Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
To raczej wina Go. Ja na sgs3 mam apexa. Nie ma możliwości żeby coś się przycinało. Nawet przy włączonym oszczędzaniu baterii. A również mam stocka.
Testowałem Apexa i choć nie przypadł mi do gustu to jest szybszy niż Go Launcher. A że SGS III się przycina po wyjęciu z pudełka, to wiadome powszechnie. Zauważyłem już dawno, po kilku chwilach kontaktu z telefonem. Zresztą pisałem już o tym. W Go Launcherze są nawet specjalne opcje do spowolnienia animacji i uzyskania w ten sposób większej płynności. Słabo to działa, ale nie wzięło się znikąd. Po pierwszych zachwytach zaczęły się pojawiać uwagi o przycinaniu na portalach branżowych i w uwagach użytkowników, choć jak widać, usilnie zwalczane przez zaklinaczy rzeczywistości. Finezji i gładkości nie ma. Zresztą "nie ma możliwości" to nieprawda, bo interface jest napisany w Javie i sami programiści piszą, że to środowisko jest tnące się.
grzegorzant
04-02-2013, 12:53
o czym Wy qtwa gadacie : CM, Ja osobiscie nigdy nie wrocilbym do stocka po zabawie z CM, fabryczny rom, CM plus ma kernel Devila, Go Launcher EX ledwo łazi ... nic nie kumam :)
btw czy Android 4.2.1 można spokojnie zapodać do SGS3 z 4.1.2 (T-Mobile)?
Miałem chwilę cm i jednak dla mnie lepszy jest JB 4.1.2 z kenelem siyah.
Pewnie że można na każde s3.
o czym Wy qtwa gadacie : CM, Ja osobiscie nigdy nie wrocilbym do stocka po zabawie z CM, fabryczny rom, CM plus ma kernel Devila, Go Launcher EX ledwo łazi ... nic nie kumam :)
btw czy Android 4.2.1 można spokojnie zapodać do SGS3 z 4.1.2 (T-Mobile)?
CM to CyanogenMod (http://pl.wikipedia.org/wiki/CyanogenMod) chyba, że skrót został wykorzystany w innym kontekście.
grzegorzant
04-02-2013, 18:02
CM to CyanogenMod (http://pl.wikipedia.org/wiki/CyanogenMod) chyba, że skrót został wykorzystany w innym kontekście.
czyli taki Linux telefonowy jakby ? :)
grzegorzant
04-02-2013, 18:57
no tak :)
a wracając do Andka 4.2.1, można go śmiało ładować do SGS3 z T-Mobile ?
Nie boicie sie ze ten CM ma zaszyte w sobie jakies keylogery i kradnie wam hasla do poczty, banku itp?
Projekty takie jak Cyanogenmod są w miarę bezpieczne, ponieważ praktycznie cały kod jest dostępny na otwartych licencjach do wglądu dla każdego (z wyjątkiem jakichś binariów pochodzących od producentów sprzętu). Ewentualny malware dosyć szybko zostałby wykryty.
Warto zwrócić uwagę, że czasami CM wprowadza poprawki bezpieczeństwa szybciej, niż sami producenci słuchawek (vide babol w Samsungach z Exynosem).
Ogólnie zresztą malware łatwiej rozprowadzać przez aplikacje typu "Japońskie nastolatki tańczą dla ciebie (za darmo)", niż próbując wstawiać keylogger do otwartych dystrybucji Androida.
Grzegorz
Odpowiedziałem, że tak, możesz wgrać 4.1.2
Grzegorz
Ale on pytal o 4.2.1 ktorego nei ma jeszcze oficjalnie, ma byc dopiero w 2 kwartale roku. 4.2.1 jest dostepny tylko w gotowanych romach typu CM10.1 i reszcie bazujacej na tym. Trzeba pamietac, ze nie da sie tego wgrac nie tracac gwarancji producenta. Chociaz czasem przymykaja oko w serwisach jak jest niefabryczny soft.
Soft ma być fabryczny, czyli samsunga oficjalny (taki jest juz dawno).
Nie musi być tmobile.
Zapraszam na polskie forum androida lub forum samsunga, tam się dowiesz dokładnie co i jak zrobić.
Soft ma być fabryczny, czyli samsunga oficjalny (taki jest juz dawno).
Prosze Cie pokaz mi fabryczny rom samsunga z androidem 4.2.1.
Czytac sie nie chce o czym pisza inni w postach czy specjalnie zamet wprowadzasz?
Napisałem wyżej gdzie masz szukać.
Strona z oficjalnymi romami.
http://www.sammobile.com/firmware/?page=3&model=GT-I9300&pcode=-1&os=1&type=1#firmware
I wg Ciebie jest tam rom z androidem jellybean 4.2.1 tak?
:) 4.1.2 a 4.2.1 hmmm co za różnica :)
4.1.2
Przejezyczenie moje.
I Grzegorza pewnie też.
grzegorzant
05-02-2013, 11:07
Grzegorz
4.1.2, mam chodzi o 4.2.1 :)
To takiego jeszcze nie ma.
No co Ty nie powiesz :P
Sapphiron
05-02-2013, 14:44
http://en.wikipedia.org/wiki/Android_version_history#Android_4.2_Jelly_Bean_.28 API_level_17.29
Nie ma na sgs 3 bo o tym dyskusja ;)
http://www.yotaphone.com/
Taka ciekawostka.
Sapphiron
06-02-2013, 09:11
dwa ekrany z czego jeden normalny a drugi e-ink?
Sapphiron
06-02-2013, 17:47
Ciekawe jak żre toto prąd :) Raczej E-ink nie powinien dużo pochłaniać ale...
Wiecie cos o jakiejs aplikacji wzmacniajacej sygnal na iOS lub Andka, czy to wszystko faktycznie sciema?
Psychotrop
07-02-2013, 01:27
Wiecie cos o jakiejs aplikacji wzmacniajacej sygnal na iOS lub Andka, czy to wszystko faktycznie sciema?
nie wiem, nie testowałem
jednak technicznie jest to możliwe.
wystarczy podbić napięcie na wzmacniacz antenowy.
czyli programik gdzieś grzebiący w romie (tak mi się wydaje)
ale ja to tylko gdybam
nie wiem, nie testowałem
ale ja to tylko gdybam
Zadalem to pytanie, bo jak telefon szukal mi sieci to na chwile znalazl pelen zasieg 3G i po chwili spadlo mi do jednej kreski, niestety w pracy mam taki slaby zasieg 3G dlatego pytam;) Tak mi sie wlasnie wydawalo, ze jak telefon szuka sieci to daje wieksze napiecie na wzmacniacz antenowy...
Chmmm, sadze jednak, ze na iOS bez JB nie znajde takiego cuda:D
Psychotrop
07-02-2013, 01:33
Tak mi sie wlasnie wydawalo, ze jak telefon szuka sieci to daje wieksze napiecie na wzmacniacz antenowy...
dlatego jak w Krakowie idę do knajpy w piwnicach, to wyłączam tel.
jeśli tego nie zrobię, to po 3-4 godzinach mam baterię rozładowaną :D
a co do IOS - nie wierzę, żeby nie było tam takich speców, żeby nie napisali takiego czegoś ;)
a co do IOS - nie wierzę, żeby nie było tam takich speców, żeby nie napisali takiego czegoś ;)
No chyba sie bede musial poorientowac, czy nie ma na JB i zrobic to czego robic nie chcialem;)
Grabasimo
07-02-2013, 12:33
Ja osobiscie uzywam Samsung Galaxy Nexus ze stokowym androidem 4.2.1. Dobrze miec aktualizacje systemu chwile po pojawieniu sie na swiecie. Oczywiscie system mam odblokowany i zrootowany (dla paru banalnych rzeczy).
Moge rowniez polecic nie zdecydowanym LG Nexus 4 (bardzo dobry tel.) tylko problem jest teraz z jego zdobyciem i cena jest w miare przystepna (239 f za 8gb i 279 za 16gb w UK)
Dobrze miec aktualizacje systemu chwile po pojawieniu sie na swiecie.
Noooo..... :)
Właściciele japcokow, nawet tych sprzed 5 lat, tak mają. A teraz mam flagowy model szajsunga i trzeba się modlić czy i kiedy pojawi się jakaś aktualizacja...
nie wiem, nie testowałem
ale ja to tylko gdybam
Może się zmieniło, bo od 10 lat nie siedzę w temacie, ale wg specyfikacji GSM, nadajnik w telefonie może mieć maks. 2 W mocy. Jeżeli to nie zostanie spełnione, taki produkt nie będzie dopuszczony do obrotu. Zatem żadna apka tego nie zmieni i nie ma znaczenia czy telefon jest zrootowany czy nie. Te 2W to ograniczenie konstrukcyjne i tyle.
I co ważniejsze od tej mocy każdy telefon zaczyna połączenie, dopiero potem zmniejsza moc nadajnika w zależności od odległości do BTSa.
Psychotrop
07-02-2013, 13:02
oczywiście że może mieć max 2W.
z tym, że jednak praktycznie nigdy (poza szukaniem sieci) nie pracują one na maksymalnej mocy, ze względu na oszczędzanie energii.
natomiast były jakieś apki, co to tą moc podkręcały na maksa.
ale ile w tym prawdy było, a ile placebo, to nie wiem ;)
kiedyś mi to jakiś doktorek na telekomunikacji na agh tłumaczył.
ale że to było lata temu ...
Moc w.cz. a czułość odbiornika to inna para kaloszy. Komunikacja radiowa nie jest jak po drucie. Występuje dwukierunkowość. To, że nadajnik może wypruwać z siebie kilowaty nie oznacza, że będziemy coś słyszeć. Poprawienie "zasięgu" ma związek z jakością, czyli selektywnością i czułością odbiornika, nie mocą nadajnika. Jak ktoś napisał, można ją nieco modyfikować wzmacniaczem. Modemy są sterowane programowo i można zmieniać niektóre z ich parametrów pracy. Cudów nie należy się jednak spodziewać, wszak w fabryce nie siedzą debile i poprawić się raczej nie da.
Moc nadajnika w telefonie ma za to wpływ na to czy będziemy słyszani po drugiej stronie i czy w ogóle zostanie nawiązane połączenie. Transmisja radiowa nie zawsze jest dwukierunkowa, nie jest to warunek konieczny do zaistnienia takiej transmisji. Co więcej częściej transmisja kablowa jest dwukierunkowa niż transmisja radiowa.
Poza tym ja bym nie chciał mieć przy łbie albo w kieszeni przy jajkach 2 W nadajnika pracującego cały czas pełną mocą. 20 minut zwykłej rozmowy wystarcza, żeby temperatura mózgu podniosła się o pół stopnia.
Transmisja radiowa nie zawsze jest dwukierunkowa
Dlatego napisałem "komunikacja" a nie "transmisja". ;)
Sapphiron
07-02-2013, 15:07
dlatego jak w Krakowie idę do knajpy w piwnicach, to wyłączam tel.
jeśli tego nie zrobię, to po 3-4 godzinach mam baterię rozładowaną :D
Ja jak wiem że będę miał problemy z zasięgiem albo nie oczekuję że będę korzystał z neta przez jakiś czas to wyłączam 3g i włączam sztywno GSM. Dużo daje ta funkcja :)
mateo912
07-02-2013, 15:14
Noooo..... :)
Właściciele japcokow, nawet tych sprzed 5 lat, tak mają. A teraz mam flagowy model szajsunga i trzeba się modlić czy i kiedy pojawi się jakaś aktualizacja...
drobna różnica polega na tym że iOS jest dostępny tylko na telefonach konstrukcji apple.
gdyby zew firmy zaczęły robić telefony z iOS byłoby dokładnie to samo co z androidem.
w dodatku ja mam ipada 1 który nie dostał aktualizacji do ios 6 mimo że prawie 2x słabszy iphone 3gs dostał.
Gdzie sens gdzie logika?
drobna różnica polega na tym że iOS jest dostępny tylko na telefonach konstrukcji apple.
Czyli to samo co SGS-y z Androidem. A nawet gorzej, bo Apple swój system robi od A do Z i jakoś daje radę ze wszystkim. A taki Samsung klepie SGS-y, system dostaje gotowy za darmo, a nie chce się dorobić firmowej nakładki i dołożyć aplikacji wykorzystujących specyficzne walory swojego produktu. Jeśli do tego dołożyć fakt, że Samsung sprzedaje więcej SGS-ów niż Apple Iphone'ów to sytuacja jest fatalna. Różnica w wsparciu to inna galaktyka. Poza tym dystrybucja uaktualnień i nowych wersji systemu woła o pomstę do nieba. W japcoku oświadczasz tylko telefonowi, że chcesz i tyle. Samo się zrobi. Nie ma konieczności korzystania z żadnych odinów, bo aktualizacja z poziomu systemu ani Kiesa nie działa bo się nie zgadza jakiś kod kraju który można zmienić, ale z utratą wszystkich danych. Bardzo śmieszne. Po wszystkim jednak niekoniecznie musi wszystko działać. Podstawowe lekarstwo polecane na andkowych forach to wipy-srypy czyli utrata danych po raz kolejny. Taki "format c:" - szczyt profesjonalizmu. Następnie horor z odtwarzaniem danych i ustawień, dublowanie czegoś bo jakieś dwie aplikacje odtworzyły dwa razy to samo. Albo części nie ma bo kopia jest stara a program z jakiegoś powodu nie zrobił aktualnej lub twierdził, że odtworzył a danych brak. Beta to jest cały czas panowie - po prostu niedopracowana beta.
w dodatku ja mam ipada 1 który nie dostał aktualizacji do ios 6
Stary model AppleTV zapewne też. Tylko co to ma wspólnego z smartfonami? Iphone'y mają wsparcie przez długie lata. Andkowe telefony niestety nie. Telefon sprzed roku i z aktualizacji guzik. Flagowe modele po kilku miesiącach czasem się czegoś doczekają. Będzie jedno oczko w górę albo i nie. Pół internetu płacze, drugie pół wgrywa w swoje zabawki niefabryczne romy i modli się żeby nie uceglić aparatu, nie mówiąc o możliwej utracie gwarancji i pewnych funkcji których nie ma w gołym andku.
mateo912
07-02-2013, 16:09
Aż po prostu nie wiem co powiedzieć.
Twoja ignorancja w tym temacie jest daaaaleko poza skalą.
Czyli to samo co SGS-y z Androidem
PO 1:
SGS to jest telefon wg projektów samsunga nie googla. LG nexus 4 i samsung galaxy nexusa TO są telefony wg projektu googla(czyli tak jak iphone wg apple)
PO 2
bo Apple swój system robi od A do Z i jakoś daje radę ze wszystkim
A jak myślisz co jest łatwiejsze: Napisać własny program na własny telefon gdzie obie rzeczy są znane od podszewki czy zaprojektować swój telefon i wykorzystać system, czyli go przeprojektować, po czym wieeeele czasu na testy czy działa wszystko? Nie musisz odpowiadać to pytanie retoryczne.
A taki Samsung klepie SGS-y, system dostaje gotowy za darmo, a nie chce się dorobić firmowej nakładki i dołożyć aplikacji wykorzystujących specyficzne walory swojego produktu. Jeśli do tego dołożyć fakt, że Samsung sprzedaje więcej SGS-ów niż Apple Iphone'ów to sytuacja jest fatalna.
j/w
Różnica w wsparciu to inna galaktyka. Poza tym dystrybucja uaktualnień i nowych wersji systemu woła o pomstę do nieba. W japcoku oświadczasz tylko telefonowi, że chcesz i tyle. Samo się zrobi. Nie ma konieczności korzystania z żadnych odinów, bo aktualizacja z poziomu systemu ani Kiesa nie działa bo się nie zgadza jakiś kod kraju który można zmienić, ale z utratą wszystkich danych. Bardzo śmieszne. Po wszystkim jednak niekoniecznie musi wszystko działać.
zapomniał wół jak cielęciem był. od początków iOS do iOS 5 aktualizowało się TYLKO przez itunes. Teraz przez rok już tego nie trzeba robić i nagle wszystkich skleroza dopadała? Co za różnica czy itunes czy kies?
Itunes jest genialnym rozwiązaniem wg Ciebie a kies robiący niemal to samo jest do niczego? Czysta hipokryzja.
Podstawowe lekarstwo polecane na andkowych forach to wipy-srypy czyli utrata danych po raz kolejny. Taki "format c:" - szczyt profesjonalizmu. Następnie horor z odtwarzaniem danych i ustawień, dublowanie czegoś bo jakieś dwie aplikacje odtworzyły dwa razy to samo. Albo części nie ma bo kopia jest stara a program z jakiegoś powodu nie zrobił aktualnej lub twierdził, że odtworzył a danych brak.
Czekaj bo nie ogarniam. Ty oskarżasz samsunga ew googla za to że aplikacje zainstalowane na telefonie Ci nie działają na nowym andku? A co ich to obchodzi? zażalenia o twórców programów a nie do systemu.
Beta to jest cały czas panowie - po prostu niedopracowana beta.
na jakiej niby podstawie twierdzisz że andek to beta? Skoro andek to iOS też ;)
Stary model AppleTV zapewne też. Tylko co to ma wspólnego z smartfonami? Iphone'y mają wsparcie przez długie lata. Andkowe telefony niestety nie. Telefon sprzed roku i z aktualizacji guzik. Flagowe modele po kilku miesiącach czasem się czegoś doczekają. Będzie jedno oczko w górę albo i nie. Pół internetu płacze, drugie pół wgrywa w swoje zabawki niefabryczne romy i modli się żeby nie uceglić aparatu, nie mówiąc o możliwej utracie gwarancji i pewnych funkcji których nie ma w gołym andku.
Ano ma dużo wspólnego ponieważ główną zaletą iOS jest to że jest wspólny dla wszystkich urządzeń "i"
A takie zachowanie jest niezrozumiałe i nielogiczne. w andku miałbym szanse na wgranie CM a tu ? "kup nowego ipada starego wyrzuć na złom, a to że działa dobrze na słabszym urządzeniu nie ma żadnego znaczenia"
a co do wsparcia telefonów z andkiem? Teraz porównajmy ile urządzeń ma do "wsparcia" apple 5 ipadów, 6 iphonów, kilka ipodów.
A samsung? ciężko zliczyć więc co się dziwisz że "odcina" od wsparcia starsze modele?
W japcoku oświadczasz tylko telefonowi, że chcesz i tyle. Samo się zrobi.
To ja wtrącę... że nieco uogólniasz pod siebie ;)
Sam znam przynajmniej 2 osoby, które po prostej aktualizacji IP niestety słały tel na serwis więc takie chop siup nie jest, zawsze gdzieś się może coś powinąć. :mrgreen:
SGS to jest telefon wg projektów samsunga nie googla. LG nexus 4 i samsung galaxy nexusa TO są telefony wg projektu googla(czyli tak jak iphone wg apple)
A co to ma za znaczenie? Architektura jest taka sama i jest zgodność na poziomie oprogramownaia. Do tego stopnia, że na SGS można odpalić czystego andka, rom firmowy i inne. Iphone jest logicznie podobny, dowodem jest choćby możliwość odpalenia na nim andka. Plotki o tym, że Nexusy i SGS to coś innego służą tylko chyba ugruntowaniu takiego przekonania w klientach czyli marketing.
Poza tym ponawiam pytanie, dlaczego kiedy Samsung sprzedaje niedopracowane i niedziałające rzeczy to jest ok? Czym się różni produkt Samsunga od produktu Apple? Samsung ma jakieś przywileje? Nie dość, że dostaje system za darmochę to jeszcze ma fory? Kiedy np Harman sprzedaje radio samochodowe chodzące pod Linuxem i się ono wywala przy współpracy BT to jest wina Harmana czy Linuxa? Bez jaj proszę. Ktoś nie dostosował systemu do swojego urządzenia to jest jego problem a nie systemu. System w tym przypadku to półprodukt, komponent.
zapomniał wół jak cielęciem był. od początków iOS do iOS 5 aktualizowało się TYLKO przez itunes.
No, tyle że aktualizacja działała ZAWSZE. Taki eine kleine szczególik. Aktualizacja Iphone jest genialna. Nawet wpół niedopisany sms zostanie tak jak był. Kies natomiast miewa problemy nawet z połączeniem z telefonem. O bezprzewodowym można zapomnieć. Co do aktualizacji, o czym w ogóle rozmowa? Nawet kopii telefonu nie potrafi dobrze zrobić. Tzn potrafi, tylko po odtworzeniu nie jest tak samo jak było a wielu ponoć zarchiwizowanych rzeczy nie ma wcale. I nie mówię o całym androidowym świecie tylko o konkretnej pozycji Samsunga - SGSach. I to najlepszym modelu.
Czekaj bo nie ogarniam. Ty oskarżasz samsunga ew googla za to że aplikacje zainstalowane na telefonie Ci nie działają na nowym andku? A co ich to obchodzi? zażalenia o twórców programów a nie do systemu.
Napisałem o danych, ustawieniach, problemach z zżeraniem baterii, zakłóceniach WiFi i gromady niestworzonych rzeczy jakie się zdarzają po aktualizacji i jakich jest setki na forum android. Część z nich już zdążyłem doświadczyć, stąd opinia.
na jakiej niby podstawie twierdzisz że andek to beta?
Na podstawie ilości problemów w ogóle a szczególnie problemów z realizacją podstawowych funkcji. Ciekawostka: Mam w książce kontakt, który w polu nazwisko, imię, firma ma wszędzie np Adam Kowalski. I wyświetla się np Adam Adam Adam Kowalski Kowalski Kowalski. Wchodzę w książkę, poprawiam, zapisuję, sprawdzam jest ok. Następnego dnia widzę na ekranie, że dzwoni do mnie Adam Adam Adam Kowalski Kowalski Kowalski. Przy okazji aktualizacji systemu format c:, czyli wipe, odtworzenie i reinstalcja wszystkiego i jest ok. Takich ciekawostek jest masa. Mam do czynienia z andkowymi telefonami ok rok a problemów jakie zanotowałem 100x tyle co z Iphonami przez parę lat. Takich cudów na nich po prostu nie ma. Od czasu do czasu jakieś drobne zakłócenie ale ogólnie niezawodność w użytkowaniu jest nieporównywalna.
"kup nowego ipada starego wyrzuć na złom
Czyżby Ipad 1 po pojawieniu się IOS6 przestał działać? :)
A samsung? ciężko zliczyć więc co się dziwisz że "odcina" od wsparcia starsze modele?
Ano właśnie. Zamiast zrobić 5-10 modeli i je dopracować to nawalone tyle, że nie sposób spamiętać nawet ułamka i co poł roku cała szuflada nowych. Poza tym przynajmniej wypadałoby zadbać o flagowe a tu nic. Iphony ze starości się wymienia albo wyrzuca (na Allegro) a ciągle jest wsparcie. Są nowe wersja oprogramowania które można zainstalować i będzie działać.
Sam znam przynajmniej 2 osoby, które po prostej aktualizacji IP niestety słały tel na serwis więc takie chop siup nie jest, zawsze gdzieś się może coś powinąć. :mrgreen:
Może, czemu nie. Zawsze jest prawdopodobieństwo awarii. Sedno w tym, że aktualizacja na andkowych telefonach NIGDY nie jest hop siup. ;)
Że też na każdym forum znajdzie się taki nawiedzony...
Celeborn
07-02-2013, 19:03
tom to po co masz telefon z androidem skoro to taki zryty system?
Boryszuk
07-02-2013, 19:06
To ja wtrącę... że nieco uogólniasz pod siebie ;)
Kłamiom!
Kłamiom!
A nie sprawdzałem nawet później.... jakoś mnie ta sprawa nie zafascynowała :lol:
mateo912
07-02-2013, 20:03
A co to ma za znaczenie? Architektura jest taka sama i jest zgodność na poziomie oprogramownaia. Do tego stopnia, że na SGS można odpalić czystego andka, rom firmowy i inne. Iphone jest logicznie podobny, dowodem jest choćby możliwość odpalenia na nim andka. Plotki o tym, że Nexusy i SGS to coś innego służą tylko chyba ugruntowaniu takiego przekonania w klientach czyli marketing.
Tym stwierdzeniem właśnie dowiodłeś że nie mas ZIELONEGO pojęcia o czym piszesz.
jak wrzucisz czystego androida na sgs to telefon Ci nawet nie ruszy, a jeśli jakimś cudem ruszy to będziesz miał cegłę z androidem bo nie będziesz mógł na nim nic robić poza oglądaniem go.
Już mówię dlaczego. Procesory z różnych "rodzin" (te w telefonie też) instrukcje działania. Czyli trzeba skompilować andka pod dokładnie ten procesor(ale Ty jako stary linuksiarz na którego tak sie kreujesz w wątkach o windowsie powinieneś przecież o tym wiedzieć?) Następnie trzeba dostosować system aby korzystał z funkcji telefonu (GSM itp) Tym właśnie zajmują się ludzie z CM. Zauważ że na np HTC HD(który miał winde nie andka, przykład odnosnie Twojego wrzucania andka na iP) można było wrzucić ROM z tylko jednego konkretnego modelu telefonu inaczej andek nie działał (a i po tym nie wszystkie funkcje działają)
Poza tym ponawiam pytanie, dlaczego kiedy Samsung sprzedaje niedopracowane i niedziałające rzeczy to jest ok? Czym się różni produkt Samsunga od produktu Apple? Samsung ma jakieś przywileje? Nie dość, że dostaje system za darmochę to jeszcze ma fory? Kiedy np Harman sprzedaje radio samochodowe chodzące pod Linuxem i się ono wywala przy współpracy BT to jest wina Harmana czy Linuxa? Bez jaj proszę. Ktoś nie dostosował systemu do swojego urządzenia to jest jego problem a nie systemu. System w tym przypadku to półprodukt, komponent.
Niedopracowane? co znowu za "wady" masz na myśli? Poza tym pogryzione jabłko też nie sprzedaje idealnych urządzeń(mam więc wiem, na uczelni też miałem kilka fanbojów appla i z biegiem czasu też im się oczy otwierały)
co do harmana to skąd mam wiedzieć? może wina urządzenia z którym chcesz je połączyć?
No, tyle że aktualizacja działała ZAWSZE. Taki eine kleine szczególik. Aktualizacja Iphone jest genialna. Nawet wpół niedopisany sms zostanie tak jak był. Kies natomiast miewa problemy nawet z połączeniem z telefonem. O bezprzewodowym można zapomnieć. Co do aktualizacji, o czym w ogóle rozmowa? Nawet kopii telefonu nie potrafi dobrze zrobić. Tzn potrafi, tylko po odtworzeniu nie jest tak samo jak było a wielu ponoć zarchiwizowanych rzeczy nie ma wcale. I nie mówię o całym androidowym świecie tylko o konkretnej pozycji Samsunga - SGSach. I to najlepszym modelu.
Nie takie zawsze. miałem duże problemy z aktualizacją swojego ipada i dziwnym trafem jak postawiłem to nic nie chciało się przywrócić.
Ja kompletnie nie rozumiem co żeś się tak uczepił tego backupu. Przyjmij że go nie ma i już, życie stanie się prostsze a nie ciągłe marudzenie że kilka programów źle działa po przywróceniu.
SGS ma też kilka funkcji których nie ma iphone i co? każdy system ma wady i zalety.
Napisałem o danych, ustawieniach, problemach z zżeraniem baterii, zakłóceniach WiFi i gromady niestworzonych rzeczy jakie się zdarzają po aktualizacji i jakich jest setki na forum android. Część z nich już zdążyłem doświadczyć, stąd opinia.
A o problemach z baterią po aktualizacji do iOS 5 już nie pamiętasz? i jak szybko wyszło 5.0.1 poprawiające ten błąd?
Na podstawie ilości problemów w ogóle a szczególnie problemów z realizacją podstawowych funkcji. Ciekawostka: Mam w książce kontakt, który w polu nazwisko, imię, firma ma wszędzie np Adam Kowalski. I wyświetla się np Adam Adam Adam Kowalski Kowalski Kowalski. Wchodzę w książkę, poprawiam, zapisuję, sprawdzam jest ok. Następnego dnia widzę na ekranie, że dzwoni do mnie Adam Adam Adam Kowalski Kowalski Kowalski. Przy okazji aktualizacji systemu format c:, czyli wipe, odtworzenie i reinstalcja wszystkiego i jest ok. Takich ciekawostek jest masa. Mam do czynienia z andkowymi telefonami ok rok a problemów jakie zanotowałem 100x tyle co z Iphonami przez parę lat. Takich cudów na nich po prostu nie ma. Od czasu do czasu jakieś drobne zakłócenie ale ogólnie niezawodność w użytkowaniu jest nieporównywalna.
Pytanie jak masz synchronizacje ustawioną? Co z tego że zmienisz sobie lokalnie nazwę skoro masz np ustawione żeby pobierał dane z chmury zamiast je uaktualniać? Próbowałeś zmienić ten kontakt przez gmaila? sadzę że nie.
I Ty znów z tą swoja niezawodnością. Przykład z dziś, jest przez tydzień za darmo gra galaxy on fire 2 więc ściągam na ipada wersje HD i nie HD(w razie czego) odpalam wszystko pięknie, klikam nowa gra i wywala mi do "pulpitu". odpalam wersje nie HD i co? i nie odpala się w ogóle zawiesza ipada. Muszę go z resetować (sleep + home), w drugą stronę jest dokładnie to samo. To nie jest pierwszy raz gdy znajduję takie "kwiatki".
Czyżby Ipad 1 po pojawieniu się IOS6 przestał działać? :)
Nie przestał ale dlaczego mam być "dyskryminowany" skoro taka "wspaniałomyślna" polityka aktualizacji z premedytacją mnie "wykochała" mówiąc delikatnie.
Ano właśnie. Zamiast zrobić 5-10 modeli i je dopracować to nawalone tyle, że nie sposób spamiętać nawet ułamka i co poł roku cała szuflada nowych. Poza tym przynajmniej wypadałoby zadbać o flagowe a tu nic. Iphony ze starości się wymienia albo wyrzuca (na Allegro) a ciągle jest wsparcie. Są nowe wersja oprogramowania które można zainstalować i będzie działać.
ludzie wymieniają teraz telefony co 1-2 lata więc co rok musi być nowa seria z każdej półki cenowej. Taka jest polityka samsunga i już Apple robi tylko "średnio wysoką" półkę, a za niższe półki robią starsze modele( co jest dla mnie śmieszne że ludzie płacą więcej za kilkuletnią używkę starego modelu iPhona, tylko dlatego że to iP, gdy mogą kilka razy lepszy nowy telefon innej firmy kupić)
o wsparciu powiedziałem wyżej.
Może, czemu nie. Zawsze jest prawdopodobieństwo awarii. Sedno w tym, że aktualizacja na andkowych telefonach NIGDY nie jest hop siup. ;)
w iOS też mogą być problemy, tak samo jak w andku nie musi ich być. Nie ma reguły.
eristoff
07-02-2013, 20:12
Znowu Tom01 osiąga to co zamierza - nakręca androidowców i jeszcze są tacy co mu odpisują. Tak Tom01 twoja prawda jest bardziej twojsza niż mojsza
mateo912
07-02-2013, 20:14
Znowu Tom01 osiąga to co zamierza - nakręca androidowców i jeszcze są tacy co mu odpisują. Tak Tom01 twoja prawda jest bardziej twojsza niż mojsza
kiedyś już obiecałem sobie że nie będę brał udziału w tym. niestety niektóre rzeczy trzeba sprostować bo ludzie to czytają i wierzą w takie "wątpliwej jakości fakty" ;)
andrstac
07-02-2013, 20:26
W przypadku HOXa miałem 4 aktualizacje systemu i nigdy się nic nie wywaliło, zawsze wszystkie dane się zachowały. Wszystko odbylo się poprzez OTA. Można?
Sapphiron
08-02-2013, 00:13
a ja podłączyłem dzisiaj nowe słuchawersy pod mojego Soniacza. Nie wiedziałem że BT może latać z dwoma urządzeniami na raz :)
Witam!
Poczytałem kilka stron i dość pokręcona filozofia tu panuje ale ja nie o tym, otóż atakuje mnie "dział utrzymania" z plusa i w sumie oprócz minut numerów itd oferują mi sony sole albo LG L7, osobiście siedzę na pierwszym wave na badzie przywyklem do tego prostego systemu,dobrego wyświetlacza odpornej obudowy i teraz następuje pytanie:
czy warto zmieniać na ww słuchawki? czy też może jest coś obecnie dostępnego w podobnym przedziale (czyli poniżej tysiaka) godnego zastąpić sprawnie działającego łejwa?
podpowiem że specjalnie nie zależy mi na wodotryskach ale nie chcę znowu przesiadać się z w124 jak oceniam łejwa do wypasionego plastika z gorszym ale większym wyświetlaczem itd.
Rafał_Sz
08-02-2013, 11:44
Witam!
Poczytałem kilka stron i dość pokręcona filozofia tu panuje ale ja nie o tym, otóż atakuje mnie "dział utrzymania" z plusa i w sumie oprócz minut numerów itd oferują mi sony sole albo LG L7, osobiście siedzę na pierwszym wave na badzie przywyklem do tego prostego systemu,dobrego wyświetlacza odpornej obudowy i teraz następuje pytanie:
czy warto zmieniać na ww słuchawki? czy też może jest coś obecnie dostępnego w podobnym przedziale (czyli poniżej tysiaka) godnego zastąpić sprawnie działającego łejwa?
podpowiem że specjalnie nie zależy mi na wodotryskach ale nie chcę znowu przesiadać się z w124 jak oceniam łejwa do wypasionego plastika z gorszym ale większym wyświetlaczem itd.
Idź do Play i powiedz, że chcesz się przenieść z innej sieci, zobacz jakie zaoferują warunki i słuchawki. Zachowasz swój dotychczasowy numer i sporo kasy. Byłem w Plusie wiele lat, i właśnie to co oferują przy przedłużaniu umowy skutecznie mnie przekonało do pożegnania się z tą siecią. Z tego co widzę, to po przejęciu przez Solorza Plus dalej ma klientów za głupków.
Przewertowawszy opinie na temat Sony Xperia J doszedłem do wniosku że to najlepszy wybór w cenie do 800 zł. Rozmowy 20 % internet 80%. Zasmuca mnie fakt braku dyktafona ale ponoć można zainstalować aplikację która zastąpi ten brak. Czy ktoś a na pewno tak posiada taki fon i może sie podzielić spostrzeżeniami albo jeszcze doradzić w tej kwestii. za pomoc dziekuję
W tym budżecie szukałbym LG L9 do 800 kupisz jak zapolujesz na alledrogo. http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/6256/6525/6533/6275/
Albo: http://versusio.com/pl/sony-xperia-j-vs-lg-optimus-l9
Porównania przekonują?
mateo912
08-02-2013, 17:14
W tym budżecie szukałbym LG L9 do 800 kupisz jak zapolujesz na alledrogo. http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/6256/6525/6533/6275/
Albo: http://versusio.com/pl/sony-xperia-j-vs-lg-optimus-l9
Porównania przekonują?
to porównanie to jakieś brednie są :D
Może być używany jako hot-spot WiFi Tak vs Nie
Posiada NFC Tak vs Nie
Może być ładowany przez standardowy kabel USB Tak vs Nie
każdy telefon z androidem wyższym niż 2.2 ma hotspota (a o andku 4.0.3 który jest w l9 już nawet nie mówię)
lg l9 posiada NFC (tak samo jak l7, l5 i chyba l3 też już ma)
każdy telefon z zasilaniem przez microusb może być ładowane przez USB(wolniej b wolniej ale może)
A porównywanie wielkości z pominięciem wielkości ekranu to jakaś kpina :D
to porównanie to jakieś brednie są :D
No tak wcale nie pokazują różnic ekranów, różnic w procesorze, rodzaju użytej matrycy, pojemności baterii...
Albo nie przeczytałeś dokładnie, albo sam bredzisz (bez urazy ;) ).
tom to po co masz telefon z androidem skoro to taki zryty system?
Mówiłem. Dla ekranu. Ekran w SGS III jest większy, ma świetną czerń ale jest nieostry. W Note 2 za to bajeczny. Ślepy się robię i 3,5" Iphone'a zrobił się na mały a Note II ma prawie 2x taki.
Problemów z samym systemem jest dużo, szczególnie po przesiadce z IP, ale nie przekroczyły do tej pory masy krytycznej. Andek jest fajny dla gadżeciarzy, można więcej dłubać, ale i dużo rzeczy jest mocno problematycznych. Ktoś przyzwyczajony do IP, po pierwszych tygodniach łapie się za głowę, jaką miał do tej pory labę. Na Andku nie ma lekko. Ciągle system angażuje uwagę użytkownika. Spróbuj zupełnie nic nie robić z telefonem przez np jeden albo dwa dni. W powiadomieniach zabraknie miejsca na rozmaitą sygnalizację o tysiącu dupereli i reklam. Oczywiście można powyłączać, ale nie wszystko się od razu znajdzie a i tak po jakimś czasie coś nowego wyskoczy. No i oczywiście po aktualizacji powtórka z rozrywki.
kiedyś już obiecałem sobie że nie będę brał udziału w tym. niestety niektóre rzeczy trzeba sprostować bo ludzie to czytają i wierzą w takie "wątpliwej jakości fakty" ;)
Fakty mają to do siebie, że się z nimi nie dyskutuje a zarzucanie ignorancji bez argumentów to, sorry, ale szczeniactwo.
Uczepiłem się backupu z prostego powodu. To BARDZO potrzebna rzecz, o ile nie jest się pryszczatym nastolatkiem który nie ma nic do roboty i cały czas klika w aparat i co tydzień zmienia wszystko co się da. Normalnie chce się, aby to co się poustawia, po prostu BYŁO, a nie trzeba szukać gdzie, co się pozmieniało i przywracać. Tym bardziej, że różnych menu ustawień w Androidzie jest ze sto.
To prawda, że IOS nie jest zupełnie pozbawiony wad. Przy czym, jak już wspomniałem w ilości defektów te systemy różni dwa rzędy wielkości. Jak w IOS znajdzie się błąd cały świat o nim wrzeszczy a Ogrodnik z Applefobii z pianą na ustach pastwi się nad nim do nieprzytomności nawet nie wiedząc za bardzo o co chodzi. Tymczasem w Andku z marszu można wymienić całą listę defektów, problemów z podstawową funkcjonalnością i co?
mateo912
08-02-2013, 17:36
No tak wcale nie pokazują różnic ekranów, różnic w procesorze, rodzaju użytej matrycy, pojemności baterii...
Albo nie przeczytałeś dokładnie, albo sam bredzisz (bez urazy ;) ).
ok napisze jeszcze raz.
"Dziewięć powodów dla Sony Xperia J"
1) teoretycznie zaleta, ale kto słucha muzyki z telefonu przez głośnik? (mówię o normalnych ludziach a nie "człowiek-DJ" co to go nie stać na słuchawki)
2) Mniejsza wielkość - jak wielkość ekranu może być jednocześnie w tym samym porównaniu wadą i zaletą?
SXJ ma zaletę że jest mniejszy a L9 że ma większy ekran. WTF?
3),4) j/w
5) 1 gram? serio?
6) z tego co wiem to ten współczynnik jest "pochodną" od mocy sygnału, im większa moc sygnału(lepszy zasięg) tym większy ten współczynnik.
7) brednie które opisałem wyżej
8 ) j/w
9) j/w
I kto teraz nie przeczytał dokładnie? ;)
I kto teraz nie przeczytał dokładnie? ;)
"Dziesięć powodów dla LG Optimus L9
zasilanie
Większa pojemność baterii 2,150 mAh vs 1,750 mAh 22.86% większa pojemność baterii.
Wyświetlacz
Większy rozmiar wyświetlacza 4,7" vs 4" 17.5% większy rozmiar wyświetlacza. Im większy jest rozmiar ekranu, tym lepsze wrażenia użytkownika.
Wyższa rozdzielczość 960 x 540 px vs 480 x 854 px 26.46% wyższa rozdzielczość.
pamięć
O wiele więcej pamięci operacyjnej (RAM) 1 GB vs 0,5 GB 0.5 GB więcej pamięci operacyjnej (RAM).
łączność
Niezaprzeczalnie nowsza wersja Bluetooth 3 vs 2,1 Nowsza wersja Bluetooth.
fizyczne
Niższy współczynnik absorpcji (SAR) dla głowy w USA 0,28 W/kg vs 0,63 W/kg 0.35 W/kg niższy współczynnik absorpcji (SAR) dla głowy w USA. Współczynnik absorpcji (SAR, ang. Specific Absorption Rate) określa ilość promieniowania elektromagnetycznego, które zostanie pochłonięte przez ciało użytkownika, konkretnie w obszarze głowy. Dopuszczalne maksimum w USA wynosi 1.6W/kg.
Troszeczkę cieńszy 9,1 mm vs 9,2 mm 0.1 mm cieńszy.
aparat
Może tworzyć zdjęcia panoramiczne Tak vs Nie Urządzenie pozwala na robienie wielu zdjęć ukazujących różne części tej samej sceny, a następnie łączy je w jedną fotografię.
Posiada tryb zdjęć seryjnych Tak vs Nie Możesz robić wiele zdjęć pod rząd.
procesor
Szybsza prędkość zegara procesora 2x 1 GHz vs 1x 1 GHz 2x szybsza prędkość zegara procesora. "
Bredzisz, wystarczy przewinąć niżej - masz czyste dane techniczne, porównywalne i mierzalne. Dla ułatwienia pierwsze z lewej są dane L9.
Na Andku nie ma lekko. Ciągle system angażuje uwagę użytkownika. Spróbuj zupełnie nic nie robić z telefonem przez np jeden albo dwa dni. W powiadomieniach zabraknie miejsca na rozmaitą sygnalizację o tysiącu dupereli i reklam.
Może przestań instalować śmieciowe aplikacje? Ja jakoś nie mam powiadomień o duperelach ani (o zgrozo) reklam.
Nie przestał ale dlaczego mam być "dyskryminowany" skoro taka "wspaniałomyślna" polityka aktualizacji z premedytacją mnie "wykochała" mówiąc delikatnie.
Apple olał nowy system do najstarszego z Ipadów po chyba 3 czy 4 latach i się sypią epitety. A przez te lata aktualizacji było ile? Masa. Samsung olewa użytkowników flagowych modeli po roku dając jedną lub dwie aktualizacje i oczywiście robi to dla dobra użytkowników żeby kupili sobie nowy. I kto tu jest hipokrytą?
Może przestań instalować śmieciowe aplikacje? Ja jakoś nie mam powiadomień o duperelach ani (o zgrozo) reklam.
Nawał wszelkich powiadomień to filozofia podobna do tej stosowanej w programach antywirusowaych. Im więcej wywali komunikatów o "zagrożeniach" tym wydaje się, że program lepszy. A tymczasem serwerowe siedzą cicho i nie prują mordy, że znalazły setkę krwiożerczych cookies i zablokowały milion prób włamania na porcie dns. :)
Andek działa identycznie. Zawala użytkownika nadmiarem informacji, wymuszając interwencję, podjęcie za każdym razem decyzji co warte uwagi a co nie. IOS siedzi cicho, nie zawraca za przeproszeniem dupy byle czym. Jak ktoś zechce aktualizacje to zajrzy gdzie trzeba i wyda stosowne dyspozycje jednym kliknięciem.
mateo912
08-02-2013, 17:58
"Dziesięć powodów dla LG Optimus L9
zasilanie
Większa pojemność baterii 2,150 mAh vs 1,750 mAh 22.86% większa pojemność baterii.
Wyświetlacz
Większy rozmiar wyświetlacza 4,7" vs 4" 17.5% większy rozmiar wyświetlacza. Im większy jest rozmiar ekranu, tym lepsze wrażenia użytkownika.
Wyższa rozdzielczość 960 x 540 px vs 480 x 854 px 26.46% wyższa rozdzielczość.
pamięć
O wiele więcej pamięci operacyjnej (RAM) 1 GB vs 0,5 GB 0.5 GB więcej pamięci operacyjnej (RAM).
łączność
Niezaprzeczalnie nowsza wersja Bluetooth 3 vs 2,1 Nowsza wersja Bluetooth.
fizyczne
Niższy współczynnik absorpcji (SAR) dla głowy w USA 0,28 W/kg vs 0,63 W/kg 0.35 W/kg niższy współczynnik absorpcji (SAR) dla głowy w USA. Współczynnik absorpcji (SAR, ang. Specific Absorption Rate) określa ilość promieniowania elektromagnetycznego, które zostanie pochłonięte przez ciało użytkownika, konkretnie w obszarze głowy. Dopuszczalne maksimum w USA wynosi 1.6W/kg.
Troszeczkę cieńszy 9,1 mm vs 9,2 mm 0.1 mm cieńszy.
aparat
Może tworzyć zdjęcia panoramiczne Tak vs Nie Urządzenie pozwala na robienie wielu zdjęć ukazujących różne części tej samej sceny, a następnie łączy je w jedną fotografię.
Posiada tryb zdjęć seryjnych Tak vs Nie Możesz robić wiele zdjęć pod rząd.
procesor
Szybsza prędkość zegara procesora 2x 1 GHz vs 1x 1 GHz 2x szybsza prędkość zegara procesora. "
Bredzisz, wystarczy przewinąć niżej - masz czyste dane techniczne, porównywalne i mierzalne. Dla ułatwienia pierwsze z lewej są dane L9.
Serio?
Przecież DOKŁADNIE wskazałem gdzie "porównanie" "mija się z prawdą" delikatnie mówiąc.
i pisałem o "Dziesięć powodów dla SXJ"
Apple olał nowy system do najstarszego z Ipadów po chyba 3 czy 4 latach i się sypią epitety. A przez te lata aktualizacji było ile? Masa. Samsung olewa użytkowników flagowych modeli po roku dając jedną lub dwie aktualizacje i oczywiście robi to dla dobra użytkowników żeby kupili sobie nowy. I kto tu jest hipokrytą?
Jaka masa? aktualizacji(a nie pierdół) było może z 4-5. w androidzie trzeba rozróżnić aktualizacje samego androida i aktualizacje telefonu. W iOS są tylko aktualizacje systemu.
Nawał wszelkich powiadomień to filozofia podobna do tej stosowanej w programach antywirusowaych. Im więcej wywali komunikatów o "zagrożeniach" tym wydaje się, że program lepszy. A tymczasem serwerowe siedzą cicho i nie prują mordy, że znalazły setkę krwiożerczych cookies i zablokowały milion prób włamania na porcie dns. :)
Andek działa identycznie. Zawala użytkownika nadmiarem informacji, wymuszając interwencję, podjęcie za każdym razem decyzji co warte uwagi a co nie. IOS siedzi cicho, nie zawraca za przeproszeniem dupy byle czym. Jak ktoś zechce aktualizacje to zajrzy gdzie trzeba i wyda stosowne dyspozycje jednym kliknięciem.
Szczerze mówiąc nie wiem o czym mówisz.
Czy o powiadomieniach że jakaś aplikacja się zaktualizowała? Powtarzam SAMA się zaktualizowała, w iOS można o tym zapomnieć, kolejnym kuriozum jest to że każdorazowo trzeba wpisywać hasło do konta aby zaktualizować aplikacje, pytanie po co?
Fakty mają to do siebie, że się z nimi nie dyskutuje a zarzucanie ignorancji bez argumentów to, sorry, ale szczeniactwo.
Uczepiłem się backupu z prostego powodu. To BARDZO potrzebna rzecz, o ile nie jest się pryszczatym nastolatkiem który nie ma nic do roboty i cały czas klika w aparat i co tydzień zmienia wszystko co się da. Normalnie chce się, aby to co się poustawia, po prostu BYŁO, a nie trzeba szukać gdzie, co się pozmieniało i przywracać. Tym bardziej, że różnych menu ustawień w Androidzie jest ze sto.
Do czego backup aplikacji jest Ci potrzeby?
Kontakty masz w chmurze, maile masz w chmurze. SMS też możesz robić backup. Ale aplikacje?
Jak często zmieniasz telefon żebyś musiał go przywracać? Albo jak często robisz aktualizacje z wipem?
Najważniejsze rzeczy masz zabezpieczone a aplikacje? to rzecz względna.
Co do powiadomień, sprecyzuj proszę o jakich powiadomieniach mówisz?
Pomijając powiadomienie o aktualizacji jakiegoś programu to mam dokładnie te same powiadomienia na andki i iOS(tapatalk z forum, tyle samo, maile tyle samo)
Edit:
przypomniało mi się że większość aplikacji z iOS chce mi wysyłać powiadomienia push gdy coś się dzieje. więc jest niemalże dokładnie taka sama ilość i tu i tu.
Niemal kazda aplikacja na andku ma dostep do kluczowych informacji, lacznie z numerami telefonow jak i emailami, taki myk o ktorym jest uzytkownik informowany podczas instalacji, ale malo kto zwraca na to uwage;)
W iOS są tylko aktualizacje systemu.
Taaa... i to ja podobno nie wiem o czym piszę... ;)
Czy o powiadomieniach że jakaś aplikacja się zaktualizowała? Powtarzam SAMA się zaktualizowała, w iOS można o tym zapomnieć, kolejnym kuriozum jest to że każdorazowo trzeba wpisywać hasło do konta aby zaktualizować aplikacje, pytanie po co?
Piszę sobie z klientem, w tym czasie widzę że zaczyna latać strzałeczka i za chwilę myk, komunikatora nie ma, to co pisałem poszło na łono binarnych bogów, a telefon radośnie informuje, że właśnie zaktualizował aplikację. Wie Pan co mi to przypomina? Zostawiam komputer liczący poważne zadanie. Liczy sobie tak dwa tygodnie 24h. Któregoś dnia zaglądam a tu nie ma śladu po programie liczącym a jest za to komunikat, że komputer został ponownie samoczynnie uruchomiony po zainstalowaniu niezwykle istotnych aktualizacji. Windows rzecz jasna. Ta sama filozofia: Użytkownika mamy gdzieś, robimy co nam się podoba. Powtarzam, można to powyłączać, ale zwyczajnie wkurza, kiedy na dosłownie każdym kroku trzeba usilnie przekonywać system, że on ma pracować dla mnie a nie odwrotnie.
A hasło przy dostępie do krytycznych miejsc? Podstawowa zasada bezpieczeństwa. Żaden poważny system nie pozwoli zmieniać czegoś ważnego bez autoryzacji. Z wyjątkiem Windows, Andka i pewnie jeszcze paru wynalazków.
Do czego backup aplikacji jest Ci potrzeby?
Rany! PO CO BACKUP!? Głupszego pytania dawno nie słyszałem. Nie mam nawet ochoty odpowiadać bo nie wiem czy się Pan nabija czy poważnie tak myśli. Jeśli to drugie to po trzykroć nie mam ochoty.
mateo912
08-02-2013, 18:56
Taaa... i to ja podobno nie wiem o czym piszę... ;)
nie przypominam sobie żadnych aktualizacji oprócz samego iOS. a w swoim lg l7 z andkiem 4.03 w ciągu 4 miechów od kiedy go mam już z 6 raz miałem aktualizacje systemu wew telefonu.
Piszę sobie z klientem, w tym czasie widzę że zaczyna latać strzałeczka i za chwilę myk, komunikatora nie ma, to co pisałem poszło na łono binarnych bogów, a telefon radośnie informuje, że właśnie zaktualizował aplikację. Wie Pan co mi to przypomina? Zostawiam komputer liczący poważne zadanie. Liczy sobie tak dwa tygodnie 24h. Któregoś dnia zaglądam a tu nie ma śladu po programie liczącym a jest za to komunikat, że komputer został ponownie samoczynnie uruchomiony po zainstalowaniu niezwykle istotnych aktualizacji. Windows rzecz jasna. Ta sama filozofia: Użytkownika mamy gdzieś, robimy co nam się podoba. Powtarzam, można to powyłączać, ale zwyczajnie wkurza, kiedy na dosłownie każdym kroku trzeba usilnie przekonywać system, że on ma pracować dla mnie a nie odwrotnie.
Nigdy nie zdarzyło mi się aby aplikacja zaktualizowała mi się w trakcie jej użytkowania.
Nie znam też nikogo komu się to zdarzyło.
Winda też informuje że została pobrana ważna aktualizacja i że za X czasu będzie restart. ale można to odkładać w nieskończoność więc w czym problem?
Poza Tym w każdej chwili mozna wyłączyć :
a) powiadomienia o zainstalowanej aktualizacji
b)automatyczne aktualizacje
c)czy ma aktualizować tylko przez wifi + 3g czy tylko wifi
ustawiasz jak chcesz.
A hasło przy dostępie do krytycznych miejsc? Podstawowa zasada bezpieczeństwa. Żaden poważny system nie pozwoli zmieniać czegoś ważnego bez autoryzacji. Z wyjątkiem Windows, Andka i pewnie jeszcze paru wynalazków.
Aktualizacja aplikacji jest krytycznym miejscem?:D
Rany! PO CO BACKUP!? Głupszego pytania dawno nie słyszałem. Nie mam nawet ochoty odpowiadać bo nie wiem czy się Pan nabija czy poważnie tak myśli. Jeśli to drugie to po trzykroć nie mam ochoty.
jak robisz backup na kompie to razem z PS i innymi programami? czy masz kopie czystego systemu + kopie danych?
Piszę sobie z klientem, w tym czasie widzę że zaczyna latać strzałeczka i za chwilę myk, komunikatora nie ma, to co pisałem poszło na łono binarnych bogów, a telefon radośnie informuje, że właśnie zaktualizował aplikację.
Ale ktoś nakazuje wszystkie aktualizacje na automat ustawiać?
Można przecież ustawić aby się aktualizowały tylko w zasięgu wifi nie korzystając z transferu danych operatora, można ustawić na ręczne i sobie zapuszczać raz na czas jakiś, można wyłączyć w cholerę zupełnie...
Batonik kupiony w sklepie też wymaga wyjęcia go z papierka a nie zjedzenia razem z opakowaniem... :lol:
mateo912
08-02-2013, 19:11
Można przecież ustawić aby się aktualizowały tylko w zasięgu wifi nie korzystając z transferu danych operatora, można ustawić na ręczne i sobie zapuszczać raz na czas jakiś, można wyłączyć w cholerę zupełnie...
Batonik kupiony w sklepie też wymaga wyjęcia go z papierka a nie zjedzenia razem z opakowaniem... :lol:
+1 :mrgreen:
nie przypominam sobie żadnych aktualizacji oprócz samego iOS. (...)
Przy dużych aktualizacjach iOS jest również aktualizowany firmware telefonu. Nie wiem czy przy mniejszych też to czasami nie występuje. Ja jeśli nie znam się na czymś, bądź nie jestem czegoś w 100% pewien nie pisze o tym, bo wprowadzasz innych w błąd.
mateo912
08-02-2013, 19:22
Przy dużych aktualizacjach iOS jest również aktualizowany firmware telefonu. Nie wiem czy przy mniejszych też to czasami nie występuje. Ja jeśli nie znam się na czymś, bądź nie jestem czegoś w 100% pewien nie pisze o tym, bo wprowadzasz innych w błąd.
należy czytać ze zrozumieniem.
W andku te 2 aktualizacje są OSOBNO w iOS RAZEM. w iOS duże aktualizacje miały wygląd wartość dziesiątkową 5.1 np, małe setną 5.0.1
Przy czym te małe to były pierdoły ( i nie zapominajmy o tym że przed iOS5 trzeba było ściągać CAŁY system zamiast małej aktualizacji).
Przez to nagle się okazuje że aktualizacji do iOS była "masa" a tak naprawdę liczących się było kilka.
W andku te 2 aktualizacje są OSOBNO w iOS RAZEM.
Kilkukrotnie zarzucił Pan osobom, że czegoś nie wiedzą a tymczasem kolejny raz daje Pan dowód, że nie ma pojęcia o IOS. Aktualizacje systemu i aplikacji w obu systemach są OSOBNO. W Andku domyślnie są automaty w IOS na życzenie. O zakresach zmian i publikacjach nowszych wersji w ogóle nie mamy o czym gadać, bo wszystkich Andków jest raptem kilka a IOSów jest kilka w obrębie każdej wersji a wersji jest obecnie 6.
One są tak ustawione same i trzeba celowo je wyłączać. Proszę zobaczyć jak kwestia aktualizacji jest rozwiązana w poważniejszych zastosowaniach. Jeśli ktoś chce automat to sobie go włącza a nie szuka sposobów wyłączenia wszelkich automatów które powłączały się same. To tylko wygląda błacho, do czasu kiedy taki uczynny automat popsuje efekty pracy. Chce się wtedy wytargać programistę za łeb.
Androidowcy podobnie jak Windziarze przedstawiają duże możliwości konfiguracji jako zaletę, a tymczasem w obu tych systemach, nastawionych na dużą ilość interakcji z użytkownikiem, trzeba spędzić masę czasu, aby poustawiać kluczowe elementy tak, żeby nie utrudniały życia. Odwrotna filozofia jest w IOS. Chcesz to sobie kombinuj, ale domyślnie to co jest działa od ręki i nie zaskakuje nieprzewidywanym działaniem.
One są tak ustawione same i trzeba celowo je wyłączać. Proszę zobaczyć jak kwestia aktualizacji jest rozwiązana w poważniejszych zastosowaniach. Jeśli ktoś chce automat to sobie go włącza a nie szuka sposobów wyłączenia wszelkich automatów które powłączały się same. To tylko wygląda błacho, do czasu kiedy taki uczynny automat popsuje efekty pracy. Chce się wtedy wytargać programistę za łeb.
Nie zapominaj że to broń obosieczna. W razie wykrycia wtopy w bezpieczeństwie aplikacji sama ona się aktualizuje - taki priorytet i koniec. Całe szczęście masz wyjście i można wyłączyć automat.
Podejście odwrotne w połączeniu z ignorantem nie przeglądającym opcji skutkuje płaczem że coś się... zwaliło bo ktoś coś gdzieś i nagle ZONK.
Więc z dwojga złego wolę wyłączyć automat i świadomie przestawić na ręczne niż odwrotnie.
Ale to tylko moje zdanie :mrgreen:
Sapphiron
08-02-2013, 20:37
że też wam się jeszcze chce :roll:
Nie zapominaj że to broń obosieczna.
Dlatego najlepszym wyjściem jest informacja o aktualizacji, ew z adnotacją, że ważne. Tak to się robi a nie z partyzanta, czy user chce czy nie. Niedawno miałem przypadek kiedy powalił się tomograf bo admin serwera przeoczył/zapomniał wyłączyć aktualizacje i w nocy zaktualizowała się jakaś biblioteka niezgodna z oprogramowaniem tomografu. Wczoraj działało, dziś nie. I stanęła robota, pacjenci wkur***ni, obsługa nie ma pojęcia co się stało, telefony się urywają, technik od maszyny na urlopie, komórka wyłączona, lecą niecenzuralne słowa itp. Do tego doprowadza działanie w stylu "system wie lepiej". Człowiek popełnia pomyłki i to jest przewidywalne, więc oprogramowanie nie może działać tak samo. Powinno tak działać aby minimalizować błąd człowieka.
Dlatego najlepszym wyjściem jest informacja o aktualizacji, ew z adnotacją, że ważne.
Jesteś niekonsekwentny.
Gdzieś tam Twoją wypowiedź zinterpretowałem że jesteś zwolennikiem prostej logiki i nieutrudniania życia userowi.
Teraz piszesz, że jednak trzeba się zastanawiać. Czyli może tak... a może nie... a może później... albo wcale.
To jak ma w końcu być? System ma decydować czy aktualka jest w końcu ważna czy nie?
Logika zerojedynkowa... albo idziesz w aktualizacje, albo je wyłączasz i robisz to ręcznie (w domyśle nie podczas pisania SMSa, którego boisz się stracić w połowie, bo np. aktualka aplikacji map Twoim zdaniem może go wymazać :mrgreen: ).
Soft jeszcze na tyle się nie rozwinął że tel sam nawiązuje połączenie z kontaktem o którym właśnie myślisz (aby decydować na ile ważna jest aktualka aplikacji której używasz od święta albo na codzień) :wink:
mateo912
08-02-2013, 22:33
Kilkukrotnie zarzucił Pan osobom, że czegoś nie wiedzą a tymczasem kolejny raz daje Pan dowód, że nie ma pojęcia o IOS. Aktualizacje systemu i aplikacji w obu systemach są OSOBNO. W Andku domyślnie są automaty w IOS na życzenie. O zakresach zmian i publikacjach nowszych wersji w ogóle nie mamy o czym gadać, bo wszystkich Andków jest raptem kilka a IOSów jest kilka w obrębie każdej wersji a wersji jest obecnie 6.
Tom proszę Cie następnym razem przeczytaj 2-3 razy zanim coś napiszesz.
powtórzę
Przy dużych aktualizacjach iOS jest również aktualizowany firmware telefonu. odpisałem "W andku te 2 aktualizacje są OSOBNO w iOS RAZEM."
OSOBNO jest aktualizacja andka, osobno aktualizacja systemu wew. telefonu.
Gdzie TY znalazłeś jakikolwiek "automat" do aktualizacji w iOS? tam trzeba robić wszystko ręcznie, w andku MOŻNA ręcznie
Jakiego szukania?
w andku są 3 przyciski z czego jeden zawsze służy jako menu, w zależności gdzie jesteśmy to menu jest różne.
ale zawsze metodologia jest taka sama. wchodzimy w aplikacje klikamy przycisk menu i wchodzimy w ustawienia. Czy to takie trudne? Nigdzie nie trzeba szukać, zawsze jest w tym samym miejscu.
Androidowcy podobnie jak Windziarze przedstawiają duże możliwości konfiguracji jako zaletę, a tymczasem w obu tych systemach, nastawionych na dużą ilość interakcji z użytkownikiem, trzeba spędzić masę czasu, aby poustawiać kluczowe elementy tak, żeby nie utrudniały życia. Odwrotna filozofia jest w IOS. Chcesz to sobie kombinuj, ale domyślnie to co jest działa od ręki i nie zaskakuje nieprzewidywanym działaniem.
no tak filozofia w iOS jest taka że twórcy uważają że użytkownicy są sprytni inaczej i na nic nie pozwalają aby nic nie można było zepsuć.
w andku jest inaczej. Nie gorzej nie lepiej inaczej więc przestań to hejtować tylko się przyzwyczaj.
System ma decydować czy aktualka jest w końcu ważna czy nie?
System nie ma prawa samodzielnie, bez konsultacji czegokolwiek zmieniać. Taka zasada panuje we wszystkich rozwiązaniach "produkcyjnych" i powinno się czerpać z dobrych wzorców a nie wylewać dziecko z kąpielą.
Gdzie TY znalazłeś jakikolwiek "automat" do aktualizacji w iOS? tam trzeba robić wszystko ręcznie, w andku MOŻNA ręcznie
W IOS nie ma automatu, przecież o tym pisałem. Aktualizacja jest kiedy użytkownik a nie system będzie sobie tego życzył. W OSX i innych Unixach oraz Linuxach jest tak samo.
Jakiego szukania?
No właśnie. W IOS jest JEDNO menu gdzie jest wszystko. Zawsze w tym samym miejscu. Proszę przykładowo sprawdzić w Andku w ilu miejscach rozsiane są ustawienia klawiatury albo ustawienia zawartości ekranu blokowania.
Czekam z niecierpliwoscia na mozliwosc oceniania postów jednym kliknieciem. Wtedy niektorzy przekonaja sie ile warte są ich posty.
Sapphiron
08-02-2013, 23:25
Czekam z niecierpliwoscia na mozliwosc oceniania postów jednym kliknieciem. Wtedy niektorzy przekonaja sie ile warte są ich posty.
Na forum Olympusa jest taka opcja... sprawuje się fatalnie...
mateo912
08-02-2013, 23:28
System nie ma prawa samodzielnie, bez konsultacji czegokolwiek zmieniać. Taka zasada panuje we wszystkich rozwiązaniach "produkcyjnych" i powinno się czerpać z dobrych wzorców a nie wylewać dziecko z kąpielą.
a ja chce mieć wybór czy ma to robić automatycznie czy jak mi się przypomni raz w miesiącu.
Poza tym nawet jeśli mam wyłączone automatyczne aktualizacje to andek informuje mnie o tym że jest.
a w iOS? zapomnij dopóki nie wejdziesz w app store w zakładkę aktualizacje to nie będzie wiadomo.
W IOS nie ma automatu, przecież o tym pisałem. Aktualizacja jest kiedy użytkownik a nie system będzie sobie tego życzył. W OSX i innych Unixach oraz Linuxach jest tak samo.
w windzie też nie ma (jest informacja że są i sugerują żeby pobrać i zainstalować), w andku nie musi być.
No właśnie. W IOS jest JEDNO menu gdzie jest wszystko. Zawsze w tym samym miejscu. Proszę przykładowo sprawdzić w Andku w ilu miejscach rozsiane są ustawienia klawiatury albo ustawienia zawartości ekranu blokowania.
w ilu? wszystko możesz zmienić w ustawieniach lub w ustawieniach aplikacji.
a w iOS? zapomnij dopóki nie wejdziesz w app store w zakładkę aktualizacje to nie będzie wiadomo.
Kolejna bzdura.
Aktualizacje są sygnalizowane liczbą na ikonie Appstore.
w windzie też nie ma
I kolejna.
Domyślnie jest automat który niezależnie co się robi wywali w kosmos aplikacje o 3 w nocy Trzeba to wyłączać jeśli komputer coś robi w tym czasie.
w ilu? wszystko możesz zmienić w ustawieniach lub w ustawieniach aplikacji.
I kolejna..
Conajmniej w trzech miejscach.
mateo912
08-02-2013, 23:50
Kolejna bzdura.
Aktualizacje są sygnalizowane liczbą na ikonie Appstore.
nie zawsze. w zasadzie jedynie gdy wejdziesz do aplikacji to się ona odświeża, gdy długo do niej nie wchodzisz nic się nie zmienia.
I kolejna.
Domyślnie jest automat który niezależnie co się robi wywali w kosmos aplikacje o 3 w nocy Trzeba to wyłączać jeśli komputer coś robi w tym czasie.
tutaj akurat to jest Twoja bzdura ;) ponieważ przy instalacji windy wybierasz jak ma działać. jeśli ustawisz że ma pobierać i instalować to to zrobi (a i to nie wszystkie bo jedynie krytyczne) ale równie dobrze możesz ustawić ze ma pobrać i nie instalować.
I kolejna..
Conajmniej w trzech miejscach.
w jakich?
że też wam się jeszcze chce :roll:
To jest tzw karmienie trolla.
nie zawsze.
Zawsze.
tutaj akurat to jest Twoja bzdura ;) ponieważ przy instalacji windy wybierasz jak ma działać. jeśli ustawisz że ma pobierać i instalować to to zrobi (a i to nie wszystkie bo jedynie krytyczne) ale równie dobrze możesz ustawić ze ma pobrać i nie instalować.
Przy instalacji XP tak było. I innych nie. Tak samo jak w Andku. Domyślnie jest włączone. A jak się wyłączy to pruje mordę żeby włączyć. Trzeba zrobić parę operacji żeby siedział cicho, choć i tak czasem znajdzie sposób żeby zrobić po swojemu.
w jakich?
Jako osoba mająca (mam nadzieję) Androida znajdzie Pan samodzielnie. Chyba że nie... ;)
Ja już parę razy kopałem kilka menu w poszukiwaniu jakiegoś ustawienia a i teraz po kilku mcach używania nie pamiętam z głowy gdzie znaleźć dźwięki klawiszy. Bo "oczywiście" też są w trzech miejscach. A jak się dorzuci Swype to w czterech.
A ja czekam na Killfile'a :)
krzysztof2297
09-02-2013, 03:23
aktualizacja androida ... wiele razy ... - pierwsze slysze :) przeciez przez 2 lata byly 3 albo 4 . Wrecz przeciwnie , uzytkownicy niektorych telefonow wciaz placza ze ich nie maja :) Ktos tu myli aktualizacje androida z aktualizacja syfu , ktory dorzuca producent albo operator . a co do automatycznego aktualizowania sie aplikacji , to w markecie jest taki maly ptaszek do odznaczenia dla kazdej aplikacji : aktualizuj automatycznie :) co do systemu , to albo prostota i uzeranie sie z itunes , albo wiecej grzebania na poczatku i wieksze mozliwosci . Przykladowo mam nexusa 7 32 gb na androidzie 4.2.1 , pamiec przestala mi wystarczac , nie ma problemu , 10 minut , rot i teraz moge podlaczyc do tableta kazda pamiec od pedraka do dysku 1tb , z funkcja zapisu i odczytu ...
Pytanie początkującego androidowca.
Facebook na komórce (LG L9). Dostaję powiadomienie na telefon o zaproszeniu do znajomych, rozwijam z góry ekranu i przypadkowo klikam "kasuj". Nie mogę odnaleźć tego zaproszenia przez przeglądarkę na normalnym kompie. Da się odzyskać jakoś?
aktualizacja androida ... wiele razy ... - pierwsze slysze :) przeciez przez 2 lata byly 3 albo 4 .
Właśnie o tym mowa. Proszę rzucić okiem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wersje_systemu_Android Wersji Androida było od groma a ile dostali użytkownicy flagowych SGS-ów? Jak dwie to już super. Wychodzi nowa wersja czy aktualizacja systemu na IP i natychmiast można ją mieć. Na praktycznie dowolnym smartfonie, nawet takim sprzed lat. Jest jakaś wpadka, poprawka jest w ciągu kilku dni. Na flagowych najnowszych SGS-ach trzeba czekać miesiącami, nawet przy grubym babolu. Może będzie a może i nie. Jeszcze raz powtarzam, nie porównujmy wsparcia i rozwoju systemu w wykonaniu Apple i Google bo to jest wręcz śmieszne.
grzegorzant
09-02-2013, 13:59
Pyt do właścicieli SGS3
Czy mieliście jakiś problem z kartą sd w swoim cacku ?
Chodzi o to, że przy każdym uruchomieniu z uśpienia wyskakuje komunikat "niespodziewanie usunięto kartę pamięci" następnie "uruchamianie karty pamięci"
Zaczęło mi sie to pojawiać jakiś tydz. temu.
Karta Ultra SanDisk 32 GB.
Wyjąłem ją przeczyściłem styki i nic nie pomaga . Tel. podpowiada by sformatować
Miałem. Skończyło się serwisem i wymianą płyty. Ale jest wersja optymistyczna, może to tylko wadliwa karta.
wasilewk
09-02-2013, 14:05
Pyt do właścicieli SGS3
Chodzi o to, że przy każdym uruchomieniu z uśpienia wyskakuje komunikat "niespodziewanie usunięto kartę pamięci" następnie "uruchamianie karty pamięci"
Wyjąłem ją przeczyściłem styki i nic nie pomaga . Tel. podpowiada by sformatować
A spróbuj na chwilę włożyć kartę Samsunga - powinno pomóc.
Boryszuk
09-02-2013, 14:07
A to z SGS3 przychodzi karta?
wasilewk
09-02-2013, 14:08
Nie wiem, ja mam do SGS2.
Karta jest na pewno oryginalna Sandisk? Od dłuższego czasu podrób więcej niż oryginalnych i sypią się na rozmaite sposoby. Wtopiłem tak w rzekomego Kingstona, który koło Kingstona nawet nie leżał.
grzegorzant
09-02-2013, 15:38
Kupiłem w FJ, mam nadzieję że tam oryginały są
krzysztof jot
09-02-2013, 18:33
Pyt do właścicieli SGS3
nie powinno tak być
zgraj dane i sformatuj w telefonie - aczkolwiek obawiam się ze to niewiele zmieni
sprawdź na innej karcie,a jak się powtórzy, no to już wiesz - serwis.
Miałem i 32GB teraz mam 64GB i skanowanie karty nawet po włączeniu telefonu jest tak błyskawiczne, że nie pojawia się nawet komunikat o skanowaniu. Tak więc SGS3 jest na tyle szybki, iż karta nawet tak duża jak 64 nie powinna go zupełnie absorbować, i jeśli jest inaczej - albo karta, albo płyta główna telefonu.
ps.
swoja drogą to nie jest najlepsza karta do urządzenia mobilnego - sugeruje serię SanDisk UltraMOBILE
Jeśli ktoś będzie dzwonił do Was z numeru +245 490 0917 to nie odbierajcie ani nie oddzwaniajcie.
http://www.numernet.pl/telefon/2454900917
Niewiele zrozumiałem z tego bełkotu na linkowanej stronie.
Wygląda na to, że do Ciebie ktoś dzwoni. Ty jako kulturalny człowiek oddzwaniasz i słyszysz w słuchawce klasyczny beep, beep, .... A tak naprawdę takie dźwięki nagrał ktoś na pocztę głosową jakiegoś drogiego nr. Zatem dzwoniąc myślisz, że ktoś nie odbiera i czekasz a tym czasem jesteś połączony z mega drogim numerem i kasa leci.
A wystarczy nie oddzwaniać na nieznane numery... rozwiązanie niby oczywiste, a jednak.
krzychu2508
10-02-2013, 20:44
Wersji Androida było od groma a ile dostali użytkownicy flagowych SGS-ów? Jak dwie to już super.
Posiadam samsunga galaxy s I. Zaczynał on od androida 2.0 skończył na 2.3. Także 4 generacje androida + do tego poprawki do każdej wersji. (2.0.1, 2.1.1 itd. aż do 2.3.7)
Wysyłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 2
Posiadam samsunga galaxy s I. Zaczynał on od androida 2.0 skończył na 2.3. Także 4 generacje androida + do tego poprawki do każdej wersji. (2.0.1, 2.1.1 itd. aż do 2.3.7)
Nie miałem SGS, ale za Wikipedią: "Smartfon pracuje pod kontrolą systemu operacyjnego Android firmy Google w wersji od 2.1 do 2.3.6 (w wybranych krajach). Galaxy S na skutek niechęci producenta i upływu czasu nie otrzymał aktualizacji systemu Android do najnowszej wersji 4.1 Jelly Bean ani poprzedniej wersji 4.0 Ice Cream Sandwich." Pamiętajmy też, że Samsung nie udostępnia po kolei wszystkich wersji Androida, tylko co którąś.
wasilewk
10-02-2013, 22:16
Wikipedia Cię oszukuje (każdy może wpisać co chce). Idź na Forum Samsung Galaxy Mini, to się dowiesz prawdy.
A co ma Galaxy Mini do SGS?
Tom dobrze pisze. Ten model zaczynal od 2.1 Eclair.
wasilewk
10-02-2013, 22:42
Jestem za leniwy, ale na tamtym Forum podają wyczerpującą listę wszystkich modeli Samsunga z wykazem najnowszych numerów Androida i z terminami ich upgrade.
Widocznie sie myla. Sprawdz chocby na gsmarena.
wasilewk
10-02-2013, 22:50
Ale podają też oryginalne adresy stron Samsunga z tymi nowinkami.
P.S.
OK - to nie jest najważniejsze...
Ok, skoro twierdzisz inaczej, to nic na to nie poradze. EOT.
No wlasnie. Sam mam SGSa i po rozpakowaniu z pudelka byl andek 2.1, ostatni oficjalny jaki wyszedl to 2.3.6.
Ja obecnie mam 4.2.1, ale to tylko dzieki pracy devów oraz duzej popularnosci telefonu na swiecie. Samsung sie zwyczajnie wyparl, stwierdzil, ze ICS (4.0) nie bedzie chodzil na tym telefonie bo jest zwyczajnie za slaby, a na JB smiga lepiej jak na oficjalnych romach.
krzysztof jot
10-02-2013, 23:21
Nie miałem SGS, ale za Wikipedią: "Smartfon pracuje ....
Pamiętajmy też, że Samsung nie udostępnia po kolei wszystkich wersji Androida, tylko co którąś.
umowa Google z producentami telefonów reguluje temat aktualizacji "...urządzenie otrzyma aktualizacje do najnowszej wersji platformy Android do 18 miesięcy od pierwszego wydania, o ile sprzęt na to pozwoli..."
Mając więc nieco starszy telefon, nie ma co liczyć na aktualną wersje androida, chyba że producent ma dobra wole. S3 ma jeszcze kilka miesięcy czasu więc 4.2 na pewno będzie miał, więcej już raczej nie.
Nie ma takich umów, nie ma obowiązku wydawania aktualizacji przez 18 miesięcy, a producenci nie mają w tej kwestii dobrej woli. Nikt nie jest w stanie zmusić producenta, aby ten wspierał i aktualizował oprogramowanie w produkowanych słuchawkach i tabletach. Sytuacja jest nieco lepsza w przypadku topowych modeli (jak np. SGS2, który ma dostać aktualizację do 4.1), ale jeśli ktoś chce mieć prawdziwe wsparcie, to jedyne wyjście to Google Nexus.
Przy czym mimo braku regularnych aktualizacji sytuacja nie jest beznadziejna, ponieważ większość komponentów systemu można zaktualizować samemu, co niekoniecznie jest możliwe w innych systemach operacyjnych.
krzysztof jot
15-02-2013, 02:05
@kiemlo - to był cytat z oświadczenia wydanego przez Google... no, ale nie ma, to nie ma. Dla mnie to bez jakiegokolwiek znaczenia i wpływu na moje życie.
Bo istotnie Google próbował zachęcić producentów do wprowadzenia jakichś reguł dotyczących aktualizacji...
Rafał_Sz
15-02-2013, 16:29
Google to niech się cmoknie w d. Wzięli Motorolę i zapowiedzieli, że aktualizacji robić nie będą.
EDIT:
Nawet spoko: http://www.komputerswiat.pl/nowosci/smartfony/2013/07/tracer-oxygen-gs1---dwurdzeniowy-dual-sim-za-kilkaset-zlotych.aspx
Nawet spoko: http://www.komputerswiat.pl/nowosci/smartfony/2013/07/tracer-oxygen-gs1---dwurdzeniowy-dual-sim-za-kilkaset-zlotych.aspx
Nie bardzo:
wspomagany przez 512 MB pamięci operacyjnej
512 MB do ICSa to za mało. Wiem, bo mam telefon z taką ilością pamięci.
Sapphiron
16-02-2013, 02:13
mi starcza ;) a też mam 512Mb ;)
mateo912
16-02-2013, 11:36
Nie bardzo:
512 MB do ICSa to za mało. Wiem, bo mam telefon z taką ilością pamięci.
Ics potrzebuje mniej niż 200mb, programy potrzebują więcej ale mówimy przecież o wymaganiach samego systemu
mi starcza ;) a też mam 512Mb ;)
Jak Ty dajesz radę z 64 MB RAMu? :shock:
Ics potrzebuje mniej niż 200mb, programy potrzebują więcej ale mówimy przecież o wymaganiach samego systemu
A to to już jest rekord :D
Panowie, bez jaj. Wiem ile ICS "wymaga" pamięci, ale używam telefonu z prawie że czystym Androidem i wiem ile pamięci realnie pożera system. Do Pandy też oficjalnie wejdzie 5 osób, ale nikomu takiego wyjazdu dalej niż do najbliższego całodobowego Tesco bym nie polecił. Przykład: uruchamiam Transportoida, poszukam sobie czegoś, wracam "na pulpit", uruchamiam Operę Mini, otwieram 2 zakładki ze stronami (bez Flasha), wychodzę, wracam do Transportoida, a on ładuje się jeszcze raz, bo pamięci zabrakło i system go wywalił z RAMu. Jak ktoś lubi co chwilę czekać, to ok. "640 kB powinno wystarczyć każdemu" :)
Sapphiron
16-02-2013, 13:19
skąd niby wziąłeś tą liczbę? :roll::roll:
Boryszuk
16-02-2013, 13:22
http://www.oempcworld.com/support/MB_vs_Mbits.htm
skąd niby wziąłeś tą liczbę? :roll::roll:
Zamienił megabity na megabajty 8)
Sapphiron
16-02-2013, 13:26
Zamienił megabity na megabajty 8)
no tak... zapomniałem że pisząc na nikoniarzach trzeba pisać żadnych błędów bo zawsze się znajdzie grupka trolli która wykorzysta taką pożywkę i zacznie się offtop...
tak więc jeśli wam poprawi to nastroje to poprawiam swój błąd i stwierdzam że w telefonie mam pięćset dwanaście megabajtów pamięci operacyjnej RAM.
Boryszuk
16-02-2013, 13:29
W spożywczaku prosisz o deko cukru?
Sapphiron
16-02-2013, 13:30
W spożywczaku prosisz o deko cukru?
nie proszę bo nie kupuję cukru :) Jeszcze jakieś pytania życiowe chcesz zadać czy już zaspokoiłem twoją offtopową ciekawość?
no tak... zapomniałem że pisząc na nikoniarzach trzeba pisać żadnych błędów bo zawsze się znajdzie grupka trolli która wykorzysta taką pożywkę i zacznie się offtop...
Weź głęboki oddech, bierzesz świat zbyt poważnie ;)
Weź głęboki oddech, bierzesz świat zbyt poważnie ;)
No jeśli chcielibyśmy być poważni to według aktualnych trendów powinniśmy pisać MiB.
Tak się przyjęło aby odróżnić mega 1000 od 'mega' informatycznego 1024.
[edit: o jeżu... zaraz sam się wkopę... to tak w ogromnym przybliżeniu. Nic się nie równa oczywiście, chodzi o krotność]
Ja mam na tyle słaby sprzęt że zostałem z andkiem v2.3.7 i powiem że na tyle mi z tym dobrze że zmienię dopiero jak się fizycznie posypie.
A w szufladzie leży zapas w razie wojny oraz na wyjazdy ekstremalne w formie Siemensa ME75.
mateo912
16-02-2013, 13:46
A to to już jest rekord :D
Panowie, bez jaj. Wiem ile ICS "wymaga" pamięci, ale używam telefonu z prawie że czystym Androidem i wiem ile pamięci realnie pożera system. Do Pandy też oficjalnie wejdzie 5 osób, ale nikomu takiego wyjazdu dalej niż do najbliższego całodobowego Tesco bym nie polecił. Przykład: uruchamiam Transportoida, poszukam sobie czegoś, wracam "na pulpit", uruchamiam Operę Mini, otwieram 2 zakładki ze stronami (bez Flasha), wychodzę, wracam do Transportoida, a on ładuje się jeszcze raz, bo pamięci zabrakło i system go wywalił z RAMu. Jak ktoś lubi co chwilę czekać, to ok. "640 kB powinno wystarczyć każdemu" :)
Ku6i serio? Napisałem że SYSTEM potrzebuje mniej niż 200 ramu. To że programy Ci się wyłączają oznacza że PROGRAMY potrzebują więcej ramu nie system. W moim LG l7 który ma 512 ramu dla programów jest wydzielone 384 ramu, pozostała ilość jest zastrzeżona dla systemu. W windzie jak masz mało ramu tez programy w tle się zamrazaja ale system działa.
No jeśli chcielibyśmy być poważni to według aktualnych trendów powinniśmy pisać MiB.
Wczoraj w telewizji leciał MIB. ;)
Mnie od zawsze uczyli że prefiks mega, czyli 10^6 zapisuje się jako M. http://www.jednostek.pl/przedrostki-si
Tak się przyjęło aby odróżnić mega 1000 od 'mega' informatycznego 1024.
W technice są ścisłe reguły i formalizm. Nic się nie "przyjmuje" bo to rodzi niejasność. Mega w systemie dziesiętnym to inna wartość niż mega w ósemkowym i tyle. Jeśli laicy nie wiedzą ile to jest 1MB to ich problem, nie jednostek.
W technice są ścisłe reguły i formalizm. Nic się nie "przyjmuje" bo to rodzi niejasność. Mega w systemie dziesiętnym to inna wartość niż mega w ósemkowym i tyle. Jeśli laicy nie wiedzą ile to jest 1MB to ich problem, nie jednostek.
Ewentualnie mogą zapytać na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Megabajt
koniec offtopa
Są ścisłe reguły i właśnie po to, aby niejasności nie było, odróżnia się megabajty MB od mebibajtów MiB.
Ku6i serio? Napisałem że SYSTEM potrzebuje mniej niż 200 ramu. To że programy Ci się wyłączają oznacza że PROGRAMY potrzebują więcej ramu nie system. W moim LG l7 który ma 512 ramu dla programów jest wydzielone 384 ramu, pozostała ilość jest zastrzeżona dla systemu. W windzie jak masz mało ramu tez programy w tle się zamrazaja ale system działa.
A ja napisałem przykład z Fiatem Pandą. Problem w tym, że telefony z Androidem używa się nie dla samego systemu, a dla aplikacji. Mnie kicha ile zżera system - ważne jak działają aplikacje. Dałem Ci realny przykład dwóch programów, które nie ważą setki MB (troll alert!), a mimo to RAMu brakuje. Wejdź sobie w ustawienia systemu i zobacz ile pamięci zżerają Ci działające procesy/usługi. Ciekawostka: zsumowane razem za nic w świecie nie chcą razem dać tych 384 MB (troll alert #2!). Nie wiem czemu, nie znam się na Androidzie, telefonu używam jako narzędzia.
Są ścisłe reguły i właśnie po to, aby niejasności nie było
Tak, to prawda, że są ścisłe reguły, ale MiB i tym podobne nie są regułą ani normą. To tylko sugestia jednej z organizacji opracowującej propozycje standaryzacji. Dziesiątki, jak nie setki razy w przeszłości już istniały różne propozycje i zalecenia pochodzące od różnych organizacji i komisji, często sprzeczne i mało co z nich weszło jako normy. Z tego co mi wiadomo, owa sugestia nigdzie nie jest przyjęta jako oficjalna norma, więc póki co obowiązuje układ SI. Koniec offtopa.
HTC dzisiaj zaprezentowala bardzo fajna sluchawke czyli model ONE (bez literek na koncu). Akurat w marcu chce zmieniac telefon to bedzie w czym wybierac bo do sprzedazy wejdzie tez Xperia Z oraz LG Swift G. I badz tu czlowieku teraz madry co wybrac :P
Xperia pewnie ze dwa klocki bedzie kosztowac
Mnie też czeka wymiana gdzieś tak w kwietniu i strasznie ciekaw jestem xperii z. Wszystkie te topowe telefony są już na tyle mocne, że o specyfikację się nie boję. Tak więc o wiele bardziej zwracam uwagę na design i tutaj ta xperia z powinna być dla mnie ideałem. Tak jak nie założyłbym g-shocka do garnituru tak i białe s3 średnio sie prezentuje.
HTC dzisiaj zaprezentowala bardzo fajna sluchawke czyli model ONE (bez literek na koncu). Akurat w marcu chce zmieniac telefon to bedzie w czym wybierac bo do sprzedazy wejdzie tez Xperia Z oraz LG Swift G. I badz tu czlowieku teraz madry co wybrac :P
Jak to co? Nexusa. Jakiegokolwiek.
HTC ONE. Ech... Ciekawe kiedy nie bedzie juz na rynku telefonow z wymienna bateria. :(
I przy okazji - orientuje sie ktos czy sa takie tablety do kupienia? Z wymienna bateryjka, ktore na dodatek dzialalyby po jej wyjeciu? I jeszcze zeby byla mozliwosc podlaczenia do nich zewnetrznego dysku? Chcialbym postawic cos takiego przy wzmacniaczu i miec mala szafe grajaca zamiast radia.
Nexusa nie wezme bo wkurzaja mnie programowe przyciski, zdecydowanie bardziej wole fizyczne nie kradnace pikseli z ekranu ;)
Na dzien dzisiejszy najbardziej napalam sie na HTC One bo w chwili obecnej to najmocniejszy smartfon na rynku z najnowszym snapdragonem, do tego ma aluminiowa obudowe typu unibody i swietny ekran slcd3 o najwiekszym zageszczeniu pikseli (ppi 469, iphone5 ma ppi 326). LG Swift G ma w sumie podobne bebechy jak HTC, ale starszej generacji procesor (jest bardziej pradozerny i mniej wydajny o ok. 20%), do tego przyzwoity ekran oraz obudowa ze szkla z przodu i tylu, tak samo jak i Xperia Z, tyle, ze ta ostatnia ma najslabszy ekran jezeli chodzi o kolory i katy no i jest juz zdecydowanie wieksza, nie wiem czy nie za duza bedzie.
Jakby nie bylo to Sony i HTC beda kosztowac w chwili startu sprzedazy ok 2700-3000 zl, LG moze byc tansze bo jest w sprzedazy w Azji i USA od jesieni juz.
kronos28
20-02-2013, 00:54
żaden z powyższych...
O!
Nexusa nie wezme bo wkurzaja mnie programowe przyciski, zdecydowanie bardziej wole fizyczne nie kradnace pikseli z ekranu ;)
no nie idzie z tym żyć... trage... mowie ci nie kupuj... ;) tiaaa jasssne
Na dzien dzisiejszy najbardziej napalam sie na HTC One bo w chwili obecnej to najmocniejszy smartfon na rynku z najnowszym snapdragonem, do tego ma aluminiowa obudowe typu unibody i swietny ekran slcd3 o najwiekszym zageszczeniu pikseli (ppi 469, iphone5 ma ppi 326). LG Swift G ma w sumie podobne bebechy jak HTC, ale starszej generacji procesor (jest bardziej pradozerny i mniej wydajny o ok. 20%), do tego przyzwoity ekran oraz obudowa ze szkla z przodu i tylu, tak samo jak i Xperia Z, tyle, ze ta ostatnia ma najslabszy ekran jezeli chodzi o kolory i katy no i jest juz zdecydowanie wieksza, nie wiem czy nie za duza bedzie.
Jakby nie bylo to Sony i HTC beda kosztowac w chwili startu sprzedazy ok 2700-3000 zl, LG moze byc tansze bo jest w sprzedazy w Azji i USA od jesieni juz.
wszystko pięknie i ładnie... mocne, fafnylion rdzeni, tryliard GB pamięci... i bateria w tym one 2300mah bez możliwości wymiany :D czyli tak pół dnia na jednym ładowaniu przy zwiększonej intensywności użytkowania i przy oszzczędnym daje mu max... 12h... Czyli lipa. W HTC to chyba śpią i nie patrzą na konkurencję, bo aptrząc po samej specyfikacji powinni władować tam większą bakterię...
To raz. Dwa, aktualizacji na te telefony tak raczej średnio (a obstawiam, że raczej w ogóle) nie zobaczysz. Sam jestem użytkownikiem flagowego modelu HTC a aktualizacje dziur w oprogramowaniu od htc mogę zliczyć na palcach jednej ręki (w tym jedna łaskawa do nowej wersji OS z 2.3.4 do 4.0). Do tego wersja ICS od HTC na sensation to kpina. Już deweloperzy z XDA lepiej sobie radzą z tą słuchawką niż ludzie co ją zaprojektowali, zbudowali i sprzedali. Po przerobieniu sporej ilości telefonów z androidem stwierdzam, że nie ważne te rdzenie, te MHZ, te gigabajty RAM a ważny soft i jego regularne aktualizacje, bo to z softem obcujemy na codzień. Co z tego że ma 4 rdzenie, 1GB pamięci itd. jak jakiś nieuk tajwański nie sprawdził softu i po kilku dniach normalnego użytkowania trzeba ją restartować bo GUI dławi się bez powodu (tzn. powód jest - tylko że takie HTC sobie z nim nie poradziło ale ludzie z XDA jakoś dali radę). Co z tego że ma piękny ekran jak zalicza restarty po kilka razy dziennie, bo jakaś lebiega w HTC wypuściła łatkę "naprawiającą bład zarządzania pamięcią, powodujący zwolnienie działania GUI" ale wprowadzająca błąd zarządzania baterią i teraz słuchawka restartuje się jak głupia po 10x dziennie... Podobne akcje można sobie poczytać dotyczące OneX itd.
Oczywiście - sprzęt fajny, pięknie zrobiony, amelinium, Gorilla Glass itd. Ale co z tego jak na stockowym romie chodzi jak słuchawka za 200zł z biedronki... Więc to wszystko te MHZ, te GB, te cale ekranów, te amelinium szczotkowane i anodyzowane, te ceramiczne obudowy schodzą na drugi plan kiedy bierzesz telefon do ręki i zaczynasz go używać. Wtedy oprogramowanie i regularne szybkie łatanie dziur zaczyna się liczyć. Bo myślisz o tym kiedy poprawią to wnerwiajace przycięcie interfejsu po odblokowaniu telefonu i szybkim przejściu do podstawowej funkcji jaką jest "książka telefoniczna" (w HTC masz taki patent w Sense, że możesz odblokować telefon przechodząc od razu do np maila, czy wiadomości zamiast wchodzenia na główny ekran i z ekranu do wybranej funkcji - fajne ale często zalicza zwieche nawet na ONEx i wywala się Sense... wnerwia niepomiernie).
Bah a jak wyjdzie nowy Android 5.0 Key Lime Pie będziesz chciał go mieć. Wiesz co... chcieć możesz ale mieć nie będziesz :lol:. Mieć będziesz jak kupisz HTC TWO za kolejne 3000pln... A żeby dostać adroida 6.0 będziesz musiał zanabyć HTC THREE za kolejne 3000pln itd.
I tu pojawia się przewaga czystego Androida bez durnych nakladek graficznych producentów (bo to przez nie trzeba czekać na aktualizacje miesiącami ale nie tylko przez nie) i błyskawicznej aktualizacji do najnowszych wersji. Przykład? Koledzy który z was cieszy się teraz androidem 4.2.2? Nie pytam właścicieli Nexusów i ludzi z niestockowymi romami. NIKT... Rozbawiło mnie dzisiaj to jak przeczytałem, że Xperia Z dostanie aktualizację do 4.2.2 MOŻE w połowie marca :lol:. Czyli prawie 2 miesiące... To "może" wydłuży się pewnie do kwietnia, jak nie maja, a może być i tak, że "może" jej nie dostanie... :lol:. I to jest telefon, który jest flagowcem i jeszcze dobrze na rynek nie wszedł.
Z nexusem dzięki bogu takich problemów nie ma. Dla przykładu taki Nexus S był regularnie aktualizowany przez Google przez dwa lata z okładem. przerobił androidy od 2.3 do 4.1. Ten jakoś tego 4.1 ciągnie bez zadyszki ale według np. szajsunga jego siostrzany model, Galaxy S, cytuję "jest za słaby aby uciągnąć 4.0" o 4.1 nie wspominając.... Bez komentarza.
Mój nexus 7 po aktualizacji do 4.2.2 dostał kopa (a wolny nie był), jest parę nowych ciekawych ficzerków i modyfikacji. Teraz już sam nauczony swoimi błedami wiem, że następny telefon to będzie nexus, następny też... i następny... Dlatego, że te numerki i cyferki tracą na znaczeniu kiedy liczy się doświadczenie (komfort) z użytkowania... Na to ma wpływ tylko oprogramowanie.
A co, mało Ci powierzchni i rozdzielczości w nowych patelniach, pardon, telefonach? ;) Ja tam wolę mieć troszkę mniej pikseli, ale szybkie aktualizacje zamiast bawić się w rooty, odiny, romy i inne dziadostwo.
//proszę moda o połączenie postów
Przykład? Koledzy który z was cieszy się teraz androidem 4.2.2? Nie pytam właścicieli Nexusów i ludzi z niestockowymi romami. NIKT... Rozbawiło mnie dzisiaj to jak przeczytałem, że Xperia Z dostanie aktualizację do 4.2.2 MOŻE w połowie marca :lol:. Czyli prawie 2 miesiące... To "może" wydłuży się pewnie do kwietnia, jak nie maja, a może być i tak, że "może" jej nie dostanie... :lol:. I to jest telefon, który jest flagowcem i jeszcze dobrze na rynek nie wszedł.
Dostanie. Ta, najpierw w Meksyku, Bułgarii i Malezji, dopiero później w Polsce. Ale czekaj, kupiłeś telefon w salonie sieci komórkowej? To jeszcze poczekasz aż sieć łaskawie dorzucić swoje bardzo użyteczne programy w stylu "OnetLajt" i firmową tapetę, co zajmie im kolejne miesiące.
W okolicach wakacji 2012 zastanawiałem się nad zakupem Samsunga Ace 2. Swego czasu miał całkiem przyjemną relację ceny do jakości, a ponadto w każdym teście podkreślano, że "niedługo otrzyma update z Androida 2.3 do 4.0". Parę dni temu pojawiła się informacja, że dostanie update... 22.04.2013. Do Androida 4.1. Cóż za nowość :D
krzysztof jot
20-02-2013, 02:37
Problem powstanie 14 marca. Wtedy poznasz Galaxy S4 i znowu wszystko inne będzie tylko alternatywą :).
Nie jestem ostatnio w mobilnym temacie. Serio 14 marca ma być info w sprawie S4?
Tak się mówi na mieście. Podobno ma być zaprezentowany wraz z Note 8".
Ma byc premiera w marcu.
Co do aktualizacji to jakos mi nie przeszkadza jej brak ze strony producenta, jakiego telefonu nie mialem i tak wrzucalem CM z xda czy inne romy z ich forum. Nie jestem analfabeta komputerowym wiec nie jest dla mnie problemem pobawic sie odinem czy zainstalowac cos z poziomu recovery. Lubie bawic sie sprzetem i zmieniac softy poprostu, takze nie zwracam uwagi na wsparcie producenta i jego nakladki systemowe tylko na sprzet, wazne zeby mial wsparcie niezaleznych devow i dobra konfiguracje.
Co do baterii w nowym Htc, fakt mogli dac wieksza, ale podobno nowy procesor od qualcomma jest energooszczedny, pobiera duzo mniej pradu od poprzednika. Co do wymiennosci baterii to na co mi to? Od kilku lat nie wymienilem baterii w zadnym telefonie, a sluchawki zmieniam po 1.5 roku gora 2 latach. Nexus tez nie ma wymiennej baterii.
Nowy galaxy raczej odpadnie ze wzgledu na ekran 5 calowy, tak samo jak xperia z. Caly czas czekalem na wprowadzenie do Europy LG Swift (Optimus) G, ktory jest blizniakiem Nexusa 4, wiec jak dlugo Nexus bedzie wspierany tak dlugo beda pojawialy sie porty softu na LG bo sluchawki sa identyczne w srodku. Plusem dla LG sa fizyczne przyciski jak dla mnie.
Co do andka 4.2.2 to nie przyniosl on zadnych nowych ficzerow, poprawiono glownie bledy i zmieniono troche dzialanie przyciskow w quicksettings na pasku, ta aktualizacja wylaczyla wsparcie dla dla LTE czy NFC (nie pamietam dokladnie) w Nexusie 4.
grzegorzant
20-02-2013, 10:21
Problem powstanie 14 marca. Wtedy poznasz Galaxy S4 i znowu wszystko inne będzie tylko alternatywą :).
Bardzo jestem ciekawy, co można jeszcze zmienić :)
krzysztof jot
20-02-2013, 18:38
Bardzo jestem ciekawy, co można jeszcze zmienić :)
mocniejszy procesor, mocniejsza grafika, nieoficjalnie - 4.8-4.9 cala i co najistotniejsze - wypasiony ekran full HD 1920 x 1080. Reszta to drobiazgi :). Oficjalnych danych jeszcze nie ma, ale te te sa jako tako już pewne i potwierdzone (oczywiście nie jest znany wygląd - na fotce tylko wariacje na temat) - http://www.phonearena.com/phones/Samsung-Galaxy-S-IV_id7597
eristoff
20-02-2013, 21:37
Dzisiaj wyszła aktualizacja swiftkey'a (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey), oficjalna do wersji z funkcją flow, mi się bardzo spodobała i najważniejsze że kto kupił wcześniej to aktualizację ma za free :D
Dokładnie :-)
jakis czas temu pytalem Was tutaj o rozne telefony i Tomek (Kronos) napisal mi o Nexusie 4.
Od kilku dni jestem jego posiadaczem - przesiadlem sie z Samsunga Wave I.
Wrazen nawet nie ma co opisywac. Nexus to rakietaaaaaaa ;)
Andka 4.2.2 mialem po ok 2h od pierwszego uruchomienia.
Z odblokowywaniem telefonow i wgrywaniem customow jest taki problem,
ze w razie problemow, serwis moze sie na nas wypiac, bo w wielu z nich (HTC napewno) zostaje slad.
Nexusa (z tego co wiem) mozna odblokowac i w razie potrzeby zabokowac,
wiec wgrywanie customow na niego jest jakby ciut latwiejsze.
Mi poki co stockowy 4.2.2 wystarcza. Jest to moj pierwszy android wiec nawet nie wiem czego by mi moglo w nim brakowac :)
mateo912
21-02-2013, 14:40
jakis czas temu pytalem Was tutaj o rozne telefony i Tomek (Kronos) napisal mi o Nexusie 4.
ze w razie problemow, serwis moze sie na nas wypiac, bo w wielu z nich (HTC napewno) zostaje slad.
Mi poki co stockowy 4.2.2 wystarcza. Jest to moj pierwszy android wiec nawet nie wiem czego by mi moglo w nim brakowac :)
gdzie i za ile kupiłeś? ;) bo poważnie myslę nad nim :)
A jak bateria trzyma? Mnie interesuje współczynnik że 75% internet i do czasu do czasu żonie się zamelduje telefonicznie ;-)
To ile podziała na baterii zależy od wielu czynników wiec ciężko powiedzieć. Póki co u mnie wygląda to tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/umebe5aj-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/02/21/umebe5aj.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/4ama4uqa-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/02/21/4ama4uqa.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/yzezy8as-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/02/21/yzezy8as.jpg)
Z tym, że telefon mam od kilku dni i dość sporo się nim bawię ;-)
aha... w nocy wifi i synchronizacja wylaczona, i korzystam z 2g nie 3g bo 3g ma dosc nikly zasieg u mnie.
kronos28
21-02-2013, 23:36
poziom zazdrości wzrósł mi niepomiernie :twisted: ;)
spoookojnie jak na wojnie już niedługo, jeszcze troszkę i też będzie mój.
Z wgrywaniem stockowych romów jest dokładnie jak piszesz. Oczywiście jest to fajna rzecz i swego czasu miałem na telefonie średnio w tygodniu 2 różne romy. Podmieniałem jądra, zmieniałem lunchery, kombinowałem z systemami plików bla bla bla... Ale teraz mi się nie chce... Tak po prostu. Telefon ma chodzić, ma mieć świeżutki soft z częstymi aktualizacjami i łataniem dziur i nie chcę się zastanawiać czy i kiedy dostanę tą aktualizację, którą właśnie Google wypuściło na nexusy. No kurka... skoro google coś łata, coś zmienia to oznacza, że dziura jest i trzeba ją załatać. Tak jak w windowsie czy iOS (i tu jest przewaga iOS i po częsci WP) jak jest dziura to programista stara się ją jak najszybciej załatać, bo jest niebezpieczna, bo jest luka w zabezpieczeniach itd. itp.
Opieszałość producentów słuchawek doprowadza mnie w tej materii do białej gorączki. Już w ogóle podnosi mi ciśnienie strategia w stylu "chcesz nowy soft - kup nową słuchawkę" (którą za cel obrało sobie choćby HTC nawet w stosunku do flagowych modeli - z takim podejściem z pewnością wyjdą z dołka finansowego... nogami do przodu). Wypuszczą parę łatek, często za wiele nie wnoszących, raz zrobią update do nowej wersji Andro i sajonarrraaaa...
Ostro drepta mi po głowie puszczenie Sensacji, dołożenie tych 200pln i kupno choćby Galaxy Nexusa... Stockowy rom od htc jest tragiczny. Wiem... XDA. Ale nie po to położyło się tyle hajsu za słuchawkę, tylko po to aby teraz samemu poprawiać producenta i odwalać czarną robotę, ktorą to on powinien łaskawie wykonać. Samemu nie jest to trudne... wiem i umiem zrobić joupuntu bear, obsługiwać Odina i dzięki temu jest to niewątpliwy plus androida itp. itd. ale czy każdy z użytkowników, który zauważa te braki w stockowym romie też musi się tego uczyć? Nie dajmy się zwariować. Dziwny jestem i uważam, że jak się kupuje topową słuchawkę (nie low end) to ciągłość aktualizacji powinna być oczkiem w głowie producenta po to tylko aby nie zrazić do siebie takiego klienta. Taki klient za np. 2 lata (ale mam wymagania - wiem ;)), kiedy skończy się wsparcie dla jego słuchawki z uśmiechem na ustach kupi następną... A tak... sajonaaaraaaa mej kasy już takie HTC nie uświadczy (chyba że będzie to nexus, na którym i tak mało zarobią dzięki google :D). Dzięki bogu nie jest ot tylko moje zdanie i czytając zagraniczne fora sporo osób zauważa to.
Pytanie do bardziej zaawansowanych posiadaczy robocika: jak wyłączyć polskie znaki przy pisaniu smsow?
Ze w cyanogen mod się da to wiem.
Jeszcze jedno...
Czy można się jakoś zabezpieczyć (oprócz tego że trzeba czytać jakie uprawnienia daje sobie dana aplikacja) przed instalowaniem aplikacji które mogą robić takie rzeczy jak na tym screenie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/3upamyzu-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/02/22/3upamyzu.jpg)
mateo912
22-02-2013, 12:08
Pytanie do bardziej zaawansowanych posiadaczy robocika: jak wyłączyć polskie znaki przy pisaniu smsow?
Ze w cyanogen mod się da to wiem.
Jeśli stockowy program od sms nie na takiej opcji to jedyna rada jest zmienić program. Ja od długiego czasu używam handcent sms i jestem zadowolony ;)
Grabasimo
22-02-2013, 12:24
ja uzywam sms go pro,a w stockowym mam dwa jezyki (en i pl) oraz oba slowniki (jak niechce polskich znakow uzywam slownika a dokladniej tego wyraku ktore pisze a nie podpowiedzi)
Jeśli stockowy program od sms nie na takiej opcji to jedyna rada jest zmienić program. Ja od długiego czasu używam handcent sms i jestem zadowolony ;)
Może mam paranoje jakąś ale ten handset tez może wykonywać połączenia bez wiedzy użytkownika...
mateo912
22-02-2013, 13:32
Może mam paranoje jakąś ale ten handset tez może wykonywać połączenia bez wiedzy użytkownika...
A myślisz że systemowa nie może?;)
Poza tym wydaje mi się że tłumaczenie tej informacji jest nieadekwatne do "problemu"
Bezpośrednie wybieranie tel top chodzi o to że możesz zadzwonić do kogoś bezpośrednio z aplikacji sms bez wchodzenia do książki tel.
@sote, niektóre ROMy posiadają odpowiednią funkcję (używanie alfabetu GSM zamiast Unicode), jeśli jednak jej nie ma, to oprócz zmiany aplikacji możesz jeszcze poszukać klawiatury, która obcina ogonki przy pisaniu SMS (np. HTC_IME mod).
Pozwolę sobie wtrącić OT w wątek, po tym jak zobaczyłem (o ile dobrze odczytałem obrazki), że nowoczesny telefon wytrzymuje 19h na jednym ładowaniu.
Wspominałem już chyba, że mam Samsunga B2710. Ostatnio pojechałem w Góry Izerskie (620 km), na miejscu byłem tydzień, wyjeżdżając kilkaset kilometrów (wiele w Czechach) i wróciłem do domu. Bateria padła trzy dni po powrocie. W tzw. "międzyczasie" trzymałem go w kieszeni, sporo rozmawiałem i co jakiś czas korzystałem z internetu.
Wiem oczywiście, że mój aparat nie posiada wiele więcej funkcji niż nokia 3310 (mała czcionka przy przeglądaniu netu potrafi być naprawdę upierdliwa) i nie piszę tego w opozycji do smartfonów. Chciałem tylko zaznaczyć, że jeżeli ktoś potrzebuje taniego (320 zł w markecie) topornego/odpornego telefonu wytrzymującego nawet kilkanaście dni na jednej baterii, to B2710 jest do rozważenia. Z denerwujących cech - ładowanie baterii trwa ponad 4h i noszony od roku w kieszeni z kluczami ma już pierwsze rysy na szybce wyświetlacza.
EDYTa nawiązuje jeszcze do kwestii obcinania ogonków - niestety B2710 nie ma pełnego polskiego liternictwa i ogranicza zdecydowanie dostęp do ogonków, co wkurza mnie praktycznie przy każdym pisanym SMS'ie (znaczy jakieś dwa, trzy razy w miesiącu).
mateo912;3058123 zerknij w screena którego zamieściłem tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3059112
Wyraźnie jest tam napisane na co pozwala "bezpośrednie wybieranie numerów telefonów" i ze może to generować koszty bez naszej wiedzy.
Agrest - taki nowoczesny telefon można rozładować duuuuuuzo szybciej niż w te kilkanaście godzin bez większego problemu ;-)
mateo912
22-02-2013, 15:33
mateo912;3058123 zerknij w screena którego zamieściłem tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3059112
Wyraźnie jest tam napisane na co pozwala "bezpośrednie wybieranie numerów telefonów" i ze może to generować koszty bez naszej wiedzy.
Agrest - taki nowoczesny telefon można rozładować duuuuuuzo szybciej niż w te kilkanaście godzin bez większego problemu ;-)
o tym właśnie pisałem" bezpośrednie wybieranie telefonów-> z pominięciem aplikacji do dzwonienia. Każda aplikacja pozwalająca na szybkie dzwonienie do kogoś musi mieć tą właściwość.
hydra_nt
22-02-2013, 16:53
Pozwolę sobie wtrącić OT w wątek, po tym jak zobaczyłem (o ile dobrze odczytałem obrazki), że nowoczesny telefon wytrzymuje 19h na jednym ładowaniu.
Czasami więcej ale to chyba ewenement - zwróć uwagę na % pozostałej baterii :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img545.imageshack.us/img545/7288/ipadczas1.jpg)
Boryszuk
24-02-2013, 16:41
Da się w sgs3 ustawić żeby nie łączył się automatycznie z konkretną otwartą siecią?
Da się w sgs3 ustawić żeby nie łączył się automatycznie z konkretną otwartą siecią?
A co chcesz w ten sposób osiągnąć?
Boryszuk
24-02-2013, 18:19
w uk jest mnóstwo punktów dostępowych BTopenzone. To darmowe punkty, które udostępniają ludzie w swoich mieszkaniach i w zamian mogą korzystać z punktów udostępnionych przez innych. ja nie uczestniczę w tym programie a będąc na mieście nie mogę nic zrobić bo ciągle telefon automatycznie mi się z tym łączy.
Boryszuk
24-02-2013, 18:24
i za każdym razem gdy wychodzę z domu mam wyłączać? dziękuję, poszukam innego rozwiązania.
Wyłączanie WiFi oszczędza baterię, to po pierwsze. A może po prostu usuń tę sieć (bo rozumiem, że w każdym miejscu nazywa się tak samo?) z listy znanych punktów dostępu?
Boryszuk
24-02-2013, 18:33
usunąłem ja już kilka razy. Ale ciągle łączy się automatycznie bo mam ustawione łączenie z otwartymi sieciami. dla tej chciałbym utworzyć wyjątek. Oszczędzaniem baterii nie jestem zainteresowany ;-)
krzysztof jot
25-02-2013, 01:03
Wyłączanie WiFi oszczędza baterię, to po pierwsze. A może po prostu usuń tę sieć (bo rozumiem, że w każdym miejscu nazywa się tak samo?) z listy znanych punktów dostępu?
nie ma sensu przesadzanie z ta oszczędnością. WiFi mam włączone na stałe i nie zauważyłem wielkich różnic kiedy testowałem na wyłączonym - dosłownie kilka procent. Generalnie dwie doby smartfon nie pociągnie - więc i tak ładuje zawsze co noc, to czy mam jeszcze 44 czy 35% nie ma już większego znaczenia. Telefon na androidzie jest tak zarządzany systemowo, iż stałe włączenie wi-fi ma "wpisany" w życiorys :) i nie ma sensy jego wyłączanie.
Psychotrop
25-02-2013, 01:14
Wyłączanie WiFi oszczędza baterię,
oszczędza baterię wyłączenie 3G ;)
srajfon 4S po wyłączeniu 3G nagle zaczął działać 2-3 dni :o
jeśli chodzi o WiFi, to zarżnąć potrafi zasoby akumulatora funkcja access pointa.
wiem, bo z niej często korzystam.
jak zapomnę podpiąć kabel usb, to po kilku godzinach bateria zaczyna dogorywać.
a no i ekran.
tak naprawdę to są najbardziej prądożerne funkcje w smartfonach
grzegorzant
25-02-2013, 16:16
Macie jakiś pomysł ?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3060328#post3060328
Paradiso Perduto
25-02-2013, 21:56
koledzy... krótko, zwięźle i na temat... Samsung Galaxy S Advance czy AjFon 4?
No, to ja lecę po czipsy i czekam na Toma01 :lol:
Jako fan androida powiem... iPhone 4 lub Sony Xperia P lub S.
xperia s
ja mialem dyletam czy SGS2 czy LG L9 wybrałem ten drugi, poza słabym aparatem telefon rewelacja..
esk2 powiedz czy plastiki trzeszczą, bo też nad nim się waham gdyż operator nie oferuje już aluminiowego telefonu z gorillą na froncie niestety...
nie zauważyłem tej dolegliwości o której niektórzy piszą. Wykonanie naprawdę konkretne i z tego co czytałem ma on ekran gorillaglas
powiem tak: polecam, ale ciężko go wyrwać w orange..
ps. jak alu obudowa to polecam Sony xperia ion
krzysztof jot
26-02-2013, 00:07
to dwie różne ideologie - PC pod windows czy Mac, więc nie tylko względy techniczne sa ważne. Jeśli masz do wyboru np jeszcze Galaxy S2 - zdecydowanie polecam S2. Advance taki sobie, raczej klasa niższa średnia.
Psychotrop
26-02-2013, 09:49
kwestia gustu.
kumpla jajfon 4S leży w szufladzie jako backup, po tym jak kupił galaxy SIII.
drugi zaś kumpel w życiu by nie zamienił jajfona na nic innego.
bardzo, ale to bardzo ogólnie rzecz ujmując:
jajfon - ready to use, ale też niewiele nagrzebiesz systemowo (chyba, że w JB).
andek - trzeba coś tam poinstalować, pozmieniać żeby skonfigurować pod siebie, ale możesz praktycznie robić co chcesz z systemem.
idź do sklepu/komisu, oglądnij, pomacaj i bierz, który ci się bardziej pdoba :)
p.s.
tak jak koledzy napisali - Advance to nie ta klasa co jajcok 4
Pięknie napisane to jakiś slang krakowski?
Paradiso Perduto
26-02-2013, 21:49
idź do sklepu/komisu, oglądnij, pomacaj i bierz, który ci się bardziej pdoba :)
byłem i macałem... w ajfonie zniechęca mnie to, że nie da się (?) samemu go otworzyć... więc np. ze zmianą baterii - serwis i kilka dni/tygodni bez zabawki...
ale panowie... jestem coraz bliżej decyzji - kupić D90 i zostać z Nokią 3310 ;) będę z nią spał...a co ;)
byłem i macałem... w ajfonie zniechęca mnie to, że nie da się (?) samemu go otworzyć... więc np. ze zmianą baterii - serwis i kilka dni/tygodni bez zabawki...
Po co miałbyś otwierać Iphone'a? Mam iphona 4 od ponad 2,5 roku i ani razu nie pomyślałem o wyjmowaniu baterii. Trzyma bardzo dobrze i problemów nie sprawia.
Już Was kiedyś pytałem o Galaxy S3 vs Iphone 5. Trochę czasu minęło i nic nie kupiłem. Coraz więcej się słyszy o Galaxy S4 i chyba warto poczekać jeszcze ze 2 miesiące.
edit:
Premiera Galaxy S4 już 14 marca w Nowym Yorku! :)
http://abcnews.go.com/Technology/samsung-galaxy-s4-android-smartphone-announced-march-14/story?id=18590201
Mam znajomego ktory serwisuje telefony, nawet nie tak dawno naprawial mi iP4 po zalaniu.
Rozmawialem z nim o baterii i wymianie, przez prawie 10 lat zabawy w serwis GSM wymienial baterie w jednym iPhonie 4 po powaznym zalaniu, jednym, bo jak sam twierdzi nie ma potzreby wymiany baterii w nowych telefonach, baterie trzymaja po kilka lat i telefon sie skonczy wczesniej niz 5 lat a bateria nadal bedzie znosnie dzialac, to nie nokie 3310.
Osobiscie mam iP4 i bateria trzyma znakomicie, choc telefon ma ponad dwa lata, znajomy ma iP3Gs i bateria trzyma mu prawie dwa dni, ale fakt, ze on bawi sie w wylaczanie 3G, wifi a nawet procentow przy baterii o GPSie nie wspomne.
Ja mam wszystko powlaczane lacznie z BT, bo w aucie uzywam i laduje telefon raz na 24h a kozystam z niego sporo.
Co do baterii to zobacz na youtube jak latwo wymienia sie baterie w iP4 i 4s.
Już Was kiedyś pytałem o Galaxy S3 vs Iphone 5. Trochę czasu minęło i nic nie kupiłem. Coraz więcej się słyszy o Galaxy S4
iP5 bardzo szybki, ale innowacji sie nie spodziewaj, osobiscie bym kupil iP5 bo system bardzo mi odpowiada i dziala bezblednie, SGSIII bardzo fajny telefon, android jednak nie jest moim zdaniem tak wygodny jak iOS.
Sam masz iP4 wiec znasz temat i pod siebie i pod swoja wygode musisz wybrac.
Co do SGS4 to widzialem jakies "wycieki (http://twitteling.com/2012/09/samsung-galaxy-s4-announced-february-release-march-2013-rumor/)" i jezeli ten telefon bedzie tak faktycznie wygladal to mi glowe urywa i jestem pod duzym wrazeniem, piekny smartfon
iP5 bardzo szybki, ale innowacji sie nie spodziewaj, osobiscie bym kupil iP5 bo system bardzo mi odpowiada i dziala bezblednie, SGSIII bardzo fajny telefon, android jednak nie jest moim zdaniem tak wygodny jak iOS.
Sam masz iP4 wiec znasz temat i pod siebie i pod swoja wygode musisz wybrac.
Co do SGS4 to widzialem jakies "wycieki (http://twitteling.com/2012/09/samsung-galaxy-s4-announced-february-release-march-2013-rumor/)" i jezeli ten telefon bedzie tak faktycznie wygladal to mi glowe urywa i jestem pod duzym wrazeniem, piekny smartfon
W Iphonie 5 innowacji się nie spodziewam, bo soft mam ten sam w moim i4. To co za nim przemawia to wielkość ekranu (choć zdecydowanie wolałbym większy) i szybkość działania. Bardzo lubię prostotę i funkcjonalność iOS, ale już mi się trochę znudził ten system.
Na plus dla Galaxy S3 jest cena. W "trójce" (three.ie) możesz kupić Samsunga za €69 podczas gdy produkt apple już za €169 w tej samej taryfie.
Tych wycieków już trochę było. W sieci krąży kilka różnych wersji domniemanego Galaxy S4. Wszystkie jednak wyglądają dość imponująco. Nic tylko czekać. Po premierze jeszcze trochę czasu minie zanim Samsung dotrze do klientów.
Na plus dla Galaxy S3 jest cena. W "trójce" (three.ie) możesz kupić Samsunga za €69 podczas gdy produkt apple już za €169 w tej samej taryfie.
Na plus dla iP5 z three.ie jest jego cena, jak skonczy sie abonament to dostaniesz za uzywke wiecej niz za samsunga, iPhone trzyma cene;)
Aplikacja Mapy od Google na androidzie. Mozna jakos oznaczyc punkt w ktorym akualnie sie znajdujemy zeby pozniej latwo do niego wrocic?
Boryszuk
01-03-2013, 16:14
dotknij niebieskiej strzałki na mapie, klikaj moja lokalizacja w pojawiającym się dymku a potem gwiazdka w prawym górnym rogu
Sprawdzilem i jak przytrzymasz lokalizacje chwile to pojawiaja sie opcje, mozna odznaczyc gwiazdka i wtedy punkt powinien byc w twoich "ulubionych";)
Edit: Burasuk byl szybszy:D
Grabasimo
02-03-2013, 03:39
zamowiem dzis nexus 4 16gb. do 5 dni powinien dojsc :D
zamowiem dzis nexus 4 16gb. do 5 dni powinien dojsc :D
Będzie Pan zadowolony 8-)
Gdzie tak tanio dają ;-) ?
jak ktos ma kogos w niemcowni to mozna kupic nexusa w saturnie za 395 ojro za wersje 16gb, czyli tyle ile u nas na allegro wolaja mniej wiecej.
prawdopodobnie w maju bedzie zaprezentowany nowy nexus ;) mowi sie, ze ma miec 5 calowy ekran.
jak ktos ma kogos w niemcowni to mozna kupic nexusa w saturnie za 395 ojro za wersje 16gb, czyli tyle ile u nas na allegro wolaja mniej wiecej.
To gdzie jest taniej mniej więcej w niemcowni czy na allegro?
Manfred, neta Ci odłączyli? ;)
Allegro wiesz jak sprawdzić, ile kosztuje nexus w niemieckim media tez na stronie sprawdzisz, ile kosztuje w sklepie Google de/us/UK itp sprawdzisz tu: n4checker.com
Wersja 16gb na allegro jest za ok 1700 zl, jedna jest za 1400, ale wysylka z USA wiec moze byc roznie.
W niemieckim saturnie jest za 395 euro, co przy kursie na dzien dzisiejszy 4,13 zl daje nam ok 1630 zl.
kronos28
03-03-2013, 12:50
wieść gminna niesie, że Euro RTV planuje wprowadzić do sprzedaży Nexusa 4 jakoś w tym miesiącu. Jak z tym będzie i "za ile" będzie- zobaczymy.
Szalu nie bedzie bo maja go sprzedawac za 1999 zl, przeciez standardowo w naszym kraju kazdy musi swoje zarobic :)
W sprzedazy mial juz byc od polowy lutego.
Grabasimo
04-03-2013, 02:34
Ja dalem 279f za 16gb. Kupilem w play.google (po dzisiejszym kursie daje ok 1330zl) w UK
Sony Xperia J - warte to zainteresowania? Glownie do dzwonienia, poczty, nawigacji, troche internetu, ale najwazniejsze - musi udostepniac neta po BT. I dobrze jesli wytrzyma wiecej niz 1 dzien :)
mateo912
04-03-2013, 15:33
Sony Xperia J - warte to zainteresowania? Glownie do dzwonienia, poczty, nawigacji, troche internetu, ale najwazniejsze - musi udostepniac neta po BT. I dobrze jesli wytrzyma wiecej niz 1 dzien :)
udostepniać neta po BT? chyba po wifi?
jesli jest taka opcja, to nawet lepiej. W chwili obecnej uzywam do tego BT - lacze telefon z laptopem, ten wykrywa modem w telefonie i tworzy polaczenie dial-up. Calosc dziala przyzwoicie
eristoff
04-03-2013, 20:57
pierwszy z brzegu przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=z0SIUufCeis
Ja z iP udostepniam na tablet wlasnie przez BT i to ze wzgledu na baterie, bo po WiFi bateria znika w oczach:D
dobrze wiedzieć, a cokolwiek o samym telefonie?
No niech że ktoś tu koledze doradzi :-)
Ale co tu można powiedzieć, wygląda przyzwoicie :) Są dostępne CM 10 oraz AOKP - to chyba najważniejszy parametr słuchawki w tych niepewnych czasach :-)
Są dostępne CM 10 oraz AOKP - to chyba najważniejszy parametr słuchawki w tych niepewnych czasach :-)
rozwiniesz? Prosze :?
krotko mowiac sa to "alternatywne" wersje systemu :)
ktore mozesz wgrac gdy np. producent nie wspiera juz Twojej sluchawki,
albo stockowy android nie posiada jakiejstam funkcjonalnosci...
robin102
07-03-2013, 15:27
Panowie potrzebuje szybkiej porady bo muszę nowy smartfonik otrzymać. Wybór ograniczony tylko do starsza: Nokia Lumia 800 kontra nowszy LG L9 Swift . Fonik nie do gier, a do interneciku z wifi , rozmów i do dobrego widzenia tego co na ekranie mam.
Dziś pomacałem w końcu długo wyczekiwany Sony Xperia Z. Chyba jak to zawsze bywa w przypadku tak wyolbrzymionych oczekiwań, nadeszło po krótkich testach lekkie rozczarowanie ale to już nie o to chodzi.
Pytanie mam do właścicieli aparatów Sony a konkretnie o ekran. Sprzedawcy twierdzili, że zarówno z przodu jak i z tyłu nie ma szkła typu Gorillaglass a na lcd osadzona jest na stałe (?) jakaś folia. Nie chodzi mi o jakieś sprzedażowe folijki do zabezpieczania nowych aparatów ale jakaś powłoka, której nie mogłem odkleić a ewidentnie wyglądało to na naklejoną na właściwy ekran, grubą folię.
Tu pytanie - czy to się nie rysuje jak zwykłe folie? Czy to integralna część ekranu? Czy można to wymieniać w razie porysowania, zużycia bo przecież wiadomo, że żadna powłoka z tworzywa nie będzie miała takiej trwałości jak szklany ekran.
mateo912
07-03-2013, 16:22
Panowie potrzebuje szybkiej porady bo muszę nowy smartfonik otrzymać. Wybór ograniczony tylko do starsza: Nokia Lumia 800 kontra nowszy LG L9 Swift . Fonik nie do gier, a do interneciku z wifi , rozmów i do dobrego widzenia tego co na ekranie mam.
decyzja należy do Ciebie WP czy android?
lg l9 jest świetnym telefonem za swoją cenę.
Mimo niechęci do Androida brałbym L9.
krotko mowiac sa to "alternatywne" wersje systemu :)
ktore mozesz wgrac gdy np. producent nie wspiera juz Twojej sluchawki,
albo stockowy android nie posiada jakiejstam funkcjonalnosci...
Otóż to. Wsparcie producentów niepewne i nierychliwe (Android 4.1 jest zapowiadany dla Xperii J na drugą połowę roku...), więc dostępność alternatywnych ROMów dla danej słuchawki to duży plus.
rozwiniesz? Prosze :?
Słoń, koledzy Ci odpisali, weź tylko pod uwagę jedną rzecz: w dużym uproszczeniu, z tymi modami to jest jak z Linuksem: są tacy, którzy lubią grzebać, zmieniać i konfigurować. A są też ludzie, którzy wolą filozofię a'la Apple: nie wiem jak działa, może trochę ograniczone, ale działa zawsze i w miarę stabilnie. Dla nich są standardowe softy od producenta.
Jak lubisz grzebać, wkurza Cię, że producent telefonu średnio zoptymalizował oprogramowanie, czasem coś przymuli i nie przeraża Cię ewentualna strata gwarancji to bawisz się we wrzucanie nieoryginalnych softów. Zarwiesz parę wieczorów, nauczysz się paru nowych angielskich słów (w stylu cyanogen, miui, root czy bootloader) i podszkolisz z podstaw Linuksa. I później będziesz wolny. Będziesz miał lekki soft w telefonie, który zyska nowe życie...
Do momentu aż w nieoczekiwanym momencie wysypie się system i będziesz się zastanawiał jak odzyskać dane :D
Jak lubisz grzebać, to patrz na to jakie mody możesz wrzucić na telefon, jak nie, to patrz co oferuje _aktualnie_ oprogramowanie producenta. W bajki pt. "już za niedługo będzie miał aktualizację do Androida w wersji X.X" nie wierz. Czasami można czekać rok na aktualizację i się jej nie doczekać. Telefonu używasz teraz, nie za rok.
robin102
07-03-2013, 17:55
Mimo niechęci do Androida brałbym L9.
Panie Kolego, a coś tak precyzyjniej od siebie mogę prosić ? nie mam uprzedzeń ani do marki, ani sytemu na telefonie. Suche dane tech czytałem i ...... w (_l_) :(
To ma bć mój pierwszy smartfon i to przede wszystkim pod kątem dobrej czytelności, dobrej obsługi i pewnego działania internetu i długiego trzymania baterii
ps.
czy telefony tej klasy posiadają modem abym mógł włożyć kartę z internetem np usluga LTE od Plusa ? używać go jako komputeiro do netu, a nie jako fonik ?
Słoń, koledzy Ci odpisali, weź tylko pod uwagę jedną rzecz: w dużym uproszczeniu, z tymi modami to jest jak z Linuksem: są tacy, którzy lubią grzebać, zmieniać i konfigurować. A są też ludzie, którzy wolą filozofię a'la Apple: nie wiem jak działa, może trochę ograniczone, ale działa zawsze i w miarę stabilnie. Dla nich są standardowe softy od producenta.
Jak lubisz grzebać, wkurza Cię, że producent telefonu średnio zoptymalizował oprogramowanie, czasem coś przymuli i nie przeraża Cię ewentualna strata gwarancji to bawisz się we wrzucanie nieoryginalnych softów. Zarwiesz parę wieczorów, nauczysz się paru nowych angielskich słów (w stylu cyanogen, miui, root czy bootloader) i podszkolisz z podstaw Linuksa. I później będziesz wolny. Będziesz miał lekki soft w telefonie, który zyska nowe życie...
Do momentu aż w nieoczekiwanym momencie wysypie się system i będziesz się zastanawiał jak odzyskać dane :D
Jak lubisz grzebać, to patrz na to jakie mody możesz wrzucić na telefon, jak nie, to patrz co oferuje _aktualnie_ oprogramowanie producenta. W bajki pt. "już za niedługo będzie miał aktualizację do Androida w wersji X.X" nie wierz. Czasami można czekać rok na aktualizację i się jej nie doczekać. Telefonu używasz teraz, nie za rok.
dzięki za pomoc, mądre słowa.
zdecydowanie bardziej przychylam się do filozofii Appla, ale zwyczajnie nie mam i nie chce wydawać tyle kasy na telefon, zwłaszcza że mam zwyczaj gubić/upuszczać/pożyczać telefon. Nie to, że nie szanuję swoich rzeczy, ale trudniej mi to wychodzi z drobnymi rzeczami codziennego użytku.
nie mam w planach kombinacji w oprogramowaniu. Jeszcze nie tak dawno używałem nokii E52, która podobno wieszała się każdemu, natomiast mnie ten telefon bardzo odpowiadał :)
mateo912
07-03-2013, 18:17
Panie Kolego, a coś tak precyzyjniej od siebie mogę prosić ? nie mam uprzedzeń ani do marki, ani sytemu na telefonie. Suche dane tech czytałem i ...... w (_l_) :(
To ma bć mój pierwszy smartfon i to przede wszystkim pod kątem dobrej czytelności, dobrej obsługi i pewnego działania internetu i długiego trzymania baterii
ps.
czy telefony tej klasy posiadają modem abym mógł włożyć kartę z internetem np usluga LTE od Plusa ? używać go jako komputeiro do netu, a nie jako fonik ?
Robin mam pomysł. idzi do jakiegokolwiek media martu/saturna/neonetu czy co tam masz w swojej okolicy weź w rękę dowolny telefon z androidem 4.0 i dowolny z WP i zobacz który system Ci bardziej pasuje.
spędź tam 20 min pobaw się porównaj i będziesz wiedział.
i jeszcze jedno duza czytelność(czyli duży ekran) + pewnego internetu to na 100% nie będziesz miał długiego trzymania baterii.
odnośnie PS
obecnie tylko najwyższej półki telefony mają wbudowane anteny LTE, możesz wsadzić sobie kartę od internetu i nie korzystać z telefonu z jak z telefonu ale w takim razie po co CI telefon?
kup sobie tablet z modemem 3g i będziesz miał długą prace na baterii i dużą czytelność.
robin102
07-03-2013, 18:35
Robin mam pomysł. idzi do jakiegokolwiek media martu/saturna/neonetu czy co tam masz w swojej okolicy weź w rękę dowolny telefon z androidem 4.0 i dowolny z WP i zobacz który system Ci bardziej pasuje.
spędź tam 20 min pobaw się porównaj i będziesz wiedział.
Bawiłem się tymi dawno smartfonami. Nokia lepiej wykonana, ale to stary telefon. LG L9 jakby ładniejszy, nowocześniejszy ale bardziej kobiecy ;) niemniej wydawał się że lepiej działał. Kupił bym najchętniej Lumie 820 lub 920 ale tej nie dają na przedłużenie umowy :(
Pytam bo fanem smartfonów nie jestem, a może cos istotnego podpowiecie o czym nie mam pojęcia, a warto wiedzieć
wasilewk
07-03-2013, 19:01
Pytam bo fanem smartfonów nie jestem, a może cos istotnego podpowiecie o czym nie mam pojęcia, a warto wiedzieć
To ja spróbuję:
W smartfonie z Androidem i z zewnętrzną kartą SD - gdy na karcie masz pliki dzwonków (przeważnie ulubione MP3): ustawisz sobie dzwonki dla każdego kontaktu inny --> wszystko gra. Jeśli teraz chcesz dodać nowe dzwonki, odmontujesz kartę (nie trzeba wyłączać smartfona) żeby na PC dograć pliki - to po ponownym włożeniu karty do smartfona zmienią Ci się dzwonki we wszystkich kontaktach !
Można tego uniknąć poprzez skopiowanie ich na wewnętrzną pamięć, ale kto by chciał zmniejszać sobie pamięć (do gier) jakimiś dzwonkami.
Poza tym: czasami ustawiony budzik nie zadzwoni !
Dzieje sie tak, gdy za często 'do oporu' czyścimy zajętą pamięć (kilka razy) z uruchomionych aplikacji --> wtedy wyczyszczamy też proces budzika, który w tle działa.
Wyjściem jest: pozostawienie na noc aparatu z wyświetlonym budzikiem (aparat i tak zgasi wyświetlacz).
Pzdr.
mateo912
07-03-2013, 19:33
To ja spróbuję:
W smartfonie z Androidem i z zewnętrzną kartą SD - gdy na karcie masz pliki dzwonków (przeważnie ulubione MP3): ustawisz sobie dzwonki dla każdego kontaktu inny --> wszystko gra. Jeśli teraz chcesz dodać nowe dzwonki, odmontujesz kartę (nie trzeba wyłączać smartfona) żeby na PC dograć pliki - to po ponownym włożeniu karty do smartfona zmienią Ci się dzwonki we wszystkich kontaktach !
Można tego uniknąć poprzez skopiowanie ich na wewnętrzną pamięć, ale kto by chciał zmniejszać sobie pamięć (do gier) jakimiś dzwonkami.
bzdura.
tak się działo w androidzie 2.1, w 2.2 już andek automatycznie kopiował sobie te dźwięki do pamięci wew.
teraz nawet tego nie robi. teraz możesz wyciągać i wsadzać ile chcesz.
Jesli tak Ci sie dzieje to jest wina nakładki systemowej a nie androida. Swoją drogą powinno też się tak dziać po każdym wyłączeniu telefonu, ponieważ przy każdym włączeniu karta jest montowana od nowa a tak się nie dzieje.
Poza tym: czasami ustawiony budzik nie zadzwoni !
Dzieje sie tak, gdy za często 'do oporu' czyścimy zajętą pamięć (kilka razy) z uruchomionych aplikacji --> wtedy wyczyszczamy też proces budzika, który w tle działa.
Wyjściem jest: pozostawienie na noc aparatu z wyświetlonym budzikiem (aparat i tak zgasi wyświetlacz).
Pzdr.
kolejna bzdura.
żaden "task killer" nie ma uprawnień do ubijania systemowych aplikacji(oczywiście pomijamy sytuacje gdy nadamy mu uprawnienia roota, ale wtedy jesteśmy sami sobie winni.)
wasilewk
07-03-2013, 19:38
Ja mam Androida 2.3.6 i tak jak opisałem się dzieje. Mało tego na tym (http://www.galaxymini.com.pl/member.php) forum to potwierdzają.
Co do dzwonków: w Androidzie do kontaktu podawany jest numer pliku. Jeśli dodamy nowe pliki, to przy indeksowaniu po nazwie, wejdą między już nagrane i numerki plików się zmienią.
Pzdr.
P.S.
Nie warto być zbyt 'oczywistym'.
eristoff
07-03-2013, 20:52
Po co sobie życie utrudniać z wyjmowaniem kart, nie lepiej skorzystać chociażby z AirDroid'a (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid)
Co do L9 to zona uzytkuje od jakis 3 tygodni. Jest bardzo zadowolona, bateria trzyma jej jakies 2 dni. Ekran jest bardzo fajny, ladne ma kolorki i przyzwoite katy jak na lcd. gps szybko lapie fixa, net smiga az milo. Minusem dla mnie jest brak czujnika oswietlenia dzieki czemu telefon automatycznie regulowalby poziom podswietlenia ekranu. Lg zapowiedzialo aktualizacje do JB dla 4X oraz L9. ten pierwszy wlasnie ja otrzymuje (w korei dostepny juz jest nowy soft), wiec L9 dostanie lada chwila.
mateo912
07-03-2013, 21:09
Co do L9 to zona uzytkuje od jakis 3 tygodni. Jest bardzo zadowolona, bateria trzyma jej jakies 2 dni. Ekran jest bardzo fajny, ladne ma kolorki i przyzwoite katy jak na lcd. gps szybko lapie fixa, net smiga az milo. Minusem dla mnie jest brak czujnika oswietlenia dzieki czemu telefon automatycznie regulowalby poziom podswietlenia ekranu. Lg zapowiedzialo aktualizacje do JB dla 4X oraz L9. ten pierwszy wlasnie ja otrzymuje (w korei dostepny juz jest nowy soft), wiec L9 dostanie lada chwila.
l7 też ma dostać, co nie zmienia faktu że JB ma być dopiero w 2 połowie roku.
też zdecydowałem się na L9 i chwalę sobie...
Potężny ekran, super kolorki, dwa rdzenie śmigają jak szalone we współpracy z 1gb ramu... a jak jeszcze dadzą up do 4.1 to będzie wypas.
Jestem bardzo zadowolony z tego telefonu, bateria trzyma przy normalny użytkowaniu 3-4dni, aplikacje chodzą płynnie, zero lagów..
Jedyne co to trzeba się przezwyczaić do jego wielkości.. nie odczułem też braku czujnika jasności ekranu. Są 3 jasności które można samemu ustawić do
warunków pogodowo-świetlnych i przełączać się pomiędzy nimi. Jedyna wada jak narazie to przy maksymalnym poziomie głośności głośnika podczas rozmów
osoba po drugiej stronie słyszy swoje echo, rozwiiązaniem jest ściszenie o 1-2 stopnie.. Poooooleeeeecaaaam!!! ps. tylko ciężko go wyrwać z orange :)
bateria trzyma przy normalny użytkowaniu 3-4dni
To chyba jak dla Ciebie normalnym uzytkowaniem jest trzymanie telefonu w szufladzie :P
Moja kobieta napisze dziennie kilka smsow, przegada z 20-30 minut, wejdzie z 10 razy na fejsa czy sprawdzi polaczenia w jakdojade i telefon 2 dni jej wytrzymuje. No chyba, ze masz powylaczane wifi, wibracje, dzwonki, ekran na minimum to wtedy moze potrzyma dluzej, ale to juz nie jest normalne uzytkowanie telefonu :P
normalne użytkowanie, pogram trochę, napiszę kilka smsów, parę rozmów dziennie, trochę neta wieczorem. Włączone tylko 2g, jasnosc dopasowana do warunków optymalnie..
Ten telefon ma naprawdę dużą baterię więc to nie problem.. no i ważne często czyszczę ram ;)
Celeborn
07-03-2013, 21:37
Nie wiem jak wy to robocie że wam telefony po 2 dni bez ładowania trzymają . Klika smartfonów miałem i żaden nigdy nie wytrzymywał więcej jak jeden dzień.
@esk2 : Czyszczenie ramu nic nie daje.
Ja swojego tez laduje co noc. Jak sie uzywa smartfona to musi tak byc, nie ma szans zeby trzymal dluzej. nie bede przegladal netu na 2G bo nie jestem masochista :P
robin102
07-03-2013, 22:16
... ps. tylko ciężko go wyrwać z orange :)
Ja w PLAY go biorę za zasługi dla operatora mi przyznali :mrgreen: biorę bo chyba jednak L9.
Zastanawia mnie tylko ta cienkość obudowy. W tylną kieszeń już nie włoży się. Generalnie trochę się obawiam czy się nie wygnie, nie odkształci ta cieniutka obudowa.
Panowie, a jak z zasięgiem z mocą nadajnika i czułością anteny ? Mam teraz starą nokię która trzyma zasięg nawet w bunkrach i w miejscach gdzie inne foniki są bezużyteczne.
Zona w swoim L9 ma lepszy zasieg niz ja w swoim SGSie. Co do obudowy to faktycznie nie ryzykowalbym noszenia go w tylnej kieszeni bo przy tych gabarytach moze byc slabo.
grzegorzant
08-03-2013, 01:21
no to ja podjąłem życiową decyzję :)
po 2 mies. stwierdziłem, że SGS3 i jemu podobne w funkcjach okołotabletowych są dla mnie ZA MAŁE, a w funkcjach telefonicznych, ZA DUŻE !
W związku z tym, opycham go z całym osprzętem, przesiadam się na "zwykły" tel. jakaś nokia czy coś.
W miejsce S kupuje tablet.
Mz jedno drugiego nie zastąpi.
Problem tylko czy brać Apla, czy czekać na nowy tablet S - podobno ma być bombastico :)
eristoff
08-03-2013, 08:25
a może coś takiego ?
http://www.pandawill.com/window-yuandao-n90fhd-quad-core-a31-tablet-pc-97-inch-retina-screen-android-41-2gb-ram-16gb-dual-camera-p71819.html
Według mnie ma wszystko co potrzeba
Brak wbudowanego 3G i jeśli sie nie mylę GPS to tak nie do końca wszystko
eristoff
08-03-2013, 10:41
GPS ? Znaczy się 10 cali chcesz na szybę sobie w samochodzie przykleić ?? A 3G to u mnie z telefonu idzie tethering bo po co za dwie karty sim płacić ?
GPS ? Znaczy się 10 cali chcesz na szybę sobie w samochodzie przykleić ??
Tak jeżdżę Kamazem ot taki wielki samochód.
grzegorzant
08-03-2013, 12:15
Koledzy podpowiedzcie, czy wiadomo wam coś nt rynkowych narodzin nowego tabletu S ?
Mowa o nowym samsungu?
Nie wiem nic o nowy, mam Galaxy Tab2 7'' i jestem zadowolony, ale u mnie tablet to do filmow ogladania i czasami netu jest.
Moze wiecie czemu wywala mnie z google aps (Sklep Play), za chiny nie moge wejsc w te aplikacje, wlacza i sie i wywala mi po sekundzie! Ech Android!
grzegorzant
08-03-2013, 15:59
Ok, wybór padnie raczej na Ipada. Jeszcze muszę pomyśleć, którą wersję wziąc. Jest ich trochę
Celeborn
09-03-2013, 09:56
Mowa o nowym samsungu?
Nie wiem nic o nowy, mam Galaxy Tab2 7'' i jestem zadowolony, ale u mnie tablet to do filmow ogladania i czasami netu jest.
Moze wiecie czemu wywala mnie z google aps (Sklep Play), za chiny nie moge wejsc w te aplikacje, wlacza i sie i wywala mi po sekundzie! Ech Android!
jeżeli masz roota to podmień aplikacje marketu :
https://www.dropbox.com/s/3309q8bm54w6jtr/Phonesky.apk
Z uprawnieniami - rw-r-r--
sokrates
09-03-2013, 12:13
no to ja podjąłem życiową decyzję :)
po 2 mies. stwierdziłem, że SGS3 i jemu podobne w funkcjach okołotabletowych są dla mnie ZA MAŁE, a w funkcjach telefonicznych, ZA DUŻE !
W związku z tym, opycham go z całym osprzętem, przesiadam się na "zwykły" tel. jakaś nokia czy coś.
W miejsce S kupuje tablet.
Mz jedno drugiego nie zastąpi.
Problem tylko czy brać Apla, czy czekać na nowy tablet S - podobno ma być bombastico :)
Też od jakiegoś czasu nosi mnie żeby p....ć w kąt smartfonem i przesiąść się na jakiś "cywilny" zwykły telefon.
Tablet już mam (nawet dwa 7 i 10") więc problem zakupu tabletu odpada.
Najchętniej to bym wrócił do nokii E66 albo E51 bateria trzymała 5 - 6 dni, i można było sms'a wysłać klikając na czuja z kieszeni spodni pod stołem na spotkaniu służbowym ;-) Jak ktoś coś takiego potrafi na dotykowym ekranie to stawiam kratę piwa i szacun :-)