Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Bredzisz...
A jakieś wsparcie może...?
Nawet pobieżne rzucenie okiem na Google Play i iTunes pokazuje, że ceny większości aplikacji są lekko licząc 2x wyższe. W iTunes tysiące aplikacji kosztuje poniżej 1EUR, a w Google takich nie ma praktycznie wcale 1-2EUR to minimum. Natomiast cokolwiek sensownego kosztuje w Google kilkanaście, kilkadziesiąt zł. Przykładów jest masa.
krzysztof jot
12-12-2012, 00:02
Bialy SGSII i zona bedzie zadowolana, mojej tez bede go kupowal :)
mojej kupiłem niedawno - baaardzo zadowolona. Nareszcie bez problemu ma pocztę, FB i wygodne duże klawisze, łatwe pisanie no i wygodne czytanie... Lekki, sprawny, ekstra ekran - i pełna kompatybilność ze wszystkim wokoło.
Bredzisz...
Sent from my RM-821_eu_poland_360 using Board Express
bądź facetem nie chłopcem - wywal ten podpis
krzysztof jot
12-12-2012, 00:12
Nawet pobieżne rzucenie okiem na Google Play i iTunes pokazuje, że ceny większości aplikacji są lekko licząc 2x wyższe. W iTunes tysiące aplikacji kosztuje poniżej 1EUR, a w Google takich nie ma praktycznie wcale 1-2EUR to minimum. Natomiast cokolwiek sensownego kosztuje w Google kilkanaście, kilkadziesiąt zł. Przykładów jest masa.
tu się z Tobą nie zgodzę - zdecydowana wiekszość cen poniżej 4 zł. Sporadycznie 8 czy 16-ście ale to "poważne" aplikacje - kombajny PDF, zaawansowane playery, office itp. Cała reszta - a mam ponad 100 w tym sporo kupionych - poniżej 4 zł, a wiele i taniej bo często jakieś promocje, wyprzedaże. A, no zupełnie nie znam cen gier - nie uzywam.
Nawet pobieżne rzucenie okiem na Google Play i iTunes pokazuje, że ceny większości aplikacji są lekko licząc 2x wyższe.
Bo "pobieżne rzucenie okiem" na oba sklepy - po 700 tys. aplikacji - to pozwoli "udowodnić" każdą tezę.
krzysztof jot
12-12-2012, 00:19
chyba się skłaniam do sII, bo bez tych wszystkich apple storów płatnych, itunesów itd...
miałem ja, kupiłem teraz żonie. Polecam bez zastanawiania się. Planowałem Advance, czy Desire X, ale te 200 zł różnicy do S2 to nic w stosunku do jakości. Fakt - jest na granicy "wygody" jeśli chodzi o wielkość, ale jednak zmiana z 3.5 cala z N8 na 4.3 w S2 jest porażająca. Tu wszystko jest widoczne i czytelne, a w dotykowej klawiaturze jednak ta wielkość daje absolutnie inny wymiar obsługi. Mam trochę doświadczenia - sam idę drogą od klawiatury qwerty z E72 przez mikro ekraniki Wave czy N8 po S2 i S3.
Bo "pobieżne rzucenie okiem" na oba sklepy - po 700 tys. aplikacji - to pozwoli "udowodnić" każdą tezę.
Od jakiegoś czasu "siedzę" na Andku i patrząc po rachunkach, za podobny zestaw aplikacji z IP dałem prawie równo 2x tyle. Używanie aplikacji w wersji nie-PRO, to pogodzenie się z reklamami, czasem natarczywymi. I do tego ciężko znaleźć naprawdę funkcjonalne narzędzia. Wcale nie rzadko płaci się za bubel. Przykładowo, jest kupa file managerów ale każdy ma jakieś "ale". Klienta RDP trzeba ze świecą szukać, a jak już jest to albo nie działa albo kosztuje 30-50 zł. Programy pocztowe to samo. Zdalne sterowanie odtwarzaczami, iTunes, Foobarem, obraz nędzy i rozpaczy. Większość działa źle, część wcale i wszystkie płatne. Mogę tak pół wieczoru pisać. Wcale mi nie na rękę taki stan rzeczy i wcale się nie cieszę z wniosku jaki napisałem.
Czlowieku przestan w koncu klamac. Uzywam telefonu z andkiem do sterowania foobarem i mpc i zadna z tych aplikacji nie jest płatna.
Czlowieku przestan w koncu klamac. Uzywam telefonu z andkiem do sterowania foobarem i mpc i zadna z tych aplikacji nie jest płatna.
FoobarCon Pro - 4,23 zł
foobar2000 Controller Pro - 3,99 zł
foodroid - darmowy, nie działa
FooBar 2000 Remote Control - darmowy, dno i wodorosty
Remote for iTunes - 16 zł, działa jak chce SGS działa, Note nie
iTunes i WMP Pro iRemote - 11,18 zł, nie działa
Itd...
czyli jednak nie wszystko platne? to po co klamiesz?
czyli jednak nie wszystko platne? to po co klamiesz?
Co z tego, że darmowy, skoro nie działa? Wszystkie które choć trochę działają, kosztują. Nie wspomniałem jeszcze o notorycznym braku odczytywania informacji meta. Wyświetlają za to katalogi i nazwy plików. Po jaki grzyb?
Do foobara jest bardzo dobra wtyczka DACP server, zgodna z applowym Remote. Remote obsługuje iTunes i foobara za jednym zamachem i działa bez pudła. Na Andka można, jak widać na przykładzie, co zresztą zrobiłem, wydać kilka dych i nie mieć odpowiednika. Najlepszy i najdroższy z nich, reklamowany jako lepszy od Remote, nawet koło Remote nie leżał. Komfort obsługi tragedia. I do tego też działa jak chce.
Co z tego, że darmowy, skoro nie działa?
No ale co ci konkretnie nie dziala? Bo u mnie dziala, moze po prostu nie potrafisz skonfigurowac?
No ale co ci konkretnie nie dziala? Bo u mnie dziala, moze po prostu nie potrafisz skonfigurowac?
Nie pamiętam już co konkretnie w tym akurat nie działało. Wywaliłem go jako jeden z pierwszych testowanych. Niektóre nie działają wcale, w niektórych nie można ustawić serwera. Konfiguracja, a w zasadzie potrzebna wtyczka w foobarze też potrafi się wysypać albo nie działać. Różnie. Bolączką działających, jest brak wyświetlania poprawnie biblioteki. Część z nich ogranicza się do wyświetlania stworzonej wcześniej listy w foobarze. Jeśli już wyświetla więcej to jako listę katalogów. Nie ma lub upośledzone są widoki albumów, sortowanie po albumach, wykonawcach, gatunkach itd. Nawigacja do tego woła o pomstę do nieba. Najlepszy jest Remote for iTunes ale na Note z foobarowym DACP nie gada. Lączy się jako Remote, autoryzuje urządzenie a następnie nie łączy z biblioteką. Kupiłem go wcześniej na SGS i działał. Zostawiłem też wtyczkę i sam FoobarCon, który jest najmniej beznadziejny i jakoś da się sterować. Póki co jako "pilota" używam Ipada, ale jak chodzę po domu, wygodniej mieć sterownik w kieszeni. Czekam, może się pojawi jakaś skuteczna aktualizacja do tych programów które już mam. Ogólnie, jakość aplikacji z Google Play jest słaba. Trzeba dobrze szukać, przebierać jak wśród zgniłych jabłek.
Kurde to nikt nie wie co zrobic aby S1 rozdzielał sygnał internetu na kilka stanowisk ? :/
Celeborn
12-12-2012, 10:13
Szkoda zabawy. Jak telefon będzie tak długo pracował to się ugotuje.
Tom, nie rozumiem. Taki zamożny, pleciesz na okrągło o swoich coraz to nowszych zabawkach z najwyższych półek za grube pieniądze zmienianych oczywiście najwyżej raz do roku a nie stać Cię na wydanie kilku złotych więcej na aplikacje?
Mnie się już z tymi argumentami dyskutować najzwyczajniej nie chce ale jedno mnie ciągle nurtuje. Jesteś aż takim fanatykiem iUrządzeń , że musisz co rusz ostentacyjnie machać nam tu wszystkim przed oczami najnowszymi zabawkami na Androidzie w celu ukazywania ich ułomności? Po co się tak z nimi męczysz? Nie dalej jak w ub.r. twierdziłeś, że pół domu zastąpiłeś i4s, na którym wszytko da się zrobić i odczytać bez trudu...
Sapphiron
12-12-2012, 11:42
ja bym wniósł do moderatorni o zmianę tematu wątku na "GSM wg Toma, czyli jabcok i tylko jabcok, bo reszta to dno i wodorosty" ;)
Tom, nie rozumiem. Taki zamożny, pleciesz na okrągło o swoich coraz to nowszych zabawkach z najwyższych półek za grube pieniądze zmienianych oczywiście najwyżej raz do roku a nie stać Cię na wydanie kilku złotych więcej na aplikacje?
Istnieje różnica pomiędzy wydawaniem pieniędzy na określone dobra a wyrzucaniem ich w błoto.
Nie dalej jak w ub.r. twierdziłeś, że pół domu zastąpiłeś i4s, na którym wszytko da się zrobić i odczytać bez trudu...
Da się, ale już nie przez ze mnie. Ślepnę i potrzebuję większego wyświetlacza. Tym bardziej, że korzystam z smartfona niemalże jak z komputera, na okrągło. HOX i SGS II były próbą i zdecydowałem się na SGS III a obecnie korzystam z Note II. Zalety opisywałem i są bezsprzeczne, ale poważe wady oprogramowania też są, a nie mam natury zamiatania ich pod dywan. Nie tak dawno pytałem o dobry program pocztowy. Padło kilka propozycji i skończyło się na programie płatnym, bodajże za 40 zł w promocji. Korzystam z niego bo jest najlepszy z tych co są, ale np guzik "Refresh" nie działa. Trzeba wyjść ze skrzynki i wejść. Autor, skądinąd reakcja na zgłoszenie problemu błyskawiczna, będzie się przyglądał bo chyba bug. Takich przypadków w różnych programach jest masa. Rzadko który program działa tak jak opisuje to autor. Odwykłem od tego w IP. Tam było zupełnie odwrotnie.
eristoff
12-12-2012, 12:24
Nie tak dawno pytałem o dobry program pocztowy. Padło kilka propozycji i skończyło się na programie płatnym, bodajże za 40 zł w promocji. Korzystam z niego bo jest najlepszy z tych co są, ale np guzik "Refresh" nie działa. Trzeba wyjść ze skrzynki i wejść. Autor, skądinąd reakcja na zgłoszenie problemu błyskawiczna, będzie się przyglądał bo chyba bug. Takich przypadków w różnych programach jest masa. Rzadko który program działa tak jak opisuje to autor. Odwykłem od tego w IP. Tam było zupełnie odwrotnie.
Jaki program kupiłeś ?
Jaki program kupiłeś ?
MailDrod
Istnieje różnica pomiędzy wydawaniem pieniędzy na określone dobra a wyrzucaniem ich w błoto. .
Nieustannie wyrzucasz w błoto na zawieszające się, fatalnie wykonane, mało responsywne aparaty na które brak aplikacji - a to SGSII, potem SGSIII, teraz NoteII - grube tysiące złotych a ciąży Ci kilka złotych ?
Sapphiron
12-12-2012, 13:03
Nieustannie wyrzucasz w błoto na zawieszające się, fatalnie wykonane, mało responsywne aparaty na które brak aplikacji - a to SGSII, potem SGSIII, teraz NoteII - grube tysiące złotych a ciąży Ci kilka złotych ?
ja idę o zakład że żadnego z tych telefonów nie ma ;) ot tak tylko opowiada żeby jeszcze bardziej trollować ;)
Na smartfona dużo wydaje się pierwszy raz. Później przy zamianach dopłaca się stosunkowo nieduże kwoty. Dlaczego "walczę" z androidowym sprzętem i systemem? Przecież pisałem: Dla zalet których nie ma w IP. Nie ma połączenia systemu IOS i ekranu z Note.
ja idę o zakład że żadnego z tych telefonów nie ma ;) ot tak tylko opowiada żeby jeszcze bardziej trollować ;)
Jaki kurde pewny... Głupio będzie jak okaże się, że zakład wygram? O co się założymy?
Używałem Androida przez kilka lat i nie miałem specjalnie potrzeby niczego kupować. Kupilem tylko Sygica.
I przepraszam za podpis ale w używanym przeze mnie w WP8 czytniku forum nie można go odłączyć, trzeba na tapatalk poczekać.
Ja również używałem przez 2 lata SGSa. Z czasem było coraz gorzej. Aplikacji kupiłem kilkanaście, ale nic drogiego. Teraz mam iP i dużo bardziej mi stabilność tego systemu odpowiada.
Na smartfona dużo wydaje się pierwszy raz. Później przy zamianach dopłaca się stosunkowo nieduże kwoty. Dlaczego "walczę" z androidowym sprzętem i systemem? Przecież pisałem: Dla zalet których nie ma w IP. Nie ma połączenia systemu IOS i ekranu z Note.
Korzystaj z ukochanego iphona, rzeczy wymagające dużego ekranu rób na ipadzie. Osiągniesz stan nirvany. My również, bez Twoich bezustannych rozterek :)
My również, bez Twoich bezustannych rozterek :)
Taaa... taplając się w ułudzie... Czemu Wam tak fakty ciężko przechodzą przez usta? Jakaś krucjata czy co? Cokolwiek wspomnieć negatywnego o androidowych rozwiązaniach, normalnie oczy wydrapią.
Sapphiron
12-12-2012, 13:34
wspomnieć nie :) walić posty od ponad 100 stron to już inna bajka ;)
Ty, weź... Jak walicie posty o wadach Apple'a i o debiliźmie użytkowników na dziesiątki stron (z tymi setkami to nie przesadzaj), to wtedy jest ok? Mentalność Kalego normalnie...
Boryszuk
12-12-2012, 14:16
Nie wiem jak reszta kolegów ale ja przeciwko Applowi i iUrządzeniom specjalnie nic nie mam, ba, sam się mocno zastanawiam nad 4s. Ale mam przeciwko Tomowi i jego tonowi.
Ty, weź... Jak walicie posty o wadach Apple'a i o debiliźmie użytkowników na dziesiątki stron (z tymi setkami to nie przesadzaj), to wtedy jest ok? Mentalność Kalego normalnie...
Majek, ależ my naprawdę bardzo lubimy sprzęt Apple bo po prostu da się lubić - jest świetny. Sam mam ipada. Znam wady i zalety ich sprzętu. My się tylko przekomarzamy ponieważ:
ja przeciwko Applowi i iUrządzeniom specjalnie nic nie mam ... Ale mam przeciwko Tomowi i jego tonowi.
:)
Sapphiron
12-12-2012, 14:28
Nie wiem jak reszta kolegów ale ja przeciwko Applowi i iUrządzeniom specjalnie nic nie mam, ba, sam się mocno zastanawiam nad 4s. Ale mam przeciwko Tomowi i jego tonowi.
+1 :)
Boryszuk
12-12-2012, 14:35
Jesli cieszy Cie jakakolwiek reakcja na Twoje posty to owszem, wygrales.
Jesli cieszy Cie jakakolwiek reakcja na Twoje posty to owszem, wygrales.
Nie tyle cieszy co śmieszy, lub lepiej żenuje, towarzystwo wzajemnej adoracji.
Boryszuk
12-12-2012, 14:45
Równie żenujące jest Twoje ślepe uwielbienie dla Appla i uświadamianie wszystkim wszem i wobec, że się nie znają i używają badziewnego systemu, w którym nic nie działa tak jak powinno.
Tom, jak chcesz połączyć zalety iOS i Note to kup iPada mini i nie jojcz. Każdy system ma swój sklep, ceny są podobne i pytanie tylko kto jakich aplikacji potrzebuje. IOS się na tym polu szczególnie nie wyróżnia.
używają badziewnego systemu, w którym nic nie działa tak jak powinno.
Co fakt to fakt. Tym bardziej widoczny dla iphone'owca. Ilość baboli i niedoróbek w systemie wujka Gugla jest przerażająca. Aplikacje w sklepie to w większości buble. Ale urządzenia działające pod Androidem są fajne. Niestety, nie ma nic idealnego. Proste zestawienie faktów, nie ma żadnego uwielbienia. Gorzej się dzieje jak się coś z powyższego powie głośno. Kilku wyznawców Androida momentalnie reaguje jakbym im przynajmniej ojca zabił.
Tom, jak chcesz połączyć zalety iOS i Note to kup iPada mini
Nie da się dzwonić i nie mieści się do kieszeni. Poza tym na 7" jest 1024x768 a nie o to mi chodziło. Dlatego zmieniłem SGS III na Note II bo ma wyższą rozdzielczość i nie jest nieostry jak PenTile.
Sapphiron
12-12-2012, 15:06
kiedyś ludzie radzili sobie z ekranami 320x240 czy podobnymi, ekrany w Nokiach N-gage czy Communicator były marzeniami...
Na komputerach robili więcej na rozdzielczości 800x600 a teraz? wszystko źle ;)
Tom to pogadaj z Apple to może Ci zrobią na zamówienie? A co do źle działających aplikacji to po wprowadzeniu iP5 nie wszystko było wpasowane w ekran. Poza tym mniejszym problemem jest jakaś tam aplikacja przez mało kogo używana niż sławna nawigacja w iP5.
Łomatko, Wy się wciąż z fanatykiem kopiecie ?
Celeborn
12-12-2012, 15:11
Przynajmniej jest co poczytać a nie tylko aparaty i aparaty.. :-)
Rafał_Sz
12-12-2012, 15:14
Muszę se kupić czadowy telefon, bo wogule już na mnie laski lecieć nie chcom jak czekam u nos pod remizom, na przystanku na pekaes. Słuchajcie, co jest lepsze? Andruit czy ten z sadu, jak on tam, makintosz? I najlepiej na paluszki, bo u nos z prondem krucho od kiedy babce rente cofli. Tylko dotykowy ma być!
:mrgreen:
A co do źle działających aplikacji to po wprowadzeniu iP5 nie wszystko było wpasowane w ekran.
Faktycznie! Taki babol! Chyba ze trzy dni był aż. Katastrofa. Na Andku ciągle coś nie jest wpasowane. I to ze znanych aplikacji, Trekbuddy na przykład. I jest super, co nie?
Sapphiron
12-12-2012, 15:20
ot taka głupia forma rozrywki. Obstawiamy na PW jakich argumentów użyje Tom w dyskusji i jak dotąd wygrałem pińcet złotych :)
Ale urządzenia działające pod Androidem są fajne
Nie da się dzwonić i nie mieści się do kieszeni.
Jak urządzenia zawieszajace się, wolne w działaniu, wolne w reakcji na dotyk, który i tak działa kiedy i jak chce, fatalnie wykonane, z idiotycznym menu, Systemem i aplikacjami na których nie da się pracować, może być fajne..? :confused:
Poza tym od kiedy to 5" kloc mieści się Tobie do kieszeni podczas, gdy nie dalej jak w ubiegłym roku trwałeś w zaparte w opinii, jakoby 4.3" urządzenie to wzór braku ergonomii i wygody użytkowania. W razie potrzeby służę odpowiednimi cytatami ;)
Sapphiron
12-12-2012, 15:25
W razie potrzeby służę odpowiednimi cytatami ;)
rób screeny bo pousuwa ;)
Bez obaw, jestem wiernym i uważnym fanem :D
Jak urządzenia zawieszajace się, wolne w działaniu, wolne w reakcji na dotyk, który i tak działa kiedy i jak chce, fatalnie wykonane, z idiotycznym menu, Systemem i aplikacjami na których nie da się pracować, może być fajne..? :confused:
5" i OLED z ćwierćfalówką robi swoje. Pisałem o tym. Palce trzeba wyciągać ze stawów ale oczy odpoczywają. Coś za coś. Ekran jest fantastyczny a to bardzo ważne. Poczta, gg, skype, sms, www - bajka. Choć komunikator (IM+, płatny rzecz jasna), albo serwer jakiejś usługi potrafi sobie bez ostrzeżenia się wywalić. Telefon w kieszeni i nawet nie wiem że się coś rozłączyło. Trzeba okresowo sprawdzać, bo nie znalazłem do tej pory jakiegoś nadzorcy procesów, coś jak inet.d. w Linuxach. Dotyk bez zmian, raz trzeba poprawić, raz ledwo musnąć. IP to nie jest, ale da się przyzwyczaić. Przycinania na Note prawie nie ma, choć ma chwile zamyślenia. Nie wiem ile GHz i rdzeni trzeba żeby w końcu przestał. Ale i tak jest wyraźnie lepiej niż na SGS-ach. Przynajmniej nie rwie ekranów. GUI jest wyraźnie bardziej płynny. Menu jak to w Andkach, milion miejsc gdzie się coś ustawia i w każdej setka parametrów. Nierzadko dublujących się. Wyraźnie w zespole programistów jest wakat na stanowiskach ludzi od ergonomii. No i mam gęsią skórkę na myśl co będzie jak zechce mi się zmienić na inny albo zmienić wersję systemu. Znów kilka dni ustawiania, nawet pomimo zachowywania ustawień wszystkiego co się da na SD.
Poza tym od kiedy to 5" kloc mieści się Tobie do kieszeni podczas, gdy nie dalej jak w ubiegłym roku trwałeś w zaparte w opinii, jakoby 4.3" urządzenie to wzór braku ergonomii i wygody użytkowania. W razie potrzeby służę odpowiednimi cytatami ;)
Kwestia przyzwyczajenia. W marynarce się mieści, gorzej w spodniach. Trzeba uważać przy wiązaniu butów. Plus że jest bardzo lekki. Głupio też trochę z niego dzwonić. Znacznie sensowniej jest ze słuchawką BT.
sokrates
12-12-2012, 15:45
przyganiał kocioł garnkowi.....
witam,
co jest grane na rynku? umowa z orange kończy mi się za 7 miesięcy, a od jakiegoś czasu non-stop jestem bombardowany telefonami z BOK-u i ofertami przedłużającymi umowę. Dotąd tak było, że dzwonili dopiero na 3 msc przed wygaśnięciem umowy. To taka "świąteczna" promocja czy jakiś nowy sprzęt ma wejść w 2013 roku i czyszczą magazyny?
Raczej pilnują żeby nie poszedł Pan do innej firmy.
hm, ale że z takim wyprzedzeniem? Poza tym, oferta orange na kolana nie rzuca, ponadto co oferują na stronie, nic nie dorzucają, a telefony mam u nich od 1999 roku :)
hm, ale że z takim wyprzedzeniem? Poza tym, oferta orange na kolana nie rzuca, ponadto co oferują na stronie, nic nie dorzucają, a telefony mam u nich od 1999 roku :)
Może się trafił handlowiec z złotówkami w oczach za prowizje od następnych umów?
Play zgarnia masę klientów z innych sieci więc zależy im żeby jak najszybciej Cię "uziemić".
A jesteś pewien, że chcą przedłużyć umowę a nie sprzedać kolejny abonament? A może sprawdź kiedy faktycznie Ci się kończy umowa, bo przedłużają chyba na 4 miesiące przed końcem.
Mam podobną sytuację w TMobile. Dzwonił ostatnio Pan z ekstra ofertą przedłużenia umowy. Wszystko sobie zapisałem i jak później sprawdziłem na stronie to się okazało, że ta świetna oferta jest tańsza o raptem 9 zł/mies niż dla nowego klienta. Szał normalnie... Rachunki płacę wg mnie duże bo ponad 100 zł miesięcznie. Dlatego przenoszę się do Play.
krzysztof jot
12-12-2012, 22:26
FoobarCon Pro - 4,23 zł
foobar2000 Controller Pro - 3,99 zł
foodroid - darmowy, nie działa
Remote for iTunes - 16 zł, działa jak chce SGS działa, Note nie
iTunes i WMP Pro iRemote - 11,18 zł, nie działa
Itd...
każdemu według potrzeb
Ty uparłeś się na foobara - ja musiałem sprawdzić co to jest :) . Miałeś iP masz SGS - to i można zmienić przyzwyczajenia. I nadal nie wiem, co on ma takiego nieziemskiego,ze musi być Foobar a nie powiedzmy Powewramp ? O player chodzi czy o sterowanie ? No to są tacy co muzyki jednak słuchają z płyt, a jesli z telefonu - to traktuja to jako "wypełniacz" i nie szukają oraz nie oczekują cudów. Tak czy owak - nie wiem w czym rzecz z tym niezastąpionym foobarem :). Może na androidzie należy szukać nie klonów iOSa tylko alternatywnych rozwiązań. Inny system - inne zwyczaje.
sokrates
12-12-2012, 22:26
do mnie też się dobijają z t-mobile - mam u nich 2 abonamenty, i umowy kończą się w czerwcu i maju 2013 i już mam kolejne oferty na przedłużenie umowy - jak zwykle przeciągnę to - bliżej terminu zawsze można więcej utargować - rok temu wytargowałem brak opłat dodatkowych za pakiet danych 1GB :-)
Wzmożona aktywność przed końcem roku oznacza, że trzeba plan domknąć.
I najlepiej na paluszki...
Ło Panie, tera to same na paluski, nie idzie w rynkawickach łuzywać.
krzysztof jot
12-12-2012, 22:40
- bliżej terminu zawsze można więcej utargować - rok temu wytargowałem brak opłat dodatkowych za pakiet danych 1GB :-)
naprawdę sądzisz, że możesz utargować więcej niż możesz ?
Tam konsultant ma tak określone pole działania i wytyczona drogę przez system - że nawet jednego sms'a nie może dać więcej niż może - po prostu na tyle pozwala system i już.
Wiara w możliwości "utargowania" czegoś więcej rodzi się tylko z nieprecyzyjnego ustalenia warunków przy pierwszej rozmowie, lub po prostu zmiany w ofercie jaka zaistniała w tzw. międzyczasie.
I nadal nie wiem, co on ma takiego nieziemskiego,ze musi być Foobar
Foobar2000 to odtwarzacz na system "stacjonarny", klasyfikowany jako audiofilski. Odtwarza m.in. "gęste" flace, daje 24/96 na wyjściu i nie dokłada niczego od siebie do materiału. W komplecie z odpowiednim komputerem i DACem stanowi wysokiej jakości źródło audio, przewyższające zwykłe CD. Używam takiego czegoś jako odtwarzacza swojej biblioteki, więc siłą rzeczy interesuje mnie sterowanie nim. Telefon pełni rolę "pilota", choć takie określenie do określenia sterowania biblioteką jest bardzo uproszczone.
krzysztof jot
12-12-2012, 23:01
Foobar2000 to odtwarzacz na system "stacjonarny", klasyfikowany jako audiofilski. Odtwarza m.in. "gęste" flace, daje 24/96 na wyjściu i nie dokłada niczego od siebie do materiału. W komplecie z odpowiednim komputerem i DACem stanowi wysokiej jakości źródło audio, przewyższające zwykłe CD. Używam takiego czegoś jako odtwarzacza swojej biblioteki, więc siłą rzeczy interesuje mnie sterowanie nim. Telefon pełni rolę "pilota", choć takie określenie do określenia sterowania biblioteką jest bardzo uproszczone.
a, kumam...
No ja jestem tradycjonalistą - zwłaszcza, że trochę płyt (parę tysiecy :) uskładałem - i generalnie nie trawie nic innego jak przyzwoity odtwarzacz plus wzmacniacz taki "tradycyjny" z dawnych lat kiedy nieco inaczej budowano sprzęt audio. Ma być duży, ciężki jak diabli, i mieć na środku wielką "gałę" do podkręcenia mocy. "power consumpcion" jakieś 700 WAT. I wyłącznie stereo :). Stąd nieznajomość takich wynalazków jak foobar :). "Bibliotekę" to ja mam półce i sortuje sam od czasu do czasu :) zazwyczaj alfabetycznie.
Ale oczywiście mam w telefonie ponad 40 GB muzyki, zgranej z cześci swoich płyt, zawsze z nią usypiam, ale traktuje to źródło dźwięku mało poważnie :)
a, kumam...
No ja jestem tradycjonalistą - zwłaszcza, że trochę płyt (parę tysiecy :) uskładałem - i generalnie nie trawie nic innego jak przyzwoity odtwarzacz plus wzmacniacz taki "tradycyjny" z dawnych lat kiedy nieco inaczej budowano sprzęt audio. Ma być duży, ciężki jak diabli, i mieć na środku wielką "gałę" do podkręcenia mocy. "power consumpcion" jakieś 700 WAT. I wyłącznie stereo :). Stąd nieznajomość takich wynalazków jak foobar :). "Bibliotekę" to ja mam półce i sortuje sam od czasu do czasu :) zazwyczaj alfabetycznie.
Też trochę płyt mam, ale znacznie wygodniej mieć ich "ripy" w wersji elektronicznej. Szybszy dostęp, możliwość poukładania sobie playlisty wg humoru. Przy oczywiście zachowaniu pewnych analogii z tradycyjnego operowania biblioteką czyli przeglądaniu albumów po okładkach, przeglądaniu list utworów itd. Podobnie jak trzymając w ręku pudełko, czy kopertę z płytą. Na "pilocie" pięknie to może być animowane. Taka filozofia to bardziej bogate doznania niż odtwarzanie plików z folderów.
Foobar z kompem to odpowiednik CD i półki z płytami. Podłączony jest rzecz jasna tradycyjnie, do kupowanego na wagę kloca stereo z wielką gałą i słusznych wymiarów głośników. Żadne KD, tylko stereo.
A do kompa podłączone pewnie głośniki Creative albo w monitor wbudowane ...
Kurde, tez jestem takim dinozaurem co kupuje CD. A z telefonow ... coz, nie korzystam z fejsa, tłidera, gugla+, poczte obsluguje po IMAPie, telefon uzywam do dzwonienia i wysylania SMS, czasem maili. Nie lubie gugla za ichniejsza chora polityke prywatnosci, ogryzek mnie nie przekonal cenowo oraz wzorniczo. Dla mnie zwykle BB 9860 uwazam za szczyt techniki, poniewaz pomimo dotykowego ekranu ma wielkie przyciski odbierz i odrzuc, lacznosc wylacza sie jednym kliknieciem, nie musze sie martwic, ze telefon robi cos w tle o czym nie wiem (np. jak N Lumia710). Ale jestem dziwny.
A do kompa podłączone pewnie głośniki Creative ...
No niekoniecznie. W tym przypadku to komp stanowi część systemu audio a nie odwrotnie. Komp jest odtwarzaczem specjalnie do tego celu zrobionym. Miniaturowy, chłodzony pasywnie, stoi na półce ze sprzętem audio. Nie robi nic innego poza udostępnianiem i odtwarzaniem biblioteki muzycznej. Z racji, że nie ma klawiatury ani myszy, a obsługa przez ekran TV jest nieekonomiczna i nieergonomiczna, sterownie jest właśnie z smartfona lub tabletu za pomocą odpowiedniego protokołu komunikacji wprost do oprogramowania "bibliotecznego".
serio wolicie sluchac koncert zmasterowany pod 5.1 na glosnikach stereo?
serio wolicie sluchac koncert zmasterowany pod 5.1 na glosnikach stereo?
Na płytach CD ani winylowych nie ma materiału 5.1. Poza tym trzeba lubić słuchać zapisu koncertu. Ja tam wolę albo tam być, a jak nie jestem to wolę wersję studyjną. Słuchanie koncertu w domu to jak oglądanie filmu przez dziurkę od klucza. No i zestaw 5.1 o takiej jakości jak przeciętne stereo kosztuje jakieś chore pieniądze. Wśród audiofili są opinie, że w ogóle to się nie da pogodzić.
Z tego co mi wiadomo, jakości dźwięku puszczanego przez wzmacniacze 5.1 daleko do tej, puszczanej z wzmacniaczy stereo. Nie wiem czy to jeszcze jest prawda (słyszałem taką mądrość ze 2-3 lata temu) i na ile to prawda, ale tak słyszałem i to miało sens, jak mi to ktoś tłumaczył.
Oczywiście kowalski nie usłyszy różnicy, ale są ludzie którzy usłyszą.
PS. A co do głośników Creative, to nie wiem co w nich złego, są świetne, sam mam dwa zestawy ;P
Z tego co mi wiadomo, jakości dźwięku puszczanego przez wzmacniacze 5.1 daleko do tej, puszczanej z wzmacniaczy stereo. Nie wiem czy to jeszcze jest prawda (słyszałem taką mądrość ze 2-3 lata temu) i na ile to prawda, ale tak słyszałem i to miało sens, jak mi to ktoś tłumaczył.
Oczywiście kowalski nie usłyszy różnicy, ale są ludzie którzy usłyszą.
5.1 idzie zawsze 16bit 44,1KHz. To trzeba przerobić na sygnał analogowy, wzmocnić i przekształcić w dźwięk. Urządzeń do tego trzeba 3x tyle co do stereo, przy którym można już na wejściu mieć 24bit 48 lub 96KHz. Z reguły wzmacniacz KD ma upakowane 3x tyle zabawek w mniejszej skrzynce bo to ładniej wygląda. Target wymaga dizajnu. Jakość na tym cierpi. Tymczasem jest ścisły związek kilogramów z jakością dźwięku. Cały dobrej jakości zestaw stereo, bez jakiegoś szaleństwa, który już gra a nie hałasuje, może kosztować bez problemu kilka, kilkanaście tys zł. Jeśli to zwielokrotnić do 5.1, robi się niezdrowo dla portfela. A nawet jeśli ktoś wywali tyle kasy na KD o jakości stereo i tak ma ograniczenie na samym początku. Można zrobić system hybrydowy, czyli stereo plus brakujące kanały i łączone to wszystko procesorem KD jeśli trzeba. Tyle że to jeszcze droższe. Znam człowieka który w dążeniu do ideału ma osobną salę odsłuchową. Sprzęt który tam stoi kosztował milion złotych. To już trochę chore jest. Ale nie powiem, jak zamknąć oczy to słychać jak oddycha wokalista na kameralnym występie.
A jesteś pewien, że chcą przedłużyć umowę a nie sprzedać kolejny abonament? A może sprawdź kiedy faktycznie Ci się kończy umowa, bo przedłużają chyba na 4 miesiące przed końcem.
Rzecz dotyczy przedłużenia umowy na konkretny numer, na który umowa wygasa pod koniec czerwca 2013, dlatego właśnie jestem zdziwiony, że już teraz mnie bombardują ofertami, co przyznam zaczyna mnie irytować. W zeszym tygodniu po długiej, blisko 30-minutowej rozmowie z panną z bok-u ugadałem się na kolejne 24 msc w opcji abonamentowej 95 zl/msc w tarycie "firma bez ograniczen", z wymiana aparatu na HTC one S z doplata 121 zl. We wtorek dotarl kurier z przesylka za pobraniem blisko 800 zl. Odmówiłem oczywiście i wykonałem telefon do BOK, by usłyszeć, że 'zaszła pomyłka'. Porażająca niekompetencja i to - niestety - nie pierwszy raz w przypadku Orange w tym roku. W tym roku rozwiązałem umowę na jeden z numerów na firmę, dopiero po 4 miesiącach przestali naliczać należność na fakturze za abonament, a na inne numery dwukrotnie wysłano kuriera z warunkami umowy innymi niż uzgodnione telefonicznie.
Tom, bo 99.9% ludzkosci i tak zadowala dzwiek z MP3 128kbit/s z komorki z podlymi sluchawkami dousznymi. Choc do Rhianny czy Lady GaGi o czy innego popu i tak nic lepszego nie potrzeba.
Tom, bo 99.9% ludzkosci i tak zadowala dzwiek z MP3 128kbit/s z komorki z podlymi sluchawkami dousznymi. .
Lepiej. Widuje się na ulicy młodzież z komórką grającą swoim głośniczkiem. Przy tym podłe słuchawki to audiofilstwo. ;)
Lepiej. Widuje się na ulicy młodzież z komórką grającą swoim głośniczkiem. Przy tym podłe słuchawki to audiofilstwo. ;)
Glosniczkiem stereo, drobna acz znaczna roznica :)
Glosniczkiem stereo, drobna acz znaczna roznica :)
Jednym głośniczkiem stereo. :)
5.1 idzie zawsze 16bit 44,1KHz.
DTS-HD High Resolution Audio
DTS-HD High Resolution Audio, along with DTS-HD Master Audio, compose the DTS-HD extension to the original DTS audio format. It delivers up to 7.1 channels of sound at a 96 kHz sampling frequency and 24-bit depth resolution. DTS-HD High Resolution Audio is selected as an optional surround sound format for Blu-ray Disc and HD DVD, with constant bit rates up to 6.0 Mbit/s and 3.0 Mbit/s, respectively. It is supposed to be an alternative for DTS-HD Master Audio where disc space may not allow it. DTS-HD High Resolution Audio is implemented as a core DTS stream plus an extension containing the two additional channels plus deltas to enable 96/24 sound reproduction.
Dolby TrueHD, developed by Dolby Laboratories, is an advanced lossless audio codec based on Meridian Lossless Packing. Support for the codec was mandatory for HD DVD and is optional for Blu-ray Disc hardware. Dolby TrueHD supports 24-bit, 96 kHz audio channels at up to 18 Mbit/s over 14 channels (HD DVD and Blu-ray Disc standards currently limit the maximum number of audio channels to eight). It supports metadata, including dialog normalization and Dynamic Range Control.
dalej mi sie nie chce komentowac..
Tego nie wiedziałem. Człowiek uczy się cale życie. No ale specyfikacja, specyfikacją. Materiał taki jest? No i będzie jeszcze kłopot ze znalezieniem sensownego przetwornika DA 5.1 24/96. Takie w ogóle są? Oczywiście nie wbudowane w kombajn KD. Obawiam się że może nie być wcale, bo 5.1 to nie tylko czysty dźwięk. Żeby to "rozłożyć" potrzebny procesor KD a to już ukręca łeb sprawie.
PS. Swoją drogą, choć komórkach siedzą DAC Wolfsona, to i tak jest off topic.
Celeborn
13-12-2012, 07:11
To są biedne dzieci, na słuchawki ich nie stać.
Sapphiron
13-12-2012, 10:42
Tego nie wiedziałem.
:shock: :shock: :shock:
Rzecz dotyczy przedłużenia umowy na konkretny numer, na który umowa wygasa pod koniec czerwca 2013, dlatego właśnie jestem zdziwiony, że już teraz mnie bombardują ofertami, co przyznam zaczyna mnie irytować. W zeszym tygodniu po długiej, blisko 30-minutowej rozmowie z panną z bok-u ugadałem się na kolejne 24 msc w opcji abonamentowej 95 zl/msc w tarycie "firma bez ograniczen", z wymiana aparatu na HTC one S z doplata 121 zl. We wtorek dotarl kurier z przesylka za pobraniem blisko 800 zl. Odmówiłem oczywiście i wykonałem telefon do BOK, by usłyszeć, że 'zaszła pomyłka'. Porażająca niekompetencja i to - niestety - nie pierwszy raz w przypadku Orange w tym roku. W tym roku rozwiązałem umowę na jeden z numerów na firmę, dopiero po 4 miesiącach przestali naliczać należność na fakturze za abonament, a na inne numery dwukrotnie wysłano kuriera z warunkami umowy innymi niż uzgodnione telefonicznie.
To nagminne praktyki i bezkarność niekompetentnych ludzi...
ja również podpisałem z Orange umowę na 109 zł z internetem 2 gb bez ograniczeń i dostałem telefon za 5 setek.
ale umowa przyszła na normalny abo plus normalna cena za telefon....dopiero jak im kazałem wysłać na pismie zmiany to podpisałem...
jednak póżniej naliczyli sobie cały abonament plus jakies opłaty za ponad dwie stówki na miesiąc do tyłu...
dopiero po dwóch reklamacjak wypisali korekte zerującą...
jednak z drugiej strony Play naliczył mi abonament za miesiąc w którym juz byłem w Orange...
więc dzwonie i pytam??? a kobieta do mnie....
prosze Pana to normalne najpierw wystawiamy fakturę a potem korektę...
jednak korekte wystawiają dopiero jak ktoś się upomni....
takie praktyki są nagminne...to wyłudzanie pieniędzy w "legalny" sposób...
Do tego nie mam teraz internetu w domu bo Orange ma za słaby sygnał...normalnie...dramat....
Mnie Oragne rozśmieszył chyba z rok temu. Mam numer jeszcze z Idea Optima. Numer trzymałem mimo pobytu w UK a tam mi się zbierały minuty. Przez kilka lat nazbierało mi się ponad 7000 minut do wszystkich sieci i na stacjonarne. A rezolutna pani z biura obsługi mi proponowała przejście na nowe taryfy. To ja mówię OK - dostanę telefon, tak ? ; moje kilka tysięcy minut mi przejdzie na nową ofertę, tak ? No i tu już była cisza...
To są biedne dzieci, na słuchawki ich nie stać.
Słuchawki są z reguły w komplecie. To są biedne dzieci raczej dlatego, że im słoń na ucho nastąpił. A najlepsze jest, że w zainteresowaniach często deklarują "muzyka".
Boryszuk
13-12-2012, 13:34
Google maps trafiły do Apple App Store (http://myapple.pl/content/4187-mapy-google-trafily-do-app-store.html).
Sapphiron
13-12-2012, 13:40
o, Lublin :)
Mnie Oragne rozśmieszył chyba z rok temu. Mam numer jeszcze z Idea Optima. Numer trzymałem mimo pobytu w UK a tam mi się zbierały minuty. Przez kilka lat nazbierało mi się ponad 7000 minut do wszystkich sieci i na stacjonarne. A rezolutna pani z biura obsługi mi proponowała przejście na nowe taryfy. To ja mówię OK - dostanę telefon, tak ? ; moje kilka tysięcy minut mi przejdzie na nową ofertę, tak ? No i tu już była cisza...
Przecież zbieranie tych minut to jakiś absurd. Po co Ci te 7 tyś minut. Dla dobrego samopoczucia. Za kolejne kilka lat będziesz miał ich 14 tyś. Chcesz pobić jakiś rekord.:wink:
Wytłumacz mi, bo nie rozumiem. Jaką będziesz miał korzyść, jeśli te 7 tyś minut przeszłoby na nową ofertę?
Te minuty można zbierać, bo operatora to nic nie kosztuje, ponieważ nikt ich nigdy nie wygada. A skoro ich nie wygadasz, to czemu Ci na nich zależy.
Teraz to Panie są nieograniczone minuty w abo za 120 zł to po co komu te 7000 minut?
Sapphiron
13-12-2012, 15:17
ja w abonamencie mam teraz 700min do wszystkich i nie przegaduje ich za nic w świecie... a gadam na prawdę dużo...
jak widać dużo to pojęcie względne :wink:
rozmawiając zaledwie 60 min dziennie co nie jest wyczynem w rozmowach z klientami licząc 25 dni roboczych to 1500 min...ja przekraczam 1000 w każdym miesiącu.
Przecież zbieranie tych minut to jakiś absurd. Po co Ci te 7 tyś minut. Dla dobrego samopoczucia. Za kolejne kilka lat będziesz miał ich 14 tyś. Chcesz pobić jakiś rekord.:wink:
Wytłumacz mi, bo nie rozumiem. Jaką będziesz miał korzyść, jeśli te 7 tyś minut przeszłoby na nową ofertę?
Te minuty można zbierać, bo operatora to nic nie kosztuje, ponieważ nikt ich nigdy nie wygada. A skoro ich nie wygadasz, to czemu Ci na nich zależy.
Ale dlaczego nie wygada? Jak wróci do Polski to weźmie sobie najtańszy abonament gdzie dostanie np. 60 minut miesięcznie, będzie rozmawiał po X godzin miesięcznie i przez Y lat nie zapłaci nic ponad abonament. Niby dlaczego ma nie mieć prawa wykorzystać czegoś za co zapłacił?
krzysztof jot
13-12-2012, 16:48
Ale dlaczego nie wygada? Jak wróci do Polski to weźmie sobie najtańszy abonament
jak dzieci...robią z wami co chcą :).
- każda jakakolwiek zmiana abonamentu/taryfy powoduje kasacje tych minut, więc pozostają ale o ile klient pozostaje przy tej samej taryfie, co w czasach coraz tańszych rozmów, już po dwóch latach jest absurdem nieopłacalności
- dziś, chyba każdy operator w abonamencie w okolicach 80-100 zł daje ofertę bez limitu minut do wszystkich sieci, więc absurd zbierania jest absurdem jeszcze większym
- podpisywanie dzis aneksu do umowy kończącej się w czerwcu za siedem miesięcy... patrz wyżej. Totalny absurd - w tym czasie rozmowy stanieją o 30%, wyjdą całkowicie nowe taryfy, nowe telefony, a te co dziś były za 800 będą za 1 zł. Bo najważniejsze jest to - że abonament ci zmienia, ale kontynuacja czasu umowy liczy się niestety nie od dziś, ale od końca tej umowy czerwcowej - czyli jednak za 24+7= 31 mies :). No, ale oczywiście, zadzwonią pół roku wcześniej :)
Rafał_Sz
13-12-2012, 17:06
jak dzieci...robią z wami co chcą :).
- każda jakakolwiek zmiana abonamentu/taryfy powoduje kasacje tych minut, więc pozostają ale o ile klient pozostaje przy tej samej taryfie, co w czasach coraz tańszych rozmów, już po dwóch latach jest absurdem nieopłacalności
Nie każda. Przechodziłem ostatnio z Play Fresh na abonament LongPlay 49. Kasa którą miałem na koncie prepaid przeszła mi do abonamentu (do wykorzystania w pierwszej kolejności). Obecnie za 25 zł brutto/miesiąc mam 490 minut do wszystkich sieci i za darmo do Play i na stacjonarne. Umowa na 12 m-cy bez telefonu.
krzysztof jot
13-12-2012, 17:22
Nie każda. Przechodziłem ostatnio z Play Fresh na abonament LongPlay 49. Kasa którą miałem na koncie prepaid przeszła mi do abonamentu .....
czytaj ze zrozumieniem...
temat nie dotyczył "wszechświata" tylko zmiany wielkości już posiadanego abonamentu i to u konkretnego operatora. Wejście z "karty" na abonament z tym samym numerem zawsze pozwalało na wykorzystanie kasy z doładowan... Jeszcze jak Playa na swiecie nie było :)
Wejście z "karty" na abonament z tym samym numerem zawsze pozwalało na wykorzystanie kasy z doładowan... Jeszcze jak Playa na swiecie nie było :)
Niestety nie zawsze. Przenosząc tel żony z karty na abonament w Erze ok. 5 lat temu trzeba było wykorzystać całą kwotę bo nie była przenoszona do abonamentu.
Ale dlaczego nie wygada? Jak wróci do Polski to weźmie sobie najtańszy abonament gdzie dostanie np. 60 minut miesięcznie, będzie rozmawiał po X godzin miesięcznie i przez Y lat nie zapłaci nic ponad abonament. Niby dlaczego ma nie mieć prawa wykorzystać czegoś za co zapłacił?
Tak, tak ku6i, a świstak siedzi i zawija w te sreberka.
Minuty się zbierały bo tuż przed wyjazdem do UK podpisałem nowy kontrakt. I płacić trzeba było przez 2 lata. Potem ktoś tam z rodziny potrzebował samego telefonu to przedłużyłem kontrakt na kolejne 2 lata. Także już 4 lata zbierania niejako automatycznego. Potem żeby ich nie stracić a żeby nie płacić co miesiąc 120zł OBNIŻYŁEM (tak, tak Krzyśku - obniżyłem) abonament do 25zł i 30 min miesięcznie. Numer mam nadal, płacę śmieszne pieniądze a minut mam na rok. Mało tego - nadal się zbierają.
Tylko ku6i załapał. Brawo
Najlepiej wziąć abonament nie limitowany i sie nie martwić.
krzysztof jot
13-12-2012, 19:45
Także już 4 lata zbierania niejako automatycznego....
możesz zdradzić nazwę taryfy ? bo już od jakiegoś czasu nie ma "zbierania no limit" - tak było z 10 lat temu. Potem był sześciomiesięczny okres - starsze przepadały, później trzy- i ostatnio dwu- miesięczny. Co to za taryfa ?
ja w abonamencie mam teraz 700min do wszystkich i nie przegaduje ich za nic w świecie... a gadam na prawdę dużo...Ja mam też 700 minut i wygaduje je bardzo szybko, w 3-4 godziny (to nie pomyłka). Bo przy połączeniach do Play sa liczone inaczej.
Sapphiron
13-12-2012, 22:38
dobra małe sprostowanie. 700min mam do innych sieci niż w plus. w Plusie mam darmoszkę do woli :)
eristoff
13-12-2012, 23:47
Czy wy też tak macie że wieki czekacie na połączenie z konsultantem w BOKu? Mój rekord w Plusie to 44 minuty słuchania muzyczki. W plusie poniżej 10-15 minut oczekiwania to rzadkość. Play zaskoczył pozytywnie mnie szybkością, ale tylko dwa razy do nich dzwoniłem.
dobra małe sprostowanie. 700min mam do innych sieci niż w plus. w Plusie mam darmoszkę do woli :)
Ja mam podobnie w Play, pożegnałem się z Plusem po 7 latach, bo to co oferowali przy kolejnych kontynuacjach umowy to jakiś dowcip, z resztą praktycznie całe otoczenie przeszło mi już do fioletowych i w Plusie nic mnie nie trzymało.
W Play mam gadania w sieci ile gęba wytrzyma, 650 min do wszystkich i skromne 250MB neta, ale więcej nie chciałem.
Czy wy też tak macie że wieki czekacie na połączenie z konsultantem w BOKu? Mój rekord w Plusie to 44 minuty słuchania muzyczki. W plusie poniżej 10-15 minut oczekiwania to rzadkość. Play zaskoczył pozytywnie mnie szybkością, ale tylko dwa razy do nich dzwoniłem.
Przerabiałem to samo, chyba nie zszedłem poniżej kilkunastu prób celem załatwienia jednej sprawy.
karolinaM
14-12-2012, 01:41
Ma ktos doświadczenia z jakimis telefonami do kwoty okolo 350zł, z androidem? Jaki dokładnie model polecacie?
Ma ktos doświadczenia z jakimis telefonami do kwoty okolo 350zł, z androidem? Jaki dokładnie model polecacie?
350 zł to ciężko, raczej typowo chińskie, no name'owe produkcje.
Za ok 460 kupisz Samsung Galaxy Mini 2 lub HTC Wildfire S.
coach_lodz
14-12-2012, 09:45
Najlepiej wziąć abonament nie limitowany i sie nie martwić.
no ja płacę tylko jak dzwonię do operatora ;) hehehe porażka...
Sapphiron
14-12-2012, 10:25
Ja mam podobnie w Play, pożegnałem się z Plusem po 7 latach, bo to co oferowali przy kolejnych kontynuacjach umowy to jakiś dowcip, z resztą praktycznie całe otoczenie przeszło mi już do fioletowych i w Plusie nic mnie nie trzymało.
u mnie na odwrót. Całą rodzinę mam w plusie, ja swój numer mam od 8 lat w plusie i nie narzekam :)
u mnie na odwrót. Całą rodzinę mam w plusie, ja swój numer mam od 8 lat w plusie i nie narzekam :)
Ja też nie narzekałem, do momentu aż zobaczyłem ile daje mi Play za te same pieniądze.
Ja też nie narzekałem, do momentu aż zobaczyłem ile daje mi Play za te same pieniądze.
Otóż to.
Ja rodzinę co prawda też mam w Plusie, ale nie gadam z nimi aż tyle, żeby wygada 10godzin miesięcznie :)
A propos promocji. W lutym 2013 kończy mi się 2-letnia umowa i skorzystałem i podpisałem juz teraz aneks z nowym abonamentem, czyli 3 miesiące wcześniej. Kiedyś było tak, że nowy abonament startował dopiero po zakończeniu starego abonamentu a teraz mi kazali płacić za nowy abonament nie czekając na zakończenie starego. Nowy abonament jest wyższy, ciekawe czy gdybym zmieniał na niższy postąbiliby tak samo? Mowa o Orange, muszę chyba zajrzeć w Aneks.
W Plusie sytuacja wygląda tak, że dajmy na to masz umowę na 24 miesiące. W 21 miesiącu już sobie możesz podpisać nową, wskakującą od nowego okresu rozliczeniowego, ale jest ona zawierana nie na kolejne 24 miesiące, tylko na 27, czyli zeby skończyła się tak, jak powinny się skończyć 2 umowy po 24m-ce.
krzysztof jot
14-12-2012, 14:01
A propos promocji. W lutym 2013 kończy mi się 2-letnia umowa i skorzystałem i podpisałem juz teraz aneks z nowym abonamentem, czyli 3 miesiące wcześniej. Kiedyś było tak, że nowy abonament startował dopiero po zakończeniu starego abonamentu a teraz mi kazali płacić za nowy abonament nie czekając na zakończenie starego. Nowy abonament jest wyższy, ciekawe czy gdybym zmieniał na niższy postąbiliby tak samo? Mowa o Orange, muszę chyba zajrzeć w Aneks.
abonament startuje z najbliższym okresem rozliczeniowym, ale "ciągłośc" umowy liczy się od daty zakończenia tej.
Dawniej bywało tak samo, tyle że najpierw była możliwość miesiąc wcześniej zawierać aneks, potem trzy, a teraz... jak widać już i 6-7 miesięcy. Niestety - jak się człowiek zastanowi "na trzeźwo" i przeanalizuje - interes to żaden.
Tylko, jakbym chciał zmniejszyć abonament to by chyba tak nie działało.
Nowy abonament jest wyższy, ciekawe czy gdybym zmieniał na niższy postąbiliby tak samo? Mowa o Orange, muszę chyba zajrzeć w Aneks.
W Plusie po aneksie i zmianie na niższy, obniżka była od razu z uwzględnieniem okresu rozliczeniowego.
Panowie i Panie... mam pytanie ;)
Czy kazda sluchaweczka BT bedzie dzialala z kazdym telefonem z BT?
Potrzebuje prostej sluchawki do Samsunga s5610 dla zony.
czy ktoś używał nokia c7 - potrzebuję zmianę dla 5230 - i nic więcej mi nie potrzeba
Czy kazda sluchaweczka BT bedzie dzialala z kazdym telefonem ..
Teoria mówi że tak. W praktyce nie spotkałem się z problemami ze słuchawkami ale za to zestawy samochodowe zachowują się różnie.
Wysłane z N7100 lub N8000
joker333
14-12-2012, 22:59
sote nie spotkałem się aby jakaś nie działała a trochę kombinacji przerabiałem :)
Czy kazda sluchaweczka BT bedzie dzialala z kazdym telefonem z BT?
Potrzebuje prostej sluchawki do Samsunga s5610 dla zony.
Teoretycznie tak, ale z Wave s8500 to już słuchawka (iqua) jaką dawali w ówczesnej Erze z Nokią E51, nie działa mi.
joker333
15-12-2012, 11:41
bogdi64 z nokii 5230 na c7 ? zmiane odczujesz na pewno pod każdym względem c7 to telefon lepszy od jakości wykonania (elementy metalowe) aż po wyświetlacz który to w 5230 był jeszcze z poprzedniej epoki (rezystancyjny). C7 to ogólnie dość udany i chwalony model trudny dość już do dostania pamietam kilka sztuk ostatnio mieliśmy w jakiejś wydawało mi się chorej cenie a zeszły na pniu niemal :D
Ostatnie kilka miesięcy wytrzymałem ale miarka się znów przebrała. Oczywiście znowu iSzajs i cudne Jajtjuns. To ze z 4ech kabli tylko na jednym dało się zrobić akutalizację softu w telefonie pomijam. Bo to akurat mnie rozbawiło (2 oryginalne i 2 nie. Poszło na chińskim z jebaja na pozostałych nie chciał się synchronizować; ach ta boska jakość i ta płynność działania wszystkiego razem do kupy). Ale to że po raz któryś z kolei robie update wszystkich programów na kompie, synchronizuję to badziewie (czytaj IPhone) z pecetem a telefon nadal pokazuje na ekranie że ma 20 programów do zaktualizowania, to już mnie zezłościło. O czymś nie wiem (jest to prawdopodobne) czy może to jednak jest wielkie G (co też jest prawdopodobne) ?
Dodatkowo nowy jajtjuns na 4 odpalenia zwiesił się 3 razy. Jak mi Tom coś powie o płynności i cudnym działaniu to nie ręczę za siebie :)
bogdi64 z nokii 5230 na c7 ? zmiane odczujesz na pewno pod każdym względem c7 to telefon lepszy od jakości wykonania (elementy metalowe) aż po wyświetlacz który to w 5230 był jeszcze z poprzedniej epoki (rezystancyjny). C7 to ogólnie dość udany i chwalony model trudny dość już do dostania pamietam kilka sztuk ostatnio mieliśmy w jakiejś wydawało mi się chorej cenie a zeszły na pniu niemal :D
Przy przesiadce z 5230 na cokolwiek chyba da się odczuć różnicę.
C7 jest ok ale jak ktoś ma cierpliwość do (nie oszukujmy się) przestarzałego już Symbiana.
I jeszcze jedno - kupiłem muzyczkę w Jajtjunsie - jak mam znaleźć to co kupiłem tak żeby zapisać to sobie z dysk ??
sokrates
15-12-2012, 14:06
I jeszcze jedno - kupiłem muzyczkę w Jajtjunsie - jak mam znaleźć to co kupiłem tak żeby zapisać to sobie z dysk ??
kupiles' zaplaciles, czego chcesz wiecej :-)
a muzyczke sciagnij sobie z torrentow :-)
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
witam,
co jest grane na rynku? umowa z orange kończy mi się za 7 miesięcy, a od jakiegoś czasu non-stop jestem bombardowany telefonami z BOK-u i ofertami przedłużającymi umowę. Dotąd tak było, że dzwonili dopiero na 3 msc przed wygaśnięciem umowy. To taka "świąteczna" promocja czy jakiś nowy sprzęt ma wejść w 2013 roku i czyszczą magazyny?
Mam dokładnie taką samą sytuację. Umowa do lipca 2013, a ci naparzają co kilka dni...
Co mnie ostatnio zaskoczyło to to, że babka z BOKu wręcz rzuciła słuchawką, gdy powiedziełem, że nie podejmę teraz decyzji i nie przedłużę już teraz umowy... Masakra... Do tej pory zawsze ci konsultanci nawet w przypadku odmowy trzymali fason (starali się) do końca rozmowy... a ta focha strzeliła, że nie chcę Jej "rewelacyjnej" oferty...
Sapphiron
15-12-2012, 14:11
Ciekawy tekst z fanpage Play4u
Play oszukuje i stosuje nieuczciwe praktyki. Umowa miała być rozwiązana z końcem ostatniego okresu rozliczeniowego. Specjalnie złożyłem wypowiedzenie odpowiednio wcześnie. konsultantka w punkcie obsługi klienta zapewniała mnie, że nie będę już musiał płacić za grudzień, a tym czasem Play sam sobie przedłużył umowę przesuwając rozwiązanie umowy na 2 dni po zakończeniu okresu rozliczeniowego... Na dodatek dostałem awizo mailowe, że naliczono mi fakturę do zapłaty za cały kolejny miesiąc w którym umowa już miała być rozwiązana, ofertę zmieniono już na ofertę na kartę, więc nawet nie miałbym możliwości wykorzystania limitu i prędkości jaką miałem wcześniej wykupioną, ani nie mam możliwości nawet podglądu szczegółowego faktury na Play24, bo w ofercie na kartę nie ma nawet takiej zakładki!!!! OSZUŚCI!!!!! Nigdy nie pchajcie się w oferty abonamentowe w Play ani w internet mobilny. Zasięg 3G to tylko obietnice. Mieszkam w centrum dużego miasta, miałem dodatkową antenę, którą stawiałem na parapecie, a większość czasu miałem prędkość jak na starych modemach telefonicznych...
kupiles' zaplaciles, czego chcesz wiecej :-)
a muzyczke sciagnij sobie z torrentow :-)
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Znaczy co ? Nie da się ? Jest jakaś limitowana licencja czy cuś ? Zawsze kupowałem na amazonie a akurat jednego utworu nie było a na beatport był sporo droższy. To się połaszczyłem na sklep japca
PS - Usuń podpis telefoniczny :)
Jak już przy tym jesteśmy.. Pewnie było, ale zna ktoś jakąś darmową alternatywę dla Tapatalka ??
Dobrej alternatywy brak. Od biedy jest forum runner.
mateo912
15-12-2012, 14:34
Dobrej alternatywy brak. Od biedy jest forum runner.
w której podobno nawet podpisu nie da się wyłączyć, więc modzi i inni użytkownicy których irytują takie podpisy nie dadzą CI spokoju:D
joker333
15-12-2012, 14:45
Przy przesiadce z 5230 na cokolwiek chyba da się odczuć różnicę.
C7 jest ok ale jak ktoś ma cierpliwość do (nie oszukujmy się) przestarzałego już Symbiana.
mam belle i cizgle powiadomienia o aktualizacjach rożnych rzeczy więc zależy co dla kogo jest przestarzałe :)
w ovi sklepie mam wszystko niemal co mi potrzebne i jak do tej pory zapłaciłem za jedną tylko aplikację reszta była za free a kilka dostałem gratis(normalnie płatnych za rejestrację czy też kupno fona nie pamiętam już ) :)
Boryszuk
15-12-2012, 14:53
Jak już przy tym jesteśmy.. Pewnie było, ale zna ktoś jakąś darmową alternatywę dla Tapatalka ??
Znajomy używa Convo, spróbuj tego.
Zainstalowalem w miedzyczasie, właśnie ogarniam co i jak :)
Edit: No jak na pierwszy rzut oka jak widać poniżej jest całkiem nieźle, i podpisu nie wsadza. Nie widzę tylko opcji jak iść w wątku do pierwszego postu...
Boryszuk
15-12-2012, 14:59
ja nie pomogę bo od początku używam Tapatalka (i dość rzadko bo mi nie pasuje)
ja nie pomogę bo od początku używam Tapatalka (i dość rzadko bo mi nie pasuje)
Ogólnie jest nawet ok, tylko problem z tym skokiem do 1 posta, no i jedyne co jest w opcjach to "mark as read" i "go to premium"
Oczywiście reklamy na dole ale to mi nie wadzi
dziękuję - o taką odpowiedź mi chodziło
Dodatkowo nowy jajtjuns na 4 odpalenia zwiesił się 3 razy.
Ma Pan coś popsute, np brak chyba "edit" w liście kontaktów (telefon, kompa albo jego i drugie) i zawala winę na nie wiadomo co. Co jak co, ale aktualizacja, synchronizacja w IP działa bardzo prosto i niezawodnie.
Nosz kur.....
Brak EDIT byl faktem. Nie z mojej winy a zwiny bugu w tym boskim sofcie. Bedziesz z tym dyskutowal ? Moze ja i inni z tym problemem sobie to wymazalismy gumka myszka że screenow ???
Cytujsz moja wypowiedz o zwiechach jajtunes ale piszesz o synchronizacji. Nosz.... Takie wlasnie sa z Toba dyskusje. No ale pewnie zwiechy to też moja wina. To że czasem itunes nie widzi podpietego iSzajsa to też ja mam cos zle, tak ? To że od 2 lat jest to JEDYNY program ktory zainstalowany na pececie nie dziala zgodnie z przeznaczeniem (bo regularne zwiechy i brak odpowiedzi to zapewne nie jest jego przeznaczenie) to też że mna jest cos nie tak ?
Chlopie, wybacz. Jak przeczytam jeszcze slowo od Ciebie nie na temat albo wykrecanie kota ogonem albo slinienie sie nad boskoscia japca to sie porzygam. Oszczedz mi tego bo chory mocno jestem i musialbym nahaftowac w posciel
Strusiu, mam rade.......odsun sie od sciany o jakies 4 metry, potem z pelnej pety rozpedz sie i walnij glowa w sciane, to pomaga.
Przede wszystkim przestan mnie i innych obrazac nazywajac ten telefon "iszajsem", bo ja jakos Ciebie nie obrazam i nie odnosze wrazenia, ze mam g...no w kieszeni.
Masz namieszane w windowsie, dlatego gubisz iPhonea w iTunesie i czasami go nie wykrywa, kiedys tak mialem, po jednej z aktualizacji windowsa problem sie skonczyl, przestan uzywac iTunesa skoro jest takim zlem, ja nawet nie mam zainstalowanego na kompie, na Windowsie to nie jest najlepiej dzialajacy program, kozystam z iCloud i nawet nie wiem kiedy robia mi sie backupy, muzyki za duzo nie wrzucam na iPhonea, bo kozystam z niego jako odtwarzacza bardzo sporadycznie, mam jakies 2GB MP3 i nie potrzebuje wiecej.
Co do problemow z aktualizacja to pomysl zanim napiszesz, sadze, ze cos jest z twoim kompem nie tak, moze aktualizacja biosu pomoze, masz problem z USB albo uzywasz bublowatych kabli, bo ja jakos nie mam zadnego z wymienionych przez Ciebie problemow.
Jak dla mnie mozesz sie brandzlowac nad BB i wychwalac po niebosklony, moze sie podniecac nawet symbianem nokii jak chcesz, to jest twoj wlasny wybor i jak mozesz, lub masz problem to poprostu zapytaj a nie jedziesz po ludziach, wiem zes wybuchowy, ale iszajsu w kieszeni nie mam, ten iszajs dziala mi bez problemowo 99,9% przypadkow i to jest dla mnie najwazniejsze i za to go cenie.
Grześ, jak się czujesz urażony to...przykre. Identyfikowanie się z przedmiotem użytkowym do niczego dobrego nie prowadzi. Radzę zwolnić :) Nie interesuje mnie też co masz w kieszeni. Swoją drogą masz mantry jak Tom - jak coś spod znaku Japca nie działa to winę ponosi PCet i Windows.
A ze słownictwem to się chyba lekko chłopaczku zagalopowałeś - nie odpowiem bo dostanę chwilę odpoczynku od modów.
Niech do Ciebie dotrze to samo co do Toma - to że Wy jesteście zachwyceni nie znaczy że miliony innych też będą. Takie to trudne ??
A pytanie zadałem - jedno wprost i jedno dość jasno wynikające z napisanej przeze mnie treści ? Odpowiedziałeś ? Ty albo Tom ? Nie wydaje mi się. Więc skoro masz bić pianę to lepiej zamilcz
Ludzie, zwolnijcie, bo walka iOS vs Android w tym wątku przebija na łeb na szyję świętą wojnę Canon vs Nikon z Cyberfoto czy Optycznych...
Psychotrop
15-12-2012, 17:36
Panowie
jak Was znam i lubię, tak proszę o spokój.
każdego.
jak się zeźlę, to nie będzie mnie interesowało kto zaczął :/
@coroner - trzeba im piwa polać, ot tak dla ochłody ;)
p.s.
i tak jestem pod wrażeniem windozy phone i zaczynam mieć niechęć do ioesów i androidów pod każdą postacią.
O! ;)
Ja nigdy z żadnym systemem nie walczyłem i nie będę walczył. Z BB problemów nie mam, z Andkiem problemów nie mam o dziwo tylko iOS mnie drażni i nie działa tak jak bym sobie życzył - sensownie czyli. Ale niektórym się to w głowie nie mieści.
Potwierdzi ktoś że tej muzyczki zakupionej w iTunes nie da się zapisać na dysku i skorzystać z niej na innych urządzeniach ?
kakersik
15-12-2012, 18:47
A mam inne pytanie. Potrzebuję czasem ustalić gdzie znajduje się jeden z firmowych telefonów (jednym słowem chcę szpiegować pracownika, który najprawdopodobniej próbuje orżnąć firmę) ale tak aby on o tym nie wiedział. Da jakoś radę?? Nie mam pojęcia jaki ma aparat. Jeśli to pomoże to ustalę markę i model.
Celeborn
15-12-2012, 19:02
A mam inne pytanie. Potrzebuję czasem ustalić gdzie znajduje się jeden z firmowych telefonów (jednym słowem chcę szpiegować pracownika, który najprawdopodobniej próbuje orżnąć firmę) ale tak aby on o tym nie wiedział. Da jakoś radę?? Nie mam pojęcia jaki ma aparat. Jeśli to pomoże to ustalę markę i model.
bez tego nic się nie dowiesz.
Potwierdzi ktoś że tej muzyczki zakupionej w iTunes nie da się zapisać na dysku i skorzystać z niej na innych urządzeniach ?
Muzyka z iTunes to zazwyczaj pliki MP3 i są one zapisane na dysku - wystarczy znaleźć odpowiedni katalog.
Czyli trzeba pogrzebac. OK, dzieki bardzo za info.
mateo912
15-12-2012, 19:18
Muzyka z iTunes to zazwyczaj pliki MP3 i są one zapisane na dysku - wystarczy znaleźć odpowiedni katalog.
no właśnie raczej nie
Czyli trzeba pogrzebac. OK, dzieki bardzo za info.
poczytałem trochę w necie o tym i raczej nie da się wyciągnąć muzyki kupionej w itunes.
Gdzieś ona jest ale w formacie "itunsowym" dodatkowo zabezpieczony drm(o ile dobrze pamiętam)
wspominali też o jakimś itunes plus że wtedy jest w lepszej jakości i bez drm przez co można przerabiać sobie na mp3
Czyli nikt nic nie wie ? :)
Naprawde zarabiste to japco :) :) :)
eristoff
15-12-2012, 19:22
To chyba nie do końca zgodne z prawem
Jeżeli to telefon z Androidem i udało by Ci się go zdobyć na 3-5 minut można wgrać program zabezpieczający przed kradzieżą który ma między innymi funkcje śledzenia, blokowania itp. Np. Cerberus lub Theft aware.
Celeborn
15-12-2012, 19:40
Nie tobie to oceniać
kakersik
15-12-2012, 19:59
Domyślam się, ale wałek na 12 patyków też nie jest do końca zgodny z prawem.
A na WP jest coś takiego ??
Sam poszperałem bo coraz częściej okazuje się że nikt nic nie wie (wybaczcie ale takie fakty niestety)
Błąd. Pliki zapisywane sa jako MPEG-4 w katalogu Moja Muzyka. (chyba bo zanim zacząłem pisać tego posta to ten utwór co kupiłem zmienił już lokalizację)
no właśnie raczej nie
poczytałem trochę w necie o tym i raczej nie da się wyciągnąć muzyki kupionej w itunes.
Gdzieś ona jest ale w formacie "itunsowym" dodatkowo zabezpieczony drm(o ile dobrze pamiętam)
wspominali też o jakimś itunes plus że wtedy jest w lepszej jakości i bez drm przez co można przerabiać sobie na mp3
Da się. Patrz wyżej. Nie przerabiałem na mp3 ale MPEG ma zmienne VBR więc dramatu nie ma.
Domyślam się, ale wałek na 12 patyków też nie jest do końca zgodny z prawem.
A na WP jest coś takiego ??
To zgłoś na Policję a nie baw się w samotnego pogromcę bo jak przyjdzie co do czego to Twoje planowane działania nic Ci nie dadzą. Ciekawa koncepcja zdobywać na coś nielegalnego dowody w sposób nie mniej nielegalny :)
kakersik
15-12-2012, 20:13
Niestety z pewnych przyczyn nie mogę tego zgłosić na policję. Nie wszystko jest takie proste.
jak coś spod znaku Japca nie działa to winę ponosi PCet i Windows.
Bo generalnie tak jest. To tyle i już sznuruję gębę.
... na jakiś czas. ;)
Są takie rozwiązania na IOS (wbudowane) i Andka (jest program), ale musi Pan mieć fizyczny dostęp do aparatu żeby to włączyć lub zainstalować. Problem w tym, że użytkownik może to sam zawsze wyłączyć.
no właśnie raczej nie
Są, są. Żywcem pliki. W Macu podałbym gdzie, ale w windzie nie pamiętam. Ale przez wyszukanie po rozszerzeniu pokaże co i jak.
kakersik
15-12-2012, 20:32
bez tego nic się nie dowiesz.
ten telefon to Nokia C5-00 5MP na symbianie, którego totalnie nie znam...
Czy takie wyciaganie plikow z iTunes i uzywanie poza tym systemem, co wiecej, kopiowanie ich est legalne?
W takim razie jedynie policja może wyciągnąć dane od operatora. Sam nic nie zrobisz.
kakersik
15-12-2012, 20:58
W takim razie jedynie policja może wyciągnąć dane od operatora. Sam nic nie zrobisz.
Już pisałem, że nie chcę mieć z policją nic wspólnego. Ale dzięki :D
Czy takie wyciaganie plikow z iTunes i uzywanie poza tym systemem, co wiecej, kopiowanie ich est legalne?
Oczywiście, w ramach dozwolonego użytku.
eristoff
15-12-2012, 21:27
Nie tobie to oceniać
Ja nie oceniam tylko uświadamiam, a tobie nic do tego
Już pisałem, że nie chcę mieć z policją nic wspólnego. Ale dzięki :D
przyznaj się, że chcesz wiedziec, gdzie przebywa żona ;)
Jak to jest grubsza kasa, a telefon służbowy, to zawsze możesz pracownikowi zrobić prezent i wymienić telefon na nowy, np. taki za 400 zł z Androidem, odpowiednio "przygotowany" ;)
Sorry za ot ale jedno mnie zastanawia. Gość chce najzwyczajniej w świecie kontrolować swojego pracownika, sprawdzać gdzie przebywa a tu wielkie larum, czy to aby legalne. Jakoś monitoring GPS w służbowych bryczkach już Wam pewnie nie przeszkadza i nie biegacie do pracodawcy z żalami?
Kupujecie muzykę i dumacie, czy aby możecie jej używać... Muzyki kupionej za własne, ciężko zarobione pieniądze!
Jak jutro zakażą Wam dzielić się z chlebem z rodziną pod nakazem odprowadzania podatku od darowizny to tez potulnie pochylicie plecy pod razami?
Wybaczcie absurdalny przykład (choć nie zdziwię się co przyniesie jutro) , ale czy to ja staje się anarchistą czy to ludzie tak są już zmanipulowani..?
to ja staje się anarchistą
Wręcz przeciwnie. Liberałem.
andrstac
15-12-2012, 23:13
Jeżeli to telefon z Androidem i udało by Ci się go zdobyć na 3-5 minut można wgrać program zabezpieczający przed kradzieżą który ma między innymi funkcje śledzenia, blokowania itp. Np. Cerberus lub Theft aware.
Nie wiem w jakiej sieci masz te telefony , ale np w Orange jest taka usługa "gdzie jesteście" czy też "gdzie jest dziecko". Także na kontach firmowych można to włączyć. Ustala się który numer jest zarządzającym konfiguruje sprawdzanych i nawet nie trzeba autoryzować za każdym razem ustalania położenie telefonu sprawdzanego. niestety dokładność jest średnia, ponieważ działa to na zasadzie triangulacji z btsów, a nie poprzez odczyt z GPS
eristoff
15-12-2012, 23:29
Sorry za ot ale jedno mnie zastanawia. Gość chce najzwyczajniej w świecie kontrolować swojego pracownika, sprawdzać gdzie przebywa a tu wielkie larum, czy to aby legalne. Jakoś monitoring GPS w służbowych bryczkach już Wam pewnie nie przeszkadza i nie biegacie do pracodawcy z żalami?
Kupujecie muzykę i dumacie, czy aby możecie jej używać... Muzyki kupionej za własne, ciężko zarobione pieniądze!
Jak jutro zakażą Wam dzielić się z chlebem z rodziną pod nakazem odprowadzania podatku od darowizny to tez potulnie pochylicie plecy pod razami?
Wybaczcie absurdalny przykład (choć nie zdziwię się co przyniesie jutro) , ale czy to ja staje się anarchistą czy to ludzie tak są już zmanipulowani..?
Z tego co mi wiadomo to jest to nielegalne jak pracownik nie wie że jest podsłuchiwany/monitorowany , jak zostanie poinformowany i najlepiej potwierdzi na piśmie że wie o tej możliwości to inna bajka
Bartek_902
15-12-2012, 23:34
A ja od wczoraj jestem po przesiadce z sgsII na sgsIII :) w głowie była opcja powrotu do iphona (kiedyś miałem 3gs) oczywiście iphona 5 , ale zwyciężył rozsądek , za sgsIII zapłaciłem 1750 , do iphona musiał bym dopłacić 1000zł , a aż tyle to nie jest dla mnie warte...moze kiedyś :)
Co do sgsIII , jednym słowem rewelacja, świetny wyświetlacz , dobry aparat , lepsza jakość wykonania i materiały w porównaniu do sgsII ;)
Wysłano z GT-I9300 z użyciem Tapatalk
Z tego co mi wiadomo to jest to nielegalne jak pracownik nie wie że jest podsłuchiwany/monitorowany , jak zostanie poinformowany i najlepiej potwierdzi na piśmie że wie o tej możliwości to inna bajka
Z drugiej strony patrząc, telefon jest własnością pracodawcy. Może chcieć z nim zrobić cokolwiek i wiedzieć o nim wszystko w tym gdzie jest. Poza tym temat monitoringu pracowników był kilkukrotnie poruszany na forum prawniczym i przeważają opinie, że w godzinach za które płaci, pracodawca może robić co uważa za stosowne. Monitorować kompa, słuchać rozmów itd.
Z tego co wiem pracodawca o takich praktykach musi powiadamac pracownika.
A co do manipulacji ma to ze takie prawo i licencje moze byc? OSX jest sprzedawany teoretycznie tylko do komputerow apple ( niezgodne z prawem w EU ).
To ze powstaja absurdalne prawa i absurdalne licencje to nie jest wina manipulacji...
kakersik
16-12-2012, 02:37
przyznaj się, że chcesz wiedziec, gdzie przebywa żona ;)
Cholera, rozgryzłeś mnie ;)
Ja go nie chcę podsłuchiwać. Poprostu mam pewne podejrzenia, które chciałbym potwierdzić. Wystarczy mi wiedzieć gdzie jest. Wiem, że w Orange jest usługa lokalizacyjna. Ma jednak ona wady - osoba sprawdzana dostaje info, że ktoś namierzał jej tel., no i ta dokladność. A raczej jej brak.
Ustala się który numer jest zarządzającym konfiguruje sprawdzanych i nawet nie trzeba autoryzować za każdym razem ustalania położenie telefonu sprawdzanego. niestety dokładność jest średnia, ponieważ działa to na zasadzie triangulacji z btsów, a nie poprzez odczyt z GPS
Na zasadzie trilateracji, triangulacja, to całkiem coś innego i żadnego telefonu do tego nie wykorzystasz.
Ja go nie chcę podsłuchiwać. Poprostu mam pewne podejrzenia, które chciałbym potwierdzić. Wystarczy mi wiedzieć gdzie jest. Wiem, że w Orange jest usługa lokalizacyjna. Ma jednak ona wady - osoba sprawdzana dostaje info, że ktoś namierzał jej tel., no i ta dokladność. A raczej jej brak.
Jak po prostu potrzebujesz wiedzieć gdzie jest to wynajmi detektywa.
andrstac
16-12-2012, 12:13
Nie zawsze osoba namierzana dostaje info. Dlatego pisałem o kilku wersjach tej usługi - na pewno w abonamentach firmowych da się to zrobić.
Na zasadzie trilateracji, triangulacja, to całkiem coś innego i żadnego telefonu do tego nie wykorzystasz.
Potraktujmy to jako skrót myślowy:)
Co do podsłuchiwania pracownika i śledzenia jego lokalizacji - jako pracodawca masz do tego prawo ale musisz o tym poinformować pracownika. Podsłuchiwanie bez zgody Sądu jest przestępstwem i możesz ponieść tego konsekwencje. Najlepiej wymienić mu telefon na taki który umożliwi lokalizację - ale trzeba go zapoznać z tym że będzie kontrolowany, lub wynająć prywatnego detektywa - koszt większy ale będziesz miał dokumentację z wyczynów pracownika. Do zwolenników podsłuchów - najpierw się zastanówcie czy warto.
Boryszuk
16-12-2012, 17:41
lub wynająć prywatnego detektywa - koszt większy ale będziesz miał dokumentację z wyczynów pracownika.
Z czystej ciekawości- o tym też trzeba pracownika poinformować?
Nie. Właśnie to jest zabawne - jako pracodawca który chce sam inwigilować pracownika, musisz go o tym powiadomić. Jeśli wynajmujesz do tego detektywa już nie.
Sapphiron
16-12-2012, 18:31
dobrze że ja nie mam pracodawcy ;)
A z drugiej strony przykro się robi że w Polsce jest takie cwaniactwo że pracodawcy muszą się uciekać do takich praktyk żeby pilnować swojego biznesu...
Kupujesz muzykę w iTunes. Jeśli za pomocą telefonu bądź tabletu to przy pierwszym uruchomieniu iTunes na komputerze, program sam ściąga zakupione utwory na dysk.
Gdzie? To już zależy jak masz skonfigurowany iTunes. Muzyka ląduje w folder iTunes/iTunes Media/Music i tam masz pliki przeważnie w formacie .m4a
Teraz co do DRM. Żaden program (odtwarzałem muzykę wbudowanym Media Playerem, VLC oraz Media Player Clasic) nie zgłaszał mi iż nie mogę odtwarzać danego pliku, także nie jestem do końca pewny, ale żadne z do tej pory zakupionej przeze mnie muzyki nie doświadczyłem DRM.
Po trzecie, każdą muzykę możesz dodatkowo wypalić na płytę bezpośrednio z iTunes.
Teraz odniosę się do twojego problemu z iTunes. Nie chce bronić tego programu bo nie jest idealny, ale kiedyś miałem podobny problem co ty, tyle że występował u mnie w trakcie aktualizacji oprogramowania. W trakcje tejże dostawałem wszystko mówiący błąd "Unknown error no: .....". Poszedłem do Apple Store. Tam mi pozwolono skorzystać z jednego ze stojących iMac'ów i zaktualizowałem telefon. Wiec problemem był Windows... , tyle że co? Od tak nagle? Okazało się ze iTunes nie działał poprawnie z zainstalowanym Zone Alarm... pozbyłem się i problem zniknął jak ręką odjął. Także powtórzę to co pisano wcześniej. Problem może być z iTunes ale sądzę, że jest z systemem.
I tak na koniec... dalej używam iTunes z Windows i nie mam żadnych problemów. Nie potrafię jeszcze odnaleźć się w tym nowym interfejsie, ale jest ok.
Okazało się ze iTunes nie działał poprawnie z zainstalowanym Zone Alarm... pozbyłem się i problem zniknął jak ręką odjął. Także powtórzę to co pisano wcześniej. Problem może być z iTunes ale sądzę, że jest z systemem.
To w takim razie pozbywajmy się z kompa wszystkich programów, z którymi źle współpracuje iTunes ;)
Wydaje się, że nie o to tu chodzi. Czy jeśli iTunes się kłóci z czymkolwiek to znaczy, że to coś jest złe a nie iTunes?
P.S. Jak ktoś chce za 20 zł potestować Nokię Lumię 820 z LTE to w Plus jest promocja.
W moim przypadku ZA pojawił się testowo i tego testu nie zdał. Łatwiej jest mi zastąpić ZA niż zastąpić telefon czym innym. Przynajmniej taniej ;)
Moje smartfonowe poszukiwania trwają. ;)
Miał ktoś do czynienia z HTC 8S?
Znaczy co ? Nie da się ? Jest jakaś limitowana licencja czy cuś ? Zawsze kupowałem na amazonie a akurat jednego utworu nie było a na beatport był sporo droższy. To się połaszczyłem na sklep japca
Daruję sobie złośliwości, bo miałem coś napisać... Jak kupisz utwór przez iTunes, to zaczyna się pobierać. Zapisuje się w domyślnym katalogu, jaki iTunes sobie ustawia podczas instalacji. Ne wiem, czy czasem nie jest to systemowy katalog "Moja muzyka". A jak nie wiesz, jaki to katalog, to kliknij prawym klawiszem na utworzez na liście w iTunes i wybierz "Pokaż w eksploratorze Windows". Czy to jest naprawdę taka trudna do wykminienia czynność? Kiknąć prawym klawiszem? Miejsce zapisywania pobieranych plików można też sprawdzić w ustawieniach programu. Tam się definiuje osobno katalogi dla muzyki, filmów, podcastów, aplikacji itd... No ale do ustawień programu przecież też trudno zajrzeć.
Zlosliwoscia moze być sam fakt napisania owego posta. Szczegolnie w swietle tego że czas jakis temu sam tu napisalem jak to cholerstwo zapisuje i gdzie. Takze wiesz... Albo nie czytasz albo nie wiem jak to nazwac....
PS - to w iTunsie jednak cos jest zwiazane z logikna. Wow :)
Azazel85
17-12-2012, 03:49
Ja "z innej beczki" pozwolę sobie zapytać:
Rodzicielce trza zmienić telefon, stara Nokia już umiera.
Ma być smartfon, przede wszystkim dzwonienie, trochę sms'ów, od czasu do czasu jako navi w aucie, słuchanie muzyki, bardzo sporadycznie internet, jeszcze bardziej sporadycznie aparat.
Zastanawiamy się nad:
Galaxy S II
HTC One S
Galaxy S III mini
Wątek niestety zbyt obszerny by w całości go przeczytać. Wiem że chwalonym polecanym i zwyczajnie dobrym modelem jest SGSII. Wiem że m.in. minusami HTC jest brak slotu na kartę pamięci czy wbudowana niewymienna średnia bateria - ale nie są to dla nas kwestie skreślające ten telefon - jeżeli przekłada się to na smukłość obudowy, choć trochę zauważalnie lepszy wyświetlacz, chwaloną nakładkę HTC Sense (istotnym elementem jest prostota obsługi, mama nie zna androida więc cudów z nim robić nie będzie), i chyba trochę sprawniejszy procek co czasem się może przydać/przełożyć na płynność pracy telefonu.
SGSIIImini generalnie niczym do siebie nie przekonuje, co najwyżej trochę atrakcyjniejszym design'em, ale pozostałe elementy, przynajmniej na papierze, od dwóch w/w modeli wydają się słabsze.
Ale może jakieś konkrety możecie dopowiedzieć, może na coś powinienem szczególnie zwrócić uwagę, może któryś z wymienionych ma jakieś szczególne cechy znacząco go in plus bądź in minus wyróżniającego?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Marcin Jakubowski
17-12-2012, 09:07
@Majek odpuść.... :)
Sapphiron
17-12-2012, 11:22
@Majek odpuść.... :)
najlepiej niech wszyscy odpuszczą... bo zrobiła się jedna wielka psiarnia gdzie wszyscy na wszystkich warczą w imię głupiej świętej wojny która nic nie daje...
zluzujcie gatki, szkoda sprzetu bo jeszcze od ciśnienia ucierpi.
Wróćmy do głównego tematu tego wątku czyli GSM OGÓLNIE - porady, wybór tel i oprogramowania.
Ja się wypisuję z wątku. Będę się modlił żeby żona wreszcie poprosiła o coś bez nadżartego japca :)
Rodzicielce trza zmienić telefon, stara Nokia już umiera.
Ma być smartfon, przede wszystkim dzwonienie, trochę sms'ów, od czasu do czasu jako navi w aucie, słuchanie muzyki, bardzo sporadycznie internet, jeszcze bardziej sporadycznie aparat.
Windows Phone. Najlepiej Lumia, ze względu na nawigację. Ten system jest tak banalny że dla starszych osób nie ma sobie równych.
Sam system jest fajny, prosty i intuicyjny. Problemem jest synchronizacja przez Zune, co jest jedną z największych wad tego systemu.
A ja mam WP8 i nic przez Zune nie synchronizuję. Kontakty zsynchronizowałem przez Google. Co do nawigacji to ta w WP8 jest średnia porównując do Sygica, ale w sumie jest za darmow, więc nie ma co narzekać. Dlaa mnie póki co problemem jest brak sensownego uchwytu firmy Nokia do Lumii 920.
Zgadza się jeśli chodzi o WP8. Ale tych telefonów jeszcze jest niewiele i królują jednak te z poprzednią wersją systemu.
Ja się wypisuję z wątku. Będę się modlił żeby żona wreszcie poprosiła o coś bez nadżartego japca :)
Haha, skąd ja to znam :P moja luba siedzi na nokii C5-03, wczoraj mówię że dam jej iphona swojego bo sobie kupie nowszy, ta do mnie że w życiu tej cegły do rąk nie weźmie bo to powolny telefon gdzie wszystko jest inaczej :) dałem jej go na może 2-3 minuty, po czym gdy mi go oddawała z uśmiechem na twarzy i lampkami w oczkach dodała że w sumie to mogę jej go dać :P heh, szybko jej się odmieniło :)
Haha, skąd ja to znam :P moja luba siedzi na nokii C5-03, wczoraj mówię że dam jej iphona swojego bo sobie kupie nowszy, ta do mnie że w życiu tej cegły do rąk nie weźmie bo to powolny telefon gdzie wszystko jest inaczej :) dałem jej go na może 2-3 minuty, po czym gdy mi go oddawała z uśmiechem na twarzy i lampkami w oczkach dodała że w sumie to mogę jej go dać :P heh, szybko jej się odmieniło :)
A skończy się tak, że jak kupisz nowego to dasz jej na gwiazdkę, a starego dalej sam będziesz używał :)
@Azazel85
do takich zastosowan nada sie chyba kazdy tel na andro, ja polece Samsunga Galaxy Ace 2 dosc duzy wyswietlacz niezly procek i duzo RAM, ja tez nie jestem jakis bardzo androidowy a nie mam zadnego problemu z obsluga. Patrzac na specyfikacje tel jest niewiele slqbszy od SIII mini a niemal polowe tanszy.
Mam takie pytanko, głównie do abonentów T-Mobile, choć może u innych operatorów jest podobnie.
Kilka dni temu przedłużyłem umowę, z telefonem w promocji. Na telefon jeszcze czekam, ale z ciekawości zajrzałem w swoje konto na iBOA, i bardzo ciekawe rzeczy tam znalazłem.
W rubryce "Płatności" pojawiła mi się zakładka "Raty za sprzęt", gdzie oprócz sumy jaką mam zapłacić kurierowi, wyszczególnione jest jeszcze 12 rat po 35zł.
No i teraz nie wiem co z tym zrobić, czy te raty są wliczone w abonament, czy też może do niego doliczane.
Ktoś się z czymś takim spotkał i może mi wyjaśnić jak to jest z tymi ratami? Czy w ogóle warto odbierać od kuriera przesyłkę i podpisywać umowę?
no właśnie raczej nie
wspominali też o jakimś itunes plus że wtedy jest w lepszej jakości i bez drm przez co można przerabiać sobie na mp3Zanim zaczeniesz wprowadzać ludzi w błąd, sprawdził dokładnie. iTunes zapisuje pliki w formacie m4u w domyślnie przez siebie zdefiniowanym katalogu. Domyślnie jest to chyba "Moja muzyka". Ale bez grzebania po dysku i katalogach, najłatwiej namierzyć taki plik klikając na niego prawym klawisze w iTunes i wybierając "Pokaż w eksploratorze Windows". Wtedy otwiera się okienko z zaznaczonym owym plikiem. As simple as that.
Mam takie pytanko, głównie do abonentów T-Mobile, choć może u innych operatorów jest podobnie.
Kilka dni temu przedłużyłem umowę, z telefonem w promocji. Na telefon jeszcze czekam, ale z ciekawości zajrzałem w swoje konto na iBOA, i bardzo ciekawe rzeczy tam znalazłem.
W rubryce "Płatności" pojawiła mi się zakładka "Raty za sprzęt", gdzie oprócz sumy jaką mam zapłacić kurierowi, wyszczególnione jest jeszcze 12 rat po 35zł.
No i teraz nie wiem co z tym zrobić, czy te raty są wliczone w abonament, czy też może do niego doliczane.
Ktoś się z czymś takim spotkał i może mi wyjaśnić jak to jest z tymi ratami? Czy w ogóle warto odbierać od kuriera przesyłkę i podpisywać umowę?
Jestem na tym samym etapie w T-Mobile i miła Pani z Biura Obsługi wszystko mi wyjaśniła. Jeżeli dostałeś ofertę na np. 100 PLN miesięcznie i telefon za 1 zł, to złotówkę płacisz jednorazowo kurierowi a w 100 PLN masz np. 65zł "rozmów" i 35 zł raty za telefon. Inaczej mówiąc, przedstawiona Ci oferta abonamentu zawiera już raty za telefon i praktycznie nie musisz o tym wiedzieć. Gdybyś wybrał ofertę bez telefonu to płaciłbyś tylko te przykładowe 65 zł.
No chyba że pani w BOKu mnie oszukała (sam też czekam jeszcze na telefon), ale wierzę że nie.
Jestem na tym samym etapie w T-Mobile i miła Pani z Biura Obsługi wszystko mi wyjaśniła. Jeżeli dostałeś ofertę na np. 100 PLN miesięcznie i telefon za 1 zł, to złotówkę płacisz jednorazowo kurierowi a w 100 PLN masz np. 65zł "rozmów" i 35 zł raty za telefon. Inaczej mówiąc, przedstawiona Ci oferta abonamentu zawiera już raty za telefon i praktycznie nie musisz o tym wiedzieć. Gdybyś wybrał ofertę bez telefonu to płaciłbyś tylko te przykładowe 65 zł.
No chyba że pani w BOKu mnie oszukała (sam też czekam jeszcze na telefon), ale wierzę że nie.
Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś. Mam nadzieję, że Miła Pani z BOK-u, poza tym że jest miła, jest też prawdomówna.
Swoją drogą nie rozumiem tego kombinowania, ale z pewnością operator ma w tym jakiś interes. Szkoda tylko, że nie ma żadnej jasnej informacji dla konsumenta, że tak to się odbywa.
Pozdrawiam
Ja też się wystraszyłem, gdy wyczytałem takie "cudenka" na swoim koncie. Ale wszystko jest OK. Ta rata jest wliczona w abonament. U mnie to wygląda tak: 240min + internet za 45 zl, a rozłożone to jest tak że abonament to 5zł, a 40zł to 24 raty za aparat tel. Głupie to wg mnie, bo wychodzi ze za same minuty płace tylko 5zł. Ale nie wierzę że gdybym brał abo bez telefonu, to za tyle zł dostał bym te 240 min.
I jest to pewne, bo płace tak już 6 miesięcy.
http://niebezpiecznik.pl/post/powazna-dziura-w-telefonach-samsunga/
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2050297
hydra_nt
18-12-2012, 09:48
...... 100 PLN miesięcznie i telefon za 1 zł, to złotówkę płacisz jednorazowo kurierowi a w 100 PLN masz np. 65zł "rozmów" i 35 zł raty za telefon.
Dobre :) . Czyli żadna promocja tylko sprzedaż ratalna :).
A jak do tej pory płaciłeś za abonament, gdy przy podpisywaniu umowy brałeś telefon, to myślałeś, że dostajesz go za darmo? :D
hydra_nt
18-12-2012, 15:43
A jak do tej pory płaciłeś za abonament, gdy przy podpisywaniu umowy brałeś telefon, to myślałeś, że dostajesz go za darmo? :D
Zawsze kupuję liczbę minut w abonamencie. Telefon jest sprawą dodatkową. Czasem płacę 1zł, czasem i kilkaset - za te najdroższe. ( Kupuję na firmę, trochę więcej niż kilka :) ).
Obojetnie jaki telefon kupisz, zawsze placisz za niego ratalnie, jak kupujesz telefon za kilkaset zlotych to i tak nie placisz calej wartosci telefonu, zaplacisz za to w trakcie trwania umowy;)
Dzisiaj ni z gruchy ni z pietruchy zacząłem dokładnie oglądać swojego SIII.
No i od oglądania pękła mi ramka 1cm pod przyciskiem głośności, ja pier........
cheyenne
19-12-2012, 00:53
Dzisiaj ni z gruchy ni z pietruchy zacząłem dokładnie oglądać swojego SIII.
No i od oglądania pękła mi ramka 1cm pod przyciskiem głośności, ja pier........
to może tyś supermen
wzrokiem takie rzeczy, sprawdź na sejfie w banku
Chodzi o to, że gdybym nie oglądał jak jakiś maniak tego telefonu z każdej możliwej strony to tego pęknięcia tak szybko bym nie zauważył. :)
Ostatnio byłem w serwisie z moim HTC ale była też Pani z SIII z pękniętą ramką i twierdziła, że to jakaś wada fabryczna te samo-pękające ramki i można o tym znaleźć w internecie, więc może poszukaj.
Te ramki to jakaś plaga, kolega też ma pękniętą...
Pytanko do bardziej ogarniętych w temacie Andka.
Mam taki problem, że chcę zainstalować grę, ale domyślnie ściąga ona dane na pamięć sdcard. Problem w tym, że tam mam raptem 800 MB wolne, a potrzebuję 1.3 GB. Da się coś w miarę łatwo zrobić, żeby pliki mogły leżeć na zewnętrznej SD ?? Galaxy Ace 2, Soft 2.3.6 z Playa.
ROOT i to tego jakiś manager typu Titanium Backup PRO lub ROM Manager. Ewentualnie wgranie Andka 4.0 lub większego.
Pomóc moze App 2 SD ale i tak gierka musi sie najpierw zassać do tel. Moze przy pomocy App2SD poprzenos inne apki na kartę zew.
ROOT i to tego jakiś manager typu Titanium Backup PRO lub ROM Manager. Ewentualnie wgranie Andka 4.0 lub większego.
Ale co mi da 4.0 ?? Zwiększy ilość pamięci tel ?? Z resztą jak na razie Szajsung nie pobłogosławił wersją 4.0 tego modelu
Problem sprowadza się do pytania "jak to zrobić, żeby aplikacja czytała pliki z zewnętrznej SD?". Niestety sposób o którym gdzieś czytałem, czyli wrzutka do Android/obb na karcie pamięci nie pomaga.
mateo912
19-12-2012, 18:38
Ale co mi da 4.0 ?? Zwiększy ilość pamięci tel ?? Z resztą jak na razie Szajsung nie pobłogosławił wersją 4.0 tego modelu
Problem sprowadza się do pytania "jak to zrobić, żeby aplikacja czytała pliki z zewnętrznej SD?". Niestety sposób o którym gdzieś czytałem, czyli wrzutka do Android/obb na karcie pamięci nie pomaga.
Nie zrobisz tego. Wszystkie programy typu app2sd przenoszą aplikacje z pamięci sd(wew) na external_sd(zew) ale najpierw aplikacja musi być zainstalowana.
Robiąc roota tracę gwarancję ??
Teoretycznie tak, praktycznie to mozesz odrootowac telefon spowrotem, a w razie co serwisy przewaznie i tak nei patrza na to czy jest root albo jakies inne oprogramowanie.
Android w wersji 4.0 umożliwia instalacje na zewnętrznej SD... Jak się pomyśli i pogrzebie w necie to można nawet 4.1.2 wgrać :P
mateo912
19-12-2012, 19:42
Android w wersji 4.0 umożliwia instalacje na zewnętrznej SD... Jak się pomyśli i pogrzebie w necie to można nawet 4.1.2 wgrać :P
Możesz mi pokazać gdzie są opcje od tego? Mam 4.0.3 i nic takiego nie widziałem. Bo chyba nie mówisz o pamięci sd (tak jest nazwana pamięć wew w ics a zew to external_sd)
sokrates
19-12-2012, 22:15
Nie zrobisz tego. Wszystkie programy typu app2sd przenoszą aplikacje z pamięci sd(wew) na external_sd(zew) ale najpierw aplikacja musi być zainstalowana.
zrobisz :-)
po 1 potrzebny root
po 2 formatujemy odpowiednio kartę SD - podział na 2 partycje: 1. FAT na pliki, zdjęcia multimedia itp; 2. EXT3 - jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej telefonu.
po3 link2sd - aplikacja która automagicznie instaluje nowo dodawane aplikacje właśnie na tą partycję EXT3.
Potrzebna szybka porada:
Moja mama zażyczyła sobie nową słuchawkę.
Wymagania:
Prosta obsługa (najbardziej zna Nokię i Samsungi)
Klasyczna obsługa (żadne dotykowce)
Im większy ekran tym lepszy
Jak najlepszy aparat
Bluetooth itp
No i ładny ma być:)
Po krótkim rozpoznaniu ja wytypowałem Nokię Asha 302.
Może coś innego podpowiecie?
krzysztof jot
19-12-2012, 23:34
Teoretycznie tak, praktycznie to mozesz odrootowac telefon spowrotem, a w razie co serwisy przewaznie i tak nei patrza na to czy jest root albo jakies inne oprogramowanie.
patrzą, zwłaszcza samsunga CCS - i tym sposobem właśnie zapłaciłem za wymianę płyty głównej w telefonie na gwarancji...
wszystko zależy jak i kiedy "padnie telefon". Bo jak nie padnie - to i nie ma problemu i rota możesz sobie mieć do woli. A jak po prostu padnie i nie wstanie -a tak bywa czasem, że wyjmiesz z kieszeni telefon martwy i zimny - to sobie nic nie "odrotujesz" a serwis skasuje Cie zgodnie z zapisem w gwarancji - jako "nieautoryzowana ingerencja w oprogramowanie".
Zastanawiamy się nad:
Galaxy S II
HTC One S
Galaxy S III mini
ostatnio kupowałem żonie SII. bardzo zadowolona.
Duży wyświetlacz - to wiele znaczy - łatwo sie czyta, zdecydowanie łatwiej się pisze.
Banalnie prosta obsługa - TW samsunga naprawde intuicyjny, a za miesiąc będzie na SII soft w wersji 4.1. a tam jest doskonała opcja "dla starszych" - prosty panel z bardzo jasnymi funkcjami i komunikatami - naprawdę czytelny i uproszczony na maxa - babcia by sobie poradziła a nie tylko mama.
Nie jest za duży, daje rade obsłużyć jedna ręka, skprzętowy przycisk HOME sporo pomaga - mozna nim odebrać połaczenie a to czasem w "ferworze walki" czy np. w słońcu istotne jak gorzej widać na ekranie.
Reszta - same plusy - szybki, sprawny, dobra bateria a jeszcze lepsza jak dokupisz External Battery Pack (100 zł) wi-fi, BT bezproblemowo, łatwa kontrola przesyłu danych itp itd - polecam. SIII Mini wypada tu chyba gorzej
emet_b może samsung S5610 ?
Potrzebna szybka porada:
Moja mama zażyczyła sobie nową słuchawkę.
Wymagania:
Prosta obsługa (najbardziej zna Nokię i Samsungi)
Klasyczna obsługa (żadne dotykowce)
Im większy ekran tym lepszy
Jak najlepszy aparat
Bluetooth itp
No i ładny ma być:)
Po krótkim rozpoznaniu ja wytypowałem Nokię Asha 302.
Może coś innego podpowiecie?
Nokia E52?
krzysztof jot
20-12-2012, 00:34
Nokia E52?
Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk
E52 to za kare chyba
i bądż tak miły i wyłącz ten podpis, tu "GT-I8160" nie robi na nikim wrażenia...
coroner czy ty byś matce wziął charczący głośnik, kurzący się wyświetlacz i rozpadającą się obudowę ? to ja swojej dałem e66 i źle mi z tym...
mateo912
20-12-2012, 03:03
zrobisz :-)
po 1 potrzebny root
po 2 formatujemy odpowiednio kartę SD - podział na 2 partycje: 1. FAT na pliki, zdjęcia multimedia itp; 2. EXT3 - jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej telefonu.
po3 link2sd - aplikacja która automagicznie instaluje nowo dodawane aplikacje właśnie na tą partycję EXT3.
miałem tego link2sd i wcale nie było tak różowo. aplikacja niby była zainstalowana na karcie pamięci ale nadal dużych aplikacji nie dało rady zainstalować ( i po każdej instalacji pamięć wew się zmniejszała, nie tyle co cała aplikacja ale jednak)
Nokia C5-00 jest niezła, jeśli ma być bezdotykowy. A może przekonaj ją, że czasy sie zmieniły i teraz to lepszy będzie dotykowy, na którym stojąc w kolejce na poczcie przejrzy sobie pudelka. :)
sokrates
20-12-2012, 08:53
miałem tego link2sd i wcale nie było tak różowo. aplikacja niby była zainstalowana na karcie pamięci ale nadal dużych aplikacji nie dało rady zainstalować ( i po każdej instalacji pamięć wew się zmniejszała, nie tyle co cała aplikacja ale jednak)
sam link2SD nie wystarczy, trzeba mu odpowiednio przygotować kartę SD.
Ja na HTC Wildfire przy zainstalowanych kilkudziesięciu programach miałem wolnej pamięci wewnętrznej ponad 100 MB - co normalnie jest fizycznie niemożliwe - bo telefon niebrandowany wyciągnięty z pudełka ma tej pamięci wolnej coś ~40MB :-)
cały wic polega na tym że telefon jest "oszukiwany" ile tej pamięci wew. tak naprawdę ma - w ustawieniach pamięci, w polu pamięć wewnętrzna pokazywana jest suma pamięci wewnętrznej i partycji ext3 - tylko trzeba to odpowiednio skonfigurować. Więc przy instalowaniu kolejnych aplikacji normalnym jest że pamięć wewnętrzna się kurczy :-)
E52 to za kare chyba
i bądż tak miły i wyłącz ten podpis, tu "GT-I8160" nie robi na nikim wrażenia...
Czyli sam się ukarałem 2lata temu przy podpisywaniu umowy...
Po co te nerwy, wczoraj zainstalowalem Tapatalka dopiero.
A GT-I8160 nie ma robić na nikim wrażenia, bo to nie Nokia 3310.
coroner czy ty byś matce wziął charczący głośnik, kurzący się wyświetlacz i rozpadającą się obudowę ? to ja swojej dałem e66 i źle mi z tym...
Matce nie, bo ma 5230 i nie chciała, gdyż woli większe wyświetlacze, wziął więc tata i jest bardzo zadowolony.
O patencie na charczący głośnik pisał Sapphiron, u mnie to nie doskwierało, a jeśli, to nie aż na tyle, by interweniować. Obudowa po 2 latach dość intensywnego użytkowania jest cała, miejscami porysowała się tylko lub przytarła tylna klapka - w niczym to nie przeszkadza.
Jedyny ból tego telefonu to Symbian, ale doskwiera on raczej przy cięższym użytkowaniu (przesiadywanie na necie itd).
Za to bateria trzyma 2 tygodnie :)
mateo912
20-12-2012, 13:20
sam link2SD nie wystarczy, trzeba mu odpowiednio przygotować kartę SD.
Ja na HTC Wildfire przy zainstalowanych kilkudziesięciu programach miałem wolnej pamięci wewnętrznej ponad 100 MB - co normalnie jest fizycznie niemożliwe - bo telefon niebrandowany wyciągnięty z pudełka ma tej pamięci wolnej coś ~40MB :-)
cały wic polega na tym że telefon jest "oszukiwany" ile tej pamięci wew. tak naprawdę ma - w ustawieniach pamięci, w polu pamięć wewnętrzna pokazywana jest suma pamięci wewnętrznej i partycji ext3 - tylko trzeba to odpowiednio skonfigurować. Więc przy instalowaniu kolejnych aplikacji normalnym jest że pamięć wewnętrzna się kurczy :-)
na zte blade miałem dokładnie zrobione wg instrukcji. a w ustawieniach link2sd była opcja żeby sprawdzić ile mb jest zajęte na karcie (pseudo wew) a ile na pamięci wew. I za każdym razem obie wartości malały.
I nie miałem możliwości instalować dużych aplikacji nawet pomimo tego że miałem 4gb dla link2sd na karcie.
na zte blade miałem dokładnie zrobione wg instrukcji. a w ustawieniach link2sd była opcja żeby sprawdzić ile mb jest zajęte na karcie (pseudo wew) a ile na pamięci wew. I za każdym razem obie wartości malały.
I nie miałem możliwości instalować dużych aplikacji nawet pomimo tego że miałem 4gb dla link2sd na karcie.
Tak czy siak straszne kombinacje, więc raczej sobie nie pogram :(
sokrates
20-12-2012, 13:35
u mnie na HTC działało miodnie, podobnie na tablecie, największą rzeczą jaką zainstalowałem na tym to nowy Asphalt 7 (ponad 1 GB danych)
Sapphiron
20-12-2012, 13:49
a ja niestety nie mogę zainstalować takowych gier z prostego powodu... non stop przy pobieraniu danych z serwera gameloftu wywala mi błąd że sieć niestabilna...
mam UPC 60Mb po Wifi Cisco 450Mbps i jest kiszka niby...
u mnie na HTC działało miodnie, podobnie na tablecie, największą rzeczą jaką zainstalowałem na tym to nowy Asphalt 7 (ponad 1 GB danych)
Właśnie o Asphalt 7 i GTA Vice City mi chodzi... (oba po 1.3 GB)
willy_fil_
20-12-2012, 14:18
Witam Panowie..
Podpowiedzcie proszę czy telefon Nokia Lumia 610 będzie odpowiednia dla kogoś kto nie ma parcia na najlepszy telefon, nie musi mieć bóg wie jakich aplikacji... Ot telefon potrzebny do tego, żeby dzwonić, przejrzeć pocztę, od czasu do czasu jakieś wiadomości poczytać, pstryknąć jakiąś niezobowiązującą fotkę... Jak działają te mapy czy też nawigacja w tym telefonie? Potrzebuję po prostu kilka informacji dla zupełnego laika w tym temacie. Jeśli ktoś zechciałby udzielić kilku wartościowych informacji...Ewentualnie jakiś inny model... dziękuję serdecznie.
Nokia 610 jest ok, jeśli nie trzeba się lansować. Ma wszystko co potrzebne.
joker333
20-12-2012, 17:55
610 poleciłem jakiś czas temu znajomej i jest zdania do dzisiaj że to rewelacyjny telefon. Przede wszystkim działa mega płynnie co prawda w angry birds sie nie pogra. A co do nawigacji nie sprawdzałem ale jeśli jest to ta sama co w nokiach na symbianie to jest super ja często z symbianowej pieszej korzystam i polecam
Psychotrop
20-12-2012, 18:04
610 !
moja narzeczona kupiła (po mojej namowie) - Ona bardzo zadowolona, a jej zazdroszczę :)
Sapphiron
20-12-2012, 18:56
a ja niestety nie mogę zainstalować takowych gier z prostego powodu... non stop przy pobieraniu danych z serwera gameloftu wywala mi błąd że sieć niestabilna...
mam UPC 60Mb po Wifi Cisco 450Mbps i jest kiszka niby...
się przypomnę, może ktoś mi poradzi o co kaman? :(
wasilewk
20-12-2012, 20:49
Ja mam FunPacka HD Orange - oni technicznie są przygotowani na różne reklamacje.
Czy UPC dał swój Speedtest do pomiaru łącza ? Tam powinno być też pobieranie długich plików testowane - tak mi sie wydaje.
grzegorzant
20-12-2012, 21:12
Pytania do posiadaczy SGS3.
Jaką wersję A macie na pokładzie ?
Jeśli 4.1.1, to czy jest coś nowszego na SGS3 ?
Jeśli tak to jak zainstalować, skoro przez aktualizację w aparacie nie idzie ?
Tak mozna chyba 4.2 wrzucic, ale to nieoficjalne wersje sa.
Jest np. CM10.1 - http://forum.android.com.pl/f551/nightly-4-2-1-cyanogenmod-10-1-a-243241/
grzegorzant
20-12-2012, 22:00
chodzi mi o to : http://mobile-os.pl/218/galaxy-s-iii-otrzymuje-aktualizacje-android-4-1-2-jelly-bean-wiele-nowych-funkcji/