Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Bardzo, bardzo ciekawy artykulik o tym, co nasi operatorzy sieci uważają za LTE.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,16951388,Zrobieni_w_szybki_Internet__Czy_ Play_wprowadza_klientow.html#BoxSlotI3img
Kiedyś się rozpisywałem (porady dla bognik) o tym, że kupiłem kilka starterów z róznych sieci i że Plus wygrał baaaardzo jesli chodzi o szybkośc i zasięg. Ten artykuł mówi o tym, dlaczego tak jest. Play nie daje 4G. Ach ten marketing.
jacku - nie do końca masz rację
mylisz 2 pojęcia 4G i LTE - to wbrew pozorom nie są pojęcia wymienne
LTE to standard transmisji w telefonii komórkowej w oparciu o technologię OFDM (w odróżnieniu od HSPA gdzie transmisja jest realizowana technologią WCDMA) i jak operator mówi, że daje LTE to daje LTE. LTE jest realizowany na 2 sposoby - FDD czyli podział częstotliwości i TDD czyli podział w czasie. W Polsce stosowana jest technologia FDD. Jest ona też wydajniejsza.
4G to czysto marketingowe określenie. Nie jest dokładnie zdefiniowane. Tak na prawdę to Play nie kłamał mówiąc o tym, że dając HSPA+ daje technologię 4G. Uznano, że to co jest ponad umownym 3,5G jest już technologią 4G.
Nie jest też prawdą, że LTE jest panaceum na wszystko. HSPA+ daje bardzo podobne osiągi jak LTE. Owszem LTE da jednemu użytkownikowi lepsze wyniki pod warunkiem wszakże, że ten na sektorze będzie sam no w najgorszym wypadku z jeszcze jednym użytkownikiem a do tego pozostałe sektory na BTSie nie będą zapchane. Wydajność owych 150mbps to maksymalna teoretyczna wydajność. Wraz ze wzrostem ilości podłączonych uzytkowników wydajność ta spada. Do tego trzeba jeszcze wiedzieć, że wydajność BTSu w dużej mierze definiuje podejście pod niego. Wbrew pozorom nie wszystkie BTSy LTE mają podłączone światłowody, a nawet jeśli dany BTS światło ma to nie znaczy się, że może ono (to światło) przejąć maksymalne teoretyczne obciążenie wszystkich zamontowanych na maszcie sektorów. W pewnych aspektach sieci WCDMA są nawet wydajniejsze (muszę poszukać artykułu o tym).
Na dzień dzisiejszy realna wydajność sieci LTE i HSPA+ (DC) są porównywalne i dużo większe znaczenie mają tu aspekty zgoła inne niż sama zastosowana technologia radiowa.
zobacz:
http://blog.devices.pl/?p=36
Dlaczego piszesz, że mylę? Podlinkowałem artykuł, to tyle.
Natomiast organoleptycznie stwierdziłem, że u mnie w mieście i na działce 35 km od miasta szybkość jaką daje Plus jest nieporównywalnie większa niż Orange czy Play. Momentami to miałem 70 MB/s w Plusie, a w Orange czy Play bywały transfery rzędu 1,5 MB/s, albo i zerowe (poza zasięgiem - Plus dawał wtedy 20-30 MB/s). Różnice zawsze były na korzyść Plusa i były zawsze ogromne. W najlepszym z przypadków obie te sieci dawały najwyżej połowe tego co Plus - gdy byłem w centrum miasta. O dziwo w centrum, może przez obciązenie sieci miałem w Plus transfery słabsze niż u siebie na osiedlu, natomiast inne sieci w centrum były lepsze niż na obrzeżach miasta, ale i tak gorsze od Plusa). Poza miastem Plus miażdżył zasięgiem i prędkością. T-Mobile nie miały u mnie LTE, więc nie testowałem tej sieci.
@siona standard 4G jest już dawno zdefiniowany.
3.5G to jest HSDPA i jego pochodne.
Tym samym HSPA+ jako 4G w Play było kłamstwem.
LTE nie jest 4G, ale jest jednym z kandydatów. Na razie nie spełnia wszystkich wymogów tego standardu.
Różnica pomiędzy 2G i 3G, a 4G jest tylko taka, że nie ma zastrzeżenia co do używania tego określenia tylko do standardu 4G. Prawdopodobnie z tego powodu iż nie ma jeszcze technologii, która byłaby zgodna z 4G.
Różnica pomiędzy 2G i 3G, a 4G jest tylko taka, że nie ma zastrzeżenia co do używania tego określenia tylko do standardu 4G. Prawdopodobnie z tego powodu iż nie ma jeszcze technologii, która byłaby zgodna z 4G.
dokładnie tak
dlatego to co zrobił Play było delikatnym naciągnięciem faktów ale oszustwem bym tego nie nazwał. poza tym play nie pisał nigdzie, że daje LTE tylko pisał o 4g - co jak wiesz nie jest pojęciem wymiennym.
finał finałów - LTE nie jest panaceum na wszystko a wydajności sieci HSPA+ (DC) i LTE są bardzo podobne i nie są jednoznacznie lepsze dla LTE.
a największe znaczenie dla finalnego połączenia mają aspekty zupełnie inne niż użyte technologie radiowe.
Dla szukających nawigacji - aktualnie Sygic w promocji do 60% taniej.
Cała Europa za 24.99 EUR (-50%)
Świat za 39.99 EUR (-60%)
http://www.sygic.com/en/android:buy-now
finał finałów - LTE nie jest panaceum na wszystko a wydajności sieci HSPA+ (DC) i LTE są bardzo podobne i nie są jednoznacznie lepsze dla LTE.
a największe znaczenie dla finalnego połączenia mają aspekty zupełnie inne niż użyte technologie radiowe.I dlatego ja kupiłem startery kilku sieci i sprawdzałem jak to jest praktycznie na moim terenie, a nie interesowały mnie teoretyczne wydajności.
Dla szukających nawigacji - aktualnie Sygic w promocji do 60% taniej.
Cała Europa za 24.99 EUR (-50%)
Świat za 39.99 EUR (-60%)
http://www.sygic.com/en/android:buy-now
Szalu nie ma. Jakiś czas temu był w promocji na EU za 60 parę złotych.
Michal_C
14-11-2014, 10:44
Hej,
muszę zmienić telefon. Wybór padł na Samsung'a Galaxy S5. Czy kupić teraz czy poczekać do świąt? Bo może będzie coś dodane albo cena trochę drgnie w dół. Może ktoś z Was ma jakieś wieści w tym temacie?
Pozdrawiam
Hej,
muszę zmienić telefon. Wybór padł na Samsung'a Galaxy S5. Czy kupić teraz czy poczekać do świąt? Bo może będzie coś dodane albo cena trochę drgnie w dół. Może ktoś z Was ma jakieś wieści w tym temacie?
Pozdrawiam
Zmienić wybór.
Kup m8 albo N5 albo G3. Samsung ma najgorsze i najkrótsze wsparcie, do tego tragiczną nakładkę.
sokrates
14-11-2014, 11:33
Jeśli chcesz dobry telefon rozmiarowo zbliżony do S5 a nie potrzebujesz pierdyliona niepotrzebnych czy zamulających aplikacji i widżetów jakimi raczą nas producenci samsung, lg czy inni to dobrym wyborem będzie nexusu 5 lub 6. A potrzebne aplikacje można doinstalować w 1 popołudnie.
Michal_C
14-11-2014, 12:25
A Sony Xperia Z3?
A Sony Xperia Z3?
Zmienić wybór.
Kup m8 albo N5 albo G3. Sony ma prawie najgorsze i najkrótsze wsparcie choć przyzwoita nakładkę (jak nie spieprzą softu co im się zdarza)
EDYTA
najlepsze i najdłuższe wsparcie dla swoich flagowców daje HTC - warunek fon z wolnej dystrybucji (play ma takie i chyba plus też - CID ma być 032) z brandami jest dolina u wszystkich.
Michal_C
14-11-2014, 13:32
Siona mam LG 4X HD. I średnio. Nie miałem wsparcia przez ostatnie 2 lata posiadania telefonu. Z1 ma wsparcie w Adku do dziś więc dziwię się temu co napisałeś. Nexus 5 zaprzestają produkcji. A N6 będzie wielki jak stodoła. Choroba a myślałem że to prosty wybór
prosty
HTC One m8 - jedyny słuszny wybór
co do LG - G3 dostał L przed N5
N5 można jeszcze kupić nówki ale wsparcie od googla będzie biedne - bo oni mówią o 18 m-cach a 12 już minęło - za to wsparcie sceny będzie pewnie ze 4 lata
mam m7 - genialny telefon - dostawał wsparcie cały czas a i L razem z m8 dostanie.
Michal_C
14-11-2014, 13:41
OK to napisz proszę o jakości rozmów, jak bateria, jak LTE, jakość ekranu
normalna, ok, git, git :D
rozmowa - słyszalność świetna w obie strony nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości
bateria - normalnie od rana do wieczora schodzi mi 60% - mam milion apek, trylion powiadomień dziennie ostatnio mniej gadam - czyli około 600 -1000 min miesięcznie. na wydajność samsunga solida nie ma co liczyć.
LTE - działa - nic więcej nie umiem powiedzieć. tzn - tam gdzie jest tam jest, tam gdzie nie ma przełącza się na to co jest - żadnych zwiech, zaników itp. ostatnia zmiana polityki play i aktualizacja softu jeszcze poprawiły szybkość przełączania w roaming choć zdarza się, że chwilę to trwa.
ekran OK - nie jest tak cukierkowy jak amoledy ale jakoś specjalnie nic mu nie brakuje. widoczność jest dobra choć jak jest full klara w lipcu to na czarnym tle bywa różnie. w zasadzie to w tym aspekcie moge się przyczepić - mogło by być więcej stopni jasności podświetlenia i zmiana mogła by być płynniejsza.
edyta
ekran jest lepszy w N5
ale wole swojego m7 - żona chciała się zamienić - nie zgodziłem się
BZDURA.
G3 nie dostał A5.0 przed N5... Ba nawet nie przed N4.
Mój Nexus 5 już 3 dni temu informował o możliwości pobrania lizaka.
Wczoraj już siedział na tysiacach Nexusów 4 (2 letni telefon, więc co co chodzi z tymi 18 miesiącami), a G3 dostało dopiero wczoraj i tylko w Polsce. Reszta EU będzie dostawała w ciągu najblizszych dni...
A .... I już znaleźli błędy w lizaki na G3. Te same, przez które Google przesunęło aktualizacje.
Nawet Xperia Z dostanie Lizaka, więc nie wiem czy tak źle jest, choć ja bym z Androidem brał wyłącznie Nexusa, gdyby miał normalnie dostępną wersję 32gb.
dostałes OTA? ja jeszcze nie. no i nie słyszałem, żeby poprawione źródła powiesili ...
to prawda, że G3 dostał to co gugiel miał przygotowane a nie wypuścił - ciekawi mnie kiedy LG da łatkę
w takim razie LG G3 dostał L 3 dni po N
18 miesięcy to zadeklarowane wsparcie dla produktów linii Nexus. Fakt, że L dostało sporo więcej sprzętów niż "teoretycznie" powinno ale to, że google tym razem dało więcej (miało w tym interes widocznie) nie znaczy, że w przyszłości tez tak zrobi.
edyta
co do Z1 - jak dostanie to pogadamy :D i pytanie kiedy dostanie :D
ja osobiście aktualnie wybrałbym między m8, N5, N6 - każdy z nich ma swoje zalety i wady
Michal_C
14-11-2014, 14:52
OK dzięki. Pójdę do sklepu/salonu i pomacam każdy. Zobaczę co i jak.
sokrates
14-11-2014, 16:02
BZDURA.
G3 nie dostał A5.0 przed N5... Ba nawet nie przed N4.
Mój Nexus 5 już 3 dni temu informował o możliwości pobrania lizaka.
Wczoraj już siedział na tysiacach Nexusów 4 (2 letni telefon, więc co co chodzi z tymi 18 miesiącami), a G3 dostało dopiero wczoraj i tylko w Polsce. Reszta EU będzie dostawała w ciągu najblizszych dni...
A .... I już znaleźli błędy w lizaki na G3. Te same, przez które Google przesunęło aktualizacje.
nexus 4 jeszcze nie ma L do pobrania wiec nie wiem skąd masz te płoty.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
nexus 4 jeszcze nie ma L do pobrania wiec nie wiem skąd masz te płoty.
Ma. Trzeba tylko wiedzieć jak.
Obraz do samodzielnego wgrania można pobrać już od przeszło 2 dni, OTA stopniowo jest udostępniane w zależności od lokalizacji. Wystarczy połączyć się przez odpowiednie proxy.
Obraz do samodzielnego wgrania można pobrać już od przeszło 2 dni, OTA stopniowo jest udostępniane w zależności od lokalizacji. Wystarczy połączyć się przez odpowiednie proxy.
Zapodaj jakiegoś linka do tego sposobu z proxy. Mam N5, ale też na razie nie mam OTA, a pierwszy raz słyszę o tym co napisałeś.
ShutterStill
14-11-2014, 18:01
OK dzięki. Pójdę do sklepu/salonu i pomacam każdy. Zobaczę co i jak.
Weź do reki i pomacaj.
Wsadź do kieszeni i zobacz czy Ci pasuje.
Odpal i zobacz ekran, nie kolory tylko max jasność.
Nie patrz na aktualizacje!
Przecież kupujesz telefon z kompletnym systemem, zoptymalizowanym. Update wychodzi a wszyscy czekają na "łatki", później mówią że bateria słabiej działa itd..
Przerabiałem wiele telefonów i akurat ja lubię Samsungi choć mialem ubywałem "tylko" z galaxy 2-4 i notę 1-3. Po przygodach z innymi telefonami iPhone, Nokia itd wracałem do Samsungów bo zawsze miały lepszą jakość rozmów, baterię a przede wszystkim zasięg.
Takie MOJE odczucia i doświadczenia.
sokrates
14-11-2014, 18:58
Jakie proxy, ty wiesz o czym piszesz? Jedyne oficjalne zrodlo to serwery google, a tam dla nexusa4 najwyzsza wersja to 4.4.4. Jak tam pojawi sie obraz to OTA wejdzie kilka dnipuzniej, tak jak piszesz w zaleznosci od lokalizacji. A to ze mozna androida 5 miec nieoficjalnie to wiem, i to nie od 2 dni tylko od kilku tygodni przerobione z nexusa5 wersja develope preview.
wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd
sokrates
14-11-2014, 22:01
O widzę że przed chwilą pojawił się oficjalny obraz na serwerze google. Co nie zmienia faktu że 2 dni temu oficjalnie nie było. https://developers.google.com/android/nexus/images
Dziwne, że Ty zauważyłeś to przed chwilą, a portale pisały o dostępności już wczoraj rano i to wersji oznaczonej jako finalnej.
Ten sam obraz można było pobrać wcześniej, ale był oznaczony jako wersja deweloperska.
Wersja deweloperska to nie to samo co finalna która teraz wyszła. Jak zwykle naginasz fakty, żeby na Twoje wyszło.
Wersja deweloperska to nie to samo co finalna która teraz wyszła. Jak zwykle naginasz fakty, żeby na Twoje wyszło.
To dlaczego build ma dokładnie to samo oznaczenie ??
P.S. Oświeć mnie czym różni się wersja deweloperską od finalnej...
Np tym że wersja deweloperska nie ma uaktualnień przez OTA. Żeby mieć ota trzeba sflashowac wersję finalną.
Np tym że wersja deweloperska nie ma uaktualnień przez OTA. Żeby mieć ota trzeba sflashowac wersję finalną.
Fajnie... gdzieś coś słyszałeś i myślisz, że wiesz...
To czy jest to deweloperska, beta, czy finalna (w nazwie), ma gówno (przepraszam, ale najwyraźniej inaczej nie dociera) do znaczenia.
Każdy build ma różne oznaczenie, numer czy co tam innego. Jak numer jest ten sam, to jest to dokładnie to samo i takie samo.
Ostatnia wydana wersja developers preview miala oznaczenie LPX13D i wydana zostala 17 pazdziernika. Natomiast wersja finalna ma oznaczenie LRX21O z dnia 12 listopada.
Jak dla mnie maja one zupelnie inne oznaczenie.
sokrates
15-11-2014, 16:03
Gonzo daj konkrety np tego linka z proxy. ja to niewierny tomasz jestem, i wierze tylko w to co widze, a widzialem na OFICJALNEJ stronie obraz do N4 dopiero wczoraj wieczorem. Cale forum android polska rowniez.
Sent from my iPad using Tapatalk
Dziwne, że Ty zauważyłeś to przed chwilą, a portale pisały o dostępności już wczoraj rano i to wersji oznaczonej jako finalnej.
Ten sam obraz można było pobrać wcześniej, ale był oznaczony jako wersja deweloperska.
Ktore to portale, konkretnie, z linkami. Bo trollowania bylo i owszem, ze za godzine, ze za 6 godzin, ze jutro.... Tylko jakos nikt konkretnego linka do OFiJALNYCH zrodel, powtorze bo moze nie rozumiesz "oficjalnych" zrodel nie podawal!
Czy wgranie oryginalnego oprogramowania za pomocą ODINa spowoduje w S3 LTE nabicie KNOXa? Mam go w Tmobile, kitkat wyszedł na ten model już miesiąc temu a aktualizacji jak nie było tak nie ma.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
no u mnie na n4 lolipop juz śmiga
kitkat byl plynny ale ten dziala jeszcze fajniej :)
no u mnie na n4 lolipop juz śmiga
kitkat byl plynny ale ten dziala jeszcze fajniej :)
I do tego oko cieszy material design i te wszystkie animacje ☺
U mnie właśnie kończy się instalacja, również N4. Zobaczymy co to warte ;)
sokrates
18-11-2014, 10:51
Wszystko mnie cieszy oprócz jednego - białe tło w menu aplikacji wygląda okropnie brzydko....
Sprawdzam co warte jest to cale oszczedzanie baterii z lolipopa...
Telefon odlaczylem od ladowarki 16.11 okolo 23, w tej chwili mam jeszce 21% baterii i wg statystyk pokazuje ze jeszcze podziala 9 godzin.
Wyglada na to ze z bateria w lizaku bedzie lepiej!
Zazwyczaj nie mam wlaczonego 3g ani transmisji danych (bo transmisja na 2g jest troche bez sensu, a 3g nie mam dobrego zasiegu w robocie i za szybko mi batria pada na 3g), neta uzywam po wifi. Od ostatniego ladowania zostawilem na probe 3g i jak jest dostepne to caly czas jestem polaczony z wifi. Tylko ze zdaje sie ze w tym trybie oszczedzania energii wifi i tak sie wylacza jak telefon sie blokuje. Telefonu od ostatniego ladowania uzywam dosc sporo bo ciagle cos grzebie w nowym systemie ;)
Zauwazylem ze automatyczna jasnosc ekranu nie dziala u mnie, tez tak macie na 5.0?
Niby z widgetu "zarzadzanie energia" mam wybrana opcje automatycznej regulacji podswietlenia...
Średnio mi się podoba. Wiele aplikacji ma problemy ze startem, zajmuje to 1-2s, czasami krótkie zwiechy przy pracy...
I to całe oszczędzanie energii - nie testowałem bardzo dokładnie, ale taki przykład. Odpalam nawigację googli, transmisja danych + lokalizajca, mapa jest aktywna na ekranie. Gaszę ekran i tym samym nawigacja przestaje działać... Trochę bez sensu. Rozumiem, że ma to na celu ograniczenie aktywności aplikacji z tła, ale skoro celowo zostawiam aplikację pracującą na ekranie, to transmisja i GPS mogłyby pozostać aktywne...
@sote:
WiFi zawsze się wyłącza po wyłączeniu telefonu.
Z resztą internet 2G/3G też.
...Trochę bez sensu. Rozumiem, że ma to na celu ograniczenie aktywności aplikacji z tła, ale skoro celowo zostawiam aplikację pracującą na ekranie, to transmisja i GPS mogłyby pozostać aktywne...
w takim razie nie włączaj trybu oszczędzania energii...
Gdyby było tak jak byś chciał żeby było, to ten tryb by trybem oszczędzania nie był ;)
@sote:
WiFi zawsze się wyłącza po wyłączeniu telefonu.
Z resztą internet 2G/3G też.
oczywiscie masz na mysli wygaszenie ekranu, prawda? ;)
Po wylaczeniu tel to oczywiste.
Co do wylaczania po wygaszaniu to tez nie koniecznie masz racje, bo mozna to zmienic w ustawieniach.
Mozesz ustawic zeby WiFi w trypie uspienia bylo: 1) wlaczone zawsze, 2) tylko, gdy jestes polaczony albo 3) nigdy.
oczywiscie masz na mysli wygaszenie ekranu, prawda? ;)
Po wylaczeniu tel to oczywiste.
Co do wylaczania po wygaszaniu to tez nie koniecznie masz racje, bo mozna to zmienic w ustawieniach.
Mozesz ustawic zeby WiFi w trypie uspienia bylo: 1) wlaczone zawsze, 2) tylko, gdy jestes polaczony albo 3) nigdy.
O to mi chodzilo, ale nie chciało mi się rozpisywać.
Domyślnie WiFi wyłącza się 5 min po wygaszeniu ekranu.
sokrates
18-11-2014, 21:48
Zauwazylem ze automatyczna jasnosc ekranu nie dziala u mnie, tez tak macie na 5.0?
Niby z widgetu "zarzadzanie energia" mam wybrana opcje automatycznej regulacji podswietlenia...
U mnie dziala, tylko wydaje mi sie ze trzeba dluzej poczekac na reakcje. W kitkacie ekran reagowal niemal natychmiast, w 5 rozjasnia sie/sciemnia dopiero po jakis 5s.
wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd
wasilewk
18-11-2014, 21:55
U mnie też chyba nie działa - ustawiłem na max i git.
Wszystko mnie cieszy oprócz jednego - białe tło w menu aplikacji wygląda okropnie brzydko....
Mam identyczne odczucie po instalacji lizaka :(
Mam identyczne odczucie po instalacji lizaka :(
Może to będzie pomocne: http://bezprzyciskow.pl/nexus-5-android-lollipop-zmien-menu-ustawienia-ciemne
wiecie co w lizaku oznacza wykrzykmik przy ikonce zasiegu?
o takie cos:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/ad206q-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/ad206q.jpg)
czasem wykrzyknik pokazuje mi sie przy ikonce zasiegu czasem przy wifi...
telefon dziala normalnie i idzie sie do mnie dodzwonic jak mam takie ikonki
Też właśnie mam ten wykrzyknik przy ikonce zasięgu GSM.
edit:
Znalazłem chyba wyjaśnienie. Jest to brak połączenia z internetem.
http://www.wykop.pl/wpis/10246948/tylkonexus-android-lollipop-co-w-nowym-androidzie-/
dzieki Przemo!
Swoją drogą to dość głupie, bo mam wyłączoną transmisje danych (i zrobiłem to sam osobiście i zupełnie świadomie).
Lepiej by było gdyby to się wyświetlało w momencie jak mam włączona transmisję i ona z jakiegoś powodu nie działa.
dzieki Przemo!
Swoją drogą to dość głupie, bo mam wyłączoną transmisje danych (i zrobiłem to sam osobiście i zupełnie świadomie).
Lepiej by było gdyby to się wyświetlało w momencie jak mam włączona transmisję i ona z jakiegoś powodu nie działa.
Zgadza się. Ja też mam wyłączoną i włączam tylko wtedy kiedy potrzebuje.
Ale takie generalnie jest założenie google i androida, by być stale online.
no ale jaki sens ma smartfon bez stalego dostepu do interentu?
Już kiedyś o tym była tu dyskusja, nie chce mi się znów "walczyć".
Taki sam, jak każdy telefon bez stałego dostępu do internetu.
no w sumie tak... mozna odkrecic kola od samochodu i sobie go zwyczajnie miec... przeciez nie ma nakazu jezdzenia nim ;)
przykrecic na niedziele, zawiezc burka na dzialke zeby se pobiegal i pozniej znow odkrecic.
no ale ta swiadomosc mania tych kol w garazu... bezcenna. daje takie ogromnie poczucie spokoju i bezpieczenstwa. ;) jak trzeba, to zawsze w kilku ruchach moge se przykrecic od nowa i znow pedzic ku zachodowi slonca.
sokrates
19-11-2014, 15:30
Uwierz na słowo że smartfonem z wyłączoną transmisją danych możne całkiem śmiało rozmawiać z innymi osobami, nawet takim bez stałego dostępu do inernetu :-) Dasz wiarę....
P.S. to się chyba telefonowanie nazywało.
prz3mo... miales racje ;)
@R - Do nawigacji? Do oglądania filmów? Do muzyki? Do czytania pdf'ów offline? Do gierek?
a ja sie prawie dalem przekonac ze do dzwonienia... pff...
ShutterStill
19-11-2014, 15:46
Jaki tel miał / ma najlepszy zasięg? Chodzi mi o tel z 2013/14. Wiem że 6310i ma najlepszy ;) dalej używam na wyjazdach :)
P. S. iPhone 5 i Note 3 mnie nie zadowalają
sokrates
19-11-2014, 15:58
z posiadanych stare blackberry curve miał najlepszą jakość rozmów i zasięg. iPhone najgorsza. nexus4 trzyma poziom nie gorszy niż blackberry.
Jaki tel miał / ma najlepszy zasięg? Chodzi mi o tel z 2013/14. Wiem że 6310i ma najlepszy ;) dalej używam na wyjazdach :)
P. S. iPhone 5 i Note 3 mnie nie zadowalają
Proponuję sprawdzić Blackberry Z30.
Jakość rozmów i zasięg praktycznie jest wszędzie na najwyższym poziomie.
Kończy mi się umowa w Play i w poszukiwaniu ciągu dalszego trafiłem na ofertę T-Mobile ze zwrotem 10x50zł w przypadku założenia konta w ich usługach bankowych. Czy ktoś się temu przyglądał i znalazł haczyk (poza tym, że umowa bez tel. jest na 24 miesiące, co mało boli przy usłudze no limit)?
ShutterStill
19-11-2014, 18:14
Proponuję sprawdzić Blackberry Z30.
Jakość rozmów i zasięg praktycznie jest wszędzie na najwyższym poziomie.
Wolałbym coś z androidem albo Windows..
prz3mo... miales racje ;)
Mną się nie wspieraj, ja nie uważam, że smartfon musi być cały czas w sieci :P
Wolałbym coś z androidem albo Windows..
Nie znam za bardzo androida, ale jeśli chodzi o Windows to powiem szczerze że ze względu na zasięg,
po niecałym roku wróciłem do Blackberry.
Używałem przez 10 miesięcy Nokie Lumię 925 WP 8.1 i w porównaniu do BB to porażka.
Dużo jeżdżę po kraju, zasięg i jakość rozmów to bajka w BB.
ShutterStill
19-11-2014, 22:59
Nie znam za bardzo androida, ale jeśli chodzi o Windows to powiem szczerze że ze względu na zasięg,
po niecałym roku wróciłem do Blackberry.
Używałem przez 10 miesięcy Nokie Lumię 925 WP 8.1 i w porównaniu do BB to porażka.
Dużo jeżdżę po kraju, zasięg i jakość rozmów to bajka w BB.
Używałem kiedyś BB i byłem bardzo zadowolony. Teraz jednak jakoś mi nie pasują bez pełnej klawiatury :(
staly nie znaczy ze zawsze potrzebny ;)
do tego ja mam ustawione zazwyczaj 2g, bo w chacie i w robocie mam problemy z zasiegiem 3g z t-mobile
i wole zeby telefon nie probowal ciagle szukac 3g co powoduje szybsze rozladowanie baterii.
Zazwyczaj net mam po fifirifi, wiec nie mam potrzeby zeby tel byl non-stop online, ot co ;)
ShutterStill
20-11-2014, 11:16
Wziąłem Moto X (2014)
Sprawdziłem u kumpla moją sim i ma 4-5 kresek tam gdzie ja mam 0-1 w Note 3.
Jakość rozmów w moto też bajka.
Wziąłem wersję z bambusowymi plecami, świetnie to wygląda.
Polecam :)
W tej wersji dostajesz ciemnoskórego ochroniarza? ;)
to jest wersja turn around...
Co lepiej wybrać - Xperia Z1 czy LG G2? Wybór tylko między tymi dwoma telefonami. Żona marudzi żeby zmienić G2 na Z1, bo wodoszczelność... ;)
Kwestia gustu ja bym wolał g2. Zetki są dla mnie zbyt kanciaste i nie wygodne chociażby.
moto g2 via tapatalk pro
Pójść do sklepu i pomacać oba. LG to nie ten poziom wykonania, MZ.
Kwestia gustu ja bym wolał g2. Zetki są dla mnie zbyt kanciaste i nie wygodne chociażby.
moto g2 via tapatalk pro
U mnie to samo. Macałem Z1 i to straszny kloc w porównaniu z G2. Jak dla mnie taka zmiana to krok w tył, chyba że owa wodoodporność jest rzeczywiście potrzebna.
Raczej jako gadżet. I tak żonka trochę odpuściła, bo z początku była mowa o Z3, bo bohaterka 'Prawa Agaty*' taki ma. ;) :mrgreen:
Osobiście jakoś nigdy nie byłem przekonany do Sony, dlatego pytam, czy warto. Z tego co widziałem po specyfikacjach, to powinny być podobne telefony.
* - jakiś serial na TVN
Nie wiem czy G2 nie trzyma lepiej na baterii... Do tego ma mniej zanulony system (nakładki i inne badziewia) ale to juz kwestia gustu
moto g2 via tapatalk pro
Raczej jako gadżet. I tak żonka trochę odpuściła, bo z początku była mowa o Z3, bo bohaterka 'Prawa Agaty*' taki ma. ;) :mrgreen:
Osobiście jakoś nigdy nie byłem przekonany do Sony, dlatego pytam, czy warto. Z tego co widziałem po specyfikacjach, to powinny być podobne telefony.
* - jakiś serial na TVN
Bebechy mają te same w zasadzie, poza tym że LG ma chyba większy wyświetlacz.
ShutterStill
20-11-2014, 14:41
* - jakiś serial na TVN
Fajne tel ale jakość rozmów tragedia jak dla mnie w Zkach
Tańsze telefoniki:
A co sądzicie o Lenovo?
P780 (http://allegro.pl/lenovo-p780-bat-4000mah-fv23-zpolski-etui-folia-i4808785708.html) ma gdzieś od roku mój przyjaciel, jest mega zadowolony. Bateria potężna. Wszystko śmiga.
S860 (http://allegro.pl/lenovo-s860-5-3-3g-4000-mah-f-v23-oryginal-i4776384542.html). Następca?
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Lenovo jakieś backdoory mają zaimplementowane i inne szpiegowskie chińskie ficzery.
eristoff
20-11-2014, 23:17
@qualin sprawdzałeś swoja nubię ? Ja sprawdziłem :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://photos-3.dropbox.com/t/1/AAAu-dvje4oUIJLH8LFv621baQmfzWcY7akFB1zSQqPqYg/12/123725567/png/32x32/3/_/1/2/2014-11-20%2020.52.26.png/0PQ-_YuVHkKoGzgAQ3ar0-Ym-gjI4EVoR_5OR-JrcGU?size=800x600)
choć podejrzewam że antywirus pokaże większość aplikacji do roota jako szkodliwe
Moja nubia smiga na cutom romie :P znaczy sie na romie fabrycznym, ale wyczyszczonym z chinskich smieci :)
Tańsze telefoniki:
A co sądzicie o Lenovo?
P780 (http://allegro.pl/lenovo-p780-bat-4000mah-fv23-zpolski-etui-folia-i4808785708.html) ma gdzieś od roku mój przyjaciel, jest mega zadowolony. Bateria potężna. Wszystko śmiga.
S860 (http://allegro.pl/lenovo-s860-5-3-3g-4000-mah-f-v23-oryginal-i4776384542.html). Następca?
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Plusy tych sluchawek to tylko duza bateria i na tym sie koncza dobre wiesci :P procek marny, pamieci malo, ekran taki sobie (pisza ze ekran qhd, a obok ze rozdzielczosc 1280-720 :P hehe)
velaskez
21-11-2014, 00:30
Wy tu pitu pitu, a ja się dowiaduje, że Dorian już ma żone :shock:
(pisza ze ekran qhd, a obok ze rozdzielczosc 1280-720 :P hehe)
To nawet lepiej niż qHD.
Poza tym czego się dziwisz tym opisom - przecież sprzedawcy nie mają zielonego pojęcia co sprzedają. Wzięli opis z jakiejś pierwszej lepszej strony i tyle.
.:Gerard:.
21-11-2014, 00:49
Google Maps Navigation sie nie popisało, często sygnału nie mogla znaleźć, wczoraj pobrałem darmowa wersje OsmAnd (http://osmand.net/) szczególnie dla tras rowerowych, nawet siedząc w domu sygnał jest a po instalacji wersji darmowej bodajże 8 pakietów map rożnych Państw do pobrania .
Tyle, ze sygnal gps nie zalezy od programu do nawigacji tylko od odbiornika gps w telefonie i jego oprogramowania.
Zapewne nei miales zasiegu sieci (internetu), zeby mapy mogly sie pobrac, a tu juz inna bajka.
mateo912
21-11-2014, 01:35
Ty się dowiadujesz że ma żonę a ja w maju robiłem mu foty na ślubie :D
A żeby nie było OT to zadam pytanie.
jak chce zrobić roota w nexusie 4 i wgrać od razu lizaczka to wystarczy mi oficjalny "obraz" systemu dostępny od googla czy muszę szukać jakiś specjalnych (tzn czy da się zrobić roota na oficjalnym systemie)
Aby wgrać A5.0 nie trzeba roota. Wystarczy zaktualizować.
Później można robić roota.
Aktualnie nie ma jeszcze dobrych zmodyfikowany ROMów z 5.0 dla N4.
Lenovo jakieś backdoory mają zaimplementowane i inne szpiegowskie chińskie ficzery.
Akurat z tym kolega mi zrobi, bo jest b. dobrym programistą (organizuje olimpiady międzynarodowe z programowania :)).
Zresztą amerykańce stwierdzili już dawno temu, że są w stanie w każdym momencie "podpiąć" się pod każdy telefon z Androidem :).
Plusy tych sluchawek to tylko duza bateria i na tym sie koncza dobre wiesci :P procek marny, pamieci malo, ekran taki sobie (pisza ze ekran qhd, a obok ze rozdzielczosc 1280-720 :P hehe)
A jest coś z mocną baterią, podobnymi parametrami w podobnej cenie?
Bo telefon będzie działał pewnie góra dwa lata i wydawanie na niego więcej w przeliczeniu niż 30 zł/msc uważam za bezsens.
Ty się dowiadujesz że ma żonę a ja w maju robiłem mu foty na ślubie :D
A żeby nie było OT to zadam pytanie.
jak chce zrobić roota w nexusie 4 i wgrać od razu lizaczka to wystarczy mi oficjalny "obraz" systemu dostępny od googla czy muszę szukać jakiś specjalnych (tzn czy da się zrobić roota na oficjalnym systemie)
Pobierz najnowszy obraz lizaka ze stron Google i wug's root toolkit w najnowszej wersji. Odblokuj bootloader, wrzuć obraz, zrób roota. Wszystko tym softem, bez problemów. Opisy jak używać wug's znajdziesz na forum android.com.pl.
Ja swojego n4 właśnie rootowalem.
I nawet syna. ;) :D
Żeby nie było off-top: G2 póki co zostaje. :)
Ma ktos problemy z aplikacja Kindle na Windows Phone 8? Sporo ostatnio czytam na telefonie I zauwazylem, ze apka czesto gubi po kilka zdan pomiedzy rozdzialami ksiazki. Powrot do glownego menu i z powrotem do ksiazki pomaga, ale problem powraca co kilka rozdzialow.
velaskez
21-11-2014, 12:20
Pobierz najnowszy obraz lizaka ze stron Google i wug's root toolkit w najnowszej wersji. Odblokuj bootloader, wrzuć obraz, zrób roota. Wszystko tym softem, bez problemów. Opisy jak używać wug's znajdziesz na forum android.com.pl.
Ja swojego n4 właśnie rootowalem.
No, i dlatego nie chcę mieć telefonu z androidem. Panie, tyle pieprzenia żeby zainstalować aktualizacje systemu?!
mateo912
21-11-2014, 12:31
No, i dlatego nie chcę mieć telefonu z androidem. Panie, tyle pieprzenia żeby zainstalować aktualizacje systemu?!
Nie. Sote dał mi przepis na zrobienie aktualizacji, już teraz nie czekając na OTA (czyli z pominięciem kompa), i roota.
Do tej pory nie bawiłem się w rooty na n4 Ale ze względu na to że to jest prawdopodobnie ostatnia aktualizacja dla mojego telefonu + fakt ze nie przekonuje mnie ta wszedobylska biel w lizaczku (nie wiem komu czarny+ niebieski w "halo" przeszkadzał) uznałem że mogę się pobawić :)
Własnie dlatego zostan przy tym co masz ;)
Wcale nie trzeba tego tak robic.
Tak robia Ci ktorzy chca miec aktualizacje szybciej.
Do tego kolega pytal o zrobienie roota, a nie sama aktualizacje.
Do zaktualizowania wystarczy nacisnąć jeden guzik, nie trzeba żadnej zabawy - potwierdzić ją jak przyjdzie powiadomienie.
Jak ktoś chce wcześniej, to wystarczy pobrać ze strony google obraz systemu, wygrać na telefon i uruchomić telefen w trybie aktualizacji systemu - kilka naciśnięć guzików.
Jak ktoś chce dostęp do wszystkich możliwości systemu, w tym wgrywaniu całkiem innych wersji, to robi sobie roota, a później zmiana/aktualizacja to w granie obrazu na kartę/do pamięci i uruchomienie wgrania obrazu - aż 4 kliknięcia.
Nie. Sote dał mi przepis na zrobienie aktualizacji, już teraz nie czekając na OTA (czyli z pominięciem kompa), i roota.
Do tej pory nie bawiłem się w rooty na n4 Ale ze względu na to że to jest prawdopodobnie ostatnia aktualizacja dla mojego telefonu + fakt ze nie przekonuje mnie ta wszedobylska biel w lizaczku (nie wiem komu czarny+ niebieski w "halo" przeszkadzał) uznałem że mogę się pobawić :)
Co do bieli - zmień launcher, co za problem?
mateo912 zapragnął mieć opcje, których producent systemu nie przewiduje (root) to musi się bujać. W normalnych warunkach klika się "aktualizuj" i czeka aż skończy.
A propos tego roota - polecam sprawdzić, czy aby nie trzeba wgrać customowego kernela, bo w 5.0, o ile kojarzę, są dodatkowe zabezpieczenia i dostęp roota jest zablokowany niskopoziomowo.
Pewnie jeszcze nie wiesz ;) mateo912 chciał zrobić aktualizację wcześniej niż inni a do tego zapragnął roota.
Co do bieli - zmień launcher, co za problem?
polecam nova launcher - uzywam, jest bardzo sympatyczny :)
A propos tego roota - polecam sprawdzić, czy aby nie trzeba wgrać customowego kernela, bo w 5.0, o ile kojarzę, są dodatkowe zabezpieczenia i dostęp roota jest zablokowany niskopoziomowo.
ja w lizaku zrobilem roota bez problemu uzywajac WUGS'a
mateo912
22-11-2014, 23:19
ok, dzisiaj cały dzień spędziłem przy aktualizacjach i rootowaniu, niestety okazało się że roota zrobiłem niepotrzebnie - nie ma i nie będzie w najbliższym czasie (o ile w ogóle) aktualizacji Xposed Framework który jest bazą do wielu kolejnych modyfikacji które chciałem zrobić :/
Będzie. Teraz Będzie tylko art więc nowy xposed będzie musiał go obsługiwać. podobno prace trwają.
nikoniarz
23-11-2014, 00:09
Szkoda życia na "zabawy" z telefonem. Kupuję, i ma być tak jak chcę :D
mateo912
23-11-2014, 00:16
Będzie. Teraz Będzie tylko art więc nowy xposed będzie musiał go obsługiwać. podobno prace trwają.
ztego co dzisiaj zrozumiałem przeglądając forum xda autor nie ma zbytnio czasu ani chęci "męczyć" się z tym nowym środowiskiem "art". No ale mam nadzieję że jednak coś im się uda zrobić :)
Większość tych modyfikacji będzie w CM12. Pierwsze wersje mają się pojawić jeszcze w tym roku.
mateo912
23-11-2014, 01:03
Większość tych modyfikacji będzie w CM12. Pierwsze wersje mają się pojawić jeszcze w tym roku.
w cm na bank nie będę się bawił. Najwyżej wrócę do czystego lizaczka i będę sobie radził jak do tej pory :)
Co jeszcze polecicie dwusimowego poza Zte Nubia z7 mini. Jakoś nie mogę się przekonać do zamówienia telefonu z Chin. Kupowanie w ciemno, bez żadnego kontaktu ze sprzętem, zero serwisu.
Może Pentagram Monster? Ktoś miał z tym cudem do czynienia?
mateo912
23-11-2014, 12:28
Co jeszcze polecicie dwusimowego poza Zte Nubia z7 mini. Jakoś nie mogę się przekonać do zamówienia telefonu z Chin. Kupowanie w ciemno, bez żadnego kontaktu ze sprzętem, zero serwisu.
chyba Bognik (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18372)miała ale głowy nie dam :)
A ja najchętniej wróciłbym do KitKata... Ten 5.0 to jak dla mnie porażka.
ShutterStill
23-11-2014, 14:47
Sprawdź GO CLEVER one mają 2 sim i chyba mają je w polskich super marketach.
sokrates
23-11-2014, 15:30
A ja najchętniej wróciłbym do KitKata... Ten 5.0 to jak dla mnie porażka.
co cie powstrzymuje? jakiegoś wielkiego podniecenia u mnie nie ma lizakim, ale nie widzę tez jakichś racjonalnych powodów do cofania się.
co cie powstrzymuje?
Brak wiedzy jak to zrobić.
Albo przyzwyczaję się pewnych jak dla mnie niedogodnień, jakie wniósł lizak, choćby brak możliwości by w momencie dostarczenia MMS sama włączała się transmisja danych i wyłączała po ściągnięciu. W Lizaku nie ma takiej możliwości. Telefon musi być cały czas online. Dla mnie duzy minus, bo nie mam cały czas włączonej transmisji danych.
mateo912
23-11-2014, 16:35
Brak wiedzy jak to zrobić.
Albo przyzwyczaję się pewnych jak dla mnie niedogodnień, jakie wniósł lizak, choćby brak możliwości by w momencie dostarczenia MMS sama włączała się transmisja danych i wyłączała po ściągnięciu. W Lizaku nie ma takiej możliwości. Telefon musi być cały czas online. Dla mnie duzy minus, bo nie mam cały czas włączonej transmisji danych.
Dla mnie to żaden minus bo i tak mam zablokowane automatyczne ściąganie mms. Ale z ciekawości gdzie się ustawialo to w kk?
Do specjalistów: jest jakaś alternatywa do xposed? Bo poczytałem o gravity boxie ale on wymaga w/w xposed, jest coś podobnego do niego?
Do specjalistów: jest jakaś alternatywa do xposed? Bo poczytałem o gravity boxie ale on wymaga w/w xposed, jest coś podobnego do niego?
Poza CM i ROMów bazujących na nim, nic nie oferuje takich możliwości.
A dla lizaka i tak trzeba będzie poczekać jeszcze z miesiąc lub 2 zanim się coś stabilnego pojawi.
Sorry, apka nie pokazała mi ostatniej strony i wciąłem się w wątek odpowiadając na jakiś starszy post.
-----
Hej,
Od siebie dodam, jako że mocno korzystałem lub nadal korzystam z kilku wymienionych urządzeń:
1. Xperia Z3 Z2 Z1 i ich wersje compact
Rewelacyjny jeśli zależy ci na baterii dzięki trybowi stamina. Swoich xperii używałem głownie jako terminala do maili, aplikacja jako jedyna synchronizowała się w tle, reszta na żądanie jak chciałem korzystać z danej aplikacji. Ładowanie co ok 4-5 dni, przy znikomej rozmów, same maile i aplikacje.
z3 Fajnie leży w łapie, widać dobre wykonanie. Szybki interfejs, nie ma zamułek itp, launcher trochę ubogi ale od czego jest play
2. Samsung Note2
Na oryginalnym romie lekkie zamułki tu i tam, na romie electron (4.4.4 z s3 plus apki z note 4) - demon preskosci.
Używam z buzz launcher ale nowe touchwizzy już tak nie zamulają, ale niesmak z przeszłości pozostał.
Bateria, spoko, jako główne urządzenie wytrzymuje ok 2 dni dość intensywnego uzytkowania.
Note 3 siłą rzeczy jeszcze szybszy.
Jak masz jakieś specyficzne pytania to wał śmiało, dość mocno korzystam z telefonów i mogę coś pomóc.
3. iPhone 6plus
Trochę gorzej się trzyma niż xperia czy note
Szybki przyjemny ale aplikacje takie jakby ograniczone w stosunku do świata googla.
Szybki, bez zamułek, bateria wydaje się spoko, ale za krótko używam żeby napisać coś więcej.
Sent from my iPhone using Tapatalk
A miał ktoś do czynienia z Huawei Honor 6. Na papierze robi super wrażenie. Wręcz ideał na moje potrzeby.
Odpuść sobie jako poważny telefon. Takie moje zdanie.
Odpuść sobie jako poważny telefon. Takie moje zdanie.
Dlaczego?
Prywatne odczucia dotyczące marki. Update nie bardzo. Serwis słabo. Doświadczenia z moim i żony pracownika telefonem.
eristoff
23-11-2014, 21:23
honor według informacji użytkowników którzy mają telefon (w odróżnieniu od użytkownika siona), jest telefonem bardzo dobrym, dobrze wykonanym, bez większych niedogodności. Jedyna wada wg mnie to producent, niby to jest huawei ale nigdzie nie ma loga, na stronie internetowej telefonu nie znajdziesz. Wygląda to tak jakby jakiejś firmie pozwolono używać tylko nazwy a nie loga, nawet w europie nie ma nazwy huawei, przykład:
http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/honor-6-czarny.bhtml
podobnie jest z nubią którą mam ja i qualin, niby ZTE a na stronie ZTE nie znajdziesz nic na ten temat
Bo Honor i Nubia to są osobne marki. To tak jak lexus od Toyoty. Chińczycy postanowili sprzedawać topowe modele pod nową marka bo stara się z budzetowcami kojarzyła.
Ja nie napisałem, że mam coś do tego telefonu. Mam generalnie dość negatywne podejście do producenta. Napisałem też dlaczego.
I wlasnie dla takich powodow Honor nie wychodzi jako huawei tylko jako honor, zeby ludzie z uprzedzeniami jednak pomysleli nad wyborem tych sluchawek, bo to ma byc nowa jakosc dla producenta.
Panasonic Toughpad FZ-X1
CAT B15Q
SNOPOW M8 DUAL SIM 4.5" IPS
Rozważam zakup. Miał ktoś do czynienia z tymi telefonami?
rychu_cmg
24-11-2014, 02:11
Panasonic Toughpad FZ-X1
CAT B15Q
W zeszłym roku kupowałem podobny telefon i wybór padł na Szajsunga Xcover2. Myślałem też nad wcześniejszym modelem tego CAT-a, ale był za drogi. Jak szukasz telefonu do tyrania nie ma sensu wydawać więcej niż 1000 zł. Gdy telefonu używa się tylko do rozmów i sms-ów to idealne są Samsungi Solid
24-11-2014, 02:29
Panasonic Toughpad FZ-X1
CAT B15Q
Moim następnym telefonem będzie CAT, o mało brakowało żebym go posiadał ale moja nokia zaczęła oddychać mimo ze upadla mi już parę razy, znajomy ma model bez Q i brakuje mu lampy błyskowej "latarki" poza tym chwali sobie za ta pancerność, nie bawi się w zmiany oprogramowań, typowo użytkowo a jak będzie zmieniał to na wyższy model CAT-a.
Moim następnym telefonem będzie CAT, o mało brakowało żebym go posiadał ale moja nokia zaczęła oddychać mimo ze upadla mi już parę razy, znajomy ma model bez Q i brakuje mu lampy błyskowej "latarki" poza tym chwali sobie za ta pancerność, nie bawi się w zmiany oprogramowań, typowo użytkowo a jak będzie zmieniał to na wyższy model CAT-a.
Moim faworytem jest Panasonic Toughpad FZ-X1 lub FZ-E1. Drogie, ale "bejeranckie" urządzenie.
24-11-2014, 03:07
http://www.notebooksandmore.de/tablets/panasonic/fz-e1/panasonic-toughpad-fz-e1-mk1-fz-e1bfbaac3.html nieźle podnosi standard ale schowałem się pod koc, ta cena odstrasza.
http://www.notebooksandmore.de/tablets/panasonic/fz-e1/panasonic-toughpad-fz-e1-mk1-fz-e1bfbaac3.html nieźle podnosi standard ale schowałem się pod koc, ta cena odstrasza.
Konkretny sprzęt, a nie popierdółka. Zabawka w sam raz dla dużych chłopców. Masywny, będzie pasował do samochodu, ciekawe, czy w kolorze niebieskim będą.:wink:
Piszę list do Mikołaja.
I z Windowsem...
Drogi Święty Mikołaju...
Tylko że CAT to przebrandowany Chińczyk z ceną x2 albo i x3...
Haha, cat. To może jeszcze będą telefony "Ursus".
przy cenie 8Kpln to już nie w kij dmuchał. moim zdaniem szkoda kasy - ale różne są zboczenia. no i nie ma telefonów niezniszczalnych. co prawda żona nie dała rady solidowi ale za to teściu w 1,5 roku zdezelował 2 - choć on z nimi nic nie robi :D
A ja kupiłem sobie pancerny (to się jeszcze okaże) Myphone H-Smart w Biedronce. Telefonu używam do dzwonienia i SMSów. GPS przydaje się raz na ruski rok. Z dostępu do internetu nie korzystam, traktuję to bardziej jako zabezpieczenie w sytuacjach awaryjnych. Dla mnie telefon w sam raz :)
velaskez
25-11-2014, 13:34
Ja rozumiem pancerny notebook. Czasem jak jedziemy na pomiary do kopalni odkrywkowej to zapylenie potrafi być takie, że nie widzę ekranu 1m od czubka mojego nosa. (i właśnie mamy Toughbook'a) Ale na kij pancerny tablet/telefon?!
Haha, cat. To może jeszcze będą telefony "Ursus".
Zdziwiłbyś się co jeszcze produkuje Caterpillar :) Ich najdroższy kompleks maszyn w naszym pięknym kraju kosztował 100 000 000 USD ;)
A Lamborghini wytwarza traktory :P
To, to wiem.
U nas na wsi jeden ma taki.
Ja mam srubokrety jcb.
Ale telefonu cat jeszcze nie widziałem
:-)
Zdziwiłbyś się co jeszcze produkuje Caterpillar :) Ich najdroższy kompleks maszyn w naszym pięknym kraju kosztował 100 000 000 USD ;)
A Lamborghini wytwarza traktory :P
Catterpilar nie produkuje telefonów. To chińczyk z logiem CAT.
Zanim pojawił się CAT B15 ten sam telefon był sprzedawany pod 3 różnymi innymi markami i nazwami, w wersji nawet z fizycznymi guzikami.
Catterpilar nie produkuje telefonów. To chińczyk z logiem CAT.
Zanim pojawił się CAT B15 ten sam telefon był sprzedawany pod 3 różnymi innymi markami i nazwami, w wersji nawet z fizycznymi guzikami.
Caterpillar to konglomerat firm, które robią od wiertnic, przez maszyny do górnictwa podziemnego aż po usługi finansowe, ponadto udostępniają licencję na markę "CAT" firmom (możesz kupić sobie buty czy zegarki tej "firmy"), więc mając kasę mógłbyś kupić licencję na papier toaletowy ich logo :) Więc nie ma się co dziwić, że ktoś wyniuchał interes i zamówił statek telefonów z logo CAT w Chinach.
25-11-2014, 18:34
Tylko że CAT to przebrandowany Chińczyk z ceną x2 albo i x3...
Jak większość rzeczy na tym świecie
Kierunek sobie obrałem, póki co nokia działa a w razie czegoś ciekawszego można z kierunku zboczyć
Caterpillar to konglomerat firm, które robią od wiertnic, przez maszyny do górnictwa podziemnego aż po usługi finansowe, ponadto udostępniają licencję na markę "CAT" firmom (możesz kupić sobie buty czy zegarki tej "firmy"), więc mając kasę mógłbyś kupić licencję na papier toaletowy ich logo :) Więc nie ma się co dziwić, że ktoś wyniuchał interes i zamówił statek telefonów z logo CAT w Chinach.
Wiem co to Caterpillar, tylko że to czym zajmuje się firma jest robione porządnie, a ten telefon nie należy nawet do przeciętnych... z ceną zbliżoną to flagowców takich firm jak LG, czy Samsung.
Wiem co to Caterpillar, tylko że to czym zajmuje się firma jest robione porządnie, a ten telefon nie należy nawet do przeciętnych... z ceną zbliżoną to flagowców takich firm jak LG, czy Samsung.
Ot, siła marki ;)
25-11-2014, 19:57
Ot, siła marki ;)
mVPku-xItv8
mbodniak
25-11-2014, 20:55
Generalnie to tak rozłożony nacisk przez gąsienice na stado telefonów jest znacznie mniejszy niż w przypadku zwykłej opony, gdzie cała masa spoczywa na mniejszej powierzchni. Łeeeee tam, po mojej Xperii SP przejechałem autem i też jej nic nie było :) Jak ma telefon szlag trafić to i w kieszeni wyświetlacz pęknie ;)
Generalnie to tak rozłożony nacisk przez gąsienice na stado telefonów jest znacznie mniejszy niż w przypadku zwykłej opony, gdzie cała masa spoczywa na mniejszej powierzchni.
Ale "4 tony" ładnie wygląda na filmie ;)
coach_lodz
26-11-2014, 08:22
jakby co to mam skarpetki Caterpillar z Lidla... polecam ;)
26-11-2014, 14:51
Chyle czoło i cofam moje promowanie CAT-a
Odwiedził mnie kolega który przed pol roku chwalił swój telefon, dzisiaj przeklinał go strasznie, aplikacje otwierają się powoli lub w ogóle, w prawdzie wytrzymał wpadkę do kleju do tapet ale nie jest aż tak szczelny jak opisują bo po zanurkowaniu w wodzie ukazuje się ramka na wyświetlaczu, po wyschnięciu znika ale ....
Jeżeli chodzi o zamulanie to się zastanawiam czy pamięci w telefonach nie są jeszcze za małe do utrzymania Androida, mojej córki samsung galaxy 3 tez jest zamulony, u zony działa jeszcze okej ale ile aplikacji działa w tle, bawiłem się nawigacja, przed odłożeniem telefonu sprawdziłem czy coś nie zostało w powietrzu i było czysto, około północy telefon zaczyna do mnie rozmawiać i mówi ze stracił sygnał gps, cholerstwa są uspójnione i się budzą wtedy kiedy chcą, android jak cholera, pamięcio i prądożerca
Ja rozumiem pancerny notebook. Czasem jak jedziemy na pomiary do kopalni odkrywkowej to zapylenie potrafi być takie, że nie widzę ekranu 1m od czubka mojego nosa. (i właśnie mamy Toughbook'a) Ale na kij pancerny tablet/telefon?!
sens pancernego tel widze wiekszy niz laptopa (rozumiem potrzebe pancernych kompow w trudnych warunkach pracy, ale na co dzien juz niekoniecznie)
telefon natomiast pancerny bardzo sie przydaje. ja ma ajfona w pancernym ubranku. wyglada jak cat, w niczym nie przypomina jablka, wytrzymal juz duzo ... niestety udalo mi sie "nadpeknac" obudowe i trzeba pomyslec nad wymiana
Kierunek sobie obrałem, póki co nokia działa a w razie czegoś ciekawszego można z kierunku zboczyć
kup japco i wsadz w takie cos:
https://www.lunatik.com/products/iphone-5s/taktik-extreme
sokrates
26-11-2014, 15:16
Koledze udało się uszkodzić ekran w Samsungu Solidzie - wymienili na nowy cały telefon. Nikt o nic nie pytał, jedyny warunek - musi być ważna gwarancja.
Mi LG L9 spadł na chodnik. Mam lekką rysę/ukruszenie lakieru na rogu obudowy. Poza tym nic się nie stało. :D
26-11-2014, 15:53
kup japco i wsadz w takie cos:
https://www.lunatik.com/products/iphone-5s/taktik-extreme
Juz kiedyś mi pokazywałeś i dzięki po raz drugi ;), tylko jak ja się kurde nie mogę do tego jabłka przekonać i cena, gdyby wszystkie telefony były w tym przedziale cenowym to bym się nie zastanawiał ale za "telefon" który nie jest dużym odskokiem od jakiegoś tańszego na rynku, moja nokia ma zapewne dłuższy czas trzymania baterii a często pod koniec dnia ledwo zipie, wiadomo gadżet jest świetny, jeszcze powiem ze se wmawiam i się bronie jak tylko mogę żeby nie wpaść w nałóg iPhone-mani ;)
Koledze udało się uszkodzić ekran w Samsungu Solidzie - wymienili na nowy cały telefon. Nikt o nic nie pytał, jedyny warunek - musi być ważna gwarancja.
Bo takie są warunki gwar. Solida. Jak rozwalisz - dadzą Ci nowy.
eristoff
26-11-2014, 18:36
Wybierz coś tutaj:
http://www.lovemeicase.com/index.php?route=product/category
a wtedy możesz mieć nawet note 4 pancernego ;)
Bo takie są warunki gwar. Solida. Jak rozwalisz - dadzą Ci nowy.
nie wiedziałem - muszę sprawdzić czy teściowy jest jeszcze na gwarze
nie wiedziałem - muszę sprawdzić czy teściowy jest jeszcze na gwarze
Nie jestem pewny, ale coś mi świta, że chyba nawet po gwarancji da się wymienić. Ale głowy nie dam czy to prawda.
Rafał_Sz
27-11-2014, 09:55
Nie jestem pewny, ale coś mi świta, że chyba nawet po gwarancji da się wymienić. Ale głowy nie dam czy to prawda.
A możesz sprawdzić? Mam dwa skasowane Solidy (bo za słabe były ;))
P.S. Dostałem na Nexusa android 5.0. Ale dziadostwo... :(
P.S. Dostałem na Nexusa android 5.0. Ale dziadostwo... :(
No ja też nie widzę nic fajnego w tym systemie. Baterię szybciej mi pożera, białe tło pod siatką aplikacji obleśne, i wyłączono w systemie możliwość, by program odbierający/wysyłający MMS w momencie odbierania/wysyłania sam włączał i wyłączał transmisję danych.
No ja też nie widzę nic fajnego w tym systemie. Baterię szybciej mi pożera, białe tło pod siatką aplikacji obleśne, i wyłączono w systemie możliwość, by program odbierający/wysyłający MMS w momencie odbierania/wysyłania sam włączał i wyłączał transmisję danych.
Ta ostatnia funkcja, to nie była z systemu.
Ale marudzicie :P Bawilem sie wczoraj lollipopem na n5 i bardzo fajnie wszystko smiga. biale tlo tez nie przeszkadza, a nawet jest ladniejsze od czarnego. Odnioslem wrazenie, ze wszystko chodzi plynniej jak na kitkacie.
Ta ostatnia funkcja, to nie była z systemu.
Włączenie/wyłączenie transmisji danych przy odebraniu/wysłaniu MMS robił dany program, to oczywiste. Tyle tylko, że teraz nie ma takiej możliwości by dany soft do MMS/SMS to zrobił. Czytałem o tym na forum androida, był nawet cytat maila od twórcy danego programu, który wcześniej to umożliwiał. W Lizaku nie ma takiej możliwości.
Ale marudzicie :P Bawilem sie wczoraj lollipopem na n5 i bardzo fajnie wszystko smiga. biale tlo tez nie przeszkadza, a nawet jest ladniejsze od czarnego. Odnioslem wrazenie, ze wszystko chodzi plynniej jak na kitkacie.
Ja jednak wolę przezroczyste ;) Ale jak komuś biel przeszkadza, to rozwiązanie (przynajmniej na Nexusie 7) jest bardzo proste - trzeba wyłączyć launcher Google Now w ustawieniach.
Boryszuk
27-11-2014, 14:54
białe tło pod siatką aplikacji obleśne,.
Ja jednak wolę przezroczyste ;) Ale jak komuś biel przeszkadza, to rozwiązanie (przynajmniej na Nexusie 7) jest bardzo proste - trzeba wyłączyć launcher Google Now w ustawieniach.
U mnie jest czarne...
Zastanawiam sie tylko jak wylaczyc powiadomienie z 3G watchdoga tak, zeby nie pojawialo sie na ekranie blokady.
Włączenie/wyłączenie transmisji danych przy odebraniu/wysłaniu MMS robił dany program, to oczywiste. Tyle tylko, że teraz nie ma takiej możliwości by dany soft do MMS/SMS to zrobił. Czytałem o tym na forum androida, był nawet cytat maila od twórcy danego programu, który wcześniej to umożliwiał. W Lizaku nie ma takiej możliwości.
Najpierw ludzie marudzili, że system niebezpieczny, a jak Google zabezpiecza, to larum, bo się możliwości kurczą...
BTW, w lizaku też można, ale trzeba specjalnych uprawnień dla programu.
polecam nova launcher i w menu nie ma bieli, tylko pulpit widac
U mnie jest czarne...
Zastanawiam sie tylko jak wylaczyc powiadomienie z 3G watchdoga tak, zeby nie pojawialo sie na ekranie blokady.
Ustawienia > dźwięki i powiadomienie > powiadomienie aplikacji. Tam wybierz sobie aplikację i wyłącz wyświetlanie. Tylko wyłączysz też powiadomienia na górnym piasku
27-11-2014, 17:05
Taka ciekawostka
Na Bawarii będą wprowadzać niedługo darmowy WLAN z myślą o turystach a do 2020 na cale Niemcy
Wziąłem Moto X (2014)
Sprawdziłem u kumpla moją sim i ma 4-5 kresek tam gdzie ja mam 0-1 w Note 3.
Jakość rozmów w moto też bajka.
Gdzie to kupiłeś? Jest już dostępna w EU?
Pierwsze wesje CM12 już są.
BTW, w lizaku też można, ale trzeba specjalnych uprawnień dla programu.
Coś w stylu - z autobusu można wystrzelić pocisk, tylko lufę musiałby mieć.
Twórcy programów (np. Textry) twierdzą, że w L nie ma takiej możliwości.
Pierwsze wesje CM12 już są.
Nie ma. Pierwsza ogólnodostępna alpha może będzie w grudniu.
Pomyliłeś chyba CM11 M12.
Pytanie do znawców tematu i oblatanych w telefonach. Co byście polecili za telefon potrzeba:
DUAL sim- obowiązkowo
System najlepiej android, ale nie koniecznie.
Dotykowy
Ekram 4' i wiecej
Mocna bateria
Najlepiej dostepny u operatora Orange
ShutterStill
27-11-2014, 21:57
Gdzie to kupiłeś? Jest już dostępna w EU?
Amazon UK.
W UK i DE działa moto maker gdzie można sobie samemu poskładać ;-)
Boryszuk
30-11-2014, 17:31
Ustawienia > dźwięki i powiadomienie > powiadomienie aplikacji. Tam wybierz sobie aplikację i wyłącz wyświetlanie. Tylko wyłączysz też powiadomienia na górnym piasku
Strasznie namieszali z tymi powiadomieniami. Na ekranie blokady ciągle wyświetla mi się powiadomienie z fejsbukowego messengera informujące mnie, że dymki czatów są aktywne. Za nic nie mogę się tego pozbyć.
Też właśnie mam ten wykrzyknik przy ikonce zasięgu GSM.
edit:
Znalazłem chyba wyjaśnienie. Jest to brak połączenia z internetem.
http://www.wykop.pl/wpis/10246948/tylkonexus-android-lollipop-co-w-nowym-androidzie-/
Jednak nie jest to symbol braku połączenia z internetem. Nie wiem co znaczy ale na pewno nie brak dostępu do internetu
Boryszuk
30-11-2014, 18:58
Nie, stałem dziś na myjni i czekałem na swoją kolej. Myślałem, że nie ma sygnału ale wszystko spoko chodziło
Ten wykrzyknik oznacza problemy z połączeniem, a nie tylko jego brak.
chudeusz
01-12-2014, 08:37
Polecicie coś w przedziale 250-300zł? Wiem, że cudów nie będzie ale szukam czegoś z ekranem ~4", nadającego się do przeglądania internetu (wi-fi) i dzwonienia. To chyba nie wygórowane wymagania :D. Ma to być prezent dla syna więc telefon tylko nowy wchodzi w grę.
lukpiecz
01-12-2014, 11:41
W Tesco za 400 zł można kupić. op3n się nazywa czy jakoś tak
Nie wiem czy coś taniej się uda
chudeusz
01-12-2014, 11:50
Za 400 wolałbym kupić nokie 520. Szukam czegoś tańszego
No to Alcatel One touch pop c3 albo Nokia X
Polećcie proszę uchwyt na telefon do auta, koniecznie coś małego. Ktoś, kiedyś linkował coś magnesowego, ale nie potrafię odnaleźć...
mateo912
01-12-2014, 14:21
Polecicie coś w przedziale 250-300zł? Wiem, że cudów nie będzie ale szukam czegoś z ekranem ~4", nadającego się do przeglądania internetu (wi-fi) i dzwonienia. To chyba nie wygórowane wymagania :D. Ma to być prezent dla syna więc telefon tylko nowy wchodzi w grę.
http://www.spidersweb.pl/2014/12/myphone-fun-3-q-smart-recenzja-opinie.html
@ Slon: absolutny debesciak http://store.apple.com/pl/product/HFQS2ZM/A/przeno%C5%9Bny-uchwyt-samochodowy-kenu-airframe-car-vent-mount-na-telefon-iphone
mam i jestem bardzo zadowolony. latwosc wkladania i wyjmowania sluchawki - rewelacja. trzyma tel bardzo dobrze.
Od dzisiaj w Biedronce myPhone Q-smart za 359. Nieco drożej, ale imho sensowny. Dual sim, więc syn w drugi slot będzie mógł włozyć np. kartę Aero2 i mieć w pełni funkcjonalny telefon z darmowym internetem :)
@ Slon: absolutny debesciak http://store.apple.com/pl/product/HFQS2ZM/A/przeno%C5%9Bny-uchwyt-samochodowy-kenu-airframe-car-vent-mount-na-telefon-iphone
mam i jestem bardzo zadowolony. latwosc wkladania i wyjmowania sluchawki - rewelacja. trzyma tel bardzo dobrze.
Kurka, nie ma nic taniej?
chudeusz
01-12-2014, 15:34
Od dzisiaj w Biedronce myPhone Q-smart za 359. Nieco drożej, ale imho sensowny. Dual sim, więc syn w drugi slot będzie mógł włozyć np. kartę Aero2 i mieć w pełni funkcjonalny telefon z darmowym internetem :)
Dzięki. Zastanawiam się tylko czy warto bo w tej cenie mam już lumie 520.
o cytowanie zadzialalo ;)
poszukaj na alle zamiennika. kosztuje znacznie mniej a nie odbiega od oryginalu.
Jednak nie jest to symbol braku połączenia z internetem. Nie wiem co znaczy ale na pewno nie brak dostępu do internetu
OK, ja zostanę przy swojej wersji.
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=230957836180&alt=web
Kolega używa od kilku lat i mi polecił.
Ja swojego jeszcze z pudełka nie wyjałem.
Ale jest dobrze wykonany.
OK, ja zostanę przy swojej wersji.
Na moją głowę to ten wykrzyknik informuje nas o tym, że z jakiegoś powodu jesteśmy offline, dzwonienie i sms działa normalnie. Przy wskaźniku sieci pojawia mi się tylko wtedy, gdy mam wyłączoną transmisję danych, a przy WiFi widziałem go jak telefon połączył się z routerem, a router nie miał dostępu do netu.
... poszukaj na alle zamiennika. kosztuje znacznie mniej a nie odbiega od oryginalu.
ebay (http://www.ebay.com/itm/Car-Air-Frame-Vent-Mount-Cradle-Stand-Holder-For-Mobile-Phone-iPhone-6-6-Plus/271680470512?_trksid=p2047675.c100013.m1986&_trkparms=aid%3D555012%26algo%3DPW.MBE%26ao%3D1%26 asc%3D27538%26meid%3Defa1d70c441347cca00a8341cf00b 689%26pid%3D100013%26prg%3D11353%26rk%3D1%26rkt%3D 30%26mehot%3Dpp%26sd%3D230957836180) :mrgreen:
Panowie .. pytanie do tych co maja wieksze pojecie .. szukam sluchawki, ale konieczny jest dual-sim. w rozmiarze i cenie przyzwoitej. ktos mial w rece cos takiego na przyklad? jakas inna opcja?
http://www.krugermatz.com/pl/products/km0413
Panowie .. pytanie do tych co maja wieksze pojecie .. szukam sluchawki, ale konieczny jest dual-sim. w rozmiarze i cenie przyzwoitej. ktos mial w rece cos takiego na przyklad? jakas inna opcja?
Ostatnio szukałem czegoś podobnego. Wybrałem Honor 6. Czekam na przesyłkę. Niestety wersja dual tylko z Chin lub szybciej na allegro. Wersja przeznaczona na Europe ma tylko jedno gniazdo sim. Za to dual jest full active więc można zadzwonić z jednej katy na drugą :)
Testował ktoś "żelowe" uchwyty samochodowe? Chodzi mi konkretnie o taki (http://www.agito.pl/clingo-zelowy-uchwyt-do-nawigacjitelefonu-07000-4741-854546.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=854546).
Na moją głowę to ten wykrzyknik informuje nas o tym, że z jakiegoś powodu jesteśmy offline, dzwonienie i sms działa normalnie. Przy wskaźniku sieci pojawia mi się tylko wtedy, gdy mam wyłączoną transmisję danych, a przy WiFi widziałem go jak telefon połączył się z routerem, a router nie miał dostępu do netu.
Zasadniczo wskaźnik ten mówi o problemach z połączeniem z netem, a w szczególności z synchronizacją z usługami Google. W starszych wersjach wskaźnik sieci zmieniał kolor (np. biały/zielony), ale nikt nie wiedział, o co chodzi. Zmieniono to na wykrzyknik, ale nadal nikt nie wie, o co chodzi.
Testował ktoś "żelowe" uchwyty samochodowe? Chodzi mi konkretnie o taki (http://www.agito.pl/clingo-zelowy-uchwyt-do-nawigacjitelefonu-07000-4741-854546.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=854546).
Tak, na start fajnie, ale szybko spada trzymanie. Skuteczność średnia, szczególnie przy cięższych telefonach. A gdy masz plecy w telefonie z wyraźną i matową faktura, to słabe trzymanie.
Brudzi się, trzeba dość często myć, a jedno nie takie umycie sprawi, że będziesz mieć śmiecia, a nie uchwyt.
Jak chcesz tego typu uchwyt, to tylko z podpórką na dole.
Rafał_Sz
02-12-2014, 14:06
Zasadniczo wskaźnik ten mówi o problemach z połączeniem z netem, a w szczególności z synchronizacją z usługami Google.
Tak właśnie jest. Chodzi głównie o brak synchronizacji danego urządzenia z kontem Google. Zdarza się tak, że działa fejs, rozmowy, sms, przeglądarka, ale brak zalogowania do wielkiego "G" powoduje wyświetlanie wykrzyknika.
sokrates
02-12-2014, 15:53
U mnie po aktualizacji do androida 5 na nexusie4 wykrzyknik pojawił się już 2 razy. Dodam że mam cały czas włączoną transmisję danych, i jak pojawił się wykrzyknik to transmisja też była włączona. Włączanie/wyłączanie transmisji nic nie pomagało. Jedynie ponowne uruchomienie telefonu naprawiało problem. Aha - jak był wykrzyknik to internetu na telefonie nie było.
Nie ma. Pierwsza ogólnodostępna alpha może będzie w grudniu.
Pomyliłeś chyba CM11 M12.
No nie wiem. Klik (http://forum.xda-developers.com/oneplus-one/development/daily-stock-unofficial-cm12-builds-t2948099).
No nie wiem. Klik (http://forum.xda-developers.com/oneplus-one/development/daily-stock-unofficial-cm12-builds-t2948099).
A umiesz czytać ??
Stock UNOFFICIAL CM12 Builds
To nie CM12, a to co idioci (bo niestety tak ich trzeba nazwać), kompilują, po czym udostępniają, nic nie sprawdzając.
Już przy CM10 Cyanogen wydał oświadczenie, że potępiają takie działania...
Szczególnie, że była wtedy fala usmażonych przez to telefonów.
nikt nic wicej z dual simow nie poleci?
Popatrz sobie w tym sklepie.
www.ibuygou.com/
Napewno parę modeli xaomi ma dual SIM.
O tych telefonach możesz poczytać na miui polska.
Sklep jest sprawdzony.
Sam tam kupowałem.
Popatrz sobie w tym sklepie.
www.ibuygou.com/
Napewno parę modeli xaomi ma dual SIM.
O tych telefonach możesz poczytać na miui polska.
Sklep jest sprawdzony.
Sam tam kupowałem.
:) tylko ze ja vatowskiej faktury potrzebuje :)
No to tam niestety nie dają.
03-12-2014, 09:49
nokia lumia, teraz tanie sa
A umiesz czytać ??
To nie CM12, a to co idioci (bo niestety tak ich trzeba nazwać), kompilują, po czym udostępniają, nic nie sprawdzając.
Już przy CM10 Cyanogen wydał oświadczenie, że potępiają takie działania...
Szczególnie, że była wtedy fala usmażonych przez to telefonów.
Owszem, nie mam problemów z czytaniem, ochłoń. Nigdzie nie pisałem, że buildy sa oficjalne. Są DOSTĘPNE i co najważniejsze, DZIAŁAJĄCE. EOT bo zaraz rozpętasz gównoburzę.
Rafał_Sz
03-12-2014, 10:44
Jak nie smartfon, to polecam Nokię Asha 225. Tanie i świetnie radzi sobie z dwiema kartami SIM.
ShutterStill
03-12-2014, 11:45
http://www.goclever.com/pl/produkty,c1/smartfony,c8/
No i to co podawałem wcześniej: myphone q-smart w Biedronce za 359. W ogóle chyba wszystkie myphone są dual sim.
Nowa Moto G ma wersję dualsim - powinno się dać na fakturę wziąć gdzieś...
04-12-2014, 00:37
Jesze jakies cudakii dual sim znalazlem
1 (http://www.preisvergleich.de/search/landing/query/Smartphone+Dual+Sim/s/google/koid/1476309624/ckw/1476309624x86120377x2989724617x30746664577/gclid/Cj0KEQiAhvujBRDUpomG5cq_mI0BEiQA7TYq-he87Fgqp5Z--EUX5SmeNTlQjXh8cfItsS1KPS1Q0hUaAl2Q8P8HAQ/filter/mnDual/filtername/Dual/clickedFilterCategoryName/Marke/#anchorMarke)
2 (http://jiayu.de/jiayu-smartphone.html?gclid=Cj0KEQiAhvujBRDUpomG5cq_mI0B EiQA7TYq-kqwkVbQpn6LMQp6btJa5BW_UhfEIt9jxG6tEvYtGtoaAhX08P8 HAQ)
Xiaomi Redmi 1s z mniejszych, a z większych Redmi Note.
Wysłane z mojego HM NOTE 1W przy użyciu Tapatalka
Mam moto g 2014 dual SIM i mogę telefon polecić
moto g2 via tapatalk pro
Co z WM teraz polecicie? Mam już dosyć andka, nie traktuję telefonu jak PC. Stronki, poczta, nawi, jakaś muzyczka wystarczy.
Co powiecie o Lumie 930? Słabe promocje na nią. Przydałby się fajny wyswietlacz!.
ShutterStill
06-12-2014, 03:58
Co z WM teraz polecicie? Mam już dosyć andka, nie traktuję telefonu jak PC. Stronki, poczta, nawi, jakaś muzyczka wystarczy.
Co powiecie o Lumie 930? Słabe promocje na nią. Przydałby się fajny wyswietlacz!.
Słaba bateria jeśli przeglądasz dużo neta w 930
Tak to jest ból, ale chyba już wszystkie tak mają. Może jakiś pałerbank :) Dobry ma aparacik.
Oj widzę że coś drogawo wychodzi w abonamentach. Może coś tańszego a dobrego.
WM już dawno nie ma. Jest WP.
A co do komputera - to jest niemal ten sam sprzęt, różnica tylko w ilości dostępnego oprogramowania.
ShutterStill
06-12-2014, 14:01
Tak to jest ból, ale chyba już wszystkie tak mają. Może jakiś pałerbank :) Dobry ma aparacik.
Oj widzę że coś drogawo wychodzi w abonamentach. Może coś tańszego a dobrego.
Ja byłem bardzo zadowolony z 1520 do momentu kiedy przewijanie zaczął rozpoznawać jako wybieranie i np przy przewijaniu galerii otwierał zdjęcia albo linki na stronach internetowych.
Baterię ma chyba najlepszą z popularnych telefonów. Aparat i cala reszta spec tak jak w 930 z tym że ma slot na karty no i ogromny 6" wyświetlacz
Są jeszcze 830 i 730 :roll:
ShutterStill
07-12-2014, 11:09
Są jeszcze 830 i 730 :roll:
Nie używałem to się nie wypowiadam :-)
Sorki że mące (ze mną tak jest :) ). Dostałem dzisiaj ofertę przedłużeniową od Oranża.
Nokie Lumie 735, 925 bądź 635. Seria 9 - krótka bateria, 7 i 6 gorsze parametry.
Żona LG G2 mini - ?!?
Ktoś zna te modele?
ShutterStill
07-12-2014, 19:58
Sorki że mące (ze mną tak jest :) ). Dostałem dzisiaj ofertę przedłużeniową od Oranża.
Nokie Lumie 735, 925 bądź 635. Seria 9 - krótka bateria, 7 i 6 gorsze parametry.
Żona LG G2 mini - ?!?
Ktoś zna te modele?
Windows phone to taki system że będzie działał tak samo dobrze na niższych modelach jak i na topowych.
Aparat będzie inny i rozdziałka ekranu, bateria lepsza w niższych modelach, czasami wymienna. LG? Mówiłeś że masz dosyć andka? ;-)
sokrates
07-12-2014, 20:09
Ja mam firmowa lumie 630 to moj pierwszy kontakt z windowsami w smartfonie. Nawet zadowolony jestem, ale ssystem sporo mniej elastyczny od andka. Jak juz znajde pozadana aplikacje to szybkosc jest na bdb poziomie.
Ja jestem zadowolony z Limii 925.
Kilka uwag:
Przy mocniejszym nacisku na przyciski, można je zepsuć - u mnie tak się stało po upadku.
Telefon zaprojektowany do wyślizgiwania się z rąk - śliskie aluminiowe ranty, półokrągłe.
Bateria - trzyma krótko. 1, 1.5 dnia.
System moim zdaniem jak najbardziej na tak.
www.mgsm.pl/pl/porownania (http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/0/7122/9465/8255/)
To wychodzi na to że bateria najlepiej działa w l735.
W jaki sposób szybko zamknąć całkowicie program np yanosik i inne w nowym androidzie. Żeby to teraz zrobić musze wejść w aplikacje wyszukać yanosika lub inne podobne i dopiero wtedy mam okienko wymus zatrzymanie
Wysłane listem poleconym
sokrates
08-12-2014, 08:40
W nowym androidzie - masz na myśli 5? no to przyciskasz ikonkę kwadracika, pojawia ci się lista ostatnio otwieranych aplikacji, i poprostu "ruchem posuwistym palca w lewo" wywalasz po kolei wszystkie.
No ale u góry na pasku jest ikona która pokazuje że przykładowo yanosik dalej wisi w tle. I jak rozsuwam pasek to jest powiadomienie o działającym programie.
Też mnie to denerwuje... I to głównie yanosik, bo inne programy normalnie zamykają się.
sokrates
08-12-2014, 13:14
Właśnie też zauważyłem, wszystko (albo prawie wszystko) da się tak zamknąć tylko nie Yanosika :-)
W jaki sposób szybko zamknąć całkowicie program np yanosik i inne w nowym androidzie. Żeby to teraz zrobić musze wejść w aplikacje wyszukać yanosika lub inne podobne i dopiero wtedy mam okienko wymus zatrzymanie
Wysłane listem poleconym
Tak samo jak w starszych wersjach - bez roota programem do ubijania aplikacji (tzw. task killer), albo wspomnianym sposobem z menu systemu.
Nigdy nie było w Androidzie innej opcji, jeśli program sam się nie zamyka, tylko pozostaje aktywny w tle.
Żona LG G2 mini - ?!?
Ktoś zna te modele?
Najlepsze parametry na papierze to ma chyba jednak Lumia 735, niestety z cytowanej trojki jedyny ktorego nie mialem. 925 to wyzszy model, ale starszy o 1.5 roku od 730. Zona i dzieciaki maja 630 (czyli 635 bez 4G) i sa zadowolone, z tym ze maja male wymagania (corka) albo niszcza telefony regularnie (zona) i nic drozszego juz jej nie kupie.
System jest nie tyle ograniczony w porownaniu do Androida co zamkniety na wzor iOS. Apki w 98% sa, kilka brakujacych oczywiscie sie znajdzie dla narzekajacych.
Ja z pewnych powodow wrocilem do Androida, nie wykluczam powrotu po wypuszczeniu WP10.
Najlepsze parametry na papierze to ma chyba jednak Lumia 735,
Jak nie spróbuję to się nie dowiem. Andka na razie mam dosyć a testować latami która nawigacja, przeglądarka czy inna apka podejdzie już mi się nie chce.
Holera już na stronie Oranż brak w magazynie ale mam obiecaną u konsultanta.
ps. aa duża różnica pomiędzy amiled a oled, ponoć oled dobry w skrajnych warunkach typu ostre światło-cień.
nikoniarz
08-12-2014, 21:24
Pytanie do właścicieli Windowsa (konkretnie tego z Lumii 1520)- czy jest możliwość szybkiego zaznaczenia np. kawałka strony internetowej i udostępnienie tego mailem, do rozmowy fb bądź notatnika czy galerii?
ShutterStill
08-12-2014, 21:36
Pytanie do właścicieli Windowsa (konkretnie tego z Lumii 1520)- czy jest możliwość szybkiego zaznaczenia np. kawałka strony internetowej i udostępnienie tego mailem, do rozmowy fb bądź notatnika czy galerii?
Tak, nawet szybciej niż w andku.
Super telefon tylko strasznie mnie wkurzał tzw "scroll bug".
Teraz moto x 2014 daje radę aż miło.
W WP brakowało mi w sumie natywnej aplikacji Gmaila i YouTube. Cała reszta SUPER!
nikoniarz
08-12-2014, 21:40
Tak, nawet szybciej niż w andku.
Super telefon tylko strasznie mnie wkurzał tzw "scroll bug".
Teraz moto x 2014 daje radę aż miło.
W WP brakowało mi w sumie natywnej aplikacji Gmaila i YouTube. Cała reszta SUPER!
Szybciej czyli jak to się odbywa? Bo w G2 przeciągam palcem od "domka" w prawo i już mogę zaznaczać. Szybciej się da?
ShutterStill
08-12-2014, 22:31
Szybciej czyli jak to się odbywa? Bo w G2 przeciągam palcem od "domka" w prawo i już mogę zaznaczać. Szybciej się da?
Tam jeden dotyk w słowo i juz zaznaczone, a większa ilość tekstu tak samo jak w andku
nikoniarz
08-12-2014, 22:47
Nie zrozumieliśmy się chyba- nie mam na myśli tekstu a wycinek strony- wraz ze zdjęciem i tekstem.
Edit:
Coś na wzór tego:
https://lh6.googleusercontent.com/-SNUDFPU2prM/VIYPOGeqE9I/AAAAAAAABII/YWPupYwBxCY/w855-h608-no/2014-12-08-21-48-49.png
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-SNUDFPU2prM/VIYPOGeqE9I/AAAAAAAABII/YWPupYwBxCY/w855-h608-no/2014-12-08-21-48-49.png)
chudeusz
08-12-2014, 23:21
Chodzi o zrzut ekranu chyba. Da się ale z szybkim udostępnianiem to już chyba nie tak szybko ;). Trzeba wysyłać z poziomu zdjęć bo tam są zapisywane zrzuty.
nikoniarz
08-12-2014, 23:25
Ciężko nazwać to zrzutem bo chodzi o wycięcie dowolnego kawałka w dowolnym kształcie.
Edit:
https://lh6.googleusercontent.com/-kEgl7_Fekj8/VIYXgRNigjI/AAAAAAAABIs/k6S0qvL7s3M/w691-h223-no/08.12.2014%2B-%2B1
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-kEgl7_Fekj8/VIYXgRNigjI/AAAAAAAABIs/k6S0qvL7s3M/w691-h223-no/08.12.2014%2B-%2B1)
Nie zrozumieliśmy się chyba- nie mam na myśli tekstu a wycinek strony- wraz ze zdjęciem i tekstem.
Edit:
Coś na wzór tego:
(...)
To tylko możliwe przez zrzut ekranu, innej możliwości nie ma.
U mnie (Nexus 5):
1. przytrzymujesz guzik wyłączania,
2. naciskasz "Screenshot", pojawia się dymek że zapisany
3. naciskasz dymek, jeśli nie wybrałeś domyślnego programu do otwierania zdjęć, to zapyta czym otworzyć, jak masz wybrany, to od razu otworzy.
4. dajesz udostępnij - można wybrać z:
- BT
- gmail
- WhatsApp
- Messenger (FB)
- do PDF
- Drive (google)
- Google+
- Handcent SMS
- Hangouts
- Keep
- Pages Magager (FB)
nikoniarz
08-12-2014, 23:48
Nie nie, zwykły zrzut mnie nie zadowala.
Ciężko nazwać to zrzutem bo chodzi o wycięcie dowolnego kawałka w dowolnym kształcie.
Edit:
https://lh6.googleusercontent.com/-kEgl7_Fekj8/VIYXgRNigjI/AAAAAAAABIs/k6S0qvL7s3M/w691-h223-no/08.12.2014%2B-%2B1
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-kEgl7_Fekj8/VIYXgRNigjI/AAAAAAAABIs/k6S0qvL7s3M/w691-h223-no/08.12.2014%2B-%2B1)
Tak czy owak - jest to zrzut ekranu. Innej możliwości nie ma.
Strona jest generowana bezpośrednio przez przeglądarkę i nie można sobie ot tak zaznaczyć fragmentu i skopiować. Taką opcję może udostępniać jedynie sama przeglądarka.
nikoniarz
08-12-2014, 23:51
Tak czy owak - jest to zrzut ekranu.
No racja w sumie. Ale chodzi mi o wybranie dowolnej części do zapisu oraz możliwość dodatkowego zaznaczenia, podkreślenia czegoś kolorem. Dlatego pytam czy jest to dostępne w Lumii 1520?
ps. aa duża różnica pomiędzy amiled a oled, ponoć oled dobry w skrajnych warunkach typu ostre światło-cień.
Nie bardzo rozumiem pytanie, mialo byc amoled vs. oled? Oledowych wyswietlaczy w telefonach chyba jeszcze nie ma (nie licze prototypow) a co do amoled/super amoled mam mieszane uczucia. Po przesiadce z Lumii 920 (IPS) na Samsunga Ativ S (Super Amoled) ekran doslownie "wali" po oczach kolorem i kontrastem, w sloncu moze i pomocne, ale dla mnie cukierek nie do strawienia. Nokia miala dodatkowo regulacje nasycenia i odcienia w menu, Samsung nie.
Natywnej aplikacji youTube chyba jeszcze dlugo nie zobaczymy, Google nie chce sam na siebie bata krecic, ja uzywalem Metrotube, pare groszy kosztowala i nie moge o niej powiedziec zlego slowa.
Co do aplikacji Gmail to nie wiem jaka bylaby jej przewaga nad dodanym po prostu koncie Gmail do Windowsa?
Szkoda ze w nowych sluchawkach WP odchodzi sie od fizycznego guzika migawki...
ShutterStill
09-12-2014, 01:00
Nie bardzo rozumiem pytanie, mialo byc amoled vs. oled? Oledowych wyswietlaczy w telefonach chyba jeszcze nie ma (nie licze prototypow) a co do amoled/super amoled mam mieszane uczucia. Po przesiadce z Lumii 920 (IPS) na Samsunga Ativ S (Super Amoled) ekran doslownie "wali" po oczach kolorem i kontrastem, w sloncu moze i pomocne, ale dla mnie cukierek nie do strawienia. Nokia miala dodatkowo regulacje nasycenia i odcienia w menu, Samsung nie.
Natywnej aplikacji youTube chyba jeszcze dlugo nie zobaczymy, Google nie chce sam na siebie bata krecic, ja uzywalem Metrotube, pare groszy kosztowala i nie moge o niej powiedziec zlego slowa.
Co do aplikacji Gmail to nie wiem jaka bylaby jej przewaga nad dodanym po prostu koncie Gmail do Windowsa?
..
U mnie w note II da się zmienić kolory na "standard" i nie wyglądają cukierkowo.
Z metrotube nie mogę wrzucać filmów na moje konto bezpośrednio z tel.
Aplikacja mail na WP nie synchronizuje kontaktów które trzeba od nowa wpisywać w całości a Gmail rozwija listę po pierwszej wpisanej literze.
Dla mnie to ogromna wada bo robię zamówienia z kilkoma firmami i używam 4 różnych skrzynek mailowych a w każdej od groma kontaktów.
925 ma lepszy wyświetlacz z funkcją glance screen(pokazuje godzinę i połączenia na wygaszonym ekranie), aparat ze stabilizacja do tego telefon posiada elegancki design. Jeśli nie razi pojemność 16gb to MZ lepszy wybór.
U mnie w note II da się zmienić kolory na "standard" i nie wyglądają cukierkowo.
Z metrotube nie mogę wrzucać filmów na moje konto bezpośrednio z tel.
Aplikacja mail na WP nie synchronizuje kontaktów które trzeba od nowa wpisywać w całości a Gmail rozwija listę po pierwszej wpisanej literze.
Dla mnie to ogromna wada bo robię zamówienia z kilkoma firmami i używam 4 różnych skrzynek mailowych a w każdej od groma kontaktów.
Na andkowym Samsungu widac sie da, na WP nie.
Co do konta Gmail: po dodaniu konta mam do wyboru opcje synchronizacji poczta/kontakty/kalendarz, po zaznaczeniu pola "kontakty" wszystko wskakuje automatycznie i nic nie wpisuje recznie.
925 ma lepszy wyświetlacz z funkcją glance screen(pokazuje godzinę i połączenia na wygaszonym ekranie), aparat ze stabilizacja do tego telefon posiada elegancki design. Jeśli nie razi pojemność 16gb to MZ lepszy wybór.
Funkcja glance nie zalezy od wyswietlacza chyba, to programowy "ficzer"...
Co do designu i kamery sie zgodze, z drugiej strony tylko 16GB i brak slotu microSD. Do tego 735 bedzie miala juz najnowsza wersje systemu z Cortana.
mateo912
09-12-2014, 09:44
Funkcja glance nie zalezy od wyswietlacza chyba, to programowy "ficzer"...
Co do designu i kamery sie zgodze, z drugiej strony tylko 16GB i brak slotu microSD. Do tego 735 bedzie miala juz najnowsza wersje systemu z Cortana.
glance czyli odpowiednik ambient display w andku jest zależne od wyświetlacza.
Tzn ma sens tylko na wyświetlaczach AMOLED które mogą "świecić" tylko wybrane piksele a nie cały ekran.
Tak więc na nie amoledach w/w funkcja spowoduje bardzo mocne zużycie baterii(ekran cały czas byłby włączony)