne jest problem z taśma i czymś innym - zapewne drobnym, jednak upierdliwym drobiazgiem ;)

Moja komórka to SE W710i :D Bardzo ją lubie, chociaż ostatnio troche mi sie porysowała.

Czy ktoś byłby chętny podjąć się naprawy? Jeśli tak, to za ile (wstępnie - orientacyjnie)?
Idz do pierwszego lepszego serwisu/komisu komorkowego.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

grzegorzant
04-09-2011, 14:14
Heloo Kol/Kol
Czy robił ktoś z Was zakupy w Android Market
Jak wiadomo można płacić tam tylko kartą.
I tu problem, odrzuca mi transakcję - po 5 tym razie poszło mi ciśnienie :)
dodam od razu wiadomość dla wesołków - środki na koncie są
Może ktoś pomoże ?

Mavierk
04-09-2011, 15:11
Znaczy masz karte internetową z BZWBKa?
Ja korzystałem z niej i bardzo gładko wszystko poszło (tylko zapisz sobie ten jej numer, bo on jest potrzebny a nie uzyskasz go po raz drugi).

grzegorzant
04-09-2011, 15:52
kartę mam z mBank
nieinternetową :)
zwykłą

krzysztof jot
04-09-2011, 17:49
kartę mam z mBank
nieinternetową :)
zwykłą

nie wiem co to znaczy zwykła . To nie ma byc karta banku do bankomatu, czy Visa Electron płasaka do płatności gdzie kasa jest natychmiast pobierana z konta, to musi być karta debetowa, VISA czy MasterCard itp. tzw karta "wypukła". No i robie zakupy w AM bezproblemowo.

ku6i
04-09-2011, 19:38
nie wiem co to znaczy zwykła . To nie ma byc karta banku do bankomatu, czy Visa Electron płasaka do płatności gdzie kasa jest natychmiast pobierana z konta, to musi być karta debetowa, VISA czy MasterCard itp. tzw karta "wypukła". No i robie zakupy w AM bezproblemowo.

Bzdura. Nie musi być wypukła. Zwykły, płaski delfin (Visa Electron), po aktywacji transakcji internetowych (w ustawieniach karty) bez problemu działa w przypadku każdej transakcji. Płaciłem tak już przez Paypala, za bilety lotnicze itd.

zuto
04-09-2011, 20:39
Bzdura. Nie musi być wypukła. Zwykły, płaski delfin (Visa Electron), po aktywacji transakcji internetowych (w ustawieniach karty) bez problemu działa w przypadku każdej transakcji. Płaciłem tak już przez Paypala, za bilety lotnicze itd.

U mnie z mBanku działa Złota Rybka (karta kredytowa). Aktywować Delfinka jakoś mi się nie chciało.

costi
04-09-2011, 20:57

Może być płaska, ale w mbanku trzeba zadzwonić na infolinię i aktywować płatności internetowe.

Są rzadkie przypadki, kiedy odrzuca taka kartę, ale to temat na oddzielną dyskusję.

krzysztof jot
04-09-2011, 21:12
Może być płaska, ......

... ale to temat na oddzielną dyskusję.

dokładnie, nie zaśmiecajmy telefonicznego wątku.

costi
04-09-2011, 22:35
Informacja, jak w Android Markecie płacić kartą debetową jest IMHO jak najbardziej na temat. Rozważania gdzie się takową płacić nie da to już czystej wody offtop ;)

ku6i
04-09-2011, 23:16
Może być płaska, ale w mbanku trzeba zadzwonić na infolinię i aktywować płatności internetowe.

Kończąc wątek: Można dzwonić, ale po co, skoro można to zrobić z poziomu strony? Wchodzimy w limity karty (dokładnie tutaj: http://nowedemo.mbank.pl/karty/master_card_debit_ekonto/szczegoly_karty/ ) i tam zmieniamy limit dla transakcji internetowych z 0 na dowolny. Gotowe.

costi
05-09-2011, 11:09
Dobrze wiedzieć, ja się zatrzymałem na etapie kiedy tylko infolinia mogła to zrobić.

grzegorzant
05-09-2011, 11:27
Kończąc wątek: Można dzwonić, ale po co, skoro można to zrobić z poziomu strony? Wchodzimy w limity karty (dokładnie tutaj: http://nowedemo.mbank.pl/karty/master_card_debit_ekonto/szczegoly_karty/ ) i tam zmieniamy limit dla transakcji internetowych z 0 na dowolny. Gotowe.

Kartę mam wypukłą :)
Kwota do płatności w necie ustalona
Przy aplikacji w AM wisi,że zakupiona
Na koncie GMail wisi z kolei że nie dokonano żadnych zakupów

krzysztof jot
05-09-2011, 16:17

instrukcja przydatna...
jest jednak pewnie kilka osób - w tym i ja - mających karty innych banków bo jest ich jeszcze kilka poza mbankiem, który mnie osobiście jakoś bardziej kojarzy się z m- niż z bankiem - ale to tak nawiasem mówiąc, aby nie wywołać polemiki na temat banków :)

Mavierk
05-09-2011, 18:12
Zrobienie karty internetowej w bzwbk trwa 10 minut, przelanie drugie tyle i można kupować :)

grzegorzant
06-09-2011, 08:27
już wszystko ok :)
wystarczyło kilka razy zalogować tą samą kartę jako nową :)
technologie księżycowe, w życiu jednak wóz drabiniasty jeszcze ;)

Calme
06-09-2011, 12:50
http://www.gsmmaniak.pl/52840/samsung-galaxy-note-2/ (http://www.chip.pl/news/sprzet/telefony/2011/09/galaxy-note-bedzie-kosztowal-3000-zlotych.-zainteresowani)

http://www.gsmmaniak.pl/52801/rozpoczeto-produkcje-iphone-5/

Nikuś
06-09-2011, 20:40
http://www.gsmmaniak.pl/52840/samsung-galaxy-note-2/ (http://www.chip.pl/news/sprzet/telefony/2011/09/galaxy-note-bedzie-kosztowal-3000-zlotych.-zainteresowani)

Hmm, 5,3cala jeszcze ok. Dla mojej dłoni przekątna około 7,5cala, zakładając "standardowe" proporcje długości boków, będzie jeszcze do uchwycenia. Powyżej potrzebny będzie chwytak, np taki z przyssawką, za który będzie można trzymać (jeszcze) smarkfona

Z drugiej strony kiedyś wielkość 4cale(plus zakładka) aparatu była dla mnie przytłaczająca, a teraz wydaje się normalna, żeby nie powiedzieć wygodniejsza niż mniejsze konstrukcje

grzegorzant
07-09-2011, 10:45
Jeszcze ja :)
czy używa ktoś z Was Cyberon Voice Comander przez słuchawkę BT ?
Pytam, bo podobno są jakieś problemy z uruchomieniem tej aplikacji z poziomu słuchawki.
BTW jakie słuchawki macie/polecacie czy warto się wbijać w koszty ?
HTC Desire 2.2
pzdro