Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
potrzebowałbym jakiś uchwyt do szyby na HTC One ale w nillkinie (oryginalny odpada). taki porządniejszy z mocną przyssawką. macie jakieś pomysły?
Clingo żelowe sa bardzo dobre.
Boryszuk
22-09-2013, 15:40
Ja mam uchwyt samsunga, robi robotę.
ja polecam uchwyt Nokia CR-123, takie swego czasu byly w biedzie za 49,9 :)
Mojemu nexusowi 4 jezdzi sie w nim bardzo dobrze.
Przyssawka trzyma jak glupia, uzywam go od kiwetnia albo maja i ani razu nie odpadla.
Ja mam uchwyt samsunga, robi robotę.
NA forum androida polecaja tez jakiegos samsunga, ponoc duzo telefonow pasuje do niego i mozna tez filmowac z tego uchwytu bo ponoc nie zaslania obiektywu.
ten nokii tez da sie tak ustawic zeby nie zaslanial kamerki
krzysztof jot
24-09-2013, 23:13
tylko samsung :) - http://tiny.pl/qhfxf
od 4.5 do 5.5 cala, super stabilny, doskonale wykonany, przycisk "zwalniania" wygodny i dobrze działajacy, przyssawa najwyższej jakości :) a ceny obecnie przyjazne, ja płaciłem chyba 120 zł teraz 80 zł.
Jak zmusić Nexusa 4 do wyświetlania stanu baterii w %?
mateo912
25-09-2013, 14:36
Chyba nie da się. Ja używam programu batterybot,pokazuje ile % i a po rozwinięciu paska temperaturę baterii i szacowany czas do rozladowania
Zainstalować jakiś program do baterii lub custom rom np CM.
Chyba nie da się. Ja używam programu batterybot,pokazuje ile % i a po rozwinięciu paska temperaturę baterii i szacowany czas do rozladowania
dzięki, program jest ok
Slon tylko sprawdz czy ten programik nie wciaga Ci za szybko baterii, tez instalowalem rozne takie wynalazki ale juz mi przeszlo tym bardziej ze sprawdzenie ile % baterii masz zajmuje 2 sekundy ;)
Slon tylko sprawdz czy ten programik nie wciaga Ci za szybko baterii, tez instalowalem rozne takie wynalazki ale juz mi przeszlo tym bardziej ze sprawdzenie ile % baterii masz zajmuje 2 sekundy ;)
Nie wiem, czy robię to dobrze, ale mi zajmuje to odrobinę dłużej ;)
Programik sprawdzę przez kilka dni
2sec = przesuniecie DWOMA palcami z gory na dol (nie jednym!)
Wyslane z telefonu
mateo912
25-09-2013, 18:24
Wyslane z telefonu
taki bajer :D choć tak czy inaczej dość niewygodne to :)
docxxx - dobre to jest :D
eristoff
25-09-2013, 19:34
A może trochę w innym kierunku, np. taka apka która pokazuje wszystko co potrzeba:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.droid27.transparentclockweather&hl=pl
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/d91a4784f508c92e-2.jpg
źródło (http://images64.fotosik.pl/213/d91a4784f508c92e.jpg)
U mnie się % dublują tylko aby pokazać, a miejscowość zamazana byle czym
Przy okazji wydało się, że na tapecie mam zdjęcie shaolin'a
Wyslane z telefonu
o to loto :)
kakersik
02-10-2013, 15:35
HTC One czy SGS4?? Zawsze byłem fanem htc (podoba mi się sense) a dziś mam dylemat. Może jest tu ktoś, kto używał obu słuchawek i mógłby coś więcej o nich powiedzieć. Byłbym wdzięczny.
Siostra ma One i jest bardzo zadowolona. Telefon jest swietnie wykonany, bardzo solidny. Ma rewelacyjny ekran. Bebechy bardzo podobne jak S4. Ona zachowuja sie bardzo podobnie. Bierz ten ktory bardziej Ci sie podoba bo roznicy w dzialaniu pomiedzy nimi nie ma.
kakersik
02-10-2013, 15:54
Do niedawna byłem za One, ale kumpla egzemplarz od nowości miał jakieś szczeliny między obudową a ekranem. Wysłał na gwarancji i naprawili w 17 dni. Ale nie po to kupuje się nowy tel żeby go zaraz do serwisu słać. Wiem, że to śmieszne, ale mam dylemat :).
Do niedawna byłem za One, ale kumpla egzemplarz od nowości miał jakieś szczeliny między obudową a ekranem. Wysłał na gwarancji i naprawili w 17 dni. Ale nie po to kupuje się nowy tel żeby go zaraz do serwisu słać. Wiem, że to śmieszne, ale mam dylemat :).
Sorry, ale dla mnie brzmisz jak bys juz zdecydowal sie na S4 i potrzebujesz dodatkowego argumentu przeciw HTC.
kakersik
02-10-2013, 17:59
Sorry, ale dla mnie brzmisz jak bys juz zdecydowal sie na S4 i potrzebujesz dodatkowego argumentu przeciw HTC.
Masz rację. Zamówiłem SGS4 :).
sokrates
04-10-2013, 09:44
Wie ktoś co się dzieje z forum na Tapatalk? od kilku dni na iphonie mam taki komunikat jak chcę wejść do dowolnego tematu: Błąd sieci. Odśwież, aby ponowić.
Dzieje się to zarówno na 3G jak i wifi. Dodam że inne fora dają się przeglądać normalnie. Na nikoniarzach widzę listę wątków, ale do środka już nie wejdę.
Wie ktoś co się dzieje z forum na Tapatalk? od kilku dni na iphonie mam taki komunikat jak chcę wejść do dowolnego tematu: Błąd sieci. Odśwież, aby ponowić.
Dzieje się to zarówno na 3G jak i wifi. Dodam że inne fora dają się przeglądać normalnie. Na nikoniarzach widzę listę wątków, ale do środka już nie wejdę.
Miałem podobnie. Reinstalacja tapatalka pomogła.
Na androidzie działa normalnie.
Pomóżcie, jak przerzucić kontakty z sim do telefonu w SGS 3?
Pomóżcie, jak przerzucić kontakty z sim do telefonu w SGS 3?
No proszę Cię...
Wchodzisz w kontakty, przyciskasz lewy klawisz na dole, potem Import/Eksport i Importuj z karty SIM.
Zastanawiam się nad zmianą S3 na S4... Jednak nie mam kasy na czysty system z Euro czy MM więc pewnie skończy się tym, że kupię brandowany z Allegro. Jeśli po zakupie wgram czystego androida to stracę gwarancję? Jak to teraz jest?
O ile będzie to oficjalny system dla Samsunga to nie powinno być problemów w serwisie.
No proszę Cię...
Wchodzisz w kontakty, przyciskasz lewy klawisz na dole, potem Import/Eksport i Importuj z karty SIM.
Tak, to to wiem, tylko jak tak robię to mi kopiuje pojedynczo. Nie chce mi się robić tak kilkaset razy.
Tak, to to wiem, tylko jak tak robię to mi kopiuje pojedynczo. Nie chce mi się robić tak kilkaset razy.
ja mam tam taką pozycję: "Zaznacz wszystko" i przycisk "Gotowe"
Czy probowal ktos podlaczyc do telefonu (najlepiej do Samsunga S2 :) ) dysk twardy 2,5"? Wiem, ze sa przejsciowki na USB, ale nie jestem pewien czy bateria uciagnie. Moze jakis HUB?
ja mam tam taką pozycję: "Zaznacz wszystko" i przycisk "Gotowe"
No to ja takiej pozycji "zaznacz wszystko" nie mam. Wogóle jakieś dziwne to oprogramowanie, nie ma np. navi googlowej.
Boryszuk
05-10-2013, 18:54
No to ja takiej pozycji "zaznacz wszystko" nie mam. Wogóle jakieś dziwne to oprogramowanie, nie ma np. navi googlowej.
Hę? Na pewno mówimy o Samsungu galaxy S3?
Hę? Na pewno mówimy o Samsungu galaxy S3?
Tak, dokładnie. Świeży, nie brandowany, nie gmerany, z Euro RTV.
No i wszystko się wyjaśniło. Kontakty skopiowane. A navi nie ma bo aktualizacji google map znika i pojawia się z nowym wyglądem jako opcja w aplikacji mapy. Chyba, a doszedłem do tego jak zaktualizowałem mapy w L9 a tam była navi google i zniknęła.
sokrates
07-10-2013, 09:02
Czy probowal ktos podlaczyc do telefonu (najlepiej do Samsunga S2 :) ) dysk twardy 2,5"? Wiem, ze sa przejsciowki na USB, ale nie jestem pewien czy bateria uciagnie. Moze jakis HUB?
Probowalem pod tablet dysk ssd, o dziwo dzialal. Ale zwykly dysk talerzowy 2,5'' niestety nie. Nie wiem jak by to bylo jakbys mial dodatkowe zasilanie do obudowy dysku... ale nie widzialem takich obudow z zasilaczem w rozmiarze 2,5''
wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd
Nie wiem jak by to bylo jakbys mial dodatkowe zasilanie do obudowy dysku... ale nie widzialem takich obudow z zasilaczem w rozmiarze 2,5''
Zadziała, tylko potrzebny kabelek Y USB. Jeden koniec w zasilacz USB 5V, drugi w przejście OTG, trzeci w dysk. Śmiga aż miło.
charlie_kr
09-10-2013, 16:14
Koledzy - mam pytanie:
Mam mixa w t-mobile. zrobiłem kilka doładowań do przodu i uzbierała mi sie kwota 1000 zł na koncie. Nie wygadam tego na pewno. Czy mogę komuś doładować z tego konto? z pre paida na prepaid albo z pre paida na abonament?
Jak to jest z jakością odtwarzanego dźwięku oraz jakością zdjęć w Nexusie 4? Słyszałem, że audio nie zachwyca, a zdjęcia wychodzą wręcz fatalnie w porównaniu do topowych smartfonów. Nie ukrywam, że bardziej zależy mi na dźwięku. A może z inne strony Lumię 925? Podobno świetne zdjęcia, wykonanie - strasznie mi się podoba, lecz ten Windows...
Do rozmowy jest ok, nie mam zastrzeżeń. Trochę zbyt słaby jest tylny głośnik do trybu głośnomówiącego. Za to dość słabo wypada wyjście słuchawkowe - jest cicho i trochę płasko.
Aparat przeciętny, do fatalnego jeszcze mu trochę brakuje ;)
Właśnie, właśnie. Z tym audio to chodzi mi przee wszystkim o wyjście słuchawkowe.
Niemniej jednak dziękuję :)
eristoff
09-10-2013, 18:30
............... Lumię 925? ....... wykonanie - strasznie mi się podoba, lecz ten Windows...
Podobny wygląd na androidzie ma Xiaomi Mi3 (http://www.dobreprogramy.pl/DjLeo/Xiaomi-Mi3-sa-smartfony-i-jest-Xiaomi-juz-wkrotce-w-sprzedazy,48259.html)
Asz zaraz jakiegoś chińczyka przygarnę... już prawie wziąłem Oppa Finder'a.
A jak u nich wygląda wsparcie? To dość mocny telefon, będzie dobry jeszcze za 2 lata. Fajnie jakby dostał w tym czasie update.
eristoff
09-10-2013, 23:44
Ja nie mam więc się nie wypowiem, poczytaj http://miuipolska.pl/
RobertMiernik
10-10-2013, 08:50
Ostatnio mnie Sony Z (ultra) zainteresował, ma już ktoś może?
//...telefonowane...//
jasny gwint, ten Mi3 jest naprawdę smaczny :)
andrstac
10-10-2013, 12:40
A jak u nich wygląda wsparcie? To dość mocny telefon, będzie dobry jeszcze za 2 lata. Fajnie jakby dostał w tym czasie update.
Wsparcie w miui polega na tym, że co tydzień wydawana jest aktualizacja systemu (również jako upgrade OTA). Czas oczekiwania na nową wersję Androida to jakiś miesiąc od udostępnienia źródeł.
hydra_nt
10-10-2013, 13:14
Ostatnio mnie Sony Z (ultra) zainteresował, ma już ktoś może?
//...telefonowane...//
Ja używam Z'tki zwykłej. Z tego co widzę to ultra, ma większy ekran i pojemniejszą baterię. Więcej waży.
Jestem zadowolony z tego telefonu. A nawet bardzo. Używałem do tej pory i używam IP4S. Różnica to przede wszystkim - co mnie cieszy - dwa razy dłuższy czas pracy na baterii. Dwa dni spokojnie wytrzymuje - przy intensywnym wykorzystywaniu. Szczególnie jeżeli korzystam z GPS (endomondo).
charlie_kr
10-10-2013, 13:28
Koledzy - mam pytanie:
Mam mixa w t-mobile. zrobiłem kilka doładowań do przodu i uzbierała mi sie kwota 1000 zł na koncie. Nie wygadam tego na pewno. Czy mogę komuś doładować z tego konto? z pre paida na prepaid albo z pre paida na abonament?
ktoś coś?
ktoś coś?
Chyba najlepiej będzie jak zadzwonisz na infolinię T-Mobile i spytasz o zwrot doładowania.
602 960 200 lub *9602
[email protected]
mam malego zonka z gmailem na nexusie 4 i podobnie na nexusie 7...
Sytuacja wyglada tak, ze gdy mam kilka maili (ja pisze do kogos i ktos do mnie;) ) i dostaje od tego kogos kolejna wiadomosc (w tej konkretnej "wymianie" maili) to na widoku ogolnym widze, ze dostalem od tej osoby maila i widze jej skrot, ale jak wejde i chce ta wiadomosc odczytac cala to jej nie ma :|
Czasem pomaga usuniecie danego watku i odswiezenie (pobranie maili).
Spotkal sie ktos z takim przypadkiem?
charlie_kr
10-10-2013, 16:41
Chyba najlepiej będzie jak zadzwonisz na infolinię T-Mobile i spytasz o zwrot doładowania.
602 960 200 lub *9602
[email protected]
ale zwrot doładowania mi nic nie da, bo przecież doładowania musiały by wykonane obowiazkowo w raramach umowy. Stąd nazbierało mi się 1000 zł na koncie :D
Asz zaraz jakiegoś chińczyka przygarnę... już prawie wziąłem Oppa Finder'a.
Zamowilem ZTE jakies 2 tygodnie temu. Podobno jakoscia nie odbiega od Samsunga, sam sie chce przekonac.
Sytuacja wyglada tak, ze gdy mam kilka maili (ja pisze do kogos i ktos do mnie;) ) i dostaje od tego kogos kolejna wiadomosc (w tej konkretnej "wymianie" maili) to na widoku ogolnym widze, ze dostalem od tej osoby maila i widze jej skrot, ale jak wejde i chce ta wiadomosc odczytac cala to jej nie ma :|
Też coś takiego zauważyłem - myślę, że sprzęt tu nie ma znaczenia, to babol w najnowszej wersji aplikacji.
eristoff
10-10-2013, 18:07
Zamowilem ZTE jakies 2 tygodnie temu. Podobno jakoscia nie odbiega od Samsunga, sam sie chce przekonac.
A jaki model konkretnie ? Bo jest ich sporo. A gdzie ? Jak w Chinach, to teraz były święta dwa tygodnie. Ja zamówiłem JIAYU G4 Advanced (czarny, 2 RAM, 32 ROM) tutaj (http://www.aliexpress.com/item/Pre-Sale-MTK6589-JIAYU-G4-Quad-Core-1-2G-1GRAM-4GROM-3G-Android-4-1-os/742651228.html) -5$ kupon i i obecny kurs dolara dość fajnie zaniżył cenę. Teraz tylko czekać, pewnie ze 3 tygodnie .
ale zwrot doładowania mi nic nie da, bo przecież doładowania musiały by wykonane obowiazkowo w raramach umowy. Stąd nazbierało mi się 1000 zł na koncie :D
Możesz odzyskać ok połowy tej kwoty, rejestrując numer specjalny do mikropłatności i płacąc sam sobie.
Możesz też doładować wszystkim znajomym konta na chomiku itp
A już w styczniu WOŚP
charlie_kr
10-10-2013, 18:40
Możesz odzyskać ok połowy tej kwoty, rejestrując numer specjalny do mikropłatności i płacąc sam sobie.
Możesz też doładować wszystkim znajomym konta na chomiku itp
A już w styczniu WOŚP
przyblizysz?
Pierwszy z brzegu (https://www.google.pl/search?q=sms+premium+co+to+jest&oq=sms+premium&aqs=chrome.4.69i57j0l5.6547j0j7&sourceid=chrome&espvd=210&es_sm=122&ie=UTF-8#es_sm=122&newwindow=1&q=sms+premium+rejestracja)
Rejestrujesz się i kupujesz sam od siebie zdjęcia.
charlie_kr
10-10-2013, 19:16
Kompletnie nic z tego nie rozumiem, to dla mnie jakaś czarna magia.........
To nie trzeba mieć firmy albo coś?
ee prowizja 50% troche bieda....
A jaki model konkretnie ? Bo jest ich sporo. A gdzie ? Jak w Chinach, to teraz były święta dwa tygodnie. Ja zamówiłem JIAYU G4 Advanced (czarny, 2 RAM, 32 ROM) tutaj (http://www.aliexpress.com/item/Pre-Sale-MTK6589-JIAYU-G4-Quad-Core-1-2G-1GRAM-4GROM-3G-Android-4-1-os/742651228.html) -5$ kupon i i obecny kurs dolara dość fajnie zaniżył cenę. Teraz tylko czekać, pewnie ze 3 tygodnie .
Zamowilem Zopo C2 Platinium na Aliexpress ale tranzakcje anulowano... wiec troche zniechecony kupilem tanszy ZTE 967s na probe. Za £85 nie kupie nic lepszego.
eristoff
10-10-2013, 19:37
Szkoda bo ten model zopo jest bardzo fajny (tak piszą użytkownicy), osobiście nie miałem w ręku, również rozważałem zakup, ale bateria mnie zniechęciła i padło na G4 Advanced
Teraz tylko znaleźć kolegę w Chinach i zamówię Xiaomi :)
mateo912
10-10-2013, 23:22
Teraz tylko znaleźć kolegę w Chinach i zamówię Xiaomi :)
piszcie do Shaolina siedzi u kitajców teraz ;)
piszcie do Shaolina siedzi u kitajców teraz ;)
Chyba nie tylko teraz :) Już kiedyś go męczyłem o Meizu
mateo912
11-10-2013, 00:47
Chyba nie tylko teraz :) Już kiedyś go męczyłem o Meizu
jakoś w zeszłym roku wyjechał znów z tego co pamiętam ;)
rychu_cmg
11-10-2013, 19:44
Moja Nokia 3720 ma już 3 lata i słuchawka i mikrofon są już tak zajechane, że trudno mi rozmawiać w głośniejszych miejscach. O telefon nie dbam, nosze go razem z kluczami itp. Szukam wytrzymałego telefonu/smartfona do 1000 zł. Musi być on wytrzymały na upadki, pyły i opiłki metali (ze względu na słuchawkę/głośnik). I musi w nim działać Opera Mini. Co byście mi polecili ?
eristoff
11-10-2013, 20:45
Ja jak zwykle z jakimś chinczykiem :]
trochę więcej niż 1000 zł, ale za to sporo więcej oferuje:
http://www.pandawill.com/w63-quad-core-smartphone-ip68-android-42-mtk6589-3g-gps-43-inch-p80219.html
Moja Nokia 3720 ma już 3 lata i słuchawka i mikrofon są już tak zajechane, że trudno mi rozmawiać w głośniejszych miejscach. O telefon nie dbam, nosze go razem z kluczami itp. Szukam wytrzymałego telefonu/smartfona do 1000 zł. Musi być on wytrzymały na upadki, pyły i opiłki metali (ze względu na słuchawkę/głośnik). I musi w nim działać Opera Mini. Co byście mi polecili ?
http://www.aliexpress.com/item/Cheapest-3-5-inch-Hummer-H1-MTK6515-GPS-Android-2-3-6-ip67-Waterproof-Mobile-phone/1169071120.html
A co jeszcze powiecie o tych telefonach z Chin? Czy to nie za piękne, żeby było prawdziwe?
Szukam wytrzymałego telefonu/smartfona do 1000 zł.Telefonu, czy smartfona? Bo to dosyć istotna różnica. Samsung ma w ofercie pancerniaki za rozsądne pieniądze. Solid, jeżeli to ma być telefon, Galaxy Xcover 2, jeżeli to miałby być smartfon.
eristoff
12-10-2013, 12:57
Ja polecam, i każdy kto się skusi to nie żałuje, że kupił chinczyka, tylko kupować polecane telefony a nie po 100 zł podroby s4 albo iPhone 5
korzystał/ zna ktoś z Was ten sklep:
http://www.myefox.pl/telefon-lenovo-s750-mtk6589-12ghz-quad-core-android-42-45-ekran-hd-ips-dual-sim-dual-standby-d-g-36223
Za taką cenę chętnie łyknę to Lenovo, jeśli to sprawdzony sklep.
Z lenovo trzeba uważać bo podobno są podrabianie. Znajoma takiego nabyła i była porażka bo mulowaty, kasowal sobie sam kontakty, nie zawsze chciały działać obie karty sim itp itd.
krzysztof jot
12-10-2013, 20:13
Ja polecam, i każdy kto się skusi to nie żałuje, że kupił chinczyka, tylko kupować polecane telefony a nie po 100 zł podroby s4 albo iPhone 5
tyle że dla kogo - dzieciak chce aby to iPhone prawdziwy czy podrabiany ale iP a dorosły po to pracyje aby mieć "coś" co jest "czymś" ma styl klasę czy choćby markę :).
eristoff
12-10-2013, 22:42
korzystał/ zna ktoś z Was ten sklep:
http://www.myefox.pl/telefon-lenovo-s750-mtk6589-12ghz-quad-core-android-42-45-ekran-hd-ips-dual-sim-dual-standby-d-g-36223
Za taką cenę chętnie łyknę to Lenovo, jeśli to sprawdzony sklep.
Sklepu nie znam ale mają drogo, polecam :
http://www.pandawill.com/lenovo-s750-ip67-quad-core-smartphone-mtk6589-android-42-45-inch-gorilla-glass-screen-p78061.html
już jeden lenovo s750 z pandawill.com do mnie przyszedł ale jeszcze dwa w drodze. Przy przeliczeniu po kursie dolara z internetowykantor.pl wychodzi niecałe 630 zł z przesyłką singapore post.
To nie napisałeś wcześniej, że chodzi o mixa. Jedynie możesz najwięcej odzyskać sprzedając SMS-y premium np do gier on-line za np 75% ich realnej wartości.
mateo912
13-10-2013, 18:19
podobno nowy android 4.4 wchodzi za pare dni, czekacie?:D
Rafał_Sz
14-10-2013, 10:08
Spać i jeść normalnie nie mogę, zwłaszcza, że pozbyłem się smartfonów i tabletów. ;)
podobno nowy android 4.4 wchodzi za pare dni, czekacie?:D
Ja czekam bo podobno LG ma wydac aktualizacje w ciagu miesiaca dla mojego Swifta G, przynajmniej tak mowia nieoficjalne zrodla :)
A tak sie prezentuje nowy Nexus 5: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2ksOJl0PDDg
mateo912
14-10-2013, 12:04
Ja czekam bo podobno LG ma wydac aktualizacje w ciagu miesiaca dla mojego Swifta G, przynajmniej tak mowia nieoficjalne zrodla :)
A tak sie prezentuje nowy Nexus 5: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2ksOJl0PDDg
ja sobie poczekam tydzień/dwa aż ludzie zainstalują i potestują :D
jak na razie nie podoba mi się trochę jasny motyw, ten co jest w 4.3 bardziej mi odpowiada :|
Szybkie pytanie - czy da się tak zrobić, by po wyłączeniu i ponownym włączeniu tablet (na androidzie 4.2.2) nie pytał za każdym razem o PIN do karty Aero2?
mateo912
14-10-2013, 18:12
Szybkie pytanie - czy da się tak zrobić, by po wyłączeniu i ponownym włączeniu tablet (na androidzie 4.2.2) nie pytał za każdym razem o PIN do karty Aero2?
wyłączyć pin w ustawieniach bezpieczeństwa?
wyłączyć pin w ustawieniach bezpieczeństwa?
Najprostsze rozwiązania są najlepsze :) Dzięki :)
mateo912
14-10-2013, 18:46
przeważnie tak jest :D
krzysztof jot
16-10-2013, 01:33
no zanim pojawi sie 4.4 u producentów to potrwa, potrwa...najpierw może 4.3 :) a aktualizacja LG do 4.4 to jeszcze sporo wody upłynie
i nie pyta ? bo nie zawsze udaje się wyłączyć opcje "niepytania o PIN" karty sim
jaki pokrowiec (taki przylegający, żadna wsuwka, nic z klapką) na Note 2?
Ważne aby był jak "najprzyleglejszy" i nie poszerzał za mocno paletki.
Cena do 100zł.
no zanim pojawi sie 4.4 u producentów to potrwa, potrwa...najpierw może 4.3 :) a aktualizacja LG do 4.4 to jeszcze sporo wody upłynie
Lg nie wypuścilo jeszcze nawet aktualizacji do 4.2, więc wszyscy obstawiali update do tej wersji, ale lg france ogłosiło, że będzie od razu do 4.4. Zobaczymy co z tego będzie. Jakby nie było LG ma dostęp do 4.4 bo budują nexusa 5 dla googla. Generalnie LG nie jest producentem, który rozpieszcza użytkowników aktualizacjami ;)
qualin - pamietasz ze nexusa 4 tez LG robilo prawda? ;) czyli kolejne zrodla do JB tez mieli...
Ludziska używacie Google now?
Poradźcie jaki antywirus i czy ogólnie warto zainstalować? System Android 2.3.6 tel. galaxy S+, jesli to ma jakieś znaczenie. Ogólnie apki tylko z AndroidMarket, strony to nasze forum, onet tvn24 itp, żadnych dziwacznych rzeczy nie odwiedzam i nie pobieram. Ważne aby nie obciążał pamięci i baterii. Ogólnie by nie przymulił telefonu.
mateo912
17-10-2013, 18:30
Poradźcie jaki antywirus i czy ogólnie warto zainstalować? System Android 2.3.6 tel. galaxy S+, jesli to ma jakieś znaczenie. Ogólnie apki tylko z AndroidMarket, strony to nasze forum, onet tvn24 itp, żadnych dziwacznych rzeczy nie odwiedzam i nie pobieram. Ważne aby nie obciążał pamięci i baterii. Ogólnie by nie przymulił telefonu.
antywirus + "Ogólnie by nie przymulił telefonu" się wyklucza ;) poza tym raczej antyvir niepotrzebny na tel
rychu_cmg
17-10-2013, 23:23
antywirus + "Ogólnie by nie przymulił telefonu" się wyklucza ;) poza tym raczej antyvir niepotrzebny na tel
W tym się nie zgodzę, z rozpowszechnieniem smartfonów powstaje coraz więcej wirusów na telefony.
Boryszuk
18-10-2013, 12:37
Moja luba sprawiła sobie iPhonea. Próbuję zsynchronizować jej numery telefonów ze starego HTC (andek 2.3.5) i przenosi się tylko 35 kontaktów. Te 35 było oryginalnie zsynchronizowane z Google, reszta nie. Dodałem teraz wszystkie, zsynchronizowałem z 30 razy i nic się nie zmienia. kilka razy w japku usuwałem i dodawałem konto.
Czy przy synchronizacji jest jakieś opóźnienie czy powinno się to zrobić natychmiast?
a na koncie gmail masz te kontakty? na moim starym andku też działało to "taksobie" :/
Boryszuk
18-10-2013, 12:57
Nie wiem gdzie tego szukać.
po zalogowaniu - pod logiem gugla maszz napis gmail
jak klikniesz to otwiera się menu
tam wybierasz kontakty
Boryszuk
18-10-2013, 13:11
Ha!
W Googlu nie ma czyli stary telefon nie zsynchronizował.
no widzisz :D
musisz go pogwałcić troszkę to zsynchronizuje
i sprawdź czy czasami nie zapisywał tych kontaktów do fona zamiast na konto gugla
Boryszuk
18-10-2013, 13:19
Zapisywał. Ale przeniosłem je wszystkie do gugla i tak się wyświetlają. Chyba, że to grupa kontaktów nazywa się Google ale wcale nie jest zsynchronizowana!
walcz z nim :D
miałem podobne probelmy - nie pamiętam dokładnie co pomogło
spróbuj zsynchronizować z poziomu "konta" w menu ustawienia - jak wejdziesz w konto gugla to tam możesz go zgwałcić
i nie pyta ? bo nie zawsze udaje się wyłączyć opcje "niepytania o PIN" karty sim
Nie pyta. Karta sim od Aero2, a tablet to GalaxyTab 3 8"
Zapisywał. Ale przeniosłem je wszystkie do gugla i tak się wyświetlają. Chyba, że to grupa kontaktów nazywa się Google ale wcale nie jest zsynchronizowana!
Google nie synchronizuje już kontaktów z iPhonem. Od któregoś tam przestali wspierać Google Sync.
Jeśli masz wszystkie kontakty w Google, zaloguj się online na komputerze i wyeksportuj je do formatu vCard a następnie zrób import ich do iCloud.
Przerabiałem to niedawno jak żona zmieniła 3GSa na 5 i trzymała wszystkie kontakty na Google.
Boryszuk
18-10-2013, 19:39
Ale 35 kontaktów się zaimportowało. To HTC nie synchronizuje z googlem w tym wypadku, nie mogę rozgryźć czemu
bo android przed 4.0 to wczesna beta była i tyle :/
Sapphiron
18-10-2013, 19:55
Ludziska, czy znacie jakąś dobrą stronę gdzie są opisy modowania telefonów? Bo już mam dosyć tego brandowanego softa na NeoV i muszę zmienić bo fisia dostaję...
kronos28
18-10-2013, 20:19
forum.android.com.pl albo jeżeli ogarniasz mowę wyspiarzy to xda developers
To co? Nikt nie używa googlowego now? Serio?
a jakie widzisz w tym zalety ?
bo jak trafić do domu to nie wiem wtedy kiedy obsługa telefonu już kilka kolejek wcześniej była niemożliwa :F
andrstac
18-10-2013, 22:37
To co? Nikt nie używa googlowego now? Serio?
Czasem używam, ale żeby to wygodnie działało, trzeba przełączyć się na inglisz w ustawieniach języka.
hydra_nt
19-10-2013, 16:11
Przerabiałem to niedawno jak żona zmieniła 3GSa na 5 i trzymała wszystkie kontakty na Google.
Dokładnie też to miałem ostatnio. Tylko z Noki C-05 a żona nie ma konta googla. Należy wyeksportować do vcard. Następnie dodać do kontaktów windows. Teraz z iTunes możesz zaimportować i zsynchronizować z iPhone. Trzeba tylko uważać bo niekiedy windows pozjada polskie literki i numery powinny być zapisane w odpowiedniej rubryce ( np. numer komórkowy).
Boryszuk
19-10-2013, 18:17
Sukces! Wyeksportowałem plik *. Vcf, udostępniłem przez Dropbox i odpaliłem na iPhonie. Problem polegał na tym, że w HTC padła karta pamięci. Na szczęście miałem inną microSD pod ręką.
andrstac
19-10-2013, 20:53
a co ci to daje?
to, że jest wtedy pełna obsługa głosem. Nie musisz "tapać" mikrofonu, tylko mówisz komendę "google" i potem co chcesz wyszukać...
Tak BTW to dziwne, że nie mogli zaimplementować tego w innych językach. I nie mówię tu o innych komendach, ale o samym wywołaniu wyszukiwarki.
Zalet widzę niewiele, dlatego pytam ;-) i widzę że inni tych zalet tez zbytnio nie widzą
Pytanie do "androidowców". Czy jest jakiś myk, by w googlePlay wyświetlały mi się też aplikacje, które teoretycznie nie są zgodne z moim urządzeniem?
Pytanie do "androidowców". Czy jest jakiś myk, by w googlePlay wyświetlały mi się też aplikacje, które teoretycznie nie są zgodne z moim urządzeniem?
root i modyfikacja pliku build.prop
sokolnik
20-10-2013, 15:23
wiem, wątek dotyczy wyboru telefonu itp ale czym by był telefon bez abonamentu, a jak wiadomo abonamenty trzeba płacić :) Jednak, który wybrać? Podzielcie się info o swoich taryfach. Szukam odpowiedniej dla siebie. Od wieeelu lat jestem klientem ORANGE na kartę. Do tej pory kupowałem tel na allegro i tak sobie żyłem. Dołądowania - 50zł miesięcznie, czasem 55zł by mieć dodatkowe minuty, bonusy (nieważne).
Wczoraj byłem w saaaaluuunie T-Mobile by zaczerpnąć info o ofercie na abonament.
Wpadła mi w oko taka oto oferta:
69,99 PLN
800 minut do wszystkich sieci w Polsce = 13h
+ 5 zł za 100 000 SMS/MMS do wszystkich sieci w Polsce
1GB internetu za free
2 lata z telefonem, za tel SAMSUNG SIII - 999 PLN
Razem, 69,99 + 5 zł za SMS/MMS = 75 PLN
OPCJA II - tańsza trochę.
49,99 PLN
400 min do wszystkich sieci w Polsce = 6h
+ 10 zł za 100 000 SMS/MMS do wszystkich sieci w Polsce
0,5GB internetu za free, jak przekroczę to 10 zł dopłacam i mam 2GBmax
SIII za 1299 zł.
Z pakietem SMS to wychodzi w opcji II 59,99 a jak przekroczę limit transferu to się robi 69,99 (podejrzewam że 0,5GB to może być mało przy tak multimedialnym telefonie).
Którą ofertę byście wybrali? Może znacie jakieś lepsze oferty?
Ciekawy jestem opinii osób które są klientami (nie pracownikami) T-Mobile, szczególnie opinię na temat, zasięgu, prędkości internetu, obsłudze klienta itp
Boryszuk
20-10-2013, 15:38
2 lata z telefonem, za tel SAMSUNG SIII - 999 PLN
(...)
SIII za 1299 zł.
O matko bosko czestochosko... Za tyle można nowy telefon bez abonamentu kupić.
Pogubiłem guziki jak te ceny zobaczyłem... Kompletnie nieopłacalne oferty...
Bierz SIII od niezależnego sprzedawcy i abonament bez telefonu. Dwa razy taniej i dwa razy więcej minut wyjdzie, a można złapać taką umowę...
Jak pomyślę, że tutaj dostałem SIII za darmo w abonamencie 30,00 GBP z nielimitowanym wszystkim... :shock:
sokolnik
20-10-2013, 16:04
ahaa, czyli lepiej szukać abonamentu bez telefonu a tel kupić, gdzie? Allegro? Znowu jakieś kombinowane sztuki bez gwarancji albo inne "utrudnienia"
mateo912
20-10-2013, 17:18
ahaa, czyli lepiej szukać abonamentu bez telefonu a tel kupić, gdzie? Allegro? Znowu jakieś kombinowane sztuki bez gwarancji albo inne "utrudnienia"
a co za problem kupić na allegro nowy ze sklepu?
Jest jeszcze tablica. pl....podjechać osobiście...sprawdzić papiery i kupić...
Popatrz okazje w orange, czasem można fajny tel wyrwać w niezłych cenach...np xperia z
Sent from my LT26i using Tapatalk
wasilewk
20-10-2013, 18:59
Ja się wtrącę:
Moja córka miała iPhone5 i kupiła abonament w Play - za 80zł ma darmowe rozmowy do wszystkich sieci i darmowy internet.
Nie wiem czy czegoś nie pomyliłem - ale dla mnie to coś jest nie tak.
Pzdr
Z ostatniej oferty mam :
Wszystkie krajowe, sms, mms, 1 GB za 49 brutto.
siona dodaj ze to w play masz ;-)
eristoff
20-10-2013, 22:50
....... T-Mobile, szczególnie opinię na temat, zasięgu, prędkości internetu, obsłudze klienta itp
Wszystko pewnie zależy od miejsca, ja mam służbowy T-mobile i zasięg u mnie jest kiepski w porównaniu do plusa (z którego zrezygnowałem) i playa (którego wziąłem) tam gdzie plus miał słaby zasięg, play przełacza sie na plusa lub orange, w T-mobilu był jeden wielki X na zasięgu. Internet tam gdzie play ma H+ tam T-mobile ma EDGE, o dziwo również w mieście w budynkach. Ogólnie wg mnie słabo t-mobile wypada w porównaniu do PLAYA, PLUS zabijał mnie cenowo.
siona dodaj ze to w play masz ;-)
Tak. Czyli jak chcę to na dzień dzisiejszy mogę ręcznie wybrać dowolnego operatora.
Orange i t-mobile to jedna spółka dostarczająca zasięg.
MARS CooL
21-10-2013, 21:23
Jeśli chcesz kupić w temobile to wal przez ich infolinie. Jak ich pomeczysz to będziesz miał droższy abonament w cenie tańszego, a co za tym idzie tańsze telefony. Bierzesz taki który sie w abonamencie najbardziej kalkuluje i na allegro. Potem dokładasz i kupujesz to co najbardziej Ci pasuje. Za 59zł netto powinieneś mieć fula do polski i średniej klasy smartfona. Przy nieco droższych i niektórych abonamentach bardziej się opłaca brać z telefonem bo zawsze to kilka stów zostaje w kieszeni.
Orange i t-mobile to jedna spółka dostarczająca zasięg.Czy ta fuzja miała już miejsce?
sokolnik poczytaj TUTAJ (http://www.telepolis.pl/forum/viewforum.php?f=23&sid=6ea3db0c33f80c5ff5a3e3228a107c2d)o abonamentach, co u kogo mozna ugrac
To nie fuzja. Wyodrębniono spółkę zajmującą się dostarczaniem zasięgu :-). Nie wiem czy w całym kraju skończyli ale częściowo już tak.
Czy ktoś z was używa miui? Chciałbym się dowiedzieć jakie wrażenia, czy działa sklep, czy działa OTA i jak płynność w stosunku do stocku?
Padł mi telefon. Wziął i padł - szedłem spać, działał (miał jakieś 80% baterii), wstałem rano - był wyłączony. Nacisnąłem przycisk włączania - pojawiło się logo producenta przez parę sekund, zgasło i telefon znów się wyłączył. Po podpięciu do prądu (zarówno do USB w komputerze, jak i 230V, różnymi kablami) nie reaguje, nie świeci się dioda zasilania. Wczoraj podpiąłem go do komputera, nie reagował, więc zostawiłem go podpiętego i pracowałem nad innymi rzeczami. Po paru godzinach nagle zaczęła migać dioda telefonu (pokazując, że bateria jest skrajnie rozładowana, ale nie jest ładowana) i system zaczął wykrywać nowe urządzenie. Po piętnastu minutach migania nadal nic się nie działo, więc wyłączyłem dziada. Teraz w ogóle nie reaguje na jakiekolwiek klawisze i nawet nie chce się włączyć. Wygląda to na jakąś awarię elektroniki, bo telefon nie zaliczył żadnego upadku, zalania itp.
Telefon to Huawei G300, Android 4.0 (fabryczny, z rootem, bez żadnych modyfikacji).
Jest jakiś domowy sposób na reanimację, czy muszę go oddać do serwisu?
Ok, ale czy pomimo tego telefon nie powinien się uruchomić "z kabla", mając podpiętą padniętą baterię?
Pawel Pawlak
28-10-2013, 22:28
sokolnik poczytaj TUTAJ (http://www.telepolis.pl/forum/viewforum.php?f=23&sid=6ea3db0c33f80c5ff5a3e3228a107c2d)o abonamentach, co u kogo mozna ugrac
ja własnie "ugrałem" w PLUS:
za 147,55 miesięcznie (telefon biznesowy) - umowa 24 miesiące
telefon:
2200 min do wszystkich
PLUS bez ograniczeń
3GB transferu w LTE
internet LTE:
26GB transferu LTE + 3GB na YouTube i ipla,
nielimitowane strony na http://
50GB transferu nocnego (godz. 1-7)
Telefon Sony Xperia Z1 + router HUAWEI E5776 LTE za 306zł
Biorąc pod uwagę ceny urządzeń, to zapłacę w ratach 0% za telefon + router, a wszystkie usługi (a trochę tego jest) ma za free.
Sądzę że to fantastyczna oferta, może ktoś skorzysta :)
A jako że LTE zapindala w Kępnie lepiej niż dostępne kable (tzn. download 16-20Mb/s na telefonie, a upload 9-12MB/s) to pewnie za chwilę zrezygnuję z usług netia s.a.
sokolnik
29-10-2013, 01:42
a mi w Orange proponował pan SIII (nie mini) w abonamencie 59 zł za 579 zł. Cena za tel(chyba) super, prawda?
500min do wszystkich, do orange przez 6miesięcy bez limitu + 1 gb danych. smsy wymienne z minutami.
Oferta bez tel to już bym mógł mieć za 35,90zł:
800 minut do wszystkich, Orange bez limitu, bez internetu i bez smsów (smsy wymienne).
nie wiem co wybrać. Ten LTE kusi, zbiera dobre opinię. Tylko czy ja odczuję różnicę w porównaniu z internetem (na smartphonie) w orange?
Pawel Pawlak
29-10-2013, 08:46
Żeby docenić szybkość, tel musiałby obsługiwać LTE a poza tym musisz go używać w terenie gdzie LTE ma fajny zasięg. Poza tym LTE z limitem może mieć wadę w postaci ekspresowego buforowania - więc jeśli w trakcie "zaglądania" na jakąś stronkę zrezygnujesz to może się zdarzyć, że cała została zbuforowana w urządzeniu i zjadała znaczną część limitu.
Sapphiron
30-10-2013, 09:46
Czy ktoś z Was ma info odnośnie pracy na telefonie z Firefox OS? Jak toto się sprawuje praktycznie, za i przeciw?
Podobno niezbyt to działa. Telefony z tym systemem mają nędzne podzespoły bo to budżetowe produkcje. Np ekran 4 cale i rozdzielczość 320x240. System miał być mało wymagający i stąd słabe podzespoły, ale w praniu okazało się, że telefony są mulowate. Nie ma też prawie aplikacji na ten system.
Ja po doświadczeniach z WP, IOS i Androidem wybieram dwa ostatnie rozwiazania. Dla mnie Android z genialną obsługą Dysku google. Dla żony iPhone. Niestety ale WP to dla mnie porażka. Kupiłem kiedyś żonie w prezencie lumię 800 i okazuje się, że większości aplikacji nie ma, bądź są płatne lub działanie pozostawia wiele do życzenia.
Na podstawie moich doświadczeń i wymagań trzymałbym się z dala od wszelkich Firefoxów, Bada'ów i podobnych. No chyba, ze ktoś chce sie wyróżniać a smartfona potrzebuje tylko do dzwonienia i przeglądania internetu.
Bady już nie ma. Teraz kombinują z Tizen'em.
Bady już nie ma. Teraz kombinują z Tizen'em.
Tym bardziej bym się nie pakował w takie wynalazki.
GoOrange
31-10-2013, 22:27
Jak ktoś lubi Nokię, Lumię, WP i chce jeden z lepszych aparatów to w Orange jest oferta z Lumią 920 za 1 zł w abonamencie 24 mies. x ok. 55 zł. Daje to 1320 zł minus bon za 100 zł na paliwo w BP. Przepłacone jakieś 200 zł daje ok. 10 zł / mies za 700 min. do wszystkich i za darmo w Orange.
Co do WP8, można go nie lubić ale to zdecydowanie najszybszy w tej chwili system, działa idealnie nawet na budżetowych Lumiach, czego o tanich słuchawkach z Androidem powiedzieć nie można. IPhone nie pozostawia wyboru, płacz i płać... Z resztą nie wdaję się w taką polemikę bo to moim zdaniem kwestia preferencji i przyzwyczajeń, miałem wszystko i WP polubiłem najbardziej za szybkość, prostotę i kafelki.
Jako użytkownik Androida od długiego czasu, niestety muszę stwierdzić, że mi to wygląda na normalny w świecie układ między twórcami androida, a producentami słuchawek. Nie optymalizujmy systemu tak by śmigał "na wszystkim", tylko podnosimy poprzeczkę, by producenci mogli zarabiać na milionach rdzeni w telefonach.
mateo912
01-11-2013, 13:19
Jako użytkownik Androida od długiego czasu, niestety muszę stwierdzić, że mi to wygląda na normalny w świecie układ między twórcami androida, a producentami słuchawek. Nie optymalizujmy systemu tak by śmigał "na wszystkim", tylko podnosimy poprzeczkę, by producenci mogli zarabiać na milionach rdzeni w telefonach.
Wydaje mi się że nie masz racji. System ewoluuje i niczym dziwnym jest ze potrzebuje więcej mocy, z japcokiem jest to samo z każdym kolejnym systemem lista wspieranych urządzeń się przesuwa a nie rozszerza.
A winę za "opoprne"działanie systemu na telefonie ponosi twórca telefonu i jego "interpretacja" androida. Jak to jest ze czysty Android działa świetnie na telefonie produkowanym dla Google gdy na telefonie z podobnymi bebechami i na brandowanym androidzie jest już "tak sobie"? Drobna ciekawostka Nowy Android 4.4 ma podobno bez problemów działać na Galaxy Nexus który ma już dobrych parę lat + sam system ma być zrobiony tak aby działał lepiej na słabszym telefonie(ale oczywiście słabsze telefony nie dostaną aktualizacji do niego)
A tymczasem najnowszy Android 4.4 ma mieć niższe wymagania i dawać się łatwiej skonfigurować pod słabszy sprzęt.
mateo912
01-11-2013, 13:38
A tymczasem najnowszy Android 4.4 ma mieć niższe wymagania i dawać się łatwiej skonfigurować pod słabszy sprzęt.
Przez chwilą to napisałem :)
Wydaje mi się że nie masz racji. System ewoluuje i niczym dziwnym jest ze potrzebuje więcej mocy, z japcokiem jest to samo z każdym kolejnym systemem lista wspieranych urządzeń się przesuwa a nie rozszerza.
A winę za "opoprne"działanie systemu na telefonie ponosi twórca telefonu i jego "interpretacja" androida. Jak to jest ze czysty Android działa świetnie na telefonie produkowanym dla Google gdy na telefonie z podobnymi bebechami i na brandowanym androidzie jest już "tak sobie"? Drobna ciekawostka Nowy Android 4.4 ma podobno bez problemów działać na Galaxy Nexus który ma już dobrych parę lat + sam system ma być zrobiony tak aby działał lepiej na słabszym telefonie(ale oczywiście słabsze telefony nie dostaną aktualizacji do niego)
Tak, po części masz rację. Wiem, że czysty system działa na Nexusach żwawo.
Nadal jednak twierdze, że do płynnego przesuwania ekranów, bez zacięć nie potrzeba 8 rdzeni ;) Bez problemu można by to zoptymalizować, by śmigało na bebechach z Commodore 64 ;) No, ale wiadomo, wszyscy muszą być zarobieni.
Przy którejś wersji już była taka gadka :)
Przez chwilą to napisałem :)
Tapatalk nie ostrzega przed nowymi postami wysłanymi w trakcie pisania odpowiedzi...
Galaxy Nexus nie dostanie oficjalnie kitkata.
"... nie doczeka się jej nawet Galaxy Nexus, gdyż Google stwierdziło, że minęło już 18 miesięcy od jego premiery i nie trzeba go aktualizować… "
Źródło
http://komorkomania.pl/2013/10/31/android-4-4-kitkat-koniec-fragmentacji-marzenia-nawet-nexus-bez-aktualizacji
Nooo, i tak to właśnie działa. Ludzie mają lecić po nowe słuchawki, a nie używać starociów.
To jest kpina na maxa z galaxy nexusem. To byl jeden z plusow posiadania nesuxow - aktualizacje systemu. no i teraz co? google zaczyna isc droga producentow sluchawek i nie zamierza wypuszczac aktualizacji na starsze modele chociaz one bez problemu udzwigna nowa wersje systemu. chcesz uzytkowniku nowy system to kup najnowszy telefon. skoro juz sam google ma takie podejscie to nie ma co wymagac od innych, zeby aktualizowali swoje telefony :/
kronos28
01-11-2013, 14:38
Tak, po części masz rację. Wiem, że czysty system działa na Nexusach żwawo.
Nadal jednak twierdze, że do płynnego przesuwania ekranów, bez zacięć nie potrzeba 8 rdzeni ;) Bez problemu można by to zoptymalizować, by śmigało na bebechach z Commodore 64 ;)
i tak i nie. Systemy brandowane z interfejsami od producentów typu TimeScapem, Sense itp. to wszystko pięknie i ładnie wygląda ale po czasie zamula. Dotyczy to wszystkich urządzeń producenckich. Prosty przykład... z przedwczoraj. Galaxy S4 czyli topowa słuchawka, praktycznie brak jakichkolwiek aplikacji oprócz tych co daje producent + parę pierdół w postaci jakiejś automapay itp. Biorę telefon do ręki i robię szybki objazd po menu aplikacji. I co? Przy przerzucaniu ekranów - ścinka, przy przejeżdżaniu po listach aplikacji - ścinka. Imho - dramat. Inny przykład - Xperia Z. Ten sam efekt. Oczywiście ja rozumiem zalety tych wszystkich nakładek, ich dodatkowe wodotryski, które mogą się czasami przydawać. Ale niestety przeładowanie tych nakładek pierdołowatymi animacjami, które ładnie wyglądają ale tak naprawdę nic nie dają, brak optymalizacji pod sprzęt, który sam producent sobie złożył powoduje, że chodzi to tragicznie jak za takie pieniądze.
Jak to jest, że nexusy (i ajfony :D), które mam ostatnio na stocku latają jak głupie, bez zwiech, przycięć itp? Poinstalowane mam masę pierdół rezydujących w tle i pożerających praktycznie całą ilość dostępnej pamięci i nic się nie dzieje. Dziwne, że giganci typu Sony, Samsung czy LG nie potrafią sobie poradzić z optymalizacją oprogramowania tak aby chodziło ono ładnie i płynnie przez dłużej niż 3 miesiące od odpalenia słuchawki. Tu masz trochę racji przemo - zapewne wpływ na to ma księgowość ale też nikt nie każe im robić tych aktualizacji do najnowszego Androida. Mogą zostać na tej aktualnej wersji dla danej słuchawki ale zrobić to tak aby to chodziło bez zadyszki. Chcesz nowego androida? Kup sobie Galaxy S ileś tam. To rozumiem - to jest czysta gra. A zmuszanie kogoś aby kupował nowszy model tylko dlatego, że po źle zoptymalizowanej aktualizacji telefon łapie muła to skandal. Dotyczy to wszystkich OS nie tylko Androida (przykładem iOS7 i starsze ajfony - maaasa ludzi zgłasza zastrzeżenia co do płynności pracy systemu a ipady u mnie w pracy łapią taką zadyszkę, że to się w głowie nie mieści).
Przy którejś wersji już była taka gadka :)
nieee, gadka była o Project Butter przy JB ale to nie optymalizacja pod słabsze słuchawki tylko optymalizacja mająca na celu zwiększenie płynności pracy systemu.
BTW, dobrze kojarzę, że w 4.4 zapowiadano namiastkę kont użytkowników?
Bo z tego co czytam w necie, to głównie w 4.4 chwalą się lepszym... google now.
Jak wysłać sms do grupy osób, która została utworzona w kontaktach? Nigdzie nie mam takiej opcji. W grupie mogę tylko wybrać ,,usuń grupę". Wysyłając sms nie widać tej grupy, są tylko wszystkie kontakty osobno. Czytałam w Internecie, że w tym Androidzie (4.1.2) się nie da tego zrobić. Dziwne, bo brat ma telefon z tym samym systemem i może wysłać sms do grupy osób. Skoro niby nie można, to jaki jest sens tworzenia grup? A może jednak można? Szukam, szukam i nie widzę jak to zrobić ...
To jest kpina na maxa z galaxy nexusem. To byl jeden z plusow posiadania nesuxow - aktualizacje systemu. no i teraz co? google zaczyna isc droga producentow sluchawek i nie zamierza wypuszczac aktualizacji na starsze modele chociaz one bez problemu udzwigna nowa wersje systemu.
Obiecywali 2 lata wsparcia i tyle było. Nie inaczej było z poprzednikami.
bognik, Wysylanie smsow do grup moze byc uzaleznione od funkcji nakladki producenta, nie od samej wersji androida.
bognik, Wysylanie smsow do grup moze byc uzaleznione od funkcji nakladki producenta, nie od samej wersji androida.
Dzięki. A można coś innego, dobrego pobrać? Jakieś aplikacje widziałam, że są, ale nie wiem co to jest warte ... Mnie te grupy nie są potrzebne, ale ojciec ich potrzebuje i tak szukam i szukam tego.
Zobacz te apki:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jb.gosms
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.handcent.nextsms
Ten pierwszy już widziałam. Muszę spróbować. Dzięki za pomoc.
A pewnie nie można przesłać aplikacji z telefonu na telefon? Bym od brata wzięła. Ale pewnie się nie da, bo to w sumie wbudowana aplikacja jest ...
krzysztof jot
01-11-2013, 17:16
Jak wysłać sms do grupy osób, ...
w kontaktach - nie szukasz w menu tylko "trzymasz" dłużej tapniętą grupe i powinno pojawić się okno - "wyślij do grupy sms / email..." albo z opcji pisania i dodawania kontaktów ale tu zależy od konstrukcji ksiązki telefonicznej - u mnie widać i oddzielnie "kontakty" i "grupy"
No właśnie ani tego, ani tego nie ma ;/
Pentagram Combo. W sieci czytałam, że ktoś w swoim Samsungu też miał taki przypadek. Dziwne to jest.
A jak w kontaktach wejdzie sie w jakas grupe i nacisnie przycisk opcji to nie ma mozliwosci wyslalnia wiadomosci do grupy?
Nie, jest tylko ,,usuń". Wiem, że to dziwne, ale nic więcej nie ma. Dzisiaj 2 godziny nad tym siedziałam. Potem brat tego szukał. Bez skutku. Poszukam tej jego wersji kontaktów, może idzie to ściągnąć z sieci?
wbudowanej apki do smsow nie sciagniesz, no chyba ze zrobisz roota w telefonie i podmienisz plik od wiadomosci nadajac mu odpowiednie uprawnienia, no i ta apka musi byc przeportowana na odpowiednia rozdzielczosc ekranu.
No to klapa ... Wiem, że jest aktualizacja do tego telefonu. Mam nadzieję, że po jej wgraniu problem zniknie ;)
mateo912
01-11-2013, 19:32
No to klapa ... Wiem, że jest aktualizacja do tego telefonu. Mam nadzieję, że po jej wgraniu problem zniknie ;)
najłatwiej będzie jak zmienisz apke od SMS. stockowe sa słabe bardzo ;)polecam wymienionego wcześniej handcenta :)
wbudowanej apki do smsow nie sciagniesz, no chyba ze zrobisz roota w telefonie i podmienisz plik od wiadomosci nadajac mu odpowiednie uprawnienia, no i ta apka musi byc przeportowana na odpowiednia rozdzielczosc ekranu.
Nie prawda. Są apki, które sobie z tym radzą. GoSMS może podmienić się za apkę stockową . Obcina ogonki, robi za główna apkę do smsów i to bez roota.
Nie prawda. Są apki, które sobie z tym radzą. GoSMS może podmienić się za apkę stockową . Obcina ogonki, robi za główna apkę do smsów i to bez roota.
Czytaj uwazniej :) Bognik pisala o tym, zeby sciagnac z netu stockowa aplikacje taka jak ma jej brat w swoim telefonie ;)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozostaje mi wgrać aktualizację, a jeśli to nic nie zmieni, to wgrać coś ze sklepu Play ;)
BTW, dobrze kojarzę, że w 4.4 zapowiadano namiastkę kont użytkowników?
Bo z tego co czytam w necie, to głównie w 4.4 chwalą się lepszym... google now.
Konta uzyszkodnikow sa juz w 4.3 ale tylko na tabletach .
No właśnie. Nie bardzo widzę sens kont w telefonie. O ile tablet to często urządzenie domowe to telefon to jednak ustrojstwo typowo prywatne.
Tak, chodzi mi o tablet. U mnie korzystają z niego 3 osoby (ja, żona i starszy syn), przydałoby się. Pozostaje mi czekać na aktualizację do 4.3 lub 4.4
W telefonach to LG ma w swoim G2 tryb goscia, ktory ma wylaczone prywatne sprawy jak kontakty, wiadomosci itp. ot taki ficzer coby sie komus telefonem pochwalic bez udostepniania swojej korespondencji itp. A tak to faktycznie konta w telefonie nie sa raczej potrzebne, chociaz coraz czesciej udostepnia sie dzieciakom telefon zeby sobie pograly i w takich przypadkach chyba lepiej zeby dziecko nie mialo dostepu do wszystkiego co mamy w telefonie ;)
Zawsze możesz użyć "kidmode"
Zawsze możesz użyć "kidmode"
???
Pawel Pawlak
02-11-2013, 09:29
DNG w Nokia Lumia 1020:
http://connect.dpreview.com/post/4176031598/lumia-1020-files?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_9
Mam nadzieję, że sony w kolejnym FW do Z1 też udostępni tryb RAW.
Sapphiron
02-11-2013, 09:40
Ludziska, macie jakieś doświadczenia z Lumią 625? szukam czegoś w miarę taniego i sprawnego z okienkowymi kafelkami... Myślałem o 920 ale niestety Plus nie ma jej w normalnej cenie w moim abonamencie...
Pawel Pawlak
02-11-2013, 09:49
A dzwoniłeś do Działu Utrzymania Klienta ? U nich ceny często drastycznie spadają w dół (u mnie z ok. 900zł na ok. 300).
Sapphiron
02-11-2013, 10:18
pierwsze słyszę że jest coś takiego...
Pawel Pawlak
02-11-2013, 10:44
Jak zbliża Ci się termin końca umowy, dzwonisz do "nieba" (czyli 2601) prosisz o ofertę na abonament i telefon który Cię interesuję. Jeśli nie podobają Ci się koszty, to prosisz z Działem (albo departamentem - nie pamiętam ;) ) Utrzymania Klienta i określasz co Cię się nie podoba i że przy takich warunkach chcesz chyba zmienisz operatora.
Najczęściej nowa oferta pozwala na pozostanie w PLUS (który ma świetny zasięg i obecnie fantastyczny internet). Ja w ostatnich 3 miesiącach, tak załatwiłem fantastyczną warunki dla przedłużenia umowy sobie (już pisałem), żonce i mamuśce.
Obecnie przy droższych abonamentach można wiele zyskać biorąc dodatkową umowę na LTE:
- można dostać 50% obniżenia abonamentu za telefon ze względu na podpisanie umowy na niezależne LTE (przez 12miesięcy przy LTE za 49.90, albo przez 24miesiące przy LET od 59.90)
- przedstawiają rachunek od innego dostawcy netu, można nie płacić za 3 miesiące internetu wcale
Sapphiron
02-11-2013, 10:59
Szkoda że nie wiedziałem jak ostatnio brałem abonament że jest coś takiego ;) Dzięki za info :)
A dzwoniłeś do Działu Utrzymania Klienta ? U nich ceny często drastycznie spadają w dół (u mnie z ok. 900zł na ok. 300).
U nas to nie przeszło. Jesteśmy z Plusem ponad 10 lat. Po ostatnim podpisaniu umowy mieliśmy nielimitowane rozmowy do wszystkich za dobrą cenę. Jakieś pół roku temu zbliżał się koniec umowy, byliśmy atakowani smsami o przygotowanej dla nas świetnej ofercie, i żeby przyjść podpisać umowę. Co się okazało, oferta była gorsza, a do tego droższa :D Powiedzieliśmy, że albo zmienią ofertę, albo przechodzimy do konkretnej sieci (z podaniem co za ile tam dostaniemy). Dział Utrzymania Klienta nic nie chciał nam zaoferować ;) Ogólnie Plus LEŻY pod względem dbania o klienta. Ja się cały czas zastanawiam na co zmienić Plusa. Chciałam na Play, ale ma strasznie kiepski zasięg ;/
Sapphiron
02-11-2013, 12:10
ja muszę zostać w Plusie. Z prostego powodu, mój numer jest rozpoznawalny, poza tym cała rodzina jest w Plusie ;)
(...) mój numer jest rozpoznawalny (...)
Co to znaczy? Że jak ktoś Cię nie ma w kontaktach, to i tak wie, że dzwonisz, bo rozpoznaje numer?
Sapphiron
02-11-2013, 12:29
Co to znaczy? Że jak ktoś Cię nie ma w kontaktach, to i tak wie, że dzwonisz, bo rozpoznaje numer?
idź trolluj i czepiaj się gdzie indziej...
Pytam poważnie. Nie czepiam się, nie trolluję. Jeśli odniosłeś takie wrażenie, to przykro mi. Próbuje zrozumieć co oznacza rozpoznawalność numeru na tyle duża, że przywiązuje do operatora.
BTW numer można zachować zmieniając operatora...
No właśnie, teraz już możesz przejść z numerem do innego operatora ;)
Moja rodzina też póki co jest w Plusie, ale nie jest to dla mnie przeszkodą, żeby przejść do innego operatora (tylko jeszcze nie wiem którego) ;)
Sapphiron
02-11-2013, 12:54
dobra pomińmy fakt numeru. Jestem przyzwyczajony i zadowolony z plusa. nie wybieram się nigdzie. Potrzebuję tylko zmienić telefon i tyle...
dobra pomińmy fakt numeru. Jestem przyzwyczajony i zadowolony z plusa. nie wybieram się nigdzie. Potrzebuję tylko zmienić telefon i tyle...
To nie marudź . Idź do salonu i podpisz.
Pawel Pawlak
02-11-2013, 13:33
U nas to nie przeszło. Jesteśmy z Plusem ponad 10 lat. Po ostatnim podpisaniu umowy mieliśmy nielimitowane rozmowy do wszystkich za dobrą cenę. Jakieś pół roku temu zbliżał się koniec umowy, byliśmy atakowani smsami o przygotowanej dla nas świetnej ofercie, i żeby przyjść podpisać umowę. Co się okazało, oferta była gorsza, a do tego droższa :D Powiedzieliśmy, że albo zmienią ofertę, albo przechodzimy do konkretnej sieci (z podaniem co za ile tam dostaniemy). Dział Utrzymania Klienta nic nie chciał nam zaoferować ;) Ogólnie Plus LEŻY pod względem dbania o klienta. Ja się cały czas zastanawiam na co zmienić Plusa. Chciałam na Play, ale ma strasznie kiepski zasięg ;/
Może ja mam jakieś preferencje ze względu na to że w plus jestem od początku ich istnienia, ale tak jak napisałem przez najbliższe 23 miesiące zapłacę im w ratach nieoprocentowanych tylko za telefon Z1 + router przenośny router LTE (wg cen kiedy podpisywałem umowę), a całą masę usług w 2 abonamentach dostanę zupełnie gratis.
Jeśli chodzi o abonament bez limitowy, to bez problemu otrzymałem za 49zł brutto, na 18miesięcy, bez telefonu.
To nie marudź . Idź do salonu i podpisz.
Może w salonie firmowym PLUSa, firmowanym przez polkomtela mogą zaoferować takie same warunki jak w DUK, ale przeciętny punkt punkt PLUSa ma tylko ofertę standardową i nic z nią nie może zrobić.
Chciałam na Play, ale ma strasznie kiepski zasięg ;/
Play ma w teorii najlepszy zasiego bo korzysta z nadajnikow Plus, Orange i T-Mobile na zasadach roamingu krajowego. Ja mam Play od poczatku ich istnienia i na zasieg naprawde narzekac nie moge, gorzej jest z internetem bo zeby korzystac z pakietu jaki mamy musimy byc w sieci macierzystej. W roamingu krajowym internet oczywiscie dziala, ale placimy wtedy za transmisje danych.
Ja mam Play od jakiegoś czasu (tj. Internet na kartę) i widzę, gdzie mam, a gdzie nie mam zasięgu ;) W telefonie mam dual sim, więc porównuję zasięg Plusa z Play. Teraz jestem w domu, gdzie zasięgu Play nie mam wcale (Plus i Heyah mają pełny zasięg). Na uczelni w centrum Katowic to samo, tylko Play nie ma zasięgu. Całe szczęście dobry zasięg Play mam w mieszkaniu w Katowicach. Potrzebny mi jest do korzystania z Internetu. Myślałam, że Play korzysta z nadajników m.in. Plusa. To dlaczego w różnych miejscach, gdzie Plus i Heyah mają pełny zasięg, Play nie ma go wcale? ;/ I mam na myśli sam zasięg, nie ten potrzebny do korzystania z Internetu ;)
Zeby telefon korszystal w Play z zasiegu innych operatorow to trzeba ustawic mu automatyczne wybieranie operatora oraz tryb mieszany 2g/3g:) Moj sie bez problemu przelacza tak, ze mam zawsze prawie max zasieg gdzie bym nie byl.
mateo912
02-11-2013, 14:08
Ja mam Play od jakiegoś czasu (tj. Internet na kartę) i widzę, gdzie mam, a gdzie nie mam zasięgu ;) W telefonie mam dual sim, więc porównuję zasięg Plusa z Play. Teraz jestem w domu, gdzie zasięgu Play nie mam wcale (Plus i Heyah mają pełny zasięg). Na uczelni w centrum Katowic to samo, tylko Play nie ma zasięgu. Całe szczęście dobry zasięg Play mam w mieszkaniu w Katowicach. Potrzebny mi jest do korzystania z Internetu. Myślałam, że Play korzysta z nadajników m.in. Plusa. To dlaczego w różnych miejscach, gdzie Plus i Heyah mają pełny zasięg, Play nie ma go wcale? ;/ I mam na myśli sam zasięg, nie ten potrzebny do korzystania z Internetu ;)
bo automatyczne wyszukiwanie sieci to zło ;)
ustaw sobie na sztywno aby karta play korzystała z sieci plus(play) i problem z brakiem zasięgu zniknie.
generalnie jest tak że jeśli jest minimum zasięgu sieci macierzystej to karta(i telefon) próbuje na siłę się z nią połączyć (to samo tyczy się zasięgu 2g/3g)
Próbowałam i automatycznie, i ręcznie. I nic ;)
Sapphiron
02-11-2013, 14:20
ja testowałem internet plusa i playa u swoich rodziców na rancho... Tam gdzie plus miał na 3G 3/5 kresek to Play miał 0/5 nawet na GSM... i jak tu korzystać z internetu? ;)
Zeby telefon korszystal w Play z zasiegu innych operatorow to trzeba ustawic mu automatyczne wybieranie operatora oraz tryb mieszany 2g/3g:) Moj sie bez problemu przelacza tak, ze mam zawsze prawie max zasieg gdzie bym nie byl.
bo automatyczne wyszukiwanie sieci to zło ;)
ustaw sobie na sztywno aby karta play korzystała z sieci plus(play) i problem z brakiem zasięgu zniknie.
generalnie jest tak że jeśli jest minimum zasięgu sieci macierzystej to karta(i telefon) próbuje na siłę się z nią połączyć (to samo tyczy się zasięgu 2g/3g)
Próbowałam i automatycznie, i ręcznie. I nic ;)
Ok, przed chwilą znowu spróbowałam się połączyć. Gdy ustawiam ręcznie Plus lub Orange, to wyskakuje mi: ,,Nie można w tej chwili połączyć się z tą siecią. Spróbuj ponownie później" lub ,,Wybrana sieć jest niedostępna" (przypominam, że na drugiej karcie mam maksymalny zasięg Plusa ...). Gdy ustawiam automatycznie, to wybiera Play i nie ma zasięgu.
mateo912
02-11-2013, 15:53
Ok, przed chwilą znowu spróbowałam się połączyć. Gdy ustawiam ręcznie Plus lub Orange, to wyskakuje mi: ,,Nie można w tej chwili połączyć się z tą siecią. Spróbuj ponownie później" lub ,,Wybrana sieć jest niedostępna" (przypominam, że na drugiej karcie mam maksymalny zasięg Plusa ...). Gdy ustawiam automatycznie, to wybiera Play i nie ma zasięgu.
w takim razie możliwe że masz lekko "dupniętą" karte sim albo telefon nie pozwala na to. sprawdzałaś w inny telefonie?
ja miałem ostatnio to samo jak kupiłem nexusa 4 i musiałem wymienić karte sim na microsim, telefon ciągle gubił zasięg i nie chciał się ponownie łączyć z siecią tylko reset telefonu pomagał. po wymianie karty wszystko ok ;)
Ogólnie nie mam problemu z zasięgiem na drugim slocie, to samo z pierwszym slotem, gdy mam zasięg Play. Karta z Play ma miesiąc, więc jest nowa ...
Kurczę, zawsze coś się musi dziać ;/
Oj, gdybym nie był od prawie 4 lat w Play to może i bym przyjął ze zrozumieniem te wieści. Jest jednak kilka "ale"...
Play ma w teorii najlepszy zasiego bo korzysta z nadajnikow Plus, Orange i T-Mobile na zasadach roamingu krajowego. Ja mam Play od poczatku ich istnienia i na zasieg naprawde narzekac nie moge, gorzej jest z internetem bo zeby korzystac z pakietu jaki mamy musimy byc w sieci macierzystej. W roamingu krajowym internet oczywiscie dziala, ale placimy wtedy za transmisje danych.
Zeby telefon korszystal w Play z zasiegu innych operatorow to trzeba ustawic mu automatyczne wybieranie operatora oraz tryb mieszany 2g/3g:smile: Moj sie bez problemu przelacza tak, ze mam zawsze prawie max zasieg gdzie bym nie byl.
Play ma najlepszy zasięg w specyfikacji marketingowego bełkotu na ulotkach reklamowych. Ostatnimi tygodniami nawet się BTSów Tmobile dorobili... tylko wszystko to psu na budę. Tak jak początkowe przygody z tym operatorem wywoływały u mnie zachwyt bo "za pół ceny i równie dobrze" tak dziś czekam z wytęsknieniem na koniec umowy. Cała moja rodzina, którą przekonałem do Play, również.
Jakakolwiek rozmowa w tej sieci to zazwyczaj jakościowa klapa. Żeby było śmiesznie - w centrum Poznania. Jakość podczas jakiejkolwiek podróży po kraju z litości przemilczę...
Sekundowe przerwy na początku każdego połączenia, zrywanie połączeń, pogłos czy ogólnie kiepska jakość połączenia to codzienność. Tam, gdzie mam przykładowo 3 kreski na nadajnikach plusa i rozmowa ledwo się kupy trzyma tak drugi telefon leżący obok, mający macierzystą sieć Plusa ma pełen zasięg i rozmowa jakby druga osoba stała obok. Sprawdzane wielokrotnie na kilkunastu telefonach.
Można o tym poczytać w sieci - kolejkowanie rozmów, priorytet sieci Play czy jakoś tak - jest tego cała masa.
Nie wspomnę o próbie jakiejkolwiek reklamacji czy kontaktu z ich infolinią... jakbym gadał z jakąś zidiociałą katarynką. Z podobnym skutkiem mogę sobie rozmawiać z moim kanarkiem ... :D
No i na marginesie - żeby korzystać bezpłatnie z pakietu danych nie trzeba mieć ustawionej sieci macierzystej. Ustawiamy w aparacie "roaming danych" i nie płacimy za to ani grosza.
Reasumując - mając telefon w JEDNEJ z sieci Tmobile/Plus/Orange mam znacznie lepszy zasięg i o niebo lepszą jakość rozmów aniżeli w Play mający niby zasięg wszystkich powyższych sieci razem wziętych.
eristoff
02-11-2013, 16:34
@bognik A jaki masz telefon? A próbowałas zamienić karty miejscami (slotami)?
Mam nadzieję, że te wszystkie problemy w końcu znikną. Od paru miesięcy jest problem ze wszystkimi sieciami - brak zasięgu i bardzo słaba jakość połączeń (nawet w Plusie). Najpierw miałam ogromne problemy z Plusem (podobno wymieniali nadajniki), potem z Heyah. A teraz albo z jedną siecią jest problem, albo z drugą. Dużo ludzi na to narzeka. Niektórzy mylą problem z siecią z zepsutym głośnikiem (przykład ode mnie z domu) :D
@bognik A jaki masz telefon? A próbowałas zamienić karty miejscami (slotami)?
Pentagram Combo. Też pomyślałam o tej zamianie. Czekam aż telefon mi się naładuje i zamienię. Sprawdzę też na Nokii E52 ;)
Oj, gdybym nie był od prawie 4 lat w Play to może i bym przyjął ze zrozumieniem te wieści. Jest jednak kilka "ale"...
Play ma najlepszy zasięg w specyfikacji marketingowego bełkotu na ulotkach reklamowych. Ostatnimi tygodniami nawet się BTSów Tmobile dorobili... tylko wszystko to psu na budę. Tak jak początkowe przygody z tym operatorem wywoływały u mnie zachwyt bo "za pół ceny i równie dobrze" tak dziś czekam z wytęsknieniem na koniec umowy. Cała moja rodzina, którą przekonałem do Play, również.
Jakakolwiek rozmowa w tej sieci to zazwyczaj jakościowa klapa. Żeby było śmiesznie - w centrum Poznania. Jakość podczas jakiejkolwiek podróży po kraju z litości przemilczę...
Sekundowe przerwy na początku każdego połączenia, zrywanie połączeń, pogłos czy ogólnie kiepska jakość połączenia to codzienność. Tam, gdzie mam przykładowo 3 kreski na nadajnikach plusa i rozmowa ledwo się kupy trzyma tak drugi telefon leżący obok, mający macierzystą sieć Plusa ma pełen zasięg i rozmowa jakby druga osoba stała obok. Sprawdzane wielokrotnie na kilkunastu telefonach.
Można o tym poczytać w sieci - kolejkowanie rozmów, priorytet sieci Play czy jakoś tak - jest tego cała masa.
Nie wspomnę o próbie jakiejkolwiek reklamacji czy kontaktu z ich infolinią... jakbym gadał z jakąś zidiociałą katarynką. Z podobnym skutkiem mogę sobie rozmawiać z moim kanarkiem ... :D
No i na marginesie - żeby korzystać bezpłatnie z pakietu danych nie trzeba mieć ustawionej sieci macierzystej. Ustawiamy w aparacie "roaming danych" i nie płacimy za to ani grosza.
Reasumując - mając telefon w JEDNEJ z sieci Tmobile/Plus/Orange mam znacznie lepszy zasięg i o niebo lepszą jakość rozmów aniżeli w Play mający niby zasięg wszystkich powyższych sieci razem wziętych.
Widzisz, ja mam 2 telefony u nich od samego poczatku jeszcze jak nazywali sie P4 i nigdy nie mialem problemow o jakich piszesz. Nawet jak mieszkalem w Poznaniu to naprawde nie moglem narzekac. Jedynym miejsce gdzie mam lichy zasieg jest dom tesciowej, ale tam wszystkie sieci maja problem. Poglos podczas rozmowy trafil mi sie moze 3-4 razy przez wszystkie lata, rozmowy zrywalo mi te moze kilka razy, a jakos dzwieku jest dobra, szczegolnie jak mam zasieg 3G i telefon uzywa HD Voice.
Faktycznie masz racje co do internetu w roamingu, kiedys dzialalo to tylko w strefie taniego internetu, teraz dziala wszedzie za free.
Co do infolinii to w kazdej sieci jest to samo niestety.
Pentagram Combo.
Przejrzalem na szybko tematy o tym tel na forum androida i nie jestes jedyna, ktora ma problem z zasiegiem. Ludzie narzekaja tez, ze telefon sam rozlacza polaczenia, nie laczy sie czesto z wifi czy zyje czasem wlasnym zyciem :P
Generalnie Pentagram nie robi dobrych telefonow, sa one tanie i na tym sie koncza ich zalety. Kupuja najtansze chinczyki, nazywaja po swojemu i wrzucaja swoj soft.
kronos28
02-11-2013, 18:03
bo zasięg play Online (czyli tego internetu na kartę) masz realizowany tylko z nadajników własnych Play, natomiast każda inna usługa leci przez nadajniki własne i roamingowe Orange i Plus (A dokładniej nie Orange i Plus tylko spółek z udziałami tych sieci potworzonych w celu obsługi nadajników - NetworkS! dla Orange i T-mobile i jakiejś drugiej dla spółek Soloża-Żaka).
Natomiast co do jakości rozmów. Jak mam play od paru ładnych lat, to na początku były problemy przy przełączaniu na roaming krajowy. W chwili obecnej nic kompletnie się nie dzieje. Jakość rozmów jest jak najbardziej normalna a te pierdoły o kolejkowaniu itp. to internetowe mundrości. Od czasu potworzenia spółek obsługujących sieć przekaźników w polsce nie ma kolejkowań itp. Każdy z operatorów może latać, na nazwijmy to nadajnikach konkurencji. Np. Orange i T mają w większości wspólną własną sieć na zasadach spółki Joint Venture, ale nadal rozwijają swoje własne infrastruktury, z tym że już w niedużym stopniu.
Imho sieci, zasięgi itp. z czasem zaczną się rozmywać, bo nie sztuką jest postawić nadajnik, sztuką i kosztem jest go utrzymać. Co więcej jest to na rękę, bo unika się kuriozów w postaci 3 wież stojących obok siebie i robiących to samo tylko że na różnych częstotliwościach, podczas gdy mogła by stać jedna wieża obsługująca pełne albo prawie pełne pasmo. Powstawanie takich bytów jak NetWorkS czy inne Midasy to norma i na zachodzie standard od dawna.
Przejrzalem na szybko tematy o tym tel na forum androida i nie jestes jedyna, ktora ma problem z zasiegiem. Ludzie narzekaja tez, ze telefon sam rozlacza polaczenia, nie laczy sie czesto z wifi czy zyje czasem wlasnym zyciem :P
Generalnie Pentagram nie robi dobrych telefonow, sa one tanie i na tym sie koncza ich zalety. Kupuja najtansze chinczyki, nazywaja po swojemu i wrzucaja swoj soft.
Czytałeś o Combo, czy ogólnie o tej firmie? ;P Zanim go kupiłam (miesiąc temu), to śledziłam opinie o nim i wszystkie były pozytywne ;> Do tego znajomy ma dłużej ten telefon i też go bardzo chwali.
Ani on, ani ja nie mamy żadnych problemów z zasięgiem. Połączeń nie zrywa, przez wifi się bardzo szybko łączy. To samo z Internetem z pakietu.
Miałam taniego smartfona - chińczyka i Combo w porównaniu do niego to ... no bez porównania :D
Co do braku zasìęgu Play, to Kronos ma rację:
bo zasięg play Onlin (czyli tego internetu na kartę) masz realizowany tylko z nadajników własnych Play, natomiast każda inna usługa leci przez nadajniki własne i roamingowe Orange i Plus (A dokładniej nie Orange i Plus tylko spółek z udziałami tych sieci potworzonych w celu obsługi nadajników - NetworkS! dla Orange i T-mobile i jakiejś drugiej dla spółek Soloża-Żaka).
Bo sprawdziłam na E52, przelożyłam też karty w Combo i nigdzie nie ma zasięgu.
Kronos, dzięki za rozwiązanie zagadki!
kronos28
02-11-2013, 18:28
Czytałeś o Combo, czy ogólnie o tej firmie? ;P Zanim go kupiłam (miesiąc temu), to śledziłam opinie o nim i wszystkie były pozytywne ;> Do tego znajomy ma dłużej ten telefon i też go bardzo chwali.
Ani on, ani ja nie mamy żadnych problemów z zasięgiem. Połączeń nie zrywa, przez wifi się bardzo szybko łączy. To samo z Internetem z pakietu.
Miałam taniego smartfona - chińczyka i Combo w porównaniu do niego to ... no bez porównania :D
Co do braku zasìęgu Play, to Kronos ma rację:
Bo sprawdziłam na E52, przelożyłam też karty w Combo i nigdzie nie ma zasięgu.
Kronos, dzięki za rozwiązanie zagadki!
na stronie play jest rozrysowana mapka ich własnej sieci macierzystej http://internet.play.pl/maps/map klikasz opcję nad mapą "Play Online - internet mobilny" i masz zasięg jak na dłoni. Najbliższe ciebie nadajniki - Złotów, Wyrzysk, Więcbork czyli mega daleko.
Niestety, ale ja również potwierdzam fatalny zasięg Playa. Zielona Góra nie jest dużym miastem, ale wojewódzkim (wiem wiem, jest jeszcze Gorzów Wlkp.) i żeby gubiło zasięg w centrum miasta? Ile to już razy miałem ochotę zrezygnować z umowy, gdy jestem ze znajomymi / u klienta, wyciągam Nexusa 4, chcę coś pokazać na necie, a tam zero zasięgu - "roming" z innej sieci.
Zielona Góra nie jest dużym miastem, ale wojewódzkim (wiem wiem, jest jeszcze Gorzów Wlkp.)
:evil::mrgreen:
Bognik, dopiero teraz zauwazylem, ze pomieszkujesz niedaleko moich tesciow. Oni mieszkaja w Krajence i tam jest kiszka straszna z sieciami komorkowymi, szczegolnie jezeli chodzi o 3g :)
Co do Twojego telefonu to zagladalem tutaj: http://forum.android.com.pl/f820/problemy-z-combo-4-core-343766/
wyciągam Nexusa 4, chcę coś pokazać na necie, a tam zero zasięgu - "roming" z innej sieci.
Na roamingu dziala net o czym pisal wyzej Nowart. Wlasnie sprawdzilem u siebie, przelaczylem recznie na Plusa i necik smiga bez problemu :) Trzeba wylaczyc tylko blokade internetu poza strefa taniego internetu (przez play24). Kiedys sie blokowalo bo transmisja danych w roamingu byla dodatkowo platna.
Bognik, dopiero teraz zauwazylem, ze pomieszkujesz niedaleko moich tesciow. Oni mieszkaja w Krajence i tam jest kiszka straszna z sieciami komorkowymi, szczegolnie jezeli chodzi o 3g :)
Kiszka, kiszka - dlatego przeprowadziłam się do Katowic :p
A ile się wtedy płaci? Net w Playu mam za darmo, w ramach abonamentu.
Nic sie nie placi. Z pakietu internetowego jaki masz w abonamencie korzystasz normalnie w playu jak i roamingu :)
Sapphiron
02-11-2013, 19:46
dziwne... dlaczego w takim razie mając neta z playa nie chciało mi łączyć przez Plusa który miał zasięg 3/5?
Chodzi ci o play online czy pakiet internetowy w abonamencie telefonicznym?
Sapphiron
02-11-2013, 19:58
o play w dynksie podłączanym przez USB do kompa/laptoka
Czyli play online, on dziala tylko w zasiegu sieci macierzystej, po roamingu niestety nie bangla.
Tak, chodzi mi o tablet. U mnie korzystają z niego 3 osoby (ja, żona i starszy syn), przydałoby się. Pozostaje mi czekać na aktualizację do 4.3 lub 4.4
albo zaktualizuj tablet do "wersji nexus" i 4.3 będziesz miał od razu a 4.4 wkrotce;-)
Jak to jest z tymi Nexusami 5? To, że zostały wyprzedane znaczy, że się ich już nie kupi, czy jak? I jak z LTE, kiedy ściągniemy aparat z USA?
mateo912
04-11-2013, 17:39
Jak to jest z tymi Nexusami 5? To, że zostały wyprzedane znaczy, że się ich już nie kupi, czy jak? I jak z LTE, kiedy ściągniemy aparat z USA?
to że zostały wyprzedane tzn że nie ma ich na stanie teraz musisz czekać na 2 partie.
To znaczy, że się robią. Amerykański model (D820) raczej się nie wepnie w polskie sieci LTE, nie obsługuje pasm używanych zazwyczaj w Europie.
Lipa. Telefon z modułem na Polskę będzie pewnie 2 razy droższy.
mateo912
04-11-2013, 19:40
Lipa. Telefon z modułem na Polskę będzie pewnie 2 razy droższy.
350euro w Niemczech.
Panie i Panowie!
Mój problem może nie jest najpoważniejszy, ale trochę irytujący.
Mam aplikację HandcentSms i wszystko (smsy i mmsy) przychodzi mi do tej aplikacji i wyskakuje normalne powiadomienie, poza smsami z sieci Play, które "idą" do 'fabrycznej' aplikacji sms/mms. Dzieje się tak od jakiegoś czasu, nie od początku, na dodatek nie zawsze, ale w większości przypadków. Sieć T-mobile, Lg L9... O co chodzi?
350euro w Niemczech.
A jak z modułem LTE z Niemiec?
marszull
05-11-2013, 13:54
czy mozecie poradzic jakis nowy telefon "niedotykowy" ;) znaczy ze zwykla lub qwerty klawiatura
Rafał_Sz
06-11-2013, 13:17
czy mozecie poradzic jakis nowy telefon "niedotykowy" ;) znaczy ze zwykla lub qwerty klawiatura
Wpisz w google Nokia Asha dual sim. ja mam model 206, ale są inne do wyboru. Ten co mam, sprawdza się wyśmienicie. Zero przycięć, zawieszeń itp. No i podstawowa zaleta, nie muszę nosić dwóch telefonów.
rychu_cmg
06-11-2013, 14:16
Kupiłem Samsunga Galaxy Xcover 2 i teraz pytanie jaką folię na ekran do niego kupić ?
Poszukaj na allegro folii 3mk :) wersja rock jest chyba najbardziej pancerna ;)
eristoff
06-11-2013, 16:54
tutaj (http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/smartfony/2013/08/samsung-galaxy-xcover-2-test.aspx) można wyczytać że producent nie zaleca stosowania folii na wyświetlacz w tym modelu (tym bardziej że to podobno wszystko odporny telefon ma być)
rychu_cmg
06-11-2013, 17:07
tutaj (http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/smartfony/2013/08/samsung-galaxy-xcover-2-test.aspx) można wyczytać że producent nie zaleca stosowania folii na wyświetlacz w tym modelu (tym bardziej że to podobno wszystko odporny telefon ma być)
Wole mieć mniej czuły ekran niż cały porysowany ;)
Poszukaj na allegro folii 3mk :) wersja rock jest chyba najbardziej pancerna ;)
Duża jest różnica pomiędzy wersją Solid a Rock ?
Tego to nie wiem, wiem tylko ze to bardzo chwalone folie sa na forum androida ;)
Napisz do sprzedawcy jakiegos, to na pewno sie dowiesz :)
Powoli zbliża mi się koniec umowy w Plusie. Rozglądam się więc za jakimiś telefonami w przedziale (600-700zł). W oko wpadł mi LG L7II i Samsung S3 mini. Telefonu używam głównie do maili, www, forum, YouTube i oczywiście dzwonienie. Czy któryś z tych telefonów jest wyraźnie lepszy? Za LG przemawia większy ekran i bateria, ale przez ten ekran jest mniej poręczny. Samsung wydaje się być bardziej poręczny i ma chyba lepsze wsparcie serwisu, ale jest droższy. Nie wiem natomiast nic o płynności działania tych telefonów. Może są jeszcze jakieś inne modele warte uwagi? Raczej z Androidem. Co byście polecili? Mogą być ewentualnie używki, ale raczej z tej dolnej granicy przedziału finansowego i takie, żeby nie trzeba było na nie "polować" nie wiadomo ile.
Pawel Pawlak
09-11-2013, 16:34
Moja żonka (bardzo) chciała S3 mini, a ma lg L7II ze względu na opinie 2 moich znajomych działających w branży GSM - oboje doradzili LG jako mniej awaryjnego, choć teoretycznie "słabszego" niż S3mini. Na razie LG działa fajnie, LCD bardzo dobry, szybkość dobra.
Decyzję ułatwiła także różnica w cenie - s3mini miał kosztować kilka stówek, LG dostała za 69zł przy taryfie 39,90+10zł (internet 1GB).Też w PLUSie
edit:
Aaa... bateria jest bardzo dobra jak na smartfona - przy skromnym używaniu nawet 4-5dni
Jeżeli chodzi o lg to brałbym minimum L9. Wydaje mi się że lg ma najlepszy stosunek ceny do jakości na chwile obecną
Dzięki za opinie. Myślę, że oba będą działały płynniej niż moja Neo V, więc pewnie różnice w procesorze będą dla mnie pomijalne, ale może się mylę??
Co do L9 to myślałem o nim ale chyba będzie dla mnie za duży. Już jak zobaczyłem L7II to miałem co do jego rozmiarów mieszane uczucia, ale teraz określiłbym go jako akceptowalny.
Słyszałem tylko, że L7II trzeba od razu "odplusić", bo ten brandowany soft działa trochę nieoptymalnie.
Jak tam czytam różne fora, to ludzie narzekają na LG, że ma kiepskie wsparcie (cokolwiek to znaczy). Zastanawiam się teraz czy to chodzi o serwis czy o aktualizację softu?
Chodzi o aktualizację softu. Ja mam flagowca z zeszłego roku czyli swift G, który nadal jest na andku 4.1.2, gdzie cała konkurencja ma 4.2 lub 4.3. Były plotki że lg ma wydać 4.4, ale okazały się tylko plotkami i nie wiadomo czy telefon dostanie jakąkolwiek aktualizację :/
rychu_cmg
09-11-2013, 19:34
Jaką aplikacje budzika na Androida polecicie ?