PDA

Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

MC_
29-06-2014, 08:27
Nie ma jeszcze oficjalnej.

sufenta
29-06-2014, 08:58
[QUOTE=Kurtz;3389466]Lumia 925 i 920/1020 różnią się jedną istotną sprawą - obudową. Mnie od Lumii 925 trochę odpycha aluminiowy bok - zawsze jak ją trzymam to z sercem w gardle, to mam wrażenie, że już leci mi z rąk.
Mam jeszcze możliwość wymiany 925 na "coś" innego i myślę o Blackberry Z10 - stąd moje pytanie. 1020 Dla mnie była za ciężka i za duża ( nie żeby 925 była mała... ), a aparat, to mi potrzebny do robienia zdjęć notatek na uczelni.

Telefonow Blackberry uzywam "od zawsze" i jestem o ich jakosci i funkcjonalnosci przekonany. Jesli nie chcesz uzywac go do gier, jesli nie chcesz go uzywac aby moc super-zdjecia na instagramie wstawiac i jesli chcesz miec telefon tej samej marki co pani Merkel i pan Obama :-) to moge ci Blackberry polecic. Wez jednak pod uwage, ze osoby posiadajace Blackberry troche do osob posiadajacych apple sa podobne :-) : to rodzaj gminy wyznaniowej :-)

MC_
29-06-2014, 10:21
Mylisz sie. Roznia sie aparatem, wbudowana pamiecia i ramem. To bardzo istotne roznice.
No i 920 obsluguje ladowanie indukcyjne bez ladowania.

tomnow:
29-06-2014, 13:22
Telefonow Blackberry uzywam "od zawsze" i jestem o ich jakosci i funkcjonalnosci przekonany. Jesli nie chcesz uzywac go do gier, jesli nie chcesz go uzywac aby moc super-zdjecia na instagramie wstawiac i jesli chcesz miec telefon tej samej marki co pani Merkel i pan Obama :-) to moge ci Blackberry polecic. Wez jednak pod uwage, ze osoby posiadajace Blackberry troche do osob posiadajacych apple sa podobne :-) : to rodzaj gminy wyznaniowej :-)

Widzisz - ile ludzi tyle opinii. Od kilku miesięcy obok Nexusa 4 używam służbowego BlackBerry Q10. Wg mnie BlackBerry jest po prostu nieintuicyjny (wersja softu 10). N4 bije na głowę Q10 łatwością obsługi i funkcjonalnością.
Oczywiście wszyscy mówią, że BB to telefon biznesowy itp. Cóż - moje wrażenia połączenia BB z Lotus Domino są raczej średnie. Odczytuję maila na telefonie - dopiero po kilku minutach mam na komputerze odznaczone, że przeczytałem - na Androidzie i skrzynce IMAP (nie gmail) mam to od razu. Wielką bolączką jest również potwierdzanie spotkań w kalendarzu - o ile w stronę PC->BB synchronizacja działa, to w drugą stronę tylko częściowo, a to przecież jedna z podstawowych funkcji. Samo wpisanie czegoś w kalendarzu na telefonie spowoduje widoczność wydarzenia na kompie ale potwierdzenie zaproszeń na spotkanie nie działa (podobno jest już nowa wersja softu, która to rozwiązuje).

Ludzie chwalą fizyczne klawiatury BB - dla mnie o wiele wygodniejsza jest klawiatura ekranowa, szybciej i łatwiej się pisze.

Żeby nie było, że tylko krytykuję... Co mi się podoba w BB? Przede wszystkim czas pracy na baterii - co prawda, nie korzystam z niego tak intensywnie jak z N4 ale trzyma mi 3 dni. Druga sprawa - fenomenalna jakość połączeń telefonicznych. Nie wiem czy to kwestia sieci BB mam w Orange, N4 w Play. Do jakości wykonania również nie mam zastrzeżeń.

GeparD
29-06-2014, 13:44
A Twoje WP8.1 jest oficjalne czy kombinowane? Bo po wymuszonej instalce u mnie bateria trzymala 3/4 dnia. Czytalem ze moze miec to zwiazek wlasnie z "deweloperska" wersja WP8.1

Jest oficjalnie deweloperskie... ale konto deweloperskie można założyć za free.
Właśnie po instalacji 8.1 zauważyłem dłuższą żywotność baterii.

GonzoG
29-06-2014, 14:36
Czy ktoś z was posiada Nokię Lumia 925? Jakie wrażenia?

Kolega ma. Przeszedł z Androida i był bardzo zadowolony do czasu gdy nie wziął ode mnie Nexusa 5.
Różnice - szybkość działania, ilość aplikacji, możliwości telefonu, ergonomia obudowy, czas pracy na baterii, głośność i jakość dźwięku (rozmów i muzyki), wbudowane bezprzewodowe ładowanie - wyraźnie na korzyć Nexusa.

Ekran - remis, bo Nexus ma 5" FullHD, ale Nokia ma 4.5" AMOLED, niestety tylko 1280x800.

Wytrzymałość obudowy - Nokia.

Przy telefonach z Windowsem dochodzi jeszcze bardzo długi czas oczekiwania na aktualizacje - 925 jest aktualizowana od ponad 2 miesięcy do 8.1. Kolega jeszcze czeka, mimo, że miał dostać bete.

MC_
29-06-2014, 14:51
Na Lumie na razie nie ma oficjalnie aktualizacji 8.1, wiec nie czeka. To tak samo jak powiedziec, ze caly czas czekasz na L.

GonzoG
29-06-2014, 17:45
Na Lumie na razie nie ma oficjalnie aktualizacji 8.1, wiec nie czeka. To tak samo jak powiedziec, ze caly czas czekasz na L.
Tak się składa, że jest już oficjalnie 8.1. Pierwsze aktualizacje do oficjalnej 8.1 poszły na sam początek czerwca.
Nie mówiąc, że wgrać można tylko to co Microshit wysyła - niestety bardzo często z błędami.

MC_
29-06-2014, 17:54
Poprpsze o zrodlo tej informacji.

GonzoG
29-06-2014, 17:57
Poprpsze o zrodlo tej informacji.

Telefon znajomej.
Bete dostała na koniec kwietnia, oficjalną wersję na początek czerwca.

MC_
29-06-2014, 18:00
No to ciekawe, ze na najwiekszych forach WP nic o tym nie wiedza...

manfred
29-06-2014, 18:01
Szukam telefonu do 1 tys. Sam mam nexus 4 ale jak kolwiek obsługa działanie na plus tak łapanie zasięgu i bateria to porażka. Wypatrzylem samsung galaxy 4 mini. Telefon chce sprezentowac córce tak więc proszę o opinie choć te chyba nie są najgorsze. Chyba że jest coś lepszego w tej cenie

GeparD
29-06-2014, 19:15
Telefon znajomej.
Bete dostała na koniec kwietnia, oficjalną wersję na początek czerwca.

Dostępne jest to tylko jako Dev Preview dla posiadających konta deweloperskie.
Ani 925 ani 1020 ani inne mi znane Lumie nie dostały jeszcze update'u do 8.1 więc chciałbym się dowiedzieć co to za telefon.

GeparD
30-06-2014, 11:42
Pytanie do uzytkownikow Nokia Lumia i nawigacji Nokia Here Drive +
Czy istnieje mozliwosc zaplanowania w tym trasy, czy tylko punktu docelowego i zdania sie calkowicie na nawigacje?

GonzoG
30-06-2014, 11:51
Dostępne jest to tylko jako Dev Preview dla posiadających konta deweloperskie.
Ani 925 ani 1020 ani inne mi znane Lumie nie dostały jeszcze update'u do 8.1 więc chciałbym się dowiedzieć co to za telefon.

Różowa 925.

GeparD
30-06-2014, 12:31
W takim razie podejzewam ze jej konto live.com/outlook.com jest zarejestrowane jako dev i dlatego ma update do 8.1

markow
30-06-2014, 14:54
Pytanie do uzytkownikow Nokia Lumia i nawigacji Nokia Here Drive +
Czy istnieje mozliwosc zaplanowania w tym trasy, czy tylko punktu docelowego i zdania sie calkowicie na nawigacje?

jak patrze na szybkiego jest tylko ustaw cel - więc chyba nie ma...

GeparD
30-06-2014, 15:16
w takim rzie chyba trzeba bedzie zaopatrzyc sie w lepszy program do nawigacji, albo oddzielna nawigacje...

Zolty
02-07-2014, 00:17
Słownik trzeba wyłączyć zrobić reboot i potem włączyć.
Dane w roamingu są ok. Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał. Uruchom ponownie telefon i zobacz.
Koniecznie wyłącz szybkie uruchamianie przed powyższymi.
Co do 3. dolina - niestety tak jest.
Generalnie przymierzam się do HR tylko czekam na 4.4.3 ma być a chwilę.

Pobawiłem się jeszcze raz - włącznie z Hard Reset em i kontaktem z HTC.
Niestety M7 nie widzi sieci danych poza granicami kraju - sosy i rozmowy tak, a już poczta, net poszła w....
Zabawna reakcja serwisu - wrócić do poprzedniego Andka się nie da, naprawić się nie da, ale zbierają uwagi użytkowników i może w przyszłości wyjdzie latka.

Potwierdzone wieku sieciach - telefon podaje ze sieć danych niedostępna data roaming "disconnected", nie widzi APNÓW.
Pozdrawiam programistów z HTC.

Kurtz
02-07-2014, 03:23
Z krótkiego użytkowania Lumii 925 - boki są dla najsłabszym aspektem telefonu - są śliskie, nie dają żadnej pewności uchwytu wręcz przeciwnie, bardzo łatwo się rysują ( delikatne przesunięcie po metalowym zapięciu pozostawiło rysę ). Fakt, ładnie wygląda ( wersja czarna ) i od tej strony nie mam nic do zarzucenia. Niestety względy praktyczne w wypadku telefonu są znacznie ważniejsze dla mnie.

Here Drive + Nie jest najlepszą nawigacją w Warszawie ;) Lepiej poradziła sobie automapa. Here Maps nie mają aktualnych robót drogowych ( "aktualnych" od kilku miesięcy ), nie biorą pod uwagę zakazów ruchu na pewnych ulicach i mają ograniczoną konfigurację. Z drugiej strony, na dłuższą trasę może ta aplikacja spełnić swoje zadanie.
Uwaga - telefon bardzo mocno się grzeje przy nawigacji i włączonym wyświetlaczu na maksymalnej jasności ( słoneczny dzień i opcja auto ). Również bateria znika w tempie ekstremalnym co nie powinno nikogo dziwić. O ile wysoka temperatura, w uchwycie samochodowym nie powinna być bezpośrednio odczuwalna, to może mieć negatywny wpływ na wyświetlacz i żywotność telefonu.

Jacol
02-07-2014, 09:23
Pobawiłem się jeszcze raz - włącznie z Hard Reset em i kontaktem z HTC.
Niestety M7 nie widzi sieci danych poza granicami kraju - sosy i rozmowy tak, a już poczta, net poszła w....
Zabawna reakcja serwisu - wrócić do poprzedniego Andka się nie da, naprawić się nie da, ale zbierają uwagi użytkowników i może w przyszłości wyjdzie latka.

Potwierdzone wieku sieciach - telefon podaje ze sieć danych niedostępna data roaming "disconnected", nie widzi APNÓW.
Pozdrawiam programistów z HTC.

Na stockowym Androidzie oraz na customowym Trickdroid 8 i obecnie na AR 71.1 (A4.4.2) roaming oraz dane w roamingu działają mi bez zarzutu we Francji, Niemczech, Monako.
Nigdy na swoim telefonie nie miałem żądnego problemu, no może poza wysokimi rachunkami za roamingowy internet ale to na własne życzenie.

Zolty
02-07-2014, 22:36
Dzieki, znaczy trzeba slac do serwisu - dziwne ze zaczelo sie po ostatniej aktualizacji (sprzed 3 tygodni).
Jeszcze jest opcja, ze moj operator cos namodzil - wlasnie zona mi zameldowala, ze ma to samo na starej Nokii.

marki
07-07-2014, 12:36
Witam,
potrzebuje porady w sprawie telefonu, widzę że niektórzy z was ogarniają całkiem nieźle temat. Zbliża mi się przedłużenie umowy w T-Mobile i zaproponowali mi w abonamencie za 49,90 takie telefony: Samsung Trend Plus 99zł / Ace 3 za 119zł, Sony M to chyba Xperia M 109zł i htc 310 99zł. Patrzyłem na mgsm.pl to najlepiej wypada Sony, ale liczę na jakieś wasze rady :) Może ktoś go ma, głównie mi chodzi o to jak działa, czy się nie zawiesza, czy wszystko działa w miarę płynnie. Głównie poza dzwonieniem i pisaniem to telefonu używam do internetu lub nawigacji. Chyba, że jest coś w tej cenie lepszego niż ten Sony. Może znacie jakieś sposoby jak wynegocjować najlepszą ofertę?

pozdrawiam

rychu_cmg
07-07-2014, 12:55
Witam,
potrzebuje porady w sprawie telefonu, widzę że niektórzy z was ogarniają całkiem nieźle temat. Zbliża mi się przedłużenie umowy w T-Mobile i zaproponowali mi w abonamencie za 49,90 takie telefony: Samsung Trend Plus 99zł / Ace 3 za 119zł, Sony M to chyba Xperia M 109zł i htc 310 99zł. Patrzyłem na mgsm.pl to najlepiej wypada Sony, ale liczę na jakieś wasze rady :) Może ktoś go ma, głównie mi chodzi o to jak działa, czy się nie zawiesza, czy wszystko działa w miarę płynnie. Głównie poza dzwonieniem i pisaniem to telefonu używam do internetu lub nawigacji. Chyba, że jest coś w tej cenie lepszego niż ten Sony. Może znacie jakieś sposoby jak wynegocjować najlepszą ofertę?

pozdrawiam
Podziękował bym za taki abonament

mbodniak
07-07-2014, 13:25
Ogólnie od jakiegoś czasu Sony robi bardzo dobre telefony. Jeśli chodzi o samo działanie to już kwestia oprogramowania - czyli androida w tym wypadku. Mam Xperię SP, sporo osób narzekało na wolne działanie i wieszanie się, wyszła poprawka oprogramowania i wszystko wróciło do normy. To wszystko kwestia softu, więc ja bym się nie rozczulał nad samym działaniem. Jeśli chodzi o mnie - miałem HTC, miałem LG, miałem Samsunga i wszystkie inne popularne i wróciłem do Sony i nie chcę żadnego innego aparatu innej firmy.

Podziękował bym za taki abonament
Bo? Skąd wiesz jakie by miał warunki? Ja płacę 60zł, ale w orange jestem od 9ciu lat i niedawno przedłużyłem umowę - jedynym limitem jest transfer danych który wynosi 5GB i roaming - 300 minut za darmo. Chyba mi się opłaca skoro często dzwonię i piszę, a i od internetu nie stronię...

marki
07-07-2014, 13:34
@rychu_cmg
To będzie 3 umowa już z nimi, nie wiem czy konkurencja ma coś lepszego, będę musiał sprawdzić. Może zaproponuj jakąś alternatywę, taka rada to nic mi nie daje. Nie śledzę tego na bieżąco, a za 49,90 nielimitowane rozmowy i smsy i 250mb neta (szkoda, że nie przynajmniej 0,5gb) to wydaje mi się całkiem niezłą oferta.

mbodniak, dzięki za odp. Tam już jest android 4.1 i kumpel mówi, że to już całkiem nieźle śmiga, ale sam nigdy nie użytkowałem takiego systemu.

mbodniak
07-07-2014, 13:49
Korzystałem androida w wersji 2, później porzuciłem go na rzecz WP - świetna i wygodna obsługa, ale możliwości średnie i wróciłem do sony z androidem 4.3. Chwalę, nie chcę nic innego :)

Kurtz
07-07-2014, 14:05
Ja z androida korzystałem na różnych urządzeniach ( s4 active, s4 mini, s2, s4, xperia neo v, galaxy tab 2, asus transformer TF101 ), przesiadłem się teraz na Windows Phone na lumii 925. System podoba mi się bardziej. Jest prostszy, bez masy dziwnych bajerów, ale działa. Jak dzwonię, to dzwonię, a nie zawiesza mi się aplikacja telefon. Mam większe zaufanie do Windows Phone w tej chwili jeżeli chodzi o stabilność ale też bezpieczeństwo. Kilku rzeczy mi brakuje, jak sensowne potwierdzenia sms, współpracy z ekosystemem google( gtalk, aczkolwiek to w zupełności nie dziwi :P ). Na pewno w androidzie można więcej ustawić, więcej grzebać, pozmieniać etc. Ja już chyba z tego "wyrosłem". W Windows Phone niewiele mi brakuje.

jo44
07-07-2014, 16:21
Mam większe zaufanie do Windows Phone w tej chwili jeżeli chodzi o stabilność ale też bezpieczeństwo.
O jakim bezpieczeństwie piszesz?

Kurtz
07-07-2014, 16:25
Ilość zagrożeń na androida jest odpowiednio wyższa, a i sam system miał takie luki w bezpieczeństwie, a raczej całkowicie błędne założenia, że wiele gorzej być nie może ;)

kiemlo
07-07-2014, 16:42
Zagrożenia w Androidzie dotyczą głównie aplikacji spoza Marketu oraz ew. aplikacji typu "japońskie osiemnastki".

mbodniak
07-07-2014, 16:52
Na pewno w androidzie można więcej ustawić, więcej grzebać, pozmieniać etc. Ja już chyba z tego "wyrosłem". W Windows Phone niewiele mi brakuje.
No ja właśnie wróciłem z WP bo mi tego brakowało i trochę ograniczało :) Flightradar (chociaż na 8 już jest), skywar, i inne aplikacje które na WP kuleją... No ale co komu trzeba.

Ilość zagrożeń na androida jest odpowiednio wyższa, a i sam system miał takie luki w bezpieczeństwie, a raczej całkowicie błędne założenia, że wiele gorzej być nie może ;)
Nigdy nie spotkałem się z wirusem od kiedy posiadałem androida i posiadali znajomi i rodzina. Baaaa, nawet na inne systemy! Zawsze apka z pewnego źródła, ani razu nie było problemu, kwestia konfiguracji.

Najśmieszniejsza jest jedna rzecz którą sam zbadałem... Będąc w UK czytałem na ichniejszej stronie o wirusach na androida, statystyki wyglądały tak że najwięcej zainfekowanych telefonów było w UK. Dzień później czytałem w Polsce identyczny artykuł z tymi samymi statystykami i ku mojemu zdziwieniu przy tej samej dacie badania nagle w Polsce było najwięcej zainfekowanych telefonów. Oj coś to nie halo...

I teraz tak - gdybym miał firmę, która zajmuje się zabezpieczeniami antywirusowymi to pierwsze co bym zrobił -> albo bym wypuścił wirusa, albo straszył nim w artykułach, a później patrzył bym jak wzrasta sprzedaż :) Owszem, nie mówię że to jest niemożliwe, ale daleko temu wszystkiemu do prawdy. Nadziać się na wirusa przy którymś systemie na telefon to serio - trzeba być średnio ogarniętym i mieć mega pecha. Z reguły w telefonach są blokady przed instalacją z nieznanych źródeł i jest o tym informacja podczas instalacji. A jak ktoś ślepo coś "klika" to niech później płaci.

Kurtz
07-07-2014, 17:36
Nigdy nie spotkałem się z wirusem od kiedy posiadałem androida i posiadali znajomi i rodzina.
Ale "wirus" którego zobaczysz czy zauważysz nie jest praktycznie żadnym zagrożeniem. Zagrożeniem jest ten którego nie widzisz, a przekazuje informacje o Tobie, Twoich kontach bankowych, etc.

Zawsze apka z pewnego źródła, ani razu nie było problemu, kwestia konfiguracji.
Pewnego tzn jakiego? Kiedyś ze znajomymi programistami zajmującymi się bezpieczeństwem aplikacji na androida przeglądaliśmy zdekompilowanym aplikacjom z play store ( czy jak to się wtedy nazywało... ) - latarki, potrzebują uprawnienia do aparatu, bo w końcu lampa jest jego częścią... były aplikacje które oprócz świecenia, robiły inne, czasem ciężkie do określenia rzeczy ( kod mocno zaciemniony ). To tak a propos pewnego źródła.

I teraz tak - gdybym miał firmę, która zajmuje się zabezpieczeniami antywirusowymi to pierwsze co bym zrobił -> albo bym wypuścił wirusa, albo straszył nim w artykułach, a później patrzył bym jak wzrasta sprzedaż Owszem, nie mówię że to jest niemożliwe, ale daleko temu wszystkiemu do prawdy. Nadziać się na wirusa przy którymś systemie na telefon to serio - trzeba być średnio ogarniętym i mieć mega pecha. Z reguły w telefonach są blokady przed instalacją z nieznanych źródeł i jest o tym informacja podczas instalacji. A jak ktoś ślepo coś "klika" to niech później płaci.
Widać, że nie wiesz o czym piszesz.

Przez heartbleed można było, za pomocą odpowiednio spreparowanego serwera www dostać się do danych w pamięci RAM użytkownika androida. Wciąż można, jeżeli ma się podatną wersję androida. Błędy w konstrukcji generatora liczb pseudolosowych w androidzie pozwalały skompromitować połączenie SSL/TLS. Błędy w weryfikowaniu uprawnień dla aplikacji, czy systemu plików, zła obsługa USB, źle zaprojektowane mechanizmy systemu ujawniające wiele ważnych danych o użytkowniku ( na przykład, to co ostatnio pojawiło się - android wysyła broadcasty do sieci bezprzewodowych z którymi się wcześniej łączył, w celu uzyskania połączenia ), etc, etc. Zagrożenia dla prywatności użytkownika i dla integralności systemu operacyjnego.
Postrzeganie zagrożeń, takie jak 10-15 lat temu, jest całkowicie nieadekwatne. To już nie są czasy gdzie zagrożeniem są wirusy usuwające nam dane z telefonu. Prędzej cryptolocker :]

mbodniak
07-07-2014, 18:24
Ale "wirus" którego zobaczysz czy zauważysz nie jest praktycznie żadnym zagrożeniem. Zagrożeniem jest ten którego nie widzisz, a przekazuje informacje o Tobie, Twoich kontach bankowych, etc.
5 lat robiłem w serwisie, jeden przypadek tylko miałem :)

Pewnego tzn jakiego? Kiedyś ze znajomymi programistami zajmującymi się bezpieczeństwem aplikacji na androida przeglądaliśmy zdekompilowanym aplikacjom z play store ( czy jak to się wtedy nazywało... ) - latarki, potrzebują uprawnienia do aparatu, bo w końcu lampa jest jego częścią... były aplikacje które oprócz świecenia, robiły inne, czasem ciężkie do określenia rzeczy ( kod mocno zaciemniony ). To tak a propos pewnego źródła.

Niepewne aplikacje z play store znikają w najszybszym możliwym czasie. Logiczne jest dla mnie że jak coś instaluję to patrzę na uprawnienia. Czasami wyglądają dosyć dziwnie... więc odpuszczam instalację i czekam.

Widać, że nie wiesz o czym piszesz.
Uwierz że wiem :) Nie jeden nie zdaje sobie sprawy ile osób zaangażowanych w szukanie dziur jest na usługach firm które zajmują się antywirusami. Ile z tych osób pisze wirusy tylko po to żeby antywir się sprzedał... Przecież to logiczne i to nie jest sabotaż a szukanie pieniędzy.

To prawda co piszesz, jednak realizacja tych założeń to nieco inna sprawa. Jak dla mnie wystarczającym powodem do twierdzenia że problem wirusów jest marginalny jest fakt że spotkałem go tylko raz w przeciągu pięciu lat. Wysyłał dane na temat logowania do konta internetowego banku i zabawy po internecie. Teraz od wielkiego dzwonu też pogrzebię w telefonie jeśli trzeba, ale rzadko. Możliwe że od jakiegoś czasu problem się nasilił, nie mówię nie bo teraz mam z tym mniej styczności.

Kurtz
07-07-2014, 18:44
Słyszy się już od ponad roku o botnetach opartych o telefony ( głównie iOS i Android ). To chyba wystarczy o tym, żeby mówić o powszechności zagrożeń. Są w internecie opisy jak zrobić sieć łapiącą telefony z androidem/iOS w okreslonych wersjach. ( access point udający KFC, czy inną otwartą sieć, żeby telefon połączył się automatycznie przez wifi, plus oprogramowanie automatycznie atakujące ten telefon ).

Nie jeden nie zdaje sobie sprawy ile osób zaangażowanych w szukanie dziur jest na usługach firm które zajmują się antywirusami. Ile z tych osób pisze wirusy tylko po to żeby antywir się sprzedał... Przecież to logiczne i to nie jest sabotaż a szukanie pieniędzy.
Biorąc pod uwagę, że w tej chwili malware i jego tworzenie to jest wielki biznes i że nie zajmują się tym już pryszczaci nastolatkowie w kraciastych koszulach, tylko ludzie którzy zarabiają na tym grube miliony. Na czarnym rynku są sprzedawane pakiety danych o ludziach, które pozwalają tworzyć ich profil czy uzyskiwać dostęp do kont gmailowych i rozsyłać spam, czy okradać ich konta bankowe. Komórki to niezwykle cenne źródło informacji, i to informacji które nieźle się sprzedają.
Wirusy, które mogą nas przekonać do używania antywirusa, to coś co widać. Najgroźniejsze teraz jest zazwycaj to czego nie widać. No i wszelkie cryptolockery - podobno pojawiają się pierwsze tego typu zagrożenia na komórki..

mbodniak
07-07-2014, 18:55
Tu pełna zgoda. Cryptlockery - to jest niestety prawda. Ale o ile będziemy mieli trochę rozsądku w korzystaniu z telefonu, o tyle szanse na jakąkolwiek infekcję są znikome. Idzie do tego że co raz częściej konto bankowe, czy opłaty za bilety realizujemy przez telefon. Jak by nie patrzeć - łakomy kąsek...

Kurtz
07-07-2014, 19:04
Oczywiście, bankowość elektroniczna chroniona jest dwuskładnikową autoryzacją... Potrzeba więc jeszcze zdobyć na przykład SMS... no cóż.. ;)

GonzoG
07-07-2014, 19:05

Ta ilość zagrożeń na Androida jest większa, bo system starszy.
Z WP nie będzie lepiej i to jest pewne na 100%, bo MS nie potrafi zrobić systemu bez dziur. WP8 też był dziurawy jak ser szwajcarski. 8.1 też będzie, ale Google łada Androida dość szybko, a MS potrzebuje ok pół roku, aby załatać dziurę, bo przecież nie będą się rozdrabniali i łatali po jednej, tylko trzeba poczekać, aż znajdzie się ich więcej...

Kurtz
07-07-2014, 19:10
Ta ilość zagrożeń na Androida jest większa, bo system starszy.
Chodzi o udział w rynku.

Z WP nie będzie lepiej i to jest pewne na 100%, bo MS nie potrafi zrobić systemu bez dziur. WP8 też był dziurawy jak ser szwajcarski. 8.1 też będzie, ale Google łada Androida dość szybko, a MS potrzebuje ok pół roku, aby załatać dziurę, bo przecież nie będą się rozdrabniali i łatali po jednej, tylko trzeba poczekać, aż znajdzie się ich więcej...
Żadny system nie jest bezpieczny, w każdym na bieżąco znajdywane są dziury.
Google wcale nie łata androida szybko - wiele dziur było niezałatanych szybko. No i ważne też jest jak szybko będzie update softu na Twój telefon... Często telefony są kilka wersji do tyłu i podatne na wiele znanych zagrożeń. Nie mówię, że WP8 sam z siebie jest bezpieczniejszy, bo jego budowy zupełnie nie znam. Chodzi po prostu o to, że android w tym momencie jest znacznie bardziej zagrożony.

chudeusz
07-07-2014, 22:33
Witam,

pozdrawiam

Tak z ciekawości, przedłużasz umowę z szeregowym konsultantem czy prze SUK?

rychu_cmg
08-07-2014, 09:40
@rychu_cmg
To będzie 3 umowa już z nimi, nie wiem czy konkurencja ma coś lepszego, będę musiał sprawdzić. Może zaproponuj jakąś alternatywę, taka rada to nic mi nie daje. Nie śledzę tego na bieżąco, a za 49,90 nielimitowane rozmowy i smsy i 250mb neta (szkoda, że nie przynajmniej 0,5gb) to wydaje mi się całkiem niezłą oferta.

mbodniak, dzięki za odp. Tam już jest android 4.1 i kumpel mówi, że to już całkiem nieźle śmiga, ale sam nigdy nie użytkowałem takiego systemu.
Jeśli wchodzi w
Ile minut rozmawiasz w miesiącu i do jakich dzwonisz sieci ?

marki
08-07-2014, 16:01
Aktualnie koło 200, 250 minut myślę i 200/300 smsów. Na smsy mam pakiet więc nie ma problemu, minut trochę brakuje. Zwłaszcza, że trochę się zmieniło i dużo częściej teraz dzwonie niż choćby przed rokiem, ale jak mam już blisko limitu to się ograniczam żeby nie dopłacać.

@chudeusz,
byłem w salonie T-mobile w sumie zawsze tam podpisywałem umowy dotychczas. Ostatnio słyszałem, że konsultanci są skłonniejsi do negocjacji, pytałem o to w salonie i pani z obsługi powiedziała że oni teraz łącza z salonu do konsulatów jak ktoś chce negocjować.

Generalnie tragedia, wszedłem przed chwilą na moje konto na t-mobile.pl i widzę, że akurat dzisiaj cennik telefonów się zmienił. Ta xperia M na która byłem nastawiony kosztuje chyba 249zł. Jak nic nie wynegocjuje to wydaje mi się że przyjdzie pora na zmianę operatora, bo jeszcze nigdy od nich nie dostałem nic ekstra...

jo44
08-07-2014, 16:14
Kup sobie telefon np na Alledrogo i weż abonament bez telefonu. Będzie taniej. W moim przypadku T-mobile życzył sobie za SP 549 złotych plus 20 złotych przez 24 miesiące. Telefon miał więc kosztować: 549+480= 1.029 zł. Kupiłem SP na Alle za 799 złotych.

chudeusz
08-07-2014, 16:47
Wejdź na swoje konto iboa i przez kontakt zapytaj co masz zrobić żeby nie przedłużać umowy itp itd (przygraj głupa że nie wiesz jak to działa i niech Ci wyjaśnią). Powinien się z Tobą skontaktować ktoś z SUK (sekcja utrzymania klienta) i zaproponować lepsze zdecydowanie warunki. Ewentualnie zadzwoń do boa i zapytaj o to samo, czyli że np nie wiesz czy umowa rozwiązuje się automatycznie, jak ma wyglądać wypowiedzenie itp. Powinni Cię przełączyć do suk a tam ktoś zamiast wyjaśniać jak rozwiązać umowę będzie proponował lepsze warunki ;). Robię tak od wielu lat i zawsze to działa w dodatku mam dwa numery u nich. Polecam również jak powyżej, wziąć abonament bez telefonu (wychodzi taniej i krócej bo umowa na 12-18mcy) a telefon kup na raty 0% w jakimś euro czy innym nie dla idiotów ;). Wyjdzie taniej albo to samo, za to wybierasz telefon jaki chcesz, a nie taki jaki Ci wciskają.

Majek
08-07-2014, 20:07
Czy ktoś może mnie uświadomić, jak w SGS4 z KitKatem zrobić, żeby kontakty zapisywało na googlach, a nie w telefonie? Jak ustawić domyślne miejsce? Bo grzebe w tym Androidzie, grzebe i dogrzebać się nie mogę. A druga sprawa, to jak zrobić, żeby kontakt, który już zapisało w telefonie, trafił na Gmaila? Jakoś nie ogarniam tego systemu. Na pierwszy rzut oka wydaje sie całkiem intuicyjny ale jak przyjdzie w nim pogrzebać, to człowieka krew może zalać...

mbodniak
08-07-2014, 21:42
Można zapisać ale na google contacts :) Tam powinna z automatu synchronizacja lecieć. Włączona, prawda? Przy zapisywaniu mam wybór taką wy****stą czcionką kontakt telefoniczny lub google :) Ale to w sony... więc książka może się nieco różnić.

Majek
08-07-2014, 22:58
No właśnie, jak się zapisze w Google contacts, to idzie z automatu. Tylko że domyślnym miejscem zapisywania nowych kontaktów nie jest Google contacts, tylko pamięć telefonu. Oczywiście da się to zmienić (wybór też jest wy****stą czcionką), ale trzeba o tym pamiętać. I jak już się zapisze w pamięci, to kapota, nijak nie idzie tego przerzucić na Googla. Tu nie chodzi o mnie, tylko o moją małżowinę, która generalnie ma gdzieś to, czy kontakty będą zapisywać się w telefonie, czy na Googlach. Dlatego nie będzie sobie zaprzątać głowy tym, żeby pamiętać o przełączeniu miejsca zapisywania każdorazowo dodając nowy kontakt. Tylko ja potem będę miał zgrzyt, jak przyjdzie do wymiany telefonu, bo część będzie tu, część tam... Ale pomijam już to. Nawet nie wiem, gdzie zmienić, żeby kontakty zapisywało na kartę SIM...

mbodniak
09-07-2014, 07:43
Tutaj to już średnio pomogę, praktycznie z takich opcji nie korzystam, zawsze wszystko leci na chmurkę... Chyba że autosynchronizacja jest wyłączona, wtedy mona by było to wytłumaczyć.

kiemlo
09-07-2014, 10:24
Po wyświetleniu kontaktu w menu powinna być opcja "Scal z Google".

marki
09-07-2014, 11:08
Wejdź na swoje konto iboa i przez kontakt zapytaj co masz zrobić żeby nie przedłużać umowy itp itd (przygraj głupa że nie wiesz jak to działa i niech Ci wyjaśnią). Powinien się z Tobą skontaktować ktoś z SUK (sekcja utrzymania klienta) i zaproponować lepsze zdecydowanie warunki. Ewentualnie zadzwoń do boa i zapytaj o to samo, czyli że np nie wiesz czy umowa rozwiązuje się automatycznie, jak ma wyglądać wypowiedzenie itp. Powinni Cię przełączyć do suk a tam ktoś zamiast wyjaśniać jak rozwiązać umowę będzie proponował lepsze warunki ;). Robię tak od wielu lat i zawsze to działa w dodatku mam dwa numery u nich. Polecam również jak powyżej, wziąć abonament bez telefonu (wychodzi taniej i krócej bo umowa na 12-18mcy) a telefon kup na raty 0% w jakimś euro czy innym nie dla idiotów ;). Wyjdzie taniej albo to samo, za to wybierasz telefon jaki chcesz, a nie taki jaki Ci wciskają.

Takiej taktyki spróbuje ;)

@jo44, zobaczę co wyjdzie z tych rozmów, to może być też całkiem dobra opcja.

dzięki za rady :)

Ark
10-07-2014, 09:24
..,nie wiem czy konkurencja ma coś lepszego, będę musiał sprawdzić. Może zaproponuj jakąś alternatywę, taka rada to nic mi nie daje. Nie śledzę tego na bieżąco, a za 49,90 nielimitowane rozmowy i smsy i 250mb neta (szkoda, że nie przynajmniej 0,5gb) to wydaje mi się całkiem niezłą oferta.
Oczywiście, że ma ;-). Play (Red Bull Mobile) 29pln i nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci (komórki i stacjonarne) + 2GB Internetu (umowa na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem), a telefon kupuję sam taki jaki mi najbardziej odpowiada ;-).

Kurtz
10-07-2014, 10:24
Ok, ale jak juz mówisz o tym Playu, to powiedz też o jakości rozmów oraz zasięgu, zrywaniu połączeń, problemami z dodzwonieniem się na numery i dziwnym zachowaniem sieci. Mam telefon w redbullmobile i zachwycony nie jestem.

cz4rnuch
10-07-2014, 11:32
Ok, ale jak juz mówisz o tym Playu, to powiedz też o jakości rozmów oraz zasięgu, zrywaniu połączeń, problemami z dodzwonieniem się na numery i dziwnym zachowaniem sieci. Mam telefon w redbullmobile i zachwycony nie jestem. Może nie ma wspomnianych przez Ciebie problemów. Ja też nie miałem, przeszedłem do Orange(Nju) i zaczęło się wszystko to co opisałeś (plus zawieszka netu).

mir
10-07-2014, 13:00
Od kilku lat mam nr w play jednoczesnie z innymi nr w plusie i tmobile i zlego slowa nie powiem na jakosc polaczen a u mnie w mieszkaniu tylko paly ma dobry zasieg.

mbodniak
10-07-2014, 14:22
Sporo zależy od lokalizacji, telefonu i, stanu przekaźnika i innych bzdetów. W play mój brat się zachwycał wszystkim, mówił że można dodać pakiety, to za darmo, tamto za darmo i... skończyło się na tym że pakiet mógł wybrać tylko jeden i zawsze coś generowało koszty. Ja polecam zostać z jedną firmą, a po jakimś czasie z racji stażu w sieci dostaniecie takie bonusy że będziecie zadowoleni. Taka gonitwa z sieci do sieci nie pozwoli już na takie bonusy, bo zawsze powiedzą - "ale Pan jest u nas tylko dwa lata, ja nie mogę nic więcej zaproponować". Zupełnie jak z kupowaniem małego opakowania szamponu (300ml) w cenie 15zł, bo duży jest za 20zł (600ml), w końcu droższy... Problemy z siecią w mojej okolicy zawsze miał plus, ale jakoś niespecjalnie to odczuwałem dzwoniąc do jego użytkowników. Co do zawieszania się itd itp... to zbyt wiele czynników składa się na to żeby można było jednoznacznie z miejsca stwierdzić że to wina operatora.

Kurtz
10-07-2014, 16:51
Ja z zasięgiem i jakością play mam złe doświadczenia, a używam telefonu w ich sieci od roku, byłem w bardzo różnych lokalizacjach ( Tatry, sporo miejsc w Warszawie,Krakowie, kilka miejscowości nad morzem ). Często musiałem przeprowadzać dłuższe rozmowy z klientami i bardzo często zauważyłem zrywanie połączeń, czy nagłe ogromne straty jakości. Również play nie ma dużej sieci i korzysta z sieci innych firm, gdzie dostaje najniższy priorytet ( a przynajmniej tak to wyglądało jeszcze dość niedawno ) i ma gorszą jakość połączeń. Mam równocześnie telefon w T-mobile i miałem sytuacje, gdzie z telefonu z play, który przełączył się na sieć t-mobile nie dało się połączyć i rozmawiać, a z telefonu w T-mobile bez problemu.

Ark
10-07-2014, 17:05
Ok, ale jak juz mówisz o tym Playu, to powiedz też o jakości rozmów oraz zasięgu, zrywaniu połączeń, problemami z dodzwonieniem się na numery i dziwnym zachowaniem sieci. Mam telefon w redbullmobile i zachwycony nie jestem.

Do Play przeszedłem z Orange (8 lat stażu) ze względu na opisane przez Ciebie problemy, które od około dwóch lat doprowadzały mnie do szału. Jak poprzednik, złego słowa nie powiem ma mojego nowego operatora. Wszystko "gra i bucy" w najlepszym porządku :-)

Ps. Dodam, że obecnie mieszkam w małej miejscowości, w której Orange miał jako jedyny operator perfekcyjny zasięg. Niestety od około dwóch lat jest to najgorszy operator. Czym się tłumaczył Orange na stawiane pytanie, dlaczego...? Połączeniem nadajników z siecią T-Mobile ;-)

qualin
11-07-2014, 00:19
Dostalem zaproszenie do zakupu one plus one w wersji czarnej 64 gb. nie wysylaja do polski, ale jak ktos siedzi w ktorym z tych krajow: Austria, Belgium, Canada, Denmark, Finland, France, Germany, Hong Kong, Italy, Netherlands, Portugal, Spain, Sweden, Taiwan, United Kingdom, and United States to moze sobie wykorzystac zaproszenie i zakupic telefon.
Tu jest kod zaproszenia: https://account.oneplus.net/invite/claim/BNMW-QIJ0-UMGP-DK8N wazny TYLKO 1 DZIEN !!!

nowart
11-07-2014, 12:53
Ark - właśnie po paru latach pożegnałem Play, gdyż stałemu abonentowi płacącemu niemałe rachunki nie mogli zaproponować niczego ciekawszego, niż nowym, przenoszącym numer przykładowo.
Obecnie T-Mobile, przy wykorzystaniu 500zł transferu na zdecydowanie najkorzystniejszą ofertę i przy nielimitowanych wszystkich usługach (sms, mms, połaczenia) i 1gb net przy umowie na 24 m (abo 50zł) wychodzi finalnie 29zł. Jeśli się zmieścisz w 250MB i 40zł abonamencie to wychodzi dobre 20zł/miesiąc.

Co najlepsze - mając Play ustawiałem sztywno zasięg T-Mobile, gdyż miał najlepszy zasięg. Teraz mam oryginalny T-Mobile i nie dość, że zasięg 1-2 kreski lepszy to i głos rozmówcy w słuchawce brzmi zdecydowanie lepiej, czyściej, wyraźniej w czym Play doprowadzał mnie w pewnych okresach do wrzenia.
Żegnam Play bez najmniejszego sentymentu.

Jacol
11-07-2014, 14:13
Play ma niższe priorytety na nadajnikach innych operatorów i dlatego korzystając z zasięgu t-mobile na karcie play, jakość jest gorsza niż mając telefon z kartą t-mobile.

elanek
11-07-2014, 14:30
Ark - właśnie po paru latach pożegnałem Play, gdyż stałemu abonentowi płacącemu niemałe rachunki nie mogli zaproponować niczego ciekawszego, niż nowym, przenoszącym numer przykładowo.
Obecnie T-Mobile, przy wykorzystaniu 500zł transferu na zdecydowanie najkorzystniejszą ofertę i przy nielimitowanych wszystkich usługach (sms, mms, połaczenia) i 1gb net przy umowie na 24 m (abo 50zł) wychodzi finalnie 29zł. Jeśli się zmieścisz w 250MB i 40zł abonamencie to wychodzi dobre 20zł/miesiąc.

Co najlepsze - mając Play ustawiałem sztywno zasięg T-Mobile, gdyż miał najlepszy zasięg. Teraz mam oryginalny T-Mobile i nie dość, że zasięg 1-2 kreski lepszy to i głos rozmówcy w słuchawce brzmi zdecydowanie lepiej, czyściej, wyraźniej w czym Play doprowadzał mnie w pewnych okresach do wrzenia.
Żegnam Play bez najmniejszego sentymentu.

Potwierdzam i za pół roku zrobię to samo.

nowart
11-07-2014, 14:33
Za pół roku Nie bedzie premii 500zl, która to w zdecydowanej mierze obniża finalny koszt abonamentu.
Ale pewnie będą inne wabiki :-)

jo44
11-07-2014, 16:16
Niedawno zmieniałem sieć z T-Mobile na Plusa i przez miesiąc miałem obie. Trochę mnie wkurzało, że na "starej" T-Mobile miałem 5 kresek, a na "nowej" Plus tylko 2. Okazało się, że w telefonie z Plusem miałem ustawiony tryb sieci LTE, u mnie rzeczywiscie nie za mocny. Wystarczyło przestawić na tryb WCDMA i także w Plusie miałem 5 kresek. Z T-Mobile nie było tego kłopotu, bo nie było LTE.
Domyslam się, że Twój kłopot z sieciami był podobny - mimo ustawienia na sztywno T-Mobile system próbował znaleźć gdzieś sygnał LTE, a tego w T-Mobile nie było. Natomiast druga część Twojej wypowiedzi to raczej już tylko autosugestia: dwie kreski, więc słabo słyszę. :)

nowart
11-07-2014, 16:54
Pudło - mam na sztywno WCDMA, gdyż lepszy zasięg, bateria spada wolniej a ta prędkość do moich potrzeb w zupełności mnie satysfakcjonuje.
Drugie pudło - może i jestem na wpół ślepy ale z pewnością nie głuchy :)

jo44
11-07-2014, 18:31
0:2 :(

Ark
12-07-2014, 13:16
Ark - właśnie po paru latach pożegnałem Play, gdyż stałemu abonentowi płacącemu niemałe rachunki nie mogli zaproponować niczego ciekawszego, niż nowym...
Dzisiaj to chyba taki standard ;-). Kończąc umowę w nc+ rownież nie otrzymałem nic ciekawego do wyboru. Ciekawą ofertę otrzymałem dopiero po tym jak, wysłałem pismo z wypowiedzeniem umowy ;-).
Ja rozumiem to, że Play może być gorzej traktowany przez sieci, z których nadajników korzysta, ale... Ja baaardzo dużo czasu spędzam w lesie gdzie raz jeden operator ma lepszy zasięg, a w innym miejscu nie ma go wcale. Wolę mieć gorszą jakość sygnału, choć przyznam - wydaje mi się, że właśnie teraz głosy są bardziej naturalne, niż nie mieć go wcale ;-). Nie związałem się umową czasową więc w razie czego mogę zmienić operatora. Choć jak na razie jestem z niego bardzo zadowolony :-).
Pozdrawiam.

velaskez
13-07-2014, 22:50
Od ponad 15 lat mam jeden numer w Erze, teraz w Timobajlu. Od marca mam abonament w ofercie dla firm , czyli 50zł brutto, nielimitowane sms i rozmowy do wszystkich oraz 1GB neta. Nigdy nie miałem problemów w kraju ani za granicą. W przeciwieństwie do innych operatorów, podam przykłady z własnego podwórka. U ojca w korpo najpierw mieli Orange, to w trasie lubiło przerywać, szczególnie jak się wjechało w obszar typu las, z dala od większych miast. Teraz przeszli całą firmą do T, problemy zniknęły. Z kolei biznesowi partnerzy połasili się na Playa, ze względu na ofertę. Do dzisiaj klną i czekają na koniec umowy.
Podsumowując w moim subiektywnym odczuciu:
T-mobile - można na nim najbardziej polegać jak się człowiek sporo przemieszcza, ale nie jest najtaniej.
Orange - częste wiadomości o przeciążeniu/zajętej sieci, przerywanie w trasie.
Play - dobre, jak ktoś siedzi na d** , podnieca go LTE, darmowe do Playa, i chce mało $$ wydać.
Co do Plusa nie mam zdania.

MC_
13-07-2014, 22:52
Ja bardzo chcialem uciec z Minusa, ale jakos konkurencja mnie nie przekonala.

!AGresT
14-07-2014, 10:58
Pytania dwa.
Mamy z żoną telefony w tej samej sieci, samsungi z androidem. Nie przechodzą polskie znaki w SMSach, w obie strony.
Dodatkowo, jak chcę się zalogować na forum, to twierdzi, że nieprawidłowe hasło wpisuję.
Podejrzewam jakieś myki z kodowaniem znaków, czy cóś, ale nie wiem co mam z tym zrobić.
Ratunku?

krzysztof jot
14-07-2014, 11:45
Czy ktoś może mnie uświadomić, jak w SGS4 z KitKatem zrobić, żeby kontakty zapisywało na googlach, ...

rozumiem, ze rozumiesz ze niezbędne jest konto google do tego :)
w Opcjach _ Ustwwienia > KONTA - robisz synchronizację z kontem Google
a klikając na tak założoną synchronizację, otwiera Ci sie podmenu gdzie "ptaszkami" zaznaczasz co chcesz synchronizować - Dysk, Poczte, Kalendarz, Picasa, KONTAKTY, itd...

W KONTAKTACH - a opcjach - zaznaczasz jak sortować, jak wyświetlać i które masz mieć widoczne:- z telefonu, z Konta Google, z Facebooka, konta Samsung itd... Opcji jest sporo - znajdziesz odpowiednią.

GonzoG
14-07-2014, 14:19
Pytania dwa.
Mamy z żoną telefony w tej samej sieci, samsungi z androidem. Nie przechodzą polskie znaki w SMSach, w obie strony.
Dodatkowo, jak chcę się zalogować na forum, to twierdzi, że nieprawidłowe hasło wpisuję.
Podejrzewam jakieś myki z kodowaniem znaków, czy cóś, ale nie wiem co mam z tym zrobić.
Ratunku?

Polskie znaki w SMS'ach, to kwestia aplikacji do wysyłania SMS. Część z nich ma domyślnie ustawione usuwanie znaków spoza standardowego zestawu, gdyż użycie taki powoduje spadek pojemności jednego SMS'a do chyba 61 znaków.

Co do hasła - tu dużo zależy od przeglądarki. Nie pamiętam już na której, ale na jednej też miałem identyczne problemy z logowaniem do stron, gdzie w haśle były użyte inne niż alfanumeryczne znaki.

mbodniak
14-07-2014, 14:45
Kodowanie też ma znaczenie. Jeżeli korzystacie ze słownika to on pokaże polskie znaki, jednak wyśle w sieć już zmodyfikowane bez ogonków.

R
14-07-2014, 15:52
a to ktos w ogole wysyla smsy z polskimi znakami? teskni mi sie za dawna netykieta... na maile odpowiadalo sie pod spodem, nie bylo odp:, bo sie zle kojarzylo tylko re: i nie uzywalo sie w komunikacji przez internet polskich znakow... a teraz malo kto wie jak ustawic plain text w programie pocztowym i powstaja koszmary.

kiemlo
14-07-2014, 16:12
Brak polskich znaków to był problem techniczny, a nie netykieta. Przezwyciężyliśmy go jakieś 15 lat temu.

GonzoG
14-07-2014, 16:27
Brak polskich znaków to był problem techniczny, a nie netykieta. Przezwyciężyliśmy go jakieś 15 lat temu.
Nie techniczny, a jak zwykle w Polsce, brak możliwości dogadania się między różnymi środowiskami w sprawie jednego kodowania polskich znaków... z resztą nadal nie ma jednego oficjalnego standardu, ale jest już ich mniej w użyciu.

a to ktos w ogole wysyla smsy z polskimi znakami? teskni mi sie za dawna netykieta... na maile odpowiadalo sie pod spodem, nie bylo odp:, bo sie zle kojarzylo tylko re: i nie uzywalo sie w komunikacji przez internet polskich znakow... a teraz malo kto wie jak ustawic plain text w programie pocztowym i powstaja koszmary.

W netykiecie jak byk stało, że należy przede wszystkim przestrzegać kultury i poprawności języka. W tym poprawnej pisowni z uwzględnieniem narodowych znaków dialektycznych.

Nie używanie polskich znaków, to tylko lenistwo i brak szacunku dla języka.

mbodniak
14-07-2014, 17:10
Tak, tylko że idąc za tą myślą to pisanie posta na forum przez telefon bez korzystania ze słownika to trochę katorga. Stąd też czasami bywa śmiesznie jak ktoś komuś zrobi "laskę" ;)

R
14-07-2014, 20:12
za ogonki dostawalo sie bana ;) ale widocznie netykieta ewoluowala wraz z przyrostem osob korzystajacych z sieci. niestety - dobre nie wroci.

RAF7705
14-07-2014, 20:50
Dla mnie,to zwykłe lenistwo, nie żadna netykieta.

R
14-07-2014, 21:15
jak mozna nazwac lenistwem nacisniecie jednego guzika wiecej, skoro dziennie naciska sie je pewnie kilkadziesiat tysiecy razy ;)

nikoniarz
14-07-2014, 21:58
Ja mam takie konkretne pytanie- jest tu może ktoś kto przesiadł się z LG G2 na G3? Jak wrażenia, odczucia?

!AGresT
14-07-2014, 22:19
Czyli trzeba coś doinstalować? W hasłach nie mam polskich znaków, więc musi chodzić o coś innego.

narodowych znaków dialektycznych.

Diakrytycznych.

nikoniarz
14-07-2014, 22:48
GonzoG się pomylił? Niemożliwe :D

GonzoG
14-07-2014, 23:14
Czyli trzeba coś doinstalować? W hasłach nie mam polskich znaków, więc musi chodzić o coś innego.

Nie. Użyć innej przeglądarki.

Poza tym nie chodzi o znaki narodowe, a wszystko inne co nie jest alfanumerykami, czyli każdy inny znaczek jak np: #%&@

ekonet
14-07-2014, 23:22
Wypada pisać poprawnie, skoro są możliwości techniczne.

!AGresT
15-07-2014, 06:51
Nie. Użyć innej przeglądarki.

Poza tym nie chodzi o znaki narodowe, a wszystko inne co nie jest alfanumerykami, czyli każdy inny znaczek jak np: #%&@

Przeglądarki do SMSów? Używam tej podstawowej, czyli "kula ziemska", próbowałem też w Chrome. Jakby co, do do mnie trzeba w kwestii obsługi telefonu pisać drukowanymi literami, bom w tej dziedzinie matoł. A używanie polskich znaków w komunikacji międzyludzkiej uważam za oczywistą oczywistość i ich brak mnie męczy.

GonzoG
15-07-2014, 10:24
Przeglądarki do SMSów? Używam tej podstawowej, czyli "kula ziemska", próbowałem też w Chrome. Jakby co, do do mnie trzeba w kwestii obsługi telefonu pisać drukowanymi literami, bom w tej dziedzinie matoł. A używanie polskich znaków w komunikacji międzyludzkiej uważam za oczywistą oczywistość i ich brak mnie męczy.

Przeglądarki WWW.
Ja używam Opery i Dolphin - nie pamiętam, abym miał z nimi jakieś problemy z logowaniem do polskich stron czy google. Na zagranicznych akurat używam tylko haseł alfanumerycznych.

dem
18-07-2014, 14:48
Panowie, jaki smartfon za około 400zł, na Andku, i głównie do przeglądania netu, poczty i do dzwonienia? Aha musi mieć też GPS, fajnie byłoby też LTE, ale w tej cenie to pewnie nierealne.

cz4rnuch
18-07-2014, 15:33
Tani i z LTE to ostatnio obił mi się o oczy LG F5, ale cena ok 550 PLN

mbodniak
18-07-2014, 16:25
Jak do przeglądania internetu to z jak największym wyświetlaczem. W tej cenie właściwie to wszystko... Może by się udało xperię sp upolować.

RAF7705
18-07-2014, 21:22
Oneplus one

nowart
19-07-2014, 00:23
za 400zł?? proszę jedną paletę :D

motoko
19-07-2014, 03:29
Panowie, jaki smartfon za około 400zł, na Andku, i głównie do przeglądania netu, poczty i do dzwonienia? Aha musi mieć też GPS, fajnie byłoby też LTE, ale w tej cenie to pewnie nierealne.
Uzywany Galaxy S3 z Cyanogenmod-em ;-)

RAF7705
19-07-2014, 07:49
Za £400 :-)

kurczaczek
19-07-2014, 09:19
Cyanogenmod to największe dno jakie miałam na telefonie. Telefon pokazuje mi jakieś wiadomości matrymonialne sieciowe których nie można wyłączyć. Podczas jazdy przez Polskę potrafi mi tego przyjść około 300... Za kazdym razem jako SMS.. Poza tym nie przychodzą mi mmsy - telefon nie może ich pobrać. To coś to największy syf jaki można wgrać do telefonu. Nie polecam

Olsza
19-07-2014, 09:41
CM używam od czasu HTC Hero. Polecam.

RAF7705
19-07-2014, 16:15
Bo żeby używać cm, to trzeba się trochę orientować w temacie. Dla zwykłych zjadaczy chleba lepiej zostać przy oryginalnym systemie.
Ja używam teraz miui polska. Fajna odmiana androida, która go nie przypomina.

GonzoG
20-07-2014, 01:59
Cyanogenmod to największe dno jakie miałam na telefonie. Telefon pokazuje mi jakieś wiadomości matrymonialne sieciowe których nie można wyłączyć. Podczas jazdy przez Polskę potrafi mi tego przyjść około 300... Za kazdym razem jako SMS.. Poza tym nie przychodzą mi mmsy - telefon nie może ich pobrać. To coś to największy syf jaki można wgrać do telefonu. Nie polecam

Używam CM od jego początków i nigdy nie miałem problemu z SMS0/MMS0, bo CM nie ma nic z nimi wspólnego. To aplikacja do SMS/MMS jest za to odpowiedzialna.

sufenta
20-07-2014, 13:13
panowie, 11097 postow o polsrodkach, economy class, "tani-ale-dobry-telefon"... kupic raz a dobrze http://www.vertu.com/de-de/ (jest tez angielska wersja)

GonzoG
20-07-2014, 14:31
panowie, 11097 postow o polsrodkach, economy class, "tani-ale-dobry-telefon"... kupic raz a dobrze http://www.vertu.com/de-de/ (jest tez angielska wersja)
To dopiero półśrodek... już wolę SGS5, a raczej całą paletę SGS5.

RAF7705
20-07-2014, 15:05
A co to w ogóle jest....

GonzoG
20-07-2014, 16:18
Telefon, dla ludzi, którym odbiło z nadmiaru kasy.

Majek
21-07-2014, 20:20
Ale byzydura... Ciekawe, czy ktoś to kupuje.

elanek
21-07-2014, 20:43
Telefon, dla ludzi, którym odbiło z nadmiaru kasy.
Tak samo, jak moim zdaniem, większośc zegarków z wątku sąsiedniego.
Złośliwy powie, że nie stac to zazdroszczą :)

costi
21-07-2014, 21:08
Czy jest na sali użytkownik LG G2 i może coś opowiedzieć o tym telefonie? Jak z czasem pracy na baterii (podobno duża zaleta), jak w praktyce wychodzą zdjęcia i czy soft od LG działa spoko. Ew. jakie są inne zady/walety/bolączki tego telefonu.

Czytałem już różne recenzje, ale wiadomo - co innego tydzień czy dwa na recenzję, co innego używanie przez czas dłuższy.

GonzoG
21-07-2014, 21:20
Tak samo, jak moim zdaniem, większośc zegarków z wątku sąsiedniego.
Złośliwy powie, że nie stac to zazdroszczą :)

Zegarek od lat jest traktowany również jako biżuteria. Nie zmienia się go co rok, bo się zestarzał, tylko trzyma latami.

Telefon to gadżet elektroniczny, którego czas życia jest wyliczony aktualnie na 6, max 12 miesięcy.

RAF7705
21-07-2014, 22:13
To po co umowy na 24mce

Boryszuk
21-07-2014, 22:24
Żeby ludzie myśleli, że mają te telefony za złotówkę.

cz4rnuch
22-07-2014, 07:32
Czy jest na sali użytkownik LG G2 i może coś opowiedzieć o tym telefonie? Jak z czasem pracy na baterii (podobno duża zaleta), jak w praktyce wychodzą zdjęcia i czy soft od LG działa spoko. Ew. jakie są inne zady/walety/bolączki tego telefonu.

Czytałem już różne recenzje, ale wiadomo - co innego tydzień czy dwa na recenzję, co innego używanie przez czas dłuższy. Mi się bardzo przyjemnie używa, mimo pstrokatego interfejsu (guziczki, przełączniczki - a wszystko z innej parafii). Ja nie siedzę non-stop z telefonem więc się ogólnie na tym nie znam, ale bateria jest przyzwoita (nawet po całym dniu w necie jest spory zapas), jakość muzyki po podłączeniu lepszych słuchawek nienajgorsza(te z zestawu to niestety kicha) a zdjęcia gdy światełka nie brak wychodzą całkiem znośne, AF nawet szybki, brakuje mi jedynie fizycznego spustu. Mimo sporego wyświetlacza i moich drobnych dłoni używa mi się tego stosunkowo wygodnie (bez porównania lepiej niż Z1)

Telefon to gadżet elektroniczny, którego czas życia jest wyliczony aktualnie na 6, max 12 miesięcy. Widocznie idzie ku gorszemu, bo mój poprzedni tel(desire z) zaczął miewać humory po 2 latach. Po 3 już nie szło tego używać.

MC_
22-07-2014, 08:04
No to mój iP4 jest cały czas używalny, a ma 3,5 roku.

darko
22-07-2014, 11:54
Pytanie mam odnośnie internetu mobilnego? Nie miałem z tym tworem wcześniej doczynienia jedynie to co w telefonie.
Z pewnych względów stoję przed wyborem dostawcy internetu no i wymyśliłem sobie że wezmę internet mobilny.
No i pytanie na jakiego dostawcę się się zdecydować?
Podpytywałem w Orangu (tam mam telefon) i oferują w cenie 49 zł 30GB transferu z mobilnym ruterem za złotówkę.
No i czy brać z ruterm czy dokupić oddzielnie a jeżeli oddzielnie to jaki?

GonzoG
22-07-2014, 14:49
Widocznie idzie ku gorszemu, bo mój poprzedni tel(desire z) zaczął miewać humory po 2 latach. Po 3 już nie szło tego używać.

Tu nie chodzi ile czasu będzie działał, a jaki jest jego żywot rynkowy.

PS. mój DZ działa nadal i nie marudzi.

costi
22-07-2014, 16:52
Widocznie idzie ku gorszemu, bo mój poprzedni tel(desire z) zaczął miewać humory po 2 latach. Po 3 już nie szło tego używać.
Hehe, właśnie mój zdradza takie same objawy i niestety zabawy softem mu nie pomagają...

EDIT: jeszcze mam pytanie - czy standardowy ROM obsługuje USB OTG?

cz4rnuch
22-07-2014, 20:48
Tu nie chodzi ile czasu będzie działał, a jaki jest jego żywot rynkowy.

PS. mój DZ działa nadal i nie marudzi.
A to fakt, co pół roku nowy flagowiec. Co do DZ, małe spowolnienia czy zawieszki jeszcze znosiłem, ale na rozpadającą się klawiaturę nie miałem już siły.

Costi: nie sprawdzałem, ale obsługuje.

konopia
23-07-2014, 07:32
Moto G update.

Od wczoraj moja moto G krzyczy, że jest update, i mam kłopot bo update dostępne tylko po wifi,
jedyny internet jaki mam to ten na komórce (używam komórki jako modemu do laptopa, mój kontrakt na to pozwala, nie mam limitu danych)
nie mam gdzie pójść by podpiąć się pod jakieś wifi.

Do tej pory dawało rade zrobić update po sieci komórkowej, teraz nie chce się updatować, cały czas woła o wifi.
Próbowałem poprzez Motorlola Device Manager na laptopie ale nie da rady ;(

Jak zmusić mogo G by pociągnęła update na necie komórkowym?

ku6i
23-07-2014, 09:55
Moto G update.

Od wczoraj moja moto G krzyczy, że jest update, i mam kłopot bo update dostępne tylko po wifi,
jedyny internet jaki mam to ten na komórce (używam komórki jako modemu do laptopa, mój kontrakt na to pozwala, nie mam limitu danych)
nie mam gdzie pójść by podpiąć się pod jakieś wifi.

Do tej pory dawało rade zrobić update po sieci komórkowej, teraz nie chce się updatować, cały czas woła o wifi.
Próbowałem poprzez Motorlola Device Manager na laptopie ale nie da rady ;(

Jak zmusić mogo G by pociągnęła update na necie komórkowym?

Nie ma się do czego spieszyć, naprawili jakieś drobne bugi i zmienili wygląd dialera, więc rewolucji nie ma.

Andrzej1974
23-07-2014, 10:20
Mam pytanko:

czy wymieniał ktoś popękany (w wyniku upadku) ekran dotykowy od Lumii 625?
Jaki koszt i ew. gdzie najlepiej i najtaniej można kupić taki ekran? Czy np. tutaj (http://magboss.pl/ekran-dotykowy-nokia-lumia-625-%28oryginalny%29,a,pl,33582.html) warto?

P.S. Telefon działa tylko "szybka" jest popękana.

.:Gerard:.
23-07-2014, 12:37
Jak mowa u Lumi-i to ostaniami czasy moja ma humory, zasięg jest operator tez a nikt się nie możne do mnie dodzwonić i na odwrót, zdarza się to coraz częściej i trzyma parę godzin, wczoraj w jednym sklepie powiedzieli mi ze to wina software i trzeba go zmienić,
miał ktoś taki problem ?

Zamierzam zmienić, miałem kupować pancerny ale przyzwyczaiłem sie do Noki,
co wybrać Lumia 925 czy 635 ?

Mam pytanko:

czy wymieniał ktoś popękany (w wyniku upadku) ekran dotykowy od Lumii 625?
Jaki koszt i ew. gdzie najlepiej i najtaniej można kupić taki ekran? Czy np. tutaj (http://magboss.pl/ekran-dotykowy-nokia-lumia-625-%28oryginalny%29,a,pl,33582.html) warto?

P.S. Telefon działa tylko "szybka" jest popękana.

Żebyś nie miał takich objawów jak ja, mi nie upadł ale "troszkę" go rzuciłem ;)

MC_
23-07-2014, 12:50
Niewątpliwie 925. Pod każdym względem lepsza.

sufenta
23-07-2014, 13:35
Jak mowa u Lumi-i to ostaniami czasy moja ma humory, zasięg jest operator tez a nikt się nie możne do mnie dodzwonić i na odwrót, zdarza się to coraz częściej i trzyma parę godzin, wczoraj w jednym sklepie powiedzieli mi ze to wina software i trzeba go zmienić,
miał ktoś taki problem ?

Zamierzam zmienić, miałem kupować pancerny ale przyzwyczaiłem sie do Noki,
co wybrać Lumia 925 czy 635 ?

Żebyś nie miał takich objawów jak ja, mi nie upadł ale "troszkę" go rzuciłem ;)

Przeloz karte sim do innego telefonu. Zona miala podobny problem ( O2 ) i wtedy byla to wina operatora. Nie poddawaj sie tez zbyt szybko dzwoniac do Kundenservice- jestem klientem T-Mobile i w swoim czasie po wielu probach , odsluchaniu 83728283738 taktow debilnej melodyjki i zapewnieniach, ze "po naszej stronie wszystko w porzadku" moglem z kompetentnym serwisantem sie porozumiec.

23-07-2014, 19:31
Przeloz karte sim do innego telefonu. Zona miala podobny problem ( O2 ) i wtedy byla to wina operatora. Nie poddawaj sie tez zbyt szybko dzwoniac do Kundenservice- jestem klientem T-Mobile i w swoim czasie po wielu probach , odsluchaniu 83728283738 taktow debilnej melodyjki i zapewnieniach, ze "po naszej stronie wszystko w porzadku" moglem z kompetentnym serwisantem sie porozumiec.

Czarna magia, bylem już w sklepie oglądałem 925, pan potwierdził to co Ty ze wina raczej sieci,
telefon poza domem działa bez zarzutu a w domu po wybraniu numeru próbuje przez parę sekund następnie kończy połączenie, zamieniłem kartę do samsunga i działa, karta mojej córki w noki i nie działa.
Zastanawiam się czy nie zmienili na jakaś częstotliwość, system nadawania który nokia nie ma, zadzwoniłem do obsługi klienta, pani przyjęła zgłoszenie i ma podać dalej do technika, mam dostać wiadomość.

Na szczęście jakiś czas temu nie pamiętam jak ale zrzuciłem kontakty na kompa w formacie pbo., przed wczoraj zrobiłem reset telefonu i zniknęło wszystko nawet kontakty z karty, poza ZUNE żaden nie chciał się połączyć z maja Lumia 800, wyszukałem jakiś online-konwerter (http://labs.brotherli.ch/vcfconvert/)i zamieniłem na format CSV. lecz nadal nie moglem dołączyć do kontaktów w mail-u, otworzyłem w exel-u i przekopiowałem po kolei do kontaktów poczty Outlook, synchronizowałem .

sufenta
23-07-2014, 19:47
z drugiej czesci tojego postu, zaczynajacej sie od slow "na szczescie" nie zrozumialem ani slowa :-)

23-07-2014, 20:07
z drugiej czesci tojego postu, zaczynajacej sie od slow "na szczescie" nie zrozumialem ani slowa :-)

Spieszyłem się,
w skrócie, udało mi się odzyskać kontakty ;):D

Karta w samsungu i takie same objawy jak w nokii, nie da się dodzwonić, wina operatora !
jutro jeszcze dostana ode mnie fax z życzeniami zwrotu na okres awarii pieniążków.

Sapphiron
24-07-2014, 14:38
Słuchajcie, w Clean Master mam coś takiego jak przestarzałe aplikacje i jest tam kilkanaście powtórek tych samych programów ze starymi wersjami (starsze niż używam) podpisane na niebiesko "kopia zapasowa". Można to skasować bez problemów na działających aktualnie aplikacjach? Nie stracę zapisanych danych w apkach?

rychu_cmg
24-07-2014, 14:50
Coś mi się w telefonie (Android) poprzestawiało i zawsze po odblokowaniu telefon mówi w języku angielskim która jest godzina. Jak to cholerstwo wyłączyć ?

mateo912
24-07-2014, 17:25
kojarzy ktoś aplikacje do "wygaszania" ekranu z pomocą gestów w androidzie?
może niekoniecznie gestów ale pamiętam że kiedyś coś takiego widziałem i korzystało z czujnika światła(że jak sie machnęło nad nim to wygaszał ekran)

manfred
30-07-2014, 10:15
Mam pytanie do użytkowników Nexusa 4. Za kilka dni będę w Szwajcarii. Mam pytanie jak zabezpieczyć telefon przed pobieraniem danych mam na myśli internet. Nie chce się zdziwić ze telefon cos tam sobie na boku ściąga ;-)

docxxx
30-07-2014, 10:24
W Mobile networks wyłącz Data enabled.

manfred
30-07-2014, 10:26
Na nasze "Użycie danych" "Dane mobilne" wyłącz?

Boryszuk
30-07-2014, 15:21
Moj automatycznie odcina dane kiedy jestem w roamingu. Ustawione mam to w settings->more->mobile networks->data roaming. Po naszemu to bedzie cos jak ustawienia->wiecej->sieci komorkowe->roaming danych

sokrates
31-07-2014, 12:51
Mam Nokię Lumię 630 i chcę skorzystać na niej z firmwego VPN (OpenVPN na certyfikacie) Wchodzę w ustawienia VPN, dodaję nowy profil wybieram opcję certyfikat (certyfikat i klucz wgrałem na telefon zarówno na kartę SD jak i do pamięci telefonu)
Po wybraniu opcji wyskakuje komunikta: Nie znaleźliśmy w telefonie żadnych certyfikatów, zainstaluj certyfikat i spróbuj ponownie.

Moje pytanie - w jaki sposób mam zainstalować ten swój certyfikat?

Dodam że na Androidzie działa to bez problemu, instaluję certyfikat i OpenVPN łączy się od ręki.

kiemlo
31-07-2014, 13:10
Problem jest chyba taki, że póki co nie ma klienta OpenVPN na Windows Phone.

sokrates
31-07-2014, 13:27
Ponoć działa na Juniper Networks JunOS Pulse VPN i na wbudowanym w WP 8.1 VPN też - jak ma się certyfikat taki wystawiony przez jakieś kwalifikowane CA, np verisign itp.
Ja mam certyfikat niekwalifikowany, wygenerowany z mojego serwera i nie wiem jak go zainstalować z telefonie.

Kurtz
31-07-2014, 14:01
sokrates, jak nie rozumiesz jak działa PKI to może lepiej nie podpinaj do firmowego VPNa telefonu?

Certyfikat potwierdzający tożsamość bramki VPN jest self signed, więc klient VPN go nie rozpoznaje - to wiemy. Jeżeli chcesz móc się połączyć z tym VPN, musisz dodać certyfikat CA które podpisało certyfikat wykorzystywany przez bramkę do zaufanych certyfikatów CA. Oznacza to, że w 100% ufasz administratorowi/właścicielowi i bezpieczeństwu tego CA, bo osoba z dostępem do tego CA będzie mogła podszyć się pod każdą usługę wykorzystującą SSL/TL.
Najprawdopodobniej certyfikat który wgrywasz podczas kreatora połączenia z VPN to certyfikat który ma potwierdzać Twoją tożsamość, a nie serwera.

parman
09-08-2014, 12:52
Bardzo długi wątek i może już było? Który telefon z tych dwóch byście wybrali: Sony Xperia Z2 czy LG G3 ?

nikoniarz
09-08-2014, 12:56
Lg g3.

parman
09-08-2014, 13:08
LG podobno mocno się nagrzewa, a w Sony pękają szybki.
Chyba faktycznie zdecyduję się na LG
Dzięki

nikoniarz
09-08-2014, 13:11
Dla mnie dużym minusem Sony jest nieproporcjonalnie duża wielkość obudowy w stosunku do wielkości ekranu. Skoro już mam nosić wielki telefon, to niech i ekran będzie wielki. A skoro ekran jest mniejszy, to chciałbym aby i samo urządzenie było mniejsze...
Edit: poza tym LG ma wg. dużo większe opcje personalizacji które uprzyjemniają użytkowanie urządzenia.

mbodniak
10-08-2014, 07:37
Sony dla mnie ma lepszą nakładkę na androida (szybszą), w dodatku przez ostatnie lata przekonałem się jak wytrzymały potrafi być, wręcz pancerny.

cz4rnuch
10-08-2014, 09:11
Nowa nakładkę z G3 akurat się chwali. Rozmawianie o różnicach w szybkości przy tak mocnych maszynach jest dla mnie za bardzo abstrakcyjne więc się nie wypowiem ale sam niedawno miałem podobny dylemat wybierając między Z1 a G2. Oba mogłem kupić w podobnej cenie więc po wstępnej analizie specyfikacji byłem niemal pewny Z1 jednak macanko w sklepie nie wyszło dla niej korzystnie. Mimo że ekran miała mniejszy od G2 to była od niego zauważalnie większa, klockowata i niewygodna w trzymaniu. Mam małe dłonie więc obsługa jedną ręką była bardzo trudna. Wybrałem LG bo lepiej leżał w ręce i bardziej podobał mi się jego ekran. Sprzęt nie jest uszczelniony ale dobrze zbudowany. Obiektyw chroni szafir, mój już zaliczył kilka gleb w tym jedną na rowerze i nic mu nie jest. Muzyczka po dokupieniu porządnych słuchawek gra naprawdę przyzwoicie. Jeśli G3 jest jeszcze lepszy w co nie wątpię to myślę że warto się nim zainteresować.

nikoniarz
11-08-2014, 00:22
Niestety największą wadą G3 (w stosunku do G2) jest kiepska wydajność baterii... Chyba go sprzedam i wrócę do G2.

Mcarto
11-08-2014, 02:20
Czy to normalne, ze przy wlaczonej nawigacji google map (GPS i wymiana danych) telefon moze sie grzac?
Wlaczylem nawigacje na jakies 10-15 minut a telefon po tym czasie nagrzal sie jak termofor. Nie zauwazylem tego wczesniej ale malo dotychczas uzywalem nawigacji.
Telefon to Motorola RAZR(i)

shaolin
11-08-2014, 02:40
Moze sie grzac (pytanie jak bardzo sie grzeje). Wazne, zeby nie wybuchl ;)

Mcarto
11-08-2014, 16:31
Moze sie grzac (pytanie jak bardzo sie grzeje). Wazne, zeby nie wybuchl ;)
[emoji15] nagrzal sie dosc mocno, zaciekawilo mnie to bo nigdy nie grzal sie a mam go juz kilkanascie miesiecy.

zdyboo
11-08-2014, 17:30
Zobacz czy aku nie spuchło czasem.

docxxx
11-08-2014, 18:43
Czy to normalne, ze przy wlaczonej nawigacji google map (GPS i wymiana danych) telefon moze sie grzac?
Wlaczylem nawigacje na jakies 10-15 minut a telefon po tym czasie nagrzal sie jak termofor. Nie zauwazylem tego wczesniej ale malo dotychczas uzywalem nawigacji.
Telefon to Motorola RAZR(i)

Moze u mnie bylo (duzo) wiecej niz 15 min, ale Nexus 4 potrafi sie nagrzac jak piecyk.

nikoniarz
11-08-2014, 20:14
Moze u mnie bylo (duzo) wiecej niz 15 min, ale Nexus 4 potrafi sie nagrzac jak piecyk.

Trochę mnie to dziwi, bo mój N4 po 5-godzinnej nawigacji jakoś zbytnio się nie nagrzewał...

RAF7705
11-08-2014, 21:21
Duży pobór mocy, to się grzeje. Nic dziwnego.

nikoniarz
11-08-2014, 21:25
Dla mnie właśnie dziwne bo przy nawigacji nigdy się nie grzał... ;)

Mcarto
16-08-2014, 16:33
Zobacz czy aku nie spuchło czasem.
Aku wbudowany ale po tygodniu widzę, że trzyma tak samo po naładowaniu.

Duży pobór mocy, to się grzeje. Nic dziwnego.
To bateria?? jak podepnę do ładowarki to będzie lepiej? Coraz bardziej przekonuję się do telefonu i Google map do nawigacji, działa to o wiele lepiej i bardziej przewidywanie niż moja nawigacja Garmina.

RAF7705
16-08-2014, 20:11
Raczej będzie tak samo.
GPS plus internet plus ekran to chyba najwieksze pożeracze prądu.
Ale chyba nie ma się co przejmować tym grzaniem aż tak bardzo.

Jak używam google mapa, to bez ekranu, czyli tylko słucham co gada:-)

Mcarto
17-08-2014, 19:03
Załatwiłem ładowarkę samochodową to go sprawdzę przy najbliższej okazji.

ps. można jakoś te mapy google pobrać przed podróżą? to na wypadek gdybym jechał na odludzie gdzie nie działa wymiana danych??

ekonet
17-08-2014, 19:05
Sprawdź, jaki prąd daje ładowarka. Np. S3 skutecznie pracuje, gdy podłączymy 2A.

freefly
17-08-2014, 19:33
ps. można jakoś te mapy google pobrać przed podróżą? to na wypadek gdybym jechał na odludzie gdzie nie działa wymiana danych??

Można pobrać mapę Google https://support.google.com/gmm/answer/2650347?hl=pl
Z tym, ze przy mapach offline nie można ustalić trasy, a jedynie lokalizację.
Przydatna rzecz.

sheva
17-08-2014, 20:06

Nie lepiej pobrać sobie jakaś darmową nawigacje na wszelki wypadej? Ja na wypad do niemiec ściągnąlem sobie bodajże syngic i doprowadziła mnie na miejsce. Tylko zajmuje troche miejsca...

GonzoG
17-08-2014, 20:10

Tylko fragmenty.
Mapy google'a dla Polski, to setki GB danych.

Mcarto
17-08-2014, 21:06
Tylko fragmenty.
Mapy google'a dla Polski, to setki GB danych.
Mapy do nawigacji? Garmin którego mam zajmuje chyba tylko 4 GB.
Muszę pokombinować bo mapy Google są dla mnie pewniejsze niż nawigacja Garmina.

mateo912
17-08-2014, 21:11
Ale mapy do nawigacji różnią się trochę od tych map w googlu nie sądzisz?:)

Boryszuk
17-08-2014, 21:25
Ale setki GB to chyba też przesada.... W zeszłym roku zapisałem mapę połowy Portugalii, 8gb karta w zupełności wystarczyła (i nie była cała zajęta).

freefly
17-08-2014, 21:35

Maksymalny obszar do ściągnięcia i zapisania jako pojedyncza mapa, to kwadrat ok. 100x100km. i jest to ok. 80MB.

siona
17-08-2014, 21:46
Ale przy takiej wielkości nie zapisuje chyba wszystkich ulic.

freefly
17-08-2014, 22:21
Ale przy takiej wielkości nie zapisuje chyba wszystkich ulic.

Zapisuje.......z nazwami. Są nawet uliczki wewnątrz Twierdzy Modlin.

siona
17-08-2014, 22:21
O... Kiedyś nie zapisywał.

Mcarto
17-08-2014, 22:58
Ale mapy do nawigacji różnią się trochę od tych map w googlu nie sądzisz?:)
W goglu są dwa rodzaje map - jedna to nawigacyjna o którą pytałem.

Ale setki GB to chyba też przesada.... W zeszłym roku zapisałem mapę połowy Portugalii, 8gb karta w zupełności wystarczyła (i nie była cała zajęta).
O coś takiego mi chodziło, poszukam jeszcze informacji w Google bo nigdy się tym błiżej nie interesowałem. Interesują mnie sporo mniejsze obszary - tam gdzie telefon może nie mieć zasięgu do wymiany danych.

GonzoG
18-08-2014, 02:02

Tylko, że mapy do typowej nawigacji, to mapy wektorowe. Nie ma znaczenia jakie powiększenie, zawsze zajmują tyle samo.
Google, to mapy rastrowe - czyli dla każdego powiększenia potrzeba paczki z obrazkami.

Maksymalny obszar do ściągnięcia i zapisania jako pojedyncza mapa, to kwadrat ok. 100x100km. i jest to ok. 80MB.
To zależy od miejsca, które się zapisuje, oraz od maksymalnego dostępnego powiększenia, które zależy od wielkości obszaru i ilości danych.

W goglu są dwa rodzaje map - jedna to nawigacyjna o którą pytałem.

O coś takiego mi chodziło, poszukam jeszcze informacji w Google bo nigdy się tym błiżej nie interesowałem. Interesują mnie sporo mniejsze obszary - tam gdzie telefon może nie mieć zasięgu do wymiany danych.

Google ma tylko jeden rodzaj map - rastrowe Google Maps. Te do nawigacji, są generowane przez serwery google na bieżąco, albo używa map rastrowych.

Znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup normalnej nawigacji. Co chwila są w promocjach i nawigacja dla całej Europy to koszt poniżej 100 zł.

Mcarto
18-08-2014, 11:38
Znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup normalnej nawigacji. Co chwila są w promocjach i nawigacja dla całej Europy, to koszt poniżej 100zł.

Pobrałem i zainstalowałem mapy Sygic 50MB instalator + 60MB mapy Irlandii, zobaczę jak to się spisuje. Po 7 dniach trzeba wykupić licencję.
Mam jak wspominałem nawigację Garmina do samochodu ale nie lubię jej: interfejs jest kiepski, dotyk praktycznie nie działa i jak chcę coś zaznaczyć to masakra (a to była droższa wersja urządzenia) a dokładność jest taka sobie.

siona
18-08-2014, 12:01
Masz darmową osmand. Używałem i była niezła.

prz3mo
18-08-2014, 12:31
Od jakiegoś czasu w GooglePlay jest też darmowa nawigacja "Panorama Firm" (z mapami TomToma).

Mcarto
21-08-2014, 20:51
Muszę poszukać czegoś co działa na Irlandię.
Od trzech dni testuję Sygica jest to b. fajna i intuicyjna nawigacja ale dźwięk na moim telefonie nie działa.
Porównywałem Sygica z Google, ta sama trasa tylko na baterii z tym, ze Google miało dodatkowo włączoną wymianę danych, o ile w Sygicu telefon był tylko ledwie wyczuwalnie ciepły ciepły to w Gogle troszkę się nagrzał ale bez tragedii po 15-20 minutach (dziś było chłodniej).

Jacek_Z
22-08-2014, 14:52
Czy używacie antywirusa na smartfonach z androidem?
Tak sobie pomyślałem, że sporo siedzę w necie, więc ... To powinno mieć sens.
Jeśli tak to jaki (darmowy?).

GonzoG
22-08-2014, 14:59
Nie ma sensu. Android to nie winda, gdzie samo coś może się zainstalować. Wystarczy zwracać uwagę co się instaluje, a możliwość instalacji spoza sklepu włączać tylko jak potrzebna.
A przed atakami i tak nie chronią.

Mcarto
22-08-2014, 16:32
Ja od kilku miesięcy mam zainstalowanego darmowego antywira Bitdefender. Jestem zadowolony nie zamula, nie zajmuje pamięci... sprawdza tylko instalowane aplikacje i wymianę danych.

Kurtz
22-08-2014, 20:00
Nie ma sensu. Android to nie winda, gdzie samo coś może się zainstalować. Wystarczy zwracać uwagę co się instaluje, a możliwość instalacji spoza sklepu włączać tylko jak potrzebna.
A przed atakami i tak nie chronią.

Założenie, że android jest bezpieczny, bo ma ograniczone źródła instalacji "aplikacji" jest błędne, a w związku z tym wszystko co piszesz jest błędne.
Dla przykładu sławny heartbleed - nie trzeba było nic instalować, aby uzyskać dostęp do danych z pamięci telefonu.
Porównanie do windy nie na miejscu, bo odpowiadający system, Windows Phone 8.x ma swoje polityki bezpieczeństwa i nie można wszystkiego na pałę "instalować". Sam termin "instalacja" jest często mylący.

Niemniej jednak, ja nie jestem przekonany do antywirusów na androida - w większości są nieskuteczne bo android jest tak a nie inaczej zbudowany, że problemy z bezpieczeństwem wynikają często z samej konstrukcji systemu. Z mojej perspektywy urządzenia z Androidem z zasady są niewystarczająco zabezpieczone aby używać ich do ważnych rzeczy ( bankowość, dane osobowe, etc ).

GonzoG
22-08-2014, 20:24
Założenie, że android jest bezpieczny, bo ma ograniczone źródła instalacji "aplikacji" jest błędne, a w związku z tym wszystko co piszesz jest błędne.
Dla przykładu sławny heartbleed - nie trzeba było nic instalować, aby uzyskać dostęp do danych z pamięci telefonu.
Porównanie do windy nie na miejscu, bo odpowiadający system, Windows Phone 8.x ma swoje polityki bezpieczeństwa i nie można wszystkiego na pałę "instalować". Sam termin "instalacja" jest często mylący.

A kto zakłada, że jest bezpieczny ??

Niemniej jednak, ja nie jestem przekonany do antywirusów na androida - w większości są nieskuteczne bo android jest tak a nie inaczej zbudowany, że problemy z bezpieczeństwem wynikają często z samej konstrukcji systemu. Z mojej perspektywy urządzenia z Androidem z zasady są niewystarczająco zabezpieczone aby używać ich do ważnych rzeczy ( bankowość, dane osobowe, etc ).
Dokładnie to samo można powiedzieć o każdym innym urządzeniu z jakimkolwiek dostępem zdalnym.
No chyba, że w całości jest szyfrowane przynajmniej 512b kluczem.

Kurtz
22-08-2014, 20:41
A kto zakłada, że jest bezpieczny ??
Twoja wypowiedź tak zabrzmiała. "Wystarczy robić to i to i jest ok". :)

Dokładnie to samo można powiedzieć o każdym innym urządzeniu z jakimkolwiek dostępem zdalnym.
No chyba, że w całości jest szyfrowane przynajmniej 512b kluczem.
Nie, szyfrowanie danych na urządzeniu nie gwarantuje wcale bezpieczeństwa.
Nie ma co sprowadzać tego do absurdu. Uważam, że w przeciwieństwie do platform desktopowych, android jest znacznie gorzej zabezpieczony i często sam system jest winny obniżeniu bezpieczeństwa ( vide problemy z generatorem liczb pseudolosowych ).

GonzoG
22-08-2014, 21:42
Twoja wypowiedź tak zabrzmiała. "Wystarczy robić to i to i jest ok". :)

Najwyższy czas nauczyć się czytać wprost, a nie szukać ukrytych znaczeń.

Nigdzie nie pisałem, co wystarczy robić, aby było ok, a że przez wirusami ochroni odpowiednie użytkowanie telefonu.

Kurtz
23-08-2014, 15:10
a że przez wirusami ochroni odpowiednie użytkowanie telefonu.
No to w tym się mylisz, nie wystarczy nie instalować aplikacji z nieznanych źródeł, żeby nie złapać "wirusa". Użytkowanie telefonu może jedynie zmniejszać ryzyko i to w przypadku najprostszych zagrożeń.

mbodniak
23-08-2014, 16:23
Nie przesadzacie troszeczkę? Gadacie jak by 90% użytkowników telefonu komórkowego miało wirusy. Baaaa, każdy soft na telefon to jeden wielki wirus, a świat to mistyfikacja...

Kurtz
23-08-2014, 16:31
Może nie 90%, ale przez ostatnie 2 lata widać ogromny wzrost ilości zagrożeń na systemy mobilne( głównie Android ). Te "zagrożenia" podłączają urządzenia do botnetów, wykradają hasła/loginy, dane osobowe, kontakty, wykonują zautomatyzowane ataki na inne urządzenia w sieci, etc. Nawet jak Tobie nie szkodzi, że Twoje zdjęcia trafiają do internetu, czy że ktoś użyje Twojego maila do spamu, albo Twój profil zostanie sprzedane w internecie za kilka centów, to weź pod uwagę, że innym ludziom może przeszkadzać, że Twój telefon będzie służył do ataków na ich sieci urządzenia i sieci.

mbodniak
23-08-2014, 17:33
To są jednostkowe przypadki liczone w sztukach na kraj, a nie setkach czy tysiącach. To jest zagrożenie, ale plagą są wirusy które za nas piszą i dzwonią pod numery premium. Plagą w sensie stosunku tych wirusów do innych wytworów na androida. Aż tak bym nie histeryzował.

manfred
04-09-2014, 07:41
Nikoniarze poszukuję aplikacji która podczas fotografowania w ciszy pozwoli mi wyciszyć wszystkie dzwonki oprócz żony i córki. No bo wiecie baba jak gotuje obiad dla męża jest bardzo ważna dlatego wolę nie ryzykować. A tak na serioo potrzebuje aplikacje która pozwoli mi wybierać abonentów z mojej książki które będą dzwonić a inne niech zamilkną.

wasilewk
04-09-2014, 19:19
W iPhone5 mam to w systemie.

Pzdr.

nikoniarz
04-09-2014, 19:23
potrzebuje aplikacje która pozwoli mi wybierać abonentów z mojej książki które będą dzwonić a inne niech zamilkną.

Sam kiedyś tego szukałem do Nexusa 4. Kupiłem G2 i było w standardzie :D

manfred
04-09-2014, 19:29
W iPhone5 mam to w systemie.

Pzdr.
Co jeszcze masz w systemie?

RAF7705
04-09-2014, 20:03
A używał może ktoś systemu miui.
Tam jest wbudowany antywirus i firewall.
Ogólnie taki androidowy iPhone trochę.

siona
05-09-2014, 08:04
A nie masz trybu DND? U mnie można go definiować.

wasilewk
05-09-2014, 08:46
Co jeszcze masz w systemie?

Dużo, ale to wszystko już jest zdefiniowane przez producenta a nie definiowalne, jak u Samsunga. Szkoda.

Pzdr.

manfred
05-09-2014, 08:48
A mi pomożesz czy bedziesz się dalej chwalił co to tam nie masz w tym ajfonie?

siona
05-09-2014, 09:01
A jaki masz w ogóle telefon?

manfred
05-09-2014, 09:01
Nexus 4

siona
05-09-2014, 09:07
A to faktycznie trzeba będzie poszukać.

tomnow:
05-09-2014, 09:38
Nikoniarze poszukuję aplikacji która podczas fotografowania w ciszy pozwoli mi wyciszyć wszystkie dzwonki oprócz żony i córki. No bo wiecie baba jak gotuje obiad dla męża jest bardzo ważna dlatego wolę nie ryzykować. A tak na serioo potrzebuje aplikacje która pozwoli mi wybierać abonentów z mojej książki które będą dzwonić a inne niech zamilkną.
Blacklist Plus. Mam wersję PRO i sobie chwalę ;) też N4.

manfred
05-09-2014, 11:34
Essential Calls znalazłem działa jest super.

GeparD
06-09-2014, 23:57
Pytanie do posiadaczy Nokii Lumia i użytkowników nawigacji Here+ Drive.
Po zalogowaniu się do here.com mogę dodawać punkty na mapie, które synchronizują się z telefonem.
Mogę je później odnaleźć w Ulubionych w tejże nawigacji.
Gdzie mogę znaleźć trasy, które w ten sposób zapisałem? Nie ma ich w ulubionych.

rb_zg
07-09-2014, 21:52
Niestety na tą chwilę jest to największa wada pakietu HERE na smartfony Windows Phone.
Ma się to podobno zmienić w którejś z następnych aktualizacji aplikacji HERE.

GeparD
08-09-2014, 18:56
Mam nadzieję, że szybko wprowadzą synchronizację tras. Poza tym aplikacja jak na razie spełnia moje oczekiwania na tyle, że nie widzę potrzeby inwestowania w inne.

sote
09-09-2014, 09:50
Ktory z tych telefonow brac dla kobiety, ktora jeszcze nie miala smartfona?
W tej chwili uzywa Samsunga S6510. Do dotykowych telefonow troche sie zrazila bo kiedys uzywala samsunga Avila ;)
Chcialem jej brac Motorole Moto G, ale w tej chwili jest niedostepna w play, nie spieszy mi sie z tym wiec poki co czekam na nia.
Ale oprocz Moto G dostepne sa takie:

1) Samsung Galaxy Core Plus (za 1zl)
2) Samsung Galaxy Trend Plus (za 1zl)
3) LG Swift L5 II (za 1zl)
4) LG L65 (za 1zl)
5) Sony Xperia E1 (za 1zl)
6) Alcatel onetouch Pop C7 (za 1zl)
7) Alcatel onetouch Pop C3 (za 1zl)
8 ) Motorola Moto E (za 1zl)
9) Nokia Lumia 630 (19zl)
10) LG L70 (29zl)
11) LG Swift L7 II (59zl)
12) Alcatel onetouch Idol 2 Mini S LTE (99zl)
13) tablet Samsung Galaxy Tab 3 8.0 Wi-Fi (129zl)
14) Nokia Lumia 635 LTE (129zl)
15) Samsung Galaxy Core LTE (199zl)
16) Sony Xperia L (199zl)
17) LG L90 (219zl)
18 ) Sony Xperia M2 LTE (289zl)
19) HTC Desire 610 LTE (299zl)

Moto G bylo chyba za 159zl

mbodniak
09-09-2014, 09:52
Ja zawsze będę za Xperią, cała reszta marek mnie za każdym razem zawiodła w jakiś sposób. Jednak jeżeli to pierwszy smartfon to wybrał bym chyba coś z windows phone w związku z prostotą obsługi i pewnie była by to lumia.

Kurtz
09-09-2014, 10:38
Wszystkie Xperie ( raczej tańsze modele ) które mieli moi znajomi, oraz moja neo V skończyły zepsute tuż po gwarancji bądź miały problemy z syfnym softem od sony....
Ja bym Ci polecił Lumia 925, ale w tej ofercie jej ni widzę. Może tańsza Lumia 635 ? Trochę mało RAMu, ale ma kolorową obudowę ;)
Ogólnie prostota i działanie systemu windows Phone 8.1 są dla mnie bardzo na plus po przesiadce z Androida - jestem coraz bardziej zadowolony. Aplikacje HERE ( Drive, maps, etc ) to kolejny plus.

sote
09-09-2014, 10:43
kurcze ja jakos windows phone nie ogarniam, mialem z tym do czynienia przez pare minut i moze dlatego ;)
Natomiast z Androidem problemow (prostota dzialania) nie mialem.

Kurtz
09-09-2014, 10:50
Mnie na początku też kilka rzeczy nie do końca pasowało, ale dość szybko się przyzwyczaiłem i nie mam już z tym problemów. Jedyny problem, który na prawdę mnie irytuje, to potwierdzenia dostarczenia SMSów, które trafiają do osobnego wątku. W Win 8.1 można chyba to rozwiązać instalując inną aplikację do przeglądania SMSów.

Slawskip
09-09-2014, 11:03
a ja polecę LG l90, mam porównanie do Moto G (ja mam Motkę, szwagierka LG). Ona jest bardzo zadowolona i w sumie fajnie ten telefon działa.

motoko
09-09-2014, 11:26
a ja polecę LG l90, mam porównanie do Moto G (ja mam Motkę, szwagierka LG). Ona jest bardzo zadowolona i w sumie fajnie ten telefon działa.
Moze bylaby jeszcze bardziej zadowolona majac Moto G ;-)

A ja zaglosuje za Windows Phone, kafle sa latwe do ogarniecia i w odroznieniu od Andka ten system ladnie lata nawet na budzetowych telefonach.

rb_zg
09-09-2014, 16:26
Podpiszę się pod opiniami poprzedników odnośnie smartfona z Windows Phone. Moja małżonka używa od ponad roku Lumię 620 i jest mega zadowolona.

Slon
09-09-2014, 21:24
Nowe jabole:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/15004418689_2eb400824d_b-2.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3903/15004418689_2eb400824d_b.jpg)

cezet
10-09-2014, 06:26
Wygląda jakby porwali projektanta z Alcatela ;-)

wasilewk
10-09-2014, 09:11
Dla mnie i większości Amerykanów - tylko białe.

Pzdr.

Slawskip
10-09-2014, 10:53
Moze bylaby jeszcze bardziej zadowolona majac Moto G ;-)

nie byłaby, zależało jej na tym aby mieć kartę pamięci i dobry aparat...

Majek
10-09-2014, 12:59
Czy jest jakaś aplikacja na iOS, która by pokazywała szczegółowe dane o sieci i BTSie, z którego telefon w danym momencie korzysta? Mam taki problem, że w robocie pokój w którym najwięcej przebywam jest jakoś tak na styku dwóch komórek. I raz łapie mnie jeden BTS, raz drugi. Jeden ma jakiś ewidentny problem z 3G. Jak mam włączone 3G w telefonie i akurat mnie złapie ta felerna stacja bazowa, to mimo, że mam pełny zasięg, ludzie mnie nie słyszą, zrywa połączenie. Jak się przełączę na zwykły GSM, problemu nie ma. Jak się przejdę kawałek po firmie, żeby mnie złapał inny BTS, też wtedy problemu nie ma. Zgłaszałem sprawę kilkukrotnie, ale nie bardzo potrafiłem wytłumaczyć problem. Zresztą nie mam pewności, czy to jest tak, jak piszę. Dlatego chciałbym mieć możliwość podejrzenia danych sieci komórkowej.

Olsza
11-09-2014, 08:39
Cholera! Upadł mi mój nexus piąty na kostkę brukową i był się pękł ekran.. Ależ jestem zły.

Wiecie gdzie to zrobić najtaniej? Ewentualnie kiedy pojawi się następca? :p

nikoniarz
11-09-2014, 08:46
Ciesz ze to nie czworka bo bys mial wiecej do naprawy :)

kiemlo
11-09-2014, 09:44
Najtaniej to chyba w serwisie LG, ale i tak tanio nie będzie (~500 zł), bo tam się przy okazji pół telefonu wymienia.

coach_lodz
11-09-2014, 10:51
Cholera! Upadł mi mój nexus piąty na kostkę brukową i był się pękł ekran.. Ależ jestem zły.

ciesz się, że to nie nokia 3310, bo byś musiał kostkę wymieniać ;)*

*przepraszam!, musiałem...

Majek
11-09-2014, 11:54

Ale to tak jest przecież. Czemu talibany używają Nokii 3310 jako detonatorów? Bo na kilka zamachów starczają. ;-)

motoko
11-09-2014, 20:21
Najtaniej to chyba w serwisie LG, ale i tak tanio nie będzie (~500 zł), bo tam się przy okazji pół telefonu wymienia.
O co chodzi z wymiana polowy telefonu?
Na ebayu w UK ekrany sa po 60-70 funtow, samodzielna wymiana przy pomocy youtubowego tutoriala nie jest taka trudna. Zajela mi okolo 1.5 godziny i telefon jak nowy.

kiemlo
11-09-2014, 22:02
Dotyk, LCD, boczna obudowa. Zresztą w tym przypadku różnica pomiędzy wizytą w serwisie z zachowaniem gwarancji a ekranem z eBay'a nie jest specjalnie duża.

costi
11-09-2014, 23:16
Jakiś czas temu poszukiwałem informacji o LG G2, zdecydowałem się i nie żałuję. Telefon jest fantastyczny - dobrze wykonany, bardzo dobry wyświetlacz, zarządzanie energią, całkiem porządny aparat, a soft od LG ma w zasadzie wszystko, co jest mi potrzebne.

nikoniarz
12-09-2014, 06:06
Mialem G2, kupilem G3, wrocilem do G2 :D

sote
15-09-2014, 06:20

Dowiedz się w serwisie LG, ja zepsułem w marcu N4 i oferta serwisu wypadła niestety najlepiej... Co nie oznacza ze było tanio ;)

ekonet
15-09-2014, 07:10
W Samsung Galaxy S3 wymiana wyświetlacza to koszt około 500 zł.

sote
15-09-2014, 11:28
Ktory z tych telefonow brac dla kobiety, ktora jeszcze nie miala smartfona?
W tej chwili uzywa Samsunga S6510. Do dotykowych telefonow troche sie zrazila bo kiedys uzywala samsunga Avila ;)
Chcialem jej brac Motorole Moto G, ale w tej chwili jest niedostepna w play, nie spieszy mi sie z tym wiec poki co czekam na nia.
Ale oprocz Moto G dostepne sa takie:

1) Samsung Galaxy Core Plus (za 1zl)
2) Samsung Galaxy Trend Plus (za 1zl)
3) LG Swift L5 II (za 1zl)
4) LG L65 (za 1zl)
5) Sony Xperia E1 (za 1zl)
6) Alcatel onetouch Pop C7 (za 1zl)
7) Alcatel onetouch Pop C3 (za 1zl)
8 ) Motorola Moto E (za 1zl)
9) Nokia Lumia 630 (19zl)
10) LG L70 (29zl)
11) LG Swift L7 II (59zl)
12) Alcatel onetouch Idol 2 Mini S LTE (99zl)
13) tablet Samsung Galaxy Tab 3 8.0 Wi-Fi (129zl)
14) Nokia Lumia 635 LTE (129zl)
15) Samsung Galaxy Core LTE (199zl)
16) Sony Xperia L (199zl)
17) LG L90 (219zl)
18 ) Sony Xperia M2 LTE (289zl)
19) HTC Desire 610 LTE (299zl)

Moto G bylo chyba za 159zl

zapytam jeszcze raz tym razem zaznaczajac ze wybieramy telefon z Adnroidem ;)
Wewntualnie, ktory z dostepnych najlatwiej bedzie sprzedac i wzamian na wolnym rynku kupic moto g?

qualin
15-09-2014, 16:58

JA wlasnie pare dni temu zepsulem mojego LG G (bliskie spotkanie z gresem w przedpokoju mial) :/ Zestaw naprawczy na allegro to koszt 300 zl, serwis LG bierze 440. Wiec raczej slabo si eoplaca samemu grzebac bo zawsze jest spora szansa na uwalenie czegos.

GonzoG
15-09-2014, 18:30

Nie wiem czemu, ale ja nie pamiętam pancernych 3310... wręcz przeciwnie... był to telefon samo rozpadający się - wystarczyło go na trawę z 1.5m upuścić i już był w 4 częściach, a po 4-5 takich upadkach, to już nawet nie trzeba było upuszczać tylko potrząsnąć...

qualin
15-09-2014, 20:16
Pancerna to byla Nokia 3210, ile to ja piw nia otworzylem nie jestem w stanie zliczyc ;)

Jacek_Z
15-09-2014, 21:19
Czy jest jakaś dobra apka na Androida, która prowadzi statystyki czasu połączeń telefonicznych? Najlepiej także z podziałem na operatorów. No i liczba i czas połączeń z konkretnym numerem. Dziwne niby to powinno byc dość podstawowe oprogramowanie na telefon, a w sklepie google wcale nie ma jakiegoś nadzwyczaj dużego wyboru w tym temacie.

qualin
15-09-2014, 22:16
Tylko skad apka ma wiedziec ktory numer nalezy do jakiego operatora? To nei te czasy gdzi ekazdy operator mial swoja pule numerow, teraz moza swobodnie numery przenosic pomiedzy operatorami.

Jacek_Z
15-09-2014, 22:41
Nie dam głowy że nie wiadomo do kogo należy numer (ja mam 602 i jestem aktualnie w plus). Operator sieci wie na pewo. Można się zalogować na swoje konto w internecie i sprawdzić z jakimi numerami były połączenia i do jakich sieci one należały. Czyli info do kogo należy numer jest w nagłówku w połączeniu (operatorzy sie muszą ze sobą jakoś rozliczać). Czy ta informacja z nagłówka jest przekazywana czy obcinana na centrali to nie wiem.

Pomijając te kwestię to chcę statystyk połączeń z konkretnym numerem. Nawet gdyby nie miało być wiadomo do kogo należy.

sabur
16-09-2014, 07:30
Długi czas temu miałem podobny problem i również szukałem aplikacji, które pozwoli uzyskać informacje o sieci do której najwięcej dzwonię. W owym czasie nic takiego nie udało się znaleźć, więc zrobiłem analizę inaczej.

Nie wiem czy strona internetowa plus pozwala na sortowanie i zrzut do Excela danych o połączeniach (play ma taką opcję). Przeglądając historie połączeń z kilku miesięcy widziałem pod jakie nr najwięcej dzwonie i oni do mnie (teraz poblokowali info o przychodzących...ochrona danych osobowych ;-) ) a następnie podane numery sprawdziłem na jeden ze stron w internecie, gdzie można zobaczyć do jakiego operatora należy.

Jest coś zabawy ale w ten sposób uzyskałem potrzebne dane, więc i jakby co, Tobie proponuję :-)

mateo912
16-09-2014, 14:16
Nie dam głowy że nie wiadomo do kogo należy numer (ja mam 602 i jestem aktualnie w plus). Operator sieci wie na pewo. Można się zalogować na swoje konto w internecie i sprawdzić z jakimi numerami były połączenia i do jakich sieci one należały. Czyli info do kogo należy numer jest w nagłówku w połączeniu (operatorzy sie muszą ze sobą jakoś rozliczać). Czy ta informacja z nagłówka jest przekazywana czy obcinana na centrali to nie wiem.

Pomijając te kwestię to chcę statystyk połączeń z konkretnym numerem. Nawet gdyby nie miało być wiadomo do kogo należy.
Sprawdź apke calltrack. Zapisuje do kalendarza wszystkie rozmowy przychodzące i wychodzące(nr tel lub nazwę kontaktu) wraz z długością trwania połączenia.

freefly
16-09-2014, 14:49
Czy jest jakaś dobra apka na Androida, która prowadzi statystyki czasu połączeń telefonicznych? Najlepiej także z podziałem na operatorów. No i liczba i czas połączeń z konkretnym numerem. Dziwne niby to powinno byc dość podstawowe oprogramowanie na telefon, a w sklepie google wcale nie ma jakiegoś nadzwyczaj dużego wyboru w tym temacie.

Po co chcesz sobie takimi rzeczami zawracać głowę?

GonzoG
16-09-2014, 15:20
Jest dużo aplikacji do statystyk połączeń.
Niestety żadna nie poda Ci operatorów. Identyfikacja jest indywidualnym systemem dla Polski i na dodatek ma ograniczenie w ilości sprawdzanych pod rząd numerów.

costi
16-09-2014, 22:31

Nie ma czegoś takiego jak nagłówek połączenia. Jest natomiast bardzo dokładnie zdefiniowana procedura nawiązywania połączenia (schemat: http://images.elektroda.net/26_1238110159.jpg ) i w trakcie tej procedury następuje odpytanie rejestru HLR (Home Location Register) odpowiedniej sieci gdzie jest abonent docelowy i czy można z nim gadać. Tyle tylko, że telefon tego nie wie, bo on się komunikuje tylko z rejestrem VLR (Visiting Location Register) w stacji głównej (MSC) obsługującej dany rejon, i to też pośrednio. Takie zabezpieczenie, żeby się przypadkiem ktoś do HLR nie wbił ;)
Stąd operator to wie (bo ma dostęp do zapytań do HLR) ale telefon już niekoniecznie.

W sieci 3G procedura jest w zasadzie taka sama, zmienia się tylko sposób informowania o zmianie lokalizacji.

Jacek_Z
16-09-2014, 23:47
OK. Pominmy więc operatorow. Która apka ma fajne statystyki połączeń? Nie chce zasmiecac kalendarza.

rychu_cmg
21-09-2014, 18:06
Są jakieś sensowne aplikacje zastępujące oficjalne aplikacje Facebooka i Twitter ?

motoko
21-09-2014, 21:45
Są jakieś sensowne aplikacje zastępujące oficjalne aplikacje Facebooka i Twitter ?
Seesmic. Na przyklad...

rychu_cmg
21-09-2014, 22:49
Seesmic. Na przyklad...
Będzie mi działał import zdjęć i synchronizacja kontraktów ?

Majek
22-09-2014, 10:23
Sprawdź. ;-)

qualin
22-09-2014, 10:47
Z racji tego, ze moj telefon aktualnie wyglada tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s26.postimg.org/8zmgncrs9/DSC_2914.jpg)

a jego naprawa to koszt prawie 500 zl to postanowilem dolozyc pare groszy i kupic sobie chinczyka.
Dokladnie to planuje kupic ZTE Nubia Z7 Mini. Mial ktos moze doczynienia z tym wynalazkiem? Bo bebechy ma naprawde fajne :)

eristoff
22-09-2014, 13:34
kup sobie ło to to:

http://www.pandawill.com/huawei-honor-6-smartphone-4g-lte-hisilicon-octa-core-3gb-16gb-50-inch-fhd-screenblack-p92263.html

sam chciałem sobie wymienić na ten model mojego rocznego JIAYU G4 ADVANCED, ale jakoś wszystko w nim działa, nie chce spaść ;) , więc nic na siłę .
Jedyna wada tego honora to guziki na wyświetlaczu :( .

A o zte się nie wypowiem bo nie miałem styczności

nikoniarz
22-09-2014, 13:36
Jedyna wada tego honora to guziki na wyświetlaczu :(

A czemu to ma byc wada?

qualin
22-09-2014, 13:47
kup sobie ło to to:

http://www.pandawill.com/huawei-honor-6-smartphone-4g-lte-hisilicon-octa-core-3gb-16gb-50-inch-fhd-screenblack-p92263.html

sam chciałem sobie wymienić na ten model mojego rocznego JIAYU G4 ADVANCED, ale jakoś wszystko w nim działa, nie chce spaść ;) , więc nic na siłę .
Jedyna wada tego honora to guziki na wyświetlaczu :( .

A o zte się nie wypowiem bo nie miałem styczności

Za bardzo jajofona przypomina. Guzikow software'owych nie chce bo kradna kawalek ekranu :P
Procek jakis wynalazek, pod ktorego pewnie wszystko bedzie lipnie zoptymalizowane. No i cena wyzsza jak za zte :P
Ten zte ma takie same bebechy jak topowy lg g3 czy galaxy s5, a kosztuje polowe ich ceny :)

eristoff
22-09-2014, 14:21
Za bardzo jajofona przypomina.

To ty chyba nowego jajfona nie widziałeś :D

Procek jakis wynalazek, pod ktorego pewnie wszystko bedzie lipnie zoptymalizowane.

To jest nieprawda, według wszystkich użytkowników wszystko śmiga

No i cena wyzsza jak za zte :P

W końcu to HUAWEI, jakaś tam bardziej znana marka niż ZTE, a cena też wyższa bo ma lepsze bebechy minimalnie.

A czemu to ma byc wada?

Dla mnie wada, zmniejsza wyświetlacz, choć podobno się chowają te guziki

Olsza
22-09-2014, 14:53
O, qualin, witaj w klubie :D

bognik
22-09-2014, 15:04
Mój Combo też się rozbił :(
Kupiłam Monster X5 Pro za 750 zł - rewelacja :D

mbodniak
22-09-2014, 15:34
Ja bym tam porządnego ZTE do Chińskiej masówki nie porównywał. ZTE to dobra marka, a te Chinole robione są pod konkretny soft, żadnych/mało wsparcia i aktualizacji w razie kłopotów, nietrzymanie parametrów, problem z akcesoriami... osobiście miałem 2x taki telefon i trafiały mi się jak pracowałem w serwisie i szczerze odradzam.

qualin
22-09-2014, 15:52
Zastanawiam sie jeszcze nad Xiaomi Mi3, tylko niestety nie ma slotu na karty pamieci oraz obslugi 2 kart sim :/ Najwiekszym plusem xiaomi sa cotygodniowe aktualizacje softu.

siona
22-09-2014, 16:27
Potrzebuję jakiś czytnik ebooków na androida. Obecnie używam Aldiko ale denerwują mnie 2 rzeczy: importuje książki do wirtualnej karty pamięci z karty SD i ma kłopoty z powiększeniem zawartości.
Polećcie coś.

wunat
22-09-2014, 16:47
Ziom mi3 to dobry wybór się wydaje, sam będę połowa na wersję lte

boobass
22-09-2014, 16:52
Ziom mi3 to dobry wybór się wydaje, sam będę połowa na wersję lte

Wydaje mi sie że nie ma wersji LTE, będzie Mi4. Mam aktualnie Mi3 16GB. Rozwiązaniem jest dualowy pendrive, lub kabel USB OTG. Z zalet dobra bateria, wyświetlacz i soft.

qualin
22-09-2014, 17:06
No wlasnie nie ma wersji Mi3 z lte. Mi4 jest juz chyba w sprzedazy, ale ma dosc wysoka cene jak to bywa z nowosciami. To 16GB starcza? Do tej pory mialem 32, ale telefon uwalony wiec nawet nie moge sprawdzic ile wykorzystywalem :/

shaolin
22-09-2014, 17:32
Potrzebuję jakiś czytnik ebooków na androida. Obecnie używam Aldiko ale denerwują mnie 2 rzeczy: importuje książki do wirtualnej karty pamięci z karty SD i ma kłopoty z powiększeniem zawartości.
Polećcie coś.

Kindle, Kobo, etc. Ale mowimy o ebookach w mobi/epub/etc, a nie ebookach w pdfach, prawda? :razz: